Page 1

JUN16

krant

DE ONTEMBARE FIETS HOE AMSTERDAM WEER FIETSSTAD NR. 1 WORDT

jaargang 50 #09


IN JUNI O.A.

internationaal podiumkunsten amsterdam 4 – 26 juni

PIETER KRAMER

IN DE BAN VAN BROADWAY

Loes Luca, Tjitske Reidinga, Peter Blok en Bianca Krijgsman e.a. in een grootse en geniepige DeLaMar zomermusical.

VANAF DI 24 MEI

DIE SCHÖPFUNG JOSEPH HAYDN, RENÉ JACOBS, COLLEGIUM VOCALE GENT, B’ROCK ORCHESTRA

Haydns klassieke meesterwerk met speciaal voor deze muziek gemaakte film van Julian Rosefeldt. 13 – 14 juni, Nationale Opera & Ballet

FREEK DE JONGE

Nederlands veelzijdigste cabaretier laat samen met een stel muzikanten de ontwikkeling van de populaire muziek en het cabaretlied horen.

THE ENCOUNTER

COMPLICITE / SIMON MCBURNEY

THE WALKING FOREST CHRISTIANE JATAHY

Video- en theaterinstallatie over de invloed van politieke en economische machtssystemen op de gewone mens. 13 – 14 juni, Frascati

SKETCHES/ NOTEBOOK

MEG STUART/DAMAGED GOODS

VR 3 T/M ZO 5 JUNI

WAAR WAS JIJ IN ‘88?

Theatervoorstelling over het door het Nederlandse voetbalelftal gewonnen EK van 1988 met Hans van Breukelen en Evert ten Napel.

ZO 5 JUNI

KEES TORN & ONNO INNEMEE

Cabaretduo opnieuw samen op de planken met een nieuw programma dat hilarisch, wetenschappelijk, muzikaal en tegendraads zal zijn.

MA 6 JUNI

SIMONE!

OOK IN AUGUSTUS

Simone Kleinsma met haar soloprogramma waarin zij herinneringen ophaalt en verrassende anekdotes deelt.

WO 8 T/M ZO 12 JUNI

Meeslepende solo-theatervoorstelling waarbij het publiek via innovatieve geluidstechnologie de Amazone-jungle ervaart. 9 – 12 juni, Stadsschouwburg Amsterdam

AAA ‘POP-ART’

SON LUX, KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST

Dansers, beeldend kunstenaars en muzikant creëren een vitale wereld vol licht, muziek en beweging. 6 – 8 juni, De Brakke Grond

ÇA IRA (1) FIN DE LOUIS

JOËL POMMERAT, COMPAGNIE LOUIS BROUILLARD

CHEZ BROOD

Muziektheatervoorstelling van Nederlandse rock & roll-legende met hits als ‘Saturday Night’ en ‘Never be Clever’. Geschreven door Bart Chabot.

MA 13 T/M ZA 18 JUNI

Inspirerend theatercollege van voormalig Commandant der Strijdkrachten over wat hem drijft en beweegt in dit leven.

Avant-garde pop in combinatie met klassiek, met pop-art als thema. 16 – 17 juni, Het Concertgebouw

LATE EVENING ZOMERCABARET

REAL ENEMIES

PETER VAN UHM

DI 14 JUNI

Een burleske cabaretrevue met o.a. Diederik Ebbinge, Alex Klaasen, Raoul Heertje en Ellen ten Damme. Onder regie van Ruut Weissman.

DARCY JAMES ARGUE’S SECRET SOCIETY

Franse topregisseur voor het eerst in Nederland. Actueel en aangrijpend politiek drama. 11 – 12 juni, Stadsschouwburg Amsterdam

Multimediaconcert waarbij Argue met zijn jazz-bigband in de hedendaagse folklore van de complottheorie duikt. 23 – 24 juni, Stadsschouwburg Amsterdam

tickets & info hollandfestival.nl

VANAF DI 21 JUNI

THOMAS DE STOOMLOCOMOTIEF In ‘Thomas en het circus’ is het Station van Sodor in rep en roer omdat het circus naar de stad komt!

RESERVEER NU OP DELAMAR.NL

2+

WO 29 JUNI


Amstel 56-58 | 020 624 05 34 | www.dekleinekomedie.nl

ZOMER IN

LENETTE VAN DONGEN wo 1 t/m za 4 juni

11 T/M 19 JUNI

HOLLAND FESTIVAL:

THEATRE OF THE WORLD

Laat je meevoeren door orkaan Lenette in Tegenwind. ‘Van Dongen magnifiek in malheur’. (NRC)

HER MAJESTY zo 5 & ma 13 juni

22 JUNI

HOLLAND FESTIVAL: THE SYRIAN NATIONAL ORCHESTRA FOR ARABIC MUSIC

LAATSTE KAARTEN

LAATSTE KAARTEN

Déjà vu – a tribute to Crosby, Stills, Nash & Young. De legendarische supergroep met ongekend harmonieuze stemmen herleeft!

HARRY SACKSIONI ma 6 juni

Neerlands beroemdste gitarist speelt virtuoos en vertelt fantastisch. Wéér uitgeroepen tot beste akoestische gitarist van de Benelux.

30 JUNI & 1 JULI

MAARTJE & KINE

DE DIJK & SINFONIETTA

Twee komische muzikale dames duiken in de wereld van de wetenschap. Ze zijn indringend en aanstekelijk, lief en vilein.

DIJKERS & STRIJKERS 5 T/M 23 JULI DE VERLEIDERS - DOOR DE BANK GENOMEN MET PIERRE BOKMA, VICTOR LÖW, LEOPOLD WITTE, GEORGE VAN HOUTS EN TOM DE KET

27 JULI T/M 7 AUGUSTUS

CIRQUE ÉLOIZE - iD

WEGENS SUCCES TERUG

BOEK NU: CARRE.NL

zo 12 juni

DORINE WIERSMA di 14 juni

Zingend en persiflerend vertelt ze verhalen over haar familie. Een uniek geluid in het cabaretlandschap’. (de Volkskrant)

DANIËL LOHUES wo 15 & do 16 juni

‘Een liefdevolle mengelmoes van melancholie, troost en bezinning. Onmiddellijk herkenbaar’. (Dagblad van het Noorden *****)

BROADWAY BABIES – FRANK SANDERS AKADEMIE zo 19 & ma 20 juni

De derdejaars van de Frank Sanders Akademie studeren af met de Broadway hit ‘The Wild Party’.

Het nieuwe seizoen 16/17 staat nu online op www.dekleinekomedie.nl

ZOOmeravonden in Artis In juni, juli en augustus is Artis weer iedere zaterdag open tot de zon ondergaat. Er zijn dansworkshops voor kinderen en optredens van onder meer Jungle by Night. Picknick in het gras. En sluit de avond af met een rondleiding door een schemerend park. Allemaal Artis!

kijk voor het volledige programma op artis.nl/ZOOmeravonden


11 juni t/m 26 juni 2016 – Het Balletorkest – operaballet.nl

TRANS ATLANTIC —

Dé choreografen van de 21ste eeuw!

nt_Transatlantic_92,5x252_HR.indd 1

Nu in de I amsterdam Store Wool & Water strikken, stropdassen en bretels, Alice maakt de meest onverwachte breiwerken voor de moderne mens.

BEST OF AMSTER DAM #iamsterdamstore 09/05/16 12:05


juni 2016

5

ROADRAGE Het lijkt tegenwoordig een panacee voor alles wat niet lekker loopt in de stad: benoem gewoon een burgemeester. We hadden al een nachtburgemeester (zie het interview op pagina 30) en nu komt er ook een fietsburgemeester. Laten we hopen dat deze m/v een klein beetje orde in de chaos kan scheppen, want Amsterdam is overspoeld door een tsunami aan fietsen, om er maar eens een veel misbruikte metafoor in te gooien. Het antwoord op de vraag waar al die fietsers vandaan komen is onbevredigend gewoontjes: er wonen gewoon meer mensen in de stad, meer jongere mensen vooral, meer hoogopgeleiden, zelfstandigen en flexwerkers, en die fietsen vaker dan de arbeiders die vertrokken. Het zijn er zelfs zoveel – zowel in absolute zin (driekwart miljoen!) als in relatieve zin (68 procent fietst!) – dat het absoluut geen zin meer heeft om het fietsen in de stad te stimuleren. Wat wel zin heeft is de stad aan te passen aan die nieuwe realiteit. Want, beste stadsbestuurders, het is leuk dat wij mooie roodgekleurde fietspaden hebben, maar gezien de fietsdrukte van nu zouden het vierbaansfietspaden moeten zijn, met voorsorteervakken en ongelijkvloerse kruisingen. En de parkeerplekken? Die paperclips en witte vakjes?! Driewerf hahaha, dat is zoiets als een watersnoodramp te lijf gaan met ijslolliestokjes. Waarom bouwt Q-park geen fietsgarages? Waarom laten we het fietsbeleid niet handhaven door zo’n meedogenloze Cition-achtige? Wat ook enige bijschaving behoeft is de mentaliteit van de fietser. Amsterdam heeft de brutaalste fietsers ter wereld. Niets of niemand gaan zij uit de weg. Alleen een betonnen muur kan een Amsterdamse fietser stoppen. Ik woon in een straat die opgebroken is en afgesloten voor fietsverkeer. Maar zelfs een groot rood-wit hek met verbodsbord heeft geen enkel dempend effect op het fietsverkeer. De een na de ander rijdt hier stug door, om halverwege vast te lopen in een zandbak. Het beeld van de lemming dringt zich hier op. Natuurlijk, het is onze eigen schuld. Amsterdam is te lang doorgegaan met fietsers pamperen. Nu zitten we met roadrage en fietsfiles en massafietsgraven. Maar niet gesomberd, het tij kan nog gekeerd worden constateert mobiliteitsjournalist Tijs van den Boomen in ons coverartikel vanaf pagina 8. Bart van Oosterhout Hoofdredacteur b.vanoosterhout@iamsterdam.com

THOMAS SCHLIJPER

VOLG ONS: iamsterdam.com facebook.com/iamsterdamnl iamsterdam.com/uitmail youtube.com/videoiamsterdam Coverillustratie: Yvonne Kroese / Saltystock

INHOUD P.06 WAT IS ER NIEUW?

Nieuws uit de stad met o.a. Bankjesdag, mosselen in de Sloterplas, Mag Het Licht Aan, het talent van de maand en de rubriek Wij gaan naar…

P.10 DE ONTEMBARE FIETS Kopenhagen haalde Amsterdam in als fietsstad nr. 1. Vindt Kopenhagen zelf. De vraag blijft: hoe gaan we onze fietsproblemen omtoveren in fietsoplossingen?

P.19 KUNST & VERMAAK Met het Holland Festival, Daniël Lohues, Trevor Noah, de Europe Endless Express, sexy fotografie van Helmut Newton, nachtburgemeester Mirik Milan en Emma Curvers die meedoet aan de darwinistische race.

P.35 ETEN & DRINKEN EN ZO Steeds meer mensen willen graag in hele kleine zelfvoorzienende huisjes leven. Wat houdt deze Tiny House Movement in? En verder: de leukste plekjes in de Plantage, de trend van de bore-out, Nadja Hüpscher luistert een moeder en dochter af, en de nieuwste restaurants en winkels.

P.49 AGENDA

P.63 TOT SLOT Tips voor buiten de stad en groeten uit het Amsterdam van schrijver Maurits Koelewijn, die 130 Amsterdamse koffiehuizen bezocht en er een columnbundel over schreef.

De onmisbare culturele agenda met klassiek, pop, clubs, theater, dans, cabaret, lezingen, films en exposities. Met insidertips van onze recensenten.


6

krant KRANT

juni 2016

OPENING

Wat is er nieuw?

 

(in de stad)

Nieuws uit de wereld van kunst en cultuur, nieuwe uitgaanslocaties, de top 5 evenementen, het talent van de maand en tips van de straat.

   Œ

ARIE SCHIPPERS

samenstelling Zoë Heijke en Janna Reinsma



Œ

MIDZOMERNACHT

Pllek  21 juni



PETROVKY & RAMONE

TOP 5

>

Dinsdag 21 juni viert Pllek het begin van de zomer tijdens een magische Midzomernacht. Tijd voor een symbolisch nieuw begin, verbroedering en saamhorigheid. Met één belangrijke huisregel: laat je telefoon thuis! Schuif aan bij de lange tafels voor een gezamenlijk diner, proost op het leven met nieuwe vrienden, verbrand alle oude belemmeringen met een vuurritueel en dans in tropische sferen op de muziek van verschillende dj’s een gat in de nacht!

uitgaan juni Als je maar één ding gaat doen deze maand, doe dan een van deze dingen.

STADSTEKENAARS VAN AMSTERDAM Sinds 2014 heeft Amsterdam een Stadstekenaar en vanaf 26 mei is dat de nieuwsgierige waarnemer Arie Schippers. De verrassende visies van Schippers en andere stadstekenaars maken Amsterdam weer nieuw, ook voor wie er al jaren woont. Stadsarchief Πt/m 11 september

HUSBANDS AND WIVES Jack en Sally gaan scheiden. Een gedeelde beslissing, zeggen ze, no big deal. Maar voor hun vrienden Gabe en Judy is het een schok. Is hún huwelijk eigenlijk wel zo goed? Een bewerking van Woody Allens Husbands and

 wives door gastregisseur Simon Stone en Toneelgroep Amsterdam. Stadsschouwburg  16 t/m 26 juni

HARTS Prince is niet meer, maar zijn favorieten wel. De Australische multi-instrumentalist Darren Hart (24) bijvoorbeeld, die de zanger aan zichzelf deed denken op die leeftijd. Onder de naam Harts schreef en produceerde hij een lovend ontvangen album vol soul, pop, rock, disco en funk. Gratis te bezoeken (vol is vol). Melkweg, 7 juni 

TRANSATLANTIC Geen Holland Festival is compleet zonder een bijdrage van Het Nationale Ballet. David Dawson en Ernst Meisner zijn bekende gezichten, maar het meest kijken we uit naar Year

of the Rabbit – op muziek van Sufjan Stevens – van Justin Peck (27), huischoreograaf van het New York City Ballet, en de wereldpremière van George Williamson (25), choreograaf bij het Engelse Nationale Ballet. Nationale Opera & Ballet  11 t/m 26 juni

STRANGE SOUNDS FROM BEYOND Een van de meest bijzondere festivals deze zomer met een diverse line-up: Omar Souleyman met zijn Syrische bruiloftsmuziek, de afro-, jazz- en house-dj Gilles Peterson, de hyperexperimentele dj Traxx uit Chicago, Awesome Tapes From Africa, Acid Arab, de Haagse ambassadeur van de analoge house Legowelt en Rush Hour-baas Antal (foto). Noorderlicht  26 juni


7

‘YOU’RE AMAZING! WHEN I LISTEN TO YOU I FEEL LIKE I’M LISTENING TO GOD.’ ALDUS BEYONCÉ OVER ADELE, IN EEN INTERVIEW MET ROLLING STONE MAGAZINE. OP 1 EN 3 JUNI STAAT BIJNA-GOD ADELE IN EEN UITVERKOCHT ZIGGO DOME.

OPEN TUINEN DAGEN Je realiseert het je misschien niet als je over de grachten fietst, maar achter al die chique grachtenpanden schuilen prachtige groene oases. Tijdens de Open Tuinen Dagen (die dit jaar dertig jaar bestaan) kun je de weelderige wereld van meer dan 25 binnentuinen zelf ontdekken. 17 t/m 19 juni opentuinendagen.nl

Naast alle luchtige zomerfestivals is er het Mag het Licht Aan Festival, voor nieuwsgierige mensen die ook in broeierige dagen de hersenpan graag wakker en sprankelend houden. Op het programma staan sprekers als levenskunstfilosoof Joep Dohmen en Boris van der Ham – maar ook wonderlijke wetenschap, verhalen bij het kampvuur, krokante levensbespiegelingen van Word Bites, het spreekuur van de Liefdesdokter, Bildung voor het dagelijks leven, muziek van Jack and the Weathermen en nog veel meer! Tolhuistuin, 26 juni  maghetlichtaanfestival.nl

MOSSELEN IN DE SLOTERPLAS Zodra het zonnetje een beetje noemenswaardig schijnt, springen Amsterdammers in het water. De 35 meter diepe Sloterplas is een perfecte plek voor een koele plons, maar de hardnekkige blauwalg bederft vaak de pret. Vijf jaar geleden werd daarom gestart met het verbeteren van de waterkwaliteit. De maatregelen leverden niets op, maar het goede nieuws is: de quaggamossel! Deze zoetwatermossel, nauwelijks groter dan een duimnagel, heeft op eigen beweging de Sloterplas gevonden en zeeft de blauwalgen en andere zwevende deeltjes uit het water. Eén mossel filtert maar liefst één liter water per dag. Het is nog onbekend hoe dit zeediertje (dat vernoemd is naar een uitgestorven zebrasoort) in Nederland terecht is gekomen, maar de Sloterplas is deze zomer weer klaar voor een heerlijke duik. Varkensbaai, Sloterplas

ZOË HEIJKE

MAG HET LICHT AAN

TALENT

LORRÈN

Geboren 26 juli 1992 Talent Zangeres Lorrèn werd vorige zomer uitgeroepen tot Radio 2 Talent. In juni begint ze aan haar zomertournee ter promotie van haar eerste album Shades of Blue. Te zien Op 12 juni in de Sugarfactory en op 25 juni tijdens het Wicked Jazz Sounds Festival in de NDSM-werf  in Amsterdam. ‘Op mijn achttiende verjaardag nam mijn zus mij mee naar Wicked Jazz Sounds in de Sugarfactory. Op het podium stond een zangeres met een band. Nieuwsgierig vroeg ik aan de dj of ik ook een liedje mocht zingen. Hij zei: “Waarom zou ik jou de microfoon geven?” Ik vertelde dat ik met mijn toenmalige band The Jetts meedeed aan De Grote Prijs van Nederland. Ineens kreeg ik de microfoon in mijn handen geduwd. Echt fantastisch! Dat ging zo goed dat ik na die zondagavond vaker tijdens de Wicked Jazz Soundsavonden mocht optreden. Die avonden in de Sugarfactory zijn voor mij echt een leerschool geweest. Ik heb niet aan het conservatorium gestudeerd, dus die optredens waren voor mij ook een ontzettend goede manier om met mensen in de muziekindustrie in contact te komen. Vorig jaar bracht ik mijn eerste single uit, The Game of Love. Dat nummer viel in de smaak, want diezelfde zomer werd ik uitgeroepen tot Radio 2 Talent. Die song heeft echt een boost gegeven aan mijn zangcarrière. Mijn eerste album is een mix tussen pop en jazz, een combinatie van Amy Winehouse en Adele. Met een jazz-violist als vader en een liefhebber van vocale jazz als moeder ben ik met jazz groot geworden. Jazz is de muziek waarmee ik relax, die me inspireert en waar ik niet zonder kan – en die ik in de toekomst nog veel meer wil laten doorklinken in mijn eigen muziek.’


8

krant KRANT

juni 2016

OPENING

Œ  ‘TRY-OUT-PODIUM HET PERRON IS EEN KLEINOOD, MISSCHIEN WEL HET BEST BEWAARDE GEHEIM VAN AMSTERDAM. HET WORDT HOOG TIJD DAT HET DICHTGAAT.’ ALDUS ABSURDIST EN CABARETIER RONALD SNIJDERS. OP 23 EN 28 JUNI ZET HIJ SAMEN MET O.A. JAN JAAP VAN DER WAL DE SPIJTIGE SLUITING VAN HET ARTDÉCOTHEATERTJE KRACHT BIJ ONDER HET MOTTO ‘STOP HET PERRON’.





WIJ GAAN NAAR...

JOCHEM JURGENS

tekst en foto's Marie-Charlotte Pezé

ITS FESTIVAL Wie een bezoek brengt aan het ITs Festival, krijgt het theater- en danstalent van de toekomst te zien en ontdekt misschien wel de nieuwe Carice van Houten, Wende Snijders of Barry Atsma – allen stonden ze hier ooit op de festivalpodia. Ruim tweehonderd afgestudeerde nieuwkomers laten hun kunsten zien, en verder zijn er inspirerende debatten en workshops en natuurlijk de beroemde ITs afterparty.

RAKESH MIJLING (39), FILMMAKER ‘Ik ga naar een workshop Tantric Dance in het Mirror Centre, met naderhand een feest. Een leuke en fijne manier om jezelf en anderen beter te leren kennen.’

diverse locaties 22 t/m 30 juni itsfestivalamsterdam.com

KUNST & CULI Wist je dat kunst & culi steeds vaker hand in hand gaan? Zo kun je voor lunch en diner en een royale portie kunst terecht bij de ArtDeli aan het Rokin, en voor koffie en kunst bij Cloud Art & Coffee aan de Prinsengracht. Sinds kort kunnen we ook Bayu aan dit rijtje toevoegen, een Indonesische deli met expositieruimte waar deze maand de tentoonstelling In Visible Silence van Rob Jongbloed te zien is. Bayu Haarlemmerdijk 135C Œ

JESSE FRACKER (21), STUDENT ‘Ik ga naar het Open Air Festival in het Gaasperpark, een heel vet festival met een gemoedelijke sfeer. Je bent er omringd door natuur. Niet alleen de line-up is geweldig, ook is er veel cultuur en lekker eten. Helemaal geweldig is dat je er kunt kamperen en er een heel weekend van kunt maken.’


9

‘ALS STADSBESTUUR HEBBEN WE NATUURLIJK VEEL IDEEËN VOOR DE STAD VAN DE TOEKOMST, MAAR UIT DE DROMEN VAN DE AMSTERDAMMERS EN ONTWERPERS KUNNEN WIJ NOG VEEL INSPIRATIE PUTTEN.’ DAT ZEI WETHOUDER ERIC VAN DER BURG TIJDENS DE OPENING VAN DE EXPOSITIE VOLKSVLIJT2056 IN DE OBA, WAARIN DROMEN EN VISIES OP ONZE STAD WORDEN VERBEELD (TE ZIEN T/M 3 JULI).

ENNA (64, CONSULTANT) EN RICK (68, GEPENSIONEERD) VAN DEN BOOM

MELANIE VAN ZWEEDEN

‘Wij gaan heel graag naar het Concertgebouw – we hebben net geluisterd naar de repetitie van Daniele Gatti’s Berlioz-concert, en het was prachtig. Op 23 juni gaan we weer, naar het concert van Emanuel Ax die dan muziek van Beethoven speelt.’

BANKJESDAG CATALINA IORGA (29), JOURNALIST ‘Ik kijk heel erg uit naar de opening van de Helmut Newton-expositie in Foam  op 18 juni. Het hele museum staat dan in het teken van deze iconische fotograaf – bijzonder, want dat gebeurt maar eens in de zoveel jaar. Ik kan haast niet wachten!’

Wil je een terrasje voor de deur? Die droom is makkelijker te realiseren dan je denkt! Zet op 5 juni een bankje voor je huis en serveer je beste appeltaart met koffie. Of organiseer zelf een salsa-les, een stoepkrijtsessie of een middag vol mooie verhalen met zelfgemaakte vlierbloesemlimonade. Want het is weer internationale BankjesDag! Overal in de stad worden bankjes omgetoverd tot gezellige ontmoetingsplekken. Schrijf je snel in via de website van het Bankjescollectief zodat iedereen jouw huiskamercafeetje weet te vinden. Geen bankje voor je huis? Adopteer dan een gemeentebankje op een plein of in het park. Je kunt natuurlijk ook heerlijk neerploffen op het bankje van je buurman of overbuurvrouw. 5 juni bankjescollectief.nl

JORDY KOOPMANS (32), CHEF-KOK

RE:CREATING EUROPE

‘Ik wil graag nog een bezoekje brengen aan de World Press Photo-expositie in de Nieuwe Kerk, voordat die weer verder reist. Ik ga er ieder jaar heen, het is een geweldige gelegenheid om bijzonder werk van fotojournalisten te zien. Tegelijk artistiek inspirerend en belangrijk om zo meer van het wereldnieuws te begrijpen.’

Tijdens Re:Creating Europe krijgt ons continent een nieuw jasje van Europese denkers en kunstenaars. Op de opening van dit eerste Forum on European Culture ensceneert Ivo van Hove cruciale momenten uit de ontstaansgeschiedenis van Europa, Rem Koolhaas en Luuk van Middelaar houden een twaalf uur durende interviewmarathon en Marjolein van Heemstra en Gyorgy Konrad maken een theatrale levensreis door het continent. Met verder nog onder meer Chantal Mouffe, Laurent Binet, Benjamin Barber en Arnon Grunberg op het programma belooft het een memorabele metamorfose te worden. diverse locaties cultureforum.eu


10

krant KRANT

OPENING

Amsterdam fietsstad

WET VAN DE REMMENDE VOORSPRONG Kan Amsterdam weer fietsstad nummer 1 worden?


11

Amsterdam leunde jarenlang comfortabel achterover als het om fietsverkeer ging. Gevolg: parkeerproblemen, fietswrakken, road rage. Nu andere steden ons links en rechts inhalen, moet de stad weer aan de bak. tekst Tijs van den Boomen foto's Thomas Schlijper

IN DE RACE BLIJVEN

‘E

en fiets is iets, maar bijna niets,’ zo luidde de briljante kreet waarmee de provo’s in 1965 de strijd met de auto aanbonden. Aanvankelijk leek dat uitzichtloos: in de vijf jaren daarna daalde het dagelijkse aantal fietsers in het centrum met 60.000, tegelijk steeg het aantal auto’s met 74.000. Maar rond 1970 kwam de kentering: de Leidsestraat werd afgesloten voor autoverkeer en het aantal fietsers begon weer te stijgen. Eerst heel langzaam, toen een beetje minder langzaam en de laatste jaren almaar sneller en sneller. We zitten nog lang niet op het niveau van begin jaren vijftig, toen meer dan 80 procent van alle verplaatsingen in Amsterdam per fiets werd gemaakt, maar dat een fiets ‘bijna niets’ is, dat kun je niet meer zeggen. Sterker nog: Amsterdammers hebben samen driekwart miljoen fietsen (gemiddeld 1,73 per huishouden) en daar komen de bezoekers nog bij. En dus kampt de stad met fietsfiles, uitpuilende stallingen en gekanker over slingerende toeristen op huurfietsen. Inmiddels vindt

40 procent van de Amsterdammers het stressvol om te fietsen in de drukke gebieden in en rond de binnenstad, zo blijkt uit de Amsterdamse Thermometer van de Bereikbaarheid. Gaat Amsterdam ten onder aan zijn succes? Het lijkt er wel op, als je de website Copenhagenize moet geloven, die elke twee jaar de meest fietsvriendelijke stad van de wereld kiest. In 2015 kwam Amsterdam voor het eerst niet als winnaar uit de bus. Te weinig ambitie, vond de website, te veel gerichtheid op de status quo. De nieuwe winnaar heet Kopenhagen, wat natuurlijk meteen de verdachtmaking met zich meebrengt: ‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend.’ Iris van der Horst, de ambtenaar die verantwoordelijk is voor het fietsbeleid, doet de tweede plaats van Amsterdam een beetje schouderophalend af: ‘Copenhagenize kijkt vooral naar groei en niet naar het absolute aandeel. En daarmee doen wij het gewoon heel goed, in de binnenstad is het aandeel fietsers 68 procent, flink hoger dan in Kopenhagen.’ Maar ook al stelt zo’n

>

AMSTERDAMMERS HEBBEN SAMEN DRIEKWART MILJOEN FIETSEN


12

krant KRANT

OPENING

Amsterdam fietsstad

HOE ANARCHISTISCH ZIJN WE OP DE FIETS? Slechts 3 procent van de Amsterdammers fietst tegen het verkeer in en maar 10 procent verleent geen voorrang aan verkeer van rechts. Door rood rijden doet 23 procent, zonder licht rijden 55 procent. Oké, op zebrapaden hebben we het niet zo: 88 procent stopt hier niet voor (wethouder Pieter Litjens stelde voorjaar 2015 voor om de zebra’s dus maar af te schaffen – maar protesterende mindervaliden en ouderen wisten dat tot nog toe te verhinderen). O ja, 85 procent kijkt op het fietspad niet om bij het inhalen en 96 procent steekt zijn hand niet uit bij het afslaan. Maar dat zijn in Amsterdam details.

>

competitie dus niet zoveel voor, gaan we die eerste plaats nog terugpakken of hoe zit dat? SHARED SPACE Speerpunt van het gemeentelijk beleid is het terugdringen van het tekort aan fietsparkeerplekken. De komende vijf jaar wordt er 171 miljoen euro geïnvesteerd in stallingen. De meeste komen ondergronds of in gebouwen (41.000 plekken), daarnaast komen er op straat nog eens 10.000 plekken bij. Heel noodzakelijk allemaal, maar niet erg spectaculair – het is meer een kwestie van de basics op orde krijgen. De werkelijke vernieuwing is te vinden op de kade achter het Centraal Station, op het punt waar de ponten naar Noord aanmeren. Een vernieuwing die bovendien spotgoedkoop is, sterker nog: eind november werd er eigenlijk alleen een voetgangersbord geplaatst met daaronder ‘brom-fietsen toegestaan’. Kwam deze innovatie voor Copenhagenize te laat om mee te nemen bij de verkiezing? Zaten de Denen te slapen? Was het te simpel? Shared space heet het concept waarbij mensen zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid: geen stoplichten, geen regels, geen politie, geen hekken, geen eigen vakken voor elke soort weggebruikers. Gewoon allemaal opletten en een beetje rekening met elkaar houden, dan komt het vanzelf goed. Vooraf was de scepsis groot:

dat was allemaal leuk en aardig op het Friese platteland (waar het idee midden jaren tachtig van de vorige eeuw voor het eerst werd toegepast), maar zou het ook lukken in het drukke, hufterige Amsterdam? Het pakte wonderwel uit: zonder ongelukken en zelfs bijna zonder vaart te minderen kruist het oost-westverkeer achterlangs het station met de stromen die van de pont komen en uit de nieuwe Cuyperspassage onder het station. Bekijk het filmpje ‘Timelapse van de shared space bij Centraal Station’ op Vimeo en verbaas je over de onzichtbare hand die al die honderden voetgangers, brommers en fietsers lijkt te sturen. Dit ‘onderhandelen in beweging’ is volgens Marco te Brömmelstroet, wetenschappelijk directeur van het Urban Cycling Institute oftewel de fietsprofessor van de UvA, goed voor maatschappelijke kwaliteiten als ‘gevoel van eigendom’ en ‘vertrouwen’. PILOT De gemeente zelf lijkt haar ogen nog niet helemaal te kunnen geloven en is druk bezig met de evaluatie. Directe plannen om shared space op andere plekken in de stad toe te passen zijn er nog niet, maar het idee om te mengen zie je wel terug bij het plan om van de binnenring (Sarphatistraat-Weteringschans-Marnixstraat) een fietsstraat te maken. In de rest van Nederland


13 40 procent van de Amsterdammers vindt het stressvol om te fietsen in de drukke gebieden in en rond de binnenstad ONGEVALLEN Veel fietsdoden vallen er niet meer, als je het tenminste vergelijkt met de horror in de jaren zeventig, toen het Comité Stop de Kindermoord werd opgericht. Maar het zijn er nog altijd gemiddeld vier per jaar, een kwart van het totale aantal verkeersdoden in Amsterdam. Bij de ernstig gewonden is het aandeel fietsers nog hoger: bijna de helft. In 2020 wil de gemeente het aantal doden en gewonden met een kwart hebben verminderd. Omdat de ‘blackspots’ al zijn aangepakt, moet dat komen uit een veelheid aan kleine maatregelen als paaltjes van buigbaar materiaal, schuine stoepranden, schampstroken die zorgen dat fietsers niet te dicht langs geparkeerde auto’s rijden en voorlichting, veel voorlichting.

Stills uit ‘Timelapse van de shared space bij Centraal Station’ op Vimeo

DE ‘SHARED SPACE’ ACHTER HET CS: GEEN STOPLICHTEN, GEEN REGELS, GEEN POLITIE, GEEN HEKKEN


14

krant KRANT

OPENING

Amsterdam fietsstad

ZONDER AUTOVERKEER ZETTEN DE FIETSERS ER IN DE NEGEN STRAATJES DE VAART IN EN RIJDEN ZE HET FLANERENDE WINKELPUBLIEK VAN DE SOKKEN

FINETUNING

SNORFIETSEN Sinds 2007 is het aantal snorfietsen bijna verdrievoudigd en dat zorgt voor veel ergernis en vooral voor veel ongelukken: snorfietsen nemen slechts 1 procent van het verkeer voor hun rekening, maar zijn betrokken bij 17 procent van de ernstige ongevallen. Eind vorig jaar nam de regering eindelijk het besluit dat Amsterdam de bevoegdheid krijgt ‘de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen met helmplicht’, maar het zal waarschijnlijk tot 2018 duren voor het echt zover is. Binnen de ring (met uitzondering van Noord) moeten snorfietsers dan met een helm tussen de auto’s gaan rijden. Voorlopig is de Jan Pieter Heijestraat de enige waar ze nu al van het fietspad worden geweerd. De truc was een verlaging van de maximumsnelheid ter plaatse tot dertig kilometer per uur.

Verkeerskundigen werken continu aan de optimalisering van het netwerk. Daar hoort een heel eigen jargon bij. Zo is een OFOS een opgeblazen fietsopstelstrook: bij stoplichten wordt over de volle breedte van de weg een strook gereserveerd voor fietsers, zodat die vóór de auto’s staan. Een knepperslinger is een pijl die een beetje op een vraagteken lijkt en die bedoeld is om linksafslaande fietsers op ingewikkelde kruisingen aan de rechterkant voor te laten sorteren. Uitgevonden door Piet Knepper, vandaar de naam. Opvangfietspaden zijn stukjes fietspad die vlak voor een kruising beginnen en vlak erna eindigen. Bedoeld om je veilig over de kruising te loodsen. En een nabrugprogramma betekent dat fietsers na het passeren van een brug groen licht krijgen.


15

CYCLEHACKS EN FIETSBURGEMEESTERS Tot en met eind juni zit CycleSpace in een grote glazen kas in FabCity, het tijdelijke dorp op de kop van het Java-eiland. Op vrijdag 24 juni wordt hier bekendgemaakt wie de eerste fietsburgemeester van Amsterdam wordt (kandidaten voordragen kan tot 15 juni). Op zaterdag 25 en zondag 26 juni vindt hier ook nog de jaarlijkse CycleHack plaats, een workshop waar oplossingen voor fietsproblemen worden getest. Zondag is er een speciale Cycle Hack voor kinderen van 6-16 jaar (er is plaats voor twintig kinderen, opgeven kan bij info@cyclehackamsterdam.nl).

