Page 1

FEB17

krant

UITGETINDERD IN DE HOOFDSTAD VAN HET ONLINE DATEN IS DE WARE LIEFDE VER TE ZOEKEN

jaargang 51 #05


NIEUWJAARSACTIE 3 CONCERTEN IN HET CONCERTGEBOUW VANAF € 93 VIA WWW.ORKEST.NL/ NIEUWJAARSACTIE

PRINS IGOR

BRAHMS Symfonie 3 Nederlands Philharmonisch Orkest

ZA 25, MA 27 FEBRUARI

Ronald Brautigam

RAVEL

Nederlands Kamerorkest

_

Alexander Borodin Liefdeslyriek en krachtige koorscènes 7 t/m 26 februari 2017

DNO_PRINS_IGOR_Advertentie_Uitkrant_92halfx252.indd 1

ZA 11 MAART

PERGOLESI Stabat Mater

Nederlands Kamerorkest ZA 1 APRIL

BEETHOVEN Symfonie 4 Nederlands Philharmonisch Orkest MA 10 APRIL

4

RACHMANINOFF

Pianoconcert

Nederlands Philharmonisch Orkest BESTE OPERAHUIS TER WERELD

ZA 27, MA 29 MEI

Saint-Saëns

Orgelsymfonie

2016

Nederlands Philharmonisch Orkest ZA 17, MA 19 JUNI

WWW.ORKEST.NL

17/01/17 12:53


februari in

Amstel 56-58 | 020 624 05 34 | www.dekleinekomedie.nl

1 FEBRUARI

VIGGO WAAS

FIDELIO

ORKEST VAN DE ACHTTIENDE EEUW EXCLUSIEF IN CARRÉ MATINEE

5 FEBRUARI

PAUL VAN VLIET

300STE VOORSTELLING IN CARRÉ

reprise

wo 1 feb Cruijff & Pipo. Hij wilde de één zijn. Hij werd de ander. Een persoonlijke voorstelling over heldendom, waarheid en fantasie.

TIM FRANSEN

reprise / laatste kaarten

do 2 t/m za 4 feb ‘Buitengewoon. Het is hoogst zeldzaam dat een debuut zo volgroeid klinkt.’ (NRC****)

VUILE HUICHELAAR

8 FEBRUARI T/M 4 MAART

zo 5 feb Hét meezingprogramma voor de bedrogen vrouw. Met typetjes, sketches, conferences en filmpjes.

YOUP VAN ‘T HEK LICHT

première

FABELHAFT

12 & 13 FEBRUARI

MUSICALS IN CONCERT, LIVE ON TOUR SIMONE KLEINSMA, TONY NEEF, E.A. 19 FEBRUARI

ISABELLE BEERNAERT

URBAN MYTH, HUUB VD LUBBE laatste kaarten

MATINEE

LEBBIS

NE ME QUITTE PAS

MATINEE

26 FEBRUARI

ma 6 feb Hemelse zang, scheurende gitaren en hallucinerende liedjes. O die zee is een rockopera van mythische proporties.

PINOKKIO, DE SPROOKJESMUSICAL

reprise / laatste kaarten

vr 10 & za 11 feb Lebbis is als een goede whisky. Hij wordt ieder jaar beter.

NTJAM ROSIE & ARTVARK

WINNAAR MUSICALWORLD KIDS AWARD

BOEK NU: CARRE.NL

do 9 feb Deze muzikale voorstelling over liefde, moed en angst neemt je mee naar het Amerika van de jaren ’60 waar de wereld zwart-wit is.

zo 12 feb Homelands. Staande Ovaties. Lovende reacties. Mooie recensies.

DE DEELDELIERS

ma 13 feb Vlijmscherpe taal van Jules Deelder en meeslepende klanken van Bas van Lier.

PIETER DERKS

laatste kaarten

di 14 t/m za 18 feb Pieter heeft zich in Spot één ding voorgenomen: alles wat zichzelf serieus neemt moet bespot.

in hilversum

maa k je eigen youtube-vi deo

MARCEL DE GROOT

zo 19 feb Eindelijk! Na 15 jaar gaat Marcel de Groot zelf weer het theater in. Het is nu tijd om zijn eigen #HELD te zijn.

in hilversum

Kom naar het leukste museum van Nederland!

TANGARINE

ma 20 feb From Tuscon with songs is het reisverslag van een pelgrimage. Met muzikale juweeltjes en fragiele hoogtepunten.

LEONI JANSEN & CHRIS CHAMELEON première di 21 feb Leoni en Chris dagen elkaar uit en zingen verhalen over de liefde, verschillende culturen en de dwaasheid van het leven.

PIETER JOUKE

real virtual

première

wo 22 feb ‘Een eigenzinnige cabaretier met een fijn gevoel voor literair absurdisme.’ (de Volkskrant)

ity

GEORGE VAN HOUTS

alléén in de kleine komedie

do 23 t/m za 25 feb Een theatraal college met humor, karakter en de ontsluiering van een angstaanjagend, verbijsterend, wereldwijd Kom Plot.

Nu met de tentoonstelling:

K. SCHIPPERS

12.30 uur

vr 24 feb Lunchpauzeverhalen. Kom luisteren naar de lievelingsverhalen van de stadsdichter van Amsterdam.

Alle info, events en tickets:

beeldengeluid.nl/letsyoutube

PATRICK LAUREIJ

reprise

zo 26 t/m di 28 feb ‘Dekking hoog is geraffineerde comedy en ontroering ineen.’ (de Volkskrant****)


11 MAART 06:00-06:00


februari 2017

5

LIEFDE IN TIJDEN VAN TINDER Ik weet nog dat ik voor het eerst hoorde over een koppel dat elkaar had ontmoet via een contactadvertentie. Dat was toen niet iets waar je openlijk voor uitkwam. Op een feestje knikte iemand onopvallend in de richting van het koppel; we spraken erover op fluistertoon. Daten heette nog gewoon ‘kennismaken’. Ik heb het over het pre-internet tijdperk. De kennismaking was zeer omslachtig verlopen. De twee hadden zich ingeschreven bij een bemiddelingsbureau – na lang nadenken, want goedkoop was het niet. Ze waren gescreend. Men had een videoband van beiden opgenomen waarop ze zich zo spontaan mogelijk voorstelden. Ze hadden in een kaartenbak gezocht naar een geschikte kandidaat en op verzoek elkaars videoband bekeken. Zo kwam het na maanden tot een eerste ontmoeting. Spoel de band even twintig jaar vooruit en alle drempels om kennis te maken zijn geslecht. Het lijkt wel alsof iedereen in Amsterdam voortdurend met datingapps in de weer is. Er groeit een generatie op die het live daten helemaal overslaat en al begint op Tinder. Wie er een beetje handig in is, heeft een complete verzameling singles onder handbereik. Dat lijkt ideaal, maar in combinatie met de alomtegenwoordige keuzestress vormt zo’n oceaan aan potentiële (sex)partners een giftige cocktail. Sommigen zijn zo druk met online daten dat ze nauwelijks meer onder de mensen komen. Date-verslaving begint een serieus probleem te worden, ontdekte Sara Luijters die ons coververhaal over daten schreef (p. 10). Wat bevrijdend leek, is zo een dwangbuis geworden. Al die beloftes onder handbereik; je zou wel gek zijn om je vast te leggen in tijden van Tinder. Een weg terug is er niet volgens deskundigen. Datingapps zijn here to stay. Maar we moeten er wel wat slimmer mee omgaan; de drempel moet weer omhoog. Net als toen. Dat stel uit het begin is overigens na twintig jaar nog heel gelukkig samen. Ze hebben twee kinderen die tinderen. Bart van Oosterhout Hoofdredacteur b.vanoosterhout@iamsterdam.com

OUTFIT VAN BAS KOSTERS

VOLG ONS: iamsterdam.com facebook.com/iamsterdamnl iamsterdam.com/uitmail youtube.com/videoiamsterdam Coverillustratie: Nanne Meulendijks

INHOUD P.06 WAT IS ER NIEUW?

Nieuws uit de stad met o.a. Lola Lik, een rechtszaak tegen de volwassenen, pinhole-fotografie, brug(gen) over het IJ, het talent van de maand en de rubriek Wij gaan naar…

P.10 UITGETINDERD We daten online wat af in de hoofdstad. Wat zijn de nieuwste date-trends, hoe zit het met dat vrouwenoverschot en hoe ziet onze date-toekomst eruit?

P.19 KUNST & VERMAAK Met festival Sonic Acts, theatercollectief Rimini Protokoll neemt de Stadsschouwburg over, Njtam Rosie, Ed van der Elsken, Oscar-voorspellingen, Yora Rienstra over theatersolo Paaz, Emma Curvers die de horror in huis haalt en de aanbieding & winacties voor nieuwe abonnees en lezers.

P.37 ETEN & DRINKEN EN ZO Genderneutrale mode is hot. Wat zijn de juiste adresjes in Amsterdam? En verder: de leukste plekjes op de Zuidas en in Buitenveldert, Nadja Hüpscher luistert vrouwen af in de Albert Heijn, en de nieuwste restaurants en winkels.

P.49 AGENDA

P.63 TOT SLOT Een vooruitblik op het culturele aanbod, tips voor buiten de stad, en groeten uit het Amsterdam van dj Mirella Kroes, die Amsterdams carnaval viert tijdens De Raad van 11.

De onmisbare culturele agenda met klassiek, pop, clubs, theater, dans, cabaret, lezingen, festivals en exposities. Met insidertips van onze recensenten.


6

krant KRANT

februari 2017

OPENING

Wat is er nieuw? (in de stad)

   Œ

Nieuws uit de wereld van kunst en cultuur, nieuwe uitgaanslocaties, de top 5 evenementen, het talent van de maand en tips van de straat.



DAVID VAN DOMMELEN

Œ

SOFIE NIJFF

samenstelling Janna Reinsma

LOLA LIK

H.J.E. Wenckebachweg 48  lolalik.nl



MARLIJN DOOMERNIK

TOP 5

>

Wie had ooit gedacht dat de Bijlmerbajes een azc zou worden? Of dat er een broedplaats zou komen? Toch is het zo: niet alleen worden hier 1000 vluchtelingen gehuisvest, ook opende hier onlangs Lola Lik, een broedplaats met 9000 m2 boordevol bijzondere ateliers, muziekstudio’s, start-ups, moestuinbakken en vergadercaravans. En overal wordt de brug met de asielzoekers geslecht. Refugee Company start hier met kleermakers uit het azc een overhemdenlijn en opent met azc-horecatalent een café in de oude bajeswasserette. De Rietveld Academie verbindt studenten aan bewoners in een grafische werkplaats, en dan zijn er ook nog de Start-Up Kitchen, de Burenboulevard en speciale Bajes Cinema-avonden. Bijlmerwaarts dus!

uitgaan feb

Als je maar één ding gaat doen deze maand, doe dan een van deze dingen.

NIXON IN CHINA Het was een politieke aardverschuiving: het bezoek dat Richard Nixon in 1972 bracht aan het China van Mao Zedong. Vijftien jaar later verwerkte de Amerikaanse componist John Adams de spraakmakende trip tot zijn eerste opera. De klank is toegankelijk, van minimal music tot een snufje romantiek en jazz. Het ConcertgebouwΠ11 februari

MADE IN AMSTERDAM 1 & 2 Het Nationale Ballet biedt deze maand niet één, maar twee mooie programma’s met werk dat speciaal voor hen is gemaakt. Dus ga je voor dans van Nederlandse bodem (met o.a. Hans van Manen) in pro-

 gramma 1, of toch voor Alexei Ratmansky én de wereldpremière van David Dawson, gebaseerd op Le Petit Prince, achter deur nummer 2? Nationale Opera & Ballet  11 februari t/m 4 maart

ORKATER – 237 REDENEN OM DOOR TE GAAN Na hun veelgeprezen voorstelling 237 redenen voor seks geven Geert Lageveen en Leopold Witte zich opnieuw bloot. Als vijftigers vragen ze zich af waar ze nu eigenlijk staan in hun leven. Wat beweegt hen om door te gaan nu de aftakeling nadert? Een persoonlijke en geestige voorstelling Theater Bellevue  7 februari t/m 4 maart

PIETER DERKS – SPOT De vriendelijkste slager van het Nederlandse cabaret heeft

de messen geslepen voor alweer zijn zesde programma. In Spot belooft Pieter Derks de vloer aan te vegen met iedereen die zichzelf te serieus neemt. Dat gaat ongetwijfeld gepaard met rake analyses en scherpe opmerkingen, die dankzij Derks’ sympathieke lach minder giftig overkomen dan ze zijn. De Kleine Komedie  14 t/m 18 februari

ALAN WALKER Hij is pas negentien, maar de Noors-Britse producer Alan Parker maakt al vijf jaar progressieve housenummers, heeft een contract bij Sony op zak, stond op Mysteryland en andere grote festivals over de hele wereld en scoorde met Faded een hit in Scandinavië, Groot-Brittannië en Nederland. Tiësto is niet voor niets fan. Melkweg, 9 februari 


7

‘I WAS VERY INSECURE ABOUT MY VOICE.’

FIVE EASY PIECES - MILO RAU

DESIRE VAN DEN BERG

ZEGT THE WEEKND IN THE GUARDIAN OVER DE TIJD DAT HIJ NOG KLEDING VOUWDE IN DE AMERICAN APPAREL. 24 FEBRUARI STAAT DE ZANGER IN DE ZIGGO DOME.

FLASHMOBS Ook altijd te laat om een mooie Amsterdamse flashmob op de staart te trappen? En dat je dan later een fancy filmpje op Facebook ziet dat werd opgenomen terwijl jij je op één minuut loopafstand bevond? Say no more, we feel you. Gelukkig kunnen wij strikt geheime intelligence lekken dat dansstudenten van de AHK begin deze maand prachtige verrassingsacts opvoeren op de trappen van Theater Bellevue, in het Centraal Station en op de pont. Het zijn voorproefjes op het reizende dansfestival Moving Futures, dus mocht je nou toch wéér alles mislopen, dan weet je waar je de schade kan inhalen: in Bellevue en Dansmakers Podium. 2 t/m 5 februari movingfutures.nl

ENFANTS TERRIBLES Negentig kinderen nemen vijf dagen lang Frascati over en dat is niet zomaar: het is namelijk de hoogste tijd voor een Rechtszaak tegen de volwassenen, omdat die de wereld naar de verdommenis helpen – plus nog een hele reeks voorstellingen en performances waarin kinderen volwassenen een spiegel voorhouden en hun blik op de wereld laten zien. Een elfjarige actrice voert de monoloog Mona op, van Griet op de Beeck. Tijdens Blind Cinema kijk je geblinddoekt een film terwijl een kind je fluisterend vertelt wat hij ziet. Ook niet te missen: Homo ludens, een ode aan het spelen door kinderen en acteurs van De Warme Winkel. Frascati  7 t/m 11 februari

PINHOLE Wist je dat je zelfs van een blikje al een simpele camera kon maken? Josje Priester, antropoloog en kunstenaar, weet hoe het moet. Ze nodigde jonge vluchtelingen in Nederland uit er één te maken, hun leven ermee vast te leggen en de foto’s zelf te ontwikkelen in een geïmproviseerde donkere kamer. De droomachtige zwart-witfoto’s die het resultaat daarvan waren zijn nu te zien in de Melkweg, waarbij je ook alles leert over wat er aan dit bijzondere fotoproces voorafging. Melkweg Expo  t/m 12 februari

TALENT

tekst Floor van Dijck

PIP BLOM Geboren 25 juli 1996 Talent Zangeres en gitarist Te zien Tijdens de multidisciplinaire avond Das Experiment in broedplaats Oldschool op 24 februari  ‘Ik ben een paar jaar geleden in mijn eentje begonnen met het maken van liedjes op een driesnarige gitaar. De afgelopen jaren is mijn stijl wat veranderd en maak ik meer gitaarpop, geïnspireerd door onder meer Parquet Courts. Ik neem thuis alles op en sleutel aan mijn geluid. Sinds een half jaar speel ik live met een band. Ik merk dat dat veel toevoegt qua energie, en het is toch wel heel veel leuker om samen op het podium te staan. Op 24 februari spelen we op Das Experiment. Ik zoek in wat ik doe ook graag het experiment op, in geluid en in liedjes schrijven, op zoek naar een bepaald soort catchyness. Ik heb het geluk gehad dat ik ben opgegroeid in een gezin waarin muziek een heel grote rol speelde. Daarnaast ben ik altijd heel nieuwsgierig geweest. Zo heb ik de afgelopen jaren heel veel mensen uit de muziekwereld geïnterviewd om een beeld te krijgen van hoe het werkt in de business. Het belangrijkste wat ik nu al geleerd heb, is dat het een fabel is om te denken dat dingen vanzelf gaan in de muziek. Je moet álles zelf doen. Soms is dat irritant, maar dat is ook wel goed. Het is echt een baan, er komt zo enorm veel bij kijken. Mijn droom is spelen op het beroemde festival Glastonbury in Engeland. Als het niet lukt is dat niet erg, maar het werkt voor mij heel goed om zo’n doel in gedachten te houden en daar met een duidelijk plan naartoe te werken. Dit jaar wil ik vier singles uitbrengen en dan hoop ik volgend jaar op een heel vet internationaal label mijn debuutalbum uit te brengen. Ik heb al een beetje aandacht op buitenlandse blogs en playlists en we gaan dit jaar op tour naar Engeland, dus langzaam komt het al iets dichterbij.’


8

krant KRANT

OPENING

februari 2017

‘EEN GOED INTERIEUR MAAKT EEN MENS GELUKKIG.’

   Œ  

DAT VINDT MICHIEL DE ZEEUW. OP DE HUISHOUDBEURS KUN JE SPEEDDATEN MET HEM EN ANDERE STIJLADVISEURS, VAN 18 T/M 26 FEBRUARI IN DE RAI.

WIJ GAAN NAAR... tekst en foto’s Marie-Charlotte Pezé

100-JARIG AMSTERDAMS LYCEUM Het is waarschijnlijk de enige Amsterdamse school waar je zo vorstelijk onderdoor kan fietsen, en alsof dat niet al heel feestelijk is, viert hij deze maand ook nog zijn verjaardag: het Amsterdams Lyceum. Onder meer met een expositie in de Schatkamer van het Stadsarchief, samengesteld door vier zesdeklassers (!). De tentoonstelling geeft een kijkje in de geschiedenis van deze school die werd voltooid in 1919, ‘in het eerste vredesjaar’, zoals de gevel leert – via de bezettingsjaren langs werkweken in buitenhuis Wolkenland naar oude schoolkranten en verhalen van bekende oud-leerlingen als Eddy Terstall. Op de foto uit 1920 van B.F. Eilers zie je hoe het begon: grensverleggend, aan de rand van de stad.

JELMER WITTEVEEN (26), BARKEEPER EN FIETSKOERIER ‘Ik ben een groot liefhebber van zwart-witfotografie dus ik ga deze maand zeker naar het grote retrospectief over Ed van der Elsken in het Stedelijk.’ 

Stadsarchief Πt/m 19 februari

DE BRUG(GEN) OVER HET IJ Die brug over het IJ, die komt er – en daarop is de laatste weken veel kritiek geuit. Want waarom bouwen we er eigenlijk maar één (tussen het Java-eiland en Noord) en niet meteen nog één, vanuit West? En hoe zorg je dat het geen idioot steil geval wordt waar niemand overheen komt? Geen paniek, Architectuurcentrum Amsterdam zorgt dat geen knagende vraag onbeantwoord blijft gedurende een speciale winterlezing over het onderwerp, op een boottocht langs de mogelijke ligplaats(en) van de toekomstige brug(gen). 12 februari arcam.nl

JACQUELINE KROUWEL (34), PREVENTIEWERKER BIJ DE JELLINEK ‘Ik ga op 25 februari naar de theatervoorstelling Awake van De Gasten in Frascati , een stuk over die nachtelijke momenten waarop je je meest intieme gedachten deelt op social media. De Gasten zijn geweldig, echt een heel getalenteerde groep acteurs.’


9

‘DE EENVOUD IN INTIMITEIT VAN DE BEELDEN STAAT IN SCHERP CONTRAST MET DE VISUELE CHAOS VAN DE STAD EN DE DRUKTE VAN DE WIBAUTSTRAAT.’ STEDELIJK-DIRECTEUR BEATRIX RUF OVER HET ‘GROOTSTE CANVAS TER WERELD’ VAN PAULIEN OLTHETEN, AAN DE GEVEL VAN DE VOORMALIGE HOGESCHOOL, TE ZIEN VANAF 10 FEBRUARI T/M MAART.

LAURA MAISONNIAL (24) EN PAULINE MASSON (24), STUDENTEN

DIABEATIT

‘Wij komen net uit het Anne Frank Huis  en willen in februari opnieuw gaan, als onze families hier op bezoek zijn. Het is een belangrijke plek om te bezoeken, zeker nu – een plek die ons herinnert en waarschuwt.’

VONDEL RUN NICOLAS BALLET (43), JOURNALIST ‘Ik kijk enorm uit naar de tentoonstelling Goede Hoop in het Rijksmuseum, over de relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika. Deze zomer las ik werk van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Coetzee over de gewelddadige periode na de Apartheid – ik hoop dat de expositie meer licht laat schijnen op die belangrijke bladzijde uit de geschiedenis.’

De 30-jarige Amsterdammer Marnix Reijntjes riep in 2016 de Vondel Run in het leven om geld op te halen voor diabetesonderzoek – een ziekte waar hij zelf, net als ongeveer 1,2 miljoen andere Nederlanders, aan lijdt. Wie meedoet aan deze sponsorloop en zich inschrijft voor één, twee of drie rondjes Vondelpark kan op woensdagavonden gratis meetrainen met de Nike+ Run Club (verzamelen om 19.00 in de Nike Store). Vorig jaar werkten 500 mensen zich in het zweet voor het goede doel. Doe jij dit keer ook mee? 26 februari vondelrun.nl

ESTHER KOCH VAN DE KOCHXBOS GALLERY ‘Deze maand is Sarah Maple hier artist in residence. Drie weken lang zal ze bij ons nieuw werk maken en met bezoekers in gesprek gaan over haar kunst, die op een geestige manier belangrijke religieuze en sociale thema’s aankaart.’ 

REMBRANDTJES Gespot: chocolaatjes met de naam ‘Rembrandtjes’. Vast een slimme commerciële zet, maar deze chocola in de vorm van een gildepenning is ook nog eens echt lekker. Te koop in een doosje met drie originele smaken, geïnspireerd door de periode waarin Rembrandt leefde en werkte: oranjebitter, Oost-Indische specerijen en praliné & lijnzaad. Achter alles zit uiteraard een mooi verhaal, zo werd oranjebitter gedronken bij gewonnen veldslagen, en gebruikte Rembrandt lijnzaad als basis voor verf. Helemaal van deze tijd is dan weer dat je de verpakking ook kunt laten customizen. rembrandtje.nl


10

krant KRANT

OPENING

UITGETINDERD

uitgetinderd

Nergens daten we zoveel online als in Amsterdam. En toch is de liefde steeds moeilijker te vinden. Of juist daarom?


11

Hoewel het geklaag over datingapps als Tinder niet van de lucht is (want té oppervlakkig, te veel op seks belust en vooral extreem verslavend), is online daten in korte tijd heel normaal geworden. Met 24 uur per dag een eindeloze lijst singles op zak, kan de ware nooit ver weg zijn, toch? tekst Sara Luijters illustratie Nanne Meulendijks

DATING-HOOFDSTAD

D

e Amerikaanse website Vox analyseerde onlangs 35 jaar aan huwelijksadvertenties in The New York Times. ‘Online’ bleek de derde meest voorkomende ‘plek’ waar geliefden elkaar tegenwoordig ontmoet hebben, na ‘op school’ en ‘bij gezamenlijke vrienden’. Bij veertigplussers stond online ontmoeten zelfs al op de tweede plaats. Nog maar tien jaar geleden was online daten nog iets om je voor te schamen, iets voor de unhappy few zonder goede sociale skills of knappe looks, maar in korte tijd zijn ook in Nederland datingapps, van Tinder en Happn tot Bumble, en sites als Relatieplanet sociaal geaccepteerd geraakt en net zo gewoon geworden als online shoppen en bankieren. We vinden het niet vreemd meer om elkaar te leren kennen terwijl we al swipend op de wc zitten of in de rij staan voor de kassa. Het digitale tijdperk heeft de manier waarop we daten en de liefde van ons leven tegen (kunnen) komen, 360 graden veranderd. Iemand ontmoeten is nog nooit zo makkelijk geweest als nu, maar de keuzes die dit met zich meebrengt leveren de nodige stress op. En, hoewel heel avontuurlijk, met het traditionele idee van romantiek heeft al dat daten vaak nog weinig te maken. De vijver om uit te vissen is reusachtig en dus daten we ons een slag in de rondte, een fenomeen wat we tot nog niet zo

lang geleden alleen kenden uit Amerikaanse tv-series en films. ‘BENCHING’ Twee dates op een dag, een voor koffie en eentje voor cocktails, pourquoi pas? En als het niet klikt, kun je er ook vrij makkelijk weer afkomen. Zelf had ik eens een Tinderdate bij de wasserette, waarbij we samen de boxers van mijn date stonden op te vouwen, terwijl hij maar doorging over zijn fantastische ex. Met zo iemand hoef je niet nog een keer naar de wasserette. Er zijn dan een paar dingen die je kunt doen. Je zet de dater gewoon op de reservebank, voor als de nood hoog is en je weer eens zin hebt in koffie of seks. Benching heet dat, een nieuw woord dat in 2016 ingeburgerd raakte in de datingscene. Of je dumpt ze, heel fraai, via Whatsapp. ‘Hee, ik ben iemand anders aan het daten. Veel geluk.’ Of: ‘Ik voelde ’m toch niet, sorry.’ De Whatsapp-dumper heeft tenminste nog enig fatsoen, maar steeds vaker hult de digitale dater zich in een angstaanjagend zwijgen na één of twee dates. Ghosting heet dat fenomeen, een niet zo heel erg chic gevolg van de enorme hoeveelheid aan dating-opties. Aan benching maakte ik mij als single ook schuldig: je hebt een paar potentiële minnaars in je telefoon achter de hand, die je af en toe

>

DE VIJVER OM UIT TE VISSEN IS REUSACHTIG EN DUS DATEN WE ONS EEN SLAG IN DE RONDTE


12

krant KRANT

OPENING

uitgetinderd

TWEE DATES OP EEN DAG, EEN VOOR KOFFIE EN EENTJE VOOR COCKTAILS, POURQUOI PAS?

> TOP 10 DATINGSPOTS IN AMSTERDAM (geselecteerd op gunstig licht, sexy vibe en dito interieur) 1. Waterkant Marnixstraat 246 2. Bar Bukowski Oosterpark 10 3. Meneer Nieges Westerdoksdijk 40H 4. De Foodhallen/Kanarieclub Bellamyplein 51 5. Bar Boca’s (Jordaan) Westerstraat 30 6. Bar Moustache Utrechtsestraat 141 7. Happy Happy Joy Joy Bilderdijkstraat 158HS (West) en Oostelijke Handelskade 4 (Oost) 8. V Hotel Nes 49 9. Bar Louie Louie Linnaeusstraat 11A 10. Vesper Bar Vinkenstraat 57

>

EN VOOR DE 45+ DATERS... (geselecteerd op gunstig licht, veel ruimte en een rustige sfeer) 1. De Ysbreeker Weesperzijde 23 2. Loetje Johannes Vermeerstraat 52 3. Eye IJpromenade 1 4. De Plantage Plantage Kerklaan 36 5. Luxembourg Spui 24 6. Schiller Rembrandtplein 24 7. DoubleTree Hilton Oosterdoksstraat 4 8. W Hotel Spuistraat 175 9. Café-restaurant Amsterdam Watertorenplein 6 10. De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10

>

iets van je laat horen via een bericht of foto. Op die manier hou je de ‘gebenchte’ geïnteresseerd en kun je weer afspreken wanneer jij daar zin in hebt. In ghosting was ik minder goed, al ben ik er wel een keer het slachtoffer van geworden. Na een vrij geslaagde date (we hadden elkaar zowel op Tinder als op Happn geliked), die uitliep op een drankje en een hapje bij hem thuis, gevolgd door een spannende nacht en de belofte dat we elkaar écht weer gingen zien, en snel ook, bleef het angstvallig stil op de hotline. Ik stuurde een paar berichtjes, maar de vinken bleven grijs. ‘Krijg de grijze vinkentering!’, appte ik de hork, waarna ik hem uit mijn chatgeschiedenis wiste. Het was alsof hij nooit had bestaan. Het kan altijd nog erger. Vriendin K. had een friend with benefits ontmoet via Tinder. De seks was fenomenaal, ze troffen elkaar in hotels uit sympathie voor de buren. Maar na bijna een half jaar liet hij van het ene op het andere moment niets meer van zich horen. Ghosting is, hoe treurig ook, het nieuwe uitmaken. Er is zelfs al een app op de markt om het laffe klusje voor je te klaren: Ghostbot. De app stuurt automatisch kille berichten terug naar iemand in wie je geen interesse meer hebt. SLETTENBAKKEN Toen ik mij als pas gescheiden moeder aanmeldde bij Tinder en Happn, waarschuwde een alleenstaande vriend me: ‘Doe het niet, je raakt er afgestompt. Het vertrouwen in de liefde verlies je er als sneeuw voor de zon.’ Ik sloeg zijn goedbedoelde advies in de wind, want wat ik er zocht was geen liefde – die kon me even gestolen worden. Ik wilde vertier, afleiding en aandacht. De apps waren, hoewel

tijdslurpend, vrij ideaal voor wie een jaartje bevrijdend wilde slettenbakken. Jonge mannen, kinky mannen, getrouwde en gescheiden mannen, de keuze was eindeloos. Mijn ervaring: het is goed voor het ego, al moet je wel stevig in je schoenen staan en vooral niet op zoek zijn naar De Ware. Na date nummer één wordt het meestal niet romantischer dan een appje op zondagavond met het voorstel: ‘Netflix & chillen bij jou?’ Veel gebruikers van datingapps raken dan ook in korte tijd opgebrand van het voortdurende kijken en swipen en de puur op seks gerichte contacten. UITGESWIPET ‘Het is verslavend, ik kijk gemiddeld wel anderhalf uur per dag op Tinder en andere datingapps,’ zegt vriendin L., op zoek naar liefde, niet naar snelle seks. ‘Soms app ik weken met een man en dan komt het niet eens tot een echte date. Straks verleer ik nog hoe je in real life met elkaar afspreekt. Mijn voornemen is om echt sneller af te spreken.’ Dat is ook het advies van date-experts: smacht en wacht niet te lang, want live ontmoeten zegt vaak meer dan een paar knap gefilterde foto’s en duizend gevatte woorden. Gelukkig voor L. voorspellen trendwatchers en datingexperts dat er bij het online daten anno 2017 meer nadruk komt op het vinden van relaties dan op vluchtige (seks) ontmoetingen. Zo signaleert Lieke Lamb van Trendwatcher een verschuiving naar meer serieuze mediums om een date te scoren, zoals LinkedIn. ‘Je ziet dat we een beetje zijn uitgeswipet en klaar zijn met datingapps. Als we dan serieus op zoek zijn naar een partner, doen we dat op een medium waar mensen ook serieus bezig zijn met hun leven.’ Bij The Inner Circle, de ‘elitaire’ datingapp


13

Top 10 datingapps en -sites DATE-ADVIES: VERBODEN ONDERWERPEN • Sylvie Meijs schijnt eens tijdens een date gezegd te hebben: ‘Maar genoeg over mij. Wat vind jij nou van mij?’ Heerlijk, zoveel zelfvertrouwen, maar alleen Syl komt hier mee weg. • Als je alleen maar over je ex kunt praten zoek je een therapeut, geen date. • Val de ander niet meteen lastig met je neuroses, verslavingen, trauma’s en angsten. TMI (Too Much Information), mensen! Hou het bij date één liever een beetje mysterieus. • Tijdens je date klagen over vorige dates geeft de ander weinig vertrouwen. • Sekspraatjes zijn heel opwindend, maar tijdens een date hoeft de ander niet meteen te weten welk standje jij het lekkerste vindt of dat je alle films van Bobbi Eden hebt gezien.

voor grootstedelijke, hoogopgeleide, succesvolle mensen van 25 tot 45 jaar, proberen ze meer diepgang te creëren door aanmeldingen met foto’s van ontblote torso’s, getuite lipgloss-lippen en bikini-body’s er zoveel mogelijk uit te filteren. De app van David Vermeulen en Michael Krayenhof is met 45.000 leden een Amsterdams succesverhaal. Sinds de start vier en een half jaar geleden is The Inner Circle al in zes steden uitgerold, met als recente nieuwkomer New York. David Vermeulen: ‘Het doel van onze site is om een serieuze relatie te vinden, geen snelle seksdate. We krijgen regelmatig babykaartjes opgestuurd van mensen die elkaar via The Inner Circle hebben ontmoet.’ EXCLUSIVITEIT Hoewel veel relaties online ontstaan en er als gevolg daarvan inmiddels zelfs heel wat baby’s worden geboren, is het tegelijk ook nog nooit zo makkelijk geweest om vreemd te gaan als nu. Mannen en vrouwen in een relatie, huisvaders en moeders die willen afspreken voor een snelle seksfix: de dater van nu kijkt er niet meer van op. Alleenstaande moeder M. vertelde dat ze een getrouwde vader tegenkwam op Tinder, die ze iedere dag zag op het schoolplein. Met het grootste gemak melden getrouwde mensen zich aan bij datingapps. Uit nieuwsgierigheid, maar ook omdat het een heel eenvoudige manier is om hun tekortschietende seksleven elders te compenseren. In het volste vertrouwen dat de alleenstaande tinderende moeders en vaders van het schoolplein hun geheimpje niet verklappen. Datingsite ItClicks deed een onderzoek

‘BENCHING’: JE ZET DE DATER GEWOON OP DE RESERVEBANK, VOOR ALS DE NOOD HOOG IS EN JE WEER EENS ZIN HEBT IN KOFFIE OF SEKS

1.TINDER Foto’s scrollen, swipen naar rechts (like) of naar links (nope) of superliken en chatten maar. Vluchtige contacten zijn zo geritseld, van jong tot ouder.

2. GRINDR Het grootje onder de datingapps en de voorloper van Tinder, voor gay en biseksuele mannen.

3. THE INNERCIRCLE Je moet via vrienden die lid zijn uitgenodigd worden én bij voorkeur hoog opgeleid en succesvol zijn.

4. HAPPN Werkt met GPS en laat zien welke leuke singles je in de koffietent om de hoek kunt tegenkomen. Populair bij twintigers en dertigers.

5. OHELLO Laat je nieuwe mensen ontmoeten. Direct na de match spreek je in de buurt af voor een ‘hallo’.

6. RELATIEPLANET Al jaren een van de meest betrouwbare sites voor singles, vaak hoogopgeleid, vaak op zoek naar een serieuze relatie, ook voor een ouder publiek.

