Idrætsliv nr 3 2015

Page 1

IDRÆTSLIV JUNI 2015

1

J U N I 2 01 5 NR . 3

CRICKET NYTÆNKNING SÅ DET BATTER

RIKKE MØLLER PEDERSEN Afbalanceret, målrettet og klar til VM i Rusland

FAIR PLAY? DÅRLIG OPFØRSEL RAMMER KLUBBERNE

ATLETIK HÅNDBOLD CRICKET FODBOLD BUESKYDNING BRYDNING SPEEDWAY


2

IDRÆTSLIV JUNI 2015

Når der kæmpes om guldet Købstædernes Forsikring er olympisk partner og støtter de danske OL-atleter i deres kamp om medaljer ved OL i Rio 2016. Samtidig bidrager støtten til de lokale aktiviteter, som mange danskere dagligt er involveret i. Købstædernes Forsikring er ejet af kunderne, og det er vores kunder, vi står til regnskab for. Vi er tæt på det liv, vores kunder lever, og vi er altid med vores kunder, når det gælder. Vil du høre mere om, hvad vi kan gøre for dig? Kontakt os på kfforsikring.dk eller på tlf. 33 45 74 75.

VI ER MED DIG


Vær go’ ved dig selv Morten Jørgensen, Landsholdsroer, Guldfireren

IDRÆTSLIV JUNI 2015

3


4

IDRÆTSLIV JUNI 2015

SOLEN SKINNER, IDRÆTTEN VINDER Jeg skal være den første til at indrømme, at dette magasin har sine sorte elementer. Der er problemer med dårlig – ja, decideret grotesk dårlig – opførsel flere steder i landet. Det sætter vi fokus på i dette nummer. Svømmeren Rikke Møller Pedersen fortæller om, hvordan det er at opleve sin modstandere dope sig og ikke mindst, hvordan det er at blive snydt for det VM-guld, hun har kæmpet for, siden hun var seks år gammel. Og så er der ham der Sepp Blatter. Han er i en negativ liga for sig selv. Vidste man ikke bedre, ville man tro, at idrætten var blevet så uanstændig, umoralsk og bund korrupt, at vi lige så godt kunne aflyse samtlige sportskampe for al tid og evighed. Slut med fodbold, vandpolo, cricket, svømning, karate og alle de andre fantastiske idrætsgrene. Slut med al idræt. Men hov. Ud af mit vindue her fra Idrættens Hus i Brøndby, hvor DIF og Idrætsliv holder til, kan jeg også lige nu se en håndfuld purke på vej til træning i den lokale fodboldklub. En af drengene går og småjonglerer lidt med en bold. De andre synger, råber og løber om kap om at komme først over på fodboldbanen. Ingen af dem tænker naturligvis på hverken doping, matchfixing eller korruption. De tænker bare på at have det sjovt.

16

Tak for det drenge. Min tro på sportens fremtid er for en stund tilbage. Nu vil jeg nyde sommeren med at spille badminton med mine børn i haven, tage til VM i bueskydning i København og glæde mig over, at mit elskede fodboldhold endelig er ved at rykke en række op. Ja, jeg overvejer sågar at hoppe i kanalen til august ved Dansk Svømmeunions store Open Water-event: Christiansborg Rundt. Solen skinner, idrætten vinder. Jacob Bech Andersen Ansvarshavende redaktør

34 IDRÆTSLIV

Idrættens Hus, 2605 Brøndby Telefon 43 26 20 29 idraetsliv@dif.dk

Magasinet udgives af DIF og udkommer seks gange om året til cirka 9.000 idrætsforeninger, 61 specialforbund, haller, klubhuse, pressen og til idrættens beslutningstagere.

Redaktion Jacob Bech Andersen (Ansvarshavende redaktør) jaa@dif.dk 43 26 20 29 Peter Wagner Pedersen (Journalistpraktikant) pwp@dif.dk 43 26 20 76

Skribenter: Lars Hestbech, Thomas Hansen, Morten Bruun og Brian Holst Pedersen. Layout Formegon ApS 1508

Abonnementer Malene V. Henriksen mvh@dif.dk 43 26 20 10 Adresseændringer for klubber meldes til de respektive forbund.

Oplag 22.000

Tryk KLS Grafisk Hus

Forsidefoto Lars Møller

Annoncer MedieTeamet dif@medieteamet.dk Tlf. 71 99 55 22


IDRÆTSLIV JUNI 2015

5

INDHOLD 52 6 DIF MENER 8 UPDATE 14 TIPPET 16 INTERVIEW: RIKKE MØLLER PEDERSEN 24 LÆS, KLIK OG HØR

26

26 TEMA: FAIR PLAY? 34 FEM MINUTTER MED EN ILDSJÆL 36 SPORT I PIX 38 IDRÆTSKOMMUNEN: SKIVE 42 VERDEN RUNDT 44 PROFILEN: MARK O. MADSEN 50 HOLDINGEN 52 FORBUNDSTJEK: CRICKET 55 FØR EVENTEN: SPEEDWAY I HORSENS 57 MEDALJER 58 IDRÆTSLIVET IFØLGE… MAJA JAGER

44


6

IDRÆTSLIV JUNI 2015

DIF MENER

Niels Nygaard Formand, Danmarks Idrætsforbund

EN NØDVENDIG OPRYDNING Da Sepp Blatter meldte sin afgang som præsident for FIFA blot fire dage efter sit genvalg, kom det som en overraskende, men velkommen nyhed. FIFA har brug for en ny frontfigur til at rydde ud i den omfattende korruption og genvinde den tillid, der er afgørende for ethvert internationalt idrætsorgan. Kun på den måde kan vi igen få fokus på det, det bør handle om: Den universelle glæde ved at spille fodbold og dyrke idræt i almindelighed.

ler, der gennem hele forløbet med FIFA og Blatter har været med til at lægge pres. Mens store nationer som Frankrig og Spanien har bakket op om Blatter, så kæmper DBU for gennemsigtighed og reformer i FIFA. Danmark er på mange måder et foregangsland på disse centrale værdier, og det er vigtigt, at vi giver vores mening til kende. Der skal derfor bakkes op om danske idrætsledere, der kan og vil gå ind i kampen.

Idrætten og det frivillige foreningsliv spiller en helt central rolle for sammenhængskraften og det sociale samvær. Det oplever vi hver dag ude i det danske foreningsliv. Men succesen kommer ikke af sig selv. Hvis idrætten skal opfylde det enorme potentiale, kræver det både åbenhed og ærlighed. Ikke mindst fra de ledende organer, der har til formål at agere foregangseksempel. Når man har fair play som et bærende begreb, så er det nødvendigt, at man selv efterlever det i det daglige arbejde. I den forbindelse skal der lyde stor ros til DBU og Jesper Møl-

Idrætten står på verdensplan over for udfordringer, der kræver en seriøs og gennemgribende indsats. Derfor arbejder DIF i sin netop vedtagne internationale strategi frem mod 2020 på at fremme åbenhed og demokrati i beslutningsprocesser og økonomi i de internationale idrætsorganisationer. Åbenhed og demokrati er grundværdier i det danske foreningsliv, men det kræver mod og vedholdenhed at udbrede disse værdier på verdensplan.

Sepp Blatter er fortid i FIFA. Det er DIFs formand glad for. Foto: Scanpix


Hvad er jeres foreningsdrøm?

VIND!

Vi trækker lo til din fore d om et sponsorat ning på kr 5.000,Læs mege t foreningspmere på a eller Faceb pir.dk ook.

Foreningspapir.dk forvandler papir til penge Hos Lambi har vi gjort det muligt for jeres familie og venner, at købe et produkt, de bruger hver dag, og samtidig lade pengene rulle ind i jeres foreningskasse. Se mere på foreningspapir.dk eller facebook.com/foreningspapir og gør drømmen om nye spilledragter, udstyr, rejser eller andet til virkelighed. I bestemmer selv, hvad pengene skal bruges til. søg efter “Foreningspapir”


8

IDRÆTSLIV MA J 2015 JUNI 2014

UPDATE

BEVÆGELSE HJÆLPER PÅ REGNESTYKKERNE Hvis du går i første klasse, kan du øge din matematiske kunnen med 35 procent, hvis du hopper 3-tabellen i stedet for at sidde på din stol og remse den. Det viser en rapport fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet. Den samme virkning kan ikke findes hos teenagerne, da der er en masse hormoner, der forstyrrer. Der er dog stadig positive ting ved bevægelse hos teenagerne. ”Vi har også undersøgt, hvad bevægelse gør for børns motivation for at lære og for deres sociale relationer. Blandt andet i de 6. klasser, hvor vi ikke kunne måle nogen forbedring i forhold til kognition, var meldingen fra de fleste af eleverne, at de syntes, det var dejligt med så megen bevægelse,” siger Karsten Froberg, der er lektor på Syddansk Universitet og medredaktør på rapporten. DIF arbejder målrettet på at hjælpe skoler og institutioner med at få idræt og bevægelse til at stå stærkt i skolehverdagen – blandt andet i samarbejde med kommuner og idrætsforeninger. Læs mere på dif.dk


9

Foto: Dansk Sejlunion

IDRÆTSLIV JUNI 2015

VILD MED VAND

at tildele projektet otte millioner kroner over de kommende år. ”I dag er udfordringen, at mange oplever havnene som lukkede miljøer forbeholdt sejlere. Opgaven for Vild med Vand bliver at ændre dette fastlåste billede,” siger Mads Kolte-Olsen, generalsekretær i Dansk Sejlunion.

Foto: Thinkstock

De danske lystbådehavne vil over de næste godt tre år gennemgå en kraftig fornyelse. Det sker, når projektet ”Vild med Vand – Velkommen på havnen” bliver skudt i gang til efteråret. På baggrund af en fælles ansøgning fra Dansk Sejlunion og Foreningen af Lystbådehavne I Danmark har Nordea-fonden valgt

BUESKYTTER INDTAGER CHRISTIANSBORG SLOTSPLADS Når verdens bedste bueskytter indtager Købehavn, så bliver det i lidt andre omgivelser, end de er vant til. I hvert fald for de skytter, der er gode nok til at komme til finalerunderne. De vil nemlig blive skudt på Christiansborg Slotsplads. En placering, der ikke kan blive mere central i København.

Det bliver en stor oplevelse for de tre danske skytter – Maja Jager, Natasja Bech og Carina Rosenvinge. Især for Maja Jager, der skal forsvare sit VM-guld fra 2013, som hun vandt i Tyrkiet. VM i København bliver afholdt fra den 26. juli til den 2. august. Læs et interview med verdensmesteren Maja Jager på side 58.


10

IDRÆTSLIV MA J 2015

UPDATE KUNSTIGT ÅNDEDRÆT TIL IDRÆTTEN Regeringen annoncerede i starten af maj, at den i 2015 ønsker at kompensere det frivillige foreningsliv med 63 millioner kroner som en del af dens vækstudspil. Kompensationen kommer, fordi danskerne i disse år vender Lottospillene ryggen og derimod spiller på blandt andet Oddset, hvor foreningslivet ikke får en del af kagen. Trods kompensationen efterlyser DIF’s formand Niels Nygaard en endelig løsning på problemet. ”Jeg vil gerne kvittere for, at regeringen med dette udspil anerkender, at den markante nedgang i overskuddet fra Danske Lotteri Spil er uholdbar. Selvom den delvise kompensation for det tabte tilskud i 2015 naturligvis er velkommen, må initiativet ikke skygge for behovet for en permanent løsning på finansieringen af det frivillige Danmark.”

NYE BASKETBOLDE REDDER HUMØRET Den nystartede basketballklub Kalundborg Saintz fik stjålet deres bolde, men 10 nye bolde fra DIF gjorde, at aktiviteterne i klubben kunne fortsætte uden afbrydelser. DIF har gennem Idrættens Sociale Taskforce hjulpet til med at danne klubben, som er lykkedes med at tiltrække især mange piger med anden etnisk baggrund. Medlemmerne betaler i klubbens opstartsfase ikke kontingent, så der var ingen midler til nye bolde, da klubbens medlemmer pludselig blev mødt af synet af en tom og ødelagt tremmevogn, og derfor gik DIF ind og gav en hjælpende hånd med kort varsel. Med etableringen af Kalundborg Saintz er der for første gang i 10 år basketball i Kalundborg.

Selvom man skulle tro, at eliteudøvere ikke havde tid til at uddanne sig ved siden af deres sport, så viser en ny undersøgelse fra SDU det modsatte. Det er Andreas Küttel, der i sin ph.d.-afhandling har undersøgt atleters uddannelsesniveau, og det viser sig, at over halvdelen af danske udøvere har en bachelorgrad. ”I Danmark stopper eliteudøveren typisk omkring de 30 år. Det er kun 10 procent, som ikke har lagt planer for fremtiden,” siger Andreas Küttel. Andreas Küttel har selv en fortid som skihopper på eliteniveau. Han har været med til OL tre gange, og han var verdensmester i 2009.

Foto: Thinkstock

ELITEATLETER HAR GODE UDDANNELSER


11

IDRÆTSLIV JUNI 2015

DIF VIL SKABE STØRRE OG STÆRKERE FORENINGER POLIT IS 2015-2 K PROGRAM 0 Danma 20 rks Idræ tsforbu nd

Retningslinjerne for DIF’s arbejde i de kommende år ligger nu fast, efter at DIF’s nye politiske program blev vedtaget af DIF’s 61 specialforbund i maj. I programmet lyder det blandt andet, at DIF vil hjælpe idrætsforeningerne med at udnytte mulighederne for tættere og tværgående samarbejder inden for og på tværs af idrætter. Derudover skal der arbejdes for, at flere foreninger arbejder systematisk med at dygtiggøre sig og skabe en professionel tilgang, der kan styrke driften og engagementet hos frivillige og aktive. Se DIF’s politiske program på dif.dk

SPORT MANAGEMENT the business of sport www.ucn.dk/sportsmanagement

Nicky Rostermund

Interessen for sporten har igennem længere tid styrket mit ønske om at øge min viden omkring hvilke metoder og redskaber, som fungerer inden for sportsverdenen og i sportsorganisationerne. Formålet med uddannelsen er for mig at kunne kombinere min karriere med min interesse for sporten.