ERIC DE REDELIJKHEID

cyclespace.nl

>

zijn de fietsstraten – waar de fietser de baas is en automobilisten zich moeten aanpassen door hun snelheid te temperen – al aardig ingeburgerd, maar Amsterdam ging er lang van uit dat het hier te druk was. Het succes van shared space is een steun in de rug voor de pilot die deze maand start op het eerste stuk, de Sarphatistraat. De straat krijgt rood asfalt en om de zestig meter een fietsvriendelijke drempel. De maximumsnelheid voor auto’s wordt verlaagd tot 30 kilometer per uur, alleen de tram mag gewoon 50 blijven rijden. Nog een stap verder gaan de ideeën van Fabric, een architectenbureau dat samen met ARCAM en de gemeente plannen heeft gemaakt voor de Haarlemmerstraat en -dijk en voor de Weesperzijde. Het idee is hier niet om, zoals bij de fietsstraat, de fiets te gebruiken om de auto af te remmen, maar precies het omgekeerde: de auto in te zetten als middel om de fiets af te remmen. Wat bleek namelijk: toen de Negen Straatjes in januari als proef werden afgesloten voor autoverkeer, zetten de fietsers er meteen de vaart in en reden ze het flanerende winkelpubliek van de sokken. Als er auto’s rijden, dan letten fietsers beter op. ‘Scheurende fietsers zijn op meer plekken een probleem en je moet de auto daar dus juist niet weren,’ zegt Bas Driessen van Fabric. De eerste stap is het uit elkaar halen van de snelle en langzame fietsers. De snelle fietsers worden verwezen naar de Haarlemmer Houttuinen en de Wibautstraat – die mooie, brede fietspaden krijgen – en vervolgens wordt

de snelheid van de Haarlemmerstraat en Weesperzijde verlaagd. In plaats van de huidige zebrapaden, waar toch geen fietser zich wat van aantrekt, introduceert Driessen een verspringend wegprofiel, pleintjes die over de weg worden doorgetrokken en natuursteen dat de vullingen uit je kiezen doet rammelen. De automobilist, die op beide straten nu al de langzaamste verkeersdeelnemer is, doet de rest. FIETSBRUGGEN En een stevige groei van het aandeel fietsers, waar Copenhagenize bij de beoordeling zoveel waarde aan toekent, gaat Amsterdam daar nog iets aan doen? Volgens ambtenaar Iris van der Horst is binnen de ring het aandeel fietsers nauwelijks meer te verhogen, maar in Noord, Nieuw-West en Zuidoost valt er nog een wereld te winnen. Daar schommelt het aandeel rond de 27 procent, dat is minder dan de helft van Oost, West en Centrum. Dat heeft met opleidingsniveau te maken – hoogopgeleiden fietsen anderhalf maal zoveel – maar vaak ook met de beroerde verbindingen met het centrum. Het probleem van de Bijlmer is niet zozeer dat het te ver is om te fietsen, maar dat Duivendrecht en Diemen ertussen liggen, waardoor er geen aangename, sociaal veilige fietsverbindingen zijn. Of neem Noord: de ponten kunnen de stroom fietsers nauwelijks verwerken. Op de bouw van twee fietsbruggen wordt nu driftig gestudeerd, de gemeente heeft zelfs al grond gereserveerd bij het Stenen Hoofd

DE FIETSREPUBLIEK Pete Jordan verhuisde van Amerika naar Amsterdam toen hij in een boek een foto zag van een zwerm fietsers die een kruispunt overstak: die stad moest wel het walhalla zijn. Zijn boek De fietsrepubliek is veruit het beste dat over fietsen in Amsterdam is geschreven. Het bevat een schat aan historische details en biedt een vermakelijke blik in onze fietsziel. Zo blijkt fietsparkeren een oud probleem te zijn: al in 1958 stond de Amsterdamse politie voor de herculestaak om naar schatting 50.000 ‘fietsenkadavers’ te verwijderen.


16

krant KRANT

OPENING

Amsterdam fietsstad

KOPENHAGEN DANKT ZIJN UITVERKIEZING TOT MEEST FIETSVRIENDELIJKE STAD DEELS AAN DE BOUW VAN FIETSBRUGGEN

FIETSPARKEREN De eerste nieuwe ondergrondse fietsparkeergarage gaat nog dit jaar open aan de noordwestzijde van het CS met plaats voor 1300 fietsen. In totaal komen er tot 2020 bij het Centraal Station 22.600 extra parkeerplaatsen. Goede tweede is Station Zuid, dat 10.500 nieuwe ondergrondse plekken krijgt, en de derde plaats is voor het Leidseplein met 2000 plekken. Er zijn speciale apps die je laten weten waar plaats is, zodat je niet alle rekken af hoeft te lopen. En net als nu al bij Station Zuidas het geval is, worden deze stallingen de eerste 24 uur gratis, daarna betaal je twee kwartjes per dag. O ja, handhaving gaat er ook bij horen: sinds 1 mei mag je je fiets in het centrum nergens meer langer dan zes weken parkeren, bij stations zelfs niet langer dan twee weken. Per 1 september wordt dat verbod uitgebreid tot het hele gebied binnen de Ring. Het zal dus waarschijnlijk nog drukker worden in het fietsdepot in het Westelijk Havengebied, waar de losgeknipte fietsen naartoe worden verbannen.

>

en het Java-eiland. Daarmee maak je Noord eindelijk echt deel van Amsterdam en scoor je en passant nog punten voor de beste fietsstad van de wereld, want Kopenhagen dankte zijn uitverkiezing vorig jaar mede aan de bouw van fietsbruggen over een kanaal. Behalve naar bruggen doet de gemeente voor het Meerjarenprogramma Fiets 2017-2021 (dat eind dit jaar ter visie wordt gelegd) ook onderzoek naar Groene Lopers: fietspaden waarover je je snel, veilig en vooral aangenaam kunt verplaatsen. Een van de routes die al gedetailleerd in kaart is gebracht, loopt langs de Kostverlorenvaart en de Schinkel, richting Nieuwe Meer en Amstelveen. Doordat er nogal wat bruggen moeten worden aangepast, kost dat 36,1 miljoen euro, maar de gemeente hoeft daarvan maar een deel zelf te betalen. Een andere mogelijke Groene Loper is een rechtstreekse fietsverbinding met Zaandam, met de werktitel ‘Van Dam tot Dam’. Niet zoals nu langs de snelweg en helemaal om de Noorder-IJplas heen, maar gewoon langs de boorden van het IJ. Dat is niet alleen flink korter, maar vooral veel mooier. De Groene Lopers – een idee van Groen Links, de erfopvolger van de provo’s – tillen

het fietsen echt naar een ander plan. Niet langer wordt alleen gekeken naar efficiëntie en reistijden, maar ook naar nabijheid en beleving. Daarvoor worden niet alleen verkeerskundigen en technici ingeschakeld, maar ook stedenbouwers en marketeers. De Australische hoogleraar architectuur Steven Fleming promoot deze benadering al langer in zijn boek Cycle Space. En hij krijgt hier voet aan de grond, want sinds 1 januari is er in Amsterdam een lokale vestiging van CycleSpace actief. Van de gemeente Amsterdam en de Stadsregio Amsterdam krijgt CycleSpace dit jaar 140.000 euro om buitenlandse delegaties rond te leiden en innovatie aan te wakkeren. ‘Amsterdam is te bescheiden,’ zegt woordvoerder Maud de Vries. ‘De stad krijgt nu elk jaar bezoek van zo’n 120 delegaties, wij willen naar 1200.’ En de concurrentie met Kopenhagen? Volgens De Vries is Amsterdam nog steeds de nummer 1 van de wereld, maar ze is wel onder de indruk van het geld en de energie die Kopenhagen in innovatie steekt. ‘Ze hebben ons al benaderd om samen te werken, zij willen ook een vestiging van CycleSpace.’ Tja, zo winnen we natuurlijk nooit van die Denen.


aanbiedingen

CADEAU BIJ ABONNEMENT

Sfeervolle Kesbeke-lamp

17

t.w.v. €39,-

Kesbeke maakt het lekkerste tafelzuur van het land: van augurkjes tot zilveruitjes en van piccalilly tot saladedressings. What else is new? Een beter bewaard geheim is dat de grote glazen potten waarin Kesbeke zijn waren aan de horeca levert, perfect geschikt zijn om prachtige lampen van te maken. De Kesbeke-lamp is momenteel razend populair op designwebsites en DIY-blogs. Deze maand krijg je hem van ons cadeau bij een Uitkrant-abonnement. kesbeke.nl

GA NAAR UITKRANT.NL, NEEM EEN JAARABONNEMENT (€29,95) EN ONTVANG EEN FRAAIE KESBEKE-LAMP.

HAPPYJUNE.NL

De actie loopt t/m 23 juni.

mail & win!

GA NAAR IAMSTERDAM.COM/ACTIES

NATIONALE RESTAURANT KAART

AMSTERDAMSE KOFFIE

restaurantkaart.nl

mauritskoelewijn.nl

5 x een Nationale Restaurant Kaart t.w.v. €65,Een jaar lang uit eten met vijftig procent korting bij meer dan vijfhonderd restaurants in Nederland? Dat kan met de Nationale Restaurant Kaart, een kortingskaart voor iedereen die van goed dineren houdt. En het wordt nog beter: de korting op de gehele foodrekening geldt ook voor al je tafelgenoten. The Harbour Club, Piet de Leeuw, BoCinq, Brasserie Flo en nog vele andere restaurants in Amsterdam en daarbuiten doen mee en het aanbod wordt elke week groter! De restaurants van je keus vind je snel en gemakkelijk via de website of de app.

10 x koffiecolumnbundel t.w.v. €9,95 De Amsterdamse koffiecultuur is de laatste jaren enorm veranderd. Waar je vijftien jaar geleden nog een bakkie leut haalde bij tante Leen of ome Willem, struikel je anno nu over de leuke en eigenzinnige koffiebarretjes, allemaal met een eigen sfeer en stijl. Maurits Koelewijn schreef een serie columns over deze wonderlijke en verbazingwekkende nieuwe wereld van barista’s, latte-art en meubels uit grootmoederstijd. De beste zijn samengebracht in Koffie: een lekker leesbare en praktische gids voor iedereen die van koffie houdt en eens wat nieuws wil ontdekken in de stad. Zie ook het interview met Koelewijn op p. 66.


De I amsterdam Store is open! Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van Amsterdam in de I amsterdam Store.

BEST OF AMSTER DAM

#iamsterdamstore


krant KRANT

juni 2016 20 23 24 26 28 30

VERMAAK ‘MENSEN MOGEN HIER GEEN FOTO’S MAKEN. WE WILLEN ZORGEN DAT MENSEN ECHT GENIETEN VAN HET MOMENT, IN PLAATS VAN HET GENIETEN TE FOTOGRAFEREN.’ Aldus Royke Jhagroe van de nieuwe club Oak in Het Parool. oak.amsterdam

AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL Tijdens Roots Open Air is het dit jaar weer swingen, deinen, shaken en bubbelen geblazen in het Oosterpark met o.a. Baba Commandant & The Mandingo Band, Elito Revé y su Charangon en Djmawi Africa. Roots Open Air is het gratis cadeautje aan Amsterdam van het Amsterdam Roots Festival dat daarnaast ook een uitgebreid indoor-programma heeft, met dit jaar Officerfishdumplings & Rebel Up!, Los de Abajo, Gentleman & Ky-Mani Marley, Orchestra les Mangelepa en Parc le Loose. Niet te missen! Amsterdam Roots Festival 30 juni t/m 1 juli, diverse locaties Roots Open Air 3 juli, Oosterpark amsterdamroots.nl

19

HOLLAND FESTIVAL EMMA IN DE STAD EUROPE ENDLESS EXPRESS EXPO: HELMUT NEWTON FILM INTERVIEW: MIRIK MILAN

ROEST WORDT VIJF Vijf jaar geleden kwam Roest om te blijven. En het is niet onopgemerkt gebleven, want wat zijn we blij met de club, het restaurant, het zonnige stadsstrand, de loods vol fijne feesten en events, de houtkachel, het rafelrandgevoel en… ja, waarmee eigenlijk niet? Tijd dus voor een Groot Verjaardagsfeestje. 17 juni amsterdamroest.nl


20

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

Privé is passé

Bestaat er nog zoiets als privacy in deze tijd van sharing en liking? En hoeveel laat je als acteur van jezelf zien? Wine Dierickx en Ward Weemhoff gaan met de billen bloot in Privacy. tekst Margriet Prinssen foto Dorothea Tuch

W theater Privacy Compagnietheater 10 t/m 12 juni hollandfestival.nl

ine Dierickx maakt al vanaf het begin deel uit van toneelgroep Wunderbaum; haar partner Ward Weemhoff is theatermaker bij De Warme Winkel. Beide groepen maken persoonlijke voorstellingen waarin ze graag spelen met de grens tussen realiteit en fictie. Sinds zes jaar hebben Wine en Ward een relatie en sinds anderhalf jaar een kind. Ze hebben al wel eens samen op toneel gestaan, maar samen een voorstelling maken, dat stond al langer op hun verlanglijstje. En dan maar

meteen over iets waarbij ze – letterlijk – met de billen bloot gaan. Een voorstelling over de drang om ‘alles te delen met iedereen in je leven’, zoals Facebook promoot. HET GEVAAR OPZOEKEN Wine: ‘Waarom moet iedereen alles meteen aan de hele wereld laten zien? Wat betekent die tirannie van de zichtbaarheid? Het lijkt wel alsof het mysterie verdwijnt en ook de erotiek weg is op het moment dat alles meteen in de openbaarheid wordt gebracht.’ Voor hun voorstelling hebben

ze zich laten inspireren door kunstenaars die hun eigen leven en werk gebruiken om de grenzen te verkennen tussen wat publiek en wat privé is, zoals Tracy Emin, Nan Goldin en natuurlijk Marina Abramovic en Ulay. Wine: ‘Wij maken altijd heel persoonlijke en theatrale voorstellingen die spelen in het hier en nu. Ook in Privacy zoeken we naar de grens tussen eerlijkheid en schaamte en die tussen fictie en realiteit. Als acteurs begeven we ons in een onveilige zone, we zoeken als het ware het gevaar


21

DIE STUNDE DA WIR NICHTS VONEINANDER WUSSTEN, THALIA THEATER

18 en 19 juni

Het Holland Festival opent met Die Stunde da wir nichts voneinander wussten, een toneelstuk van de Oostenrijkse auteur Peter Handke dat alleen uit regieaanwijzingen bestaat; er wordt geen woord in gesproken. Het is een interessante en liefdevolle voorstelling, die zich afspeelt op een plein in het hart van Europa. Een oefening in het kijken naar mensen, in al hun overeenkomsten en verschillen, in al hun kracht en kwetsbaarheid.

DE KOMST VAN XIA

THE ENCOUNTER, COMPLICITE

In 2013 begon Wunderbaum onder de titel The New Forest een vierjarig onderzoek naar de mogelijkheden van maatschappelijke verandering via theatervoorstellingen, seminars en andere initiatieven in samenwerking met een groeiende groep betrokkenen uit alle hoeken van de samenleving. Op het Holland Festival presenteert Wunderbaum een overzicht van vier jaar The New Forest met een herneming van De komst van Xia. Op de kop van het Java-eiland gaan de spelers met een groep Amsterdammers op zoek naar een alternatieve samenleving.

Na zijn spectaculaire The Master and Margarita en Die Zauberflöte verrast Simon McBurney met een totaal nieuwe vertelvorm. The Encounter is een solo van McBurney zelf, gebaseerd op een boek over de mysterieuze Mayorunastam in het Amazonegebied. Met innovatieve geluidstechnologie maakt hij van de wonderbaarlijke reis door de jungle episch en intiem theater. ‘Mesmerising theatrical trickery... spellbinding,’ schreef The Daily Telegraph.

THE FUTURE OF SEX In The Future of Sex neemt Wunderbaum samen met schrijver Arnon Grunberg en regisseur Johan Simons de toekomst van seks onder de loep, waarbij ze zich storten in een erotische sciencefiction-fantasy, virtuele seksspeeltjes testen en personages ontwikkelen die leven in een nieuwe intieme dimensie.

22 t/m 25 juni

ARMIN SMAILOWIC

Wunderbaum maakt al sinds 2001 geëngageerde voorstellingen over actuele thema’s, vaak op bijzondere locaties. Naast Privacy zijn er tijdens het Holland Festival nog drie voorstellingen van het gezelschap te zien.

STADSSCHOUWBURG 4 T/M 6 JUNI

ROBBIE JACK

Wunderbaum eregast op Holland Festival

mis deze niet HF 2016

STADSSCHOUWBURG 9 T/M 12 JUNI

Wunderbaum rondt The New Forest af met Stop Acting Now, een pseudo-documentaire (regie: Mijke de Jong), waarin de groep verwoede pogingen doet om de wereld radicaal te veranderen. Het is een uitdagend spel met feit en fictie: wat is echt en wat is kolder? En wat blijft er over van hun engagement en idealisme? 5, 6 en 26 juni

Folk onder hoogspanning speelt DakhaBrakha, momenteel een van de favoriete acts in het popfestivalcircuit. Het Oekraïense ‘etno-chaos’-kwartet DakhaBrakha speelt een soundtrack bij de legendarische film Zemlja (Aarde) van Aleksandr Dovzjenko. Een klassieker uit 1930: zowel een gepassioneerde ode aan het leven op het platteland als een kritische blik op de misère van de landbouw in die tijd in de USSR.

VADYM KULIKOV

DAKHABRAKHA EN ZEMLJA

STOP ACTING NOW

MUZIEKGEBOUW AAN ’T IJ 21 JUNI

THE SYRIAN NATIONAL ORCHESTRA FOR ARABIC MUSIC

op. Wanneer wordt iets gênant? Vaak heeft het ook met zelfspot te maken, we hebben gelukkig ook veel moeten lachen. Natuurlijk is dat ook eng. Soms voelt het heel sterk en soms voelt het uiterst kwetsbaar.’ MASKERS OPZETTEN ‘We willen iets bewerkstelligen in het hier en nu bij de toeschouwer, dat je je onderdeel voelt van waar wij het over hebben. Het wordt geen alles verbloemend mooi verhaal. Het raakt heel erg aan ons vak: toneelspelen is

telkens weer andere maskers opzetten. In dit geval: ons masker als privépersoon en als geliefde. Als acteur kun je achter een masker vaak veel meer van jezelf laten zien dan je in het dagelijks leven doet.’ In een rommelige huiskamer vol persoonlijke spullen – een onopgemaakt bed, een open kledingkast, een keukentafel, een volle ijskast, een verdwaalde peuk – schipperen ze tussen fictie en werkelijkheid, tussen Wine en Ward de geliefden en Dierickx en Weemhoff de acteurs.

Veel musici van The Syrian National Orchestra for Arabic Music zijn noodgedwongen het land uit gevlucht. Het orkest komt met dit uitzonderlijke concert voor het eerst weer bij elkaar. Het wordt een hartverwarmende avond waarop de rijkdom van de Syrische cultuur en Arabische muziek samen met Damon Albarn (zanger Blur en Gorillaz) en vele andere bijzondere gasten gevierd wordt.

KONINKLIJK THEATER CARRÉ 22 JUNI

HOLLAND FESTIVAL PROMS De Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven schrijft in opdracht van het Holland Festival Grand Subphonia, een compositie voor meer dan honderd fagottisten, van beginners tot de allerbeste in het vak. Het is de kroon op de campagne Red de Fagot en dé opening van Holland Festival Proms. Op één dag worden zes concerten gepresenteerd voor een tientje per concert. Een wereldreis langs alle muziekgenres.

HET CONCERTGEBOUW 24 EN 25 JUNI


22

krant KRANT

podium

KUNST & VERMAAK

Drentse Americana

De bekendste singer-songwriter uit Drenthe komt naar De Kleine Komedie en is verliefd. Aosem!

tekst Kim van der Meulen

Trevor Noah spaart niemand

N

aar eigen zeggen is Daniël Lohues geen ‘proater’, maar via de nummers van zijn nieuwste soloalbum Aosem – nummer negen – kom je toch heel wat over de Drentse singersongwriter te weten. Dat hij van autorijden in het donker houdt, bijvoorbeeld: de clip bij het dromerige, ingetogen Waor gaon we naortoe? filmde hij zelf vanaf zijn dashboard. En dat hij op 45-jarige leeftijd tegen zijn verwachting in verliefd is geworden, zoals hij bezingt in het opgetogen En toen kwam jij. Ook al was het vrijgezellenbestaan een belangrijk thema op vorige platen – hij maakte er geen geheim van zelfs liever een hond dan een vrouw in de buurt te hebben. ‘Als je hoort hoe ik leef, in mijn eentje op het platteland en dan het liefst de hele dag muziek maken, snap je dat ik dacht dat ik niet meer geschikt was voor een relatie,’ vertelde hij onlangs in het Algemeen Dagblad. Daar, in het Drentse dorp Erica,

Zet je schrap: de onverwachte troonopvolger van Jon Stewart maakt grappen over alles en iedereen.

T

oen Jon Stewart aankondigde dat Trevor Noah hem zou opvolgen als presentator van The Daily Show, waren de reacties in de westerse media unaniem… verward. Want wie was deze Trevor Noah wel niet helemaal? In zijn geboorteland Zuid-Afrika had Noah op dat moment echter al behoorlijk wat sporen verdiend. Noah is de zoon van een zwarte vrouw en een blanke, Zwitserse man, wier verhouding begin jaren tachtig begon – toen de apartheid nog hoogtij vierde en hun relatie dus bij wet verboden was. Noah groeide op in een maatschappij zonder vrijheid van meningsuiting. Hij kwam pas relatief laat in contact met comedy; hij was al 22 toen hij voor het eerst de beroemde stand-upshows van Eddie Murphy zag. In de documentaire You Laugh But It’s True (2011), te zien op Netflix, vertelt Noah dat hij op dat moment nog maar twee jaar serieus met comedy bezig is. Oudere comedians noemen hem getalenteerd maar arrogant, en

vinden het belachelijk dat hij al zo jong een avondvullende solovoorstelling mag maken. Dat laatste zegt niet alleen iets over zijn talent, maar ook over het gat dat Noah vulde in de jonge Zuid-Afrikaanse stand-upscene. Zijn gemengde afkomst zorgt ervoor dat hij een genuanceerd wereldbeeld heeft en zich niet met één kamp vereenzelvigt. Anders gezegd: Trevor Noah maakt grappen over iedereen en over elke etniciteit. Dat was waarschijnlijk ook de reden dat Jon Stewart hem zo geschikt achtte voor de satirische The Daily Show. Hoewel er kritiek is op zijn presentatie – Noah lacht inderdaad wat vaak om zijn eigen grappen en is zeker (nog?) niet zo’n begaafd interviewer als Stewart was – heeft het televisiewerk hem bepaald geen windeieren gelegd. Speelde Noah in 2013 nog vrij anoniem in de kleine comedyclub Toomler, op 5 juni staat hij voor duizenden mensen in de Heineken Music Hall. TREVOR NOAH Heineken Music Hall 5 juni

AAA PERSFOTO

tekst Mike Peek

luistert hij trouwens vooral naar klassieke muziek: naar popmuziek luisteren werkt niet als je zelf iets in dat genre wilt schrijven, vindt de zanger. Als iemand weet wat er nodig is om mooie teksten en nuchtere, poëtische, energieke én melancholische blues, country en folkpop te schrijven, is het Lohues wel: ergens op zijn boerderij staan een Edison en een Zilveren Harp die hij voor zijn werk kreeg. En hoewel hij traditiegetrouw minstens tweemaal per jaar met zijn gitaarkoffer door Amerika trekt – vorige zomer was hij nog met de bevriende zangeres Stevie Ann in LA om liedjes voor haar net verschenen plaat te schrijven – is hij behoorlijk honkvast. Ook in zijn songteksten: die blijven Drents. Al is het maar om te voorkomen dat streektaal uitsterft. En dat klinkt pretty aosem. DANIËL LOHUES De Kleine Komedie 15 en 16 juni


COLUMN

Emma Curvers

23

Emma

in de stad

Deel 7: Waarin Emma meedoet aan de darwinistische race

MARIE-CHARLOTTE PEZÉ

A

l sinds de introductie van de iPhone probeer ik zonder veel succes het gebruik van mijn telefoon te combineren met deelname aan het verkeer. Ik weet dat je het niet allebei tegelijk góéd kunt doen, daarom typ ik volzinnen alleen op een recht stuk fietsen en doe ik op een rotonde alleen de makkelijke levels van Candy Crush. Ik stel overigens voor dat bij het stoplicht de voorste fietser de verantwoordelijkheid draagt om op het groene licht te letten, zodat de rest gewoon op zijn telefoon kan blijven kijken en diegene kan volgen als hij weer opstapt. Dat terzijde. Speciaal voor smartphonefietsers en -voetgangers hebben ze in het Duitse Alberg iets bedacht: bij de trambaan-overgang zijn er nu extra stoplichten in het asfalt geïnstalleerd. Er werd boos op het nieuws gereageerd: als we idioten gaan behoeden voor de dood, mengen we ons dan niet in het proces van natuurlijke selectie? Ze zullen zich immers vermenigvuldigen, tenzij we ome Darwin zijn werk laten doen. Aangezien ik zelf ook in aanmerking kom voor de Darwin Award voor domste dood, hield die gedachte me gister even bezig (tot ik geappt werd met een onmisbaar lollig plaatje natuurlijk). Aan de andere kant is evolutie niet doelmatig en niet gericht op verbetering. We krijgen immers nog steeds een brain free-

ze als we snel ijs eten en de vrouwelijke heupen zijn nog altijd één baby te smal om pijnloos nieuwe smartphonegebruikers mee te werpen. Niemand kan bepalen hoe de evolutie ons zou moeten ontwikkelen, dus het volgende plaatje in dat schema van de menselijke evolutie van-aap-tot-nu kan best een mensje zijn dat ietwat kromgebogen naar een schermpje kijkt en tegen de rand van het beeld aan knalt. Mensen die het best aangepast zijn aan hun omgeving hebben volgens Darwin de meeste kans hun genen te verspreiden. Het leven past zich aan aan zijn omgeving, maar wij passen die omgeving toch ook zélf aan, om levensgrote problemen als ‘hoe kan ik lopen/fietsen en appen tegelijk’ op te lossen? Dat is mijn echte probleem met het nieuwsbericht uit Alberg: als we stoplichten in de grond stoppen, geven we toe dat dit ons leven is. En dat we er niet mee gaan stoppen, zelfs al sterven we eraan. Dát wil ik liever niet hebben. Ik heb mezelf dus even stevig teruggezet in de Darwinistische race, en een eerste afkickregel gemaakt. Mijn telefoon blijft nu in mijn tas als ik op de pont sta. Er blijkt daar trouwens enorm veel geflirt te worden, als je niet naar je telefoon kijkt. And now if you’ll excuse me, het stoplicht staat op groen.


24

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

Driedaags cultureel festival op een rijdende trein Met de Europe Endless Express rijd je drie dagen door de nacht Europa in, door zes landen, in één oude trein barstensvol bijzondere optredens. Wat gaan we nu weer beleven? tekst Janna Reinsma

O totaalervaring Europe Endless Express door Club Interbellum Ouverture aan de noordelijke IJ-oevers: 30 juni, 17.00-19.00 uur Reis: 30 juni t/m 2 juli europe-endlessexpress.nl

p 30 juni vertrekt een trein vanaf het CS, met 660 man erin. Waarheen? Dat is geheim. Wat gaat er gebeuren? Ook dat houdt de bedenker van de Europe Endless Express, Caspar van Gemund, liever nog even voor zich. Maar wie bekend is met de projecten van zijn organisatie Club Interbellum, zal vermoeden dat kunst en engagement er op onnavolgbaar creatieve en humoristische manier zullen samenkomen. Hoe kwam je op het idee voor een festival op een trein? ‘Dat ontstond toen bekend werd gemaakt dat de nachttrein in Nederland en veel andere Europese landen werd opgeheven. Ongeveer tegelijkertijd ging er een uitnodiging rond aan Europese campagnebu-

reaus: wie kon Europa dichter naar de burger brengen? Ik dacht: hoe is het mogelijk? Als ik iets symbolisch vind voor de staat van Europa, is het wel dit: er is een bestaand netwerk van nachttreinen dat zo’n honderd, honderdvijftig jaar lang Europa haast als vanzelf verbonden heeft. Een verband dat niet fictief is. En dat doek je dan op, omdat je alleen met winst bezig bent. Terwijl die Europese nachttreinen wat mij betreft een grote intrinsieke waarde hebben. Een nachttrein is een plek waar je gemakkelijk in gesprek raakt, een soort samenleving in het klein waar je het een tijdje met elkaar moet uithouden. En in de nachttrein voel je werkelijk de grootte van het continent. Je ziet de veranderingen in landschap en architectuur – je ziet trouwens ook

de achterkant van Europa: de achtertuinen, de afgebladderde muren, de rafels. Je gaat er Europa beter door begrijpen. Dus toen dacht ik: waarom zouden we niet een reizend cultureel festival over Europa organiseren, dwars door het continent? Een ode aan Europa en de nachttrein?’ Wat staat ons te wachten op de Europe Endless Express? ‘Ik kan niet al te veel verklappen, maar er zal theater, film, poëzie, debat, performance en muziek zijn. Je kan voorstellingen bezoeken in speciale wagons, maar er komen ook live performances naar je toe in de coupés. Soms zelfs via de intercom – als een soort voiceover of soundscape bij het landschap. Kunst en werkelijkheid zullen door elkaar


25

mis deze niet We Are Public selecteert elke maand drie dingen die je echt niet mag missen. Met een We Are Publicabonnement voor €15 per maand krijg je gratis toegang tot deze en vele andere voorstellingen en events. wearepublic.nl

SWAN LAKE

heen gaan lopen. En er komt lokale radio, waarop je kan horen wat er elders in de trein gebeurt. Onder meer Touki Delphine, EYE, regisseur Lizzy Timmers, De Warme Winkel, Wunderbaum, de SLAA en De Balie werken mee. En alles draait in meer of mindere mate om de vraag: waar staat Europa voor? De Europe Endless Express wordt een collectieve ontdekkingsreis door het Europa van nu.’ Hoe ritsel je een trein? ‘Dat was een enorme zoektocht en heel veel geregel. Uiteindelijk hebben we een Rheingoldrijtuig gevonden in een oude loods in Keulen, dat we koppelen aan gehuurde slaap-

wagons. Verder mag je niet zomaar op het spoorwegnet en moet er bij bijna elke Europese grens een nieuwe locomotief aan de trein gekoppeld, want uit protectionisme heeft elk land een ander voltage op de bovenleiding. Ook zijn er nu weer overal grenscontroles, en is het verplicht om in elk land een eigen conducteur aan boord te hebben, ook al heeft iedereen in Nederland een kaartje gekocht. Een lang verhaal kort: we begonnen met het idee van een grenzeloos festival, maar het wordt een festival met zeven grenscontroles en zeven locomotieven. De grenzen zelf zijn door dat alles een belangrijk thema geworden in de voorstellingen. De nieuwe conducteurs zullen we bijvoorbeeld elke keer verwelkomen met een fanfare en allerlei grensrituelen.’ De Europe Endless Express is helemaal uitverkocht (behalve voor sponsors, die zich nog mogen melden). Wat doen degenen die achter het net vissen? ‘Voor vertrek is er een feestelijke “ouverture” in Noord, waar iedereen welkom is. Burgemeester Eberhard van der Laan zal de voorzittershamer van het EU-voorzitterschap dat die dag afloopt – symbolisch – aan ons overdragen, en The Ex heeft speciaal voor ons een nummer geschreven. En dan om 20.00 uur… gaan we de nacht in.’

‘Regisseur Jakop Ahlbom maakte met Horror een hele spannende, griezelige voorstelling. Nu heeft hij vrij spel gekregen om Het Zwanenmeer naar zijn hand te zetten. Dit kan zomaar iets zijn dat je écht gezien moet hebben,’ zegt Céline Talens, redacteur bij We Are Public. Verwacht geen liefelijke tutu’s en klassieke muziek; centraal staat de destructieve kracht van de liefde. Indierockband Alamo Race Track bewerkte de muziek. De Meervaart, 21 t/m 30 juni (28 juni gratis voor leden van We Are Public)

THEATRE OF THE WORLD Een nieuwe opera van De Nationale Opera met een sterrenteam. Componist Louis Andriessen schreef de muziek. Helmut Krausser schreef het verhaal over een jezuïet die reist door tijd en ruimte, vergezeld door een twaalfjarige knaap. Is dat zijn leerling, hijzelf op jonge leeftijd of de duivel? De reis moet hem helpen zich alles te herinneren wat hij ooit heeft beleefd. Reinbert de Leeuw heeft de muzikale leiding, Pierre Audi regisseert, decor en videobeelden zijn gemaakt door de Quay Brothers. Carré, 11 t/m 19 juni (13 en 14 juni gratis voor leden van We Are Public)

WIE WIND ZAAIT Een grootschalig spektakelproject op locatie over de aloude Hollandse strijd met het water. We Are Public-redacteur Céline Talens: ‘Ik stel me er een indrukwekkende romantische voorstelling in een weiland bij voor, met gure wind langs je oren en een gigantisch blazersensemble dat de spanning van het naderende water verbeeldt.’ Ransdorp, 24 juni t/m 10 juli (26 juni gratis voor leden van We Are Public) wiewindzaait.nl


26

krant KRANT

expositie

KUNST & VERMAAK

Gevloerd door Helmut Newtons sterke sexy vrouwen De vrouwen van Newton pik je er zo uit: beeldschoon, maar ze laten niet met zich sollen. tekst Joke van der Weij

V.l.n.r.: Self Portrait with Wife and Models, Vogue Studio, Parijs 1981; Saddle II, Parijs, 1976; X-Ray, Van Cleef & Arpels, Franse Vogue, 1994 © Helmut Newton / Helmut Newton Estate

expo Helmut Newton – A Retrospective Foam 17 juni t/m 4 september

B

ij de naam Helmut Newton verschijnen onmiddellijk naakte powervrouwen met hoge hakken op het netvlies. Provocatieve foto’s, erotisch, soms op het randje van porno en goede smaak – ‘I am very attracted by bad taste,’ aldus Newton zelf. Hij muntte een vrouwbeeld dat we sindsdien uitentreuren krijgen opgedist in gelikte reclames, maar een originele ‘Newton’ haal je er altijd uit. Zijn vrouwen zijn krachtig, dominant, intimiderend zelfs, maar ook geheimzinnig. Verleidelijk, maar zeker niet ondergeschikt. Eén trap van hun hoge hakken en

je ligt tegen de vlakte. HOOGGEHAKT NAAKT De foto’s van Helmut Newton (1920-2004) hebben dan ook vanaf het begin veel discussie losgemaakt. Regelmatig lag hij in de clinch met de feministen, die zijn foto’s als seksistisch beschouwden. Maar zijn eigen vrouw June was juist degene die hem het meest stimuleerde om compromisloos zijn eigen stijl te ontwikkelen. Op de tentoonstelling is June twee keer te zien: één keer in een informeel fotoportret aan de keukentafel met haar borsten vrolijk uit haar

bloesje hangend. En op Selfportrait with Wife and Models uit 1981 zie je haar op een vouwstoeltje zitten tijdens een fotoshoot. Newton is in de spiegel bezig met het fotograferen van een prachtig naaktmodel, van een ander model zie je nog net de hooggehakte voeten. June draagt een comfortabele broek, een bril en platte schoenen. Haar man had zijn fascinaties, maar onderhield geen betrekkingen met zijn modellen: ze hadden een gelukkig huwelijk. THATCHER Aan het soms androgyne vrouw-


The Art of Banksy

mis deze niet

ROBBY MÜLLER, PARIS TEXAS, 1976, WIM WENDERS

VIGILIUS ERIKSEN, CATHARINA DE GROTE TE PAARD, 1762

27

Catharina de Grote

THE ART OF BANKSY Master of Light

De geheimzinnige Banksy gebruikt de wereld als canvas en decor voor zijn geestige graffitikunst. In het pinguïnverblijf van de Londense ZOO staat in grote letters: We’re bored of fish. In het British Museum hangt een ‘rotstekening’ waarop een menselijke figuur een winkelwagentje voortduwt. Probleem voor musea: het meeste werk staat als kunstzinnige graffiti op muren. In de Beurs van Berlage zijn dus via high-tech displayinstallaties hele stukken straat en metrostations gereconstrueerd om ons te laten meegenieten van Banksy’s antikapitalistische humor en provocerende gevoel voor vrijheid. Zin in nog meer Banksy? Bezoek dan ook Banksy: Laugh Now in het nieuwe Mocomuseum aan het Museumplein. Beurs van Berlage 18 juni t/m 30 september Moco t/m 4 september

CATHARINA DE GROTE zoals de kunstenaar Hans Bellmer maakte hij soms ook gebruik van paspoppen en protheses, waarbij het verschil tussen een pop en een levend model nauwelijks is aan te geven.

beeld en de ruime toef schaamhaar herken je Newtons hoogtijdagen: de jaren zeventig en de vroege jaren tachtig, de tijd van vrouwenemancipatie en vrije seksuele moraal. Ook door zijn portretten waait deze tijdgeest. Charlotte Rampling ligt gedrapeerd over een tafel in een chique Franse hotelkamer. Naakt natuurlijk en met hakken, verleidelijk en afstandelijk koel. Rampling was een van zijn muzes. Newton portretteerde tal van kunstenaars, celebrity’s en society-

figuren zoals Catherine Deneuve, die te zien is in zwart ondergoed met een afzakkend schouderbandje, sigaret in de half geopende mond. Voor veel van hen was Newtons portret de bekroning van hun carrière. Een vrouw die hijzelf graag wilde fotograferen was Margaret Thatcher, de enige vrouw waar hij bang voor was. ‘Hoe groter haar macht, hoe sexier ze werd.’ Newtons fascinaties hebben af en toe een morbide ondertoon die zijn werk verbinden met het surrealisme. Net

MOOIE BENEN Naast de ‘spikey high heeled nudes’ en de glamourportretten besteedt Foam aandacht aan een minder bekend aspect van Newton: de X Ray Series die hij in 1994 maakte voor het sieradenmerk Van Cleef & Arpels, waarop de juwelen slechts zichtbaar zijn zoals een röntgenoloog ze zou zien als zo’n model haar pols of enkel gebroken zou hebben bij een val van haar hoge hakken. Newton was een ‘leg man’, zoveel is duidelijk. Daarom valt een glimlach niet te onderdrukken bij het portret dat zijn vrouw van hem maakte met de blote benen over elkaar geslagen en de voeten in hooggehakte peep toes. Schitterende benen! Helaas is dat geen Newton, dus deze foto is niet te vinden op de tentoonstelling. Na een bezoek aan Helmut Newton – A Retrospective nog maar thuis even googelen.