7. PARSHIP Gericht op serieuze daters, maakt gebruik van een persoonlijkheidstest om partners te matchen.

8. ELITEDATING De tagline van de site is ‘voor singles met niveau’. Werkt met een persoonlijkheidstest aan de hand waarvan je partnervoorstellen krijgt.

9. 50PLUSMATCH.NL 1 op de 3 van de 1,2 miljoen 50+ singles in Nederland leert elkaar tegenwoordig online kennen, onder meer via deze site.

10. E-MATCHING Gericht op hoger opgeleide singles, heel gebruiksvriendelijk.


14

krant KRANT

OPENING

uitgetinderd

‘VOOR IK ER ERG IN HAD, ZEI IK DAT IK WEL EXCLUSIEF WILDE GAAN’

>

naar vreemdgaan onder internetdaters. 30,9 procent van de mannen en 34 procent van de vrouwen onder de seksdate-zoekers, meldde eerlijk al een relatie te hebben. ItClicks koppelt hieraan de conclusie dat het voor grote groepen mensen kennelijk geen probleem meer is om seks buiten de deur te zoeken. Vijftiger J. ging naar de site SecondLove om daar een getrouwde man te vinden die haar minnaar wilde worden. ‘Ik was net weg bij mijn man en ik wilde alleen seks en geen relatie; me aanmelden bij SecondLove leek me de veiligste manier. Ik sprak er af met M. en wat bleek: hij was ook net gescheiden. Onze eerste date was zo leuk dat we ons meteen afmeldden bij SecondLove en inmiddels zijn we alweer twee jaar samen.’ Zelf liep ik na anderhalf jaar, als vrolijk datende single, opeens tegen het real life lijf van T. aan, op een feestje van een gemeenschappelijke vriend. We vonden elkaar meer dan leuk en hij had weinig trek om op mijn reservebank te belanden. Voor ik er erg in had, zei ik dat ik ‘wel exclusief wilde gaan’. De term ‘exclusief gaan’ bestond nog niet in de jaren negentig, toen ik twintiger was – je had een relatie of niet – maar op mijn vierenveertigste rolden die woorden als vanzelf van mijn lippen. Fluitend verwijderde ik nog diezelfde week Tinder en Happn van mijn telefoon en appte ik de complete bench dat ik niet meer beschikbaar was. Sommigen feliciteerden me en wensten me veel geluk, anderen vonden het maar suf van me, want wie wil er nu nog vaste verkering als je zoveel heerlijke visjes je bed in kunt krijgen? VROUWENOVERSCHOT Dat geldt vooral voor mannen in Amsterdam die zich te goed aan het vrouwenoverschot in de stad. Amsterdam spant, na studentenstad Utrecht, de

kroon als het gaat om het aantal alleenstaande huishoudens: dat is momenteel 62 procent (een deel daarvan heeft overigens wél een LAT-relatie). De hoofdstad is een ware honingpot voor vrouwelijke studenten, die hier ook vaak blijven wonen na hun studie. Sowieso zijn vrouwen hier in bijna elke leeftijdscategorie oververtegenwoordigd. In totaal woonden er in 2015 417.052 single vrouwen ten opzichte van 405.220 mannen, schrijft Het Parool. Alleen al in Amsterdam-West wonen er 192 vrouwen op elke 100 mannen. Dat is bijna twee keer zoveel, een paradijs dus voor de vrijgezelle man. Het resultaat zou kunnen zijn dat meer vrouwen in de toekomst alleenstaand blijven en mannen juist serieel monogaam worden, met zestigers die een derde legje beginnen met een 28-jarige. Nu al heeft een kwart van de vrouwen tussen de 40 en 45 in de steden geen partner, tegen 16 procent op het platteland. De jonge mannen hebben het in een stad als Amsterdam voor het uitkiezen, zo lijkt het, maar reken daar toch niet te veel op, zegt Jan Latten, hoofddemograaf bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in NRC Handelsblad: ‘Stel: je geniet als jonge man van gratis seks omdat je op een leuke avond een nieuwe onenightstand verovert of via internet een gescheiden vrouw weet gek te maken, hoe moet dat verder met je als je veertig of vijftig bent en niet over de nodige kwaliteiten beschikt? Dan ben je nog steeds aan het daten, maar zijn er geen vrouwen meer die daar intrappen: die zijn al lang overgestapt op de werkende, zorgende vaderfiguur die gezellig bij hen op de bank zit.’ De zorgeloze, mannelijke, datende vrijgezel blijft uiteindelijk moederziel alleen over, voorspelt Latten. TE MOOI Serial dating is duidelijk een van de valkuilen van


15

Alternatieve datingapps

COFFEEMEETSBAGEL Een aan Facebook gekoppelde app stuurt je één ‘bagel’ per dag: het profiel van een potentiële match. De chatoptie verloopt na een week.

HINGE Introduceert je bij vrienden van vrienden van vrienden, via Facebook. Door eerst een vragenlijst te doorlopen wordt er een selectie gemaakt op basis van gedeelde interesses.

TASTEBUDS Een datingapp die je matcht op basis van je muzieksmaak. Je kunt liedjes en berichten versturen naar ‘matches’.

BUMBLE

het online daten. Er wordt wat rondgeshopt. Helaas, niet altijd zijn de visjes zo smakelijk als ze op het datingmenu worden voorgeschoteld. Vriend M. sprak af met een dame die in het echt vijftien kilo zwaarder en tien jaar ouder bleek dan op haar profielfoto. ‘Ik zat de date uit, maar liet haar wel meteen weten dat er geen tweede afspraakje in zat. Vriendin K. keek rond op Badou, een app waar veel nepprofielen van gespierde mannen circuleren. Na wat research bleek dat deze mooie jongens op Facebook of Instagram simpelweg niet bestonden; of mailadressen bleken ‘opeens’ opgeheven. Voor online dating geldt: als iets er te mooi uitziet om waar te zijn, klopt het meestal ook niet. DATING-FUTUROLOGIE Uit een Amerikaans onderzoek over online datetrends tot in het jaar 2040, in opdracht van online datingsite eHarmony, blijkt dat virtual reality, videoprofielen, lifelogging, kunstmatige intelligentie en biotechnologie de dienst gaan uitmaken in de toekomst van het online daten. DNA-analyses, met de kans op het vinden van de perfecte partner, zullen volgens het onderzoek tegen die tijd nog maar 1000 dollar kosten. Een DNA-matchingwebsite bestond al: SingldOut. Het bedrijf beloofde stellen te matchen op basis van een DNA-uitstrijkje. De match die je kreeg zou een beter seksleven, gezondere kinderen en meer stabiliteit in het huwelijk opleveren. Het bleek wat al

MANNEN IN AMSTERDAM DOEN ZICH TE GOED AAN HET VROUWENOVERSCHOT IN DE STAD

Een soort Tinder. Bij een match moet de vrouw binnen 24 uur de eerste stap zetten.

LUXY Tinder ‘zonder de arme mensen’, richt zich op daters met een vermogen – jaarverslagen mogen worden getoond.

SCISSR Datingapp voor lesbiennes, niet al te subtiel vernoemd naar een lesbische seksuele positie, de vrouwelijke variant op Grindr.

MUSLIMONLY Een dating-app voor moslims op zoek naar een huwelijkskandidaat.

JSWIPE Een Joodse datingapp. Behalve voor mensen van elke mogelijke seksuele geaardheid ontstaan er zo ook steeds meer apps die een bepaalde etnische, religieuze of sociaal-culturele groep bedienen.


16

krant KRANT

uitgetinderd

OPENING

DE APP ‘ONCE’ MEET DE SPRONGETJES IN JE HARTSLAG, OM ZO TE ZIEN VOOR WELKE MATCH JE LEVENSORGAAN HET SNELSTE KLOPT

>

te vroeg voor deze futuristische datingsite, want SingldOut is inmiddels alweer uit de lucht. Een ander staaltje hi-tech daten kan met de Franse datingapp Once. De app koppelt je reactie op een match aan een hartslagmeter in je smartphone. De sprongetjes in je hartslag worden per match gemeten, om zo te zien voor wie je levensorgaan het snelste klopt. Vervolgens worden grafieken met de verzamelde data gemaild. Zélf iets voelen hoeft dus ook al niet meer. Datingapps zullen in de toekomst vooral gaan focussen op nog meer efficiëntie bij het vinden van een partner én nog meer efficiëntie in het mensen van het scherm naar een live date dirigeren. Want uiteindelijk bestaat er geen betere reclame voor een datingsite dan twee mensen die elkaar online hebben gevonden en samen nog lang en gelukkig leven. Relatieplanet kwam recent zelfs met een reclamecampagne rondom de succesverhalen van voormalige leden. Kim Luu, Chief marketing, pr & events van Relatieplanet: ‘Als leden zich uitschrijven omdat ze iemand zijn tegengekomen en hun verhaal insturen, krijgen ze een dinercheque cadeau. Op die manier hebben we in de afgelopen vijftien jaar naar schatting zo’n 200.000 verhalen binnen gekregen. Het is écht mogelijk om de liefde online te vinden en het is niet meer iets om je voor te schamen, dat willen we laten zien door de succesverhalen te delen.’ Er komen ook steeds meer apps met GPS, die je attenderen op singles die jij hebt geliked die zich op dat moment bij jou in de buurt bevinden, zoals Ohello en Happn. En online datingclubs organiseren borrels en evenementen om elkaar ook live te ontmoeten, zoals het Vind je Valentijn-feest van Relatieplanet (10 februari in club Panama) of de terugkerende borrels van The Inner Circle in de nieuwste hotspots van Amsterdam tot Berlijn. Oprichter David Vermeulen vliegt volgende week naar de eerste borrel in New York, waar 250 mensen op af komen: ‘Je kunt de ware tegenkomen bij het vriesvak in de Albert Heijn, maar heel groot is die kans niet. Online daten is niet meer weg te denken – anno 2017 is het dé manier om mensen aan elkaar te koppelen.’ n


17 Date-advies: sexy pics Wil je alleen maar seks? Wees duidelijk, maar niet over the top – vooral als je man bent. Het begint al met je online profiel: zorg voor wat sexy foto’s. Meld daarbij dat je ‘polyamoureus’ bent (een nette manier om te zeggen dat je graag rondneukt) of dat je ‘plezier wilt maken’. Sommige dingen kun je beter niet doen. Een vriend was ooit in shock van een foto van een stoeipoes met een décolleté tot aan haar navel en een baby op haar arm. Er is ongetwijfeld een doelgroep voor, maar hou je kroost er liever buiten. Mannen die zich op hun Tinderfoto’s omringen met vrouwelijk schoon zijn ook een veelvoorkomend verschijnsel. Ja, het is duidelijk dat je alleen uit bent op seks, maar weinig vrouwen hebben trek om te eindigen als jouw profielfoto.

Tips van datingcoaches

T

im Veninga van de blog Mannengeheim heeft een belangrijke stelregel: ga op veel eerste dates, maar weinig tweede dates. ‘Veel mensen verdoen hun tijd door aan de eerste de beste date te blijven hangen. Als je op meerdere dates gaat, word je beter in daten. Je raakt meer op je gemak tijdens een date. Ook leer je je eigen voorkeuren beter kennen. Je ontmoet veel nieuwe mensen en kijkt verder dan alleen dat ene type waar je op dacht te vallen. Je hebt zo veel meer kans om iemand te ontmoeten die écht goed bij je past. Omdat je “nee” zegt tegen tweede en derde dates met mensen waar je je niet echt tot aangetrokken voelt, heb je meer tijd om andere mensen te ontmoeten. Wees dus niet te kritisch met wie je op een eerste date gaat, maar wees wel kritisch met wie je op een tweede date gaat. Daar word je een stuk gelukkiger van.’

D

enise Janmaat is datingcoach en begeleidt singles in het doelgericht en snel vinden van een partner online. Haar belangrijkste tips: ‘Plaats één closeup foto en een paar actieve foto’s. Stuur altijd een persoonlijk bericht als je iemand leuk vindt, waarin je vertelt waarom je denkt dat jullie een goede match zouden zijn. Kies voor een eerste date een activiteit uit, dan ontspan je makkelijker en kom je meer tot je recht. Houd een eerste date kort, een uur tot anderhalf uur, en als je elkaar leuk vindt, maak je nog tijdens de eerste date een afspraak voor de tweede.’


27.01.2017 - 20.06.2017

ARTIST | INVENTOR | GENIUS TICKETS ADULTS: €11,50 PRESALE

www.DaVinci.Amsterdam

BEURS VAN BERLAGE

HAVING TROUBLE READING THIS MAGAZINE? TRY:

NU

50 %

KORTING

AMSTERDAM MAGAZINE GET THE MOST OUT OF AMSTERDAM! GET A SUBSCRIPTION! ONE YEAR/ 6 ISSUES FOR ONLY €19.95

AMSTERDAM MAGAZINE

SIGHTS & SOUNDS COMPLETE LISTINGS DANCING & DINING ART & FASHION SEP & OCT 2016

AMSTERDAM MAGAZINE

Arena Boulevard – Amsterdam t/m 5 maart

WWW.IJSBEELDEN.NL/ACTIE

In

s s on den ture d fea & Gar Lan dam tles New ster Cas the Am and of ion reg

s

EUROPA'S GROOTSTE IJSSCULPTUREN EXPOSITIE

pe

SIGHTS & SOUNDS COMPLETE LISTINGS DANCING & DINING ART & FASHION JUL & AUG 2016

INE

UNDS S & SO TINGS SIG HT LETE LIS ING COMP ING & DIN DANC& FA SHION 2016 ART & JUNE MAY

AM des clucial

MAGAZ

AM STE RD

LET’S DANCE! WITH THE A’DAM TOWER AND AMSTERDAM DANCE EVENT THE CITY BECOMES A BEACON OF SOUND

EN

HIDD CIT Y

TS ET SPO SECR SURES AM’S TERD AWAY TREA AMS ED & TUCK

Vol 4

NO 3

SUMMER OF LOVE CELEBRATING 20 YEARS OF PRIDE & 15 YEARS OF GAY MARRIAGE

Vol 4 NO 4 €3.50

SIGHTS & SOUNDS COMPLETE LISTINGS DANCING & DINING ART & FASHION NOV & DEC 2016

THE LUXURY EDITION

HOW TO SPEND IT IN A CITY WHERE LUXURY USED TO BE A SIN...

Vol 4 N O 5 €3.50

AMSTER

AMSTERDAM MAGAZINE

DAM

MAGAZI

NE SIG HT S & SO COMP DANCLETE LISUNDS TINGS ART ING DINING & FA&SH JAN & ION FEB 20 17

THE FAS ION ISSUH E

AMSTER

Vol 5

DAM’S

HOT COU

TURE

N O 1 €3.5 0

Vol 4 N O 6 €3.50

€3.50

How to subscribe to A-mag Contact subscriptions by email at a-magservice@iamsterdam.com


krant KRANT

februari 2017 20 23 24 27 28 30 32

VERMAAK ‘JE MOET WEL HET GEVOEL HEBBEN DAT JE ONSTERFELIJK BENT.’ Aldus de 72-jarige opper-Rotterdammer Jules Deelder. Op 13 februari trakteren De Deeldeliers (Bas van Lier plus de krasse knar zelf) Amsterdam op ‘Deelderarie’: een avond vol jazz en poëzie. De Kleine Komedie 13 februari

SONIC ACTS EMMA IN DE STAD RIMINI PROTOKOLL NTJAM ROSIE EXPO: ED VAN DER ELSKEN FILM: DE OSCARS INTERVIEW: YORA RIENSTRA SCAPINO BALLET – PABLO Pablo, de nieuwste voorstelling van het Scapino Ballet, vibreert van theatraliteit en levenslust. Dat moet natuurlijk ook wel voor een stuk dat zijn inspiratie ontleent aan Pablo Picasso. Toch is dansmaker Marcos Morau niet zozeer geïnteresseerd in zijn werk, maar in zijn context. Wat heeft Picasso beïnvloed, wat heeft hem gemaakt tot wie hij was? Van de oorlogen die hij meemaakte, het strikte katholicisme en de dictatuur van Franco tot de Franse avant-gardebeweging. Gedanst door het volledige ensemble, met live-muziek (van Spaanse en Franse volksliederen tot Tsjaikovski en de Boléro) van het Sinfonia Rotterdam. Nationale Opera & Ballet 27 februari

OP ZOEK NAAR GELUK De een zoekt het op Tinder, de ander op een zwijgweekend in een klooster in de Franse Alpen. En als we het na jaren eindelijk gevonden hebben, hoe weten we dat dan? En stel dat we het niet zijn, is dat eigenlijk erg? Tijdens een theatercollege over de zoektocht naar menselijk geluk in het DeLaMar Theater worden al deze vragen (hopelijk) eindelijk beantwoord. Aan het woord komen interviewer Coen Verbraak, ‘geluksprofessor’ Patrick van Hees, filosofe Stine Jensen en geluksexpert en yogi Jan Kuiper. Samen met het publiek zullen ze door middel van interviews en geluksquotes ontrafelen waarom geluk onze westerse samenleving al jaren in zijn greep heeft. Koop snel kaarten want zoals je weet: (on)geluk zit in een klein hoekje! DeLaMar Theater 22 februari

19


20

krant KRANT

podium

KUNST & VERMAAK

Festival Sonic Acts: op zoek naar de ruis Met soundscapes van Noordpoolopnames, verticale films en geluid dat je alleen in je eigen hoofd kunt horen, viert Sonic Acts de spannendste muziek en kunst van dit moment.

VERTICAL CINEMA ESTHER URLUS

tekst Janna Reinsma

A

l sinds 1994 vindt in Amsterdam om het jaar Sonic Acts plaats, een prettig oncategoriseerbaar festival vol wonderbaarlijke muziek en kunst op het kruisvlak van state of the art wetenschap en geavanceerde technologie. Een vierdaags feest voor nieuwsgierige mensen, techsavvy’s en andere liefhebbers van experiment. Festivaldirecteur Lucas van der Velden, zelf ook kunstenaar, licht het programma toe.

festival Sonic Acts diverse locaties 23 t/m 26 februari sonicacts.com

Wat is het eigenaardigste dat we dit jaar op Sonic Acts kunnen ontdekken? ‘Een van de bijzonderste projecten deze editie is het werk Mini Sound Series van Maryanne Amacher dat in het Stedelijk wordt uitgevoerd.

Amacher (1938-2009) was een invloedrijke Amerikaanse componist en geluidskunstenaar die audio-installaties maakte en over de hele wereld optrad. Toch is er maar weinig van haar werk vastgelegd; want eigenlijk is haar werk alleen in de uitvoering goed te ervaren. Bekend zijn bijvoorbeeld haar ear tone-composities, waarbij ze geluid liet resoneren in je hoofd – de golflengte van die tonen resoneert in het binnenoor en geeft als effect dat je geluiden hoort die er niet zijn.’ Jullie laten ook altijd nieuw werk maken. Wat staat er dit jaar op het programma? ‘Een aantal jaar geleden hebben we kunstenaars uitgenodigd om verticale films te maken, van vloer tot

plafond dus. Dit jaar gaan we daarmee verder en zijn er vier nieuwe films gemaakt die op de openingsavond in Paradiso vertoond worden. Er is onder meer werk te zien van BJ Nilsen en Karl Lemieux, die in een Chinese spookstad hebben gefilmd, en Susan Schuppli heeft opnames gemaakt van het Cesar Observatory, een meteorologisch onderzoeksinstituut bij Lopik dat meer dan tweehonderd meter hoog is.’ Wat is jouw geheimtip voor dit festival? ‘Terwijl het festival officieel pas eind februari begint, gaan we op 1 februari al van start met een expositie in Arti, waar onder andere Face Cages van Zach Blas te zien is, een protest


21

mis deze niet

SECRET ROOMS Eén keer per jaar openen alle geheime deuren van het acht verdiepingen tellende Volkshotel en nemen jonge, nieuwe theatermakers, muzikanten en performers bezit van het gebouw – van de sauna op het dak tot de cocktailbar in de kelder. Waar ooit de Volkskrant zat en de persen draaiden vind je nu een dag lang eigenzinnig locatietheater, zoals de voorstellingen Moederland van Naomi van der Linden, Ik ga op reis en ik neem mee… van Lara & Abdelhadi, bizarre scènes en muziek van Zoutmus en Orkater en heuse live liftmuziek. En een royale handvol Engelstalige voorstellingen waar je al je buitenlandse vrienden mee naartoe kan nemen.

VOLKSHOTEL 26 FEBRUARI

PATTEN, PROGRESS BAR © PIETER KERS

THE XX

tegen facial recognition, en Wolf Lake on the Mountains, een audiovisueel werk dat Justin Bennett maakte tijdens een artist in residency bij het Kola Superdeep Borehole in Rusland – een voormalig onderzoeksinstituut waar tot twaalf kilometer diep in de aardkorst is geboord; een van de diepste gaten in de aardkorst ter wereld. Diezelfde dag gaan we ook op excursie naar een performance van Espen Sommer Eide en Signe Lidén in een voormalige watertoren, met zelfgemaakte windinstrumenten en speakers die vijf meter hoog zijn. Én we openen een nieuw werk van Jana Winderen in het Muziekgebouw

aan ’t IJ. Winderen heeft op de Noordpool onder- en bovenwateropnames gemaakt, en legt met haar werk als het ware een vergrootglas op geluiden die je normaal niet kan horen: insecten, onderwaterdiertjes, vissen, bewegend ijs.’ Het festivalthema van Sonic Acts is dit jaar ‘The Noise of Being’ (de ruis van het bestaan). Leg uit. ‘We leven in een tijd waarin steeds meer geautomatiseerd is en gemedieerd tot ons komt, en waarin wordt gedaan alsof je alles kan meten, kwantificeren en monitoren. Maar gelukkig is dat niet zo, er is nog heel veel wat onbekend en onduidelijk en onlogisch is in de wereld. Met ons mensen voorop: wij zijn ruiserige wezens die nooit helemaal passen in de systemen die we bedenken. Denk maar aan zo’n geautomatiseerde klantenservice die je stem niet goed herkent. The Noise of Being gaat over de zoektocht naar wie wij mensen zijn in zo’n wereld vol machinerie, en naar de ruis – de beelden, geluiden en signalen – die niet passen binnen de kaders die we gewend zijn.’

‘We zijn zo introvert dat onze comfortzone heel klein is,’ zei zangeres en gitarist Romy Madley Croft over het derde album van The XX op Pitchfork. Daar is op I See You niks van te merken: voor de opnames trok de Londense vriendengroep (naast Croft bestaande uit Oliver Sim en Jamie Smith, oftewel producer Jamie xx) de hele wereld over, met een experimentele sound als resultaat. Zo waagden ze zich aan dubstep-beats, die verrassend mooi klinken bij hun melancholische samenzang. Naar eigen zeggen zijn ze bovendien volwassen geworden. Sim (26): ‘De meest dronken persoon op een feestje zijn is op deze leeftijd niet meer leuk.’

AFAS LIVE 13 FEBRUARI

HET LUCHTKASTEEL Goed verborgen in een steegje bij de Nieuwmarkt zit sinds jaar en dag het Marionettentheater, waar prachtige voorstellingen met betoverend mooie marionetten worden opgevoerd voor jong en oud. Waar met relatief eenvoudige middelen en heel veel ambachtelijke magie een poppenverhaal leven krijgt ingeblazen. Spijtig genoeg ontvangt het theatertje in een voormalige smederij dit jaar geen subsidie meer en sluiting dreigt. Ga er dus als de wiedeweerga heen, nu het nog kan, opdat het nog heel lang kan. Momenteel speelt Het Luchtkasteel, een komische opera over een Fransman die als hij de loterij wint al snel zijn idealen lijkt te verliezen. De voorstelling is ook te zien in april en mei, op speciale data met high tea-arrangement.

MARIONETTENTHEATER 5 EN 26 FEBRUARI


22

krant KRANT

podium

KUNST & VERMAAK

Verwarring tot (klein)kunst verheven

Pieter Jouke, dat zijn de betere woordgrappen, slimme zijpaadjes en originele vondsten.

tekst Mike Peek DECCA/ULI WEBER

D

ingen die ik dacht wordt zijn ‘aller-PieterJouke-ste voorstelling tot nu toe’, belooft Jouke. Wat dat betekent? Compromisloze verwarring, vermoedelijk. Zijn eerdere programma’s stonden al bol van absurditeiten, maar nu gaat daar nog een flink schepje bovenop. Jouke wil de traditionele stand-up definitief achter zich laten en een eigen signatuur creëren. ‘Woordgrappen’ is eigenlijk een te simpele duiding van zijn humor. Hij vertelt eerder gedachtegrappen. Uit zijn vorige show: ‘Er is maar één vrouw op de wereld die niet wil dat ik vreemdga en net met háár ben ik getrouwd.’ Jouke kan het artistiek goed vinden met Ronald Snijders, al blijken zijn voorstellingen vaak iets conventioneler gestructureerd rond een centraal thema. In Dingen die ik dacht

La Bartoli in Assepoesteropera

Cecilia Bartoli viert de 200ste verjaardag van La Cenerentola, de beroemde Assepoesteropera van Rossini. tekst Guido van Oorschot

zijn, als ze voor het Concertgebouw niet met iets nieuws kwam. Sinds vorige zomer heeft ze haar eigen orkest. Het heet Les Musiciens du Prince en heeft als beschermheer Prins Albert II van Monte Carlo. In november liet Bartoli het Amsterdamse publiek er alvast mee kennismaken, in een programma vol aria’s van Händel. Nu voert ze, voor het eerst, een complete operacast mee, inclusief koor. Kan niet anders of het dak gaat eraf bij beroemde aria's als Una volta c'era un re (‘Er was eens een koning’). En dat zijn dan nog de meest ingetogen noten van La Cenerentola. Wie Cecilia Bartoli kent, weet dat... CECILIA BARTOLI ZINGT LA CENERENTOLA Het Concertgebouw 15 februari

CINDY GERNHARDT

E

en gouden keel. Hartstocht. Frisse ideeën. Keihard werken. Meng het allemaal door elkaar en je krijgt de flamboyantste zangeres die de klassieke muziek op dit moment kent: Cecilia Bartoli. Wie haar hoort en ziet optreden, weet één ding zeker: hoger scoren op de combinatie van passie en plezier kan niet. De Italiaanse mezzosopraan komt naar Amsterdam met een nieuw project. Of eigenlijk is het een gouwe ouwe: La Cenerentola, de opera rond het sprookje van Assepoester, gecomponeerd door Gioacchino Rossini, die precies twee eeuwen geleden in première ging. Bartoli kent de hoofdrol van binnen en van buiten. Liefhebbers zweren nog altijd bij de opname die ze in de jaren negentig maakte met dirigent Riccardo Chailly. Maar Bartoli zou Bartoli niet

gaat Jouke het over ambities hebben. Iedereen heeft ze. Zowel terroristen als de bakker op de hoek. Maar wat als je ambities elkaar in de weg zitten? En zijn ambities eigenlijk wel leuk zolang je ze nog niet gerealiseerd hebt? Of vormen ze dan eerder een gat in je zelfopgelegde imago? Goed, dat klinkt waarschijnlijker serieuzer dan Jouke het zal vertellen. Uiteindelijk vormen die thema’s slechts het veldje waarop hij zijn grappen uitzaait. Jouke is op zijn best als hij je meeneemt in redeneringen die niet kúnnen kloppen, maar waarvan je ook niet direct kunt zeggen wat er nou precies mis mee is. Daar haalt hij zowel humor als spanning uit. En bewondering. DINGEN DIE IK DACHT De Kleine Komedie 22 februari


Emma Curvers

COLUMN

23

Emma

in de stad

Aflevering 13: Waarin Emma de horror in huis haalt

ELLIS REGINA PHOTOGRAPHY

H

et eerste halfjaar dat ik in m’n nieuwe huis woonde vertikte ik het om een douchegordijn te kopen. Alle soorten gordijnen, eigenlijk. Als iemand zei: ‘Leuk huis, komen er nog gordijnen?’, dan wees ik snel naar andere bewijzen van mijn volwassenwording, zoals mijn salontafel en mijn wasmachine. Gisteren ben ik toch bezweken en toen het ding hing wist ik weer wat er mis mee is: als je een douchegordijn hebt, kan er ook een schim achter dat gordijn verschijnen. Nu verwacht ik natuurlijk niet écht dat er iemand de moeite neemt om mij op zo’n onoriginele manier te komen vermoorden. Het beeld dook gewoon op, een beeld dat kennelijk al die tijd al op z’n kans wachtte om een fractie van een seconde te komen spoken. De winter is een goed seizoen voor horror, dus na het douchen keek ik Psycho nóg een keer. In mijn herinnering was het allemaal veel gruwelijker. Net als bij Brimstone, de horrorwestern van Martin Koolhoven die nu draait. Ik ben heel wat uitgerukte ingewanden gewend, maar kwam de zaal uit met het gevoel dat ík, en niet heldin Liz, was gemarteld door mannen – door Koolhoven, in mijn geval. Gelukkig kon ik Koolhoven interviewen en dus vroeg ik hem van

de week een beetje pinnig waar al die afgesneden tongen, rondvliegende darmen en geamputeerde ledematen voor nodig waren. ‘Die waren niet in beeld,’ zei Koolhoven, hij had alleen maar gesuggeréérd dat er tongen werden afgesneden. De rest had ik er zelf bij verzonnen, beweerde hij. Misschien is dat nog veel erger, om iets bijna te zien maar niet helemaal, zodat je de rest zelf in kunt vullen met steeds bloediger wordende taferelen. Alsof je je overbuurvrouw met de staafmixer op het oog van je overbuurman ziet mikken, vlak voor de luxaflex naar beneden valt. Wil ik het zien? Nee, ik wil het niet niet zien. Gordijnen voor m’n ramen heb ik trouwens nog niet. Ik wil niet dat mensen naar binnen kunnen kijken, maar ik wil ook niet niet naar buiten kunnen kijken. In de eerste week van januari waren er in mijn postcodegebied zes inbraken en twee pogingen-tot. Ik blijf kijken, maar ’t gebeurt steeds net niet voor mijn raam. Bij mij in huis gebeurt ook niet veel spannends, dus het is een eerlijke ruil, wat mij betreft. Al moet ik eerlijk zeggen: ik heb geïnformeerd naar dat eenzijdige politieglas. Ook voor in de douche.


24

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

Rimini Protokoll: Mein Kampf meets manga en Turkse rap Het Duitse theatercollectief Rimini Protokoll zet de Stadsschouwburg in vuur en vlam tijdens het Brandstichter-festival, onder meer met een bijzondere voorstelling over Mein Kampf. Ja, echt.

CANDY WELZ

tekst Margriet Prinssen

Links: Adolf Hitler: Mein Kampf, Band 1 & 2 Rechts: Rimini Protokoll

festival Brandstichter 2017: Rimini Protokoll Met o.a. Adolf Hitler: Mein Kampf, Band 1 & 2 Stadsschouwburg 7 t/m 19 februari

W 

aarom zou je theater willen maken over een beladen boek als Mein Kampf? De directe aanleiding is het gegeven dat het copyright sinds 2016 is vervallen en er een wetenschappelijk verantwoorde editie is uitgebracht, zeer ‘gründlich’, in twee kloeke delen. Helgard Haug, een van de drie regisseurs van Rimini Protokoll: ‘Het is een verschrikkelijk boek. De eerste keer dat ik het aanraakte, voelde ik weerzin en angst, alsof ik iets demonisch aanraakte. We noemden het in het begin MK, alsof alleen al het uitspreken van de titel beladen was. Maar het is belangrijk om te onderzoeken wat er nu eigenlijk in staat. Wat is er waar van de sterke

verhalen over Mein Kampf? Hoe leesbaar is het eigenlijk (niet erg)? In hoeverre zijn er parallellen met de haatteksten van nu?’ Rimini Protokoll maakt documentair theater, hoorspelen voor radio, installaties op locatie, performances en audiowandelingen in de stad – werk dat gaat over het hier en nu en dat altijd op zoek is naar de grenzen tussen realiteit en fictie. Een nieuwe voorstelling maken begint voor het Duitse collectief, dat al sinds 2000 furore maakt in Europa, altijd met research. Ze werken niet met acteurs, maar gaan op zoek naar mensen die direct bij een onderwerp betrokken zijn: de ‘experts van het dagelijkse leven’. Die zoektocht leverde voor

Mein Kampf een curieus gezelschap op: een blinde radiomaker, een Turkse rapper, twee juristen waarvan één uit Israël, een boekbinder uit Weimar en een hoogleraar vrouwenrecht. MANGAVERSIE Samen lazen ze Hitlers manifest van kaft tot kaft, verzamelden ze feiten en wetenswaardigheden (‘Wist je dat er tot 1945 maar liefst 12,5 miljoen exemplaren van verkocht zijn?’) en gingen ze op zoek naar interessante exemplaren. Ze vonden er onverwacht veel, in alle talen, tot aan een (overigens heel succesvolle) Japanse mangaversie aan toe. Van alle verhalen hebben ze een compilatie gemaakt,


25

mis deze niet We Are Public selecteert elke maand drie dingen die je echt niet mag missen. Met een We Are Publicabonnement voor €15 per maand krijg je gratis toegang tot deze en vele andere voorstellingen en events. wearepublic.nl

BÉLA TARR | TILL THE END OF THE WORLD ‘Béla Tarr is een compromisloos cineast,’ zegt We Are Public-redacteur Basje Boer. ‘Zijn films gaan over hoe de mens weerloos is tegen de tijd en onvermijdelijk zijn einde tegemoet gaat. Een gitzwarte boodschap dus, opgediend in lange takes. Maar als geen ander weet Tarr het medium film ten volle te benutten. Zijn consistente en compacte oeuvre leent zich dan ook uitstekend voor een tentoonstelling.’

DAVID VON BECKER

EYE, t/m 7 mei (vrij entree voor leden van We Are Public van 8 t/m 10 februari)

waarvan voor een deel het toeval – met behulp van een letterspel – bepaalt welke van de verhalen die avond tijdens de voorstelling verteld worden. IMPROVISEREN De groep heeft zichtbaar veel lol op het toneel en sinds de première in Weimar in september 2016 is de grootste podiumangst overwonnen. Helgard: ‘De spelers verrassen zichzelf en elkaar door af en toe te improviseren en wij voegen ook steeds nieuwe gegevens toe. Zo maken we speciaal voor de Amsterdamse Stadsschouwburg een

versie met verwijzingen naar Amsterdam. Weet je trouwens dat hier pas geleden nog een rechtszaak is geweest rond Mein Kampf? Tegen galeriehouder Michiel van Eyck, die een antiquarisch exemplaar te koop aanbood. Uiteindelijk mocht dat overigens van de rechter.’ Tijdens Mein Kampf wordt veel gelachen, maar het is ook angstig om te constateren dat de taal van toen veel overeenkomsten heeft met het huidige jargon van radicaal rechts. Dat maakt de voorstelling behalve interessant ook akelig actueel.

