Page 1

DECE M BE R 2 0 1 8 NR . 6

HÅNDBOLDTJEK Hvordan har dansk håndbold det anno 2019 det?

ÅRETS SPORTSNAVN Hvem tager titlen?

STOP RØGEN … i foreningslivet

PERNILLE HARDER ”Det har været et fantastisk godt år”


Skirejser for skiklubber

Skirejser for sportsklubber

SKIREJSER

Skirejser for grupper unge Masser af tid tilaf hyggeligt samvær AlfA Travel på Sicilien i 2013

Altid 100% skræddersyet! AlfA Travel i Paris i 2017

BILLIGE SKIREJSER FOR GRUPPER Hos AlfA Travel er vi eksperter i at arrangere skirejser for grupper - både små og store. Vi har nogle af Danmarks billigste skirejser for grupper af unge mennesker til Østrig, men vi arrangerer også skirejser til blandt andet Norge og Slovenien. Få et uforplgtende tilbud Vi skræddersyer alle vores rejser og vi sammensætter meget gerne et rejseforslag, som passer til netop jeres gruppes ønsker. Kontakt os idag!

Ekspert i grupperejser - over 1.000 grupper pr. år

Altid skræddersyet, gratis, og uforpligtende tilbud

Fast kontaktperson fra start til slut

Sportsrejser og skiture for små og store grupper

KONTAKT OS OG FÅ ET TILBUD TLF. 8020 8870 - INFO@ALFATRAVEL.DK


PRISREGN Årets spiller. Årets kammerat. Årets venstre wing. Årets volleyballspiller. Årets basketballspiller. Åres svømmer. Årets taekwondokæmper. Årets bedste mål. Årets frivillige ildsjæl. Årets dit. Årets dat. Det vrimler – for at sige det mildt - med priser inden for idrættens verden lokalt, nationalt og internationalt. Vi elsker at sætte pris på dem, der har sat et ekstra aftryk i det forgangne år. DIF og DR’s store tv-gallashow Sport 2018 i januar med 12 priser er ét eksempel. Kåringen af verdens bedste fodboldspillere Ballon d'Or, som mens disse linjer skrives, kører bag mig på tv-skærmen, er et andet. Her kan jeg blandt andet se den franske komet Mbappé fejre sin titel som verdens bedste U21-spiller med en slags dans iført skarp smoking, Modrics kroatiske forældre, der græder, og en dj, som dummer sig voldsomt for åben skærm. Er det for meget? Er det for poppet? Ja, lidt måske, men jeg må også indrømme, at jeg altid har været lidt fan af de her awardshows. Det er god lir – for nu at bruge et slidt udtryk.

20

Heldigvis er gallatøj, priser og takketaler langt fra længere forbeholdt de største stjerner og den bedste sendetid. Prisuddelinger – store som små – er også rykket ind i specialforbundene og i foreningslivet. Rigtig mange idrætsforeninger fejrer i dag sig selv, sine medlemmer og det forgangne år i det lokale fællesskab med en gedigen ’året der gik’-fest. Bliv endelig ved med det. For er der nogen, der har noget at fejre, er det jer ude i foreningsdanmark. Godt nytår til de bedste læsere i 2018. Jacob Bech Andersen Ansvarshavende redaktør

38 IDRÆTSLIV

Idrættens Hus, 2605 Brøndby Telefon 43 26 20 29 idraetsliv@dif.dk Produceret 100 % bionedbrydeligt af KLS PurePrint A/S, undtagen indbinding.

4

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

Magasinet udgives af DIF og udkommer seks gange om året til cirka 9.000 idrætsforeninger, 62 specialforbund, haller, klubhuse, pressen og til idrættens beslutningstagere.

Redaktion Jacob Bech Andersen (Ansvarshavende redaktør) jaa@dif.dk 43 26 20 29

Skribenter Melanie Thorgrimson, Suzanne Meyer, Jonas Hjortdal, Jakob Draminsky og Lars Hestbech. Layout Formegon ApS 1508

Abonnementer Signe Løvgreen Andersen sla@dif.dk 43 26 20 10 Adresseændringer for klubber meldes til de respektive forbund. Tryk KLS PurePrint

Oplag 17.500 Annoncer MedieTeamet dif@medieteamet.dk Tlf. 71 99 55 22 Forside Anders Kjærbye/ DBU Foto


INDHOLD

14

30

6

DIF MENER

8

UPDATE

14

PAS PÅ FALSKE MAILS

16

STOP RYGNING I FORENINGSLIVET

20

INTERVIEW: PERNILLE HARDER

28

FØR EVENTEN: VM I CYKLECROSS

30

HÅNDBOLD ANNO 2019

36

LÆS, KLIK OG HØR

38 ÅRETS SPORTSNAVN 40 FEM MINUTTER MED EN ILDSJÆL 42 INSPIRATION 44 TAK FOR I ÅR

40 IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

5


DIF MENER

Niels Nygaard Formand, Danmarks Idrætsforbund

ET FANTASTISK DANSK IDRÆTSÅR

S

ikke et idrætsår, der er fløjet forbi. 2018 viste bredden i dansk idræt. Lige meget om man er til de samlende motionsbegivenheder, hvor man kan svede med tusindvis af andre idrætsglade, eller man foretrækker de store tilskueroplevelser på kanten af stolesædet, så har året været mættet af oplevelser. Det er svært ikke at revne af stolthed over at stå i spidsen for en sag, som kan samle to millioner medlemmer, næsten en halv million frivillige ildsjæle og det officielle Danmark. Hvor ellers har vi for eksempel set en kronprins, der vælger at fejre sin 50-års fødselsdag med flere end 60.000 løbe- og gåglade gæster over hele landet. Det kan man da kalde en kongelig fejring i mere end én forstand! Også de internationale sportsbegivenheder fyldte i den lange danske sommer. Verdens bedste ishockeyspillere indtog ishockeyhallerne i maj, hvor 1,3 milliarder tv-seere havde øjnene rettet mod Danmark. I juli var det de bedste sejleres tur til at udnytte, at vi har mere end 7.000 kilometer kyststrækning. VM i Aarhus var en stor succes ikke blot for deltagerne, men også for publikum, der havde en fest på det nye havneområde i den jyske hovedstad og blev inviteret med ombord på den flotte transmission på storskærme. Og det var blot et par af højdepunkterne.

Det forgange år bød blandt andet på VM i sejlsport. Her byder OL-bronzevinder Anne-Marie-Rindom velkommen til festlighederne. Foto: Sailing World Championships

6

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

Dannebrog har også vajet flot internationalt. En Grand Slam-sejr i tennis, etapesejr i Tour de France og verdensmesterskaber i orienteringsløb og para-dressur for blot at nævne nogle få. Og så har vi for første gang siden 1970’erne en fodboldspiller, der kan kalde sig Europas bedste. Hvert af disse resultater er nærmest naturstridigt for et land med kun små seks millioner indbyggere. Og selvom mine internationale kolleger skal have luppen frem for at finde Danmark på en globus, så vækker resultaterne genlyd, når jeg møder kolleger rundt om i verden. Der har været nok at glæde sig over for bredden og eliten i 2018, og alt tyder på, at det fortsætter i 2019. Krudtrøgen har knap nok lagt sig efter nytårsraketterne, før Herning og København lægger haller til VM i herrehåndbold. Der forventes fulde huse til at bære de danske drenge frem mod succes, mange flere bag tv-skærmene og et program, der skal give endnu flere danskere en smag for håndboldspillet landet rundt. Idrætten trives i Danmark, og med udsigten til et styrket samarbejde med regeringen og landets kommuner om at få flere aktive danskere i Bevæg dig for livet ser det kun ud til at fortsætte i 2019. Jeg glæder mig!


Piv-stolt sponsor af de danske atleter

Hvis der er noget, der kan begejstre os danskere, er det når vores atleter klarer sig godt. Så rykker vi sammen i stuerne og på stadion, og hepper på vores landsmænd og -kvinder. Hos Toms har vi heppet med i alt fra speedway og sejlsport til håndbold og fodbold gennem årene, og vi støtter stadig massivt op om de danske atleter, året rundt.


UPDATE

VANDGLÆDE

Vi danskere elsker idræt i naturen, og vi sætter især pris på at være aktive ved vandet. Tre ud af fire danskere har inden for det sidste år deltaget i fritidsaktiviteter ved vandet. Det viser en ny rapport ’Blåt friluftsliv i Danmark’ foretaget af Københavns Universitet. ”Det er spændende og rigtig vigtigt at få sat tal på, hvor stor betydning vandet har for friluftsudøverne, og det taler jo et tydeligt sprog: Det er afgørende, at vi værner om vores frie og naturskønne kyster og sikrer adgangen til en rig natur også på havet og i søer og åer,” siger Lars Mortensen, formand i Friluftsrådet på organisationens hjemmeside. Arkivfoto: Lars Møller

8

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018


Arkivfoto: Lars Møller

UPDATE

Floorball er en tv-sport Der sker mange interessante ting i dansk floorball for tiden. Medlemsskaren stiger støt, og forbundets elitesatsning tager form. Nu bakker DRTV op om den positive udvikling ved at sende alle floorballlandskampe i den kommende tid for både herre- og damelandsholdet fra den nye hjemmebane i Frederikshavn.

”Det er en historisk aftale, som skal give floorball et boost. Synligheden er rigtig vigtig for sportens udvikling ved at gøre den almindelige dansker opmærksom på, at det - ud over en motionssport - også er en sport, der dyrkes på højt professionelt niveau internationalt," siger Carsten Provstgaard Sørensen, der er formand for floorballforbundet.