Met Catharina de Grote belooft de Hermitage een tentoonstelling als een juwelenkist, die de keizerin via haar cameeën, schilderijen en japonnen weer tot leven probeert te wekken. Maar de eigenlijke juwelenkist was Catharina’s slimme hoofd. Ze regeerde als een despoot, maar correspondeerde tegelijkertijd met verlichtingsfilosofen als Voltaire en Diderot. Ze had een enorme passie voor kunst en verzamelde snuifdozen, schilderijen en porselein maar was ook dol op seks. Vele minnaars kwamen en gingen. En intussen breidde ze ook nog eens substantieel haar rijk uit, o.a. met de Krim. Van zo iemand wil je graag de jurken en serviezen zien. Hermitage 18 juni t/m 15 januari 2017

MASTER OF LIGHT ‘Robby is een geweldige schilder, een echte Hollandse meester,’ vinden regisseurs als Lars von Trier, Jim Jarmusch en Wim Wenders, die hem stuk voor stuk met superlatieven overladen. ‘Director of Photography’ Robby Müller was in zijn lange carrière verantwoordelijk voor iconische filmshots als de dansende Björk (Dancer in the Dark), Johnny Depp in een kano op zee (Dead Man) en Natassja Kinski in haar felrode trui (Paris, Texas). De expositie laat het visuele vernuft en de emotionele gelaagdheid van Müller zien door middel van grote projecties, aangevuld met videotapes en polaroids, brieven en notities uit zijn persoonlijke archief. EYE 4 juni t/m 28 augustus


28

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

film

Een feestje voor de cinefiel Met maar liefst acht kunstzinnige filmprojecten is film op het Holland Festival eindelijk geen ondergeschoven kindje meer!

WONGE BERGMANN, RUHRTRIËNNALE 2015

tekst Bregtje Schudel

L

Die Schöpfung

festival Holland Festival 4 t/m 26 juni hollandfestival.nl

aten we eerlijk zijn: de afgelopen jaren was film een beetje onderbelicht op het Holland Festival. Gelukkig is er dit jaar op cinematisch gebied genoeg te beleven. Op pagina's 20-21 las je al over de nieuwe muziek bij de zwijgende film Zemlja door DakhaBrakha en de voorstelling van Wunderbaum rondom de film Stop Acting Now. Maar er is meer! LIVE SOUNDTRACKS De Schotse post-rockgroep Mogwai koesterde al jaren een droom om samen te werken met de Ierse filmmaker Mark Cousins (bekend van zijn vijftien uur durende filmepos The Story of Film: An Odyssey). Vorig jaar kwam die droom uit. Voor de zeventigjarige gedenkdag van de bombardementen op Hiroshima dook Cousins in de internationale archieven en maakte hij Atomic, een caleidoscopisch portret van het leven

met kernenergie. Mogwai maakte er de muziek bij, die ze zaterdag 11 juni live op zullen voeren in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Waar Mogwai zich laat leiden door ontzagwekkende beelden, liet Julian Rosefeldt zich voor zijn film Die Schöpfung (de schepping) inspireren door de majestueuze muziek van Joseph Haydns gelijknamige stuk, dat live wordt uitgevoerd door Collegium Vocale Gent, barokorkest B’Rock en drie topzangers. In Real Enemies is Big Brother – in de vorm van vijftien gigantische schermen – alomtegenwoordig. Componist Darcy James Argue en zijn achttienkoppige bigband Secret Society duiken in hedendaagse complottheorieën, van de moord op JFK tot aliens in het Witte Huis. FICTIEVE PARTIJ In maart 2010 maakten de leden van de Estse theatergroep NO99 bekend

dat ze een populistische politieke partij gingen oprichten, genaamd Ühtne Eesti (Verenigd Estland). Met opruiende teksten en slimme propaganda lokten ze bijna 7500 man naar hun eerste partijcongres. Je raadt het waarschijnlijk al: Ühtne Eesti was nep. De documentaire As en Geld is de making-of van een van de grootste sociale experimenten uit de Estse geschiedenis. POPPENTHEATER VOOR VOLWASSENEN Tot slot is er Cabaret Crusades: The Secrets of Karbala van Wael Shawky, het laatste deel uit zijn trilogie over de kruistochten, maar dan gezien vanuit Arabisch perspectief. Elk deel wordt gespeeld door poppen, met ieder een unieke stijl. Dat de poppen uit The Secrets of Karbala zijn geblazen uit delicaat Muranoglas maakt de kruistochten er misschien nog wel gruwelijker op.


29

film

in première

The Idol

RODE TULP FILM FESTIVAL

H

ier in Nederland zal je er misschien weinig van hebben meegekregen, maar in 2013 was heel Palestina in de ban van de 23-jarige Mohammed Assaf, de eerste Palestijnse zanger die Arab Idol won. Het ongelofelijke verhaal van de simpele huwelijkszanger uit Gaza – die illegaal de grens over moest steken om in Caïro auditie te kunnen doen – gaf een hele bevolkingsgroep elke week iets om naar uit te kijken. Zelfs de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad, die deze bijzondere geschiedenis nu verfilmd heeft, vertelde blijer te zijn met de winst van Assaf dan met zijn eigen onderscheiding voor zijn film Omar tijdens het Filmfestival van Cannes. Toch is Abu-Assad niet de meest voor de hand liggende persoon om dit verhaal tot film te bewerken. Abu-Assad is vooral bekend van zijn zwaarmoedige sociale drama’s zoals Omar en het met een Golden Globe bekroonde Paradise Now, over twee Palestijnse vrienden die worden gerekruteerd voor een zelfmoordaanslag. En ja, ook van Het 14e kippetje (1998), maar zo luchtig en optimistisch als in The Idol hebben we hem in jaren niet gezien. De uitkomst van de talentenjacht is natuurlijk bekend, dus steekt de film vooral veel tijd in Mohammeds jongere jaren. Alle jonge acteurs – veelal amateurs uit Gaza – doen het goed, maar Hiba Atallah als Mohammeds ondernemende zus Nour steelt (en breekt) je hart. Tawfeek Barhom als volwassen Mohammed is qua fysiek dan weer niet de meest evidente keuze als de ‘Tom Cruise van Arab Idol’, maar één blik in zijn grijsbruine ogen en je bent verkocht. The Idol Regie Hany Abu-Assad Release 2 juni

Ook het Rode Tulp Film Festival – een ode aan de hedendaagse Turkse cinema – ontkomt niet aan de actualiteit. Het hoofdthema van deze vierde editie: vluchtelingen en gedwongen migratie, inclusief foto-expositie van Emin Özmen. Openingsfilm is het sfeervolle historische drama Herinneringen aan de wind van Özcan Alper, over een Armeense schrijver in xenofoob Turkije. Rialto, 1 t/m 4 juni rtff.nl

ELLE Wanneer Michèle (Isabelle Huppert) in haar huis wordt overvallen en verkracht, belt ze niet de politie. Liever neemt ze het heft in eigen hand. Een Franstalige thriller van de hand van Paul Verhoeven, gebaseerd op het boek van de schrijver van Betty Blue én met Huppert als Franse Renée Soutendijk: dat biedt perspectieven! Regie Paul Verhoeven Release 2 juni

LES OGRES  In het rondtrekkende theatergezelschap van François en Marion is niet iedereen familie, maar zo voelt het wel. Lief en leed worden met elkaar gedeeld, van grote openbaringen tot kleine trivialiteiten. Niet voor niets spelen ze Tsjechov! Regisseur Léa Fehner baseerde de film op haar eigen leven; haar ouders, zus en zoon spelen ook mee. Regie Léa Fehner Release 9 juni

MAGGIE’S PLAN  Maggie (Greta Gerwig) heeft een probleem. Haar relatie met John (Ethan Hawke) verloopt toch niet zo sprookjesachtig als ze zich had voorgesteld. Wat doe je dan? Haar oplossing: je geeft hem gewoon terug aan zijn ex (Julianne Moore). Een origineel uitgangspunt dat vastloopt in goede bedoelingen. Regie Rebecca Miller Release 9 juni



Sterren gegeven door onze filmrecensent Bregtje Schudel. Geen sterren betekent niet gezien.

LATE SPRING/EARLY SUMMER Tokyo Story is zijn bekendste film, maar Late Spring en Early Summer – beide fris opgepoetst – van meester Yasujirô Ozu mogen ook niet gemist worden. Het uitgangspunt van de twee films is grofweg hetzelfde: wat doe je als je dochter (in beide films gespeeld door Setsuko Hara) te lang blijft plakken in het ouderlijk huis? Regie Yasujirô Ozu Release 16 juni

YOUNG WRESTLERS  Young Wrestlers biedt een kijkje achter de schermen van een worstelacademie in de Turkse provincie Amasya, waar 26 jongens worstelen met elkaar en met zichzelf. Gelukkig zijn de trainers goede vader-surrogaten: vriendelijk, maar met duidelijke grenzen. Ingetogen maar zelfverzekerd regiedebuut van Rotterdamse filmmaker Mete Gümürhan. Regie Mete Gümürhan Release 16 juni

MA LOUTE Franse filmmaker Bruno Dumont (Twentynine Palms, Hadewych) gaat op de komische tour met Ma loute, een luchtig moordmysterie rond de geheimzinnige verdwijningen van rijke badgasten in een slaperig dorpje ergens aan de Kanaalkust. Met o.a. Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi en Fabrice Luchini. Regie Bruno Dumont Release 23 juni

RACE Historisch drama over het leven van de Afrikaans-Amerikaanse topatleet Jesse Owens (Stephan James) die tijdens de Olympische Spelen in 1936 (in nazi-Berlijn) maar liefst vier gouden medailles in de wacht sleepte. De eerste kritische reacties op de film waren lauwwarm. Waarom je wél moet kijken? Vanwege hoofdrolspeler James, en vanwege Carice van Houten als Leni Riefenstahl. Regie Stephen Hopkins Release 30 juni


30

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

Working 5 to 9 Nachtburgemeester Mirik Milan tekst Kim van der Meulen tekst Marije Kuiper / Phenster

E

en paar dagen na dit interview vliegt nachtburgemeester Mirik Milan (35) naar Texas, dan reist hij door naar Berlijn en later volgen São Paulo en Rio. En dan zit de eerste internationale conferentie voor nachtburgemeesters, die hij zelf organiseerde, er ook net op. Een half jaar voor zijn ‘pensioen’ blikt hij terug: ‘Mensen beschouwen de nacht nu als een serieus onderwerp.’ Je visitekaartje hangt boven de deurbel van je kantoor. Mag iedereen je mobiele nummer en e-mailadres weten? ‘Goed bereikbaar zijn is een van de belangrijkste voorwaarden van dit vak. Een van de eerste dingen die ik deed toen ik in 2012 als nachtburgemeester aantrad, was mijn mobiele nummer op mijn website zetten. In deze functie moet je veel contacten leggen en iedereen op de hoogte houden van wat je aan het doen bent. Nachtburgemeester zijn is geen onemanshow, je hebt anderen nodig om je plannen te realiseren. Dus als je me wilt spreken: bel me.’

‘Het nachtleven is geen money machine, er gaat veel liefde in zitten’

Een nachtburgemeester ziet zijn kantoor vast niet vaak… ‘Ik zit hier bijna elke dag. Ik werk drie dagen per week als nachtburgemeester: twee volle dagen op kantoor en daarnaast zijn er evenementen waar ik tussendoor en in het weekend langsga. Drie andere dagen per week vul ik met andere klussen, het produceren en creatief invullen van feestjes en festivals. Ik ben sinds 2003 betrokken bij Rauw met Joost van Bellen, ik denk mee over de invulling van de Aidsfonds-boot tijdens de Gay Pride en programmeer nu de tweede culturele peace party Manifeest.’

In april organiseerde je de eerste Night Mayor Summit, een conferentie voor nachtburgemeesters en professionele nachtdieren uit de hele wereld. Hoe doet Amsterdam het wereldwijd? ‘We hebben de sterkste festivalscene ter wereld, dat is een feit. En de clubs doen het momenteel ook heel goed. Daar kun je het van zolderkamer-dj tot wereldster schoppen. Amsterdam is erg innovatief. We zijn polderaars, lullen graag met elkaar en zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Is een nieuw idee beter? Dan doen we dat. Pragmatisch. Dat zit in het DNA van Amsterdam.’ Heeft Amsterdam de koppositie op uitgaansgebied terug, die het na de tijd van de RoXY en iT aan Berlijn verloor? ‘Ik vind van wel. Naast de vele festivals zie ik steeds meer cross-overs van festivals die clubavonden organiseren, denk aan de shows van Dekmantel in het Muziekgebouw aan ’t IJ en de Melkweg of DGTL in de Tolhuistuin. Waar het op dit moment wel wat aan ontbreekt is experiment. Het is een beetje ouwewijvengelul omdat ik zelf toen nog niet uitging, maar eind jaren tachtig, begin jaren negentig betaalden mensen nog voor experiment, zoals house destijds. Nu kijken mensen hoofdzakelijk naar hypes, bekende dj’s en grote line-ups. Daarom is het zo goed wat De School doet, de nieuwe club van de mensen achter Trouw: weer teruggaan naar resident dj’s die een avond dragen, met lokale promotors. De club runt het feest in plaats van zijn avonden te verhuren. Radion doet het ook goed. Die werkt samen met externe promotors, maar heeft zelf een sterke visie op wat wel en niet geprogrammeerd wordt. Daarover wordt zelfs in internationale media geschreven.’


31

‘Het nachtleven is niet alleen entertainment, het is ook cultuur’


32

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

‘DE NACHT IS EEN PLEK WAAR JE JE TALENT KUNT ONTWIKKELEN, ONGEACHT ACHTERGROND OF SCHOLING’

MIRIK MILAN • werd geboren in Soest, maar groeide op in Amsterdam: zijn kantoorruimte bevindt zich boven zijn ouderlijk huis op de Keizersgracht. • groeide op naast een dispuutshuis van A.T.O.M.O.S: ‘Die gaven dikke raves, dus vertel mij niets over overlast. Maar als je elkaar ruimte geeft en goed informeert, is er niks aan de hand.’ • hield zich tijdens zijn studie communicatiemanagement aan de Hogeschool Inholland vooral bezig met feesten organiseren. • bedacht ook veel feesten samen met Erwin Olaf, waaronder de Black Tea Party om een vuist te maken tegen de toenemende intolerantie tegenover homo’s. • is nachtburgemeester sinds 2012 (een betaalde functie). • riep de Amsterdamse horeca in 2013 op geen Russische wodka te schenken tijdens de Gay Pride, als protest tegen de Russische antihomowetten. • draait thuis graag soul (‘Aretha Franklin’), sophisticated house, bevriende dj’s (‘Cinnamon’), afrobeat gemixt met disco en old school hiphop (‘Wu-Tang Clan, Gang Starr’).

De RoXY zette Amsterdam op de kaart als stad van onbegrensde mogelijkheden; nu wordt feesten vaak in één adem genoemd met overlast. Kon er vroeger meer? ‘Zeker, je had in het centrum toen ook nog loodsfeesten. Maar dat komt ook omdat er nog geen protocollen waren ontwikkeld om met die housefeesten om te gaan. En er kan nog steeds heel veel, daar ben ik niet pessimistisch over. In de kranten die gelezen worden op het stadhuis – ik vrees dat Van der Laan niet op Vice of DJBroadcast zit – lees je dat festivals overlast veroorzaken en onveilig zijn. Om daar een tegengeluid aan te bieden, zijn we een petitie begonnen: ‘Ik ben een Amsterdammer en ik ben voor festivals’ (loopt tot en met 21 juli, red.). Festivals zijn een belangrijke uitlaatklep voor hardwerkende Amsterdammers. En ja, geluid en het gebruik van de publieke ruimte horen daarbij. Het is maar een kleine groep die klaagt. Het dogma dat aan het nachtleven kleeft, is: house, dansen, drugs, dood. Onzin. Mensen moeten afgaan op feiten, niet hun onderbuikgevoel. Dat was ook een van de conclusies op de Night Mayor Summit.’ Wat waren de andere conclusies? ‘Dat je in kwaliteit moet investeren, niet in meubilair: het gaat om de programmering, niet om hoe mooi het eruitziet of waar je aquarium staat. En dat je moet durven falen, dat is de kickstart van innovatie. Verder heeft elke stad een ander DNA, dus je moet weten wat je stad nodig heeft en openstaan voor zowel grote partijen en organisatoren als kleine initiatieven die voortkomen uit creativiteit, uit non-regulatie. In Berlijn ontstaan die vanzelf, maar in Tokio is alles meer top-down geregeld. Daar bestaat een dansverbod, in de jaren vijftig ingesteld om prostitutie in clubs te voorkomen. Deze zomer wordt dat verbod eindelijk opgeheven, ze willen zich nu internationaal op de kaart zetten. Ik ben al twee keer langsgegaan om kennis te delen.’ Ga je vaak ‘in functie’ naar het buitenland? ‘Ja, ik vlieg maandag naar Texas voor een conferentie met hotshots uit het Amerikaanse nachtleven, ga dinsdag naar Berlijn en ben uitgenodigd in São Paulo, Rio en Keulen. Parijs, Toulouse en Zürich hebben al een nachtburgemeester; Stockholm en Londen volgen binnenkort. Leuk om te zien dat zoveel landen interesse hebben in het concept en dat ‘night mayor’ een internationaal begrip wordt. Het nachtburgemeesterschap

is natuurlijk een Rotterdamse uitvinding, met Jules Deelder als eerste in die functie, maar Amsterdam is de eerste die er een serieuze invulling aan heeft gegeven.’ Wat vertel je in het buitenland over het nachtburgemeesterschap? ‘Hoe we het nachtleven met de gemeente verbinden, wat de functie van de nachtburgemeester is en wat we bereikt hebben. De pilot met horecahosts op het Rembrandtplein, bijvoorbeeld, daar is de burgemeester zelf achter gaan staan. Hij heeft ervoor gezorgd dat horecaondernemers en de gemeente samen geld investeren om dat plein beter, aantrekkelijker en leefbaarder te maken. Het invoeren van de 24-uursverguningen was natuurlijk ook mooi. In 2013 was Trouw de eerste van drie clubs die er een kreeg, vorig jaar waren het er vijf en door veel lobbyen en samenwerken met de Horecabond worden dat nu tien locaties. Vanaf volgend jaar mogen daarnaast álle clubs en nachtzaken twaalf verlaatjes (verlengde openingstijden, red.) per jaar aanvragen in plaats van vijf. En alle ADE-locaties mogen sinds vorig jaar tot acht uur ’s ochtends openblijven zonder daarvoor een vergunning aan te vragen. Superbelangrijk voor de aantrekkingskracht van de stad, ook internationaal.’ Veel clubs met een 24-uursvergunning gaan niet de hele nacht door. Hebben die vergunningen zin? ‘Natuurlijk. Zo’n vergunning verhoogt het profiel van je club en geeft mensen het gevoel van vrijheid. Ze hebben bovendien voor nieuw elan in het nachtleven gezorgd. Er zijn zaken die tot later door mogen gaan maar het niet doen, omdat ze het niet rendabel vinden. Maar het nachtleven is geen money machine, er gaat veel liefde in zitten. Als je iets wilt bereiken in deze scene, moet je bereid zijn er iets voor terug te geven.’ Terugkomend op de conclusie ‘durven falen’: wat is minder goed gelukt? ‘We wilden eens een project op MBO-scholen organiseren waarbij creatieven uit het nachtleven zouden vertellen over de beroepsmogelijkheden in de scene, van creative tot deurhost en security. Een superleuk idee, maar andere partijen zagen er de meerwaarde niet zo van in. We hebben er veel tijd in geïnvesteerd, maar kregen er uiteindelijk geen subsidie voor. Tja, dat gebeurt. Ik denk dat mensen de nacht wel meer als een serieus onderwerp zijn gaan beschouwen. Het is niet alleen entertainment, het is ook cultuur. Een plek waar-


33

De leukste start-ups van Amsterdam

bij je je talent kunt ontwikkelen, ongeacht achtergrond of scholing. Denk aan al die jongens en meiden die tijdens het uitgaan hun camera pakken en uiteindelijk een daytime job hebben als fotograaf. Zo ben ik zelf ook begonnen.’ Vertel eens hoe je begonnen bent. ‘Op m’n twintigste werkte ik bij De Kring, waar het heel slecht liep. Er kwam niemand. Samen met collega’s van de bar en het restaurant, onder wie mijn oudere broer, hebben we op zaterdagavond een feest georganiseerd. Dat hebben we uiteindelijk vier jaar elke maand gedaan. Daarnaast begonnen we kleine feestjes in de Amuse, nu de Sugarfactory. Ik was heel trots toen ik Joost van Bellen, met wie ik later aan de basis van Meubelstukken en Valtifest heb gestaan, voor het eerst op mijn feest had geboekt. Het was 5 december, het thema was pakjesavond. We hadden 150 cadeautjes ingepakt en die vanaf het plafond naar beneden gehangen. Een tyfuswerk, maar het zag er helemaal te gek uit. Mensen snapten niet wat ze ermee aan moesten, tot iemand zo’n pakje openmaakte en iedereen de dansvloer op rende om alles uit te pakken. Iets waar je nu mee wordt doodgegooid trouwens, dingen op de dansvloer waar je mee kunt klooien. Als nu iemand op een feestje roept: “We gooien wat opblaasdieren het publiek in”, denk ik: jongens, kom op.’ Zie je veel concepten in het nachtleven terugkomen?‘ Ja, er zijn veel dezelfde ideeën. Eens in de zoveel jaar komt iets met fluorschmink en blacklight terug. Maar dat werkt gewoon ook altijd. En het is goed dat concepten terugkomen, want er zijn altijd weer jonge mensen die het nog nooit gezien hebben.’ Je blijft iets langer nachtburgemeester dan gepland. Hoe komt dat zo? ‘Ik zou in principe tot september blijven, maar ik blijf nog tot begin 2017. Ik wil nog één groot evenement organiseren in januari, waar de hele stad aan bijdraagt. Een soort Museumnacht voor clubs, waarmee ik duidelijk wil maken dat je die clubs echt nodig hebt in de keten van talentontwikkeling.’ Waar is het feestje? ‘In Amsterdamse nachtclubs. Ontdek. Ga eens naar een plek waar je normaal niet komt. En betaal voor experiment.’

Balkonbar tekst Inger van der Ree

WIE Arjen Spijkerman (35) en Daan Meijners (27) ontmoetten elkaar tijdens hun studie Bouwkunde aan de TU Delft. In mei 2015 lanceerden zij Balkonbar. Spijkerman: ‘Voor de stadsmens die graag buiten is.’ WAT ‘Balkonbar is een houten barretje dat je aan de balkonreling bevestigt. Ook verkopen we hangende tuinen om je balkon mee op te vrolijken.’ HOE WERKT HET Je hebt een klein balkonnetje, maar wilt toch buiten zitten. Bestel een passende balkonbar; je hebt de keuze uit bars voor vijf verschillende balkonrelingen. De bar arriveert als een bouwpakketje dat door een sociale werkplaats in Amsterdam-Noord is samengesteld van duurzaam PEFC-hout. WIE EN WAAR Spijkerman en Meijners hebben geen kantoor – ze hebben naast Balkonbar gewoon een baan. ‘We vergaderen in onze woonkamers.’ De balkonbar en de hangtuin zijn behalve in de webshop ook te koop bij De Balkonie in de Jan Evertsenstraat. BIERVILTJESMOMENT ‘Ik had voor mijn eigen balkon een balkonbar gemaakt en veel vrienden wilden dat ik er ook een voor hen maakte. Op een zomeravond stond ik op mijn balkon een sigaretje te roken – ik rook zo’n twee keer per week om even tot bezin-

ning te komen – toen ik dacht: ik ga ervoor. Ik rende naar mijn vriendin en zei: ik ga balkonbarren verkopen!’ FASE ‘Er zijn zo’n duizend balkonbarren en hangtuinen verkocht, waarvan ongeveer driehonderd barren in Amsterdam. In Amsterdam-West hangen de meeste. Toen de eerste Facebookpost over de Balkonbar tot onze verrassing viral ging, moesten we meteen de productie opschalen. We hebben er onlangs ook tweehonderd verkocht in Madrid. Daar helpt een vriend ons, in ruil voor een percentage, met de verkoop. De internationale verkoop gaan we verder uitbreiden.’ FINANCIERING ‘We hebben zelf 10.000 euro geïnvesteerd. We hebben geen kantoor en geen dure hardware, dus weinig kosten. Volgend jaar willen we winst gaan maken.’ OVER VIJF JAAR ‘Dan hangen in Europa 10.000 balkonbarren. We denken er ook over om bijvoorbeeld een bijenhotel toe te voegen aan de bar om de biodiversiteit van de stad te vergroten.’ balkon.bar


internationaal podiumkunsten amsterdam 4 – 26 juni

HOLLAND FESTIVAL PROMS MET O.A.

KRONOS QUARTET, BEN FOLDS & YMUSIC, AFRICA EXPRESS PRESENTS…TERRY RILEY’S IN C MALI Zes topconcerten op één dag, van klassiek tot pop. € 10 per concert 25 juni, Het Concertgebouw

FESTIVALFOCUS

OLGA NEUWIRTH

FESTIVALFOCUS

WUNDERBAUM Overzicht van meerjarig project The New Forest, waarbij het Rotterdams acteurscollectief nieuwe vormen van samenleven onderzoekt. DE KOMST VAN XIA

De vernieuwende hedendaagse componiste Olga Neuwirth verbindt high culture met low culture. LE ENCANTADAS

Samen met een groep Amsterdammers op zoek naar een alternatieve maatschappij. 22 – 25 juni, FabCity (Kop Javaeiland)

PIQUE DAME — Pjotr Iljitsj Tsjaikovski — Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons

THE FUTURE OF SEX

Ensemble intercontemporain, Matthias Pintscher 18 juni, Westergasfabriek, Gashouder KLOING! Nadar Ensemble, Marino Formenti 5 juni, Stadsschouwburg Amsterdam TORSION: TRANSPARENT VARIATION Pascal Gallois 19 juni, Bimhuis

Over verlangen, bevrediging en onthechting – van Markies de Sade tot klinische avatarseks. 18 – 19 juni, Muziekgebouw STOP ACTING NOW – EXTENDED EDITION Film waarin de groep stopt met acteren en overgaat tot écht handelen, om de wereld te veranderen. 5, 6 & 26 juni, EYE tickets & info: hollandfestival.nl

9 juni - 3 juli 2016 — operaballet.nl


krant KRANT

juni 2016 36 38 41 42 44 46

35

PLANTAGE TINY HOUSES NADJA HÜPSCHER UIT ETEN EN ZO: WINKELS DE WERELD IN DE STAD

ETEN DRINKEN EN ZO

BUTCHER’S HEAVEN

‘ALS IK EEN GLAS WIJN DRINK, WORD IK EEN ANDER MENS, EN DIE ANDER HEEFT ALTIJD GEWELDIGE DORST.’

Dat schreef Simon Carmiggelt. Herkenbaar? Misschien dat dan een bezoekje aan het Bacchus Wijnfestival de dorst kan lessen. Amsterdamse Bos 10 t/m 12 en 17 t/m 19 juni

Vleesliefhebbers kunnen zich deze maand te buiten gaan tijdens Butcher’s Heaven: 25 Nederlandse topchefs bereiden mals duurzaam vlees voor vriendelijke prijzen tussen de €5 en €10. Verder staan er wijn-, bier en whiskyproeverijen en diverse workshops op het programma – van barbecueën en worstmaken met Brandt en Levie tot lessen in ‘vergeten delen en organen’, uitbenen en fileren. Foodcenter Amsterdam, 11 en 12 juni butchersheaven.com

HET HOOFDGERECHT Dit jaar wordt het Hoofdgerecht vijf! Op dit fijne foodfestival op het Stenen Hoofd komen niet alleen de lekkerste foodtrucks bijeen, ook kan je er terecht voor Cocktails en Lulverhalen, acts van o.a. De Danshal, Suri-feestband Se7en, Kuenta I Tambu en Jules de la Courgette. En dan is er nog sport & spel met een springkussen, een volleybaltoernooi en levend tafelvoetbal. Dat lees je goed: levend tafelvoetbal! We rest our case. Het Stenen Hoofd, Westerdoksdijk 9 t/m 12 juni omeadserveert.nl


36

krant KRANT

buurt

ETEN & DRINKEN EN ZO

De buurten van Amsterdam

DE PLANTAGE illustratie Monique Wijbrands / SaltyStock tekst Janna Reinsma en Zoë Heijke

Het is onmogelijk om niet verliefd te worden op deze prachtige groene buurt barstensvol cultuur en natuur – van monumentale cultuurtempels als de Hermitage en Carré tot Artis, de Hortus en Micropia, waar je leert wie er tijdens een tongzoen allemaal nog meer meegenieten. GASSAN DIAMONDS Diamonds are a girl’s best friend. Laat je gratis rondleiden bij Gassan Diamonds en kom alles te weten over karaten, kleuren, helderheid en slijpvormen. Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175 Œ gassan.com

HOTEL DROOG Winkel, galerie, restaurant en eenpersoonshotel van het internationaal gelauwerde designcollectief Droog, met hun kenmerkende ingenieuze, vernieuwende en grappige ontwerpstijl.

Π11

  •

Staalstraat 7B  droog.com

NATIONALE OPERA & BALLET De thuisbasis van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet, gezelschappen die tot de absolute wereldtop behoren. Tijdens het Holland Festival zijn o.a. Pique Dame en Transatlantic te zien.

”



Amstel 3  operaballet.nl

HERMITAGE AMSTERDAM De Nederlandse tegenhanger van de wereldberoemde Hermitage in Sint-Petersburg, met wisselende exposities. Vanaf 18 juni kun je een kijkje nemen in het leven en de kunstcollecties van Europa’s langst regerende keizerin Catharina de Grote (zie ook p.27). Amstel 51  hermitage.nl

CARRE Koninklijk Theater Carre: een onvergetelijk mooi theater met voorstellingen in alle denkbare genres, van circus tot cabaret en van popmuziek tot musical. Deze maand een van de hotspots tijdens het Holland Festival! Amstel 115-125 

carre.nl



KRITERION In bioscoop Kriterion zie je de mooiste arthouse en de betere Hollywoodfilm. Al sinds 1945 volledig gerund door studenten! Roetersstraat 170  kriterion.nl


IN OOST MET MIK Mik neemt je mee naar de leukste plekjes van Amsterdam-Oost, dit keer naar de Plantage. Kijk voor meer inspiratie op inoost.metmik.nl.

HET REMBRANDTHUIS In Rembrandts vroegere woonhuis, nu een museum gewijd aan zijn leven en werk, zijn momenteel meer dan 50 van zijn prachtige etsen te zien. Jodenbreestraat 4 11 rembrandthuis.nl

1. MEDIAMATIC JOODS HISTORISCH MUSEUM Indrukwekkend museum over joodse religie, cultuur en geschiedenis. Regelmatig zijn hier grote exposities, zoals op dit moment over Amy Winehouse en Benno Premsela & Max Heijmans. Nieuwe Amstelstraat 1 jhm.nl

•

Kunst en interessante nieuwe technologieën ontmoeten elkaar op deze verrassende plek aan het water. Ongetwijfeld de enige plek in Amsterdam waar je workshops ‘aquaponics’ (circulaire-microlandbouw) kunt bijwonen, of lezingen over de filosofie van geur of overleven in een ruimteschip. Hierop geïnspireerde gerechten vind je op je bord in het restaurant, in de glazen kas op de kade. Dijkspark 6 mediamatic.net

2. BAKHUYS ARTIS & MICROPIA Combineer je bezoek aan Artis, een van de oudste dierentuinen op het Europese vasteland, met een kijkje bij Micropia, waar microorganismen onder de loep worden genomen, en de wereld zal er nooit meer hetzelfde uitzien. Plantage Kerklaan 38-40 ” artis.nl

Hier hoef je alleen maar langs te fietsen om naar binnen gelokt te worden door de o zo fijne geur van versgebakken brood. Ga je neus achterna en plof lekker neer voor een ontbijtje, koffie of lunch. Elke dag weer knapperig brood uit de houtgestookte stenen oven… mmm! Sarphatistraat 61 bakhuys-amsterdam.nl

3. DE HORTUS BOTANICUS De Hortus werkt graag samen: momenteel kun je er niet alleen terecht voor de prachtige botanische tuin, ook is er (t/m 19 september) een International Garden Photographer of the Year-expositie en zijn er supertoffe fotografieworkshops. En wist je dat er in de ‘Botanical Boost’cosmeticalijn van de Etos ook plantenextracten uit de Hortus zijn verwerkt?

ELKAAR Met uitzicht op de oude Muiderpoort geniet je in het stijlvolle restaurant Elkaar van heerlijke Frans-mediterraanse gerechten. Alexanderplein 6  etenbijelkaar.nl

CAFE-RESTAURANT DE PLANTAGE Smakelijk eten naast Artis: deze nieuwe horecagelegenheid met industrieel interieur en mooie hoge plafonds is in no-time razend populair geworden, en terecht.