CHUS PATO: POËZIE ALS VERZET Poëzie is een vorm van verzet voor dichter en activist Chus Pato (1955) uit het Spaanse Galicië. Ze verzet zich onder meer tegen uitbuiting en onderdrukking van vrouwen. Het vierde deel van een vertaalde reeks dichtbundels, getiteld Finisterra, wordt 26 februari gepresenteerd in aanwezigheid van Chus Pato zelf. Perdu, 26 februari (vrij entree voor leden van We Are Public)

KOSMISCHE OORSPRONG VAN HET LEVEN ‘Als ik voor een film een wetenschapper zou moeten bedenken, zou het Xander Thielens zijn,’ zegt We Are Public-wetenschapsredacteur Alex Verkade. ‘Een hoogleraar die onderzoek doet naar het heelal, of liever gezegd naar “de kosmische oorsprong van het leven”. Zondagochtend even je mind laten blowen? Naar deze Paradisolezing gaan.’ Paradiso, 19 februari (vrij entree voor leden van We Are Public)


26

aanbiedingen

INFO

CADEAU BIJ ABONNEMENT

De grote Amsterdam onbewolkt

t.w.v. €39,99

De grote Amsterdam onbewolkt: nu nog groter, uitgebreider en gedetailleerder dan de voorgaande edities in de populaire serie Amsterdam onbewolkt! Alle delen van de stad passeren de revue, van het historische hart tot aan de rafelranden. Waarom weer een nieuw boek in de serie? Door de verbeterde fotografische technieken en een stad die volop in ontwikkeling is, ontstond al snel een nieuwe ambitie bij de auteurs Peter Elenblaas en Lambiek Berends: Amsterdam onbewolkt, nóg groter en completer! De grote Amsterdam onbewolkt bevat alle wijken die de stad rijk is, in een lekker ruim formaat en in een kwaliteit die nog meer details zichtbaar maakt. lubberhuizen.nl

GA NAAR UITKRANT.NL, NEEM EEN JAARABONNEMENT (€29,95) EN ONTVANG DE GROTE AMSTERDAM ONBEWOLKT TER WAARDE VAN €39,99. De actie loopt t/m 24 februari 2017.

mail & win! A'DAM – E.V.A. SEIZOEN 3

GA NAAR IAMSTERDAM.COM/ACTIES

CHOCOA

10 x dvd-box A’DAM – E.V.A. (Amsterdam En Vele Anderen) is het liefdesverhaal van de Zeeuwse plattelandsjongen Adam de Heer en de stadse Eva van Amstel. Maar ook het verhaal van honderden andere bewoners en bezoekers van de hoofdstad van Nederland. In het eerste seizoen zagen we hoe Adam en Eva elkaar leerden kennen. In het tweede seizoen verwachten ze hun eerste kind en wordt baby Valentijn geboren. In het derde en tevens laatste seizoen worden Adam en Eva pleegouders en krijgen ze in één klap de zorg over twee pubers.

5 x 2 vrijkaarten t.w.v. €30,Hét jaarlijkse evenement over duurzame cacao en chocolade op 25 en 26 februari in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Ontmoet chocolademakers uit de hele wereld en luister naar de verhalen áchter hun repen, over herkomst van cacao, duurzaamheid en kwaliteit. Er zijn proeverijen, publieksdebatten, muziek, live cooking en nog veel meer. Kom, proef en ervaar waarom onze hoofdstad zo’n cruciale rol speelt op het gebied van duurzame cacao en chocolade!

De actie loopt t/m 24 februari 2017. septemberfilm.nl

De actie loopt t/m 15 februari 2017. chocoa.nl


podium

KUNST & VERMAAK

27

Ntjam Rosie maakt heimwee mooi Zangeres Ntjam Rosie (33) staat deze maand twee keer in De Kleine Komedie. In Homelands bezingt ze heimwee, geluk en haar geboorteland Kameroen – met slechts vier saxofoons als begeleiding. tekst Kim van der Meulen foto Robin de Puy

‘N

pop Ntjam Rosie & Artvark – Homelands De Kleine Komedie 12 februari

muziektheater We hadden liefde, we hadden wapens Urban Myth, Huub van der Lubbe, Ntjam Rosie e.a. De Kleine Komedie 9 februari

egen jaar lang in Kameroen. Daar liggen mijn roots,’ zegt Ntjam Rosie tijdens Homelands, voordat haar stem weer versmelt met het geluid van vier saxofoons op het podium. En dat klinkt veelzijdiger dan je zou denken. Het Artvark Saxophone Quartet – bestaande uit twee altsaxen, een tenor en een bariton – tovert de gekste geluiden uit de sax, improviseert er knap op los en heeft net zo’n soulvolle en jazzy sound als Rosie. ‘Mijn stem en de saxofoons mengen zo makkelijk, dat ik opnames soms even moet terugluisteren om te horen: waar zit Rosie eigenlijk?’ legde de zangeres uit bij NPO Soul & Jazz. ‘Dat is de uitdaging: één worden zonder je stem kwijt te raken.’ Dat is gelukt: Homelands kreeg lovende recensies en het gelegenheidsgezelschap plakt er na een uitverkochte tour nu een reprise achteraan. TERUG NAAR KAMEROEN Ntjam Rosie laat zich niet graag in een hokje stoppen. Op haar eerste

album voerde soul de boventoon; daarna volgde een jazzalbum en werd ze tot haar grote ongenoegen vooral gezien als jazz-zangeres. Haar volgende move: een popalbum met scheurende gitaren, gevolgd door een gospelalbum, waarin haar geloof vooropstond. En in de speciaal voor Homelands geschreven nummers klinkt dan weer vooral traditionele Afrikaanse muziek door. Veel teksten in de muziekvoorstelling gaan dan ook over heimwee: Rosie verhuisde op negenjarige leeftijd van haar geboorteland Kameroen naar Nederland, waar haar moeder met een Maastrichtenaar trouwde. ‘Ik mis Kameroen soms zo erg dat ik er bijna gek van word,’ zei ze over haar ‘andere thuis’ in Trouw. Ze is er sinds 2009, het jaar waarin ze cum laude afstudeerde aan de Wereldmuziekafdeling van Codarts in haar woonplaats Rotterdam, niet meer geweest. Toch levert die heimwee allesbehalve neerslachtige nummers op. Rosie haalt vrolijk herinneringen op, praat energiek en zingt warm in het En-

gels, Frans en haar moedertaal Bulu. Ze pakt af en toe de gitaar erbij, doet aan stempercussie en slaat op de tamboerijn (‘Als Afrikaans meisje groeide ik op met ritme; tijdens het buitenspelen deden we altijd ritmische klap-, dans- en zangspelletjes’). Zo werkt ze met de voorstelling aan twee missies die ze zich stelt voor 2017: zich meer als live-artiest ontwikkelen en de perfecte beat vinden. Dans gerust mee op die beats – tijdens het nummer Attention! demonstreren Rosie én de saxofonisten hoe ze dat in Afrika doen. LIEFDESAFFAIRE En dan staat Ntjam Rosie deze maand nóg een keer in De Kleine Komedie: in We hadden liefde, we hadden wapens. Deze muzikale voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Christine Otten over mensenrechtenactivist Robert F. Williams, die in de jaren zestig geweldloze acties tegen de rassenscheiding in North Carolina leidde. Rosie zingt hierin rhythm-and-blues en soul zoals alleen zij dat kan.


28

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

expositie

De verliefde camera

Wie wel wat extra energie en levenslust kan gebruiken hoeft niets anders te doen dan een tijdje mee te kijken met Ed van der Elsken. En dat geldt zelfs voor zijn afscheidsfilm Bye. tekst Joke van der Weij

Omgeving Nieuwmarkt, 1961

expo Ed van der Elsken – De Verliefde Camera Stedelijk Museum 4 februari t/m 21 mei

B

ij Ed van der Elsken liep alles door elkaar. Praten, filmen, kijken, fotograferen, het leven zelf, het ging in één moeite door. ‘Ja ik weet niet precies waar de grens ligt, hè. Ik denk, als ik er dan al goed aan gedaan heb, dat het alleen kan als daar een eerlijke, authentieke artistieke behoefte aan ten grondslag ligt. De artiest mot het volle leven vastleggen, zoiets.’ GEINTJES Als er iemand geweest is die

volgens zijn eigen credo geleefd heeft, dan is het Ed van der Elsken. Straatfotograaf over de hele wereld, maar vooral in zijn eigen buurt, de Nieuwmarktbuurt, waar hij de opwindende jeugdcultuur vastlegde, net zo trefzeker als in zijn beroemde Parijse fotoboek Een liefdesgeschiedenis in St Germain des Prés. En ook in de straten van Tokyo en Hong Kong ging hij op zoek naar zelfbewuste mensen, mooie meisjes en vooral naar jeugd. Van der Elsken was dol op jeugd, en andersom. Zijn directe aanpak, zijn

onvervalste Amsterdams, zijn lef: het werkte toen hij zijn lens over de straat liet dwalen en het werkt nog steeds. Zijn foto’s zijn oud, maar de mensen die erop staan maken nog altijd contact. Contact maken was essentieel. Van der Elsken daagde de mensen uit, maakte een geintje, trok ze voor even in zijn wereld. ‘HOP’ Het liefst had hij een camera in zijn hoofd laten implanteren om het leven in al zijn volledigheid te betrappen. En dan maar filmen, 24


29

mis deze niet Romanovs & Revolutie

Naked/Nude

ED VAN DER ELSKEN ESTATE

Jessurun de Mesquita

haar zwangerschap uit. De film eindigt met de geboorte van hun zoon (die onlangs een documentaire maakte over zijn vader, zie p. 31), een gebeurtenis die we via closeups van het gezicht van de barende Gerda meebeleven. Ook daarna bleef Ed films maken van het bijzondere van zijn alledaagse leven tot en met het moment waarop het leven hemzelf verliet in het magistrale Bye uit 1990.

uur per dag. Ed van der Elsken was gek op techniek. Halverwege de jaren vijftig ging hij naast zijn werk als fotograaf als een van de eersten aan de slag als filmer, ook al omdat hij zijn fotoboeken maar moeizaam gepubliceerd kreeg. ‘Hop ome Ed, dan wor je maar van kunstfotograaf kunstcineast,’ zei hij terugblikkend op deze periode. ‘Zo gezegd, zo gedaan, ik had nog een paar oude filmcameraatjes liggen

en nog een taperecordertje en zo trek ik er nu maar op uit: bewegende kunstfoto’s…’ Aan deze ‘noodgreep’ hebben wij een paar films te danken waarbij je direct in verbinding staat met de tijd waarin Eds camera het leven aan het betrappen was. In Welkom in het leven, lieve kleine uit 1964 wandelen we door zijn woonbuurt, het Waterlooplein en de Zeedijk, toen nog volks en ruig. Te midden daarvan draagt Eds vrouw

REGIE HOUDEN In deze afscheidsdocumentaire betrekt Ed van der Elsken de kijker rechtstreeks bij zijn ziekteverloop. Hij heeft prostaatkanker en hij zal er dood aan gaan. Bijna onophoudelijk richt hij de camera op zichzelf en maakt de kijker deelgenoot van zijn emoties en zijn aftakeling. Maar al die tijd houdt hij zelf de regie, ook letterlijk. Hij bemoeit zich met alle camera-instellingen en de manier waarop de videocamera op het statief geplaatst moet worden. Zelden vielen leven en filmmaken zo volledig samen. Het is zijn mooiste film geworden. Filmfragmenten hieruit en uit andere films, diaprojecties en natuurlijk een ruime keuze uit zijn iconische prints maken een bezoek aan het Stedelijk tot een aangrijpende gebeurtenis.

JESSURUN DE MESQUITA Jessurun de Mesquita, leermeester van M.C. Escher, woonde vlak bij Artis. Hij hield van exotische planten en beesten, vooral van hoefdieren en vogels. In zijn tekeningen ving hij de essentie van het dier, zonder zelfs maar een suggestie van beweging. Daardoor maakte hij echte dierportretten; ze hebben iets tijdloos, zijn maraboes en antiloopjes en vooral zijn uilen. Allemaal even prachtig. Naast dieren tekende de sterk grafisch ingestelde De Mesquita ook karikaturale menswezens. Met een bijzonder wrede vorm daarvan kwam hij in aanraking toen hij met zijn gezin in 1944 werd weggevoerd naar Auschwitz. Moge zijn ziel nog even bij het museum naar binnen zweven. Hij kent de buurt. Joods Historisch Museum t/m 11 juni

ROMANOVS & REVOLUTIE ‘Grijze morgen, later heerlijke zon… iedereen was een half uur buiten, maar Olga en ik sorteerden onze juwelen,’ schrijft tsarina Alexandra op de dag voor ze vermoord zal worden. Wat een lading krijgt zo’n onschuldig dagboekzinnetje als je weet hoe het afloopt. Honderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage een tentoonstelling waarin dit kantelpunt van de geschiedenis op allerlei manieren belicht wordt. De geschiedenis komt dichterbij via intieme foto’s van het tsarengezin, brieven van de sinistere hofgenezer Raspoetin, en zelfs een van de bajonetten waarmee de keizerlijke familie in 1918 is vermoord. Hermitage 4 februari t/m 17 september

NAKED/NUDE De expliciete foto’s van Ren Hang zijn provocerend én poëtisch. Op de meeste foto’s van de jonge Chinees is veel naakt vlees te zien, in vreemd verstrengelde poses. Iedereen is jong, meestal Chinees, de vrouwen met lelieblanke huid, rood gestifte lippen. En allemaal zijn ze even mooi en schaamteloos. Nee, eerder onbeschaamd. Levend in een ander ethisch universum. Daardoor zijn de gepresenteerde genitaliën wel expliciet maar toch niet pornografisch. Zwanen, pauwen, slangen en van het botanische front kersen, appels en bloemen worden ingezet als poëtische attributen in dit interessante en absurdistische universum. FOAM t/m 12 maart


30

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

film

De Oscars krijgen kleur De Oscars waren de afgelopen jaren een nogal blanke bedoening. Gaan ze dit jaar kleur bekennen? Aan het rijke aanbod zal het in ieder geval niet liggen. tekst Bregtje Schudel

H Moonlight

film Oscarweekend Pathé De Munt 25 en 26 februari Oscaruitreiking: maandagnacht 27 februari

et is altijd moeilijk zo vroeg voor de Oscars al voorspellingen te doen over de winnaars. Maar één ding is wel zeker: zo saai en beschamend ‘wit’ als de afgelopen twee edities – waarin louter blanke acteurs werden genomineerd voor een Oscar – zal het niet worden dit jaar. WOESTMAKEND Het moet wel heel gek lopen wil de documentaire O.J. Made in America – een woestmakend en tragisch portret van O.J. Simpson én van Amerika – niet genomineerd worden voor Beste Documentaire. De film krijgt geduchte concurrentie van twee andere sterke documentaires, 13th (, te zien op Netflix) en I Am Not Your Negro (release in mei). De eerste laat zien dat Amerika waar het ongelijkheid betreft maar weinig is opgeschoten sinds de afschaffing van de slavernij, 150 jaar geleden. De ander is zowel een biopic over schrijver James Baldwin als een

inkijkje in de burgerrechtenbeweging van de jaren zestig en daarna. NASA-VROUWEN De speelfilm Hidden Figures (te zien vanaf 9 maart) gaat over het waargebeurde verhaal van drie wiskundigen die bij de NASA werkten, maar nooit de erkenning kregen die ze verdienden, omdat ze vrouwen waren, én zwart. Gespeeld door Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monaé zal je ze niet snel vergeten. Ook waargebeurd is Loving (, in de bioscopen vanaf 23 februari), een eenvoudig en aangrijpend verhaal over de verboden liefde van echtpaar Richard (Joel Edgerton) en Mildred (Ruth Negga) wier grootste misdrijf was dat ze van elkaar hielden terwijl ze niet dezelfde huidskleur hadden. BUITENBEENTJE Zal Denzel Washington een derde Oscar krijgen voor Fences (release 16 februari)? Washington (die ook

regisseerde) stapt in deze toneelverfilming opnieuw in de schoenen van Troy, een diep ontevreden vuilnisman, die iedereen en alles de schuld geeft van zijn huidige leven, behalve zichzelf. Toch is het uiteindelijk Viola Davis (de koploper in de race voor Beste Vrouwelijke Bijrol) die je het meeste zal bijblijven als Rose, Troys echtgenote met een groot hart en een ijzeren ruggengraat. Een film die je echt niet mag missen is het zowel rauwe als tedere coming-of-agedrama Moonlight (, nu in de bioscoop). Het is tegelijkertijd een specifieke geschiedenis van een Afrikaans-Amerikaanse jongen die veel te snel moet opgroeien in een drugsbuurt in Miami, als een herkenbaar verhaal voor iedereen die zich ooit wel eens een buitenbeentje heeft gevoeld. De geweldige cast, met Naomi Harris (als klaplopende en drugsverslaafde moeder) en Mahershala Ali (als liefdevolle vaderfiguur), is de kers op de taart.


31

film

in première BIOS MEETS THEATER

The Way of Jim Jarmusch

G

oede vriend Tom Waits omschreef regisseur Jim Jarmusch (1953), meester van de Amerikaanse onafhankelijke cinema, ooit als een goedaardige buitenstaander, iemand die gefascineerd van een afstandje de wereld om hem heen gadeslaat. Ook zijn films worden bevolkt door buitenbeentjes, van verveelde New Yorkse hipsters (Stranger Than Paradise, 1984) en knorrige taxichauffeurs (Night on Earth, 1991) tot het vampierenkoppel gespeeld door Tilda Swinton en Tom Hiddleston in Only Lovers Left Alive (2013). Ter ere van de première van zijn nieuwste film Paterson vertoont EYE ook zijn zes eerste, fris opgelapte speelfilms, van zijn punky lowbudget afstudeerfilm Permanent Vacation (1980) en definitieve doorbraak Stranger Than Paradise tot Dead Man uit 1995 – uit de tijd dat Johnny Depp ook nog genuanceerde karakters kon spelen. Maar mis vooral ook Paterson (, release 9 februari) zelf niet, een ode aan het alledaagse, gezien door de ogen van een bescheiden amateurdichter en buschauffeur (Adam Driver) uit Paterson, die zelf ook nog eens Paterson heet.

Retrospectief The Way of Jim Jarmusch EYE Vanaf 9 februari

Het zal je vast niet ontgaan zijn: naar de bioscoop ga je niet meer alleen voor de film. Pathé Tuschinski heeft deze maand weer genoeg moois in de aanbieding, van theater (Amadeus, 2 februari) en ballet (Bolshoi’s Swan Lake, 5 februari), tot musical (Newsies, 22 februari) en opera (Rusalka, 25 februari). Pathé Specials in Tuschinski pathé.nl/specials-en-events

THE HANDMAIDEN  Een erotische thriller die zowel compleet over the top als volkomen oprecht is, zo zie je ze niet vaak. Park Chan-Wook (Oldboy, Stoker) krijgt het wel voor elkaar. Sook-Hee werkt als dienstmeid voor een excentrieke gravin. Maar niets is – natuurlijk – wat het lijkt. Regie Park Chan-Wook Release 2 februari

FAMILIELEED Een geweldig kunstenaar is niet direct ook een geweldige ouder. Dat weet Daan, zoon van wereldberoemd fotograaf en cineast Ed van der Elsken, in de documentaire De erfenis als geen ander (zie voor de Stedelijk-expo rond Van der Elsken ook pagina 28). Het doet zo’n zeer, een liefdevol portret van de beginnend dementerende moeder van schrijfster Heleen van Royen, toont juist de andere kant van de medaille. De erfenis  Regie Joris Postema Release 2 februari Het doet zo’n zeer  Regie Heleen van Royen Release 23 februari

SIERANEVADA  De film Sieranevada is niet voor iedereen. Regisseur Cristi Puiu sluit de kijker bijna drie uur op in een kleine flat waar een Roemeense familie de laatste eer bewijst aan de onlangs overleden pater familias. De film is wat aan de lange kant, maar voor iedereen die wel eens bij een familiediner heeft vastgezeten daardoor wel erg herkenbaar. Regie Cristi Puiu Release 23 februari



Sterren gegeven door onze filmrecensent Bregtje Schudel. Geen sterren betekent niet gezien.

DE AVOND VAN DE FILMMUZIEK Dat filmmuziek zich ook zonder bijbehorend beeld prima staande houdt bewijst de Avond van de Filmmuziek in het Concertgebouw, uitgevoerd door het Metropole Orkest. Met in deze vierde editie speciale aandacht voor componist en harmonicaspeler Toots Thielemans (Turks Fruit, Midnight Cowboy) en met medewerking van Het Nederlands Concertkoor. Het Concertgebouw 22, 23 en 24 februari

JACKIE Jackie is een biopic waar veel filmmakers nog een puntje aan kunnen zuigen. Regisseur Pablo Larraín (Neruda) duikt in het hoofd van first lady Jacqueline ‘Jackie’ Kennedy (Oscarkanshebber Nathalie Portman) in de dagen na de moordaanslag op haar echtgenoot. Ook met Greta Gerwig, Billy Crudup en Peter Sarsgaard als Bobby Kennedy. Regie Pablo Larraín Release 16 februari

SILENCE Silence – naar het gelijknamige boek van Shûsaku Endô – is zeker niet Scorsese’s meest laagdrempelige film, maar wel een van zijn meest spirituele. Twee Portugese, zeventiende-eeuwse priesters (Andrew Garfield en Adam Driver) reizen af naar Japan om daar hun verdwenen mentor (Liam Neeson) te vinden. Niet iedereen zit op hun komst te wachten. Regie Martin Scorsese Release 9 februari

DE DAG VAN DE DWARSE FILM Over smaak valt niet te twisten. Dat geldt zeker voor de films die worden vertoond tijdens het International Film Festival Rotterdam. De Dag van de Dwarse Film eert de ultieme buitenbeentjes, films die door het IFFR-publiek of als ‘heel goed’ of als ‘heel slecht’ werden bestempeld, maar nooit als ‘middelmatig’. Alleen voor echte durfals. EYE, 5 februari eyefilm.nl


32

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

Yora Rienstra ‘Ik hou wel van het tragikomische’ tekst Veerle Corstens foto‘s Annemieke van der Togt

C

abaretière Yora Rienstra (35) had na drie cabarettours en twee radioshows even geen nieuwe inspiratie. Op dat moment kwam het humoristische onderzoeksprogramma Rambam op haar pad, waar ze sinds 2016 een van de ‘Rambammers’ is. Plus de nieuwe solovoorstelling Paaz, naar de gelijknamige bestseller van Myrthe van der Meer, die deze maand in Amsterdam op de planken staat. De hoofdpersoon van Paaz, een boek over een opname op de psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis (‘paaz’), wil voornamelijk dood. Rienstra, koningin van de tragikomische typetjes, kan daar wel mee uit de voeten. Ze houdt van de zelfspot in het boek en snijdt tegelijkertijd graag een cruciaal onderwerp aan. Haar laatste show, Drukt haar snor, ging over het vreemde terrein waarop Yora zich destijds in haar privéleven begaf: haar vriendin werd moeder van een zoontje. Het betekende een nieuwe ‘rol’ waar ze aan moest wennen, een rol waar in haar woorden geen ‘reisgids’ voor bestond.

‘24 uur op een psychiatrische afdeling vond ik vrij pittig’

In Drukt haar snor had je het over je vadergevoelens. Je zoontje is inmiddels vier. Zijn die vadergevoelens er nog? ‘Soms nog wel. De meeste moeders blijven lekker op het schoolplein staan beppen als ze hun kind hebben weggebracht. Ik denk vooral: “Ik moet weer aan het werk.” Ik sta ook vaak in het rijtje “vaders in auto’s” te wachten, terwijl ik om de hoek woon. En ik ben ook wel van de hamers en schroeven. Vlak voor de geboorte van mijn zoon stond ik net als mannelijke vrienden die ook een kind in aantocht hadden als een bezetene die commode in elkaar te timmeren.’ Is het emanciperend dat jij jezelf neerzet als vader? ‘Nee, totaal niet! Ik ben ook eigenlijk niet zo van het

hokjesdenken. Toch verlangde ik naar een duidelijke rol toen mijn zoon geboren werd en herkende ik me meer in die van vader. Maar misschien wilde ik me gewoon in “iets” herkennen. Je ziet in het dagelijks leven geen kinderboekjes of reclames waar een medemoeder in voorkomt, het is altijd papa en mama. De periode voor de geboorte was een heel gekke; vier jaar geleden kon je als medemoeder je kind namelijk niet erkennen. Om gelijke rechten te krijgen, zoals biologische ouders dat ook hebben, moest ik mijn zoon na z’n geboorte adopteren. Tegenwoordig kan dat erkennen wel gewoon en zijn er zelfs plannen om kinderen met bijvoorbeeld twee moeders en twee vaders ook allemaal gelijke rechten te geven. Dat vind ik een goeie ontwikkeling, want je wil toch ook dat je kind recht heeft op jouw erfenis en dat je er als ouder bij mag zijn als je kind op de intensive care ligt.’ Nu ga je in de toneelvoorstelling Paaz spelen. Put je daarbij net als in je shows ook op de een of andere manier uit je eigen leven? ‘Ik vind het onderscheid tussen cabaret en toneel niet zo groot. Je staat als cabaretier ook niet als jezelf op het podium, maar altijd als een uitvergroting van jezelf, een cabaretesk alter ego. Wat het nu anders maakt is dat er een script ligt dat ik niet zelf heb geschreven. Ik probeer zo dicht mogelijk in de buurt te komen van de hoofdpersoon. Mijn hoop is dat mensen na afloop van de voorstelling zullen vragen hoe het nou met mijn depressie is.’ Ter voorbereiding ben je 24 uur lang op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis geweest. ‘Ik was heel nieuwsgierig, omdat het hele boek zich op zo’n plek afspeelt. En ik vond het vrij pittig, kan ik je vertellen. Je ziet daar heel duidelijk de grens tussen


33

‘Mijn hoop is dat mensen na afloop van de voorstelling zullen vragen hoe het nou met mijn depressie is’


34

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

‘MET HUMOR KRIJG JE EEN TEGENKLEUR ZONDER DAT HET EEN CLOWNESKE VERTONING HOEFT TE WORDEN’

YORA RIENSTRA • werd geboren op 6 maart 1981. • speelde op haar zestiende voor het eerst cabaret met Brigitte Kaandorp tijdens een improvisatie-avond in de Engelenbak. Het ging over een tampon en ze won een T-shirt. • werd afgewezen aan de Amsterdamse toneelschool en vertrok toen naar Denemarken om de filmacademie te doen. Daar ontdekte ze dat ze wilde acteren en dat ze op vrouwen valt. • werd het jaar erop alsnog aangenomen op de Amsterdamse Kleinkunstacademie. • maakte drie soloprogramma’s: Aan jou heeft het niet gelegen, We maken er wat van en Drukt haar snor. Bij haar eerste show reikte Brigitte Kaandorp het eerste exemplaar van haar cd uit. • won in 2009 de jury- én de publieksprijs bij het Wim Sonneveldconcours. • was in 2015 elke zondagavond te horen in haar radioprogramma Ha! Die Yora en maakte daarna samen met Sander de Heer elke zaterdag- en zondagmiddag Yora en Sander op radio 2. • is presentatrice bij Rambam. • speelt momenteel in de solovoorstelling Paaz, naar het boek van Myrthe van der Meer.

theater Paaz De Meervaart 15 februari

even in een dipje zitten, zoals we allemaal wel eens hebben, en er echt slecht aan toe zijn. Eén patiënt was even vergeten dat ik daar als actrice was en vroeg wat mijn manco was. Toen ik haar uitlegde wat ik daar deed, moest ik zo lachen om haar commentaar: “Oh, ik dacht al, je hebt zo’n vrolijk hoofd.” Er wordt echt ook wel gelachen en is er veel zelfspot. Maar aan de lunchtafel geen gezellig geklets. Het genezingsproces is echt een dagtaak.’ Hoe vonden ze het dat jij daar was? ‘Veel mensen snakken naar openheid over hun situatie. Als je je arm gebroken hebt, sturen mensen een kaartje of komen langs, maar bij een psychische aandoening krijg je goedbedoeld advies als: “Kop op en ga lekker sporten.” Dat gaat me aan het hart. Er zijn bovendien veel meer mensen die er last van hebben dan je denkt. En ook mensen zoals jij en ik. Maar als iemand op de bekende hee-hoe-gaat-’ie-vraag “slecht” antwoordt, vragen mensen meestal niet verder. Dan krijg je meestal toch een: “Nou, het gaat vast snel beter hè? Zie je gauw weer, toedeloedie.”’ Is depressie bekend terrein voor je? ‘Op de paaz zag ik bij sommige patiënten de blik in de ogen van mijn oma terug. Mijn oma was manischdepressief en ik ben als kind wel eens meegenomen toen ze was opgenomen in de kliniek. Aan haar heb ik gezien hoe moeilijk het is om met zo’n ziekte om te gaan. Als zij manisch was, was ze heel geestig. Maar de medicatie die mijn opa aan haar moest geven flikkerde ze, zodra hij zich omdraaide, vrolijk in de plantenbak. Die planten stonden er altijd heel goed bij, zullen we maar zeggen.’ Heb je nog dingen bij schrijfster Myrthe van der Meer gecheckt voor je ging spelen? ‘Nee. Ik heb haar wel gesproken, maar haar niet echt uitgehoord over het boek; ze heeft er tenslotte al meer dan 300 pagina’s over geschreven. Ik vind het echt ongelofelijk dat zij zo’n boek heeft kunnen schrijven terwijl ze opgenomen was, zo analytisch naar zichzelf heeft kunnen kijken. Maar ik geef mijn eigen inter-

pretatie van haar personage. En soms wil je ook niet weten hoe iemands leven is verder gelopen. Ik hoorde zes jaar geleden dat Christiane F., die op jonge leeftijd junk en prostituee werd en daar een boek over schreef dat ik als tiener stukgelezen heb, weer helemaal aan de drugs is geraakt. Ik baal dat ik dat nu weet. Net zoals dat Alan Carr weer is gaan roken.’ Hoe is de productiemaatschappij van Paaz bij jou terechtgekomen? ‘Net toen ik had besloten om een jaar geen cabaretshow te doen en mijn horizon een beetje te verbreden, kreeg ik een mailtje dat ze op zoek waren naar een actrice voor Paaz. Volgens mij kwamen ze bij mij uit omdat ze dit boek, met een serieus thema, wel voor zich zagen met een licht iemand als vertolker. Met humor krijg je een tegenkleur zonder dat het een clowneske vertoning hoeft te worden. Ik hou wel van het tragikomische.’ Wat trok je aan in het boek? ‘Ik vind de manier waarop het geschreven is interessant; ik krijg daardoor een inkijkje in wat er zich in haar hoofd afspeelde. Wat ook goed is aan het boek, is dat het laat zien hoe je erachter kan komen dat niet iedereen hetzelfde denkt als jij. Dat bepaalde gewoontes en gedachtes helemaal niet zo gewoon zijn voor anderen.’ Is dat herkenbaar? ‘Ja. Ik dacht bijvoorbeeld dat iedereen het fijn vindt om alleen te zijn. In relaties wil ik graag met iemand in één ruimte zijn, maar ik vind het ook heerlijk als de ander even zijn mond houdt. Dat blijkt dus niet iedereen te hebben. Daar moest ik ook achter komen. Hierdoor dacht ik lang dat ik nooit een relatie kon hebben. Dat bleek wel te kunnen. Met een vrouw.’ Hoe hou je dit verhaal een beetje licht? ‘Belangrijk is dat de hoofdpersoon in het boek echt zelfspot heeft. Ze heeft een ironische houding ten opzichte van haar omgeving en de figuren om haar heen. Uit mijn cabaretwerk kan ik mijn komische inslag en


35

LIJSTJE VAN DE MAAND Buiten is het bitter koud, dus je zoekt een haardvuur, warme chocomel en heerlijk winters eten...

speelsheid goed gebruiken, al zal ik er in deze toneelmonoloog aan moeten wennen dat ik zonder piano op het toneel sta en niet even tussendoor een liedje kan zingen. Bij cabaret gaat het heel erg om de lach, als mensen in de zaal niet één keer gegrinnikt hebben, heb je iets niet goed gedaan. Nu is de lach niet het uitgangspunt, hier voel je concentratie. Als het verstilt, dan weet je dat het binnenkomt.’ Wil je dat ook bij je werk voor Rambam, dat iets binnenkomt? ‘Ja. We zijn geen Zembla, maar willen iets waar we echt boos over zijn op een ludieke manier aan de kaak te stellen. We zijn een stel jonge honden met een gevoel voor urgentie en elke uitzending moet iets teweegbrengen; als er Kamervragen worden gesteld dan hebben we het goed gedaan.’ Welk onderwerp gaat je dan aan het hart? ‘De uitzending over kindermarketing vond ik tof. Toen zijn we met verborgen camera’s op een congres terechtgekomen waar ze regels verzinnen rondom kindermarketing. Pas toen we al een paar minuten op het podium hadden gestaan, kregen ze door dat wij geen lid van hun vereniging waren; toen hadden wij onze hele speech al gehouden. Na onze uitzending werden de regels rondom kindermarketing aangescherpt. Of de uitzending over de absurditeit van vrijwilligerswerk in het buitenland. Wij vinden het normaal om Afrikaanse wezen te belasten met jongeren die in hun gap year even goed werk komen doen. Maar toen wij hier op scholen vroegen of ze Afrikaanse jongeren als vrijwilliger mee wilden laten draaien, bleek ineens pas hoe absurd dat is.’ Doe je niet veel te veel verschillende dingen tegelijk? ‘Dat vind ik zo’n onzin en zo ontzettend Nederlands. Justin Timberlake zingt, danst, acteert en is grappig. Linda de Mol doet alles, Paul de Leeuw ook. Waarom is het nodig iemand in een hokje te plaatsen? Pas wanneer ik iets totaal anders ga doen, zoals het NOS Journaal presenteren, mag je me daar wel eens een keer op aanspreken.’

DE VERGULDEN EENHOORN

Bij Castell waan je je in een jaren 70-huiskamer. Stort je op de befaamde spareribs of verorber een malse dikbil-steak, terwijl je lekker achterover leunt in de bruine leren banken of plaatsneemt aan de bar. Tip: bestel de gepofte aardappels met kruidenboter als bijgerecht…

Bourgondisch genieten op een historische stadsboerderij mét openhaard doe je bij De Vergulden Eenhoorn. Maak een winterse fietstocht naar Oost en strijk neer bij het haardvuur voor een heerlijk broodje leverworst van wild zwijn met Amsterdams zuur of een smaakvolle bouillabaisse met gruyère.

Castell Lijnbaansgracht 252-254

De Vergulden Eenhoorn Ringdijk 58

HOPPA!

CHOCOLÁTL

De beste biertjes drink je bij de opkomende microbrouwerijen, zoals het onlangs geopende Hoppa! Proef hints van chocolade en koffie in het Nachtschot of spice je avond op met het subtiele pepertje van de Groene Glorie.

