Page 1

Barcelona-CongrĂŠs Magazine III

Curs 2011-2012


Entreteniments Coneixes els nostres profes…?

horitzontals

verticals

à

d’història de l’art.

César Carrasco

2


Cuina sense ingredients M’adono que és impossible fer servir l’article de l’any anterior. Cada curs és cada curs. Enguany algú potser pensava que la crisi començaria a esvair-se i ha estat a l’inrevés. Augments de jornada, de ràtio i obligacions. Disminució de recursos de l’administració, a les famílies i també en el sou del professorat. Cuina sense ingredients ni estris i amb molta espècie. Impossible però real. Màgia gastronòmica i pedagògica. Deuen pensar que els catalans de les pedres en fem pans o plats. Bé, no és plat de gust però què hi farem. D’entrant, si més no, hem comptat amb una mica d’art per inspirar-nos. Els textos, les fotos i les escaioles que ens han ajudat a entendre les càrregues o equipatges que tots portem. A la fi han arribat a bon port i s’han plasmat en una exposició i, sobretot en la sensibilitat d’uns alumnes que eren capaços d’explicar-nos en públic i sense tallar-se l’experiència. Seguim amb el menú. De primer plat, uns alumnes que van millorant, algunes promocions que ens omplen d’orgull i altres que ho faran. Entre plats, un procés de preinscripció caòtic. De segon plat, una avaluació diagnòstica per conèixer-nos millor. Reconeixements de feina feta i dits a la nafra de coses que encara hem de millorar. S’acaba el pla d’autonomia i les incerteses per la seva reposició són aquí. Per postres, equilibris en la tria dels materials, en la continuació del projecte digital i, de “xupito”, la jornada continuada. Els bombarders de l’administració ho han aconseguit un cop més, no deixar-nos acabar el curs tranquil·lament i esperem encara alguns vols més. No aconseguiran, malgrat ho intentin, fer-nos pensar que tot això és més important que la nostra feina: ensenyar i aprendre. En fi, hi ha un mantra que diu que de les dificultats es poden fer oportunitats. De tot es pot aprendre, però el mèrit serà nostre. PD. Pares necessitem tots els efectius per tirar endavant! Reforceu l’AMPA.

Jordi Moncosí

A l’insti, en català! Enguany hem desplegat una campanya de conscienciació en l’ús del català a l’institut, que hem a nomenat A l’insti, en català!, dirigida a alumnes, professorat i personal de la casa. La campanya la dirigeix una heroïna, la Supercat, i comprèn diverses accions, entre les quals La meva paraula preferida del català és… que consisteix a treballar la qüestió lingüística a l’hora de tutoria. En una sessió de tutoria es presenta l’acció: cada alumne ha de pensar per a la propera sessió la seva paraula preferida del català. A continuació. A la segona els alumnes presenten la paraula i expliquen per què l’han triat. Hi ha una votació per decidir quina és la paraula preferida de la major part del grup, que serà la paraula representativa d’aquell grup. Es penja un rètol a la porta mirant cap al passadís on s’anuncia la paraula preferida d’aquell grup. A més a més, s’han fet murals a classe amb les paraules que han sortit de tot el grup, ressaltant la que ha guanyat. De totes les paraules que han sortit, hem fet un ppoint que s’exposarà al replà del passadís. Esperem que la Supercat tingui èxit amb totes les seves aventures per tal de fer que tots i totes utilitzem molt més el català a l’escola!

Comissió lingüística Sumari 2. Entreteniments. 3. Cuina sense ingredients. A l’insti, en català! 4. Premis i reconeixements. Les aules d’acollida, espais acollidors. 5. Hem fet... 6. Hem anat... 7. Les festes. 8-9. Converses virtuals. 10. Agenda 21. Pla experimental de llengües estrangeres. 11. Mostra cultural. En residència. 12. Una poeta entre llibres de secundària. “Passa, com si fossis a casa teva”. 13. I entrevistem els profes. 14. I els companys recomanen. 15. Viatges. 16. Us trobarem a faltar...

3

Editada per Institut Barcelona-Congrés Baró d’Esponellà, 1-15, 08031 Barcelona Tfn 933585559 Fax 934299419- Mail: a8035167@xtec.cat http://agora.xtec.cat/ies-barcelona-congres/intranet/ Realització Milenio. www.milenio.cat Coordinadors César Carrasco, Sònia Llinàs Disseny César Carrasco Consell de redacció A. Arrazola, César Carrasco, Teodora Herrero, Victòria Ledesma, Sònia Llinàs, Laia Mercadé, Jordi Moncosí, Carme Moreso, Lot Tortajada, Lluïsa de Yebra Agraïments Professorat, alumnat i personal PAS que hi ha participat , i de manera molt especial als alumnes de 2n d’ESO de l’optativa “Parlem-ne”.


