Uitkrant Mei 2016

Page 1

MEI16

krant

VERSCHOLEN STAD

DE BEST BEWAARDE GEHEIMEN VAN AMSTERDAM

jaargang 50 #08


IN MEI O.A. AMANDLA! MANDELA

Musical over de strijd voor gelijkheid, in een geheel vernieuwde versie met muziek van Paul de Munnik.

7 t/m 29 mei 2016 — Nederlands Kamerorkest — operaballet.nl

T/M ZA 21 MEI

BUURMAN & BUURMAN

MEIVAKANTIE

Legendarisch televisie-duo in nieuwe slapstickmusical van Jelle Kuiper met liedjes van Ivo de Wijs.

MA 2 MEI

THEATERCOLLEGE BAS HARING

Waarom cola duurder is dan melk: volksfilosoof legt op een frisse en toegankelijke manier filosofie en economie uit.

DI 3 MEI

WE WANT MORE!

Een hilarische en muzikale komedie met de grappigste actrices van Nederland. Met o.a. Angela Groothuizen, Lies Visschedijk, Tina de Bruin.

DI 3 T/M ZO 22 MEI

ANDRÉ HET ASTRONAUTJE

MEIVAKANTIE

Naar het kinderboek van André Kuipers over vriendschap, raketten, muizen en… kaasfondue. Met liedjes van Claudia de Breij.

WO 4 MEI

SONGFESTIVAL DING-A-DONG SING-A-LONG Het grote Eurovisie-meezingspektakel onder leiding van Tijl Beckand met o.a. Jamai Loman, Ruben Nicolai en Ruben van der Meer.

MA 9 MEI

ELLA!

CONCERT

In dit eerbetoon aan Ella Fitzgerald kruipt Denise Jannah in de huid van deze legendarische Jazz-zangeres.

DI 10 MEI

MOEDERS EN ZONEN

Broadway toneel-hit over familie en vergeving voor het eerst te zien in Nederland. Met Anne Wil Blankers, Paul de Leeuw en Freek Bartels.

VR 13 T/M ZA 28 MEI

NONSENS

Hilarische avond vol swingende songs. Met o.a. Marjolijn Touw, Mariska van Kolck, Renée van Wegberg, Wieneke Remmers en Brigitte Heitzer.

MA 16 MEI

MICHEL VAN EGMOND EN WIM KIEFT

Verslaggever Michel van Egmond vertelt in dit theatercollege over het succes van ‘Gijp’ en praat met Wim Kieft over zijn onwaarschijnlijke verhaal.

DI 17 MEI

BRAM BAKKER EN MARJOLIJN VAN KOOTEN

Psychiatrisch cabaret door bekende psychiater en cabaretière. Twee voorstellingen op één avond, met als doel het taboe op angst te doorbreken.

DI 24 MEI

IN DE BAN VAN BROADWAY

PIETER KRAMER

Loes Luca en Tjitske Reidinga spelen 2 diva’s in een grootse en geniepige zomermusical. Met nieuwe nummers op muziek van de Bee Gees.

VANAF DI 24 MEI

RESERVEER NU OP DELAMAR.NL

DON GIOVANNI — Wolfgang Amadeus Mozart


MEI IN

Amstel 56-58 | 020 624 05 34 | www.dekleinekomedie.nl

4 MEI

THEATER NA DE DAM MET NASRDIN DCHAR & SPINVIS

6 & 8 MEI HERMAN VAN VEEN & EDITH LEERKES 13 & 14 MEI

LAATSTE VOORSTELLINGEN

VELDHUIS & KEMPER 20 MEI

VAN DER LAAN & WOE 27 MEI

KUNSTHART

MUGMETDEGOUDENTAND

28 MEI

DE AMSTERDAMSE TRAMHARMONIE

Met Willeke Alberti, Martijn Fischer, Sjors van der Panne & Joep Onderdelinden

BOEK NU: CARRE.NL

KIM VAN ZEBEN

zo 1 mei ‘Energiek, komisch en veelzijdig, dat is Kim van Zeben’. (Trouw)

EDSILIA ROMBLEY

ma 2 mei Edsilia zingt en ontroert. Lekkere soul- en popnummers, up-tempo en laid-back.

GÉ REINDERS

di 3 mei Een man, een paar gitaren en een vleugel. Over liefde. Over afscheid. Gé zingt zijn mooiste liedjes en verzoeknummers!

VAN DER VLUGT & CO

THEATER NA DE DAM 21.00 UUR

wo 4 mei Concert-vertelling met Bram van der Vlugt en muzikanten, over onder meer zijn herinnering aan het bombardement op het Bezuidenhout.

DANIËL ARENDS

WACHTLIJST

vr 6 & za 7 mei ‘Zwartgallige, erg geestige en wonderschone deconstructie.’ (Het Parool)

BRAAMTHEATER

16.00 UUR / MOEDERDAG

zo 8 mei Teksten over moederliefde: de bijzondere band, de concurrentie en de onvoorwaardelijkheid. Op onverwachte plekken in het gebouw.

ANGELA GROOTHUIZEN

ma 9 mei Angela gaat in deze muzikale show op zoek naar haar eigen Ikigai, Japans voor ‘levensdoel’.

JAN JAAP VAN DER WAL, RENÉ VAN ’T HOF, TONEELGROEP MAASTRICHT

di 10 t/m za 14 mei Not the Tommy Cooper Story: Jan Jaap en René hebben goud in handen.

JENNY AREAN & MARIJN BROUWERS zo 15 & ma 16 mei Muzikaal kleinkunstprogramma met Jenny’s eigen favorieten en spiksplinternieuwe liedjes voor en door Marijn.

CLUB HELMBREKER

wo 18 mei Watertown, vanavond komt deze meest onbekende, maar legendarische plaat van Sinatra tot leven.

PATRICK LAUREIJ

LAATSTE KAARTEN

do 19 t/m za 21 mei Met onvervalst accent en bijbehorende eerlijkheid speelt getalenteerd stand-upper Patrick recht voor zijn raap.

MICHA WERTHEIM

WACHTLIJST

zo 22 mei ‘Een voorstelling waar je eindeloos op blijft kauwen. Chapeau.’ (NRC)

FRANK BOEIJEN

LAATSTE KAARTEN

ma 23 mei Frank Boeijen overtuigt iedere keer. Zowel tekstueel, muzikaal als in beleving.

DIEDERIK VAN VLEUTEN

di 24 t/ za 28 mei Meesterverteller Diederik duikt wederom zijn persoonlijke geschiedenis in met Mijn nachten met Churchill.

ANDRÉ MANUEL

REPRISE

zo 29 mei Poelifinario voor de meest indrukwekkende voorstelling van het afgelopen seizoen.

DOLF JANSEN

ma 30 & di 31 mei ‘Zijn grappen zijn origineel en zijn observaties vaak raak.’ (AD)


František Kupka, Het meisje van Gallien (detail), 1909-1910, Národní Galerie, Praag c/o Pictoright Amsterdam 2016

‘ Zwoel en romantisch’ De Groene Amsterdammer ‘ Een must-see!’ De Uitkrant ‘ Een tour door het Parijse nachtleven!’ Trouw

Boek online vangoghmuseum.nl/lichtezeden Van Gogh houdt je bezig.


mei 2016

5

INCROWD Een van de leukste herinneringen die ik heb aan Amsterdam is een illegaal diner dat ik ooit bij mocht wonen. Niels Wouters, eigenaar van onder andere Hotel de Goudfazant en het Citroën Restaurant (de enige restaurants die ik ken waar je met de auto naar binnen kunt rijden), bezigde toen nog een reizende vorm van haute cuisine met wat hij zelf een ‘guerilla-restaurant’ noemde. In een flinke bus zat een complete keuken met koperen pannen en al, zodat hij op iedere gewenste plek aan het koken kon slaan. Genodigd was je alleen als je tot een inner circle behoorde van vrienden, of vrienden van vrienden, die per sms op de hoogte werden gehouden. De locatie werd pas op het allerlaatste moment bekendgemaakt en zo bleven we tot het eind verrast dat we vijf gangen uitgeserveerd zouden krijgen in de toen nog lekker onaangeharkte onderdoorgang van het Rijksmuseum. Ik schat dat binnen een kwartier alles op z’n plek stond. Veertig tafels gedekt met damasten kleden, zilveren bestek en echte wijnglazen, de hele dekselse boel. Die locatie was natuurlijk niet afgestemd met de verantwoordelijke instanties, maar het was zo geniaal brutaal dat de agenten die poolshoogte kwamen nemen, onverrichterzake weer vertrokken omdat het eenvoudig niet in hen opkwam dat iemand zulks zonder vergunning zou durven flikken. Voor hier een ambtenaar aanslaat die ijlings aangifte gaat doen: dit speelde zich bijna twintig jaar geleden af en is allemaal vergeven en vergeten. Het omslagverhaal van deze maand gaat grotendeels over quasigeheime, semilegale, subofficiële zaken die zich in deze stad afspelen, soms onder je neus, zonder dat je er weet van hebt. Dingen waar je niet inkomt als je niet de juiste mensen kent. Zoals de geheime cocktailbar achter in het bescheiden hamburgerrestaurantje The Butcher op de Albert Cuyp. Of de discotaxi, die van elke rit een discofeestje maakt. Of het ‘secretive’ restaurant dat zich Appartement K noemt en steeds op verschillende plaatsen opduikt (zoals in een boekwinkeltje in de Gerard Doustraat), waar een reservering een sollicitatie is, want ze willen wel graag een interessante en gevarieerde mix van karakters aan tafel hebben. En ja, ik ben daar geweest. Dus ik ben officieel incrowd.

WOUTER VALKENIER. FOTO AMKE

Bart van Oosterhout Hoofdredacteur b.vanoosterhout@iamsterdam.com

VOLG ONS: iamsterdam.com facebook.com/iamsterdamnl iamsterdam.com/uitmail youtube.com/videoiamsterdam Coverfoto: iLLUSEUM

INHOUD P.06 WAT IS ER NIEUW?

Nieuws uit de stad met o.a. Enkeltje Amsterdam, de Tweed Ride, Soccer Roccer, de top 5 uitgaanstips, het talent van de maand en de rubriek Wij gaan naar…

P.10 VERSCHOLEN STAD Wat voor geheimen herbergt Amsterdam? Op zoek naar de vreemdste verrassingen en mooiste verborgen pareltjes.

P.19 KUNST & VERMAAK Met de Muze van Zuid, Jungle by Night, de Amsterdam Art Fair, stadsvisionair Wouter Valkenier (Hannekes Boom, De Ceuvel en BRET), Austenverfilming Love & Friendship en Emma Curvers die piekert over veiligheid en wapenbezit.

P.35 ETEN & DRINKEN EN ZO Overal in de stad duiken tatoeagesalons op. Tattoos zijn niet meer iets voor de marge, maar voor iedereen! En verder: de leukste plekjes in Zuidoost, de trend van het ontspullen, Nadja Hüpscher luistert twee zusjes af over een skileraar, en de nieuwste restaurants en winkels.

P.49 AGENDA

P.63 TOT SLOT Tips voor buiten de stad en groeten uit het Amsterdam van acteur Freek Bartels, die vanaf 13 mei in het DeLaMar Theater staat met Moeders en zonen.

De onmisbare culturele agenda met klassiek, pop, clubs, theater, dans, cabaret, lezingen, films en exposities. Met insidertips van onze recensenten.


6

krant KRANT

mei 2016

OPENING

Wat is er nieuw?

(in de stad)

Nieuws uit de wereld van kunst en cultuur, nieuwe uitgaanslocaties, de top 5 evenementen, het talent van de maand en tips van de straat.

JOHAN ROSENMUNTHE

RAIMOND WOUDA

samenstelling Zoë Heijke

A’DAM TOREN

adamtoren.nl

FREEK VAN DEN BERG

TOP 5

>

Eindelijk mogen we deze maand de veelbelovende A’DAM Toren in!  Om te beginnen opent 14 mei A’DAM Lookout de deuren, het panoramaterras met 360 graden-uitzicht over de stad. Als je geen last hebt van hoogtevrees kun je er binnenkort zelfs vanaf Europa’s hoogste schommel van genieten. Volgens initiatiefnemers Hans Brouwer, Duncan Stutterheim en Sander Groet wordt de toren een landmark voor Amsterdam, zoals de Eiffeltoren voor Parijs en het beroemde Londen Eye. De A’DAM Toren telt 22 verdiepingen en zal een club in de kelder herbergen, een ronddraaiend restaurant, hotel-kamers van Sir Adam en werkplekken voor onder andere MassiveMusic, Q-dance, Gibson en Wink. Houd voor de openingsdata van alle onderdelen de website in de gaten.

uitgaan mei Als je maar één ding gaat doen deze maand, doe dan een van deze dingen.

DE PARTIZANEN EN WIM HELSEN De zomer nadert en dus wordt er volop geoefend voor volgend seizoen. In deze double bill krijg je de eerste sketches te zien voor het tweede programma van De Partizanen en kun je alvast genieten van het bijtende absurdisme van opper-Belg Wim Helsen. Theater Bellevue 13 en 14 mei

AMSTERDAM TERUG AAN HET IJ Je staat er niet bij stil, maar de hervorming van de IJ-oevers is de meest ingrijpende stedenbouwkundige verandering van de afgelopen 25 jaar. Collectie IJ-beeld houdt de ontwikkeling al sinds 1990 in de gaten en brengt de om-

wenteling in beeld: van de vergane glorie van de havens via de stadsnomaden tot de definitieve afbraak en de pijlsnelle verrijzenis van appartementsgebouwen en kantoren. Stadsarchief, t/m 19 juni

MY BUBBA De zon breekt spontaan door als de Zweedse My Larsdotter en IJslandse Bubba Tomasdottir hun minimalistische folk beginnen te spelen. Ze maken pas vijf jaar samen muziek, maar met hun warme samenzang en simpele, sterke melodieën vielen ze al in de smaak bij Damien Rice en Bryan Adams. In de Vondelkerk laten ze liedjes van hun tweede album horen. Vondelkerk, 7 mei 

BORGEN Een serie als Borgen op toneel? Het NNT laat zien dat zoiets prima kan, en hoe.

Niets dan lof is er voor deze theatermarathon: tien uur spectaculair toneel, inclusief cliffhangers en samenvattingen, en tussendoor lekkere hapjes met een Deense twist. Geweldig gespeeld door een overtuigend ensemble met in de hoofdrol Malou Gorter. Stadsschouwburg 30 april, 1, 13 en 14 mei

OPERA DER KAISER VON ATLANTIS De Tsjechische componist Viktor Ullmann schreef zijn opera Der Kaiser von Atlantis in het concentratiekamp Theresienstadt. Het stuk beleefde pas in 1975 z’n wereldpremière, nota bene in Amsterdam. Op 4 mei, wanneer de oorlogsdoden worden herdacht, presenteert de jonge Nederlandse componist en regisseur Robin Coops een nieuwe kijk op deze zelden gespeelde eenakter. Compagnietheater, 4 mei


7

‘EEN BONTE AVOND BOORDEVOL KARAKTERMOORD OP BELANGRIJKE MENSEN EN/OF INSTITUTIES. OOK VOOR WIJVEN.’ ZO WORDT ECHTE RANCUNE VAN HANS TEEUWEN AANGEKONDIGD. OP 7 MEI GAAT ZIJN NIEUWE CABARETSHOW IN PREMIÈRE IN CARRÉ.

OPENLUCHTTHEATER VONDELPARK TWEED RIDE AMSTERDAM Op zondag 8 mei toert een fietsende stoet van elegante dames en goedgeklede besnorde mannen door Amsterdam. De zogenaamde Tweed Ride is ontstaan in Londen en vormt een ode aan het kleermakersvak, de meest bijzondere fietsen en de mooiste tweedpakken. Deelnemers ontvangen bij het ophalen van het startbewijs een linnen tas gevuld met goodies, sandwiches en drankjes die ze tijdens een picknick na de fietstocht kunnen nuttigen. De opbrengsten gaan naar het Rode Kruis, dus trek je mooiste outfit uit de kast, versier je fiets en trek in stijl door Amsterdam op de klanken van een slingergrammofoon.

De concerten en optredens in het Openluchttheater van het Vondelpark  beginnen weer! Op 5 mei wordt het seizoen geopend met het KinderBevrijdingsfestival. Vanaf dat moment luisteren artiesten, muzikanten, theatermakers, dansers en cabaretiers vijf maanden lang het park op. Op 5 juni klinkt de dansbare feelgood-reggae van Kenny B door het park: vanaf die dag is er zelfs elke vrijdag, zaterdag en zondag iets te beleven voor klein en groot en jong en oud. 5 mei t/m 11 september openluchttheater.nl

8 mei tweedride.nl

MANYGUIDE Geen inspiratie voor een leuk restaurant? Of ben je op zoek naar het terras waar het langste zon is? De gratis app Manyguide voorziet Amsterdammers en toeristen van gouden tips op maat. Het werkt heel simpel: je stelt een vraag, de app koppelt je aan een geschikte Amsterdamse gids en binnen een paar minuten ontvang je een antwoord. Ken je Amsterdam als je broekzak en vind je het leuk je kennis te delen? Word dan zelf gids! manyguide.com

TALENT

CLARA SUPERFINE

Geboren 31 oktober 1995 Talent Clara danst sinds een half jaar in de prestigieuze Junior Company van Het Nationale Ballet Te zien In de voorstelling Ballet Bubbles van de Junior Company, op 12 mei in de Stadsschouwburg ‘Tijdens een les in het American Ballet Theatre in New York ontmoette ik vorig jaar Ernst Meisner, de artistiek coördinator van de Junior Company. Een van mijn toenmalige docenten stelde voor dat ik zou meedoen aan een open auditie voor dit gezelschap voor jong talent van Het Nationale Ballet. Toen Ernst mij korte tijd later een contract aanbood, werd een droom werkelijkheid. De nieuwste ontwikkelingen in dans vinden momenteel plaats in Europa. Ik ben dus ontzettend blij dat ik de kans heb gekregen om deel uit te maken van Het Nationale Ballet, dat tot de wereldtop behoort. De docenten doen alles wat ze kunnen om mij te helpen de beste balletdanseres te worden die ik kan zijn. Sinds een half jaar woon ik dus in Amsterdam. Ik kom uit Chapel Hill, North Carolina, en het is moeilijk om mijn ouders en zus maar zo weinig te zien. We hebben gelukkig veel contact en ze steunen me heel goed in deze drukke tijd – we zijn immers hard bezig met de repetities voor Ballet Bubbles. Ik weet nog niet precies wat voor soort balletdanseres ik wil zijn. Eigenlijk vind ik alle stijlen fantastisch. Ik hou vooral van het repetitieproces: het leren van een nieuwe choreografie en het samenwerken in een team. Mijn droomrol is de hoofdrol in Rubies van George Balanchine, een grootmeester van het muziekballet.’


8

krant KRANT

mei 2016

OPENING

‘MICROPIA TILT HET BEGRIP MUSEUM NAAR EEN HOGER NIVEAU.’ DAT ZEGT DE JURY VAN DE KENNETH HUDSONPRIJS OVER MICROBENMUSEUM MICROPIA, DAT DE PRIJS WON VOOR HET MEEST INNOVATIEVE MUSEUM VAN EUROPA.

WIJ GAAN NAAR... tekst en foto's Marie-Charlotte Pezé

ENKELTJE AMSTERDAM Als kinderen de baas zouden zijn van Amsterdam, hoe zag de stad er dan uit? Grachten van chocolade, speeltuinen in de straten en in iedere boom een boomhut? Enkeltje Amsterdam is een theaterspektakel waarbij kinderen zelf bouwen aan hun ideale stad. De Toneelmakerij zorgt samen met HKUstudenten en Jeugdtheater De Krakeling voor locatietheater voor de hele familie, zonder strikte aanvangstijd. In de indrukwekkende tent op de NDSM-werf kun je behalve voor visionaire knutselsessies en de voorstelling Verzetsgroep Noord ook terecht voor spannende hoorspelen en performances. NDSM-terrein 14 mei t/m 19 juni krakeling.nl

MAGRITA RONDEEL (53), CELLIST ‘Ik bespeel de cello in het Wings Ensemble. Op Moederdag, 8 mei, geven we een klassiek concert in de Janskerk in Haarlem. Dat is zo’n fijne locatie, intiem en met een prachtige akoestiek. Ik denk dat het ontzettend leuk gaat worden.’

SOCCER ROCKER Het recept is simpel: Soccer Rocker is een voetbaltoernooi met live rockmuziek. Bedacht door een groep vrienden uit een Amsterdams amateurvoetbalteam, is het uitgegroeid tot een waar festival met muziek van onder andere zZz, Mozes and the Firstborn, Beans & Fatback en Gallowstreet. Tijdens Soccer Rocker trap je een balletje in een team van vijf, headbang je erop los en dans je al hooghoudend een gat in de nacht. Denk: Cruijff meets Bowie. Dat wil je toch niet missen? 21 mei soccerrocker.nl

NATASJA VAN WIJK (36), DOCUMENTAIREMAAKSTER ‘Met het koor waarin ik zing ga ik op 24 mei naar Don Giovanni bij Nationale Opera & Ballet. Onze dirigent gaat ons er daarna een aantal delen uit leren. Ik heb er ontzettend veel zin in: Don Giovanni is de opera der opera’s!’


9

‘BANKSY IS DE NIEUWE WARHOL.’ ALDUS KIM LOGCHIES-PRINS, EEN VAN DE OPRICHTERS VAN HET NIEUWE MOCO MUSEUM AAN HET MUSEUMPLEIN IN DE VOLKSKRANT. DE EERSTE TENTOONSTELLING LAAT WERK ZIEN VAN DEZE TWEE GRENSVERLEGGENDE KUNSTENAARS.

BOY GLANSBEEK (25), SALES MANAGER ‘Voor de aankomende maanden staat er ontzettend veel in mijn agenda. Ik bezoek veel concerten in Radion en de Marktkantine, de shows die ze daar geven zijn fantastisch. Ook ben ik van plan om de tentoonstelling Lichte zeden in het Van Gogh Museum  te gaan bekijken met een aantal vrienden die op bezoek zijn. Over prostituees uit de negentiende eeuw, maar erg smaakvol gedaan.’

BRUG OVER HET IJ SHELLY EN INGRID (55), AAN HET WINKELEN ‘Wij hebben kaartjes voor Adele gescoord in Ziggo Dome in juni. Echt fantastisch, zoiets maak je maar één keer mee.’

Wandelend het IJ oversteken: dat kon aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Pontjes waren aan elkaar waren gelegd en vormden een brug, om zo de brandstof voor de overtocht te sparen. Op Bevrijdingsdag kan het opnieuw: aan elkaar gekoppelde pontons zorgen op 5 mei voor een directe verbinding tussen Noord en het Centrum. Om 14.00 uur zal burgemeester Van der Laan in aanwezigheid van Amsterdammers die als kind over de toenmalige brug hebben gelopen de eerste overtocht maken. Daarna is de brug tot 16.00 uur opengesteld voor iedereen die zich heeft opgegeven. De kaarten zijn helaas al uitverkocht, maar niet getreurd, de brug zelf is ook een prachtig gezicht om van een afstandje naar te kijken. 5 mei

BART VERMATEN (20), PROMOTOR VAN TURN UP EVENTS ‘Samen met een vriend organiseer ik een aantal grote feesten die heel succesvol zijn geworden. Geweldig is dat. Iedere vierde zaterdag van de maand organiseren we Finally in club Nova. Door de goede line-up met R&B, hiphop en nog veel meer tofs is het iedere maand uitverkocht. Kom ook een keer!’

ODE AAN HET MOEDERSCHAP Op Moederdag brengen musici in Paradiso hun favoriete of meest bijzondere lied over het moederschap ten gehore. Te gast zijn o.a. Manuela Kemp, Monique Klemann (Lois Lane), Jelka van Houten en Marijn Wijnands. Dus geef je moeder dit jaar geen obligaat bloemetje, maar neem haar mee naar deze gezellige moederverwenmiddag. Alleen zoons en/of dochters kopen een kaartje, mama kan gratis mee. Bob Fosko, frontman van de Raggende Manne, heeft de muzikale ode aan het moederschap bedacht en presenteert de middag. 8 mei paradiso.nl


10

krant KRANT

OPENING

VERBORGEN AMSTERDAM

verborgen Amsterdam

10 plekken waar je gegarandeerd nog niet geweest bent.

EEN SOORT VAN MUSEUM Ze doen echt heel bizarre dingen, hebben een telefoonnummer dat helemaal niet werkt en ook voor het overige is het iLLUSEUM het toppunt van vaagheid, maar daarom juist zo leuk om te ontdekken. Een hedendaags wonderkabinet noemen oprichters Grace de la Luna, Gerard Riksen en Alexander van der Woel het zelf. Sinds 2001 maken ze tentoonstellingen met eigen en andermans werk en programmeren ze performances, concerten, filmvoorstellingen en festivals die doorgaans ietwat ondoorgrondelijk van aard zijn. Zoals onlangs The Unexpected, een driedaags soort van festival met dingen als een Seitanistische maaltijd bereid door spiritueel leider Domenique Himmelsbach de Vries, een Wild Goose Chi Gung training door Lily Rรถmer Daoyuan, optredens van Radikal Satan, Naked Wolf en Seb El Zin, tribal belly dancer Maya Acid en Magician Ramana (telekinese!) en de performance 'Uitgang' van Roberta Petzoldt. Gaat dat zien. iLLUSEUM, Witte de Withstraat 120, illuseum.com


11

Achter doodgewone gevels in het centrum en in ogenschijnlijk saaie uithoeken bloeit en broeit er meer in Amsterdam dan je denkt. Tijd om de geijkte paden te verlaten en op zoek te gaan naar de best bewaarde geheimen.

THE HOS PAGES

tekst Floor van Dijck

NOG NOOIT VAN GEHOORD?

V

an buiten zie je slechts een onopvallende deur. Geen groot logo. Je zou er zo voorbij lopen, als dit niet precies was, waar je voor kwam. Een klop op de deur en de bartender, gestoken in een strak gesteven overhemd, doet open. Snel schiet je naar binnen. Daar is het donker en knus, er speelt zacht muziek. In deze ‘geheime’ bar, Door 74, drink je de heerlijkste cocktails, uit het zicht van de massa’s. Pas als je reserveert, hoor je waar je verwacht wordt. Het is een van de – vele – goed verborgen pareltjes in de stad. Amsterdam heeft een traditie van openheid. Alles mag, alles kan, voor de ramen hangen geen gordijnen maar hooguit vitrage: we hebben niets te verbergen. Toch zijn er ook plekken die minder openbaar zijn. Onzichtbaar. Onbekend Amsterdam heeft vele gezichten. Er zijn verenigingen waar je alleen binnenkomt als je lid bent, restaurants die steeds op een andere

plek opduiken, festivals waarbij je als bezoeker niet weet wat je te zien krijgt, illegale dancefeesten en grappige musea in kelders. En er zijn leuke plekken die dan wel openbaar zijn, maar waarbij je van het bestaan moet weten om er te kunnen belanden. ILLEGALE FEESTJES Nachtburgemeester Mirik Milan heeft natuurlijk een fijne neus voor de geheime kanten van de stad: ‘Als Nachtburgemeester heb ik veel vrienden en kennissen in het Amsterdamse nachtleven en zo weet ik dat er een hoop onder de radar gebeurt. Er worden geregeld illegale feesten gegeven; zulk soort events zijn natuurlijk niet voor iedereen zichtbaar op Facebook. In Noord vinden vrij regelmatig feestjes plaats; zolang dat niet de spuigaten uitloopt knijpt de politie een oogje toe. Maar als je niet in de scene zit, of geen mensen kent die zo’n event organiseren of eraan meewerken, is het bijna

>

‘ZOLANG ILLEGALE FEESTEN NIET DE SPUIGATEN UITLOPEN KNIJPT DE POLITIE EEN OOGJE TOE’


12

krant KRANT

verborgen Amsterdam

OPENING

GOED VERSTOPTE MUSEA Het is even googelen geblazen, en speuren langs de gevels, maar wie ze zoekt zal ze vinden: de best verstopte musea van de stad. Ons’ Lieve Heer op Solder is met reden verstopt: het was in de zeventiende eeuw een katholieke schuilkerk op de zolder van een welgestelde koopman, onzichtbaar vanaf de gracht. Nu is de museumkerk overigens wel een stuk beter vindbaar dan in de tijd dat de protestanten in de stad de baas waren. Goed verborgen is ook The Green Box, een mysterieus museum met Saoedi-Arabische kunst, midden tussen het Sodom en Gomorra van de Korte Leidsedwarsstraat. Je bent er vast duizend keer voorbij gelopen zonder het te weten. Een van de allerkleinste, maar niet minder charmante museumpjes van de stad zit verstopt boven Traiterie Chef! in de Negen Straatjes: The Tea Rat biedt een vrolijke reis door de geschiedenis van de theepot. In één kamer.

>

onmogelijk om erachter te komen wanneer en waar die feesten zijn. Daarnaast heb je evenementen die misschien niet helemaal geheim en niet illegaal zijn, maar waar je wel echt van af moet weten. Zoals bijvoorbeeld de leuke feestjes van het Eddie the Eagle Museum. En in Noord is er net een nieuwe locatie geopend, The Lighthouse, waar onder meer door het vernieuwende gezelschap The Black Rabbit Collective culturele happenings worden georganiseerd. Ook club Radion in het oude Actagebouw is een aanrader, een beetje uit de route misschien, maar ze hebben er een heel originele programmering.’ RUWE DIAMANTEN Journalist Bas van Lier publiceerde vorig jaar het boek 111 plekken in Amsterdam die je gezien


13

MICHAËL FERRON

ROMY TREEBUSCH

The Green Box is een bijna te goed verborgen museum met SaoediArabische kunst

Mirik Milan

Bas van Lier

The Tea Rat

The Green Box

moet hebben, waarvoor hij de stad naploos op alle mogelijke plekken die een bezoek meer dan waard zijn. Daaronder natuurlijk veel adresjes en culturele ruwe diamanten die je op het eerste gezicht zo voorbij zou lopen. Wie heeft bijvoorbeeld ooit gehoord van Electric Ladyland? Van Lier: ‘Dat is een heel curieus museum in de kelder, waar de eigenaar een hysterische fluorescerende wereld heeft ingericht. Je meldt je boven, en dan neemt hij je mee naar beneden. Trek er wel wat tijd voor uit, want alles heeft er een verhaal!’ Onder het viaduct van het Vondelpark trof Van Lier een cultureel walhalla aan in de Vondelbunker, een oude atoomschuilkelder waar nu bands spelen, regelmatig exposities worden georganiseerd en bier wordt gebrouwen. ‘Zeker ook de moeite waard is het Siegerpark bij de Sloterweg, een heel mooi parkje

The Lighthouse


14

krant KRANT

OPENING

verborgen Amsterdam

Achter hamburgerrestaurant The Butcher schuilt een cocktailbar waar je alleen met een wachtwoord of een speciaal armbandje welkom bent

Door 74

>

met een kleine beeldentuin, zomaar ergens tussen de weg en de flatgebouwen.’ SPEAKEASY In de categorie ‘niet geheim, wel onbekend’ tipt onze Nachtburgemeester bar Porem. Milan: ‘Dat is een nieuwe, van de buitenkant erg onopvallende cocktailbar op de Geldersekade. Goed verborgen, nog niet ontdekt door de massa’s. De mysterieuze cocktailbar in ‘speakeasy-stijl’ kom je trouwens meer tegen in de stad: naast Door 74 (in de buurt van het Rembrandtplein) is er ook nog Oldenhof aan de Elandsgracht, een upscale cocktailbar waar je dankzij de dikke fluwelen gordijnen zó voorbij zou lopen, en Hiding in Plain Sight, bij Porem om de hoek, waar je – geheime tip van een kenner – onder meer een cocktail kunt bestellen met beenmerg (dat dan speciaal gebracht wordt vanuit restaurant De Gebroeders Hartering). Helemaal geheimzinnigheid troef: achter hamburgerrestaurant The

Butcher schuilt een cocktailbar waar je alleen met een wachtwoord of een speciaal armbandje welkom bent, of als je er ‘iemand kent’. REIZENDE RESTAURANTS Voor het avondeten kun je natuurlijk naar een snackbar, restaurant , afhaal of eetcafé, maar ook dat kan spannender. Bijvoorbeeld in een reizend restaurant. Milan: ‘Restaurant De Trekvogel strijkt steeds voor één avond neer op een nieuwe plek. Zo kom je terecht op plaatsen waar je normaal niet zou komen en eet je tegelijkertijd bijzondere dingen.’ Tijdens ‘Diner Obscure’, ook zo’n bijzondere eetervaring, wordt een smakelijk diner gecombineerd met bijzondere acts, ook op steeds wisselende locaties. ‘Smaakt als Muziek’ verbindt eten aan muziek; op deze eens in de paar maanden georganiseerde avonden koken componisten gerechten die passen bij de muziek die live wordt opgevoerd. En ‘Vrete op Aarde’ zorgt niet


15

PARELS UIT DE CULTURELE ONDERGRONDSE Het stikt in Amsterdam van de minder bekende kleine theatertjes en concertzaaltjes met bijzondere programma’s en optredens. Zoals het Torpedotheater, een schattig klein theatertje in een zijstraatje van de Nes, waar vooral literaire avonden en lezingen plaatsvinden. In de Diamantbuurt vind je broedplaats Cinetol, waar regelmatig fijne (indie-)concerten plaatsvinden. En verstopt aan de voet van de Bijlmerbajes bij Overamstel vind je het Bajesdorp. In dit amalgaam van kraakpanden en broedplaats gebeuren allerlei leuke dingen. Zo serveren ze op dinsdagen regelmatig heerlijk veganistisch eten van groenten uit eigen tuin, zijn er concertjes en organiseren ze elk jaar het Bajesdorp Festival. Vaak vindt dat plaats in mei en wordt het last-minute bekendgemaakt, dus houd vooral bajesdorp.nl in de gaten. Torpedotheater

Diner Obscure Lola Luid

WAT VAN VER KOMT… …is lekker. In het uiterste puntje van Noord vind je NoordOogst, een duurzaam stadslandbouwproject. Je kunt er in de aarde wroeten, van alles leren en smullen van pannenkoeken van lokale en biologische ingrediënten bij pannenkoekenhuis Stroop. Zoek je het liever westwaarts, dan vind je daar net over de ring de broedplaatsen WOW en Lola Luid, waar regelmatig leuke feestjes, shows en expo’s worden georganiseerd. En vergeet ook vooral Zuid-Oost niet: op 15 mei kunnen daar alle gekke geiten naar buiten tijdens het Farma-Licious festival in Boerderij Langerlust aan de Gaasperplas. En er is nog veel meer te doen in de Bijlmer. Wil je in één klap bijna álle best bewaarde geheimen van Zuidoost ontrafelen, mis dan vooral 24H Zuid-Oost niet, op 21 en 22 mei. Voor het hele programma: zie de flyer verderop in deze Uitkrant.


