CATAPULT 2016

Page 1

Catapult NEEDS CONNECT

МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ ЗА СОЦИАЛНА ПРОМЯНА

THIS CONNECT :

В ТЪРСЕНЕ НА ОБЩО БЛАГО ВЪВ ВРЕМЕ НА РАЗПАД


Я/ и С МИ Ya п Еки MIS& m Tea М е дете-фурия, И е мераклия-дудукчия, С е пишманколоездач и Я е предприемач-катерач.Искаме да виждаме повече усмихнати баби, ангажирани млади и традиция и дух в наличност. Проблемът е подправената автеничност, каквато виждаме по витрините на сувенирните магазини, самотните възрастни хора с ниски доходи в градовете и селата... Решението ни е да се свържем бабата, която прави чудни плетени чорапи (и други ръкоделия), заедно с вдъхновените от техния опит и умения съвременни дизайнерски продукти за българи и чужденци, които биха оценили труда и майсторството, вложени в изработеното от тях и биха заплатили справедливо за него. Под шапката на общ бранд, който ще гарантира за етичността при производството и заплащането. Затова търсим, дизайнери, уеб програмисти, които да помогнат за осъществяването на проекта, както и обратната ви връзка. Ние ви призоваваме да дадете още един шанс на ръкоделията на баба и дядо - неформално да си осиновите баба.


И п К и Й к Е Е Д О Г ЧЕР m KI I a E e /T OD G R CHE

Тъкачеството е занаят, застрашен от изчезване. С него би изчезнало и знанието за обработка на естествени материали, за движението на ръцете и разбирането за цветовете. Чергодейки! иска да популяризира тъкачеството чрез забавна онлайн карта на чергите в България. Тя не само ще показва спецификите на шарките и технологията, а и ще ви свързва с тъкачКи, които могат да изтъкат любимата ви черга или да ви научат да я направите сами. А защо черги? Защото чергата е нещо много уютно, весело, мултифункционално, еко, много българско, но и обект на регионолна идентификация. Серия от обучителни филмчета ще документират традиционните умения от баби на село. Защото трябва да се запази и предаде знанието сега, докато все още има кой да ни разкаже и покаже!


/ А К РЕШ Е Ч п Y Еки CHERR Team Мост към бъдещето: Община и граждани Мисия: Как да подобрим комуникацията между гражданите и общинската администрация и да дадем адекватен механизъм за обратна връзка? Решението ни е приложение, което да събира всички сигнали на гражданите и да ги праща до институциите в съответното населено място. По този начин ще може да се изведе статистика на подадените сигнали - по каква част от тях е работено, не е работено, и какво е свършено. Чрез резултатите гражданите ще могат да проверят напредъка и ефективността на институциите. След наложена глоба, глобеният ще има правото да избере в кое перо от бюджета да отиде глобата му.


ЦА / И Н Л N И E Р H ТВО IV KITC п и Ек EAT R K Team Вдъхновение чрез култура и въображение: проект на Алекс, Милица и Веселина. Ние обичаме да пътуваме, да снимаме, да рисуваме, да шием, но най-вече да помагаме на другите да бъдат креативни. Ние вярваме, че всички деца имат безгранични таланти. Техния креативен капацитет чака да бъде разкрит и развит. За съжaление малко са децата, чийто родители отделят достатъчно време за това. В по-големите градове има арт школи и различни културни мероприятия за деца, но в малките, отдалечени и обезлюдяващи се села на Северозападна България няма. Творилница цели да промени това. Чрез серия от работилнички-кръжоци, ние ще направим идеи и техники присъщи на съвременното изкуство и култура разбираеми и използвани от децата. Ще започнем с Паволче, Челопек и Косталево – села в които достъпа до съвременна култура е силно ограничен. Кръжоците ще са на различни теми филмово изкуство и анимация, арт инсталации, съвремененни занаяти с традиционни материали, куклен театър, танц и пантонима. Ще бъде забавно, щуро, неопитвано преди и същевременно образователно. Децата ще придобият нови творчески умения, разбиране и отношение към съвременното изкуство и интерес към промяна на заобикалящата ги среда чрез артистични средства. След приключването на заниманията, на базата на


натрупания опит, ние ще изготвим пакет-методология, който ще предоставим на читалищата от Паволче, Челопек и Косталево за да продължат работата си в духа на Творилница. Методологията ще бъде предложена и на други читалища от региона. Творилница има важна, но същевременно трудна задача задача - да обогати креативния кръгозор на децата и така да им помогне да си представят и после изградят едно по-добро бъдеще.