‘It takes real chocolate to make a good drink,’ aldus chocoladewinkel Chocolátl. De choco-experts werken uitsluitend met origin chocolate – chocolade gemaakt van cacao uit één specifieke regio – die zij vervolgens samenvoegen met de opgestoomde (soja)melk. Het winterse drankje is hier te bestellen in puur, wit of melk met bijzondere toppings zoals chilivlokken.

Hoppa! Singel 460

RESTAURANT C Bij restaurant C – van Celsius – vliegen de temperaturen je om de oren. De keuken stuurt je op reis langs uiteenlopende temperatuurzones, die je het gure winterweer doen vergeten. Begin bij een Peruaanse makreelceviche van -20 graden, maak een stop bij de smakelijke burrata van 100 graden en eindig je avond met een malse Steak BBQ van 200 graden.

Chocolátl Hazenstraat 25A

THE LOBBY

Restaurant C Wibautstraat 125

Chic en rustiek komen samen bij The Lobby, de hang-out spot van Hotel V. Drink Dark & Stormy-cocktails op de grote leren stoelen bij de openhaard, en neem vervolgens plaats in het restaurant voor een lekkere flammkuchen of verfijnde diamanthaas met spruitjespuree.

HAP-HMM

The Lobby Nes 49

Grootmoeders gehaktbal, Hollandse biefstuk, stoofperen en rabarber… HapHmm – met een 9,5 beoor-

Kijk voor meer fijne lijstjes op iamsterdam.nl/toplijstjes

RAZMATAZ

CASTELL

Hap-Hmm Eerste Helmersstraat 33

RESTAURANT C

Razmataz Hugo de Grootplein 7-15

deeld door wijlen culinair recensent Johannes van Dam – bewijst dat de Nederlandse keuken veel goeds te bieden heeft. Het restaurant werkt met een wisselend dagmenu en kookt met dagverse ingrediënten.

CHOCOLÁTL

Elke winter verlang je ernaar: warmte, fijn gezelschap en... een heleboel potjes Ganzenbord en Mens Erger Je Niet. De bar van Razmataz heeft een kast vol bordspelletjes klaarstaan voor de liefhebber en serveert ook nog eens een oneindige lijst gin-tonics.

THE LOBBY

RAZMATAZ (BAR)


NU Verkrijgbaar in de I amsterdam Store Amsterdam CS, IJ-zijde

GIFTS EN GADGETS #iamsterdamstore


krant KRANT

februari 2017 38

ETEN DRINKEN EN ZO ‘ALL YOU NEED IS LOVE. BUT A LITTLE CHOCOLATE NOW AND THEN DOESN’T HURT.’ Aldus Snoopy-tekenaar Charles M. Schulz. Wie deze maand een chocolate fix kan gebruiken, kan terecht bij chocofestival Chocoa, 25 en 26 februari in de Beurs van Berlage. Zie ook pagina 26 voor onze winactie!

41 42 44 46 48

GENDERNEUTRALE MODE NADJA HÜPSCHER UIT ETEN EN ZO: WINKELS BUITENVELDERT & DE ZUIDAS AMSTERDAM MAKE-OVER

MONO JAPAN Het Japanse woord mono betekent object of product. Maar het is een veel breder concept dat niet alleen het bezit van spullen omschrijft, maar ook de relatie die iemand met zijn spullen kan hebben omvat. Très Marie Kondo dus! Voor de Japanse designbeurs Mono Japan zijn voorwerpen geselecteerd ‘om mee te leven’, aldus de organisatie, zoals keramiek, textiel, meubels, thee en sake. De ambachtelijk geproduceerde voorwerpen ‘tarten het alledaagse en voegen vreugde toe aan de eenvoudigste rituelen van alle dag’. Nou, dat kunnen wij eigenlijk best gebruiken, zeker als het zo mooi is. Wat jij? Lloyd Hotel 2 t/m 5 februari monojapan.nl

DESIGN ICONS Februari betekent dat het weer tijd is voor de jaarlijkse designbeurs Design Icons in de Kromhouthal in Noord! Je vindt hier een oogstrelend aanbod met vooral veel twintigste-eeuwse meubels. Sla je vintage spaarvarken stuk en kom rondstruinen, proefzitten, in kastjes gluren en praatjes maken met de eigenaars van de kramen die je alles kunnen vertellen over je nieuwe Cadovius-kast of Sarfatti-lamp. Kromhouthal 11 en 12 februari design-icons.nl

37


38

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

Wat je ook steeds vaker ziet...

genderneutraal

GENDERNEUTRALE MODE

5 x toonaangevend genderneutraal NOBODY HAS TO KNOW Je kunt hier kanten topjes passen, mooie sieraden scoren of kiezen voor wijdvallende kleding, die je aanpast op je eigen figuur. Keizersgracht 469 nobodyhastoknow.com

BONNE SUITS Bonne Suits opent 1 februari een winkel op Zeedijk 60. Hier kun je terecht voor het coolste pak van Amsterdam. bonnelife.com

YUNIT STUDIO Bij Yunit Studio vind je betaalbare en universele basics: T-shirts en sweaters in mooie kleuren. yunit-studio.com

BAS KOSTERS Bas Kosters ontwerpt wars van iedere conventie. Zijn mode is heftig, kleurrijk en eigenwijs. Denk aan een legging betekend met penissen of een tas met ‘Weet ik veel!’. baskosters.com

ELIO HERES Fashionblogger en stylist die op zijn site en in zijn vlogs aanmoedigt – los van gender – te zoeken naar je eigen kledingstijl.

NHTK

elioheres.com youtube.com/elioheres


39

Je ziet ze steeds meer: genderneutrale kledingwinkels, zónder mannen- of vrouwenafdeling. Met wijde T-shirts, aanpasbare rokken en oversized items. Wat kunnen we er kopen? En dragen we straks allemaal een universele hobbezak? tekst Inger van der Ree

ONE STYLE FITS ALL

D

oor de ruimte verspreid staan verschillende kledingrekken. Er hangt van alles: van kanten topjes tot wijde, rechthoekige T-shirts in stugge jeansstof. ‘Sommige bezoekers vragen na even in de rekken gekeken te hebben: moet ik voor de mannenafdeling naar beneden?’, vertelt Jiske Snoeks. Snoeks is kledingontwerper en oprichter van Nobody Has To Know (NHTK) – een genderneutrale kledingwinkel die mensen stimuleert te kopen wat ze mooi vinden, zónder daarbij stil te staan of dat bedoeld is voor mannen of vrouwen. ‘De reacties zijn wisselend. Sommige mensen lopen snel naar buiten, anderen vinden het interessant. Wij vinden dat je lichaam bepalend is voor of iets mooi staat, niet de heersende conventies die bepalen dat jij iets niet zou moeten dragen omdat je toevallig als man of vrouw geboren bent.’ AVANT-GARDE Nobody Has To Know is niet de enige kledingwinkel die het winkelende publiek uitdaagt op een andere manier naar gender en mode te kijken. Het Londense warenhuis Selfridges opende vorig jaar een afdeling met genderneutrale kleding. Ook in Amsterdam verschijnen steeds meer genderneutrale winkeladressen. En dan hebben we het nog niet eens over Zara, &Other Stories én H&M die de afgelopen jaren een genderneutrale collectie lanceerden. In principe is het spelen met gender binnen de mode niets nieuws. In 1933 maakte Coco Chanel een tweedelig pak van tweed, destijds een echte

mannenstof, voor vrouwen. In 1966 deed Yves Saint Laurent daar nog een schepje bovenop met ‘Le Smoking’ – een tamelijk revolutionair ontwerp dat vrouwen uitdaagde een smoking te dragen. Toch bleef het oprekken van ‘gendergrenzen’ lange tijd vooral iets van de culturele avant-garde, van feministen en van een wereldwijde voorhoede binnen de LGBTgemeenschap, voor wie gender al langer aanvoelt als een keurslijf. De genderemancipatie voltrekt zich niet alleen in modeland. Dit jaar verschenen er bijvoorbeeld genderneutrale toiletten op Nederlandse universiteiten en in gemeentekantoren. Daarnaast heeft de Nederlandse taal sinds kort twee officiële genderneutrale voornaamwoorden, ‘hen’ en ‘die’. In Zweden is genderneutraliteit zelfs aan de orde van de dag: kinderen worden op school aangesproken met ‘vriendjes’, of ‘kinderen’, in plaats van ‘jongens’ of ‘meisjes’. HAKKEN & BAARD ‘Genderneutrale mode is een lastig begrip,’ zegt Elio Heres, fashionblogger en stylist, en met zijn lange, blonde krullen, prachtig opgemaakte ogen, high heels én baard misschien wel hét Amsterdamse gezicht van genderneutraliteit. ‘Het is moeilijk te definiëren omdat het voor iedereen iets anders betekent. Genderneutrale mode kan bijvoorbeeld kleding zijn waarin de contouren van een lichaam niet te herkennen zijn als mannelijk of vrouwelijk. Voor mij persoonlijk betekent het dat ik draag wat ik

>

‘EEN LICHAAM IS BEPALEND VOOR OF IETS MOOI STAAT, NIET DE HEERSENDE CONVENTIES’


40

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

genderneutraal

‘BIJ VROUWEN IS HET DRAGEN VAN “MANNENKLEDING” AL VEEL LANGER AAN DE ORDE’

‘Nonbinary’

Elio Heres

>

Bonne Suit van Bonne Reijn

mooi vind, zonder daarbij rekening te houden met voor welk gender het bedoeld is. Zo draag ik bijvoorbeeld graag make-up en hakken, maar ook strikken en loafers – en toch voel ik me absoluut een “hij”.’ Zelf shopt Heres niet per se in genderneutrale kledingwinkels: ‘Mode is een vertaling van mijn persoonlijkheid, ik vind het geweldig mijn kleding overal vandaan te halen. Ik hoop dat mensen ooit, ook zonder genderneutrale kledingwinkels, écht durven kiezen voor wat ze mooi vinden – ook al heeft het een mannelijk of vrouwelijk labeltje.’ HEUPEN De Amsterdamse mode-ontwerper Bas Kosters, die verschillende genderneutrale kledingstukken verkoopt, vindt het idee dat bepaalde kledingstukken per definitie voor mannen of vrouwen bedoeld zijn ‘hopeloos achterhaald’. ‘Ik ontwerp een rok voor heupen. Wat voor heupen dat zijn, maakt niet uit: als het maar mooi staat.’ Toch vragen veel mensen zich natuurlijk af hoe zo’n universeel kledingstuk past op zowel een lichaam van 1.90 meter als een lichaam van 1.64 meter. Snoeks: ‘Natuurlijk zit niet ieder item bij iedereen even mooi. We hebben een aantal aanpasbare items, zoals bijvoorbeeld de adjustable wrap pants; afhankelijk van je

NHTK

Zoek eens op #nonbinaryartists op Instagram en je beseft hoeveel mensen wereldwijd bezig zijn met een genderneutraal bestaan. Waar vroeger vooral David Bowie hét gezicht van androgyniteit was, heb je tegenwoordig Miley Cyrus, Jayden Smith, Ruby Rose en de tweelingzussen Lisa en Anna Bosveld, bekend van de BNN-documentaire What’s a Gender, die ook ambassadeur zijn voor het kledingmerk NHTK. Lisa Bosveld: ‘Belangrijk aan genderneutrale mode is de mindset: je wordt niet op basis van je gender benaderd, beoordeeld of bekeken. Het zit zó in mensen hun hoofd om bij een ontmoeting meteen te denken: heb ik te maken met een man of vrouw? Genderneutrale kleding daagt uit die gedachte los te laten.’

lichaamsbreedte heb je meer of minder split.’ Daarnaast gebruikt Snoeks weinig soepelvallende stoffen en veel ongetailleerde en oversized kledingstukken. ‘Iets gemaakt van een prachtige, soepelvallende stof wordt nu eenmaal minder snel gedragen door een man dan een stoerdere jeansstof.’ KLEDING VAN JE GELIEFDE In de NHTK-winkel op de Keizersgracht maakt een kleine hoeveelheid klanten deel uit van de LGBT-gemeenschap, maar mensen winkelen hier om allerlei redenen. De 62-jarige Ardje Sandkuyl uit Breda bijvoorbeeld draagt graag soepelvallende, wijde truien. Regelmatig draagt ze kleding van haar man en ze vindt deze winkel daarom een leuk initiatief. Ook de Amsterdamse Thati Kirschner (18) winkelt graag genderneutraal, bijvoorbeeld omdat ze vindt dat getailleerde kledingstukken haar niet goed staan. ‘Ons klantenbestand bestaat voor zeventig procent uit vrouwen. Maar er zijn zeker ook items die we veel verkopen onder vrouwen én mannen, zoals een lange top en een trenchcoat,’ vertelt Snoeks. ‘Bij vrouwen is het dragen van “mannenkleding” al veel langer aan de orde. Veel mannen hebben er daarentegen moeite mee in hetzelfde rek te kijken als hun vriendin.’


41

In het wild Nadja Hüpscher luistert af

Wild Twee vrouwen, rond de zestig, staan bij de koffieautomaat in een Albert Heijn. Vrouw 1 Vrouw 2 Vrouw 1 Outfit Bas Kosters

Bonne Reijn, ontwerper van Bonne Suits, een stoer, genderneutraal pak met een knopenjasje en een broek in dezelfde kleur, herkent dat wel. ‘Toch zijn er mannen die mijn pak bij een vrouw hebben gezien en het dan juist komen kopen.’ Klanten Jelmer Wijnstroom (23) en zijn vriendin hebben bijvoorbeeld allebei een Bonne Suit. Wijnstroom: ‘Ik vind het juist vet als een vrouw hetzelfde draagt als ik. Het zorgt voor minder verdeeldheid.’

Vrouw 2 Vrouw 1 Vrouw 2 Vrouw 1

Vrouw 2 Vrouw 1

THE AMAZING AGENCY De Amsterdammer Robbie Baauw opende in 2013 boekingskantoor The Amazing Agency. ‘Je boekt bij ons geen mannen of vrouwen, dansers of danseressen; je boekt de allerbeste mensen.’ Baauw vindt de genderneutrale mode een stap in de goede richting, maar hoopt niet dat het resulteert in een derde hokje (naast dat van ‘man’ en ‘vrouw’). ‘Dat iemand die zich op een bepaalde manier kleedt vanaf nu áltijd in het genderneutrale hokje gestopt wordt, ook al voelt die persoon daar helemaal geen aansluiting bij.’ The Amazing Agency, met o.a. de beroemde Valentijn de Hingh, organiseert 16 februari een feest in The Chicago Social Club: Super Social x The Amazing Agency. Hou de Facebookpagina van The Amazing Agency in de gaten voor meer updates! amazingagency.nl

Vrouw 2 Vrouw 1 Vrouw 2 Vrouw1

Vrouw 2 Vrouw

Ja, dat weet ik ook niet. En je andere dochter heeft óók al zelfmoord gepleegd. Dat is alweer acht jaar geleden, dat had ik ook helemaal niet door. Ze laten niks merken, hè. Wist je dat Caria ook zo in het leven stond? Hoe? Nou, met zo’n depressie? Dat hoor je toch vaak. Die kinderen hebben het allemaal te druk met bellen en aan de lijn doen. Ze was wel altijd bezig met dat ze onzeker was. Dan durfde ze d’r huis niet uit. Pas toen ze verkering kreeg met Leo ging het wat beter. Hij fleurde haar wel op. Maar dan wilde hij wat leuks gaan doen, naar een truckshow ofzo en dan wilde zij weer niet. Dat heb ik allemaal gehoord. Van haar? O nee, die kwamen nooit op bezoek. Dan denk ik, je had toch ook bij mij langs kunnen komen, voordat je jezelf wat aandoet? Ik heb ook wat aanloop nodig. Maar nu heb ik helemaal geen dochters meer. Heb je nog contact met je zus? Die heeft ook de deur dichtgedaan. Als je eenzaam bent, laten ze je barsten. Waar moet ik heen? Ik heb gewoon de pech dat iedereen om mij heen dood is. Maar bij Anisja had je het ook niet voorvoeld? Ik zeg steeds, hadden ze maar bij mij aangeklopt, ik heb ook aandacht nodig. Ook van m’n dochters. Maar die kreeg ik niet. Pech gehad. Ik ben wel laatst Leo tegengekomen op de begrafenis. Hij was helemaal kaal geworden, omdat ze te veel druk op hem legde, dat herken ik wel. Ze manipuleerde iedereen, net als haar vader. Maar daar ben ik gelukkig vanaf. Ik ga ook niet dood, hoor. Dat is dan weer een geluk bij een ongeluk. Dat ik Leo heb. En jou, om koffie mee te drinken.


42

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

restaurants

UIT ETEN

Onze favoriete nieuwe restaurants, cafés en eetwinkels

 Œ



tekst Famke en Floor van Praag @ caperleaves.nl

ZAAGMOLEN

ZOË HEIJKE

eten  sfeer  service  Menu: 3 gangen €34,50

ZAAGMOLEN

A

f en toe komt er een restaurant in de stad bij waarvan de ingrediënten al meteen goed zijn. En dan niet alleen de ingrediënten die op je bord liggen, maar bijvoorbeeld ook de koks die in de keuken staan en de man die zich met de wijnen bemoeit. Zaagmolen heeft eind december de plek van Le Restaurant (van sterrenchef Jan de Wit) ingenomen. In de keuken vinden we Joris van Dijk en René Hasert, die de afgelopen vier jaar samen bij favoriet Rijsel kookten. Wekelijks is er een nieuw menu, waar wijnimporteur Mattijs Koornneef (zelf ooit kok bij Toscanini) smakelijke Italiaanse wijnen bij uitzoekt. En dan heb je nog gastheer Olav Grotenhuis,

de oom van Joris, die tien jaar geleden op deze zelfde plek restaurant Olav bestierde. Aan het interieur is sindsdien weinig veranderd. En dat is meteen een van onze weinige kritiekpuntjes: het voelt hier veel stijver dan het daadwerkelijk is. De wat logge meubels, de donkere houten lambrisering: ze geven het gevoel van een eerste klas stationsrestauratie waar gefluisterd moet worden, niet de eetcafésfeer die de heren zeggen voor ogen te hebben. PERFECTE SPRUITJES Het vaste menu beslaat vijf gangen, maar drie kan ook. Of alleen een hoofdgerecht, mocht je dat wensen. Maar dan mis je wel wat, want deze

jongens kunnen koken! De ingrediënten en smaken zijn over het algemeen best avontuurlijk voor een weekmenu: spruiten, ree, inktvis. Wij zijn zelf de moeilijksten niet en smikkelen van de perfect gegaarde spruitjes met anchoïade, ansjovis en walnoten. En de gnocchi met salieboter, kappertjes, appel en pastinaakcrème is een en al comfort. ‘Deze zouden we wel vaker willen eten,’ zeggen we tegen elkaar, maar beseffen meteen dat dat nog lastig kan worden met zo’n wekelijks wisselend menu. De ree is mooi bereid, alleen zit er zand in het preitje dat erbij komt en kan de kaneeljus ons minder bekoren. En dan het dessert, dat kan meteen als klassieker de boeken

in: een lauwwarm cakeje van roggemeel gevuld met peer, badend in een bad van crème anglaise met gember. Dat korrelige van die rogge, het heeft iets gezonds waardoor het allemaal nog lekkerder smaakt. SFEER Ondertussen is de sfeer om ons heen allesbehalve uitgelaten en levendig. Komt ook omdat er nog maar een paar tafels bezet zijn in deze eerste week van januari. We zeggen het nog maar even: laat je niet misleiden door die ogenschijnlijk hoge drempel, hier kun je dus gewoon gaan zitten voor een goed glas en mooie, vriendelijk geprijsde gerechten. Tweede Jan Steenstraat 3 restaurantzaagmolen.nl

Œ


43

DUDOK PATISSERIE Ook uit de havenstad komen overwaaien: de beroemde appeltaart van Dudok. Plus heel veel andere lekkere baksels. Vanaf nu verkrijgbaar op de Zuidas bij de Dudok Patisserie. Claude Debussylaan 269 dudokpatisserie.nl

SPIRIT Spirit is aan komen waaien uit Rotterdam: een vegetarisch buffetrestaurant dat daar ontzettend succesvol is. De Amsterdamse versie zit op de Czaar Peterstraat en heeft een enorme selectie biologische gerechten en salades waarvan je zelf kunt opscheppen. Aan de kassa betaal je vervolgens voor het aantal gram dat je opgeschept hebt. Ook om mee te nemen naar huis of werk. Czaar Peterstraat 2A spiritrestaurants.nl



BAR SUE Koreaans restaurant Yokiyo in Oost werd onlangs Bar Sue en serveert nu hapjes uit heel Azië. Van kimchi-burgers, bao’s, dumplings en loempia’s tot ramen noodles en ander smakelijk streetfood.

CAFÉ CARON Masterchef-tv-kok Alain Caron kookte in het verleden op sterrenniveau bij onder andere Tante Koosje en De Kersentuin. Samen met zijn zoons en vrouw heeft hij nu een toegankelijke bistro in de Pijp. Bij Café Caron eet je de traditionele, ietwat boerse Franse keuken voor een schappelijke prijs. Denk aan escargots, prei met vinaigrette, zwartpootkip met dragonjus, wildzwijnwangen met zuurkool en camembert na. Frans Halsstraat 28 H cafecaron.nl



Insulindeweg 1 barsue.nl




44

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

TREND

winkels

EN ZO... De nieuwste & leukste winkels in de stad

samenstelling Imke Walenberg

CHOCOLADEWIKKELS tekst Jet de Nies

Vroeger zag je aan de kleur van chocoladewikkels wat erin zat: rood was puur, blauw was melk en wit was wit. Inmiddels zijn er zoveel nieuwe smaken in de winkels – van cranberry-amandel tot karamel-zeezout (een smaak die in het begin bijna niemand durfde te proeven en waar nu niemand meer af kan blijven) dat rood, blauw en wit niet meer volstaan. Hoog tijd dus voor een nieuw kleurenpalet. Tony’s Chocolonely nam ruim tien jaar geleden als eerste de gebruikelijke kleurzetting van chocoladewikkels op de schop. Hun fairtrade melkchocola verscheen op de markt in een opvallende rode wikkel met blauwe letters; puur zat (en zit nog altijd) in een blauwe wikkel met rode letters. Ik ben vast niet de enige die vaak thuiskwam met een pure reep, terwijl ik melk wilde hebben… Inmiddels worden de chocoladeschappen in de winkels elk jaar kleuriger en groter. Steeds vaker zijn de wikkels ook prachtig ontworpen, zoals de kunstwerkjes die je toelachen in eetwinkel Stach, de prachtige ontwerpen van de Mast Brothers die je in veel Amsterdamse conceptstores ziet of de schilderijtjes van Urban Cacao (met winkels op de Rozengracht en de Huidenstraat). Dat we gelokt worden door chocoladewikkels is niet héél nieuw. Begin twintigste eeuw bedacht de Belgische chocoladefabriek Kwatta, die in ons land als eerste chocoladerepen verkocht, de eerste Nederlandse spaaractie: op de wikkel stond een soldaatje afgebeeld, dat je kon uitknippen. Voor vijf soldaatjes kreeg je een gratis reep en voor honderd kreeg je een écht Kwatta-soldaatje. Kwatta werd razend populair. Anno 2017 zijn chocoladewikkels soms zo bijzonder geworden dat we ze wel willen sparen, gewoon om hoe mooi ze zijn. Toch moeten ze er vroeg of laat aan geloven. Gelukkig maar dat de binnenkant meestal nóg lekkerder is dan de buitenkant mooi is.

MERCER AMSTERDAM NYC chic meets Amsterdamse streetstyle. Dat is in het kort waar de luxe sneakershop Mercer Amsterdam voor staat. Opgericht door twee jonge Amsterdamse sneakerfanaten die een paar jaar geleden besloten om luxe urban sneakers voor een betaalbare prijs op de markt te brengen. Resultaat: handgemaakte, originele schoenen van mooie materialen. Mercer Amsterdam is onder andere te koop bij Paul Warmer in de Leidsestraat en heeft nog geen eigen winkel, maar houd vooral de website van Mercer Amsterdam in de gaten voor leuke pop-up events! merceramsterdam.com


45



Œ 



HET FAIRE OOSTEN Deze fijne winkel in winkelcentrum Oostpoort, waar alles draait om duurzaamheid, ambacht en creativiteit, opende kort geleden een tweede filiaal aan de Javastraat. Je kunt nu dus ook in de Indische buurt terecht voor Kromkommersoep van vreemd gevormde komkommers, Amsterdam-truien van TimCity en meubels van resthout van [s]GAAF. De kunst die er geëxposeerd wordt is betaalbaar voor iedereen én je kan hier ook zelf creatief aan de slag in de workshopruimten. Allemaal op naar het ‘verre’ oosten dus.

HOLYOILS Wat is het toch fijn struinen en leuke winkeltjes spotten in de voormalige tramremise De Hallen. Zo vind je er Holyoils; als je op zoek bent naar een verwencadeau voor jezelf of iemand anders, zit je hier meer dan goed. Bij Holyoils kan je onder meer biologische arganolie uit Marokko kopen. Last van een droge huid? Laat dit ‘Marokkaanse goud’ je droge winterhuid weer een mooie, gezonde glans geven. Mmm... Hannie Dankbaarpassage 4 holyoils.nl

Œ 

Javastraat 113-115 Waldenlaan 208 hetfaireoosten.nl

OFFICINE CREATIVE AMSTERDAM Afgelopen december is de eerste Nederlandse flagshipstore van het Italiaanse Officine Creative geopend. De keten bestaat inmiddels al bijna vijftig jaar en staat bekend om zijn verfijnde leren dames- en herenschoenen (van buffel- tot lamaleer). De nieuwe winkel in Amsterdam is net zo mooi als de schoenen die er in staan: warm, een tikje ruw, met een luxe uitstraling. Dat woordje ‘luxe’ kan je wel ook in de prijs terugvinden. Een paar schoenen kost je al gauw rond de 400 euro, maar dan heb je wel een stukje vakmanschap in handen. Of liever: aan de voeten.



Prinsengracht 529 officinecreative.store

THE AVOCADO SHOW Het is alles avocado wat de klok slaat bij The Avocado Show. Klinkt als de titel van een cabaretvoorstelling, maar het gaat hier om de eerste echte avocadobar in Amsterdam, die deze maand zijn deuren opent. Je kan hier de lekkerste avocadogerechten (wat dacht je van gepaneerde avocadofrietjes en avocadoroomijs?) krijgen voor ontbijt, brunch, lunch, afhaal en delivery. En heb je ’s avonds ook nog trek in deze groene vrucht? Dan kan je er zelfs terecht voor ‘some late night avocado dining’.



Daniel Stalpertstraat 61 facebook.com/pg/TheAvocadoShow


46

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

buurt

MARIE CHARLOTTE PEZE

THE ROAST ROOM Dit restaurant kon al rekenen op de nodige toprecensies. En dat is niet voor niks. Het vlees hier is verser dan vers en wordt voor je ogen in grove stukken gehakt. Sinds kort is de inpandige slager ook open voor particulieren en zijn de shortribs en entrecotes ook mee naar huis te nemen. Iedere vrijdagmiddag vanaf 17.00 uur is hier een geweldige vrijmibo met live dj. Europaplein 2 theroastroom.nl


47

Buitenveldert & de Zuidas

LUCHT, LICHT EN RUIMTE

Tenzij je aan de VU studeert of werkt in een van de kantoorkolossen aan de Zuidas is dit gebied een grote onbekende. Onterecht, want er is hier steeds méér om een stuk voor om te rijden (parkeren geen probleem). tekst Inger van der Ree illustratie Barbara van den Berg / Saltystock

W

e kennen de Zuidas allemaal als het grootste – en duurste – kantorengebied van Nederland. Niet voor niets is de A10 ter plaatse bekend als de oprijlaan van Schiphol. Daar wil ieder advocatenkantoor van naam wel zijn naambordje ophangen. Toch is hier en in het aangrenzende Buitenveldert waar Joodse en Japanse Amsterdammers de toon zetten, véél meer te beleven dan zakenborrels. Er is bijvoorbeeld heel veel ruimte voor groen, zoals in de Boeletuin bij de VU, waar een paddenstoelenkweker, een moestuin voor vrijwilligers en Toos Kruidentuin – leverancier van de Amsterdamse horeca – zij aan zij liggen . En wist je dat de gelukkigste varkens van Amsterdam op de Zuidas wonen? De Familie Bofkont, woonachtig aan de Buitenveldertselaan, bestaat uit de van de bio-industrie vrijgekochte fokzeugen Betsy en Sjonne en hun knorrende nazaten. Daarnaast vormt de Zuidas het decor voor een aantal fijne restaurants, zoals The Roast Room (zie kader, ). Prima plek om te gaan eten na een evenement in de RAI zoals – van 31 januari t/m 5 februari – de musicalklassieker Jesus Christ Superstar . Misschien is het nog wat optimistisch om het in dit jaargetijde over StrandZuid te hebben, vooral omdat dit reuzeterras met

stadsstrand verbouwd wordt – maar noteer het vast voor betere tijden, later dit voorjaar (zie kader, ). Dat kunst en Zuid hand in hand gaan, heeft beeldenroute ArtZuid al meerdere jaren bewezen. Sinds kort geeft de nieuwe Art Chapel nog meer street cred aan Zuid. De Art Chapel bevindt zich in de voormalige Sint-Nicolaaskapel in het Beatrixpark. De eerste expositie genaamd Zoals jij en ik (t/m 16 februari) bestaat uit groepsportretten van onder anderen Natasja Kensmil en Esiri Erheriene Essi . Na een portie kunst kun je heerlijk gaan dineren bij restaurant Bolenius. Dit restaurant heeft alles wat de Zuidas wil uitstralen: exclusiviteit, persoonlijke bediening en een eigen moes- en kruidentuin op het dak. Over tuinen gesproken, ook de vernieuwde Botanische Tuin Zuidas mag er wezen. Je kunt, tussen de bijzondere planten- en boomsoorten zoals de Zijdeboom en de Chinese Staartaar, een lesje Zhineng Qigong volgen (een soort Chinese yoga) en zelfs trouwen. Ook wordt de zeldzame ijsvogel hier regelmatig gespot ! Daarna weer toe aan wat stadse luxe? Ga dan winkelen bij het chique Gelderlandplein (zie kader, ). Of neem een kijkje bij de gouwe ouwe Sal Meyer , de beroemde koosjere broodjeszaak die door stadsfoto-

graaf Ed van der Elsken (zie ook pag. 28) werd vereeuwigd, toen de winkel nog op de Jodenbreestraat zat. Eén ding is in ieder geval nooit veranderd: het is er altijd stampvol. Zin in een minder klassiek hapje? Altijd al eens een aardbeien-KitKat willen eten? Nee? Neem toch sowieso maar even een kijkje bij de Japanse winkel Dank . Deze winkel verkoopt ook andere Japanse en Aziatische delicatessen en is een populaire plek voor de vele Japanse locals. Mocht je toch meer van de gangbaardere culinaire uitspattingen houden, bezoek dan restaurant Halvemaan – dat sinds 1989 de toon zet in Amsterdam. Het halvemaanvormige gebouw biedt een schitterend uitzicht over het Amstelpark. Het koppel dat hier al jaren aan het roer staat (en zes jaar lang een Michelinster had) heeft hun pensioen aangekondigd, dus wacht niet te lang . Het uitgestrekte Amstelpark is sowieso al een goede reden om een keer naar het zuiden af te reizen. Hier ben je – vooral met kinderen – uren zoet in het doolhof, de reuzespeeltuin met kartbaan en bootjes, of op de minigolfbaan met terras. Of ontdek het park vanuit het elektrische treintje voor de ontroerende prijs van €2,50 .

STRANDZUID

GELDERLANDPLEIN

Dit is een strand zoals een strand op de Zuidas hoort te zijn. Exclusief, ruim opgezet en chic. ’s Zomers kun je er heerlijk zonnen met zand tussen je tenen, ’s winters zijn er fijne feestjes. Momenteel wordt StrandZuid gerenoveerd, dus kom vooral terug in het voorjaar en laat je verrassen.

Amsterdams grootste winkelcentrum was al een genot om in te winkelen – al was het maar omdat je er gratis anderhalf uur parkeert. Maar sinds de recente verbouwing helemaal. Je vindt hier modewinkels Pauw, Esprit, Sissy Boy en Lincherie, en verder een Marqt en een enorme Albert Heijn XL. Voor de kleintjes ligt er tot 5 maart een schaatsbaan op het gezellige binnenterras.

Europaplein 22 strand-zuid.nl

Van Leijenberghlaan 43 gelderlandplein.nl


48

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

amsterdam make-over

Amsterdam make-over Aan de Amsterdamse grachten… tegenover Leidsegracht 38 tekst Erik Schmitz

W

at is er mooier dan een Amsterdamse gracht? Een lantaarnpaal, een fiets, en zíj. Of híj. Meer heb je niet nodig. Zo’n tweede fiets, die flonkert in de middagzon, is meer een hekje. Hier zitten wij. Later, veel later, zal het donker worden, zullen de lampjes aan de overzijde van de kade gaan branden en de gracht laten oplichten, voor de rondvaartboten en de toeristen. Maar nu kun je er mijmeren en zien wat niemand anders ziet. Terwijl het zonlicht strijkt over de grote keien en de klinkers, de huid van de stad. Alles in perfect evenwicht, een ménage à trois met Amsterdam.

De stille lege kade van de jaren vijftig is op deze plek al lang verdwenen. Overal langs de gracht staan zwerffietsen, geparkeerde auto’s, volgepropte fietsenrekken. De klinkers en de keien zijn vernieuwd. Lantaarnpalen verplaatst. Aan de overzijde is een boom opgeschoten. Verkeer schiet er voorbij. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig door de stad swipet. De stad is veranderd, en toch dezelfde, zoals een oude liefde. En toch. Een paar meter naar rechts staat een bankje. Voor een perfecte dag in het voorjaar, met hem, of haar. Zie er wat niemand anders ziet, en laat je door Amsterdam omarmen.

foto’s Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32 nu te zien nu te zien 100 jaar Het Amsterdams Lyceum tot 19 februari (zie ook pag. 8) Amsterdam.nl/stadsarchief


krant KRANT

februari 2017 50

Agenda de

VADERS & ZONEN Op reis door Amerika schreef acteur Thijs Prein brieven met schrijvers als Arnon Grunberg, Ramsey Nasr, Tommy Wieringa en Arthur Japin over de relatie tussen vader en zoon. Geïnspireerd op die brieven ontstond Vaders & Zonen, een toneelstuk over een oude acteur van tachtig (Bram van der Vlugt), die met zijn zoons scènes uit King Lear oefent tegen de achtergrond van een toekomst waarin men in het kalifaat leeft. Maar wat echt is en wat fictie, blijft fascinerend ambigu in deze regie van Gerardjan Rijnders. Voorafgaand aan de voorstelling verzorgen Thijs Prein en Merijn de Jong, die de zoons vertolken, een inleiding over het ontstaan, het script en de repetities van dit indringende stuk. DeLaMar Theater, 9 en 10 februari

t/m

58 59 61 62 63 64 66

49

AGENDA: POP, JAZZ, KLASSIEK, OPERA, THEATER, CABARET, DANS, FESTIVALS ETC. MUSEA & EXPOSITIES COLOFON NOG MEER TIPS VOORUITBLIK DE STAD UIT GROETEN UIT ...


