Uitkrant april 2018

Page 1

APR 2018

+

HET AMST ERDA MS E DIERE N

INTERVIEW:

JOLENE HET LEVEN VAN STRIPPER, MOEDER, PSYCHOLOOG EN F-SIDER JOLENE WERD VERFILMD DOOR ELZA JO VAN REENEN

Gemaakt door Amsterdam Marketing


Amstel 56-58 | 020 624 05 34 | www.dekleinekomedie.nl

ROUÉ VERVEER

di 3 t/m za 7 april Heppie de Peppie. Een stortvloed aan hilarische momenten, scherpe grappen en zelfspot.

KLAP OP DE MAAND

17.00 uur

vr 6 april Vrijmibo met inhoud. Roos Schlikker gaat in gesprek met actuele gasten. Met muzikaal intermezzo van Het Nieuwe Lied.

PAUL DE MUNNIK

15.00 EN 20.15 UUR

zo 8 april PAUL MET BAND. Een heerlijke voorstelling voor de liefhebber van het betere theaterlied en de Nederlandstalige popsong.

A’DAMS KLEINKUNST FESTIVAL FINALE/WACHTLIJST ma 9 april Daar zijn ze weer! De trotse, talentvolle en ambitieuze finalisten van het AKF. Kom kijken naar de sterren van morgen.

AKF DELUXE

17.00 uur

di 10 april De Avond van de Kleinkunst presenteert onverwachte en originele opvolgers op bekende liedjes als Oerend hard en Anne. Met Bennie Jolink, Nathalie Baartman en vele anderen.

LA CLEMENZA DI TITO

THE FIVE GREAT GUITARS LAATSTE KAARTEN wo 11 april Harry Sacksioni, Eric Vaarzon Morel, Jan Kuiper, Digmon Roovers en Zou Diarra. Nog één keer samen. The Reunion.

— W.A. Mozart 7 - 24 mei 2018

DANIËL ARENDS

WACHTLIJST/REPRISE

do 12 t/m za 14 & di 17 t/m za 21 april ‘Zijn laconieke, rauwe humor is een genot.’ (de Volkskrant) ‘Arends zit deze voorstelling in een onweerstaanbare flow.’ (NRC)

KARSU

zo 15 april Karsu brengt het leven van haar grote voorbeeld Ahmet Ertegün, oprichter van Atlantic Records, in kaart. Met ijzersterke band.

THE KIK

LAATSTE KAARTEN

ma 16 april The Kik hertaalt! Bekende internationale hits naar unieke, Nederlandstalige liedteksten.

OCOBAR

zo 22 april Live muziek, sterke verhalen en waanzinnige beelden. De voormalig huisband van Holland Sport neemt je mee naar De Oerknal van de Rock-’n-roll.

VAN DER LAAN & WOE

WACHTLIJST

di 24, wo 25 & za 28 t/m ma 30 april ‘Pesetas is een verbluffende multimediale show waarmee Van der Laan & Woe zichzelf overtreffen.’ (de Volkskrant*****)


SAND SHOW AMSTERDAM

"De historie van Amsterdam ...getekend in zand “ Bezoek deze exclusieve topshow! Een van de beste Russische zandkunstenaressen in haar vakgebied, creëert, met haar handen in fijn zand, voortdurend veranderende motieven met adembenemende snelheid en daarbij geweldig passende achtergrondmuziek.

Tickets vanaf 22,80 EURO

De successhow trok al méér dan 200.000 bezoekers in Duitsland en is de Sand Show Amsterdam is een primeur voor Nederland! - Bekijk een beeldenavontuur met vele emotionele hoogtepunten met verwijzing naar Amsterdam en de regio. - Ontdek klassieke Amsterdamse bezienswaardigheden in deze absoluut fascinerende zandkunstshow! - Bezoek deze adembenemende show en je zult Amsterdam ervaren, zoals je de hoofdstad nog nooit hebt gezien. - Bewonder de historische en hedendaagse cultuur van de stad, getekend in het zand. - Ervaar het zelf en je zult weggeblazen worden!

De Sand Show Amsterdam is slechts voor korte tijd zichtbaar, dus koop snel je tickets op: www.sand-show-amsterdam.com

SAND

SHOW Amsterdam …we paint in sand!

Posthoornkerk I Haarlemmerstraat 124-126 I 1013 EX I Amsterdam I 0031 6 43 799 419 I info@sand-show-amsterdam.com

Testreizigers gezocht! Wil jij als één van de eersten de Noord/Zuidlijn ervaren? Meld je dan nu aan als testreiziger.

Kijk op gvb.nl/testmee


Samen thuis, samen /uit Uit in Amsterdam, ontdek het allemaal.

iamsterdam.nl/uit


april 2018

MENSENSOORT Mijn eerste ervaring met Amsterdamse dieren betrof – hoe kan het ook anders – de huismuis. Het ging zo: ik draaide de warme kraan open om af te wassen, het gas in de boiler boven het aanrecht schoot aan, en vrijwel direct viel een zwartgeblakerd muisje uit de boiler in het afwaswater. Toen het zover kwam dat ik tegen de muizen begon te praten (‘Ik kom er nu aan, ga mijn bed uit!’) vond ik het beter een kat in huis te nemen. Het werd een rode kater die ik Lord Percy noemde, naar het oerdomme karakter uit Blackadder, want mijn kat bleek niet de snuggerste. Als er een muis in huis was, moest ik hem zelf gaan halen en bij de muis zetten, anders gebeurde er hoegenaamd niets. Percy introduceerde trouwens de derde Amsterdamse diersoort in mijn huis: de vlo. Niet één, maar duizenden. Als ik terugkwam van vakantie en één voet op het tapijt zette, sprongen ze langs mijn benen omhoog. Toen ik op de Albert Cuypmarkt kwam te wonen, was ik getuige van de de komst van de allereerste blauwe reiger, een beschermde soort die je aan het eind van de jaren tachtig nauwelijks meer tegenkwam in ons land. Langzaamaan vonden meer reigers de weg naar de Cuyp en begonnen ze de meeuwen en spreeuwen te verdringen rond de plek waar de viskramen staan, waar ze altijd precies tegen opruimtijd verschijnen. Volgens Kirsten Dorrestijn, de schrijfster van ons coververhaal (pag. 10) en voor zover wij weten de enige stadsnatuurjournalist in ons land, is het heel logisch dat dieren graag in Amsterdam wonen. Voor hen is deze stad niets anders dan een rotslandschap, bevolkt door een soort die het overal lekker warm stookt en bergen voedsel laat rondslingeren. Dat deze soort je af en toe overrijdt nemen de dieren op de koop toe. Over de mensensoort gesproken: een van de meest karaktervolle exemplaren van Amsterdam is Jolene: stripper op de wallen, hardcore Ajax-fan, moeder van twee kinderen en inmiddels afgestudeerd psycholoog. Fotograaf Elza Jo van Reenen, zelf ook geen kleurloos type, maakte een documentaire over haar leven. En wij mochten ze samen interviewen (pag. 30). Bart van Oosterhout Hoofdredacteur b.vanoosterhout@iamsterdam.com

VOLG ONS: iamsterdam.com facebook.com/iamsterdamnl iamsterdam.com/uitmail youtube.com/videoiamsterdam coverfoto: Iris Duvekot / Phenster

5

INHOUD P.06 WAT IS ER NIEUW?

Nieuws uit de stad met o.a. het Springsnow Festival, een Tour de Poep, het talent van de maand en de rubriek Wij gaan naar…

P.10 HET AMSTERDAMSE DIEREN-ABC

Er leeft meer dan je denkt in de stad, van Amerikaanse rivierkreeft tot (nu en dan een) zeehond. Met dit ABC weet je alle ins en outs van de Amsterdamse fauna.

P.19 KUNST & VERMAAK

Met oud-Opposites-lid Big2, 15 jaar cultuurpark Westergasfabriek, de expositie Van Gogh & Japan, de docu Bewaren van Digna Sinke, en een interview met Sara Jo van Reenen, die een film maakte over Jolene en haar leven aan de wild side, en Jolene zelf.

P.35 ETEN & DRINKEN EN ZO

Wat moet je allemaal weten als je (betaalbare) kunst wil kopen? Van belangrijke beurzen en kunstblogs tot afdingen: we zetten het voor je op een rijtje. Verder: de beste plekjes in de Plantagebuurt en de Zuidas, Nadja Hüpscher luistert een stel af in het zwembad, en de nieuwste restaurants en winkels.

P.62 TOT SLOT

Tips voor buiten de stad, een kijkje in de geschiedenis van Paradiso en groeten uit het Amsterdam van Saman Amini, die een nieuw album en een gelijknamige theatervoorstelling presenteert: Samenloop van omstandigheden.

P.49 AGENDA

De onmisbare culturele maandagenda en het colofon (op p. 61)


6

krant KRANT

april 2018

OPENING

Wat is er nieuw? (in de stad)

Nieuws uit de wereld van kunst en cultuur, nieuwe uitgaanslocaties, de top 5 evenementen, het talent van de maand en tips van de straat.

EMMA SWANN

samenstelling Janna Reinsma

SEXYLAND BLIJFT SEXY Afgelopen jaar was Sociëteit Sexyland synoniem voor vuige, weirde, arty en sexy feesten. Het concept van de veredelde schuur was dat iedereen er in 2017 één dag lang clubeigenaar kon zijn en mocht organiseren wat ’ie wilde. Massaal gaf tout jong cultureel Amsterdam gehoor aan die geweldige uitnodiging en zo werd de club een plek waar de veelzijdigheid, ontembaarheid en experimenteerzucht van de stad gevierd werden, met bijvoorbeeld het Oude Testament Feest, een Soirée Raclette en Shirt Uit Forever. Fantastisch nieuws is dat de oprichters zich niet aan hun eigen opzet houden, want vanaf april is Sexyland weer geopend! Feestideeën zijn welkom op info@sexyland.amsterdam. sexyland.amsterdam

TOP 5 uitgaan april

PUMA BLUE Puma Blue is het muzikale alter ego van Jacob Allen uit Londen. De jonge muzikant maakt lome lo-fi pop met jazzinvloeden. In 2017 presenteerde hij zijn debuut-EP Sum Baby, met songtitels als Soft Porn en (She’s) Just a Phase. In de woorden van de website Dummy Mag: ’If Puma Blue isn’t on your radar yet, he should be. One of our artists to watch in 2018.’ Sugarfactory 18 april

JAMES HOLDEN & THE ANIMAL SPIRITS James Holden is onafscheidelijk van zijn modulaire synthesizer. Met de toevoeging van akoestische geluiden geeft hij een nieuwe dimensie aan de duizelingwekkende composities waarmee hij zich heeft doen gelden. Op het album dat eind 2017 uitkwam heeft hij triphop-drumpatronen, jazz-invloeden en orkestrale

instrumenten verweven met zijn kenmerkende psychedelische electronicageluiden. Hijzelf noemt het ‘trance-folk’. Paradiso 6 april

NATIONALE BALLET – DUTCH DOUBLES Na het succes in 2014 van Dutch Doubles brengt Het Nationale Ballet nu een tweede editie uit. Dit keer gaan in Nederland gevestigde choreografen de dialoog aan met vier beroemde musici. Met wereldpremières van Ernst Meisner en Annabelle Lopez Ochoa en bijzondere werken van Hans van Manen en Wubkje Kuindersma, gecreëerd in nauwe samenwerking met musici die zij bewonderen. Nationale Opera & Ballet 5 t/m 15 april

BRIGHT RICHARDS Daar waar het goed met je gaat, is je thuis. Wie was de vluchteling voor hij vluchteling

werd? En hoe kan hij zichzelf opnieuw uitvinden? Bright Side of Life is een komische en confronterende voorstelling met livemuziek over het achterlaten van je oude wereld en het integreren in een nieuwe. Het werk van schrijver en theatermaker Bright Richards werd onlangs bekroond met de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Frascati 10 t/m 12 april

TREVOR PINNOCK EN VILDE FRANG & HET CONCERTGEBOUWORKEST ‘Trevor Pinnocks Händelvertolkingen doen mij echt opveren!’ Enthousiaste woorden van niemand minder dan Leonard Bernstein. Pinnock is een uniek pleitbezorger van de barok en vroeg-klassieke periode. Vandaag leidt de Engelse dirigent muziek van Händel, Haydn en Mozart uit de achttiende eeuw. Het Concertgebouw 6 april


7

‘IEMAND DIE VERSCHILLENDE MENSEN WEET TE VERBINDEN, ZODAT IEDEREEN ZICHZELF KAN ZIJN.’

SIMON TREL

DE GEMEENTE NODIGT JOU EN IEDEREEN UIT TE VERTELLEN HOE JOUW IDEALE NIEUWE BURGEMEESTER ERUIT ZOU ZIEN. DOE OOK MEE OP COMMUNITY.MIJNNIEUWEBURGEMEESTER.AMSTERDAM.

SPRINGSNOW Wanneer de iepenbloesem bloeit en even later de zaden door de stad ritselen, viert festival Springsnow de magie die dat met zich meebrengt. En anders voegen ze zelf nog wel een extra onsje magie toe. Zo is er een prachtige iepenroute samengesteld die je kan wandelen of fietsen (8,5 km), waarop je langs de oudste en hoogste iepen van de stad komt, en is er een expositie in het Rietveldhuis in het Amstelpark, met prachtige foto’s van de lentesneeuw van Simon Trel. Op 9 april geven Saskia Hoogendoorn en Martijn Wijnands van Springsnow alvast een voorproefje tijdens Club Fantasma, een fantasierijke bonte avond vol kunst, muziek en verwondering in het Torpedotheater. 21 april t/m 21 mei springsnow.nl

JOHAN CRUIJFFPLEIN Het Stadionplein wordt omgedoopt tot Johan Cruijffplein, als eerbetoon aan Neerlands lievelingsvoetballer. Danny Cruijff vertelt: ‘Johan had veel met het Olympisch Stadion en het gebied eromheen. Vroeger kwam hij er vaak voor belangrijke wedstrijden van Ajax en het Nederlands Elftal, later ook voor zijn Institute en Foundation die er kantoor hebben. Daarnaast woonden we er in de buurt. Wij zijn dan ook heel blij en vereerd dat het Stadionplein naar Johan wordt vernoemd.’ Naar goed Amsterdams gebruik zijn er ook tegenstemmen; er is bezwaar aangetekend door omwonenden. Wanneer de naamswijziging ingaat, is nog niet bekendgemaakt.