• • • • • • • • • • •

Logo Brochurer Design og web Tryk og print Plakater Beach-flag Udstilling/messe Kampagner Skiltning Roll-up Skilte

1,5 års bacheloruddannelse som top-up på 2 års serviceøkonom uddannelse eller tilsvarende. • • • •

Strategi & Ledelse Sportsmarketing Kommunikation & PR Sportsøkonomi

• • • •

Eventmanagement Sportsjura Sponsorship Sport governance

Formegon ApS Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby T 4399 9099 www.formegon.dk


12

IDRÆTSLIV JUNI 2015

UPDATE Foto: Thinkstock

DIF GLADE FOR FORSLAG OM IDRÆTSLIG VÆKSTFOND Henrik Sass Larsen, der i skrivende stund stadig er erhvervs- og vækstminister, kom i midten af maj med et forslag om at oprette en idrætslig vækstfond, der skal investere i professionelle klubber inden for fodbold, håndbold og ishockey. Fonden vil i første omgang tælle 100 millioner kroner, som kommer fra statens budget. Planen er, at et 10-årigt budget skal lyde på 400 millioner kroner. DIF hilser forslaget velkommen.

FYN BLIVER VERDENS TRIATLON-NAVLE

’LIKE’ DIF Husk, at der er masser af muligheder for at komme bag om dansk idræt på de sociale medier. Såvel Idrætsliv som DIF har sin egen Facebook-side med nyheder og opdateringer fra DIF-idrættens verden. Smid også gerne et like til DIF og Team Danmarks OL-kampagneside ’Danmark til OL’. Derudover er DIF nu også at finde på Twitter. Her tweeter DIF nyheder og holdninger relateret til idrætspolitik, udviklingstiltag, OL, skolereformen, kampen mod matchfixing og meget mere. Følg DIF på Twitter på @DIFidraet.

I 2018 skal der afholdes intet mindre end fire verdensmesterskaber i triatlon på Fyn. Det besluttede det internationale triatlonforbund, ITU, i maj på et møde i eksekutiv komiteen i Japan. Der er tale om VM i duatlon, VM i cross triatlon, VM i aquatlon og VM i den lange distance, som byder på fire kilometers svømning, 120 kilometers cykling og 30 kilometers løb. De samlede verdensmesterskaber er udformet som en multisportsfestival, hvor alle fire VM’er afvikles i løbet af en uges tid på samme sted. Festivalen får debut i Canada i 2017, og året efter er det Fyns tur. ”Vi har valgt at kalde det Weeks of Peaks. Det internationale triatlonforbund har udvist stor tillid til Danmark ved at tildele os værtsskabet for deres nye, ugelange triatlonfestival i 2018. Det bekræfter, at den danske indsats med store, internationale mesterskaber på mange områder er i superligaen for internationalt eventarbejde,” siger Lars Lundov, der er direktør for Sport Event Denmark, som sammen med Dansk Triatlon Forbund og Sport Event Fyn har stået bag det danske bud.

Hvilken 6. og 7. klasse er hurtigst til ergometerroning? Det blev afgjort til landsfinalen, der blev afholdt den 2. juni i Sorø Hallen. I alt 16 klasser kæmpede om den vigtige titel, og med på vejen kunne de få tips af ro-legenden Eskild Ebbesen. Efter konkurrencen kunne 6.B fra Hotherskolen i Stevns og 7.A fra Haldgård Skole i Holstebro hyldes som sejrherrer. For klassen fra Haldgård skole var det faktisk andet år i træk, de vandt, da de sidste år tog sejren for 6. klasser. Dagen sluttede af med medaljeoverrækkelse med hjælp fra blandt andet Nordea-fondens direktør Henrik Lehmann Andersen og Eskild Ebbesen. De to vinderklasser modtog desuden en pokal samt en præmiecheck på 2.000 kroner. Arrangementet er gjort muligt af den millionstøtte, Dansk Forening for Rosport har modtaget fra Nordea-fonden til ungdomssatsningen RoBattle, der skal få flere unge i dansk roning.

Foto: Dansk Forening for Rosport

DANMARKS STÆRKESTE KLASSE 2015 ER FUNDET


13

IDRÆTSLIV JUNI 2015

NY DIREKTØR I DIF

Morten Mølholm Hansen er ny direktør for DIF. Han afløser Karl Chr. Koch, som tidligere på året stoppede af helbredsmæssige årsager.

Morten Mølholm Hansen er klar til diretørposten i Danmarks største idrætsorganisation. Foto: DIF

ige inden Idrætslivs deadline udnævnte DIF’s bestyrelse 53-årige Morten Mølholm Hansen til ny direktør. Morten Mølholm Hansen har været ansat i DIF siden 1992 og var i en årrække kommunikationschef, inden han i 2011 blev udviklingschef. Et enigt ansættelsesudvalg pegede på Morten Mølholm Hansen, som nu ud over at være direktør også er olympisk generalsekretær for DIF. ”Det var et meget stærkt ansøgerfelt. Valget faldt på Morten Mølholm Hansen, fordi vi mener, at han har de bedste forudsætninger for at føre DIF optimalt gennem de mange spændende og udfordrende opgaver, der venter forude. Desuden efterlod han et meget stærkt indtryk i samtalerne med ansættelsesudvalget,” siger Niels Nygaard, der er formand for DIF og medlem af ansættelsesudvalget.

Stor opgave Morten Mølholm Hansen har siden årsskiftet i fælleskab med økonomichef Morten Olesen været konstitueret direktør for DIF. Nu står han fremover med det øverste administrative ansvar for Danmarks største idrætsorganisation med 1,9 millioner medlem-

mer og 9.000 foreninger. Morten Olesen er samtidig forfremmet til økonomidirektør og udgør sammen med Morten Mølholm direktionen i DIF. ”Det er en stor opgave at skulle efterfølge en kapacitet som Karl Chr. Koch, og derfor går jeg også meget ydmygt til opgaven. Jeg takker bestyrelsen for den tillid, den har vist mig. Den frivillige foreningsidræt er en af grundpillerne i vores samfund, og den ligger mit hjerte meget nært. Derfor er det en kæmpe ære at skulle stå i spidsen for arbejdet med at bevare og udvikle den,” siger Morten Mølholm Hansen og fortsætter: ”Jeg glæder mig til samarbejdet med bestyrelsen, chefgruppen og DIF’s medarbejdere. Og jeg ser ligeledes frem til et konstruktivt samarbejde med vores kolleger i specialforbundene, vores aktive idrætsudøvere, vores mange frivillige kræfter, vores samarbejdspartnere i Team Danmark, DGI og Firmaidrætten, politikerne på Christiansborg og i kommunerne samt alle DIF’s øvrige samarbejdspartnere”. Idrætsliv bringer i næste nummer bringe et interview med DIF’s nye direktør.


14

IDRÆTSLIV JUNI 2015

TIPPET

STOPMATCHFIXINING.DK

DIF KOMMUNIK ATION

Hvordan undgår du, at en af sportens store og aktuelle trusler, matchfixing, stikker sit grimme fjæs ind i din klub?

UNDGÅ MATCHFIXING atchfixing? Er det ikke noget med elitesport, enorme millionbeløb og gangsteragtige metoder i Asien? Jo, det er det. Men matchfixing eller aftalt spil dækker også over udfordringer i vores helt nære sportsliv, og faktum er, at matchfixing er et stigende problem. Også i Danmark og på alle niveauer. Der er mange former for aftalt spil. En dommer kan være bestukket, en spiller kan tabe med vilje eller en holdkammerat kan påvirke en kamp med vilje. Det er i bund og grund sportsudøvernes ansvar at forsvare idrættens overordnede spilleregler, og den enkelte forening, klubformand og sportsudøver kan gøre meget i kampen mod matchfixing. ”Snyd og aftalt spil ødelægger idrættens væsen og det fællesskab, mange finder i sporten. Men vigtigst af alt er det, at alle sportens ambassadører, idrætsfolkene, er med i kampen mod aftalt spil,” siger (i skrivende stund) kulturminister Marianne Jelved i forbindelse med kampagnen ’Stop matchfixing’. ”Vi skal derhen, hvor det er helt almindeligt, at man fortæller det til sin træner, sin leder eller sit forbund, hvis man bliver kontaktet af en matchfixer. Eller hvis man har mistanke om, at andre er blevet det. Kun på den måde kan vi i fællesskab komme matchfixing til livs,” fortsætter Marianne Jelved.

Sig til Afgørende i kampen mod matchfixing i Danmark er også, at alle idrættens deltagere er opmærksomme på ting, der i bund og grund virker mærkelige i for-

hold til en kampsituation. Derfor opfordres alle idrætsdanskere også til at benytte sig af den 24-timers bemandede hotline, hvor man indrapporterer mistænkelige episoder, der relaterer sig til snyd og matchfixing. DIF’s formand Niels Nygaard siger: ”Vi appellerer direkte til idrætsudøverne om at være med til at beskytte idrættens ånd og fair play. De skal – ligesom trænere, ledere og dommere – kontakte vores hotline, hvis de kender til aftalt spil, har en mistanke eller er blevet kontaktet om at fixe en kamp.” Generelt er der kommet mere fokus på truslen fra matchfixing i dansk og udenlandsk idræt. En ny undersøgelse viser, at over 80 procent af den danske befolkning ser matchfixing som en trussel mod fair play i idrætten og idrættens troværdighed. Derfor har Kulturministeriet og en række af idrættens aktører iværksat kampagnen ’Stop matchfixing’.

Tips Tal... …åbent i din klub om matchfixing og truslerne heraf. Sæt også gerne fokus – måske via en klubaften eller lignende – på god sportslig opførelse og uetisk adfærd. Langt fra alle sportsfolk ved eksempelvis, at det ikke er tilladt at gamble på kampe, man selv er involveret i. Sæt også fokus på problemet via kampagnesitet stopmatchfixing.dk, der blandt andet indeholder diverse konkurrencer.

Ring... …til idrættens hotline for matchfixing, hvis du ser eller hører om nogen, der er involveret i aftalt spil i forbindelse med en sportskamp. Hotlinen er døgnbemandet, og telefonnummeret er 70 70 70 94.

Læs… ...meget mere om forebyggelse på kampagnesiden stopmatchfixing.dk eller på dif.dk, hvor der er samlet masser af materiale om matchfixing, uetisk adfærd og regelsæt på området.


Bygherrerådgivning • Projektrådgivning • Byggestyring • Totalrådgivning • Kvalitetssikring

Har I ønsker om nye topmoderne sportsfaciliteter? Med mere end 30 års erfaring som rådgivende ingeniør er Jens Wessberg ApS den rigtige løsning, hvis ønsket er professionel byggerådgivning. Erfaring omfatter blandt andet alt indenfor: • KUNSTGRÆSBANER • TENNISBANER • MULTISPORTSANLÆG TIL SKOLER

• STADION- & HALBELYSNING (LED) • HALLER • ENERGIOPTIMERING

• ATLETIKANLÆG • NATURGRÆSBANER • SKØJTEANLÆG UDE/INDE

Jens Wessberg Rådgivende Ingeniørfirma ApS • Herlev Bygade 14 • 2730 Herlev • Tlf. 4488 2116 • kontakt@jenswessberg.dk


16

IDRÆTSLIV JUNI 2015

INTERVIEW

FOTO

TEKST

Til august hopper Rikke Møller Pedersen i bassinet til VM i Rusland, og hun går efter at svømme lige så hurtigt som ved VM i 2013, hvor hun satte en fantastisk verdensrekord. På nuværende tidspunkt er Rikke Møller Pedersen dog meget i tvivl om sit niveau. Til gengæld er hun blevet klogere på sig selv og sine fremtidsplaner.

RIKKE MØLLER OG DE STORE SPØRGSMÅL


IDRÆTSLIV JUNI 2015

17


18

IDRÆTSLIV JUNI 2015

vem er jeg? Hvad kan jeg? Hvad vil jeg? Og hvordan markedsfører jeg i øvrigt Lolland som værende en attraktiv turistdestination? Det er de helt store spørgsmål i livet, som den fynske svømmestjerne Rikke Møller Pedersen går og roder med for tiden. Men at hun er glad og i balance med sig selv og sit liv som topsvømmer, studerende og almindelig ung dansk pige i midten af 20’erne, er ikke til at tage fejl af. For nylig afsluttede hun nogle tunge projekter på sit studie på RUC - deriblandt en eksamensopgave om markedsføring af Lolland. Derfor er der nu endnu mere overskud til svømningen og til at kigge frem mod sommerens aktuelle VM-udfordring i russiske Kazan. To timers morgentræning er netop overstået og iført stort smil, afslappet tøj og bare tæer byder Rikke Møller

Pedersen velkommen på Bellahøj Svømmestadion i Købehavn. Det har været hendes hjemmebane siden 2009, hvor hun skiftede trygge Odense ud med de lidt mere udfordrende rammer i det københavnske nordvestkvarter. ”Skal vi ikke lave interviewet ude i forhallen? Eller er du sådan en saunadreng, der hellere vil sidde her og svede inde i svømmehallen?,” joker Rikke Møller Pedersen.

Har valgt Danmark Vi rykker ud i forhallen og sætter os ved præcis samme bord, som vi gjorde for tre år siden. Sidst Rikke Møller Pedersen var på forsiden af Idrætsliv var umiddelbart inden OL i London. Interviewet var dengang en del at et triple-interview, hvor de på det tidspunkt noget mere erfarne svømmepiger Jeanette Ottesen og Lotte Friis også deltog.

”Jeg startede med at blive utrolig frustreret. Og så begyndte jeg at græde lidt”

VIDSTE DU AT.. • Rikke Møllers verdensrekord fra 2013 var den første danske verdensrekord i svømning på olympisk distance i 61 år. • At Rikke Møller i flere omgange har sovet i ilttelt hjemme i sin lejlighed for at få maximal udbytte af sin træning. • Rikke Møller har været nomineret til Årets Sportsnavn af DIF og JP to gange. Endnu dog uden at vinde titlen. • Rikke Møller godt kan lide at sy og male, når hun har tid eller trænger til ro. • Rikke Møller begyndte til svømning i Odense som seksårig sammen med sin tvillingesøster, som hun stadig har et tæt forhold til.


