Page 1

JERUSALEMIN KANSAINVÄLISEN KRISTILLISEN SUURLÄHETYSTÖN SUOMEN OSASTON JÄSENLEHTI // TAMMI–HELMIKUU 2015

ICEJ – KRISTILLISTÄ LOHDUTUSTA JA RAKKAUTTA

VIRTAAVA VALTAKUNTA

RANSKAN JUUTALAISET 1 | SANA JERUSALEMISTA


JOHTAJAN PÖYDÄLTÄ

JERUSALEMIN KANSAINVÄLINEN KRISTILLINEN SUURLÄHETYSTÖ, ICEJ Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö perustettiin vuonna 1980 koko Jerusalemin raamatullisen merkityksen sekä sen ainutlaatuisen juutalaisyhteyden tunnistamiseksi. Puhumme miljoonien kristittyjen sekä seurakuntien ja kirkkokuntien puolesta Israelin kansalle ja valtiolle, jonka uudelleen perustamisessa näemme Jumalan uskollisuuden muinaiselle liitolleen juutalaisen kansan kanssa. Päätavoitteemme on

TOIVOA PIMEYDEN KESKELLÄ Uusi vuosi on tuonut mukanaan huonoja uutisia hyökyaallon tavoin. Islamilainen terrorismi on nostanut päätään Ranskassa murhaamalla toimittajia, hyökkäämällä juutalaiseen supermarkettiin, ja tappamalla poliisin Ranskan pääkaupungin kadulle. Lähi-idässä terrorismi levittää edelleen pelkoa Israelin kansalaisten keskuudessa, islamilaisen valtion armeija jatkaa kuolettavia iskujaan Irakissa ja Syyriassa, ja muslimisotilaat ovat vallanneet Jemenin valtion.

• tukea Israelia ja osoittaa sille ystävyyttä • varustaa maailmanlaajuista seurakuntaa opettaen sille Ju malan suunnitelmista Israelin ja Lähi-idän kansojen suhteen • edistää aktiivisesti sovintoa juutalaisten, kristittyjen ja arabien kesken sekä tukea Pyhän maan paikallisseurakuntia Kristillisen suurlähetystön päätoimisto sijaitsee Jerusalemissa. Työmme ulottuu noin 140 maahan. Yli 80 maassa toimii kansallinen osasto. Näkynämme on • koskettaa Israelin jokaista väestöryhmää kristillisellä lohdu tuksella ja rakkaudella sekä • saavuttaa kirkkokunnat, seurakunnat sekä uskovat jokaisesta maailman kansasta ja kanavoida näiden tuki Israelille. ICEJ:N SUOMEN OSASTO ICEJ:n Suomen osasto perustettiin vuonna 1984. Suomen osasto julkaisee joka toinen kuukausi ilmestyvää Sana Jerusalemista -lehteä suomenkielisenä, toimittaa kahdesti viikossa radio-ohjelmia Radio Deissä sekä järjestää Israel-aiheisia tilaisuuksia eri puolilla Suomea. LAHJOITA Tämän Sana Jerusalemista -lehden välissä olevilla viitepankkisiirroilla sinulla on mahdollisuus lahjoittaa niissä mainittuihin kohteisiin. Mikäli haluat lahjoittaa muihin kohteisiin, voit käyttää seuraavia viitenumeroita: Missä tarve on suurin ICEJ AID, Sosiaalinen avustustyö Kotisairaanhoitotyö Exodus/Paluumuutto Työ Israelissa Messiaaniset juutalaiset Arabiuskovat Druusiuskovat Syvännön raamattutyö Karen Ronningin muistorahasto Haifa-koti Jad Vashemin kristillinen osasto Mediatyö Arise − nuoret aikuiset Neve Galim -lastenkoti Immanuel -päiväkoti

9800 01006 9800 02047 9800 02115 9800 03004 9800 02005 9800 02209 9800 02092 9800 05044 9800 02089 9800 02144 912 02040 9246 01200 9800 02186 9800 08067 8092 02041 7686 02041

Vielä poismenosi jälkeenkin voit olla siunaamassa Israelia tekemällä testamenttilahjoituksen ICEJ:n Suomen osastolle. Testamentin tekemiseen liittyviä lisätietoja saat toimistoltamme. Kiitos rakkaudenlahjastasi, Jumala siunatkoon sinua! Rahankeräysluvan saaja: Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön Suomen osasto ry. Myöntäjä ja keräysluvan numero: 24.11.2014 Poliisihallitus POL-20147966. Keräys: 1.1.2015 – 31.12.2016, koko Suomi, paitsi Ahvenanmaa. Varojen käyttö: ICEJ:n Suomen osaston työ keräysluvan voimassaoloaikana.

JERUSALEMIN KANSAINVÄLISEN KRISTILLISEN SUURLÄHETYSTÖN SUOMEN OSASTO RY Postiosoite: PL 91, 00521 Helsinki Käyntiosoite: Kasöörinkatu 3, lt 3 A Lankapuhelin: 0207 181 280. Kiinteästä verkosta 8,35 snt/ puh. + 7,02 snt/min. Matkapuhelimesta 8,35 snt/puh. + 17,17 sent./min. Sis. alv. 24 %. Matkapuhelin: 040 740 6166. Lankaliittymästä paikallis verkkomaksu (pvm). Matkapuhelinliittymästä matkapuhelinmaksu (mpm). Sähköposti: icej@icej.fi Internet: www.icej.fi Avoinna: ti–to klo 9–16 Pankkiyhteydet: Huom! Uusi pankkiyhteys: Osuuspankki FI29 5092 0920 2944 34 BIC: OKOYFIHH Tykkää meistä Facebookissa! SANA JERUSALEMISTA Päätoimittaja: Kari O. Niemi Toimitus: Johanna Manner, Sarita Hokkanen ja Annika Rissanen Käännökset: Annika Rissanen Taitto: gstj.fi Painopaikka: Saarijärven Offset Oy ISSN: 0784-7556 INTERNATIONAL CHRISTIAN EMBASSY JERUSALEM, ICEJ Osoite: Puhelin: Sähköposti:

Rachel Imenu 20, P.O. Box 1192, Jerusalem 91010, Israel +972 2 539 9700 icej@icej.org.il

Samanaikaisesti, vaikka vähemmän raportoituna mediassa, islamilainen terrorismi leviää Afrikassa. Aivan äskettäin kansainvälisen ICEJ:n hallituksen jäsen, pastori Mosy Madugba pyysi meiltä esirukousta ja apua maalleen Nigerialle, koska äärimuslimijärjestö Boko Haram oli tuhonnut kokonaisen kylän ja tappanut julmasti noin 2 000 ihmistä, joista suurin osa oli kristittyjä. Naapurimaassa Nigerissä ICEJ:n kansallisen johtajan, pastori Moctar Soumanan koti ja seurakunta poltettiin väkivaltaisessa Charlie Hebdon vastaisessa mielenosoituksessa. Ääri-islamilainen terrorismi uhkaa kaikkia mantereita. Tapasin joulukuussa aasialaisen evankelistan, joka kertoi minulle työlleen arabimaailmassa avautuneista ovista. Hän kertoi viimeaikaisista tapaamisistaan arabijohtajien kanssa, jotka olivat kuunnelleet häntä ja vastaanottaneet ilosanoman. Hän kertoi myös ennennäkemättömistä seurakuntatilaisuuksista Saudi-Arabiassa, joissa sadat muslimit ovat tulleet uskoon. Saudi-Arabiasta kuulimme myös, että sheikeille ja imaameille on jaettu tuhansia Raamattuja. Eräs saksalainen lähetysjohtaja vieraili hiljattain luonamme ja kertoi, että Teheranissa käy joka kuukausi tuhansia ihmisiä kasteella. Ei ole mitään epäilystä siitä, etteikö Jumala toimisi muslimimaailman keskellä. Jesajan kirjan 60. luvussa profeetta kertoo ristiriitaiselta vaikuttavasta näystään: ”Sillä katso, pimeys peittää maan ja synkeys kansat, mutta sinun ylitsesi koittaa Herra, ja sinun ylläsi näkyy Hänen kunniansa” (Jes. 60:2). On selvää, että pimeys leviää monissa maissa. Ihmiset ovat peloissaan ”ja menehtyvät peljätessään ja odottaessaan sitä, mikä maanpiiriä kohtaa…” (Luuk. 21:26). Samanaikaisesti profeetta näkee Jumalan valon nousevan kansansa ylle kuin aamurusko. Jumala tekee edelleen työtä, ja Hänen valtakuntansa kasvaa suurien vastoinkäymistenkin keskellä. Hän kutsuu meitä ”nousemaan ja loistamaan”. Daniel julistaa ihmiskunnan pimeimmästä hetkestä: ”Ja taidolliset loistavat, niin kuin taivaanvahvuus loistaa, ja ne, jotka monta vanhurskauteen saattavat, niin kuin tähdet, aina ja iankaikkisesti” (Dan. 12:3). Olemme toivon ihmisiä. Meitä ei ole kutsuttu painamaan katsettamme maahan tämän maailman murheiden tähden, vaan pikemminkin nostamaan katseemme ylös, sillä pelastuksen päivä on lähellä. Siihen asti pyydämme Jumalaa käyttämään meitä tässä pimeyden ajassa.

Jürgen Bühler KANNESSA Silvanin naapurusto Jerusalemissa SANA JERUSALEMISTA -ARKISTO issuu.com/icejsuomenosasto 2 | T AMMI –H ELMI KU U 2015


TÄSSÄ NUMEROSSA

1/2 2015

6

ICEJ – KRISTILLISTÄ LOHDUTUSTA JA RAKKAUTTA SISÄLLYS

10

VIRTAAVA VALTAKUNTA

13

RANSKAN JUUTALAISET TUNTEVAT OLONSA TURVATTOMAKSI

Johtajan pöydältä

2

Puheenjohtajalta

4

Toiminnanjohtajalta

5

ICEJ - Kristillistä lohdutusta ja rakkautta

6

Katsaus menneeseen

9

Virtaava valtakunta

10

Ranskan juutalaiset tuntevat olonsa turvattomaksi 13 Islam häviää taistelun Jerusalemista

14

Arise: Lupaus

16

Jerusalemin värikäs arki

18

Eteenpäin yhteisessä työssä 19

3 | SANA JERUSALEMISTA

Tarvitsemme totuuden ja vapauden liittoa

20

Seurakuntavierailuja

22

Toimistolta

23


PUHEENJOHTAJALTA

Jumala on lähestynyt ihmiskuntaa lupauksen liitoilla (Ef. 2:8–18). Israel, kansojen valo, on välittänyt nämä liitot kaikille kansoille; Jeesuksen uhrikuoleman ja ylösnousemuksen kautta pakanatkin ovat päässeet osallisiksi niiden siunauksista ja Jumalan Hengestä. Jumala pysyy uskollisena liitoilleen ja sanalleen. Omalla verellään Jeesus vahvisti kaikki Jumalan lupaukset niin juutalaisen kansan kuin meidänkin hyväksemme (Room. 15:8; 2. Kor. 1:19–20).

tajan ja välimiehen Jeesuksen kanssa (Mark. 14:24; Joh. 19:34–35; 1. Tim. 2:5). Uskon, että tätä uutta liittoa Jumalan ja Hänen Poikansa välillä ihminen ei voi rikkoa. Ihmisinä voimme ainoastaan hylätä ja kääntyä siitä pois – myös tultuamme sen jo tuntemaan. Mutta pysymällä uskon kautta Jumalan Pojassa pelastus on varma ja täydellinen, eikä kenenkään pidä aristella myös pitää sitä sellaisena sekä salaisesti sydämessään että julkisesti ihmisten edessä (Hebr. 7:25).

Jumala on jakanut elämänsä ja valtakuntansa kanssamme ja meillä on yhteinen kohtalo Hänen Poikansa kanssa. Jumala antaa omastaan, jakaa ja haluaa ihmisen iloitsevan ja nauttivan Hänen valtakuntansa hyvyydestä ja runsaudesta. Hän on käynyt yhteyteen kanssamme ja on luvannut olla kanssamme maailman loppuun asti. Olemme myös Hänen ystäviään ja työtovereitaan – kumppaneitaan - Hänen valtakuntansa rakentamisessa (Joh. 15:15; 1. Kor. 3:9).