Premis i reconeixements Jocs florals Enguany, tres alumnes del nostre institut han estat guardonats a la festa d'entrega de premis dels Jocs Florals del districte de Nou Barris, que va tenir lloc el passat 17 de maig. La Jénnifer Cortacans, de 3r d'ESO (poesia), en Toni Mejías de 4t d'ESO (prosa) i l'Aitor Guerrero de 2n de Batxillerat (poesia) van obternir els segons premis del districte en les seves respectives categories. L'acte va ser presentat per la companyia de teatre Els Pirates que van fer de l'entrega de premis una autèntica festa literària. A tots ells, la nostra felicitació i encoratjar-los perquè continuïn escrivint i guanyant molts premis.

Sònia Llinàs

Les aules d’acollida, espais acollidors Enguany un total de 54 alumnes han estudiat a les aules d’acollida del nostre institut. Alguns dels alumnes ja han deixat l’aula d’acollida per incorporar-se, totalment o parcialment, a l’aula ordinària; d’altres continuaran amb nosaltres el curs vinent fins assolir la competència lingüística necessària. De tot el que hem treballat, volem destacar la nostra participació en el projecte Voltem pel món. Aquest projecte consistex en la interpretació de textos audiovisuals i escrits de diferents tipologies textuals, en activitats col·laboratives de comprensió, de construcció de textos, de recerca i elaboració d’informació i de coneixement de l'entorn. L'aula virtual i les TAC s’utilitzen com instruments d’accés a la informació i de construcció del coneixement. La metodologia d'aprenentatge es basa en tècniques de treball per projectes en grup (cooperatiu, col·laboratiu i en equip). El projecte, organitzat pel Departament d’Ensenyament, ha tingut diverses etapes, per superar cada etapa l’alumnat ha hagut de realitzar una sèrie d’activitats individuals i grupals. Els resultats de la feina s’han penjat en un moodle, al qual podien accedir tots els participants en el projecte. Amb el projecte hem après a fer una crònica del temps, a escriure un còmic, a enregistar la nostra veu, a presentar un company i hem fet amics i amigues virtuals d’arreu de Catalaunya... La darrera etapa del projecte ha consistit a muntar un programa de ràdio. Nosaltres hem fet un programa magazine del nostre institut. Els programes de ràdio estaran penjats en una pàgina de la xtec. Us animem a escoltar-nos!

Carme Moreso 4

Premi als millors treballs de reserca dels instituts de Nou Barris El dia 26 d'abril es van lliurar a la Seu del Districte els premis de la X Mostra de Treballs de Recerca al Batxillerat de Nou Barris a alumnes dels centres docents Valldemossa, Galileu Galilei, La Guineueta, Barcelona Congrés, Sant Andreu i Amor de Dios. Al nostre centre va resultar premiat el treball "Fins quan deixarem viure la salamandra de foc", realitzat per l'alumna Isabel Jiménez del Castillo, i dirigit per la professora Lluïsa de Yebra.

Lluïsa de Yebra


Hem fet... The big challenge

Xerrades Mossos d’esquadra

Avaluació diagnòstica

Xerrades Guàrdia urbana Marató TV3

Comiat 2n batxillerat Cultura anglesa

Gent gran

Taller discapacitats Viu la festa

5


Hem anat a... Centre de regulació genòmica

Casa Milà

Port

Cosmocaixa

Potabilitzadora

FGC Rubí Can Felipa

La Garrotxa

Museu d’H. Catalunya

Teatre Regina

Mies Van der Rohe

Endesa Tarragona

Palau de la música

Teatre Salecians d’Horta

Institut català d’oncologia 6

Institut català de paleontologia

Aeroport

Collserolla


Les festes

Halloween

Nadal

Carnestoltes

Sant Jordi

7


Converses virtuals

La peixera, el blog periodístic del Barcelona-Congrés

El pati Són les onze en punt i ha sonat el timbre a l’institut. Quan se surt de l’aula ningú vol deixar passar ningú per les ànsies de sortir al pati i per aquesta raó es formen embussos a les escales. Un cop fora, es veuen nens jugant a futbol amb una llauna, jugant a atrapar-se, jugant a bàsquet o simplement parlant. Els de futbol a vegades fan algunes faltes, però almenys s’ho passen bé. Els que juguen a atrapar-se fan algunes trampes... però també s’ho passen molt bé. Els que parlen, solen fer-ho de jocs, de la seva vida o fan acudits... És l’únic moment de descans on es port menjar una entrepà i pots aprofitar per jugar o parlar fins les onze i mitja, quan de nou sona el timbre i toca anar cap a classe. Daniel Oller

L’educació d’avui dia Segons l’informe Pisa l’estat espanyol ha quedat en evidència ja que el nivell educatiu és baix perquè els alumnes no posen cap d’interès per l’escola, ni tan sols en alguns casos, ni hi van. Això passa perquè els pares no tenen mà dura amb els seus fills i els deixen fer el que volen. Per això aconsellem als pares que siguin una mica més estrictes amb els seus fills. Mateo Parra