50

krant KRANT

februari 2017

AGENDA

MUZIEK POP & JAZZ ALEX CLARE De Britse singersongwriter begon als kok, bekeerde zich tot het orthodoxe jodendom en is nu succesvol zanger. wo 1 19:00, Melkweg, € 18,BEATRICE VAN DER POEL ELECTRIC LADY De zangeres brengt met haar band een ode aan Jimi Hendrix, met vertalingen en bewerkingen van zijn hits. wo 1 20:00, Paradiso, € 10,-

THE KLEZMATICS Amerikaanse band brengt al 25 jaar muziek uit Oost-Europese joodse muziektraditie. Ze mixen genres waardoor de muziek heel toegankelijk is. vr 3 20:30, Tolhuistuin, € 17,50 ORGAANKLAP De band zorgt voor chaotische en vermakelijke shows. Gevuld met korte songs met ruige riffs en een zanger die zijn microfoon zo goed als opvreet. za 4 19:30, Sugarfactory, € 12,-

viola da gamba en muzikale improvisaties op het gedicht ‘Ancor Che co’l partire’. zo 5 16:00, Splendor Amsterdam, € 16,ROBBING MILLIONS De band laat zich zowel door pop, rock, jazz als traditionele Congolese muziek beïnvloeden. zo 5 20:00, Sugarfactory, € 9,BADPLAATS SESSIONS Luister naar live muziek en verhalenvertellers terwijl je baddert

advertentie

ALAN WALKER De Noors-Britse producer werd met zijn hitsingle ‘Faded’ in één klap wereldberoemd. Vanaf zijn veertiende is hij al bezig met muziek. Nu vijf jaar later is Walker hard op weg om zijn grote idool Tiësto achter na te gaan. do 9 19:30, Melkweg, € 15,AMSTERDAM-PARIJS HEEN EN WEER Drie artiesten (Philippe Elan, Thérèse Steinmetz, Nico van der Linden) met een gedeelde passie voor Franse chanson. Van Brel tot Shaffy en wat zij verder tegenkomen op hun muzikale reis. do 9, vr 10 20:30, Apollofirst Theater, € 22,50

LEMAITRE Ulrik Denizou Lund en Ketil Jansen brengen en aanstekelijke mix van opzwepende dance en slim geschreven popliedjes. Het tweetal ontpopte zich sinds de eerste EP ‘The Friendly Sound’ in korte tijd tot een ware internet- én livesensatie. wo 1 19:00, Sugarfactory, € 14,50

INDIE IN TOWN Naast goede muziek biedt Indie in Town een avond met een gehele beleving. Muziek luisteren en reizen naar een andere planeet vol met goede vibraties. vr 10 20:00, Sugarfactory, € 6,-

FELICIA VAN DEN END KWARTET - SONORO Fluitiste Felicia van den End goes Latin! Dit programma, opgedragen aan de stichting Sonoro, is een swingende ode aan Latijns-Amerika. do 2 20:30, Ostade A’dam, € 17,50 LIVE STAGE Een muzikaal avontuur waarbij energieke live performances centraal staan. Verwacht opzwepende, dansbare internationale acts en cross-overs tussen westerse en niet-westerse genres. Een eclectische ontdekkingsreis die je moet horen. do 2 20:00, Pllek, € 15,-

klassieke bluegrass. Noch modern, noch authentiek. De band geeft een opvallende draai aan traditionele muziek, vanuit bluegrass en Americana maken ze uitstapjes naar country en blues. wo 8 20:00, Paradiso, € 15,-

11 MAART 06:00-06:00

KAKKMADDAFAKKA De Noorse band zorgt met aanstekelijke mix van indiepop, disco, jazz en funk voor een feestje op het podium. do 2 19:30, Melkweg, € 18,50 SO WHAT FAMILIECONCERT SKUNK ANANSIE De populaire Britse rockband Klassieke, jazzy en speelse klanAdvertentie 73,5x97,5.indd 1 brengt een mix van funky beats, ken24h vanOost Matthias Konrad, Mariël stoere teksten, metal, punk en van den Bos, Erik Winkelman en gevoelige ballads. Cyrille van Poucke. Voor do 2 20:00, AFAS Live, € 39,kinderen van 1 tot 92 jaar! zo 5 15:00, De Duif, € 5,- t/m BOBBY BRADFORD QUARTET € 7,50 Internationaal kwartet met MOVITS! een orkestraal geluid olv Bobby Bradford, trompettist, kornettist Het Zweedse trio brengt een en voormalig compagnon van opzwepende combinatie van Ornette Coleman en John Carter. hiphop, jazz en swing. Met het do 2 20:30, Bimhuis, € 20,debuutalbum ‘Äppelknyckarjazz’ brak de band definitief door. CEUMAR SOLO zo 5 19:30, Melkweg, € 17,De Braziliaanse zangeres CeuTHE WAY OF TANGO mar geeft een intiem concert en vertelt in haar songs over vrijDe Argentijnse pianiste Melina heid, liefde en verlangen. Marcos en sopraan Claudia Rolvr 3 20:30, Casa Munganga, ando ofwel ‘Mujeres Argentinas’ € 15,- t/m € 20,spelen tango’s uit verschillende werelddelen. Met een gastoptreGUILTY PLEASURE NIGHT den van de Roemeense violiste Een avondje schaamteloos voetCornelia Zambila. jes van de vloer! Swing je heupen zo 5 12:00, Pianola Museum, los op songs van ABBA en de € 15,tunes van hitmachine dj AppelFENTROSS, TEGELMANN & moes. Stilstaan is geen optie! VAN LAARHOVEN vr 3 21:00, P60, € 17,50 Mezzosopraan Kadri Tegelmann, THE BLUES GIANTS gambiste Paulina van Laarhoven All star-formatie The Blues en luitist Mike Fentross met Giants met Sugaray Rayford, liederen over het afscheid en het Mike Zito, Albert Castiglia, weerzien in de liefde. Blije en Willie J. Campbell & Jimi Bott. treurige Baltische volksliederen, vr 3 21:00, North Sea Jazz 16e-eeuwse madrigalen, klaagClub, € 24,- t/m € 28,zangen op de chitarrone en de

WESLEY SAFADÃO De Braziliaanse zanger, producer en songwriter komt naar Nederland. vr 10 20:00, The Box, € 57,TANTE JOKE KARAOKE BAND Een show met als motto ‘jij zingt en wij spelen’. Het is een van de grootste live karaoke spektakels van Nederland. vr 10 23:30, Sugarfactory, € 10,-

LIEVE BERTHA PRACHTEXEMPLAAR Toen Koen Brouwer & Rens Polman (Lieve Bertha) kleine jongetjes waren, wisten ze al dat ze artiest wilden worden. En dat in de hottubs en sauna op de is gelukt! Ze schrijven en zingen achtste verdieping. samen liedjes en maken filmpjes 17-01-17 12:12 zo 5 12:00-18:00, Volkshotel waarmee ze mensen - en zichzelf Badplaats, gratis - uit de comfortzone trekken. vr 10, za 11 20:30, Theater COLIN BLUNSTONE EN BAND Bellevue, € 16,50 De Britse singer-songwriter CATRIN FINCH & SECKOU brengt een staalkaart van zijn KEITA omvangrijke oeuvre. Nummers van The Zombies, The Alan ParZij is de nieuwe ster van de klasson’s Project, Dave Stewart, én sieke harp, hij is een virtuoos op liedjes van eigen hand. Hij wordt de Afrikaanse harp, de kora. begeleid door vier muzikanten. vr 10 20:30, Bimhuis, € 17,- t/m ma 6 20:15, Het Concertge€ 20,bouw, € 24,LADIES OF SOUL THE MUSIC OF JAMIROQUAI De dames brengen bekende en Bekende Nederlandse musici minder bekende pop- en soulmet een tribute aan de meest nummers ten gehore, variërend veelzijdige Britse pop-formatie van uptempo dansnummers tot van de afgelopen decennia: mooie ballads en intieme moJamiroquai. menten. Begeleid door een live di 7 21:00, North Sea Jazz band en speciale gasten. Club,€ 20,- t/m € 25,vr 10, za 11 20:00, Ziggo Dome, € 35,- t/m € 65,TEENAGE FANCLUB MEMPHIS MANIACS De indieveteranen presenteren hun nieuwe album ‘Here’. De Neerlands enige echte mash-up Schotse band, opgericht in 1989, band. Van anti-kraakfeesten begon als noiseband en schoof naar de grote concertzalen, de later door naar powerpop. De live gespeelde ‘mash-ups’ zijn het muziek werd milder, zonder aan trademark van de energieke vijfkracht te verliezen. koppige band. di 7 20:30, Paradiso, € 20,vr 10 20:30, Paradiso, € 17,50 CHATHAM COUNTY LINE Vier mannen gehuld in strakke pakken, met een passie voor

JULIA JACKLIN Een nieuw ster in het alt-country genre. Haar debuutsingle ‘Pool

Party’ heeft een even tijdloze als zomerse vibe waarbij je heerlijk weg kunt dromen. za 11 21:00, Bitterzoet, € 12,MARTYN JOSEPH De folkzanger en singer-songwriter uit Cardiff maakt muziek in de stijl van Billy Bragg, Luka Bloom, en wordt ook wel de Welsh Springsteen genoemd. Hij heeft een enorme live-reputatie opgebouwd omdat hij zich helemaal geeft op het podium. za 11 20:00, Tolhuistuin, € 10,MOOI NEDERLAND In het theatrale radioprogramma vertelt omroepster en verhalenvertelster Gerda Havertong over de muzikale ontwikkeling in Nederland. De zangers van Boys Harmony and Soul laten het publiek alles opnieuw beleven. za 11 20:00, Bijlmer Parktheater, € 18,50 INFLOYD - THE PINK FLOYD TRIBUTE SHOW Een imposante live-vertolking van Roger Waters’ meesterwerk ‘Amused to death’ door de Nederlandse band Infloyd. za 11 20:00, AFAS Live, € 47,t/m € 75,DR. LONNIE SMITH De Amerikaanse jazzartiest en meester van het Hammond: Doctor Lonnie Smith. Deze funky Hammond-pionier blijkt, samen met James Brown, de meest gesampled artiest in de dansmuziek te zijn. za 11 21:00, North Sea Jazz Club, € 24,- t/m € 27,MUZIEKCAFÉ OOST Afwisselende livemuziek. Jeugdige talenten, gevorderde amateurs en professionele zangers, zangeressen en bands met hun beste liedjes. zo 12 15:00, Grand Café Genieten, gratis NTJAM ROSIE & ARTVARK HOMELANDS Theaterconcert met muziek uit Ntjams geboorteland Kameroen, met een Afro-Europese mix van soul, jazz, gospel en wereldmuziek. Artvark vindt de saxofoon opnieuw uit, keert het instrument binnenstebuiten en voorziet het van waanzinnige effecten. En Ntjam speelt gitaar en drumt met haar stembanden. Ze zingt en draagt voor. In het Engels, Frans en Bulu. zo 12 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 19,75 LA BERGE & DRAMM Voorproefje van de tournee van Anne La Berge & David Dramm door Noord-Amerika. zo 12 20:30, Splendor Amsterdam, € 16,DE DEELDELIERS DEELDELARIE Waar Jules Deelder is, is jazz. En poëzie. In willekeurige volgorde. Anekdotes over jazziconen, met of zonder Deelder, hilarische weetjes, nooit eerder verteld. Dat alles afgewisseld met de vlijmscherpe taal van de Maasstedelijke nachtbaas himself. ma 13 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 23,75 AMARAL Een van de meest succesvolle Spaanstalige acts van de afge-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

februari 2017

51

MUZIEK lopen jaren. De groep maakt krachtige nummers beïnvloed door klassieke rock, folk en psychedelica. ma 13 20:00, Melkweg, € 17,50 VALENTINE’S DAY WITH SAZZ LEONORE De vocale jazzbelofte Sazz Leonore is terug uiteraard met een repertoire vol liefdesliedjes! di 14 21:00, North Sea Jazz Club, € 16,- t/m € 20,MASTER LIVE ELECTRONICS Masterstudenten van het Conservatorium van Amsterdam met eigen composities, nieuwe werken en improvisaties met elektronica en akoestische instrumenten. do 16 19:30, Splendor Amsterdam, gratis DAISY CORREIA & BAND Daisy Correia zingt fado’s van Amália Rodrigues en vertelt over het leven van deze zangeres. do 16 20:30, Griffioen, € 14,50 t/m € 19,50 BALFOLK Dansavond gebaseerd op traditionele Franse en Oost-Europese dans. Met live muziek. Met introductieworkshop. do 16 20:00, Mezrab Cultureel Centrum, € 10,THE CHAINSMOKERS De muziek van het duo Alex Pall en Drew Taggart is een mix van indie, pop en dance. vr 17 20:00, AFAS Live, uitverkocht CABOCUBAJAZZ Originele mengvorm van energieke Cubaanse jazz en dromerige Kaapverdische melodieën. vr 17 20:30, Bimhuis, € 18,DARIO ACOSTA De Argentijnse gitarist presenteert zijn nieuwste album. za 18 20:30, Casa Munganga RICK TREFFERS Amsterdams zanger en liedjesschrijver. Zijn optredens zijn doorgaans intiem van karakter, met veel ruimte voor bitterzoete verhalen en tragikomische anekdotes uit het (liefdes)leven van een rondreizend muzikant. Cd-presentatie. za 18 20:30, Roode Bioscoop, € 12,AVENGED SEVENFOLD Let’s Rock! Avenged Sevenfold, één van de grootste hardrock- en heavy metalbands van Amerika neemt Disturbed en Chevelle mee als very special guests. za 18 20:00, Ziggo Dome, € 36,t/m € 47,50 ANDALUS VOICES Muzikale reis door de geschiedenis van Andalusië. Met crossovers en improvisaties uitgevoerd door het Amsterdams Andalusisch Orkest en Tiempos Nuevos met speciale gast Ayatallah Emrane Chekara en flamenco dansers. za 18 19:00, De Meervaart, € 40,QUINTESSENTIAL LOUIS HAYES 80TH BIRTHDAY CELEBRATION BAND De Amerikaanse swing en bebopdrummer Louis Hayes viert zijn verjaardag met een

band waar trompettist Jeremy Pelt een sterrol speelt. za 18 20:30, Bimhuis, € 18,t/m € 22,-

Top 3 Pop

door Kim van der Meulen

PLANTS AND ANIMALS Het trio zegt beïnvloed te zijn door de gebroken soul van Van Morrison, maar ook door J Dilla en de Franse liederen van Serge Gainsbourg. Zelfs John Coltrane en Messiaen worden genoemd als grote voorbeelden. za 18 20:00, Sugarfactory, € 10,TIM AKKERMAN THEATERCONCERT Wie houdt van Bruce Springsteen en Pearl Jam waardeert ook Tim Akkerman. Hij ontpopte zich van tienerrockidool tot een singer-songwriter. Verwacht een mix van eigen werk, composities van Akkermans grote helden, aangevuld met uiteenlopende anekdotes en dat alles in de intieme setting van een imaginaire huiskamer. za 18 20:30, De Omval, € 15,MARCEL DE GROOT - HELD Zijn album ‘Manen kweken’ haalde de hitlijsten, opvolger ‘De liefde, de wals en de kater’ werd bejubeld. Daarna speelde hij vooral de sterren van andermans hemel. In dienst van zijn helden. Maarten van Roozendaal bijvoorbeeld. En vader Boudewijn. Maar nu mag je weer naar hém luisteren. Met gloednieuw repertoire, ouder werk en af en toe een cover of ter zake doende vertaling. Samen met snaarheld Cor Mutsers. zo 19 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 19,75 ME FIRST AND THE GIMME GIMMES De punkers zetten de meest onwaarschijnlijke nummers om tot pakkende punkrock. De coverband bestaande uit leden van NOFX, Foo Fighters en Lagwagon nemen zichzelf niet zo serieus maar houden vooral van een feestje bouwen. zo 19 19:30, Melkweg, € 22,50 t/m € 25,IZZY BIZU De r&b zangeres is met haar poppy stijl en mooie stem een genot om naar te luisteren. Haar singles ‘White tiger’, ‘Mad behaviour’ en ‘Give me love’ waren stuk voor stuk grote hits. zo 19 19:30, Melkweg, € 15,CLASSIC ALBUM SUNDAYS Luister naar klassiekers op een geweldig geluidssysteem. Het album ‘A love supreme’ van John Coltrane staat op het programma. zo 19 14:00, Volkshotel Doka CYMBALS EAT GUITARS Ergens tussen de noiserock van Sonic Youth, de chaos van At The Drive-In en de slepende popmelodieën van Pavement en Guided By Voices vind je deze band terug, afwisselend en verfrissend. ma 20 20:00, Paradiso, € 12,50 EDO DONKERS De singer-songwriter heeft zijn derde album ‘Fortress’ klaar. Hij staat te popelen om de songs en het album te presenteren. ma 20 20:30, Betty Asfalt Complex, € 10,-

melancholisch elektronisch in combinatie met mooie melodieën. za 25 19:30, Melkweg, € 17,HOPSIN Hopsin is één van Southern Cali’s meest vooraanstaande mc’s. Door zijn sterke producing-en rapskills in combinatie met een cartoonachtig imago met witte kleurlenzen, is hij een opvallende verschijning. zo 26 22:00, Melkweg, € 22,-

ALAN WALKER Hij is pas negentien, maar de Noors-Britse producer Alan Parker maakt al vijf jaar progressieve housenummers, heeft een contract bij Sony op zak, stond op Mysteryland en andere grote festivals over de hele wereld en scoorde met zijn single Faded (je kent ‘m wel: ‘Where are you now?’) een hit in Scandinavië, Groot-Brittannië en Nederland. Tiësto is niet voor niets fan. Melkweg, 9 februari

LORCA. NOCHES EN LOS JARDINES DE GRANADA De een was de grootste dichter van Spanje, de ander een beroemd componist: Federico García Lorca en Manuel de Falla. Ze ontmoetten elkaar in de tuinen van Granada, ten tijde van een naderende burgeroorlog. Eric Vaarzon Morel en Thomas Beijer brengen die herinnering tot leven. zo 26 20:30, Ostade A’dam, € 17,50 JW ROY & BAND De Americana vertolker van Nederland. Met nieuwe nummers, oude hits en klassiekers uit het Americana-oeuvre van Johnny Cash, Townes van Zandt en George Jones. zo 26 16:00, Paradiso, € 12,50

SAINT MOTEL De indiepopband Saint Motel is officieel doorgebroken. Stond het nerdy viertal uit Los Angeles voorheen vaak in het voorprogramma (van Imagine Dragons en Arctic Monkeys, dat dan weer wel), twee jaar geleden braken ze door en werden ze meteen geboekt op Coachella. Nu veroveren ze Europa. Met hun opgewekte, vrolijke sound en dito clips snappen wij wel waarom ze zo hard gaan. Bitterzoet, 15 februari MARTIN GARRIX De nummer 1 dj ter wereld komt in actie voor War Child. Met voorprogramma. di 21 20:30, Paradiso, € 50,TYCHO Een hoogtepunt voor liefhebbers van elektronische muziek. Frontman Scott Hansen is een echte entertainer en trakteert het publiek op krachtige melodieën en composities met vintage synthesizers. do 23 19:30, Melkweg, € 18,CLUB AMSTERDAM KLEZMER Clubavond vol verrassingen, gasten en energie. do 23 20:30, Mezrab Cultureel Centrum, € 10,SURVIVE Het Texaanse elektronische kwartet brengt traditionele analoge elektronische muziek met een horror en sci-fi-achtige vibe. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ze werden gekozen om de Netflix serie ‘Stranger things’

NICK WATERHOUSE De jaren vijftig en zestig herleven in de muziek van singer-songwriter Nick Waterhouse. De 31-jarige Amerikaan heeft goed geluisterd naar Aretha Franklin en Van Morrison en maakt eigentijdse, frisse muziek op basis van oude soul en rhythm-and-blues en produceert zijn muziek zelfs op analoge apparatuur. Zijn stem heeft een lekker rauw randje en zijn gitaarspel wordt geroemd. Tolhuistuin, 18 februari van muziek te voorzien. De band trekt fans van alle genres. vr 24 21:00, Bitterzoet, € 13,JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW RHYTHM CHANGES Frisse gezichten uit de Nederlandse jazz spelen samen met dé bigband van Nederland. Met zangeres Hiske Oosterwijk, pianist Sebastiaan van Bavel, saxofonist Maarten Hogenhuis en hoornist Morris Kliphuis. vr 24 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 27.50 THE WEEKND De Canadese, van Ethiopische afkomst, singer-songwriter en Grammy Award-winnaar Abel Makkonen Tesfaye, beter bekend onder zijn artiestennaam The Weeknd doet, tijdens zijn wereldtour, Amsterdam aan. vr 24 19:00, Ziggo Dome, € 35,SOHN De muziek van de Oostenrijkse zanger kun je omschrijven als

KARL BLAU Multi-instrumentalist, zanger en een doe-het-zelver die er eigenhandig voor heeft gezorgd dat zijn woonplaats Anacortes, Washington is veranderd in een mekka voor indiemuziek. Countrymuziek in een compleet nieuw jasje. ma 27 21:00, Bitterzoet, € 12,50 BEN HOBBS De zanger is een echte jaren ‘80 vernieuwer en tegelijkertijd puttend uit belangrijke inspirators in het genre zoals Tears For Fears, Kate Bush en The Police. di 28 20:00, Sugarfactory, € 10,LOCATIES AFAS Live ArenA Boulevard 590, Amsterdam Zuidoost, www.afaslive.nl Apollofirst Theater Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl Bimhuis Piet Heinkade 3, tel. 788 21 50 www.bimhuis.nl Bitterzoet Spuistraat 2, tel. 421 23 18 www.bitterzoet.com The Box Mekongweg 5, tel. 614 54 92 www.the-box.events de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Amsterdam Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Casa Munganga Schinkelhavenstraat 27, tel. 675 98 37, www.munganga.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl


52

krant KRANT

februari 2017

AGENDA

MUZIEK

CLUBS DONDERGRONDSE Geniet van nieuwe indie initiatieven, underground live-acts. elke do 23:30, Paradiso, € 5,NOODLANDING! Een van de bekendste clubavonden in Amsterdam, waar bijna alles mag. Verwacht indie, electro, hiphop, dance en heel veel foute popmuziek. elke do 23:30, Paradiso HOUSERULES Voor liefhebbers van authentieke house: de mooiste shows, een indrukwekkende aankleding met wisselende dj’s. elke vr 23:00, Escape DON DIABLO De succesvolle Nederlandse dj en producer mixte onder meer nummers van Madonna, Ed Sheeran en Rudimental. Onlangs lanceerde hij zijn eigen platenlabel ‘HEXAGON’. za 4 19:30, Melkweg, € 15,-

Top 3 Clubs

door Christiaan de Wit

hits van nu en nog meer hitjes. za 18 23:00, Panama, € 10,HUISLIEFDE W/ SESSION VICTIM Session Victim toont een charmante minachting jegens de grenzen van de house muziek en ontketenen een ongeëvenaarde energie achter de decks. Van disco naar soul tot hip hop. za 18 24:00-5:00, Sugarfactory, € 9,50

MAJOR LEAGUE 15 YEARS Drum ’n bass-crew Major League viert al vijftien jaar (!) lang feest op z’n Londens en dat vieren ze door extra groots uit te pakken. Maak je klaar voor smerige baslijnen en supersnelle, stuiterende breaks met enkele van de grootste namen uit de Britse scene: Audio, Mind Vortex, Calibre, Bad Company plus MCs SP:MC, Dart en Swift. Hét drum ’n bass-event van deze maand. Melkweg, 3 februari

HIGH TEA High Tea Music staat bekend als kwaliteitsmerk voor Drum & Bass, Future Bass en Dubstep. Oprichters en Nederlandse drum & bass acts T & Sugah en Zazu brengen nationale en internationale acts. vr 24 23:00, Melkweg, € 10,MUSICBOX Music Box staat voor een muzikale reis, van r&b en hiphop in the 90’s naar afrohouse en eclectic beats. za 25 23.00-5:00, AIR Amsterdam, € 15,- t/m € 17,50 LOCATIES

DIMITRI & DERRICK MAY De Amsterdamse Dimitri en Derrick May (foto) uit Detroit kennen elkaar van feestjes die bijna dertig jaar geleden plaatsvonden. May vond onze scene begin jaren negentig zo leuk dat hij hier een paar jaar lang een woning aanhield. Vanavond gaat ongetwijfeld herinneringen oproepen bij de heren en het zou ons niks verbazen als die gezelligheid doorslaat naar het publiek. Verwacht qua sound techno zoals techno bedoeld is, vol soul en futuristische melodieën. De Marktkantine, 10 februari BRAINWASH Liefhebbers van electro beleven een topavond met dj’s die alle soorten dance en urban draaien. elke za 23:00, Escape, € 16,FLOW Flow is terug voor een nieuwe editie, met Franky Rizardo. za 4 23:00, AIR Amsterdam, € 10,- t/m € 17,50 MONDAY® Onder het genot van een drankje en een dansje kun je netwerken of gewoonweg genieten van fijne r&b sounds en house. elke ma 21:00, Supperclub, € 12,50 TRIBES Tribe is een uitbundige clubavond van een groep gelijken met eigen rituelen, feestelijkheden en gewoontes. za 11 23:00, Volkshotel Canvas DONKER W/ RICK WADE De activiteiten van Donker Collective lopen van het organiseren

COLIN LANE

De Duif Prinsengracht 756, tel. 520 00 90 www.stadsherstel.nl Grand Café Genieten Oranje-Vrijstaatplein 2, tel. 253 55 54 Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00, www.theatergriffioen.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl De Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576, www.mezrab.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl North Sea Jazz Club Pazzanistraat 1, tel. 722 09 80 www.northseajazzclub.com Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97 www.theaterdeomval.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 671 24 17, www.ostadeadam.nl P60 Stadsplein 100 A, Amstelveen, tel. 345 34 45, www.p60.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Pllek Tt. Neveritaweg 59, tel. 290 00 20, www.pllek.nl Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Splendor Amsterdam Nwe. Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Tolhuistuin IJpromenade 2, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Volkshotel Wibautstraat 150, tel. 261 21 00 www.volkshotel.nl Ziggo Dome ArenA Boulevard 61, Amsterdam Zuidoost, www.ziggodome.nl

LIL’ LOUIS De Amerikaanse producer Lil’ Louis scoorde in 1989 een enorme hit met het nummer French Kiss. Waarschijnlijk niet zozeer vanwege het liedje zelf (dat een houseklassieker van formaat is geworden), maar door het vrouwelijke orgasme dat halverwege te horen is. Na gehoorproblemen veroorzaakt door een incident een paar jaar terug, waarbij een fan een scheepshoorn naast zijn oor liet afgaan, is de legende weer onder ons en helemaal klaar voor een feestje. Radion, 25 februari van evenementen tot het maken van action paintings (live schilderen) en decor van festivals en clubs, soms gecombineerd met een dj set. Deze keer met Rick Wade. zo 12 23:30, Sugarfactory, € 9,50 OVER THE MOON #10 Met achter de draaitafels Over The Moon, Addison Groove, Quentin van Honk en anderen. vr 17 23:00, Chicago Social Club, € 9,50 t/m € 13,50 LUMINOSITY TRANCE GATHERING Start het weekend met een knal! vr 17 21:00-5:00, Panama HARDCLASSICS SPECIAL Een groot hardstyle en hardcore house event. za 18 22:00-7:00, The Box, € 27,95 TOUCHDOWN Eclectic, r&b, urban, house en hiphop. Touchdown met de beste

AIR Amsterdam Amstelstraat 16, tel. 820 06 70 www.air.nl The Box Mekongweg 5, tel. 614 54 92 www.the-box.events Chicago Social Club Leidseplein 12, tel. 760 11 71 www.chicagosocialclub.nl Escape Rembrandtplein 11, tel. 622 11 11, www.escape.nl De Marktkantine Jan van Galenstraat 6, tel. 732 17 60 www.marktkantine.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 A, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Panama Oostelijke Handelskade 4, tel. 311 86 86, www.panama.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Radion Louwesweg 1, tel. 452 47 09 www.radionamsterdam.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Supperclub Singel 460, tel. 344 64 00 www.supperclub.amsterdam Volkshotel - Canvas Wibautstraat 150, tel. 261 21 10 www.volkshotel.nl

KLASSIEK & OPERA ANNE-SOPHIE MUTTER De Duitse violiste Anne-Sophie Mutter combineert intense werken van Franse componisten met werken van Mozart en Currier. Zij vormt een sterke combinatie met de Amerikaanse pianist Lambert Orkis. wo 1 20:15, Het Concertgebouw, € 30,DON GIOVANNI, DE POCKETOPERA Het Nederlands Blazers Ensemble reduceert Mozart’s beroemde opera tot de kern. Met verkleedpartijen. Met Johannette Zomer (sopraan), Frans Fiselier (bariton) en Bernard Loonen (tenor). wo 1, do 2 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 37,-

CLUB CLASSIQUE & FRIENDS Leonard Besseling (cello) en Myrthe Helder (viool) met hun favoriete musici én muziekstukken gespeeld door en met musici die zij het meest bewonderen. vr 3 20:30, Ostade A’dam, € 17,50 CAPPELLA NICOLAI CHORAL EVENSONG Een gemengd koor van 18 ervaren amateurzangers olv Michael Hedley met muziek uit de liturgie. elke za 17:00, St. Nicolaasbasiliek, gratis TOBIAS BORSBOOM Young Piano Master Borsboom treedt op in de reeks TeaTime concerts, een aangenaam rustmoment op de zaterdagmiddag. za 4 16:00, Pianola Museum, € 12,50 HET WEESHUIS VAN DE NEDERLANDSE MUZIEK Serie met muziek van Nederlandse componisten die lang niet in de concertzaal te horen was. Deze keer werken van Daniël Ruyneman en Jan Ingenhoven. Jacqueline Oskamp, auteur van het zojuist verschenen boek ‘Een behoorlijk kabaal’ is voor deze editie gastprogrammeur en tafelgast bij presentator David Dramm. za 4 21:00, Splendor Amsterdam, € 8,MUZIEK AAN DE GRACHT GEELVINCK SALON Een intiem kamerconcert in de Grote Salon. Op de Erardvleugel uit 1892 van Romain d’Ansembourg brengen musici een gevarieerd programma aan kamermuziek ten gehore. elke zo 16:00, Cromhouthuis, € 18,HET LUCHTKASTEEL Jacques Offenbach schreef deze opéra-comique in 1856 speciaal voor zijn eigen theatertje, een houten veilingloods aan de Champs-Elysées. Voor volwassenen en kinderen (min. 5 jaar). zo 5, zo 26 15:00, Amsterdams Marionetten Theater, € 7,50 t/m € 15,JONG TALENT - CVA BRASS Het groot koperensemble bestaat uit studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Ze werken met een bezetting bestaande uit trompetten, hoorns, trombones, euphonium, bastuba en slagwerk. Olv Pierre Volders. di 7 20:00, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage DE NATIONALE OPERA PRINS IGOR Borodin’s opera over de Russische prins Igor in de regie van Dmitri Tcherniakov is droomachtig, hartverscheurend menselijk en uitzonderlijk theatraal. Muzikale begeleiding door het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Stanislav Kochanovsky. In het Russisch met Nederlandse en Engelse boventitels. di 7, vr 10, ma 13, vr 17, ma 20, do 23 18:30, zo 26 14:00, Nationale Opera & Ballet, € 22,- t/m € 165,MARISS JANSONS Dirigent Jansons met Mahler’s ‘Kindertotenlieder’ mmv mezzosopraan Waltraud Meier. Ook


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

februari 2017

53

MUZIEK Rachmaninov’s ‘Symfonische dansen’ en Sommer’s ‘Antigone’, ouverture ‘De tragedie van Sophocles’. Met Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. di 7 20:15, Het Concertgebouw, € 52,- t/m € 138,REI ENSEMBLE Bandleider Philipp Rüttgers schrijft ijzersterke composities, die de luisteraar meezuigen in een verhalende muzikale reis vol emoties. wo 8 20:30, Splendor Amsterdam, € 16,NIEUW ENSEMBLE TRANSFORMATIONS Componiste Carola Bauckholt en geluidskunstenares Christina Kubisch hebben ongekende klanken toegankelijk gemaakt in nieuwe werken, speciaal geschreven voor het Nieuw Ensemble. Ed Spanjaard dirigeert. do 9 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 31,STUDENT(EN) CVA Studenten van het Conservatorium van Amsterdam geven geregeld concerten. Vandaag celliste Wilma Pistorius. do 9 16:30, SOOP, gratis advertentie

FRANCK

Symfonie in d

ZA 11, ZO 12 FEBRUARI HET CONCERTGEBOUW WWW.ORKEST.NL ACIS & GALATEA Deze opera van Händel verhaalt over de zinnelijke nymf Galatea en de brave herder Acis, die smoorverliefd op elkaar zijn. vr 10 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 32,50 HET HOOFD VAN HAYDN Het Apollo Ensemble olv David Rabinovich met Haydn’s Trauer Symfonie. Nav het opnieuw uitbrengen van het boek van Teun de Vries over het hoofd van Haydn. Mmv Marion Boshuizen, fortepiano. vr 10 20:15, Waalse Kerk, € 25,ADAMS’ NIXON IN CHINA De eerste opera van de Amerikaanse minimalist John Adams: Nixon in China. De opera bevat romantische lyriek en melancholie met jazz en big band-elementen. Uitgevoerd door NJO, Cappella Amsterdam olv Kevin John Edusei mmv vocale solisten. za 11 13:00, Het Concertgebouw, € 52,- t/m € 59,CAECILIA CAMERATA Sprookjesachtig programma met stukken van Saint-Saëns, Dvorák en Richard Strauss. Mmv sopraan Hildur Hafstad. Olv Jasper de Waal. za 11 20:15, De Duif, € 20,-