16

krant KRANT

verborgen Amsterdam

OPENING

‘VERGEET NIET GOED OM JE HEEN TE KIJKEN, ERGENS AAN TE KLOPPEN, EEN GEKKE HOEK OM TE SLAAN’

EEN BEETJE VREEMD, MAAR WEL LEKKER

Naked Chess, een performance van Jennifer Shahade in De Kring als afsluiting van het Max Euwe schaaktournooi in 2011.

> GEHEIME GENOOTSCHAPPEN In Amsterdam stikt het van de besloten clubs: van historische genootschappen en sociëteiten tot religieuze clubs als de vrijmetselaars. Besloten is besloten en wat er gebeurt, blijft binnenskamers. Zoals bij kunstenaarssociëteit De Kring op het Leidseplein, waar je alleen lid mag worden als andere leden je aandragen. Wel zijn er nu en dan open avonden waar iedereen welkom is. De Industrieele Groote Club op de Dam is een sociëteit voor de groten uit het bedrijfsleven, en ook hier kom je als niet-lid alleen maar binnen als je zo gefortuneerd bent om iemand te kennen. Beide clubs hebben ook een eigen restaurant. Voor een kijkje in deze geheime kant van Amsterdam, zit er maar één ding op: goed netwerken.

Zoals de fluorescerende wereld van Electric Ladyland (Tweede Leliedwarsstraat 5) op een quirky manier verrast, zo zijn er wel meer grappige en een tikje vreemde plekken in Amsterdam. Zo lijkt het Café Ruk en Pluk aan de Linnaeusstraat misschien een normale bruine kroeg, maar lijkt het er eenmaal binnen dankzij de hysterisch vrolijke versiering wel elke dag carnaval. En ben je onderweg naar huis, dan stap je als je geluk hebt op een avond nietsvermoedend in een taxi, waar je in plaats van een knorrige amateurcoureur, een minidisco-op-wielen treft. In de discotaxi van Maroni Sonelli is het altijd feest. Met karaoke, sfeerverlichting en discoballen. Als dat geen vrolijke verrassing is.

alleen voor een culinaire verrassing, ook je tafelgenoten zijn onbekenden: onder het motto ‘eten verbindt’ brengt deze organisatie oude en nieuwe Amsterdammers bij elkaar. GELIJKGESTEMDE ZIELEN Kennismaken met de verborgen kant van Amsterdam gaat niet altijd vanzelf. Om gelijkgestemde geesten te ontmoeten, of bijzondere avonturen te beleven, moet je soms nét even iets meer je best doen. Toen Van Lier zich verdiepte in alle bezienswaardigheden van de stad ontdekte hij dat er oneindig veel meer is dan je op het eerste gezicht zou denken. ‘Vergeet daarom ook niet goed om je heen te kijken. Net wél ergens aan te kloppen, een gekke hoek om te slaan. Of die fietstocht naar de andere kant van de stad te maken.’ Milan tipt: ‘Als je op besloten of geheime feestjes terecht wil komen, helpt het om je in de uitgaansscene te verdiepen, de juiste mensen te volgen en flink op zoek te gaan op Facebook. Amsterdam is een dorp, maar wel eentje vol verschillende circuits, en als ze niet aan elkaar gekoppeld zijn, merk je er niets van. Dus je moet er wel voor op avontuur gaan.’ n


aanbiedingen

CADEAU BIJ ABONNEMENT

A’DAM LOOKOUT: 360º-uitzicht over Amsterdam

17

t.w.v. €34,-

Vanaf 14 mei kan Amsterdam aan het rijtje Eiffeltoren, Berlin Fernsehturm en London Eye een uitkijk-icoon van Europese allure toevoegen: A’DAM LOOKOUT. 360º in de rondte heb je spectaculair uitzicht over het historische centrum, het havengebied en de polders ten noorden van de stad. Voor de daredevils onder ons heeft LOOKOUT nog een extra adrenalinekick in petto: op het dak prijkt Europa’s hoogste schommel. Gezekerd in een veiligheidsharnas schommel je over de rand van de uitkijktoren, op een huiveringwekkende hoogte van bijna honderd meter boven de grond. Je vindt LOOKOUT op de hoogste verdieping van de iconische A’DAM Toren aan het IJ, pal naast het Eye Film Instituut en recht tegenover het Centraal Station. adamlookout.com

GA NAAR UITKRANT.NL, NEEM EEN JAARABONNEMENT (€29,95) EN ONTVANG TWEE TICKETS VOOR EEN BEZOEK AAN A’DAM LOOKOUT. De actie loopt t/m 25 mei.

mail & win!

GA NAAR IAMSTERDAM.COM/ACTIES

MANDJE MOKUM

BAKLESSEN BIJ BAKKERIJ HARTOG

5 x 1 Mokums Mout-pakket t.w.v. €21,99 Wat je van ver haalt is lekker, maar soms is wat van dichtbij komt nog veel lekkerder! Het Mandje Mokum is speciaal voor jou gevuld met authentieke Amsterdamse producten van maatschappelijk betrokken ondernemers in verschillende smakelijke varianten. De Uitkrant geeft vijf Mokums Mout-pakketten weg met vier heerlijke bieren van vier verschillende brouwerijen uit Amsterdam, biologische notenmix van Jan Gotjé en een droge worst van Brandt & Levie.

5 x 2 baklessen t.w.v. €19,90 Ook zo dol op het brood van Bakkerij Hartog, waar Amsterdam met liefde voor omfietst? Tijdens deze bakles leer je hoe je met vier ingrediënten eenvoudig zelf een Hartogs volkorenbrood bakt. Je kneedt het deeg, laat het rijzen en bakt het verrukkelijkste brood. Terwijl je brood steeds lekkerder gaat ruiken en knapperig bruin wordt in de oven, krijg je een rondleiding door de bakkerij en maalderij. Uiteraard ga je huiswaarts met je eigen volkorenbrood en het geheime recept.

mandjemokum.nl

volkorenbrood.nl


Separate Ways NATIONALE OPERA & BALLET 11 – 14 MEI Wereldpremières Sol León & Paul Lightfoot Hofesh Shechter Na twee seizoenen keert NDT terug naar het podium van Nationale Opera & Ballet. NDT 1 danst Separate Ways, een spannend programma dat uitsluitend uit nieuw werk bestaat van Hofesh Shechter en huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot.

foto: Rahi Rezvani

De Brits-Israëlische Shechter wordt beschouwd als één van Engelands meest geprezen choreografen. In seizoen 2013/2014 danste NDT 1 zijn double bill Uprising/ In your rooms. Voor Separate Ways zal Shechter zijn allereerste werk voor NDT creëren. In hun 26 jaar als choreografisch duo hebben León en Lightfoot een rijk repertoire opgebouwd van meer dan vijftig balletten die een sterke, vernieuwende artistieke stem gemeen hebben. “Puur, rauw en met de adrenaline van een rockconcert: zijn dans is een overrompelende ervaring.” trouw over Uprising/In your rooms mede mogelijk gemaakt door:

Bestel uw kaarten op ndt.nl

Piet Kramer, drie kasten, 1918-ca. 1935, coll. Stedelijk Museum

MUSEUM TIPS amsterdammusea.org

Made in Amsterdam

František Kupka, Het meisje van Gallien, 1909-1910, Praag, Národní Gallery, c/o Pictoright Amsterdam

Wonen in de Amsterdamse School Een spectaculair overzicht van interieurontwerpen van de Amsterdamse School: o.a. meubelen, lampen, klokken, keramiek en textiel. Stedelijk Museum, tot en met 28 Augustus

Made in Amsterdam In 100 kunstwerken een beeld van de belangrijkste artiesten, stromingen en bewegingen in Amsterdam van de afgelopen eeuw. Amsterdam Museum, tot en met 31 juli

Lichte Zeden

World Press Photo

Wat trok kunstenaars aan in prostitutie als onderwerp? Kom naar de spraakmakende tentoonstelling ‘Lichte zeden’.

Deze tentoonstelling met prijswinnende foto’s van de grootste internationale wedstrijd voor persfotografie komt ieder jaar naar Amsterdam.

Van Gogh Museum, tot en met 19 juni

De Nieuwe Kerk Amsterdam, tot en met 10 Juli

Bezoek deze en vele andere Amsterdamse musea gratis met de I amsterdam City Card iamsterdam.com/citycard


krant KRANT

mei 2016 20 23 24 26 28 30

VERMAAK ‘JENNY AREAN IS DE BESTE CHANSONNIÈRE VAN NEDERLAND, DIE MET EEN ONVERZETTELIJKE OVERTUIGINGSKRACHT EN FONKELENDE EXPRESSIE ZINGT WAT ZE TE ZEGGEN HEEFT.’ Dat zegt de jury van de Blijvend Applaus Prijs, die later dit jaar aan Arean wordt uitgereikt. Op 16 mei staat ze met Marijn Brouwers in De Kleine Komedie voor de première van hun voorstelling Jenny Arean & Marijn Brouwers.

DE MUZE VAN ZUID EMMA IN DE STAD JUNGLE BY NIGHT FILM EXPO: AAF OP MUSEUMPLEIN INTERVIEW: WOUTER VALKENIER

CALAIS – FROM JUNGLE TO CITY Vlak bij Calais bestaat al meer dan tien jaar een parallelle wereld. Talloze vluchtelingen die hopen om via zee of tunnel Engeland te bereiken, leiden hier gestagneerde levens in geïmproviseerde onderkomens. Fotograaf Henk Wildschut maakt er al sinds 2005 foto’s en exposeert zijn documentaire, poëtische werk momenteel in Foam. Terwijl de zogenoemde ‘Jungle’ inmiddels ontruimd is, ontstaat alweer een nieuwe, soortgelijke plek, waar ‘huizen’ en ‘kerken’ en andere bouwsels verrijzen, en – professioneler dan eerst – paden en elektriciteit worden aangelegd op een plek die nooit bedoeld kon zijn als meer dan een tijdelijk thuis. Foam t/m 5 juni

MÖHLEMANNS & KÖHLEMANNS Na de plotse dood van dichter, presentator en programmamaker Wim Brands, hoeksteen van boekenlezend Nederland, is het belangrijker dan ooit dat we goede gesprekken blijven voeren over de schone letteren. Ter inspiratie en om te weten wat we écht moeten lezen. Daarom is de geheimtip voor mei de live literaire talkshow Möhlemanns & Köhlemanns. Te gast zijn o.a. Hans Maarten van den Brink, die vertelt over zijn nieuwste boek Dijk, en Roos van Rijswijk, die onlangs haar debuutroman Onheilig publiceerde. Presentatie: Thomas Möhlmann en Chris Keulemans.

CALAIS, JULY 2015 © HENK WILDSCHUT

Pllek 8 mei

19


20

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

Ze spelen Obrecht in de Obrechtstraat!

Geniaal idee: het festival De Muze van Zuid laat de componisten naar wie de straten in Zuid vernoemd zijn eindelijk weer klinken. tekst Joke van der Weij

Dudok Kwartet

klassiek De Muze van Zuid Diverse locaties 21 en 22 mei muzevanzuid.nl

D

at het niet eerder bedacht is: een muziekfestival rond de componisten uit de Concertgebouwbuurt en verderop in Zuid. Jurriaan RĂśntgen, een van de initiatiefnemers van Muze van Zuid vindt het ook wonderlijk, maar nee, behalve wat bescheiden festiviteiten rond Van Bree is er nooit eerder sprake geweest van een muzikale ode aan de fine fleur van het Nederlandse muziekleven. Terwijl er in Amsterdam-Zuid maar liefst

65 straten vernoemd zijn naar componisten, en daar wel 45 Nederlandse componisten bij zitten. Maar het komt goed. Veel werk van hen zal deze maand opnieuw klinken, en zijzelf zullen niet enkel voortleven als straatnaam. Nooit zullen we meer door de Banstraat fietsen zonder te weten dat Joan Albert Ban die madrigalen schreef voor de Muiderkring. Of door de Johannes Verhulststraat zonder diens elegante strijkkwartetten te horen.

Tijdens het Muze van Zuidweekend vinden er 24 concerten plaats waarop werk wordt uitgevoerd van ruim dertig Nederlandse componisten vanaf de vijftiende eeuw tot nu. Veel daarvan kennen we alleen maar van de gouden letters langs eregalerijen in het Concertgebouw. ZELFS PALESTRINA Cornelis Dopper is zo’n naam, en de zeventiende-eeuwse Joan Wanning die slechts voorleeft door een klein


21

mis deze niet

RONALD KNAPP

HET GELUKZALIGE

kwam dan wel uit Rome, maar hij heeft een mooie straat. En componeerde prachtige muziek. Het lijkt wel of er na de renaissance, met Sweelinck als uitloper, niet veel meer gebeurde in het Nederlandse muziekleven. Tot eind negentiende eeuw is het betrekkelijk stil. Ook qua straatnamen. Jurriaan Röntgen: ‘Misschien werd er niet veel gecomponeerd, maar er werd wel degelijk veel gemusiceerd.’ En dat is iets wat je op elk schilderij uit de Gouden Eeuw kunt zien: iedereen bespeelt een instrument.

straatje naast het Concertgebouw. Des te leuker om nu eens muziek van hem te horen, vindt Jurriaan Röntgen. Heel streng is de organisatie trouwens niet: ‘Richting Willemsparkweg zit een grote groep renaissancecomponisten die we er ook bij rekenen, hoewel ze niet helemaal Nederlands zijn. Josquin Deprez en Dufay waren Vlaams, Orlando di Lasso kwam uit Henegouwen. Maar dat viel in die tijd onder de Lage Landen.’ Zelfs Palestrina mag meedoen – hij

MODERN KLASSIEK Tijdens het festival klinken ook hedendaagse componisten. ‘Dat spreekt ook wel voor zich,’ vindt Röntgen: het gaat om het hele muzikale erfgoed. ‘Willem Jeths bijvoorbeeld, de componist des vaderlands, en Theo Loevendie – die woont trouwens ook in Zuid.’ Er is een lichte nadruk op muziek uit begin twintigste eeuw, niet voor niets de tijd waarin het Concertgebouw werd gebouwd, onder andere op initiatief van Jurriaans grootvader Julius Röntgen (eregalerij balkon, derde van links). Er is ook een Röntgenstraat, maar die ligt niet in Zuid, maar in een buurt in Oost, waar de straten vernoemd zijn naar beroemde natuurkundigen. Een ver familielid.

Brouwer, een boevin op leeftijd die zelf niet meer op pad gaat, zwaait de scepter over haar dievenbende van vijf mannen en vrouwen. Niet alleen verdeelt ze de inkomsten, ook zorgt ze ervoor dat er niets moois kan opbloeien tussen de bendeleden. Tegen groepsseks of seks met een hond of vis zijn geen bezwaren, wel tegen de liefde. Voor deze voorstelling sloeg de Mexicaanse Hond, Alex van Warmerdams eigen gezelschapje binnen Orkater, opnieuw de handen ineen met het Vlaamse gezelschap Olympique Dramatique na het succesvolle Bij het kanaal naar links. Je hoeft geen toneelkenner te zijn om te weten dat dit weer donker absurd genieten wordt. Met o.a. Annet Malherbe, Eva van de Wijdeven en Tom Dewispelaere.

STADSSCHOUWBURG 21 T/M 24 MEI

HET LENTEKABINET Natuurgebied het Twiske wordt voor de vijfde keer vrolijk geannexeerd door eigentijdse muziek, kunst en cultuur. In het groen tussen de smalle slootjes klinkt vernieuwende elektronische muziek met een vleugje funk, soul, disco en house, maar als je in bent voor een eigenzinnige en theatrale kerkdienst, een potje bewegingstheater, het maken van een eigen flipbook of het beste keukenfeestje van kunstenaar Victor Schaduw ben je ook aan het goede adres. Of eigenlijk: in het goede natuurgebied. Te gast zijn onder andere Tom Trago, Fatima Yamaha (aka Bas Bron van de Jeugd), John Talabot, Daniel Avery, Leon Vynehall, Ben Ufo en Dekmantel Soundsystem.

HET TWISKE 28 MEI HETKABINETFESTIVAL.NL

SWEENEY TODD Horror en humor gaan hand in hand bij dé musicalhit van Stephen Sondheim. Sweeney Todd, winnaar van maar liefst acht Tony Awards, vertelt het beruchte verhaal van een onterecht veroordeelde barbier. Na zijn gevangenisstraf keert hij terug naar Londen om wraak te nemen. Daar ontmoet hij mevrouw Lovett, eigenaresse van een slechtlopende bakkerswinkel in de Fleet Street. Hun ontmoeting leidt tot een bizarre en gruwelijke samenwerking: hij vermoordt zijn klanten in de barbierstoel, waarna zij de lichamen verwerkt in traditionele pasteitjes. Sweeney Todd is wereldwijd uitgevoerd en staat vanaf 23 mei in Het Zonnehuis in Amsterdam, met in de hoofdrollen René van Kooten en Vera Mann.

HET ZONNEHUIS 20 MEI T/M 20 JUNI


22

krant KRANT

podium

KUNST & VERMAAK

‘Je komt er samen heelhuids uit’ ANNALEEN LOUWES

Voor Separate Ways creëerden voormalige geliefden nieuw werk, met ongewisse uitkomst. tekst Bregtje Schudel beeld Rahi Rezvani

Zwarte satire over mediawereld Een bekende nieuwslezer wordt na dalende kijkcijfers ontslagen. Als hij vervolgens live zijn zelfmoord aankondigt, schieten de ratings omhoog. tekst Margriet Prinssen

‘E

lke dag, vijf dagen per week, vijftien jaar lang, heb ik achter dit bureau gezeten als de bondige expert die met gepaste afstandelijkheid de parade van dagelijkse waanzin presenteert die we het nieuws noemen. Nu wil ik een keer zeggen wat ik echt voel.’ Deze aankondiging – live op tv – van een bekende nieuwslezer, is reden voor de zender om hem een nieuw programma aan te bieden, waarin hij elke avond zijn woede mag spuien. ‘Ik ben kwaad en ik pik het niet langer’ wordt het motto voor zijn nieuwe show. Het wordt een kijkcijferhit, tenminste, voor zolang het duurt. Als de cijfers weer dalen, bedenken de mediabonzen een nieuw plan en in een explosieve ontknoping wordt de moraal met angstaanjagend gemak weer ingeruild voor het belang van de televisiezender. Regisseur Joost van Hezik: ‘Ik constateer dat het nieuws steeds meer iets krijgt van een sensationele show die

moet concurreren met andere amusementsprogramma’s. Kijkcijfers en oplages bepalen het budget van nieuwsredacties. Onderzoeksjournalistiek staat onder druk: voor redacties is het te duur en het publiek kiest liever voor snelle, hapklare infotainmentbrokken.’ De Zender is gebaseerd op de door Sidney Lumet geregisseerde en met vier Oscars bekroonde film Network (1976). Het is na Danton’s dood, Osama the Hero en Jeanne het slotdeel van Van Heziks vierluik over revolutie. ‘Zijn de media überhaupt in staat de waarheid te verkondigen? Of enkel een waarheid waarbij ze gebaat zijn?’ Het wordt een zwarte satire over de roerige wereld van de media met in elk geval een ijzersterke cast: onder anderen Stefan de Walle, Jaap Spijkers, Hannah Hoekstra, Rick Paul van Mulligen en Mingus Dagelet. DE ZENDER Compagnietheater 6 t/m 14 mei

W

ie denkt dat het maken van nieuwe choreografieën voor een groot dansgezelschap als het Nederlands Dans Theater een luizenleventje is, komt bedrogen uit – zelfs als je, zoals in het geval van Paul Lightfoot, zelf de artistiek directeur bent. Begin april, drie weken voor de première van het nieuwste werk van Lightfoot en choreografiepartner Sol León, moeten ze nog flink aan de bak, biecht Lightfoot tussen de bedrijven door op. Hun bijdrage aan het tweeluik Separate Ways – de Israëlisch-Britse choreograaf Hofesh Shechter verzorgt de andere choreografie – moet veertig minuten gaan duren. Ze zijn op de helft. Maar, geen paniek: Paul en Sol doen dit werk al langer dan vandaag. Al 27 jaar maken ze samen choreografieën voor het NDT, waar ze destijds ook hun danscarrière begonnen. Head over heels vielen ze voor elkaar (ze hebben samen een dochter) en voor het dansmakersvak. León en

Lightfoot zijn inmiddels geen stel meer, maar het samen choreograferen is – gelukkig – wel gebleven. De stukken van Lightfoot en León zijn onvergelijkbaar: in het oog springende decors (denk aan de kantelende kamer in Sehnsucht), melancholische muziek (Philip Glass, Max Richter, Arvo Pärt) en natuurlijk de dans zelf, tegelijk theatraal (met uitvergrote gebaren en mimiek) en verstild. ‘Het is prachtig om met Sol samen te werken, omdat er echt sprake is van een dialoog,’ vertelt Lightfoot. ‘We vormen wel één team, maar we zijn ook twee individuen met onze eigen dromen en imperfecties. Het heeft iets heel bijzonders en bevredigends om van tevoren niet te weten wat er komen gaat, maar wel te weten dat je er samen, hoe dan ook, heelhuids uitkomt.’ SEPARATE WAYS Nationale Opera & Ballet 11 t/m 14 mei


COLUMN

Emma Curvers

23

Emma

in de stad

Deel 6: Waarin Emma tot de tanden toe bewapend blijkt

MARIE-CHARLOTTE PEZÉ

D

e meelijdende blikken die ik krijg als ik zeg waar ik tegenwoordig woon, liegen er niet om: mijn nieuwe buurt is voor Amsterdamse begrippen een getto. En oké, het ís anders in Noord. De alcohol wordt hier al gedronken tíjdens het boodschappen doen, maar dat is een vrijheid die ik mezelf ook graag gun. En ja, er wordt brand gesticht in een school die op de slooplijst staat, maar dat zou je ook burgerassistentie kunnen noemen. Toch heb ik het gevoel gekregen dat ik me moet bekommeren om mijn veiligheid. Dat doe ik door erover te piekeren. Moet ik op een cursus krav maga? En als ik een dodelijke greep leer, mag ik die dan toepassen op een inbreker? Of moet ik gewoon een wapen in huis hebben? Die laatste vraag beantwoordt zichzelf. Onder uit een verhuisdoos komt een snoezig roze satijnen tasje tevoorschijn. Meteen als ik het strikje losmaak, herinner ik me wat ik hierin had verstopt: m’n stun gun. Mijn vroegere buurvrouw deed me dit geval jaren geleden cadeau toen ik naar de grote gevaarlijke stad verhuisde, met name omdat zij ’m net iets te effectief vond voor huis- tuin- en keukengebruik: ze had de gun op een spijtige lentedag uitgeprobeerd op haar man en dat ding bleek zoals beloofd een opdonder uit te delen als de hekken rondom

Jurassic Park. Ik weet niet of buurman en buurvrouw nog bij elkaar zijn. Het verhaal maakte in elk geval zulke indruk dat ik de schokstok veilig opborg in een roze satijnen tasje. Want ja, hoe gebruik je zo’n taser, als je slachtoffer niet zoals die lieve buurman gewillig voor je poseert op de terrastegels? Dan keert het wapen zich vast tegen me. Ik denk aan Jamie Gilt, de Amerikaanse wapen-lobbyiste die vorige maand door haar eigen zoon in haar rug werd geschoten. En ik denk aan de PVV’ers die vinden dat elke burger een goedgevulde wapenkast zou mogen hebben, want hé, je mag jezelf toch wel verdedigen, die hufters denken ook niet aan jóu, et cetera. Tuurlijk, ik vertrouw alleen mezélf niet met dat ding. Als iemand me kwaad wil doen, dan zal dat lukken. Linksom of rechtsom ben ik dan de lul – het zou echt iets voor mij zijn om aangeklaagd te worden voor de schade die ik toebracht aan een gechoqueerde inbreker. Of aan mijn toekomstige exechtgenoot. Nog één keer druk ik op het aan-knopje. Ik wacht op de bliksemschicht tussen de twee electroden. Niets. Geen schok, geen trilling, geen teken van leven. Ik gooi het ding in de prullenbak en ben opgelucht – geloof ik. Misschien ben ik liever kwetsbaar dan gevaarlijk.


24

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

Jungle by Night: opzwepend en onvermoeibaar In 2010, amper zeventien, stonden ze al op Into the Great Wide Open. Sindsdien regent het sterren en lovende recensies voor Jungle by Night. Op hun energieke muziek kan niemand stil blijven staan. tekst Inger van der Ree

V

pop Jungle by Night Paradiso 27 mei

aak doen de muzikanten van Jungle by Night in de tourbus het spel ‘Raad het optreden’. ‘Een bandlid neemt een concert in gedachte en omschrijft dat op basis van een paar steekwoorden. Bijvoorbeeld: ‘‘saxofoon vergeten’’. En dan roept iemand: ‘‘The Jazz Cafe in Londen!’’’ vertelt Pyke Pasman, toetsenist van Jungle by Night. Dat concert was een van de vijfhonderd concerten die Jungle by Night de afgelopen jaren gaf. Het probleem van de vergeten saxofoon werd snel opgelost; ze konden er een van een andere band lenen. En natuurlijk kregen de jongens ook díe keer de hele zaal aan het

dansen. Want waar deze jonge energieke muzikanten het podium ook beklimmen – of dat nou in Japan, Canada of Frankrijk of op Sziget of Lowlands is – iedereen gaat uit zijn dak op hun aanstekelijke en eigenzinnige combinatie van psychedelica, afrobeat, dub, Turkse funk, Ethiopische jazz en soul. BROEKIES Het succesverhaal van deze jonge honden – negen neven, broers en basisschoolvrienden – begint zes jaar geleden op de Amsterdamse Aprilfeesten. Een week later staan ze in de Melkweg en niet lang daarna spelen ze op Into the Great Wide Open en het North Sea Jazz Fes-

tival. ‘Die eerste optredens voelen nog steeds als een droom. Broekies waren we, sommigen van ons waren nog niet eens klaar met de middelbare school,’ zegt Pasman. Uren, dagen, nachten repeteerden ze in de studio van Rinus Groeneveld, de vader van Jungle by Night-drummer Sonny Groeneveld. Inmiddels zijn de broekies volwassen. De eerste diploma’s aan het Amsterdamse conservatorium zijn behaald, de studio van vader Groeneveld is verruild voor een grote repetitieloods in Amsterdam-Noord en het vierde album is uit en heet Traveller. ‘We vinden het altijd lastig namen te geven aan onze instrumentale muziek, maar over Travel-


25

mis deze niet We Are Public selecteert elke maand drie dingen die je echt niet mag missen. Met een We Are Publicabonnement voor €15 per maand krijg je gratis toegang tot deze en vele andere voorstellingen en events. wearepublic.nl

BUILT FOR IT Hiphop in het theater? Jazeker. Choreograaf Alida Dors gebruikt hiphopdans om verhalen te vertellen. Built for it gaat over stigma’s en vooroordelen en hoe je daarvan te bevrijden. Een gedanste oproep tot empathie, getipt door We Are Public-redacteur Jonne ter Braak: ‘Geen show, geen kunstjes, maar een persoonlijk verhaal in de unieke stijl van Alida Dors | BackBone. Mét spoken word van Typhoon!’ Podium Mozaïek, 13 mei (gratis voor leden van We Are Public)

HEYU! URBANS | ISTANBUL Deze avond gaat over de razendsnelle stedelijke ontwikkelingen in miljoenenstad Istanbul, dat zowel een voorbeeld als schrikbeeld voor Amsterdam vormt. Getipt door We Are Public-redacteur Maartje Wortel: ‘Alles wat met Istanbul te maken heeft is goed! Een complexe stad waarin meerdere harten kloppen.’ WAP-redacteur Mark Minkjan: ‘Jan Rath komt, een geweldige socioloog die ook heel goed is in het aanspreken van een breed publiek.’ OBA, 25 mei (gratis voor leden van We Are Public)

ler waren we het snel eens. De afgelopen jaren voelen als een reis; niet alleen omdat we met de band op zoveel plekken ter wereld hebben kunnen spelen, maar ook omdat we muzikaal echt een grote ontwikkeling hebben doorgemaakt,’ legt Pasman uit. VURIGE AFROBEAT Traveller, het vierde album van Jungle by Night, is diverser dan zijn voorgangers. ‘In onze band zitten heel verschillende types; iedereen heeft een uitgesproken muzikale voorkeur. Op dit album kon iedereen zijn ei kwijt. Er staat een disconum-

mer op, flarden krautrock, heel minimalistische muziek en een paar nummers vurige afrobeat. Elk nummer heeft een visie, een verhaal. We hebben uren gezocht naar hoe we onszelf konden vernieuwen, zonder te verliezen wat we al die jaren verzameld hadden,’ zegt Pasman. En ook al kent dit album meer rustige, sferische nummers dan we van Jungle by Night gewend zijn, er blijven meer dan genoeg momenten over om totaal los te gaan op hun aanstekelijke muziek, verzekert Pasman. ‘De release in Paradiso wordt een feestje.’

WORLD WITHOUT US Hoe ziet de wereld eruit als de mensheid uitsterft? ‘We konden het ons niet voorstellen: geen hypotheken, geen sjaals breien, geen zwembaden, geen vlinderslag en geen honing meer in glas bewaard.’ Céline Talens, theaterredacteur bij We Are Public, verheugt zich op deze monoloog: ‘De makers, Ontroerend Goed, zijn een gezelschap dat grote verhalen en dromen niet uit de weg gaat. Ik ben heel benieuwd waar ze nu weer mee komen.’ De Brakke Grond, 24 t/m 28 mei (27 mei gratis voor leden van We Are Public)


26

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

film

Eindelijk een cynische Jane Austen-verfilming

Na een hoop feelgood-kostuumfilms met hoog zwijmelgehalte is er eindelijk een Jane Austen-verfilming die haar humor en maatschappijkritiek recht doet. tekst Bregtje Schudel

Z

film Love & Friendship  regie Whit Stillman release 26 mei

eg ‘Jane Austen-verfilming’ en je denkt waarschijnlijk aan strak ingesnoerde boezems, zwoele blikken door de balzaal, doorweekte mannen op witte paarden en het trillende pruillipje van Keira Knightley. Ik neem het je niet kwalijk. Veel regisseurs (we noemen geen namen, Joe Wright!) blijven hangen in de romantiek en de kostuums, maar missen totaal het scherpe randje, de sociale satire, die Austen juist zo tijdloos maakt. Misschien dat daarom niemand zich ooit aan Austens Lady Susan heeft durven wagen, haar novelle in briefvorm. Het is een van haar vroegste werken en de meest cynische van allemaal. Van de kille en berekenende titelheldin kan zelfs Joe Wright geen zwijmelende bakvis maken. Whit Stillman (The Last Days of Disco, Damsels in Distress) durfde de uitdaging wél aan, maar dan wel op zijn manier. Het verhaal: Lady Susan (Kate Bec-

kinsale) is weduwe. Dat betekent echter niet dat ze achter de geraniums zit; niet zolang haar jonge, naïeve dochter nog niet aan de man is. En mocht ze in de tussentijd zelf ook nog iemand aan de haak slaan, zoals Reginald (Xavier Samuel), de goedgelovige broer van haar wantrouwige schoonzus (Emma Greenwell), waarom niet? BRILJANTE ANEKDOTES Stillman blijft dicht bij de originele novelle die als een toneelstuk leest, inclusief een korte maar hilarische introductie van de hoofdpersonages (Lord Manwaring: een goddelijk aantrekkelijke man; Sir James Martin: schatrijk… maar wel een beetje een ratel). Je komt bij Stillman niet voor de kostuums, maar voor de briljante anekdotes, de meeste afkomstig van Lady Susan (Of ze haar vriendin/persoonlijke sloofje loon betaalt? ‘Dat zou voor ons allebei een belediging zijn!’).