Els perills de les xarxes socials

El despertador, el blog periodístic del Barcelona-Congrés

Personalment estic a favor de l'ús de les xarxes socials, però hi ha alguns inconvenients que cal tenir en compte. Per exemple, qui té més 500 amics agregats al Facebook i no les coneix a totes, pot ser que alguns d'elles siguin hàquers, i poden obtenir informació teva. Els msn també poden ser perillosos perquè poden fer-se passar per alguna persona desconeguda, com una noia que la van obligar a fer-se unes fotos per Webcam i la van amenaçar. Després aquelles imatges van ser enganxades a una pàgina de pornografia. En conclusió, us aconsello no tenir més 500 amics a les xarxes socials i tenir-hi només gent que coneguis. John Álvarez

Hi ha milers de persones que corren perill en les seves xarxes socials. D'una banda estic d'acord que puguem tenir facebook, twitter, etc. perquè així podem parlar amb els nostres familiars, comunicar-nos entre els amics del col·legi, etc. D'altra banda estic en contra perquè hi ha persones grans que es fan passar per joves o treure'ns informació de nosaltres i perjudicar-nos. També poden agafar nostres fotos i penjar-les a webs que desconeixem. En conclusió, crec que per solucionar aquest cas, hem de tenir la supervisió dels nostres pares, tot i que no ens agradi massa. Liseth Salas

Les xarxes socials serveixen per comunicar-te amb els teus amics, però mai et pots refiar d’una persona que no coneixes, perquè no saps si és ell realment o s’està fent passar per una altra persona que tu coneixes i no saps si és ell de veritat. Tot i que hi ha molta gent que diu la frase aquella de ''es troba millor gent per internet que al carrer'', però aquesta frase no me la crec del tot, perquè a través d'una xarxa social només escrius i no coneixes la gent amb qui parles. Però no tothom és mala persona. En conclusió no et refiïs d'una persona que no coneixes i menys al món virtual, perquè les aparences enganyen. Janoa Sánchez Cada vegada les xarxes socials són més qüestionades. D'una banda estic d'acord d'utilitzar les xarxes socials per comunicar-nos perquè si tens un amic a la Xina pots parlar amb ell tranquil·lament. Però d'altra banda estic en contra perquè la gent es pot fer passar per una altra persona per treure informació de quan són de viatge, quan treballen els teus pares... En conclusió, cal utilitzar la xarxa per comunicar-te amb la persona que realment coneixes i així no caure en possibles estafes o enganys. Pedro Martín 8

Qui en té la culpa? Segons l'imforme PISA, a l'Estat espanyol els estudis són un fracàs. Crec que és perquè els alumnes no posen interès en aprendre allò que els expliquen, perquè s’avorreixen o perquè volen que sempre els mantinguin els seus pares. Un error dels pares és que sempre deixen sols als fills, no els tenen suficientment controlats. Haurien d'estar més pendents i procurar que facin tots el deures, ajudar-los a estudiar i no deixar sortir tant al carrer. Tenim massa llibertat... No només és culpa dels pares perquè els alumnes haurien d'esforçar-se més perquè si vols, pots. També si vas malament en els estudis és perquè tens un mal referent, com ara un amic que et cau molt bé, però no treballa suficient. En conclusió, crec que tothom pot fer el que es proposi. A veure si aconseguim millorar les notes! Carmen Montiel

Estic d’acord amb l’ús de les xarxes socials. D’una banda penso que, a través d’una xarxa social com facebook pots trobar per exemple gent que ja coneixies des de molt de temps, i també pots conèixer nova gent. Està bé perquè pots compartir coses amb la teva família i amics, i també perquè hi pots parlar amb ells quan vulguis. D’altra banda penso que l’únic que hem de fer és anar amb compte amb la gent que no coneixes i amb qui parles, perquè potser no és aquella persona que creus. Christopher Jara


Converses virtuals

El despertador, el blog periodístic del Barcelona-Congrés

El menjador o el tàper? Durant el mes de maig, els periodistes de l’optativa de 2n, han debatut i opinat sobre un tema que s’entreveu polèmic: amb l’augment del cost dels menjadors, l’agreujament de la crisi i la manca de beques als centres, s’hauria d’oferir als alumnes poder portar un tàper de casa? En favor per qüestions econòmiques, en contra per qüestions tipus si un nen fa una intoxicació alimentària de qui serà la culpa? i... perdem un aspecte que sempre havia estat clau en els menjadors escolars: tothom menja el mateix i s’acostumen a menjar de tot... La crisi està afectant molt a tothom. En primer lloc s'ha arribat a trobar que algunes persones no poden pagar el menjador per aquest motiu i pregunten si poden portar un taper per dinar al centre. Però si el taper es troba en males condicions, de qui serà la culpa? O qui paga la monitora del menjador?. A més la Generalitat cada cop dóna menys beques de menjador per a les famílies, i cada vegada hi ha menys persones que es queden al menjador. Janoa Sánchez