IDRÆTSLIV JUNI 2015

”Det er så vildt at tænke på, at det er tre år siden. Jeg kan slet ikke fatte, hvor hurtigt tiden er gået, og hvor meget der er sket i den periode,” filosoferer Rikke Møller Pedersen. I dag er den fynske svømmer alene på forsiden af Idrætsliv. For det første fordi hun siden interviewet i 2012 er rykket helt op i toppen af svømmepoppen, og for det andet fordi de to andre danske svømmestjerner ikke befinder sig meget i Danmark for tiden. Efter OL i London valgte Lotte Friis at søge nye træningsgræsgange i USA, mens Jeanette Ottesen har tanket energi og ny inspiration i Australien i en periode. Rikke Møller Pedersen står derimod stadig uhyggeligt tidligt op hver morgen og hopper i klorvandet i svømmehallen på Bellahøj. ”Det passer mig godt at være her i Danmark, og efter jeg for to år siden også begyndte at læse, har det givet ekstra god mening. Og faktisk synes jeg også, at forholdene for os landsholdssvømmere er ret fine, så jeg har ikke nogen planer om at rejse ud.”

de seneste år. For at gå fra jagten på et mål, til at indfri målet og derefter skulle forsvare det, har været lidt af en prøvelse for den 26-årige svømmer. ”Jeg var jo i en lang periode hende, der var på vej fremad og hende, der skulle bevise sit værd. Jeg havde store mål og drømme og satsede hårdt på London og især VM i Barcelona (2013 red). Og da det hele så lige pludselig resulterede i et brag af en succes med verdensrekorden ved VM, så havnede jeg faktisk umiddelbart efter i en periode, hvor jeg tænkte: ”Gud, var det det?,” Rikke Møller Pedersen erkender, at det har været mere end svært at sætte sig nye mål efter succesen i Barcelona. ”Jeg havde det jo sådan, at jeg kunne se, at rent træningsmæssigt, virkede det, jeg gjorde, rigtig godt. Den benhårde og til tider sure måde at gøre tingene på gav resultater, men jeg begyndte også at have en klar fornemmelse af, at der skulle ske noget nyt, hvis jeg skulle fortsætte på det her niveau. Det var et kæmpe dilemma. ”

Kæmpe dilemma

Hvorfor overhovedet lave om på en vinderformel? ”Fordi jeg i perioden 2009-2012 ikke

Overvejelser omkring liv, karriere og fremtid har der dog været masser af i

”Jeg havde brug for at prøve noget nyt, lære noget nyt og blive behandlet som en 26-årig svømmer frem for en 16-årig svømmer”

BLÅ BOG Navn: Rikke Møller Pedersen Født: 9. januar 1989 Højde: 1,75 meter Vægt: 61 kilo Klub: Herning Svømmeklub Udvalgte milepæle: Verdensrekordholder og sølvvinder på 200 meter bryst på langbane i 2013, forsvarende verdensmester i både 4x50m og 4x100m medley holdkap på kortbane, forsvarende europamester i både 100m og 200m bryst på langbane .

19


20

IDRÆTSLIV JUNI 2015

havde gået på kompromis med noget som helst. Der var én vej for mig, og det var vejen mod succes. Det var et meget specielt liv, som jeg ikke følte, jeg kunne fortsætte med. Jeg ville gerne fortsætte min svømmekarriere længe, og det ville jeg ikke kunne, hvis jeg fortsatte som hidtil. Jeg havde brug for at prøve noget nyt, lære noget nyt og blive behandlet som en 26-årig svømmer frem for en 16-årig svømmer,” siger Rikke Møller Pedersen. Hun nåede efterfølgende til den erkendelse, at en omprioritering af træningsmængden, et nyt studieliv og generelt mere fokus på at nyde livet, var vejen frem. Hvad gør man så helt konkret, hvis man gerne vil ændre sit liv? Sætter man sig ned med en caffé latte, eller går man en lang tur og tænker over livet? ”Jeg startede med at blive utrolig frustreret. Og så begyndte jeg at græde lidt. Og da det heller ikke rigtig hjalp noget, standsede jeg op og tænkte”: Hvorfor er det egentlig, jeg gør det her? Hvad er det, jeg gerne vil have ud af mit liv og min karriere?” Og hvad var svaret så? ”Jeg er nået frem til, at min svømning er et projekt, jeg har startet for mig selv for at rykke mine grænser og komme tættere på mig selv. Og jeg gør det for de skulderklap, jeg får dagligt…. af mig selv. At sætte sig et mål, gøre noget dag ud og dag ind og så ende med at nå målet. Det er fantastisk, selvom der selvfølgelig også kommer nedture, og man nogen gange bliver super skuffet,” lyder det fra Rikke Møller Pedersen. Hun fortsætter: ”Omvendt er det også lige præcis i skuffelsens øjeblik, jeg lærer mest om mig selv. Det er ikke altid dårligt, at det går dårligt,” siger svømmepigen, som har lovet sig selv, at hun i de kommende år vil nyde processen omkring topsvømningen mere, end hun har gjort tidligere. ”Tidligere var processen mod at nå til tops, at det hele skulle være hårdere, mere vildt og mere surt. Det eneste, det handlede om, var at stå med en guldme-

dalje ved VM eller OL. Det drømmer jeg selvfølgelig stadig om, men det er ikke længere nogen katastrofe, hvis det ikke sker. Og den erkendelse tror jeg, at jeg kan bruge til rigtig meget.”

Ingen forventninger Spørgsmålet er så, om man med Rikke Møller Pedersens livsovervejelser in mente overhovedet tør hive et klassisk sportsjournalistspørgsmål frem og spørge til, hvad hun forventer sig af det kommende VM i Rusland. Et VM, hvor masser af øjne vil hvile på hende og ikke mindst følge hende i bestræbelserne på vinde endnu en VM-medalje og måske endda slå sin eksisterende verdensrekord på 200 meter bryst. ”Det er første gang, jeg har været så tæt på et stævne og så ikke rigtig have forventninger til mig selv. Jeg glæder mig til at se, hvor jeg står henne og til for alvor at få en fornemmelse af, om den måde, jeg træner på nu, rækker til VM-medaljer. Selvfølgelig har jeg et indre mål om medaljer, og jeg tror enormt meget på mine egne færdigheder, men jeg kan nu engang ikke styre de andre svømmere,” siger Rikke Møller Pedersen med adresse

til de mange unge – især japanere og russere – der presser hende bagfra ”Jeg har set de små japanske 14-årige piger, og de svømmer altså hurtigt. De bliver bare ved og ved. Og det kan jeg godt mærke, at det kan jeg ikke længere. For selvom jeg jo ikke er gammel, har kroppen trods alt været i gang med det samme i 20 år,” siger den danske svømmer, som dog erkender, at hun bliver en anelse skuffet, hvis hun ikke får medalje med hjem fra Rusland. ”Selvfølgelig gør jeg det. Omvendt, og undskyld nu bruger jeg en kliche, vil jeg også sige, at hvis jeg har gjort mit absolut bedste, så kan jeg ikke gøre ret meget mere. ”


21

IDRÆTSLIV JUNI 2015

VIL IKKE TALE MED DOPINGDØMT RIVAL IGEN Den danske svømmepige lægger ikke skjul på sin skuffelse over dopingdømt rival. ens Rikke Møller Pedersen er blidheden selv, når hun taler om karrieren, fremtiden og livet, bliver hun straks mere stram i betrækket, når snakken falder på doping inden for topsvømning. Rikke Møller Pedersens største rival russeren Yulija Efimova, som vandt VM foran Rikke Møller i Barcelona, blev nemlig sidste år testet positiv og dømt for doping. Det resulterede i en 16 måneder lang karantæne. Derudover fik russeren frataget sin guldmedalje fra EM i Herning 2013, hvilket resulterede i, at Rikke Møller Pedersen fik vekslet sit EM-sølv til guld. Imidlertid står russiske Efimova stadig som vinder af VM i Barcelona foran Rikke Møller Pedersen, idet russeren først blev testet positiv efter det stævne. ”Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om hun også var dopet ved VM, eller måske havde gjort det op til stævnet. Under alle omstændigheder har jeg ingen respekt for hende mere, og det får jeg aldrig igen, selvom hun er begyndt at svømme stærkt igen.” Du har pisket rundt i vandet, siden du var seks år. Føler du dig snydt? ”Altså et eller andet sted føler jeg, at jeg har vundet over hende. Jeg har verdensrekorden over én, som har snydt, og det gør mig faktisk stolt. Jeg er ren i sporten, og jeg håber, at det går op for folk, at man med egen krop, fysik og engagement kan nå lige så langt, som dem der snyder.” Hvordan var dit forhold til Efimova inden dopingdommen? ”Vi var faktisk begyndt at tale en del sammen, og hun var på ingen måde en person, jeg havde forestillet mig ville dope sig. Jeg havde slet ikke set den komme, så jeg blev meget overrasket. Da jeg fandt ud af det, føltes det som om, at hun havde stået lige oppe i mit hoved og sagt: ”Jeg vil da skide på, hvad du har gjort for at nå dertil, hvor du er i dag. Jeg snyder da bare, og går den så går den.” Det er enormt respektløst,” siger Rikke Møller Pedersen, som er lidt irriteret over, at den dopingramte rival nu er tilbage efter endt karantænestraf. ”Jeg har ikke talt med hende, og jeg har heller ikke tænkt mig at gøre det. Det påvirker mig lidt, at hun skal være på hjemmebane ved VM i Rusland, fordi så bliver der jo nok klappet, hvis hun vinder, og det har hun bestemt ikke fortjent.”

De to rivaler Rikke Møller Pedersen (th) og russiske Yulija Efimova har kæmpet mange drabelige opgør. Det har dog vist sig, at russeren har været dopet store dele af tiden.


22

IDRÆTSLIV JUNI 2015

Spil Trent Jones Jr. Course til under halv pris

Sæt en fire-bold sammen og spil vores internationale mesterskabsbane for kun 1.000 kr. i alt. Oplys koden JULI15. Tilbuddet gælder indtil 1. august 2015 og kan ikke kombineres med andre rabatter.

www.golfers.dk


IDRÆTSLIV JUNI 2015

23

Medlemsskab fra kun

1.000,-

Skjoldenæsvej 101, 4174 Jystrup | Tlf: 57 53 88 10 | info@golfers.dk


24

IDRÆTSLIV JUNI 2015

UDGIVELSER Nye bøger og apps med afsæt i idrætten.

LÆS, KLIK OG HØR … GENOPLEV DE STØRSTE DANSKE CYKELTRIUMFER Cykling er på trods af nogle bump på vejen stadig en enormt populær sport i Danmark. En sport, hvor Danmark gennem tiderne – på godt og ondt – har gjort sig gældende internationalt. I bogen ’De danske cykelhelte – fra Ole Ritter til Lasse Norman’ tager forfatteren Kenneth Møller Christensen læseren igennem 20 fortællinger fra dansk

POLITIKENS FODBOLDMAGASIN

KORTE BEN KAN OGSÅ LØBE LANGT

Politiken har lanceret en ugentlig podcast om fodbold, ’Politikens Fodboldmagasin’. Vært er den tidligere professionelle fodboldspiller Martin Borre, som efter sin fodboldkarriere har studeret journalistik og er tidligere praktikant på netop Politiken. I programmet diskuterer indbudte gæster ugens begivenheder i fodboldverdenen og kigger frem mod kommende kampe. I forvejen findes fodboldpodcasten Fodbold FM, der udkommer hver mandag, og som Radio24syv står bag. Til gengæld lukkede DR’s fodboldpodcast, Fodboldmagasinet, inden denne sæson.

Motionsløb er alle vegne. Og nu er det også helt ned i børnehøjde. Bogen ’Vi løber minimaraton’ af Tina Torp Aaby følger børnene Karl, Asta og Alma, der er til minimaraton med resten af familien på Østerbro Stadion. Efterfølgende er de også med langs ruten, da deres mor gennemfører et rigtigt maratonløb. Bogen giver ikke mindst i kraft af sine mange flotte billeder et godt indtryk af, hvor store events maratonløb har udviklet sig til at være. Samtidig er der strøget ud med fine detaljer, så man bliver klogere på de 4.219.500 centimeters strabadser.

’Politikens Fodboldmagasin’ udkommer hver torsdag og kan afspilles på Politikens hjemmeside eller hentes i iTunes.

’Vi løber minimaraton’ er udgivet i samarbejde med atletikklubben Sparta af forlaget Turbine. Vejledende pris er 250 kroner.

cykelsport, der inkluderer Bjarne Riis’ sejr i Tour De France, Michael Rasmussens fald fra tinderne og Ole Ritters timerekord i 1968. Til alle fortællingerne følger et imponerende billedgalleri. ’De danske cykelhelte – fra Ole Ritter til Lasse Norman’ er udgivet af forlaget Turbine. Vejledende pris er 299 kroner

MOTION DER VIRKER Tiden, hvor ”fordi det er sjovt” er den eneste grund til at dyrke idræt, er for længst passé. For en stigende mængde folk er motionen sat i system og handler i lige så høj grad om sundhed. Hører man til den gruppe, er bogen ’Motion som medicin’ et seriøst bud på, hvad der fremover kan blive kanon. Forfatterne Anders Hansen og Carl Johan Sundberg, der begge er læger, fremfører forskningens seneste bud på de positive effekter, fysisk aktivitet har på både vores hjerneaktivitet og psykiske velvære. For som de siger ”Medicinske mirakelkure viser sig næsten aldrig at holde, hvad de lover. Fysisk aktivitet er den eneste undtagelse.” ’Motion som medicin’ leverer også praktiske anvisninger på træingsmetoder, der giver de bedste sundhedseffekter. ’Motion som medicin’ er udgivet af Nyt Nordisk Bogforlag. Vejledende pris er 199 kroner.


FODBOLD GOLF SVøMNING HåNDBOLD TENNIS

Klubber der har valg HH Sport • Brøndby IF superliga (3. år i træk) herrer og damer Avedøre DS • • HB Køge Superliga & U-17/U-19 (3. år i træk) FC Øresund • • Lyngby BK superliga (4. år i træk) DGI Fodbold • • KFUM’s Boldklub Roskilde U-19 Hvidovre U-17 • • Svebølle 2. division (2. år i træk) Kvik Svømmeklub • • Trelleborg FF, Allsvenskan HB Køge sponsortur • • FC Roskilde 1. division Greve IF (2. år i træk) • • BSC (3. år i træk) Ishøj Golf (3. år i træk) • • Polens dame håndboldlandshold Næstved Svømmeklub • • Islands dame håndboldlandshold Holbæk Sports College • • Englands dame håndboldlandshold Skjold 1. division damer •

/HHSPORTTOURS HH Sport Tours har flere års erfaring i at skræddersye unikke træningslejre til store som små klubber. Ring eller skriv til os for at høre nærmere.

For sportens skyld!