(ERB)IJBURG ‘Ik heb best wel vaak dat als ’ie eruitligt dat ik opgesloten zit op m’n eiland,’ zei een IJburgbewoner een klein jaartje geleden tegen AT5. En dat ging dan natuurlijk over tram 26, de lifeline van IJburgse Amsterdammers. Nu binnenkort wordt begonnen met de aanleg van de nieuwe eilanden Strandeiland en Centrumeiland, is de kogel door de kerk: er gaan meer en langere trams rijden, er komt een nieuwe bus of tram met een halte op Zeeburg en ook aan de oostzijde komen twee nieuwe busverbindingen.

TALENT

PJOTR

Geboren 8 december 1993 Talent rapper Pjotr doet mee aan de finale van hiphopcompetitie Most Wanted Te zien op zaterdag 7 april in de Melkweg ‘Laatst kwam ik mijn oude voetbaltrainer tegen. “Ben jij rapper? Maar je was altijd zo’n stille jongen!” Hij was trots. Net als iedereen die er nu achter komt. Ik heb heel lang gerapt zonder dat mensen wisten waar ik mee bezig was – ik wilde pas iets naar buiten brengen als het écht goed was. Zelfs mijn vrienden wisten het niet. Afgelopen zomer heb ik mijn Pabo-diploma gehaald, binnenkort sta ik in de finale van Most Wanted, een bekende talentenjacht voor jong hiphoptalent. Of ik daar trots op ben? Absoluut. Dit is mijn moment om mensen te laten zien waar ik voor leef, wie ik ben, wat ik kan doen en wat ik te zeggen heb. Ik ben openhartig, laat altijd het achterste van mijn tong zien en wil positieve muziek maken, waar je een goed gevoel van krijgt. Muziek die inspireert, motiveert. De finale voelt alsof ik er een tandje bij moet doen. Het moet van kop tot staart kloppen; je hebt maar een kwartier om een verpletterende indruk achter te laten. Voor mij is het heel belangrijk om te winnen. Ik hoop dat ik mezelf bij de juiste mensen in de kijker kan spelen en dat er boekingen uit voortkomen zodat ik kan toewerken naar mijn eerste doel: leven van de muziek. Niet zozeer om veel geld te verdienen, maar om meer tijd te steken in wat ik het liefste doe: muziek maken. En voor de klas staan? Dat kan ik nog altijd doen als ik 35 ben.’ (AB)


8

krant KRANT

OPENING

april 2018

‘ER GAAT ZOVEEL LIEFDE EN GESTOORDHEID UIT ME STROMEN, DAT IS NIET NORMAAL. DIT GAAT HEEL SPECIAAL WORDEN.’ PETE PHILLY HEEFT NA EEN LANGE AFWEZIGHEID EXTREEM VEEL ZIN OM WEER LIVE OP TE TREDEN. 7 APRIL IN BITTERZOET.

WIJ GAAN NAAR... tekst en foto’s Lily Heaton

ALS DE LENTE KOMT… Nieuw-West krijgt zijn eigen tulp! Dat gebeurt tijdens de opening van het Tulp Festival, dat dit jaar van start gaat aan de noordoever van de Sloterplas. En niet alleen kun je deze heuse Van Eesterentulp bewonderen bij het Van Eesterenpaviljoen, ook komt er niets minder dan een hele ‘tulpenzee’ te liggen, aldus de organisatie. Het motto van het Tulp Festival is ‘een tulp voor iedere Amsterdammer’, en dat doen ze door letterlijk honderdduizenden tulpen in potten en de volle grond te verspreiden over Amsterdam. Er zijn speciale routes en tulpentuinen en in Zuidoost geven tulpen in de Amsterdamse Poort extra kleur aan het 50-jarig bestaan van de Bijlmer. Ook daar wordt een nieuwe (jubileum)tulp gedoopt.

BAUKE KAREL (33), WERKZAAM IN DE IT ‘Ik kijk uit naar het optreden van Minami Deutsch bij de Q-Factory op 13 april, een geweldige Japanse kraut/psych-rockband.’

31 maart t/m 30 april (of zolang de tulpen bloeien) tulpfestival.com

TOUR DE POEP Op 11 april is het Nationale Poepdag, geloof het of niet. ArtisMicropia lanceert die dag de Tour de poep-route. Vanaf 15.00 uur vertellen experts over het nut van poep, de onzichtbare wereld die hierachter schuilgaat en poeptransplantatie. Ook kom je te weten hoe Artis de hulp van de allerkleinste organismen gebruikt om de poep van de allergrootsten op te ruimen. Bokashi, olifantenmest gemengd met microben, levert extra voedzame bodemverbeteraar op voor in het park. Tijdens een workshop kun je zelf bokashi maken voor in de tuin of op het balkon. Of volg de Tour de poep in het museum om te ontdekken dat poep veel meer is dan stinkende smurrie. Artis-Micropia 11 april micropia.nl/activiteiten

HARRY EN MIEKE WOLTMAN (GEPENSIONEERD) ‘Wij gaan altijd heel graag naar het Concertgebouw en het Rijksmuseum.’


9

‘ALEX KLAASEN IS EEN SHOWPONY. ALTIJD STRAK IN DE VLECHTEN, GLAD GEKAMD, DE HOEVEN GELAKT EN HONGERIG NAAR EEN OORVERDOVEND APPLAUS, NIEUWE MUZIKALE WEIDES OM TE GRAZEN EN NOG HOGERE HORDES OM TE BESPRINGEN. MAAR WIE IS DEZE SHOWPONY NOU ECHT?’ DAT ONTDEK JE BIJ SHOWPONIES VAN DE ALEX KLAASEN REVUE, VAN 17 T/M 22 APRIL IN HET DELAMAR THEATER.

MEADI BOUHE (32), SERVEERSTER ‘In de lente doe ik eigenlijk niets liever dan op mijn fiets de stad ontdekken.’

WE MAKE THE CITY

VERA DE RUIJTER (32) EN HANS VAN DIJK (31), EIGENAREN VAN DE WINKEL BRAINY DAYS ‘Zodra het wat beter weer wordt in april, gaan we picknicken in het Westerpark.’

Leven er al (genoeg) robots in jouw buurt? Wat is een eerlijke toeristenbelasting, twee of twintig euro? Is de stad van iedereen? De stad stelt ons voor duizenden vragen. Hoe we hier wonen en werken beïnvloedt ons leven, en het is continu work in progress. Want we zijn het zelf die de stad vormgeven, dag in dag uit. Het nieuwe festival We Make the City brengt daarom iedereen die graag mee- en tegendenkt samen: publiek en experts, vragenstellers, dwarsdenkers en hardopdromers. Een heleboel spannende en moeilijke uitdagingen van de stad komen aan bod en worden creatief benaderd (en soms getackled) in lezingen, films, exposities, voorstellingen, workshops, games en labs. 20 t/m 24 juni wemakethe.city

ASTRID WARMER (28), CREATIVE ‘Ik heb alvast kaarten voor de opname van de podcast Echt gebeurd in Toomler! Een middag vol echtgebeurde verhalen, op initiatief van Micha Wertheim en Paulien Cornelisse.’

ONVERGETELIJK STEDELIJK Het Stedelijk organiseert al jaren rondleidingen voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers. Daarvoor krijgt het nu, als eerste museum, het predicaat ‘dementievriendelijk’ van Alzheimer Nederland. Tijdens de rondleiding bekijken bezoekers gezamenlijk een aantal kunstwerken en gaan erover in gesprek. Ze delen verhalen, herinneringen, emoties en associaties. In de woorden van een bezoeker: ‘Door over de kunstwerken te praten, kregen wij zicht op de emoties van mijn moeder. Dat lukt in het dagelijks leven minder goed.’ Een mooi initiatief, elke woensdagmiddag. stedelijk.nl/bezoeken/rondleidingen


10

krant KRANT

OPENING

wilde stad

ONBEKENDE BUREN Onze stad heeft meer inwoners dan je denk. Logisch ook, want dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen...

AMERIKAANSE RIVIERKREEFT Nadat het heeft geregend begeeft zich – vooral in Amsterdam-Oost – een stoet rode rivierkreeften door de straten van onze stad. De beesten verplaatsen zich op hoge poten en met opgeheven scharen van sloot naar sloot. De stadsecologen worden geregeld gebeld dat er ‘schorpioenen’ zijn gezien. Oorspronkelijk komt de Amerikaanse rivierkreeft uit het gebied bij de Golf van Mexico. Het kreeftje kan worden klaargemaakt als delicatesse, bijvoorbeeld in soep. Omdat de soort een exoot is in Nederland, is het niet verboden ze uit de grachten te vissen voor de maaltijd. Eet smakelijk!


11

Amsterdam heeft niet alleen aantrekkingskracht op mensen, maar ook op dieren. Van de Amerikaanse rivierkreeft tot de zeehond: hier lees je wat er allemaal leeft in de stad. tekst Kirsten Dorrestijn filmstills De wilde stad dierenalfabet Printcandy.nl

HET STADSDIEREN-ABC

W

ie aan de stad denkt, denkt niet aan natuur. En al helemaal niet aan een natuurfilm. Toch besloten de makers van De nieuwe wildernis (over het wild bij de Oostvaardersplassen) en Holland – Natuur in de delta hun camera dit keer te richten op onze hoofdstad. In De wilde stad is te zien wat er allemaal in onze stad leeft. En dat is meer dan je denkt. ROTSACHTIG LANDSCHAP Dieren zien het verschil niet tussen een Êcht natuurgebied en stedelijke bebouwing. Voor de duiven op de Dam is onze stad gewoon een rotsachtig landschap, een kliffengebied met holletjes om in te broeden en richels om op uit te rusten. De gevallen frieten betekenen tafeltje-dekje voor dit soort dieren. Ook is het een voordeel dat er niet wordt gejaagd in de stad. En het is fijn dat de temperatuur altijd een paar graden hoger ligt dan in het omliggende gebied. Doordat niet alle wateren dichtvriezen bij strenge vorst, overleven de Amsterdamse

reigers strenge winters in groten getale, terwijl hun soortgenoten in Waterland bij bosjes neervallen. Beesten in de stad passen zich aan aan het stedelijke leven. Zo fluiten koolmezen in de stad harder dan hun soortgenoten in het bos, om het stadsrumoer te overstemmen. En merels beginnen hier eerder met fluiten, om de spits voor te zijn. De reigers uit de Pijp weten dat ze stipt om vier uur op de Albert Cuyp moeten landen om het opruimen van de viskar niet te missen. Meeuwen openen met hun scherpe snavels vuilniszakken en meerkoeten gebruiken het menselijk afval om hun nesten van te bouwen, wat soms kleurige taferelen oplevert vol plastic, tot fietsbanden aan toe. Toch is de stad niet voor alle dieren ideaal leefgebied. De kans op een aanrijding met een auto is groot. Veel vogels belanden in de klauwen van huispoezen. En door al dat vette en eiwitrijke voedsel schijnt obesitas of een te hoge cholesterolspiegel in de dierenwereld al geen nieuwigheid meer te zijn.

lees verder op pagina 13

>

DOOR AL DAT VETTE VOEDSEL SCHIJNT OBESITAS IN DE DIERENWERELD AL GEEN NIEUWIGHEID MEER TE ZIJN


12

krant KRANT

OPENING

wilde stad

BIJEN In de stad gaat het beter met de bijen dan op het platteland. Hier vinden ze meer nectar in de stadstuintjes die mensen volplanten met bloemen. Stadsimkeren, oftewel ‘urban beekeeping’, is dan ook razend populair. Op veel Amsterdamse daken staan bijenkasten, zoals op de Stadsschouwburg, de Brakke Grond, het Waldorf Astoria, het Amstel Hotel en het DeLaMar Theater. Voor verkoopplekken van echte Amsterdamse honing, ga naar amsterdamsehoning.nl

CATVERTISE

Catvertise is het dierencastingbureau waar de ‘verteller’ van De wilde stad, de kat Abatutu, is gescout. Zijn trainer loopt dagelijks met hem aan een tuigje over de Marnixstraat om hem te laten wennen aan het drukke verkeer. Voor De wilde stad moest Abatutu door hossende mensen op de Gay Pride paraderen en kalm langs hordes toeristen op de Dam wandelen. Catvertise leverde ook katten voor Koefnoen, honden voor Goede Tijden, Slechte Tijden, geiten voor Mees Kees en spinnen voor Spangas.

DIERENBOEKEN Dit zijn vier mooie Amsterdamse dierenboeken om te lezen of cadeau te doen. Amsterdamse Beestenboel van Liedewij Loorbach, met illustraties van Eva van Aalst (uitgeverij stichting Natuur in de Stad). Te koop via amsterdamsebeestenboel.nl en bij de betere boekwinkel (o.a. de winkel van Artis). Het Amsterdamse Beestenboek van Anneke Blokker, Auke Brouwer, Remco

Daalder en Geert Timmermans (uitgeverij Bas Lubberhuizen, 2015). Ontpopt, stedeling ontdekt natuur van Caspar Janssen (uitgeverij Atlas Contact, 2012). Natuurlijk Amsterdam, 16 wandelingen in en rond de stad van Remco Daalder, met tekeningen van Herwolt van Doornen (uitgeverij Bas Lubberhuizen, 2012).


13 EEKHOORN

Ook eekhoorns wonen in Amsterdam. Ooit werd er één gezien op het Frederiksplein, maar dat was een verdwaald exemplaar. Normaal gesproken kun je ze zien in het Amsterdamse Bos, Amstelpark, Beatrixpark, Gijsbrecht van Aemstelpark en op begraafplaats Zorgvlied. Ooit werden in het Vondelpark eekhoorns uitgezet, maar die hebben zich niet weten te handhaven. Om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen en uitwisseling van genen te stimuleren, hingen gemeenteambtenaren nog niet zo lang geleden ware ‘eekhoornbruggen’ op over de zes wegen tussen het Amsterdamse Bos en het Amstelpark. Sindsdien zijn er geen doodgereden eekhoorns meer gemeld.

