Idrætsliv nummer 6 2015

Page 1

1

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

DECE M BE R 2 0 1 5 NR . 6

SKANDALER TEMA OM ET SORT IDRÆTSÅR FLOORBALL FRA KULT TIL FOLKESPORT

WOZZY Fuld fart frem mod 2016 og OL

SPORTSDANS TAEKWONDO FODBOLD HÅNDBOLD FÆGTNING


2

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

Nakkekrave

e

hu Strik

Flee

ce t

Ha

ns

per

Nak

kev

Strøm

ke

r

æpp

e llek

e rav

Ru

je trø

Såler

leec

F

e

øj e tr

Hals

tørk

arm

er

læd

e

Back on Track ApS · Ærøvej 21 · 8800 Viborg · Tlf: +45 (0) 51 35 22 60 danmark@backontrack.com · www.backontrack.com/dk · Mød os på


16. - 17. marts 2016

Besøg Danmarks største Fagmesse For sports- og FritiDsFaciliteter SportsFair vender stærkt tilbage i 2016 med nye spændende tiltag samt en række relevante temaer i fokus: Skolereformen: Nye krav til idræt og bevægelse. Byens rum: Nye aktivitetsområder i byrummet - selvtræning og fitness. Græs: Det naturlige og det kunstige - pasning, tips og tendenser.

SportSFair 2016 16. - 17. martS

mESSE c, FrEDEricia VEStrE riNgVEj 101

Følg meD på www.sportsFair.Dk

Vestre Ringvej 101

DK-7000 Fredericia

messec@messec.dk

www.messec.dk


4

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

MÆRK SAMBAEN I skrivende stund raser en af vinterens utallige storme udenfor. Det er koldt, trist og blæsende, og jeg gider det ikke. Mit sportshumør er også udfordret. Fodboldlandsholdets EM-nederlag til Zlatan var ikke planen, og jeg er stadig træt af, at Danmark ikke skal til EM. Og ønsker man at kaste ekstra salt i såret, skal man blot henvise til de utallige idrætspolitiske skandaler, som 2015 har budt på: Matchfixing, korruption og doping præger og truer sporten i disse år. Jeg magter det ikke. Der er dog heldigvis mulighed for, at mit idrætshumør meget snart kommer i topform igen. Faktisk kan jeg allerede nu mærke bedringen i takt med, at flere og flere danske atleter bliver udtaget til OL i Rio. Måske mærker du også følelsen af, at der er noget godt på vej i 2016. Mærker du sambaen? Kan du høre rytmerne? Ok – det her er sat på spidsen. Men faktum er, at OL i Rio nærmer sig. Og jeg glæder mig. Jeg glæder mig til at se et formentligt meget stort dansk OL-hold marchere ind på det olympiske stadion i Rio. Jeg glæder mig til, at en masse mindre sportsgrene endelig får den fortjente eksponering. Og jeg glæder mig til at se, om Caroline Wozniacki opfylder sine drømme og ambitioner. I dette nummer af Idrætsliv slår Wozniacki eksempelvis fast, at hun går efter en medalje i Rio. Hun skal være så velkommen. Kom an, Rio. Det bliver stort, og det er lige om lidt. Og indtil da: Godt nytår, kære læser.

14

Jacob Bech Andersen Ansvarshavende redaktør

50 IDRÆTSLIV

Idrættens Hus, 2605 Brøndby Telefon 43 26 20 29 idraetsliv@dif.dk

Magasinet udgives af DIF og udkommer seks gange om året til cirka 9.000 idrætsforeninger, 61 specialforbund, haller, klubhuse, pressen og til idrættens beslutningstagere.

Redaktion Jacob Bech Andersen (Ansvarshavende redaktør) jaa@dif.dk 43 26 20 29 Peter Wagner Pedersen (Journalistpraktikant) pwp@dif.dk 43 26 20 76

Skribenter Annebeth Mortensen, Lars Hestbech, Jonas Hjortdal, Martin Hungeberg og Morten Bruun Layout Formegon ApS 1508

Abonnementer Malene V. Henriksen mvh@dif.dk 43 26 20 10 Adresseændringer for klubber meldes til de respektive forbund.

Oplag 22.000

Tryk KLS Grafisk Hus

Forside Foto: Das Büro for DIF og Team Danmark

Annoncer MedieTeamet dif@medieteamet.dk Tlf. 71 99 55 22


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

5

INDHOLD 24 6 DIF MENER 8 UPDATE 14 INTERVIEW: CAROLINE WOZNIACKI 24 TEMA: IDRÆTTENS SKANDALER 32 NYE UDGIVELSER

40

34 FEM MINUTTER MED EN ILDSJÆL 36 FØR EVENTEN: VM I HÅNDBOLD 38 SPORT I PIX 40 FORBUNDSTJEK: SPORTSDANS 44 IDRÆTSKOMMUNEN: HERNING 48 VERDEN RUNDT 50 PROFILEN: LISA KJÆR GJESSING 54 REPORTAGE: FLOORBALL STORMER FREM 60 TAK FOR I ÅR 63 MEDALJER 66 IDRÆTSLIVET IFØLGE… PIONE SISTO

54


6

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

DIF MENER

Niels Nygaard Formand, Danmarks Idrætsforbund

TROVÆRDIGHEDEN SKAL GENOPRETTES 2015

har i international idrætssammenhæng været et sort år. Afsløringer om systematisk korruption, doping og andre former for snyd har fyldt meget i debatten, og med rette. Senest har sagen med Ruslands omfattende doping sat en tyk streg under, at der er behov for en målrettet indsats. Vi må se i øjnene, at det ikke er alle lande i verden, der har samme høje moralske standarder som os. Det kræver en grundig koordineret international indsats at rette op på. Et skrappere centralt opsyn er et nødvendigt led i den proces.

Vi kan og skal aldrig nogensinde acceptere korruption, doping og andre former for snyd i idrætten. Det er altafgørende for at genoprette troværdigheden til de internationale idrætsorganisationer. Samtidig er det også vigtigt at understrege, at indsatsen virker. Oprydningen i Rusland er et langt og sejt træk. Men det er et vigtigt første skridt og et godt signal, at der på toppolitisk niveau er taget ansvar, og at man står fast på, at det skal have konsekvenser.

Det er min indstilling, at idrætten bør bevare sin autonomi. Men for at det kan lade sig gøre, så er det helt centralt at forstå, at autonomien ikke er en universel ret og en selvfølge.

Det er et stærkt vidnesbyrd om, hvad vi kan opnå med politisk pres og en konsekvent linje. I tider med store udfordringer er det derfor vigtigere end nogensinde, at vi står fast på fortsat dialog og idrætspolitisk pres. Forlader vi forhandlingsbordet, kommer andre og mindre ønskværdige stemmer til at diktere dagsordenen.

Det er en status, som man løbende gør sig fortjent til gennem handling. Her sender den Internationale Olympiske Komité et vigtigt signal med deres Agenda 2020, hvor gennemsigtighed, bæredygtighed i begivenheder og budprocesser samt good governance er centrale punkter.

Vi vil fortsat kæmpe for at øge den danske indflydelse helt inde i maskinrummet i de internationale idrætsorganisationer. Så kan vi sammen starte den lange og vigtige proces. Første målsætning er, at status på det internationale idrætsbillede er mere positiv et år fra nu.

Atletiksporten er blevet hårdt ramt efter de seneste måneders dopingafsløringer. Arkivfoto: Bo Tureby.


Tænk hvis det gør hele forskellen...

Læs mere om Body-Self Development’s System på www.body-sds.dk Body Self Development’s System A/S

Øster Allé 56, 2100 København Ø

Tlf. 3332 3090

www.body-sds.dk


8

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

UPDATE KAMPEN OM RIO OL i Rio til næste sommer er snart kun et hurtigt sambatrin væk, og forberedelserne er nu gået ind i sin afgørende fase. De første atleter er blevet udtaget, deriblandt bryderen Mark O. Madsen, og i de kommende måneder tilslutter en stor strøm af Danmarks bedste atleter sig det eftertragtede OL-hold. ”Vi har arbejdet med OL i Rio i lang tid, men det er dejligt, at vi nu for alvor er i gang. Udtagelsen af Mark O. Madsen markerer, at vi går ind i en ny fase. High performance er nøgleordet for vores OL-arbejde, og vi vil sikre vores atleter optimale forberedelser,” siger Morten Rodwitt, som er DIF’s chef de mission for OL-holdet. DIF og Team Danmark forventer, at det danske hold i Rio bliver på cirka 135 atleter.

Bryderen Mark O. Madsen (i blåt) er som den første danske atlet klar til OL i Rio. Foto: Das Büro for DIF og Team Danmark.


9

Arkivfoto: Lars Møller

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

LÆNGE LEVE KAMMERATSKABET Nu er feltet snævret ind til tre finalister. De tre kandidater er 15-årige Emma Christensen fra Herning GF Atletik & Motion, 15-årige Natascha Johansen Heien fra Rebild Håndbold samt Andreas Ingvordsen, 19, fra Dragsholm Svømmeklub. Vinderen offentliggøres ved Sport 2015-showet i Herning 9. januar 2016.

Foto: Lars Møller

En atletikudøver, en håndboldspiller og en svømmer udgør finalefeltet til prisen DIF og Nordea-fondens ’Fidusbamse’, som gives til Danmarks bedste holdkammerat. Knap 300 unge mennesker mellem 12 og 19 år fra hele Danmark er indstillet af holdkammerater, trænere og ledere til prisen, hvor præmien er en idrætsrejse for hele holdet til en værdi af 100.000 kroner.

CAROLINE WOZNIACKI NY SKOLE OL AMBASSADØR Skole OL har fået en ny ambassadør. Det er nemlig hele Danmarks tennisdarling, Caroline Wozniacki. Som Skole OL-ambassadør skal Caroline Wozniacki deltage i forskelligt PR-materiale sammen med blandt andre 800-meter løberen Andreas Bube og hækkeløberen Sara Slott Petersen. ”Skole OL er et fantastisk koncept, som jeg ville have elsket at deltage i, da jeg gik i skole. Det forener alt det gode ved at dyrke

sport. Det er først og fremmest socialt og sjovt, men det handler også om at præstere sit bedste, så man kan komme i finalen på Østerbro Stadion,” siger Caroline Wozniacki og fortsætter: ”Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at jeg gerne ville være Skole OL-ambassadør, da DIF spurgte mig, for der findes ikke meget, som er bedre end at se børn kæmpe og glædes gennem sport.” Se stort interview med Caroline Wozniacki på side 14


10

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

UPDATE

SG Huset i Svendborg blev tilbage i januar ved DR’s gallashow Sport 2014 kåret som vinder af Danskernes Idrætspris og vandt 100.000 kroner. Nu er det besluttet, hvad de mange kroner skal gå til. ”Vi har besluttet at tage initiativ til at lave en tilbagevendende Svendborg Sportsfestival. Og i vanlig SG stil spænder vi buen hårdt og kører første version af Sportsfestivalen allerede i juni 2016. Det skal være en festival, der samler, laver nye relationer på tværs og forhåbentlig ender som en ny, god tradition til glæde for hele Sydfyn,” siger Ole Højly Hansen, formand for SG.

Foto: Colourbox

PRÆMIEPENGE BLIVER TIL SPORTSFESTIVAL PÅ SYDFYN

Annonce

Uddannelsen har udviklet mig som person, inspireret- og givet mig meget mere overblik, samt tro på egne evner. Det at kunne forene det praktiske med det teoretiske i en sport- og event kontekst, gør at man får redskaberne til at kunne arbejde indenfor en spændende og dynamisk branche. At tage bacheloruddannelsen i Sport Management er noget af det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv og har givet mig drømmejobbet. Cecilia Oddermose Kuhr Hospitality Koordinator ved Made in Denmark

BACHELOR i

SPORT MANAGEMENT www.ucn.dk

GYLDNE HISTORISKE SPORTSKLIP Det Danske Filminstitut har søsat streamingsitet ’Danmark på film’. Her kan man dykke ned i en guldgrube af dokumentariske filmoptagelser fra 1905-1965. Det er originalt, historisk materiale fra filmarkivet, som er blevet digitaliseret. Filmene er rettighedsfri og gratis at se. Særligt interessant set med idrætsbriller er samlingen af film med historiske optagelser fra danske idrætsbegivenheder og naturligvis DIF’s jubilæumsfilm fra 1946. Se mere på danmarkpåfilm.dk


HOLDSPORT GIVER FÆRRE KONFLIKTER I FÆNGSLET Sport er noget, der kan få mange mennesker op i det røde felt, og derfor skulle man tro, at det ville være at lege med ilden, hvis man satte indsatte i et fængsel til at dyrke holdsport. Ikke desto mindre er det, hvad idrætsforskere og studerende fra Syddansk Universitet har gjort med projektet ’ Ind i sporten, ud af fængset’, og resultatet taler for sig selv. ”Imens projektet stod på, kunne vi mærke, hvordan flere af deltagerne fik bedre indbyrdes relationer. Der var færre konflikter,” siger Finn Rasmussen, der er afdelingsleder i Søbysøgård Statsfængsel. Formålet med projektet er at undersøge, om gruppebaseret fysisk aktivitet kan benyttes til at fremme sociale kompetencer hos de indsatte.

Mangler din annonce her? – nå hele Danmark med dit budskab!

kontakt os på 7199 5522 eller dif@medieteamet.dk

MedieTeamet_annonce_210x148mm.indd 1

07-06-2013 14:54:17


12

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

UPDATE

100.000 $

… svarende 700.000 danske kroner. Så mange penge har IOC’s nødhjælpsfond netop doneret DIF som hjælp til flygtningeindsatsen på idrætsområdet. Donationen vil DIF bruge til at sikre, at flygtningene hurtigst muligt kommer i kontakt med det danske forenings-og idrætsliv. ”Jeg er stolt over, at IOC involverer sig i de samfundsproblemer, vi ser over hele verden, og hvor netop idrætten kan være med til at skabe en bedre dagligdag for mange mennesker. Derfor er jeg naturligvis også meget glad for, at vi i DIF med donationen nu kan skrue op for vores indsats over for flygtninge,” siger DIF’s formand Niels Nygaard.

KØBENHAVN BLANDT VERDENS BEDSTE SPORTSBYER Danmark kan stadig bryste sig af at have en af verdens bedste byer at afholde sportsevents i. Det har det britiske bureau Sportcal offentliggjort i deres liste, Global Sports Cities. København har fået en syvendeplads på listen. Det er en plads lavere end sidste år. De eneste byer, der er bedre at afholde internationale sportsbegiveheder i, er London, Paris, Rio de Janeiro, Moskva, Tokyo, Paris og Doha i Qatar. Fremover kan vi også se frem til at få store events til den danske hovedstad. Allerede nu ved vi, at København skal være vært for VM i ishockey i 2018, VM i herrehåndbold i 2019 og ikke mindt EM i fodbold i 2020, hvor København sammen med 12 andre europæiske byer skal ligge græstæppe til Europas bedste fodboldspillere.

