Page 1

FEB16

krant

SAMEN SPELEN

HET SUCCES VAN DE AMSTERDAMSE DIVERSITEIT

jaargang 50 #05


Amstel 56-58 | 020 624 05 34 | www.dekleinekomedie.nl

IN FEBRUARI O.A.

ALI B

CHEZ BROOD

Muziektheatervoorstelling van Nederlandse rock & roll legende met hits als ‘Saturday Night’ en ‘Never Be Clever’. Geschreven door Bart Chabot.

DI 2 T/M ZA 13 FEB

SIMONE!

EXTRA VOORSTELLINGEN IN JUNI

Simone Kleinsma komt met nieuw soloprogramma waarin zij herinneringen ophaalt en verrassende anekdotes deelt.

DI 2 EN WO 3 FEB

VROUWEN VAN LATER

Drie grandes dames samen in heerlijke komedie. Met o.a. Ingeborg Elzevier, Trudy Labij en Gerrie van der Klei.

DO 4 EN VR 5 FEB

PAULIEN CORNELISSE

In haar derde cabaretprogramma ‘Maar ondertussen’ houdt zij zich bezig met alle dingen die onbelangrijk lijken en dat misschien ook wel zijn.

DI 9 EN WO 10 FEB

WILLEM RUIS

Een muzikaal spektakel, maar vooral een meeslepend verhaal over ambitie, liefde en gemis. Met o.a. Xander van Vledder en Johnny Kraaijkamp.

DO 11 EN VR 12 FEB

OEROEG

Aangrijpend muziektheater naar het beroemde boek van Hella S. Haasse. Met o.a. Leopold Witte en Helge Slikker.

ZA 13 EN ZO 14 FEB

OP BEZOEK BIJ MENEER GREEN Bekroonde komedie in een nieuwe Nederlandse versie. Met Bram van der Vlugt en Oren Schrijver.

DI 16 T/M VR 19 FEB

EXCLUSIEF IN DELAMAR

AMANDLA! MANDELA

Musical over de strijd voor gelijkheid, in een geheel vernieuwde versie met muziek van Paul de Munnik.

VANAF ZA 20 FEB

HARRIE BABBA

Komedie van Jon van Eerd over de geest in de fles. ‘Jon van Eerd schittert als geest uit de fles’. ★ ★ ★ ★ AD

ZA 20 EN ZO 21 FEB

VRIJDAG & SANDIFORT

Tweede voorstelling ‘Löyly’ van cabaretduo zit vol met gemankeerde en absurde types die in een adembenemend tempo langskomen.

WO 24 EN DO 25 FEB

HANS LIBERG

Liberg is terug met zijn nieuwe show ‘Jazz & pop-up comedy’ waarin hij zich van zijn jazzy kant laat zien en hij aantoont dat humor swingt!

VR 26 EN ZA 27 FEB

RESERVEER NU OP DELAMAR.NL OF BEL 0900 - 33 52 627 (€1,- per gesprek)

LAATSTE KAARTEN

di 2 t/m za 6 februari

Charmant en onbevangen, open en ad rem. Hij is terug met een nieuwe voorstelling: Je Suis Ali.

KAMPVUUR IN DE STAD

BIJGEBOEKT

zo 7 februari Dé hit van festival Into The Great White Open met Tjitske Jansen, Clean Pete, Maartje Wortel, Anne Soldaat, Erik Jan Harmens, Anne Caesar van Wieren, Lieke Marsman en Melle de Boer.

NICO DIJKSHOORN & HERMAN BRUSSELMANS

LAATSTE KAARTEN

ma 8 februari Ze verpulveren de kleinkunst. Geen piano en een lief liedje, maar forse klappen op een drumstel. Niks fijnbesnaard. Grof behaard!

RICKY KOOLE, LEO BLOKHUIS & RUBEN HEIN

LAATSTE KAARTEN

di 9 & wo 10 februari Ricky, Leo en Ruben nemen je mee naar dé bakermat van de Zuidelijke muziek: New Orleans.

HARRIE JEKKERS & JEROEN VAN MERWIJK

WACHTLIJST

do 11 t/m za 13 februari Twee oude vrienden samen op het toneel met mooie liedjes en hilarische anekdotes.

LAURA VAN DOLRON zo 14 februari

VALENTIJNSDAG

Een openhartige voorstelling over écht liefhebben. ‘Van Dolron brengt haar theater als een warm bad.’ (De Standaard)

ERIC VLOEIMANS & REMY VAN KESTEREN ma 15 februari

Harp en trompet verkennen samen klassiek, jazz en improvisatie.

PIETER JOUKE

di 16 & wo 17 februari

‘Absurdistische wendingen, droogkomische observaties en semantisch koppeltjeduikelen.’ (NRC)

KOMMIL FOO

PREMIÈRE

wo 18 t/m za 20 februari

De Vlaamse broers maken cabaret zoals niemand anders kan: ontroering, hilariteit, virtuoze muzikaliteit en pakkende beelden.

HANS VISSER & IRENA FILIPPOVA

zo 21 februari In een decor van prachtige beelden en tweetalige songs in het Russisch en Nederlands proberen ze het raadsel van de klassieker Doctor Zhivago te ontrafelen.

MICHA WERTHEIM

LAATSTE KAARTEN

ma 22 t/m do 25 februari

‘Een voorstelling waar je eindeloos op blijft kauwen. Chapeau.’ (NRC)

PAULIEN CORNELISSE vr 26 t/m zo 28 februari

LAATSTE KAARTEN

‘Keer op keer lukt het haar je op een nieuwe manier te laten kijken.’ (de Volkskrant)

RANDY FOKKE, 16.00 UUR LEONOOR KOSTER EN GASTEN zo 28 februari Op onverwachte plekken in het gebouw speelt het Braamtheater uiterst actuele teksten van alle tijden over de ijdele mens.


27 februari t/m 20 maart 2016 — Nederlands Philharmonisch Orkest — operaballet.nl

12 FEBRUARI 2016

COSÌ FAN TUTTE NEDERLANDSE REISOPERA(PREMIÈRE)

19 & 20 FEBRUARI 2016

BALLET VLAANDEREN VAN MANEN / SIDI LARBI CHERKAOUI CARRE.NL / 0900 25 25 255 (€ 0,45 pm)

CHOVANSJTSJINA —

Modest Moesorgski

Opkomst en ondergang van een Russische adellijke familie


13-14 FEBRUARI 12:00-12:00

IAMSTERDAM.NL/24H

Vertel ons wat je vindt! De Uitkrant bestaat bijna vijftig jaar. Begonnen als agenda op krantenpapier, groeiden we uit tot een stadsmagazine met het beste op het gebied van kunst en vermaak, uitgaan, eten en shoppen en een uitgebreide culturele agenda.

OK T15

Wij zijn heel benieuwd wat jij van ons vindt. Wat doen we goed en wat kan beter, wat mis je en wat mag weg? Vertel het ons op

krant

iamsterdam.com/uitkrantonderzoek

DIJS PARA LS E G VO DE

ZIC N ÉCHT RS ZIJ AMME N HALINA STE RD N VA ZE AM -DISCO COLUM

HZELF

ATSTE O, HALLO NU DE LA CTR DOEI ELE

jaargan

g 50 #02

16-09-15

uk cover

indd 1

oktober.

17:30

en vul de vragen in; het duurt maar een paar minuten. Onder de deelnemers verloten we drie gratis jaarabonnementen.


feb 2016

5

HET AMSTERDAMSE MODEL Alle honden horen, net als alle mensen, tot één biologische soort. Een Deense dog van een meter hoog en een chihuahua die in je hand past: ze zouden samen nakomelingen kunnen verwekken, al zie ik hier wel een uitdaging. Bij mensen zijn de uitdagingen van een geheel andere aard. Uiterlijke verschillen – ooit hadden we het over rassen – zijn het probleem niet. Cultuurverschillen wel. Amsterdam is al sinds de zeventiende eeuw een succesvol experiment in het samenbrengen van verschillende culturen en geloven, zoals de Amerikaanse historicus en ex-Amsterdammer Russell Shorto betoogt in ons coververhaal. Voornamelijk omdat de bewoners hun blik richtten op de handel en de winst, kon het weinig schelen wat die andersdenkenden in hun eigen tijd en hun eigen kerken uitspookten. We hingen hier allemaal de afgod Mammon aan, een naam van Syrische oorsprong overigens die staat voor ‘geld’. De economie als smeermiddel, tolerantie als grote gelijkmaker. Die zeventiende-eeuwse traditie werkt tot vandaag door. Voor een kleine stad als Amsterdam wonen hier verbazend veel verschillende culturen door elkaar. Waar ik woon vind je op korte afstand een Sikhtempel, een moskee, een Shintotempel, een katholieke kerk en diverse hipstertempels (yogascholen), allemaal van culturen en groepen die een goed bestaan hebben gevonden in deze stad en elkaar daarom niet lastigvallen om details. Samen spelen lukt hier prima, zolang je niet op de verschillen let. Maar een eigen bestaan opbouwen en economisch meedoen zijn cruciaal in dit verhaal. En dat is precies wat de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren – samen met uitzendbureaus en ondernemers zoals Duncan Stutterheim – probeert te bieden aan de vele vluchtelingen die we hier gaan opvangen en die een stresstest vormen voor wat je het ‘Amsterdamse model’ zou kunnen noemen. Met hun initiatief willen ze Den Haag ervan overtuigen dat ook vluchtelingen een kans moeten krijgen om te werken, en dat het Amsterdamse model nog steeds functioneert. Ik wens ze heel veel succes. Bart van Oosterhout Hoofdredacteur b.vanoosterhout@iamsterdam.com

MARIE-CHARLOTTE PEZÉ

VOLG ONS: iamsterdam.com facebook.com/iamsterdamnl iamsterdam.com/uitmail youtube.com/videoiamsterdam Coverillustratie: Anne Stalinski / SaltyStock

INHOUD P.06 WAT IS ER NIEUW?

Nieuws uit de stad met o.a. cultuurpodium De Bovenkamer, geheim dineren, versgeperst bier, de top 5 uitgaanstips, het talent van de maand en de rubriek Wij gaan naar…

P.10 SMELTKROES Met 180 nationaliteiten is Amsterdam een ware smeltkroes van culturen. Amsterdam-expert Russell Shorto vertelt hoe Amsterdam zo’n cultureel rijke en gevarieerde stad heeft kunnen worden. En wat het geheime ingrediënt is van onze ‘optimaal functionerende mix van culturen en achtergronden’.

P.19 KUNST & VERMAAK Met spectaculair theater uit Hamburg, ploerten in de supermarkt, Emma Curvers die een lans breekt voor ‘turning bitches’, de muzikale expeditie van festival Cross-linx, wonderschone onmacht in Siebelink-verfilming, monoboezems en de band Haevn.

P.35 ETEN & DRINKEN EN ZO Amsterdam heeft een nieuwe verslaving, zo lijkt het. Escaperooms als die van Sherlocked en Boom Chicago zijn een ware hype. Welke soorten en smaken zijn er allemaal? Verder o.a.: 24H Oost, Nadja Hüpscher luistert een stel af met een dure vakantiesmaak, en de nieuwste restaurants en winkels. De onmisbare culturele agenda met klassiek, pop, clubs, theater, dans, cabaret, lezingen, films en expoTips voor buiten de stad en groeten uit het Amsterdam van sities. Met insidertips van stand-up filosoof Laura van Dolron, die op Valentijnsdag haar onze recensenten. voorstelling Liefhebben opvoert.

P.49 AGENDA

P.64 TOT SLOT


6

krant KRANT

feb 2016

OPENING

Wat is er nieuw?

(in de stad)

Œ

Nieuws uit de wereld van kunst en cultuur, nieuwe uitgaanslocaties, de top 5 evenementen, het talent van de maand en tips van de straat.

  





Œ

STEPHAN VANFLETEREN

samenstelling Esther Derks en Anne de Vries



>

TOP 5 MEER DAN EEN WINKEL De heerlijkste repen van Tony’s Chocolonely, originele souvenirs, informatie over de leukste bezienswaardigheden en events in Amsterdam en omstreken én een grote dosis aan inspiratie. Dat vind je allemaal in de gloednieuwe I amsterdam Store in de IJ-hal van het Centraal Station.Aan de leestafels kun je je ontspannen oriënteren op wat er allemaal te doen is in Amsterdam. Ken je allang de leukste hotspots van de stad? Dan kun je jouw tips en best bewaarde geheimen delen via de ‘I am here’-plattegrond op het raam van de store. opening 19 februari iamsterdam.com

uitgaan feb Als je maar één ding gaat doen deze maand, doe dan een van deze dingen.

TIM FRANSEN Hij studeerde cum laude af in zowel psychologie als filosofie, maar belandde op het podium. Cabaretier Tim Fransen werd al voor zijn debuut tot de grootste talenten van het land gerekend en maakt die belofte helemaal waar met Het failliet van de moderne tijd, het meest inhoudelijke cabaretprogramma van dit seizoen. De Meervaart,

Œ12 februari

BREITNER: MEISJE IN KIMONO Geesje Kwak werd onsterfelijk als model voor Breitners geliefde Meisje in kimono-schilderijen, waarvan Meisje in rode kimono het allerbekendst is. De kunstenaar schilderde

 de geliefde serie in de jaren 1893-1896 en het is een feest om alle veertien schilderijen bij elkaar te zien. Rijksmuseum,

20 feb t/m 22 mei

DIT ZIJN DE NAMEN Tommy Wieringa won de Libris Literatuur Prijs 2013 met zijn roman Dit zijn de namen, over een bizarre reis op de puinhopen van de beschaving. Waarin een groep vluchtelingen op zoek gaat naar menselijkheid, terwijl de hoofdpersoon zoekt naar betekenis in zijn eigen leven. De jonge Duitse regisseur Philipp Becker maakte er bij NTGent een theaterversie van. Stadsschouwburg,

1 en 2 februari

BALLET VLAANDEREN Choreograaf en directeur van Ballet Vlaanderen Sidi Larbi Cherkaoui presenteert een avondvullend programma met

twee danspareltjes van Hans van Manen, zijn eigen dansvoorstelling Faun (een herinterpretatie van de klassieke én controversiële voorstelling L’après-midi d’un faune uit 1912 van Vaslav Nijinksy) en zijn nieuwste werk Fall – op muziek van Arvo Pärt. Carré,

19 en 20 februari

LEMAITRE Met idolen als Daft Punk en Justice legden de Noorse Ulrik Denizou Lund en Ketil Jansen de lat hoog voor zichzelf toen ze Lemaitre begonnen. Missie geslaagd: ze kregen miljoenen views op YouTube en Spotify, tekenden bij Astralwerks, hetzelfde label als Eric Prydz en Fatboy Slim, en verhuisden naar LA. Nu brengen ze hun aanstekelijke elektropopsound vol disco, funk en house weer even terug naar Europa. Sugar Factory,

17 februari


7

‘ALLEEN DE TRANEN IN JE OGEN ZIJN STRAKS ECHT…’ ZO STELT WED AND WALK, WAAR JE TIJDENS 24H OOST VOOR 24 UUR KAN TROUWEN, ZIJN BEZOEKERS GERUST. OP 13 FEBRUARI TROUW JE IN HOTEL THE MANOR, OP VALENTIJNSDAG VERLOOPT DE EEUWIGE VERBINTENIS ALWEER.

LEKKER KLEUREN In het boek Hollandse Meesters kun je beroemde kunstwerken uit de Gouden Eeuw helemaal naar eigen inzicht kleur geven. Krijgt Het Melkmeisje van Vermeer van jou net zo’n geelblauwe jurk als op het origineel? Of ga je voor iets spannenders? De Uitkrant verloot tien exemplaren weg. Wees er snel bij! iamsterdam.com/acties

DE BOVENKAMER Voor wie nog een reden nodig had om op avontuur te gaan in Nieuw-West, opende Radion eind januari het nieuwe cultuurpodium De Bovenkamer, met de eerste filmzaal van de buurt en muziek, lezingen en kleinkunst. Het podium biedt de 175 creatieven en kunstenaars van Broedplaats Radion de mogelijkheid hun werk te laten zien aan het grote publiek. Op de opening werd ook de hoogste muurschildering van Amsterdam onthuld, gemaakt door kunstenaarsduo Graphic Surgery en Urban Art NOW. Gaat dat zien! radionamsterdam.nl

OLAD20E16 CHOEC STIVAL F

CHOCOA

iek, en

en, muz iaal bier

meer.

wijn, spec

I BRUAR 6 & 7 FEN BERLAGE VA BEURS STERDAM A.NL CO AM W.CHO verijen, de, proe

Chocola

Wat ADE is voor elektronische muziek, is het Chocoa Festival voor chocolade. Ontdek de wereld van dit hemelse goedje en laat je drie dagen lang door chocolade-experts bijspijkeren over fair trade-chocolade, cacaoboeren en de toekomst van de troostrijke zoetigheid. Doel is om de markt voor duurzame cacao en chocolade te vergroten en te zorgen dat chocolade in 2025 100% duurzaam is. Natuurlijk is er ook genoeg tijd om een heleboel chocolade te proeven en te combineren met goeie espresso’s, wijn-spijs (!) en speciaalbieren.

BESTEL

KETS OP

NU TIC

WW

6 en 7 februari chocoa.nl

TALENT RUBEN BANNET

Geboren 27 mei 1994 Talent Met zijn band Radio Eliza won gitarist Ruben Bannet eind 2015 de Amsterdamse Popprijs. De vijfkoppige band brengt 18 maart zijn eerste single KIDS uit. Te zien In het voorprogramma van Kissing Jane, met een akoestische set, Sugar Factory, 4 februari ‘Toen we geselecteerd waren voor de Amsterdamse Popprijs kon ik dat al nauwelijks geloven. Moet je nagaan hoe ik me voelde toen we hadden gewonnen! Morris, de zeventienjarige zanger van de band, en ik zijn nog maar een jaar geleden begonnen met Radio Eliza. Niet veel later werd de band uitgebreid met Twan, Daniël en Davey. We kennen elkaar van de Herman Brood Academie, we zitten allemaal bij elkaar in de klas. Onze liedjes gaan eigenlijk bijna altijd over meisjes. Daarom hebben Morris en ik ook deze naam gekozen voor de band: we zijn eigenlijk een soort radio voor liefdesliedjes. En Eliza vind ik een mooie meisjesnaam die ook nog lekker klinkt. Zelf noem ik onze muziek elektronische indiepop. In onze liedjes gebruiken we vaak een synthesizer. Mensen zeggen: “Het lijkt eigenlijk nergens op”, wat een groot compliment is. Ik moet me er af en toe echt toe zetten om me met iets anders bezig te houden dan met onze muziek. Naast de creatieve kant vind ik het erg belangrijk om te zorgen dat alles eromheen ook in goede banen loopt, want nu we de Popprijs hebben gewonnen krijgen we best veel aandacht. Gelukkig hebben we inmiddels een goede boeker die ons daarbij helpt. Mijn kracht ligt eigenlijk niet per se in het technisch goed spelen, ik heb vooral een goed oor voor songs en catchy melodietjes.’


8

krant KRANT

feb 2016

OPENING

 ‘DE MEESTE MENSEN GAAN NIET NAAR AMSTERDAM VOOR STRIPBOEKEN. IK WEL. LAMBIEK IS EEN WERELDWIJD BEGRIP.’ DAT TWITTERDE DE MEXICAANSE REGISSEUR GUILLERMO DEL TORO, WIENS LAATSTE FILM CRIMSON PEAK WERD UITGEROEPEN TOT BESTE HORRORFILM VAN 2015.

Œ



WIJ GAAN NAAR...

BAKER

tekst en foto's Marie-Charlotte Pezé

WERKLOZEN AAN DE BAK The Good Hotel investeert in Amsterdammers die in de bijstand zitten en geeft ze uitzicht op een vaste baan in de hotelbranche. De werknemers krijgen colleges en doen als werknemer in het hotel nuttige werkervaring op. Het drijvende pop-uphotel zal eind deze zomer verhuizen naar Rio de Janeiro. Maar tot die tijd kan je aan het IJ genieten van een prachtig uitzicht, een geweldig interieur en ongetwijfeld de allerbeste service.

DANIELA VIDONI (56), TOERIST ‘Omdat ik vandaag jarig ben, trakteer ik mezelf op een uitje naar het Van Gogh Museum. Zijn zonnebloemen vind ik zo bijzonder, dat ik er speciaal voor naar Amsterdam ben gekomen.’

goodhotelamsterdam.com

VERSGEPERST BIERTJE In het koelschap van de supermarkt vind je verse fruit- en groentesapjes, yoghurtdrankjes en... extra vers bier. Ja, je leest het goed; vijf Amsterdamse supermarkten verkopen momenteel Heineken Extra Vers: de Dirk van den Broek op de Tweede Hugo de Grootstraat, het Marie Heinekenplein, de Sloterkade en de Behouden Haven, en de Dekamarkt op de Spoorsingel. We horen je al denken: bier is toch altijd vers? Dat klopt, maar niet zo bruisend vers als deze. De pils wordt onmiddellijk na het bottelen in een luchtdichte papieren wikkel verpakt, op een ideale biertemperatuur van 5 graden Celsius naar supermarkten vervoerd en voorzien van de boodschap: ‘best te consumeren binnen dertig dagen’. heineken.com

DENISE ADMIRAAL (28), PRODUCER ‘Ik ben zo blij dat ik kaartjes heb kunnen bemachtigen voor Daughter in Paradiso. ŒWat een geweldige band!’


9

15 JAAR GELEDEN DACHT 42% VAN DE MENSEN DAT WE NOOIT MEER HOEFDEN TE STRIJKEN, OMDAT KLEDING NOOIT MEER ZOU KUNNEN KREUKEN. ALDUS DE ORGANISATIE VAN DE HUISHOUDBEURS. DE 71STE EDITIE DRAAIT OM ‘DE TOEKOMST VAN HET HUISHOUDEN’. VAN 20 T/M 28 FEBRUARI IN DE RAI.

FRANÇOIS MICHAUX EN MICK VAN DIJK (BEIDEN 24)

MARTIJN SAVENIJE

‘Wij zijn net naar Tame Impala in de Heineken Music Hallgeweest. We zijn grote fans van deze psychedelische Australische rockband, en het was een fantastisch live optreden.’

SCHOOL ZONDER UNIFORMEN STEPHANIE LUKA (18) EN BARBARA BOETERS (26), STUDENTEN ‘We zijn net klaar met onze scriptie en trakteren onszelf in de komende weken op een heleboel concerten van grote namen. In januari zijn we naar Hosier geweest, en nu hebben we Coldplay en Wolf Alice op de planning staan – we staan te trappelen.’

Begin januari werden de deuren geopend van De School, de met buzz omgeven opvolger van club Trouw. Sindsdien zijn voorverkooptickets voor clubnachten en concerten steevast uitverkocht, maar er worden ook kaarten aan de deur verkocht. In deze nieuwe 24-uurslocatie in West, gevestigd in een oud schoolgebouw bij het Rembrandtpark, kun je in principe hele dagen terecht, want naast dansen en concerten bezoeken kun je er ook lekker eten, drinken en sporten in Het Gymlokaal. Er zijn zelfs plannen voor een expositieruimte. Op naar de nieuwe club dus! Maar wees wel gewaarschuwd: De School ziet graag een eigenzinnig gekleed publiek. ‘Een maatpak, uniform of overhemd behoort niet tot onze dresscode en kan reden zijn de toegang te weigeren.’ deschoolamsterdam.nl

GEHEIM DINEREN

TJIPKE TIMMER (65), GEPENSIONEERD ‘Ik ben een dagje hier om iets te drinken met wat vrienden én om een kijkje te nemen in het Rijksmuseum. Ik ben vooral fan van Rembrandt, zijn werk zal nooit vervelen.’

Pop-up restaurant Appartement K biedt eens in de maand een verfijnd viergangendiner aan op een geheime locatie in Amsterdam Centrum. Niet alleen het eten is heerlijk, je kan er ook op een leuke manier kennismaken met nieuwe mensen aan de grote gedeelde tafels. Het concept is bedacht door de reclameman en fijnproever Simon Cachera en Numa Mulle, die bij verschillende sterrenrestaurants als chef-kok heeft gewerkt. De gerechten zijn echte culinaire hoogstandjes en bij elke gang wordt een andere wijn geserveerd. Bon appétit. 2 en 3 februari appartement-k.com


10

krant KRANT

OPENING

smeltkroes

AMSTERDAM ALS SMELTKROES Hoe Amsterdam een thuishaven werd voor 180 nationaliteiten

180 NATIONALITEITEN ‘In 1580 had Amsterdam 30.000 inwoners. Vijftig jaar later waren dat er al bijna 140.000, en dan kwamen er ook nog talloze niet-geregistreerde vreemdelingen naar de stad, op zoek naar werk op bijvoorbeeld een van de VOC-schepen. Het leverde een indrukwekkende rijkheid aan culturen op. Tenminste een derde van de Amsterdammers was in het buitenland geboren. De meesten waren afkomstig uit Duitsland en Scandinavië, maar er waren ook, onder meer, Afrikanen, Turken, Inuit en Lappen. De stad was een kakofonie van talen.’ Dat schrijft Russell Shorto in zijn boek Amsterdam – A History of the World’s Most Liberal City (in Nederlandse vertaling uitgegeven door Ambo|Anthos). Nu, vierhonderd jaar later, telt Amsterdam precies honderdtachtig nationaliteiten. De grootste zijn de Marokkanen, Turken, Britten, Duitsers, Fransen, Italianen, Ghanezen en Amerikanen, maar er zijn ook bijvoorbeeld Bolivianen, Moldaviërs en Nepalezen voor wie Amsterdam een nieuw thuis is geworden.


11

Met meer dan 180 nationaliteiten scoort Amsterdam hoog op diversiteit. Is dat iets om trots op te zijn? We vroegen het de Amerikaanse historicus, schrijver en Amsterdamspecialist Russell Shorto. ‘Diversiteit is niet waar het uiteindelijk om draait, wat vooral van belang is, is openheid.’

PEPIJN HOOIMEIJER

tekst Russell Shorto

DE VOORDELEN VAN OPENHEID

D

e verscheidenheid aan nationaliteiten waarmee ik in aanraking kwam gedurende de zes jaar dat ik in Amsterdam heb gewoond, heb ik altijd opmerkelijk gevonden. Het schrijven van deze bijdrage over diversiteit in de stad biedt een mooie aanleiding om er langer bij stil te staan. Fransen, Ieren, Iraniërs, Marokkanen, Amerikanen, Canadezen, ZuidAfrikanen, Australiërs, Israëli, Afghanen en Belgen: dat is een snelle opsomming van wie je hier allemaal kan tegenkomen. O ja, en Nederlanders. Iedereen die in een stad woont, waar dan ook ter wereld, kan met gemak zo’n zelfde soort lijstje samenstellen. Dat is nu eenmaal kenmerkend voor de wereld waarin we leven. Maar waar de diversiteit van Amsterdam zich in onderscheidt, is in hoe ver ze teruggaat in het verleden. Het is misschien overdreven om te beweren dat Amsterdam het fenomeen diversiteit heeft uitgevonden, maar vaststaat wel dat de groei van Amsterdam en de bloei van de stad tijdens de Gouden Eeuw alles met diversiteit te maken hadden. Het is in ieder geval niet

overdreven om te stellen dat Amsterdam, als smeltkroes van Europa in de zestiende en zeventiende eeuw, een blauwdruk vormde voor het moderne stadsleven. BELEIDSTAAL ‘Diversiteit’ is onmiskenbaar een modewoord. Voor mij klinkt het als politiek correcte beleidstaal. Het is een teken dat de spreker op het punt staat om een vermeend achtergestelde kritische groep tevreden te houden met een retorische truc. Er klinkt onoprechtheid in het woord door. De realiteit achter het woord is echter het tegenovergestelde van voorspelbaar en onoprecht. De echte wereld met zijn wolkenkrabbers van glas en staal en zijn overvolle trottoirs is een plek waar etniciteiten, talen en keukens in een stoofpot samenkomen en waar razendsnel nieuwe producten en gewoonten uit voortkomen. De echte wereld is veel rijker en complexer dan het woord ‘diversiteit’. Amsterdam, met zijn unieke rol in de geschiedenis van Europa, heeft de basis gelegd voor die echte wereld. Rond 1584 was Amsterdam dé bestemming van veel

>


12

krant KRANT

OPENING

smeltkroes

MARIE-CHARLOTTE PEZÉ

‘DIVERSITEIT IS EEN MODEWOORD. DE ECHTE WERELD, MET ZIJN WOLKENKRABBERS VAN GLAS EN STAAL EN ZIJN OVERVOLLE TROTTOIRS, IS VEEL RIJKER EN COMPLEXER.’

>

vluchtelingen. Spanje had de Zuidelijke Nederlanden aangevallen. Antwerpen, het New York van de zestiende eeuw, centrum van financiën en internationale handel, viel in handen van de Spaanse inquisitie. De mensen raakten in paniek. Bankiers en textielfabrikanten, cartografen en kruidenhandelaars, joden en christenen: ze vluchten naar het noorden. Ook Amsterdam was in de loop van de zestiende eeuw opgebloeid; niet door de verfijnde handel waarin Antwerpen zich specialiseerde, zoals die in zijde en kaneel, maar in groffe, aardse goederen zoals hout, zout en haring. Hoewel bescheidener en minder verfijnd dan in Antwerpen, begon de handel in Amsterdam ook toe te nemen. Veel Antwerpenaren waren op een of andere manier met de Amsterdamse handel verbonden, waardoor ze de stad als toevluchtsoord kozen toen ze vluchtten voor de Spanjaarden. Deze massale migratie bleek voor Amsterdam de eerste stap in het ontdekken van het geheim van – laat ik het woord dan toch maar gebruiken – diversiteit. Je moet niet vergeten dat voor het grootste deel van de geschie-

denis van heel Europa, of eigenlijk van de hele wereld, intolerantie officieel beleid was. Men dacht dat een gevoel van eenheid onder de bevolking een garantie was voor een sterke en stabiele maatschappij. Een mengelmoes van talen en godsdiensten leek een recept voor wanorde, wat na verloop van tijd alleen maar tot chaos en uiteindelijk een machtsovername kon leiden. Naties verkondigden dus de boodschap van zuiverheid. TOLERANTIE In een wereld vol intolerantie ontdekte Amsterdam, door massaal mensen uit heel Europa en zelfs Afrika en het Midden-Oosten op te nemen, dat juist het omgekeerde goud waard was. Tolerantie voor verschillen, niet enkel als officieel overheidsbeleid, maar ook op straat, tussen gewone burgers en buren, leidde tot relaties met verre landen, zakelijke deals en nieuwe ideeën. En die nieuwe ideeën brachten dikwijls nieuwe handelsactiviteiten en zelfs nieuwe industrieën met zich mee. Bovendien had de reputatie van tolerantie


13

Vluchteling Erfan Seddighi, een Iraanse Koerd, is een jaar geleden uit Iran gevlucht. Zijn vader, die imam is, dreigde hem te vermoorden. De biseksuele travestiet van 24 heeft eerst een paar maanden in Turkije gewoond, vluchtte toen met de boot naar Griekenland, ging met de bus naar Macedonië, reisde per trein naar Servië en kreeg pepperspray in zijn ogen gespoten aan de Hongaarse grens. In 2015 belandden de meeste vluchtelingen in Duitsland of Zweden, maar Saro, zoals hij ook wordt genoemd, koos Amsterdam als eindbestemming. ‘Er zijn hier meer mensen zoals ik. De mensen zijn vrij, ik kan hier mijn leven leiden in de wetenschap dat mensen me accepteren.’ Op dit moment woont Saro in een omgebouwd kantoor in Amsterdam Zuidoost. Hij leert zichzelf Nederlands en droomt over een carrière in de mode-industrie of kapperswereld. Zelfs het Nederlandse weer vindt hij fijn. ‘Ik wil hier voor altijd blijven. Vier jaar lang was het mijn droom om naar Amsterdam te gaan. Ik ben zo blij dat ik er nu ben.’

na verloop van tijd een zelfversterkend effect. Amsterdamse drukkers, onbehouwen ambachtsmannen met inktvlekken op de handen, speelden gretig in op de reputatie van de stad als verzamelplaats voor nieuwe ideeën door hun diensten aan te bieden voor het drukken van teksten met uiteenlopende thema’s, vrijwel zonder censuur. De stad werd al snel wereldhoofdstad van de uitgeverij. Politieke en wetenschappelijke geschriften die op veel andere plekken in de wereld verboden waren omdat ze een aanval op heersende regimes en/of de kerk vormden, rolden van de Amsterdamse drukpersen. GALILEO EN DESCARTES Galileo en Descartes lieten hun werken in Nederland uitgeven. Deze werken bevatten niet enkel nieuwe ideeën, maar droegen ook de kiemen van nieuwe industrieën. Wat zou jij als ondernemende zakenman doen als je over de wonderbaarlijke mogelijkheden van de telescoop of de microscoop had gelezen? Je zou een fabriek openen die lenzen, oculairs, metalen buizen en andere onderdelen produceert. De chirurgen in de stad gaven anatomische lessen aan de hand van het ontleden van lijken van geëxecuteerde moordenaars en meteen ontstond een levendige belangstelling voor dit onderwerp. De persen werden aangezet en produceerden prachtige full colour werken die de complexiteit van het menselijk lichaam lieten zien. Een schipper uit Noorwegen of IJsland meerde aan op het IJ – toen de Amsterdamse haven – in een schip met een innovatief rompontwerp en onmiddellijk gingen de scheepswerven aan de slag. Zo werd Amsterdam het middelpunt van de Gouden Eeuw en op den duur het voorbeeld dat andere steden probeerden te kopiëren. Diversiteit, in de zin van een streefaantal nationaliteiten, is niet waar het om draait. Het gaat om openheid. Vandaag de dag beseffen we –


14

krant KRANT

smeltkroes

OPENING

WERELDREIS DOOR AMSTERDAM

Winkelen & dineren op 11 verre bestemmingen Azië HAPPYHAPPYJOYJOY Eet met uitzicht op de keuken, waar de inspiratie uit verschillende Aziatische keukens komt. Bilderdijkstraat 158 happyhappyjoyjoy.asia

Afrika ABYSSINIA AFRICAN GROCERY Deze Afrikaanse supermarkt is een onontbeerlijke leverancier van Oost-Afrikaanse berbere, Ethiopische kocho (pannenkoek) en beautyproducten als cacaoboter. J.P. Heijestraat 186 abyssiniagrocery.nl

Frankrijk BETTY BLUE De gebakhemel. Zoete lekkernijen, maar ook ontbijt en lunch. Snoekjessteeg 1-3 bettyblueamsterdam. nl

Vietnam, Spanje, Nieuw-Zeeland en Australië FOODHALLEN In het voormalige tramdepot in West kun je op een zaterdag over de hoofden lopen van dagjesvolk dat hier Nieuw-Zeelandse Moa Pies en speekselopwekkende Iberische hammen komt scoren. Bellamyplein 51 foodhallen.nl

Zweden RIKA

Amerika

Amsterdam heeft meer dan gehaktballen en Billies uit Zweden. Designer Ulrika Lundgren maakt typisch Zweedse kleding en tassen. Oude Spiegelstraat 9 rikastudios.com

THE AMERICAN BOOK CENTER Het adres voor Engelstalige boeken. Probeer de 'blind date': een boek voor jou uitgezocht door het personeel, op basis van genre en trefwoorden. Spui 12 abc.nl

Marokko en Turkije KIBOOTS

Mexico

De robuuste laarzen van Kiboots zijn gemaakt van oude kelims (kleden) uit Marokko en Turkije. Maar ook je oosterse warme capes, tapijten en gebreide sokken haal je hier. Utrechtsestraat 47 kiboots.com

ROSE’S CANTINA Deze klassieker in de Reguliersdwars voelt als Mexico, maar dan zonder akelige narcotoestanden. Reguliersdwarsstraat 40 rosescantina.com

Italië MAURO GRIFONI Onvermijdelijke kledingwinkel voor dandyhipsters in Italiaanse stijl en hun hele gezin. Cornelis Schuytstraat 33 maurogrifoni.com

Noord- en Zuidpool ICEBAR XTRACOLD Deze bar is gemaakt van zestig ton natuurijs. Poncho‘s en handschoenen houden je warm als je je cocktail drinkt uit een glas van ijs. Amstel 194-196 xtracold.com

World of Food 3000 m2 eetbeleving in Zuidoost, althans dat moet het straks gaan worden, met nu al Taste of Africa, waar ieder maand een andere Afrikaans land culinair uitgelicht wordt. Develstein 100 worldoffoodamsterdam.nl


15

>

sommigen van ons tenminste – dat maar al te goed. We weten dat innovatie op het gebied van windenergie, watermanagement, liftontwerp, zelfrijdende auto’s, biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal en duurzame landbouw het resultaat is van het laten varen van reserves, van een waarlijk open samenleving.