Kun siis uskomme ja sanomme kyllä tälle liitolle, olemme jo sisällä Jumalassa ja Hänen ikuisessa ja katoamattomassa elämässään ja kirkkaudessaan. Katselemme sisältä Jumalasta käsin itseemme ja elämäämme, ja olemme osa Hänen huonettaan, perhettään ja omaisuuttaan. Avioliitto Profeetta Aamoksen sanassa on sanoma myös ihmisten välisiin liittoihin, ja erikoisesti avioliittoon. Avioliitossa Jumalan tarkoitus on, että sekä mies että vaimo kumpikin etsivät sitä Jumalan tahtoa, joka tulee ylhäältä ja on molemmille yhteinen. Ja kun se on löytynyt, molemmat osallistuvat sen toteuttamiseen. Näin Jumalan tahdosta tulee suoja ja auktoriteetti ohjaamaan yhteistä elämää. – Keskenään sopineet vaeltavat yhdessä.

Jumalan (uusi) liitto Profeetta Aamos sanoo: “Kulkeeko kaksi yhdessä, elleivät ole keskenänsä sopineet” (3:3)? Jumala on jo suostunut ja sitoutunut elämäämme täydellisen myönteisesti tekemällä veriliiton koko ihmiskunnan edus-

” MIKÄ ILOISUUS, HYVÄNTUULISUUS JA HYVÄNTAHTOISUUS ONKAAN SAANUT SÄVYTTÄÄ TYÖTÄMME ”

Yhdessä eteenpäin Myös ystävyydessä ja kumppanuudessa on tärkeää löytää ja tunnistaa yhteinen alue ja siinä yhdessä tekeminen. Jumalan lasten joukossa Israelin paikka liittouskollisen Jumalan ikuisissa ja muuttumattomissa suunnitelmissa on edelleen tällainen voimakas yhteinen nimittäjä, innoittaja ja koolle kutsuja. Olen useasti todennut, kuinka valtaisa on se armo ja usko, mikä on levännyt yli kolmen vuosikymmenen ajan ICEJ:n Suomen osaston työn ystävien yllä ja kesken. Se alkoi Ulla Järvilehdon johtamana vuonna 1984 ja jatkuu edelleen Kari Niemen kanssa. Mikä iloisuus, hyväntuulisuus ja hyväntahtoisuus onkaan saanut sävyttää työtämme. Mitä uhrautuvaa mieltä, anteliaisuutta, yhdessä rintamassa seisomista, vastustajien kohtaamista yhdessä, etenemistä parjausten ja valheellisten syytöksienkin keskellä Israelia siunataksemme. On riemullista ja rohkaisevaa ajatella kaikkea tätä mennyttä Jumalan hyvää työtä kohdatessamme jälleen alkaneen uuden vuoden ja jatkaessamme samassa näyssä. Kiitos rakkaat työmme ystävät, ei vain viime vuodesta, vaan kaikista menneistä vuosista, mukanaolosta, rukouksista, taloudellisen vastuun kantamisesta – ja tervetuloa uudet ystävämme mukaan! Jatkamme edelleen tätä meille kaikille ylhäältä annettua yhteistä Jumalan tahdon tekemistä, Israelin siunaamista. Joka Israelia siunaa, sitä Jumala siunaa, joka Israelia kiroaa, sitä Jumala kiroaa, on totuus joka pysyy voimassa tänäkin vuonna. Teitä kaikkia Jerusalemista siunaten,

4 | T AMMI –H ELMI KU U 2015


TOIMINNANJOHTAJALTA

JUMALAN VALINTA

KARI O. NIEMI ICEJ:N SUOMEN OSASTON TOIMINNANJOHTAJA

Vuodenvaihteen lomajakso antoi jälleen kerran hyvän mahdollisuuden lukemiseen, joka on merkityksellinen osatekijä uskovan sekä hengellisessä että henkisessä kasvussa. Apostoli Paavali jätti tästäkin innoittavan esimerkin kirjoittaessaan kirjettä Timoteukselle. Ensin hän toteaa: ”Sillä minut jo uhrataan, ja minun lähtöni aika on tullut”, mutta jatkaa hieman myöhemmin: ”Tuo tullessasi päällysvaippa, jonka jätin Trooaaseen Karpuksen luo, ja kirjat, ennen kaikkea pergamentit.” (2. Tim. 4:6,13) Paavali tiesi pian kuolevansa, mutta halusi edelleen kirjojen välityksellä kasvaa ja kehittyä. Meneillään oleva lukukokemukseni, Kenneth E. Baileyn ”Jeesus Lähi-idän asukkaan silmin”, on saanut minut pohtimaan Jumalan valintaa, kutsumusta ja lahjoja. Kutsumus Jumalalta Saamme kutsumuksemme Jumalalta. Paavali kirjoittaa korinttolaisille: ”Mutta nyt Jumala on asettanut jäsenet, itse kunkin niistä, ruumiiseen, niin kuin hän on tahtonut” (1. Kor. 12:18). Me emme siis itse valitse Jumalan suunnitelmaa kohdallemme, vaan meidän tehtävämme on löytää tuo tehtävä ja taivuttaa elämämme sen mukaisesti. Yksilöihminen ajautuu harhateille halutessaan seurata omaa tahtoa Jumalan tahdon sijaan. Paavali kirjoittaa roomalaisille, että ”niiden osaksi, jotka ovat itsekkäitä eivätkä tottele totuutta,

vaan tottelevat vääryyttä, tulee viha ja kiivastus.” (Room. 2:8) Marian kutsumus Jumala suuressa viisaudessaan valitsi juuri Marian synnyttämään Messias Jeesuksen ja muistamme, kuinka Maria otti kutsumuksensa nöyrästi vastaan: ”Katso, minä olen Herran palvelijatar; tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan” (Luuk. 1:38). Marian kutsumus oli kuitenkin hengenvaarallinen. Kutsumukseen liittyvä lahja, Jeesus-vauva hänen kohdussaan, saattoi hänet kuoleman vaaraan. Voimme olla varmoja, että jumalallista suunnitelmaa tuntemattomat ihmiset olivat valmiita Mooseksen lain nojalla kivittämään tämän naisen, joka heidän ajattelunsa mukaisesti oli tullut raskaaksi hämärissä olosuhteissa (5. Moos. 22:23,24). Jumala kuitenkin kontrolloi tilannetta ja tiedämme, että Betlehemissä syntyi Vapahtaja. Myös meidät Jumala on kutsunut ja antanut meille kutsumuksemme toteuttamiseksi tarvittavat lahjat. Näitä lahjoja saatana vihaa, mutta meidän tehtävämme on virittää ne palaviksi. (2. Tim 1:6) Israelin kutsumus Kansakuntien joukossa Jumalan suvereeni valinta kohdistui Israeliin. Tämän valinnan seurauksena erityinen Jumalan siunaus lepää tuon maan ja kansan yllä.

Profeetta Jesaja kirjoittaa: ”Nouse, ole kirkas, sillä sinun valkeutesi tulee, ja Herran kunnia koittaa sinun ylitsesi. Sillä katso pimeys peittää maan ja synkeys kansat, mutta sinun ylitsesi koittaa Herra, ja sinun ylläsi näkyy hänen kunniansa” (Jes. 60:1-2). Tästä kutsumuksestaan juutalainen kansa on joutunut maksamaan historian saatossa kalliin hinnan. Egyptin sortajahallitsija käski tappaa kaikki syntyvät poikalapset ja samankaltaisen käskyn antoi kuningas Herodes Jeesuksen syntymän aikoihin. Ensimmäisten kirkkoisien ajoista itseään kristityiksi kutsuvat ovat vainonneet juutalaisia eri puolilla maailmaa; karmaisevana huipentumana toisen maailmansodan aikainen juutalaisten kansanmurha. Ja katsoessamme asiantilaa tänään, huomaamme, että saatana vihaa Jumalan omaisuuskansaa edelleen. Valkeus, joka meidän elämäämme on koittanut juutalaisen kansan välityksellä, kutsuu meitä palvelemaan Jumalaa ja Hänen kansaansa niillä lahjoilla, jotka Hän on meille antanut. Sinut on kutsuttu ja valittu täyttämään Jumalan sinulle suunnittelema tehtävä. Löydä se!

Keski-Suomen perinteinen ISRAEL-päivä sunnuntaina 12.4.2015 Keuruun kirkossa, Kippavuorentie 11 klo 10.00 jumalanpalvelus klo 11.15 lounas (srk-keskus kirkon vieressä) klo 13.00 raamattutunti 14.00 Keski-Suomen Israel-juhla Mukana mm. Varpu Haavisto, Ossi Poikonen, Kaisa Pihlajamäki, Riitta Koskinen Musiikissa Praisement

5 | SANA JERUSALEMISTA

Varpu Haavisto

Riitta Koskinen


LÄPILEIKKAUS TYÖHÖN

ICEJ – KRISTILLISTÄ LOHDUTUSTA JA RAKKAUTTA ICEJ:n toiminnan painopiste on Israelissa, jossa näkymme mukaisesti tahdomme koskettaa jokaista väestöryhmää kristillisellä lohdutuksella ja rakkaudella. Olemme sitoutuneet toimittamaan varat juuri niihin kohteisiin, joihin tukijamme haluavat rakkaudenlahjansa osoittaa. Tulevaisuudessa toivomme kuitenkin mahdollisimman monen valitsevan viitteen ”Missä tarve on suurin”, koska se antaa Jerusalemin päätoimistolle mahdollisuuden reagoida nopeammin kiireellisiin tarpeisiin. Maailmanlaajuinen järjestö Kristillisen suurlähetystön päätoimisto sijaitsee Jerusalemissa. Sieltä johdettu työ tavoittaa yli 140 valtiota ja kansallisia osastoja on perustettu jo 80 maahan. Uusimmat niistä sijaitsevat Togossa, Be-

ninissä, Burkina Fasossa, Singaporessa ja Georgiassa. Erityisen huomionarvoista on se, että osa kansallisista osastoista sijaitsee muslimivaltioissa. Kun tiedämme, kuinka islaminuskoiset pääsääntöisesti suhtautuvat Israeliin ja juutalaisiin,

voimme ymmärtää, että nämä osastot ovat Jumalan suuri ihme. ICEJ:n näky ja evankeliumin sanoma nivoutuvat tiukasti yhteen. Sovitus on mahdollista vain Jeesuksen ristin välityksellä, sekä suhteessa Jumalaan että ihmisten kesken.

ICEJ AID ICEJ Aid toteuttaa Israelissa lukuisia humanitaarisia hankkeita, jotka koskettavat juutalaisia, arabeja, muslimeja, kristittyjä, beduiineja ja druuseja. Näkymme mukaisesti luomme suhteita, edistämme kansanryhmien välistä sovintoa ja välitämme Jumalan rakkautta tarjoten apua moniin vaativiin sosiaalisiin tarpeisiin kaikkialla Israelissa. Haluamme lohduttaa Israelia ja juutalaista kansaa; ovathan he historian saatossa joutuneet hirvittävän kristillisen antisemitismin kohteeksi. Vuosikymmenien kokemuksella voimme vakuuttaa, että saamamme lahjoitusvarat saavuttavat apua eniten tarvitsevat. Työmme on koskettanut kaikkia mahdollisia yhteisöjä Eilatista Golanille. Olemme auttaneet holokaustista selvinneitä, vanhuksia, vammaisia, syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, köyhiä perheitä ja monia muita.

6 | T AMMI –H ELMI KU U 2015


KOTISAIRAANHOITO ICEJ:n kotisairaanhoidon antaman tuen turvin iäkkäät ja vammaiset erityisesti Venäjältä Israeliin tulleet maahanmuuttajat saavat rohkaisua, toivoa ja lohdutusta arkipäivän haasteissaan. Nämä maahanmuuttajat ovat osa juutalaisten kotiinpaluuta, mutta monet heistä ovat pakotettuja pysymään kodeissaan ja he kokevat äärimmäistä yksinäisyyttä. ICEJ:n kotisairaanhoitoohjelma tarjoaa perussairaanhoitoa lisäten hoidettavien fyysistä, sosiaalista, emotionaalista ja henkistä hyvinvointia. Juutalaiset juhlapyhät ja syntymäpäivät tarjoavat loistavan mahdollisuuden saavuttaa useita perheitä. Kun Herra tuo sokeita ja rampoja Israeliin, Hän myös täyttää heidän tarpeensa (Jer. 31:8).