BEVÆGELSE FASTHOLDER ERHVERVSSKOLEELEVER I ROSKILDE Det er ikke kun i folkeskolen, at bevægelse i undervisningen batter. På Roskilde Handelsskole har man siden 2014 haft bevægelse på skoleskemaet for førsteårseleverne. Fire ud af syv førsteårshold havde idræt på skoleskemaet, mens de sidste tre hold fungerede som kontrolklasser, så man kunne sammenligne tallene. Det viste sig, at det samlede frafald på holdene med bevægelse på skemaet var 30 procent lavere end i kontrolklasserne i løbet af det første år. Kontrolklasserne havde en frafaldsprocent, der var på samme niveau som tidligere. Omregnet til elever er der tale om 15 elever mere på holdene med bevægelse, der holdt fast i deres studie sammenlignet med kontrolklasserne. ”For Roskilde Handelsskole har projektet været en stor succes, og skolen har fået endnu et redskab til at sikre, at flest muligt fastholdes i undervisningen og gennemfører deres uddannelse,” siger Jørgen Sloth, der er direktør for Roskilde Handelsskole.

ER DU FLINK AF NATUR?

Motionister og elitesportsfolk fra mange idrætsgrene færdes ofte i naturen og har dermed et medansvar for, at det ser ordentligt ud, når de har forladt den. Det er netop det, som den nye omgang af kampagnen Flink af natur handler om: At rydde op efter sig selv. En undersøgelse viser, at hele 97 procent vurderer, at deres oplevelse i naturen er positiv. Hver fjerde har følt sig generet af andre brugeres adfærd, og af dem der har oplevet gener, mener 73 procent, at henkastet affald er årsagen. Friluftrådet, Naturstyrelsen og DIF har dermed taget initiativ til anden del af kampagnen Flink af natur, der skal hjælpe med at mindske problemet med henkastet affald, så alle kan få gode oplevelser i naturen. Kampagnen løber frem til maj 2016.


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

13

SPORTSSNAK Sagt og hørt siden sidst

Arkivfoto: Get2Sport

”Havde man spurgt Kevin for en måned siden, havde han svaret som en Formel 1-kører bør, nemlig at kun lokummer har døre, ikke racerbiler,” Jason Watt om forskellen på at køre Formel 1 og Le Mans

OTTE MILLIONER KRONER TIL GET2SPORT DIF’s succesrige idrætskoncept i de udsatte boligområder, DIF Get2Sport, forlænges.

G

ennem de seneste to år har DIF Get2Sport brugt idrætten som løftestang for integrationsarbejdet i landets udsatte boligområder. Projektet har været en ubetinget succes, og nu ligger det fast, at DIF Get2Sport fortsætter i sine nuværende rammer i foreløbigt tre år. Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har indgået en ny satspuljeaftale på socialområdet for 2016, som sikrer Get2Sport otte millioner kroner i perioden 2016-2019. Flere frivillige DIF’s formand Niels Nygaard er tilfreds med, at satspuljeaftalen for Get2Sport forlænges. ”Get2Sport har formået at få flere frivillige fra de etniske minoriteter til at forstå dansk foreningskultur og indgå i dansk foreningsliv, og samtidig har Get2Sport skabt øget tryghed i de udsatte områder, været kriminalitetsforebyggende og skabt bedre skolegang blandt de unge,” siger Niels Nygaard og fortsætter: ”Blandt mange forskellige tiltag på integrationsområdet og i forhold til socialt udsatte børn og unge har DIF Get2Sport vist sig at være et holdbart og konstruktivt bud på at give børn i udsatte boligområder gode oplevelser gennem idræt. DIF Get2Sport har ikke alene haft succes med at få børn og unge ind i foreningerne. DIF Get2Sport har også fokuseret på at fastholde dem, og derfor er det utrolig vigtigt, at denne kurs også fortsætter i de kommende år,” DIF arbejder på at sikre Get2Sport permanent driftsstøtte og få udvidet konceptet til at omfatte endnu flere udsatte boligområder i Danmark.

”Lerdueskydning er faktisk lidt som at spille tennis: Keep an eye on the ball. De to ting supplerer hinanden ret godt,” Skuespiller Søren Malling sammenligner lerdueskydning og tennis i e-magasinet spiltennis.nu. ”Jeg har ikke noget at sige om Zlatan. Jeg ved ikke, hvorfor jeg skal tale om ham hele tiden,” Nicklas Bendtner inden de afgørende playoff-kampe mod Sverige. ”Jeg kan stadig blive totalt starstruck og miste mælet. Ikke med politikere og sådan nogen, men med fodboldspillere kan jeg. Det blev jeg første gang, jeg mødte Peter Graulund. ” Journalist Rasmus Tantholdt om at være AGF-fan. ”Min bror og jeg havde faktisk en trampolin tilbage i 80’erne, som vi hoppede rundt på. Men vi var ikke så dristige..,” Kronprins Frederik til VM i trampolin. ”Det er godt bestilt vejr af FC Midtjylland,” Drilsk kommentar af FCK-træner Ståle Solbakken, efter kampen mellem FCK og FC Midtjylland blev aflyst på grund af stormen Gorm.


14

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

INTERVIEW

DAS BÜRO FOR DIF OG TEAM DANMARK & SCANPIX

JACOB BECH ANDERSEN

For ti år siden debuterede Caroline Wozniacki i det professionelle tenniscirkus med sportstasken fuld af talent, drømme og ambitioner. I dag kan hun se tilbage på en foreløbig karriere, som kun er de færreste forundt. Imidlertid har 2015 ikke været prangende for Wozniacki, hvor skader og skuffelser har præget sæsonen. Så hvordan ser fremtiden ud for Danmarks største sportsstjerne? Idrætsliv har mødt Caroline Wozniacki til en snak om nye fokuspunkter, skader og ikke mindst drømmen om at vinde OL-guld i Rio.

MED RIO I SIGTE


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

15


16

D

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

et kan godt være, at 2015 ikke har været Caroline Wozniackis sjoveste sæson rent sportsligt. Det kan også godt være, at flere kritikere rynker bekymret på tennisnæsen, når snakken falder på hendes gedigne rutchetur på verdensranglisten fra nummer 1 i 2011 til nummer 17 i dag. Det kan sådan set også godt være, at de samme kritikere tvivler på, at danskeren nogensinde formår at kravle helt til tops igen. Men Caroline Wozniackis egen positive indgang til livet, karrieren og fremtiden er svær at rokke ved – selv på en grå vinteronsdag i Brande i Jylland. Storsmilende og i afslappet sportstøj ankommer den danske tennisstjerne tidligt om morgen til tøjkoncernen Bestsellers hovedsæde i Herning efter en tre timer lang køretur fra København. ”Shit, hvad dag er det egentlig i dag? Det er da tirsdag, ikke,” udbryder Wozniacki, mens morgenmaden indtages. Det faktum, at det faktisk er onsdag, får hende til at klukgrine og konstatere, at dagene flyder ret meget sammen i øjeblikket, og at der er tryk på i hendes liv på den gode måde vel at mærke.

”Der er mange dage, hvor jeg er på fra morgenstunden som i dag. Der foregår rigtig meget uden for tennisbanen, som folk måske ikke altid forestiller sig, men jeg kan godt lide det. Jeg skal bare ikke kigge alt for meget på mit skema om morgenen, for så bliver jeg stresset. Heldigvis har jeg min manager til at holde styr på tingene, og så kører vi bare derudaf. Det er den måde, jeg bedste kan lide at arbejde på.” Medalje i Rio Egentlig har den danske tennisstjerne officielt ferie, men ’fridagene’ i Danmark spildes ikke. Forretningen og ’brandet’ Caroline Wozniacki holder sjældent helt lukket, hvilket – også denne onsdag i november – betyder et stramt program, der er planlagt helt ned i mindste detalje for den 25-årige tennisspiller. Inden for få timer skal der laves interviews, holdes møder, optages et reklamespot, og så venter der et pressemøde med veninden Serena Williams forud for den stort anlagte showkamp i Boxen i Herning. Derudover skal den helt nye OL-tøjkollektion, som Bestseller har designet, prøves og testes.

”Jeg har været nummer et i verden. Jeg har vundet over alle de andre spillere, der kommer til OL-turneringen, så jeg tror på mig selv”

Caroline Wozniacki sluttede 2015 som nummer 17 på verdensranglisten.


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

Alle opgaver tages lige seriøst. Og hver gang Wozniacki møder en ny person, hvad enten det er en journalist, en medarbejder hos Bestseller, en repræsentant fra DIF’s OL-stab eller en fan, bliver vedkommende mødt med et stort smil og lidt høflig smalltalk. ”Jeg synes, OL-kollektionen er vildt flot. Den er både sporty og feminin. Jeg glæder mig til at have tøjet på i Rio,” lyder det fra Wozniacki. Hun kaster et blik på den træningsdragt, som atleterne skal have på i Rio ved eventuelle medaljeceremonier, og står det til hende, kommer hun helt sikkert til at have netop denne dragt på til sommer. OL er nemlig den kommende sæsons helt store mål. ”Jeg glæder mig selvfølgelig til de fire Grand Slams i 2016, men jeg glæder mig især til OL i Rio. OL er kun hvert fjerde år, og det er bare en helt speciel oplevelse. Der er en helt fantastisk stemning og team spirit, som jeg ikke oplever i min dagligdag,” siger Caroline Wozniacki og uddyber:

WOZNIACKI OM: Idrættens mange idrætspolitiske skandaler ”Jeg synes, det er ærgerligt og synd. Sport skal bringe folk sammen, og sport skal sprede glæde og lys. Jeg bryder mig virkelig ikke om de pletter, der er kommet på sporten på det sidste. Procentvisdelen af dem, der snyder eller har gjort dumme ting, er heldigvis lille, men problemerne spreder sig bare hurtigt.” Terrorfrygt ”Det er forfærdeligt alt det, der sker i verden med terror eksempelvis. Det der skete i Paris var … forfærdeligt. Det er trist, at man ikke kan føle sig sikker nogen steder. Så jeg er bekymret, og jeg mærker selvfølgelig, at sikkerheden er øget mange steder i verden – også til tennisturneringerne.” Livet efter tennis ”Jeg tager et år ad gangen, og jeg ved ikke hvor lang tid, jeg bliver ved. Efter karrieren bliver jeg nok inden for sporten, men jeg synes også, at mode- og tv-branchen er ret interessant. Om jeg har fået nogle tilbud? Ja, masser.”

17


18

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

professionelle debut i 2005. Modsat tidligere i karrieren har hun været præget af mange skader – blandt andet et springerknæ, og derudover sluttede sæsonen nærmest symbolsk dårligt, da Wozniacki i begyndelsen af november 2015 skar sig på en brødkniv. ”Det har været et blandet år. Jeg har spillet virkelig god tennis i perioder, og jeg har blandt andet spillet noget af mit bedste tennis på grus. Men ja, jeg har været uheldig med skader. Det har været virkelig irriterende. Det sidste halve år er jeg gået fra den ene skade til den anden, og det har virkelig været frustrerende.”

”Jeg har jo været med to gange før, og denne gang er det helt sikkert et stort sportsligt mål for mig at vinde en medalje.” Netop De Olympiske Lege har altid haft en særlig plads i Wozniackis hjerte. ”Jeg voksede op med OL, da jeg var en lille pige. Jeg fulgte vildt meget med i fjernsynet, og man ville bare gerne være én af dem, der var med til OL. Der er mange OL-moments, jeg tænker tilbage på, men Michael Phelps’ mange medaljer i Beijing 2008, hvor jeg selv var med for første gang plus selvfølgelig mange af 100-meter-finalerne, står nok stærkest i min hukommelse.” Caroline Wozniacki OL-debuterede i Beijing som 18-årig. Her nåede hun tredje runde, hvor hun tabte til den daværende vinder af turneringen Elena Dementieva. OL-turneringen i 2012 i London blev aldrig det store hit for danskeren, der ganske vist nåede kvartfinalen, men endte med at blive bombet hjem af Serena Williams, der gav hende æg. ”London var en lidt ærgerlig oplevelse for mig, fordi det gik som det gik, men især fordi jeg gik lidt glip af den der særlige olympiske ånd. Vi spillere boede langt væk fra OL-byen ude ved Wimbledon og mærkede ikke så meget til OL. I Rio bliver det andeledes. Da skal jeg igen bo inde i OL-byen sammen med det danske hold, og det glæder jeg mig meget til.” Spørgsmålet er så, hvad det er for en Caroline Wozniacki, som Danmark og verden får at se i Rio. ”Det bliver en helt anderedes Caroline end de andre gange. Jeg har meget mere erfaring end tidligere, og så er jeg selvfølgelig blevet ældre og har lært en masse. Jeg har prøvet rigtig meget i min karriere. Derudover ved jeg hundrede

Det er din første periode med et længere skadesforløb. Hvilke tanker sætter det i gang? ”Det er klart noget, jeg er opmærksom på. Jeg skal træne virkelig hårdt her i ’off season’ og virkelig gøre, hvad jeg kan for, at 2016 bliver bedre. Det handler om at styrke kroppen samtidig med, jeg passer på den. Jeg har fået et rigtig godt team omkring mig med fysioterapeuter og fysiske trænere, så jeg er sikker på, at kroppen kan holde. Man bliver jo ikke yngre, må man sige.”

procent, hvordan det er at være til OL, og derfor tror jeg også på, at en medalje er muligt.” Du virker meget selvsikker omkring chancen for en OL-medalje. Mener du ligefrem, at guld er realistisk? ”Jeg har været nummer et i verden. Jeg har vundet over alle de andre spillere, der kommer til OL-turneringen, så jeg tror på mig selv. Selvfølgelig handler det om, at alt skal flaske sig i sådan en turnering, men jeg går selvfølgelig efter det bedst mulige resultat.” Dumme skader OL-ambitionerne serveres selvsikkert, og det er tydeligt for enhver, at den danske tennispige glæder sig voldsomt til den kommende sæson til trods for, at 2015 på ingen måde har kørt optimalt. Faktisk har denne sæson været den nok mest udfordrende for Wozniacki siden hendes

Nu er du jo kun 25 år, men mærker du alderen trykke? ”Ja. Jeg startede jo som helt ung og spillede min første professionelle turnering for ti år siden. Før det trænede jeg jo også hårdt og spillede rundt om i verden. Så jeg kan sagtens mærke, at kroppen bliver ældre.”

Caroline Wozniacki var med til OL i både 2008 og 2012.

Hvor føler du, at du er i din karriere lige nu? ”Jeg har opnået meget, og jeg har vundet stort set alle turneringer, så jeg er på


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

et punkt, hvor jeg er stolt af alt det, jeg har præsteret. Men man kan jo altid blive bedre, og jeg mangler stadig at vinde en Grand Slam-titel og en OL-medalje. Det er de to mål, jeg primært går efter i den kommende tid.” Ha’ det sjovt Siden Caroline Wozniacki var helt ung, har hun været en af Danmarks absolut mest profilerede sportsfolk, og hendes seriøse og målrettede tilgang til sporten har inspireret mange unge atleter både inden for tennis og i andre sportsgrene. Men hvis Caroline Wozniacki skal give unge danske atleter et godt råd til sportskarrieren, så handler det ikke om hård fysisk træning og andre sure ting. Tværtimod. ”Det, jeg vil sige til de unge, er bare: Tro på dig selv, og ha’ det sjovt. Gå ud og dyrk en masse sport med dine venner og veninder. Og hvis der er nogen, der siger, at du ikke er god nok, så lad være med at lytte til dem. Gå efter dine drømme, men først og fremmest skal du have det sjovt på vejen,” siger Caroline Wozniacki. Det med faktisk at have det sjovt på og uden for banen synes at fylde mere og

19

”Jeg er nået til et punkt, hvor jeg virkelig kan gøre en forskel og sprede budskaberne om forskellige gode formål”

BLÅ BOG

mere hos tennisstjernen. Og måske er det den tilgang til tennislivet, som har gjort, at Caroline Wozniacki for nylig blev tildelt den prestigefyldte titel Diamond Aces Award. Titlen tildeles den spiller, som har promoveret tennissporten bedst internationalt sæsonen igennem.