HH Sport Tours ApS | Centrumgaden 24, 1 - 2750 Ballerup | CVR nr. 36028238 www.HHSPORT.dk | +45 25 72 60 02 el. +45 40 26 30 74 | info@HHSPORT.dk

FODBOLD GOLF SVøMNING HåNDBOLD TENNIS

Tag på træningslejr i Tyrkiet

/HHSPORTTOURS

Enestående rejse

All inclusive

rejsegarantifonden

vip værelse

HH Sport Tours har flere års erfaring i at skræddersye unikke træningslejre til store som små klubber. Vi skræddersyer gerne din rejse ud fra behov og ønsker.

Alle vores hoteller er ***** 5 stjernet hoteller, med All Inclusive koncept. Vi mener ikke at vi kan være bekendt at tilbyde vores kunder andet.

Du kan roligt være tryg når du handler med os. HH Sport er nemlig medlem af Rejsegarantifonden. Det betyder at du er konkursdækket.

Ved grupper på over 25 personer tilbyder vi gratis opgradering af hotelværelse. Cheftræneren får VIP værelse uden merbetaling.


26

IDRÆTSLIV JUNI 2015

TEMA: FAIR PLAY Ustyrlige og pacende forældre, vold samt en sprogbrug, der ville gøre en sømand genert. De dårlige sager når altid frem til avisspalterne. Men har idrætten et problem? Idrætsliv ser på begrebet fair play i idrætten.

en nuværende damelandstræner og daværende træner i Team Tvis Holstebro, Klavs Bruun Jørgensen, fik ørerne i maskinen, da han i en af forårets intense slutspilskampe kaldte Skjerns Daniel Svensson en ”bøsserøv”. Sportschef i Dansk Håndbold Forbund Ulrik Wilbek gjorde det da også klart, at den slags sprogbrug var uaccep-

tabelt som kommende dansk landstræner, og efterfølgende undskyldte Klavs Bruun Jørgensen offentligt. Næsten samtidig under en U13-fodboldkamp på Fyn så en far til en OB-spiller rødt, da dommeren var ved at præsentere hans søn for det gule kort efter gentagne gange at have irettesat drengen for dårlig opførsel. Faderen løb ind på banen, tog

SCANPIX

THOMAS HANSEN


IDRÆTSLIV JUNI 2015

27


28

IDRÆTSLIV JUNI 2015

basketball og ikke mindst fodbold. DBU Jylland har i år lanceret en kampagne under overskriften ”Et godt kampmiljø – et fælles ansvar”. Kampagnen bygger på to store spørgeskemaundersøgelser blandt forældre og dommere. Her kan det konstateres, at selvom forældrene udmærket ved, hvordan man bør agere på sidelinjen, så træder de alligevel ved siden af fra tid til anden. ”23 procent af dommerne sagde, at de har overvejet, om de gad fortsætte med at dømme på baggrund af dårlig sidelinjeopførsel fra trænere og forældre. Det er et kraftigt signal til, at hvis vi vil undgå dommermangel, så skal vi opføre os ordentligt,” siger Bent Clausen, formand for DBU Jylland.

Flot start

fat om halsen på dommeren og rev ham omkuld. Og som om det ikke var nok, ramte endnu en ubehagelig sag dansk idræt i foråret under en Serie 3 kamp på Amager. Da kampens dommer gav en spiller fra Fremad Amager et rødt kort, kogte alle helt over, og spillere og tilskuere gik til angreb på dommeren med slag og spark. Politiet måtte tilkaldes, og dommeren endte med at blive hentet af en ambulance. De tre episoder har isoleret set ikke noget med hinanden at gøre, men fortæller dog alligevel om et idrætsdanmark, hvor et godt gammeldags begreb som fair play ofte går fløjten. ”Det er ganske enkelt ikke godt nok, når sådanne sager, som vi har set i de seneste måneder, finder sted på landets sportsbaner. Og selv om det måske ikke batter meget i det samlede billede, når vi taler fair play, bliver vi nødt til at opfordre alle aktører i dansk idræt til at slappe af. Vold, svinske tilråb og grov usportslig opførsel bør ikke være en del af dansk idræt,” siger idrætspolitisk chef i DIF Poul Broberg. Han mener som sådan ikke, at opførslen generelt i idrætten er blevet værre i den seneste tid, men opmærksomheden er blevet større og nogle sager grovere. ”Vi kan tale samfundstendenser og alt muligt andet. Faktum er, at grov opførsel ikke hører nogen steder hjemme – heller ikke i idrætten,” siger Poul Broberg, som dog glæder sig over, at flere af DIF’s

specialforbund rent faktisk arbejder målrettet med at fremme fair play i deres respektive idrætsgrene. En rundspørge til 18 specialforbund, som Idrætsliv har foretaget, viser således, at nogle idrætsgrene har stor fokus på dårlig opførsel og fair play i idrætten, andre ville gerne have fokus på problemstillingen, mens andre ingen problemer har i den retning. På det konkrete spørgsmål: ”Arbejder dit forbund organiseret med fair play?” svarer syv forbund ”ja”, mens to tidligere har haft nogle aktiviteter, som dog ikke kører nu. De sidste forbund svarer ”nej”. Sportsgrene som kano og kajak, svømning og roning oplever ikke nogen

Kampagnen er kommet godt fra start. Blandt andet er man nået ud til over en halv million danskere på Facebook. Sideløbende med kampagnen i DBU Jylland arbejder man med andre tiltag i de øvrige landsdele. Meningen er, at erfaringerne skal blive til en samlet indsats næste år for hele fodbolddanmark. ”Vi er rigtig glade for, at vi har sat kampagnen i gang, og vi føler egentlig, at vi har sat fokus på et vigtigt emne i fodboldens regi og måske generelt i idrættens regi,” siger Bent Clausen. Det kan han nok blive enig med Danmarks Motor Union i. De har nemlig siden 2013 rullet af sted med konceptet DMU FairPlay. Først blev der fundet fair play-ambassadører inden for unionens forskellige sportsgrene så som speedway og BMX. Siden har det grebet om sig under parolerne respekt, ansvar og sammenhold. ”Det seneste, vi har fokus på, er de

”Vold, svinske tilråb og grov usportslig bør ikke være en del af dansk idræt” Poul Broberg, idrætspolitisk chef i DIF

problemer med dårlig opførsel– muligvis på grund af den adskilte konkurrenceform, hvor der både er stor afstand til konkurrenter, tilskuere og forældre. Forbund som sportsdans, tennis og ridning oplever rent faktisk problematikker med især forældre uden dog på nuværende tidspunkt at have sat noget systematisk i værk til at dæmme op for det. Forældrenes rolle i forhold til fair play fylder også meget blandt de specialforbund, som svarede ”ja” i undersøgelsen. Det gælder blandt andet for golf, håndbold,

sociale medier, især Facebook. På vores Facebook-sider er der nogle gange folk, som har hovedet under armen og skriver en masse ting, som de aldrig ville sige ansigt til ansigt. Facebook er vores ansigt udadtil. Hvis folk derinde skriver de værste ting, så kan det gå ud over rekrutteringen,” siger Martin Gunnar Thenning, der er ansvarlig for DMU FairPlay. Han har også været med til at sørge for, at der nu bliver uddelt en fair play-pris til Dansk Motorsport Award. Det har givet klubberne incitament til at fortælle de


IDRÆTSLIV JUNI 2015

gode historier i stedet for at fokusere på det negative. Derudover er der en masse materiale så som klistermærker og fair play-medaljer til ungdomskørerne, hvis de gør sig særligt bemærket. ”Jeg kan helt klart mærke, at der er sket en italesættelse af fair play, som ikke var der tidligere. Det vigtigste er, at det ligger i bevidstheden hos folk, så det kan vokse sig større,” siger Martin Gunnar Thenning. Han og Bent Clausen er enige i , at man ikke kan løse fair play-problematikker med et trylleslag og en hurtig kampagne. Det kræver tid og vedholdenhed at ændre folks adfærd. I Idrætslivs rundspørge til 18 forbund er der set bort fra alt, der handler om doping og matchfixing. Derimod er forbundene blevet spurgt om, hvorvidt de arbejder organiseret med fair play herunder god opførsel på sidelinjen i bred forstand. I rundspørgen medvirker: Golf, svømning, håndbold, ridning, atletik, tennis, badminton, volleyball, fodbold, sportsdans, cykling, kano og kajak, roning, vægtløftning, karate, basketball, DAI og motorunionen.

SÅDAN KAN FORENINGER ARBEJDE MED FAIR PLAY Fair play handler om respekt. Ikke bare for modstanderen i en kampsituation, men så sandelig også i det daglige klubliv på træningsbanen, i hallen og i klubhuset. Her er fem gode råd til, hvordan man kan sørge for en god tone, der gør det rart for alle at deltage. 1. Jo mere rummelig kultur der er i klubben, jo bedre vil det føles at være i klubben. Som bestyrelse kan man definere en holdning til, hvilken atmosfære man stræber efter at have, og så gå foran med et godt eksempel. 2. I overgangen fra teenager og til den rigtige voksenidræt kommer man ind i et nyt hierarki, hvor man er på nederste trin i forhold til dem, der sidder på kulturen. Er der så oven i købet optagelsesritualer, som er utrolig grænseoverskridende, udstillende og intimiderende for de unge, kan det få dem til at falde fra. Klubledelse og trænere bør være opmærksomme på, om det går over stregen og eventuelt tage det til revision. Klubben skal være et sted, hvor alle kan lide at være og føler sig trygge. 3. Træneren skal være opmærksom på, hvordan udøverne taler til hinanden. Er det grovkornet eller har man en respektfuld tone over for hinanden? Det kan være en svær opgave, da meget af det foregår i situationer, hvor træneren ikke er der. 4. Vi ser i mange idrætter, at ambitiøse og lidt for entusiastiske forældre bliver revet med af stemningen, og der ryger en glose over læberne, som de måske fortryder senere. Gør disse forældre det klart, at det er uacceptabelt, og overvej om forældrefri zoner kan være en god idé. 5. Træning på tværs af aldersgrupper kan være gavnlige for sammenholdet i klubben. Her kan børn og unge få fornemmelsen af, at de er medlemmer i en forening og ikke kun et bestemt hold. Rådene er udviklet af DIF Udvikling

Udvikl din PERSONLIGHED og MØD NYE MENNESKER og opnå enten en træner 2-uddannelse eller en diplomtræneruddannelser på Aalborg Sportshøjskole

Scan koden og bestil brochure eller besøg os på

www.sportshojskolen.dk

29


30

IDRÆTSLIV JUNI 2015

TEMA: FAIR PLAY

JEANNE KORNUM

THOMAS HANSEN

Forbundsformanden i Dansk Arbejder Idrætsforbund vil have sat en stopper for grimt sprogbrug i fodboldrækkerne. Han frygter i yderste konsekvens, at hele hold vil melde sig ud, fordi de ikke vil finde sig i at blive svinet til af deres modstandere.

elvfølgelig vil vi gerne vinde, men vi spiller jo for at have det sjovt med hinanden.” Ordene tilhører Casper Hansen, der er anfører for syvmandsholdet Farmors Drenge, som spiller i rækkerne hos Dansk Arbejder Idrætsforbund. Men de kunne lige så godt komme fra en af de tusindvis af andre danskere, der besætter de lavere rækker i fodbolden, håndbolden og alle de andre idrætsgrene. Problemet opstår de gange, hvor nogle få går over stregen og de værste bandeord eller knytnæveslag flyver gennem luften. Idrætsliv ankommer en regnfuld hver-


IDRÆTSLIV JUNI 2015

dagsaften i juni til Kløvermarkens idrætsanlæg på Amager. På græsbane 57, den vel nok mest isolerede og vindblæste på anlægget, spiller Farmors Drenge en målløs affære over to gange en halv time i D-rækken mod Pantani Pirates. Hvor man i nogle kampe kan tale om, at det bølger frem og tilbage, er der her mere tale om et par skvulp. Efter kampen har dommer Dennis Christensen lige tre minutter til en hurtig snak med Idrætsliv, inden han skal dømme dagens tredje og sidste opgave. Han fortæller, at han en enkelt gang for trefire år siden blev slået af en spiller, efter han havde set sig nødsaget til at afblæse en kamp, der var løbet løbsk. Ifølge ham er der en naturlig forklaring på, at det er i de lavere rækker, at voldelige episoder oftest opstår. ”Når du kommer op i mesterrækken og A-rækken, så er det fodboldspillere, der er tale om. Det er det ikke altid hernede. Der er det tit og ofte håndværkere. De dygtige har en helt anden tilgang til det. De kender reglerne og dømmer næsten kampen selv,” siger Dennis Christensen. Han køber dog ikke helt Idrætslivs idé om, at den foregående kamp så må have været en højrisikokamp. ”Nu hjælper det lidt med vejret, og så er det en hverdagskamp. Der er ikke nogen, der har været i byen i går. Om søndagen kan der godt nogle gange være nogen, der er decideret bagstive, og så har de også temperament,” siger han.

Trussel om udmeldelse At Idrætsliv er dukket op til et par kampe i DAI-regi, er ikke tilfældigt. I løbet af foråret har der været et par uafhængige episoder, der går forbundsformand i DAI Jan F. Ludvigsen på. Den ene gang invaderede det ene holds tilskuere banen og sendte flyvespark i hovedhøjde af sted mod det andet holds spillere. I samme kamp havde der forinden været en tiltagende ond stemning fra tilskuerne rettet mod især det andet holds udskiftningsspillere. I det andet tilfælde så en dommer sig nødsaget til at afbryde en kamp. Forud var gået to udvisninger til det ene hold for et særdeles groft sprogbrug, der konstant blev forstærket med et ord, der begynder med f, og gestikulationer i kategorien ’mooning’. Efter anden udvisning var der spillere, som spurgte efter dommerens navn og bopæl, hvorefter han afbrød kampen. Jan F. Ludvigsen ser især den sidste episode som symptom på en stigende tendens. ”Nu er vi nået til et sted, hvor vi bliver nødt til at reagere. Det er et sprog, der ikke er værd at genfortælle, og er der børn til stede, så er det helt ude i skoven, at de taler på den måde. Jeg er blevet en lidt ældre mand, så det kan godt være, at jeg er blevet lidt sart. Men det tror jeg nu ikke,” siger han og fortsætter: ”Vi skal have stoppet det dårlige sprog på banerne, fordi det kræver alt for meget administration for de frivillige idrætsledere, der skal behandle indberetningerne. Og hvad værre er, så frygter jeg, at de

Stemningen forblev fair, selvom spillerne fra Dinamo Scudo og Korsør Reunited gik til stålet.