Israelin nuoret ICEJ on viime vuosina keskittynyt koulutusprojekteihin ja muihin toimiin, joilla pyritään vapauttamaan Israelin syrjäytyneet nuoret perheväkivallan, huumeiden ja köyhyyden vitsauksista ja antamaan heille paremmat mahdollisuudet menestyä elämässä. ICEJ AID tukee ongelmanuorten koulutus- ja iltapäivätoimintaa, tavoitteena auttaa heitä selviämään ongelmista niin kotona kuin koulussakin. Ilman tätä apua monet heistä voisivat ajautua rikollisuuteen, huumeisiin ja väkivaltaan. On elintärkeää, että nämä nuoret saavat apua ennen kuin on liian myöhäistä. Onneksi monien nuorten elämä kohenee työmme kautta. Arabityö ICEJ yrittää vastata myös syrjäytyneen arabiväestön haasteisiin, erityisesti kristittyjen tarpeisiin. Noin 20 % sosiaalisen avustustyön budjetistamme käytetään arabi-, druusi- ja beduiiniyhteisöjen hyväksi; esimerkiksi lasten ja ongelmanuorten kehittämisohjelmiin, vanhuksien lääke- ja raha-avustuksiin, köyhien perheitten lahjapaketteihin. Joitakin tällä hetkellä tukemiamme erityishankkeita ovat nuorisokeskukset Galilean syrjäytyneiden arabiperheiden nuorille, yhteistyö seurakuntien kanssa Jerusalemin, Nasaretin ja Betlehemin köyhien perheiden auttamiseksi sekä projektit, jotka tuovat juutalaisia ja arabilapsia yhteen oppimaan suvaitsevaisuutta ja molemminpuolista hyväksyntää.

HOLOKAUSTISTA SELVINNEET Viime vuosina olemme auttaneet tuhansia Israelissa asuvia holokaustin kokeneita vanhuksia, joista monet ovat köyhiä ja sairaita. Vuonna 2010 perustimme Haifaan ainutlaatuisen palvelutalon, joka tarjoaa lämpöä ja rakastavaa hoitoa lähes sadalle holokaustin kokeneelle vanhukselle. Jokaisella heistä on oma dramaattinen kokemuksensa siitä, kuinka he nuoruudessaan selvisivät holokaustista. Olemme hankkineet ja remontoineet useita rakennuksia saman kadun varrelta laajentaaksemme tätä erityistä hoivakotia. Talossa on nyt oma virkistys- ja terveydenhoitoyksikkö, hammashoitola, synagoga ja yhteinen ruokasali, jossa talon asukkaat sekä useat lähiseudun holokaustivanhukset saavat joka päivä lämpimän aterian. ICEJ kerää varoja talon ylläpitokustannuksiin sekä remontoidakseen uusia asuntoja, joihin voidaan majoittaa lisää vanhuksia.

Messiaaniset juutalaiset ICEJ:n välityksellä sinun kädenojennuksesi saavuttaa myös paikalliset uskovat, jotka tarvitsevat tukea itse, mutta myös saavuttaakseen muita hädänalaisia. Punainen matto -avustuskeskus tarjoaa apua Tel Avivissa asuville prostituoiduille. ICEJ on toimittanut keskuksen käyttöön mm. huonekaluja, jääkaappeja, uuneja, pesukoneita sekä yleisiä päivittäistarpeita. Pienten sydänten -esikoulu ja päiväkoti sijaitsee Jerusalemissa. ICEJ auttoi kunnostamaan sen leikkikenttää viime talven myrskyn jäljiltä ja hankki kouluun mm. uusia ilmastointilaitteita. Tästä avusta hyötyvät sekä arabiettä messiaaniset uskovat. 7 | SANA JERUSALEMISTA


Jerusalemin Mekor HaTikvah -koulussa opiskelee yli sata syntyperäistä israelilaista sekä maahanmuuttajaperheiden lapsia kuudestatoista eri maasta. ICEJ maksaa vähävaraisten messiaanisten perheiden lasten koulumaksuja sekä rahoittaa koulupäivän jälkeistä tukiopetusta. ICEJ tukee Jerusalemin King´s Kids -lapsityötä ja myöntää stipendejä King of Kings -seurakunnan musiikkikoulussa opiskeleville. Järjestämme kokoontumisia, joissa koulutetaan paikallista seurakuntaa selviämään haasteellisista perhetilanteista. Tuemme messiaanisten seurakuntien pastoreita, jotta he pystyisivät paremmin auttamaan omia seurakuntalaisiaan. Autoimme esimerkiksi erästä pastoria Nahariyassa, Pohjois-Israelissa auton korjauskustannuksissa. Autoa tarvitaan kipeästi seurakuntalaisten kuljettamiseen ja pastorin liikkumiseen. Maahanmuutto, alija Vuodesta 1990 lähtien ICEJ on auttanut yli 115 000 juutalaista muuttamaan Israeliin eli tekemään alijan. Suurin osa heistä on tullut entisen Neuvostoliiton alueilta, missä jatkamme kalastus- ja kuljetustoimintaamme yhteistyössä Israelin Juutalaistoimiston kanssa. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen ICEJ:n Suomen osasto on muiden Israel-järjestöjen kanssa auttanut noin 20 000 juutalaista muuttamaan Suomen kautta Israeliin. Autamme myös län-

simaista juutalaisia muuttamaan Israeliin, esimerkiksi äärimuslimien aiheuttaman uhan takia. Tuemme etiopianjuutalaisia, jotka ovat tehneet vaikean matkan kotiin ja tarvitsevat apua sopeutuakseen uuteen yhteiskuntaan. ICEJ on rahoittanut lähes 1 000 Koillis-Intiassa asuvan Bnei Menashe -heimon jäsenen paluuta 2 700 vuoden maanpaosta. Olemme avustaneet myös vaarassa olevia Ukrainan juutalaisia lähtemään maansa sota-alueilta ja tulemaan kotiin Israeliin. Israel kriisissä Israel vetäytyi Gazan kaistaleelta vuonna 2005. Tämän seurauksena Israeliin suuntautuneen ohjustulituksen oli määrä loppua. Vuoden 2006 kuluessa Gazasta ammuttiin kuitenkin 1 123 ohjusta Israeliin. Vuosina 2006–2013 ohjuksia ammuttiin 10 749 kappaletta, siis lähes neljä joka päivä. Toistuvasta tulituksesta johtuen elämä Gazan rajan tuntumassa on ollut hermoja raastavaa jo vuosien ajan. ICEJ on toiminnallaan turvannut israelilaisten arkipäivää toimittamalla 43 liikuteltavaa pommisuojaa, joista yhdeksän viime kesän konfliktin aikana. Tämän 50 päivää kestäneen yhteenoton kuluessa kuljetimme linja-autoilla rajaseudun asukkaita hetkeksi hengähtämään rauhallisemmille alueille, toimitimme perustarpeita sotilaille sekä järjestimme tekemistä lapsille, jotka joutuivat viettämään kesälomaansa pommisuojissa.

YAD VASHEMIN KRISTITYT YSTÄVÄT Vuonna 2006 ICEJ ja Yad Vashem, Israelin valtion virallinen holokaustimuseo ja koulutuskeskus, perustivat yhdessä Yad Vashemin kristityt ystävät -osaston. Tämä historiallinen yhteistyö tarjoaa Yad Vashemille tilaisuuden opettaa kristityille holokaustista ja auttaa parantamaan juutalaisten ja kristittyjen suhteita. Yad Vashemin kristillinen osasto toimii monin eri tavoin. Se kertoo seurakunnille ja kristillisille yhteisöille holokaustin universaaleista opetuksista, muodostaa yhteyksiä kristittyjen ja juutalaisten välille, järjestää luentoja kristillisen antisemitismin historiasta, säilyttää vanhurskaiden pakanoiden perinnön sekä järjestää Yad Vashemissa seminaareja pastoreille ja kristillisten järjestöjen johtajille.

Emme tiedä, milloin Israel kokee seuraavan kriisin, mutta on valtava todistus, kun kristityt ensimmäisinä saapuvat paikalle auttamaan. Monet kärsivät ruumiin tai mielen vammoista, tunne-elämän haavoista, työpaikan menettämisestä, pitkällisistä hoidoista tai kasaantuneista veloista. ICEJ tarjoaa kriisitilanteissa välitöntä apua ja rohkaisua. Sekä rauhan aikana että sodan melskeessä ICEJ on sinun suurlähetystösi Jerusalemissa. Olemme sinun kätesi ja äänesi Israelissa. Arise ICEJ:n nuoriso-osasto Arise perustettiin vuonna 2004 nuoren sukupolven saavuttamiseksi. Maailmanlaajuinen liike haastaa nuoria antautumaan kokosydämisesti Jeesukselle, rohkaisee heitä vaikuttamaan kaikkialla yhteiskunnassa sekä seisomaan Israelin rinnalla. Vuosien mittaan sadat nuoret yli kolmestakymmenestä eri maasta ovat osallistuneet Arisetyön järjestämille matkoille Israelissa. Tuhannet ovat tulleet osallisiksi matkoista, jalkapalloleireistä sekä informaatiosta, jota välitämme AriseNow-lehden, AriseBase-radio-ohjelman sekä Facebookin ja Twitterin välityksellä. Televisio ja radio Viime vuosina olemme laajentaneet videotuotantoamme, jotta sanomamme välittyisi entistä laajemmin kristityillä televisiokanavilla ja Internetissä. Vuonna 2013 ICEJ Report -katsauksestamme tuli osa suosittua viikoittaista Israel Now News -ohjelmaa, jota lähettää maailman suurin kristillinen televisioverkko Daystar TV. Viime vuonna ICEJ aloitti uuden puolituntisen Sana Jerusalemista -ohjelman, joka esitetään GOD-TV:n maailmanlaajuisessa televisioverkossa. Tämän vaikutus tuntuu kaikilla työmme alueilla, ja suunnitelmissa on laajentaa Jerusalemissa tuotettujen videoittemme levikkiä. ICEJ tuottaa myös viikoittaista radio-ohjelmaa FrontPage Jerusalem, jota lähetetään yli 160 kristillisellä radioasemalla Pohjois-Amerikassa ja ympäri maailmaa.

8 | T AMMI –H ELMI KU U 2015


ICEJ VUONNA 2014

Kuva: iStock

KATSAUS MENNEESEEN

ICEJ avusti viime vuonna lähes 1000 Ukrainan juutalaista muuttamaan kotiin Israeliin. Sen johdosta Juutalaistoimiston johtaja Natan Sharansky kirjoitti ICEJ:lle henkilökohtaisen kiitoskirjeen. Kustansimme myös 600 Bnei Menashe -heimon jäsenen paluun Pohjois-Intiasta Israeliin. Maahan on muuttanut nyt yhteensä tuhat heimoon kuuluvaa. Kiitos tästä kuuluu kristityille eri puolilla maailmaa.

Ukrainan juutalaisia saapui kotiin Israeliin.

Kesän konfliktin aikana Gazasta ammuttiin Israeliin 4000 ohjusta ja loppuvuodesta koettiin useita terrori-iskuja. ICEJ toimitti liikuteltavia pommisuojia, kuljetti vaaravyöhykkeellä asuvia ihmisiä hetkeksi muualle hengähtämään sekä auttoi terrorismin uhreja jatkamaan elämää iskujen jälkeen. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu lähetti kiitoskirjeen ICEJ:lle, ja kun Israelin tiedotusvälineet kertoivat siitä, koko kansa sai tiedon, että kristityt auttoivat heitä noina vaikeina päivinä. Holokaustista selvinneiden Haifa-kotiin rakennettiin virkistyshuone, pitkään kaivattu hissi sekä uusi keittiö. Ruokaa ei enää tarvitse tuoda talon ulkopuolelta, vaan nyt ammattikokit valmistavat talossa kolme lämmintä ateriaa päivässä. Noin tuhat vanhusta odottaa vielä pääsyä asumaan Haifa-kotiin. Siksi meidän on pikaisesti tehtävä kaikkemme laajentaaksemme kotia ja sen palveluita. Aikaa on vähän, sillä joka vuosi noin 20 000 holokaustivanhusta nukkuu pois.

Nuoret siunaavat Israelia viime kesän Arise-matkalla.