Navn: Caroline Wozniacki Født: 11. juli 1990 i Odense Bopæl: Monte Carlo, Monaco Højde: 1,77 meter Vægt: 58 kilo Nuværende placering på verdensranglisten: 17 Bedste placering på verdensranglisten: 1 (sluttede både 2010 og 2011 som nummer et i verden) Idoler: Martina Hingis, Steffi Graf


20

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

FORSTÅR IKKE MEDLEMSFALD

”Det er vigtigt at få tennis yderligere på verdenskortet. Godt nok er sporten jo allerede stor internationalt, men det er vigtigt for mig at få spredt budskabet om, at tennis er en virkelig god og sjov sport. Derfor er jeg selvfølgelig også meget glad for prisen.” I det hele taget har Caroline Wozniacki skruet op for de arrangementer, der har karakter af tennisrepræsentation og ikke mindst velgørenhed. Er der et godt formål inden for rækkevide, forsøger Wozniacki ofte at hjælpe til med sit smil, sin ketsjer og sit ’brand’.

Tennissporten i Danmark er under pres, og det undrer Wozniacki.

D

”Man bliver jo ikke yngre, må man sige” ”Jeg er nået til et punkt, hvor jeg virkelig kan gøre en forskel og sprede budskaberne om forskellige gode formål. Jeg vil meget gerne hjælpe andre, når nu jeg rent faktisk har mulighederne. Det er jo nemt for mig eksempelvis at komme ud og møde nogle børn, der har det svært i dagligdagen. Det er nemt at gøre dem glade bare ved at spille lidt tennis med dem, og det gør også mig glad. Når et barn løber hen til mig og siger, at det har været en fantastisk dag, så tænker jeg, at det er sådan, det skal være. Så er det pludselig ikke så vigtigt, om man taber eller vinder en kamp mere eller mindre. ”

Serena Williams har igennem flere år været en af Carolines bedste veninder.

er er blevet talt om den i årevis, den såkaldte Wozniacki-effekt, som skulle betyde, at børn og voksne vælter ind i tennisklubberne inspireret af Wozniackis succes. Der sker bare ikke så meget med medlemstallet i Dansk Tennis Forbund – i hvert fald ikke på positivsiden. Siden 1990, hvor sporten toppede i Danmark med 118.00 medlemmer, er medlemstallet styrtdyrket til aktuelle 57.000 registrerede tennisspillere. Alene i de ti år, hvor Wozniacki har været på toppen, er medlemstallet faldet med 7.000. Til det siger Caroline Wozniacki: ” Jeg synes, det er ærgerligt, at tennissporten mister medlemmer herhjemme, og jeg forstår det faktisk ikke helt. Jeg synes stadig, der er god liv på tennisanlæggene, når jeg kommer rundt. Og jeg fornemmer også, at mange børn kaster sig over sporten. Måske er det de ældre, der stopper? Jeg ved det ikke, men jeg håber da klart, at udviklingen vender.” Hendes bud på at få endnu flere – især børn og unge - til at melde sig ind i tennisklubberne er klart. ”Skab et godt klubliv. Sørg for, man hele tiden laver nogle arrangementer, som er sjove og hyggelige. Det gælder alle sportsgrene – lige meget om vi taler badminton, svømning eller tennis. Hvis man kombinerer hygge med den sport, man kan lide, så vil man også gerne blive i klubben. Det der med at træne i en klub og så blive hængende lidt og hygge sig med venner, hvorefter man måske træner lidt igen, er fantastisk. Sådan brugte jeg flere af mine somre, da jeg voksede op, og det var de bedste somre i mit liv.”


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

21


22

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015


WWW.SWIMSHOP.DK

Bygherrerådgivning • Projektrådgivning • Byggestyring • Totalrådgivning • Kvalitetssikring

Har I ønsker om nye topmoderne sportsfaciliteter? Med mere end 30 års erfaring som rådgivende ingeniør er Jens Wessberg ApS den rigtige løsning, hvis ønsket er professionel byggerådgivning. Erfaring omfatter blandt andet alt indenfor: • KUNSTGRÆSBANER • TENNISBANER • MULTISPORTSANLÆG TIL SKOLER

• STADION- & HALBELYSNING (LED) • HALLER • ENERGIOPTIMERING

• ATLETIKANLÆG • NATURGRÆSBANER • SKØJTEANLÆG UDE/INDE

Jens Wessberg Rådgivende Ingeniørfirma ApS • Herlev Bygade 14 • 2730 Herlev • Tlf. 4488 2116 • kontakt@jenswessberg.dk


24

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

TEMA

SCANPIX

L ARS HESTBECH

2015 har budt på flere kæmpe skandaler i international idrætspolitik. Danmark skal være med til at rydde op, men bliver ofte beskyldt for at være for hellige.

ET

SORT IDRÆTSPOLITISK ÅR


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

25


26

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

2015

har været et skidt år for international idrætspolitisk. Sideløbende med, at det internationale fodboldforbund, FIFA, har brugt store summer på fair play-kampagner, har flere af forbundets ledere taget imod enorme summer i bestikkelse, hvidvasket penge og overført millioner mellem sig, som de i dag ikke kan gøre rede for. Startskuddet på skandaleåret lød den 27. maj på Hotel Baur au Lac i Zürich. På det femstjernede og 171 år gamle luksushotel lå en lang række af fodboldens mægtigste politikere og sov i deres senge, da et dusin schweiziske politiagenter trådte gennem svingdørene og skridtede ind over lobbyens marmorgulve. De fortsatte videre ned ad gangene og bankede på dørene til 20.000 kroner per nat-værelserne. Syv FIFA-repræsentanter blev arresteret på stedet og ført ud i de ventende politibiler, mens det chokerede hotelpersonale desperat forsøgte at dække fotografernes udsyn med lagner. Siden da er skeletterne væltet ud af skabene, og lige nu er status, at FIFA-præsident Sepp Blatter og UEFA-præsident Michel Platini begge er sigtet for korruption, er suspenderede af de to forbund og har udsigt til livsvarig karantæne fra al fodboldvirksomhed. Som om, det ikke var nok, blev 2015 rundet af med en kæmpe dopingskandale. WADA fremlagde en rapport, der konkluderede, at russisk atletik er gen-

”I de internationale organisationer er udviklingen simpelthen gået for hurtigt for de amatørledere, der besætter posterne” Morten Mølholm Hansen, direktør i DIF

nemsyret af doping. Og at brugen af doping bliver sanktioneret af den russiske stat, efterretningstjeneste og det russiske antidopingagentur, som tilmed tager sig betalt for at lade positive dopingprøver forsvinde. Også topledelsen i det internationale atletikforbund skulle have været involveret, og Interpol behandler i øjeblikket sagskomplekset. Udviklingen er gået for hurtig Der er meget langt fra en dagligdag i en almindelig idrætsforening, hvor børnene skal have græs på knæene, og hvor man dyster om, hvem der kan løbe 60 meter hurtigst og så til internationale idrætsledere, der bor på verdens dyreste hoteller og laver lyssky milliontransaktioner. ”I de internationale organisationer er udviklingen simpelthen gået for hurtigt for de amatørledere, der besætter posterne. Sportens kommercielle og økonomiske udvikling er gået for hurtig, og der er et stort behov for at styrke ledelsen i organisationerne, hvis vi skal rette op på den korruption, vi har set blandt andet i år,” siger DIF’s direktør Morten Mølholm Hansen.

Ifølge DIF-direktøren, så er der ikke kun problemer i de allerstørste forbund, hvor politiet på det seneste har afsløret massiv korruption. ”I en lang række organisationer er der dårlig governance. Her bliver der ikke nødvendigvis begået strafbare forhold, som vi har set med FIFA, men dårlig governance kan føre til, at svindlen opstår. Der er brug for gennemsigtighed i processerne, og vi forsøger at påvirke udviklingen med de danske repræsentanter, vi har i de internationale forbund. Men det er en proces, der kræver tålmodighed, og som kommer til at ske via små skridt,” vurderer han. Den prisbelønnede tyske journalist Jens Weinrich har i en lang årrække beskæftiget sig med afdækning af korruption i de internationale idrætsforbund. Han har blandt andet skrevet bogen ’FIFA Confidential – et kriminelt imperies sammenbrud’, og han fornemmer, at der er ændringer på vej i FIFA. Ikke nødvendigvis fordi FIFA-politikerne ønsker det, men fordi de føler sig tvunget til det. Det amerikanske justitsministerium bruger den såkaldte RICO-lovgivning (Racka-


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

teer Influenced an Corrupt Organizations Act) i sin efterforskning. Det er en lovgivning, som oprindelig blev vedtaget som et værktøj i kampen mod mafiaen og giver myndigheder udvidede efterforskningsredskaber og indeholder en højere straframme end normalt. ”Vi har en historisk situation nu, som vi aldrig har set før. At blive konfronteret med RICO er ikke noget man spøger med, og FIFA er i øjeblikket fyldt med frygt. Lovene er også blevet ændret i Schweiz, så det er en kamp om liv eller død i øjeblikket for FIFA og IAAF,” siger Jens Weinrich. De hellige danskere De kommende år vil vise, om der bliver ryddet op hos de store idrætsforbund. Morten Mølholm Hansen håber, at de mange afsløringer får en effekt. Han lover, at dansk idræt vil arbejde for at skabe ændringer, men han understreger samtidig, at det ikke er en nem opgave. ”Vi oplever, at andre lande siger: ’Nu er de hellige danskere der igen’. Vi har tidligere lavet markante udmeldinger sammen med de andre nordiske lande, men vi har oplevet, at det ikke får den ønskede effekt. De mener, at vi er alt for hellige i Norden, og derfor skal vi lave meget af arbejdet på de indre linjer,” siger han. Ifølge Jens Weinrich kan det blive nødvendigt, at regeringerne opstiller nogle klare krav, hvis man i fremtiden eksempelvis skal undgå den bestikkelse, som har fundet sted i forbindelse med fordelingen af værtskaber. ”Hvis en organisation skal have offentlige penge, så skal der være krav om, at

”Vi har tidligere lavet markante udmeldinger sammen med de andre nordiske lande, men vi har oplevet, at det ikke får den ønskede effekt” Morten Mølholm Hansen, direktør i DIF

de bekæmper korruption, skaber transparens og beskytter rene atleter. Ved fordeling af værtskaber skal man sikre en fair afstemning, hvor det bedste bud

vinder. Så behøver man ikke bagefter tale om boykot, og atleter kan koncentrere sig om at konkurrere.”

27


28

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

SKANDALERNES ÅR Foråret 2015 Det amerikanske justitsministerium har gang i en hemmelig undersøgelse af korruption i det internationale fodboldforbund (FIFA). Den tidligere amerikanske FIFA-politiker Chuck Blazer er kronvidne og indrømmer at have taget imod millioner af dollars i bestikkelse og angiver en række medskyldige. 1. juni Det kommer frem, at FIFA-generalsekretær Jerome Valcke har deltaget i bestikkelsen sammen med Jack Warner, som er tidligere præsident for fodboldforbundet for Nord- og Centralamerika samt Caribien. Jerome Valcke bliver senere suspenderet.

27. maj Schweizisk politi stormer et FIFA-hotel i Zürich og anholder syv FIFA-politikere. Sepp Blatter bliver to dage senere genvalgt som FIFA-præsident.

2. juni Fire dage efter at have vundet præsidentvalget meddeler Sepp Blatter, at han vil træde tilbage i forbindelse med en ekstraordinær generalforsamling i marts 2016. 4. juni FIFA indrømmer, at de har betalt Irland 35 millioner kroner for ikke at protestere yderligere over, at Thierry Henry fra Frankrig brugte hånden i en afgørende situation, da Frankrig sendte Irland ud i playoff-opgøret om at komme til VM i 2010.

1. august Den tyske tv-station ARD sender en dokumentar, hvor det internationale atletikforbund (IAAF) bliver beskyldt for at dække over mistænkelige dopingprøver. Tidligere har samme station i en anden dokumentar hævdet, at personer i altetikforbundet og det russiske atletikforbund har taget imod bestikkelse for at destruere positive dopingprøver. 4. august IAAF-præsidentkandidat og senere præsident, Sebastian Coe, siger om beskyldningerne. ”Vi skal bekæmpe disse beskyldninger. Det er en krigserklæring. At min sport skulle dække over dopingforseelser, kunne ikke være længere fra sandheden”. 19. august Sebastian Coe afløser Lamine Diack som præsident for IAAF og kalder ved denne lejlighed Lamine Diack for ’den spirituelle leder af atletikken’.

25. september Schweizisk politi åbner en straffesag mod Sepp Blatter om økonomisk kriminalitet. 29. september Det kommer frem, at FIFA i 2011, lige inden Blatter skal genvælges, betaler 15 millioner kroner til UEFA-præsident Michel Platini, som efterfølgende støtter Blatters forsøg på at blive genvalgt. Platini kan ikke fremvise en kontrakt, men siger, at de 15 millioner kroner var betaling for rådgivning, han gav Blatter mellem 1998 og 2002.

7. august FIFA igangsætter en intern undersøgelse om korruption i organisationen.

8. oktober Både Sepp Blatter og Michel Platini bliver foreløbigt suspenderet i 90 dage. Sydkoreaneren, Chun Mong-Joon, der var officiel kandidat til FIFA’s præsidentpost, får seks års karantæne.


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

16. oktober Avisen Der Spiegel skriver, at en tidligere Adidas-chef havde stillet 50 millioner kroner til rådighed på en hemmelig konto til den komité ledet af Franz Beckenbauer, der skulle skaffe VM 2006 til Tyskland.

29

3. november Politiet og skattemyndighederne ransager det tyske fodboldforbunds kontorer på grund af mistanke om skatteunddragelse og bestikkelse. Flere ansatte i fodboldforbundet, blandt andet præsident Wolfgang Niersbach, får også ransaget deres private hjem. 4. november Tidligere IAAF-præsident Lamine Diack sigtes af fransk politi for at have modtage bestikkelse for at få dopingsager til at forsvinde. Han sigtes også for korruption og hvidvaskning af penge. 9. november Wolfgang Niersbach trækker sig som præsident for det tyske fodboldforbund. Han har fortalt, at de 50 millioner kroner blev overført til FIFA som en slags sikkerhedsstillelse. Men den version bliver tilbagevist af andre, og ingen kan gøre rede for pengene i dag.