Una possible solució seria poder alternar, un dia de menjador, un dia de tàper, així no seria tan costós per als pares. En definitiva, que els instituts de tota Catalunya deixin portar el tàper als nens que ho vulguin portar i només cobrar als pares el menjador, però no el menjar. Michael Quishpe

Personalment crec que en realitat estaria bé que les famílies poguessin portar el taper de casa a l'institut. D'una banda perquè hi ha algunes situacions econòmiques familiars molt desafavorides o afectades per la crisi. D'altra banda els pares treballen i no es poden ocupar d'ells. Penso que haurien de portar el seu taper, però pagar el que puguin perquè així també se li puguin pagar a la monitora que els vigila. Liseth Salas

Penso que està bé portar el tàper a l'escola perquè la gent s'estalvia diners. Cal que adaptar-nos a la nova situació econòmica i per exemple, tots els instituts haurien de tenir una aula on els alumnes puguin portar el seu taper... però caldria pagar a l'encarregada per vigilar els alumnats. John Álvarez

Estic a favor de que la gent porti un taper a l'institut. D'una banda perquè pot succeir que no agradi el menjar o per motius econòmics. Però, d'altra banda, sempre que es pagui per ser a l'institut, perquè si no, no es podria pagar el menjar de la gent que no porti taper i per pagar a l'encarregada del menjador. Per això, si us quedeu al menjador, podeu portar un taper per menjar, sempre i quan pagueu una quota per ser a l'escola. Javier Ramos

Violència? Al març, els alumnes van opinar sobre la violència, en concret, a l’època de l’adolescència. Mentre hi ha alumnes que s’ho miren de lluny, que defugen les situacions violentes, n’hi ha d’altres que sembla que s’ho mirin amb tota la naturalitat del món. Tot i així, finalment tots van arribar a la mateixa conclusió, i és que com diem els catalans, parlant, la gent s’entén! La violència és per tot arreu, per molt petites coses es genera violència. Per exemple per les bandes, on alguns s'ajunten amb altres, es tenen rancor i es barallen. També hi ha baralles per simples mirades, sobretot, en aquest cas, es produeix més entre les noies... Però totes aquestes situacions es poden evitar parlant i actuant de manera intel·ligent. Liseth Salas Avui dia el terme del racisme és una qüestió molt present a les escoles i instituts perquè algunes persones t'insulten només pel fet de ser negre. A mi no m'agrada que les persones insultin els altres perquè sigui de diferent color, ni per qualsevol altre motiu. Per aquest motiu sempre comencen les discussions i les baralles. John Alvarez

La violència al meu institut cada vegada disminueix més perquè la gent recapacita i s'adona que allò no és el camí correcte. Fa un any, hi havia baralles quasi cada dia: la gent no es coneixia i a la mínima hi havia una baralla i una expulsió. Davant d'aquesta situació, els professors estaven farts, es van expulsar alguns alumnes definitivament i els van enviar un altre centre. Quan els estudiants van saber això, es van posar les piles i van canviar perquè no els passés el mateix. Aquest curs la cosa està molt millor que l'any passat: hi ha hagut alguna baralla però, res comparat amb el que era abans. Erik Melik

Crec que el racisme és una forma de discriminació amb la gent que no coneixes, que són d’altres països. Personalment crec que el racisme, per algunes persones, és la superioritat que senten davant d'altres. Christhopher Jara

Cal evitar les baralles, ni embolicars'hi perquè, tot i que algú no vulgui barallar-se i tot sigui culpa d'un, els dos van a direcció i els poden expulsar. També pot succeir que comencin amb un joc com, tot i que està prohibit, el "Canyo" com la baralla d'aquest matí 29 de febrer. Javier Ramos Parlant la gent s'entén! Amb la violència no es resol res, ja se sap, però tot així continua havent baralles. Si ens barallem amb la gent mai tindrem amics o quan estiguem en una empresa, si ens barallen amb els companys de feina ens faran fora. Michael Quishpe

Sònia Llinàs 9


Agenda 21 Durant aquest curs 2011-12 hem continuat desenvolupant el projecte Agenda 21 Escolar (A21E) al nostre institut. Hem seguit treballant en els dos temes que havíem començat l’any passat: l’hort i la recollida selectiva de residus. En aquest sentit, alumnes de 3r d’ESO han continuat plantant i tenint cura de l’hort urbà; i altres de 2n d’ESO han pintat les papereres del pati de color groc i marró per separar els residus de plàstic i matèria orgànica. A les diferents tutories s’ha netejat el pati periòdicament separant les deixalles. A part, en diferents optatives s’han fet tallers i sortides relacionades amb el nostre projecte ambiental: Reciclatge per fer bijuteria i moneders; “Peixos” i art amb material reciclat; Reciclatge de residus de la construcció; L’energia, el medi ambient i tu; L’ús racional de l’aigua. Finalment, i com a novetat, el mesurador de gasos CO2 ja està en marxa des de l’octubre, i un alumne ha fet el seu treball de recerca agafant les primeres dades recollides. Esperem continuar amb tota la feina el proper curs!