FILMS OVER AMSTERDAMSE DIEREN Vier kijktips voor wie de Amsterdamse fauna het liefst via een scherm tot zich neemt. In 2015 verscheen Amsterdam Wildlife, een film van voormalig stadsecoloog Martin Melchers en RTL-presentator Merel Westrik. Hij draait nog altijd in EYE Filmmuseum en trok al meer dan 10.000 bezoekers, waardoor de film de Kristallen Film-status bereikte. Schoffies (2006, van Marc van Fucht, te zien via npo.nl) portretteert op indringende en humoristische wijze de integratie van reigers in het Amsterdamse stadsleven. Dagelijks voert een vrouw de blauwe reigers kipfilet. Daar blijft ze mee doorgaan, ondanks dat een reiger haar oog uitprikte en ze een rechtszaak aan haar broek kreeg voor het voeren. Stadsmormels is een tv-serie die het verborgen leven van dieren in de grote stad blootlegt: van konijn en muis tot ooievaar en vos. Te zien met een NPO Start Plus-abonnement. De wilde stad, 2018. Nu in de bioscoop! Tegelijk verscheen een gelijknamig fotoboek met foto’s van Frans Lemmens bij uitgeverij Lubberhuizen (zie de aanbieding op pag. 18).

GIERZWALUWEN

HALSBANDPARKIETEN (EN ANDERE VERWILDERDE DIEREN) Hij is groen, heeft een knalrode snavel en vliegt krijsend door de lucht. De halsbandparkiet werd in de jaren zestig uit India en Pakistan gehaald en in kooitjes bij de V&D verkocht. In steden in de Randstad hebben ontsnapte en vrijgelaten exemplaren elkaar gevonden. In 1977 was er in Amsterdam voor het eerst broedsucces in het Vondelpark. Inmiddels leven er zo’n 4000 exemplaren in onze stad.

>

Ook de konijnen die je in de stadsparken ziet rondhippen (Diemerpark, Westerpark, Erasmuspark) zijn voortgekomen uit gedumpte exemplaren van baasjes die er genoeg van hadden. Soms kun je dat duidelijk zien, als er plotseling een zwart konijn tussen de knaagdieren zit. In ieder park begon het met een paar gedumpte dieren, die zich vermenigvuldigen zodat de populatie langzaam verwildert. Eenzelfde soort verhaal

VONDELPARK-VOS Vossen zijn van die dieren die je niet in de stad verwacht. Toch duiken er geregeld verdwaalde exemplaren op, zelfs midden in het centrum. Bijna elk jaar wordt er wel een vos gesignaleerd in de Jordaan, op het Rembrandtplein, in de Concertgebouwbuurt, de Haarlemmerdijk of bij het Centraal Station. De meeste vossen leven aan de randen van de stad, vooral in het Westelijk Havengebied, maar ook in het Diemerpark, Amsterdam-Noord, het Amsterdamse Bos (twee paar), Rembrandtpark, rond de Sloterplas en op Science Park. De exemplaren die in de stad verdwaald raken, zijn vaak jonge mannetjes die door hun vader uit het

geldt voor de roodwangschildpadden die je op warme dagen in het Oosterpark kunt zien zonnen op de overhangende boomstammen boven het water. Door de relatief lage temperatuur in ons land worden uit de eieren alleen mannetjes geboren, waardoor productief voortplanten niet mogelijk is. Maar de schildpadden weten zich wel te handhaven, soms hun hele leven lang, wat enkele tientallen jaren kan duren.

territorium verjaagd zijn. Bij het zoeken naar nieuw leefgebied lopen ze per ongeluk de stad in. Op die manier kwam waarschijnlijk in 2016 ook een vos in het Vondelpark terecht. Tot nu toe wacht hij vergeefs op een partner om zijn hol mee te bewonen… Vleermuizen zijn typische stadsbewoners. In totaal leven er zo’n 40.000 in onze stad. Ze overwinteren en nestelen zich tussen de spouwmuren of ventilatieroosters van huizen. Elk individu vangt zo’n 3000 muggen per nacht. ‘Daardoor dragen ze flink bij aan de bestrijding van muggen,’ volgens de Amsterdamse stadsecoloog en vleermuisdeskundige Anneke Blokker.

>

Elk jaar rond Koningsdag zijn de eerste gierzwaluwen weer te horen boven de stad: ze gieren door de lucht. Ze keren terug na negen maanden in de lucht te zijn geweest. Tijdens hun vlucht naar Afrika eten, slapen, drinken en paren ze vliegend. De vogels zijn monogaam en zoeken elk jaar hetzelfde nest op, onder precies dezelfde dakpan in de stad. In De wilde stad is te zien hoe de vogels elkaar liefkozend ‘kusjes’ geven bij terugkomst. In Amsterdam broeden zo’n 300 exemplaren. Door moderne isolatie van huizen hebben gierzwaluwen tegenwoordig moeite om onderdak te vinden. Daarom worden in nieuwbouw soms direct nestkasten ingemetseld, niet alleen voor gierzwaluwen, maar ook voor mussen en vleermuizen. Dit is op IJburg op grote schaal gebeurd.


14

krant KRANT

wilde stad

OPENING

INSECTEN ETEN Sinds een half jaar verkoopt Bagels & Beans de ‘beestachtig lekkere Bugs Bagel’: een bagel met een topping van krekels, meelwormen en kruiden, gegarneerd met een sprinkhaan. Bagels & Beans wil ons zo vast laten kennismaken met de voedingsbron van de toekomst. Insecten zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met vis en vlees, maar zijn duurzamer in productie.

JAGERS Jagers kunnen ook in onze hoofdstad aan hun trekken komen, al mag binnen de bebouwde kom natuurlijk niet worden geschoten. Stadsjager Ellen Mookhoek probeert jaar in jaar uit haar kostje bij elkaar te verzamelen door wildplukken en zelfgeschoten wild (haas, wilde eend, ree). Je kunt bij haar terecht voor een workshop ‘ree villen’: debredemoestuin.nl

KEUKEN VAN HET ONGEWENSTE DIER De Keuken van het Ongewenste Dier verkoopt kroketten van Schipholganzen, bitterballen van wilde ganzen, gekookte rivierkreeftjes, verse Amsterdamse duivenborst en broodjes My Little Pony (paardenvlees). Initiatiefnemers Nicolle Schatborn en Rob Hagnouw zien hun producten eerder als kunstproject dan als horecabedrijf. Het doel van de hapjes van ‘ongewenste’ dieren is om een discussie op gang te brengen over de vleesconsumptie in onze maatschappij.

LEPELAAR In 2013 broedden er voor het eerst lepelaars in Amsterdam, in het Sloterpark. Waarschijnlijk waren ze afkomstig van de kolonie in Haarlem. Ze hadden zich tussen de broedende reigers hoog in bomen genesteld. Ondanks de technofestivals die in het park worden gehouden, blijven de lepelaars elk jaar terugkeren. Ook bij Durgerdam op de Kinseldam (officieel Hoeckelingsdam) broeden sinds 2013 vele lepelaars.

NIEUWE DIEREN Elk jaar worden in Amsterdam nieuwe diersoorten ontdekt (althans nieuw voor de stad, zie ook de lemma’s Halsbandparkiet, Ooievaar en Lepelaar). In 1995 werd de eerste broedende nijlgans in Amsterdam aangetroffen, in het Amsterdamse Bos. In 2014 werd voor het eerst een levende boommarter in de stad gesignaleerd, in de Diemer Vijfhoek. In 2015 kwamen de gedoornde slakkenhuisbij, de bosvleermuis en de kleine dwergvleermuis erbij. In 2016 werden de iepenpage, de zompsprinkhaan en de houting ontdekt. Nieuwe dieren die de komende jaren verwacht worden zijn de bever en de otter. Ecologen verwachten dat zij vanuit Flevoland komen overzwemmen.

MYTHES (OF TOCH NIET?) Er schijnen in Amsterdam krokodillen in kelders te wonen… In de zomer van 2016 schrok een bewoner van de Hoogte Kadijk zich het apelazarus toen hij een krokodil aantrof in zijn kruipruimte. Bij nadere inspectie door de politie bleek het een opgezet exemplaar. Hij lag er al zo’n twintig jaar, want hij viel bijna uit elkaar. Een paar maanden eerder werden bij een inval door de Amsterdamse recherche in een ander pand twee levende krokodillen ontdekt die 300.000 euro aan drugwinsten bewaakten. Het geld was verstopt in een bergplaats die alleen bereikbaar was door de krokodillen te passeren. Het gebeurt vaker dat dieren worden ingezet om drugs of geld te ‘bewaken’. Zo zijn er ook weleens leguanen of pythons aangetroffen. Er ontsnappen ook geregeld dieren uit Artis. In de zomer van 2017 kon je een rode vari (een halfaap) over de Weesperstraat zien lopen. Ook ontsnappen er vaak pelikanen uit de dierentuin. Een pelikaan die meerdere keren ontsnapte – en soms enkele dagen wegbleef – werd al gauw ‘Snelle Pelle’ genoemd. In 1967 moest Artis worden gesloten nadat er een neushoorn uit zijn verblijf was ontsnapt. Als een dolle rende hij door de tuin. Met pure nicotine werd het dier verdoofd. Enkele uren later overleed hij, waarschijnlijk aan een overdosis verdovingsmiddelen en door stress.


15 SLECHTVALKEN GEBRUIKEN DE ANTI-DUIF-SPIJLEN BOVEN HET LOGO VAN ABN AMRO OM HUN PROOIEN AAN TE SPIESEN

OOIEVAAR

>

PARKIET SPIESEN In De wilde stad is te zien hoe op het dak van het ABN Amro-gebouw op de Zuidas een paartje slechtvalken broedt. Slechtvalken bevolken nog niet zo lang onze stad. Ze broeden op grote hoogte. Stadsecologen hebben om die reden de afgelopen jaren een rondgang gemaakt langs de hoogste gebouwen in de stad, met de vraag of zij daar nestkasten mochten ophangen. In 2003 was het voor het eerst raak en broedde een paartje op de schoorsteen van Nuon in het Westelijk Havengebied een paar eieren uit. Inmiddels zijn er vier slechtvalkpaartjes in de stad. Met een vliegsnelheid van 340 kilometer per uur is deze roofvogel het snelste dier op aarde (een

jaguar haalt ‘slechts’ 80 kilometer per uur). Tijdens duikvluchten plukt een slechtvalk zo een stadsduif of halsbandparkiet uit de lucht. In de film is te zien dat de slechtvalken de anti-duif-spijlen boven het logo van ABN Amro gebruiken om hun prooien aan te spiesen. In de nestkast van de ABN Amro hangt een webcam, zodat bankmedewerkers via het intranet elk voorjaar live het broedproces kunnen volgen. ‘Je ziet het pas als je het doorhebt,’ is het motto van De wilde stad – een beroemde uitspraak van Johan Cruijff. We moeten beter kijken, zo leert ons deze documentaire, want dieren zijn er genoeg. Hier lees je wat – of eigenlijk: wie – er allemaal in Amsterdam leeft.

In de jaren zeventig waren de ooievaars in Nederland bijna uitgestorven, waarschijnlijk door zware chemische bestrijdingsmiddelen die in de landbouw werden gebruikt. Door een fokprogramma heeft de ooievaar een comeback kunnen maken. In 2002 streek het eerste paartje in Amsterdam neer op de schoorsteen in park Frankendael. Een paar jaar later broedden er ook paren in het Vondelpark, de Vrije Geer en het Amstelpark.


16

krant KRANT

OPENING

wilde stad

QUAGGAMOSSEL

PADDEN(TREK) Het Vondelpark is in het vroege voorjaar het terrein van de paddentrek. Vanuit hun overwinterplaatsen in de omliggende tuinen trekken de padden, kikkers en salamanders massaal naar de poeltjes in het zuiden van het park om te paren. Elke avond helpen vrijwilligers in fluorescerende hesjes de amfibieën overzetten, zodat ze niet worden overreden door fietsers.

De quaggamossel is een exoot uit het Donaugebied die in 2008 voor het eerst in het IJ werd gesignaleerd. Hij vermenigvuldigt zich sindsdien snel en heeft zich over alle wateren van Amsterdam verspreid. In de Amsterdamse grachten raken fietsen binnen no-time bekleed met deze mossels, ze hebben namelijk een harde ondergrond nodig om zich op te vestigen. Zo ontstaan hele kliffen onder water. De quaggamossel zuivert het water zodanig dat het zicht veel beter is geworden (handig voor duikers en snorkelaars!), maar ook alle voedingsstoffen voor vissen zuivert hij uit het water, waardoor op sommige plekken, zoals de Toolenburgerplas, weinig leven meer over is. Bovendien heeft hij de driehoeksmossel bijna verdreven.

RATTEN De rat is het meest succesvolle zoogdier op aarde. Ook in Amsterdam is dat te merken. Er lopen er zo’n 300.000 rond. ’s Avonds en ’s nachts kun je ze zien wegschieten.

STADSVISSER Piet Ruijter (67 jaar), de laatste stadsvisser van Amsterdam, vaart met zijn open boot nog bijna dagelijks uit vanaf het Westerdok richting het IJ en het Noordzeekanaal, waar hij paling, snoekbaars, harder en Chinese wolhandkrab vangt. Een deel van zijn vis wordt naar Parijs geëxporteerd.

TEEK Teken komen voor in de buitenste parken van de stad, zoals het Amstelpark, het Beatrixpark en het Flevopark. In het centrum (Vondelpark, Oosterpark en Westerpark) zul je er niet zo snel één oplopen. Verder geldt: hoe verder je met je picknickkleedje van de bosschages af gaat zitten, hoe minder kans op een tekenbeet.


17 ‘DE RAT IS HET MEEST SUCCESVOLLE ZOOGDIER OP AARDE. IN AMSTERDAM LOPEN ER ZO’N 300.000 ROND’ UIL In het Vondelpark is ’s avonds het geroep van een bosuil te horen, een spookachtig geluid. Het Vondelpark biedt territoriumruimte aan één uilenpaartje, omdat er vanwege de drassige grond weinig muizen zijn. In het Amsterdamse Bos broeden wel 25 bosuilen.