10. november Det kommer frem, at Franz Beckenbauer fire dage før fordelingen af værtskabet for VM 2010 underskriver en kontrakt med Jack Warner, som sikrer Warner ’diverse tjenester’. Ifølge tyske medier handler det om indtægter fra tv-rettigheder til venskabskampe og indtægter fra billetsalg. Beckenbauer erkender, at han har skrevet under, men han husker ikke, hvad aftalen gik ud på. 11. november Lamine Diack suspenderes som æresmedlem af den internationale olympiske komité og vælger kort efter hårdt presset at trække sig. 13. november IAAF suspenderer det russiske atletikforbund, så russiske atleter ikke kan deltage i internationale stævner. Sebastian Coe siger, at det er tid til at kigge indad. 18. november WADA suspenderer det russiske antidopingagentur, da det ikke lever op til WADA’s retningslinjer. Det betyder blandt andet, at Rusland ikke kan afholde internationale idrætsbegivenheder eller tildeles værtskaber, før agenturet bliver godkendt igen. 25. november FIFA’s etiske kommission indstiller, at Michel Platini og Sepp Blatter skal tildeles livsvarig karantæne. Tidligere har Jack Warner (Trinidad), Chuck Blazer (USA), Mohamed Bin Hammam (Qatar) og Manilal Fernando (Sri Lanka) fået livsvarige karantæner. 26. november IAAF-præsident Sebastian Coe trækker sig fra sit vellønnede job som rådgiver for Nike. Han er blevet kritiseret for sin rolle i forbindelse med, at den amerikanske by Eugene, hvor Nike blev stiftet, fik tildelt værtskabet for VM i atletik 2021.

9. november En uafhængig kommission under WADA offentliggør en rapport, hvor konklusionen er, at den russiske stat er dybt involveret i doping i russisk atletik. Rapporten konkluderer desuden, at der har været korruption i toppen af IAAF og hos WADA-godkendte dopinglaboratorier.


30

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

DANSKE IDRÆTSFORENINGER UNDRER SIG Idrætsliv har spurgt en række danske idrætsledere, hvad de mener om idrættens mange idrætspolitiske skandaler. Niels Erik Rasmussen Fodboldformand i Bredballe IF

Jacob Nilsson Fodboldformand i Tarup IF

”Det foregår jo i den idrætsverden, som vi tilhører. Selvom vi er amatører, så er vi en del af det, og derfor bliver vi ramt en lille smule af det. Spørgsmålet er, hvor langt man skal ned i systemet, før det ikke finder sted. Vi risikerer at blive sat i samme bås, som dem der snyder, og det gør ondt. Men det er ikke noget, jeg ligger søvnløs over. I klubben snakker vi om, at det godt nok er utroligt. Det er åbenbart det, der sker, når det bliver for kommercielt. Jeg kan være lidt bange for, at nogle mister interessen for fodbold, når der er så mange historier om korruption. Den risiko er der. ”

”Jeg synes, det er hamrende forrykt, hvad der sker, og lederne svigter idrættens værdier, som handler om frivillig indsats og fair play. Lønnen til vores ledere i klubben består af kaffe til møderne. Når der bliver brugt 20 millioner kroner til bestikkelse, så er der tale om et beløb, som ville kunne finansiere vores drift 50 år ud i fremtiden. Det svarer til at snyde med skatteborgernes penge. Heldigvis er der nogen, som har gennemskuet svindlen, og det er godt, at det bliver opdaget. Der bliver snakket om skandalerne i klubhuset. Holdingen er, at det simpelthen er for dårligt. Vi kan dog ikke gøre noget ved det eller helt gennemskue, hvad der foregår. Vi kan heller ikke gøre noget ved det, fordi vi er så langt væk fra det. Heldigvis har det ikke noget med os at gøre, da pengene ikke er store i breddeklubberne. Vi tilhører en helt anden verden.”

Henning Andersen Formand for atletikklubben Aarhus 1900 ”Jeg er ikke glad for, at vores sport bliver sat i forbindelse med det. En væsentlig årsag til korruptionen er de mange penge og den prestige, der er forbundet med idræt på højeste niveau, men det retfærdiggør selvfølgelig ikke handlingerne. Det er vigtigt for mig, at der ikke er sådan noget i vores forening, og generelt har jeg ingen indikationer på, at det her florerer i foreningslivet. Nogle gange kan jeg godt tænke over dopingspøgelset. Der foregår noget i eksempelvis fitnesscentrene, og kan vi være sikre på, at det ikke sker her? Men det har jeg ingen grund til at tro, at det gør. Korruption og bestikkelse tænker vi kun foregår i de store prestigefyldte idrætsgrene som eksempelvis fodbold og i lande langt fra Norden, for i dansk atletik er pengene bare for små. Skandalerne er heldigvis langt væk fra vores hverdag, og jeg gider ikke bruge negativ energi på det. Jeg vil bruge min energi på at drive en sund forening.”

Hans-Henrik Grabe Formand for Odense Atletik ”Det, der sker i øjeblikket, er tragisk for sporten. Vi arbejder i sportens verden med normer og regler, og de bliver ikke fulgt i øjeblikket. Det betyder, at mange sportsudøvere, der ikke gør noget galt, også bliver miskrediteret. Det kender man fra cykelsporten. Jeg er overrasket over, at den russiske stat er involveret i dopingsnyd. Man kan drage en parallel til de tidligere kommunistiske lande. Vi er gamle nok til at huske DDR, og jeg troede, at den tid var ovre, men sådan er det åbenbart ikke. Der er nogle forbund og lande, der ikke har så skrappe regler, men heldigvis er det ikke sådan i Danmark. Vi har nogle personer med høj moral og etik i Anti Doping Danmark og atletikforbundet. Vi bruger ikke meget tid på at tale om skandalerne i klubben, for vi har allerede en klar holdning til snyd blandt ledere og aktive.”

Torsten Lykke Hansen Formand for fodboldklubben Ejby IF ”Disse topledere er dårlige ambassadører for sporten. Det er dem, der skal vise retningen for idrætten, men hvordan skal man tage afstand fra korruption, når man selv er en del af det? Det kan man jo ikke. Hvis ens egen sti ikke er ren, så kan man ikke slå på tromme for en idræt baseret på sunde værdier. Jeg kan garantere, at min sti er ren. Der er åbenbart nogle i topppen af idrætsverdenen, der tror, de kan gå på vandet, og at intet bliver opdaget. Man leder via frygt. Det skal vi alle passe på med. Jeg frygter dog ikke for idrættens fremtid. Vi har stadig vores sunde fornuft, og jeg tror, at de fleste godt ved, hvordan tingene skal være. Det er godt, at der er kommet fokus på det, og at vi får fat i nogle af dem, der er blevet for magtfuldkomne. Det er en god medicin, som forhåbentlig får nogle til at tænke sig om.”


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

SPORT EVENT DENMARK KLARER SIG UDEN BRUNE KUVERTER Sport Event Denmark afviser at være blevet mødt med krav om bestikkelse. Organisationen har et alternativ til brune kuverter og glæder sig over, at der bliver slået ned på korruptionen.

D

er er blevet sendt millioner af dollars rundt i lyssky trans- Da vi bød på EM-slutrunden 2014 i herrehåndbold slog vi på, aktioner, når store idrætsbegivenheder skal fordeles. at slutrunden skulle bruges til at udvikle håndboldspillet i alle Det viser det seneste års afsløringer om bestikkelse 49 nationer i det europæiske håndboldforbund. Det var vores hos FIFA i forbindelse med fordelingen af VM-slutrunder. Dan- strategi, og den indarbejdede vi i vores budkampagne, og vi mark er via Sport Event Denmark en vægtig spiller i kampen leverede efterfølgende som lovet,” understreger Lars Lundov. om at tiltrække store idrætsbegivenheder, men Sport Event Han kan næsten dagligt følge, hvordan nye afsløringer Denmarks direktør, Lars Lundov, afviser, at hans organisation om korruption dukker op. Men han insisterer på, at det ikke er er stødt på urent trav. noget, som influerer på hans daglige arbejde. Og han har et bud ”Der er aldrig nogen, der har bedt os om kuverter. Heldigvis. på, hvorfor Danmark har kunnet klare sig godt i eventkapløbet Vi ville aldrig gå med til sådan noget, og der er regler for, hvor uden at rejse ud i verden med kufferten fyldt med kontanter. store gaver må være. Det drejer sig om krus og andre småga ”Jeg er chokeret over afsløringerne, og omfanget er større, ver. De største gaver, vi har givet, har været visitkortholdere end jeg havde troet. Især er det bekymrende, at der, ifølge medifra Georg Jensen,” understreger Lars Lundov. erne, kan være noget, der tyder på, at et velrenommeret land Sport Event Denmark blev etableret i 2008 som et led i den som Tyskland har været involveret i korruption. At vi ikke er stødt daværende borgerlige på korruption hos os, hænger nok sammen regerings handleplan ”De største gaver, vi har givet, har været for at tiltrække store med, at vi ikke byder visitkortholdere fra Georg Jensen” idrætsbegivenheder på disse megaevents, Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark til Danmark. Man kan hvor der er så mange konstatere, at organipenge på spil. Vi byder sationen løser sin opgave. En analyse, der blev offentliggjort ikke på VM i fodbold eller VM i atletik, hvor jeg tror, at probletidligere i år af bureauet Sportcal, viser, at Danmark sidste merne er størst,” siger Lars Lundov. Selvom han er skuffet over de mange skandaler og afsløår lå på en andenplads, når det gælder evnen til at tiltrække idrætsbegivenheder. Fordelingen af 75 VM-værtskaber i 2014 ringer, så sætter han pris på, at historierne kommer frem. Det er medtaget i analysen, og kun Canada klarer sig bedre end er blandt andre det amerikanske justitsministerium, som fører Danmark, som lægger blandt andre Qatar og USA bag sig. an i kampen mod korruption i FIFA, og mange af de involverede har udsigt til lange fængselsdomme. ”Afsløringerne kan være med til at afskrække dem i næste Sportslige behov i stedet for økonomiske Sport Event Denmarks succesrate er imponerende høj. Organi- lag. De kan se, at hvis de slår ind på samme vej som dem i de sationen får tildelt 80 procent af de værtskaber, som den byder store forbund, risikerer de at lande på forsiden og i fængsel. på. Men hvordan lykkes man med at vinde så mange kampag- Den refleksion håber jeg i hvert fald, der er, og pengene skal ner, når man ikke benytter sig af bestikkelse, som det ser ud naturligvis ikke bruges på bestikkelse, men skal i stedet gå til til at have været normen; i hvert fald i FIFA? sporten, klubberne og atleterne,” siger Sport Event Denmarks ”Vi finder frem til forbundenes sportslige behov i stedet direktør. for deres økonomiske behov, og så forsøger vi at opfylde dem.

31


32

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

UDGIVELSER Nye bøger og apps med afsæt i idrætten.

LÆS, KLIK OG HØR … OP- OG NEDTURE I DANSK HÅNDBOLD Danmark har stolte traditioner i håndbold. Lige siden starten af halvfemserne har vi været en del af den internationale elite. Igennem 25 år har der været mange opture, men også nogle nedture, og det hele bliver beskrevet i ’Guldalderen – 25 års dansk håndboldhistorie’, der er skrevet af journalist Søren Paaske. Alt fra håndboldkvindernes tre OL-triumfer i træk til herrelandsholdets kæmpe skuffelse ved OL i Beijing bli-

ver beskrevet med flotte billeder og tekst. Derudover har flere af dansk håndbolds største personligheder, som Ulrik Wilbek, Camilla Andersen, Joachim Boldsen og Lars Christiansen, bidraget til bogen med personlige fortællinger. ’Guldalderen – 25 års dansk håndboldhistorie’ er udgivet af forlaget People’s Press. Vejledende pris er 250 kroner.

DYK NED I HISTORIEN OM POST DANMARK RUNDT

ÅRETS STØRSTE FODBOLDØJEBLIKKE

BRØDREFORHOLD UD OVER DET SÆDVANLIGE

Er du en af de personer, der hvert år krydser fingre for, at Post Danmark Rundt kører lige forbi dit hus? Og hvis det gør, står du så tidligt op på dagen og skriver din favoritrytters navn på vejen med kridt? Så skal du anskaffe dig ’Historien om Post Danmark Rundt – de første 25 udgaver’. Bogen tager dig helt tilbage til løbets spæde start i 1985, hvor Jesper Worre og Kim Andersen var de danske profiler, og feltet kun bestod af 48 ryttere. I 2015, 159 etaper efter begyndelsen, står Matti Breschel som den mest vindende rytter, og Christopher Juul-Jensen fik æren af at vinde den 25. udgave af Danmarks største cykelløb. Bogen er skrevet af Kenneth Møller Kristensen, pressechef for løbet siden 2006, og Jesper Worre, løbsdirektør for løbet siden 1997.

Siden 1961 er der hvert år udkommet en fodboldårbog, hvor årets begivenheder på fodboldscenen er blevet fortalt i tekst og billeder. Dette år er ingen undtagelse, og i ’Fodbold 2015 – danske og internationale kampe’ bliver du ført igennem alt, der er sket i fodboldverdenen i året, der gik. Det danske landsholds skuffende EM-kvalifikation, FC Midtjyllands første DM-guld, Barcelonas dominerende sæson og skandalerne i FIFA er blot nogle af de mange emner, der bliver taget op i bogen, der er skrevet af to yderst kyndige journalister. Andreas Kraul er mest kendt for sin glimrende radiostemme, men siden 2003 har han været forfatter af årbogen. Siden 2009 er den blevet udarbejdet sammen med Lars Hestbech, der har en fortid som souschef på Ritzaus Bureaus sportsredaktion og nu er kommunikationskonsulent hos DIF.

Peder og Steen Mondrup er tvillinger. De blev født med fem minutters mellemrum. Problemet var, at de begge blev født tre måneder for tidligt. Steen fik ingen varige men, mens hans bror ikke var ligeså heldig. Peder manglede ilt under fødslen og blev spastiker. Han sidder i kørestol og har brug for hjælp døgnet rundt. Det har dog ikke stoppet de to brødre fra at have et brødreforhold, mange kan misunde. For tre år siden besluttede de to at gennemføre et halvmaraton. Det gjorde de, og det hele kulminerede i sommeren 2014, da de sammen gennemførte KMD Ironman i København. I bogen ’Team Tvilling – en historie om viljestyrke og motivation’ kommer vi helt tæt på de to brødre. Både i forhold til deres opvækst og deres idrætspræstationer, der er gået verden rundt.

’Historien om Post Danmark Rundt – de 25 første udgaver’ er udgivet af forlaget Turbine. Vejledende salgspris er 250 kroner.

’Fodbold 2015 – danske og internationale kampe’ er udgivet af forlaget Lindhardt og Ringhof. Vejledende salgspris er 150 kroner.

’Team Tvilling – en historie om viljestyrke og motivation’ er udgivet af forlaget Gyldendal. Vejledende salgspris er 300 kroner.


33 Når der kæmpes om guldet IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

Købstædernes Forsikring er olympisk partner og støtter de danske OL-atleter i deres kamp om medaljer ved OL i Rio 2016. Samtidig bidrager støtten til de lokale aktiviteter, som mange danskere dagligt er involveret i. Købstædernes Forsikring er ejet af kunderne, og det er vores kunder, vi står til regnskab for. Vi er tæt på det liv, vores kunder lever, og vi er altid med vores kunder, når det gælder. Vil du høre mere om, hvad vi kan gøre for dig? Kontakt os på kfforsikring.dk eller på tlf. 33 45 74 75.

Sport one 1

VI ER MED DIG


34

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

FEM MINUTTER MED EN ILDSJÆL

HEIDI LUNDSGA ARD

MORTEN BRUUN

FÆGTERMESTER AF FØRSTE GRAD ”Jeg har fægtet, siden jeg var 12 år. Jeg begyndte, fordi min mor sagde, at jeg skulle gå til et eller andet fysisk, efter jeg var holdt op med svømning. Jeg kendte intet til fægtning, men jeg tror, jeg valgte det, fordi jeg var vild med rollespil og regnede med, at de to ting nok lignede hinanden.”