И/ Ц Р СЪ TS О Р ОБ YHEAR Д п Еки GOOD eLOOK m c Tea ект Fa Про

Ние сме екип “Добросърци”, който участват в проекта за социална промяна на “Фабриката за идеи”. Мисията ни, по която работим, е да променим училищната среда вътре и вън, така че учениците, родителите и учителите да бъдат по-щастливи там. Останали сме с впечатление, че мнението на децата, родителите и учителите не се взема под внимание за това как училищната среда да изглежда. Ние искаме да променим това с нашата идея FaceLOOK в училище. Това е заигравка със социалната мрежа Facebook като искаме по този начин да привлечем вниманието на всички заинтересовани. FaceLOOK ще бъде мрежа в училището, която ще свързва идеите за положителната промяна. Как ще стане това? Целевата група са 5-ти клас на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в Габрово.


Първата стъпка за привиличане на вниманието им е да поставим стикери с логото на мисията ни, за да ги заинтригуваме. Втора стъпка е да поставим кутии в училището с логото на мисията ни, в които ученици, учители и родители ще пускат анонимно предложения за подобряване на училищната среда. Третата стъпка е да представим нашата мисия официално с импровизационен театър за учениците, родителите и учителите на 5-ти клас на училището. Четвърта стъпка е да започнем работа с желаещи ученици – доброволци за осъществяване на идеите от кутията FaceLOOK. В началният етап екипът ни се нуждае от средства за разпечатване на стикери, значки, кутия за предложения, информационно табло. След получаване на първите предложения за промяна ще подкрепяме доброволците с каквото е ноебходимо. Вярваме, че с малки стъпки може да постигнем големи резултати. Надяваме се примерът от работата на учениците от 5-ти клас да зарази останалите ученици в училището и други училища в града и страната. Искаме учениците и родителите да припознаят училището като втори дом, за който да започнат да се грижат!


/ Н А Ш И Н п Еки NISHAN Team

Нишан - като от едно време “Нишан” е идея, родена по време на Резиденция Баба 2015 от част от екипа “заселници” в с. Манастир - Ренета, Ангел и Атанаска. “Нишан” цели да превърне практики, знания и обичаи от едно време в реални, достъпни и релевантни за нашето време. Вярваме, че българският фолклор може да живее в съвремието ни чрез нас и нашите действия, а не само в книгите. Нашата голяма радост и гордост е сватбата “като от едно време” на Ренета и Ангел, която се проведе по каноните на народната традиция в с.Боженци. Снимките от сватбарската обредност - засевки, плетене на булката, бръснене на младоженеца, забулване на булката с червено було и пр., предизвикаха истински поток от одобрение в социалните медии. Те ни дадоха и дълбоката увереност, че нашата идея за одухотворяване на българското, има своите съвременни поддръжници. Затова и впрегнахме целия си опит от сватбата, за да предложим същото чувствено и истинско изживяване на всеки, които иска да има свой собствен празник “като от едно време”. Повече информация може да намерите на nishan.bg.


Организирането на събития “като от едно време” обаче е само едно от лицата на “Нишан”. От юли 2015 до днес можем да се похвалим с още няколко успешни инициативи: повече от 50 деца взеха участие в работилница за старинни детски игри по време на “Международен фестивал на фолклорната носия” в Жеравна; възстановката на родопска сватба по време на празника на с. Манастир привлече три пъти повече посетители от обичайното за предни години; създадохме “ИгралО”, игра която обединява в себе си традиционното и дигиталното (igralo.net). Голямата ни мечта е да развием “Нишан” всеобхватно, така че да се превърне в платформа, която свързва хора, идеи, умения, познания, съвременност и минало. Всеки от вас може да ни помогне по много начини, част, от които са: *да ни свърже с хора, които биха искали да са част от такава платформа: занаятчии, писатели, изследователи или просто “запалени” като нас; *да ни разкаже за място, където можем да организираме събития “като от едно време” с помощта на местното население; *даде гласност на “Нишан” и разкаже на още хора за нас; *да сподели с нас своето виждане за това как традиционното може да живее и да се развива в днешни времена. Отворени сме за критика, похвали и идеи по всяко време: reni@nishan.bg