RENÉ DESCARTES

BARUCH SPINOZA

BALKANISERING Met 180 nationaliteiten is Amsterdam tegenwoordig een afspiegeling van zijn verleden. De meest in het

oog springende vorm van de befaamde openheid van de stad tref je vandaag de dag aan op plekken als de Dappermarkt in Amsterdam-Oost, soms wel de beste markt van Nederland genoemd. Er klinkt een continu geroezemoes van talen. Je vindt er kopers, verkopers en producten uit Suriname, Indonesië, China, Thailand en Polen… Zo’n markt kan natuurlijk ook duiden op het tegenovergestelde van openheid, namelijk op balkanisering: de neiging van etnische gemeenschappen om zich af te

BRAIN-GAIN: DESCARTES & SPINOZA

D

e beroemde Franse filosoof en wiskundige René Descartes (1596-1650), een van de grondleggers van de moderne filosofie en analytische meetkunde, studeerde wiskunde aan de Universiteit van Leiden. Daarna woonde hij in Amsterdam, eerst op de Kalverstraat, later op de Westermarkt. Baruch Spinoza (1632-1677), die andere beroemde filosoof met een gedeeltelijk Nederlandse geschiedenis, werd in Amsterdam geboren uit Portugese Sefardisch-Joodse ouders. De levens van Descartes en Spinoza kruisten elkaar niet direct. Descartes schreef veel van zijn meesterwerken terwijl Spinoza een bescheiden lenzenslijper werd. Maar in 1653 ging Spinoza bij Francis van den Enden studeren. Deze radicale democraat en vrijden-

ker liet Spinoza kennismaken met Descartes’ teksten. Spinoza zocht al snel toenadering bij verschillende dissidente christelijke groeperingen, maar werd als ketter beschouwd en verbannen uit de stad. Geïnspireerd door Descartes schreef Spinoza in Rijnsburg (Zuid-Holland) een boek over Descartes’ filosofische principes. VRIJHEID Nederland stond in die tijd bekend om zijn tolerantie en godsdienstvrijheid, maar er waren dus toch nog wel grenzen. Toch was het land voor die tijd zeer vooruitstrevend. Spinoza, voorstander van individuele en godsdienstvrijheid, schreef later nog eens over de stad die hem er nota bene uit had gezet: ‘In deze bloeiende staat en voortreffelijke stad (…) leven alle mogelijke men-

sen van iedere natie en geloofsrichting met de grootste eendracht samen (...). Geen enkel geloof is er zo gehaat dat zijn aanhangers niet onder de bescherming staan van het openbaar gezag.’ EERBETOON Vandaag de dag heeft de belangrijke filosoof een eigen monument bij de Stopera. In het voetstuk staan zijn woorden te lezen: ‘Het doel van de staat is de vrijheid.’ Als hommage aan Descartes heeft Amsterdam het Franse culturele instituut Maison Descartes opgericht. En op de gevel van Westermarkt 6, waar hij korte tijd woonde, hangt een gevelsteen met Descartes’ woorden ‘Quel autre pays ou l’on puisse jouir d’une liberté si entière’ (In welk ander land kan men genieten van een zo totale vrijheid).

Descartes: ‘Iedereen is hier zo druk met de handel dat ik er mijn hele leven zou kunnen verblijven zonder opgemerkt te worden.’


16

krant KRANT

OPENING

smeltkroes

DIVERSITEIT IN HET BEDRIJFSLEVEN

Voor deze Nederlandse bedrijven is diversiteit even vanzelfsprekend als de lucht die we inademen. KONINKLIJK CONCERTGEBOUW ORKEST Het Koninklijk Concertgebouworkest telt ongeveer 25 verschillende nationaliteiten onder zijn musici. Vacatures voor nieuwe posities worden wereldwijd verspreid. Ook de dirigenten van het orkest komen uit verschillende landen en spreken verschillende talen. Tijdens repetities wordt er Engels gesproken, maar het orkest verzorgt ook Nederlandse taallessen, waardoor de overgrote meerderheid van de muzikanten vloeiend Nederlands spreekt.

ANNE DOKTER

ING Bij de ING, die in meer dan veertig landen zijn diensten aanbiedt, is culturele diversiteit een speerpunt. ‘We willen een afspiegeling zijn van ons klantenbestand’, zegt Mathieu Verougstraete, diversity manager. ‘We moeten onze klanten begrijpen en hun taal spreken. Maar eigenlijk betekent diversiteit méér dan het omarmen van veel verschillende nationaliteiten en culturen: we zien het als onze taak om een open werkveld te creëren waarin iedereen zich prettig en gerespecteerd voelt.’

BOOKING.COM Op het hoofdkantoor van Booking.com, gevestigd aan de Herengracht, werken twaalfhonderd medewerkers uit meer dan zeventig verschillende landen. ‘In theorie zijn we als boekingsbedrijf niet aan één locatie gebonden’, zegt CEO Darren Huston. ‘Maar de realiteit is heel anders. Voor de ontwikkeling van het bedrijf is het heel belangrijk om veel verschillende mensen op één locatie samen te laten werken. Dat we in Amsterdam zitten is voor ons heel waardevol. Vooral voor jonge mensen is Amsterdam de place to be, ze willen er wonen en werken omdat de woonwerkbalans in deze stad uniek is.’

>

zonderen, zonder te mengen en ideeën uit te wisselen. De angst voor de ander – de angst voor terrorisme, voor nieuwkomers die banen innemen, of voor een overvloed aan vreemde culturen die de onze opslokken – is in Europa de laatste tijd sterker geworden. Het ‘nativisme’ – het bevoordelen van de eigen cultuur ten opzichte van andere – is in opkomst. Er is reden tot bezorgdheid. De motor van de geschiedenis kent echter geen achteruit. De geest is uit de fles; de wereld van onze kinderen zal onvoorstelbaar anders zijn dan die waarin wij opgroeiden. Misschien wordt die wereld donkerder

en angstaanjagender. Hij zou ook zorgelozer, opener, veiliger kunnen zijn, met meer mogelijkheden. Maar om dat te bereiken hebben we moed nodig. Het Amsterdam van nu – de stad die ik ken, waar ik heb gewoond en waarover ik heb geschreven – kent zijn geschiedenis en weet wat tot nu toe goed heeft gewerkt. Zelfs zoiets als de Zwarte Pieten-discussie is ontzettend gezond. Het is een uiting van een optimaal functionerende mix van culturen en achtergronden. Oude stereotypen worden gezien voor wat ze zijn: oud en stereotiep. Nieuwe tradities kunnen worden uitgevonden. Het verleden van Amsterdam is zijn toekomst. n


17

De wereld in de stad

HELAN HUAREN

Door eeuwen migratie en handel herbergt Amsterdam een ongelofelijke rijkheid aan culturen. Elke maand gaan we op reis in eigen stad. Dit keer: China. tekst Janna Reinsma

 

   

 HELAN HUAREN

   

CHINEES NIEUWJAAR Hollandse kaaskoppen hebben hun portie Oud & Nieuw zopas gehad, voor de Chinezen moet het nog beginnen: zij vieren vanaf 8 februari Chinees Nieuwjaar. Het wordt het Jaar van de Aap. Dit meerdaagse nieuwsjaarfeest, het grootste Chinese feest van het jaar, wordt traditioneel gevierd in de Chinese buurt rondom de Nieuwmarkt, de Geldersekade en de Zeedijk, met een draken- en leeuwendans door de straten en knallend vuurwerk om de boze geesten te verjagen. En met heerlijk eten natuurlijk, dat voor geluk en voorspoed zorgt. De boeddhistische Fo Guang Shan He Hua Tempel  op de Zeedijk, de grootste in zijn soort in Europa, is het bruisende middelpunt. MUNTJES EN MUZIEK Ook elders in de stad wordt Chinees Nieuwjaar gevierd. De Bijenkorf  (dat jaarlijks drommen Chinese toeristen verwelkomt en daarom zo’n tien medewerkers heeft die in het Mandarijn omroepen, serveren en verkopen) deelt rode envelopjes met Chinese geluksmuntjes uit. De Meervaart  programmeert een Chinees Nieuwjaarsconcert door het Guangdong National Music Orchestra (2 februari) en Studio/K  houdt een speciale Chinees Nieuwjaar-editie van K+Peren in Studio/K (12 februari). CHINATOWN De eerste Chinese migranten kwamen begin

ASIIR

China twintigste eeuw naar Nederland. Zo ontstond sinds 1911 de Amsterdamse Chinese wijk. Er openden vanaf het begin al wel Chinese restaurants, maar pas tijdens de wederopbouw begon ‘de Chinees’ aan zijn culinaire succesverhaal. Inmiddels werkt maar liefst 43% van de Nederlandse Chinezen in de horeca. ETEN & DRINKEN Amsterdam is gezegend met talloze Chinese restaurants en toko’s (zoals Dun Yong  op de Geldersekade: met zes verdiepingen het grootste Chinese warenhuis van Europa). De bekendste restaurants zijn natuurlijk Sea Palace , vlak bij de OBA, en Nam Kee  op de Geldersekade. Echte aanraders zijn ook – voor een luxer uit-eten-gevoel – Chang-i , Mchi  of Chi . Amsterdam telt ook twee echte Chinese theehuizen: Formocha  in de Jordaan, en het pas geopende Tea’s Delight  in de Kinkerstraat. FILM Voor wie na al die ontspanning een goede portie Chinese martial arts verlangt is in februari The Assassin een must-see, over een vrouwelijke huurmoordenaar, waarmee regisseur Hou Hsiao-Hsien op Filmfestival Cannes de prijs voor beste regisseur in de wacht sleepte. SECRET LOVE In het Tropenmuseum  is strijdbare Chinese kunst te zien, op de expositie Secret

Love (tot en met 8 mei). Tien gerenommeerde Chinese kunstenaars presenteren hier ruim 45 werken over het Chinese taboe op seksuele andersgeaardheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Meer maatschappijkritische Chinese kunst staat op de agenda voor maart, op het CinemAsia filmfestival in Kriterion  en met dansvoorstelling Red in de Stadsschouwburg . CHINA... ...heeft 1,4 miljard inwoners. In Amsterdam wonen 2577 Chinezen, nog geen half procent van de Amsterdamse bevolking. Maar zo’n cijfer zegt weinig, want vaak worden Chinezen met een andere afkomst (Surinamers, Singaporezen, Maleisiërs, enzovoort) niet meegerekend, en kinderen van migranten uiteraard ook niet. …en Nederland hebben een wonderlijke verhouding. Om de relatie economisch goed te houden spreekt de Nederlandse regering zich te weinig uit tegen de Chinese mensenrechtenschendingen, zo luidt vaak de kritiek. Als beloning voor de terughoudendheid kreeg Nederland in 2015 twee panda’s. Te leen. Pandadiplomatie, noemen ze dit in China. … houdt blijkbaar wel van dieren. Een van de meest populaire Nederlandse kunstwerken in China is Florentijn Hofmans kolossale Badeend.


18

krant KRANT

aanbiedingen

OPENING

CADEAU BIJ ABONNEMENT

Dag je Volendam en Marken

t.w.v. €40,-

Bezoek het beeldschone Volendam, de parel van de Zuiderzee, en het schilderachtige schiereiland Marken! In Volendam wandel je over de wereldberoemde dijk en vaar je in dertig minuten met de Volendam Marken Express naar Marken. Daar maak je een prachtige wandeling door het pittoreske Marken en volg je een demonstratie klompen maken. De dag wordt afgesloten met een heerlijke, oer-Hollandse pannenkoek bij Taverne De Visscher. Op de boot terug blik je met een gratis drankje terug op een dag langs het schoonste wat de Nederlandse geschiedenis heeft voortgebracht. Afvaarten vanuit Volendam vertrekken vanaf 11.30 uur. Gedurende de dag zijn er diverse afvaarten terug naar Volendam; de laatste vertrekt om 17.00 uur. markenexpress.nl

GA NAAR UITKRANT.NL, NEEM EEN JAARABONNEMENT (€29,95) EN ONTVANG TWEE VOUCHERS VOOR EEN HEERLIJKE DAG UIT. De actie loopt t/m 23 februari. Op = op.

MARTIN KUIJPER

mail & win!

GA NAAR IAMSTERDAM.COM/ACTIES

VIP-BALKON-ARRANGEMENT BIJ TUSCHINSKI

VERLIEFD OP VINTAGE

5 x 2 tickets t.w.v. €31,Niets is zo leuk als op Valentijnsdag samen van een mooie film genieten in het prachtige Tuschinski Theater – en dan nog wel op het koninklijke eerste balkon, met ruime fauteuils, perfect zicht en een heerlijk hapje en drankje. Wil je meer van Tuschinski zien? Dagelijks van 9.30 tot 11.30 kun je een audiotour volgen langs de mooiste plekjes van het theater (€10,- inclusief een kopje koffie of thee).

10 x 2 tickets t.w.v. €25,- p.p. De aankomende editie van vintage meubelbeurs Design Icons wordt extra zoet, want hij valt precies in het Valentijnsweekend (13 en 14 februari). Neem je geliefde mee en maak er een romantisch dagje Amsterdam van. In de Kromhouthal in Noord verkopen meer dan zestig handelaren hun prachtigste waar, waaronder de Amsterdamse handelaren Judith Wolberink Gallery, De Vreugde Design, Zo Goed Als Oud, Van OnS, Treasure Depot en De Gele Etalage. Alles is direct te koop, dus die design crush die je tegen het lijf loopt, gaat mooi mee naar huis!

pathe.nl

design-icons.nl


krant KRANT

feb 2016 20 23 24 26 28 30 34

VERMAAK ‘SOMS RIJD JE MIDDEN IN DE NACHT NAAR HUIS EN DENK JE: WAT EEN APART, RAAR LEVEN. EEN STUKJE EENZAAMHEID GEKOPPELD AAN IETS WAAR JE HEEL BLIJ MEE MOET ZIJN.’

Aldus de ultraproductieve rapper Ali B op NU.nl. Er komt binnenkort een nieuwe plaat van hem uit en deze maand staat hij van 2 t/m 6 februari met zijn voorstelling Je suis Ali in De Kleine Komedie.

BRANDHAARDEN EMMA IN DE STAD CROSS-LINX FILM EXPO: CATWALK INTERVIEW: HAEVN OBA

BROOD KAN NIET DOOD Herman Brood zou dit jaar zeventig zijn geworden. De hoogste tijd dus voor een eerbetoon aan deze Nederlandse rock ’n roll-legende… en wel in de vorm van de rock ’n roll-muziektheatervoorstelling Chez Brood. Xandra Brood, Hermans weduwe, was nauw bij het maken van de voorstelling betrokken: ‘Het beeld dat er van Herman bestaat is eenzijdig. Zijn leven bestond uit meer dan seks, drugs en rock ’n roll. Deze voorstelling laat een completer beeld zien, bijvoorbeeld dat Herman ook een echte familieman was.’ Lola Brood, zijn dochter, denkt het niet droog te zullen houden bij de voorstelling en is blij met de hommage: ‘Mijn vader wilde nooit vergeten worden, hij had het liefst 24/7 een cameraploeg achter zich aan.’ Bandleider Jan Rot en hoofdrolspeler Stefan Rokebrand willen met name de pure muzikant die Herman eind jaren zeventig was goed uit de verf laten komen. Stefan: ‘Dit zijn de rollen waar je het echt voor doet.’ 2 t/m 14 februari DeLaMar Theater

STUKAFEST Tijdens Stukafest worden overal in het land studentenkamers voor één avond omgetoverd tot kleine intieme podia. Studenten en nietstudenten met talent voor muziek, dans, theater of poëzie treden op in een knusse huiskamersfeer. Dé kans dus om jong lokaal talent te ontdekken voor ze de wereld (of anders toch wel Nederland) veroveren.

ANTON CORBIJN

3 februari stukafest.nl

19


20

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

Leven in een islamitische staat heeft ook nadelen Michel Houellebecqs provocerende roman Soumission houdt het Westen een onbarmhartige spiegel voor. Brandhaarden brengt de toneelversie Unterwerfung, en meer geëngageerd maar toegankelijk theater uit Hamburg. tekst Margriet Prinssen foto Sofie Knijff

V

theater Brandhaarden: DeutschesSchauSpielHausHamburg Der Entertainer regie Christoph Marthaler 20 en 21 februari Effi Briest, Allerdings Mit Anderem Text Und Auch Anderer Melodie regie Clemens Sienknecht en Barbara Bürk 23 en 24 februari Schiff Der Träume, Ein Europäisches Requiem Nach Federico Fellini regie Karin Beier 25, 26 en 27 februari Unterwerfung regie Karin Beier 28 en 29 februari John Gabriel Borkman regie Karin Henkel 1, 2 en 3 maart ssba.nl/brandhaarden

oor de vijfde keer organiseert de Stadsschouwburg Brandhaarden, waarin bijzondere gezelschappen (of theaterregisseurs) uit het buitenland in Amsterdam worden gepresenteerd. Dit keer zijn een aantal voorstellingen te zien van het toonaangevende DeutschesSchauSpielHausHamburg, waar gevierd regisseur Karin Beier sinds twee jaar artistiek leider is. Zij brengt een mengelmoes van spectaculaire, geëngageerde en gewaagde voorstellingen die een groot publiek aanspreken, gespeeld door een kwalitatief hoogstaand acteursensemble. Het programma bestaat uit twee van die actuele premières, Schiff der Träume en Unterwerfung, een aantal succesproducties en een uitgebreid (B)randprogramma. BOTSING Net als in de beroemde film van Fellini E la nave va laat regisseur Karin Beier in Schiff der Träume een luxe cruiseschip midden op zee botsen op een boot met vluchtelingen: ‘Fellini’s film gaat over het Europa dat aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog als veilige haven wordt gezien. De parallel met het heden is niet ver te zoeken.’ Realistisch theater wil Beier niet maken: ‘De kranten staan vol met verhalen over vluchtelingenleed. Ik wil een ander verhaal vertellen.’ De voorstelling is in Duitsland zeer goed ontvangen, vanwege de ‘perfecte mix van komische slapstick en confronterend theater’. POLYGAMIE In zijn roman Soumission beschrijft Houellebecq het Frankrijk van 2022, onder een islamitische president. De economie bloeit: omdat vrouwen worden geweerd van de arbeidsmarkt, is de werkloosheid uitgebannen. Polygamie zorgt voor een spannend seksleven, de criminaliteitscijfers dalen en de geboortecijfers stijgen. Is het niet curieus dat Beier – als sterke vrouw die als een van de eerste vrouwelijke artistiek leiders het glazen plafond in theaterland doorbreekt – zo’n antifeministisch stuk regisseert? Beier lacht: ‘Ik houd van het werk van Houellebecq, al geldt dat niet bepaald voor de manier waarop hij vrouwen soms afschildert, maar voor mij is dat niet waar het om gaat in zijn boek. Zijn blik op de maatschappij is messcherp; als er één stuk is dat onze

samenleving haarfijn analyseert is het Soumission. Hij houdt het Westen een spiegel voor, en dan vooral de zogenaamde intellectuele elite.’ MIDLIFECRISIS Houellebecq vertelt zijn verhaal vanuit het perspectief van een literatuurprofessor van middelbare leeftijd, een typisch geval van midlifecrisis: seksueel is hij uitgekeken, zijn werk vindt hij saai, hij heeft het gevoel dat zijn leven voorbij is. Dan verliest hij zijn baan (alle niet-moslims worden ontslagen), maar hij kan terugkomen… als hij moslim wordt. Beier: ‘Dat heeft allerlei voordelen, waaronder een onbeperkt aanbod aan vrouwen. Feminisme en emancipatie blijken nogal fragiele waarden, als het erop aankomt. De westerse vrouwen zijn acht tot tien uur per dag aan het werk en ’s avonds te moe voor seks; de islamitische dames daarentegen mogen niet werken en zitten klaar met een kopje thee en een warme maaltijd. Onder hun burka dragen ze sexy ondergoed.’ Karin Beier gaat het stuk ensceneren als een monoloog: ‘Het wordt een onemanshow in de grote zaal, met steracteur Edgar Selge. Het blijft spannend of de professor al dan niet overstag zal gaan.’


21

mis deze niet

Margaretha Geertruida Zelle, beter bekend als Mata Hari, is een van de meest roemruchte vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Mata Hari, Friezin van oorsprong, was begin twintigste eeuw een bekende exotische danseres in Parijs. Ze hield er vele beroemde minnaars op na en was een spion tijdens de Eerste Wereldoorlog. Of toch een dubbelspion? Of niets van dat alles? Dit nieuwe ballet neemt je mee in het met mysterie omgeven verhaal van het kleine meisje uit het Noorden dat uitgroeide tot een femme fatale, en uiteindelijk voor het vuurpeloton een voortijdig einde vond. Nieuwsgierig geworden? Op het YouTubekanaal van Het Nationale Ballet vind je als voorproefje een vijfdelige serie over dit nieuwe avondvullende ballet.

PETROVSKY AND RAMONE

MATA HARI

6 T/M 26 FEBRUARI NATIONALE OPERA & BALLET

Het is zo langzamerhand een traditie geworden: al enkele jaren aaneen wordt in het Concertgebouw de Canto Ostinato opgevoerd, het klassieke meesterwerk van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Hij schreef het in de jaren zeventig, maar het is nog altijd immens populair vanwege de simpele maar complexe minimalistische structuren en rustgevende schone klanken. De afgelopen jaren werd de Canto in steeds verschillende vormen en met verschillende bezettingen ten gehore gebracht. Dit jaar krijgt het publiek de meest pure versie voorgeschoteld: op vier vleugels. Bloedzuiver en hypnotiserend.

SIMON VAN BOXTEL

CANTO OSTINATO

11 FEBRUARI HET CONCERTGEBOUW

ROUX-GA-ROUX heet de nieuwe plaat van DeWolff. Op 4 februari presenteren de gebroeders Pablo (zang) en Luka van de Poel (gitaar, drums) en organist Robin Piso hun nieuwste in de grote zaal van Paradiso. Met vrienden. Piso: ‘We hebben de plaat in onze eigen studio opgenomen met behulp van een aantal vrienden, dus die nemen we mee. Het wordt DeWolff plús. Natuurlijk gaan we extra uitpakken. Paradiso is een legendarische plek en nu kunnen we er onze plaat presenteren. Helemaal te gek.’ En die titel? ‘Die verklaart onze liefde aan de muziek uit New Orleans. We kwamen het woord tegen en dachten meteen: dat wordt de albumtitel. Ontdekten we dat de Roux-ga-roux een cajunlegende is: half mens, half wolf. Ja man, toen was het helemaal duidelijk.’

MELANIE MARSMAN

DEWOLFF IN PARADISO

4 FEBRUARI PARADISO


22

krant KRANT

podium

KUNST & VERMAAK

Echt Gebeurd

Kort na Valentijn wordt tijdens Echt Gebeurd eindelijk eens niet de geliefde, maar de ex in de schijnwerpers gezet. tekst Mike Peek ROXANNE HELLEVOORT

H Ploerten in de supermarkt Cabarettalent Anne Neuteboom slacht babyboomers én magere meisjes in de supermarkt af. Ze hebben erom gevraagd. tekst Mike Peek

V

oor ze eind november 2015 Cameretten won, werkte Anne Neuteboom in een supermarkt. Op de vleesafdeling om precies te zijn. Daar, gevangen tussen biefstukken en kippenpootjes, merkte Anne dat mensen vaak ontzettend onaardig doen. En dan vooral tegen zogenaamde ‘millenials’, losers die geboren werden tussen 1982 en 2001. In de ogen van oudere generaties zijn millenials per definitie ongeïnteresseerd, individualistisch en slecht opgeleid. Daar kan Anne dus niet zo goed tegen, vooroordelen. In haar voorstelling Weg (althans, het half uur dat ze tijdens Cameretten liet zien) veegt ze de vloer aan met verongelijkte babyboomers die moord en brand schreeuwen over normen en waarden, maar in supermarkten dikwijls de ploert uithangen. En dan dus het liefst als ze die onschuldige Anne Neuteboom tegenover zich hebben. Met goedgekozen beelden en

fraaie volzinnen schetst ze haar ongenoegens. ‘De Neut’ begint nog rustig, maar langzamerhand gaan volume en tempo omhoog, tot er een orkaan van agressie overblijft. Die agressie blijkt behoorlijk geestig, maar er zit ook herkenbare wanhoop in. Want zijn het geen oorlogsveteranen die haar een gebrek aan whatever verwijten, dan zijn het wel magere tienermeisjes die haar bescheiden vetrolletjes afkraken. Stiekem, fluisterend, nét als Anne een pak ijs uit de vriezer wil halen. Bitches. Neutebooms woede en frustratie knallen uit elkaar tijdens een finale die nog lang nadreunt. Ze geeft een soort anti-striptease ten beste, reduceert het lichaam tot een onerotische zak botten. Ja, lijkt ze te zeggen, dit ben ik en het interesseert me geen fuck wat je daarvan vindt. Dóei. ANNE NEUTEBOOM – WEG Theater Bellevue 10, 12 en 13 februari

et concept van Echt Gebeurd is verraderlijk simpel: je gaat zitten en luistert naar verhalen die worden verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. Elke derde zondagmiddag van de maand kun je in Toomler terecht voor een verhalenmiddag die ook wordt opgenomen voor de gelijknamige, razend populaire podcast van onder anderen Micha Wertheim en Paulien Cornelisse. De cabaretiers presenteren de middag om de beurt (en zijn deze maand overigens ook met eigen voorstellingen in Amsterdam te zien). Veel deelnemers van Echt Gebeurd beschikken echter juist níet over podiumervaring. Verwacht dus geen gladgestreken monologen, maar uit de werkelijkheid gegrepen verhalen. Vaak gaat het om ervaringen die het leven van de spreker op één of andere manier hebben veranderd of verhelderd. Zoals journaliste Linda Polman, die naar Sierra Leone

ging om te schrijven over diamanthandel en uiteindelijk zelf een lap grond kocht om naar de steentjes te (laten) zoeken. Of Naïma Najib, die erachter kwam dat haar familie iets groter was dan ze dacht. De situaties zijn soms zo absurd dat ze, ondanks de serieuze implicaties, op de lachspieren werken. Dan weer blijken ze razend spannend. Echt Gebeurd is misschien wel de allerleukste vorm van voyeurisme. 21 februari wordt het overkoepelende thema ‘De ex’. Zoals elke maand zal er ook iemand voorlezen uit zijn of haar puberdagboek. Hoe leuk, lief en ontroerend dat is, kun je alvast checken via iTunes of op de website van Echt Gebeurd. Je vindt er een ruime selectie van eerdere afleveringen. Mocht je durven, dan kun je je daar ook opgeven om zélf een verhaal te vertellen. ECHT GEBEURD – DE EX Toomler 21 februari echtgebeurd.net


COLUMN

Emma Curvers

23

Emma

in de stad

Deel 3: Waarin Emma een lans breekt voor turning bitches

MARIE-CHARLOTTE PEZÉ

T

ot mijn tiende dacht ik dat wassen beelden typisch Amsterdams waren en mevrouw Toessoo een bekende Amsterdamse kunstenares. Er is een foto van de dag dat dit idee ontstond: ik sta breed glimlachend te poseren naast een pop die lijkt op Arnold Schwarzenegger. Alsof zijn onechtheid niet al duidelijk genoeg bleek uit zijn immobiliteit, droeg ’ie óók nog een T-shirt met ‘Madame Tussauds’ erop. Het eendimensionale beeld dat ik als toerist van de stad had werd in mijn puberteit uitgebreid tot maar liefst drie dimensies, met de coffeeshops en het Sex Museum, dat trouwens een soort opvanghuis lijkt voor de wassen beelden die ontslagen zijn bij Tussauds. De toeristen waar ik dagelijks tussendoor fiets naar mijn werk in de Leidseplein Entertainment Area hebben ook vaak een beetje een wasachtig waas over hun gezichten. Ik leg ze desgevraagd véél te vriendelijk de weg naar de Bulldog uit, probeer tegelijk representatief te zijn voor alle Nederlanders en bemoei me ook nog ongevraagd met de restaurantkeuze, waarop ze zeggen dat ze echt Amsterdamse wafels met ijs en Nutella gaan eten. Naar een IceBakery hoef je niemand de weg te wijzen, de Nutellaan (vroeger Leidsestraat) ligt vrij centraal. Wietlollies en mutsen met AMSTERDAM erop zijn niet typischer voor Nederland dan wafels met Nutella, en toch leidt die troep niet tot dezelfde woede onder Amsterdammers,

waarover de laatste tijd veel te doen was. Op 5 februari is het Wereld Nutella Dag – dan neem ik aan dat we met zijn allen bloemenkransen bij IceBakeries gaan leggen. De stad die je als toerist beleeft is natuurlijk altijd een karikatuur van een stad, een beloopbare route met iets te doen, iets te kopen en iets te eten. Dat de chococultuur uitgevonden moest worden, is niet alleen het gevolg van het versoepelde detailhandelbeleid (bedankt VVD), waardoor elke halvezool horeca-ondernemertje mag spelen. Het is ook een ongemakkelijke confrontatie met ons gebrek aan culinaire cultuur. Natúúrlijk kunnen we Nutellawafels niet accepteren als typisch Nederlandse lekkernij. Nutella is veel te lekker om Nederlands te zijn. We kunnen en moeten klagen over monocultuur, maar als we toeristen niet de stad geven die ze willen, zullen ze hongerig en seksueel gefrustreerd raken en ons échte erfgoed (de wassen Doutzen Kroes) vandaliseren. Terwijl we wachten tot er wat wafelwinkels sluiten vanwege misbruik van de regelgeving, hebben we mooi de gelegenheid om onze culinaire traditie te herscheppen. We kunnen bijvoorbeeld typisch Hollands vleesafval gaan verkopen: HEMA-worsten uit de Unileverfabriek in Oss. Of wentelteefjes, niet specifiek Nederlands, maar dat weet geen mens. Als we die dan ook nog verkopen als turning bitches verwacht ik dat de verkoop door het dak gaat.


24

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

Cross-linx: verrassend uit alle hoeken

Violen met elektrische gitaren: het Cross-linx festival serveert een cocktail van muzikale stromingen en wonderlijke samenwerkingen.

ZORAN ORLIC

tekst Floor van Dijck

V.l.n.r. Yuri Landman, Glenn Kotche, Notwist

festival Cross-linx Muziekgebouw aan ’t IJ en Bimhuis, 26 februari cross-linx.nl 25, 27 en 28 februari in Eindhoven, Rotterdam en Groningen

E

en festival waar je je kunt vergapen aan de kunsten van een jonge virtuoze violiste, maar ook kunt luisteren naar de kenmerkende sound van Peter Buck, gitarist R.E.M. Waar je geluidskunstenaar Yuri Landman tegenkomt in een dansvoorstelling en waar een orkest vol klassieke musici en popmuzikanten nieuw en bestaand werk speelt van Crowded House-frontman Neil Finn. Deze unieke mix van moderne muziek, bekende namen uit de indiepop en minder bekende namen uit de experimentele muziek kenmerkt het Cross-linx Festival. ‘Indie classical’ noemen ze het zelf. Een

festival dat de kruisbestuiving viert met één line-up, waarmee ze vier avonden op rij in steeds een andere Nederlandse stad verrassend uit de hoek te komen. En dan niet één hoek, maar zoveel mogelijk hoeken van het gebouw. Als een muzikale expeditie. MUZIKALE VRIENDEN Frank Veenstra is oprichter en hoofdprogrammeur van het festival, dat hij liefkozend omschrijft als ‘zijn kindje’. Dit jaar vindt alweer de veertiende editie plaats. ‘Cross-linx programmeert op het grensvlak van eigentijds, experimenteel klassiek en avontuurlijke indiepop, met een speciaal pro-

gramma met bijzondere verbindingen en nieuwe composities. We proberen toffe samenwerkingen tot stand te brengen, en elk jaar lukt dat gelukkig ook weer. Dit jaar is het hele programma mede samengesteld in samenwerking met drummer Glenn Kotche van de Amerikaanse band Wilco, de grondleggers van de alternatieve countryrock. Hij heeft een flink aantal muzikale vrienden benaderd en dat resulteert in een programma waarin onder andere het werk van de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Neil Finn wordt vertolkt. Door Finn zelf, met het Unlimited Orchestra; een gelegenheidsorkest met onder


25

mis deze niet

neerd zijn, met gastoptredens van onder meer componist en performer Ryan Lott, de jonge vrije geest die onder de naam Son Lux progressieve nieuwe popmuziek componeert met veel klassieke verwijzingen, en de experimentele singer-songwriter-violist Andrew Bird.’

meer Peter Buck, Kotche en het jonge Nederlandse ensemble Lunatree.’ Neil Finn klinkt als een bijzondere keuze. Is hij niet vooral de koning van de zoete pophit uit de jaren negentig? ‘Veel mensen kennen hem inderdaad van de wereldhits van zijn band Crowded House, maar hij heeft ook heel veel solowerk gemaakt dat veel experimenteler is. Uit zijn “back catalogue” zijn een tiental nummers gekozen die worden gearrangeerd door Lunatree. En daartussen hoor je nieuwe stukken muziek, die speciaal voor dit festival gecompo-

VERKENNINGSTOCHT Dit jaar strijkt Cross-linx voor het tweede jaar op rij neer in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Het hele pand doet dit jaar mee, ook het Bimhuis. Naast de grote zaalproductie zoals die rondom Finn, zijn er nog meer optredens, zoals de beroemde Duitse experimentele indierockband The Notwist die hun album Neon Golden – een undergroundklassieker – integraal spelen, de Amerikaanse slagwerkgroep Third Coast Percussion, On Fillmore (het soloproject van Kotche), gitarist Aart Strootman, Emilie & Ogden (een act uit Montreal waarin de ontmoeting tussen een jonge zangeres en een harp centraal staat) en de talentvolle Britse componist Luke Deane. Wat is de geheime tip van Veenstra? ‘Dat is wel het Music Mining-programma, kleine muzikale verkenningstochten tot in de krochten van het pand. In kleine groepjes stuit je op intieme performances op bijzondere plekjes voor en achter de coulissen.’

Marc Ribot is een van de beste gitaristen die je misschien toch niet kent – maar hij was bepalend voor het geluid van albums van Tom Waits, Elvis Costello en The Black Keys. Juist, die liggen nogal ver uiteen qua muziekstijl, met complimenten voor zijn veelzijdigheid. Zijn gruizige licks passen elke keer weer verbazingwekkend goed. Al meer dan 35 jaar geleden begon Ribot in de New Yorkse underground jazzscene, waar hij later doodleuk een hele week aaneen in de Village Vanguard stond, de jazzclub der jazzclubs. Deze maand speelt hij in ons eigen Bimhuis. Gaat dat zien. Hij liet er al eens eerder onmogelijke gitaarstukken horen.

BARBARA RIGON

MARC RIBOT

HET BIMHUIS 3 FEBRUARI

VERPLICHTE DATES Het toneelstuk Visiting Mr. Green is inmiddels al in 45 landen opgevoerd en meerdere keren bekroond. Raoul Heertje maakte een Nederlandse bewerking, Op bezoek bij meneer Green, met Bram van der Vlugt als de 86-jarige weduwnaar Meneer Green en Oren Schrijver als zakenman die plots bij hem voor de deur staat. De jonge ondernemer heeft een taakstraf en moet een half jaar bij de oude man op bezoek. Maar daar zit geen van beiden op te wachten. Gelukkig ‘broeit en klikt en knettert het tussen het tweetal op het podium’ – aldus de Volkskrant.

DELAMAR THEATER 16 T/M 19 FEBRUARI

DREAM THEATER Hardrock en progressieve metal in een theatertempel. Het lijkt misschien een beetje een vreemde combinatie, maar qua naam past het in elk geval prima: de Amerikaanse band Dream Theater komt voor drie concerten onder de noemer ‘The Astonishing Live’ naar Carré. Het langharige en -baardige vijftal draait al dertig jaar mee met hun extreem virtuoze, bijna mathematische symfonische rock vol klassiekeen metalinvloeden, en de band heeft een haast mythische livereputatie. Reken maar op hoogstaande muzikale acrobatiek van John Petrucci en de zijnen, in ons beroemdste circustheater. Vergeet ook je luchtgitaar niet. Blijkbaar heeft Carré overigens nog meer poptempelambities, want deze maand zijn ook Tindersticks en Tallest Man on Earth er te bewonderen.

CARRÉ 22-24 FEBRUARI


26

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

film

Wonderschone onmacht

Jan Siebelinks Knielen op een bed violen is eindelijk verfilmd. Een verhaal over het zwartste calvinisme en een grote liefde. tekst Bregtje Schudel

E

ind februari verschijnt de film Knielen op een bed violen, – naar de autobiografische roman van Jan Siebelink. Noortje Herlaar speelt Margje (gebaseerd op Siebelinks moeder) die haar gezin bij elkaar probeert te houden terwijl haar echtgenoot, bloemenkweker Hans (Barry Atsma), zich steeds meer verliest in zijn geloof.

film Knielen op een bed violen regie Ben Sombogaart release 25 februari

Wat trok je zo aan in dit verhaal? ‘Het is een prachtig stukje geschiedenis, maar het personage van Margje was me wel het meest bijgebleven. Ik vind haar onmacht wonderschoon. Het onvermogen om je geliefde bij je te houden terwijl je hem opgeslokt ziet worden door iets of iemand anders. In dit geval is dat “iets” het geloof, maar het kan van alles zijn. Dat vind ik een heel mooi en tragisch gegeven.’ Je bent zelf in Maassluis opgegroeid. Maakt geloof daar een groot onderdeel uit van de gemeenschap? ‘Jazeker. Al heb ik dat zelf nooit zo

meegekregen. Mijn ouders zijn wel allebei gelovig opgevoed – mijn vader gereformeerd, mijn moeder streng gereformeerd – maar hebben dat totaal niet aan ons, de kinderen, doorgegeven.’ Was dat een bewuste beslissing van je ouders? ‘Mijn vader is een enorme atheïst, die gelooft vooral in de wetenschap. Dus bij hem was het, denk ik, gewoon logica.’ En je moeder? ‘De moeder van mijn moeder was erg gelovig, maar zij beleed haar geloof altijd op een hele prettige manier. Zij haalde er veel steun en troost uit. Mijn moeder zelf is meer van de common sense. Heel erg in jezelf geloven, op jezelf vertrouwen en andere mensen ook met liefde behandelen. Een beetje zoals Margje.’ En compleet het tegenovergestelde van waar Hans aan ten onder gaat. ‘Bij Margje draait het geloof om vertrouwen, bij Hans om angst. Dat

is ook zo verdrietig aan zijn verhaal. Bij hem krijgt de angst de overhand, en daar maken anderen misbruik van. Als je vanuit angst gaat denken en leven, ben je zo ontvankelijk voor de mening van anderen. Dan raak je gauw verloren.’ Toch blijft ze bij hem tot het bittere einde. ‘Mensen zouden kunnen zeggen: Jemig, mens! Was toch weggegaan bij die man! Maar Hans was haar jeugdliefde, haar waarheid. Voor haar was blijven een keuze uit liefde.’ Wat zou je zelf doen? ‘Ik hoop zelf dat ik in die situatie wel mijn koffers zou pakken. Je moet het ook maar kunnen doorstaan. Hoelang kan je je eigen waarheid, je eigen standaard van leven behouden als iemand naast je opeens heftig andere dingen gaat prediken? Al dat liefdeloze geschreeuw in je huis! Ik denk dat dat steeds moeilijker wordt. Ik denk dat ik dat als Noortje niet zou kunnen.’