Huolimatta lisääntyneestä epävakaudesta ja vakavasta konfliktista Hamasin kanssa, ICEJ Arisen järjestämälle matkalle tuli kesällä paljon nuoria aikuisia eri puolilta maailmaa tutustumaan Israeliin ja vahvistamaan uskoaan. Arise osallistui myös paikallisiin hankkeisiin, esimerkiksi urheilutapahtumiin, jotka edistivät sovintoa ja viestittivät Kristuksen rakkautta. 9 | SANA JERUSALEMISTA


OPETUS

VIRTAAVA VALTAKUNTA KARI O. NIEMI ICEJ:N SUOMEN OSASTON TOIMINNANJOHTAJA

gen suuri, jonka johdosta Jordan-joesta laskeutuvat kalat kuolevat hyvin nopeasti. Ja vaikka Kuolleenmeren rannoilla riittää kuhinaa, on järveä ympäröivä seutukin pitkälti kuolleen oloista. Suolajärville tyypilliseen tapaan, myöskään Kuolleestamerestä ei lähde laskujokea, vaan ve-

si poistuu siitä haihtumalla. Tämä kuva puhuttelee minua uudestaan ja uudestaan. Siellä, missä ollaan vain ottamassa vastaan, kuten Kuollutmeri vettä Jordan-joesta, eikä olla valmiita jakamaan siunausta eteenpäin, syntyy kuivuutta ja kuolemaa.

Kuva: iStock

Maapallon pinnan matalin paikka, Kuollutmeri, sijaitsee Israelin ja Jordanian välisellä rajalla, yli 400 metriä merenpinnan alapuolella. Tämän kymmeniä kilometrejä pitkän järven syvin kohta ulottuu 400 metrin syvyyteen. Kuten tunnettua, Kuolleenmeren suolapitoisuus on san-

1 0 | TAMMI –H ELMI KU U 2015


Kuva: iStock

Antakaa, niin teille annetaan Raamatun yksi keskeisistä opetuksista liittyy antamiseen ja vastaanottamiseen. Jeesus tähdentää Luukkaan evankeliumissa: ”Antakaa, niin teille annetaan. Hyvä mitta, sullottu, pudistettu ja kukkurainen, annetaan teidän helmaanne, sillä millä mitalla te mittaatte, sillä mitataan teille takaisin.” (Luuk. 6:38) Samaa teemaa käsittelee Paavali kirjoittaessaan Galatian seurakunnalle:” Älkää eksykö, Jumala ei salli itseänsä pilkata; sillä mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää”, ja jatkaa: Ja kun hyvää teemme, älkäämme lannistuko, sillä me saamme ajan tullen niittää, jos emme väsy. Sen tähden, kun meillä vielä aikaa on, tehkäämme hyvää kaikille, mutta varsinkin uskonveljille. (Gal. 6:7,9–10) Iloiten, ei pakosta Huomioiden, että Jeesus puhui enemmän rahasta kuin rukouksesta, puhumme rahasta liian vähän seurakunnissa, ja monesti väärään aikaan. Sen sijaan, että jumalallisesta taloudenhoidosta opetettaisiin säännöllisesti Jumalan Sanaan perustuen, rahasta puhutaan monesti vain silloin, kun sitä ei ole. Paavali kirjoittaa korinttolaisille: ”Antakoon kukin, niin kuin hänen sydämensä vaatii, ei surkeil-

len eikä pakosta; sillä iloista antajaa Jumala rakastaa.” (2 Kor. 9:7) Jos annamme vain silloin, kun meitä kehotetaan täyttämään vajaus seurakunnan kassassa, emme anna enää iloiten, vaan velvollisuudesta ja pakosta. Rahalla on luonne Raha ei ole välttämätön paha, jonka kanssa on tultava toimeen, vaan se on vaihdon väline, jolla voimme tehdä joko hyviä tai huonoja asioita. Raha itsessään ei siis ole hyvää tai pahaa. Rahalla on käyttäjänsä luonne ja ajatusmaailma, joka ohjaa rahojen käyttöä. Kuningas Salomo kirjoittaa Sanalaskujen kirjassa: ”Toinen on antelias ja saa yhä lisää, toinen säästää yli kohtuuden ja vain köyhtyy. Hyvää tekeväinen sielu tulee ravituksi, ja joka muita virvoittaa, se itse kostuu.” (Snl. 11:24,25) Pitkän ajan kuluttua Kylvämisen ja niittämisen jumalallinen laki koskettaa myös siis elämämme taloudellista ulottuvuutta. Tämä laki on haasteellinen, sillä kylvämisen ja niittämisen välillä on aina ajanjakso, jota kutsumme odottamiseksi. Saarnaajan kirja opettaa meitä: ”Lähetä leipäsi vetten yli, sillä ajan pitkään sinä saat sen jälleen.” 11 | SANA JERUSALEMISTA

(Saarn. 11:1) Englanninkielinen käännös kuuluu: ”After many days”. Siis kun aallot vievät meidän kylvöämme, kestää se meistä joskus tuskallisen kauan, ennen kuin aallot palaavat vastarannalta. Runsaana eikä kitsaana Kirjeessään Korinton seurakunnalle Paavali totesi, ettei hänen ole tarpeellista kirjoittaa heille pyhien avustamisesta, mutta kirjoitti kuitenkin aiheesta lukuisia jakeita todeten: ”Olen siis katsonut tarpeelliseksi kehoittaa veljiä edeltäpäin lähtemään teidän tykönne ja toimittamaan valmiiksi ennen lupaamanne lahjan, niin että se olisi valmis runsaana eikä kitsaana. Huomatkaa tämä: joka niukasti kylvää, se myös niukasti niittää, ja joka runsaasti kylvää, se myös runsaasti niittää, ja jatkaa: ”Sillä tämä avustamispalvelus ei ainoastaan poista pyhien puutteita, vaan käy vieläkin hedelmällisemmäksi Jumalalle annettujen monien kiitosten kautta, kun he, tästä teidän palveluksestanne huomattuaan, kuinka taattu teidän mielenne on, ylistävät Jumalaa siitä, että te näin alistuvaisesti tunnustaudutte Kristuksen evankeliumiin ja näin vilpittömästi olette ruvenneet yhteyteen heidän kanssaan ja kaikkien kanssa.” (2. Kor. 9:1,5–6,12-12)


Eikö olekin mielenkiintoista, että rahan antaminen osoitti korinttolaisten sitoutumisen Kristuksen evankeliumiin? He antoivat omasta selkänahastaan, omasta elämästään, siitä, minkä olivat vaivannäöllään hankkineet ja minkä olisivat voineet käyttää omiin tarpeisiinsa. He eivät vain siunanneet puutteenalaisia kauniilla sanoilla, vaan antoivat virtaavan valtakunnan periaatteen mukaisesti siitä, millä Jumala oli heitä siunannut. Kunnioita Herraa Mooses ohjeisti israelilaisia: ”Kaikesta kylvösi sadosta, joka kasvaa pellollasi, anna joka vuosi kymmenykset, ja syö ne Herran,

sinun Jumalasi edessä, siinä paikassa, jonka hän valitsee nimensä asuinsijaksi: kymmenykset jyvistäsi, viinistäsi ja öljystäsi, niin myös raavaittesi ja lampaittesi esikoiset, että oppisit pelkäämään Herraa, sinun Jumalaasi, kaikkena elinaikanasi. (5. Moos. 14: 22,23) Englanninkielinen Amplified-käännös vahvistaa, että pelko tarkoittaa tässä kunnioitusta. Kuningas Salomo jatkaa samaa teemaa: ”Kunnioita Herraa antamalla varoistasi ja kaiken satosi parhaimmasta, niin sinun jyväaittasi täyttyvät runsaudella ja viini pursuu sinun kuurnistasi” (Snl. 3:9,10). Kun me annamme omastamme, osoittaa se, että me kunnioitamme Jumalaa, joka puolestaan johdattaa meitä

KANSAINVÄLISTEN KRISTILLISTEN JOHTAJIEN JÄRJESTÄMÄ KONFERENSSI. LISÄTIETOJA WWW.EMPOWERED21.COM

viisauden poluille, sillä Raamattu vakuuttaa, että Herran pelko (kunnioitus) on kaiken viisauden alku. (Snl. 9:10) Hänen rikkautensa mukaisesti Paavali kirjoitti filippiläisille: ”Kuitenkin teitte hyvin, kun otitte osaa minun ahdinkooni”, ja jatkaa: ”Ei niin, että haluaisin lahjaa, vaan minä haluan teidän hyväksenne karttuvan hedelmää. Olen nyt saanut kaikkea, jopa ylenpalttisesti; minulla on yllin kyllin, saatuani Epafroditukselta teidän lähetyksenne, joka on ”suloinen tuoksu”, otollinen, Jumalalle mieluinen uhri. Mutta (Amplified-versiossa ”Ja”) minun Jumalani on rikkautensa mukaisesti täyttävä kaikki teidän tarpeenne kirkkaudessa, Kristuksessa Jeesuksessa.” (Fil. 4:14,17,18–19) Tämä raamatunkohta sisältää monia mielenkiintoisia näkökulmia. Ensinnäkin Paavalin saama lähetys oli ”suloinen tuoksu”. Toisekseen puhutaan uhrista, jonka johdosta voimme päätellä, että lahjan antajat olivat antaneet niin, että se tuntui heidän kukkaroissaan. Kolmanneksi lupaus ei kuulu, että Jumala tulee täyttämään kaikki pyyntömme, vaan sen sijaan kaikki tarpeemme. Neljänneksi, kun Hän täyttää meidän tarpeemme, se tapahtuu Jeesuksessa ja Hänen rikkautensa mukaisesti, ei meidän. Runsaita lahjoja Toisen korinttolaiskirjeen tapahtumien valossa voimme ymmärtää, että ensimmäiset uskovaiset olivat hyvin perillä virtaavan valtakunnan periaatteista. Annetaan Paavalin kertoa: ”Mutta me saatamme teidän tietoonne, veljet, mitä Jumalan armo on vaikuttanut Makedonian seurakunnissa: että, vaikka he olivatkin monessa ahdistuksen koetuksessa, niin oli heidän ilonsa heidän suuressa köyhyydessäänkin niin ylenpalttinen, että he alttiisti antoivat runsaita lahjoja. Sillä voimiensa mukaan, sen minä todistan, jopa yli voimiensakin he antoivat omasta halustansa, paljolla pyytämisellä anoen meiltä sitä suosiota, että pääsisivät osallisiksi pyhien avustamiseen.” (2. Kor. 8:1-4) Virtaava valtakunta on Jumalan ajatus siitä, kuinka kaikkien tarpeet tulevat kohdatuksi. Se, joka jakaa saamastaan eteenpäin, poistaa tarpeessa olevien puutteita, ja on jälleen valmis itse vastaanottamaan Jumalalta, voidakseen yhä enemmän olla siunauksena muille. Tässä kiertokulussa täyttyvät myös yksilön omat tarpeet. Kaikki alkaa siemenestä, joten kylväkäämme runsaasti, voidaksemme niittää runsaasti. Ei pakosta, vaan iloiten.

1 2 | TAMMI –H ELMI KU U 2015


ALIJA

RANSKAN JUUTALAISET TUNTEVAT OLONSA TURVATTOMIKSI AUTA HEITÄ PALAAMAAN KOTIIN ISRAELIIN DAVID PARSONS – HOWARD FLOWER

Pariisin dramaattiset tapahtumat herättivät maailman näkemään, kuinka vaarallisesti antisemitismi on noussut Euroopassa. Ranskassa ja muualla Euroopassa eläville juutalaisille tapahtumat olivat kuitenkin vain murskaava muistutus karusta todellisuudesta, jonka he ovat tienneet jo vuosien ajan. Jo kauan ennen Pariisissa Charlie Hebdo -lehteä vastaan tehtyä terrori-iskua ja kuolonuhreja vaatinutta kosher-kaupan iskua, pystyi juutalaisissa yhteisöissä vieraillessaan aistimaan, että Euroopan juutalaiset elävät piirityksen alaisina. Kaikissa synagogissa, juutalaisissa museoissa ja yhteisökeskuksissa on metallinpaljastimet ja aseistetut vartijat sisäänkäynneillä. Juutalaisista kouluista ja seminaareista on tullut linnoitusten kaltaisia. Pariisin terrori-iskut ovat murentaneet viimeisetkin turvallisuuden rippeet suurelta osalta Euroopan juutalaisista. Toivo siitä, että maiden hallitukset pystyisivät suojelemaan heitä, on katoamassa. Uhkan alkuperä? Vaikka Pariisin iskujen jälkeen on järjestetty useita mielenilmauksia ja marsseja, ovat useimmat Euroopan maiden johtajat edelleen haluttomia tunnistamaan juutalaisia vainoavien todellisen uhan, islamilaisen jihadismin. Mielenilmauksissa on puhuttu sekä anti-semitismiä että islamin pelkoa vastaan, aivan kuin ne molemmat terrorisoisivat viattomia ihmisiä.

