2 minute read

TRE GULD TILL TVÅ MINKENÅKARE I SILVERTRISSAN

Tre medaljer och trettio placeringar bland de tjugo bästa i de individuella loppen. Det blev FSSåkarnas facit i Silvertrissan i Lahtis.

IF Minkens Topias Vuorela hade ett bra mästerskap då Silvertrissan avgjordes i Lahtis i början av mars. Niondeklassisten från Ylistaro tog två guld i 16-årsklassen.

I sprinttävlingen, som avgjordes med fristil, kom segern med minsta möjliga marginal. Vuorela var en hundradel före Äänekosken Huimas Kalle Tossavainen i finalen.

I det klassiska loppet över åtta kilometer var Vuorela och Tossavainen också etta och tvåa, men då var Minkenåkarens segermarginal 42,4 sekunder i tunga banor och och tungt före.

I 16-åringarnas sprint gjorde IF Fyrens Filip Fröding en bra tävling. Korsnäsåkaren var till slut fyra i finalen med 1,6 sekunder upp till bronsmedaljen.

IF Minken fick ännu en guldmedaljör på Salpausselkä då Sander Wikblom segrade i det klassiska loppet över fem kilometer i 15-årsklassen.

Där var det väldigt jämnt i täten – Wikblom, tvåan Aatos Hämäläinen och trean Iiro Säisä var inom 2,9 sekunder. Wikblom säkrade guldet med 1,4 sekunders marginal.

Amos Korin var inte långt efter medaljtrion. Pargas IF-åkaren hade sju sekunder upp till bronsplats.

I sprinttävlingen imponerade Kraft skidors Lea Snickars stort i kvalet och kvartsfinalen. Hon hade den näst bästa kvaltiden och var etta i sitt kvartsfinalheat.

I semifinalen gick det på tok direkt. Närpesåkaren tappade staven efter kontakt med en annan åkare strax efter starten och tvingades åka uppför den första backen med en stav. Snickars slutade sexa i semifinalheatet och fick en elfteplacering i den totala resultatlistan.

IF Åsarnas Wilma Hahtokari och IF Femmans

Ida Nordkvist gjorde bra klassiska distanslopp i 16-årsklassen. Hahtokari åkte in på femte plats medan Nordkvist var tia.

Oravais IF har flera flickor som klarar sig bra i den nationella konkurrensen i sina åldersklasser. Winnie Markén var sjua på fem kilometer klassiskt i 15-årsklassen. Matilda Hermans åkte in som femma på tre kilometer klassiskt i 14-årsklassen, med knappt fjorton sekunder fram till tredjeplatsen. Saga Markén blev tia i 13-åringarnas klassiska lopp över tre kilometer.

Bland de tio främsta var också Borgå Akilles

Lauri Kortejärvi i 16-åringarnas åtta kilometer klassiskt. Han åkte in på en åttonde plats.

I stafetterna blev det inga medaljer för FSS-föreningarna. IF Minken var närmast i 16-årspojkarnas stafett. Nykarlebyklubben slutade fyra, knappt åtta sekunder från en plats på prispallen.

Borgå Akilles var åtta i den stafetten. Samma placering hade Pargas IF i flickornas stafett i 16-årsklassen.

I 14-årsflickornas stafett var Oravais IF sexa och Pargas IF åtta.

FSS-föreningarna fick totalt elva placeringar bland de tio bästa i de individuella loppen och trettio placeringar bland de tjugo bästa. I stafetterna blev det tretton topp tjugo-placeringar.

Lahtis bjöd på väldigt krävande banor för åkarna i Silvertrissan. Nästa vinter arrangeras Silvertrissan i Vörå, där terrängen visserligen är krävande men inte lika tuff som i Lahtis.

I samband med tävlingarna i Lahtis överlämnade Lahden Hiihtoseura tävlingarnas flagga till nästa års arrangörsföreningar Vörå IF, Oravais IF och IF Femman.

Det blir första gången som Silvertrissan på längdskidor arrangeras inom FSS, men Vörå stod värd för backhoppningen och nordisk kombination 1988. Datum för nästa års tävlingar är inte fastslaget, men det blir troligen i början av mars.