Page 1

DECEMBER 2019 NR. 6

ÅRETS SPORTSNAVN Hvem tager titlen?

GOD IDÉ:

Gå digitalt og få flere frivillige

HOLGER RUNE Tennisvidunderet der kom, så og sejrede. Nu venter de voksnes rækker. Stort interview med verdensetteren for juniorer.

Badminton Brydning Fodbold Basketball


TOMS ønsker alle en

Glædelig Jul


BE ST SE L L E R S OLY M PI SK E H Å B Vi er stolte af for 11. gang at kunne afsløre de tre nominerede atleter til BESTSELLERs Olympiske Håb 2019.

Holger Rune Tennis

Nicolai Højgaard Golf

Tobias Bjerg Svømning

Prisen gives til en ung og lovende dansk atlet. Med prisen følger DKK 100.000 inklusiv et tøjsponsorat på DKK 25.000. Støtten skal hjælpe vinderen på vejen mod at opfylde sine olympiske drømme. Vinderen bliver præsenteret ved den årlige sportsgalla ’Sport 2019’ i Jyske Bank BOXEN, Herning, den 4. januar 2020.


UNG KNIV Hjælpen kommer nogle gange fra en helt uventet kant. Mens jeg sidder her og forsøger at skrible på årets sidste velkomstleder – og helt ærlig er ret tom for ideer - vælger min køkkenradio at berige mig med gode toner fra The Minds of 99. Helt specifikt er det naturligvis det danske succesbands formidable hyldestsang til ungdommen ’Ung kniv’, der brager ud af højtaleren. ”Ung kniv, helt skarp, ung kniv stadig skarp,” lyder det, og pludselig er temaet til denne velkomst slået an. Det skal handle om ungdommen. Jeg vil sende skud ud til de unge i dansk idræt, skud ud til alle talenterne, skud ud til ungdommens iver og gåpåmod. Og ikke mindst skud ud til alle de unges drømme, hvad enten de er fostret i håndboldhallen, på fodboldbanen, i karatesalen eller på gokartbanen. Tennistalentet Holger Rune, der pryder forsiden af dette nummer af Idrætsliv, drømmer også stort. Han vil vinde det hele, og han siger det gerne højt. Det må man også gerne, når man pt. topper verdensranglisten i tennis for juniorer.

32

Holger Rune er en ’ung kniv’, og han er ualmindeligt skarp. Sammen med en lang række andre danske sportstalenter bliver han vildt spændende at følge i det kommende år. God vind og godt nytår til alle de unge i dansk idræt - og for øvrigt også til alle jer andre. Vi læses ved i 2020. Jacob Bech Andersen Ansvarshavende redaktør

44 IDRÆTSLIV

Idrættens Hus, 2605 Brøndby Telefon 43 26 20 29 idraetsliv@dif.dk Produceret 100 % bionedbrydeligt af KLS PurePrint A/S, undtagen indbinding.

4

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

Magasinet udgives af DIF og udkommer seks gange om året til cirka 9.000 idrætsforeninger, 62 specialforbund, haller, klubhuse, pressen og til idrættens beslutningstagere.

Redaktion Jacob Bech Andersen (Ansvarshavende redaktør) jaa@dif.dk 43 26 20 29

Skribenter Anne Wolf, Lars Hestbech, Jonas Hjortdal og Jakob Draminsky Layout Formegon ApS 1508

Abonnementer Jonathan Slotsø Olsen jol@dif.dk 43 26 28 06 Adresseændringer for klubber meldes til de respektive forbund.

Oplag 15.000

Tryk KLS PurePrint

Forside Jan Sommer

Annoncer FL Reklame fl@flreklame.dk Tlf. 70 22 18 70


INDHOLD

22

40

6

DIF MENER

8

UPDATE

14

KONTROVERSIEL REGEL DROPPES

16

ÅRETS SPORTSNAVN

18

DIGITALE LØSNINGER I FORNINGERNE

22

INTERVIEW: HOLGER RUNE

30 LÆS, KLIK OG HØR 32 PIGER PÅ CAMP 36 OL COUNTDOWN 38 FØR EVENTEN – DM I ARMBRYDNING 40 FEM MINUTTER MED EN ILDSJÆL 42 INSPIRATION 44 ÅRET DER GIK 48 IDRÆTSLIVET IFØLGE FREDRIK BJERREHUUS

48 IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

5


DIF MENER

Niels Nygaard Formand, Danmarks Idrætsforbund

IDRÆTTENS SAMFUNDSARBEJDE VÆKKER GENLYD DIF-idrætten består først og fremmest af de mange klassiske idrætsaktiviteter, som finder sted ude i de cirka 9.000 idrætsforeninger. Træninger i hverdagene og kampe i weekenden – baseret på de mange frivillige kræfter, som løfter alle mulige forskellige opgaver. Men DIF-idrætten handler også om at tage et samfundsansvar, som rækker ud over de klassiske aktiviteter. Foreningsidrætten er en hjørnesten i det danske samfund, og når der er befolkningsgrupper i samfundet, som har det lidt svært, så bør idrætten tage et ansvar og hjælpe til. Det gør DIF-idrætten også. Vi gør det ikke for at få anerkendelse, men jeg vil ikke lægge skjul på, at det alligevel er rart, når vores indsatser på dette felt bliver bemærket - endda ud over landets grænser. Da det danske herrelandshold senest spillede i Parken mod Gibraltar, var jeg således på plænen i pausen for at modtage UEFA Foundation for Children Award på vegne af DIF get2sport – vores særlige indsats for at hjælpe idrætsforeninger i socialt belastede boligområder. Og efter disse ord er sendt i trykken skal vi til Monaco, hvor DIF er en af tre nominerede til prisen ’Sport Organization of the Year’, som uddeles af organisationen Peace and Sport. Her er vi nomineret på baggrund af både DIF get2sport og DIF Soldaterprojekt, hvor vi hjælper fysisk og psykisk

Idrætten er med til at tage et kæmpe samfundsansvar blandt andet via DIF get2sport, der handler om at styrke foreningslivet i udsatte boligområder. Foto: Jeanne Kornum

6

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

skadede soldaterveteraner med at finde et ståsted i tilværelsen via idrætten. Vi er også dybt involveret i at skabe bedre vilkår for idrættens allermest udsatte. Derfor har vi via Platform for Udsatteidrætten arbejdet hårdt for at hjælpe med at skaffe økonomiske midler til ’Idræt for Sindet’ og OMBOLD, som laver en forbilledlig indsats for hjemløse og andre udsatte mennesker. Vores samfundsindsatser betyder ikke, at vi er ved at overtage statens eller kommunens opgave, når det gælder om at hjælpe samfundets svageste. Det ansvar kan ikke tørres af på de frivillige aktører i civilsamfundet. Men DIF-idrætten skal hjælpe og samarbejde på disse områder – både centralt fra DIF og lokalt via idrætsforeningerne – når det giver mening, og når det er muligt. Priserne er på ingen måde målet for denne indsats. Målet er at gøre en forskel for dem, der godt kan bruge en hjælpende hånd. Og den forskel har jeg set hos mange soldaterveteraner, blandt børn i udsatte boligområder og hos andre personer i lignende situationer. At opleve den forskel er den virkelige belønning.


Spiller din forsikring?

Vi matc nuvære her din nde pris på den samme forsikrin g

Uden foreningens udstyr og inventar er det svært at holde kampgejsten oppe. Som medlem af DIF eller DGI er din forening automatisk dækket af ansvars- og arbejdsskader. Men I skal selv forsikre inventar. Det kan I gøre med en erhvervsforsikring hos os. Få fx dækket • Brandskader ved lynnedslag, driftstab, brand og udbedringer. • Tyveri af materialer, rekvisitter og inventar. • Vandskader på materialer, rekvisitter og inventar Læs mere på tryg.dk/erhverv/dif-dgi eller ring 44 20 45 00


UPDATE DIF SOLDATERPROJEKT FORTSÆTTER Gennem de seneste otte år har DIF Soldaterprojekt forsøgt at hjælpe psykisk og fysisk skadede veteraner og deres familier til et bedre liv via idræt, fællesskaber og ikke mindst fysisk aktivitet i trygge rammer. Resultaterne har været overbevisende, og senest viser en evaluering af projektet, at DIF Soldaterprojekt har fået et stort flertal af de deltagende skadede veteraner til at indgå i nye fællesskaber, skabe flere sociale relationer og for manges vedkommende opnå større livslyst og et lysere syn på fremtiden. Nu forlænges projektet for endnu et år og tilføres samtidig godt 2,5 millioner kroner yderligere, således at den samlede bevilling fra Forsvarsministeriet lyder på fire millioner kroner i 2020.

DIF Soldaterprojekt har været med til at give mange danske veteraner et mere positivt livssyn. Her ses to veteraner under cykeleventet Ride4Rehab. Foto: Brian Mouridsen

8

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019


UPDATE

BILLETTER TIL SPORT 2019

Foto: Skole OL

Vil du være med til at fejre sportsåret 2019 med et brag af en fest i Jyske Bank Boxen? Og vil du sende de danske atleter godt på vej mod de sidste forberedelser frem mod OL i Tokyo? Så skal du være opmærksom på, at der stadig er få billetter tilbage til Sport 2019-showet den 4. januar 2020. Med en billet i hånden kan du på nærmeste hold blandt andet opleve, hvem der bliver kåret til Årets Sportsnavn, hvem der bliver optaget i Sportens Hall of Fame samt opleve nogle af landets bedste musikartister. Billetter kan købes på mch.dk.

SKOLE OL – NU MED TRIATLON Skole OL-programmet byder nu også på triatlon. Dermed består Skole OL af ti forskellige sportsgrene. Triatlon har udviklet et helt særligt konkurrencekoncept til Skole OL Triatlon. Konkurrencen er skabt med udgangspunkt i Skole OL-værdierne som fællesskab, færdighed og fairplay, og så er konkurrencen

en klassekonkurrence, hvor alle elever samler point ind til klassens samlede pointantal. Til Skole OL Triatlon kan klasser fra 6.-8. klasse deltage i den specialudviklede Skole OL Triatlon-disciplin, 'mix stafet'. Disciplinen er inspireret af den nye OL-disciplin 'mix relay', hvor mænd og kvinder i hold af fire hver laver en minitriatlon.

Skole OL Triatlon-stævnerne afholdes af triatlonklubber i hele landet, som inviterer de lokale skoler ned for at konkurrere om en plads i den store Skole OL-finale. Indtil videre afholdes der Skole OL Triatlon-stævner i Esbjerg, Aalborg, København, Ringe, Aarhus og Stevns. Læs mere og tilmeld dig på skoleol.dk.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

9


UPDATE

BETINGET DOM TIL ISHOCKEYSPILLER

Ishockeyspilleren Kristian Jensen fra Frederikshavn White Hawks er blevet idømt 20 dages betinget fængsel for at have slået Lukas Bjerre Rasmussen fra Odense Bulldogs med et knytnæveslag i hovedet, mens han lå på isen uden hjelm. Direktør i DIF, Morten Mølholm Hansen, tager dyb afstand fra voldsepisoden på isen, men han mener ikke, at dommen giver anledning til ændringer i sportens disciplinærsystem. ”Vores vurdering er, at sagen er usædvanlig, men ikke enestående. Principielt rykker den ikke ved idrættens eget disciplinærsystem, hvor langt de fleste sager fra idræt stadig skal afgøres, og det er et system, der virker godt, og som vi er godt tilfredse med,” siger Morten Mølholm Hansen.