27

Concert

B-filmmuziek

Z

e zijn er weer! Vanaf 6 februari keert het B-Movie Orchestra terug met hun programma Dr. Jekyll and Sister Hyde, een nieuwe ode aan de jazzy, sexy en bizarre B-filmmuziek uit de jaren 60 en 70. Oprichter Bazz Mattie kwam ooit op het idee van het orkest door een film van een andere fanaat van jaren 60 en 70 B-filmmuziek, Jackie Brown van Quentin Tarantino. De filmmuziek van toen heeft een onmiskenbare charme, vindt Mattie. In die tijd moesten grote componisten (zoals Ennio Morricone) met grootse ideeën het vaak doen met kleine ensembles. Mattie: ‘De muziek heeft iets heel rauws, iets heel sensueels. Je hoort dat ze creatief moesten zijn.’ Niet geheel onverwacht, is de muziek de grote ster bij het B-Movie Orchestra. Het liefst met zo weinig mogelijk tekst – ‘we zijn geen popband’ – maar met zoveel mogelijk cinematisch gezucht en gekreun (live verzorgd door de Cinematic Fever Girls). Een bonte collage van B-filmfragmenten maakt de avond compleet. Mattie en kompanen willen het dit keer nog breder aanpakken. Er wordt hard gewerkt aan een mooie randprogrammering, van gastcolleges tot speciale filmvoorstellingen. ‘We voelen ons wel een beetje missionarissen’, geeft Mattie toe. ‘B-filmmuziek maakt de wereld gewoon een klein beetje beter. Daar ben ik van overtuigd!’

JOCHEM JURGEN

S

B-Movie Orchestra 6 februari in de Tolhuistuin, daarna tournee door Nederland b-movie-orchestra.nl

in première



Sterren gegeven door onze filmrecensent Bregtje Schudel. Geen sterren betekent niet gezien.

FAMILIELEED

HAIL, CAESAR!

De ene familie is de andere niet, maar hun leed is vaak wel erg herkenbaar. In James White worstelt het titelpersonage (Christopher Abbott) met de naderende dood van zijn moeder (Cynthia ‘Sex and the City’ Nixon), in de Vlaamse thriller D’Ardennen draait alles om de driehoeksverhouding tussen een vrouw en twee criminele broers. James White  Regie Josh Mond; nu in de bioscoop D’Ardennen  Regie Robin Pront; release 4 februari

Zelf heb ik meer een zwak voor de wat serieuzere films van de gebroeders Coen (denk Fargo, No Country for Old Men) maar de hilarische trailer van Hail, Caesar! is onweerstaanbaar. George Clooney als domme superster, Channing Tatum als matroos, Tilda Swinton als gedreven persmuskiet, wat wil je nou nog meer? Regie Joel & Ethan Coen Release 18 februari

CEMETERY OF SPLENDOUR  Mythe en realisme vloeien naadloos in elkaar over in deze nieuwste film van de maker van Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Winnaar Gouden Palm Cannes 2010), waarin een groep soldaten wordt overvallen door een mysterieuze slaapziekte. Maar zijn films zijn niet voor iedereen. Laat je je meevoeren, of val je in slaap bij deze magischrealistische dagdroom? Regie Apichatpong Weerasethakul Release 4 februari

BEYOND SLEEP Niet iedereen zit wellicht te wachten op een verfilming van de meesterlijke roman Nooit meer slapen van W.F. Hermans, maar bij een regisseur als Boudewijn Koole (Kauwboy) is het verhaal in goede handen. Jonge geoloog Alfred (Reinout Scholten van Aschat) gaat in Noorwegen op zoek naar meteorieten. Regie Boudewijn Koole Release 11 februari

AN  Een oude dame en haar recept voor ‘an’ (een zoete bonenpasta voor in Japanse pannenkoekjes) brengen leven in de kleine pannenkoekenwinkel van de norse Sentaro. Het verhaal is vaak even zoet en weeïg als de bonenpasta uit de titel, maar komt wel rechtstreeks uit het hart. Regie Naomi Kawase Release 11 februari

MEDITERRANEA  Twee vrienden uit Burkina Faso wagen de barre tocht naar Italië, maar het leven daar is lang niet zo rooskleurig als gedacht. Terwijl de één er toch het beste van probeert te maken, raakt de ander steeds verder verbitterd. Indringend drama, gebaseerd op de ervaringen van hoofdrolspeler Koudous Seihon. Regie Jonas Carpignano Release 18 februari

3X HOU HSIAO-HSIEN Ter gelegenheid van de release van zijn nieuwste film The Assassin (Prijs Beste Regie Cannes), over een vrouwelijke huurmoordenaar, brengt EYE ook twee oude films van grootmeester Hou Hsiao-hsien uit. A Time to Live and a Time to Die is een semi-autobiografisch drama over zijn jeugd, Dust in the Wind biedt een weemoedige blik op jonge liefde. The Assassin, release 25 februari; Dust in the Wind (1987) & A Time to Live and a Time to Die (1985), release 18 februari

ANOMALISA  Hollywood zag oorspronkelijk weinig in animatiefilm Anomalisa, over de eenzame Michael (David Thewlis) die in Lisa (Jennifer Jason Leigh) een nieuwe kans op liefde ziet. Maar na een succesvolle crowdfundactie is dit zowel hilarische als hartverscheurende stukje poppentheater dan toch een feit. Van de schrijver van Being John Malkovich. Met Tom Noonan. Regie Charlie Kaufman, Duke Johnson Release 25 februari


28

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

expositie

Van monoboezems tot nestelgaatjes

Vergaap je aan ‘panieren’, pofmouwen en meer modieus moois tijdens de eerste mode-expositie ooit in het Rijksmuseum, vormgegeven door Erwin Olaf. ERWIN OLAF

tekst Joke van der Weij

D expo Catwalk 20 februari t/m 15 mei Rijksmuseum rijksmuseum.nl

e bezoeker die over de gebloemde loper naar binnen komt moet zijn eigen klofje maar niet vergelijken met wat er allemaal aan zijde, fluweel en kloskant te zien is op de tentoonstelling Catwalk, oogstrelend vormgegeven door Erwin Olaf. Een ongelijke strijd met al die geweldige jurken en fraaie pakken, die trouwens alleen maar gedragen werden door de upper class. In zes zalen laat het Rijksmuseum Nederlandse mode zien vanaf de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw tot aan twintigsteeeuwse haute couture. Die loper is

noodzaak: het stof dat door schoenen wordt meegenomen is funest voor de tere weefsels. ONMISBAAR ONDERGOED Toch is er ook een heleboel fraai textiel buiten de vitrines opgesteld, gedragen door speciale poppen. ‘Op een hanger kun je echt niet zien hoe zo’n jurk valt’, zegt Bianca du Mortier, conservator kostuums. ‘Zo’n jurk krijgt pas vorm door wat eronder werd gedragen. Daarom is al het ondergoed exact nagemaakt; onmisbaar voor het silhouet. Elke periode heeft ook speciale poppen,

want voor een achttiende-eeuwse jurk met ‘panier’, een soort hoepelrok, is het figuur heel anders dan voor de laatnegentiende-eeuwse jurk met monoboezem waarbij de borsten één geheel zijn geworden.’ Een jurk op een pop is beter dan op een hanger, maar je blijft nieuwsgierig naar een bewegende jurk, gedragen door een levend mens. Du Mortier: ‘Daar zijn die jurken veel te kwetsbaar voor. Je kunt zo’n jurk van kloskant ook niet wassen! Bovendien hebben wij nu heel andere lichamen. Langer, maar ook anders geproportioneerd. Door het


mis deze niet

MELANIE BONAJO

JEAN-LOUIS FORAIN, THE CLIENT

29

Close-up

Rembrandts naakte waarheid

ERWIN OLAF

Lichte zeden

LICHTE ZEDEN Prostituees blijven een prikkelend onderwerp voor schilders, vooral in de wat chiquere vorm van courtisanes, zo blijkt uit de expositie Lichte zeden. Sommige sterren van de ‘haute prostitution’ waren enorm succesvol. ‘La Paiva’ bijvoorbeeld bewoonde in Parijs een enorm herenhuis waar uit de zilveren kranen zowel water als champagne vloeide. Maar het was niet alleen maar (klater)goud wat er blonk: ook de afgeleefde hoeren in de goedkope bordelen werden schildergeniek gevonden door kunstenaars als Mant, Degas, Toulouse-Lautrec, Picasso en zelfs door domineeszoon Van Gogh. De Franse titel van deze must-see uit Parijs is dan ook Splendeurs et Misères. Van Goghmuseum 19 feb t/m 19 juni vangoghmuseum.nl

CLOSE-UP

dragen van een korset werd het middenrif van meisjes al vanaf hun vierde geleidelijk ingedrukt. Zelfs dunne meisjes van negen hebben nu niet meer zo’n taps toelopend bovenlijf. SCHOONHEIDSIDEALEN Er zijn uitzinnige creaties te zien. De breedste jurk uit de collectie komt uit de achttiende eeuw en is 1.90 meter breed. Er zit dan ook 17.3 meter stof in verwerkt. ‘Sommige jurken hadden zelfs

gewichten in de mouwen zodat de stof goed viel’, zegt Du Mortier, ‘en moet je zien hoe strak de mouwinzet is. Het was echt niet de bedoeling dat je je arm daarin kon bewegen. Zo’n jurk werd sowieso heel anders gesneden. En het korset in de negentiende eeuw zorgde niet alleen voor een slanke taille, maar ook voor een bekkenkanteling zodat je meer bil had, denk aan de queue uit die tijd. Borsten werden lange tijd veel minder erotisch gevonden. We heb-

ben jurken waarbij de halslijn onder de tepel viel, dat gaf blijkbaar geen aanstoot.’ En de mannen? ‘Van mannen is minder bewaard gebleven, maar niet omdat ze minder ijdel waren. Ze gaven minstens evenveel aan kleren uit. En kijk: dit vest heeft nestelgaatjes op de rug, dan liet je de rijgveter wat losser en kon je het ook nog aan als je dikker werd. Die kostuums hebben natuurlijk raakvlakken met het veranderende schoonheidsideaal, de mentaliteitsgeschiedenis en met de economie. Met alles eigenlijk.’ Het is van een grote schoonheid allemaal, maar hoe zát het? ‘Ons begrip van comfort bestond gewoon nog niet’, zegt Du Mortier, ‘je wist niet beter.’ Maar na alle wespentailles, überbrede rokken en exuberante pofmouwen komt er toch ineens iets comfortabels langs. Het lijkt op een joggingbroekje, maar het is een lange linnen onderbroek uit de zeventiende eeuw, van graaf Hendrik Casimir. Eindelijk iets wat lekker zat. Maar wat moest daar allemaal wel niet overheen! Toch blij dat we nu leven.

Het gaat uitstekend met de Nederlandse film- en videokunst. Een nieuwe generatie is hard bezig om de scheidslijnen tussen film, video en beeldende kunst te laten vervagen. Het is niet meer dan rechtvaardig dat EYE eens een lekker ruim podium biedt voor een groepstentoonstelling van recente film- en videowerken en ruimtelijke installaties. Op de heenweg naar EYE zeggen de namen van de deelnemers misschien nog niet zoveel, maar op de pont terug kan dat zomaar heel anders zijn. EYE t/m 22 mei eyefilm.nl

REMBRANDTS NAAKTE WAARHEID Elke vrouw die echt naar zichzelf durft te kijken herkent zich wel in een tekening of prent van Rembrandt. Zeker in zijn naaktmodellen, die hij tegen de heersende mode in realistisch neerzette. Vrouwelijke naaktmodellen waren nog niet lang in zwang en vaak werd gebruikgemaakt van prostituees, die bij hem om de hoek ruim voorhanden waren. De eigenzinnige schilder schrok niet terug voor buikplooien, hangborsten, rimpels en pokdalige dijen; ook hierin volgde hij zijn eigen koers. Voor vrouw en man: meer dan vijftig keer Rembrandts unieke visie op het vrouwelijk lichaam. Rembrandthuis 12 feb t/m 16 mei rembrandthuis.nl


30

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

Haevn ‘We zien die autoreclames als videoclip bij onze muziek’ tekst Kim van der Meulen foto's Daan Muller

M

et slechts twee hits op hun naam, bekend van tv-reclames, wisten Marijn van der Meer (32) en Jorrit Kleijnen (29) al heel wat te bereiken: hun band Haevn scoorde een 3FM Megahit, werd door Spotify getipt en sleepte boekingen voor verschillende festivals binnen. Deze maand spelen ze in een uitverkocht Paradiso. Op de dag van dit interview vraagt Marijn van der Meer telefonisch of het gesprek ook een uurtje later kan plaatsvinden: er is last-minute een mooie klus voor KLM binnengekomen, en die moet vandaag nog af. Als het de mannen achter Haevn al stress oplevert is er niets van te merken, want eenmaal in de studio kunnen ze het resultaat al trots laten horen: dertig seconden reclamemuziek, in hun herkenbare dromerige, filmscore-achtige stijl.

‘We zijn beste vrienden met enorm verschillende karakters.’

Jullie nummer Finding Out More zat onder een BMW-reclame, Where the Heart Is werd bekend door een tv-spot voor Volvo. Kunnen reclame- en filmmuziek maken en het spelen in een band naast elkaar bestaan? Jorrit: ‘Ja, hoor. We blijven er ook nog wel even mee doorgaan, want we doen het met veel plezier. Als reclamecomponist ben je een kameleon: elke dag doe je iets totaal anders. Ik ken reclames voor McDonald’s waaronder je pure jazz hoort, en commercials voor Mercedes met subtiele house of techno.’ Marijn: ‘Die twee autoreclames hebben onze muziek een podium gegeven. Dankzij de Volvo-reclame gingen mensen ons ineens opzoeken op Shazam – dat is 19.000 keer gebeurd – en kregen we vanuit verschillende landen de vraag of er van die dertig seconden reclamemuziek ook een volledige versie bestond. Die was er, maar er was nog geen goede opname. Daarom zijn we naar Londen gegaan om samen met de producer van London Grammar het nummer perfect op te nemen. Het

gaf ons het vertrouwen dat anderen wat wij hier in ons donkere kamertje maken mooi kunnen vinden.’ Jorrit: ‘We zien die autoreclames als videoclip bij onze muziek, waar toevallig een auto doorheen rijdt. We zijn geen reclamejongens die vanuit hun succes maar een band zijn begonnen, maar jongens die precies de muziek maken die ze willen maken. Of commercie een vies woord is? Dat is het alleen als je gedwongen wordt iets te doen wat niet dicht bij je ligt; dan laat je je artistieke integriteit achter je om geld te verdienen. Het is geen vies woord als iemand je betaalt om muziek te maken die je graag maakt. Werk in opdracht doen we als reclamecomponisten, niet als Haevn, al moet het wel bij ons passen.’ Jullie hebben allebei een achtergrond in de reclame. Marijn: ‘Ja, ik werkte een paar jaar als copywriter bij een reclamebureau, maar daarnaast was ik altijd bezig met muziek. Tijdens mijn werk schreef ik mijn hand vol met dingen die ik nog wilde verbeteren aan de liedjes die ik ’s avonds schreef en opnam. In 2012 ontmoette ik Jorrit via de muziek: het reclamebureau waarvoor ik werkte, stuurde me een track met de vraag of ik daar iets overheen wilde zingen. Toen ik die muziek hoorde, kreeg ik kippenvel. Zó mooi. Ik heb gezongen wat in me opkwam en had daarna al snel de componist aan de lijn, Jorrit dus.’ Jorrit: ‘Ik dank God op m’n blote knieën voor dat moment. We voelden elkaar aan. Zo’n nummer ontstaat op gevoel, ook bij mij – dat is niet iets wat je op een studiodag van negen tot vijf even inplant. De sterren moeten goed staan.’ Marijn: ‘Toen Volvo interesse toonde, heb ik echt voor de muziek gekozen en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Tijdens de kerstborrel heb ik mijn baan opgezegd. Ik wilde het een jaar proberen; ik had toch een diploma om op terug te vallen.’


31

‘Het is soms alsof een tekst in de lucht hangt, alsof ik hem alleen maar hoef te grijpen’

Jorrit Kleynen (links) en Marijn van der Meer


32

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

‘ALS IEMAND ZOIETS HEFTIGS HEEFT MEEGEMAAKT, KLINKT DAT DOOR IN IEMANDS STEM’

HAEVN • bestaat uit singersongwriter Marijn van der Meer (22 februari 1983, Rosmalen) en filmcomponist en producer Jorrit Kleijnen (4 oktober 1986, Kerkrade). Voordat ze Haevn vormden werkten ze samen aan de filmmuziek van Gluckauf (Gouden Kalf-nominatie) en de titelsong voor de film Valentino. Zelf luisteren ze graag naar Thomas Newman (filmcomponist van American Beauty), Patrick Watson, James Vincent McMorrow, Bon Iver en Aurora. • trad voor het allereerst op tijdens de Popronde van 2014, waarna ze het al snel tot 3FM Serious Talent schopten. • belandde onlangs op Spotify’s talentenlijst Spotlight on 2016. • ontleende de naam ‘Haevn’ aan een combinatie van de woorden ‘heaven’ en ‘haven’: ‘muziek die je doet thuiskomen’. • speelde onlangs op Noorderslag en staat later dit jaar op Dauwpop, Paaspop en Where the Wild Things Are.

pop Haevn Paradiso 6 februari (uitverkocht)

Jorrit: ‘Die zekerheid had jij wel nodig om die keuze te maken, denk ik. Ik ben al negen jaar zelfstandig ondernemer; een dag na mijn afstuderen aan de HKU stond ik bij de Kamer van Koophandel om aan de slag te gaan als reclame- en filmcomponist. Ik heb op mijn eenentwintigste aangeklopt bij reclamebureaus met de mededeling: “Hallo, ik maak muziek voor reclames.” Terugkijkend denk ik: what was I thinking? Ik was zo jong. Maar het is wel gelukt. Ik durf daardoor nu in januari al mijn geld op te maken, omdat ik de afgelopen acht jaar heb gemerkt dat er ook daarna weer geld in het laatje komt. Marijn heeft die routine nog niet. Zijn vertrouwen in het feit dat je van je passie kunt leven, moet nog groeien.’ Marijn: ‘Grappig genoeg gaat Where the Heart Is ook over de stap durven nemen. Onbewust, want ik zing wat in me opkomt en bedenk niet van tevoren waarover ik ga zingen. Het klinkt wazig, maar het is soms alsof een tekst in de lucht hangt, alsof ik hem alleen maar hoef te grijpen.’ Jorrit: ‘Daarna gaan we enorm schaven. Luister maar.’ (Hij laat een nieuw nummer horen. Het klinkt melancholisch en opzwepend.) ‘Zo hebben we honderden liedjes gemaakt, waarvan het grootste deel nooit het daglicht gaat zien. We vinden dit nummer zo goed dat we ons haast niet kunnen voorstellen dat het nog niet bestaat.’ Marijn: ‘Meestal is het een goed teken als je denkt: ken ik dit al? Als het dan nog niet blijkt te bestaan, heb je een goed nummer.’ Moeten een goed popnummer en een goed reclamenummer aan dezelfde voorwaarden voldoen? Marijn: ‘In beide gevallen geldt dat je het vaker moet willen luisteren, maar er is geen blauwdruk voor een goed nummer. Je kunt het niet beredeneren, maar je hóórt het. Als je het nieuwe album van Adele voor het eerst zou horen, zou je meteen Hello als single aanwijzen.’ Jorrit: ‘Marijn is niet de zoveelste singer-songwriter met een gitaar om zijn nek, Haevn is niet de zoveelste rockband. We willen muziek maken die niet lijkt op iets bestaands en die aangenaam genoeg is om nog eens op play te drukken of een concertkaartje te kopen.’ Marijn, jij bent een tijd ziek geweest. Wat heeft muziek in die periode voor je betekend? Marijn: ‘Ik gebruikte muziek om alles van me af te

schrijven. Tussen 2010 en 2013 heb ik een stuk of 45 operaties gehad. Ik had een genetische vaatafwijking, een fout in de aanleg van slagaders, die hartfalen zou kunnen veroorzaken. De behandeling ging gepaard met enorm veel complicaties. Elke week moest ik onder narcose, tot het punt dat ik niets meer waard was en nog maar zo’n 45 kilo woog. Drie jaar lang kon ik alleen maar toekijken hoe al mijn vrienden op vakantie gingen en leuke dingen deden. Toch geloofde ik dat het goed zou komen – de liedjes die ik toen maakte, klinken hoopvol. Toen ik bijna hersteld was, heb ik met mijn gitaar en verband in mijn rugzak door Europa gereisd. Mijn ouders vonden dat supereng, zeiden ze achteraf, maar ze lieten me gaan omdat ik anders misschien nooit meer iets zou durven. Aan die ervaring heb ik veel gehad. Ik kwam net mijn bed uit, maar stond daar wel mooi muziek te maken in een metro in Boedapest. Ik ben van nature niet de aangewezen persoon om leadzanger te zijn, maar durf er nu te staan.’ Jorrit: ‘Je hoort dat hij die bagage heeft. Als iemand zoiets heftigs heeft meegemaakt, klinkt dat door in iemands stem.’ Zijn jullie eerder gelijken of tegenpolen? Jorrit: ‘We zijn beste vrienden met enorm verschillende karakters. Ik kan heel boos worden om een kritisch YouTube-comment. Dan wil ik er een sarcastische opmerking onder plaatsen, terwijl Marijn – die gelukkig onze social media beheert – juist rustig en aardig blijft of gewoon niet reageert”’ Marijn: ‘Ik ben wat rustiger, Jorrit is veel ondernemender. Dat accepteren we van elkaar. We kunnen elkaar bekritiseren zonder het gevaar dat we elkaar daarna dat ene melodietje of zinnetje niet meer durven laten horen. Mooi, want we moeten samen aardig wat beslissingen nemen. Zo hebben we nog geen manager of platenmaatschappij, hoewel er wel al veel geïnteresseerd zijn. En we moeten samen beslissen hoe de shows eruit moeten zien. Dat kan alleen als de basis goed is.’ Jorrit: ‘Tijdens een schrijfsessie in de Ardennen, waar we in een blokhut aan nieuwe liedjes werkten, ontdekten we dat London Grammar de sound had die we zochten. We mailden de producer van die band, Tim Bran, en kregen de volgende dag al een uitnodiging om langs te komen. Een dag voordat we zouden vliegen, zei Marijn: “Ik kan morgen niet, want dan ga ik bij een vriend eten.” Ik zei dat het fucking belangrijk was dat we naar Londen zouden vliegen, maar hij zei dat vrien-


33

Wat zijn de leukste start-ups in Amsterdam?

den fucking belangrijker waren. Dat vind ik mooi.’ Marijn: ‘Sinds ik ziek ben geweest, hecht ik nog meer waarde aan mijn relatie en vriendschappen. De mensen die in zo’n periode bij je blijven, houd je voor altijd bij je. Ik denk dat jij op dat gebied juist weer van mij kunt leren.’ Ben jij zo’n workaholic dan, Jorrit? Jorrit: ‘Ik doe wel leuke dingen, maar ben niet altijd in staat om mijn sociale relaties intensief te onderhouden. Mijn werk is mijn alles. Ik ga al negen jaar pas om vijf of zes uur ’s ochtends naar bed omdat ik me te barsten werk. Daar hou ik ook van, hoor. Het is geweldig om van je hobby je werk te kunnen maken, maar op een gegeven moment wordt het je leven. Afgelopen september was ik genomineerd voor een Gouden Kalf met mijn filmmuziek voor Gluckauf én was Finding Out More een hit op de radio. Toen dacht ik wel even: Jorrit, wat wil je in hemelsnaam nog meer, ga eens leven! Volgende lente ga ik ergens in Spanje een maand lang een inspirerende plek opzoeken. Dan komt Marijn langs en gaan we werken. Drie dagen per week. Verder mag ik wel een beetje ontspannen.’ Marijn: ‘Ik ben benieuwd of dat gaat lukken, want we krijgen het superdruk.’ Jorrit: ‘We gaan er alles aan doen om geen eendagsvlieg te zijn. Dat is onze verantwoordelijkheid en van niemand anders. Hoe intimiderend dat ook is.’ Marijn: ‘Ik vond optreden bij De Wereld Draait Door al intimiderend. Maar telkens als je zoiets hebt gedaan, denk je: yes, dat kan ik. Wat we nu als eerste moeten doen? Nummers voor onze EP selecteren – en we zijn behoorlijk kritisch. Tot een paar weken geleden hadden we er nog maar drie, haha.’ Het was dus geen reclamestunt dat jullie pas een jaar na de Volvo-reclame met een album komen? Marijn: ‘We hebben mensen niet bewust hongerig naar onze muziek gemaakt, nee. We wilden muziek maken waar we volledig achter staan. Radio is zo’n vluchtig medium; voor jou tien andere bands die gedraaid kunnen worden. Je moet het goed aanpakken, wil je dat mensen je nummer vaker luisteren.’ Jorrit: ‘Ja, het moet catchy zijn. We hebben vier keer nee gezegd tegen Giel Beelen voordat we live bij 3FM gingen spelen. We vonden onszelf niet goed genoeg. Niet erg, hoor. Een nummer dat nu goed is, is dat over een jaar ook nog.’

De app Wolfgang tekst Inger van der Ree

WIE Johan Idema (42) maakte in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en ontwerpbureau Fabrique de app Wolfgang. ‘Een TomTom voor klassieke muziek’, die je meer leert over wat je precies hoort. WAT Wolfgang wordt iedere maand bij verschillende klassieke concerten aangeboden. De gratis app vertelt je tijdens een concert in realtime (één keer per minuut) waar de muziek over gaat, bijvoorbeeld bij Sjeherazade (van Rimski-Korsakov): ‘De violen wisselen tussen majeur en mineur als wendingen in het verhaal om de sultan te blijven boeien.’ HOE WERKT HET De ‘ondertiteling’ die Wolfgang biedt is geluidloos en bestaat per keer uit maximaal dertig woorden. Wolfgang is zwart-wit en vergt, als je de app eenmaal hebt geopend, geen verdere handelingen. Niet irritant voor de buren, zo’n oplichtend beeldschermpje? ‘Uit tests bleek dat het geritsel van een programmaboekje meer overlast bezorgt.’ WIE EN WAAR Aan Wolfgang werken vijf tekstschrijvers plus een coördinator mee die contact onderhoudt met de orkesten en concertzalen. Het eerstvolgende concert waarbij je Wolfgang kunt gebruiken is het optreden van het Nederlands Studenten Orkest in het Concertgebouw op 16 februari.

BIERVILTJESMOMENT ‘Twee jaar geleden las ik een onderzoek van het SCP waaruit bleek dat veel mensen genieten van klassieke muziek, maar het niet altijd echt begrijpen of er echt door geraakt worden. Als kind ging ik al met mijn oom naar klassieke concerten. Hij fluisterde dan van alles in mijn oor, bijvoorbeeld over de betekenis van de vioolpartij. Na het lezen van dat onderzoek gunde ik iedereen zo’n digitale oom!’ Idema legde zijn idee voor aan Muziekgebouw aan ’IJ, en ze waren meteen enthousiast. FASE Er zijn ook Wolfgang-concerten in bijvoorbeeld Rotterdam en Groningen. Op de app is het concertoverzicht te zien. ‘We zijn in gesprek met Radio 4, zij zenden ’s avonds klassieke concerten live uit. Het zou leuk zijn Wolfgang daaraan te koppelen.’ FINANCIERING Het VSBfonds en Stichting Doen hebben samen ongeveer 65.000 euro in Wolfgang geïnvesteerd. ‘Ze vonden het belangrijk dat er meer wordt geëxperimenteerd in de klassieke concertzaal.’ OVER VIJF JAAR ‘Bestaat Wolfgang misschien ook in Amerika, Duitsland en Engeland, daarmee zijn we in gesprek. Maar we hebben geen winststreven. Als Wolfgang dan niet meer bestaat maar wel tot een volgende vernieuwing heeft geleid, is dat ook goed.’


34

krant KRANT

Februari in de OBA

In de 26 vestigingen van de OBA is altijd van alles te beleven. Wat wil je deze maand niet missen?

BRIDGES OF MADISON COUNTY

In het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU organiseert de Centrale OBA in de eerst helft van 2016 onder de titel HEYU! URBANS & WRITERS twee Engelstalige talkshows over Europa: EUrban en Writers. Journalist en auteur Tracy Metz gaat voor EUrban met zes grote stadsdenkers in gesprek over urban issues als de woningmarkt, het toerisme en de invloed van nieuwe technologie. Literair recensent en moderator Margot Dijkgraaf spreekt voor Writers met twaalf schrijvers afkomstig uit alle hoeken van Europa.

LAURA ANDALOU

HEYU! URBANS & WRITERS

In de serie Boek en Film kunt u deze maand kijken naar Bridges of Madison County, de film van Clint Eastwood uit 1995, gebaseerd op de gelijknamige roman van Robert James Waller. Na afloop is er ruimte voor discussie over boek en film onder leiding van buurtbewoonster Rita Bonenberg.

OLD-STYLE JAZZ MEETS POP Elke maand organiseert zangeres Lorrèn haar muzikale Goodiebar in café Belcampo, het leescafé bij OBA De Hallen. Dat betekent: in een intieme setting genieten van een mix van old-style jazz en pop, door Lorrèn en haar gasten. Lorrèn: ‘Geef mij maar een podium!’ zaterdag 6 februari, inloop 20.30 uur, aanvang 21.00 uur, OBA De Hallen vanaf maart: elk laatste weekend van de maand

Meer informatie en het volledige programma oba.nl/heyu.

VINTAGE LESBIAN PULP COVERS Onder de titel Whisper Their Love… exposeert IHLIA Amerikaanse paperbacks uit de de jaren vijftig en zestig, met hunkerende wulpse vrouwen op de cover. De eerste lesbische paperback was Women’s Barracks, in 1950. Tereska Torrès beschrijft hierin haar tijd in het Vrije Franse leger. Het schandaal dat ontstond over de lesbische passages in het boek leidde tot vier miljoen verkochte exemplaren. Een serie lesbische paperbacks volgde, waaronder Spring Fire van Vin Packer (pseudoniem van Marijane Meaker) en The Price of Salt van Claire Morgan (pseudoniem van Patricia Highsmith). 4 februari t/m 31 maart, Centrale OBA, IHLIA-plein, 6e etage

dinsdag 23 februari, OBA Waterlandplein, 13.00-17.00 uur

Welkom bij de OBA Iedere Amsterdammer is welkom in de OBA. De OBA is het kloppende kennishart van Amsterdam, een ontmoetingsplek voor jong en oud waar ontwikkeling centraal staat. In de OBA komen mensen en bronnen samen. Je kunt er verhalen tegenkomen in een boek, ervaren tijdens een expositie, of delen tijdens een sociale ontmoeting. De OBA maakt kennis toegankelijk, leent uit en stimuleert ontmoeting. De OBA biedt iedereen een plek en mogelijkheid om bij te blijven. meer info op oba.nl

/obamsterdam /obamsterdam /obamsterdam


krant KRANT

feb 2016 36

OOSTERPARK EN DAPPERBUURT ESCAPEROOMS NADJA HÜPSCHER UIT ETEN EN ZO: WINKELS

ETEN DRINKEN EN ZO 38 41 42 44

35

VINTAGEFESTIJN

‘EEN GEZONDE BEDELAAR IS GELUKKIGER DAN EEN ZIEKE KONING.’ Straatpastor Luc Tanja sms’t sinds begin dit jaar handige tips over onder meer eet- en slaapplekken én opbeurende spreuken, zoals deze, naar Amsterdamse daklozen. Bron: Het Parool

VIER IN ÉÉN! De Supperclub is verhuisd naar het Odeon-gebouw aan het Singel. Gelukkig is er verder niet al te veel veranderd: in een chique witte, ultragestileerde ruimte kun je er heerlijk dineren op relaxte loungebedden. Vooraf kun je in hetzelfde gebouw in biercafé Hoppa! een uitstekend Amsterdams biertje drinken. Cocktailliefhebbers kunnen terecht bij Apt., een cocktailclub vol kunst en curiosa. Bij The French Connection kun je onder hetzelfde dak Franse tapas eten in de kelder. De (combinatie)mogelijkheden voor een goede avond zijn haast eindeloos… Odeon Singel 460 odeon.amsterdam.nl

Van de beroemde Eames-stoeltjes tot jaren-70-salon-tafels en art-decolampen: voor dat alles en meer kun je terecht op de vierde editie van Design Icons in De Kromhouthal in Noord. Zestig designhandelaren van alle hoeken van Europa komen er speciaal voor naar Amsterdam. Wie weet vind je hier die ene lekkere opastoel waar je al jaren naar op zoek bent (zie ook p.18). De Kromhouthal, 13 en 14 februari design-icons.nl


36

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

buurt

De buurten van Amsterdam

OOSTERPARK EN DAPPERBUURT tekst Anne de Vries illustratie Monique Wijbrands / SaltyStock

De multiculturele Oosterpark- en Dapperbuurt bruist en bloeit. Monumentale panden, een prachtig gerenoveerd Oosterpark, culturele hotspots, de heerlijkste horeca en de markt: we zijn hier domweg gelukkig.

VANMOOF Wil je een designfiets die helemaal naar je eigen wensen wordt afgesteld? De fietsdokters van Vanmoof regelen het voor je. Uiteraard kun je ook een proefritje maken in het Oosterpark. Mauritskade 55 | vanmoof.com

BUKOWSKI In deze Amerikaans gestylede bar, vernoemd naar schrijver en drinker Charles Bukowski, zijn er genoeg luie leren stoelen voor iedereen. Zelfs na middernacht kan je hier heerlijk dineren. Oosterpark 10 barbukowski.nl

VANDEMARKT Verse seizoensgebonden Franse gerechten sieren in restaurant Vandemarkt de kaart en er is keuze uit maar liefst vijfhonderd (!) soorten wijn. Weesperzijde 144-147 vandemarkt.nl

BEUKENPLEIN Het Beukenplein is het hipste pleintje in Oost. Eetcafe Maxwell houdt iedere maandagavond een pubquiz, Coffee Bru serveert de heerlijkste koffie, restaurant Bidou maakt knapperige houtovenpizza’s en in Smokin’ Barrels haal je een fijne (kreeft) burger. Beukenplein

VOLKSHOTEL In dit hotel kun je behalve slapen ook fijn lunchen, koffie drinken en vergaderen in het grote vintagecafe, en de nacht vieren in Doka in de kelder of op de zevende in club Canvas. Toch moe? De kamers zijn om bij weg te dromen. volkshotel.nl


37

24H OOST TROPENMUSEUM Het volkenkundig museum vol geuren en maskers staat tijdens de expo The Sixties in het teken van de roerige zestiger jaren. Hoe schoren de astronauten zich in de ruimte? En waar komt de stijl ‘bohemian chic’ vandaan? Linnaeusstraat 2 | tropenmuseum.nl

Tijdens 24H Oost kun je 24 uur op ontdekkingstocht door Amsterdam-Oost. Clubs, musea, horeca en pop-upstores laten zich van hun meest verrassende kant zien. Welke events zijn echt niet te missen? Oostkenner Dirk Kelderman (28) – mede-oprichter van Studio/K, werkt nu bij de TonTon Club – geeft vast zijn top 5. 13 en 14 februari, van 12.00 tot 12.00 iamsterdam.nl/24H

1. RONDLEIDING DOOR EEN RONKENDE HAL

DAPPERMARKT De meest multiculturele en volkse markt van Amsterdam. Bij de bloemenstal van Piet en Evelien Witt kan je zelf je bosje samenstellen en bij Ome Tom, met zijn prachtige zelfgemaakte kraam, eet je de lekkerste poffertjes. Dapperstraat dappermarkt.nl

‘Ouwe rauwe machines in een grote ronkende hal: ik vind Museumwerf ’t Kromhout echt een hele vette plek. Het motorenmuseum is nog vrij onbekend. Het staat verscholen tussen allemaal nieuwe gebouwen. Als je het paadje naar het museum uitloopt, lijkt het net of je teruggaat in de tijd.’ Museumwerf ’t Kromhout 13 februari, 12:00-13:30

2. HET SCHRIJFMEISJIENTJE ‘Ik weet nog niet precies wat Het Schrijfmeisjientje inhoudt, maar het lijkt me heel erg leuk en vernieuwend. Je gaat naar haar toe en beantwoordt een paar vragen. Dan maakt zij er een gedichtje van, speciaal voor jou.’ All the Luck in the World 13 februari, 14:00-18:00

3. NACHTDINER ‘Ik vind Studio/K natuurlijk een hele fijne plek om naartoe te gaan. Je kan er lekker films kijken, muziek luisteren en goed eten. Tijdens het nachtdiner komen er dichters en verhalenvertellers.’ Studio/K 13-14 februari, 0:00-3:00

JOE’S GARAGE In kraakpand Joe’s Garage valt er onder het motto: ‘Wat niet mag, kan nog steeds!’ elke week van alles te beleven. Zo kan je aanschuiven bij Volkseten Vegazulu, een veganistisch gelegenheidsrestaurant. Pretoriusstraat 43 joesgarage.nl

OOSTBLOK Dit kleine bruisende theater (gevestigd op twee locaties!) biedt een schatkist vol theater, dans, muziek, film en literatuur. Tip: de vaste programma-avond Verse Vis, met jong talent dat voor het eerst optreedt! Sajetplein 39 & Tweede van Swindenstraat 26 oostblok.nl

13-14 FEBRU ARI 12:0012:00

4. DOKA X FRANK FESTIVAL ‘Na het eten ga ik een drankje en misschien nog een dansje doen bij Doka, in de kelder van het Volkskrantgebouw. Er zijn akoestische bands en interactieve Google-poëzie en performance art.’ Doka 13 februari, 23:00-7:00

5. WILDPLUKWANDELING ‘Het Flevopark vind ik het allerleukste park van Amsterdam. Het is er niet zo druk en je kan er heerlijk zwemmen in de zomer. Zondagochtend na het feestje in Doka kan je er lekker uitrusten tijdens het plukken en proeven van wilde planten.’ Flevopark 14 februari, 8:30-10:00


38

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

Wat je ook steeds vaker ziet...

escaperooms

ESCAPEROOMS TOP 5 ESCAPEROOMS 1) Sherlocked Onderga een serie tests die H.P. Berlage heeft achtergelaten en treed toe tot een geheim genootschap bij The Architect, of kijk of er kieren in het beveiligingssysteem zitten bij The Vault en probeer een waardevol object te stelen.