Håndbolden byder velkommen

VIL DU PRØVE MERE?

Her kan du få mer e info om håndbold og træning i klubben .

Lørdag den 5. januar 2019 kommer hele Danmark til at syde af håndbold, når der for første gang afholdes den fælles åbent-hus-dag 'Håndboldens Dag'. Alle håndboldklubber har mulighed for ganske gratis at være med, og 161 klubber har sendt deres tilmelding afsted og reserveret hallen på dagen. Håndboldens Dag vil have særligt fokus på familier. Det betyder, at klubberne skal stå klar med attraktive aktiviteter for både store og små efter den 5. januar. Til de voksne kan det eksempelvis være Håndboldfitness eller Five-a-side Håndbold.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

9


UPDATE

DIF HEPPER PÅ SVERIGE Først var de syv, så var de seks. Og nu er der kun to potentielle OL-værter tilbage i kapløbet om at huse vinterlegene i 2026. De to værtsaspiranter er Stockholm samt Milano/Cortina d’Ampezzo fra i Italien. ”De seneste to vinter-OL’er har været afholdt i russiske Sochi og sydkoreanske PyeongChang, og i 2022 kommer vinter-OL til Beijing. Det er ingen hemmelighed, at vi i DIF hepper på vores svenske naboer, når vi kigger frem mod legene i 2026. Det skyldes primært, at vi meget gerne vil have nogle økonomisk og miljømæssigt bæredygtige lege, og så ønsker vi vinter-OL til en by, hvor der er folkelig opbakning til og en kultur for vintersport,” siger DIF's direktør, Morten Mølholm Hansen. Om de danske ski- og skøjteløbere skal til Italien eller Sverige afgøres i juni 2019.

PULJE TIL PIGECAMPS GENÅBNER Idrætsforeninger under DIF får i begyndelsen af det nye år endnu engang mulighed for at afholde pigecamps og give teenagepiger en stor oplevelse med idræt. DIF har nemlig indgået et partnerskab med Procter & Gamble, der lancerer en kampagne, som har til formål at motivere endnu flere piger til at være aktive i foreningsidrætten. ”Første runde i efteråret var en klokkeklar succes, hvor 78 foreninger fik midler til at afholde pigecamps, og tilbagemeldingerne fra disse camps var utroligt positive. Derfor er vi glade for at kunne genåbne puljen i samarbejde med Always,” siger DIF-konsulent Helle Carlsen. Alle foreninger under DIF, som har aktiviteter for piger i alderen 12-15 år, kan søge. Der er åbent for ansøgninger fra uge 8 2019. Læs mere på www.dif.dk/always.

NY KVINDELIGA SØSÆTTES Dansk kvindefodbold skal styrkes med etableringen af en ny kvindeliga, som i løbet af de næste fem år skal styrke både de sportslige forhold med flere kontraktspillere og bedre stadionforhold samt den kommercielle og økonomiske udvikling i klubberne. Den nye kvindeliga skal samtidigt have langt større opbakning blandt fans og kendskab i den brede befolkning. ”De senere år har vi oplevet et særligt momentum for pige- og kvindefodbold i Danmark, både i opbakningen til EM-sølvvinderne og med de mange gode initiativer ude i klubberne. Vi ønsker at udnytte dette momentum, så vi sikrer endnu mere sportslig succes og udbredelse af pige- kvindefodbold i Danmark,” siger DBU’s formand, Jesper Møller, til dbu.dk.

10

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018


UPDATE

MERE IDRÆT TIL UDSATTE BORGERE I Beskæftigelsesministeriets nye satspuljeaftale er der afsat 35 millioner kroner til idræt for udsatte målgrupper og et styrket arbejde med sundhed og beskæftigelse i idrætten. Aftalen vækker glæde i Bevæg dig for livet-samarbejdet mellem DGI og DIF. ”Vi er glade for midlerne og for, at regeringen sætter handling bag deres opbakning til visionen i ’Bevæg dig for livet’ om, at Danmarks skal være verdens mest idrætsaktive nation. Vi vil gerne medvirke til, at midlerne kommer helt ud i foreningslivet og andre lokale idrætsfællesskaber og gør en positiv forskel for de målgrupper, der har ekstra brug for hjælp til at komme i gang,” siger Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI.

SPORTSSNAK Sagt og hørt siden sidst

”Der er ingen tvivl om, at Kenneth Andersen er et vaskeægte krejlerkonge-trick fra købmændene på den jyske hede.” Allan Olsen, redaktør på Ekstra Bladet, roser på sin helt egen måde FC Midtjyllands nye træner.

Arkivfoto: Jeanne Kornum

”Når jeg lander i Europa, gælder det om ikke at tage en lur.” Den berejste ishockeystjerne Nikolaj Ehlers har fundet kuren mod jetlag. ”Jeg har oplevet min del af servicebiler til Tour de France, og jeg gider egentligt ikke blive 60 år uden at have været på ferie med min familie.” Brian Holm er 56 år og tænker over livet i Euroman. ”Der er skruet på noget franske knapper, man slet ikke troede eksisterede.” DR’s fodboldvært Andreas Kraul var ligesom resten af verden lettere forundret over formen i det franske fodboldshow Ballon d'Or.

’LIKE’ DIF Husk, at der er masser af muligheder for at komme bag om dansk idræt på de sociale medier. DIF er på Facebook med nyheder og opdateringer fra DIF-idrættens verden. Derudover er DIF også på Twitter. Her tweeter DIF nyheder og holdninger relateret til idrætspolitik, udviklingstiltag, OL, skolereformen, kampen mod matchfixing og meget mere. Følg DIF på Twitter på @DIFidraet.

”NEJ.” Ved samme Ballon d'Or-show spurgte dj’en Martin Solveig, om Ballon d'Or-vinderen Ada Hegerberg havde lyst til at twerke. Svaret var ret klart. ”Amatørboksningen og græsrødderne vil uddø. Det vil blive ’Vild med dans’ i en boksering.” Formanden for Danmarks Bokse Union Lars Brovil frygter, at boksning bliver taget af OL-programmet.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

11


UPDATE

VM I BADMINTON TIL DANMARK Thomas & Uber Cup og det individuelle VM kommer til Danmark i henholdsvis 2020 og 2023. Det har det internationale badmintonforbund, BWF, besluttet. Det er første gang nogensinde, at Danmark bliver vært for Thomas & Uber Cup, og femte gang at det individuelle VM kommer til landet. ”Vi er rigtig glade og stolte over, at vores langsigtede eventstrategi med Sport Event Denmark allerede nu bærer frugt ved at kunne tiltrække to af sportens største events. Vi glæder os til at tilbyde alle badmintonfans endnu en oplevelse med sportens absolut største stjerner på den største scene,” siger Badminton Danmarks direktør, Bo Jensen.

2018

967 ..millioner kroner. Så mange penge lagde turister i Danmark i forbindelse med VM i ishockey i maj. Det viser en ny rapport, der samtidig konkluderer de udenlandske besøgende generelt var meget tilfredse med deres oplevelser under turneringen.

12

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

VIDSTE DU, AT…

…Idrættens E-læring nu har over 40 kurser. Blandt andet er det populærre 1-2-træmerkursus nu lagt i portalen. I alt har 24 specialforbund indgået aftale med DIF om at udbyde relevante kurser for trænere og ledere via ’Idrættens e-læring’, og i løbet af den kommende tid vil både DIF og specialforbundene lægge endnu flere træner- og lederkurser på platformen. Se mere på ww.ie.dk


UPDATE

LEGENDARISK HAL GENOPSTÅR I 2011 brød K.B. Hallen i brand, og den kraftige røgudvikling kunne ses over hele København. Den enorme brand skyldtes overophedet pap, der lå tæt på en halogenlampe. Ilden tog så godt fat i bygningen, at næsten hele hallen brændte ned. Men nu har K.B., som er Danmarks ældste idrætsforening, genopført den legendariske hal. Hallen stod færdig 4. december 2018, og første officielle arrangement er den 24. januar, hvor 12 danske artister leverer en kæmpe åbningskoncert.

Foto: Christensen & Co. Arkitekter A/S

Citatet:

"Når jeg ser tilbage på, hvad der er sket i de 25 år, så er det... Jeg ved ikke, om det er grotesk, men det er i hvert fald eksplosivt" DBU’s formand, Jesper Møller, om udviklingen i professionel fodbold på baggrund af Politikens behandling af de såkaldte Football Leaks.

1500 FRIVILLIGE TIL SPORTSSHOW Når det store tv-show Sport 2018 løber af stablen den 5. januar, bliver det med 1500 frivillige ildsjæle på tilskuerpladserne i Boxen i Herning. Som tak for indsatsen i foreningerne har DIF via lodtrækning uddelt 1500 gratis billetter til landets klubber. "De frivilliges indsats er en helt afgørende forudsætning for, at den frivillige foreningsidræt står så stærkt i Danmark, som tilfældet er. De skaber rammerne for, at børn, unge og voksne over hele Danmark kan dyrke deres idræt,” siger DIF’s formand, Niels Nygaard. Arkivfoto: Lars Møller

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

13


JACOB BECH ANDERSEN

NYHED

Advarsel: Falske mails rammer stadig idrætsforeningernes bestyrelsesmedlemmer. Og flere foreninger går i fælden med store økonomiske tab i kølvandet.