365.000 ... danskere deltog sidste år i motions- og orienteringsløb i de statslige skove og naturområder. Dertil kommer alle dem, der tager en løbetur i skoven alene eller sammen med andre, og hvor turen ikke kræver en ansøgning om tilladelse, hvilket gælder langt de fleste. ”Statens naturområder tilhører os alle, og det er dejligt at se, at de bliver brugt til at få pulsen op. Jeg ser gerne, at endnu flere benytter sig af vores fælles natur, når man trænger til en pause i hverdagen. Fire ud af fem danskere har under fem kilometer til et statsligt naturområde, så det behøver ikke at koste lang planlægning eller meget transport at få frisk luft under trækronerne,” siger miljøminister Lea Wermelin. I statsskovene må man løbe hele døgnet, og det er tilladt at færdes uden for veje og stier, hvis der ikke er hegn. Find løberuter i hele landet på udinaturen.dk

10

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

VM I RIDNING TIL DANMARK Når verdens bedste ryttere mødes til VM i dressur, paradressur, ridebanespringning og voltigering for at dyste om titlerne i 2022, kommer det hele til at foregå i Herning. Det har det internationale rideforbund, FEI, besluttet. Og det er et af de helt store internationale idrætsevents, der nu kommer til Danmark. ”Vi har armene over hovedet. Rom og Saudi-Arabien bød også ind på det fulde mesterskab. De var på papiret utroligt stærke. Det danske bud skrev sig ind med relevans og stor eventerfaring på tre af disciplinerne. Vi ser frem til hestefest for både udenlandske og danske tilskuere,” siger Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark. Der ventes omkring 200.000 tilskuere til VM i ridning.


Foto: DBU

UPDATE

FORNEM PRIS TIL DIF GET2SPORT DIF get2sport er blevet hædret med prisen UEFA Foundation for Children Award og 45.500 euro. DIF get2sport er en indsats, der understøtter det frivillige idrætsforeningsliv i de mest udsatte boligområder, så der også her er idrætstilbud til især børn og unge i området. DIF get2sport har eksisteret siden 2005 og har løbende udviklet sig og tilføjet nye samarbejdskommuner og -foreninger. I 2019 støttede DIF get2sport 55 foreninger i 43 udsatte boligområder, som ligger i 22 forskellige kommuner. Indsatsen er finansieret af DIF, satspuljemidler og får desuden støtte af Nordea-fonden. Læs også DIF-formand Niels Nygaards leder på side 6.

VIDSTE DU, AT… … du på dif.dk kan få overblikket over støttemuligheder til din idrætsforening? På siden ses en oversigt over de mange støttemuligheder for idrætten lige fra diverse aktuelle puljer og projektrelateret DIFstøtte til kommunale støttemuligheder: Læs mere på dif.dk

SPORTSSNAK

”Hver eneste gang jeg skal lave mad, laver jeg en gin og tonic.” Den 70-årige bordtennislegende Claus Pedersen er nykåren veteranverdensmester i tennis, og han har ifølge DR styr på succesopskriften. ”I ville have Zlatan, jeg gav jer Zlatan. Selv tak. Historien fortsætter... Gå nu tilbage og se baseball.” Fodboldikonet Zlatan Ibrahimovic på Twitter efter sin afsked med LA Galaxy. ”Hvilken aften i Liga med VM-danserne Bjørn Bitsch og Ashli Williamson som gæster. Energien og løssluppenheden var som en vellykket nytårsfest lige efter midnat.” Sportsjournalisten Morten Hausborg havde en god aften i DR’s Liga-studie med de netop pensionerede topdansere Bjørn Bitsch og Ashli Williamson. ”Vi har et landshold, der ikke kan tabe, og nu kan vi heller ikke tabe i lodtrækning åbenbart. Hvad skal det ikke ende med?” DBU’s fodbolddirektør Peter Møller gav i Ekstra Bladet udtryk for, at han var svært tilfreds med, at Danmark vandt lodtrækningen om at have hjemmebane i alle puljekampe ved EM i fodbold 2020. ”Jeg var mere vild og sindssyg dengang, end jeg er i dag. Nu er jeg rolig og afdæmpet.” Den 45-årig målmandslegende fra GOG Søren Haagen er ’still going strong’. ”Den danske daggert gik lige gennem hjertet, da blodet var begyndt at pumpe igen.” Irsk klummeskribent fra Irish Independent, da Danmark slukkede Irlands drøm om EM.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

11


UPDATE

FODBOLD FOR HJERTET ÅRETS ENERGIBUNDT

Sidste år var det Gitte Paulsen (på billedet) fra Lindholm Badminton Klub, der kunne lade sig overraske af en flok unger på scenen ved Sport 2018, da hun vandt prisen Årets Energibundt. Nu hylder DIF og Ørsted igen de mange frivillige i idrætsforeningerne i Danmark, der hver dag året rundt yder en kæmpe indsats for, at børn, unge og voksne kan dyrke deres sport og nyde sammenholdet i lokalforeningerne. De tre nominerede til Årets Energibundt 2019 er Mette Paabøl Rytsel fra Virum-Sorgenfri Tennisklub, Jesper Lundin fra Basketballklubben BMS Herlev og Ole Thomsen fra Billund Cykel Motion. Prisen Årets Energibundt går til en træner, holdleder, stævnearrangør eller en helt fjerde, der med en særlig indsats bidrager til sammenholdet i en idrætsforening. Prisen og de 75.000 kroner, der følger med, uddeles ved Sport 2019 i Jyske Bank Boxen i Herning.

En halv million danskere er ramt af hjerte-kar-sygdomme, og hvert år dræber disse sygdomme tusindvis af danskere. Men her kan motion både forebygge og give et længere og bedre liv, og med de rigtige motionstilbud bliver de gode vaner ikke droppet i det lange løb. Motionsfodbold har et stort potentiale i forhold til fastholdelse af spillerne. Sammenhold, fællesskab og god og varieret træning betyder, at fodbold kan være nøglen til et bedre liv for danskere med livsstilssygdomme. Derfor er DBU gået sammen med Hjerteforeningen om ‘Fodbold for Hjertet’, som skal få mindst 800 hjerte-kar-syge danskere i gang med motion i fællesskab med andre. I løbet af tre år skal mindst ti kommuner og 30 klubber tage del i ‘Fodbold for Hjertet’, og projektet rulles ud i de første kommuner i efteråret 2019.

HÅNDSRÆKNING TIL SOCIALT UDSATTE Nu får gadeidrætsorganisationen OMBOLD og Idræt for Sindet, der er organiseret af Dansk Arbejder Idrætsforbund, mulighed for en ekstra håndsrækning til at fastholde indsatsen for socialt udsatte og psykisk sårbare danskere. En indsats, der er truet efter satspuljens lukning, fordi organisationerne, der organiserer idrætten for de udsatte og psykisk sårbare, er finansieret af netop satspuljemidler. Men nu har Kulturministeriet åbnet puljen ’Inklusion i lokale fællesskaber’, der er beregnet til at styrke idrætten for udsatte grupper. Puljen er en del af satspuljeaftalen for 2019-2022.

12

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019


UPDATE

TRIVSEL I IDRÆTSFORENINGER UNDERSØGES Kulturminister Rasmus Prehn igangsætter nu en undersøgelse af LGBTI-personers forhold og udfordringer i idrætsforeninger. Resultaterne skal føre til den første politiske indsats for at forbedre LGBTI-personers trivsel i idrætsmiljøer i Danmark. Kulturminister Rasmus Prehn siger: ”Danmark skal være kendt som et foregangsland, hvor alle behandles lige uanset køn, seksuel orientering eller kønsidentitet. Det gælder også i idrættens verden. For idrætten samler os, og derfor er det ekstra vigtigt, at der er plads til alle, og at vi tør tale om vores forskellighed.” Undersøgelsen er åben via Kulturministeriets hjemmeside på kum.dk.

Citatet:

"Det er rystende afsløringer, som bekræfter alle vores bange anelser. Rusland fik en fremstrakt hånd af WADA og en chance for at gøre rent bord. I stedet valgte de at manipulere igen” DIF’s direktør, Morten Mølholm Hansen, er ikke imponeret over, at Rusland endnu engang ser ud til at have snydt voldsomt på dopingområdet.

DANSKE UNGE BEVÆGER SIG FOR LIDT

Det slår desværre relativt sløjt til med unges fysiske aktivitet i Danmark. 84,5 procent af Danmarks unge mellem 11 og 15 år bevæger sig nemlig mindre end den ene time om dagen, som verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler. Det er hovedbudskabet i en ny rapport, som er blevet præsenteret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Child and Adolescent Health. Rapporten slår derudover fast, at det ikke kun er et dansk, men et globalt problem. På verdensplan er 81 procent af alle børn og unge mellem 11 og 17 år ikke fysisk aktive nok i løbet af dagen.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

13


L ARS MØLLER

FORENINGER

JACOB BECH ANDERSEN

KONTROVERSIEL REGEL DROPPES Mange foreninger har været nervøse for de økonomiske konsekvenser ved en ny sikkerhedsregel i forbindelse med store arrangementer. Men nu bortfalder reglen, inden den er trådt i kraft.

D

e frivillige ildsjæle i det danske idræts- og foreningsliv kan ånde lettet op. En ny omstridt regel for brandsikkerhed ved markeder, idrætsstævner og byfester, der skal skulle være trådt i kraft den 1. januar 2020, droppes nu. Reglen gik på, at eksempelvis idrætsforeninger og andre lokale aktører, der var arrangører af større folkeevents som byfester og idrætsbegivenheder, fremover var tvunget til at hyre en privatcertificeret sikkerhedsrådgiver for at hente godkendelsen til at afholde et givent arrangement. En regel, der kunne have betydet en betydelig økono-

misk udgift til eventarrangørerne. Men efter pres fra store dele af foreningslivet- deriblandt de store idrætsorganisationer DIF og DGI – er den nye regel fortid, allerede inden den er trådt i kraft. ”I DIF arbejder vi naturligvis for, at det frivillige arbejde kan foregå med mindst mulige hindringer, og derfor er vi også meget tilfredse med, at ministeren nu ændrer reglerne,” siger Poul Broberg, der er chef for DIF Public Affairs.