WANDELWEISERFESTIVAL Driedaags festival rond Wandelweiser: een groep componisten en musici, een uitgeverij en een muzieklabel. Zes concerten met premières. za 11 11:00, 13:00, 14:15, 16:00, 17:15 en 20:15, Orgelpark, € 7,50 ROBERT LAMBERMONT SPEELT SIMEON TEN HOLT Pianist en beeldend kunstenaar Robert Lambermont met Soloduiveldans II en IV van Simeon ten Holt. zo 12 16:30, Amstelkerk, € 17,50 SEVENHUYSEN & VAN ODENHOVEN - SCHUBERT Bariton Nico Sevenhuysen brengt samen met pianist Ruud van Odenhoven Franz Schuberts ‘Die Winterreise’. zo 12 15:15, De Engelse Kerk, € 10,- t/m € 15,FINALE CONSERVATORIUM CONCOURS Het Grachtenfestival biedt al decennia lang een podium aan jong muzikaal talent en dit concours, onderdeel van het festival, is dé kans voor de meest talentvolle studenten van Nederlandse conservatoria om zich te presenteren aan een groot publiek. zo 12 14:00, NedPho-Koepel, € 12,SHARUMASHVILI & ROSLER Pianiste Ketevan Sharumashvili en celliste Timora Rosler met werken van Bach, Debussy, Ginastera, Liszt en Scarlatti. Koffieconcert. zo 12 12:00, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage HET FENOMEEN MOZART Ieder land had zijn eigen Mozart; een muzikaal hoogbegaafd wonderkind. Hoe goed waren deze ‘Mozarts’ nu werkelijk? De Van Swieten Society deed een vergelijkend warenonderzoek en jij mag zeggen wie de winnaar is. zo 12 15:30, Waalse Kerk, € 20,t/m € 22,50 RACHMANINOV: ALLE PIANOCONCERTEN Scarbo presenteert het Rachmaninov Pianoconcerten Project 2017. Twaalf pianisten van het Scarbo Pianistencollectief spelen alle werken van Rachmaninov voor piano en orkest. De begeleiding is in handen van verschillende orkesten. zo 12 15:00, Willem de Zwijgerkerk, € 15,UILENBURGER CONCERT PIERROT LUNAIRE 2.0 Mezzosopraan Ekaterina Levental zingt en acteert onder regie van Chris Koolmees Schönbergs ‘Pierrot Lunaire’, een bijzondere theatrale ervaring. Daarnaast zingt zij liederen uit de vroege 20e eeuw, waarbij zij zichzelf begeleidt op harp. ma 13 20:15, Splendor Amsterdam, € 20,VALENTINE CLASSICS AT THE MOVIES Het Noord Nederlands Orkest speelt muziek waar je hart sneller van gaat kloppen. Geniet van jouw favoriete hits over de liefde. Muziek uit bekende films zoals ‘Titantic’, ‘Sleeping Beauty’, ‘When Harry met Sally’ en ‘West Side Story’.

is regelmatig solist in (inter) nationale concerten. Daarnaast maakt hij deel uit van Frommermann, een ensemble dat amusementsmuziek uit de jaren ’30 en ’40 uitvoert. Pianist Gerard Bouwhuis is gespecialiseerd

di 14 20:15, Het Concertgebouw, € 35,- t/m € 49,CINEMAGIE - VALENTIJNS SPECIAL Neem je geliefde mee voor een hartveroverende voorstelling. advertentie

PRINS IGOR —

7 - 26 februari

Een programma over verliefdheid, verleiding en aanbidding in de tijd van de stomme film. Je ziet Chaplin en Keaton, Ernst Lubitsch, Pola Negri e.a. di 14 20:15, Pianola Museum, € 15,CECILIA BARTOLI IN ROSSINI’S LA CENERENTOLA De Italiaanse mezzosopraan zingt de sleutelrol uit haar meest geliefde opera’s: Angelina uit Rossini’s muzieksprookje over Assepoester. Mmv Les Musiciens du Prince, Chœur de l’Opéra de Monte-Carlo olv Gianluca Capuano en diverse vocale solisten. wo 15 19:30, Het Concertgebouw, € 68,- t/m € 180,JOHANNETTE ZOMER LULLY, PURCELL E.A. Barokprogramma. Beroemde lamenterende dames komen voorbij: Dido, Olympia, Ariadne, Venus en Armide. Soms droef, dan weer furieus. Altijd overweldigend. Mmv Tulipa Consort. do 16 20:15, De Engelse Kerk, € 10,- t/m € 17,50 B’ROCK - HARMONIC INSPIRATION Opzienbarende muziek van nu én uit de 18e eeuw. Een aantal van deze onvergankelijke stukken combineren de barokspecialisten van B’Rock met hedendaagse werken die hun stempel drukten op de naoorlogse muziek van de 20e eeuw. do 16 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 31,DANCING IN THE WIND Een dance dj-set, live uitgevoerd met elektronische drumcomputers en akoestische blaasinstrumenten. Een compositie van Marnix Dorrestein & Jasper Slijderink (IX). Uitgevoerd door jongNBE & IX. vr 17 21:00, Podium Mozaïek, € 14,-

in eigentijds repertoire. Hij geeft recitals en is solist bij bijna alle gerenommeerde ensembles en orkesten in Nederland. vr 17 20:30, Splendor Amsterdam, € 16,TABU VAN F.W. MURNAU Meeslepend docudrama, uit 1931, over een gedoemde liefde op een paradijselijk eiland van de Duitse expressionistische filmregisseur Friedrich Wilhelm Murnau. Met muziek van o.a. Robert Fripp uitgevoerd door het Metropole Orkest en WestSide Trio. za 18 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 25,FANTASTICUS Dit driemanschap is afkomstig van drie continenten en is opgeleid in Amsterdam. Een meermalen bekroond trio dat virtuoze en energieke 17e-eeuwse kamermuziek brengt. za 18 14:00, Noorderkerk, € 16,-; t/m 12 jaar gratis advertentie

BRAHMS Symfonie 3

ZA 25, MA 27 FEBRUARI HET CONCERTGEBOUW WWW.ORKEST.NL

ORGELCONCERT Organist Nicholas Papadimitriou speelt werk van J.S.Bach, Max Reger en 9 variaties op ‘Wer nur den lieben Gott lässt walten’. vr 17 14:30, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage

AMSTERDAMS ALTVIOOL FESTIVAL Studenten van het Conservatorium van Amsterdam met een lezing, jong talent concert en viola lounge en concert en presentatie door altviolisten uit het hele land, in ensembles en solo! za 18 16:30, 19:00 en 20:30, Splendor Amsterdam, € 12,50

VD WOERD & BOUWHUIS Bariton Mattijs van de Woerd

ORGELCONCERT Janno den Engelsman bespeelt

het bijzondere Smits-orgel, een monument in een monument. Hij begeleidt mezzosopraan Charlotte Stoppelenburg. zo 19 16:00, De Duif, vrijwillige bijdrage POCKET OPERA OPERATHRILLER Heeft de sopraan het gedaan, of is het toch de butler? Operamuziek waarin moord en doodslag centraal staan, gebracht door theatergezelschap van 4 musici. zo 19 15:00, De Meervaart, € 15,- t/m € 20,PAMEIJER & BANCIU Fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Andrei Banciu spelen werk van Europese en Amerikaanse componisten die zich door de jazz lieten inspireren. zo 19 15:00, Werkgebouw Het Veem, € 12,50 t/m € 17,50 BAROCK SOMMER HOFFMEISTER E.A. Het orkest voert het onbekende altvioolconcert van Hoffmeister uit. Daarnaast speelt het orkest de ouverture ‘Don Giovanni’ van Mozart en de 100e symfonie van Haydn. Simon Murphy is solist en dirigent. zo 19 15:30, Waalse Kerk, € 12,50 NEDERLANDS STUDENTEN ORKEST: MAHLERS NEGENDE Het Nederlands Studenten Orkest, een symfonieorkest met de beste student-musici van Nederland, bestaat 65 jaar. Dat wordt gevierd met een speciaal lustrumprogramma olv dirigent Jurjen Hempel. di 21 20:00, Het Concertgebouw, € 19,DE AVOND VAN DE FILMMUZIEK Grammy-winnend Metropole Orkest speelt de mooiste composities die speciaal voor film zijn geschreven, onder leiding van een beroemde dirigent. Gastsprekers uit de film-, muziek en televisiewereld introduceren hun favoriete stukken. wo 22 t/m vr 24 20:15, Het Concertgebouw, € 35,- t/m € 65,MÚSICA TEMPRANA LA ESFERA DE APOLO Het ensemble presenteert haar nieuwe cd. Een concert vol ‘vergeten’ 18e-eeuwse barokmuziek uit Latijns-Amerika. Virtuoos, met krachtige thema’s, delicate harmonieën en energieke ritmes. wo 22 20:00, Waalse Kerk, € 27,50 HET COLLECTIEF & PSALLENTES - STERKE VROUWEN Een muzikale ontmoeting tussen Hildegard von Bingen, de 11eeeuwse Duitse mystica, en Galina Oestvolskaja, de excentrieke 20e-eeuwse componiste uit de Sovjetunie. Met Het Collectief en zangeressen van Psallentes. do 23 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 31,THE BATON ROUGE HIGH SCHOOL SINGERS Het koor uit Baton Rouge, Louisiana, U.S.A geeft onder leiding van Robbie Giroir een concert. vr 24 13:00, Westerkerk BRAHMS EN STRAUSS Het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Marc Albrecht met


54

krant KRANT

februari 2017

AGENDA

MUZIEK de Derde symfonie van Brahms en Pelléas et Mélisande, de muziek die Fauré componeerde bij het gelijknamige toneelstuk van Maeterlinck. Na de pauze vertolkt de Russische pianist Denis Kozhukhin de Burleske van Richard Strauss. za 25, ma 27 20:15, Het Concertgebouw, € 23,- t/m € 54,ENSEMBLE LUMAKA TIMBRES VISIONAIRES Het ensemble is gespecialiseerd in muziek uit het Interbellum. Als sextet met acteur brengen ze het concert dat harpiste Rosa Spier in 1926 gaf, met toentertijd moderne werken van o.a. Debussy, opnieuw tot klinken. In een waarachtige salonsfeer. za 25 14:00, Noorderkerk, € 16,RUSALKA Kristine Opolais schittert in een nieuwe productie van deze opera waarmee zij internationale roem verwierf: de sprookjeopera van Dvorák over de tragische waternimf Rusalka. The Metropolitan Opera (live) vanuit New York. za 25 19:00, zo 5 mrt. 11:00, Pathé Tuschinski, € 17,50 t/m € 32,50 COULEUR VOCALE Tijdens het openingsfestijn van deze nieuwe concertreeks maken de deelnemende koren hun opwachting. Ieder koor voert naast eigen repertoire – een werk van Sweelinck uit. Deelnemende koren: Photonen, Amsemble, Vocoza, Olga, Collegium Musicum Amsterdam, Ensemble Hermes en het VU Kamerkoor. za 25 13:30, Waalse Kerk KAMERMUZIEK Duo’s en trilsonates van Telemann uitgevoerd op authentieke instrumenten. Met Giardino Musicale. zo 26 15:00, Schuilkerk De Hoop, € 14,SWEELINCK BAROKORKEST STURM UND DRANG Het Sweelinck Barokorkest olv Alfredo Bernardini. Heftige emoties en uitdrukking van complexe gevoelens zijn de kenmerken van de periode Sturm und Drang, die plaatsvond in het laatste kwart van de achttiende eeuw. zo 26 15:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 19,FAZIL SAY & NICOLAS ALTSTAEDT De Frans/Duitse cellist Nicolas Altstaedt en de Turkse pianist Fazil Say halen het beste in elkaar naar boven. Ze spelen werk van o.a. Janácek en Debussy. Maar ook een stuk dat Say speciaal voor Nicolas Altstaedt schreef: Four Cities. ma 27 20:15, Het Concertgebouw, € 30,- t/m € 48,FOYERAVOND: WOZZECK EN THE NEW PRINCE Duik in de wereld van opera en ballet met een avond waar het thema uit de voorstelling wordt uitgediept en waar het werk van choreografen en componisten wordt besproken, getoond en ten gehore gebracht. Deze keer: ‘Wozzeck’ van Alban Berg en ‘The new prince’ van Mohammed Fairouz. di 28 20:30, Nationale Opera & Ballet, € 15,-

THEATER

Top 3 Klassiek

door Guido van Oorschot

PRINS IGOR Toen de Russische componist Alexander Borodin in 1887 overleed, lag op zijn bureau de onvoltooide opera Prins Igor. Het fragmentarische van de partituur gaf regisseur Dmitri Tcherniakov in 2014 mooi de gelegenheid het stuk creatief te herschikken. The New York Times zag in de Metropolitan Opera een droomachtige enscenering, met zwart-witfilm en al. De Nationale Opera haalt de succesvolle productie nu naar Amsterdam, inclusief titelrolvertolker Ildar Abdrazakov. Nationale Opera & Ballet, 7 t/m 26 februari

Pathé Tuschinski Reguliersbreestraat 26, tel. 625 85 81 www.pathe.nl Werkgebouw Het Veem Van Diemenstraat 412, tel. 626 01 12 www.veem.nl Waalse Kerk O.Z. Achterburgwal 159, tel. 623 20 74, www.waalsekerk-amsterdam.nl Westerkerk Prinsengracht 281, www.westerkerk.nl Willem de Zwijgerkerk Olympiaweg 14, tel. 622 27 00 www.willemdezwijgerkerk.nl

(MUZIEK)THEATER HUSBANDS AND WIVES Toneelstuk gebaseerd op de gelijknamige film van Woody Allen, over een stel dat gaat scheiden. Gespeeld door Toneelgroep Amsterdam in de regie van Simon Stone. Op donderdag met Engelse boventitels. di 24 jan. t/m vr 3 feb. (beh. ma) 20:00, Stadsschouwburg, € 21,- t/m € 33,50 HOE MOOI ALLES Schildering van de zeldzaam harmonische liefde tussen Leo Vroman en zijn vrouw Tineke Sanders. Een hommage aan Vroman, waarin zijn poëzie, tekentalent en zijn werk als bioloog aan bod komen. di 31 jan, wo 1 feb. 20:30, Theater Bellevue, € 22,50

NIXON IN CHINA Het was een politieke aardverschuiving: het bezoek dat Richard Nixon in 1972 bracht aan het China van Mao Zedong. Vijftien jaar later verwerkte de Amerikaanse componist John Adams (foto) de spraakmakende trip tot zijn eerste opera. De klank is toegankelijk, van minimal music tot een snufje romantiek en jazz. In haar roemruchte operaserie presenteert de NTR Zaterdagmatinee een concertante versie. Het Concertgebouw 11 februari LOCATIES Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Amsterdams Marionetten Theater Nieuwe Jonkerstraat 8, tel. 620 80 27 www.marionettentheater.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl De Duif Prinsengracht 756, tel. 520 00 90 www.stadsherstel.nl De Engelse Kerk Begijnhof 48, tel.6249665, ercadam.nl Schuilkerk De Hoop Hartveldseweg 23, Diemen, tel. 520 00 90, schuilkerkdehoop.nl De Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81 www.podiummozaiek.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6255455, operaballet.nl

TALLIS SCHOLARS Serene stemmen, strakke klanken: sinds 1973 zijn ze het handelsmerk van The Tallis Scholars. Dit Britse kamerkoor komt naar het Muziekgebouw met sublieme klaagmuziek uit de zestiende eeuw, geschreven door grootmeesters als Josquin, Palestrina en Morales. Dat er ook vandaag de dag meeslepend kan worden geklaagd, bewijzen de gloednieuwe Lamentations van de Britse componist Matthew Martin. Muziekgebouw aan ’t IJ 22 februari NedPho-Koepel Gerardus Majellakerk, Batjanstraat 3, tel. 521 75 02, www.orkest.nl St. Nicolaasbasiliek Prins Hendrikkade 73, tel. 624 87 49 www.muziekindenicolaas.nl Noorderkerk Noordermarkt 48 www.noorderkerkconcerten.nl Oosterkerk Kleine Wittenburgerstraat 1, tel. 627 22 80 www.oosterkerk-amsterdam.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel.547 5175 www.schouwburgamstelveen.nl SOOP Nieuwe Kerkstraat 124, tel. 422 31 52 www.soopnet.nl Splendor Amsterdam Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl

BUUT, DE NADERENDE DOOD! Tijdens een intercontinentale vlucht krijgt Tim Linde een vieze vliegtuigmaaltijd voorgeschoteld die hij toch opeet. Een doordringende currylucht blijft hem achtervolgen, dagen douchen en liters deo ten spijt. Niets helpt. Langzaam worden Tim en zijn wereldbeeld steeds geler. Bruingeel. Het geel van curry. di 31 jan. t/m za 4 feb. 20:00, Frascati, € 15,ON THE ROAD Toneelgroep Oostpool brengt een bewerking van één van de meest invloedrijke romans uit de Amerikaanse literatuurgeschiedenis: ‘On the road’ van Jack Kerouac. Het verhaal van een vriendengroep op zoek naar het intense leven. Met Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Reinout Scholten van Aschat en anderen. di 31 jan. t/m za 4 feb. 20:30, Frascati, € 17,JESUS CHRIST SUPERSTAR Met Ted Neeley in de hoofdrol, geïnspireerd op de gelijknamige film uit 1973 waarin hij ook schittert in de rol van Jezus. di 31 jan. t/m zo 5 feb. diverse aanvangstijden, Amsterdam RAI, € 59,- t/m € 89,LAURA VAN DOLRON LIEFHEBBEN In deze voorstelling dansen de dood en de liefde een speels en sprankelend duet. wo 1 20:30, Oostblok, € 11,TOETSSTEEN - AYSEL, OPKOMST EN ONDERGANG VAN EEN ZORGKONINGIN Onbeantwoorde liefde, verraad, zelfverrijking en machtsmisbruik in de zorg. Een thriller over het Slotervaartziekenhuis dat in particuliere handen komt. Met alle dramatische gevolgen van dien.

vr 3, za 4, do 9 t/m za 11 20:30, zo 5, zo 12 14:30, Het Amsterdams Theaterhuis, € 15,- t/m € 16,50 A POSTCARD FROM ALEPPO Mini-opera van Merlijn Twaalfhoven als reactie op de oorlog in Syrië, die hij maakte met schrijver Abelkader Benali en een aantal Syrische vluchtelingen. Met Sabri Saad El Hamus. Mmv zangers en muzikanten. vr 3 21:00, Podium Mozaïek, € 17,HARRIE LET OP DE KLEINTJES Nieuwe komedie van Jon van Eerd. Harrie Vermeulen klaagt ‘speen en been’ als hij moet babysitten. vr 3 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 29,50; za 11 20.30, zo 12 14:30, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 34,50 DE TERUGKEER-TURK Actueel muziektheater over Nederlanders met Turkse roots die verhuizen naar Turkije. Wat betekent het dat jonge mensen ons land verruilen voor het land van hun ouders en grootouders waar ze zelf nooit woonden? Zal het woord Terugkeer-Turk net zo ingeburgerd raken als de termen ‘rookverbod’ of ‘chipknip’? za 4 21:00, Podium Mozaïek, € 17,DE SHAKESPEARE CLUB De Gemeenschap met een stuk over de voorloper van het COC. za 4, zo 5 16:00, Oostblok, € 11,OPVLIEGERS 2 IN DE SNEEUW Hartsvriendinnen Lydia, Ellen, Keet en Sas gaan op wintersport. En als je midden in de overgang bent, waar kun je dan beter zitten dan in de sneeuw? Een komedie over overgangsperikelen. zo 5 16:00, De Meervaart, € 15,- t/m € 25,-; wo 15 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 23,75 FABELHAFT - O DIE ZEE Rockopera waarin theaterband Fabelhaft je meeneemt naar plekken vol gevaar en moderne verleidingen. Met vlijmscherpe sketches en ijzersterke popliedjes. Huub van der Lubbe en Tom de Ket schreven de songteksten, de muziek is gecomponeerd door o.a. Marike Jager, Daniël Lohues, Frédérique Spigt, The Nits, De Staat, BLØF en De Dijk. ma 6 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 23,75 advertentie

HUSBANDS AND WIVES 24 JAN – 3 FEB


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

februari 2017

55

THEATER

PARADIJSVOGELS Fred Delfgaauw is geïntrigeerd door mensen die worden ervaren als een vreemde eend in de bijt, maar die in werkelijkheid paradijsvogels zijn. De manier waarop zij naar de wereld kijken, gaat vaak gepaard met humor, maar ook met een groot gelijk. Wie is hier nu gek? wo 8 (try-out) 20:30, Theater De Omval, € 14,50 t/m € 16,VADERS & ZONEN Bram van der Vlugt (82) als ontroerende vader in een indringend stuk met teksten van bestsellerschrijvers met het thema: de relatie tussen vader en zoon. do 9, vr 10 20:30, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 32,50 THOMAS RYCKEWAERT GOLEM Een groep onderzoekers onderzoekt onsterfelijkheid. vr 10, za 11 20:30, de Brakke Grond, € 15,FIVE EASY PIECES Enfants Terribles: De zaak Dutroux gespeeld door kinderen tussen 8 en 13 jaar. vr 10, za 11 20:30, Frascati, € 17,BLIND CINEMA Enfants Terribles: Kinderen doen verslag van de film die jij niet ziet … vr 10 19:00, za 11 16:00 en 19:00, Frascati, € 10,MACHO MACHO Bosnisch-Nederlandse theatermaker Igor Vrebac laat zich inadvertentie

HIER HAD UW ADVERTENTIE KUNNEN STAAN Bel 020 - 702 61 80 of mail naar partner@iamsterdam.com

DE HOND VAN OOST Muziektheater over de werkelijke stichter van Amsterdam … een hond …de Hond van Oost. Hij was de beschermheilige van de scheepvaart en visserij. Met 4Tuoze Matroze, Maya Shanti en Sean Hauser. zo 12, zo 26 16:00, Museum Werf ‘t Kromhout, € 5,THEO NIJLAND KIEST DE POËZIE VAN TONNUS OOSTERHOFF Componist en zanger Theo Nijland maakte liedjes voor alle mogelijke artiesten maar schreef vooral een prachtig eigen repertoire, met even wrange als mooie liedjes. Onlangs verscheen zijn nieuwe cd ‘Desalniettemin’. Zijn favoriete dichter is Tonnus Oosterhoff. Samen staan ze op het podium. Mmv zangeres en multi-instrumentaliste Maartje Teussink. zo 12 16:00, De Nieuwe Liefde, € 15,TORI - ILJA MEEFOUT Tori is het Surinaamse woord voor verhaal. Eén artiest (dit keer (hiphop)fotograaf Ilja Meefout), die diverse gasten uitnodigt, laat zich van een andere kant zien. Verwacht een theatrale jamsessie vol muziek, storytelling, theater en beeldende kunst. zo 12 15:00, Tolhuistuin, € 7,50 QUALITÄTSKONTROLLE Brandhaarden: Het Duitse collectief Rimini Protokoll met een waargebeurd verhaal: een vrouw die op haar 19e volledig verlamd raakte door een ongelukkige duik in een zwembad. Gespeeld door die vrouw zelf: Maria-Cristina Hallwachs. In het Duits met Nederlandse boventitels. ma 13, di 14 20:00, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 30,POTTERS BEESTEN Vijf verhalen van Beatrix Potter worden 25 jaar na dato opnieuw op de planken gebracht door de oorspronkelijke spelers: Rieks Swarte, Ferdi Janssen, Servaes Nelissen en Hans Thissen. Gespeeld worden ‘De kleermaker van Gloucester’, ‘Jemima Puddel Duck’, ‘Het verhaal van mr. Todd’, ‘Peter Rabbit’ en ‘De twee stoute muizen’. Voor volwassenen vanaf 8 jaar! di 14 t/m zo 19 20:30, Theater Bellevue, € 18,50 SALAAM JERUZALEM - EEN ODE AAN HET LEVEN VAN JACOB ISRAEL DE HAAN Rebels muziektheater over een van Nederlands grootste poëten. Gerardjan Rijnders schreef de tekst op basis van gedichten van De Haan en zijn onlangs verschenen biografie. Een bloemrijke ode aan een groot dichter en een veelzijdig mens.

door Margriet Prinssen

RIEKS SWARTE – POTTERS BEESTEN Gek genoeg gebeurt het zelden: theatervoorstellingen die wegens succes worden hernomen. Swarte haalt het hilarische Potters Beesten uit de mottenballen, dé theaterhit van 1991. En nog steeds is het een feest om te zien met hoeveel fantasie en vrijheid de zoetsappige verhaaltjes van Beatrix Potter worden verbeeld. Betoverend voor kinderen, maar misschien nog wel meer voor grote mensen. Tijdloos theater, gemaakt met veel liefde en lol. Theater Bellevue, 14 t/m 19 februari

ORKATER – 237 REDENEN OM DOOR TE GAAN Na hun veelgeprezen voorstelling 237 redenen voor seks geven Geert Lageveen en Leopold Witte zich opnieuw bloot. Als vijftigers vragen ze zich af waar ze nu eigenlijk staan in hun leven. Wat beweegt hen om door te gaan nu de aftakeling nadert? Een persoonlijke en geestige voorstelling, waarin de acteurs elkaar het vuur na aan de schenen leggen. En door blijven gaan met dansen. Theater Bellevue 7 februari t/m 4 maart di 14 t/m za 18 21:00, vr 17 premiere, Frascati, € 17,CRASHTEST IBSEN: IK ZIE SPOKEN Luchthartig pleidooi voor een leven met risico’s, dat aan de poten zaagt van de doorgeschoten drang naar veiligheid. di 14, wo 15 20:30, Frascati, € 17,JOCHEM NOOYEN INFLUENCE Acteur en illusionist Jochem Nooyen maakt een voorstelling over de invloed reclame. di 14 20:30, Griffioen, € 10,t/m € 15,EENZAME BEGEERTE De eerste ontmoeting tussen een man en een vrouw op een strand is broeierig. Thomas en Marie en hun hunkerende lichamen zijn wanhopig op zoek naar iemand om wat warmte van te stelen. Twintig jaar en duizenden verwijten later, zitten zij gevangen in een giftig huwelijk. Ook do 23

Iraanse vluchteling Reza in het dorp. Wat gebeurt er dan met voorheen zo hechte vriendengroep? do 16, vr 17 20:30, CREA, € 12,50; do 23 t/m za 25 20:30, Het Amsterdams Theaterhuis, € 12,50 REAL MAGIC Uit de hand gelopen spelshow vol Brits absurdisme en existentiële inzichten. Gevangen in een wereld van eeuwige herhaling beleven de performers telkens opnieuw hun momenten van hoop, verwachting en deceptie. Terwijl de applausband de zoveelste loop doorloopt en de ingeblikte lachsalvo’s door de zaal schateren, lijkt zich onder de oppervlakte toch een verandering te voltrekken. Want zijn twee gebeurtenissen ooit echt hetzelfde? In het Engels. do 16, vr 17 20:30, Frascati, € 17,BONTE AVOND VAN BODYBUILDERS Een beleefde musical over een hechte groep Rotterdamse kickboksers. De stoere mannen in korte sportbroekjes en sixpacks spelen bakkers en drugdealers, maar zijn vooral ook zichzelf. Ze zingen hun dialogen en doen af en toe een dansje. vr 17 20:00, Bijlmer Parktheater, € 13,50

KRISTA VAN DER NIET

ADOLF HITLER: MEIN KAMPF, BAND 1 & 2 Brandhaarden: Wat is er waar van de sterke verhalen over ‘Mein Kampf ’? Wat staat er eigenlijk in? Het Duitse Rimini Protokoll maakt een versie met verwijzingen naar Amsterdam en Nederland. In het Duits met Nederlandse boventitels. di 7, wo 8 20:30, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 35,-

MUSICALS IN CONCERT Simone Kleinsma, Jim Bakkum, Stanley Burleson, Carolina Dijkhuizen, Tony Neef en Vajèn van den Bosch worden begeleid door een live band olv Bernd van den Bos. zo 12, ma 13 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 20,- t/m € 54,-

Top 3 Theater ANDREAS TERLAAK

MONA Enfants Terribles: Monoloog van Griet op de Beeck, vertolkt door een 11-jarige actrice. di 7 t/m do 9 20:30, Frascati, € 15,-

spireren door Instagram selfies, Turks worstelen en het idee van bromance. za 11 20.30, Compagnietheater, € 15,-

SOFIE KNIJFF

237 REDENEN OM DOOR TE GAAN Een feelgood lunchvoorstelling over het leven. di 7 feb. t/m za 4 mrt. (beh. zo/ ma) 12:30, Theater Bellevue, € 17,50

OOSTPOOL – ON THE ROAD Het is de bijbel van de Beatgeneratie: On the Road van Jack Kerouac. Marcus Azzini maakt een voorstelling over deze roadtrip van een stel vrienden die op zoek gaan naar passie, vervoering, een woest leven. Niet nadenken, maar gáán, zonder concessies je dromen achterna. Een voorstelling over ultieme vrijheid en levensdrang, met onder andere Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Reinout Scholten van Aschat. Frascati, 31 januari t/m 4 februari wo 15 (try-out) 20:30, Theater De Omval; do 23 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 21,50 ’ALLO ‘ALLO! De bekende Britse komedie serie over de Tweede Wereldoorlog op de planken. René, de Franse eigenaar van het dorpscafé, moet zowel de Duitsers als het Franse verzet te vriend houden. Daarbovenop de drie liefdesaffaires met zijn serveersters die hij geheim moet houden voor zijn vrouw. In het Engels. do 16, vr 17, za 18 20:15 zo 19 17:30 vr 24, za 25 20:15 zo 26 17:30, Badhuistheater, € 10,t/m € 15,TONEELGROEP BAM! ZANDRAT! Een groep jongvolwassen vrienden hangt rond in hun dorpje. Het dorpje biedt weinig toekomstperspectief, er is geen werk en er zijn geen mogelijkheden om de vrije tijd leuk of zinvol te besteden. Dan verschijnt de

PIA DOUWES A MIDWINTER’S TALE In dit liedjesprogramma brengt Pia Douwes muziek met een winters thema. Bekende klassiekers uit musical, film en cabaret komen voorbij. Mmv een orkest en een plaatselijk koor. vr 17, za 18 20:30, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 29,50 EVROS WALK WATER Brandhaarden: Een hoorspel, waarin het publiek zelf acteert, of liever: opdrachten uitvoert. Een re-enactment van het muziekstuk ‘Water Walk’ van John Cage, in 1960 uitgevoerd op huishoudapparaten die met water te maken hebben. En de levensverhalen van vijftien jonge vluchtelingen in Athene. vr 17 20:30, za 18 16:00, zo 19 14:30, Stadsschouwburg, € 20,SALON DER VERZEN PROJECT DIEPENBROCK Gedichten uit handgemaakt poëzieperiodiek ‘Avantgaerde’ op muziek gezet. Een akoestische versie met dichters Mieke van Zonneveld en Simon Mulder, chansontrio En Vrac en liedduo Susanne Winkler (sopraan) en Daan van de Velde (piano). za 18 20:30, Pianola Museum, € 15,ECHT GEBEURD: MY FUNNY VALENTINE Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium verhalen over iets dat ze zelf hebben meegemaakt. Deze keer alles over liefde, of die keer dat we onszelf wijsmaken dat het liefde was. zo 19 16:00, Toomler, € 15,BURGERLIJKE SCHEMERING Iedereen wil bijzonder zijn, maar écht andersdenkenden en andersdoeners worden niet erg gewaardeerd. tgECHO breekt met deze voorstelling een lans


56

krant KRANT

februari 2017

AGENDA

THEATER

NEW EUROPEAN ENSEMBLE SALON OP ZUID Een theatraal concert met spoken word en wijn. Deze keer presenteert Roel Goudsmit delen uit de ‘Metamorfosen’ van Ovidius: klassieke mythes die talloze schrijvers en componisten hebben geïnspireerd. Daarnaast speelt de hoboïst Christopher Bouwman solowerken van Benjamin Britten en Harrison Birtwistle. wo 22 20:30, Ostade A’dam, € 12,50 NORD-OST Dit toneelstuk van de Duitse schrijver Torsten Buchsteiner is gebaseerd op de verslagen van de gijzelaars van het Dubrovkatheater, die in 2002 57 uur werden gegijzeld door Tsjetsjeense strijders. za 25, zo 26 20:30, Compagnietheater, € 12,50 t/m € 15,LOCATIES Het Amsterdams Theaterhuis Marius v Bouwdijk Bastiaansestr. 54 www.amsterdamstheaterhuis.nl Het Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24 www.badhuistheater.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Amsterdam Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10 www.compagnietheater.nl CREA Nieuwe Achtergracht 170, tel. 525 14 00 www.crea.uva.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00 www.theatergriffioen.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Museum Werf ‘t Kromhout Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl De Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl

door Bregtje Schudel

HET NATIONALE BALLET – MADE IN AMSTERDAM 1 & 2 Het Nationale Ballet biedt deze maand niet één, maar twee mooie programma’s met werk dat speciaal voor hen is gemaakt. Dus ga je voor dans van Nederlandse bodem (met o.a. Hans van Manen) in programma 1, of toch voor Alexei Ratmansky én de wereldpremière van David Dawson, gebaseerd op Le Petit Prince, achter deur nummer 2? Nationale Opera & Ballet, 11 februari t/m 4 maart

2 X FEEST Deze maand twee verjaardagen. Hans van Manen wordt 85, wat wordt gevierd door Introdans met Hoera voor Hans! Ook Conny Janssen heeft wat te vieren. In 2017 bestaat haar gezelschap 25 jaar. In Home gaat Janssen op zoek naar de betekenis van ‘thuis’. Hoera voor Hans! (6+), Schouwburg Amstelveen 12 februari & Home, Schouwburg Amstelveen, 2 februari & Stadsschouwburg Amsterdam, 22 februari Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81, www.podiummozaiek.nl De Nieuwe Liefde Da Costakade 102, tel. 589 16 80 www.denieuweliefde.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97 www.theaterdeomval.nl Oostblok Sajetplein 39, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 671 24 17 www.ostadeadam.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Amsterdam RAI Europaplein, tel. 549 12 12 www.rai.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl

RAHI REZVANI

DRIEKONINGENAVOND/ TWELFTH NIGHT OF: ZIE ZELF MAAR De Theatertroep gaat vrolijk aan de haal met deze tekst van Shakespeare. Met veel plezier zetten zij alle maatschappelijke waarden op de kop. Want zijn het verstand en de zotheid immers geen tweelingen, en het theater bij uitstek de plaats om hun innige band op te voeren? wo 22 t/m za 25 21:00, Frascati, € 15,-

Top 3 Dans

HANS GERRITSEN

voor ‘gekte’. Voor datgene wat het daglicht niet verdragen kan, maar te mooi is voor de duisternis: buitengewoon zijn. di 21, wo 22 20:30, Theater Bellevue, € 17,50

DANS

NDT 1 – SCENIC ROUTE Fans van dans van Paul Lightfoot en Sol León, en van muziek van Philip Glass en Max Richter, komen in Scenic Route goed aan hun trekken. Het NDT danst twee stukken van het gerenommeerde choreografenkoppel: de eerste is Silent Screen, een ballet opgezet als een stomme film, de tweede een wereldpremière op muziek van Richter. Met live begeleiding van Het Balletorkest. Nationale Opera & Ballet 15 en 16 februari Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Toomler Breitnerstraat 2, tel. 670 74 00 www.toomler.nl

