Idrætsliv nr. 3 2016

Page 1

J U N I 2 01 6 NR . 3

STORT MAGASIN OM RIO 2016

SKOLE OL Fokus på en kæmpe succes

FODBOLD ATLETIK IDRÆTSPOLITIK KRIGSVETERANER MOTORSPORT RONING


2

IDRÆTSLIV JUNI 2016

Respekt for håndværket I Bygma har vi respekt for dem, der tager deres håndværk seriøst Håndboldherrerne er en inspirationskilde for alle, der vil lave godt håndværk. De minder os nemlig om, hvor langt man kan nå, når man gør sig umage, og ikke stiller sig tilfreds med noget, der bare er ”godt nok”. Derfor har vi valgt at blive hovedsponsor for dem.

Indstillingen gør forskellen Håndboldherrerne og den dygtige håndværker minder om hinanden. De har samme indstilling til den opgave, de står overfor, og de går ikke på kompromis. De sætter en ære i at levere et godt stykke arbejde – hver gang. De vil have det bedste udstyr, og de går helt vildt op i detaljerne. For godt håndværk handler om at have styr på detaljerne.


200.000 lider af hovedpine hver dag Er du en af dem? Faktisk lider 500.000 danskere af hovedpinesmerter mindst én gang om ugen. Det gør hovedpine til en af vores mest almindelige folkesygdomme, som er skyld i utallige sygedage. Der findes mange forskellige hovedpinesygdomme, f.eks. • Migræne • Horton Hovedpine

• Spændingshovedpine • Og mange flere

Det er vigtigt, at man får stillet den rette diagnose. Som patientforening rådgiver vi om, hvordan det kan lykkes – det er nemlig ikke helt ligetil. Har du svært ved at passe dit job eller din uddannelse? Eller er din hverdag bare helt håbløs grundet hovedpinesmerter? Støt kampen mod hovedpine Giv et bidrag til hovedpineramte via MobilePay tlf. 23 24 26 43. Husk at skrive navn og adresse, hvis du melder dig ind eller støtter os via MobilePay.

Meld dig ind og få alle fordelene Vi hjælper med gratis patientrådgivning, bisidderordning i sociale sager, landsdækkende netværk af psykologer, medlemsblad, foredrag og meget mere, uanset hvilken hovedpine du har. Læs mere og bliv medlem på www.hortonforeningen.dk – det koster kun 300 kr. om året.

Danmarks patientforening for hoveDpineramte

Blekinge Boulevard 2 2630 taastrup tlf. 23 24 26 43 hortonforeningen.dk


4

IDRÆTSLIV JUNI 2016

DU DANSKE SPORTSSOMMER Det er sommer. Endelig. Og det er skønt. Ikke bare fordi sommer i Danmark nu engang rimer på alle de gode ting i livet, men bestemt også fordi sommer i Danmark er lig med idræt på alle mulige forskellige niveauer. Når jeg tænker tilbage på nogle af mine bedste sommerminder, er der ekstremt mange af dem, der på et eller andet plan har at gøre med idræt. Fodbold på vejen med vennerne til langt ud på aftenen, strandtennis eller ’bare’ tv-hygge med Tour de France, Wimbledon, OL og alle mulige andre sportsevents. Er man til strukturerede rammer i forhold til at dyrke idræt, er det også godt at vide, at landets idrætsforeninger på ingen måde holder lukket. Over hele landet og i en masse forskellige sportsgrene er der gang i sommerskolerne, hvor især de unge kan få fodbold, rugby, badminton og alt muligt anden idræt ind under huden på en lidt anderledes måde. Gad vide, hvor mange stjerne- og OL-drømme, der tændes på sommerens mange idrætsskoler?

46

Og apropos OL-drømme. Årets i særklasse største begivenhed på verdensplan, De Olympiske Lege, finder sted i Rio. Det bliver stort. Det bliver vildt. Det bliver en god sportssommer. Jacob Bech Andersen Ansvarshavende redaktør

40 IDRÆTSLIV

Idrættens Hus, 2605 Brøndby Telefon 43 26 20 29 idraetsliv@dif.dk

Magasinet udgives af DIF og udkommer seks gange om året til cirka 9.000 idrætsforeninger, 61 specialforbund, haller, klubhuse, pressen og til idrættens beslutningstagere.

Redaktion Jacob Bech Andersen (Ansvarshavende redaktør) jaa@dif.dk 43 26 20 29 Anders Friis Daugbjerg (Journalistpraktikant) afd@dif.dk 43 26 20 76

Skribenter Jonas Hjortdal, Søren Lagoni og Torben Lollike Layout Formegon ApS 1508

Abonnementer Malene V. Henriksen mvh@dif.dk 43 26 20 10 Adresseændringer for klubber meldes til de respektive forbund.

Oplag 20.000

Tryk KLS Grafisk Hus

Forside Foto: Lars Møller

Annoncer MedieTeamet dif@medieteamet.dk Tlf. 71 99 55 22


IDRÆTSLIV JUNI 2016

5

INDHOLD 30 6 LEDER 8 UPDATE 12 TIPPET: AFHOLD DEN GODE TURNERING 14 REPORTAGE: SKOLE-OL 20 NYE UDGIVELSER

14

22 DIF’S NYE NÆSTFORMAND 24 SPORT I PIX 26 FØR EVENTEN: CHGP 28 NYHED: WOMEN DELIEVER 30 REPORTAGE: DEBUT PÅ ØRETÆVERNES HOLDEPLADS 36 HOLDNINGEN: IDRÆTTENS DIGITALE UDFORDRINGER 38 VERDEN RUNDT 40 REPORTAGE: GORUN 44 MEDALJER 46 IDRÆTSLIVET IFØLGE… JULIANE ELANDER

24


6

IDRÆTSLIV JUNI 2016

DIF MENER

Niels Nygaard Formand, Danmarks Idrætsforbund

REJSEN TIL RIO BEGYNDER I FORENINGSLIVET

F

redag den 5. august 2016 står som en helt særlig dag i min kalender. Her vil det danske OL-hold sammen med tusinder af andre spændte og håbefulde atleter træde ind på Maracaña Stadion i Rio de Janeiro. Alt sammen foran titusindvis af tilskuere på stadion og op mod en milliard tv-seere verden over, der har ventet fire år på at se verdens bedste udøvere på tværs af 28 discipliner samlet på ét sted for at kæmpe om den ultimative hæder. De Olympiske Lege omfatter alt det, der er unikt for idrætten. For de mange udøvere er det kulminationen på fire års hårdt og målrettet arbejde mod at toppe i de to uger, legene varer. Og selvom der er sket meget, siden Pierre de Coubertin lagde kimen til de moderne olympiske lege i slutningen af 1800-tallet, så lever den helt specielle olympiske ånd fortsat. Vi er stolte af det danske hold, vi sender af sted i år. Det er derfor, vi har sat et ambitiøst mål om at tage mindst ti medaljer hjem fra Rio. Lykkes det, vil det være det største antal siden 1948.

Rejsen mod eliten og det store olympiske eventyr begynder med det første skridt i den lokale forening. Kimen til medaljerne lægges hver dag i DIF’s 9.000 foreninger, hvor 345.000 frivillige trænere og ledere sørger for de bedste rammer for i alt 1,9 millioner medlemmer. I DIF tager vi idrætten seriøst. Der skal være kvalitet på alle stadier. Fra landsbyen til landsholdet. Fra Ry til Rio. Derfor er udvikling af den danske eliteidræt i tæt samarbejde med Team Danmark et af pejlemærkerne i vores politiske program frem mod 2020. Målet er at skabe sammenhæng i udviklingen og de bedste vilkår fra start. Vi skal have hele billedet med, hvis vi fortsat skal kunne glæde os til at følge de danske atleter levere topresultater ved OL og andre internationale stævner. Uden et sammenhængende og mangfoldigt foreningsliv kunne vi ikke levere på et niveau, der rækker langt ud over, hvad vores beskedne størrelse berettiger. Det er også en del af fortællingen, når vi forhåbentlig til sommer kan glæde os over endnu et succesfuldt dansk OL.

OL i Rio venter lige om hjørnet og bliver garanteret lige så stort og spektakulært som her i London 2012. Foto: Lars Møller


www.stadium-equipment.com

Vind på alle tænkelige måder – Multibaner skaber sjove boldspilsmuligheder

ek sk lusivt dansk design i

Komposit nyt program

2016


8

IDRÆTSLIV JUNI 2016

UPDATE

SPORTSSKOLER RULLER HENOVER SOMMEREN

Knap har klokken ringet til sommerferie på landets skoler, før børnene vælter ind til en anden type skole. Igen i år er der en bred vifte af idrætter, som holder sommerskoler for ungdommen. Hos håndbold har de i år et tema, der hedder ’tons og teknik’. De 7-12-årige vandhunde kan komme på AquaCamp i landets svømmeklubber. Og for de smidige gymnaster er der både GymSkole og GymCamp. DBU topper listen med flest udbudte sommerskoler. I år er der ikke færre end 261 fodboldskoler rundt om i hele landet fra uge 26 til uge 31. Så lige meget, om man er til bold, vand, trampolin eller noget helt fjerde, kan man med garanti finde en sommerskole, der kan få et smil frem på læberne.


IDRÆTSLIV JUNI 2016

STOR TILFREDSHED MED OLIVER KFUM’s Idrætsforbund har siden 2011 haft stor succes med projektet ’Rend og hop med Oliver’. Egernet Oliver har været blikfang for motorikkonceptet, der er målrettet børn i alderen tre til seks år. Sidste år fik han så en lillesøster, Ida, som introducerede lege og motoriske øvelser for børn under tre år. I midten af 2015 var der premiere på en app med både lege og øvelser til den yngste målgruppe. Den

gratis Ida-app kan bruges af både fagpersonale og forældre. En ny spørgeskemaundersøgelse blandt brugerne af konceptet viser, at Oliver aldrig har været mere populær. Over halvdelen af alle institutioner og dagplejere, der svarede på undersøgelsen, var enten ’ekstremt tilfredse’ eller ’meget tilfredse’ med koncepterne. Der var kommet svar ind fra 51 af landets 98 kommuner.

