Page 1

NOV16

krant

DELPHINE Vaderland: Mali In Amsterdam sinds: 2009 Amsterdam telt 180 nationaliteiten. Hoe zien zij hun stad?

jaargang 51 #03


Amstel 56-58 | 020 624 05 34 | www.dekleinekomedie.nl

MISTER AND MISSISSIPPI

di 1 nov Eén Edison. Twee albums. In For Us To Remember onversneden zuivere zang en krachtige harmonieën.

SANDER VAN OPZEELAND

wo 2 t/m za 5 nov ‘Intelligente stand-up comedy van een innemende, tikje wereldvreemde persoon.’ (de Volkskrant)

HARRY PIEKEMA

PREMIÈRE

zo 6 & ma 7 nov Harry Piekema koppelt grote vragen aan dagelijkse beslommeringen, slapstick aan muzikaliteit, liederen aan verhalen.

RONALD SNIJDERS

PREMIÈRE

di 8 t/m za 12 nov Ronald Snijders ziet zin en onzin in elke zin. ‘Een onophoudelijke stroom leuke (taal)grappen.’ (de Volkskrant)

HELGE SLIKKER, CELINE CAIRO E.A. PREMIÈRE

zo 13 nov Three sisters in concert is een Engelstalige muziektheatervoorstelling naar het wereldberoemde stuk van Anton Tsjechov.

DE PARTIZANEN

PREMIÈRE

ma 14 & di 15 nov Welkom in Partizanië, waar eindeloze hersenkronkelpaden je meenemen naar kurkdroge kolders en abstracte grollen.

MYLOU FRENCKEN

wo 16 nov Met haar tedere liedjes, ontroerende verhalen en humoristische zelf brengt ze het ongrijpbare geluk binnen handbereik.

IDFA IN DE KLEINE KOMEDIE

do 17 t/m za 19 nov IDFA in De Kleine Komedie met het film- en debatprogramma Shifting Perspectives. Kaarten alleen via www.idfa.nl

STEPHANIE STRUIJK

zo 20 nov ‘Een roadtrip waarvan je eigenlijk niet wil dat er een einde aan komt.’ (Music Maker****)

JEPHTHA — Georg Friedrich Handel tussen hoop en vrees 9 t/m 27 november

ANNEKE VAN GIERSBERGEN

ma 21 nov Wereldwijd bekende rockzangeres keert terug naar haar idolen van vroeger.

JOHN BUIJSMAN

di 22 nov Een ontroerende familiekroniek. Buijsman koppelt de zachtheid van de Hawaïaanse muziek aan de energie van Rotterdam.

MAARTJE WORTEL

vr 25 nov, 12.30 uur Lunchpauzeverhalen. Elke laatste vrijdag van de maand, luisteren naar de mooiste voorleesstemmen.

VRIJDAG & SANDIFORT

PREMIÈRE

wo 23 t/m za 26 nov Dit razendsnelle duo is rauw, scherp, over de top, retemuzikaal en ongenadig grappig.

OP EEN MOOIE PINKSTERDAG

zo 27 nov Een ode aan het indrukwekkende oeuvre van Ruud Bos, Harry Bannink en Joop Stokkermans.

ERIC VAARZON MOREL & THOMAS BEIJER ma 28 nov In Lorca klinkt de flamenco, zoemt Spaanse klassieke muziek en briest de sierlijkheid van danza Ibérica.

WIM HELSEN

PREMIÈRE

di 29 & wo 30 nov Met al twee keer de Poelifinario op zak belooft zijn nieuwe voorstelling weer een ‘topprogramma’ (de Volkskrant) te worden.

BESTE OPERAHUIS TER WERELD 2016


november in 1 NOVEMBER

DIT NAJA AR IN HET CONCERTGEBOUW EXCLUSIEF IN CARRÉ

KEATON HENSON & GUESTS 4 NOVEMBER

KAARTEN VANAF € 23 INCLUSIEF DRANKJES VIA DE CONCERTGEBOUWLIJN 0900 67183 45 (10-17 U, €1,- P/G) EN WWW.ORKEST.NL

PRESENTATIE: IGONE DE JONGH

AVOND VAN DE BALLETMUZIEK 5 NOVEMBER

WUNDERBAUM - WE DOEN HET WEL ZELF 8 NOVEMBER

WACHTLIJST

Symfonie

AN EVENING WITH GREGORY PORTER 12 NOVEMBER

PREMIÈRE

13 NOVEMBER

WACHTLIJST

THE ANALOGUES HERMAN VAN VEEN PRESENTEERT 50 JAAR HARLEKIJN

‘Rheinische’ Nederlands Philharmonisch Orkest ZO 30 OKTOBER

BRUCKNER

15 NOVEMBER

JEKKERS & JEROEN

5

18 & 20 NOVEMBER

Symfonie

21 & 22 NOVEMBER

Nederlands Philharmonisch Orkest

EDDIE IZZARD GLEN HANSARD

3

WACHTLIJST

ZA 5, MA 7 NOVEMBER

DVOŘÁK

27 & 28 NOVEMBER

VREEMDE KOSTGANGERS

BOEK NU: CARRE.NL

Serenade voor strijkers Nederlands Kamerorkest

TRouW

theaterutrecht.nl

THeATeRKRAnT

Feestconcert

ZA 26, ZO 27 NOVEMBER

Nederlands Philharmonisch Orkest MA 19 DECEMBER

BEETHOVEN Pianoconcert 5 ‘Emperor’

Westkaai Van: Bernard-Marie Koltés Regie: Thibaud Delpeut Winnaar Regieprijs 2016

Nederlands Philharmonisch Orkest MA 9 JANUARI

R.STRAUSS

Design Ralph Booms / Fotografie Jeroen Hofman / Beeldbewerking Pineapple Imaging

Ein Heldenleben Nederlands Philharmonisch Orkest

za 12 & zo 13 november Stadsschouwburg Amsterdam Bestel je kaarten op theaterutrecht.nl

ZO 15 JANUARI

WWW.ORKEST.NL


Ik wil vaker /uit Uit in Amsterdam, ontdek het allemaal.

iamsterdam.nl/uit

Collectie Stadsarchief Amsterdam

MUSEUM TIPS amsterdammusea.org

Amsterdam 1900 Foto’s van bekende fotografen zoals George Hendrik Breitner en Jacob Olie en verrassende beelden van onbekende of vergeten fotografen. Stadsarchief Amsterdam, t/m 5 feb 2017

Prinses Grace Kelly met de Kelly Bag Foto Getty Images engagement

Een inspirerend instituut voor hedendaagse kunst. De Appel vervult een sleutelpositie voor de kunsten in zowel Amsterdam als Nederland. De Appel Arts Centre, doorlopend

Royal Bags

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Spraakmakende tassen van Europese koningshuizen. Tassen van Queen Elizabeth, Keizerin Sissi, Prinses Grace en ons eigen koningshuis.

Van mei 1940 tot mei 1945 was Nederland bezet door nazi-Duitsland. U ziet, hoort en leest verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse.

Tassenmuseum Hendrikje, t/m 26 feb 2017

Verzetsmuseum Amsterdam, doorlopend

museumtips halve pagina uitkrant nov 2016.indd 1

De Appel Arts Centre

Bezoek deze en vele andere Amsterdamse musea gratis met de I amsterdam City Card iamsterdam.com/citycard

14-10-16 14:41


november 2016

5

360 GRADENFEEDBACK Als je beoordeeld wordt door allerlei verschillende types waar je mee samenwerkt, van collega’s en bazen tot klanten, heet dat in managementspeak ‘360 gradenfeedback’. Voor een stad als Amsterdam zou dat ook niet slecht zijn, bedachten we. We vinden onszelf namelijk best wel leuk. Wij zijn super tolerant en multicultureel, lekker duurzaam (want we doen alles per fiets en scheiden al ons afval), we spreken onze talen. Wij deugen. Toch? Het ligt er aan wie je het vraagt natuurlijk. Zeker worden de hierboven genoemde deugden bezongen. De titel van het boek Amsterdam, A history of the World’s Most Liberal City van de New Yorkse historicus Russell Shorto laat er geen misverstand over bestaan: leven en vooral laten leven, dat doen we hier goed. Maar er is ook een keerzijde. Want de vrijheid van de een is soms ook de onvrijheid van de ander. Of neem onze vermeende collectieve talenknobbel. Heel handig voor wie hier een dag of wat op bezoek is dat wij hem de weg naar het Vengo Muzeum kunnen wijzen. Maar als je samen aan het werk moet blijkt het toch tegen te vallen. Met onze directheid – of is het botheid? – vermijden we een hoop misverstanden, maar erg aardig klinkt het niet. En op ons ideale vervoermiddel, de fiets, en helaas in toenemende mate de scooter, sparen we niemand. Maar wat overheerst bij de immigranten, expats, bezoekers, buitenlandse correspondenten, kunstenaars, schrijvers en diplomaten die we aan het woord lieten in ons coververhaal (vanaf pagina 10) is toch dat je in Amsterdam jezelf kunt zijn. De diversiteit zit niet alleen in cultuurvariatie, maar ook seksuele geaardheid, sociale status, inkomen. Alles leeft hier door elkaar en met elkaar. Nog wel. Want ook hier ligt het ontstaan van monoculturele buurten en segregatie op de loer. Laten we trots zijn maar wel alert blijven. En even goed luisteren naar ‘de anderen’, want welbeschouwd bestaat Amsterdam vooral uit anderen. Bart van Oosterhout Hoofdredacteur b.vanoosterhout@iamsterdam.com

VOLG ONS: iamsterdam.com facebook.com/iamsterdamnl iamsterdam.com/uitmail youtube.com/videoiamsterdam Coverfoto: Michiel van Nieuwkerk

INHOUD P.06 WAT IS ER NIEUW?

Nieuws uit de stad met o.a. festival VR Days Europe, brood gemaakt van bierafval, nieuwe utopieën in Frascati, het talent van de maand en de rubriek Wij gaan naar…

P.10 AMSTERDAM DOOR ANDERE OGEN Wat vinden tijdelijke bewoners en nieuwe Amsterdammers van de stad? Doet hun mening ons misschien wel blozen – van trots of schaamte?

P.19 KUNST & VERMAAK Met cabaretier Wim Helsen, de opbloei van spoken word, filmkunst van Melanie Bonajo, het IDFA, Blaudzun over zijn nieuwste cd, Emma Curvers die voorstelt entreeprijzen te heffen voor de Kalverstraat en de aanbieding & winacties voor nieuwe abonnees en lezers.

P.35 ETEN & DRINKEN EN ZO In Amsterdam kun je overal dansen op dance. Als je verder wil in de dance-industrie, kun je terecht bij The School of House. En verder: de leukste plekjes in Oud-West, Nadja Hüpscher hoort een agressieve verkoopster op straat, en de nieuwste restaurants en winkels.

P.63 TOT SLOT Een vooruitblik op het culturele aanbod, tips voor buiten de stad, en groeten uit het Amsterdam van Nynke Laverman naar aanleiding van haar voorstelling Wachter in het DeLaMar Theater.

P.49 AGENDA

De onmisbare culturele agenda met klassiek, pop, clubs, theater, dans, cabaret, lezingen, festivals en exposities. Met insidertips van onze recensenten.


6

krant KRANT

november 2016

OPENING

Wat is er nieuw? (in de stad)

 Œ

Nieuws uit de wereld van kunst en cultuur, nieuwe uitgaanslocaties, de top 5 evenementen, het talent van de maand en tips van de straat.

 

samenstelling Jet de Nies



Œ

FLUITEND DOOR DE BINNENSTAD

amsterdam.nl/munt



TOP 5

>

Met je ogen dicht oversteken in hartje Amsterdam? Misschien niet heel verstandig, maar vanaf 2 november heb je op sommige plekken wel meer kans om levend de overkant te halen. De Gemeente Amsterdam gaat namelijk op een paar extreem drukke plekken meer ruimte maken voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer. De Singel tussen het Spui en de Heiligeweg wordt autovrij, auto’s mogen de Amstel aan de westzijde nog maar vanaf één kant inrijden en de Vijzelstraat tussen de Reguliersdwarsstraat en het Muntplein kun je alleen nog met de auto bereiken om naar een parkeergarage te gaan. Maar, automobilisten: vrees niet, op de website van de gemeente staat een kaartje dat precies laat zien hoe je van A naar B moet komen in het labyrint van de Amsterdamse binnenstad.

uitgaan nov

Als je maar één ding gaat doen deze maand, doe dan een van deze dingen.

LATEN WE HET IN GODSNAAM GEZELLIG HOUDEN ‘Grillig’ is een woord dat Sander van Opzeeland goed omschrijft, de ‘anti-pleaser’. Hij vertelt zijn verhalen en grappen zonder veel na te denken over wat de toeschouwer ervan vindt. Soms gaat hij daarbij op zijn bek, soms stijgt hij tot grootse hoogten. Spannend is het altijd. De Kleine Komedie Œ 2 t/m 5 november

PALM SPRINGS De toch al gespannen verhoudingen binnen de familie van schrijfster Brooke (Tjitske Reidinga) komen op scherp te staan als ze aankondigt dat ze een boek heeft geschreven over haar jeugd. Het is nog

 kerst ook en voor het eerst sinds lang is de familie weer bij elkaar. Een explosieve mix, dit Amerikaanse familiedrama, waarin het zorgvuldig opgebouwde imago van ‘the happy family’ volledig ineenstort. DeLaMar Theater 10 november t/m 18 december

kunstwereld, met vier dagen kunst van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Een totaalervaring waarvan niet alleen tentoonstellingen en performances deel uitmaken, maar ook themaroutes en zelfs feestjes. 24 t/m 28 november

BASTILLE

Dansen met uitzicht op de stad, comfortabel van achter het glas van Canvas, op de zevende verdieping van het Volkshotel. Comfortabel, maar wel met je hele lichaam, want Hotel Tropique-resident Philou Louzolo draait een opzwepende mix van afrohouse, disco en funk met tussendoor ook af en toe een eigen productie. Gast van vanavond is de Londense dj Thris Tian, een van de initiatiefnemers van het inmiddels beroemde streamingconcept Boiler Room. Canvas, 4 november 

Als Bastille terugkomt, doen ze het goed: drie jaar na het succesvolle debuutalbum laat de Londense band zijn nieuwe sound horen in de Ziggo Dome. Nog steeds indiepop, maar nu steviger en gemixt met hiphop en r&b. Vrolijk en dansbaar, al gaat comebackhit Good Grief toch echt over ‘verlies, depressie en shock’. Ziggo Dome, 16 november

AMSTERDAM ART WEEKEND Amsterdam is even het middelpunt van de internationale

HOTEL TROPIQUE


7

‘ALS ER ÉÉN PUBLIEK KRITISCH IS DAN ZIJN HET WEL DE AMSTERDAMMERS, DUS JE WILT MET EEN KNALLER OPENGAAN.’ ALDUS SANDER GROET, MEDEOPRICHTER VAN DE A’DAM TOREN. ONLANGS OPENDE EINDELIJK OOK CLUB SHELTER IN DE KELDER, DE ACHTSTE AMSTERDAMSE CLUB MET EEN 24-UURSVERGUNNING.

VR DAYS EUROPE Benieuwd naar de nieuwste snufjes en ontwikkelingen in de wereld van virtual reality? Tijdens de VR Days leer je over alle ins en outs. De Dolphin Swim Club laat zien hoe ze traumapatiënten behandelen door ze virtueel te laten zwemmen met dolfijnen. Verder staan onder meer interessante programma’s over Pokemon Go 2.0, VR-porno en ’s werelds eerste VR-webcamgirl op het programma. En uiteraard kun je zelf de nieuwste spelletjes en virtuele werelden uittesten. diverse locaties 3 t/m 6 november vrdays.co

KNAPPERIG BROOD …VAN BIERAFVAL Voedsel maken uit afval, kan dat? Ja, dat kan. Het nieuwe BrouwBrood wordt gemaakt van bierafval. Vier studenten van de Universiteit van Amsterdam maken dit duurzame brood van ‘bierbostel’, de rersten die overblijfen na het bierbrouwproces. ‘Gerst is een graan waar minder suiker, meer eiwit en meer vezels in zitten dan in normaal graan, dus het is ook nog eens gezonder dan normaal brood,’ vertelt medeoprichter Laila Blömer in de Folia. Het brood is onder andere te koop bij Oedipus Brewing, bakkerij Hartog’s Volkoren en gastropub Lokaal De Pijp. brouwbrood.nl

TRUMP VS. CLINTON De battle van het jaar: Trump vs. Clinton. In de Melkweg en de Stadsschouwburg kun je de presidentsverkiezingen van Amerika op de voet volgen. Samen met Amerika-watchers, experts, journalisten en correspondenten voor de nodige achtergrondinformatie en debatten. Daarnaast is er ook tijd voor muziek, comedy en film. De avond begint in de Melkweg en ’s ochtends kunnen de doorzetters doorverhuizen naar de Stadsschouwburg voor een Amerikaans ontbijt met bagels en donuts. Vroege vogels zijn ook welkom. Dat gaat spannend worden! President’s Night & All American Breakfast Melkweg & Stadsschouwburg  7 en 8 november

TALENT

KLAARTJE TIL

Geboren 21 augustus 1994 Talent Documentairemaakster Klaartje Til debuteert met haar film Coco Cabasa Te zien Tijdens het IDFA, van 16 t/m 27 november ‘Als je mij een jaar geleden had verteld dat mijn documentaire op het IDFA gedraaid zou worden, had ik je heel hard uitgelachen. Het is een droom die uitkomt, ik kan het nog steeds bijna niet geloven! Vier jaar lang heb ik aan mijn afstudeerfilm Coco Cabasa gewerkt, het laatste jaar met hulp van mijn team. De documentaire is een portret van de Tunesische buikdanseres Kaouthar Darmoni, die als jong meisje naar Europa trok, weg van een gewelddadige vader, en een heel nieuw leven tegemoet ging. Volgens Kaouthar stoppen we in het Westen onze vrouwelijkheid te veel weg. Door buikdansen stimuleer je vrouwelijke emoties en zo wil ze de vrouwelijkheid aan de vrouwen teruggeven. Ik heb Kaouthar leren kennen doordat ik zelf buikdanslessen bij haar volgde. Tijdens die lessen vertelde ze anekdotes over Tunesië, dat triggerde mijn nieuwsgierigheid. Toen ik bij de HKU werd aangenomen, op mijn achttiende, ontstond dus al snel het plan een film over haar te maken. Mijn interesse voor documentaire maken begon toen ik op mijn vijftiende deelnam aan de jeugdjury van het IDFA. Met allemaal jongeren van onder de achttien mochten we uren films kijken. Iets mooiers was er voor mij niet! De psychologie die achter documentaire maken zit, vind ik een uitdaging – je moet mensen uit hun comfortzone trekken en veel improviseren. Je staat altijd voor verrassingen. Wat ik hierna precies wil gaan doen weet ik nog niet. Ik werk nu bij restaurant SLA, even mijn verstand op nul is voor nu voldoende!’


8

krant KRANT

OPENING

november 2016

‘PRIVACY AANTASTEN DOEN WE BIJ DE AIVD MET RECHT EN REDEN, IK BEN ER TROTS OP DAT WE HET DOEN, EN IK GA ME NIET VERONTSCHULDIGEN DAT WE ER GOED IN ZIJN.’ DAT ZEI MINISTER PLASTERK VORIG JAAR NA HET WINNEN VAN ZIJN BIG BROTHER AWARD IN HET NRC HANDELSBLAD. DIT JAAR WORDEN DE BIG BROTHER AWARDS, WAARMEE AANDACHT WORDT GEVRAAGD VOOR PRIVACYSCHENDINGEN, OP 14 NOVEMBER UITGEREIKT IN DE STADSSCHOUWBURG. bigbrotherawards.nl

    Œ

WIJ GAAN NAAR... KORS VAN BENNEKOM

tekst en foto’s Marie-Charlotte Pezé

IN MEMORIAM: KORS VAN BENNEKOM Vijftig jaar geleden, in 1966, werd de eerste Amsterdamse Uitkrant gedrukt. Fotograaf Kors van Bennekom was een van de oprichters. 25 jaar lang legde hij met scherpe blik het culturele leven van Amsterdam vast voor ons blad. In het septembernummer zei hij in een interview naar aanleiding van ons 50-jarige jubileum: ‘De Uitkrant was een bom in een stille vijver; de toneelwereld had in de jaren zestig een incrowd sfeer. Veel acteurs vonden het niks dat ik een repetitieruimte binnenliep met mijn camera. Na het eerste nummer veranderde dat, ze kregen vertrouwen in ons.’ Het blad bereikte al snel veel nieuw publiek. Zo merkte de voorganger van het Nederlands Philharmonisch Orkest Orkest duidelijk dat er meer klanten naar het orkest kwamen. ‘Bezoekers die na het eerste deel van een concert gingen klappen, terwijl er nog drie delen kwamen. Wisten die mensen veel, die waren nog nooit naar een klassiek concert geweest! Het doel van de Uitkrant was bereikt: cultuur verspreiden onder het gewone volk.’ Op 4 oktober j.l. is Kors van Bennekom op 83-jarige leeftijd overleden.

GRETA LESCINSKAITE (25), WERKZAAM IN DE RETAIL ‘Zes maanden geleden heb ik al kaartjes gekocht voor het concert van Flume op 4 november in de Heineken Music Hall.Œ Ik ben een enorme fan van deze Australiër, die ook hier de laatste jaren heel beroemd is geworden.’

NIEUWE MARKT NIEUWMARKT Het wemelt in het centrum van de Nutella- en ijswinkels. Aanleiding voor een nieuw initiatief voor een nieuwe ‘deli & lifestyle market’ op de Nieuwmarkt, om ‘leuk, mooi en gezellig winkelen terug naar de stad te halen’. Op 11 november vindt een van de pilotedities van de New Market plaats in hartje centrum. Bij de mooi verzorgde kraampjes kun je terecht voor van alles en nog wat: designspulletjes, interieurinspiratie en je dagelijkse boodschappen. Bij succes zal de markt vanaf de zomer elke vrijdag op de Nieuwmarkt neerstrijken. Nieuwmarkt  11 november

BRENO VEERMAN EN SAMMY WESTLAND, STUDENTEN ‘Wij zijn voor onze studie een aantal maanden in Amsterdam en hebben zoveel werk te doen dat we niet veel tijd hebben om uit te gaan. Maar we hebben net gehoord over Museumnacht en dat klinkt geweldig, dus we gaan kaartjes kopen en de musea van de stad van een heel andere kant meemaken.’


9

n8.nl

geef ons maar

museumnacht amsterdam 5 november 2016

Ontwerp: www.vruchtvlees.com

AMSTERDAM HEEFT DE MEESTE MUSEA PER VIERKANTE METER VAN DE HELE WERELD EN VIERT DAT OP MUSEUMNACHT. DIT JAAR DOEN ER OP 5 NOVEMBER MEER MUSEA MEE DAN OOIT, WAARONDER NIEUWE DEELNEMERS ALS HET OUTSIDER ART MUSEUM EN MUSEUM HET SCHIP.

www.museumnacht.amsterdam

KASEY, PENELOPE EN LUCIAN POLLARD (33, 1 EN 3)

JEROEN SWOLFS

‘Ik wil al een hele tijd eens met de kinderen naar de gratis lunchconcerten van het Concertgebouw,  maar ben altijd bang dat ze te veel lawaai maken of moeten huilen. Maar deze maand ga ik! Ik vind het belangrijk dat ze ook echte, live muziek horen en meemaken.’

STREETS OF THE WORLD JUR PRINS (36), DATA-ANALIST ‘Ik ga 11 november met mijn vriendin naar Kensington in de Ziggo Dome. Een Nederlandse rockband die nu op wereldtournee gaat. Ze hebben een geweldige sound.’

In 2009 ging fotojournalist Jeroen Swolfs op pad om een wereldreis te maken. Hij bezocht tweehonderd landen en nam in elke hoofdstad een foto van het dagelijks leven. Zijn levensgrote foto’s zijn deze maand te zien in parkeergarage Kempering in Zuidoost – want waar kun je beter straatfoto’s laten zien dan op straat? Met zijn fotoserie Streets of the World wil Jeroen Swolfs vooral zichtbaar maken hoe mensen op elkaar lijken. Gidsen uit Zuidoost vertellen je meer over de foto’s en hun eigen band met de landen en plekken die je ziet. Zo maak je een wereldreis aan de hand van persoonlijke verhalen. En dat in een parkeergarage. Parkeergarage Kempering  3 t/m 7 november streetsoftheworld.com

OCCUPY UTOPIA CAROLINE ERKELENS (51), ZANGERES ‘Ik ga naar een uitvoering van Chopin en door hem geïnspireerde muziek in het Cromhouthuis,  een stadspaleis aan de Herengracht dat nu een museum is.’

De utopie is terug van weggeweest! Vijfhonderd jaar geleden schreef filosoof Thomas More het beroemde boek Utopia dat nu opnieuw wordt uitgegeven. Hoog tijd om – na een tijd beleefd te hebben waarin utopieën als onzinnig, totalitaristisch en levensgevaarlijk werden beschouwd – de utopie nieuw leven in te blazen. Vier dagen lang staat Frascati op initiatief van Jonas en Lara Staal in het teken van de wildste ideeën over nieuwe mogelijke samenlevingsvormen. Op het programma staan diverse voorstellingen van o.a. Lucas de Man, en op 5 november lezingen van kunstenaars, wetenschappers en activisten, die plaatsvinden in een door het werk van Constant geïnspireerde installatie van Jonas Staal zelf. Frascati  2 t/m 5 november


10

krant KRANT

OPENING

180 nationaliteiten

AMSTERDAM DOOR ANDERE OGEN Immigranten en passanten over Amsterdam(mers) Hoe doen we het? TOP 3 DINGEN DIE WE GOED DOEN 1. ‘Alles kan hier, er zijn grenzen, maar die bepalen jullie zelf.’ 2. ‘Dit is een wereldstad op zakformaat, alles is dichtbij.’ 3. ‘Fietsers zijn de baas hier!’

TOP 3 VERBETERPUNTEN 1. ‘Wat meer beleefdheid zou ik op prijs stellen...’ 2. ‘Ik zou willen dat er strengere regels waren om de straten schoon te houden.’ 3. ‘Het fietsverkeer is om gek van te worden.’


11

Amsterdam telt 180 nationaliteiten, en is daarmee een van de meest diverse, vrije en open steden ter wereld… Tenminste, dat zeggen we zelf. Maar klopt dat beeld wel? Wat vinden de de échte experts ervan, de tijdelijke bewoners en de nieuwe Amsterdammers?

RINK HOF / HOLLANDSE HOOGTE

tekst Sara Luijters

AMSTERDAMMERS ZIJN NET ZONNEBLOEMEN

A

msterdam telt 180 nationaliteiten, een melting pot die al een paar eeuwen teruggaat. De smeltkroes die hier in de zestiende en zeventiende eeuw ontstond werd een blauwdruk voor het moderne stadsleven, schrijft Amerikaan Russell Shorto, auteur van twee boeken over Amsterdam en zelf jarenlang woonachtig in de hoofdstad. Shorto beschouwt de stad als zijn tweede huis. ‘Laatst was ik in een huis uit 1600, met een antieke Hollandse keuken. Het idee dat Rembrandt de eigenaar heeft gekend, of misschien in die keuken is geweest!’ Ook de meer recente geschiedenis heeft bijgedragen aan het beeld van een vrije en tolerante stad. In de jaren zestig en zeventig was Amsterdam de plek waar de hippiecultuur floreerde. De stad groeide uit tot het ‘magies centrum’ van Europa. Beatle John Lennon en zijn muze Yoko Ono doken in 1969 tussen de lakens in het Amsterdamse Hilton voor een ‘bed-in’ en haalden daarmee het wereldnieuws. Kunstenaars, schrijvers en muzikanten verbleven altijd graag in Amsterdam, vanwege de centrale ligging,

Egyptische ondernemer in de World of Food in Amsterdam-Zuidoost

maar ook vanwege het vrije klimaat. De Wallen en de coffeeshops werden het boegbeeld van de stad. Voor veel mensen heeft Amsterdam nog steeds het imago van een Sodom en Gomorra, waar alles mag en alles kan. Waar anders kon je een spacebrownie bestellen bij je latte machiato en fietsen langs de Red Light District? Maar klopt dit beeld van Amterdam voor de buitenlanders die er komen wonen? ALTIJD WEER DIE FIETS New Yorker Mary Lee (47), Director Sourcing & Production Womenswear bij Tommy Hilfiger, woont en werkt vijftien jaar in Amsterdam. ‘Ik was al elf keer in Amsterdam geweest voor ik de stap zette om hier te gaan wonen. Toch duurde het een tijdje voor ik gewend was, vooral aan het langzame tempo in vergelijking met New York. Amsterdam is een stads dorp met een werelds gevoel, je kunt je hier makkelijk vrij bewegen. Ik vind niets leuker dan me van A naar B te verplaatsen per fiets. Amsterdammers zijn direct – in het begin stoorde dat me, nu waardeer ik het juist. Wat echt nooit went zijn de

>

‘INMIDDELS FIETS IK BIJNA NET ZO ASOCIAAL ALS EEN ECHTE AMSTERDAMMER.’ Hélène Degryse Perso, Frans Amsterdamse


12

krant KRANT

180 nationaliteiten

OPENING

Zlatan Ibrahimovic voetballer

Superster Zlatan Ibrahimovic, een Zweed van BosnischKroatische afkomst, speelde van augustus 2001 tot augustus 2004 voor Ajax. Hij woonde in die tijd in DiemenZuid. ’I became the one I am thanks to Ajax, thanks to Amsterdam, a lovely city.’ bron: tv-interview met Arie Boomsma in RTL Late Night

>

hondenpoep en de onverschillige hondenbaasjes, ik zou willen dat er strengere regels waren om de straten schoon te houden. Ik woon om de hoek van de Brouwersgracht en op sommige dagen sta ik even stil op de brug om van het uitzicht te genieten. In New York was ik altijd te druk om daarop te letten.’ De Franse vertaler en journalist Hélène Degryse Perso (39) woont in Amsterdam sinds 1998, ze schrijft reisgidsen over de stad. ‘Amsterdam heeft de aanstrekkingskracht van een wereldstad maar de ambiance van een dorp. In de laatste tien jaar is het winkelaanbod beter geworden, mensen hebben meer verstand van eten gekregen en er zijn meer restaurants gekomen. Helaas is de bediening vaak nog steeds waardeloos, dat is typisch Amsterdams.’ WIJ ZIJN BOT Fietsen heeft Degryse Perso echt moeten leren, zegt ze: ‘Maar inmiddels fiets ik bijna net zo asociaal als een echte Amsterdammer. Vrouw zijn is hier heel anders dan in Frankrijk. Als ik een mooie jurk draag op het schoolplein vragen mensen of ik

Beatrix Ruf

directeur van het Stedelijk Museum ‘Ik fiets dagelijks van het Hilton naar het Stedelijk Museum, een ervaring die mij in eerste instantie deed denken aan de eerste keer autorijden op Sicilië. De ogenschijnlijke chaos wordt toegankelijk wanneer je de vaak ongeschreven gedragsregels eenmaal begrijpt.’ (En dan heeft ze het over een van de rustigste stukjes van de stad! – red.) bron: De Architect

Amsterdam door de ogen van singer-songwriter Justin Nozuka. Justin liet zich midden in een drukke Kalverstraat fotograferen voor zijn album You I Wind Land and Sea.


13

Hafid Bouazza

Nederlands-Marokkaanse schrijver, in Nederland vanaf zijn zevende ‘Hij genoot van de grachten, die rimpelend een wiegenlied voor hem zongen, hij genoot van de vooroverhellende en schuine grachtenpanden, hij genoot van de standbeelden bedekt met patina en duivenuitwerpselen, hij genoot van het bruisen van zo veel mensenlevens.’ bron: Hafid Bouazza, Paravion

Colleen Geske

auteur van Stuff Dutch People Like De Canadese Colleen Geske (36) is oprichter van Stuff Dutch People Like, een blog over alles wat Nederlands is. Ze woont 12 jaar in Amsterdam met haar man en dochter. ‘Amsterdammers zijn heel ontspannen en pretentieloos. je kunt hier naar een heel chic restaurant met een heel normale ober. En ja, Amsterdammers zijn tolerant, maar toch is er nog ruimte voor echte integratie.’

>

soms een feestje heb. Of ze zeggen, heel bot, dat ze een jurk niet vinden staan. Die directheid is typisch Amsterdams, een mix van mondigheid en humor, die ik me ook eigen heb gemaakt. Waarin Amsterdammers zichzelf overschatten is hun talenkennis, ze willen graag laten zien hoe kosmopolitisch ze zijn, maar beheersen andere talen vaak niet bijzonder goed. In het buitenland waarderen mensen het als je drie woorden in hun taal probeert te spreken, als buitenlander in Amsterdam moet je mondig zijn als je Nederlands wilt leren.’ Voor de gevluchte Syrische Samer Al Adib (29), oprichter van Sonono Radio, een radiostation voor Syrische vluchtelingen in Nederland, is Amsterdam vooral een vredige en warme stad. ‘De rijke historie van Amsterdam doet me denken aan Damascus. Met het verschil dat als ik hier over straat loop, ik me niet druk hoef te maken over wat ik zeg of hoe ik me kleed. Voor mij ademt de stad vrijheid uit.’ RESPECTVOL MAAR NIET DUURZAAM De Spaanse Violeta Gerin (30) werkt sinds twee maanden in Amsterdam voor Delitelabs, een project voor ondernemende vluchtelingen. Eigenlijk wil ze niet meer terug naar Valencia. ‘Ik ben verliefd geworden op deze stad. De energie is geweldig, ik vind het inspirerend hoe open de mensen hier zijn. In andere

Yoko en John

hielden in 1969 een Bed-In For Peace in het Hilton Hotel Yoko: ‘I feel that this is a very significant center now for the young people, because they have this very fresh interest for world peace and politics etcetera and so that’s why we chose this place to protest against violence in the world you see.’ Gingen ze ook nog de stad in? wilde een reporter weten. John: ‘We intend to stay in bed for seven days.’

Sir William Temple

Engels staatsman en essayist (1628-1699) ‘Ze voorzien in een oneindige luxe, waar ze zelf geen gebruik van maken en handelen in plezier, waar ze zelf niet van proeven.’


14

krant KRANT

180 nationaliteiten

OPENING

‘Amsterdammers zijn net menselijke zonnebloemen, ze weten precies hoe ze elk straaltje zon kunnen vangen.’

NEW.ARTSMIA

Claire Parker, Brits Amsterdamse.

René Descartes

Axel Rüger

Delphine Groot

Woonde tussen 1926 en 1635 af en aan in Amsterdam. Hier schreef hij aan een vriend hoe hij ervan genoot op te kunnen gaan in de massa. ‘In welk ander land kan men een zo’n volledige vrijheid genieten?’ De spreuk staat sinds 100 jaar op de gevel van het huis aan de Westermarkt 6 (foto).

‘Ik woon midden in de stad, waar altijd wel iets te doen is. Ik wil mijn geboortestad Dortmund niet tekort doen, maar het is niet echt een bestemming. Amsterdam heeft alles en is ook nog eens heel overzichtelijk, alles is met de fiets te doen.’

Delphine Groot kwam in 1997 naar Nederland vanuit Mali met haar moeder die met een Nederlander was getrouwd. Na nog een tijd in Togo te hebben gewoond verhuisde ze naar Amsterdam om hier een studie Sociale Geografie te volgen. Daarna startte ze haar eigen bedrijf. ‘De eerste jaren woonde ik in Oost, een fijne multiculturele buurt, die helaas wel aan het veranderen is. In Zuidoost vind ik de Afrikaanse cultuur nog wel terug.’

Frans filosoof (1596-1650)

directeur Van Gogh Museum

bron: lifeoftom.com

bron: Russell Shorto, Amsterdam: A History of the World’s Most Liberal City

eigenaar van winkel ‘Bobo Couture’

bron: 180amsterdammers.nl

>

Amsterdam door de ogen van The Rolling Stones.

Op de hoes van het album Stripped staat de band in de kleedkamer van Paradiso, waar de Stones in 1995 twee avonden optraden.

steden kunnen ze nog wat leren van de manier waarop hier open en eerlijk debat wordt gevoerd over zaken als marihuana en prostitutie en hoe er respectvol omgegaan wordt met vluchtelingen.’ De Duitse Katharina Müller (26) studeerde Brain and Cognitive Science aan de UvA en spreekt inmiddels vloeiend Nederlands. ‘Amsterdam voelt gemoedelijk, waar je ook heen gaat, iedere buurt heeft zijn eigen sfeer en alles is altijd dichtbij. Helemaal op de fiets.’ Als het om duurzaamheid gaat kan de stad nog wel wat opsteken van Duitsland, zegt Müller: ‘Er is veel onnodig verpakkingsmateriaal in supermarkten en als vegetariër heb je minder keuze, ook in restaurants.’ Haar grootste ergernis zijn de toeristen: ‘Die kunnen superirritant zijn, zo allemaal op elkaar gepropt op een heel klein oppervlak. Winkelen vind ik ook vervelend in Amsterdam, vooral als je naar de grote winkelketens in de Kalverstraat besluit te gaan. Ik vermijd die straat het liefste en koop het meeste online.’ SEGREGATIE Toen blogger Colleen Geske (36) van Stuff Dutch People Like twaalf jaar geleden van Canada naar Amsterdam verhuisde moest ze vooral wennen aan de Hollandse directheid: ‘Waar je ook bent, in een restaurant, bij vrienden of collega’s, iedereen


15 Steve McQueen filmregisseur

Deze Britse regisseur van onder andere Shame en Twelve Years a Slave woont in Amsterdam met zijn Nederlandse vrouw – cultuurcriticus Bianca Stigter – en hun twee kinderen. ‘Amsterdam ligt niet op de weg naar ergens anders, dus niemand komt hier. Dus word ik nooit lastiggevallen. Dat is geweldig.’