”Det er ikke tilfældet. Fægtning er noget helt andet. Det er en kampsport, hvor vi stikker hinanden med våben, men sporten har også mange andre elementer. Strategi, taktik, fart og tricks. Det er, som min træner siger, ’skak med hundrede kilometer i timen’. Fægtning er også teknik. Det tager lang tid at lære alle de unaturlige bevægelser, vi bruger. De skal bankes ind i rygraden, og det kræver tålmodighed at blive god. Og så er det en gentleman-sport. Vi har respekt for hinanden.”

”Jeg fægter kun på kårde. Det gælder i øvrigt alle i klubben. Når vi kun er 40 medlemmer, er vi ikke nok til også at rumme fleuret og sabel. Kårdefægtning er også det enkleste. Reglerne er mere simple, og som kårdefægter giver det mig en fordel, at jeg er så høj (191 cm). Og så er jeg i øvrigt også dommer ved nationale kårdekonkurrencer.”

”Fægtning er en lille sportsgren. Vi er kun 1500 aktive fægtere i Danmark, og mange af os kender hinanden ret godt, fordi vi kommer til de samme stævner. Københavnerne er klart de stærkeste. De har bedre forhold end os vest for Storebælt. Som 14-årig blev jeg alligevel nummer tre ved DM. Jeg har vundet det jysk-fynske mesterskab to gange. Ja, faktisk tre gange, for i november vandt jeg juniortitlen igen. Men jeg var den eneste, der stillede op.”

”For tre år siden blev jeg spurgt, om jeg ikke ville være træner for de små. Jeg sagde ja. Dels fordi det er en sjov sport, dels fordi jeg gerne ville hjælpe klubben,

og der var to trænere, der lige var holdt op. Siden har jeg taget nogle kurser og er nu fægtemester af første grad. Man er først færdiguddannet, når man er fægtemester af femte grad og lever af at være træner.”

”Hver tirsdag bruger jeg et par timer på at træne 15 børn i alderen 10-14 år. Vi varmer op med hockey, fortsætter med benøvelser – en garde-stillingen kræver rigtig god fysik – og så fægter vi mod hinanden.”

Navn: Morten Kjær Skals Pedersen Alder: 20 år Stilling: Leder efter praktikplads som dyrepasser Frivilligt arbejde: Træner i Odense Fægteklub af 1970

”Det sjoveste, jeg har oplevet som frivillig? Det er et svært spørgsmål. Jeg vil hellere sige, at der har været mange interessante øjeblikke. For eksempel da en af vores piger fægtede godt til et stævne. Jeg blev helt grebet af stemningen og stod ved baglinjen og råbte taktiske råd. Hun tabte godt nok kampen, men jeg bliver altid glad, når jeg ser fremskridt.”

”Min største anerkendelse fik jeg første gang, vores mester bad mig vise nogle nye voksne medlemmer, hvordan man fægter. På den måde viste mesteren, at han havde tillid til mig og stolede så meget på mig og min erfaring, at han turde overlade de voksne til mig.”

Morten Kjær Skals Pedersen har været træner for de mindste i klubben i tre år.


IDRÆTSLIV JUNI 2015 2015 DECEMBER

35

”Min største anerkendelse ”Klubbens medlemmer får heltepoint, når de laver frivilligt arbejde,fik ogjeg de første point kan de vores gang, bruge til at få rabat på kontingentet mester badeller mig på vise nogle sportsudstyr” nye voksne medlemmer, hvordan man fægter.”


36

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

FØR EVENTEN...

MONT Y KNOWLES

Håndbold-VM for kvinder har indtaget provinsen. Herning og Kolding er vant til håndbold på topplan, mens Frederikshavn og Næstved er nye på håndboldlandkortet.

IDRÆTSKALENDEREN DECEMBER:

Y T R A P N

5.-20. december Håndbold VM for kvinder i Næstved, Kolding, Herning og Frederikshavn 19.-20. december Volleyball Final 4 pokalstævne for både herrer og damer på Frederiksberg

I PROVINSEN

år de danske håndboldpiger indtager banen ved VM, er der garanti for, at det bliver foran en tætpakket hal i Herning. At Danmarks kampe bliver spillet i Herning er næppe en overraskelse. Hvad, der derimod kan få folk til at løfte brynene lidt, er, at de andre grupper skal spilles i henholdsvis Frederikshavn, Kolding og Næstved. Men ifølge DHF’s generalsekretær Morten Stig Christensen er der en logisk grund til at spille i netop de byer. ”For det første har vi altid et ønske om at få en geografisk spredning i de steder, vi spiller kampene. Derudover er det altid svært at fylde hallerne til de kampe, hvor hjemmeholdet ikke spiller. Derfor tror vi, at vi kommer tættere på at fylde hallerne, hvor der er plads til færre folk,” siger han.

PETER WAGNER PEDERSEN

27. december Håndbold Pokalfinale for damer i Silkeborg

kunne man fristes til at tro, at tilstrømningen af fans ville være begrænset. Det er dog ikke tilfældet. ”Vi kommer til at opleve udsolgte kampe både i Frederikshavn, hvor Norge skal spille deres kampe, og i Næstved, hvor Sverige og Polen spiller,” siger Morten Stig Christensen. Danmark har for nylig afholdt EM for både damer og herrer med stor succes, og målet er at afholde et mindst lige så godt mesterskab denne gang ”Målet har været at skabe rammerne til en håndboldfest som i 2010 og i 2014. I Boksen har vi næsten allerede udsolgt til finalen, selvom folk ikke aner, hvem de kommer til at se, så det tegner godt,” siger Morten Stig Christensen

27.-28. december Badminton Copenhagen Masters i Falconer Salen

JANUAR: 9. januar Gallashow Sport 2015 i Herning

FEBRUAR: 4.-9. februar Banecykling 6-dagesløb i Ballerup Super Arena 6.-7. februar Håndbold Final 4 pokalstævne for herrer i Odense

VM bliver spillet fra den 5. til den 20. december. Billetsalget flyver derudaf I og med kampene ikke bliver spillet i store byer som København, Aarhus og Aalborg

Danmark er klar til VM i håndbold for kvinder. Her ses Trine Østergaard Jensen.


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

STØTTER HELE VEJEN TIL RIO Sport one 2

37


38

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

SPORT I PIX

JAN SOMMER

JACOB BECH ANDERSEN

Syriske flygtninge har flere steder fået en god begyndelse på livet i Danmark takket være den lokale sportsklub. Espergærde Idrætsforening er blandt de mange klubber, der har udbudt idræt til trængte flygtninge. Idrætsliv fulgte en flok syriske flygtninge til fodbold en kold eftermiddag i november.

BOLD I STEDET FOR BOMBER D

a kulturminister Bertel Haarder i et debatprogram i P1 for nylig udtalte, at de danske idrætsforeninger er ’det bedste sted at integrere nye danskere’, gik han nok ikke helt galt i byen. Det danske foreningsliv kan noget, der fungerer, når indvandrere, flygtninge og socialt udsatte mangler et konstruktivt perspektiv på livet. Bare spørg i Espergærde Idrætsforening, som hen over

Tania Kehlet og Emanuel Valeri stod skarpt, da de blev nr. 2 ved EM i standarddanse.

efteråret - i samarbejde med Røde Kors - etablerede et fodboldhold for flygtninge fra det lokale asylcenter. Flygtningene kom fra Syrien, Irak og andre brændpunkter i verden. Om fodboldholdet var en succes? Tjek disse billeder fra den afsluttende ’festkamp’ mellem flygtningeholdet og udvalgte spillere fra Espergærde IF.


39

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

Fodboldholdet for flygtninge i Espergærde IF er søsat i samarbejde med Røde Kors.


40

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

FORBUNDSTJEK

FOTO: THINKSTOCK

ANNEBETH MORTENSEN

Der skal ske gennemgribende forandringer, hvis Danmarks Sportsdanserforbund skal vende nedgangen i medlemstallet, og umiddelbart er man klar til at iføre sig arbejdshandskerne og tage udfordringen op.

NYE TRIN MOD UDVIKLING


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

41

D

et er efterhånden ingen hemmelighed, at mange danske idrætsforbund er blevet hårdt presset af kommercielle interessenter de senere år. Medlemmerne er forsvundet og har fundet andre og mere fleksible tilbud, end idrætsforbundene har været i stand til at byde på. Det gælder også i Danmarks Sportsdanserforbund. Trods flotte internationale resultater er medlemstallet nedadgående, og tidligere tiltag har ikke vist sig at have den store effekt. Det skal konklusionerne fra et par nye rapporter nu forsøge at ændre på. Danmarks Idrætsforbunds analyseteam har udarbejdet det skriftlige materiale, som forudser en dyster fremtid for sportsdansernes forbund, med mindre der sker en indsats her og nu. Dansemarkedet er eksploderet En af ophavsmændene bag rapporterne, forskningsansvarlig analytiker i DIF, Kasper Lund Kirkegaard, opfordrer derfor Danmarks Sportsdanserforbund til at overveje mulighederne. ”Lige nu koncentrerer forbundet sig primært om standard og latin suppleret med børne- og ungdomsdans i stedet for at følge med et dansk marked, der er eksploderet i alle retninger. De har forsøgt med forskellige former for udvikling, men det lader sig ikke umiddelbart gøre via de eksisterende klubber, og derfor må de kigge andre veje,” siger han og fortsætter: ”Problemet er, at de egentlig har masser af lyst til udvikling, men den nuværende struktur forhindrer dem i at bevæge sig i den ønskede retning. Men hvis de skal overleve som forbund på den lange bane, bør de kigge på, om de skal organisere nogle af de miljøer og dansekulturer, som befinder sig uden for forbundets nuværende regi.” I Danmarks Sportsdanserforbund er formand Flemming Riis og resten af bestyrelsen godt klar over, at forbundet står over for nogle gevaldige udfordringer, som med al sandsynlighed kommer til at ændre forbundet, som man kender det i dag. ”Jeg må jo med skam i stemmen erkende, at vores medlemstal længe har været nedadgående, og det er vi nødt til at handle på. Det er nødvendigt for os at kigge på, om vi kan lave nogle organisatoriske tiltag, der kan bringe andre dansekulturer i spil. Målet er, at der etableres en slags ’dansens forbund’, som er samlende for dansk dans,” lyder det fra Flemming Riis.

”Dans er jo vores liv, og vi vil gerne hjælpe med til, at andre får øjnene op for vores fantastiske sport” Nikolaj Lund, professionel sportsdanser Et nyt forbund Helt konkret går den tankegang ud på, at der skal etableres et overordnet forbund, som har en række forskellige sektioner under sig; eksempelvis sportsdans, linedance og swing. Det er så det forbund, som har det politiske og økonomiske ansvar og varetager samarbejdsrelationerne med for eksempel DIF og Team Danmark. ”Jeg har fået tilkendegivelser fra baglandet om, at det er den vej, vi skal, men den endelige beslutning bliver først truffet i foråret. Jeg har dog en klar formodning om, at vi kickstarter projektet hurtigt, og at vi allerede i projektfasen vil implementere de dansearter, som er interesserede,” siger Flemming Riis.


42

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

Kasper Lund Kirkegaard håber, at dataindsamlingen i rapporterne sikrer, at forbundet ikke udvælger tilfældige dansekulturer at koncentrere sig om. ”I afdækningen af det danske dansemarked har vi set, at der er endog meget stor forskel på, hvor mange udbudte hold de respektive dansekulturer har. Ved at studere denne dataindsamling nærmere vil det også stå klart for forbundet, i hvilken retning man bør bevæge sig,” siger han. Drømmer stort Foråret 2016 bliver i det hele taget en spændende periode for Danmarks Sportsdanserforbund, for det er ikke kun den endelige fremtid for forbundet, der skal besluttes. I mange år har danske elitedansere markeret sig kraftigt på den internationale scene, og den udvikling skal gerne fortsætte. Derfor har forbundet fået færdiggjort deres ATK (Aldersrelateret Trænings Koncept), som bliver implementeret, når vinteren har sluppet sit tag. ”Jeg synes, det er et fantastisk stykke arbejde. Det her er vores fremtidsgrundlag for, hvordan vi skal træne ungdommen i hele organisationen, så vi lærer at arbejde med børn i alle aldre og på alle niveauer på den rigtige måde,” siger Flemming Riis. Han glæder sig over, at forbundets elitære arbejde bærer frugt, men også at der kommer fornyet indsats på breddearbejdet, og at de interne linjer udfordres. ”Disse tiltag giver os mange muligheder. Der findes et stort uopdyrket marked, som vi skal have kigget på. Med de rigtige mennesker og deres kompetencer får vi forhåbentlig mulighed for at målrette arbejdet yderligere, så der er nogle, der arbejder videre med det eksisterende, mens andre arbejder med nye tiltag og blandt andet tager ud på skoler for at fremme ungdomsarbejdet. Og hvis det samtidig lykkes os at medvirke til at organisere andre dansekulturer, ser jeg på sigt et stort potentiale i dansens univers,” lyder det fra formanden.

FAKTA • Danmarks Sportsdanserforbund blev stiftet i 1969 • Der er 16.621 medlemmer i forbundet. Heraf dyrker 4.800 medlemmer klassisk sportsdans • Forbundet er hovedorganisation for 41 sportsdanserklubber fordelt på to regioner med 27 klubber i Region Vest og 14 klubber i Region Øst • De fem mest udbredte danseformer i Danmark er hip hop, disko, standard/latin/10-dans, linedance og showdance • I 2016 afvikles VM i standarddans og EM i 10-dans i Danmark • En tv-aftale sikrer, at DK4 viser en række dansekonkurrencer i 2016; eksempelvis DM i standard og latin, Copenhagen Open, EM i 10-dans samt VM i standard for både amatører og professionelle • Læs rapporterne omtalt i artiklen på www.dif.dk/da/nyt/dif_undersoeger • Se en række indslag med de tidligere verdensmestre i 10-dans Bjørn Bitsch og Ashli Williamson på www.on-sport.dk

ELITEN HJÆLPER TIL Danmarks Sportsdanserforbund sender deres elitedansere ud til forskellige breddearrangementer for at inspirere og motivere danserne, og den opgave påtager nogle af Danmarks bedste dansere sig gerne. Til daglig bruger danseparret Nikolaj Lund og Marta Kocik rigtig meget tid på at rejse verden rundt til træning og konkurrencer på højeste plan i 10-dans. Men når de er i Danmark, byder de gerne ind med opbakning til breddearbejdet i Danmarks Sportsdanserforbund. ”Dans er jo vores liv, og vi vil gerne hjælpe med til, at andre får øjnene op for vores fantastiske sport, så når vi bliver inviteret til arrangementer og er hjemme, støtter vi op om arbejdet med bredden. Jeg ser det faktisk som en del af vores ansvar, ” lyder det fra 26-årige Nikolaj Lund. Tidligere på året var han og Marta således på plads til en dag med forskellige workshops på Møn, hvor breddedansere var inviteret. Formålet var at samle både børn og seniorer til en dag, hvor alle niveauer kunne deltage uden de store forudsætninger, og hvor de blev coachet af de regerende danmarksmestre i 10-dans. Dagen gik med forskellige oplæg og øvelser, og på den lange bane er initiativet noget, Danmarks Sportsdanserforbund gerne vil gøre mere ved. ”Vi er udfordret på medlemstallet, og jeg tror, at denne måde at involvere breddedanserne på, kan betale sig. Vi vil gerne have flere til at danse, og det her kan være en af måderne. At de unge oplever, at eliten er tæt på dem, giver dem forhåbentlig motivation. Tanken er også at udvide konceptet, så deltagerne ved disse arrangementer får lov til at prøve sig selv af i en konkurrencesituation, hvor vi som elitedansere er dommere, men hvor der ikke er noget pres på, fordi det foregår på en workshop,” forklarer Nikolaj Lund, som sidder i bestyrelsen i Danmarks Sportsdanserforbund som aktivrepræsentant.