31


32

IDRÆTSLIV JUNI 2015

andre hold i yderste konsekvens melder sig ud.” Den trussel kommer jævnligt fra hold, som har været udsat for grove tilsvinelser. De vil have de andre hold smidt ud af rækken. Men det er ikke så lige til, da det kræver overordentlig håndfaste beviser i sager, der mest er ord mod ord. ”Vi vil gerne have, at alle er med. Men på den anden side skal det være på et fair og ordentligt grundlag,” siger Jan F. Ludvigsen.

Fjern fyldordene På Kløvermarkens anlæg er næste kamp i gang. Dinamo Scudo møder Korsør Reunited, som udover træner og kasserer Michael Jensen på sidelinjen har en bred bænk med tre udskiftningsspillere og sågar to kvindelige supportere. Tempoet og intensiteten er højere end i kampen forinden. Især Korsør Reuniteds målmand gør sig bemærket med en højtråbende stil, der ligger et par hak over alle andres spændingsniveau. Der er da heller ikke spillet mere end fem minutter, da dommer Dennis Christensen kalder målmanden hen til en kammeratlig samtale, efter keeperen nærmest skreg ”NEEEJ!”, da et frispark bliver dømt lige uden for feltet. De øvrige korsørspillere både på og uden for banen forsøger ihærdigt at dæmpe målmanden ned.

Målmanden besinder sig da også ned godt hjulpet på vej af, at hans hold kommer foran både 1-0 og 2-0, og kampen fortsætter i fred og fordragelighed. Det er heldigvis mønsteret i langt de fleste kampe. Alligevel er der kommet mange flere ’fyldord’ så som ”fuck” og ”for helvede” ind i sproget under kampene. Det mener formanden for DAI’s fodbolddommerklub i København, Per Larsen. ”Deres sprog er accelereret. Det er muligvis en naturlig del af deres sprog, som de ikke mener noget særligt med, men det går efter min vurdering ud over stemningen. Vi kan som dommere kun henstille til, at de lader vær. Men vi kan ikke straffe dem, hvis de råber ukvemsord ad deres medspillere,” siger han. Per Larsen oplever ikke, at det gør det store, hvis det er en stille kamp. Men hvis en kamp går i ”det sorte felt”, som han kalder det, så kan den hårde tone være med til at eskalere situationerne. Derfor håber han meget på en bedre tone på boldbanerne. I pausen mellem Korsør Reunited og Dinamo Scudo skynder målmanden fra Reunited sig hen til Dennis Christensen for at forklare, at det ikke var ham, han råbte af tidligere. De giver hinanden hånden, og Dennis Christensen uddeler sågar en krammer. Dagen bliver ikke dårligere for målmanden. Sammen med resten af holdet vinder de kampen 8-0.

DEN RIGTIGE ÅND Sportshistorien er fyldt med smukke eksempler på fair play. Her er et kig på nogle af de bedste. Den lånte båd Ved OL i 2008 lå Jonas Warrer og Martin Kirketerp til guld, da masten på deres 49er knækkede. Gode råd var da dyre, men de lånte kroaternes båd og nåede med det yderste af neglene en placering i den afgørende sejlads, som sikrede dem plads øverst på sejrsskamlen. Kroaterne fik efterfølgende overrakt den prestigefyldte fairplay-pris Trophy Pierre de Coubertin for at have udvist ”et bemærkelsesværdigt eksempel på olympisk ånd”.

Nægter at score Den ellers ofte kontroversielle fodboldspiller Paulo Di Canio udviste uset fair play i de døende minutter af en kamp mod Everton. Stillingen var 1-1, da et indlæg flyver mod italieneren. Men i stedet for at skyde bolden i det tomme mål, griber han den og insisterer på at få behandling til modstandernes målmand, der øjeblikket inden er blevet skadet.

Hendes livs bedste dag Lauren Hill fik konstateret en sjælden form for kræft i hjernen. Den døende pige fik sidste efterår sit største ønske opfyldt, da hun spillede én kamp og lavede den første scoring for sit colleges basketballhold foran 10.000 tilskuere. ”I dag har været den bedste dag, jeg nogensinde har haft,” udtalte Lauren Hill efter kampen. Hun døde i april, 19 år gammel.

En afgørende stav På tredje omgang af en stafet ved vinter-OL i 2006 knækkede den ene stav for langrendsløberen Sara Renner fra Canada. Norges træner Bjørnar Håkensmoen gav uden betænkning en ekstra stav til konkurrenten. Canada vandt sølv i stafetten. Norge blev nummer fire.


IDRÆTSLIV JUNI 2015

TEMA: FAIR PLAY

POLFOTO

Man skal se fair play-begrebet i den rette kontekst, mener FC Midtjylland-træner Glen Riddersholm, som for nylig kom med et par ganske kontroversielle udtalelser midt i den bedste sendetid.

GULD GLEN: i render rundt med fair playflag og alt muligt inde til kampene. Glem det. Når vi er derude og spiller på øverste niveau, så kan I tage det der fair play-begreb og stikke det skråt op i røven.” Der var mulighed for at få kaffen galt i halsen, da FC Midtjylland-træner og nykåret dansk mester, Glen Riddersholm, kom med ovenstående udtalelse i tv-programmet Onside. Idrætsliv fik dagen efter fat på succestræneren for at få uddybet, hvad det nu gik ud på. ”Man skal se det her i den rette kontekst. Jeg har nu spillet tre gange i Europa med Midtjylland, og alle tre gange har vi tabt på, at vi har været lidt for søde. Der er blevet begået nogle ulovligheder mod mit hold, som har gjort, at vi ikke er gået videre. Det er en del af det spil og den kynisme, som man skal være klar til at tage imod,” siger Glen Riddersholm. Guld-træneren understreger, at han

ikke mener, at man skal snyde eller lignende. Man skal blot ikke forherlige begrebet fair play i en sådan grad, at det står i vejen for, at man har den rette tilgang til at klare sig, når man som FC Midtjylland skal spille om kvalifikation til Champions League. ”Vi skal indstille os på, at det er et andet spil syd for grænsen. Vi kan ikke ændre os. Vi skal ikke ændre den fantastiske foreningskultur, vi har, som mange misunder os. Den skal vi vedligeholde og gøre alt for at værne om. Vi skal bare passe på at skille tingene ad og se dem i den rigtige kontekst,” siger træneren, der selv havde 20 år på bagen som frivillig træner, inden han de sidste ti år har gjort det til sin levevej.

Lad dig ikke kyse I interviewet i Onside nævner Glen Riddersholm, at det kan være nødvendigt at træde en spiller over anklen, hvis man ved, at den i forvejen er øm, for at sige her til og

ikke længere. Men kan det virkelig passe, at man skal gå efter at gøre skade på sine modstandere? ”Man oplever i divisionerne i Danmark og i særdeleshed, når vi kommer ud og spiller i Europa, at der bliver lavet nogle ting, som man skal være klar til at stå i mod.” Der er vel forskel på at stå imod og give igen? ”Hvis du i alle livets forhold lader dig kyse, og du ikke står på mål for dig selv, så bliver du undertrykt. Og bliver du undertrykt, er du på vej ud af nederlagets vej. Man skal være klar på, at der bliver givet og taget på et niveau, vi ikke er vant til,” siger Glen Riddersholm. Han gør det klart, at de lidt ufine tricks, han nævner, kun gælder på allerhøjeste eliteniveau, hvor man altid bedømmes på resultatet. Alle andre steder inklusiv eliterækkerne for ungdomsspillere bør fokus være helt anderledes.

33 THOMAS HANSEN


34

IDRÆTSLIV JUNI 2015

FEM MINUTTER MED EN ILDSJÆL

THOMAS SJØRUP

MORTEN BRUUN

HELTEKOORDINATOREN ”Jeg har altid været et foreningsmenneske. Jeg har været spejder i 32 år, og jeg har siddet i bestyrelsen for Fremad Amagers fanklub og lavet en masse frivilligt arbejde. Og nu har jeg så været frivillig i CIK Håndbold i ti år, selv om jeg aldrig har spillet håndbold og heller ikke har så meget forstand på håndbold.”

”Det kan være svært at skaffe frivillige, så vi har indført et system, vi kalder CIK Helte. Der var en, der nævnte ideen, og så har jeg sat det i system. Klubbens medlemmer får heltepoint, når de laver frivilligt arbejde, og de point kan de bruge til at få rabat på kontingentet eller på sportsudstyr.”

”Det er en livsstil for mig. Rent menneskeligt er jeg nok bare skruet sådan sammen, at jeg sætter mig selv til side for at glæde andre. Somme tider kan man selvfølgelig godt tænke ’nu gider jeg sgu ikke det her mere’, men det går altid hurtigt over.”

”I den her weekend (6. og 7. juni, red.) uddeler vi mange heltepoint. Der er 2.000 deltagere til DHF’s og HRØ’s stævner i strandhåndbold her i Amager Strandpark, og det er CIK, der arrangerer det hele. Jeg tror, vi stiller med 60 frivillige, som smører sandwiches, arbejder som tidtagere og alt muligt andet. Jeg har også selv vagter i madteltet, og i går lavede jeg for eksempel 400 franske hotdogs.”

”Det var min kone Louise, der trak mig med i klubben. Hun spillede på førsteholdet – ja, det gør hun sådan set stadig – og så var der en eller anden, der lokkede mig til at blive sponsor. Så blev jeg grebet af at være med i klubben, og nu bruger jeg mindst 50 timer om måneden på CIK. ”

”Som sponsorchef er det mig, der skal skaffe penge til især første- og andetholdet i vores overbygning Team Amager. Det er vores ambition, at vi skal ligge i 1. division om tre år. Jeg er også med, når første- og andetholdet er på træningslejr. Så er det mig, der laver mad til dem.”

”Den største anerkendelse, jeg har fået som frivillig? Det ved jeg sgu ikke. Jo, jeg har en gang modtaget klubpokalen, men jeg er altså ligeglad med at blive anerkendt på den måde og stiler ikke efter den slags. Det vigtige er, at folk kan lide mig, som jeg er – og at det er okay, at jeg skruer bissen på, hvis tingene ikke fungerer.”

”Det sjoveste, jeg har oplevet? Jamen, det er jo sådan en weekend som den her. Når det hele spiller, og 2.000 mennesker er glade, solen skinner og alle har det rart. Det er skønt at være med til. ”

Navn: Henrik Herreholm Alder: 41 år Stiiling: Murermester Frivilligt arbejde: Sponsor- og frivilligchef i CIK Håndbold

En travl dag for Henrik Herreholm ved et stort strandhåndboldstævne på Amager. Her fungerer han som dommer, frivillighedskoordinator og pølsemand.


IDRÆTSLIV JUNI 2015

”Klubbens medlemmer får heltepoint, når de laver frivilligt arbejde, og de point kan de bruge til at få rabat på kontingentet eller på sportsudstyr”

35


36

IDRÆTSLIV JUNI 2015

SPORT I PIX

L ARS MØLLER

JACOB BECH ANDERSEN

Skole OL har gennem foråret rullet hen over Danmark. Idrætsliv var med, da der blev løbet, sprunget og kastet ved et af de lokale stævner i Helsingør.

SKOLE OL 25.000 børn kan ikke tage fejl. Atletik er sjovt og måske ekstraordinært sjovt, når disciplinerne løb, spring og kast serveres i en OL-kontekst. Det efterhånden traditionsrige Skole OL nåede i år ud til 1.089 skoleklasser fordelt over hele landet. I Helsingør, hvor disse bille-

Tania Kehlet og Emanuel Valeri stod skarpt, da de blev nr. 2 ved EM i standarddanse.

der er fra, dystede mere end 500 børn på livet løs samtidig med, at klassiske OL-værdier som sammenhold og kammeratskab blev dyrket. Det er DIF, Dansk Atletik Forbund og TV 2, som står bag Skole OL. Stævnet støttes af Nordea-fonden og TrygFonden.


37

IDRÆTSLIV JUNI 2015

Klar, parat, start Skole OL. Den efterhånden traditionsrige event vokser år for år.


38

IDRÆTSLIV JUNI 2015

IDRÆTSKOMMUNEN

Skive

SCANPIX, SKIVE IDRÆTSSAMVIRKE OG POLFOTO

IDRÆT I KOMMUNEN Hvordan har idrætten det ude i kommunerne? Det spørgsmål stiller vi hver gang i artikelserien ’Idrætskommunen´. Denne gang sætter vi fokus på Skive Kommune.

Skive er ikke alene Danmarks bedste idrætskommune. Skive har også dansk rekord i foreningsliv. Og opskriften er ikke særlig svær. ”Vi gør bare, som vi plejer”, forklarer formanden for kultur- og fritidsudvalget.

EN SKIVESKÅRET IDRÆTSSUCCES

MORTEN BRUUN


IDRÆTSLIV JUNI 2015

ebjerg-Lyby Idrætsforening, Balling Volling Ungdoms- og Idrætsforening, Hem Hindborg Dølby IF, Virksund Havkajakklub, Bokseklubben Nordsalling og … Den geografikyndige læser har bemærket, at vi er på besøg i det midtjyske. Og det er naturligvis ikke tilfældigt, at vi begynder med at remse en håndfuld foreninger op af den lange stribe af lokale idrætsklubber, vi støder på i denne egn af landet. For Skive Kommune – det er her, vi er – har nemlig danmarksrekord i foreningsliv. Ifølge den seneste opgørelse er her 93 foreninger, og tæt på halvdelen af kommunens cirka 47.000 indbyggere er involveret i idræt. Og ikke nok med det. I DIF’s store kommuneundersøgelse, der blev offentliggjort umiddelbart før kommunalvalget i 2013, høstede Skive guldmedaljen som Danmarks bedste idrætskommune. Vurderet ud fra faciliteter, frivillighed, idrætspolitik og økonomi var der simpelt hen ikke nogen, der kunne matche den i øvrigt smukke købstad. ”Det er vi da også stolte over,” siger Ditte Staun, radikal formand for kulturog fritidsudvalget, da Idrætsliv vender blikket mod det midtjyske for at undersøge, hvad kommunen gør før at holde sig i førertrøjen.