FALSKE MAILS LÆNSER (STADIG) FORENINGERS KLUBKASSER

I

Idrætsliv har vi desværre skrevet historien før om hackere, der har udset sig danske idrætsforeningers klubkasser som mål for at skaffe sig penge på ulovlig vis. Men den er fortsat gal derude, og DIF er i den seneste tid blevet gjort bekendt med flere sager, hvor foreninger er blevet fuppet for op mod 80.000 kroner. Derfor gentager vi budskabet: Vær yderst varsom med pengeoverførsler baseret på eksempelvis forespørgsler via mail fra foreningens formand eller en anden tillidsperson. Selvom mailen måske ser ganske troværdig ud, kan det være fup. Nationalt Cyber Crime Center modtager mange henvendelser fra frustrerede formænd og kasserere i idrætsforeninger, som er forsøgt franarret et stort beløb – typisk omkring 5000 euro via falske mails.

14

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

Nogle foreninger har nået at afværge kriminaliteten. Andre foreninger er gået lige i fælden. Og når først skaden er sket, er der som udgangspunkt ingen forsikring, der dækker det mistede beløb, da der ikke er tale om brud på en banks sikkerhedsprocedure.

Falsk formand Det, som er sket i den pågældende idrætsforening, og som lige nu sker i en række andre idrætsforeninger, er følgende: En it-kriminel udgiver sig for at være formand i en klub, leverandør eller en anden person, der kan tillade sig at bede om penge. Typisk henvender personen sig så til foreningens kasserer på mail (med korrekt afsenderadresse) og beder om at få overført penge (ofte 4.000-5.000 euro) til et plausibelt formål. Hvis kassereren spørger ind til transaktionen, kommer der hurtigt

et svar retur med uddybende information og kontonummer. Og det hele foregår i en forholdsvis normal sproglig tone. De tastefejl og kluntede formuleringer, der trods alt kan forekomme i mailen, kan undskyldes med, at mailen er sendt fra en iPhone. Hos Nationalt Cyber Crime Center opfordrer it-forsker Leif Andersen foreningerne til at holde ekstra vågent øje med de falske mails. "Et andet råd er også at tjekke den adresse, man sender et svar til via mail, hvis man har trykket besvar. For der vil man faktisk kunne se, at det ikke er den rigtige formandsadresse, der er sendt fra. Og endelig. Hvis der kommer en anmodning om overførsel af penge, som man ikke kender til i forvejen, så ring til formanden for en sikkerheds skyld."


HELLO TOMORROW. STUDIO AUTUMN / WINTER 2018

@craftsportsweardk | www.craftsportswear.com

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

15


NYHED

JACOB BECH ANDERSEN

RØGEN SKAL UD AF IDRÆTSLIVET Rygning og idræt hører ikke sammen. Derfor går DGI og DIF sammen om at få rygning helt ud af idrætslivet og bliver en del af partnerskabet Røgfri Fremtid.

16

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018


UNGE OG RYGNING • Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge • Blandt de 16-19-årige ryger 24 procent hver dag eller lejlighedsvist • I 2013 var tallet 22 procent. Antallet af unge, der ryger er altså stigende • 8 ud af 10 rygere begyndte, inden de var fyldt 18 år

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

17


FEM GODE GRUNDE TIL AT GØRE IDRÆTSLIVET RØGFRI • Tobak er hvert år skyld i mere end 13.000 dødfald og kan ikke forenes med et sundt idrætsliv. • I Danmark spiller foreninger en central rolle i børn og unges liv. Derfor har idrætsforeningen en enestående mulighed for at påvirke adfærd og holdninger hos de kommende generationer. • Børn og unge møder trænere, forældre og andre i idrætslivet, som de ser op til, og som er rollemodeller. Rollemodeller i idrætslivet har stor indflydelse på børn og unge og kan være med til at skabe en positiv holdning til ikke at ryge.

18

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

D

GI og DIF har hver dag kontakt til tusindvis af børn og unge, der spiller bold, dyrker gymnastik eller går til anden idræt. Og selvom rygning er sendt udenfor langt de fleste steder, må der stadig ryges alt for tæt på idrætsaktiviteter. Det skal der laves om på. Derfor træder DGI og DIF ind i partnerskabet Røgfri Fremtid, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag. ”I foreningsidrætten vil vi gerne slå et slag for, at dit barn kan træne i et røgfrit miljø. I foreningen er fællesskabet stærkt. Derfor håber vi, at holdkammeraten, træneren eller andre rollemodeller vil tage ansvar og vise, at idræt og rygning ikke hænger sammen,” siger Charlotte Bach Thomassen, som er formand i DGI. DIF’s administrerende direktør Morten Mølholm Hansen siger:

”Idræt og rygning er et dårligt match. Børn og unge skal ikke udsættes for passiv rygning i deres idrætsforening, og forældrene skal være trygge ved, at deres børn færdes i et røgfrit miljø. Derfor støtter vi budskaberne i Røgfri Fremtid.”

Kolossal betydning Røgfri Fremtid er et partnerskab mellem flere end 100 organisationer, som nu også tæller DGI og DIF. I Røgfri Fremtid glæder man sig over, at DIF og DGI bliver en del af partnerskabet: ”Idrætsforeningerne har kolossal betydning for børn og unges fritid. Derfor er vi glade for at byde DGI og DIF velkommen. Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge, så det er fantastisk, at DGI og DIF nu kan være med til at forebygge – det kommer til at få stor betydning,” siger Jette Jul Bruun, programchef i TrygFonden.


”Vi ved, at fællesskab og venner er afgørende for, om børn og unge begynder at ryge. Idrætsverdenen har muligheden for at skabe fællesskaber uden røg, hvor trænerne og dem de unge ser op til ikke ryger, når de er en del af fællesskabet i foreningen,” supplerer Mette Lolk Hanak, som er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse. Rygning er ikke et nyt emne i idrætsverdenen. Men hvor det tidligere handlede om at få røgen ud af klubhuset, cafeteriet og

”Idrætsverdenen har muligheden for at skabe fællesskaber uden røg, hvor trænerne og dem, de unge ser op til, ikke ryger” Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse

omklædningsrummet, så handler det i dag lige så meget om normer. Derfor hjælper DIF og DGI fremover foreninger og trænere til at blive endnu bedre til at få rygning helt ud af idrætslivet – blandt andet ved at udarbejde rygepolitikker og guides til idrætsforeningerne.

DGI OG DIF ANBEFALER, AT: • Alle idrætsfaciliteter er røgfri – både ude og inde. • Træning og andre aktiviteter i foreningen er røgfri – for idrætsudøver, tilskuer, frivillige, leder og medarbejder. • Der ikke er salg af tobak i cafeterier eller kiosker, der ligger i forbindelse med idrætsfaciliteter. • Indsatsen gælder både cigaretter og anden tobak, vandpiber, e-cigaretter og snus.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

19


RITZAU/SCANPIX, ANDERS K JÆRBYE OG GET T Y IMAGES

INTERVIEW

JAKOB DRAMINSKY

SÅDAN FØLES DET AT VÆRE VERDENS (NÆST)BEDSTE FODBOLDSPILLER Hun er kåret til Europas bedste fodboldspiller i 2018, og hun var ualmindeligt tæt på også at blive verdens bedste fodboldspiller. Det er gået stærkt for Pernille Harder i de seneste år, og 2018 bød på endnu et step op af rangstigen for den danske landsholdsanfører.

20

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018


IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

21


D

22

et er helt ok, hvis Pernille Harder lyder lettere slukøret denne formiddag. Det er kun 12 timer siden, at hun iført gallakjole i Paris sad ved siden af Mbappé, Modric og alle de andre stjerner ved den prestigefyldte prisuddeling Ballon d’Or. Og det er kun 12 timer siden, at det blev annonceret, at hun lige akkurat ikke vandt Ballon d’Or-pris, som gives til verdens bedste fodboldspiller. Pernille Harder kan i stedet kalde sig for verdens næstbedste fodboldspiller. Det er nu heller ikke så skidt endda, slår den danske landsholdsanfører fast, da vi fanger hende over mobilen på køreturen hjem fra Paris mod tyske Wolfsburg, hvor hun til dagligt spiller.

komme i top tre. Jeg ved ikke, hvad jeg manglede for at slå Ada Hegerberg (den norske vinder, red.) udover de seks point, der var mellem os i afstemningen. ”

Hvad følte du helt ærligt, da du blev udråbt som nummer to i Ballon d’Or? ”Jeg blev stolt, men det ærgrede mig også, at jeg ikke blev nummer et. Jeg går altid efter at blive nummer et, fordi jeg selv følte, at jeg havde gode muligheder for i hvert fald at

Selvom du ikke vandt Ballon d’Or, så er du alligevel blevet kåret til Europas bedste kvindelige spiller i 2018. Hvordan har du det med at være kommet i Allan Simonsen-kategorien? ”Det er enormt stort og noget, som gør mig utrolig stolt, for det har været en drøm, siden

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

Hvordan var det at være en del af Ballon d’Or? ”Det var en fed oplevelse at være en del af, men det var også meget specielt, fordi det hele foregik på fransk, så jeg forstod ikke så meget af det. Det var fransk på alle måder, men det var fint og sjovt.”