Euroopan juutalaisia kohtaan nouseva uhka on myrkyllinen sekoitus. Alkuperäisten eurooppalaisten keskuudessa on edelleen paljon perinteistä anti-semitismiä, jossa Israelia pidetään ääri-islamilaisuuden nousun suurimpana syynä. Tämän lisäksi Pohjois-Afrikasta ja Lähiidästä muuttaneiden maahanmuuttajanuorten keskuudessa on väkivaltaisuuksia. Jemenin, Irakin ja Syyrian jihadistit palaavat taistelukentiltä hyvin koulutettuina sotilaina, valmiina metsästämään helppoa juutalaissaalista. Ei ihme, että ennätysmäärä juutalaisia on lähdössä pois Ranskasta. Sieltä Israeliin muuttaneiden määrä saavutti kaikkien aikojen ennätyksensä vuonna 2014, kun lähes 7 000 juutalaista teki alijan. Se oli ensimmäinen kerta nyky-Israelin historiassa, kun suurin määrä maahanmuuttajia tuli länsimaasta. Juutalaistoimisto ennustaa, että tänä vuonna maahanmuuttajien määrä kaksinkertaistuu. Näin ajateltiin jo ennen Pariisin iskuja, mutta nyt maahanmuuttajien määrän uskotaan nousevan entises-

tään. Viime vuonna noin 50 000 Ranskan juutalaista kysyi Juutalaistoimistolta tietoa muuttamisesta. Tuhannet ihmiset ovat jo käynnistäneet alija-prosessin. Juutalaistoimisto on pyytänyt ICEJ:n apua Ranskan juutalaisten kotiinpaluun rahoittamisessa vuonna 2015. Yleinen olettamus on, että suurin osa 550 000 Ranskan juutalaisesta pystyy itse kustantamaan muuttonsa Israeliin. Todellisuudessa lähes puolet heistä polveutuu useita sukupolvia sitten Ranskaan Pohjois-Afrikasta paenneista juutalaisista. Monet heistä elävät köyhissä naapurustoissa yhdessä muslimimaahanmuuttajien kanssa, jotka ovat lähtöisin samoilta seuduilta, eli Marokosta, Algeriasta ja Tunisiasta. Nämä juutalaiset ovat kaikista haavoittuvimpia tällä hetkellä, eikä heillä ole varaa muuttaa muualle. Juutalaistoimiston mukaan kaikista uhatuimmaksi olonsa tuntevat sefardi-juutalaiset, jotka ovatkin osoittaneet suurinta kiinnostusta Israeliin muuttoa kohtaan. ICEJ avustaa Juutalaistoimistoa alija-seminaarien, kuljetuksien, lentolippujen ja muiden mahdollisten kulujen kustannuksissa. Yhden apua tarvitsevan henkilön kustannuksiin tarvitaan keskimäärin 950 €. Voit auttaa meitä tuomaan Ranskan juutalaisia takaisin kotiin lahjoittamalla exodustyöhön.

Juutalaisten koulujen turvatoimet ovat tiukat. 13 | SANA JERUSALEMISTA

EXODUS / PALUUMUUTTO Viite: 9800 03004 FI29 5092 0920 2944 34 BIC: OKOYFIHH


LÄHI-ITÄ

ISLAM HÄVIÄÄ TAISTELUN JERUSALEMISTA ABDOU MAIGA ICEJ LÄNSI-AFRIKKA

Maailmassa tapahtumat seuraavat nyt toisiaan myrskyn lailla, ihmiset ja valtiot ovat levottomuuden vallassa. Lähi-idän tilanne on hämmentävä ja monet ihmettelevät, mitä on kaikkien Jerusalemin tapahtumien takana. Hämmennystä aiheuttaa erityisesti Palestiinan valtion tunnustaminen sekä terveen järjen että poliittisen ja historiallisen todellisuuden unohtaminen. Maailman historia on pelastushistorian kehys. Raamattu kertoo tapahtumien taustan ja levottomuuden syyn. Itse asiassa perimmäinen ongelma tai kaiken ydin on Jerusalem, maailman hermokeskus. Kaikista Israeliin kohdistuneista uhkauksista ja Israelissa vallitsevasta kuohunnasta huolimatta, Jumala lupaa rauhaa. Siihen lupaukseen meidän tulee luottaa. “Ei Jumala ole ihminen, niin että Hän valhet-

telisi, eikä ihmislapsi, että Hän katuisi. Sanoisiko Hän jotakin eikä sitä tekisi, puhuisiko jotakin eikä sitä täyttäisi?” (4. Moos. 23:19). Israelilaiset haluavat rauhaa, mutta rauha tuntuu kovin kaukaiselta. Miksi? Koska Israelia vastassa on voimallinen vihollinen, islam. Islamin uhka ei ole vain poliittinen, vaan ennen kaikkea hengellinen. 1 4 | TAMMI –H ELMI KU U 2015

Islam menettää Jerusalemin Jumalan lupauksen vuoksi ”Ja Herran enkeli huusi Abrahamille toistamiseen taivaasta ja sanoi: Minä vannon itse kauttani, sanoo Herra: Sen tähden että tämän teit etkä kieltänyt minulta ainokaista poikaasi, minä runsaasti siunaan sinua ja teen sinun jälkeläistesi luvun paljoksi kuin taivaan tähdet ja hiekka, joka on meren rannalla, ja sinun jälke-


läisesi valtaavat vihollistensa portit” (1. Moos. 22:15–18). Jumala vannoo itsensä kautta ja Hänen sanansa on totta ja varma. Tämä lupaus annettiin ensin Abrahamille, Israelin isälle ja se kuvastaa Jumalan muuttumatonta uskollisuutta. Olennainen syy tähän lupaukseen on se, että Abraham totteli Jumalaa ja oli valmis uhraamaan Iisakin, lupauksen pojan. Se on kuva Jeesuksen tulevasta uhrista. Abrahamin siemenellä (Israelilla) on hallussaan vihollisportit ja kaikki kansakunnat tulevat siunatuiksi sen kautta. Tämä lupaus on ikuinen, jopa epävarmuuden, epäilyksen ja tragedioiden aikoina. Jumala menee vielä pidemmälle antamalla toisen lupauksen, joka liittyy Hänen ikuiseen olemukseensa ja perustuu siihen, että Hän haluaa pelastaa kansansa. ”Ja sinä ihmislapsi! Sano Israelin heimolle: Näin te sanotte: Niin, rikoksemme ja syntimme ovat meidän päällämme ja me riudumme niiden tähden. Kuinka me voisimme pysyä elossa? Sano heille: Niin totta kuin minä elän, sanoo Herra, Herra, ei ole minulle mieleen jumalattoman kuolema, vaan se, että jumalaton kääntyy tiellänsä ja elää. Kääntykää, kääntykää pois pahoilta teiltänne; ja minkä tähden te kuolisitte, Israelin heimo!” (Hes. 33:10–11). Hänen muuttumaton uskollisuutensa kansaansa kohtaan on ilmiselvä. Erämaat ja hietikot kukoistavat kuin kukkatarhat (Jes. 35:1-2). Psalmissa 89:36–38 Jumala toistaa lupauksensa tällä kertaa pyhyyteensä perusteella. ”Minä olen kerran vannonut pyhyyteni kautta, ja totisesti, minä en Daavidille valhettele: Hänen jälkeläisensä pysyvät iankaikkisesti, ja hänen valtaistuimensa on minun edessäni niin kuin aurinko, se pysyy iankaikkisena niin kuin kuu. Ja todistaja pilvissä on uskollinen.” Koska Jumalan pyhyys on hänen uskollisuutensa tae, Israelin siemen pysyy Daavidin ikuisessa pääkaupungissa. Jumalan pyhyys näkyy myös rangaistuksessa. Israelin kansa on selvinnyt monista koettelemuksista, vainoista ja kärsimyksistä. Tänäänkin maailman hallitukset kiistelevät pienestä Jumalan Israelille antamasta maasta ja vaativat palestiinalaisvaltiota Israelin alueen sisälle. Mutta Jumalalle on mahdotonkin mahdollista. Tänäänkin toteutuu profetia Israelin kansan palaamisesta takaisin kotimaahansa

ja myös ICEJ on tässä mukana. Jerusalem Israelin pääkaupunkina on todistus Jumalan lupausten uskollisuudesta. Ennen Israelin valtion syntyä lähes miljoona juutalaista asui arabivaltioissa (Jemenissä, Irakissa, Algeriassa, Egyptissä, Libyassa, Marokossa, Tunisiassa, Syyriassa ja Libanonissa). Yli 70 % heistä on muuttanut Israeliin toisen maailmansodan jälkeen. Juutalaisyhteisöt näissä maissa ovat hävinneet lähes kokonaan.

Islam menettää Jerusalemin, koska vihalla saavutettu voitto on mahdoton Nopeakin vilkaisu uutisiin riittää kertomaan, kuinka näkyvällä tavalla Israelin ja juutalaisten viholliset ovat ilmaisseet vihansa ja kieltäneet Israelin olemassaolon oikeuden. Pahan puhuminen Israelista on yleistä ja normaalia. Ihmiset on saatu uskomaan, että väkivalta on päässyt voitolle rauhasta, ja että kuolema on syrjäyttänyt elämän. Ei tarvitse olla nero huomatakseen, että Lähi-idän tilanne on lähes koko kansainvälisen yhteisön mielestä hyvin yksiselitteinen. Vallitseva mielipide voidaan kiteyttää sanoihin: palestiinalaiset haluavat Jerusalemin omakseen ja muslimit haluavat hallita alueita, joita he pitävät pyhinä. Palestiinalaishallinnon johtaja Mahmoud Abbas sanoi äskettäin Kairossa arabivaltioiden ulkoasiainministerien tapaamisessa, etteivät he koskaan tunnusta juutalaista valtiota. Nämä ministerit ovat vakuuttaneet Abbasille, että he kutsuisivat YK:n turvallisuusneuvoston koolle äänestämään palestiinalaisvaltion tunnustamisen puolesta. Termi ”palestiinalainen” ei perustu tosiasioihin, sillä sen nimistä arabiheimoa ei ole olemassa. Sitä käytettiin vuoteen 1948 asti määrittelemään sekä juutalaisia ja arabeja. Jerusalemin itäinen osa sisältäen Vanhan kaupungin, valloitettiin vuonna 1967 15 | SANA JERUSALEMISTA

sen jälkeen, kun Jordania oli laittomasti miehittänyt sen vuonna 1948. Lähes kolmen tuhannen vuoden ajan Jerusalem on ollut Israelin pääkaupunki. Iranin johtaja Ayatollah Ali Khamenei on ilmoittanut virallisella Twitter-tilillään, että hän aikoo eliminoida Israelin. Pahinta on kuitenkin se, että samanaikaisesti erityisesti länsimainen media kertoo Israelista vääriä tietoja. Valitettavasti tänään niin kuin aiemminkin juutalaisten veri on miljoonille Euroopan muslimeille ja heidän tukijoilleen täysin arvotonta. Euroopan valtioista Ruotsi ja Ranska ovat ajautuneet vihaan Israelia ja juutalaisia kohtaan. Noiden maiden tulevaisuudella ei voi olla siunausta, koska Jumala ei menneinäkään aikoina ole siunannut valtioita, jotka ovat nostaneet kätensä Israelia vastaan. ”Mutta kun Sanballat, Tobia, arabialaiset, ammonilaiset ja asdodilaiset kuulivat, että Jerusalemin muurien korjaus edistyi, niin että niiden aukot alkoivat täyttyä, vihastuivat he kovin. Ja he kaikki tekivät liiton keskenään käydäksensä taisteluun Jerusalemia vastaan ja tehdäkseen siellä häiriötä” (Neh. 4:7-8). Vihamielisten arabien mainitseminen tässä yhteydessä kertoo Jerusalemin muurin uudelleen rakentamisesta paljastavalla tavalla. Alkuperältään arabit ovat israelilaisille läheistä sukua. Raamatussa mainitaan viisi arabiheimoa, jotka asuvat Israelin ympärillä ja ovat pääsääntöisesti muslimeja. Tänäkin päivänä he ilmaisevat vihaansa Israelia kohtaan ja ovat nyt avainroolissa epävakauden aiheuttamisessa. Raamattu ja lähihistoria osoittavat, että edomiitit, syyrialaiset, moabilaiset, ammonialaiset ja ismaelilaiset menettivät Jerusalemin vihansa takia ja he voivat voittaa ainoastaan uskomalla Kristukseen. ”Kaukaa ilmestyy minulle Herra: Iankaikkisella rakkaudella minä olen sinua rakastanut, sen tähden minä olen vetänyt sinua puoleeni armosta. Minä rakennan sinut jälleen, ja sinä tulet rakennetuksi, neitsyt Israel. Sinä kaunistat itsesi jälleen käsirummuillasi ja lähdet iloitsevaisten karkeloon” (Jer. 31:3-4). ”Minä istutan heidät omaan maahansa, eikä heitä enää revitä pois maastansa, jonka minä olen heille antanut, sanoo Herra, sinun Jumalasi” (Aam. 9:15).