>

benadert elkaar rechtstreeks. Ik weet nog dat ik naar de kapper was geweest en een collega en goede vriendin van me zei ze dat het niet mooi vond. Ze zei het met humor en bedoelde het goed, maar zoiets was ik écht niet gewend.’ Inmiddels kan ze er mee omgaan en ziet ze er de voordelen van in: ‘Het scheelt een hoop romsplomp als je gewoon zegt wat je denkt.’ Amterdam staat bekend als smeltkroes, maar Geske verbaasde zich over een term als ‘zwarte scholen’: ‘Het doet me denken aan de segregatie in de VS begin vorige eeuw. Er zou meer gemengd kunnen worden en dat begint op scholen. Ik woon vlak bij de Nieuwmarkbuurt, dat vind ik een voorbeeld van een geslaagde diverse wijk, met een mix van nationaliteiten, leeftijden en overtuigingen.’ Op haar blog schrijft ze over typische Nederlandse cultuur en gebruiken. ‘Laatst schreef ik over de kleine fonteintjes in de Nederlandse toiletten, waar je je handen alleen met koud water kunt wassen: een persoonlijke irritatie. Ik kreeg wel vijfhonderd reacties, van voor- en tegenstanders.’ Als moeder van een jonge dochter verbaast Geske zich over de enorme hoeveelheid speeltuinen in de stad. ‘Het zijn er honderden, verborgen achter pleintjes, dat vind ik echt uniek. Ik heb in veel steden gewoond, maar geen stad is zo kindvriendelijk als Amsterdam.’

PETER DE GROTE, HERMITAGE AMSTERDAM

bron: The Guardian

Peter de Grote

Russische tsaar (1672-1725) De Russische tsaar Peter I, beter bekend als Peter de Grote, woonde in 1703 incognito in Amsterdam en raakte er geïnspireerd door het liberale klimaat, de vrije handel, de persvrijheid en vrijheid van spreken. ‘Als God me de tijd geeft, zal ik van St. Petersburg een tweede Amsterdam maken.’ bron: onbekend

MENSELIJKE ZONNEBLOEMEN Ook creative director Claire Parker van internationaal ontwerp-

Daniele Gatti

SIEBBI

chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest

Willem Dafoe acteur

Deed in het begin van zijn carrière aan experimenteel theater in het Mickery Theater in Amsterdam, maar de liefde is een beetje bekoeld: ‘Deze stad was vroeger veel vrijer en experimenteler.’ bron: Famous City Amsterdam

‘In de zomer van 1991 maakte ik met vrienden op de fiets een trip door Europa. Als eerste deden we Amsterdam aan. We waren ernaartoe gevlogen, met de fietsen als bagage. Van Schiphol fietsten we naar de stad en bij het Concertgebouw zagen we dat er die avond een zomeravondconcert was. We hebben uiteraard kaartjes gekocht.’ bron: Trouw


16

krant KRANT

180 nationaliteiten

OPENING

‘WAT ECHT NOOIT WENT IS DE HONDENPOEP EN DE ONVERSCHILLIGE HONDENBAASJES.’ Mary Lee, Amerikaans Amsterdamse

Paul Smith

mode-ontwerper Wielrenliefhebber Paul Smith, die een eigen store heeft in de PC Hoofstraat, houdt van fietsstad Amsterdam. ‘Bikes rule the city here!’ bron: Famous City Amsterdam

Jason Denham

Inti Hernandez,

De succesvolle jeansondernemer, met inmiddels zes winkels in Amsterdam, woont in deze loft in de Jordaan, die nu te koop staat voor 2 miljoen euro. ‘Meteen toen ik hier aankwam, realiseerde ik me dat dit voor eens en altijd de hoofdstad van denim zou zijn. Amsterdam belichaamt alles waar jeans voor staan; onverzettelijk, licht rebels, avontuurlijk, eigenzinnig, nooit bang om een statement te maken en individueel op een unieke manier. Vanaf dag één had ik het gevoel dat ik hier thuisgekomen ben. Dus ik denk dat het logisch is dat veel van de hedendaagse jeansmerken hier beginnen, of hierheen verhuizen. Dit is het moderne hart van de denim-industrie.’

De Cubaanse kunstenaar Inti Hernandez woont sinds 2005 in Amsterdam Oud-West. ‘Mijn buurt, het begin van de Kinkerstraat, doet me een klein beetje aan Cuba denken. Het feit dat mensen in je buurt je kennen. Als ik bij de groenteman kom met mijn zoontje en hij een praatje met me maakt en een banaan geeft aan mijn zoon, dan kan ik daar echt van genieten. Of als we bij de viswinkel een praatje maken over de familie. Het is het soort leven dat je meer verwacht in een klein dorpje dan in de grote stad.’

mode-ontwerper, eigenaar Denham The Jeanmaker

beeldend kunstenaar

bron: 180amsterdammers.nl

> John Green

schrijver van The Fault in Our Stars Green woonde een tijdje in Amsterdam en schreef er zijn bestseller The Fault in Our Stars. Het houten bankje aan de Leidsegracht nummer 4 werd beroemd door de verfilming van zijn boek, sindsdien is het vaste prik op toeristische routes door de stad. ‘Some tourists think Amsterdam is a city of sin, but in truth it is a city of freedom. And in freedom, most people find sin.’

bureau Design Bridge die al twaalf jaar in Amsterdam woont en werkt, omschrijft de stad als open, vriendelijk en onderzoekend. ‘Het is een stad die in het moment leeft, het beste maakt van alles dat het te bieden heeft. Van pop-upshop tot restaurant, er duikt altijd weer een nieuwe onderneming op. Hoewel Amsterdam een stad met geschiedenis is, is ze niet bang voor verandering.’ Het enige nadeel dat ze kan verzinnen is dat je soms kunt verlangen naar wat meer ruimte, wat minder drukte op de straten of op het fietspad. En mensen zijn niet bepaald beleefd in Amsterdam, merkt ze op: ‘Een deur openhouden, iemand voor laten gaan, ik zou wat meer beleefdheid heel prettig vinden.’ Amsterdammers zijn zonaanbidders, zegt Parker. ‘Ze weten precies het juiste plekje op het terras te vinden om met hun biertje of roseetje van de zon te genieten tot de allerlaatste minuut. Als menselijke zonnebloemen, met hun gezicht naar het licht gericht.’ Amsterdam staat al sinds de Gouden Eeuw bekend bij buitenlanders als een tolerante, liberale stad, met een kleurrijke mix van eigenzinnige bewoners. Een metropool met een dorps gevoel. En hoewel er altijd wat te klagen zal blijven – is het niet over coffeeshops of de slechte bediening in de horeca, dan is het wel over ijssalons en bierfietsen – dat hoort er nou eenmaal bij. Niks Amsterdamser dan een lekker potje klagen.


17 Mark Smith

freelance writer and Senior Editor at FANTASTIC MAN, lives in Oud West.

JR

Amsterdam really does have the best of both worlds. It’s compact enough that I can get practically anywhere on my bike within ten minutes (I was perpetually running late when I lived in London) but it’s also a cosmopolitan place. I have world-class theatre at the Stadsschouwburg, Golden Age art and gigs by musicians I love – all a stone’s throw from my flat. The drawbacks? Customer service, although getting better in the main, is a hot mess in restaurants and cafés that are staffed by Dutch students. Twenty-five minutes to bring me a drink? Niet normaal.

Amsterdam door de ogen van The Beach Boys.

In 1972 waren The Beach Boys een paar maanden in Nederland en namen ze er het album Holland op. Apparatuur en personeel, en de vrouwen en kinderen werden ingevlogen uit Californië. De cover werd geschoten op de Kromme Waal.

180 AMSTERDAMMERS

Het project 180 Amsterdammers, een samenwerking tussen o.a. AmsterdamFM, Amsterdam Marketing, het Amsterdam Museum, Gemeente Amsterdam, de OBA en het Parool wordt de komende maanden na een jaar feestelijk afgesloten.

H

et afgelopen jaar werd van alle 180 in Amsterdam woonachtige nationaliteiten één persoon gefotografeerd die ook zijn of haar bijzondere verhaal vertelde. Zoals kunstschilder Dimitri Jovin (1988) uit Rusland. Hij voelde zich nooit op zijn plek in Rusland: ‘Ik wilde hier in Amsterdam hoog springen, bekend worden, aanwezig zijn. Gelukkig werd ik hier heel vrij ontvangen, al snel voelde ik me thuis. Een gevoel dat ik nog nooit had gehad. Hier mag ik zijn wie ik wil zijn en hoef ik geen rekening te houden met of iets wel of niet mag. Het is hier vrij en je mag losgaan.’ Ghadeer Alkiyumi (1992) uit Oman werd door haar werkgever gevraagd of ze wilde solliciteren naar een functie in Amsterdam.

Haar eerste reactie was: wie wil dat nu niet? ‘Het eerste wat ik zie bij een Amsterdammer is een glimlach. Ik was van tevoren een beetje bang dat het misschien eng zou zijn om naar een land te gaan waar het roken van wiet legaal is, maar nu ik er eenmaal woon, is dat helemaal niet het geval. Iedereen blijft verantwoordelijk, of hij nou gedronken of geblowd heeft of niet.’ De Indiase Ridhuna Ziaduddin (1983) vond haar Indiase echtgenoot via een online huwelijksbureau. Hij werkte al in Amsterdam en zij verhuisde, vond een baan en werd zwanger. ‘Hoe hier wordt omgegaan met zwangerschap en baren is zo bijzonder. Het is een natuurlijk proces en geen ziekte. Het wordt niet als een operatie gezien, zoals

in India. Zwanger zijn in Amsterdam was een prachtige ervaring en dat in combinatie met onze liefde voor elektronisch muziek deed ons besluiten onze zoon Armin te noemen. Naar dj Armin van Buuren.’ Het project 180 Amsterdammers wordt in november en december afgesloten met een groot feest en diner voor vertegenwoordigers van alle nationaliteiten in aanwezigheid van de burgemeester in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Ook zijn alle portretten in de stad te zien, komt er een gelijknamig fotoboek uit, en organiseert de OBA in de centrale bibliotheek aan de Oosterdokskade, een gelijknamige tentoonstelling (vrij toegankelijk, van 9 december tot eind februari). Alle fotoportretten, verhalen en activiteiten zijn te vinden op 180amsterdammers.nl


180amsterdammers.nl

Amsterdam telt 180 nationaliteiten. Hoe kijken zij aan tegen hun stad? Bekijk de verhalen op 180amsterdammers.nl. Of bezoek de gratis tentoonstelling 180 Amsterdammers in de OBA (opening 9 december).


krant KRANT

nov 2016 20 23 24 26 28 30

VERMAAK ‘IK WAS DIEP ONDER DE INDRUK VAN DIE NORSE, MYSTERIEUZE BARD MET DAT ZWARTE GOLVENDE HAAR EN ZIJN PRACHTIGE, VOOR MIJ ONBEREIKBARE GITAAR: BOUDEWIJN DE GROOT. NIET VEEL LATER KWAM THE GOLDEN EARRING. DEZE MANNEN WAREN MIJ LICHTJAREN VOORUIT. NU, EEN HALVE EEUW LATER, GA IK MET DEZE HEREN DE THEATERS IN.’ Dat zegt Henny Vrienten van Doe Maar. Samen met De Groot en George Kooymans staat hij op 27 en 28 november in Carré onder de titel Vreemde Kostgangers.

WIM HELSEN EMMA IN DE STAD SPOKEN WORD MELANIE BONAJO FILM: IDFA INTERVIEW: BLAUDZUN

ANOTHER KIND OF BLUE ‘I believe that I, the audience and America have just been Middendorphed,’ zei een van de juryleden van America’s Got Talent na het zien van een dansvoorstelling van choreograaf David Middendorp. Ook Another Kind of Blue van Middendorp en zijn gezelschap Blue Technology is betoverend en overrompelend. Met creatieve inzet van de nieuwste technologische mogelijkheden word je als kijker meegenomen in projecties en lijk je met de dansers mee te zweven in een vervreemdende voorstelling over de mens en de technologische wereld die hij bewoont. Met inzet van drones en muziek van onder andere Radiohead. Bekijk de trailer op YouTube en je bent verkocht. De Meervaart 5 november

FC HYENA MEETS CINEVILLE Filmliefhebbers opgelet: bij het nieuwe filmhuis FC Hyena in Noord kun je voortaan ook terecht met je Cinevillepas! Dit is het zestiende Amsterdamse filmtheater waar Cinevillepashouders onbeperkt naar de film kunnen. In november kun je bij FC Hyena onder andere genieten van de films Remainder en Toni Erdmann (zie ook p. 29). Naast bioscoopzalen heeft de filmclub een speciale wijnbar en een petit restaurant waar je van tevoren of na afloop van een hapje en een drankje kunt genieten.

GERRIT SCHREURS

FC Hyena Aambeeldstraat 24

19


20

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

Aandoenlijke en verwerpelijke figuren Sinds hij in 2002 de finale haalde van het Leids Cabaret Festival is Wim Helsen niet meer weg te denken uit de Nederlandse theaters. Met Er wordt naar u geluisterd staat hij tien dagen in De Kleine Komedie. tekst Mike Peek foto Johan Jacobs

W

ie naar een voorstelling van Wim Helsen gaat, weet vooral wat hij níet moet verwachten. Makkelijke grappen. Politieke statements. Een behaaglijk gevoel. Dat de Vlaming in Nederland zo populair is valt niet alleen te verklaren door de kwaliteit van zijn werk, maar ook door het simpele feit dat maar weinig cabaretiers hier een soortgelijke stijl hanteren. Helsen speelt zijn gelaagde programma’s altijd vanuit de logica van een gemankeerd personage, met talloze zijpaadjes en associaties. CABARETVRIENDEN De spanning die hij oproept met zijn surrealistische gedachtenkronkels en al dan niet gespeelde verontwaardiging zien we hier vooral terug bij Micha Wertheim. Dat is dan ook een van de Nederlandse collega’s met wie Helsen zich verwant voelt. ‘Ja! Zeker met Micha Wertheim, en ook met een paar anderen. Ik voel met veel collega’s verwantschap: Hans Teeuwen, Sanne Wallis de Vries, Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts, Roos Rebergen. Dat zijn vrienden. Zij geven mij veel liefde en aandacht, meer dan ik teruggeef. Maar dat vinden ze niet erg, het zijn genereuze mensen die kunnen geven zonder iets terug te verwachten, en dat houden ze jaar in jaar uit vol. Ik heb heel veel geluk met mijn vrienden.’  WAT ONS DRIJFT Voor actuele grappen ben je bij Helsen aan het verkeerde adres, maar je zou zijn werk misschien kunnen omschrijven als documentair cabaret. ‘Er zitten geen verwijzingen naar de letterlijke actualiteit in wat ik maak, dat is waar. Grapjes verzinnen bij krantenkoppen interesseert mij niet. Het gaat bij mij wel altijd over de mens. Over wat ons drijft, waar wij de bocht uit vliegen en hoe wij ons kunnen vergissen in ons denken en voelen, én hoe lachwekkend dat is. De mens is altijd actueel, natuurlijk. Of toch tenminste voor mensen. Ik weet niet hoe dieren hierover denken.’

cabaret Er wordt naar u geluisterd Wim Helsen De Kleine Komedie 29 november t/m 10 december

LAFJES IN DE LUWTE Het is verleidelijk om te veronderstellen dat Helsen altijd min of meer hetzelfde personage speelt, dat foetert, wanhoopt en in verwarring brengt. Maar wie goed kijkt en luistert, ontdekt wel degelijk grote verschillen tussen zijn voorstellingen. ‘In mijn beleving speel ik elke keer een volstrekt ander figuur op het podium, en eigenlijk zijn dat altijd zowel aandoenlijke als verwerpelijke figuren. Ik kan niet uit mijzelf treden natuurlijk. Aan mijn manier van praten, mijn humor, en aan de manier waarop ik over het podium hop kan ik niet veel veranderen, want dan zou ik moeten veranderen in een ander mens, denk ik. En dat ben ik vooralsnog niet.’ Wat al die figuren sowieso delen, is dat ze een diepere gevoelswereld hebben dan de ‘typetjes’ die je in het cabaret vaak ziet. Ook nu weer. ‘In Er wordt naar u geluisterd ben ik een machteloos en onhandig personnaggio, dat nog nooit in zijn leven verantwoordelijkheid heeft genomen. Een man die liefst comfortabel en lafjes in de luwte blijft, en nu plots tegen wil en dank door omstandigheden voor een publiek moet presteren. Wat hem niet echt lukt, al probeert hij te doen alsof er niets aan de hand is. Wat hem uiteindelijk ook niet meer lukt. En dan zijn de rapen gaar!’


21

mis deze niet NIRVANA NIGHT 25 jaar geleden gaf Nirvana een legendarisch optreden in Paradiso. De wereldberoemde grungeband van Kurt Cobain, Dave Grohl en Krist Novoselic was op de top van zijn populariteit, het publiek raakte uitzinnig op klassiekers als Smells Like Teen Spirit en Come As You Are, en aan het eind bleef er bijna geen instrument heel. Gelukkig zijn er opnames gemaakt. Op dezelfde plek waar Nirvana 25 jaar geleden schitterde worden op 23 november de originele opnames vertoont. En wie er in 1991 bij was heeft geluk: op vertoon van je oude kaartje, poster of affiche kun je samen met iemand anders gratis naar binnen! Stuur een foto van je kaartje naar publiciteit@paradiso.nl en je komt op de gastenlijst.

PARADISO 23 NOVEMBER

Introdans bestaat dit seizoen 45 jaar. Reden genoeg om eens goed (en groots) uit te pakken, met optredens van beide ensembles (die voor de volwassenen en de jeugd), livemuziek en opzwepende dans. Wat dat laatste betreft zit je bij Sidi Larbi Cherkaoui altijd goed. Zijn In Memoriam – voor het eerst opgevoerd door een Nederlands gezelschap – is een meditatieve zoektocht naar de band tussen werkelijkheid en geheugen. Beeldend kunstenaar en choreograaf Dimitris Papaioannou creëert in Nowhere met minimale middelen maximale magie. Cantata van Mauro Bigonzetti is de feestelijke afsluiter, even uitbundig en gepassioneerd als een Italiaans bruiloftsfeest – met live-muziek van de Italiaanse folkgroep Assurd.

PIETER HENKET

TUTTI

STADSSCHOUWBURG 7 NOVEMBER

PIXIES IN HMH Met hun dynamische arty sound is het een van de belangrijkste underground rockbands van de jaren negentig: Pixies. De pech van Pixies is hun knipperlichtrelatie: in 1993, precies toen hun sound overal begon aan te slaan, gingen ze uit elkaar. Frontman Black Francis ging solo als Frank Black en bassiste Kim ‘Ultimate Cool’ Deal begon The Breeders. Sindsdien zijn er verschillende reünietours en -albums geweest, al dan niet met nieuwe bandleden die op hun beurt ook weer vertrokken. Misschien wel dankzij alle break-ups zijn Pixies altijd eigenzinnig en ongrijpbaar gebleven. Nu is het weer ‘aan’ en komen ze naar Amsterdam. Met Paz Lenchantin op de plek van Deal; die stapte in 2013 definitief uit de band.

HEINEKEN MUSIC HALL 27 NOVEMBER


22

krant KRANT

podium

KUNST & VERMAAK

Trommelen op levend vel KRISTA VAN DER NIET

Wat gebeurt er als een groep slagwerkers hun met dode dierenhuid bespannen trommels verwisselt voor de tere mensenhuid van levende performers?

tekst Richtje Reinsma

Satire en goede bedoelingen komen samen

V

ier jaar geleden ontdekten theatermaker Baukje Schweigman en slagwerker Fedor Teunisse hun gemeenschappelijke fascinatie voor de huid. Voor Baukje is de huid een grens, die ons van elkaar en de wereld afschermt. ‘We zitten allemaal in een zakje opgesloten,’ zegt ze lachend. ‘Terwijl we wanhopig op zoek zijn naar contact.’ Fedor ziet de huid als slagvel, materiaal om op te spannen en te betrommelen. Wat gebeurt er, dachten ze, als we de dode, muzikale huid samenbrengen met de levende, hongerend naar contact? Zo ontstond de voorstelling HUiD, waarin Fedor samen met Slagwerk Den Haag geluid ontlokt aan zowel opgespannen dode dierenhuid als zacht vers mensenvel. De huid van de performers van Baukjes gezelschap Schweigman& wordt gewreven, geaaid, geschraapt, beklopt en geslagen. ‘We hebben eerst geëxperimenteerd met microfoons ín

Met De Lankmoedigen sluit Toneelgroep Oostpool het succesvolle satirische drieluik Goede Bedoelingen af. Een voorstelling over de verdraagzame mens. tekst Jet de Nies

der Hansje in het ziekenhuis belandt. De mishandeling leidt tot maatschappelijke spanningen die de gemeente probeert het hoofd te bieden. In de ziekenhuiskamer verzamelen zich de meest uiteenlopende figuren rond Hansjes bed – vertegenwoordigers van de LGBT-community, extreemrechtse bezorgde buurtbewoners en anti-racismedemonstranten. Zij proberen allemaal hun eigen standpunten onder de aandacht te brengen. ‘Waar het om gaat: er is een probleem en iedereen verwijt elkaar te handelen met slechte bedoelingen. Dat is niet zo. Veruit de meeste problemen komen voort uit vergissingen die gedaan zijn uit goede bedoelingen,’ aldus Joeri Vos. Een avond vol goede bedoelingen dus, maar of je daarmee de wereld kan veranderen is nog even afwachten. DE LANKMOEDIGEN Toneelgroep Oostpool Frascati 8 t/m 12 november

SOFIE KNIJFF

‘E

lk stuk gaat over mensen die het beste bedoelen, voor zichzelf en voor de wereld, maar beperkt zijn door het kader waarbinnen ze denken of door het milieu waarin ze leven,’ aldus theatermaker Joeri Vos in het NRC Handelsblad over het door hem geschreven satirische drieluik Goede Bedoelingen. De eerste twee delen, De Onrendabelen (over de onderste laag van de samenleving) en Fresh Young Gods (over de elite), zijn enthousiast ontvangen. ‘Een intrigerende voorstelling met mooi spel in razende straattaal,’ schreef de Volkskrant over deel één. Het NRC Handelsblad vond Fresh Young Gods ‘griezelig echt en ernstig’ en overal in de media regende het sterren. Met De Lankmoedigen wordt de reeks afgesloten en voert Joeri Vos nu voor het eerst ook zelf de regie. De spanningen lopen hoog op tijdens deze voorstelling, waarin de in elkaar geslagen transgen-

het lichaam, maar het werkte beter als we ze in een oksel of op een knie plakten,’ vertelt Baukje. ‘Dan worden de ruimtes in het lichaam hoorbaar. Een hoofd klinkt anders dan een schouder.’ Slagwerk op een hoofd, dat klinkt hachelijk. ‘De huid is een delicaat instrument,’ beaamt Fedor. ‘Als je het op een fijne manier aanraakt kruipt het naar je toe, als je te hard slaat krijg je een klap terug.’ Ook Baukje erkent de risico’s van fysiek contact. Wie verkeerd wordt aangeraakt kan immers fysiek en mentaal beschadigd raken. ‘Aanraking is zo fundamenteel, direct en oncontroleerbaar. Het is doodeng,’ aldus Baukje. ‘Maar het is wel de manier om intimiteit aan te gaan. Als de angst voor aanraking gaat overheersen, wordt de wereld er niet leuker op.’ HUID Schweigman& en Slagwerk Den Haag Frascati 22 t/m 26 november


Emma Curvers

COLUMN

23

Emma

in de stad

Deel 11: Waarin Emma pleit voor entreeprijzen voor de Kalverstraat

MARIE-CHARLOTTE PEZÉ

D

e Amsterdamse politie herinnerde er in oktober nog maar eens aan: de Kalverstraat is al twee keer gesloten vanwege file. Winkelend publiek belde toen naar 112, want het kon de winkels niet meer uit. Toen ik het las stelde ik me levendig voor dat de Kalverstraat naast de Bijenkorf de Wespenvanger zou komen te heten, zo’n ding vol ranja waar je wel in kunt maar niet uit, met de Amsterdam Dungeon als massagraf in het midden. Nou is het bekend dat daar altijd een stroom langzaam lopend verkeer sjokt, waar met name op de kruising met het Spui bijna geen doorkomen aan is (tenzij je met de bierfiets bent). Maar stilstaand verkeer is hier nieuw. Ik zag een YouTube-filmpje van een Japans onderzoek waarin je ziet hoe een aantal automobilisten, aan wie gevraagd is op gelijke snelheid in een cirkel te rijden, binnen een minuut stilstaat. Voetgangers in rijen zijn net zo gedoemd: mensen kunnen én niet gelijkmatig bewegen, én niet inschatten. Als één iemand een klein beetje vertraagt omdat-ie de etalage van Forever 21 bekijkt, remt de volgende te veel af, en rolt een golf van steeds grotere vertraging naar achter. Uiteindelijk sta je stil tegen je wil, met je tasje in de Pull &

Bear, en je wilde nog wel naar die nieuwe Primark-flagshipstore op het Damrak. Waar is die Damschreeuwer als je hem nodig hebt om de boel te ontruimen? Sinds ik dit las raak ik al in paniek in de buurt van de Wespenvanger. Een meerbaanssysteem is niet genoeg. Je moet ook nog iets bedenken voor spooklopers, invoegend verkeer, en dan hebben we ’t nog niet eens over recreanten die ‘even schuin willen oversteken’ van de Zara naar Bershka, daarmee de hele kruising met de Duifjessteeg lam leggende. De Douglas lijkt zo dichtbij, en je wilde nog een Rituals-pakket voor je moeder onder de boom. Probeer dán die kerstgedachte maar eens vast te houden. Entreepoortjes zijn de enige oplossing. In de autowereld is de oplossing er al lang. De zelfsturende auto heeft vrijwel geen reactietijd, tegenover driekwart seconde bij een mens. De gelijkenis met een autofile houdt bij traagheid wel op, want als een automobilist een file voor zich ziet, kan-ie niet meer ontkomen. De winkelende mens heeft een keuze. Je hebt vast weleens naar een wespenvanger gekeken en gedacht: ziet die wesp zijn broers en zussen niet verdrinken daar boven?


24

krant KRANT

podium

KUNST & VERMAAK

Verhalen vanuit absolute noodzaak

De kunstvorm die poëzie, engagement en voordrachtskunst combineert – spoken word – is bezig aan een revival. De performers laten steeds meer van zich horen in een geëngageerde en gestileerde woordenstorm.

BEN VAN DUIN

tekst Veerle Corstens

v.l.n.r. Jeannine Valeriano, Babs Gons, Justin Somgar

performance Spoken Beat Night (presentatie Jeannine Valeriano) Bijlmer Parktheater 18 november The Last Poets (met o.a. Babs Gons) Tolhuistuin 23 november

‘P

oëzie is vaak heel gelaagd en mooi om te lezen, maar soms moeilijk te vatten. Spoken word is toegankelijker en gaat om de verbinding met het publiek. Hoe je het voordraagt en welke gebaren je gebruikt, maken veel uit voor je performance,’ volgens Justin Samgar. Hij treedt vaak op met zijn spoken word-acts en merkt dat hij veel meer werk heeft gekregen de afgelopen twee jaar. Samgar richt daarom momenteel zelfs een nieuw label op, speciaal gericht op spoken word-artiesten. Via dit label – Club Spoken – kun je artiesten boeken die op het podium een verhaal vertellen en een meester zijn in het creëren van een goede spanningsboog. Artieste Babs Gons meent dat er momenteel sprake is van een

derde spoken word-golf. Het genre ontstond in de jaren zeventig in Amerika met de Last Poets, waar een avond aan wordt gewijd in de Tolhuistuin op 23 november. Gons begon in 1999 met optreden, een tijd waarin het genre voor de tweede keer heel populair was. Zij droeg daar zelf flink aan bij met Palabras, de spoken word-avonden die ze bijna tien jaar lang organiseerde in Paradiso. ‘Maar nu is er een nieuwe generatie opgestaan. En die trekt nog veel meer mensen aan die willen optreden met zelfgeschreven teksten.’ Spoken word is volgens Gons een directe vertaling van wat er bij mensen leeft, met name in de grootstedelijke jongerencultuur. Met haar eigen werk wil ze vooral inzicht geven: ‘Of dat nu gaat om de vluchtelingenproblematiek, hoeveel

kinderen er opgroeien zonder vader of mijn kijk op de liefde; dat maakt niet uit. Daarbij wil ik niet veroordelen maar een deur openzetten. Ik hoop dat ik mijn publiek aanzet tot zelf nadenken.’ ONVREDE Spoken word maakt ook een opleving door omdat er bij veel performers onvrede bestaat over wie we zien op Nederlandse podia. Dat speelde ook bij Jeannine Valeriano, die regelmatig optreedt met haar Spoken Beat Night (18 november in het Bijlmer Parktheater), een belangrijke rol: ‘Ik had een succesvolle carrière als actrice maar kon alleen maar “zwarte” rollen krijgen. Ik wilde niet meer in dat hokje blijven zitten en merkte bovendien dat ik graag mijn stem wilde laten horen;


25

mis deze niet We Are Public selecteert elke maand drie dingen die je echt niet mag missen. Met een We Are Publicabonnement voor €15,- per maand krijg je gratis toegang tot deze en vele andere voorstellingen en events. wearepublic.nl

THEATERGROEP FLINT | SAL EK ALTYD WIT WEES Een multimediale voorstelling gebaseerd op het werk van de prominente Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, waarbij theatergroep Flint met musici op het toneel staat en videomaker Martijn Grootendorst de bezoekers met video en licht een ander (politiek) landschap intrekt. ‘Ik ben heel benieuwd hoe haar mooie gedichten verwerkt worden tot een theatervoorstelling,’ zegt We Are Public-redacteur Maartje Wortel. Roode Bioscoop, 9 t/m 26 nov (9, 10 en 11 nov vrij entree voor leden van We Are Public)

WILLEM DE KAM

OPEN DAG RIJKSAKADEMIE Schatgraven en speurtocht ineen: tijdens de RijksOpen dwaal je door het gebouw van de Rijksakademie en stap je binnen in de ateliers van de 45 kunstenaars die er studeren. Van abstracte installaties tot woeste schilderijen: alle disciplines zijn vertegenwoordigd. Ontdek nieuwe kunstvormen en trends, en als je mazzel hebt stap je binnen bij een performance.

ik heb een verhaal te vertellen. Pas toen ik in Londen ging studeren, onder meer aan de Poetry School, kwam ik erachter dat ik dit het beste via spoken word kon doen. Het is een kunstvorm die appelleert aan een diep gevoel. Je beschrijft niet alleen een ervaring met zoveel mogelijk zintuiglijke details, zodat je publiek zich er makkelijk mee kan identificeren, maar werkt ook vanuit een absolute noodzaak om jouw verhaal te vertellen.’ POETRY CIRCLES De brede basis van spoken word zit hem in de Poetry Circles – ooit opgericht door Babs Gons – die in de grote steden

eens per week bijeenkomen en samen zelfstandig aan hun teksten werken. De 25-jarige Zeinab Elbouni (artiestennaam: Zaii) is een van de leden. Zij vindt dat de Circles van spoken word-liefhebbers emanciperend werken: ‘Ik voel me heel erg thuis bij de Poetry Circle omdat het niet uitmaakt wat je afkomst, geslacht of opleiding is. Kijk naar mij; ik ben een Marokkaanse moslima met hoofddoek en ik durf nu op een podium te vertellen over cultuurverschillen en wat dat met ons doet. Een jaar geleden vertrouwde ik dat soort dingen alleen toe aan papier, tussen de vier muren van mijn kamer. Nu durf ik ermee te performen op een podium.’

Rijksakademie van Beeldende Kunsten, 26 en 27 november (vrij entree voor leden van We Are Public)

LIFE THROUGH ART – A CONVERSATION BETWEEN A.S. BYATT AND EDMUND DE WAAL Het kan niet anders of dit wordt een inspirerend, prikkelend en eloquent gesprek (in het Engels) tussen twee grote creatieven: de Engelse schrijver en Booker Prize-winnaar A.S. Byatt en keramist en schrijver Edmund de Waal (The Hare with Amber Eyes). Byatt ontvangt dit jaar de Erasmusprijs; de jury roemt haar als geboren verhalenverteller met een scherp oog voor maatschappelijke verhoudingen. Paradiso, 13 november (vrij entree voor leden van We Are Public)


26

krant KRANT

expositie

KUNST & VERMAAK

De magie van Melanie Bonajo

Vlei je neer in een bedoeïenentent of op een zachte tong in FOAM en geef je over aan filmkunst over ayahuasca, tantraseks en varkensgeknuffel. tekst Joke van der Weij foto's Christian van der Kooy

v.l.n.r. Economy, Fake Paradise

expo Night Soil Melanie Bonajo FOAM t/m 7 december

M

elanie Bonajo (1978), Nederlands fotograaf, filmmaakster en performancekunstenaar, woont afwisselend in New York en Amsterdam. Dat zie je terug in haar filmkunstwerken, waarin na een plein in Brooklyn en een Afro-Amerikaanse volkstuin ineens een Hollands polderlandschap langskomt. Soms is het ook niet duidelijk waar je bent en het doet er ook niet toe. Bonajo’s wereld is vooral magisch. En aan magie moet je je een beetje overgeven. Dat geldt ook voor Bonajo’s filmtrilogie Night Soil die nu voor het eerst in zijn geheel in FOAM te zien is. Het is heel goed dat de zitgelegenheid is aangepast

aan de content van de filmserie. Het eerste deel, Fake Paradise, bekijk je op heerlijke ligkussens in een lage bedoeïenentent; de relaxte sfeer draagt bij aan de filmbeleving. Het gaat over de effecten van ayahuasca, een heftig hallucinante plant waardoor je in contact komt met onvermoede lagen van jezelf. In de video dwalen naakte mensen door een bos om hun oerkracht te hervinden. Een vrouw hallucineert zo hevig dat ze de moleculen door haar lichaam voelt razen. Ik ben benieuwd wat de kleuter hiervan vindt die met zijn vader op het kussen naast mij is neergestreken. Het gaat om bewustzijnsverruiming, zoveel is duidelijk. Vaag

hippiegedoe? Nee, dat is het meesterlijke van Bonajo. Niet alleen komen de beelden ondanks de Ruigoord-associaties authentiek over, het is ook enorm geestig en tegendraads. Een vrouw wier trip tegenvalt denkt: ja kijk es, ik heb hier wel 170 euro voor betaald, even doorzetten. En er zijn ook sprekende potplanten en veel andere visuele grapjes. Opvallend is ook het gebruik van moderne elektronica. Al trippend wordt naarstig gebruik gemaakt van laptops; de jaren zestig zijn toch echt een halve eeuw geleden. STAPEL BLOTERIKEN In deel 2, Economy (dat bekeken


27

mis deze niet Nationaal Holocaust Museum

Manic/Love

NATIONAAL HOLOCAUST MUSEUM Sinds enkele maanden is er aan de overkant van de Hollandsche Schouwburg een nieuw museum-in-oprichting gevestigd: het Nationaal Holocaust Museum. Een betere plaats is niet te vinden. Dit was de kweekschool waarvandaan veel Joodse kinderen gered werden van deportatie. Op dit moment is alleen de onderste verdieping in gebruik. Vooralsnog is er geen vaste collectie, maar er zijn wisselende tentoonstellingen en op dit moment een kleine opstelling van kinderbezittingen die bij vriendjes en buren in bewaring werden gegeven. De viool van Alida, de mooie handschoentjes van Mary en het pas verworven voetbalspel van Nico. Hartverscheurend. Op dit moment zijn er twee zalen ingericht. In de filminstallatie k.364 van de Schotse kunstenaar Douglas Gordon volgen we twee Israëlisch-Poolse musici van Joodse afkomst op reis door het land dat hun grootouders in 1939 zijn ontvlucht. Verleden en heden volgen hetzelfde spoor. Over dezelfde rails reden immers de treinen naar de vernietigingskampen langs schimmige treinstations, zoals Poznan, waar sinds 1939 een zwembad in de synagoge zit. Intense beelden, uitmondend in een integrale uitvoering van Mozarts Sinfonia Concertante. In Memoriam bestaat uit 172 houten koffers, een voor elk van de Joodse leerlingen van de Eerste Montessorischool die vermoord zijn, omlijst door een neonsculptuur. Willem Volkersz schilderde op elke koffer naam, leeftijd en de datum van hun dood. 6 november t/m 19 februari

MANIC/LOVE kan worden vanaf een lange zachte tong) stapelen regenboogkleurige bloteriken zichzelf op tot een vrolijk geheel en wordt op uiterst sensuele wijze een courgette bepoteld. De kleuter is inmiddels verdwenen. Het gaat hier vooral over goddelijke heling door middel van tantraseks. Trauma’s worden opgeslagen in de bekkenbodem, dus je begrijpt hoe die er weer uit moeten. Een sympathieke tantrapriesteres rent in trance door de sneeuw en legt ons uit dat een orgasme een totale levenservaring zou moeten zijn. Zijzelf heeft weleens

een orgasme gehad dat twee dagen duurde! Ik leer veel. Ook over sisterhood, alweer zo’n term die een tijd uit mijn bewustzijn verdwenen was. VARKENSPARADIJS Dat Bonajo een goed oog heeft voor trends die ingaan tegen de sociaal-politieke normen van de consumptiemaatschappij, wordt ook duidelijk uit deel 3, Nocturnal Gardening. Hier treffen we onder anderen CEO’s uit de bio-industrie die zich in maatpak overgeven aan varkensgeknuffel in ons eigen

Amstelveense Varkensparadijs. Helaas is de Bonajogekte in dit laatste deel iets minder. Break on through, to the other side. Ik hoor de quote langskomen in een van de video’s en voel me uitgedaagd. Bonajo kietelt de ratio. Iets meer gekte is een goed idee in onze overgereguleerde maatschappij waarin zelfs speelsheid wordt ingepland. Maar dan wel graag op de absurdistische en vrolijk ontregelende manier van Bonajo. En neem vooral de tijd voor deze expositie. Haast past niet bij haar wereld.