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

43

Går du i flyttetanker? Så kom til Herning

Mød tilflytterne Louise og Jens Christian, som bor ved naturskønne Fuglsang Sø.

Mød tilflytterne Irene og Michael, som byggede hus i Snejbjerg.

Mød tilflytterne Lene Rikke og Bo, som valgte Herning City med deres 3 børn.

Her er alle muligheder åbne Sæt gang i dine boligdrømme på tilflytter.herning.dk


44

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

IDRÆTSKOMMUNEN

Herning L ARS MØLLER & SCANPIX

JACOB BECH ANDERSEN

IDRÆT I KOMMUNEN Hvordan har idrætten det ude i kommunerne? Det spørgsmål stiller vi hver gang i artikelserien ’Idrætskommunen´. Denne gang sætter vi fokus på Herning Kommune.

Herning vinder prestigefyldte DM-titler og fylder Boxen med sport og tilskuere. Men er byen mere end medaljer og meterskaber, og hvordan har bredden og foreningslivet det? Idrætsliv tager idrætspulsen på Herning Kommune.

HOLDER HERNING KADENCEN?


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

H

vis man er til sport, så er Herning umiddelbart et godt sted at bo. Idrætsfaciliteterne er gode – i hvert fald i selve Herning. Byrådet prioriterer konsekvent idrætsområdet (Venstre har absolut flertal), og på elitesiden skovler man gode resultater ind i store publikumsidrætter som fodbold, håndbold og ishockey. Store idrætsbegivenheder har det også med at lægge vejen forbi Herning. Sådan har det været siden Danmarks største arena, Boxen, blev opført i 2010. Det er med andre ord gået godt på idrætsområdet i Herning i en længere årrække, og da DIF for et par år siden lavede en større idrætsundersøgelse af landets kommuner, var Herning da også helt i top målt på en lang række forskellige parametre. Kun Skive Kommune overgik Herning. Spørgsmålet er så, om Herning stadig holder kadencen på idrætsområdet? ”Umiddelbart ser det sådan ud,” siger Kasper Lund Kirkegaard, som er forskningsansvarlig analytiker i DIF. ”Idrætsområdet i Herning er stadig underlagt en god økonomisk prioritering. Man forsøger at tage hensyn til både bredden og eliten, og det mener jeg faktisk er en af årsagerne til, at Herning klarer sig godt på eliteområdet. Gode

45


46

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

resultater kræver nemlig næsten altid et godt samspil mellem bredde og elite,” siger Kasper Lund Kirkegaard. Let kontakt til kommunen Et af de punkter, som Herning Kommune får ros for, er foreningernes tilgængelighed til kommunen. Foreningernes repræsentant i Herning-området og formand for det lokale idrætsråd Søren Fløe siger: ”Der er en rigtig god og saglig kommunikation forening og kommune i mellem. Hvis jeg ringer til kommunen med en eller anden problemstilling, er det altid muligt at få startet en konstruktiv dialog.” Generelt er formanden for idrætsrådet tilfreds med idrætsforholdene i Herning Kommune. ”Jeg føler, at idrætten har det godt i Herning. Det er svært at klage, når jeg ser, hvordan andre kommuner har det på idrætsområdet,” siger Søren Fløe. Han understreger dog, at der altid er plads til forbedringer. ”Selvom der gøres meget for idrætten, så kan man godt sige, at idrætten er ramt i forhold til andre politiske beslutninger

i Herning. Hvordan bevarer man eksempelvis livet i de små samfund, når man nu lukker skoler og alle mulige andre ting? For det er klart, at når de små landsbyer dør, så kommer klubberne også i klemme.”

”Jeg ville være ret urimelig, også over for resten af byrådet, hvis jeg ikke sagde, at jeg synes det går godt på idrætsområdet” Johs. Poulsen, formand for Kultur- og Fritidsudvalget Moderne faciliteter I Herning Kommune er formanden for Kultur- og Fritidsudvalget Johs. Poulsen godt klar over, at byen er ramt af en vis udkantsproblematik i forhold til de mindre landsbyer og samfund uden for selve Herning. Og han ved også godt, at det af og til går ud over idrætten. ”Er der noget, vi måske kunne have lidt mere fokus på i fremtiden, så er det at sikre, at vores mindre samfund og landsbyer i Herning Kommune har moderne idrætsfaciliteter, så de matcher dagens idrætsbehov hos brugerne. Det skal vi have lagt en plan for.”

Fest i Herning efter FCM’s håndboldkvinder vandt guld i 2015.

Når den sten er taget ud af skoen, kan Johs. Poulsen dog ikke se sig fri for at være svært tilfreds med tingenes tilstand på idrætsområdet i Herning ”Jeg ville være ret urimelig, også over for resten af byrådet, hvis jeg ikke sagde, at jeg synes det går godt på idrætsområdet;” siger Johs. Poulsen. Han uddyber: ”Nøgleordet i forhold til at have et godt idrætsliv i et område som Herning er ’ejerskab’. Det er sådan i Herning, at hvis folk vil engagere sig aktivt og yde en indsats, så kan de altid finde støtte og hjælp hos os i kommunen, hvad enten det handler om faciliteter, enkeltbegivenheder eller for den sags skyld økonomisk grobund for konkrete aktiviteter.” Elitedelen er Johs. Poulsen også godt tilfreds med. Og på spørgsmålet om, hvorvidt han tror, at byen genvinder DM-titlen, lyder det i vanlig selvsikker midtjysk stil: ”Hvilket DM taler du om? Vi har en del at vælge imellem.”


HOLD DIN NÆSTE KONFERENCE HER

En god oplevelse er et af dagens mest effektive værktøjer til at ændre holdninger og adfærd hos dine medarbejdere og kunder. Det ved de fleste. Men ikke så mange ved, at Idrættens Hus er den ideelle ramme for konferencer, møder og oplevelser. www.idraettenshus.dk


48

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

Foto: Scanpix

Foto: Colourbox

VERDEN RUNDT

RUSLAND LIGNER VÆRT FOR EUROPEAN GAMES 2019

Sverige har modtaget et utal af flygtninge, og den svenske regering ser idrætten som et godt sted at integrere dem. Rigsidrætsforbundet har i denne omgang fået 20 millioner kroner til at hjælpe med den store integrationsindsats i landet. Tidligere har forbundet modtaget 64 millioner kroner til samme sag. På det nordiske møde i september blev det vedtaget, at de personer, der har med idræt og integration at gøre i de forskellige lande, skal sætte sig sammen for at udveksle erfaringer. DIF er i skrivende stund i gang med at arrangere et møde, der skal afvikles i begyndelsen af det nye år, hvor dette kan finde sted.

Tidligere på året blev det første europæiske OL, European Games, afholdt i Aserbajdsjans hovedstad, Baku. Det næste i 2019 bliver tildelt en af de to russiske byer Kazan og Sochi. Med den verserende dopingskandale i Rusland er der dog tvivl om, hvorvidt European Games overhovedet bliver til noget. ”Såfremt Rusland ikke bliver klar og tildeles legene, er der således en risiko for, at European Games ikke gennemføres, hvilket vil være ærgerligt set i lyset af den sportslige succes, som legene i Baku var,” siger DIF’s formand Niels Nygaard. Det var planen, at Holland skulle være vært for legene i 2019. De fik tildelt værtskabet i maj, men bare tre uger senere meddelte hollænderne, at de alligevel ikke ville være vært.

Foto: Scanpix

Foto: Colourbox

SVERIGE STYRKER SPORTENS INTEGRATIONSINDSATS

SPORTSTURISME INDEHOLDER ULØST POTENTIALE EU-parlamentet ser sporten som et turismeområde, hvis potentiale endnu ikke er udnyttet. Det er konklusionen, efter parlamentet har diskuteret nye udfordringer og koncepter for turisme i EU. Parlamentsmedlemmerne var enige om, at sporten har et potentiale, når det gælder om at fremhæve de forskellige europæiske regioner. Samtidig kan den rejseaktivitet, der opstår, når atleter og tilskuere rejser til og fra sportsbegivenheder, også ses som et vigtigt bidrag til den europæiske turisme. DIF har i et vækst- og beskæftigelsesudspil sat fokus på sportens potentiale på turismeområdet og vil fortsat fremme det i de kommende EU-diskussioner.

HAMBORG TRÆKKER OLBUD TILBAGE Drømmen om OL i Danmarks baghave i Hamborg er brast. Hamborg har valgt at trække ansøgningen om værtskab af OL i 2024 tilbage. Det sker i lyset af en folkeafstemning, som foregik den 29. november. Afstemningen fandt sted i Hamborg og Kiel, hvor sejlsportskonkurrencerne skulle finde sted, og et flertal i de to nordtyske byer stemte nej til at få verdens største sportsevent til egnen. Omkring 650.000 mennesker deltog i afstemningen, hvor 51,7 procent stemte nej og 48,3 procent stemte ja. ”Det viste sig at være rigtigt at afholde en afstemning, hvilket den høje valgdeltagelse også vidner om. Vi må acceptere afgørelsen, som er bindende,” siger Olaf Scholz, der er overborgmester i Hamborg.


Skab en succesfuld forening! At øge medlemstallet kræver en stærk forening. Deltag i et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF. Det kræver sit at drive en succesfuld forening, og de fleste foreninger har områder, der kan opti­ meres og styrkes. Et udviklingsforløb fra DIF og DGI følger en fast ramme, men tager altid ud­ gangspunkt i jeres behov. Processen til målet føl­ ges tæt af vores konsulenter, som er jeres kompe­ tente rådgivere og sparringspartnere hele vejen.

Med et udviklingsforløb kan I øge medlems­ tilgangen ved at arbejde med f. eks.: • at optimere driften, så der bliver overskud til udvikling. • at engagere flere frivillige • at uddanne trænere og instruktører • at starte nye aktiviteter og mindske frafald

Lad os sikre fremtidens forening sammen! Trænger din forening til at blive skarpere indenfor et eller flere områder? Så tag fat i DGI og DIF allerede i dag, og hør meget mere om, hvad vi kan hjælpe dig og din forening med.

Du kan også læse mere på www.dgi.dk/foreningsledelse. Kontakt din lokale konsulent på dgi.dk/kontakt eller dif.dk/forbund


50

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

PROFILEN

ANITA GRAVERSEN

Lisa Kjær Gjessing er med tre verdensmesterskaber og to europamesterskaber stormet til tops i para-taekwondo. Nu drømmer den armamputerede advokat om de Paralympiske Lege i 2020 i Tokyo, hvor kampsporten får plads ved det fine selskab.

TREDOBBELT VERDENSMESTER ØJNER PARALYMPISKE LEGE H

endes pande er rødmosset og vejrtrækningen let besværet, mens hun bevæger sine bare fødder og spinkle krop over det farvestrålende gulv i kælderen i Elitecentret ved NRGi Arena i Århus. Overfor hende står en ung fyr, én af de andre stærke taekwondokæmpere samlet til morgentræning i Elite Vest. Hun skal sparke på ham. Hendes favorit, Dwit Chagi, der betyder baglænsspark på koreansk. Lisa Kjær Gjessing stiller sig i den rigtige positur, strammer hver en fiber i kroppen og tager højre arm og den halvt

amputerede venstre arm op foran brystet. Og så sker det; hun drejer i en nøje timet bevægelse om sin egen akse, væk fra sin modstander, så hun til sidst kanaliserer al kraft i et spark bagud og træffer ham hårdt med hælen. Alt sammen på et splitsekund. ”Jeg kan godt love dig, at den kan slå ihjel, den der,” indskyder hendes træner, Bjarne Johansen, der tilfreds ser til på afstand i den spejlbelagte træningssal. Bjarne Johansen ved om nogen, hvad 37-årige Lisa Kjær Gjessing mag-

MARTIN HUNGEBERG


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

51


52

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

ter både på og udenfor måtten. Han har fulgt verdensmesteren i hendes karriere i raskidrætten og nu i paraidrætten. Først som træner i Århus og siden som landstræner. Gradvist har de opbygget et nært venskab. ”Bjarne var én af de første, jeg ringede til, da jeg fik af vide, at jeg skulle

ster flyttede med. Ikke længe efter blev hun gravid og regnede derfor ikke med, at hun nogensinde skulle vende tilbage som kæmper i den sportsgren, der havde fyldt så meget i hendes liv siden teenageårene. Tilbage i Danmark mærkede hun tre år senere uforklarlige smerter i hånd og håndled. ”Jeg kunne ikke engang tage armbøjninger, fordi det gjorde vildt ondt. Efter en masse undersøgelser, fandt lægerne ud af, at der sad en cyste, som havde spist en af håndrodsknoglerne. Så den ville de fjerne,” fortæller Lisa Kjær Gjessing. Modsatrettede meldinger fra lægerne og efterfølgende operationer tog kun brodden af smerterne i perioder. I 2012 fik hun endelig den besked, der ændrede retningslinjerne for hendes liv. ”Det var egentlig bare et kontroltjek, men jeg fik at vide, at jeg skulle have taget billeder af mine lunger. Der stod det klart for mig, at jeg havde kræft. Ikke på noget tidspunkt havde jeg regnet med, at det

”Jeg kunne ikke engang tage armbøjninger, fordi det gjorde vildt ondt” have foretaget en amputation. Mine nye ambitioner i taekwondoverdenen bygger først og fremmest på et mig-og-Bjarneprojekt,” fortæller Lisa Kjær Gjessing. Livets forandrede sig I 2004 havde Lisa Kjær Gjessing ellers afsluttet sin aktive taekwondokarriere i raskidrætten. Hendes mand, håndboldspilleren Kristian Gjessing, havde fået kontrakt i en klub i Spanien, og den daværende femdobbelte danmarksme-

Østjyden balancerer træning, jobbet ved Statsadvokaten i Viborg og familie i en travl hverdag. Taekwondo hjalp hende i genoptræningen efter amputationen og fungerer i dag som et vigtigt åndehul.


