__MAIN_TEXT__

Page 1

ZOMER16

krant

‘JE MOET STRIJDBAAR BLIJVEN’ ERWIN OLAF OVER LGBT-FOBIE, DE EUROPRIDE EN ZIJN HAAT-LIEFDE VOOR AMSTERDAM

jaargang 50 #10


ZOMER IN

IN JULI & AUGUSTUS O.A. IN DE BAN VAN BROADWAY

★★★★ ★ AD

ALL

ERL

5 T/M 23 JULI

Ellen Pieters, Tjitske Reidinga, Peter Blok en Bianca Krijgsman in een grootse en geniepige DeLaMar zomermusical, regie Pieter Kramer.

NU TE ZIEN!

RUUT WEISSMAN

LATE EVENING ZOMERCABARET

AAT STE VOO

RST

DE VERLEIDERS

ELL

DOOR DE BANK GENOMEN

ING

EN

MET PIERRE BOKMA, VICTOR LÖW, LEOPOLD WITTE, GEORGE VAN HOUTS EN TOM DE KET

Een burlesque cabaretrevue met o.a. Diederik Ebbinge, Rutger de Bekker, Eva Laurenssen, Alex Klaasen, Raoul Heertje en Ellen ten Damme.

NU TE ZIEN!

27 JULI T/M 7 AUGUSTUS

SONDHEIM IN CONCERT

CIRQUE ÉLOIZE - iD

Bekende musicalsterren brengen de mooiste nummers van Sondheim. Met Willemijn Verkaik, Freek Bartels, Renee de Gruijl en Steven Roox.

MA 4 JULI

WEGENS SUCCES TERUG DEZE ZOMER FAMILIETICKET: 4=3

HIER STATEN GENERAAL

Een uniek evenement waarin de verhalen van o.a. Jörgen Raymann laten zien dat tegenslagen de basis van je succes kunnen vormen.

MA 18 JULI

LAATSTE KAARTEN

THEO MAASSEN

14 AUGUSTUS T/M 2 OKTOBER

HANS KLOK’S HOUSE OF HORROR

GROTE ZOMERSERIE VOOR DE HELE FAMILIE

Cabaretier met zwarte humor stelt orde op zaken met nieuwe voorstelling ‘Vankwaadtoterger’.

MA 18 & DI 19 JULI

OOK IN SEPTEMBER

SIMONE!

Simone Kleinsma komt met nieuw soloprogramma waarin zij herinneringen ophaalt en verrassende anekdotes deelt.

BOEK NU: CARRE.NL

DI 2 T/M ZO 14 AUG

Mus

euM k geld aart ig

UITVERKOCHT

BILL BURR

De getalenteerde Amerikaanse stand-up comedian, die in staat is alledaagse situaties en onderwerpen om te zetten in een zinderende comedy.

ZO 7 AUG

SUMMER DANCE FOREVER FESTIVAL

Tijdens deze twee avonden worden een tiental internationale urban dansvoorstellingen gepresenteerd vol Nederlandse en Europese premières.

DI 16 & WO 17 AUG

Deze zomer elk weekend Latin Life Sunday!

BRANDWEERMAN SAM

Nieuwe theatershow over tv-held voor de allerkleinsten met vrolijke muziek, dans, spanning en humor met de hele familie.

2+

ZA 20 & ZO 21 AUG

LEBENSRAUM

JAKOP AHLBOM

Fysiek en absurdistische voorstelling zonder gesproken tekst met live muziek van de band Alamo Race Track. Winnaar VSCD Mimeprijs 2012.

WO 24 T/M ZA 27 AUG

INTOUCHABLES

Franse succesfilm weer terug in het theater met Huub Stapel als miljonair in rolstoel - in de hoofdrol.

DI 30 AUG T/M ZA 3 SEP

2 juli t/m 11 september 2016

RESERVEER NU OP DELAMAR.NL OF BEL 0900 - 33 52 627 (€1,- per gesprek) DEZE ZOMER IN HET

www.kunsthal.nl


18 june - 30 september Beurs van Berlage, amsterdam

theartofbanksy

tickets:

www.theartofbanksy.amsterdam experience: live.theartofbanksy.amsterdam


Uitkrant Allemaal Artis-olifant.pdf

1

19/05/16

15:06

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Yves Saint Laurent, French Voque, Rue Aubriot, Paris 1975 © Helmut Newton Estate / Maconochie Photography

MUSEUM TIPS amsterdammusea.org

Rembrandt van Rijn (1606-1669). Portret van Marten Soolmans en Oopjen Coppit, 1634

Museum Willet-Holthuysen Ervaar hoe het leven er uit zag in een deftig Amsterdams grachtenhuis aan de Herengracht in Amsterdam. Museum Willet-Holthuysen, hele jaar open

Overzichtstentoonstelling van de legendarische en uiterst invloedrijke fotograaf Helmut Newton bestaat uit meer dan 200 foto’s. Foam Museum, tot en met 4 september

Marten & Oopjen

Artis ZOOmeravonden

Rembrandt schilderde de huwelijksportretten in opdracht van de twee jong gehuwden Marten Soolmans en Oopjen Coppit.

Elke zaterdag open tot zonsondergang. Er zijn verschillende activiteiten en elke ZOOmeravond is er een live optreden van een bekende artiest.

Rijksmuseum, 2 juli tot en met 2 oktober

Natura Artis Magistra, tot en met augustus

museumtips halve pagina uitkrant zomer 2016.indd 1

Helmut Newton – A Retrospective

Bezoek deze en vele andere Amsterdamse musea gratis met de I amsterdam City Card iamsterdam.com/citycard

16-06-16 16:02


zomer 2016

5

CAFÉ SAAREIN. FOTO ZOË HEIJKE

DE GAY PRIDE NA ‘ORLANDO’ Binnenkort is het weer Gay Pride in Amsterdam. Meestal schrijven we daar niet zoveel over. Gay Pride is voor Amsterdammers zoiets als Koningsdag, het is er gewoon. Als je er iets mee hebt is het een geweldig feest, als je er niks mee hebt – en dat geldt zeker ook voor veel homo’s – kun je beter de stad uit. Maar deze keer schrijven we er heel veel over. Ten eerste omdat het de eenentwintigste keer is dat Amsterdam een Gay Pride houdt en omdat het dit jaar EuroPride is; de Europese editie, extra lang en feestelijk. Maar een betere reden is dat het blijkbaar weer nodig is. Hoeveel Gay Prides we ook hebben gehouden, wereldwijd is de acceptatie van homo’s (en andere LGBT’ers) gekelderd. Opgestookt dioor religieuze fanaten menen steeds meer mensen tegenwoordig dat homo’s fair game zijn. In een groeiend aantal Islamitische landen word je weer in de cel gegooid - of erger - voor homoseks. En zelfs in Amsterdam worden homo’s die gearmd lopen soms uitgescholden, bespuugd of in elkaar geslagen. Erwin Olaf, deze maand op de cover, was een van de eersten die zich er kwaad over maakte dat hij zich blijkbaar niet meer veilig kon voelen in zijn eigen stad. En hij liet het er niet bij zitten. Lees het interview (p. 30) dat Stijn Aerden met hem had net na ‘Orlando’. Die aanslag verandert alles. Na ‘Orlando’ moet je ondubbelzinnig kiezen. Wil je homo’s beschermen, dan kun je niet tegelijk zachtzinnig omgaan met culturen of individuen die homohaat verspreiden. De Gay Pride is nog nooit zo nodig geweest als nu. Het is een uitgelezen kans voor een samenleving om haar true colors te laten zien. Het moet een uitbundig en veilig feest zijn voor iedereen. Bart van Oosterhout Hoofdredacteur b.vanoosterhout@iamsterdam.com

VOLG ONS: iamsterdam.com facebook.com/iamsterdamnl iamsterdam.com/uitmail youtube.com/videoiamsterdam Coverfoto: fotografie Peggy Kuiper | Cake Film & Photography via Phenster 3d visualisatie Moritz Kerkmann styling Pascal-Joël Weber | Angelique Hoorn Management haar/make-up Yokaw Pat | Angelique Hoorn Management kleding Sweater H&M, camel coat FILIPPA K.

INHOUD P.06 WAT IS ER NIEUW?

Nieuws uit de stad met o.a. een zonnebloemendoolhof, twee fashion weeks, het talent van de maand en de rubriek Wij gaan naar…

P.10 ROZE AMSTERDAM Voor de speciale Euro-editie van de Amsterdam Gay Pride gingen we op onderzoek uit: hoe heeft Amsterdam ooit ‘Gay Capital’ kunnen worden en is het dat nog steeds?

P.19 KUNST & VERMAAK Met een bomvolle festivalzomer, de leukste openluchtfilms, Japanse houtsneden, vluchtelingenverhalen op een bijzondere boot, fotograaf Erwin Olaf en Emma Curvers die helemaal geen zin heeft om mee te doen aan de deeleconomie.

P.35 ETEN & DRINKEN EN ZO Wie wil er bij mooi weer niet uit varen, maar wat als je zelf geen bootje hebt? Daarvoor bestaan allerlei meer en minder legale opties. En verder: de leukste plekjes in BoLo en de Baarsjes, Nadja luistervinkt bij een man die meditatieles krijgt, en de nieuwste restaurants en winkels.

P.49 AGENDA

P.63 TOT SLOT Tips voor buiten de stad en groeten uit het Amsterdam van actrice Yara Alink, die Julia speelt in Romeo & Julia in het Amsterdamse Bostheater.

De onmisbare culturele agenda met klassiek, pop, clubs, theater, dans, cabaret, lezingen, films en exposities. Met insidertips van onze recensenten.


krant KRANT

zomer 2016

OPENING

Wat is er nieuw?



(in de stad)

Nieuws uit de wereld van kunst en cultuur, nieuwe uitgaanslocaties, de top 5 evenementen, het talent van de maand en tips van de straat.

  

ANNE DOKTER



 

samenstelling Zoë Heijke

Œ

 Œ

EK ATLETIEK

Olympisch Stadion en Museumplein  6 t/m 10 juli amsterdam2016.org



TOP 5

>

EK-liefhebbers opgelet: deze zomer kleurt Amsterdam toch wél oranje tijdens het EK Atletiek. Ruim 1500 atleten uit 50 verschillende landen strijden voor bronzen, zilveren en gouden medailles, onder wie de Nederlandse talenten Dafne Schippers, Sifan Hassan, Thijmen Kupers en Jamile Samuel. De Europese Kampioenschappen vinden voor het grootste deel plaats in het Olympisch Stadion, maar ook op het Museumplein zijn gratis enkele kwalificatierondes te bewonderen, zoals die voor speer- en discuswerpen. Toch nog maar die oranje garderobe even afstoffen.

uitgaan zomer Als je maar één ding gaat doen deze maand, doe dan een van deze dingen.

DANIELE GATTI Daniele Gatti beklimt eindelijk de bok als de nieuwe chefdirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. De Italiaanse opvolger van Mariss Jansons begint in Franse en Duitse sferen. Met de topsoliste Sol Gabetta haalt hij maximale zeggingskracht uit de celloconcerten van SaintSaëns en Schumann. Waarna alle hens aan dek gaat voor Bruckners magistrale Vierde symfonie. Het Concertgebouw Œ 18 en 25 augustus

OER. BOG. timmert stevig aan de weg. Met voorstellingen met ultrakorte titels (GOD., DAM., OER.) die mooi, spannend én

 scherpzinnig zijn. Over OER. zeggen de makers: ‘We wagen ons op onbekend terrein, volgen onze intuïtie, dansen tot we een klein beetje beginnen te schuimbekken en hebben geen idee waar we eindigen.’ Over het IJ Festival  8 t/m 12 juli

KEVIN GATES Hij bracht al tien jaar mixtapes uit, maar dit jaar brak Kevin Gates echt door: zijn debuutalbum Islah deed het in de Amerikaanse albumhitlijst bijna net zo goed als Rihanna. De rapper uit Louisiana heeft een duistere gangstarapsound, maar zijn teksten zijn even macho als kwetsbaar. Bitterzoet, 12 juli 

EVA CRUTZEN – SPIRITUS In haar tweede avondvullende voorstelling dendert megata-

lent Eva Crutzen nog overtuigender over het podium. Vooral fysiek is ze tot grootse dingen in staat. Zo speelt ze een sketch terwijl ze tennist en laat ze een prachtige buikspreekact zien. Je komt soms ogen en oren tekort, maar ook inhoudelijk is Spiritus sterk. Hilariteit en wanhoop zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Vondelpark Openluchttheater 16 juli 

MUSIC IS MY SANCTUARY Speciale gast is dit keer dj Gayance uit Montreal met obscure Franstalige grooves, caribische calypso en meer abstracte funky beats. Zo tropisch hoor je ze niet vaak! Een dikke bonus is dat je vanaf de zevende verdieping van het Volkshotel de hele stad kunt zien liggen. Canvas, 15 juli 

JIMMY FONTAINE

6


7

‘WOW!!! IVO VAN HOVE IS ALS REGISSEUR EVEN DE WERELD AAN HET OVERNEMEN. 2 TONY-AWARDS!! #BAAS’

ODI BUSMAN

DAT TWITTERDE ACTEUR NASRDIN DCHAR OVER DE REGISSEUR VAN TONEELGROEP AMSTERDAM TIJDENS DE UITREIKING VAN DE PRESTIGIEUZE AWARDS.

STADSVERTELLER Het is 1943, de nazi’s houden Amsterdam bezet. Als Joodse onderduikers worden ontdekt, worden ze afgevoerd naar de Hollandsche Schouwburg en gedeporteerd. Om de herinnering aan deze periode in stand te houden vertelt verhalenman Karel Baracs, in 2008 benoemd tot Stadsverteller van Amsterdam, een indrukwekkende, waargebeurde geschiedenis, Waarom Lijn 8 niet meer rijdt. Een verhaal over racisme, verzet, moed, liefde en een verdwenen tramlijn. Verzetsmuseum en Tobacco Theater  25 juli t/m 29 augustus verhalenman.nl

Natuurlijk weten Amsterdammers dat er overal rond de stad volkstuintjes bestaan, maar wist je ook dat deze groene oases vaak gewoon open zijn voor omwonenden en passanten? Een van de leukste volkstuinen is Amstelglorie, en laat nou net die in een benarde positie zitten omdat de gemeente er mogelijk woningen wil realiseren. Extra reden om deze zomer eens langs te gaan om de siertuinen, vijvers en moestuinen te bewonderen of om bijvoorbeeld mee te doen aan de lampionnenoptocht of het jeu de boules-toernooi die deze zomer (naast nog veel meer activiteiten) gepland staan. Jan Vroegopsingel 7 amstelglorie.nl

ZONNEBLOEMDOOLHOF Dit voorjaar zijn er in Noord ruim 10.000 zonnebloemen gezaaid in de vorm van een gigantisch doolhof, dat hopelijk half juli in volle bloei staat – denk: twee en een halve meter hoog. En alsof dat nog niet feest genoeg was, zijn er ook optredens van muzikanten, ontdekkingstochten voor kinderen en nog veel meer. Houd voor het programma de Facebookpagina in de gaten: de activiteiten zijn soms zo spontaan, dat ze pas op de dag zelf online worden gezet. J.H. Hisgenpad 2/Sportpark Elzenhagen t/m 31 augustus facebook.com/groenecocreaties

ZOË HEIJKE

AMSTELGLORIE

TALENT

ISMINI SLIJPER

Geboren 6 juni 1999 Talent Theatermaakster en danseres in de dop Ismini won de halve finale van het Rozentuinfestival, hét talentenfestival voor middelbare scholieren van Amsterdam. In eerdere edities deden (inmiddels) beroemde namen mee als Douwe Bob, Mano Bouzamour en Celine Cairo. Te zien In de finale van het allerlaatste Rozentuinfestival ooit, op 11 juli in het DeLaMar Theater.  ‘Voor het Rozentuinfestival heb ik een combinatie bedacht van een theatermonoloog en dans. Dansen voelt voor mij heel erg veilig. Ik houd van dierlijke bewegingen – en dan bedoel ik niet vreemd of experimenteel bewegen, maar dansen met een goede flow. Een monoloog daarentegen vind ik eigenlijk ontzettend eng. De tekst heb ik geschreven op een kwetsbaar moment met intens liefdesverdriet. Stiekem ben ik daar nog steeds niet overheen. Mijn act is daardoor erg persoonlijk. Ik sta op het podium als mezelf in een heel intieme setting: met één microfoon en een klein beetje licht. Ik heb mij laten inspireren door Marina Abramovic, de performancekunstenares. Zij laat in haar werk het natuurlijke, het rauwe en de echtheid van de mens zien. Af en toe vind ik mezelf een enorme aansteller met het verhaal dat ik voordraag. Ik bedoel, iedereen heeft wel eens liefdesverdriet. Maar als je geen aansteller bent, kun je ook geen kunstenaar zijn. Volgend jaar begin ik aan mijn examens, dus de ‘‘echte’‘ wereld komt steeds dichterbij. Het liefst ga ik daarna verder in de dans- en theaterwereld. En hoewel ik een fan ben van monologen, schrijf ik me misschien uiteindelijk wel in voor een mime-opleiding. Op je veertiende kun je nog dromen over de toekomst, maar nu moet ik echt een keuze gaan maken.’


8

krant KRANT

zomer 2016

OPENING

‘WIST JE DAT ER ALLEEN AL IN AMSTERDAM 12 KM 2 ONBENUT PLAT DAK IS? DAT IS 25 KEER HET VONDELPARK! DE KANSEN LIGGEN OP HET DAK.’

Œ  

DAT ZEGT SUZE GEHEM VAN ROOFTOP REVOLUTIONS OP HETKANWEL.NL. HET BEDRIJF HELPT DAKTUINEN AAN TE LEGGEN EN JE PLANNEN VOOR EEN GROEN DAK MET DE BUURT TE CROWDSOURCEN.

WIJ GAAN NAAR... tekst en foto's Marie-Charlotte Pezé

WIN!

NIEUW MUSEUM: RIPLEY’S BELIEVE IT OR NOT

De Uit krant geeft 10x2 k aart weg v oor Rip en ley’s Believ e it or Not! iamste rdam.c om/ acties

De Dam is deze zomer een toeristentrekpleister rijker. Ripley’s Believe it or Not! is een Amerikaanse franchise met wereldwijd meer dan dertig vestigingen; een echt entertainmentmuseum in de traditie van Madame Tussauds, maar met een educatief randje. Je kunt je hier vergapen aan rariteiten en curiosa uit de hele wereld, zoals een authentiek ruimtepak uit Rusland, een wassen beeld van de langste man in de geschiedenis (2,72 meter!) en een junglekamer waar het net zo warm is als in een echte jungle. Op de derde verdieping leidt de ontdekkingsreis richting Nederland en zie je hoe een kaas er vanbinnen uitziet en wat er van Amsterdam zou worden zonder dijken. Dam 21 Œ vanaf 15 juli ripleysamsterdam.com

SJORS VAN WONDER (27), STUDENT FILOSOFIE ‘De Vondelbunkergeeft een Chiptune Party op 1 juli, waar muziek wordt gemaakt met oude Gameboys en synthesizers. Er zijn weinig mensen die van dit goed verborgen culturele zootje afweten, maar het is een ontzettend gave en verassende plek die fijne excentrieke evenementen organiseert.’

TUINIEREN VOOR DUMMY‘S MET SPRINKLR Na de wekelijkse maaltijdboxen voor de innerlijke mens is er nu ook een box voor je grijze balkonnetje of kale tuin. Met de Sprinklrapp kies je zelf een combinatie van biologisch gekweekte planten, groenten en/of kruiden. Je keuze wordt afgestemd op het aantal zonuren dat je thuis vangt, zodat de planten lang en gelukkig kunnen leven. Via de app ontvang je notificaties als het groen water nodig heeft. sprinklr.co

EMMA VICTORIA (25), CHOCOLATIER ‘Iedere donderdag en zaterdag is er een Ecstatic Dance Party op de Odessa, een fantastisch schip in het Oostelijk Havengebied. Ik ben gek op die plek, er worden bijzondere evenementen georganiseerd en het heeft een ondergrondse feel zonder hipsterig te zijn.’


9

VANAF 15 JULI GAAT DE IJ-TUNNEL ZES WEKEN DICHT. EEN PAAR ENTHOUSIASTELINGEN BEDACHTEN VAST EEN LEUK IDEE VOOR DE HEROPENING: DE GLIJ-TUNNEL. OP FACEBOOK REGENT HET VAST AANMELDINGEN VOOR DIT WILDWATERFEEST MET ZWEMBANDJES EN EEN TUNNELDISCO.

LISELOTTE VAESSEN (35), CATHERINE SWEENEY (31) EN DUSHICA NAUMOVSKA (29) ‘Een goedbewaard geheim: het Van Gogh Museum organiseert deze zomer iedere vrijdagavond feesten. Een fijne combinatie van goede dj’s, dansen en prachtige kunst – en dat alles in zo‘n bijzondere omgeving.’

MAJA SCHMITT EN MICHAËL KREKELS (BEIDEN 23), STUDENTEN

FASHION WEEKS

‘Op 1 juli laat de nieuwste lichting modestudenten van de Amfi hun werk zien tijdens Amfi Transit – niet alleen de designers, maar ook de branding-studenten. Er zijn verschillende modeshows en een expositie. Het is ontzettend leuk en je krijgt een kijkje in de toekomstige modewereld.’

Begin juli veroveren modeliefhebbers en -ontwerpers de straten van Amsterdam voor de MercedesBenz Fashion Week (1 t/m 11 juli). De vijfentwintigste editie van de halfjaarlijkse modeweek staat in het teken van jong talent, zowel op de catwalk als in het off schedule-programma, waarbij verrassende mode-gerelateerde evenementen plaatsvinden op verschillende locaties in de Amsterdamse binnenstad. Toch wel een beetje een witte bedoening allemaal? Dan kun je dit jaar ook terecht bij de Africa Fashion Week (24 t/m 27 augustus), een driedaags event voor oogstrelende creaties met een Afrikaanse touch. fashionweek.nl afwaamsterdam.com

ROY BALCOMBE (67) EN KRISTIN DUNLAP (55) ‘Wij hebben kort geleden gedineerd bij Freud, een restaurant met een sociale missie. De werknemers hebben het door psychische of juridische problemen niet makkelijk gehad, en proberen hier een nieuw werkend leven te beginnen. Het eten was heel lekker, dus we zijn zeker van plan om er vaker heen te gaan – het liefst deze maand alweer!’

NIEUW: FREERUNNINGPARK Deze zomer opent ins Nieuw-West l o t e een r pnieuwe a r hangout k voor sportieve waaghalzen: een speciaal freerunningpark. Het parcours aan de zuidwestoever van de Sloterplas leidt onder meer over de van elkaar losgemaakte letters van het I amsterdam-logo. Of eroverheen, erlangs, of ernaast, want free blijft het natuurlijk. Sloterplas, zuidwestoever

11.5

o

o

s

t

o

e


10

krant KRANT

OPENING

roze hoofdstad

BOYS WHO LOVE BOYS WHO LOVE GIRLS WHO LOVE GIRLS

Hoe werd Amsterdam ooit homohoofdstad en zijn we het nog steeds?


11

Amsterdam pakt na twintig jaar Gay Pride groots uit met de EuroPride, een twee weken durend evenement gewijd aan LGBT-rechten en cultuur. Schrijfster Emma Curvers verkent de roze stad met ervaringsdeskundigen en vraagt zich af: heb ik de grote glitterende gayboot gemist?

KITTY TERWOLBECK

tekst Emma Curvers

ROZE HOOFDSTAD

O

ndanks wat voorzichtige schreden op het pad van de damesliefde, ben ik wat het roze uitgaansleven betreft behoorlijk bleu. Om een prettig verkeer met iemand van je eigen geslacht te organiseren hoef je immers je huis niet uit. Je zet Tinder op ‘mannen’ of ‘vrouwen’ of op allebei, en klaar ben je, toch? Voor wat veldonderzoek appte ik dus een vriendin met de vraag of ze meegaat naar Club NYX. Ik word uitgelachen: ‘Haha schatje, je moet toch niet in NYX zijn, daar dansen alleen hetero’s! Ga naar Bar Brå, daar zitten veel lesbo’s.’ Bar Brå? Is dát een lesboplek? Yep. Het Amsterdamse nachtleven is niet meer zo keurig onderverdeeld in homo en hetero als voorheen. En dat terwijl de stad ooit een walhalla was voor wie gewoon een gaybar zocht. In de naoorlogse jaren warmde Amsterdam op voor een fabulous gayuitgaansleven. Het in 1946 opgerichte COC opende in ’52 zijn eerste sociëteit, het DOK – een afkorting van De Odeon Kelder (ook wel ‘De Oude Kringspier’ genoemd). In ’77 werd de eerste Roze Zaterdag gehouden, een ‘Pride’ met een meer demonstratief karakter dan de Gay

Pride, die sindsdien elk jaar een andere stad aandoet – en deze zomer weer terugkeert naar Amsterdam tijdens de EuroPride. Het allereerste gemeentelijke homobeleid in 1982 gaf ruim baan aan een rits bloeiende en wilde bars en discotheken in met name de Reguliersdwarsstraat, die langzaamaan hét centrum van de homogemeenschap werd. In 1996 was de tijd rijp voor de homoscene om met een Beyoncé-achtige fierceness naar buiten te treden tijdens de eerste Gay Pride. Willem (60) was met zijn roeivereniging van de partij: ‘We wilden gewoon zelf meeroeien, maar we vielen helemaal weg in het geweld van de grote boten. De boodschap was: wij horen erbij. Wat normaal achter gesloten deuren plaatsvond gingen we laten zíen. Daar hoorde ook de extravagantie bij, de seksuele lading die je op sommige van de boten ziet.’ SCOREN? APPJE De bekroning van de taboedoorbrekende jaren negentig was de introductie van gelijke huwelijksrechten, ofwel het homohuwelijk: op 1 april 2001 trouwde burgemeester Job Cohen de eerste

>

IN 1996 WAS DE TIJD RIJP VOOR DE HOMOSCENE OM MET EEN BEYONCÉACHTIGE FIERCENESS NAAR BUITEN TE TREDEN TIJDENS DE EERSTE GAY PRIDE


12

krant KRANT

OPENING

roze hoofdstad

Club NYX

> ‘HOEZO TÉ GAY?‘ Volgens het SCP vinden 9 op de 10 Nederlanders dat homoseksuele mannen en vrouwen moeten kunnen leven zoals ze willen. Maar als het mannen betreft vindt een derde openlijk zoenen aanstootgevend. Sociale acceptatie van homoseksuelen is groot, maar transgenders en homoseksuelen die hun geaardheid ‘te veel’ laten blijken worden nooit heel breed geaccepteerd. Zo zegt host van De School Aron Eilander (27): ‘Mensen zeggen vaak: o, maar jij bent niet zo ontzéttend gay. Dan denk ik: maar wat als ik dat wél was geweest, what the fuck zeg je nu eigenlijk? Er zit toch achter dat ze er als mensen extravagant gay zijn, niets mee te maken willen hebben. Ik denk als host ook wel eens: nou nou, dat is extreem – maar schat, als jij je daar prettig bij voelt moet je dat doen. En als iemand aan je komt dan pak ik ze!’

homo-paren (zie ook het kader rechts). We zeggen er nog altijd met trots bij dat we het eerste land ter wereld zijn waar dat kon, maar na die tijd is de wet van de remmende voorsprong ingetreden. Je hoeft er maar rond te lopen en je weet: de hoogtijdagen van de Reguliersdwars zijn voorbij. De straat is net ‘gerebrand’ als Secret Village, een open-minded – dus niet meer gewoon gay – uitgaansgebied (zie ook p.35). Vooral na het overlijden van horeca-tycoon Sjoerd Kooistra in 2010 ging bar na bar over de kop. April, Sappho, ’t Leeuwtje, Palma’s Hoekje, De Cockring, allemaal sloten ze de afgelopen jaren (al dan niet tijdelijk) hun deuren. Het heeft zijn weerslag op de Canal Parade. Willem voer eerder mee op de Mr. B-boot, uit de leerscene. ‘Dat is in de hele parade de afgelopen tien jaar geloof ik de enige boot die een klein beetje van dat oude gevoel laat zien. Vroeger had je meer boten van dat soort, van café April bijvoorbeeld. De rest is langzamerhand ontzettend braaf geworden.’ Hoe kan dat? Een grote boosdoener is natuurlijk dat vermaledijde internet. Bewijs: het omgekeerd evenredige verband tussen het aantal gaybars en het aantal gay-apps: als gay-jongen of -meid ben je met apps als Grindr, Find Her, Blendr of good old Tinder niet langer afhankelijk van de club om te scoren. De in Amsterdam wonende Gali (24) en Caitlin (23) uit respectievelijk Essex en Glasgow kennen elkaar van Tinder, en voelen zich als stel volledig op hun

gemak in Amsterdam. Caitlin: ‘Ik denk niet echt aan gay-plekken als ik uitga. Ik ging wel vaak naar NYX, maar dat was met hetero-collega’s. Je gaat gewoon daar uit waar je vrienden heen gaan.’ AIRCO OMLAAG, SHIRT UIT ‘Vroeger waren gayclubs de enige plek waar je als homo gelijkgeaarde mensen kon ontmoeten, nu is dat niet meer nodig,’ zegt Haroon Ali (33), journalist en fervent feestganger. ‘De jongere generatie gaat uit voor de muziek of om vrienden te zien, of die nou hetero of homo zijn, liefst alles door elkaar. De meeste jonge homo’s zitten niet meer te wachten op zo’n gaybar waar elke week dezelfde muziek wordt gedraaid en dezelfde dragqueen op het podium staat.’ Aron Eilander (27) is host bij De School, een club waar in het laatste weekend van juli voor het eerst een driedaags gayfestival plaatsvindt. Ook op alle andere avonden is het Eilanders taak binnen een vrije sfeer te scheppen met zijn deurbeleid: ‘We willen een plek creëren waar iedereen zichzelf kan zijn. Als ik de inschatting moet maken of iemand naar binnen komt, vraag ik me af of diegene anderen in zijn waarde zal laten. Het enige waar we intolerant op zijn, is intolerantie. En als ik bijvoorbeeld een transgender-persoon zie, of een jongen of meid die ontzettend zijn of haar best heeft gedaan, dan denk ik: kom jij maar langs de rij. Zij krijgen vaak genoeg nee te horen, dan krijg je hier


13

GAY GAMES De Gay Games in 1998 worden vaak genoemd als hoogtepunt in de geschiedenis van Amsterdam als homohoofdstad. Willem (60): ‘Er heerste een geweldige sfeer in de stad. Het was voor mij de eerste keer dat ik zag dat alle trams regenboogvlaggetjes hadden, en ook de politie was op een duidelijke manier aanwezig met dit soort steunbetuigingen. In de sportwereld was homo-zijn nog een enorm taboe. En nu was de boodschap: er zijn onder homo’s ook goeie sporters, en sommige heel goeie sporters zijn homo. Dat begint nu iets normaler te worden, en de Gay Games hebben daaraan bijgedragen. In 1998 was het nog groot nieuws.’

bezoekers en host (rechtsboven) van club NYX

DE EERSTE LGBT-TROUWERIJEN

Willem

Haroon Ali

REUTERS API

Op 1 april 2001 sloot burgemeester Job Cohen in Amsterdam de eerste vier homohuwelijken. Deze stellen hadden gereageerd op een advertentie in de Gay Krant. Cor (89) en Sal (95), die op dat moment al bijna vijftig jaar bij elkaar waren, vonden dat ze gebruik moesten maken van de mogelijkheid waar zo hard voor was gestreden en trouwden in 2002. Cor: ‘Jawel, het was een belangrijk moment. We hebben erover nagedacht en vonden dat we dit moesten honoreren. Het kán nu, en er is heel veel voor gedaan, gelobbyd en gevochten, dus ja, we moeten hierin mee.’ Of er iemand met een ring in een doosje op de knieën is gegaan? Cor: ‘Welnee, nu wil je er te veel romantiek in zien! We hebben er verder geen drukte om gemaakt.’

Aron Eilander

HET AMSTERDAMSE NACHTLEVEN IS NIET MEER ZO KEURIG ONDERVERDEELD IN HOMO EN HETERO ALS VOORHEEN


14

krant KRANT

OPENING

roze hoofdstad

ZOË HEIJKE

LESBISCHE VROUWEN HEBBEN MINDER KEUZE IN HET UITGAANSLEVEN DAN HOMOMANNEN

FOR THE LADIES Vrouwencafés zijn er veel minder dan homo-bars in Amsterdam. Vivelavie en Saarein zijn bekende lesbo-cafés, en verder moet je het als lesbienne hebben van de zondag in De Trut, en avonden als Garbo for Women in Club Lite. Wanneer je gaybars ziet als hoognodige veilige havens, is dat kleinere aantal ergens logisch: geweld tegen homoseksuele mannen komt volgens Steven Pinkers geweldsbijbel The Better Angels of Our Nature bijna vijf keer meer voor dan geweld tegen lesbische vrouwen. Homofobie is überhaupt gangbaarder dan lesbofobie. Lesbiennes krijgen vaker te maken met opmerkingen die insinueren dat vrouwenliefde een hobby is, een fase, of een manier om mannen te versieren. Zo vertelt Caitlin (23): ‘In Berlijn volgden vier mannen mij en mijn vriendin Gali nadat ze ons hadden zien zoenen tot in een ander café, en wilden dat we met ze meegingen. Toen ze probeerden Gali te zoenen heb ik een van hen geschopt.’ Gali: ‘Soms komen er gasten naar ons toe om te vragen of we met ze mee naar huis gaan. Maar dat gebeurt niet in Amsterdam.’

Gali (links) en Caitlin

Saarein

HOMOMONUMENT Bij de Westerkerk aan het water ligt sinds 1987 het Homomonument, drie opvallende roze granieten driehoeken, die symbool staan voor de lange en moeilijke weg naar wereldwijde homo-emancipatie. Hier worden op Dodenherdenking al diegenen herdacht die om hun seksuele geaardheid vervolgd en vermoord zijn. Op een van de driehoeken staat de regel van Jacob Israël de Haan te lezen: ‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen.’


15 ‘GAY DESTINATION’ Amsterdam Marketing heeft haar ambities aangepast van ‘gay capital’ naar ‘gay destination’. Ho eens even, wat heeft dat te betekenen? Citymarketeer Sebas van der Sangen: ‘Het is heel goed als anderen zeggen dat Amsterdam de gay capital is, maar ik vind niet dat je dat als stad zélf moet zeggen. We zeggen ook niet dat we een bike capital zijn. Daarom spreek ik liever van een gay destination, en dan gaat het erom dat wij net als veel andere plekken in Europa op dit moment een aantrekkelijke plek zijn voor een LGBT-er om te wonen en werken. Het gaat niet alleen om bars en clubs waar je uit kunt gaan, maar we hebben hier ook een Roze Filmfestival en de IHLIA-bibliotheek, de Amsterdam Gay Care (thuishulp voor ‘roze’ ouderen), en Roze in Blauw, de speciale politie-eenheid waar je, als je bent lastiggevallen, aangifte kunt doen bij een politieagent die ook gay is.’

De vroegere COC-locatie aan de Rozenstraat

HET COC, DE EERSTE ONTMOETINGSPLEK Amsterdam had in de naoorlogse jaren al een grote aantrekkingskracht op andersgeaarden, zoals Cor (89). Hij zag het dorpsleven in die tijd niet zonnig in en verruilde het Noord-Hollandse Groenveld voor de stad: ‘Ik wilde in de anonimiteit van de stad verdwijnen, ik voelde dat ik naar Amsterdam moest. Ik wilde kunnen zijn wie ik was en er waren daar plekken waar je heen kon.’ In ’53 ontmoette Cor er op de dansles van het in 1946 opgerichte COC (van de eufemistische naam Cultuur en Ontspannings Centrum) de toen-nog-jonge Sal (nu 95). Ook Sal ontmoette gelijkgestemden in Amsterdam, en wel op zijn werk bij de Bijenkorf. ‘Ik zag er voor het eerst in mijn leven, bij de etaleurs en de mensen in de reclame, andersgeaarden. Het was er erg vrij. Dat gaf me wat durf.’ De eerste van vele dates volgden – allemaal nog onder het mom van ‘vriendschap’, natuurlijk.