VIS(PASSAGES) De waterkwaliteit van de Amsterdamse grachten is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Er zwemt baars, brasem, karper, blankvoorn en zelfs paling rond. In het IJ zwemt onder andere haring, kabeljauw en tong. De gemeente maakt jaarlijks 200.000 euro vrij om knelpunten voor dieren op te lossen, onder andere door vistrappen aan te leggen die de doorgang langs gemalen en sluizen mogelijk maken. Ook voor andere diersoorten worden doorgangen aangelegd, zoals passages onder wegen voor kikkers, padden en ringslangen, en ‘uitstapplaatsen’ voor dieren die kanalen overzwemmen, zoals egels, vossen, reeen, damherten en ringslangen.

WORMENHOTELS De nieuwste trend in de stad is het wormenhotel. In deze composteerbakken kunnen buurtbewoners hun gft-afval deponeren. De tijgerwormen in zo’n ‘hotel’ zetten het organische afval om in vruchtbare aarde, die de bewoners op hun beurt in hun tuin of op hun balkon kunnen gebruiken. Er staan nu al 37 wormenhotels in de stad. De komende jaren worden er nog vijftig bijgeplaatst.

ZEEHOND Af en toe duikt er een zeehond op in de wateren rondom de stad. Ze zwemmen bij het openen van de sluisdeuren van IJmuiden zo het Noordzeekanaal in. Soms worden ze in het IJ gezien, vlak bij EYE Filmmuseum, al is het niet meer dan een kopje boven water. In 2013 werd er zelfs een zeehond in de Amstel gesignaleerd, vlak bij Carré. Wat stonden de passagiers van de rondvaartboten te kijken! Het aantal zeehonden in Amsterdam neemt toe. De Amsterdamse stadsecologen overwegen strandjes aan te leggen waarop de zeehonden kunnen uitrusten.


18

krant KRANT

OPENING

aanbieding

CADEAU BIJ ABONNEMENT Twee kaarten voor de Hortus Botanicus

t.w.v. €19,-

De Hortus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Midden in de hoofdstad kun je hier terecht voor een dagelijkse dosis groen. Zodra je de poort doorstapt, bevind je je in een oase, een perfecte plek voor het opdoen van inspiratie, kennis en rust, om foto’s te maken of om uitgebreid bij te kletsen met vrienden bij een goede kop koffie. In de tuin en kassen staan planten uit de hele wereld. Hier wandel je door alle klimaten, van een kleurrijke woestijn tot een warme jungle. De Hortus is iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. dehortus.nl

GA NAAR IAMSTERDAM.COM/UITKRANT, NEEM EEN JAARABONNEMENT (€29,95) EN ONTVANG 2 TOEGANGSKAARTEN. Deze actie loopt t/m 19 april. Na afloop van de actie zullen de toegangskaarten worden toegestuurd.

mail & win! KAARTEN VOOR PLASTICVISSEN MET PLASTIC WHALE 3 x 2 kaarten t.w.v. €50,Plastic Whale wil ’s werelds wateren plasticvrij maken en is de eerste professionele plastic fishing company ter wereld. Van het plastic afval dat ze opvissen worden sloepen gebouwd, en sinds kort maken ze ook circulair kantoormeubilair van Amsterdams grachtenplastic. Als je op zoek bent naar een unieke ervaring waarmee je ook nog eens aan een mooi doel werkt, ga eens plasticvissen! Gewapend met een schepnet vaar je over de Amsterdamse grachten terwijl een schipper je alles vertelt over de highlights van het historische centrum. Deze actie loopt t/m 19 april. plasticwhale.com

GA NAAR IAMSTERDAM.COM/ACTIES

BOEK DE WILDE STAD 5 x t.w.v. Euro Sans €29,99 Het prachtige fotoboek De wilde stad – Ongeziene natuur van Frans Lemmens (dat is verschenen bij de gelijknamige film) toont hoe de dieren in onze nabijheid leven. Van de reiger die dagelijks bij dezelfde marktkoopman zijn middaghapje bij elkaar scharrelt tot de meeuwen die nog even snel iets van hun gading uit de zak pikken voordat de vuilnisman hem ophaalt: we maken kennis met de vele dieren in de Amsterdamse binnenstad. Sommige zien we nooit, omdat we in bed liggen terwijl ze zich in onze parken en achtertuintjes tegoed doen aan allerlei lekkers, van andere hebben we alleen maar last omdat ze onze vuilniszakken kapot trekken of onze moestuintjes leegeten. Deze actie loopt t/m 19 april. Uitgeverij Bas Lubberhuizen


krant KRANT

april 2018 20 24 26 28 30

VERMAAK

‘IN AMSTERDAM KRIJGT BIJNA IEDEREEN DE KANS OM TE STUDEREN. TOCH WORDT NIET DE HELE STAD VERTEGENWOORDIGD IN HET UITGAANSLEVEN. DAAR MOET VERANDERING IN KOMEN. IK PLEIT VOOR MEER ETNISCHE DIVERSITEIT IN DE NACHTCLUBS EN EEN GROTER AANTAL VROUWEN AAN HET ROER.’ Dat zegt de nieuwe Nachtburgemeester Shamiro van der Geld. Lees het interview met hem én oudNachtburgemeester Mirik Milan op iamsterdam.com/nachtburgemeester.

19

BIG2 15 JAAR WESTERGASFABRIEK EXPO: VAN GOGH & JAPAN FILM: BEWAREN INTERVIEW: ELZA JO & JOLENE

ALLES MAG EN ALLES KAN Tsjechov was 21 toen hij Platonov schreef, een hartverscheurend eerlijk toneelstuk over de kracht van liefde. Platonov is het ene moment tot over zijn oren verliefd en het volgende ogenblik bevangen door de zinloosheid van het bestaan, een romantische Hamlet en een woest aantrekkelijke Don Juan ineen. Regisseur Thibaud Delpeut verplaatst Platonov van het Rusland van rond 1900 naar het hier en nu van de Generatie Y, ofwel de millennials. Een blik in het leven van een groep hedonistische jonge vrienden die samenwonen in een grote loft. Oude conventies gelden niet meer, alles mag en alles kan. Platonov, door Theater Utrecht Stadsschouwburg 23 en 24 april

FLIP NOORMAN De Volkskrant noemde hem een Nederlandstalige nazaat van Tom Waits en Leonard Cohen. Hij sleepte een nominatie voor de Annie M.G. Schmidtprijs in de wacht en kreeg voor zijn debuutvoorstelling Make-up de Wim Sonneveldprijs tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival. We kunnen eigenlijk niet meer om Flip Noorman heen. Hij zingt over de wind die klinkt als Wagner, het goed herkenbare scrotum van Mussolini en een vrouw met een baard. Zijn nieuwe voorstelling The Big One is een ode aan de eigenaardigheid. En die ode brengt hij vol overtuiging, onder begeleiding van zijn vijfkoppige band die de perfecte balans weet te vinden tussen genadeloos ruig en hyper-gevoelig.

JENNEKE BOEIJINK

Theater de Omval (Diemen) 11 april


20

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

‘Dit voelt heel naakt’

Jarenlang was hij de helft van de succesvolste hiphop-act van Nederland: The Opposites. Onlangs verscheen Van staal, de allereerste soloplaat van Big2. ‘Het voelde als beginnen op Champions League-niveau.’ tekst Inger van der Ree foto Sheridan Flipse

‘A

pop Big2 Bitterzoet 21 april

ls ik een nummer van mijn nieuwe plaat release, ga ik bijna out van de spanning,’ vertelt Twan van Steenhoven aka Big2. ‘Hiervoor bracht ik altijd muziek uit in samenwerking met anderen. Nu zijn het alleen mijn ballen op het hakblok. Het voelt heel naakt.’ The Opposites, jarenlang de populairste hiphop-act van Nederland, bestond uit Twan van Steenhoven en Willem de Bruin. Ze raasden als een wervelwind door het poplandschap, wonnen de prestigieuze Popprijs en brachten een album uit dat de status van dubbelplatina bereikte. Toch besloten ze op hun hoogtepunt te stoppen en hun eigen weg te gaan.

BIJ NUL BEGINNEN ‘We hadden een succesformule. Zowel ons zakelijke als sociale netwerk zei dat we door moesten gaan. Maar we wilden iets anders.’ Willem werd vader en speelt dit jaar zijn eerste hoofdrol in een film. Twan bracht onder andere een EP uit met de formatie Mario Kartel en maakte reclamemuziek. Ondertussen begon hij in het oude huis van zijn opa en oma, in de bossen van Heiloo, aan een nieuwe soloplaat: Van staal. Over de naam van zijn album hoefde hij niet lang na te denken. ‘We gingen in tegen ieders advies. En ik begon in feite weer bij nul, maar dan wel met de druk die hoort bij een gevestigde naam. Het voelde als beginnen op

Champions League-niveau. 99 procent van de artiesten bezwijkt onder die omstandigheden.’ GEVOELENS DOWNLOADEN Van Amsterdam naar de natuur verhuizen beviel goed. ‘Ik heb ruimte nodig in mijn kop. En daarbij: ik ben een mega-perfectionist, ik zat rustig dertien uur achter elkaar in de studio. Het was prettig daarna niet te struikelen over een toerist op een Segway.’ Het resulteerde in een eerlijker album dan ooit. ‘In je eentje vertel je een ander verhaal. Als ik met Willem of andere artiesten samenwerk, hangt er een andere energie. Het gaat toch eerder over feesten dan over familie of over hoe je je voelt als je alleen


21

mis deze niet

ZWART LICHT Precies tien jaar geleden verscheen de eerste plaat van de Amsterdamse rapgroep Zwart Licht: Bliksemschicht. Een mooi moment voor producer Hayzee en rappers Akwasi en Leeroy om een nieuw studioalbum uit te brengen – nummer vier inmiddels – dat daarnaar verwijst: Bliksem. Sinds de vorige plaat, vier jaar geleden, hebben ze hard gewerkt aan een frisse sound vol rauwe beats, diepe stemmen en politieke statements. Het doel: hiphopgeschiedenis schrijven. Gezien de toenemende populariteit van het genre ziet Akwasi daar wel heil in, zei hij tegen hiphopsite Puna: ‘In 2015 heb je de eerste hiphop-opa’s. Master.’ Live nóg beter dan op de plaat.

MELKWEG 19 APRIL

VERGEEF ONS

bent. Sommige nummers van deze plaat zijn er echt uitgebloed.’ Zoals de track Thuis bijvoorbeeld, over een warme familiesituatie. ‘Ik hoefde alleen maar mijn pen vast te houden, de woorden kwamen vanzelf. Op zo’n moment herinner ik me allerlei situaties. Het enige wat ik hoef te doen is die woorden in een zin te stoppen. Het is een herinnering of een gevoel dat je downloadt, waarvan je eigenlijk niet wist dat je ermee bezig was. Ik blijf het speciaal vinden dat je met muziek iets kunt delen waar je in het dagelijks leven niet bij stilstaat.’

BAK GEZELLIGHEID Twan brengt Van staal niet uit bij Top Notch, waar eerdere albums van hem en Willem verschenen, maar in eigen beheer. Hij bewandelt daarmee een pad dat ook artiesten als Akwasi en Pete Philly kozen. ‘Ik wilde deze plaat dicht bij mezelf houden. Niet alleen omdat hij persoonlijk is, maar ook omdat ik het leuk vond om het hele proces in eigen hand te hebben.’ Ook zijn concerten worden anders. ‘Het wordt een grote bak gezelligheid. Ik ga bijvoorbeeld voor het eerst met een liveband spelen. Dit is niet The Opposites en dan half zo vet, dit is echt een andere artiest.’

Vergeef ons van A.M. Homes is een tragikomische, controversiële roman over een familie die totaal uit elkaar valt. Regisseur Guy Cassiers schetst met een topcast van Toneelgroep Amsterdam en het Toneelhuis – waaronder Steven van Watermeulen, Chris Nietvelt, Katelijne Damen en een weergaloze Eelco Smits – een humoristisch soapachtig portret: ‘De roman van Homes laat zich lezen als een rollercoaster van personages die hun greep op de realiteit en op hun leven verliezen. Vergeef ons geeft een beeld van de relationele vervreemding en emotionele verwarring van ons tijdsgewricht, zonder cynisch te worden en zelfs met een verrassend optimistisch einde.’

STADSSCHOUWBURG 4 T/M 22 APRIL

THE COLOR PURPLE Al heb je het boek van Alice Walker stukgelezen en ken je Steven Spielbergs verfilming uit je hoofd: The Color Purple mag je ook als musical niet missen. En niet alleen vanwege het aangrijpende verhaal over de sterke Celie, die als donkere vrouw in het zuiden van de VS de gevolgen van de slavernij nog dagelijks voelt en besluit voor zichzelf op te komen. Ook de cast en het decor zijn namelijk bijzonder: de voorstelling wordt door jonge talenten gespeeld in een grote loods op de NDSM-werf die dienstdoet als pop-uptheater. De musical won in de VS al elf Tony Awards.