Danmark er et foreningsland Lovgivningen på området ligger hos boligminister Kaare Dybvad:

”Frivillige skal bruge kræfterne på at være frivillige - ikke på unødigt bureaukrati. Derfor ændrer vi nu reglerne. Det betyder konkret, at de frivillige markedspladser, byfester, spejderlejre osv. selv vil kunne vælge den løsning, der passer dem bedst: De kan - præcis som de gør i dag - få det godkendt hos kommunen,” lyder det fra Kaare Dybvad. Han uddyber: ”Danmark er et foreningsland, hvor tusindvis af frivillige yder en kæmpe indsats. For de flestes vedkommende uden at få en krone for det. Det skal vi virkelig værne om og passe på. Derfor er jeg glad for, at vi er blevet gjort opmærksom på reglerne, så vi kan få dem ændret.”

Foreningslivet slipper for at hyre en privatcertificeret sikkerhedsrådgiver, når der skal afholdes markeder, byfester og store idrætsevents.

14

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019


Når du nu, i samme kvalitet og til samme pris, kan få

100 % BÆREDYGTIGE TRYKSAGER OG EMBALLAGE Hvorfor så ikke gøre det?

Danmarks Idrætsforbund har allerede gjort det med det magasin, du har i hånden Som det ene af kun tre trykkerier i verden kan vi tilbyde Cradle to Cradle certificerede tryksager og emballager, produceret helt uden skadelige kemikalier og tungmetaller. Cradle to Cradle er en af verdens strengeste miljøcertificeringer der kræver, at et produkt hverken forurener eller bruger af jordens begrænsede ressourcer, men indgår som en del af jordens naturlige kredsløb.

DEC EMB

ER 201 9 NR. 6

ÅRETS SPORTSN AVN Hvem ta

GOD IDÉ:

ger titlen?

Gå digitalt og flere frivil få lige

HOLGER RUNE Tennisvidu nd venter de eret der kom, så og voksnes rækker. St sejrede. Nu med verd or t interv ensetter iew en for juni orer.

Badminton Brydning Fodbold Basketbal l

TAK til Danmarks Idrætsforbund for at bidrage til en bæredygtig verden.

KLS PurePrint A/S 2650 Hvidovre

www.klspureprint.dk

KLS PurePrint A/S IDRÆTSLIV 8230 AabyhøjDECEMBER 2019

15


DANSK SEJLUNION, L ARS MØLLER OG DANMARKS CYKLE UNION

NYHED

ANNE WOLF

HVEM BLIVER

ÅRETS SPORTSNAVN 2019? Cykelrytter Mads Pedersen, sejler AnneMarie Rindom og de danske håndboldherrer er finalisterne til Årets Sportsnavn 2019.

D

e 15 nominerede topatleter til Årets Sportsnavn 2019 er blevet til tre. Hvem af de tre finalister, der vinder den endelige titel, bliver afsløret i begyndelsen af januar 2020, når Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark sammen uddeler prisen til DR’s store sportsgalla i Herning. ”Det er tre historiske sportspræsentationer, som ligger til grund for nomineringerne til Årets Sportsnavn 2019. Mads Pedersen vinder som den første danske mand nogensinde verdensmesterskabet i landevejscykling, håndboldherrerne vinder også for første gang VM-guld og endda på hjemmebane, og Anne-Marie Rindom bliver som den første dansker nogensinde kåret som verdens bedste kvindelige sejler,” siger Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i DIF, og fortsætter: ”Min holdning til, hvem der skal vinde prisen svinger næsten dagligt, for de tre finalisters præstationer er alle så unikke, at det er svært at fremhæve en frem for en anden. Dertil kommer alle dem som ikke nåede finalen. Vi har fx valgt flere VM-guldmedaljevindere fra. Det vidner om, hvor svær prisen er at vinde.”

Mere tyngde Prisen som Årets Sportsnavn er blevet uddelt siden 1991. Som noget nyt i år uddeler Danmarks Idrætsforbund prisen sammen med

16

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

Team Danmark. Det er således to organisationer med en stærk faglighed inden for eliteidræt, der kommer til at stå bag den 29. uddeling af Årets Sportsnavn. Derudover er der kommet en række prominente navne med i dommerkomitéen, der skal være med til at udpege vinderen og modtageren af de medfølgende 75.000 kr. Kronprins Frederik, der er medlem af IOC, sidder for første gang med i dommerkomitéen sammen med siddende kulturminister Rasmus Prehn samt direktørerne og bestyrelsesformændene for henholdsvis DIF og

Team Danmark. Derudover er legenderne Michael Laudrup og Camilla Martin udpeget blandt Sportens Hall of Fame til at sidde med i komitéen. ”Vi anser i al beskedenhed Årets Sportsnavn for at være Danmarks mest prestigefyldte idrætspris. Det gør vi, fordi det kun er de ypperste danske sportsstjerner på tværs af sportsgrene, som nomineres til prisen. Partnerskabet med Team Danmark og udpegningen af den nye dommerkomité sætter en tyk streg under prisens tyngde,” siger Morten Mølholm Hansen.

KRITERIER FOR UDVÆLGELSEN De tre finalister til Årets Sportsnavn 2019 har DIF og Team Danmark udvalgt på baggrund af følgende kriterier: • Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de store idrætsnationer satser på den? • Konkurrencen og medaljens karat: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader. • Kontinuitet og forløb: Er der mange på hinanden følgende bemærkelsesværdige resultater? Eller er der gået mange års målrettet arbejde forud for en sejr, så præstationen virker mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med? • Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere.


TIDLIGERE VINDERE AF ÅRETS SPORTSNAVN • 1991: Mette Jacobsen, svømning • 1992: Jesper Bank, sejlsport • 1993: Damelandsholdet, håndbold • 1994: Damelandsholdet, håndbold • 1995: Mette Jacobsen, svømning • 1996: Bjarne Riis, cykling • 1997: Wilson Kipketer, atletik • 1998: Letvægtsfireren, roning • 1999: Camilla Martin, badminton • 2000: Damelandsholdet, håndbold • 2001: Thomas Bjørn, golf • 2002: Tom Kristensen, motorsport • 2003: Nicki Pedersen, speedway • 2004: Letvægtsfireren, roning • 2005: Tom Kristensen, motorsport • 2006: Mikkel Kessler, boksning • 2007: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, roning • 2008: Herrelandsholdet, håndbold • 2009: Lotte Friis, svømning • 2010: Caroline Wozniacki, tennis • 2011: Jeanette Ottesen, svømning • 2012: Lasse Norman Hansen, cykling • 2013: Maja Jager, bueskydning • 2014: Camilla Pedersen, triatlon • 2015: René Holten Poulsen, kajak • 2016: Pernille Blume, svømning • 2017: Viktor Axelsen, badminton • 2018: Caroline Wozniacki, tennis

KANDIDATERNE Anne-Marie Rindom – sejlsport Som den første dansker nogensinde blev Anne-Marie Rindom i 2019 kåret som verdens bedste kvindelige sejler, da hun vandt den prestigefyldte pris, World Sailer of The Year. Prisen uddeles af det internationale sejlsportsforbund, World Sailing på tværs af alle sejlsportsdiscipliner. Den 28-årige Laser Radial-sejler modtog prisen på baggrund af, at hun nu kan kalde sig regerende verdens- og europamester, efter hun overbevisende vandt sit andet VM-guld og første EMguld samt to World Cup-sejre i 2019. Mads Pedersen – landevejscykling Efter et hæsblæsende og vanvittigt løb i engelske Yorkshire kunne Mads Pedersen løfte hænderne fra styret og fejre karrierens største sejr, da han som den første danske mand nogensinde vandt verdensmesterskabet i landevejscykling. Blot 23 år gammel kom den unge cykelrytter fra Tølløse først over målstregen foran alle forhåndsfavoritterne og resten af verdenseliten. Herrelandsholdet – håndbold Med Nikolaj Jacobsen i spidsen kunne Niklas Landin og resten af de danske håndboldherrer løfte VM-trofæet over hovedet på hjemmebanen i Herning tilbage i januar 2019. Det er første gang, at Danmark bliver verdensmestre i herrehåndbold. 24 nationer kæmpede med om VM-guldet, men uden at tabe en eneste kamp i turneringen – og med en knusende sejr over Norge i finalen med slutresultatet 31-22 – spillede Nikolaj Jacobsens tropper sig til et suverænt verdensmesterskab.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

17


FORENINGER

DANMARKS BASKETBALL FORBUND

IDRÆTTEN STYRKER DEN DIGITALE JAGT PÅ FRIVILLIGE Digitale services kan hjælpe foreningerne med viden om medlemmernes ønsker og behov. De første erfaringer viser et stort potentiale for at rekruttere frivillige blandt de eksisterende medlemmer i foreningerne. BørneBasket Odense har fået flere nye frivillige ind i folden.

18

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

JONAS HJORTDAL


H

vordan finder vi frivillige nok til at løse alle vores opgaver? Det er ét af de helt store spørgsmål for rigtig mange foreninger på tværs af idrætter rundt i landet. Hvis din forening kan nikke genkendende til den udfordring, så er der nu godt nyt. Som led i Danmarks Idrætsforbunds arbejde med at skabe bedre forhold for medlemmerne, er der rullet en digital løsning ud under overskriften ’Medlemmet i Centrum’. Løsningen består af et spørgeskema, der sendes ud til alle medlemmer i foreningen. Svarene giver vigtig viden om foreningernes medlemmer til både bestyrelsen og idrætten, først og fremmest for at skabe bedre rammer i klubben og styrke det frivillige arbejde. ”Det er en kæmpe styrke, at de frivillige

rundt i foreningerne nu kan arbejde ud fra reel viden om deres medlemmer i stedet for at gå og gætte. Nu kan man aktivt gøre noget, hvis man ved, at medlemmerne efterspørger bedre banetider, eller hvis de ikke er tilfredse med klubbens sommerfest. Det gør forhåbentlig det daglige arbejde i foreningen både sjovere og enklere,” siger Martin Borch, teamleder i DIF.

Spørg, spørg, spørg! Det digitale spørgeskema har samtidig vist et stort potentiale for at rekruttere nye frivillige. Alene i basketball viser de foreløbige tal med svar fra 1044 medlemmer, at 279 ønsker at påtage sig frivilligt arbejde. I basketball har det været en stor øjenåbner at få ny viden fra så mange medlemmer og gøre op med nogle af de myter, der hurtigt kan opbygge sig både i foreningen og i sporten generelt. ”Det har givet os et bedre indblik i, hvordan medlemmerne ser både foreningen og vores sport, og hvilke ønsker de har. Og så har det vist os, at der er rigtig mange derude, der gerne vil sættes mere i spil. Det er bare vigtigt, at vi tør spørge dem, og at vi følger op på de ønsker, vi nu får indblik i rundt om i foreningerne,” siger Mads Bojsen, der er udviklingskonsulent for Danmarks Basketball Forbund og DGI Basketball. Én af de klubber, der har haft succes med ’Medlemmet i centrum’ er BørneBasket Odense. Selvom klubben blot har 150 medlemmer, har 13 af de deltagende medlemmer svaret, at de ønsker at påtage sig frivillige opgaver i foreningen. ”Det har været en stor øjenåbner for

OM MEDLEMMET I CENTRUM ’Medlemmet i centrum’ er et resultat af DIF’s arbejde med at kvalificere foreningernes arbejde med at fastholde og rekruttere medlemmer. Løsningen består af et spørgeskema, der udsendes til foreningens medlemmer for at få feedback på aktuelle tilbud og medlemmernes ønsker. Danmarks Basketball Forbund fik sammen med syv andre forbund midler til systemet fra DIF’s initiativpulje i 2018, mens yderligere to idrætter også har indført systemet på egen hånd.