>

een dikke vette ja.’ Werkt dat deurbeleid al? Eilander: ‘Jazeker. Mensen vertellen elkaar erover. Er zijn avonden waarop er een geile sfeer ontstaat, waarop iedereen zich er ineens fijn bij voelt om zijn shirt uit te trekken. Als JP Enfant draait bijvoorbeeld. Dan gaat het niet om wie het mooiste lichaam heeft, iedereen staat gewoon te dansen. Dat trekt op den duur weer meer mensen aan in leer of latex-outfits. Dat zie je zich gewoon zo ontwikkelen en dat bevorderen we ook. Ja, er zijn genoeg donkere hoekjes. Een bedrijfsgeheimpje, maar we zetten weleens de airco wat lager om de hitte op te voeren. Dat komt de sfeer ontzettend ten goede.’ Steeds meer plekken voeren net als De School een uitgesproken open-minded beleid, zodat je weet dat je geen blauw oog hoeft te verwachten als je je blik even laat rusten op iemand van je eigen geslacht. Een heel aantal tenten organiseert regelmatig gay-avonden: zo zijn er Is Burning in het Cruquiusgilde, Circus Klauterwerck in Ruigoord, Queerklub in Radion en Queer Night in Bar Brå. Ali: ‘Op die nieuwe plekken wordt niet elke week iets gedaan, dus je kunt ernaartoe leven. Er wordt meer aandacht besteed aan de muziek en de aankleding, het gaat niet vervelen. Ik denk dat dat de toekomst is, een meer hybride uitgaansvorm.’ VEILIGE HAVEN ‘Het is ook een teken dat het goed gaat met de emancipatie van homoseksuelen,’ zei Irene Hemelaar, directeur LGBT-emancipatie bij

Amsterdam Gay Pride, in Het Parool over de leegte in de Reguliersdwars. In een stuk met de veelzeggende kop Gay only, dat is niet meer nodig. Niet meer nodig, pardon? Brendan van de Ruit van Bar Taboo reageert op hun Facebookpagina: ‘Taboo zit als homokroeg zeven dagen in de week vol met jong en ouder publiek. Dit succes is niet ontstaan omdat het zo geweldig gaat met de homo-emancipatie. (…) Er zijn nog altijd veel jonge homo’s voor wie het belangrijk is om een veilige plek te hebben en gelijkgestemden te kunnen ontmoeten.’ De cijfers uit 2016 van het Sociaal Cultureel Planbureau geven hem helaas gelijk: het aantal aangiftes van geweldsincidenten tegen homoseksuelen neemt toe, net als de (ervaren) onveiligheid. En dat was nog gemeten vóór de recente schietpartij in gaynachtclub Pulse in Orlando en de beoogde aanval op de Gay Pride in L.A. Hoewel veel minder Nederlanders (7 procent) homonegatief zijn dan in 2008 (15 procent), gaat het onder religieuze en bi-culturele Nederlanders slecht met de verdraagzaamheid: van de religieuze Nederlanders is een derde (28 procent) negatief over LGBT’ers. Van de Turkse Nederlanders vindt slechts 35 procent dat partners van een gelijk geslacht zouden moeten kunnen trouwen, net als 30 procent van de Marokkanen. Volgens het SCP is het op de middelbare school ook helemaal geen feest als gay: de helft van de onderzochte homojongeren denkt wel eens aan zelfmoord, en 9 procent van de jongens en 16 procent van de meisjes komt ook echt tot een zelfmoordpoging. Intussen

'Ik denk dat een meer hybride uitgaansvorm de toekomst is'


16

krant KRANT

OPENING

roze hoofdstad

In 2012 voer er voor het eerst een Turkse boot mee in de Canal Parade, en in 2014 een Marokkaanse en Joodse boot

>

Marokkaanse en Joodse boot tijdens de Gay Parade (2014)

EuroPride Dit jaar strijkt de rondreizende Europese Pride neer in Amsterdam, dus heet onze Amsterdam Gay Pride voor één keertje EuroPride. Twee weken lang viert heel Amsterdam de vrijheid van de roze gemeenschap.

EuroPride

23 juli t/m 7 augustus Canal Parade: 6 augustus Roze Zaterdag: 23 juli pride.amsterdam

>

wordt Nederland aan alle kanten voorbijgestreefd door andere landen op de index van ILGA-Europa, een organisatie die gelijkheid van LGBT-gemeenschappen onderzoekt. We moeten het doen met een elfde plaats, op nummer 1 staat Malta. Natuurlijk is de ontstane inclusieve uitgaansscene wél een teken van emancipatie, en ook één waar (mensen die denken dat ze) hetero’s (zijn) baat bij hebben. Als je met je gayfriendly clubkeuze immers niet in of uit de kast hoeft, voel je je vrijer om er iets uit te proberen en te experimenteren in het spectrum tussen hetero en homo. Maar voor wie de weg naar die tenten niet weet, zijn de gaybar en de Canal Parade nog wél hoognodige veilige havens om de weg te vinden in je (nieuwe) gay-leven. VOETBALLERSBOOT De Canal Parade is geen kwestie meer van hordes heilige huisjes omver dansen, maar er is zeker nog ruimte voor trotse statements die ertoe doen, tussen de veel bespotte bedrijfsboten. Zo voer er in 2012 voor het eerst een Turkse boot mee, en in 2014 een Marokkaanse en Joodse boot. Daarmee gaven die groepen een statement af in gemeenschappen waar emancipatie hard nodig is. Welke boot missen

we nog? Ali: ‘Een met topsporters die samen uit de kast komen: twintig voetballers, judoka’s, zwemmers, noem maar op. Niet gepensioneerde sporters hè, maar mensen die nog volop in de Champions League spelen, die op handen worden gedragen door sportminnend Nederland. Dat zou een heel cool statement zijn.’ Al is Amsterdam intussen geen koploper meer op LGBT-gebied, er is nog altijd behoorlijk wat pride óver onze Gay Pride en Canal Parade, die internationaal gezien als heel inclusief bekendstaan. Caitlin: ‘Er zijn zoveel steden met Gay Prides, maar dáár zijn ook protesten of gevechten. In Amsterdam doet iedereen mee en is het gewoon cool.’ Dat er geduchte concurrentie is voor Amsterdam als homohoofdstad, met steden als Barcelona, Madrid, Tel Aviv en Berlijn, is alleen maar mooi – dat betekent dat de rechten van LGBT-ers op die plekken ook verbeterd zijn. Maar moet je van ver komen, dan is de Canal Parade je kans om in één keer duizenden LGBT-ers en gayfriendy-people van overal te ontmoeten. Dance the night away. Tot er alleen nog maar homohoofdsteden zijn, somewhere over the rainbow. n Sommige geïnterviewden worden op hun verzoek alleen bij hun voornaam genoemd.


aanbiedingen

CADEAU BIJ ABONNEMENT

Nationale Restaurant Kaart

17

t.w.v. €65,-

Een jaar lang uit eten met vijftig procent korting bij meer dan vijfhonderd restaurants in Nederland? Dat kan met de Nationale Restaurant Kaart, een kortingskaart voor iedereen die van goed dineren houdt. En het wordt nog beter: de korting op de gehele foodrekening geldt ook voor al je tafelgenoten. The Harbour Club, Piet de Leeuw, BoCinq, De Liefde, Brasserie Flo, Mantoe en nog vele andere restaurants in Amsterdam en daarbuiten doen mee en het aanbod wordt elke week groter! De restaurants van je keus vind je snel en gemakkelijk via de website of de app. restaurantkaart.nl

GA NAAR UITKRANT.NL, NEEM EEN JAAR-ABONNEMENT (€29,95) EN ONTVANG EEN NATIONALE RESTAURANT KAART TER WAARDE VAN €65,-. De actie loopt t/m 24 augustus.

mail & win!

GA NAAR IAMSTERDAM.COM/ACTIES

LATE EVENING CABARET

HAVENRONDVAART

15x2 kaarten t.w.v. €25,Burlesque cabaretrevue met in de hoofdrol ‘Vliegende Panters’ Diederik Ebbinge en Rutger de Bekker, de beeldschone Eva Laurenssen en het DeLaMar Showballet olv choreograaf Pim Veulings en iedere week natuurlijk de onmisbare sleutel tot succes: de BN’er. Mail en win: 5x2 kaarten voor 5 juli met Alex Klaasen; 5x2 kaarten voor 12 juli met Ivo de Wijs & George Groot; 5x2 kaarten voor 19 juli met Ellen ten Damme.

5x2 kaarten (28 aug.) t.w.v. €17,Cruiseschepen zo groot als flatgebouwen. De nieuwste Japanse auto’s die de kade worden opgereden. Kilo’s cacao uit Afrika die de basis vormen voor chocolade. De Amsterdamse haven staat in verbinding met alle werelddelen! Maak kans op een rondvaart op zondag 28 augustus door de havenbekkens die normaal gesproken alleen voor beroepsvaart toegankelijk zijn. Met een professionele gids vaar je langs unieke plekken en kom je alles te weten over een van de grootste havens van West-Europa.

delamar.nl

havenrondvaarten.nl


NU Verkrijgbaar in de I amsterdam Store Amsterdam CS, IJ-zijde #iamsterdamstore


krant KRANT

zomer 2016 20 25 26 28 30

VERMAAK De Uitk rant geeft

5x2 k vo o r e e a a r t e n ‘TOEN DE EERSTE programn VR-filmVOORSTELLING MET ia ma w e g ! m sterd a m.com DE KINETOSCOOP /ac ties PLAATSVOND, KON NIEMAND VOORZIEN DAT FILM ZOU UITGROEIEN TOT EEN VAN DE BELANGRIJKSTE VORMEN VAN COMMUNICATIE EN AMUSEMENT. IK GELOOF DAT VIRTUAL REALITY NU HETZELFDE TE WACHTEN STAAT.’ Dat zegt Jip Samhoud, oprichter van The VR Cinema, de eerste VR-bioscoop ter wereld, op marketingtribune.nl.

DANS IN BELCAMPO Belcampo, het culturele café van OBA De Hallen, is in korte tijd een publiek geheim geworden: beneden vind je er ontbijt, lunch, koffie en lekkers en eindeloos veel tijdschriften; boven is een rustige leesruimte, populair bij zzp’ers. Wat nog niet iedereen weet is dat er ook concerten, voorstellingen, literaire en andere culturele activiteiten plaatsvinden. Deze zomer programmeert eigenaar Gary Feingold o.a. een serie dansvoorstellingen. Zelf danste hij vroeger bij topgezelschappen als het Scapino Ballet en de Batsheva Dance Company, waardoor hij nu sterdansers als Miki Orihara, eerste solist bij de Martha Graham Dance Company naar Belcampo weet te halen (10 en 11 juli). 10 juli t/m 27 augustus cafebelcampo.nl

19

FESTIVALS EMMA IN DE STAD FILM EXPO: JAPAN MODERN INTERVIEW: ERWIN OLAF

ZOOMERAVONDEN Tijdens de ZOOmeravonden kun je Artis van een heel andere kant leren kennen. Elke zaterdag is er live muziek in de openlucht, plus allerlei leuke extra’s: van speciale gerechten tot rondleidingen. In de schemering loop je langs de dierenverblijven en ontdek je hun vreemde nachtelijke rituelen. En misschien nog wel het leukste: Artis-experts vertellen je over de bijzondere dieren en andere Artisrariteiten. Op 23 juli, wanneer The Elementary Pinguins optreden, gaat het bijvoorbeeld over de paradijsvogel, en tijdens de Jungle by Night-avond (what’s in a name) van 20 augustus gaat het over potten met poep. Niet te missen. t/m 27 augustus artis.nl/zoomeravonden


20

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

festivals

Elke dag festivaldag Van een gloednieuw Nutellafestival tot Mozart onder de sterren en van een Jeugd van Tegenwoordig-musical tot de lekkerste dance en dubstep: met zoveel festivals is er alle reden om deze zomer gewoon in Amsterdam te blijven. tekst Kim van der Meulen

Weed & Chill Festival

Ruigoord Manifestival

A

msterdam telt honderden zomerfestivals. Wat zijn de leukste, de nieuwste en de gekste? Vlieg in vogelvlucht mee over het aanbod en ontdek het beste wat de zomer te bieden heeft. DE EVERGREENS Onder het mom ‘altijd goed’: op de 26ste editie van theaterfestival De Parade vind je onder meer de hilarische muziekvoorstelling Neuken is voor meisjes van de cabaretiers Henry van Loon en Alex Klaasen, het eerste Parademuseum en een heuse Jeugd van Tegenwoordig-musical (12 t/m 28 augustus, Martin Luther Kingpark). Jong talent is

traditiegetrouw ook te ontdekken op het Over het IJ Festival (8 t/m 17 juli, NDSM-werf ). Theatertip: ga op bezoek bij een kluizenaar in Iemand komt van binnen – één toeschouwer per voorstelling. Liever beukende beats? Op naar Dance Valley (13 augustus, Spaarnwoude) en Mysteryland (27 en 28 augustus, Haarlemmermeer) voor dance, minimal, house en hiphop. Kleinschaliger losgaan op elektronische muziek doe je op A Day at the Park (16 juli), inclusief gezellige eettentjes en koffiebars in het Amsterdamse Bos. (ZO GOED ALS) NIEUW Wegens succes terug voor een

tweede editie: het Springkussen Festival (2 en 3 juli, ArenaPark ) , waar je je ditmaal op het grootste springkussen ter wereld kunt uitleven – 40x20x7 meter – terwijl je luistert naar The Flexican en Dirtcaps. Dresscode: kom verkleed met je hele team. Ook het Torenkamerfestival vindt voor de tweede keer plaats: in VoncelCS bewonder je tussen 8 en 24 juli virtual reality, poëzie, muziek en meer moois dat tientallen kunstenaars in het torenkamertje van dit AvroTros-gebouw maakten. Gloednieuw zijn het Nutella Festival (16 juli, op het nieuwe festivalterrein Stadspodium Amsterdam in Westpoort), waar je ongegeneerd alles


21 

Festivals in juli

Julidans

30 juni t/m 10 juli diverse locaties

Pitch



Œ  

1 en 2 juli Westergasterrein

Sensation

2 juli Amsterdam Arena

Verknipt Festival 2 juli Sportpark Riekerhaven

18HRS festival 9 juli Hembrugterrein

Electronic Picnic 9 juli Leeghwaterpark

Georgies Wundergarten 9 juli Ruigoord

Buiten Westen 16 juli Ouderkerkerplas

The Social Garden 16 juli Waterkant

22fest

BART WEHN

23 juli Diemerbos

Milkshake

met en van de beroemde chocoladepasta kunt eten, en het Reggae Lake Festival. Dat laatste tovert op 27 augustus het Gaasperpark om tot klein Jamaica, met internationale reggae-artiesten als Luciano en Alpha Blondy. Ga je vooral naar een festival voor je rust? Luister dan met je ogen dicht naar livemuziek vanuit een jacuzzi, hottub, hangmat of yogamat tijdens het eerste Wellness Festival (28 augustus, locatie wordt nog bekendgemaakt). SERIEUS GOED Zoals gebruikelijk zetten verschillende festivalklassiekers de schone kunsten weer op de kaart: zo speelt de 28-jarige violist en voormalig

wonderkind Mathieu van Bellen de mooiste sonates van onder anderen Mozart tijdens het Grachtenfestival (12 t/m 21 augustus, diverse locaties). Die componist hoor je deze zomer vaker: tijdens Opera in de Grachtentuin (17 t/m 21 augustus, Museum Van Loon) wordt Bastien und Bastienne opgevoerd – een opera die Mozart als twaalfjarige schreef. Hartstikke goed voor je hersenen, al die klassieke muziek. Dat legt neuropsycholoog Erik Scherder uit tussen meer moois van Mozart, Schubert, Beethoven en nog veel meer luisterwaardigs tijdens de Robeco SummerNights (1 juli t/m 31 augustus, Concertgebouw).

DE ‘IS-DIT-WEL-EEN-FESTIVAL?’FESTIVALS Kunstenaarskolonie Ruigoord staat bekend om zijn relaxte sfeer – en om ervoor te zorgen dat die behouden blijft vindt op 2 juli het Ruigoord Manifestival plaats, met adembenemende decors van kunstcollectief DutchArtistFamily en de feestorganisatoren van Alter Ego. Ook zit het met die sfeer wel goed op festival Landjuweel (10 t/m 15 augustus, Ruigoord), waar je je eigen creativiteit de vrije loop kunt laten. Voor een vrij gevoel aan het water kun je ook in de stad blijven: café Noorderlicht viert 10 jaar Noorderlicht van 1 t/m 3 juli door de schuifdeuren en het

Electronic Family Festival

23 juli Amsterdamse Bos

Wild West Brew Fest 23 juli Vondelbunker

Viva Las Vega’s Food Festival 23 en 24 juli De Hallen

C.R.A.F.T. Festival 30 juli NDSM-werf

Edelwise

30 juli Rembrandtpark

Milkshake 30 en 31 juli Westerpark

Vunzige Deuntjes Festival 30 en 31 juli Diemerbos

Wonderland Festival

30 juli Thuishaven

Damaris Festival 31 juli NDSM-werf


22

krant KRANT

festivals

KUNST & VERMAAK

Food Truck Festival TREK

JOEP VAN AERT

De Parade

Japies Hof

Springkussenfestival

terras te openen voor de beste bands en leukste dj’s die er tot dusver klonken. Het Festival of Fools (1 t/m 18 juli, NDSM-terrein naast Noorderlicht) blikt in zekere zin ook terug. Dit kleinschalige alles-mag-festival is terug van weggeweest (laatste editie: 1984) en biedt minivoorstellingen op het theaterschip de Ship of Fools, plus een bizarre beeldentuin, klezmer en cabaret. Op de Uitmarkt (26 t/m 28 augustus, Museumplein en Leidseplein) krijg je een smakelijk voorproefje op het culturele seizoen met onder meer grote cabaretiers, bekende orkesten, zangers en bandjes en heel veel jong talent.

Met dank aan Hoofdsponsor

Hoofdpartner

29-07-15 16:06

poster Uitmarkt mupi 2015.indd 1

NIET IN EEN HOKJE TE STOPPEN Het Weed & Chill Festival zorgt op 7 augustus in het Oosterpark voor hangmatten, ijsjes en dj’s; jij zorgt voor de sfeer en – zoals

de naam van het festival al doet vermoeden – je eigen wiet of hasj (maximaal 5 gram). In hetzelfde park vindt ook het jaarlijkse Keti Koti Festival plaats (1 juli), waar de afschaffing van de slavernij wordt gevierd met onder meer soul en hiphop van de Amsterdamse zangeres Pink Oculus, Berget Lewis, Trijntje Oosterhuis en Giovanca. In het Amstelpark kun je losgaan met leeftijdsgenoten: kinderen onder de achttien jaar tijdens We Are the Future (16 juli) op de beats van Don Diablo, Blasterjaxx en Jay Hardway en volwassenen boven de veertig (9 juli) tijdens het 40UP Festival. Headliners aldaar: Sister Sledge, The Trammps en 3FM-dj Rob Stenders. FOOD Eten en drinken hoort allang niet meer bij een festival; het ís een

festival. Dankzij het eerste Kip Festival Roest (28 augustus, Roest) kun je dit veelzijdige stukje vlees – géén plofexemplaar! – eten terwijl je aan het water zit, en ’s avonds kun je die kipcalorieën wegdansen op caribische deuntjes in De Danshal in de Loods. Ook komt Amsterdam Kookt voor de tweede keer naar de NDSM-werf (4 t/m 7 augustus) voor een zomers eetfestijn en rijden de foodtrucks massaal naar het Amstelpark voor een tweede editie van Festival TREK (14-17 juli). Voor een sterrenhap moet je naar gastronomisch muziekfestival Japies Hof (2 juli, Jaap Edenbaan): koop daar een kaartje voor een Chef ’s Table – wijnarrangement optioneel – en een topchef kookt voor je. Als toetje staan Tourist Le MC, Nick Mulvey en Joost van Bellen op het menu.


23

Festivals in augustus 20 juli tot 28 augustus Hortus Botanicus

Dekmantel

4 t/m 7 augustus o.a. Tolhuistuin

Dagdromen Festival 6 augustus Dok Amsterdam

Amsterdam Burger Festival 7 augustus locatie nog niet bekend

Appelsap 13 augustus Flevopark

Gaasper Pleasure 13 augustus Gaasperplas

Hartjesdagen

13 t/m 15 augustus Zeedijk

Loveland Festival 13 augustus Sloterpark

The Brave

13 augustus evenemententerrein Polderheuvel

Summer Dance Forever 16 t/m 24 augustus Paradiso

Amsterdam Maker Festival Dutch Valley Festival 20 augustus Velsen Valley Spaarnwoude

Straf_Werk Festival 20 augustus Sportpark Riekerhaven

Latin Village 21 augustus Spaarnwoude

Biënnale Why Not

GEISHA’S MIRACLE

Welcome to the Future

Een drietal Aziatische performers neemt je mee naar een plaats tussen leven en dood, tussen realiteit en verbeelding. Carmen Muskee, dansredacteur van We Are Public, is vooral benieuwd naar Jija Sohn (1982, Japan). ‘Ze zit in een traject voor veelbelovende beginnende choreografen. Ik verwacht een experimentele voorstelling waarin op een vrije, niet-traditionele manier wordt gekeken naar wat dans kan zijn.’

21, 22 en 24 juli Tolhuistuin

23 augustus Het Twiske

Amsterdam Woods Festival Jordaanfestival

Guilty Pleasure Festival

26 t/m 28 augustus Leidseplein en Museumplein

Nerderlands

14 t/m 21 augustus Marineterrein

Dansmakers, 30 juni en 1 juli (1 juli gratis voor leden van We Are Public)

26 en 27 augustus Amsterdamse Bos

26 t/m 28 augustus Appeltjesmarkt

14 augustus Gaasperplas

wearepublic.nl

19 t/m 21 augustus Marineterrein

Vitamine Z Festival 13 augustus Tolhuistuin

We Are Public selecteert elke maand drie dingen die je echt niet mag missen. Met een We Are Publicabonnement voor €15 per maand krijg je gratis toegang tot deze en vele andere voorstellingen en events.

ANDRZEJ RUDZ

Hortus Festival

mis deze niet

Uitmarkt

Voltt Loves Summer 27 augustus NDSM-werf

Encore

28 augustus NDSM-terrein

ONCE IN A LIFETIME Welke sporen laten we na? Hoe gaan we om met tijd, herinneringen, de dingen die verloren gaan? Acht kunstenaars nodigen je uit om na te denken over jouw leven van begin tot einde; vier daarvan, waaronder Daniëlle van Ark, maakten speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk. De werken worden gepresenteerd op betekenisvolle, door de kunstenaars zelf uitgekozen plekken in de Oude Kerk. Oude Kerk, t/m 28 augustus (4 tot en met 10 juli gratis voor leden van We Are Public)

Grachtenfestival

JEROEN VAN ZIJP

PRINS OF NETWORKS ‘Een performance met fruitvliegjes in een tent? Dat wil ik zien,’ zegt We Are Public-redacteur Céline Talens, die altijd in is voor experiment. Prins of Networks is een nieuwe performance van kunstenaar Rodrigo Sobarzo, die vindt dat ook het kunstmatige, het digitale en het virtuele onderdeel zijn van de natuur. Hoe vervalt materie, wat zijn de natuurlijke kringlopen van ecologische systemen? Met speciale aandacht voor het kweken van vliegen. Veem Huis voor Performance, 1, 2 en 3 juli (1 en 3 juli gratis voor leden We Are Public)


24

krant KRANT

podium

KUNST & VERMAAK

Varen met vluchtelingen

Rederij Lampedusa neemt je mee door de Amsterdamse grachten op een vluchtelingenboot vol verhalen.

tekst Zoë Heijke

Pijnlijk herkenbaar

M

et een gemêleerd gezelschap uit Nederland, Sudan, Ethiopië en Eritrea vaart een opmerkelijke boot, de Alhadj Djumaa (‘Meneer Vrijdag’), sinds enige tijd over Hollandse wateren. In juli 2013 reisde het kleurrijke, bijna 12 meter lange schip nog vanuit Egypte met 282 vluchtelingen aan boord naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Kunstenaar Teun Castelein biedt samen met het team van de door hem opgerichte rederij Lampedusa bijzondere vaartochten aan op de Alhadj Djumaa, waarin je de verhalen leert kennen van vluchtelingen die in Nederland voet aan wal hebben gezet. In juni voeren ze voor een bezoekje naar Oerol. ‘We waren lekker aan het dobberen op de Waddenzee, toen we ineens werden geënterd door de marechaussee,’ zegt Teun, nog steeds een beetje verbijsterd. ‘Ze hadden een melding gekregen dat er een vluchtelingenschip gesignaleerd was en dat moest natuurlijk even

Deze zomer in de Ziggo Dome: de Amerikaanse Louis C.K., ongetwijfeld de beste roodharige comedian ter wereld.

H

et lukte hem lange tijd nog aardig om niet té beroemd te worden, maar tegenwoordig wordt het voor Louis C.K. (kort voor Szekely) steeds lastiger om onherkenbaar over straat te lopen. De 48-jarige Amerikaanse stand-up comedian en hoofdrolspeler in de serie Louie, die hij ook schrijft en regisseert, transformeerde namelijk van gewoon een grappige komiek naar een geniale verhalenverteller. Met zijn pijnlijke, maar voor velen zeer herkenbare eerlijkheid over het dagelijkse leven van een ouder wordende single vader brengt hij onder woorden wat veel mensen wel denken en voelen, maar nooit zelf zouden durven uitspreken. Of zoals het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker schreef: ‘The performer who serves the truth raw, not cooked.’ De kale setting waarin hij optreedt, letterlijk alleen een podium met microfoon en kruk, draagt bij aan zijn

hilarische, soms krankzinnige overkomen. Hij profileert zichzelf als een sukkelige man die als het ware net van de straat is geplukt: te dik, kalend en lachend om zijn eigen, vaak gênante grappen. Hoewel het grootste deel van zijn shows gaat over het alledaagse, zijn er ook veel terugkerende maatschappelijke thema’s, zoals zijn verontwaardigde kritiek op het gebruik van mobiele telefoons en het ontkennen van racisme en white privilege door witte Amerikanen, want: ‘How many advantages can one person have?!’ Hoewel Louis met recht een laatbloeier wordt genoemd – zijn show Shameless uit 2007 vormde een breekpunt in zijn carrière en het begin van zijn steeds grotere bekendheid – staat hij op 16 augustus toch maar mooi voor een (nu al) bijna uitverkochte zaal in de Ziggo Dome. LOUIS C.K. Ziggo Dome 16 augustus

CARLIJN JACOBS

tekst Zoë Heijke

worden gecontroleerd.’ De tweede boot van de rederij is een stuk kleiner en daardoor beter geschikt voor de grachtentour die rederij Lampedusa deze zomer aanbiedt. Tijdens deze tocht neemt de bemanning je mee in de vele indrukwekkende migratieverhalen die Amsterdam rijk is, zoals die van de 33-jarige Abebe uit Ethiopië, de 15-jarige Aman uit Sudan en de 25-jarige Hiwot uit Eritrea. Ook verhalen van vluchtelingen die hen voorgingen worden verteld – van Spinoza en Anne Frank tot Ayaan Hirsi Ali, en de indrukwekkende geschiedenis van de boten zelf is ook een verhaal op zich. ‘Aan de ene kant staan de boten symbool voor de ellende en tragedie die de mensen met zich meedragen,’ vertelt Castelein. ‘Maar aan de andere kant durven de vluchtelingen door de overtocht weer vooruit te kijken. Zo zien ze weer een toekomst.’ REDERIJ LAMPEDUSA elke zondag t/m 21 augustus rederijlampedusa.nl


COLUMN

Emma Curvers

25

Emma

in de stad

Deel 8: Waarin Emma lekker alles voor zichzelf houdt

MARIE-CHARLOTTE PEZÉ

H

et lijkt bijna misdadig, om straks een maandje m’n huis leeg achter te laten. Want wie in een krappe stad even een washok vacant heeft, moet éigenlijk meedoen aan de sharing economy. Ik klikte wat rond in de ‘stories’ van Airbnb en zo leerde ik Shell kennen, een textielontwerpster die haar hippe New Yorkse loft in 2012 openstelde voor mensen die door orkaan Sandy dakloos waren geworden. In het filmpje dat Airbnb maakte om haar barmhartigheid te onderstrepen, zie je hoe Shell de daklozen aan haar boezem drukt bij de deur. ‘Ik zie de ware spirit van New York,’ zegt een ontroerde vluchteling. Zo kwam Shells gezicht op posters in metrostations terecht, en werd ze voor Airbnb wat Marco is voor War Child. Even. Want waar is die schattige kunstenares en postergirl Shell nu heen? Ehm, uit huis gezet. Shell had de eigenaar van de loft, die ze zélf huurde, verteld dat ze er ‘kunstenaars’ uit de hele wereld zou ontvangen om mee ‘samen te werken’. Vertaald uit sharing economy-taal betekent dat: ‘Ik ga het huisje melken door $475 per nacht aan toeristen te rekenen en een deel

ervan aan een bedrijf te geven dat wereldwijd illegale hotels faciliteert.’ Zo toonde het gezicht van Airbnb per ongeluk óók het ware gezicht van Airbnb: de doodordinaire money multiplying economy. Alles suggereert dat we toewerken naar een warme, wollige wereld waarin we afstappen van traditionele vormen van eigendom, een plek waar iedereen samenwerkt. Maar het is misschien eerder het tegenovergestelde, een plek waarin ook privé-tijd, -ruimte en -eigendom ineens hun prijs hebben. En of ‘iedereen wint’ is nog maar de vraag. Ik héb een huis, en ik zal niet doen alsof idealisme de voornaamste reden is dat ik niet meedoe aan Airbnb. Ik doe dat niet omdat de mogelijkheid bestaat dat ik maanden later nog kippenbotjes vind in mijn gymschoenen, of polaroids van Italianen die feesten in mijn ondergoed, dat de gasten mijn dagboeken GoogleTranslaten of ik bij terugkomst een fret als huisdier blijk te hebben. Airbnb confronteert me dus juist met mijn hebberigheid. Zolang ik het me kan veroorloven, deel ik lekker niet.


26

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

film

Film kijken onder de sterrenhemel WONGE BERGMANN, RUHRTRIËNNALE 2015

Mooi weer, wijn of een biertje erbij, snackjes, dekentjes: check! Dit zijn de plekken waar je deze zomer achterover kunt leunen voor de leukste openluchtfilms. tekst Bregtje Schudel foto Erwin Verbruggen

A

festival Films with a View Elke dinsdag t/m 30 augustus, Pllek pllek.nl IDFA by Night 5 t/m 8 en 11 t/m 15 juli, Pakhuis de Zwijger dezwijger.nl De Ceuvel Elke zondag van 26 juli t/m 21 augustus deceuvel.nl Ketelhuis Open Air Elke zaterdag van 30 juli t/m 3 september ketelhuis.nl Pluk de Nacht 3 t/m 13 augustus, het Stenen Hoofd plukdenacht.nl World Cinema Open Air 5, 6, 12 en 13 augustus in het Vondelpark Openluchttheater, 24 t/m 27 augustus op het Marie Heinekenplein worldcinemaamsterdam.nl Bijlmerbios 19 t/m 21 augustus, metrostation Kraaiennest Facebook: Bijlmerbios

ls er één open air-festival is dat je niet mag missen is het Pluk de nacht, dat deze augustus alweer voor de dertiende keer neerstrijkt op de voormalige havenpier Het Stenen Hoofd. Dit elfdaagse festival combineert een uitdagend filmprogramma – bijzondere films die waarschijnlijk nooit de Nederlandse bioscopen zullen halen – met interessante kunstprojecten (dit jaar werkt ‘Pluk’ samen met de kunstenaars achter het Eddie the Eagle Museum in Amsterdam). Toegang is gratis, maar wil je verzekerd zijn van een plek, ‘adopteer’ dan een strandstoel met een kleine donatie. Voor iets kleinschaliger openluchtbioscopen kan je de laatste jaren steeds vaker bij lokale culturele hotspots terecht, zoals bij Pllek met hun Films with a View. Elke dinsdag in juli en augustus kan je op het terras aan het IJ genieten van een veelzijdige selectie van filmhuisfilms, zoals dansdocumentaire Pina, Oscar-kandidaat Timbuktu, Hongkong-musical Office en The Big Lebowski. Of bezoek in Amsterdam-Noord eens het filmprogramma van De Ceuvel, met vertoningen van o.a. Air

Doll van Hirokazu Kore-Eda en You, the Living van Roy Andersson. Op beide locaties kan je voor een klein bedrag een koptelefoon reserveren. Ook Pakhuis De Zwijger en Het Ketelhuis doen dit jaar weer mee. Schuif in juli bij Pakhuis De Zwijger aan voor hun IDFA by Night-programma, of bezoek Het Ketelhuis voor crowdpleasers van voor 2012. Een andere welkome terugkerende gast is World Cinema Open Air (onderdeel van het World Cinema Amsterdam Festival, 18 t/m 27 augustus), met zowel vertoningen in het Vondelpark Openluchttheater als op het Marie Heinekenplein, met onder meer films uit Turkije, Brazilië en Iran. Tot slot is er de Bijlmerbios. Na diverse reboots en transformaties, lijkt deze openluchtbioscoop in Zuidoost eindelijk zijn plek te hebben gevonden. Voor één weekend in augustus wordt de ruimte onder metrostation Kraaiennest omgetoverd tot een huiskamer (inclusief banken) met lekker eten en films die aansluiten bij het multiculturele karakter van de buurt. De openingsfilm is Black, denk: Romeo & Julia in Brussel.


27

film

The Red Turtle

A

nimatieregisseur Michael Dudok de Wit had nooit gedacht een langspeelfilm te maken, maar als de Japanse animatiestudio Ghibli (de Japanse Disney) je – als eerste niet-Japanner – vraagt met hen een lange animatiefilm te maken, zeg je natuurlijk geen ‘nee’. ‘Ik heb enorme bewondering voor Studio Ghibli,’ vertelt de Nederlandse animator. ‘Er zit zo’n fijngevoeligheid en zoveel wijsheid in hun films. En om dan zo’n uitnodiging te krijgen… Dat was een enorme verrassing en een grote eer.’ En zo waren de eerste stapjes gezet in de richting van The Red Turtle, een prachtige animatiefilm – zonder tekst – over een drenkeling die koste wat kost het onbewoonde eiland waarop hij is gestrand wil verlaten. Maar een mysterieuze kracht houdt hem tegen. Dat het maken van een korte animatie niet hetzelfde is als een lange, wist Dudok de Wit natuurlijk ook. ‘In mijn korte films doe ik alles zelf. In deze film zit letterlijk geen één tekening van mijzelf, al heb ik wel duizenden tekeningen gemaakt ter voorbereiding. Ik kreeg van Ghibli carte blanche, en de film heeft ook mijn stijl en sfeer, maar ik zie het toch echt als een groepsfilm. En ik ben ongelofelijk trots op wat The Red Turtle geworden is.’ Of deze ervaring naar meer smaakt vindt de Nederlandse regisseur nog iets te vroeg om te zeggen. ‘Zowel de lange als de korte animatiefilm hebben elk hun eigen pluspunten. Maar ik blijf in ieder geval animatiefilms maken!’ The Red Turtle Regie Michael Dudok de Wit Release 7 juli

in première



Sterren gegeven door onze filmrecensent Bregtje Schudel. Geen sterren betekent niet gezien.