Œ

Beursplein 1 sherlocked.nl

2) Escape Through Time Ga terug in de tijd naar de Tweede Wereldoorlog om een gestolen schilderij te bemachtigen dat de Duitsers hebben gestolen. Utrechtsedwarsstraat 17 escapethroughtime.nl



3) Logic Locks Ga op zoek naar de waardevolle gouden ketting van de mysterieuze ontdekkingsreiziger Elizabeth van Leeuwenhart en pluis uit wat er mee gebeurd is. Ferdinand Huyckstraat 64 logiclocks.com

4) Save Amsterdam Sluit je op in een geheim laboratorium en ontdek een antizombieremedie om de stad te redden, of help een watersnoodramp voorkomen bij Water Flood. Cornelis van Alkemadestr 69-73 saveamsterdam.com



5) Claustrophobia Reis af naar Mathilda’s droomwereld om duizenden raadsels en puzzels op te lossen die in de knoop zijn geraakt. Foeliestraat 16 phobia.nl




SHERLOCKED - THE VAULT

39

 Œ







Betalen om opgesloten te worden met als doel te ontsnappen: escaperooms zijn een heuse hype. tekst Anne de Vries

MYSTERIEUZE KAMERS

S

pelletjes voor volwassenen zijn al jaren in opkomst: van pubquizzen en bordspelen tot gps-games en arcade games bij De TonTon Club. Sinds twee jaar zijn escaperooms onze absolute favoriet. Dit interactieve spel wordt doorgaans gespeeld in het Engels, met een groep tot zes personen die wordt opgesloten in een kamer en daar binnen een vastgestelde tijd weer uit moet zien te komen. Uitbreken kan maar op één manier: door ingewikkelde raadsels en puzzels op te lossen. En dan hebben we het niet over simpele kruiswoordpuzzels of rebussen: je kraakt kluiscodes terwijl je terugreist in de tijd en nazi’s door de gang hoort marcheren, of lost lastige raadsels op die de mysterieuze H.P. Berlage in zijn kantoorkamer in de naar hem vernoemde Beurs heeft achtergelaten. In januari 2014 opende de allereerste escaperoom in Amsterdam; in twee jaar tijd zijn er veertien stuks bijgekomen en lijkt er nog lang geen eind te komen aan de populariteit van dit innovatieve spel. GEHEIM GENOOTSCHAP Victor van Doorn is mede-eigenaar van Sherlocked, een van de populairste escaperooms in Amsterdam, met twee escapespellen in de kelder van de Beurs van Berlage. ‘Het doel bij The Architect is om uit een kamer te ontsnappen; bij The Vault om een kluis binnen te breken en een waardevol object te stelen. Dat is een heel andere tak van sport dan wanneer je uit een kamer moet zien te komen; je krijgt bijvoorbeeld met bewakers te maken en hebt een handlanger. Het is de moeilijkste escaperoom ooit gemaakt: maar drie procent van de teams haalt het einde’, aldus Van Doorn.

De meeste escaperooms zijn geïnspireerd op waargebeurde verhalen, zo ook die van Sherlocked. ‘In de torenkamer van de Beurs woont een mevrouw, de weduwe van de oude conciërge. Ze woont er al sinds de jaren zestig en mag er blijven tot haar dood. Daardoor geïnspireerd leer je in The Architect dat we een oude kamer hebben ontdekt die er altijd is geweest: de kantoorkamer van H.P. Berlage. Hij heeft er een serie puzzels achtergelaten, voor aspirant-leden van The Society of Crossed Keys. Hij is trouwens ook écht lid geweest van een geheim genootschap’, vertelt Van Doorn geheimzinnig. MADE IN BUDAPEST Waar komt de escaperoomtrend vandaan? Vijf jaar geleden raakte een groepje Hongaren geïnspireerd door online escapespellen, en al gauw volgde de allereerste fysieke escaperoom ter wereld: Parapark in Boedapest. De trend werd overgenomen door steden wereldwijd: van Moskou en Bangkok tot Londen en Las Vegas laten mensen zich vrijwillig opsluiten. Toch is de attractie in Amsterdam opvallend populair. Van Doorn: ‘Net na de start van Sherlocked in augustus 2014 hebben we in De Wereld Draait Door een aantal losse puzzels gedemonstreerd. Na de uitzending waren alle escaperooms in het land de hele maand uitverkocht. Nederlanders zijn early adopters. Als iets gaaf is, bereikt het snel het hele land.’ VERSLAVEND Escape Through Time, de escaperoom van Boom Chicago, opende zijn deuren in november 2015 en is daarmee de nieuwste escaperoom van Amster-

>

KLUISCODES KRAKEN TERWIJL JE TERUGREIST IN DE TIJD


40

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

escaperooms

SHERLOCKED - THE ARCHITECT

‘Er ontstaat een heuse escaperoomcultuur’

VONDELS WRAAK Word je liever niet opgesloten in een claustrofobische ruimte, maar ben je wel dol op raadsels? Tijdens het mysterieuze spel De Wraak van Vondel begeef je je in een doolhof van cryptische verwijzingen, en struin je ondertussen door zeventiende-eeuws Amsterdam. De uitdagende quest-app is gebaseerd op de gelijknamige nieuwe thriller van Frank van Pamelen. Spelers moeten vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Het ultieme doel is om alle sleutels te verdienen die tot het laatste en meest mysterieuze geheim leiden. De app is speciaal ontwikkeld voor jongeren, maar is natuurlijk ook geschikt om de geschiedeniskennis van een speelse volwassene bij te spijkeren.

>

dam. Mede-eigenaar Andrew Moskos was niet bang voor de concurrentie van veertien voorgangers. ‘Vanaf het begin wisten we dat we een echte “Boom Chicago-versie” wilden maken: een escaperoom met een sterk verhaal, komische elementen en goede techniek. Zo reis je bij Escape Through Time terug in de tijd naar de Tweede Wereldoorlog. Je gaat op zoek naar een schilderij dat is gestolen door de Duitsers, terwijl je ervoor moet zorgen dat de geschiedenis onveranderd blijft.’ De kersverse eigenaar legt uit dat escaperooms verslavend werken. ‘Wanneer je eenmaal een escaperoom hebt geprobeerd, wil je het blijven doen.’ Volgens Moskos hoef je niet hyperintelligent te zijn om een escaperoom te kunnen spelen. ‘Het maakt niet uit hoe slim je bent of hoe goed je Engels is: het belangrijkste is dat je observeert. Kijk rond en denk rustig na. Je bent niet op zoek naar een willekeurige deur, je zoekt de puzzel die je naar die deur leidt.’ Van Doorn raadt een gemengd team aan. ‘Twee uitersten werken altijd goed, zoals een out-of-the-boxdenkende kunstenaar en een logisch redenerende programmeur. Mannen en vrouwen zien dingen anders, dus het is handig om beide

seksen in je groep te hebben. En er is altijd een medewerker die meekijkt en -luistert om de teams verder te helpen: iedereen heeft hints nodig.’ ALFAMANNETJE In het spel komen niet alleen de bijzondere eigenschappen en talenten van mensen aan de oppervlakte; soms gebeuren er dingen die ook de organisatoren niet hadden kunnen voorzien. Van Doorn: ‘Laatst is er een dame in The Architect ten huwelijk gevraagd. Ze vond ineens een heel mooie oude ring, en toen zei haar vriend: “Ik weet wel wat ik daarmee aan moet.” Hij is op zijn knieën gegaan en ze heeft “ja” gezegd.’ En soms lijken escaperooms net wetenschappelijke experimenten. ‘Opvallend genoeg lopen mannen heel vaak vast op geur in The Architect. Ze kunnen bij een geurraadsel niet bedenken hoe iets ruikt. Dan zeggen ze: “Volgens mij is dit suiker!” Hoe ruikt suiker überhaupt?,’ lacht Van Doorn. Moskos heeft meer verschillen opgemerkt tussen mannen en vrouwen. ‘De teams bestaan vaak uit drie mannen en één vrouw. Vaak komt de vrouwelijke


speler met het juiste antwoord op een raadsel, en kapt een of ander alfamannetje in de groep haar direct af. Drie minuten later blijkt dat ze gelijk had. Vrouwen hebben snel dingen door, maar hebben meer moeite om hun inzichten te communiceren. Ik twijfel of ik deze observatie choquerend en afschuwelijk vind, of sociologisch interessant’, lacht Moskos. Van Doorn denkt dat de escaperoom-trend nog lang niet over is. ‘Ik vind dat we met escaperooms een bijzondere eigen plek hebben gevonden tussen de andere ervaringsgerichte activiteiten, zoals bowlen en pubquizzen. Er begint in Amsterdam een heuse escaperoomcultuur te ontstaan, met verschillende smaken en genres. Mensen zeggen tegen elkaar: “Heb je die nieuwe adventure-experience gedaan?” “Nee, ik hou meer van horror.”’ Escaperooms hebben hun eigen plek veroverd. Moskos: ‘Mensen zijn toe aan een break van hun computerscherm, en een sociale ervaring zoals een escaperoom is daar perfect voor. Het is uitdagend, actief en opwindend. Je kunt het doen met vrienden, collega’s of een date. Misschien noemen we ze in de toekomst geen escaperooms meer, maar het basisconcept blijft bestaan.’ 

SHERLOCKED - THE ARCHITECT

RANDOM NUMBER GENERATOR

BOOM CHICAGO

41

In het wild Nadja Hüpscher luistert af

Een echtpaar rond de dertig in de metro over de aankomende vakantie. Vrouw Die ene is een heel groot huis met koraal en een landje eromheen, 6000 euro, inclusief eten erbij en duikdiploma. Leuk voor ons mam, die heeft nog nooit geen lichtgevende vis gezien. En dan hebben wij ons eigen beach-huis, konijntje. Man Heb je dat nou allemaal via de man van sexy Stacy en hun online platformpje? Vrouw Ik had echt een heel vlot gesprek met hem en ik ben ook gewoon heel transparant geweest. Dat ik nog een aanbod heb lopen, wat jij zei. Ik zeg, als jij zegt dat het Azië moet worden, prima. Het is daar toch warm? En d’r is een zee bij, meer moet je niet willen. Ja, beetje luxe. Man Inclusief je moeder is het weer 20.000 wat ze gaan vangen. Vrouw Maar je houdt toch van me. Man Er zit echt niks in je hersenpan hè, is het je opgevallen hoeveel lagen ertussen zitten? 1000 voor het vliegen, 1000 duiken, 1000 villa. En die andere 3000? Heb mijn professortje daar weleens over nagedacht? Vrouw Wat denk je zelf, ze moeten toch iemand hebben voor de tuin, en dat koraal komt ergens vandaan en chauffeurs enzo en d’r is ook een Spa waar ons mam de hele dag in kan. En een gymparkje voor mij. Man Kan jij die hersentjes misschien een beetje laten oprekken? Vrouw Ik zal effe uitzoeken waar dat kan anno 2016. Hij zegt dat ik met de Emirates moet vliegen, dat is heel comfortabel, en dan kan je voor 700 p.p. erbij eerste klas. Zegt ie alleen tegen mij. Bij de Polynesische eilanden kwamen we toch ook op 5000 per persoon uit? Ik zeg tegen hem, wij gaan ook nog naar Ibiza en sowieso skiën. Kijk, je moet wel een beetje normaal blijven. Dat heb ik gewoon eerlijk gezegd. En toen heb ik ’m bedankt. Op z’n Stacy’s.


42

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

restaurants

UIT ETEN



Onze favoriete nieuwe restaurants, cafés en eetwinkels

Œ 

 

tekst Famke en Floor van Praag @ caperleaves.nl

PENSION HOMELAND

ARJEN VELDT

eten  sfeer  service  Menu: drie gangen €36

PENSION HOMELAND

H

et jaren70-concept is bij Pension Homeland zo subtiel en overtuigend doorgevoerd, dat we het gevoel krijgen de verbouwde stolpboerderij met zitkuil van een vriendinnetje uit onze jeugd binnen te lopen. Pension Homeland is gehuisvest in een prettig jaren-60-gebouw aan het water met veel ramen (we zien Nemo liggen) op het Marineterrein naast het Scheepvaartmuseum. Deze voormalige officierslegering is sinds kort een hotel, maar ook een bar en restaurant, met dus die seventies look & feel. Linoleumvloer, Gouda-kaarsen op tafel, veel bruin en oranje, Miro-achtige muurschil-

deringen, een bakstenen openhaard, een schrootjesplafond, een sanseveria en een vingerplant. Het doet ons ook een beetje denken aan restaurant Oldschool, waar chef-kok Jerry Gontscharoff onder andere heeft gewerkt voordat hij hier een verdomd goede menukaart in elkaar draaide. BIERMOSTERD Er is een dagmenu voor €36, en op de vaste kaart staan zes voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie desserts. Wij beginnen met een geweldig uitziende salade van dunne plakken gerookt staartstuk (rood) met palmkool en savooiekool (groen), biermosterd en geroosterde gerstemout. Niet alleen

een plaatje om te zien, ook een ontzettend smakelijk geheel, dat ons moeiteloos voorziet van de dagelijkse portie groene groente. De vissoep is prima maar mist iets aan kracht: er zou wat ons betreft wat meer pit mogen in de rouille.

gebakken zeebaarsfilet met een bisque, plus een paar ravioli’s gevuld met paddenstoel en kastanje. Je kunt ons geen groter plezier doen: eten zonder al te veel fratsen, maar toch ook weer niet zoals je thuis kookt. En dan ook nog redelijke porties en schappelijke prijzen. Ondertussen kleuren onze wangen rood van de openhaard en misschien ook wel van de wijn, of van de thee die in kopjes met Pension Homeland-logo geserveerd wordt. Alles is hier tot in detail uitgedacht, terwijl het toch niet als te bedacht aanvoelt. En juist daarom (en door het heerlijke eten) voelt het hier zo ontzettend goed.

AFSPRAAK Met het vegetarische hoofdgerecht heeft Floor een probleempje. Deze bieten-tarte tatin met geitenkaas, komijnyoghurt en een frisse oerwortelsalade is zo ontzettend lekker, dat ze liever niet het gebruikelijke halverwege-bordje-ruilen doet. Maar ja, afspraak is afspraak, dat weet ze heus wel. Gelukkig is Famkes gerecht net zo’n schot in Kattenburgerstraat 5 Œ pensionhomeland.com de roos: een comforting


43

ANNE DOKTER

YAY

HANGAR In Amsterdam-Noord, praktisch op het parkeerterrein van Hotel De Goudfazant, staat de golfplaten loods van restaurant Hangar. Dat klinkt misschien houtje-touwtje, maar de ruimte is warm en zorgvuldig gestyled met groen marmeren tafels, spiegels, vintage kroonluchters en een messing bar. Op de kaart staan gerechten als risotto met cantharellen, bavette met homemade friet en een spicy kreeft met sriracha, spinazie en bataat. Dit voorjaar kun je ook eten op het grote terras aan het water. Aambeeldstraat 36 hangar.amsterdam

In een groot pand aan de Albert Cuypstraat zit YAY, een fijne conceptstore met een raw lunchrestaurant. Alles hier is vegan en niets mag bij bereiding boven de 42 graden verwarmd worden. Ze serveren bijvoorbeeld een frisse salade van gemasseerde (!) boerenkool, noedels van kelp en wortel met pittige kimchee (gefermenteerde kool) of een Thaise curry van avocado met bloemkoolrijst. Eventueel kun je er ook nog een yogalesje aan vastplakken. Albert Cuypstraat 101-103 yayamsterdam.nl



MERKELBACH In park Frankendael, waar je ook restaurant De Kas vindt, staat het enige overgebleven landhuis binnen de stadsgrenzen: Huize Frankendael. Je vindt hier een zeer gepassioneerde en getalenteerde chef, Geert Burema: een echte slow food-purist. Alles draait bij hem om heerlijke, pure en eerlijke seizoensgebonden gerechten en lokale kwaliteitsproducten. Zijn ballotine van Chaamse hoen met daslook is zeker de moeite waard.

BLUESPOON

Middenweg 72 restaurantmerkelbach.nl

In het restaurant van het Andaz Hotel staat een nieuwe chef achter de pannen: Kasper Stiekema. Hij was eerder onder andere sous-chef bij De Kas en zet ook bij Bluespoon allerlei smakelijke gerechten neer met lokale ingrediënten.

Uit: Must Eat Amsterdam terralannoo.nl/must-eat-amsterdam

Prinsengracht 587 bluespoon-restaurant.nl






44

krant KRANT

winkels

ETEN & DRINKEN EN ZO

TREND

EN ZO... De nieuwste & leukste winkels in de stad

samenstelling Elisah Jacobs

HANGPLANTEN tekst Inger van der Ree

Je kunt geen koffiezaak, bar of conceptstore meer inlopen waar de muren en plafonds er niet mee pronken: hangplanten. Ook op Instagram lijkt de hangende plant in de huiskamer een waar statussymbool te zijn geworden. Je ziet ze vooral in gehaakte of geknoopte macraméhouders, in alle kleuren van de regenboog. De hangplant is er in vele soorten en maten, maar de erwtenplant, de vetplant en de varen zijn momenteel het meest populair. De vetplant is het makkelijkst, die heeft weinig water nodig. De echt luie hangplanthouder kan kiezen voor een Spruitje, een zelfvoorzienend mini-hangplantje in een glazen lampje dat je nooit water hoeft te geven. De hangplant was eerder al eens een hit, in de jaren zeventig. ‘We vertalen de hangplant nu naar 2016, bijvoorbeeld door macraméhouders in het knalroze. Ook hijsen we nu andere hippe planten de lucht in, zoals de cactus’, vertelt interieurspecialist Marie-Gon Vos van het Nederlands Interieur Instituut. Een hangplantfanaticus kan zijn macraméhouder zelf haken of knopen met behulp van de vele DIY-handleidingen op internet. Ben je niet zo creatief? Niet getreurd: zelfs de grote tuincentra verkopen inmiddels geknoopte houders in hippe kleuren.

NESPRESSO Koffieliefhebbers opgelet. Naast de boetiek in de P.C. Hooftstraat is Nespresso sinds kort ook te vinden op de Heiligeweg en het Gelderlandplein. Zo hebben we nog eens keus waar we onze nieuwe koffiecapsules kunnen inslaan. Tijdens de opening customizede Piet Paris zelfs een Nespresso-machine. Hop binnen in een van de nieuwe filialen om espresso’s en lungo’s te proeven, en wie weet loop je wel naar buiten met een nieuw koffiezetapparaat. What else?

 

Heiligeweg 21-25 Gelderlandplein 114 nespresso.com


45

Œ  



 ZOE KARSSEN Het vrolijke label van de Amsterdamse Zoe en Quince Karssen verovert al sinds de lancering in 2010 menig modehart. Alle T-shirts, sweatshirts, joggingbroeken, tanktops, rokken, jurken, jeans en jassen worden uitgevoerd met leuke quotes en/of verrassende prints, van vleermuizen en rode lippen tot spookjes. Niet zo gek dus dat we beroemdheden als Kate Moss en Beyoncé regelmatig spotten in een ‘echte Zoe Karssen’ en het merk onlangs zijn eerste boetiek opende in de Negen Straatjes. Naast de gehele collectie shop je hier ook Zoe’s nieuwste paradepaardje, het parfum Unicorn Tears, vernoemd naar een van de meest populaire prints. Fijn om te weten: elk jaar is er een sample sale met flinke kortingen op de collectie.

Œ

Reestraat 9 zoekarssen.com

HISMANNERS Bij HISMANNERS draait alles om leer. Elk kledingstuk, accessoire en gadget in deze conceptstore voor mannen bevat leer – soms slechts subtiel verwerkt in een detail. Het 100m2 tellende pand is vanbinnen zelf ook van leer; check de muren, stalen trappen en de robuuste houten bar maar eens. Eyecatcher is de leren muur waarin een tatoeëerder een gedicht van Yuki Kempees vereeuwigde. Met merken als Amsterdam Cowboys, Henry London, Laimböck Montale, Muijo, Senz, The Bridge en Tumi. Eerste Van der Helststraat 1D hismanners.nl



MADE.COM De tijdelijke showroom die het Britse designmerk afgelopen zomer in Amsterdam opende was zo’n succes dat MADE.com nu terug is met een permanente vestiging. Bij MADE.com vind je designmeubels en woonaccessoires gemaakt door zowel gevestigd als jong designtalent. Geen tussenpartij tussen maker en verkoper betekent dat de prijs laag blijft. Juist ja, budgetproof designshoppen op 300m2. Zie je iets moois, dan kun je het meteen bestellen op een van de aanwezige iMacs. De showroom opent deze maand in het oude fabriekspand van BounceSpace, waar ook kapper Bubblekid en koffiebar Lot Sixty One zitten. Verleidelijk! Overtoom 141 made.com

L:A BRUKET We Are Labels kenden de fashionista’s allemaal al wel. Het Zweedse huidverzorgingsmerk L:A Bruket wellicht nog niet, maar daar komt zeker verandering in. Bij binnenkomst in de We Are Labels-winkel in de Raadhuisstraat is het merk niet te missen. In deze shop-in-shop vind je heerlijke handzeepjes, scrubs, body butters, scheerschuim en geurkaarsen, maar ook strijkwater en (af)wasmiddel, allemaal op basis van natuurlijke ingrediënten als zeezout, bijenwas en zeewier. Raadhuisstraat 46-50 labruket.se




46

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

winkels

BOUTIQUE

 

De onvermijdelijkste modewinkels voor (m) en (v)

samenstelling Elisah Jacobs

Œ  

BOLIA

CHOCOLADEWINKEL

Het Deense interieurmerk Bolia opende onlangs een eigen winkel in de Utrechtsestraat. Bolia werkt met meer dan vijftig designtalenten uit de hele wereld. Niet moeilijk dus om er mooie meubels of accessoires te vinden met die typisch Scandinavische touch: minimalistisch, stijlvol en functioneel. Eenmaal binnen wil je door de dampende biologische koffie, de heerlijke huisparfum en de fijne deuntjes eigenlijk niet meer weg.

Bij Mumu maken ze chocolade zonder melk die nét zo romig smaakt als chocolade mét. Misschien nog bijzonderder: de chocolades zijn verrijkt met een speciaal vitamine-elixer. Met raw chocolate met pecannoten, dadels, espresso en macadamia én vitamine B-complex, D3, Q10 en chromium heb je meteen een goed excuus om dagelijks een blokje te nemen…

Utrechtsestraat 78 bolia.com

Œ

1e Jacob van Campenstraat 33 mumuvitaminchocolates.com



PLUK

FLYING TIGER

In de altijd gezellige Reestraat zit Pluk, waar je de dag kan beginnen met een gezond ontbijtje, maar waar je ook terecht kunt voor de lunch, heerlijke verse sapjes, koffie en zelfgemaakte taartjes (tip: neem plaats op de fijne vide). Naast het horecagedeelte vind je er smaakvolle homewear. De eigenaren, de zusjes Tessa en Iris Zeilstra, baten verderop restaurant Ree 7 uit, evenals restaurant De Luwte op de Leliegracht.

Flying Tiger vind je voortaan niet alleen meer op het Rembrandtplein, maar ook in Amstelveen. De Deense keten met leuke hebbedingen voor in huis is al jaren een hit. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten, want alles hier is betaalbaar. Ook fijn: het aanbod wisselt iedere maand met vijfhonderd nieuwe items.



Stadsplein 101 (Amstelveen) flyingtiger.com

Reestraat 19 pluk9straatjes.nl

OGER

MIDNIGHT IN AMSTERDAM

Het luxe kledingmerk Oger is al jaren een begrip in Amsterdam. Naast pakken voor elk budget en natuurlijk een eigen winkel voor dames (Oger Donna), heropende Oger onlangs hun maatwerkafdeling. Op ruim 250m2 kunnen heren terecht voor een chic maatpak van merken als Attolini, Brioni en Caruso, waarbij er keus is uit stoffen van onder meer Loro Piana, Ariston en Dormeuil.

In de etalage van Midnight in Amsterdam kun je fijn rondkijken, om in de webshop aan te schaffen wat er van je gading is. Alles wat je ziet, heeft een bijzondere connectie met Amsterdam. Shop hier bijvoorbeeld kussens met grachtenpandjes van V@ Amsterdam, typisch Oudhollandse woonaccessoires, tekeningen en knipkunst van Amsterdam door de Britse Joseph Segaran en Midnights eigen Delftsblauwe kussenslopen.

P.C. Hooftstraat 75 oger.nl

Daniel Stalpertstraat 106 midnightin.amsterdam

THE PELICAN STUDIO

YAY

Van de naam én het logo van The Pelican Studio word je al spontaan vrolijk, maar van de winkel al helemaal: het interieur is namelijk geïnspireerd op het Miami uit de jaren tachtig. Je vindt hier merken als Maison Kitsuné, Ami, ETQ, Norse Projects, Won Hundred en Samsoe & Samsoe.

Supergezond het nieuwe jaar beginnen doe je met een bezoekje aan de YAY Health Store & More. Naast een ontbijtje en lunch in het Raw Food Café (denk: bananenpannenkoekjes, boerenkoolsalade) vind je hier eerlijke producten voor een gezonde levensstijl, zoals Yak Woollies-omslagdoeken en biologische condooms.



Raadhuisstraat 35 thepelicanstudio.com

Gerard Doustraat 74 (winkel) Albert Cuypstraat 101-103 (café)


Nieuw! De I amsterdam Store vanaf 19 februari Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je vanaf 19 februari aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van Amsterdam in de I amsterdam Store.

BEST OF AMSTER DAM

iamsterdam.nl/store


48

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

info

INFORMATIE VOOR BEZOEKERS

meer info o p iamst erdam .com

Alles wat je nodig hebt voor een succesvol bezoek aan Amsterdam.

HET AMSTERDAM & REGION TRAVEL TICKET Met dit ticket kunt u onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam en de omliggende regio – dag en nacht – gedurende 24 uur. Ontdek de stranden van Zandvoort, de kaasmarkt in Edam en oerHollandse dorpen als Volendam. Tickets à €13,50 zijn verkrijgbaar bij I amsterdam Visitor Centres, GVB Tickets & Info en verkooppunten van Connexxion en EBS op het Centraal Station.

I AMSTERDAM VISITOR CENTRES Bezoek een van onze Visitor Centres voor informatie over Amsterdam en de regio, excursies & rondvaarten, plattegronden en gidsen, tickets voor openbaar vervoer, souvenirs, hotelreserveringen en de I amsterdam City Card. Tel: +31 (0)20 702 6000 info@iamsterdam.com iamsterdam.com/visitorcentres twitter.com/Iamsterdam I AMSTERDAM VISITOR CENTRE Stationsplein 10 (tegenover Centraal Station) Open: dagelijks

LAST MINUTE TICKET SHOP

I AMSTERDAM VISITOR CENTRE

In de Last Minute Ticket Shop koop je op de dag van de voorstelling online kaarten met korting tot 75%. Iedere dag is er een nieuwe selectie van voorstellingen en concerten van de Amsterdamse theaters en concertzalen.

Aankomsthal 2, Schiphol Plaza (Holland Tourist Information) Open: dagelijks

I AMSTERDAM STORE IJ-hal (noordzijde Centraal Station) Open vanaf 19 februari 2016

lastminuteticketshop.nl

I AMSTERDAM CITY CARD Een ideaal cadeau voor bezoek van buiten de stad: aanschaf van de City Card geeft toegang tot meer dan 40 musea, openbaar vervoer, een rondvaart, 25% korting op attracties, eten en drinken en meer! Verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, hotels, rederijen, musea en GVB Tickets & Info punten. Meer informatie: iamsterdam.com/citycard


krant KRANT

feb 2016 50

Agenda de

DE GROTE KUNSTSHOW ‘Als je tien minuten met driehonderd mensen om een kunstwerk gaat zitten, beleef je dat werk veel intensiever’, aldus Johan Idema, initiatiefnemer van De Grote Kunstshow, die de traditionele manier van kunst kijken op de schop neemt. Tijdens de show zit het publiek op het podium van de Stadsschouwburg, waar kunst met voordrachten en muziek wordt vermengd. In de spotlights staat rebels werk uit de privécollectie van Rattan Chadha, oprichter van het kledingmerk Mexx en citizenM.

ISABELLE WENZEL. ONTWERP VAN LENNEP

Stadsschouwburg, 6 februari

t/m

62 60 62 63 64 66

49

AGENDA: POP, JAZZ, KLASSIEK, OPERA, THEATER, CABARET, DANS, FESTIVALS ETC. MUSEA & EXPOSITIES COLOFON VOORUITBLIK DE STAD UIT GROETEN UIT ...


50

krant KRANT

feb 2016

AGENDA

MUZIEK /POP & JAZZ/CLUBS/KLASSIEK & OPERA POP & JAZZ MUTEMATH De rockband maakt fijne indiepop met een rauw randje. Met het nieuwe album ‘Vitals’ staan de heren op het podium. ma 1 20:30, Melkweg, € 15,TOGETHER PANGEA De Amerikaanse rockers weten hoe ze een feestje moeten geven. Met de nieuwe EP ‘The Phage’ laten ze naast een flinke dosis garagepunk, ook een andere kant zien met rustigere nummers. ma 1 19:30, Melkweg, € 13,RHODES De 25-jarige Britse singer-songwriter David Rhodes zingt pas twee jaar en heeft één album op zijn naam staan, maar verzorgde al het voorprogramma van Sam Smith en London Grammar. di 2 20:30, People’s Place, € 14,MARC RIBOT Eén van ‘s werelds beste gitaristen. Kenmerkend voor zijn gitaarspel zijn de gruizige licks die bij elke muziekstijl, van freejazz, punkrock tot Cubaans en country, lijken te passen. wo 3 20:30, Bimhuis, € 20,-

JOHAN DERKSEN EN DE PIONIERS VAN DE NEDERPOP Johan Derksen brengt muzikale anekdotes en presenteert live optredens door de top van de vroegere Nederpop. Met Theo van Es (The Shoes), Johnny Kendall, Jan de Hont (gitarist van ZZ en de Maskers) e.a. za 6 21:00, North Sea Jazz Club, € 26,50 t/m € 30,HOTEL VICTORIA De tango ‘Hotel Victoria’ uit 1906 is geschreven door Feliciano Latasa, die hij noemde naar Gran Hotel Victoria in Buenos Aires. De tango werd gearrangeerd door pianist Horacio Salgan en krijgt een andere kleur door de klanken van de bandoneón van Carel Kraaijenhof. Mmv Juan Pablo Dobal (piano). za 6 14:00, Noorderkerk, € 16,B-MOVIE ORCHESTRA Het twaalfkoppige orkest presenteert de ultieme filmmuziekervaring en neemt je mee op een audiovisuele reis. Waar de auto’s scheuren, de pistolen schieten, de erotiek bedwelmt en waar de superhelden de overstap maken van stripfiguur tot filmheld. za 6 20:00, Tolhuistuin, € 15,-

Marsalis een eerbetoon aan George Gershwin. ma 8 20:15, Het Concertgebouw, € 36,- t/m € 59,-

met singles ‘Bros’ en ‘Fluffy’. De muziek is sprankelend, spannend en gruizig. do 11 20:30, Paradiso, € 15,-

PEARL JOAN Naast de zelfgeschreven popnummers ook liedjes uit andere genres. Van Andrea Bocelli tot Michael Jackson, van Aïda tot Jesus Christ Superstar en van Amazing Grace tot Taylor Swift. ma 8 20:00, DeLaMar, € 25,-

BLACK STONE CHERRY Deze Amerikaanse rockers staan bekend om een combinatie van blues en heavy southern rock dat keihard knalt. do 11 19:30 , Melkweg, € 18,-

JASON DERULO Met de aanstekelijke jaren ‘80-popsound, schudt de Amerikaanse producer en singer-songwriter voor een deel zijn R&Bveren af, maar meet hij zichzelf een stralend nieuw jasje aan. di 9 19:30, Heineken Music Hall, € 41,25 ISRAEL NASH Amerikaanse singer-songwriter die op zijn eerste album nog stevig beïnvloed was door Neil Young, geeft zijn muziek een meer psychedelische draai. di 9 20:30, Tolhuistuin, € 16,NEW ORLEANS Nee, het is niet de naam van een nieuwe band, ‘New Orleans’ is de

advertentie

FOALS Een combinatie van postpunk, indierock en postrock. Met hun vierde album scoren ze hoog in de Britse hitlijsten. do 4 20:00, Heineken Music Hall, € 32,CAUSES Indiepop band met frontman en singer-songwriter Rupert Blackman op het podium met het langverwachte debuutalbum. do 4 19:30, Melkweg, € 15,DEWOLFF Psychedelische southern rockband van eigen bodem met onuitputtelijke energie en grenzeloos enthousiasme van frontman en gitarist Pablo van der Poel. do 4 20:30, Paradiso, € 16,COLIN BLUNSTONE Blunstone, begonnen als zanger van The Zombies, schreef popgeschiedenis met de hit ‘Old & Wise’ van Alan Parson’s Project. Hij toert al vanaf de jaren ‘70. do 4 21:00, P60, € 22,50 HERMITAGE Vlaamse muziekgroep viert zijn 10-jarig jubileum met gasten als Jeroen Zijlstra, George Groot en Astrid Nijgh. do 4 20:30, Griffioen KISSING JANE Nederlandse band met fijne popmuziek a la ABBA en Blondie. Bekend van ‘Voodoo’ en ‘Ranger’. do 4 20:00, Sugarfactory, € 10,HENRI SEEGERS Seegers zingt liedjes over liefde, sores, makkes & mazzel. Jiddisch en eigen repertoire. vr 5, za 6 20:30, De Roode Bioscoop, € 15,LITTLE SIMZ De Britse nieuwe hiphopprinses rapt over van alles, maar haar specialiteit ligt in de spiritualiteit en duistere verhalen. vr 5 19:30, Melkweg, € 14,-

13-14 FEBRUARI 12:00-12:00

IAMSTERDAM.NL/24H

KUMAR SANU Zonder twijfel is Kumar Sanu één van de allerbekendste zangers van Bollywood en het is zijn stem die je hoort in de talloze grote Bollywoodfilms waar de acteurs op playbacken. Hij zingt zijn grootste hits begeleidt door The New Amsterdam Orchestra. zo 7 15:00, Koninklijk Theater Carre, € 29,- t/m € 74,THE CANTICLE OF THE SEA Italiaans-joodse muziek, Israëlische en sefardische liedjes over joods mediterrane gastvrijheid en respect voor andere culturen. Uitgevoerd door de groep Progetto Davka met o.a. de voormalige chazzan van de synagoge in Rome: Maurizio di Veroli. zo 7 15:00, Synagoge Liberaal Joodse Gemeente, € 10,AMBROSE AKINMUSIRE Trompettist Akinmusire met Martin Lawrence Trio, een hip bandje met drummer Thomas Pridgen en toetsenist Mike Aaberg. Modern klassiek, avant-garde pop, spoken word en ... jazz. zo 7 21:00, North Sea Jazz Club, € 20,- t/m € 24,WYNTON MARSALIS Met zijn Jazz at Lincoln Center Orchestra brengt trompettist

titel van het liedjesprogramma dat Ricky Koole, Leo Blokhuis en Ruben Hein samen verzorgen – over die stad, dat dan weer wel. Samen met de blazers van Kyteman, K.O. Brass, bezingen ze jazz, soul, rhythm en blues. di 9, wo 10 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 27,50 CELTIC WOMAN De unieke sound van de groep, bestaande uit drie zangeressen en een violiste, is een ode aan het rijke Ierse muzikale erfgoed. di 9 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 39,- t/m € 58,BLITZEN TRAPPER PLAYS HARVEST De band uit Portland, Oregon speelt een integrale uitvoering van de Neil Young klassieker ‘Harvest’. Gastband Hallo Venray speelt een verzameling van hun favoriete Neil Young nummers. wo 10 20:00, Paradiso, € 15,SUNFLOWER BEAN De ‘upcoming’ band speelt pakkende psych pop en punk. do 11 20:00, De School, € 10,WOLF ALICE Dé Britse hype van de afgelopen jaren. Het debuutalbum ‘My love is cool’ is eindelijk verschenen,