Lluïsa de Yebra

Pla experimental de llengües estrangeres Aquest curs escolar tanquem el cicle iniciat el curs 2009 amb el projecte PELE. All llarg d’aquests cursos s’han dut a terme diferents projectes en què s'han vist implicats tant alumnes de l’ESO com del 1r de Batxillerat. Hem treballat temes transversals i continguts curriculars en què la llengua vehicular ha estat l'anglès. Alguns d’aquests els esmentem a continuació.

Voluntaris lingüístics 2011-2012

Water Project

Food, health & culture

Tourism Project

10

Level Project Tourism in Barcelona ESO 1 Food, health and culture ESO 2 Do you know your trees? ESO 2 Modern architecture I ESO 3 The water project ESO 4 Els projectes s'han treballat juntament amb alumnat de diferents centres d'Alemanya, Holanda, Finlàndia i Canadà (WWP). El proper 26 setembre se celebraran al nostre centre les cinquenes jornades de treball,WWP 5, amb els membres i el professorat dels països ja esmentats. L’agenda de les jornades té com a objectiu la valoració dels projectes i la seva dinàmica, l’intercanvi de metodologies i recursos així com l’estudi de les noves propostes de projectes i la seva planificació el proper curs escolar. Aquests 3 anys de PELE han marcat un abans i un després pel que fa a les dinàmiques de treball de grup i individuals (presentacions, pàgines web…) així com l’ús de les TIC. Volem destacar que la realització del PELE i el Comenius ha estat una experiència i una tasca compartida entre alumnes, famílies i professors implicats, de la qual tots hem après i que estem segurs cal continuar implementant.

Teodora Herrero

Architecture Project sep-feb 2012

Architecture Project march-june 2012


Mostra cultural El grup de dansa de l'institut ha participat en la XXIV Mostra Cultural que organitza el Departament d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona. El projecte de dansa contemporània, que s'ha anat treballant durant tot el curs, ha acabat amb l'actuació dels 12 instituts participants al Mercat de les Flors. La posada en escena de gairebé 300 alumnes de secundària i la coreografia creada pel coreògraf Sebastián García Ferro van sorprendre gratament el públic que va quedar entusiasmat tant per l'actitud dels ballarins com per la magnitud de l'espectacle. Enhorabona a tots els participants i enhorabona també per la magnífica actuació que vam veure a l'apartat d'Altres Danses, en el qual el grup del Barcelona Congrés va mostrar el seu domini ballant Bollywood.

Una vegada més, l'institut ha participat a la Mostra Cultural de Teatre organitzada per Departament d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona. Enguany, el grup de Teatre Musical ha preparat durant el curs l'obra Ágora, dirigida per Raúl Alonso, que ens mostra les vivències, els secrets i el dia a dia d'una escola d'artistes. Els actors, que canten en directe, van actuar el dia 29 de maig al Teatre Lliure. Els felicitem per aquesta magnífica posada en escena! I els encoratgem a seguir treballant per aconseguir més èxits en el món musical i teatral.

Victòria Ledesma

En residència Des de l’àrea de Visual i plàstica aquest any hem participat a la Mostra Cultural, al projecte En residència i com l’any passat hem estat creant quadres que decoren les parets de l’institut. La novetat més important ha estat el projecte En residència, una proposta organitzada per l’Institut de Cultura de la ciutat de Barcelona junt amb el Departament d’Ensenyament i coordinada per l’associació A Bao A Qu. Hi ha participat els alumnes de 4t d’ESO, dirigits per l’artista Isabel Banal. Tot el procés ha estat documentat al web http://blocs.xtec.cat/ enresidenciabarcelonacongres/. El més destacat d’aquesta experiència ha estat el tipus de pedagogia emprada en el procés d’aprenentatge de l’alumnat, molt marcat en el procés de creació i en la relació amb l’artista. L’Isabel Banal ha treballat la idea de “la càrrega” en dues peces: Amb fons blanc i Equipatges de mà. Per donar-les a conèixer hem fet dues presentacions on hem explicat tot el procés desenvolupat als nostres companys, professors i representants del Departament d’Ensenyament, de l’ICUB i del Museu d’Art contemporani de Barcelona. A l’última exposició també van venir alumnes i professors d’altres instituts: ens va agradar molt poder compartir amb ells la nostra experiència i després anar a veure la seva obra. Aquest projecte és molt innovador i això ha fet que hem sortit a La Vanguardia i a la televisió municipal. Tot plegat, lligat al fet de saber que les obres realitzades aniran exposades a la Sala d’exposicions Fabra i Coats, fa que ens sentim molt orgullosos de la feina feta. A la Mostra Cultural vam presentar un reportatge dels Horts urbans de Nou barris, realitzat pels alumnes de 1r d’ESO. L’exposició es va fer a la fàbrica de creació Fabra i Coats. Com a decoració de Nadal vam realitzar unes figures carregades d’estrelletes com a petit homenatge a la Isabel Banal, ja que el motiu de les dues obres seves treballades amb els alumnes de quart tenien en comú la reflexió sobre el concepte de càrrega. Els quadres seleccionats aquest any per decorar els passadissos han estat d’artistes més contemporanis: Matisse, Klimt i Andy Warhol. Esperem que ben aviat els podrem gaudir. Aquests treballs col·laboratius són molt agraïts de fer i els nois i noies els fan amb molta il·lusió. Treballar en col·laboració en un sol projecte ens agrada molt com activitat perquè valors com el respecte per la feina dels altres es posen de manifest. També han agradat molt les sortides al Museu Picasso i l’exposició de l’Impressionisme al Caixafòrum. Estem molt contentes dels coneixements que els nostres alumnes han incorporat al seu bagatge cultural.