ARISE

LUPAUS

JANI SALOKANGAS ICEJ:N NUORTEN AIKUISTEN ARISETYÖN KANSAINVÄLINEN JOHTAJA

Olemme kääntäneet uuden kalenterivuoden uusine mahdollisuuksineen ja haasteineen. Kun viime vuosi lähestyi loppuaan, monet meistä katsoivat mennyttä vuotta ja tulevan vuoden uusia mahdollisuuksia. Monien katseet kääntyivät ehkä myös ylimääräisiin ”Michelin-renkaisiin”, joita haalimme menneen vuoden aikana vyötäröllemme ja näemme kuntomme sukeltavan kuin lyijypaino järvessä. Täynnä intoa ja uskoa monet tekevät uudenvuodenlupauksen, että tänä vuonna näytämme jälleen 25-vuotiailta. Hyviä aikomuksia ja lupauksia Scrantonin yliopiston tutkimuksen mukaan kolme suosituinta uudenvuodenlupausta ovat painonpudotus, järjestelmällisemmän elämän aloittaminen ja kuluttamisen rajoittaminen. Toki monia muitakin lupauksia tehdään, mutta usein ne keskittyvät ulkonaisiin tekijöihin elämässämme. Monet näistä lupauksista ovat hyviä, sillä ne vaikuttavat olennaisesti jaksamiseemme ja elämänlaatuumme, mutta usein unohdamme pohtia elämän tärkeimpiä asioita. Käyvätkö seuraavat kysymykset edes ajatuksissamme: Miten voisin palvella paremmin Jumalaa vuonna 2015? Kenen uuden henkilön voisin lisätä rukouslistaani? Miten voisin loistaa Jeesuksen rakkautta paremmin kodissani ja naapurustossani? Tällaisten kysymysten äärellä oleminen johdattaisi meitä tuloksiin, joista voisimme iloita ikuisuuden. On tärkeää pohtia uskon vaelluksemme laatua ja sitä miten voisimme loistaa Hänen valtakuntaansa

Kuva: iStock

Viime vuoden maailmantaloutta seuratessa mieleen nousi mielikuva ohuesta jäästä, joka voi murtua milloin tahansa. Kansat taistelevat sodissa, joissa vihollista on vaikea erottaa siviilien seasta. Kansamme hyvinvointikin on rapistumassa 2000-luvun alun ”glooriavuosiin” verrattuna. Yritykset irtisanovat, lomauttavat tai kauniisti sanottuna tehostavat toimintojaan, ja aina kärsii tavallinen kansalainen. Itänaapurimme talouden syvä notkahdus tuntuu pian myös meidän maassamme. Kaikkien näiden kaaosten ja kysymysten takana yksi asia on varma: Jumala hallitsee ja saimme jälleen elää yhden vuoden. paremmin arjessamme. Tästä myös Paavali muistutti kirjoittaessaan tessalonikalaisille: «...teroitimme teille, että teidän on vaeltaminen arvollisesti Jumalan edessä, joka kutsuu teitä valtakuntaansa ja kirkkauteensa» (1. Tess. 2:12). Tällainen vaeltaminen rakentaa elämäämme ja saa Paavalin sanat puhkeamaan kukkaan elämässämme. Ihmisten elämään kuuluu aina tietty epävarmuus. Kaikki eivät pidä lupauksiaan. Scrantonin tutkimuksen mukaan vain 8 % uudenvuodenlupauksista pidetään vuoden loppuun asti. Lupauksia on helppo lausua, mutta vaikea pitää. Lähtökohtaisesti uskovan tulisi pitää aina lupauksensa. Lupaus muuttaa pelkän sanan luottamuskysymykseksi. Ei ole enää kysymys kyseisestä pyynnöstä, ei siitä, onko juuri nyt sopiva aika mennä katsomaan luvattua teatteriesitystä tai kirjoittaa luvattu sähköposti. Lupauksen jälkeen on kysymys siitä, voiko toinen ihminen luottaa lupauksen antajaan ja hänen sanaansa. Petetty lupaus murentaa luottamusta. Siksi luottamus ihmisiin on aina rajallista, ja elämä enemmän tai vähemmän rikkinäistä. Luotettavat lupaukset Lupaus on jumalasuhteemme avainkäsitteitä. Kun katsomme Abrahamin, Mooseksen ja kuningas Daavidin elämää, niin näemme kuinka he heittäytyivät koko uskonsa voimalla Jumalan antamien lupausten virtaan. Ensimmäisen Mooseksen kirjan 12. luku sisältää Jumalan antaman suuren lupauksen Abrahamille: “…ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki suku1 6 | TAMMI –H ELMI KU U 2015

kunnat maan päällä”. Tämän lupauksen Jumala on pitänyt tähän päivään saakka. Daavidille Jumala lupasi, että hänen sukukunnastaan tulisi Kuningas, joka hallitsisi ikuisesti. Tämä lupaus toteutui Jeesuksessa, joka eräänä päivänä palaa takaisin ja hallitsee ikuisesti. Ilman Jumalan lupauksia maailmassa kaikki olisi toisin. Elämämme perustuu lupauksille ja liitoille, jotka Jumala on armossaan ja voimassaan säätänyt ja puhunut. Risti on lupaus ja liitto siitä, että Jeesuksen veren kautta syntimme ovat anteeksiannetut, jos uskomme Häneen. Ilman Jumalan lupausten täyttymystä ja totuutta en myöskään kirjoittaisi tätä artikkelia maassa nimeltä Israel. Lupausten pitäminen luo luottavaista perusasennetta uskonelämäämme. Elämästä tulee järjestäytynyttä ja ennakoitavaa. Pidettyjen lupausten ilmapiirissä elävä kokee elämänsä turvallisena. Hänelle se, mikä on luvattu, on jo saatu eikä lupausten toteutumista tarvitse epäillä. Tämä vuosi saattaa heittää elämääsi muutaman koettelemusten tsunamin, sairauden maanjäristyksen tai ilon sateen. Pue siksi päällesi Jumalan uskon ja lupausten kilpi. Se ei taivu tai rikkoudu. Jumala antaa suuria lupauksia ja pystyy pitämään ne. Hän haluaa meidän olevan luottavaisia hänen kykyynsä pitää nuo lupaukset. Jumalan lupauksiin voit aina luottaa. Seuraa omalta puoleltasi Häntä tässäkin, että myös sinun lupauksesi pitävät paremmin vuonna 2015.


LEHTIMAJANJUHLAT 2015 MAAPAKETTI (LAND PACKAGE) Päivät Saapuminen Jerusalemin hotelliin iltapäivällä la 26. syyskuuta Lähtö hotellilta aamulla la 3. lokakuuta Maapaketti sisältää: Hotellimajoituksen 3 tai 4 tähden hotellissa Jerusalemissa Puolihoidon – aamiainen ja päivällinen Kuljetukset lehtimajanjuhlatapahtumiin Erämaajuhlan Ein Gedissä su 27.9, Puutarhahaudan ehtoollistilaisuuden ma 28.9, päivittäiset tilaisuudet Paisareenalla, Jerusalem-marssin to 1.10, päätösrukoustilaisuuden pe 2.10. Rekisteröitymismaksun Maapakettiin ei sisälly: Lentoliput ja lentokenttäkuljetukset eivät kuulu hintaan. Tipit, ylimääräiset lounaat, ja muut mahdolliset kulut eivät sisälly pakettiin. Vapaaehtoiselle juhlien jälkeen järjestettävälle Galilean-matkalle on mahdollisuus osallistua pienellä lisäkustannuksella.

JERUSALEMIN TOIMIST ON TARJOAMA VAIHTOEHTO OMATOIMISELLE LEHTIM AJANJUHLAN KONFERENSS IOSALLISTUJALLE!

Hinnat: 3 tähden hotelli 2 hh $ 1 295 3 tähden hotelli 1 hh $ 1 795 4 tähden hotelli 2 hh $ 1 395 4 tähden hotelli 1 hh $ 1 955 Hinnat ovat yhdelle hengelle ja Yhdysvaltain dollareissa. Kahden hengen huoneeseen majoituttaessa pyydämme ilmoittamaan huonekaverin nimen. ICEJ pidättää oikeuden mahdollisiin huonemuutoksiin. Lisäyöt ennen ja jälkeen juhlien ovat saatavilla lisämaksusta. Rekisteröityminen osoitteessa: http://feast.icej.org/land-package

MUITA MATKANJOHTAJIA ICEJ:N LEHTIMAJANJUHLILLE Toiviomatkat: Kari Niemi, 044 332 2021 / kpniemi@luukku.com Jyrki Isohella, 044 440 0954 / isohellat@luukku.com Tuula Kestilä, 040 571 4994 / tuukes@gmail.com

Kinneret Tours: Leena Niemi, 040 723 0935 /  leena.maria.niemi@gmail.com Aune Lähteenmäki, 0400 856 844

Mikael Hursti, 045 638 6774 / mikko.hursti@siion.net Lea Hursti, 044 270 0067 / lea.hursti.design@gmail.com Timo Närhi, 050 543 3329 / timo.evankelista@gmail.com Anneli Rajamäki, 040 867 9100 / anneli.rajamaki1@gmail.com Tanja Häkkinen, 0400 309 868 / tanja.hakkinen@evl.fi 17 | SANA JERUSALEMISTA


KOTIKAUPUNKINA JERUSALEM

JERUSALEMIN VÄRIKÄS ARKI KATI KETOLA

Jerusalem on ollut kotikaupunkimme jo lähes kolmen vuoden ajan. Tänä aikana olen voinut tutustua lähemmin juutalaiseen elämäntapaan ja arkeen. Jerusalemissa on yli 800 000 asukasta, elämä on hektistä, ihmisiä ja autoja on katukuvassa paljon ja liikenne on vilkasta ja temperamenttista. Se kuvaa hyvin juutalaisten luonnetta. Bussilla matkustaessani saan oivallisia tilaisuuksia seurata paikallisia ihmisiä lapsista vanhuksiin. Usein liikenne ruuhkautuu ja muutaman kilometrin matka saattaa kestää kauan. Mutta toisaalta liikenne on joustavaa, ajovauhti reipasta ja liikenteessä on omat sääntönsä. Kuten Raamatun monista kohdista luemme, Jumala on luvannut tuoda kansansa takaisin luvattuun maahan. Jerusalemin kaduilla kulkiessa tämä lupaus on jatkuvasti silmien edessä, sillä Israeliin on vuosien saatossa muuttanut ihmisiä yli sadasta maasta. Täällä kuulee muita kieliä, varsinkin englantia ja venäjää, yhtä paljon kuin hepreaa. Jerusalemissa vallitsee eri kielien, kansallisuuksien ja uskontojen kirjo. Eteeni on tullut paljon uusia asioita ja tilanteita. Niihin tottuminen on luonut turvallisuutta ja lisännyt tunnetta siitä, että täällä asuvista ihmisistä halutaan todella pitää huolta. Esimerkiksi parkkihalliin tai kaupan parkkipaikalle ajaessamme automme pysäytetään ja saatetaan pyytää avaamaan tavaratila, jonka virkailija tarkistaa. Kun menen kauppaan, joudun kulkemaan ns. turvaportin kautta ja laukkuuni vilkaistaan. Joskus kadulla poliisit saattavat yhtäkkiä pysäyttää liikenteen, jalankulkijat ja autoilijat. Silloin tieltä on yleensä löytynyt joku epämääräinen kassi tai nyssäkkä, jonka sisältö halutaan tarkistaa. Kun se on tehty, liikenne jatkuu normaalisti. Koulut ja päiväkodit ovat porttien takana, joissa usein myös virkailijan tarkka silmä valvoo.