"Det har været en stor øjenåbner for vores bestyrelse” William Bond, bestyrelsesmedlem i BørneBasket Odense.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

19


ERFARINGER FRA BASKETBALL I år har basketball fået svar fra 1044 medlemmer. Besvarelserne viser, at: • 279 ønsker at tage frivilligt arbejde • 95 ønsker at være dommere • 10 ønsker at være sponsor

BørneBasket Odense har haft stor succes med at bruge det digitale system 'Medlemmet i centrum'.

20

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

vores bestyrelse. Vores trænere har fået et kæmpe skulderklap, når vi nu også har medlemmernes ord for, at de er vildt dygtige og pædagogiske, når vi sammenligner med andre foreninger. Og så kan vi allerede se, at mange af dem, der har ytret ønsker om frivilligt arbejde har meldt sig på opgaver på vores online system,” fortæller William Bond, der er medlem af bestyrelsen i foreningen.

Vigtigt arbejdsredskab Udover de mange frivillige til mindre opgaver, har undersøgelsen også resulteret i et nyt bestyrelsesmedlem. Det er dog ikke alle tilbagemeldinger fra medlemmerne, der har været lige positive. Blandt andet er der utilfredshed med de fysiske rammer. Den negative feedback kan dog også bruges positivt i bestyrelsens arbejde. ”Selvom vi godt vidste det lidt på forhånd, så er det god viden. Vi kan bruge det til at forbedre rammerne på egen hånd, men samtidig også tage et godt datagrundlag med til

kommunen, der driver de offentlige skoler, vi træner på,” fortæller William. De positive tilbagemeldinger fra basket går igen i de idrætter, der har taget systemet til sig. Og derfor håber man i DIF, at de gode erfaringer fra andre foreninger giver flere idrætter mod på at tage systemet ind. Sammen med DGI har DIF i ’Bevæg dig for livet’ en målsætning om, at Danmark skal være verdens mest aktive nation. Og Martin Borch ser et stort potentiale i, at digitale løsninger kan være med til at indfri den målsætning. ”Vi håber, at de gode erfaringer får andre foreninger og idrætter til at omfavne de teknologiske løsninger, der er derude. Vi har hørt om idrætter, der var bekymrede for, om det var en ekstra byrde for både de frivillige og medlemmerne. Men de foreløbige erfaringer viser tværtimod, at det er en uundværlig hjælp med helt centrale udfordringer som rekruttering af frivillige og fastholdelse af de nuværende medlemmer,” siger han.


SPORTENS GRAFISKE BUREAU I IDRÆTTENS HUS

VI LAVER ALT!

Formegon annonce

BROCHURER LOGO PLAKATER WEBBANNERS TRYK OG PRINT REKLAMEARTIKLER EVENTS ROLL-UPS KAMPAGNER SKILTE BEACH-FLAGS

Ring 4399 9099 eller mail: info@formegon.dk


INTERVIEW

JAN SOMMER OG

HOLGER DANSKE Verdens bedste juniorspiller, vinder af en Grand Slam for juniorer, yngste danmarksmester i tennis, Danmarks yngste Davis Cup-spiller nogensinde og nomineret til Bestsellers Olympiske Håb. Holger Rune har taget tennisverdenen med storm, og han er ikke bange for at stikke næsen frem, selvom det kan give nogle knubs. Og så er han stadigvæk kun 16 år gammel.

22

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

JONAS HJORTDAL


IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

23


”H

vis jeg skal være positiv, så synes jeg faktisk, at det så rigtig godt ud i dag.” De opmuntrende ord fra dagens sparringspartner er dog ikke nok til at overbevise Holger Rune, der netop har overstået dagens første træning i ’boblen’ på bane 9 på HIK’s tennisanlæg i Hellerup. Han finder mor Aneke Rune på bænken og beder om at få lov til at se videooptagelserne fra dagens træning. Man kommer ikke sovende til en titel som verdens bedste juniorspiller. Særligt ikke, når træningen ligger lidt tidligere, end man kunne ønske sig: ”Jeg kan godt mærke, at jeg var lidt træt til at starte med. Det er også tidligt,” kommenterer han på træningen, der har været i gang siden 8.30. Alligevel har han overskud til at tage pis på den mangeårige træner Lars Christensen, der har fulgt med ham fra barndomsklubben Skovshoved IF. Da træneren nærmer sig med hånden strakt for at takke for træningen, trækker Holger Rune hånden til sig og placerer tommelfingeren på næsen og de resterende fingre løftet i en drillende gestus. Bag hånden bryder et drenget smil frem på læberne. Et smil der afslører, at dåbsattesten siger 2003, og at Holger Rune blot var to måneder gammel, da det store idol Roger Federer vandt sin første titel ved Wimbledon. Alligevel er schweizeren en fast reference, når den unge dansker skal sætte ord på sine håb for fremtiden. ”Jeg har altid haft store drømme. Lige fra da jeg begyndte, har jeg drømt om at stå som Roger Federer og Nadal. De har været der lige fra begyndelsen, og det er de heldigvis stadigvæk.”

Vindermentalitet fra barnsben Det var den fire år ældre søster Alma, der satte drømmene i gang og tog Holger Rune med til træning i Skovshoved. Her fik lillebror lov til at kæmpe for hvert point. ”Hun var selvfølgelig bedre end mig dengang, og jeg var altid presset. Det var godt for mig at have én, der var så meget ældre, som jeg kunne måle mig op imod. Og det fik mig virkelig til at kæmpe, for jeg skulle ikke tabe til min søster. Så jeg blev ved med at arbejde og fik spillet mig op, og til sidst spillede vi rigtig tæt, og så kunne jeg lige akkurat slå hende,” husker han tilbage.

24

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

Da søsteren fandt nye interesser og faldt fra i klubben, var Holger Rune allerede for længst solgt til tennissporten. Men hvor det før var søsteren og de lokale stjerner Michael Torpegaard og Christian Sigsgaard, han studerede fra nærmeste hold til klubbens holdkampe, så var blikket nu rettet mod udlandet. Han stillede op til træning med ærmeløs t-shirt og Babolat-ketsjer inspireret af idolet Rafael Nadal, der også prydede væggen i barndomsværelset. Selvom der er mange timer alene på træningsbanen, så har Holger Rune altid foretrukket at være herre over egen skæbne. ”Jeg kan godt lide, at det er en ego-sport. Jeg har spillet fodbold, da jeg var lille, og jeg blev irriteret, hvis andre ikke gjorde det ordentligt, og vi tabte på grund af dem. Så jeg valgte også tennis af den grund. Det er mig, der vinder, og det er mig, der taber,” siger han.

Hurtigt gennem systemet Foreløbig har han været mest vant til at vinde. Og når han taler om fremtiden, så er det planen, at det skal fortsætte. Det er ikke et spørgsmål om, HVIS han vinder en senior Grand Slam, men NÅR. Og der er allerede lagt en plan for de næste tre år. ”Alexander Zverev (tysk tennisspiller i top 10, red.) spurgte mig for nylig, hvad jeg har som mål. Jeg fortalte ham, at jeg inden for tre år skulle ligge i top 20, og så sagde han, at jeg næste år skulle i top 100. Jeg nåede lige at smile, og så sagde han, at jeg skulle lade være med at grine. Så mit mål det er top 100. Selvom det måske lyder lidt overdrevet, så tror jeg, at det er muligt. Hvis jeg virkelig bliver ved med at arbejde hårdt. Tennismæssigt kan jeg i hvert fald følge med,” siger han. Målene er på ingen måde grebet ud af den blå luft. Det er en kalkuleret målsætning baseret på, hvordan andre spillere har taget skridtet til seniortennis: ”Jeg har set meget mod Felix Auger fra Canada. For tre år siden vandt han en junior Grand Slam, og nu ligger han i top 20. Derfor er det også mit mål om tre år, så jeg kommer hurtigt gennem systemet,” lyder det selvsikkert.

Brød grædende sammen Den slags målsætning kræver naturligvis en del fravalg. Det ses tydeligt i Holger Runes kalender, der er langt fra hverdagen for en gennemsnitlig 16-årig ung mand. Når ikke han er på banen, så handler det om at blive klar til den næste træning.

OM HOLGER RUNE Navn: Holger Vitus Nødskov Rune Født: 29. april 2003 Klub: HIK Tennis Familie: Far Anders, mor Aneke og søster Alma Favoritunderlag: Hard og grus Sejre: U-14 EM i 2017, French Open for juniorer 2019, sæsonfinalen for juniorer 2019, førsteplads på verdensranglisten for juniorer.


”Vi starter 8.30 eller 9.30 med halvanden times fysisk træning og en times tennis. Så har vi en pause til frokost, og så træner vi tennis i to timer med lidt slag, lidt bevægelser og point. Og så er det ellers bare at strække ud, spise ordentligt og sove i ordentlig tid, så man er klar til at gentage det i morgen,” fortæller han. Livet centrerer sig om tennis og har alle dage gjort det. Han bruger selv begrebet ”nørd”, når han fortæller, at den sparsomme fritid går med at studere tennis på YouTube og i tv. De sjældne fridage bliver brugt i familiens skød og ikke med fester og pizzaaftener med jævnaldrende. Det har dog ikke været et fravalg, men nærmere et tilvalg af tennis, for-

tæller Holger Runes mor Aneke Rune: ”I starten af folkeskolen havde de i Holgers klasse fælles madaftener en gang om måneden. Jeg kan huske, at jeg en dag til træning kom og fortalte ham, at nu skulle vi altså afsted. Han brød grædende sammen, fordi han ikke ville stoppe træningen, og til sidst var jeg nødt til at ringe og fortælle sandheden, og at Holger altså ikke kom.” Der er ikke tid til at se sig tilbage, hvis man drømmer om at være verdens bedste. Derfor var det også naturligt, at han efter sæsonfinalen traf beslutningen om at tage springet til seniortennis til trods for, at alderen tillader yderligere to år på juniorniveau.

"Jeg har altid haft store drømme. Lige fra da jeg begyndte, har jeg drømt om at stå som Roger Federer og Nadal”

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

25


SAGT OM HOLGER RUNE ”Jeg har set hans resultater i år, og jeg er meget imponeret. (Alexander, red.) Zverev slår hårdt på boldene og med stor intensitet. De trænede i næsten to timer, men Holger var med hele vejen.” 6-dobbelt Grand Slam-vinder Boris Becker til TV2 Sport. ”Han er meget talentfuld og er et meget stort konkurrencemenneske. Det sidste er en af hans fineste kvaliteter, og det er efter min mening en af de vigtigste at besidde for at nå toppen i tennissporten.” Patrick Mouratoglou, træner på Holgers akademi i Nice og træner for blandt andre Serena Williams, til Ekstra Bladet. “Han spiller bare tennis ‘every bloody day’. Alt hvad jeg ser på Instagram er ham med en ordentlig omgang bolde. Han er god til tennis, det må man give ham.” Anton Matusevich, konkurrent og Holger Runes banemand ved junior-Wimbledon, til Daily Mail.