"Nu synes drengene pludselig også, at det er sejt, når pigerne begynder til fodbold”


BLÅ BOG Navn: Pernille Mosegaard Harder Alder: 26 år Klub: VfL Wolfsburg Landskampe/mål: 105/53 Titler 2018: Tysk mester og pokalvinder, ligatopscorer, Europas bedste fodboldspiller, nummer to til Ballon d’Or (verdens bedste fodboldspiller)

"Det ville også have været fedt med kvindelige rollemodeller på fodboldbanen, da jeg begyndte” jeg var lille og noget, som jeg har arbejdet med, nærmest siden jeg begyndte til fodbold. Der har været meget hårdt arbejde og mange ofringer og svære beslutninger, så jeg har gjort meget for at nå det niveau, som jeg har i dag. Det har ikke været let hele vejen. Det gør, at jeg er ekstra stolt over den titel. Jeg er stolt over alle de titler, som jeg vinder, og først og fremmest går jeg efter holdtitlerne, fordi fodbold er et holdspil. Det er de vigtigste titler. Jeg ved nemlig godt, at der ikke kommer nogen individuelle titler, hvis ikke vi præsterer sammen som et hold.” Hvem, synes du, er den største danske sportsstjerne gennem tiderne? ”Michael Laudrup falder mig helt naturligt at nævne som den første. Og for den sags skyld også Allan Simonsen. Det er to af vores største fodboldspillere gennem tiderne, og de har opnået store ting med deres hold og individuelt. Det er to af dem, som var mine idoler, da jeg var yngre. Hvis jeg skulle nævne nogen

Pernille Harder spiller for Wolfsburg. Holdet var i finalen i Champions League i den forgange sæson.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

23


PERNILLE HARDER OM: Tulstrup-Faurholt ”Det er min barndomsklub, som altid vil have en plads i mit hjerte. Det var her, at det hele begyndte, da jeg var lille. Jeg spillede tit på banerne til træning og kamp, men også i fritiden. Banerne var et sted, hvor jeg hang ud og spillede meget med drengene. Jeg kan ikke huske den første dag, hvor jeg begyndte, men jeg har masser af gode minder fra min fodboldbarndom i Tulstrup-Faurholt”. Landsholdskonflikten ”Landsholdskonflikten var ikke sjov at være en del af, men jeg følte, at det var en kamp, som vi skulle tage for at blive respekteret. Det var naturligvis frustrerende, at vi ikke fik spillet kampen mod Sverige og derfor mistede tre vigtige point. Men hvis jeg skal sige noget positivt, så gav den konflikt noget til fællesskabet på holdet. Desuden føler jeg, at vi kvinder fik vist, at vi kæmper for vores værd og for at blive accepteret . Vi vil ikke behandles dårligere bare på grund af vores køn.” Messi ”Den kendte person, jeg helst vil ud og spise en middag med, er nok Messi. Jeg vil gerne vide, hvad der er bag facaden, hvordan han er som person, og hvordan han er blevet så dygtig. Han er svær at gennemskue og virker stille og rolig og en anelse genert, men om det også er den rigtige Messi, kunne jeg godt tænke mig at vide. Hvis man tager sådan en som Ronaldo, så er han mere udadvendt, han snakker engelsk og har boet mange steder i Europa. Messi har altid været i Barcelona, og det er også ret cool.”

"Der har været meget hårdt arbejde og mange ofringer og svære beslutninger” uden for fodboldens verden, og nogen der stadig er aktive, så tænker jeg blandt andre Caroline Wozniacki og Viktor Axelsen. Det er naturligvis vigtigt, hvem man er som person, men det primære er, hvad man opnår på banen, og hvilke titler man vinder.” Når du om mange år kigger i din scrapbog over din fodboldkarriere. Hvilke billeder ser du så? ”Så ser jeg billeder af mig med mange titler, som jeg har vundet med de hold, som jeg har spillet for. Samtidig ser jeg også billeder af mig, hvor jeg vinder store individuelle titler.”

Hvilke ord vil du sætte på dit 2018? Jeg tænker, at det har været et fantastisk godt år, som sammen med 2017 har været de bedste år i min fodboldkarriere.” Hvad betyder det at være anfører for landsholdet? ”Det gør mig meget stolt at bære anførerbindet i den røde og hvide trøje. Det betyder, at jeg er den, som skal gå forrest både inde på og uden for banen, og det føler jeg også, at jeg gør.”


Hvad tænker du, når du ser nye piger begynde til fodbold? ”Jeg tænker, at de er seje, og de er heldige, for de kommer til at starte til noget, som er rigtig sjovt. Jeg tror også, at der er stor forskel på som pige at begynde til fodbold i dag i forhold til, da jeg begyndte. Der er en anden respekt. I dag er det ret sejt at begynde til fodbold, hvor man tidligere var en drenge-pige, hvis man begyndte til fodbold. Dengang var det nok sejere at begynde til håndbold som pige.” Hvordan har du det med at være rollemodel og få piger til at begynde til fodbold? ”Det er jeg meget glad og stolt over at være. Det ville også have været fedt med kvindelige rollemodeller på fodboldbanen, da jeg begyndte. Jeg følte mig nok lidt mere uden fo, end mange piger har gjort i andre sportsgrene, fordi der ikke var respekt omkring piger og fodbold. At jeg nu kan være med til at ændre på det syn, gør mig glad og stolt. I dag har pigerne kvindelige idoler, og det er både pigerne og drengene, som synes at jeg og mine medspillere på landsholdet er seje. Nu synes drengene pludselig også, at det er sejt, når pigerne begynder til fodbold.” Hvad har gjort den forskel, at mange danskere pludselig følger med i kvindefodbold? ”Det er en blanding af, at vi har præsteret på landsholdet og som individualister, men det måske allervigtigste er, at der har været en stor mediedækning specielt i forbindelse med EM, hvor medierne var med fra starten. Hvis jeg sammenligner med 2013, så nåede vi faktisk semifinalen ved EM og har også tidligere præsteret godt, men der var bare ikke nogen mediebevågenhed, så danskerne har ikke kunne følge os.” Hvad lavede du, hvis ikke du var fodboldspiller? ”Så kunne jeg godt forestille mig, at jeg arbejdede med naturvidenskab. Det kunne fx være, at jeg var ingeniør, for i skolen var naturvidenskab min store interesse. Men det kunne også være, at jeg var chef i mit eget firma, som jeg dog ikke rigtig ved, hvad skulle lave. Men det bedste, jeg ved, er at spille fodbold. Især de store kampe, hvor der for alvor er noget på spil.”

Pernille Harder har spillet over 100 landskampe for Danmark.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

25


NEJ, TAK TIL TWERKING

D

a Pernille Harder spændt sad klar i Paris og ventede på, om hendes navn ville blive annonceret i kampen om at blive verdens bedste fodboldspiller, så indtraf en mildest talt spøjs situation, som løb med alle de efterfølgende overskrifter. I stedet for Pernille Harder, så kom den norske stjerne Ada Hegerberg frem på skærmen i guldkjole til lejligheden. Det var der intet underligt eller overraskende i, men det var der derimod, da den franske DJ Martin Solveig efterfølgende – højst upassende på scenen - bad hende twerke (ryste med bagdelen, red.). Ada Hegerberg svarede hurtigt ’no’, hvoref-

26

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

ter hun brød ud i det der mest af alt lignede en form for vals med den franske DJ. Pernille Harder, som var sølle seks stemmer fra at opnå den største individuelle hæder, som en fodboldspiller kan opnå, brød sig ikke om situationen og udtalte efterfølgende til Jyllands-Posten: ”Det er lidt nedværdigende, og det viser, at der er et stykke vej endnu for kvindefodbolden. Jeg synes, det var unødvendigt og ærgerligt, fordi det hele nu er kommet til at handle om twerking-spørgsmålet mere end det sportslige.”


DIF uddannelser

TRÆNER 2 Bliv klædt på til rollen som træner, når DIF udbyder de idrætsteoretiske dele af træneruddannelsen i form af DIF Træner 2.

Datoer: (3 weekender) • Den 1.-3. feb., 1.-3. marts og 23.–24. marts 2019

Pris: 4.995 kr.

Tilmeldingsfrist: Den 6. januar 2019

Læs mere på www.dif.dk (søg efter ’Træneruddannelse’)

COACHING 2 Få styr på den mentale coaching og få de nødvendige redskaber til coaching, som som hjælper udøveren med at takle mentale udfordringer, som nervøsitet, stress eller koncentration

UDDANNELSE

Datoer: • Mandag den 28. januar til tirsdag den 29. januar 2019 • Mandag den 29. april til tirsdag den 30. april 2019

Pris: 13.750 kr.

Tilmeldingsfrist: Den 7. januar 2019

Læs mere på www.dif.dk (søg efter coaching 2)

IDRÆTTENS TRÆNER AKADEMI Bliv en bedre og mere målrettet træner. På ITA lærer du at optimere dine idrætsudøveres præstation og får en god viden om, hvordan du udvikler elite- og talentmiljøer gennem en skarpere trænerstil.

Datoer: Nyt hold med forventet start onsdag den 27. februar 2019. Vi åbner snart op for tilmelding, så tjek vores hjemmeside løbende på: www.dif.dk Søg efter ’ITA’.

DIF DANMARKS IDRÆ TSFORBUND IDRÆ T TENS HUS BRØNDBY STADION 20 2605 BRØNDBY

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

27


L ARS MØLLER

FØR EVENTEN

MEL ANIE THORGRIMSON

HELE VERDEN TIL BOGENSE 200-250 atleter lægger vejen forbi Bogense, når den lille nordfynske by i 2019 er vært for VM i cykelcross.