Juutalaistorilla

Nämä jokapäiväisen elämän ”rutiinit” ovat ilmapiiriltään ystävällisiä ja rentoja, eivät suinkaan pelottavia. Ne ovat myös välttämättömiä siihen saakka, kunnes palestiinalaisten nostattamat jännitteet poistuvat. Ihmiset täällä ovat avoimia ja helposti lähestyttäviä. Tunteet osoitetaan herkästi, sekä positiiviset että negatiiviset. Juutalainen luonne on temperamenttinen ja hyvin suorasukainen. Asioita ei kierrellä ja kaarrella, vaan ne sanotaan suoraan ja selkeästi. Täkäläiset osaavat myös pitää puolensa. Ja toisaalta he pitävät toistensa (ja meidänkin) puolia, kun tilanne sitä vaatii.

loin tällöin käynyt auttamassa. Päätoimisesti ja säännöllisesti olen viimeisten runsaan kahden vuoden ajan hoitanut nyt 95-vuotiasta saksanjuutalaista Lottevanhusta. Hän on lähes sokea eikä hänellä ole omaisia Israelissa. Tämän vapaaehtoistyöni kautta minulle on tullut eläväksi Matteus 25:35–40 eli se, että Jumalalle yksikin ihminen on todella tärkeä! Tarvittavaa lisäapua Lotten hoitamiseen olen saanut organisoitua ajoittain myös Suomesta.

Eikä toista jätetä pulaan. Jos joku kadulla kulkiessa kaatuu, heti on auttajia paikalla. Israelilaiset ovat myös hyvin perhekeskeisiä ja lapset ovat heille todella tärkeitä. Sapattina kokoonnutaan perhekunnittain yhteen viettämään sapattiateriaa tai lähdetään isolla porukalla johonkin lomapaikkaan. Tämä kuvaa heidän yhteyttään ja sosiaalisuuttaan. Sapatin aika on myös minulle mieluista aikaa, koska silloin kaikki hiljenee: julkinen liikenne ei kulje, kaupat ja kahvilat sulkevat ovensa. Ihmiset menevät synagogiin ja rauhoittuvat arkisesta työn touhusta. Täällä olen voinut tutustua läheltä ICEJ:n monipuoliseen työhön, etenkin sosiaalisen osaston avustushankkeisiin ja olla itsekin työssä mukana. Se on rikastuttanut elämääni ja olen nähnyt kuinka tässä kaikessa konkretisoituu ympäri maailmaa asuvien kristittyjen rakkaus Israelin kansaa kohtaan. Yksi tärkeä osa sosiaalisen osaston toimintaa on kotisairaanhoitotyö, jota johtaa hollantilainen Corrie van Maanen. Auttamiskohteet ovat lähinnä venäjänjuutalaisia perheitä, joita olen itsekin sil1 8 | TAMMI –H ELMI KU U 2015

Hyvää yötä. Nähdään huomenna, Lotte. Olen saanut tutustua entistä paremmin myös Ashdodissa sijaitsevaan Neve Galimin lastenkotiin ja holokaustista selvinneille vanhuksille perustettuun ICEJ:n palvelutaloon Haifassa. Nämä ovat molemmat suomalaisille tärkeitä ja rakkaita auttamiskohteita. Jerusalem puhuttelee jatkuvasti ja aina löytyy jotain uutta katsottavaa ja koettavaa. Tervetuloa käymään.


uusia toimintaideoita. Tavoitteena on verkostoitua yhä tiiviimmin ja rakentaa yhteyttämme sekä saada mukaan uusia innostuneita ystäviä, joiden sydämessä palaa Israel-liekki, ja joilla on halu tehdä jotain Israelin tukemiseksi. Yhdyshenkilömme ovat tärkeä linkki. Heidän avullaan voimme jakaa tietoa ja kutsua ihmisiä siunaamaan Israelia rukouksin ja taloudellisesti. Olemme kiitollisia jokaisen panoksesta työmme ja näkymme edistämiseksi! Lämmin kiitos jokaiselle mukana olevalle.

ICEJ:n yhdyshenkilötapaaminen Espoossa

ICEJ:N VAPAAEHTOISET

ETEENPÄIN YHTEISESSÄ TYÖSSÄ KATI RAUTASAARI ICEJ:N YHDYSHENKILÖKOORDINAATTORI

Vuoden 2014 alussa ICEJ:n yhdyshenkilötoiminta pyörähti käyntiin uusin tuulin. Mukana on suuri joukko Israelin ystäviä eri seurakunnista. He haluavat seistä juutalaisen kansan rinnalla kukin omalla panoksellaan. Yhdyshenkilöt palvelevat monin eri tavoin. He järjestävät ICEJ:n tilaisuuksia tai erilaisia tempauksia varojen kerää-

miseksi kohteisiimme Israelissa. Jotkut palvelevat musiikin lahjoin, tulkkina tai puhujavieraidemme majoittajina. Tapoja olla mukana on yhtä monta kuin on ihmisiäkin. Kutsuimme yhdyshenkilöitä tapaamisiin neljällä paikkakunnalla. Iloksemme mukaan tuli runsaasti innokkaita ihmisiä ympäri Suomen. Tapaamisissa toiminnanjohtaja Kari O. Niemi toi ICEJ:n rohkaisevat ja innoittavat terveiset ja kertoi ICEJ:n työnäystä sekä tulevaisuudensuunnitelmista. Tuija Valtanen haastoi meitä ottamaan uusia askeleita erityisesti nuorten tavoittamiseksi. Varpu Haavisto puolestaan kertoi mediaan liittyvistä uusista haasteista ja antoi runsaasti avaimia, joiden avulla voimme kertoa oikeudenmukaista tietoa Israelista ja maailman tilanteista ja myös näin seistä Israelin rinnalla. Sain tavata ihania yhdyshenkilöitämme ja saimme suunnitella tulevaisuutta ja

On siunaus saada olla mukana tässä tärkeässä työssä ja Jumalan suuressa suunnitelmassa. Rohkaisen sinua seuraavilla Hesekielin sanoilla seisomaan sillä paikalla, johon Jumala on sinut asettanut: “Minä otan teidät pois pakanakansoista ja kokoan teidät maista ja tuon teidät omaan maahanne. Ja minä annan teille uuden sydämen ja uuden Hengen minä annan teidän sisimpäänne. Minä poistan teidän ruumiistanne kivisydämen ja annan teille lihasydämen. Henkeni minä annan teidän sisimpäänne ja vaikutan sen, että te vaellatte minun käskyni mukaan, noudatatte minun oikeuksiani ja pidätte ne. Niin te saatte asua maassa jonka minä annoin teidän isillenne ja te olette minun kansani ja minä olen teidän Jumalanne “ (Hes. 36). Meillä on monia hienoja suunnitelmia tälle vuodelle. Jos haluat olla mukana, ota yhteyttä: Kati Rautasaari 040 559 3269 katirautasaari@gmail.com

Innostavaa toimintaa Yksi yhdyshenkilöistämme on Mirka Nurkka Luumäeltä. ICEJ on tullut hänelle tutuksi nettisivujen ja Sana Jerusalemista -lehden kautta. ”Myös ensimmäinen Israelin matkani oli ICEJ:n järjestämä kevätmatka vuonna 2011”, Mirka kertoo.

”Viime kesänä ICEJ:n yhdyshenkilökoordinaattori Kati Rautasaari kysyi, olisinko kiinnostunut toimimaan yhdyshenkilönä omalla paikkakunnallani. Kutsuun oli helppo vastata myöntävästi. Syksyllä 2014 olin ensimmäistä kertaa mukana Kari. O. Niemen puhujakiertueella Etelä-Karjalan alueella.”

19 | SANA JERUSALEMISTA

”Yhdyshenkilönä saan mahdollisuuksia pitää ICEJ:n toimintaa esillä seurakunnassa ja osallistua eri tavoin Israelin konkreettiseen auttamiseen ja siunaamiseen sekä Israel-tiedon levittämiseen”, Mirka iloitsee. ”Odotan rikasta ja antoisaa yhdyshenkilötoimintaa Israelin hyväksi.”


VIERASKYNÄ

TARVITSEMME TOTUUDEN JA VAPAUDEN LIITTOA JOUKO JÄÄSKELÄINEN KANSANEDUSTAJA (KD), EDUSKUNNAN ISRAEL-YSTÄVYYSRYHMÄN PUHEENJOHTAJA

Viime viikkojen ja kuukausien tapahtumat ovat järkyttäneet meitä. Avoin väkivalta ja terrorismi ovat lisääntyneet jopa Euroopassa. Samalla monille meille hyvin läheisten juutalaisten kokema uhka myös Euroopassa on kasvanut, muistuttaa Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen Vantaalta. Mielestäni kaikkein tärkeintä olisi luoda ja vahvistaa liittoa totuuden ja vapauden kesken. Pelkkä demokratian lisääminen ei riitä, koska se on ensisijaisesti toimintatapa, ei itse asian sisältö. Huonona esimerkkinä voisi todeta, että demokraattisin keinoin voitaisiin jopa palata siihen, että rauhan ajan kuolemanrangaistus hyväksyttäisiin. Arvojärjestelmämme Euroopassa kuitenkin torjuu tämän. Meille tärkein on totuus ja ihmisarvo, ei menettelytapa. Viime aikojen terroristit ovat saattaneet ajatella, että heidän totuuttansa voitaisiin edistää murhaamalla. Viime aikojen uutiset Ranskasta ovat olleet aivan käsittämättömän järkyttäviä. Tämä pakottamisen ilmapiiri eli väkivallalla uhkaaminen ja sen eriasteinen käyttäminen on ollut keskeistä monissa poliittisissa ja ideologisissa järjestelmissä, myös 1900-luvulla ja valitettavasti vieläkin. Juutalais-kristillinen arvoperintömme Oikein ymmärrettynä juutalais-kristillisen arvoperinnön tärkeimpiä piirteitä on totuuden ja vapauden yhdistäminen. Tämä näkyy jo Vanhan testamentin kirjoituksissa. Kirjoitusten totuuskäsitys on selkeästi ankkuroitunut arvoihin. Mitään itseisarvoa ei ollut vallanpitäjillä, joka käyttivät asemaansa omaksi hyödykseen. Kantava ajatus oli koko kansan saaminen mukaan yhteiseen työhön yhteiseksi hyväksi. Velkojen anteeksi antaminen sapattivuotena ja maaomaisuuden palauttaminen sen alkuperäisille omistajille riemuvuotena (viideskymmenes vuosi) olivat keskeisiä arvolähtökohtia, vaikka niiden toteutus pahoin ontuikin. Kymmenen käskyä on modernin määritelmän mukaan historian ehkä ensimmäinen ja erinomaisen kattava ihmisoikeuksien julistus. Minun velvollisuuteni on toisen oi-