26

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

Mor på slæb

Overraskende succes

Tennis kræver tidligt meget økonomi og rejseaktivitet. Familien har solgt sommerhus fra og taget lån i huset for at få enderne til at mødes. Størstedelen af året er Holger af sted til turnering og træning på et akademi i Nice hos træner Patrick Mouratoglou. Den legendariske tennistræner har også blandt andre Serena Williams under sig. Hun er blandt sparringspartnerne på en eksklusiv træningslejr i Florida i julemåneden, der skal gøre Holger klar til livet som seniorspiller. Selvom julen skal skydes ind i Florida, er der ingen grund til hjemve. Aneke Rune er med i Florida og fast rejsemakker for Holger. ”Hun er god til at se nogle ting i mit spil, som andre måske ikke ser, fordi hun kender mig. Hun har selv været balletdanser, så hun har et meget godt overblik over, hvad de rigtige bevægelser er. Og kan give dem videre til Lars, så hun spiller en god rolle i teamet,” siger han. Det er også Aneke, der kommer forbi med lidt brændstof til eftermiddagens træningssession. En tunsandwich og en smoothie fra den lokale Joe and the Juice får hurtigt ben at gå på. Det tætte forhold er for det meste en fordel, men det kan godt slå gnister. ”Hun er sød, når jeg gør det godt, og ikke så sød, når jeg ikke er der. Så vi kan godt have nogle skænderier en gang imellem, men det er nødvendigt,” griner han.

Det lå ikke i kortene ved indgangen til 2019, at Holger Rune skulle slutte på toppen af verden. Heller ikke for den ellers så selvsikre dansker. ”Hvis nogen havde fortalt mig fra starten af året, at jeg skulle ligge nummer et, så havde jeg nok tænkt ’aaarh’, og at der var noget vej endnu,” husker han selv tilbage på de første måneder af året. Spillet pegede heller ikke i den retning. Det blev til adskillige nederlag i første og anden runde af turneringer på højeste og næsthøjeste juniorniveau i Australien, Brasilien og Malaysia. Hverken hoved eller krop var dér, hvor de skulle være: ”Det var en pisseirriterende start på året, hvis det skal siges helt ærligt. Jeg havde spist for mange julekager i december sidste år og var i dårlig form og ufokuseret i starten, og det gav sig udslag i, at jeg ikke gjorde det godt.” Så det er måske meget godt, at du skal væk fra julekagerne i år? ”Haha, ja, det tror jeg er meget godt. Æbleskiverne er også farlige.” I stedet for at blive frustreret, valgte han at tage kampen op med kageformen. Derfor valgte han med egne ord at ”give den max gas” i marts måned. ”Jeg nyder, når det er svært i kampe, og jeg er helt presset. Der er jeg nok anderledes end mange andre, der gerne bare vil vinde let. Jeg ser det positive i udfordringerne, og der kan


tennissporten noget særligt,” siger han. Karakterstyrken bliver bemærket. Blandt andre af den tidligere tredobbelte Wimbledonvinder Boris Becker, der i et interview har udtrykt stor respekt for Holgers fightervilje.

"Jeg nyder, når det er svært i kampe, og jeg er helt presset”

Fra raseri til sejrsrus

af,” fortæller Holger Rune om det sjældne kontroltab. Regnen var sendt fra himlen i mere end én forstand. En samtale med to gange Lars, træneren og mentaltræneren, og et beroligende kys og kram fra moderen Aneke fik ham til at køle af, og da først spillet blev genoptaget, så han sig ikke tilbage og uddelte et æg med cifrene 6-0 i afgørende sæt. Karrierens største sejr var en realitet, men det var alligevel allerede tid til at se frem mod næste mål. Sejren efterlod ham på andenpladsen på verdensranglisten, og så lå det jo lige for, at målet var at slutte året helt på toppen.

Resultatet af det hårde arbejde i træningslokalet kom med det samme i form af en DM-sejr og to turneringssejre på det højeste juniorniveau. Sejrene var en perfekt opvarmning til juniorernes French Open på det legendariske Roland Garros-anlæg. Den turnering har en speciel plads i hjertet hos Holger Rune, der har opbygget et særligt forhold til Frankrig gennem de mange træningslejre i Nice og føler sig hjemme på gruset. Han fløj gennem turneringen og afgav ikke et sæt, inden han stod med to matchbolde i finalen. Men så ramte alvoren: ”Jeg kunne mærke presset og blev lidt shaky og begyndte at stå og fedte. Han (Toby Kodat, red.) overtog initiativet og tog andet set fra mig. Så blev vi afbrudt af en regnpause. Jeg var ret hidsig og gik ud og smadrede min hånd i væggen og rev mit spillerbadge

Smadret ankel Den mulighed kom så i slutningen af oktober, da der skulle spilles sæsonfinale for juniorer i Kina. Her var kravet klart: En sejr, og han

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

27


HOLGER RUNE OM... Rivalen: ”Der er en spanier, Carlos Alcaraz, som jeg har spillet meget imod. Han er også fra 2003, vi har spillet meget mod hinanden, og han gør det også udmærket på seniorniveau. Vi lærer meget af hinanden og skiftes til at vinde hinanden. Vi er gode til at skubbe til hinanden.” Mødet med Roger Federer: ”Han er en fed person. Han er meget chill og nede på jorden. Han gør ikke meget ud af sig i virkeligheden. Han er dejligt afslappet og venlig, når man står og slår med ham. Vi snakkede meget om underlaget, som vi begge synes var lidt hurtigt. Og så snakkede vi meget om Nadal. Kronprinsen: ”Han er en sød fyr. Han ser også meget tennis og sport, så han har også meget god knowhow om det. Det var fedt, at han havde tid til at komme forbi og fejre mig efter French Open, så det satte jeg stor pris på. Forhåbentlig vil han også kigge forbi, når jeg vinder min første senior Grand Slam.”

kunne slutte juniorkarrieren på toppen. Det hele gik efter planen, men så indtraf uheldet. ”Jeg vred om på anklen i sidste puljekamp. Jeg var i virkelig god form og følte egentlig ikke, at de andre kunne følge med mig. Jeg tænkte bare, at det var noget pis, at det var min ankel, der skulle ødelægge det,” husker han. Træneren Lars Christensen fik dog hurtigt stoppet sortsynet. Holger manglede kun ganske få bolde for at sikre en plads i semifinalen. Selvom han knap nok kunne bevæge sig, lykkes det ved hjælp af en god serv og kraftig forhånd at snuble sig i semifinalen. Trods behandling var det dog ikke en kampklar Holger Rune, der skulle i ilden igen dagen efter. ”Jeg vidste ærligt talt ikke, hvordan jeg skulle kunne vinde den semifinale. Det gjorde så ondt, at jeg ikke kunne gå om morgenen. Men på en eller anden mirakuløs måde bed jeg bare smerten i mig og spillede en vanvittigt god kamp, som jeg vandt i tre set.” Nu stod kun franskmanden Harold Mayot mellem Holger og titlen som verdens bedste junior. ”I finalen var jeg rimelig nervøs. Det var vi begge to. Det var ikke den bedste kamp, det er finaler aldrig, men jeg føler, at jeg er blevet meget god til at sætte mig op til de store finaler og vinde dem. Så jeg kørte bare på fra start, fulgte planen og vandt det første set meget tæt i en tiebreak. Tabte andet set også tæt med 6-4. I tredje set bryder jeg ham til 3-1, og så var jeg helt kold. Jeg holdt mig helt til planen og vandt 6-2.” Førstepladsen var en realitet trods de svære forudsætninger, og for en gangs skyld krakelerer facaden under interviewet: ”Det var en vanvittig følelse efter kampen. At stå der på den kæmpe bane og med en masse kinesiske fans, der skabte en fed stemning. Det var sjovt.”

Vokser under pres Sejren ved French Open og andenpladsen på verdensranglisten gav en nyvunden respekt for Holger Rune. Pludselig skulle han vænne sig til, at han både hjemme i Danmark og internationalt var den, som alle gerne ville slå. Presset håndterer han både på og uden for banen. Også når det kommer til beslutningen om at gå direkte til seniorrækkerne i stedet for at tage et år eller to mere som junior. Selvom andre har rådet ham til at fortsætte som junior, så har beslutningen taget sig selv. ”Jeg ser ikke rigtig nogen grund til at blive ved med at spille junior. Jeg har vundet det, jeg skal, og jeg ligger nummer ét, så jeg kan ikke opnå mere. Det er i senior, man rigtig skal gøre sig gældende, og det er dér, det betyder noget, så jeg tænker, at det bare er med at komme i gang og give den gas,” siger han. De første slagudvekslinger på seniortouren har da heller ikke afskrækket den selvtillidsfulde dansker. Heller ikke besøget til ATP Finals i London, hvor han blandt andet trænede med Roger Federer og den senere vinder Stefanos Tsitsipas. ”Jeg kan sagtens være med. Altså jeg skal virkelig være fokuseret og kan ikke tillade mig at falde ud, men hvis jeg virkelig er der, så kan jeg godt,” siger Holger Rune. Han trækker lidt på skuldrene, når eksperter fortæller, at han burde tage et år eller to til. Han giver ikke meget for, at andre skal træffe beslutninger for ham eller lægge låg på ambitionerne. ”Jeg får reaktioner på, at jeg er så lige ud af posen, men jeg er sådan set ligeglad, hvad andre siger. Selvfølgelig ikke hvad angår mit team og folk, der har en idé om, hvad jeg laver. Jeg gør mine ting på min måde, og det fungerer for mig. Mine drømme betyder mere, end hvad andre har at fortælle mig,” lyder svaret.

Brug for idoler

"Jeg får reaktioner på, at jeg er så lige ud af posen, men jeg er sådan set ligeglad, hvad andre siger”

28

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

I HIK er Holger Rune allerede på niveau med både Federer og Nadal. I indgangsdøren møder man en stander med seneste udgave af Tennisavisen, hvor Holger Rune er på forsiden. I cafeteriet hænger han på klubbens interimistiske Wall of Fame, og der bliver hilst fra alle medlemmer, der kommer forbi sofahjørnet, hvor vi har sat ham stævne denne formiddag. ”De mindre spillere ser meget op til mig og vil have selfies. De er meget søde, og jeg


synes, det er fedt, at jeg er blevet forbillede for en masse børn. Jeg håber, at de kan lære en masse fra mig og gøre nogle af de samme ting, som jeg gør,” fortæller han. Han har selv nydt godt af at lade sig inspirere og kopiere sine idoler op gennem karrieren. Til tider både med teknik, udstyr og påklædning. Det har dog primært været internationale spillere, og derfor håber Holger Rune, at han kan være med til at løfte interessen for tennis i Danmark. ”Jeg tror, det er godt for dansk tennis, at der kommer lidt fokus på det, og det kommer lidt højere i bevidstheden. Der har ikke været så meget fokus på sporten de seneste år. Vi har haft Wozniacki, men det har også været det. Så jeg synes, det er fedt, at der kommer en masse spillere, blandt andre mig selv, der kommer ud og gør sig gældende på den internationale tour,” siger han med henvisning til Clara Tauson og Elmer Møller, der sammen med Holger udgør en gylden generation af danske tennisspillere, der giver håb for fremtiden.