FORENINGER ER FESTIVALKLAR Mange foreninger tjener en rigtig god skilling ved at give en hånd med på festivalerne, og i langt de fleste tilfælde fungerer samarbejdet mellem forening og festival upåklageligt. Der er dog enkelte faldgrupper, man skal være opmærksom på, vurderer DIF-jurist Jan Larsen. ”Vi ser af og til eksempler på, at foreninger nærmest tager det for en selvfølge, at de kommer til at tjene mange penge ved

at hjælpe til på festivaler og lignende. Men man skal nok være lidt varsom med ligefrem at budgettere med, at man tjener kassen på en festival – især hvis aftalen går på, at man får en del af det samlede overskud. Det kan jo være, at dårligt vejr, faldende tilskuerindtægter eller andet resulterer i, at overskuddet, der skal deles ud til foreningerne, er meget lille – eller i værste fald ikke eksisterende,” lyder det fra Jan Larsen.

9


10

IDRÆTSLIV JUNI 2016

UPDATE GOLF FÅR FLERE MEDLEMMER Trods dårligt vejr på Golfens Dag den 16. april var der stor tilslutning, da mere end 160 golfklubber åbnede deres døre for potentielle nye medlemmer. Af de omkring 6.000 deltagere, som dukkede op og viste interesse for sporten og muligheden for at blive medlem af en forening, gav de mange besøg mere end 2.500 nye medlemsskaber. Det viser en undersøgelse, som Dansk Golf Union har foretaget.

FLERE ÆLDRE LØFTER FRIVILLIGE POSTER

KOMMUNER MED LYST TIL FACILITETSPLANER SØGES

De frivillige bliver ældre og ældre. I en ny undersøgelse, som Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på SDU har gennemført, er det blevet påvist at foreningsidrættens frivillige bliver ældre. Andelen af frivillige trænere på 60 år eller mere er femdoblet fra fire procent i 2004 til næsten tyve procent i 2015. Også på ledersiden er andelen af +60’ere tredoblet fra ni til 26 procent. Udviklingen er sket på bekostning af en tilbagegang i andelen af frivillige i den yngre aldersgruppe 20-39 år.

Der er udsigt til mere idræt for de samme penge, hvis man i kommunerne udnytter de eksisterende faciliteter lidt smartere. I øjeblikket er det kun få kommuner som laver en egentlig strategi eller politik for deres haller, gymnastiksale, fodboldbaner, løbestier og udendørs motionsredskaber. Men det vil DIF gerne lave om på. Derfor søger DIF i øjeblikket efter kommuner, der vil være med til at udvikle og afprøve forskellige processer i arbejdet med at fastlægge en politik eller strategi på facilitetsområdet. De udvalgte kommuner vil få tilbudt gratis konsulentbistand fra DIF. Interesserede kommuner kan kontakte politisk konsulent Casper Lindemann på cli@dif.dk

MERE IDRÆT FOR PENGENE ”Den største reform af dansk idræt i nyere tid”. Så store ord brugte DIF’s formand, Niels Nygaard, da han lørdag 30 april præsenterede DIF’s repræsentantskab for forslaget om en ny økonomisk støttestruktur. Et forslag som kort efter blev vedtaget efter afstemning med stort flertal. ”Den nye økonomiske struktur er historisk, fordi den laver grundlæggende om på vores økonomi og den måde, vi arbejder med idræt på. Og det er nødvendigt. Vi skal være bedre til at udvikle og målrette vores idrætstilbud til danskernes forskelligartede behov”, forklarer Niels Nygaard. Forslaget, der hedder ’Mere idræt for pengene’, skal sikre, at pengene fremover bruges til idræt frem for bureaukrati og administration. Men fremfor alt skal den nye støttestruktur sikre, at støttemidlerne fra DIF bruges mere målrettet på idræt, der giver mening i hvert forbund.


IDRÆTSLIV MA J 2016

HUSK RESPEKTEN En ny undersøgelse fra DBU foretaget blandt mere end 2000 spillere, trænere, dommere og andre frivillige viser, at grimme tilråb fra blandt andet forældre er ’normalt’ i dansk børnefodbold. Det får nu DBU til at handle. Den nye kampagne ’Husk Respekten – også Udenfor Banen’, har til formål at skabe mere respekt og bedre opførsel i dansk fodbold. Kampagnen blev blandt andet lanceret med en film, hvor den tidligere landsholdsspiller og assisterende landstræner, Martin Jørgensen, får skæld ud af et 10-årigt barn i samme tone, som flere børn desværre oplever fra forældre. Se filmen på: https://www.youtube.com/watch?v=s7hQDw_1mmU

11

SPORTSSNAK Sagt og hørt siden sidst

”Jeg kom som en konge, jeg gik som en legende.” Zlatan Ibrahimovic, da han forlod PSG. ”Fem ud af syv. Det er helt sindssygt.” Ishockeyekspert Olaf Eller udtrykker begejstring over ishockeylandsholdets succes i gruppespillet ved VM. ”Blodtrykket Jim. Blodtrykket.” Badmintonkommentator Dennis Bostrup til sin medkommentator Jim Laugesen under finalen ved Thomas Cup i badminton. “WORLDFUCKIN CHAMPIONS!” Jan Ø. Jørgensen viser på Twitter sin begejstring for det netop vundne VM i badminton. ”Så bestiller vi en kæmpe portion, hvor man tænker, at det kan godt være både frokost og aftensmad. Hun siger ikke noget i ti minutter. Så spiser og spiser hun. Lige pludselig siger hun noget igen, og så er tallerkenen helt slikket for sovs.” Sejleren Katja Salskov-Iversen om makkeren Jena Mai Hansens appetit. ”Der skal bare den helt rigtige træning til, og så skal vi ramme den lige i røven, hver gang vi skal ro.” Emma Aastrand Jørgensens OL-forberedelser lægger sig tæt op ad John Faxe Jensens EM 92-taktik.

SMÅ BØRN STORE MUSKLER

Det er ikke kun Skole OL, som har været på idrætsprogrammet for danske skole­ elever i 2016. Også ’Danmarks Stærkeste Klasse’ har fundet sted, hvor klasser skulle dyste mod hinanden for at se, hvem der kunne ro fire kilometer hurtigst. Sorø Hallen dannede rammerne om landsfinalen i ”Danmarks Stærkeste Klasse,” hvor 350 elever fra 6.-7. klasse dystede om at ro fire kilometer hurtigst. Finalisterne kom fra hele landet, og stemningen var helt i top i de timer, finalen stod på. Danmarks stærkeste 6. klasse blev Hvidebækskolen nær Kalundborg, mens Ulkebøl Skole fra Sønderborg blev Danmarks stærkeste 7.klasse.

“Vi har snart en ny Hans Majestæt” Badmintonkommentator Dennis Bostrup mener, at Hans-Kristian Vittinghus fortjener en ny titel efter fantastisk spil under VM i badminton. “God came for his champion. So long great one.” Mike Tysons afsked til Mohammed Ali på Twitter.


12

IDRÆTSLIV JUNI 2016

TIPPET

JAN SOMMER

ANDERS FRIIS DAUGBJERG

Udfordringer som mad, logi, og puljefordeling er bare nogle af de opgaver, man står overfor som forening, hvis man vil afholde en stor turnering.

AFHOLD DEN GODE TURNERING

I

sommerperioden er det højsæson for endags- og weekendsturneringer. Børn- og ungdomshold kører Danmarks veje tynde i håb om at vinde medaljer med hjem til klubben. Men bag enhver festlig turnering ligger et stykke arbejde for klubberne, som kan virke uoverskueligt. Arbejdet op mod en sådan turnering er nemlig langt mere end at sende holdkort ud med spilleres navne og printe en kørevejledning fra internettet. Ifølge ungdomstræner René Frost i Lyseng IF, som har en Danmarks største ungdomsafdelinger, kræver afholdelse af en god og succesrig turnering, at man begynder sine forberedelser i god tid. Og et godt sammenspil mellem både forening, forældre og klubber i mellem er en nødvendighed. ”Forberedelse, planlægning og afvikling er de tre nøgleord. Det er de bedste råd, jeg har. God forberedelse er simpelthen nøglen. Det gælder blandt andet om at være ude med information i god tid. Det kan ske via e-mail. Sørg for at skriv alt med relevans ned: Mødetid, spilletidspunkter, rutevejledning og mere,” siger René Frost og fortsætter. ”På den måde har man allerede en skabelon for turneringen, og så står man selv med en mindre arbejdsbyrde på dagen.” Også i DIF understreger man vigtigheden af kommunikationen i klubben.

”Om vi snakker badmintonklubben, fodboldklubben eller volleyballklubben så er den interne klubafholders kommunikation vigtig. Det er lige fra cafeteriet, som skal stå for maden til de frivillige, som skal afmærke baner og notere resultater. På den måde undgår man misforståelser,” siger konsulent i DIF, Helle Carlsen.

Husk sjælen Ifølge René Frost er det også vigtigt at udnytte de muligheder man har omkring sig. Det behøves ikke at gøres mere kompliceret, end det er. ”Jeg synes ikke, man skal fokusere på at lave Danmarks bedste turnering. Skab en turnering, hvor man gør det enkelt og udnytter de muligheder, man har i klubben. Det er de små lette ting, som kan gøre turneringen god. Selvom de praktiske opgaver kommer i første række og er essentielle for at afvikle en god turnering, mener René Frost, at den vigtigste faktor til at skabe en god turnering er noget helt andet. ”Sjæl er dog det vigtigste. Der skal skabes en atmosfære, hvor klubber, spillere og forældre har lyst til at være og komme igen. Det har jeg altid fokus på i de turneringer, jeg har været en del af. Både som afholder og som deltager,” afslutter René Frost.