F

ra den 2. – 3. februar 2019 vil Bogense være omdrejningspunktet i international cykelsport, når verdens bedste crossryttere kigger forbi Fyn. Her skal de konkurrere på en rute, der både består af veje, marker, stier med forhindringer og ikke mindst unik fynsk natur. Mens atleterne er travlt beskæftiget med rutens mange udfordringer og at springe af og på cyklen for at vinde det prestigefyldte

28

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

løb, vil omkring 7.000-10.000 tilskuere heppe på sidelinjen. Intet mindre end 300 medier fra hele verden vil dække crossrytternes tur rundt på Nordfyn, og Danmarks Cykle Union forventer, at op imod 50 millioner seere vil følge med.

Fynsk hotspot Nordfyns borgmester, Morten Andersen, glæder sig over, at netop Fyn er blevet værter for VM:

”I Nordfyns Kommune har vi sat en intensiv satsning på events i søen, og vi glæder os over, at vi især lykkes med at tiltrække events inden for cykelsporten. Det ligger rigtig fint i tråd med den generelle satsning på Fyn som hotspot for cykelturisme, og vi arbejder på at skabe en lang række synergier mellem turismeindsatserne og eventindsatsen,” siger Morten Andersen. De mange crossryttere får rig mulighed for at opleve Bogense, når de drøner rundt


på den tre kilometer lange rundstrækning, hvor de passerer forskellige forhindringer undervejs. Publikum får blandt andet mulighed for at se atleterne, når de cykler forbi både Bogense Gl. Havn og Kyst Camping op til 10 gange.

Massiv tv-dækning VM i cykelcross bliver ligeledes dækket massivt på tv. Det bliver TV 2 Sport, der skal sørge for, at op imod 50 millioner tv-seere verden over kan følge rytternes ekstreme anstrengelser i de smukke omgivelser. ”TV 2 er det, man i fagsproget kalder Host Broadcaster, hvilket betyder, at vi producerer det internationale tv-signal,” fortæller stationens producer Lars Søndergaard. I Bogense betyder det, at godt 20 kame-

raer vil blive placeret langs den 2,9 kilometer lange rute. ”Det er en helt fantastisk flot rute. Både for tilskuerne, som vil være i stand til at følge rytterne hele vejen rundt live og på storskærm – og jeg kan samtidig garantere, at tv-seerne får en oplevelse, de sent vil glemme. Det bliver cykelløb og dramatik fra allerøverste hylde,” siger Lars Søndergaard. På Nordfyn er man også begejstret for den kommende tv-dækning: ”Vi glæder os meget til samarbejdet og håber, at vi får vist vores smukke del af Danmark frem på en måde, der hos rigtigt mange tv-seere vil skabe lyst til at komme og besøge os,” siger Peter Ginnerskov, som er eventchef ved de kommende verdensmesterskaber.

IDRÆTSKALENDEREN Udvalgte idrætsarrangementer i Danmark i perioden 1. januar – 23. marts 2019.

JANUAR 1.-6. januar Håndbold: Bygma Cup herrelandsholdet i Odense og Århus 5. januar Show: Sportsgallaen ’Sport 2018’ i Herning 26. januar Kickboxing: Danish Open 2019 i Aalborg 26.-27. januar Bowling: DM i Trio i Rødovre

FEBRUAR 2. –3. februar Cykling: VM i Cykelcross i Bogense 2.-3. februar Riffelskydning: DM riffel 10 meter i Århus

MARTS 9. marts Atletik: Cross Nationals DM i Roskilde 23. marts Cheerleading: DM i Odense Idrætshaller 23. marts Bordtennis: DM i rating i Odense

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

29


HÅNDBOLDENS NYTÅRSTALE

JAN CHRISTENSEN, L ARS MØLLER OG RITZAU/SCANPIX

JACOB BECH ANDERSEN

KUNSTEN AT VENDE EN SUPERTANKER Der bliver tryk på i dansk håndbold i det kommende år. Til januar skal der afvikles VM for herrer på hjemmebane, til sommer træder en ny struktur for børnehåndbolden i kraft, og sideløbende skal medlemsnedgangen fra foreningerne stoppes én gang for alle. Idrætsliv har bedt generalsekretær Morten Stig Christensen holde en slags nytårstale og sætte ord på dansk håndbolds sundhedstilstand anno 2019

30

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018


IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

31


”D

u har selv trykket på knappen, så nu taler jeg altså bare.” Morten Stig Christensen griner. Den snart 60-årige generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund er i hopla. At bede ham, en mand som nærmest er synonym med håndboldsporten herhjemme, om at sætte ord på forbundets udvikling, det kommende VM på hjemmebane og fremtidsmulighederne for den sport, han har elsket og dyrket hele sit liv, er farligt – på den gode måde. For der foregår rigtig mange interessante ting i dansk håndbold i disse år. Det store hæderkronede forbund fik sidste år - efter 20 års medlemsnedgang - endelig sat en stopper for det, Morten Stig Christensen selv kalder for ”en konstant sivblødning”. Nu er alle sejl sat til for ikke bare at fastholde status quo i medlemstallet på de godt 105.000 registrerede danske håndboldspillere, men det handler også om at vende skuden yderligere. Derudover begynder 2019 intet mindre end hæsblæsende for DHF, idet Danmark for første gang i 40 år er vært (sammen med Tyskland) for VM i håndbold. Og nå ja, når den nye 2019/2020-sæson lægger for land, så bliver det også startskuddet til, at en række større ændringer for strukturen i dansk børnehåndbold skal implementeres deriblandt en ny årgangsstruktur, nye spilformer, banestørrelser og kampbolde. Alt det kan Morten Stig Christensen tale meget hurtigt og meget længe om. På de kommende sider følger således generalsekretærens eget sundhedstjek af dansk håndbold anno 2019.

32

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018


#Supertankeren

#Udviklingen

”Jeg trådte ind i et forbund, der selvfølgelig var præget af den store økonomiske krise. Der var nedgang på alle fronter, og idrætten var som alle andre ramt. Team Danmark var ramt. DIF var ramt, og forbundene var ramt. Der skulle skæres ned rigtig mange steder. Derudover oplevede vi jo medlemsnedgang i Dansk Håndbold Forbund. Det var en lidt sort tid at begynde i. Men det går rigtig fint i DHF i øjeblikket. Jeg synes virkeligt, vi har gang i den store udviklingsmaskine. Det er et helt anderledes forbund, du kigger på i dag, end det var for ti år siden. Det er et forbund, som er i anderledes øjenhøjde med det moderne samfund og en moderne måde at gøre tingene på. Det betyder bestemt ikke, at der ikke er udfordringer, men vi er meget bedre rustet til at gå ind i de ting, der møder os, end vi har været tidligere.”

Det, der er enormt svært i nogle af de gamle hæderkronede idrætsgrene som vores, er, at vi har eksisteret i så mange år og haft en så stor betydning for idrætten, at vi på en eller anden måde er vokset fast i det samme mind-set. Den samme måde at gøre tingene på. Derfor får vi nogle udfordringer, når et samfund kommer blæsende ved siden af os. Selvom vi har eksisteret i mere end 100 år og føler, at vi har styr på tingene, så er vi tvunget til at kigge ind i livsfaserne for alle mennesker, hvis vi gerne vil have dem til at dyrke idræt og fra vores synspunkt selvfølgelig helst spille håndbold. Fra barn til voksen. Vi er med andre ord nødt til at stille os selv spørgsmålet: Hvad er det, vi har at tilbyde den enkelte aldersgruppe udover et spil med syv spillere på hvert hold på en bane, der er 40 meter lang? Den helt store udfordring er, at vi som forbund skal have udviklet varer, der i virkeligheden passer til alle aldersgrupper. Og så skal vi have gjort vores klubber mere opmærksomme på at bruge nogle af de varer. Den udvikling har vi virkelig fokus på i de kommende år. Men jo stærkere en kultur du har bygget op over årtier, jo sværere er det at ændre noget. Det er jo en supertanker, der skal vendes. Jeg er også selv et produkt af have tænkt vildt traditionelt, og jeg tænker sikkert stadig for traditionelt. Os, der er født ind i de gamle sportsgrene, er konstant nødt til at udfordre os selv. Derfor er det, jeg vil kalde DHF-supertankeren, stadig ved at forsøge at vende sig. Men det sker altså ikke lige over en nat. Jeg er stadig fortrøstningsfuld, for der sker mange fantastiske ting ude i håndbolddanmark lige nu.”

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

33


#Medlemsnedgangen

Medlemsnedgangen (forbundet har mistet godt 50.000 medlemmer siden midt-80’erne, red.) har været en sivblødning. En jævn lind grød, der bare er sivet ud. Det har været det store problem. For der har ikke på noget tidspunkt været den der kæmpe chokmelding om, at vi har mistet 10.000-15.000 medlemmer på et enkelt år. Det er bare gået stille og roligt ned ad bakke, og så har man måske ikke taget det så alvorligt. Vi har haft svært ved at finde ud at, hvad vi skulle gøre ved det her medlemsfrafald, men nu i de senere år har vi brugt virkelig mange kræfter, penge og ressourcer på at tænke nyt og anderledes, og det ser ud til at hjælpe nu. Hvis vi ikke havde gjort noget, havde det sikkert set endnu værre ud. Blødningen stoppede tilsyneladende sidste år, og vi har en ok fornemmelse af, at vi ikke mister medlemmer næste år. Men vi er ikke sikre på noget som helst.”

Håndboldfitness er et af de nye breddeinitiativer, der skal skaffe flere medlemmer til dansk håndbold.