keus ja päinvastoin. En saa rikkoa lähimmäiseni kotia ja minua ei saa panetella. Tätä kaikkea voi kutsua yhteisöllisyydeksi. Suuri kuva politiikassa hukassa On selvää, että Lähi-idässä ainoa käytännössä toimiva demokratia on Israel. Siellä on inhimillisistä vajavuuksista huolimatta pystytty luomaan politiikan perustaksi tuota totuuden ja vapauden liittoa. Valitettavasti samaa ei voida sanoa monista lähinaapureista, joissa pakko ja ideologinen vallanpito ovat keskeisiä voimia. Politiikan suuri kuva usein unohdetaan. Alueella on lähes kolmekymmentä YK:n jäsenmaata, jotka eivät vieläkään tunnusta YK:n vuonna 1947 äänestyksessään perustamaa Israelin valtiota. Tuolloin alue jaettiin ja valtio perustettiin myös arabeille, jotka aloittamalla sodan kuitenkin hylkäsivät tuon suunnitelman. Uusiutuuko antisemitismi Vanha uskonnollinen antisemitismi rakentui uskonnolliseen vastakkainasetteluun. Sittemmin juutalaiset koettiin vastustajiksi ja vihollisiksi Euroopassa asumisensa ja toimimisensa perusteella. Nyt antisemitismin pontimena näyttää olevan Israelin valtion vastustaminen. Valitettavasti monet islamtaustaiset maat edesauttavat aseiden salakuljetusta ja uhkakuvien luomista Israelia vastaan. Palestiinalaiset eivät ole saaneet täysiä oikeuksia arabimaissa. Vihan ja epäluulon asetelmat vaivaavat palestiinalaisten ja juutalaisten suhteita. Nyt on aika sanoa: luopukaa turhasta ja mielettömästä väkivallasta, tarttukaa yhteistyöhön, jota kaiken jälkeenkin Israel rauhaa kaipaavana valtiona haluaisi harjoittaa. Totuuden ja vapauden lii2 0 | TAMMI –H ELMI KU U 2015

ton pohjalta voidaan rakentaa aivan uusi hyvinvointi. Juutalaisyhteisöt vaarassa Mitä on tapahtumassa maailmalla ja Euroopassa? Tätä on vakavasti kysytty, kun kuulemme uutisia maailmalta ja myös Euroopasta. Erityisen huolestuneita ollaan Ranskan ja Unkarin kohdalla, mutta muutoinkin yli puolet tutkittujen kahdeksan EU-maan juutalaisväestön jäsenistä on kokenut jonkinlaista asenteiden ja tilanteiden kiristymistä. Meidän yksilökristittyinä ja omien yhteisöjemme jäseninä tulee korostaa Israelin oikeutta turvalliseen olemassaoloon. Yksipuolisella Israelin pakottamisella siihen ja tähän ei rauhaa toteuteta. Parasta ei luoda pakolla Jo vanhan liiton profeetat korostivat sitä, että tarvitaan Jumalan kanssa ja ihmisten kesken sellainen liitto, jossa laki ja oikeudenmukaisuus ovat ihmisten sydämissä. Ulkonaiset hokemat eivät tähän riitä ja pakolla ei tätä yhteisöllisyyttä luoda. Vapauden ja totuuden kuuluminen yhteen esitetään selkeästi Jeesuksen opetuksissa ja Uuden testamentin kokonaisajattelussa. Maailman parasta yhteisöllisyyttä ja liittoa ei luoda pakon keinoilla. Samalla korostamme omissa maissamme uskonnon ja vakaumuksen vapautta. Meillä on oikeus julkiseen tilaan, oman uskonnon opetukseen lapsillemme ja sananvapauteen. Olemme sitoutuneet Totuuden ja vapauden liittoon. Jeesus itse sanoi: ”Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita” (Joh. 8:32).


21 | SANA JERUSALEMISTA


SEURAKUNTAVIERAILUJA

Ulla Järvilehto

Tuija Valtanen

Varpu Haavisto

Kari O. Niemi

ICEJ:n Suomen osaston emeritapuheenjohtaja Ulla Järvilehto La 28.3. Äänekoski klo 15.00 Vapaaseurakunta, Urheilukatu 2 Su 29.3. Jyväskylä klo 14.00 Sepänkeskus, Kyllikinkatu 1 Pe 10.4 Kuopio klo 18.00 Helluntaiseurakunta, Vuorikatu 29 La 11.4. Siilinjärvi klo 18.00 Helluntaiseurakunta, Viertotie 6 Su 12.4. Nilsiä klo 11.00 Helluntaiseurakunta, Nilsiäntie 62 su 12.4. Kiuruvesi klo 18.00 Helluntaiseurakunta, Nivankatu 12 ICEJ:n Suomen osaston julistustyöntekijä Tuija Valtanen La 21.3. Kajaani klo 18.00 Helluntaiseurakunta, Savonkatu 17, Arise-ilta Ti 24.3. Kemi klo 18.00 Helluntaiseurakunta, Koulukatu 6 Ke 25.3. Tornio klo 18.00 Helluntaiseurakunta, Keskikatu 21 To 26.3. Pello klo 18.00 Helluntaiseurakunta, Kauppatie 19 Su 29.3. Kittilä klo 11.00 Helluntaiseurakunta, Valtatie 43 A 7 Ma 30.3. Kemijärvi klo 19.00 Siion-seurakunta, Pelkosenniementie 24 Ti 31.3. Taivalkoski klo 18.00 Beetelseurakunta, Kauppatie 18 Ke 1.4. Kuusamo klo 19.00 Helluntaiseurakunta, Kitkantie 141 Pe 10.4. Vilppula klo 18.00 Evankelistakoti, Ajosharjuntie 59, Sapattiateria La 11.4. Vilppula koko pvä Evankelistakoti, Ajosharjuntie 59 Su 12.4. Vilppula klo 12 asti Evankelistakoti, Ajosharjuntie 59 Ke 15.4. Kerava klo 12.45 Keravan kirkon alasali, Papintie 4(-6) To 16.4. Vantaa klo 18.30 Minttukirkko, Minttutie 2 Su 19.4. Kangasala klo 11.00 Helluntaiseurakunta, Myllystenpohjantie 8 ICEJ:n Suomen osaston erityisavustaja ja hallituksen jäsen Varpu Haavisto Su 22.3. Pälkäne klo 16.00 Katukappeli, Keskustie 5 Su 12.4. Keuruu koko pvä Keuruun kirkko, Kippavuorentie 11, Keski Suomen yht. kr. Israel-päivä (ks. mainos s. 5) ICEJ:n Suomen osaston toiminnanjohtaja Kari O. Niemi To 16.4. Valkeala klo 18.30 Helluntaiseurakunta, Kustaa III tie 9, rukouspainotteinen Israel-ilta Tulevia tapahtumia La 27.6. Saarijärvi La 27.6. Saarijärvi Su 28.6. Jyväskylä

klo 12.00 klo 18.00 klo 18.00

Yhdyshenkilöpäivä, mukana Ulla Järvilehto Israel-tilaisuus, mukana pastori Malcolm Hedding Keski-Suomen Israel-päivä helluntaiseurakunnassa

Muutokset ovat mahdollisia. Kiertueohjelmat myös nettisivullamme icej.fi. Otamme mielellämme vastaan toiveita seurakuntavierailuista. Jos olet kiinnostunut ICEJ:n puhujista, voit ottaa yhteyttä tapahtumakoordinaattori Sarita Hokkaseen, icej@icej.fi tai puh. 040 724 7422.

JESAJA 62 -RUKOUSILLAT JOKA KUUKAUDEN ENSIMMÄINEN KESKIVIIKKO Klo 18 Heinolan helluntaiseurakunnassa, Siltakatu 42. Mukana Kari O. Niemi. Klo 18 Lahden Joutjärven kirkossa, Ilmarisentie 1. Mukana John Laasonen. Klo 19 Saarijärven helluntaiseurakunnassa, Matinkuja 1. Mukana Kati Rautasaari. Klo 19 Siilinjärven vapaaseurakunnassa, Asematie 7. Yhteiskristillinen rukousilta.

2 2 | TAMMI –H ELMI KU U 2015


TOIMISTOLTA MUSIIKKI Viulisti Serguei Popov Duo, tuplalevy Minä uskon – I believe Kyyneleitä ja iloa Pitkä matka kotiin

TILAUKSET CD 20 € CD 18 € CD 18 € CD 15 €

Lasse Riutamaa Rakkauden heijastuksia CD 10 € Ulla ja Pete Hyvä näin Kuljen kanssasi

CD 20 € CD 20 €

Jippii-kuoro Heprealaista musiikkia

CD 20 €

DVD Serguei Popovin taiteilijaperhe Lohduttakaa minun kansaani – Rukous viulun, tanssin ja draaman välityksellä DVD 25 € Comfort my people – A prayer with violin, dance and drama DVD 25 €

KIRJAT Ulla Järvilehto – Juha Ketola Kenen maa? 2 € Vems land? 2€ Kamil Dow Hohtava muste Tarjoushinta

24,90 €

Susanna Kokkonen Matka holokaustiin

45 €

ICEJ:N EMERITAPUHEENJOHTAJA ULLA JÄRVILEHDON JUHLAJULKAISU KUTSUTTU LOHDUTTAMAAN ON KOSKETTAVA KERTOMUS ICEJ:N SUOMEN OSASTON KOLMESTA ENSIMMÄISESTÄ VUOSIKYMMENESTÄ.

ICEJ Suomen osasto icej@icej.fi PL 91, 00521 Helsinki Puh: 040 740 6166. Lankaliittymästä paikallisverkkomaksu (pvm). Matkapuhelinliittymästä matkapuhelinmaksu (mpm). Tilauksiin lisätään postituskulut.

MUISTATHAN... Sana Jerusalemista -ohjelmat Jumalan Sanan opetusta sekä ajankohtaista tietoa ICEJ:n työstä ja Israelista tiistaisin ja sunnuntaisin klo 17.25 Radio Dein taajuuksilla. Voit tilata aiempia CD:n muodossa olevia ohjelmia toimistoltamme. Käy lukemassa tuoreimmat artikkelit nettisivuiltamme www.icej.fi. Voit lahjoittaa lehden välissä olevilla viitesiirtolomakkeilla tai sivulta 2 löytyvillä viitenumeroilla haluamiisi kohteisiin. Voit lahjoittaa ICEJ:n Israeltyöhön myös puhelimitse soittamalla seuraaviin numeroihin: 0600 14460 Neve Galim -lastenkoti (10,26 €/puh + pvm) 0600 14470 Missä tarve on suurin (21,28 €/puh + pvm) Tutustu & tykkää Facebook-sivuistamme www.facebook.com/ icejsuomenosasto Tilaa uutiskirjeemme osoitteesta icej@icej.fi.

23 | SANA JERUSALEMISTA


ICEJ:N KEVÄTMATKA 1.–8.3.2015 Koe Israelin aurinkoinen kevät, virkistäydy Sahnen luonnonpuiston lähteiden vedessä, purjehdi Gennesaretin järvellä Tiberiaksessa, ihastele maisemia Karmel-vuorelta Haifassa, tutustu holokaustista selvinneisiin vanhuksiin Haifa-kodilla, vieraile arabiseurakunnassa Betlehemissä, anna Kuolleenmeren mineraalien hoitaa ihoasi, ihastu Jerusalemin Vanhaankaupunkiin…

Tiedustelut ja ilmoittautumiset matkanjohtajille Tuija Valtanen 050 441 3525, tuija.valtanen@icej.fi Kari O. Niemi 050 501 0007, kari.niemi@icej.fi Anne Jurvelin 040 504 5527, a.jurvelin@hotmail.com tai ICEJ:n toimistoon 0207 181 280, icej@icej.fi Tekninen matkanjärjestäjä Toiviomatkat, www.toiviomatkat.fi

Lennämme suorilla Finnairin lennoilla. Tilaa matkaesite ICEJ:n toimistosta.

TOIMI PIAN!

ICEJ-palautekortti Haluan saada Sana Jerusalemista -lehden ilmaiseksi kotiini Haluan liittyä jäseneksi ICEJ Suomen osastoon, jäsenmaksu 35 € / vuosi / henkilö

Muista postimerkki

Haluamme liittyä avioparijäseniksi, 70 € / vuosi Haluan liittyä ainaisjäseneksi, kertamaksu 350 € Haluan lehden mukana ruotsinkielisen koosteen Haluan näkövammaisten äänikirjeen ja lehden Osoitteenmuutos Minulle saa lähettää tietoa sähköpostitse Nimi Osoite Postitoimipaikka Vanha osoite

Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön Suomen osasto ry. PL 91 00521 Helsinki

Sähköpostiosoite Puhelin Päiväys ja allekirjoitus 2 4 | TAMMI –H ELMI KU U 2015

Profile for ICEJ Suomen osasto

Sana Jerusalemista tammi-helmikuu 2015  

Sana Jerusalemista tammi-helmikuu 2015