Tip 1: Kommunikation Sørg for, at din klubs interne kommunikation sidder lige i skabet. Hvis ikke I i klubben er enige om, hvad, hvor og hvornår, så ved de klubber, som gæster jer det heller ikke.

Tip 2: Forberedelse Det store arbejde ligger i forberedelsen. Vær ude i god tid og hav styr på turneringen, så arbejdsbelastningen er mindre under selve turneringen.

Tip 3. Udnyt muligheder Frivillige i form af forældre er uvurderlige. Det kan være til at skære frugt, hjælpe med at vaske tøj, eller afmærke baner med numre, så holdene kan se, hvor de skal spille.

Det kræver god forberedelse at arrangere den perfekte turnering


IDRÆTSLIV JUNI 2016

SVEDLUGT HAR IKKE EN CHANCE!

Brenntag Nordic A/S præsenterer Rodalon SPORTVASK

13


14

IDRÆTSLIV JUNI 2016

SKOLE OL

ANDERS FRIIS DAUGBJERG

Skole OL er med over 30.000 deltagende elever landet over større end nogensinde før og fortsætter udviklingen, når man fra 2017 flytter finalestævnet fra København til Aarhus.

SKOLE OL HAR VOKSEVÆRK


IDRÆTSLIV JUNI 2016

15


16

IDRÆTSLIV JUNI 2016

S

olen skinner fra en skyfri himmel på Maribo Atletikstadion. Det er torsdag morgen, og der skal afholdes Skole OL på Lolland. Den friske duft af græs giver signal til, at sommeren nærmer sig med hastige skridt. Flere hundrede børn i alderen 12-14 år er samlet på løbebanen, som omkranser græsarealet, hvor der også er linet op til boldkast. På midten af græsplænen står fem flag og blafrer i den lune morgenvind. På det midterste flag står ’DIF’ nærmest indrammet af de karakteristiske OL-ringe. Sammen med de mange grinende børn står frivillige officials med startpistol i den ene ende og med stopur i den anden ende af 60 meter-banen, så de unge elevers tid kan blive taget, når de skal forsøge at gøre deres skoler stolte. Ungdoms- og skoleidrætten viser sig på denne solrige morgen fra sin bedste side, og det er noget, man i den lokale forening, IK Olympia, som i dag er ansvarlig for Skole OL kvalifikationsstævnets afvikling, er glade for. ”Det er fantastisk at se eleverne gå op i det på den måde, som de gør. Det er en nydelse at se dem konkurrere med højt humør, og samtidig se, at de kæmper for deres skole,” siger Mona Carlsen, som er stævneansvarlig i Maribo.

Kæmper for skolen Blandt de unge deltagere står 14-årige Joachim San Green for enden af den lange tilløbsbane til længdespring. Han står i den klassiske udgangsstilling til længdespring coachet af en lærer, der står ved siden af ham. Han tager en dyb indånding og sætter i fuld sprint ned mod afsætslinjen. Da han sætter af, kaster han både ben og arme frem, mens sandet kastes op til begge sider, da han lander i sandgraven. Han rejser sig med næven knyttet, mens han får rosende ord fra både frivillige, klassekammerater og lærere, da han går tilbage mod sin klasse.

Kronprins Frederik var et naturligt samlingspunkt ved stævnet i Maribo.


17

IDRÆTSLIV JUNI 2016

Selv synes Joachim San Green, at det er vigtigt at vise sig fra sin bedste side, når man konkurrer i skolens navn. ”Jeg synes, det her er rigtig fedt. Jeg går selv til dans, og derfor tror jeg, at jeg har en fordel, da jeg kan springe højt. Jeg vil jo gerne gøre en forskel, fordi det er min skole, jeg repræsenterer.” Selvom Joachim San Green selv er glad for at konkurrere og går efter at vinde, husker han, at det sociale element også er ligeså vigtigt. ”Vi vandt her sidste år, så det kunne være fedt at gøre igen i år. Men det fedeste er, at jeg kan konkurrere mod de andre skoler sammen med mine venner. Det er vigtigt for humøret.” Joachim San Green lunter derefter tilbage til køen, men ikke før han får noteret sit springs længde af en official.

Frivillighed essentiel Til dagens Skole OL-event er der kommet omkring 300 børn fra forskellige skoler på Lolland. De konkurrerer i atletikgrene som 60 meter løb, 80 meter hækkeløb, længdespring med mere. Til at holde styr på både afvikling af heats, opmåling af springenes længde og meget mere er cirka 25 frivillige fra forskellige lokale foreninger mødt op på Maribo atletikstadion for at give en hjæl-

bruge noget energi. Så det er noget, jeg gerne vil bruge tid på,” siger frivillig Henning Jensen. Stævneansvarlig Mona Carlsen fra IK Olympia påpeger også vigtigheden af de frivilliges indsats, samtidig med at hun roser kommunen for at støtte op om projektet. ”De frivillige gør det muligt at afvikle

Eleverne konkurrede på flere forskellige løbedistancer.

Der er beviser for, at sporten kan bidrage til at forbedre pigers og kvinders sundhed, trivsel og fremme selvværdet”

FINALESTÆVNET Alle klasserne kæmper om en plads ved det nationale Skole OL finalestævne i København. Mere end 7200 elever deltager ved Skole OL finalestævnet på Østerbro stadion. Her mødes de kvalificerede skoler, og der afholdes åbningsceremoni, hvor eleverne både skal gå indmarch og tænde ’OL-ilden’, inden konkurrencerne går i gang – præcis som til det rigtige OL. Yderligere information omkring Skole OL kan findes på www.skoleol.dk

Lydia Nsekera , IOC’s formand for Women in Sport Commission

pende hånd. ”Det er et dejligt projekt, og det er skønt at se de mange unge mennesker

Skole OL. Det er en stor event, som kræver meget planlægning før eventen, samtidig med at det kræver et stort stykke arbejde

Det lokale Skole OL blev åbnet i god stil med åbningstaler.


18

IDRÆTSLIV JUNI 2016

både organisatorisk og praktisk på selve dagen. Derudover synes jeg også, det er fantastisk, at kommunen har købt mig fri i en hel uge for at kunne arbejde med Skole OL.”

Udvider og flytter Siden Skole OL for første gang forlod startblokken i 2009 har det kun vokset sig større og større. Over 30.000 elever konkurerer landet over til de lokale Skole OL-kvalifikationsstævner om at komme til den store finale, som til og med 2016 afholdes i København. Hos Dansk Atletik Forbund glæder man sig over populariteten og Skole OL’s fortsatte udvikling. ”Skole OL har vokset sig stort og fortsætter i samme retning. Det er både rigtig

Kronprins Frederik tog sig god tid til at tale med de fremmødte børn.

positivt, at atletik som sport bliver vist frem fra sin bedste side med den alsidighed, som sporten repræsenterer, men også i forhold til den nye skolereform, hvor eleverne skal bevæge sig mindst 45 minutter dagligt,” siger Signe Hedemann Mikkelsen, projektleder for Skole OL hos DAF. Fra 2017 flytter Skole OL finalestævnet fra København til Aarhus, og det er blandt andet med hjælp fra Aarhus Kommune, som støtter projektet med tre millioner kroner årligt frem til og med 2019. Det store projekt vækker glæde i Danmarks Idrætsforbund. ”Vi er meget glade for, at Aarhus Kommune ønsker at støtte Skole OL med tre millioner kroner per år fra 2017. Det giver

os mulighed for at udvikle og udvide konceptet, så endnu flere skoleelever kan prøve kræfter med OL i børnehøjde,” siger direktør i DIF, Morten Mølholm.

Kongelig opbakning På denne store dag i Maribo var det ikke kun elever, lærere og frivillige, som dukkede op. Også kronprins Frederik mødte op i Maribo for at vise sin støtte til projektet. Han satte Skole OL’et i gang med en velkomsttale, som understregede vigtigheden af konkurrence og sammenhold. ”Det er en dag, hvor I skal have det sjovt og vise, hvad I kan. I skal bevæge jer og konkurrere. Yd det bedste, I kan, i de sekunder eller minutter, hvor I enten skal løbe, kaste eller springe. Samtidig er det også vigtigt, at I hjælper hinanden, og støtter jeres klassekammerater i konkurrencerne. Det skal være en sjov dag i idrættens tegn,” sagde kronprins Frederik. I Maribo oser man af glæde og stolthed over at få kongeligt besøg. ”Jeg synes, at det er fantastisk, at han kommer her. Det giver både eleverne, de frivillige og hele eventen et stort løft, at han viser sin støtte og vil komme helt til Maribo,” siger Mona Carlsen.


NÅR TEORIEN MØDER VIRKELIGHEDEN OPSTÅR DER ... 19

IDRÆTSLIV JUNI 2016

”UCN Sport Management - en solid uddannelse, der i høj grad kan bidrage til at løfte kompetenceniveauet i idrættens mangfoldige verden. En væsentlig spiller på banen, når samspillet mellem teoretisk viden og praksis skal forenes.”

Torben Bundgaard Chefkonsulent Danmarks Idrætsforbund

SAMARBEJDE

Ring til Kenneth Cortsen, UCN Sport Management, på tlf. 7269 1386 og få en snak om samarbejdsmuligheder.

UCN Link

Kenneth Cortsen

Du kan få studerende til at arbejde med en problemstilling, som er forretningsmæssig interessant for dig og din organisation. Du opslår din opgave på UCN Link, hvor den præsenteres for studerende og undervisere. Gå ind på www.ucn.dk/link og indtast dine informationer så er du godt på vej til et spændende samarbejde. UCN Link er et nyt, digitalt bindeled mellem UCN og virkeligheden.