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

53

skulle gå så vidt, at de ville amputere. Det var selvfølgelig et stort chok,” uddyber verdensmesteren. Blev så glad I færd med at vænne sig til tanken om at skulle undvære den ene hånd resten af livet, gik Lisa Kjær Gjessing lynhurtigt i gang med at lægge nye planer. Efter amputationen var hun delvist sygemeldt fra sit arbejde som anklager ved Sydøstjyllands Politi, og det gav hende anledning til at se de Paralympiske Lege i London fra privaten i Brædstrup. ”Det gjorde mig så glad, og jeg slugte det råt. Samtidig tænkte jeg, at jeg ikke kunne have ondt af mig selv, når jeg så, hvad atleterne præsterede. Undervejs fik jeg tanken, at det ville jeg simpelthen med til,” fortæller Lisa Kjær Gjessing, der desværre måtte kigge langt efter taekwondo, som ikke var på programmet i London. Men det bliver der lavet om på fra 2020 i Tokyo, hvor den koreanske kampsport sammen med badminton får plads på det paralympiske program. Og drømmen fyldte allerede for taekwondokæmperen, da hun bare få måneder efter amputationen af halvdelen af venstre arm stod på gulvet til DM. I raskidrætten vel at mærke.

vøs for at blive gjort helt til grin,” fortæller Lisa Kjær Gjessing. Og den hårdtsparkende østjyde overraskede i sit comeback. Hun erobrede danmarksmestertitlen for i alt sjette gang i karrieren, men første gang med kun én kampdygtig arm. Et halvt år senere stod statsanklageren til para-VM i Schweiz. Uden at ane, hvad handicapidræt egentlig var for en størrelse. ”Det overraskede mig faktisk i starten, at folk virkelig var konkurrencemennesker. Efter mine første VM-kampe ville modstanderne ikke hilse på mig. De

Lisa Kjær Gjessing træner tre gange om ugen i Elite Vest i Århus med de bedste taekwondokæmpere i landsdelen. Ved siden af træningen i Elitecentret holder hun pulsen oppe med styrketræning og løb derhjemme.

”Jeg var da skide nervøs for at blive gjort helt til grin” ”Bjarne og jeg var blevet enige om, at det kunne lade sig gøre at få mig i gang igen. Derfor skulle jeg have noget erfaring, inden de internationale parastævner. Men jeg var da skide ner-

vendte bare røven til, gik og kastede hjelmen væk i vrede efter deres nederlag. På banen er det råt i parataekwondo, men det er faktisk fedt sådan,” uddyber hun.

Bjarne Johansen spiller en afgørende rolle i Lisa Kjær Gjessings mål om deltagelse ved PL i Tokyo 2020. Han har trænet den hårdtsparkende østjyde siden teenageårene og har sat sig grundigt ind i vilkårene i parataekwondo.

Drømmen om PL Ikke nok med, at Lisa Kjær Gjessing overstrålede sine konkurrenter i Schweiz og i suveræn stil tog VM-titlen. Hun fortsatte stimen og har i dag et VM-hattrick og to gange EM-guld på CV’et. Hun har misset et enkelt EM, fordi hun førte en større sag i Landsretten i Viborg, men har endnu ikke tabt en eneste kamp efter sit comeback. Falder snakken på det største mål, Tokyo om fem år, er der endnu ikke skruet op for forventningerne. ”Medaljer tænker jeg slet ikke på. Min store drøm er at komme med til de Paralympiske Lege, men jeg tager det bestemt ikke for givet. Det kunne være en fantastisk oplevelse, for jeg har altid gerne villet opleve ånden og stemningen. Jeg kan slet ikke beskrive, hvor glad jeg blev, da det blev offentliggjort, at taekwondo kommer på det paralympiske program,” slutter Lisa Kjær Gjessing.


54

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

REPORTAGE

L ARS MØLLER

JONAS HJORTDAL

Floorballs status som nichesport kan snart være fortid. Siden årtusindeskiftet er medlemstallet i Dansk Floorball Union mere end fordoblet, og udviklingen ser ud til at fortsætte. Idrætsliv har jagtet forklaringen på sportens fremmarch hos en gruppe ældre floorballherrer på Nørrebro.

’SVENSKERSPORTEN’ INDTAGER DANMARK


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

K

lokken har netop rundet 10 fredag formiddag, og holdene bliver delt til ugens tredje og sidste træning for BK Skjolds floorballhold. De 16 spillere inddeles i fire hold på den lille bane og modtager matchende veste, der flere steder sidder som malet på. ”Hvorfor har vi så travlt med at komme i gang? Jeg skal jo lige have øjne,” klager Jørgen, da første kamp annonceres. Enhver snak om morgentunge ben og søvn i øjnene forstummer dog i samme sekund, spillet er i gang. Der er fuld damp på i de syv minutter lange kampe, hvor bolden flyver rundt på banen som i en overdimensioneret pinballmaskine. Godt presset ned i det ene hjørne af banen ender Said og Finn i en indædt kamp om den hullede hvide kugle. Der

bliver skubbet godt til, og i gulvhøjde foregår en sværdkamp med plasticstavene for at få kontrol over situationen. ”Hvor fanden er bolden,” udbryder Finn. I kampens hede har ingen af de to lagt mærke til, at den i slagudvekslingen er strøget mellem benene og tilbage i spil. Boom i klubber Gennemsnitsalderen er omkring 70 år, og det atypiske floorballhold begyndte som studieprojekt ved Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet og er støttet af Nordea-fonden. 18 mænd i alderen 65-77 indvilgede i at spille floorball to gange om ugen og måle effekten. Hovedparten har ikke dyrket idræt regelmæssigt i mere end en generation. Efter studiets afslutning er 13 af de 18

55

startende fortsat i foreningsregi. Væksten er langt fra et særtilfælde. Fra år 2000 til 2014 er antallet af medlemmer i Dansk Floorball Union fordoblet fra 2883 til 5964. Og udviklingen fortsætter: ”Vi har allerede fået 30 nye klubber i år, og nummer 31 og 32 er på vej. Det er en forøgelse på mere en 25 procent. Vi kender endnu ikke medlemstallene, men vi hører om stigninger over hele linjen,” fortæller udviklingskonsulent i Dansk Floorball Union, Michael Milo Jørgensen. BK Skjold er én af mange nye klubber, og Finn Taul, der har været med fra start, er ikke i tvivl om, hvorfor floorball hitter:


56

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

”Der er plads til alle i floorball, og vi starter alle fra nul. Det gør ikke så meget, at man ikke løber så godt eller mangler teknik. Man kan altid finde et sted, hvor man er en del af spillet. Det er altså mere motiverende, når man er en af dem, der altid blev valgt sidst i skolegården,” forklarer han. Den opfattelse af sportens potentiale deles af de danske idrætsorganisationer. Floorball er en af de første idrætter i DIF og DGI’s fælles vision ’Bevæg dig for livet’, der skal få 600.000 flere danskere til at være fysisk aktive i 2025. I floorball er de ekstra midler til visionsarbejdet blandt andet gået til udviklingskonsulenter, der henter nye klubber ind i folden, og til de spydspidsforeninger, der skal gå forrest i at udbrede kendskabet til sporten. Man skal ikke længere end over sundet for at finde et forbillede. Mere end 123.000 svenskere spiller floorball, og tilsammen er herre- og damelandsholdene løbet med 14 ud af 18 verdensmesterskaber hidtil. En stærk cocktail Der går ikke mange minutter, før sveden pibler frem, så det skarpe hallys reflekteres i flere af isserne. De tunge åndedræt vidner om, at der er noget at komme efter trods de korte kampe. ”Jeg er blevet 15 år yngre, siden jeg startede. Jeg kan aflæse det på mine kolesteroltal og min kondition, men det har også gjort, at jeg har større overskud i hverdagen,” siger Finn Taul. Jacob Vorup Petersen er Ph.d.-studerende ved Center for Holdspil og Sundhed

Floorball er en del af DIF og DGI’s stort anlagte vision.

og har kørt forskningsprojektet under Jens Bangsbos ledelse. Resultaterne fra projektet bekræfter, at der er et stort sundhedspotentiale i floorball og holdspil i almindelighed: ”Det er en stærk cocktail. For det første er det en ret effektiv træningsform svarende til en højintens intervaltræning. Og så viser vores tilbagemeldinger, at det er sjovere og mere motiverende end at løbe en tur eller gå i fitnesscenter,” siger han og fortsætter: ”Oveni det kommer så de sociale relationer og fællesskabet samt de legende elementer, der gør, at folk fuldstændig glemmer fornemmelsen af, hvor længe de har spillet. Jeg kan ikke komme på andre motionsformer end holdspil, der scorer så højt på begge parametre.” Netop samspillet er afgørende for, at projekter har langvarig effekt. Mens sundhedshensyn får deltagerne til at melde

VISIONER I FLOORBALL • Floorball er en af fem fyrtårnsidrætter i DIF og DGI’s fælles vision ’Bevæg dig for livet’ • Målet med visionen er, at der i år 2025 skal være 50 procent af danskerne, der er aktive i en idrætsforening, mens 75 procent skal være fysisk aktive • I floorball har samarbejdet kastet fem nye tiltag af sig: Motionsfloorball, 60+, familiefloorball, skolefloorball og teen-floorball • ’Bevæg dig for livet’ er støttet af Nordea-fonden og TrygFonden

sig, så er det de sociale fællesskaber og kammeraterne, der sikrer, at folk bliver hængende efter den indledende fase. Det er da også tydeligt for enhver, at båndene mellem spillerne i BK Skjold rækker langt ud over de fire hvide streger, der udgør banen. ”Det er næsten lige så vigtigt, at vi har noget sammen socialt. Vi har været på udflugt til Holmen, hvor vi sluttede af med en frokost på Papirøen. Til vores julefrokost er samtlige 25 på holdet tilmeldt. Også de skadede og folk, der ikke altid har tid til at passe det ind i hverdagen. Det, synes jeg, er stærkt,” siger Finn Taul. Ingen vil tabe Det bliver hurtigt trangt, når otte velvoksne herrer skal deles om få kvadratmeter. Hovedreglen er, at man tager


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

hensyn til hinanden, men sammenstød kan ikke undgås. Især ikke, når der spilles efter et improviseret regelsæt. Når dåbsattesten viser mellem 65 og 77 år, så er skader som regel en hyppig følgesvend. Også her giver floorballstudierne gode resultater. ”I floorball hjælper staven med at holde balancen og gør meget af arbejdet med tacklinger, så man undgår direkte nærkontakt. Desuden er folk mere forsigtige, fordi de ikke kender spillet på forhånd. I andre sportsgrene har vi set eksempler på, at seniorspillerne tror, de er Preben Elkjær og skal ligge vandret i luften, selvom de ikke har spillet i 30 år,” siger Jacob Vorup. Helt forskånet har BK Skjold ikke været. På sidelinjen står René som den eneste uden sportstøj. For en uge siden var hans hånd i vejen, da Jørgens flagrende stav kom noget højere op end den tilladte hoftehøjde. Det kostede et par sting i fingeren og en kort pause. Derfor er han da også hurtig til at kommentere, da Jørgen endnu en gang brager bolden mod mål og fører staven igennem op i to meters højde. Der er dog ingen, der bærer nag, og René har da også et smil på læben, mens han råber formanende til Jørgen. ”Skaderne tager man i stiv arm. Det kan ikke undgås, når man går op i det. Der er jo ikke nogen af os, der vil tabe,” siger han. Stor efterspørgsel Tilbage på banen vender Said smart rundt om en modstander og sniger bolden inden om målmanden, hvor der ellers ikke er

meget plads. Bolden rammer stolpen, men returen falder lige ned for fødderne af Said igen. Uden målmand svigter han ikke og sætter bolden sikkert midt i målet. Der er bare ét problem: Scoringen er med foden. Her går grænsen trods alt for, hvad selv de mest generøse regelsæt tillader. ”Det tæller ikke, Said. Det er ikke fodbold, det her.” Dommen falder prompte fra det skrappe dommerpanel på sidelinjen. Hovedpersonen er dog udmærket klar over det, da han drejer om mod sidelinjen med ansigtet flækket i et bredt grin. Kort efter får han revanche, selvom Steen bliver i fodbolduniverset og appellerer for offside.

57

Floorball er for alle aldre.

”I dag ringer kommunerne til os for at høre, hvordan de kan få floorball ind i deres haller. Det er enormt positiv” Michael Milo Jørgensen, udviklingskonsulent i Dansk Floorball Union

Det bliver en af de sidste aktioner, inden træningen slutter klokken 11.20. Det er 20 minutter over tiden. Der sendes et hold i forvejen til caféen for at gøre klar til tredje halvleg, hvor der fældes dom over dagens præstationer over en kop kaffe. I BK Skjold er der ikke nogen, der lægger staven på hylden frivilligt foreløbig. Og det er et dækkende billede. Floorball har bidt sig fast, også uden for idrætshallerne. På skolerne, i genoptræningscentrene og på universiteterne. Det har vendt billedet på hovedet, fortæller Michael Milo. ”Da jeg startede i 1996, blev vi afvist i kommunen, hvor folk ikke vidste hvad floorball var, og de var bange for, at stavene skulle ødelægge lakken. Vi var nødt til at fremlægge specifikationer fra lakproducenterne. I dag ringer kommunerne til os for at høre, hvordan de kan få floorball ind i deres haller. Det er enormt positivt. ”


58

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

HVORFOR SPILLER DU FLOORBALL?

Finn Nielsen: ”Jeg får brugt både arme og ben, og så kan det virkelig mærkes på fysikken. For at være helt konkret, så har jeg i en længere periode haft en sygdom, hvor der har samlet sig fedt om leveren. Da jeg blev tjekket sidste gang, var det gået helt væk.”

Steen Petersen: ”Det er et levende spil, hvor der sker noget hele tiden. Man bliver på en måde helt gearet op. Det er jo et eller andet sted mærkeligt, at man løber rundt efter den skide bold, men nu har jeg alligevel fået lokket to af mine bekendte med.”

Gunnar Jepsen: ”De siger jo, jeg er alderspræsident (77), men det kan i hvert fald ikke ses på fysikken. Det er hårdt, men generelt synes jeg faktisk, at vi er i rigtig fin form. Tiden flyver i hvert fald af sted, når man er derinde.”

René Madsen: ”Jeg sad sammen med et par venner og vores koner, da vi blev spurgt, om vi ville med i forsøget. Vi sagde egentlig først nej, men konerne mente, vi skulle prøve. Vi har meget forskellige baggrunde, men vi klikker så godt sammen. Vi kan drille hinanden og råbe efter hinanden, uden at nogen bliver sure.”


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

59


60

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

TAK FOR I ÅR

JACOB BECH ANDERSEN

Skandalerne i international idrætspolitik stod i kø i 2015. Trist og træls. Heldigvis bød 2015 også på opløftende øjeblikke. Idrætsliv dykker ned i sportsåret, der gik.

ÅRETS SEJESTE ATLET

ÅRETS AMBITION Skal man have ambitioner, kan man lige så godt gøre dem store og vilde. 2015 blev året, hvor Danmarks to største idrætsorganisationer DIF og DGI for alvor kickstartede deres fælles ambition og vision, der bærer titlen ’Bevæg dig for livet’. Visionen indebærer, at hundrede tusinder – nærmere betegnet 600.000 – danskere skal rejse sig fra sofaerne, snøre sportsskoene, pakke sportstasken og bevæge sig ud i den danske idrætsverden. Både den verden, der befinder sig i idrætsforeningerne, og den verden, der befinder sig i den selvorganiserede idræt. Visionen kommer til at fylde meget i dansk idræt de kommende år. Nordea-fonden og TrygFonden bakker op om projektet med 30 millioner kroner.