NDSM-WERF, 12 APRIL T/M 14 MEI COLORPURPLEMUSICAL.NL


22

krant KRANT

podium

KUNST & VERMAAK

Clubs worden steeds liefdevoller

FOTO ARJAN BENNING

Feestbeest Carlos Valdes, coorganisator van de gay-clubnacht Is Burning die alweer vier jaar bestaat, is deze maand vier keer te zien als dj. tekst Christiaan de Wit

Kleinkunst in alle hoeken en gaten Hommages, satire, Zomergastjes en wat er gebeurde na Oerend hard: dat en meer ontdek je op het Amsterdams Kleinkunst Festival.

tekst Mike Peek

W

ie gek is op liedjes, lachen of mooie verhalen kan in april niet om het Amsterdams Kleinkunst Festival heen. Onder de noemer AKF Deluxe worden op diverse plekken in de stad heel uiteenlopende activiteiten georganiseerd voor zowel makers als publiek. Op 26 maart al eren collega’s Herman van Veen in de jaarlijkse terugkerende hommage aan een grootheid in het vak, maar de echte opening vindt plaats op 3 april met een debat in De Balie. Raoul Heertje praat met Stefano Keizers en Diederik Ebbinge over de rol van satire en de vraag of kunst mag kwetsen. Daarna zie je nieuwe voorstellingen van oud-deelnemers aan het Concours om de AKF Sonneveldprijs en is er een YouTube-avond waarop kleinkunstenaars Zomergastje spelen door fragmenten te laten zien die hun werk inspireerden. Hoogtepunt zou weleens de

Avond van de Kleinkunst (10 april) kunnen worden, die draait om bekende nummers met een open einde. Hoe liep het af met Manuela, uit het beroemde lied van Jacques Herb? Wat gebeurde er ná Oerend hard? Jonge makers als Flip Noorman en Kirsten van Teijn maken een vervolg op Nederlandse klassiekers. Erg leuk is ook AKF Roulette (12 april), dat je de kans biedt om de AKF Sonneveldprijsfinalisten van 2018 te zien optreden op bijzondere, nog geheime plekken rond het Leidseplein die normaal niet als theater functioneren. Zo traden de finalisten van vorig jaar op in het torentje van het Hirschgebouw. De finale zelf vindt overigens al eerder plaats, op 9 april in De Kleine Komedie. AMSTERDAMS KLEINKUNST FESTIVAL diverse locaties 26 maart t/m 15 april amsterdamskleinkunstfestival.nl

D

j’en was nooit per se zijn ambitie als jonge muziekliefhebber; het kopen van platen deed Carlos Valdes vooral om bepaalde herinneringen op een of andere manier bij zich te kunnen dragen. Neemt niet weg natuurlijk dat het geweldig is dat hij nu regelmatig in de booth van de beroemde Berlijnse Panoramabar staat, de club waar hij voor het eerst kennismaakte met een gedurfde vorm van draaien waarbij bijna alle dj’s een oneindige stroom aan tracks draaiden die je nooit ergens anders hoorde. ‘Ik wilde mezelf dat vak toe-eigenen en mensen hetzelfde gevoel geven als ik destijds had in Berlijn.’ Behalve om muziek draait het nachtleven ook om sfeer en Valdes is de afgelopen jaren een van de mensen geweest die de vibes nauwlettend in de gaten hield en ze waar nodig een beetje bijstuurde. Zo wa-

ren de gay roots van de hedendaagse clubcultuur (de eerste Amerikaanse clubs, waaronder The Paradise Garage en The Music Box, werden door een overwegend homoseksueel publiek bezocht) een jaar of vijf geleden flink ondergesneeuwd in Amsterdam. Met Is Burning, het LGTB-feest dat Valdes heeft opgezet, is die connectie weer helemaal terug. En terwijl de media regelmatig berichten over intolerantie jegens homo’s, lijkt de sfeer binnen de muren van de clubs de laatste jaren juist vrijer en liefdevoller geworden. Het is eigenlijk net alsof het succesvolle Is Burning de rest van de stad heeft geïnspireerd.

CARLOS VALDES Is Burning, Warehouse Elementenstraat, 1 april Claire, 14 april Cartel Kingsday, Westerunie, 27 april Oranjebloesem Festival, Blijburg, 27 april


COLUMN

Emma Curvers

23

Emma

IN DE STAD

Aflevering 25: Waarin Emma uitziet op de Pissebed

ELLIS REGINA PHOTOGRAPHY

A

Emma Curvers is schrijver en journalist.

l twee jaar, sinds ik in mijn nieuwe huis woon, staar ik toen iederéén ineens fan werd van Limp Bizkit – ik kende smachtend door het keukenraam naar het glinsteren- ze dus al voor Nookie, hè? de, zwart gestreepte ovale deksel van station Noorderpark De afgelopen weken, terwijl die 22ste juli langzaam verder – ook wel de Pissebed, in de wandelgangen. Okee, zo wordt naderde, de roltrappen rolden, de metro’s eenzame spookrithij niet genoemd, maar ik probeer dat erin te brengen. Ik las jes reden, kon je de stemming over de lijn en zijn geestelijk in Het Parool dat er ook wel van ‘de Cobra’ wordt gesproken. vader Geert Dales voelen kantelen. Woede en frustratie werDat is belachelijk; wie goed kijkt ziet duidelijk dat het eerste den bewondering, er gingen stemmen op voor eerherstel van de jarenlang verguisde Dales. Hij zei spijt te hebben van zijn noordelijke station van de Noord/Zuidlijn een pissebed is. De Pissebed is zo dichtbij dat ik de omroeper, die al maan- uitspraken over het budget. Ineens klonk het: Geert, je deed het voor de goede zaak! Anders was-ie er den test-omroept, in mijn keuken kan nooit gekomen, en wie kijkt er nou op een verstaan. Hij roept zachtjes naar me of ZO KINDERLIJK miljard meer of minder, als we in juli in ik samen de tunnel in wil duiken. Bij mij GEK OP DE koetsjes door die tunnel glijden? Ook ik aan de muur hangt ingelijst: ‘We gaan op NOORD/ZUIDLIJN praat miljardenuitgaven recht, op dezelfde 22 juli 2018 rijden vanaf 5 uur ’s ochtends.’ manier waarop ik dat als tiener deed met – Wethouder Pieter Litjens. Ik hou die dag al een jaar vrij, ik heb de stappen naar het station geteld mijn alsmaar uitdijende verzameling nu-metal-cd’s. Maar er (176) en getimed (1 minuut 50), ik was bezig met een mas- is echt geld uitgegeven, er zijn echte huizen verzakt, en het cotte-pak (ik dacht aan Nozu de Noord/Zuid-rat), zette da- allerergste: ik kan de 22ste niet rechtstreeks van mijn huis gelijks kruisjes op een kalender en heb de Noord/Zuid-ga- naar een hondenshow in de RAI roetsjen. me (tip) al meerdere keren uitgespeeld. En toen brak mijn ‘De Cobra’ is een te heldhaftige, sensationele naam voor dat hart. Ik hoorde dat de Noord/Zuidlijn mogelijk toch niet op station. EenVandaag vroeg in een uitzending: is die Noord/ Zuidlijn een vloek of een zegen? Elk megalomaan stads22 juli opengaat. kunstwerk is allebei. Het balkon, waar ik over de balustrade Ik had het kunnen weten, het verleden biedt toch een redeneerkijk op de lege perrons, is al elf jaar af. De bakstenen lijke garantie voor de toekomst, maar ik was altijd blijven poorten, een ode aan de Amsterdamse School, tonen al spogeloven. Ik ben zo kinderlijk gek op de Noord/Zuidlijn, dat ren van verval. Het station vervelt al, als een pissebedje dat ik, nu iedereen er langzaamaan enthousiast over wordt, inwiebelend, aarzelend, vlak voor mijn huis uit de aarde is geeens zo iemand word die nodig moet verklaren dat-ie al veel eerder fan was. Dat deed ik voor het laatst in de vierde, kropen. Ik hoor mijn naam. ‘22 juli,’ roep ik terug. ‘Hou vol!’


24

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

15 jaar verrassingsgarantie in de Westergasfabriek Decennialang was het een troosteloos industrieterrein, maar sinds vijftien jaar is de Westergasfabriek dé plek om te drinken, eten, dansen, gamen en je te laten verrassen. Dat gaan we vieren. tekst Kim van der Meulen

‘W jubileum Top 5 Westergasfabriek in april 1 april – Awakenings Easter Special by Day, Gashouder 8 april – Westergasfabriek 15 jaar! 10 april – Surf Film Nacht Amsterdam, Het Ketelhuis 27 april – Cartel Kingsday 2018, WesterUnie 28 april – FunHouse XL – King Edition 2018, WesterUnie

esterpark lijkt nieuwe hotspot’, kopte Het Parool in februari 2007: na de eerste grote openluchtconcerten op het terrein – James Blunt had die zomer het spits afgebeten – werd nu ook Keane aangekondigd. Een prachtplek om iets te organiseren, vond concert-organisator Mojo, die op nog veel meer grote internationale bands op het Westergasterrein hoopte. Dat kwam wel goed: grootheden als Leonard Cohen, Björk en Radiohead traden sindsdien op in het park en de industriële fabrieksgebouwen. U2 gaf vorig jaar nog een geheim optreden en filmde meteen de clip bij The Blackout in de Gashouder (die niet al te prominent te zien was in het eindresultaat).

JENGA EN JINEK Die nieuwe hotspot werd het ook. Het 14,5 hectare beslaande terrein van de Westergasfabriek was de afgelopen vijftien jaar dé plek voor muziek- en foodfestivals, theater, evenementen, markten en awardshows, een werkplek voor creatieve ondernemers en de thuisbasis van onder andere De wereld draait door en Jinek. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vond (en vindt) het hier: van het WK Breakdance tot het Amsterdam Dance Event, van de YouTube Awards tot het Grachtenfestival en van de Amsterdam Fashion Week tot de uitreiking van de Edison Popprijzen. Het terrein is dan ook bedoeld om ‘verrassing en vernieuwing te garanderen’, zo luidt de missie van de Westergasfabriek. Verrassend is het zeker: tijdens dancefestival Groen Als Gras werd

de Zuiveringshal in 2013 omgetoverd tot indoor grasveld met duizend vierkante meter aan echt gras. En met zestig flipperkasten, veertien airhockeytafels en een zeven meter hoge versie van Jenga werd diezelfde hal twee jaar geleden een enorm spelparadijs tijdens TonTon Club XL. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vaste gasten van het terrein, zoals bioscoop Het Ketelhuis, café Pacific Park, club WesterUnie, brouwerij Troost en de vaste locatie van de TonTon Club. STEENKOOLGAS Toch was de Westergasfabriek lang niet altijd de bruisende plek die het nu is: nadat de gemeente was overgegaan op andere gasbronnen sloot de negentiende-eeuwse steenkoolgasfabriek Wester Gasfabriek in 1967 zijn deuren. Wat overbleef was


25

mis deze niet We Are Public selecteert elke maand drie dingen die je echt niet mag missen. Met een We Are Publicabonnement voor €15 per maand krijg je gratis toegang tot deze en vele andere voorstellingen en events. wearepublic.nl

UNFAIR De kunstbeurs voor en door kunstenaars. Geen gevestigde namen die worden vertegenwoordigd door galeries, maar jonge kunstenaars die zelf hun werk verkopen. Op ontdekkingstocht dus. En let even extra op de vormgeving van de tentoonstelling. Die is bij Unfair altijd bijzonder, deze keer van de hand van architect Tomas Dirrix. Westergasfabriek, 29 maart t/m 2 april (vrij entree voor leden van We Are Public op 1 april)

OCHTENDMUZIEK IN DE OUDE KERK

park Westergasfabriek, zij het nog stukken minder groen dan nu, een feit. Tegenwoordig is de Westergasfabriek, die onlangs werd gekocht door ondernemer Duncan Stutterheim, niet meer weg te denken uit de stad. Dat wordt gevierd met onder andere speciale voorpremières in Het Ketelhuis, een lentemarkt met livemuziek, picknick en kraampjes van lokale ondernemers (8 april) en een ‘community-theatervoorstelling’ (8 april) van De Theaterhuiskamer en buurtbewoners, die hun verhaal over het terrein delen. En vergeet vooral niet te proosten op de Westergasfabriek in de zon.

Oude Kerk, 6 april (vrij entree voor leden van We Are Public)

JEAN VAN LINGEN

een zwaar vervuild fabrieksterrein, dat jarenlang alleen dienstdeed als opslagterrein van het Gemeente Energie Bedrijf. Het idee om er een park van te maken, de gebouwen te renoveren en hier (tijdelijk) creatievelingen te huisvesten, ontstond pas 25 jaar later. Terwijl de gemeente zich nog lang boog over een saneringsplan, leefde het terrein al op: het werd een broedplek voor creatief talent. De kunstenaars en culturele organisaties mochten daarom blijven en zestien gebouwen – waaronder de fabriek, de stalen gashouder, zuiveringsinstallaties, steenkoolopslagruimten en enkele kantoren – werden op de lijst van Rijksmonumenten geplaatst. In 2003 was cultuur-

De Oude Kerk is een bijzondere oase in de stad. Zeker op de vroege ochtend. Terwijl de zon opkomt achter de hoge kerkvensters biedt het muziekprogramma Silence het perfecte tegengeluid in de hectische binnenstad. Deze keer een wandelconcert van Franck Krawczyk door de tentoonstelling Na van Christian Boltanski. Krawczyk zoekt niet alleen de verbinding op met het tentoongestelde werk, maar ook met de lange concerttraditie in de Oude Kerk.