SKIVEORDNINGEN Ditte Stauns korte svar er, at de egentlig bare gør, som de plejer. Idræt har traditionelt fyldt meget i Skive, som er andet og mere end hjemmebane for travhesten Tarok. Her finder vi Danmarks største håndboldklub, og i en kommune med fire meter strand og kystlinje per indbygger siger det sig selv, at der er masser af vandsport i form af roere, sejlere og surfere. Derudover er det også i Skive, vi har det jyske taekwondo-center. ”Vi har både bredde og elite, men de to begreber er jo også hinandens forudsætninger,” siger Ditte Staun – der privat hverken er til taekwondo eller vandsport, men i stedet er aktiv i den lille og ganske unge islandsheste-klub Fjörður. Den radikale politiker er ikke i tvivl om årsagen til, at idrætten har det godt i det midtjyske: I hendes optik er Skiveordningen og Skive Idrætssamvirke to afgørende faktorer for det gode samarbejde. Skiveordningen handler blandt andet om, at kommunen stiller alle faciliteter gratis til rådighed. Her refunderer kom-

39

“I en tid, hvor Dansk Håndbold Forbund kæmper for at fastholde medlemmer, er det luksusproblemer, vi slås med” Viggo Villadsen, frivillig leder i Skive FH

munen også foreningernes udgifter, når de lejer faciliteter hos private udlejere. Det betyder, at alle foreninger har lige vilkår. I Skive Idrætssamvirke koordineres det daglige samarbejde. For eksempel er det her, man tager imod – og prioriterer – foreningernes ønsker til nye anlæg, og en gang om året mødes kulturudvalget og idrætssamvirket og gør status. ”Det er meget sjældent, vi som politikere er nødt til at sige nej. Vi bruger mere på idræt end de kommuner, vi kan sammenligne os med. Samtidig har vi ret faste retningslinjer for, hvornår og hvad vi yder tilskud til, og idrætssamvirkets indstillinger flugter med de retningslinjer,” noterer Ditte Staun.

SÅ ENKELT SOM MULIGT Det er også i Idrætssamvirket, der arbejdes med nye ideer og fælles projekter. Et af de aktuelle initiativer handler om, at Skive vil være Danmarks mindst bureaukratiske kommune på idrætsområdet. For eksempel skal arbejdet med at booke haltider være så enkelt som muligt. Tilsvarende er det også idrætssamvirket, der administrerer de tilskud, klubberne


40

IDRÆTSLIV JUNI 2015

får til træner- og lederuddannelser. Her refunderes 65-75 procent af alle kursusudgifter op til 10.000 kroner. Som noget helt nyt har idrætssamvirket og Skive Idrætsakademi de seneste år samarbejdet om en kompetencegivende lederuddannelse, som syv foreningsformænd foreløbig har gennemført. Kurset udløser ECTS-point og kan også bruges i deltagernes civile liv. Indholdsmæssigt

“Det er meget sjældent, vi som politikere er nødt til at sige nej”

Ditte Staun, radikal formand for kultur- og fritidsudvalget i Skive Kommune har det været en succes, men formelle krav til den slags uddannelser betyder, at man nu overvejer, om det kan gøres lidt anderledes. Endelig er Skive Idrætssamvirke også involveret i en række nye projekter. Netop nu er to ideer, der begge kombinerer idræts- og socialpolitik, ved at folde sig ud: Projektet ’Motion Plus – En vej til fællesskabet’ er målrettet inaktive og ensomme borgere over 65 år, og ’Foreningsmentor – en social res-

sourceperson til idrætsforeningen’ er en håndsrækning til udsatte børn og unge. Det udspringer af det kommunale initiativ ’Familien i Fokus’ og gennemføres i samarbejde med ungdomsskolen. ”I Motion Plus kombinerer vi idræt og mental sundhed. Og på mentorkurset, som vi laver sammen med ungdomsskolen, er det ressourcepersoner fra den enkelte forening, der bliver uddannet til at aflaste de frivillige trænere og ledere med at håndtere de udsatte børn og unge. Men i sidste ende handler det om rummelighed og rammer, som betyder, at disse børn og unge er lige så velkomne i klubberne som alle andre,” forklarer Thorbjørn Ovedal, der er sekretariatsleder i Skive Idrætssamvirke.

LUKSUSPROBLEMER 72-årige Viggo Villadsen er en af dem, der fra første række har oplevet, hvordan idrættens vilkår har udviklet sig i Skive. Viggo Villadsen har i mere end 40 år været gift med håndbolden som frivillig leder i Skive FH, hvor han blandt andre har trænet landsholdsspileren Kasper Søndergaard og været reservefar for hundredevis af unge. Han er tillige dybt

Skive har mange vandsportsaktiviteter på programmet.


IDRÆTSLIV JUNI 2015

IDRÆTTEN I SKIVE Indbyggertal: 46.641 pr. 1.1.2015 Antal DIF-idrætsforeninger: 93 Antal medlemmer i DIF-foreninger: 21.788 Største organiserede idrætsgren: Fodbold, hvor DBU har 3.338 medlemmer i kommunen. Største idrætsforening: Idrætsforeningen Skive Garnison – som er medlem af Dansk Militært Idrætsforbund, hvor de dyrker mange forskellige aktiviteter. De har 1.592 medlemmer

involveret i arbejdet med det årlige påskestævne Hancock Cup, og de seneste 15 år har han på frivillig basis – bestyret cafeteriet i håndboldhallen. ”Vi har for eksempel fået mange haller, men i virkeligheden har vi slet ikke nok endnu. Alene i vores kæmpestore ungdomsafdeling har vi 40 turneringshold, og der er slet ikke tilstrækkeligt med træningstider. Men de er nu ved at projektere en ny hal, og i en tid hvor Dansk Håndbold Forbund kæmper for at fastholde medlemmer, er det luksusproblemer, vi slås med. Samlet vil jeg sige, at vi har gode forhold og mange medlemmer,” siger Viggo Villadsen. Og så er vi tilbage i Jebjerg-Lyby, hvor vi indledte Tour de Skive. Her er Malene Klausen netop blevet genvalgt som formand for den lokale idrætsklub og er nu i gang med sin anden periode. Hun står i spidsen for 350 medlemmer i en forening, der tilbyder håndbold, gymnastik, badminton og løb for både børn og voksne. Malene Klausen har også svært ved at sætte en finger på forholdene i Skive og kalder blandt andet Skiveordningen ”fantastisk”. ”Vi nyder godt af, at der tidligere var folk, der kæmpede idrættens sag og fik alle de her ting sat i system,” siger Malene Klausen. Men samtidig symboliserer JebjergLyby IF også, at foreningerne i Skive kommune går nye veje. Da Malene Klausen blev formand, havde hun ideer med til nye aktiviteter, og de er blevet indfriet, efter at klubben har fået et tilskud på 25.000 fra den fond, som blev oprettet, da landsbyens sparekasse lukkede. ”De penge har givet os mulighed for at invitere to musiklærere på besøg til en dag, der handlede om musik og bevægelse. Vi har lavet ferieaktiviteter i hallen for de børn, der er for gamle til at gå på fritidshjemmet. Vi skal snart have en dag med rollespil, og vores badmintonafdeling forsøger at gøre racketlon til et fast tilbud. Så det er absolut spændende at være med i foreningslivet her,” siger Malene Klausen.

41

MORGENDAGENS FORENINGSLEDERE Unge med en idrætsleder i maven har fået nye muligheder i Skive Kommune i forlængelse af den nye skolereform. indre end et år efter at folkeskolereformen trådte i kraft har 19 unge skoleelever i Skive brugt den nye reform til en træneruddannelse, de kan bruge som frivillige i sportens verden. Og yderligere 30 elever er tæt på at følge trop. Det er det foreløbige resultat af et initiativ, som reformen inspirerede Ungdomsskolen Skive og Skive Idrætssamvirke til. Sammen har de udviklet to uddannelser, ’Junioridrætsleder’ og ’Lederspiren’, som de unge kan tage som valgfag. Derudover er de også blevet tilbudt kurset ’den rummelige ungdomstræner’. I Skive omtaler man eleverne som ”morgendagens foreningsledere”, og Thorbjørn Ovedal, sekretariatsleder i Skive Idrætssamvirke, er glad for, at reformen giver den slags muligheder: ”Det er helt unikt. De unge lærer noget, og de lokale idrætsklubber får et bredere grundlag at rekruttere fra, når de skal finde nye ledere,” siger Thorbjørn Ovedal. Junioridrætslederne bliver uddannet via DIF´s og Dansk Skoleidræts materiale, og det varer mindst 60 timer. Uddannelsen foregår på ungdomsskolen i tæt samarbejde med Skolesport på elevens egen skole. Eleverne fungerer som både hjælpetrænere og dommere ved eksempelvis høvdingebold og kidsvolley, og de kommer på besøg i lokale idrætsklubber, hvor de kobles på en træner. Den teoretiske undervisning handler blandt andet om fysiologi, skader og ledelse – og eleverne lærer pædagogiske fif til, hvordan de inspirerer og motiverer andre. Lederspiren er et kursus, der er udviklet af DGI og foregår i tæt samarbejde med elevens egen sportsklub. Et af temaerne er ’den gode forening’, og et af målene kan være, at de unge bidrager til et konkret projekt i klubben som eksempelvis udvikling af et arrangement. ”Motivation, kommunikation og samarbejde er nøgleord, der går igen i begge disse valgfag. Og de bliver garanteret bevidste om deres ansvar som rollemodeller, når de skal stå over for andre, der blot er lidt yngre end dem selv,” siger Thorbjørn Ovedal.


42

IDRÆTSLIV JUNI 2015

VERDEN RUNDT Fo t

Foto: Scanpix

o:

BLATTER TRÆKKER SIG SOM FIFA PRÆSIDENT

Selvom Sepp Blatter officielt blev genvalgt som FIFA’s præsident, valgte han at trække sig et par dage efter, da anklagerne om korruption i forbundet blev umulige at overhøre. I lang tid har der været formodninger om korruption i FIFA, og i slutningen af maj blev det synligt for hele verden. Her blev 14 personer arresteret på anmodning af FBI, mistænkt for blandt andet af have modtaget bestikkelse og for at hvidvaske penge. Ni af de anholdte var enten en del af FIFA eller havde tidligere været det. FIFA skal nu finde en ny præsident, og det vil ske tidligst i december. Se DIF’s kommentar til sagen på side 6.

NORGES IDRÆTSFORBUND VÆLGER NY FORMAND Det bliver Tom Tvedt, der skal stå i spidsen for Norges Idrætsforund de næste fire år. Det blev afgjort til en generalforsamling i Trondheim den 7. juni. Afgørelsen var dog ventet, da der ikke var nogen modkandidat. Tom Tvedt overtager fra Børre Rognlien, der har været formand de sidste fire år. 70-årige Børre Rognlien besluttede sig allerede i 2013 for ikke at genopstille. Norges Idrætsforbund har hovedkvarter på Ullevål Stadion i Oslo. Forbundet har 54 specialforbund under sig, der tilsammen kan mønstre 2,2 millioner medlemmer.

Th

ink

SVENSK RAPPORT: IDRÆTTENS PENGE SKAL ANVENDES BEDRE Den svenske pendant til Idan, Centrum for Idrætsforskning, har offentliggjort en rapport om den svenske statsstøtte til idrætten. Rapporten indeholder flere interessante pointer. Blandt andet at der i Sverige er problemer med at få børn og unge fra ressourcesvage hjem til at blive en del af foreningslivet, da det er for dyrt at have børnene i en forening. Derfor opfordrer rapporten den svenske idrætsbevægelse til at udbyde mere billig idræt baseret på frivillighed og på den måde forstærke foreningsbegrebet.

HOLLAND NÆRMER SIG EUROPEAN GAMES Det ligger efterhånden fast, hvem der skal være vært for European Games 2019. Alle medlemslande i den europæiske olympiske komité (EOC) stemte den 16. maj på en ekstraordinær generalforsamling i Tyrkiet for, at Holland skal lægge land til det europæiske OL. Landet, der er kendt for tulipaner og vindmøller, har et kreativt og bæredygtigt koncept for legene, der vil sprede sig over mange forskellige byer blandt andet Amsterdam, Rotterdam og Eindhoven. Det første European Games bliver afholdt i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, hvor 6.000 atleter konkurrerer om store pengepræmier og i nogle tilfælde billetter til OL i Rio.

sto

ck


IDRÆTSLIV JUNI 2015

Fotos: Gert Laursen, Jakob Lerche, Thomas Køser, Jan Nielsen

LIVET

MADEN

ENERGIEN

FJORDEN

Skive - det er RENT LIV www.facebook.com/skivekom

43


44

IDRÆTSLIV JUNI 2015

PROFILEN

JEANNE KORNUM

Mark O. Madsen har været på toppen af dansk brydning i over ti år, men nu synger karrieren efterhånden på sidste vers. Når den slutter efter OL i Rio, satser bryderen på at blive frivillig ildsjæl i hjerteklubben BK Thor, pleje sin slidte krop og pifte lidt efter konen.

SIDSTE RUNDE PÅ MÅTTEN

PETER WAGNER PEDERSEN


IDRÆTSLIV JUNI 2015

45


46

IDRÆTSLIV JUNI 2015

n fløjte lyder højlydt. Træningen er gået i gang. Stemningen er intens i brydehallen i Nykøbing Falster, hvor solen bager ind af vinduerne i toppen af rummet, og får lokalet til at minde mere om en sauna end et træningslokale. Trods heden og den benhårde træning fornemmer man straks, hvem der er den mest rutinerede bryder til stede. En bryder, der signalerer ro, fokus og mange år på toppen. Navnet er Mark O. Madsen. Her i brydeklubben BK Thors lokaler har Danmarks mest kendte bryder trænet på måtten, siden han var seks år gammel. Han kom lidt tilfældigt ind i brydesporten via farfaren, som var halinspektør i Nykøbing Falster Hallen, hvor bryderne dengang holdt til. Hver gang Mark O. Mad-

sen blev passet af sin farfar, endte de nede i hallen. Og på den måde blev Mark O. Madsen bidt af brydesporten. I dag, 24 år senere, er Mark O. Madsen blevet 30 år. Cv’et er imponerende og tæller medaljer til både EM og VM i løbet af karrieren. Om sejrslisten kommer til at tælle flere internationale medaljer er uvist, men Mark O. Madsen er i hvert fald klar til en sidste runde i den traditionsrige sport, inden brydetrikoten pakkes sammen. ”Vi kan vist roligt sige, at jeg er i efteråret. Hvis vinter er, hvor der er helt lukket, så er jeg nok i efteråret. Jeg har besluttet, at Rio bliver mit sidste OL, og så stopper min karriere en gang efter det. Jeg er fyldt 30 år, og har en familie og en masse andre ting at gå op i, så det her er lige det sidste peak,” siger Mark O. Madsen

BLÅ BOG Navn: Mark Overgaard Madsen Født: 23. september 1984 Højde: 1,77 meter Vægt: 75 kilo Klub: BK Thor Internationale medaljer: Sølv til ungdoms-EM i 2001, guld til ungdoms-EM i 2004, sølv til VM i 2005, 2007 og 2009, bronze til VM i 2006, bronze til EM i 2014 Civilstatus: Bor i Nykøbing Falster med sin kone og søn Detaljen: Mark O. Madsen har igennem sin karriere været på utallige træningslejre blandt andet til Østeuropa, ”hvor man næsten skulle desinficere sin mad, inden man spiste den”.