Lady Susan zelf blijkt niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Ja, ze is manipulatief, en ja, ze windt met het grootste gemak alle mannen om haar vingers, maar ze is geen karikatuur. Sterker nog, Stillman geeft haar groot gelijk (hij droeg zelfs een boek aan haar op: Love & Friendship – In Which Lady Susan Vernon Is Entirely Vindicated – vanaf 19 mei te koop). Want welke andere manieren waren er begin negentiende eeuw voor vrouwen uit de gegoede stand om vooruit te komen? Dan kan je het slechter treffen dan met een onnozele, maar zachtaardige welgestelde man als Sir James (Tom Bennett). Zelfs als hij niet weet hoeveel geboden er zijn (Zijn er maar tien? Geweldig!) en hij nog nooit van erwten heeft gehoord. Lady Susan past zich aan, en overwint. Liefhebbers van zoetsappige kostuumromannetjes zijn hier aan het verkeerde adres. Dit is Jane Austen zoals Jane Austen het bedoeld heeft.


27

festival

in première

Fury! Punk Culture

LOUIS THEROUX: MY SCIENTOLOGY MOVIE 

H

et voelt als een paradox, maar toch is het zover: punk heeft de middelbare leeftijd bereikt! En hoe beter het veertigjarig bestaan van punkrock te vieren dan met een punkfeestje? FURY! Punk Culture is misschien niet het grootste, maar zeker een van de meest veelzijdige programma’s van EYE uit de afgelopen jaren, met niet alleen speelfilms en documentaires, maar ook muziek, lezingen en een speciaal gastoptreden van Don Letts, filmmaker en ex-dj bij de legendarische Londense nachtclub The Roxy (waar de Britse punkmuziek tot bloei kwam). Voor een spoedcursus punk zit je goed bij Letts documentaire Punk Attitude, en voor eentje op de Amsterdamse punkscene bij Punk: Lang leve de lol. Maar ook hedendaagse punkhelden en -heldinnen hoef je niet ver te zoeken. In de documentaire Pussy Riot: A Punk Prayer krijg je bijvoorbeeld een zeldzaam kijkje achter de schermen bij de ‘rechtszaak’ tegen de Russische feministenpunkgroep Pussy Riot. Speelfilms zijn er natuurlijk ook, zoals Jim Jarmusch’ debuutfilm Permanent Vacation (1980), Frank Wierings Andy, Bloed en Blond Haar (1979) en Abel Ferrara’s horrorfilm The Driller Killer (1979). De Britse socioloog en mediawetenschapper Dick Hebdige komt praten over zijn baanbrekende studie naar jeugdcultuur uit 1979, Subculture: The Meaning of Style. En dan is er – natuurlijk – nog de muziek, met optredens van onder andere The Restarts, The Local Spastics, Vitamin X en, last but not least, de Amsterdamse kraakpunkband The Ex (woedend sinds 1979). EYE 26 mei t/m 15 juni eyefilm.nl

Het was een nobel maar tot mislukken gedoemd streven: het maken van een onpartijdige documentaire over de even mysterieuze als beruchte Scientology Kerk. Toch doet Louis Theroux een moedige poging. My Scientology Movie vertelt weinig nieuws, maar de manier waarop Theroux zich staande houdt wanneer het intimideren begint is indrukwekkend. Regie John Dower Release 5 mei

MEN & CHICKEN  Je hebt zwarte komedies, en je hebt de films van Anders Thomas Jensen. Na zijn kannibalenkomedie The Green Butchers en de al even ongewone gefrustreerde-neonaziontmoet-opgewekte-priester-satire Adam’s Apples, komt Jensen met zijn meest bizarre film tot nu toe. Na de dood van hun adoptievader gaan buitenbeentjes Gabriel en Elias (Mads Mikkelsen) op zoek naar hun echte familie. Regie Anders Thomas Jensen Release 5 mei

QUAND ON A 17 ANS Regisseur André Téchiné (Les temoins) is inmiddels 73, toch is zijn meest recente film meteen ook zijn meest jeugdige ooit – met de hulp van scenarist en regisseur Céline Sciamma (Girlhood). Er broeit iets tussen klasgenootjes Damien (rijzende ster Kacey Mottet Klein) en Thomas (nieuwkomer Corentin Fila). Maar is het haat, nijd, of toch iets anders? Regie André Téchiné Release 5 mei

TRUMAN  Leraar Tomás (Javier Cámara, Hable con ella) reist af naar Madrid om zijn oude jeugdvriend Julian (Ricardo Darín, El secreto de sus ojos) te bezoeken. Julian is ziek, doodziek, maar belangrijker vindt hij wat er straks met zijn hond Truman gebeurt. Een heel leven, gecondenseerd in vier dagen (inclusief uitstapje naar Amsterdam). Regie Cesc Gay Release 12 mei



Sterren gegeven door onze filmrecensent Bregtje Schudel. Geen sterren betekent niet gezien.

HEIMAT 1 Ruim vier jaar nam de restauratie in beslag van Heimat, een 56 uur durende kroniek over de lotgevallen van een familie uit het fictieve Duitse dorpje Schabbach, van net na WO I tot begin jaren 80. Straks in delen (de Filmhallen) en als marathon (EYE), te zien. Regie Edgar Reitz Vanaf 19 mei in de Filmhallen; tijdens Pinksteren (15 en 16 mei) te zien in EYE

THAT SUGAR FILM  Dat fastfood slecht voor je is, wisten we allang. Maar zelfbenoemd proefkonijn Damon Gameau toont ons de ultieme sluipmoordenaar, die verstopt zit in ‘gezonde’ producten als muesli, magere yoghurt en teriyaki chicken: suiker. Twee maanden lang stelde Gameau zichzelf bloot aan het 40-suikerklontjes-per-dag-dieet van de gemiddelde Australische man. Regie Damon Gameau Release 19 mei

AMSTERDAM SPANISH FILM FESTIVAL Naar welke film je ook gaat, eigenlijk zit je altijd wel goed bij deze tweede editie van het Amsterdam Spanish Film Festival, een ode aan de Spaanstalige film. Mis vooral de documentaire La calle de los pianistas niet, die wordt afgesloten met een pianoconcert van Karin Lechner, een van de hoofdrolspelers. 25 t/m 30 mei in Pathé Tuschinski & EYE amsterdamspanish filmfestival.com

STRIKE A POSE  Strike a Pose is een niche documentaire over een niche documentaire. In 1991 baarde Madonna opzien met haar docu Truth or Dare, een zeldzame blik achter de schermen tijdens haar Blonde Ambition-wereldtournee. 25 jaar later zoeken Ester Gould en Reijer Zwaan zes van haar dansers uit de tournee (en de film) op. Regie Ester Gould en Reijer Zwaan Release 26 mei


28

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

expositie

Museumplein wordt Galerieplein tijdens AAF

In een reuzentent op het Museumplein laten 60 Nederlandse en internationale galeries de state of the art zien. tekst Joke van der Weij

V.l.n.r.: Saskia Noor van Imhoff, #+23.00, 2015; William Wegman, Cursive Display; Jonas Ohlsson, André Hazes, 2015; .

kunstbeurs Amsterdam Art Fair Museumplein 25 t/m 29 mei

D

at er naast alle bestaande kunstbeurzen nog steeds ruimte is voor nieuwe, bleek toen de Amsterdam Art Fair in de oude Citroëngarage vorig jaar een overweldigend succes werd. Deze inspirerende locatie is dit jaar niet meer beschikbaar, maar Amsterdam Art Fair is erin geslaagd een andere omgeving te vinden met evenveel allure: het Museumplein. Ja, het plein zelf, waar een reuzentent zal worden neergezet om alle deelnemende galeries een goede plaats te geven. Uiteraard spreken we verder van ‘paviljoen’, dat hoort

nu eenmaal bij kunst. De nieuwe luchtige behuizing van de Amsterdam Art Fair biedt meer ruimte dan de vorige, dus het aantal galeries is uitgebreid van 45 naar 60. En was de vorige beurs nog een nationale affaire, nu zijn er ook galeries uit Duitsland, Zwitserland, Londen en België. Net als in de omringende musea staat de toonaangevende Nederlandse galeriekunst zij aan zij met buitenlandse. PRIMA DONNA’S Na een rondje over deze beurs ben je weer helemaal op de hoogte van

wat er momenteel gaande is in de kunstwereld. Maar waar te beginnen? Stel, je neemt het eerste pad rechts. Het eerste waar je langs komt is TART, een jonge galerie uit Zürich, die werk laat zien van Jonas Ohlsson, een Zweedse kunstenaar die ook dj is en in de Bijlmer woont en werkt. Een klein stukje verder – we passeren een ‘boek’ van Irma Boom – vinden we William Wegman, de Amerikaanse kunstenaar die sinds jaar en dag alleen zijn eigen Weimaraner honden fotografeert. Je herkent het werk onmiddellijk; de honden nemen allerlei


mis deze niet

THE STUDIO VISIT, 2012, FOTO ROMAN MÄRZ

MARTIJN VAN DE GRIENDT

29

Ik ben 17

Avery Singer

Rhythm & Roots

IK BEN 17 Zestig jaar geleden fotografeerde Johan van der Keuken zijn schoolvrienden voor het iconische fotoboek Wij zijn 17. Fotograaf Martijn van de Griendt, die al twintig jaar overal ter wereld jongeren fotografeert, maakte een moderne eigen versie van dit boek. Maar wel met een andere aanpak, alleen al omdat hij intussen dertig jaar ouder is dan zijn doelgroep. Ruim anderhalf jaar bezocht hij schoolfeestjes en huisparty’s en chillde hij mee in het Vondelpark en vooral op het Museumplein. Toffe maar ook kwetsbare gasten, die 17-jarigen. En niet eens zo verschillend van die van zestig jaar terug. Melkweg 26 mei t/m 26 juni

AVERY SINGER Avery Singer is nog geen dertig, maar nu al een van de meest invloedrijke kunstenaars van haar generatie. Haar complexe en ruimtelijke composities combineren vroegtwintigste-eeuwse kunstabstracties met beelden uit de digitale wereld. Hedendaagser kan haast niet, maar opvallend genoeg hanteert de New Yorkse voor haar schetsen vaak de grisaille-techniek, die dateert uit de middeleeuwen en de renaissance. Daarna volgt dan weer een ingewikkeld proces van afdekken en invullen met airbrushverf. Ook film en trompe l’oeil-effecten vormen belangrijke invloeden. Kortom, je bent niet snel uitgekeken. Stedelijk Museum t/m 2 oktober

RHYTHM & ROOTS poses aan, het zijn echt prima donna’s. Verderop nog meer fotografie, onder andere van de Japanse kunstenaar Araki, die beroemd is geworden met zijn polaroids van bondagevrouwen. Maar er is ook veel schilderkunst: abstracte solo-presentaties zijn er bijvoorbeeld van Paul Beumer, en Fons Welters komt met installaties van de op dit moment heel populaire Saskia Noor van Imhoff. Het is sowieso aardig dat er galeries zijn die het aandurven om een kunstenaar

solo te presenteren. Je bezoekt dan als het ware een kleine overzichtstentoonstelling. SCULPTUREN Als je geïnteresseerd bent in sculpturen, moet je gaan kijken naar het werk van de Vlaming Johan Tahon die grote tot heel grote witte beelden maakt. De stand van Art Affairs is zelfs vrijwel helemaal gewijd aan sculptuur. Daar vind je Sjoerd Buisman met zijn op de natuur geënte werk, maar ook een interes-

sante debutant als Casper Verborg, die gefascineerd is door gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. ‘De beurs die er direct toe doet,’ was vorig jaar een van de gehoorde complimenten. En ‘Een beurs niet alleen voor de geoliede verkoop maar ook, of juist, om bezoekers te laten zien waar de kunst naartoe gaat.’ Die musea kunnen wel even wachten; het laatste weekend van mei gaan we naar die tent op het Museumplein.

Een beetje achtergrondkennis bij je muzikale smaak kan geen kwaad. Wie van soul houdt, van Elvis, van rock ’n roll, blues, hiphop of jazz, iedereen dus eigenlijk, moet naar Rhythm & Roots over de wortels van al deze stijlen. Die liggen in Afrika, maar zoals bekend zijn ze daar niet in de grond blijven zitten. Bij Rhythm & Roots is van alles te zien, o.a. een van de overgebleven Jimi Hendrix-gitaren, maar ongetwijfeld zijn er ook veel heerlijke muziekfilmpjes te bekijken. Dat wordt swingen langs de vitrines en de panelen! Tropenmuseum 13 mei t/m 23 oktober


30

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

Wouter Valkenier

(De Ceuvel, Hannekes Boom)

Dromenbouwer in niemandsland tekst Stijn Aerden foto's Amke

H

et is een feest om hem daar te zien staan: op de meest onooglijke, winderige uithoek van Westpoort, tussen de sporen van station Sloterdijk en hoge, spiegelende kantoorgebouwen. ‘Op perron 3 vertrekt over enkele ogenblikken...’ klinkt er in de verte. Een konijn springt weg achter een prikkelstruikje. Hij spreidt de armen. ‘Hier komt...’ ‘Daar komt...’ ‘Dat wordt...’ ‘Hier’ is een wijngaard, onderdeel van de BRET Stadstuin die hij aan het ontwikkelen is. ‘Dat’ staat voor een trits kleine, groene bedrijfjes: een paddenstoelenkwekerij, een bierbouwerij, een bijenpaleis. En ‘daar’ – ‘herinner me eraan dat ik je straks de maquette laat zien,’ zegt hij –, daar komt de Amsterdam Upcycle University. De wát? ‘Vertel ik je zo.’ Hij is Wouter Valkenier (38), architect en initiatiefnemer van hang-outs als Hannekes Boom en broedplaats De Ceuvel. En op honderd meter achter hem, schuin voor het station, schittert zijn laatste project in de voorjaarszon: het knalrode, uit zeecontainers opgetrokken biercafé/restaurant BRET. ‘Like a red heart pumping life into the grey office desert’, staat er op de website van BRET. Een jaar geleden geopend als statement, maar vooral als een nieuw begin. Het uiteindelijke doel is een groen, cultureel en hip Sloterdijk. Wouter Valkenier bruist nog even door.

‘Op een plek als BRET ga je je anders, vrijer gedragen’

Flaneren langs de Radarweg, zwieren over het Orlyplein... ‘Ja, lach maar. Er gaat hier een boel veranderen. Er komt een nieuwe wijk, en vergeet niet dat we op een steenworp van de havens zitten, die heel belangrijk zijn voor Amsterdam. Terwijl je daar op deze plek eigenlijk

niets van voelt. Daarom is BRET gebouwd van zeecontainers, om die link te leggen. En let maar op: na de NDSM-werf en Overhoeks gaat het nu hier gebeuren. Jammer dat ik mijn sweater niet heb aangetrokken. “Sloterdijk is het nieuwe Noord” staat daarop.’ Je hebt onmiskenbaar een voorkeur voor unheimische plekken. ‘Of geheime zones, of vergeten stukken stad. Rafelranden. Ja, daar zit wel iets in: hoe slechter de plek, hoe leuker het voor mij wordt. Dan fiets ik ergens door de stad en denk ik: waarom moet dat fietstunneltje weer zo somber? Wat een dooie hoek! Wat willen ze hiermee? Dat dacht ik ook bij die wonderlijke oksel, dat stuk braakliggende land waar we net liepen. Hoe kan ik daar iets neerzetten dat verbindt, hoe kan ik een plek “publiek maken”, activeren? Dan voel ik meteen de mogelijkheden. Het is een soort “ik zie ik zie wat jij niet ziet”.’ Had je vroeger als TU-student in Delft ooit gedacht dat je zou gaan bouwen met meerpalen, jutterhout, doorgezaagde woonboten, met oude zeecontainers...? ‘Vanuit Delft ben ik een jaar naar Engeland gegaan, naar de University of Bath, en van daaruit zijn we een keer met dertig studenten op een eiland voor de kust van Wales gedropt. Een eiland met een onuitspreekbare naam, met veel Griekse y’s, en daar was niks, alleen keien. Maak maar wat, luidde de opdracht. Met een aangespoeld viskrat en scheepstouw hebben we stenen op een hoop gesleept, en daarmee hebben we een soort iglo gebouwd. In één dag.’


VINCENT STARR

31

‘Sloterdijk is het nieuwe Noord’


32

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

‘IK BEN ALTIJD OP ZOEK NAAR NIEUWE MENSEN MET PLANNEN, MET DROMEN...’

WOUTER VALKENIER • werd geboren in Schagen (Noord-Holland) op 23 november 1977. • studeerde bouwkunde en architectuur aan de TU in Delft. • richtte tijdens zijn studie Studio Valkenier op. • verraste zijn eerste opdrachtgever Douwe Egberts met een mobiele koffiebar, uitstekend geschikt om mee langs popfestivals te reizen. Want waarom wachten tot het hippe volk naar jóu toe kwam? • won de prijsvraag van de gemeente Amsterdam en schiep Hannekes Boom (2011). • ontvouwde met ‘Buro Bintje’ (2012) zijn plannen voor een groen en leefbaar Sloterdijk. Smeedde vast plannen voor café BRET. • herschiep in 2014 de oude stadsdrukkerij in de nog oudere voormalige Stadstimmertuin tot gemeentelijk vergaderen ontmoetingscentrum. • creëerde datzelfde jaar op het (vervuilde) terrein van de oude scheepswerf Ceuvel-Volharing een atelierdorpje met woonboten op het droge, waar de bio-limonade immer klaarstaat in het café. • opende BRET in april 2015. Op een steenworp afstand ligt de Tuin van BRET klaar voor ontginning. • deed het allemaal niet alleen: Hannekes Boom, De Ceuvel, BRET en de Tuin van Bret zijn coproducties die tot stand kwamen met en dankzij vele onmisbare partners.

Kijk, dat leer je in Delft weer niet. ‘Zeker niet in die tijd, nee. Samenwerken, fysieke arbeid leveren, bouwen in relatie met de natuur en de omgeving, werken met lokale materialen... dat doe ik allemaal nog steeds. BRET is gebouwd met zeecontainers die over alle oceanen hebben gezworven. De boomstammen onder de luifel komen uit de Bretten, een prachtig waterrijk natuurgebied hierachter waar maar heel weinig mensen van weten. Samen met de boswachter gekapt. De eiken voordeuren komen uit een kerk in de Kop van Noord-Holland... Achter alles wat je hier ziet zit een verhaal.’ En je pakt BRET ook zo weer in, lijkt het. ‘Maar vergis je niet, het staat met zijn voetjes in het beton. We hebben een vergunning voor tenminste tien jaar. Al heeft het de uitstraling van iets tijdelijks, dat ben ik met je eens. Dat is ook de kracht ervan.’ Vrolijk nonchalant. Je spreekt zelf ook wel van ‘ambachtelijke imperfectie’. ‘Ja, dat is dus een heel bewuste keuze. Op een plek als deze, met een paar containers en wat vlaggen, ga je je anders gedragen. Het publiek voelt zich vrijer. Dat zie je ook zo goed bij broedplaats De Ceuvel in Noord.’ En de jongens van OVG Real Estate, in die enorme toren hierachter, lachen die je niet uit? ‘Die zaten hier vanmiddag nog te lunchen.’ Op welk publiek mik je eigenlijk met BRET? Hannekes Boom is een prachtige plek, maar nergens hangen er zoveel hipsters aan de wifi als daar. ‘Ja, maar de early adopters zitten daar ook nog. Hannekes Boom is een supergoede mix geworden, vind ik. En dat was hier ook vanaf het begin het geval. Tussen de middag komen de mensen uit de kantoren, en er komen veel reizigers natuurlijk: daar is het station, en hierachter vertrekken de bussen – ook die naar Parijs, leuk hè. Vorige week organiseerden we hier een middag met live opera en bier, dat trekt weer een heel ander publiek. En gisterochtend hadden we een klas van basisschool De Kleine Nicolaas over de vloer. Die deden een project over duurzaamheid en voeding. Liepen er ineens dertig

kindjes door de keuken, handjes op de rug, dat moest van de kok. Overal afblijven.’ Over de keuken van BRET doen enthousiaste verhalen de ronde. Je hebt een goeie neus voor het verzamelen van goeie mensen. ‘Dat vind ik ook heel belangrijk. Een plan begint met een schets, naar aanleiding van een pitch van de gemeente, of gewoon op eigen initiatief, zoals bij BRET. Maar meteen daarna komen de partners, en die zijn superbelangrijk. BRET doen we met zijn zessen. Iedereen heeft zijn eigen expertise. Daar loopt bijvoorbeeld Thomas Boonstoppel. Die had me benaderd omdat hij ergens bij Sloterdijk iets met zijn zelf gebrouwen Nordman Bier wilde. Natuurlijk, goed idee! Iedereen is eigenaar, en iedereen is medeverantwoordelijk. En sommige van mijn partners gaan al meerdere projecten mee, zoals de onvolprezen architect Gijs de Waal. En ik ben altijd op zoek naar nieuwe mensen met plannen, met dromen...’ Dat staat ook zo op de site: als je ideeën hebt, mail me, bel me – dan drinken we een espresso. Je 06-nummer staat er zelfs bij. ‘En het wérkt. Mensen weten me te vinden. Of het nu voor een container vol met glas is die anders naar de vuilstort gaat – de ramen in BRET komen uit het oude studentencomplex op Zeeburg – of een partij meerpalen... Geweldig. Zolang we het kunnen opslaan. En bestook me vooral met goede initiatieven. Zo kwam Yvonne Modderman op mijn pad. Die wilde in Amsterdam een stadswijngaard beginnen. Straks loop je dus station Sloterdijk uit, zo de Tuin van BRET in, met 12 hectaren wijnstokken. Verbindingen leggen. Wie naar jou luistert hoort dat steeds terugkomen: je legt verbindingen tussen een plek en zijn omgeving, tussen een plek en zijn geschiedenis; verbindingen tussen mensen voor samenwerkingen en nieuwe projecten. Misschien ben je wel, meer nog dan architect of stedenbouwkundige, een verbindingsofficier. ‘Bij het project ‘‘Voormalige Stadstimmertuin’’ aan het Weesperplein hebben we een groot complex verbouwd


33

De leukste start-ups van Amsterdam

en heringericht tot een gemeentelijk vergader- en ontmoetingsplek, en daar hebben we letterlijk een gat in een muur gemaakt, een poortje, naar het pand ernaast. Daar zat lunchroom De Buren, gerund door mensen met een psychiatrische achtergrond. Die doen daar de catering. Dat poortje vind ik misschien wel het hoogste wat ik tot nu toe in mijn vak bereikt heb. Ja, in die zin is bouwen voor mij meer een middel dan een doel.’ En nu willen we alles weten over die Amsterdam Upcycle University, die je noemde. ‘Wij werken veel samen met het Hout- en Meubilerings College, die zitten ook in Nieuw-West. Een fantastische opleiding vind ik dat. Die hebben bijvoorbeeld de bar hier ontworpen en gemaakt, en de picknickbanken buiten... En die willen nu graag de slag maken naar nog meer hergebruik, werken met bio-based materialen, recyclen, upcyclen – naar het bedenken van circulaire systemen... Nou, in de Tuin van BRET krijgen ze straks hun eigen paviljoen met een werkplaats en een expositieruimte, en die verwarmen ze dan weer met het zaagsel van hun CNC-freesmachine – regenwater wordt gebruikt om de wc’s door te spoelen, dat soort dingen. En op hun beurt kunnen zij dan weer al die groene bedrijfjes helpen en ondersteunen die daar ook komen. Ik ga wat snel hè?’ Nee hoor, en de conclusie lijkt een heldere: dat wordt wel wat met BRET en de Tuin van BRET. ‘Dat zeg ik. Sloterdijk is het nieuwe Noord.’

wandel & wildpluk Door natuurgebied De Bretten loopt een NS-wandeling vanaf Halfweg naar Sloterdijk en café-restaurant BRET (zie eropuit.nl en zoek op ‘Bretten’). Op 7 mei is er een speciale wildplukwandeling in het gebied onder leiding van een ervaren gids, voor iedereen vanaf 10 jaar. Met de oogst bereidt de kok van BRET een speciale maaltijd voor de deelnemers (zie wildplukwandelingen.nl).

Gigstarter tekst Inger van der Ree

WIE Paul de Kuyper (30) van Gigstarter. De Kuyper studeerde natuur- en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 lanceerde hij Gigstarter, ‘de marktplaats voor het vinden en boeken van bands, dj’s en muzikanten’. WAT ‘Ons credo is: minder gedoe, meer muziek. Wij zijn het platform waarop muzikanten en muziekliefhebbers met elkaar in contact komen en zelf boekingen kunnen regelen.’ HOE WERKT HET Stel, je geeft een feest en je wilt wat anders dan je playlists afdraaien. Ga naar gigstarter.nl en tik een muziekgenre in. Op de site vind je dj’s, bands en soloacts. Kies een act uit, check de gebruikersreviews en luister naar samples. Bevalt het? Dan kun je via de site in contact komen met de muzikant. WIE EN WAAR Behalve drie stagiaires werken er bij Gigstarter drie mensen fulltime, ‘maar we verdienen nu nog niet veel’. Maandelijks organiseert Gigstarter borrels in hun kantoor in galerie KIS. ‘13 mei is het weer plug & play. Gigstarter-acts geven dan spontane optredens op ons podium.’ BIERVILTJESMOMENT ‘Samen met een vriend stond ik in Club 8 naar bandjes te kijken. De programmeur vertelde hoe moeilijk het was geweest een leuk bandje te vinden. Ik ben

muzikant en ik weet hoeveel moeite het soms kost om een optreden te regelen. Toen ik hoorde dat dat probleem ook aan de andere kant bestond, wist ik: hier moeten we iets mee.’ FASE Er staan zo’n 900 acts op Gigstarter. ‘Het aantal gebruikers groeit maandelijks met 35 procent.’ Momenteel programmeert Gigstarter ook op festivals. ‘Van 23 tot en met 25 mei staan Gigstarter-acts als I’m with Stupid op het festival Vurige Tongen in Ruigoord.’ FINANCIERING ‘We hebben zelf 60.000 euro geïnvesteerd. Ons verdienmodel begint zijn vruchten af te werpen. Acts kunnen voor 29 euro per kwartaal een Pro-lidmaatschap nemen; dan zorgen wij ervoor dat ze op de website meer aandacht krijgen.’ OVER VIJF JAAR ‘Deze zomer willen we in ieder geval ook live gaan in Spanje. Aangezien ik half Spaans ben, ligt het voor de hand om daar verder te gaan. Over vijf jaar bestaan we in heel Europa. Ik vertrouw erop dat dat lukt: wij bieden een oplossing voor een herkenbaar probleem.’


Oost-Indische kers Tropaeolum majus

paardenanemoon Actinia equina

zeeanemoon Actiniaria

violette toerako Musophaga violacea

hyacint boon Lablab purpureus

fuselier

Caesio cuning

blauwgroene juffer Chromis viridis

witgevlekte kogelvis Arothron hispidus

Afrikaanse reuzenmiljoenpoot Archispirostreptus gigas

Japanse makaak Macaca fuscata

Hudson Bay wolf Canis lupus

springbok

Antidorcas marsupialis

dwergoeistiti Callithrix pygmaea

penseelzwijn

Potamochoerus porcus

garibaldi

PIQUE DAME — Tsjaikovski — Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons

Hypsipops rubiduncus

giraffe

Giraffa camelopardalis

leeuw

Panthera leo

algazel

Oryx dammah

juweelkardinaalbaars Pterapogon kauderni

groene wateragame Physignathus cocincinus

groene bladtak Heteropteryx dilatata

Nergens vind je meer kleur deze lente.

9 juni - 3 juli 2016 — operaballet.nl


krant KRANT

mei 2016 36 38 41 42 44 47

35

ZUIDOOST TATTOOSHOPS NADJA HÜPSCHER UIT ETEN EN ZO: WINKELS DE WERELD IN DE STAD

ETEN DRINKEN EN ZO

SNEAKERNESS

FOODFESTIVAL GALORE Deze maand vindt er een culinaire explosie aan foodfestivals plaats. Laat je zintuigen prikkelen tijdens Amsterdam Kookt (met optredens van o.a. Typhoon, Rondé en Hans Dulfer, 5 t/m 8 mei), de eerste editie van streetfoodparadijs Yummya (5 t/m 8 mei), de Rollende Keukens (12 t/m 16 mei) of run voor één dag je eigen pop-uprestaurant tijdens Restaurant, waarop iedereen die dat wil voor restaurant mag spelen, bijvoorbeeld knus in de woonkamer, op een geïmproviseerd terras of op een picknickkleed in het park (21 mei).

BIER OOST Muziek, eten, zonneschijn en last but not least verrukkelijk speciaalbier: dat zijn de vier belangrijkste ingrediënten van het BierOost Speciaalbier Festival. Nadat BierWest vorig jaar een groot succes was, is er nu BierOost op het terrein van de Jaap Eden IJsbaan, dat zich dit voorjaar ontpopt tot festivallocatie. 28 mei Jaap Eden IJsbaan

Sneakerness strijkt na een rondreis langs Parijs, Zürich, Keulen en Warschau weer neer in Amsterdam! Tijdens dit gigantische sneakerevent komen grote internationale merken, winkels, verzamelaars en liefhebbers de mooiste sneakers en streetwear kopen en verkopen. Van klassiekers tot collector’s items en de nieuwste trends: sneakerfans vinden hier precies wat ze zoeken. De Kromhouthal 14 en 15 mei

De Uitkrant geeft 2 x 2 entreekaarten weg t.w.v. €10 per stuk. Ga snel naar iamsterdam.com/acties en doe mee!


36

krant KRANT

buurt

ETEN & DRINKEN EN ZO

De buurten van Amsterdam

ZUIDOOST illustratie Monique Wijbrands / SaltyStock tekst Zoë Heijke

Amsterdam Zuidoost een blinde vlek op de kaart? Dacht het niet. Als je oplet, weet je waar je wezen moet, bij Oma Ietje, de golfbaan en de Kleibrouwerij bijvoorbeeld. Nog een Zuidoost-groentje? Spring op de fiets of neem de metro en ga op ontdekkingsreis. ICHI-E Hier proef je de betere sushi van Amsterdam en vind je diverse Japanse specialiteiten. Ideaal gelegen voor wie een avondje uitgaat of een voetbalwedstrijd bezoekt. ArenA Boulevard 175 ichi-e.nl

11

HEINEKEN MUSIC HALL & ZIGGO DOME In deze megaconcerthallen treden de wereldsterren op die Amsterdam aandoen. Met in mei o.a. Janet Jackson, Rod Stewart, Mumford & Sons, UB40 en Radiohead. De Passage 100 | ziggodome.nl ArenA Boulevard 590 heineken-music-hall.nl

LEBKOV & SONS Een hippe ‘good food’-zaak met koffie, sandwiches en salades. Dagelijks rijdt Lebkov & Sons ook rond in de buurt om hun lekkernijen te bezorgen bij ontbijtmeetings en overwerkers. Hoekenrode 6  lebkov.nl

GOLFBAAN DE HOGE DIJK Golfen in Amsterdam? Dat kan bij De Hoge Dijk, met uitzicht op de kerktorens van Abcoude. In de zomer en winter kan er tot zonsondergang worden gespeeld. Abcouderstraatweg 46 dehogedijk.nl

OMA IETJE Van schandalig lekkere taart en koffie tot een heerlijk ontbijt en verse lunch: hier vind je allerlei lekkernijen in een kunstige en huiselijke sfeer. Heesterveld 3 omaietje.nl


37

24H ZUIDOOST

CBK Zuidoost In het leukste kunstcentrum van de wijk maak je op de expo ‘(S)HE: Searching for the Other’ (t/m 9 juli) een wereldreis langs de levens van o.a. transgenders en 'sworn virgins'.

ZUIDOOST 21-22 MEI 12:00-12:00

Tijdens 24H Zuidoost kun je 24 uur op ontdekkingstocht door Amsterdam Zuidoost. Culturele podia, broedplaatsen, horeca, winkels en zelfs garages laten zich van hun meest verrassende kant zien. Welke speciale events zijn echt niet te missen? Muzikant en solo-artiest Amartey geeft alvast zijn top 5. 21 en 22 mei, van 12:00 tot 12:00 iamsterdam.com/24H

Anton de Komplein 120

POP-UP-EXPO ‘ZO! ZIJN WIJ’

MARKT ANTON DE KOMPLEIN Gezellige markt met smakelijk eten uit alle windstreken. Iedere maandag, donderdag en vrijdag. Anton de Komplein 

‘Ik woon al mijn hele leven in Kraaiennest, ik ben echt een kind van Zuidoost. Ik raad dus de pop-up-expositie ZO! Zijn Wij aan, waarvoor bewoners en bezoekers van de wijk geportretteerd zijn. De vibe is altijd nice in deze buurt en dat is in deze expositie duidelijk te zien.’ Metrostation Kraaiennest zaterdag, 12:00-18:00

AMSTERDAM ARENA ‘Als je Amsterdammer bent, moet je natuurlijk een keer naar de Amsterdam ArenA. En dat kan tijdens 24H Zuidoost! Ik heb er zelf twee en een half jaar gewerkt als voetbalsteward. In de Amsterdam Arena worden jongensdromen werkelijkheid.’ Amsterdam ArenA

zaterdag, 13:00-16:30

BIJLMERPARK THEATER

BROUWERIJ KLEIBURG Het Kleiklooster, een kleine leefgemeenschap, startte brouwerij Kleiburg en zorgt voor echt kloosterbier uit de Bijlmer: van Dubbelblond en Winter Weizen tot Triple IPA en Quadrupel Poorter. Kleiburg 29A  Kleiklooster.nl

NELSON MANDELAPARK In dit park vind je een vlinderheuvel, een magnoliavallei, grote sport- en speelplekken ontworpen door kinderen uit de buurt, een uitkijkplek en een bomentuin met nationale bomen uit de herkomstlanden van Zuidoostbewoners.