GAY AND LESBIAN SUMMER FILM FESTIVAL

SAMUEL IN THE CLOUDS

Vorig jaar moesten we het even zonder doen, maar hij is er weer: het Gay and Lesbian Summer Film Festival. Mis vooral Girls Lost niet, een magisch-realistisch drama over een mysterieuze plant die drie meisjes voor één dag in jongens verandert. 2 juli t/m 7 augustus

Dertig jaar lang bediende Samuel de skilift op Chacaltaya, een berg in de Boliviaanse Andes. Maar de laatste jaren is alle sneeuw verdwenen. Toch blijft Samuel hopen op nieuwe sneeuw. Intrigerende en weemoedige documentaire over één man en het klimaat. Regie Pieter Van Eecke Release 4 augustus

MANGLEHORN 



Zeggen dat Manglehorn Al Pacino’s beste film is sinds tijden zegt waarschijnlijk meer over Pacino’s voorgaande ongelukkige rolkeuzes dan over deze film; toch is de rol van teruggetrokken slotenmaker voor Pacino wel degelijk een stap in de goede richting. Met ook een mooie bijrol van Holly Hunter, die wordt getrakteerd op een van de slechtste afspraakjes uit haar leven. Regie David Gordon Green Release 14 juli

JULIETA

NEON BULL 

Al haar hele leven kijkt Stella (Rebecka Josephson) op naar haar grote getalenteerde zus Katja (Amy Deasismont). Maar dan ontdekt ze dat ook perfecte meisjes kampen met problemen. Subtiel drama met een sterk begin en een wat vlak einde; een geweldig debuut van de jonge Josephson – kleindochter van Ingmar Bergman-veteranen Erland Josephson en Kristina Adolphson. Regie Sanna Lenken Release 25 augustus

Iremar werkt voor een Braziliaanse rodeo, maar eigenlijk droomt hij van een carrière als sexy kledingontwerper. Laat je door deze synopsis niet van de wijs brengen: zowel Iremar als Neon Bull laten zich niet makkelijk in hokjes vangen. Met prachtig zwoele sfeerbeelden van de hand van de cameraman van Cemetery of Splendour. Regie Gabriel Mascaro Release 28 juli

ROADTRIP Twee vrouwen met een missie: in Dukhtar slaat een moeder met haar dochter op de vlucht wanneer de laatste wordt uitgehuwelijkt aan de stamoudste van een rivaliserende stam; in El olivo besluit de eigenzinnige Alma dat maar één ding haar kwakkelende opa kan opbeuren: het terughalen van een eeuwenoude olijfboom, die nu in een kantoor in Duitsland staat. El olivo*** Regie Icíar Bollaín; release 28 juli Dukhtar*** Regie Afia Nathaniel; release 11 augustus

Op het eerste gezicht lijkt er voor vijftigplusser Julieta geen vuiltje aan de lucht. Ze leidt een gelukkig leven met een leuke vriend. Een toevallige ontmoeting met een oude bekende rijt echter oude wonden open. Solide drama van melodrama-meester Pedro Almodóvar, met mooie bijrol voor oudgediende Rossy de Palma. Regie Pedro Almodóvar Release 18 augustus

MY SKINNY SISTER 

LA PAZZA GIOIA  Beatrice is een wervelwind, Donatella is introvert. Beiden zitten vast in een gesloten psychiatrische inrichting. Natuurlijk is dat het begin van een levenslange vriendschap! Althans, als je Beatrice heet. Een Italiaans en vooral ook vrouwelijk antwoord op One Flew over The Cuckoo’s Nest, met Valeria Bruni Tedeschi als een soort McMurphy (Jack Nicholson) en Micaela Ramazzotti als de zwijgzame Indiaan. Regie Paolo Virzì Release 25 augustus


28

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

Japan modern: tipsy vrouwen en benzinepompen Japanse houtsnedeprenten zijn altijd in trek geweest – vooral oude meesterwerken, zoals de beroemde Grote golf van Hokusai. De expo Japan Modern laat zien dat het genre in de eerste helft van de twintigste eeuw een fascinerende ontwikkeling doormaakte. tekst Joke van der Weij

v.l.n.r. Danseres Kobayakawa Kiyoshi (18891948), kleurenhoutsnede op papier, 1932 Benzinepomp op Showadoristraat Fukazawa Sakuichi (18961947), kleurenhoutsnede op papier, 1933 Dansen in het New Carlton Hotel in Shanghai Yamamura Kōka (18851942), kleurenhoutsnede op papier, 1924

expo Japan Modern Rijksmuseum 24 juni t/m 11 september

Z

eg ‘Japanse kunst’ en je denkt aan houtsneden. In het westen leidt deze oude techniek al eeuwenlang een marginaal bestaan, maar in het Land van de Rijzende Zon zijn ze nog eeuwenlang met hun gutsen in de weer gebleven, zelfs nadat moderne druk- en reproductietechnieken als litho- en fotografie al lang hun intrede hadden gedaan. ’MODERN GIRLS’ Een houtsnedeprent werd in Japan vaak niet eens als kunst gezien – prenten fungeerden over het algemeen als poster, als flyer, als krantje, als commercieel drukwerk zelfs. Natuurlijk werden houtsneden óók als kunstwerk vervaardigd, zoals de ukiyo-e van Hokusai, Hiroshige en Utamaro. Maar na de hausse van het Japonisme in de tweede helft van de negentiende eeuw was de Japanse houtsnede toch een beetje op zijn retour. Vooral in Japan zelf. De wereld had zoveel nieuws te bieden: de vraag

naar de oude prenten met hun vaste onderwerpen (zoals landschappen, mooie vrouwen) liep terug. De modernisering van het land dat eeuwenlang in zichzelf gekeerd was gebleven ging dan ook razendsnel. Een nieuwe stadscultuur deed zijn intrede, de industrialisering begon; op straat waren naast vrouwen in traditionele kimono (nu betaalbaar door de synthetische stoffen) nu ook ‘modern girls’ in westerse kleding te zien. MOLLIG NAAKT De vooruitgang werd met enthousiasme begroet, maar ging gepaard met nostalgie naar het indrukwekkende verleden. En nu leefde de prentkunst weer op in de vorm van Shin hanga, die qua vorm en onderwerp aansloot bij de traditie, en de vernieuwende, soms avant-gardistische Sõsaku hanga. Van beide stromingen zijn op de tentoonstelling Japan Modern prachtige voorbeelden te zien. Vrouwen in kimono figureren naast vrouwen

in westerse kleding, met westerse haardracht, soms zelfs een beetje tipsy. Prenten van mooie vrouwen voor de spiegel werden altijd goed verkocht, ook aan het buitenland. Halfnaakte vrouwen in het badhuis waren daar een gezocht subgenre. En nu wagen kunstenaars als Ishikawa Toraji zich zelfs aan vrouwen die helemaal naakt zijn en extra mollig, zodat ze er een beetje westers uitzien. Vrouwen met lippenstift, in roaring twenties-jurken, danseressen. Prachtige ‘ouderwetse landschappen’ naast prenten die doen denken aan Munch of Klimt. Misschien is de hele Japanse prentkunst wel het mooiste samengevat in een houtsnede van het Shellpompstation ‘Rising Sun’ van Fukazawa Sakuichi. De tentoonstelling met werk van verzamelaarster Eline Wessels focust op de eerste helft van de twintigste eeuw, maar het ambacht is nog niet dood. Dat het naast Toshiba en Mitsubishi maar in leven moge blijven.


29

mis deze niet

Marten & Oopjen Rijksmuseum 2 juli t/m 2 september gratis toegang op 2 juli van 9 tot 21 uur

DE OPWINDING VAN FUCHS De immer spraakmakende ex-directeur van het Stedelijk, Rudi Fuchs, heeft 1350 vierkante meter Stedelijk ter beschikking gekregen om op geheel eigen wijze ruim honderd kunstwerken te exposeren. Die meters heeft hij ook wel nodig, want de meeste werken van zijn voorkeur zijn ruim van opzet. Net als vorige zomer bij Art Zuid munt hij uit in verrassende combinaties. ‘Als kunstwerken in elkaars nabijheid hangen, kun je hun eigenheid beter zien,’ vindt Fuchs. En kunsthistorische informatie is daarbij minder belangrijk dan het intuïtieve kijken, waarbij echte kunstliefde, ja zelfs opwinding een kans krijgt.

GERT JAN VAN ROOIJ

In juli komen de Amsterdammers Marten en Oopjen voor een paar maanden naar huis. Na de zomer worden ze gerestaureerd en daarna gaan ze weer naar Frankrijk, waar ze net zoals veel vermogende Amsterdammers een buitenverblijf hebben. De onderhandelingen met het Louvre en de daaropvolgende aankoop van deze huwelijksportretten voor het niet misselijke bedrag van 160 miljoen euro waren wekenlang voorpaginanieuws. Bijna vierhonderd jaar waren ze privébezit geweest; niemand wist nog wie Marten en Oopjen ook alweer waren. Maar nu vergeten we ze niet meer. Ze krijgen een plaatsje naast De Nachtwacht, dus aan visite geen gebrek. Ze zijn erop gekleed, hij in deftig zwart satijn met witte kraag en enorme witte rozetten op zijn schoenen. Oopjen heeft accessoires volgens de laatste Franse mode: ze draagt parels in het haar, een diamanten ring, een kostbare ketting en een waaier van zwarte veren. Die zal ze ook nodig hebben, want de kleding die ze aanheeft is zwaar en omvangrijk. Daar moeten wat lagen onder zitten. Rembrandt schildert de twee jonggehuwden in 1634, het jaar dat hij zelf trouwt met Saskia van Uylenburgh. Het zijn de eerste en enige levensgrote pendantportretten die hij schildert. Marten trouwt als nouveau riche met een meisje van goede komaf. 35.000 gulden krijgt Oopjen mee als ze met hem trouwt; daar kunnen die 500 gulden voor Rembrandts portretten best van af. Marten is 21, zijn snor is nog vlassig, Oopjen is twee jaar ouder. Binnen vier jaar krijgen ze drie kinderen en zeven jaar na de huwelijksvoltrekking is de bruid alweer weduwe. Oopjen leeft veel langer dan haar man, tot 1660 hangen de pronkportretten in haar huis aan het Singel. Ze zal er vaak met weemoed naar gekeken hebben. Het is fijn dat we opnieuw kennis met ze kunnen maken. En Martens en Maartens zijn er genoeg, maar hopelijk worden er ook een paar Oopjens geboren de komende tijd.

STEDELIJK MUSEUM T/M 2 OKTOBER

THE POWER OF PICTURES De nieuwe Sovjetstijl is ook alweer bijna honderd jaar oud. De Oktoberrevolutie van 1917 was niet alleen de aftrap voor een sociale, maar ook voor een artistieke revolutie, met als belangrijkste kenmerken de nieuwe collagetechniek en snelle manipulaties in de donkere kamer. Heroïsche arbeiders, militaire parades en massale sportmanifestaties werden op een helemaal nieuwe manier vastgelegd en vormgegeven op foto, film en affiche. Ook veel Joodse fotografen en cineasten, zoals Eisenstein, Lissitzky en Rodenko omarmden de communistische idealen. Dat bleek een misrekening, maar hun kunst staat nog steeds als een huis.

JOODS HISTORISCH MUSEUM 27 JULI T/M 27 NOVEMBER

DE MEESTER VAN HET HOLLANDSE LANDSCHAP Het centrum druk? Je komt helemaal tot rust bij de tentoonstelling van Adriaen van de Velde, het jonggestorven Amsterdamse genie uit de zeventiende eeuw. Afkomstig uit een schildersfamilie greep hij al op zijn derde al naar de penselen van zijn broer en voorzag hij de huiselijke bedstede van een melkboer. Het Hollandse platteland met zijn vaarten, weilanden, boeren en wolkenluchten bleef zijn favoriete onderwerp. In het Rijksmuseum zijn niet alleen zijn levendige landschappen te zien, maar ook zijn verrukkelijke figuren en dierstudies in rood, zwart of bruin krijt. De beste koeientekenaar ever!

PORTRET VAN EEN ECHTPAAR MET TWEE KINDEREN EN EEN MIN IN EEN LANDSCHAP, 1667

Marten en Oopjen

RIJKSMUSEUM T/M 25 SEPTEMBER


30

krant KRANT

interview

KUNST & VERMAAK

Erwin Olaf

‘We zijn niet uitgeëmancipeerd als homo-gemeenschap’ tekst Stijn Aerden foto’s Peggy Kuiper | Cake Film & Photography via Phenster 3d-visualisatie Moritz Kerkmann

H

‘De straat moet je blijven veroveren. Met woorden, met argumenten en af en toe met een stevige scheldkanonnade’

ij is één dag thuis, één dag in Amsterdam, tussen een vakantie op Mallorca en werk in Basel in, en hij kan meteen aan de bak. Het is de dag na de aanslag in Orlando – 29-jarige man schiet in nachtclub 49 mensen dood en verwondt er 53 – en als ‘voorvechter van homo-emancipatie’, zoals hij op Radio 1 wordt aangekondigd, hengelt iedereen naar zijn commentaar. En dus beweegt hij zich op zijn vouwfietsje met gouden bel tussen zijn eigen studio en de Desmet Studio’s, voor een interview met NTR Sportzomer (‘Bang en woedend ben ik’), regelt hij op persoonlijke titel een rouwadvertentie in de Volkskrant, en haast hij zich naar de herdenking om zeven uur ’s avonds bij het Homomonument. Tussendoor staat er nog een shoot gepland in de studio van fotograaf Peggy Kuiper, die een serie 3D-portretten van hem zal maken voor de Uitkrant. Het foeteren gaat intussen hartstochtelijk door. Want, nee, natuurlijk is zo’n man niet alleen een religieuze homohater, zegt hij, terwijl hij in de studio van Peggy Kuiper neerploft, visagiste Yokaw om hem heen vlindert en stilist Pascal een blauw jasje tegen hem aanhoudt. ‘Zo’n man is vooral een gefrustreerde flapdrol. Mooi dat je blauw gekozen hebt, Pascal – zo heet je toch, hè? Blauw schept een soort afstandelijkheid waar ik van houd. Moet ik mijn hoofd recht houden? Beetje schuin, zo? Kijk, als je zelf goede seks hebt,’ zegt hij, ‘en een beetje een fijn sociaal leven, laat je het wel uit je hoofd een nachtclub binnen te lopen en je magazijn of hoe dat dan ook heet op andere mensen leeg te schieten. Dan bemoei je je niet met andermans seksleven. Maar intussen wordt iedereen in zijn seksuele vrijheid beperkt, zo breed is het – het is natuurlijk gewoon een tweede Bataclan.’ En terwijl zijn neus gepoederd wordt: ‘Maar ik ben geen voorzitter van het COC of zo hè – als je hier in je stuk over schrijft, moet je dat wel duidelijk maken. Ik ben een particulier geïnteresseerde, die toevallig... overtuigd homoseksueel is.’ Genoteerd. En je bent natuurlijk een wereldberoemd fotograaf. Valt het je eigenlijk zwaar om nu even zelf model te zijn? Jeuken je handen? ‘Nee hoor, vind ik leuk. Al ben ik niet bepaald een

dankbare poseur. Zeg het als ik mijn schouders te hoog optrek hè, dat doe ik altijd, mijn schouders te hoog optrekken. En mijn mond? Stukje open of helemaal dicht, zo?’ (‘Helemaal dicht, zegt Peggy en ze glimlacht, ‘graag helemaal dicht. En je arm iets omhoog, zo, ja, mooi, heel mooi.’) ‘Wat is vrijheid nog in dit land?’ Zoiets zei je net op Radio 1. ‘Waar kun je als homoseksueel nou helemaal jezelf zijn in het openbaar? We hebben drie straatjes in Amsterdam, twee in Utrecht.’ ‘Nou ja, een beetje gechargeerd. Kijk, veel dingen zijn hier prima voor elkaar, we hebben alle vrijheden; er zijn weinig landen waar je als homo de overheid en de wetgeving zo aan je kant hebt – wat dat betreft ben ik heel blij dat ik op dit stukje van de aarde geboren ben. We hebben het homohuwelijk, we kunnen ons verenigen in allerlei organisaties – en dat doen we ook. Maar ja, twee vrienden van mij geven elkaar een arm op de Kinkerstraat, en binnen dertig seconden worden ze uitgescholden door jongens op een scootertje. De straat moet je blijven veroveren. Dat hebben we altijd moeten doen. Met woorden, met argumenten en af en toe met een stevige scheldkanonnade.’ Of met een Kiss-Inn, zoals je vier jaar geleden hebt georganiseerd. Een snackbarhouder op het Hugo de Grootplein had jou en je vriend gesommeerd een deurtje verderop te gaan zoenen – stonden er twee dagen later honderd zoenende mannen en vrouwen voor zijn deur. ‘Je moet wel strijdbaar blijven. We zijn een beetje in slaap gesukkeld na de Gay Games in 1998. Dat was natuurlijk Amsterdam op zijn allertolerantst. Nooit heb ik me zo vrij gevoeld als in die zomer. Maar we zijn niet uitgeëmancipeerd, we moeten assertief blijven als homo-gemeenschap.’ Of is Amsterdam zijn glans als ‘Gay Capital’ gewoon een beetje aan het verliezen? ‘Ik heb niet het gevoel dat we minder tolerant worden.


31

‘Je moet wel strijdbaar blijven’

styling Pascal-Joël Weber | Angelique Hoorn Management haar/make-up Yokaw Pat | Angelique Hoorn Management trench Blonson Noir


32

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

‘IK HEB EEN HELE WARME BAND MET DE STAD AMSTERDAM; IK HEB EEN HELE LAUWE BAND MET DE MODERNE KUNSTWERELD IN AMSTERDAM’

ERWIN OLAF • werd geboren als Erwin Olaf Springveld, op 2 juli 1959. • groeide op in Hoevelaken; meldde zich na de havo aan voor de School voor Journalistiek in Utrecht; ontdekte dat geënsceneerde fotografie beter bij hem paste dan documentaire fotografie, en bezocht tijdens zijn studie vooral alle discotheken. Uiteindelijk haakte hij af en verhuisde naar Amsterdam. • exposeerde voor het eerst in 1985 en viel op met zijn gestileerde ‘shockfotografie’, met series als Squares (19841990) en Chessmen (1988). Ook in 1985 won hij de eerste prijs in de Young European Photographer Competition; een tentoonstelling in het Keulse Ludwig Museum volgde kort daarna. • maakte in 1991 op OudAmilsweerd zijn eerste korte speelfilm, Tadzio. • werd in 1995 gediagnosticeerd met genetisch longemfyseem, een langzaam progressieve ziekte die de keuzes die hij maakt in werk en leven in toenemende mate bepaalt. • vierde in 2003 in het Groninger Museum zijn 25-jarig jubileum met de tentoonstelling Silver. • maakte staatsieportretten van de veertig jaar geworden prinses Máxima in 2011 en ontwierp in 2013 de nieuwe Nederlandse euromunt met de beeltenis van koning Willem-Alexander, en profil.

Voor een overzicht van de tientallen fotoseries die hij in ruim dertig jaar maakte, zie erwinolaf.com.

Drie recente fotoboeken van Erwin Olaf

Wel dat er flinke culture clashes plaatsvinden, tussen de vooruitstrevende groepen en zij die vinden dat het allemaal veel te snel gaat. Mensen met een islamitische achtergrond, onder anderen, maar onderschat ook de boerenknuppels in Nederland niet, zoals die mannen die laatst twee Groningse lesbiennes in elkaar hebben geslagen.’ (Peggy: ‘Erwin, kan die hand weer naar je gezicht, hoofd kwartslag draaien, mooi, precies, en kan die mond weer dicht?’)

quotum worden gesteld voor die grote jongens, en erop worden toegezien dat degenen om wie het echt gaat voorrang krijgen.’

Je moet even stilzitten. Vertel ik als pauzenummer even hoe je vader, vertegenwoordiger in kantoormeubelen in Hoevelaken, omging met het nieuws dat zijn zeventienjarige zoon Erwin ‘zo’ was. Corrigeer me als ik het verkeerd zeg, maar hij had een oom en een tante en hun twee kinderen uitgenodigd, en die zaten met zijn vieren op de bank, keurig in het gelid, knietjes tegen elkaar, toen je vader plechtig zei: Ik moet jullie iets vertellen over Erwin... Waarop de vier in koor riepen: Erwin is homo!’ ‘Haha, ja, die hadden dat natuurlijk allang gezien. Ik was een nicht als een paard. Maar dat heeft mijn vader wel geholpen bij het accepteren ervan. Over mijn moeder had ik me al geen zorgen gemaakt, die moest even huilen, toen was het klaar. Maar mijn vader moest ik nog overtuigen, dacht ik. Nou goed, hiermee was het pleit beslecht.’

Waar zou je nieuwkomers in de stad naartoe sturen? ‘Ik ben dol op Club Church in de Kerkstraat, maar dat kan ik niet meer bijbenen, nee joh, veel te oud, haha. De Prik aan de Spuistraat vind ik ook leuk. En het Milkshake Festival in het Westerpark eind juli...’

Op 6 augustus is het weer Canal Parade in Amsterdam, met een stoet van 75 boten op de Prinsengracht. Moeten we daar na Orlando een extra feestje van maken? ‘Ik sta een beetje ambivalent tegenover de Pride. Wat ik net zei over de verworvenheden in dit land – die mogen wat mij betreft gevierd worden, samen met de overheid. Er is altijd een boot waarop een minister of de burgemeester staat te wuiven. Dat vind ik prima, te gek. Maar zelf hoef ik niet zo nodig op zo’n boot. Wel gedaan hoor, in de beginjaren. Op de boot van De Trut bijvoorbeeld.’ In vol ornaat of juist... volgens de dresscode zeg maar? ‘In mijn blote kont? Nee hoor, in wat ik gewoon ook aanheb. En er wordt altijd gezeurd over strings. Ik heb daar in vijftien jaar geen string gezien. Wel grote witte T-shirts met het logo van bedrijven erop. Dat kun je als bezwaar zien: het is niet meer het feestje van onze kleine gemeenschap; het is een volksfeest geworden. En de vercommercialisering zorgt ervoor dat juist de kleine strijdbare homo-organisaties die geen budget hebben buiten de, eh, boot vallen... Misschien moet er een

Of wordt het tijd voor een alternatieve, kleine Pride, met huifkarren langs de Rondehoep? ‘In Utrecht wordt er gedacht over een alternatieve, minder commerciële Canal Parade. Maar ik vind dat niks, dan schep je verdeeldheid binnen een groep die toch al zo klein is.’

Jouw stad, zo voelde het meteen toen je hier kwam wonen in 1980 – je bent verslingerd aan Amsterdam, zeg je altijd. Maar in de kunstscene hier ben je ook weer niet heel zichtbaar. ‘Dat is hetzelfde als met het staan op zo’n boot. Ik ben iemand die liever vanaf de kade toekijkt, of het nou om de homowereld of om de kunstwereld gaat. Liever de opstoker, de voyeur, dan er zelf onderdeel van uitmaken. En ik ben natuurlijk veel weg. Dat relativeert aan de ene kant enorm. Dat de daling van je vliegtuig naar Amsterdam al boven Duitsland of boven Brussel inzet. Tegelijkertijd is het ook die kneuterigheid die ik dan heb gemist. Ja, in Kyoto, of noem eens wat, heb ik echt heimwee naar de Jordaan waar ik al twintig jaar woon: geen hoogbouw, het groen, het water, de eendjes... Een enkele toerist, zeker, maar daar hoor je mij niet over.’ Morgen ga je door naar Basel – wat is daar te doen? ‘De kunstbeurs, de Art Basel. Ik heb een grote opdracht van een champagnehuis, Ruinart, gekregen. Die fotoserie reist langs beurzen over heel de wereld, en ik reis mee.’ Een beetje goeie champagne? ‘Hele lekkere. Helaas ben ik tijdens die opdracht gestopt met drinken. Je kunt de serie zien op de site van Ruinart. Da’s ander werk dan je misschien van mij zou verwachten: stillevens, bijna graffiti-achtig.’ Ik weet niet wat we als Erwin Olaf-publiek verwachten. Juist als we aan iets gewend zijn, ben jij alweer de hoek om, toch? Dan heb jij jezelf alweer opnieuw uitgevonden. ‘Ik vind het wel heel belangrijk om mezelf te blijven


33

De leukste start-ups van Amsterdam

onderzoeken, ja. De laatste jaren was ik bezig met grote, geënsceneerde stills. Nu sta ik een beetje op een tweesprong. Aan de ene kant de hang naar het introverte. Sinds twintig jaar ga ik de doka weer in, maak ik weer afdrukken met de hand. Aan de andere kant wil ik ook loskomen van het “platte” beeld; ontwikkel ik installaties en soundscapes; en werk ik in 3D. O, en ik ben met een film bezig, Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Daarnaast trekt het buitenland. Ik heb in Berlijn een serie gemaakt met een soort droombeelden op zes locaties, dat zou ik wel weer willen, op een heel andere plek... In Shanghai bijvoorbeeld, een stad in een overgangsfase.’ Niet in Amsterdam? Wij zijn ook in ontwikkeling hè. ‘Nee, dat komt te dichtbij.’ Kan Amsterdam zich op het vlak van de fotografie eigenlijk meten met andere wereldsteden? ‘Vind ik wel. We hebben Foam, een heel dynamisch museum op het snijvlak van wat intellectuelere en meer rauwe fotografie, wat meer van de straat, zeg maar. Huis Marseille natuurlijk, met een eigen niche – meer highbrow. Het Stedelijk Museum nog een beetje, niet wereldschokkend. En het Rijksmuseum bouwt aan een interessante eigen collectie.’ In datzelfde Rijks heb je dit voorjaar een vleugel mogen inrichten voor Catwalk, een historische tentoonstelling over mode – 200.000 bezoekers. Maar voor een overzicht van je eigen werk moest de liefhebber dan weer naar het Groninger Museum. Is dat het verhaal van de profeet in eigen stad? ‘Ik heb een hele warme band met de stad Amsterdam; ik heb een hele lauwe band met de moderne kunstwereld in Amsterdam. En dan heb ik het vooral over het Stedelijk Museum. Daar hebben ze nooit veel interesse in mijn werk getoond. En ik ga niet bedelen, bovendien, het momentum is nu wel voorbij. Jammer voor mijn moeder, van origine Amsterdamse... Die heeft, geloof ik, nog altijd ambities, haha.’ Maar jij haalt er inmiddels je schouders over op? ‘Nou, ik moet je zeggen: dertig jaar geen tentoonstelling in Amsterdam, dat ga ik straks wel vieren.’ Zijn we uitgenodigd? ‘Zeker, moet je wel naar Den Haag. Daar krijg ik in 2019 een grote overzichtstentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum en in het Fotomuseum. Ja, dat vind ik zelf dan ook wel weer grappig.’

Bibliobath tekst Inger van der Ree

WIE Jasper Jansen (30) en Wing Weng (30). Jansen werkt als woordvoerder bij South Stream Transport op de Zuidas; Weng is ontwerper voor Tommy Hilfiger.

WAT Bibliobath maakt waterdichte boeken die je in bad of in het zwembad kunt lezen. Een Bibliobath-boek kost 20 tot 30 euro.

HOE WERKT HET Bibliobath geeft momenteel vier waterdichte boeken uit, van Shakespeare, Twain, Sun Zu en Yeats. Jansen: ‘Het zijn allemaal klassiekers; die auteursrechten zijn vervallen. Juist deze boeken zijn bij uitstek geschikt voor in bad: je hebt er rust voor nodig. Tegelijkertijd hoef je ze niet in één keer uit te lezen, want niemand zit vier uur achter elkaar in bad. En het kan ook heel lekker zijn om in bad steeds even wat poëzie van Yeats te lezen.’

WIE EN WAAR Jansen en Weng hebben geen kantoor. ‘Op mijn zolder liggen wel duizend boeken opgeslagen.’ Op dit moment zijn de boeken alleen te koop in hun webshop.

BIERVILTJESMOMENT Jansen: ‘Ik kreeg van een vriend uit China schoenen opgestuurd die waren gemaakt van waterdicht papier. Ik zei tegen Wing: “Hier zou je veel meer mee kunnen doen!” We houden allebei van lezen in bad, dus zijn we meteen gaan googelen. We vonden alleen wat kin-

derboeken en softe erotiek die waterdicht wordt uitgegeven en konden niet geloven dat dit soort literatuur niet bestond.’

FASE ‘Er zijn nu zo’n duizend boeken verkocht. Toen Bibliobath genoeg geld had opgehaald via een crowdfundingproject op Kickstarter, kregen we zelfs bestellingen uit Myanmar en Singapore – de boeken gingen naar vijftig landen. Mijn woonkamer werd een postorderbedrijf.’ Jansen wil op korte termijn ook Alice in Wonderland of The Wizard of Oz toevoegen aan het fonds van Bibliobaths.

FINANCIERING ‘Bibliobath heeft via Kickstarter 10.000 euro opgehaald. We hebben zelf zo’n 2000 euro geïnvesteerd.’  

OVER VIJF JAAR ‘Liggen we óf in alle Nederlandse boekwinkels naast de Dwarsliggers, óf weet niemand meer wie we zijn. Dat laatste zou jammer zijn, maar het hoort ook bij start-ups. Eén voordeel: onze huidige boeken zijn dan wel veel waard.’ bibliobath.com


BELEEF INDUSTRIE EN CULTUUR

OP EN ROND DE ZAAN

FOODFESTIVAL AAN DE ZAAN WORMERVEER 8 jULI


krant KRANT

zomer 2016 36 39

BOLO & DE BAARSJES DE WERELD IN DE STAD BOOTJES UIT ETEN EN ZO: WINKELS

ETEN DRINKEN EN ZO 40 44 46

35

SECRET VILLAGE

‘HET BUURTGEVOEL IS NERGENS STERKER AANWEZIG DAN OP EEN CAMPING. SAMEN KAMPEREN, ELKAAR ’S OCHTENDS GROETEN, EVEN IETS LENEN VOOR DE BARBECUE, DAT SOORT OPENHEID VERBINDT MENSEN HEEL SNEL.’ Dat zegt Roderik Schaepman, directeur van de Buurtcamping. Van 15 t/m 17 juli is het weer zover: dan mogen we kamperen en verbroederen in het Sloterpark, Rembrandtpark, Noorderpark en Egeldonk in Zuidoost. debuurtcamping.nl

De Reguliersdwarsstraat is omgedoopt tot Secret Village, een wat stout klinkende naam die echter niet zozeer verwijst naar de LGBT-scene die er sinds jaar en dag het goede leven viert, maar naar het dorpse karakter van de straat en de verborgen binnentuinen waar veel restaurants en cafés hun terrassen hebben. Met een groene make-over en een ‘rebranding’ wil het gebied zich profileren als een open-minded oase in de drukke binnenstad, waar je ook goed kan winkelen, eten en drinken. Laten we hopen dat het in hoofdlijnen gewoon blijft wat het is: een ontmoetingsplek en vrijhaven voor de LGBTgemeenschap, waar ook hetero’s van harte welkom zijn. secretvillage.amsterdam

WORST DAY De worstenmakers van Brandt & Levie vieren deze zomer weer hun ‘worst day of the year’: een ode aan worst en vriendschap, met een barbecue, chef’s table, dj’s en live muziek. En worst, worst en nog eens worst. Archangelkade 9 9 juli


36

krant KRANT

buurt

ETEN & DRINKEN EN ZO

De buurten van Amsterdam

BOS EN LOMMER & DE BAARSJES illustratie Monique Wijbrands / SaltyStock tekst Zoë Heijke

In dit stukje West popt bijna dagelijks een fijne winkel, restaurant of koffietent op. Let’s face it: de Baarsjes & Bos en Lommer worden sneller hip en happening dan je ‘BoLo’ kunt zeggen.

”

WILDE WESTEN AMSTERDAM Een van de leukste horecagelegenheden in BoLo: het Wilde Westen! Ontbijt, tosti’s, broodjes, salades en lekkere houtovenpizza’s die laatste gaan op maandag en donderdag met korting over de toonbank.

Œ

Bos en Lommerplantsoen 1 Πwilde-westen.nl

DE SCHOOL In deze 24-uurslocatie ben je dag en nacht zoet, want naast dansen en concerten bezoeken in de club kun je hier ook eten, drinken en sporten. Overweldigend populair sinds de opening begin dit jaar, en terecht. Dr. Jan van Breemenstraat 1  deschoolamsterdam.nl



advertorial MEERVAART Hier kun je terecht voor de betere cabaretiers, dans en familievoorstellingen. Het is bovendien een congreslocatie en een broedplaats voor talent. Meer en Vaart 300  meervaart.nl

IJSMANSCHAP Een van de nieuwste ijszaken van de stad, de eerste die ‘popsicles’ maakt: ijslollies! Wordt het champagneframboos, bloedsinaasappel of chocolade-hazelnoot? Van Spilbergenstraat 2 HS

   REMBRANDTPARK Een fijne plek om te sporten of te relaxen, met grasvelden, vijvers en speelplaatsen en de oudste kinderboerderij van de stad: de Uylenburg


IN OOST MET MIK Mik neemt je mee naar de leukste plekjes van Amsterdam-West, dit keer naar De Baarsjes en BoLo. Kijk voor meer inspiratie op inwest.metmik.nl. 1. DE BALKONIE ¨ PODIUM MOZAIEK Dit cultuurpodium programmeert wereldmuziek, theater, cabaret en dans en viert op 1001 manieren de culturele verscheidenheid. In het fijne cafe wordt elk weekend van 10.00-15.00 uur Turks ontbijt geserveerd. Bos en Lommerweg 191 ” podiummozaiek.nl

advertorial WINKELSTRAAT JAN EEF De Baarsjes is een spannende smeltkroes van creatievelingen, verschillende culturen, buurtwinkeltjes en pop-up stores. Jan Evertsenstraat  geefomdejaneef.nl

 

HET HUYSRAAT Bij Het Huysraat vind je designmeubels, verlichting en accessoires. Je kunt hier tussen de mooiste Scandinavische merken inspiratie opdoen voor thuis, met een lekkere kop thee of koffie erbij.

Witte de Withstraat 182 HS hethuysraat.nl

EDEL Cafe-restaurant Edel zit in de oude ambachtsschool Het Sieraad, nu een creatieve broedplaats. Het rustige zonnige terras is een magneet voor locals. Razend populair is ook de vaste vrijmibo EdelWise. Postjesweg 1  edelamsterdam.nl

Deze winkel is één en al inspiratie voor je balkon. Zelfs op de stoep is het al een groot groen festijn. Pop even binnen en laat je verrassen door de toffe planten en tuin-items die je helpen om van je balkon een feest te maken. Zomertip: de Balkonie verkoopt wandplaten in vrolijke prints die je op maat kan laten maken. Zo creëer je wel een heel eigen stukje buiten. Jan Evertsenstraat 90 HS debalkonie.nl

2. MENEER DE WIT HEEFT HONGER Wauw, wat een heerlijke mediterraanse geuren komen er uit de keuken van deze knusse zaak – je krijgt er direct een vakantiegevoel van! Installeer je aan een van de houten tafeltjes en laat de tafel volladen met heerlijke groente- en vleesgerechten. Deel het gezellig met je tafelgenoten en geniet van de bijzondere smaken. Witte de Withstraat 10 meneerdewitheefthonger.nl

3. MILAGROS MUNDO Je komt ogen tekort in deze kleurrijke fairtrade-winkel: er zijn hier ontzettend veel hebbedingen waarmee je je kunt onderdompelen in een urban hippy lifestyle, van Funky Bohemia-tassen tot boho-sieraden. En te gekke spullen om je tuin of balkon om te toveren tot een zomers, Ibiza-fähig droomplekje. Postjesweg 23 milagrosmundo.com

4. WOW AMSTERDAM Aan creativiteit geen gebrek bij WOW: ze bieden er onderdak aan (oud-)studenten van onder andere het Conservatorium en de Rietveldacademie, en verder is WOW een broedplaats & hostel & kunsthotspot. Bezoek er een expo of geniet van up and coming muzikanten in een gemoedelijke sfeer. Supertof: het dak wordt binnenkort veranderd in een rainproof groen paradijs. Wiltzanghlaan 60 wow-amsterdam.nl

5. I CAN CHANGE THE WORLD WITH MY TWO HANDS In de milieuvriendelijke stadsmoestuin wordt vooral regenwater gebruikt en er wordt GFT-afval ingezameld om compost van te maken. Pluk gerust wat groente (BoLo-tuinbonen!) of verse kruiden, en vergeet niet de moestuinwinkel te bezoeken voor handig tuingereedschap. Jasper Leijnsenstraat 21 icanchangetheworldwithmytwohands.nl


38

180 AMSTERDAMMERS

Amsterdam viert de diversiteit

Amsterdam is een stad waar mensen zich vrij voelen om te denken en te zeggen wat ze willen, waar ze ook vandaan komen. Vrijheid en tolerantie zitten in het DNA van deze stad. Dit jaar viert Amsterdam dat met het project 180 Amsterdammers: verhalen van Amsterdammers uit 180 verschillende landen over hĂşn stad. Volg ze allemaal op www.180amsterdammers.nl.