Doodeng zijn ze, ‘de animatronics’ van Jordan Wolfson, een kunstenaar die zich intens bezighoudt met de digitalisering van de samenleving en andere technologische ontwikkelingen. De wezens die uit die fascinatie voortkomen zijn computergestuurde mensfiguurtjes die doen denken aan de Amerikaanse popcultuur. Maar dan wel de donkere achterkant daarvan. De installatie Colored Sculpture die de hele ruimte in beslag neemt, is onvoorspelbaar, gewelddadig en er is geen ontsnapping mogelijk. Niet voor het griezelige ventje (zie foto) dat door de computer rondgesmeten wordt, maar ook niet voor het publiek. Of het moet zijn naar Raspberry Poser, een videoschilderij met muterende bloedcellen en een rondspringend condoom. Deel 2 van de tentoonstelling volgt in februari. Stedelijk Museum, 27 nov. t/m 29 jan.


28

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

film

IDFA 2016: van Reagan tot Iggy Maak je klaar voor de 29ste editie van het grootste docufestival ter wereld. Het IDFA neemt je dit jaar o.a. mee naar Oekraïne en Parijs, textielfabrieken en het internationale wapenhandelcircuit. tekst Bregtje Schudel

H President Ronald Reagan in Shadow World

festival IDFA 16 t/m 27 november idfa.nl

et is november. De bladeren zijn van de bomen, de zon laat zich nog zelden zien, en het IDFA, het grootste docufestival ter wereld, strijkt weer neer in Amsterdam, met de mooiste en interessantste documentaires die de wereld te bieden heeft. Eregast deze 29ste editie, de laatste met mede-oprichter Ally Derks aan het roer, is de Oekraïense speelfilmen documentairemaker Sergei Loznitsa, van wie naast een persoonlijke top tien ook zijn nieuwste documentaire Austerlitz te zien is. Gefilmd in zwart-wit, vanuit vaste posities, toont het de bezoekers van twee voormalige concentratiekampen in Dachau en Sachsenhausen, al hadden het net zo goed bezoekers aan een museum of een dierentuin kunnen zijn, zo nonchalant slenteren de meesten rond over de paden en door de barakken. Muziekdocumentaires – in samen-

werking met de Melkweg – zijn inmiddels vaste prik. Duik in de wondere wereld van de countrymuziek in Honkey Tonk Heaven, gooi je haar los bij X Japan in We Are X, en leer meer over de legendarische punkband The Stooges (geleid door Iggy Pop) in Gimme Danger van Jim Jarmusch. Voor de echte Amsterdammer (en muziekliefhebber) is er een bijzondere kers op de taart: Unknown Brood van Dennis Alink, een openhartige en aangrijpende documentaire over artiest Herman Brood, achter wiens ruige imago een klein, kwetsbaar jongetje schuilging. Met openhartige interviews met familie, vrienden, oud-bandleden en oud-geliefden en unieke opnames die Brood in de jaren voor zijn dood van zichzelf maakte. APPÈL Ook zeker niet te missen is de terecht bejubelde documentaire-

serie O.J.: Made in America die 19 november, in het bijzijn van de maker, achter elkaar wordt uitgezonden. Met ruim aandacht voor de beruchte moordzaak, maar dan wel in een bredere context. Op zoek naar nog meer verdieping? Kijk naar Shadow World (vanaf 17 november ook gewoon in de bioscopen) over de verleidelijke sirene die internationale wapenhandel heet. En Burning Out, een alarmerend kijkje op de chirurgieafdeling van een groot ziekenhuis in Parijs, waar alle medewerkers overboekt, overwerkt en ongelukkig zijn. Het einde van Machines, over een immense Indiase textielfabriek, deelt de raakste klappen uit. Terwijl een groep uitgebuite textielmedewerkers hun beklag doet, spreekt een van hen de maker direct aan. Ja, ze worden uitgebuit, maar wie gaat ze helpen? Jullie? Of maken jullie straks rechtsomkeert, net als alle anderen?


29

film

in première

LOOKING FOR AMERICA

Layla M. 

O

m Layla (Nora el Koussour) kan je moeilijk heen. Een slimme, leuke meid van achttien, die weet wat ze wil en niet op haar mondje is gevallen. Dat ze Marokkaans en moslim is zou irrelevant moeten zijn voor de buitenwereld. Toch voelt ze zich de laatste jaren steeds minder thuis in haar geboortestad Amsterdam. Terwijl haar ouders in de situatie lijken te berusten, komt Layla op voor waar ze in gelooft, met alle gevolgen van dien. Voor Layla zit er niets anders op: weg, met haar kersverse echtgenoot Abdel, en richting het Midden-Oosten, naar een plek waar ze wel zichzelf kan (en mag) zijn. Regisseur Mijke de Jong (Tussenstand, Het zusje van Katia) had geen actueler onderwerp kunnen bedenken. Maar wat gemakkelijk een gedramatiseerde voorlichtingsfilm had kunnen worden is, is in plaats daarvan een prachtig, gelaagd en gecompliceerd portret van een tiener die worstelt met de wereld waarin ze is opgegroeid. Net als in De Jongs tv-film Bluebird (over een meisje dat van de ene op de andere dag gepest wordt) is het geen simpele kwestie van schuld en onschuld en is er geen makkelijk recept dat garandeert dat iemand radicaliseert (of wordt gepest). Maar de grootste vondst is hoofdrolspeelster Nora El Koussour. Hoe ver ze in de film ook gaat, de kijker gaat met haar mee. Regie Mijke de Jong Release 17 november

In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen werpt EYE een filmblik op de States, maar dan wel met films met een randje, dus op het land áchter ‘the land of the free and home of the brave’. Van Easy Rider (foto) en Slacker tot Paris Is Burning, van films van Andy Warhol en Terrence Malick tot Spike Lee. Tot 21 december in EYE eyefilm.nl

EEN ECHTE VERMEER Waar het ging om het perfect imiteren van oude Hollandse meesters was schilder Han van Meegeren (Jeroen Spitzenberger) ongeëvenaard. Een talent dat door kunstcritici niet op waarde werd geschat. Want wat als hij een Vermeer schildert die zelfs aartsvijand Bredius niet van echt kan onderscheiden? Regie Rudolf van den Berg Release 3 november

HEDI Het leven voor de Tunesische autoverkoper Hedi lijkt – met dank aan zijn moeder – al tot in de verre toekomst voor hem uitgestippeld. Trouwen met een keurig meisje, een middelmatige carrière. Een toevallige ontmoeting gooit zijn nette leven overhoop. Winnaar Beste Speelfilmdebuut en Beste Acteur op de Berlinale. Regie Mohamed Ben Attia Release 3 november

REMAINDER  Na een bizar ongeluk ontvangt een jongeman (Tom Sturridge) een royale schadevergoeding, maar zijn geheugen is hij kwijt. Dus gebruikt hij dat geld om zijn verleden te reconstrueren. Intrigerend debuut van de Israëlische beeldend kunstenaar Omer Fast, vol hersenspinsels en hersenschimmen, met een snufje Memento en een eetlepel Synecdoche, New York. Regie Omer Fast Release 3 november



Sterren gegeven door onze filmrecensent Bregtje Schudel. Geen sterren betekent niet gezien.

DA BOUNCE URBAN FILM FESTIVAL Laat je door de luchtige titel niet misleiden, want deze derde editie van het Da Bounce Film Festival – een ode aan urban film in al zijn facetten – heeft ook echt wat te vertellen. Openingsfilm is The Birth of a Nation van en met Nate Parker. DBUFF, 4 t/m 6 november, Pathé & Westergasfabriek dbuff.nl

TONI ERDMANN  Een jonge carrièrevrouw (Sandra Hüller) die gebakjes met spermatopping eet en een bejaarde vader (Peter Simonischek) die rondloopt met een scheetkussen, het klinkt niet direct als het recept voor een filmhuissucces. Toch was deze ongemakkelijke komedie met een klein hartje dé verrassing tijdens het filmfestival van Cannes. Kijken dus! Regie Maren Ade Release 10 november

DE KINDEREN VAN JUF KIET  Haya, Leanne, Jorj en Branche zijn allemaal kinderen van vluchtelingen. En allemaal zitten ze in de klas bij juf Kiet op een lokale basisschool in Brabant. Intiem geobserveerd documentaireportret dat kinderen ziet als kinderen, niet als hun nationaliteit of religie. Regie Peter Lataster, Petra Lataster-Czisch Release 24 november

I, DANIEL BLAKE Wat de gebroeders Dardenne zijn voor België, is Ken Loach (Kes, My Name Is Joe) voor de Britten: een kroniekschrijver van sociaal onrecht. Timmerman Daniel kan na een hartaanval niet meer werken. Toch is hij volgens de staat te fit voor een uitkering. Winnaar van de Gouden Palm in Cannes. Regie Ken Loach Release 24 november


30

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

Blaudzun

‘Als je in je eigen muziek gelooft, komt het goed’ tekst Kim van der Meulen foto‘s Sanja Marusic

L

iedjes schrijven, een plaat uitbrengen en dan maar weer toeren: Blaudzun (41) was er na zijn vorige album even helemaal klaar mee. Net als met het leven. Maar met een nieuw geluid en een nieuw album – herstel: een eerste deel van een driedelig album – heeft de singer-songwriter zich hervonden. Op 4 november treedt hij op in de Melkweg. Een plaat in drie delen uitbrengen; hoe werkt dat? ‘Het wordt straks echt één album, maar dan in drie delen uitgebracht. Het eerste deel van Jupiter is net verschenen. Ik ben nu aan deel twee bezig, dat ergens rond maart moet verschijnen en bij track tien begint. Er moet niet te veel tijd tussen zitten; ik zie het project als één grote momentopname van waar ik nu mee bezig ben. Ik heb nooit eerder op deze manier een plaat uitgebracht, maar het geeft me veel vrijheid. Normaal gesproken schrijf je nummers, breng je een album uit, toer je een tijd en ga je daarna pas aan de slag met een nieuwe plaat. Dat stramien was ik zat. Nu is het alsof ik een druif pluk en de fles wijn de volgende week al in de supermarkt ligt. Ik hou erg van schrijven, dus waarom niet meteen nieuwe nummers uitbrengen?’ Toeren én aan een nieuw album werken: is dat niet lastig te plannen? ‘Dat is het vaak wel, ja. De toer was al begonnen en intussen sprak ik nog journalisten en ging ik langs bij radiostations. Het was echt een zootje, eerlijk gezegd. Maar tot aan het optreden in de Melkweg ben ik fulltime aan album twee aan het werk.’

‘Dit album klinkt niet luchtiger, wel lichter’

Zie je muziek maken als werk? ‘Ja, dat is het. Het is ook hárd werken. Maar het is tegelijkertijd ook weer geen werk. Het is m’n alles. Ik

stop er ook bijna nooit mee, ben altijd bezig met nieuwe ideeën. Ook als er geen nieuwe plaat gemaakt moet worden. Ik neem alles op mijn smartphone op. Vroeger dacht ik: een goed idee komt altijd terug. Maar dat is niet zo; je moet ’t gewoon vastleggen.’ Je noemt Jupiter je meest sexy plaat tot dusver. Hoe zit dat? ‘Ja, dat vind ik echt. Er zat altijd wel seks in de thema’s en teksten van mijn muziek, maar het was nooit sexy. En van deze liedjes gaan m’n heupen vanzelf wiegen. Het is de meest dansbare Blaudzun-plaat. Vrouwenbillen zijn een grote inspiratie voor dit album; dat meen ik serieus. Daarnaast hebben we nu een baritonsaxofoon: wat een rauw geluid! Een jaar geleden zei ik tegen mijn vaste trompettist Jan Dekker: “Ik hoor in mijn hoofd overal een baritonsax bij. En ik heb het liefst dat jij ’t speelt.” Hij huurde zo’n ding en appte me al snel een filmpje: “Gaat lukken hoor.” Hij heeft het zichzelf binnen een jaar aangeleerd. Dat was keihard studeren: trompet en saxofoon zijn echt andere bloedgroepen. Ik weet niet of hij nu nog serieus genomen wordt door het trompettistengilde, haha.’

Jupiter zou ook je meest levenslustige plaat zijn, maar de titel van het eerste nummer – Everything Stops – doet toch denken aan het bekende melancholische Blaudzun-werk. ‘Ja, maar die zin gaat verder met: ‘… and then you know.’ Als alles stopt, word je er dus wel wijzer van. En veel teksten zijn niet zo serieus bedoeld. Zo begint dat liedje met een opsomming van quasi-levenswijsheden als ‘Wasted? Call your mom’. De zwaarte is er wat uit op dit album, het klinkt minder archaïsch. Niet luchtiger, maar wel lichter. Ik omschrijf het als “wuft”, een oud-


31

‘Nu gaat het supergoed met me’


32

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

‘VROUWENBILLEN ZIJN EEN GROTE INSPIRATIE VOOR DIT ALBUM’

BLAUDZUN (JOHANNES SIGMOND) • werd geboren in Arnhem op 26 oktober 1974. • leerde muziek maken en optreden in de pinksterkerk: ‘Ik heb niks meer met het geloof, maar mijn liefde voor muziek komt daar vandaan. Die kerk is rock-’n-roll.’ • groeide op met de muziek van Bob Dylan en Johnny Cash – ‘ook gelovige jongens’ – en ontdekte als tiener tegelijkertijd The Beatles, David Bowie en Nirvana. • studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool in Ede, waar hij voor de audiovisuele richting koos; na zijn afstuderen bedacht hij tv-formats en regisseerde hij voor productiebedrijven en omroepen. • ontleent zijn artiestennaam aan de Deense wielrenner Verner Blaudzun. • vormde dit jaar samen met goede vriend en producer David Douglas het gelegenheidsduo HATY HATY; samen brachten ze de electroplaat High as the Sun uit. • luistert graag naar de Beastie Boys, Bruce Springsteen, Emmylou Harris en elektronische muziek. • heeft een broer, Jakob, die ook gitaar speelt en als klankbord dient tijdens het schrijfproces; Jakob is op elke plaat te horen en live te zien.

pop Blaudzun Melkweg 4 november

Nederlands woord dat iets levenslustigs, iets opgewekts betekent. Een zomerse bries. Maar ik zal niet ontkennen dat er af en toe zware thema’s door de plaat heen sijpelen. De afgelopen twee jaren waren ook niet altijd even vrolijk.’ Wat is er gebeurd? ‘We zijn uit elkaar gegaan, de moeder van mijn kinderen en ik. Na vijftien jaar. Dat speelde natuurlijk erg mee toen ik de nieuwe nummers schreef. Het is geen break-upplaat, maar het is wel mijn meest persoonlijke plaat. Ik ben in die periode alleen maar meer gaan zingen en muziek maken. Muziek kan je houvast bieden als je door zoiets heen gaat, het biedt een ander universum waar je even helemaal in weg kunt glijden. Het is zo’n mooi vehikel om je te uiten. Of je nou een feestje wil bouwen, geil bent of wil uithuilen.’ Ik las dat je aan het eind van je vorige tour ook behoorlijk down was. ‘Dat is zacht uitgedrukt. Het kwam door een combinatie van heel hard werken en heel hard feesten – dat hoort bij elkaar, vind ik – en uiteindelijk het gevoel hebben dat je niet gelukkig bent in de liefde en heel erg eenzaam bent. Dat ging best diep. Ik had wel dagen waarop ik dacht: nu hoeft het helemaal niet meer.’ Wat niet? ‘Het leven. Ja, dat klinkt heel zielig, maar het is twee jaar geleden en ik kan er nu over praten. Het is op een hele rare manier omgeslagen: op een illegaal feestje op Terschelling is iets misgegaan met GHB en heb ik halfdood op het strand gelegen. Waarschijnlijk heeft iemand dat spul in mijn drankje gestopt. Ik gebruik weleens wat, maar als je weet wat je gebruikt hoef je je geen zorgen te maken. Ik herinner me nog maar vijf minuten van dat feest. ’s Ochtends om half zes lag ik nog op de dansvloer, buiten op het strand. Half verlamd en blauw. Toen pas werd ik opgemerkt, heel naar. Vrijwilligers herkenden me, sleepten me in hun auto en brachten me terug naar mijn hotel. Een dokter heeft telefonisch – een eiland, hè – gecheckt: kan-ie dat nog en ademt-ie nog? Mijn broer heeft de rest van de ochtend lepeltjelepeltje naast me gelegen om me in de gaten te houden. Gelukkig kon ik het de volgende dag navertellen. Toen dacht ik: ik wil helemaal niet dood, ik wil alleen op een andere manier leven. Letterlijk een wake-upcall. Toen was ik wel genezen van m’n depressie.’

Hoe heb je het roer omgegooid? ‘Ik ben gewoon doorgegaan met optreden, spelen, hard werken en hard feesten. Dat ben ik eigenlijk alleen maar meer gaan doen. Maar er is ook veel veranderd. Mijn relatie is bijvoorbeeld daarna uitgegaan. Maar het gaat nu supergoed met me, ik ben heel gelukkig. En ik heb zo veel inspiratie en ideeën. Genoeg om twee albums te vullen? Ja, ik ben aan. Een nare of ingrijpende gebeurtenis betekent niet meteen het einde van het leven of de liefde; misschien komt er wel iets veel mooiers voor in de plaats. Dat komt ook terug in m’n song Rotterdam. Die stad is zo hard getroffen in de oorlog, maar de vitaliteit en energie die sindsdien ontwikkeld is, zit nog steeds in het DNA van de stad. Dat vind ik fascinerend. Een mooie metafoor voor hoe het leven kan werken.’ Je staat bijna tien jaar als soloartiest op het podium. Heb je het vertrouwen dat alles wat je maakt goed ontvangen wordt? ‘Het risico van kort achter elkaar drie albums uitbrengen is dat misschien niet alles even goed is. Maar dat is ook wel weer de charme ervan. Ik heb altijd gedacht: als je in je eigen muziek gelooft, komt het goed. Als kunstenaar ben je je eigen maatstaf. Vind jij het mooi, dan kun je ervan uitgaan dat er andere mensen zijn die dat ook vinden. Maar succes is niet vanzelfsprekend; je moet ook hard aan de bak. Mijn eerste album is nooit echt goed ontvangen. In 2010 verkocht ik mijn eerste zalen uit, bij de tour van mijn tweede album Seadrift Soundmachine. Een jaar later, toen Heavy Flowers verscheen, heb ik voor het eerst in het buitenland opgetreden. Het is heel geleidelijk gegaan. Het was een evolutie, geen revolutie. Daarom bestaan we nog.’ Je werkte achter de schermen in de televisiewereld en als sessiemuzikant toen je besloot voor een solocarrière in de muziek te gaan. Was dat een enge beslissing? ‘Ik heb er nooit zorgen om gehad, zo zit ik niet in elkaar. Ik heb altijd geloofd dat het mogelijk moest zijn. Maar ik had niet kunnen bedenken dat het zou gaan zoals het nu gaat.’ Nee? ‘Nou, misschien ook wel. Maar dat is zo stom om te zeggen. Toen ik net begon, zag ik mezelf in gedachten in een uitverkocht Paradiso staan. Dat gebeurde twee jaar


33

De leukste start-ups van Amsterdam

later; een hoogtepunt. Al is de doorbraak voor mij nog altijd de eerste keer Lowlands, op zondagochtend in de Indiatent. Er gebeurde echt iets. Ik speelde vooral in kleine, niet uitverkochte zaaltjes, maar op Lowlands kon ik echt laten zien wat ik deed. Ineens zag ik: mensen begrijpen dit. Dat najaar waren alle clubshows uitverkocht.’ Toen je populairder werd, nam ook de kritiek toe – in jouw geval vooral opmerkingen over je uiterlijk. Hoe ga je daarmee om? ‘Daar trek ik me niks van aan. In het begin moest ik er wel aan wennen: dan was ik op tv bij De Wereld Draait Door en gingen mensen tekeer op Twitter. Dat doen ze bij iedereen, ook als Jett Rebel of Tim Knol aanschuift, maar het is verbazingwekkend hoe diep die haat soms lijkt te gaan. Maar het wordt pas vervelend als de opmerkingen verdergaan dan “ga naar de kapper” of “ik haat je stem”. Dat Anouk racistische opmerkingen kreeg, ging echt te ver. In België, waar ik ook vaak speel, krijg ik trouwens minder negatief commentaar. In Nederland moet je “lekker normaal” doen.’ Heb je deze look bedacht? ‘Nee. Het is niet zo dat ik me omkleed; dit draag ik thuis ook. Ik heb niets anders dan zwart. En alleen maar zulke brillen. Jammer dat ze nu hip geworden zijn. Ik weet niet of ik moet wachten tot de hype voorbij is of dat ik op zoek moet naar een ander montuur.’ Waar ben je het meest trots op? ‘Ik heb een haat-liefdeverhouding met prijzen en nominaties, omdat ik daarmee een competitie ingesleurd word terwijl ik helemaal niet van wedstrijdjes hou. Maar in mijn studio staat een klein beeldje op het toilet, de Edison die ik in 2013 won, en laatst dacht ik ineens: toch wel cool. Ik kreeg ’m in de categorie Beste Mannelijke Artiest en hij werd uitgereikt door fucking Marco Borsato. Ik heb echt getwijfeld of ik naar de uitreiking zou gaan, maar mijn platenbaas zei: je moet, want je gaat winnen. Op de voorpagina van de nrc.next stonden de dag erna alle winnaars – en ik stond erop met mijn middelvinger in de lucht. Mensen vroegen: zat er iemand in de zaal met wie je problemen had of zo? Maar het was meer een fuck you naar iedereen die in het verleden niet geloofde in wat ik deed. Je kent ze wel, van die mensen in je omgeving die je niet steunen, maar bekritiseren. Toch mooi als je dan gelijk krijgt.’

FRAEMd tekst Inger van der Ree

WIE Floor Serto (33) en Sanne Staps (32) ontmoetten elkaar in Australië, in Sydney. Staps studeerde rechten aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam en Serto deed Communicatie & Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

WAT Staps: ‘FRAEMd is een online kunstplatform dat kunst tot 10.000 euro aanbiedt voor de beginnende kunstkoper.’

HOE WERKT HET FRAEMd biedt werken van jong kunsttalent van gerenommeerde galeries. Op FRAEMd.com verschijnt een kunstwerk. Vind je het mooi? Dan vink je het aan en verschijnt er een nieuw werk. Vind je het niks? Dan klik je het weg. ‘De site onthoudt je voorkeur op basis van vier categorieën: stijl, kleur, mood en materiaal. Je komt al swipend bij het perfecte werk uit. Je kunt ook een huiskamerfoto uploaden om te zien of het werk mooi staat boven je bank. En mocht je het in het echt willen zien, dan bezorgen wij het kosteloos bij je thuis.’

WIE EN WAAR FRAEMd houdt kantoor op de Herengracht. Er werken ook een webdeveloper, twee stagiaires en content creators. ‘Kunstexpert Jeannette ten Kate adviseert ons over galeries.’

BIERVILTJESMOMENT ‘We waren in Sydney aan het bowlen

toen Floor me over haar frustratie over kunst kopen vertelde. Ik herkende dat. Ik was advocaat geweest, had wat geld te besteden maar wist nooit waar ik goede en betaalbare kunst kon kopen. Op dat moment kwam alles samen. Een maand later vloog ik naar Londen om mee te doen aan een start-up accelerator.’

FASE 36 Nederlandse galeries hebben zich inmiddels aangesloten bij FRAEMd. FRAEMd ging ook onlangs met de gemeente mee op culturele missie naar New York. ‘Daar rollen we het nu uit. Inmiddels werken we met zes galeries.’

FINANCIERING ‘Private investeerders hebben 125.000 euro geïnvesteerd. Daarnaast is er 12.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie bij Crowd About Now en verder hebben we in 2015 de Marie Claire Starters Award gewonnen, 5000 euro. Per verkocht werk ontvangen wij een percentage.’

OVER VIJF JAAR ‘Zitten we in vijftien kunststeden als Hongkong en Berlijn. In 2018 willen we veertien werken per dag verkopen.’


34

TOT SLOT

aanbiedingen

CADEAU BIJ ABONNEMENT

Twee kaartjes voor Ciske de Rat - de Musical met Danny de Munk e.a.

t.w.v. €50,-

Danny de Munk nog één keer in de rol van zijn leven. Ciske de Rat - de Musical is gebaseerd op de trilogie van Piet Bakker en vertelt het beroemde verhaal van het Amsterdamse straatschoffie Ciske. In de musical wordt naast het verfilmde verhaal van de kleine Ciske, ook het verhaal van de volwassen Cis de Man (Danny de Munk) verteld. delamar.nl

GA NAAR UITKRANT.NL, NEEM EEN JAARABONNEMENT (€29,95) EN ONTVANG TWEE 1E RANG KAARTJES VOOR CISKE DE RAT - DE MUSICAL OP DINSDAG 13 OF DONDERDAG 22 DECEMBER IN HET DELAMAR THEATER TER WAARDE VAN €50,-. De actie loopt t/m 23 november.

mail & win!

GA NAAR IAMSTERDAM.COM/ACTIES

IDFA

5 x 2 kaartjes t.w.v. €10,50 Eind november vindt de 29ste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats. Twaalf dagen lang kunt u zich in de hoofdstad volledig onderdompelen in documentaires uit de hele wereld. Op het programma staan meer dan 300 documentaires, live presentaties, ontmoetingen met regisseurs, exposities en feestelijke events. Net als ieder jaar vertellen de films bijzondere verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ze laten een rauwe werkelijkheid zien, of tonen juist hoe mooi, geestig en liefdevol het leven kan zijn. Deze actie loopt t/m 10 november. www.idfa.nl

KRNWTR

5 x roestvrijstalen waterfles t.w.v. €18,95 en 5 x karaf incl. 6 glazen t.w.v. €25,KRNWTR is een sociale onderneming die het drinken van kraanwater i.p.v. bronwater promoot. Meer kraanwater betekent o.a. minder plastic verpakkingen, minder transport en minder ontginning van water. KRNWTR verlaagt onze milieubelasting door van kraanwater een sympathiek merk te maken, met mooie en duurzame producten. Het assortiment bestaat uit glaswerk, roestvrijstalen flessen, houten watertappunten en biologische limonadesiropen. Een deel van de opbrengst wordt besteed aan drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden! www.krnwtr.nl


krant KRANT

nov 2016 36 38 41 42 44 47

35

OUD-WEST SCHOOL OF DANCE NADJA HÜPSCHER UIT ETEN EN ZO: WINKELS WERELD IN DE STAD

ETEN DRINKEN EN ZO

SIERAAD ART FAIR

‘IK WIL ONZE GASTEN LATEN PROEVEN HOE EXTREEM LEKKER EN VEELZIJDIG VERSE WASABI IS. HOPELIJK LUKT HET ONS ZE AF EN TOE ACHTER TE LATEN MET EEN TRAAN VAN GELUK.’ Dat zegt kok Schilo van Coevorden van restaurant Taiko in het Conservatorium Hotel aan het Museumplein. Wasabi is hier een jaar lang ingrediënt van het jaar en komt onder meer terug in panna cotta, soep en sorbet.

Tijdens de Sieraad Art Fair wordt de Westergasfabriek omgetoverd tot een walhalla voor sieradenliefhebbers, met een enorm, spectaculair aanbod van klassieke en moderne exemplaren. Soms wel heel modern – zo is er een ring te koop die je hartslag meet en die via bluetooth doorstuurt naar je geliefde. Jouw hartslag is niet alleen te zien op zijn/haar telefoon maar ook nog eens te voelen via trillingen in zijn/haar ring. Kortom: verwacht een spectaculair aanbod met een ietwat groter prijskaartje dan je gewend bent bij de doorsnee juwelier. Maar ja, het oog wil ook wat. Gashouder (Westergasfabriek) 10 t/m 13 november sieraadartfair.com

CHEF’S PODIUM IN KHL Cultuur gaat door de maag, in elk geval tijdens Chef’s Podium bij De Nieuwe KHL. Elke maand kom je hier door middel van een driegangenmaaltijd in aanraking met de culinaire cultuur van een gastkok met een vluchtelingenachtergrond. In september gaf de Syrische chef Safwan de aftrap, met op het menu gefrituurde aubergine, falafal uit het vuistje, koude linzensoep en bulgursalade met köfte. Op 24 november staat een Noord-Irakese chef in de keuken. Wees er snel bij, er is beperkt plek en de kaarten gaan hard!

SIERAAD JOHN MOORE FOTO CHRIS BULEZUIK

De Nieuwe KHL Oostelijke Handelskade 4 chefspodium.com


36

krant KRANT

buurt

ETEN & DRINKEN EN ZO

De buurten van Amsterdam

OUD-WEST illustratie Monique Wijbrands / SaltyStock

Oud-West is, zeker sinds de opening van De Hallen, de nieuwe lievelingsbuurt van veel Amsterdammers. Niet zo gek ook, aangezien je hier struikelt over lekkere restaurantjes, goeie koffie en fijne conceptstores. SPAGHETTERIA De Spaghetteria maakt verschillende soorten verse pasta volgens eeuwenoude Italiaanse tradities, met een keuze uit drie klassieke en drie regelmatig wisselende sauzen. Vergeet vooral niet om af te sluiten met een heerlijk glaasje sgroppino. FOODHALLEN De eerste indoor foodmarket van Amsterdam midden in de prachtige Hallen, met verfijnde taartjes van Petit Gateau, Caulils Kaas, carnivorengeluk bij The Rough Kitchen en The Butcher en vele andere (guilty) pleasures.

11

Œ

• ”

Jan Hanzenstraat 32 Πspaghetteria-pastabar.nl

 

Bellamyplein 51  foodhallen.nl

 TEN KATEMARKT Met meer dan honderd kramen die ¨ verse ingredienten, bloemen, planten, stoffen, schoenen en meer verkopen, vormt deze gezellige markt die al ruim een eeuw bestaat het kloppende hart van de buurt.



Ten Katemarkt  tenkatemarkt.nl

DEPOT BY JOHNNY AT THE SPOT Coole conceptstore met veel moois voor thuis en (Scandinavische) merkkleding voor hem en haar. Je vindt hier alles van de perfecte jeans tot de mooiste vaasjes. Jan Pieter Heijestraat 94  johnnyatthespot.com

STARING AT JACOB Tot het eind van de middag kun je hier brunchen en lunchen met Amerikaans comfortfood, van chicken and waffles en Wild Boar Benedict tot pancakes met maplesyrup. Jacob van Lennepkade 215  staringatjacob.nl

FRIDAY NEXT In een straat die bekendstaat om zijn betaalbare meubels, springt het luxe Friday Next erbovenuit door de bijzondere combinatie van meubelshowroom, designwinkel, cafe en galerie. Overtoom 31  fridaynext.com


37 BERRY Ontspannen huiskamercafe aan het water. Op het menu staan boterhammen, koffie, taart en zalige verse sappen. Bilderdijkkade 27 11 berryamsterdam.nl

HAPPYHAPPYJOYJOY Spicy Aziatisch streetfood met een verrassende twist uit sissende stoompannen en wilde woks, met erbij een thee of een Aziatische biertje: van twaalf uur ’s middags tot laat staat het in deze hectische gezellige tent voor je klaar. Bilderdijkstraat 158H • happyhappyjoyjoy.asia/nl

IN WEST MET MIK Mik neemt je mee naar de leukste plekjes van Amsterdam-West, dit keer naar Oud-West. Kijk voor meer inspiratie op inwest.metMik.nl. VINYLIFY Een vinylplaat waarvan jij he-le-maal zelf de tracks hebt uitgezocht, hoe tof is dat! Op vinylify.com kun je jouw favo-songs uploaden. Geef vervolgens jouw touch aan de cover. Verzend je bestelling en een paar weken later ben je de trotse eigenaar van je eigen elpee. En wist je dat je in deze store met eigen ogen kunt zien hoe ze de plaat snijden? Overtoom 228 vinylify.com

SALAD & THE CITY Bij deze gezonde bezorg- en afhaalzaak kun je kraakverse salades, knapperig zuurdesembrood en een heerlijk wijntje, speciaalbier of frisdrank bestellen. Bilderdijkstraat 164 ” saladandthecity.nl

BAKSELS Léonie was altijd al een ster in het bakken van klassieke zoete lekkernijen. Niet zo vreemd als je moeder een Française is. De vitrine in haar knusse taartwinkel staat vol met huisgemaakte taarten zonder poespas. Probeer je maar eens te beheersen als je al dat lekkers ziet. Je kunt een taartje smikkelen aan het kleine tafeltje in de shop of meenemen. Bilderdijkstraat 201 HS baksels.nl

BULLITT AMSTERDAM

JUTKA EN RISKA Met hun gevarieerde aanbod van eigenzinnige, goedgekozen vintagekleding, nieuw werk van aanstormende lokale ontwerpers en goedkope, vrolijke accessoires, maken de zussen Jutka en Riska van winkelen een nieuwe ervaring.

FILMHALLEN Hier kom je niet alleen voor de betere Hollywoodfilm, maar ook voor bekroonde Europese en wereldfilms. Hannie Dankbaarpassage 12  filmhallen.nl

Bilderdijkstraat 194  jutkaenriska.nl

Fabulous fashion, funky (vintage) meubels en kunst – en dat allemaal onder één dak. Bij deze fijne winkel op de Jan Pieter Heije weet je nooit wat voor bijzondere vondsten je op de kop tikt. Eigenaresse Florence zoekt alle items persoonlijk uit en vertelt je graag alles over haar schatten. Jan Pieter Heijestraat 91 bullittamsterdam.nl

SAFFRAAN Je krijgt spontaan trek als je hier binnenloopt. Trakteer jezelf op huisgemaakt lekkers. Wat dacht je van chocolate fudge of een stoofgerecht? Mee naar huis nemen kan, maar ter plekke oppeuzelen ook (ook voor de lunch). Ben je op zoek naar een cateraar voor een event, dan ben je bij Saffraan ook aan het goede adres. Jan Pieter Heijestraat 128 saffraantraiteur.nl

MUZIEKPAKHUIS Dit is niet zomaar een muziekschool. De leerlingen krijgen hier les van docenten die zelf ook nog regelmatig op de bühne staan (bv. in het Bimhuis). Wat er wordt gespeeld in de lessen bepalen de leerlingen gewoon zelf. En wie weet beland je wel in een underground concert – ook dat kan in deze knusse school zomaar gebeuren. Alberdingk Thijmstraat 19 muziekpakhuis.nl


38

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

Wat je ook steeds vaker ziet...

dance

DANCE DANCE DANCE

Dance… …brak in 1988 door in Nederland in club RoXY in Amsterdam met een warehouse-party, die werd georganiseerd door een kleine groep dj’s uit Groot-Brittannië. De organisatie zou destijds de drukte hebben onderschat: zo was er maar één kassa en veel te weinig drank. ...kent vele subgenres: van gabber, house, disco en trance tot schranz, vaporwave, trap en jungle. …wordt ook wel EDM genoemd (Electronic Dance Music), met name in de VS. …is goed voor 170 Nederlandse festivals per jaar met in totaal 2,7 miljoen bezoekers (zo bleek uit onderzoek van ING Nederland). …maakt Amsterdam ontzettend populair. Tijdens het Amsterdam Dance Event wordt de stad bezocht door zo’n 365.000 bezoekers.