20

IDRÆTSLIV JUNI 2016

UDGIVELSER Nye bøger og apps med afsæt i idrætten.

LÆS, KLIK OG HØR … ALPE D’HUEZ I cykelsporten er der mange legendariske løb og stigninger. Og enhver, som kender til cykelsporten, kender også til det frygtindgydende bjerg Alpe d’Huez. 21 hårnålesving, som peger i én retning; mod himlen. Vinder man en etape på dette bjerg, vil man for altid være skrevet ind i historiebøgerne. I denne bog beskriver den erfarne cykelsportsjournalist Peter Cossins både triumferne, passionen

og fortvivlelsen bag de dramatiske løb på både godt og ondt, som har udspillet sig på dette episke bjerg. Bogen går i dybden med historien, menneskerne og maskinerne, som alle sammen har prøvet at nå toppen.

MIKKEL OG JONAS GÅR TIL JIU-JITSU

OP PÅ JERNHESTEN

STRAFFE

Kan din mobiltelefon få dig til at vælge cyklen frem for bilen til og fra arbejde? Det er håbet for partnerskabet bag den ny app ’Ta’ Cyklen’, der skal få danskerne til at cykle mere i hverdagen. I app’en giver en digital coach gode råd til påklædning og rute og opmuntrer dig til at komme op på cyklen – også når den danske sommer viser sig fra sin mest ubarmhjertige side. Målet er 50 millioner ekstra cykelture om året, og det er særligt de korte ture under 5 kilometer, der skal rykke i regnskabet.

Dommeren peger på pletten og fløjter. Der er straffe. Tiden står stille, og der bliver helt stille på stadion. Foran 80.000 mennesker lægger du bolden på 11-meter pletten, og mens en milliard seere verden rundt ser med, skal du prøve at passere målmanden, som i dette øjeblik ser større ud, end det mål han står i. Scorer du? Bogen Straffe!, skrevet af Henrik Busborg, gennemgår historien om straffesparkets indførelse, myterne, legenderne samt de største helte og skurke, som har taget ansvaret på sig og prøvet at score det afgørende mål.

Bogen skrevet af forfatter og jiu-jitsu træner Jimmy T. Knudsen, er et godt første skridt til at kigge nærmere på en sport, som man normalt kun hører om, når en slægtning fortæller om den til familiefrokosterne. Kampsport er meget mere end sparketeknikker og fysisk træning, og det beskriver denne børnebog på en måde, så også små børn kan følge med. Bogen beskriver, hvordan børn i 10-års alderen sagtens kan have det sjovt med jiu-jitsu. Der bliver beskrevet, hvordan en træning både kan involvere stikbold og leg, mens man også kan koncentrere sig om den sport, man har en nysgerrighed for. Alle nybegyndere starter et sted, og denne bog beskriver, hvordan man som barn kan hygge sig med en ny nichesport.

Alpe d’Huez er skrevet af Peter Cossins og er udgivet af Turbine. Vejledende pris er 249,95 kr.

Ta’ Cyklen Danmark er et partnerskab mellem blandt andre Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen. Hent app’en i App Store eller Google Play.

Straffe er udgivet af forlaget Turbine og har en vejledende pris på 249,50 kr.


Back on Track er navnet på vores unikke tekstilprodukter. De er lavet af WelltexTM. Når WelltexTM opvarmes af kropsvarmen, reflekterer det en langbølget varmestråling, der effektivt stimulerer blodcirkulationen i vævet. Back on Track kan bruges til at opvarme musklerne inden træning. Find nærmeste forhandler på www.backontrack.com/dk

Back on Track ApS · Ærøvej 21 · 8800 Viborg · Tlf: +45 (0) 51 35 22 60 danmark@backontrack.com · www.backontrack.com/dk · Mød os på


22

IDRÆTSLIV JUNI 2016

ÅRSMØDE

L ARS MØLLER

TORBEN LOLLIKE OG JACOB BECH ANDERSEN

Det siddende bestyrelsesmedlem Thomas Bach og sejlunionens formand Hans Natorp er blevet valgt som næstformænd i DIF. Mød dem her.

TO NYE NÆSTFORMÆND I DIF

C

er skulle kampvalg til, da DIF’s repræsentantskab 30. april 2016 fandt to nye næstformænd. Afstemningen gav valg til det siddende bestyrelsesmedlem Thomas Bach og sejlunionens formand Hans Natorp, der ikke har siddet i DIF’s bestyrelse før. Også tre bestyrelsesposter var der valg til. Efter afstemning blev Bent Clausen og Niels-Christian Levin Hansen genvalgt og formand for KFUM’s Idrætsforbund, Frans Hjorth Hammer, nyvalgt. Samlet set er det ’kun’ den tidligere næstformand Preben Staun, der træder ud af DIF’s bestyrelse. Han ønskede ikke genvalg til den næstformandspost, som han blev valgt til i 2007.


IDRÆTSLIV JUNI 2016

”FLERE SKAL DYRKE IDRÆT” Thomas Bach , ny næstformand i DIF Hvad er det vigtigste, Idrætslivs læsere skal vide om dig? ”De skal vide, at jeg i den her sammenhæng er en erfaren idrætspolitiker såvel lokalt som nationalt. Og så vil jeg sige, at jeg er en person, som altid bliver imponeret og begejstret over det engagement, jeg møder i idrætten. Det liv, der er i øjnene hos dem, der går op i deres idræt, uanset om vi taler faldskærm, bordtennis eller håndbold, er enormt energigivende. Hvad glæder du dig mest til at bidrage med som næstformand? ”Jeg ser frem til at bidrage med den energi og de kompetencer, jeg nu engang har. Jeg ser frem til at være med til at løfte det samlede antal af danskere, der er aktive i idrætten, og jeg glæder mig til at udvikle og fastholde vores resultater inden for talent- og elitearbejdet. Og så

ser jeg frem til at være med til at skabe de bedst mulige rammer for idrætten på alle niveauer.”

Hvor ser du dansk idræts største udfordring lige nu? ”Vi har nogle store udfordringer i forhold til at nå de grupper af borgere, som ikke er idrætsaktive. Hvordan skaber vi nye og bedre løsninger, så vi får flere mennesker til at dyrke idræt? Derudover står vi over for en potentiel undergravning af idrættens legitimitet i forhold til blandt andet matchfixing og doping. Det er nogle udfordringer, som vi er nødt til at angribe.”

de gør det vanvittigt godt. Derudover skal foreningerne hele tiden udvikle deres kernevirksomhed. Man skal arbejde med kvalitet i tilbuddene, og for nogle foreningers vedkommende er det også vigtigt at orientere sig ud mod nogle af de nye grupper mennesker, som vi skal have ind i idrætten.”

Hvad er foreningernes rolle i den kommende udvikling af dansk idræt? ”Foreningerne skal først og fremmest skyde brystet frem og være stolte, fordi

”VI SKAL RYKKE HURTIGERE” Hans Natorp, ny næstformand i DIF Hvad er det vigtigste, Idrætslivs læsere skal vide om dig? ”Det er, at jeg ser samspillet mellem vores mange konkurrenceaspekter i drætten og hele breddedelen som to fuldstændigt afhængige faktorer. Jeg har aldrig forstået diskussionen om, hvornår man er elite, og hvornår man er bredde. Det hele hænger sammen. Konkurrenceelementet i idrætten handler om hele tiden at forbedre sig, og det kan man gøre på alle parametre – også motionsdelen. Det skal være ok at være ambitiøs.” Hvad glæder du dig mest til at bidrage med som næstformand? ”Det mandat, jeg er blevet valgt ind på, tror jeg, har meget at gøre med min løbende dialog med mine forbundskollegaer. Jeg glæder mig meget til at fortsætte denne dialog og være med til at skabe det gode fællesskab i DIF og specialforbundene. Det er vigtigt hele tiden at holde dialogen i gang og løbende diskutere, om vi kan gøre tingene på en anden måde end den nuværende. ”

Hvor ser du dansk idræts største udfordring lige nu? ”Jeg synes, vi har en kæmpe opgave med at få skabt den rette forbindelse mellem vores foreningsrødder og den hastighed, som samfundet udvikler sig med. Der ligger nogle udfordringer i, at vores beslutningsproces i idrættens verden ikke er speciel hurtig, men det samfund, vi bevæger os i, er meget hurtigt. Hvordan løser vi den problemstilling? Hvordan får vi skabt en ledelseskultur, som gør, at vi er forankret ud i vores rødder, men stadig gør, at vi kan agere hurtigt. Hvis vi ikke i idrætten bliver bedre til at rykke hurtigt, så mister vi relevans.”

Hvad er foreningernes rolle i den kommende udvikling af dansk idræt? ”Det er i foreningerne, at kulturen bliver båret, og det er der, de sociale relationer eksisterer. Vi har brug for steder, hvor man har sine egne kulturelle særegenheder, som man bruger til at udvikle idrætten. Foreningerne har en opgave med at motivere de frivillige og gøre deres arbejde relevant. Hvis de kan det, får de skabt den rette motivation.”

23


24

IDRÆTSLIV JUNI 2016

SPORT I PIX

BRIAN MOURIDSEN

JACOB BECH ANDERSEN

DIF Soldaterprojekt har været en stor succes og været med til at løfte flere fysisk skadede krigsveteraner videre til et bedre liv. Idrætslivs fotograf var med til den ugentlige idrætstræning i København, da en gruppe politikere besøgte soldaterne, inden projektet går ind i en ny fase.