?

Oproep!

Ken je iemand die in Amsterdam woont, met een andere nationaliteit en die deel wil nemen aan het 180 Amsterdammersproject? Laat het ons weten via marketing@ iamsterdam.com of via 020-702 62 89. Deelnemers ontvangen als dank een rijk gevulde Amsterdam-goodiebag!

De fotoportretten werden gemaakt door Michiel van Nieuwkerk. Op www.180amsterdammers.nl vind je alle informatie. 180 Amsterdammers is een gezamenlijk initiatief van: Amsterdam Marketing, AmsterdamFM, Bridgizz, Nieuwwij, Story Supply, OBA, Amsterdam Museum, Het Parool, Gemeente Amsterdam (afdeling Diversiteit) en vele enthousiastelingen.


39

De wereld in de stad ROTI

Door eeuwen migratie en handel herbergt Amsterdam een ongelofelijke rijkdom aan culturen. Elke maand gaan we op reis in eigen stad. Dit keer: Suriname. ”

KETI KOTI

 

COLOURED GOODIES

tekst Janna Reinsma

KETI KOTI Jaarlijks wordt met Keti Koti, Surinaams voor ‘verbroken ketenen’, de afschaffing van de slavernij in 1863 herdacht en de vrijheid gevierd met een groots herdenkingsfestival in het Oosterpark.Œ Dit jaar zijn de herdenking en het feest voor het eerst gescheiden: op 30 juni is er een nationale herdenking bij het slavernijmonument (waar onder anderen de kersverse P.C. Hooftprijswinnaar Astrid Roemer zal spreken), en er zijn verdiepende films te zien in Kriterion  (met toch ook vast een feestje met live muziek en schaafijs). Op 1 juli volgt het Keti Koti Festival, dit jaar met onder meer Surinames populairste kasekokaskawiband Aptijt, een groot Emancipatieconcert, ‘black conscious artist’ Julian Marley (zoon van Bob) en zoals altijd de Bigi Spikri Optocht, in geweldige kleurrijke traditionele kledij. Dat alles gepresenteerd door niemand minder dan Jörgen Raymann en Humberto Tan. KWAKU Ook het Kwaku Summer Festival (voorheen Kwakoe) heeft een Surinaamse oorsprong en voelt zeker met mooi weer als een klein Suriname. Kwakoe is een mythische figuur, voor wie in Paramaribo een standbeeld is opgericht: een bevrijde slaaf die zijn ketenen heeft verbroken. Vier weekenden en twee vrijdagen staat het Nelson Mandelapark in het teken van Surinaamse cultuur, met voetbalwedstrijden, muziek, dans, missverkiezingen en een literatuurprijs (14 juli t/m 7 augustus). En natuurlijk is er, net als op Keti Koti, héél veel lekker eten en eindeloos veel barbecues.

SUPU Kunnen we überhaupt om dat heerlijke Surinaamse eten heen? Nee natuurlijk. De lekkerste roti eet je bij Roopram (Eerste van Swindenstraat ) en voor de beste sautosoep ga je naar Warung Mini (Van Woustraat ). Ook de moeite waard is World of Food, een verbouwde garage die de Foodhallen van de Bijlmer wordt genoemd. Als oude garage niet helemaal even hip en sfeervol, maar een bezoekje meer dan waard, want hier zit Surinaamse soepenkoning Supu (soep, jawel) waar je bijvoorbeeld pindasoep en tamarindesap bestelt. Verder moet je deze zomer natuurlijk ook weer eens naar Waterkant aan de Nassaukade, vernoemd naar een van de hoofdstraten van Paramaribo. Bij je barra of ander Surinaams eten drink je hier kokoswater, Parbobier of een blikje Fernandes op het geniaal gelegen terras. POPPEN EN KROESHAAR Uit de grote opkomst bij Keti Koti blijkt elk jaar weer hoe belangrijk het is de slavernijgeschiedenis van Suriname te erkennen en gedenken – het is zachtgezegd merkwaardig dat je in Nederland van school kunt komen zonder daar ook maar iets over te leren (zelfs in de canonvensters komt toch vooral de dekolonisatie van de West voor). Sowieso is emancipatie inherent complex, een strijd die op grote en kleine fronten tegelijk gestreden wordt. Dat bleek eerder dit jaar bijvoorbeeld uit de opening van de Natural Hair Academy in West  en de Coloured Goodies in Noord.” Coloured Goodies is de eerste gekleurde poppenwinkel, een initiatief van de Surinaams-Nederlandse Ellen Brudet. De

WATERKANT

Suriname



SLAVERNIJMONUMENT

Œ 

Natural Hair Academy van de SurinaamsNederlandse Dominique Snip, bijgenaamd de ‘kroeshaaracademie’, is de eerste kappersopleiding die gespecialiseerd is in kroeshaar. Snip & co vieren het black hair, de afro en de vlechtkunst en zorgen dat zwarte vrouwen niet per definitie extensions of ‘bamihaar’ krijgen aangemeten (sluik haar, een Surinaams woord dat we er graag inhouden).

Suriname… …is een voormalige kolonie van Nederland. Rond en na de onafhankelijkheid in 1975 kwamen de meeste Surinamers naar Nederland. Er wonen momenteel ietsje meer Surinamers in Nieuw-Amsterdam, een kuststadje vlak bij Paramaribo (5650), dan in Amsterdam (5236). …is op heel veel manieren aanwezig in ons land, onder meer in de taal. Zo leerden we fijne nieuwe woorden als doekoe en lobi, en namen we zegswijzen over als ‘dát dus’ en ‘is goed’ (met een langgerekte ‘íííís’). Wist je dat zelfs pindakaas uit Suriname komt? Vroeger was dat een blok gestampte pinda’s, waar je plakjes van af schaafde: pindakasi. …herbergt ruim tien etniciteiten, van creolen en hindoestanen tot marrons en Javanen, en zo’n twintig talen. Dé Surinaamse keuken bestaat daardoor niet, maar is een heerlijke combinatie van allerlei internationale keukens en fijne kruisbestuivingen daartussen, van roti tot pom en bakkeljauw. Al die smaken gaan net zo goed samen als de vele religies: hindoes, christenen, moslims en vele andere geloven leven in Suriname vreedzaam samen.


40

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

Wat je ook steeds vaker ziet...

bootjes

KAPITEIN VOOR ÉÉN DAG


41

Een bootje hebben is leuk, maar ook veel gedoe. Ook op het water is delen, lenen en huren het nieuwe hebben. Maar let wel op: niet alles mag. tekst Floor van Dijck

BOOTJES BEZITTEN IS PASSÉ

D

e zon die schittert op het water, een briesje door je haren, de lachende gezichten van je vrienden en een vrolijk ronkende motor: op een mooie zomerdag gaat er niets boven een stukje varen over de grachten. Met een picknickmand vol hapjes en een koelbox vol frisse drankjes, en (zachtjes!) een muziekje aan waan je je even de koning der zeven zeeën. Maar voor zo’n nautisch avontuur is een boot een belangrijk vereiste. Als je er een hebt, kun je het water op wanneer je wilt en vrij zijn als een vogel. Je kunt er ook een ludieke naam voor verzinnen (tip: Sloep Dogg is niet heel origineel) en opeens zijn er veel meer mensen die je met mooi weer bellen om te vragen wat je aan het doen bent. Maar aan al deze vrijheid en blijheid zit een keerzijde. Want een bootje hebben in Amsterdam is nogal veel gedoe. Je moet een ligplek zien te vinden in de overvolle grachten, je moet verven, onderhouden, boenen en hozen en na elke winter hopen dat je bootje alle regen en stormen heeft overleefd en niet intussen al onderweg is naar de bodem. Elke keer mag je weer hopen dat je buitenboordmotor er nog aan zit, dat je bootje er überhaupt nog ligt en niet gejat is, of meegenomen door Waternet omdat je contributiesticker er af is gebladderd. En ook dat varen is niet alleen maar romantiek en glamour. Met een beetje pech staat elke mooie dag voor jou in het teken van je vrienden ophalen, ze vrolijk dronken zien worden terwijl jij aan de Spa zit, en aan het einde van de dag sta je met een boot vol troep in je eentje de bodem te dweilen. Het állerbeste dat je natuurlijk kunt hebben, is

vríenden die een bootje hebben. Zo heb jij alle voordelen, en zij alle nadelen. Heb je dit soort geweldige vrienden, vergeet ze vooral niet ontzettend te verwennen, bied aan om mee te betalen aan de brandstof en help ze aan het einde van de dag met schoonmaken. Hebben jouw vrienden hun bootjes van de hand gedaan om al bovenstaande redenen, dan zijn er genoeg manieren om toch voor een dag koning te rijk te zijn op de Amsterdamse grachten. Legaal, maar ook minder legaal. DELEN, LENEN EN HUREN Ten eerste zijn er de erkende verhuurbedrijven, waar je voor een dag een onbemande sloep kunt huren. Zoals de nogal lompe aluminium bakken van Boaty, en de luxere elektrische twaalfpersoons sloepen van sloepdelen.nl. Voor de waaghalzen die niet bang zijn om grenzeloos voor schut te dobberen, zijn er natuurlijk ook de gouwe ouwe waterfietsen. En ben je met een groep en breng je een wat dikkere portemonnee mee, dan kun je ook een boot met schipper huren bij een rederij. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren allerlei nieuwe apps bij gekomen waarbij het delen en verhuren van boten centraal staat. Van de app We Are on a Boat, waarin mensen die gaan varen en een plekje over hebben en mensen die graag mee willen elkaar kunnen vinden, tot de platforms GoBoat en Barqo, waar particulieren à la Airbnb hun bootjes te huur aan kunnen bieden. Momenteel worden via Barqo zo’n driehonderd bootjes in de grachten te huur aangeboden. Dat is ontzettend leuk, als je zin hebt om voor een fijn prijsje

> OP EEN MOOIE ZOMERDAG GAAT ER NIETS BOVEN EEN STUKJE VAREN OVER DE GRACHTEN


42

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

bootjes

Links is bakboord, rechts is stuurboord, kijk uit voor rondvaartboten en vergeet vooral niet enorm te genieten Varen tijdens de EuroPride ‘Tijdens de Gay Parade op 6 augustus is het zo druk op het water dat je niet veel verder komt dan dobberen. De Prinsengracht kun je vergeten, of je moet daar al twee dagen van tevoren je boot neerleggen. De beste plekken om de Gay Parade vanaf het water te beleven zijn de Amstel (daar zijn vlakken afgezet voor bootjes waar je gezellig kunt liggen) en bij het Oosterdok.’

Vaartips voor op de grachten Schipper Joris van Roozendaal vaart op rondvaartboten en kent het bruine sop van de grachten als geen ander. Heb je een sloep of bootje gehuurd of geleend en ga je als onervaren schipper de grachten op, dan heb je hier wat tips van de pro. DO'S • Ga lekker varen en maak plezier, de grachten zijn van iedereen. • Heb je een bootje gehuurd of geleend? Ga dan voor je meteen de Prinsengracht op gaat eerst even een stukje varen op rustig water om de eigenschappen van de boot te leren kennen. Kijk hoe hij draait, ga even vol gas en kijk hoe snel hij weer stil ligt.. • Zorg dat je met een grachtenkaart op pad gaat waar de kruisingen op staan. Zo schrik je je niet kapot als je net onder een brug door vaart en er voor je neus een rondvaartboot opdoemt. • Er zijn verschillende grachtenroutes uitgestippeld. Die zijn erg leuk om te varen, en ze komen net buiten de gebaande paden. En je komt ook een stuk minder rondvaartboten op je weg tegen. DON'TS • Haast is helemaal nergens goed voor. Vaar lekker rustig met de stroom mee. Staan je vrienden ergens op je te wachten, dan kunnen ze beter naar jou komen, want over land gaat het altijd sneller. • Drink niet aan het roer. De politie is erg streng en voert heel regelmatig alcoholcontroles uit onder zowel de rondvaartschippers als de kapiteins van kleine bootjes.

TIP Kijk voor de leukste en lekkerste horeca aan het water op iamsterdam.com/aanmeerlocaties

>

een paar uurtjes rond te varen. Het enige jammere is: officieel mag het (nog) niet. Je mag namelijk niet zomaar een boot verhuren op de Amsterdamse grachten, al is het je eigen roeibootje. Om geld te mogen verdienen heb je een vergunning nodig. En alleen de grotere rederijen en verhuurbedrijven hebben zo’n vergunning. Mensen die hun bootjes verhuren via Marktplaats of via platforms als Barqo en GoBoat zijn dus eigenlijk illegaal bezig. En zo kan de verhuurder of de huurder een boete krijgen van Waternet. Floris van Hoogenhuyze, een van de oprichters van Barqo, hoopt op spoedige verandering in het systeem: ‘We zijn met Waternet in overleg, de wet- en regelgeving is op dit vlak gewoon heel erg verouderd. De gemeente wil in 2018 alles vrijgeven voor kleine boten, maar wij hopen dat we die datum naar voren kunnen halen.’ OP EIGEN RISICO Vooralsnog laten bedrijven als Barqo en GoBoat zich dan ook niet kisten. Van Hoogen-

huyze: ‘We zijn gewoon van start gegaan en blijven doorgaan met wat we doen. De risico’s die je loopt als je in Amsterdam je bootje verhuurt zijn wel voor eigen rekening.’ Wil je dus vrolijk meedoen met de deeleconomie en ben je niet bang om je over de grenzen van de wet te begeven, dan kun je dus via deze platforms de boot in. We Are on a Boat draait niet om geld, maar om een tegenprestatie. Doordat de mensen die meevaren de schipper betalen in natura, wordt het verbod slim omzeild. Vaar je toch liever een veilige koers, kies dan voor een officiële verhuurder. De lijst met vergunninghouders vind je op de site van Waternet. En ga je als amateurkapitein in een gehuurde sloep het water op, zorg dan dat je de do’s en don’ts van Schipper Joris (zie kader links) goed in de oren knoopt. Links is bakboord, rechts is stuurboord, kijk uit voor rondvaartboten en vergeet vooral niet enorm te genieten. Want legaal of illegaal: er gaat nog steeds niets boven lekker varen door de grachten.


43

Wat zegt Waternet? Danielle van Gerven is woordvoerster bij Waternet, de regionale uitvoeringsinstantie die de regels op de Amsterdamse grachten handhaaft. ‘In Amsterdam geldt een lokale verordening dat je een exploitatievergunning moet hebben om economische activiteit op de grachten uit te oefenen. Kort gezegd: varen mag, geld verdienen mag niet. De regels gaan in de toekomst mogelijk veranderen, maar nu moeten we de regels die er zijn gewoon handhaven. En verder kan het ook gebeuren dat bootjes naar de kant worden gehaald vanwege geluidsoverlast. Want ook versterkte muziek op de grachten is verboden. En blijkt er dan sprake van commerciële huur, dan kan er ook daarvoor een bekeuring vallen.’

In het wild Nadja Hüpscher luistert af

Mediteren in het openbaar. Een man probeert te mediteren tijdens een openbare meditatieles in het Vondelpark. Hij zit er gespannen bij. De teacher met baard en pofbroek hurkt gedecideerd naast hem neer.

Bootiquette: hoe hoort het? Op het water gelden andere regels dan op het land. Schipper Joris van Roozendaal, hier op de Old Queen, legt uit hoe je veilig vaart.

• Houd altijd stuurboord. Dat is rechts, voor de landrotten. Kies ook altijd het rechter gat als je onder een brug door vaart. • Beroepsvaart heeft áltijd voorrang en klein wijkt voor groot. • Ik vaar soms wel met schepen van vijftig ton. Ik kan dan niet zo snel manoeuvreren, dus ja, soms kun je een klein bootje niet meer ontwijken. Er wordt regelmatig tegen mij aan gevaren, en mensen schrikken dan enorm. Gelukkig heb ik nog nooit een aanvaring gehad met schade. Ik ken wel een verhaal van een rondvaartschipper die een roeiboot doormidden heeft gevaren. Die zaten niet op te letten en gingen opeens vlák voor zijn boeg stilliggen. Die kapitein gooide ’m nog vol in zijn achteruit maar hij kon niets meer doen, die mensen gingen te water. Gelukkig zijn ze er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Maar wel met een nat pak en een halve boot. • Let goed op, en kijk ver vooruit. Onderschat ook de snelheid van beroepsvaart niet, die rondvaartboot is sneller bij jou dan je denkt. Inhouden is dan ook áltijd verstandiger dan snel gas geven en voor proberen te piepen, want heb je met een klein bootje een aanvaring met een grote boot, dan heb jij meestal schuld. • Matig je snelheid! Golven maken op de grachten mag niet.

Teacher Man Teacher Man Teacher Man Teacher Man Teacher Man Teacher Man Techer Man Teacher

Als je verkrampt, kan je je irritatie parkeren. Parkeren? Het lukt me voor geen meter, ik kan niet eens stilzitten. Probeer wat ruimte te creëren in je hoofd. Dit gaat me niet lukken joh, ik stop ermee. Voel je de neiging je terug te trekken, kies er dan voor terug te keren naar je lichaam. Ga uit je hoofd. Ben ik onzichtbaar of zo? Ik hoor alleen die vogels in m’n oor tetteren. Het is heel mooi dat je je onzichtbaar voelt, want dat is precies het gevoel dat hierbij komt kijken. Ik ga effe een rondje lopen. Goed. Een rondje lopen helpt ook. Kijk naar je voeten, concentreer je op je voeten. Een stap, nog een stap. Omarm je woede. Ik word hier bloedsacherijnig van joh, wist ik veel dat dit zo moeilijk is. Zou je niet zeggen als je jullie allemaal zo relaxed ziet zitten. Negeer je incompetente massa. Aandacht naar je voeten. Kijk naar je voeten, je loopt. In een mooie cirkel. ‘Incompetent’, hoef je mij niet te vertellen, hoor. Luister! Zet ’s een keer door, ga over je grens, fuck je luie aard, maak wat van je leven! Ik loop effe de ruimte uit als je het niet erg vind. Krijg d’r helemaal koppijn van joh, begrijp me niet verkeerd hoor, ligt niet aan jou. Heel namaste, kies je eigen weg. Net als Babangita.


44

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

restaurants

UIT ETEN

Onze favoriete nieuwe restaurants, cafés en eetwinkels

Œ   

tekst Famke en Floor van Praag @ caperleaves.nl

SCHEEPSKAMEEL

JANUS VAN DER EIJNDEN

eten  sfeer  service  Menu: 3 gangen ca. €30

SCHEEPSKAMEEL

R

otisserie Rijsel is zo’n plek waar je het liefst elke maand wel zou willen eten, maar omdat het altijd vol zit, kun je dat wel op je buik schrijven. Dus toen we hoorden dat de eigenaren een nieuw culinair avontuur zijn aangegaan op het Marineterrein waren we er als de kippen bij. Niet dat Scheepskameel een kopie is van het moederschip, integendeel, maar als je met de Rijseljongens (plus de voormalige chef van restaurant Marius) van doen hebt, weet je wel dat het personeel voorkomend is, dat de ingrediënten kloppen, de prijs-kwaliteitverhouding deugt en de wijnen met uiterste zorg zijn uitgekozen. En ja:

het interieur is ook weer zo lekker ongedwongen, maar ondertussen vreselijk goed uitgekiend: een enorme, hoge ruimte met veel ramen, en een keuken die echt helemaal open is, van plafond tot vloer. SINAASAPPELJUS Als wij er zijn is Scheepskameel krap tien dagen open, maar daar merk je weinig van. De sfeer is levendig, het personeel rent geroutineerd rond, de gerechten zijn mooi en simpel. Alles op ons bord heeft een functie, en elk gerecht kunnen we tot op het laatste ingrediënt ontleden. Goed eten hoeft niet ingewikkeld te zijn, als de inkoop maar goed is en de chef-kok een goede balans weet te houden. Zo

krijgen we verse ricotta met lamsoor en doperwten en voor het zuurtje wat flintertjes rabarber. Niet alleen een plaatje om te zien, ook echt een perfect gerechtje. Dat geldt ook voor de prei met stukjes spekbokking en de tartaar van kakelverse heilbot met venkel en sinaasappeljus. OLIE VS. BOTER Het grootste verschil met Rijsel is dat olie hier het basismateriaal is, waar bij Rijsel boter de overhand heeft. En dus kunnen we, ook dankzij de lekkere (en uitsluitend Duitse!) wijnen, nog wel even door. Met een steak tartare van runderbavette bijvoorbeeld, die geserveerd wordt met een geniale rozemarijnmayo, kappertjes

en aangezuurde cantharellen. En er is nog meer mannelijk voer voor de liefhebber: kalfshersenen, varkensrug, bloedworst – ze staan allemaal op de kaart. Wij houden het bij een rodepoonfilet met romesco (een Catalaanse saus van onder andere geroosterde paprika’s, amandelen en tomaten) en sluiten af met sublieme kazen. En dan is het alleen nog maar een kwestie van lang nazitten, restjes wijn met oude bekenden opdrinken, concluderen dat het de jongens weer gelukt is en reserveringen inplannen voor het komende jaar. Kattenburgerstraat 7 Marineterrein, gebouw 24 scheepskameel.nl

Œ


45

RAMSES

THIJS Het legendarische hotel Dikker & Thijs (dat sinds mensenheugenis bestaat) gaat met zijn tijd mee. Het restaurant (‘Thijs’) aan de Prinsengracht is helemaal opnieuw gestyled en serveert gerechten als salade niçoise, escargots en ris de veau. Want, hoe modern de zaak ook is nu: er is nog altijd niks mis met een Franse klassieker.

Na pop-ups Foyer en Staets krijgt het indrukwekkende Felix Meritis-pand weer een nieuw tijdelijk restaurant: Ramses. Van 5 juli tot en met 31 december kun je er terecht voor risotto’s en tonijntartaren, maar ook voor een ontbijtje; ze zijn doordeweeks al vanaf acht uur ’s ochtends open.

Keizersgracht 324 restaurantramses.nl



Prinsengracht 438 thijsbydikkerenthijs.nl

3X NIEUW: ZUID-AMERIKAANSE ZOMER

HUIS VAN LOPEZ Op de culinair aan de weg timmerende De Clercqstraat zit nu ook restobar Huis van Lopez. Behalve veel tequila en mezcal staan hier allerlei Latijns-Amerikaanse gerechten op het menu. Denk aan quesadilla-burgers en taco chipped chicken, maar ook Peruaanse ceviche en spicy mosselen.



De Clercqstraat 56 HS facebook.com/huislopez

CHIAPAS TACO KARTEL SALSA SHOP De Salsa Shop heeft alweer een derde filiaal geopend: na de Amstelstraat en de Pijp wordt nu het Centraal Station verblijd met vers Mexicaans fastfood. Handgerolde burrito’s, taco’s en salades met pittige salsa en gezonde guacamole. Amstelstraat 32A salsashop.com



Geen standaard Mexicaanse kost bij Chiapas Taco Kartel op de Van Wou – ze laten zich hier inspireren door de provincie Chiapas in het zuiden van Mexico. Dat betekent taco’s en burrito’s gevuld met beef chipotle en pickles, kabeljauw en pico de gallo of knoflookpaddenstoelen met salsa verde. Van Woustraat 29 HS taco-cartel.com


46

krant KRANT

winkels

ETEN & DRINKEN EN ZO

TREND

EN ZO... De nieuwste & leukste winkels in de stad

samenstelling Elisah Jacobs

TRACKEN tekst Zoë Heijke

We hoeven eigenlijk nooit meer iets kwijt te raken, want alles waar een chip in (of aan) zit valt vandaag de dag te traceren. Het opsporen van een zoekgeraakte smartphone was nog nooit zo makkelijk. Je eigen mobieltje bellen (waarna het gerinkel of gezoem je naar je telefoons verstopplek leidt), ooit het summum van moderniteit, is nu alweer ouderwets, want tegenwoordig bestaan er talloze applicaties die je smartphone exact kunnen lokaliseren, op afstand je ringtone kunnen afspelen en gegevens kunnen wissen en blokkeren voor het geval je telefoon is gestolen. Dat tracken van telefoons is ook heel handig dit festivalseizoen. Geen paniek meer als je halsoverkop je vriendengroep bent kwijtgeraakt, want met een blik op bijvoorbeeld de Zoek Mijn Vrienden-app weet je precies bij welk podium ze staan. En dat niet alleen: je weet zelfs precies wáár ze bij dat podium staan. Next level tracken kan met behulp van kleine GPS-apparaten, ter grootte van een twee euro-munt. Je kunt ze aan je sleutelbos hangen of in je tent of auto neerleggen en via de bijbehorende app op je smartphone weer terugvinden. Erg handig als je je na een heftige festivalnacht met je luchtbed wil herenigen. Tracken zal de komende jaren steeds meer deel gaan uitmaken van ons leven. Misschien wel een goed idee om ook na te denken over de risico’s – we kunnen elkaar op deze manier bijvoorbeeld wel heel makkelijk gaan controleren en stalken. Advertentieteksten als: ‘Vind uw auto, kind, fiets, boot, bouwmachine, motor of scooter terug met de GPS app’, waarbij een kind in het rijtje van elektrische apparaten en voertuigen te vinden is, laten duidelijk zien wat voor wereld deze technologie mogelijk maakt.

LOKAAL 20 Bij de naam Lokaal 20 gaat er waarschijnlijk meteen al een lampje branden: deze nieuwe online conceptstore werkt – inderdaad – uitsluitend met lokale ondernemers. Geïnspireerd door de vele start-ups in eigen stad begonnen Rick en Daan dit digitale platform voor grote en kleine Amsterdamse merken. Je vindt hier producten van ruim dertig merken en ontwerpers: van de hippe airplantjes van Etairnity en duurzaam gemaakte leren tassen van Zand Erover tot oude opgeknapte radio’s met bluetooth en designlampen gemaakt van gekapte bomen uit het Vondelpark. lokaal20.nl


47

Œ   

HUDSON’S BAY & SAKS OFF 5TH De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay komt naar Amsterdam. In het aanvankelijk voor warenhuis Hausmann bestemde pand aan het Rokin kunnen winkelliefhebbers los op zo’n 15.800m2 aan kleding, accessoires, schoenen en beauty- en lifestyleproducten. De outletformule van het bedrijf, Saks Off 5th, opent iets verderop in de Kalvertoren en neemt zo’n twee verdiepingen in beslag. De precieze openingsdata zijn nog niet bekend, maar wij wachten vast met smart… Hudson‘s Bay Rokin 21-29 (hoofdingang) Sint Pietershalsteeg 3-5 (zij-ingang) thebay.com

Œ

Saks Off 5th Kalvertoren saksoff5th.com



TAILOR & ELBAZ Dit modelabel van Maria Tailor opende begin dit jaar de eerste brandstore in Maastricht. Het was daarna niet lang meer wachten op deze nieuwe Amsterdamse shop in de Oude Spiegelstraat. Tailor & Elbaz ontwerpt casual kleding waarin je je vrouwelijk voelt, plus een aantal feestelijke jurkjes. Voor deze zomer shop je hier vooral rood, wit en blauw met een knipoog naar Saint Tropez, met rode shorts, kanten jurkjes, een marineblauwe trenchcoat en een gestreept badpak. Oude Spiegelstraat 6A tailor-elbaz.com

CHOICES BY DL Krijgen we ooit genoeg van blinkende sieraden? Vast niet. Hop dus vooral eens binnen in de vernieuwde winkel van Choices by DL, al is het maar om je gewoon eens te vergapen aan al dat moois. Debora Huisman-Leeser, afkomstig uit een echte diamantairs- en juweliersfamilie, bedacht voor de winkel een uniek mix ’n match-concept: je kiest een ring, armband, oorbel, hanger of manchetknopen in 18 karaats wit-, geel- of roségoud en kiest daarbij verschillende demonteerbare edelstenen naar smaak. Door een slim systeem kun je je sieraden zo in een mum van tijd transformeren; verleidelijk én verslavend.

Nieuwe Uilenburgstraat 173-175 choicesbydl.com

HI-TEC Bij Hi-Tec draait alles om wandelen, of zoals we het anno 2016 liever noemen: hiken! Aangezien wandelen ‘het nieuwe bewegen’ is kan het bij Hi-Tec best nog wel eens druk gaan worden, met al die fanatieke en beginnende wandelaars. In deze nieuwe winkel met strak interieur vind je naast een koffiebar met uitzicht op het Amsterdamse groen ook diverse hiking-experts die je alles over de sport en de technologische snufjes die erbij komen kijken vertellen. Mocht je nog niet om zijn: je kunt hier ook een blik werpen op de originele blauwwitte Hi-Tec-sneakers die Nelson Mandela tijdens The Long Walk to Freedom droeg. Niet zo gek bedacht: Hi-Tec zit pal naast het Vondelpark. Kun je meteen je nieuwe aankoop testen… Stadhouderskade 24B hi-tec.nl


48

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

winkels

BOUTIQUE

De onvermijdelijkste modewinkels voor (m) en (v)

Œ  

samenstelling Elisah Jacobs

MIUSE

THE PILLOW ROOM

MIUSE, de winkel waar mode, beauty, kunst en interieur samenkomen, ken je misschien al uit de Pijp. Van 18 t/m 24 juli openen de eigenaren een pop-upwinkel in de Negen Straatjes met een groot assortiment: zonnige espadrilles van Prism, stoere suède tassen van Tsatsas, luchtige jurkjes van Baum und Pferdgarden, gouden gloeilampen van Broste en bijzondere foto’s en illustraties.

Zoals de naam al doet vermoeden, draait het bij The Pillow Room om kussens in alle mogelijke soorten, maten, prints en kleuren. Sanne Poot ontwerpt deze vrolijke exemplaren, daarbij geïnspireerd door haar vele reizen in Azië, en laat ze maken in Singapore, haar thuisbasis. Vanaf augustus is haar lijn met tropisch en etnische prints te koop bij de Bijenkorf en ANNA + NINA, maar je kunt ook vast online scrollen door de collectie.

Huidenstraat 13 miuse.nl

the-pillowroom.com

PUBLIC HOUSE OF ART

SOP

Het no-nonsense kunstconcept The Public House of Art opende vorig jaar zijn deuren in het Spiegelkwartier en komt nu met een nieuwe kunstcollectie, ‘Identity Kit’ geheten, bestaande uit werk van tien kunstenaars (o.a. Julia Campisi, Jitske Schols en Dagmar van Weeghel). Prijzen variëren van 100 tot 1500 euro. Het motto is dan ook niet voor niets: ‘Art to disrupt, not bankrupt.’ De moeite waard!

Toen Stephanie op roadtrip was, stuitte ze regelmatig op geweldige ateliers en boutiques. Ze verzamelde de mooiste items, nam ze mee naar Nederland en verkocht ze in diverse pop-upshops. Zo was SoP (System of Poetry) een feit, en nog altijd is ze aan het verzamelen. Goed nieuws: van 4 t/m 7 juli opent weer een tijdelijke SoPshop in pop-upruimte De Merkenwinkel. Gerard Doustraat 76 sop-stories.nl

Nieuwe Spiegelstraat 39 publichouseofart.com

NEWD

CRISP SHEETS

Het idee voor modelabel NEWD ontstond toen oprichters Stevie en Marielle in India een ton-sur-ton-pak lieten maken. Het werd lokaal een hit. Reden genoeg om het idee naar Nederland te halen. Dit mannenlabel werkt voor de eerste collectie samen met kunstenaars Steven van Lummel en Tim Mastik, die de prints ontwierpen. Er zijn momenteel drie pakken te koop, los of tezamen – ze worden zo ontworpen dat ze goed combineerbaar zijn.

We brengen een derde van ons leven onder de dekens door: kan dat beddengoed dus niet wat mooier?! Met dat uitgangspunt ontwierp Lara voor haar label Crisp Sheets fijn beddengoed in zachte tinten – in effen kleuren of met dromerige prints. Daarnaast verkoopt het merk ook posters en ansichtkaarten. O.a. te koop bij Brainy Days, KOKO én online. crispsheets.nl

newdstudios.com

ARCHIVE STORE

EASTPAK

De Archive Store is een verleidelijke shop waar je je te buiten kunt gaan aan spulletjes voor de allerkleinsten. Nu eens geen rompertjes, wel heel veel moois voor in de kinderkamer. Je vindt hier een eclectische mix van designmerken, unieke labels en vintage vondsten, van geboortebordjes en kelims tot knuffels en wollige plaids.

Rugzakkenmerk Eastpak en het Londense textielhuis House of Hackney werken voor de tweede keer samen. Zo kreeg o.a. de klassieke Eastpak-rugzak een ‘Artemisprint’, geïnspireerd op de Garden of Hell-kamer van de voormalige Vogue-hoofdredacteur Diane Vreeland. De Peacock & Dragons-print is iets ondeugender; de draken en pauwen zijn namelijk aan het paren. Naast het iconische Eastpak-model kregen ook de trolley en de tote bag een flitsend jasje.

Eerste Looiersdwarsstraat 11 archive-store.nl

eastpak.com/nl


krant KRANT

juli/augustus 2016 50

Agenda de

BLUES PILLS Bij deze internationale rockband uit Örebro, met een Zweedse zangeres, een bassist en drummer uit Iowa en een gitarist uit Frankrijk, waan je je haast op Woodstock. Met hun lange haren en wijde pijpen laten ze zich inspireren door de helden van toen: Led Zeppelin, Cream, Janis Joplin, en Fleetwood Mac. Met een beetje geluk geven ze een voorproefje op hun nieuwe album Lady in Gold dat 5 augustus verschijnt. Melkweg, 24 juli

t/m

58 59 61 62 63 64 66

49

AGENDA: POP, JAZZ, KLASSIEK, OPERA, THEATER, CABARET, DANS, FESTIVALS ETC. MUSEA & EXPOSITIES COLOFON NOG MEER TIPS VOORUITBLIK DE STAD UIT GROETEN UIT ...