ECLECTISCHE DANSVOORSTELLING De voorstelling Speak Up! van Alida Dors bevat elementen uit (hiphop)dans, opera en rituelen uit de Afrikaanse diaspora. Maar ook activistische teksten over het nemen van je eigen verantwoor­ delijkheid: een voorstelling van nu dus. Podium Mozaïek, 21 april (vrij entree voor leden van We Are Public)


26

krant KRANT

expositie

KUNST & VERMAAK

Van Gogh & Japan

Net als veel tijdgenoten raakte Vincent van Gogh in de ban van het japonisme. In Arles waande hij zich in Japan en leerde hij kijken met ‘een Japanse blik’. tekst Joke van der Weij

Links: Zelfportret, 1888 Rechts: Kreupelhout met twee figuren, 1890

expo Van Gogh & Japan Van Gogh Museum 23 maart t/m 4 juni

‘W

ijn werkplaats is nog al dragelijk. Vooral omdat ik een partij japansche prentjes tegen de muren heb gespeld die mij erg amuseeren. Ge weet wel, van die vrouwen-figuurtjes in tuinen of aan ’t strand, ruiters, bloemen, knoestige doorntakken.’ Dit schreef Vincent van Gogh eind 1885 vanuit Antwerpen aan zijn broer Theo toen hij net zijn eerste Japanse houtsneden had gekocht. Van Goghs bewondering voor de Japanse prentkunst zou in de jaren daarna alleen nog maar groter worden. Met zestig van zijn tekeningen en schilderijen naast een rijke selectie Japanse prenten is op de expositie Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum duidelijk te zien hoe ingrijpend Van Goghs werk hierdoor beïnvloed werd. UKIYO-E In 1886 arriveerde Van Gogh in Parijs, dat al langere tijd in de ban was van alles wat Japans was. Kunsthandels en winkels voor huisinrichting verkochten kamerschermen, lakdozen, keramiek, boeken en prenten uit het geheimzinnige oosterse land. Mensen met minder geld die ook mee wilden doen met de Japanse mode kochten parasols en waaiers in de pas opgerichte warenhuizen. De rage van het japonisme liep al wel op zijn eind, zoals dat gaat met modes raakte men er na verloop van tijd op uitgeke-

ken. Maar bij kunstenaars hield de fascinatie langer stand. Dat gold ook voor Vincent van Gogh. In de twee jaar die hij in Parijs verbleef, raakte hij geïntrigeerd door de ukiyo-e, negentiende-eeuwse kleurenhoutsneden: de grote vlakken in felle kleuren, de ongewone composities en de details uit de natuur, alles was inspirerend voor een kunstenaar uit de westerse kunsttraditie. JAPANSE DROOM Hij begon met het verzamelen van Japanse prenten, niet alleen voor eigen plezier en als studiemateriaal, maar ook met het idee van profijtelijke verkoop. Uiteindelijk telde zijn collectie meer dan zeshonderd prenten. Een gedeelte ervan hing hij op in het appartement van zijn broer Theo toen hij in 1889 naar Arles verhuisde, zodat zijn broer het gevoel zou hebben dat hij daar nog een beetje was. In Parijs was Van Gogh begonnen met het schilderen naar Japans voorbeeld, maar de Japanse invloed werd pas echt van kracht in Arles. Arles was zijn Japanse droom. Het zuiden van Frankrijk stond immers ‘gelijk met Japan’, zoals hij in zijn brieven schreef. Hij leerde er kijken ‘met een Japanse blik’ en maakte ‘schilderijen zoals de Japanse prenten’. Tijdens de treinreis had hij voortdurend uit het raam gekeken of het er al Japans uitzag, ook al vond hij dat een beetje kinderlijk van zichzelf. De streek rond Arles met zijn helde-


27

ADRI HAZENVOET

mis deze niet Freedom is Recognized Necessity

Bamako Portraits

50 jaar Paradiso

FREEDOM IS RECOGNIZED NECESSITY Werk uit de voormalige Sovjetrepublieken uit de Koude Oorlogstijd. Dat klinkt star, maar deze tentoonstelling is verrassend speels. Neem de titel: die verwijst naar een werk van de Russische schilder Leonid Lamm waarop Adam en Eva verbonden zijn door een juk (zie foto). Een verwijzing naar het vastzitten in een socialistische dictatuur, maar intussen is het ook een mooi schilderij. Alle werken zijn gemaakt tussen 1975 en 2010. Sommige kunstenaars emigreerden in die tijd, anderen bleven in hun geboorteland, maar allemaal leveren ze een interessante kijk op het nabije verleden. Stedelijk Museum t/m 12 augustus

BAMAKO PORTRAITS

re kleuren en lichte atmosfeer viel niet tegen. ‘Ik zeg altijd tegen mezelf dat ik hier in Japan ben. Dat ik dus mijn ogen maar hoef open te doen en maar hoef te schilderen wat recht voor me ligt en indruk op me maakt.’ SOMBERE MONNIK Vanaf zijn eerste aankopen in Antwerpen tot aan zijn dood in 1890 omringde Van Gogh zich met Japanse houtsneden. Heel veel van zijn werk uit deze laatste periode van zijn leven is erdoor geïnspireerd. Op veel portretten is Japan minstens op de achtergrond aanwezig. Zijn allermooiste schilderijen, van bloeiende fruitbomen, bloemen en bloesemtakken, maakte hij buiten. Ook die aandacht voor de natuur was geïnspireerd door de ukiyo-e. ‘Je kunt volgens mij de Japanse kunst niet bestuderen zonder veel vrolijker en gelukkiger te worden en het doet ons terugkeren naar de natuur…’ We weten dat Van Gogh veel mensen gelukkig heeft gemaakt met zijn schilderijen, maar dat het hem zelf niet gelukt is om vrolijk en gelukkig te zijn. Daarom is het mooi dat op de tentoonstelling naast alle kleurige schilderijen ook zijn zelfportret uit 1888 te zien is waarop hij zichzelf neerzet als een ‘bonze, een eenvoudige aanbidder van de eeuwige Boeddha’ – een sombere monnik uit Japan.

JAPANSE BLOESEM Het Japanse Sakura (kersenbloesemfeest) markeert de start van de lente. Families en vrienden vieren dit met een picknick onder de kersenbomen die in bloei staan. Gemeente Amstelveen organiseert elk jaar het Cherry Blossom Festival in het Amsterdamse Bos voor de Japanse gemeenschap (dit jaar op 7 april), als dank voor de Japanse schenking van vierhonderd kersenbomen in 2000.

Vernacular photography wordt het genoemd, ‘volksfotografie’. Het FOAM wijdde al eerder tentoonstellingen aan dit vrij recente fenomeen. Nu brengt het museum een mooie expositie van portretten uit Bamako, de hoofdstad van Mali. In zijn eenvoudige fotostudio kreeg Seydou Keïta (1921-2010) heel Bamako voor de lens. Dames met statige hoofdtooien in jurken van woest bedrukte stof, mannen in hun elegante traditionele boubou of juist in westers pak met een strikje. En Keïta had dan wel wat mooie rekwisieten, zoals papieren bloemen of zelfs een motorfiets. Via de bewoners zie je de stad evolueren van een Franse koloniale provincieplaats naar de trotse hoofdstad van een onafhankelijk Mali. FOAM 6 april t/m 20 juni

50 JAAR PARADISO In 1968 opende een vervallen kerk aan de Weteringschans zijn deuren als Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso. De eerste muziekavond was meteen geestverruimend en adembenemend. Ook letterlijk; Paradiso had een huisdealer en de joints werden ter plekke opgerookt. Paradiso was hip en happening. Eind jaren zeventig werd de poptempel het domein van punkers, new-wavers en rasta’s. Iedereen stond er op het podium: The Rolling Stones, Snoop Dogg, The Sex Pistols, Amy Winehouse, David Bowie. In de rij staan voor Paradiso was altijd de moeite. En nog. De tentoonstelling heeft geweldige foto’s en herinneringen van bezoekers, legendarische posters, een audiotour van Huub van der Lubbe en natuurlijk veel muziek. Amsterdam Museum 30 maart t/m 19 augustus


28

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

film

Digna Sinke: bewaren, of niet bewaren? Iedereen bewaart. De een meer, de ander minder. Maar waarom bewaren we? En wat zegt dat over ons? Regisseur Digna Sinke onderzoekt het in haar documentaire Bewaren – Of hoe te leven. tekst Bregtje Schudel

W

film Bewaren – Of hoe te leven Regie Digna Sinke Release 12 april

eggooien of bewaren? Het is een terugkerende vraag waar niemand aan ontkomt. Regisseur Digna Sinke ziet een verschuiving in hoe we naar spullen kijken.

nut hebben. Dat kan heel ver gaan, zoals bij de digitale nomaden die ik in de film opzoek. Een laptop, een telefoon, een bankpasje en een paspoort, meer aardse bezittingen hebben ze niet nodig.’

Uw documentaire eindigde op de vierde plek bij de publieksenquête op het International Film Festival Rotterdam. Had u dit verwacht? ‘Verwacht niet, maar helemaal verbazen deed het me eerlijk gezegd ook niet. Het is een onderwerp dat heel erg leeft. Bewaar je of bewaar je niet? En waarom? Ik denk dat we nu wel op een keerpunt staan.’

Waar staat u zelf in dit spectrum? ‘Ik ben wel iemand die echt bewaart, maar dan wel op een ordelijke manier. Ik heb een stelregel dat ik alles wat ik heb – en ik heb heel veel – binnen vijf minuten moet kunnen terugvinden. Bewaren is overigens heel iets anders dan hamsteren. Het is niet een zinloos bewaren, maar echt bewaren omdat het voor jezelf een functie heeft.’

Kunt u dat uitleggen? ‘Heel veel materiaal is per definitie vluchtiger geworden. Denk aan muziek, boeken, foto’s. Hoeveel mensen hebben thuis nog een kast met cd’s? Of albums vol met foto’s? Het is er allemaal nog wel, maar digitaal. Het is niet meer iets dat je aan kan raken, in je handen kan houden. Dat loopt een beetje op met het idee van ontspulling: dat je alleen nog dingen bewaart die echt

Waarom wilde u deze documentaire maken? ‘Toch een beetje uit zelfonderzoek. Hou ik mezelf niet voor de gek met al dat bewaren? Moet ik toch meer loslaten? Meer vrij zijn zoals de digitale nomaden, en alleen in het nu leven?’ Hoe ziet u de toekomst? ‘Ik denk dat zowel het bewaren als

de ontspulling naast elkaar blijven bestaan. Maar ik ben wel heel benieuwd wat er uiteindelijk bewaard blijft van alle spullen die daar ergens in een cloud staan opgeslagen. Zo heb ik zelf voor een eerdere documentaire over de ontwikkeling van het eiland Tiengemeten een hele uitgebreide website gemaakt, met een enorme database. Die website bestaat niet meer. Alle informatie is gewoon weg.’ Wat is uw dierbaarste bezit? ‘Dat vind ik een heel moeilijke vraag. Het is meer een arsenaal aan dingen, zoals een oude pop waar ik vroeger mee speelde. Maar het kan ook iets recents zijn, zoals een aandenken dat ik meenam na het filmen van de scène waarin het grofvuil werd opgehaald. Daar stond ook een belachelijk stukje aardewerk, met zilverkleurig glazuur. Niemand nam het mee, dus toen heb ik me er over ontfermd. En dat is me op een bepaalde manier ook dierbaar. Omdat het me weer herinnert aan de avond dat ik daar stond te filmen. Dat doe ik niet meer weg.’


29

festival

Imagine Film Festival Heksen, toverlantaarns en het monster van Frankenstein: deze 34ste editie van Imagine, het festival van de fantastische film, heeft weer een hoop moois in de aanbieding. Dit jaar staat Imagine in het teken van het fantastische verhaal, met speciale aandacht voor zowel hele nieuwe – denk virtual reality – als hele oude magische vertelmethodes, zoals de toverlantaarn. Natuurlijk hoort daar ook een daad­werkelijke toverlantaarnvoorstelling bij, uitgevoerd door Annet Duller en Wim Bos, in samenwerking met Sahand Sahebdivani. Ter ere van de tweehonderdste verjaardag van het boek Frankenstein – Or the Modern Prometheus van Mary Shelley komt er een speciaal filmconcert van de Frankensteinklassieker uit 1931 (met Boris Karloff als het monster). De Nederlands-Britse Morgana, een praktiserende wicca-priesteres, houdt een symposium over de archetypen, de vooroordelen en de hedendaagse werkelijkheid van hekserij. Tot slot biedt Imagine weer een rijke selectie aan recente fantastische films, zoals de onconventionele zombiefilm The Cure (waarin genezen zombies terugkeren in de maatschappij), de scifikomedie How to Talk to Girls at Parties (met Elle Fanning en Nicole Kidman als aliens) en de knotsgekke horrorkomedie Mom and Dad met Selma Blair en Nicolas Cage als moordzuchtige ouders. Imagine Film Festival EYE Filmmuseum 11 t/m 21 april imaginefilmfestival.nl

in première



Sterren gegeven door onze filmrecensent Bregtje Schudel. Geen sterren betekent niet gezien.

COBAIN

THE RIDER 

Het leven lijkt er voor de vijftienjarige Cobain (Bas Keizer) eindelijk iets beter voor te staan nadat hij terechtkomt bij een sympathiek nieuw pleeggezin. Toch zet Cobain alles op het spel om voor zijn tippelende, drugsverslaafde en hoogzwangere moeder Mia (Naomi Velissariou) te zorgen. Van de regisseur van Guernsey en Boven is het stil. Regie Nanouk Leopold Release 5 april

Waar houden de feiten op en begint de fictie? Regisseur Chloé Zhao volgt in dit dromerige drama de jonge rodeorijder Brady (Brady Jandreau) die na een ingrijpend ongeluk eigenlijk niet meer de arena in mag. Maar wat valt er verder te doen voor een cowboy in de troosteloze woestenij van South Dakota? Regie Chloé Zhao Release 19 april

LADY BIRD  De eigenzinnige tiener Christine ‘Lady Bird’ McPherson (Saoirse Ronan) kan niet wachten tot ze haar suffe geboortestad Sacramento kan inruilen voor levendiger oorden. Maar eerst moet ze nog haar laatste middelbare-schooljaar door. Ook met Laurie Metcalf, Beanie Feldstein, Lucas Hedges en Timothée Chalamet. Regie Greta Gerwig Release 5 april

ZAMA  Negen jaar na haar vorige speelfilm, The Headless Woman, keert de Argentijnse regisseur Lucrecia Martel terug met het kafkaëske drama Zama. Want wat Don Diego de Zama (Daniel Giménez Cacho) ook probeert, het lukt de zeventiendeeeuwse Spaanse officier maar niet om weg te komen uit de Spaanse kolonie die later de hoofdstad van Paraguay zou worden. Regie Lucrecia Martel Release 5 april

FOXTROT Bij de foxtrot kom je altijd terug waar je begon. Ook het echtpaar Michael (Lior Ashkenazi) en Dafna (Sarah Adler) zit in dit licht surrealistische oorlogsdrama vast in een vicieuze cirkel na het nieuws dat hun zoon tijdens zijn dienst bij een afgelegen militaire grenspost is omgekomen. Winnaar juryprijs in Venetië. Regie Samuel Maoz Release 12 april

LA HOLANDESA  Maud (Rifka Lodeizen) en Frank (Guido Pollemans) gaan op wandelvakantie in Chili, maar Maud is er niet helemaal bij. Na een ruzie gaat ze alleen op stap, de Chileense wildernis in. Dit bedachtzame drama met een mooie rol voor Lodeizen is het speelfilmdebuut van Marleen Jonkman. Regie Marleen Jonkman Release 26 april