SOLDATERPROJEKT MED FOKUS PÅ FREMTIDEN H

vis man på et tidspunkt skulle være i tvivl om, at idræt er fantastisk, bør man stikke hovedet forbi Svanemøllens Kaserne en aften, hvor en gruppe tidligere udsendte soldater dyrker idræt under DIF Soldaterprojekt. Der bliver hamret igennem på den positive måde i et boldspil på rullebræt, som soldaterne selv har opfundet i samarbejde med deres koordinator Rune Oland Larsen. Og først og fremmest bliver der grint, råbt og levet.

Tania Kehlet og Emanuel Valeri stod skarpt, da de blev nr. 2 ved EM i standarddanse.

Alle soldaterne denne aften melder om, at deres liv er blevet forbedret som følge af den strukturerede idrætsdeltagelse, som DIF Soldaterprojekt har tilbud dem. Derfor satser DIF nu også på at udvide projektet, således at også mentalt og psykisk ramte soldater får mulighed for at blive indlemmet i idrætten. Idrætsliv følger op på det initiativ i de kommende numre af magasinet i efteråret.


IDRÆTSLIV JUNI 2016

25


26

IDRÆTSLIV JUNI 2016

FØR EVENTEN... Når koblingen slippes, og motorerne brøler ved Copenhagen Historic Grand Prix i København den 30. og 31. juli, er det frivillige ved løbet, som hjælper eventen til at køre for fulde omdrejninger.

FRIVILLIGHED FÅR HJULENE TIL AT DREJE RUNDT

C

openhagen Historic Grand Prix (CHGP) har igennem mange år været et flagskib for dansk motorsport. Til eventen hyldes både nationale og internationale kørere, mens der også vil være racerløb på gadebanen. Igennem de seneste år har eventen kun vokset sig større og kulminerede i 2015 med et rekordhøjt tilskuertal på hele 33.500 mennesker og mere end 500 frivillige. Selvom de store tal ville gøre de fleste tilfredse, er man både hos CHGP og Dansk Automobil Sports Union (DASU) altid klar til at tvinge pedalen mod måtten. ”Man forsøger altid at lægge på, og det gør vi også. Igennem de seneste år, hvor racet har været kørt i Bellahøj, har vi draget os erfaringer, som er vigtige for, hvordan man kan gøre tingene bedre fra år til år. Nu har vi fundet en rigtig god grundplan, som blandt andet kommer på baggrund af de frivilliges input. Dem er vi altid mere end parate til at lytte til. Vi vil altid gøre tingene bedre, og vi ønsker selvfølgelig at vise sporten fra sin bedste side,” siger Thomas Wulff, PR chef for CHGP.

Uvurderlig hjælp Til CHGP er der to slags frivillige, hvor den ene gruppe frivillige er stillet til rådighed gennem DIF’s specialforbund DASU. Disse frivillige kommer fra hele Danmark for at støtte op om projektet og er autoriserede officials de under DASU, så man er godkendt til at kunne stå ved de mange

flagposter under eventen. Hos DASU er man imponeret og utrolig glad for de frivilliges opbakning. ”Det er helt unikt med de frivillige, som hjælper til ved eventen. Det er fantastisk, at man bruger weekend efter weekend på at hjælpe med utrolig mange opgaver, som der er i forbindelse med et event af denne størrelse,” siger Ture Hansen, generalsekretær hos DASU. Udover de frivillige, som har en grunduddannelse under DASU, er der også mere end 500 frivillige, som ikke er medlem af en forening, som tilmelder sig gennem CHGP’s hjemmeside og er med til at samle skrald, bygge gangbroer over banen og meget mere. ”Det er utroligt, synes jeg. Vi er jo et forholdsvist lille forbund med 8000 medlemmer. Så at folk uden for en forening også deltager, synes jeg, er unikt. De frivilliges hjælp er uvurderlig i denne sammenhæng. Eventet ville ikke kunne holdes uden,” siger Ture Hansen.

SCANPIX

ANDERS FRIIS DAUGBJERG

IDRÆTSKALENDEREN JUNI 30. juni: Svømning DM langbane i Herning

JULI 2-3.juli BMX DM i Varde 28. juli- 7. august Håndbold U20 EM i Kolding 30-31. juli Racerløb Copenhagen Historic Grand Prix i Bellahøj

AUGUST 16-18. august Løb DHL-stafet i Århus og Odense 16-18. august Bueskydning DM i Aalborg

SEPTEMBER 4. september Triatlon DM finalestævne i Værløse/Farum

Bellahøj i København danner ramme om Copenhagen Historic Grand Prix.


TIL VIRKSOMHEDER

27

IDRÆTSLIV JUNI 2016

Tilbuddene gælder til den 30. juni Kontorartikler

Elektronik

Møbler

Lager

Køkken & catering

Rengøring

PARK borde og stol Kan bruges indendørs og udendørs

PARK klapbord PARK klapstol Borde fra

• Meget høj bæreevne • 100% vedligeholdelsesfrie • Kan stables

kun

499,s 624,-

Inkl. mom

42% SPAR op til

Varenr. Beskrivelse 858093 PARK klapbord 858094 PARK klapbord 858091 PARK kuffertbord 858092 PARK kuffertbord 858140 PARK kuffertbord 858095 PARK klapstol Farve: Hvid med sort stel

Stol kun

129,-

PARK kuffertbord

s 161,-

Inkl. mom

SPAR 35%

Mål i cm LxBxH 150 x 76 x 74 183 x 76 x 74 150 x 76 x 74 183 x 76 x 74 212 x 87 x 74

Vægt 14 kg 19 kg 15,5 kg 19,5 kg 23 kg 5,5 kg

Førpris 799,899,799,899,1199,199,-

TILBUD 499,549,499,549,699,129,-

Se mere på www.lomax.dk/idrætsliv EASY UP pavilloner EASY UP findes i 2 størrelser henholdsvis 3x3 meter og 3x6 meter. Pavillonerne udmærker sig ved, at de kan slås op eller nedtages på få minutter. • • • •

Inkl. transporttaske Kraftig polyesterdug 300 g/m2 og PVC bagside Pulverlakeret stålstel Komplet med sider, åbning og vinduer

Fra kun

1999,s 2499,-

Inkl. mom

,-

SPAR 500

Varenr. 859507 859508

Beskrivelse Pavillon inkl. sider Pavillon inkl. sider

Mål i cm BxL 300 x 300 300 x 600

Online www.lomax.dk

Førpris 2499,3999,-

TILBUD 1999,3499,-

Kan slås op eller nedtages på få minutter...

Ring

E-mail

Lomax

Gratis levering

Sjælland: 47 36 80 00 Fyn/Jylland: 63 15 25 25

salg@lomax.dk

Elsenbakken 37 3600 Frederikssund

ved køb for min. kr. 800,- ekskl. moms

Alle priser er ekskl. moms. Der tages forbehold for trykfejl i såvel tekst som priser, mål, farver mv.

(kr. 1000,- inkl. moms)


28

IDRÆTSLIV JUNI 2016

NYHED

L ARS MØLLER

Sport spiller en vigtig rolle for ligestilling. Den Internationale Olympiske Komité, IOC, vil bruge sporten til at fjerne alle former for forskelbehandling.

GIV KVINDERNE EN SPORTSLIG CHANCE

K

vinder og mænd skal have lige muligheder – også inden for sport. Det var hovedbudskabet, da de to IOC- medlemmer kronprins Frederik og Lydia Nsekera samt DIF’s

formand, Niels Nygaard, på den store Women Deliver-konference i København, tog fat på et ømtåleligt emne i international idræt: Ligestillingsproblematikken. Konferencen handlede om at sætte fokus på kvinders sundhed, rettigheder,

uddannelse og økonomiske muligheder og på ligestilling mellem kønnene. Og at der plads til forbedringer, også i sportens verden, stod hurtigt klart. Kronprins Frederik kom i sin tale ind på FN’s verdensmål for en bæredygtig udvik-

TORBEN LOLLIKE


IDRÆTSLIV JUNI 2016

FODBOLD FOR AT FORANDRE VERDEN

Der er beviser for, at sporten kan bidrage til at forbedre pigers og kvinders sundhed, trivsel og fremme selvværdet”

Ny fodboldturnering i ligestillingens navn blev sparket i gang.

Lydia Nsekera , IOC’s formand for Women in Sport Commission

ling. Han pegede på, at IOC i særlig grad bakker op om udviklingsmål nummer fem, der handler om at opnå ligestilling mellem kønnene: ”Sport og motion kan nedbryde barrierer i skoler, på arbejdspladserne og i hjemmene. I sportens verden skaber vi rammer med lige vilkår for mænd og kvinder, for drenge og piger. I IOC stræber vi efter kvalitet, venskab og respekt, uanset køn, religion og etnisk tilhørsforhold. Det er, hvad De Olympiske Lege handler om,” sagde kronprins Frederik. Han berørte også DIF og DGI’s store vision, ’Bevæg dig for livet’, som skal få mere end 600.000 danskere til at være motionsaktive i 2025. ”Det er en ambitiøs målsætning. Og den vil kun lykkes, hvis begge køn - kvinder og mænd, piger og drenge - kommer med om bord,” sagde han.