50

krant KRANT

juli/augustus 2016

AGENDA

MUZIEK POP & JAZZ ONE HIT WONDERS De Hitklup duikt in de wereld van de one hit wonders. Eén hele grote hit, waarna de artiest allengs in de vergetelheid raakte. Denk aan Tainted Love, Macarena, Come On Eileen, Don’t Worry Be Happy, Venus, Funkytown, Video Killed the Radio Star en My Sharona. De vaste band van Jan Robijns begeleidt een stoet aan vocalisten. di 12 juli 20:00, Paradiso, € 25,MARCELLA WISBRUN SPEELT Actrice en zangeres Wisbrun vertolkte mooie rollen in toneelstukken en musicals in binnenen buitenland. Ook maakte ze succesvolle solovoorstellingen. Een Braziliaanse verrassing. zo 3 juli 15:00, za 6 aug. 20:00, TOON Amsterdam, € 16,-; zo 3 juli gratis GOING PLACES Carribean Creativity, Outdoor Cinema en Pllek are Going Places. Deze zomer organiseren de drie samen avonden waarin zomerse oorden, op avontuur gaan naar verre landen en tropische werelddelen de hoofdrol spelen. Met een combinatie van film, hapjes en muziek komen vier continenten samen. vr 22 juli, vr 12 aug. 21:00, Pllek, gratis; film € 8,50 DIJKERS & STRIJKERS De acht man sterke rockband De Dijk en het 22-koppige strijkorkest Amsterdam Sinfonietta versmelten tot een groot ensemble: dijkers en strijkers. Naast hits van De Dijk worden ook covers van Jacques Brel en Ramses Shaffy ten gehore gebracht. En luister naar liederen van Tsjaikovski en Schubert, in het Nederlands vertaald door Huub van der Lubbe. vr 1 juli 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 25,- t/m € 59,LINDY SWOP, THE AMSTERDAM LINDY EXCHANGE Hele nacht dansen op swingende jazz classics uit de jaren ‘20, ‘30 en ‘40 van de vorige eeuw. vr 1 juli 21:00, Posthoornkerk, € 27,50 LABORATOIRE ARTISTIQUE SANS LIMITE - HAN BENNINK Drumlegende Han Bennink, die de Boy Edgar Prijs al won voordat deze zo heette, gaat drie dagen lang zijn gang. vr 1, za 2 20:30, zo 3 juli 16:00, Roode Bioscoop, € 18,LOS DE ABAJO Deze Mexiaanse mestizo- en skaband staat bekend om energieke en aanstekelijk liveshows. vr 1 juli 20:00, Q-Factory, € 16,BRIAN JONESTOWN MASSACRE De band is opgericht door singer-songwriter en multiinstumentalist Anton Newcombe en staat bekend om z’n psyshedelische 60’s rock met mixen van shoegaze, folk en blues. za 2 juli 19:30, Melkweg, € 18,MICAELA CHAUQUE & BAND De veelzijdige kunstenaar Micaela Chauque uit Noord-Argentinië maakt deel uit van een nieuwe

generatie muzikanten. Ze wordt beschouwd als de beste quenista in het noorden van Argentinië. za 2 juli 21:00, Casa Munganga, € 15,ROOTS PALMERA Reggae-Caribisch swingende muziek met een korreltje rock zet gegarandeerd een glimlach op je gezicht én laat je dansen. Reggae, zouk, soca en dancehall. za 2 juli 16:45, Vondelpark Openluchttheater, gratis MIDZOMERAVOND TUINCONCERT Patrick Verheij & Friends en Carmen Gomes Inc. spelen in de tuin. Jazz, blues en ballads! za 2 juli 19:00, Huis aan de Amstel, gratis ROBIN NOLAN TRIO Nolan, een van de bekendste en meest bewonderde gypsy jazzgitaristen, wordt door legendes als Willie Nelson en Bill Wyman geprezen om zijn muzikale genialiteit. Samen met zijn trio neemt hij de muziek van o.a. Django Reinhardt, The Beatles en zelfs AC/DC mee naar de 21e eeuw. zo 3 juli 12:30, Vondelpark Openluchttheater, gratis SAM ANDREAE, OTTO WILL EN HET ROGIER SMAL TRIO Saxofonist Sam Andreae en basspeler Otto Willberg spelen samen met drummer Rogier Smal geïmproviseerde muziek. zo 3 juli 20:30, OCCII, € 5,COURTNEY BARNETT Deze Australische indie slackerrock band presenteert z’n debuutalbum. di 5 juli 20:30, Paradiso, € 20,VINTAGE TROUBLE Deze Amerikaanse band staat bekend om krachtige bluesrock en rauwe soul. di 5 juli 19:30, Melkweg, € 17,50 CHRONIXX Een van de meest talentvolle reggae-zangers uit Jamaica. De 23-jarige zanger is met zijn frisse reggaemuziek een genot om naar te luisteren. Zijn album ‘The Dread & Terrible Project’ uit 2014 was een groot succes. wo 6 juli 20:00, Melkweg, € 26,45 t/m € 29,ADRIAN BELEW POWER TRIO Geboren als Robert Steven Belew in 1949 is deze man sinds de jaren ‘70 vooral bekend als een bijzondere gitarist die met menig muzikale grootheid speelde. wo 6 juli 19:30, Q-Factory, € 24,50 POKEY LAFARGE Pokey LaFarge klinkt alsof hij al een jaar of tachtig aan de oever van de Mississippi zit te spelen op zijn banjo. Het is bijna niet te geloven dat de aanstekelijke jazz, ragtime, country blues en western swing wordt voortgebracht door een groep jonge mannen rond Pokey LaFarge. do 7 juli 20:30, Paradiso, € 19,REAL MCKENZIES (CAN) & COPPERSKY Celtic punkband die al jaren de podia onveilig maakt met een vrolijk mix van punkrock en Schotse doeldelzakfolk. do 7 juli 20:00, Q-Factory, € 14,-

SEAN PAUL EN OMI De Jamaicaanse hiphopsensatie Sean Paul en popzanger OMI, bekend van de nummer 1 hit ‘Cheerleader’, geven samen een exclusief optreden. Sean Paul is een zeer gewaardeerde artiest in de dancehall en reggae pop scene en draait nu al meer dan 15 jaar mee. OMI treedt voor het eerst op in Nederland en is verder bekend van o.a. ‘Hula Hoop’ en ‘Fireworks’. za 9 juli 19:00, Heineken Music Hall, € 49,- t/m € 89,HOFJES- EN PLEINCONCERT RON MESLAND & HELLA HOLLAND Een terugblik op 25 jaar hoogtepunten: Hella zingt werk van Ron, daarna doet hij dat zelf. Met vertalingen van Abba tot Piaf, Verdi en Cole Porter en eigen werk. Mmv zanger/acteur Arjen Arnoldussen, gitarist Steef Vellinga en Peter van Os op trombone en accordeon. zo 10 juli 15:00, Concordiahof, Westerstraat 221, gratis CENTURIES & WRONG De twee bands uit Florida toeren gezamenlijk door Europa voor een paar sets punk en noise rock. di 12 juli 20:30, OCCII advertentie

HIER HAD UW ADVERTENTIE KUNNEN STAAN Bel 020 - 702 61 80 of mail naar partner@iamsterdam.com HOPSIN & DUSTY & SHAWN BASTARD Hopsin is een van de grootste Amerikaanse hiphoptalenten van dit moment. Je kunt de rapper met de opvallende witte ogen en zijn agressieve maar toch gevoelige raps in het rijtje Kendrick Lamar, Tyler the Creator, en Schoolboy Q zetten. di 12 juli 20:00, Q-Factory, € 22,MDOU MOCTAR Mdou Moctar mengt NoordAfrikaanse woestijnblues met moderne klanken als elektronische drums en auto-tuning. Hij zingt in zijn moedertaal Tamasheq en is lid van de nomadische Toeareg-stam. Ihkv Ticket to the Tropics Festival. wo 13 juli 23:30, Paradiso, € 10,CHÚPAME EL DEDO Chúpame El Dedo (‘Zuig mijn vinger’) uit Bogota, Colombia, zorgt voor een bijzonder huwelijk tussen death metal, grind core en het tropische salsa, cumbia en reggaeton. Headbangen op mojito’s! wo 13 juli 20:30, OCCII TINARIWEN Tinariwen komt uit de Sahara tevoorschijn met een magische

wervelwind van Malinese blues en rock. Met traditionele Afrikaanse en elektrische Westerse instrumenten speelt de band hypnotiserende muziek, alsof Keith Richards, Santana en John Lee Hooker samen met leden van Primal Scream en The Grateful Dead in de woestijn zijn gestrand. wo 13 juli 20:30, Paradiso, € 20,U-ROY & STUR GAV SOUND Sinds 1978 treedt hij op met zijn eigen soundsystem Stur Gav, genoemd naar zijn zonen. De 73-jarige Jamaicaan is van grote invloed geweest op het ontstaan van hiphop. wo 13 juli 20:00, Q-Factory, € 22,50 ARTHUR WAGENAAR EN LABLAND - STADS/EINDER Componist Arthur Wagenaar verliet de grote stad, op zoek naar geluk in de polder. In de compositie voor piano ‘Stads/ Einder’ plaatst hij metropool en platteland tegenover elkaar. Een muziekvoorstelling met animatiebeelden. vr 15, za 16 20:00, zo 17 juli 16:00, Oostblok - Sajetplein, € 13,TRIO FADEL, LATIF & SOU Pianist Elizabeth Fadel, percussionist Simone Sou en gitarist Nelson Latif presenteren een breed repertoire aan Braziliaanse muziek. Met muziek in de hybride stijl van choro tot hedendaagse Braziliaanse jazz. vr 15 juli 21:00, Casa Munganga SUMMERNIGHTS AT THE MOVIES 1 Dirigent Ernst van Tiel en het Orkest van het Oosten nemen je mee op wereldreis in soundtracks. Van ‘Out of Africa’ tot het oude Rome van ‘Gladiator’. Luister naar Trilogy, dat zijn drie violisten, met hun ‘Pulp Fiction’bewerkingen en werken van Bizet en Brahms. vr 15 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 43,CHORA GENÉSIO QUARTET Het Chora Genésio Quartet presenteert haar nieuwe album ‘Modern Antiques’. za 16 juli 21:00, Casa Munganga BRIAN SETZER’S ROCKABILLY RIOT Gitarist/zanger en Grammy Award winnaar Brian Setzer met zijn Rockabilly Riot! show. De entertainer is vandaag de dag ‘s werelds grootste rock-‘n-roll-ster. In de jaren ’80 bracht hij met zijn band Stray Cats wereldhits als ‘Rock this town’ en ‘Stray Cat strut’ uit. Na de Stray Cats richtte Setzer zijn eigen rock ‘n roll band op. Met groot succes. za 16 juli 20:00, Heineken Music Hall, € 45,JAZZ IN WELLING Combo met als vaste spelers: Theo Loevendie, Maarten van der Grinten, Mark Haanstra, Joost Lijbaart en Gideon Tazelaar. Met wisselende gasten. zo 17 juli 16:30, Café Welling, gratis BAD RELIGION De band maakt al meer dan 35 jaar goede platen en staat

bekend om krachtige en politiek bewuste punkrock. In 2013 verscheen het 16e studioalbum. wo 20 juli 19:30, Melkweg, € 25,KITTY, DAISY EN LEWIS Opzwepende mix van swing, blues, country, bluegrass en rock ‘n’ roll. Kitty, Daisy en Lewis, twee zussen en een broer, zijn opgegroeid met Amerikaanse rootsmuziek en dat is duidelijk te horen in hun vrolijke nummers. Het Engelse trio neemt je mee terug naar de jaren ‘20 tot ‘50. do 21 juli 19:30, Melkweg, € 21,50 LAGWAGON Deze punkrockers gaan al meer dan 20 jaar mee en staan bekend om hun muzikale, gekke liveshows. De muziek kun je omschrijven als typische jaren ‘90 skatepunk met een flinke dosis humor. De band treedt regelmatig op in clubs en op festivals over heel de wereld. vr 22 juli 19:30, Melkweg, € 20,GEORGE CLINTON & PARLIAMENT FUNKADELIC Legendarische P-funk. George Clinton wordt wel gezien als uitvinder van de funk. vr 22 juli 20:30, Paradiso, € 35,TOO MANY ZOOZ E.A. Maak kennis met een Amerikaanse band die met slechts een trompet, een trombone en een drumstel aanstekelijke ‘Brasshouse’ maakt waarop je niet stil kunt blijven staan. za 23 juli 19:30, Sugarfactory, € 12,50 KAMERMUZIEK Kamermuziek is niet genoemd naar het genre maar naar de plaats waar het wordt uitgevoerd. Na een boot, een kerk, en meerdere, jawel, kamers gaan Tamino, Fro en Sanne Rambags, een stel alternatieve singersongwriters, nu de tuin in. za 23 juli 16:00, Tolhuistuin, € 10,- t/m € 15,INNER CIRCLE Deze reggae-groep is vooral bekend van de hits ‘Sweat (a la la la la long)’ en ‘Bad Boys’. De Jamaicaanse band gaat al mee sinds de jaren ‘70 en bracht meerdere succesvolle albums uit. ma 25 juli 19:30, Melkweg, € 22,50 SUSSEX STEEL BAND Twintig tieners uit Sussex, in de leeftijd van 14-19, spelen op swingende steeldrums. ‘s Middags een zomers buitenconcert, en ‘s avonds binnen. wo 27 juli 16:00 en 20:00, Het Badhuistheater MARK LANEGAN Met zijn donkere stem en unieke sound zet Lanegan intense shows neer. Zijn muziek is een mix van akoestische blues en experimentele, elektronische rock. Hij bracht als frontman van The Screaming Trees enkele soloplaten uit. Hij heeft 9 studioalbums op zak en hij werkte samen met Kurt Cobain en Josh Homme & Melissa Auf der Maur. vr 29 juli 19:30, Melkweg, € 22,50 MARK WILKINSON Wilkinson is een van de meest


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

juli/augustus 2016

51

MUZIEK

IX IX is een componist, producer, gitarist, poëet, arrangeur, zanger, drummer, duimpianist en zo veel meer. Zijn solo project ‘IX’ bundelt alle IX sterktes. za 6 aug. 15:30, Vondelpark Openluchttheater, gratis HOFJES- EN PLEINCONCERT ZEEDIJKKOOR Ruim 20 jaar geleden is het begonnen in Café Verhoeff op de Zeedijk. Stamgasten staken de koppen bij elkaar en het koor was geboren. Veel liedjes zijn afkomstig uit de kleinkunstwereld, de teksten zijn o.a. van Huub van der Lubbe, Lennaert Nijgh, Willem Wilmink en Drs P. zo 7 aug. 15:00, speeltuinboot Westerdok t.o. nr. 606, gratis TENTEMPIES Met het Chileense bloed in de aderen zet TenTemPiés je tegelijk aan het denken en aan het dansen. Een eigenzinnige mix van Latin rock, ska en reggae met een Amsterdamse twist: Damsko Mestizo! zo 7 aug. 16:30, Vondelpark Openluchttheater, gratis THE DUBBEEZ Deze jonge Amsterdamse dubreggaeformatie bewijst dat goede reggae tijdloos is. Het septet weet klassieke rootsreggae en dubreggae een overtuigende reboot naar het jaar 2016 te geven. zo 7 aug. 15:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis GEMMA RAY Deze zeer productieve en veelzijdige muzikante flirt met de genres pop-noir, blues, folk, sixties pop en cinematografische rock ‘n roll. De Britse Gemma Ray woont tegenwoordig in Berlijn, waar ze werkte aan aan haar zevende album ‘The Exodus Suite’ dat in mei uitkwam. ma 8 aug. 20:00, Paradiso, € 8,FIDLAR Fuck It Dog, Life Is A Risk. Daar staat de afkorting FIDLAR voor en is direct het levensmotto van dit viertal losgeslagen garagepunkrockers uit Los Angeles. Hun optredens kun je het beste omschrijven als complete moshpit-chaos en meeschreeuwen met alle hits die op de twee albums ‘FIDLAR’ en ‘Too’ te vinden zijn. Korte, felle nummers over drank, drugs en jezelf vooral niet te serieus nemen. di 9 aug. 20:30, Paradiso, € 16,PARADE OF LIGHTS Een succesvolle carrière ligt in het verschiet voor deze synthpopband uit Los Angeles. Ze hebben de gouden formule

TARRUS RILEY De Jamaicaans/Amerikaanse reggaezanger Tarrus Riley produceert reggaemuziek met een moderne twist. In zijn nummers brengt hij belangrijke onderwerpen, zoals mensenrechten en sociale problemen, aan de orde. Riley begon als dancehall dj waar hij onder andere samenwerkte met Busta Rhymes. Als solo-artiest brak hij door met zijn album ‘Parables’. wo 10 aug. 19:30, Melkweg, € 25,TANIA MARIA Als je het over bepalende artiesten in de Braziliaanse muziek hebt, dan kun je niet om bossanova/samba-legende Tania Maria heen. wo 10 aug. 21:30, North Sea Jazz Club, € 40,- t/m € 44,TICKET TO THE TROPICS Dansmuziek uit alle werelddelen, van samba tot cumbia en van kaseko tot kuduro. Live Koffie, Dandana en dj KC The Funkaholic. Oude toffe platen worden afgestoft en nieuwe pareltjes duiken op. zo 14 aug. 15:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis POINTER SISTERS ’Jump (For my love)’, ‘Fire’ en ‘I’m so excited’. Wie kent de klassiekers van The Pointer Sisters niet? De dames Pointer hebben er inmiddels een veertig jaar durende carrière op zitten en zijn een dagje ouder geworden. Daarom is de nieuwe generatie Pointer aangetreden en die neemt de honneurs uitstekend waar. zo 14 aug. 20:30, Paradiso, € 37,50 JULIA HOLTER Holter bouwt haar muziek op met elektronische en akoestische instrumenten en haar hypnotiserende stem. Haar vierde album is haar meest intieme tot nu toe en werd internationaal juichend ontvangen. Het is geschreven vanuit het hart: warm, donker en ongepolijst en onderzoekt liefde, vertrouwen en macht in menselijke relaties. di 16 aug. 20:30, Tolhuistuin, € 20,O RAPPA Band uit Rio de Janeiro met een swingende mix van reggae, hiphop, funk, rock en samba. Ze zijn inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste acts in Brazilië. Met hun muziek proberen ze aandacht te krijgen voor de problemen in hun land, zoals de vooroordelen ten aanzien van mensen uit achterstandswijken en het toenemende geweld. wo 17 aug. 19:30, Melkweg, € 25,SUMMERNIGHTS AT THE MOVIES 2 Zonder scherm meer dan tien films horen! Dirigent Matthew Rowe leidt het Noord Nederlands Orkest door de mooiste composities van o.a. John Wil-

Top 3 Pop

door Kim van der Meulen

KEVIN GATES Hij bracht al tien jaar mixtapes uit, maar dit jaar brak Kevin Gates echt door: zijn debuutalbum Islah, met bijdragen van onder anderen Jamie Foxx, deed het in de Amerikaanse albumhitlijst bijna net zo goed als het album van Rihanna. De rapper uit Louisiana heeft een duistere gangstarapsound, maar zijn teksten zijn even macho als kwetsbaar – hij rapt net zo makkelijk over drugsdealen als over bindingsangst. Bitterzoet, 12 juli

THE COMMON LINNETS Twee jaar na het Songfestival-avontuur denderen The Common Linnets nog altijd even energiek als frontvrouw Ilse DeLange langs bluesfestivals en theaters in heel Europa (zij het zonder Waylon). Maar nergens klinken de knap geschreven americanapop-, country- en Fleetwood Mac-achtige liedjes mooier dan in de open lucht. Alleen het kampvuur moet je er zelf bij denken. Bostheater 15 juli liams, Ennio Morricone en Rogier van Otterloo. Eric Corton presenteert. vr 19 aug. 20:00, Het Concertgebouw, € 20,- t/m € 36,-

MARK LANEGAN BAND Grunge, rock en blues; solo, met eigen band of in andermans band: het enige wat in Mark Lanegans lange muzikale carrière hetzelfde is gebleven, is zijn rokerige, donkere stem. Daar draait het voor de rocker, die zelf zijn nummers schrijft, dan ook om. ‘Performen betekent voor mij: komen opdraven en zingen, niet dansen en geintjes uithalen met het publiek,’ zei hij op muziekwebsite Diffuser. Melkweg, 29 juli gelaagde lyrics zorgen voor een album vol hoogstaande hiphop. zo 21 aug. 19:30, Melkweg, € 18,50

SUMMER DANCE FOREVER ROLLER SKATE JAM Een hommage aan de originele NY block parties, dus bind je rollerskates onder en dans mee op de heerlijke disco- en houseplaten van dj KC the Funkaholic. za 20 aug. 15:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis

DAMIAN ‘JR. GONG’ MARLEY De jongste en meest succesvolle zoon van Bob Marley is na vier jaar terug in Amsterdam. De reggaeter heeft enkele Grammy’s op zijn naam staan en werkte met o.a. Nas, Mick Jagger, Joss Stone, Bruno Mars en Skrillex. di 23 aug. 20:30, Paradiso, € 42,50

JAZZ IN WELLING Combo met als vaste spelers: Theo Loevendie, Maarten van der Grinten, Mark Haanstra, Joost Lijbaart en Gideon Tazelaar. Mmv Benjamin Herman. zo 21 augustus 16:30, Café Welling, gratis

HOODIE ALLEN Hoodie Allen is met zijn frisse mix van pop, hiphop en r&b een genot om naar te luisteren en te kijken. In zijn thuisland treedt hij al op in uitverkochte zalen en nu is hij klaar voor Europa! wo 24 aug. 19:30, Melkweg, € 18,-

LOGIC De Amerikaanse rapper Logic is hard op weg om de hiphopwereld te veroveren. Na zijn succesvolle debuutalbum komt nu zijn opvolger ‘The Incredible True Story’ uit. De knallende beats en

jeugd zelf aan zijn debuutalbum ‘Lace Up’ te werken. En met succes. Op het SXSW-festival wordt hij ontdekt door Sean ‘P. Diddy’ Combs die hem bij zijn Bad Boy Records-label tekent. Zijn tweede album is inmiddels een feit. wo 24 aug. 19:30, Melkweg, € 22,HOFJES- EN PLEINCONCERT THE PHEASANT PLUCKERS Voor de Pluckers is verscheidenheid het sleutelwoord. Ze schakelen tussen stijlen en geluiden in een mix van muziek, vaudeville en comedy. Je hoort Ellington, Sinatra, Spike Jones en Sjostakovitsj allemaal binnen vijf minuten! zo 28 aug. 15:00, Platanenhof, Lauriergracht 101, gratis KEVIN MORBY Naast zijn twee bands The Babies en Woods heeft Kevin Morby ook nog een soloproject waarmee hij prachtige muziek uitbrengt. De subtiele invloed van Lou Reed, Bob Dylan en Neil Young schemert door op zijn albums ‘Harlem River’ en ‘Still Life’. ma 29 aug. 20:00, Tolhuistuin, € 15,LOCATIES

STEVE GULLICK

DEKMANTEL OPENINGSCONCERT Voorproefje van het Dekmantel Festival, een driedaags festival in het Amsterdamse Bos (4 t/m 7 aug.). Met Azymuth, Tony Allen en Matias Aguayo & The Desdemonas. do 4 aug. 19:00, Tolhuistuin, € 15,-

gevonden voor het schrijven van meezingers en het vorig jaar verschenen debuutalbum staat daar dan ook vol mee. In de stijl van CHVRCHES presenteren ze bombastische en catchy muziek. wo 10 aug. 21:00, Bitterzoet, € 10,-

JIMMY FONTAINE

fascinerende akoestische artiesten die Australië recent ‘leverde’. Hij maakt tijdloze, bijna nostalgische muziek vol weelderige arrangementen. za 30 juli 20:00, Paradiso, € 14,-

MACHINE GUN KELLY Machine Gun Kelly combineert zijn rauwe beats met een heerlijke flow die je een keer live moet meemaken. De Amerikaanse rapper besluit na een moeilijke

Het Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24 www.badhuistheater.nl Bitterzoet Spuistraat 2, tel. 421 23 18 www.bitterzoet.com Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Casa Munganga Schinkelhavenstraat 27, tel. 675 98 37, www.munganga.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl Heineken Music Hall ArenA Boulevard 590, Zuidoost www.heineken-music-hall.nl Huis aan de Amstel Korte Ouderkerkerdijk 45, tel. 354 75 20, thuisaandeamstel.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl North Sea Jazz Club Pazzanistraat 1, tel. 722 09 80 www.northseajazzclub.com OCCII Amstelveenseweg 134, tel. 671 77 78, www.occii.org Oostblok Sajetplein 39 en Tweede van Swindenstraat 26, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Pllek Tt. Neveritaweg 59, tel. 290 00 20, www.pllek.nl Posthoornkerk Haarlemmerstraat 124, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Q-Factory Atlantisplein 1, tel. 760 67 80 www.q-factory-amsterdam.nl Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, Tuin-Tolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl TOON Amsterdam Jan Evertsenstraat 4-8 www.toon-amsterdam.nl


52

krant KRANT

juli/augustus 2016

AGENDA

MUZIEK Vondelpark Openluchttheater Vondelpark, tel. 673 14 99 www.openluchttheater.nl Café Welling J.W. Brouwersstraat 32, tel. 662 01 55 www.cafewelling.nl

Top 3 Clubs

door Christiaan de Wit

FAVELA Brengt de muziek en de warmte van Brazilië naar Amsterdam. vr 22 juli, Club Air

CLUBS

22FEST AFTERPARTY De beste en bekendste Europese dj’s komen samen. za 23 juli 23:00-4:00, Canvas

DE NACHTDIVISIE Heerlijke muziek, lieve mensen en veel wodka. Dit alles en meer tijdens De Nachtdivisie. vr 1 juli 23:00-5:00, Chicago Social Club PITCH FESTIVAL – DAG TWEE Verreweg de beste dag van dit festival met sample-koning dj Shadow (foto) uit San Francisco, muzikale kameleon Aardvarck, de Zweedse technolegende The Field, Amsterdams grootste Detroit techno- en electrogeheim Robert Bergman en de twee grootste mc’s uit de huidige Londense grime scene: Skepta en Stormzy. Plus live muziek met Jungle By Night en soulsensatie Anderson.Paak als belangrijkste namen. Westergasfabriek, 2 juli

MANIFESTIVAL Een oase in de wildernis, een idyllisch oord tussen de zware industrie. Een unieke plek dat behouden moet blijven voor toekomstige generaties. Geschikt voor iedereen van 18 tot 88 jaar. za 2 juli 12:00-23:00, Ruigoord, € 25,- t/m € 29,50 STIMMING Onlangs lanceerde de Duitse muzikant Stimming zijn vierde album ‘Alpe Lusia’ op Diynamic Music. Het album is vernoemd naar een afgelegen kleine berghut in Noord Italië waar hij zichzelf volledig had afgezonderd van de bewoonde wereld om een maand lang aan zijn LP te werken. Hoor nu een volledige live-set. za 2 juli 24:00-5:00, Sugarfactory, € 12,50 t/m € 15,BE XCLUSIVE Kleed je op je best en bezoek deze clubavond vol champagne, vodka shots en superstar dj’s. Mis het niet. za 2 juli, za 6 aug. 23:00, ABE Club & lounge, € 15,MUSIC BOX Music Box staat voor een muzikale reis, van r&b en hiphop in the 90’s naar afrohouse en eclectic beats. za 2 juli 23:00, Club Air CLOSER Get ready voor een diepe, donkere en intieme clubnacht. De beste manier om de tweede helft van je week te beginnen. Come Closer... en je zult zien. Met Christine Darc & gasten. wo 6 juli 23:00, Club NL IGNITION Dance party met acts en artiesten in meerdere area’s. Spannende line-up o.a. Monsters, Shiverz dabutcher, SubFiltronik Dubstep, ObeyDubz. vr 8 juli 23:00, Panama, € 15,UNWISE Unwise strijkt neer met Full Crate, Emanuelle Vos, De Cultuur en Beau Garçon Soundsystem. vr 8 juli 23:00-5:00, Chicago Social Club DISCO TRAIN Terug naar de jaren ’70, ’80 en ’90 met herkenbare discohits uit

MUSIC IS MY SANCTUARY Speciale gast is dj Gayance uit het Canadese Montreal. Haar focus achter de draaitafels ligt meestal op obscure Franstalige grooves, caribische calypso en meer abstracte funky beats. Zo tropisch hoor je ze niet vaak op een Amsterdamse dansvloer en we tippen deze avond dan ook met alle plezier. Een dikke bonus is dat je vanaf de zevende verdieping van het Volkshotel de hele stad kunt zien liggen vanaf de dansvloer. Canvas, 15 juli

de tijd van Top-Pop, Soul Show, Countdown, MTV. Ga mee terug in de tijd. za 9 juli, 13 aug. 21:00, Panama, € 10,WELCOME TO HIGHSCHOOL Vlak voor het eind van het schooljaar, dè afscheidsdisco voor alle groep 8-ers! za 9 juli 20:00, P60, € 5,- t/m € 7,50 GAIA’S PLATFORM Dance/trance feest georganiseerd door collectief Gaia’s Platform. vr 15 juli 21:00, Het Badhuistheater LEGENDS: REAL EL CANARIO Dansen op soul, funk, disco, hiphop and r&b met als gast ‘the eclectic beast’ Real El Canario. Met de zeldzame optredens en de originele videoclips op de videoschermen. Je hoort niet alleen muziek, maar ziet ook de bijbehorende videoclip. vr 15 juli 23:30, Paradiso, € 13,50

SUBLIME Dj’s G.A.B.Y., Roselie & Mike Whyte draaien deephouse en deeptech. Bereid je dus voor op een avond lang op de dansvloer! za 23 juli 23:00-4:00, Club NL, gratis; na 24.00 uur € 5,KETCHUP Ga los op een heerlijke mix van eclectic, hiphop, r&b en tunes. Een beter begin van het weekend bestaat niet! vr 29 juli 23:00, Club Air BAM BOE Bam Boe pakt groots uit met headliner Dan Shake & Philou Louzolo. Dan Shake is bekend van het label van Moodymann ‘Mahogani Music’. De dj draait regelmatig in de Europese clubs en staat bekend om zijn toffe producties en persoonlijke interactie met het publiek. za 30 juli 24:00-5:00, Sugarfactory, € 10,- t/m € 12,50

COLIN LANE

DIFFERENT MORALS SUMMER KICK OFF Eén van de beste feestjes in Amsterdam met een geweldige line-up! Verwacht energieke, big band swing en sexy techhouse tunes. Beleef Ibiza in de hoofdstad. Deze editie ligt het accent op funk en extreme sexy deephouse. vr 1 juli 23:00, Club NL

Dance party met diverse acts en artiesten. vr 22 juli, vr 19 aug. 23:00, Panama, € 8,- t/m € 12,-

DE ZOMERNACHT Spontaniteit is toch echt één van de leukste dingen in het leven, daar is iedereen het over eens. En daarom introduceert De School het concept De Zomernacht waarbij line-ups maximaal een week en soms pas een uur voor aanvang van de avond via Snapchat (@DeSchool) bekend worden gemaakt. Wie al eens in de nieuwe club van de mensen achter Trouw is geweest weet dat er sowieso avontuur in dit programma gaat zitten! De School, elke vr en za

DE SPEELTUIN Swingen op eclectische sounds van urban naar Afro, van Latin naar Top40 en van (house)classics naar pop. Dj’s staan garant voor hun eigen bijzondere ‘look en feel’. En elke editie heeft een aangepast decor. vr 15 juli, vr 5 aug. 23:00, Panama, € 10,A DAY AT THE PARK A NIGHT AT NL Afterparty van A Day at the Park in het Amsterdamse Bos waar alle resident dj’s aanwezig zijn. Het logische vervolg! za 16 juli 23:00, Club NL, € 5,PROJECT SUGAR Muziek van Amsterdamse dj talenten. Verwacht deephouse en knallende techno beats. Met Flashmob, dj Wild, Thara Bergen en Cesan Buçekin voor een dampende live-set. za 16 juli 24:00-5:00, Sugarfactory UNLIT Techno, minimal en techhouse.

10 JAAR DANSERETTE THE X YEARS CELEBRATION De grootste Danserette ooit. Tijdens EuroPride en samen met 5 jaar Milkshake. Een spetterende celebration party met alleen maar hits: van club tot classic tot club tot classic tot club ... za 30 juli 23:00-5:00, Paradiso, € 12,50 t/m € 22,50 LA TROYA WHITE PARTY De beroemde gay houseparty van Ibiza komt naar Amsterdam voor de EuroPride. Met dj’s HanSom, Lady Deep, Benjamin, Vicente Ferrer, D.O.N.S. Hosted by Baby Marcello (La Troya, Ibiza). Dress code: wit. Voor de beste White Party outfit is een reis te winnen naar Ibiza inclusief toegang La Troya. Thema: demon versus angel. vr 5 aug. 23:00, Tolhuistuin, € 20,- t/m € 25,DONKER - JORDAN PEAK Jordan Peak is één van de interessantste en meest veelzijdige acts uit de Britse dancescene in jaren. Zijn stijl vloeit van house naar techno. Zijn specialiteit is het combineren van old school sounds met frisse, nieuwe geluiden. Hij draait een volledige dj-set. za 6 aug. 24:00-5:00, Sugarfactory, € 10,- t/m € 12,50 PRIDE AFTERPARTY Dans tot in de kleine uurtjes na de LGBTQ Pride. za 6 aug. 23:00-4:00, Canvas BEAR-NECESSITY De dj’s van Bear-Necessity blazen het dak eraf. za 6 aug., Club Air, € 10,LETTERHEADS AFTERPARTY Dans tot in de kleine uurtjes na de Letterheads get together. za 27 aug. 23:00-4:00, Canvas

LOCATIES ABE Club Amstelstraat 30, tel. 845 78 72 www.clubabe.nl Het Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24 www.badhuistheater.nl Canvas Wibautstraat 150, tel. 261 21 10 www.volkshotel.nl Chicago Social Club Leidseplein 12, tel. 760 11 71 www.chicagosocialclub.nl Club Air Amstelstraat 16, tel. 820 06 70 www.air.nl Club NL N.Z. Voorburgwal 169, tel. 622 75 10, www.clubnl.nl P60 Stadsplein 100 A, Amstelveen, tel. 345 34 45, www.p60.nl Panama Oostelijke Handelskade 4, tel. 311 86 86, www.panama.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Ruigoord Ruigoord 76, tel. 497 57 02 www.ruigoord.nl De School Doctor Jan van Breemenstraat 1, tel. 737 31 97 www.deschoolamsterdam.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4 www.westergasfabriek.nl

KLASSIEK & OPERA DE NATIONALE OPERA PIQUE DAME In Tsjaikovski’s opera ‘Pique dame’ staat het obsessieve verlangen om rijkdom te vergaren door middel van gokken centraal. Stefan Herheim regisseert en Mariss Jansons leidt het Koninklijk Concertgebouworkest. vr 24, ma 27, do 30 juni 19:30, zo 3 juli 13:30, Nationale Opera & Ballet, € 18,- t/m € 165,DE NATIONALE OPERA JUBILEUMCONCERT Het 50-jarig jubileum wordt afgesloten met twee concerten van sopraan Eva-Maria Westbroek. Zij kruipt in de huid van twee heldinnen: Cleopatra en Salome. Mmv Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Marc Albrecht. Pierre Audi zorgt voor de miseen-espace. wo 29 juni, vr 1 juli 20:00, Nationale Opera & Ballet, € 16,- t/m € 122,VASQUES-DIAS ENCANTANTE De Portugese componist en pianist speelt zijn stuk ‘Encantante’. Verder nog bewerkingen van het traditionele Alentejo Liederenboek en originele stukken voor solo piano van de cyclus ‘Vuur van de grond: geweven door herinneringen en gevoelens’, die de auteur schreef over zijn jeugd in Minho, waar hij is geboren. za 2 juli 20:15, De Engelse Kerk, € 17,SUMMERNIGHT AT THE OPERA Het Radio Filharmonisch Orkest begeleidt een operagala zonder


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

juli/augustus 2016

53

MUZIEK

CHICAGO MASTER SINGERS Het koor zingt werken van Ola Gjeilo, Stephen Paulus, Schubert, Richard Rodney Bennett, Liszt en Barber. ma 4 juli 20:15, Westerkerk, gratis JONG TALENT De Finse klarinettiste Maija Anttila presenteert een rustig programma, samengesteld uit solo’s, van componisten uit alle hoeken van de wereld. In de muziek van o.a. Giacinto Scelsi en Tôn-Thãt Tiet ervaar je frisse klanken uit verre landen en culturen; een mix van oost en west. na de pauze cellisten Ángela Escauriaza en Francisco Fernandez met een Italiaans programma. di 5 juli 2016 20:00, Oosterkerk OPERA ZUID - LA BOHÈME Opera Zuid keert met ‘La bohème’, een van haar meest gelauwerde producties, terug op het podium. Dit romantische werk van Giacomo Puccini vertelt het verhaal van bohémiens. Parijse artistiekelingen met een avontuurlijk maar armoedig leven. di 5 juli 19:30, Het Concertgebouw, € 22,50 t/m € 43,JEAN-FRÉDÉRIC NEUBURGER RACHMANINOV, ELGAR Neuburger soleert in Rachmaninovs briljante en ontroerende meesterwerk Pianoconcert nr. 2 in c op. 18. Daarnaast dirigeert François-Xavier Roth het Gürzenich-Orchester Köln door een van Elgars meest geliefde werken: de Enigma-variaties. Ook Beethovens Ouverture ‘Leonore’ staat op het programma. wo 6 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 43,GAUTIER CAPUÇON DVORÁK De Franse cellist Capuçon speelt Dvoráks Celloconcert. Met het Nationaal Orkest van België, dat dit jaar zijn 70e verjaardag viert. Ook worden Moesorgski’s ‘Schilderijen van een tentoonstelling’ en ‘1914’ van Say uitgevoerd. Andrey Boreyko dirigeert. vr 8 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 43,JAN WILLEM DE VRIEND LEIDT MOZARTS REQUIEM Aan Mozarts ‘Requiem’ is voor altijd de componist zijn eigen vroege dood verbonden. Naast het ‘Requiem’ wordt ook Mozarts ‘Adagio’ en ‘Fuga’ en Beethovens ‘Eerste symfonie’ uitgevoerd. Dirigent Jan Willem de Vriend leidt het Toonkunstkoor Amsterdam en het Orkest van het Oosten.