SO HELP ME GOD  Soms is de werkelijkheid al kleurrijk genoeg. Zo bewijst de Belgische onderzoeksrechter Anne Gruwez – met luipaardlegging en roze paraplu – in deze documentaire. Ruim drie jaar volgde de camera haar op de voet, van plaats delict naar begraafplaats, van verhoren met een tasjesdief tot aan een moeder die haar zoon vermoordde omdat ze dacht dat hij Satan was. Regie Jean Libon, Yves Hinant Release 26 april

HAVE A NICE DAY Als Quentin Tarantino of de gebroeders Coen ooit een animatiefilm zouden maken, dan zou die er wellicht uitzien als Have a Nice Day, een onderkoelde animatiethriller uit China. Xiao Zhang heeft geld nodig voor het rechtzetten van de verknalde plastische chirurgie van zijn verloofde. Dus steelt hij een miljoen yuan van zijn baas. Of dat een goed idee is, moet vervolgens nog blijken in deze duistere, maar toch ook heel grappige film. Regie Jian Liu Release 26 april


30

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

Fotograaf Elza Jo ‘Ik had het gevoel dat ik beter bij Jolene uit de buurt kon blijven’ tekst Sara Luijters foto’s Iris Duvekot/Phenster

F

otograaf Elza Jo van Reenen filmde drie jaar lang het veelbewogen leven van Jolene, bardame in een stripclub, Ajacied, moeder en afgestudeerd in de psychologie. Het resultaat: de rauwe en eerlijke documentaire Jolene. ‘Jolene dwingt respect af, door haar vurigheid, eerlijkheid en doorzettingsvermogen.’ Elza Jo van Reenen wist het meteen toen ze haar ontmoette: deze vrouw is een film waard. Jolene’s leven wordt gedreven door chaos en adrenaline. Haar moeder is net afgekickt als ze wordt geboren, haar verslaafde vader heeft ze nooit gekend. Op haar zevende jaar komt de voormalige hulpverlener en later veroordeelde Keith Bakker in hun leven, op dat moment zelf nog verslaafd aan drugs. Acht jaar later verdwijnt hij plotseling uit haar leven. Relaties met foute mannen spelen sindsdien een belangrijke rol. Ze krijgt twee dochters, op haar zestiende en haar twintigste, bij twee verschillende vaders. De hardcore F-Side van Ajax beschouwt Jolene als haar familie, ze staat er als een van de weinige vrouwen vooraan. ’s Nachts werkt ze achter de bar in stripclub La Vie en Proost terwijl ze overdag psychologie studeert en voor haar dochters zorgt. Fotograaf Elza Jo groeide op in Amsterdam. Ze studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en

maakte sindsdien naam als fotograaf, van zowel autonoom als commercieel werk, voor merken als Nike en Levi’s. Al vijftien jaar heeft ze een relatie met Freddy ‘Vieze Fur’ Tratlehner, van De Jeugd van Tegenwoordig. Anderhalf jaar geleden werden ze ouders van een zoontje. Ze verhuisden van het centrum naar een huis in een landelijk stukje van Noord. Eind dit jaar treden ze in het huwelijk. We hebben afgesproken bij The Hoxton, waar Jolene een paar minuten later, tierend, arriveert. Haar scooter is gestolen en ze had, door al dat fietsen door de regen, maar anderhalve minuut speling tussen iedere afspraak. Honger als een paard heeft ze, dat ook. Ze bestelt een sandwich met avocado en een gepocheerd eitje: ‘Dertien euro voor een boterhammetje, serieus?!’ Tussen het gesprek door gaat haar telefoon meerdere malen af, het zijn haar nieuwe liefde Gino en haar dochter. Jolene is als een wervelwind, Elza Jo dromerig en bedachtzaam. De eerste keer dat de twee vrouwen elkaar ontmoetten was vijftien jaar geleden, Elza Jo maakte flyers voor het feest ‘911: Where Urban Meets Porn’. Jolene was betrokken bij de organisatie en regelde voor Elza Jo een paar strippers voor op de flyer. Niet veel later prijkten haar eigen billen op de albumcover van het debuutalbum van De Jeugd van Tegenwoordig, Parels voor de Zwijnen.

> Elza Jo wist het meteen toen ze Jolene ontmoette: ‘Deze vrouw is een film waard’

interview


31

‘Ze stond erom bekend dat ze mensen in elkaar sloeg’


32

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

‘Zij leeft negen levens op een dag, dat is niet in fotografie vast te leggen’

JOLENE NIEDICK • werd geboren op 6 januari 1982 in Amsterdam. • studeerde psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam en studeerde af in 2017. • werkt sinds 2002 als bardame bij stripclub La Vie en Proost. • heeft twee dochters, Shawny (1982) en Alicia (2002). • houdt in Amsterdam het meest van de Warmoesstraat en de Wallen. • heeft ongeveer 23 tattoos (‘Ik raak de tel kwijt tijdens het tellen’). • is een rasechte Ajacied. Mooiste Ajaxherinnering: ‘De wedstrijd tegen Werder-Bremen op Valentijnsdag, 2007; een dag vol rellen, vechtpartijen, adrenaline, kroegen en regen. We verloren met 3-0, maar ik voelde me onverslaanbaar.’

Wat dacht je van Jolene tijdens die eerste ontmoeting? Elza Jo: ‘Ze was heel agressief, een soort jongen. Ik had het gevoel dat ik beter bij haar uit de buurt kon blijven, ze stond erom bekend dat ze mensen in elkaar sloeg. Dertien jaar later ontmoette ik haar opnieuw, achter de bar van stripbar La Vie en Proost, waar de vader van een vriendin de manager is. Ik herkende haar meteen, ook al zat ze nu onder de Ajax-tattoos. Vlak na onze eerste ontmoeting was ze bij de F-Side gegaan. Ze vertelde haar levensverhaal en dat ze overdag psychologie studeerde. Ik wist meteen: dit móét een film worden.’ Stond het maken van een film op je verlanglijstje? Elza Jo: ‘Jawel, maar het was meer iets voor later. Tot ik Jolene sprak. Zij leeft negen levens op een dag, dat is niet in fotografie vast te leggen. Daarbij is ze de ideale persoon om een documentaire mee te maken: ze is eerlijk en oprecht en ze schaamt zich nergens voor. Ze heeft alleen wel een flinke muur om zich heen gebouwd, waar je als buitenstaander niet makkelijk doorheen breekt. Jolene stelde zich steeds meer open, omdat we elkaar beter leerden kennen. We zijn bevriend geraakt en hebben óók heel veel leuke dingen meegemaakt samen zonder camera. En er zijn periodes geweest dat we elkaar wat minder vaak zagen. Jolene’s leven is zo intens, soms lieten we elkaar even met rust.’ Het avontuur dat jullie samen meemaakten duurde

uiteindelijk drie jaar. Met als dieptepunt de gewelddadige bedreigingen van Jolene door haar toenmalige vriend Lex. Hij wordt gearresteerd wegens stalking en overlijdt in de gevangenis aan een hartaanval. Jolene, heb je je weleens druk gemaakt over wat mensen na het zien van de film van je zouden denken? Jolene: ‘Dat interesseert mij echt helemaal niks. Iedereen die ik ken die de film gezien heeft, is onder de indruk. Ze hebben juist respect voor hoe ik het allemaal in mijn eentje doe, mijn dochters opvoeden, mijn eigen geld verdienen, afstuderen.’ Begrijp jij de keuzes die Jolene maakt? Elza Jo: ‘Ik maak me geen zorgen om Jolene, zij redt zich wel. Alleen toen de relatie met haar vriend Lex destructief werd, had ik het daar wel moeilijk mee, het had ook wel verkeerd met haar kunnen aflopen. Toch snapte ik de aantrekkingskracht tussen hen heel goed, het gaat om de adrenaline en spanning die bij zo’n relatie hoort. Jolene heeft die spanning nodig. Ik herken dat wel, ik hou ook wel van een rauw randje. En Freddy en ik zijn al vijftien jaar samen, maar we zijn als water en vuur. Nu is ons leven heel rustig, maar dat is ook weleens anders geweest. Alleen bij Jolene gaat alles altijd nét een stapje verder.’ Jolene: ‘In de periode dat mijn ex mij stalkte, liep ik standaard met een flink mes op mijn lijf. Hij was vuurwapengevaarlijk en hield mij voortdurend in de gaten. Een keer is hij uit een kliniek ontsnapt waarna hij alles in mijn huis kapot heeft gemaakt: mijn kleren


33 ‘ IK GA OVERAL VOL VOOR, OF HET NU EEN VECHTPARTIJ BIJ AJAX IS OF EEN STUDIE PSYCHOLOGIE’

en schoenen, foto’s; alles heeft hij toen stukgesneden met een mes. En hij vernielde mijn auto.’

ga overal vol voor, of het nu een vechtpartij bij Ajax is of een studie psychologie.’

Jolene, in de film vertel je dat je altijd valt op mannen die niet in staat zijn om jou liefde te geven, foute mannen. Heb je weleens spijt over hoe dingen zijn gelopen? Jolene: ‘Nee, nooit, dit is wie ik ben. Tegenover mijn dochters ben ik ook altijd eerlijk. Ik kan mensen zelf ook tot het uiterste drijven hoor, vooral mannen. Het is mijn manier om mensen niet te dichtbij te laten komen. De relatie met Lex was nodig om mij het inzicht te geven dat ik meer waard ben. Na hem had ik helemaal geen spullen van vroeger meer, hij heeft alles vernield. Ook dat zie ik als een manier om mijn verleden eindelijk te kunnen loslaten. Ik heb nooit een vader gehad en de man die ik papa noemde, verdween plotseling uit mijn leven. Ik vond dat ik geen liefde verdiende en ik zocht mannen uit die dat idee alleen maar bevestigden. Sinds oktober heb ik een hele lieve vriend. Hij is de eerste man die ik echt toelaat in mijn leven, hij helpt mij met het opknappen van mijn huis. Wat wij hebben is nog net geen huisje, boompje, beestje, maar het komt aardig in de buurt.’

Herken je iets van die drive? Elza Jo: ‘Ja, vooral als het om mijn werk gaat. Ik had in het begin nog geen idee hoe ik een film moest maken, ik moest het wiel echt uitvinden, maar ik ben het gewoon gaan doen. Met hulp van Halal Docs, de producent van de film, heb ik 50 uur materiaal terug kunnen brengen tot een film van 55 minuten. Tijdens het filmen is mijn vader, die zelf documentairemaker is, een paar keer meegegaan als geluidsman. Stonden we opeens samen in de stripclub, ik met een zwangere buik. Hij vond soms dat ik dingen anders kon aanpakken, daar hadden we weleens ruzietjes over. Ik wilde het op mijn manier doen, niet anders.’

In de film ga je ook langs bij je stiefvader Keith Bakker, die je dan een jaar niet hebt gesproken. Hoe is het contact met hem nu? Jolene: ‘De ontmoeting met hem was heel belangrijk, het heeft mij geholpen om een periode af te kunnen sluiten. Keith en ik zijn gek op elkaar en ik zal hem altijd papa blijven noemen, maar hij is niet mijn vader. Dat heeft hij recht in mijn gezicht gezegd en dat deed zeer om te horen, maar het is wel de waarheid.’ Je geeft jezelf volledig bloot in de film. Waarom wilde je dat doen? Jolene: ‘Toen Elza Jo met het plan kwam om een film over mijn leven te maken zei ik meteen ja. Eerder had ze mij gevraagd om in bikini voor haar te poseren, dat leek me een stuk lastiger dan gevolgd worden met een camera. Ik heb het in ieder geval niet gedaan om beroemd te worden. Wel hoop ik met mijn verhaal mensen te kunnen motiveren om hun dromen na te jagen. Als ik, met het leven dat ik leid, een studie psychologie kan afronden, dan kan een ander het ook.’ ’s Nachts werk je in een stripbar, overdag studeer je en zorg je voor je dochters. Waar komt die enorme drive vandaan? Jolene: ‘Het zit gewoon in mij. Als kind had ik dat al, als ik iets wilde, zorgde ik ervoor dat het ook gebeurde. Ik

Hebben jullie iets van elkaars leven geleerd? Elza Jo: ‘Heel veel. Ik heb van Jolene geleerd om te relativeren en ergens zonder angst voor te gaan. Tijdens het maken van de film was ik zwanger en werd mijn zoontje geboren. Als ik soms een korte nacht heb en ik loop te piepen denk ik aan Jolene, hoe zij het in haar eentje doet met twee kinderen, een baan van drie uur ’s middags tot zes uur ’s ochtends en een studie. Ze gaat overal vol in, dat bewonder ik enorm.’ Jolene: ’Om eerlijk te zijn, ik was tijdens het filmen nooit zo bezig met Elza Jo, ik had het druk genoeg met mijn eigen leven.’

ELZA JO VAN REENEN • werd geboren op 6 september 1981 in Amsterdam. • deed de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. • werkte als fotograaf onder andere voor Dazed & Confused, Vice, Volkskrant Magazine en diverse modemerken zoals Nike en Levi’s. • heeft een relatie met rapper en ontwerper Freddy Tratlehner, aka Vieze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig, met wie ze een zoontje heeft van anderhalf, Claudi. • heeft ook een kater Rico, elf jaar oud, die in veel van haar foto’s de hoofdrol speelt.

Is er nog iets dat je aan de kijkers van de film wil meegeven? Elza Jo: ‘Dat je vooroordelen over een ander vaak niet kloppen. Ook al leidt Jolene een totaal ander leven dan de meeste mensen, ze dwingt wel respect af, door haar vurigheid, eerlijkheid en doorzettingsvermogen.’ Jullie hebben drie jaar aan de film gewerkt, is er al ruimte voor nieuwe plannen? Elza Jo: ‘Aan een nieuwe film kan ik voorlopig nog niet denken. Deze film is echt mijn kindje, daar wil ik nu eerst met volle teugen van genieten. Ik denk ook niet dat zich snel nog zo’n levensverhaal als dat van Jolene aandient, of iemand die er zo puur en eerlijk over kan vertellen.’ Jolene: ‘Mijn droom is om ooit als ervaringsdeskundige en psycholoog aan de slag te gaan. Ik wil de schakel zijn tussen instanties zoals Jeugdzorg en de politie en gezinnen. In de communicatie gaat nog veel te veel mis, dat weet ik uit eigen ervaring en daar wil ik bij helpen. Maar zover is het nog niet, vanavond sta ik gewoon weer achter de bar.’

film Jolene regie Elza Jo van Reenen geproduceerd door Halal Docs 23 april om 21.00 uur te zien op NPO2


34

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

info

NOG MEER TIPS OVER AMSTERDAM

mee info r iams op terd .com am

Handige informatie over de stad.