Bijlmer Parktheater zaterdag, 14:00-17:00

WORLD OF FOOD ‘World of Food is een foodcourt in een oude garage met lekkers van Zuid-Amerika en Azië tot Zuid-Afrika. Ik heb zelf Ghanese roots en ben erg blij met het Ghanese eettentje. Die zijn namelijk nogal schaars in Zuidoost. Mijn tip: probeer lekker alles uit. Er zijn tijdens 24H Zuidoost allerlei wedstrijden en workshops.’ World of Food 11 zaterdag, 15:00-19:00

NOLIMIT ‘NoLimit is een geweldige broedplaats voor jong talent, van rappers tot dj’s en zangers, waar je wordt geholpen je verder te ontwikkelen. Ik heb er zelf ook mijn eerste optreden gegeven. Tijdens 24H Zuidoost treed ik er op met Tandiso, Lost en Usman.’ NoLimit zaterdag, 18:00-21:00

AMARTEY. FOTO LES ADU

‘In het Bijlmer Parktheater is altijd iets te beleven. Tijdens 24H Zuidoost wordt onder meer een scène uit Konfo opgevoerd, een swingende Afrikaans-Caribische dansvoorstelling. Zelf heb ik daar eens mogen afsluiten tijdens de AMVJ Talent Night, zo vet! Het is een prachtig gebouw, daarom alleen al de moeite waard eens te gaan bekijken.’


38

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

Wat je ook steeds vaker ziet...

ALLEMAAL EEN TATTOO

AMSTERDAM TATTOO CONVENTIE Rustig inspiratie opdoen over alle tattoomogelijkheden en -stijlen en beroemde tatoeĂŤerders aan het werk zien? Dat kan tijdens het laatste weekend van mei op de Amsterdam Tattoo Convention. Kaarten zijn er vanaf 10 euro, een weekendkaart kost 42 euro. RAI 27 t/m 29 mei tattooexpo.eu

allemaal een tattoo


BLUE BLOOD, FOTO MARIE-CHARLOTTE PEZÉ

39

Van tribal tot pin-up en van grafisch lijnenspel tot 3D: inmiddels heeft half Amsterdam wel een tatoeage. Tattoos zijn niet meer iets voor de marge, maar voor iedereen. Dus duiken overal in de stad tatoeagesalons op. tekst Floor van Dijck

AMSTERDAM TATTOO CITY

W

aren tattoos ooit levende herinneringen voor wilde zeebonken aan hun moeders en geliefden, of afschrikwekkende symbolen van inheemse stammen en later motorbendes, inmiddels zijn ze gemeengoed geworden. Van schattige studentes met sterretjes of kleine vogeltjes tot hipsters met papegaaien en schepen: van de twintigers in Amsterdam heeft 30 procent er eentje. Van de Amsterdammers tussen de 30 en 45 is dat 27 procent. Tattoos zijn, kortom, booming business. Tattoo-artist Marco Serio leerde tatoeëren in New York en is sinds vijf jaar in Nederland actief. Hij is de eigenaar van The Blue Blood Studios, een tattooshop aan de Kinkerstraat. ‘De scene in Amsterdam is de laatste tijd belachelijk hard gegroeid. Er zijn goeie shops bij, maar bij 85 procent van de shops vraag ik me af of ze wel respect hebben voor het ambacht.’ STARTER KIT UIT CHINA Het aantal tattooshops in Nederland is de afgelopen vijf jaar verdubbeld: van 450 naar 900. Hoeveel er in Amsterdam zijn, is niet helemaal duidelijk. Wat zeker is, is dat 67 zaken een vergunning hebben van de GGD. Maar daarnaast zijn er nog een hoop ‘thuisprikkers’ actief. Voor de groei in tatoeagezaken zijn verschillende oorzaken. Vroeger moest je lang in de leer bij een meester, tot je goed genoeg was om voor jezelf te beginnen. Pas als je bij een gerenommeerde zaak werkte, mocht je tatoeage-benodigdheden bestellen bij groothandels. Nu kan iedereen zelf online een starter kit bestellen uit China. Apparatuur

is ook veel goedkoper geworden. En op YouTube staan heel veel tutorials. Vrij gevaarlijk, vindt Marco Serio: ‘Jonge mensen hebben soms het idee dat ze zomaar alles kunnen. Ze kopen een tattoomachine, lezen het GGD-boekje even door en beginnen. Maar ze hebben geen ervaring. Ze weten niets over hoe tatoeages helen – want vergeet niet: een tatoeage is een wond. Het zou slim zijn als je om te mogen tatoeëren iets van een diploma of certificaat moest hebben. Maar zo werkt het niet.’ STROMINGEN EN STIJLEN Tattoo-artist Imke van Bodegraven van tattooshop Eternal Tattoos by Simeon aan de Van Speijkstraat in de Baarsjes is al sinds 1999 tatoeëerder in Amsterdam en heeft het vak zien veranderen. ‘Toen wij begonnen waren er een stuk of tien shops in Amsterdam, waaronder wij. Vroeger had je sheets, standaard plaatjes waar je uit kon kiezen. Vandaar dat iedereen toen zo ongeveer hetzelfde dolfijntje had. Wij zijn als een van de eersten gaan tatoeëren op maat. Dat doen we nog steeds. Als mensen met een standaard plaatje komen, praten we graag verder om het persoonlijker te maken.’ Inmiddels is op maat werken meer norm dan uitzondering. Toch zijn er ook veel stijlen en trends. Twintig jaar geleden waren de tribal tattoos – die overigens vaak helemaal niet zo traditioneel waren, maar ontworpen door computers – mateloos populair. Nu zijn er heel veel verschillende stromingen. Van hyperrealistisch tot totaal abstract en van ‘mooie plaatjes’ tot avant-gardistische

>

HET AANTAL TATTOOSHOPS IS IN VIJF JAAR VERDUBBELD


40

krant KRANT

allemaal een tattoo

ETEN & DRINKEN EN ZO

REALISM

WATERCOLORS. FOTO MARCUS LUND

‘Een goed tattoo-ontwerp wordt gemaakt om de tand des tijds te doorstaan’

Kleurig als een aquarel, zonder zwarte lijnen, als een schilderij op je lichaam. Geometrische vormen, grafische tattoos met rasters en slanke lijnen.

TRASH POLKA Een uit Oost-Europa afkomstige duistere eclectische stijl die lijnen, fotografische beelden, lijnen en vormen schijnbaar achteloos met elkaar combineert tot spectaculaire plaatjes, meestal in rood en zwart.

DE ‘PINTEREST’-TATTOOS Vogels, veren, spreuken, pijlen en symbooltjes. Subtiel en vrouwelijk. Schattig? Zeker. Origineel? Dat niet.

REALISME Hyperrealistische afbeeldingen van dieren, natuur, uurwerken etc. Als een foto op je lichaam.

3D-TATTOOS Oké, het is niet zo driedimensionaal dat je het vlindertje op de arm kunt voelen, maar het lijkt wel nét zo.

>

kunst. Imke: ‘Je hebt natuurlijk ook de wél echt traditionele tribal tattoos van de Maori’s en uit Polynesië. Verder zie je veel watercolor tattoos, “polka-trash”, een stroming uit Oost-Europa, en geometrische patronen.’ Bij bebaarde hipsters zijn de old school tatoeages – zeeschepen, pinups – en Mexicaanse doodshoofden erg populair. En dan zijn er de vooral bij meisjes gewilde subtiele kleine tatoeages, met eeuwigheidssymbolen, veertjes en vogeltjes, door tatoeëerders ook wel grappend ‘Pinterest-tattoos’ genoemd. Marco: ‘Wat je ook heel veel ziet is realisme, dus tattoos die niet van foto’s of schilderijen te onderscheiden zijn. Ikzelf vind dat weinig creatief, om zo precies de werkelijkheid te imiteren.’ OVERLOPENDE LIJNEN Niet alles wat trendy is, is populair onder de tatoeëerders. Imke: ‘Die watercolor tattoos zetten wij bijvoorbeeld niet. Als je lang tatoeëert, weet je uit ervaring dat het niet mooi blijft. Net als 3D-tattoos: die zien er heel leuk uit als ze net zijn gezet, maar er blijft niets van over. Zulke tattoos veranderen mettertijd en gaan vervagen. Dat geldt ook voor die hele subtiele kleine tattoos: die lijnen blijven niet strak, die gaan uitdijen. Mensen willen de laatste tijd ook vaak dingen op hun vingers of te dicht bij de pols, maar dat gaat snel vervagen en uitlopen. Een goed tattoo-ontwerp wordt gemaakt om de tand des tijds te doorstaan. Er worden nu veel tattoos gezet door mensen die net van de

3D SPIDER TATTOO

WATERCOLOR TATTOOS PINTEREST TATTOO

MARIE-CHARLOTTE PEZÉ

Trends in tattooland

kunstacademie komen, maar die hebben geen vakkennis. Een tattoo is écht iets anders dan olieverf.’ De old school tattoos vormen ook een trend. Daarbij kan eigenlijk niet veel misgaan, daar zijn Marco en Imke het over eens. Imke: ‘Die ontwerpen zijn gemáákt om getatoeëerd te worden. De stijl kan misschien uit de mode raken, maar ze blijven wel mooi. Net als mandala’s of henna-style tattoos, die hebben iets tijdloos en sierlijks met een duidelijke lijnvoering. Dat blijft wel goed.’ AVANT-AVANT-GARDE Maar dat tatoeages altijd mooi moeten blijven, is voor lang niet iedereen relevant. Domenico Mangione (zie tatoeage uiterst rechts in beeld), tattoo-liefhebber en redacteur bij muziekplatform The Daily Indie, heeft zich verdiept in de hedendaagse tattoocultuur. ‘Ik word veel op mijn opvallende tatoeages aangesproken, misschien omdat ik vrij bekakt praat en mensen het echt niet bij me verwachten, maar ik vind het heel mooi. Er is een stroming waar ik zelf erg fan van ben, de “avant-avant-gardistische tattoos”. Het meeste gebeurt in Londen, maar je ziet het ook in Amsterdam. Zoals in de nieuwe studio van kunstcollectief Order. Het zijn coole tattoos die verwijzen naar de jeugdcultuur van de nineties, straatcultuur. Plat, meer artistiek dan esthetisch en met humor.’ De stroming is ontstaan uit een subgroep van grafische


41

In het wild Nadja Hüpscher luistert af

kunstenaars. Buiten Amsterdam heb je ook bijvoorbeeld Thomas Brouwers en Kim Rense. Domenico: ‘Ik heb zelf ook tattoos van hen, die van Thomas Brouwers is heel grof gezet. Ik hou daarvan. Niet omdat het nou zo visueel aantrekkelijk is, maar omdat ik het conceptueel gezien interessant vind. Het doet er voor mij ook niet toe of een tatoeage wel of niet mooi heelt. Ik krijg ook wel eens de vraag wat nou de diepere betekenis is. Die is er niet. Die avantavant-gardestijl is een soort punk. Punk voor hippe mensen.’ INSTAGRAM EN PINTEREST Zoveel mensen, zoveel smaken. En dankzij sociale media als Instagram en Pinterest is het werk van (internationale) tattoo artiesten vanaf je bank te volgen. Een probleem met Instagram en Pinterest is wel dat je daar alleen net gezette tattoos ziet. En die zien er vaak heel spectaculair uit. Imke: Het is sowieso een slecht idee om te volgen wat hip is, zorg liever voor een persoonlijk element. Wat ik mensen die een tattoo overwegen mee wil geven? Haastige spoed is zelden goed! Verdiep je, luister naar de tattoo-artist, praat uitgebreid over je plannen. Denk rustig na over je beslissing. Veel tatoeëerders hebben een wachtlijst, die is er niet voor niets.’ Aan dit artikel hebben meegewerkt: Jevin de Groot (Haarbarbaar), Marco Serio (The Blue Blood Studios), Lot Madeleine, Domenico Mangione, Imke van Bodegraven (Eternal Tattoos by Simeon)

Twee zusjes, rond de 16 jaar, scheppen een zak snoep vol bij een drogist. Zusje 1

Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Meisje Zusje 1

Test je tattoo

Zusje 2

Nog niet helemaal zeker of je voor eeuwig versierd wilt worden? Drie jongens van de Hogeschool van Amsterdam bedachten INK ME: uitprobeertatoeages. Ze zijn van hogere kwaliteit dan de bekende ‘plakplaatjes’ en gaan langer mee. Oprichter Coen Hooijer: ‘Voor onze minor Ondernemerschap moesten we een eigen bedrijf oprichten, en omdat we alle drie twijfelden over of we een tatoeage wilden, bedachten we dat het ideaal zou zijn als je een tatoeage kon uitproberen. Zo zijn we op dit concept gekomen, waarbij je een ontwerp van de door jou gewenste tatoeage ontvangt en die vervolgens op je lichaam kunt drukken. Met speciale “vloeibare huid” erover blijft hij langer zitten en verdwijnt de glans, zodat de tatoeage goed lijkt op een echte. We willen zo de angst en twijfel over een tatoeage bij mensen wegnemen. En er blijkt heel veel animo voor te zijn!’

Zusje 1

inkme.nl

Zusje 2

Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1

Ik merk gewoon dat ik heel onrustig ben, ik droomde vannacht dat ik een soort van werd losgelaten op een soort van enorm ijsplateau door Noud, onze skileraar. Dat heb jij weer. We moesten continu naar een andere planeet. Heel intens. Dat was toch die lekkere skileraar? Doe even normaal, ik vertel dat niet zomaar! O, Jezus. Ik was mishandeld door hem, toen in Oostenrijk. Heel heftig. Niet. Wel. Hij sloeg op m’n helm toen ik in de lift wilde stappen. Ik denk per ongeluk, maar in mijn gedachten deed dat heel erg pijn. Sophie, je had toch een helm op! Ik had net een gummibeertje in m’n mond en die werd geplet tussen m’n kaken. Je kent dat gevoel toch wel? Maar dan in een keer. Bam! Noud was toch met die heupfles? Heb je wel ’s foto’s van laten zien. Supermegaknap. We vlogen samen door de lucht vannacht en we moesten alle kinderen uit zijn klas op hun hoofd slaan. Als een verwerking, zo voelt het. Oh my God, hij is echt zo megasuperknap, dat is niet normaal. Je moet hem opzoeken via Facebook. Ik heb echt een trauma opgelopen door die klap, Sophie. Google die gast! Straks heeft Sjaan of hoe the fuck hem al. Ik heb een voorgevoel dat hij de man is van m’n kinderen. Ik had niet voor niets een zak met gummiberen gekocht. Tuurlijk joh, doen.


42

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

restaurants

UIT ETEN

Onze favoriete nieuwe restaurants, cafés en eetwinkels

 

tekst Famke en Floor van Praag @ caperleaves.nl

OCCO eten  sfeer  service  Menu: drie gangen ca. €38

OCCO

H

oezeer we onszelf ook wijsmaken nuchtere types te zijn, bij vijfsterrenhotels gaan we de fout in. Want er hoeft maar een beetje exclusiviteit of glamour in de lucht te hangen, en we worden week in de knieën en kussen de grond. Daarom komen we al meer dan tien jaar graag in The Dylan aan de Keizergracht; beetje hangen tussen de kosmopolitische types, nippen aan een prijzig glas wijn dat geserveerd wordt met knoeperds van macadamianoten. En omdat wij niet de enige Amsterdammers zijn met deze afwijking (en hotelgasten ook niet elke avond sterreneten willen), is er OCCO. Deze bar-

brasserie is onlangs volledig op de schop gegaan. De indeling is ontzettend verbeterd, er is een nieuwe zwartmarmeren bar, een prettige leren bank, natuurstenen tafeltjes en kuipstoeltjes om je in neer te vleien. Plus: alles is eindelijk gericht op die betoverende binnentuin, waar je straks als het warmer wordt kunt eten of cocktails drinken. NIET BUITENISSIG De nieuwe menukaart is redelijk beperkt en op het eerste gezicht niet heel buitenissig: we noemen een Caesar salad, een pasta met mozzarella en tomaat, een ribeye met bearnaise. Eigenlijk typisch internationaal hoteleten. Maar

het gaat natuurlijk om de uitvoering. De Caesar (de kleine variant, je kunt ’m ook als hoofdgerecht bestellen) komt met een paar flinke gamba’s die in knoflook zijn gebakken. De sla is knapperig, de dressing zit goed in de ansjovis; echt een prima voorgerecht. De papadum met tandoorikip en avocado is iets spannender: we proeven citroenrasp, verse koriander en her en der wat Indiase kruiden. OPGEVOUWEN Ondertussen hebben we de ogen natuurlijk niet in onze zakken zitten. Het Zwitserse stel naast ons doet romantisch, aan de bar geeft een Brit kusjes aan zijn telefoon waarop

een kind met speen te zien is, en we horen ook een enkel Nederlands woord vallen: ‘huizenmarkt’. Als hoofd nemen we een stukje kabeljauw met een puree van knolselderij en wat plakken biet. De vis is vers, maar het gerecht is wat weeïg: we missen een zuurtje. We genieten meer van de entourage: het servet dat voor je wordt opgevouwen tijdens wc-bezoek, de hartelijkheid van de bediening, het bejaarde Amerikaanse mannetje met te groot marineblauw colbert met gouden knopen, dat we een belangrijk verleden toedichten. Ja, we zitten hier duidelijk op onze plek.

Keizersgracht 384 thedylanamsterdam.com


43

SARAVANA BHAVAN De succesvolle Indiase kwaliteitsketen Saravana Bhavan is eindelijk neergestreken in Amsterdam. Het grote restaurant zit op de hoek van de Stadhouderskade en de Van Woustraat en is meteen afgeladen vol. Het bijzondere is dat ze hier Zuid-Indiaas koken én volledig vegetarisch. Dus niks tandoori chicken, maar dosa, sambar, vada en ander interessants. Ook open voor lunch. Stadhouderskade 123 saravanabhavan.com

TER MARSCH & CO Een hamburger van Wagyu en Angusrund, afgelakt met truffeljus, wat Spaanse ui, pancetta en een geheime saus… Deze prijswinnende burger van het Rotterdamse Ter Marsch & Co is nu ook in Amsterdam te krijgen. In hun pop-up bar-restaurant in Hotel NH Carlton op de Vijzelstraat kun je van 12.00 tot 22.00 uur terecht voor duurzame burgers, sandwiches en salades.

Vijzelstraat 4 termarschco.nl/amsterdam

WERELDTRIP

RENATO’S OSTERIA

GRAHAM’S KITCHEN

Renato’s Pizzeria is razend populair in de Pijp, daarom is er een paar huizen verderop nu ook een pastazaakje geopend. De kaart van de ‘osteria’ aan het Van der Helstplein is simpel en overzichtelijk, met klassiekers als burrata al pesto, spaghetti vongole en tagliatelle met Parmezaan en truffel. Ze doen niet aan reserveren, maar je kunt – al dan niet met een Peroni in de hand – prima wachten aan een van de bars.

Engelsman Graham Mee kookte bij een hele rits Nederlandse sterrenzaken en was vennoot bij Le Restaurant. Nu heeft hij zijn eigen restaurant geopend in de Hemonystraat. In Graham’s Kitchen eet je een menu van drie tot zes verfijnde gangen voor een schappelijke prijs.

Van der Helstplein 10 renatososteria.nl

Hemonystraat 38 facebook.com/grahamskitchen.nl

De Hoofdstad Brasserie van Hotel de l’Europe heeft een uniek terras aan de Amstel dat nog niet veel Amsterdammers kennen. De komende maanden eet je aan het water uit diverse hoofdsteden, van Amsterdam tot Tokyo en Rome. Nieuwe Doelenstraat 2-14 hoofdstadbrasserie.nl


44

krant KRANT

winkels

ETEN & DRINKEN EN ZO

TREND

EN ZO... De nieuwste & leukste winkels in de stad

samenstelling Elisah Jacobs

ONTSPULLEN tekst Zoë Heijke

Marie Kondo heeft met haar bestsellers Opgeruimd! en Spark Joy een eigenaardige trend aangezwengeld: opruimen is hip geworden. Deze Japanse opruimgoeroe runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huis kunnen transformeren tot een plek vol rust en inspiratie, en bereikt inmiddels via haar boeken de hele wereld. Haar bejubelde ‘KonMari-methode’ behelst veel meer dan zomaar wat spullen in dozen of mandjes opbergen: je moet in feite al je bezit door je handen laten gaan om te voelen of er ‘joy’ van af straalt. Ook trendvoorspeller James Wallman is aan het opruimen geslagen, en ook van hem mogen we alleen de spullen houden die ons écht gelukkig maken. De rest moet de deur uit. Wallman vertelt in zijn boek Ontspullen dat we beter ervaringen in het leven kunnen verzamelen dan spullen, en ons liever waar mogelijk van die laatste moeten ontdoen. Rommel veroorzaakt immers stress en te veel spullen maken ons ongelukkig. Voor veel mensen lijkt een schoon en rommelvrij huis inderdaad ideaal, maar sommigen gaan nog een stap verder. Zij verhuizen naar kleine, duurzame en eenvoudige huizen om zo minimalistisch mogelijk te leven. Het doel van deze ‘Tiny Houses’ is dat we er – in tijden van meer luxe, meer gadgets, meer auto’s, kleding, schoenen, et cetera – bewuster, met minder afleiding en meer in overeenstemming met de natuur gaan leven. Het ontspullen en ‘onthuizen’ zal onze hoofden en woningen weleens drastisch kunnen veranderen. Volgens queen of organizing Marie Kondo wordt je wereld lichter van opruimen en zal je daarna nooit meer in de rommel zitten. Dat klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren. Nu eerst nog even aan de slag.

SAMSØE & SAMSØE In 2013 opende in de Utrechtsestraat de eerste Nederlandse winkel van Samsøe & Samsøe. Twee en een half jaar later opent het Deense modemerk, dat in 1971 werd opgericht door de broers Claus en Preben Samsøe, een flagshipstore in de Wolvenstraat. Net als de collectie ziet ook de winkel er minimalistisch uit, maar wel met een kunstig, designy randje. De SS16-collectie is geïnspireerd op Scandinavische zomers en landschappen, met veel wit, kaki en safarigroen, gemixt met o.a. zachtroze, okergeel en lavendel. Wolvenstraat 31 samsoe.com


45

MINI SHOPPING CENTER OF COOL Dit naar eigen zeggen ‘kleinste creatieve winkelcentrum in Amsterdam’ is een heerlijke plek waar je niet uitgekeken raakt. Je vindt hier een uitgebreide collectie van liefdevol en met de hand gemaakte designproducten. Geen massaproductie dus; daar zijn ze hier allergisch voor. Het MSCOC is een platform voor zowel jong als gevestigd talent, en precies deze mix maakt deze creatieve stek zo interessant. Kies voor vrolijk beprinte T-shirts in zwart-wit of kleur van Mamama, verfijnde sieraden van Elisha Marie, kunstige theedoeken van Amy & Kurt en bordjes met de kaart van Amsterdam erop van Maaike Bertens. Oprichter Natalie verkoopt ook boeken en kunst en organiseert regelmatig exposities om nieuw werk onder de aandacht te brengen. Must visit!

Gravenstraat 4 minishoppingcenterofcool.com

AFRIEK POP-UP Afriek ontwerpt kleurrijke kleding die wordt geproduceerd door kleermakers in Centraal-Afrika. Begon het met blazers van stoffen uit Ivoorkust en Nigeria die werden gemaakt in Kigali (Rwanda), inmiddels telt de collectie ook overhemden, dassen, vlinderstrikjes én een dameslijn in samenwerking met Lisa Konno – een collectie die, net als de blazers, door middel van crowdfunding tot stand kwam en waar 62 vrouwen in investeerden. De pop-upwinkel van Afriek opent deze maand van 3 t/m 8 mei in de pop-upruimte De Merkenwinkel in de Negen Straatjes. Huidenstraat 13 shop.afriek.com

STRADIVARIUS Het modezusje van Zara opende onlangs een flagshipstore midden in de Kalverstraat. Op meer dan 1300 m2, verdeeld over twee verdiepingen, kun je los op de nieuwe collectie van het Spaanse merk, dat bekendstaat om hun denim en kleding met een romantische touch. Goed nieuws: moederbedrijf Inditex heeft plannen om ook een winkel te openen van dat andere betaalbare merk, Oysho (met prachtige nachtkleding en meer). Wordt vervolgd…

Kalverstraat 42 stradivarius.com/nl

AMATØR Het kleurrijke label AMATØR van Eline Starink is een prettige tegenreactie op een modewereld die gedomineerd wordt door de kleur zwart. Voor de komende maanden zijn er veel outfits met kekke prints: van cactussen bijvoorbeeld, en zelfs van een stel vrouwenbenen. Ook zie je zachte tinten als oudroze en babyblauw in combinatie met zwart, grijs en jadegroen in de collectie vol blousejurkjes, beprinte shorts, sweatshirts en zomerse jumpsuits. De naam AMATØR is een ode aan Elines broertje die het syndroom van Down heeft. Zijn optimistische kijk op de wereld en zijn vermogen de schoonheid in imperfecte dingen te zien zijn een dagelijkse inspiratiebron voor Eline, wier winkel onlangs opende in de Negen Straatjes.

Runstraat 26 amatorcollection.com


46

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

winkels

BOUTIQUE

De onvermijdelijkste modewinkels voor (m) en (v)

samenstelling Elisah Jacobs

DAS GAAF

THUYSKAMER

In Das Gaaf komen kunst en vintage samen. De kleurrijke olieverfschilderijen van eigenaar Ellen Plessius-Walter pronken hier tussen vintage woonaccessoires uit de jaren 50, 60 en 70: van lampen, vazen van Scheurich en kleinmeubelen tot stoelen, servies, telefoons en koektrommels. Je kunt hier ook terecht voor een workshop schilderen of interieuradvies. En als creatieveling kun je zelf ook een pop-up openen in het pand. Das gaaf!

In de gezellige Thuyskamer vind je aardewerk van Ines Veselcic, terrariums en glazen stolpen van Hart & Ruyt, leren mini-portemonnees van Crumilla, tassen van Thomas+Sacha, (huis)parfums van e:mist en sieraden van Mimi et Toi. Tip: proef de huisgemaakte limonade met smaken als limoengember-rode peper of grapefruit-sinaasappel-rozemarijn. Of strijk neer in het café voor een lekkere bak koffie.

Koninginneweg 220 dasgaaf.com

Nieuwe Nieuwstraat 26 thuyskamer.nl

FUTURUM STORE

TOMS

Wielrenfanaten kunnen hun lol op in het wielerclubhuis van onlineshop Futurum Shop. Sleutel binnen aan je racefiets, bekijk de nieuwste collectie fietsen, hoor de laatste ins en outs of volg een workshop fietsmontage. Bezoek ook het mini-museum met een baanfiets uit 1924 en wieler-Paniniboekjes uit de jaren 70, en neem er lekker een koffie met appeltaart of verse smoothie bij.

Bij aankoop van elk paar schoenen doneert TOMS een paar aan een kind in nood. Voor het komende zomerseizoen komt het schoenenmerk met THE SOUKS-collectie, geïnspireerd op kleurrijke Marokkaanse kleden en gemaakt van duurzaam canvas en leer. Naast de bekende TOMS-ontwerpen bestaat de lijn ook uit veterschoenen en (leren) tassen.

Haarlemmermeerstraat 114-116 futurumshop.nl

Runstraat 13 shoptoms.nl

VAN BIEREN

DUTCH DESIGN HOUSE

Bij Van Bieren wachten meer dan tweehonderd speciaalbieren in authentieke bierflesjes van verschillende brouwerijen om te worden geproefd. Niet zo’n kenner? Alle bieren zijn ingedeeld naar het soort moment waarop je ze drinkt, en verbonden aan de namen van familie leden uit de Van Bieren-familie. Voor de zomer tippen we de frisse biertjes van ‘Sam’.

Designjunkies reizen af naar Amstelveen voor het Dutch Design House in design-conceptstore Co van der Horst. Hier vind je alle belangrijke Nederlandse designmerken onder één dak, van Pastoe, Linteloo en Gelderland tot Moooi, Leolux en Montis. Het Dutch Design House bestaat uit twee ‘interieurs’: een loft en een kamer-en-suite waar alle merken in gepresenteerd worden.

Van Woustraat 101 vanbieren.nl

Binderij 2 covanderhorst.nl

WONDERWOOD

BIG IN JAPAN

Deze gallery store vlak achter het Rokin verkoopt vintage stoelen van multiplex uit de jaren 40, 50 en 60. Naast originele designs vind je er ook reproducties van bekende ontwerpen van onder meer de Deense Hans Brattrud, de Franse Jean Prouvé, de Amerikaanse Ray en Charles Eames. Verder divers werk van Dutch designers als Jeroen Henneman en Wietze Jellema, coole gadgets en kunstobjecten.

Het brein achter de webshop Big in Japan, Poyan Rahimzadeh, opende onlangs een eigen winkel in het rauwe HIDDEN in Oost. Met mannenmode van NEIGHBORHOOD en Minotaur, sportieve tassen van Patagonia, stylish zonnebrillen van Han Kjøbenhavn en petjes van Olaf Hussein. Voor vrouwen zijn er jurkjes van T by Alexander Wang, mierzoete sneakers van Filling Pieces en ondergoed van Tommy Hilfiger.

Rusland 3 wonderwood.nl

Veemarkt 36A biginjapan.com


47

tekst Janna Reinsma

 

Duitsland THEATER NA DE DAM Denk je aan Duitsland, dan denk je aan de oorlog. Zeker in de meimaand waarin we de slachtoffers herdenken met de kranslegging op de Dam. Gelukkig is er daarna altijd meteen het bevrijdingsfeest (Het Vrije Westen op Cultuurpark Westergasfabriek) maar ook wat contemplatiever cultureel vermaak in Theater na de Dam, een boordevol theaterprogramma dat zich inmiddels uitstrekt over vrijwel alle theaterpodia van Amsterdam. Alle voorstellingen gaan rechtstreeks of indirect over de oorlog. Dat geldt zelfs voor de voorstelling Cruijff en Pipo van cabaretier Viggo Waas, waarin het verhaal van zijn vader, die als Joods jongetje de oorlog meemaakte, de rode draad vormt. Ook Nasrdin Dchar, Toneelgroep Amsterdam, Theater RAST, De Toneelmakerij en vele anderen treden op (kijk voor meer info op theaternadedam.nl). DENKEND DUITSLAND Belangrijke en broodnodige bezinning. Gelukkig geeft Duitsland nog heel veel meer stof tot nadenken. Het is ook het land van Angela ‘Wir schaffen dass’ Merkel. En het land waar – zo leert men in Monty Python’s Flying Circus – een volledig filosofen-voetbalelftal vandaan komt, met onder meer Hegel, Kant, Wittgenstein, Nietzsche, Heidegger, Marx en natuurlijk Beckenbauer. Zeg maar gerust de helft van de weldenkende mensheid. Waaronder natuurlijk ook Hannah Arendt aan wier werk over het kwaad de Rode Hoed deze maand een filosofische avond wijdt (24 mei).

DAM. VAN BOG.

KILOSHOP

Door eeuwen migratie en handel herbergt Amsterdam een ongelofelijke rijkdom aan culturen. Elke maand gaan we op reis in eigen stad. Dit keer: Duitsland.

ME AND MY DRUMMER. FOTO SASHBERG

De wereld in de stad

KLEIN BERLIJN Duitsland is ook 71 jaar na de oorlog het land van überhip Berlijn, waar Amsterdam – we geven het gewoon toe – graag een beetje op wil lijken. Op verschillende plekken in de stad echoot de Berlijnse cultuur door. Bijvoorbeeld in huiskamercafés als Brecht met schemerlampen, in vintagekleding-per-kilo-winkels zoals de Kiloshop op het Waterlooplein  en de Eerste van der Helststraat. Ook de 24-uursvergunningen voor industrieelaandoende clubs als RADION, De School en de toekomstige club Shelter onderin A’DAM Toren zijn geïnspireerd op het succes van die formule in Berlijn (Berghain). Nog een stukje Duitser zijn plekken als café Checkpoint Charlie met currywurst op de Nassaukade en conceptstore Klein Berlijn  op de Middenweg, een ode aan Berlijn in de vorm van fijne vintage en nieuwe dameskleding. Ook Berlijns, maar enigszins fantasieloos inmiddels is de tendens om elk café te vullen met bij elkaar geraapte stoelen, het menu vol te plempen met Bionade, Fritz-Kola en flammkuchen, en het overconceptualiseren van rauw en ruig bedoelde plekjes. TOP DREI Qua voorstellingen met Duitse randjes geven we deze maand ouderwets een top 3. Op 1: het melancholieke Berlijnse electropopduo Me and My Drummer, 18 mei in de Melkweg. Op 2: festival Park am See, met niet alleen een lekker nondescripte Duitse naam, maar ook een flinke Duitse line-up: o.a. Prosumer, Tama Sumo en Konstantin staan

op 21 mei in de Oeverlanden.  Op 3: de Heimat-marathon in EYE. Het eerste deel van deze heruitgebrachte familiekroniek over een fictief Duits dorpje vertelt het verhaal van Maria, van zeventienjarige tot oude vrouw, en laat zien hoe de grote abstracte geschiedenis gestalte en betekenis krijgt in kleine concrete levens.