Top 3 Klassiek

door Guido van Oorschot

INTERNATIONAAL ZOMERORGELCONCERT Een internationale organist bespeelt het bijzondere Smits-orgel. Het orgel is een monument in een monument. zo 10 juli t/m zo 28 aug. elke zo 16:00, De Duif, vrijwillige bijdrage AMSTERDAM ORGAN SUMMER Orgelconcerten. Kaarten aan de deur of reserveren via info@ muziekindenicolaas.nl. wo 13 juli t/m wo 31 aug. elke wo 20:15, St. Nicolaasbasiliek, € 7,50 t/m € 11,LIZA FERSCHTMAN - BRUCH De Nederlandse violiste Liza Ferschtman (1979) geldt wereldwijd als een van de belangrijkste violisten van haar generatie. Luister naar haar interpretatie van Max Bruchs Eerste vioolconcert. De Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen-deFilharmonie voert daarnaast Dvoráks Zevende symfonie uit. Olv de Nederlandse dirigent Antony Hermus. do 14 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 43,HOLLAND - NATUUR IN DE DELTA Deze film, geregisseerd door Mark Verkerk, is een ode aan de Nederlandse rivieren en kustgebied. De muziek van componist Bob Zimmerman wordt live gespeeld door het Metropole Orkest olv Jan Stule mmv mezzosopraan Tania Kross en accordeonist Tuur Florizoone. za 16 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 43,VERRE STREKEN, EEN DIASPORA VAN KLANK Het Nederlands Strijkersgilde brengt iedere zomer een modern programma met muziek uit de 20e en 21e eeuw. Dit jaar is het thema reizen door verschillende werelddelen - en daarmee muziekstijlen. za 16 juli 20:15, Amstelkerk, € 11,- t/m € 15,DENIS KOZHUKHIN - MOZART De Russische pianist Kozhukhin weet met een groot muzikaal begrip details tevoorschijn te toveren. Luister naar zijn interpretatie van Mozart 15e Pianoconcert. Het Münchener Kammerorchester olv Daniel Giglberger speelt werken van Puccini, Schubert en Elgar. zo 17 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 43,VALERY GERGIEV & NATIONAL YOUTH ORCHESTRA OF THE UNITED STATES OF AMERICA De Russische dirigent Gergiev leidt het Amerikaanse jeugdorkest (musici van 14 t/m 17 jaar) in een vooral Russisch programma. Naast werken van Debussy en Prokofiev, soleert pianist Denis Matsuev in Rachmaninov’s 3e Pianoconcert. do 21 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 43,ZOMERSE SERENADES VAN MOZART EN DVORÁK Het genre serenade ontstond als muzikale begeleiding van een

FUSE De zes muzikanten van Fuse hebben zich in de kijker gespeeld via het tv-programma Podium Witteman. Hun bezetting is onalledaags: een strijkkwartet plus slagwerk en contrabas. Fuse speelt niet alleen klassieke muziek, maar ook jazz, pop en improvisatie. Voor het Vondelpark Openluchttheater doen de musici een greep in hun brede repertoire, van Zappa tot Brubeck en van Coltrane tot Sjostakovitsj. Vondelpark Openluchttheater, 24 juli

TRAVIATA REMIXED Bij regisseur Lotte de Beer maakt Verdi’s opera La traviata een doorstart naar onze tijd. De Beer smeedt de onfortuinlijke Violetta om tot een vrouw die zich heeft opgewerkt uit de goot van de seksindustrie. De Duitse componist Moritz Eggert voorziet Verdi’s muziek van een dj en elektronica. De rauwe omgeving van de Westergasfabriek vormt de kroon op deze opmerkelijke transformatie. Westergasfabriek 13 t/m 18 augustus heerlijke (zomer)avond. Zo’n (zomer)avond beleef je met het jubilerende Wratislavia Chamber Orchestra. Klarinettist Paul Meyer is te gast. Op het programma: twee serenades en Mozarts delicate Klarinetconcert. vr 22 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 20,- t/m € 36,CANTO OSTINATO Van ‘Canto ostinato’, het beroemde werk van de Nederlandse componist Simeon ten Holt (1923-2012), zijn honderden uitvoeringen en variaties gemaakt. Deze keer hoor je de uitvoering door pianist Ivo Janssen met het Mallet Collective Amsterdam, bestaande uit vier slagwerkers. za 23 juli 20:00, Het Concertgebouw, 20,- t/m € 36,ANDRÉ RIEU OP VRIJTHOF Andre Rieu, de ‘Koning van de Wals’ speelt met het Johan Strauss Orkest op het romantische plein in Maastricht. za 23 20:00, Pathé Tuschinski; za 23 20:00, zo 24 juli 16:00, Pathé Arena, € 14,-

ANNE DOKTER

ELEONORE PAMEIJER & MARIANNE BOER Eleonore Pameijer (fluit) en Marianne Boer (piano) brengen een programma met Amsterdamse componisten uit heden en verleden: Mischa Hillesum, Fania Chapiro, Leo Smit en Lionel Ziblat. zo 3 juli 11:00, Stadsarchief Amsterdam, € 10,-

Onder de solisten mezzosopraan Barbara Kozelj. za 9 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 43,-

RONALD KNAPP

weerga. Beroemde korenwerken en aria’s gebracht door het Groot Omroepkoor en de Amerikaanse sopraan Angel Blue. Beleef deze bijzondere zomeravond met de mooiste opera-aria’s van o.a. Puccini, Verdi en Bizet. za 2 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 43,-

DANIELE GATTI Eindelijk is het zover: Daniele Gatti beklimt de bok als de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. De Italiaanse opvolger van Mariss Jansons begint in Franse en Duitse sferen. Met de topsoliste Sol Gabetta haalt hij maximale zeggingskracht uit de celloconcerten van Camille Saint-Saëns en Robert Schumann. Waarna alle hens aan dek komt voor Anton Bruckners magistrale Vierde symfonie. Het Concertgebouw 18 en 25 augustus ESPRIT CHAMBER CHORUS Het koor olv Mervin W. Fick komt uit Toronto en hun repertoire bevat werken van diverse Canadese componisten. Daarnaast zingen ze motetten van o.a. Duruflé en Mendelssohn. Mmv Ron Gredanus, piano. za 23 juli 15:15, De Engelse Kerk, vrijwillige bijdrage HOFJES- EN PLEINCONCERT HET LOTICHIUS TRIO Marianne Selleger, Dirk Hooglandt en Irina Parfenova vormen samen het Lotichius Trio. Ze spelen werken van Erik Lotichius, die componeerde op gedichten van o.a. Shakespeare, Prevert en Bly. Hij liet zich inspireren door chansons, jazzmuziek, cabaret en zelfs musical en operette. zo 24 juli 15:00, Karthuizerhof, Karthuizerstraat 89, gratis NEDERLANDSE FLUITACADEMIE Contrabassist Dominic Seldis speelt samen met 27 getalenteerde internationale fluitisten tussen 13 en 30 jaar. Maar ook

met fluittiste Emily Beynon soliste bij het Concertgebouworkest en een van de initiatiefnemers van Neflac. Dit concert, waar de dwarsfluit in al haar variaties verschijnt, staat onder leiding van Jeroen Bron. Op het programma o.a. Piazzolla, Grieg en Bartók. zo 24 juli 14:15, Het Concertgebouw, € 20,-, tot 12 jaar gratis LATYMER SCHOOL CHAMBER ORCHESTRA EN CHOIR The Latymer School uit Londen kent een Chamber Orchestra en een Chamber Choir. Olv Jim Harrison en Michael Spence brengen ze een programma dat varieert van J.S. Bach en John Ireland tot David Bowie en Coldplay. zo 24 juli 15:15, De Engelse Kerk HÉLÈNE GRIMAUD De Franse Hélène Grimaud is een ‘renaissance-vrouw’. Pianiste, schrijfster, natuurbeschermster. Ook in de muziek is haar horizon eindeloos. In 2016 verschijnt ‘Water’ een album met composities over water, die niet diverser hadden kunnen zijn. De avontuurlijke Grimaud kiest vandaag voor een werk van Ravel, het Pianoconcert in G. wo 27 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 43,SIMONE LAMSMA Violiste Simone Lamsma en het Münchner Symphoniker geven een interpretatie van Tsjaikovski’s Vioolconcert, waarin de bravour, melancholie en intimiteit van het werk wordt benadrukt. Ook op het programma staan de ouverture van Verdi’s Aida en Mendelssohn’s Italiaanse Symfonie. zo 31 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 43,QUARTET QUINETIQUE Met speciaal hiervoor geschreven stukken gaan ze de interactie aan in spannende improvisaties waarin vogels schitteren. De stijl van de stukken varieert van pop tot klassiek, van rock tot jazz en meer. zo 31 juli 12:30, Vondelpark Openluchttheater, gratis GEEN DAG ZONDER BACH Eén week in het jaar worden er dagelijks gratis lunchconcerten gegeven met muziek van Johann Sebastian Bach. Met wisselende musici. ma 1 t/m za 6 aug., Westerkerk, gratis JEUGDORKEST NEDERLAND & ROSANNE PHILIPPENS Jeugdorkest Nederland en de jonge violiste Rosanne Philippens spelen Sibelius’ vioolconcert en Brahms’ zomersymfonie nr. 2. Jurjen Hempel dirigeert. wo 3 aug. 20:00, Het Concertgebouw, € 20,- t/m € 36,VIER EUROPRIDE MET EEN REGENBOOG VAN KOREN Voor het eerst sinds 1994 is Nederland gastland van EuroPride. Ruim twee weken lang verwelkomt Amsterdam de internationale LGBT-gemeenschap. Het motto: Join our freedom. De avond voor de Canal Parade gooien maar liefst veertien koren hun stembanden alvast los. vr 5 aug. 18:00, Het Concertgebouw, € 20,-


54

krant KRANT

juli/augustus 2016

AGENDA

MUZIEK RICCIOTTI ENSEMBLE De optredens van het Ricciotti Ensemble zijn altijd magisch. Luister naar het veelzijdige repertoire. za 6 aug. 14:00, Het Badhuistheater, gratis MIRIAM OVERLACH & ELEONORE PAMEIJER Fluit en harp is een aantrekkelijke combinatie, waardoor veel componisten zich laten inspireren. Miriam Overlach (harp) en Eleonore Pameijer (fluit) spelen werken van o.a. Sem Dresden, Marius Flothuis, Louis Andriessen, Hendrik Andriessen, Norika Koide en Albert van Veenendaal. zo 7 aug. 11:00, Stadsarchief Amsterdam, € 10,FINALISTEN GRACHTENFESTIVAL CONSERVATORIUM CONCOURS Het Vondelpark Openluchttheater presenteert ism het Grachtenfestival de winnaars van de Vakjuryprijs en de Publieksprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2016 samen met de overige vier finalisten. zo 7 aug. 12:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis

composities zorgen ervoor dat je je geen seconde verveelt. Van Vivaldi tot Dvorák, van Schubert tot Strauss: ze tonen je de mooiste plekjes om even stil te staan, en te genieten. za 13 aug. 16:00, Het Concertgebouw, € 36,MET BACH EN GOLDBERG DE NACHT IN Pianist Lars Vogt speelt de Goldberg-variaties in het donker, midden in de zaal. Je ligt en zit om hem heen. Beleef een spannende setting voor een ‘heilig’ stuk. za 13 aug. 21:00, Het Concertgebouw, € 18,- t/m € 36,SOLISTEN PRINSES CHRISTINA CONCOURS Lunchconcert door een jonge solist van het Prinses Christina Concours. Begeleiding door organist Jos van der Kooy. za 13 t/m vr 19 aug. dagelijks 13:00, Westerkerk, gratis YOGA IN CONCERT Muziek, meditatie en yogahoudingen komen samen in dit unieke concert. Ontspan en luister naar muziek van gitarist en yogi Jan Kuiper en harpiste/ zangeres Iris Kroes. Ga zitten, liggen of doe mee op je eigen yogamatje in de grootste yogazaal van Nederland. za 13 aug. 10:00, Het Concertgebouw, € 20,-

ropa.’ volgens velen. Niet zo gek ook als je afstudeert met een van de hoogste onderscheidingen aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. zo 14 aug. 12:30, Vondelpark Openluchttheater, gratis NATIONAAL JEUGD ORKEST, HANNES MINNAAR Pianist Minnaar soleert in Brahm’s Tweede pianoconcert. Naast Brahms speelt het Nationaal Jeugd Orkest Beethovens ambitieuze Zevende symfonie en de lichtvoetige ouverture uit ‘Die Geschöpfe des Prometheus’. Onder leiding van de ChineesAmerikaanse dirigente Xian Zhang. zo 14 aug. 20:00, Het Concertgebouw, € 20,- t/m € 36,JAMES OESI De masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium sloot Oesi schitterend af met een 10 met onderscheiding; bovendien ontving hij de Fock Medaille voor beste eindexamen van het jaar. zo 14 aug. 12:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis

AUGUSTIN HADELICH REIS DOOR EUROPA MET De Duitse violist Augustin CAMERATA RCO Hadelich toont zijn muzikale veelzijdigheid en technische In één middag statig Wenen, grenzeloosheid in Beethovens zomers Italië en de woeste majestueuze Vioolconcert. DaarBohemen bezoeken? Ga op naast leidt Lahav Shani het Rotmuziekreis met Camerata RCO. terdams Philharmonisch Orkest Met actrice Hadewych Minis als DUDOK KWARTET door Brahms Vierde symfonie. wervelende reisleidster toert het ‘Een van de meest veelbelovende wo 17 aug. 20:00, Het Concertensemble door half Europa. TheUitkrant Allemaal pinguin-piranha.pdf 1 Eu19/05/16 gebouw, 16:02 € 25,- t/ € 43,jonge strijkkwartetten van atrale, ontroerende en dansbare advertentie

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

EUSEBIUSKRING OPENINGSCONCERT Openingsconcert ihkv de 21e editie van de masterclasses van Willem Brons (17 t/m 28 aug. in Conservatorium en Amstelkerk). Zie ook zo 28 augustus. wo 17 aug. 20:00, Amstelkerk, € 20,SOL GABETTA & DANIELE GATTI Met het Eerste celloconcert van Saint-Saëns maakte de Argentijnse Sol Gabetta als dertienjarige haar Europese podiumdebuut en dit stuk blijft een hoogtepunt in haar repertoire. Dirigent Daniele Gatti leidt het Koninklijk Concertgebouworkest in werken van Debussy, Stravinsky en Dutilleux. do 18 aug. 20:00, Het Concertgebouw, € 33,- t/m € 56,-

Nederlands Philharmonisch Orkest ook door Schumanns Derde symfonie en Beethovens Ouverture ‘Coriolan’. za 20 aug. 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/ € 43,WIBI SOERJADI Ter ere van zijn 35-jarig jubileum geeft pianovirtuoos een bijzonder concert met hoogtepunten uit zijn carrière. Een scala van beroemde klassieke werken, maar ook eigen composities uit zijn rijke oeuvre. zo 21 aug. 12:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis SYMFONIE IN DE ACHTERHOEK Het zomersymfonieorkest bestaat uit musici van conservatoria in Nederland en staat onder leiding van directiestudent Pim Cuijpers. ma 22 aug. 20:15, NedPho Koepel

PHILIP GLASS ENSEMBLE KOYAANISQATSI De filmklassieker ‘Koyaanisqatsi’ is met livemuziek van Philip Glass en zijn dertienkoppige Philip Glass Ensemble te zien en te beleven. De voorstelling is een ode aan de samenwerking tussen componist Philip Glass en filmpionier Godfrey Reggio. vr 19 aug. 20:00, Heineken Music Hall, € 65,-

THE CAMERAMAN De zwijgende film ‘The Cameraman’ van Buster Keaton uit 1928 wordt getoond met live geïmproviseerde muziekbegeleiding door Reitze Smits (orgel). Ihkv Uitmarkt. za 27 aug. 20:15, Orgelpark, gratis

THE NAUGHTON SISTERS MOZART VOOR 4 HANDEN De New Yorkse tweelingzussen Christina en Michelle Naughton spelen aan één klavier: Concert voor twee piano’s van Mozart. Clemens Schuldt dirigeert het

KURIOS KLARINETKWARTET Het kwartet speelt tijdens dit koffieconcert werken van o.a. Sweelinck, Pergolesi, Puccini, Gershwin, Grainger & Curtis. zo 28 aug. 12:00, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

juli/augustus 2016

55

THEATER

ROMANTIEK IN DE VONDELKERK Talentvolle musici gaan los met hun favoriete muziek uit de Romantiek. Met werken van Schubert tot Tsjaikovski. Ihkv Uitmarkt. zo 28 aug., Vondelkerk, gratis MOZARTS COSÍ FAN TUTTE Wolfgang Amadeus Mozarts meest geliefde ensemble-opera ‘Cosí fan tutte’ uitgevoerd door de Nederlandse Reisopera en het Orkest van het Oosten olv Arnaud Oosterbaan. Met vocale rijzende sterren uit Canada, Rusland en Nederland. wo 31 aug. 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/ € 43,LOCATIES Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Pathé Arena ArenA Boulevard 600, tel. 0900-14 58 www.pathe.nl Het Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24 www.badhuistheater.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900-671 83 45 www.concertgebouw.nl De Duif Prinsengracht 756, tel. 520 00 90 www.stadsherstel.nl De Engelse Kerk Begijnhof 48, tel. 624 96 65 www.ercadam.nl Heineken Music Hall ArenA Boulevard 590, Zuidoost www.heineken-music-hall.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl NedPho-Koepel Gerardus Majellakerk, Batjanstraat 3, tel. 521 75 02, www.orkest.nl St. Nicolaasbasiliek Prins Hendrikkade 73, tel. 624 87 49 www.muziekindenicolaas.nl Oosterkerk Kleine Wittenburgerstraat 1, tel. 627 22 80, www.oosterkerk-amsterdam.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl Stadsarchief Amsterdam Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.stadsarchief.amsterdam.nl Pathé Tuschinski Reguliersbreestraat 26, tel. 625 85 81 www.pathe.nl Vondelkerk Vondelstraat 120 A, tel. 520 00 99 www.stadsherstel.nl Vondelpark Openluchttheater Vondelpark, tel. 673 14 99 www.openluchttheater.nl Westerkerk Prinsengracht 281 www.westerkerk.nl

IN DE BAN VAN BROADWAY Tjitske Reidinga en Ellen Pieters spelen een fan en een diva in een theatraal spektakel over ambitie, vergankelijkheid en de magie van het theater. Pieter Kramer regisseert. t/m zo 31 juli diverse dagen, diverse aanvangstijden, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 49,50 AUGUSTUS ’August: Osage County’ is een stuk van Tracy Letts uit 2007 over de ontbinding van een Iers-Amerikaanse familie. Het werd verfilmd met Meryl Streep, Sam Shepard en Julia Roberts in de hoofdrollen. Theatergroep Troost bewerkte het tot een Nederlandse familietragedie. t/m za 2 juli 20:00, Het Amsterdams Theaterhuis, € 13,- t/m € 16,WIE WIND ZAAIT Mix van theater, muziek en spektakel over de watersnoodramp van 1916. Gespeeld in een weiland. Mmv De Waterlandse Harmonie en 15 zangers/toneelspelers en twee koren. De duizenden liters water die omhoog gepompt worden, maken de beleving van de overstroming van 1916 invoelbaar. vr 1 t/m zo 3, vr 8 t/m zo 10 juli 20:30, Bloemendalergouw 11, Ransdorp, € 17,50 THE SHADOW OF A GUNMAN Derde deel van ‘The Dublin Trilogy’ van de Ierse schrijver Sean O’ Casey. Een tijdelijke huurder wordt ervan verdacht een IRA moordenaar te zijn. Een combinatie van komedie en tragedie. In het Engels. vr 1 t/m zo 3 juli, vr 26 t/m zo 28 aug. 20.15, Het Badhuistheater, € 13,50 WERELDWOORDEN Een ontroerende muzikale voorstelling met 19 jonge dichters, rappers en muzikanten die nog maar kort in Nederland zijn. In het Arabisch, Nederlands en Engels. zo 3 juli 15:00, Bijlmer Parktheater, € 8,50 advertentie

ANNE Over het leven van Anne Frank, gebaseerd op haar dagboeken en de archieven van de familie Frank. Geschreven door Jessica Durlacher en Leon de Winter.

door Margriet Prinssen

SANNE PEPER

EUSEBIUSKRING SLOTCONCERT Slotconcert in het kader van de 21e editie van de masterclasses van Willem Brons. Alle deelnemers spelen mee. Zie ook wo 17 augustus. zo 28 aug. 15:00, Amstelkerk, € 20,-

Top 3 Theater

TONEEL & MUZIEKTHEATER

MEDEA ‘Wonderboy’ Simon Stone, een jonge dertiger uit Australië, inmiddels als huisregisseur vast verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, maakte met Medea opnieuw een radicale en indringende bewerking van een klassieker. Medea is door het Theater Festival geselecteerd als een van de tien beste voorstellingen van dit seizoen en Marieke Heebink is weergaloos als Medea, terecht genomineerd voor de Theo d’Or. Stadsschouwburg, 17 t/m 20 aug. en 30 aug. t/m 2 sep.

MICHIEL VOET

ORKEST BAROCK SOMMER OLV SIMON MURPHY Het orkest speelt werken van o.a. Trompetconcert in Es van Haydn en Symfonie nr. 38 (de ‘Praagse’) van Mozart. Mmv trompettiste Loes van den Hoven. zo 28 aug. 15:15, De Engelse Kerk, € 6,- t/m € 12,-

DE NIEUWE RUS ‘Gisteren werd je opgepakt om wat je dacht. Vandaag om wat je hebt.’ De Nieuwe Rus (Ulrike Quade Company) is een schets van het nieuwe Rusland. Als dichter, schrijver en controversieel politicus speelt Eduard Limonov de hoofdrol in zijn eigen heldenroman. Teleurgesteld in het vrije westen, treft hij bij terugkomst in Rusland een land in verwarring aan. Een voorstelling over rebellie, opportunisme en de nodige wodka! De Parade, 17 t/m 20 aug. elke zo in juli en zo 21, zo 28 aug. 13:30 en 19:00, Theater Amsterdam, € 35,- t/m € 79,SONDHEIM IN CONCERT Musicalsterren met de mooiste nummers van Sondheim. Met titels als ‘A little night music’, ‘Sweeney Todd’ en ‘Into the woods’ is de Amerikaan Stephen Sondheim één van de bekendste en meest toonaangevende componisten/tekstschrijvers van de vorige eeuw. ma 4 juli 20:00, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 29,50 DE VERLEIDERS - DOOR DE BANK GENOMEN De theaterhit van het afgelopen seizoen. Pierre Bokma/Aat Ceelen, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts en Tom de Ket spelen in deze komedie over verleiding en hebzucht. di 5 t/m za 23 juli (beh. zo/ ma) 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 16,- t/m € 45,FINALE ROZENTUINFESTIVAL Dit talentenfestival voor Amsterdamse scholieren dankt haar

OER. BOG. timmert stevig aan de weg. Met voorstellingen met ultrakorte titels (GOD., DAM., OER.), die mooi, spannend én scherpzinnig zijn. ‘BOG. kietelt de hersenen en verwarmt het hart’, schreef Trouw. Over OER. zeggen de makers: ‘We wagen ons op onbekend terrein, volgen onze intuïtie, dansen tot we een klein beetje beginnen te schuimbekken en hebben geen idee waar we eindigen.’ Over het IJ Festival 8 t/m 12 juli naam aan de plek waar het ooit begon: in het Rozentheater. Een paar van de eerdere winnaars die het ver geschopt hebben, zijn singer-songwriter Douwe Bob, schrijver Mano Bouzamour en zangeres Céline Cairo. Leerlingen van o.a. het Spinozalyceum, het Berlagelyceum en het IVKO doen mee aan deze allerlaatste editie van het Rozentuinfestival. Afsluiting en afterparty in de Melkweg. ma 11 juli 20:00, DeLaMar Theater, € 12,50 HIER STATEN GENERAAL Verhalen van Jörgen Raymann, Kevin ‘Blaxtar’ de Randamie, George Arakel en Joost Nauta laten zien dat tegenslagen de basis van je succes kunnen vormen. ma 18 juli 20:00, DeLaMar Theater, € 15,ROMEO & JULIA Een eigenzinnige ‘Romeo & Julia’ van William Shakespeare. Circus, theater en muziek worden ingezet om dit onsterfelijke verhaal nieuw leven in te blazen. De liefde spat van het podium.

Regisseur Ingejan Ligthart Schenk brengt een verhaal dat zo tijdloos is als de liefde zelf. di 19 juli t/m za 3 sep. (beh. zo/ ma) 21:00, vr 22 première, Amsterdamse Bostheater, € 16,50 KAREL BARACS - WHY TRAM 8 NO LONGER RUNS Al vijftien jaar treedt Baracs op met dit indrukwekkende verhaal over Amsterdam tijdens de bezetting. Over de bevrijding van de kinderen uit de Joodse crèche. In het Engels. ma 25 juli en elke ma in aug. 11:00, Tobacco Theater, € 17,50; zo 31 juli en elke zo in aug. 12:00, Verzetsmuseum Amsterdam, € 27,50 incl. bezoek Verzetsmuseum ENGELEN IN AMSTERDAM In het jubileumseizoen brengt Theatergroep Troost deze voorstelling over aids. Het verhaal speelt zich af in het Amsterdam van 1985, waar de hoofdpersonen geconfronteerd worden met de uitbraak van de dan nog onbekende, dodelijke, ziekte aids. De uitwerking van de ziekte op mens en samenleving is verwoestend. wo 27 t/m vr 29 juli 20:00, Het Amsterdams Theaterhuis, € 16,CIRQUE ÉLOIZE - ID Circusspektakel van gerenommeerd Canadees gezelschap. Verwacht een explosieve mix van topacrobatiek, urban dance en hightech videoprojecties. wo 27 juli t/m zo 7 aug. (beh. ma/di) 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 14,- t/m € 51,EUROPRIDE GALA Eerbetoon aan Marlene Dietrich door o.a. Wilma Bakker, Mieke Stemerdink en Gerrie van der Klei. Zij baseren zich op het repertoire, de films, de foto’s en het turbulente leven van de legendarische diva. vr 29 juli 21:00, Pathé Tuschinski, € 28,HANS KLOK HOUSE OF HORROR Kroonluchters flikkeren, geesten dwalen over het toneel. Grote illusionisten uit het verleden zijn op zoek naar Hans Klok! Onverschrokken gaat hij de strijd met ze aan. Een grootschalige familieshow met griezelige wezens. zo 14 aug. t/m zo 2 okt. (beh. ma) 20:00, zo alleen 14:00, Koninklijk Theater Carré, € 20,- t/m € 65,MEDEA Regisseur Simon Stone mengt in zijn versie bij Toneelgroep Amsterdam de tragedie van ‘Euripides’ met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt. Met Engelse boventitels. wo 17 t/m za 20, di 30 aug. t/m vr 2 sep. 20:00, Stadsschouwburg MUGMETDEGOUDENTAND DE FREUDJES, GEEN FAMILIE Nederlanders geven de kwaliteit van hun bestaan gemiddeld een 8. Desondanks gebruikt bijna tien procent van de bevolking antidepressiva. Ook voor de zusjes Freud is de weg naar het geluk niet makkelijk te vinden. di 23 t/m do 25 aug. 20:30, Theater Bellevue, € 18,50


56

krant KRANT

juli/augustus 2016

AGENDA

THEATER

LEBENSRAUM Fysieke, absurdistische voorstelling die internationaal volle zalen trok en laaiende recensies kreeg. Regisseur Jakop Ahlbom liet zich voor deze mimevoorstelling inspireren door slapstick uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Met live muziek begeleiding door Alamo Race Track. wo 24 20:00, do 25 t/m za 27 aug. 20:30, DeLaMar Theater, € 17,50 t/m € 27,50 INTOUCHABLES Vanaf het moment dat Philippe, de miljonair in een rolstoel, Driss, een kleine crimineel uit de banlieues van Parijs als persoonlijk verzorger aanneemt, wordt hun beider wereld op zijn kop gezet. Theaterversie van de Franse succesfilm met Huub Stapel en Cyriel Guds in de hoofdrol. di 30, wo 31 aug. 20:00, do 1 t/m za 3 sep. 20:30, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 42,-

Top 3 Dans

door Bregtje Schudel

JORIS-JAN BOS

SONG FROM FAR AWAY Eelco Smits speelt een monoloog als een rouwproces. Geschreven door van Simon Stephens.Met Engelse boventitels. di 23 t/m za 27 aug. 20:00, Stadsschouwburg

DANS

DANS IN HET VONDELPARK OPENLUCHTTHEATER Ook deze zomer is er in het Vondelpark Openluchttheater op dansgebied weer een hoop moois te beleven. Zo maken Club Guy & Roni speciaal voor het Vondelpark een nieuwe voorstelling en geeft Scapino Ballet een voorproefje van hun jubileumvoorstelling. Schuif vooral ook vrijdag 8 juli aan voor Infant (foto), de bekroonde solovoorstelling van Joeri Dubbe. Vondelpark Openluchttheater, elke vrijdag in juli & augustus

DANS JIJA SOHN GEISHA’S MIRACLE Jija Sohn is de winnaar van het eerste Moving Forward traject. ‘Geisha’s miracle’ is geïnspireerd op werken uit de surrealistische kunststroming en films die de positie van gekte in de maatschappij thematiseren (denk aan regisseurs als Stanley Kubrick, Lars von Trier en David Lynch). do 30 juni (première), vr 1 juli, Dansmakers aan ‘t IJ LE SYNDROME IAN Disco en clubdans ontmoeten elkaar in nieuw groepswerk van

LUC DEPREITERE

LOCATIES Het Amsterdams Theaterhuis Marius v Bouwdijk Bastiaansestr. 54 www.amsterdamstheaterhuis.nl Amsterdamse Bostheater De Duizendmeterweg 7, tel. 643 32 86, www.bostheater.nl Het Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24 www.badhuistheater.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Theater Amsterdam Dantzigerkade 5, tel. 0900-03 22 www.theateramsterdam.nl Tobacco Theater Nes 73, tel. 330 06 70 www.tobacco.nl Pathé Tuschinski Reguliersbreestraat 26, tel. 625 85 81 www.pathe.nl Verzetsmuseum Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org

VOETVOLK – WE’RE PRETTY FUCKIN’ FAR FROM OKAY Zoals beeldend kunstenaars boetseren met klei en steen, zo boetseert de Vlaamse Lisbeth Gruwez met haar eigen lichaam. In de wereldpremière We’re Pretty Fuckin’ far from Okay kijkt Gruwez samen met danspartner Nicolas Vladyslav en sounddesigner Maarten Van Cauwenberghe naar onze angstreflexen. Ihkv Julidans. Theater Bellevue, 2 en 3 juli Franse choreograaf Christian Rizzo die rockmuzikant, modeontwerper en beeldend kunstenaar was voordat hij in de dans belandde. do 30 juni, vr 1 juli 21:00, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 37,50 MULTITUD De videokunstenares en choreografe Tamara Cubas uit Uruguay met een grootschalige groepschoreografie met lokale performers, amateurs én professionals, uit stad en regio Amsterdam. vr 1 (première) 21:30, za 2 juli 21:00, Erasmuspark, gratis JULIDANS: EXTENDED Tijdens Julidans, internationaal festival voor hedendaagse dans, zeggen de makers met hun dans iets over de wereld om hen heen. Zij durven te experimenteren en exploreren andere disciplines. Soms morrelen ze aan de veilige grens tussen podium en publiek, fictie en realiteit. vr 1, vr 8 juli 20:30-22:30, Vondelpark Openluchttheater, gratis

MAU – STONES IN HER MOUTH Dans of theater mag het werk van de Samoaanse choreograaf Lemi Ponifasio (foto) zelf eigenlijk niet heten. Het zijn kosmologische belevenissen, die ons aan het denken zetten over onze plek in het universum. In Stones in Her Mouth staat de Maori-vrouw centraal: onderdrukt, maar niet gebroken. Ihkv Julidans. Stadsschouwburg 4 en 5 juli DEGASTEN - AWAKE Facebook, Twitter, WhatsApp, we geven ons (schijnbaar) schaamteloos bloot en doen uitgebreid verslag van persoonlijke ervaringen en onze intiemste gevoelens. In deze energieke dansvoorstelling onderzoeken DEGASTEN deze behoefte. za 2 juli 14:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis WE’RE PRETTY FUCKIN’ FAR FROM OKAY Een duet over angstreflexen. Vooral over wat angst doet met je ademhaling. De titel van deze choreografie van Lisbeth Gruwez is een uit ‘Pulp Fiction’ geleende quote. za 2 20:30, zo 3 juli 19:00, Theater Bellevue, € 25,MOTION DANCE STUDIO I INSPIRE Leerlingen van deze dansschool in Zuidoost met een wervelende dansshow. Met speciale gast: The Majorzz (Battle on the dance floor). za 2 juli 16:00, Meervaart, € 15,-

UNTIL OUR HEARTS STOP Choreografe Meg Stuart neemt menselijke emoties als uitgangspunt in dit dansstuk, een ontmoeting tussen zes performers en drie muzikanten. Ze hunkeren naar contact en vragen aandacht. Dans en muziek vervloeien met elkaar en drijven elkaar tot grote hoogte. Uitgevoerd door Damaged Goods en Münchner Kammerspiele. za 2 juli 20:30, Stadsschouwburg, € 25,- t/m € 32,50 FOG De Portugese choreograaf, danser en supertalent Luís Guerra tekent op de dansvloer met het lichaam. Dansers, onder wie Guerra zelf, bewegen snel en virtuoos. Alsof je in een visueel kunstwerk, een digitale prentenboek beland bent. zo 3 juli 21:00, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 30,STONES IN HER MOUTH In de Maori cultuur krijgt de vrouw alle respect, omdat ze leven, dans en poëzie kan scheppen. Met de komst van de Europeanen wachtte de Maorivrouwen een leven als slavinnen. In ‘Stones in her mouth’ zet theatermaker Lemi Ponifasio, afkomstig van de Samoa-eilanden, de cultuur van de oorspronkelijke Nieuw-Zeelandse bewoners centraal. ma 4, di 5 juli 20:30, Stadsschouwburg, € 17,50 t/m € 35,MONUMENT 0 HAUNTED BY WARS De Hongaarse choreografe Eszter Salamon werpt een nieuw licht op de volkeren die de afgelopen honderd jaar in oorlogen met het westen werden overmeesterd, binnengevallen of ingelijfd. Ze zet de eeuwenoude dansgeschiedenis in conflictgebieden van nu tegenover de oorlogen daar en laat zien wat aan het langste eind trekt. di 5, wo 6 juli 20:30, Theater Bellevue, € 25,TORDRE Hoe maak je van een zwakte je grootste kracht? Dat laat de Algerijns-Franse choreograaf Rachid Ouramdane zien in ‘Tordre’ (Frans voor ronddraaien), een duet (of twee gelijktijdige solo’s) voor twee heel verschillende danseressen: Lora Juodkaite en Annie Hanauer. wo 6 juli 21:00, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 35,DANSERS VAN MORGEN Alle leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie treden voor het voetlicht, van de negen- en tienjarigen die hun opleiding nog maar net zijn begonnen tot de bijzondere jonge danstalenten die deel uitmaken van de Junior Company van Het Nationale Ballet. do 7, vr 8 juli 20:00, Nationale Opera & Ballet, € 12,50 t/m € 22,50 PROTAGONIST In deze choreografie van Jefta van Dinther gooien veertien dansers hun lichaam in de strijd om een punt te maken. Uitgevoerd door dansers van het Zweedse Cullberg Ballet. Mmv zanger Elias, dé muzikale doorbraak van 2015 in Zweden. do 7 juli 20:30 première, Stadsschouwburg, € 15,- t/m € 32,50

TEFER & THE DRY PIECE XL Twee talentvolle choreografen met elk een dansstuk in één programma. In het ene dansstuk, ‘TEFER’ van Itamar Serussi, staat het mannenlichaam centraal. In het andere, ‘The dry piece XL’ van Keren Levi, het vrouwenlichaam. Serussi zet zes Italiaanse balletdansers op het podium, Levi acht naakte danseressen. vr 8 juli 21:00 première, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 32,50 DRILL In deze dansvoorstelling ontmoeten drie atleten elkaar in een nachtelijke trainingssessie. Er ontstaat een heftige competitie waarbij dans en sport in elkaar overgaan. De Australische choreograaf Ahilan Ratnamohan begon als voetballer en ontdekte daarnaast zijn liefde voor dans. In zijn voorstellingen combineert hij bewegingen uit de sport met (moderne) dans. In ‘DRILL’ laat hij een nieuwe dansvorm zien gebaseerd op atletische bewegingen. za 9 juli 20:00, Bijlmer Parktheater, € 13,50 advertentie

MEDEA

17 AUG – 2 SEP SURTITLED IN ENGLISH 7 PLEASURES De Deense choreografe Mette Ingvartsen gaat in op zeven vormen van genot. In ‘7 Pleasures’ geeft zij ons vrij zicht op het naar plezier zoekende lichaam. In een lange sensuele dans gaan de lichamen van twaalf dansers in elkaar op, raken elkaar, versmelten met elkaar, tot er één groot, genietend lichaam overblijft. za 9 juli 20:30, Stadsschouwburg, € 12,50 t/m € 30,SCAPINO BALLET ROTTERDAM - TING! Dans, circus en muziek van topartiesten komen in deze preview van ‘TING!’ samen tot een betoverend schouwspel. Een ontdekkingsreis in een wereld waarin alles kan. Waar reuzen kunnen dansen en mensen kunnen vliegen. vr 19 aug. 21:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis DANSIMPROVISATIE Danseres Katie Duck en organist Jacob Lekkerkerker presenteren de resultaten van een improvisatieworkshop. vr 26 aug. 20:15, Orgelpark, € 12,50 LOCATIES Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

juli/augustus 2016

DANS Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Dansmakers Gedempt Hamerkanaal 203, tel. 689 17 89 www.dansmakers.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Vondelpark Openluchttheater Vondelpark, tel. 673 14 99 www.openluchttheater.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4 www.westergasfabriek.nl

CABARET COMEDY ATELIER Er wordt nieuw materiaal geboetseerd door beginnende en ervaren comedians. elke wo in juli 20:30, Comedy Café, € 9,LATE NIGHT ZOMERCABARET In het kader van late night zomercabaret presenteert DeLaMar Producties een burleske cabaretrevue met in de hoofdrol ‘Vliegende Panter’ Diederik Ebbinge als beroepsceremoniemeester Frans Dudok. Met natuurlijk elke avond de sleutel tot succes: de BN’er. Met t/m 2 Maarten Heijmans; 5 t/m 9 Alex Klaasen; 12 t/m 16 Ivo de Wijs & George Groot; 19 t/m 30 Ellen ten Damme. t/m za 30 juli (beh. zo/ma) 21:00, DeLaMar Theater, € 25,advertentie

SONG FROM FAR AWAY

23 – 27 AUG SURTITLED IN ENGLISH

COMEDYTRAIN Al sinds 1990 is Comedytrain hét keurmerk van de stand-up comedy in Nederland. vr 1, za 2, do 7 t/m za 9 juli 20:30, Toomler, € 10,- t/m € 17,50 ANGRY WHITE MEN TRUMP UP THE VOLUME Show voor nieuwsverslaafden, Amerika-volgers en iedereen die geinteresseerd is in de politieke actualiteit. De show wordt steeds vernieuwd, al naar gelang het nieuws dat zich aandient tijdens de campagnes. Met de veteranen uit de politieke comedy: Pep Rosenfeld, Greg Shapiro en Andrew Moskos.