34

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

#Foreningerne

”Håndbold er jo klart en af de sportsgrene herhjemme, der er koblet mest op på foreningsidrætten. Derfor skal alt, hvad vi arbejder med dybest set vokse op fra foreningslivet. Det er græsrødderne derude, der skal få det hele til at gro, og hvis de af forskellige årsager siger ’aaarh – skulle vi nu ikke lige gøre tingene, som vi plejer’, så bliver det naturligvis ekstra svært. Jeg ville sådan ønske, at vi kunne hjælpe klubberne yderligere med at komme lidt ud af driftsporet. Jeg kunne godt tænke mig, at flere klubber satte sig ned og drømte og gjorde sig nogle lidt vilde tanker om, hvad de vil med lige præcis deres klub i deres lokalområde. Skal de være en eliteklub – eller skal de gå efter at give mening for mange flere grupper? Men det er også vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke peger fingre ad nogen. For alle de frivillige, der ligger også slås derude i foreningerne, de lægger så mange timer i det her. Vi er dog også nødt til at råbe lidt op nogle gange og sige ’for fanden selvom vi alle knokler, så mister vi stadig medlemmer.’ Vi er nødt til at tage et fælles ansvar, og vi er nødt til at tage hinanden i hænderne i håndbolddanmark og sige, at vi ikke vil acceptere, at medlemmerne fortsat drysser ud.”


#Børnene

”Vi har præsenteret et bud på fremtiden for dansk børnehåndbold, og der kommer en række ændringer, som skal være med til at sikre, at alle børn på alle niveauer spiller den mest børnevenlige, udviklende og involverende håndbold. Det er en fremtid, hvor vi fra næste sæson søsætter ændringer i forhold til måden, årgangene er bygget op på. Vi har blandt andet kigget på nye spilformer, banestørrelser og kampbolde. Det er kæmpe stort. Faktisk vil jeg sige, at det er en mindre revolution. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det vil være med til at gøre børnehåndbolden langt mere udviklende og attraktiv for børnene rundt omkring i klubberne. Selvfølgelig kommer de her ændringer ikke til at ske uden sværdslag ude i klubberne, men vi har været omhyggelige med at inddrage så mange dygtige fagpersoner i den her proces som muligt. Og så er fremtiden for børnehåndbolden jo en dynamisk proces, hvor man sagtens kan forestille sig, at vi justerer undervejs.”

#VM

Elitearbejdet kører rigtig godt blandt andet takket været et dygtigt talentarbejde i vores DHF-system. Vores landstrænere har været gode til at udvikle landshold, der er slagkraftige på verdensplan, og det er vi selvfølgelig meget stolte af. I forhold til vores succesrige herrer er den spændende udfordring nu, hvordan vi bliver på toppen. Nu har vi været en af de dominerende nationer i en tiårig periode, og det er ofte sådan, at man er dominerende i netop tiårsperioder. Men vi har et godt hold, som vi skal udvikle yderligere. Der er en masse enere, som hænger sammen som hold, og derfor er jeg meget fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden. Til VM drømmer jeg lidt om og tror også på, at vi kan tage en semifinale. Lodtrækningen er ok, og vi har potentialet, men dermed ikke sagt, at det bliver let. Og desværre er det jo også sådan, at man ikke kan snakke sig til en semifinale. Det er benhårdt arbejde, der skal til. Sidst der var VM for herrer i Danmark var 1978. Der var jeg selv med som en af de nye. Jeg var så ung, at jeg blev kaldt for ’Pusle’. Vi klarede os godt, men tabte desværre bronzekampen til DDR, men jeg husker det som en fantastisk oplevelse i meget fine rammer i Brøndby Hallen. I dag er et VM-event et endnu større arrangement. Alt er jo blevet meget større, og det er en kæmpe maskine, hvor vi blandt andet har 1200 frivillige i gang. Jeg er stolt over, at vi i samarbejde med Sport Event Denmark har fået mesterskaberne til Danmark. Det bliver fremragende.”

Morten Stig Christensen spillede selv med, da der sidst var VM for herrer i Danmark i 1978. Nu - 40 efter - er han en af ankermændene ved VM 2019.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

35


NYE UDGIVELSER

LÆS, KLIK OG HØR … Nye bøger og apps med afsæt i idrætten.

FORMEL 1

Formel 1 er ikke bare en af verdens største sportsbegivenheder. Det er et fænomen. En sport, der består af lige dele teknik, talent og penge. En kombination, der sæson efter sæson tiltrækker millioner af mennesker, som følger kørernes intensive kappestrid på baner verden over. I denne bog fortæller Peter Nygaard hele historien om løbene, fra den beskedne start i 1950'erne til den milliardforretning, som Formel 1 har udviklet sig til at være i dag.

I bogen berettes der således om dramaerne, tragedierne og triumferne: Peter Nygaard er Danmarks førende Formel 1-ekspert, og han har fulgt Formel 1 i snart 35 år. ’Formel 1’ er udgivet af Lindhardt og Ringhof og har en vejledende pris på 599 kroner.

170 mm

skabet, hvilket ikke er sket siden 2005. Men fodbold er og bliver ofte uforudsigeligt. For festen endte på den midtjyske hede. Der er i det hele taget masser af grunde til at feste i dansk fodbold og for danske spillere. Den danske angriber fra Wolfsburg, Pernille Harder, blev kåret til årets spiller i Europa, hvilket er en kæmpe bedrift og ikke sket, siden Allan Simonsen tilbage i 1977 vandt Ballon d’Or.Og så var der en af årets helt store overraskelser. Selvom Real Madrid vandt Champions League for tredje gang i træk, valgte en af vores tid største spillere, Cristiano Ronaldo, at forlade sin klub til fordel for Serie A og Juventus.

ANDREAS KRAUL er sportsjournalist og kommentator på DR-sporten med landsholdet og Superligaen som primært stofområde. Twitter: @KraulDR

LARS HESTBECH er journalist, tidligere souschef på Ritzaus Bureaus sportsredaktion og nu kommunikationskonsulent ved Danmarks Idrætsforbund. Twitter: @LarsHestbech

10 mm

170 mm

ÅRETS BEDSTE DANSKE OG INTERNATIONALE KAMPE

FODBOLD

2018

256858_Fodbold_2018_cover.indd 1

SAGAN: MIN VERDEN! Han er en af verdens bedste cykelryttere, og nu fortæller han om sin verden, der i den grad kredser om cykling. Peter Sagan har som den eneste cykelrytter i verden vundet den regnbuefarvede verdensmestertrøje tre gange i træk. Men den underholdende cykelrytter spørger også, hvorfor det hele skal være så alvorligt? I biografien fortæller han også om, hvordan han griber en spurt an, og hvordan han oplever de andre ryttere i feltet. ’Sagan: Min verden!’ er udgivet af Turbine og har en vejledende pris på 250 kroner.

SÅDAN PRÆSTERER DU OPTIMALT Hvad er det, der gør, at nogle mennesker formår at præstere der, hvor vi andre giver op? I bogen ’Hvis det ikke er held, hvad fanden er det så?’ deler Jacob Lindeblad ud af al sin viden og hjælper dig til at indfri dit potentiale. Jacob Lindeblad, der er cand. scient. med speciale i præstationspsykologi, gennemgår en metode trin for trin, som skal hjælpe læseren til at præstere optimalt, hvad end det er i det personlige eller professionelle liv, på sportspladsen, i uddannelsessystemet eller noget helt femte. ’Hvis ikke det er held, hvad fanden er det så?’ er udgivet af Frydenlund og har en vejledende pris på 269 kroner.

36

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

240 mm

FODBOLD 2018 // ÅRETS BEDSTE DANSKE OG INTERNATIONALE KAMPE

DE BEDSTE HISTORIER FRA DANSK OG INTERNATIONAL FODBOLD I 2018. Fodbold kan overraske selv de mest garvede fans. På godt og ondt. Det er derfor, fodbold aldrig bliver kedeligt. Og sådan var det også med det danske landshold i år: Holdet leverede en pæn præstation ved VM i Rusland, men det er nok de færreste, som havde forestillet sig det drama, der udspillede sig et par måneder senere, da DBU sendte et vikarlandshold afsted til en venskabskamp. Kedeligt var det i hvert fald heller ikke i superligaen. Her var der for første gang i mange, mange år eufori på den københavnske vestegn, da Brøndby stod til at vinde mester-

23/10/2018 12.47

FODBOLD 2018 Fodboldåret 2018 var en særlig årgang. Der var VM i fodbold, og Danmark var med frem til ottendedelsfinalen, hvor Kasper Schmeichel reddede tre straffespark i en sindsoprivende duel mod Kroatien, som siden gik hele vejen til finalen. Der manglede heller ikke drama i den hjemlige Superliga, hvor Brøndby missede mesterskabet i sidste øjeblik. På den internationale scene skrev Real Madrid historie ved at forsvare Champions League-titlen for tredje gang i træk. Alt dette har man mulighed for at genopleve – både i tekst og i dramatiske billeder - i Carlsens traditionsrige fodboldårbog – ’Fodbold 2018’. Fodbold 2018 er skrevet af Lars Hestbech og Andreas Kraul. Bogen er udgivet af Forlaget Lindhardt & Ringhof og vejledende pris er 149 kr.