DAZZLED STICKS Een gelegenheidscombinatie van Sticks (Opgezwolle, Fakkelbrigade, Great Minds) en Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid, Voicst). Met beats die soms hypnotiserend zijn, dan weer beheerst stuiterend of onweerstaanbaar groovend. vr 12 21:00, Bitterzoet, € 12,50 EN ROUTE Cor Bakker en Gerard Alderliefste met een gezamenlijk concert, met liedjes uit ons collectieve geheugen. Op reis naar de tijd dat we in de auto naar Frankrijk reden en luidkeels meezongen met Gérard Lenorman, Les Poppy’s, Michel Fugain en Jacques Brel. vr 12 20:00, Zonnehuis, € 15,50 t/m € 19,50 JOHN ESCREET TRIO MMV EVAN PARKER De Britse pianist Escreet heeft belangstelling voor zowel avant-jazz als voor hedendaagse elektronische dansmuziek. Zijn project ‘Sound, Space and Structures’ creëerde hij met zijn trio uit Brooklyn en de Britse free jazz-saxofonist Evan Parker. vr 12 20:30, Bimhuis, € 20,JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW INVITES FUSE Toptalenten uit de jazz krijgen de mogelijkheid om samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw hun eigen muziek te laten klinken. Deze droom wordt nu werkelijkheid voor het strijkers ensemble Fuse! Olv arrangeur Rob Horsting. vr 12 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 27,50 LADIES OF SOUL Edsilia Rombley, Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer, Berget Lewis en Glennis Grace bundelen opnieuw de muzikale krachten. vr 12 t/m zo 14 20:00, Ziggo Dome, € 35,- t/m € 50,ESCAPE THE FATE Het nieuwste album van de extravagante rockers heet ‘Hate me’, een lastige opdracht voor wie een beetje van vuig slagwerk en scheurende gitaren houdt: de band viert niet voor niets zijn tienjarig jubileum (zij het niet meer in de oorspronkelijke bezetting). In die jaren zijn ze in hokjes als metalcore, posthardcore en hardrock gestopt. Ze spelen het allemaal, en het klinkt melodieuzer dan je zou verwachten. vr 12 19:00, Melkweg, € 16,-

eeuwse serpent Michel Godard. Violist Oene van Geel laat de altviool zingen en wisselt solo’s af met percussiebegeleidingen op cajon. Samen tekenen ze voor ‘nieuwe jazz uit de oude wereld’. za 13 20:30, Bimhuis, € 18,DEBORAH J. CARTER De Amerikaanse vocaliste is terug met een nieuw album ‘Diggin’ the Duke’. Ze brengt met band een ode aan de legendarische jazzpianist en meest invloedrijke componist van de vorige eeuw Duke Ellington! za 13 21:00, North Sea Jazz Club, € 15,- t/m € 18,SHEARWATER Deze band uit het muziekmekka Austin, Texas brengt werk dat het midden houdt tussen klassiek singer-songwritermateriaal uit de jaren ‘70 en iets ruigere indie-rock. za 13 19:30, Tolhuistuin, € 15,ORGEL VRETEN EN DE ANDER In de muzikale roadtrip ‘En de ander’ neemt de band je mee langs de geschiedenis van het Hammondorgel, dat dit jaar zijn tachtigjarig jubileum viert. De voorstelling combineert een mix van muziek, poëzie en theater. za 13 20:30, Meervaart, € 14,t/m € 19,TONIGHT ALIVE Australische band geeft naar aanleiding van het uitkomen van het nieuwe album ‘Limitless’ een concert vol pakkende punk-pop. zo 14 19:00, Melkweg, € 14,TEAM HARMONY De groep bestaat uit Tim ‘Harmony’ Welvaars (mondharmonica) en Naomi ‘Smile’ Adriaansz (alt- en tenorsaxofoon). Het repertoire varieert van jazz en dansbare swing tot groovy funk, zwoele bossa nova en rock-‘nroll. Met gastmusici. zo 14 13:30, North Sea Jazz Club, € 10,TENNESSEE STUDS Americana-formatie uit Amsterdam. Het repertoire gaat van folk tot country via pop naar bluegrass, vijfstemmig gezongen en begeleid door alles waar snaren op zitten. Ze zijn wars van purisme en vormen de vrije geesten van de bluegrass scene. zo 14 15:30, Paradiso, € 8,50 SEZEN AKSU Met haar krachtige stem, warme persoonlijkheid, gewaagde nummers over onder meer politieke onderwerpen en een repertoire dat van chansons tot discohits en pop tot reikt, is Sezen Aksu in veertig jaar uitgegroeid tot de bekendste zangeres van Turkije. ma 15 20:30, Koninklijk Theater Carré, € 29,- t/m € 125,-

ANGEL HAZE Rapper uit Brooklyn verrast met aanstekelijke rap met kwetsbare en keiharde teksten. za 13 19:30, Melkweg, € 12,50

WALK THE MOON De titel van het succesvolle nummer ‘Shut up and dance!’ zegt eigenlijk al meer dan genoeg. Met inmiddels al drie albums op zak en diverse optredens in kleinere zalen, is de band nu klaar voor het echte werk. di 16 19:30, Melkweg, € 15,-

NEOROPA Klarinettist Steven Kamperman ontmoet fenomeen op middel-

ROB DE NIJS Rob de Nijs weet -inmiddels al meer dan 50 jaar- met zijn al-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

feb 2016

51

MUZIEK /POP & JAZZ/CLUBS/KLASSIEK & OPERA

HET NIEUWE LIED Collectief van Nederlandstalige singer-songwriters treedt op in wisselende samenstelling. Met solonummers en gezamenlijke optredens. di 16 20:30, Theater Bellevue, € 16,VILLAGERS Wie iets goed te maken heeft na het vergeten van Valentijnsdag, heeft met een concertkaartje voor Villagers het ultieme cadeau. Het nieuwste album van de Ierse band heet namelijk ‘Where have you been all my life? en frontman Conor O’Brien weet met zijn stem, piano- en gitaargeluiden en luisterliedjes een gevoelige snaar te raken. di 16 20:30, Tolhuistuin, € 19,SANGO De producer en zanger mixt r&b met invloeden uit verschillende genres. Van latin, funk tot trap. Hij produceerde o.a. een album met The Weeknd remixes en elektronische r&b nummers voor zanger SPZRKT (Spazzy Rocket). di 16 19:30, Melkweg, € 15,AAFKE ROMEIJN Voor haar tweede Nederlandstalige album dook de componist/ singer-songwriter in de wereld van analoge synthesizers en andere antieke instrumenten. Met mode-ontwerper Bas Kosters en grafisch kunstenaar Harmen Liemburg zet de zangeres meer dan een ‘popconcert’ neer. wo 17 20:00, Waalse kerk, € 13,50 EL PINO & THE VOLUNTEERS De band komt zes jaar na de release van hun laatste album terug met een nieuwe plaat. Ze werden ingehaald door het leven zelf: van baby’s tot Oscarnominaties en andere muzikale paden, van Amsterdam tot Vancouver. Nu zijn ze er weer, met nieuwe muzikale, inspiratie. do 18 21:00, Bitterzoet, € 12,DROOM DUO’S Avontuurlijke musici uit Nederland en Vlaanderen ontmoeten elkaar één op één. Elk optreden is een een uitwisseling van gedachten, door middel van improvisatie en compositie. Met Oscar Jan Hoogland piano & Joachim Badenhorst klarinet; Fred van Hove piano & Wilbert de Joode contrabas; Kris Defoort piano & Wolter Wierbos trombone. do 18 20:30, Bimhuis, € 18,THE FRONT BOTTOMS De punkrock band uit New Jersey speelt oud en nieuw materiaal. do 18 19:30, Sugarfactory, € 10,ZANDCONCERTEN Pianist Martijn Smits en zandtekenares Gerrie Hondius met een bijzonder concert. Zand en muziek, beeld en geluid, een betoverende kruisbestuiving. vr 19 20:30, Betty Asfalt Complex, € 13,- t/m € 15,-

LILIAN VIEIRA In het programma ‘Brazil beyond de Bundas’ wijdt de zangeres je in in de muzikale geheimen van Brazilië! Vieira maakte furore met de formatie Zuco 103. vr 19 20:30, Meervaart, € 9,50 t/m € 19,SLEEPING WITH SIRENS Met hun album vol met catchy pop- en punksongs, laten de Amerikaanse mannen zien dat ze nog veel in hun mars hebben. De stem van zanger Kellin Quinn spreekt tot de verbeelding. vr 19, za 20 18:00, Melkweg, € 18,-; vr 19 uitverkocht NICO KNAPPER EN CHRISTOPHE CHAPLET Knapper en Chaplet doen samen en apart een greep in Franse chansons. Verwacht een blokje Parijs, een snuifje Aznavour, Prévert, Brassens, Bobby Lapointe, Moustaki, Gainsbourg en eigentijdse chansons. vr 19 20:30, Apollofirst Theater, € 19,-

Top 3 Pop

door Kim van der Meulen

FREDRIK A. HANSSON

bums en optredens verschillende generaties fans aan zich te binden. Vandaar ook de naam van zijn nieuwste theaterprogramma ‘Voor altijd en iedereen’. di 16 20:00, Koninklijk Theater Carre, € 17,- t/m € 35,-

LEMAITRE Met idolen als Daft Punk en Justice legden de Noorse Ulrik Denizou Lund en Ketil Jansen de lat hoog voor zichzelf toen ze Lemaitre begonnen. Missie geslaagd: ze kregen miljoenen views op YouTube en Spotify, tekenden bij Astralwerks, hetzelfde label als Eric Prydz en Fatboy Slim, en verhuisden naar LA. En nu brengen ze hun aanstekelijke elektropopsound vol disco, funk en house weer even terug naar Europa. Sugar Factory, 17 februari

BEAT THE KITCHEN - RAW! Een groep met drie vrouwelijke toppercussionisten uit Europa, Azië en Zuid-Amerika. Zij combineren slagwerk- en percussieinstrumenten uit alle windstreken op een originele manier. za 20, 20:00, Bijlmer Parktheater, € 16,BLAZERSFESTIJN Tijdens dit tweede festival krijgen de blaasinstrumenten en blazers de volle aandacht. Diverse stijlen komen aan bod en worden gespeeld op saxofoon, klarinet en fagot, maar ook op de minder bekende basklarinet en zelf de Japanse shakuhachi. Presentatie Koen Schouten. za 20 16:00 en 20:15, Concertgemaal, € 10,ZWAMMSTEIN EN FUNKY MONKS De tribute bands (van Rammstein en de Red Hot Chili Peppers) spelen elk een volledige set waarbij alle klassiekers ongetwijfeld voorbij komen. za 20 20:00 , Q-Factory, € 14,AHADDAF QUARTET Het Marokkaanse kwartet combineert Arabo-Andalus, jazz en latin, met een samenspel van ud, contrabas, piano en percussie. Ze staan onder leiding van Mohamed Ahaddaf die met zijn scherpe solo’s de ud tot het uiterste drijft. De veelzijdigheid

THE MUSIC OF SIMON & GARFUNKEL De Simon & Garfunkel Revival Band vertolkt de tijdloze muziek van het beroemde duo. De zang van Michael Frank en Guido Reuter komt vrijwel exact overeen met de stemmen van Paul Simon en Art Garfunkel. Geniet van de Amerikaanse classics. ma 22 20:15, Het Concertgebouw, € 32,- t/m € 40,JIM BAKKUM De Nederlandse zanger geeft tijdens een driegangen-diner een eenmalig concert. Mmv pianist Bernd van den Bos. ma 22 17:30 , DeLaMar Theater, € 67,50 GERSON MAIN & ‘T FANFARE De Nederlandse zanger viel op tijdens zijn deelname aan de talentenjacht ‘De Beste SingerSongwriter’ door zijn looks en grappige, gevoelige nummers. Zijn positiviteit en humor brengt hij op een mooie manier samen in zijn muziek. di 23 20:00 , Sugarfactory, € 13,-

ETHAN USLAN Uslan, kampioen van de ragtime, speelt met klarinet- en saxofoonvirtuoos Ronald Jansen Haitmajer songs uit de tijd van de Burgeroorlog, Charlestons, blues, stomps, Harlem Stride piano en boogie klassieke meesterwerken vertaald in ragtime. vr 19 20:30, Pianola Museum, € 15,JASPER BLOM QUARTET Jasper Blom (saxofoons, elektronica) is met dit kwartet, al twintig jaar geliefd op de internationale podia. Ze spelen een mix van akoestische en elektrische jazz. Gast is de Belgische trompettist Bert Joris. vr 19 19:30 en 21:30, Het Concertgebouw, € 25,20 t/m € 28,-

die ze in hun eigen muziek opnemen. Mix van freaky progressieve metal uit de jaren ‘70, heavy metal uit de ‘80’s en melodieuze progrock, maakt de band nog steeds uniek en ongeëvenaard. ma 22 t/m wo 24 20:00, Koninklijk Theater Carre, € 64,- t/m € 78,-

ROOTS MANUVA Na vier jaar radiostilte kwam raplegende Roots Manuva afgelopen najaar terug met zijn nieuwe en eigenzinnige album Bleeds, waarop hij samenwerkt met een hele rits muzikale partners in crime en zich van zo’n beetje elk genre bedient, van reggae tot techno en funk. Aanstekelijke beats en boze, duistere en soms filosofische teksten: van de excentrieke Brit kun je alles verwachten. Paradiso 22 februari van de ud, een Oosterse snaarinstrument, floreert en staat centraal in dit concert. Muziek over liefde, reizen, heimwee en ontmoeting. za 20 20:30, Meervaart, € 7,50 t/m € 15,EZRA FURMAN Een nieuw indierockicoon: de charmante, kleine, brutale en talentvolle Furman. Rammelende, nonchalante indierock beïnvloed door The Velvet Underground, The Ramones en de doo-wop pop van Ronnie Spector. zo 21 20:00, Paradiso, € 11,IDAN RAICHEL De Israëlische superster speelt werken van zijn nieuwe album ‘At the edge of the beginning’. Het mengen van zijn eigen joodse wortels met Ethiopische invloeden brengt een uniek, eigen geluid. Zanger, toetsenist Raichel omringt zich met uiterst getalenteerde landgenoten. zo 21 20:30, Melkweg, vanaf € 20,-

JEREMY LOOPS Na zijn afstuderen nam de Zuid-Afrikaanse Jeremy Loops een baantje op een jachtschip en reisde hij de wereld over met een gitaar en een looppedaal. Zo kwam zijn eenmansband tot stand, waarmee hij folk in een nieuw jasje steekt. Loops maakt geluiden met looppedalen, mondharmonica, gitaar, ukelele en beatboxt ook nog eens. Een feestje om te zien dus, en live neemt hij ook zijn vaste rapper Trak mee. Melkweg, 23 februari SPINVIS MMV ZERAFIN EN QUATRE BOUCHES Spinvis staat centraal. Eerst speelt Spinvis eigen en nieuw werk met het ensemble Zerafin. De andere helft van het programma bestaat uit door componist Harke Jan van der Meulen bewerkte liedjes van Spinvis voor orgel en vocaal kwartet, gezongen door Quatre Bouches. zo 21 14:15, Orgelpark, € 12,50 t/m € 20,JANE GETTER PREMONITION Jazzrock-gitariste Getter bracht haar nieuwe album ‘On’ uit. Ze neemt haar nieuwe groep mee: Premonition, een ensemble met musici met verschillende achtergronden. ma 22 21:00, North Sea Jazz Club, € 15,DREAM THEATER De Amerikaanse symfonische rockgroep maakte naam met hun technische bekwaamheid op hun instrumenten, hun muzikale veelzijdigheid en de vele genres

THE BLACK TAMBOURINES De Engelse rockband staat bekend om hun springerige rock ‘n roll met pittig gitaarwerk. De mannen weten hoe je een feestje op het podium geeft. wo 24 20:00, Sugarfactory, € 8,50 BILL LAURANCE QUARTET De Britse pianist, toetsenist, componist en Grammy-winnaar Laurance laat met zijn band muziek horen van zijn album ‘Aftersun’ met dance en Afrikaanse percussie. wo 24 20:30, Bimhuis, € 18,THE PALADINS Ze hebben een oldschool benadering van rockabilly, R&B en blues. Het zijn ware rock-‘n-roll veteranen uit San Diego, Californië die al sinds de jaren ‘80 de podia platspelen met hun enthousiaste en vrolijke muziek. wo 24 21:00, North Sea Jazz Club, € 18,- t/m € 22,MASSIVE ATTACK De band die al 25 jaar bestaat. De muziek is een mix van verschillende genres, van triphop (acid) jazz, hiphop, elektronische muziek en rock tot reggae en klassieke muziek. Voorprogramma de Schotse hip-hop groep Young Fathers. do 25 20:00, Heineken Music Hall, € 46,SONGS IN THE KEY OF LIFE ’Songs in the key of life’ is het muzikale meesterwerk van Stevie Wonder, met hits als ‘Sir Duke’, ‘I Wish’ en ‘Isn’t she lovely’. Sabrina Starke, Erica Yong en Ricardo Burgrust zorgen voor een bezielende uitvoering van de songs. vr 26 20:15, Meervaart, € 14,t/m € 28,-


52

krant KRANT

feb 2016

AGENDA

MUZIEK /POP & JAZZ/CLUBS/KLASSIEK & OPERA SJORS VAN DER PANNE De Amsterdammer zingt de mooiste Nederlandse liederen. Niet alleen klassiekers van Frank Boeijen, Jacques Brel en Ramses Shaffy, maar ook nummers van eigen hand. vr 26, za 27 20:15, Het Concertgebouw, € 21,- t/m € 34,S’MOON - PUUR! Simone van den Eerthweg had een droom: het theater in. Met haar stem en haar muziek mensen raken. Simone’s stem en persoonlijkheid heeft geen opsmuk nodig. vr 26, za 27 20:30, Betty Asfalt Complex, € 14,50 t/m € 16,50 JOE JACKSON De Britse singer-songwriter staat erom bekend te experimenteren met jazz, blues, pop en elektronische muziek. Bijzonder voorprogramma: Joe Jackson solo. Na deze solo set sluit de rest van de band aan. vr 26 20:00, Koninklijk Theater Carre, € 44,- t/m € 53,ELLEN EVERS EN ED BOEKEE Kleinkunstduo met de mooiste liedjes van Toon Hermans, Wim Sonneveld, Corrie Brokken, Conny Stuart, Jenny Arean, Adèle Bloemendaal e.a. Nostalgie zonder oubolligheid. vr 26 20:30, Apollofirst Theater, € 20,-

THE SKULL Enkele leden uit doom- en stonerbands Trouble en Pentagram spelen ook in The Skull. De band brengt een combinatie van eigen materiaal en veel Trouble classics. Verwacht metalgrooves met classic hardrockelementen en een zinderende live act. za 27 19:30, Q-Factory, € 12,HINDS Zelfs als je niet van hun garagerock-met-een-knipoog-sound houdt, ontkom je niet aan de aanstekelijke energie van dit viertal uit Madrid. Om een idee te geven: de dames begonnen hun optreden in New York vorig jaar met de legendarische woorden ‘Staat alles hard genoeg? Als we het volume wat opschroeven, knalt de boel dan uit elkaar?’. za 27 21:00, Bitterzoet, € 11,KRYSTL Met haar theatertour ‘Krystl in het Klein’ verrast de Nederlandse zangeres met komische verhalen over de wereld. Op een inspirerende en grappige manier laat ze zien dat ze meer in haar mars heeft dan alleen muziek maken. za 27 20:30, Meervaart, € 14,-

HALSEY De Amerikaanse singer-songwriter Ashley Nicolette Frangipane brengt verschillende muziekstijlen op een bijzondere manier samen in haar nummers. Met het succesvolle debuutalbum ‘Badlands’ staat ze op het podium. vr 26 20:30, Melkweg, € 15,-

CARTE BLANCHE ALEXANDER HAWKINS De volgende artiest die Carte Blanche krijgt is de aanstormende Britse pianist/Hammondorganist Alexander Hawkins. Hij heeft een programma samengesteld met nieuwe composities waarin alle ruimte is voor improvisatie voor zijn ensemble uit London. Voor deze gelegenheid aangevuld met Amsterdamse generatiegenoten. za 27 20:30, Bimhuis, € 18,-

IKIGAI Een muzikaal theaterprogramma over het zout van het leven, of wel je bestaansdoel. Samen met toetsenist Nico Brandsen raakt Angela Groothuizen met zang en tekst het diepste van je ziel. vr 26 20:30, Meervaart, € 15,t/m € 20,-

BREDERODE, VAN GEEL & FATEEV Wolfert Brederode (toetsen), Oene van Geel (altviool) en Oleg Fateev (bayan) spelen samen eigen composities en improvisaties. za 27 20:15, Orgelpark, € 9,t/m € 15,-

TRIBUTE TO MOTOWN Berry Gordy, oprichter van Motown Records, stond aan de wieg van het succes van Marvin Gaye, Michael Jackson, Stevie Wonder, Diana Ross & The Supremes, Lionel Richie, The Commodores en Martha Reeves & The Vandellas. Tributeband olv Danny Sahupala met een eerbetoon aan Gordy en de Motown artiesten. vr 26, za 27 21:00, North Sea Jazz Club, € 17,50 t/m € 22,50

MONEY De roem snelde Money vooruit: nog voordat ze een single uit hadden, wist de vierkoppige rockband al show na show uit te verkopen in thuisstad Manchester. Met een sound die doet denken aan Joy Division, uit dezelfde stad, is dat te begrijpen. zo 28 21:00, Bitterzoet, € 11,-

DAREDEVILS Van Foo Fighters, Toto, Usher tot Queen, Katy Perry en The Rolling Stones. Bij de partyband draait het allemaal om één ding, meezingen en dansen op muziek die iedereen kent. vr 26 20:30, P60, € 10,TAYLOR DAVIS De Amerikaanse violiste maakt covers van de echte gameklassiekers als ‘Zelda’ en ‘Final fantasy’ en combineert zo haar liefde voor muziek en games. Op het podium speelt ze niet alleen stukken van spellen, films en anime maar ook haar eigen muziek. vr 26 19:30, Sugarfactory, € 16,-

CRAIG DAVID De Britse zanger is met partyconcept TS5 nu ook dj en mc en combineert hij zijn oude grote hits met oldschool r&b anthems, swing beat, garage en de grootste hedendaagse house hits. zo 28 19:30, Melkweg, € 25,JESSE MALIN De Amerikaanse rockartiest klinkt met zijn album ‘Outsiders’ nog rauwer en diverser. Zijn rock met invloeden uit americana en rootsmuziek, lijkt geïnspireerd door grootheden als Ryan Adams en Bruce Springsteen. zo 28 19:00, Sugarfactory, € 12,50 TINDERSTICKS De band kenmerkt zich door de opvallende bariton stem van

frontman Stuart Staples en de melancholische, meeslepende en aangrijpende muzikale uitvoering van het geheel. ma 29 20:00, Koninklijk Theater Carre, € 26,LIANNE LA HAVAS De Britse singer-songwriter brak in 2012 wereldwijd door. Haar muziek combineert elektronische beats met invloeden uit de R&B, doo-wop, reggae en gospel, en richt zich op thema’s als liefde, relaties en identiteit. ma 29 20:00, Het Concertgebouw, € 39,LOCATIES Apollofirst Theater Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl Bimhuis Piet Heinkade 3, tel. 788 21 50 www.bimhuis.nl Bitterzoet Spuistraat 2, tel. 421 23 18 www.bitterzoet.com Theater Carre Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255 www.carre.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00 www.theatergriffioen.nl Heineken Music Hall ArenA Boulevard 590, Zuidoost www.heineken-music-hall.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Noorderkerk Noordermarkt 48 www.noorderkerkconcerten.nl North Sea Jazz Club Pazzanistraat 1, tel. 722 09 80 www.northseajazzclub.com Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl P60 Stadsplein 100 A, Amstelveen, tel. 345 34 45, www.p60.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie) www.paradiso.nl People’s Place Stadhouderskade 5 peoplesplaceamsterdam.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Q-Factory Atlantisplein 1, tel. 760 67 80 www.q-factory-amsterdam.nl De Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl De School Doctor Jan van Breemenstraat 1, tel. 737 31 97 www.deschoolamsterdam.nl

Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Synagoge Liberaal Joodse Gemeente Zuidelijke Wandelweg 41, tel. 540 01 20 www.ljgamsterdam.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Waalse Kerk O.Z. Achterburgwal 159, tel. 623 20 74 waalsekerk-amsterdam.nl Ziggo Dome ArenA Boulevard 61, Zuidoost www.ziggodome.nl Zonnehuis Zonneplein 29, tel. 631 51 52, 612 50 34, 520 90 00 www.stadsherstel.nl

CLUBS MAJOR LEAGUE Een avond flink feesten met o.a. dj’s Gridlok b2b Prolix, Culture Shock, Current Value, Mob Tactics en June Miller. vr 5 23:00, Melkweg, € 20,SETH TROXLER De notoire EDM-hater Troxler moet haast wel gehoord hebben dat De School het stokje van Trouw heeft overgenomen, want dat was één van zijn meest favoriete clubs. Verwacht van deze dj een vrolijke set met underground house en techno. vr 5 23:00, De School, € 15,LOTGENOTEN 3 YEAR ANNIVERSARY WEEKENDER Driejarig bestaan van Lotgenoten, de organisatie die staat bekend om de feesten op bijzondere locaties zoals de Ruigoord kerk, kastelen in Frankrijk en in clubs in Amsterdam. De combinatie tussen de muziek en de unieke locatie maken de feesten geliefd bij een breed publiek. vr 5 23:00, RADION, € 24,DONKER Dans de hele nacht in het donker op techno van dj Heartthrob. za 6 24:00, Sugarfactory, € 12,50 BE XCLUSIVE 1 YEAR ANNIVERSARY Be Xclusive viert haar 1-jarig bestaan. Verwacht beste r&b, urban en afrohouse van dit moment. za 6 23:00, ABE Club, € 15,COSMIC IS OUR NIGHT Verwacht eclectische Space Disco. De line-up bestaat o.a. uit Prins Thomas, Andre Bratten en Reza Athar. za 6 23:00, De Marktkantine, vanaf € 10,TRANCE NATION TOGETHER AS ONE Naast de vaste line-up is het de organisatie ook gelukt om een aantal nieuwe namen te strikken voor deze speciale editie. Met o.a. Ferry Corsten, Paul Oakenfold, dj San, Fausto, Aly & Fila, Chris Cortez en Infected Mushroom. za 6 22:00, Heineken Music Hall, € 29,50 t/m € 59,50 SHANTI CELESTE + ELIAS MAZIAN De Londense Shanti Celeste is de

vrouw achter één van de meest populaire shows op NTS, het Britse equivalent van de Amsterdamse radiozender Redlight Radio. Ze zal zonder twijfel een mix van classic en gloednieuwe house met soul draaien. za 6 23:00, De School, € 15,KOMM SCHON ALTER X Het 24+ feest voor elektronische muziekliefhebbers. Met o.a. dj’s Olivier Weiter, Monkey Safari, Soukie & Windish, Miss Melera, Patlac, Love Over Entropy. vr 12 22:00, Amsterdam Studio’s, € 22,50 t/m € 29,50 TOM TRAGO Deze Amsterdamse dj/producer runt het label Voyage Direct, waarop hij lokaal elektronisch talent een platform geeft. Als dj draait hij een mix van oude disco en zowel nieuwe als classic house. vr 12 23:00, De School, € 15,ONGPST MAARWEL LKKR Avond feesten met fijne muziek en leuke mensen. vr 12 24:00, Sugarfactory, € 12,50 KLEAR 2 YEAR ANNIVERSARY Groots feestje ter ere van het 2-jarig bestaan. Met o.a. dj’s Maribou State, Gravez, Oshi en Amsterdammers The Flexican, FS Green en Jarreau Vandal. za 13 22:00, De Marktkantine, vanaf € 17,WONDERLAND FESTIVAL INDOOR Een festival geïnspireerd door Alice uit de boeken van Lewis Carroll. Drie dansvloeren, voornamelijk met techno beats van o.a. dj’s Perc &Truss, Benny Rodrigues, Tapesh en Wouter S. za 13 22:00, Amsterdam Studio’s, € 35,OUDE STIJL IS BOTERGEIL Vooral gaan als je het eens bent met de titel van deze avond. Frantic Freak, Skeeta, Md&a (live), Re-Charge, Apac en anderen draaien een mix van gabber, hardcore en schranz en van dat alles de oldschool variant. za 13 22:00, Dhoem Dhaam Warehouse CLASSIC SUNDAY Swingend dansfeest met fijne disco hits, leuke mensen (30+) en smakelijke tapas. zo 14 17:00, Meervaart, € 10,JAMES PANTS + CALYPSO STEVE + ROBERT BERGMAN James Pants is een verlegen jongen uit de mid west die schrikt als fans met hem willen praten, maar op het podium verandert dat helemaal; daar rapt, zingt en grapt hij over een mix van boogie, new wave en dansbare psychedelische rock. Pants wordt bijgestaan door Robert Bergman, een jonge locale jock met een diepe kennis van Amerikaanse house, techno en electro. Rookie van de avond: Calypso Steve. zo 14 21:00, De School, € 15,CLUB COUTURE VALENTINE’S SPECIAL Een speciale Valentijns editie. Verwacht fijne muziek, live optredens en natuurlijk veel liefde. zo 14 23:00, Chicago Social Club, € 10,- t/m € 12,-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

feb 2016

53

MUZIEK /POP & JAZZ/CLUBS/KLASSIEK & OPERA PAUL KALKBRENNER De Duitse dj en producer staat bekend als een van de meest innovatieve artiesten van de laatste tijd. Zijn live-sets zijn altijd indrukwekkend en groots. do 18, Heineken Music Hall, € 37,METRONOME Je hebt van die artiesten die buiten Nederland bekender zijn dan hier. Op het gebied van acidtechno geldt dit voor het collectief Unit Moebius. De groep bestond uit 4 personen waaronder Ferenc ‘I-f ’ van der Sluijs, maar vandaag de dag is alleen Jan Duivenvoorden nog over, wat de reden is van de naamsverandering naar Unit Moebius Anonymous. Een avond voor liefhebbers met een zeldzame analoge live set (Duvenvoorden treedt twee à drie keer per jaar op). vr 19 22:00, OT301, € 10,LOVE FOR MY CITY Clubavond met fijne r&b en eclectic. vr 19 23:00, Club Air, € 10,JEFF MILLS Mills is de absolute koning van de hardere techno. De man uit Detroit, die door zijn snelle mixtechniek ooit de bijnaam ‘The wizard’ kreeg, doet zoveel meer dan het samen brengen van snelle beats, baslijnen en hi hats. vr 19 23:00, De Marktkantine, € 15,FUNKY CAT WITH GECK-O Dj en producer Geck-o organiseert zijn eigen feestje en laat een unieke mix van stijlen horen als subground, techno, electro en hardstyle. za 20 22:00, P60, € 17,50 GRAUZONE Een clubavond genoemd naar de Duitse band die zong over hoe graag ze wel niet ijsberen wilden zijn. Een mix van electronic body music, italo disco, electro, new beat, chicago en rave. De verantwoordelijke dj’s zijn David Vunk, Dollkraut, Ravage! Ravage! en Trish Trash. za 20 22:00, OT301, € 10,LUMINOSITY TRANCE GATHERING Goed begin van het weekend met o.a. dj’s Liquid Soul, Menno de Jong, Photographer, Richard Durand en The Digital Blonde. vr 26 21:00, Panama, € 30,DAVE CLARKE - WHIP IT Nieuwe electro clubavond gepresenteerd door ‘Grand Baron of Techno’ Dave Clarke. vr 26 23:00, Melkweg, € 19,CHUCKIE Dj Chuckie, de man achter het Dirty Dutch concept en één van de weinige dj’s die het allemaal door elkaar durft te draaien: hiphop, R&B, bubbling, house, gabba, Duitse schlagers, dancehall nog veel meer andere genres. vr 26 23:00, Escape, € 17,50 MAD ED’S 60’S 70’S (&80’S) DANCE PARTY Verwacht de grootste hits van toen, maar ook de vergeten goede nummers uit de hippietijd, funk, scherpe new wave en swingende disco. vr 26 22:00 , Q-Factory, € 7,50

HORIZON Een avond met de Italiaanse dj Daniele Baldelli die in zijn thuisland de dansvloeren al gek maakt sinds de jaren ‘80 met zijn opvallende mix van stijlen waaronder italo disco, afrobeat, dub, krautrock en psych en dat soms zelfs op het verkeerde tempo! De Amsterdamse Reza Athar verzorgt de warming up. za 27 23:00, Canvas, € 12,LOCATIES ABE Club Amstelstraat 30, tel. 845 78 72 www.clubabe.nl Amsterdam Studio’s Wenckebachweg 173, tel. 693 09 60 www.amsterdamstudios.nl Canvas Wibautstraat 150, tel. 261 21 10 www.volkshotel.nl Chicago Social Club Leidseplein 12, tel. 760 11 71 www.chicagosocialclub.nl Club Air Amstelstraat 16, www.air.nl Dhoem Dhaam Warehouse Aambeeldstraat 10, tel. 06106 860 50, www.dhoemdhaam.nl Escape Rembrandtplein 11, tel. 622 11 11, www.escape.nl Heineken Music Hall ArenA Boulevard 590, Zuidoost www.heineken-music-hall.nl De Marktkantine Jan van Galenstraat 6, tel. 732 17 60 www.marktkantine.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl advertentie

MAHLER Symfonie nr 4 ensembleversie do 4 februari TICKETS :

muziekgebouw.nl OT301 Overtoom 301, tel. 412 29 54 www.ot301.nl P60 Stadsplein 100 A, Amstelveen, tel. 345 34 45, www.p60.nl Panama Oostelijke Handelskade 4, tel. 311 86 86, www.panama.nl Q-Factory Atlantisplein 1, tel. 760 67 80 www.q-factory-amsterdam.nl Radion Louwesweg 1, tel. 452 47 09 www.radionamsterdam.nl De School Doctor Jan van Breemenstraat 1, tel. 737 31 97 www.deschoolamsterdam.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl

KLASSIEK & OPERA DE NATIONALE OPERA ARIODANTE Georg Friedrich Händels meesterwerk is een prachtig staaltje barok muziekdrama. De liefde tussen Ariodante en Ginevra wordt gedwarsboomd door Polinesso, rivaal van Ariodante. Liefde en intriges. zo 31 jan. 13:30, ma 25, do 28 jan., wo 3 feb. 18:30, Nationale Opera & Ballet, € 16,- t/m € 142,NOORSE CONNECTIES Alle werken die je in dit concert hoort hebben te maken met Noorwegen. Sopraan Sally Matthews zingt o.a. ‘Five songs from the Norwegian’ van Frederick Delius, ‘Peer Gynt suite’ van Grieg, ‘Resurgence’ van Orjan Matre. Uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Simone Young. za 30 jan., di 2 feb. 20:15, Concertgebouw, € 15,- t/m € 49,SYMPHONY OF THE HEART Tijdens dit concert werken artiesten als Ellen ten Damme, Lavinia Meijer, Rosanne Philippens en Carel Kraayenhof samen met de Israëlisch-Iraanse zangeres Rita en het pop-fenomeen Asaf Avidan! Verder met Ricciotti Ensemble en Ikenna Azuike (presentatie) en Anna Enquist (voordracht). De opbrengst is voor Save a Child’s Heart. ma 1 20:15, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 55,GUANGDONG NATIONAL MUSIC ORCHESTRA Muziekensemble uit China met traditionele Guangdong volksmuziek. Het ensemble heeft een repertoire van meer dan 1500 stukken en brengt verschillende generaties muzikanten bij elkaar; van professionals tot jonge muzikanten van de conservatoria. Voor het eerst in Nederland met Chinees Nieuwjaarsconcert. di 2 20:00, Meervaart, € 27,50 DUO EBANO Duo bestaat uit Paolo Gorini (piano) en Marco Danesi (klarinet). Ze spelen werken uit de romantische periode, de neoklassieke en moderne muziek. Sonates van Brahms, Poulenc en Bernstein. di 2 20:00, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage ASKO|SCHÖNBERG - HEMELS Nieuwe, experimentele werken van de Oostenrijkse componist Beat Furrer én een symfonie van Gustav Mahler. Maar geen ‘normale’ Mahler, want zijn ‘Vierde’ klinkt nu in de ensembleversie van Erwin Stein (1885-1958), leerling van Schönberg. En Mahlers ‘Himmlische Freuden’, teruggebracht tot de muzikale essentie. Olv Etienne Siebens mmv Katrien Baerts (sopraan). do 4 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 29,50 REQUIEM VAN MOZART Barokspecialist Pieter Jan Leusink vraagt het uiterste van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. Het koor voert dit meesterwerk uit op het allerhoogste niveau. Luister ook naar het feestelijke Krönungsmesse waardoor de Mis straalt van energie en vitaliteit.

vr 5, za 27 20:15, zo 21 14:15, Het Concertgebouw, € 50,- t/m € 85,JÖRG ABBING - SCHÖNBERG Arnold Schönberg (1874-1951) wordt gezien als grondlegger van de twaalftoonsmuziek en wordt gerekend tot de invloedrijkste componisten van de twintigste eeuw. Organist Abbing bewerkte een van zijn meest aangrijpende werken ‘Verklärte Nacht’. Ook voert hij het enige originele orgelwerk van Schönberg uit. vr 5 20:15, Orgelpark, € 9,- t/m € 15,advertentie

Requiem voor strijkers WWW.ORKEST.NL EEN WINTERREIS Zeventien zangers met ‘Winterreise’ van Schubert. De uitvoering wordt omlijst door twee korte vierstemmige koorwerken van Schubert. Het concert is het eindresultaat van een selectie- en coachingstraject door bariton Maarten Koningsberger. za 6 20:15, Amstelkerk, € 12,50 CAFÉ CLASSIQUE Bar blijft open, hoesten mag en altijd 1e rang. De mooiste klassieke werken gespeeld door de grootste talenten. za 6 20:00, Rode Hoed, € 12,50 HELENA BASILOVA SKRJABIN Pianiste Basilova brengt een ode aan Alexander Skrjabin. Ook hoor je Skrjabin zelf. Speciaal voor dit concert worden Skrjabin’s pianorollen uit de collectie ten gehore gebracht. za 6 16:00, Pianola Museum, € 10,- t/m € 12,50 BEST OF HOLLYWOOD Laat je meevoeren door de ‘Best of Hollywood’ en geniet van muziek uit Hollywoodfilms. Het Nederlands Filmorkest speelt de mooiste en meest meeslepende melodieën uit o.a. ‘Gone with the wind’, ‘Star Wars’ en ‘The Lord of the Rings’. Terwijl je luistert wordt op groot doek scènes uit de films getoond. zo 7 15:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 14,50 t/m € 18,FROM GREECE WITH LOVE De Griekse pianist Vassilis Varvaresos en de Grieks-Japanse violist Noé Inui brengen een avontuurlijk en gevarieerd programma ten gehore. Het duo speelt werken van Saint-Saëns, Schumann en Brahms, maar ook een ‘Petite Suite’ van de Griekse componist Nikos Skalkottas. ma 8 20:15, Het Concertgebouw, € 32,50 t/m € 35,-