DANS MOVING FUTURES FESTIVAL Het reizend festival strijkt weer neer in Amsterdam met werk van de nieuwste generatie dansmakers. In Theater Bellevue (do 2 ‘Third culture kid’ van Joseph Simon en ‘Your mother at my door’ van Timothy and the Things, vr 3 ‘The definition of now’ van Jasper van Luijk) en Dansmakers Amsterdam (za 4 ‘Nautural’ van Jefta Tanate en Aida Quirro Salinas en ‘Shango’ van Guilherme Miotto, zo 5 ‘Geisha’s miracle’ van Jija Sohn, ‘Zoom’ van Lana Coporda en ‘Macho macho’ van Igor Vrebac). do 2 t/m zo 5, diverse locaties

CONNY JANSSEN DANST HOME 2017 is het jaar waarin Conny Janssen Danst 25 jaar bestaat. Het gezelschap opent het jubileumjaar met een nieuwe creatie over de vraag wat ‘thuis’ betekent. do 2 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 24,- t/m € 25,-; di 21, wo 22 20:30, Stadsschouwburg, € 15,- t/m € 35,-

vuld met drie wereldpremières. Made in Amsterdam bestaat uit twee programma’s. Dit is programma 2: topstukken van Alexei Ratmansky, Christopher Wheeldon en Krzysztof Pasto, ook een bijzondere wereldpremière van David Dawson. zo 12 14:00, za 18, wo 22, za 25 feb. en vr 3 mrt 20:15, Nationale Opera & Ballet, € 16,- t/m € 61,-

BOLSHOI BALLET SWAN LAKE Op de maanverlichte oever van een mysterieus meer ontmoet een prins de betoverde zwanenvrouw. Svetlana Zacharova schittert als Odette naast Denis Rodkin als de sterke en gevoelige Siegfried. Het beroemde Bolshoi Ballet (live) vanuit Moskou op het witte doek. zo 5 16:00, Pathé Tuschinski, € 13,50

NEDERLANDS DANS THEATER 1 - SCENIC ROUTE Het dansgezelschap met twee werken van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot. Een wereldpremière waarvoor componist Max Richter nieuwe muziek heeft geschreven en ‘Silent Screen’ uit 2005 met muziek van Philip Glass. Met live muziekbegeleiding door Het Balletorkest. wo 15, do 16 20:15, Nationale Opera & Ballet, € 15,- t/m € 45,-

KRISZTINA’S KEUZE Choreografe Krisztina de Châtel presenteert in dit programma vier jonge choreografen: Nina Certyn, Sabine Molenaar, Loïc Perela en Connor Schumacher. De Châtel is zeer geïnteresseerd in eigenzinnige makers en ondersteunt hen graag op artistiek gebied. di 7 t/m do 9 20:30, Theater Bellevue, € 17,-

JUNIORS GO DUTCH Jonge talenten dansen werk van de drie beroemde Van’s: Hans van Manen, Toer van Schayk en Rudi van Dantzig. Verder staan twee wereldpremières op het programma van de choreografen Wubkje Kuindersma en Peter Leung. Ook ‘Blink’ van Juanjo Arques wordt uitgevoerd. za 18 19:30, zo 19 14:30, De Meervaart, € 15,- t/m € 20,-

LIEFDE Hoe doe je dat, empathie? Open gaan. Durven. Smelten. Liefde gaat over liefde in het kwadraat, voor jezelf, je vrienden, je familie (natuurlijk) maar ook voor gadgets en kleding. Danstheater voor de hele familie! za 11 16:00, zo 12 14:30, Jeugdtheater De Krakeling, € 14,- t/m € 17,-

ISABELLE BEERNAERT NE ME QUITTE PAS (REMAKE) De Belgische choreografe Isabelle Beernaert met een remake van haar veelgeprezen dansstuk. Zij verbeeldt daarin de door Jacques Brel zo mooi bezongen verloren liefde. zo 19 14:00, Koninklijk Theater Carré, € 17,- t/m € 35,WHILE WE STRIVE De ruimte vult zich met geluid. Het licht golft er doorheen. Drie dansers bewegen onophoudelijk, van verstild tot dynamisch en explosief. Het krachtige samenspel roept een stroom van associaties op over weerstand, worsteling, volhouden, kwetsbaarheid, leven en overleven. Een sterk zintuiglijke dansvoorstelling van Arno Schuitemaker. di 21, wo 22 20:30, Frascati, € 17,-

HET NATIONALE BALLET MADE IN AMSTERDAM 1 Balletestafette met enkele speciaal voor het gezelschap gemaakte recente choreografieën, aangevuld met drie wereldpremières. Made in Amsterdam bestaat uit twee programma’s. Dit is programma 1: topstukken van Hans van Manen en Ton Simons, ook nieuwe creaties van Juanjo Arques en Ernst Meisner. za 11, di 21, vr 24 feb. en do 2, za 4 mrt. 20:15, zo 19 feb. 14:00, Nationale Opera & Ballet, € 16,- t/m € 61,-

SCAPINO BALLET - PABLO Het dansstuk van de Spaanse choreograaf Marcos Morau over het leven van kunstenaar Pablo Picasso en zijn onsterfelijke kunst. Gedanst door het voltallige Scapino ensemble. Met live

HET NATIONALE BALLET MADE IN AMSTERDAM 2 Balletestafette met enkele speciaal voor het gezelschap gemaakte recente choreografieën, aangeadvertentie

OPEN HUIS MADE IN AMSTERDAM — —

NATIONALE OPERA & BALLET BINNENSTEBUITEN — RONDLEIDINGEN, OPTREDENS, WORKSHOPS, KNUTSELEN, SPEURTOCHTEN, INTERACTIEVE INSTALLATIES, …

Weergaloze ballet

17 mei 2014 11.00 - 16.00 estafette operaballet.nl

11 februari - 4 maart


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

februari 2017

57

CABARET

CABARET HANS DORRESTIJN HET EINDE IS ZOEK De muzikale meiden van Zazí zijn weer weg. En dus grauwen en grijzen de Dorrestijnse dagen weer als vanouds. De chagrijnige werkelijkheid is genadeloos. Onvermogen, wanhoop en lelijkheid, Dorrestijn is weer helemaal zichzelf. wo 1, do 2 20:30, Betty Asfalt Complex, € 17,- t/m € 19,VR WINTER WONDERLAND Het is een vogel. Het is een vliegtuig. Het is een hype: het is virtuele realiteit! Global Warming zorgt misschien voor gesmolten sneeuw, maar door onze mix van werkelijkheid, verbeelding en veel gelach beland je meteen in een feestelijke stemming. t/m za 4 20:30, Boom Chicago, € 26,50 COMEDY ATELIER Nieuw materiaal van beginnende en ervaren comedians. Studentenbier: twee euro! elke wo 20:30, Comedy Café, € 7,50

STAND-UP COMEDY SHOW De top van de Nederlandse comedians. elke vr, za 20:30, Comedy Café, € 17,50 MEZRAB COMEDY NIGHT Stand-up comedy gecombineerd met storytelling. In het Engels. De presentatie is in handen van Rob Allen. Kom langs en geniet met een kom soep van (nog) onbekende comedians. vr 3 20:00, Mezrab Cultureel Centrum LATE NIGHT COMEDYTRAIN Bijzonder en berucht: om middernacht stand-uppen met diverse comedians. elke za 24:00, Toomler, € 12,t/m € 14,50 PAUL VAN VLIET 300E VOORSTELLING De Haagse cabaretier Paul van Vliet komt zijn 300ste voorstelling spelen. Met een selectie van het beste uit zijn repertoire, aangevuld met nieuwe teksten. zo 5 15:00, Koninklijk Theater Carré, € 23,- t/m € 35,JAN VAN MAANEN VOOR ALLES Bij Jan mag je roken, daarover zeuren, jezelf zwart schminken, daarover zeuren, mensen beledigen, gekwetst zijn, Eskimo’s ‘Eskimo’s’ noemen en geloven dat de overheid het beste met je voor heeft. Alles mag, op eigen risico! di 7 t/m do 9 20:30, Theater Bellevue, € 16,50 YOUP VAN ‘T HEK - LICHT De cabaretier wil de grote zaken in een ander licht zetten en van hun zwaarte ontdoen. Dat doet hij samen met zijn muzikant Rens van der Zalm. wo 8 feb. t/m za 4 mrt. (beh. zo/ma/di) en do 25 t/m za 27 mei 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 15,- t/m € 38,LEBBIS DE PAARDENPOETSER Een paardenpoetser, wat is dat voor iemand? Dat gaat Lebbis je haarfijn uitleggen. Maar reken maar dat hij zijn roskam over de schoften rost. Reprise. vr 10, za 11 feb. en vr 17, za 18 mrt. 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75

advertentie

Juniors Dutch OPENgoHUIS — —

JUNIOR COMPANY

NATIONALE OPERA & BALLET BINNENSTEBUITEN — RONDLEIDINGEN, OPTREDENS, WORKSHOPS, KNUTSELEN, SPEURTOCHTEN, INTERACTIEVE INSTALLATIES, … 17 mei 2014 —11.00 - 16.00 18 - 19 februari 2017 operaballet.nl

De Meervaart, Amsterdam

Top 3 Cabaret

door Mike Peek

MERLIJN DOOMERNIK

LOCATIES Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Dansmakers Amsterdam Gedempt Hamerkanaal 203, tel. 689 17 89, www.dansmakers.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Jeugdtheater De Krakeling Nieuwe Passeerdersstraat 1, tel. 624 51 23, www.krakeling.nl De Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Pathé Tuschinski Reguliersbreestraat 26, tel. 625 85 81 www.pathe.nl

DONDERSGOEDE DONDERDAG Twee doorgewinterde comedians en twee aanstormende talenten. elke do 20:30, Comedy Café, € 12,50

PIETER DERKS – SPOT De vriendelijkste slager van het Nederlandse cabaret heeft de messen geslepen voor alweer zijn zesde programma. In Spot belooft Pieter Derks de vloer aan te vegen met iedereen die zichzelf te serieus neemt. Dat gaat ongetwijfeld gepaard met rake analyses en scherpe opmerkingen, die dankzij Derks’ sympathieke lach minder giftig overkomen dan ze zijn. De Kleine Komedie, 14 t/m 18 februari

PIETER VERELST – MIJN BROER EN IK Pieter Verelst won vorig jaar Cameretten met een half uurtje hoogstaand absurdisme. Dit is de avondvullende versie van dat optreden. Verelst vertelt over zijn saaie jeugd, waarin die mysterieuze broer prominent aanwezig is. Een geweldige acteur, deze Vlaming, die zijn atletische lijf en rubberen mimiek in dienst stelt van een ontroerend verhaal. Theater Bellevue 2 t/m 4 februari SOUNDOS GEBOREN MET ERVARING Een ontroerend eerlijke en vooral grappige voorstelling van cabaretière Soundos die je móét zien! En niet alleen omdat ze steengoed is. za 11 21:00, Podium Mozaïek, € 15,- t/m € 17,OLDENOSBORN - #LIFE Over de angst voor het cliché en het heimelijk verlangen naar een overzichtelijk leven. In een tijd waarin persoonlijke ontwikkeling het toverwoord is, gaat het duo Oldenosborn (Lize van Olden en Anna Hermanns) de strijd aan met het egocentrisme. Zowel multi-taskende bakfietsmoeders als mindfullness-coaches krijgen ervan langs. za 11 20:30, Theater De Omval, € 15,PIETER DERKS - SPOT Pieter Derks veegt op een charmante manier de vloer aan met huichelaars, sjacheraars en papierversnipperaars. En met ons.

VINCENT BIJLO HET NIEUWE NU De cabaretier Vincent Bijlo over alle hedendaagse technische snufjes die het leven wel makkelijker maken, maar niet menselijker. zo 19 15:00, Tobacco Theater, € 17,50 PIETER JOUKE DINGEN DIE IK DACHT In deze voorstelling zet Pieter Jouke alle dingen die hij ooit dacht op een rijtje. Hij vertelt wat ervan overeind is gebleven. En vertellen kan hij! Associatief, met liefde voor het woord en veel absurdistische humor. wo 22 (première) 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 PEPIJN SCHONEVELD MORGEN KLAART HET OP Pepijn Schoneveld vertelt, zingt en maakt grappen over alle gedachten en emoties die we diep wegstoppen, maar die we niet kunnen ontkennen. do 23 20:30, Griffioen, € 9,t/m € 14,DE RODE HORDE - RUGSLURF Absurdistisch theater. Of het nu gaat over een Oegandese Kuifkanarie, een Zwitserse herder, een blonde rasta of een gewoon fenomeen: de theatergroep scheert ze allemaal over één kam. vr 24, za 25 20:30, Betty Asfalt Complex, € 12,- t/m € 14,-

GIEL DOMEN

muziek van het 24-koppige orkest Sinfonia Rotterdam. ma 27 20:15, Nationale Opera & Ballet, € 15,- t/m € 45,-

ELKE VIERVEIJZER – ZONDER GENADE Na een prachtige ode aan Maarten van Roozendaal gaat Elke Vierveijzer nu de theaters langs met eigen muziek. In Zonder genade zingt ze de troostende en ruwe nummers van haar gelijknamige cd, zoals Blauwdruk, een schitterend verhaalliedje over de sleur in haar ouderlijk huis en hoe ze daar als jongvolwassene van loskwam. Theater Bellevue 24 en 25 februari Want één ding is zeker: iedereen die zichzelf te serieus neemt, moet worden bespot! di 14 t/m za 18 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 NABIL - TIJDMACHINE Nabil wil terug naar de tijd van onbezorgdheid en veiligheid. Terug naar de tijd dat speelgoed nog speelgoed was en muziek nog muziek. Dat zomervakanties eeuwen leken te duren. Dat verkering vragen anders ging dan nu. wo 15 t/m za 18 20:30, Theater Bellevue, € 16,CHRIS SILOS - PIEREWAAIEN Over welvaart, luxeproblemen, mensen die zichzelf te serieus nemen en nog veel meer kan Chris Silos meesterlijk vertellen en zijn imitaties zijn treffend. Hij is gek op gekken, want je kunt beter ter discussie staan, dan nooit ter sprake komen, vindt Chris. vr 17 20:30, Theater De Omval, € 15,-

ELKE VIERVEIJZER ZONDER GENADE Het leven deelt rake klappen uit. Als je even niet oplet, spuugt het je vol in je gezicht. Elke Vierveijzer spuugt terug. Ze debuteert een programma waarin ze kleinkunsttalent én muzikaliteit laat zien. vr 24, za 25 20:30, Theater Bellevue, € 16,NASRDIN DCHAR - DAD Acteur Nasrdin Dchar wordt vader. Maar hoe bereidt hij zich voor op nieuw leven in dit leven? Een persoonlijk verhaal over zijn vaderschap en hoe hij daaraan vorm wil geven in een verdeelde samenleving. vr 24, za 25 (try-outs) 20:30, De Meervaart, € 15,- t/m € 20,HANS TEEUWEN ECHTE RANCUNE In de show stelt Hans Teeuwen zich kwetsbaar op en praat eerlijk over zijn eigen zwakheden zoals narcisme en een hardnekkige softdrugsverslaving. zo 26 20:30, AFAS Live, uitverkocht THOMAS SMITH - STRAK Dat zijn roots Vlaams én Brits zijn, verloochent hij niet. Met een hoge grapdichtheid en veel energie improviseert Smith erop los. En Wim Helsen prijst hem de hemel in; het is maar dat je het weet! di 28 feb., wo 1 mrt. 20:30, Theater Bellevue, € 16,LOCATIES AFAS Live ArenA Boulevard 590, Amsterdam Zuidoost, www.afaslive.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl


58

krant KRANT

februari 2017

AGENDA

FESTIVALS & DIVERSEN Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl Boom Chicago Rozengracht 117, tel. 423 01 01 www.boomchicago.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Comedy Café IJdok 89, tel. 638 39 71, comedycafe.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00, www.theatergriffioen.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl De Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576, www.mezrab.nl Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81 www.podiummozaiek.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97, www.theaterdeomval.nl Tobacco Theater Nes 73, tel. 330 06 70 www.tobacco.nl Toomler Breitnerstraat 2, tel. 670 74 00 www.toomler.nl Pathé Tuschinski Reguliersbreestraat 26, tel. 625 85 81 www.pathe.nl

FESTIVALS ETC. NEDERLANDS IJSBEELDEN FESTIVAL IJssnijders creëren adembenemende sneeuw- en ijssculpturen en imposante themawerelden. In combinatie met ‘special effects’ worden ijsbeelden van wel 6 meter hoog, met meer dan 275.000 kilo ijs, 275.000 kilo sneeuw en een temperatuur van -10°C, tot leven gewekt. t/m zo 5 mrt. 10:00-19:00, ArenA Boulevard, € 16,50 MOVING FUTURES FESTIVAL Het reizend festival strijkt weer neer in Amsterdam met werk van de nieuwste generatie dansmakers. do 2 t/m zo 5, Theater Bellevue en Dansmakers Amsterdam NEONSPLASH Het grootste verf-dancefeest van Europa. Met dance-muziek, liveacts, acrobaten en lichtgevende robots voor een nog intensere verf-beleving. za 4 23:00-6:00, AFAS Live, € 37,50 PAC FESTIVAL Het Pathé Alternative Cinema Festival (PAC) laat vijf bijzondere voorpremières, achter elkaar, zien op het witte doek! De vijf speelfilms zijn genomineerd voor belangrijke filmprijzen. zo 5 10:30-23:00, Pathé Tuschinski, € 28,ACA THEATERFESTIVAL Internationaal theaterfestival georganiseerd door het Amsterdams Centrum voor Amateurtoneel (ACA). Met korte stukken van diverse amateurgezelschappen en een masterclass door TGA-actrice Maria Kraakman. vr 10 20:15, za 11 14:00 en 20:15, zo 12 14:00, Polanentheater, € 12,-

GO!GO!GO! JONGERENTHEATERFESTIVAL Festival voor en door jongeren. Jong publiek kan uitgebreid kennismaken met jong Amsterdams talent. Genres: muziek, poëzie, dans, theater en film. Verrassend en vernieuwend. Op de laatste festivaldag reikt een speciale jongerenjury in diverse categorieën de Go!Go!Go! Awards uit. vr 10 t/m zo 12, Ostade A’dam, € 15,STUKAFEST Studentenkamers omgetoverd tot mini-theaters, met live muziek, toneel, literatuur, poëzie, cabaret en dans. Tevens viering van het 10-jarige jubileum van Stukafest Amsterdam met eindfeest in de Sugarfactory. Informatie www.stukafest.nl wo 15 20:30-23:00, diverse locaties; eindfeest Sugarfactory 23:30-2:00 WONDERLAND FESTIVAL Volg het witte konijn en tuimel Wonderland in voor een 19 uur durende day & night editie. Vanaf 13:00 uur op het vernieuwde, verbouwde Thuishaven (Contactweg 68) winter terrein en vanaf 23:00 uur in Warehouse (Elementenstraat 25). Informatie www.verknipt.org za 18 13:00-8:00, diverse locaties PLEINVREES ON TOUR Met een buslading vol fijnste deephouse artiesten is elke stad goed vertegenwoordigd met een aantal headliners én opkomende local heroes. ma 20 21:00-5:00, Paradiso, € 30,SONIC ACTS ACADEMY Een tweejaarlijks festival dat de grenzen opzoekt in kunst, muziek en wetenschap. Informatie www.sonicacts.com do 23 t/m zo 26, Bimhuis, Muziekgebouw, OT301, Paradiso, Stedelijk Museum WE LOVE FOOD Kom ook een hapje eten op dit nieuwe food festival. Verwacht foodtrucks, sprekers, demo’s, market, optredens, biertuin, wijnproeverijen, vermaak en gezelligheid! vr 24 16:00-23:00, za 25 12:00-23:00, zo 26 12:0021:00, Kromhouthal, € 7,50 CHOCOA FESTIVAL Chocoladeliefhebbers van alle leeftijden zijn tijdens het Chocoa Festival welkom om meer te leren over de herkomst, productie en smaak van chocolade. za 25, zo 26 10:00-18:00, Beurs van Berlage, € 8,- t/m € 15,SECRET ROOMS Het Volkshotel transformeert tot een groot podium waarop jonge, getalenteerde theatermakers laten zien wat ze kunnen. Verwacht een festival waar je in de lift luistert naar een miniconcert, een hotelkamer induikt met een theatergenie of de weg kwijtraakt in een rokerige kelder. zo 26 13:00-22:00, Volkshotel, € 7,50 t/m € 12,50 LOCATIES AFAS Live ArenA Boulevard 590, Amsterdam Zuidoost, www.afaslive.nl

ArenA Boulevard www.ijsbeelden.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Beurs van Berlage Damrak 243, tel. 531 33 50 www.beursvanberlage.nl Bimhuis Piet Heinkade 3, tel. 788 21 50 www.bimhuis.nl Dansmakers Amsterdam Gedempt Hamerkanaal 203, tel. 689 17 89, www.dansmakers.nl Kromhouthal Gedempt Hamerkanaal 231, tel. 636 52 50, www.kromhouthal.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 671 24 17, www.ostadeadam.nl OT301 Overtoom 301, tel. 412 29 54 www.ot301.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Polanentheater Polanenstraat 174, tel. 682 13 11 www.polanentheater.nl Stedelijk Museum Museumplein 10, tel. 573 29 11 www.stedelijk.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Pathé Tuschinski Reguliersbreestraat 26, tel. 625 85 81 www.pathe.nl Volkshotel Wibautstraat 150, tel. 261 21 00 www.volkshotel.nl

HIER HAD UW ADVERTENTIE KUNNEN STAAN Bel 020 - 702 61 80 of mail naar partner@iamsterdam.com

DIVERSEN DE KLOOF TUSSEN HOOG EN LAAG: VALT NEDERLAND UIT ELKAAR? De kloof tussen laag- en hoogopgeleiden wordt breder en dieper. De witte buitenwijk en het vergrijsde platteland aan de ene en de kosmopolitische stedeling aan de andere kant verstaan elkaar steeds minder. Hoe krijgen we weer cement tussen de lagen? Is er een opvolger van zuil, kerk en voetbalclub? Met Geert Maarse, Sylvana Simons, Mark Bovens e.a. wo 1 20:00, De Nieuwe Liefde, € 10,MONO JAPAN Deze culturele beurs staat volledig in het teken van authentiek Japans ambachtschap en design. En je kunt hier ook terecht voor bijzondere lezingen en workshops.

do 2 t/m zo 5 11:00-18:00, Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, € 12,50 t/m € 22,50 FRANS MULDER LEEST VOOR UIT EIGEN WERK Hij leest een aantal van zijn beste (lied)teksten voor. Daarnaast vertelt hij over zijn ervaringen als speler/zanger in musicalproducties zoals ‘Sonneveld’, ‘Follies’, ‘Sister Act’ en ‘Moeder, ik wil bij de revue’. vr 3, za 4 20:30, Apollofirst Theater, € 22,50 WOORDEN WORDEN ZINNEN Woordkunst in de breedste zin van het woord in een feel good setting. zo 5 15:00, Tolhuistuin, € 10,AMSTERDAM IN GESPREK Gastsprekers worden geïnterviewd over onderwerpen uit de Amsterdamse geschiedenis of plaatsen een actueel onderwerp in historisch perspectief. Op zo 5 Petra Stavast en Thijs Wolzak over Hedendaagse fotografen over fotografie Amsterdam rond 1900; op zo 19 René Kok en Erik Somers over Amsterdam in beeld. Fotografie in bezettingstijd. zo 5, zo 19 15:00, Stadsarchief Amsterdam, gratis BIJLMER BOEKT Literair variété met schrijvers, dichters, maar ook theatermakers, comedians, acteurs en muzikanten in een avondvullend revue-achtig programma. Met o.a. Astrid Roemer, Karin Sitalsing en Christine Otten. di 7 20:00, Bijlmer Parktheater, € 13,50 DE KLOFFIE MARKT Een kledingmarkt waar kleding en items met waarde naar waarde wordt verkocht. Niet alleen de locatie is uniek, maar ook de items die verkocht worden krijgen de aandacht en presentatie die ze horen te krijgen. za 11 12:00-17:00, De Hallen, gratis DESIGN ICONS Professionele vintage- en designhandelaren uit heel Europa tonen interieurobjecten aan het publiek. za 11 14:00-18:00, zo 12 10:0018:00, Kromhouthal, € 5,- t/m € 10,DAPHNE OP DINSDAG Daphne Bunskoek ontvangt gasten uit de actualiteit, kunst en cultuur. In rubrieken als Het Debuut, De Idealist en De Spreekbeurt schuiven interessantste mensen aan, of ze nou bekend zijn of niet. Met livemuziek en een gratis drankje. di 14 20:15, Rode Hoed, € 7,50 t/m € 12,50 HELDEN & SCHURKEN Lezing over de bezetting. Deze keer Frans Smits, Willem Melching en Wim Berkelaar over Nieuw licht op Hitler. wo 15 15:30, Verzetsmuseum, € 12,50 UITREIKING ANIL RAMDAS ESSAYPRIJS De Surinaams-Nederlandse Anil Ramdas (1958-2012) was schrijver, journalist en programmamaker. Ook was hij directeur van De

Balie. Vijf jaar na zijn dood is een naar hem genoemde essayprijs ingesteld. do 16 20:00, De Balie, € 10,THE MAKER MARKET Een markt gewijd aan Amsterdamse makers, ontwerpers en merken. Ontdek de nieuwste en mooiste lokaal geproduceerde en ontworpen producten. De opvolger van de Local Goods Weekend Market. za 18, zo 19 12:00-17:30, De Hallen, gratis HUISHOUDBEURS Een groot huishoud- en shopfestijn. za 18 t/m zo 26 11:00-18:00 (do, vr tot 22:00), Amsterdam RAI, € 19,50 MUSEUM MARKET Ontwerpers bieden hun creaties aan op het gebied van kunst, ambacht en ontwerp. Denk aan schilderijen, sieraden, keramiek, mode, maar ook aan biologisch eten en drinken. zo 19 12:00-18:00, Museumplein, gratis BARTS BOEKENCLUB In een intieme huiskamer setting voert Bart Gielen openhartige en interactieve gesprekken met uiteenlopende schrijvers –zowel fictie als non-fictie- over hun (nieuwste) werk. wo 22 20:30, Betty Asfalt Complex, € 6,- t/m € 10,NEGENMAANDENBEURS De RAI verandert in een paradijs voor (aanstaande) ouders. wo 22 t/m zo 26 11:00-18:00 (do, vr tot 22:00), Amsterdam RAI, € 19,50 LOCATIES Apollofirst Theater Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10, tel. 553 51 00, www.debalie.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Amsterdam Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl De Hallen tussen Kinkerstraat, Bellamyplein, Tollensstraat en Ten Katemarkt Kromhouthal Gedempt Hamerkanaal 231, tel. 636 52 50 www.kromhouthal.nl Lloyd Hotel & Culturele Ambassade Oostelijke Handelskade 34, tel. 561 36 36, www.lloydhotel.nl Museumplein www.museummarket.nl De Nieuwe Liefde Da Costakade 102, tel. 589 16 80 www.denieuweliefde.nl Amsterdam RAI Europaplein, tel. 549 12 12 www.rai.nl De Rode Hoed Keizersgracht 102, tel. 638 56 06 www.rodehoed.nl Stadsarchief Amsterdam Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.stadsarchief.amsterdam.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Verzetsmuseum Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

februari 2017

59

MUSEA & EXPOSITIES MUSEA & EXPOSITIES ALLARD PIERSON MUSEUM Archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. Kunsten gebruiksvoorwerpen uit 4000 voor Chr. tot 500 na Chr. Oude Turfmarkt 127, tel. 525 25 56 www.allardpiersonmuseum.nl

Heilige Boeken - De Garimaevangeliën uit Ethiopië Oude geïllustreerde manuscripten met evangeliën van Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes, en tabellen voor opzoeken van parallellen in evangelieteksten. t/m 26 maart AMSTERDAM MUSEUM

De geschiedenis van Amsterdam vanaf de middeleeuwen. Permanent: ‘Het kleine weeshuis’ en ‘Amsterdam DNA’. Kalverstraat 92, tel. 523 18 22 www.amsterdammuseum.nl

100 jaar Schiphol Interessante weetjes. Wist je dat er een dierenhotel is op Schiphol? En dat Schiphol altijd maar doorgaat, dag en nacht? t/m 7 mei Maurice Boyer - Thuis in Amsterdam Van zijn eerste fotoopdachten in de jaren ‘70 tot recent werk. t/m 14 juni AMSTERDAM PIPE MUSEUM Overzicht van de rookcultuur van

vijf continenten van 500 jaar voor Christus tot heden. Prinsengracht 488, tel. 421 17 79 www.pipemuseum.nl

BEZOEKERSCENTRUM AMSTERDAMSE BOS Bezoekerscentrum van het grootste stadsbos van Nederland. Bosbaanweg 5, tel. 545 61 00 www.amsterdamsebos.nl

Van Stopera tot A’DAM Toren 30 jaar Amsterdam verbeeld Ihkv de 30e verjaardag van Architectuurcentrum Amsterdam. t/m 5 februari Rijk aan Ontwerpkracht Verzameling plannen die zijn voortgekomen uit het stimuleringsbeleid en het opdrachtgeverschap van het Rijk. vanaf 10 februari

ANNE FRANK HUIS

ARTIS

De onderduikplaats waar Anne Frank haar dagboek schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinsengracht 267, tel. 556 71 05, www.annefrank.org

De oudste dierentuin van Nederland met olifanten, pinguïns, giraffen, zeeleeuwen, apen, kamelen, duizenden vlinders in het Vinderpaviljoen, een aquarium en nog veel meer. Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl

APPEL ARTS CENTRE Kunstencentrum dat functioneert als podium voor onderzoek en presentatie van hedendaagse beeldende kunst. expositie Rozenstraat 59, kantoor Schipluidenlaan 12, tel. 625 56 51 www.deappel.nl

Gesloten Ivm verhuizing. t/m 4 februari MUNTADAS Werk van Spaanse kunstenaar. vanaf 11 februari ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam. Permanent: Spot on Architecture. Informatiepunt met digitale tafel, designartikelen, boeken, architectuurgidsen en veel meer. Prins Hendrikkade 600, tel. 620 48 78, www.arcam.nl

APPIE BAANTJER MUSEUM In de kelder van café Heffer, vlakbij de plek waar Baantjer jarenlang werkte als rechercheur. Oudebrugsteeg 7, tel. 428 44 88

BIBLIOTHECA PHILOSOPHICA HERMETICA Boeken en manuscripten op het gebied van de Christelijk Hermetische gnosis. Bloemstraat 15, tel. 625 80 79 www.ritmanlibrary.com

Gesloten Ivm renovatie en verhuizing naar Huis met de Hoofden, Keizersgracht 123. BIJBELS MUSEUM Ontmoetingsplaats voor bijbel, kunst en cultuur in een monument.

Op de bovenste verdieping van het Cromhouthuis. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.bijbelsmuseum.nl

BIJZONDERE COLLECTIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Cultureel erfgoed tentoonstellingen in historische panden. Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl

ShakespeareNL De invloed van William Shakespeare op het theater en de taal is enorm, ook in Nederland. t/m 30 april CROMHOUTHUIS

In de 18e eeuw bewoont de welgestelde familie Cromhout vier panden aan de Herengracht. Een stadspaleis uit de Gouden Eeuw. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuis.nl

DE DAGERAAD DE AMSTERDAMSE SCHOOL Dependance van Museum Het Schip in Dageraad-complex in Plan Zuid. Burgemeester Tellegenstraat 128, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

DIAMANTMUSEUM Het museum vertelt u een reisverhaal. Over een tocht die 3 miljard jaar geleden begon, 200 km onder het aardoppervlak, en die eindigt in de ring aan uw vinger. Paulus Potterstraat 8, tel. 30 55 300 www.diamantmuseumamsterdam.nl

advertentie

Ik wil vaker /uit Uit in Amsterdam, ontdek het allemaal.

iamsterdam.nl/uit

3D PRINT CANAL HOUSE Informatie over 3D printing architectuur. Asterweg 49, tel. 789 03 59 www.3dprintcanalhouse.com

VAN EESTERENMUSEUM Museum over de stedenbouwkundige Van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden. Burgemeester de Vlugtlaan 125 www.vaneesterenmuseum.nl

EYE FILMMUSEUM Dagelijks voorstellingen. Informatieen documentatiecentrum. IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl

Béla Tarr Over het werk van deze Hongaarse filmmaker. t/m 7 mei FOAM AMSTERDAM

Centrum voor fotografie, ontmoetingsplek voor fotografen en discussieplatform. Keizersgracht 609, tel. 551 65 00, www.foam.org

Boundaries Werk van Harley Weir. t/m 19 februari Black box Fotografische werken van Hiroshi Sugimoto. t/m 8 maart Naked/Nude t/m 12 maart Dominique Lambert / Le pourquoi pas? Twee series van de Franse fotografe Stéphanie Solinas. 24 februari t/m 16 april


AMSTERDAM ART 60

krant KRANT

galerieselectie

MUSEA & EXPOSITIES VAN GOGH MUSEUM Het museum huisvest de grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Tevens verzameling van andere belangrijke 19e-eeuwse schilderkunst. Paulus Potterstraat 7, tel. 570 52 00 www.vangoghmuseum.nl

HET GRACHTENHUIS Monumentaal 17e-eeuws grachtenpand met de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel én de kunst van de Gouden Eeuw. Herengracht 386, tel. 421 16 56 www.hetgrachtenhuis.nl

HERMITAGE AMSTERDAM Wisseltentoonstellingen afkomstig uit de collectie van het wereldberoemde museum in Sint-Petersburg. Permanent: Outsider Art. Amstel 51, tel. 530 87 51 www.hermitage.nl

MOUNTAINS & DROPSHADOW, 2016

GALERIE GABRIEL ROLT Tolstraat 84 ONE FOR ALL ALL FOR ONE – AUKJE DEKKER t/m 25 februari Deze tentoonstelling is gevuld met werken die voortkomen uit collaboraties tussen Aukje Dekker en andere kunstenaars, waaronder een samenwerking met meestervervalser Geert Jan Jansen. Met haar keuzes roept zij vragen op over de begrippen authenticiteit en auteurschap, en verplicht zij de bezoeker om actief te reflecteren op de normen en waarden binnen de hedendaagse kunstwereld.

UPSTREAM GALLERY Kloveniersburgwal 95 SCULPTING THE INTERNET – JAN ROBERT LEEGTE 4 februari t/m 11 maart De eerste solotentoonstelling van Jan Robert Leegte bij deze galerie. Leegte, die al sinds de jaren negentig betrokken is bij de NetArt beweging, staat bekend om zijn kunst in de vorm van websites. De thema’s die hij in deze werken gebruikt, vertaalt hij ook naar offline media zoals print, sculptuur en projecties.