Hvad gør I, hvis medlemsbasen bliver hacket eller får virus? Et hacker- eller virusangreb på en idrætsforenings medlemsbase og hjemmeside kan få alvorlige konsekvenser både for forening og medlemmer. Med vores cyberforsikring eProtect er I hurtigt på banen igen. Med eProtect får I: • Professionel assistance 24/7 • Eksperthjælp ved cyberangreb • Dækket udgifterne ved rekonstruktion Har I styr på GDPR? Få hjælp til at overholde EU’s nye krav ved persondatalæk med vores tilvalgsdækning, Tryg Datatab. Læs mere på tryg.dk/eprotect


RITZAU/SCANPIX

NYHED

JAKOB DRAMINSKY

HVEM BLIVER ÅRETS SPORTSNAVN 2018? Fodboldspilleren Pernille Harder, tennisspilleren Caroline Wozniacki og cykelrytteren Michael Valgren er nomineret til Årets Sportsnavn 2018.

D

er var 15 nominerede. Nu er der tre finalister. Og den 5. januar er der en vinder af Danmarks Idrætsforbunds og Jyllands-Postens pris Årets Sportsnavn 2018. ”Det er tre verdensklasseatleter, som vi i DIF og på Jyllands-Posten har nomineret til Årets Sportsnavn 2018. Pernille Harder er allerede blevet kåret til årets bedste fodboldspiller i Europa, Caroline Wozniacki vandt Australian Open og dermed sin første Grand Slam, og Michael Valgren kom øverst på podiet med sin sejr i Amstel Gold Race, som er et af årets største endagsløb,” siger Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i DIF. Han fortsætter: ”Der er hvert år hård konkurrence om at komme blandt de tre finalister til at blive Årets Sportsnavn, og 2018 er ingen undtagelse. Det ses blandt andet i den række af VM- og EM-medaljevindere, som ikke er sluppet gennem nåleøjet og blevet en af kandidaterne til det, som vi i al beskedenhed kalder Danmarks største sportspris,” fortsætter Morten Mølholm Hansen.

38

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

Årets Sportsnavn for 28. gang DIF har siden 1991 uddelt prisen Årets Sportsnavn sammen med Jyllands-Posten. Morten Mølholm Hansen ser frem til den 5. januar, hvor den endelige vinder skal findes ved DR’s store sportsgalla i Herning: ”Nu må vi se, om de andre komitémedlemmer er enige og samtidig kigge på, hvad JP’s læsere har stemt. Først herefter ved vi, hvem der skal have checken på 75.000 kroner og indskrive sig i den perlerække af danske sportsprofiler, som tidligere har vundet prisen,” slutter Morten Mølholm Hansen. Ansvaret for den endelige kåring er lagt i hænderne på en priskomité bestående af kulturminister Mette Bock, DIF-formand Niels Nygaard, DIF-direktør Morten Mølholm Hansen, Team Danmark-formand Frank Jensen, Team Danmark-direktør Lone Hansen, samt chefredaktør Jacob Nybroe og sportsredaktør Thomas Møller Kristensen fra Jyllands-Posten.

KRITERIER FOR UDVÆLGELSEN De tre nominerede til Årets Sportsnavn 2018 har DIF og Jyllands-Posten udvalgt på baggrund af følgende kriterier: • Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de helt store idrætsnationer satser på den? • Konkurrencen på dagen: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader. • Forløbet: Mange års målrettet arbejde frem mod en sejr taler for, at præstationen er mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med. • Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne konkurrence hårdere. Dette kriterium indeholder også et kommercielt aspekt.


TIDLIGERE VINDERE AF ÅRETS SPORTSNAVN 1991: Mette Jacobsen, svømning 1992: Jesper Bank, sejlsport 1993: Damelandsholdet, håndbold 1994: Damelandsholdet, håndbold 1995: Mette Jacobsen, svømning 1996: Bjarne Riis, cykling 1997: Wilson Kipketer, atletik 1998: Letvægtsfireren, roning 1999: Camilla Martin, badminton 2000: Damelandsholdet, håndbold 2001: Thomas Bjørn, golf 2002: Tom Kristensen, motorsport 2003: Nicki Pedersen, speedway 2004: Letvægtsfireren, roning 2005: Tom Kristensen, motorsport 2006: Mikkel Kessler, boksning 2007: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, roning 2008: Herrelandsholdet, håndbold 2009: Lotte Friis, svømning 2010: Caroline Wozniacki, tennis 2011: Jeanette Ottesen, svømning 2012: Lasse Norman Hansen, cykling 2013: Maja Jager, bueskydning 2014: Camilla Pedersen, triatlon 2015: René Holten Poulsen, kajak 2016: Pernille Blume, svømning 2017: Viktor Axelsen, badminton

KANDIDATERNE Pernille Haarder Fodboldspilleren Pernille Harder blev i 2018 topscorer med 17 mål i kvindernes pendant til Bundesligaen, hvilket var medvirkende til, at Wolfsburg vandt både det tyske mesterskab og pokaltitlen. Desuden nåede den blonde dansker og resten af Wolfsburg-mandskabet Champions League-finalen, hvor Pernille Harder nettede en enkelt gang i nederlaget til franske Lyon. Pernille Harders bedrifter på fodboldbanen affødte en fornem kåring som Europas bedste kvindelige fodboldspiller i 2018. Caroline Wozniacki 2018 blev året, hvor tennisspilleren Caroline Wozniacki endelig kunne løfte et Grand Slam-trofæ. Efter 14 dages tennis i høj varme tog hun den ene skalp efter den anden og besejrede i finalen verdensranglistens nummer et, rumænske Simona Halep. Efter finalesejren kunne Caroline Wozniacki ikke blot lade sig hylde som vinder af Australian Open, men også som ny verdensetter på ranglisten. Efter karrierens ubestridte højdepunkt ’down under’ vandt Caroline Wozniacki WTA-titlerne Eastbourne International og China Open. Michael Valgren Hvis cykelrytteren Michael Valgren ikke allerede havde fået sit internationale gennembrud, så fik den blonde thybo det i 2018. Det ubestridte højdepunkt var sejren i endagsklassikeren Amstel Gold Race, hvor Michael Valgren skrev sig ind i historiebøgerne ved blandt andet at besejre den tredobbelte verdensmester Peter Sagan. Et par måneder tidligere havde Valgren allerede gjort sig bemærket i det hårde belgiske cykelløb Omloop Het Nieuwsblad, som han vandt en frostkold dag foran blandt andre den olympiske mester Greg Van Avermaet.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

39


FEM MINUTTER MED EN ILDSJÆL

JAN WOGNSEN

MEL ANIE THORGRIMSON

Navn: Gustav Viborg Alder: 19 år Stilling: Sabbatår Frivilligt arbejde: Instruktør i Svendborg Gymnastikforening

SPRINGBRÆT TIL FREMTIDEN ”Gymnastik har været en del af mit liv, siden jeg blev født. Min far, mor og bedsteforældre har alle selv dyrket gymnastik. Jeg fik det ind med modermælken, og det første hold jeg startede på, var et ’far og barn hold’.” ”Jeg begyndte med at træne de lidt mindre børn, men har efterhånden trænet folk i alle aldre.” ”Jeg synes virkelig, jeg får noget igen ved at se, at andre også får noget ud af idrætten. Samtidig giver det mig en masse erfaring i form af ledelse og strukturering, som jeg også kan bruge i en travl hverdag. Det er super fedt, og jeg ser helt klart mit frivillige arbejde som et springbræt til fremtiden.” ”Jeg giver dem, jeg træner gode råd og high fives. Det fik jeg aldrig selv fra trænerne, da jeg var barn.” ”Gymnastik er mere end bare en idræt. Det er en menneskelig udvikling i et fællesskab. Det er ikke kun gymnasterne, der hver især rykker sig individuelt, men det kræver også, at hele holdet rykker sig sammen. Fællesskabet er i højsædet her.” ”Den bedste oplevelse jeg har haft som frivillig, var i sommeren 2018, hvor jeg var med et

40

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

juniorhold i Italien. At være på tur med unge mennesker mellem 13 og 16 år, og alt bare spiller – det er fedt! Her fik jeg virkelig bekræftet, at alt det jeg har forsøgt at give videre gennem træningen, det har de taget til sig.” ”Der er forskel på både børn og unge og på drenge og piger. De mindre børn kan være udfordrende at træne, fordi de har så meget krudt i røven, hvorimod teenagerne er lidt sværere at få i gang. Derfor skal man tilpasse træningen, så alle parter får en god oplevelse. Samtidig er stemningen også forskellig, alt efter, om man træner piger eller drenge. Vores

juniorhold træner faktisk på et mixed hold hver fredag, hvor de på tværs af køn kan være med til at presse hinanden i træningen. Det kan være meget givende for dem.” ”Den bedste anerkendelse jeg kan få som frivillig træner, er, når forældrene lige giver mig et klap på skulderen eller roser mig. Selvom forholdet til børnene er vigtigt, er det mindst lige så vigtigt at få et godt forhold til deres forældre. En stor del af mit frivillige arbejde handler nemlig også om at få forældrene til at indse, at deres barn går til den helt rigtige idræt.”


"En stor del af mit frivillige arbejde handler om at få forældrene til at indse, at deres barn går til den helt rigtige idræt.”

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

41


FORENINGER

INSPIRATION DIF JAGTER NYE TRENDS Er du aktør i en idrætsgren uden for DIF-idrætten, og ser du dig selv som repræsentant for en idrætstrend, så vil DIF gerne i kontakt med dig. Det nyetablerede DIF Trendforum fungerer som en platform, hvor nye idrætstrends og DIF-idrætten kan mødes, skabe læring og udvikle dansk idræt. DIF Trendforum vil spotte nye trends inden for idrætten, understøtte netværk med fokus på bestemte idrætstrends samt tilbyde rådgivning af aktører som ønsker at udvikle deres egen sport. Fokus er hovedsageligt på konkrete idrætstrends, men generelle samfundstendenser, som har betydning for måden, vi dyrker idræt, kan også være områder, som trendforum tager op. Læs mere på dif.dk/trendforum.