MENAHEM PRESSLER, KELEMEN QUARTET Hij behoort al decennia tot de senioren. Maar nee, uitgespeeld is de 92-jarige pianist Pressler nog niet. Met het jonge, aanstormende Kelemen Quartet uit Hongarije vlindert hij door het Pianokwintet van Brahms. di 9 20:15, Het Concertgebouw, € 10,- t/m € 54,HET MIDDAGCONCERT Het Noord Nederlands Orkest en pianist Ronald Brautigam met werken van Liszt ‘Les préludes’ en Chopin’s ‘Eerste pianoconcert in e op. 11’. Vooraf om 14.15 uur een inleiding in de Spiegelzaal. di 9 15:00, Het Concertgebouw, € 18,- t/m € 47,AMSTERDAM SINFONIETTA LARCHER & QUEYRAS De Oostenrijker Thomas Larcher (piano) is een van de meest vooraanstaande componisten van dit moment. Larcher schrijft nu een celloconcert voor Amsterdam Sinfonietta en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras. Daarnaast worden ook werken uitgevoerd van Berg, Cerha en Wolf. do 11 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 36,NATIONALE REISOPERA COSÌ FAN TUTTE Wedden, zegt Don Alfonso, dat die vriendinnetjes van jullie binnen de kortste keren vreemdgaan? Guglielmo en Ferrando, de stomkoppen, gaan die uitdaging nog aan ook. Tot welke krassen op de ziel dat leidt, toont De Nationale Reisopera in Mozarts wrange liefdesdrama. vr 12 19:30, Koninklijk Theater Carré, € 15,- t/m € 70,MATTHIAS GOERNE ZINGT MAHLER De Duitse bariton Matthias Goerne zingt Mahler’s liederen uit ‘Des Knaben Wunderhorn’. Goerne behoort tot de beste liedvertolkers van zijn generatie. Hij wordt begeleidt door het Koninklijk Concertgebouworkest olv Manfred Honeck. Deze Oostenrijker dirigeert voorafgaand aan de Mahler-liederen Beethovens ‘Zevende symfonie’. vr 12 20:15, zo 14 14:15, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 100,STERRENKWARTET Martin Helmchen (piano), Veronika Eberle (viool), Antoine Tamestit (altviool) en MarieElisabeth Hecker (cello), laureaten van de Borletti Buitoni Prijs, voeren drie kwartetten uit. Laat je betoveren door Mozart’s Pianokwartet in g, Dvorák’s Tweede pianokwartet in Es en Brahms’ Eerste pianokwartet in g. vr 12 20:15, Het Concertgebouw, € 10,- t/m € 54,NEGENTIENDE-EEUWSE POPMUZIEK De Oostenrijkse dirigent Manfred Honeck leidt de ‘Zevende symfonie’ van Ludwig van Beethoven. Dirigent Iván Fischer karakteriseerde het laatste deel als ‘pure negentiende-eeuwse popmuziek’. Uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest. za 13 21:00, Het Concertgebouw, € 19,55 t/m € 50,-


54

krant KRANT

feb 2016

AGENDA

MUZIEK /POP & JAZZ/CLUBS/KLASSIEK & OPERA

SALON DER VERZEN Dichters Simon Mulder en Mieke van Zonneveld, dragen voor uit ‘Avantgaerde’ een uit lood gezet, op een drukpers uit 1913 gedrukt en handgebonden periodiek voor de dichtkunst. Tevens worden er gastdichters uitgenodigd. En sopraan Susanne Winkler en pianist Daan van de Velde brengen zelden uitgevoerde Nederlandstalige klassieke liederen. Tenslotte brengt Arjan Van Vembde een magie-act. za 13 20:30, Pianola Museum, € 12,50 KAMERKOOR VENUS Het koor uit Utrecht brengt polyfone werken ten gehore. Polyfonie (veelstemmigheid) is een stijl, die tot grote bloei kwam in de Renaissance, waarin alle melodieën die tegelijk klinken (de ‘stemmen’) allemaal even belangrijk zijn. Werken van o.a. Dufay, Josquin en Gesualdo. za 13 20:15, Amstelkerk DE BRUILOFT VAN FIGARO De komische opera van Mozart zit boordevol intriges, persoonsverwisselingen en verkleedpartijen. Maar alle rollen en aria’s worden uitgevoerd door Johannette Zomer (sopraan) en Frans Fiselier (bas-bariton). Met Peter Lusse (verteller). De Nederlandse teksten zijn van Ivo de Wijs. Familieconcert. za 13 14:00, Noorderkerk, € 16,VALENTIJN CLASSIC Laat je meevoeren door het romantische ‘Concert voor fluit en harp’ en ‘Eine kleine Nachtmusik’ van Mozart. Van Debussy hoor je ‘Danse sacrée et danse profane’ en een ‘Battalia’. Een gouden ouwe is ‘Greensleeves’ bewerkt door Ralph Vaughan Williams. Uitgevoerd door Nederlands Kamerorkest, Gordan Nikolic (viool/leiding), Hanspeter Spannring (fluit), Sandrine Chatron (harp). Mis deze Valentijn Classics niet. zo 14, ma 15 20:15, Het Concertgebouw, € 15,- t/m € 49,BOBBY MITCHELL, BAROCK SOMMER Onder leiding van dirigent Simon Murphy brengt het orkest Barock Sommer werken van Mozart (Pianoconcert nr. 21 KV 467) en Spohr (Symfonie nr. 2). Mmv de Amerikaanse pianist Bobby Mitchell. zo 14 15:15, Waalse kerk, € 6,- t/m € 12,FINALE GRACHTENFESTIVAL CONSERVATORIUM CONCOURS Zes kandidaten strijden tijdens de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs. zo 14 14:00, NedPho-Koepel, € 12,- (incl. consumptie)

Top 3 Klassiek

door Guido van Oorschot

LIEDCYCLUS SERENADE VAN BENJAMIN BRITTEN Tot de aangrijpendste stukken van Benjamin Britten behoort Serenade, een liedcyclus voor tenor, hoorn en strijkers. De componist schreef zijn noten op oude Engelse poëzie over de nacht en de dood. De tenor Mark Padmore, een meester in het vak, zingt Brittens cyclus, begeleid door het Nederlands Kamerorkest. Het Concertgebouw, 6 en 7 februari

MERLIJN DOOMERNIK

ELIAS STRING QUARTET JONATHAN BISS Het Engelse kwartet en de Amerikaanse pianist Biss met hun interpretatie van Brahms’ Pianokwintet, een hoogtepunt van het kamermuziekrepertoire. Geniet ook van Beethoven’s Pianosonate nr. 13 ‘Quasi una fantasia’ en Britten’s Strijkkwartet nr. 1. za 13 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 33,-

HARP EN TROMPET De jeugdige harpist Remy van Kesteren was eens toe aan wat anders: hij arrangeerde de peinzende pianomuziek van de Spanjaard Federico Mompou (1893-1987). Vanuit de noten van Catalaan Mompou slaat de muzikale avonturier aan het improviseren met de fluwelen tonen van trompettist Eric Vloeimans. De Kleine Komedie 15 februari HENK VAN TWILLERT NEW YORK Een concert van de Nederlandse baritonsaxofonist Henk van Twillert en pianist John Austria. zo 14 11:00, Vondelkerk, € 12,50 t/m € 15,BUSCH TRIO Een pianotrio, bestaande uit de Israëlische broers Epstein en de Nederlander Mathieu van Bellen. Het trio is vernoemd naar de legendarische violist Adolf Busch, op wiens viool Van Bellen speelt. In dit concert spelen de heren ‘Eerste pianotrio in d’ van Mendelssohn en ‘Tweede pianotrio in Es’ van Schubert. zo 14 14:15, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 40,WROCLAW FILHARMONISCH ORKEST, ALEXEI VOLODIN Het Poolse orkest olv Daniel Raiskin met een sprookjesachtig programma vol romantiek. Centraal staan twee werken van componisten Tsjaikovski en Chopin. Van Tsjaikovski, zijn

DIDO AND AENEAS Zakdoek mee: in de schrijnende klaagzang When I Am Laid in Earth treedt de Carthaagse koningin Dido dapper de zelfgekozen dood tegemoet. Ook in de rest van zijn opera Dido and Aeneas hoeft de Engelse barokcomponist Henry Purcell zich voor geen noot te schamen. Uitgevoerd door La Risonanza en Coro Costanzo Porta. Muziekgebouw, 27 februari sprankelende ‘Notenkrakersuite’ en pianist Alexei Volodin schittert in Chopin’s poëtische werk Tweede pianoconcert in f. zo 14 11:00, Het Concertgebouw, € 10,- t/m € 26,THE ROYAL GRAMMAR SCHOOL SENIOR CHAMBER CHOIR Dit kamerkoor, afkomstig uit New Castle, Engeland, brengt onder leiding van dirigent Zlatan Fazlic een zeer gevarieerd programma. Naast de mooiste werken uit de klassieke muziek ook bijzondere popsongs. Van Bach tot Lennon & McCartney. ma 15 13:00, Engelse Kerk, gratis UILENBURGER CONCERTEN SONGS OF THE CLOWN Bariton Robbert Muuse en pianist Micha van Weers spelen werk van verschillende componisten. O.a. muziek van James Simon, die in 1933 vluchtte naar Amsterdam, maar 11 jaar later alsnog werd vermoordt in

Auschwitz. Daarnaast ‘Songs of a clown’ van Erich Korngold en stukken van Vítezslava Kaprálová, Pavel Haas, Mario Castelnuovo Tedesco, Hans Gál en Joost Kleppe. ma 15 20:15, Splendor Amsterdam, € 14,- t/m € 17,50 ANNE SOFIE VON OTTER, KRISTIAN BEZUIDENHOUT De Zweedse mezzosopraan Von Otter met de fortepianist Bezuidenhout met liederen van Schubert, een solocantate van Haydn en liederen van de romantische Zweedse componist Adolf Fredrik Lindblad. De combinatie van zangstem en fortepiano komt optimaal tot zijn recht. ma 15 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 32,- t/m € 40,KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST SJOSTAKOVITSJ Het orkest olv Andris Nelsons vervolgt zijn integrale Sjostakovitsj-cyclus met de ‘Zesde symfonie’. Ook wordt Sjostakovitsj lichtvoetige ‘Suite voor variétéorkest’ ten gehore gebracht. Daarnaast schittert pianist JeanYves Thibaudet in Gershwins ‘Pianoconcert in F’. wo 17, do 18 20:15, Het Concertgebouw, € 30,- t/m € 126,NIEUW ENSEMBLE - AN EVENING OF TODAY 2016 Een programma met uitsluitend wereldpremières van de volgende componisten: Carmen Vanderveken (Canada), Darragh Kearns-Hayes (Ierland), Haukur Þór Harðarson (IJsland), Lam Lai (Hong Kong), Rick van Veldhuizen (Nederland) en Seán ó Dálaigh (Ierland). do 18 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 59,EBONIT SAXOPHONE QUARTET - NIGHTFALL Vier jonge blazers spelen ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ van Joseph Haydn. Bijzonder is dat enkele delen van dit stuk gecombineerd worden met werken uit de 21e eeuw van o.a. Sibelius, Webern en Sjostakovitsj. Ook wordt het thema lijden versterkt door live kinetic painting, bewegende penseelstreken door Norman Perryman. do 18 20:30, Amstelkerk BETOVERENDE STREKEN Violiste Maria Adriana en haar magische ensemble nemen je mee op een betoverende wandeling door de muziekgeschiedenis. Van klassiek, romantisch, repertoire tot lichter, virtuoos repertoire uit de Balkan, de gypsy en de tango. do 18 20:30, Apollofirst Theater, € 18,MEMENTO MORI Gebroken liefde en de dood; daar draait het om tijdens dit concert. Het Nederlands Kamerorkest speelt ‘Strijkkwartet op. 95’, dat Beethoven schreef als reactie op een afgewezen huwelijksaanzoek. Daarnaast hoor je ‘Fürchte dich nicht’ van Bach over zijn onbevreesdheid voor de dood en het indrukwekkende ‘Seven last words from the cross’ van MacMillan. Mmv Nederlands Kamerkoor olv James MacMillan mmv Gordan Nikolic (viool/leiding orkest).

vr 19 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 36,DE NOOTZAAK Ensemble De Nootzaak, opgericht in 2014, is een blaaskwintet van net afgestudeerde musici. In wisselende bezettingen, soms aangevuld met gastmusici, brengt het ensemble werken uit de klassieke tijd, hedendaagse composities en ook eigen arrangementen. vr 19 14:30, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage ANNO 1858 Ensemble Schönbrunn speelt twee werken uit het jaar 1858: ‘Nonet’ van Frans Coenen en ‘Serenade’ nr. 1 in D op. 11 van Johannes Brahms (in originele nonet bezetting). Beide werken zijn typerend voor de 19e eeuw, waarbij een blaaskwintet en een strijkkwartet met contrabas zonder dirigent optreden. za 20 20:00, Waalse kerk, € 22,50 MATANGI QUARTET BEETHOVEN Wie altijd al eens in de strijkkwartetten van Beethoven had willen duiken, krijgt bij het Matangi Quartet zijn kans. Tien tegen een raak je verslaafd aan Beethovens briljante cocktail van hersens, humor en emotie. za 20 20:00, Vondelkerk; zo 21 15:30, Amstelkerk, € 17,50 t/m € 25,CHITOSE TRIO - GAGAKU, TOEVAL EN STILTE Tijdens dit concert hoor je traditionele Japanse ‘gagaku’ hofmuziek én hedendaagse composities, waarmee Oost en West dichter bij elkaar komen. Het Japanse trio komt voort uit het fameuze Reigakusha Gagaku Ensemble. Samen met het Duitse ensemble Wandelweiser voeren ze ‘Kegonkyoyama’ uit, een deel uit de Japan trilogie van de Nederlandse componist Antoine Beuger. za 20 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 25,advertentie

Mozart Eine kleine Nachtmusik ZA 14, MA 15 FEBRUARI HET CONCERTGEBOUW WWW.ORKEST.NL AMSTERDAM SINFONIETTA, JEAN-GUIHEN QUEYRAS De Franse violist Jean-Guihen Queyras soleert in het sprankelende ‘Celloconcert in C’ van Joseph Haydn. De ‘Italiaanse Serenade’ van Wolf is even charmant en humorvol. Het lichtvoetige werk is geïnspireerd op een oude Italiaanse melodie. Luister ook naar de mooie ‘Serenade voor strijkers’, één van de beste wer-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

feb 2016

THEATER

MUZIEK /CLUBS/KLASSIEK & OPERA ken die Dvorák ooit schreef. za 20 20:15, Het Concertgebouw, € 27,20 t/m € 40,GROOT OMROEPKOOR OLV MARCUS CREED De Nederlandse componist Daan Manneke (76) schreef voor de NTR Zaterdagmatinee een gloednieuw werk voor koor en orgel. Het Groot Omroepkoor zingt op poëzie van Arthur Rimbaud, over een wereld die in een gouden gloed wordt gezet door de opkomende zon. za 20 14:15, Het Concertgebouw, € 32,- t/m € 37,ENNIO MORRICONE De Italiaanse grootvorst van de filmmuziek Ennio Morricone (1928) viert met ‘60 Years of music’, zijn zestigste jaar als professioneel componist en dirigent. Morricone brengt samen met een volledig symfonisch orkest en een polyfonisch koor zijn bekendste werken, maar ook interessante verrassingen, ten gehore. zo 21 20:00, Ziggo Dome, € 35,- t/m € 88,HET ZONDAGOCHTEND CONCERT Begin de zondag goed met een heerlijk concert. Dit keer met het Radio Filharmonisch Orkest olv Alexander Vedernikov mmv Denis Matsuev piano. Ze spelen Sjostakovitsj en Rachmaninov. zo 21 11:00, Het Concertgebouw, € 10,- t/m € 26,AVENTURE Het ensemble voor middeleeuwse muziek speelt GruuthuseMönch- en Wolkenstein-liederen met instrumentale arrangementen uit het jaar 1460. Aventure reconstrueert een blokfluitconsort zoals dat omstreeks 1460 bestaan kan hebben op basis van een CT-onderzoek naar de laatmiddeleeuwse Dordrecht blokfluit. zo 21 16:00, Waalse kerk, vanaf € 17,50 SO EL ENÇINA - AI FLORES Sarah Louise Ridy (harp) en Luciana Cueto (mezzosopraan) vormen samen So el Ençina. Gewiegd door de prachtige klanken van de harp, die mooi en puur met de stem samen klinkt, brengen ze in hun programma ‘Ai flores’ muziek van het Iberische schiereiland uit de middeleeuwen en renaissance. zo 21 12:00, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage YOUNG PIANO MASTERS SOCIETY De Spaanse pianiste Caroline Ruiz komt spelen. Mmv Miriam Dirr (saxofoon) speelt ze werken van o.a. Schubert, Schumann, Piazzolla en De Falla. zo 21 17:00, Pianola Museum, € 10,- t/m € 12,50 JANÓS PALYTAY Recital door de jonge Hongaarse pianist Janós Palytay. Met muziek van Bela Bartók, Alexander Skrjabin en Thomas Adës. zo 21 15:00, Werkgebouw Het Veem, € 12,50 t/m € 17,50 NICOLA BENEDETTI & ALEXEI GRYNYUK De Schotse violiste Benedetti speelt samen met de virtuoze pi-

anist Grynyuk. In dit programma komen prachtige klassieke highlights aanbod dat geschreven is voor de combinatie viool en piano. Ze spelen van Szymanovski: Drie mythes, van Elgar: Sonate in e en van Beethoven: Sonate in A op. 47 ‘Kreutzer’. ma 22 20:15, Het Concertgebouw, € 22,95 t/m € 42,advertentie

OPKOMST EN ONDERGANG VAN EEN RUSSISCHE ADELLIJKE FAMILIE

CHOVANSJTSJINA 27 februari t/m 20 maart 2016

TRACKS Dit programma is een muzikaal avontuur van zestig minuten vol beelden, woorden en muziek. Deze keer met Rick Stotijn (contrabas), Malin William-Olsson (viool), Malin Broman (viool/ altviool), Fredrik Paulsson (viool/ altviool), Johannes Rostamo (cello), Simon Crawford-Phillips (piano) en Jurjen Alkema (video artiest). wo 24, do 25 21:00, Het Concertgebouw, € 10,- t/m € 25,LUNCHCONCERT Jeugdige ensembles in wisselende en verrassende bezettingen, met zeer gevarieerd repertoire. Georganiseerd ism het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, het Conservatorium van Amsterdam en het Prinses Christina Concours. do 25 12:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, gratis CONCERTGEBOUWORKEST OLV FRANZ WELSER-MÖST De Oostenrijker Franz WelserMöst debuteert bij het Concertgebouworkest met een Weens programma. Naast werken van Schubert en Mahler zijn de populaire dansen van componisten familie Strauss te horen. Franz Welser-Möst laat horen dat symfonie, lied en wals een onverbrekelijke eenheid binnen de rijke Weense historie vormen. Mmv de mezzosopraan Alice Coote. do 25, vr 26 20:15, Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 89,LA FONTE MUSICA Galeazzo Visconti, heer van Pavia, was berucht om zijn mantelpraktijken en afpersingen, maar stichtte ook de Universiteit en maakte van zijn hof een bruisend cultureel centrum. Visconti was bovenal francofiel: alles wat Frans was, van vrouwen tot muziek, haalde hij naar zijn hof. La Fonte Musica zingt aan Visconti opgedragen ballades en liefdesliederen in de stijl van de Franse ars nova en ars subtilior, die opvallen door hun uitdagende melodieën en ritmiek. vr 26 20:00, Waalse kerk, € 19,- t/m € 23,-

DE NATIONALE OPERA CHOVANSJTSJINA Over de titel breek je je tong, maar dat ongemak is de opera ‘Chovansjtsjina’ meer dan waard. De Russische componist Modest Moesorgski schildert de opstand van vorst Chovanski tegen tsaar Peter de Grote. Verbanning, waanzin en dood: fijne kluif voor dirigent Ingo Metzmacher en regisseur Christoph Loy. za 27 feb., di 1, vr 4, do 10, wo 16 18:30, zo 13 en zo 20 mrt. 13:30, Nationale Opera & Ballet, € 20,- t/m € 176,SELDOM SENE SPAANSE PEPERS Het Nederlandse blokfluitkwintet Seldom Sene speelt Spaanse muziek uit paleizen en kathedralen. Zo klinken de liederen van Juan Vásquez naast Mariamotetten van Lobo, Guerrero en Victoria. Aan Spaans vuur ontbreekt het niet: de glossada’s van Antonio de Cabezón geven ruimschoots aanleiding tot virtuositeit met rijk versierde versies van chansons. za 27 14:00, Noorderkerk, 14,- t/m 16,KOSTAS AMAXOPOULOS De Griekse gitarist Amaxopoulos (1991) werd diverse malen onderscheiden bij belangrijke internationale gitaarcompetities. Hij speelt werken van o.a. Vicente Asencio, Francis Poulenc en Sofia Goebadoelina. za 27 20:15, Pianola Museum, € 10,- t/m € 12,50 BERNARD HAITINK DIRIGEERT BRUCKNERS ONVOLTOOIDE Hij komt weer! In de koffer van de maestro zit Bruckners onvoltooide Negende symfonie. Het Radio Filharmonisch Orkest rekent zich alvast rijk, want Haitink en Bruckner: dat draait zeker uit op een mirakel. za 27 14:15, Het Concertgebouw, € 50,- t/m € 57,AMATEUR ORGELDAG Amateurorganisten krijgen de mogelijkheid om op het monumentale Smits orgel te spelen. Aanmelden noodzakelijk wijgert@hotmail.com zo 28 13:00, De Duif, gratis FRANZ SCHUBERT OP DE ZONDAGMIDDAG Bas-bariton Marc Pantus en pianist Rudolf Jansen brengen liedcycli van Franz Schubert ten gehore. De tweede liedcyclus is ‘Die schöne Müllerin’ waarvoor Schubert twintig gedichten van zijn tijdgenoot Wilhelm Müller aaneen smeedde tot een vocale compositie. zo 28 15:00, Waalse kerk, vanaf € 25,COMPONISTENPORTRET HANS KOOLMEES De Nederlandse componist Hans Koolmees laat zich inspireren door grote meesters uit de muziekgeschiedenis én uit de kunstgeschiedenis. Dat kun je horen in dit concert waarin zijn werken worden uitgevoerd door het Doelenkwartet mmv o.a. Tatiana Koleva (slagwerk), Rutger van Otterloo (saxofoon), Jan Hage (orgel). zo 28 14:15, Orgelpark, € 9,t/m € 15,-

55

LOCATIES Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Apollofirst Theater Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl Theater Carre Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl Concertgemaal Landsmeerderdijk 213, www.concertgemaal.nl De Duif Prinsengracht 756, tel. 520 00 90 www.stadsherstel.nl De Engelse Kerk Begijnhof 48, tel. 624 96 65 www.ercadam.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl NedPho-Koepel Gerardus Majellakerk, Batjanstraat 3, tel. 521 75 02, www.orkest.nl Noorderkerk Noordermarkt 48 www.noorderkerkconcerten.nl Oosterkerk Kleine Wittenburgerstraat 1, tel. 627 22 80 www.oosterkerk-amsterdam.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl De Rode Hoed Keizersgracht 102, tel. 638 56 06 www.rodehoed.nl advertentie

MACMILLAN Seven last words from the cross

VR 19 FEBRUARI MUZIEKGEBOUW AAN ’T IJ WWW.ORKEST.NL Splendor Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl Werkgebouw Het Veem Van Diemenstraat 412, tel. 626 01 12 www.veem.nl Vondelkerk Vondelstraat 120 A, tel. 520 00 99 www.stadsherstel.nl Waalse Kerk O.Z. Achterburgwal 159, tel. 623 20 74 www.waalsekerk-amsterdam.nl Ziggo Dome ArenA Boulevard 61, Zuidoost www.ziggodome.nl

TONEEL & MUZIEKTHEATER I AM (LOVE THE WAY I LIE) Rauwe voorstelling van theatergroep Lost Project over liefde, verlies en seks. Tussen de sloten bier en stoere mannenverhalen door gaat ‘I AM’ op zoek naar het verschil tussen lust en liefde. ma 1, ma 8 20:00, Tolhuistuin, € 7,50 TONEELGROEP AMSTERDAM DE STILLE KRACHT Dit meesterwerk uit 1900 is een visionaire roman die de westerse cultuur als onverzoenbaar tegenover de oosterse plaatst. Elke do met Engelse boventitels. di 2 t/m vr 5 20:00, Stadsschouwburg, € 23,- t/m € 38,CHEZ BROOD Vijftien jaar na de dood van zijn vriend schreef Bart Chabot, met Xandra Brood, een eerlijk en liefdevol verhaal over het leven van Herman Brood. Een muzikaal portret van Nederlandse grootste rock & roll legende, met een band olv Jan Rot. di 2, wo 3, wo 10 19:30, do 4 t/m za 6, do 11 t/m za 13 20:00, zo 7 14:00, DeLaMar Theater, vanaf € 19,50 AMADEUS Het beroemde verhaal van de geniale Mozart en zijn jaloerse tijdgenoot Salieri wordt nu door Vincent Rietveld en Marien Jongewaard gespeeld. Een noodlottige botsing tussen het genie en de vakman, maar ook een duel tussen de culturele ondernemer tegenover de artist-artist, de muze tegenover de carrière. di 2 t/m do 4 20:30, Frascati, € 13,50 t/m € 17,HARDOP (CONFLICT AS A WAY OF GETTING ATTENTION) Hardop denken – dat is de taalvirtuozen van Maatschappij Discordia wel toevertrouwd. Virtuoos-nonchalant vormgegeven teksten, in historische context geplaatst en voorzien van actuele achtergronden. De inspiratie komt van Tsjechov, Freud, Proust, Woolf, Beckett e.a. di 2 t/m za 6 21:00, Frascati, € 11,50 t/m € 15,ABATTOIR FERMÉ GREY GARDENS Een voorstelling over verpauperde adel, schone schijn en vergankelijkheid. Over het leven van moeder Edith Beale en haar dochter Edith is ooit een documentaire gemaakt. Hun verhaal wordt nu op toneel gebracht door gezelschap Abattoir Fermé. di 2 t/m za 6 20:30, de Brakke Grond, € 9,- t/m € 16,WACHTEN OP DE BARBAREN Gebaseerd op het boek van J.M. Coetzee over totalitaire regimes en de impact daarvan op het individu. De toneelversie is een combinatie van theater, dans, video en geluidsdecor geworden. do 4 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 18,-; do 11 t/m zo 14 20:30, Theater Bellevue, € 17,50 GESLUIERDE MONOLOGEN De eerste voorstelling van ‘Gesluierde Monologen’ was twaalf


56

krant KRANT

feb 2016

AGENDA

THEATER /TONEEL & MUZIEKTHEATER/DANS/CABARET jaar geleden. Sindsdien reisden de woorden de hele wereld rond, en weer terug naar Nederland. Waar de moslima nog steeds volop in de belangstelling staat. vr 5, za 6 20:30, Ostade A’dam, € 11,- t/m € 13,ENGELEN IN AMSTERDAM In haar jubileumseizoen brengt Theatergroep Troost deze voorstelling over AIDS. Het verhaal speelt in Amsterdam 1985, waar de hoofdpersonen geconfronteerd worden met de uitbraak van de dan nog onbekende, dodelijke, ziekte. vr 5, za 6, do 11 t/m za 13, do 18 t/m za 20 20:00, zo 7, zo 14 14:30, Het Amsterdams Theaterhuis, € 16,STOCKHOLM SNEEUWT Een muzikale thriller met humor, geschreven door Arjan Lubach, over het bizarre verhaal van de moord op de Zweedse premier Olof Palme. vr 5 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 18,50 NONSENS De vissoep van zuster Julia bleek niet meer helemaal vers, waardoor er 52 zusters zijn vergiftigd. De overgebleven nonnen hebben dringend behoefte aan geld voor de begrafenissen en ze organiseren een benefietvoorstelling. vr 5 t/m zo 7 20:15, Meervaart, € 27,50 t/m € 37,50 PLOINK Programma van Mo Hopman, in de traditie van het aloude muzikaal cabaret. De liedjes, geschreven en gecomponeerd door Mo zelf, stemmen afwisselend tot vrolijkheid en overpeinzen. De nummers zijn gearrangeerd door Clous van Mechelen, die Mo begeleidt. vr 5, za 6 20:30, Betty Asfalt Complex, € 13,- t/m € 15,LIEVE BROER Sydo van Loo werd in 2004 vermoord in India. 11 Jaar later komt zijn broer Luc met een voorstelling over zijn herinneringen aan Sydo, de moord, de verwerking en het leven dat verder gaat. Inkijk in de gevoelswereld van een nabestaande. za 6 21:00, Podium Mozaïek, € 15,- t/m € 17,A RAISIN IN THE SUN Een tragisch familiedrama over het vasthouden aan dromen, die dreigen op te drogen in de snelheid van het leven. za 6 20:00, zo 7 15:00, Bijlmer Parktheater, € 21,DE GROTE KUNSTSHOW Beeldende kunst komt tot leven in een theatrale kennismaking met kunst. Beeldende kunst op een andere manier voor het voetlicht gebracht. Met gesprek en monologen presenteren de kunstwerken zichzelf of vertellen anderen, geïnspireerd door het werk, hun verhaal. za 6 12:00, 15:00 en 20:30, Stadsschouwburg, € 19,50 t/m € 24,50 PUMPS EN PENALTIES Drie bloedmooie, jonge dames willen maar één ding: voetbalvrouw worden. za 6 20:30, zo 7 14:30, DeLaMar Theater, vanaf € 19,50

TONEELGROEP AMSTERDAM KINGS OF WAR Ivo van Hove voegt Shakespeare’s koningsdrama’s Henry V, Henry VI en Richard III samen tot één explosieve voorstelling over leiderschap. di 9, wo 11, vr 12, za 13, di 16 19:00, zo 14 16:00, Stadsschouwburg, € 23,50 t/m € 36,advertentie

FIVE QUESTIONS YOU ALWAYS WANTED TO ASK A TERRORIST De Israëlische Raphael Rodan en de Nederlands/Marokkaanse Soufiane Moussouli gaan naar op zoek naar het antwoord op de vraag wat een terrorist drijft. In het Engels. vr 12 21:00, Podium Mozaïek, € 12,- t/m € 14,OM ALLES Hommage aan Fien de la Mar (1898-1965), de koningin van het Nederlandse cabaret. vr 12 20:30, Apollofirst Theater, € 17,50

KINGS OF WAR 9 – 16 FEB

HET NATIONALE TONEEL DE REVISOR In een provinciestadje schuift de bestuurlijke elite elkaar baantjes toe, accepteert smeergeld en besteedt zo min mogelijk tijd aan publieke taken. Dan komt er een overheidsinspecteur langs. Niemand blijft buiten schot. Gogols komedie over hebzucht uit 1836 is nog altijd actueel. wo 10 t/m za 13 20:30, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 40,-; vr 26 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 33,50 CAS JANSEN - SNOWDEN Bloedstollende thriller over klokkenluider Edward Snowden, zijn missie, zijn bizarre verhaal en de relevantie daarvan voor ons. wo 10 20:30, Theater De Omval, € 17,50 t/m € 19,-; zo 28 15:00 en 20:30, Compagnietheater, € 15,- t/m € 20,WILLEM RUIS, DE SHOW VAN ZIJN LEVEN Muziektheaterproductie over Nederlands grootste showmaster ooit. Laat je meevoeren in het verhaal van een dapper jongetje dat opgroeit zonder vader. Hij heeft maar één droom: zijn vader trots maken door beroemd te worden. En dat lukt! do 11, vr 12 20:30, DeLaMar Theater, vanaf € 19,50 TRANSIT Politieke monoloog waarin een statement wordt gemaakt over de status van deze wereld. Ibrahim Mousa speelt de rol van Saber, een Palestijns-Nederlandse advocaat die zijn zieke vader naar Nederland over laat komen voor een hartoperatie. Als de vader sterft, mag hij Hebron, zijn geboortegrond, niet meer in. do 11, vr 12 20:30, zo 14 15:00, Compagnietheater, € 10,- t/m € 12,50 DE ALLESGELOVER Albrecht runt samen met zijn dochter een kleine bioscoop. De mensen blijven echter weg en hij ziet daar duistere redenen voor: Albrecht gelooft heilig in samenzweringstheorieën. do 11 20:30, Meervaart, € 18,-

DE KLEINE EVA UIT DE KROMME BIJLSTRAAT Eind 1953 schreef Louis Paul Boon een poëtisch relaas over de moord op een klein meisje, gebaseerd op krantenknipsels uit 1937. Accordeonist Tuur Florizoone en actrice Jessa Wildemeersch maakten er een toneelvoorstelling van. Een ontroerende, muzikale interpretatie. za 13 20:30, Perdu, € 10,DE HOND VAN OOST Muzikaal drama van Cees Koldijk (van o.a. De 4Tuoze Matroze) over de buurt, voor de buurt en door de buurt. za 13, zo 21 16:00, Museum Werf ‘t Kromhout, € 5,OEROEG Naar Hella S. Haasse’s roman over de vriendschap tussen een Javaanse jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor WO II. Het gaat over opgroeien in een land dat niet het jouwe is, over ontheemd zijn, het samenkomen van culturen en verzoening met het onbekende. za 13 20:30, zo 14 14:30, DeLaMar Theater, vanaf € 19,50 LIEFHEBBEN Valentijnsdag! Laura van Dolron wint harten. Vergeet de commerciële bloemetjes en hartjes, want liefde gaat verder dan louter romantiek. Liefde is ook Nelson Mandela. Haar vader. Een groep Poolse priesters. Een babyneefje... zo 14 20:15, De Kleine Komedie, € 9,- t/m € 18,OP BEZOEK BIJ MENEER GREEN Bram van der Vlugt speelt de rol van de 86-jarige weduwnaar meneer Green. Een jongeman (Oren Schrijver) staat plotseling bij hem op de stoep. Hij heeft een taakstraf en moet zes maanden meneer Green wekelijks bezoeken. di 16 t/m vr 19 20:00, DeLaMar Theater, vanaf € 19,50 DE MEESTER EN MARGARITA De jonge Margarita verkoopt haar hart en ziel aan de duivel. Is dat per definitie slecht? En waar staan de begrippen ‘goed’ en ‘kwaad’ tegenwoordig nog voor? Naar de gelijknamige roman van Michail Boelgakov (1891-1940), geschreven als een satire tegen Stalins onderdrukkende regime. di 16 t/m do 18 20:30, Compagnietheater, € 12,50 t/m € 15,ABKE HARING - UNISONO Unisono: alleen op het podium, eenzaam. Maar unisono is ook:

vele stemmen die samen één klank vormen, een zaal vol mensen die hetzelfde horen, voelen of meemaken. Klanken, en de stilte daartussen. Want in de stilte gebeurt het. di 16, wo 17 21:00, Frascati, € 15,HET ZUIDELIJK TONEEL WATERDRAGERS Toneelschrijver Marcel Osterop liep drie maanden fulltime mee bij de gemeente Eindhoven in een poging het ondoorgrondelijke apparaat dat ‘overheid’ heet te doorgronden. In deze voorstelling ontrafelt hij de mechanismes, zoals hij die heeft ervaren. wo 17, do 18 20:30, Theater Bellevue, € 17,50 HARTSTOCHT, EEN THRILLER Een afgelegen landhuis, gegoede burgerij en een moord die gepleegd gaat worden. Jaloezie en wraak op een stormachtige avond. Een vleugje Alfred Hitchcock, vermengd met het schurende uit ‘Who’s afraid of Virginia Woolf ’ en het erotische uit ‘Les liaisons dangereuses’. wo 17 20:30, Griffioen, € 17,50 SHAKESPEARE KARAOKE MERCHANT OF VENICE Een groep van acteurs speelt scènes en sonnetten uit Shake-

OPERA ZUID - WIE IS LOESJE? Romantisch en nostalgisch muziektheater met bekende songs uit de jaren ’30, ’40 en ’50. Meeneuriën met liedjes van The Ramblers, Charles Trenet, Rudi Schuricke, Frank Sinatra, Billy Holiday en vele anderen. Met Zangers van Opera Zuid. za 20 20:15, Meervaart, € 10,t/m € 20,MAROKKANEN HUILEN NIET Soufiane Moussouli neemt je mee naar Marokko en naar Lelystad en geeft je zo een inkijkje in zijn hart. Een muzikale, grappige, persoonlijke en soms ook aangrijpende vertelvoorstelling van en over iemand die niet weet waar hij zich thuis voelt. za 20 20:30, Podium Mozaïek, € 10,- t/m € 12,DER ENTERTAINER De middenklasse aan de rand van de afgrond, een archetypisch thema van regisseur Christoph Marthaler. Zo lachwekkend als zijn personages zijn, zo groot is zijn liefde voor hen, voor hun muziek, voor hun milieu. Zo schreef Der Spiegel over dit stuk, dat onderdeel is van Brandhaarden. za 20 20:00, zo 21 14:00, Stadsschouwburg, € 25,- t/m € 40,-

advertentie

10 t/m 13 februari Stadsschouwburg Amsterdam 26 februari Schouwburg Amstelveen

De revisor Komedie over hebzucht en ijdelheid

speare‘s belangrijkste werken. De stukken worden op een scherm geprojecteerd en het publiek kan meedoen! In het Engels. do 18 20:15, Badhuistheater, € 9,MACBETH Een muzikale performance over macht, geweld en paranoia: samen met zijn vrouw baant de nobele oorlogsheld Macbeth zich al moordend een weg naar de top. Gevolg: hij wordt krankzinnig, zij pleegt zelfmoord. Studenten muziektheater ArtEZ laten je dit gruwelijke verhaal ervaren met een uitvoering waarin het hele gebouw gebruikt wordt. vr 19 19:00 en 21:00, Orgelpark, € 8,- t/m € 12,50 AMANDLA! MANDELA Musical over Nelson Mandela met Zuid-Afrikaanse muziek, dans en zang, waarin het leven, het werk en de nalatenschap wordt gevierd van een man die een inspiratiebron was voor miljoenen mensen. za 20 feb. t/m zo 24 apr. (beh. ma/di) diverse aanvangstijden, DeLaMar Theater, vanaf € 29,50