Plantage Kerklaan 36  caferestaurantdeplantage.nl

Plantage Middenlaan 2A dehortus.nl

4. TWENTYFIVESEVEN Een heerlijk, goed verstopt koffietentje op het Entrepotdok, waar je als je binnenstapt denkt: hoe kan het dat ik dit niet eerder heb ontdekt? Grappig detail: polaroidcamera’s liggen all over the place. Een geheimtip als je van een laid-back, huiselijk sfeertje houdt! Entrepotdok 64 twentyfiveseven.nl

5. GRAND CAFÉ DE TROPEN De oude kantine van het Tropenmuseum herken je niet meer terug! Vanaf het charmante terras van Grand Café De Tropen, aan de achterkant van het museum, kijk je uit over het vernieuwde Oosterpark, bijvoorbeeld bij een ontbijtje in de zon. Een toegangskaartje voor het museum is niet nodig, maar is zeker een aanrader. Linnaeusstraat 2 amsterdamdetropen.nl


38

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

Wat je ook steeds vaker ziet...

tiny houses

TINY HOUSES


WOONPIONIERS

39

Steeds meer mensen willen het: wonen in een minuscuul huisje waarmee je zelf elektriciteit en licht op kunt wekken, zonder hypotheek en overtollig bezit. tekst Inger van der Ree

LEVEN OP 15 M2

‘I

k bewaar mijn wielrenspullen en gereedschap in de auto, dat past hier allemaal niet.’ Jelte Glas (30) is zojuist van zijn bed via een kast naar beneden geklommen en gaat zitten op een bank die ook functioneert als opslaghok. Zijn verplaatsbare Porta Palace – een huis met een oppervlakte van zo’n vijftien vierkante meter – staat momenteel samen met andere minihuisjes geparkeerd in FabCity, een tijdelijke zelfvoorzienende ministad op het Java-eiland. Glas vond drie jaar geleden dat het radicaal anders moest. Hij had een goede baan, een lease-auto en een prima huis – en dat alles stond hem tegen. ‘Ik wilde meer leven, meer tijd en minder grote uitgaven.’ Hij zegde zijn baan op, deed bijna al zijn spullen weg en ging in een caravan wonen, bij een kennis in de achtertuin. Een half jaar later begon hij samen met architect Daniel Venneman aan het ontwerpen en bouwen van een zelfvoorzienend huisje. EENVOUD EN VRIJHEID Glas is niet de enige die het leven in een piepklein, zelfvoorzienend huis verkiest boven wonen in een groot huis met een hoge hypotheek. In Amerika is The Tiny House Movement al langer populair. Op Instagram heeft het Tiny

House Blog meer dan 80.000 volgers en als je googelt op ‘tiny house’ word je overspoeld met foto’s van trotse poppenhuisjes-bewoners. Ook in Nederland bestaat een Tiny House Facebookpagina, beheerd door Marjolein Jonker (40). ‘Een leven zonder ballast, dat is het idee van The Tiny House Movement. We willen eenvoudig leven, vrijheid creëren en meer buiten zijn. Klein wonen is fijn.’ Jonker laat momenteel haar eigen Tiny House bouwen. ‘Veel mensen zijn enthousiast, maar iedereen vraagt zich af wat er in Nederland allemaal wel en niet mag. Steeds meer gemeenten zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken. Almere is koploper.’ Er is nog geen vast beleid, maar ook in Amsterdam is het soms mogelijk afspraken met de gemeente te maken. ‘De gemeente kan zorgen voor een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan. Dan kun je wel tien jaar op één plek wonen,’ zegt Jonker. TINY HOUSE-DORP Veel Tiny Houses zijn gebouwd op een trailer en gemakkelijk te vervoeren naar een volgende locatie. Toch lopen de Tiny-bouwers tegen nog een probleem aan: weinig huisjes voldoen aan de bouwtechnische voorschriften waar gebouwen in Nederland aan moeten voldoen (het

> ‘EEN LEVEN ZONDER BALLAST, DAT IS HET IDEE VAN THE TINY HOUSE MOVEMENT’


40

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

tiny houses

Als je googelt op ‘tiny house’ word je overspoeld met foto’s van trotse poppenhuisjes-bewoners Tiny House van Marjolein in het

Meer tiny? Werken in een Tiny House? Ook dat is mogelijk. De Kantoorkaravaan biedt ZZP’ers en bedrijven de mogelijkheid op een bijzondere, zelfvoorzienende plek te werken. kantoorkaravaan.nl

Heijmans ONE

>

Iets minder ‘tiny’… De start-up Sustainer Homes maakt zelfvoorzienende woningen van 45 vierkante meter, die voldoen aan Nederlandse bouwwetgeving. Momenteel zijn de oprichters in gesprek met een gebiedsontwikkelaar om grond rond (onder meer) Amsterdam te gaan ontwikkelen. Mocht de samenwerking onverhoopt niet doorgaan, dan kun je proberen een zelfbouwkavel te bemachtigen waar een Sustainer Home in elkaar wordt gezet. Een ander ‘groot’ tiny house is de Heijmans ONE (38 vierkante meter). Ook dit huis is te bezichtigen in FabCity, maar er staat er tot 3 juni ook een voor het Scheepvaartmuseum, als tijdelijk mini-museum. Daarna verhuist hij naar het Zeeburgereiland. sustainerhomes.nl heijmans.nl/heijmans-one

zogeheten Bouwbesluit). Zo moeten de muren van een woning bijvoorbeeld een bepaalde dikte hebben om geen energie te verspillen. ‘Achterhaald,’ vindt Jurgen van der Ploeg (54), architect van Tiny TIM, een huisje dat momenteel ook te vinden is op het Java-eiland. ‘Tiny TIM wekt zélf energie op, dan slaat zo’n regel natuurlijk helemaal nergens meer op.’ Behalve een idealistische en milieuvriendelijke woonvorm voor mensen die willen ‘ontspullen’, zijn de tijdelijke Tiny Houses mogelijk ook een manier om braakliggende terreinen in grote steden op te vullen. Van der Ploeg is momenteel in gesprek met de gemeente over het realiseren van een Tiny House-dorp op IJburg. ‘We hebben Tiny TIM ontworpen voor studenten, maar krijgen nu zoveel enthousiaste reacties dat we de doelgroep gaan uitbreiden.’ Het kan zijn dat je in die tien jaar een paar honderd meter moet verhuizen, maar dat is zo gepiept: je kunt Tiny TIM gewoon achter een auto hangen – hij is te vervoeren met een BE-rijbewijs. Tiny TIM kost zo’n 50.000 euro;

de installatie om het huisje zelfvoorzienend te maken is kostbaar. Daarna ben je wel, geheel volgens de Tiny Housetrend, van je vaste lasten af. Je wekt zelf warmte en elektriciteit op. ‘Tiny TIM zuivert zelfs water.’ GEGLUUR Op de FabCity-campus zijn de Tiny Houses een grote hit. ‘Het is hier een mix van een museum en een zelfvoorzienend dorpje. Er gluren de hele dag mensen naar binnen,’ zegt Glas, terwijl hij door de grote ramen van zijn Porta Palace zwaait naar een passant. Waar Glas de Porta Palace hierna parkeert, weet hij nog niet. De Tiny Housers hebben in ieder geval toestemming om op het Java-eiland te overnachten. Bezoeker Brian Jamieson (48) is nog niet helemaal overtuigd en vindt de huisjes ‘wel erg klein’. Daar is Nicole van den Kroonenberg (49) het niet mee eens: ‘Ik heb net een huis gekocht op IJburg, ik baal als ik dit zie. Heerlijk wonen, zo vrij. Ik wacht nog op goede regelgeving, maar mijn volgende huis wordt een Tiny House.’


41

In het wild

klein

Nadja Hüpscher luistert af

Tiny House-bouwers en -ontwerpers In Nederland heeft Jelte Glas samen met Daniël Venneman en Arthur van der Lee Woonpioniers opgericht. Woonpioniers ontwerpt én bouwt mini-woningen op maat. Ook Walden Studio is een ontwerpbureau voor kleine, zelfvoorzienende architectuur, opgericht door Lena en Laurens van der Wal en Vincent Höfte. Van der Wal: ‘De bouwsector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot. De Tiny-beweging laat zien dat bouwen en wonen anders kan. Wij zien steeds meer mensen die het ook anders wíllen.’ woonpioniers.nl

Tiny Tips Wil je ook een tiny house? Ervaringsdeskundige Marjolein Jonker tipt:

Fabcity De Tiny Houses op het Java-eiland zijn onderdeel van FabCity, een tijdelijke zelfvoorzienende ministad die je tot en met 26 juni kan bezoeken. FabCity maakt deel uit van Europe by People, een internationaal kunst- en designprogramma geïnspireerd door het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

1. Oriënteer je op de websites tinyhousenederland.nl en marjoleininhetklein.nl. 2. Zoek een geschikte architect (zie het kader hierboven). 3. Begin alvast met ‘ontspullen’, wacht niet tot je huisje af is. Het boek Opgeruimd! van Marie Kondo kan je daar bijvoorbeeld bij helpen. 4. Ga een nachtje proefslapen in het Waterlandhuisje, een Tiny-vakantiehuisje. Zo ervaar je hoe klein ‘tiny’ is. 5. Zoek andere Tiny Housefans en stap naar de gemeente; samen kom je verder dan alleen.

Moeder en dochter in een lunchtent, net na schooltijd. Dochter

Moeder Dochter Moeder Dochter Moeder Dochter

europebypeople.nl

Moeder Dochter Moeder Dochter Moeder Dochter Moeder Dochter Moeder Dochter Tiny TIM

Ik stond in de lift van school, komen er twee zesdeklassers bij die ik heel vervelend vind, enorme ballen, heel breed, helemaal gewaxed, zegt die ene: ‘En die chick heeft het allermooiste kankerkutje van de hele wereld; kankerstrak, kankernat, supervet. Ik heb ’r twee keer gebeend.’ Zegt die andere: ‘Kill, stel je voor, een chickie met haar…’ Die andere: ‘Nee, nee, nee dat kan echt niet.’ Schat, dat is verschrikkelijk. Ik heb je hopelijk toch wel goed voorgelicht? Ik weet alles al. Ik heb gewoon haar daar hoor, dat is heel normaal. Mam, please. Die hipsters hebben nu toch ook weer haar? En onder de oksels mag het ook allemaal weer, las ik in het Volkskrant Magazine. Jij doet altijd heel vaag over seks. Pas toen ik twaalf was gaf je me een boek. Zie je wel, ik heb je keurig voorgelicht. Het was een heel dik KUNSTboek. Jij had helemaal geen zin om het uit te leggen. Ik heb alles in één keer verteld, dacht ik. Dat boek was in het Duits, mam. Heel abstract, met memoires van een Indiase danseres, heel vaag en in zwart-wit! Geen porno. Nee, VRIJENDE mensen. Dat je begrijpt dat vrouwen niet schreeuwend klaarkomen. Ik weet het gewoon van mezelf, hoe dat gaat met zaad. Ik heb je verteld van de vagina en de piemel en dat je zo een kind kan maken. Maar ook dat het pijn kan doen. Ik was heel klein mam, en jij zei alleen maar dat ik het niet moest doen, gewoon nooit. Maar ik had het toen echt al lang gedaan.


42

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

restaurants

UIT ETEN

Onze favoriete nieuwe restaurants, cafés en eetwinkels

Œ 



 

tekst Famke en Floor van Praag @ caperleaves.nl

THE WHITE ROOM eten  sfeer  service  Menu: vier gangen ca. €65 (lunchmenu: 3 gangen €37,50)

THE WHITE ROOM

‘T

he White Room’, dat klinkt als een club in Miami eind jaren negentig, of in ieder geval als een klinische plek met steriele attributen. Niks van dat alles, blijkt zodra we binnenstappen. Het is een intiem en rijk gedecoreerd restaurant dat net een week open is. Eerst even wat getallen. Het restaurant hoort bij het 150 jaar oude Krasnapolsky Hotel aan de Dam en deze witte ruimte zag in 1885 het licht. Hier kunnen 60 mensen 4, 6 of 8 gangen eten (vanaf 65 euro), er is 2200 m2 aan meeting-ruimte, er zijn 150 parkeerplekken (gratis als je hier eet) en – hiervan vielen we bijna van onze comfortabele stoel – het hotel heeft 451 kamers, verdeeld over 55 panden.

en op sneakers zichzelf te zijn. En dan komt een boterzachte makreeltartaar, fris door de duindoorn en zonder een spoortje tranigheid. Daarna onder andere nog langoustines (‘ze komen levend bij ons binnen’) die geserveerd worden met wortel en een crème van citroen; zelfs het botermalse Kamperlam heeft een niet te verklaren frissigheid. Dat frisse is hier echt wel een dingetje. De maître vertelt ons, als hij het dessert met ‘citroenstructuren’ en karnemelkijs op tafel zet, dat je hier altijd fris begint en fris eindigt. Fijn vinden we dat, alleen moeten we dan wel van die mierzoete friandises bij de koffie zien af te blijven.

Aan de Dam! En dan is The White Room natuurlijk ook nog het geesteskind van Jacob Jan Boerma, die met restaurant De Leest in Vaassen drie Michelinsterren bij elkaar heeft gekookt. De man heeft een flinke vinger in de pap, maar staat hier niet zelf achter de kachel. Zijn souschef Arturo Dalhuisen zorgt voor de mooie creaties die ons worden voorgeschoteld.

schuimpjes, duindoornmousse en geroosterde tomaatjes die een plek op de borden hebben veroverd. Naast ons zit een groepje luidruchtige mannen met West-Friese tongval, dat niet alleen veel te hard praat over wc-bezoeken, maar ook amuses weglepelt als ware het hopjesvla. Dat krijg je in een intiem restaurant als dit, die dingen gaan opvallen.

DUINDOORMOUSSE De amuse van romige yoghurt, bietenijs en basilicumolie doet onze monden openvallen. Wat een geweldige combinatie van smaken, temperaturen en substanties. Jacob Jan staat bekend om zijn voorkeur voor frisse zuren, en wij ook. Dus we zijn dolgelukkig met de citrus-

ONVERKLAARBAAR FRIS Hoewel The White Room in theorie een knipscharenplek is en de lange mannen van de bediening met rechte ruggen in zwarte pakken lopen, is het hier toch niet opgeprikt en stijf. Een tafel verderop zit de eigenaar van onze favoriete wijnwinkel Keizersgracht 384 Πthedylanamsterdam.com gewoon in een sweater


43

NESCIO In een voormalig universiteitsgebouw aan de rand van het Oosterpark zit Nescio, het restaurant van het gloednieuwe designhostel Generator. Je eet hier betaalbare gerechten in mooie hoge ruimtes – of op het terras aan het groen. Pizza, viscurry en eggs benedict bagels kunnen de hele dag door besteld worden, net als gezonde sapjes, bloody mary’s en bio-dynamische wijn.

Mauritskade 57 nescioamsterdam.com

SEAFOOD BAR The Seafood Bar blijft maar doorgaan: na de Van Baerlestraat en het Spui kun je nu ook op de Ferdinand Bolstraat terecht voor fruits de mer, gebakken tongetjes en fish & chips. Deze dependance in De Pijp heeft ook een take-away.



HANS EN GRIETJE

Ferdinand Bolstraat 32 theseafoodbar.nl

TAQUERIA TACOBAR

HAPPYHAPPYJOYJOY EAST

DROVERS DOG 3

De dimsums, bao’s en curry’s van Julius Jaspers zijn nu ook in Oost te krijgen. Tapas-restaurant Mercat werd omgeturnd tot Aziatische hang-out Happyhappyjoyjoy East aan de Oostelijke Handelskade.

De Australiërs achter Drovers Dog openden onlangs alweer een derde vestiging, dit keer aan de Wibautstraat. Het restaurant met bar heeft diezelfde ongecompliceerde ‘down under’-sfeer als de andere twee zaken. Je gaat naar Drovers voor een uitgebreide brunch, burgers of bier, maar ook voor een G&T of een Aussie chocolademousse met stukjes brownie.

Oostelijke Handelskade 4 happyhappyjoyjoy.asia

Wibautstraat 206 drovers-dog.com



Mexicaanse taco’s waren altijd een wat ondergeschoven kindje in de Amsterdamse culi-scene, maar lijken nu eindelijk voet aan de grond te krijgen. In een knus hoekpand in Amsterdam-West opende zelfs een echte taqueria, waar mooie maistortilla’s gemaakt worden met vlees-, kip-, vis- of vegavulling en natuurlijk allerlei spicy homemade salsa’s. Ook interessant: ze serveren frozen strawberry margherita’s. Tweede Helmersstraat 26 taqueria-tacobar.nl




44

krant KRANT

winkels

ETEN & DRINKEN EN ZO

TREND

EN ZO... De nieuwste & leukste winkels in de stad

samenstelling Elisah Jacobs

BORE-OUT tekst Zoë Heijke

Druk, druk, druk. Die vermoeide woorden zijn het cliché van onze tijd. Vraag aan iemand hoe het gaat en de kans is groot dat het woord ‘druk’ minstens één keer voorkomt. Onze agenda’s en hoofden raken voller dan vol. De Britse schrijver Tony Crabbe schreef de bestseller Nooit meer te druk over ons te drukke bestaan. Volgens Crabbe laten we, als we niet oppassen, onze dag bepalen door de taken, informatie en verzoeken die er vanuit onze omgeving en altijd te volle inbox op ons worden afgevuurd, in plaats van dat we zelf reflecteren op wat we willen, onze levens daarnaar inrichten, scherpe keuzes maken en zo weer een klein beetje controle over ons leven verkrijgen. De smartphone maakt het er ook niet makkelijker op: we zijn continu bereikbaar en alert, hebben te weinig loze tijd om te ontspannen en na te denken en bezwijken bij bosjes aan onze burn-outklachten. Een nieuw verschijnsel aan de horizon met dezelfde symptomen als de burn-out is de bore-out, oftewel: je stierlijk vervelen. Klinkt sommige mensen waarschijnlijk als muziek in de oren. Rob Hoedeman, arts bij arbodienst Arboned, voorspelt in Het Parool dat bore-outklachten in de komende jaren toe zullen nemen. Vooral (hoogopgeleide) jongeren die geen werk hebben of bij gebrek aan baanaanbod werk onder hun niveau doen zijn de dupe van langdurige, geestdodende verveling. Een dagje Facebooken en datumprikkers rondsturen voor je werk klinkt misschien heerlijk, maar langdurig ‘onderprikkeld’ zijn leidt ertoe dat je gestrest, uitgebrand en somber raakt. Dat maakt de boreout een trend om maar beter over te slaan. Een beetje (te) druk is zo slecht nog niet.

WON HUNDRED Het wordt steeds leuker winkelen in de Raadhuisstraat; zo heeft ook het Deense label Won Hundred nu zijn weg ernaartoe gevonden. Vlak achter de Dam opende onlangs hun flagshipstore waar je kunt neuzen in de nieuwste spring-summercollectie, die geïnspireerd is op het werk van kunstenaar Wes Lang. De collectie is dan ook een mix van uitgesproken prints en dat typisch Scandinavische, met eenvoudige lijnen en een goede snit – met ook sportieve items zoals een bomberjack en sneakers. Voor mannen en vrouwen, en via de webshop ook voor kids. Raadhuisstraat 47 wonhundred.com




45

  

Œ

FEST Fest, het vrolijke en betaalbare designinterieurmerk van Femke Furnee, had al een mooie winkel in de Roelof Hartstraat, maar er is nu ook een vestiging in de Pijp. Groter én lichter, met genoeg ruimte om alle ontwerpen uit te stallen: van een okergele fluwelen loveseat en een diepblauwe bank tot aan pastelkleurige kussens, vloeren en verrassende woonaccessoires. Femke werkt veel samen: voor de stoffen heeft ze Kvadrat weten te strikken en samen met Gijs Papavoine (van Montis) ontwikkelde ze een serie banken. En alsof dat nog niet genoeg is: naast het winkelgedeelte kun je er ook iedere zaterdag langs voor gratis interieuradvies én je vindt er wisselende kunsten fotografie-exposities. Mode- en portretfotografe Iris Duvekot en fotograaf Cody Cobb bijten het spits af. Van Woustraat 11 fest.amsterdam

ART BOWL De Australische Claudia Cameron verruilde haar baan in de financiële sector voor een creatief avontuur: haar eigen kunstwebshop. Het aanbod wisselt regelmatig en al het werk is voor een mooie prijs te koop: tussen de 35 en 540 euro. Naast haar webshop opent Claudia deze maand een pop-upstore waar je alle kunstwerken van dichtbij kan bewonderen én direct kunt kopen. Verleidelijk!



Huidenstraat theartbowl.com

Œ

SALON B Het eerste filiaal van Salon B opende tien jaar geleden aan de Willemsparkweg en het werd tijd voor een make-over. De kapsalon telt nog altijd drie verdiepingen, maar is nu huiselijker en ruimer opgezet met meer knipplekken. Wacht tijdens het inwerken van je nieuwe haarkleur aan de grote lange tafel of duik lekker weg in de vintage chesterfield met een verse bak koffie – die je uiteraard drinkt uit porseleinen servies, om nog even in vintage sferen te blijven. Willemsparkweg 30 salonb.nl

TIFFANY & CO Trouwplannen? Iets goed te maken? Of gewoon op zoek naar een mooi sieraad voor jezelf? Voor een blinkend pronkstuk van Tiffany’s hoef je niet meer aan naar de P.C. Hooftstraat: Tiffany’s zit sinds kort ook in de Bijenkorf met een eigen shop-in-shop. Het is meteen een goede binnenkomer; Tiffany’s zit namelijk op de begane grond. Ga voor de beroemde verlovingsring of droom weg bij die fraaie gele diamanten. Ook leuk (én beter voor de portemonnee): gewoon lekker windowshoppen! Dam 1 (Bijenkorf) tiffanyandco.com




46

180 AMSTERDAMMERS

Amsterdam viert de diversiteit

Amsterdam is een stad waar mensen zich vrij voelen om te denken en te zeggen wat ze willen, waar ze ook vandaan komen. Vrijheid en tolerantie zitten in het DNA van deze stad. Dit jaar viert Amsterdam dat met het project 180 Amsterdammers: verhalen van Amsterdammers uit 180 verschillende landen over hĂşn stad. Volg ze allemaal op www.180amsterdammers.nl.

?

Oproep!

Ken je iemand die in Amsterdam woont, met een andere nationaliteit en die deel wil nemen aan het 180 Amsterdammersproject? Laat het ons weten via marketing@ iamsterdam.com of via 020-702 62 89. Deelnemers ontvangen als dank een rijk gevulde Amsterdam-goodiebag!

De fotoportretten werden gemaakt door Michiel van Nieuwkerk. Op www.180amsterdammers.nl vind je alle informatie. 180 Amsterdammers is een gezamenlijk initiatief van: Amsterdam Marketing, AmsterdamFM, Bridgizz, Nieuwwij, Story Supply, OBA, Amsterdam Museum, Het Parool, Gemeente Amsterdam (afdeling Diversiteit) en vele enthousiastelingen.


47

De wereld in de stad Door eeuwen migratie en handel herbergt Amsterdam een ongelofelijke rijkdom aan culturen. Elke maand gaan we op reis in eigen stad. Dit keer: Brazilië. tekst Janna Reinsma

   

Œ

Brazilië We kennen Brazilië allemaal op zijn minst in de vorm van clichés: ronde billen in strings, The Girl from Ipanema, carnavalsdanseressen in verenpakjes. Niet de ergste zaken om mee geassocieerd te worden, vinden wij in het land van klompen, molens en drop, maar wel een beetje beperkt, vond Amsterdams bekendste Braziliaanse, zangeres Lilian Vieira van Zuco 103 (op 11 juni te bewonderen in de Melkweg Œ). Ze maakte er kort geleden de theatervoorstelling Brazil Beyond the Bundas (Brazilië voorbij de billen) over. Gemist? Dan bij deze alsnog een rondje Brazilië voorbij de clichés. BUSREIS Een goede manier om Brazilië te leren kennen is door met de Nederlands-Braziliaanse Marcella Wisbrun op een muzikale reis te gaan. In haar persoonlijke muziekvoorstelling Busreis door Brazilië neemt ze je met haar prachtige stem mee door de Braziliaanse muziek, langs Rio waar de bossanova werd geboren, richting de Amazone en weer terug, terwijl je onderweg kennismaakt met alle mogelijke genres, van samba tot MPB (6 juni, de bus vertrekt vanaf Toon in de Jan Evertsenstraat).  VIVA BRASIL De smaak te pakken? Dan kun je je dagenlang onderdompelen in de Braziliaanse cultuur op het Viva Brasil Festival (26 mei, 25 en 26 juni, Heineken Music Hall  en Muziekgebouw aan ’t IJ ). Dit jaar staan onder anderen Martinho da Vila, Vanessa da Mata en Ivete Sangalo op het programma, en is er voor het eerst ook een nieuw festival-binnenhet-festival: Viva Brasil Food. Hier kun je al-

lerlei Braziliaanse specialiteiten proeven zoals acarajé (een gefrituurde snack uit Bahia), açaí (een sorbetachtige mousse van de açaíbes), tapioca, cocktails, fruitsappen en brigadeiros (chocoladeballetjes). Mocht je dit feest van nieuwe smaken mislopen, dan is het echt een aanrader eens zelf de Braziliaanse keuken te proberen. De ingrediënten vind je bij de Braziliaanse supermarkt Finalmente Brasil in de Kinkerstraat.  VAN SAMBA TOT FORRÓ Ook niet te missen zijn de Brazilian Summer Session met Sandra Sá in het Bimhuis  (met voorafgaand een docu over Vinicius de Moraes, een van de meest invloedrijke liedjesschrijvers die Brazilië ooit heeft gekend) en het huiskamerconcert in het sympathieke kleine Teatro Munganga  – allebei op 18 juni, dus allebei bijwonen wordt een uitdaging. En oké, we moeten het toegeven: naast het luisteren naar al die prachtige muziek is een Braziliaans dansje doen óók echt een heerlijke manier om Brazilië te leren kennen. De dansscholen BrasaZouk, Unidos en Juliana Braga geven les in onder meer samba, forró, zouk en axé – op 5 juni organiseert Braga zoals elke maand tijdens de Sunday Market Forró in the Park (Westerpark ). En op de rand van dans en vechtsport is er het populaire capoeira. In Amsterdam zijn vele scholen actief, waaronder Senzala, Berimbau de Ouro, Grilo Capoeira en Malungos. Alle grote mooie festivals en mega-optredens ten spijt: wie de Braziliaanse scene een beetje kent weet dat deze dansers misschien wel de meest intieme en legendarische Braziliaanse feesten van de stad organiseren. Wie goed op de hoogte wil blij-

MARTINHO DA VILA



VANESSA DA MATTA

MARCELLA WISBRUN

ven van het leukste Brazilië-in-Amsterdam: houd de website Agogo.nl in de gaten!

Brazilië… …is het op vier na grootste land ter wereld. Amsterdam telt 1802 Braziliaanse inwoners. …was tussen 1630 en 1654 gedeeltelijk in Nederlandse handen en heette toen Nova Holanda. Maurits van Nassau stichtte er Mauritsstad (dat nu Mauritiopolis heet). Opmerkelijker nog is het plaatsje Holambra in de buurt van São Paulo, waar honderden Nederlandse boeren zich vanaf 1948 hebben gevestigd, een soort mini-Holland waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. …kent Nederland vooral door het voetbal. De Nederlandse voetballers staan bekend als de ‘Laranjas Mecânicas’ (de mechanische sinaasappels); wat verwijst naar onze shirts en speeltechniek, en naar het feit dat Brazilianen graag sinaasappels persen. ...kampt met een stevige politieke crisis. Momenteel vindt er een afzettingsprocedure plaats tegen president Dilma Rousseff vanwege een corruptieschandaal in haar regering. Degenen die haar willen afzetten zijn echter bewezen corrupter dan zijzelf, en velen zien de afzetting als een verkapte staatsgreep. Gevolg: veel onrust en protesten. We zullen daar ongetwijfeld nog veel van merken tijdens de Olympische Spelen in augustus. …komt waarschijnlijk vaker je woonkamer binnen dan je denkt, bijvoorbeeld via het ontbijt: het land is exportland nummer één in koffie, suiker en… sinaasappelsap.


48

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

winkels

BOUTIQUE

Œ

De onvermijelijkste modewinkels voor (m) en (v)

➐   

samenstelling Elisah Jacobs

LOKAAL SPAANDERS

LADRESS

Lokaal Spaanders is een koffiezaak en conceptstore ineen in Noord, met veel lekkers, duurzaam design en woon- en kindercadeaus – allemaal lokaal gemaakt. Zo’n initiatief smaakte naar meer: sinds kort huisvest Amsterdam-West nu ook Studio Spaanders, met doordeweeks flexplekken en in het weekend ruimte voor pop-uprestaurants, theaterdiners, muziekworkshops en fotografietentoonstellingen. Een echte aanwinst!

Simone van Trojen startte LaDress met één doel: het ideale jurkje ontwerpen dat je de hele dag kan dragen, van overdag op kantoor tot ’s avonds tijdens het stappen. Behalve via de webshop zijn de jurken ook regelmatig te koop in pop-up boutiques waar je de collectie offline kunt zien, voelen en passen. En sinds kort, eindelijk, ook in een heuse winkel op de hoek van de Runstraat en de Prinsengracht.

Œ

Runstraat 33 ladress.com

Zonneplein 18 lokaalspaanders.nl



WAUW & LULU

EQUANIMITY

Wauw & Lulu is het tassenlabel van Raëlli, Vanessa en Luca die na hun studie samen een minimalistische, stijlvolle en functionele tas wilden ontwerpen. Wauw & Lulu maakt mooie leren tassen die een leven lang meegaan én duurzaam zijn gemaakt in Portugal. Te koop bij o.a. By Amfi op het Spui en via de eigen webshop.

Equanimity is een nieuw Amsterdams label dat petjes ontwerpt voor mannen en vrouwen, in verschillende effen kleuren als zwart, marine- en babyblauw. Én eentje met een tropische print. In Amsterdam voorlopig alleen te koop bij Hutspot en via hun eigen webshop.



Spui 23 (By Amfi) wauwandlulu.com

 

Van Woustraat 4 (Hutspot) Rozengracht 204 (Hutspot) wearequanimity.com

À LA

BRANDT & LEVIE-ZEEP

Dagdromen over een tropische vakantie gaat haast vanzelf bij het zien van de collectie van À La. Het merk is opgezet door de Amsterdamse vriendinnen Andrea en Laura die India, Indonesië en Sri Lanka rondreizen om te speuren naar de mooiste (woon)accessoires en eigen ontwerpen laten uitvoeren door lokale ambachtslieden. Alles bij À La is dan ook handpicked en handmade, van kleding en sieraden tot kelims en ingelijste gebedstasjes van boeddhistische monniken.

Brandt & Levie, opgericht door de Amsterdamse Geert, Jiri en Samuel, maakt sinds 2011 heerlijke worst van gelukkige Nederlandse varkens – en ja, dat is inmiddels een publiek geheim. Maar wist je dat de mannen i.s.m. zeepmakerij Zeep! ook zeep maken van het overgebleven vet? Zonder varkensgeur, maar mét o.a. jeneverbes, wierook, bergamot, kruidnagelblad en koriander.

a-la.nl

brandtenlevie.nl

EMPORIUM OF WONDERS

KONINGSTASSEN

Bij Emporium of Wonders is het een feest om te winkelen. Deze shop zit bomvol coole merken en vintage items. Maar er is hier nog veel meer te beleven: je kan ook een yogalesje boeken, je hand laten lezen of met een lekkere koffie neerploffen op een van de stoelen en genieten van de fijne vibe die hier hangt. In hetzelfde pand zit ook The Oddity Shop, nog zo’n winkel vol met parels.

Tijdens de inhuldiging van koning WillemAlexander kreeg een aantal iconische gebouwen in Amsterdam een rood-wit-blauw jasje. De banners verdwenen na de inhuldiging maar keren nu terug naar de Amsterdammers in de vorm van handgemaakte, unieke tassen, ontworpen door Marie-José Hamers (Hamers op Maat) en Anne Jongh (Jongh Label). Ze zijn exclusief te koop in de I amsterdam Store aan de noordzijde van het Centraal Station. ➐

Javastraat 137 facebook.com/emporiumofwonders

iamsterdam.nl


krant KRANT

juni 2016 50

Agenda de

VOOR MIJN KINDEREN Likeminds maakte een geĂŤngageerde voorstelling over de poging om mensen te overtuigen van het juiste. Waarom zou je de moeite doen gehoord te worden in een land waar al zoveel wordt geroepen en geschreven, waar de meningen over elkaar heen buitelen? Precies, voor je kinderen! Yannick Jozefzoon speelt de rol van Kenneth, die laat horen dat hij het gelijk aan zijn kant heeft.

CASPER KOSTER

Theater Bellevue, t/m 5 juni

t/m

58 59 61 62 63 64 66

49

AGENDA: POP, JAZZ, KLASSIEK, OPERA, THEATER, CABARET, DANS, FESTIVALS ETC. MUSEA & EXPOSITIES COLOFON VOORUITBLIK INFO VOOR BEZOEKERS DE STAD UIT GROETEN UIT ...


50

krant KRANT

juni 2016

AGENDA

MUZIEK POP & JAZZ CALEFAX RIETKWINTET ELLINGTON De meest bejubelde suite van Duke Ellington ‘The river’ uitgevoerd door het internationaal gerenommeerde Calefax Rietkwintet. Mmv bassist Tony Overwater en slagwerker Wim Kegel. wo 1 20:30, Bimhuis, € 25,WE ARE SCIENTISTS Deze Amerikaanse band mixt new wave, postpunk, indie en britpop, maar altijd met ergens een licht ironische knipoog. Ze doen net alsof ze het allemaal niet veel interesseert maar niets is gelukkig minder waar. wo 1 21:00, Bitterzoet, € 16,ADELE De Britse popzangeres Adele Laurie Blue Adkins, beter bekend als Adele, is sinds 2008 ongekend populair in Nederland. Haar nieuwste singel ‘Hello’ kwam onlangs uit en werd direct een monsterhit. Na vijf jaar is ze terug in ons land! wo 1, vr 3, za 4, ma 6, Ziggo Dome, € 59,- t/m € 114,ELI PAPERBOY REED De veelzijdige Eli ‘Paperboy’ Reed wordt vooral geroemd om zijn tomeloze energie en emotionele en gepassioneerde soul, maar hij weet met veel genres raad. Van oude soul en Southern Mississipi blues, tot r&b en gepolijste popproducties. do 2 21:00, Bitterzoet, € 16,SONIC SOIRÉE #45 De uitgelezen mogelijkheid om nieuwe alternatieve pop- en rockbands uit Nederland en België te ontdekken. Deze keer met Black Oak (NL) en Ansatz der Maschine (BE). do 2 20:30, de Brakke Grond, € 8,- t/m € 12,ISSUES De jonge band is hard op weg om een van de grootste metal bands te worden van dit moment. Hun muziek is een aanstekelijke mix van metalcore, hiphop en r&b. Voorprogramma het Britse rappende Hacktivist en de rockende hiphoppers Astroid Boys. do 2 19:00, Melkweg, € 12,50 NELLY Hiphop zanger Nelly is uitgeroepen tot Hip Hop Artist of the Year door Billboard en hij werkte o.a. samen met Nicki Minaj en Pharrel. Hij trakteert het publiek op nieuwe muziek, maar laat ongetwijfeld ook zijn oude hits horen. do 2 19:30, Melkweg, € 32,JULIANNA BARWICK Componiste en zangeres Julianna Barwick staat bekend om haar bedwelmend serene en hypnotiserende liedjes, die ze laag voor laag opbouwt met haar stem en spaarzame instrumentatie als strijkers en piano. do 2 20:00, Paradiso, € 15,SERGE GAINSBOURG FOREVER Een ode aan Serge Gainsbourg. Zijn werk wordt op unieke wijze gebracht door zangeres Britta Maria, pianist Maurits Fondse en het Red Limo String Quartet. do 2, za 4 20:30, Tolhuistuin, € 15,-

EUROPRIDE VLAGGENACTIE Duo Wilde Orchidee, homomannenkoor Manoeuvre en Duo Van Hest tot Hemelaar met een benefietconcert. Met deze actie wordt geld ingezameld voor drie grote regenboogvlaggen en voor zoveel mogelijk vlaggen op kerken en andere godshuizen tijdens EuroPride in augustus. vr 3 20:00, Keizersgrachtkerk, € 15,- t/m € 17,50 NIZAR ROHAN De Palestijnse componist en udspeler Nizar Rohan behoort tot een van de beste spelers van de jonge generatie. vr 3 20:30, Meervaart, € 15,CELINE CAIRO Haar stemgeluid is bijzonder en authentiek, haar nummers prikkelend en ontroerend. Sinds haar optreden in Carnegie Hall (New York, 2009), zij een prijs won, nam de carrière van deze Amsterdamse singer-songwriter een enorme vlucht. vr 3 20:00, Paradiso, € 10,-

het bijzondere oeuvre van de beroemde Canadese singersongwriter Joni Mitchell, die beroemd werd met o.a. ‘River’, ‘Blue’ en ‘Big Yellow Taxi’. za 4 21:00, North Sea Jazz Club, € 18,- t/m € 22,MILOW Het werk van deze Belgische singer-songwriter kenmerkt zich door veelzijdigheid, hij zoekt altijd weer naar nieuwe wegen. Het voorprogramma, zangeres Emma Bale, is uitgenodigd door Milow zelf. za 4 20:30, Paradiso, € 25,HER MAJESTY - DÉJÀ VU Deze Nederlandse formatie wordt geroemd om z’n Beatlestribute ‘Abbey Road’. Nu brengen ze Crosby, Stills, Nash & Young tot leven. zo 5 15:00 en 20:15, ma 13 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 SHALAMAR Deze discolegende bestormde in

HIER HAD UW ADVERTENTIE KUNNEN STAAN advertentie

Bel 020-702 61 80 of mail naar partner@iamsterdam.com OCEAN ALLEY Een nieuwe veelbelovende band uit Australië. Het zestal maakt opzwepende, vrolijke reggaepop. Verwacht een energieke, zomerse show. vr 3 20:00, Sugarfactory, € 9,-

de jaren ‘70 en ‘80 de hitlijsten én de dansvloeren. Bijna 40 jaar later is deze Amerikaanse disco-, soul- en funkgroep nog steeds niet te stuiten. zo 5 21:00, North Sea Jazz Club, € 38,-

ADJE X CHO Rappers Adje en Cho brachten dit voorjaar het album ‘Konings’ uit. Kenners weten: Adje & Cho zijn aan elkaar gewaagd. Ze vullen elkaar aan, ze inspireren elkaar en het podium is voor beiden een beest dat ze met gemak weten te temmen. Verwacht een avond vol hits, classics en nieuw materiaal. za 4 21:00, Bitterzoet, € 12,50

HF - KLOING! Het jonge, Belgische Nadar Ensemble werkt samen met componisten die live video- en klankmanipulaties als integraal onderdeel zien van hun muziek. zo 5 15:00, Stadsschouwburg, € 23,- t/m € 28,-

MATHILDE SANTING SINGS JONI MITCHELL La Santing zingt songs uit

LAIDBACK LLIVE Live muziek uit diverse genres. De industriële hotspot vlakbij de NDSM-werf biedt een van de beste panoramische uitzichten op het IJ. elke zo 15:30, Pllek, gratis