Laia Mercadé

11


Una poeta entre llibres de secundària Una exposició i dos premis de poesia reforcen la seva trajectòria La professora de llengua i literatura castellana del nostre centre, Rosa Mª Arrazola, ha rebut recentment dos reconeixements pel seu treball com a poetessa. D’ una banda pel seu recull En Brut ha guanyat el guardó del III Premi de Poesia Vínica-Memorial Josep Tetàs i d’altra banda pel poemari Marona ha rebut el Premi de Poesia Francesc Candel 2012. En Brut és un homenatge al món del vi en què com una experta sumiller, la poeta desgrana les entranyes del fet amorós aprofitant la descripció dels aromes, sabors, colors, textures i sentiments. Marona vol recollir el dolor de la pèrdua d’un ésser estimat i la manera com l’home transforma el dolor en serenor amb el pas del temps. Rosa Mª Arrazola barreja la seva passió d’escriure amb la de pintar, prova d’això és que aquests dos premis s’uneixen a l’èxit de l’exposició de pintura realitzada per l’artista a inicis d’any a la Galeria Mezzanina amb el títol de Respirs. Respirs és una exposició sobre els elements bàsics de la natura, impregnada de simbolismes sobre l’aigua, la terra i altres organismes vius on es barregen a la perfecció l’art pictòric i el llentguatge poètic i en què les imatges líriques de l’escriptora es transformen en un poema pintat, donant lloc al que ella mateixa anomena poesia visual.

A. Arrazola

“Passa, com si fossis a casa teva” Lot Tortajada té 36 anys. Ara en fa gairebé 11 que es va llicenciar en filologia hispànica, i des del 2007 fins al 2011 es dedicava a l’atenció domiciliària educativa, és a dir, feia classes a nois i noies amb malalties. Aquest curs ha fet substitucions a diferents instituts fins que ha arribat al nostre. Quan a l’AED va ser un dels primers professors que, a Barcelona, va començar a oferir atencions domiciliàries a nois i noies malalts, però el curs passat ja hi havia al voltant de 34 professors i es van atendre 44 estudiants. El programa Atencions Domiciliàries Educatives va començar a funcionar el 2007 i està impulsat pel Departament d’Educació, forma part de l’àrea de diversificació curricular. En aquests 5 anys, en Lot ha format 14 estudiants i assegura que recorda cadascun d’ells cada dia. Segons en Lot, el millor d’aquesta feina és la «combinació perfecta entre la tasca com a docent i la possibilitat d’ajudar». “Ja fa uns quants anys que això de les presentacions em resulta força agradable perquè m’agrada compartir les meves experiències laborals amb altres persones, i si es tracta, com en aquest cas, de vosaltres, amics i amigues de l’institut Barcelona-Congrés, doncs, encara millor. Tinc 36 anys i en porto cinc gaudint de la docència. Abans vaig tenir diverses ocupacions, però la que més em va copsar i sobretot ensenyar a la vida va ser la de monitor d’un centre de disminuïts físicis i psíquics; va ser més formatiu que qualsevol màster i em va aflorar una història amarada d’experiències vitals que vaig titular “Eterno retorno”. És curiós, el primer institut que vaig anar a “petar” va ser aquest; fa cinc anys, i vaig estar-m’hi durant un mes i mig. El record que guardo és molt entranyable, no només perquè va ser el primer contacte amb les aules (com el primer amor que mai s’oblida), sinó perquè es tracta d’un institut amb carisma. Bé, no em vull enrotllar gaire, però ja em començeu a conèixer, la paraula em pot i em duu per camins inexcrutables. Potser que el més interessant i colpidor de la meva trajectòria docent va ésser el fet de formar part d’un projecte educatiu anomenat Atenció Educativa Domiciliària (AED) i que va transformar la forma que tenia d’entendre la docència i també, com no, la forma de veure i sentir la vida. Us ho ben asseguro! Com ja us podeu imaginar, anava a les cases de nois i noies que per culpa d’alguna malaltia (sovint, per desgràcia, greu i a vegades mortal) no podien assistir a l’escola. Ha estat l’experiència més maca, però també dura i difícil de la meva vida, ja que la pèrdua i el dol també hi eren presents. El fruit d’aquest procés va ser un escrit que vaig titular “Aprendizajes para Aurora”, on faig un recull de les classes més interessants que vivíem l’Aurora (noia imaginada que recull les característiques més singulars de les noies i nois que vaig tenir el privilegi de conèixer) i jo (un professor amb moltes ganes d’aprendre no només dels llibres i de bons professors, sinó també dels meus estimats deixebles als quals els dedico aquestes lletres)”. http://bcn.es/imeb/revista/revistes/revista77.pdf