DOCTOR ZHIVAGO Wie heeft hem niet gezien? Doctor Zhivago, icoon van de 20e eeuw. Nobelprijsboek en Oscarfilm. Over het leven en de liefdes van de schrijver Boris Pasternak zelf. Voel hoe een klassieker tot leven komt. zo 21 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 GOD VAN DE SLACHTING Een jongen van 11 jaar heeft met een stok een paar tanden uit de mond van een leeftijdgenootje geslagen. De ouders komen bij elkaar om een volwassen oplossing te zoeken voor dit incident. zo 21 15:00 en 20:15, Polanentheater, € 12,50 BATAVISCHE GEBROEDERS In de serie Mond op Mond repeteren acteurs en musici van Theater Kwast in één dag een 17e-eeuws theaterstuk en spelen het dezelfde middag met tekst in de hand voor publiek. Deze keer een stuk van Vondel. zo 21 15:30, VondelCS, € 12,50 MADE IN HERE Hoe behoud je je identiteit in een leven bedacht door een


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

57

feb 2016

THEATER /TONEEL & MUZIEKTHEATER/DANS/CABARET

Top 3 Theater

EEN COMING OF AGE VOOR BEJAARDEN Twee onbekenden ontmoeten elkaar bij een bankje aan de rand van een bos. Ze raken in gesprek. Eerst beleefd en oppervlakkig, geheel volgens de wetten van de sociale etiquette. Maar naarmate hun gesprek vordert, blijken de twee veel met elkaar te delen. Over het drama van verlies, maar vooral ook een ode aan ouders en een loflied op de liefde. do 25 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 22,BROERTJE DOOD Jan Groenteman en Kiki Jaski maken toegankelijk theater dat de rauwe kanten van het leven bespreekbaar maakt. Voor deze voorstelling waren ze een maand te gast op begraafplaats De Nieuwe Ooster. De voorstelling is te zien in het café van het museum op de begraafplaats. do 25 t/m zo 28 20:30, Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, € 11,- t/m € 13,SCHIFF DER TRÄUME, EIN EUROPÄISCHES REQUIEM NACH FEDERICO FELLINI Karin Beiers nieuwe regie is gebaseerd op Fellini’s film ‘E la nave va’ waarin een luxe cruiseschip midden op zee botst op een advertentie

KINGS OF WAR 9 – 16 FEB

boot met Servische vluchtelingen die proberen te ontsnappen aan het geweld van WO I. De parallellen met vandaag hoeven we niet uit te tekenen. do 25 t/m za 27 19:30, Stadsschouwburg, € 25,- t/m € 40,-

DIT ZIJN DE NAMEN Tommy Wieringa won de Libris Literatuur Prijs 2013 met zijn roman Dit zijn de namen, over een bizarre reis op de puinhopen van de beschaving. Waarin een groep vluchtelingen op zoek gaat naar menselijkheid, terwijl de hoofdpersoon zoekt naar betekenis in zijn eigen leven. De jonge Duitse regisseur Philipp Becker maakt nu bij NTGent een theaterversie. Stadsschouwburg, 1 en 2 februari

EL CAMINO El Camino is een scherpe tragikomedie over de schoonheid van allesomvattende vriendschap, met in de hoofdrollen Jacqueline Blom (die geweldig speelde in de tv-serie Volgens Jacqueline) en Hajo Bruins. De regie is van Nina Spijkers, over wie de NRC schreef: ‘(…) een bijzondere regisseur die in beelden denkt; krachtig, symbolisch en geladen’. Bellevue, 9 feb. t/m 5 mrt. TURKS FRUIT Sjoerd Pleijsier in een toneelbewerking van het boek van Jan Wolkers. Try-out. za 27 20:30, Theater De Omval, € 14,50 t/m € 16,THROWBACK SUNDAY IJDELHEID Braamtheater brengt antieke eenakters tot leven. Teksten van toen, door acteurs van nu. Vandaag gaat het over ijdelheid, dat van alle tijden is. Want hoe de mens ook evolueert, de meest basale gevoelens blijven zo goed als onveranderd. Met teksten van Tsjechov, Heijermans e.a. zo 28 16:00, De Kleine Komedie, € 17,50 MOUT EN DE ZWARE JONGENS IN DE WACHTKAMER Carolina Mout geeft en ontvangt in dit theaterconcert: voor de pauze een Talentvolle Nieuwkomer en na de pauze een Ervaren Vakvriend, waar zij mee zingt en spreekt. zo 28 15:00, Het Perron, € 15,-

LOUISE TE POELE

HETZELFDE ALTIJD Een ter plekke geïmproviseerd familiedrama vol schurend ongemak, buitenissige karakters, absurde verhaallijnen en muzikaal commentaar. Geïnspireerd door en in de geest van werk van Alex van Warmerdam. do 25 20:30, Betty Asfalt Complex, € 10,- t/m € 12,50

LONNEKE VAN DER PALEN

KAPSALON Drie vrienden, dertigers, komen iedere dag bij elkaar in de kapsalon van Kemal. Ze praten over hun leven; klagen over hun carrières, relaties, kinderen en schoonmoeders. do 25 20:15, Meervaart, €5,t/m € 15,-

door Margriet Prinssen

STEPHAN VANFLETEREN

ontwerper? Schokkende science fiction, deze voorstelling van Davy Pieters. wo 24 feb. t/m za 12 mrt. (beh. zo/ma) 20:00, Frascati, € 11,50 t/m € 15,-

THEY ARE JUST KIDS Het is de Summer of Love, bloemenkinderen reizen af naar San Francisco, Jimi Hendrix steekt zijn gitaar in brand en de jonge kunstenaars Patti Smith en Robert Mapplethorpe ontmoeten elkaar. Regisseur Marcus Azzini maakte een bewerking van Just Kids, het boek dat Patti Smith schreef over hun bijzondere, onstuimige vriendschap. Frascati, 16 t/m 21 februari LOCATIES Het Amsterdams Theaterhuis Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 54 www.amsterdamstheaterhuis.nl Apollofirst Theater Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl Het Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24 www.badhuistheater.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10 www.compagnietheater.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl

Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00 www.theatergriffioen.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Museum Werf ‘t Kromhout Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81 www.podiummozaiek.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97, www.theaterdeomval.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 679 50 96, www.ostadetheater.nl Perdu Kloveniersburgwal 86, tel. 627 62 95, www.perdu.nl Het Perron Egelantiersstraat 130, tel. 330 70 35, www.het perron.nl Polanentheater Polanenstraat 174, tel. 682 13 11 www.polanentheater.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl VondelCS Vondelpark 3, www.vondelcs.nl

DANS DANSTHEATER AYA - SLUIER Over ontluikende seksuele gevoelens, maar met een sluier eroverheen, want de buitenwereld is wreed. (12+) di 2 t/m vr 5 19:30, De Krakeling, € 13,- t/m € 16,ISH - FUNKISH Stap in de Soultrain met een beatboxende conducteur, cinematic dj, een cellist en een pianist. De funky grooves en ritmes die ze uitstorten vormen de brandstof voor de dansers van ISH in poppin’ en lockin’. wo 3 20:15, Meervaart, € 10,t/m € 20,HOUSE DANCE FOREVER Wil je een beeld krijgen van de underground danscultuur? Kom dan de ‘moeder aller Forever battles’. Of doe mee aan deze internationale dans battle! Deelnemen? Registratie 15.00-16.00 uur; minimum leeftijd 12 jaar. za 6 17:00, Paradiso, € 15,-; gratis (t/m 8 jaar) HET NATIONALE BALLET MATA HARI Ze is een van de meest uitheemse en mysterieuze dames uit de Nederlandse geschiedenis: Mata

Hari (geboren als Margaretha Geertuida Zelle), een exotische danseres én spionne die in 1917 wegens hoogverraad werd geëxecuteerd. Dat vraagt natuurlijk om een ballet van epische proporties. za 6, vr 12, za 13, wo 17, do 18, za 20, di 23, do 25, vr 26 20:15, zo 7, zo 14, zo 21 14:00, Nationale Opera & Ballet, € 19,- t/m € 92,JUSTE DEBOUT Urban Dance fans kunnen deze maand hun hart ophalen. Eind februari is er in de Meervaart het Break a Leg festival, met performances, competities en een markt. Maar eerst is er in Paradiso een voorronde van Juste Debout, een internationale danscompetitie met een grote finale in Parijs. zo 7 14:00, Paradiso, € 15,-; gratis (t/m 8 jaar) NICOLE BEUTLER 3: THE GARDEN De Duits-Nederlandse choreografe Nicole Beutler onderzoekt de kunstmatige, dialectische scheiding tussen natuur en cultuur. Hieronymus Bosch’ bekende schilderij ‘Tuin der Lusten’ is een inspiratiebron voor Beutler’s choreografie ‘3: The Garden’. Met muziek van de anti-pop band Einstürzende Neubauten en Beutler’s vaste componist, dj Gary Shepherd. ma 8 20:30, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 32,50 advertentie

‘DE VROUW, DE DIVA, HET MYSTERIE’

MATA HARI

6 t/m 26 februari 2015

SCAPINO BALLET WUBBE EN BORSTLAP Een pure muziek- en danservaring. Dat is de grote belofte van ‘Pas de deux’ een bijzondere samenwerking tussen pianist Michiel Borstlap, choreograaf en artistiek leider Ed Wubbe en twaalf dansers van het Scapino Ballet Rotterdam (dat dit jaar zijn 70-jarig jubileum beleeft). di 9 19:30, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 34,50 BEPPIE BLANKERT, ELMER SCHÖNBERGER - GEZIEN GIACOMETTI Hoe gelaagd wil je het hebben? ‘Gezien Giacometti’ is een dansconcert - een choreografie van Beppie Blankert met originele muziek van Elmer Schönberger geïnspireerd op een portret dat schilder en beeldhouwer Alberto Giacometti ooit maakte van de Amerikaanse schrijver James Lord, die daar op zijn beurt weer een boek over schreef.


58

krant KRANT

feb 2016

AGENDA

THEATER /TONEEL & MUZIEKTHEATER/DANS/CABARET

JUNIOR COMPANY BALLET BUBBELS De twaalf rijzende sterren van de Junior Company laten zich van hun beste kant zien, o.a. in ‘Tros Gnossienes’ van Hans van Manen en in het komische Ballet ‘101’. Ook is er nieuw werk, van artistiek coördinator Ernst Meisner en van de 17-jarige (!) Charlotte Edmund, choreograafin-opleiding bij The Royal Ballet. za 13 19:30, zo 14 14:30, Meervaart, € 9,50 t/m € 19,GUILHERME MIOTTO RISE UP De Braziliaanse choreograaf en winnaar van de André Gingras Award (2015) Miotto heeft een solo gemaakt, speciaal voor de meervoudig wereldkampioen breakdance Menno van Gorp. In een mix van urban, performance en hedendaagse dans grijpen geest en lichaam in elkaar. di 16 20:30, Theater Bellevue, € 16,50 100% SELFMADE Acht jonge mannen, allen laatbloeiers, ambiëren een leven in de danskunst. Nietsontziend vechten ze zich naar de top. De performers, van oorsprong breakdancers, zoeken naar nieuwe dansvormen. di 16 19:30, Jeugdtheater De Krakeling, € 15,- t/m € 18,UGO DEHAES - DMNT Een dansvoorstelling over vergeten en vergeten worden. Choreograaf Dehaes werkt al jaren met universele thema’s die hem intiem raken. In ‘DMNT’ probeert hij het aftakelingsproces bij dementie te doorgronden en te vertalen naar dans. In de beweging voel je hoe het is om te vergeten, hoe concentratie omslaat in obsessie, hoe gedachten evolueren en hoe oude herinneringen blijven opduiken. Het resultaat is een fysiek trio, waarin Ugo Dehaes zelf danst naast Kayoko Minami en Charlotte Vanden Eynde. di 16 t/m za 20 20:30, de Brakke Grond, € 7,- t/m € 14,155 & DOX - EPISCH In ‘Episch’ doen de jongens van 155 er nog een schepje bovenop. Ze worden volwassen, terwijl ze tegelijkertijd lekker kinderachtig blijven. Ze kunnen zich niet meer altijd achter de groep verschuilen en moeten hun individuele kwetsbaarheden tonen; dit natuurlijk wel door middel van salto’s, toffe visuals en zieke breakdancemoves. (12+) wo 17, do 18 19:30, De Krakeling, € 15,- t/m € 18,BREAK A LEG Het Break a Leg is een streetstyle dance festival. Tijdens het festival zijn er wedstrijden, de Crew Competition en de One on One Battle. Ook komen er dj’s, is er live art te zien en is er een Urban Artmarket en nog veel meer. Natuurlijk kun je mee battlen, geef je op als deelnemer! zo 21 11:00, Meervaart, € 7,50; € 10,- (deelnemer)

Top 3 Dans

door Bregtje Schudel

CABARET YENTL EN DE BOER - DE SNOEPWINKEL IS GESLOTEN Yentl en De Boer snoepten alle prijzen weg op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Als je wint, heb je vrienden. Tof. Maar vrienden vreten wel je voorraadkast leeg. What’s in it for you? De dames vinden een stukje goed getimed egoïsme op zijn plaats. ma 1 20:15, De Kleine Komedie, € 8,50 t/m € 17,-

KALLE KUIKKANIEMI

Vrees niet: het eindresultaat is een stuk soepeler dan deze uitleg! di 9, wo 10 20:30, Theater Bellevue, € 18,50

HIERONYMUS B. VAN NANINE LINNING Eigenlijk is het bij Hieronymus B., de nieuwste voorstelling van Nanine Linning, niet eens zozeer de vraag ‘Waarom?’, als wel ‘Waarom nu pas?’. De theatraliteit van Nanine Linning vormt een perfecte match met de werken van middeleeuwse meester Hieronymus Bosch (die vijfhonderd jaar geleden overleed). Dool rond door een vleesgeworden schilderij, met dank aan kunstenaarsduo Les Deux Garçons, en laat je verleiden door de zeven hoofdzonden. Stadsschouwburg, 14 februari

ALI B - JE SUIS ALI Het prestigieuze tijdschrift The Economist wijdde vorig jaar een artikel aan Ali B. Hij werd het symbool van de multiculturele samenleving genoemd. Iemand die íedereen kan raken. Maar grote kracht brengt ook grote verantwoordelijkheid met zich mee. Of toch niet? In ‘Je suis Ali’ legt hij zichzelf onder een vergrootglas. di 2 t/m za 6 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75; wo 10 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 21,- t/m € 22,-

kijken ze ook kritisch naar hun eigen leven. Geestig, schurend en zelfs een beetje sexy. do 4 20:30, Meervaart, € 16,50 t/m € 21,50; wo 24 20:00, do 25 20:30, DeLaMar Theater, vanaf € 15,FRED FLORUSSE Hij begon bij Don Quischocking en zit al tientallen jaren in het cabaretvak. In dit programma wordt hij bijgestaan door Alice Rientjes en Eelco Menkveld. Fred vertelt heerlijke verhalen uit de cabaretgeschiedenis van 1895 tot nu, afgewisseld met prachtige liedjes. do 4 20:30, Apollofirst Theater, € 19,NEW KIDS ON THE GRACHT Nieuwe show over het (internationale) stadsleven. Met bliksemsnelle improvisaties, sketches, video, social media en muziek nemen de acteurs de trends van nu op de hak. In het Engels. elke do (beh. do 4) 20:30, elke za 20:00, Boom Chicago, € 26,50 advertentie

ROUÉ VERVEER EN KEES VAN AMSTEL Twee try-outs: Roué Verveer met ‘Op het laatste moment’ en Kees van Amstel met ‘De man die ik niet wilde worden’. di 2 20:30, Theater De Omval, € 16,50 t/m € 18,-

SOMETHING RAW Exit Human is het thema van de veertiende editie van hét dans- en performancefestival van Amsterdam, met makers uit Nederland, Vlaanderen en ver daarbuiten. Wat voor effect heeft de voortschrijdende verstrengeling van mens en technologie op het lichaam? Verliezen we onze menselijkheid hiermee niet juist uit het oog? De Brakke Grond, Frascati, 9 t/m 13 februari ALIDA DORS - BUILT FOR IT Heel soms is het mis, maar vaak is het raak. Alida Dors is nog steeds een van de meest vernieuwende (en uitdagende) hiphopchoreografen van Nederland. Voor haar nieuwste choreografie ‘Built for it, een oproep tot empathie’, werkte ze samen met rapper Typhoon. ‘Mijn woorden dansen, haar dans spreekt,’ aldus de rapper in het NRC. di 23, wo 24 20:30, Theater Bellevue, € 17,50 WAT NIEMAND HAD VERWACHT De nieuwste voorstelling van ISH Nieuwe Makers is gebaseerd op het bekroonde boek van Marit Tornqvist. Laat je jezelf meevoeren door de stoom of durf je er tegenin te lopen, wat misschien wel waanzin(nig) blijkt te zijn? Verwacht een voorstelling in de ISH-traditie: hiphop, moderne dans, poppin’, muziek en spel van nieuwe maker Lara Wakelkamp. wo 24 20:30, Meervaart, € 7,50 t/m € 15,-

BALLET VLAANDEREN Choreograaf en directeur van Ballet Vlaanderen Sidi Larbi Cherkaoui presenteert een avondvullend programma met twee danspareltjes van Hans van Manen, zijn eigen dansvoorstelling Faun (een herinterpretatie van de klassieke én controversiële voorstelling L’après-midi d’un faune uit 1912 van Vaslav Nijinksy) en zijn nieuwste werk Fall – op muziek van Pärt. Carré, 19 en 20 februari LOCATIES Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl De Krakeling Nieuwe Passeerdersstraat 1, tel. 624 51 23 www.krakeling.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie) www.paradiso.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl

DOLF JANSEN HARDVERWARMEND VOORJAARSVERSIE Huh? Dolf Jansen? Rende die eind december ook al niet hard langs? Jazeker! Maar inmiddels heeft-ie nieuwe inspiratie opgedaan. Dolf observeert, grapt, dicht, opent. Hij praat over ergens bij horen en nergens bij willen horen. Over bendes, relaties, religies, clubs, partijen en culturen. di 2, wo 3 20:30, Theater Bellevue, € 16,OPEN PODIUM Waaghalzen die één keer standuppen en comedians van Comedytrain, die nieuw materiaal testen. elke wo 20:30, Toomler, € 7,-

ART-JAN DE VRIES - WEET JE WAT OOK NIET ZO LEUK IS? De Vries heeft jaren opgetreden als zijn alter-ego Marja, waarmee hij in 2008 de persoonlijkheidsprijs van Cameretten won. Nu gaat Art-Jan als zichzelf het podium op, zónder masker. do 4 t/m za 6 20:30, Theater Bellevue, € 16,-

BEST OF BOOM 2016 Boom Chicago’s meest favoriete momenten, scènes en improvisaties uit de laatste 20 jaar. elke wo, vr en do 18 20:30, Boom Chicago, € 26,50

GOEDKOOP CABARET Vers materiaal van bijna-professionele cabaretiers. Eerlijk, ongepolijst, rauw. vr 5, za 6 20:30, CREA, € 7,t/m € 10,-

DONDERSGOEDE DONDERDAG: IJDOK UNDERGROUND Twee getalenteerde comedians treden op. Daarnaast zie je professionals die nieuw materiaal uitproberen. do 4, do 11, do 18 20:30, Comedy Café, € 12,50

STAND-UP COMEDY IJDOK UNDERGROUND Knallende show met een line-up van comedians en een mc. De laatste act van de avond wordt verzorgd door een bekende headliner, die tot de Nederlandse stand-up top behoort. elke vr, za 20:30, Comedy Café, € 17,50

COMEDYTRAIN Al sinds 1990 is Comedytrain hét keurmerk van de stand-upcomedy in Nederland. elke do t/m za 20:30, Toomler, € 10,- t/m € 17,50 VRIJDAG & SANDIFORT LÖYLY Sketches over onmacht zijn aan Remko Vrijdag en Martine Sandifort wel toevertrouwd. In ‘Löyly’ komen de meest treurige types voorbij, maar gelukkig

RENÉ VAN MEURS EVEN GOEDE VRIENDEN René kwam zichzelf op een gegeven moment tegen, zoals iedereen zichzelf weleens tegenkomt. Gedeukt, gehavend en enigszins in dubio. Ontdek wat er na deze opdonder van René is overgebleven... Een voorstelling met veel grappen en knappe improvisaties. vr 5 20:30, Griffioen, € 15,-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

59

feb 2016

THEATER /TONEEL & MUZIEKTHEATER/DANS/CABARET ARON ELSTAK - MET DE MOED DER WANHOOP Intieme liedjes, héél gekke gedachtekronkels en over-the-top typetjes. za 13 20:30, Theater De Omval, € 13,50 t/m € 15,-

RONALD SNIJDERS WELKE SHOW Was absurdist Ronald Snijders in zijn vorige show een dolgedraaide tv-quizmaster, in zijn nieuwe programma ontmoet je de échte Ronald. Try-outs. za 6 feb., za 5 mrt., za 2 apr. 21:00, Het Perron, € 12,-

NICK THUNE Nick Thune is lid van Comedytrain International. Deze standup comedian is tevens acteur en hij komt uit Seattle. Verwacht absurde storytelling vermengd met one-liners. zo 14 20:30, Toomler, € 15,PIETER JOUKE - TOT NU TOE Hij rent marathons, doet mee aan het oneliner programma ‘Padoem Patsss’ en is de koning van de slimme doordenker. Pieter Jouke doet soms denken aan Kees Torn of Herman Finkers, maar is vooral heel erg zichzelf. Tot nu toe zit vol fraaie hersenspinsels. di 16, wo 17 20:15, De Kleine Komedie, € 9,50 t/m € 19,-

PEPIJN SCHONEVELD MORGEN KLAART HET OP Schoneveld keert terug met een avondvullende show na zijn goed ontvangen eerste show ‘Meneer Jongetje’. Het jongetje is nu een meneer die niet gemaakt is voor de 21e eeuw en een manier zoekt om te overleven. za 6 20:00, Zonnehuis, € 17,50 HERMAN BRUSSELMANS & NICO DIJKSHOORN Smerig. Dat wordt het. Mannenwerk. Brusselmans en Dijkshoorn. Een ex-drummer en een ex-bibliothecaris. Forse klappen op een drumstel en een gitaarhals vol vet. Niks fijnbesnaard. Grofbehaard! Ze zeggen wat hen niet zint en omarmen de vuiligheid. Schouder aan schouder. ma 8 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 23,50

ERIK VAN MUISWINKEL DE OLIEWORSTELAAR De Olieworstelaar is de moderne mens. Glimmend en gezond, maar tot welke prijs? Veelzijdig ZZP-er (Zich Zelf Profilerend), maar met welk recht? Sterk en slim, maar met welk doel? Erik van Muiswinkel worstelt zich door de eenentwintigste eeuw en haalt vermoedelijk de helft nog niet. wo 17 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 21,50 t/m € 22,50

FREEK DE JONGE MIJN KOUDE OORLOG Freek de Jonge heeft zijn leven in vijf tijdvakken verdeeld: 19441956, 1957-1968, 1969-1979, 1980-1999, 2000-heden. Ieder tijdvak krijgt vier (soms vijf ) afleveringen waarin hij over zijn persoonlijke leven vertelt, de rol die de grote wereld er in gespeeld heeft en tot welke teksten en inzichten dat geleid heeft. di 9 t/m vr 12, di 23 t/m vr 26 10:30, Rijksmuseum - Auditorium, € 10,-

MIJN NACHTEN MET CHURCHILL Diederik van Vleuten wil weten waarom zijn vader, in plaats van hem in te wijden in de wereld van seks, drank, voetbal en geld (de onwrikbare pijlers van het mannenbestaan), zijn zoon complete redevoeringen van Winston Churchill leerde. vr 19 20:30, Griffioen, € 16,MAARTEN EBBERS APPELTJE EITJE Maarten Ebbers is zo’n jongen waar er wel meer van zijn. Je kent ze wel. Brilletje, buikje, blonde haren, scheve tanden: aardige gast. Maar dan pakt hij zijn gitaar en scheurt en jankt en verleidt, zingt, preekt en betovert. Dit is te muzikaal om

HARRIE JEKKERS & JEROEN VAN MERWIJK - ALS WE ZO VRIJ MOGEN ZIJN Jekkers trok zich jaren geleden terug uit de Nederlandse theaters. Van Merwijk kondigde aan te stoppen als solo-artiest. Maar sámen willen ze het nog wel een advertentie

Wereldpremière van Ted Brandsen — Het Balletorkest 6 - 26 februari 2016

MATA HARI —

De vrouw, de diva het mysterie

operaballet.nl

keer proberen. Verwacht hilarische verhalen, scherpe dialogen en vooral goede liederen. do 11 t/m za 13 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 23,75

cabaret te zijn. Maar voor een muzikant is Maarten wel erg grappig! vr 19 20:30, Oostblok - Sajetplein, € 9,- t/m € 11,-

Top 3 Cabaret

door Mike Peek

KOMMIL FOO MET SCHOFT Kommil Foo maakt cabaretprogramma’s van graniet. De Vlaamse broers Walschaerts gaan emotioneel tot het intiemste gaatje, hebben gevoel voor theater en zijn ook nog eens bedreven in het schrijven van geestige sketches. Schoft gaat over struikelen, opstaan en dan tóch weer struikelen. Over het leven zelf dus. De Kleine Komedie, 18 t/m 20 februari

FLOREN VAN OLDEN

SHOT OF IMPROV Een avond met een shot! Kom met je vrienden langs voor een spannend, snel, volkomen geïmproviseerd feestje. elke za 22:30, Boom Chicago, € 15,-

TIM FRANSEN Hij studeerde cum laude af in zowel psychologie als filosofie, maar belandde desondanks op het podium. Tim Fransen werd al voor zijn debuut tot de grootste talenten van het land gerekend en maakt die belofte helemaal waar met Het failliet van de moderne tijd, het meest inhoudelijke cabaretprogramma van dit seizoen. De Meervaart 12 februari MICHA WERTHEIM - MICHA WERTHEIM VOOR ZICHZELF Voor beginners. Voor gevorderden. Voor iedereen heeft Wertheim wel eens een programma gemaakt. Nu maakt hij voor zichzelf een programma. Niet voor de pers, niet voor het publiek, puur voor zichzelf. ma 22 t/m do 25 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 KIM VAN ZEBEN DE TWEEDE VAN ZEBEN Met rubberen stembanden trekt Kim van Zeben ten strijde. Gekke typetjes? Check. Rare accentjes? Zeker. Mooie liedjes? Ook. In ‘De Tweede van Zeben’ belooft ze bovendien een orkest van 50 man te imiteren. En een operazangeres met een burn-out. di 23 t/m vr 26 20:30, Theater Bellevue, € 16,ROUÉ VERVEER OP HET LAATSTE MOMENT Dit is alweer de zevende avondvullende show van Roué Verveer en waar het over gaat weet hij

EVA CRUTZEN Na haar prachtige debuut Bankzitten is Eva Crutzen terug met Spiritus, een voorstelling over ergens bij (willen) horen en het geluksgevoel dat daarmee samenhangt. Gewapend met een sublieme stem en een flinke portie acteertalent is ze een van de besten van haar generatie. Theater Bellevue, 17 t/m 20 februari; Theater De Omval, 26 februari

nog niet. Dat weet hij altijd pas op het laatste moment. Gelukkig ontstaan op het laatste moment de beste grappen. Dat wist Verveer al vanaf het eerste moment! wo 24 20:00, Bijlmer Parktheater, € 21,ARDAL O’HANLON Deze prijswinnende comedian en schrijver is alom geprezen. Hij staat in uitverkochte zalen en heeft getourd in Amerika, Canada, Australië, het Midden Oosten en Europa. do 25 20:30, Comedy Café, € 20,MYLOU FRENCKEN ZINLOOS ZUCHTEN Zangeres en cabaretière verkent het zoetzure sentiment van de saudade. Ze neemt je mee naar Lissabon en Rio de Janeiro en wordt bijgestaan door collega’s als Mike Boddé, Brigitte Kaandorp en Erik van Muiswinkel. Mmv gitarist Ronald Schmitz. do 25 20:30, Apollofirst Theater, € 17,50

PAULIEN CORNELISSE MAAR ONDERTUSSEN Min zes heeft ze. Maar ondertussen ziet ze meer dan gemiddeld. Ze kijkt ook anders dan anderen en laat jou ook op een nieuwe manier kijken. Nog wat eigenaardigheden van Cornelisse: Ze voelt de gevoelens van kamerplanten en doorgrondt het karakter van de familieparkiet. vr 26 t/m zo 28 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 MAROCOMEDY MANNEN VERSUS VROUWEN Zijn Marokkaanse en Turkse mannen inderdaad prinsjes die nog geen ei kunnen bakken? Geven Marokkaanse en Turkse vrouwen echt alleen om uiterlijkheden? Een programma vol hilarische vooroordelen, gênante voorvallen, herkenbare situaties en improvisatie. zo 28 16:00, Meervaart, vanaf € 16,50 LOCATIES Apollofirst Theater Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Boom Chicago Rozengracht 117, tel. 423 01 01 www.boomchicago.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Comedy Café IJdok 89, tel. 638 39 71 www.comedycafe.nl CREA Nieuwe Achtergracht 170, tel. 525 14 00, www.crea.uva.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00, www.theatergriffioen.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97, www.theaterdeomval.nl Oostblok Sajetplein 39 en Tweede van Swindenstraat 26, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl Het Perron Egelantiersstraat 130, tel. 330 70 35, www.het perron.nl Rijksmuseum Museumstraat 1, tel. 0900-0745 www.rijksmuseum.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Toomler Breitnerstraat 2, tel. 670 74 00 www.toomler.nl Zonnehuis Zonneplein 29, tel. 631 51 52, 612 50 34, 520 90 00 www.stadsherstel.nl


AMSTERDAM ART 60

krant KRANT

galerieselectie februari

MATTHIAS WEISCHER, 2015

MUSEA & EXPOSITIES

GRIMM GALLERY A QUESTION OF PERSPECTIVE FARAH ATASSI, ALI BANISADR, MATTHIAS BITZER, CONSTANT, RENÉ DANIËLS, CHRISTIAN HIDAKA, VICKEN PARSONS, DANIEL PITÍN, CAROLINE WALKER, SULING WANG EN MATTHIAS WEISCHER Frans Halsstraat 26 t/m 5 maart Vanuit verschillende achtergronden geeft een tiental kunstenaars diverse perspectieven op de representatie van ruimte en de relatie tussen kunst en onze tijdsperceptie.

TIJDELIJKE EXPOSITIES DIRT MERIDIAN Foto’s van Andrew Moore van het Amerikaanse landschap rond de 100e meridiaan. Reflex Galery, t/m 6 feb. ROME. DE DROOM VAN KEIZER CONSTANTIJN Tentoonstelling over keizer Constantijn de Grote, de eerste christelijke keizer. De Nieuwe Kerk, t/m 7 feb. DE OORLOG VOORBIJ Foto’s van Leonard Freed (19292006). Uniek beeld van joods Amsterdam in de jaren ‘50. Joods Historisch Museum, t/m 14 feb.

ED VAN DER ELSKEN, 1967

JONGE BELGISCHE FOTOGRAFEN Foto-expositie in de openlucht. de Brakke Grond, t/m 1 mrt.

ANNET GELINK GALLERY ME AND YOU MARIO TESTINO EN ED VAN DER ELSKEN Laurierstraat 187-189 t/m 5 maart Mario Testino bewondert het werk van Ed van der Elsken al sinds de jaren tachtig. Voor deze tentoonstelling combineerde hij zijn eigen werk met dat van Van der Elsken. De selectie gaat in op de fotograaf als flaneur.

KUNSTPRIJS Films, objecten en installaties van de Rotterdamse kunstenaar Melvin Moti, winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs. Hermitage, t/m 6 mrt. METROPOLIS Foto’s van Martin Roemers. Van de 28 megasteden die er nu zijn, bezocht hij er 22. Huis Marseille, t/m 6 mrt. IMPERIAL COURTS De Amsterdamse Dana Lixenberg (1964) fotografeerde vanaf 1993 tot 2015 bewoners van Imperial Courts, een wijk in Los Angeles. Sobere portretten in zwart-wit. Huis Marseille, t/m 6 mrt. KAPOOR & REMBRANDT Drie monumentale reliëfs van de Britse kunstenaar Anish Kapoor. De werken zijn gemaakt van rode en witte hars en siliconen en doen denken aan bloederige, pezige vleesmassa’s. Rijksmuseum, t/m 6 mrt.

ARAM TANIS

PENSELEN IN HET RIJKS Bekroonde kinderboekillustraties. Rijksmuseum, t/m 6 mrt.

C&H ART SPACE FIREFLIES AIN’T HERE ANYMORE ARAM TANIS 2e Kostverlorenkade 50 t/m 27 februari Voor het project Fireflies Ain’t Here Anymore bezocht Tanis zijn geboorteplaats Seoul. Tijdens zijn zoektocht naar zijn afkomst struinde Tanis door de straten om de mensen, gebouwen en objecten te fotograferen. Gefascineerd door wat hij aantrof breidde hij zijn reizen uit naar andere Aziatische landen. onder redactie van Amsterdam Art amsterdamart.com

feb 2016

AGENDA

MACH DICH HÜBSCH! Overzichtstentoonstelling met video’s, betonsculpturen, installaties, foto’s en collages van Isa Genzken. Stedelijk Museum, t/m 6 mrt. ON BEING AN ANGEL Francesca Woodman (1958-1981) die zelfmoord pleegde, gebruikte fotografie als uiterst persoonlijk expressiemiddel. Foam, t/m 9 mrt. TRANSMISSION Rond haar zestigste besloot Miep in transitie te gaan: van man naar vrouw. Fotografen Koos Breukel en Milette Raats volgden hem/haar de afgelopen 5 jaar. Amsterdam Museum, t/m 13 mrt. WHAT? WORK HOME APART TOGETHER Maquettes van woningen en wijken, maar ook portretten van mensen die hun persoonlijke verhaal vertellen over de combinatie van wonen en werken in Amsterdam. Te zien op een unieke

locatie: de bovenste etage van het voormalig ING House (sinds 2015 omgedoopt tot Infinity). Arcam, t/m 13 mrt. SIXTIES De jaren ‘60 komen tot leven in mode, muziek en design. Bewonder de werken van (mode)ontwerpers, fotografen, architecten en kunstenaars uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Tropenmuseum, t/m 13 mrt. SELFIES OP PAPIER De geschiedenis van de ‘selfie’ op papier met tekeningen, prenten en foto’s uit de 17e tot en met de 20e eeuw. Met zelfportretten van Rembrandt tot Carel Willink. Rijksmuseum, t/m 20 mrt. GEOMETRY OF THE SCATTERING Dat je door middel van cirkels of vierkanten en subtiele ingrepen het ‘onzichtbare’ van een ruimte ‘zichtbaar’ kan maken, bewijst de Nederlandse kunstenaar Germaine Kruip. Oude Kerk, t/m 27 mrt. 10 X 10 = 100 JAAR PERSMUSEUM 10 Gastconservatoren kiezen elk 10 onderwerpen uit de wereld van de media van de afgelopen 100 jaar. Op deze wijze komt het verhaal van 100 jaar nieuws in uiteenlopende onderwerpen. Persmuseum, t/m 27 mrt. GODDELIJKE WIJSHEID GODDELIJKE NATUUR De boodschap van de Rozenkruisersmanifesten in de beeldtaal van de 17e eeuw. Bibliotheca Philosophica Hermetica, t/m 1 apr. XS ARCAM MARKET LIGHT ARCHITECTURE Ontdek allerlei vormen van architectuur die licht, klein en bewegelijk zijn! De lichtobjecten zijn te zien en te koop. ARCAM, t/m 3 april BLANCO Solo-tentoonstelling van Awoiska van der Molen, met monochrome landschapsfotografie. Foam, t/m 3 apr. LIFE IN COLOUR Bijna iedereen kent Henri Lartigue, die op zijn achtste begon met fotograferen, van zijn charmante zwart-witfoto’s. Minder bekend zijn zijn kleurenfoto’s. Foam, t/m 3 apr. DE KOLONIALE OORLOG Meteen na WO II werd Nederland geconfronteerd met de kwestie van ‘Ons Indië’. Een tentoonstelling over beeldvormingen vervorming in de media, een onderwerp dat nog steeds akelig actueel aandoet. Verzetsmuseum, t/m 3 apr. SICILIË EN DE ZEE Vondsten uit 6 scheepswrakken die rondom Sicilië gevonden zijn. Een tentoonstelling waarbij onderwaterarcheologie een prominente plaats in neemt. Allard Pierson Museum, t/m 4 apr. POST MORTEM Foto’s van overledenen. Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, t/m 10 apr.