KENNY B Iedereen valt als een blok voor de charmante Surinaamse zanger Kenny B. In Nederland stond zijn megahit ‘Parijs’ maar liefst zeven weken op nummer 1. zo 5 16:30, Vondelpark Openluchttheater, gratis HARRY SACKSIONI - 65 Neerlands meest beroemde gitaarvirtuoos Sacksioni heeft de energie van een jonge hond. Hoezo gepensioneerd? Na het enorme succes van vorig jaar komt hij gewoon wéér zijn jubileumprogramma spelen. In zijn eentje staat hij op het podium en speelt hoogtepunten uit dertig albums vol snaarhistorie. ma 6 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 MELVINS Gierende gitaren en denderende drums: de heren van de Melvins weten al sinds 1983 hoe ze een goed potje kunnen raggen. Buzz Osborne, Dale Crover en Steven McDonald worden gezien als de uitvinders van sludge, grunge en doom metal. ma 6 20:30, Paradiso, € 17,50 HARTS Als je zijn aanstekelijke mix van funk, soul, rock en pop hoort, is het moeilijk te geloven dat Darren Hart, oftewel Harts, het allemaal in zijn eentje doet. di 7 19:30, Melkweg, gratis GUTTERSNIPE E.A. Drie gitaarduo’s, van snoeihard tot dromerig tot improviserend. Laat je verrassen door Guttersnipe, duo Yoshimoto Yumiko & Stephen Doyle en het duo Arvind Ganga & Rogier Smal. di 7 20:30, OCCII, € 6,HF - ENSEMBLE PERFORATOR Nieuw ensemble, bestaande uit vijf Nederlandse topmusici, debuteert met muziek van o.a. jazzpianist Nik Bärtsch, hedendaags componist Judd Greenstein en indie-popmusici Greg Saunier en Shara Worden. wo 8 20:30, Bimhuis, € 15,- t/m € 19,LERA LYNN Singer-songwriter en producer Lera Lynn staat bekend om haar donkere en emotionele sound. De uit Nashville afkomstige zangeres is met haar muziek ook te horen in de tv-serie ‘True detective’, waar ze een groot deel van de soundtrack voor schreef. wo 8 16:30, Melkweg, € 13,PETER BJORN AND JOHN Het nummer ‘Young folks’ is na jaren nog steeds een hit. De Zweedse indiepop band brak hiermee definitief door. Ze brachten verschillende albums uit. Na verschillende (solo) projecten verschijnt dit jaar het langverwachte nieuwe album. wo 8 19:30, Melkweg, € 15,THE UNDERTONES - THE 40TH ANNIVERSARY TOUR Eind jaren ‘70 brak deze NoordIerse punkband door met onweerstaanbare nummers. Na een flinke tussenpauze kwam de band in 1999 weer bij elkaar - nu met zanger Paul McLoone aan boord - en is sindsdien weer vol energie aan het spelen. Eén van de meest invloedrijke poppunkbands ooit, mis ze niet. wo 8 20:30, Paradiso, € 20,-

SPAIN Hun muziek is traag, somber, jazzy en mooi. Het debuutalbum uit 1995 is een echte klassieker. De band bracht nog twee albums uit en een aantal succesvolle platen. Dit jaar staat geheel in het teken van nieuw materiaal en de band is klaar voor een comeback. wo 8 19:00, Sugarfactory, € 13,MARIZA - MUNDO Fadozangeres Mariza Reis Nunes, geboren in Mozambique en opgegroeid in Portugal, wordt gezien als de belangrijkste opvolger van de in 1999 overleden Amália Rodrigues. Hoor haar interpretatie van de fado in de melancholische Portugese liederen. do 9 21:00, Het Concertgebouw, € 45,- t/m € 60,SENA DUTCH JAZZ COMPETITION - FINALE Finale van de toonaangevende competitie voor nieuwe en bijzondere Nederlandse jazzgroepen met een gemiddelde leeftijd onder de 30 jaar. vr 10 20:00, Bimhuis, € 5,- t/m € 7,50 MUZIEKSCHOOL DIEMEN SLOTUITVOERING Zoals elk jaar aan het einde van het cursusseizoen geven leerlingen van Muziekschool Diemen een slotpresentatie. za 11 19:00, Theater De Omval, € 3,KLUB 470 Duitse bands, die nog niet vaak op de Nederlandse poppodia hebben gestaan. Deze keer Better Person en het Spaanse duo Svper. vr 10 21:00, Goethe Institut, € 5,- t/m € 8,TRANSITO De eerste TransitO editie belooft veel goeds. Met o.a. de tropische beats van Zuco 103, SKIP & DIE’s opzwepende live elektronica en pakkende grooves van 45 AcidBabies. Verwacht een explosieve avond vol live muziek. za 11 19:30, Melkweg, € 17,50 HF - MOGWAI PLAY ATOMIC De Schotse post-rockband speelt live hun soundtrack bij de film ‘Atomic’ van Mark Cousins, een film over de ontstaansgeschiedenis van de atoomenergie. za 11 20:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 23,- t/m € 28,KRAAK & SMAAK Het Nederlandse dj- en producerstrio uit Leiden staat bekend om zijn unieke house, disco, funk en electronic sound. De dance act presenteert het nieuwe album met zoals gebruikelijk een full-on live band. za 11 21:00, Tolhuistuin, € 17,50 MARCELLA WISBRUN Wisbrun is zangeres en actrice en vertolkte talloze mooie rollen in zowel toneelstukken als musicals in binnen- en buitenland en maakte succesvolle solovoorstellingen. Een Braziliaanse verrassing. za 11 15:00, TOON Amsterdam, gratis CHRIS BROWN ONE HELL OF A NITE Grammy Award winnaar en multi-platina-verkopende Ame-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

juni 2016

51

MUZIEK rikaanse r&b-singer-songwriter Christopher Maurice Brown. za 11 20:00, Ziggo Dome, € 39,- t/m € 79,RITA ZIPORA Rita Zipora combineert haar Nederlandstalige teksten met klanken en beats geïnspireerd op Björk, Lorde en Portishead. za 11 15:30, Vondelpark Openluchttheater, gratis CAFÉ CHANTANT GENIETEN Een middag vol afwisselende livemuziek. Afsluiting van het seizoen. zo 12 15:00, Grand Café Genieten, gratis PUBLIC ENEMY Fight the power! De bekendste slogan van dit Amerikaanse hiphop-instituut gaat nooit verloren. Chuck D en Flavor Flav behoren nog steeds tot de meest dynamische rappers op de internationale podia. Rapveteraan Def P. verzorgt het voorprogramma en de special guest na afloop is Allstar Fresh. zo 12, ma 13 21:00, Paradiso, € 35,PARADISO PRESENTEERT: JOSEPH ARTHUR De Amerikaanse singer-songwriter Joseph Arthur werd in 1996 ontdekt door Peter Gabriel. Een jaar daarop volgde het succesvolle debuutalbum. Ondertussen is Joseph Arthur tien albums, elf ep’s en een Grammy-nominatie verder. Verwacht spannende, frisse folkmuziek waarbij wordt geëxperimenteerd met looppedalen en niet-alledaagse instrumenten. ma 13 20:30, Vondelkerk, € 15,ST. PAUL AND THE BROKEN BONES De band brengt opzwepende soul en energieke retro nummers. Zanger Paul Jeneway heeft een stem als James Brown en zijn muziek klinkt als gospel en soul van vroeger. Al op jonge leeftijd zong hij regelmatig mee met het gospelkoor en leerde hij gitaar spelen. di 14 19:30, Melkweg, € 16,SHINEDOWN Zware Amerikaanse hardrock afgewisseld met hier en daar een ballad. Zanger Brent Smith verspreidt met zijn gouden strot een positieve boodschap. De muziek komt het beste tot zijn recht tijdens de knallende liveshows. di 14 19:30, Melkweg, € 25,SUNN O))) Deze band uit Seattle staat onder leiding van de graag in nevelen gehulde Greg Anderson en Stephen O’Malley. Of je het drone metal of power ambient noemt, één ding is zeker: de trage, zware en tegelijkertijd subtiele riffs en mantra’s blazen je van je sokken en zorgen voor een fysieke en intense ervaring. di 14 20:30, Paradiso, € 20,JAMBINAI Post-rock meets avant-garde. De Zuid-Koreaanse band creëert een unieke sound die klinkt als een combinatie van post-rock en avant-garde, gespeeld op traditionele Koreaanse instrumenten als de haegeum, de piri en de geomungo en op elektrische gitaren en elektronica. di 14 22:00, Paradiso, € 10,-

EPMD Parrish Smith en Eric Sermon van EPMD maken al sinds eind jaren ‘80 de New Yorkse straten onveilig met hun onversneden East Coast hiphop. De laatste show in Amsterdam stamt al weer uit 2009, het is hoog tijd de mannen in hun volle glorie op het podium terug te zien. di 14 19:30, Q-Factory, € 24,DOE MAAR In de jaren ‘80 ontketende deze populaire Nederlandse band een ware rage. De band scoorde vele grote hits. In 1984 namen ze afscheid. Nu, na 32 jaar later, zijn ze even terug. di 14, wo 15, za 18 20:00, Ziggo Dome, € 52,- t/m € 59,GALLOWSTREET Tienkoppige band die beats en brass weet samen te smelten tot een unieke stijl. Van Morriconeachtige filmscores tot Hudson Mohawke gelijkende dansvloerkrakers. do 16 20:30, Melkweg, € 12,50

Top 3 Pop

door Kim van der Meulen

HER MAJESTY Na een Beatles-tribute eert Bertolf Lentink nu samen met drie medemuzikanten Crosby, Stills, Nash & Young. Hun mooiste folkrockhits én zo’n beetje de hele jaren zeventig komen voorbij in de voorstelling Déjà vu. ‘De gelijknamige plaat heeft muzikaal veel voor ons betekend,’ zei Lentink in DWDD. Verwacht persoonlijke anekdotes, meerstemmige zang en een levensechte Neil Young dankzij Jelle Paulusma. De Kleine Komedie, 5 en 13 juni

AAA APPETIZER Een programma met sprekers, kunst en kamermuziek. Een aperitief op het programma van het AAA Festival in Het Concertgebouw. do 16 18:00, VondelCS RIHANNA De zangeres verkocht meer dan 54 miljoen albums en heeft maar liefst acht Grammy Awards op zak. Het multitalent staat bekend om haar indrukwekkende shows vol live entertainment. vr 17 19:00, Amsterdam ArenA, € 39,- t/m € 89,PLAY IT AGAIN FRED! Onder regie van Jeannette van Steen en mediakunstenaar Alfred Kapustin is een pianorecitallecture-filmvoorstelling ontstaan van ongeveer een uur. Pianist Frederique Lucanet speelt de 24 jazzy preludes van Nicolai Kapustin, muziek die geïnspireerd is op jazz, funk en klassiek. Door diverse kunstenaars van animaties en films voorzien. vr 17 20:30, Splendor Amsterdam, € 9,- t/m € 10,CLUB TRIO BIER Avond vol literatuur en muziek. za 18 20:30, KHL Koffiehuis, gratis DOLF JANSEN EN THE LSB EXPERIENCE Met ‘The story of the troubadour’. Prachtige liedjes, mooie verhalen en hier en daar een onnodige grap. za 18 21:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis HF - PASCAL GALLOIS Een van de meest vooraanstaande fagottisten ter wereld (lid van Ensemble InterContemporain) speelt 20e- en 21e-eeuwse muziek voor solo-fagot, van grote componisten o.a. Kurtág, Berio en Boulek. zo 19 20:30, Bimhuis, € 19,HF - TANYA TAGAQ Stormachtige performance waarbij traditionele Inuit-zang samenkomt met jazz, trance, rock en meer. De Canadese zangeres werkte eerder samen met Mike Patton en Björk. ma 20 20:30, Bimhuis, € 18,t/m € 23,-

speelde met o.a. Mick Jagger en Deep Purple. wo 22 20:30, Paradiso, € 47,50 MONSIEUR PERINÉ Deze terechte winnaar van The Latin Grammy Best New Artist is een Colombiaanse band. De muziekstijl is herkenbaar aan de combinatie van hun frisse stijl en een variëteit van ZuidAmerikaanse instrumenten en vrolijke ritmes. Ze weten een sfeer te creëren met de stijl van Parijs jaren ‘30 en het Bogotá van vandaag. wo 22 19:30, Sugarfactory, € 18,50 DAMIEN JURADO Deze singer-songwriter blijft zichzelf vernieuwen. Op zijn nieuwste album bouwt hij zijn akoestische liedjes nog meer uit dan voorheen. Samen met labelmaatje en superproducer Richard Swift combineert hij ijzingwekkend gitaarspel met haast psychedelische sferen en filmsoundtracks. wo 22 20:30, Tolhuistuin, € 19,50 COLDPLAY De vier heren van Coldplay met spectaculaire liveshow. Het nieuwe album is de veelbelovende opvolger van het album uit 2014. Voor dit album werkte de band samen met o.a. Beyoncé en Noel Gallagher. do 23, vr 24 18:45, Amsterdam ArenA, € 55,- t/m € 79,-

HARTS Prince is niet meer, maar zijn favorieten wel. De Australische multi-instrumentalist Darren Hart (24) bijvoorbeeld, die de zanger aan zichzelf deed denken op die leeftijd. Een advies dat Prince hem gaf: zoek je eigen geluid. Dat lukte – en hoe. Onder de naam Harts schreef en produceerde hij een lovend ontvangen album vol soul, pop, rock, disco en funk. Gratis te bezoeken (vol is vol). Melkweg, 7 juni HF - ZEMLJA De Oekraïense band speelt live zijn nieuwe score bij ‘Zemlja’ (Aarde), de zwijgende film uit 1930 van regisseur Aleksandr Dovjzenko over het plattelandsleven in de Sovjet-Unie. di 21 20:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 21,- t/m € 26,-

PARQUET COURTS Aanstekelijke punkrock van een superproductieve band: dat krijg je voor je kiezen tijdens een energiek optreden van Parquet Courts. De New Yorkse band koos hun naam omdat het ‘cool klonk’ en met diezelfde nonchalance lijken ze te spelen. Ze noemen zichzelf in interviews dan wel graag ‘slackers’, maar in twee jaar twee albums uitbrengen vol pop, indie en rock is toch niet zomaar gedaan. Tolhuistuin, 23 juni scene als Dolly Parton en de Court Yard Hounds. wo 22 20:00, Heineken Music Hall, € 64,- t/m € 70,40 ANTI-FLAG Deze punkrockband maakt al jaren nummers met politieke boodschappen. Met hun muziek verzetten ze zich tegen al het onrecht in de wereld. Live zijn de heren op hun best. wo 22 19:30, Melkweg, € 15,-

HF - THE SYRIAN NATIONAL ORCHESTRA FOR ARABIC MUSIC Het orkest heeft een tijd niet opgetreden door de vlucht van huis en haard op zoek naar een veiliger bestaan. Geniet van de rijke Syrische cultuur, Arabische muziek met bijzondere gasten als Damon Albarn (zanger Blur, Gorillaz). wo 22 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 29,- t/m € 54,-

OLD SOUL, CASSUS, LENTIC WATERS Hardcore, screamo en dreamo punk door drie heel verschillende bands: Old Soul (USA), Cassus (GB) en Lentic Waters (BRD). wo 22 20:30, OCCII

DON HENLEY Tijdens zijn tour brengt deze Amerikaanse muzikant, drummer en zanger van The Eagles, nummers van zijn nieuwe soloalbum. Hij werkte daarvoor samen met solisten uit de Nashville

JOE SATRIANI De gitarist mag gerust één van de meest invloedrijke en gerespecteerde gitaristen van de afgelopen dertig jaar genoemd worden en brengt zowel klassiekers als nieuwe nummers. Satriani

UNDERCOVERSESSIE Topmuzikanten eren hun helden met fantastische (undercover-) sessies. Muzikanten uit o.a. De Staat, Kenny B, Bertolf, Niels Geusebroek, Van Dik Hout, Lois Lane, Handsome Poets, Miss Montreal, Krystl en The Originators. Deze keer een ode aan U2. do 23 21:30, Heeren van Aemstel HF - REAL ENEMIES Bigband Darcy James Argue’s Secret Society met de voorstelling ‘Real enemies’ over samenzweringstheorieën. The New York Times over dit werk: ‘A work of furious ambition that feels deeply in tune with our present moment.’ do 23, vr 24 20:30, Stadsschouwburg, € 18,- t/m € 28,PARQUET COURTS Garagerockers uit New York. do 23 20:30, Tolhuistuin, € 15,PANDIT VISHWA MOHAN BHATT Indiase muziek op slide-gitaar door leerling van Ravi Shankar. V.M. Bhatt brak door met ‘A meeting by the river’ zijn Grammy-winnende album met Ry Cooder. vr 24 20:30, Bimhuis, € 18,t/m € 25,DE CEUVEL UNPLUGGED Podiumavond voor aanstormend muzikaal talent. Muzikanten die nog in de startblokken van een muzikale carrière staan, laten tijdens deze semi-akoestische sessies horen wat ze in huis hebben. vr 24 21:00, De Ceuvel EVEN SANNE EN MARIE MOKATI Even Sanne is een project van het duo van zangeres Sanne Huijbregts en gitarist Eran Har


52

krant KRANT

juni 2016

AGENDA

MUZIEK Even. Mix van jazz, indie-folk en pop. Marie Mokati zoekt de grenzen van de muziek op en wisselt traditionele muziek af met experimentele rock. vr 24 20:30, Goethe Institut, € 5,- t/m € 8,-

Top 3 Clubs

door Christiaan de Wit

HF - KRONOS QUARTET Tijdens de Proms (de feestelijke afsluiting van Holland Festival met concerten voor een tientje) speelt het Kronos Quartet zijn grootste hits, waaronder muziek uit de film ‘La grande bellezza’. za 25 17:00, Het Concertgebouw, € 10,- t/m € 40,-

HOFJES- EN PLEINCONCERT KOBALT Vierstemmig a-capellakwartet. De leden kennen elkaar van gezamenlijke theaterbezigheden en besloten ook samen te gaan zingen. Hun smaken lopen uiteen en ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe stijlen en genres, om deze te verwerken in gedurfde arrangementen. zo 26 15:00, Looiershof (ingang Passeerdersstraat 16-18), gratis VANESSA DA MATA, MARTINHO DA VILA Twee legendarische Braziliaanse artiesten: singer-songwriter Vanessa da Mata en samba icoon Martinho da Vila met een bijzonder slotconcert. Ihkv Viva Brasil Festival. zo 26 19:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 43,- t/m € 238,50 SHAYNA STEELE Deze Amerikaanse zangeres maakte al naam in tal van grote musicals op Broadway. Voor haar laatste album werkte zij samen met bassisten Marcus Miller en Christian McBride en saxofonist Andy Snitzer. Shayna staat voor het eerst met haar eigen kwartet in Amsterdam. zo 26 21:00, North Sea Jazz Club, € 20,- t/m € 24,THE DESLONDES Band uit New Orleans, wiens rauwe, pure geluid doet denken aan een mooie samenwerking tussen country en zuidelijke r&b. Tijdens liveshows staat de vloer vol met dansende mensen en zijn de heren op hun best. Ze zien de danscultuur uit New Orleans dan ook als een grote inspiratie voor hun muziek. zo 26 19:30, Sugarfactory, € 11,BROKKENMIDDAG MET BROOD & SPELEN Corrie van Binsbergen presenteert bijzondere, leuke concerten, waarbij muzikanten uit verschillende circuits elkaar ontmoeten. zo 26 15:00, Zaal 100, € 5,- t/m € 7,ZZ TOP De Texaanse rockband ZZ Top, met de originele bandleden,

JOHN HECKLE & JOHN OSBORN Een avond vol avontuurlijk acid en techno van twee Johnnies. De Britse John Heckle brengt beats en melodieën waar je van gaat zweven. De andere John komt uit Duitsland en produceert net als de meeste van zijn landgenoten beats met een wat gladder geluid zonder daarbij naar het aalgladde af te glijden. Ga er maar vanuit dat hij Heckle’s ruige geluid mooi aanvult. Radion, 17 juni

INGA COPELAND Inga Copeland maakte samen met Dean Blunt deel uit van een van de meest opwindende elektronische duo’s die de 21e eeuw tot nu toe gekend heeft: Hype Williams. Samen vielen ze op met hun mix van avantgardistische post-dubstep, abstract hiphop en industrial. Ook haar solowerk met knisperige beats, intense baslijnen en serene vocalen is cutting edge te noemen, dus mis haar enige in Europa geplande optreden niet. De School, 23 juni

gitarist Billy F Gibbons, bassist Dusty Hill en drummer Frank Beard, met ‘Hell Raisers Tour’. Na al die jaren weten de drie rockers de fans nog steeds te imponeren. Voorprogramma Ben Miller Band; Aftershow: The Juke Joints. ma 27 20:00, Heineken Music Hall, € 59,THE DEVIL MAKES THREE Driftig Amerikaans trio. Akoestische folk, country en rootsmuziek. Maar ook met flarden ragtime of rockabilly. Geen drums maar enkel de talenten van gitarist/frontman Pete Bernhard, Lucia Turino aan de staande bas en gitarist Cooper McBean. Voorprogramma Hackensaw Boys. ma 27 21:00, Paradiso, € 17,50 KURT VILE & THE VIOLATORS Kurt Vile is die mysterieuze, lange jongen die over zijn gitaar hangt en in opperste concentratie de meest sierlijke gitaarsolo’s op het publiek afvuurt. Hij heeft in de loop van de tijd al

COLIN LANE

THE SOUND OF SÉRGIO MENDES Muzikaal eerbetoon aan de meest invloedrijke Braziliaanse artiesten van de 20e eeuw. Samen met legendes als Tom Jobim en João Gilberto maakte hij de zwoele sound van de bossanova populair over de hele wereld. Drummer Jeroen Vrolijk stelt speciaal voor dit programma een band samen. za 25 21:00, North Sea Jazz Club, € 20,- t/m € 25,-

STRANGE SOUNDS FROM BEYOND Een van de meest bijzondere festivals deze zomer met een diverse line up: Omar Souleyman met zijn Syrische bruiloftmuziek, de van zijn show op BBC 6 bekende afro-, jazz- en house-dj Gilles Peterson, de hyperexperimentele dj Traxx uit Chicago, Awesome Tapes From Africa (Afrikaans klinkende vocale house), Acid Arab, de Haagse ambassadeur van de analoge house Legowelt en Rush Hour-baas Antal (foto). Noorderlicht, 26 juni

een behoorlijke status weten te bereiken met zijn dromerige en psychedelische slaapkamerpop. di 28 20:30, Paradiso, € 20,DE LEVENDE JUKEBOX Een uniek muzikaal spektakel. In een onweerstaanbaar geestig en muzikaal programma verwennen Helen en Yvonne het publiek met hoogtepunten uit de rock & roll, pop, country en western, het levenslied en de opera. di 28 21:00, Roode Bioscoop, € 18,DIJKERS & STRIJKERS De acht man sterke rockband De Dijk en het 22-koppige strijkorkest Amsterdam Sinfonietta versmelt tot een groot ensemble. Naast hits van De Dijk worden ook covers van Jacques Brel en Ramses Shaffy ten gehore gebracht. Luister uit het klassieke repertoire naar de liederen van Tsjaikovski en Schubert, in het Nederlands vertaalt door Huub van der Lubbe. do 30 juni, vr 1 juli, Koninklijk Theater Carré, € 25,- t/m € 59,-

LOCATIES Amsterdam ArenA ArenA Boulevard 1, Zuidoost www.amsterdamarena.nl Bimhuis Piet Heinkade 3, tel. 788 21 50 www.bimhuis.nl Bitterzoet Spuistraat 2, tel. 421 23 18 www.bitterzoet.com de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl De Ceuvel Korte Papaverweg 4, tel. 229 62 10, www.cafeceuvel.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl Grand Café Genieten Oranje-Vrijstaatplein 2, tel. 253 55 54 Goethe Institut Herengracht 470, tel. 531 29 00 www.goethe.de/amsterdam De Heeren van Aemstel Thorbeckeplein 5, tel. 620 21 73 www.deheerenvanaemstel.nl Heineken Music Hall ArenA Boulevard 590, Zuidoost www.heineken-music-hall.nl Keizersgrachtkerk Keizersgracht 566, tel. 626 68 68, www.keizersgrachtkerk.nl KHL Koffiehuis Oostelijke Handelskade 44, tel. 779 15 75, www.khl.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl North Sea Jazz Club Pazzanistraat 1, tel. 722 09 80 www.northseajazzclub.com OCCII Amstelveenseweg 134, tel. 671 77 78, www.occii.org Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97, www.theaterdeomval.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Pllek Tt. Neveritaweg 59, tel. 290 00 20, www.pllek.nl Q-Factory Atlantisplein 1, tel. 760 67 80 www.q-factory-amsterdam.nl Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Splendor Amsterdam Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, Tuin-Tolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl TOON Amsterdam Jan Evertsenstraat 4-8 www.toon-amsterdam.nl VondelCS Vondelpark 3, www.vondelcs.nl Vondelkerk Vondelstraat 120 A, tel. 520 00 99 www.stadsherstel.nl Vondelpark Openluchttheater Vondelpark, tel. 673 14 99 www.openluchttheater.nl

Zaal 100 De Wittenstraat 100, tel. 688 01 27 www.zaal100.nl Ziggo Dome ArenA Boulevard 61, Zuidoost www.ziggodome.nl

CLUBS CLOSER Get ready voor een diepe, donkere, intieme clubnacht. De beste manier om de tweede helft van je week te beginnen. Come Closer ... en je weet niet wat je ziet. Met Christine Darc & Grace Dahl. wo 1 23:00, Club NL FEELING FRIDAY Geniet van hapjes, drankjes en fijne muziek van dj Marcello. De perfecte locatie om na een lange werkweek even stoom af te blazen met collega’s en vrienden. elke vr, Pllek, gratis advertentie

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

PIQUE DAME 9 juni t/m 3 juli 2016

DIFFERENT MORALS SUMMER KICK OFF Eén van de beste feestjes in Amsterdam met een geweldige line-up! Verwacht energieke, big band swing en sexy techhouse tunes. Beleef Ibiza in de hoofdstad. De dames zijn prachtig, de mannen zijn knap! za 4 23:00, Club NL, € 5,BEATROOTS Een toegankelijke avond en nacht voor iedereen die graag geniet van het nachtleven. Fijne muziek tijdens het diner en voetjes van de vloer. elke za 20:00, Pllek, gratis DONKER De activiteiten van Donker Collective lopen van het organiseren van evenementen tot het maken van action paintings en decor van festivals en clubs, soms gecombineerd met een dj set. Met o.a. Francis Inferno Orchestra, Esther Duijn, Moody Mehran, High Soundsytem en Donker Brothers. za 4 24:00, Sugarfactory, € 10,t/m € 12,50 UPPERCLUB Je kunt tot in de vroege uurtjes dansen op de nieuwste deephouse, techno en tropical house muziek. Geniet midden op de dansvloer, gluur lekker vanaf een ligbed of zoek de privacy op van het VIP balkon. elke za 23:00, Supperclub, € 15,NOT GOING HOME Wat ooit begon als een intiem huiskamerfeestje is nu uitge-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

juni 2016

53

MUZIEK

PAINT - CARISTA, LOIN KOJO & APPIAH Muziek en kunst komen hier samen. Elke editie is er werk te zien van talent, met hiphop, uk bass en r&b als basis. Kortom: Een artistieke smeltkroes en een clubavond voor muzikaal en visueel genot. Drinken, dansen en knallen met het mooiste uitzicht. vr 10, Canvas AFROLOSJES Afrolosjes richt zich op een brede selectie aan muziek met Afrikaanse invloeden. Van Azonto tot Baila Funk en Afro House. vr 10 23:00, Club Air, € 10,BONANZA Deze Australische dj streeft naar het onverwachte, kippenvel en obscuriteiten. Zijn stijl loopt over van wereldse invloeden en is zowel dansbaar als obscuur. za 11, Canvas BEAR-NECESSITY De dj’s van Bear-Necessity blazen het dak eraf. za 11 23:00, Club Air, € 15,BACKSPACE PRESENTS PLUS PLUS is een concept van de Amsterdamse organisatie Backspace. Zij organiseren feesten gericht op deephouse en techno. Een ‘all night show’. Verwacht een intieme setting met gerespecteerde dj’s uit de techno wereld. Met deze keer dj’s Buurman & Buurman. za 11 24:00, Sugarfactory, € 9,50 t/m € 13,GAIA’S PLATFORM Dance/trance feest georganiseerd door collectief Gaia’s Platform. vr 17 21:00, Badhuistheater advertentie

Tsjaikovski

5

Symfonie

ZA 4, ZO 5 JUNI HET CONCERTGEBOUW WWW.ORKEST.NL

JOHN HECKLE & JOHN OSBORN En meer. vr 17 23:00, Radion, € 10,- t/m € 15,HET DANSPALEIS Een ouderwets gezellige disco voor ouderen. De PlatenDraaier (de PD) trekt de ouwe krakers

Top 3 Klassiek

door Guido van Oorschot

INGA COPELAND (LOLINA) Ongeacht haar aliassen Hype Williams, Inga Copeland, copeland of meer recentelijk Lolina, haar producties hebben zich ontwikkeld tot een eigen esthetiek. do 23 19:30, De School, € 12,CULTURE OF SOULS Amsterdamse thuisbasis voor underground dance en 360 graden disco. Aan de draaitafels Mark Seven, Tijn Benedek, Halve Soul. vr 24, Canvas WE ALL LOVE 80’S 90’S 00’S Dans op de grootste hits uit de charts van de jaren 80’s, 90’s en 00’s! za 25 23:00, Panama, € 10,STRANGE SOUNDS FROM BEYOND Zomerfestival met Young-Marco, Clara 3000 en veel meer. zo 26 12:00-23:00, Noorderlicht, € 22,50 t/m € 30,LOCATIES Het Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24 www.badhuistheater.nl Canvas Wibautstraat 150, tel. 261 21 10 www.volkshotel.nl Club Air Amstelstraat 16, tel. 820 06 70 www.air.nl Club NL N.Z. Voorburgwal 169, tel. 622 75 10, www.clubnl.nl Lloyd Hotel Oostelijke Handelskade 34, tel. 561 36 36, www.lloydhotel.nl Noorderlicht NDSM-plein 102, tel. 492 27 70 www.noorderlichtcafe.nl Nova Korte Leidsedwarsstraat 16 Panama Oostelijke Handelskade 4, tel. 311 86 86, www.panama.nl Pllek Tt. Neveritaweg 59, tel. 290 00 20, www.pllek.nl Radion Louwesweg 1, tel. 452 47 09 www.radionamsterdam.nl De School Doctor Jan van Breemenstraat 1, tel. 737 31 97 www.deschoolamsterdam.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Supperclub Singel 460, tel. 344 64 00 www.supperclub.amsterdam

KLASSIEK & OPERA REMY VAN KESTEREN Met het album ‘Tomorrow eyes’ gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Harpist Van Kesteren schreef bijna alle nummers zelf in een zoektocht naar zijn eigen muzikale wereld. Cd-presentatie. wo 1 20:30, Paradiso, € 17,50 t/m € 25,RUYSDAEL KWARTET Het kwartet laat horen hoe de grote klassieke componisten zich lieten beïnvloeden door de koorts van de zigeuners. Mmv

OPERA – PIQUE DAME Bij operafans prijkt de titel al lang in de agenda: Pique dame ofwel Schoppenvrouw van Tsjaikovski. Het Koninklijk Concertgebouworkest zit in de bak en op de bok staat Mariss Jansons, de man die eerder toverde met Lady Macbeth van Mtsensk (Sjostakovitsj) en Jevgeni Onjegin (Tsjaikovski). Kan niet anders of Jansons verwent opnieuw de oren. 24 juni is er een gratis livestream in de openlucht in Park Frankendael. Nationale Opera & Ballet, 9 juni t/m 3 juli

HARALD HOFFMANN

KUMA KUMA is een organisatie uit Amsterdam die zich richt op opkomend dj talent. Hun sound is heel breed, van Italo disco tot house en techno. Met nieuwe muziek en wisselende dj’s. elke ma 23:30, Sugarfactory, € 5,-

uit de koffer zoals Johnny Hoes, Louis Prima, Doris Day en vele andere sterren van weleer. Verwacht een avond vol meezingers, tranentrekkers en rock-en-roll. zo 19 15:00, Lloyd Hotel

BEELD ALBRECHT DÜRER

groeid tot een wekelijkse clubavond. Met wisselende dj’s. elke zo 23:00, Nova, € 10,-

MUZIKALE TEGENSTRIJDIGHEDEN De mens zit vol tegenstrijdigheden, dat blijkt wel tijdens dit concert. Zo begint het Vioolconcert van Carl Nielsen met een romantisch 19e-eeuws werk en is het tweede deel een pittige compositie uit de 20e eeuw. Uitgevoerd door Nederlands Philharmonisch Orkest olv Thomas Sondergard mmv Josef Špacek (viool). za 4 20:15, zo 5 14:15, Het Concertgebouw, € 15,- t/m € 49,VOCAAL ENSEMBLE COQU Ruim 500 jaar van bloeiende koormuziek, te beginnen met werken van De La Rue, Byrd en Clemens non Papa uit de 15e en de 16e eeuw. Tot slot werken van Manneke en Britten uit de 20e eeuw. Olv JanJoost van Elburg. za 4 20:15, Waalse kerk, € 10,t/m € 15,PAUL LEWIS De Britse pianist Lewis is een van de meest vooraanstaande interpreten van de Eerste Weense School. Hij speelt SchubertSonate in B, Brahms-Ballades, Drei Intermezzi, Liszt-Après une lecture du Dante, Fantasia quasi Sonata. zo 5 20:15, Het Concertgebouw, € 29,- t/m € 47,50 MARIA RICCARDA WESSELING & REINILD MEES De Zwitsers/Nederlandse mezzosopraan Maria Riccarda Wesseling met liederen van Henriëtte Bosmans, Hans Krieg, Alphons Diepenbrock en Gustav en Alma Mahler. Mmv pianiste Reinild Mees. zo 5 11:00, Stadsarchief Amsterdam, € 5,- t/m € 10,-

BAROKMUZIEK De droefgeestigheid die melancholie heet, is van alle eeuwen. De Duitse regisseur Sebastian Nübling en choreograaf Ives Thuwis zochten uit welke rol melancholie speelt bij hedendaagse jongeren die actief zijn op sociale media. Met muziek van oude rotten als Claudio Monteverdi en John Dowland (een melancholicus bij uitstek) belooft deze voorstelling innerlijk lijden op z’n mooist te bieden. Muziekgebouw aan ‘t IJ 14 en 15 juni

HEDENDAAGS Van de gelauwerde Oostenrijkse componiste Olga Neuwirth (47) klinkt zelden muziek in Nederland. Hoog tijd daarom dat het Holland Festival haar op het schild heft. In Le Encantadas combineert Neuwirth een beschrijving van de Galapagoseilanden met geluiden uit de Venetiaanse lagune. Doordat muzikanten in de Gashouder in eilandjes gegroepeerd staan, komen de details van Neuwirths surroundmuziek schitterend tot hun recht. Westergasfabriek, 18 juni

pianist Aleksander Madžar en de Amerikaanse klarinettist Charles Neidich. wo 1 20:30, Splendor Amsterdam, € 5,- t/m € 16,-

MARCO DUBBELD Organist met lunchpauzeconcert. vr 3 13:00, Westerkerk, vrijwillige bijdrage

BENEFIETCONCERT De opbrengst is bestemd voor Syrische Vluchtelingen in Zuidoost Turkije. Mmv Kwartet Tangata, operazanger Reza Ranzayman, de Armeense zangeres Ilda Simonian en violist Monir Goran. di 7 19:30, Westerkerk, € 35,-

JORIS VERDIN, ORGEL EN ELEKTRONICA Organist en componist Verdin werkt hard aan een eigen repertoire, waarin vooral zijn belangstelling voor elektronica opvalt. Hij speelt eigen werk waarin de digitale speeltafel van het Sauerorgel centraal staat. Ihkv Electrifying Baroque. do 2 20:15, Orgelpark, € 9,- t/m € 15,-