39

Van het Amsterdam Dance Event tot de A’DAM Toren: dance is niet meer weg te denken uit Amsterdam. Hoe je van dance je beroep maakt en er groot in wordt, kun je nu ook léren bij The School of House. tekst Zoë Heijke

THE SCHOOL OF HOUSE

V

anuit zijn liefde voor dance richtte Jan Maarten Hartong samen met Duncan Stutterheim – eigenaar van dancebedrijf ID&T – in 2015 The School of House op, een educatieplatform voor de dance-industrie waar iedereen die verder wil in dance cursussen en masterclasses kan volgen. Professionals delen er hun ervaringen en leren je alles over alles wat er komt kijken bij een carrière in de dance-industrie. ‘Dancemuziek is veel meer dan de succesvolle commerciële muziek van bijvoorbeeld Martin Garrix,’ vertelt Jan Maarten. ‘Er zijn natuurlijk de hits op de radio, maar er is ook een enorme underground dance-scene. Dance bestaat in heel veel vormen en is een sterke verbindende factor in onze maatschappij. Of je nu danst op afrobeat – een bakermat voor veel dancemuziek – of luistert naar techno: dance geeft energie, het brengt mensen samen en maakt het beste in je los.’ Een avond meelopen met zo’n ‘course’ (zoals de cursussen worden genoemd) in het Nachtlab, een bruisende muzikale broedplaats, maakt meteen duidelijk waarom Jan Maarten The School of House heeft opgericht. Zijn passie voor de dance-industrie spat ervan af. Vanavond geeft hij les aan 25 Event & Organisation-cursisten. In een huiselijke sfeer, met een grote witte sofa, hier en daar een kamerplant en opgestapelde kartonnen dozen in de hoek, vertelt hij enthousiast over de ins en outs van de dancecultuur. ‘Het is bij ons fijn dat je de krenten uit de pap binnen een paar weken voor je neus krijgt: je krijgt les van belangrijke gastsprekers uit de dancewereld

zoals Egbert, Steve Rachmad, Sjoerd Wynia en Aron Friedman, die dé essentials van het vak bespreken.’ GEEN REGELS EN KADERS The School of House is geen erkend opleidingsinstituut. Daar heeft Hartong bewust voor gekozen. ‘We bieden serieuze courses en masterclasses aan,’ vertelt hij, ‘maar The School of House is niet geaccrediteerd, waardoor er dus ook geen regels en kaders vanuit het ministerie kunnen worden opgelegd. Daardoor kunnen we ook ‘custom made’-onderwijs ontwikkelen voor onderwijsinstellingen als het ROC en het conservatorium van Amsterdam. Zo is in het ROC in september het eerste afstudeerjaar Dance, Music & Events gestart met twintig leerlingen. Een ander verschil met andere opleidingen is dat wij onze studenten bijvoorbeeld niet zozeer leren wat marketing in het algemeen is, maar hoe je marketing bedríjft in de dance-industrie. Bij onze colleges en praktijklessen van succesvolle producers, trainers en organisatoren leer je niet de basis-skills uit de boeken; wij laten je zien hoe het er in de dancewereld aan toegaat en hoe je het er kunt máken.’ Er zijn geen strenge toelatingseisen om bij The School of House te worden aangenomen, je moet alleen wel achttien of ouder zijn om je in te schrijven. ‘In de praktijk zitten onze courses qua niveau een beetje tussen een mbo- en hbo-opleiding in.’ STUTTERHEIM De Event & Organisation-cursisten luisteren belangstellend naar het college van Hartong. Er is veel

> ‘DANCE GEEFT ENERGIE, HET BRENGT MENSEN SAMEN EN MAAKT HET BESTE IN JE LOS’


40

krant KRANT

dance

ETEN & DRINKEN EN ZO

‘Je kunt leren organiseren, maar als je als bezoeker geen kippenvel krijgt, is het geen geslaagd feest’

THE SCHOOL OF HOUSE The School of House geeft regelmatig cursussen. De eerstvolgende die van start gaat is de cursus Event & Organisation – waarbij alle aspecten van het organiseren van een dancefeest worden uitgelicht (start: eind januari). Daarnaast geeft The School of House ook les in Music Creation & Production, waarbij de technische en creatieve elementen van een goede dance-productie onder de loep worden genomen, en in DJ Performance & Industry, waar de interactie tussen de artiest en bezoekers centraal staat. Iets minder tijd? The School of House biedt ook masterclasses aan. Neem voor meer informatie over het cursusaanbod een kijkje op de website. schoolofhouse.nl

Jan Maarten Hartong

>

ruimte voor interactie en af en toe vindt er een interessante discussie plaats. Het zijn voornamelijk zelfstandige organisatoren en werknemers bij evenementenorganisaties die de cursus volgen. Naast Hartong deelt ook Stutterheim zijn kennis en ervaring over de dance-industrie. ‘Duncan is een visionair en een belangrijke mentor voor mij en The School of House,’ vertelt Hartong naderhand. ‘Hij heeft met ID&T een ontzettend groot bedrijf neergezet en dat is voor de studenten erg inspirerend. Die willen namelijk ook graag weten hoe je er geld mee kunt verdienen.’ LEVENSVERHALEN ‘Het gaat bij ons vooral om kennisdeling en coaching,’ zegt Hartong. ‘We vertellen niet hoe het moet, maar laten zien hoe anderen in de industrie te werk gaan. Als jongprofessional moet je het verhaal en de cultuur van de danceindustrie goed begrijpen. Docenten zoals Victor Coral, Rogier van Twuijver, Marco Spaventi en Julien Chaptal delen hun ervaringen, mislukkingen en kennis over deze creatieve sector. Daarbij werken wij met veel gastsprekers. Marshall Jefferson, een pionier op het gebied van housemuziek uit Chicago, gaf laatst spon-

taan een college. Gewoon omdat hij het zo leuk vond.’ TRIAL-AND-ERROR Voor Hartong voelde de oprichting van The School of House als een logische stap. Hij had destijds een hbo-opleiding Marketing en Communicatie op zak en was al lange tijd gegrepen door het dancevirus. ‘De eerste keer dat ik in contact kwam met dance was bij het poppodium Nighttown in Rotterdam in 1992. Dj Michel de Hey draaide technomuziek in een volle zaal. Dat was voor mij echt een openbaring. Ik had weleens naar een schilderij gekeken waar ik ontzettend door geraakt werd, maar die avond was een kunstbeleving van een andere orde. Het werd me duidelijk dat ik daar meer mee wilde gaan doen. Ik begon als dj en organiseerde tegelijkertijd een aantal !Goeie Vrijdag-feesten in Club More in Amsterdam, waar op een gegeven moment ruim zevenhonderd mensen stonden te feesten. Dat feesten organiseren heb ik echt moeten leren door trial-and-error. Ik heb ook weleens heel veel geld verloren toen een feest niet slaagde. Die redenen waarom het toen misging kan ik nu benoemen en doorvertellen aan jonge talenten,


41 IPAD-DJ'EN EN BEDRIJFSUITJES Zelf aan de knoppen draaien en de vetste beats in elkaar puzzelen kan behalve in The School of House (zie kader links) op steeds meer plekken en op allerlei niveaus. Op de DJ School Amsterdam kun je zelfs dj-les krijgen in ‘iPad-dj’en’. Zo wordt het wel heel makkelijk om op een feestje de show te stelen met het perfecte deuntje. Bij de Beat Fabriek gaan ze op de klassieke toer, daar kun je leren draaien met vinyl. En dan is er nog de Pro DJ school, met vestigingen in Amsterdam en Amersfoort. Zij doen zelfs bedrijfsuitjes. Samen mixen en beatmatchen, dat is weer eens wat anders dan paintballen of pubquizzen.

In het wild Nadja Hüpscher luistert af

djschoolamsterdam.nl beat-fabriek.nl prodjschool.nl

Scientology cleaner Een gesprek in een winkelstraat.

Bezoek van koning Willem-Alexander in 2015

zodat zij niet dezelfde fouten hoeven te maken.’ The School of House heeft sinds de oprichting in april 2015 ruim driehonderd studenten opgeleid. Iedere student die een course heeft afgerond krijgt een certificaat. Toch ben je dan volgens Hartong niet meteen verzekerd van een baan. ‘Als je gaat solliciteren in de dance-industrie, is een cv niet zoveel waard. Het gaat meer om het overdragen van je passie, het kunnen vertellen waarom je dit doet en het bedenken van creatieve concepten. Dat is precies wat wij proberen over te brengen in de courses.’ GEEN FORMULE De vraag of je dancemuziek kunt léren maken en of je geweldige feesten kunt léren bedenken, vindt Hartong moeilijk te beantwoorden. ‘Je kunt creatiever leren werken en begrijpen hoe je bepaalde technieken toepast, maar de ene persoon heeft gewoonweg meer muzikaal talent dan de ander. Daarnaast is volledige toewijding essentieel. Dat geldt ook voor het organiseren van een evenement. Je kunt leren organiseren, maar als de bezoeker geen kippenvel krijgt, is het geen geslaagd feest. Een succesvol concept creëren, daar is geen formule voor.’

‘HET GAAT OM HET OVERDRAGEN VAN JE PASSIE EN HET BEDENKEN VAN CREATIEVE CONCEPTEN’

Verkoper HI, CAN I ASK YOU SOMETHING, COME HERE! Vrouw No, thank you. Verkoper IT’S A LOTION FOR THE HAND! Vrouw No, thank you. Verkoper HEY! IT IS FOR YOUR FACE! STOP! Vrouw No, thank you. Verkoper LET ME SAY SOMETHING ABOUT YOUR SKIN… Vrouw No. Verkoper You have a beautiful skin, but de poriën staan heel erg open, kom mee naar binnen. Vrouw Sorry, ik heb geen tijd. Verkoper Dit duurt maar heel even, wat gebruik jij op je gezicht? Vrouw Crème. Verkoper WAT VOOR CRÈME? Vrouw Gewoon, een dagcrème. Verkoper NEE, WELK MERK? Kijk, je hebt een beautiful skin, but een hele vieze huid. Je crème trekt er niet in, omdat je poriën vol zitten met troep, COME! Vrouw Pardon? Verkoper SIT! Hoe oud ben je? Vrouw 35. Verkoper Zonde. Ik ga je helpen. The Dead Sea, you know the Dead Sea? A big ocean with a lot of minerals and a lot of vitamins. Ik stop deze cleaner erop, ik wacht twintig seconden. Het troep trekt eruit. Alleen maar one time in the week. Vrouw No thank you. Verkoper It costs only 160 euro. You are so shy, you can look more beautiful! Vrouw Ik vind het een beetje erg duur. Verkoper We openen vandaag een shop in Brussels, dus vandaag 40 procent korting! Vrouw Ik ben niet verlegen. Ik werk ook in een winkel. Verkoper Jij werkt in Amsterdam? Wacht, het costs only 45. WHY NOT? TAKE CARE OF YOURSELF! Vrouw I don’t want it! Verkoper I am here every day, you will change your mind! MIND MY WORDS.


42

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

restaurants

UIT ETEN

Onze favoriete nieuwe restaurants, cafés en eetwinkels

   Œ

tekst Famke en Floor van Praag @ caperleaves.nl

JACOBSZ

SVEN SIGNE DEN HARTOGH

eten  sfeer  service  Menu: 3 gangen €32

O

veral waar we kijken, zien we vrouwen met hele grote bloemkolen. We zijn in de Watergraafsmeer, in het onlangs geopende Jacobsz, en zitten met de menukaart in ons hand. Die halve bloemkool, ondervinden we later, is een van de meest geslaagde gerechten van de kaart. MOSTERDGEEL Jacobsz zit in een betoverend mooi pand op de hoek van de Ringdijk en de Middenweg. De voormalige ‘Herberg het Regthuys’ staat op de oude grens van Amsterdam en Watergraafsmeer; het is de plek waar Napoleon ruim tweehonderd jaar geleden de sleutel van Amsterdam kreeg overhandigd. Rondom zijn er ramen,

daaronder een meterslange bank. En ze hebben eindelijk iets gevonden op ons eeuwige gekibbel over wie er op die bank mag: de tafels zijn wat breder en de plaatsen zijn naast elkaar ingedekt, waardoor we allebei goed zicht hebben en onderuit kunnen zakken. De eigenaren van Jacobsz hebben een foodtruck- en pop-upverleden, de laatste anderhalf jaar bij hun tijdelijke restaurant Staets, in Felix Meritis. En nu is het dus voor het echie. De Nice Makers (SLA, The Hoxton) tekenden voor het interieur en kozen voor overwegend mosterdgele, oranje, donkergroene en goudgele tinten. Het is even wennen, zo’n ‘affe’ zaak waar niks rommeligs of industrieels aan is, maar het voelt prettig. Kortom:

een stijlvol buurtrestaurant waar je voor een heel schappelijke prijs een knap seizoensmenuutje kunt eten. SMAAKEXPLOSIE Het Limburgse meisje van de bediening spreekt rustig en neemt de tijd, iets wat we in de binnenstad zelden tegenkomen. Wat we wél vaker zien is een menukaart met alleen steekwoorden, zodat het een kwestie van afwachten is wat er precies op je bord komt. Er wordt namelijk best spannend gekookt hier, met verrassende combinaties en creaties, waarbij het de ene keer beter uitpakt dan de andere. Het is waarschijnlijk nog een beetje zoeken voor de keuken. Het voorgerecht met tartaar van snoek-

baars, miso, daikon, sesam en gember bijvoorbeeld is een mooi kloppend en Aziatisch getint geheel. Het hoofdgerecht met kabeljauw, aardappel en een saus van appelcider had wel wat meer cider mogen hebben om tegenwicht te bieden aan de room. De smaakexplosie van de bloemkool werkt een stuk beter. Gestoomd, gerookt en nog even op de grill gelegd en dan overgoten met een saus van tomaat met onder andere harissa, macadamia en rozijnen. Gedurfd is het wel, zo’n halve bloemkool als hoofdgerecht, maar zoals we al bij binnenkomst zagen zijn de vrouwtjes er niet vies van.

Œ

Ringdijk 1 jacobsz.amsterdam


43

POKÉ PERFECT Op de Prinsengracht, op de hoek met de Leidsekruisstraat, kun je je te buiten gaan aan gezonde poké (spreek uit: poh-kay). Het is een soort Hawaiiaanse sushi-salade: rijst getopt met groenten en rauwe vis (of tofu of kip). Prinsengracht 502 pokeperfect.nl

AUBERGE JEAN ET MARIE

In een voormalig Indiaas restaurant in de Albert Cuypstraat zit sinds kort een behoorlijk stijlvolle auberge. Je eet er onvervalste Franse klassiekers, zoals kalfsentrecote met roquefortsaus, bisque van garnalen en salade met geconfijte eendenmaagjes. Jean et Marie, de alter ego’s van Jan en Marije (geen stel!), verdienden hun sporen in de Amsterdamse horeca bij onder andere Vyne, Guts&Glory en Bistrot Neuf. De liefde voor goede wijnen is ook hier overduidelijk aanwezig. Niet alleen is er een wijnkaart van formaat, ze hebben ook een heuse cave (9m2 koelcel, 16 graden) om alles perfect op temperatuur te houden. Albert Cuypstraat 58-60 aubergeamsterdam.nl



SWYCH MAANDAG BIJ ODETTE Goed nieuws: Sander Louwerens kookt tegenwoordig op maandagavond bij Buffet van Odette op de Prinsengracht. Deze voormalige chef van het legendarische restaurant Lof in de Haarlemmerstraat was een van de eersten die ambachtelijk no-nonsense kookte met de mooiste ingrediënten van het seizoen. Lof bestaat jammer genoeg niet meer, maar nu kun je dus op de doordeweekse maandag naar Odette om Sander’s stijl te samplen.



Prinsengracht 598 buffet-amsterdam.nl

In NH Collection Doelen, het oudste hotel van Amsterdam dat onlangs helemaal werd gerenoveerd, zit het bijzondere Swych. In dit ‘flexitarische restaurant’ ligt het accent op groenten; vlees en vis kunnen als side-dish worden besteld (de keuken testte dit principe al met veel succes in pop-uprestaurant Roomservice at Olof’s). Op het menu van Swych staan bijvoorbeeld een waterkerssalade met blauwekaaskroket en zoetzure wortel of bietjes met spelt, gestoofde ui en spinazie-hollandaise. Nieuwe Doelenstraat 26 swych.nl




44

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

TREND

winkels

EN ZO... De nieuwste & leukste winkels in de stad

samenstelling Karin Engelbrecht

FOODPORN tekst Jet de Nies

Glimmend glazuur glijdt langs een taart, chocoladeganache druipt van een soesje en karamel sijpelt langzaam uit het binnenste van een brownie. Al aan het kwijlen? Dit soort lekker makende filmpjes en foto’s overspoelen het internet, en de hashtag #foodporn is een van de meest populaire wereldwijd. Mensen vinden het heerlijk. Banketbakker Amaury Guichon plaatste een gifje op zijn Instagram-account waarin hij een toefje merengue op een gebakje spuit. Het filmpje duurt nog geen vijf seconden en begint dan opnieuw. Maar het oogstte meer dan 5000 likes en 62 reacties. De een vindt het ‘hypnotizing’, de ander schrijft: ‘This is so satisfying to watch, watched it 5 times.’ Het grootste Facebook-account waarbij een slabbetje onder je kin een vereiste is, heet Tasty. Op deze pagina met 71 miljoen likes kun je ook terecht als je geen zoetekauw bent. De gesmolten kaas, knapperig gebakken bacon en de eieren waar het eigeel langzaam uit druipt zijn hier ook ruim vertegenwoordigd. En je leert er ook nog wat, want je ziet meestal het hele maakproces. Hoe komt het dat we zoveel genot ontlenen aan het kijken naar deze kwijlopwekkers? De Volkskrant kwam in een verleidelijk foodporn-filmpje met het antwoord. Een van de redenen is dat tijdens het kijken van zo’n filmpje met smakelijk in beeld gebracht eten de beloningsgebieden in je hersenen actief worden. En hoe energierijker het voedsel dat je ziet is, hoe groter de beloning. Dus bij het zien van een filmpje van een anderhalve meter lange ovenschaal gevuld met tientallen broodjes hamburger, overgoten met bolognaisesaus, afgetopt met gefrituurde uienringen, een laag bacon waar je u tegen zegt en een goede portie gesmolten kaas – zoals te zien in het filmpje – is de beloning in je hersenen immens. Bind je slabbetje stevig vast en dan is het genieten geblazen.

DE PINDAKAASWINKEL Voormalig boer en Juice & Salad Bar-eigenaar Michiel Vos heeft in de populaire Czaar Peterstraat een bedevaartsoord voor pindakaasliefhebbers gecreëerd. Zijn ambachtelijke creaties zijn gemaakt met versgemalen pinda’s en biologische kokosolie, en bevatten pure, natuurlijke ingrediënten als smaakmakers. Er zijn tien verschillende smaken, waaronder banaan-chilipeper, venkel-rozijn, karamel-zeezout en – speciaal voor de feestdagen – een smaak met de spitsvondige naam ‘Pindaklaas’, met kruidnoten. Czaar Peterstraat 169 E depindakaaswinkel.nl




45

 Œ

  

NATAN

HAREWOOD BAKERY

Deze herfst heeft het prestigieuze modehuis Natan zijn eerste winkel buiten België geopend in de meest exclusieve winkelstraat van Amsterdam: de P.C. Hooftstraat. Hoewel het interieur grondig moest worden verbouwd, geeft de slanke gevel ‘het vertrouwde gevoel van de hoofdvestiging van het couturehuis in Brussel’. Het resultaat is een aantrekkelijke combinatie van hout en steen met een ‘intieme couture-allure uit de jaren vijftig, hét hoogtepunt in de geschiedenis van de couture’, aldus modeontwerper Edouard Vermeulen, die tevens de winkelinrichting heeft ontworpen. Dit luxe merk, dat beroemd is vanwege zijn elegante ontwerpen met zuivere lijnen, exclusieve stoffen en verfijnde details, is populair bij het Nederlandse en Belgische koningshuis. Tot nu toe was het merk voor Amsterdamse shoppers alleen verkrijgbaar via multimerkenwinkels. In de nieuwe flagshipstore hebben wij nu toegang tot alle prêt-à-porter-collecties, plus de handgemaakte ‘Belgische collectie’ en een paar couture-stukken.

De ambachtelijke donuts van Kim Hasebos zijn gemaakt van briochedeeg dat één nacht heeft gerezen. Ze zijn licht, luchtig en verrassend genoeg niet vet, en uitstekend te combineren met de koffie van Stooker Roasting Company. De smaken van de donuts wisselen regelmatig, maar bij ons laatste bezoek konden wij onder andere kiezen uit lemoncurd-bramen, romige crème brûlée en de kinderfavoriet chocolade-pindakaas. De donuts van Kim Hasebos zijn populair en vaak al voor de lunch uitverkocht, dus zorg dat je vroeg komt!

P.C. Hooftstraat 23 natan.be

Albert Cuypstraat 62 O harewoodbakery.nl



Œ ESSENTIEL Dit Antwerpse kledingmerk heeft onlangs zijn tweede Amsterdamse winkel in één jaar tijd geopend, met op de bovenetage zelfs voldoende ruimte voor de mannencollectie. Essentiel is ooit begonnen als T-shirtcollectie maar de huidige veelkleurige collectie is allesbehalve basic, met metallic jassen, sweaters met pailletten en tassen met kristaldecoraties voor de dames en parka’s gevoerd met imitatiebont en slim-fit shirts met abstracte botanische prints voor de heren. Alles getuigt van een grote passie voor kwaliteit en comfort.

Utrechtsestraat 145 essentiel-antwerp.com

DEMURE ‘If you want the best, you cannot leave the details to machines.’ Dat is het motto van de hoedenwinkel Demure, waar eigenaresse Yuki haar prachtige hoeden verkoopt. In de mooi aangeklede winkel kies je een hoed en Yuki maakt hem voor je op maat – en daardoor zitten ze heerlijk. Als jouw perfecte hoed er niet tussen zit, kun je samen met haar een hoed from scratch ontwerpen. Korte Marnixstraat 5 demure.nl




46

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

winkels

BOUTIQUE

De onvermijdelijkste modewinkels voor (m) en (v)

 Œ  ➑ 

samenstelling Karin Engelbrecht en Jet de Nies

PLUK

PEOPLE’S AVENUE

Een heerlijke healthy hotspot met op het menu o.a. ‘smashed avocado sandwiches’ en ‘pink paradise smoothie bowls’. Het Instagram-ready interieur met marmer, spiegels en metrotegels is smaakvol gestyled met manden vol fruit en groenten en glutenvrije producten. En Pluk heeft hippe hebbedingen van Scandinavische merken, kleurrijke chocoladerepen en iPhone-hoesjes van het eigen merk.

Het duurzame label People’s Avenue bestaat nog maar negen maanden maar heeft na Utrecht en Haarlem nu ook een filiaal in Amsterdam. In de simpele, strakke winkel kun je terecht voor basic kleding met unieke details, zoals een knipogende trui of blouses met bijtjes. Alle kleding is gemaakt van natuurlijke of gerecyclede stoffen, en er is wat te vinden voor iedere portemonnee.

Œ

Reestraat 19 pluk9straatjes.nl



Raadhuisstraat 49 peoplesavenue.com

SKINS COSMETICS

HAY HOUSE

Bij deze snoepwinkel voor beautyjunkies vind je alleen exclusieve merken met een bijzonder verhaal. De collectie is in zestien jaar uitgegroeid tot meer dan honderd merken, waaronder ‘niche’ geuren van Clean, Floris en Hermès, make-up van Ellis Faas en Laura Mercier, high-end huidverzorging van Suzanne Kauffman en Philosophy en home fragrances van Diptyque en Zenology.

Dit Deense designwalhalla heeft alles wat Scandinavisch interieur zou moeten zijn: het is modern, simpel en functioneel. Je kunt hier terecht voor alles wat met interieur te maken heeft, van stoelen, banken en klokken tot een stylish aardappelschillertje of een gestippelde toilettas.

Runstraat 11 skins.nl



Spuistraat 281 A-C hay-amsterdam.com

VENTEN

MON PETIT PARIS

Deze concept- en consignmentstore in een hoekpand met olijfgroene gevel verkoopt een verrassende mix van oud en nieuw. Je vindt er tweedehands designerkleding, damestassen en -schoenen, industriële verlichting van Light & Living en fraai aardewerk van Clayre & Eef. Als je geluk hebt, kun je er een paar Dior-sandalen scoren, of een Anya Hindmarch-tas, maar je zult er eerder premium-merken als Denham, Ted Baker of Maison Scotch vinden.

Je hoeft niet helemaal naar Frankrijk om even in Parijse sferen te winkelen. Deze popupstore verkoopt van 22 tot en met 27 november mode van veertig Franse modeontwerpers. Er zijn kleurrijke tassen van Issi Bâ, een knijper die ervoor zorgt dat je rok niet opwaait tijdens het fietsen, prachtige kaarsenhouders en nog veel meer lekkere modeliflafjes.

Ceintuurbaan 400 venten.nu

Gerard Doustraat 76 monpetitparis.nl

FABIENNE CHAPOT

EMPORIUM OF WONDERS

Het Amsterdamse accessoiremerk Fab. – vooral bekend van leren tassen en portemonnees met harten – verandert van naam en gaat verder als Fabienne Chapot. Het krijgt een ‘meer volwassen en internationale uitstraling, maar blijft trouw aan de kleurrijke, fun handtekening,’ aldus de eigenaresse.

Deze tweedehandswinkel die eerst in de Javastraat zat, heropent vanaf 1 november op een nieuwe locatie. Het Emporium of Wonders geeft je het gevoel alsof je door een gezellig museum-meets-rommelhok loopt, met overal kleding van authentieke kleine labels en vintage kledingstukken. Maar je kunt hier meer dan winkelen, er is ook een geheime ruimte voor workshops, geheimzinnige diners, installaties en performances.

Hartenstraat 7 fab.nl



Quellijnstraat 80 facebook.com/emporiumofwonders


47

RESTAURANT SAZANKA, OKURA

De wereld in de stad Door eeuwen migratie en handel herbergt Amsterdam een ongelofelijke rijkdom aan culturen. Elke maand gaan we op reis in eigen stad. Dit keer: Japan.

 

 

Japan EHM Japan heeft de wereld zoveel moois en ehm… eigenaardigs gebracht. Wat dacht je van cosplay, karaoke, capsulehotels waar je in claustrofobische coconnetjes slaapt, bonzai, schoolmeisjes-Hello Kitty-fetisjisme, tamagotchi, Pokémon, ‘cuddle cafés’ waar je platonisch kan komen knuffelen, kattencafés waar je je aaibehoefte kan botvieren en bizarre tv-programma’s met vaak nogal vieze en vernederende spelletjes als ‘cockroach blowing’ (zoek maar op). Veel Japanse modes waaien al dan niet blijvend over naar Nederland – zo hebben we ook hier Pokémongekte, Kattencafé KopjesŒ (Marco Polostraat 211) en capsulehotel CityHub(Bellamystraat 3). Mocht je zelf inspiratie zoeken voor een wonderlijk game-, horeca- of tv-concept, dan kun je je op het internet eindeloos vergapen aan de Japanse popcultuur. ’T JAPANSE WINKELTJE De al wat oudere cultuur van Japan vinden we een stuk minder vreemd. Een goed begin voor een duik in de Japanse traditie is ’t Japanse Winkeltje(Nieuwezijds Voorburgwal 177). Hier vind je keramiek, kimono’s, boeken, papier en Japanse thee, maar ook bijvoorbeeld laarzen waarin de grote teen en de ‘wijsteen’ een eigen gedeelte krijgen. Handig. Samen met het Japans Cultureel Centrum worden er ook workshops georganiseerd die je o.a. wegwijs maken in de Japanse theeceremonie, sashiko (Japans borduurwerk) en ikebana (bloemschikken).

CITY HUB

Op de eerste verdieping bevindt zich momenteel pop-up lab & shop Maker Kamer, waar handgemaakte producten van negen bedrijven uit Kyoto te bewonderen en te koop zijn – van lederwaren en papierkunst tot sieraden en aardewerk. KIMONO’S Een kwartiertje te voet verderop kun je heel november in privémuseum Nihon no hanga(Keizersgracht 586) negentiendeeeuwse prenten bekijken van Tsukiokia Yoshitoshi. Nog verder teruggaan in de Japanse geschiedenis kan in het Rijksmuseum, dat zeven bijzondere kimono’s vertoont uit de No-theatertraditie (t/m 13 december), met als kers op de taart een exemplaar met ‘geborduurde maanbloemranken op saffraankleurige met damast geweven zijde’ uit de achttiende eeuw. De kimono’s komen uit de collectie van wijlen Okura Kihachiro die aan de wieg stond van het Okura-imperium – de expositie is dan ook samengesteld i.s.m. het Okura Hotel (Ferdinand Bolstraat 333) ter gelegenheid van hun 45-jarige jubileum. Om in Japanse sferen te blijven is het trouwens helemaal geen slecht idee om na afloop vorstelijk te gaan dineren bij een van hun Japanse sterrenrestaurants – Yamazato of teppanyakirestaurant Sazanka (waar het eten voor je ogen gegrild wordt op een gloeiende plaat). Kijk wel even van tevoren hoeveel geld er op je rekening staat. Als je eenmaal thuis de buik nog niet vol hebt van Japan, is het echt

DETAIL TSUKIOKIA YOSHITOSHI

Œ

MAKER KAMER, SHOGADO

DETAIL KIMONO RIJKSMUSEUM

tekst Janna Reinsma

een aanrader eens moedwillig te verdwalen op het internet en je te verwonderen over wat Japan ons ook en juist nu nog te bieden heeft. Een goed beginpunt is #ohjapan – het feit dat deze hashtag zo populair is, zegt eigenlijk al meer dan duizend woorden.

Japan… …heeft ongeveer 127 miljoen inwoners. In Amsterdam wonen 1298 inwoners met de Japanse nationaliteit. Flink wat meer Japanners (>1719) wonen bovendien in Amstelveen (‘Japan aan de Amstel’), vanwege de vele Japanse bedrijven als Yakult en Canon die daar gevestigd zijn. …is de wereldbaas van de technologie. De wasmachines maken er geen geluid en de meeste telefoons zijn waterproof, zodat men ook onder de douche kan bellen. De treinen rijden er bijna altijd op tijd (gemiddelde vertraging: 18 seconden). Wel zijn ze vaak overvol, gelukkig zijn er treinmedewerkers die de reizigers professioneel naar binnen duwen. …is een land van wonderbaarlijke cijfers. Het bestaat uit 6800 eilanden en er vinden ongeveer 1500 aardbevingen per jaar plaats. Bijna honderd procent van de mensen kan er lezen en schrijven, een stuk meer dan in Nederland. En anders dan je misschien zou denken met al die gewelddadige samoerai- en animefilms worden er de minste moorden gepleegd van heel de wereld.


NU Verkrijgbaar in de I amsterdam Store Amsterdam CS, IJ-zijde

GIFTS EN GADGETS #iamsterdamstore


krant KRANT

Agenda de

ROOM ELEVEN De jazz- en popband Room Eleven van Janne Schra is sinds dit voorjaar weer bij elkaar. Tot 2010 speelde Room Eleven op festivals als North Sea Jazz, Oerol en het Canadian Montreal Jazz Festival. Nu komt de band met een paar feestjes met oude nummers en dat alleen maar ‘omdat ze er weer zin in hebben‘. Paradiso 28 november

november 2016

50

t/m

60 60 62 63 64 66 67

49

AGENDA: POP, JAZZ, KLASSIEK, OPERA, THEATER, CABARET, DANS, FESTIVALS ETC. MUSEA & EXPOSITIES COLOFON VOORUITBLIK DE STAD UIT GROETEN UIT ... NOG MEER TIPS


50

krant KRANT

november 2016

AGENDA

MUZIEK POP & JAZZ BIG BAND OLV JOHAN PLOMP Studenten die samen de Tuesday Big Band vormen geven een concert. Mmv trompettist Alex Sipiagin. di 1 19:00, Conservatorium van Amsterdam KEATON HENSON Deze Britse singer-songwriter neemt je mee naar het diepst van zijn ziel. di 1 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 25,- t/m € 35,JAMIE T De Britse troubadour staat bekend om zijn rauwe en persoonlijke indierock met een vleugje hiphop. di 1 19:30, Melkweg, € 17,50 DONAVON FRANKENREITER De voormalig professioneel surfer brengt al meer dan een decennium met een regelmaat albums uit. Aan dit rijtje is de cd ‘The heart’ toegevoegd met sfeervolle akoestische tracks met een meer emotionele insteek. di 1 20:30, Paradiso, € 26,UD FESTIVAL: DHAFER YOUSSEF - DIWAN OF BEAUTY & ODD De Tunesische ud-speler, zanger en componist Dhafer Youssef laat moeiteloos jazz, wereldmuziek en avant garde samensmelten tot uniek en magisch geheel. wo 2 19:30, Het Concertgebouw, € 25,MICK JENKINS De Amerikaanse hiphop artiest maakt aanstekelijke en bijzondere muzikale creaties. Zijn eerste mixtape ‘Trees & Truths’ was een grote lokale hit door de combinatie van harde lyrics en jazz. wo 2 19:30, Melkweg, € 17,50 MARC O’REILLY BAND Ierse singersongwriter met meeslepende stijl die bestaat uit blues, folk en een geweldige stem. wo 2 19:30, Q-Factory, € 14,DIGGY DEX Het vijfde album van de Nederlandse rapper is verschenen. De single ‘Treur niet (Ode aan het leven)’ samen met JW Roy bereikte al de platinastatus en deze hoor je natuurlijk ook tijdens zijn strakke, energieke liveshow. wo 2 20:30, Tolhuistuin, € 12,LORDI - MONSTOUR Maak je klaar voor Mr. Lordi, kapitein van de Scare Force One, en zijn crew. Deze Finse band was prijswinnaar van het EuroVisie Songfestival (2006) en pakte daarmee direct de titel als eerste hardrock winnaar ooit. Met voorprogramma. wo 2 19:15, P60, € 20,- t/m € 21,ROOTSRIDERS TRIBUTE2BOBMARLEY Bevlogen eerbetoon aan Jamaica’s beroemdste zoon. Sinds 2006 treden de Rootsriders met deze ‘Tribute2BobMarley’ liveshows op voor de grootste Marley fans. Dit jaar viert de band zijn 10-jarig bestaan met een extra speciale editie. wo 2 20:15, Meervaart, € 12,t/m € 24,-

THE SLACKERS De veteranen uit New York staan bekend om hun sound die gebaseerd is op 70’s ska en reggae met een dikke laag rock ‘n roll. Tekstueel zijn ze zeer politiek bevlogen, en live maken ze er een gezellig feestje van. do 3 19:30, Melkweg, € 16,ELVIS NEVER LEFT THE BUILDING Een concert van Elvis bijwonen gaat al sinds 1977 niet meer, maar Frédérique Spigt en Annet Malherbe brengen fans toch een avondje dicht bij hun idool. Met zijn grootste hits, muziek van vierkoppige band en zijn levensverhaal – van sterfdag tot eerste opname in Sun Studio. do 3 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 26,50 t/m € 27,50

BENJAMIN HERMAN, ANTON GOUDSMIT Saxofonist Benjamin en gitarist Anton speelden jaren samen in New Cool Collective. Nu treden ze op als duo. Verwacht smeuïge jazz, stuwende bluesy terzijdes, old school standards, improvisaties en nieuw materiaal. vr 4 19:30 en 21:30, Het Concertgebouw, € 28,UTE LEMPER - THE 9 SECRETS De Duitse zangeres, songwriter, musicalster en actrice zingt Paulo Coelho. Nadat zij ‘Manuscript uit Accra’ had gelezen over een 700 jaar oud manuscript, besloot ze er iets mee te doen. Ze maakte liederen van de meest treffende levenslessen uit het boek. vr 4 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 34,-

HIER HAD UW ADVERTENTIE KUNNEN STAAN advertentie

Bel 020-702 61 80 of mail naar partner@iamsterdam.com THE POSIES De songs van deze Amerikaanse popband hebben ruim 20 jaar de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Verwacht catchy deuntjes, melodieuze gitaarpartijen en perfecte harmonieuze samenzang. do 3 20:30, P60, € 15,- t/m € 16,KENNY ROGERS Dit concert van de country zanger en Grammy Award winnaar is onderdeel van zijn afscheidstournee waar hij country zangeres Linda Davis als speciale gast meeneemt. De laatste kans om de zanger live te zien. do 3 20:00, Heineken Music Hall, € 70,40 t/m € 92,40 RAUL MIDÓN Hij onderscheidt zich met zijn eigenzinnige manier van gitaarspelen en de beheersing van mondtrompet (het met de mond imiteren van een trompet). do 3 21:00, North Sea Jazz Club, € 30,- t/m € 35,-

BLAUDZUN De singer-songwriter staat bekend om zijn pakkende indie pop en country folk. Zijn langverwachte nieuwe album is net uit. vr 4 19:30, Melkweg, € 20,KRANKLAND Pakkende psychpop met onheilspellend randje. Dat is het geluid van deze nieuwe Belgische band. vr 4 20:30, Sugarfactory, € 8,-

o.a. ‘Ol’ Man River’ neemt hij je mee langs de oevers van de Mississippi en verder. vr 4 20:30, Apollofirst Theater, € 20,FRIDAY NIGHT OUT: THE FRESH CUTS MET FRIDOLIJN E.A. Friday Night Out! Een complete avond uit met live muziek, borrel, diner en dansen op groovy tunes. Direct uit je werk met collega’s en vrienden het weekend kickstarten in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Speciale gastartiesten o.a. Fridolijn. vr 4 20:30, North Sea Jazz Club, € 5,- t/m € 17,50 RALPH VAN RAAT PLAYS DEBUSSY AND RADIOHEAD Pianist Ralph van Raat speelt muziek van de alternatieve rockgroep Radiohead, in sublieme arrangementen die de Amerikaan Christopher O’Riley maakte voor piano solo. De rijkdom van O’Rileys arrangementen imponeerde ook Van Raat, die ze dit concert combineert met klassieke werken van Debussy en Japanse technostukken. za 5 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 15,- t/m € 19,ZAZÍ - SUPERNOVA Gefascineerd door de mysterieuze schoonheid van een supernova, zetten de dames van Zazi hun muzikaliteit in om je een aanstekelijke avond te bezorgen. za 5 20:30, Griffioen, € 17,50 KANDACE SPRINGS Op het North Sea Jazz Festival van 2016 was ze een van de grote smaakmakers en haar debuutalbum verscheen gelijk op Blue Note Records. Niet voor niets mocht ze Prince tot een van haar grote fans rekenen. za 5 21:00, North Sea Jazz Club, € 16,- t/m € 20,SALIF KEITA De ‘gouden stem van Afrika’ ofwel de wereldberoemde Malinese zanger Salif Keita laat zijn beste songs horen in een intiem concert, begeleid door akoestische instrumenten. zo 6 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 28,- t/m € 35,TANGO OP ZONDAG: ORQUESTRA DE MAYO Het orkest zet zijn tanden in ‘Emancipación’ van Pugliese en ‘La muerte del angel’ van Piazzolla. Een concert om naar te luisteren en bij te dansen! zo 6 16:00, Casa Munganga, € 10,MAYER HAWTHORNE In zijn muziek probeert Hawthorne het retro-geluid te pakken, waardoor het klinkt alsof het materiaal aan het eind van de jaren zestig is geschreven en geproduceerd. zo 6 20:15, Paradiso, € 20,-

GEZELLIGHEID KENT GEEN TIJD Het Amsterdams Volkskoor olv accordeonist Piet Schmidt met liedjes van echte Amsterdammers zoals Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti. Ook worden populaire hedendaagse liedjes niet vergeten. vr 4, vr 11 20:15, Meervaart, € 11,25 t/m € 22,50

ANGEL OLSEN Ze begon in 2011 als een ingetogen singer-songwriter met kleine folkliedjes. Ze is zich nu aan het ontwikkelen en laat een krachtiger geluid horen. zo 6 20:30, Tolhuistuin, € 15,-

KERMIT GRAY OL’ MAN RIVER De bariton trakteert de luisteraar op een breed scala aan songs uit het American Songbook. Met