Lot Tortajada

12


I entrevistem els profes Entrevista a Monserrat Moreno

Entrevista a M. Ángeles

Professora de ciències. -Què et va motivar a ser professor/a? Jo també m’ho pregunto. -T’agrada la teva feina?Per què? Sí, molt perquè em diverteix i penso que és molt útil. -De petita imaginaves acabar sent profe?Per què? No, perquè volia ser hostessa de vol. -Quina és la frase que repeteixes més a l’insti? Calleu nens! -Quines aficions tens? M’agraden molt els esports de muntanya i les plantes -T’agrada aquest institut? Sí, perquè mai t’avorreixes. -Quants anys fa que ets professora? Fa 6 anys. -Si no t’haguessin agafat en aquest lloc, què hauries fet? Anar a un altre. -Quina assignatura fas apart de ciències naturals? Tutoria. Mateo Parra

Psicòloga de l'institut i professora. - Com creus que anirà aquesta avalucació de segon d'eso? Imagino que bé perquè practicaran molt i s'esforçaran. - Què voldries canviar d'aquest institut, com voldries que fos? M´agradaria que tingués més claror encara. - Quan vas decidir venir a aquest institut? Per què? Perquè m'agrada el barri i la gent que hi viu. - Quan vas decidir voler-te fer psicòloga? Per què? Des de sempre m'agradava ajudar. - Com a professora t´has queixat d´algun alumne o professor alguna vegada? Sí, me n’he queixat alguna vegada. -Sempre has treballat de professora o has treballat en altres coses? He treballat com assessora d´empresa. -T´agraden els alumnes que tens a la teva classe d'alternativa? M’encanten, són bones persones. Chistofer Jara

Entrevista a Jordi Moncosí Entrevista a Sònia Llinàs Professora de català. -Què et va motivar a ser professora? La veritat és què m'ho vaig trobar. Un bon dia em van proposar de treballar amb adults, em va agradar i d'allò vaig fer el salt a secundària. -T'agrada la teva feina? M'encanta perquè cada dia és diferent. -De petita que volies ser? Detectiu privada. -Quines aficións tens? M'agrada molt llegir i veure bones pel·lícules amb bona companyia. També m'agrada quedar amb els amics i fer dinars a la Barceloneta. -T'imaginaves que series professora? Per què? No, perquè sempre m'havia dit que faria qualsevol cosa excepte professora. -Quines assignatures has fet? Català, literatura, anglès, castellà i llatí. -T'agradaria dedicar-te a una altra cosa? Quina? Sí, m'agradaria ser actriu, perquè a l'institut moltes vegades em toca fer teatre i m'ho paso molt bé. Penso que tinc futur com actriu. -De tots els llocs on has treballat quin t'agrada més? Aquest, el Barcelona Congrés, perquè és un molt bon institut, tot i que els alumnes serien fantàstics si treballessin una mica més. - Quina és la frase que repiteixes més a l'institut? Eh? Carmen Montiel, Daniel Oller 13

Director i professor de català i informàtica. -Què pensa sobre l’educació d’avui dia? Crec hauríem de tenir més recursos per atendre els alumnes, canviar el sistema per tal de tenir l’oportunitat de poder crear equips propis i caldria tenir més flexibilitat. La societat i els pares han deixat l’escola molt sola. - En aquest curs, què pensa que ha anat malament? De vegades s’acumula molta feina i no donem abast per treure-la, malgrat dediquem moltes hores perquè cada vegada més ens hem d’ocupar de més coses. -Què pensa sobre els partes? Han d’anar acompanyats d'una reflexió dels alumnes i són necessaris per a la disciplina. -Què passaria si a un alumne que ja va ser enxampat menjant xiclet un altre cop reincideix? Tindria un castic més gran, però sempre es valora tot el que fa el alumne a l’institut, la conducta que ha fet concretament i com es comporta en general. -Si es presenta l’oportunitat, canviaria de treball? Per ara no, perquè queda relativament poc temps per jubilar-me i perquè m’agrada, però de vegades hi ha moltes dificultats com ara poc suport per part dels pares, de l’administració i hi ha gent que mira pel seu interès personal i no mira pel de l’escola i l’equip directiu està al mig de tot. -Corre per l’institut que té cinc carreres, quines són? Doncs sí... Són psicologia, filologia catalana, dret, ciències polítiques i humanitats. -Està content amb la seva feina? Sí, però sempre pot anar a millor. Michael Quishpe


i els companys recomanen...