KIMBERLY MARSHALL Allerlei oude orgels, met name in de regio waar Bach ooit leefde en werkte, zijn bezocht. Hoe ‘lees’ je nu een oud orgel als was het een document? Marshall staat in deze recitallezing stil bij deze vraag en demonstreert het ook op de orgels. Ihkv Electrifying Baroque. vr 3 14:15, Orgelpark, gratis

HF - THE CORRIDOR & THE CURE ’The corridor’ en ‘The cure’ zijn werken van componist Harrison Birtwistle en librettist David Harsent. Ze tonen een vernieuwende kijk op de Griekse herrijzenis mythes van Orpheus en van Medea. do 9, vr 10 20:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 18,- t/m € 45,-

JAMES MCVINNIE, ANSGAR WALLENHORST Wallenhorst demonstreert ‘The fluid organ’ op het Sauer-orgel, dat eveneens van een vroegere versie van de nieuwe technologie is voorzien. De Londense organist McVinnie laat een ander aspect van de mogelijkheden horen in minimal music van Philip Glass. Ihkv Electrifying Baroque. vr 3 20:15, Orgelpark, € 9,- t/m € 15,-

HF - DE NATIONALE OPERA PIQUE DAME In Tsjaikovski’s opera ‘Pique dame’ staat het obsessieve verlangen om rijkdom te vergaren door middel van gokken centraal. Stefan Herheim regisseert en Mariss Jansons leidt het Koninklijk Concertgebouworkest. do 9, wo 15, za 18, di 21, vr 24, ma 27, do 30 19:30, zo 12 juni, zo 3 juli 13:30, Nationale Opera & Ballet, € 18,- t/m € 165,-

AFSCHEID VAN LEEUWEN-ORGEL Het orgel moet plaats maken voor de bouw van het nieuwe Barokorgel. Het Van Leeuwenorgel zal voor het laatst bespeelt worden door de beroemde Weense improvisator, organist Peter Planyavsky. Ihkv Electrifying Baroque. do 2 14:15, Orgelpark, € 9,- t/m € 15,-

JONG TALENT CONCERT Concert in twee delen: Lizzie Hetherington (sopraan) & David Mackor (luit) met muziek uit 17e-eeuws Italië en Nicholas Papadimitriou (orgel) met muziek van Mendelssohn en Reger, en eigen werk. di 7 20:00, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage


54

krant KRANT

juni 2016

AGENDA

MUZIEK MARIANDORO Singer-songwriter met eigen repertoire en Braziliaanse muziek. Mmv Arjen de Graaf (viool), Jeffrey Pijpers (gitaar), Josje van Zanden (zang, percussie), Mik Kruijswijk (zang). vr 10 20:30, Pianola Museum, € 12,50 GERT VAN HOEF Organist met lunchpauzeconcert. vr 10 13:00, Westerkerk, vrijwillige bijdrage advertentie

11.06.2016 Westerkerk Amsterdam

Elias Mendelssohn

toonkunstkoor.nl

BACH BUITEN Bij het invallen van de schemering worden twee Dramma per Musica van J.S. Bach ten gehore gebracht door de Nederlandse Bachvereniging olv Jos van Veldhoven. Verwacht ‘mini-opera’s’ mmv solisten Maria Keohane, Maarten Engeltjes, Thomas Hobbs en Matthew Brook. Op de verlichte binnenplaats. za 11, zo 12 21:00, Amsterdam Museum, € 37,50 HF - DE NATIONALE OPERA THEATRE OF THE WORLD Nieuwe opera van Louis Andriessen over jezuïet Athanasius Kircher (1601-1680). Kircher wordt gezien als de laatste Renaissance-man. De vormgeving is in handen van de gebroeders Quay en Pierre Audi doet de regie. Mmv Asko|Schönberg ensemble olv Reinbert de Leeuw. za 11, ma 13, di 14, do 16, vr 17 20:00, zo 19 13:30, Koninklijk Theater Carré, € 30,- t/m € 109,KINGS AND QUEENS Het Gaasperdams Gemengd Koor olv Frank Hameleers met Engelse koormuziek. Purcell, Händel, Will Todd. Mmv Karin van Arkel (sopraan) en Rolf Wolfensberger (piano). za 11 15:15, De Engelse Kerk, € 12,JONGE STRIJKERS AMSTERDAM Een kamermuziekensemble dat bestaat uit strijkers tussen 8 en 16 jaar. Olv Sven Weyens. za 11 15:00, Posthoornkerk, € 7,50 t/m € 12,50 TOONKUNSTKOOR Toonaangevend koor met ‘Elias’ het oratorium van Mendelssohn. Mmv Holland Symfonie Orkest olv Boudewijn Jansen. za 11 20:00, Westerkerk, € 35,t/m € 40,CON BRIO - FEEST DER TEGENSTELLINGEN Het Amsterdams Symphonie

Orkest Con Brio olv Willem de Bordes speelt werken van Bartók, Barber en Coplang. Mmv Sarah Kapustin (viool). zo 12 15:30, De Duif, € 16,- t/m € 20,LUNDI BLEU Concert ter ere van het 10-jarig bestaan van het strijkorkest. Olv Carel den Hertog mmv Ruben Hein (hoorn), Laurens Woudenberg e.a. Concert met zitplaatsen. zo 12 15:00, Paradiso, € 10,HOFJES- EN PLEINCONCERT DIVIDIVI3 Dividivi3 speelt voornamelijk klassieke muziek, maar ze maken graag uitstapjes naar andere muziekstijlen. De muziekstukken die zij uitzoeken zijn meestal niet geschreven voor de instrumenten waarop ze spelen. Daarom arrangeren ze deze zelf. zo 12 13:00, Schoone Weespad (2e Laurierdwarsstraat naast nr. 12), gratis HF - DIE SCHÖPFUNG Onder leiding van dirigent René Jacobs voeren Collegium Vocale Gent, barokorkest B’Rock en zangers ‘Die Schöpfung’ uit. Het klassieke meesterwerk van Haydn wordt begeleid door de beelden van de Berlijnse videokunstenaar Julian Rosefeldt. ma 13, di 14 20:00, Nationale Opera & Ballet, € 30,- t/m € 55,UVA-ORKEST J.PZN SWEELINCK Het oudste studentenorkest uit Amsterdam speelt Bruckner’s Zesde symfonie. Veredr werken van Bartók en Kodály. Olv Konradin Herzog. di 14 20:15, Het Concertgebouw, € 14,- t/m € 22,50 THE ROYAL HOLLOWAY UNIVERSITY GOSPEL CHOIR Dit koor uit Londen specialiseert zich in traditionele en moderne gospelsongs. di 14 13:00, De Engelse Kerk, vrijwillige bijdrage HF - POP-ART De muzikale grenzen tussen pop en kunst zijn uitgewist in dit concert. Het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van André de Ridder en met popartiest Son Lux begeven zich op dit spannende overgangsgebied en slaan de handen ineen voor een avontuurlijke ontmoeting. do 16 21:15, vr 17 20:15, Het Concertgebouw, € 23,- t/m € 47,ST CHAD’S COLLEGE CHAPEL CHOIR Lunchconcert met klassieke koorwerken zoals Byrd-Ave Verum, Pergolesi-Stabat Mater, Vierne-Messe Solennelle, Stanford-Beati Quorum Via. Olv Roger Muttitt. Mmv Peter Swift (orgel). vr 17 13:00 uur., De Engelse Kerk, vrijwillige bijdrage ANCO VAHL Organist met lunchpauzeconcert. vr 17 13:00, Westerkerk, vrijwillige bijdrage ROYAL MUSIC Dirigent Pieter Jan Leusink en zijn Bach Orchestra of the Netherlands brengt ‘Water music’ van Händel ten gehore. Tevens

een ode aan Purcell met de vertolking van twee van diens aria’s. za 18 13:30, Het Concertgebouw, € 50,- t/m € 75,ROUKENS EN BRAHMS Joey Roukens schrijft nieuwe muziek, waarin slagwerk een belangrijke plaats inneemt. Naast de wereldpremière van ‘Morphic waves‘ zingt mezzosopraan Alice Coote ‘Rückert-Lieder’ van Mahler. Afsluiter is ‘Symfonie nr. 4’ van Brahms. Uitgevoerd door Nederlands Philharmonisch Orkest olv Marc Albrecht. za 18, ma 20 20:15, Het Concertgebouw, € 15,- t/m € 49,KONINKLIJK CONCERTGEBOUW CONCOURS - FINALE Jonge musici (9 t/m 14 jaar) laten voor een jury, bestaande uit gerenommeerde musici, horen hoe zij musiceren. Tijdens deze finale hoor je het toptalent van dit moment. zo 19 15:00, Het Concertgebouw, € 12,50 YUJA WANG De Chinese pianiste Yuja Wang speelt Kreisleriana van Schumann en Sonate nr. 29 ‘Hammerklavier’ van Beethoven. zo 19 20:15, Het Concertgebouw, € 35,- t/m € 37,50 PLANTAGEKOOR & VOCAAL ENSEMBLE AMADEUS De twee koren olv dirigent Bert ‘t Hart werken twee keer per jaar samen. Ze voeren werken uit van Antonio Caldara, Bach, Granados en Whitacre. Mmv Ruña ‘t Hart (viool). zo 19 15:15, De Engelse Kerk, vrijwillige bijdrage ZONDAGMIDDAGCONCERT Zigeunermuziek is vaak geciteerd in klassieke werken. Musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest improviseren ‘gypsy style’. zo 19 15:00, NedPho-Koepel, € 7,50 advertentie

Louis Andriessen

THEATRE OF THE WORLD 11 t/m 19 juni 2016 Koninklijk Theater Carré

UTRECHTSE STUDENTEN CANTORIJ Koffieconcert olv Fokko Oldenhuis met muziek van o.a. Morley, Di Venosa, Lauridsen, Distler, Vasks, Tipett, Barber, Stanford en Hatfield. zo 19 12:00, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage REPRISE SNAREN IN HET VEEM Een reprise van het Snarenproject van klankkunstenaar Hans van Koolwijk, pianobouwer Jan van der Sangen en componist

Igor Iofe. Daarnaast is er nieuw werk te horen van Martijn Padding en Maud Sauer. zo 19 15:00, Werkgebouw Het Veem, € 12,50 t/m € 17,50 BENEFIETCONCERT VOOR DE ZORGBUS Het Osiris Trio, Internationaal Danstheater, Nederlands Blazersensemble, Joy Wielkens (zang) en Vladimir Spisiak (gitaar), Mekhitar Ghazaryan (piano) treden op in dit concert. Presentatie Anousha Nzume. ma 20 20:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 50,HF - FIFTY FOR THE FUTURE Het Kronos Quartet speelt nieuwe composities uit hun Fifty for the Future-repertoire: vijftig opdrachten die het kwartet over een periode van vijf jaar verstrekten aan componisten, 25 vrouwen en 25 mannen, van over de hele wereld. Met o.a. wereldpremières van Kyriakides en Twaalfhoven. do 23 20:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 32,50 HF - KRONOSSESSIES Het Kronos Quartet geeft een kijkje in de keuken. Er zijn vier parallelle sessies, waarin het kwartet spelers van de Nederlandse StrijkKwartet Academie coacht bij het spelen van stukken uit het Kronosrepertoire. Daarna geeft het voltallige kwartet een talkshow over Kronos, het merk. Mmv manager Janet Cowperthwaite. Olv Brendan Walsh. vr 24 13:00-18:30, Tolhuistuin, € 10,VU-KAMERKOOR Koormuziek van de Noord-Europese componisten Rautavaara en Vasks. Olv Krista Audere. vr 24 20:15, De Waalse kerk, € 7,50 t/m € 15,EVAN BOGERD Organist met lunchpauzeconcert. vr 24 13:00, Westerkerk, vrijwillige bijdrage HF - GRAND SUBPHONIA Merlijn Twaalfhoven met een compositie voor meer dan honderd fagottisten, van beginners tot Nederlands grootste fagotvirtuoos: Bram van Sambeek. Kinderen zijn welkom en kunnen net als volwassenen meespelen. Tevens brengt Bram van Sambeek Mozarts Fagotconcert. za 25 15:00, Het Concertgebouw, € 10,-

MONUMENTEN 1920 DE JAREN ‘20 IN MUZIEK EN ARCHITECTUUR In 2016 viert Amsterdam met ‘100 jaar Amsterdamse School’ het ontstaan van deze architectuurstroming. Ensemble Lumaka neemt het publiek mee naar Amsterdamse gebouwen uit die jaren en laat daar horen hoe de muziek destijds klonk: exotisch, romantisch, avontuurlijk! za 25 19:00 en 20:30, Museum Het Schip - De Amsterdamse School GROOT CONCERTKOOR AMSTERDAM Het koor olv Enrique LópezCortón zingt Ein Deutsches Requiem van Brahms. De tachtig ervaren amateurzangers worden begeleid door Het Orkest. za 25 20:00, Westerkerk, € 19,50 t/m € 23,50 advertentie

BRAHMS

4

Symfonie

ZA 18, MA 20 JUNI HET CONCERTGEBOUW WWW.ORKEST.NL ELINE BERGMANN Pianorecital met werken van o.a. Schubert, Chopin en Debussy. zo 26 15:15, De Engelse Kerk, € 15,NAPZAK - DIE VERLORENEN Productie over het Berlijn tussen 1928 en 1933, gezien door de ogen van de jonge Engelse schrijver Christopher Isherwood die zich aansluit bij een cabaret dat geheimzinnige experimenten uitvoert. Regisseur Reynold Reynolds gebruikte Isherwoods boek ‘Lost’ en bestaand filmmateriaal uit de voor-nazitijd. Live begeleiding door de musici van Nieuw Amsterdams Peil. zo 26 16:00, Splendor Amsterdam, € 5,- t/m € 15,-

HF - SOLAR TRILOGY Tijdens de Holland Festival Proms (de feestelijke afsluiting van Holland Festival met concerten voor een tientje) is de compositie Solar Trilogy van de Deen Poul Ruders te horen: over het ontstaan, leven en sterven van de zon. za 25 19:30, Het Concertgebouw, € 10,- t/m € 40,-

DE NATIONALE OPERA 50 JAAR Het jubileum wordt afgesloten met twee concerten van sopraan Eva-Maria Westbroek. Zij kruipt in de huid van twee heldinnen: Cleopatra en Salome. Begeleidt door het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Jaap van Zweden. Pierre Audi zorgt voor de mise-en-espace. wo 29 juni, vr 1 juli 20:00, Nationale Opera & Ballet, € 16,- t/m € 122,-

CINEMAGIE - CINEMA BRUT Pianist Yvo Verschoor neemt je mee op reis naar de tijd van de zwijgende film. Deze keer korte absurdistische films uit de tijd van het dadaïsme en expressionisme: ‘Entr’acte’ van Rene Clair (1924), ‘Un chien andalou’ van Luis Bunuel (1929) en ‘One week’ van Buster Keaton (1920). za 25 20:15, Pianola Museum, € 15,-

Amsterdam Museum Kalverstraat 92, tel. 523 18 22 www.amsterdammuseum.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900-671 83 45 www.concertgebouw.nl

LOCATIES


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

juni 2016

55

THEATER De Duif Prinsengracht 756, tel. 520 00 90 www.stadsherstel.nl De Engelse Kerk Begijnhof 48, tel. 624 96 65 www.ercadam.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl NedPho-Koepel Gerardus Majellakerk, Batjanstraat 3, tel. 521 75 02, www.orkest.nl Oosterkerk Kleine Wittenburgerstraat 1, tel. 627 22 80, www.oosterkerk-amsterdam.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Posthoornkerk Haarlemmerstraat 124, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Museum Het Schip - De Amsterdamse School Spaarndammerplantsoen 140, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl Splendor Amsterdam Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl Stadsarchief Amsterdam Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.stadsarchief.amsterdam.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Werkgebouw Het Veem Van Diemenstraat 412, tel. 626 01 12 www.veem.nl Waalse Kerk O.Z. Achterburgwal 159, tel. 623 20 74, www.waalsekerk-amsterdam.nl Westerkerk Prinsengracht 281 www.westerkerk.nl

TONEEL & MUZIEKTHEATER DON CARLOS De kroonprins van Spanje is verliefd op zijn stiefmoeder. Zijn vader kaapte haar voor Carlos neus weg en trouwde met haar, puur om politieke redenen. Als jeugdvriend Posa Carlos herinnert aan hun oude idealen, proberen ze samen de strenge Koning Philips te overtuigen van het belang van democratie, vrijheid van godsdienst en vooral vrijheid van denken. wo 1 t/m vr 3 20:30, Theater Bellevue, € 17,50 VOOR MIJN KINDEREN Je ziet heel helder wat er mis gaat in de politiek en de samenleving en je wilt daar iets van zeggen of aan doen. Waar begin je dan? En er wordt zoveel geroepen en geschreven, dat de moed je bij voorbaat in de schoenen zinkt. Kenneth besluit toch te praten. Hij ziet hoe moeilijk het is, maar doet een poging. Niet voor zichzelf, maar voor zijn kinderen. Lunchvoorstelling. t/m zo 5 (beh. za/ma) 12:30, Theater Bellevue, € 16,IN DE BAN VAN BROADWAY Loes Luca en Tjitske Reidinga spelen een diva en een fan in een theatraal spektakel over ambitie,

vergankelijkheid en de magie van het theater. Pieter Kramer regisseert. wo 1 juni t/m zo 31 juli diverse dagen, diverse aanvangstijden, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 49,50 FIN DE SAISON De acteurs van Maatschappij Discordia, ’t Barre Land en De Theatertroep trakteren je op een programma met toneelscènes, monologen, mimes, slapstick, muziek, gedichten, interviews, gesprekken en scherpe observaties. Geen avond is hetzelfde en na afloop zetten de jongleurs het gesprek graag voort aan de bar. t/m za 18 (beh. zo/ma) 21:00, Frascati, € 11,50 t/m € 15,#BAM / TWINTIG OVER TWINTIG In één week bedenkt, schrijft en regisseert toneelgroep #BAM scènes over een actueel onderwerp. Zowel het panel als het publiek komt aan het woord en worden getriggerd door de scènes. Olv Ludo Keizer. wo 1 20:00, De Rode Hoed, gratis NOBODY HOME In 1989 worden vier kinderen geboren in een veilig bed. Eentje in Iran, eentje in Syrië, twee in Bosnië. In de daaropvolgende elf jaar vluchten ze allemaal naar Nederland. In 2009 ontmoeten ze elkaar op de toneelschool in Maastricht. Vijf jaar later vertellen ze hun onwaarschijnlijke levensverhalen. do 2 t/m zo 5 20:30, Compagnietheater, € 19,LIEFDE Een nieuwe tekst van Peter Verhelst over het duistere verbond tussen liefde en geweld. Een man keert terug uit de oorlog. Hij heeft mensen afgeslacht en vrouwen verkracht. Toch neemt zijn vrouw hem terug in huis. Is het veerkracht, vergiffenis, liefde wellicht? In een geladen dialoog met haar dochter zoekt zij de woorden die haar beslissing kunnen verklaren. do 2 20:30, Frascati, € 15,50 t/m € 19,DE KRETENZERS ALSOF HET GEDRUKT STAAT Een literaire show waarin de panelleden literaire anekdotes, achterflappen van verzonnen boeken en vreemde feiten over schrijvers opdissen. De show is min of meer gebaseerd op ‘Hou je aan je woord’, een woordspelprogramma van de AVRO uit de jaren ‘60. Vier kandidaten krijgen opdrachten die zij moeten oplossen of beantwoorden. De deelnemers oefenen ter plekke hun verbale lenigheid en improvisatievermogen. do 2 20:30, Oostblok, € 7,50

Top 3 Theater

door Margriet Prinssen

IN DE BAN VAN BROADWAY In de ban van Broadway is gebaseerd op filmklassieker All about Eve. Loes Luca is de diva, Tjitske Reidinga de mysterieuze fan die haar stalkt. Nathan Vecht (Missie Aarde, Kunsthart) schrijft een gloednieuwe tekst; Pieter Kramer regisseert. Een heerlijk kijkje achter de schermen, in een spektakelstuk over ambitie, afgunst en de magie van het theater. Met nieuwe songs, op hits van de Bee Gees. DeLaMar, 24 mei t/m 31 juli

HUSBANDS AND WIVES Jack en Sally gaan scheiden. Een gedeelde beslissing, zeggen ze, no big deal. Maar voor hun vrienden Gabe en Judy is het een schok. Is hún huwelijk eigenlijk wel zo goed? Simon Stone regisseert bij Toneelgroep Amsterdam Woody Allens Husbands and wives: ‘Hij tilt de banaliteit van moderne relaties op tot een Shakespeareaans niveau.’ Met o.a. Ramsey Nasr en Halina Reijn. Stadsschouwburg 16 t/m 26 juni 19e-eeuwse Londen, op zoek naar wraak. Zijn weg naar revanche leidt hem naar mevrouw Lovett, de vindingrijke eigenaresse van een slechtlopende bakkerswinkel. Ze komen tot een opmerkelijke samenwerking: hij vermoordt zijn klanten en zij verwerkt de lichamen in pasteitjes die gretig aftrek vinden. do 2 t/m ma 20 (beh. di/wo) 20:15, zo 14:00, Zonnehuis, € 14,50 t/m € 41,50

KOEKOEK OP DE TAK De spanning tussen man en vrouw kan hoog oplopen. In goede, maar ook in kwade zin. Een schoenlappersvrouwtje, roddelende buurvrouwen, een Amsterdamse volkszanger en een geile burgemeester figureren in deze tragikomedie van ‘t Hondje van Mary. do 2 t/m za 4 20:30, Polanentheater, € 12,50

RE: CREATING EUROPE: FORT EUROPA Tien jaar geleden schreef Tom Lanoye het stuk ‘Fort Europa’ een vernietigend commentaar op belangrijke Europese idealen. Nu voert hij zijn stuk opnieuw op. Lanoye toont een vermoeid Europa, aangetast door oorlogen, de holocaust en het kapitalisme. Nagesprek in het Engels. vr 3 14:00, Theater Bellevue, € 10,-

SWEENEY TODD Over een onterecht veroordeelde barbier die terugkeert naar het

FREEK DE JONGE Nederlands meest veelzijdige cabaretier laat samen met mu-

FIN DE SAISON Een spetterend Fin de Saison beloven de onvermoeibare vlakkevloeracrobaten van Maatschappij Discordia, ’t Barre Land en De Theatertroep: een programma bomvol toneelscènes, monologen, mime, slapstick, muziek, gedichten, interviews, gesprekken en scherpe observaties. Zij putten uit een rijk repertoire van schrijvers, filosofen, denkers en dichters. Een avond free-style denktheater van de bovenste plank. Frascati, 31 mei t/m 18 juni zikanten de ontwikkeling van de populaire muziek en het cabaretlied in de laatste 50 jaar horen. Veel nummers zijn herkenbaar en de meeste zijn verrassend. vr 3 t/m zo 5 19:30, DeLaMar Theater, € 18,50 t/m € 29,50 ENKELTJE AMSTERDAM Als jij de baas zou zijn van Amsterdam, hoe zag jouw stad er dan uit? Meer speeltuinen en klimbomen? Chocolademelk in de grachten en een kabelbaan over het IJ? Je mag zelf je ideale stad bouwen. za 4, zo 5, za 11, zo 12 diverse aanvangstijden, NDSM-werf, € 10,- t/m € 17,VAN DER VLUGT & CO DE DRIEVINGERIGE LUIAARD Kleine vergissingen, grote gevolgen. Daar gaat het over in deze concertvertelling van vader Bram van der Vlugt, zoon Floris, dochter Hester en huisvriend Lucas Dols. Bram vertelt, Floris componeert daar muziek bij. za 4 20:30, Roode Bioscoop, € 15,-

HF - DIE STUNDE DA WIR NICHTS VONEINANDER WUSSTEN Het Estse regieduo Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo, geroemd om hun geëngageerde werk, maakte bij het Hamburgse Thalia Theater een tekstloze voorstelling over Europa anno nu. Het werk dat ze gebruiken is van de Oostenrijker Peter Handke. za 4 t/m ma 6 20:00, Stadsschouwburg, € 28,- t/m € 40,OPEN B.A.C. Een afwisselende avond waar je try-outs ziet van jong en oud talent. Een optreden duurt maximaal 15 minuten. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door een klein theatraal combo olv Mattijs Verhallen. elke di 20:30, Betty Asfalt Complex, € 12,50 SIMONE! Na twee succesvolle eigen theatershows en recente hoofdrollen in de musicals ‘Sister act’ en ‘Moeder, ik wil bij de revue’ keert Simone Kleinsma solo terug naar het theater. Ze zingt - natuurlijk - en vertelt anekdotes uit haar omvangrijke carrière. wo 8 t/m zo 12 14:30 diverse aanvangstijden, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 39,50 PROJECT SOLARIS IN DE STAD Een locatievoorstelling waarin film, theater, beeldende kunst en muziek ingenieus met elkaar worden verweven. Je zintuigen worden voortdurend op scherp gezet, terwijl je door verschillende werkelijkheden heenloopt. Je weet niet wat echt is en wat schijn; de beelden op de iPod of het beeld dat zich in de realiteit voor je ogen afspeelt. wo 8 t/m za 11 16:00, Ostade A’dam, € 13,- t/m € 15,JOHNNY ONTMOET SHAFFY Johnny Jordaan en Ramses Shaffy werkten in 1970 samen in de musical ‘De Jantjes’. Ze mochten elkaar erg graag. De voorstelling van Amsterdams Allooi, waarin hun beider levens worden verknoopt was heel succesvol. Gemist? Nogmaals op de planken! wo 8 21:00, Het Perron, € 15,THEATERGROEP FLINT SAL EK ALTYD WIT WEES Voorstelling gebaseerd op teksten van de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog. Mmv o.a. Wolter Wierbos (trombone), Ernst Glerum (contrabas), Martijn Grootendorst (video). do 9 t/m zo 26 (beh. ma/di) 20:30, zo 16:00, Roode Bioscoop, € 18,HF - THE ENCOUNTER Een meeslepende solo, gespeeld en geregisseerd door de Brit Simon McBurney. In het Engels. do 9 t/m za 11 20:00, zo 12 15:00, Stadsschouwburg, € 28,- t/m € 36,PRIVACY Acteurs Wine Dierickx en Ward Weemhoff gaan op zoek naar de grenzen aan onze privacy. Want wat is in deze tijden van sharing en liking een begrip als privé nog waard? Hoeveel laat je als acteur van jezelf zien? Co-productie van Warme Winkel en Wunderbaum. vr 10 t/m zo 12 20:30, Compagnietheater, € 18,- t/m € 26,-


56

krant KRANT

juni 2016

AGENDA

THEATER

ANDERMANS VEREN LIVE! Deze voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige populaire televisieprogramma en zit boordevol Nederlandstalige theaterliedjes. Van Drs. P., Ivo de Wijs, Ramses Shaffy, Theo Nijland, Brigitte Kaandorp en nog veel meer schrijvers en zangers uit Nederlands rijke theatercultuur. za 11 21:00, Het Perron, € 17,50 HF - ÇA IRA (1) FIN DE LOUI Een actueel en aangrijpend politiek drama over hoe de Franse Revolutie de basis heeft gelegd voor het moderne Europa. Dit is de eerste keer dat werk van de Franse regisseur Joël Pommerat in Nederland te zien is. Gespeeld door Compagnie Louis Brouillard. In het Frans, met Nederlandse en Engelse boventitels. za 11 19:00, zo 12 14:00, Stadsschouwburg, € 20,- t/m € 31,DE ZONDAGMIDDAG EMPATHIESHOW Een hilarische mix van theater, cabaret met zeer onverwachte gasten in een wervelende show. zo 12 16:00, Q-Factory, € 15,TORI - VERRASSINGSGAST Tori is het Surinaamse woord voor verhaal. Het is ook de naam van dit programma. Eén artiest, die diverse gasten uitnodigt, laat zich van een andere kant zien. Verwacht een theatrale jamsessie vol muziek, storytelling, theater en beeldende kunst. zo 12 15:00, Tolhuistuin, € 7,50 CHEZ BROOD Vijftien jaar na het overlijden van Herman Brood schreef zijn vriend Bart Chabot, samen met Xandra Brood, dochter Lola en zus Beppie Brood, een muzikaal portret over de rock & roll legende. Met hits als ‘Saturday night’, ‘My way’ en ‘Never be clever’. ma 13 t/m za 18 diverse aanvangstijden, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 39,50 HF - THE WALKING FOREST Met Shakespeare’s ‘Macbeth’ als inspiratie toont Christiane Jatahy de invloed van gulzige politieke en economische machtssystemen op de gewone mens. In deze video- en theaterinstallatie loop je rond tussen verschillende documentaires over jonge Brazilianen die door het systeem worden vermorzeld. Met Nederlandse en Engelse boventitels. ma 13, di 14 19:00, Frascati, € 23,-

door Bregtje Schudel

SKETCHES/NOTEBOOK Na Meg Stuarts titanenstuk Built to Last – dat onze plek op aarde en in het heelal bevroeg – voelt dit nieuwe werk als een intieme aangelegenheid. Sketches/Notebook is een reeks ruwe schetsen en kleine ongedwongen scènes – eentje met Stuart zelf – waarin bewegingen en handelingen zijn teruggebracht tot hun essentie. What you see is what you get. De Brakke Grond, 6 t/m 8 juni

JEAN LOUIS FERNANDEZ

TIGRE BLANCO In de voorstelling ‘Tijgersnest’ neemt de groep je mee naar de nachtclub van hun dromen, een plek waar je de wildste verhalen over hoorde maar nooit het lef had om binnen te gaan. Met broeierige rocksongs, waarin Americana, filmmuziek, en soul een verbond aangaan, duister, en met een rauwe twist. za 11 20:30, Betty Asfalt Complex, € 16,50

Top 3 Dans

OMAR NASSER

LATEN WIJ HET VIEREN Nieuwe komedie van Paul Haenen. Een groep vrienden, die elkaar lang niet gezien heeft, viert de verjaardag van een van hen. In de loop van de avond blijkt het ‘vieren’ nogal tegen te vallen; er komen allerlei lijken uit de kast. vr 10, za 11 20:30, Polanentheater, € 10,- t/m € 12,-

TRANSATLANTIC Geen Holland Festival is compleet zonder een bijdrage van Het Nationale Ballet. David Dawson en Ernst Meisner (Junior Company) zijn bekende gezichten, maar het meest kijken we uit naar Year of the Rabbit – op muziek van Sufjan Stevens – van Justin Peck (27), huischoreograaf van het New York City Ballet, en de wereldpremière van George Williamson (25), choreograaf bij het Engelse Nationale Ballet. Nationale Opera & Ballet, 11 t/m 26 juni (M)ACHT Tragikomedie van Toneelgroep Helios, gebaseerd op het leven van de Engelse koning Hendrik VIII, die zowel letterlijk als figuurlijk een vrouwenverslinder was. Het stuk heeft komische kanten, maar raakt ook serieuze thema’s. di 14, wo 15 20:00, Polanentheater, € 5,HF - HUSBANDS AND WIVES Theaterstuk gebaseerd op de gelijknamige film van Woody Allen, over een stel dat gaat scheiden. Gespeeld door Toneelgroep Amsterdam in regie van Simon Stone. Voorstelling in het Nederlands, wo 22 t/m za 25 met Engelse boventitels. wo 15 14:00 (openbare repetitie), do 16 t/m za 18 (try-outs), zo 19 (première) t/m zo 26 20:00, zo 16:00, Stadsschouwburg, € 25,- t/m € 43,HF - GARDENS SPEAK De Libanese kunstenaar Tania El Khoury geeft de duizenden door de Syrische burgeroorlog over-

UNTIL THE LIONS Als tiener speelde Akram Khan al in de toneelversie van het oeroude Indiase heldenepos Mahabarata, maar daarin voerden de mannen de boventoon. In zijn dansversie, Until the Lions, draait alles juist om prinses Amba (Ching Ying Chien). Ontvoerd en bezoedeld door de kille prins Bheesma (Khan zelf), zint Amba op wraak. In 2018 stopt Khan met dansen, dus grijp deze kans! Westergasfabriek 23 t/m 25 juni leden mensen een stem. Vanuit graven die toeschouwers moeten uitgraven, klinken verhalen van de slachtoffers. do 16 t/m zo 19 diverse aanvangstijden, Theater Bellevue, € 11,JULIE CAFMEYER DE THERAPIE Tijdens de voorstelling vraagt Cafmeyer het publiek advies bij haar onmogelijke liefdesleven. Is het hechtingsproblematiek, liefdesverslaving, zelfsabotage, verlatingsangst, aanstellerij, gebrek aan zelfdiscipline? do 16 t/m wo 22 (beh. ma) 21:00, de Brakke Grond, € 12,HF - RESIDENZTHEATER THE DARK AGES De Zwitserse regisseur Milo Rau toont de duistere geschiedenis die vooraf ging aan het ontstaan van een verenigd Europa. De acteurs vertellen hun persoonlijke oorlogsverhalen. vr 17, za 18 20:30, Frascati, € 23,-

HF - THE FUTURE OF SEX Theatervoorstelling van en met Wunderbaum, Arnon Grunberg en Johan Simons over de toekomst van seks. Hebben we straks alleen nog maar interactieve, digitale seks? Wat is de rol van werkstress en technologie? za 18, zo 19 20:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 23,- t/m € 26,BOESJANS Een nieuw initiatief van negen jonge schrijvers, acteurs en comedians die nieuwe sketches en korte scènes het theater in knallen, bijgestaan door grote namen uit de comedy-wereld. De sketches zijn in korte tijd en speciaal voor deze gelegenheid gemaakt en zullen daarna nooit meer te zien zijn. Nooit meer. zo 19 16:00, Compagnietheater, € 10,- t/m € 12,50 HF - THE TRANSMIGRATION OF MORTON F. Een digitale opera, een computergame en een ritueel ineen. Regisseur Sjaron Minailo en componist Anat Spiegel ontwikkelden een muziektheatervoorstelling die volledig digitaal te ervaren is op www.mortonf.net. De legendarische Amerikaanse zangeres en stemkunstenaar Joan La Barbara speelt hierin de hoofdrol. Lancering van de website in het bijzijn van o.a. Joan La Barbara, die werk van Spiegel en Feldman zingt. In het Nederlands en Engels. ma 20 20:30, Theater Bellevue, gratis, wel kaart bestellen HF - NEIL BARTLETT - STELLA Voorstelling over het bijzondere leven en de eenzame dood van Ernest Boulton, een kunstenaar die zich kleedde en leefde als vrouw in de tijd van Victoriaans Engeland. Hartstochtelijk theater van de Britse regisseur, schrijver en performer Neil Bartlett, die bekend staat om zijn controversiële werk. ma 20 20:30, di 21 19:30 en 22:00, de Brakke Grond, € 23,HF - DE KOMST VAN XIA De acteurs proberen vat te krijgen op meer dan 2000 jaar westerse filosofie en ze debatteren over de vraag hoe de samenleving eruit moet zien. wo 22 t/m za 25 21:30, FabCity Amsterdam, € 26,advertentie