Samenstelling Amsterdam Art. Voor een compleet overzicht van tentoonstellingen, evenementen en wekelijkse tips zie amsterdamart.com

Marijn van Kreij Werk van winnaar van de ABN Amro Kunstprijs. t/m 28 mei China Chinese en Nederlandse Outsider Art. t/m 5 juni 1917. Romanovs & Revolutie Film, foto’s, schilderijen en toegepaste kunst schetsen het leven van het laatste tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra, en de politieke en sociale verhoudingen tijdens hun regering en natuurlijk daarna. 4 februari t/m 17 september HOLLANDSCHE SCHOUWBURG Ooit een theater, nu een monument met een tentoonstelling, ter nagedachtenis aan de duizenden joden die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit gebouw werden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Plantage Middenlaan 24, tel. 531 03 40 www.hollandscheschouwburg.nl

DE HORTUS

OCULUS, 2015 (DETAIL)

SLEWE GALLERY Kerkstraat 105 A INNER SPACE OUTER SPACE II – MICHAEL JACKLIN t/m 25 februari Beeldhouwer Michael Jacklin werkt sinds 1984 uitsluitend met ijzer. Hieruit vervaardigt hij manshoge geometrische sculpturen. Voor zijn tentoonstelling Inner Space Outer Space II heeft Jacklin zich laten inspireren door de kleinste deeltjes binnen ons universum: de protonen, neutronen en elektronen die samen atomen vormen.

februari 2017

AGENDA

Een van de oudste (1682) botanische tuinen met een klassiek ingerichte buitentuin, drie-klimatenkas, 300 jaar oude cycaspalm en palmenkas. Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl

HORTUS BOTANICUS In 1967 opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek, met name voor de faculteit Biologie van de Vrije Universiteit. Van der Boechorststraat 8, tel. 598 93 90, www.vu.nl

HUIS MARSEILLE Eigentijdse en historische fotografie in 17e-eeuws pand. Keizersgracht 401, tel. 531 89 89, www.huismarseille.nl

Wat natuur betreft Foto’s van Chrystel Lebas. t/m 5 maart After Baldus: Travels in a wounded landscape Foto’s van Theo Baart en Cary Markerink. t/m 5 maart INTERNATIONAAL INSTITUUT VOOR SOCIALE GESCHIEDENIS

Een van de grootste documentatieen onderzoekscentra ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van de

arbeidersbeweging in het bijzonder. Cruquiusweg 31, tel. 668 58 66 www.iisg.nl

JOODS HISTORISCH MUSEUM Objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Amsterdam. Nieuwe Amstelstraat 1, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

Face! Oordelen op ‘t eerste gezicht Toont bezoekers op een interactieve manier hun eigen en andermans vooroordelen. t/m 17 april Samuel Jessurun de Mesquita Werk van tekenaar, graficus en sierkunstenaar De Mesquita (1868-1944). t/m 11 juni JORDAANMUSEUM Museum over Amsterdamse volksbuurt. www.jordaanmuseum.nl

Gesloten

MUSEUMHAVEN

KONINKLIJK PALEIS

Restauratie, behoud, onderhoud van historische binnenvaartschepen. Oosterdok 12 www.museumhavenamsterdam.nl

Van stadhuis in de gouden eeuw tot stadspaleis van Lodewijk Napoleon en het Koninklijk Paleis op de Dam. Dam, tel. 620 40 60 www.paleisamsterdam.nl

NATIONAAL HOLOCAUST MUSEUM Een plek waar menselijke moed en onbaatzuchtigheid tot uiting kwamen. Plantage Middenlaan 27, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

Filminstallatie van Douglas Gordon Twee muzikanten reizen door een landschap met een verleden dat ze nauwelijks kunnen bevatten. t/m 19 februari NEMO SCIENCE MUSEUM Centrum vol wetenschap en technologie. Oosterdok 2, tel. 531 32 33 www.nemosciencemuseum.nl advertentie

de appel

KATTENKABINET Permanente expositie van kunstwerken met als onderwerp ‘de kat’. Herengracht 497, tel. 626 53 78 www.kattenkabinet.nl

PIANOLA MUSEUM

Voor iedereen met interesse in folklore. Streekkostuums, zoals gewone mensen die vroeger droegen en soms nu nog dragen. Herengracht 427, tel. 845 23 99 www.hetklederdrachtmuseum.nl

muntadas “activating artifacts: about academia”

MUSEUM WERF ‘T KROMHOUT

11 Feb – 16 Apr 2017 Rozenstraat 59, A’dam

MUSEUM VAN LOON Grachtenhuis uit de 17e eeuw met familieportretten, stijlkamers en Franse tuin. Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl

MADAME TUSSAUDS Museum met wassenbeelden. Dam 20, tel. 522 10 10 www.madametussauds.nl

MAX EUWE CENTRUM Permanente tentoonstelling over de schaakgeschiedenis; mogelijkheid om te schaken (computer); schaakbibliotheek. Max Euweplein 30 A-1, tel. 625 70 17, www.maxeuwe.nl

MICROPIA Ontdek het onzichtbare leven. Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, tel. 0900-278 47 96, www.micropia.nl

MOCO Museum voor moderne kunst. Honthorststraat 20, tel. 370 19 97 www.mocomuseum.com

MOLEN VAN SLOTEN Poldermolen met Kuiperijmuseum, ‘Rembrandt op Zolder’ een audiovisuele presentatie, maquette ‘Amsterdam en het water’; activiteiten voor kinderen. Akersluis 10, tel. 669 04 12 www.molenvansloten.nl

MULTATULI MUSEUM Boeken van en over Multatuli. Zijn bureau, bibliotheek en sterfbed. Korsjespoortsteeg 20, tel. 638 19 38 www.multatuli-museum.nl

10 x 10 = 100 jaar Persmuseum 10 Gastconservatoren kiezen elk 10 onderwerpen uit de wereld van de media van de afgelopen 100 jaar. Op deze wijze komt het verhaal van 100 jaar nieuws in uiteenlopende onderwerpen. permanent Hommage aan Peter van Straaten Werk van de onlangs overleden tekenaar van het menselijk tekort. t/m 29 januari Museum met een collectie pianola’s, elektrisch aangedreven reproductievleugels en 20.000 muziekrollen. Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl

KLEDERDRACHTMUSEUM

Het museum toont historie van Nederlands Industrieel Erfgoed. Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl

PERSMUSEUM Met originele en gereproduceerde documenten, beeld- en geluidsfragmenten en interactieve (spel)programma’s toont het museum hoe de pers is ontstaan en hoe zij zich heeft ontwikkeld tot invloedrijk massamedium. Zeeburgerkade 10, tel. 692 88 10 www.persmuseum.nl

DE NIEUWE KERK De op een na oudste kerk van Amsterdam (1414) met 16e- en 17e-eeuws orgel. Dam 1, tel. 638 69 09 www.nieuwekerk.nl

90 jaar Marilyn Over het leven en de nalatenschap van Marilyn Monroe. t/m 5 februari Het Meesterwerk Eén meesterwerk met een – soms onverwachte – religieuze of spirituele lading uit een beroemde museum- of privécollectie. Deze keer Pentecostés van El Greco, te leen van Museo del Prado in Madrid. 18 februari t/m 9 april MUSEUM AMSTERDAM NOORD Museum over de geschiedenis van Amsterdam Noord. Zamenhofstraat 28 A www.museumamsterdamnoord.nl

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER Amsterdams koopmanshuis met 17e-eeuwse schuilkerk. O.Z. Voorburgwal 40, tel. 624 66 04, www.opsolder.nl

OUDE KERK Hedendaagse kunst en cultuur in het oudste gebouw van de stad. Onder de ruim 2500 grafzerken in de kerk bevindt zich het graf van Saskia van Uylenburgh, de eerste echtgenote van Rembrandt. Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84, www.oudekerk.nl

Marinus Boezem Een verticaal labyrint, waarin de bezoeker verschijnt en verdwijnt. t/m 26 maart

MUSEUM HET REMBRANDTHUIS Het huis van Rembrandt met een collectie prenten en schilderijen. Jodenbreestraat 4, tel. 520 04 00 www.rembrandthuis.nl

Rembrandts eerste schilderijen. De vier zintuigen Schilderijen die het zicht, het gehoor, de reuk en het gevoel verbeelden. t/m 12 februari Glenn Brown - Rembrandt: after life Werk van de hedendaagse Britse kunstenaar Glenn Brown (1966). 27 januari t/m 23 april RIJKSMUSEUM Overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Dagelijks rondleidingen, workshops of cursussen e.d. Museumstraat 1, tel. 0900-07 45 www.rijksmuseum.nl

Penselen in het Rijksmuseum Originele illustraties van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels 2016. t/m 19 februari Goede Hoop? Zuid-Afrika en Nederland Zuid-Afrika en Nederland van 1600 tot 1994. 17 februari t/m 21 mei Star-Vu 10 jaar fotoaanwinsten dankzij Baker McKenzie. 17 februari t/m 21 mei RIJKSMUSEUM SCHIPHOL Dependance op luchthaven Schiphol. Achter de douane op de Holland Boulevard (tussen E en F pier) 1 www.rijksmuseum.nl

HET SCHEEPVAARTMUSEUM Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In 13 tentoonstellingen ontdek je 500 jaar maritieme geschiedenis. Van Gouden Eeuw, het leven aan boord tot virtuele zeereis en de replica van het VOC-schip ‘Amsterdam’.


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

februari 2017

MUSEA & EXPOSITIES

Hoogtepunt van de Amsterdamse School. Spaarndammerplantsoen 140, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

STADSARCHIEF AMSTERDAM ‘s Werelds grootste stadsarchief. Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.amsterdam.nl/stadsarchief

Amsterdam 1900 Foto’s van Breitner, Jacob Olie en Bernard Eilers en tijdgenoten. t/m 5 februari 2 fotografen, 1 camera Portretten van Maria Austria en Carla van de Puttelaar. t/m 5 februari 100 jaar Het Amsterdams Lyceum Selectie uit het archief. t/m 19 februari Stad in oorlog, Amsterdam 1940-1945 in foto’s Foto’s van Amsterdam in de oorlogsjaren. 17 februari t/m 14 mei STEDELIJK MUSEUM Moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Museumplein 10, tel. 573 29 11 www.stedelijk.nl

Manic/love & Truth/love Werk van Jordan Wolfson. t/m 29 januari & 18 februari t/m 23 april Jean Tinguely Machinespektakel Grootste overzicht ooit in Nederland van avant-gardekunstenaar. t/m 5 maart Loretta Fahrenholz Nieuwste werk van deze Duitse kunstenaar ‘Two A.M.’ Een 40 minuten durende fantasy film. t/m 5 maart De Stijl in het Stedelijk 100 jaar De Stijl. t/m 21 mei De verliefde camera Werk van Ed van der Elsken. 4 februari t/m 21 mei

TASSENMUSEUM HENDRIKJE Het grootste tassenmuseum in de wereld. Herengracht 573, tel. 524 64 52 www.tassenmuseum.nl

Royal bags Tassen van Europese koningshuizen door de eeuwen heen. t/m 26 februari THEO THIJSSEN MUSEUM

De Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van de roman ‘Kees de jongen’. 1e Leliedwarsstraat 16, tel. 420 71 19 www.theothijssenmuseum.nl

Tussen Artis en Nieuwe Ooster Theo Thijssen in AmsterdamOost. vanaf 8 januari TROPENMUSEUM De mooiste voorwerpen en verhalen van de hele wereld. Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 800 www.tropenmuseum.nl

Maria’, een voormalig zeilend bedrijfsvaartuig gebouwd in 1914. Aan boord krijgt men een beeld van deze woonvorm die zo typerend is voor Amsterdam. Prinsengracht 296 K, tel. 427 07 50 www.woonbootmuseum.nl

NOG MEER EXPOSITIES

PENTECOSTÉS Veel mensen hebben geen flauw idee wat Pinksteren betekent, maar wie El Greco’s Pentecostés heeft gezien zal het niet snel meer vergeten. De Heilige Geest daalt in de vorm van serene vlammen neer op Maria en de apostelen, net als ze niet meer weten hoe het allemaal verder moet na de dood van Jezus. Een spiritueel meesterwerk dat na drie eeuwen nog troost biedt. De Nieuwe Kerk, 18 februari t/m 5 april

CAN YOU SEE ME Werk van Josje Priester, foto’s gemaakt met een frisdrankblikje. Melkweg, t/m 12 februari YOUNG CHINESE ARTISTS Werk van Shan Da Fei, Zhai Xuan Hong, Zhang Ya, Zhou Hang, Ma Haijiao, Jiang Xiaran, Zhang Jing, Zhangzhaoying. Museum Jan van der Togt, t/m 12 februari ZOALS JIJ EN IK Werk van Esiri Erheriene-Essi, Folkert de Jong, Natasja Kensmil, Meiro Koizumi, Eva Räder, Charlotte Schleiffert, Julia Winter. Art Chapel, t/m 16 februari

MAURICE BOYER

MUSEUM HET SCHIP DE AMSTERDAMSE SCHOOL

door Joke van der Weij

EL GRECO, PENTECOSTÉS (DETAIL)

Drijfveer 100 Jaar verzamelen, 350 nooit eerder vertoonde objecten van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum. t/m 2 juli

Top 3 Expo

THEO VAN DOESBURG

Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22 www.hetscheepvaartmuseum.nl

100 JAAR DE STIJL 2017 wordt het jaar van De Stijl, de toonaangevende kunststroming die honderd jaar geleden gelanceerd werd als maandblad voor vernieuwende vormgevers en architecten. De rood-blauwgele kleurvlakken zijn in de loop van de tijd gebruikt op manieren waar de oorspronkelijke kunstenaars van op zouden kijken. Het Stedelijk Museum laat in een mooie, soms geestige tentoonstelling zien wat het allemaal in huis heeft aan Stijl- én Stijlgerelateerde kunst. Stedelijk Museum t/m 21 mei

ROBERT LAMBERMONT Tekeningen en bewegende objecten van pianist en beeldend kunstenaar. Amstelkerk, t/m 24 februari GOEDE HOOP Nederland en Zuid-Afrika delen een bewogen geschiedenis van 400 jaar. De komst van de Nederlandse boeren heeft het land niet alleen een andere taal opgeleverd, maar ook de gereformeerde kerk, de typisch Nederlandse namen op de kaart en de introductie van slavernij. Wij kregen de Transvaalbuurten en de anti-Apartheidsstrijd. Op de expo Goede Hoop geven schitterende foto’s, souvenirs, documenten en kunstvoorwerpen vorm aan de beladen betrekkingen. Rijksmuseum 17 februari t/m 21 mei

EL ANATSUI Werk van deze Ghanese hedendaagse kunstenaar. Prince Claus Fund Gallery, t/m 28 april LEONARDO DA VINCI Reproducties en houten replica can zijn uitvindingen. Beurs van Berlage, 27 januari t/m 20 juni DUSK / DAWN Werk van Annaleen Louwes. Cargo in Context, 1 februari t/m 19 maart PLAY AS PROTEST Werk uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 van de Italiaanse kunstenaar Enrico Baj. CoBrA Museum, 4 februari t/m 14 mei

TROPENMUSEUM JUNIOR

VERZETSMUSEUM

LOCATIES

ZieZo Marokko: elk weekend en tijdens vakanties 14.30 uur Juniorreis (6-13 jaar); 11.00, 11.30, 12.00, 12.30 en 13.00 uur Familiereis (alle leeftijden). Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 840 www.tropenmuseumjunior.nl

Nederland voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Permanent Verzetsmuseum Junior. Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org

Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Art Chapel Prinses Irenestraat 19 www.artchapel.nl Beurs van Berlage Damrak 243, tel. 531 33 50 www.beursvanberlage.nl Cargo in Context Haparandadam 7 www.cargoincontext.org CoBrA Museum Sandbergplein 1, Amstelveen, tel. 547 50 50, www.cobra-museum.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Prince Claus Fund Gallery Herengracht 603 www.princeclausfund.org Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50, Amstelveen, tel. 641 57 54, www.jvdtogt.nl

ZieZo Marokko In het museum staat een vliegtuig klaar. Stap in, riemen vast, op naar Marokko! Ga aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen. februari NEDERLANDS UITVAART MUSEUM TOT ZOVER Het verleden, heden en de toekomst van de omgang met de dood. Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl

Best of Class Dood & Architectuur Afstudeerpresentatie. t/m 5 februari Moderne uitvaartfotografie En DIY doodsportretten. t/m 5 februari

Eten in oorlogstijd Vijf topkoks koken gerechten van toen. t/m 28 mei

WERELDERFGOED PODIUM Dé startplek om kennis te maken met UNESCO Wereld erfgoed in Nederland. Dagelijks rondleiding en documentaire ‘Hollandse wereldwonderen’. Vijzelstraat 32, tel. 251 49 95 www.werelderfgoed.nl

MUSEUM WILLET-HOLTHUYSEN Het enige volledig ingerichte Amsterdamse grachtenpand dat dagelijks voor publiek open is. Herengracht 609, tel. 523 18 22 www.willetholthuysen.nl

WOONBOOTMUSEUM Gevestigd op de ‘Hendrika

61

COLOFON Hoofdredactie Bart van Oosterhout Vormgeving Arjen van den Houten, Robin Henneke Ontwerp Loes Koomen Eindredactie Janna Reinsma Eindredactie agenda & traffic Jet Greebe Medewerkers aan dit nummer Veerle Corstens, Emma Curvers, Floor van Dijck, Nadja Hüpscher, Sara Luijters, Kim van der Meulen, Nanne Meulendijks, Jet de Nies, Guido van Oorschot, Mike Peek, Marie-Charlotte Pezé, Famke en Floor van Praag (ZIN), Margriet Prinssen, Inger van der Ree, Janna Reinsma, Erik Schmitz (Stadsarchief), Bregtje Schudel, Annemieke van der Togt, Imke Walenberg, We Are Public, Joke van der Weij, Monique Wijbrands/ SaltyStock, Christiaan de Wit Agendagegevens Afdeling Digital Media Aanleveren (agenda)gegevens maartnummer - 16 januari aprilnummer - 20 februari meinummer - 13 maart juninummer - 18 april zomernummer - 15 mei septembernummer - 17 juli Stichting Amsterdam Marketing De Ruyterkade 5, 1013 AA Amsterdam, T 020-702 61 00 informatie@iamsterdam.com Adverteren Afdeling Relaties, T 020-702 61 80 partner@iamsterdam.com Uitgever Amsterdam Marketing Marketing manager Nico Mulder Traffic manager Yara Fabel Drukker Corelio Printing Distributie e-mail distributie@iamsterdam.com Distributie verzorgd door Flyerman Abonnementen Amsterdam Marketing heeft zijn abonnementenbeheer voor de Uitkrant uitbesteed aan Abonnementenland. Vragen over abonnementen Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest T 0900-ABOLAND of 0900-226 52 63 (10 cpm) of WhatsApp T 06-151 113 85 www.bladenbox.nl Adreswijzigingen en opzeggingen: www.aboland.nl klantenservice@aboland.nl Jaarabonnement € 29,95 Het abonnement wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Abonnementen kunnen zowel schriftelijk als per e-mail worden opgezegd onder vermelding van het klantnummer, met een opzegtermijn van 3 maanden. Een abonnement is pas opgezegd, wanneer de abonnee daarvan een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen via post of e-mail. Een adreswijziging kan alleen worden verwerkt als het oude adres en het nieuwe adres schriftelijk of per e-mail worden doorgegeven. Prijswijzigingen voorbehouden. Uitkrant is een geregistreerd merk van Amsterdam Marketing. Verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 60.000 exemplaren. Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foutieve vermeldingen. © 2017 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbenden. De Uitkrant van maart verschijnt 27 februari, de abonnees ontvangen de krant eerder.


62

TOT SLOT

NOG MEER TIPS OVER AMSTERDAM

info

mee info r iams op terd .com am

Handige informatie over de stad.

LAST MINUTE TICKET SHOP In de Last Minute Ticket Shop koop je op de dag van de voorstelling online kaarten met korting tot 75 procent. Iedere dag is er een nieuwe selectie van voorstellingen en concerten van de Amsterdamse theaters en concertzalen. lastminuteticketshop.nl

I AMSTERDAM STORE Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van Amsterdam in de I amsterdam Store.

Valid until 31-12-201 8 Check in each carr and out required ier on ever with y trip

IJ-hal (noordzijde Centraal Station) Voor openingstijden zie iamsterdam.com/ visitorcentres

Bezoek een van onze Visitor Centres voor informatie over Amsterdam en de regio, voor excursies & rondvaarten, plattegronden en gidsen, tickets voor het openbaar vervoer, souvenirs, hotelreserveringen en de I amsterdam City Card.

ADRESSEN

- Stationsplein 10 (tegenover Centraal Station) - Aankomsthal 2, Schiphol Plaza Voor openingstijden zie iamsterdam.com/ visitorcentres

CLASS 2

HET AMSTERDAM & REGION TRAVEL TICKET

I AMSTERDAM VISITOR CENTRES

Tel: +31 (0)20 702 6000 info@iamsterdam.com iamsterdam.com/visitorcentres twitter.com/Iamsterdam

1DAY

AMSTER AM & REGDIO N TRAVEL TICKET

I AMSTERDAM CITY CARD Een ideaal cadeau voor bezoek van buiten de stad: aanschaf van de City Card geeft toegang tot meer dan 40 musea, openbaar vervoer, een rondvaart, 25 procent korting op attracties, eten en drinken en meer! Verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, I amsterdam Store, hotels, rederijen, musea en GVB Tickets & Info punten. Voor meer informatie zie: iamsterdam.com/citycard

Met de nieuwe versie van het ARTT ticket kun je onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam en de omliggende regio – dag en nacht, met bus en trein – gedurende 1, 2 of 3 dagen. Ontdek Haarlem, rijk aan cultuur en bezienswaardigheden en een leuke winkelstad. De ARTT tickets zijn verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, de I amsterdam Store, GVB Tickets & Informatie op het Stationsplein en het OV Servicecenter in de IJhal van het Centraal Station. Meer info: iamsterdam.com/area


vooruitblik

VOORUITBLIK

Niet te missen in de komende maanden. samenstelling Janna Reinsma

63

Rese nu alv rveer zeker ast om te van e zijn kaartjen e!

IBSEN HUIS

Voor Ibsen huis bewerkte het 32-jarige Australische wonderkind Simon Stone elementen van Henrik Ibsens werk – waarin een huis nooit zomaar een huis is, maar de plek waar relaties met geliefden en familie zich uitkristalliseren – tot een nieuw familie-epos. Toneelgroep Amsterdam Stadsschouwburg, 1 maart t/m 12 mei

JOHN MALKOVICH In Just Call Me God – een muziektheaterstuk op de klanken van orgel en elektronica – zien we John Malkovich als afgezette dictator, die tijdens zijn laatste speech zijn allerlaatste momenten van almacht beleeft.

Ongetwijfeld de eerste Nobelprijswinnaar die optreedt in de Heineken Music Hall. O nee: in AFAS Live. Nou, dan al helemaal natuurlijk.

OPERA FORWARD

BOB DYLAN

15 maart Het Concertgebouw

De tweede editie van het vernieuwende festival dat de grenzen en toekomst van de opera verkent, met onder andere het machiavellistische The New Prince van Mohammed Fairouz en Fortress Europe van Calliope Tsoupaki, de eerste opera over de vluchtelingencrisis.

AFAS Live 16, 17 en 18 april

TWEE VROUWEN Bewerking van Mulisch’ spannende gelijknamige roman, vol spiegelingen en verwijzingen naar Orpheus en Euridyce. Met de geweldige Renee Soutendijk, Chris Tates en Roos van Erkel. DeLaMar Theater 21 en 22 maart

Nationale Opera & Ballet 18 t/m 31 maart


64

krant KRANT

TOT SLOT

DE STAD UIT

de stad uit

Kom uit je comfort zone, pak de fiets of de trein en bezoek deze evenementen buiten de stad. tekst Kim van der Meulen

Muiderslot, Muiden 14 februari

VARA LEIDS CABARET FESTIVAL Micha Wertheim, Erik van Muiswinkel, Najib Amhali, Paulien Cornelisse en Tim Fransen: ze wonnen allemaal het Leids Cabaret Festival voordat ze doorbraken bij het grote publiek. Grote kans dus, dat je op deze avond zomaar eens de nieuwe grote namen van de Nederlandse cabaretwereld ontdekt. Wees er snel bij, want de halve finale en finale zijn al uitverkocht. Kaarten voor de voorrondes zijn nog wel verkrijgbaar. Liever naar een andere stad? Kan ook: vanaf begin maart toeren de finalisten door theaters in heel Nederland. Leidse Schouwburg, Leiden 6, 7, 9 en 11 februari

LEIDSESTRAAT 1945, WERNER BISCHOF – MAGNUM PHOTOS

Op Valentijnsdag een kasteel bezoeken is al romantisch op zich, maar in het Muiderslot wordt het vuurtje extra aangewakkerd. Zo is er een speciale suikerhartjesroute te volgen door het kasteel en zijn er ’s avonds Valentijns-avondrondleidingen bij kaarslicht. Hierin kom je alles te weten over erotiek in de Gouden Eeuw: hoe het eraan toeging achter de gordijnen van de beddekoets, wat men een gezond aantal keer per dag (jawel) vond en waarom aan knoflook lustopwekkende eigenschappen werden toegekend. Mininumleeftijd: zestien jaar.

JANEY VAN IERLAND

VALENTIJN IN HET MUIDERSLOT

WERNER BISCHOF De Zwitser Werner Bischof begon als reclamefotograaf, maar toen hij kort na de Tweede Wereldoorlog met zijn camera door Europa reisde ontdekte hij de kracht van fotojournalistiek. Hij legde ook Nederland vast: kinderen die tussen ruïnes van huizen spelen in Maastricht, Den Haag in puin en de Amstel in 1945. Sindsdien richtte Bischof zich alleen nog maar op sociale en politieke onderwerpen – met succes: hij was de eerste fotograaf die zich aansloot bij de oprichters van het legendarische fotopersbureau Magnum. Standpunten toont een overzicht van zijn werk, inclusief persoonlijke brieven en fotoboeken. Fotomuseum Den Haag t/m 12 maart


65

‘DEAR COMPUTER / SHOW ME SOMETHING /SOMETHING COOL’ ALDUS EEN HAIKU VAN KUNSTENAAR RAFAËL VAN ROOZENDAAL. HET NIEUWE INSTITUUT IN DEN HAAG VERTOONT T/M 25 JUNI ZIJN INSTALLATIE SLEEP MODE – THE ART OF THE SCREENSAVER, EEN EERBETOON AAN DE SCREENSAVER.

HARRY POTTER – THE EXHIBITION

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM Met openingsfilm Lemon, een superdroge komedie over een sullige nietsnut van veertigplus (foto), gaat het International Film Festival Rotterdam veelbelovend van start. Naast debuutfilms van jonge makers, nieuwe titels van bekende regisseurs en experimenteel werk van enfants terribles uit de hele filmwereld is er een uitgebreid aanbod aan debatten, exposities, videokunst en muziekoptredens op verschillende locaties in de stad. Houd ook de themaprogramma’s onder de noemer ‘Perspectives’ in de gaten. Daarin maakt de Franse misdaadcinema dit jaar een comeback, zijn films van Palestijnse makers te zien en is er aandacht voor ‘black cinema’. Rotterdam, diverse locaties 25 januari t/m 5 februari

LIGCONCERT CANTO OSTINATO Canto Ostinato van Simeon ten Holt is een van de meest rustgevende moderne klassieke stukken. Zo rustgevend zelfs, dat er regelmatig ligconcerten worden georganiseerd. Zo ook in de Grote Kerk van Naarden. Op twee vleugels voeren pianisten Sandra en Jeroen van Veen (die voor hun uitvoering een Gouden Plaat kregen) je mee in het stuk. Neem een matrasje, zitzak of matje mee. Grote Kerk Naarden 11 februari

Expecto patronum! Op Utrecht Centraal is al een tijdje een heuse pop-upboekwinkel met Harry Potter-thema te vinden, speciaal vanwege de recent verschenen boekbewerking van het toneelstuk Harry Potter en het vervloekte kind. Fans kunnen hun tripje naar Utrecht nu uitbreiden met een bezoek aan een grootschalige Potter-expo, die eerder te zien was in New York, Singapore en Brussel. Te zien: decors uit de filmreeks, waaronder klaslokalen en het Verboden Bos, authentieke rekwisieten, kostuums en wezens die gebruikt werden in de films. Een potje Zwerkbal spelen kan natuurlijk ook. Naast CineMec in Leidsche Rijn, Utrecht 11 februari t/m 30 juni


66

TOT SLOT

Groeten uit...

EERSTE HERINNERING AAN AMSTERDAM ‘Ik ben opgegroeid in Meppel en ging als kind wel eens met mijn vader naar Amsterdam. Daar kan ik me niet veel van herinneren, maar als vierjarige riep ik altijd al: “Later ga ik in Amsterdam wonen.” Uiteindelijk ben ik eerst in Haarlem neergestreken, de “grote stad” vond ik toen nog te heftig, tot vijf jaar geleden vrienden van me vroegen of ik bij hen in het souterrain in Amsterdam kwam wonen. Dat heeft mijn leven totaal veranderd.’ WONEN IN AMSTERDAM ‘Als ik ’s ochtends vroeg met mijn dj-koffer over de gracht loop terwijl alles nog slaapt, en alles verlaten is, is de stad echt een sprookje, de mooiste plek van de wereld. Tegelijk kan het hier ook heel druk zijn, met veel te veel mensen op een klein oppervlak en dan verlang ik naar de natuur. Ik voel me hier enorm thuis, maar heb ook een haat-liefdeverhouding met de stad.’ BESTE EIGENSCHAP VAN AMSTERDAMMERS ‘De kneuterigheid en warmte en een heel eigen soort humor. Amsterdammers staan open in het leven, maar dat kan hier ook: de mogelijkheden zijn eindeloos.’ IN DIT GEBOUW ZOU IK WEL EENS DE NACHT WILLEN DOORBRENGEN ‘Het Paleis op de Dam. Ik ben enorm benieuwd hoe het er daar van binnen uitziet.’ SLECHTSTE EIGENSCHAP VAN AMSTERDAMMERS ‘Dat Amsterdammers soms kunnen denken dat de wereld stopt voorbij de ring, een beetje kortzichtig vind ik dat. En er lopen hier ook wel veel ego’s rond.’ VERLIEFD IN AMSTERDAM ‘Mijn eerste grote liefde woonde in Amster-

STEDELIJK MUSEUM

Amsterdam Mirella Kroes Techno-dj Mirella Kroes (33) draait tijdens ‘De Raad Van 11’, een groots carnavalsfeest op z’n Mokums: ‘Een hysterische bende, want alle dj’s draaien waar ze zin in hebben.’ tekst Floor van Dijck foto Marlous Dirks

dam. Ik woonde toen nog in Haarlem en Amsterdam was toen echt nog een soort fantasiewereld voor mij. We fietsten samen door de stad, intens gelukkig, de wereld lag aan onze voeten. Wauw, dat voelde zo groots.’ WANNEER IK ALS BEZOEKER ÉÉN DAG IN AMSTERDAM HAD ‘Dan zou ik een wandeling maken over de grachten in de Jordaan, stilstaan bij hoe mooi de stad is. En dan een authentieke bruine kroeg in duiken.’ CONCERTZAAL ‘Ik bezoek heel graag het Concertgebouw voor minimalistische neoklassieke muziek en pianoconcerten, maar ook modernere crossovers die in het verlengde liggen van wat ik doe, zoals toen de techno-producer Jeff Mills er optrad met een orkest. De akoestiek is er waanzinnig.’ LEUKSTE BUURT ‘De Jordaan vind ik het mooist, maar de Staatsliedenbuurt is echt mijn plekje, met een heel dorps gevoel en veel sociale controle. Als je fietssleutel afbreekt, staat er binnen vijf minuten iemand met een slijptol. Mensen staan hier voor elkaar klaar, dat vind ik heel mooi.’

KONINKLIJK PALEIS

STRUIK

HET CONCERTGEBOUW

krant KRANT

RESTAURANT ‘Ik kom heel vaak bij La Bella Storia in de Bentinckstraat, bij mij om de hoek. Ze hebben daar onwijs goed eten en ook een traiteurafdeling. Als ik binnenstap vraagt de eigenaar: “Ha buurvrouw, heb je honger?” En dan krijg ik een dubbele portie.’ MUSEUM ‘Het Stedelijk. Daar hangt de kunst waar ik van hou, modern, eigentijds, dat past heel erg bij de muziek die ik draai.’ CAFÉ ‘Struik, op de Rozengracht, is de tweede woonkamer van het Amsterdamse nachtleven, ik voel me daar helemaal thuis. Ze organiseren ook leuke dingen als een R. Kelly-nacht en hiphopkaraoke. Ik heb er ook een keer voor veertig man gekookt in het kader van “koken met dj’s”.’ FAVORIETE AMSTERDAMSE DJ ‘Qua techno Sandrien en qua house Hunee en Antal. Dat zijn allemaal heel ervaren, solide dj’s, zeer getalenteerd, heel eigen en authentiek. Ze bieden zoveel kwaliteit en stellen eigenlijk nooit teleur.’ DE RAAD VAN 11 ‘Dat is alle dj’s op een stokje en een bak gekkigheid. We vieren dan carnaval met het Amsterdamse nachtleven: iedereen gaat verkleed. Het is ook qua muziek een hysterische bende, want alle dj’s draaien waar ze zin in hebben en wat ze normaal nooit op zouden zetten. Ik ga denk ik oldschool hardcore en hardhouse draaien, de stijlen waar ik mee ben begonnen, maar misschien gooi ik er ook wel een tranceklapper of hiphop doorheen: alles kan en niets is te gek.’ De Raad van 11 Thuishaven 26 februari thuishaven.nl


NEW PRODUCTIONS PRESENTEERT

Fotografie: Joris van Bennekom

NÚ VERLENGD T/M SEPTEMBER (45 cpm)

SOLDAATVANORANJE.NL | 0900 - 1353 theaterhangaar IN SAMENWERKING MET

MEDIAPARTNER

| vliegveld valkenburg | katwijk


Ed van der Elsken, Tweelingmeisjes op de Nieuwmarkt (1956) Nederlands Fotomuseum / Š Ed van der Elsken / Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Ontwerp: Mevis & van Deursen

Tentoonstelling georganiseerd door het Stedelijk Museum Amsterdam in samenwerking met Jeu de Paume.

Met speciale dank aan Anneke Hilhorst en Han Hogeland, het Nederlands Fotomuseum Rotterdam, Universiteitsbibliotheek Leiden / Bijzondere Collecties, EYE Filmmuseum Amsterdam, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum, Annet Gelink Gallery, Amsterdam en Paradox, Edam.

Het Stedelijk wordt ondersteund door:

Hoofdsponsor:

Partner:

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant februari 2017  

De Uitkrant is hét culturele magazine voor Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam. Met nieuws, reportages, interviews, shopping, restauran...

Uitkrant februari 2017  

De Uitkrant is hét culturele magazine voor Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam. Met nieuws, reportages, interviews, shopping, restauran...

Advertisement