VM og OL i fokus I en lang karriere, der blandt andet har budt på bronze ved EM i 2014 og sølv ved VM i 2007, mangler der stadig noget. En OL-medalje. Mark O. Madsen har været til de olympiske lege i Beijing i 2008 og i London i 2012. I 2008 blev det til et hurtigt exit i første runde, efter den dengang 23-årige bryder havde udråbt sig selv som guldfavorit. I 2012 kæmpede Mark O. Madsen sig i en bronzekamp, som han dog tabte. Spørgsmålet er så, om Rio kan blive stedet, hvor den erfarne bryder hiver en medalje hjem. Hvis du ender med at kvalificere dig, hvad håber du så på at kunne bevise i Rio? ”Jeg skal ikke ind og bevise noget. Jeg skal sørge for at lægge det i min træning, som jeg ved, at jeg kan lægge, og så skal jeg sørge for at have det sjovt. Nu har jeg været med ved to olympiske lege, og jeg ved ikke, om det er noget, som alle siger, men det forsvinder jo nærmest som dug for solen. Det er ovre, før det starter. Ved det første OL røg jeg ud meget hurtigt. Det næste nåede jeg at opleve lidt mere af. Men jeg skal ikke ind og bevise noget. Jeg skal ind og have det sjovt, og så skal jeg fokusere på de ting, som jeg ved, fungerer for mig selv,” siger Mark O. Madsen, og han kalder samtidig de olympiske lege for ”en meget speciel oplevelse”. ”Det er jo én stor pærevælling. Hvor jeg normalt ved, hvad der sker fra jeg kommer til et mesterskab, til jeg står i finalen, er der ved OL så mange mennesker, så meget virvar, og hele byen er på den anden ende. Det er bare en stor ting, og kunsten er at kunne bevare sit eget overblik.”


IDRÆTSLIV JUNI 2015

En sort tid for brydningen Brydning har været med på det olympiske program, siden de moderne olympiske lege startede i 1896. Alligevel blussede der en diskussion op om brydnings plads ved OL, og i starten af 2013 var brydesporten på nippet til at blive fjernet fra det olympiske program. Ifølge Mark O. Madsen kunne en udelukkelse af brydning have kostet sporten livet. Hvilke tanker gjorde du dig omkring det, da det stod på? ”Det var noget, der påvirkede os alle sammen voldsomt, fordi OL er så vigtigt i brydesporten. Det sendte i den grad chokbølger igennem brydemiljøet, men samtidig var der en overbevisning om, at vi ikke ville blive smidt af. Der kom en kampagne, og den var stærkere, end hvad mange IOC-medlemmer havde ventet med Rusland, Iran og USA i spidsen. Det var en lidt speciel trekløver, man fik samlet. Personligt havde jeg en idé om, at det nok skulle lykkes. Vi skulle nok komme tilbage på programmet. Vi røg jo faktisk af, men blev så stemt ind igen, men det var noget, der satte en masse ting i gang i brydeverdenen. Forståelsen af, at vi er en olympisk sport, men ikke mere, end vi kan blive pillet af.” Hvis I var blevet taget af programmet permanent, hvad var der så sket med brydesporten? ”Brydning, som vi kender det i dag, hvor man har professionelle atleter, den var forsvundet. Der havde ikke været penge

47

”NOGLE NATIONER BRUGER ADSKILLIGE HUNDREDE MILLIONER PÅ AT FÅ OLYMPISKE MESTRE I BRYDNING”

til hverken trænere eller de aktive. Det er den vej igennem, at brydning får sin støtte. Nogle nationer bruger adskillige hundrede millioner på at få olympiske mestre i brydning, og hvis ikke der var OL i brydning, så ville pengene falde fra, og så ville de gå til noget andet sport. Så var brydning stille og roligt visnet. Jeg tror, det havde været en form for dødsstød.” Havde du også overvejet din bryderfremtid, hvis der ikke var noget OL for jer? ”Ja, hvis der ikke havde været OL, så havde det været slut. Det jeg lever af og den støtte, som jeg får, den er baseret på en olympisk satsning. Jeg har været til både EM og VM og har vundet medaljer til begge mesterskaber. Om der var idé i at fortsætte, hvis der ikke var den her målsætning, det ved jeg ikke. Det har jeg ikke gjort mig nogle tanker om, men det havde ikke været muligt at satse i det omfang, som jeg gør nu.”

internationale medalje, da han vandt EM-sølv for juniorer. Siden da har han kæmpet for sig selv, men også for at få dansk brydning på verdenskortet. Nu har han en sidste chance for at bevise sit værd ved VM i Las Vegas til september og næste år til OL i Rio, hvis han kvalificerer sig. Men det virker ikke til, at det er medaljer og gode præstationer til mesterskaber, der er vigtigst for Mark O. Madsen. ”Når jeg kigger tilbage, så ser jeg tilbage på en tid, hvor jeg har haft det sjovt, og jeg har lavet noget, som jeg godt kunne lide. Jeg har lavet noget, jeg har brændt for, og det har jeg gjort i snart ti år. Det, synes jeg, er et privilegie. Jeg har mulighed for at lave det i hvert fald to år endnu. Så når jeg ser tilbage, så gør jeg det med et smil. Og det er det vigtigste for mig. Det er gået godt rigtig mange gange. Jeg har en væg derhjemme med en masse medaljer og pokaler, der bevidner det, men i bund og grund har jeg bare haft det super fedt med det, jeg har lavet,”

En afslutning nærmer sig I 2001 vandt Mark O. Madsen sin første

Mark O. Madsen har trænet i Nykøbing Falster-klubben BK Thor, siden han var seks år.


48

IDRÆTSLIV JUNI 2015

Er OL i Rio dit sidste store mål? ”Jeg ved godt, det er det, der sælger. Vi skal have et stempel: OL er det helt store mål. Jeg ved også godt, at der er et hav af journalister fra nu af og til OL, der vil spørge: ”Hvad så, vinder du OL-guld?”. Og det er bare en del af gamet, men for at være helt ærlig, så er det et spørgsmål om at kunne stå op om morgenen og synes, at det er sjovt, det jeg laver. Og hvis det ender med en medalje til OL, så pakker jeg den rigtig fint ned i tasken og går smilende hjem. Det er glæden, der driver værket,” siger Mark O. Madsen, som endnu ikke helt har fundet

ud af, hvad han skal lave, når brydekarrieren slutter. Men med et stort grin siger han: ”Så skal jeg da sidde hjemme i sofaen og glæde mig over min dejlige familie. Jeg kan nok ikke gå på det tidspunkt. Der har jeg nok brugt min krop så meget, at jeg bare skal sidde og pifte efter en kop kaffe. Det ved jeg dog ikke, om min kone er indstillet på.” Mark O. Madsens vej mod OL i Rio kan følges på Facebooksiden ’Danmark til OL’. I første omgang skal Mark O. Madsen forsøge at OL-kvalificere sig via VM, som finder sted i Las Vegas i september.

BK THOR FOREVER Mark O. Madsen overvejer en rolle i hjerteklubben BK Thor, når karrieren lakker mod enden. Siden Mark O. Madsen var seks år har han været en del af brydeklubben BK Thor. En klub, der vækker store følelser hos bryderen. ”BK Thor har betydet rigtig meget for mig. Først og fremmest har der altid været et miljø nede i klubben, som har kunnet fastholde rigtig mange brydere. Mange af dem, jeg startede med, da jeg var seks år, er stadig nogen, jeg har i min vennekreds, som rigtig nære venner. I dagens Danmark er der en del klubber, der ikke formår at skabe det miljø, selvom der kommer nogen, der måske har potentiale til at nå langt i sporten. De falder simpelthen fra, fordi det bliver for kedeligt at stå der alene. Så klubben har betydet meget både rent socialt og rent udviklingsmæssigt. De har formået at skabe en eller anden form for klister, der holder sammen på det hele,” siger Mark O. Madsen.

Frivillig ildsjæl Han roser samtidig klubbens mange frivillige ildsjæle, og han afviser ikke selv at tage en tørn i klubben, når han er færdig med sin aktive karriere. ”Mon ikke jeg kunne blive en af de ildsjæle. Jeg synes tit, man hører, at der er en enkel ildsjæl, der kæmper en brav kamp, og så brænder vedkommende ud på et tidspunkt. Så hvad jeg godt kunne tænke mig, er at være en af mange ildsjæle, der kan bidrage på en eller anden måde for netop at undgå, at folk brænder ud. For jeg tror, at flere hænder kan bære mere, end en enkelt mand kan.”


Deloitte støtter det danske potentiale ved OL 2016 Emma Aastrand Jørgensen Seniorverdensmester i 2´er kajak

Foto: Das Büro


50

IDRÆTSLIV JUNI 2015

HOLDNING

OLE BRIAN JENSEN

BRIAN HOLST PEDERSEN, FORMAND I HERNING FREMAD OG AMBASSADØR FOR DIF

I hvert nummer af Idrætsliv sætter en af DIF’s 20 lokale ambassadører fokus på et aktuelt emne i foreningslivet. Læs mere om DIF’s ambassadørkorps på dif.dk.

AKTIV ELLER EJ? evægeglæden lyste ud af 300 børn, der i foråret løb, kastede og hoppede sig til sved på panden og smil på læben til det lokale Skole OL-stævne i Herning. Det var imidlertid tydeligt at se, at ikke alle børn var vant til at bevæge sig. Det gjorde dog ikke noget for børnene, der alle så ud til at more sig. Men min meget uvidenskabelige observation er et godt billede på, at jeg i kraft af min rolle som formand for Herning Fremad, primært ser børn, der er vant til at bevæge sig. Hvad skyldes det så? Jeg mener, at børns idrætsdeltagelse er udfordret af tilbud om andre aktiviteter og nye interesser, hvor børnene er mere stillesiddende. Flere undersøgelser viser samtidig, at børns deltagelse i foreningslivet i høj grad afhænger af deres forældres foreningsdeltagelse. Det kan muligvis forklare, at ungdomsmedlemmerne i min klub alle er vokset op med at bevæge sig, fordi deres forældre også lever et aktivt liv. At nogle elever i en normal skoleklasse har en dårligere kropsforståelse end ungdomsmedlemmer i min klub, er et eksempel på, at ikke alle børn introduceres til foreningslivet. Kimen til et aktivt liv lægges i barndommen. Så hvis vi ønsker en aktiv generation, så kræver det, at alle børn kender glæden ved at bevæge sig. Jeg mener, at vi netop nu kan gøre noget ved det. For skolereformens fokus på mere bevægelse i skolen og inddragelse af foreningslivet er en chance for at motivere alle børn til at blive en del af foreningslivet.

”Hvis vi ønsker en aktiv generation, så kræver det, at alle børn kender glæden ved at bevæge sig”

præsentere foreningslivet for børn, der ellers aldrig ville have opsøgt os. Hvis vi vil undgå at skabe et A- og B-hold blandt den yngste generation, så skal vi i foreningslivet være synlige for alle, hvilket er muligt ved at være til stede på skolerne. Samarbejde med skolerne styrker samtidig det lokale netværk, der muliggør

at tænke i helheder omkring børnenes fritidsliv og udvikling. Og på et praktisk plan styrker samarbejdet deling af faciliteter med skolerne. Samarbejdet er måske ikke for alle, men vi skylder os selv at undersøge ressourcer og grunde til at gå ind i samarbejdet.

Undgå A- og B-hold Hvis vi ønsker at udleve det potentiale, så kræver det, at både foreninger og skoler har interesse i at indgå i samarbejdet. Jeg ser mange årsager for os foreninger til at gå ind i samarbejdet med skolerne. For mig at se er det vigtigste formål at

”Samarbejde med skolerne styrker samtidig det lokale netværk, der muliggør at tænke i helheder omkring børnenes fritidsliv og udvikling.”


Mangler din annonce her? – nå hele Danmark med dit budskab!

kontakt os på 7199 5522 eller dif@medieteamet.dk

MedieTeamet_annonce_210x148mm.indd 1

07-06-2013 14:54:17

Tasty fibres from Psyllium husks

DRILLER MAVEN? SylliFlor® er et sprødt fiberdrys af loppefrøskaller, der er nemt at spise på daglig basis.

Prøv forskellen, bestil gratis vareprøver på: www.sylliflor.dk · Tlf.: 75 555 777

Sådan virker SylliFlor®: Ved indtagelse med væske svulmer fibrene i SylliFlor ® op og giver fylde i mave og tarm. De gavnlige fibre stimulerer og smører tarmen, og hjælper til en blød og regelmæssig afføring.

SylliFlor ® forhandles på apoteket, i helsekost og på www.biodanepharma.com


52

IDRÆTSLIV JUNI 2015

FORBUNDSTJEK

COLOURBOX

PETER WAGNER PEDERSEN

Cricket har de sidste 20 år oplevet en markant medlemsflugt, og på trods af utallige projekter er udviklingen ikke blevet vendt. Nu vælger Dansk Cricket Forbund i samarbejde med DIF en ny strategi, hvor omdrejningspunktet er de frivillige i cricketklubberne.

POSEN SKAL RYSTES I DANSK CRICKET ricket er en af de mest populære sportsgrene i verden. På verdensplan anslås det, at der er milliarder af fans, hvoraf mange af dem kommer fra Indien og Pakistan. Tidligere på året blev der afholdt VM i Australien og New Zealand, hvor der til finalen mellem netop de to lande var 93.000 tilskuere. Imidlertid er den internationale begejstring for sporten ikke smittet af i Danmark. Siden starten af halvfemserne, hvor cricket i Danmark havde sin storhedstid, er det samlede medlemstal faldet med 41 procent. Det er på trods af, at man i Dansk Cricket Forbund har prøvet mange forskellige ting med henblik på at tiltrække nye medlemmer. ”Jeg har været konsulent for cricketforbundet i en årrække, og jeg har blandt andet set, at de har haft gang i et stort integrationsprojekt med tilskud fra nogle ministerielle midler. De har haft et kæmpe skoleprojekt, og de har lavet en hel del andre forskellige tiltag. Men det har ikke givet nogle medlemmer. Så nu måtte de simpelthen prøve noget nyt,” siger Helle Carlsen, der er udviklingskonsulent for cricket under DIF.