Olympisk håb Foreløbig er der god grund til at nyde nutiden for Holger Rune, der skaber stor interesse både hjemme og i udlandet. Senest er han blevet nomineret til prisen som BESTSELLERs Olympiske Håb. I første omgang er prisen både et tiltrængt skulderklap og en mulighed for en saltvandsindsprøjtning til de mange rejser, men samtidig har de olympiske ringe en speciel betydning. ”Min drøm er helt klart at vinde OL på et tidspunkt. Det er et vanvittigt fedt event. Og der er stor prestige i det i tennis. Det er specielt, fordi det kun er der en gang hvert fjerde år, og derfor er det vel nærmest det største, man kan vinde,” siger han. Trods nomineringen er det fortsat lang vej til kvalifikation, der kræver en placering omkring top 50 i verden. Derfor bliver drømmen formentlig ikke til virkelighed i 2020. Direkte adspurgt om, hvilken turnering han så helst vil spille, falder svaret prompte: ”French Open for seniorer. Det kunne være vanvittigt fedt at komme tilbage. Men jeg ved ikke, om det er muligt at nå at få et wildcard,” siger han, inden han tilføjer: ”Ellers må jeg jo bare samle point nok til at komme direkte ind.”

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

29


NYE UDGIVELSER

LÆS, KLIK OG HØR … Nye bøger og apps med afsæt i idrætten.

SUPERLIGAEN I FOKUS Den danske superliga i fodbold fortjener at blive talt op, ikke ned. Derfor har fotografen Lars Rønbøg og kommunikatoren Mikkel Davidsen lavet coffee table-bogen LIGA, der fokuserer på æstetik, høj kvalitet og ikke mindst en væld af unikke billeder samt små og store historier fra Superligaen. Bogen tager udgangspunkt i den påstand, at Superligaen er med til at samle fodbold-

glade danskere, når andet i samfundet truer med at skille os ad. Og trods uenighed om klubtilhørsforhold, VAR og startopstillinger er mange fodboldfans enige om én ting: Superligaen vækker noget i os, som ikke ret meget andet formår. Fotobogen LIGA er udgivet af Book Lab og har en vejledende pris på 300 kroner.

FAMILIEREVOLUTIONEN

LE MANS ’66

+50 OG HURTIG

Hvad gør du, når dit barns sport pludselig fylder det hele, og hvordan får du hverdagen til at fungere bedst muligt? Alt det handler bogen ’Sportsforælder – familierevolutionen du ikke så komme’ fokus på. Bogen er skrevet af sportsformidleren Lise Kissmeyer, og der sættes fokus på hjemmebanen, og alle de udfordringer en sportsforælder møder – både i forhold til at støtte sit barn, udvikle det, få hverdagen til at hænge sammen med de andre søskende, ægtefællen, økonomien og egne værdier. Bogen er baseret på en lang række data samt erfaringer fra fem udvalgte sportsfamilier deriblandt Henrik Axelsen, som er far til badmintonstjernen Viktor Axelsen.

Motorsport er blevet et populært tema i Hollywood, og i de seneste år er der kommet flere film på det store lærred om den hurtige sport: Seneste skud på stammen er Le Mans ’66, som handler om optakten til det episke 24-timers Le Mans-løb i 1966, der i særdeleshed betød en dyst mellem bilfabrikanterne Ford Motors og Ferrari. 'Le Mans '66' har Christian Bale og Matt Damon i rollerne som de to autentiske hovedpersoner, og det er instruktøren bag en anden biografisk film, Walk the Line om country-stjernen Johnny Cash, der står bag dramaet.

Ældre, der træner til triatlon, langdistancecykelløb, svømmekonkurrencer og skiløb er ikke længere noget særsyn. Seniormotionisterne har med andre ord indtaget idrætsarenaerne. Og mange af dem er hurtige. Rigtig hurtige. I bogen ’+50 og hurtig’, som er en oversættelse af den amerikanske klassiker ’Fast after 50’, beskrives det i detaljer, hvordan man trods en lettere fremskreden alder kan dyrke idræt på højt plan. ’+50 og hurtig’ indeholder højintensive træningsprogrammer, øvelser til styrketræning, tips til restitution, crosstræning og ernæringsprogrammer for højintensiv træning. Og så forsøges det store spørgsmål besvaret: Hvordan reagerer kroppen på hård træning efterhånden, som man bliver ældre?

’Sportsforælder – familierevolutionen er udgivet af Books on Demand, og bogen kan købes i alle net-boghandlere. Vejledende pris er 200 kroner

30

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

Le Mans '66 er instrueret af James Mangold, og den kører i de fleste danske biografer.

+50 og hurtig er skrevet af Joe Friel og udgivet af Turbine. Den har en vejledende pris på 300 kroner.


1,50 MIN

20 MM

1944 G NEM

AALBORG 300 Danmarks største batteri! Hele 300 skud i fantastiske kombinationer. Masser af specialeffekter og en voldsom guldfinale. Varenr. ALB300

999

95

KENDT FRA TV 60 SEK

30 MM

900 G NEM

JAPAN YANAI BATTERI 50 skuds kraftfuldt 1 kg. Fantastisk straight up batteri på 1 kg med de nyeste multicolour effekter. Varenr. JB50

889 G NEM

TILBUD 1

59995

Tilbuddet indeholder 1 x PPB19 batteri, 1 x PPB35 batteri samt 1 pakke PBR5 bomberør. Normalpris 679,85 kr. Varenr. PPB19, PPB35, PBR5

KENDT FRA TV

47700

SPAR 20285

18 SEK

20 MM

S DANMARDK NYH E 2019

518 G NEM

WHIRLWIND BATTERI 74 skuds helt ny batterikonstruktion hvor rørene er placeret om en central cylinder med en hældning på ca. 100 C. Med hele 74 skud skudt af i et højt tempo, skaber det en unik hvirvelvind effekt. I modsætning til et vinkelbatteri som kun skyder til siderne, kommer dette batteri ud i 3600 C. BEMÆRK: Tempoet er hurtigt for at opnå den rigtige effekt. Varenr. ALB74

49995 FIND NÆRMESTE FORHANDLER PÅ WWW.AFAC.DK

19663_AFAC_Annonce_184x260mm.indd 1

25/11/2019 12.18


SPORT I PIX

”DET GIK GODT – MEGA GODT” DIF og Always har i de seneste to år tilbudt foreninger støtte til at afholde pigecamps. Succesen har været stor, og hundredvis af piger har fået en god oplevelse med sporten.

32

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

JENS WOGNSEN

H

JACOB BECH ANDERSEN

vad har Odder Roklub til fælles med Fredericia Bueskytteklub, Hundested Håndboldklub og Dalum Hjallese Badmintonklub? Svaret er, at de alle har gjort en masse piger i deres foreninger glade ved at være blandt de 88 klubber, som har afholdt en pigecamp i det forgange år under projektet DIF og Always #LikeAGirl Camp. Et partnerskab hvor foreninger kan søge penge hos DIF og Always til at etablere en pigelejr – typisk over en weekend - som giver pigerne en unik oplevelse med idrætten som omdrejningspunkt. I november afholdt Dalum Hjallese Badmin-


tonklub en sådan pigecamp. Klubben åbnede op for tilmeldinger fra alle fynske badmintonklubber, hvilket resulterede i, at 26 piger i alderen 10-16 år hyggede sig bravt i en weekend med badminton som udgangspunkt: ”Det gik godt – mega godt,” siger ungdomsformanden for Dalum Hjallese Badmintonklub, Berit Schultz. ”Der var en fantastisk god stemning hele weekenden, og tilbagemeldingerne fra pigerne går på, at det var en god og anderledes måde at lave noget sammen på. Og jeg tror helt sikkert på, at det her kan være medvirkende til, at nogle af de lidt større piger, som vi ellers har meget svært ved at holde

på, fortsætter i klubben. Faktisk er der allerede nogle U15-piger, der har meldt sig som hjælpetrænere efter denne weekend,” lyder det fra Berit Schultz.

Unik oplevelse En DIF og Always #LikeAGirl Camp har da også netop til formål at motivere endnu flere piger til at være aktive i foreningsidrætten. Og succesen med pigelejrene har været så stor, at projektet nu tager endnu en runde i 2020. ”Vi er glade for at kunne genåbne puljen i 2020 i samarbejde med Always,” siger DIF-konsulent Helle Carlsen.

”Ved at afholde en pigecamp kan man som forening give teenagepiger en helt unik oplevelse på pigernes egne præmisser, og hvor det sociale kommer i første række. Teenagepiger har brug for positive erfaringer med idrætten, og dem kan de få i foreningen sammen med gode kammerater og med trænere, der forstår, hvad der er vigtigt for dem,” siger Helle Carlsen. Alle foreninger under DIF, som har aktiviteter for piger i alderen 12-15 år, kan søge. Der åbnes op for nye ansøgninger fra marts 2020. Følg med på dif.dk/always.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

33


Hygge, samvær og masser af badminton på pigernes præmisser stod på dagsordenen, da Dalum Hjallese Badmintonklub afholdt pigecamp for 26 unge badmintonspillere.

34

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019


IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

35


OL-COUNTDOWN

OL-COUNTDOWN

HISTORISK UDTAGELSE

BRYDEREN BJERREHUUS BOOKER BILLET Bryderen Fredrik Bjerrehuus er klar til at stemple ind for Danmark ved OL 2020. Derved fortsætter traditionen for, at danske brydere er med til OL, hvor Mark O. Madsen senest vandt OL-sølv ved legene i Rio. "Igennem hele mit liv har det været en drøm at komme til OL, så det er dejligt, at den går i opfyldelse. Det betyder meget for mig, for min familie og for hele brydedanmark. Det bliver en kæmpe oplevelse med mange indryk, men dem skal jeg lære at distrahere fra, for det handler for mig udelukkende om det sportslige,” siger Fredrik Bjerrehuus.

36

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

Den ene har vundet alt, hvad der vindes kan inden for parabordtennis. Den anden er en fremadstormende international bordtennisstjerne, som senest var i finalen ved European Games i Minsk 2019. Og nu er de begge - Peter Rosenmeier og Jonathan Groth – altså udtaget til henholdsvis PL og OL i Tokyo 2020. ”Udtagelsen af Jonathan Groth til OL og Peter Rosenmeier til PL er historisk. Det er første gang nogensinde, at en OL- og PL-atlet udtages samtidig, og det markerer den fælles front, vi kører i den olympiske og paralympiske kampagne frem mod Tokyo 2020. Rent sportsligt er det to ualmindeligt dygtige bordtennisspillere, som nu er klar til Tokyo 2020, og vi ser frem til at se dem kæmpe mod den absolutte verdenselite i bordtennis ved henholdsvis PL og OL,” siger Søren Simonsen, der er DIF’s OL Chef de Mission.