Duitsland… …heeft met ongeveer 80.854.408 inwoners de meeste inwoners van de EU. In Amsterdam vormen de Duitsers na Nederlanders, Marokkanen, Turken en Britten met 9397 inwoners de grootste nationaliteit. …en Amsterdam hebben een eeuwenoude band. Begin veertiende eeuw bestond er al een bloeiende handel in Duits (om precies te zijn Hamburgs) bier. Tussen 1494-1509 werd er een speciale ‘Hamburgerkapel’ gebouwd in de Oude Kerk, waar Hamburgse kooplieden begraven werden. En in de gevel van het Centraal Station staat het wapen van Amsterdam gebroederlijk naast de Berlijnse beer. …heeft het Nederlands al heel wat prachtige woorden opgeleverd, zoals de aha-erlebnis, het fingerspitzengefühl en het gefundenes Fressen. Zullen we de traditie om de mooiste Duitse woorden over te nemen weer eens nieuw leven inblazen, ah toe? Dan beginnen we bijvoorbeeld met Schlimmbesserung (een verbetering die het er nog erger op maakt), Treppenwitz (de slimme opmerking die je pas op de trap naar buiten bedenkt) en jein (ja en nee).


De I amsterdam Store is open! Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van Amsterdam in de I amsterdam Store.

BEST OF AMSTER DAM

#iamsterdamstore


krant KRANT

mei 2016 50

Agenda de

NOT THE TOMMY COOPER STORY René van ’t Hof schittert als een toneelknecht die op zoek is naar de eigenaar van een fez. Samen met Jan Jaap van der Wal is hij te zien in deze nieuwe muzikale komedie geïnspireerd op het wonderlijke leven van komiek Tommy Cooper. Met muziek van Vincent van Warmerdam.

BEN VAN DUIN

De Kleine Komedie, 10 t/m 14 mei Stadsschouwburg Haarlem, 24 mei

t/m

58 58 60 61 63 64 66

49

AGENDA: POP, JAZZ, KLASSIEK, OPERA, THEATER, CABARET, DANS, FESTIVALS ETC. MUSEA & EXPOSITIES COLOFON INFO VOOR BEZOEKERS VOORUITBLIK DE STAD UIT GROETEN UIT ...


50

krant KRANT

mei 2016

AGENDA

MUZIEK POP & JAZZ ROODE ZONDAG - NELSON LATIF & FRIENDS Gitarist Nelson Latif brengt muziekstijlen van over de hele wereld samen. zo 1 16:00, Roode Bioscoop, € 20,TELEGRAM Met gitaren, drums, zang en refreinen is dit de perfecte indieband oftewel bootgaze. ma 2 20:00, Paradiso, € 10,EDSILIA ROMBLEY Ze zingt nummers van haar laatste cd, vertelt anekdotes met humor, ontroert. Golft van uptempo naar laid-back en terug. ma 2 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 23,75 GÉ REINDERS Hij zingt, vertelt en sleept mee. En alles met een zachte Gé. In het Limburgs, in het Engels. di 3 20:15, De Kleine Komedie, € 9,50 t/m € 19,-

arsenaal aan hits, authentiek instrumentarium en zonnebrillen! za 7 20:30, De Omval, € 17,PANGAEA! Zin in een muzikale wereldreis? De 12 zangeressen gaan op ontdekkingstocht langs alle hoeken van de wereldmuziek. za 7 20:15, Polanentheater, € 15,VANESSA CARLTON Ze begon haar muzikale carrière al vroeg. De afgelopen jaren was ze vooral op zoek naar haar eigen stijl en identiteit. Met haar nieuwe album vol dromerige folky piano-pop voelt ze zich herboren. zo 8 19:00, Melkweg, € 22,KEVIN MORBY Naast zijn twee bands The Babies en Woods heeft Morby nog een soloproject. De subtiele in-

gletjes, fotocamera’s, gitaren en bijzondere instrumenten, maar bovenal muzikant en verhalenverteller. Hij krijgt de vrijheid om artiesten om zich heen te verzamelen. ma 9 t/m wo 11 20:30, Roode Bioscoop, € 18,CONNER YOUNGBLOOD Deze singer-songwriter is opgegroeid in Dallas, in een wereld vol muziek. Met invloeden van hip-hop tot bluegrass zet hij een geheel eigen sound neer. ma 9 20:00, Sugarfactory, € 9,MAY DAYS Eindexamenfestival van de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Nieuwe muziek volgens eigen recept met voor elk wat wils. di 10, wo 18 19:30, Melkweg;

advertentie

RONNIE SPECTOR Ze was met haar machtige stem en dito uitstraling in de sixties al de belichaming van wat pas veel later bekend zou worden als girlpower. Als zangeres van The Ronettes veroverde ze de wereld. do 5 20:30, Paradiso, € 28,JOHN OLDENSTAM SINGS MARVIN GAYE Musicalster John Oldenstam met hits van Marvin Gaye. Voor de Motown-fan! vr 6 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 25,-; vr 20 20:15, Meervaart, € 12,50 t/m € 22,50 THE DANDY WARHOLS Alternatieve rockband en bekend om hun combinatie van psychedelische muziek en powerpop. De Amerikaanse band gaat al heel wat jaren mee. vr 6 19:00, Melkweg, € 23,ANDREW BIRD Multi-instrumentalist, geluidsfetisjist, singer-songwriter en allround creatieveling. Hij speelt werk van zijn nieuwe album. vr 6 20:30, Paradiso, € 25,GREAT LAKE SWIMMERS De Canadese indie folkband met mix van akoestische instrumenten en melancholische vocalen. za 7 20:00, Sugarfactory, € 15,UB40 Al meer dan 40 jaar brengt de band een mix van pop- en reggae. za 7 (uitverkocht), ma 9 20:00, Heineken Music Hall, € 49,VEZPA IN CONCERT Vezpa neemt je in razend tempo mee naar de roerige jaren ‘50 en ‘60. Gewapend met een breed

MARKUS MANN Niet elke dag krijg je de gelegenheid om soul, neo-soul, funk, rock en folk in combinatie te horen. Hij speelt het eigenlijk allemaal tegelijk. do 12 20:00, Q-Factory, € 10,FISCHER-Z Eén van de grote Britse new wave bands uit de jaren ’80. Ze spelen vooral nummers van hun succesalbums, maar ook van het laatste album. do 12 19:30, Melkweg, € 20,BOUDEWIJN DE GROOT Zijn stem doet het nog en muzikale ideeën blijven komen. Hij speelt, met drie muzikanten, nieuwe liedjes aangevuld met oude nummers. do 12 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 36,-; vr 13 20:15, Meervaart, € 25,- t/m € 35,MESCHIYA LAKE & THE LITTLE BIG HORNS Zangeres Meschiya Lake is terug met haar band. Ze staat garant voor een avond swingende ragtime jazz, blues en dixieland zoals het gespeeld werd in de underground jazzclubs in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. do 12 19:30, Paradiso, € 12,50

THE INVISIBLE HANDS, HAYVANLAR ALEMI Egyptische band gebruikt veel psychedelische folk arrangementen in hun Arabische en Engelse songs en de Turkse doet dat ook met Jamaicaanse dub reggae en Californische surfmuziek. wo 4 20:30, OCCII, € 8,RAAGMALA SUITE Tijdens dit ligconcert worden al je zintuigen geprikkeld en mag je dromen. Indiase raga muziek. wo 4 20:30, Pllek, € 15,-

hechte vriendengroep, die ook samen een folkalbum maakte. wo 11 19:30, Paradiso, € 8,50

ZUIDOOST 21-22 MEI 12:00-12:00

IAMSTERDAM.NL/24H

vloed van Lou Reed, Bob Dylan en Neil Young schemert door. zo 8 20:30, Tolhuistuin, € 15,MOSTLY AUTUMN Britse progrock veteranen met een mix van Mostly Autumn classics, nieuwe nummers en covers van de band Pink Floyd. zo 8 16:00, P60, € 20,ROODE ZONDAG - JW ROY Singer-songwriter Jan Willem Roy speelt muziek van zijn nieuwe album. zo 8 16:00, Roode Bioscoop, € 20,MOEDER! EEN ODE AAN HET MOEDERSCHAP Bijzondere line-up van artiesten met een zelfgekozen lied voor of over moeders of het moederschap. Presentatie Bob Fosko. zo 8 14:30, Paradiso, € 7,50 t/m € 15,LABORATOIRE ARTISTIQUE SANS LIMITE - TIM KNOL Tim Knol is verzamelaar van sin-

wo 11 20:00, Desmet Studio’s; di 24 20:00, Bitterzoet, € 5,t/m € 7,50; wo 25 19:30, ma 30 20:00, OCCII LUKA BLOOM Hij wordt wel beschreven als een ouderwetse Ier die zingt over het moderne leven. Bloom’s stem en teksten zijn betoverend en authentiek. Album presentatie. wo 11 20:00, Waalse kerk, € 20,- t/m € 22,50

BILLY MALUW Maluw is een soulvolle zanger. Naast zijn eigen producties schrijft hij muziek voor andere zangers, musicals en shows. vr 13 20:00, Melkweg, € 10,JOSH GROBAN Sinds zijn debuut uit 2001 is de Amerikaanse zanger, muzikant en schrijver uitgegroeid tot een van de beste zangers van dit moment. vr 13 20:00, Heineken Music Hall, € 53,90 t/m € 61,60 THE ELVIS CONCERT Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Presley de wereld liet kennismaken met zijn rock & roll muziek. Hij scoorde hit na hit en is vandaag de dag nog steeds immens populair. Met muzikanten die met hem samenwerkten en door hem geïnspireerd zijn. za 14 19:30, Melkweg, € 30,ANNA VON HAUSSWOLFF Met haar expressieve stem weet ze in combinatie met piano en orgel een enorm sfeervol, bijna filmisch geluid neer te zetten. Muziek die wellicht doet denken aan Nico, Diamanda Galas, Kate Bush en Dead Can Dance. za 14 21:00, Bitterzoet, € 12,50 ROD STEWART Zijn tour staat in het teken van zijn 29e studioalbum ‘Another country’ dat onlangs uitkwam. za 14 20:00, Ziggo Dome, € 60,- t/m € 99,-

IMAM BAILDI Onder leiding van de Griekse broers Lysandros en dj Orestis Falireas mengt Imam Baildi stijlen als electroswing, rebetika, Turkse Tsiftetelli, hiphop, balkan en mambo tot een geheel. Live staat de achtkoppige band garant voor zeer dansbare muziek. wo 11 21:00, Tolhuistuin, € 15,-

STEEN - DE (VADER) DAG Rapper STEEN is misschien wel een van de grofste rappers van Nederland, tegenwoordig is hij ook actief als grafisch ontwerper en graffiti- en tattoo-artiest. zo 15 14:00, Melkweg, € 12,-

AIDAN KNIGHT De Canadese singer-songwriter werd opgemerkt door Ben Lovett van Mumford & Sons. Hij komt met een band, bestaande uit een

SVEN RATZKE In zijn nachtclub ontmoet vedette en zanger Sven Ratzke diverse (inter)nationale sterren om muzikale liaisons aan te gaan. Deze

keer schrijfster Connie Palmen, sopraan Claron McFadden en trompettist Eric Vloeimans. zo 15 21:00, Het Concertgebouw, € 22,- t/m € 34,JENNY AREAN EN MARIJN BROUWERS Ze kennen elkaar uit de musical ‘Foxtrot’ (2001), waar ze slechts vijf regeltjes samen zongen. De een ‘une grande dame’, de ander ‘chansonnier pur sang’. Jenny en Marijn met haar favorieten en met nieuwe liedjes voor en door hem. zo 15, ma 16 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 23,75 SOUTHSIDE JOHNNY EN THE ASBURY JUKES Ze spelen een mix van rock, soul en blues, mét blazers. Southside Johnny komt net als Bruce Springsteen en Jon Bon Jovi uit New Jersey. Waar Springsteen en Bon Jovi beroemd werden, bleef Johnny minder bekend. ma 16 20:30, Paradiso, € 25,GUUS MEEUWIS Hij zit inmiddels 20 jaar in het vak. Deze zanger is niet meer weg te denken uit de Nederlandse popmuziek. ma 16 20:00, Carré, € 38,CHARLIE PUTH De zanger is met zijn pakkende popsongs een van de meest veelbelovende jonge artiesten van dit moment. Hij werd ontdekt door Ellen DeGeneres en scoorde o.a. een megahit met Wiz Khalifa. di 17 19:00, Melkweg, € 23,EN VRAC Het theaterlied, rock ‘n roll gebracht met uitsluitend houten instrumenten. Met Bas Marée (zang, gitaar), Minze Koopman (cajon) en Gijs Baas (contrabas). wo 18 21:00, Het Perron, € 12,RESERVOIR DOGS BAND MMV GEORGE BAKER Een Nederlands-Belgische formatie die de muziek uit films van Quentin Tarantino live op het podium brengt. Ter ere van de nieuwste film ‘The H8Ful Eight’ gaat de 7-mansformatie op tour met een aantal gasten, waaronder George Baker. wo 18 21:00, Paradiso, € 12,50 SLOW DANCER, MARLE THOMSON Australiër Slow Dancer brengt zijn sfeervolle songs super soulful, met een in subtiele elektronica gedrenkte basis. De Amsterdamse zangeres Marle Thomson creëert graag haar eigen miniwereld waar je even in kan wegdromen. do 19 20:00, Q-Factory, gratis UNDERCOVERSESSIE Topmuzikanten eren hun helden met fantastische (undercover-) sessies. Deze keer: ABBA. do 19 21.30, Heeren van Aemstel, € 8,BROOKLYN FUNK ESSENTIALS De eclectische acid jazz van deze band toont dat funk nog lang niet dood is. vr 20 21:00, North Sea Jazz Club, € 30,- t/m € 34,UGLY PUG Ze spelen nieuwe muziek op oude instrumenten. Zonder het keurslijf van de barokmuziek


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

51

mei 2016

MUZIEK

TRIBUTE TO LIONEL RICHIE Tribute-band olv Danny Sahupala brengt een eerbetoon aan één van de meest succesvolle artiesten aller tijden en frontman van de Commodores. za 21 21:00, North Sea Jazz Club, € 17,50 t/m € 22,50 LITTLE GREEN CARS Deze Ierse band brak in 2012 door met het nummer ‘The John Wayne’. Opwindende indiefolkrock met prachtige samenzang. za 21 22:00, Paradiso, € 10,KADIM AL SAHIR Een van de meest populaire artiesten in de Arabische wereld. Hij geniet internationale faam als singer-songwriter. Met name door de politieke lading van zijn songs. zo 22 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 45,- t/m € 160,ANDY SHAUF Deze Canadese singer-songwriter staat bekend om zijn eerlijke, persoonlijke liedjes die over iedereen kunnen gaan, zijn perfect uitgekozen woorden die haast klinken als poëzie, en zijn intieme, intense liveconcerten. ma 23 20:00, Paradiso, € 12,50 FRANK BOEIJEN Elke tour verrast Frank Boeijen met nieuwe arrangementen. Speelt hij broos en breekbaar. Koppelt hij de nieuwste trits aan vertrouwde hits. Groeit hij naar groots en meeslepend. ma 23 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 27,50 THE COMMON LINNETS De band, bestaande uit llse DeLange, JB Meijers, Jake Etheridge en Matthew Crosby, steekt zijn repertoire, aangevuld met een aantal covers, in een bijzonder en intiem jasje. di 24 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 24,50 t/m € 52,50 ERIC VLOEIMANS, JEROEN VAN VLIET, JINAN AZMEH Ontmoeting tussen jazz en muziek uit het Midden-Oosten, met trompettist Eric Vloeimans, de Syrische klarinettist Kinan Azmeh en pianist Jeroen van Vliet. wo 25 20:30, Bimhuis, € 18,t/m € 22,RICHARD BONA & MANDEKAN CUBANO Richard Bona speelde als bassist met Chaka Khan, Herbie Hancock en Harry Connick Jr. Maar sinds zijn solodebuut is het niet alleen zijn basspel maar ook zijn stem die de aandacht trekt. Bona zingt in zijn moedertaal Duala, een Kameroens dialect dat opvalt door zijn haast hypnotiserende klanken. wo 25 20:30, Paradiso, € 25,-

OPEN MIKE EAGLE Deze alternatieve rapper timmert al een aantal jaren aan de weg met creatieve hiphop. Hij experimenteert met de grenzen van het genre en klinkt fris, toegankelijk en funky. wo 25 20:00, Q-Factory, € 14,THE HOUSE OF LOVE Ze werden gezien als de opvolger van The Smiths en The Jesus & Mary Chain. Melodieuze zang, gitaarlijntjes afgewisseld met erupties, de ijzersterke songs: de band leek voorbestemd tot grootste dingen. Helaas viel de band in de jaren ‘90 uit elkaar. Guy Chadwick, Pete Evans en Terry Bickers maken weer muziek. do 26 20:30, Paradiso, € 20,-

Top 3 Pop

door Kim van der Meulen

JOHAN ROSENMUNTHE

THE HEAVY Met een bijzondere mix van garagerock en gospelsoul is dit alles behalve een doorsnee popband. De Britten weten als geen ander hoe je soul, rock, funk en blues combineert. za 21 19:30, Melkweg, € 17,50

EAGULLS Deze Engelse rockband staat bekend om zijn krachtige postpunk en heftig gitaarwerk. wo 25 19:30, Sugarfactory, € 12,-

MY BUBBA De zon breekt spontaan door als de Zweedse My Larsdotter en IJslandse Bubba Tomasdottir hun minimalistische folk beginnen te spelen. Ze maken pas vijf jaar samen muziek, maar met hun warme samenzang en simpele, sterke melodieën vielen ze al in de smaak bij Damien Rice en Bryan Adams. In de Vondelkerk laten ze liedjes van hun tweede album horen, dat ze al improviserend schreven. Vondelkerk, 7 mei

VONDER & BLOOM De muzikale vonk tussen Nina Ebbenhout en Caroline Ouwendijk sloeg over toen ze in dezelfde tram op weg naar dezelfde talentenjacht bleken te zitten. do 26 20:30, Oostblok, € 11,FEECHO MEETS HOW TOWN Twee Amsterdamse groepen presenteren hun nieuwe cd’s. Beide bands brengen een breed scala aan stijlen: renaissance, modern klassiek, jazz, alternatieve pop en geïmproviseerde muziek. do 26 20:30, Splendor, € 10,DANNY VERA De Zeeuwse zanger, gitarist Danny Vera werd met rock-‘n-roll in het bloed geboren en speelt Americana in de stijl van Johnny Cash, Roy Orbison, Elvis Presley. vr 27 21:00, North Sea Jazz Club, € 24,- t/m € 28,TRAVIS Het Schotse Travis is een van de grondleggers van de typische Britpop muziek. Na een break van een aantal jaren is de band terug met album nummer acht. vr 27 19:30, Melkweg, € 25,LONDON CALLING Dit festival geeft muziekliefhebbers een kijkje in de muziekwereld aan de andere kant van het kanaal. Met Royal Headache, Methyl Ethel, Car Seat Headrest, Dilly Dally, Ulrika Spacek, Slum Sociable, BANFF e.a. za 28 18:00, Paradiso PIERCE BROTHERS De gebroeders Pierce uit Melbourne maken energieke, vrolijke folkpop. Binnen een paar jaar groeiden ze van spelen op straat naar spelen op grote festivals over de hele wereld. zo 29 20:30, Paradiso, € 15,BROKKENMIDDAG MET BROOD & SPELEN Corrie van Binsbergen presenteert bijzondere, leuke concerten, waarbij muzikanten uit verschillende circuits elkaar ontmoeten. zo 29 15:00, Zaal 100, € 5,- t/m € 7,GARBAGE De alternatieve rockband bracht in 2015 ter ere van het 20-jarig bestaan hun debuutalbum opnieuw uit en kondigde onlangs een nieuw album aan. ma 30 20:30, Paradiso, € 39,-

ZEB DAEMEN

hoor je de klanken van blokfluit, viola da gamba en klavecimbel nog beter. Vanuit een achtergrond in rock, metal en vroege muziek zoeken de muzikanten naar een geluid van nu. Mmv tapdanser Marije Nie. vr 20 20:15, Splendor, € 12,50

SX Mysterieus, donker, dromerig én dansbaar: dat is de muziek van het Belgische elektronische indiepoptrio SX. Na hun debuut vormden ze het voorprogramma van onder meer Vampire Weekend en Yeasayer, daarna bleef een nieuwe plaat uit. Tot nu. Volgens frontvrouw Stefanie Callebaut, die vaak wordt vergeleken met Róisín Murphy en Kate Bush, kwam het succes toen te snel, maar zijn ze er nu helemaal klaar voor. Melkweg, 19 mei

NORTHEAST PARTY HOUSE De naam schept hoge verwachtingen, maar die maakt de energieke band Northeast Party House dan ook moeiteloos waar. Indieloopjes, een vleugje dance, catchy melodieën, scheurende gitaren, een synthesizer die springend bespeeld wordt: deze vijf mannen uit Melbourne moet je live zien. Op een Australisch festival hebben ze eens 900 dollar aan ballonnen het publiek in geblazen, louter voor het feestelijke effect. Paradiso, 31 mei

North Sea Jazz Club Pazzanistraat 1, tel. 722 09 80 www.northseajazzclub.com OCCII Amstelveenseweg 134, tel. 671 77 78, www.occii.org Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97, www.theaterdeomval.nl Oostblok Sajetplein 39 en Tweede van Swindenstraat 26, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl P60 Stadsplein 100 A, Amstelveen, tel. 345 34 45, www.p60.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Het Perron Egelantiersstraat 130, tel. 330 70 35, www.het perron.nl Pllek Tt. Neveritaweg 59, tel. 290 00 20, www.pllek.nl Polanentheater Polanenstraat 174, tel. 682 13 11 www.polanentheater.nl Q-Factory Atlantisplein 1, tel. 760 67 80 www.q-factory-amsterdam.nl Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Splendor Amsterdam Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, Tuin-Tolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Vondelkerk Vondelstraat 120 A, tel. 520 00 99 www.stadsherstel.nl Waalse Kerk O.Z. Achterburgwal 159, tel. 623 20 74 www.waalsekerk-amsterdam.nl Zaal 100 De Wittenstraat 100, tel. 688 01 27 www.zaal100.nl Ziggo Dome ArenA Boulevard 61, Amsterdam Zuidoost, www.ziggodome.nl

CLUBS LONELY THE BRAVE Een concert van deze alternatieve rockband is altijd groots en indrukwekkend. De muziek van de Britse band is te omschrijven als een mix van post-hardcore, shoegaze en alternatieve rock. ma 30 19:30, Melkweg, € 13,50 DE LEVENDE JUKEBOX In een geestig en muzikaal programma verwennen Helen en Yvonne het publiek met rock & roll, pop, country en western, het levenslied en de opera. di 31 21:00, Roode Bioscoop, € 18,ELEANOR FRIEDBERGER Eleanor bracht samen met haar broer Matthew een aantal albums uit. In 2011 waagde ze de stap om een solo album op de markt te brengen. Sindsdien gaat het haar voor de wind. di 31 21:00, Bitterzoet, € 12,50 LOCATIES Bimhuis Piet Heinkade 3, tel. 788 21 50 www.bimhuis.nl

Bitterzoet Spuistraat 2, tel. 421 23 18 www.bitterzoet.com Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl Desmet Studio’s Plantage Middenlaan 4 A, tel. 521 71 00, www.desmet.tv De Heeren van Aemstel Thorbeckeplein 5, tel. 620 21 73 www.deheerenvanaemstel.nl Heineken Music Hall ArenA Boulevard 590, Amsterdam Zuidoost www.heineken-music-hall.nl KHL Koffiehuis Oostelijke Handelskade 44, tel. 779 15 75, www.khl.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl

NOT GOING HOME Wat ooit begon als een intiem huiskamerfeestje is nu uitgegroeid tot een wekelijkse clubavond. Met wisselende dj’s. elke zo, Supperclub, € 10,WIBAUT AVENUE COCKTAIL Geniet na een werkdag van een lekkere cocktail (6,50) en fijne muziek van Marcel Barlag, de meest sexy dj met bril van het westelijk halfrond. elke di 20:00, Canvas 10 YRS OF HEY! Goede vrienden en collega’s van dj’s Michel de Hey en Benny Rodrigues staan klaar ter ere van het 10-jarig bestaan van de HEY! feesten. Verwacht dance, leuke mensen en gezelligheid. do 5 23:00, Melkweg, € 12,UPPERCLUB Tot in de vroege uurtjes dansen op deephouse, techno en tropical house. Geniet op de dansvloer, gluur vanaf een ligbed of zoek de privacy op van het VIP balkon. elke za 23:00, Supperclub, € 15,-


52

krant KRANT

mei 2016

AGENDA

MUZIEK BEATROOTS Avond en nacht voor iedereen die graag geniet van het nachtleven. Fijne muziek tijdens het diner en voetjes van de vloer. elke za 20:00, Pllek, gratis

Top 3 Clubs

door Christiaan de Wit

NACHT UND TRÄUME HERDENKINGSCONCERT Mezzosopraan Cora Burggraaf en het Ruysdael Kwartet met een ode aan nacht en dag met werk van o.a. Berlioz en Haydn. wo 4 20:15, Noorderkerk, gratis

WAUZE WOENSDAG Breek de week met de deephouse beleving van Wauze. wo 11 23:00, Club NL, € 10,SMAAKVERSTERKERS Van disco, house, licht effecten, kunst en muziek krijg je al snel de smaak te pakken tijdens deze clubavond. Met o.a. dj’s Tim Jules, Max Abysmal, Julien Simmons en Joey Machack. do 12 24:00, Sugarfactory, € 8,KOFFIE VERKEERD Verwacht boogie tot disco en alles wat daar tussen zit, aan elkaar gedraaid door Mr. Speak Alex Klerk en dj D-Rok. za 14 22:00, Canvas, € 8,- t/m € 10,-

KAYTRANADA Kaytranada uit Canada zou wel eens in de voetsporen kunnen gaan treden van grote hiphop- en R&B-producers als Timbaland, The Neptunes en J Dilla. Zorg dat je bij deze show bent want het is leuk om later tegen je kleinkinderen te kunnen zeggen dat je hem hebt gezien op de dag dat zijn debuutalbum 99% uitkwam. Maak je borst nat voor een set die zowel experimenteel als smooth gaat zijn. Melkweg, 6 mei

URBAN ELITE Groot urban dance event. Verwacht de beste urban met top dj’s en leuke mensen. za 14 22:00, Heineken Music Hall, € 22,50 t/m € 99,REWIND Met twee area’s waarin je kunt losgaan op hits, disco en house. zo 15 23:00, Chicago Social Club HOUSE LEGENDS House zoals het bedoeld is, met dj Joe Smooth uit Chicago, bekend bij iedere houseliefhebber. Smooth speelt een essentiële rol in de house wereld. vr 20 22:00, Chicago Social Club, € 11,EXTRAVERT Ben je energiek en enthousiast? Kom naar de plek waar zowel extraverte als introverte mensen samenkomen en genieten van de muziek. vr 20 23:00, Club Up, € 7,50 t/m € 12,50 FAVELA Brengt de muziek en de warmte van Brazilië naar Amsterdam. vr 20 23:00, Club Air, € 10,t/m € 12,50 KRAFT De Hongaarse producer en dj Gaga met een volledige set. Na jarenlang experimenteren in clubs is hij nu bezig met het produceren van zijn eigen beats. Ook met dj’s Dexon, Sama en Seek One. za 21 24:00, Sugarfactory, € 10,- t/m € 12,50 FRENZY Genieten van heerlijke house en deephouse. za 21 23:00, Club Air, € 7,50 t/m € 15,-

RADION WEEKENDER Toe maar, een feestje dat drie dagen duurt! Radion heeft een 24-uursvergunning en maakt daar prima gebruik van. Het weekend begint goed met een set van de sociaal-activistische dj The Black Madonna (foto) uit Chicago. Ook het inmiddels internationaal succesvolle Amsterdamse talent Job Jobse staat op het programma. Zaterdag staat het optreden van de aan Omar-S gelieerde dj/producer Luke Hess centraal. Radion, 13 t/m 15 mei HET DANSPALEIS Ouderwets gezellige disco voor ouderen. De PlatenDraaier trekt ouwe krakers uit de koffer zoals Johnny Hoes, Louis Prima, Doris Day en andere sterren van toen. Editie met een roze randje. Hetero’s en LHBT’ers samen op de dansvloer. Verwacht meezingers, tranentrekkers en rock-en-roll. zo 22 15:00, Lloyd Hotel LOCATIES Canvas Wibautstraat 150, tel. 261 21 10 www.volkshotel.nl Chicago Social Club Leidseplein 12, tel. 760 11 71 www.chicagosocialclub.nl Club Air Amstelstraat 16, tel. 820 06 70 www.air.nl Club Up Korte Leidsedwarsstraat 26-1, tel. 623 69 85, www.clubup.nl Heineken Music Hall ArenA Boulevard 590, Zuidoost www.heineken-music-hall.nl Lloyd Hotel Oostelijke Handelskade 34, tel. 561 36 36, www.lloydhotel.nl

COLIN LANE

EVOLUTION INVITES CHUCKIE Mister Dirty Dutch himself oftewel Chuckie maakt zijn opwachting op het podium. Met fijne house, entertainment, special effects en show elementen belooft het een spektakel te worden. za 14 23:00, Club Air, € 17,50 HOTFLUSH Met Carl Craig, Scuba, Thomas Martojo & Casper Tielrooij. za 14 23:00, De Marktkantine

heid van de blokfluit. Muziek uit de Renaissance. Mmv Anna Stegman blokfluit; Andrea Friggi klavecimbel. zo 1 16:00, Amstelkerk, € 17,50

MR SCRUFF Een solo dj-set van een van de grootste artiesten van het Ninja Tune-label: Mr Scruff. De man had ooit een dijk van een househit gebaseerd op een jazz-sample van de beroemde New Yorkse straatmuzikant Moondog. Je gaat tijdens dit optreden heel veel avontuurlijke feestmuziek horen waaronder dus die ene track Get a Move on (al durven we onze handen er nog net niet voor in het vuur te steken). De Marktkantine 21 mei

De Marktkantine Jan van Galenstraat 6, tel. 732 17 60 www.marktkantine.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Pllek Tt. Neveritaweg 59, tel. 290 00 20, www.pllek.nl Radion Louwesweg 1, tel. 452 47 09 www.radionamsterdam.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Supperclub Singel 460, tel. 344 64 00 www.supperclub.amsterdam

KLASSIEK & OPERA EEN ODE AAN AMSTERDAM Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet mmv zangeres Mariëtte Piepers en drummer Remco Mentingweet. zo 1 15:00, Splendor, € 16,THE ROYAL WIND MUSIC Kom en ontdek de veelzijdig-

LUDWIG HERDENKINGSCONCERT Het collectief speelt werken van Mozart, Schubert en Bach. Tevens een korte film over Jules Schelvis, de (onlangs overleden) 95-jarige overlevende van vernietigingskamp Sobibor. wo 4 21:15, Het Concertgebouw, € 10,- t/m € 15,DE DIAMANTFABRIEK EICHMANN Een opera over de vrije wil. Bo Tarenskeen schrijft en regisseert deze opera, mede gebaseerd op Hannah Arendts omstreden boek ‘Eichmann in Jeruzalem’. Ihkv Theater Na de Dam. wo 4 21:00, Bellevue, € 18,50 NEDERLANDS PHILHARMONISCH ORKEST ENSEMBLE HERDENKINGSCONCERT Werken van Prokofjev en Sjostakovitsj, waar veel Joodse elementen in zijn terug te horen. Mmv sopraan Channa Malkin. wo 4 21:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 29,50 SINE NOMINE HERDENKINGSCONCERT Met o.a. delen uit Vespers van Rachmaninov. Met voordracht van dichter Anneruth Wibaut. wo 4 21:00, Westerkerk, gratis KOEIEN (MENGELBERG) Het libretto heeft een ongrijpbaar karakter en laat zich misschien het beste lezen als een groot gedicht. Muziek die alle kanten opvliegt. Dit is Misha Mengelbergs muziektheaterwerk. Met o.a. Pierre Bokma, Olga Zuiderhoek, Beppe Costa. do 5 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 27,- t/m € 30,CAREL KRAAYENHOF, LAVINIA MEIJER Kraayenhof (bandoneon) en Meijer (harp), met eigen arrangementen van milonga’s, tango’s en andere Argentijnse, Spaanse en Italiaanse composities. Vooraf vrijheidmaaltijd mogelijk. do 5 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 25,DE ALLEGORIE VAN HET VERLANGEN Het Hooglied heeft vele componisten en dichters geïnspireerd. Ook in de Arabische wereld. Het Belgische ensemble Zefiro Torna met Vocalconsort Berlin en de Tunesische zangeres Ghalia Benali op zoek naar de verbanden tussen devotie en sensualiteit. vr 6 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 29,50 RICK STOTIJN Contrabassist Stotijn in samenspel met vier jonge talenten: Floor le Coultre (viool), Iteke Wijbenga (altviool), Anastasia Feruleva (cello) en Lucas van der Vegt (piano). Ze spelen Schubert’s Forellenkwintet. za 7 14:00, Noorderkerk, € 16,-