HUSBANDS AND WIVES 16 – 26 JUN AUGUSTUS ’August: Osage County’ is een stuk van Tracy Letts uit 2007 over de ontbinding van een Iers-Amerikaanse familie. Het werd verfilmd met Meryl Streep, Sam Shepard en Julia Roberts

in de hoofdrollen. Theatergroep Troost bewerkte het tot een Nederlandse familietragedie. do 23 juni t/m zo 3 juli 20:00, Het Amsterdams Theaterhuis, € 13,- t/m € 16,SHAKESPEARE KARAOKE KING HENRY THE EIGHTH Een beproefde formule van Shakespeare-kenner William Sutton. Deze keer staat ‘The famous history of the life of King Henry the Eighth’ centraal. do 23 20:15, Badhuistheater MUSICAL MONDAY RENE VAN KOOTEN Musicalster Rene van Kooten geeft tijdens een 3-gangendiner een eenmalig concert. Met kaarslicht! De nummers worden voorzien van bijbehorende anekdotes. Zo krijg je een unieke blik in het leven van Rene. Mmv pianist Bernd van den Bos. di 28 17:30, DeLaMar Theater, € 67,50 THE SHADOW OF A GUNMAN Na ‘Juno and the paycock’ en ‘The plough and the stars’ voert de theatergroep van Mike’s Badhuistheater nu ook het derde deel op van ‘The Dublin trilogy’ van de Ierse theaterschrijver Seán O’Casey. do 30 juni t/m zo 3 juli 20:15, Badhuistheater, € 13,50 EUROPE ENDLESS EXPRESS OUVERTURE De Europe Endless Express, een ontdekkingsfestival per nachttrein door Europa, begint haar reis met aan boord 660 passagiers theatermakers, schrijvers kunstenaars en denkers. Zwaai de reizigers uit, en kom naar de Ouverture, de feestelijke afscheidsceremonie op de kade bij het museum. do 30 17:00, EYE Filmmuseum LOCATIES Het Amsterdams Theaterhuis Marius v Bouwdijk Bastiaansestr. 54 www.amsterdamstheaterhuis.nl Het Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24 www.badhuistheater.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10 www.compagnietheater.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl EYE Filmmuseum IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl FabCity Kop van Java-eiland www.hollandfestival.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl NDSM-werf Tt. Neveritaweg / Mt. Ondinaweg, www.ndsm.nl Oostblok Sajetplein 39 en Tweede van Swindenstraat 26, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

juni 2016

DANS

OBIA - UNTOLD Succesvolle voorstelling vol dans en muziek, geïnspireerd op winti-rituelen en -liederen. za 4 20:00, Bijlmer Parktheater, € 18,50 SKETCHES/NOTEBOOK Voorstelling die bestaat uit een reeks ruwe schetsen en intieme scènes, waarin bewegingen en handelingen zijn teruggebracht tot hun essentie. De dansers, beeldend kunstenaars en muzikanten nemen het publiek mee in een vitale, speelse wereld vol licht, muziek, beeld en beweging. ma 6 t/m wo 8 20:30, de Brakke Grond, € 26,CHAMBER DANCES Drie choreografieën van Samuel Feldhandler: een solo, een duet en een trio. Alle werken hebben als uitgangspunt hoe muzikale composities zijn opgebouwd en tot dans kunnen worden. Spelenderwijs creëren de dansers een boeiende en meeslepende choreografie. vr 10 20:30, Oostblok, € 11,BLIND SIGHT Gefascineerd door het menselijke vermogen om destructieve informatie te verwerken, schreven Sagi Gross (choreograaf ) en Jeroen Fransen (multidisciplinair kunstenaar) dit dansstuk. Uitgevoerd door GrossDanceCompany. vr 10 21:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis SWAZOOM LIVE Talentontwikkelingstraject van het Swazoom jongerenwerk. Professionals uit de kunst- en cultuursector begeleiden jongerengroepen uit AmsterdamZuidoost. Het resultaat is te zien in deze voorstelling, met host Big Ed en muzikale begeleiding door dj Phantom. za 11 20:00, Bijlmer Parktheater, € 5,HF - HET NATIONALE BALLET TRANSATLANTIC Komend van beide kanten van de Atlantische Oceaan, tonen vier ‘rebellen van de dans’ van Het Nationale Ballet grensverleggend 21e-eeuwse ballet:

Justin Peck, George Williamson, David Dawson en Ernst Meisner. za 11, vr 17, wo 22, do 23, za 25 20:15, zo 19, zo 26 14:00, Nationale Opera & Ballet, € 16,- t/m € 55,-

Top 3 Cabaret

door Mike Peek

HF - NELKEN Het eeuwige slagveld van de liefde. Tanztheater Wuppertal danst de choreografie van de in 2009 overleden Pina Bausch. do 16 t/m za 18 20:30, zo 19 15:00, Stadsschouwburg, € 28,- t/m € 40,JUNIOR COMPANY BALLET BUBBELS De jongste dansprofessionals laten zowel fragmenten uit het klassiek-romantische balletrepertoire zien als nieuwe werken. vr 17 21:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis SWAN LAKE De eigenzinnige theatermaker Jakop Ahlbom met zijn eerste avondvullende dansvoorstelling, gebaseerd op ‘Het zwanenmeer’. Ahlbom zet dit werk naar zijn hand, zowel op het gebied van de verhaallijn, de choreografie als de muziek. Daarvoor werkt hij opnieuw samen met Alamo Race Track, de spannendste indierockband van Nederland. di 21 t/m do 23 juni (try-out), vr 24 (premiere), za 25 t/m do 30 21:00, Meervaart, € 25,- t/m € 30,HF - UNTIL THE LIONS De inmiddels 41-jarige danser en choreograaf Akram Khan richt zich op het veranderende lichaam: van jong naar oud, van man naar vrouw. do 23 t/m za 25 20:30, Westergasfabriek Gashouder, € 33,- t/m € 38,A MANUAL FOR WALKING In deze voorstelling tast choreografe en danseres Hilde Elbers de grenzen van de kwetsbaarheid af. Ze confronteert je met het keurslijf van verwachtingen waarmee mensen zichzelf voortdurend onder druk zetten. De perfecte houding, het gewenste antwoord, de goede moeder, de succesvolle werknemer, de sexy lover. Met randprogramma. vr 24, za 25 20:30, Ostade A’dam, € 13,- t/m € 15,LLENO DE FLAMENCO De hele dag volledig in het teken van flamenco, gepresenteerd door stichting Terremoto. Het accent ligt op dans. Met masterclasses en flamencopresentaties. Het randprogramma bevat schilder-masterclass, fotopresentatie en flamencomarkt. ‘s Avonds is er een dansvoorstelling door Eduardo Guerrero – ‘Desplante’ gevolgd door een afterparty. zo 26 14:30, Paradiso, € 15,t/m € 25,GEISHA’S MIRACLE Jija Sohn is de winnaar van het eerste Moving Forward traject. Voor deze voorstelling heeft hij zich laten inspireren door wer-

humoristisch maar altijd indrukwekkend. di 31 mei, wo 1 juni 20:30, Theater Bellevue, € 16,LENETTE VAN DONGEN TEGENWIND Het gaat cabaretière, zangeres en multitalent Lenette van Dongen voor de wind, ook al heet haar nieuwste show ‘Tegenwind’. Al stormt het nog zo hard, zij blijft overeind en gaat liever vol tegen de wind in dan veilig met de wind in de rug. wo 1 t/m za 4 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75

HF - MELANCHOLIA Samenwerking van regisseur Sebastian Nübling, choreograaf Ives Thuwis en oudemuziekspecialist Andrea Marcon. Resultaat muziektheater over de somberheid van de jeugd. di 14, wo 15 20:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 28,- t/m € 33,-

LENETTE VAN DONGEN – TEGENWIND Je mag haar gerust de koningin van de herkenbare grap noemen. Een pleitbezorger van huiselijke humor. Lenette van Dongen weet als geen ander hoe ze het publiek kan laten lachen. In Tegenwind vertelt ze over de roerige periode die achter haar ligt. Maar ook over een verhuizing van Amsterdam naar het platteland en het kalme geluk dat ze daar vond. De Kleine Komedie, 1 t/m 4 juni

DARA Ó BRIAIN De Ierse stand-upcomedian staat bekend om zijn ‘snelle praten’ en intelligente humor. Als populaire presentator van diverse komische talkshows heeft hij al diverse succesvolle wereldtournees achter de rug en nu richt hij zijn pijlen op het Nederlandse publiek. In het Engels. di 31 mei, wo 1, vr 3 juni 20:15, Meervaart, € 32,50 COMEDYTRAIN Al sinds 1990 is Comedytrain hét keurmerk van de stand-upcomedy in Nederland. elke do t/m za 20:30, Toomler, € 10,- t/m € 17,50

IVAR TEUNISSEN

DANS

CABARET

ALEK

Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 679 50 96, www.ostadetheater.nl Het Perron Egelantiersstraat 130, tel. 330 70 35, www.het perron.nl Polanentheater Polanenstraat 174, tel. 682 13 11 www.polanentheater.nl Q-Factory Atlantisplein 1, tel. 760 67 80 www.q-factory-amsterdam.nl De Rode Hoed Keizersgracht 102, tel. 638 56 06 www.rodehoed.nl Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Zonnehuis Zonneplein 29 www.zonnehuis-amsterdam.nl

57

DANIËL ARENDS DE AFTERPARTY Het seizoen is eigenlijk afgelopen, maar Daniël Arends heeft nog een toetje in huis. Weg met die rode draden, ingenieuze constructies en intellectuele ambities! Arends gaat een week lang pretentieloos los. Wat hij zal vertellen? Welke gasten hij misschien wel uitnodigt? Of en hoe leuk het wordt? Niemand die het weet. Theater Bellevue 7 t/m 11 juni ken uit de surrealistische kunststroming en films die de positie van gekte in de maatschappij thematiseren (denk aan regisseurs als Stanley Kubrick, Lars von Trier en David Lynch). do 30 juni, vr 1 juli, Dansmakers LOCATIES de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Dansmakers Gedempt Hamerkanaal 203, tel. 689 17 89 www.dansmakers.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl

MAARTJE & KINE DE GOLDBERG MACHINE Muzikaler cabaret dan dat van Maartje & Kine is nauwelijks denkbaar. In hun tweede voorstelling spelen ze onder andere piano, banjo en gitaar. Er duikt zelfs een zeldzame contrabas-balalaika op! De Goldberg Machine is een grappige, vileine voorstelling over het raakvlak tussen muziek en wetenschap, verpakt in beats uit elke denkbare windstreek. De Kleine Komedie, 12 juni Oostblok Sajetplein 39 en Tweede van Swindenstraat 26, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 679 50 96, www.ostadetheater.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Vondelpark Openluchttheater Vondelpark, tel. 673 14 99 www.openluchttheater.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4 www.westergasfabriek.nl

CABARET FRESKU Scherpe raps en grappige persiflages van woordkunstenaar. De bijbehorende video’s, gemaakt door zijn creatieve wederhelft Teemong, zijn afwisselend controversieel, emotioneel of

OLDENOSBORN - #LIFE Het damesduo buigt zich over de angst voor het cliché en het heimelijk verlangen naar een overzichtelijk leven. In een tijd waarin persoonlijke ontwikkeling het nieuwe toverwoord is, gaan ze de strijd aan met egocentrisme en het ‘nieuwe geluk’. Zowel multi-taskende bakfietsmoeders als mindfullness-coaches krijgen ervan langs. do 2, vr 3 20:30, Theater Bellevue, € 16,AMSTERDAMS STUDENTEN CABARET FESTIVAL - FINALE De drie jonge finalisten strijden om de jury- en publieksprijs. Met gastoptreden van Peter Pannekoek. Mc is René van Meurs. do 2 19:30, DeLaMar Theater, € 12,50 t/m € 14,ALICE RIENTJES - DIT IST Kleinkunst, cabaret, muziek, opera en theater. ‘Dit ist’ is het allemaal. Alice, talig, grappig en ontroerend, staat met één been in de stad en één been in het dorp. Verlangt naar waar ze vandaan komt. En durft eerlijk te zijn over wat ze écht wil. do 2 21:00, Het Perron, € 12,THIJS VAN DE MEEBERG ER MAG GEDANST WORDEN In zijn debuutvoorstelling raakt Thijs ongevraagd verzeild in een ogenschijnlijk simpel dilemma: helpen ja of nee? De scoutingwet kent hij nog feilloos uit zijn hoofd, maar wanneer is het probleem van iemand anders ook jouw probleem? vr 3 21:00, Het Perron, € 12,WIM HELSEN - LABORATOIRE ARTISTIQUE SANS LIMITE Vlaming Wim Helsen doet gedurende drie try-outs zijn allereerste stappen richting zijn nieuwe theaterprogramma. vr 3, za 4 20:30, zo 5 16:00, Roode Bioscoop, uitverkocht ANGRY WHITE MEN TRUMP UP THE VOLUME Show voor nieuwsverslaafden,


58

krant KRANT

CABARET Amerika volgers en iedereen die geïnteresseerd is in de politieke actualiteit. De show zal steeds worden vernieuwd naar gelang het nieuws dat zich aandient tijdens de campagnes van de kandidaten. elke vr 23:00, Boom Chicago, € 26,50 ROUÉ VERVEER OP HET LAATSTE MOMENT Dit is alweer de zevende avondvullende show van Roué Verveer en waar het over gaat weet hij nog niet. Dat weet hij altijd pas op het laatste moment. Gelukkig ontstaan op het laatste moment de beste grappen. Dat wist Roué al vanaf het eerste moment! za 4 20:15, Meervaart, € 12,50 t/m € 25,TREVOR NOAH Afrika’s meest succesvolle comedian Trevor Noah heeft een nieuwe stand-upshow. De presentator van Comedy Central’s ‘The Daily Show’ is de eerste Zuid-Afrikaanse komiek die mocht optreden in ‘The Tonight Show’ en in ‘Late Show with David Letterman’. In Zuid-Afrika werd hij een beroemdheid door een rol in een soapserie. zo 5 20:00, Heineken Music Hall, € 35,- t/m € 44,TORN EN INNEMEE ERAF MET DAT DAK! Kees Torn en Onno Innemee stonden pas één keer samen op de planken, maar zijn al 20 jaar elkaars steun en toeverlaat. Nu vertonen de winnaar van een Poelifinario en de ‘bijnawinnaar’ van een Neerlands Hoop zich wederom samen in het volle licht met een hilarisch, wetenschappelijk, muzikaal en tegendraads programma. ma 6 20:30, DeLaMar Theater, € 17,50 t/m € 27,50 RONALD SNIJDERS WELKE SHOW Was absurdist Ronald Snijders in zijn vorige show een dolgedraaide tv-quizmaster, in zijn nieuwe programma ontmoet je de échte Ronald. za 11 21:00, Vondelpark Openluchttheater, gratis MAARTJE & KINE DE GOLDBERG MACHINE Kleurrijk conservatoriumduo, de een Nederlands, de ander Noors, brengt net zo makkelijk balkan-tunes als folk- of klassieke muziek. Soms zijn ze ordinair, soms lief, soms vilein. In ‘De Goldberg Machine’ duiken ze zeer inventief in de wereld van de wetenschap. zo 12 20:15, De Kleine Komedie, € 9,- t/m € 18,DUBBELPROGRAMMA DANIËL ARENDS & SANNE WALLIS DE VRIES Ter voorbereiding op een nieuw theaterseizoen try-outen Daniël en Sanne nieuw materiaal. Ze spelen elk 45 minuten. ma 13, di 14 20:30, Toomler, € 16,50 DORINE WIERSMA DORINE & AANHANG Een nicht met een dwangneurose en een neef met een heldenstatus. Heeft zij weer. Een geschifte tante en een hypochondrische oom. Een foute opa die toch erg lief is voor de kleinkinderen. Het zit allemaal in de

juni 2016

AGENDA

FESTIVALS genen van Dorine Wiersma, die in deze voorstelling haar D&A onthult. di 14 20:15, De Kleine Komedie, € 9,- t/m € 18,DUBBELPROGRAMMA JAN JAAP VAN DER WAL & SANDER VAN OPZEELAND Ter voorbereiding op een nieuw theaterseizoen try-outen Jan Jaap en Sander nieuw materiaal. Ze spelen elk 45 minuten. zo 19, zo 26 20:30, Toomler, € 16,50 LATE NIGHT ZOMERCABARET Een burleske cabaretrevue met in de hoofdrol ‘Vliegende Panter’ Diederik Ebbinge als beroepsceremoniemeester Frans Dudok. Een zomerrevue met Late Night Dancers olv choreograaf Pim Veulings, mmv supertalent Eva Laurenssen. di 21 juni t/m za 30 juli (beh. zo/ma) 21:00, DeLaMar Theater, € 25,ACTIE: STOP HET PERRON Try-out podium Het Perron, het kleine theater in art-deco stijl in de Jordaan, sluit na 15 jaar haar deuren. Absurdist en veelvuldig bespeler Ronald Snijders hoopt met twee actie-avonden ‘Stop Het Perron’ het einde van het theater kracht bij te zetten. Ook Jan Jaap van der Wal, Stanley en de Menzo’s, De Partizanen, Pieter Jouke en Eva Perron Wijnbergen zijn erbij. do 23, di 28 21:00, Het Perron, € 20,GABBERS Comedians Philippe Geubels, Roué Verveer, Guido Weijers en Jandino Asporaat samen op één podium. De vier totaal verschillende karakters vormen samen Gabbers en brengen de beste stand-up in de grootste comedy show van het jaar! do 23, vr 24 20:00, za 25 14:00, Ziggo Dome, € 28,- t/m € 68,-

Heineken Music Hall ArenA Boulevard 590, Zuidoost www.heineken-music-hall.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Perdu Kloveniersburgwal 86, tel. 627 62 95, www.perdu.nl Het Perron Egelantiersstraat 130, tel. 330 70 35, www.het perron.nl Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Toomler Breitnerstraat 2, tel. 670 74 00 www.toomler.nl Vondelpark Openluchttheater Vondelpark, tel. 673 14 99 www.openluchttheater.nl Ziggo Dome ArenA Boulevard 61, Amsterdam Zuidoost, www.ziggodome.nl

FESTIVALS ETC. FILMS WITH A VIEW ZOMERSE BUITENFILMS Dé plek om films te kijken in de buitenlucht, aan het water. Meesterlijke cultklassiekers, arthouse-pareltjes en wereldcinema. Kruip lekker op een zitzak of onder een dekentje en geniet van een zomer vol films! t/m di 28 elke di 21:30, Pllek advertentie

LOCATIES Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Boom Chicago Rozengracht 117, tel. 423 01 01 www.boomchicago.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00 www.theatergriffioen.nl

HOLLAND FESTIVAL Dit toonaangevende internationale podiumkunstenfestival vindt elk jaar in juni plaats in Amsterdam. Het festival biedt theaterbezoekers sinds 1947 voorstellingen van topniveau. za 4 t/m zo 26, diverse locaties LIVE AT AMSTERDAMSE BOS Muziekliefhebbers komen aan hun trekken tijdens de zomeravondconcerten van ‘Live at Amsterdamse Bos’. Met zo 5 Candi Staton, zo 12 Maaike Ouboter. zo 5 juni t/m ma 12 sep (niet alle dagen), Amsterdamse Bostheater, € 22,50 t/m € 32,50 VONDELPARK OPENLUCHTTHEATER Een paar maanden elke vrijdag, zaterdag en zondag dans-, muziek-, cabaret- en jeugdvoorstelingen. En extra op do 16 juni vanaf 20.30 uur Het Chinese Park, met Chinees openluchtrestaurant, traditionele Chinese cultuur met o.a. het Yangtze Melody Soloists Ensemble uit Wuhan. En op za 25 juni vanaf 18.00 uur het OpenluchtRestaurant met kraampjes met eten. Schuif aan bij de gedekte tafeltjes. zo 5 juni t/m zo 11 sep, Vondelpark Openluchttheater, gratis BACCHUS WIJNFESTIVAL Het bos wordt omgetoverd tot een feestje van wijn, eten en muziek met sprookjesachtige verlichting bij schemer. vr 10 t/m zo 12, vr 17 t/m zo 19 (vr 16:00, andere dagen 14:00), Amsterdamse Bos, € 15,- t/m € 47,50 ZWARTE MARKT VOOR KENNIS Een viering van kennis in de breedste zin van het woord. Honderd kennishandelaren, specialisten in hun vak, delen hun expertise met jou. Op de markt kun je kiezen voor korte speeddates of praktische workshops. Informeer, praat, luister en leer bij. za 11 14:00, de Brakke Grond, € 6,-

CABARET VOLTAIRE Eindfeest met performances van o.a. Peter Holvoet-Hanssen en met een echte cocktailbar waarin wordt onderzocht wat ‘Cabaret Voltaire’ nog betekent voor kunstenaars van nu. vr 24 20:30, Perdu, € 5,- t/m € 7,THE ADAM CAROLLA SHOW In 2009 begon Adam Carolla ‘The Adam Carolla Show’ met alleen een computer en een microfoon. De show is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest succesvolle ooit. En staat zelfs in het Guinness Book of World Records als de meest gedownloade show op het internet. De radio- en televisiemaker komt nu naar Europa. ma 27 19:30, Melkweg, € 25,-

do 2 t/m zo 5, Oosterpark, gratis

RE:CREATING EUROPE Deze eerste editie van het Forum on European Culture vindt plaats in Amsterdam. Tot de programma’s behoren o.a. een reprise van het stuk ‘Fort Europa’ van Tom Lanoye, een theatrale reis door het leven van de Hongaarse schrijver György Konrád, een gesprek tussen Arnon Grunberg en Ulrich Seidl, marathoninterview van 12 uur door Rem Koolhaas en Luuk van Middelaar en een debat met de Belgische politiek filosoof Chantal Mouffe over de grens tussen politiek en performance. Verder mmv Johan Simons, Jordi Savall e.a. De opening wordt geregisseerd door Ivo van Hove. Meer informatie www.cultureforum.eu wo 1 t/m vr 3, diverse locaties o.a. De Balie AMSTERDAM KOOKT Het lekkerste muziekfestival en gratis ‘food festival’. Het park verandert in een smakelijk openluchtrestaurant.

WEUROPE FESTIVAL Maak kennis met de diversiteit die Europa te bieden heeft. Met optredens, workshops, interviews, debatten, komedie en dans. za 11, Cultuurpark Westergasfabriek Macjinegebouw CYCLE TOUR AMSTERDAM Of je nou een stadsfietser bent of een fanatieke toerfietser: iedereen kan meedoen aan de Cycle Tour Amsterdam. De vierde editie begint én eindigt bij ArenA Boulevard. zo 12 vanaf 9:00 OPEN TUINEN DAGEN Het verborgen groen van de binnenstad is zichtbaar als ruim 25 tuinen van zowel particulieren als instellingen worden opengesteld voor het publiek. vr 17 t/m zo 19 vanaf 10:00, Museum van Loon en andere locaties, passe-partout € 18,t/m € 22,SOLSTICE FESTIVAL Swingen en uit je dak gaan op eclectische sounds van Jazzmine, Tijah, RiDDeN, Ludopsy e.a.

Muziekfestival vanaf 18 jaar. za 18, zo 19 11:00, Ruigoord, € 37,- t/m € 42,YOGAFEST Lichaam, geest en ziel komen samen. Met workshops door internationale yogi. Tevens muziek, meditatie ruimte, massageruimte en healthy food en yoga producten. za 18, zo 19, Westergasfabriek, € 19,50, markt gratis DAG VAN DE ARCHITECTUUR AMSTERDAM Ervaar nieuwe architectuur, onontdekte plekken en unieke rondleidingen. Met za 18 activiteiten, films, lezingen en workshops; zo 19 Open Huis in Zeeburgereiland, IJburg, Houthaven, Borneo-eiland en Buiksloterham bij zelfbouwhuizen en -projecten. za 18, zo 19, diverse locaties, € 7,50 MIDZOMERNACHT MINIFESTIVAL Vier de zomer met livemuziek, dj’s, markt, workshops, yoga, cocktails, health food & juices, gezamenlijk diner, vuurritueel, cultuur en kunst. Met afterparty. di 21 17:00, Pllek, gratis ITS FESTIVAL De podia in Amsterdam staan vol aanstormend theatertalent uit binnen- en buitenland tijdens het International Theatre School Festival. Het festival is al 27 jaar dé springplank voor de nieuwe generatie Nederlandse en internationale afstuderende podiumkunstenaars. Met randprogramma dat gelegenheid biedt voor ontmoeting, artistiek inhoudelijke verdieping en uitwisseling. wo 22 t/m do 30, diverse locaties CULTUURLIJN 1102 Bekende Amsterdammers, Bijlmerbewoners en LHBT’s delen hun emoties en verhalen over seksuele en gender diversiteit in Zuidoost. Verder exposities, artist talk en filmvertoning met nagesprek. Ook in Imagine IC, CBK Zuidoost. do 23 12:30, Bijlmer Parktheater, € 21,WICKED JAZZ SOUNDS FESTIVAL Na alle enthousiaste reacties en een onvergetelijke eerste editie moest dit festival wel een vervolg krijgen. Verwacht jazz, funk, soul en hiphop. Met o.a. Typhoon, Benjamin Herman, Faisal, Bartelmans Trio, PhilHorneman, Susanne Alt, Leroy Rey. za 25 12:00, NDSM-werf, € 25,t/m € 33,50 VIVA BRASIL FOOD FESTIVAL Tijdens het Viva Brasil Festival vindt de eerste editie plaats van het Viva Brasil Food Festival. Op het festivalterrein genieten van het beste uit de Braziliaanse keuken en wegdromen op ritmes van live muziek! za 25 vanaf 14:00, zo 26 vanaf 12:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, gratis PICKNICKFESTIVAL Tijdens dit festival is iedereen welkom om met een eigen picknickmand neer te ploffen in het gras! Er is live muziek, straattheater, een kindervrijmarkt, een


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

MUSEA & EXPOSITIES

DIVERS

AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL De mooiste muziek uit de hele wereld. Dit jaarlijkse wereldmuziekfestival trekt internationale topartiesten naar Amsterdam. Optredens in Tolhuistuin, Bimhuis, Melkweg, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Q-Factory. Met als opening do 30 juni Officerfishdumplings mmv Rebel Up! dj’s in het Muziekgebouw aan ‘t IJ en de afsluiting op zo 3 juli met een groot gratis openluchtfestival in het Oosterpark. do 30 juni t/m zo 3 juli, diverse locaties LOCATIES Amsterdamse Bos www.bacchuswijnfestival.nl Amsterdamse Bostheater De Duizendmeterweg 7, tel. 643 32 86, www.bostheater.nl De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10, tel. 553 51 00, www.debalie.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Museum Van Loon Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl NDSM-werf Tt. Neveritaweg / Mt. Ondinaweg, www.ndsm.nl Oosterpark www.amsterdamkookt.nl Pllek Tt. Neveritaweg 59, tel. 290 00 20, www.pllek.nl Ruigoord Ruigoord 76, tel. 497 57 02 www.ruigoord.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Vondelpark Openluchttheater Vondelpark, tel. 673 14 99 www.openluchttheater.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4 www.westergasfabriek.nl

PETER GIZZI & MATVEI YANKELEVICH Peter Gizzi en Matvei Yankelevich dragen gedichten voor die voor deze gelegenheid zijn vertaald. Tot slot een gesprek olv Frank Keizer. Grotendeels in het Engels. vr 3 20:30, Perdu, € 7,WORLDTALKS & CO Internationale talkshow voor betrokken Amsterdammers. Brandende kwesties in Amsterdam worden besproken met de wereld. Elke editie draait om actueel thema en heeft een kleurrijk gezelschap gasten en live verbinding met het buitenland. vr 3 17:30, Stadsschouwburg, gratis AMSTERDAM IN GESPREK Gastsprekers worden geïnterviewd over onderwerpen uit de Amsterdamse geschiedenis of plaatsen een actueel onderwerp in historisch perspectief. Met zo 5 Gert Hekma (docent homoen lesbische studies-UvA) over Amsterdams roze erfgoed; zo 19 Arie Schippers (Stadstekenaar 2016) en Gijsbert van der Wal (kunstjournalist) over De Stadstekenaar van Amsterdam. zo 5, zo 19 15:00, Stadsarchief Amsterdam, gratis HET FINANCIËLE REGIME JOSEPH VOGL Joseph Vogl over zijn boek ‘Het financiële regime’ over de toenemende verstrengeling van economische en politieke macht die uitmondde in de financiële crisis. Mmv Ewald Engelen. wo 8 20:00, Goethe Institut, € 3,- t/m € 5,ARTTUBE Tijdens de ARTtube Academie deelt ARTtube zijn kennis over videoproductie in een aantal inspirerende presentaties en actieve workshops. Thema: online storytelling. do 9 13:00 en 20:00, de Brakke Grond, € 13,- t/m € 20,HET HEDENDAAGSE KUNSTSYMPOSIUM Kom alles te weten over de actuele zaken in de Nederlandse kunstwereld. Prominenten uit de culturele wereld gaan met elkaar in gesprek. Laat je inspireren en krijg een kijkje in het leven van een kunstenaar. Met o.a. David Bade, Jan des Bouvrie, Niels Broszat en Cees Dam. za 11 10:15, VondelCS, € 35,-

DIVERSEN

HET WOORD IN RUIGOORD Poëzieprogramma waarin diverse dichters en sprekers voordragen uit (eigen) werk. zo 12 15:00, Ruigoord

1 NIGHT, 12 HOURS, 100 QUESTIONS INTERVIEW MARATHON Rem Koolhaas en Luuk van Mid-

LEZING AMSTERDAM EN STADSHERSTEL Ontdek de ontstaansgeschiedenis van de stad Amsterdam.

door Joke van der Weij

Oude Turfmarkt 127, tel. 525 25 56 www.allardpiersonmuseum.nl

Ontmoetingen met de Orient Ontdek de invloed die de studie van Oosterse talen in Nederland had in de 17e eeuw. De grote bijdrage daaraan van Arabisch sprekende moslims, christenen en joden uit de Islamitische wereld wordt belicht. 24 juni t/m 18 september AMSTERDAM MUSEUM

STADSTEKENAARS VAN AMSTERDAM De een ziet patronen in het plaveisel, een ander bekijkt de muren van het Oudekerksplein of tekent de rij bij Starbucks: elke kunstenaar beleeft de stad weer anders. Sinds 2014 heeft Amsterdam een Stadstekenaar en vanaf 26 mei is dat de nieuwsgierige waarnemer Arie Schippers. De verrassende visie van Schippers en andere stadstekenaars maakt Amsterdam weer nieuw, ook voor wie er al jaren woont. Stadsarchief, 27 mei t/m 11 september

WORLD WAR TWO TODAY Fotograaf Roger Cremers trok door Europa om vast te leggen hoe wij de nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog levend houden. Met zijn serie over Auschwitztoerisme (vorig jaar 1,72 miljoen bezoekers) won hij al eens een World Press Photo Award. Wanneer wordt een herdenking tot een belevenis en een herinnering vermaak? Een vervreemdend en wrang document waarbij je toch ook soms in lachen uitbarst. Verzetsmuseum t/m 25 september Walter Schoonenberg over de 18e-eeuwse stad (de harmonieuze stad): het barokke interieur, stucwerk, plafondschilderingen, geschilderde behangsels. Maar ook de typische steegpanden en monumenten in de straten tussen de grachten. di 14 20:00, Amstelkerk, € 10,JOHN ADAMS INSTITUTE IAN BURUMA Over zijn boek ‘Their promised land: my grandparents in love and war’. Het boek verschijnt in het Nederlands als ‘Hun beloofde land’ bij Atlas Contact. wo 29 20:00, locatie en prijs nog niet bekend LOCATIES Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10, tel. 553 51 00, www.debalie.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl

De geschiedenis van Amsterdam vanaf de middeleeuwen. Permanent: ‘Het kleine weeshuis’ en ‘Amsterdam DNA’. Kalverstraat 92, tel. 523 18 22 www.amsterdammuseum.nl

Made in Amsterdam Een beeld van de belangrijkste artiesten, stromingen en bewegingen in de kunstwereld van de afgelopen eeuw. t/m 31 juli AMSTERDAM PIPE MUSEUM Overzicht van de rookcultuur van vijf continenten van 500 jaar voor Christus tot heden. Prinsengracht 488, tel. 421 17 79 www.pipemuseum.nl

BEZOEKERSCENTRUM AMSTERDAMSE BOS

GIUSEPPE PENONE

MAG HET LICHT AAN Op dit festival vind je geestverruimende filosofie, vernieuwende kunst, spraakmakend theater, wonderlijke wetenschap en nog veel meer. Het programma, tjokvol inspiratie, is gevuld met bevlogen idealisten en dwarse denkers die durven doen. zo 26 12:00, Tolhuistuin, € 19,50

ELECTRIFYING BAROQUE Internationaal symposium rond het Nieuwe Barokorgel dat het Orgelpark bouwt. Mmv orgelbouwers en organisten. Met concerten. In het Engels. do 2 t/m za 4, Orgelpark

Top 3 Expo

ARIE SCHIPPERS

ICAN TRIATHLON Triatleten uit heel Europa verkennen de Amsterdamse wegen, parken en meren. Langs o.a. Ouderkerk aan de Amstel, het Amstelpark en de Amstel. zo 26 vanaf 8:00

delaar presenteren een non-stop interviewmarathon van 12 uur. Met kunstenaars en denkers uit heel Europa. Ihkv Re:Creating Europe. wo 1 18:00, De Balie, € 25,-

ROGER CREMERS

rommelmarkt voor volwassenen en volop eten en drinken voor als je mand leeg is ... zo 26 11:00, Bos en Lommerplantsoen, gratis

59

juni 2016

Bezoekerscentrum van het grootste stadsbos van Nederland. Bosbaanweg 5, tel. 545 61 00 www.amsterdamsebos.nl

GIUSEPPE PENONE De vierde beeldententoonstelling die de Rijksmuseumtuinen omtovert tot expositieruimte is van arte povera-kunstenaar Penone, die geïnteresseerd is in de groeiprocessen van de natuur. Bomen vormen een terugkerend motief in zijn werk en spelen ook de hoofdrol in de achttien beelden in de tuin. Daarnaast zijn er vier werken in het museum te zien, waaronder de iconische ceder van ruim zes meter hoog. Rijksmuseumtuinen 19 juni t/m 2 oktober Goethe Institut Herengracht 470, tel. 531 29 00 www.goethe.de/amsterdam Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl Perdu Kloveniersburgwal 86, tel. 627 62 95, www.perdu.nl Ruigoord Ruigoord 76, tel. 497 57 02 www.ruigoord.nl Stadsarchief Amsterdam Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.stadsarchief.amsterdam.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11, ssba.nl VondelCS Vondelpark 3, www.vondelcs.nl

MUSEA & EXPOSITIES ALLARD PIERSON MUSEUM Archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. Kunsten gebruiksvoorwerpen uit 4000 voor Chr. tot 500 na Chr.

Nederland Waterland Wist je dat duizenden jaren geleden de meeste van onze meren en rivieren zijn ontstaan? Maar hoe ziet het leven er nu uit op en rond het water? Maak kennis met lepelaar, roodkeelduiker en grote zaagbek. Met speurtocht. t/m 5 juli ANNE FRANK HUIS De onderduikplaats waar Anne Frank haar dagboek schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinsengracht 267, tel. 556 71 05, www.annefrank.org

APPEL ARTS CENTRE Kunstencentrum dat functioneert als podium voor onderzoek en presentatie van hedendaagse beeldende kunst. Prins Hendrikkade 142, tel. 625 56 51, www.deappel.nl

You Must Make Your Death Public en Rien ne va plus? Faites vos jeux! Beide projecten tonen een verscheidenheid aan ideeën, strategieën en tegenzetten die voortkomen uit momenten van crisis. t/m 12 juni Præmonitions (Appel Z) Werk/expo van Gabriel Lester. 25 juni t/m 2 oktober ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam. Permanent: Spot on Architecture. Informatiepunt met digitale tafel, designartikelen, boeken, architectuurgidsen en veel meer. Prins Hendrikkade 600, tel. 620 48 78, www.arcam.nl

100 Jaar inspiratie De invloed van de Amsterdamse School op het hedendaagse bouwen. t/m 30 september ARTIS De oudste dierentuin van Nederland. Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl

APPIE BAANTJER MUSEUM In de kelder van café Heffer, vlakbij


AMSTERDAM ART 60

krant KRANT INSTALLATIE MEELFABRIEK LEIDEN

galerieselectie juni

LUMEN TRAVO Lijnbaansgracht 314 GEORGES ADÉAGBO 28 mei t/m 16 juli Georges Adéagbo legt op associatieve wijze een verband tussen de plek waar hij op dat moment werkt en zijn persoonlijke geschiedenis. De in Benin geboren kunstenaar maakt ruimtevullende installaties, waarin onder meer gekochte en gevonden objecten van rommelmarkten worden samengebracht om de culturele en politieke eigenschappen van beide plekken te illustreren.