14

Rita Soriano Llibre: La plaça del diamant Pel·lícula: Imitación a la vida Música: Imagine

Encarna León Llibres: Pastoral americana, Philip Roth Pel·lícula: Promeses de l’est Música: Le mer, versió de Julio Iglesias

Rosa Mª Escardó Llibre: Maldito karma Pel·lícula: Sonrisas y lágrimas Música: Lluis Llach

Monserrat Moreno Llibre: Ulises de James Joyce Pel·lícula: Sentido y sensibilidad Música: Bach

Mª José Guzmán Llibre: El amor en los tiempos del cólera, G. Márquez Pel·lícula: La princesa prometida Música: Cada historia de Presuntos Implicados

Josefina Salazar Llibre: La Catedral del Mar de Ildefonso Falcones Pel·lícula: Alguien volo sobre el nido del cuco Música: Boig per tu de SAU

César Carrasco Llibre: A sangre fría, Truman Capote Pel·lícula: Alice, Woody Allen Música: Islands, King Crimson

Laia Mercadé Llibre: El camino del artista , de Julia Cameron Pel·lícula: The fountain , de Darren Aronofsky Música: Dummy de Portishead

Rosa Mª Rodriguez Llibre: Los cómics de Sturmtruppen Pel·lícula: La vida de Bryan Música: Manolo Garcia

Carme Colon Llibre: La memòria del silenci, de Ramon Font Pel·lícula: El expreso de medianoche Música: Imagine, John Lennon

Eulàlia Homar Llibre: Tenim un nom d’en Vicenç Villatoro Pel·lícula: Herois d’en Pau Freixas Música: Els amics de les arts

Sussana Griell Llibre: Qualsevol novel·la de l’Anna Gavaldà Pel·lícula: Lady Halcón Música: George Brassens

David Medina Llibre: Les amistats perilloses, C. de Laclos Pel·lícula: The Searchers, John Ford Música: Road to Nowhere, de Talking Heads

Sònia Llinàs Llibre: Jo confesso, de Jaume Cabré Pel·lícula: Matrix Música: The Black Crowes

Mª Dolors Cardenas Llibre: El dueño de la herida de Antonio Gala Pel·lícula: Dark Shadows de Tim Burton Música: Black mountain side de Led Zeppelin

Lluïsa de Yebra Llibre: La insostenible lleugeresa del ser, M. Kundera Pel·lícula: Buscant un petó a mitjanit, A. Holdridge Música: Maroon 5

Jordi Moncosí Llibre: Celia, de Elena Fortún Pel·lícula: Persona, de I. Bergman Música: Antònia Font

Rosa Paz Palomar Llibre: Los pilares de la tierra Pel·lícula: Memorias de Àfrica. Música: Women don´t cry, de Bob Marley

Emilia Peregrina Llibre: "El secreto" de Rhonda Byrne Pel·lícula: Gilda Música: "Te recuerdo Amanda" Víctor Jara

Rosa Mª Arrazola Llibre: Rayuela, de Cortazar Pel·lícula: Lista de Schindler , de Spielberg Música: Queen, Bee Gees, Chicago

Gemma Casadesús Llibre: El Món groc (Albert Espinosa) Pel·lícula: Hoy empieza todo, de B. Tavernier Música: Juan Perro (Santiago Auserón)

Oscar García Llibre: 'Els pilars de la terra ' de Ken Follet Pel·lícula: Blade Runner de Ridley Scott Música: Bruce Springsteen

Teodora Herrero Llibre: Cien años de soledad, de G. Márquez Pel·lícula: Doctor Zhivago, de D. Lean Música: Sitting on the docks of the bay, Otis Red-

Ana M. García Llibre: Marie Antoinette de Stefan Zweig Pel·lícula: El cartero y Pablo Neruda Música: I can't stand the rain , de Seal

Victoria Ledesma Llibre: Crim i càstig, de Fiódor Dostoievski Pel·lícula: Lost (sèrie) Música: Rolling Stones

Lot Tortajada Llibre: En defensa a la oscuridad, L. Stevenson Pel·lícula: Blade Runner Música: Música el sitio de mi recreo, Antonio vega

César Carrasco


Viatge de fi de curs de 4t d’ESO: Astúries i Bilbao

Viatge 1r i 2n de batxiller a Colliure, França

15


i us trobarem a faltar‌ però no a tots!!!

2n Batx

4t A

4t C

16

4t B

4t D

Magazine III  

Revista del nostre institut. Curs 2011-2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you