ROODE ZONDAG THEO NIJLAND De onnavolgbare alleskunner met de warme stem is terug. Cynisch en ironisch zet hij zijn luis-

teraars op het verkeerde been. Veel mensen blijken zijn muziek ook op een andere manier te kennen, want ongemerkt heb je zijn composities gehoord in films en commercials. zo 6 16:00, Roode Bioscoop, € 20,ANDREW ROACHFORD De Britse legende Andrew Roachford brak in de jaren 80 met hits als ‘Cuddly Toy’ en ‘Family Man’ wereldwijd door. Dertig jaar later presenteert hij zijn elfde album ‘Encore’. zo 6 21:00, North Sea Jazz Club, € 22,- t/m € 25,THIS WILD LIFE Amerikaans akoestisch duo met een verrassende roots in de pop-punk. ma 7 19:30, Melkweg, € 11,K’S CHOICE De Vlaamse band bewees de afgelopen 25 jaar dat ze alle kanten op kunnen qua muziek. Voor hun tour brengen ze niks anders mee dan een paar akoestische instrumenten, de prachtige stem van zangeres Sarah en echte Vlaamse charme. ma 7 19:00, Melkweg, € 28,50 THE LUMINEERS Amerikaanse folkrocksensatie uit Denver. De band bestaat uit gitarist/zanger Wesley Schultz, drummer/mandolinespeler Jeremiah Fraites, celliste/mandolinespeelster/pianiste Neyla Pekarek. De band verkocht dusdanig snel hun show in de Melkweg in april uit, dat er op veler verzoek een show is bijgeboekt als onderdeel van ‘The Cleopatra World Tour’. ma 7 20:00, Heineken Music Hall, € 32,50 VICTOR WOOTEN TRIO MMV DENNIS CHAMBERS & BOB FRANCESCHINI Het is inmiddels meer dan twee jaar geleden dat Victor Wooten’s concert was uitverkocht. Hoog tijd om hem weer naar Amsterdam te halen. ma 7 21:00, North Sea Jazz Club, € 30,- t/m € 34,TAKUYA KURODA De Japanse trompettist en componist is het meest bekend van zijn rol in de band van Jose James. Hij is een belangrijk figuur in de afrobeat scene van New York en zijn laatste album is uitgebracht op Blue Note Records. di 8 19:30, Sugarfactory, € 18,50 RED HOT CHILI PEPPERS Zanger Anthony Kiedis, bassist Flea, drummer Chad Smith en gitarist Josh Klinghoffer ofwel Red Hot Chili Peppers is een van de succesvolste rock acts allertijden. Deze Amerikaanse band combineert funk, rap, punk en pop met rock. di 8, wo 9 20:00, Ziggo Dome, uitverkocht RANDY BRECKER & BALAIO Vijfvoudig Grammy-winnaar en trompettist Randy Brecker speelt samen met het Braziliaanse jazzkwartet Balaio voor het eerst live het Grammy-winnende album ‘Randy in Brasil’. di 8 21:00, North Sea Jazz Club, € 30,- t/m € 33,THE CAT EMPIRE De Australische band brengt


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

november 2016

51

MUZIEK al jaren een explosieve mix van ska, rock, reggae, funk, jazz en feestmuziek. Hun nieuwste album ‘Rising with the sun’ staat wederom vol positieve vibes en feel good nummers. wo 9 19:30, Melkweg, € 39,BASSEKOU KOUYATÉ & NGON BA Eén van de beste Afrikaanse live-bands van dit moment, de Malinese Ngon Ba, en zijn bandleider Bassekou Kouyat laten traditionele snaarinstrumenten klinken als vlammende elektrische gitaren. wo 9 20:30, Bimhuis, € 17,- t/m € 20,ADAM GREEN De New Yorkse singer-songwriter is altijd druk in de weer met kunst, video, tekst maar vooral muziek. Voorafgaand aan het concert wordt de film ‘Aladdin’ vertoond. De zanger bedacht en regisseerde de film zelf. wo 9 20:00, Paradiso, € 15,KATE TEMPEST De Britse rapper en tevens dichter, toneelschrijver en spoken word artist won meerdere poetry slams. Op het podium brengt Tempest verhalen tot leven met unieke mix van indie-hiphop vol rauwe, poëtische raps over het grauwe stadsleven in Londen. do 10 19:30, Melkweg, € 16,GAVIN JAMES De 23-jarige Ierse singersongwriter was in 2012 al zeer succesvol, daarna stond hij op Eurosonic 2015. Na de hits ‘The book of love’ en ‘For you’, bracht James eindelijk zijn debuutalbum ‘Bitter pill’ uit met de gelijknamige hit. do 10 20:30, Paradiso, € 20,ALTER BRIDGE De Amerikaanse hardrockband is in twaalf jaar tijd uitgegroeid tot één van de grotere hardrockbands van deze tijd. De muziek wordt omschreven als melodische hardrock. do 10 20:00, Heineken Music Hall, € 49,GRAHAM CANDY Muzikant Graham Candy heeft een uniek stemgeluid: hoog en flexibel. Zijn eigenzinnige, expressieve vocalen zijn nergens mee te vergelijken. In 2013 verhuisde de uit Nieuw Zeeland afkomstige muzikant naar Berlijn. Op zijn debuut-EP uit 2015 hoor je rijke popmelodieën vermengd met hiphop invloeden. do 10 20:00, Paradiso, € 10,BERNHOFT De Noorse zanger staat bekend om zijn indrukwekkende en complexe live performances. Zijn muziek heeft iets weg van Richie Havens en Sly Stone, maar met een uniek eigen geluid. do 10 19:30, Melkweg, € 18,PHANTOGRAM Tweekoppige electrorockband uit New York. do 10 21:00, Melkweg, € 15,ZEUS De Nederlandse (stoner) rockband Zeus, opgericht door Jeroen van Koningsbrugge, pakt de draad weer op met een paar exclusieve clubshows. vr 11 20:30, P60, € 12,50 t/m € 15,-

JOSHUA REDMAN EN BRAD MEHLDAU Zelden komen twee jazzhelden van dit kaliber samen als duo: saxofonist Joshua Redman en pianist Brad Mehldau vieren in dit concert de release van hun eerste gezamenlijke album. vr 11 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 30,50 t/m € 38,WASSINC Zanger/bassist Bram Wassink, pianist Julian Schneemann en drummer Jeroen Batterink laten zich inspireren door artiesten als Jeff Buckley, Radiohead en Bon Iver. De sound van het trio karakteriseert zich door liedjes van een melancholische kleur, gegoten in een popstructuur. De mannen brengen hun debuut-EP voor het eerst ten gehore. vr 11 20:30, Splendor Amsterdam, € 6,GREGORY PORTER De Grammy Award-winnende Amerikaanse jazz- en soulzanger speelt zijn grootste hits en de nummers van zijn nieuwste album ‘Take me to the alley’. vr 11 20:00, Heineken Music Hall, € 39,AZYMUTH Een van de meest invloedrijke bands voor de Braziliaanse instrumentale muziek: Azymuth. Swing mee op hun eigenhandige genre ‘Crazy Samba’, een mix van bossanova, maracatu, samba, jazz, soul, funk en r&b. vr 11 21:00, North Sea Jazz Club, € 22,- t/m € 26,LET’S GET BACK Ga mee terug naar de jaren ’70, ’80 en ’90. Dans op herkenbare discohits uit de tijd van Top-pop, Countdown en MTV. za 12 21:00, Panama, € 10,- t/m € 15,THE ANALOGUES Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967 wordt gezien als een van de belangrijkste albums uit de popgeschiedenis. The Beatles speelden deze (studio) album nooit live. Daar brengt de Nederlandse tribute band The Analogues verandering in. za 12 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 19,- t/m € 39,BEAR’S DEN Deze band uit West-Londen maakt gevoelige folk in combinatie met rock uit de jaren ‘70 en ‘80. za 12 19:30, Melkweg, € 20,ROCK & POP Hits van Pink Floyd, King Crimson, Emerson Lake and Palmer en Yes bewerkt voor orgel. Gespeeld door het Franse trio, in de bezetting van gitaar, percussie, met als aanjager de organist Yves Rechsteiner. za 12 20:15, Orgelpark, € 15,GARE DU NORD Na een verpletterende presentatie van het nieuwe ‘Stronger!’ album in een uitverkochte club eind vorig jaar, is de meest sexy band van Nederland terug. za 12 21:00, North Sea Jazz Club, € 26,- t/m € 30,CAFÉ CHANTANT GENIETEN Café Chantant Genieten betekent een middag vol afwisselende livemuziek. Gevorderde amateurs en professionele zangers,

Top 3 Pop

door Kim van der Meulen

BASTILLE Als Bastille terugkomt, doen ze het goed: drie jaar na het succesvolle debuutalbum (met hits als Pompeii en Things We Lost in the Fire) laat de Londense band zijn nieuwe sound horen in de Ziggo Dome. Nog steeds indiepop, maar nu steviger en gemixt met hiphop en r&b. Vrolijk en dansbaar, al gaat comebackhit Good Grief toch echt over ‘verlies, depressie en shock’. Ziggo Dome, 16 november

MAYER HAWTHORNE Mayer Hawthorne lijkt zo uit de jaren zestig te zijn gestapt met zijn Motown-achtige, easy listening soulnummers en een stem die wordt vergeleken met die van Smokey Robinson. De Amerikaanse multi-instrumentalist werkte eerder samen met onder anderen Pharrell Williams. Wat hij van hem leerde? ‘Je verhaal zo levendig mogelijk vertellen,’ zegt hij in Time Out Magazine. Goed naar de teksten luisteren, dus. Paradiso, 6 november zangeressen en bands brengen hun beste liedjes ten gehore. zo 13 15:00, Grand Café Genieten, gratis LOUIS VAN DIJK THE TRIO REUNITED Pianist Louis van Dijk geeft een concert met zijn legendarische trio. Met drummerJohn Engels en bassist Harry Emmery. zo 13 20:30, Griffioen, € 25,ED MOTTA Met zijn zoetgevooisde stem heeft Ed Motta behalve in thuisland Brazilië ook in Europa de harten gestolen. Motta is terug en brengt songs van zijn album ‘Perpetual gateways’. zo 13 21:00, North Sea Jazz Club, € 24,- t/m € 27,AMBROSE AKINMUSIRE QUARTET De Amerikaanse trompettist Ambrose Akinmusire behoort tot de meest originele, poëtische virtuozen van zijn generatie, met emotioneel geladen songs voor liefhebbers van hedendaagse jazz én pop.

PHANTOGRAM Een beetje vreemd, maar wel lekker: dat is het rauwe, ietwat donkere geluid van dit eigenzinnige New Yorkse electrorockduo dat zich vernoemde naar een optische illusie. Josh Carter scheurt op zijn gitaar, partner in crime Sarah Barthel ramt op de synthesizer en samen zingen ze daar zoete tonen bij. ‘Het is fucking bombastisch,’ beschrijft Barthel hun electrorockgeluid op Pitchfork. Bitterzoet, 10 november ma 14 20:30, Bimhuis, € 18,t/m € 22,JPNSGRLS Panische indierock van de Canadese soortgenoten van Arctic Monkeys. Met garageachtige muziek en gedurfde teksten maakt de band veel indruk. ma 14 20:00, Sugarfactory, € 10,BANKS & STEELZ De samenwerking tussen rockzanger Paul Banks en rapper RZA resulteerde in een succesvol album. De sound voelt 80’s, modern en pop, maar niet te poppy en met een vleugje hiphop. di 15 19:30, Melkweg, € 20,TRIBUTE TO GETATCHEW MEKURIA Gedenkwaardig eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria met de bands The Ex en Fendika, circusartiesten en speciale gasten. wo 16 20:30, Bimhuis, € 15,t/m € 18,-

THERAPY? De Noord-Ierse rockband gaat al 26 jaar lang mee en zijn nog steeds in topvorm. De show onder de titel ‘Wood & Wire’ staat in het teken van akoestische uitvoeringen in een intieme setting. wo 16 19:30, Melkweg, € 22,50 EMANUEL & THE FEAR De uit Brooklyn afkomstige groep maakt verrassende, eclectische ‘chamber pop’. De muziek is rijk en meeslepend, met elementen uit klassieke muziek, jazz en folk. wo 16 20:30, Sugarfactory, € 9,BASTILLE Britse alternatieve-indierockband uit Londen speelt nummers van hun nieuwe album ‘Wild world’. wo 16 20:00, Ziggo Dome, € 36,50 t/m € 42,50 STANLEY BURLESON Gevarieerd repertoire met daarin alle favoriete nummers; van Sammy Davis Jr. tot Michael Bublé. Hij vertelt persoonlijke anekdotes over zijn musicalcarrière. do 17 20:30, Apollofirst Theater, € 22,50 BALFOLK Dansavond gebaseerd op traditionele Franse en Oost-Europese dans. Met live muziek. De avond begint met een introductieworkshop. do 17 20:00, Mezrab Cultureel Centrum, € 10,SPOKEN BEAT NIGHT Spoken word en jazz komen samen in Spoken Beat Nights. Deze 22e editie zijn de uit Somalië afkomstige schrijver Yasmine Allas en fluitist Mark Alban Lotz te gast en een nieuw talent. vr 18 20:00, Bijlmer Parktheater, € 13.50 AZIZA Absolute maestro’s uit de hoogste regionen van de jazz komen samen in Aziza. Deze sterspelers vierden eerder succes bij o.a. Miles Davis en Herbie Hancock. Met Chris Potter (tenorsaxofoon), Lionel Loueke (gitaar), Dave Holland (bas) en Eric Harland (slagwerk). vr 18 20:30, Bimhuis, € 29,t/m € 35,VNV NATION Dit Iers-Britse futurepopduo viert het 20-jarig jubileum, van het allereerste VNV Nation album, met een exclusieve drie uur durende show ‘Compendium’. Met een meet & greet na afloop. vr 18 21:00, P60, € 20,- t/m € 22,50 SPOKEN BEAT NIGHT Spoken word en jazz komen samen in Spoken Beat Nights. Deze 22e editie zijn de uit Somalië afkomstige schrijver Yasmine Allas en fluitist Mark Alban Lotz te gast en een nieuw talent. vr 18 20:00, Bijlmer Parktheater, € 13,50 BOLLYWOOD DHAMAKHA Dans de hele nacht op een mix van traditionele Indiase muziek, van o.a. Bhangra, met moderne dance invloeden! za 19 22:30, P60, € 10,- t/m € 15,-


52

krant KRANT

november 2016

AGENDA

MUZIEK TOON TELLEGEN & HET WISSELEND TOONKWINTET Muziek, literatuur en filosofie. Gaat dat samen? Ja! Dat bewijzen Toon Tellegen en het Wisselend Toonkwintet van gitariste Corrie van Binsbergen al meer dan 10 jaar. Tgv Toons 75e verjaardag brengen ze dit najaar hun ‘grootste hits’ en nieuwe licht-filosofische verhalen over feestjes, jarig zijn en taarten. Première en boekpresentatie. za 19 20:00, OBA Centrale Bibliotheek, € 15,TONY JOE WHITE The Swamp Fox, bijnaam voor Tony Joe White, met twee optredens op één dag! Deze blueslegende staat bekend om zijn diepe, donkere stem en speelde in zijn carrière onder meer met Creedence Clearwater Revival, James Taylor en Eric Clapton. za 19 15:00 (lunchconcert) en 21:00, North Sea Jazz Club, € 28,- t/m € 32,-

Top 3 Clubs

door Christiaan de Wit

HOTEL TROPIQUE Dansen met uitzicht op de stad, comfortabel van achter het glas van Canvas, op de zevende verdieping van het Volkshotel. Comfortabel, maar wel met je hele lichaam, want Hotel Tropique-resident Philou Louzolo draait een opzwepende mix van afrohouse, disco en funk met tussendoor ook af en toe een eigen productie. Gast van vanavond is de Londense dj Thris Tian, een van de initiatiefnemers van het inmiddels beroemde streamingconcept Boiler Room. Canvas, 4 november

STEPHANIE STRUIJK NIEUWE MAAN Ze heeft een nieuwe naam, een nieuw album en een nieuwe voorstelling. Stephanie Struijk, eerder bekend als Stevie Ann, gaat de theaters in met ‘Nieuwe maan’. In het Nederlands. Omdat de liedjes zich het beste lieten vertellen in haar eigen taal. Dat ontdekte ze nota bene in Amerika. Tijdens een roadtrip met Daniël Lohues. zo 20 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 GLEN HANSARD Deze Ierse singer-songwriter genoot al populariteit met zijn folkrockband The Frames, toen hij in 2007 ineens wereldwijd doorbrak. Allemaal dankzij ‘Once’ de film waarin Hansard een straatmuzikant speelt en waarmee hij een Oscar won voor het nummer ‘Falling slowly’. Verwacht eerlijke, bluesy folk, Ierser dan Iers! ma 21, di 22 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 33,- t/m € 42,PLACEBO - 20 JAAR Britse alternatieve rock- en glamrockband bestaat twintig jaar. En dat wordt gevierd met hits die de fans willen horen. ma 21 20:00, Ziggo Dome, € 37,- t/m € 47,ELTON JOHN De Engelse popzanger, componist en pianist Elton John brengt naast iconische hits en klassieke albumtracks uit zijn vijf decennia omspannende carrière, ook enkele nummers van het nieuwe album ‘Wonderful crazy night’. di 22 20:00, Ziggo Dome, € 47,- t/m € 57,JEAN MICHEL JARRE De Franse synthesizer-legende brengt een visueel en muzikaal spektakel. Hij begon zijn carrière 35 jaar geleden en verkocht meer dan 80 miljoen platen. di 22 20:00, Heineken Music Hall, € 60,50

FATIMA YAMAHA In 2004 bracht Jeugd van Tegenwoordig-producer Bas Bron onder zijn alter ego Fatima Yamaha het instrumentale nummer What’s a Girl to Do uit, zonder veel succes. Het platenlabel van de succesvolle Amsterdamse party-organisatie Dekmantel probeerde het vorig jaar opnieuw met als resultaat ditmaal een wereldwijde undergroundhit. Vanavond brengt Bron zijn mix van electro en uplifting liftmuziek live ten gehore. De School, 8 en 9 november GIRL BAND Oorverdovend en compromisloos. Ze mixen experimentele Duitse krautrock met techno-invloeden. Na een pauze vanwege problemen van de zanger zijn ze nu weer helemaal klaar om te toeren. di 22 21:00, Bitterzoet, € 10,MESHUGGAH De Zweedse metalband is uitgegroeid tot een van de grootste metalbands ooit. De band brak door met het debuutalbum uit 1995 ‘Destroy Erase Improve’. Met een geheel eigen geluid die tot op de dag van vandaag nog hele generaties metalfans inspireert. wo 23 19:00, Melkweg, € 25,DE CEUVEL UNPLUGGED MALI EDITIE Deze podiumavond biedt een podium aan gevestigd en aanstormend muzikaal talent met akoestische, semi-akoestische en elektro-akoestische sessies. vr 25 20:30, De Ceuvel, € 6,-

COLIN LANE

THE NECKS - 30 JAAR Het Australische trio The Necks, geroemd om hun improvisaties op piano, contrabas en slagwerk, bestaat dertig jaar. Hun favoriete bands zijn uitgenodigd voor een serie aaneengesloten optredens. zo 20 16:00, Bimhuis, € 17,- t/m € 20,-

WELCOME TO THE FUTURE De indoor-versie van dit klassieke dancefestival werd vorig jaar voor het eerst in club Warehouse Elementenstraat georganiseerd omdat de zomereditie vanwege noodweer moest worden afgelast. De line-up kent grootheden uit de house- en technoscene: de Zweedse man met de hamer Cari Lekebusch, de Rotterdamse technokoning Benny Rodrigues en house head Jackmaster (foto) uit Glasgow. Warehouse Elementenstraat 19 november JAKE BUGG De Britse singer-songwriter bracht op 18-jarige leeftijd zijn debuutalbum uit en scoorde met ‘Lightning bolt’ een megahit. De jonge zanger groeide in no time uit tot een superster. vr 25 19:30, Melkweg, € 25,BARRELHOUSE Barrelhouse mag men gerust in het rijtje van bekendste Nederlandse bluesbands scharen. In 2012 werden ze opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame en in september kwam het nieuwe album ‘Almost there’ uit! Beleef de Amsterdamse primeur. vr 25 21:00, North Sea Jazz Club, € 15,- t/m € 19,AMSTELVEEN CITY BLUES BLUES FESTIVAL Muziekliefhebbers opgelet! Tijdens dit festival transformeert de zaal tot één grote juke joint. Op verschillende plekken in het gebouw trakteren (inter)nationale artiesten je op onvervalste blues, rock-’n-roll en bluesfolk. za 26 19:30, P60, € 35,- t/m € 37,50

PRINSES CHRISTINA JAZZ CONCOURS Jonge jazzmusici laten horen wat zij in huis hebben. Dit concours staat open voor alle jonge jazzmuzikanten van 12 t/m 21 jaar, ongeacht niveau. Je kunt optreden als solist, als duo, met je band of gewoon je hele bigband meenemen. za 26 9:30, za 27 9:30 en 15:00, Bimhuis, gratis A TRIBUTE TO MAX NIJMAN Eerbetoon aan muziekicoon Max Nijman voor zijn bijdrage aan de Surinaamse muziek. Solisten als Oscar Harris, Edgar Burgos (Bugru), Ed Rust, Lady Shaynah en Cherwin Muringen nemen je mee op een muzikale reis door zijn rijke oeuvre. za 26 20:15, Meervaart, € 12,50 t/m € 25,ROBERT ELLIS De Amerikaanse roots singersongwriter bracht recent zijn derde album uit, dat volgt op de donkere periode na zijn echtscheiding. Het is een echte break-up plaat geworden met een flinke snuif East Nashville country. za 26 20:30, Zonnehuis, € 15,-

hun eerste vier platen en een voorproefje van hun aanstaande vijfde. Subtiele gitaarliedjes met eigenzinnige twists. zo 27 21:00, Bitterzoet, € 12,50 ZING NEDERLANDS MET ME Een uur lang zes verschillende Nederlandse liedjes. Iedereen die Nederlands wil leren en/of uit volle borst Nederlandse klassiekers - van Benny Neyman tot Kenny B - wil zingen is welkom. Met een pianist, een voorzanger, liedteksten en een drankje. zo 27 15:00, Paradiso, gratis COEUR DE PIRATE De Canadese singer-songwriter Béatrice Martin, beter bekend onder haar artiestennaam Cœur de pirate, maakt van Franse chansons bijzondere retro-pop muziek met elektronische invloeden. Op haar vierde album ‘Roses’ zingt ze niet alleen in het Frans, maar ook Engelstalige nummers. ma 28 19:00, Melkweg, € 17,NYNKE LAVERMAN Friese fadozangeres brengt nummers van haar album ‘Wachter’, gedichten en een sprookje. ma 28 20:00, DeLaMar Theater, € 15,- t/m € 21,50

VREEMDE KOSTGANGERS Henny Vrienten (o.a. Doe Maar), George Kooymans (o.a. Golden Earring) en Boudewijn de Groot zijn al jaren bevriend met elkaar maar stonden nooit samen op één podium. Dat moment is nu aangebroken! zo 27, ma 28 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 19,- t/m € 45,-

FRIGHTENED RABBIT Schotse band uit Glasgow. Opwindende indierock in het straatje van The Twilight Sad en The Vaselines. Dit jaar kwam het vijfde album van de band uit: ‘Painting of a panic attack’. ma 28 20:30, Tolhuistuin, € 15,-

DE KUNST VAN WEL Liekje Welten zingt kleinkunstliedjes en Nanda van Praag begeleidt haar op de piano. Met songs en chansons van Piaf tot Ramses Shaffy en van Joni Mitchell tot Stromae. zo 27 15:00, Claverhuis, gratis

ROOM ELEVEN De jazz- en popband is na zeven jaar weer terug. De band is sinds het voorjaar weer bijeen en ‘Six White Russians and a Pink Pussycat’, het debuutalbum dat tien jaar geleden verscheen, is nu uitgebracht op vinyl. ma 28 20:30, Paradiso, € 20,-

TONY HADLEY Tony Hadley is bekend als de zanger van Spandau Ballet. Met de groep toerde hij in de jaren ‘80 de hele wereld over en scoorde ze vele grote hits. Met zijn soulvolle stem brengt hij nu solo Spandau klassiekers. zo 27 19:30, Melkweg, € 29,ART ROCKS De grootste muziekcompetitie van Nederland die beeldende kunst en muziek samensmelt. Muzikanten brengen hun nummer ten gehore bij het kunstwerk waar zij zich door hebben laten inspireren. zo 27, Tropenmuseum, € 8,- t/m € 15,OP EEN MOOIE PINKSTERDAG Lone van Roosendaal, Annick Boer en Renée van Wegberg brengen een ode aan de grote componisten van het Nederlandse lied: Harry Bannink, Ruud Bos en Joop Stokkermans. Luister naar het DNA van de Nederlandse muziekgeschiedenis, van filmmuziek tot commercials, van ballads tot protestsongs en van televisieleaders tot kinderliedjes. zo 27 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 29,50 MOSS De band speelt ter ere van hun koperen jubileum een greep uit

GORDON - 25 JAAR Gordon viert zijn 25-jarig jubileum als artiest. Hij wordt begeleid door een orkest, ontvangt gasten en neemt zijn publiek mee op een muzikale reis door de tijd. ma 28, di 29 20:15, Het Concertgebouw, € 45,DE LEVENDE JUKEBOX De naam zegt genoeg: een levende jukebox. Een muzikaal programma met hoogtepunten uit de rock & roll, pop, country en western, het levenslied en de opera. di 29 21:00, Roode Bioscoop, € 18,CLUTCH De Amerikaanse hardrockers zijn met recht trots op hun energieke live optredens. De muziek van de band is een combinatie van hardrock, doom metal en psychedelische rock. wo 30 19:00, Melkweg, € 18,-

LOCATIES Apollofirst Theater Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl Bimhuis Piet Heinkade 3, tel. 788 21 50 www.bimhuis.nl Bitterzoet Spuistraat 2, tel. 421 23 18 www.bitterzoet.com


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

november 2016

53

MUZIEK Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30, bijlmerparktheater.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Casa Munganga Schinkelhavenstraat 27, tel. 675 98 37, www.munganga.nl De Ceuvel Korte Papaverweg 4, tel. 229 62 10, www.cafeceuvel.nl Claverhuis Elandsgracht 70, tel. 719 23 71 Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl Conservatorium van Amsterdam Oosterdokskade 151, tel. 527 75 50 conservatoriumvanamsterdam.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Grand Café Genieten Oranje-Vrijstaatplein 2, tel. 253 55 54 Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00, www.theatergriffioen.nl Heineken Music Hall ArenA Boulevard 590, Zuidoost www.heineken-music-hall.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576, www.mezrab.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl North Sea Jazz Club Pazzanistraat 1, tel. 722 09 80 www.northseajazzclub.com OBA Centrale Bibliotheek Oosterdokskade 143, tel. 523 09 00, www.oba.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl P60 Stadsplein 100 A, Amstelveen, tel. 345 34 45, www.p60.nl Panama Oostelijke Handelskade 4, tel. 311 86 86, www.panama.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Q-Factory Atlantisplein 1, tel. 760 67 80 www.q-factory-amsterdam.nl Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Splendor Amsterdam Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, Tuin-Tolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Tropenmuseum Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 800 www.tropenmuseum.nl Ziggo Dome ArenA Boulevard 61, Zuidoost www.ziggodome.nl Zonnehuis Zonneplein 30 www.zonnehuis-amsterdam.nl

CLUBS OP JE DONDER! Drie dj’s draaien de hele avond. do 20 23:00, Club NL, € 5,NOODLANDING! Een van de bekendste clubavonden, waar bijna alles mag. Verwacht indie, electro, hiphop, dance en heel veel foute popmuziek. Met wisselende dj’s. elke do 23:30, Paradiso, € 5,DONDERGRONDSE Geniet van nieuwe indie initiatieven, underground live-acts en wisselende dj’s. elke do 23:30, Paradiso, € 5,THROWBACK THURSDAY (THRWBCK) Dans tot in de kleine uurtjes op authentieke old-school hiphop en r&b, zoals het bedoeld is. elke do 23:00, ABE Club & lounge HOUSERULES De mooiste shows, een indrukwekkende aankleding en vele verrassingen voor liefhebbers van authentieke house. Met wisselende dj’s. elke vr 23:00, Escape SUPPERDEEP Het nieuwe it-feest waar lokale en wereldwijde fijne deephouse wordt gedraaid. Ontdek de nieuwe grenzen van de elektronische muziek. elke vr 23:00, Supperclub, € 10,FEELING FRIDAY Geniet van hapjes, drankjes en fijne muziek van dj Marcello. Perfect om na een lange werkweek even stoom af te blazen met collega’s en vrienden. elke vr 17:00, Pllek BRAINWASH Liefhebbers van electro beleven hier een topavond met vaste en wisselende dj’s die alle soorten dance en urban draaien. elke za 23:00, Escape, € 16,UPPERCLUB Tot in de vroege uurtjes kun je dansen op de nieuwste deephouse, techno en tropical house muziek. Geniet midden op de dansvloer, gluur lekker vanaf een ligbed of zoek de privacy op van het VIP balkon. elke za 23:00, Supperclub, € 15,BEATROOTS Een toegankelijke avond en nacht voor iedereen die graag geniet van het nachtleven. Fijne muziek tijdens het diner en voetjes van de vloer. elke za 20:00, Pllek MUSICBOX Music Box neemt je mee op een muzikale reis, van r&b en hiphop in the 90’s naar afrohouse en eclectic beats. za 5 23:00, AIR Amsterdam KATNIP RECORDS INVITES DJ DEEON De uit Chicago afkomstige dj en producer Deeon is een van de grondleggers van ghetto house. za 5 24:00, Sugarfactory LIKE Clubavond deephouse, futurehouse, eclectic, r&b en hiphop.

Met wisselende dj’s. elke zo 23:00, Escape MONDAY® Onder het genot van een drankje en een dansje kun je netwerken of gewoonweg genieten van fijne r&b sounds en house. Met wisselende dj’s uit binnen- en buitenland. elke ma 21:00, Supperclub, € 12,50 BACKSPACE PRESENTS: PLUS W/ DANIEL STEFANIK PLUS is een concept georganiseerd door de Amsterdamse organisatie Backspace. Gefocust op deephouse, techno en alles daar tussen in. Mmv Duitser Daniel Stefanik. za 12 24:00, Sugarfactory, € 9,50 KUMA - ELIJAH WOOD & ZACH COWIE Dj’s Elijah Wood & Zach Cowie draaien deze avond een volledige liveset tijdens KUMA. Support komt van dj Fitz en de residents Akki Nobel, Hylke en Bomas. ma 14 23:30, Sugarfactory, € 10,MORE BOUNCE More Bounce staat voor een blend van nieuwe, eigentijdse en gedurfde funk, gemixt met 70’s/80’s Boogie Funk/Disco. vr 18 23:00, Canvas, € 8,- t/m € 10,-

KLASSIEK & OPERA

advertentie

BRUCKNER

5

Symfonie

Marc Albrecht, dirigent

LOCATIES ABE Club & Lounge Amstelstraat 30, tel. 845 78 72 www.clubabe.nl AIR Amsterdam Amstelstraat 16, tel. 820 06 70 www.air.nl Canvas Wibautstraat 150, tel. 261 21 10 www.volkshotel.nl Club NL N.Z. Voorburgwal 169, tel. 622 75 10, www.clubnl.nl Escape Rembrandtplein 11, tel. 622 11 11, www.escape.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Pllek Tt. Neveritaweg 59, tel. 290 00 20, www.pllek.nl De School Doctor Jan van Breemenstraat 1, tel. 737 31 97 www.deschoolamsterdam.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Supperclub Singel 460, tel. 344 64 00 www.supperclub.amsterdam Warehouse Elementenstraat Elementenstraat 25 www.elementenstraat.nl Ziggo Dome ArenA Boulevard 61, Amsterdam Zuidoost, www.ziggodome.nl

ZA 5, MA 7 NOVEMBER HET CONCERTGEBOUW WWW.ORKEST.NL LET’S DANCE Humberto Tan presenteert al zijn dance classics live in de grootste discotheek van Nederland. vr 18, za 19 20:30, Ziggo Dome, € 35,- t/m € 68,50 TRIBES: TRIBESMEN Tribe is een uitbundige clubavond van een groep gelijken met eigen rituelen, feestelijkheden en gewoontes. za 19 23:00, Canvas, € 7,- t/m € 9,LA REVE PRESENTS: SPOTLIGHT - ANIMAL TRAINER La Reve presenteert een artiest uit de Zwitsere Bergen: Animal Trainer. Zij brengen deze avond unieke Slow Rave. za 19 24:00, Sugarfactory, € 10,KETCHUP Ketchup staat voor een heerlijke mix van eclectic, hiphop, r&b en tunes. Een beter begin van het weekend bestaat niet! vr 25 23:00, AIR Amsterdam, € 13,-

LAVINIA MEIJER & FRIENDS Hij is een van de meest gespeelde Nederlandse componisten: Jacob ter Veldhuis, of JacobTV. Hij schreef verschillende werken voor harpiste Lavinia Meijer, die de kern van dit programma vormen. Daarnaast zingt Nora Fischer de wereldpremière van Ter Veldhuis’ nieuwe requiem ‘Harper’s songs’. wo 2 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 31,CAPPELLA AMSTERDAM ARVO PÄRT De tekst in het vocale meesterwerk ‘Kanon Pokajanen’ van Arvo Pärt is een boetekanon uit de Russisch-orthodoxe kerk. Door de teksten van eeuwen geleden op een moderne manier toon te zetten, brengt Pärt het meditatieve naar het hier en nu. Uitgevoerd door Cappella Amsterdam olv Daniel Reuss. wo 2 20:15, Orgelpark, € 20,LERA AUERBACH: 72 ANGELS Het Nederlands Kamerkoor en de vier saxofonisten van het Amerikaanse Raschèr Saxophone Quartet brengen de wereldpremière van ‘72 Angels’. Een compositie van de New Yorkse Lera Auerbach, een succesvolle componist en beeldend kunstenaar. do 3 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 31,JOHANNETTE ZOMER EN HET TULIPA CONSORT VIVALDI Het programma ‘Laudate!’ bevat heilige gezangen gecomponeerd door van Antonio Vivaldi, de Rode Priester uit Venetië. do 3 20:15, De Engelse Kerk, € 17,50 LANG LANG - LISZT Pianist Lang Lang met hoogte-

punten uit de (laat-)romantische pianoliteratuur. Werken van de Spaanse componisten Albeniz en Granados. Maar zijn absolute idool is Liszt. do 3 20:15, Het Concertgebouw, € 39,- t/m € 99,PAULUSKOOR AMSTELVEEN CARMINA BURANA Het Pauluskoor Amstelveen voert samen met Philharmonia Amsterdam ‘Carmina Burana’ uit van Orff en ‘Te Deum’ van Dvorák. vr 4 20:00, Augustinuskerk, € 32,50 BAIBA SKRIDE EN GELDERS ORKEST - BRAHMS De Letse violiste Baiba Skride overrompelde in 2011 met haar Brahms-album. In dit concert soleert ze bij Het Gelders Orkest in dit hoogtepunt uit de vioolliteratuur. Ook speelt het orkest onder leiding van Antonello Manacorda een sleutelstuk uit het oeuvre van Brahms. vr 4 20:15, Het Concertgebouw, € 32,- t/m € 40,LUCIE HORSCH & FRIENDS De zestienjarige Lucie Horsch is een van de grootste blokfluittalenten van deze tijd. Ze speelt hedendaags repertoire en houdt van jazz en popmuziek. vr 4 20:15, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 30,BRUCKNER SYMFONIE 5 De Vijfde symfonie is misschien wel de meest persoonlijke muziek die Bruckner ooit heeft geschreven. Uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Marc Albrecht. za 5, ma 7 20:15, Het Concertgebouw, € 23,- t/m € 54,NABUCCO - STAATSOPERA VAN TATARSTAN Het verhaal speelt zich af in het oude Babylon, waar Hebreeërs de strijd aangaan met de Babylonische koning Nabucco. Een traditionele opvoering van Verdi’s populairste opera. za 5 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 44,- t/m € 45,HELEEN HULST (Alt)violiste Heleen Hulst maakte de afgelopen jaren deel uit van o.a. het Asko|Schönberg, Combattimento Consort Amsterdam en de Van Swieten Society. Ze is een veelgevraagd musicus, die zowel moderne als oude muziek speelt. za 5 20:30, Splendor Amsterdam, € 5,- t/m € 16,GEELVINCK SALON Willem Brons en Wakana Shimizu spelen vierhandig. Op het programma staan Mozarts Symfonische sonate voor vier handen, Beethovens sonate op. 110, Schuberts Fantasie en Chopins Vierde ballade. zo 6 16:00, Cromhouthuis, € 15,- t/m € 18,EGIDIUS KWARTET JOSQUIN, MANNEKE, DE LA RUE E.A. In 20 jaar is er veel nieuwe muziek geschreven voor dit vocale kwartet dat zich voornamelijk met renaissance muziek uit de Lage Landen bezighoudt, maar ook vaak een lans breekt voor hedendaagse Nederlandse componisten. zo 6 15:00, Tolhuistuin, € 15,-