TEST OLDISCIPLINERNE PÅ EGEN KROP Kom og få testet, hvor hurtigt du er ude af startblokken, hvordan din reaktionsevne er ved et bordtennisnet, og hvor præcist du kan ramme skiven i skydning. Det er blot tre måder, du kan teste dig selv på, når Experimentarium i det nye år slår dørene op til et helt nyt og spændende olympisk univers. Det bliver fra den 24. januar – præcis et halvt år før den olympiske flamme tændes i Tokyo - at Experimentarium kommer til at stå i De Olympiske- og De Paralympiske Leges tegn med masser af sjov, sport og bevægelse på programmet krydret med viden, teknologi og naturvidenskab. ’Lad legene begynde’ hedder udstillingen, som blandt andet Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og Parasport Danmark samt en række fonde står bag.

TREDJE OL I TRÆK

Den tidligere verdensmester Jesper Hansen skal repræsentere Danmark i skeetskydning ved OL i Tokyo, og er dermed klar til sit tredje OL i træk. Netop rutinen og erfaringerne ser Jesper Hansen som en stor styrke i forhold til at håndtere hele følelsesspektret, når det går løs i Japan. ”Jeg har haft fiaskoer og succeser, så jeg har en helt anden rutine at trække på. OL er et kæmpe cirkus, og det skal man kunne forholde sig til. I Rio ved mit andet OL var det meget nemmere for mig at holde fokus i forhold til London-legene, hvor jeg hele tiden blev bragt ud af kurs,” fortæller skeetskytte Jesper Hansen blev nummer 26 ved OL i London i 2012, mens han blev nummer 5 ved OL i Rio fire år senere.

FÅ ALTID DINE OLNYHEDER LIGE VED HÅNDEN Vil du være sikker på at være opdateret på de seneste OL-nyheder, så hold øje med vores OL-site, ol.dk eller følg os på vores sociale medier. Her opdaterer vi løbende med alt det, du skal vide frem mod OL. Både når det gælder nyheder, atlet-udtagelser og nyttig viden frem mod legene i Tokyo. Du finder os på Facebook og Instagram under navnet ’Danmark til OL’.

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

37


FØR EVENTEN

ARMBRYDNING DANMARK

JACOB BECH ANDERSEN

ARMBRYDNING PÅ PROGRAMMET Danmarks Brydeforbund har den helt nye disciplin armbrydning på programmet til DM i brydning. Det bliver næppe kedeligt.

D

er bliver med garanti smæk for skillingen, når DM i armbrydning eller armlægning, som nogen måske vil kalde det, finder sted i Ballerup Hallen den 1. februar 2020. Her vil stærke kvinder og mænd under Armbrydning Danmark dyste i den rå styrkekonkurrence, hvor det ganske enkelt gælder om at få lagt modstanderens arm ned først. Armbrydning er en gammel og velkendt disciplin og har også været omdrejningspunkt i flere Hollywoodfilm blandt andet den legendariske ’Over the Top’ med Sylvester Stallone. I 2019 har sporten fået mere officiel karakter i Danmark og i DIF-regi, idet Armbrydning Danmarks medlemmer fremover optages under Danmarks Brydeforbund. Danmarksmesterskaberne i armbrydning bliver således også en del af DM i brydning ” Vi glæder os til at afholde det her event i armwrestling til DM i Bryd-

38

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

ning. Det bliver stort, ” siger formanden for Armbrydning Danmark, Tonni Christensen.

Monsteret kommer Udover at kåre Danmarks stærkeste armbrydere bliver der ved eventet også mulighed for at møde en af sportens helt store stjerner nemlig ’Monster Michael Todd’ fra USA. ”Jeg glæder mig til at møde alle de fantastiske ambrydere fra Danmark,” siger Michael Todd, som er inviteret med til mesterskaberne for blandt andet at dele ud af tricks og tips. Armbrydning er ligesom brydning en lille idrætsgren i Danmark, men populær mange andre steder i verden. De førende lande er Kasakhstan, Rusland, Tyrkiet og Sverige. I USA oplever sporten også en voldsom udvikling. Ved dette års verdensmesterskaber deltog der 920 atleter.


Halkjærvej 8B • 9200 Aalborg SV Telefon 89 30 45 30 - Telefax 89 30 45 35 aalborg@jorton.dk - www.jorton.dk

P o k a l e r m e g e t

o g M e d a l j e r t i l b i l l i g e p r i s e r

Kontakt: 2616 5833 • 2270 2814 www.hempokaler.dk

TRÆNINGSLEJR I FYRTÅRN TOMMERUP Sportspakke pr. pers. 320 kr/døgn (dækker overnatning og fuld forplejning)

Ring og hør nærmere Tallerupvej 85 • 5690 Tommerup • Tlf.: +45 6376 7670 info@fyrtom.dk • fyrtårntommerup.dk

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

39


FEM MINUTTER MED EN ILDSJÆL

THOMAS SJØRUP

BASKETBALL FOREVER Træner, formand og basketballnørd Henrik Sandberg burde efter eget udsagn nok have boet i USA i stedet for Solrød Strand lidt uden for København. Men på den anden side ville Henrik Sandberg være ekstrem svær at undvære i Solrød Comets Basketball, hvor han har været formand og træner i 20 år. ”Da jeg var 19 år, var der en skolelærer i Karise, der spurgte mig, om jeg ikke ville være med til at starte en basketballklub op i byen. Egentlig var jeg håndboldmand, men jeg sagde ja, og jeg har været i sporten siden.” ”Jeg er jo lidt af en basketballnørd, og jeg elsker den amerikanske basketballkultur. Jeg tager med familien til USA et par gange om året, og i det hele taget burde jeg nok bo i USA, men nu er jeg jo dansker og bor i Solrød Strand. Og det passer mig faktisk også meget godt.” ”Jeg har i år været formand for Solrød Comets Basketball i tyve år, så jeg har lige haft en slags jubilæum. Sammenlagt har jeg været træner eller leder i dansk basketball de sidste 34 år.” ”Lige nu er jeg formand for klubben, træner for tre hold, jeg sidder i det lokale oplysningsudvalg og i Solrød Idrætsunion. Hvis man brænder for noget og tilmed har lyst til at lave nogle ting om, så må man tage ansvar.” ”Jeg kan godt lide at være elitær, men ikke ekstrem elitær. Det vigtigste for mig vil altid være, hvordan ungerne i klubben har det. Min holdning er, at basketball altid skal være sjovt. Men vi er her for at skabe noget. Det betyder altså noget at lære børnene at have en professionel indstilling til tingene uanset niveau.”

40

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

JACOB BECH ANDERSEN

BLÅ BOG Navn: Henrik Sandberg Alder: 53 år Klub: Solrød Comets Basketball Frivilligt arbejde: Formand for Solrød Comets Basketball og træner for klubbens u13-piger, u13-drenge og u17-piger


”Noget, der rider mig som en mare i øjeblikket, er børns inaktivitet. Jeg har aldrig set så mange skader blandt børn og unge, som jeg gør lige nu. Der kommer så mange børn ned i klubben og klager over, at de har dårlige lår, dårlige ben, dårligt dit og dårligt dat. Det er sindssygt så mange børn, der har skavanker. Og de har ondt. De siger det jo ikke for sjov. Det kan kun skyldes, at børnene ikke bevæger sig så meget generelt som for 20 år siden. Børns fysiske tilstand er markant ringere end den var for 20 år siden. Børn i dag mangler ganske enkelt basisform.” ”Jeg har aldrig tvunget mine tre døtre til at spille basketball, men jeg har sagt til dem, at det er det, jeg kan, og hvis de vil være sammen med mig, så spiller vi basketball.”

”Vi var nede i bølgedal for et par år siden med faldne medlemstal og lidt dårlig økonomi. Samtidig fik jeg en triple bypass, så der var jeg lidt udfordret. Men jeg blev dog klar til sæsonstart. Det ville jeg ikke misse. Og i dag går det bedre. Medlemstallet er fint, vi har virkeligt mange gode pigehold og økonomien er fin.”

frivillig træner eller sportsleder er bare noget, man tager for givet. Vi er bare frivillige – ja, men vi er også nogle, der bløder, for det vi laver, og i den henseende kunne respekten godt være lidt større."

"Jeg føler bestemt, at jeg er blevet anerkendt af de mennesker, jeg har trænet gennem tiderne. Men generelt synes jeg, at samfundet godt kunne anerkende foreningsdanmark lidt mere. I USA bliver man tiltalt som en mand, der har succes, hvis man eksempelvis er frivillig ungdomstræner i en eller anden sportsgren. Det gør man ikke i Danmark. Der går man mest op i jobtitlen, og det at være

"Hvis man brænder for noget og tilmed har lyst til at lave nogle ting om, så må man tage ansvar”

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

41


FORENINGER

Foto: DASU

Foto: Klaus Sletting

INSPIRATION

’HESTEKRÆFTER’ VINDER PRIS Dansk Automobil Sports Union’s åben skole-projekt ’Hestekræfter på skoleskemaet’ har været en stor succes. Nu har projektet også vundet Autobranchens pris ’årets nyhed’. ”Det er et stort skulderklap til alle bag ’Hestekræfter – motorsport på skoleskemaet’, at vi vinder denne pris. Uden vores samarbejdspartnere, klubberne og banerne var det aldrig blevet den store succes, projektet er blevet på så kort tid,” siger projektleder i DASU, Mikkel Bøyesen. Åben skole-projektet er et undervisningsforløb for 7.-10. klasse og er i sin anden sæson nu. Det afvikles på gokartbaner over hele Danmark i samarbejde med klubberne under DASU.

KOMMUNE INDFØRER MOTION I ARBEJDSTIDEN

I de kommende år er det ikke kun arbejdsopgaver, der giver medarbejderne i Hillerød Kommune sved på panden. Kommunen har nemlig som den første i landet indført en mulighed for medarbejdermotion til samtlige 5.550 ansatte på kommunens arbejdspladser. ”Det er nogle gange noget lettere at sætte mål for andre end at handle tilsvarende selv. Men det øger selvfølgelig troværdigheden, hvis vi selv rejser os og går forrest eller – hvad der er lige så godt - går med,” siger Erik Nygreen, kommunaldirektør i Hillerød Kommune.

42

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

RAMASJANG VOLLEY

Med støtte fra Nordea-fonden, påbegynder Volleyball Danmark fra starten af 2020 et nyt projekt kaldet ”Ramasjang Volley”, der er målrettet de 3-6-årige børn i daginstitutionerne. Med Ramasjang Volley ønsker Volleyball Danmark at skabe glæde ved bevægelse gennem boldleg i daginstitutionerne og dermed sætte fokus på at styrke børnenes motorik allerede fra 3-års alderen. Ramasjang Volley er bygget op omkring de samme værdier som det succesrige koncept Kidsvolley, og har til hovedformål at give børnene en masse succesoplevelser med en boldleg skabt på børnenes præmisser, hvor der er plads til alle og samarbejdet med hinanden er vigtigt.


IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

43


ÅRET DER GIK

LARS MØLLER, ANDERS KJÆRBYE, EMILANO MEUCCI, SAILING ENERGY OG HELENE WIESENHAAN

OP MED ARMENE Det forgangne år bød vanen tro på lidt af hvert i dansk idræt. Overordnet set var der masser at glæde sig over. Så det gør vi i dette jublende tilbageblik på året der gik 2019.

D

a bordtennisspilleren Jonathan Groth afgjorde sin matchbold og vandt sin semifinale ved European Games 2019, lød der et jubelbrøl så stort, at det ikke bare kunne høres i arenaen med det beskedne navn Palace of Tennis i hviderussiske Minsk, men også i de fleste andre nabolande. Jubelbrøllet skyldtes ikke mindst, at Jonathan Groth med semifinalesejren var sikret OL-deltagelse i Tokyo 2020: ”Det betyder sindssygt meget. Et år inden OL bliver alle altid fuldstændigt sindssyge og jagter OL-kvalifikationen som galninge At jeg slipper for det nu, er fuldstændigt fantastisk,” lød det fra den danske bordtennisstjerne.

Jubel Jonathan Groth var langt fra den eneste, der havde noget at juble over i 2019. Håndboldherrerne gik som bekendt spillemæssigt amok ved VM i Danmark og Tyskland og sikrede sig en af historiens mest suveræne VM-titler. Sejleren Anne-Marie Rindom vandt VM i laser radial og blev tilmed kåret som Sailor of the Year. Og ved VM i para-atletik i Dubai var der også både jubelbrøl og sejrsspring, da Daniel Wagner vandt VM-guld på 100-meterdistancen. På andre parametre var der også masser at glæde sig over i dansk idræt. DIF’s satsning på samfundstunge områder inden for blandt andet soldaterveteraner, idræt for udsatte borgere og integration blev bredt anerkendt og ved flere lejligheder tilført flere midler. 2020 bliver forhåbentligt også et jubelår for dansk idræt. OL og PL i Tokyo venter i hvert fald lige om hjørnet.

1 44

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

JACOB BECH ANDERSEN


2

3 IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

45


4

5

6 46

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019


01 Jonathan Groth European Games 2019 blev en stor succes for bordtennisspilleren Jonathan Groth, der kæmpede sig til en sølvmedalje ved legene. 02 DM i skateboard Skateboard er kommet på OL-programmet, og i sommer blev det første officielle DM for børn og seniorer afholdt. 03 Herrelandholdet i håndbold Alle ord er overflødige. Danmark blev suveræn verdensmester ved VM på hjemmebane. 04 Daniel Wagner Para-atleten Daniel Wagner gav den gas ved VM i para-atletik og vandt guld på 100 meter-distancen. 05 DIF Soldaterprojekt Veteraner fra DIF Soldaterprojekt mødte folketingspolitikere i en underholdende kamp i kørestolsrugby. 06 Anne-Marie Rindom Sejleren Anne-Marie Rindom havde et fantastisk år, hvor hun vandt VM og blev kåret til Årets Sejler 2019. 07 Dansk Arbejder Idrætsforbund Da Årets Specialforbund 2019 skulle kåres, faldt valget på Dansk Arbejder Idrætsforbund (DAI). Forbundet blev blandt andet belønnet for satsningen på socialt udsatte samt det nye initiativ 'Studiebold' (på billedet). 08 Herrelandsholdet i fodbold Danmark er endnu engang klar til en slutrunde i fodbold. Denne gang skal der blandt andet spilles på hjemmebane i Parken. Det bliver stort.

7

8

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

47


IDRÆTSLIVET IFØLGE...

RITZAU/SCANPIX

L ARS HESTBECH

FREDRIK BJERREHUUS Den kommende OL-deltager om smagen af sved, blomkålsører og MMA. Jeg begyndte til brydning, fordi… ”…jeg var meget lille og tyk, og jeg havde nogle små kineserøjne. Så min mor syntes, at jeg lignede en lille sumobryder, og da jeg samtidig havde lidt for meget energi i kroppen, blev jeg sendt til brydning. Jeg har også dyrket en del fodbold, men da jeg kom på landsholdet i brydning, blev jeg nødt til at vælge, og det blev så 100 procent brydning for mit vedkommende.” For mig er en brydetrikot lig med…” …War Suite – en kampdragt. Når jeg tager den på, så er går jeg all in, og det gør jeg hver gang. Lige meget om det er træning eller konkurrence. Når man dyrker brydning… ”så skal man ikke være sky, for man kommer meget tæt på sin modstander. Det var lidt et problem for mig i begyndelsen, da jeg ikke ville have, at nogen skulle røre ved mig. Men efterhånden som jeg er blevet ældre, har jeg lært at tage det mere roligt.” Smagen af andres sved… ”Kender jeg alt for godt. Både det, der kommer fra ansigter, armhuler og alle andre steder. Det er ikke altid det sjoveste, men sådan er det. Det er en del af det at være i kamp.” Verdens hårdeste sportsgren er… ”…uden tvivl brydning. Man skal være fysisk enorm stærk, man skal være eksplosiv, hurtig, statisk stærk, have perfekt timing. Boksning er også en virkelig hård sport, men brydning er i min optik hårdere. Det ikke nok, at vi har stærke arme – vi skal også være stærke i benene og

48

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

alle andre steder. Vi skal bruge samtlige muskler i hele kroppen. Men det siger jeg ikke for at nedgøre boksning – det har jeg også dyrket, og det er ikke for sjov.” Jeg kunne aldrig drømme om at kaste mig ud i MMA fordi... ”...jo, det kunne jeg faktisk godt. Det kunne være en mulig fremtid for mig, ligesom det er blevet for Mark O. Madsen (sølvvinder i brydning ved OL i 2016 og nu professionel MMA-udøver, red.) Det er dog ikke noget, jeg tænker så meget over i øjeblikket. Hvis jeg ser en person på gaden, der har blomkålsører, som jeg har… ”…så ved jeg, at de har dyrket brydning. Vi brydere har ikke kønne ører, men det giver lidt respekt og prestige i miljøet, når man viser sine blomkålsører frem. De sender et signal om, at her er der en, der har trænet benhårdt. Det kan godt være, at ørerne ikke er så kønne, men der er mange, der går op i dem – især blandt de unge brydere på vores kraftcenter.” Brydernes kraftcenter i Nykøbing Falster er… ”…simpelthen Danmarks stærkeste sportsmiljø. Træningen er topprofessionel, og trænerne og lederne gør simpelthen så meget for atleterne.” Det, jeg forbinder med OL, er… ”…guld. Der skal tages guld til Danmark. Det kræver blod, sved og tårer, og det er jeg klar til at levere.”

FACTS: Navn: Fredrik Bjerrehuus Alder: 29 år Sportsgren: Brydning Disciplin: Græsk-romersk, 67 kilo Klub: Herning BK Bedste resultat: Semifinale VM 2019 Detaljen: Fredrik Bjerrehus er som en af de første danske atleter officielt udtaget til OL 2020.


IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

49


DIPLOMTRÆNER

COACHING 2

Åben for tilmelding til ordinært diplomtrænerforløb 2020-2021

”Det er en meget stærk uddannelse. Profilen er skarp og anvendeligheden endog meget stor. Jeg synes, at mange trænere burde have dette”

En uddannelse som er for dig, der ikke bare vil træne de bedste atleter, men som også selv har en ambition om at være med i eliten af trænere. Med uddannelsen tager du for alvor springet fra træner til elitetræner. Vi er klar med et ordinært hold på vores diplomtræneruddannelse, som er planlagt til at starte op den 25. januar 2020.

Tilmeldingsfrist mandag den 16. december 2019

Læs meget mere om pris, datoer og indhold samt hvordan du kan tilmelde dig uddannelsen på vores hjemmeside www.dif.dk – søg på ”DIF Diplom”:

- citat fra tidligere deltager Har du godt styr på den tekniske og taktiske coaching, men mangler redskaber til at tackle mentale udfordringer hos dine udøvere? Målgruppen er aktive trænere indenfor konkurrenceog/eller elitesport. Adgangskravet til forløbet er, at du også har DIF Coaching 1 på dit CV. Underviserne er; Jakob Hansen (jf. coaching 1) samt Kristoffer Henriksen som er cand.psych. Phd, forsker og sportspsykolog. Han er ansat som sportspsykologisk konsulent i Team Danmark og står bag en lang række bøger om sportspsykologi.

Datoer 2020 Mandag den 16. marts fra kl. 14:00 til tirsdag den 17. marts kl. 16:00. Mandag den 8. juni kl. 16:00 til tirsdag den 9. juni kl. 16:00.

Tilmeldingsfrist mandag den 3. februar 2020

Pris kr. 13.750,-

Læs mere på www.dif.dk (søg på coaching), hvor du også kan tilmelde dig via formular.

DIF DANMARKS IDRÆ TSFORBUND

50

IDRÆTSLIV DECEMBER 2019

IDRÆ T TENS HUS BRØNDBY STADION 20 2605 BRØNDBY


TÆNK ANDERLEDES

Mangler du et foreningsblad, eller har du allerede ansvaret for et, kan vi tilbyde at løfte opgaven med produktionen. Et foreningsblad er ofte det vigtigste bindeled mellem forening og medlemmer. Vi har mange års erfaring og kan være behjælpelige med layout, tryk, distribution og eventuelt annoncesalg til hel eller delvis finansiering af bladet. Vi kan også altid give et godt tilbud på dine øvrige trykopgaver, f.eks. programmer, billetter, plakater, flyers, visitkort, etc. Kontakt os for en uforpligtende snak, vi deler gerne ud af vores erfaring...

FL SportMarketing · Agerbakken 21 · 8362 Hørning · fl@flreklame.dk · t. +45 7022 1870

ELITEIDRÆT & UNGDOMSUDDANNELSE På Greve Gymnasium er det muligt for dig at kombinere din store interesse for idræt med det at få en ungdomsuddannelse. Vi forstår de udfordringer det giver, at ville begge ting på en gang, og kan hjælpe dig med at det kan lade sig gøre. Vores eliteidrætstilbud er både målrettet udøvere som er godkendt af Team Danmark – og dermed er en del af den sportslige elite i Danmark – og udøvere som befinder sig i laget under. Den vigtigste forudsætning er, at du brænder for din idræt og vil være en del af et elitemiljø.

www.greve-gym.dk


SPORTSPRÆMIER

DEKI

• Pokaler • Medaljer • Stofmærker • Pins • Vimpler • Emblemer

Siden

1969

Besøg os på www.deki.dk Her kan du bl.a. download komplet farvekatalog eller bestille direkte fra vores webshop og opnå 5% internetrabat.

Danmarksnt af me i t r o s e t s r ø st lle a i r e i m æ r sportsp lasser prisk

Profile for Idrætsliv

Idrætsliv. December. 2019  

Idrætsliv. December. 2019