57

CABARET vr 1, vr 8 juli 20:30, Boom Chicago, € 26,50

Top 3 Cabaret

door Mike Peek

REGGIE WATTS Reggie Watts brengt een mix van comedy, muziek en geluidseffecten. Live is Watts op zijn best: een ware belevenis. Vreemde sketches en bijzondere imitaties wisselen elkaar af. Verwacht een avond vol humor, hiphop en verrassingen. wo 13 juli 19:30, Melkweg, € 25,CISF: NATHAN CATON & PETE JOHANSSON Maak je op voor het Comedytrain International Summer Festival met internationale topcomedians. Deze keer met de Britse comedian Nathan Caton & de Canadese comedian, schrijver en acteur Pete Johansson. Zie ook wo 20, wo 27 juli, wo 3 aug. wo 13 t/m za 16 juli 20:30, Toomler, € 14,THEO MAASSEN VANKWAADTOTERGER Theo Maassen had even wat anders te doen. De wereld kon toch wel éven aan haar lot worden overgelaten? Niet dus. Alarmerende situaties vechten om voorrang. Culturen botsen op elkaar als autootjes op de kermis. Onbehagen houdt Nederland in een ijzeren greep. Is het ooit zo bar en boos geweest? In ‘Vankwaadtoterger’ stelt Theo Maassen orde op zaken zoals alleen hij dat kan. ma 18, di 19 juli 20:30 try-out, DeLaMar Theater, € 29,50 CISF: PAT CAHILL & SAM SIMMONS Zie ook wo 13 juli. Deze keer met de talentvolle Britse comedian Pat Cahill en de Australische schrijver, comedian en tv-host Sam Simmons. wo 20 t/m za 23 juli 20:30, Toomler, € 14,THERE WAS A BOY Ruud Douma alias Dolly Bellefleur gaat in ‘There was a boy, de jukebox van mijn jeugd’ terug naar zijn roots. Hij zingt Nederlandse liedjes, Engelse songs, Duitse schlagers en Franse chansons die hem voor het leven hebben gevormd. Met pianobegeleiding door Kees van Zantwijk. di 26 t/m do 28 juli 20:30, Pianola Museum, € 15,CISF: NATASHA LEGGERO & MOSHE KASHER Zie ook wo 13 juli. Deze keer met de bekende actrice, schrijfster en stand-upcomedian Natasha Leggero en de onnavolgbare Joodse komiek Moshe Kasher. wo 27 t/m za 30 juli 20:30, Toomler, € 14,STAND-UP COMEDY IHKV EUROPRIDE Engelstalige stand-upcomedy in het teken van EuroPride. do 28 juli 20:30, Comedy Café, € 12,50 MATROESJKA Met rauwe humor, schrijnende sketches en sappige technobeats draait Matroesjka alles en iedereen door de gehaktmolen. za 30 juli 20:30, Vondelpark Openluchttheater, gratis HOWARD KOMPROE Howard Komproe gaat door met de LULverhalen, maar dan an-

zo 28 aug. 20:00, Heineken Music Hall, € 60,- t/m € 82,50 LOCATIES

PAT CAHILL & SAM SIMMONS Fijne double bill met twee behoorlijk verschillende comedians. Pat Cahill is een rasentertainer die onzin en absurde verhalen samenbalt tot een vrolijk uurtje comedy. Sam Simmons laat zich moeilijker typeren, want deze Australiër leeft vooral in zijn eigen hoofd. Het maakt hem weinig uit wie zijn surrealisme kan volgen, al blijken Simmons’ ergernissen vaak erg herkenbaar. Toomler, 20 t/m 23 juli

Boom Chicago Rozengracht 117, tel. 423 01 01 www.boomchicago.nl Comedy Café IJdok 89, tel. 638 39 71 www.comedycafe.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Heineken Music Hall ArenA Boulevard 590, Zuidoost www.heineken-music-hall.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Theater Amsterdam Dantzigerkade 5, tel. 0900-03 22 www.theateramsterdam.nl Toomler Breitnerstraat 2, tel. 670 74 00 www.toomler.nl Vondelpark Openluchttheater Vondelpark, tel. 673 14 99 www.openluchttheater.nl Ziggo Dome ArenA Boulevard 61, Amsterdam Zuidoost, www.ziggodome.nl

FESTIVALS ETC.

NATASHA LEGGERO & MOSHE KASHER Nog een double bill, dit keer met een heus echtpaar. Actrice en comédienne Natasha Leggero heeft haar eigen televisieshow, Another Period, en is regelmatig te zien tijdens het ‘roasten’ van beroemdheden op Comedy Central. Ze neemt haar man Moshe Kasher mee, een slimme, onderkoelde standupper die zijn vlammende sarcasme koppelt aan een gezonde portie zelfspot. Toomler, 27 t/m 30 juli ders dan je gewend bent. Namelijk met vrouwen …. za 30 juli 21:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis BIANCA DEL RIO NOT TODAY SATAN Bianca Del Rio is het alter ego van comedian Roy Haylock en winnaar van RuPaul’s Drag Race. Fans van scherpe humor moeten hier bij zijn! ma 1 aug. 20:00, Theater Amsterdam, uitverkocht CISF: ANDREW SCHULZ & KATE BERLANT Zie ook wo 13 juli. Deze keer met MTV-ster, acteur en comedian Andrew Schulz en actrice, standupcomedian en schrijfster Kate Berlant. wo 3 t/m za 6 aug. 20:30, Toomler, € 16,50 PATRICK LAUREIJ DEKKING HOOG Met een onvervalst accent en de bijbehorende eerlijkheid speelt hij met ‘Dekking hoog’ zijn eerste avondvullende voorstelling.

EVA CRUTZEN – SPIRITUS In haar tweede avondvullende voorstelling dendert megatalent Eva Crutzen nog overtuigender over het podium. Vooral fysiek is ze tot grootse dingen in staat. Zo speelt ze een sketch terwijl ze tennist en laat ze een prachtige buikspreekact zien. Je komt soms ogen en oren tekort, maar ook inhoudelijk is Spiritus sterk. Hilariteit en wanhoop zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Vondelpark Openluchttheater, 16 juli za 6 aug. 20:30, Vondelpark Openluchttheater, gratis BILL BURR Deze Amerikaanse stand-up comedian neemt alledaagse situaties en serieuze onderwerpen onder de loep en zet ze om in een avond spetterende comedy. In het Engels. zo 7 aug. 20:00, DeLaMar Theater, € 32,LOUIS C.K. De Amerikaanse komiek is origineel, actueel en rap van tong. Eén van de beste comedians ter wereld. di 16 aug. 20:00, Ziggo Dome, € 61,- t/m € 76,AMY SCHUMER LIVE De Amerikaanse comédienne Amy Schumer komt voor het eerst naar Amsterdam voor een hilarische show. Met haar serie ‘Inside Amy Schumer’ is ze momenteel op de Nederlandse televisie te zien. Verwacht een avond vol grappen over seks, Hollywood en feminisme.

OPENLUCHTTHEATER Al ruim dertig jaar zijn voorstellingen op vrijdag, zaterdag en zondag in de zomer. Geniet van moderne dans, kindertheater, jazz, cabaret of kleinkunst. Ook klassieke lunchconcerten en op zondagmiddag concerten met pop-, rock-, Nederlandstalige- en wereldmuziek. wo 27 juni t/m zo 11 sep., diverse aanvangstijden, Vondelpark Openluchttheater, gratis SUMMERTIME WALK De kleine musea in de Jordaan hebben een interessante route langs de musea uitgezet, waarin de highlights van de Jordaan zijn opgenomen. Ana Valero (altviool) en Sergej Smirnov (piano) openen Summertime Walk met een romantisch programma in het Pianola Museum. Ze spelen werken van Schumann, Bizet, Bruch en Brahms (€ 12,50). vr 1 juli 17:00 opening, Pianola Museum, Multatuli Museum, Theo Thijssen Museum, passepartout € 7,50 (tevens toegang tot de 3 musea; route verkrijgbaar in de deelnemende musea tijdens openingstijden) AMSTERDAMSE SCHOOL MONUMENT VAN DE MAAND Dit jaar beleeft Open Monumentendag de 30e editie én brengt het een ode aan 100 jaar Amsterdamse School. Daarom wordt er elke 2e zondag van de maand een Amsterdamse School monument geopend voor publiek. zo 10 juli, zo 14 aug. 12:0017:00, diverse locaties FILMS WITH A VIEW Zomerse buitenfilms. Kom naar dé plek om films te kijken in de buitenlucht, aan het water. elke di in juli en aug. 21:30, Pllek AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL Dit wereldmuziekfestival trekt


58

krant KRANT

juli/augustus 2016

AGENDA

FESTIVALS internationale topartiesten naar Amsterdam waaronder Los de Abajo uit Mexico (vr 1 Q-Factory en Gentleman & Ky-Mani Marley uit Jamaica in de Melkweg; za 2 Orchestra les Mangelepa uit kenia in het Bimhuis en Parc le Loose in Tolhuistuin) en sluit af met een groot openluchtfestival in het Oosterpark. do 30 juni t/m zo 3 juli, o.a. Oosterpark PITCH FESTIVAL De lekkerste en meest uiteenlopende elektronische muziek van bekende dj’s en producers. vr 1, za 2 juli , Cultuurpark Westergasfabriek FASHIONWEEK Elk jaar barst in januari en juli het Amsterdamse modefeest los. Evenement voor professionals en liefhebbers van mode plaats. vr 1 t/m ma 11 juli, Cultuurpark Westergasfabriek ROBECO SUMMERNIGHTS Het Concertgebouw volledig in het teken van de Robeco SummerNights (voorheen Robeco Zomerconcerten). Concerten in de genres klassiek, jazz, pop en wereldmuziek optreden. vr 1 juli t/m wo 31 aug., Het Concertgebouw ARTIS ZOOMERAVONDEN Tot zonsondergang kun je in het park genieten van optredens, vertellingen, rondleidingen en natuurlijk van de dieren en hun nachtrituelen. Met in juli o.a. Max Meser (za 2), Town of Saints (za 9), Douglas Firs (za 16), The Elementary Penguins (za 23), Rilan & The Bombardiers (za 30) en in augustus o.a. TenTemPiés (za 6), Bells of Youth (za 13), Jungle by Night (za 20), Bewilder (za 27). t/m za 27 aug. elke za, Artis SPRINGKUSSEN FESTIVAL Het festival haalt ‘s werelds grootste springkussen met een omvang van 800 m2 en een gewicht van 4.000 kilo naar Nederland. Op het springkussen, Big Mama genaamd, kunnen maar liefst 200 bezoekers tegelijkertijd springen. Een leuk festival voor volwassenen, waar springkussens en dance muziek samen komen. za 2, zo 3 juli 14:00-23:00, Arena Park, € 29,50 t/m € 32,50 JAPIES HOF Gastronomisch muziekfestival voor de hele familie! Met live muziek, workshops, lezingen, jeugdprogramma en verrassend goed eten. Bekende chefs en restaurants doen mee en brengen het festival-eten naar een hoger niveau. Tevens een markt met streetfood en catering uit alle windstreken. Beleef eerste editie van een nieuw zomerfestival. za 2 juli 12:00-2:00, Jaap Eden IJsbaan, € 5,- t/m € 19,50 PARC LE LOOSE Genieten van de mooiste tuin van Amsterdam, in de stijl van Afrolosjes. Lekker los gaan op de lekkerste tracks van Afrika, met de mogelijkheid om leuke spullen te kopen op de fashionand-arts-markt, onder het genot van een hapje en een drankje. Met een silent disco ism Rituals (Afro experimental sounds). Het begint ‘s middags al met poëzie

optredens, akoestische shows, modeshows en meer.... voor ieder wat wils en voor het hele gezin. za 2 juli 16:00-23:00, Tolhuistuin, € 7,50 t/m € 12,50 THE BEST OF VONDELPARK Alle ondernemers in het Vondelpark verenigen hun krachten en er zijn optredens, performances en voordrachten op verschillende plekken in het park. Met o.a. cabaretduo Kat met de ‘T van Tirza’ in VondelCS. zo 3 juli 14:00 en 15:00, VondelCS, gratis EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN ATLETIEK Internationaal sportevenement. Er doen 1300 atleten uit de heel Europa aan mee, waaronder onze eigen Nederlandse atleten. wo 6 t/m zo 10 juli, Olympisch Stadion

Nahko and Medicine for the People; ma 15 aug. Joep Beving invites: Maarten Vos & more; zo 28 aug. Sharon Jones & The Dap-Kings. t/m ma 12 sep., Amsterdamse Bostheater, diverse toegangsprijzen A DAY AT THE PARK Het bos verandert in een dansvloer. Het groenste stukje van de stad wordt prachtig aangekleed, zodat je de buitenwereld even helemaal vergeet terwijl je losgaat op de lekkerste (deep-) house, melodieuze techno, dance en disco. za 16 juli 11:00-23:00, Het Amsterdamse Bos, € 45,THE SOCIAL GARDEN Een intiem muziekfestival aan de oever van ‘t Nieuwe Meer. Met pop, house, future, reggae, hiphop en r&b. Met de voetjes van de vloer, er is ook volop gelegenheid om tussendoor je vermoeide stappers even af te laten koelen in het water. za 16 juli vanaf 12:00, Riekerhaven, € 19,50 t/m € 29,50

op de NDSM-werf. Je kunt muziek, comedy, eten, theater, kunst en een overvloed aan entertainment verwachten! zo 31 juli 12:00-23:00, NDSM-werf AMSTERDAM KOOKT Het fijne muziekfestival en gratis ‘food festival’ is een smakelijk openluchtrestaurant. do 4 t/m zo 7 aug. 12:00-23:00, NDSM-werf, gratis LANDJUWEEL Ieder jaar in augustus verandert het kunstenaarsdorpje bij Amsterdam, in een cultureel walhalla tijdens dit festival. wo 10 t/m ma 15 aug. 12:0023:00, Ruigoord

NUTELLA FESTIVAL Het podium in Westpoort is

DE PARADE Theaterfestival de Parade strijkt ieder jaar neer met haar kleurrijke tenten, terrassen en restaurants. Met ruim 100 theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen, merendeel speciaal voor de Parade gemaakt. Naast het avondprogramma ook voorstellingen voor kinderen in de Kinderparade. vr 12 t/m zo 28 aug., Martin Luther Kingpark

50 JAAR UITKRANT IS 50% KORTING!

GRACHTENFESTIVAL De Amsterdamse zomer is niet compleet zonder het Grachtenfestival: festival vol klassieke muziek in het hart van de stad. vr 12 t/m zo 21 aug., diverse locaties

OVER HET IJ FESTIVAL Hét zomers theaterfestival. Met als vast onderdeel het zeecontainerprogramma en ook locatievoorstellingen. Met de pont kom je op het bruisende festivalcentrum, tenzij je al in Noord bent. vr 8 t/m zo 17 juli, NDSM Werf, € 15,- t/m € 18,advertentie

De Uitkrant bestaat in september 50 jaar. En wie jarig is, deelt uit! Ontvang nu 50% korting op een advertentie in de september 2016 editie. Reserveer vóór 27 juli 2016. Amsterdam Marketing afdeling : Client Relations T (020) 702 6180 partner@iamsterdam.com GEORGIES WUNDERGARTEN Een ouderwets écht festival, knus met een Amsterdams sfeertje. En een mooie line-up met muziekstijlen die uiteen lopen van techno tot aan jazz en het publiek wat er rondloopt lopen net zo uiteen. Swingen en uit je dak gaan! za 9 juli vanaf 12:00, Ruigoord, € 34,50 CITIZENS OF ALKEBULAN Na twee geweldige edities in Perdu, brengt Alkebulan hun Afrikaanse festiviteiten naar buiten. Bereid je voor op theater, spoken word van onder andere Malique Muhammed, Ome Omar en live performances van FOKN BOIS en Amartey en meer! zo 10 juli vanaf 16:00, Tolhuistuin, € 12,TREK FOOD TRUCK FESTIVAL Mobiele keukens maken van het Amstelpark een openluchtrestaurant. Naast lekkere hapjes is er drinken, livemuziek, theater en nog veel meer vermaak. do 14 t/m zo 17 juli 12:0022:00, Amstelpark LIVE AT AMSTERDAMSE BOS Muziekliefhebbers komen aan hun trekken. Diverse singersongwriters en popartiesten. Met vr 15 juli The Common Linnets; zo 7 aug. Neil Finn; ma 8 aug.

5 ent proc0 korting

omgetoverd tot een Nutellawalhalla. za 16 juli 13:00-23:00, Stadspodium, € 8,- t/m € 12,HORTUS FESTIVAL Zomerfestival voor vroeg 20eeeuwse kamermuziek. In de botanische tuinen in Amsterdam, Leiden, Utrecht en Haren genieten van klassieke concerten. Informatie www.hortusfestival.nl vr 22 juli t/m di 30 aug., De Hortus MILKSHAKE FESTIVAL Niet zomaar een dancefestival, maar een met een duidelijke boodschap waar respect, vrijheid, liefde, tolerantie én plezier hoog in het vaandel staan. za 30, zo 31 juli 12:00-23:00, Cultuurpark Westergasfabriek, € 15,- t/m € 64,50 DLDK Het allereerste Don’t Let Daddy Know (DLDK) is het splinternieuwe outdoor-festival dat plaats vindt in een karakteristieke plek bij uitstek om de DLDKfans uit 36 landen in onze hoofdstad te verwelkomen. za 30 juli 12:00-24:00, Olympisch Stadion, € 47,50 t/m € 97,50 DAMARIS FESTIVAL Het succesvolle festival is terug

GAASPER PLEASURE Tijdens Gaasper Pleasure geniet je van een bomvolle line-up in recreatiegebied Gaasperplas. za 13 aug. 12:00-23:00, Recreatiegebied Gaasperplas, € 25,- t/m € 34,50 THE BRAVE Tijdens dit openluchtfestival kun je een heerlijke mix van singer-songwriters, indie en folk verwachten. za 13 aug. 11:00-2:00, De Tuinen van West HARTJESDAGEN Een driedaags festival op en om de Zeedijk. De traditie stamt al uit de middeleeuwen, maar tegenwoordig heeft het zich ontwikkeld tot een soort carnaval. za 13 t/m zo 15 aug. 11:0023:00, Zeedijk e.o. LOVELAND FESTIVAL Wie van zon, dance en grote festivals houdt, zit op dit festival, dat elke zomer plaatsvindt helemaal op de juiste plek. za 13 11:00-23:00, Sloterpark APPELSAP FRESH MUSIC FESTIVAL Appelsap noemt zichzelf een ‘fresh music festival’. Verfrissend is het zeker: geniet in de buitenlucht, onder het genot van een fris drankje, van de nieuwste hiphop en electro en een verse line-up. za 13 aug. 12:00-23:00, Flevopark GUILTY PLEASURE Een nieuw 80’s, 90’s en 00’s festival in de openlucht. Met artiesten die bekend zijn van nummers die je ongetwijfeld nog kent van zelf opgenomen cassettebandjes. Ontmoet o.a. 2 Unlimited, T-Spoon en 2 Brothers on the 4th Floor.

zo 14 aug. 13:00-23:00, Recreatiegebied Gaasperplas SUMMER DANCE FOREVER Het internationale festival trekt topdansers uit de hele wereld naar Amsterdam voor dansvoorstellingen, -battles en -workshops. Van hiphop, house dance, vogue, ragga jam en jazz; allerlei dansstijlen komen voorbij. di 16 t/m wo 24 aug., diverse locaties advertentie

TONEELBIBLIOTHEEK

27 AUG | 15:00

OPERA IN DE GRACHTENTUIN Deze zomer waan je je heel even in het Italië van de zestiende eeuw, toen opera’s het ultieme vermaak in hofkringen waren. In de prachtige tuin van het monumentale pand de opera ‘Bastien und Bastienne’ van Mozart. wo 17 t/m zo 21 aug. 17:00 en 19:30, Museum Van Loon, € 19,AMSTERDAM MAKER FESTIVAL Ambachtslieden uit diverse branches laten elkaar en het publiek zien wat ze maken en geven je de kans om de producten te kopen óf zelf te leren maken. vr 19 t/m zo 21 aug. 11:0017:00, Marineterrein Amsterdam DUTCH VALLEY Een groot muziekfestival met het beste van Nederlandse bodem. za 20 aug. 13:00-23:00, Spaarnwoude PRINSENGRACHTCONCERT Klassieke muziek op een ponton op het water voor Hotel Pulitzer. za 20 aug. 21:00-23:00, ponton in Prinsengracht t.o. 331, gratis JORDAAN FESTIVAL Nergens klinkt rasechte Amsterdamse volksmuziek beter dan in de Jordaan. vr 26 20:00-24:00, za 27 12:30-24:00, zo 28 aug. 13:0023:00, Appeltjesmarkt, € 10,- t/m € 25,UITMARKT Opening van het culturele seizoen met optredens, informatiemarkt en speciaal kinder- en boekenprogramma. vr 26 opening, za 27 en zo 28 aug., Museumplein, Leidseplein e.o., gratis VOLTT LOVES SUMMER Zonnig elektronisch muziekfestival. Met o.a. Adam Beyer, Deadbeat, Job Jobse en Undercatt. za 27 aug. 11:00-23:00, NDSMwerf, € 32,50 t/m € 42,50


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

Amstelpark www.amstelpark.info Amsterdamse Bos www.adayatthepark.nl Amsterdamse Bostheater De Duizendmeterweg 7, tel. 643 32 86, www.bostheater.nl Appeltjesmarkt Marnixstraat bij Elandsgracht www.jordaanfestival.nl ArenA Park Grenzend aan ArenA Boulevard www.springkussenfestival.nl Artis Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl Jaap Eden IJsbaan Radioweg 64, tel. 0900-724 22 87 www.jaapeden.nl Flevopark www.appelsap.net Recreatiepark Gaasperplas Gaasperpark, Amsterdam Zuidoost De Hortus Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl Museum Van Loon Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl Marine Etablissement Kattenburgerstraat, tel. 261 36 56 www.marineterrein.nl Martin Luther Kingpark Amsteldijk, www.deparade.nl Museumplein www.uitmarkt.nl NDSM-werf Tt. Neveritaweg / Mt. Ondinaweg, www.ndsm.nl Olympisch Stadion Olympisch Stadion 2, tel. 671 11 15 www.olympischstadion.nl Oosterpark www.amsterdamroots.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Pllek Tt. Neveritaweg 59, tel. 290 00 20, www.pllek.nl advertentie

GABRIEL LESTER’S UNRESOLVED EXTRAVAGANZA

Sportpark Riekerhaven Nachtwachtlaan 370 Ruigoord Ruigoord 76, tel. 497 57 02 www.ruigoord.nl Sloterpark www.loveland.nl Spaarnwoude www.dutchvalleyfestival.nl Stadspodium Turbinestraat 12 www.stadspodiumamsterdam.nl

Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl De Tuinen van West Joris van den Berghweg 107 VondelCS Vondelpark 3 www.vondelcs.nl Vondelpark Openluchttheater Vondelpark, tel. 673 14 99 www.openluchttheater.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4 www.westergasfabriek.nl

DIVERSEN SPROOKJES Vier theatermakers werden uitgenodigd om sprookjes in een zomerse tuin te komen vertellen. Met o.a. acteur Nasrdin Dchar, muzikante Karsu en schrijver en performer Babs Gons. zo 3 juli 11:00 en 14:00, Tolhuistuin, € 10,THEATERCOLLEGE ERIK SCHERDER Neuropsycholoog Scherder legt uit waarom muziek zoveel gevoel losmaakt. Met Camerata RCO en pianist Thomas Beijer duikt Scherder diep in de materie: in theorie en praktijk. Er klinkt hersenkamermuziek van o.a. Schubert, Mahler en Beethoven. do 7 juli 20:00, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 43,QUEERING THE ARCHIVES Lezing met paneldiscussie en een presentatie van een aantal homo en lesbisch georiënteerde archieven. wo 27 juli 14:00, Stadsarchief Amsterdam, gratis AMSTERDAM COMIC CON Ben je fan van Hollywoodsterren, comic tekenaars, cosplay, gaming, anime, films en tvseries? Dan mag je Comic Con zeker niet missen! Ontmoet Hollywood sterren zoals Sean Astin, horroricoon Robert Englund, James Marsters. Met fotoshoots met sterren, panels, signeersessies en activiteiten op het gebied van films, comics, games. za 27, zo 28 aug. 10:00-18:00, Amsterdam RAI, € 15,PARADISODEBAT Kunstenaars, politici en publiek gaan met elkaar in gesprek gaan over de noodzakelijke verbindingen tussen kunst, cultuur en samenleving. met Saskia Sassen, Jet Bussemaker, Henk Oosterling, en 1e en 2e Kamerleden en cultuurwethouders. zo 28 aug. 16:00, Paradiso, gratis HISWA TE WATER Noord Europa’s meest complete in-water bootshow vindt plaats in de nieuwe jachthaven Amsterdam Marina. Geniet van de crème de la crème van de Nederlandse en internationale jachtbouw. di 30 aug. t/m zo 4 sep. 10:0018:00, NDSM-werf LOCATIES Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl NDSM-werf Tt. Neveritaweg / Mt. Ondinaweg, www.ndsm.nl

Top 3 Expo

door Joke van der Weij

Bosbaanweg 5, tel. 545 61 00 www.amsterdamsebos.nl

Nederland Waterland Wist je dat duizenden jaren geleden de meeste van onze meren en rivieren zijn ontstaan? Maar hoe ziet het leven er nu uit op en rond het water? Maak kennis met lepelaar, roodkeelduiker en grote zaagbek. Met speurtocht. t/m 5 juli ANNE FRANK HUIS

REMBRANDT DE ETSER Deze zomer laat het Rembrandthuis vijftig etsen zien uit de wereldberoemde collectie. Vijftig, dat is precies genoeg. Want etsen, en zeker die van Rembrandt, daar moet je niet langs racen, daar moet je rustig even voor gaan staan. Kijk eens naar zo’n herderinnetje dat een krans vlecht, haar vriend blaast er een ontspannen muziekje bij. Je bent gewoon met vakantie als je daarnaar kijkt. Rembrandthuis, t/m 18 september

De onderduikplaats waar Anne Frank haar dagboek schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinsengracht 267, tel. 556 71 05, www.annefrank.org

APPEL ARTS CENTRE Kunstencentrum dat functioneert als podium voor onderzoek en presentatie van hedendaagse beeldende kunst. Prins Hendrikkade 142, tel. 625 56 51, www.deappel.nl

Appel Z Werk/expo van Gabriel Lester. t/m 2 oktober ARCAM

Architectuurcentrum Amsterdam. Permanent: Spot on Architecture. Informatiepunt met digitale tafel, designartikelen, boeken, architectuurgidsen en veel meer. Prins Hendrikkade 600, tel. 620 48 78, www.arcam.nl

STEPHEN SHORE

LOCATIES

59

MUSEA & EXPOSITIES

DIVERS ENCORE FESTIVAL Vond je de hiphop- en R&Bfeestjes van Encore in de Melkweg leuk? Dan wordt dit helemaal genieten. zo 28 aug., NDSM-werf

juli/augustus 2016

DE ASIELZOEKMACHINE Asielzoekers voelen zich als een machteloos radertje in een asielverwerkingsmachine. Maar deze Asielzoekmachine roept juist op tot activiteit. Om te beginnen wordt de wereld van de asielzoeker invoelbaar gemaakt met foto’s, kunst en videoinstallaties. Daarnaast is er een DIY-tentoonstelling in de vorm van een krant. Alles om je aan het denken te zetten. Hoe verhoud jij je tot de asielzoeker? Kijk je weg? Of denk je mee? Melkweg 15 juli t/m 21 augustus Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Amsterdam RAI Europaplein, tel. 549 12 12 www.rai.nl Stadsarchief Amsterdam Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.stadsarchief.amsterdam.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl

MUSEA & EXPOSITIES ALLARD PIERSON MUSEUM Archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. Kunsten gebruiksvoorwerpen uit 4000 voor Chr. tot 500 na Chr. Oude Turfmarkt 127, tel. 525 25 56 www.allardpiersonmuseum.nl

Ontmoetingen met de Orient De invloed van de studie van Oosterse talen in Nederland in de 17e eeuw. En de bijdrage daaraan van Arabisch sprekende

STEPHEN SHORE Een retrospectief van een van de pioniers van de kleurenfotografie. Reis mee door het Amerika van de seventies, aanschouw de bloedeloze motelinterieurs, de doodse parkeerplaatsen en het pancake-ontbijt. Stephen Shore (1947, New York) maakte er naam mee in een tijd dat zulke onderwerpen en zelfs kleurenfotografie nog als vulgair werden gezien. Maar ook zijn vroege zwart-witfotografie is de moeite waard. Huis Marseille t/m 4 september moslims, christenen en joden uit de Islamitische wereld. t/m 18 september AMSTERDAM MUSEUM De geschiedenis van Amsterdam vanaf de middeleeuwen. Permanent: ‘Het kleine weeshuis’ en ‘Amsterdam DNA’. Kalverstraat 92, tel. 523 18 22 www.amsterdammuseum.nl

Made in Amsterdam 100 Kunstwerken geven beeld van belangrijkste artiesten, stromingen en bewegingen in kunstwereld van afgelopen eeuw. t/m 31 juli Transmission Van en over transgenders. t/m 18 september AMSTERDAM PIPE MUSEUM Overzicht van de rookcultuur van vijf continenten. Prinsengracht 488, tel. 421 17 79 www.pipemuseum.nl

BEZOEKERSCENTRUM AMSTERDAMSE BOS Bezoekerscentrum van het grootste stadsbos van Nederland.

100 Jaar inspiratie Invloed van de Amsterdamse School op hedendaags bouwen. t/m 30 september ARTIS Oudste dierentuin van Nederland. Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl

APPIE BAANTJER MUSEUM In de kelder van café Heffer, vlakbij de plek waar Baantjer jarenlang werkte als rechercheur. Oudebrugsteeg 7, tel. 428 44 88

BIBLIOTHECA PHILOSOPHICA HERMETICA Tel. 625 80 79, www.ritmanlibrary.com

Gesloten Ivm renovatie en verhuizing naar Huis met de Hoofden, Keizersgracht 123. vanaf 5 april BIJBELS MUSEUM Ontmoetingsplaats voor bijbel, kunst en cultuur in een monument. Op de bovenste verdieping van Cromhouthuis. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.bijbelsmuseum.nl

BIJZONDERE COLLECTIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Cultureel erfgoed tentoonstellingen in historische panden. Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl

Out of the box UvA-collecties inspireren wetenschappers. t/m 4 september CROMHOUTHUIS In de 18e eeuw bewoont de welgestelde familie Cromhout vier panden aan de Herengracht. Een stadspaleis uit de Gouden Eeuw. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuis.nl

DE DAGERAAD DE AMSTERDAMSE SCHOOL Dependance van Museum Het Schip in Dageraad-complex in Plan Zuid. Burgemeester Tellegenstraat 128, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl


AMSTERDAM ART 60

krant KRANT

galerieselectie

MUSEA & EXPOSITIES

UNTITLED, 2014

DIAMANTMUSEUM

TROIKA, SQUARING THE CIRCLE, 2015

MARTIN VAN ZOMEREN Hazenstraat 20 BACK IN 5 MINUTES – GROEPSTENTOONSTELLING Tot 16 juli Schrik niet als je binnentreedt bij galerie Martin van Zomeren: de tentoonstelling Back in 5 Minutes zit vol met verrassingen! Acht kunstenaars zijn aan de slag gegaan met het thema ‘absentie’, wat zeer uiteenlopende werken heeft opgeleverd. Leen bijvoorbeeld de fiets van Navid Nuur: de sleutels zijn te vinden in de galerie.

GALERIE RON MANDOS Prinsengracht 282 STREAM OF CONSCIOUSNESS – TROIKA, TOM LORE DE JONG EN GOOF KLOOSTERMAN Tot 30 juli De tentoonstelling Stream of Consciousness bestaat uit werken die voordurend de perceptie van de bezoeker bespelen. Kan een object tegelijk een cirkel en een vierkant zijn? Je vindt het antwoord bij Galerie Ron Mandos.