54

krant KRANT

november 2016

AGENDA

MUZIEK TRIO 258 Drie musici, drie componisten en drie pianotrio’s. Trio 258 speelt o.a. het Tweede pianotrio van Rachmaninov, dat een eerbetoon was aan zijn mentor en goede vriend Tsjaikovski. Ook pianotrio’s van Mozart en Turina. zo 6 16:00, Amstelkerk, € 15,t/m € 22,50 HET LUCHTKASTEEL Jacques Offenbach schreef deze opéra-comique in 1856 speciaal voor zijn eigen theatertje, een houten veilingloods aan de Champs-Elysées. Geschikt voor zowel volwassenen als kinderen (min. 5 jaar). zo 6 15:00, zo 27 14:30 (met high tea), Amsterdams Marionetten Theater, € 12,- t/m € 15,-; incl. high tea € 30,JOSEPH MOOG - RAVEL De Duitse pianist Moog met een Frans programma. Hij speelt o.a. het jazzy Pianoconcert van Ravel. Daarna Debussy’s ‘Iberia’ en Ravels ‘La valse’. Moog wordt begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest. zo 6 11:00, Het Concertgebouw, € 20,- t/m € 26,CALEFAX, REMY VAN KESTEREN - ORPHEUS Vijf door de wol geverfde mannen en één bruisende jongeling – de setting voor een theatraal concert rondom Orpheus en Eurydice, een van de bekendste mythische liefdesgeschiedenissen uit de wereldliteratuur. wo 9 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 31,DE NATIONALE OPERA JEPTHA Deze opera vertelt het verhaal van een legeraanvoerder die als gevolg van een ondoordachte gelofte aan God zijn dochter moet offeren. In de versie van Händels librettist Thomas Morell komt een engel op het laatste moment tussenbeide en blijft het leven van de dochter gespaard. Mmv barokorkest Concerto Köln olv Ivor Bolton. In het Engels met Nederlandse en Engelse boventitels. wo 9, vr 11, di 15, do 17, do 24 19:00, zo 20, zo 27 14:00, Nationale Opera & Ballet, € 16,- t/m € 134,CHRISTIAN GERHAHER WINTERREISE Bariton Gerhaher wisselt operarollen af met intieme liedrecitals. Hij kiest in zijn liedvertolkingen altijd voor een aanpak zonder opsmuk. Met pianist Gerold Huber brengt hij Schuberts liederenreeks ‘Winterreise’. wo 9 20:15, Het Concertgebouw, € 30,- t/m € 47,MINGUET QUARTETT, HUELGAS ENSEMBLE Het Duitse Minguet Quartett en het Huelgas Ensemble van dirigent Paul Van Nevel slaan de handen ineen voor het werk van een van de grootste levende componisten: de Duitser Wolfgang Rihm. do 10 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 34,BELCEA KWARTET SJOSTAKOVITSJ, SCHUBERT Het kwartet combineert de kwartetten van Sjostakovitsj met een eveneens melancholieke Schubert. Het Veertiende strijk-

kwartet borduurt voort op zijn gelijknamige lied ‘Der Tod und das Mädchen’. do 10 20:15, Het Concertgebouw, € 34,- t/m € 54,-

Concertebouworkest bestaat Camerata RCO uit louter geweldige musici. Dit concert staat in het teken van één componist, en worden stukken muziek afgewisseld met anekdotes en is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Met wijnproeverij. za 12 16:00, VondelCS, € 15,-

JONATHAN BISS - ELGAR Pianist Biss met werken uit de laatste levensjaren van o.a. Bach, Elgar en Mozart. Waar de een reflecteert op de dood, wordt de ander steeds avontuurlijker. Mmv altvioliste Hélène Clément en het Brentano Kwartet. vr 11 20:15, Het Concertgebouw, € 34,- t/m € 54,-

JUBILEUMCONCERT JONG EN GROOT EXCELSIOR Jong Excelsior bestaat 90 jaar en Groot Excelsior 35 jaar. En dat wordt gevierd met een bijzonder programma. Groot Excelsior

advertentie

OPEN HUIS —

NATIONALE OPERA & BALLET BINNENSTEBUITEN — RONDLEIDINGEN, OPTREDENS, WORKSHOPS, KNUTSELEN, SPEURTOCHTEN, INTERACTIEVE INSTALLATIES, … —

JEPHTHA 179mei 2014 11.00 - 16.00 - 27 november operaballet.nl

DE IJ-SALON - NO WAY De IJ-Salon nodigt muzikale vrije geesten uit, die hun eigen weg gaan. Daaronder dirigent Iván Fischer en zijn dochter, sopraan Nora Fischer, die samen optreden in een werk geïnspireerd op het Japanse No theater. za 12 15:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 27,50

speelt ‘Lord of the Rings’ en meesterverteller Philip Curtis vertelt een verkorte versie van het verhaal. Jong Excelsior brengt een swingende show die alle talenten doet uitblinken. Het ReünistenOrkest olv ouddirigent Jos van der Sijde speelt klassiekers uit het harmonierepertoire. Presentatie stadsdeeldichter en columnist Hugo Hoes. zo 13 13:15, Meervaart, € 10,t/m € 17,50

B’ROCK - HARMONIC INSPIRATION Opzienbarende muziek van nu én uit de achttiende eeuw. Een aantal van deze onvergankelijke stukken combineren deze barokspecialisten met hedendaagse werken die hun stempel drukten op de naoorlogse muziek van de twintigste eeuw. za 12 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 34,-

NEDPHO - RICHARD STRAUSS Concertmeester Vadim Tsibulevsky en de strijkers van het NedPhO spelen Richard Strauss, met o.a. ‘Till Eulenspiegel einmal anders’ waarbij enkele blazers aansluiten. zo 13 15:00, NedPho-Koepel, € 7,50

KAMERKOOR VOCOZA Vioolconcert uitgevoerd door kamerkoor, instrumentele opening van een opera gezongen door 25 stemmen: in het programma ‘Transcripties’ werken die oorspronkelijk niet voor koor zijn geschreven. Geen kopieën, maar hertalingen van klassieke werken en -melodieën. Muziek van o.a. Rossini, Barber en Fauré. za 12 20:00, Waalse Kerk, € 9,- t/m € 14,-

NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE: RAMEAU+ De blazers voegen met ‘Les Boréades’ een klassieker toe aan de reeks zogenaamde Plusconcerten. Artistiek leider en hoboïst Bart Schneemann maakt op eigen wijze het publiek deelgenoot van zijn passie voor het stuk, aan de hand van Rameau’s handgeschreven partituur. zo 13 20:15, Het Concertgebouw, € 27,50

HET CONSORT Het mandoline kamerorkest olv Alex Timmerman speelt werken van Mozart en Vivaldi. za 12 13:00, De Engelse Kerk, gratis

DOELEN KWARTET LETTERA AMOROSA Kwartet speelt Duits-Oostenrijkse muziek van componisten die op zoek waren naar nieuwe waarden en uitdrukkingsmiddelen: Karl Amadeus Hartmann, Hans Erich Apostel, Anton Webern, Manfred Trojahn. ma 14 20:15, Splendor Amsterdam, € 15,- t/m € 20,-

STUDENTEN VAN HET CONSERVATORIUM VAN AMSTERDAM Juho Myllylä (blokfluit) en Miron Andres (middeleeuwse viola d’arco en renaissance-viola da gamba). za 12 14:00, Het Scheepvaartmuseum, gratis CAMERATA RCO Als leden van het Koninklijk

CECILIA BARTOLI HÄNDEL HEROINES De heldinnen in Händels vocale werken staan hun vrouwtje. Mezzosopraan Bartoli zet ze, zonder hun mannelijke tegenspelers, in het zonnetje. Mmv

barokformatie Les Musiciens du Prince. di 15 20:15, Het Concertgebouw, € 60,- t/m € 159,CLOSE-UP: FILMMUZIEK Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de individuele musici van het Concertgebouworkest. Zij spelen kamermuziek in kleine bezetting, waardoor je van hun persoonlijke kwaliteiten kunt genieten. Werken van Bernstein, Korngold, Rota en Herrmann. di 15 20:15, Het Concertgebouw, € 34,50 TRIO WANDERER Dit Franse trio behoort al dertig jaar tot de top. Luister naar hun interpretatie van Beethovens ‘Geistertrio’ of een van de laatste composities van Fauré ‘Pianotrio op. 120’ en het meesterwerk ‘Pianotrio op. 67’ van Sjostakovitsj. wo 16 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 34,CONCERTGEBOUWORKEST MAHLER EN MOZART Mahlers Vijfde symfonie wordt aarzelend in beweging gezet door een solotrompet. Ook Mozart schreef werken waarvan speciaal de langzame delen soms grote populariteit verwierven. Onder meer zijn Pianoconcert nr. 22. Semyon Bychkov dirigeert en pianist Emanuel Ax soleert. wo 16 20:15, Het Concertgebouw, € 30,THE AMERICAN 4 SEASONS Amsterdam Sinfonietta speelt Philip Glass’ filmmuziek ‘The American Four Seasons’ met violiste Isabelle van Keulen in de hoofdrol. Tevens hoor je filmscores van Toru Takemitsu, Bernard Herrmann en Jonny Greenwood. do 17, vr 18 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 37,7 X BUSTER KEATON Twee dagen lang genieten van zeven stille films van de Amerikaanse acteur en regisseur Buster Keaton met live muziekbegeleiding door diverse musici. Filmfestival vr 18 13:13 en 20:15, za 19 16:00 en 20:15, Orgelpark, € 15,PETRUSHKA Het concert begint met een tangoprogramma. Naast een typisch Latijns-Amerikaanse tango van Piazzolla komen ook Stravinsky, De Murashkin en Beljon aan bod, die zich met succes aan het genre hebben gewaagd. Deel twee draait om ‘Petrushka’ een choreografie van Michel Fokine op muziek van Stravinsky. za 19 20:30, Ostade A’dam, € 15,- t/m € 17.50 THE ULTIMATE GAME OPERA PROJECT Anna Mikhailova laat via de pianola’s tangocomponisten en -pianisten uit het verleden samensmelten tot een nieuw soort operaorkest. za 19 20:15, Pianola Museum, € 12.5,- t/m € 15,DE NEGENTIENDE EEUW VAN JOHN ELIOT GARDINER Beethoven, Schubert en Brahms. Het klinkt als beknopte samenvatting van klassieke ontwikkelingslijn in de 19e eeuw. En dat is het ook, vooral als dirigent John Eliot Gardiner met zijn

Orchestre Révolutionnaire et Romantique dit repertoire op historische instrumenten uitvoert. Mmv Kristian Bezuidenhout (fortepiano). za 19 14:15, Het Concertgebouw, € 39,- t/m € 45,CHOPIN OP VLEUGELS Klaviermeester Daniel Wayenberg (87) en pianist Martin Oei (20) vieren dit seizoen hun lustrum als duo met een bijzonder project ‘Chopin op vleugels’. Afwisselend zijn ze als solist te horen in de pianoconcerten van Chopin op twee vleugels. za 19 14:15, Het Concertgebouw, € 24,- t/m € 38,JOYCE DIDONATO De Amerikaanse mezzosopraan DiDonato zingt barokaria’s van o.a. Händel, Monteverdi en Jommelli. Ze laat horen hoe Purcell het gevecht tussen goed en kwaad verklankte. En ze kiest werk van Leonardo Leo, die vele opera’s wijdde aan historische en mythische strijdtonelen. Met Ensemble Il Pomo d’Oro olv Maxim Emelyanychev. za 19 20:15, Het Concertgebouw, € 32,- t/m € 84,GEELVINCK SALON Duo Sax-Piano bestaat uit pianiste Carol Ruiz en saxofoniste Miriam Dirr, speelt repertoire van klassiek werk, 20e-eeuws werk, Latijnse- en tangoritmes én eigen improvisaties. Ze spelen bewerkingen van werk van Ravel, Francais, Hindemith, Milhaud, De Falla, Weil en Piazzolla. zo 20 16:00, Cromhouthuis, € 15,- t/m € 18,ZONDAGMIDDAG ORGELCONCERT Margarita Schablovskaya (Lübeck) bespeelt het Smits-orgel. zo 20 16:00, De Duif, vrijwillige bijdrage advertentie

DVOŘÁK Serenade voor strijkers

GRIEG Holberg Suite ZA 26, ZO 27 NOVEMBER HET CONCERTGEBOUW WWW.ORKEST.NL JACQUES VAN OORTMERSSEN MEMORIAL CONCERT Op 21 november 2015 kwam organist en docent Jacques van Oortmerssen plotseling te overlijden. Oud-leerlingen Gerben Gritter, Matthias Havinga en Laurens de Man eren hem door het Langlez/Müller-orgel te bespelen. Willem Brons en Hannes Minnaar doen dat op piano. Werken van Bach, Beethoven, Franck en Van Oortmerssen. zo 20 15:00, Waalse Kerk, gratis REGINA ALBRINK Al vele jaren geeft Regina een kerstrecital in Het Concertgebouw. Op het programma ont-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

november 2016

55

MUZIEK

CREA ORKEST - SAINT-SAËNS, RAVEL, SIBELIUS Het studentenorkest met de Bacchanale uit Samson en Dalila van Saint-Saëns, een wilde dans met exotische klanken. Daarna het door jazz beïnvloede Pianoconcert in G van Ravel met als soliste pianiste Andrea Vasi. Tot slot de Vierde Symfonie van Sibelius, geïnspireerd op de uitgestrekte Finse natuur. vr 25 20:15, Westerkerk; za 26 20:15 Dominicuskerk KAARSLICHTCONCERT EnAccord Strijkkwartet speelt werken van Sjostakovitsj en Prokofiev in een met honderden kaarsen verlicht gebouw. do 24 19:30, Portugees-Israëlitische Synagoge, € 14,50 DIE DREI GROSCHEN De nog altijd indrukwekkende teksten van Brecht, op muziek gezet door huiscomponisten Kurt Weill, Hanns Eisler en Paul Dessau. Je hoort niet alleen bekende stukken uit bijvoorbeeld de ‘Dreigroschenoper’ maar ook minder bekende liederen over lust en strijd, liefde en oorlog. vr 25 20:30, Pianola Museum, € 12,50 t/m € 14,OPENBARE REPETITIE Het Nederlands Kamerorkest repeteert olv violist Gordan Nikolic zonnig-romantische werken: Griegs ‘Holberg Suite’ en Dvoráks Serenade voor strijkers. vr 25 12:00, NedPho-Koepel (Gerardus Majellakerk), gratis PERINNE GOUARNE Sopraan Perinne Gouarne studeert aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze geeft een gratis lunchconcert. vr 25 12:30, Conservatorium van Amsterdam, gratis CLUB CLASSIQUE & THEATER De bar blijft open, hoesten mag en altijd 1e rang. Klassieke werken gespeeld door de grootste talenten. Deze keer Franse kamermuziek en Edith Piaf en een tekst van Jacques Cocteau. Preview wo 23 (20:30) in Ostade A’dam, € 17,50. vr 25 20:00, De Rode Hoed, € 12,50, incl. diner (vanaf 18:30) € 34,95 TWEELUIK RONDOM SIGFRID KARG-ELERT De Duitse componist en organist Karg-Elert centraal. Zowel zijn vocale werken als werken voor orgel en harmonium worden uitgevoerd door topmusici. za 26 20:15, zo 27 14:15, Orgelpark, € 15,- t/m € 20,CINEMAGIE STILLE VERRASSINGEN Filmconcertpianist Yvo Verschoor neemt je mee op reis naar

GITARIST MARCIN DYLLA Al van kinds af aan voelt Dylla zich thuis in de klassieke muziek. Dat blijkt ook uit zijn programma met gitaarklassiekers en de grote componisten: Villa Lobos, Ponce én, een primeur in Meesters op de Gitaar: ‘Nocturnal after John Dowland’ van Britten. za 26 20:15, Het Concertgebouw, € 40,SERENADE VAN DVORÁK EN LISA LARSSON ZINGT MENDELSSOHN Violist Gordan Nikolic en sopraan Lisa Larsson vertolken de aria ‘Infelice’ van Mendelssohn. Speciaal voor Lisa schreef haar Zweedse landgenoot Martinsson de intieme liederencyclus ‘Garden of devotion’. Tevens wordt de ‘Serenade’ van Dvorák uitgevoerd door het Nederlands Kamerorkest. za 26 20:15, zo 27 14:15, Het Concertgebouw, € 23,- t/m € 54,KAMERKOOR MUSICA AMSTERDAM Kamerkoor Musica Amsterdam olv Herman Rouw geeft een concert met ‘oorlog en vrede’ als thema. Op het programma staan werken van Elgar, Milhaud, Ockeghem, Pärt en Warren. za 26 15:30, Waalse Kerk ENSEMBLE CORONA GENTILS AMOUREUX 15e-Eeuws repertoire met liederen van Dufay, Fontaine, Ockeghem en vrolijkmakende instrumentale muziek. Teksten o.a. van Leonardo da Vinci en Baldassare Castiglione. Ensemble Corona in 3-persoons bezetting met laatmiddeleeuws instrumentarium, zoals blokfluiten, cornetto muto, vedel, eenhandsfluit en-trom. zo 27 15:00, Schuilkerk De Hoop, € 10,- t/m € 14,BEESTACHTIGE BAROK MET COMBATTIMENTO Combattimento speelt bekende en onbekende werken uit de barokmuziek en dan vooral de stijlen waarin fantasie en beweging een grote rol spelen. Zoals de Stylus Fantasticus: virtuoze kamermuziek, ontstaan in Italië in het begin van de zeventiende eeuw en via Oostenrijk en Duitsland verspreid over heel Europa. zo 27 14:15, Het Concertgebouw, € 35,- t/m € 42,VISIONI ED ESTASI Componist Wim Henderickx laat professionele koren en amateurkoren met elkaar in dialoog treden. Stemmen klinken vanuit allerlei plekken in de zaal, waarbij extatische uitbarstingen volgen op momenten van verstilling. Inspiratie vond Henderickx bij de Spaanse schilder Francisco de Zurbarán. zo 27 15:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 25,-

Top 3 Klassiek

door Guido van Oorschot

onder handen. Nu is het de beurt aan Beethoven. wo 30 20:15, Het Concertgebouw, € 34,- t/m € 54,LOCATIES

CORBINO

HET KLANKCAFÉ Liveshow en podcast over klassieke muziek. Met actualiteiten uit de wereld van klassieke muziek, interviews met musici, reportages, columns en live muziek. Deze keer zijn celliste Quirine Vieren en saxofonist en componist Peter Vigh te gast. zo 20 15:30, VondelCS, gratis

de tijd van de stomme film. En luister je naar de mooiste composities uit de muziekrollencollectie, ten gehore gebracht door Kasper Janse. Met verrassende stadsbeelden, kermisacts, melodrama, technische hoogstandjes en komedie uit de beginjaren van de cinema, met al even verbazingwekkende muziek. Je ziet de Russische film ‘Chessfever’ (Vsevolod Pudovkin, USSR 1925). za 26 20:15, Pianola Museum, € 12,50 t/m € 15,-

LAVINIA MEETS JACOBTV Deze maand wordt hij 65, de virtuoos tussen pop en klassiek laverende componist Jacob ter Veldhuis, artiestennaam JacobTV. Hoog tijd voor een cadeau, vindt harpiste Lavinia Meijer. Samen met muziekvrienden presenteert ze een compleet Ter Veldhuis-programma. Kers op de taart wordt de première van Harper Songs. JacobTV schreef dit requiem voor de veelzijdige stembanden van sopraan Nora Fischer. Muziekgebouw aan ‘t IJ, 2 november

SIMONE VAN ES

breekt nooit haar lievelingscomponist Chopin. Dit jaar komt ze ‘proefdraaien’ in De Omval. zo 20 14:00, Theater De Omval, € 15,- t/m € 16,50

ALBRECHT DIRIGEERT BRUCKNER Behoedzaam stappen tokkelende contrabassen de Vijfde Symfonie van Anton Bruckner binnen. Maar welk pad slaan dirigent Marc Albrecht en het Nederlands Philharmonisch Orkest daarna in? Vast een avontuurlijk pad, als ze hun reputatie waarmaken. ‘Als een jongensboek,’ typeerde NRC Handelsblad een eerdere uitvoering van ze van een Brucknersymfonie. Het Concertgebouw 5 november PURCELL KAMER ORKEST Het Amsterdamse kamerorkest speelt werken van Boyce, Telemann, Haydn en natuurlijk Purcell. Bij een werk van Torelli speelt Peter Leydekkers de trompetpartij. zo 27 15:15, Obrechtkerk, € 12,PIANO + SOUNDTRACKS: DAAN VAN DEN HURK ToetsdesTijds Concerten zet de jonge pianist en componist Daan van den Hurk in de schijnwerpers. zo 27 15:00, Werkgebouw Het Veem, € 12,50 t/m € 17,50 NAKO NAJAARSCONCERT Op het programma: Schubert’s Ouverture ‘Im italienischen Stile’, Rossini’s Fagotconcert en Mendelssohn’s Symfonie nr. 3. Het koor staat olv Jeppe Moulijn en Remko Edelaar soleert op fagot. zo 27 15:00, De Duif, € 17,50 HELENA BASILOVA RACHMANINOV Pianiste Basilova brengt een ode aan de Russische componist Sergej Rachmaninov. Tevens werken

BUSTER KEATON MET MUZIEK Zwijgende films met komiek Buster Keaton zijn hier en daar nog weleens te zien. Maar zelden worden de rolprenten getoond met livemuziek. In een tweedaags festival draait het Orgelpark maar liefst zeven Keatonfilms, voorzien van improvisaties door organisten en andere musici. Mooie kans om klassiekers als The General (1926) en The Cameraman (1928) in volle glorie te zien. Orgelpark 18 en 19 november van tijdgenoot Skriabin en via pianorollen spelen historische pianisten werken van Rachmaninov. zo 27 17:00, Pianola Museum, € 10,- t/m € 12,50 HET MIDDAGCONCERT OP DINSDAG Pianiste Daria van den Bercken speelt Händel, Chopin en Debussy. di 29 14:00, Het Concertgebouw, € 24,- t/m € 38,MEESLEPENDE 20E-EEUWSE ROMANTIEK De Oostenrijkse bariton Florian Boesch brengt met de Weense pianist Christian Koch een onbekende cyclus van de Oostenrijker Ernst Krenek waarin duidelijk te horen is dat Krenek zich door Schubert liet inspireren. wo 30 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 40,GAUTIER CAPUÇON, FRANK BRALEY - BEETHOVEN Al jaren treedt de Franse cellist Gautier Capuçon op met zijn landgenoot, pianist Frank Braley. Ze namen diverse componisten

Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Amsterdams Marionetten Theater Nieuwe Jonkerstraat 8, tel. 620 80 27 www.marionettentheater.nl Augustinuskerk Amstelveenseweg 965, tel. 646 06 83 www.augustinusparochie.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl Conservatorium van Amsterdam Oosterdokskade 151, tel. 527 75 50 conservatoriumvanamsterdam.nl Cromhouthuis Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuis.nl Dominicuskerk Spuistraat 12, tel. 624 21 83 www.dominicusamsterdam.nl De Duif Prinsengracht 756, tel. 520 00 90 www.stadsherstel.nl De Engelse Kerk Begijnhof 48, tel. 624 96 65 www.ercadam.nl Schuilkerk De Hoop Hartveldseweg 23, Diemen, tel. 520 00 90, schuilkerkdehoop.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl NedPho-Koepel Gerardus Majellakerk, Batjanstraat 3, tel. 521 75 02, www.orkest.nl Obrechtkerk Jacob Obrechtstraat 30, tel. 662 37 79, www.obrechtkerk.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97, www.theaterdeomval.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 671 24 17, www.ostadeadam.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Portugees-Israëlitische Synagoge Mr. Visserplein 3 www.portugesesynagoge.nl De Rode Hoed Keizersgracht 102, tel. 638 56 06 www.rodehoed.nl Het Scheepvaartmuseum Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22 www.hetscheepvaartmuseum.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Splendor Amsterdam Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Werkgebouw Het Veem Van Diemenstraat 412, tel. 626 01 12 www.veem.nl VondelCS Vondelpark 3 www.vondelcs.nl Waalse Kerk O.Z. Achterburgwal 159, tel. 623 20 74, www.waalsekerk-amsterdam.nl Westerkerk Prinsengracht 281 www.westerkerk.nl


56

krant KRANT

november 2016

AGENDA

(MUZIEK)THEATER (MUZIEK)THEATER

Top 3 Theater

door Margriet Prinssen

MUGMETDEGOUDENTAND EEN FLINKE LINKSE VROUW Margje is een zorger. Ze zorgt voor planten die ze bij de vuilnis vindt. Ze helpt de asielzoekers van het centrum om de hoek. En nu neemt ze Jan, de verkoper van de daklozenkrant, in huis. Jan heeft een verleden, een mening, en vijftig volle verhuisdozen. di 1 t/m za 5 20:30, Theater Bellevue, € 18,50; za 26 20:30, Meervaart, € 9,- t/m € 18,LEAVE A COMMENT Droogkomisch en onthutsend portret van de wereldwijd verbonden YouTube-gemeenschap door Brusselse groep Tristero. di 1 t/m vr 4 20:30, de Brakke Grond, € 17,VADERS EN ZONEN Bram van der Vlugt (82) als ontroerende vader in een indringend stuk met teksten van bestsellerschrijvers als Arnon Grunberg, Ramsey Nasr, Tommy Wieringa en Arthur Japin. di 1 20:00, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 32,50 SOCRATES In deze monoloog kijkt de meest legendarische filosoof uit de geschiedenis enkele uren voor zijn dood terug op zijn leven. Hij wordt gespeeld door Bruno Vanden Broecke. di 1 20:00, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 30,TROJE TRILOGIE Centrale figuur is Andromache, de vrouw van de Trojaanse leider Hector, die het hoofd moet bieden aan overspel, verlies van haar kinderen en verraad. Haar leven wordt niet chronologisch verteld, maar als een reis terug in de tijd, van gevolg naar oorzaak. Het publiek heeft dus steeds de gevolgen op het netvlies van beslissingen die nog genomen moeten worden. wo 2 19:30, Schouwburg Amstelveen, € 25,-; wo 23 t/m za 26 20:30, Theater Bellevue, € 17,50 KISS OF THE SPIDER WOMAN Over twee gevangenen die samen in een kleine cel worden geplaatst. De één vanwege zijn politieke overtuiging, de ander vanwege zijn geaardheid. Tegenpolen, maar ook - letterlijk - tot elkaar veroordeeld. Om de tijd te doden vertellen ze elkaar verhalen. do 3 t/m za 5, ma 7, do 10 t/m za 12, ma 14 20:15, zo 6, zo 13 14:00, Zonnehuis, € 14,50 t/m € 46,50

PALM SPRINGS De toch al gespannen verhoudingen binnen de familie van schrijfster Brooke (Tjitske Reidinga) komen op scherp te staan als ze aankondigt dat ze een boek heeft geschreven over haar jeugd. Het is nog kerst ook en voor het eerst sinds lang is de familie weer bij elkaar. Een explosieve mix, dit Amerikaanse familiedrama met vijf topacteurs, waarin het zorgvuldig opgebouwde imago van ‘the happy family’ volledig ineenstort. DeLaMar Theater, 10 november t/m 18 december

ANNALEEN LOUWES

LOWIE VAN OERS - TURING Van Oers combineert zijn liefde voor het theater met die voor wiskunde. Hij gaat op zoek naar de ziel van Alan Turing, misschien de grootste, en meest tragische wiskundige. Lunchvoorstelling. di 1 t/m za 5 12:30, Theater Bellevue, € 11,- t/m € 16,-

DIRK HARDY

OPEN B.A.C. Try-outs van jong en oud talent. Een optreden duurt maximaal 15 minuten. Muzikale omlijsting door klein theatraal combo olv Mattijs Verhallen. elke di 20:30, Betty Asfalt Complex, € 12,50

TROJE TRILOGIE Legendarisch toneelstuk van Koos Terpstra – in 1994 bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs en sindsdien in diverse buitenlanden gespeeld – in regie van Paul Knieriem. Troje Trilogie verhaalt over noodlot, liefde, jaloezie, verraad en geweld vanuit het perspectief van de vrouw en in omgekeerde volgorde: de toeschouwer weet al wat de gevolgen zijn van beslissingen die nog genomen moeten worden. Dat maakt het extra pijnlijk. Schouwburg Amstelveen, 2 nov.; Bellevue, 23 t/m 26 nov. DE MEIDEN CHOPCHOPBANGBANG Twee zussen aan de rand van hun carrière. broeden op een eindoplossing: een masterplan om het systeem te veranderen. do 3, vr 4 20:30, Oostblok, € 4,- t/m € 15,ANTIGONE Het twee na oudste klassieke Grieks drama van Sofokles blijft ook in onze tijd relevant. Het stuk dwingt ons na te denken over ons functioneren in de maatschappij, de positie van de vrouw en over liefde en trouw. In het Engels. vr 4, vr 25 20:30, Compagnietheater, € 17,50 BLOOD BROTHERS Een tweeling wordt bij de geboorte gescheiden. Twee moeders sluiten een pact om de waarheid voor altijd te beschermen, met tragische gevolgen. Een tragikomische musical over vriendschap, familie en de impact van een leugen. vr 4, za 5, Polanentheater, € 15,-

TURING Alan Turing is een van de grootste maar in elk geval de meest tragische wiskundige van de twintigste eeuw, sinds kort extra bekend door The Imitation Game, de film met Benedict Cumberbatch. In Turing brengt Lowie van Oers een ode aan deze geniale man, aan abstract denken en de schoonheid van de logische redenering. Lowie van Oers is zelf ook een briljante wiskundige, maar daarnaast dichter en acteur. Een intrigerende combinatie. Theater Bellevue t/m 5 november WART KAMPS DE GOEDE RICHARD III Richard III is altijd omschreven als een moordende kreupele psychopaat die valselijk de Engelse troon bestijgt. Shakespeares nobele koning verdient eerherstel vindt Wart Kamps. En wel nu. In zijn eerste solovoorstelling speelt hij de geschiedvervalsing weg. vr 4 20:30, Griffioen, € 12,- t/m € 17,-; do 17 20:30, Meervaart, € 8,50 t/m € 17,CLAUS! Hommage aan Claus, Prins der Nederlanden. Over zijn liefde voor ‘zijn’ Afrika, zijn band met de Nederlandse Antillen en Suriname. Het is ook een persoonlijk verhaal over zijn relatie met de vorstin en zijn drie zonen. Hij wordt gespeeld door Thom Hoffman. Geregisseerd door John Leerdam. za 5 19:30, zo 6 14:30, Stadsschouwburg, € 15,- t/m € 35,OLIE Op zoek naar olie komen Herbert Kahmer, zijn vrouw Eva en zakenpartner Edgar Bron terecht

in een derdewereldland waar oorlog heerst. Op de dag dat zij olie vinden, staat plotseling een jonge vrouw in Eva’s kamer. Wanneer zij Eva aanspreekt op haar geweten, volgt er een catastrofe. za 5, zo 6, di 8, wo 9 20:30, Compagnietheater, € 17,50 ROMEO ET JULIETTE La Comédie Française speelt Shakespeare. Het verhaal van de vete tussen de families Montaigu en Capulet en de gedoemde liefde van Romeo en Julia uit de beide families. Frans gesproken, Engels ondertiteld. za 5 11:00, ma 7 20:00, Pathé Tuschinski, € 12,50 DOOLHOOFD, DE MYTHE VAN DE MINOTAURUS Heldendrama van mythologische proporties. Voor stoere helden en heldinnen die niet bang zijn om te verdwalen. In deze muzikale bewerking van de bekende mythe van de Minotaurus is het orgel, bijna letterlijk, de rode draad. Familievoorstelling vanaf 6 jaar. zo 6 14:15, Orgelpark, € 12,50 DE LANKMOEDIGEN Hansje, een transgender en dramatherapeute, is in coma geslagen. Een media-rel ontwikkelt zich en de autoriteiten voelen hoe de regie hen langzaam door de vingers glipt. Een vrolijk-schrijnende satire én een eerbetoon aan al die ambtenaren die zich, tegen alle ondankbaarheid in, dagelijks inzetten om de samenleving min of meer op de rails te houden. di 8 t/m za 12 20:30, Frascati, € 19,THEATERGROEP FLINT SAL EK ALTYD WIT WEES Voorstelling gebaseerd op de gedichten van de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog met poëzie, muziek en video. wo 9 t/m za 26 (beh. zo/ma/di) 20:30, Roode Bioscoop LANDVERRADER Helmert Woudenberg speelt zijn grootvader Hendrik Jan, die tijdens de bezetting door de Duitsers werd benoemd tot leider van het Nederlandse Arbeidsfront. Over hoe hij als bemiddelaar optrad tussen kopstukken als Rost van Tonningen en Mussert. wo 9 20:30, Theater De Omval, € 16,- t/m € 17,50; za 12 20:00, zo 13 15:00, Oostblok, € 4,- t/m € 15,POPJE, HOU JE MUIL (ALLE SCHOENEN DE DEUR UIT) Ferry ontmoet Meta bij de zeeleeuwen in Artis. Ze trouwen snel en zetten samen Schoenenhuis Fermeta op. Na een aantal jaren botert het niet meer zo goed tussen het eigenaardige stel. Ferry wordt steeds zwijgzamer en trekt zich terug in het magazijn om schoenendozen te pletten. In de winkel praat Meta de gedateerde schoenen goede moed in. wo 9 t/m vr 11 20:30, Theater Bellevue, € 17,-; za 19 20:30, Theater De Omval, € 15,PALM SPRINGS Het is Kerstmis in Palm Springs, Kerstmis in de woestijn. In haar reiskoffer heeft Brooke het script van haar nieuwste boek dat binnenkort zal verschijnen ...

do 10 nov. t/m zo 18 dec. diverse aanvangstijden, DeLaMar Theater, € 17,50 t/m € 44,50 CISKE DE RAT - DE MUSICAL Het beroemde verhaal van het Amsterdamse straatschoffie. In de musical wordt naast het verhaal van de kleine Ciske, ook het verhaal van de volwassen Cis de Man (Danny de Munk) verteld. do 10 nov. t/m zo 26 feb. diverse aanvangstijden, DeLaMar Theater, € 20,- t/m € 70,DE SCHAAMTE VOORBIJ Een stuk van Toneelgroep Los Zand over psychologe Miró, die een keur aan cliënten heeft voor wie seks en verslavingen de belangrijkste problemen zijn. vr 11, za 12 20:00, zo 13 14:00, Polanentheater, € 9,- t/m € 12,THEATER UTRECHT WESTKAAI Thibaud Delpeut regisseert een beklemmende, filmische voorstelling over Europa anno nu, een continent aan de vooravond van een grote transformatie. In dit stuk van Bernard-Marie Koltès ontmoeten ontheemde figuren elkaar in een desolate loods aan de rand van een wereldstad. za 12, zo 13 20:30, Stadsschouwburg, € 15,- t/m € 35,HERMAN VAN VEEN HARLEKIJN 50 Dit jaar bestaat de vrije onderneming in de kunsten Harlekijn vijftig jaar. Herman van Veen presenteert op muzikale wijze een keur aan oude en nieuwe Harlekijn-artiesten. zo 13 19:00, Koninklijk Theater Carré, € 20,- t/m € 55,TORI - NEDDA SOU EN LLOYD MARENGO Tori is het Surinaamse woord voor verhaal. Een of twee artiesten, die diverse gasten uitnodigen, laten zich van een andere kant zien. zo 13 15:00, Tolhuistuin, € 7,50 advertentie

SONG FROM FAR AWAY

15 – 19 NOV FRASCATITHEATER.NL

MENSENKINDEREN Het Meertheater speelt het door J.J. Voskuil geschreven stuk over de ruziënde, kinderloze echtelieden Karel en Klaartje. Zij drijven elkaar tot waanzin met bizarre verwijten, tot in het absurde doorgedreven logica en jaloerse machtsspelletjes. ma 14 20:30, Polanentheater, € 12,50 TONEELGROEP AMSTERDAM SONG FROM FAR AWAY Een jonge bankier keert vanuit New York terug naar zijn ge-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

november 2016

57

(MUZIEK)THEATER boortestad Amsterdam, om er de begrafenis van zijn jongere broer bij te wonen. Een monoloog als een rouwproces. di 15 t/m za 19 20:30, Frascati, € 15,50 t/m € 19,BONTE AVOND VAN BODYBUILDERS (12+) Een beleefde musical over mensen die ontzettend hun best doen. Jetse Batelaan maakte deze voorstelling samen met een hechte groep Rotterdamse kickboksers, stoere en innemende mannen in korte sportbroekjes met glimmende lijven en sixpacks om jaloers op te zijn. Ze spelen bakkers en drugsdealers, maar ook gewoon zichzelf. di 15 19:30, Jeugdtheater De Krakeling, € 12,- t/m € 15,-

én dierbare ontmoetingen tussen een lid van de traditionele moslimgemeenschap, moeder Havva, en een vrijgevochten familielid, dochter Nazmiye. Ontwikkeld op basis van eigen ervaringen. vr 18 21:00, Podium Mozaïek, € 17,-; do 24 20:00, Ostade A’dam, € 15,- t/m € 17,50 CLUB PARADIS Voorstelling van Landgenoten over actuele thema’s als discrepantie tussen religieus moraal, religieus fanatisme en jihadisme onder Nederlandse jongeren, angst voor verstoting, onvoorwaardelijke liefde en de dood. za 19 21:00, Podium Mozaïek, € 10,- t/m € 17,-; di 29, wo 30 20:30, Compagnietheater, € 17,50

advertentie

Spot aan licht /uit Theater in Amsterdam, ontdek het allemaal.

iamsterdam.nl/uit NTGENT - LEARNING HOW TO WALK Voorstelling over het ondramatische. Het tussengebied waarin niks en alles gebeurt. Een pleidooi voor machteloosheid en de vreugde van het niet weten. di 15, wo16 19:30, Stadsschouwburg, € 12,50 t/m € 30,DEGASTEN - AWAKE Het stuk speelt zich af in de periode tussen waken en slapen, dwalend door een verlaten stad vlak voor de dag aanbreekt, of thuis in bed wanneer de slaap niet komt en WhatsApp en Instagram lonken. Wat hebben slapeloosheid en mentaal exhibitionisme met elkaar te maken? wo 16 19:30, Bijlmer Parktheater STORYTELLING NIGHT De originele storytelling-avond waarmee het allemaal begon. Iedereen kan zijn verhaal vertellen: waargebeurde verhalen, sagen, mythen, komedies. Jij bepaalt het! Voor hongerigen is er soep. vr 18 20:00, Cultureel Centrum Mezrab THEATERREPUBLIEK - FAMILIE Tragi-komedie van Maria Goos over veertigers die zijn opgevoed met de frustraties van de jaren ‘60. Vader Jan besluit zijn kinderen uit te nodigen voor een lang weekend, omdat zijn vrouw Els niet lang meer te leven heeft. Hij wil met het hele gezin herinneringen ophalen. Helaas komt ieders oud zeer naar boven. En dat terwijl Els een verrassing had. vr 18, za 19 20:00, Polanentheater, € 13,50 NIET MEER ZONDER JOU Je bent getuige van de schurende, huiverige, soms angstige