DE NATIONALE OPERA DON GIOVANNI De Britse bariton Christopher Maltman zingt de rol van maniakale vrouwenversierder in deze opera van Mozart. za 7, di 10, wo 18, za 21, di 24, do 26 19:30, zo 15 13:30, Nationale Opera & Ballet, € 22,- t/m € 176,advertentie

Wolfgang Amadeus Mozart

DON GIOVANNI 7 t/m 29 mei 2016

CONCERT DER BASSEN Pianist Polo de Haas presenteert muziek in de laagste regionen van het klankspectrum mmv boventoonzanger Borg Diem Groeneveld. Bassaxofonist Leo van Oostrom speelt werk van Horacio Vaggione, Tjeerd Oostendorp improviseert op zijn tuba en Matthijs Koene bespeelt de contrabaspanfluit. En meer. za 7 20:15, Het Concertgebouw, € 22,50 t/m € 28,50 ANNE EN ZEF (12+) Sopraan Lilian Farahani en bariton Benjamin de Wilde spelen de hoofdrollen in een mini-opera gebaseerd op het dagboek van Anne Frank. Mmv musici uit Nederlands Philharmonisch Orkest. zo 8 15:00, NedPho-Koepel, € 7,50 JULIJA HARTIG Violiste Hartig speelt met pianiste Katarina Radovanovic Jeremic en cellist Goran Mrdjenovic werken van Servische componisten Despic, Josif, Zebeljan, Radic, Vrebalov e.a. zo 8 16:00, Splendor, € 16,advertentie

SJOSTAKOVITSJ

Strijkkwartet nr. 8

Pianokwintet

WO 4 MEI, 21.00 U

MUZIEKGEBOUW AAN ’T IJ WWW.ORKEST.NL

STEMSYNTHESE Geluid en muziek van kunstenaars die zich met stemsynthese bezighouden: het ontwikkelen van instrumenten die de menselijke stem kunnen nabootsen. De kunstenaars voeren eigen werk uit. Guus Janssen geeft in orgelimprovisaties muzikaal com-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

53

mei 2016

MUZIEK

MEESTERWERK VAN DE 20E EEUW Temidden van de meest barre oorlogsomstandigheden komt de meest mooie muziek tot stand: het Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen. wo 11 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 33,NIEUW ENSEMBLE Drie generaties Nederlandse componisten. De muziek van Theo Loevendie, Joey Roukens en Wilbert Bulsink kent invloeden uit de jazz, pop en Afrikaanse muziek. Dit contrasteert met de ernst van Klaas de Vries’ compositie ‘Ghaf ’. Bulsink studeerde bij Loevendie en Roukens bij De Vries. do 12 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 29,50 COMPOSERS’ FESTIVAL Afstuderende compositiestudenten van het CvA presenteren hun beste werk. Kamermuziek, vocaal, instrumentaal, orgel, elektronische muziek, muziektheater en geluidsinstallaties. Zie ook zo 15 Het Veem (slotconcert). vr 13 20:15, Orgelpark, € 8,t/m € 12,50 advertentie

STRA VINSKY DO 19 MEI, 20.30 U | € 15 PARADISO AMSTERDAM WWW.ORKEST.NL SPINVIS & ZERAFIN Ensemble Zerafin gaat een verbinding aan met muziek van eigen bodem. Spinvis vertolkt zijn eigen teksten en muziek. Samen bezingen zij als hedendaagse minstrelen de levensvragen. vr 13 20:15, Splendor, € 20,LARISSA GROENEVELD, FRANK VAN DE LAAR Groeneveld (cello) en Van de Laar (piano) spelen een cellosonate van de Zeeuw Gerard von Brucken Fock en de cellosonate van de Hongaar Von Dohnányi. za 14 20:15, Pianola Museum, € 15,COMPOSERS’ FESTIVAL Afstuderende studenten. Waarschijnlijk maakt een aantal componisten samen één groot werk, dat gebruik maakt van de locatie, met eikenhouten balken en gietijzeren palen. Slotconcert. Zie ook vr 13 Orgelpark. zo 15 15:00, Werkgebouw Het Veem, € 17,50 SONGS OF LIFE AND DEATH Sytse Buwalda (countertenor) & David van Ooijen (luit) met liederen van Dowland, Coprario,

Purcell en Webb. zo 15 12:00, Oosterkerk, gratis

Top 3 Klassiek

door Guido van Oorschot

IVÁN FISCHER Fischers eigen Boedapest Festival Orkest speelt werken die Mozart in de maanden voor zijn dood schreef: o.a. Klarinetconcert in A en Requiem in d en aria ‘Per questa bella mano’. Mmv Collegium Vocale Gent. di 17 20:15, Het Concertgebouw, € 32,- t/m € 84,ERARD ENSEMBLE Twee sonates met piano van Debussy en werk van Ravel en het Pianokwartet in g van de jong gestorven De Castillon. di 17 20:15, Amstelkerk, € 19,50 VALERY GERGIEV Onder leiding van Valery Gergiev speelt het Concertgebouworkest de Zesde symfonie van Prokofjev, een monumentale elegie als reactie op de Tweede Wereldoorlog. Nikolaj Znaider soleert in het Vioolconcert van Beethoven. do 19, vr 20 20:15, Het Concertgebouw, € 30,- t/m € 126,-

OPERA DER KAISER VON ATLANTIS De Tsjechische componist Viktor Ullmann schreef zijn opera Der Kaiser von Atlantis in het concentratiekamp Theresienstadt. Het stuk beleefde pas in 1975 z’n wereldpremière, nota bene in Amsterdam. Op 4 mei, wanneer de oorlogsdoden worden herdacht, presenteert de jonge Nederlandse componist en regisseur Robin Coops een nieuwe kijk op deze zelden gespeelde eenakter. Compagnietheater, 4 mei

WERELDPREMIÈRE OPERA VAN ROB ZUIDAM Zuidam schreef de opera ‘Uwe leipe mastdramnis’ voor mezzosopraan Gerrie de Vries en Nieuw Amsterdams Peil. Met inleiding door Connie Palmen. do 19 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 29,50 CINEMAGIE - LENTEKRIEBELS Pianist Yvo Verschoor speelt bij stomme film. Deze keer ontluikende liefde, lammetjes en kuikens, tulpen en narcissen en een steeds warmer wordende zon. Als afsluiting de komedie ‘The kid’ van Charlie Chaplin (1921). vr 20 20:15, Pianola Museum, € 15,BACH EN BIBER Ryuko Reid (viool) & Zaynab Martin (contrabas) met werk van Bach en Von Biber. vr 20 14:30, Oosterkerk, gratis MAZE FESTIVAL Experimenteel muziekcollectief dat zich bezighoudt met open vormen, hybride partituren en radicale concepten. za 21 19:00, zo 22 16:00, Splendor, € 12,50 advertentie

Sjostakovitsj Hartmut Haenchen

8

ZA 21, ZO 22, DI 24 MEI HET CONCERTGEBOUW WWW.ORKEST.NL

OORLOG EN VREDE Eerst ‘Music for the Royal Fireworks’ van Händel, dat gaat over de vrede na de oorlog over de erfopvolging in Oostenrijk. Tegenhanger is de ‘Symfonie nr. 8’ van Sjostakovitsj over de Tweede Wereldoorlog. Met Nederlands

GAMEMUZIEK Gamefans opgelet: de muziek van de computerspelserie Final Fantasy valt in extreme surround-kwaliteit te horen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Stoffig? Ben je gek. Het orkest speelt de oorspronkelijke muziek voor Final Fantasy VI, VII en X van Nobuo Uematsu (foto). Deze Japanse componist kreeg eerder al het gamepubliek van Londen, Stockholm en Tokyo plat. Het Concertgebouw, 7 mei

Philharmonisch Orkest olv Hartmut Haenchen. za 21, di 24 20:15, zo 22 14:15, Het Concertgebouw, € 15,- t/m € 49,WHISTLE & BLOW Abbie de Quant speelt met Pamela Smits en Maarten den Hengst een programma waarin de fluit zingt, fluistert, zindert en swingt. zo 22 16:00, Zuiderkerk, € 16,50 FESTIVAL DE MUZE VAN ZUID Psalmen, madrigalen en instrumentale bewerkingen van componisten Lassus, Willaert en Palestrina. Uitgevoerd door Blokfluitkwartet BRISK, Gesualdo Consort Amsterdam, Patrick Ayrton (orgel). Slotconcert. zo 22 14:15, Orgelpark, € 12,50 t/m € 20,NIEUW AMSTERDAMS KLARINET KWARTET Het kwartet geeft een concert op een nog onbekende plek. De muzikanten delen een passie voor

op Mozarts ‘Ein Mädchen oder Weibchen’ als leidraad getuigt cellist Jongen van een originele programmakeuze. De Chinese pianist Chen Guang heeft al een grote internationale ervaring. Met de sonates van Schumann en Prokofjev geeft hij een krachtig visitekaartje af. zo 22 14:30, Het Concertgebouw, € 15,- t/m € 36,NEDERLANDS KAMERKOOR Actrice Hadewych Minis vertaalt Shakespeare naar het hier en nu. Het koor zingt teksten uit ‘De storm’, op muziek van Vaughan Williams en Frank Martin. Ook a-capella-werk van Rob Zuidam. di 24 20:15, Het Concertgebouw, € 19,80 t/m € 35,METROPOLE ORKEST BIG BAND Met een gloednieuwe jazzy score bij Josef von Sternbergs film ‘Underworld’ (1927) brengt het Metropole Orkest het criminele milieu in het Chicago van de jaren ‘20 tot leven. wo 25 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 52,BAROKHELDEN Sopraan Johannette Zomer en hoboïst Bart Schneemann met het Tulipa Consort. Een bloemlezing uit werken voor sopraan en hobo van Bach en Händel. do 26 20:15, De Engelse Kerk, € 15,- t/m € 17,50

MARCO BORGGREVE

mentaar. Vooraf (gratis) lezing; In het Engels; en een tentoonstelling met o.a. instrumenten van kunstenaar Martin Riches. wo 11 14:15 en 20:15, Orgelpark

HÄNDELTOPPER Georg Friedrich Händel was niet alleen een begenadigd operacomponist, zijn inspiratie vloeide even vorstelijk in het genre van het oratorium. Bijbelverhaal vermomd als opera: met recitatieven, aria’s en koren gaat het er net zo theatraal aan toe. Dirigent Richard Egarr, een Britse Amsterdammer, voert het Nederlands Kamerkoor en het Residentie Orkest door de Händeltopper Israel in Egypt. Muziekgebouw, 28 mei

de klarinetfamilie. Verzamelen op Haarlemmermeerstation! Om 14.30 uur met speciale tram naar plaats van bestemming. Terug bij opstaplocatie om 17.30 uur. zo 22 14:00, vertrek vanaf Haarlemmermeerstation, € 15,-

JOS VAN DER KOOY Lunchconcert. Organist Van der Kooy speelt werken van Bach en Mendelssohn. vr 27 13:00, Westerkerk, gratis MATANGI QUARTET BEETHOVEN IN AMSTERDAM Het kwartet speelt alle Beethoven-kwartetten op historische locaties. Ook zo 29 Posthoornkerk. za 28 20:00, Amstelkerk; zo 29 15:30, Posthoornkerk, € 25,TZIGANE! Violist Gordan Nikolic is solist in ‘Introduction & Rondo capriccioso’ van Saint-Saëns en in de ‘Tzigane’ van Ravel. Verder ‘Arlésienne suites’ van Bizet, ‘Métaboles’ van Dutilleux en Ravels ‘Pavane pour une infante défunte’. Met Nederlands Philharmonisch Orkest olv Marc Albrecht. za 28, ma 30 20:15, Het Concertgebouw, € 15,- t/m € 49,advertentie

VRIENDEN VAN DE KAMERMUZIEK Een muzikale reis door Amerika met op het podium o.a. Rosanne Philippens en Myrthe Helder (viool) en Leonard Besseling (cello). Met het Adagio for strings van Barber en Korngold’s Suite voor twee violen, cello en piano linkerhand. zo 22 16:00, Amstelkerk, € 20,-

Bizet

GRIGORY SOKOLOV De Rus Sokolov (1950, Leningrad) behoort tot ‘s werelds meest begaafde pianisten. Werken van Schumann en Chopin. zo 22 20:15, Het Concertgebouw, € 42,- t/m € 69,50

WWW.ORKEST.NL

BAS JONGEN, CHEN GUANG Met cellosonate van Richard Strauss en Beethovens variaties

RAVEL Tzigane L’ Arlésienne Suite nr. 1 en 2

ZA 28, MA 30 MEI HET CONCERTGEBOUW

MUSICA AMSTERDAM Het kamerkoor zingt muziek van vrouwelijke componisten van de 11e eeuw tot heden. za 28 15:30, Waalse kerk, € 12,- t/m € 15,-


krant KRANT

MUZIEK APOLLO ENSEMBLE Het ensemble duikt in de partituren van de genieën Haydn en Mozart op zoek naar de toverkracht van muziek. Mmv Thomas Oltheten, fagot. za 28 20:15, Waalse kerk, € 15,t/m € 17,50 SCHUBERT OP ZONDAG Bas-bariton Marc Pantus en pianist Rudolf Jansen met ‘Schwanengesang’. En het lied ‘Taubenpost’ is Schuberts allerlaatste liedcompositie. zo 29 15:00, Waalse kerk, € 25,-

THEATER TONEEL & MUZIEKTHEATER SWAG TRUE STYLE NEVER GETS OLD Persoonlijke verhalen over mode en schoonheidsidealen. Door Parels voor de Zwijnen. zo 1 14:30, do 5 t/m za 7 20:30, VondelCS, € 22,50 t/m € 24,-

LOCATIES Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10 www.compagnietheater.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl De Engelse Kerk Begijnhof 48, tel. 624 96 65 www.ercadam.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl NedPho-Koepel Gerardus Majellakerk, Batjanstraat 3, tel. 521 75 02, www.orkest.nl Noorderkerk Noordermarkt 48 www.noorderkerkconcerten.nl Oosterkerk Kleine Wittenburgerstraat 1, tel. 627 22 80, www.oosterkerk-amsterdam.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Posthoornkerk Haarlemmerstraat 124, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 5175, www.schouwburgamstelveen.nl Splendor Amsterdam Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl Werkgebouw Het Veem Van Diemenstraat 412, tel. 626 01 12 www.veem.nl Waalse Kerk O.Z. Achterburgwal 159, tel. 623 20 74, www.waalsekerk-amsterdam.nl Westerkerk Prinsengracht 281 www.westerkerk.nl Zuiderkerk Zuiderkerkhof 72, tel. 308 03 99 www.zuiderkerkamsterdam.nl

en tegelijk universeel verhaal over herinneringen die niet én wel van jou zijn. Ihkv Theater Na De Dam. di 3 20:00 uur, wo 4 21:00, Frascati, € 11,-

haal van haar vader in de Tweede Wereldoorlog. Ook Compagnietheater 15 mei wo 4 21:00, Oostblok; zo 15 15:00, Compagnietheater, € 10,- t/m € 12,50

ALS IK NOG EENS WORD GEBOREN Gebroeders Flint met repertoire uit en rond de Tweede Wereldoorlog op zo’n manier gebracht

TOETSSTEEN - MEIDAGEN Mei 1940. Zes middelbare scholieren doen eindexamen. Dromen over de toekomst. Dan gooit de bezetter alles in de war. Ihkv Theater Na de Dam. wo 4 t/m zo 8, wo 11 t/m vr 13 21:00, Doelenzaal, € 16,50

advertentie

KATIA & MARIELLE LABÈQUE De Franse zussen Katia en Marielle brengen repertoire, gearrangeerd voor twee piano’s en percussie. Je hoort ‘Le sacre du printemps’ van Stravinsky en ‘West Side story’ van Bernstein. zo 29 20:15, Het Concertgebouw, € 44,- t/m € 55,FRANZ LISZT KAMERKOOR Het koor olv Eric Jan Joosse brengt onder de titel ‘Spaanse klanken im süszen Mai’ werken van Carlos Guastavino, Gabriël Fauré, Camille Saint Saëns, Francisco Guerrero e.a. zo 29 15:15, De Engelse Kerk, € 10,- t/m € 15,-

mei 2016

AGENDA

DE KLEINE GROTE KIST –

Het leukste kleuterballet in de meivakantie (3 – 8 mei)

CREATIVITY IN THE TIME OF DICTATORSHIP Een nieuw stuk, geschreven en geregisseerd door Giorgi Rossi. Een satirisch verhaal over de politiek onzekere jaren in de jaren ‘60 en ‘70 in Brazilië. Een zwarte komedie. In het Engels. zo 1 20:15, Badhuistheater IK BEN ER NOG Actrice en voormalig nieuwslezeres Debby Petter met het oorlogsverhaal van haar moeder. Inleiding van journalist Frits Barend. Ihkv Theater Na de Dam. ma 2 t/m di 3 21:00, Hollandsche Schouwburg, wo 4 Nationaal Holocaust Museum, € 17,50 advertentie

bestel nu kaarten

Het Zondag ocHtend concert

TURKS FRUIT Sjoerd Pleijsier neemt de toneelbewerking van het boek van Jan Wolkers in reprise. di 3 20:30, Griffioen, € 16,GARE DE LYON Een nieuw Nederlands stuk over de kracht van een verloren liefde die zich na dertig jaar opnieuw doet gelden. di 3 20:30, wo 4 18:00, Apollofirst Theater, € 22,50 WAAR IK STRAKS WAS In deze solo neemt Sam Ghilane de altijd wat vreemde en moeizame relatie met haar oma onder de loep. Een persoonlijk

dat de grenzen tussen goed en kwaad op de tocht komen te staan, het menselijke wordt benadrukt en humor niet wordt geschuwd. di 3, do 5, vr 6 20:30, wo 4 21:00, Roode Bioscoop, € 18,THEATERCOLLEGE Bas Haring weet als wetenschapper een breed publiek aan te spreken en laat mensen op andere manieren tegen zaken aankijken. di 3 19:30, DeLaMar, € 29,50 SOME THINGS ONLY BECOME CLEAR MUCH LATER Performance over wat er achter facades verborgen ligt en pas veel later duidelijk wordt. Denk aan Bill Cosby, Jimmy Savile of Robin Williams … di 3 t/m za 7 20:30, De Brakke Grond, € 12,-

DE BONNENKONINGIN De vertelversie van een dramatische hoofdstuk uit een boek van Paul van Tongeren. Karel Baracs brengt het Amsterdam van tijdens de Duitse bezetting tot leven. Ihkv Theater na de Dam. wo 4 21:00, Tobacco Theater WIE THE F*** IS OOM JO? Als Carolien van den Berg in 2013 geconfronteerd wordt met de nalatenschap van haar oom Jo, gaat ze op zoek naar de feiten achter het unieke overlevingsver-

advertentie

Tsjaikovski

THEATER RAST - DE VLUCHT VAN EEN GRANAATAPPEL De Koerdische Celil, de Joodse Eran, de Syrische George en de Hollandse Imke maken het publiek deelgenoot van hun nooit vertelde verhalen en nimmer gestelde vragen. wo 4 20:45, do 5 16:00, vr 6, za 7 21:00, Podium Mozaïek, € 10,-

ZA 4, ZO 5 JUNI HET CONCERTGEBOUW

OPGEDIEPT Nieuwe toneeltekst van Judith Herzberg. De tekst wordt door het hele land gepresenteerd door stadsgezelschappen. Toneelgroep Amsterdam doet dat in Amsterdam. Ihkv Theater Na de Dam. wo 4 21:00, Stadsschouwburg, € 15,IN BED MET DIETRICH EN PIAF Muziektheatervoorstelling over de vriendschap tussen Marlene Dietrich en Edith Piaf. Een voorstelling over een icoon worden en blijven, over zelfbeheersing en zelfdestructie, over jezelf geven en jezelf helemaal verliezen. do 5 t/m zo 8, wo 11, do 12 diverse aanvangstijden, Zonnehuis, € 10,- t/m € 29,50

5

Symfonie

WWW.ORKEST.NL SAEMPJES (10+) Voorstelling van productieklas van de Amsterdamse JeugdteJAterschool over groepsgedrag, de hang naar veiligheid en het verlangen naar een eigen identiteit. vr 6, za 7 19:30, Jeugdtheater De Krakeling, € 10,DAN SNIJ IK HET VLEES WEL Een ontroerende en indringende voorstelling over hoe het is om op te groeien met een vader die wordt ingezet bij vredesmissies. vr 6, za 7 20:30, Ostade A’dam, € 15,PARIJSE BRUILOFT Theater Kwast speelt de tragedie van Reyer Anslo (1625-1669), over de beruchte massamoord op de protestanten in de Bartholomeusnacht (1572). za 7 20:15, Perdu, € 12,50 HET NATIONALE TONEEL THE LITTLE FOXES Regina woont in het zuiden van

advertorial

KLAS IN OORLOG Theaterproject gebaseerd op het poëziealbum van Alida Lopes Diaz, die in WO II op de Herman Elte school zat. Jongeren uit de buurt brengen Alida en haar vrienden tot leven. Ihkv Theater na de Dam. di 3 15:00 en 19:30, wo 4 15:00 en 21:00, do 5 13:00, Ostade A’dam, € 15,HET BITTERE KRUID Bewerking van het gelijknamige boek van Marga Minco. Maruja Bobo Remijn en Julien Croiset vertellen de verhalen zoals ze geschreven zijn. di 3 20:30, wo 4 21:00, Betty Asfalt Complex, € 13,- t/m € 15,-

DE ZENDER Een bekende nieuwslezer wordt ontslagen vanwege dalende kijkcijfers. Als hij live op tv zijn zelfmoord aankondigt, schieten de kijkcijfers omhoog. vr 6, za 7, di 10 t/m za 14 20:30, Compagnietheater, € 17,50

TONEELMAKERIJ ANNE EN ZEF (10+) De makers lieten zich inspireren door een krantenartikel over bloedwraak in Albanië. Ihkv Theater Na de Dam. wo 4 20:15, Jeugdtheater De Krakeling, € 8,50 t/m € 12,50

Fit to fly

BARRIE HULLEGIE

54

Casper Vandeputte van het Nationale Toneel duikt na de Haagse politiek (Nieuwspoort) en de kloof tussen ‘haves’ en ‘have nots’ (The summer of ’96) nu in de vluchtelingenproblematiek. Journalist Karel Smouter van De Correspondent gidste hem door de wereld van mensensmokkelaars, IND ambtenaren en asielaanvragen. Naar aanleiding van die tocht schrijft en regisseert Vandeputte Fit to fly, gespeeld door Vincent Linthorst. Compagnietheater, 24 t/m 28 mei

DON CARLOS De kroonprins van Spanje is verliefd op zijn stiefmoeder. Zijn vader kaapte haar voor Carlos neus weg en trouwde met haar, puur om politieke redenen. Als jeugdvriend Posa hem herinnert aan hun oude idealen, proberen ze samen de strenge Koning Philips te overtuigen van het belang van democratie, vrijheid van godsdienst en vooral vrijheid van denken. vr 6 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 18,-

de Verenigde Staten. Ze verlangt naar vrijheid en maakt zich los van knellende familiebanden. Maar eenmaal vrij en rijk, is ze ook volkomen alleen. za 7 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 31,50 SONGFESTIVAL DING-ADONG-SING-A-LONG 18 Mei 2015 was een historische datum voor veel Eurovisiesongfestival-liefhebbers: dat was de datum van de eerste editie van de Ding-a-dong-sing-a-long,


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

55

mei 2016

THEATER neerde? Een programma waarin werk van jong talent voor het eerst te zien is voor publiek. vr 13 20:00, Oostblok, € 11,-

NOBODY HOME In 1989 worden er vier kinderen geboren in een veilig bed. Eentje in Iran, eentje in Syrië, twee in Bosnië. In de daaropvolgende elf jaar vluchten ze allemaal naar Nederland. In 2009 ontmoeten ze elkaar op de toneelschool. di 10 20:30, Griffioen, € 17,-

ZEEUWSE VROUWEN Theater Zeelandia met een muziektheaterstuk over de snel veranderende wereld. Herkenbaar! za 14 20:30, De Omval, € 16,-

FRASCATI ISSUES: ENDINGS Driedaags programma over de laatste fase van het leven, over de periode van vertraging, ouderdom en afscheid nemen. Een ode aan het einde met voorstellingen, gesprekken en installaties. wo 11 t/m vr 13, Frascati BROERTJE DOOD Voor deze voorstelling waren Jan Groenteman en Kiki Jaski een maand te gast op begraafplaats De Nieuwe Ooster. In het café aan de rand van begraafplaats. do 12 t/m zo 15, do 26 t/m zo 29 diverse aanvangstijden, Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, € 7,- t/m € 15,advertentie

OPGEDIEPT 4 MEI

CREATURES Een wervelende show waarin dans, acrobatiek en muziek je meenemen in het verhaal over twee verliefde wezens. Samenwerking tussen Het Balletorkest en ISH. Familievoorstelling. za 14, zo 15, za 21, zo 22 diverse aanvangstijden, Westergasfabriek, € 12,50 t/m € 22,50 HOE ECHT IS ECHT ECHT De Theatertroep en Judith Herzberg werken samen aan nieuwe teksten. Voor deze voorstelling lieten zij zich inspireren door de documentaire ‘Familie te huur’ over een Japanse man die zich tegen betaling voordoet als familielid of bekende. di 17 t/m do 19 20:30, Frascati, € 17,LE MOUTON NOIR DE BACCHANTEN Een voorstelling over riten, geloof en viering, bekeken met een hedendaagse blik. Een viering als masker voor de innerlijke onrust in deze crisistijd. Op zoek naar een verhaal dat de brute strijd tussen verschillende waarheden over veiligheid, geluk en vrijheid overstijgt. di 17, wo 18 20:30, De Brakke Grond, € 12,THEATERCOLLEGE Schrijver en verslaggever Michel van Egmond, auteur van mega-bestellers ‘Gijp’ en ‘Kieft’ vertelt over de oorsprong van zijn succes. di 17 19:30, DeLaMar Theater, € 29,50

GUESS WHO’S BACK Young Gangsters en Susies Haarlok met vurige preken, opzwepende beats en swingende gospel. In een zinderende happening vol humor, muziek en spektakel verkennen zij de schoonheid van religie en de valkuil van groepsdruk en manipulatie. Locatie: Kop van Java-eiland. vr 13 t/m zo 22 (beh. di/wo/ za 21), Theater Bellevue, € 17,50

IK SPEEL GEEN MEDEA Je ziet drie actrices anderhalf uur voor aanvang van de voorstelling in de kleedkamer. Daar waar er nog niet geacteerd hoeft te worden slaat de vertwijfeling toe. De angst en de diepe haatliefdeverhouding ten aanzien van het vak wordt zichtbaar. wo 18 t/m zo 29 20:30 (beh. ma) zo 15:00, Theater Bellevue, € 18,50

ONE MAN, TWO GUVNORS Komedie van Richard Bean, met pophits uit de jaren ‘60, werd bijna 4 jaar met groot succes in Londen gespeeld. In het Engels. vr 13 t/m zo 29 (beh. ma/di/wo) 20:00, za, zo ook 15:00, Amsterdams Theaterhuis, € 13,-

advertentie

MOEDERS EN ZONEN Katherine (Anne Wil Blankers) bezoekt de ex-partner van haar aan aids overleden zoon (Paul de Leeuw). Hij is inmiddels getrouwd met een andere man en heeft een zoon. vr 13 t/m zo 15, di 17 t/m vr 20, wo 25 t/m za 28 diverse aanvangstijden, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 32,50

DE WELWILLENDEN 18 – 28 MEI

VERSE VIS #12 Waar acteerde Charlie Chaplin voordat hij ‘The kid’ maakte? Wie gaf Igor Stravinsky zijn podium voordat hij stukken als ‘Le sacre du printemps’ compo-

DE HUISBEWAARDER Twee broers nemen op een dag een onbekende man in huis. Deze onberekenbare landloper probeert zijn plek in het huis

Top 3 Theater

door Margriet Prinssen

maakt met het Nederland aan de andere kant van de hekken. di 24 t/m za 28 20:30, Compagnietheater, € 15,- t/m € 17,50 ONTROEREND GOED WORLD WITHOUT US Hoe zou het zijn zonder hypotheken, zwembaden, opgezette dieren, wolkenkrabbers, zelfmoord, wiskunde of gepraat over vroeger? di 24 t/m za 28 20:30, De Brakke Grond, € 14,-

DE ANDERE STEM Na zijn grote buitenlandse successen en spektakelstukken regisseert Ivo van Hove een kleine, sobere voorstelling, met Ramsey Nasr als scenarist en hoofdrolspeler. Het gaat om een tegenhanger van La voix humaine waarmee Halina Reijn furore maakte. Nu een monoloog waarin de mán zijn visie op hun liefdesverhaal geeft. Nasr: ‘De andere stem is het verhaal van twee mensen, verslaafd aan de ander, wetende dat ze nooit voor elkaar werden gemaakt.’ Stadsschouwburg, 11 t/m 21 mei

FREEK VAN DEN BERG

beter bekend als het grote Eurovisie-meezingspektakel. ma 9 20:00, DeLaMar Theater, € 21,- t/m € 33,-

BORGEN Een serie als Borgen op toneel? Het NNT laat zien dat zoiets prima kan, en hoe. Niets dan lof is er voor deze marathon van het NNT: tien uur spectaculair toneel, inclusief cliffhangers en samenvattingen, en tussendoor lekkere hapjes met een Deense twist. Geweldig gespeeld door een overtuigend ensemble met in de hoofdrol Malou Gorter. Binge-watchen tot kunst verheven! Stadsschouwburg, 30 april, 1, 13 en 14 mei

en in het leven van de broers te veroveren. Harold Pinter’s klassieker in een bewerking van Theaterschool Rabarber en Theatergroep Tocht. do 19 20:00, Polanentheater, € 12,50 SWEENEY TODD Het verhaal van een onterecht veroordeelde barbier die terugkeert naar het 19e-eeuwse Londen en op zoek is naar wraak. Zijn weg naar revanche leidt hem naar mevrouw Lovett, de vindingrijke eigenaresse van een slechtlopende bakkerswinkel. Ze komen tot een opmerkelijke samenwerking: hij vermoordt zijn klanten en zij verwerkt de lichamen in pasteitjes. vr 20 t/m ma 23, do 26 mei t/m ma 20 juni diverse aanvangstijden 20:15, Zonnehuis, € 14,50 t/m € 41,50 VERLIEFD OP VAN GOGH, PUNK, NODIG Drie programma’s op één avond: cabaret, comedy en theater. za 21 20:30, De Omval, € 15,-

WE WANT MORE! We Want More! is geschreven door Bodil de la Parra, een hilarische en muzikale komedie met ‘de grappigste vrouwen van Nederland’, onder meer Lies Visschedijk, Elise Schaap en Wimie Wilhelm. Het verhaal draait om een vrouwenkoor dat twintig jaar geleden uit elkaar ging. Tijdens het weerzien blijkt dat het leven niet voor alle vrouwen is verlopen zoals gehoopt, en komen de verhoudingen op scherp te staan. DeLaMar, 3 t/m 22 mei MOUT EN DE ZWARE JONGENS IN DE WACHTKAMER Carolina ontvangt voor de pauze een Talentvolle Nieuwkomer en na de pauze een Ervaren Vakvriend. Het repertoire is tijdloos en divers: swingende latin jazz, smachtende torch songs, mooie pop en sprekende kleinkunst. zo 22 15:00, Het Perron, € 15,THEBE Dood Paard met een nieuw stuk over een toneelspeler die een black-out krijgt en nooit meer wil spelen. En over zijn vriend, die ook in een twijfelfase zit. Samen praten ze over tijd, over spelen, over burn-outs en dropouts. Over vaders, over zonen, over kunst en flatscreens. En over David Bowie. Ihkv Dood Paard Week. di 24 t/m do 26 20:30, Frascati, € 17,HET NATIONALE TONEEL FIT TO FLY Een nieuwe monoloog van Casper Vandeputte, waarin een psychiater via zijn patiënt kennis

IN DE BAN VAN BROADWAY Loes Luca en Tjitske Reidinga spelen twee diva’s in een theatraal spektakel over ambitie, vergankelijkheid en de magie van het theater. di 24 mei t/m zo 31 juli diverse aanvangstijden, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 49,50 JOHNNY ONTMOET SHAFFY Johnny Jordaan en Ramses Shaffy werkten in 1970 samen in de musical ‘De Jantjes’. Ze mochten elkaar erg graag. In deze voorstelling worden hun beider levens verknoopt. vr 27 20:30, Betty Asfalt Complex, € 18,DE KERN 30 JAAR DE MARIAMONOLOGEN Voorstelling met verhalen, gedichten en liedjes over wat de relatie is tussen Maria, het meisje uit Nazareth, en Malala, het bijna vermoorde meisje uit Pakistan. Tevens presentatie van het jubileumboek over 30 jaar Theatergroep De Kern. zo 29 13:30, Rode Hoed, € 15,LOCATIES Het Amsterdams Theaterhuis Marius v Bouwdijk Bastiaansestr. 54 www.amsterdamstheaterhuis.nl Apollofirst Theater Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl Het Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24 www.badhuistheater.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10 www.compagnietheater.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Doelenzaal Kloveniersburgwal 87, tel. 623 91 12, www.toetssteen.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00, www.theatergriffioen.nl Hollandsche Schouwburg Plantage Middenlaan 24, tel. 531 03 40, www.hollandscheschouwburg.nl De Krakeling Nieuwe Passeerdersstraat 1, tel. 624 51 23, www.krakeling.nl Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81, www.podiummozaiek.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97, www.theaterdeomval.nl Oostblok Sajetplein 39 en Tweede van Swindenstraat 26, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl


56

krant KRANT

mei 2016

AGENDA

CABARET

THEATER DANS

Top 3 Dans

JUNIOR COMPANY DE KLEINE GROTE KIST Op zolder staat een kist die je meeneemt naar een betoverend dansavontuur. Bijzondere wezens komen tot leven. Ideale kennismaking met klassiek en hedendaags ballet. Voor kleuters. di 3 t/m zo 8 diverse aanvangstijden, Nationale Opera & Ballet, € 11,50 t/m € 14,50 DE LAATSTE ZINNEN UIT KAMER 18 Met muziek, dans en teksten neemt Samuel Duval Slothouwer (19 jaar) je mee naar de laatste uren van een ongeneeslijk zieke jongen, waarin hij terug kijkt op de mooie en minder mooie momenten van zijn leven. za 7 20:30, Theaterstudio Amsterdam WONDERLAND (6+) Introdans Ensemble voor de Jeugd danst een selectie uit de kleurrijke choreografieën van Alwin Nikolaïs. Daarnaast het slapstick-achtige ‘What good would the moon be’ van Inbal Pinto & Avshalom Pollack en het opzwepende ‘Swingle Sisters’, van Alexander Ekman. Ook ‘Malasangre’ van Cayetano Soto, een woeste formatiedans. wo 11 19:00, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 32,50 JUNIOR COMPANY BALLET BUBBELS De jongste dansers laten fragmenten uit het klassiek-romantische balletrepertoire en nieuwe werken zien. De band met choreografen van Het Nationale Ballet: Hans van Manen, Krzysz-

gevierd met een groots opgezette ‘dansopera’. Met muziek van de Indonesische componist Iwan Gunawan. Traditie en moderniteit, zang en dans, Oost en West, gamelan en elektronica in een nieuwe, eigentijdse theatervorm die verrast en inspireert. Mmv Kyai Fatahillah. wo 25 20:30, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 35,-

DUBBELPROGRAMMA Henry van Loon en Kasper van der Laan allebei 45 minuten. Voor Henry is dit de try-out voor zijn nieuwe solovoorstelling. Kasper speelt als nieuwste lid van de Comedytrain voor het eerst lang in Toomler. zo 8, ma 9, zo 22, ma 23 20:30, Toomler advertentie

LOCATIES

ABSOLUTELY ANN Het dansgezelschap van de Vlaamse choreografe Ann Van den Broek, meesteres van het emotioneel minimalisme, bestaat 15 jaar. Reden genoeg voor een klein feestje, Absolutely Ann, met drie solo’s, twee voorstellingen (We Solo Men en Pushing the Wheel), één documentaire (The Lady in Black) en een optreden van Dez Mona – één van haar favoriete bands. Stadsschouwburg, 2 en 3 mei

DANS THIS IS ME/AS TIME GOES BY Dansers Bianca Janssen Groesbeek en Farida Nabibaks nemen je mee in het leven van twee vrouwen die de wereld trotseren. Met live muziek van Geminga. zo 1 15:00, Bijlmer Parktheater, € 13,50

door Bregtje Schudel

JORIS JAN BOS

Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 679 50 96, www.ostadetheater.nl Perdu Kloveniersburgwal 86, tel. 627 62 95, www.perdu.nl Het Perron Egelantiersstraat 130, tel. 330 70 35, www.het perron.nl Polanentheater Polanenstraat 174, tel. 682 13 11 www.polanentheater.nl Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Tobacco Theater Nes 73, tel. 330 06 70 www.tobacco.nl Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl VondelCS Vondelpark 3, www.vondelcs.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4 www.westergasfabriek.nl Zonnehuis Zonneplein 29 www.zonnehuis-amsterdam.nl

SEPARATE WAYS Het Nederlands Danstheater sluit het jaar groots af met Separate Ways, een voorstelling met maar liefst twee wereldpremières. Brits-Israëlische topchoreograaf Hofesh Shechter (ooit begonnen bij de Batsheva Dance Company) maakt voor het eerst nieuw werk voor de dansers van NDT1 en ook artistiek leiders en huischoreografen Paul Lightfoot en Sol León steken de handen uit de mouwen. Nationale Opera & Ballet 11 t/m 14 mei tof Pastor en Ernst Meisner is duidelijk in dit programma van de sterren van de toekomst. do 12 19:00, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 35,BUILT FOR IT Alida Dors wordt gezien als de meest vernieuwende hiphopchoreografe van Nederland. Ze doorbreekt de grenzen van de hiphop met haar pulserende danstaal, gestript van show en bravoure en weet bruggen te slaan tussen disciplines. vr 13 21:00, Podium Mozaïek, € 10,- t/m € 17,STUDIO WEST DANS LAB Dansers werkten in acht maanden toe naar een productie met choreograaf Gianni Grot. Hij maakt danstheater waarin elementen uit de hiphopcultuur prominent aanwezig zijn. zo 15 20:00, Meervaart, € 7,50 LAST WORK Batsheva Dance Company geldt als één van de belangrijkste gezelschappen ter wereld. ‘Last

Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81, www.podiummozaiek.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl Oostblok Sajetplein 39 en Tweede van Swindenstraat 26, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Theaterstudio Amsterdam Postjesweg 1, tel. 341 71 94 www.theaterstudioamsterdam.nl

CABARET

INFANT VAN JOERI DUBBE Joeri Dubbe (1984) begon zijn carrière als danser (bij Het Nationale Ballet en NDT2) maar choreograferen is zijn grote liefde. In Infant, een duik in de magische en wrede wereld van het kind, doet hij het allebei, bijgestaan door oud-NDTcollega’s Carolina Mancuso en Sarah Murphy (die ook danste in de gelijknamige, prijswinnende, solo). De drie bewegen zich tussen de keiharde realiteit en hun levendige fantasiewereld. Theater Bellevue, 31 mei work’ van choreograaf Ohand Naharin, laat zien waarom het Israëlische gezelschap beroemd is: krachtig, lenig en verbluffend virtuoos uitgevoerd. zo 15, ma 16 20:00, Stadsschouwburg, € 20,- t/m € 37,50 BLIND SIGHT Hoe verwerken mensen heftige emoties? Gefascineerd door dit gegeven schreef choreograaf Sagi Gross een dansstuk waarbij de zintuigen een belangrijke factor is. Uitgevoerd door Gross Dance Company. di 17 20:30, Bellevue, € 16,SOLO PRETEXT Een solo over multimedia, onze wens om geobserveerd te worden en anderen te observeren. Met camera’s en de verschillende perspectieven die ter plekke door elkaar heen worden gemonteerd. vr 20, za 21 20:30, Oostblok, € 11,DANSOPERA LIGHT Dansgezelschap LeineRoebana bestaat 25 jaar! Dat wordt o.a.

KIM VAN ZEBEN In de eerste was ze een wervelwind. Weet ze in haar tweede show wél maat te houden? Natuurlijk niet! zo 1 20:15, De Kleine Komedie, € 8,50 t/m € 17,JOHN CLEESE Fan van John Cleese? Geniet van onovertroffen grappen en hilarische anekdotes over zijn persoonlijke leven en carrière in zijn solotour ‘The last time to see me before I die’. In het Engels. ma 2, di 3 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 49,- t/m € 76,COMEDYTRAIN Al sinds 1990 is Comedytrain hét keurmerk van de stand-up comedy in Nederland. elke do t/m za, Toomler, € 10,t/m € 17,50 COMEDY ATELIER Hier wordt nieuw materiaal geboetseerd door beginnende en ervaren comedians. elke wo 20:30, Comedy Café, € 7,50 t/m € 10,DANIËL ARENDS Geen kaders. Alle luiken in het hoofd moeten open, alle krochten in de geest verkend. Daniël Arends geeft zichzelf Carte Blanche. Om los te gaan en rauw te zijn. Schurend eerlijk en verbaal agressief. vr 6, za 7 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 HANS TEEUWEN Nieuwe show. Hij stelt zich kwetsbaar op en praat over zijn eigen zwakheden, zoals narcisme en een softdrugsverslaving. Verwacht ook een bonte avond boordevol karaktermoord op belangrijke mensen en instituties. za 7, ma 9, di 10 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 15,- t/m € 35,-

DE WELWILLENDEN 18 – 28 MEI COMEDY SHOW Speciale show in het teken van Moederdag. zo 8 20:30, Comedy Café, EUROSONG TRAVESTIVAL 9 Deelnemende landen - Jurkije, Vulgarije, Travestibet, Dromenland, Norgay, Platteland, Legoland, het Beloofde Land en Trammelant - zetten hun beste beentje voor. Verrassende keuzes uit 60 jaar Songfestivalhistorie en -hysterie! zo 8 19:00, Winston Kingdom, € 15,MURTH MOSSEL Als je een avondje echt goed wil lachen dan moet je bij Murth Mossel zijn. In zijn nieuwe voorstelling heeft hij het over afwegingen en keuzes. Hij bespreekt voors en tegens, plussen en minnen. Bereid je voor op een heerlijke, vlijmscherpe show vol hilarische humor. do 12 20:30, Griffioen, € 10,t/m € 15,-; za 28 21:00 Podium Mozaïek, € 10,- t/m € 17,AMSTERDAMS STUDENTEN CABARET FESTIVAL De halve finales van dit cabaretfestival. Met De Partizanen en Steven Pop. Mc’s zijn Tom Sligting en Harry Glotzbach. do 12, vr 13 20:30, Tobacco Theater ANGRY WHITE MEN: TRUMP UP THE VOLUME Show voor nieuwsverslaafden, Amerika volgers en iedereen die geinteresseerd is in politieke actualiteit. Met de veteranen uit de politieke comedy: Pep Rosenfeld, Greg Shapiro, Andrew Moskos. vr 13, vr 20, vr 27 20:30, Boom Chicago, € 26,50 ECHT GEBEURD Mooie, bijzondere of grappige verhalen over wat je hebt meegemaakt. zo 15 16:00, Toomler, € 15,REMIFESTIVAL Solo-improvisatie. Spelers uit binnen- en buitenland gaan de uitdaging aan om in hun eentje een voorstelling te improviseren. vr 20, za 21 20:30, zo 22 19:30, Betty Asfalt Complex, € 14,50


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

mei 2016

CABARET GEEN PANIEK Twee voorstellingen op één avond, met als doel het taboe op angst te doorbreken. Cabaretière en angstervaringsdeskundige Marjolijn van Kooten schiet zelf regelmatig in de vlekken en schreef hierover het boek ‘Schijtluis’. Mmv Bram Bakker. di 24 20:30 uur, DeLaMar Theater, € 17,50 t/m € 27,50 ONE-MAN-SHOW Stand-up comedy show in het Engels. do 26 20:30, Comedy Café, € 12,50 LEE NELSON De Brit Nelson, het alter-ego van komiek Simon Brodkin, wordt geprezen voor zijn tomeloze uitbundigheid en een extreem hoge grappendichtheid. Voor dit programma ruilt Nelson zijn trainingspak en sneakers in voor een tweedelig-pak. In het Engels. za 28 20:15, Meervaart, € 25,JIMMY CARR De Britse gentleman en comedian Carr maakt in hoog tempo de ene scherpe en soms grove grap na de andere. Zijn nieuwe show bestaat uit die kenmerkende mix van onweerstaanbaar grappige en edgy oneliners, korte verhalen en veel interactie met het publiek. In het Engels. zo 29 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 30,- t/m € 39,-; ma 30 20:00, DeLaMar Theater, uitverkocht ANDRÉ MANUEL Uiterst relevant, veelzeggend, inhoudelijk en geestig. André Manuel gebruikt het cabaretpodium precies waar het voor is bedoeld: een plek waar je de dingen onomwonden kunt zeggen. zo 29 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 19,75 NINA CONTI De Engelse comédienne en buikspreekster Nina Conti komt niet alleen, maar neemt ‘Monk’ mee. Een cynische aap die er een sport van maakt om Conti zoveel mogelijk te beledigen. Krijgt

FESTIVAL Arends en Henry van Loon een try-out. ma 30 20:30, Toomler, € 16,50 DOLF JANSEN Huh? Dolf Jansen? Rende die eind december ook al niet hard langs? Jazeker! Tussen oudjaar en voorjaar zitten vijf maanden. Eenentwintig weken vol nieuwe inspiratie. Hij had in die tijd wel vijf nieuwe programma’s bij elkaar kunnen hollen. ma 30, di 31 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 DUBBELPROGRAMMA Daniël Arends en Kasper van der Laan spelen allebei 45 minuten. Daniël komt zich voorbereiden op het nieuwe theaterseizoen. Kasper speelt als nieuwste Comedytrain-lid voor het eerst lang in Toomler. di 31 20:30, Toomler, € 16,50 DARA Ó BRIAIN De Ierse stand-up comedian Dara Ó Briain staat bekend om zijn ‘snelle praten’, intelligente humor en is gewoon enorm grappig. Als populaire presentator van diverse komische talkshows heeft hij al diverse succesvolle wereldtournees achter de rug en richt zijn pijlen nu op het Nederlandse publiek. In het Engels. di 31 mei, wo 1, vr 3 juni 20:15, Meervaart, € 32,50

Separate Ways

foto: Rahi Rezvani

NATIONALE OPERA & BALLET 11 – 14 MEI

kaarten via ndt.nl

DUBBELPROGRAMMA Ter voorbereiding op een nieuw theaterseizoen spelen Daniël

door Mike Peek

DIEDERIK VAN VLEUTEN – MIJN NACHTEN MET CHURCHILL Het derde soloprogramma van stand-up historian Diederik van Vleuten gaat over de grootste Brit die ooit geleefd heeft. Churchills speeches werden hem met de paplepel ingegoten en Van Vleuten kan hem dan ook uitstekend imiteren. Maar de persoonlijke tint is dit keer misschien wel het belangrijkst. Van Vleuten, net als Churchill geobsedeerd door taal, probeert woorden te vinden voor een familietragedie. De Kleine Komedie, 24 t/m 28 mei

Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81, www.podiummozaiek.nl Tobacco Theater Nes 73, tel. 330 06 70, tobacco.nl

met muziek, kraampjes, workshops, lezingen, films, kinderactiviteiten en nog veel meer. Met o.a. Mindframe (UK), Zex (Can), Jeffrey Lewis & Los Bolts (USA), Jonestown Aloha (UK). vr 6 t/m zo 8, OCCII MAMA MORINGA DINER The Hunger Project nodigt 1000 jonge ouders uit voor een foodtruck-diner met wereldse gerechten. Met ambassadeurs, muzikanten, televisie-koks en topsporters samen om tijdens het diner kennis uit te wisselen over gezonde voeding. Informatie www.mamamoringa.nl za 7 18:00, Kromhouthal, gratis RUGBY NEDERLAND VS UKRAINE Nederland tegen Oekraïne in het Nationaal Rugby Centrum. Informatie www.rugby.nl. za 7 15:00, Sportpark De Eendracht ROLLENDE KEUKENS Elk voorjaar keren de Rollende Keukens terug. Een mobiel eetfestijn voor smulpapen. do 12 t/m ma 16 13:00-23:00, Westergasfabriek, gratis JONGERENFESTIVAL JTSZO GOES OSTADE Jeugdtheaterschool Zuidoost met diverse voorstellingen. do 12 t/m za 14 20:00, Ostade A’dam, € 7,50 t/m € 13,-

LOCATIES Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl Boom Chicago Rozengracht 117, tel. 423 01 01 www.boomchicago.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Comedy Café IJdok 89, tel. 638 39 71 www.comedycafe.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00, www.theatergriffioen.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl

advertentie

hij zijn zin niet? Dan vliegen de scheldwoorden om je oren! ma 30 20:15, Boom Chicago, € 27,50 t/m € 37,50

Top 3 Cabaret KATINKA KRIJGSMAN

COMEDY 4 CAUSE Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting de Opkikker! zo 22 20:30, Comedy Café

57

DE PARTIZANEN EN WIM HELSEN De zomer nadert en dus wordt er volop geoefend voor volgend seizoen. In deze double bill krijg je de eerste sketches te zien voor het tweede programma van De Partizanen en kun je alvast genieten van het bijtende absurdisme van opper-Belg Wim Helsen. In zijn nieuwe show legt hij naar eigen zeggen onze eenzaamste gedachten en diepste angsten bloot. Theater Bellevue 13 en 14 mei Toomler Breitnerstraat 2, tel. 670 74 00 www.toomler.nl Winston Kingdom Warmoesstraat 129, tel. 623 13 80 www.winston.nl

FESTIVALS ETC. DOEK FESTIVAL dOeK is een Amsterdams collectief van jazzmuzikanten met een voorliefde voor improvisatie. Omdat je improviseren het beste samen kunt doen komen de leden van het collectief regelmatig bij elkaar voor een optreden. zo 1 t/m di 3, Diverse locaties

PATRICK LAUREIJ Hij groeide op in het Rotterdamse IJsselmonde maar woont tegenwoordig in Amsterdam. Velen zien hem als een lefgozer, maar hij is eigenlijk een heel gevoelige jongen. Het zijn die tegenstellingen, zijn heerlijke accent en dat hartje van goud die hem in 2013 de winst brachten op cabaretfestival Cameretten. Dekking Hoog is het langverwachte debuutprogramma van deze eigenzinnige comedian. De Kleine Komedie 19 t/m 21 mei en theater voor kinderen. We staan stil bij de vrijheid in ons land. Voor alle leeftijden. do 5 13:00-17:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis BRUG OVER HET IJ Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verbond een brug van ponten over het IJ het centrum van de stad met Noord. Op Bevrijdingsdag kunnen Amsterdammers via een tijdelijke pontonbrug over het IJ wandelen. do 5 14:00-16:00 YUMMYA AMSTERDAM Foodtrucks strijken neer voor een hemels foodfestival. do 5 t/m zo 8 , Jaap Eden IJsbaan, gratis

LAS DALIAS ON THE ROAD Al ruim 30 jaar is deze hippiemarkt een begrip op Ibiza. Met meer dan 80 stands met mode, kunst, sieraden en producten van Ibiza plus een muziekpodium. do 5 t/m zo 8 10:00-20:00, Westergasfabriek, € 8,- t/m € 9,-

AMSTERDAM KOOKT Het lekkerste muziek- en food festival. Het gebied verandert in een openlucht restaurant. do 5 t/m zo 8 13:00-23:00, Olympisch Stadion, gratis

KINDERBEVRIJDINGSFESTIVAL Vier Bevrijdingsdag met muziek

ALERTA ALERTA FESTIVAL Anti-fascistisch benefietfestival

ECSTATIC DANCE FESTIVAL Hou je van blootsvoets dansen in volledig vrije expressie? Ongeremd uit je bol gaan op eclectische stijlen, variërend van tribal beats tot trance en van electro swing tot ambient house en wereldmuziek? vr 13 t/m zo 15, Club Lite, € 125,- t/m € 150,MINI KWAKU SUMMER FESTIVAL Twee dagen lang culturele diversiteit en identiteit. Proef de lekkernijen van de Javaanse, Caribische, Antilliaanse en Surinaamse stalletjes, geniet van muziek en dans mee op de salsa-dansvloer. za 14, zo 15 14:00-21:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis PARK AM SEE De Berlijnse club Watergate, het Amsterdamse electro collectief Chasing the Hihat en muziekmagazine Deep House Amsterdam bundelen hun krachten voor een enorm dancefestival. za 21 12:00-23:00, Oeverlanden, € 25,- t/m € 29,50 MUZIKANTENDAG XL Ontmoet de mensen achter de schermen van de muziekindustrie, leer van professionele muzikanten en pitch je eigen muziek bij mensen van o.a. Radio 3FM/ Serious Talent, FunX, Agents After All, 3VOOR12, Noah’s Ark, OOR, Popronde, Warner Music, Nu.nl, Pinguin Radio, Radio 2 en V2 Records. za 21 11:00-18:00, Q-Factory, € 15,SUMMER BREEZE LATIN FESTIVAL De warme klanken van deze Cubaanse sensuele dans luiden officieel de zomer in. zo 22 14:00-18:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis


AMSTERDAM ART 58

krant KRANT

galerieselectie mei

FESTIVAL DIVERS

BARION, HOTEL, 1980

DOOD PAARD WEEK Drie voorstellingen opnieuw te zien: ‘Thebe’, ‘Macbain’ en ‘Kunst’. Met randprogramma. di 24 t/m di 31, Frascati

UPSTREAM GALLERY RAYMOND BARION Kloveniersburgwal 95 21 mei t/m 2 juli De gedetailleerde ruimtelijke schilderijen van Raymond Barion tonen kleurrijke abstracte bouwsels, constructies en interieurs vanuit eigenaardige perspectieven. Geen mens is er te bekennen. De kunstenaar heeft een uitgesproken politieke kijk op de indeling van publieke en andere ruimtes, die je terugziet in zijn dreigende, desolate onbewoonbare abstracties, vol referenties aan de surveillancemaatschappij waarin we leven.

909 FESTIVAL Zon, gezelligheid, een mooie locatie en de lekkerste techno uit de hele wereld. za 28 11:00-23:00, Amsterdamse Bos, € 29,50

OUSSOU, TRACE XVIII, 2015

Amsterdamse Bos www.909.nl Club Lite Jan van Galenstraat 24, tel. 06-363 158 18, www.clublite.nl Jaap Eden IJsbaan Radioweg 64, tel. 0900-724 22 87 www.jaapeden.nl Sportpark De Eendracht Bok de Korverweg 4, tel. 14 020 www.sportparkdeeendracht.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Kromhouthal Gedempt Hamerkanaal 231, tel. 622 77 28 OCCII Amstelveenseweg 134, tel. 671 77 78, www.occii.org De Oeverlanden Tussen Nieuw Sloten en het Nieuwe Meer, www.oeverlanden.nl Olympisch Stadion Olympisch Stadion 2, tel. 671 11 15 www.olympischstadion.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 679 50 96, www.ostadetheater.nl Q-Factory Atlantisplein 1, tel. 760 67 80 www.q-factory-amsterdam.nl Vondelpark Openluchttheater Vondelpark, tel. 673 14 99 www.openluchttheater.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4 www.westergasfabriek.nl

DIVERSEN BALEMA, UNTITLED (I) EN (II), 2014

onder redactie van Amsterdam Art amsterdamart.com

AMSTERDAM SEVENS RUGBY Onder jonge Nederlandse sporters is Rugby Sevens populair. Alles draait om snelheid, scherpe passes en explosiviteit, waardoor de wedstrijden razend spannend zijn en er vaak gescoord wordt. vr 27 t/m zo 29, Sportpark De Eendracht

BARTS BOEKENCLUB Eigentijdse literaire talkshow. Laagdrempelig, niet oppervlakkig en alles behalve elitair. wo 11, wo 25 20:30, Betty Asfalt Complex, € 6,- t/m € 10,BIJLMER BOEKT Literair variété met schrijvers, dichters etc. Mmv Hagar Peeters, Tessa Leuwsha, cabaretier Marlon Kicken, spoken word-talent Rosana Salden Mateluna. Mmv Oscar Harris en Cheyenne Toney. di 17 20:00, Bijlmer Parktheater, € 13,50 advertentie

FESTIVAL VAN HET VRIJE WOORD In Nederland zijn persvrijheid en het vrije woord vanzelfsprekend. Hoe anders is dit in andere delen van de wereld. di 3 19:00, De Balie, € 10,VRIJHEIDSMAALTIJD: FILM & POËZIE AAN TAFEL We vieren onze vrijheid, met een feestelijk diner aan lange tafels door het hele gebouw. Met een karavaan van kunstenaars. do 5 18:00, De Nieuwe Liefde, € 15,- t/m € 17,50 LEZING AMSTERDAM Ontdek de ontstaansgeschiedenis van de stad. Met Walther Schoonenberg, di 10 over het middeleeuwse Amsterdam; di 24 over 17e- en 18e-eeuws Amsterdam. di 10, di 24, Amstelkerk, € 10,NACHT VAN DE EUROPESE LITERATUUR Schrijvers en dichters met elkaar in gesprek. In het Engels. wo 11 20:30, De Brakke Grond, € 5,- t/m € 10,-

MUSEA & EXPO BIBLIOTHECA PHILOSOPHICA HERMETICA

MUSEA & EXPOSITIES

www.ritmanlibrary.com

ALLARD PIERSON MUSEUM Archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. Oude Turfmarkt 127, tel. 525 25 56 www.allardpiersonmuseum.nl

DWDD Pop-Up Museum t/m 31 mei AMSTERDAM MUSEUM

De geschiedenis van Amsterdam vanaf de middeleeuwen. Kalverstraat 92, tel. 523 18 22 www.amsterdammuseum.nl

Made in Amsterdam De belangrijkste artiesten, stromingen, bewegingen in de kunstwereld van de afgelopen eeuw. t/m 31 juli

LOCATIES

ORNIS A. GALLERY THIERRY OUSSOU Hazenstraat 11 30 april t/m 4 juni Thierry Oussou, resident aan de Rijksakademie van beeldende kunsten, laat zich inspireren door ontwikkelingen in zijn geboorteland Benin.

GALERIE FONS WELTERS OLGA BALEMA Bloemstraat 140 13 mei t/m 18 juni De schilderijen en sculpturen van Olga Balema worden gekenmerkt door tegenstellingen die binnen de werken vervlechten en versmelten. In haar zeer diverse oeuvre, staan verval en lichamelijke relaties centraal.

mei 2016

AGENDA

Typhoon . Rondé Sven Hammond . Sunday Sun Hans Dulfer Jazz . The Cool Quest Beans & Fatback . Demira Jack and the Weatherman

DE STAAT VAN DE STAD De balans wordt opgemaakt over (het leven in) Amsterdam. Wetenschappers, trendwatchers, Amsterdamologen en bekende Amsterdammers geven lezingen, interviews en columns etc. di 17 19:30, Stadsschouwburg, € 24,50 WATERLANDSE VERHALEN Verhalen voor volwassenen. Met volksverhalen van om de hoek. zo 22 11:30, Tuin aan Zee, € 5,- t/m € 10,ROODE ZONDAG Schrijver Jamal Ouariachi is vooral bekend door zijn boek ‘Een honger’. Hij omschrijft zichzelf als een half-Marokkaanse feminist met seksistisch-racistische trekjes. zo 22 16:00, Roode Bioscoop, € 20,ROODE ZONDAG Muziek en taalkunst. zo 29 16:00, Roode Bioscoop, € 20,-

BIJBELS MUSEUM Ontmoetingsplaats voor bijbel, kunst en cultuur in een monument. In De Cromhouthuizen Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.bijbelsmuseum.nl

BIJZONDERE COLLECTIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Cultureel erfgoed tentoonstellingen. Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl

Out of the box UvA-collecties inspireren wetenschappers. t/m 4 september

AMSTERDAM PIPE MUSEUM

DE CROMHOUTHUIZEN

Overzicht van de rookcultuur. Prinsengracht 488, tel. 421 17 79 www.pipemuseum.nl

Stadspaleis uit de Gouden Eeuw. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuizen.nl

Jean Perron herontdekt Ontwerptekeningen voor tabakspijpen uit de jaren 1860. t/m 7 mei BEZOEKERSCENTRUM AMSTERDAMSE BOS

www.amsterdam-kookt.nl

Gesloten Ivm renovatie en verhuizing.

Bosbaanweg 5, tel. 545 61 00 www.amsterdamsebos.nl

ANNE FRANK HUIS Onderduikplaats waar Anne Frank haar dagboek schreef tijdens WOII. Prinsengracht 267, tel. 556 71 05, www.annefrank.org

APPEL ARTS CENTRE Hedendaagse beeldende kunst. Prins Hendrikkade 142, tel. 625 56 51, www.deappel.nl

You Must Make Your Death Public & Rien ne va plus? Faites vos jeux! Beide projecten tonen verscheidenheid aan ideeën, strategieën, tegenzetten die voortkomen uit momenten van crisis. t/m 12 juni ARCAM

Architectuurcentrum Amsterdam. Prins Hendrikkade 600, tel. 620 48 78, www.arcam.nl

100 Jaar inspiratie Invloed van Amsterdamse School op hedendaags bouwen. t/m 30 september

DE DAGERAAD DE AMSTERDAMSE SCHOOL Dependance van Museum Het Schip in Dageraad-complex in Plan Zuid. Burgemeester Tellegenstraat 128, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

DIAMANTMUSEUM Paulus Potterstraat 8, tel. 30 55 300 www.diamantmuseumamsterdam.nl

3D PRINT CANAL HOUSE Info over 3D printing architectuur. Asterweg 49, tel. 789 03 59 www.3dprintcanalhouse.com

VAN EESTERENMUSEUM Over stedenbouwkundige Van Eesteren en Westelijke Tuinsteden. Burgemeester de Vlugtlaan 125 www.vaneesterenmuseum.nl

EYE FILMMUSEUM Informatie- en documentatie. IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl

Close-up Nieuwe generatie film- en videoartiesten in Nederland. t/m 22 mei FOAM AMSTERDAM Fotografie, ontmoetingsplek voor fotografen en discussieplatform. Keizersgracht 609, tel. 551 65 00, www.foam.org

advertentie

LOCATIES Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10, tel. 553 51 00, www.debalie.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66, brakkegrond.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30, bijlmerparktheater.nl De Nieuwe Liefde Da Costakade 102, tel. 589 16 80 www.denieuweliefde.nl De Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11, ssba.nl Tuin aan Zee Buiksloterweg 9, tel. 334 18 69 www.tuinaanzee.nl

ZUIDOOST 21-22 MEI 12:00-12:00

IAMSTERDAM.NL/24H

ARTIS Oudste dierentuin van Nederland. Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl

APPIE BAANTJER MUSEUM In kelder van café Heffer, vlakbij waar hij werkte als rechercheur. Oudebrugsteeg 7, tel. 428 44 88

Disfarmer - The vintage prints studio-fotograaf Mike Disfarmer. t/m 5 juni Calais - From jungle to city Foto’s van Henk Wildschut. t/m 5 juni Shelter Island - Roe Ethridge Nieuw werk. t/m 5 juni


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

59

mei 2016

MUSEA & EXPOSITIES Patriciërshuis met stijlkamers en authentieke muziekinstrumenten van Sweelinck Museum. Keurtuin. Keizersgracht 633, tel. 715 59 00, www.geelvinck.nl

VAN GOGH MUSEUM De grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Paulus Potterstraat 7, tel. 570 52 00 www.vangoghmuseum.nl

Lichte zeden Kunstenaars gebruikten hoeren als model. t/m 19 juni HET GRACHTENHUIS 17e-eeuws grachtenpand met de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel. Herengracht 386, tel. 421 16 56 www.hetgrachtenhuis.nl advertentie

Une femme Foto’s van Jeroen Robert Kramer, woonachtig in Beiroet. t/m 5 juni

Top 3 Expo

door Joke van der Weij

INTERNATIONAAL INSTITUUT VOOR SOCIALE GESCHIEDENIS Documentatie- en onderzoekscentra van de arbeidersbeweging. Cruquiusweg 31, tel. 668 58 66 www.iisg.nl

JOODS HISTORISCH MUSEUM Objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Amsterdam. Nieuwe Amstelstraat 1, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

Mannen met lef en stijl Mode en design zouden nooit zo’n hoge vlucht hebben genomen zonder Benno Premsela en Max Heymans. t/m 26 juni Amy Winehouse, a family portrait Onbekende kant van wereldster. t/m 4 september

KONINKLIJK PALEIS

PERSMUSEUM

JIMMY’S VIP De Very Important People van Jimmy Nelson zijn niet de gangbare bewoners van de voorpagina en de roddelrubrieken. In zijn boek Before They Pass Away portretteerde hij volken die op het punt staan om voor altijd te verdwijnen. Om ons te laten zien hoe mooi de wereld – nu nog – is. Op deze solo-expositie een selectie van Jimmy’s eigen prachtige vips. Rademakers Gallery, 13 mei t/m 19 juni

MUSEUM WERF ‘T KROMHOUT HERMITAGE AMSTERDAM Tentoonstellingen afkomstig uit de collectie van het wereldberoemde museum in Sint-Petersburg. Amstel 51, tel. 530 87 51 www.hermitage.nl

Het museum toont historie van Nederlands Industrieel Erfgoed. Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl

MUSEUM VAN LOON Grachtenhuis uit de 17e eeuw met familieportretten, stijlkamers en Franse tuin. Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl

Spaanse Meesters Werken van El Greco, Ribera, Velázquez, Murillo, Goya e.a. t/m 26 mei Outsider art Toonaangevende kunstwerken van Outsider-kunstenaars. sinds 17 maart Hollanders van de Gouden Eeuw Gigantische groepsportretten uit de 17e en 18e eeuw. tot eind 2016

Mode bij Van Loon Europese high society mode uit de periode 1850 tot heden. t/m 30 mei

HOLLANDSCHE SCHOUWBURG

MAX EUWE CENTRUM

Ooit een theater, nu een monument met een tentoonstelling, ter nagedachtenis aan de duizenden joden die in WO II hier vandaan werden gedeporteerd. Plantage Middenlaan 24, tel. 531 03 40, www.hollandscheschouwburg.nl