Het museum vertelt u een reisverhaal. Over een tocht die 3 miljard jaar geleden begon, 200 km onder het aardoppervlak, en die eindigt in de ring aan uw vinger. Paulus Potterstraat 8, tel. 30 55 300 www.diamantmuseumamsterdam.nl

3D PRINT CANAL HOUSE Informatie over 3D printing architectuur. Asterweg 49, tel. 789 03 59 www.3dprintcanalhouse.com

VAN EESTERENMUSEUM Museum over de stedenbouwkundige Van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden. Burgemeester de Vlugtlaan 125 www.vaneesterenmuseum.nl

EYE FILMMUSEUM Dagelijks voorstellingen. Informatieen documentatiecentrum. IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl

Robby Müller De Nederlandse cameraman stelt zijn persoonlijke archief beschikbaar dat o.a. bestaat uit videotapes, originele scenario’s en setfoto’s. t/m 28 augustus FOAM AMSTERDAM

Centrum voor fotografie, ontmoetingsplek voor fotografen en discussieplatform. Keizersgracht 609, tel. 551 65 00, www.foam.org

Helmut Newton Overzichtstentoonstelling. t/m 4 september VAN GOGH MUSEUM

Het museum huisvest de grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Tevens verzameling van andere belangrijke 19e-eeuwse schilderkunst. Paulus Potterstraat 7, tel. 570 52 00 www.vangoghmuseum.nl

De waanzin nabij: Van Gogh en zijn ziekte De mentale instabiliteit van Vincent van Gogh spreekt erg tot de verbeelding. 15 juli t/m 25 september HET GRACHTENHUIS 17e-eeuws grachtenpand met de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel én de kunst van de Gouden Eeuw. Herengracht 386, tel. 421 16 56 www.hetgrachtenhuis.nl PARAGUAY, 2016

juli/augustus 2016

AGENDA

HERMITAGE AMSTERDAM Wisseltentoonstellingen afkomstig uit collectie van het beroemde museum in Sint-Petersburg. Amstel 51, tel. 530 87 51 www.hermitage.nl

GALERIE GABRIEL ROLT Tolstraat 84 PARAGUAY – EVA RÄDER Tot 16 juli De schilderijen van Eva Räder zijn opgebouwd uit grove perseelstreken in zwarte en grijze tinten, afgewisseld met felle kleuraccenten. Zoals de titel Paraguay wellicht al doet vermoeden, brengt een bezoek aan de tentoonstelling je even naar een geheel andere wereld.

Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant Het levensverhaal van Europa’s langst regerende keizerin. t/m 15 januari Outsider art Toonaangevende kunstwerken van nationale en internationale Outsider-kunstenaars. sinds 17 maart Hollanders van de Gouden Eeuw Gigantische groepsportretten uit de 17e en 18e eeuw. tot eind 2016

Samenstelling Amsterdam Art. Voor een compleet overzicht van tentoonstellingen, evenementen en wekelijkse tips zie www.amsterdamart.com

Ooit een theater, nu een monument met een tentoonstelling, ter nagedachtenis aan de duizenden joden die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit gebouw

HOLLANDSCHE SCHOUWBURG

werden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Plantage Middenlaan 24, tel. 531 03 40 www.hollandscheschouwburg.nl

DE HORTUS Een van de oudste (1682) botanische tuinen met een klassiek ingerichte buitentuin, drie-klimatenkas, 300 jaar oude cycaspalm en palmenkas. Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl

Igpoty Natuurfotografie tentoonstelling. Genomineerden en prijswinnaars van de International Garden Photographer of the Year. t/m 19 september

ëren, bespelen, vervormen en te vervreemden. t/m 18 september MADAME TUSSAUDS Museum met wassenbeelden. Dam 20, tel. 522 10 10 www.madametussauds.nl

MAX EUWE CENTRUM Over de schaakgeschiedenis; mogelijkheid om te schaken (computer); schaakbibliotheek. Max Euweplein 30 A-1, tel. 625 70 17, www.maxeuwe.nl

MICROPIA Ontdek het onzichtbare leven. Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, tel. 0900-278 47 96, www.micropia.nl

HORTUS BOTANICUS

MOCO

In 1967 opgezet tbv onderwijs en onderzoek, met name voor faculteit Biologie van de Vrije Universiteit. Van der Boechorststraat 8, tel. 598 93 90, www.vu.nl

Museum voor moderne kunst. Honthorststraat 20, tel. 370 19 97 www.mocomuseum.com

HUIS MARSEILLE Eigentijdse en historische fotografie in 17e-eeuws pand. Keizersgracht 401, tel. 531 89 89, www.huismarseille.nl

Stephen Shore Overzichtstentoonstelling. t/m 4 september

INTERNATIONAAL INSTITUUT VOOR SOCIALE GESCHIEDENIS Een van de grootste documentatieen onderzoekscentra ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis en de geschiedenis van de arbeidersbeweging. Cruquiusweg 31, tel. 668 58 66 www.iisg.nl

JOODS HISTORISCH MUSEUM Objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Amsterdam. Nieuwe Amstelstraat 1, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

Amy Winehouse, a family portrait Onbekende kant van wereldster. t/m 4 september The power of pictures Fotografie en film van de Sovjet avant-garde. 24 juli t/m 27 november JORDAANMUSEUM Museum over Amsterdamse volksbuurt. Vinkenstraat 185, tel. 624 46 95 www.jordaanmuseum.nl

KATTENKABINET Kunstwerken met als onderwerp ‘de kat’. Herengracht 497, tel. 626 53 78 www.kattenkabinet.nl

MUSEUM WERF ‘T KROMHOUT Het museum toont historie van Nederlands Industrieel Erfgoed. Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl

MUSEUM VAN LOON Grachtenhuis uit de 17e eeuw met familieportretten, stijlkamers en Franse tuin. Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl

Foam in Van Loon - Second skin Kunstenaars (Asger Carlsen, Thomas Mailaender, Shai Langen e.a.) reageren op de collectie door de representatie van onze fysieke ‘Zelf ’ te becommentari-

Warhol: royal t/m 3 juli Banksy: laugh now t/m 4 september

MUSEUM AMSTERDAM NOORD Museum over de geschiedenis van Amsterdam Noord. Zamenhofstraat 28 A www.museumamsterdamnoord.nl

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER Amsterdams koopmanshuis met 17e-eeuwse schuilkerk. O.Z. Voorburgwal 40, tel. 624 66 04, www.opsolder.nl

OUDE KERK Hedendaagse kunst en cultuur in het oudste gebouw van de stad. Onder de ruim 2500 grafzerken in de kerk bevindt zich het graf van Saskia van Uylenburgh, de eerste echtgenote van Rembrandt. Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84, www.oudekerk.nl

Once in a lifetime Over leven en vergankelijkheid. Werk van acht kunstenaars. Vier van hen maken voor deze tentoonstelling nieuw werk. t/m 28 augustus

MOLEN VAN SLOTEN

KONINKLIJK PALEIS

Poldermolen met Kuiperijmuseum, ‘Rembrandt op Zolder’ een audiovisuele presentatie, maquette ‘Amsterdam en het water’; activiteiten voor kinderen. Akersluis 10, tel. 669 04 12 www.molenvansloten.nl

Van stadhuis in de gouden eeuw tot stadspaleis van Lodewijk Napoleon en het Koninklijk Paleis op de Dam. Dam, tel. 620 40 60 www.paleisamsterdam.nl

MULTATULI MUSEUM Boeken van en over Multatuli. Zijn bureau, bibliotheek en sterfbed. Korsjespoortsteeg 20, tel. 638 19 38 www.multatuli-museum.nl

MUSEUMHAVEN Restauratie, behoud, onderhoud van historische binnenvaartschepen. Oosterdok 12 www.museumhavenamsterdam.nl

MUSEUMTRAMLIJN Tramdienst met historisch materieel. Rit van ong. 7 km en ong. 30 min. van het Haarlemmermeerstation naar Bovenkerk. Elke zo t/m oktober. Amstelveenseweg 264 www.museumtramlijn.org

Dynastie Portretten van Oranje-Nassau Van ruiter- en staatsieportretten tot familie- en kinderportretten. 2 juli t/m 25 september PERSMUSEUM Met originele en gereproduceerde documenten, beeld- en geluidsfragmenten en interactieve (spel)programma’s toont het museum hoe de pers is ontstaan en hoe zij zich heeft ontwikkeld tot invloedrijk massamedium. Permanent: 100 jaar Persmuseum. Zeeburgerkade 10, tel. 692 88 10, www.persmuseum.nl

Een plek waar menselijke moed en onbaatzuchtigheid tot uiting kwamen. Plantage Middenlaan 27, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

Cruijff in de media Toont hoe de media reageerden op zijn overlijden aan de hand van kranten, tijdschriften en sociale media. t/m 3 juli Vrij Nederland: overzicht van een eigenzinnig opinieblad Aandacht voor o.a. Renate Rubinstein en Hugo Brandt Corstius, fotografen Dolf Toussaint en Willem Diepraam en illustratoren Yrrah en Peter Vos. t/m 17 juli

NEMO SCIENCE MUSEUM

Collectie pianola’s, elektrisch aangedreven reproductievleugels en 20.000 muziekrollen. Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl

NATIONAAL HOLOCAUST MUSEUM

De ondergang van Abraham Reiss Negen schilderijen van Jeroen Krabbé. t/m 2 oktober Centrum vol wetenschap en technologie. Oosterdok 2, tel. 531 32 33 www.nemosciencemuseum.nl

DE NIEUWE KERK De op een na oudste kerk van Amsterdam (1414) met 16e- en 17e-eeuws orgel. Dam 1, tel. 638 69 09 www.nieuwekerk.nl

World Press Photo Niet alleen werk van fotograaf Warren Richardson, de winnaar van dit jaar. t/m 10 juli Streets of the world Foto’s Jeroen Swolfs. t/m 10 juli Reis in de tijd De geschiedenis van Amsterdam en van de Oranjes. 16 juli t/m 11 september

PIANOLA MUSEUM

MUSEUM HET REMBRANDTHUIS Het huis van Rembrandt met een collectie prenten en schilderijen. Jodenbreestraat 4, tel. 520 04 00 www.rembrandthuis.nl

Rembrandt de etser Naast een omvangrijk oeuvre van schilderijen en tekeningen vervaardigde Rembrandt van Rijn zo’n 314 prenten. Zijn meesterschap op dit vlak is onomstreden; algemeen geldt hij als een groot etskunstenaar, zo niet als de allergrootste. t/m 18 september RIJKSMUSEUM Overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Dagelijks rondleidingen, workshops of cursussen e.d.


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

juli/augustus 2016

MUSEA & EXPOSITIES Museumstraat 1, tel. 0900-0745 www.rijksmuseum.nl

Japan Modern Japanse prentkunst uit de eerste helft van de 20e eeuw o.a. uit de collectie Elise Wessels. t/m 11 september Adriaen van de Velde Meester van het Hollandse landschap. t/m 25 september Penone Beelden van de Italiaanse ‘arte povera’ beeldhouwer Giuseppe Penone in de tuinen van het museum. t/m 2 oktober Arita porselein van nu Voor het eerst in 400 jaar wordt een Japanse traditie door hedendaagse ontwerpers onder handen genomen. t/m 9 oktober Marten & Oopjen De huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit geschilderd door Rembrandt. Zaterdag 2 juli gratis toegang. 2 juli t/m 2 oktober RIJKSMUSEUM SCHIPHOL Dependance. Achter de douane op de Holland Boulevard (tussen E en F pier) 1 www.rijksmuseum.nl

Bernadette Corporation Sinds 1994 heeft dit kunstenaarscollectief de wereld van mode, film en de tijdschriften geïnfiltreerd. t/m 28 augustus Opwinding Tentoonstelling van Rudi Fuchs. Meer dan een halve eeuw hedendaagse kunst, van abstracte tot figuratieve schilderkunst. t/m 2 oktober Avery Singer Eerste Europese museumsolo van Amerikaanse kunstenaar. t/m 2 oktober Dream Out Loud Het nieuwste binnen hedendaagse vormgeving. 26 augustus t/m 1 januari STEDELIJK MUSEUM BUREAU AMSTERDAM De projectruimte van het Stedelijk Museum met de nieuwste ontwikkelingen. Rozenstraat 59, tel. 422 04 71 www.smba.nl

Jeronimo Voss Inverted Night Sky. t/m 26 juni gesloten miv 1 juli

en tijdens vakanties 14.30 uur Juniorreis. 6-13 jaar; 11.00, 11.30, 12.00, 13.00, 13.30 en 16.00 uur Familiereis. Alle leeftijden Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 840 www.tropenmuseumjunior.nl

ZieZo Marokko In het museum staat een vliegtuig klaar. Stap in, riemen vast, op naar Marokko! Ga aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen. juli en augustus NEDERLANDS UITVAART MUSEUM TOT ZOVER Het verleden, heden en de toekomst van de omgang met de dood. Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl

VERZETSMUSEUM Nederland voor, tijdens en vlak na WOII. Permanent Verzetsmuseum Junior. Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org

World War Two Today Herdenking en belevenis, herinnering en vermaak. Fotografie van Roger Cremers. t/m 25 september

advertentie

HET SCHEEPVAARTMUSEUM

MUSEUM HET SCHIP DE AMSTERDAMSE SCHOOL Hoogtepunt van de Amsterdamse School. Spaarndammerplantsoen 140, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

STADSARCHIEF AMSTERDAM

Stadstekenaars van Amsterdam Werk van drie Stadstekenaars Hamid el Kanbouhi, Dieuwke Spaans en Arie Schippers. Verder werk van o.a. Robbie Cornelissen, Marcel van Eeden, Claire Harvey, Arja Hop, Jantien Jongsma, Natasja Kensmil, Paul Klemann, Parra e.a. t/m 11 september Versnel ontsloten Het Maria Austria Instituut digitaliseerde 10.000 glasnegatieven van architectuurfotograaf Jan Versnel. Het resultaat is een overzicht van de wederopbouwarchitectuur in Nederland. 1 juli t/m 28 augustus STEDELIJK MUSEUM Moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Museumplein 10, tel. 573 29 11 www.stedelijk.nl

Jan Dibbets color studies 1976-2014 De serie baseerde Dibbets op twee negatieven van auto-oppervlakken uit 1976. t/m 31 juli Jon Rafman Videofilms en installaties. t/m 14 augustus Wonen in de Amsterdamse School Ontwerpen voor het interieur 1910-1930. t/m 28 augustus

FUZZY TRACES & P/////AKTPOOL Werk van Francesca Ferreri & werk van Stefan Cammeraat en Thomas Swinkels. P/////AKT, t/m 17 juli PLASTIC MUSIC Werk van Afonso Pinhão Ferreira. Amstelkerk, t/m 22 juli AMSTERDAMS MONT MARTRE Markt met brocante en curiosa. Amstelveld, 29 juli CONSTANT: RUIMTE + KLEUR Overzicht van deze bijzondere experimentele kunstenaar. Cobra Museum, t/m 25 september THE ART OF BANKSY Bijna 100 originele werken van de veelbesproken kunstenaar. Beurs van Berlage, t/m 30 september LAUREL HOLLOMAN Schilderijen. Museum Jan van der Togt, 7 juli t/m 28 augustus ASIELZOEKMACHINE Maakt het asielbeleid op een beeldende manier inzichtelijk. Werk van Chris de Bode, Joost van den Broek, Ad van Denderen, Alessandro Falco, Robert Glas, Nafiss Nia, Uljana Orlova, Frank Penders, Dirk-Jan Visser, Michiel Voet, Munir de Vries, Magnus Wennman, Koen Wessing. Melkweg, 15 juli t/m 21 augustus

Museum toont hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Ontdek 500 jaar maritieme geschiedenis. Van Gouden Eeuw, het leven aan boord tot virtuele zeereis en de replica van het VOC-schip Amsterdam. Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22 www.hetscheepvaartmuseum.nl

‘s Werelds grootste stadsarchief. Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.stadsarchief.amsterdam.nl

Eva Spierenburg. CBK Zuidoost, t/m 9 juli

TASSENMUSEUM HENDRIKJE

WERELDERFGOED PODIUM

Het grootste tassenmuseum in de wereld. Herengracht 573, tel. 524 64 52 www.tassenmuseum.nl

Dé startplek om kennis te maken met UNESCO Wereld erfgoed in Nederland. Dagelijks rondleiding en documentaire ‘Hollandse wereldwonderen’. Vijzelstraat 32, tel. 251 49 95 www.werelderfgoed.nl/podium

Rebelle Vintage tassen en accessoires. t/m 14 juli The bead goes on Kralentassen en accessoires van 18e eeuw tot heden. t/m 18 september THEO THIJSSEN MUSEUM De Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van de roman ‘Kees de jongen’. 1e Leliedwarsstraat 16, tel. 420 71 19 www.theothijssenmuseum.nl

Thijssen en de vrouwen Over Thijssens relatie tot het andere geslacht. juli en augustus

MUSEUM WILLET-HOLTHUYSEN Het enige volledig ingerichte Amsterdamse grachtenpand dat dagelijks voor publiek open is. Herengracht 609, tel. 523 18 22 www.willetholthuysen.nl

WOONBOOTMUSEUM Gevestigd op de ‘Hendrika Maria’, een voormalig zeilend bedrijfsvaartuig gebouwd in 1914. Aan boord krijgt men een beeld van deze woonvorm die zo typerend is voor Amsterdam. Prinsengracht 296 K, tel. 427 07 50 www.woonbootmuseum.nl

TROPENMUSEUM De mooiste voorwerpen en verhalen van de hele wereld. Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 800 www.tropenmuseum.nl

Rhythm & Roots Gitaren van Jimi Hendrix en Chuck Berry, het leren motorjack van Elvis, de cape van James Brown en heel veel muziek. t/m 30 oktober TROPENMUSEUM JUNIOR ZieZo Marokko elk weekend

NOG MEER EXPOSITIES (S)HE: SEARCHING FOR THE OTHER Door 7 kunstenaars(duo’s) wordt het begrip gender onderzocht. Werk van Diana Blok, Nynke Deinema, Risk Hazekamp, Jan Hoek & Duran Lantink, Judith Leysner, Randa Maroufi,

NOOIT NOOIT NOOIT MEER AAN DE WAL Amsterdamse woonboten en hun bewoners gefotografeerd door Friso Spoelstra. Amstelkerk, 26 juli t/m 22 augustus JONG & GAY Foto’s van Marjolein Annegarn. Melkweg, vanaf 27 augustus PENSE-BÊTE IV & P/////AKTPOOL Werk van Stefaan Dheedene & werk van Thomas Swinkels. P/////AKT, 28 augustus t/m 25 september LOCATIES Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Amstelveld www.vlooienmarkten.nl Beurs van Berlage Beursplein 1, tel. 531 33 50, www.beursvanberlage.nl CBK Zuidoost Anton de Komplein 120, Zuidoost, tel. 252 54 01, www.cbkzuidoost.nl CoBrA Museum Sandbergplein 1, Amstelveen, tel. 547 50 50, www.cobra-museum.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl P/////AKT Zeeburgerpad 53, www.pakt.nu Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50, Amstelveen, tel. 641 57 54, www.jvdtogt.nl

61

COLOFON Hoofdredactie Bart van Oosterhout Vormgeving Arjen van den Houten, Heidi Pauw Ontwerp Loes Koomen Eindredactie Janna Reinsma Eindredactie agenda & traffic Jet Greebe Medewerkers aan dit nummer Stijn Aerden, Emma Curvers, Floor van Dijck, Zoë Heijke, Nadja Hüpscher, Elisah Jacobs, Peggy Kuiper | Cake Film & Photography via Phenster, metMik.nl, Kim van der Meulen, Guido van Oorschot, Mike Peek, Marie-Charlotte Pezé, Famke en Floor van Praag (ZIN), Margriet Prinssen, Inger van der Ree, Janna Reinsma, Bregtje Schudel, We Are Public, Joke van der Weij, Monique Wijbrands/ SaltyStock, Christiaan de Wit Agendagegevens Afdeling Digital Media Aanleveren (agenda)gegevens septembernummer - 18 juli oktobernummer - 22 augustus novembernummer - 19 september winternummer - 17 oktober Stichting Amsterdam Marketing De Ruyterkade 5, 1013 AA Amsterdam, T 020-702 61 00 informatie@iamsterdam.com Adverteren Afdeling Relaties, T 020-702 61 80 partner@iamsterdam.com Uitgever Amsterdam Marketing Marketing manager Nico Mulder Traffic manager Yara Fabel Drukker Corelio Printing Distributie e-mail distributie@iamsterdam.com Distributie verzorgd door Flyerman Abonnementen Amsterdam Marketing heeft zijn abonnementenbeheer voor de Uitkrant uitbesteed aan Abonnementenland. Vragen over abonnementen Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest T 0900-ABOLAND of 0900-226 52 63 (10 cpm) of WhatsApp T 06-151 113 85 www.bladenbox.nl Adreswijzigingen en opzeggingen: www.aboland.nl klantenservice@aboland.nl Jaarabonnement € 29,95 Het abonnement wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Abonnementen kunnen zowel schriftelijk als per e-mail worden opgezegd onder vermelding van het klantnummer, met een opzegtermijn van 3 maanden. Een abonnement is pas opgezegd, wanneer de abonnee daarvan een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen via post of e-mail. Een adreswijziging kan alleen worden verwerkt als het oude adres en het nieuwe adres schriftelijk of per e-mail worden doorgegeven. Prijswijzigingen voorbehouden. Uitkrant is een geregistreerd merk van Amsterdam Mareting. Verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 60.000 exemplaren. Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foutieve vermeldingen. © 2016 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbenden. De Uitkrant van september verschijnt 27 augustus, de abonnees ontvangen de krant eerder.


62

krant KRANT

info

TOT SLOT

NOG MEER TIPS OVER AMSTERDAM

meer info o p iamst erdam .com

Handige informatie over de stad.

HET AMSTERDAM & REGION TRAVEL TICKET Met dit ticket kunt u onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam en de omliggende regio – dag en nacht – gedurende 24 uur. Ontdek de stranden van Zandvoort, de kaasmarkt in Edam en oer-Hollandse dorpen als Marken en Volendam. Tickets à €13,50 zijn verkrijgbaar bij I amsterdam Visitor Centres, I amsterdam Store, GVB Tickets & Informatie en verkooppunten van Connexxion en EBS op het Centraal Station.

I AMSTERDAM STORE Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van Amsterdam in de I amsterdam Store. IJ-hal (noordzijde Centraal Station) Open: ma t/m wo 8.00-19.00 uur; do t/m za 8.00-20.00 uur; zo 9.00-18.00 uur

LAST MINUTE TICKET SHOP

I AMSTERDAM VISITOR CENTRES

In de Last Minute Ticket Shop koop je op de dag van de voorstelling online kaarten met korting tot 75 procent. Iedere dag is er een nieuwe selectie van voorstellingen en concerten van de Amsterdamse theaters en concertzalen.

Bezoek een van onze Visitor Centres voor informatie over Amsterdam en de regio, voor excursies & rondvaarten, plattegronden en gidsen, tickets voor het openbaar vervoer, souvenirs, hotelreserveringen en de I amsterdam City Card. Tel: +31 (0)20 702 6000 info@iamsterdam.com iamsterdam.com/visitorcentres twitter.com/Iamsterdam

I AMSTERDAM VISITOR CENTRE Stationsplein 10 (tegenover Centraal Station) Open: dagelijks 9.00-18.00 uur

I AMSTERDAM VISITOR CENTRE Aankomsthal 2, Schiphol Plaza Open: dagelijks 7.00-22.00 uur

lastminuteticketshop.nl

I AMSTERDAM CITY CARD Een ideaal cadeau voor bezoek van buiten de stad: aanschaf van de City Card geeft toegang tot meer dan 40 musea, openbaar vervoer, een rondvaart, 25 procent korting op attracties, eten en drinken en meer! Verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, I amsterdam Store, hotels, rederijen, musea en GVB Tickets & Info punten. Meer informatie: iamsterdam.com/citycard


63

krant KRANT

63

vooruitblik

TOT SLOT

VOORUITBLIK

Niet te missen in de komende maanden.

Rese nu alv rveer zeker ast om te van e zijn kaartjen e!

samenstelling Zoë Heijke

JOHN COFFEY

Wie de Utrechtse band nog een keer wil zien rocken, moet snel zijn: John Coffey neemt een pauze voor onbepaalde tijd en wordt op 30 september in Paradiso uitgezwaaid bij het laatste optreden van hun tournee.

UNSEEN 5 JAAR Unseen wordt 5! Deze ‘photo fair with a festival flair’ brengt elk jaar internationale galeries, kunstenaars en liefhebbers samen voor een beurs en een fantastisch festival dat draait om spannende, nieuwe fotografie.

Paradiso, 30 september paradiso.nl

Unseen Photo Fair, Westergasfabriek 23 t/m 25 september Unseen Photo Festival, diverse locaties 16 t/m 25 september

ZOMER16

TOM ROELOFS

CHRISTTO & ANDREW

krant

VALTIFEST

‘JE MOET

STRIJDBAA

ERWIN OLAF

R BLIJVEN

OVER ZIJN HAAT LGBT-FOBIE, DE EURO -LIEFDE VOOR PRIDE EN AMSTERDA M

jaargang 50

#10

Een uitzinnig festival met ieder jaar een uitbundige dresscode om helemaal op los te gaan: dat is Valtifest. Pak lekker uit met hete pepers, lucifers en vuurvliegjes, want het thema van dit jaar is On Fire. NDSM-werf, 3 september valtifest.nl

UITKRANT 50 JAAR In 1966 verscheen het eerste exemplaar van de Amsterdamse Uitkrant. In september brengen we een speciale jubileumeditie uit. Mis het niet!

LE NOZZE DI FIGARO De Nationale Opera is uitgeroepen tot Opera Company of the Year 2016. Dat belooft wat voor aankomend seizoen! Koop nu vast kaarten voor Le nozze di Figaro van Mozart in september. Nationale Opera & Ballet, 6 t/m 27 september operaballet.nl


64

krant KRANT

TOT SLOT

DE STAD UIT

de stad uit

Kom uit je comfort zone, pak de fiets of de trein en bezoek deze evenementen buiten de stad. tekst Zoë Heijke

In de jaren 60 en 70 was gerookte vis het belangrijkste handelsproduct van Monnickendam. Er waren meer dan dertig rokerijen die op Oudhollandse wijze paling en makreel bereidden. Op de Monnickendammer Visdagen maak je kennis met dit oer-Hollandse ambacht waar het oude stadje ooit zo bekend om was en geven ook andere vaklui acte de présence: er zijn klompenmakers, mandenvlechters, nettenboeters, een streekmarkt en een visserskoor. Monnickendam 15, 22 en 29 juli & 5, 12 en 19 augustus monnickendammervisdagen.nl

MUIDERSLOTMUZIEK Deze zomer kun je een bezoek aan het middeleeuwse Muiderslot combineren met een prachtig klassiek zomeravondconcert. Jonge internationale musici brengen werken van o.a. Haydn, Chopin, Debussy, Beethoven en Mendelssohn ten gehore in de Ridderzaal. Muiderslot, 27 juli t/m 24 augustus muiderslot.nl

FEIKO KOSTER

MONNICKENDAMMER VISDAGEN

WONDERFEEL Klassieke muziek midden in de natuur: dat is festival Wonderfeel in een notendop. Dompel je één, twee of drie dagen onder in het fijne muziekaanbod – met o.a. Remy van Kesteren, Cappella Amsterdam en Quatouor Zaïde – en voed en laaf je aan documentaires, lezingen en lekkere versnaperingen van de Rollende Keukens. Voor elk verkocht ticket gaat er 2,50 euro naar Natuurmonumenten, als bijdrage aan het herstel van de buitenplaatsen waar het festivalterrein deel van uitmaakt. Landgoed Schaep en Burgh, ’s Graveland 22 t/m 24 juli wonderfeel.nl


65

‘GETTING READY TO CREATE AFTER MORE LIGHT TESTING. NO, HAVEN’T EVEN WASHED MY HAIR LATELY!!!! TOO BUSY!!’ ALDUS KUNSTENARES EN ACTRICE LAUREL HOLLOMAN OP TWITTER. VAN 8 JULI T/M 28 AUGUSTUS WIJDT MUSEUM JAN VAN DER TOGT EEN TENTOON-STELLING AAN HAAR KLEURRIJKE ABSTRACTE SCHILDERIJEN.

LEKKER DOBBEREN ARMANDO In 1949 ziet multitalent Armando (1929) in Bergen het werk van Karel Appel, Constant en Corneille, dat de kiem legt voor zijn eigen kunstenaarschap. De tentoonstelling Overmacht presenteert op deze sleutelplek ruim vijftig van zijn werken: schilderijen, tekeningen en beelden van musea, verzamelaars en uit zijn privécollectie, met de Tweede Wereldoorlog als een voor deze tentoonstelling evenals voor zijn werk zo onvermijdelijke thema. De titel van de expositie verwijst naar het gelijknamige gedicht dat de bevriende dichter en kunstenaar Lucebert aan hem opdroeg: ‘hij maakt koek van boeien puree van traliën’. Museum Kranenburgh, Bergen 26 juni t/m 27 november kranenburgh.nl

Tip voor een zomers uitje: ontdek NoordHolland vanaf het water! Veerdienst Amsterdam vertrekt iedere dinsdag tot en met zondag vanuit IJburg naar Pampuseiland of het Muiderslot (waar ook fijne zomeravondconcerten plaatsvinden, zie ook p. 64). Aan boord geniet je van het weidse uitzicht over het IJmeer en bij goed weer kun je zelfs het Paard van Marken ontdekken. Vanaf Amsterdam Centraal kun je ook opstappen op de Zaanboot, waarna je kunt uitstappen in Zaandam, de Zaanse Schans of aan kunt meren bij De Walvis voor lunch of diner (of om de picknickmand op te halen die je er vooruitziend als je bent al had besteld). Veerdienst Amsterdam, veerdienstamsterdam.nl Vaarverbinding Zaanboot, varenindezaanstreek.nl

WILDEBURG In het festivaldorp Wildeburg zorgen de bedenkers van Into the Woods drie dagen lang voor een creatieve bende. Naast vette dj’s zoals Michael Mayer, Extrawelt en Hot Chip is er ook een podium voor fijne live bands als HATY HATY (Blaudzun en David Douglas), Gallowstreet en Say Yes Dog. Plons in de bubbelbar, dobber naar een eiland, verdwaal in bamboebossen of doezel lekker weg in de duinen om vervolgens te pieken in het holst van de zomernacht. Kraggenburg, 16 t/m 17 juli wildeburg.nl


OPENING

Groeten uit...

onderwerp

WONEN IN AMSTERDAM ‘Sinds vier jaar woon ik, heel decadent, in een voormalig nonnenhuis op de Prinsengracht. Het is een prachtig oud pand met een gekke overgebleven regel van vroeger: er mogen alleen vrouwen tot dertig jaar in wonen.’ FAVORIETE BUURT ‘De Kadijkenbuurt! Dat is een soort dorpje in Amsterdam. Ik ben daar opgegroeid, dus die buurt voelt echt als thuiskomen.’ EERSTE HERINNERING AAN AMSTERDAM ‘Bijna elke week bracht ik vroeger met mijn vader een bezoek aan Artis. Ik was gefascineerd door olifanten. Ieder bezoek hoopte ik er een mee naar huis te mogen nemen.’ SLECHTSTE EIGENSCHAP VAN AMSTERDAMMERS ‘Amsterdammers fietsen echt als malloten. Ik weet niet beter dan mezelf overal doorheen te wurmen, er maar voor te gooien en zonder licht te fietsen. Tijdens mijn eerste autorijles vervloekte ik de fietsers zonder licht. Je ziet ze echt niet! Sindsdien probeer ik, bijna altijd, socialer en mét licht te fietsen.’ BESTE EIGENSCHAP VAN AMSTERDAMMERS ‘Misschien een beetje cliché, maar de diversiteit van Amsterdam vind ik erg fijn. Er leven zoveel verschillende en zoveel uitbundige types. Alles kan, niets is te gek.’ MUSEUM ‘Ik ben geen liefhebber van langdurig museumbezoek. De Museumjaarkaart is voor mij dus echt de ultieme uitvinding. Laatst ging ik gewoon een half uurtje naar het Rijksmuseum om één schilderij te bekijken. Dat is een veel leukere manier om een museum te ontdekken.’

Amsterdam Yara Alink Vanaf 19 juli speelt actrice Yara Alink (26) in het Amsterdamse Bostheater de rol van Julia in het onsterfelijke liefdesverhaal van William Shakespeare. ‘Iedereen herkent zich wel in het reteverliefd zijn.’ tekst en foto Zoë Heijke

CONCERT ‘Het recente concert van Rufus Wainwright, de Amerikaanse-Canadese singer-songwriter, ligt nog vers in mijn geheugen. Hij heeft echt een prachtige stem. Zijn optreden begon met een geweldig nummer achter de piano en eindigde met dansende mensen in hotdogpakjes. Dan denk je echt: waar zit ik nou naar te kijken?’ RESTAURANT ‘Restaurant Panini op de Vijzelstraat. Ik woon er vlakbij en zit er net iets te vaak. Ze koken Italiaans, serveren goede wijnen, het is niet zo duur en de bediening is ontzettend vriendelijk. De pastagerechten zijn echt de moeite waard. O, en je krijgt altijd heerlijke broodjes vooraf.’ AMSTERDAMS GEBOUW ‘Naast, of eigenlijk in het Victoriahotel staan twee kleine huizen die tijdens de uitbreiding van het hotel zijn blijven staan. Het Victoriahotel heeft destijds om deze huizen heen moeten bouwen. In een van die huizen wil ik een nachtje slapen. Een slaapplek met een bijzonder verhaal en uitzicht op het Centraal Station.’

PANINI

ARTIS

AMSTERDAMSE BOSTHEATER

krant KRANT

RIJKSMUSEUM / J.L. MARSHALL

66

THEATER ‘Het Amsterdamse Bostheater! Daar optreden is iedere keer een bijzondere belevenis. Overdag, tijdens de repetities, vliegen er ontzettend veel vliegtuigen over. Je kunt dan brullen wat je wilt, maar zonder versterking ben je echt niet hoorbaar. Het is dan noodzakelijk om te improviseren: de ene keer maken we een grap, de andere keer kijken we er met z’n allen naar. Hetzelfde geldt voor regen. Ik heb hier eens opgetreden tijdens een flinke regenbui; binnen een paar minuten waren we helemaal doorweekt. Als het publiek lekker in hun poncho’s blijft zitten, geeft dat een enorme kick.' ROMEO & JULIA ‘De voorstelling Romeo & Julia is een samenwerking van acteurs, acrobaten en muzikanten. Aan de ene kant is het een tijdloos stuk, omdat het gaat over onmogelijke liefde en de dood. Aan de andere kant krijgt het verhaal in iedere tijd een andere betekenis. In onze versie spelen we en passant met de actualiteit door bijvoorbeeld te laten zien hoe snel verschillende groepen clashen als ze onder hoge druk op een klein oppervlak moeten zien samen te leven. Dat soort elementen maken het verhaal voor onze tijd actueel en interessant.’ AUDITIE ‘Dat is een grappig verhaal. Ik deed auditie voor een bijrol, omdat ik via via had gehoord dat de voorstelling zou gaan over twee mannen: Romeo & Julian. Dat bleek helemaal niet te kloppen. Toen de regisseur, Ingejan Ligthart Schenk, mij belde voor de hoofdrol stond ik perplex. Ik was ineens Julia!’ Romeo & Julia Amsterdamse Bostheater 19 juli t/m 3 september bostheater.nl


50 JAAR PET SOUNDS

Ivo Janssen (piano) Mallet Collective Amsterdam

Tribute to The Beach Boys Diverse musici Leo Blokhuis (presentator)

23 JULI

25 JULI

© John Abbott

© Mascha Joustra

© Dio van Maaren

© Merlijn Doomernik

CANTO OSTINATO

SUMMERTIME IN JAZZCLUB XL

HADEWYCH MINIS EN CAMERATA RCO

Jazz Orchestra of the Concertgebouw Fay Claassen e.a.

Op reis door Europa van Vivaldi tot Dvořák

12 AUG

13 AUG

BESTEL NU KAARTEN

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant Juli/Augustus 2016  

De Uitkrant is het toonaangevende gratis culturele magazine voor Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam. Met nieuws, reportages, interview...

Uitkrant Juli/Augustus 2016  

De Uitkrant is het toonaangevende gratis culturele magazine voor Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam. Met nieuws, reportages, interview...

Advertisement