’ALLO ‘ALLO! Het stuk speelt zich af in een café in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. René, de eigenaar van het café moet zowel de Duitsers als het Franse verzet te vriend houden. Daarnaast nog zijn drie liefdesaffaires geheim houden. In het Engels. za 19, vr 25, za 26 20:15, zo 20, zo 27 15:30, Badhuistheater, € 10,- t/m € 15,DE WITT OF ORANJE Een rockopera over een dramatisch moment in de geschiedenis: het rampjaar 1672. Het jaar van de dodelijke strijd tussen de gebroeders De Witt en Willem III. Waargebeurd en heel dichtbij het verhaal, waarin liefde en trouw botsen op vrijheid en recht. Muziektheater over meningsvorming en ‘eigen rechter spelen’. za 19 20:30, zo 20 15:00 en 20:30, Theater Bellevue, € 18,50 ULRIKE QUADE COMPANY DE WAND Een beeldende voorstelling over de oerkracht die nodig is om te overleven. Een ramp treft een vrouw in de bergen. Een onzichtbare wand isoleert haar van de rest van de wereld. Haar bestaan is teruggebracht tot het meest basale: de noodzaak te overleven. za 19 20:30, Meervaart, € 8,50 t/m € 17,ECHT GEBEURD: VERHUIZEN Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium verhalen over iets dat ze zelf hebben meegemaakt. zo 20 16:00, Toomler, € 15,HUID Schweigman& komt opnieuw met een theatrale trip voor de

zintuigen. Ditmaal staat de huid centraal. Samen met de musici van Slagwerk Den Haag gaan de fysieke performers op zoek naar de schoonheid, tragiek en poëzie van dit wonderlijke orgaan. di 22 t/m za 26 20:30, Frascati, € 19,HET VERVOEGDE LEVEN Een theatrale en ontroerende biografie van mugmetdegoudentand over een doodgewone en toch bijzondere vrouw, die werd geboren in de jaren dertig van de vorige eeuw. Een vrouw die zich niks voor zou kunnen voorstellen bij mobiele telefoons, liposuctie en internetbankieren. Lunchvoorstelling. di 22 t/m za 3 dec. (beh. zo/ma) 12:30, Theater Bellevue, € 16,TONEELHUIS - DE MOED OM TE DODEN Regisseur Guy Cassiers bekijkt met dit stuk de problematiek van macht en de manipulatie in zijn oervorm: het gezin. In dit grimmige stuk van Lars Norén loopt de spanning tussen vader en zoon hoog op. za 26 20:30, Stadsschouwburg, € 15,- t/m € 35,OGEN VAN SURABAYA Theater Zeelandia speelt een hedendaags verhaal waarin veel bezoekers zich zullen herkennen. Waar kom je vandaan? Waar hoor je thuis? Wordt niet iedereen bepaald door zijn/haar familieverleden? za 26 20:30, Theater De Omval, € 15,50 t/m € 17,OP DE THEE BIJ LODEWIJK VAN DEYSSEL Tijdens de high tea brengt Simon Mulder werk van schrijver Lodewijk van Deyssel (1864-1952). Hij mislukt in het bestellen van bier in Parijs, maakt op geniale wijze gehakt van het werk van een collegaschrijver, beleeft de verleiding van een snoepwinkel naast een kuuroord, en krijgt zijn hysterische tante op bezoek. za 26 15:00, Pianola Museum, € 22,50 t/m € 25,advertentie

WISH YOU WERE HERE

– 28 NOV SELL ME YOUR SECRET (13+) In een mix van een theatervoorstelling en een goudeerlijk gezelschapsspel met het publiek wordt er gezocht naar wat we wel en niet willen prijsgeven. Interactieve voorstelling van Maas Theater en Dans over privacy. ma 28 t/m vr 2 dec. 19:30, Jeugdtheater De Krakeling, € 13,- t/m € 16,WISH YOU WERE HERE Programmaserie waarin Toneel-

groep Amsterdam de tijd neemt om in een ontspannen en gastvrije sfeer in te gaan op auteurs en thema’s die in hun repertoire een prominente plaats innemen. ma 28 20:00, Stadsschouwburg, € 18,HET MOET WEL LEUK BLIJVEN In deze voorstelling van Golden Palace komt een clubje buurtbewoners bijeen in gemeenschapshuis De Toekomst. Zij vinden dat de samenleving wel wat positiviteit kan gebruiken. Het leven is erg ingewikkeld geworden en veel mensen voelen zich eenzaam en depressief. Daarom proberen ze de boel een beetje op te vrolijken! di 29 t/m do 8 dec. (beh. ma) 20:30, Theater Bellevue, € 17,50 BEDTIME STORIES Lilly is gezegend met een bijzondere familie. Haar vader Max en haar grootvader George zijn kundige verhalenvertellers. Elke avond, voor het slapen gaan, dwaalt zij door onontdekte, speciaal voor haar gecreëerde universa. Op een avond gebeurt er iets dat niemand had voorzien. Coming of age hoorspel. di 29, wo 30 21:00, Frascati, € 15,THE WAY WE GET BY Toneelgroep Sterrenstof speelt dit stuk waarin je de gevolgen van een wilde nacht ziet, een onmogelijke liefde die meer blijkt te zijn dan alleen maar lust. Een innerlijke tweestrijd volgt. wo 30, do 1 dec. 20:15, Badhuistheater, € 10,-

Oostblok Sajetplein 39, 2e Van Swindenstraat 26, tel. 665 45 68, www.oostblok.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 671 24 17, www.ostadeadam.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Polanentheater Polanenstraat 174, tel. 682 13 11 www.polanentheater.nl Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Toomler Breitnerstraat 2, tel. 670 74 00 www.toomler.nl Pathé Tuschinski Reguliersbreestraat 26, tel. 625 85 81 www.pathe.nl Zonnehuis Zonneplein 30 www.zonnehuis-amsterdam.nl advertentie

LAND GENOTEN.NU

LOCATIES Het Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24 www.badhuistheater.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 4222666, brakkegrond.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10 www.compagnietheater.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00, www.theatergriffioen.nl Jeugdtheater De Krakeling Nieuwe Passeerdersstraat 1, tel. 624 51 23, www.krakeling.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576, www.mezrab.nl Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81, www.podiummozaiek.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97 www.theaterdeomval.nl

19 29 & 30 NOVEMBER NOVEMBER PODIUM COMPAGNIE MOZAÏEK THEATER

DANS THE BASEMENT (13+) Choreograaf Wies Merkx maakt met deze voorstelling een toenaderingspoging van mensen die niemand meer dichtbij kunnen laten komen maar er wel naar verlangen. wo 2, do 3 19:30, Jeugdtheater De Krakeling, € 13,- t/m € 16,AVOND VAN DE BALLETMUZIEK Het Balletorkest, onder leiding van Matthew Rowe, met dansers van Het Nationale Ballet, Scapino Ballet en Introdans. De balletmuziekstukken zoals het Zwanenmeer en de Notenkraker worden geïntroduceerd door toonaangevende personen uit de muziek- en entertainmentwereld. Een bijzondere gast presenteert het programma. vr 4 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 19,- t/m € 55,HET NATIONALE BALLET LA BAYADÈRE De liefde tussen een Indiase tempeldanseres en een krijger. Een klassiek-romantisch ballet


58

krant KRANT

november 2016

AGENDA

CABARET

DANS van Het Nationale Ballet. Witte tutu’s en virtuoze dans; een avondvullend, grandioos ballet. za 5, di 8, do 10, za 12 20:15, zo 6, zo 13 14:00, Nationale Opera & Ballet, € 19,- t/m € 92,BLUE TECHNOLOGY ANOTHER KIND OF BLUE In dit dansstuk maakt de Nederlandse choreograaf David Middendorp gebruik van geavanceerde technologieën en confronteert hij het publiek met het spanningsveld tussen de mens en zijn door hemzelf gecreëerde, moderne omgeving. za 5 20:15, Meervaart, € 12,50 t/m € 25,ROSAS - RAIN Dansstuk van de Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker op pulserende tonen van Steve Reichs minimalistische compositie ‘Music for 18 musicians’. za 5, zo 6 20:00, Stadsschouwburg, € 22,50 t/m € 45,-

Top 3 Dans

door Bregtje Schudel

AVOND VAN DE BALLETMUZIEK Meestal zitten ze half weggestopt onder het toneel, maar op 4 november worden het Balletorkest en de balletmuziek even goed in het zonnetje gezet. Met onder andere muziek van Tsjaikovski (Het Zwanenmeer), Debussy (Prélude à l’aprés-midi d’un faune) en Katsjatoerian (Sabre Dance) en optredens van Het Nationale Ballet, Scapino Ballet en Introdans. Gepresenteerd door prima ballerina Igone de Jongh. Koninklijk Theater Carré, 4 november

ALCHEMIA Mix van dans en acrobatiek door het beroemde Amerikaanse dansgezelschap Momix. zo 6 16:00, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 34,50 INTRODANS - TUTTI Ter gelegenheid van zijn 45e verjaardag danst Introdans de feestvoorstelling Tutti. Met drie premières ‘Memoriam’, ‘Cantata’ en ‘Nowhere’ van internationaal gevierde choreografen Sidi Larbi Cherkaoui, Mauro Bigonzetti en Dimitris Papaioannou. ma 7 20:30, Stadsschouwburg, € 15,- t/m € 35,NEDERLANDS DANS THEATER 2 - SYMBOLEN Drie balletten geïnspireerd op het werk van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. Choreografieën van Jirí Pokorný, Sol León en Paul Lightfoot en Johan Inger. do 10, vr 11 20:30, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 42,50 GIULIO D’ANNA OOOOOOOO Giulio D’Anna heeft zich voor dit dansstuk laten inspireren door ‘Het museum van de gebroken relaties’ in Zagreb. Net als bij het museum, draait het in het stuk om het concept van mislukte relaties en hun overblijfselen. Als bronmateriaal zijn gebeurtenissen uit het leven van de performers gecombineerd met data uit de Europese statistiek. za 12 21:00, Podium Mozaïek, € 10,- t/m € 17,LEINEROEBANA - 25 JAAR Het dansgezelschap bestaat 25 jaar. Dat wordt gevierd met ‘Asian & Music Night’ een programma met hoogtepunten, optredens van internationale gasten, gesprekken, workshops, lezingen en films. za 12, zo 13 20:00, Stadsschouwburg, € 12,50 t/m € 30,EFES & HASHTAG Eerst zien we twee sterk fysieke dansmakers, Nicole Geertruida & Cherish Menzo, die zich wagen aan een uitputtingsslag, een dansante verkenning van de beweging, leegte en oneindigheid van het cijfer nul. Daarna een choreografie van Loïc Perela waarin hij de grens aftast tussen ergens

CABARET LATEN WE HET IN GODSNAAM GEZELLIG HOUDEN Eigenlijk wil Sander van Opzeeland gewoon, net als iedereen, dat alles ouderwets knus en lekker relaxed is. wo 2 t/m za 5, De Kleine Komedie, € 9,50 t/m € 19,ANGRY WHITE MEN: TRUMP UP THE VOLUME Voor nieuwsverslaafden, Amerika volgers en geinteresseerden in de politieke actualiteit. De show zal steeds worden vernieuwd naar gelang het nieuws dat zich aandient tijdens de campagnes van de presidentskandidaten. wo 2, vr 4 t/m di 8, Boom Chicago, € 26,50 COMEDY ATELIER Er wordt nieuw materiaal geboetseerd door beginnende en ervaren comedians. elke wo, Comedy Café, € 5,- t/m € 7,50 BEST OF BOOM 2016 Boom Chicago’s meest favoriete momenten, scènes en improvisaties uit de laatste 20 jaar. wo 2, wo 9 t/m vr 11 20:30, za 12 20:00, Boom Chicago, € 26,50

25 JAAR LEINEROEBANA Dansgezelschap LeineRoebana bestaat dit jaar 25 jaar, en dat moet natuurlijk gevierd! Een heel weekend staat de Stadsschouwburg in het teken van dit zilveren jubileum, met op zaterdag speciale aandacht voor hun Aziatische dwarsverbanden, en op zondag voor hun muzikale inspiratiebronnen, van polyfonie tot Xenakis en van Jacques Brel tot John Zorn. Stadsschouwburg 12 en 13 november naar kijken, iets in je opnemen of ergens in verdwijnen. vr 18, za 19 20:00, Frascati, € 15,MOVING FORWARD AWARDSHOW De vier meest veelbelovende choreografietalenten van 2016 presenteren hun werk. De genomineerden zijn: Sophie Mayeux, Lester Arias, Asher Lev en Evangelos Biskas. zo 20 20:00, Dansmakers aan ‘t IJ, € 10,50 t/m € 13,MOEDER Moeder. De belangrijkste vrouw in het vroege leven van ieder mens. We dragen onze moeder altijd met ons mee. Het tweede deel in de trilogie ‘Vader’ - ‘Moeder’ - ‘Kind’ van het Brusselse gezelschap Peeping Tom. vr 25 20:30, Stadsschouwburg, € 17,50 t/m € 37,50 LOCATIES Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl

MOEDER De voorstellingen van Peeping Tom zijn onvergelijkbaar. Deels circusact, deels danstheater, deels Lynchiaanse koortsdroom. Na een dwaaltocht door een bejaardenhuis in Vader, is nu Moeder aan de beurt, van kraamafdeling tot rouwkamer. Ging Vader over de (dementerende) geest, in Moeder staat het lichaam als opslagplaats centraal, een plek waar herinneringen samensmelten én botsen. Stadsschouwburg, 25 nov. Dansmakers Gedempt Hamerkanaal 203, tel. 689 17 89, www.dansmakers.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Jeugdtheater De Krakeling Nieuwe Passeerdersstraat 1, tel. 624 51 23, www.krakeling.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81 www.podiummozaiek.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl

DONDERSGOEDE DONDERDAG Twee doorgewinterde comedians en twee aanstormende talenten. elke do, Comedy Café, € 10,- t/m € 12,50 STAND-UP COMEDY SHOW De top van de Nederlandse comedians. elke vr, za, Comedy Café, MEZRAB COMEDY NIGHT Stand-up gecombineerd met storytelling. Geniet met een kom soep van (nog) onbekende comedians. In het Engels. vr 4 20:00, Mezrab Cultureel Centrum LATE NIGHT COMEDYTRAIN Nachtvoorstelling stand-uppen. elke za 24:00, Toomler, € 12,t/m € 14,50 SHOT OF IMPROV Kom met je vrienden langs voor een spannend, snel, volkomen geïmproviseerd feestje. elke za 22:30, Boom Chicago, € 15,JAVIER GUZMAN - ZONDE(R) VOORNEMENS: 365 VOOR 12 Javier Guzman treedt in de voetsporen van ‘s lands grootste conferenciers met zijn eigen eindejaarconference. za 5 20:30, Theater De Omval, € 15,50 t/m € 17,-; di 22 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 22,50 t/m € 23,50 STAND-UP OPERA DOOR QUIRINE MELSSEN Aansluitend een diner. elke zo 16:30, Comedy Café RONALD SNIJDERS WELKE SHOW Was absurdist Snijders in zijn vorige show een dolgedraaide tvquizmaster, in dit programma zie je de echte Ronald Snijders, met bigband. Hij vervreemdt je op geheel eigen wijze met grappen, liedjes, anekdotes, nieuwe woorden en opmerkelijke invallen.

di 8 t/m za 12 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 FLIP EN DE NOORMANNEN MAKE-UP Flip won het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2014 en ontving monsterrecensies voor zijn debuut ‘Bellse Parese’. In ‘Makeup’ brengt hij een ode aan al die leugens die een avond uit zo de moeite waard maken. wo 9 t/m za 12 20:30, Theater Bellevue, € 16,50 HAENEN CENTRAAL Haenen als zichzelf op toneel. Terwijl Margreet Dolman, dominee Gremdaat, Bert en anderen wellicht even langs zullen komen vond hij het weer ’s prettig om zonder opsmuk te verschijnen. do 10 vr 11 za 12 20:30, Betty Asfalt Complex, € 18,ATRAKO DEN CHINO Vijf personen worden gegijzeld in een Chino, terwijl het buiten tropisch warm is. Wanneer de gijzelaar besluit om ook de bezittingen van gegijzelden in te nemen, breekt de hel los, want niemand komt aan de spullen van een Antilliaan! In het Papiamento. za 12 20:30, Meervaart, € 9,t/m € 18,DE PARTIZANEN WELKOM IN PARTIZANIË Thomas Gast en Merijn Scholten wonnen in 2013 het Leids Cabaret Festival, Spijkerden met Koppen, infiltreerden bij Cojones en kregen in 2015 de Neerlands Hoop, de vakprijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief. De heren voeren iedereen mee over de grenzen van hun fantasierijk met hersenkronkelende kolder. ma 14, di 15 20:15, De Kleine Komedie, € 9,50 t/m € 19,JEKKERS & JEROEN - ALS WE ZO VRIJ MOGEN ZIJN Harrie Jekkers en Jeroen van Merwijk kennen elkaar al jaren. Ze delen de liefde voor het lied en koesteren de verhalen daaromheen. Met nieuwe nummers en anekdotes laten ze zien wat ze gemeenschappelijk hebben. En waarin ze van elkaar verschillen. di 15 20:15, Koninklijk Theater Carré, € 17,- t/m € 31,PATRICK NEDERKOORN HET KOMT NU WEL HEEL DICHTBIJ Noem Nederkoorn gerust een ervaringsdeskundige. Hij is meerdere keren in Parijs geweest, hij heeft wel eens in een vliegtuig gezeten én hij woont in een wijk met verschillende gebedshuizen. Nou, dan komt het allemaal wel heel dichtbij. En toch, ondanks al die dreiging, gaat deze held gewoon zijn tweede cabaretprogramma spelen. wo 16 t/m za 19 20:30, Theater Bellevue, € 16,50 EDDIE IZZARD - FORCE MAJEURE RELOADED Fan van Eddie Izzard? Dan is dit je kans om deze Britse standupcomedian en acteur live te zien. Geniet van onovertroffen grappen en hilarische anekdotes. In het Engels. vr 18, zo 20 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 34,- t/m € 44,KIRSTEN VAN TEIJN - ZALF Vier sterren krijgt ze van Trouw.


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

november 2016

CABARET

FESTIVALS

Top 3 Cabaret

door Mike Peek

ter en huiver tijdens Helsens 5e voorstelling. di 29 t/m za 10 dec. 20:15 (beh. zo/ma), De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 23,75 KAMPVUUR Programma met stand-up comedy, cabaret en veel meer. Gepresenteerd door Said el Hassnaoui en met verschillende gasten die de kampvuurverhalen vertellen. di 29 20:00, VondelCS

LATEN WE HET IN GODSNAAM GEZELLIG HOUDEN ‘Grillig’ is een woord dat Sander van Opzeeland goed omschrijft. Je zou hem ook een ‘anti-pleaser’ kunnen noemen. Hij vertelt zijn verhalen en grappen zonder veel na te denken over wat de toeschouwer ervan vindt. Soms gaat hij daarbij op zijn bek, soms stijgt hij tot grootse hoogten. Spannend is het altijd. De Kleine Komedie, 2 t/m 5 november

DENG BOY ‘TEEN & ‘TANDER Iedereen heeft wel ’teen & ’tander te melden. Zo ook Ronny en Eric, oftewel Deng Boy! Ouder worden, het verkeer, vrouwen, verkering en ‘ETUH’ (vrij vertaald: eten). De heren laten met komische sketches, imitaties en typetjes, de hilarische kant van de samenleving zien. wo 30, do 1 dec. 20:30, Meervaart, € 13,- t/m € 18,-

LOCATIES

VRIJDAG VS. SANDIFORT Alweer de derde voorstelling van dit sketch- en liedjesduo dat in razend tempo krankzinnige types en teksten op de zaal afvuurt. Onmacht is en blijft de grote motor achter hun humor. Als ze de stijgende lijn tussen hun eerste twee programma’s doortrekken, wordt Vrijdag vs. Sandifort een absoluut meesterwerk. De Kleine Komedie 23 t/m 26 november De recensent vindt dat ze het lef en het ongegeneerde van Adèle Bloemendaal moeiteloos combineert met de chaos en het onweerstaanbaar komische talent van Brigitte Kaandorp. Oordeel zelf! di 22, wo 23 20:30, Theater Bellevue, € 16,TON KAS - JABROER De eeuwige zwartkijker brengt een vervolg op zijn hilarische moppenshow. De inhoud is anders, het voornemen hetzelfde: lachen! wo 23 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 19,- t/m € 20,VRIJDAG VS. SANDIFORT Hij is soms Mark Rutte. Zij af en toe Patty Brard. Hij is afwisselend Geert Wilders en Marco Borsato. Zij Trijntje Oosterhuis en Dokter Ellen en de spastische therapeute naast Alex Klaasen. De typetjes van Martine Sandifort en Remko Vrijdag zijn zo mogelijk nog beroemder dan zijzelf. wo 23 t/m za 26 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75

59

MAKE-UP Toen hij in 2014 meedeed aan het Amsterdams Kleinkunst Festival was het alsof er een bom op het DeLaMar Theater werd gegooid. Flip Noorman sart, tart, ontroert en verbaast met een ongeziene combinatie van kleinkunst, nederpop en muziektheater. Dat festival won Noorman natuurlijk. Make-up is zijn ‘ode aan de leugen’. Theater Bellevue 9 t/m 12 november OLDENOSBORN - #LIFE Winnende duo van Cameretten 2014 bestormt theaters met eerste avondvullende voorstelling. vr 25 20:30, Griffioen, € 10,t/m € 15,DAVE THOMPSON, BRIAN O’GRADLY E.A. English Comedy Night met de Brit Dave ‘Tinky Winky’ Thompson, de Ier Brian O’Gradly en meer! vr 25 22:30, Comedy Café, € 13,-

Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl Boom Chicago Rozengracht 117, tel. 423 01 01 www.boomchicago.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Amsterdam Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Comedy Café IJdok 89, tel. 638 39 71 www.comedycafe.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00, www.theatergriffioen.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576, www.mezrab.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97 www.theaterdeomval.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Toomler Breitnerstraat 2, tel. 670 74 00 www.toomler.nl VondelCS Vondelpark 3, www.vondelcs.nl advertentie

FATU Jeffrey Spalburg ontvangt drie komedianten, die hun ongezouten mening geven over de actualiteit. Met muziek van dj Phantom. zo 27 15:00, Bijlmer Parktheater, € 13,50 WIM HELSEN - ER WORDT NAAR U GELUISTERD Wim Helsen legde zijn oor te luisteren bij jouw binnenste. Hij luisterde naar je eenzaamste gedachten, je meest verborgen pijn en je diepste angsten. Luis-

VANAF 17 NOVEMBER IN DE BIOSCOOP

FESTIVALS ETC. INTERNATIONAAL STORYTELLING FESTIVAL Stoere verhalen, mooie verhalen, oude verhalen, ontroerende verhalen, het komt allemaal aan bod tijdens dit festival. Alweer de negende editie, deze keer in Podium Mozaiek, Oostblok, OBA, Mezrab en de Meervaart. www.storytellingfestival.nl za 29 okt. t/m zo 6, diverse locaties, € 5,- t/m € 25,PLAYGROUNDS FESTIVAL Evenement op het gebied van digitale audiovisuele kunst. Het festival toont de beste digitale design van dit moment. Creaties van o.a. grafisch ontwerpers, animators, character designers, gameontwikkelaars en andere digitale artiesten staan centraal. Op het festival kun je innovatieve animaties en films zien, maar ook de makers ontmoeten. www. playgroundsfestival.nl do 3, vr 4 10:00-23:00, Stadsschouwburg, € 20,- t/m € 95,VR DAYS EUROPE Het complete programma staat in het teken van Virtual Reality. Een uitgebreid programma vol met demo’s, exposities, ervaren sprekers en de laatste trends op het gebied van VR. Genoeg te beleven dus. Info vrdays.co do 3 t/m zo 6, VondelCS, vanaf € 7,50 DA BOUNCE URBAN FILM FESTIVAL Filmfestival met Afro-Amerikaanse, Afro-Caribische en Afro-Europese roots. Van nieuwe films, klassiekers tot documentaires, workshops en live optredens. www. dbuff.nl vr 4 t/m zo 6, Westergasfabriek, € 15,- t/m € 27,50 MUSEUMNACHT Meer dan 50 Amsterdamse musea openen hun deuren tijdens deze 17e Museumnacht. Geïnspireerd op de vaste collectie of tijdelijke tentoonstellingen is er door de deelnemende musea een speciaal programma samengesteld. Geniet tijdens de Museumnacht van o.a. muziek, workshops en speciale rondleidingen. www.n8.nl za 5 19:00-2:00, diverse locaties, € 19,95

IDFA: INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL AMSTERDAM Internationaal filmfestival, waarbij de stad voor even hét paradijs voor liefhebbers van documentaires is. Op verschillende locaties: van het Rembrandtplein tot diep in Amsterdam-West en Zuidoost. Met (inter)nationale premières en competities, films van debutanten en studenten, documentaires voor kinderen, een filmmarkt en veel internationale gasten. www.idfa.nl. wo 16 t/m zo 27, diverse locaties, vanaf € 10,50 TURN ON THE LIGHTS De Bijenkorf opent op spectaculaire wijze de feestmaand. Het warenhuis schenkt met deze lichttheatershow een feestelijk cadeau aan de stad. do 17 19:00, Dam, gratis MASTERCLASS FOR CONDUCTORS De Nederlandse dirigent Daniel Reuss geeft feedback aan beginnende dirigenten en laat zien hoe een klein verschil in benadering effect heeft op de klank van het professioneel kamerkoor op het podium. Op vr 25 mmv Cappella Amsterdam, op za 26 werken de jonge dirigenten met het Nederlands Kamerkoor. In het Engels. vr 25, za 26 14:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 12,MOVEMBER RUN AMSTERDAM Een 5 kilometer lange hardlooproute, bedoeld om bewustzijn te creëren en geld in te zamelen voor Movember dat zich inzet voor het bestrijden van teelbalen prostaatkanker. Toegankelijk voor mannen en vrouwen, met of zonder (plak)snor. Kom verkleed als je favoriete circusartiest, en doe mee aan de grappigste hardloopwedstrijd van de stad! Startpunt: Stayokay in het Vondelpark. www.movemberrun.nl za 26 15:00, Vondelpark, € 15,-

LOCATIES

FITNESS EXPO Demonstraties en clinics op de Fitness Festival Ground, top fitness wedstrijden. www.fitness-expo.nl za 12, zo 13, Sporthallen Zuid, € 17,50

Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Q-Factory Atlantisplein 1, tel. 760 67 80 www.q-factory-amsterdam.nl Sporthallen Zuid Burgerweeshuispad 54, tel. 251 77 00 Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Studio/K Timorplein 62, tel. 692 04 22 www.studio-k.nu VondelCS Vondelpark 3 www.vondelcs.nl Vondelpark www.hetvondelpark.net Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4 www.westergasfabriek.nl

JAZZFEST AMSTERDAM Opkomende en gevestigde musici uit de Amsterdamse jazzscone geven acte de présence. Met o.a. Shai Maestro Trio, Zhenya Strigalev, Tarus Mateen & Nasheet Waits, Tutu Puoane & Jesse van Ruller, Tin Men & The Telephone, Ernst Glerum & Jasper Stadhouders. www.jazzfestamsterdam.nl za 12, zo 13, Studio/K, € 15,t/m € 24,-

STEVE MCCURRY Fotograaf McCurry is bekend van de iconische foto van het Afghaanse meisje met de lichte groene ogen. Hij komt praten over zijn nieuwe boek ‘On reading’. Olv Tracy Metz. di 1 20:00, People’s Place, € 19,-

AMSTERDAM.PL Het is het grootste Poolse hip hop evenement van dit jaar. za 12 20:00, Q-Factory, € 35,t/m € 50,-

DIVERSEN


AMSTERDAM ART 60

krant KRANT KLAAS KLOOSTERBOER, 2016

galerieselectie

GALERIE VAN GELDER Planciusstraat 9 VOORRAAD – KLAAS KLOOSTERBOER 25 november t/m 8 januari Schilderijen vormen het hart van Kloosterboers artistieke praktijk. Hij combineert deze werken op markante wijze met uiteenlopende objecten als stoelen en kartonnen dozen, of verstopt ze achter met schedels beprinte doeken. In Voorraad gaan de schilderijen een relatie aan met kleding op hangers, hetgeen een speelse draai geeft aan de tentoonstelling.

NIELS ‘SHOE’ MEULMAN

Samenstelling Amsterdam Art. Voor een compleet overzicht van tentoonstellingen, evenementen en wekelijkse tips zie amsterdamart.com

LITERAIRE AVOND Acteurs Annette Kouwenhoven en Peer Mascini lezen voor uit het werk van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard. do 3 17:00, Goethe Institut, € 5,AMSTERDAM IN GESPREK Sprekers worden geïnterviewd over onderwerpen uit de Amsterdamse geschiedenis. Met zo 6 Machiel Bosman en Marten Jan Bok over ‘Verhalen uit het Notarieel Archief ’; zo 20 Jan Willem de Wijn en Maurits Schaafsma over ‘100 jaar Schiphol’. zo 6, zo 20 15:00, Stadsarchief, gratis

SUNDAY MARKET Kunst, mode & design markt, waar ontwerpers, kunstenaars en andere creatievelingen hun eigen waar aan de man brengen. zo 6 12:00-18:00, Westergasfabriek, gratis BARTS BOEKENCLUB Eigentijdse literaire talkshow. In een intieme huiskamer setting voert Bart Gielen gesprekken met schrijvers – zowel fictie als non-fictie- over hun werk. wo 9, wo 23 20:30, Betty Asfalt Complex, € 6,- t/m € 10,SIERAAD ART FAIR De meest internationale editie tot nu toe met meer dan 165 kunstenaars uit 28 landen. do 10 t/m zo 13, Westergasfabriek, € 15,- t/m € 20,NACHTCOLLEGES Ervaar in het Kaslokaal midden in de donkere tuin actuele onderwerpen uit de plantenwereld; van het gebruik van planten tot de natuur in de stad. Met do 10 Geert Timmermans en Anneke Blokker over ‘Amsterdam wildlife’; do 17 Rodney Nikkels over ‘Chocolatemakers - Amsterdam Made’; do 24 Bob Ursem over ‘Ademen in de stad’. Over luchtkwaliteit, het meten ervan en het effect van planten hierop. do 10, do 17, do 24 20:00, De Hortus, € 10,- t/m € 12,50

HOME KEY, 2016

AKINCI Lijnbaansgracht 317 THE LEAF ONCE PILGRIM – STÉPHANIE SAADÉ 25 november t/m 22 januari Galerie Akinci presenteert de eerste Nederlandse solotentoonstelling van de Libanese kunstenares Stéphanie Saadé. De door haar op subtiele wijze bewerkte voorwerpen en foto’s verbeelden de vergankelijkheid van onderwerpen als tijd en ruimte.

MUSEA & EXPO

DIVERSEN

OPERATIE INTERVIEW Een gast en drie interviewers. Het publiek weet naar welke antwoorden de interviewers vissen; de hoofdgast niet. Deze keer een van Nederlands bekendste kunstenaars: Rob Scholte (1958). zo 6 16:00, De Balie, € 10,-

GALERIE GABRIEL ROLT Tolstraat 84 UNCONTROLLED SUBSTANCES – NIELS ‘SHOE’ MEULMAN t/m 18 november De Nederlandse kunstenaar Niels Meulman, die een achtergrond heeft in graffiti, heeft zich voor zijn nieuwste werken laten inspireren door het oncontroleerbare, weerbarstige karakter van de natuur. De schilderijen, esthetisch aantrekkelijk door het gebruik van metallic verf in sprankelende kleuren, dragen deze ruwheid uit doordat de doeken op losse wijze tegen de muur gedrapeerd zijn.

november 2016

AGENDA

ZADIE SMITH Deze Britse schrijfster van romans, verhalen en essays wordt beschouwd als een van GrootBrittanniës meest getalenteerde jonge auteurs. Zij geeft een interview en vertelt over haar schrijverschap. Olv Joost de Vries. vr 11 20:00, Rode Hoed, € 13,t/m € 19,POLITIEKE JUNKIES Binnenhofwatchers en politiek analisten ontrafelen de mooiste en meest bepalende politieke fragmenten van voor en achter de schermen. Wat je niet te zien kreeg, krijg je te weten. Wat je wel zag, krijgt een andere betekenis. Erna kun je nooit meer zoals vroeger naar politiek kijken. vr 11 16:00, De Balie, € 12,50 HET WOORD IN RUIGOORD Poëzieprogramma waarin diverse dichters en sprekers voordragen uit (eigen) werk. zo 13 15:00, Ruigoord

MUSEUM MARKET Ontwerpers bieden hun creaties aan op het gebied van kunst, ambacht en ontwerp. Denk aan schilderijen, sieraden, keramiek, mode, maar ook aan biologisch eten en drinken. zo 20 12:00-18:00, Museumplein, gratis NEIGHBOURFOOD MARKET Houd je van lekker eten en drinken en ben je geïnteresseerd in het verhaal achter het product? Er is ook een Vlooienmarkt. zo 20 11:00-18:00, Westergasfabriek, gratis GALA VAN DE WETENSCHAP De top van de Nederlandse academische wetenschap over actuele kwesties. In korte, toegankelijke lezingen wordt inzicht gegeven in opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op diverse vakgebieden. Met o.a. Robbert Dijkgraaf, Ron Heeren, Hans Clevers en Erik Verlinde. di 22 20:00, Stadsschouwburg, € 12,50 t/m € 30,-

Permanent: ‘Het kleine weeshuis’ en ‘Amsterdam DNA’. Kalverstraat 92, tel. 523 18 22 www.amsterdammuseum.nl

Zwart Amsterdam Beelden, verhalen en voorwerpen die te maken hebben met inspirerende (on)bekende zwarte personen. t/m 13 november 100 jaar Schiphol Interessante weetjes. Wist je dat er een dierenhotel is op Schiphol? En dat Schiphol altijd maar doorgaat, dag en nacht? t/m 7 mei AMSTERDAM PIPE MUSEUM Overzicht van de rookcultuur van vijf continenten van 500 jaar voor Christus tot heden. Prinsengracht 488, tel. 421 17 79 www.pipemuseum.nl

BEZOEKERSCENTRUM AMSTERDAMSE BOS Bezoekerscentrum van het grootste stadsbos van Nederland. Bosbaanweg 5, tel. 545 61 00 www.amsterdamsebos.nl

ANNE FRANK HUIS LOCATIES De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10, tel. 553 51 00, www.debalie.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl Goethe Institut Herengracht 470, tel. 531 29 00 www.goethe.de/amsterdam De Hortus Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl Museumplein www.museummarket.nl People’s Place Stadhouderskade 5, tel. 589 54 67 www.peoplesplaceamsterdam.nl Posthoornkerk Haarlemmerstraat 124, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Amsterdam RAI Europaplein, tel. 549 12 12 www.rai.nl De Rode Hoed Keizersgracht 102, tel. 638 56 06 www.rodehoed.nl Ruigoord Ruigoord 76, tel. 497 57 02 www.ruigoord.nl Stadsarchief Amsterdam Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.stadsarchief.amsterdam.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4 www.westergasfabriek.nl

MUSEA & EXPOSITIES ALLARD PIERSON MUSEUM Archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. Kunsten gebruiksvoorwerpen uit 4000 voor Chr. tot 500 na Chr. Oude Turfmarkt 127, tel. 525 25 56 www.allardpiersonmuseum.nl

Ontmoetingen met de Orient Egypte, Turkije en Noord-Afrika worden bekeken door de ogen van wetenschappers die allemaal een persoonlijk verhaal vertellen. t/m 6 november AMSTERDAM MUSEUM De geschiedenis van Amsterdam vanaf de middeleeuwen.