DE HORTUS Een van de oudste (1682) botanische tuinen. Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl

Igpoty Natuurfotografie tentoonstelling. t/m 19 september HORTUS BOTANICUS Opgezet tbv onderwijs voor de faculteit Biologie van VU. Van der Boechorststraat 8, tel. 598 93 90, www.vu.nl

HUIS MARSEILLE Eigentijdse en historische fotografie in 17e-eeuws pand. Keizersgracht 401, tel. 531 89 89, www.huismarseille.nl

MADAME TUSSAUDS Museum met wassenbeelden. Dam 20, tel. 522 10 10 www.madametussauds.nl Tentoonstelling over schaakgeschiedenis. Max Euweplein 30 A-1, tel. 625 70 17, www.maxeuwe.nl

MICROPIA Ontdek het ontzichtbare leven. Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, tel. 0900-278 47 96, www.micropia.nl

MOCO Museum voor moderne kunst. Honthorststraat 20, tel. 370 19 97 www.mocomuseum.nl

Warhol: royal t/m 3 juli Banksy: laugh now t/m 4 september

MOLEN VAN SLOTEN Poldermolen met Kuiperijmuseum, ‘Rembrandt op Zolder’, maquette ‘Amsterdam en het water’; activiteiten voor kinderen. Akersluis 10, tel. 669 04 12 www.molenvansloten.nl

MULTATULI MUSEUM Boeken van en over Multatuli. Zijn

10 x 10 = 100 jaar Persmuseum 10 Gastconservatoren kiezen elk 10 onderwerpen uit de wereld van de media van de afgelopen 100 jaar. permanent PIANOLA MUSEUM

MUSEUM HET REMBRANDTHUIS

RAIMOND WOUDA

ALEX VERHAEST

KATTENKABINET Expositie van kunstwerken met als onderwerp ‘de kat’. Herengracht 497, tel. 626 53 78 www.kattenkabinet.nl

Met documenten, beeld- en geluidsfragmenten en (spel) programma’s toont het museum hoe de pers is ontstaan en hoe zij zich heeft ontwikkeld tot massamedium. Zeeburgerkade 10, tel. 692 88 10, www.persmuseum.nl

Collectie pianola’s, elektrisch aangedreven reproductievleugels en 20.000 muziekrollen. Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl

JORDAANMUSEUM Museum over Amsterdamse volksbuurt. Vinkenstraat 185, tel. 624 46 95 www.jordaanmuseum.nl

Werk van acht kunstenaars. Vier van hen maken voor deze tentoonstelling nieuw werk. 12 mei t/m 28 augustus Van stadhuis in de gouden eeuw tot stadspaleis van Lodewijk Napoleon en het Koninklijk Paleis op de Dam. Dam, tel. 620 40 60 www.paleisamsterdam.nl

JIMMY NELSON

MUSEUM GEELVINCK HINLOPEN HUIS

À LA FOLIE / TO INSANITY In het kader van het themajaar All Future Memories exposeert de Belgische multimediakunstenaar Alex Verhaest een geestige interactieve video-installatie in klassieke tableaux-vivantstijl. In drie delen wordt het eind van een liefdesrelatie uitgewerkt. Grete vindt Gregor een schaaldier, hij haar een weekdier. Ook de kijker speelt een rol onder het motto: wie denkt stil te getuigen, krijgt toch vieze handen. De Brakke Grond 7 mei t/m 30 juni bureau, bibliotheek en sterfbed. Korsjespoortsteeg 20, tel. 638 19 38 www.multatuli-museum.nl

MUSEUMHAVEN Restauratie, behoud, onderhoud van historische binnenvaartschepen. Oosterdok 12 www.museumhavenamsterdam.nl

MUSEUMTRAMLIJN

Het huis van Rembrandt met een collectie prenten en schilderijen. Jodenbreestraat 4, tel. 520 04 00 www.rembrandthuis.nl

AMSTERDAM TERUG AAN HET IJ Je staat er niet bij stil, maar de hervorming van de IJ-oevers is de meest ingrijpende stedenbouwkundige verandering van de afgelopen vijfentwintig jaar. Collectie IJ-beeld houdt de ontwikkeling al sinds 1990 in de gaten en brengt de omwenteling in beeld: van de vergane glorie van de havens via de stadsnomaden tot de definitieve afbraak en de pijlsnelle verrijzenis van appartementsgebouwen en kantoren. Stadsarchief, t/m 19 juni World Press Photo Niet alleen werk van fotograaf Warren Richardson, de winnaar van dit jaar. t/m 10 juli MUSEUM AMSTERDAM NOORD Over de geschiedenis van Noord. Zamenhofstraat 28 A www.museumamsterdamnoord.nl

Tramdienst met historisch materieel. Rit van ong. 7 km en ong. 30 min. van het Haarlemmermeerstation naar Bovenkerk. Elke zo (en 2e Paas- en Pinksterdag) t/m oktober. Amstelveenseweg 264 www.museumtramlijn.org

Water in Noord Wonen onder de zeespiegel. Ihkv de herdenking van de watersnoodramp in 1916. t/m 15 mei

SCIENCE CENTER NEMO

Amsterdams koopmanshuis met 17e-eeuwse schuilkerk. O.Z. Voorburgwal 40, tel. 624 66 04, www.opsolder.nl

Centrum vol wetenschap en technologie. Oosterdok 2, tel. 531 32 33 www.e-NEMO.nl

DE NIEUWE KERK De op een na oudste kerk van Amsterdam (1414) met 16e- en 17e-eeuws orgel. Dam 1, tel. 638 69 09 www.nieuwekerk.nl

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER

OUDE KERK Hedendaagse kunst en cultuur in het oudste gebouw van de stad. Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84, www.oudekerk.nl

Once in a lifetime Over leven en vergankelijkheid.

De Naakte Waarheid Rembrandts unieke visie op het vrouwelijk lichaam. t/m 16 mei RIJKSMUSEUM Overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Dagelijks rondleidingen, workshops of cursussen e.d. Museumstraat 1, tel. 0900-0745 www.rijksmuseum.nl

Adriaen de Vries Bacchant van beeldhouwer De Vries (1556-1626). t/m 1 mei Catwalk In een door Erwin Olaf vormgegeven tentoonstelling is een keuze uit de modecollectie van het museum te zien. t/m 20 mei Breitner, Meisje in kimono Breitner schilderde de serie in de jaren 1893-1896. Tevens tekeningen, schetsen, foto’s die Breitner ter voorbereiding gebruikte. t/m 22 mei Huismuziek Presentatie van muziekinstrumenten uit vier eeuwen. t/m 5 juni Carel van Hees Van Hees, bekend als geëngageerd documentair fotograaf en filmmaker, fotografeert het onderwijs in Rotterdam. t/m 22 juni Arita porselein van nu Voor het eerst in 400 jaar wordt een Japanse traditie door hedendaagse ontwerpers onder handen genomen. t/m 9 oktober RIJKSMUSEUM SCHIPHOL Dependance op luchthaven Schiphol. Achter de douane op de Holland Boulevard (tussen E en F pier) 1 www.rijksmuseum.nl

HET SCHEEPVAARTMUSEUM Hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Van Gouden Eeuw, het leven aan boord en de replica van VOC-schip Amsterdam.


60

krant KRANT

mei 2016

AGENDA

MUSEA & EXPOSITIES Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22 www.hetscheepvaartmuseum.nl

MUSEUM HET SCHIP DE AMSTERDAMSE SCHOOL Hoogtepunt van de Amsterdamse School. Spaarndammerplantsoen 140, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

STADSARCHIEF AMSTERDAM ‘s Werelds grootste stadsarchief. Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.stadsarchief.amsterdam.nl

Bewaard voor de stad Schenkingen van afgelopen 2 jaar, waaronder filmmateriaal. t/m 15 juni Dieuwke Spaans Stadstekenaar. 27 mei t/m 11 september STEDELIJK MUSEUM Moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Museumplein 10, tel. 573 29 11 www.stedelijk.nl

#+23.00 Saskia Noor van Imhoff gebruikt de collectie. Zie ook De Appel. t/m 8 mei Moving thinking Braziliaanse kunstenaar Mariana Lanari (1976) maakt de wegen van informatie inzichtelijk. t/m 30 juni Avery Singer Eerste Europese museumsolo van de Amerikaanse kunstenaar Avery Singer (New York, 1987). t/m 31 juli Wonen in de Amsterdamse School Ontwerpen voor het interieur 1910-1930. t/m 28 augustus Bernadette Corporation Sinds 1994 infiltreert dit kunstenaarscollectief de wereld van mode, film en de tijdschriften. t/m 28 augustus STEDELIJK MUSEUM BUREAU AMSTERDAM Projectruimte van Stedelijk Museum met de nieuwste ontwikkelingen. Rozenstraat 59, tel. 422 04 71 www.smba.nl

NOG MEER EXPOSITIES

Herdenken op 4 mei THEATER NA DE DAM Op de avond van de Nationale Dodenherdenking spelen tientallen voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Diverse locaties Zie theaternadedam.nl NACHT UND TRÄUME Een ode aan dag en nacht. Mezzosopraan Cora Burggraaf en het Ruysdael Kwartet brengen een wonderlijk

programma met o.a. Berlioz’ Nuits d’été en Haydns Strijkkwartet in Bes. Noorderkerk OPEN JOODSE HUIZEN & HUIZEN VAN VERZET 36 Amsterdamse huizen openen hun deuren voor het publiek. Getuigen van toen en vroegere en huidige bewoners vertellen persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. Diverse locaties

Vieren op 5 mei HEMELTJELIEF Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag vallen dit jaar op dezelfde datum en dat maakt het Hemeltjelief Festival extra bijzonder. Luister naar fijne muziek en eet lekker mee met de reusachtige vrijheidspicknick. NDSM-Werf HET VRIJE WESTEN Bevrijdingsfestival met optredens van o.a. Def P. en Eefje de Visser, rijdende keukens en ‘Speeddaten met veteranen’, waarin je vragen kunt stellen aan soldaten die in oorlogsgebieden hebben gediend. Westergasfabriekterrein VRIJLAND Geniet met je voeten in het zand van muzikale optredens,

kunstzinnige acts en frisse vrijheidsbiertjes. Blijburg aan Zee CONCERT OP DE AMSTEL Klassiek concert van het Radio Filharmonisch Orkest op een van de mooiste plekken in Amsterdam. Te gast zijn o.a. Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van musical De Tweeling. Amstel AMSTERDAMS VERBOND Een genootschap van het Amsterdamse nachtleven dat samen de verbroedering, tolerantie en vrijheid van de stad viert, met o.a. Vunzige Deuntjes, Kris Kross en Bassline in de line-up. Sportpark De Eendracht

TASSENMUSEUM HENDRIKJE Grootste tassenmuseum ter wereld. Herengracht 573, tel. 524 64 52 www.tassenmuseum.nl

Street Couture High end fashion laat zich combineren met street fashion, sport met pop cultuur. t/m 5 juni THEO THIJSSEN MUSEUM

De Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus (18791943) is vooral bekend als schrijver van de roman ‘Kees de jongen’. 1e Leliedwarsstraat 16, tel. 420 71 19 www.theothijssenmuseum.nl

TROPENMUSEUM JUNIOR ZieZo Marokko elk weekend en tijdens vakanties 14.30 uur Juniorreis. 6-13 jaar; 11.00, 11.30, 12.00, 13.00, 13.30 en 16.00 uur Familiereis. Alle leeftijden Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 840 www.tropenmuseumjunior.nl

World War Two Today Herdenking en belevenis, herinnering en vermaak. Fotografie van Roger Cremers. t/m 25 september WERELDERFGOED PODIUM

ZieZo Marokko In het museum staat een vliegtuig klaar. Stap in, op naar Marokko! Aan de slag met mozaïek, kalligrafie of keukengeheimen. mei

Dé startplek om kennis te maken met UNESCO Wereld erfgoed in Nederland. Dagelijks rondleiding en documentaire ‘Hollandse wereldwonderen’. Vijzelstraat 32, tel. 251 49 95 www.werelderfgoed.nl/podium

TROPENMUSEUM

NEDERLANDS UITVAART MUSEUM TOT ZOVER

MUSEUM WILLET-HOLTHUYSEN

De mooiste voorwerpen en verhalen van de hele wereld. Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 800 www.tropenmuseum.nl

Verleden, heden en de toekomst van de omgang met de dood. Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl

Het enige volledig ingerichte Amsterdamse grachtenpand dat dagelijks voor publiek open is. Herengracht 609, tel. 523 18 22 www.willetholthuysen.nl

Thijssen en de vrouwen Over Thijssens relatie tot het andere geslacht. mei

Secret love, sexual diversity in China Kom alles te weten over het taboe rondom LGBT’s in China. t/m 8 mei Rhythm & Roots Gitaren van Jimi Hendrix en Chuck Berry, motorjack van Elvis en cape van James Brown. 13 mei t/m 30 oktober

Post Mortem Foto’s van overledenen. t/m 8 mei VERZETSMUSEUM

Nederland voor, tijdens en vlak na WOII. Permanent Verzetsmuseum Junior. Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org

WOONBOOTMUSEUM Gevestigd op voormalig zeilend bedrijfsvaartuig uit 1914. Men krijgt er een beeld van de woonvorm die zo typerend is voor Amsterdam. Prinsengracht 296 K, tel. 427 07 50 www.woonbootmuseum.nl

MODEST MASTERS 2 & NO COVER IMAGE Verstilde, contemplatieve kunst & 7 kunstenaars uit 3 landen. Arti et Amicitiae, t/m 14 mei CARIBISCHE LIAISONS Kunst van kunstenaars die een band hebben met de (voormalige) Nederlandse Antillen. CBK Zuidoost, t/m 14 mei BERLAGE GODFATHER OF DUTCH DESIGN Het DNA van Berlages werk, zijn uitgangspunten zijn nog steeds aanwezig in Dutch Design. Beurs van Berlage, t/m 15 mei 1,2 1,2 Hiphop artiesten gefotografeerd door Ilja Meefout. Melkweg, t/m 16 mei KAREL APPEL DE OPERA Kleurige decorstukken die Appel voor De Nationale Opera heeft ontworpen. Cobra Museum, t/m 16 mei ANDY WARHOL Niet alleen werk van Amerikaanse pop art-kunstenaar, maar ook foto’s van fotografen die de wereld rond Warhol vastgelegden. Museum Jan van der Togt, t/m 22 mei AMSTERDAM ART FAIR Kunstbeurs voor verzamelaars en kunstliefhebbers. Museumplein, 25 t/m 29 mei AMSTERDAMS MONT MARTRE Markt met brocante en curiosa. Amstelveld, 27 mei A LA FOLIE / TO INSANITY Multimediakunstenaar Alex Verhaest toont nieuwste interactieve video-installatie waarin ze einde van een liefdesrelatie uitwerkt. de Brakke Grond, 7 mei t/m 30 juni (S)HE: SEARCHING FOR THE OTHER Door 7 kunstenaars(duo’s) wordt het begrip gender onderzocht. CBK Zuidoost, 27 mei t/m 9 juli CONSTANT: RUIMTE + KLEUR Overzicht van deze bijzondere experimentele kunstenaar. Cobra Museum, 29 mei t/m 25 september LOCATIES Amstelveld www.vlooienmarkten.nl Arti et Amicitiae Rokin 112, tel. 623 35 08, www.arti.nl Beurs van Berlage Beursplein 1, tel. 531 33 50, www.beursvanberlage.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66, brakkegrond.nl CBK Zuidoost Anton de Komplein 120, Zuidoost, tel. 252 54 01, www.cbkzuidoost.nl CoBrA Museum Sandbergplein 1, Amstelveen, tel. 547 50 50, www.cobra-museum.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Museumplein www.amsterdamartfair.nl Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50, Amstelveen, tel. 641 57 54, www.jvdtogt.nl

COLOFON Hoofdredactie Bart van Oosterhout Vormgeving Arjen van den Houten, Heidi Pauw Ontwerp Loes Koomen Eindredactie Janna Reinsma Eindredactie agenda & traffic Jet Greebe Medewerkers aan dit nummer Stijn Aerden, Amke, Emma Curvers, Floor van Dijck, Zoë Heijke, Nadja Hüpscher, Elisah Jacobs, Kim van der Meulen, Guido van Oorschot, Mike Peek, Marie-Charlotte Pezé, Famke en Floor van Praag (ZIN), Margriet Prinssen, Inger van der Ree, Janna Reinsma, Bregtje Schudel, We Are Public, Joke van der Weij, Monique Wijbrands/SaltyStock, Christiaan de Wit Agendagegevens Afdeling Digital Media Aanleveren (agenda)gegevens juninummer - 18 april zomernummer - 17 mei septembernummer - 18 juli oktobernummer - 22 augustus Stichting Amsterdam Marketing De Ruyterkade 5, 1013 AA Amsterdam, T 020-702 61 00 informatie@iamsterdam.com Adverteren Afdeling Relaties, T 020-702 61 80 partner@iamsterdam.com Uitgever Amsterdam Marketing Marketing manager Nico Mulder Traffic manager Yara Fabel Drukker Corelio Printing Distributie e-mail distributie@iamsterdam.com Distributie verzorgd door Flyerman Abonnementen Amsterdam Marketing heeft zijn abonnementenbeheer voor de Uitkrant uitbesteed aan Abonnementenland. Vragen over abonnementen Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest T 0900-ABOLAND of 0900-226 52 63 (10 cpm) of WhatsApp T 06-151 113 85 www.bladenbox.nl Adreswijzigingen en opzeggingen: www.aboland.nl klantenservice@aboland.nl Jaarabonnement € 29,95 Het abonnement wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Abonnementen kunnen zowel schriftelijk als per e-mail worden opgezegd onder vermelding van het klantnummer, met een opzegtermijn van 3 maanden. Een abonnement is pas opgezegd, wanneer de abonnee daarvan een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen via post of e-mail. Een adreswijziging kan alleen worden verwerkt als het oude adres en het nieuwe adres schriftelijk of per e-mail worden doorgegeven. Prijswijzigingen voorbehouden. Uitkrant is een geregistreerd merk van Amsterdam Marketing. Verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 60.000 exemplaren. Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foutieve vermeldingen. © 2016 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbenden. De Uitkrant van juni verschijnt 23 mei, de abonnees ontvangen de krant eerder.


61

info

INFORMATIE VOOR BEZOEKERS

meer info o p iamst erdam .com

Alles wat je nodig hebt voor een succesvol bezoek aan Amsterdam.

HET AMSTERDAM & REGION TRAVEL TICKET Met dit ticket kunt u onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam en de omliggende regio – dag en nacht – gedurende 24 uur. Ontdek de stranden van Zandvoort, de kaasmarkt in Edam en oerHollandse dorpen als Volendam. Tickets à €13,50 zijn verkrijgbaar bij I amsterdam Visitor Centres, GVB Tickets & Info en verkooppunten van Connexxion en EBS op het Centraal Station.

I AMSTERDAM STORE Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van Amsterdam in de I amsterdam Store. IJ-hal (noordzijde Centraal Station) Open: ma t/m wo 08.00-19.00 uur; do t/m za 08.00-20.00 uur; zo 09.00-18.00 uur.

I AMSTERDAM VISITOR CENTRES

LAST MINUTE TICKET SHOP

Bezoek een van onze Visitor Centres voor informatie over Amsterdam en de regio, excursies & rondvaarten, plattegronden en gidsen, tickets voor openbaar vervoer, souvenirs, hotelreserveringen en de I amsterdam City Card. Tel: +31 (0)20 702 6000 info@iamsterdam.com iamsterdam.com/visitorcentres twitter.com/Iamsterdam

I AMSTERDAM VISITOR CENTRE Stationsplein 10 (tegenover Centraal Station) Open: dagelijks 09.00-18.00 uur

I AMSTERDAM VISITOR CENTRE Aankomsthal 2, Schiphol Plaza Open: dagelijks 07.00-22.00 uur

In de Last Minute Ticket Shop koop je op de dag van de voorstelling online kaarten met korting tot 75%. Iedere dag is er een nieuwe selectie van voorstellingen en concerten van de Amsterdamse theaters en concertzalen. lastminuteticketshop.nl

I AMSTERDAM CITY CARD Een ideaal cadeau voor bezoek van buiten de stad: aanschaf van de City Card geeft toegang tot meer dan 40 musea, openbaar vervoer, een rondvaart, 25% korting op attracties, eten en drinken en meer! Verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, hotels, rederijen, musea en GVB Tickets & Info punten. Meer informatie: iamsterdam.com/citycard


MTA_Marvel_ad_189x124mm.pdf

7-4-2016

11:04:36

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

BELEEF INDUSTRIE EN CULTUUR OP EN ROND DE ZAAN

ART ZAANSTAD 20 T/M 22 MEI HEMBRUGTERREIN ZAANSTREEK.NL


63

vooruitblik

VOORUITBLIK

Niet te missen in de komende maanden. samenstelling Zoë Heijke

Rese nu alv rveer zeker ast om te van e zijn kaartjen e!

REAL ENEMIES

Stadsschouwburg 23 en 24 juni Vanaf €20

De Canadese, in Brooklyn woonachtige componist en bandleider Darcy James Argue brengt het multimediaconcert Real Enemies naar de Stadsschouwburg. Met zijn achttienkoppige bigband Secret Society sleept hij je mee in de wereld van de samenzweringstheorieën.

INTOUCHABLES De best bekeken Franse film Intouchables veroverde de harten van miljoenen bioscoopbezoekers en is vanaf 30 augustus ook te zien in de Nederlandse theaters. Een kwetsbaar en ontroerend verhaal over de verlamde witte miljonair Philippe, die een intense vriendschap opbouwt met zijn innemende maar non-conformistische zwarte verzorger.

GABBERS

DeLaMar Theater 30 augustus t/m 3 september

Ze hebben slechts één doel: het publiek keihard te laten lachen. De vier comedians Philippe Geubels, Roué Verveer, Guido Weijers en Jandino Asporaat staan met hun grootse show Gabbers in Ziggo Dome. Nadat de eerste voorstellingen straal waren uitverkocht, is een extra matineevoorstelling ingelast op 25 juni.

Ziggo Dome, 23 t/m 25 juni, extra matinee op 25 juni Vanaf €28

THE KYTEMAN ORCHESTRA & RADIO FILHARMONISCH ORKEST

SENSATION Sensation breekt met de strikte witte dresscode. Voor deze Angels and Demons-editie hoor je bij aanschaf van je ticket hoe je moet verschijnen: in zwart of wit. Amsterdam Arena, 2 juli Vanaf €84,50

Geen bladmuziek, geen plannen, maar muziek in het hier en nu. Dat kun je verwachten bij deze spectaculaire samenwerking tussen The Kyteman Orchestra en het Radio Filharmonisch Orkest. Niets staat vast en alles gaat op gevoel. Concertgebouw, 1 juli Vanaf €31


64

krant KRANT

TOT SLOT

DE STAD UIT

de stad uit

Kom uit je comfort zone, pak de fiets of de trein en bezoek deze evenementen buiten de stad. tekst Zoë Heijke

SOLDAAT VAN ORANJE Soldaat van Oranje – De musical, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, wordt verlengd tot en met oktober. Het zesjarig bestaan van de langstlopende theaterproductie ooit is hiermee in zicht. De Leidse student leidt samen met zijn vrienden een onbezorgd studentenleven totdat de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen. De oorlog zet alles op zijn kop, vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. Een aangrijpend verhaal over een van de grootste verzetshelden uit onze vaderlandse geschiedenis. Vliegveld Valkenburg, Katwijk t/m oktober 2016

KARAVAAN FESTIVAL Buitengewoon theater op diverse locaties in de omgeving van Alkmaar: dat is het Karavaan Festival. Twaalf dagen lang spelen voorstellingen rond het thema Local = Global. Hoe zijn we verbonden met de rest van de wereld? Fietsend of wandelend door de polder kom je langs de voorstelling Bach in de Bagger, je kunt je laten meevoeren door weidevogels in de voorstelling Vlucht en in Lampedusa wordt het vluchtelingenvraagstuk verbeeld. Iedere dag bevat een shot aan inspiratie met livemuziek, exposities en lekker eten. Alkmaar en omgeving 25 mei t/m 5 juni karavaan.nl

ART ZAANSTAD Kunstliefhebbers opgelet! In het weekend van 20 t/m 22 mei vindt ARTzaanstad plaats, waar werk van meer dan honderd kunstenaars en ontwerpers te koop is in alle denkbare genres – zo zijn er gelaagde fotocomposities van Dennis A-Tjak, kleurrijke sieraden van Froukje van der Avoird en geschilderde cityscapes van Pauline van Buringen. Geïnteresseerd? Het getoonde werk is na aankoop vaak direct mee naar huis te nemen. 20 t/m 22 mei Hembrugterrein, Zaandam artzaanstad.nl


65

‘ALS HET BIER IS IN DE MAN DAN IS DE WIJSHEID IN DE KAN.’ WIJSHEID IS HOPELIJK VER TE ZOEKEN TIJDENS DE WEEK VAN HET BIER (19 T/M 29 MEI), DIE WORDT GEOPEND IN DE GROTE KERK IN DEN HAAG (19 T/M 21 MEI).

DAG VAN HET KASTEEL Meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen openen tijdens de Dag van het Kasteel hun poorten en deuren. Vaak ademen deze iconen in het landschap nog steeds de sfeer van lang vervlogen tijden. Proef het verleden is dit jaar het thema; bezoekers gaan deze dag dan ook op culinaire tijdsreis.

RUNNING THE STAIRS OF ROTTERDAM

16 mei kastelen.nl

Een gigantische trap met 180 treden wordt vanaf half mei een tijdelijke nieuwe blikvanger op het Stationsplein van Rotterdam. Wandelend de trap betreden is natuurlijk een mogelijkheid, maar je kunt 18 mei ook meedoen aan het event Running the Stairs of Rotterdam. De beloning, na de 29 meter hoge en 57 meter lange klim, is het prachtige uitzicht vanaf het Groothandelsgebouw. Op Facebook inspireerde de run al tot het event Sliding down the Stairs – met een #Rottvaart naar beneden, een ludieke actie die al snel zo populair werd dat nu serieus wordt onderzocht of er niet ook een gigantische glijbaan kan verrijzen op het Stationsplein. Stationsplein 45, Rotterdam 18 mei

WEARABLE ART AWARDS Ontdek verrassende cross-overs tussen mode, kunst en techniek tijdens de eerste Wearable Art Awards Holland. Dit event is afkomstig uit Nieuw-Zeeland en biedt een platform voor beginnende designers en andere creatievelingen. In de Grote Kerk in Alkmaar laten 25 (inter)nationale mode-ontwerpers hun draagbare kunstwerken zien, vergezeld door muziek, visuals en dans. De jury reikt aan het einde van de avond awards uit binnen de categorieën Sustainable, A Man’s World, Techno-Art, Extravaganza en Four Elements. De Grote Kerk, Alkmaar 28 mei waah.nl


OPENING

Groeten uit...

onderwerp

EERSTE HERINNERING AAN AMSTERDAM ‘Een dagje naar “de grote stad” met mijn ouders toen ik klein was. We brachten dan altijd een bezoek aan mijn oom en ik keek mijn ogen uit op straat. Ik kom uit Tilburg en dat is toch een flink verschil met Amsterdam. Tilburg is klein en eenvoudig, dus de stad was voor mij erg groot en indrukwekkend.’ WONEN IN AMSTERDAM ‘De plek waar ik vroeger als kind over de vloer kwam, daar woon ik tegenwoordig zelf. Het huis van mijn oom is nu mijn eigen thuis geworden. Ik heb heel lang gewacht met het verhuizen van mijn spullen naar Amsterdam. Mijn oom heeft een goede smaak qua inrichting, maar nu mijn eigen bank en bed er staan voelt het echt als mijn eigen plek.’

Amsterdam Freek Bartels Acteur, zanger en presentator Freek Bartels (29) is vanaf 13 mei te zien in de toneelvoorstelling Moeders en Zonen, naast theatergrootheden Paul de Leeuw en Anne Wil Blankers. Deze rasechte Tilburger vertelt ons over zijn lievelingsAmsterdam. tekst Zoë Heijke foto Rudy Hellewegen

MUSEUM ‘Ik ben fan van fotografiemuseum Foam. Ik werk veel ’s avonds, dus hop ik overdag vaak even naar binnen. Het is geen gigantisch museum en dat komt me goed uit, je hoeft er niet meteen twee of drie uur voor uit te trekken.’

VERLIEFD IN AMSTERDAM ‘Natuurlijk ben ik verliefd geweest in Amsterdam, en dan is het zo’n fijne stad. Fietsen langs de grachten in de zon. Eigenlijk maakt het geen zak uit waar je heen gaat als je verliefd bent. Alles is dan prachtig.’

RESTAURANT ‘Ik heb heerlijk gegeten bij restaurant De Kas, vlak bij park Frankendael in Oost. Letterlijk een kas waar ze hun eigen groenten verbouwen. Ieder gerecht is bereid met verse groenten en het eten is een explosie van smaak, geserveerd met de juiste wijn. Heerlijk.’

CONCERT ‘Vorige maand ben ik met mijn ouders naar Renée Fleming geweest in het Concertgebouw. Zij is een van de beste sopranen van de wereld.’

CAFÉ ‘Als ik familie of vrienden op bezoek krijg en ze voorstellen ergens wat te gaan drinken, vind ik het altijd moeilijk een plek uit te kiezen. Ik heb niet één vaste stek, er zijn zoveel leuke cafés in Amsterdam. De Ysbreker vind ik erg fijn, het eetcafé aan de Amstel met dat grote terras, vooral erg prettig met mooi weer.’

CONCERTGEBOU W

HET CONSERVATORIUM HOTEL

FOAM

krant KRANT

YSBREKER

66

THEATER ‘Ik vind het DeLaMar Theater een hele fijne plek. De mensen zijn ontzettend gastvrij en het is een prachtig theater. Een fijne bijkomstigheid: ik loop in acht minuten naar huis!’ IN WELK AMSTERDAMS GEBOUW ZOU JE DE NACHT WILLEN DOORBRENGEN? ‘Het Conservatorium Hotel, inclusief het gebruik van alle faciliteiten: de Spa, de sportschool, de loungebar en de rooftop suite.’

LEUKSTE EIGENSCHAP VAN AMSTERDAMMERS ‘Ik hou ervan om een praatje te maken en dan ben je in de Jordaan op de juiste plek. De oude winkeltjes en zaakjes maken de sfeer. De opgewektheid van Amsterdammers vind ik het leukst.’ LIEFDE VOOR THEATER EN MUZIEK ‘Mijn ouders namen mij al heel vroeg mee naar het theater. Vanaf mijn derde bezocht ik al allerlei kindervoorstellingen. Daardoor groeide mijn interesse voor theater. “Je moet doen wat je leuk vindt,” zeiden mijn ouders altijd. Dus ik ging op pianoles en dansles en uiteindelijk ben ik gaan acteren.’ MOEDERS EN ZONEN ‘Moeders en zonen is een verhaal over Katherine (Anne Wil Blankers) die plots voor de deur staat van Cal (Paul de Leeuw). Cal is de ex-partner van haar aan aids overleden zoon. Begrijp je het nog? Haha! Katherine ontkent dat haar zoon homoseksueel was. Inmiddels heeft Cal een nieuwe vriend: dat ben ik. Samen hebben wij een zoon, een soort “modern family”-situatie. Je bent als kijker aanwezig bij het onverwachte bezoek van Katherine, een harde en gefrustreerde vrouw. De voorstelling vliegt van grappig naar ongemakkelijk, van heel pijnlijk naar ontroerend.’ SAMENWERKING ‘De samenwerking is ontzettend fijn. Af en toe denk ik: ik werk gewoon met Anne Wil Blankers en Paul de Leeuw! Het zijn heel lieve mensen die keihard werken en waar ik heel veel van kan leren.’

DeLaMar Theater 13 mei t/m 18 mei delamar.nl


DE HERINNERINGEN. ZE ZIJN ER NOG. De Oorlog. Het lijkt zo lang geleden. En toch voelen velen hem nog iedere dag. De Herinneringen. Ze zijn er nog. Bij hen die het meemaakten en bij hun kinderen. De Verhalen. We blijven ze vertellen. Zodat de herinneringen levend blijven. Daarom maken wij een monument met uw ingezonden voorwerpen. Met voorwerpen waar een verhaal bij hoort. Met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Heeft u bijvoorbeeld nog een oude radio, een helm, een brief of een krant uit de oorlog op zolder liggen? En wilt u die afstaan voor het monument? Ga dan voor meer informatie naar soldaatvanoranje.nl/v-monument en deel Ăşw verhaal.


MUSEUM STEDELIJK

BOEK TICKETS ONLINE VIA STEDELIJK.NL

Het Stedelijk Museum wordt ondersteund door:

De totstandkoming van deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het VSB Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en additionele steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gravin MAOC van Bylandt Stichting en de PW Janssen Friesche Stichting. Het Stedelijk Museum is hoofdsponsor Rabobank Amsterdam zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van deze tentoonstelling.

Michel de Klerk, dressoir, ontwerp 19161917, en klok, 1914/1915; Lambertus Zwiers, ontwerp voor behang, 1915-1917. Coll. Stedelijk Museum Amsterdam (ontwerp behang schenking de heer en mevrouw J.C. Snoeck Henkemans, Amstelveen). Foto: Erik en Petra Hesmerg

Hoofdsponsor

Partner

AMSTERDAM

T/M 28 AUGUSTUS


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.