ИВЕЙ Ж Е Р П Екип А / Team З РАЗК А HE STORY ET RELIV Ние сме Рали и Цвети - внучки „под наем” в село Челопек от тазгодишното издание на проекта „Резиденция Баба”, гостуващ във Врачанския Балкан. Заставаме зад каузата за качествено образование с проекта „Преживей разказа „Една българка””. Проектът цели да повиши интереса към село Челопек, като „родното място” на разказа „Една българка” сред учениците от седми клас и да развие модела „Учене чрез преживяване”. Село Челопек се намира в регион с множество природни и исторически забележителности, но въпреки това слабо посещаван. Ученето чрез преживяване е в противовес на традиционното учене - запаметяване и възпроизвеждане на готови текстове; то е отговор на потребностите на учениците да са активна страна в образователния процес и е един от най-ефективните начини те да бъдат мотивирани да останат в училище и да продължат да учат с интерес. Проектът цели да популяризира село Челопек чрез един от ресурсите му – място на действието в разказа на Иван Вазов „Една българка”. В селото се намира къщата-музей „Баба Илийца”, а около него пътеката за Черепишкия манастир и живия декор, вдъхновил Вазов. Проектът предвижда изграждане на интерактивна пътека, която пресъздава моменти от сюжета на разказа. Като изживеят приключенията на героите и посетят мястото на авторовото вдъхновение, учениците ще се запознаят от първо лице с историята на творбата. Това ще изгради


умение за формулиране на оригинални идеи и мисли, което е и основна цел на метода „Учене чрез преживяване”. Нуждаем се от: Подкрепа за осъществяване на контакт с институциите, които стопанисват пътеката и прилежащите части. Провеждане на консултации с учители по литература и неправителствени организации, работещи в сферата образованието за разработване на конкретните активности по пътеката. Изработване на информационни ( и разяснителни) табели, които да се разположат в отсечката на пътеката от Челопек до Люти брод. Създаване на уеб-страница, която ще съдържа интерактивна карта на пътеката, информация за метода учене чрез преживяване и идеи за работа на учениците на терен и в клас. Експертиза за разработване на проект и финансиране на участък от пътеката – около 150 метра. Представяне на инициативата пред всички Регионални Инспекторати по Образованието, на различни форуми и фейсбук страници за образование и директно на училищата и учителите по БЕЛ. Подкрепете ни да популяризираме с. Челопек - едно от българските села, които са част от историята на класическата българска литература. Нека предоставим на учениците възможността да се запознаят с разказа „Една българка” по един нов и интересен начин – чрез метода „учене чрез преживяване”!


Екип ЧОГЛЕД / R E Н W Ъ O Л L С NF U S Team

Ние сме екип „ Слънчоглед” от село Челопек . Млади и загрижени за бъдещето на малките села и живота в тях. Проблемът: Проблемът е обезлюдяването на малките села и липсата на културен и социален живот в тях. Липсват места, които да обединяват местните жители и да ги мотивират да работят заедно за развитието на селото. Загубената връзка между поколенията, забравените обичай и местен фолклор. Решението: Идеята ни е да създадем „Работилница за идеи на село” , която да обединява усилията на млади и стари да се грижат за селото си. Работилницата ще бълва инициативи и първата от тях е организирането на коледен базар с ръчно изработени сувенири и предмети от млади и стари, за да се съберат средства за закупуването на проектор. Проекторът ще бъде най- добрият инструмент , чрез който ще се представят и организират всички културни


мероприятия в селото. Семинари, филми и обучения. Нуждаем се от: Екипът ни се нуждае от 500 лв. за до-финансиране на проектора. Нека заедно да представим селото по най-атрактивен начин, да се докоснем до онова място откъдето извира всичко българско и родно, където е съхранена топлината на бащиното огнище.ideasfactorybg.org/ FB: Ideas Factory Association / Фабрика за идеи facebook.com/empatheast

feastgreece.wix.com/feastgreece facebook.com/FEASThessaloniki #SupportLocalCreativity