KAMPLEGE PÅ JULEMÆRKEHJEM Danmarks Brydeforbund rykker i et forløb, støttet af DIF’s initiativpulje, ind på Julemærkehjemmene, hvor brydesporten i skikkelse af ældre kamplege i forskellige former introduceres for børnene. ”Er der noget, som kamplegene kan, er det at bruge bevægelserne som historieformidling, og der er ikke noget mere inkluderende og glædesfremkaldende end historiefortællinger. For alle elsker og kan deltage i en god historie, uanset hvor god man er til at drible, kaste, hoppe, løbe eller kravle,” siger udviklingskonsulent i Danmarks Brydeforbund Rami Zouzou på brydning.dk

42

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

LÆS MED HÅNDBOLDSTJERNERNE Sportsinteresserede piger og drenge kan nu lære at læse med håndboldstjerner som blandt andre Mikkel Hansen, Sandra Toft og Niklas Landin. I bøgerne fortæller håndboldstjernerne om, hvordan de begyndte at spille håndbold, hvordan det er at spille på landsholdet, og hvad der foregår i kulissen, når landsholdet er samlet. Overskuddet fra bøgerne går til en række konkrete projekter, som landsholdsspillerne skal være med til at udvælge. I første omgang doneres 100.000 kr. Der udkommer i alt otte bøger. Hovedpersonerne er Stine Jørgensen, Mads Mensah, Louise Burgaard, Niklas Landin, Sandra Toft, Mikkel Hansen, Anne Mette Hansen og Ramus Lauge.


NYT SAMARBEJDE SKAL GIVE FLERE FITNESSAKTIVE

SNAP SHOT

Har du et billede, som viser foreningslivet, når det er bedst, så del det på Facebook eller Instagram med #Bevægerdanmark I hvert nummer af Idrætsliv bringer vi rundens bedste billede.

DGI, DIF og Dansk Fitness & Helse Organisation indgår et helt nyt samarbejde. Bedre udnyttelse af faciliteter skal give endnu flere aktive danskere både i det private og i foreningerne. ”Det er oplagt med et tættere samarbejde på fitnessområdet, for vi har en fælles interesse i, at flere danskere bliver aktive. Samtidig kan vi fortsætte den positive udvikling både i det private og de foreningsbaserede fitnesscentre,” siger Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI. I DFHO deler man optimismen i forhold til samarbejdet: ”Vi har en fælles vision om at øge idrætsdeltagelsen i Danmark, og på den baggrund giver et samarbejde rigtig god mening. Vi bidrager hver især og skaber stor værdi for det danske samfund. I et tættere samarbejde vil vi i fællesskab bedre kunne værne om denne værdi samtidig med, at vi kan udvikle idrætstilbud i eksisterende fitnessfaciliterer til borgere, der ikke er idrætsaktive i dag,” siger Jens Kramer Mikkelsen, formand for DFHO.

Foto: AdobeStock

Camilla Jensen har taget initiativ til foreningen ’DIVAS CHEER’ i Vanløse, hvor børn og unge i alderen 5-17 år kan dyrke cheerleading som foreningsidræt. ’DIVAS CHEER’ var ét ud af de i alt 123 nominerede idrætsinitiativer til Danskernes Idrætspris, der blev sendt videre til afstemning blandt danskerne. Desværre faldt flertallet af stemmer ikke på ’DIVAS CHEER’, og dermed er foreningen nu ude af konkurrencen. Vinderen af Danskernes Idrætspris offentliggøres ved DR’s show SPORT 2018 den 5. januar 2019.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

43


SPORT I PIX

L ASSE OLSSON, ULRIK PEDERSEN, L ARS MØLLER, BRIAN MOURIDSEN OG RITZAU/SCANPIX

TAK

FOR I ÅR Der var tryk på sportskedlerne i det forgangne år. Idrætsliv ser tilbage på året, der gik i billeder.

K

an man få kronprins Frederik til at fejre sin fødselsdag sammen med hele befolkningen i fem motionsløb fordelt over hele landet - på samme dag? Kan man afholde et gigantisk arrangement som ishockey-VM i et land som Danmark, der stort set ikke har nogen ishockeyhaller? Kan man sende 45 psykisk skadede krigsveteraner på cykel gennem Danmark i et 10 dage langt etapeløb? Ovenstående spørgsmål resulterer naturligvis i et rungende ’ja’. For 2018 blev på mange niveauer et år, hvor utraditionelle tanker og idéer blev ført ud i livet i idrætsdanmark. Royal Run med en løbende kronprins Frederik i front, VM i ishockey i Herning og København samt VM i sejlsport i Aarhus var alle store folkelige succeser. Og sideløbende med de store superevents buldrede idrætten afsted på mange andre parametre. Og nå ja, så var der den der straffesparkskonkurrence en sommerdag i juli.

01 Royal Run Fem byer, fem store motionsløb, sol, sommer, 60.000 løbende danskere og en glad kronprins Frederik. Royal Run var en ubetinget succes. Her er vi i Odense.

1 44

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

JACOB BECH ANDERSEN


IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

45


2 02 Tom Kristensen Året begyndte vanen tro med diverse kåringer: Motorsportslegenden Tom Kristensen blev blandt andet optaget i Hall of Fame. 03 VM I ishockey Den største idrætsbegivenhed på dansk jord nogensinde, VM i ishockey, bragede i foråret afsted i Herning og København. Det blev en solid fest. 04 Ride4Rehab 45 skadede krigsveteraner cyklede Danmark tyndt i sensommeren i DIF Soldaterprojekts etapeløb Ride4Rehab. 05 VM i fodbold Der var fodboldfeber i Danmark under VM, og Danmark klarede sig fint. Den her kamp mod Kroatien måtte dog gerne have haft et andet udfald. 06 Vinter OL Danmark deltog i vinter-OL i PyeongChang med 16 atleter – deriblandt speedskateren Viktor Hald Thorup. Han sluttede på en fornem femteplads.

3 46

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018


4

5

6

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

47


7

8 48

9 IDRÆTSLIV DECEMBER 2018


07 Vikarlandsholdet En af de mere groteske begivenheder i sportsåret 2018 var landskampen mellem det såkaldte danske vikarlandhold i fodbold og Slovakiet. Det var en større konflikt i dansk elitefodbold, der resulterede i, at 11 helt ukendte fodboldspillere fik debut for Danmark. 08 VM i sejlsport VM i sejlsport i Aarhus blev en kæmpe succes med mange tilskuere, høje bølger og fem danske OL-kvalifikationer. Her er det den danske Nacra-båd i aktion. 09 Lars Eller Ishockeyspiller Lars Eller, Washington Capitals, hyldes med Stanley Cup trofæet i barndomsklubben i Rødovre. Det er første gang nogensinde, at en dansker vinder Stanley Cup. 10 FC Thy Piger FC er et holdsamarbejde for fodboldpiger fra Frøstrup Hannæs IF, IF Nordthy, Nors BK, Koldby-Hørdum IF og Thisted FC, som skal fremme pigefodbolden. Projektet vandt Danskernes Idrætspris i 2017. 11 Skole OL I 2018 blev der afholdt 90 lokale Skole-stævner i Danmark. Op mod 75.000 elever fra 68 kommuner deltog i de indledende lokale Skole OL-arrangementer, mens de 11.000 bedste kvalificerede sig til finalerne i Aarhus.

10

10 IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

49


Spiller din forsikring?

Vi matc nuvære her din n på den de pris samme forsikrin g

Uden foreningens udstyr og inventar er det svært at holde kampgejsten oppe. Som medlem af DIF eller DGI er din forening automatisk dækket af ansvars- og arbejdsskader. Men I skal selv forsikre inventar. Det kan I gøre med en erhvervsforsikring hos os. Få fx dækket • Brandskader ved lynnedslag, driftstab, brand og udbedringer. • Tyveri af materialer, rekvisitter og inventar. • Vandskader på materialer, rekvisitter og inventar Læs mere på tryg.dk/erhverv/dif-dgi eller ring 44 20 45 00 50

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018


NOMINEREDE TIL BESTSELLERS OLYMPISKE HÅB 2018

C l a r a Tau s o n , te n n i s Em ilie Beckmann, svømn ing K a t r i n e P e d e r s e n , k a r ate

BESTSEL L ER støtter un ge ta lenter på vej mod d r øm men om OL i 2 0 2 0 og uddeler for 10. ga n g pr i sen BESTSEL L ER s Oly mpi ske Håb. Med pr i sen føl ger en støtte f r em mod OL 2 0 2 0 på en værd i a f 10 0.0 0 0 k r oner. V i nder en præsenter es ved Spor t 2 018 den 5. ja nua r 2 01 9. Showet v i ses l ive på DR 1 .

IDRÆTSLIV DECEMBER 2018

51


SPORTSPRÆMIER

DEKI

• Pokaler • Medaljer • Stofmærker • Pins • Vimpler • Emblemer

Siden

1969

Besøg os på www.deki.dk Her kan du bl.a. download komplet farvekatalog eller bestille direkte fra vores webshop og opnå 5% internetrabat.

Danmarksnt af me i t r o s e t s r ø st lle a i r e i m æ r sportsp lasser prisk

Profile for Idrætsliv

Idrætsliv n6. 6 2018  

Idrætsliv n6. 6 2018