BIBLIOTHECA PHILOSOPHICA HERMETICA Boeken en manuscripten op het gebied van de Christelijk Hermetische gnosis. Bloemstraat 15, tel. 625 80 79 www.ritmanlibrary.com

Ontmoetingsplaats voor bijbel, kunst en cultuur in een monument. Op de bovenste verdieping van De Cromhouthuizen Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.bijbelsmuseum.nl

BIJZONDERE COLLECTIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

Calais - From jungle to city Foto’s van Henk Wildschut. t/m 5 juni Shelter Island - Roe Ethridge Nieuw werk. t/m 5 juni Helmut Newton Overzichtstentoonstelling. 17 juni t/m 4 september MUSEUM GEELVINCK HINLOPEN HUIS Patriciërshuis met stijlkamers ingericht met Hollandse Oude Meesters, chinoiserieën en muziekinstrumenten van het Sweelinck Museum en met keurtuin. Keizersgracht 633, tel. 715 59 00, www.geelvinck.nl

VAN GOGH MUSEUM De grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Tevens verzameling van andere belangrijke 19e-eeuwse schilderkunst. Paulus Potterstraat 7, tel. 570 52 00 www.vangoghmuseum.nl

Out of the box UvA-collecties inspireren wetenschappers. t/m 4 september

Lichte zeden Zowel de sterren van de ‘haute prostitution’ als de hoeren in goedkope bordelen werden gebruikt als model door o.a. Manet, Toulouse-Lautrec, Picasso en domineeszoon Van Gogh. t/m 19 juni

DE CROMHOUTHUIZEN

HET GRACHTENHUIS

In de 18e eeuw bewoont de welgestelde familie Cromhout vier panden aan de Herengracht. Een stadspaleis uit de Gouden Eeuw. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuizen.nl

Monumentaal 17e-eeuws grachtenpand met de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel én de kunst van de Gouden Eeuw. Herengracht 386, tel. 421 16 56 www.hetgrachtenhuis.nl

DE DAGERAAD DE AMSTERDAMSE SCHOOL

HERMITAGE AMSTERDAM

Cultureel erfgoed tentoonstellingen in historische panden. Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl

KOLKATA (CALCUTTA), INDIA, 2008

Samenstelling Amsterdam Art. Voor een compleet overzicht van tentoonstellingen, evenementen en wekelijkse tips zie www.amsterdamart.com

de plek waar Baantjer jarenlang werkte als rechercheur. Oudebrugsteeg 7, tel. 428 44 88

BIJBELS MUSEUM

Dependance van het Museum Het Schip in het Dageraad-complex in Plan Zuid. Burgemeester Tellegenstraat 128, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

DIAMANTMUSEUM Een reisverhaal. Over een tocht die 3 miljard jaar geleden begon, 200 km onder het aardoppervlak, en die eindigt in de ring aan uw vinger. Paulus Potterstraat 8, tel. 30 55 300 www.diamantmuseumamsterdam.nl

3D PRINT CANAL HOUSE UNFASTEN SEATBELT (2015)

JEANINE HOFLAND De Clercqstraat 62 CATHERINE BIOCCA 4 juni t/m 23 juli Cartoons, sciencefiction en de menselijke wreedheid zijn belangrijke elementen in het werk van Catherine Biocca. De kunstenares is gefascineerd door het genot dat de mens kan voelen bij het aanschouwen van geweld en heeft dit vertaald in een geheel nieuwe instalatie die nu te zien is bij galerie Jeanine Hofland.

MUSEA & EXPOSITIES

Gesloten Ivm renovatie en verhuizing naar Huis met de Hoofden. vanaf 5 april

TORCH Lauriergracht 94 MARTIN ROEMERS 4 juni t/m 9 juli Waar de mens vroeger temidden van de natuur leefde, woont meer dan de helft van de wereldbevolking nu in een stad. Gefascineerd door dit proces van urbanisering, reisde fotograaf Martin Roemers de wereld over om het leven in zogenaamde ‘megasteden’ (met meer dan 10 miljoen inwoners) vast te leggen.

juni 2016

AGENDA

Informatie over 3D printing architectuur. Asterweg 49, tel. 789 03 59 www.3dprintcanalhouse.com

VAN EESTERENMUSEUM Museum over de stedenbouwkundige Van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden. Burgemeester de Vlugtlaan 125 www.vaneesterenmuseum.nl

EYE FILMMUSEUM Dagelijks voorstellingen. Informatieen documentatiecentrum. IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl

Robby Müller De Nederlandse cameraman, gelauwerd om zijn camerawerk en lichtbehandeling stelt zijn persoonlijke archief beschikbaar dat o.a. bestaat uit videotapes, originele scenario’s en setfoto’s. 4 juni t/m 28 augustus FOAM AMSTERDAM Centrum voor fotografie, ontmoetingsplek voor fotografen. Keizersgracht 609, tel. 551 65 00, www.foam.org

Disfarmer - The vintage prints Foto’s van Amerikaanse studiofotograaf Mike Disfarmer. t/m 5 juni

Wisseltentoonstellingen afkomstig uit collectie van het beroemde museum in Sint-Petersburg. Amstel 51, tel. 530 87 51 www.hermitage.nl

Van der Boechorststraat 8, tel. 598 93 90, www.vu.nl

Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl

HUIS MARSEILLE

MUSEUM VAN LOON

Eigentijdse en historische fotografie in 17e-eeuws pand. Keizersgracht 401, tel. 531 89 89, www.huismarseille.nl

Grachtenhuis uit de 17e eeuw met familieportretten, stijlkamers en Franse tuin. Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl

Une femme Fotograaf Jeroen Robert Kramer, woonachtig in Beiroet heeft verhaal vastgelegd over Monsieur Khiar, wandelingen, dronken worden en de liefde voor katten. t/m 5 juni Stephen Shore Overzichtstentoonstelling. 10 juni t/m 4 september INTERNATIONAAL INSTITUUT VOOR SOCIALE GESCHIEDENIS Een van de grootste documentatieen onderzoekscentra ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van de arbeidersbeweging in het bijzonder. Cruquiusweg 31, tel. 668 58 66 www.iisg.nl advertentie

TENTOONSTELLINGEN

UNTITLED

(TWO TAKES ON CRISIS) 23 APR – 12 JUN

PRÆMONITIONS (APPEL Z) 25 JUN – 2 OKT

MADAME TUSSAUDS Museum met wassenbeelden. Dam 20, tel. 522 10 10 www.madametussauds.nl

MAX EUWE CENTRUM Permanente tentoonstelling over de schaakgeschiedenis; mogelijkheid om te schaken (computer); schaakbibliotheek. Max Euweplein 30 A-1, tel. 625 70 17, www.maxeuwe.nl

MICROPIA Ontdek het ontzichtbare leven. Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, tel. 0900-278 47 96, www.micropia.nl

MOCO Museum voor moderne kunst. Honthorststraat 20, tel. 370 19 97 www.mocomuseum.nl

Warhol: royal t/m 3 juli Banksy: laugh now t/m 4 september

MOLEN VAN SLOTEN Poldermolen met Kuiperijmuseum, ‘Rembrandt op Zolder’, maquette ‘Amsterdam en het water’; activiteiten voor kinderen. Akersluis 10, tel. 669 04 12 www.molenvansloten.nl

MULTATULI MUSEUM Boeken van en over Multatuli. Zijn bureau, bibliotheek en sterfbed. Korsjespoortsteeg 20, tel. 638 19 38 www.multatuli-museum.nl

MUSEUMHAVEN Catharina de Grote Het levensverhaal van Europa’s Restauratie, behoud, onderhoud van JOODS HISTORISCH langst regerende keizerin. historische binnenvaartschepen. MUSEUM 18 juni t/m 15 januari Oosterdok 12 Outsider art en kunstvoorwerpen die 15:22www.museumhavenamsterdam.nl Untitled-4Objecten 1 09/05/16 Toonaangevende kunstwerken een relatie hebben met religie, MUSEUMTRAMLIJN van nationale en internationale cultuur en geschiedenis van de Outsider-kunstenaars. Tramdienst met historisch materieel. joden in Amsterdam. sinds 17 maart Nieuwe Amstelstraat 1, tel. 531 03 10, Rit van ong. 7 km en ong. 30 min. Hollanders van www.jhm.nl van het Haarlemmermeerstation de Gouden Eeuw Mannen met lef en stijl naar Bovenkerk. Elke zo (en 2e PaasGigantische groepsportretten uit Mode en design zouden nooit zo’n en Pinksterdag) t/m oktober. de 17e en 18e eeuw. vlucht hebben genomen zonder Amstelveenseweg 264 tot eind 2016 Benno Premsela en Max Heywww.museumtramlijn.org mans. Heymans leerde de HolHOLLANDSCHE SCIENCE CENTER NEMO landse vrouw hoe zich te kleden SCHOUWBURG en Premsela gaf aan hoe het huis Centrum vol wetenschap en Ooit een theater, nu een monument het beste kon worden ingericht. technologie. t/m 26 juni Oosterdok 2, tel. 531 32 33 met een tentoonstelling, ter Excavating the contemporary www.e-NEMO.nl nagedachtenis aan de duizenden Hedendaagse kunstenaars verjoden die in de Tweede DE NIEUWE KERK kennen de relatie tussen menWereldoorlog vanuit dit gebouw selijke tradities en natuurlijke De op een na oudste kerk van werden gedeporteerd naar de materialen. Amsterdam (1414) met 16e- en concentratiekampen. t/m 26 juni 17e-eeuws orgel. Plantage Middenlaan 24, tel. 531 03 40 Amy Winehouse, a family Dam 1, tel. 638 69 09 www.hollandscheschouwburg.nl portrait www.nieuwekerk.nl Onbekende kant van wereldster. World Press Photo DE HORTUS t/m 4 september Niet alleen werk van Warren Een van de oudste (1682) Richardson, winnaar van dit jaar. JORDAANMUSEUM t/m 10 juli botanische tuinen met klassiek Museum over Amsterdamse Streets of the world ingerichte buitentuin, drieFoto’s Jeroen Swolfs. volksbuurt. klimatenkas en palmenkas. Vinkenstraat 185, tel. 624 46 95 t/m 10 juli Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl

Igpoty Natuurfotografie tentoonstelling. Genomineerden en prijswinnaars van de International Garden Photographer of the Year. t/m 19 september HORTUS BOTANICUS Opgezet tbv onderwijs en onderzoek, met name voor faculteit Biologie van Vrije Universiteit.

www.jordaanmuseum.nl

KATTENKABINET

MUSEUM AMSTERDAM NOORD

Kunstwerken met als onderwerp ‘de kat’. Herengracht 497, tel. 626 53 78 www.kattenkabinet.nl

Museum over de geschiedenis van Amsterdam Noord. Zamenhofstraat 28 A www.museumamsterdamnoord.nl

MUSEUM WERF ‘T KROMHOUT

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER

Het museum toont historie van Nederlands Industrieel Erfgoed.

Amsterdams koopmanshuis met 17e-eeuwse schuilkerk.


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

juni 2016

MUSEA & EXPOSITIES O.Z. Voorburgwal 40, tel. 624 66 04, www.opsolder.nl

OUDE KERK Hedendaagse kunst en cultuur in het oudste gebouw van de stad. Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84, www.oudekerk.nl

Once in a lifetime Over leven en vergankelijkheid. Werk van acht kunstenaars: Vier van hen maken voor deze tentoonstelling nieuw werk. t/m 28 augustus KONINKLIJK PALEIS Van stadhuis in de gouden eeuw tot stadspaleis van Lodewijk Napoleon en het Koninklijk Paleis op de Dam. Dam, tel. 620 40 60 www.paleisamsterdam.nl

PERSMUSEUM Met documenten, beeld- en geluidsfragmenten en (spel) programma’s toont het museum hoe de pers is ontstaan en hoe zij zich heeft ontwikkeld tot massamedium. Zeeburgerkade 10, tel. 692 88 10, www.persmuseum.nl

10 x 10 = 100 jaar Persmuseum 10 Gastconservatoren kiezen elk 10 onderwerpen uit de wereld van de media van de afgelopen 100 jaar. permanent PIANOLA MUSEUM

Collectie pianola’s, elektrisch aangedreven reproductievleugels en 20.000 muziekrollen. Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl

MUSEUM HET REMBRANDTHUIS Het huis van Rembrandt met een collectie prenten en schilderijen. Jodenbreestraat 4, tel. 520 04 00 www.rembrandthuis.nl

Rembrandt de etser Naast een oeuvre van schilderijen en tekeningen vervaardigde Rembrandt zo’n 314 prenten. Zijn meesterschap als etser is onomstreden. t/m 18 september RIJKSMUSEUM Overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Dagelijks rondleidingen, workshops of cursussen e.d. Museumstraat 1, tel. 0900-0745 www.rijksmuseum.nl

Huismuziek Presentatie van muziekinstrumenten uit vier eeuwen. t/m 5 juni Carel van Hees Van Hees, bekend als geëngageerd documentair fotograaf en filmmaker, fotografeert het onderwijs in Rotterdam. t/m 22 juni Arita porselein van nu Voor het eerst in 400 jaar wordt een Japanse traditie door hedendaagse ontwerpers onder handen genomen. t/m 9 oktober Penone Beelden van de Italiaanse ‘arte povera’ beeldhouwer Giuseppe Penone in de tuinen van het museum. 10 juni t/m 2 oktober Japan Modern Japanse prentkunst uit de eerste helft van de 20e eeuw o.a. uit de collectie Elise Wessels. 24 juni t/m 11 september Adriaen van de Velde Meester van het Hollandse landschap. 24 juni t/m 25 september

RIJKSMUSEUM SCHIPHOL Dependance op luchthaven Schiphol. Achter de douane op de Holland Boulevard (tussen E en F pier) 1 www.rijksmuseum.nl

HET SCHEEPVAARTMUSEUM

Inverted Night Sky Werk van Jeronimo Voss. t/m 26 juni TASSENMUSEUM HENDRIKJE Grootste tassenmuseum ter wereld. Herengracht 573, tel. 524 64 52 www.tassenmuseum.nl

Hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Van Gouden Eeuw, het leven aan boord tot virtuele zeereis en de replica van het VOCschip Amsterdam. Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22 www.hetscheepvaartmuseum.nl

Street Couture Mix and match: high end fashion laat zich combineren met street fashion, sports met pop culture en Dutch met European design. t/m 5 juni

MUSEUM HET SCHIP DE AMSTERDAMSE SCHOOL

De Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van de roman ‘Kees de jongen’. 1e Leliedwarsstraat 16, tel. 420 71 19 www.theothijssenmuseum.nl

Hoogtepunt van de Amsterdamse School. Spaarndammerplantsoen 140, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

STADSARCHIEF AMSTERDAM ‘s Werelds grootste stadsarchief. Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.stadsarchief.amsterdam.nl

Bewaard voor de stad Bijzondere schenkingen van de afgelopen twee jaar, waaronder uniek filmmateriaal. t/m 15 juni Amsterdam terug aan het IJ Hoe zagen de IJ-kades er vroeger uit? t/m 19 juni Stadstekenaars van Amsterdam Werk van de drie Stadstekenaars Hamid el Kanbouhi, Dieuwke Spaans en Arie Schippers. Verder werk van o.a. Robbie Cornelissen, Claire Harvey, Jantien Jongsma, Paul Klemann, Parra, Koen Taselaar en Marieke Zwart. t/m 11 september STEDELIJK MUSEUM Moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Museumplein 10, tel. 573 29 11 www.stedelijk.nl

Holland Festival: Tomorrow is the question De Thaise kunstenaar Rirkrit Tiravanija maakt kunst met menselijke sociale interactie als uitgangspunt. juni Moving thinking Braziliaanse kunstenaar Mariana Lanari (1976) maakt de wegen van informatie inzichtelijk. t/m 30 juni Jan Dibbets color studies 1976-2015 t/m 31 juli Jon Rafman Videofilms en installaties. t/m 14 augustus Opwinding Tentoonstelling van Rudi Fuchs. t/m 2 oktober Avery Singer Eerste Europese museumsolo van de Amerikaanse kunstenaar Avery Singer (New York, 1987). t/m 2 oktober Wonen in de Amsterdamse School Ontwerpen voor het interieur 1910-1930. t/m 28 augustus Bernadette Corporation Sinds 1994 heeft dit kunstenaarscollectief de wereld van mode, film en de tijdschriften geïnfiltreerd. t/m 28 augustus STEDELIJK MUSEUM BUREAU AMSTERDAM De projectruimte van het Stedelijk Museum met de nieuwste ontwikkelingen. Rozenstraat 59, tel. 422 04 71 www.smba.nl

THEO THIJSSEN MUSEUM

Thijssen en de vrouwen Over Thijssens relatie tot het andere geslacht. juni

advertentie

HIER HAD UW ADVERTENTIE KUNNEN STAAN Bel 020 - 702 61 80 of mail naar partner@iamsterdam.com TROPENMUSEUM De mooiste voorwerpen en verhalen van de hele wereld. Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 800 www.tropenmuseum.nl

Rhythm & Roots Gitaren van Jimi Hendrix en Chuck Berry, motorjack van Elvis en cape van James Brown. t/m 30 oktober TROPENMUSEUM JUNIOR ZieZo Marokko elk weekend en tijdens vakanties 14.30 uur Juniorreis. 6-13 jaar; 11.00, 11.30, 12.00, 13.00, 13.30 en 16.00 uur Familiereis. Alle leeftijden Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 840 www.tropenmuseumjunior.nl

ZieZo Marokko In het museum staat een vliegtuig klaar. Stap in, riemen vast, op naar Marokko! Ga aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen. juni NEDERLANDS UITVAART MUSEUM TOT ZOVER Het verleden, heden en de toekomst van de omgang met de dood. Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl

VERZETSMUSEUM Nederland voor, tijdens en vlak na WOII. Permanent Verzetsmuseum Junior. Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org

World War Two Today Herdenking en belevenis, herinnering en vermaak. Fotografie van Roger Cremers. t/m 25 september

WERELDERFGOED PODIUM Dé startplek om kennis te maken met UNESCO Wereld erfgoed in Nederland. Dagelijks rondleiding en documentaire ‘Hollandse wereldwonderen’. Vijzelstraat 32, tel. 251 49 95 www.werelderfgoed.nl/podium

MUSEUM WILLET-HOLTHUYSEN Volledig ingericht Amsterdams grachtenpand. Herengracht 609, tel. 523 18 22 www.willetholthuysen.nl

WOONBOOTMUSEUM Gevestigd op de ‘Hendrika Maria’, een voormalig zeilend bedrijfsvaartuig gebouwd in 1914. Aan boord krijgt men een beeld van deze woonvorm die zo typerend is voor Amsterdam. Prinsengracht 296 K, tel. 427 07 50 www.woonbootmuseum.nl

NOG MEER EXPOSITIES ONTHEEMDING Wat is ontheemding precies? Interpretatie van vijf kunstenaars. WG Kunst, t/m 12 juni IK BEN 17 Foto’s van Martijn van der Griendt. Melkweg, t/m 26 juni À LA FOLIE / TO INSANITY Interactieve video-installatie van multimediakunstenaar Alex Verhaest waarin ze een einde van haar liefdesrelatie uitwerkt. de Brakke Grond, t/m 30 juni (S)HE: SEARCHING FOR THE OTHER Door 7 kunstenaars(duo’s) wordt het begrip gender onderzocht. Werk van Diana Blok, Nynke Deinema, Judith Leysner, Randa Maroufi, Eva Spierenburg e.a. CBK Zuidoost, t/m 9 juli CONSTANT: RUIMTE + KLEUR Overzicht van deze bijzondere experimentele kunstenaar. Cobra Museum, t/m 25 sep. KUNSTRAI Kunstbeurs. Amsterdam RAI, 1 t/m 5 juni THE IGAMING SUPER SHOW Tentoonstelling en beurs voor de iGaming industrie. Amsterdam RAI, 8 en 9 juni AMSTERDAMS MONT MARTRE Markt met brocante en curiosa. Amstelveld, 24 juni LOCATIES Amstelveld www.vlooienmarkten.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66, brakkegrond.nl CBK Zuidoost Anton de Komplein 120, Zuidoost, tel. 252 54 01, www.cbkzuidoost.nl CoBrA Museum Sandbergplein 1, Amstelveen, tel. 547 50 50, www.cobra-museum.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Amsterdam RAI Europaplein, tel. 549 12 12, rai.nl WG Kunst Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28, tel. 61 61 515, www.wgkunst.nl

61

COLOFON Hoofdredactie Bart van Oosterhout Vormgeving Arjen van den Houten Ontwerp Loes Koomen Eindredactie Janna Reinsma Eindredactie agenda & traffic Jet Greebe Medewerkers aan dit nummer Tijs van den Boomen, Emma Curvers, Zoë Heijke, Nadja Hüpscher, Elisah Jacobs, Yvonne Kroese, Marije Kuiper/Phenster, metMik.nl, Kim van der Meulen, Guido van Oorschot, Mike Peek, Marie-Charlotte Pezé, Famke en Floor van Praag (ZIN), Margriet Prinssen, Inger van der Ree, Janna Reinsma, Thomas Schlijper, Bregtje Schudel, We Are Public, Joke van der Weij, Monique Wijbrands/SaltyStock, Christiaan de Wit Agendagegevens Afdeling Digital Media Aanleveren (agenda)gegevens zomernummer - 17 mei septembernummer - 18 juli oktobernummer - 22 augustus novembernummer - 19 september Stichting Amsterdam Marketing De Ruyterkade 5, 1013 AA Amsterdam, T 020-702 61 00 informatie@iamsterdam.com Adverteren Afdeling Relaties, T 020-702 61 80 partner@iamsterdam.com Uitgever Amsterdam Marketing Marketing manager Nico Mulder Traffic manager Yara Fabel Drukker Corelio Printing Distributie e-mail distributie@iamsterdam.com Distributie verzorgd door Flyerman Abonnementen Amsterdam Marketing heeft zijn abonnementenbeheer voor de Uitkrant uitbesteed aan Abonnementenland. Vragen over abonnementen Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest T 0900-ABOLAND of 0900-226 52 63 (10 cpm) of WhatsApp T 06-151 113 85 www.bladenbox.nl Adreswijzigingen en opzeggingen: www.aboland.nl klantenservice@aboland.nl Jaarabonnement € 29,95 Het abonnement wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Abonnementen kunnen zowel schriftelijk als per e-mail worden opgezegd onder vermelding van het klantnummer, met een opzegtermijn van 3 maanden. Een abonnement is pas opgezegd, wanneer de abonnee daarvan een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen via post of e-mail. Een adreswijziging kan alleen worden verwerkt als het oude adres en het nieuwe adres schriftelijk of per e-mail worden doorgegeven. Prijswijzigingen voorbehouden. Uitkrant is een geregistreerd merk van Amsterdam Marketing. Verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 60.000 exemplaren. Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foutieve vermeldingen. © 2016 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbenden. De Uitkrant van juli/augustus verschijnt 27 juni, de abonnees ontvangen de krant eerder.


62

krant KRANT

vooruitblik

TOT SLOT

VOORUITBLIK

Niet te missen in de komende maanden.

Rese nu alv rveer zeker ast om te van e zijn kaartjen e!

samenstelling Zoë Heijke

JULIDANS

Grensverleggende dans uit alle hoeken van de wereld. Op zeven locaties in Amsterdam laten grote meesters en jong talent zien dat dans niet alleen mooi, prikkelend en ontroerend is, maar ook relevant, actueel en in your face.

ROBECO SUMMERNIGHTS De Robeco SummerNights in het Concertgebouw zijn een heerlijke serie zomerconcerten (meer dan tachtig!) om bij weg te dromen, soms zelfs liggend, of om lekker op te dansen. Dit jaar naast topsolisten- en orkesten onder meer een kennismaking met ‘hersenkamermuziek’ en ochtendyoga in de Grote Zaal.

diverse locaties 30 juni t/m 10 juli

SHARON JONES AND THE DAP-KINGS

Het Concertgebouw 1 juli t/m 31 augustus

HIER STATEN GENERAAL

De stoere, soulvolle stem van de inmiddels 56-jarige Sharon Jones en de funky begeleiding van The Dap-Kings maken het lastig om stil te blijven zitten – al helemaal tijdens deze hopelijk heerlijk warme zomeravond in het Amsterdamse Bos.

Het Amsterdamse Bostheater 28 augustus €35 euro

DE VERLEIDERS Deze humoristische voorstelling over de wereld van het grote geld komt weer terug op het toneel! Pierre Bokma, Victor Low, Leopold Witte, George van Houts en Tom de Ket spelen hun rol van patsers onvervalst goed. Carré 5 t/m 23 juli Vanaf €16

Jörgen Raymann, Kevin ‘Blaxtar’de Randamie, George Arakel en Joost Nauta laten zien hoe tegenslagen kunnen worden omgezet in succes in een avond vol strategisch inzicht, persoonlijke macht, strijdkrachten en historische daden op kleine schaal. Een inspiratie-evenement over je leven (weer) in eigen hand nemen. DeLaMar 18 juli €15 euro


63

info

INFORMATIE VOOR BEZOEKERS

meer info o p iamst erdam .com

Alles wat je nodig hebt voor een succesvol bezoek aan Amsterdam.

HET AMSTERDAM & REGION TRAVEL TICKET Met dit ticket kunt u onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam en de omliggende regio – dag en nacht – gedurende 24 uur. Ontdek de stranden van Zandvoort, de kaasmarkt in Edam en oerHollandse dorpen als Volendam. Tickets à €13,50 zijn verkrijgbaar bij I amsterdam Visitor Centres, GVB Tickets & Info en verkooppunten van Connexxion en EBS op het Centraal Station.

I AMSTERDAM STORE Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van Amsterdam in de I amsterdam Store. IJ-hal (noordzijde Centraal Station) Open: ma t/m wo 08.00-19.00 uur; do t/m za 08.00-20.00 uur; zo 09.00-18.00 uur.

I AMSTERDAM VISITOR CENTRES

LAST MINUTE TICKET SHOP

Bezoek een van onze Visitor Centres voor informatie over Amsterdam en de regio, excursies & rondvaarten, plattegronden en gidsen, tickets voor openbaar vervoer, souvenirs, hotelreserveringen en de I amsterdam City Card. Tel: +31 (0)20 702 6000 info@iamsterdam.com iamsterdam.com/visitorcentres twitter.com/Iamsterdam

I AMSTERDAM VISITOR CENTRE Stationsplein 10 (tegenover Centraal Station) Open: dagelijks 09.00-18.00 uur

I AMSTERDAM VISITOR CENTRE Aankomsthal 2, Schiphol Plaza Open: dagelijks 07.00-22.00 uur

In de Last Minute Ticket Shop koop je op de dag van de voorstelling online kaarten met korting tot 75 procent. Iedere dag is er een nieuwe selectie van voorstellingen en concerten van de Amsterdamse theaters en concertzalen. lastminuteticketshop.nl

I AMSTERDAM CITY CARD Een ideaal cadeau voor bezoek van buiten de stad: aanschaf van de City Card geeft toegang tot meer dan 40 musea, openbaar vervoer, een rondvaart, 25 procent korting op attracties, eten en drinken en meer! Verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, hotels, rederijen, musea en GVB Tickets & Info punten. Meer informatie: iamsterdam.com/citycard


64

krant KRANT

TOT SLOT

DE STAD UIT

de stad uit

Kom uit je comfort zone, pak de fiets of de trein en bezoek deze evenementen buiten de stad.

MIDZOMERZAAN Op het MidzomerZaan Festival aan de rivier de Zaan, naast de monumentale Chocoladefabriek, spelen onder andere Nick en Simon en Freek de Jonge met een tienkoppig orkest. Harpist Remy van Kesteren (die ook op 1 juni in Paradiso te zien is) en schrijver Ernest van der Kwast geven samen een heerlijk zondagochtendconcert.

HOUTFESTIVAL Op het Houtfestival krijgen muzikanten van over de hele wereld wier werk als gevaarlijk of subversief wordt beschouwd het podium – zoals Mäshräp uit China en het Venezolaanse Conjunto Papa Upa. Ook Nederlandse bands als De Kift en Tabanka treden op. Een festival zonder entreebewijzen, hekken of tascontroles: op het Houtfestival wordt de vrijheid gevierd en gaat het er allemaal lekker ontspannen en zomers aan toe. Haarlem, 18 en 19 juni houtfestival.nl

Zaandam, 18 en 19 juni midzomerzaan.nl

MO BARENDS

DANIEL FLORES

tekst Zoë Heijke

YADA YADA-MARKT Wees zuinig op onze mooie planeet: dat is het motto van de zero-waste-markt Yada Yada (Engels voor ‘bla bla bla’) die is overgewaaid uit Zuid-Afrika. De markt verkoopt duurzame producten: naast de dertig eettentjes met wereldse gerechten, vind je er marktkramen met koopwaar op het gebied van fashion, interieur en lifestyle. Zaandam, iedere vrijdag t/m zondag yadayadamarket.nl

OLDTIMERDAG Hét cadeau voor Vaderdag: een bezoekje aan de Nationale Oldtimerdag. Tijdens dit jaarlijkse event zijn ruim 400 oldtimers te bewonderen, van een historische Fiat Tipo III Roi des Belges (1908) tot grommende vooroorlogse sportwagens van merken als Bentley, Alvis, Alfa Romeo en Bugatti. Verder wordt deze editie ingezoomd op de ontwikkeling van de bus als openbaar vervoermiddel. In totaal nemen zestien bussen deel aan deze tijdreis, die zal beginnen bij de Ford T uit 1924 en eindigen met de luxueuze spelersbus van Ajax uit 2014. Straattheater en muzikale optredens maken het programma voor oldtimer-liefhebbers compleet. Lelystad, 19 juni oldtimerdaglelystad.nl


65

‘IK HEB MET DIT FESTIVAL MIJN DROOM KUNNEN VERWEZENLIJKEN. IK ZAL HET ENORM MISSEN, DE GEWELDIGE SFEER, DE ADRENALINE, U, HET PUBLIEK.’ ALDUS TOPVIOLISTE JANINE JANSEN, OPRICHTER EN ORGANISATOR VAN HET INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL IN UTRECHT. VAN 29 JUNI T/M 3 JULI VINDT HAAR LAATSTE FESTIVALEDITIE PLAATS, DAARNA DRAAGT ZE HET STOKJE OVER AAN CELLISTE HARRIET KRIJGH.

KUNSTFIETSROUTE CASTRICUM

MADELON DIELEN

Keramiek, ‘bio-art’, fotografie, sieraden, schilder- en beeldhouwkunst: dat en nog veel meer kun je bewonderen tijdens de Kunstfietsroute Castricum. Op 27 locaties in Castricum en omgeving presenteren ruim tachtig kunstenaars hun werk in opengestelde tuinen en huizen van kunstliefhebbers.

OVERSPOELD Precies honderd jaar geleden werd het Zuiderzeegebied getroffen door een stormvloed. De houten huizen en dijken werden verwoest door de zware golven en aan land en op zee vielen 51 doden. Het Zuiderzeemuseum gedenkt dit jaar deze beruchte watersnoodramp van 1916. In het buitenmuseum is een stuk rampgebied nagebouwd – een botter ligt op de kant, huizen zijn verwoest. Als bezoeker kruip je in een reddingspak, doe je het evacuatiespel en krijg je een levensechte indruk van hoe het geweest moet zijn.

Castricum, 4 en 5 juni kunstfietsroutecastricum.nl

Enkhuizen, t/m 23 oktober zuiderzeemuseum.nl

FLOWER FESTIVAL Ruik, bekijk en proef de mooiste en bijzonderste bloemen tijdens het kleurrijke Flower Festival. Geniet van een rozenshow, spectaculaire bloemsierkunst en vaartochten over de Westeinderplassen. Ook heel leuk: je eigen speciaalbier creëren met de bloementap. diverse locaties in Aalsmeer, 18 en 19 juni aalsmeerflowerfestival.nl


OPENING

Groeten uit...

onderwerp

WONEN IN AMSTERDAM ‘Ik ben geboren in Amsterdam, maar heb ook een paar jaar met mijn ouders in Lelystad gewoond. Toen ik ging studeren, ben ik gauw weer terug verhuisd naar Amsterdam. Eigenlijk ben ik een echte stadsnomade. Ik spaar stadsdelen. Ik moet alleen nog in Noord en Zuidoost wonen en dan heb ik alles gehad.’ FAVORIETE BUURT ‘Ik heb een zwak voor Oud-West, maar eigenlijk heeft iedere buurt zijn charme. De Pijp is voor mij een beetje het Montmartre van Amsterdam.’ LEUKSTE EIGENSCHAP VAN AMSTERDAMMERS ‘Amsterdammers zijn heel erg ruimdenkend.’ SLECHTSTE EIGENSCHAP VAN AMSTERDAMMERS ‘De hufterigheid in het verkeer. Iedereen kiest voor zichzelf en iedereen denkt: jij wacht maar. Vooral fietsers, die steken gewoon over. Meestal gaat het nét goed, maar niet altijd: laatst lag ik opeens languit op straat in de Indische Buurt omdat een fietser had besloten om zomaar ineens te remmen midden op het fietspad.’ MUSEUM ‘Museum ’t Schip, gewijd aan de architectuur van de Amsterdamse School, is mijn favoriet. Ik ben gek op die stijl. Het monumentale gebouw is goed geconserveerd, prachtig van binnen en buiten.’ UITGAAN ‘Ik ga vooral naar festivals en clubs. Radion is een echte aanrader. Ze hebben er een goede akoestiek en leuke dj’s. Ook Ruigoord is een toffe plek. De laatste keer was ik daar voor het feest Lotgenoten.’

ALBERT CUYPMARKT

MUSEUM 'T SCHIP

STUDIO/K

krant KRANT

OKURA HOTEL

66

Amsterdam Maurits Koelewijn Schrijver en columnist Maurits Koelewijn (34) bezocht ruim 130 Amsterdamse koffiehuizen en schreef daarover een bundel koffiecolumns. Een echte koffiekenner durft hij zichzelf nog niet te noemen, maar een kopje Senseo slaat hij toch liever af. ‘Dat trek ik niet meer zo goed.’ tekst en foto Zoë Heijke

FILMTHEATER ‘Ik vind kleine filmtheaters zoals Studio/K heel erg fijn. Het is allemaal een beetje slordig, het publiek is relaxed en het aanbod is diverser dan bij Pathé, dat alleen maar grote Hollywoodfilms vertoont.’ PARK ‘Ik kom eigenlijk in alle parken graag: ik hardloop in het Flevopark, ik bootcamp in Park Frankendael en voor een picknick ga ik naar het Westerpark of Vondelpark.’ IN WELK AMSTERDAMS GEBOUW ZOU JE DE NACHT WILLEN DOORBRENGEN? ‘Zet mij maar neer op de bovenste etage van het Okura Hotel. Ik zou er voor het raam gaan zitten met een goed glas wijn en urenlang uitkijken over de stad.’ EERSTE HERINNERING AAN AMSTERDAM ‘Een bezoek aan de Albert Cuypmarkt met mijn moeder. Dat was niet per se een leuk

uitje, want mijn moeder stopte bij elke kraam. In mijn ogen was die markt eindeloos. Als ik nu nog wel eens over de Albert Cuypmarkt loop, verbaas ik me erover hoe kort hij eigenlijk is. Je kunt er met een kwartiertje doorheen lopen! Ja, aan de Albert Cuyp heb ik echt trauma’s overgehouden.’ BESTE KOFFIEPLEK ‘Sommige van de 130 koffiehuizen die ik heb bezocht vind ik er met kop en schouders bovenuit steken, maar een nummer één is echt niet te kiezen. White Label, Black Gold, Scandinavian Embassy, Koffie Bru en Lat 61 staan wel zeker in mijn top tien.’ COLUMNBUNDEL KOFFIE ‘Ik wilde dat het verhaal voor mijn derde roman, Ontmoet me hier, zich zou afspelen in een koffiehuis. Ik bezocht een heleboel koffietentjes in Amsterdam om de sfeer te proeven en het werk van de barista’s te observeren. De adressen hield ik bij in een boek. Een vriend van mij vond dat ik er een blog over moest beginnen. In eerste instantie vond ik het geen origineel idee, de halve wereld is immers bezig met bloggen over horecahotspots. Toch heb ik het geprobeerd en al gauw kreeg stadsblad De Echo interesse om mijn posts te gebruiken als koffiecolumns. In totaal heb ik ruim 130 koffiezaakjes bezocht, daarvan staan er nu 52 in mijn eerste columnbundel Koffie.’ DE AMSTERDAMSE KOFFIECULTUUR ‘Amsterdam heeft ruim 130 koffiehuizen, en dan reken ik de grote ketens zoals Starkbucks nog niet eens mee. Verrassende ontdekking: het is stiekem toch een heel klein wereldje. Iedereen kent elkaar.’ Koffie Maurits Koelewijn Uitgeverij H & G


VAN BLUES TOT HIPHOP TROPENMUSEUM.NL


NEW PRODUCTIONS PRESENTEERT

foto’s: Joris van Bennekom

2 MILJOEN BEZOEKERS SOLDAATVANORANJE.NL I 0900 - 1353 theaterhangaar

IN SAMENWERKING MET

MEDIAPARTNER

(45 cpm)

NÚ T/M DECEMBER, RESERVEER SNEL | vliegveld valkenburg | bij leiden

IN SAMENWERKING MET

MEDIAPARTNER

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant Juni 2016  

De Uitkrant is het toonaangevende gratis culturele magazine voor Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam. Met nieuws, reportages, interview...

Uitkrant Juni 2016  

De Uitkrant is het toonaangevende gratis culturele magazine voor Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam. Met nieuws, reportages, interview...

Advertisement