Tiden for at prøve noget nyt opstod, da DIF i januar 2014 gav specialforbundene mulighed for at bruge nogle af midlerne fra DIFs fordelingsnøgle på en ny måde og dermed satse på nye projekter. Det har ført til, at man nu har søsat Projekt Masterklub.

Uddannelse først – medlemmer senere Projekt Masterklub er et udviklingsprojekt, der går ud på, at Dansk Cricket Forbund over en fireårig periode vil fremtidssikre cricketsporten i Danmark. Det skal ske igennem et målrettet ungdomsarbejde, der skal gøre klubberne bedre til at tiltrække og holde på unge medlemmer. Det er dog ikke dér, fokus ligger i første omgang. ”Rekruttering er ikke det første, vi tænker på her i starten. Det er måske lidt anderledes, end hvad DIF hører andre steder fra, men i cricketforbundet har vi tidligere afprøvet en


IDRÆTSLIV JUNI 2015

”I cricketforbundet har vi tidligere afprøvet en masse ting for at få flere medlemmer. Med det her udviklingsprojekt har vi sagt, at vi bygger det hele op fra bunden”

Thomas Ren Kronby, projektleder i Dansk Cricket Forbund

masse ting for at få flere medlemmer. Med det her udviklingsprojekt har vi sagt, at vi bygger det hele op fra bunden,” siger Thomas Ren Kronby, som er projektleder for Projekt Masterklub. Første del af udviklingsplanen gik ud på at besøge samtlige cricketklubber i Danmark. Evalueringen af klubberne førte til en erkendelse af, at klubbernes ledelser skal opkvalificeres til at lede, organisere og strukturere det generelle klubarbejde bedre, end det hidtil har været tilfældet. Problemet er, at der ofte i klubberne er én ildsjæl, der laver de fleste af klubbens opgaver selv. Det kan føre til, at nogle vigtige opgaver bliver underprioriteret såsom pleje og træning af nye, unge medlemmer. Dermed er der ikke noget, der holder de unge medlemmer fast i klubben. Der er simpelthen mangel på frivillige i klubberne. Det er et af de problemer, der bliver sat fokus på. ”De første uddannelser er møntet på de personer, der allerede er i bestyrel-

53


54

IDRÆTSLIV JUNI 2015

serne, men allerede nu har jeg bedt de udvalgte klubber om at tage en ekstra person med, der ikke er en del af bestyrelsen. En person, som senere kunne være en del af ledelsen, eller måske bare kan lave nogle af de ting, bestyrelsen ikke har tid til,” siger Thomas Ren Kronby og fortsætter: ”Vi skal bevæge os fra at have en ’ildsjælsorganisation’, der har én mand som omdrejningspunkt, til at man har en bestyrelse, der har et bredere netværk med øje for, at der er andre, der har lyst til at hjælpe.”

Klubberne er valgt Foreningsbesøgene er nu mundet ud i, at seks klubber med vilje og kræfter til at styrke deres eget ungdomsarbejde, er blevet udvalgt til at være de såkaldte masterklubber i forbindelse med Projekt Masterklub. De seks klubber ligger i Brøndby, Fredericia, Gladsaxe, Herning, Køge og Skanderborg. Forhåbningen er så, at alle andre cricketklubber i Danmark skal lære af de seks masterklubber og se, hvordan en succesfuld cricketforening skal drives. ”Efter lang tids arbejde glæder vi os nu i bestyrelsen til at søsætte udviklingsplanen. Vi er der-

for meget glade for, at vi nu har fundet de klubber, som vi tror på vil være i stand til at løfte opgaven og rollen som masterklubber, hvilket er første fase i forbundets plan for at fremtidssikre cricketsporten i Danmark,” siger Umair Butt, der er formand for Danmarks Cricket forbund. Helle Carlsen er ikke i tvivl om, at Projekt Masterklub er et skridt i den rigtige retning både i forhold til crickets fremtid i Danmark, men også for at gøre sporten mere indbydende for det yngre segment. ”Det gælder simpelthen om få klubben til at være bedre fungerende på de interne linjer, for så på længere sigt at være et mere attraktivt sted at være,” siger hun.

FAKTA: DANSK CRICKET FORBUND • Dansk Cricket Forbund blev stiftet i 1953, men inden da havde sporten hørt ind under DBU siden dets stiftelse i 1889. • Antal medlemmer pr. 1. januar 2015: 2133. • Medlemssammensætning: Dansk Cricket Forbund vurderer, at omkring 75 procent af cricketspillerne i Danmark har en indvandrerbaggrund, hvoraf størstedelen kommer fra Pakistan. • Antal klubber pr. 1. januar 2015: 37.


55

IDRÆTSLIV JUNI 2015

FØR EVENTEN...

SCANPIX

De seneste 12 år har det danske speedway grand prix været afholdt i Parken, men fra i år vender arrangementet tilbage til Jylland og CASA Arena i Horsens.

IDRÆTSKALENDEREN JUNI:

SPEEDWAYSTJERNER VENDER TILBAGE TIL JYLLAND et hele startede på den legendariske speedwaybane i Vojens i 1995. Her blev det første danske speedway grand prix afholdt. Siden da har verdens bedste speedwaykørere hvert år været forbi Danmark for at kæmpe om point til VM-stillingen. De første otte år var det i Sønderjylland, og fra 2003 blev grand prixet flyttet til Parken i København. Nu er det så Horsens tur til at blive centrum for international speedway, når det danske grand prix bliver kørt den 8. august på CASA Arena. ”Jeg er overbevist om, at det bliver en succes. Speedway er en sport, som mange jyder ser, og 95 procent af billetterne er blevet solgt i nærområdet,” siger Franka Abrahamsen, der er projektleder for grand prixet.

Hele byen bakker op Lige siden det kom frem, at Parken ikke ville forlænge aftalen om at afholde det danske grand prix, har beslutningstagerne i Horsens været opsatte på at få speedway-cirkusset tilbage til Jylland. ”Vi grinte lidt af det i starten, men efter omkring et års arbejde kom vi med i budrunden sammen med fire andre byer, og så fik vi det heldigvis tildelt,” siger Franka Abrahamsen. Horsens er ikke en stor by, og med

plads til ’kun’ 12.500 tilskuere på CASA Arena, når Nicki Pedersen, Tai Woffinden, Greg Hancock og alle de andre indtager arenaren, så skal alle mand bruges for at gøre oplevelsen så god som muligt for både deltagere og tilskuere. ”I Horsens er det her en verdensbegivenhed, så alle går op i det med liv og sjæl. Vi er kendt for at gøre arrangementer til en folkefest, og det er blandt andet, fordi vi løfter i flok,” siger Franka Abrahamsen. I og med grand prixet bliver kørt i august, så er der nogle logistiske udfordringer i forhold til fodboldholdet AC Horsens og deres hjemme kampe i 1. division. Det tager nemlig noget tid at forberede og senere fjerne speedwaybanen. Det bliver dog løst på en nem måde. ”Der bliver sørget for, at AC Horsens spiller tre udekampe i træk, så vi har tid til det hele. Det er kun en enkelt hjemmekamp, der skal flyttes,” siger Franka Abrahamsen.

PETER WAGNER PEDERSEN

18.-21. juni Ridning International springning i Bernstorffsparken 26.-3. juli Sejlsport EM i 470 jolle i Aarhus 27.-28. juni Kano/kajak DM maraton på Limfjorden 30.-5. juli Sejlsport VM i Melges 24 i Middelfart

JULI: 2.-10. juli Sejlsport VM i Nacra 17 i Aarhus 4.-5. juli Trav Grand Prix i Aarhus 4.-8. juli Svømning DM i langbane i Bellahøj

Den danske speedwaystjerne Nicki Pedersen, her i aktion ved det danske grand prix i Parken, er klar til give den gas i Horsens.

8.-12. juli Sejlsport VM i matchrace for kvinder i Middelfart 16.-24. juli Sejlsport EM i Laser Standard og Laser Radial i Aarhus 26.- 2. august Bueskydning VM i København

AUGUST: 1.-2. august Motorsport DTC, Copenhagen Historic Grand Prix i Bellahøj 1.-15. august Svæveflyvning VM for kvinder i Arnborg, Midtjylland 8. august Speedway Grand Prix i Horsens 8.-9. august Atletik Udendørs DM I Aarhus


IDRÆTSLIV JUNI 2015

TRÆNER SE HER! HAR DU EN AMBITION OM AT BLIVE BLANDT DE BEDSTE TRÆNERE I DIN IDRÆT?

DIF aNNONCE

DIF diplomtræner klæder dig på som træner – fra den fundamentale træningslære til din rolle som træner og dit arbejde med at skabe et godt træningsmiljø.

Undervisningen varetages af DIF’s kompetente undervisere, der alle har relevante uddannelsesmæssige baggrunde, og er eksperter, inden for det givne fagområde og naturligvis med tætte relationer til idrættens verden. Der er tre forskellige hold du kan melde dig til nu:

DIF Diplomtræner Kolding/Fredericia: Start oktober 2015 - afsluttet december 2016. Tilmeldingsfrist: d. 27. august 2015. DIF Diplomtræner Turbo Brøndby: Start november 2015 - afsluttet maj 2016. Tilmeldingsfrist: d. 1. oktober 2015. DIF Diplomtræner Brøndby: Start januar 2016 - afsluttet maj 2017. Tilmeldingsfrist: d. 1. december 2015. PRIS 20.000 kr. hvis dit forbund indstiller dig. Læs mere om uddannelsen på www.dif.dk, hvor du også kan søge om optagelse.


57

IDRÆTSLIV JUNI 2015

MEDALJER Vundne medaljer i perioden 24. april til 9. juni.

GULD EM

Kajak – K1 500

René Holten Poulsen

EM

Kajak – K1 5000

René Holten Poulsen

EM

Bowling – singles

Thomas Larsen

EM

Bowling – doubles

Jesper Agerbo og Frederik Nicolai Øhrgaard

EM

Para Taekwondo

Lisa Gjessing

EM

Styrkeløft – dødløft 84 kg

Jane Aaberg

SØLV EM

Kajak – K1 1000

René Holten Poulsen

EM

Styrkeløft – dødløft 57kg

Eva Buxbom

BRONZE VM Styrkeløft – bænkpres 84 kg

Annette R. Christensen

EM

Roning – letvægtsfirer

Kasper Winther, Jens Wilhelmsen, Jacob Barsøe, Jacob Larsen

EM

Styrkeløft – dødløft 74 kg

Jacob Beerman

1

01 Rene Holten Poulsen 02 Jane Aaberg 2

3

03 Frederik Øhrgaard


58

IDRÆTSLIV JUNI 2015

IDRÆTSLIVET IFØLGE...

DAS BÜRO

PETER WAGNER PEDERSEN

Verdensmesteren i bueskydning om at bo i Sydkorea, at skulle forsvare sin titel i København og Gangnam Style

MAJA JAGER VM i København bliver…? ”en fantastisk oplevelse. Jeg glæder mig meget til at skyde på dansk jord.” Mine forventninger til VM i Købehavn er…? ”at der bliver bueskydning på højeste niveau. Mit mål er at bidrage til det niveau ved at levere den bedste skydning, jeg hidtil har skudt.” Jeg begyndte til bueskydning, fordi…? ”jeg syntes, det var sjovt. Jeg blev ved, fordi jeg fandt det udfordrende og kunne mærke fremgang og personlig udvikling.” Folks reaktion på, at jeg er professionel bueskytte er…? ”positiv. Jeg har kun oplevet gode ting. Folk, jeg ikke kender på forhånd, er nok lidt forundrede, men de synes alle sammen, det er spændende og sejt.” Jeg flyttede til Sydkorea, fordi…? ”de her har de bedste træningsmuligheder, så jeg kan udfylde mit potentiale som bueskytte.” At bo i Sydkorea er…? ”hårdt, men det hele værd. Det er langt væk hjemmefra, men jeg er omgivet af gode, dejlige og hjælpsomme mennesker, som gør de lange dage overkommelige.” Det sjoveste ved koreanere er..? ”deres par-kultur. De er ret ekstreme med at vise, at de er en del af et par med for eksempel ens tøj. Man kan også få hjerteformede pizzaer.” Sydkoreas underligste spise er..? ”kimchi, som er surt kål lagret i chili. Det bliver mere surt, jo længere det ligger. De spiser det som side-ret til alt. Jeg har smagt det, og jeg kan ikke lide det.” Noget, de fleste ikke ved om mig, er…? ”at jeg har kørekort til motorcykel.”

At blive kåret som årets sportsnavn i Danmark 2013 var…? ”overraskende og dejligt. Det var utrolig dejligt at få den kæmpe anerkendelse, som det var at blive kåret til årets sportsnavn.” Hvis jeg ikke var begyndt til bueskydning, så havde jeg…? ”nok dyrket en anden sport. Det kan være svært at vurdere, om det havde været på så højt niveau, men jeg er sikker på, jeg nok skulle være sportslig aktiv.” Når jeg hører musik, lytter jeg til…? ”rock. Ikke noget bestemt, og jeg er nok ikke helt opdateret, slet ikke på den danske scene.” Koreansk musik er…? ”for det meste meget underligt og meget poppet.” Mit forhold til Gangnam Style er…? ”overstået. Jeg var aldrig stor fan, men det er heller ikke lige min stil. Men jeg synes generelt, at det er fedt, når musik fra andre dele af verden end USA og Storbritannien kan gøre sig gældende på verdens musikscene.” Hvis jeg kunne få et ønske opfyldt, så ville det være…? ”verdensfred.” Inden jeg stiller buen i skuret, så vil jeg gerne…? ”have vundet en medalje til OL.”

FACTS: MAJA JAGER Født: 22. december 1991 Højde: 168 cm Vægt: 55 kg Klub: Broby Bueskytte Klub Titler: Individuelt VM guld i 2013, VM bronze for hold i 2013, EM-sølv for blandede hold i 2014. Detaljen: Da Maja Jager blev verdensmester i 2013, var det med mindst mulige margen. Hendes sidste pil var kun et par millimeter tættere på midten end hendes kinesiske modstanders ditto.


STØTTER HELE VEJEN TIL RIO


HOLD DIN NÆSTE KONFERENCE HER

IDRÆTTENS HUS

En god oplevelse er et af dagens mest effektive værktøjer til at ændre holdninger og adfærd hos dine medarbejdere og kunder. Det ved de fleste. Men ikke så mange ved, at Idrættens Hus er den ideelle ramme for konferencer, møder og oplevelser. www.idraettenshus.dk