De onderduikplaats waar Anne Frank haar dagboek schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinsengracht 267, tel. 556 71 05, www.annefrank.org advertentie

de appel nov + dec:

de appel timeline: 40+ years of risks

“you’re such a curator!” conference

APPIE BAANTJER MUSEUM In de kelder van café Heffer, vlakbij de plek waar Baantjer jarenlang werkte als rechercheur. Oudebrugsteeg 7, tel. 428 44 88

BIBLIOTHECA PHILOSOPHICA HERMETICA Boeken en manuscripten op gebied van Christelijk Hermetische gnosis. www.ritmanlibrary.com

Gesloten Ivm renovatie en verhuizing. BIJBELS MUSEUM

Ontmoetingsplaats voor bijbel, kunst en cultuur in een monument. Op de bovenste verdieping van het Cromhouthuis. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.bijbelsmuseum.nl

Gelijkenissen - Close reading, close drawing Hedendaagse kunst, Bijbel en de actualiteit komen samen in presentaties en programmering. t/m 8 januari BIJZONDERE COLLECTIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Cultureel erfgoed tentoonstellingen in historische panden. Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl

CROMHOUTHUIS In de 18e eeuw bewoont de welgestelde familie Cromhout vier panden aan de Herengracht. Een stadspaleis uit de Gouden Eeuw. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuis.nl

DE DAGERAAD DE AMSTERDAMSE SCHOOL Dependance van het Museum Het Schip in het Dageraad-complex in Plan Zuid. Burgemeester Tellegenstraat 128, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

DIAMANTMUSEUM Het museum vertelt u een reisverhaal. Over een tocht die 3 miljard jaar geleden begon, 200 km onder het aardoppervlak, en die eindigt in de ring aan uw vinger. Paulus Potterstraat 8, tel. 30 55 300 www.diamantmuseumamsterdam.nl

APPEL ARTS CENTRE

3D PRINT CANAL HOUSE

Kunstencentrum dat functioneert als podium voor onderzoek en presentatie van hedendaagse beeldende kunst. Prins Hendrikkade 142, tel. 625 56 51, www.deappel.nl

Informatie over 3D printing architectuur. Asterweg 49, tel. 789 03 59 www.3dprintcanalhouse.com

VAN EESTERENMUSEUM

Unresolved Extravaganza Werk/expo van Gabriel Lester. t/m 6 november Locussolus Werk van Michael Gibbs. 4 november t/m 11 december

Museum over de stedenbouwkundige Van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden. Burgemeester de Vlugtlaan 125 www.vaneesterenmuseum.nl

ARCAM

Dagelijks voorstellingen. Informatieen documentatiecentrum. IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl

Architectuurcentrum Amsterdam. Permanent: Spot on Architecture. Informatiepunt met digitale tafel, designartikelen, boeken, architectuurgidsen en veel meer. Prins Hendrikkade 600, tel. 620 48 78, www.arcam.nl

Van Stopera tot A’DAM Toren 30 jaar Amsterdam verbeeld Ihkv de 30e verjaardag van Architectuurcentrum Amsterdam. t/m 5 februari ARTIS

De oudste dierentuin van Nederland met olifanten, pinguïns, giraffen, zeeleeuwen, apen, kamelen, het Vinderpaviljoen, een aquarium en nog veel meer. Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl

EYE FILMMUSEUM

Celluloid Werk van kunstenaars die geïnteresseerd zijn in de kwaliteiten en eigenschappen van analoog filmmateriaal. t/m 8 januari FOAM AMSTERDAM

Centrum voor fotografie, ontmoetingsplek voor fotografen en discussieplatform. Keizersgracht 609, tel. 551 65 00, www.foam.org

Dynastie Marubi Portretten uit een collectie van 150.000 glasnegatieven gemaakt in een fotostudio in Albanië. t/m 27 november


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

november 2016

61

MUSEA & EXPOSITIES Made in China Werk van Olya Oleinic. t/m 27 november Night soil Films van Melanie Bonajo in semi-documentaire stijl. t/m 7 december Safe passage Werk van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei. t/m 7 december

drie-klimatenkas, 300 jaar oude cycaspalm en palmenkas. Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl

HORTUS BOTANICUS

VAN GOGH MUSEUM

HUIS MARSEILLE Eigentijdse en historische fotografie in 17e-eeuws pand. Keizersgracht 401, tel. 531 89 89, www.huismarseille.nl

HET GRACHTENHUIS 17e-eeuws grachtenpand met de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel én de kunst van de Gouden Eeuw. Herengracht 386, tel. 421 16 56 www.hetgrachtenhuis.nl

HERMITAGE AMSTERDAM Wisseltentoonstellingen afkomstig uit de collectie van het wereldberoemde museum in Sint-Petersburg. Permanent: Outsider Art. Amstel 51, tel. 530 87 51 www.hermitage.nl

Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant Het levensverhaal van Europa’s langst regerende keizerin. t/m 15 januari Hollanders van de Gouden Eeuw Gigantische groepsportretten uit de 17e en 18e eeuw. tot eind 2016 advertentie

Shores like you Foto’s gemaakt in verre, exotische landen door Nederlandse Scarlett Hooft Graafland. t/m 4 december In de geest van de natuur Spirituele foto’s van Martin Gusinde, Rotimi Fani-Kayode, Mario Cravo Neto. t/m 4 december

JORDAANMUSEUM

KATTENKABINET Expositie van kunstwerken met als onderwerp ‘de kat’. Herengracht 497, tel. 626 53 78 www.kattenkabinet.nl

KLEDERDRACHTMUSEUM Voor iedereen met interesse in folklore. Streekkostuums, zoals mensen die vroeger droegen. Herengracht 427, tel. 845 23 99 www.hetklederdrachtmuseum.nl

Ooit een theater, nu een monument met een tentoonstelling, ter nagedachtenis aan de duizenden joden die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit gebouw werden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Plantage Middenlaan 24, tel. 531 03 40 www.hollandscheschouwburg.nl

DE HORTUS Een van de oudste (1682) botanische tuinen met een klassiek ingerichte buitentuin,

PAN PAN, de beurs voor kunst, antiek en design, wordt dit jaar dertig en intussen is er natuurlijk het een en ander gebeurd: de opkomst van de fotografie, schilderijen die steeds kleuriger worden, de klassieke verzamelaar die langzamerhand uitsterft, de ongrijpbaarheid van de moderne kunstkoper die rustig een glamourfoto naast een Toorop hangt. De vernieuwde PAN richt zich dan ook met nadruk op de eclectische jonge kunstliefhebber. Amsterdam RAI, 20 t/m 27 november

MUSEUM WERF ‘T KROMHOUT Het museum toont historie van Nederlands Industrieel Erfgoed. Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl

MUSEUM VAN LOON Grachtenhuis uit de 17e eeuw met familieportretten, stijlkamers en Franse tuin. Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl

De Gala-berline in Nederland De Gouden Koets van de jonkheren Van Loon. In het koetshuis. t/m 16 januari

90 jaar Marilyn Over het leven en de nalatenschap van Marilyn Monroe. t/m 5 februari MUSEUM AMSTERDAM NOORD Museum over de geschiedenis van Amsterdam Noord. Zamenhofstraat 28 A www.museumamsterdamnoord.nl

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER Amsterdams koopmanshuis met 17e-eeuwse schuilkerk. O.Z. Voorburgwal 40, tel. 624 66 04, www.opsolder.nl

OUDE KERK Hedendaagse kunst en cultuur in het oudste gebouw van de stad. Onder de ruim 2500 grafzerken in de kerk bevindt zich het graf van Saskia van Uylenburgh, de eerste echtgenote van Rembrandt. Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84, www.oudekerk.nl

JOODS HISTORISCH MUSEUM

The power of pictures Fotografie en film van de Sovjetavant-garde. t/m 27 november Kom vanavond met verhalen Tastbare herinneringen uit het Joods Monument. t/m 31 december De glorie van het joodse boek Topstukken o.a. uit het Vaticaan en Ets Haim. t/m 8 januari

Centrum vol wetenschap en technologie. Oosterdok 2, tel. 531 32 33 www.nemosciencemuseum.nl

DE NIEUWE KERK

Een van de grootste documentatieen onderzoekscentra ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis en de geschiedenis van de arbeidersbeweging. Cruquiusweg 31, tel. 668 58 66 www.iisg.nl

Objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Amsterdam. Nieuwe Amstelstraat 1, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

NEMO SCIENCE MUSEUM

De op een na oudste kerk van Amsterdam (1414) met 16e- en 17e-eeuws orgel. Dam 1, tel. 638 69 09 www.nieuwekerk.nl

INTERNATIONAAL INSTITUUT VOOR SOCIALE GESCHIEDENIS

Museum over Amsterdamse volksbuurt. Palmstraat 92 A, tel. 624 46 95 www.jordaanmuseum.nl

HOLLANDSCHE SCHOUWBURG

door Joke van der Weij

In 1967 opgezet tbv onderwijs en onderzoek, voor de faculteit Biologie van de Vrije Universiteit. Van der Boechorststraat 8, tel. 598 93 90, www.vu.nl

Het museum huisvest de grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Paulus Potterstraat 7, tel. 570 52 00 www.vangoghmuseum.nl

Van Gogh inspireert: Matisse, Kirchner, Kandinsky Topstukken uit de Merzbacher Collectie. t/m 27 november Daubigny, Monet, Van Gogh Werk van Charles-François Daubigny (1817-1878), die grote invloed had op zowel Van Gogh als op Monet, Pissarro en Sisley. t/m 29 januari

Top 3 Expo

TIJDGENOTEN De School verschaft de dans- en drinklustige ook nog eens kunst, in de vorm van Tijdgenoten, een nieuwe tentoonstellingsreeks. De eerste, in samenwerking met het Stedelijk, is van de Frans-Algerijnse fotograaf Mohamed Bourouissa. Naast drie videoinstallaties is er een fotoserie te zien over de illegale sigarettenverkopers rond een Parijs metrostation. Légende is heel toepasselijk te zien in de rookruimte. Daarnaast exposeert het Stedelijk de installatie Horseday. De School, t/m 27 november MADAME TUSSAUDS Museum met wassenbeelden. Dam 20, tel. 522 10 10 www.madametussauds.nl

MAX EUWE CENTRUM Permanente tentoonstelling over de schaakgeschiedenis; mogelijkheid om te schaken (computer); schaakbibliotheek. Max Euweplein 30 A-1, tel. 625 70 17, www.maxeuwe.nl

MICROPIA Ontdek het onzichtbare leven. Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, tel. 0900-278 47 96 www.micropia.nl

MOCO MUSEUM Museum voor moderne kunst. Honthorststraat 20, tel. 370 19 97 www.mocomuseum.com

Banksy: laugh now t/m 31 december

AMSTERDAM ART WEEKEND Amsterdam is even het middelpunt van de internationale kunstwereld, met vier dagen kunst van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Een totaalervaring waarvan niet alleen tentoonstellingen en performances deel uitmaken, maar ook themaroutes en zelfs feestjes. 28 galerieën houden een Gallery Night. De Rijksacademie houdt eenmalig open huis. En extra leuk: ook privéverzamelaars stellen hun collectie open voor publiek. 24 t/m 28 november Akersluis 10, tel. 669 04 12 www.molenvansloten.nl

MULTATULI MUSEUM Boeken van en over Multatuli. Zijn bureau, bibliotheek en sterfbed. Korsjespoortsteeg 20, tel. 638 19 38 www.multatuli-museum.nl

MUSEUMHAVEN Restauratie, behoud, onderhoud van historische binnenvaartschepen. Oosterdok 12 www.museumhavenamsterdam.nl

MUSEUMTRAMLIJN Tramdienst met historisch materieel. Rit van ong. 7 km en ong. 30 min. van het Haarlemmermeerstation naar Bovenkerk. Sinterklaas en de Kerstman rijden ook mee. Zie website. Amstelveenseweg 264 www.museumtramlijn.org

MOLEN VAN SLOTEN

NATIONAAL HOLOCAUST MUSEUM

Poldermolen met Kuiperijmuseum, ‘Rembrandt op Zolder’ een audiovisuele presentatie, maquette ‘Amsterdam en het water’; activiteiten voor kinderen.

Een plek waar menselijke moed en onbaatzuchtigheid tot uiting kwamen. Plantage Middenlaan 27, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

Marinus Boezem Een verticaal labyrint, waarin de bezoeker verschijnt en verdwijnt. 24 november t/m 26 maart KONINKLIJK PALEIS Van stadhuis in de gouden eeuw tot stadspaleis van Lodewijk Napoleon en het Koninklijk Paleis op de Dam. Dam, tel. 620 40 60 www.paleisamsterdam.nl

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst De Koninklijke Prijs, die in 1871 door Willem III werd ingesteld als Koninklijke Subsidie, is bedoeld om jong talent op het gebied van de schilderkunst te stimuleren. Bekijk het werk van de vier winnaars en de andere genomineerden. t/m 16 november PERSMUSEUM Met originele en gereproduceerde documenten, beeld- en geluidsfragmenten en interactieve (spel)programma’s toont het museum hoe de pers is ontstaan en hoe zij zich heeft ontwikkeld tot invloedrijk massamedium. Zeeburgerkade 10, tel. 692 88 10 www.persmuseum.nl

10 x 10 = 100 jaar Persmuseum Het verhaal van 100 jaar nieuws in uiteenlopende onderwerpen. permanent PIANOLA MUSEUM Museum met een collectie pianola’s, elektrisch aangedreven reproductievleugels en 20.000 muziekrollen. Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl

MUSEUM HET REMBRANDTHUIS Het huis van Rembrandt met een collectie prenten en schilderijen. Jodenbreestraat 4, tel. 520 04 00 www.rembrandthuis.nl

In de ban van Hercules Segers Rembrandt en de modernen. Zie ook Rijksmuseum. t/m 8 januari


62

krant KRANT

november 2016

AGENDA

MUSEA & EXPOSITIES RIJKSMUSEUM Overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Dagelijks rondleidingen, workshops of cursussen e.d. Museumstraat 1, tel. 0900-07 45 www.rijksmuseum.nl

Gispen Vroege ontwerpen, affiches en catalogi van deze Nederlandse meubelfabrikant. t/m 5 december Kimono’s uit de Okuracollectie Kleurrijke kostuums van het No-theater, een van de oudste theatervormen van Japan. t/m 13 december Hercules Segers Wonderland Compleet overzicht van één van de meest mysterieuze en experimentele kunstenaars uit de Gouden Eeuw. Zie ook Rembrandthuis. t/m 8 januari Frans Post. Dieren in Brazilië Braziliaanse landschappen, voorstudies én tientallen opgezette dieren uit Naturalis. t/m 8 januari Fantasie & werkelijkheid Diertekeningen in Rijksmuseum. t/m 8 januari Masters of photography Onbekende serie foto’s van de Duits-Oostenrijkse fotograaf Martin Gerlach (1846-1918). t/m 8 januari Penselen in het Rijksmuseum Originele illustraties van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels 2016. t/m 19 februari RIJKSMUSEUM SCHIPHOL Dependance op luchthaven Schiphol. Achter de douane op de Holland Boulevard (tussen E en F pier) 1 www.rijksmuseum.nl

HET SCHEEPVAARTMUSEUM Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In 13 tentoonstellingen ontdek je 500 jaar maritieme geschiedenis. Van Gouden Eeuw, het leven aan boord tot virtuele zeereis en de replica van het VOC-schip ‘Amsterdam’. Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22 www.hetscheepvaartmuseum.nl

MUSEUM HET SCHIP DE AMSTERDAMSE SCHOOL Hoogtepunt van de Amsterdamse School. Spaarndammerplantsoen 140, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

STADSARCHIEF AMSTERDAM ‘s Werelds grootste stadsarchief. Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.amsterdam.nl/stadsarchief

Horseday Werk van Algerijnse fotograaf Mohamed Bourouissa. t/m 1 januari Jean Tinguely Machinespektakel Grootste overzicht ooit in Nederland van avant-gardekunstenaar. t/m 5 maart Manic/love & Truth/love Werk van Jordan Wolfson. 27 november t/m 5 februari & 4 maart t/m 7 mei TASSENMUSEUM HENDRIKJE Grootste tassenmuseum ter wereld. Herengracht 573, tel. 524 64 52 www.tassenmuseum.nl

Royal bags Tassen van Europese koningshuizen door de eeuwen heen. t/m 26 februari THEO THIJSSEN MUSEUM

De Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van de roman ‘Kees de jongen’. 1e Leliedwarsstraat 16, tel. 420 71 19 www.theothijssenmuseum.nl

Thijssen en de vrouwen Over Thijssens relatie tot het andere geslacht. t/m 23 december TROPENMUSEUM

De mooiste voorwerpen en verhalen van de hele wereld. Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 800 www.tropenmuseum.nl

De Boeddha De Boeddha is een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis. t/m januari TROPENMUSEUM JUNIOR

ZieZo Marokko: elk weekend en tijdens vakanties 14.30 uur Juniorreis (6-13 jaar); 11.00, 11.30, 12.00, 12.30 en 13.00 uur Familiereis (alle leeftijden). Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 840 www.tropenmuseumjunior.nl

ZieZo Marokko In het museum staat een vliegtuig klaar. Stap in, riemen vast, op naar Marokko! Ga aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen. november NEDERLANDS UITVAART MUSEUM TOT ZOVER Het verleden, heden en de toekomst van de omgang met de dood. Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl

VERZETSMUSEUM

Herengracht 609, tel. 523 18 22 www.willetholthuysen.nl

Kerst in Willet Grachtenpand omgetoverd tot kerstpaleis. 25 november t/m 8 januari WOONBOOTMUSEUM Gevestigd op de ‘Hendrika Maria’, een voormalig zeilend bedrijfsvaartuig gebouwd in 1914. Aan boord krijgt men een beeld van deze woonvorm die zo typerend is voor Amsterdam. Prinsengracht 296 K, tel. 427 07 50 www.woonbootmuseum.nl advertentie

HIER HAD UW ADVERTENTIE KUNNEN STAAN Bel 020 - 702 61 80 of mail naar partner@iamsterdam.com

NOG MEER EXPOSITIES AFFORDABLE ART FAIR Betaalbare kunst voor iedereen. Kromhouthal, 27 t/m 30 oktober YOUR WEEKLY PRESIDENT Willem Popelier verzamelde de speeches van president Obama en maakte van elke speech een videostill. Melkweg, 28 oktober t/m 13 november LUISTERINSTALLATIE Installaties die het verdienen om gezien, gehoord, bespeeld en beproefd te worden. Brakke Grond, t/m 5 november HAN MES Schilderijen van Mes ter ere van haar komende 80e verjaardag. Museum Jan van der Togt, t/m 27 november MUIZENHUIS POP-UP Op de plek waar Karina Schaapman het eerste Muizenhuis bouwde dat als decor diende voor haar eerste kinderboek. Muizenhuis Pop-Up, t/m 31 december

100 jaar Schiphol Ontdek de rijke geschiedenis van de nationale luchthaven. t/m 27 november Amsterdam 1900 Foto’s van Breitner, Jacob Olie en Bernard Eilers en van onbekende of inmiddels vergeten fotografen. t/m 5 februari

Nederland voor, tijdens en vlak na WOII. Permanent Verzetsmuseum Junior. Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org

Eten in oorlogstijd Vijf topkoks koken gerechten van toen. t/m mei

THE ART OF BANKSY Bijna 100 originele werken van de veelbesproken kunstenaar. Beurs van Berlage, t/m 8 jan.

STEDELIJK MUSEUM

WERELDERFGOED PODIUM

Moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Museumplein 10, tel. 573 29 11 www.stedelijk.nl

Dé startplek om kennis te maken met UNESCO Wereld erfgoed in Nederland. Dagelijks rondleiding en documentaire ‘Hollandse wereldwonderen’. Vijzelstraat 32, tel. 251 49 95 www.werelderfgoed.nl/podium

PIERRE ALECHINSKY Werk van deze laatst levende en werkende Cobra kunstenaar. CoBrA Museum, t/m 8 januari

Mustard Nieuw werk van Nederlandse beeldende kunstenaar Magali Reus. t/m 27 november Dream Out Loud Het nieuwste binnen hedendaagse vormgeving. t/m 1 januari

MUSEUM WILLET-HOLTHUYSEN Het enige volledig ingerichte Amsterdamse grachtenpand dat dagelijks voor publiek open is.

25 JAAR Het museum bestaat 25 jaar, dat wordt gevierd met de tentoonstellingen ‘Sam Francis & Friends - Ting, Appel en Alechinsky’ en ‘25 jaar Jan’ en de opening van een nieuwe museumvleugel. Museum Jan van der Togt, t/m 8 januari

KOPSTOOT Foto’s van Willem Pijffers en Emilio Brizzi. Amstelkerk, 1 t/m 25 november AMSTERDAM AVENUE Pop-up warenhuis met handgemaakte schoenen, vintage horloges, keramiek, kunstobjecten en een food hall. Passenger Terminal, 14 november STREETS OF THE WORLD Pop-up photo event met foto’s van Jeroen Swolfs. Parkeergarage Kempering, 4 t/m 7 november PAN AMSTERDAM Kunst kijken, kiezen en kopen. Amsterdam RAI, 20 t/m 27 november ANTIEK, BROCANTE, KUNST EN DESIGN BEURS Met een duidelijke knipoog naar het programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ kun je je aanwinst laten taxeren door beëdigde taxateurs. Posthoornkerk, 25 t/m 27 november EL ANATSUI Werk van hedendaags kunstenaar. Prince Claus Fund Gallery, 25 november t/m 28 april MEESTERLIJK Een combinatie van design, mode, eten, ambacht en hedendaagse kunst komt samen. Een smaakvol en inspirerend event voor liefhebbers van mode, design en culinaire hoogstandjes. vr 25 t/m zo 27, Westergasfabriek, € 10,JAN ROSSEEL Werk van Belgische fotograaf. de Brakke Grond, 10 december t/m 29 januari

LOCATIES Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Beurs van Berlage Beursplein 1, tel. 531 33 50, www.beursvanberlage.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl CoBrA Museum Sandbergplein 1, Amstelveen, tel. 547 50 50, www.cobra-museum.nl Kromhouthal Gedempt Hamerkanaal 231, tel. 636 52 50 www.kromhouthal.com Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Muizenhuis Pop-Up Weesperzijde 41, www.muizenhuis.nl Parkeergarage Kempering Amsterdam Zuidoost www.streetsoftheworld.com Passenger Terminal Piet Heinkade 27, tel. 509 10 00 www.ptamsterdam.nl Posthoornkerk Haarlemmerstraat 124, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Prince Claus Fund Gallery Herengracht 603 www.princeclausfund.org Amsterdam RAI Europaplein, tel. 549 12 12 www.rai.nl Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50, Amstelveen, tel. 641 57 54, www.jvdtogt.nl

COLOFON Hoofdredactie Bart van Oosterhout Vormgeving Arjen van den Houten Ontwerp Loes Koomen Eindredactie Janna Reinsma Eindredactie agenda & traffic Jet Greebe Medewerkers aan dit nummer Veerle Corstens, Emma Curvers, Floor van Dijck, Karin Engelbrecht, Zoë Heijke, Nadja Hüpscher, Sara Luijters, metMik.nl, Kim van der Meulen, Jet de Nies, Guido van Oorschot, Mike Peek, Marie-Charlotte Pezé, Famke en Floor van Praag (ZIN), Margriet Prinssen, Inger van der Ree, Janna Reinsma, Richtje Reinsma, Bregtje Schudel, We Are Public, Joke van der Weij, Monique Wijbrands/ SaltyStock, Christiaan de Wit Agendagegevens Afdeling Digital Media Aanleveren (agenda)gegevens winternummer - 17 oktober februarinummer - 12 december maartnummer - 16 januari aprilnummer - 20 februari Stichting Amsterdam Marketing De Ruyterkade 5, 1013 AA Amsterdam, T 020-702 61 00 informatie@iamsterdam.com Adverteren Afdeling Relaties, T 020-702 61 80 partner@iamsterdam.com Uitgever Amsterdam Marketing Marketing manager Nico Mulder Traffic manager Yara Fabel Drukker Corelio Printing Distributie e-mail distributie@iamsterdam.com Distributie verzorgd door Flyerman Abonnementen Amsterdam Marketing heeft zijn abonnementenbeheer voor de Uitkrant uitbesteed aan Abonnementenland. Vragen over abonnementen Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest T 0900-ABOLAND of 0900-226 52 63 (10 cpm) of WhatsApp T 06-151 113 85 www.bladenbox.nl Adreswijzigingen en opzeggingen: www.aboland.nl klantenservice@aboland.nl Jaarabonnement € 29,95 Het abonnement wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Abonnementen kunnen zowel schriftelijk als per e-mail worden opgezegd onder vermelding van het klantnummer, met een opzegtermijn van 3 maanden. Een abonnement is pas opgezegd, wanneer de abonnee daarvan een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen via post of e-mail. Een adreswijziging kan alleen worden verwerkt als het oude adres en het nieuwe adres schriftelijk of per e-mail worden doorgegeven. Prijswijzigingen voorbehouden. Uitkrant is een geregistreerd merk van Amsterdam Marketing. Verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 60.000 exemplaren. Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foutieve vermeldingen. © 2016 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbenden. De Uitkrant van december/januari verschijnt 26 november, de abonnees ontvangen de krant eerder.


vooruitblik

VOORUITBLIK

Niet te missen in de komende maanden. samenstelling Jet de Nies

63

Rese nu alv rveer zeker ast om te van e zijn kaartjen e!

KERST, KERSTER, KERSTST

Stanley en de Menzo’s komen tijdens kerst weer bij elkaar met hun nieuwe comedyshow: Kerst, kerster, kerstst. Na het succes van vorige jaren belooft dit een overtreffende trap van hilarisch te worden! Wees er snel bij, want bij eerdere edities vlogen de kaarten de deur uit. Theater Bellevue 22 t/m 30 december

WERELDKERSTCIRCUS Dit verbazingwekkende kerstspektakel is groter dan ooit tevoren! Met verschillende Gouden Clown-winnaars – de Oscars van de circuswereld – belooft het een onvergetelijke show te worden, vol circuspret, acrobatische hoogstandjes en andere mind-blowing stunts.

Nationale Opera & Ballet 10 december t/m 1 januari

WINTERPARADE Theater op en rondom een 120 meter lange tafel, een heerlijk meergangendiner en silent disco als afsluiter, dat is de Winterparade. Just sit back and enjoy!

Het klassieke comédie-ballet Coppelia is door Het Nationale Ballet in een modern jasje gestoken. Het folkloristische dorpje uit het oorspronkelijke verhaal maakt plaats voor een juicebar en een sportschool, maar wat blijft is een romantisch liefdesverhaal voor alle leeftijden.

COPPELIA

Koninklijk Theater Carré 22 december t/m 8 januari

DISNEY ON ICE Je favoriete Disneyhelden binden hun ijzers onder en schitteren en glijden in Disney on Ice. Betreed een droomwereld waarin sprookjes werkelijkheid worden en geniet van de prachtige kostuums, ongelofelijke schaatskunsten en beroemde Disneyliedjes. Amsterdam Rai 28 t/m 31 december

Zuiderkerk, Amsterdam 22 t/m 30 december


64

krant KRANT

TOT SLOT

DE STAD UIT

de stad uit

Kom uit je comfort zone, pak de fiets of de trein en bezoek deze evenementen buiten de stad. tekst Jet de Nies

MORNING BLOSSOMS Aan de nieuwste voorstelling van ODD Continent (waarin ODD staat voor Opera + Dans + Drama) doen operazangers, dansers en theatermakers van over de hele wereld mee. Plus een Nederlands orkest en een jongenskoor. De groots opgezette voorstelling is geïnspireerd door de tsunami die in 2011 Japan verwoestte – de beelden staan ongetwijfeld nog op je netvlies. Als de Japanse Asuka (Céline Purcell) door de tsunami gescheiden raakt van haar dochter, zet ze alles op alles om haar dochter en de kinderen van dorpsbewoners te vinden. Maar waar te zoeken? En hoe leef je verder na een ramp? vanaf 3 november in o.a. Haarlem en Utrecht morningblossoms.nl

EILAND-ETEN Even de stadse drukte ontvluchten, even geen rinkelende trams, toeterende scooters of bellende fietsers. Even helemaal niks anders dan zacht klotsend water, een prachtig uitzicht en tot rust komen met een lekkere maaltijd. Het Vuurtoreneiland en Pampus hebben allebei een winterrestaurant geopend met knetterende haardvuurtjes en zachte dekentjes. Na een rustgevend overtochtje per boot kun je genieten van een heerlijk diner met winterse gerechten en donker bier, precies wat je nodig hebt om de donkerte van de winter tegen te gaan. Winterlicht, Pampus, 3 november t/m 17 december, op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond pampus.nl Winterrestaurant Vuurtoreneiland, november en december, woensdag t/m zondag vuurtoreneiland.nl

VLEIEND PENSEEL Dit jaar zou hij vierhonderd geworden zijn, de beroemde schilder Caesar van Everdingen. Het Stedelijk Museum Alkmaar viert dat met een bijzondere tentoonstelling: Vleiend penseel. Caesar van Everdingen is onder andere beroemd om zijn fluweelzachte, harige en glimmende geschilderde stoffen. Er wordt niet alleen naar het verleden gekeken, ook is er aandacht voor een moderne beroemdheid die een speciale band heeft met stoffen: modeontwerper Edwin Oudshoorn. Voor deze tentoonstelling maakte hij een eigentijdse vertaling van de stoffen van Caesar van Everdingen door drie nieuwe textielstillevens te creëren. Stedelijk Museum Alkmaar t/m 22 januari


65

‘REJOICE, FOR YOU-KNOW-WHO IS GONE AT LAST! EVEN MUGGLES LIKE YOURSELF SHOULD BE CELEBRATING THIS HAPPY, HAPPY DAY.’ ALDUS EEN VAN DE TOVENAARS IN HARRY POTTER. OP 2 NOVEMBER KUNNEN DREUZELS FEEST VIEREN IN DE DOELEN IN ROTTERDAM, WAAR DE EERSTE HARRY POTTERFILM HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER’S STONE LIVE WORDT BEGELEID DOOR HET ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST.

DE CULINAIRE VERLEIDING

KUNSTLIJN HAARLEM Hedendaagse kunst, bijzondere expositieruimtes en bijna driehonderd kunstenaars: dat zijn de ingrediënten voor de Kunstlijn in Haarlem. Behalve galeries worden ook musea, kerken, winkels en andere bijzondere locaties omgetoverd tot expositieruimte tijdens dit driedaagse evenement. Het thema is ‘Over morgen’, alles draait dus om de toekomst en innovatie. Naast de ‘gewone’ Kunstlijn is er ook een Roze Kunstlijn, een initiatief van verschillende LGBT-organisaties, ter vergroting van de acceptatie van homoseksualiteit. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld die je langs de werken leiden.

Het historische, ruige Hembrugterrein in Zaandam wordt drie dagen lang het decor van foodfestival De Culinaire Verleiding. De hallen die vroeger door het Nederlandse leger werden gebruikt voor het maken van bommen en granaten bieden er nu onderdak aan streetfoodstands met gerechten van over de hele wereld, van hippe burgers tot hete curry’s. Niet alleen verleiding dus, maar ook vooruitgang. Hembrugterrein Zaandam 25 t/m 27 november deculinaireverleiding.nl

Haarlem 4 t/m 6 november kunstlijnhaarlem.nl

VERKADE WORDT VERSKADE Stel je voor: vijfhonderd vierkante meter vol ambachtelijk bereide producten van zes verschillende speciaalzaken. De oude chocoladefabriek van Verkade is omgebouwd tot een markthal waar je kunt rondstruinen, proeven en advies vragen over de beste eet- en drinkcombinaties – bijvoorbeeld bij de vaste stands van ambachtelijke slager Van ’t Oever of kaas- en delicatessenwinkel Het Verschil. Dat is even wat anders dan boodschappen doen bij de Albert Heijn. De Verskade, Zaandam deverskade.nl


CAFÉ ORFF

EERSTE HERINNERING AAN AMSTERDAM ‘Toen ik in Amsterdam kwam op mijn achttiende, was dat de eerste keer dat ik een echt grote stad bezocht. Ik kwam aan op het Centraal Station en mijn mond viel open. Zo groot, zoveel treinen, Jezus! Ik weet nog heel goed dat ik over de Geldersekade richting de Nieuwmarkt liep, en al die verschillende geuren rook – vooral de wietgeur was heel sterk. Ik dacht: oké, dit is dus Amsterdam, druk en energiek en vol wietdampen. Ik was overdonderd.’ WONEN IN AMSTERDAM ‘Ik heb zes jaar in Amsterdam gewoond. Het langst heb ik in de Molukkenstraat gewoond. Dat was een hele leuke tijd. Ik studeerde toen aan de Kleinkunstacademie aan de Jodenbreestraat. Precies onder de theaterschool zit café Orff, daar heb ik heel vaak gezeten en heel wat cappuccino’s gedronken en regelmatig gegeten met vrienden.’ MUSEUM ‘Het Rijksmuseum heeft de grootste indruk gemaakt. Ik heb een paar jaar geleden mogen zingen in de bibliotheek daar, op de tachtigste verjaardag van Cees Nooteboom, dat was geweldig. Ik werd omringd door duizenden boeken, een heel bijzondere ervaring. Die ruimte ademt geschiedenis.’ THEATER ‘Carré is mijn favoriet. Nergens anders zit het publiek in zo’n cirkelvorm. Het mooie is dat je, hoeveel mensen er ook zitten, toch het gevoel hebt dat alles dichtbij is. Zelfs fluisterend zou je iedereen kunnen bereiken. Ik heb daar ooit een heel bijzonder optreden gezien van de Argentijnse zangeres Mercedes Sosa. Ze was toen

TOT SLOT

Groeten uit... CARRÉ

BIBLIOTHEEK RIJKSMUSEUM

krant KRANT

Amsterdam Nynke Laverman De Friese zangeres Nynke Laverman (36) treedt 28 november op in het DeLaMar Theater met haar nieuwe poëtische muziekvoorstelling Wachter, waarin ze de liedjes van haar gelijknamige album ten gehore brengt. tekst Jet de Nies foto Femke Teussink

al op leeftijd en kon niet zo lang meer staan. Er stond één stoel op het podium en daar zat zij op. De hele avond heeft ze midden op het podium zittend gezongen en het voelde net alsof ik bij haar op schoot zat, zo prachtig intiem.’ LEUKSTE BUURT ‘De buurt rondom het Vondelpark vind ik een prachtig stukje Amsterdam. Ik liep vaak hard door deze buurt, langs de statige huizen, door het park en langs de Vondelkerk.’ BESTE EIGENSCHAP VAN AMSTERDAMMERS ‘Het valt me op hoeveel energie Amsterdammers hebben. Ze hebben altijd een actieve instelling: van hupsakee, aanpakken en gewoon dóen. Dat voel je in de hele stad.’ SLECHTSTE EIGENSCHAP VAN AMSTERDAMMERS ‘Toen ik in Amsterdam kwam moest ik heel erg wennen aan het feit dat mensen enthousiast

A'DAM TOREN

66

zeiden “Ja laten we gaan afspreken!” en dat dan eigenlijk niet meenden. Het is vaak alleen een loze kreet om het gesprek lekker soepel te laten verlopen. Dat zinnetje wordt gebruikt als glijmiddel voor een gesprek. Ik hou meer van doen wat je zegt en zeggen wat je doet.’ IN WELK AMSTERDAMS GEBOUW ZOU JE DE NACHT WILLEN DOORBRENGEN? ‘De A’DAM Toren! ’s Avonds schommelend naar de sterren kijken, ik zie mezelf al helemaal zitten. Misschien is het wel mega-eng op zo’n hoge schommel, maar toch lijkt me dat wel gaaf.’ WACHTER ‘Wachter gaat over de kunst van het wachten. Niet het wachten op de bus, maar wachten als levenshouding, meegaand met de tijd. Mensen hebben vaak de neiging om aan het gras te trekken om het sneller te laten groeien, we willen dat dingen sneller gaan. Zelf heb ik daar ook last van, ik ben super ongeduldig. Maar vaak is het juist beter om dingen niet te forceren, maar om mee te gaan met de loop van het leven. Wachter is een poëtisch sprookje over een man en een vrouw die elkaar vinden en over hoe hun liefde zich tot dat wachten verhoudt. Het sprookje gaat over… o nee, ik zal het sprookje nog niet verklappen. De liedjes zijn in het Fries, wat voor veel mensen abracadabra is, maar dat sprookje vertel ik in het Nederlands en dat verbindt de liedjes met elkaar. Hopelijk kunnen mensen dat Fries een beetje loslaten en zich overgeven aan het verhaal en de klanken.’ Wachter DeLaMar Theater 28 november


NOG MEER TIPS OVER AMSTERDAM

meer info o p iamst erdam .com

Handige informatie over de stad.

HET AMSTERDAM & REGION TRAVEL TICKET Met dit ticket kunt u onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam en de omliggende regio – dag en nacht – gedurende 24 uur. Ontdek het idyllische Haarlem, rijk aan cultuur, historische bezienswaardigheden en verborgen pareltjes, dé plek voor een dagje uit. Tickets à €13,50 zijn verkrijgbaar bij I amsterdam Visitor Centres, I amsterdam Store, GVB Tickets & Informatie en verkooppunten van Connexxion en EBS op het Centraal Station.

I AMSTERDAM STORE Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van Amsterdam in de I amsterdam Store. IJ-hal (noordzijde Centraal Station) Open: ma t/m wo 8.00-19.00 uur; do t/m za 8.00-20.00 uur; zo 9.00-18.00 uur

LAST MINUTE TICKET SHOP

I AMSTERDAM VISITOR CENTRES

In de Last Minute Ticket Shop koop je op de dag van de voorstelling online kaarten met korting tot 75 procent. Iedere dag is er een nieuwe selectie van voorstellingen en concerten van de Amsterdamse theaters en concertzalen.

Bezoek een van onze Visitor Centres voor informatie over Amsterdam en de regio, voor excursies & rondvaarten, plattegronden en gidsen, tickets voor het openbaar vervoer, souvenirs, hotelreserveringen en de I amsterdam City Card. Tel: +31 (0)20 702 6000 info@iamsterdam.com iamsterdam.com/visitorcentres twitter.com/Iamsterdam

I AMSTERDAM VISITOR CENTRE Stationsplein 10 (tegenover Centraal Station) Open: dagelijks 9.00-18.00 uur

I AMSTERDAM VISITOR CENTRE Aankomsthal 2, Schiphol Plaza Open: dagelijks 7.00-22.00 uur

lastminuteticketshop.nl

I AMSTERDAM CITY CARD Een ideaal cadeau voor bezoek van buiten de stad: aanschaf van de City Card geeft toegang tot meer dan 40 musea, openbaar vervoer, een rondvaart, 25 procent korting op attracties, eten en drinken en meer! Verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, I amsterdam Store, hotels, rederijen, musea en GVB Tickets & Info punten. Meer informatie: iamsterdam.com/citycard


NEW PRODUCTIONS PRESENTEERT

Fotografie: Joris van Bennekom

AL 6 JAAR UITVERKOCHT NÚ VERLENGD T/M MEI (45 cpm)

SOLDAATVANORANJE.NL | 0900 - 1353 theaterhangaar

IN SAMENWERKING MET

MEDIAPARTNER

| vliegveld valkenburg | katwijk IN SAMENWERKING MET

MEDIAPARTNER

Uitkrant november 2016  

De Uitkrant is hét culturele magazine voor Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam. Met nieuws, reportages, interviews, shopping, restauran...

Uitkrant november 2016  

De Uitkrant is hét culturele magazine voor Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam. Met nieuws, reportages, interviews, shopping, restauran...

Advertisement