Sportsaktive danske kvinder IOC’s formand for Women in Sport Commission, Lydia Nsekera, bakkede op om kronprinsens synspunkter. ”Der er beviser for, at sporten kan bidrage til at forbedre pigers og kvinders

29

I

anledning af konferencen Women Deliver blev en ny global fodboldturnering sparket i gang i København. Global Goals World Cup skal sætte fokus på de 17 verdensmål og ligestilling af piger og kvinder i hele verden. Bag projektet står Udenrigsministeriet, FN og organisationen Eir Soccer. Det bakkes op af en række foreninger, virksomheder og organisationer, som tror på, at sport kan noget helt særligt, når det handler om at skabe positive forandringer for piger verden over. Ved turneringen i Kødbyen i København troppede 24 festligt udklædte kvindehold op og spillede for pigers og kvinders ligestilling. Blandt holdene var Team Danfoss og Asylum United, som består af flygtningekvinder fra danske asylcentre.

sundhed, trivsel og fremme selvværdet. Sport kan lette den sociale integration, udfordre kønsnormer og være et springbræt for lederskab. I det hele taget er sport en effektiv katalysator til at fjerne alle former for forskelsbehandling, herunder vold mod kvinder og piger og opnå ligestilling mellem kønnene,” sagde hun. DIF’s formand Niels Nygaard slog fast, at sporten har en vigtig rolle at spille i forhold til ligestilling generelt. ”Vi er her, fordi vi ønsker at forbedre situationen for piger og kvinder verden over, og her kan sport bidrage med noget særligt,” sagde han. ”I Danmark har sport en stor plads hos både kvinder og mænd, som blandt andet kommer fra en stærk foreningskultur. Faktisk er danske kvinder mere sportsaktive end mændene. Hele 65 procent af den kvindelige befolkning er aktive, mens ’kun’ 63 procent af mændene er det. Det er noget, som jeg oplever, mine udenlandske kollegaer er meget interesseret i at høre om.” I den kommende tid behandler DIF’s bestyrelse en helt ny ligestillingsstrategi med titlen ’Diversitet i DIF’.

Lydia Nsekera på talerstolen ved Women Deliver-kongressen.

Startskuddet er lydt til den nye festlige fodboldturnering på verdensplan Global Goals World Cup. Foto: Global Goals World Cup


30

IDRÆTSLIV JUNI 2016

REPORTAGE

ASTRID MARIA BUSSE RASMUSSEN

SØREN L AGONI

De er fodbolddommere, og vi elsker at brokke os over dem. Alligevel debuterer 100 dommere hvert år i sort. Idrætsliv har fulgt Matin Amdi Avnsbøl under sin debut for at forstå, hvorfor han har meldt sig til et job på øretævernes holdeplads.


IDRÆTSLIV JUNI 2016

DEBUT PÅ ØRETÆVERNES HOLDEPLADS

31


32

IDRÆTSLIV JUNI 2016

Bernabéu ”Jeg har altid brændt for fodbold — jeg synes, det er superfedt. Men en skade i hoften betød, at jeg pludselig var tvunget til at se på alternative måder, hvorpå jeg kunne være en del af spillet. For en angriber, der ikke kan sparke, er ikke mange øre værd. Så jeg analyserede de muligheder, der var, og kom frem til, at det var som dommer, at jeg havde den største chance for på et tidspunkt at stå i en Champions League finale på Bernabéu. Det er måske ikke realistisk, men jeg kan godt lide, at det potentielt set kan lade sige gøre. Men jeg har sikkert et meget bedre billede af, hvad det vil sige at være dommer, og hvad jeg vil sigte efter, når jeg er på den anden side af min første kamp. For du kan læse ti bøger om at cykle, men før du har sat dig op på sadlen og trådt i pedalerne, ved du ikke, hvordan det føles at cykle.”

Rollen ”Tøjet passer mig godt. Jeg er også skuespiller, og jeg tror, at uanset hvad du laver, så har du en eller anden maske på. Når jeg er dommer, vil jeg gerne være falke-

Du har jo 22 spillere omkring dig, som gerne vil vinde. Men på trods af det, har jeg aldrig set en dommer ombestemme sig” øjet, der ser det hele. De skal ikke tro, at de kan lave noget og slippe væk med det. Forrige nat drømte jeg om den her kamp. Jeg havde ingen luft, og ingen af mine tre fløjter duede, så jeg kunne ikke fløjte — det var et mareridt. Det, håber jeg ikke, sker i dag. Nerverne melder sig nu, hvor vi nærmer os banen. Jeg har allermest lyst til en cigaret, men jeg ryger ikke, når jeg er i dommertøjet. Når jeg er i uniform, har jeg ingen andre drifter end at dømme. I den time kampen varer, er jeg ikke længere menneske, men dommer.”

Kritikken ”Jeg har fulgt diskussionen om kvaliteten af danske dommere, og selvfølgelig skal


FOR TRÆNERE, DER VIL ARBEJDE MED COACHING

Et er fysisk træning, teknik og taktik - noget andet er at få det bedste frem i hver eneste atlet. Med DIF Coaching 1 får du viden og redskaber til at arbejde som coachende træner. Gennem teori og praksis lærer du om fordele og ulemper ved coaching både på og uden for ”banen”. Du bliver bevidst om, hvordan coaching adskiller sig fra andre ledelsesstile. DIF Coaching 2 er for de trænere, som har fået mod på endnu mere coaching. På niveau 2 sætter vi særlig fokus på de mentale udfordringer som nervøsitet, stress og præstationsangst.

DIF Coaching 1: Den 8. og 9. september 2016 Den 13. og 14. oktober 2016 Den 10. og 11. november 2016 Ansøgningsfrist den 1. august 2016. DIF Coaching 2: Den 19. og 20. januar 2017 Den 20. og 21. april 2017 Ansøgningsfrist den 12. december 2016.

DIF DANMARKS IDRÆ TSFORBUND IDRÆ T TENS HUS BRØNDBY STADION 20 2605 BRØNDBY

Læs mere om uddannelsen og tilmelding på www.dif.dk ved at søge på ”Coaching”.

IDRÆTSLIV JUNI 2016

33


34

IDRÆTSLIV JUNI 2016

vi forsøge at blive bedre, og jeg vil gerne være med til at hæve niveauet. Men det handler også om at give dommerne nogle værktøjer, så de kan dømme bedst muligt. At være dommer er nok lidt som at være på øretævernes holdeplads. Du skal lægge øre til ret meget. Den tidligere dommer, Kenn Hansen, har haft mikrofon på under en kamp, og der blev sagt nogle ret vilde ting. Du har jo 22 spillere omkring dig, som gerne vil vinde. Men på trods af det, har jeg aldrig set en dommer ombestemme sig, selv om der måske står fire spillere omkring ham og brokker sig. Den sikkerhed vil jeg gerne selv udstråle. Det kræver brede skuldre, og det håber jeg, at jeg har.”

Debuten ”Det var totalt syret. Det er vildt pludselig at være på og styre kampen med fløjten. Det er ikke fordi, at jeg troede, at det ville være let, men hold op, hvor skal du holde tungen lige i munden. Reaktionerne skal være hurtige og rigtige. De skal sidde lige i skabet. Jeg kan sagtens mærke presset fra spillerne derinde. Tænk, det her er U15. Hvis det havde været en senior kamp, så ville de have ædt mig levende. Alle spillerne lægger hele tiden mærke til, om man tøver, og så er de der som ulve og tror, at de kan påvirke mig. Som første kamp gik det okay. Jeg skal have en anden fløjte, kan jeg mærke, og jeg skal være mere konsekvent, så alle ved, hvad jeg dømmer. Nu skal jeg lige lade indtrykkene synke ind, men Bernabéu er helt sikkert kommet en kamp nærmere.”

VIDSTE DU AT… …DBU har igangsat en ny strategi for at styrke de danske dommere. Strategien skal få flere til at uddanne sig til dommere, og få dem gjort til en større del af klubbernes foreningsliv. Blandt andet skal flere rekrutteres lokalt i klubberne, og dommergerningen skal gøres attraktiv som et kompetencegivende studiejob, der giver praktisk ledererfaring.36

IDRÆTSLIV JUNI 2016

HOLDNINGEN

Af Allan Nyhus formand for Hovedstadens Svømmeklub og ambassadør for Danmarks Idrætsforbund.

IDRÆTTENS DIGITALE UDFORDRING N

æsten alle danskere har én i hånden. Mobilen. Og næsten alle danskere, der er medlem af en idrætsforening, har bandet over den lokale idrætsforenings hjemmeside, der ikke helt virker på mobilen. Hvordan melder man sig til via en mobil? Hvor kan jeg hurtigt logge ind og se ferieplanen for ungerne? Hvor var det lige træningen var i dag? Horfor kan jeg ikke se det på en app? Og mens idrættens digitale løsninger halter efter, spurter det omgivende samfund afsted med 100 kilometer i timen og vænner folk til, at man via mobilen eller avancerede hjemmesider kan foretage stort set alt online. Man kan købe varer. Chatte med kundeservice på Facebook. Se fede magasiner på tablet. Finde praktisk info i en app. Og virker det ikke nemt og intuitivt, så finder man noget, der gør.

Fitnessbrancen kan Fitnessbranchen har veludviklede digitale løsninger. Man kan booke hold. Man kan håndtere sit medlemsskab. Man kan se, hvilket niveau, man er på. Og man kan

Vi er blevet så vant til i dag, at digitale tjenester bare virker, og at de virker godt. Og vores tålmodighed er ikke særlig stor” sågar se ens virtuelle trofæer for veludført deltagelse og aktivitet. Hvis man er heldig, har ens idrætsforening en mobiloptimeret side. Glem alt om at se dine præstationer eller dine hold i en app. Glem alt om at håndtere dit medlemsskab via mobilen eller jagte virtuelle pokaler. Det sidste kan de fleste nok klare sig uden, men vi er blevet så vant til i dag, at digitale tjenester bare virker, og at de virker godt. Og vores tålmodighed er ikke særlig stor.

DIF må på banen

med at besvare denne udfordring, men samtidig er det en meget svær øvelse. Hvilken normal idrætsforening har lige 100-200.000 kroner til at udvikle en app til de meste basale ting? Hvilken normal idrætsforening har de digitale kompetencer til at styre et udviklingsforløb? Det har meget få foreninger i dag, og derfor skal forbundene og ikke mindst DIF på banen. Dansk Orienterings-Forbund har allerede vist vejen med ’Find vej’-projektet og den millionstore donation fra Nordea. Det kan lade sig gøre, hvis man vil.