Foto: Horst Dubiel

Hun har ikke tal på, hvor mange knogler hun brækket gennem årene, men snart har hun nok heller ikke tal på, hvor mange medaljer hun har vundet. For det unge BMX-talent Simone Tetsche Christensen bliver ved med at imponere. Sideløbende med sit medicinstudie på Århus Universitet har hun således haft et forrygende 2015 med guld ved European Games, sølv til EM og bronze til VM Og psssst. Her er et tip, der helt står på redaktionens egen regning. Hun vinder også medalje i Rio 2016.

I et desværre særdels skarpt felt af internationale idrætsskandaler, blandt andet balladen i FIFA, tager Ruslands formodede systematiske brug af doping inden for atletikken ’prisen’ for årets største skandale. Desværre er den russiske dopingskandale kun én blandt utallige skandaler i 2015, og i realiteten kunne problemerne i international idrætspolitik have fyldt flere sider i denne artikel. 2016 må meget gerne indeholde væsentligt færre historier om korruption, matchfixing, snyd og doping i international idræt.

Foto: Colourbox

Foto: Das Büro for DIF og Team Danmark

ÅRETS SKANDALE(R)


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

61

SAGT I IDRÆTSLIV I 2015

ÅRETS FARVEL Det nye årtusinde var knapt begyndt, før Morten Olsen satte sig i dansk idræts mest eksponerede trænersæde. 15 år kom Morten Olsen til at fungere som landstræner for herrelandsholdet i fodbold. 15 år med masser af flotte sejre, succesoplevelser og i den sidste del af perioden også en del skuffelser. Farvelkampen i Parken, hvor Danmark udspillede sin EM-chance mod Sverige, kunne godt have været sjovere, men automatismerne svigtede vitterligt, som Olsen kunne have udtrykt det. Morten Olsen har som spiller og træner sat et markant aftryk i dansk fodbold, og han har siden 1998 været medlem af Idrættens Hall of Fame.

Foto: Scanpix

”Det er måske ikke den mest korrekte trænerfilosofi, men for mig er det faktisk lige meget, om de vinder eller taber.” Linette Andersen, frivillig kidsvolleytræner i DHV Odense.

ÅRETS PLETSKUD

”Jeg havde slet ikke set den komme, så jeg blev meget overrasket. Da jeg fandt ud af det, føltes det som om, at hun havde stået lige oppe i mit hoved og sagt: ’Jeg vil da skide på, hvad du har gjort for at nå dertil, hvor du er i dag. Jeg snyder da bare, og går den, så går den.’ Det er enormt respektløst.” Sådan havde Rikke Møller Pedersen det, da hun blev snydt af en dopingdømt russer. ”I omklædningsrummet er der plads til fis og ballade. Her kan vi joke. Og her kan vi svine konen til. Det tør vi ikke derhjemme.” Ronnie fra B1908’s oldboyshold fortæller om omklædningsrummets lyksaligheder. ”Mit forhold til Gangnam Style er … overstået. Jeg var aldrig fan.” Bueskytten Maja Jager har bosat sig i Korea. Hun er ikke så vild med musikstilen derovre.

623 bueskytter fra 96 nationer, 1.097 kampe og to danske medaljer. VM i bueskydning i København blev ikke bare det største nogensinde. Verdensmesterskabet blev også en triumf for de danske compound skytter og København som sporteventby. Christiansborg Slotsplads dannede ikoniske rammer for finalerne, hvor verdens bedste bueskytter i bagende sol kæmpede om VM-medaljer. Dermed blev der sat et unikt eftermæle på byens puls. VM i bueskydning blev rost til skyerne nationalt og internationalt for netop valget af slotspladsen som finalearena. Billederne af de fyldte tribuner, skytterne på den blå måtte og toppen af Børsen er blot nogle af de billeder, som Danmark og dansk bueskydning vil blive husket for.

”Prøv og hør her. Jeg mener det faktisk. Er der en klub i DK, der kunne få Niklas Bendtner i gang igen, så er det Hobro.” Jonas Dal, tidligere cheftræner for Hobros superligahold. ”Som frivillig får man jo ikke en skid. Jo, jeg har fået den her grønne træningstrøje. ” Jes Rønn, frivillig tennistræner i Strib Tennisklub. ”Det er klart, at vi skal passe på, at luften ikke fiser ud af ballonen.” Rolf Lind, formand i Bueskydning Danmark, håber og satser på, at hypen omkring bueskydning fortsætter. ”Ethvert menneske har jo en drøm om at gøre en forskel, og det har jeg selvfølgelig også som direktør for DIF.” Morten Mølholm Hansen er ny direktør i DIF.

Foto: Lars Møller

”Det, folk ikke forstår ved min sport, er… det hele.” Anna Kasprzak, Danmarks bedste dressurrytter.


62

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

Deloitte støtter det danske potentiale ved OL 2016 Emma Aastrand Jørgensen Seniorverdensmester i 2´er kajak

SPORT ONE 3

Foto: Das Büro


63

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

MEDALJER Vundne medaljer fra 21. oktober til 30. november

GULD

VM Sejl – Laser Radial

Anne-Marie Rindom

VM Para-badminton – damesingle

Julie Thrane

SØLV

VM Para-atletik – længdespring

Daniel Wagner Jørgensen

VM Para-atletik – kuglestød

Jackie Tony Christiansen

VM Para-badminton – damedouble

Julie Thrane, Parul Parmar

BRONZE VM Sejl – 49erFX

Ida Marie Baad, Marie Thusgaard

VM Para-atletik – 100m

Daniel Wagner Jørgensen

VM Para-atletik – 200m

Daniel Wagner Jørgensen

VM Speedway – individuelt

Nicki Pedersen

VM Para-badminton

Julie Thrane, Daniel Bethell

2

01 Nicky Pedersen 02 Anne-Marie Rindom

1

3

03 Jackie Tony Christiansen


64

Vær go’ ved dig selv IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

Morten Jørgensen, Landsholdsroer, Guldfireren

SPORT ONE 4


IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

65

IDRÆTTENS TRÆNER AKADEMI DIF OG TEAM DANMARKS ELITETRÆNERUDDANNELSE

Bliv en bedre og mere målrettet træner. Lær at optimere dine idrætsudøveres præstation og få viden om, hvordan du udvikler elite- og talentmiljøer gennem en skarpere trænerstil. Du uddannelsesforløb, der løfter dine komBlivfår enetbedre og mere målrettet træner. Lær at petencer yderligere, så du bliver i stand og til at optimere dine idrætsudøveres præstation få udvikle udøvere, dig selv, dinog klub og dit viden om,dine hvordan du udvikler elitetalentmilforbund. jøer gennem en skarpere trænerstil. Uddannelsesforløb Du får et uddannelsesforløb, der løfter dine Du starter uddannelsen d. 14. 2016iog afslutkompetencer yderligere, såmarts du bliver stand til ter i september 2017. at udvikle dine udøvere, dig selv, din klub og dit forbund. Uddannelsen er sammensat af 10 undervisningsmoduler dages varighed. Idrættensá 2-4 Træner Akademi er den højeste træneruddannelse i dansk idræt. Den tilrettelægges Praktiske oplysninger af DIF og Team Danmark i samarbejde med speTilmeldingsfrist d. 18. januar viader dit arbejder forbund. cialforbund. Uddannelsen er2016 for dig, Pris: med 35.000 talent- kr. og/eller eliteidrætsudøvere på højt nationalt eller internationalt niveau. DIF DANMARKS IDRÆ TSFORBUND IDRÆ T TENS HUS BRØNDBY STADION 20 2605 BRØNDBY

Læs mere på www.dif.dk (søg efter Idrættens Træner Akademi), hvor du også finder information om tilmeldingsprocedure. Du er også velkommen til at skrive til uddannelse@dif.dk hvis du har spørgsmål. Uddannelsesforløb Du starter uddannelsen d. 12. september 2014 og Idrættensi september Træner Akademi afslutter 2015*. er den højeste træneruddannelse i dansk idræt. Den tilrettelægges af DIF og TeamerDanmark i samarbejde med speUddannelsen sammensat af 8 undervisningscialforbund. Uddannelsen er for dig, der arbejder moduler á 3-5 dages varighed. med talent- og/eller eliteidrætsudøvere på højt nationalt eller internationalt niveau. Praktiske oplysninger Tilmeldingsfrist d. 1. august 2014 via dit forbund. Den idrætsspecifikke del af uddannelsen varePris: 30.000 kr. tages af dit forbund, og forventes afsluttet senest et år efter del. Læs mereden pågenerelle www.dif.dk (søg efter Idrættens Træner Akademi), hvor du også finder information om tilmeldingsprocedure. Du er også velkommen til at skrive til: uddannelse@dif.dk hvis du har spørgsmål. ”Det været det hele Specielt at kunne komme *Den har idrætsspecifikke delværd. af uddannelsen varehjem til sin sport og bruge den viden, som er tillært”. tages af dit forbund, og forventes afsluttet inden Citat fra tidligere ITA-deltager udgangen af 2015. På en skala fra 1-5, hvor 5 er det højeste, har ITA-holdet 2014-15 i gennemsnit scoret underviserne til 4,8.


66

IDRÆTSLIV DECEMBER 2015

IDRÆTSLIVET IFØLGE...

SCANPIX

PETER WAGNER PEDERSEN

Pione Sisto om det danske landshold, OL i Rio og Lionel Messi

PIONE SISTO Det fedeste, jeg har oplevet på fodboldbanen, er…? ”Da jeg spillede min første kamp for landsholdet inde i Parken.” At være nomineret til Årets Fodboldspiller 2015 er…? ”Er noget jeg er fantastisk glad for.” Jeg tog ikke til udlandet i sommers, fordi..? ”Jeg følte ikke, at det rigtige tilbud kom.” Da jeg blev mester med FC Midtjylland var jeg..? ”Overlykkelig.” Hvis jeg kommer til OL i Rio, så vil det være…? ”En kæmpe stor oplevelse”

Noget, de fleste ikke ved om mig, er…? ”At jeg elsker at se Fresh Prince of Bel Air på tv.” Hvis jeg kunne få et ønske opfyldt, så ville det være…? ”Hvis jeg kunne vælge på alle hylder, må det være, at jeg kommer til at vinde VM med Danmark på et tidspunkt.” Den, jeg helst vil tage en selfie med, er…? ”Helt klart Lionel Messi.” Mit største sportsidol er…? ”Det er også Lionel Messi.” At se mine forældre danse foran hele den danske presse var…? ”Jeg synes, det så flot ud.”

Hvis jeg ikke spillede fodbold, så ville jeg i stedet…? ”Så ville jeg nok studere.” Det bedste at spise på en kampdag er…? ”Jeg er mest til en god omgang pasta eller ris med kødsovs og salat.” Når jeg skal slappe af, kan jeg bedst lide at…? ”Jeg holder meget af at være sammen med min familie – også når jeg skal slappe af.” Når jeg hører musik, lytter jeg mest til…? ”Jeg hører RnB.”

FACTS: Navn: Pione Sisto Ifolo Emirmija Født: 4. februar 1995 (20 år) Højde: 1,71 meter Vægt: 64 kilo Civilstatus: Bor alene i en lejlighed i Herning Detaljen: Pione Sisto spillede i sin ungdom i den lille jyske klub Tjørring, der ligger tæt på Herning. Fra Tjørring tog han så til FC Midtjyllands akademi, hvor han spillede tre år og blev årets akademispiller i sæsonen 12/13


Team Island – en del af KulturRetur A/S Medlem af Rejsegarantifonden.

KulturRetur

ISLAND – rejs i 7- eller 8-dage

Vil du opleve det hele øen rundt? 11 dg.

Kortere ferie, alle inklusiv en tur til Vestmannaøerne. Vil du nøjes med at bruge en uges tid i Island, anbefaler vi disse ture. Her køres ikke så meget, og derfor er der mere tid til gode pauser undervejs. Du bor flere nætter på samme sted, bl.a. på en hyggelig og aktiv bondegård med de hyggeligste værter. Her får du en lokal fortælling om livet på landet, mellem aktive vulkaner og Atlanterhavet. På alle turene er der god tid i Reykjavik, og derfor mulighed for at udforske byens mange muligheder inden for historie, kunst, kultur, caféliv og shopping. Du må være klar til at løbe risikoen for at ville tilbage til Island på en længere tur.

Hvis du regner med kun at besøge Island én gang i dit liv, er denne 11-dages tur perfekt for dig. Island er 2½ gange Danmarks størrelse! Vil du altså have tid til at færdes uden for bussen, trave fine ture og have lidt ro på, så er dette den rigtige tur for dig. Du vender hjem opfyldt af med store oplevelser, og en hel del klogere på islandsk kultur, historie og dagligliv.

Dag 1: Tingvallasletten – geologisk & historisk højdepunkt

Dag 4: Europas største gletsjer. Sejltur mellem isbjerge

Dag 2: gejseren Strokkur og vandfaldet Gullfoss Dag 3: søjlebasalt, Atlanterhavet og en kold gletsjertunge Dag 4: Vestmannaøerne, søpapegøjer og resultat af vulkanudbrud Dag 5: småbyer ved havet, sight-seeing i Reykjavik Dag 6: kunst, kaffe, kulturhuset Harpa og tid til en øl Dag 7 / Dag 8: hjemrejse, Billund kl. 08.00, Kastrup kl. 13.15

Dag 1: Tingvallasletten – geologisk & historisk højdepunkt Dag 2: gejseren Strokkur og vandfaldet Gullfoss Dag 3: Vestmannaøerne og søpapegøjer Dag 5: Østlandets smukke fjorde – og et søuhyre Dag 6: Vandfaldet Dettifoss’ enorme larm. Hvalsafari Dag 7: Søen Mývatn, mylder af fugle. Djævelens køkken Dag 8: Grettir den Stærke, en stor tørvegård og gode heste Dag 9: Reykholts smukke dal og den vildeste varme kilde Dag 10: Kunst, kaffe, shopping eller Harpa.is. På egen hånd Dag 11: hjemad med hovedet og hjertet fyldt med gode minder

Fire næsten identiske ture i 2016:

Flere næsten identiske ture i 2016 fx:

27.6.-3.7. (Kastrup, 7 dg.) kr. 12.950 inkl. skatter og afgifter

8.-18.7. (Billund) kr. 19.750 inkl. skatter og afgifter

20.6.-27.6. (Billund, 8 dg.) kr. 13.950 inkl. skatter og afgifter 11.7.-18.7. (Billund, 8 dg.) kr. 13.950 inkl. skatter og afgifter 25.7.-31.7. (Kastrup, 7 dg.) kr. 12.950 inkl. skatter og afgifter Ferier med fagligt fokus – åbne for tilmelding (priser på vej): Traveture på Island (15.7.-21.7. 2016) Kunst, arkitektur og natur i Island (30.7.-6.8. 2016)

team-island.dk

27.6.-7.7. (Kastrup) kr. 19.750 inkl. skatter og afgifter 18.-28.7. (Kastrup) kr. 19.250 inkl. skatter og afgifter

Vil du hellere køre selv? Se vore forslag til kør-selv rejser på hjemmesiden. Kontakt os, hvis du har andre ønsker til dit rejseprogram.

29 62 80 77 / info@team-island.dk


Sæt medlemmerne i fokus, minimer administrationen Foreningsadministration i øjenhøjde Danmarks billigste komplette foreningsadministration med integreret hjemmeside

Priser fra 175,- /md

Mangler din forening et system til at klare f.eks. medlemsadministration, træningsplanlægning eller økonomien? www.mentoclub.com | info@mentoclub.com

Så har vi systemet til jer.