VINCENT VAN GOGH, 400 DAGEN IN AMSTERDAM Vincent van Gogh verbleef in Amsterdam om theologie te studeren. Tijdens zijn verblijf schreef hij naar zijn broer. Die brieven vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling. Stadsarchief, t/m 17 apr. AMSTERDAM PARK Jeroen Hofman heeft alle parken van Amsterdam gefotografeerd. Stadsarchief, t/m 17 apr BEYOND CONCEPTUAL ART Seth Siegelaub was galeriehouder, verzamelaar, curator, uitgever en bibliograaf, maar is vooral bekend gebleven als ‘de vader van de conceptuele kunst’. Stedelijk Museum, t/m 17 apr. AND YOU WERE WONDERFUL, ON STAGE Vijfkanaals filminstallatie van de Britse kunstenaar Cally Spooner. Stedelijk Museum, t/m 17 apr. ZONDE In de zesde eeuw zette paus Gregorius de Grote de Zeven Hoofdzonden op een officiële not-to-do lijst. Maar is zonde nog wel zonde? Bijbels Museum, t/m 30 apr. SECRET LOVE, SEXUAL DIVERSITY IN CHINA Kom alles te weten over het taboe rondom LGBT’s in China. Tropenmuseum, t/m 8 mei BERLAGE GODFATHER OF DUTCH DESIGN De tentoonstelling toont het DNA van Berlages werk, zijn uitgangspunten zijn nog steeds aanwezig in het tegenwoordige Dutch Design. Beurs van Berlage, t/m 15 mei CLOSE-UP Nieuwe generatie film- en videoartiesten in Nederland. EYE Filmmuseum, t/m 15 mei SPAANSE MEESTERS Werk van ruim zestig Spaanse meesters. Naast grafiek en toegepaste kunst werken van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya. Hermitage, t/m 26 mei DWDD POP-UP MUSEUM Allard Pierson Museum, t/m 31 mei MANNEN MET LEF EN STIJL Mode en design zouden nooit zo’n hoge vlucht hebben genomen zonder Benno Premsela en Max Heymans. Heymans leerde de Hollandse vrouw hoe ze zich moest kleden en Premsela gaf aan hoe het huis het beste kon worden ingericht. Ze bouwden als een van de weinig overlevenden van hun Joodse families een carrière op. En ... ze waren openlijk homo. Joods Historisch Museum, t/m 26 juni HOLLANDERS VAN DE GOUDEN EEUW Gigantische groepsportretten uit de 17e en 18e eeuw. Hermitage, tot eind 2016 THIJSSEN EN DE VROUWEN Over Thijssens relatie tot het andere geslacht. Theo Thijssen Museum, februari

ZIEZO MAROKKO In het museum staat een vliegtuig klaar. Stap in, riemen vast, op naar Marokko! Onderweg ontmoet je Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef. Ga aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen. Tropenmuseum Junior, februari VINCENT DELBROUCK Geïnspireerd door de schilderkunst probeert de Belgische fotograaf Delbrouck het leven te vangen via zijn fotografie, fotoboeken en installaties. Foam, 5 feb. t/m 13 mrt. SASKIA NOOR VAN IMHOFF De jonge Nederlandse kunstenaar heeft een installatie gemaakt die gebaseerd is op de collectie van het museum. De Appel, 6 feb. t/m 10 apr. DE NAAKTE WAARHEID Rembrandts unieke visie op het vrouwelijk lichaam. Rembrandthuis, 12 feb. t/m 16 mei LICHTE ZEDEN Zowel de sterren van de ‘haute prostitution’ als de afgeleefde hoeren in goedkope bordelen waren veel gebruikte modellen voor o.a Manet, Degas, ToulouseLautrec, Picasso en zelfs voor domineeszoon Van Gogh. Van Gogh Museum, 19 feb. t/m 19 juni SIGHTSEEING In de jaarlijkse expo van Marres, huis voor hedendaagse cultuur in Maastricht, selecteren curatoren recent afgestudeerde kunstenaars. Een verscheidenheid aan media en aanpak van startende kunstenaars en curatoren. De Brakke Grond, 20 feb. t/m 1 apr. MEESTERWERK: CALVARIE De Nieuwe Kerk, 20 feb. t/m 10 apr. BREITNER MEISJE IN KIMONO Rijksmuseum, 20 feb. t/m 22 mei CATWALK In een door Erwin Olaf vormgegeven tentoonstelling is een ruime keuze uit de gevarieerde modecollectie van het museum. Rijksmuseum, 20 feb. t/m 20 mei AMY WINEHOUSE - A FAMILY PORTRAIT De onbekende kant van een wereldster. Joods Historisch Museum, 29 feb. t/m 4 sep. LOCATIES Arcam op locatie - Infinity Amstelveenseweg 500, www.arcam.nl Beurs van Berlage Damrak 243, Beursplein 1, tel. 531 33 50 www.beursvanberlage.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Reflex Gallery Weteringschans 79A, tel. 627 28 32 www.reflexamsterdam.com Voor adressen van de musea zie MUSEA PERMANENT


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

61

feb 2016

MUSEA & EXPOSITIES

Oude Turfmarkt 127, tel. 525 25 56 www.allardpieronmuseum.nl

AMSTERDAM MUSEUM De geschiedenis van Amsterdam vanaf de middeleeuwen. Kalverstraat 92, tel. 523 18 22 www.amsterdammuseum.nl

AMSTERDAM PIPE MUSEUM Overzicht van de rookcultuur van vijf continenten. Prinsengracht 488, tel. 421 17 79 www.pipemuseum.nl

BEZOEKERSCENTRUM AMSTERDAMSE BOS Bezoekerscentrum van het grootste stadsbos van Nederland. Bosbaanweg 5, tel. 545 61 00 www.amsterdamsebos.nl

ANNE FRANK HUIS De onderduikplaats waar Anne Frank haar dagboek schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinsengracht 267, tel. 556 71 05, www.annefrank.org

APPEL ARTS CENTRE Kunstencentrum voor hedendaagse beeldende kunst.

Prins Hendrikkade 142, tel. 625 56 51, www.deappel.nl

ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam.

Prins Hendrikkade 600, tel. 620 48 78, www.arcam.nl

ARTIS Oudste dierentuin van Nederland.

Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl

APPIE BAANTJER MUSEUM In de kelder van café Heffer, vlakbij de plek waar Baantjer jarenlang werkte als rechercheur. Oudebrugsteeg 7, tel. 428 44 88

BIBLIOTHECA PHILOSOPHICA HERMETICA Boeken en manuscripten op het gebied van de Christelijk Hermetische gnosis. Bloemstraat 15, tel. 625 80 79 www.ritmanlibrary.com

BIJBELS MUSEUM Ontmoetingsplaats voor bijbel, kunst en cultuur in een monument. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.bijbelsmuseum.nl

BIJZONDERE COLLECTIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Cultureel erfgoed in historische panden. Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 bijzonderecollecties.uva.nl

DE CROMHOUTHUIZEN In de 18e eeuw bewoont de familie Cromhout deze panden. Stadspaleis uit de Gouden Eeuw. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuizen.nl

DE DAGERAAD DE AMSTERDAMSE SCHOOL Dependance van het Museum Het Schip in het Dageraadcomplex in Plan Zuid.

door Joke van der Weij

DIAMANTMUSEUM Reisverhaal. Over tocht die 3 miljard jaar geleden begon, 200 km onder het aardoppervlak, en die eindigt in ring aan vinger.

Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, tel. 0900-278 47 96, www.micropia.nl

MOLEN VAN SLOTEN Poldermolen met Kuiperijmuseum, ‘Rembrandt op Zolder’ audiovisuele presentatie, maquette ‘Amsterdam en het water’; kinderenactiviteiten.

Paulus Potterstraat 8, tel. 30 55 300 www.diamantmuseumamsterdam.nl

3D PRINT CANAL HOUSE Informatie over 3D printing architectuur. Asterweg 49, tel. 789 03 59 www.3dprintcanalhouse.com

Akersluis 10, tel. 669 04 12 www.molenvansloten.nl

DWDD POP-UP: VERBORGEN KUNSTWERKEN Toeristen zijn vast verbaasd dat er zulke rijen staan voor het Amsterdamse Museum voor Oudheden. Maar ja, zij kennen DWDD niet. Na het enorme succes van het eerste Pop-Up Museum met vaste sidekicks als gastcurator moest er wel een tweede volgen. Dus duikt Carice in de kelder van het KrollerMüller, Daan Roosegaarde in de kelders van het Scheepvaartmuseum en Robbert Dijkgraaf in het Teylers. Negen zalen met verborgen kunstwerken uit negen Nederlandse musea, naar boven gehaald door negen DWDD-gasten. Allard Pierson Museum, 30 jan. t/m 25 mei

VAN EESTERENMUSEUM Museum over de stedenbouwkundige Van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden. Burgemeester de Vlugtlaan 125 www.vaneesterenmuseum.nl

EYE FILMMUSEUM Informatie- en documentatiecentrum.

IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl

FOAM AMSTERDAM Centrum voor fotografie.

Keizersgracht 609, tel. 551 65 00, www.foam.org

MUSEUM GEELVINCK HINLOPEN HUIS Stijlkamers met Hollandse Meesters, chinoiserieën en muziekinstrumenten van het Sweelinck Museum. Keizersgracht 633, tel. 715 59 00, www.geelvinck.nl

VAN GOGH MUSEUM De grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld.

HERMITAGE AMSTERDAM Wisseltentoonstellingen afkomstig uit de collectie van het museum in Sint-Petersburg.

CALVARIE Het vijfde Meesterwerk van De Nieuwe Kerk is een modernistisch sleutelwerk van Marc Chagall uit 1912. Jezus aan het kruis te midden van felrode en groene kubistische vlakken: net als de vorige meesterwerken van Rembrandt, Warhol, Francis Bacon en Bill Viola biedt het kunstwerk ruimschoots stof tot contemplatie. De Nieuwe Kerk, 20 feb. t/m 10 april

HOLLANDSCHE SCHOUWBURG Ooit theater, nu een monument met een tentoonstelling, ter nagedachtenis aan de duizenden joden die in WOII vanuit dit gebouw werden gedeporteerd naar de concentratiekampen.

INTERNATIONAAL INSTITUUT VOOR SOCIALE GESCHIEDENIS Documentatie- en onderzoekscentrum op het terrein van de sociale geschiedenis en de geschiedenis van de arbeidersbeweging.

Paulus Potterstraat 7, tel. 570 52 00 www.vangoghmuseum.nl

HET GRACHTENHUIS 17e-eeuws grachtenpand met de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel én de kunst van de Gouden Eeuw. Herengracht 386 www.hetgrachtenhuis.nl

Amstel 51, tel. 530 87 51 www.hermitage.nl

Plantage Middenlaan 24, tel. 5310 340, www.hollandscheschouwburg.nl

DE HORTUS Een van de oudste (1682) botanische tuinen.

Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl

HORTUS BOTANICUS Opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek, met name voor de faculteit Biologie van de Vrije Universiteit.

Cruquiusweg 31, tel. 668 58 66, iisg.nl

JAN KLAASSEN MUSEUM Het kleinste poppenspelmuseum ter wereld. Burg. de Vlugtlaan 125, tel. 06-253 736 11, www.janklaassenmuseum.nl

JOODS HISTORISCH MUSEUM Objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Amsterdam.

Van der Boechorststraat 8, tel. 598 93 90, www.vu.nl

Nieuwe Amstelstraat 1, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

HUIS MARSEILLE Eigentijdse en historische fotografie in 17e-eeuws pand.

JORDAANMUSEUM Museum over Amsterdamse volksbuurt.

Keizersgracht 401, tel. 531 89 89, www.huismarseille.nl

Max Euweplein 30 A-1, tel. 625 70 17, www.maxeuwe.nl

MICROPIA Ontdek het ontzichtbare leven.

Vinkenstraat 185, tel. 624 46 95 www.jordaanmuseum.nl

MULTATULI MUSEUM Boeken van en over Multatuli. Zijn bureau, bibliotheek en sterfbed.

Korsjespoortsteeg 20, tel. 638 19 38 www.multatuli-museum.nl

MUSEUMHAVEN Restauratie, behoud, onderhoud van historische binnenvaartschepen.

Oosterdok 12 www.museumhavenamsterdam.nl

SCIENCE CENTER NEMO Centrum vol wetenschap en technologie.

GEORGE HENDRIK BREITNER

ALLARD PIERSON MUSEUM Archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam.

MARC CHAGALL

PERMANENT

Top 3 Expo

Burgemeester Tellegenstraat 128, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

Oosterdok 2, tel. 531 32 33 www.e-NEMO.nl

DE NIEUWE KERK De op een na oudste kerk van Amsterdam (1414); 16e- en 17e-eeuws orgel.

Dam 1, tel. 638 69 09, nieuwekerk.nl

BREITNER: MEISJE IN KIMONO Geesje Kwak werd onsterfelijk als model voor Breitners geliefde Meisje-in-kimonoschilderijen, waarvan Meisje in rode kimono het allerbekendst is. De kunstenaar schilderde de geliefde serie in de jaren 1893-1896 en het is ontzettend leuk om alle veertien schilderijen nu eens bij elkaar te zien. Rijksmuseum, 20 feb. t/m 22 mei

KATTENKABINET Expositie van kunstwerken met als onderwerp ‘de kat’. Herengracht 497, tel. 626 53 78 www.kattenkabinet.nl

MUSEUM WERF ‘T KROMHOUT Het museum toont historie van Nederlands Industrieel Erfgoed. Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl

MUSEUM VAN LOON Grachtenhuis uit de 17e eeuw met familieportretten, stijlkamers en Franse tuin.

Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl

MADAME TUSSAUDS Museum met wassenbeelden. Dam 20, tel. 522 10 10 www.madametussauds.nl

MAX EUWE CENTRUM Tentoonstelling over de schaakgeschiedenis; mogelijkheid om te schaken (computer); schaakbibliotheek.

MUSEUM AMSTERDAM NOORD Museum over de geschiedenis van Amsterdam Noord. Zamenhofstraat 28 A www.museumamsterdamnoord.nl

ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER Amsterdams koopmanshuis met 17e-eeuwse schuilkerk. O.Z. Voorburgwal 40, tel. 624 66 04, www.opsolder.nl

OUDE KERK Hedendaagse kunst en cultuur in het oudste gebouw van de stad. Onder de grafzerken bevindt zich het graf van Saskia van Uylenburgh, de eerste echtgenote van Rembrandt. Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84, www.oudekerk.nl

KONINKLIJK PALEIS Van stadhuis in de gouden eeuw tot stadspaleis van Lodewijk Napoleon en het Koninklijk Paleis op de Dam. Dam, tel. 620 40 60 www.paleisamsterdam.nl

PERSMUSEUM Het museum toont hoe de pers is ontstaan en hoe zij zich heeft ontwikkeld tot invloedrijk massamedium. Zeeburgerkade 10, tel. 692 88 10, www.persmuseum.nl

PIANOLA MUSEUM Een collectie pianola’s, elektrisch aangedreven reproductievleugels en 20.000 muziekrollen. Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl

HET REMBRANDTHUIS Het huis van Rembrandt met een collectie prenten en schilderijen.

Jodenbreestraat 4, tel. 520 04 00 www.rembrandthuis.nl


62

krant KRANT

feb 2016

AGENDA

FESTIVALS & DIVERSEN RIJKSMUSEUM Overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Museumstraat 1, tel. 0900-0745 www.rijksmuseum.nl

RIJKSMUSEUM SCHIPHOL Dependance op luchthaven.

Achter de douane op de Holland Boulevard 1, www.rijksmuseum.nl

HET SCHEEPVAARTMUSEUM Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Met replica van het VOC-schip Amsterdam. Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22 www.hetscheepvaartmuseum.nl

MUSEUM HET SCHIP DE AMSTERDAMSE SCHOOL Hoogtepunt van de Amsterdamse School. Spaarndammerplantsoen 140, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

STADSARCHIEF AMSTERDAM ‘s Werelds grootste stadsarchief. Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.stadsarchief.amsterdam.nl

STEDELIJK MUSEUM Moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Museumplein 10, tel. 573 29 11 www.stedelijk.nl

STEDELIJK MUSEUM BUREAU AMSTERDAM Projectruimte van het Stedelijk met nieuwste ontwikkelingen. Rozenstraat 59, tel. 422 04 71 www.smba.nl

TASSENMUSEUM HENDRIKJE Het grootste tassenmuseum in de wereld. Herengracht 573, tel. 524 64 52 www.tassenmuseum.nl

THEO THIJSSEN MUSEUM Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman, politicus Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van ‘Kees de jongen’. 1e Leliedwarsstraat 16, tel. 420 71 19 www.theothijssenmuseum.nl

TROPENMUSEUM De mooiste voorwerpen en verhalen van de hele wereld.

Linnaeusstraat 2, tel. Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 800 www.tropenmuseum.nl

TROPENMUSEUM JUNIOR ZieZo Marokko: elk weekend en tijdens vakanties 14.30 uur Juniorreis. 6-13 jaar; 11.00, 11.30, 12.00, 13.00, 13.30 en 16.00 uur Familiereis. Alle leeftijden

Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 840 www.tropenmuseumjunior.nl

NEDERLANDS UITVAART MUSEUM TOT ZOVER Verleden, heden en de toekomst van de omgang met de dood. Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl

VERZETSMUSEUM Nederland voor, tijdens en vlak na WOII.

Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org

WERELDERFGOED PODIUM Dé startplek om kennis te maken met UNESCO Wereld erfgoed in Nederland. Vijzelstraat 32, tel. 251 49 95 www.werelderfgoed.nl/podium

MUSEUM WILLET-HOLTHUYSEN Het enige volledig ingerichte Amsterdamse grachtenpand dat dagelijks voor publiek open is. Herengracht 609, tel. 523 18 22 www.willetholthuysen.nl

WOONBOOTMUSEUM Aan boort van een voormalig zeilend bedrijfsvaartuig (1914), krijgt men een beeld van de woonvorm die zo typerend is voor Amsterdam. Prinsengracht 296 K, tel. 427 07 50 www.woonbootmuseum.nl

FESTIVALS STUKAFEST Studentenkamers in 14 steden worden omgetoverd tot minitheaters, met muziek, toneel, literatuur, poëzie, cabaret en dans. wo 3 19:30, diverse locaties, € 5,-. Info www.stukafest.nl ACA THEATERFESTIVAL Internationaal theaterfestival. Met korte stukken en masterclass door acteur Eelco Smits. vr 5 20:00, za 6 14:00 en 20:00, Polanentheater, € 12,SOMETHING RAW FESTIVAL Wanneer is iets dans, wanneer performance? Moet er muziek in zitten? Moet het ‘mooi’ zijn? Het festival komt niet met antwoorden, maar gaat juist op zoek naar het schemergebied. di 9 t/m za 13, Frascati, de Brakke Grond

LOCATIES Amsterdam Studio’s Wenckebachweg 173, tel. 693 09 60 www.amsterdamstudios.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66, brakkegrond.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 679 50 96, www.ostadetheater.nl Frans Otten Stadion IJsbaanpad 43, tel. 662 87 67 www.fransottenstadion.nl Polanentheater Polanenstraat 174, tel. 682 13 11 www.polanentheater.nl Rhone Events & Congres Center Rhoneweg 12-14, tel. 480 80 50 www.rhone-events.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4, westergasfabriek.nl

GO!GO!GO! JONGERENTHEATERFESTIVAL Jong publiek kan uitgebreid kennismaken met jonge theatermakers. Genres: muziek, poetry, dans, theater en docu. vr 12 t/m zo 14, Ostade A’dam, € 4,50 t/m € 13,WONDERLAND FESTIVAL Het Valentijnsweekend draait niet alleen om de liefde. Dit festival staat geheel in het teken van house- en technobeats. za 13 22:00-8:00, Westergasfabriek, € 35,CROSS-LINX FESTIVAL Wie lak heeft aan muzikale grenzen gaat naar Cross-linx, het festival dat gecomponeerde hedendaagse muziek verbindt met avant-gardepop en rock. do 25 t/m zo 28, Muziekgebouw aan ‘t IJ, passe-partout € 41,50 ZANDBAK WINTERFESTIVAL Het festival voelt aan als een nostalgische tijdreis. De sfeer en aankleding doen je denken aan vroeger. Een winterwonderland waar je even wegvlucht van de kou en kunt genieten van een groot speelparadijs. za 27 20:00-5:00, Amsterdam Studio’s

VANZETTI’S POPQUIZ Test jezelf met vragen over popmuziek vanaf de jaren ‘50 tot nu. Of disco of Beatles. Spelen in teams van max. 4 personen. Informatie r.w.j.vanzandvoort@ gmail.com​ ma 15 20:00, Posthoornkerk, € 3,-

DIVERSEN

WISH YOU WERE HERE Als opmaat voor de voorstelling ‘De welwillenden’ een gesprek over Jonathan Littell. Met Connie Palmen, Job Cohen, Bart van der Boom en Boris Noordenbos. De acteurs van Toneelgroep Amsterdam lezen nog niet eerder getoonde scènes.​ ma 15 20:00, Stadsschouwburg, € 18,-

NOORD-KOREA: DE ULTIEME SCHURKENSTAAT? Sico van der Meer over het straatarme Noord-Korea, dat zijn weinige geld ik (kern)wapens investeert. do 4 20:00, Museum Werf ‘t Kromhout

HUISHOUDBEURS Met honderden exposanten, die niet kunnen wachten om hun nieuwste producten te laten zien, is het een groot huishoud- en shopfestijn. za 20 t/m zo 28, RAI Amsterdam

advertentie

NK SQUASH Nederlands Kampioenschap Squash voor dames en heren. do 11 t/m zo 14, Frans Otten Stadion SALSA FESTIVAL Shows, workshops en bootcamps. do 11 t/m zo 14, Rhone Events & Congres Center. Info www. amsterdamsalsafestival.nl

lend, wringend, lyrisch, diepgravend en dubbelzinnig. Audens gedichten worden gelezen door Joost Prinsen. De poëzie krijgt weerwoord van pianist en componist Martin Fondse. zo 14 16:00, De Nieuwe Liefde, € 15,-

WISH YOU WERE HERE – JONATHAN LITTELL 15 FEB KAMPVUUR Een muzikale, literaire en verrassende avond. Kampvuur brengt schrijvers en muzikanten samen. zo 7 20:15, De Kleine Komedie, € 8,75 t/m € 17,50 TWINTIG OVER TWINTIG EN #BAM Onder leiding van Ludo Keizer maakt theatergezelschap #BAM toneel als voer voor discussie. di 9 20:00, Rode Hoed, gratis TROUWBEURS AMSTERDAM Meer dan 40 huwelijksorganisaties zijn de hele dag in touw en staan de bezoeker bij om de perfecte trouwdag te organiseren. zo 14 11:00, Zuiderkerk, gratis PIERRE CUYPERS EN DE AMSTERDAMSE SCHOOL Wandelroute langs gebouwen van architect Pierre Cuypers en de Amsterdamse School. Aanmelden peter@gidspeter.nl zo 14 11:00, Centraal Station, € 19,50 DE POËZIE VAN W.H. AUDEN De taal van de Engelse dichter W.H. Auden is modern, prikke-

HERDENKING FEBRUARISTAKING Herdenking bij de Dokwerker. Met sprekers, een bloemlegging en een défile. In aanwezigheid van Burgemeester Eberhard van der Laan, Joost Prinsen, Thomas Spijkerman e.a. do 25 vanaf 16:30, Jonas Daniël Meijerplein CHINA: ONVOORSPELBARE GROOTMACHT Willem van Kemenade over China en de verhoudingen van dat land met Japan, Amerika en de rest van de wereld. do 25 20:00, EYE Filmmuseum LOCATIES Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl EYE Filmmuseum IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Museum Werf ‘t Kromhout Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl De Nieuwe Liefde Da Costakade 102, tel. 589 16 80 www.denieuweliefde.nl Posthoornkerk Haarlemmerstraat 124, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Amsterdam RAI Europaplein, tel. 549 12 12 www.rai.nl De Rode Hoed Keizersgracht 102, tel. 638 56 06 www.rodehoed.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4 www.westergasfabriek.nl Zuiderkerk Zuiderkerkhof 72, tel. 308 03 99 www.zuiderkerkamsterdam.nl

COLOFON Hoofdredactie Bart van Oosterhout Vormgeving Arjen van den Houten, Leshley Respino Ontwerp Loes Koomen Eindredactie Janna Reinsma Eindredactie agenda & traffic Jet Greebe Medewerkers aan dit nummer Emma Curvers, Esther Derks, Max van Deurzen, Floor van Dijck, Nadja Hüpscher, Elisah Jacobs, Kim van der Meulen, Guido van Oorschot, Mike Peek, Marie-Charlotte Pezé, Famke en Floor van Praag (ZIN), Margriet Prinssen, Inger van der Ree, Janna Reinsma, Bregtje Schudel, Russell Shorto, Anne Stalinski, Anne de Vries, Joke van der Weij, Kim Welling, Monique Wijbrands Agendagegevens Afdeling Digital Media Aanleveren (agenda)gegevens maartnummer - 25 januari aprilnummer - 22 februari meinummer - 21 maart juninummer - 18 april zomernummer - 17 mei Stichting Amsterdam Marketing De Ruyterkade 5, 1013 AA Amsterdam, T 020-702 61 00 informatie@iamsterdam.com Adverteren Afdeling Relaties, T 020-702 61 80 partner@iamsterdam.com Uitgever Amsterdam Marketing Marketing manager Nico Mulder Traffic manager Yara Fabel Drukker Corelio Printing Distributie e-mail distributie@iamsterdam.com Distributie verzorgd door Flyerman Abonnementen Amsterdam Marketing heeft zijn abonnementenbeheer voor de Uitkrant uitbesteed aan Abonnementenland. Vragen over abonnementen Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest T 0900-ABOLAND of 0900-226 52 63 (10 cpm) of WhatsApp T 06-151 113 85 www.bladenbox.nl Adreswijzigingen en opzeggingen: www.aboland.nl klantenservice@aboland.nl Jaarabonnement € 29,95 Het abonnement wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Abonnementen kunnen zowel schriftelijk als per e-mail worden opgezegd onder vermelding van het klantnummer, met een opzegtermijn van 3 maanden. Een abonnement is pas opgezegd, wanneer de abonnee daarvan een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen via post of e-mail. Een adreswijziging kan alleen worden verwerkt als het oude adres en het nieuwe adres schriftelijk of per e-mail worden doorgegeven. Prijswijzigingen voorbehouden. Uitkrant is een geregistreerd merk van Amsterdam Marketing. Verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 60.000 exemplaren. Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foutieve vermeldingen. © 2016 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbenden. De Uitkrant van maart verschijnt 29 februari, de abonnees ontvangen de krant eerder.


krant KRANT

63

vooruitblik

TOT SLOT

VOORUITBLIK Niet te missen in de komende maanden.

Rese nu alv rveer zeker ast om te van e zijn kaartjen e!

RED RED WINE Bestaat die band nog? Jazeker, UB40 is springlevend en komt naar Amsterdam. Je weet dat je een eighties-trip kunt verwachten met een band die genoemd is naar het formulier voor een werkloosheidsuitkering.

UB40 Heineken Music Hall, 9 mei Prijs: €49

MORGEN Na zijn jubileumjaar wil Guus Meeuwis weer vooruitkijken. Daarom heet zijn nieuwe album Morgen. De Brabantse zanger zit twintig jaar in het vak, en zijn nieuwe liedjes zijn persoonlijker dan ooit. Het belooft een intieme avond te worden in Carré.

Romeo et Juliette Nationale Opera & Ballet 15 april t/m 1 mei Vanaf €22

PIETER HENKET

BERND UHLIG

Sasha Waltz kon niet kiezen toen ze begon aan de productie van dit tijdloze liefdesverhaal op de symfonie van Hector Berlioz. Niet nodig: De Nationale Opera en Het Nationale Ballet laten zien dat muziek en dans wel degelijk een gelijkwaardige rol kunnen innemen op het toneel.

ROMEO ET JULIETTE

Guus Meeuwis – Morgen Koninklijk Theater Carré, 16 mei Vanaf €28

SLAPPE LACH Soms kan je amper op je stoel blijven zitten bij het kijken naar de avontuurlijke en grappige choreografieën van de Amerikaan Alwin Nikolaïs. Een voorstelling voor het hele gezin.

 BONTE AVOND Wie kent hem niet: de bonte avond op kamp? Kasper van Kooten imiteerde als scholier in de jaren tachtig al de Dolly Dots. Op hoge hakken en met een netpanty aan. Eigenlijk maakt hij nu nog steeds van iedere avond een bonte avond. Bonte Avond De Meervaart, 26 en 27 mei Normale prijs: €15

Stadsschouwburg Amsterdam, 11 mei Normale prijs varieert van €10 tot €32,50, voordeelprijzen variëren van €8 tot €26


64

krant KRANT

TOT SLOT

DE STAD UIT

de stad uit

Kom uit je comfort zone, pak de fiets of de trein en bezoek deze evenementen buiten de stad.

DE LA TORRE BROTHERS, K. VRANCKEN

tekst Esther Derks en Anne de Vries

Het beschermt je tegen koud winderig weer, je drinkt er chardonnay uit en… er wordt indrukwekkende kunst van gemaakt: glas. Voor de nieuwe tentoonstelling van het Nationaal Glasmuseum heeft Jeroen Maes – artistiek directeur van het Belgische glasmuseum Het Glazenhuis – werk van vijf internationaal bekende glasmeesters geselecteerd. Wat kun je zoal verwachten? Een levensgrote glazen kano waarin maker Brad Coppings 150 kilometer van België naar Leerdam aflegde, expressieve kunst met een Mexicaans tintje van de gebroeders De La Torre en glazen kunstwerken met een humoristische én serieuze boodschap van Richard Meinter.

GOERG PÖHLEIN

GLASTASTISCH

PLAN B De vier Fransmannen van C111 creëren in Plan B een magische wereld op een schuine wand, waar ze de zwaartekracht tarten in een geheel eigen mengeling van acrobatiek, theater en dans. Ze klampen zich eraan vast, glijden er in slowmotion overheen. Net alsof je in een computerspel bent beland. Een show met humor en verrassende illusies. Je moet het met eigen ogen zien om het te geloven. Utrecht, 29 februari en 1 maart stadsschouwburg-utrecht.nl

Leerdam, t/m 6 maart nationaalglasmuseum.nl

CABARETFESTIVAL Van 8 t/m 13 februari is het weer zover: het VARA Leids Cabaret Festival breekt los. Met twee dagen voorrondes, een halve en een hele finale belooft het behalve hilarisch ook heel spannend te worden. 8 T/ M 13 FEBRUARI 2016

WINTERGOLVEN

CHEATERS

Making Waves, dat al drie keer op het strand van Bloemendaal plaatshad, verhuist deze winter voor één keertje naar het Patronaat. Verwacht een luidruchtig feestje: bij Making Waves Winterfest voeren techno en indie-elektronica de boventoon. Haarlem, 13 februari patronaat.nl

8 + 9 FEBRUAR I

Leiden, 8 t/m 13 februari leidscabaretfestival.nl

VOORRONDEN

11 FEBRUAR I

HALVE FINALE

13 FEBRUAR I

FINALE


65

‘LIEF, LIEF, LIEF / SCHATJE DOE NIET ZO NAÏEF / AL DAT INNERLIJK VERTOON / INTERESSEERT ME NIET.’

AREND VELSINK

ERNST LUDWIG KIRCHNER, GROSSES LIEBESPAAR (EHEPAAR HEMBUS), 1930, KIRCHNER MUSEUM DAVOS

DAT ZINGT KLEINKUNSTENAAR FLIP NOORMAN, WINNAAR VAN DE WIM SONNEVELDPRIJS, TIJDENS ZIJN VOORSTELLING MAKE-UP. 12 EN 13 FEBRUARI TE ZIEN IN HET WERFTHEATER IN UTRECHT.

IK ZIE IK ZIE… Tijdens de expositie Ik zie, ik zie… wat jij niet ziet leer je door de ogen van anderen te kijken en ontdek je dingen die schijnbaar onzichtbaar zijn. Kunstrecensente Wieteke van Zeil en romanschrijfster Niña Weijers vertellen mooie verhalen terwijl jij een scherp oog ontwikkelt voor onopvallende ornamenten, bewerkte tegeltjes en andere vaak onopgemerkte maar betekenisvolle details op schilderijen. Haarlem, t/m 13 maart franshalsmuseum.nl

KIRCHNERS PARADIJS Na een zenuwinzinking isoleerde de expressionistische kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner zich in de bergen van de Zwitserse Alpen en creëerde zijn eigen paradijs, dat hij vastlegde in zijn werk. Het Singer Museum in Laren presenteert – ter ere van hun zestigjarige bestaan – een selectie van het werk dat hij in de ruim twintig jaar in de bergen maakte. Laren, t/m 10 april singerlaren.nl

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 12 dagen, 2000 filmprofessionals en 450 films uit 60 verschillende landen: dat is het International Film Festival Rotterdam in een notendop. Gedurende deze vijfenveertigste editie verandert Rotterdam in een filmhemel met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows. Na voorstellingen kun je vragen stellen aan filmmakers bij Q&A’s, van lekkere hapjes en drankjes genieten of je zegje doen tijdens spraakmakende debatten. Erna dans je een gat in de nacht op de dagelijkse afterparty’s in de Stadsschouwburg. Rotterdam, t/m 7 februari IFFR.com


WONEN IN AMSTERDAM ‘Ik woon zelf in West, in een heel gek klein flatje op de Jan Evertsenstraat. Dat is mijn werkhuisje, in Rotterdam woon ik met m’n gezin. Het huisje in West is een soort residu van mijn single leventje. Ik heb ook ooit nog in een enorme villa in Zuid gewoond, antikraak. Mijn wens is om nog een keer met mijn gezin naar Amsterdam te verhuizen, maar tot nu toe is het mijn werkstad.’ FAVORIETE BUURT ‘Ik ben heel erg gehecht aan West, ik heb die wijk zien veranderen. Van een buurt vergeven van belwinkels naar een buurt met belwinkels én bagelshops, yogascholen en Marokkaanse winkeltjes. Ik hoop dat het die mix blijft houden. Maar in Noord kan je weer fantaseren over een huisje met een tuintje. Ach, ik ben gewoon gek op Amsterdam.’ KOFFIECORNER ‘Samen met mijn dochtertje slaap ik graag uit tot een uur of tien. Dan gaan we naar Gary’s Deli aan de Kinkerstraat. Als ik binnenkom zetten ze het al voor me klaar: een oatmeal cookie en een chai-thee met sojamelk. Hier heb ik ook heel veel voorstellingen geschreven en uitgehuild bij liefdesverdriet.’ WINKEL Aan de overkant van Gary’s Deli zit mijn lievelingsboekwinkel, Hoogstins, echt een goede boekhandel waar de mensen zich met hart en ziel inzetten voor hun werk. De boeken die daar liggen lijken nog aantrekkelijker dan in andere boekwinkels.’ RESTAURANT ‘Ik ben dol op Theatercafé Podium Mozaïek, daar hebben ze lekkere banken bij het raam waar je gezellig tegen je geliefde kunt aankruipen. De bediening is vaak heel jong en wat

Groeten uit...

onderwerp

FRASCATI FOTO BAS DE BROUWER

OPENING

ZUIVER FOTO KAREN STEENWINKEL

HOOGSTINS

krant KRANT

PODIUM MOZAÏEK

66

Amsterdam Laura van Dolron Theatermaker en stand-up filosoof Laura van Dolron (40) geeft op 14 februari een speciale Valentijnsreprise van haar voorstelling Liefhebben in De Kleine Komedie. Op 12 februari wordt haar gelijknamige boek gepresenteerd, met teksten uit de voorstelling en tekeningen van haar hand. tekst Esther Derks foto Carli Hermès

onhandig, maar wel echt superlief.’ UITGAANSPLEK ‘Dansen hoort voor mij heel erg bij het leven dat je hebt als je single bent. En als je dan eenmaal een geliefde hebt en je moet in zo’n tent gaan staan kijken naar de mensen om je heen, denk ik: de leukste heb ik toch al.’ THEATER ‘Mijn thuisbasis is Frascati. Aan dat theater heb ik heel goede herinneringen en ik heb er een goede band met het publiek. Nu ga ik voor het eerst een uitstapje maken naar De Kleine Komedie. Ik vind het spannend, er staat vrij veel cabaret en ik ben geen caberatier die aan één stuk door grappen maakt. Het is natuurlijk ook heel leuk om weer een beetje opnieuw te beginnen en ouderwets zenuwachtig te zijn!’ EERSTE HERINNERING AAN AMSTERDAM ‘Met een jurkje en een geplette bloem in mijn haar ben ik na mijn afstuderen met de trein naar Amsterdam gegaan. Alsof ik Madonna

was die in New York aankwam en het ging maken als jonge kunstenares.’ LEUKSTE EIGENSCHAP VAN AMSTERDAMMERS ‘Dat ze erg dol zijn op hun eigen stad, Amsterdammers willen alles weten wat er in de stad gebeurt. Ze hebben interesse in elkaar en verschillende culturen.’ SLECHTSTE EIGENSCHAP VAN AMSTERDAMMERS ‘De liefde voor de eigen stad kan natuurlijk ook een beetje doorslaan, in het niet zo heel erg aardig zijn tegen toeristen. Amsterdammers hebben collectief besloten om ze irritant te vinden, en dat vind ik jammer. Toeristen brengen immers toch het geld naar Amsterdam waardoor de stad ook mooi blijft en bruist.’ IN WELK AMSTERDAMS GEBOUW ZOU JE DE NACHT WILLEN DOORBRENGEN? ‘Oeh, dan zou ik denk ik toch gaan voor een nachtje wellness in Zuiver. Lekker een beetje badderen, naar de sauna en dan in slaap vallen op die matjes.’ LIEFHEBBEN – HET BOEK ‘Mijn voorstelling Liefhebben is altijd in beweging. De tekst is in de loop van vele opvoeringen veel rijker geworden. Er waren altijd mensen die na de voorstelling vroegen of ze de tekst konden krijgen. Ik begon er tekeningen bij te maken en werd steeds enthousiaster. Het is nu het goede moment om het als boek uit te brengen: het gaat over liefde. Niet alleen in de romantische vorm, maar ook bijvoorbeeld over de liefde tussen moeders en kinderen en mensen die elkaar op straat helpen.’ Liefhebben 14 februari, De Kleine Komedie dekleinekomedie.nl


WHAT WE BELIEVE THINK UNITED

Senso brengt eenheid in interieurs en ruimtes. Dat doen we bijvoorbeeld door innovatieve, naadloze vloeren en wanden te ontwerpen en te produceren. We geloven in producten die jou in staat stellen zelf die eenheid in je interieur aan te brengen. De vloeren en wanden van Senso kunnen dan ook in alle ruimtes worden toegepast. Of je er nu woont, werkt, eet, slaapt of doucht. Wij leveren een naadloos, warm, comfortabel en duurzaam canvas aan. Met je meubels en accessoires maak jij vervolgens het verschil. www.sensovloeren.nl | 0317-614496


KONINKLIJK THEATER CARRÉ PRESENTEERT

BROADWAY AAN DE AMSTEL MET DE TONY AWARD WINNENDE MUSICAL

VANAF 9 MAART 5 WEKEN EXCLUSIEF IN CARRÉ BOEK NU: CARRE.NL

Uitkrant Februari 2016  

De Uitkrant is het toonaangevende gratis culturele magazine voor Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam. Met nieuws, reportages, interview...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you