Foreningsdanmark og foreningsidrætten står i mine øjne med en kæmpe digital udfordring. Det kan ikke gå for hurtigt

Idrætsliv følger i næste nummer op på Allan Nyhus’ indlæg i en længere artikel.


! D E H NY

37

IDRÆTSLIV JUNI 2016

NU KAN DU FYLDE LOMMEN MED GODE FERIEOPLEVELSER... Ja, du læste rigtigt. Vi har brugt foråret på at udvikle en ny smart app til dig og din mobil - og kan nu endelig løfte sløret for den gode nyhed.

Med den nye app DK-CAMP, der kan hentes gratis på Google Play og App Store, kan du fylde lommen med gode ferieoplevelser fra mere end 300 campingpladser i alle dele af landet. App’en er en smart genvej til nærmeste DK-CAMP plads. Her er masser af gode campingoplevelser, nyheder og links til meget af det du har brug for i ferien ...og vi opdaterer hele tiden med nyt. Rigtig god fornøjelse.

www.dk-camp.dk · www.facebook.com/dkcamp.dk

Kan dow nloade til IOS og s Android enheder. Søg på ”DK-CAM P”


38

IDRÆTSLIV JUNI 2016

Foto: iStockphoto

VERDEN RUNDT

DANSKERE PÅ INTERNATIONALE POSTER

URO I INTERNATIONAL BASKET

Foto: istockphoto

Henrik Bach Nielsen, formanden for Dansk Ishockey Union, er genvalgt til bestyrelsen for Den Internationale Ishockeyunion. Det skete på unionens kongres i Moskva i maj måned. Også Klavs Andreassen fra Badminton Danmark har fået en god international post, idet han er blevet valgt ind i Badminton Europe’s bestyrelse Danmark er dermed igen repræsenteret på højeste politiske niveau for badmintonsporten i Europa efter, at den tidligere præsident for Badminton Europe, Poul Erik Høyer, blev valgt til præsident for det internationale badminton forbund.

Foto: istockphoto

På et bestyrelsesmøde har det europæiske basketballforbund besluttet at udelukke otte nationer fra de kommende europamesterskaber i 2017. Beslutningen er taget for at sikre, at det europæiske basketballforbund fortsat kan ses som organisationen for basket i Europa. Udelukkelsesgrundlaget er, at man i mange af de europæiske basketball-ligaer deltager i den private liga Euroleague i stedet for FIBA’s egen Champions League. En af de store nationer, som er blevet udelukket, er de regerende europamestre fra Spanien.

FORTIDEN HAR INDHENTET SYNDERE Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har genåbnet en række dopingprøver fra OL i Beijing i 2008 og London 2012 og analyseret prøverne med nutidens forbedrede teknologi. Hele 31 atleter fra 12 forskellige lande er testet positive i de gentestede dopingprøver fra Beijing, mens 23 atleter fra seks lande fra London-prøverne havde urent mel i posen. IOC oplyser, at man har indledt disciplinære sager mod de atleter, som det drejer sig om. Hos IOC er man glade for at have fanget dopingsnyderne, da det sender et stærkt signal. ”Dette viser, at dopingsnyderne ikke kan gemme sig,” siger IOC-præsident Thomas Bach. Umiddelbart er der ingen danske atleter indblandet i dopingskandalen.

KORRUPTION SKAL BEKÆMPES

IOC var inviteret med ved bordet, da den britiske premierminister David Cameron inviterede verdens ledere til en stor konference, der skulle styrke bekæmpelsen af korruption blandt andet i sportens verden. På konferencen blev drættens organisationer opfordret til at styrke deres åbenhed og governance. Danmarks Idrætsforbund vil følge IOC’s arbejde på integritetsområdet tæt og bidrage med viden og erfaringer med arbejdet på dette område. DIF vil ydermere søge om deltagelse på det kommende forum for integritet i sport, når det finder sted i begyndelsen af 2017.


WinKAS Air

IDRÆTSLIV JUNI 2016

39

Prøv r AS Ai WinK dk inkas. www.w

Et løsningsorienteret administrationssystem med mange muligheder til din forening

Gratis system - betal pr. transaktion

Regnskab

Medlemsstyring

Kontingentopkrævning

Egen Hjemmeside

Medlemskort

Booking

Online Betjening

SMS-service

Integration

Betal først når du opkræver! Alle kan hente WinKAS Air

Indeholder:

WinKAS Air kan hentes og benyttes gratis af alle, der ønsker et let og overskueligt administrationsprogram til bl.a. medlemsadministration og regnskab/ bogføring. Kun medlemsopkrævninger og brug af SMS er forbundet med omkostninger. Se priser på www.winkas.dk.

Løsningen indeholder også WinKAS selvbetjeningssystem. Dette kan bruges som en selvstændig hjemmeside eller integreres i en eksisterende hjemmeside. Kan også købes som abonnementsløsning med fast månedlig betaling, uanset antal opkrævninger.

Læs mere om modulerne på www.winkas.dk

Så let er det med en cloud-baseret løsning WinKAS Air ligger i skyen. Det betyder at systemet er kørende fra dag til dag med backup og sikkerhed for dine data. Nemt, effektivt og tilgængeligt.


40

IDRÆTSLIV JUNI 2016

REPORTAGE

ANDERS FRIIS DAUGBJERG

Nogle løber, andre går, men sikkert er det, at alle hygger sig, når der hver søndag formiddag er GoRun i Fredericia. Det nye løbekoncept spreder sig i øjeblikket landet over som en del af DIF og DGI’s fælles visionsprojektet ’Bevæg dig for livet’. Idrætsliv har været med på løbetur.

GoRun

VIL HAVE FLERE FOLK OVER MÅLSTREGEN


IDRÆTSLIV JUNI 2016

41

”F

ørst og fremmest, er der nogle nye ansigter i dag?,” råber den GoRun-ansvarlige i Fredericia, Jørgen Mollerup Madsen, mens han kigger rundt på de mange ansigter, som er dukket op til søndagens GoRun løb. I bunken af de fremmødte borgere i Fredericia, er der både voksne, børn og kæledyr. Nogle er klædt i hverdagstøj og solbriller, mens andre er iklædt løbetøj og svedbånd. På ryggen af Jørgens Mollerup Madsens røde løbevest står der skrevet: ”GoRun, Bevæg dig for livet”. Det er derfor, de mange fremmødte motionister er dukket op i dag. For at få en god start på dagen og leve en sundere tilværelse. GoRun er en del af DIF og DGI’s store fælles vision, ’Bevæg dig for livet’, som blandt andet har som mål at skaffe mere end 100.000 nye løbere inden år 2025. Ideen med projektet er at skabe et motionsløb, som passer til folk på alle niveauer, hvad enten det er, at man forsøger at sætte en personlig rekord på den fem kilometer lange rute, eller om man bare vil gå en hyggelig tur med familien. Konceptet, som pt. findes i 17 af landets kommuner, er i Fredericia placeret ved byens løbeklub. ”Vi fik tilbuddet efter en henvendelse fra projektlederen på GoRun Kenneth Havndrup, og vi valgte at sige ja til at være ansvarlige for det. Jeg synes, det er rigtig vigtigt at tage et ansvar i forhold til at få flere folk ud og dyrke motion. Så vi er her hver søndag, klar til at møde nye mennesker og hygge med enhver, som ønsker at hygge med os,” siger formanden for Fredericia Løbeklub, Jørgen Mollerup Madsen.

Kan både gå og løbe Til ethvert GoRun-event er der mulighed for enten at gå eller løbe. Ruten er på 2,5 kilometer, og man kan vælge, om man vil gå eller løbe ruten enten en eller to gange. Muligheden for at gøre enten det ene eller det andet skaber en form


42

IDRÆTSLIV JUNI 2016

for frihed, som man ikke nødvendigvis kan finde i en løbeklub. ”GoRun tilbyder en fleksibilitet, som klubben ikke nødvendigvis kan tilbyde. Her har vi ikke fokus på at vinde eller løbe hurtigt, men at deltage ud fra de forudsætninger, som den enkelte motionist har. Og det er jo sådan set også hele konceptet bag GoRun,” siger Kenneth Havndrup.

til. GoRun er gratis, og man skal ikke tilmeldes eller meldes ind noget sted. Man kan bare møde op og hygge sig.”

Det næste skridt

Det sociale tager fronten Da de fremmødte er ude på ruten, er der flere personer, som går i stedet for at løbe. Der blive både grint over gode historier, men også diskuteret forskellige emner. Netop det sociale aspekt er en af GoRuns helt store styrker og en af grundene til at mange af de deltagende dukker op. ”Jeg har allerede mødt nye mennesker til GoRun. Det kan være, at man ikke har overskuddet til at løbe og derfor går 2,5 kilometer. Der kan man jo netop få muligheden for at lære en ny person at kende. Alle snakker med alle, og så er det jo en bonus, at man lige kan få en kop kaffe sammen bagefter,” siger motionist Keld Foller og fortsætter: ”En af de mange tiltrækkende aspekter ved GoRun er, at det er nemt og lige

Folk i alle aldre møder op til GoRun i Fredericia.

S elvom de i dag omkring 30 fremmødte motionister hygger sig, og synes det er godt, at folk bakker op om projektet, er der stadig store udfordringer med at øge kendskabet til projektet og dermed få løbene til at vokse til den størrelse, man ønsker. ”Jeg tror, det handler om at få fortalt, hvad GoRun kan. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at os, der deltager, får fortalt om vores gode oplevelser, så andre kan tage del i det. Jeg snakkedede med en bekendt, som faktisk ikke var klar over, at man gerne måtte gå ruten. Det fik jeg fortalt, og siden er hun også kommet de fleste søndage,” siger GoRun deltager Marlene Olling. GoRuns projektleder, Kenneth Havndrup er enig i, at budskabet om

GoRun, og hvad GoRun kan tilbyde, er en essentiel del i at få endnu flere til at møde op og deltage. ”Der er ingen tvivl om, at vi har et koncept, som fungerer. Vi får fantastiske tilbagemeldinger fra både arrangører og løbere, men det er klart, at for at realisere de mål vi har, så skal vi have endnu flere til at dukke op om søndagen, og det arbejder vi hårdt på. Både via sociale medier, men også ved, at vi prøver at komme ud til lokale medier,” Siger Kenneth Havndrup.

Frivillige Lige nu er det frivillige, som hver søndag morgen møder op før alle deltagerne og


IDRÆTSLIV JUNI 2016

sætter rutemarkeringer op på den 2,5 kilometer lange rute. Et job som frivillig Vibeke Petersen, synes er hyggeligt. ”GoRun er en rigtig god ide, og jeg synes, her er skabt et godt projekt. Jeg synes, det er vigtigt, at flere kommer til at dyrke motion, og der vil jeg gerne kunne hjælpe lidt til,” siger Vibeke Petersen. Ud over rutemarkering brygger de frivillige også kaffe og tager billeder af deltagerne – et overskueligt, men vigtigt stykke arbejde i forhold til, at folk har lyst til at komme igen. ”Jeg sætter nogle kopper frem, og den anden frivillige, som er her i dag, er ude på ruten og tage nogle billeder, så vi kan lægge noget på Facebook. Det er de små ting, som kan få folk til at komme igen, og så er det jo rigtig hyggeligt med en kop kaffe efter lidt motion,” siger Vibeke Petersen.

Kommunerne skal hjælpe En af de vigtigste samarbejdspartnere for GoRun er kommunerne. For at projektet skal lykkes, er det vigtigt, at kommunerne støtter op om projektet, ”Jeg synes, det er fedt at se Fredericia Kommune støtter op om GoRun,” siger Jørgen Mollerup Madsen og fortsætter: ”Kommunen giver noget finansiel støtte, så vi kan sætte permanente rutemarkeringer op. Det betyder forhåbentligt, at når man går rundt om søen, så ser man en markering, hvorpå der står GoRun. Så skal man jo bare hjem og google, og så kan man komme her om søndagen,” griner Jørgen Mollerup Madsen.

43

HVORFOR GoRun? Winnie Schmidt, 58 år

Per Schøllhammer, 46 år

”Jeg ville ikke have kommet afsted, hvis ikke GoRun havde været her. Det er en rigtig god grund til at komme ud og bevæge sig. Om det er at gå eller løbe en tur, så får jeg bevæget mig lidt.”

”GoRun taler til alle os, som er helt nye og aldrig nogensinde har haft snøret løbeskoene. Det er mere nede på jorden end en løbeklub eller en anden motionsklub. Man kan komme, som man er og være på alle niveauer. Det er rigtigt tiltalende.”

Keld Foller Larsen, 56 år

Marlene Olling, 43 år

”GoRun projektet er rummeligt. Der ikke er nogen konkurrence i det. Jeg håber folk kan se det glimrende koncept, det er. Familier kan bare komme og gå en tur med hunden. Og så er der jo både tid til kaffe og kage bagefter, så det er bare kanon hyggeligt. Det er motion for alle.”

”Det er for alle. Ganske enkelt. Det er gratis og nemt at komme til. Til GoRun er der en rigtig god stemning.”

Et stykke fra målstregen Selvom GoRun har mange positive tendenser, er man godt klar over, at der er et stykke vej igen for at nå det fælles mål, som DIF og DGI har lavet sammen. ”Vi er selvfølgelig langt fra vores mål, men vi stoler på projektet, og selvom der ligger ekstremt mange arbejdstimer forude, så tror vi på, at vi når vores fælles mål,” siger Kenneth Havndrup. Målet er, at der i løbet af nogle år, i gennemsnit er et GoRun løb per kommune. Du kan allerede i dag melde dig til et GoRun nær dig ved at gå ind på: www.bevaegdigforlivet.dk/gorun/ danmarkskortet-her-loeber-vi.dk.


44

IDRÆTSLIV JUNI 2016

MEDALJER Vunde medaljer fra 15. april til 2. juni 2016

GULD VM

Badminton – herrelandsholdet

Det danske herrelandshold

EM

Badminton - mixeddouble

Joachim Fischer og Christinna Pedersen

EM

Badminton - herredouble

Mads Conrad og Mads Kolding

EM

Badminton - herresingle

Viktor Axelsen

EM

Sejlsport - 49erFX

Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen

EM

Svømning - 100 meter ryg

Mie Ø. Nielsen

EM

Svømning - 200 meter bryst

Rikke Møller Pedersen

SØLV VM

Sejlsport - finnjolle

Jonas Høgh-Christensen

EM

Badminton - herresingle

Jan Ø. Jørgensen

EM

Badminton - herredouble

Kim Astrup og Anders Skaarup

EM

Mountainbike - women’s elite XCO

Annika Langvad

EM

Svømning - 50 meter butterfly

Jeanette Ottesen

EM

Svømning - 100 meter butterfly

Jeanette Ottesen

EM

Svømning - 200 meter butterfly

Viktor Bromer

EM

Svømning - 50 meter ryg

Mie Ø. Nielsen

BRONZE VM

Styrkeløft - Bænkpres, +84kg

Anette Christensen

VM

Styrkeløft - Bænkpres, -63kg

Maj Bjørn Rames

EM

Svømning - 50 meter fri

Jeanette Ottesen


45

IDRÆTSLIV JUNI 2016

1

2

01 Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen. Foto: Flemming Ø. Pedersen 02 Maj Bjørn Rames. Foto: Kim Hjordt 03 Herrelandsholdet i badminton. Foto: Badminton Danmark 04 Mie Ø. Nielsen. Foto: Scanpix 3

4


46

IDRÆTSLIV JUNI 2015 2016

IDRÆTSLIVET IFØLGE...

DAS BÜRO

ANDERS FRIIS DAUGBJERG

Den ene del af Danmarks kvindelige letvægtssculler om 80’er-hits, yogapositioner og vind i håret.

JULIANE ELANDER At være roer er? ”en livsstil, men det er en rigtig fed livsstil. Jeg nyder den.” Mit bedste rostævne nogensinde var da..? ”vi vandt World Cup-guld med en dødsspurt. Følelsen af at komme først over stregen, når man har leveret sådan en præstation på det sidste stykke, er endnu mere fantastisk. Det samme gjaldt vores OL kvalifikation ved VM i 2011, hvor vi skulle ud og slå nogle hold vi aldrig havde slået før, og igen fik billetten hjem med den vildeste spurt.” Det, folk ikke forstår omkring min sport, er..? ”at vi roere ofte skal gå i vægt. Der er en vægtklasse for store roere og for små. Men når man nu er nødt til at gå i vægt, så er det da klart, at det er sjovere at være stor blandt de små i forhold til at være små blandt de store. Og for mig kræver det altså en lille svedetur inden konkurrencen for at nå ned på min indvejningsvægt, som hedder 57 kilo.”

Det seneste år har jeg lært, at..? ”man udvikler sig mere, hvis man arbejder med sine svage sider i stedet for kun at gøre, hvad man er god til – selvom det er det, der er det sjoveste.” Når jeg ikke ror..? ”elsker jeg at bruge min tid sammen med familien. Det er altid udfordrende eller sjovt med mine to døtre.” Det bedste musik at høre inden en rokonkurrence er..? ”klart ’Eye of the Tiger’” Noget folk ikke ved, at jeg kan er..? ”jeg er virkelig usmidig – men jeg KAN sidde i lotusstilling.”

Jeg hader at..? ”være på slankekur.” Mit største sportsidol er..? ”Mads Rasmussen, olympisk mester i London 2012. (Mads Rasmusen er også Juliane Elander Rasmussens mand, red.) .

FACTS: Navn: Juliane Elander Rasmussen Født: 17. Februar 1979 Disciplin: Letvægtsdobbeltsculler Største resultater: To World Cup guld og fire VM-medaljer


47

IDRÆTSLIV JUNI 2016

Unikke oplevelser i Sommerland Sjælland

Er du fascineret af krybdyr, elsker du rovfugle eller er du vild med vikinger, så byder Sommerland Sjælland i 2016 på et væld af unikke lærerige events, hvor store og små gæster kan blive klogere og komme helt tæt på spændende oplevelser. Du kan for eksempel komme i cirkus-skole, lave mad af lokale råvarer og komme helt tæt på en krokodille eller en ørn.

Kommende events 25. juni: DGI Gymnastikfestival 26. juni: Tæt på Vikingerne 1.-31. juli: Cirkus Mascot 2. juli: Den Glemte Verden (krybdyr) 4. juli: Cirkusskole Se flere events på sommerlandsj.dk

Se ak

ti på so vitetskalen mme rland der sj.dk

Gl. Nykøbingvej 169 · 4572 Nr. Asmindrup · Tlf. +45 5931 2100 · info@sommerlandsj.dk

Spar penge og køb billetter online på sommerlandsj.dk


VIND JERES EGEN HOPTIMIST SUPPORTER TIL EN VÆRDI AF 50.000 KR. Tegn jeres helt egen Supporter og vær med i konkurrencen om at vinde 250 stk. til jeres klub. Vi er stolte af at have præsenteret Hoptimist Superliga Supporters for hele landet, og i den forbindelse synes vi, at I skal have muligheden for at vinde jeres helt egen Supporter! Hoptimist er kendte for at rumme værdier som glæde, smil, optimisme og troen på, at alt kan lade sig gøre. Supporteren indholder alle disse værdier og står samtidigt for fællesskabet i klubben og den evige tro på sejr. Få inspiration og hent tegneskabelon på:

www.hoptimist.dk/supporter-konkurrence

Danish Design - Made in Denmark

www.hoptimist.dk