LAST MINUTE TICKET SHOP In de Last Minute Ticket Shop koop je op de dag van de voorstelling online kaarten met korting tot 75 procent. Iedere dag is er een nieuwe selectie van voorstellingen en concerten van de Amsterdamse theaters en concertzalen. lastminuteticketshop.nl

I AMSTERDAM STORE Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van Amsterdam in de I amsterdam Store.

Valid until 31-12-201 8 Check in each carr and out required ier on ever with y trip

IJ-hal (noordzijde Centraal Station) Voor openingstijden zie: iamsterdam.com/store

iamsterdam.com/visitorcentres twitter.com/Iamsterdam

ADRESSEN

- Stationsplein 10 (tegenover Centraal Station) - Aankomsthal 2, Schiphol Plaza Voor openingstijden zie: iamsterdam com/visitorcentres

CLASS 2

HET AMSTERDAM & REGION TRAVEL TICKET

I AMSTERDAM VISITOR CENTRES Bezoek een van onze Visitor Centres voor informatie over Amsterdam en de regio, voor excursies & rondvaarten, plattegronden en gidsen, tickets voor het openbaar vervoer, souvenirs, hotelreserveringen en de I amsterdam City Card.

1DAY

AMSTER AM & REGDIO N TRAVEL TICKET

Een ideaal cadeau voor bezoek van buiten de stad: aanschaf van de City Card geeft toegang tot meer dan 40 musea, openbaar vervoer, een rondvaart, 25 procent korting op attracties, eten en drinken en meer! Verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, I amsterdam Store, hotels, rederijen, musea en GVB Tickets & Info punten.

Met de nieuwe versie van het ARTT-ticket kun je onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam en de omliggende regio – dag en nacht, met bus en trein – gedurende 1, 2 of 3 dagen. Ontdek Haarlem, rijk aan cultuur, bezienswaardigheden zoals het Teylers of het Frans Hals Museum. En het is ook een leuke winkelstad. De ARTT-tickets zijn verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, de I amsterdam Store, GVB Tickets & Informatie op het Stationsplein en het OV Servicecenter in de IJhal van het Centraal Station.

Meer info: iamsterdam.com/citycard

Meer info: iamsterdam.com/area

I AMSTERDAM CITY CARD


krant KRANT

april 2018 36 40 42 44 46 47

35

KUNST KOPEN UIT ETEN EN ZO: WINKELS DE BUURT: DE PLANTAGE NADJA HÜPSCHER LIJSTJE: ZUIDAS

BLOODLINE

682 PLASTICVRIJE PRODUCTEN AND COUNTING Dat verkoopt de geheel plasticvrije pop-up supermarkt van Ekoplaza op J.P. Heijestraat 105-109, tot eind april. ekoplaza.nl

Bloodline is de eerste interieurcollectie van de Amsterdamse textielvormgeefster Christel van Calsteren, die deze maand te zien zal zijn op de beroemde Salone del Mobile in Italië. Ze ontwierp kussens en dekens waarin ze de patronen in haar eigen bloed verwerkte (zoals gezien onder de microscoop) en een-op-een vertaalde naar een Jaquard-weefsel van wol, linnen en reflectief garen. Om haar werk te zien hoef je niet per se naar Italië; geïnteres-seerden kunnen het op afspraak bezichtigen, of houd haar website in de gaten voor exposities. cocon-textiles.nl

DESIGN ICONS Designliefhebbers kunnen het eerste weekend van april weer aan het jagen en verzamelen tijdens de grote beurs Design Icons, waar meer dan zestig vintagehandelaren uit heel Europa aan meedoen om hun meubels en objecten uit de periode 1930-1980 te verkopen. Er is voor elk wat wils, van Eames-stoelen tot ontwerpen van Mies van der Rohe en van Italian-chic tot stoer industrieel. En dat alles in de prachtige voormalige scheepsmotorenfabriek de Kromhouthal. Na afloop lekker eten in het bijna ondraaglijk hippe maar toch ontzettend leuke Hamerkwartier (bijvoorbeeld bij Koba, het Skatecafé of Garage Noord) en je hebt een volmaakte dag. De Kromhouthal 7 en 8 april design-icons.nl


36

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

Wat je ook steeds vaker ziet...

kunst kopen

ZELF KUNST KOPEN

4 AMSTERDAMSE GALERIES MET BETAALBARE KUNST 1. He.Ro Vers geopende galerie in een reusachtige loods in Amsterdam-Noord, met werk van jonge kunstenaars uit Londen, Berlijn en Amsterdam. Beitelkade 3 2. Mini Galerie Grafisch werk vanaf 50 euro. Kinkerstraat 12A 3. Caroline O’Breen Galerie met werk van betaalbare fotokunstenaars. Sint Nicolaasstraat 50 4. Vriend van Bavink In China Town op de Wallen, met tentoonstellingen van jonge kunstenaars en bier in plaats van bubbels. Geldersekade 58


37

Steeds meer jonge Amsterdammers zijn geïnteresseerd in het kopen van kunst. Maar waar begin je als kunstgroentje in een stad vol toonaangevende musea en galeries, en waar vind je betaalbare kunst van opkomende kunstenaars? tekst Sara Luijters foto‘s Affordable Art Fair

KIJKEN, KIJKEN, KOPEN

K

unst is helemaal niet ingewikkeld, duur of ontoegankelijk. Dat is de boodschap van kunstagent Manuela Klerkx en haar echtgenoot, Lebowski-uitgever en kunstverzamelaar Oscar van Gelderen, in hun pas verschenen boek Ontroerend goed – Van kunst kijken naar kunst kopen. Toch is die stap van kijken naar kopen voor veel mensen vaak nog té groot. In het café van EYE, waar ze graag kantoor houdt, ontmoeten we Manuela Klerkx: ‘De jonge generatie heeft steeds meer interesse voor het kopen van kunst. Kunst hoort bij hun lifestyle, net als een mooi interieur. Een ingelijste Ikea-poster volstaat niet meer, ze willen graag een uniek kunstwerk kopen voor boven de bank.’ Om daaraan toe te voegen: ‘Koop die bank liever bij het kunstwerk, niet andersom, dat is ons advies.’

KUNSTPAD Dat het aantal jonge kunstkopers groeit, komt volgens Klerkx omdat het nog nooit eerder zo eenvoudig is geweest om kunstenaars op het spoor te komen. ‘Via kunstblogs, Pinterest, Instagram en Artsy ontdekken jonge mensen kunst die ze mooi vinden en die ze vervolgens ook graag willen kopen. Ze weten alleen vaak niet hoe en waar te beginnen. Ontroerend goed helpt deze nieuwe groep van kunstkopers en toekomstige kunstverzamelaars op weg. Ons boek is een gids voor mensen die met een paar honderd of duizend euro hun eerste schreden op het kunstpad willen zetten.’ Kunst is anno 2018 door social media dus niet zo onbereikbaar meer als vroeger en kan zelfs verrassend betaalbaar zijn. Voor de prijs van twee paar sneakers (250 euro) kun je soms al een

>

‘KOOP LIEVER EEN BANK BIJ JE KUNSTWERK’


38

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

kunst kopen

KUNSTVERZAMELEN IS GELUKKIG GEEN LEVENSBEDREIGENDE VERSLAVING

> 6 NEDERLANDSE KUNSTBLOGS OM TE VOLGEN 1. Kunstmeisjes.com 2. Kunstkijkenmetkoenkho.nl 3. Lost-painters.nl 4. Trendbeheer.com 5. Mistermotley.nl 6. Avant Arte.nl

5 INTERNATIONALE KUNSTBEURZEN OM TE BEZOEKEN 1. ArtBrussels (Brussel, 19 t/m 22 april) 2. ArtBasel (Basel, 14 t/m 17 juni) 3. FIAC (Parijs, 18 t/m 21 oktober) 4. Artissima (Milaan, 2 t/m 4 november) 5. Armory (New York, maart)

uniek kunstwerk(je) van een jonge kunstenaar kopen. Maar waar vind je die betaalbare juweeltjes? ‘Er zijn veel plekken waar je kunst kunt kopen: direct van de kunstenaar (googel ze en neem contact op!), op beurzen en veilingen, online, in een museumshop. En natuurlijk in galeries. Laat je vooral niet intimideren door hoe het er daarbinnen uitziet.’ Voor het kunstgroentje kan binnenstappen in een white cube galerie, waar je met een beetje pech wordt weggekeken, nogal hoogdrempelig zijn. Dat is niet nodig, zegt Klerkx. Ze bestierde zelf ooit een galerie in Italië, dus zij kan het weten: ‘Galerie-eigenaren zijn meestal heel bevlogen mensen die je van alles over het werk en de kunstenaar willen vertellen. Durf op ze af te stappen, en stel ze vragen, over de kunstenaar, het materiaalgebruik en de prijslijst.’ JONG TALENT Over die prijs: niet alle kunst is dus onbetaalbaar. Handig is wel om voor je gaat kopen je budget te bepalen. Foto’s en werken in oplage zijn vaak heel betaalbaar, ze kosten enkele honderden euro’s, ook van grote namen. Een tekening is goedkoper dan een schilderij of sculptuur en verder geldt: hoe groter het werk, hoe duurder. Een tip van Klerkx: ‘Koop liever een groot werk van een jong, opkomend talent

dan een klein werk van een gearriveerd kunstenaar. Debbie Harry kocht in 1981 voor 200 dollar Cadillac Moon van Jean-Michel Basquiat, die uitgroeide tot een van de beroemdste kunstenaars van zijn generatie.’ Afdingen op kunst kan ook, over de prijs van een werk valt te praten. Als je een soortgelijk werk voor minder hebt gezien, zeg dat dan. Misschien gaat de prijs omlaag. Of vraag bijvoorbeeld of je korting krijgt als je twee werken in plaats van één koopt. Het beste is om je enthousiasme voor een werk te tonen – een slimme galeriehouder zal met je meedenken en een oplossing zoeken als de prijs te hoog is. Bij de kunstenaar zelf kun je voorstellen een werk in twee keer af te betalen. Ook is het bij galeries soms mogelijk kunst te kopen via de KunstKoopregeling. De overheid financiert je aankoop (tot 7500 euro), jij doet een aanbetaling van 10 procent en de rest kun je renteloos afbetalen over een periode van drie jaar. Vraag altijd naar die optie! ARTOHOLIC De beste manier om te ontdekken wat je mooi vindt is, heel simpel, door veel kunst te bekijken en er veel over te lezen, zegt Klerkx: ‘Loop galeries af tijdens openingen, ga naar kijkdagen


39

6 AMSTERDAMSE KUNSTBEURZEN OM TE BEZOEKEN 1. U nfair Amsterdam (29 maart t/m 2 april) 2. KunstRAI (4 t/m 8 april) 3. Unseen (21 t/m 23 september) 4. A ffordable Art Fair (31 oktober t/m 4 november) 5. This Art Fair (27 t/m 30 december) 6. For Real (januari)

SAFFRONPAPE.NL

Tijdens de KunstRAI kun je als beginnende kunstkoper je slag slaan bij het Kunstkabinet, waar werk tot 1500 euro te koop wordt aangeboden. Ook interessant: op 5 april kun je je aanmelden voor het avondprogramma A Curious Affair van Qlick Gallery, voor jonge kunstliefhebbers. Met een crash course kunst verzamelen onder leiding van de Young Collectors Circle in samenwerking met Manuela Klerkx.

Manuela Klerkx

van veilingen, bezoek musea en broedplaatsen. Struin ook kunstbeurzen af, bij voorkeur met een andere kunstliefhebber, die niet om de haverklap zegt: ‘Dat kan mijn neefje van drie ook!’ Speur verder online naar nieuwe kunstenaars en ga ook eens op kunstsafari buiten Amsterdam.’ Een waarschuwing: kunst verzamelen is verslavend! Verzamelaar Charles Saatchi noemt zichzelf niet voor niks een artoholic. Klerkx: ‘Voor ons boek interviewden we ook een man die een nieuw aangeschaft kunstwerk weken in de achterbak van zijn auto verborg, omdat zijn vrouw hem op kunstkooprantsoen had gezet. Oscar weet daar ook alles van. Hij stopte tien jaar geleden abrupt met al zijn verslavingen, zoals drinken en roken, maar kunst kopen kwam er voor in de plaats. Gelukkig is het geen levensbedreigende verslaving, of, zoals Diana Ross zong: “If there’s a cure for this, we don’t want it.”’ Ontroerend Goed – Van kunst kijken naar kunst kopen. Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, uitgeverij Meulenhoff, €19,99.

5 TIPS OM TE BEGINNEN MET VERZAMELEN 1. Kijk zoveel kunst als je kunt (en lees alles). 2. Bepaal vooraf een vast budget (durf te kopen). 3. Volg niemand (alleen je eigen smaak). 4. Koop een belofte, een jonge kunstenaar die nog moet doorbreken. 5. Koop kunst niet als financiële investering (hooguit als investering in jezelf, koop een werk uit liefde of fascinatie). Volgens een onderzoek van kunstverzekeraar Hiscox uit 2016 gebruikt 65 procent van de jonge kunstkopers Instagram om kunst aan te schaffen. Check ook het online platform pattymorgan.net voor werk van kunstenaars zonder galerie. Wie meer wil leren over kunst kopen of verzamelen kan zich aansluiten bij een verzamelaarskring, zoals de Young Collectors Circle of Young Stedelijk (vooral gericht op jonge kunstliefhebbers) of volg een workshop bij My First Art Collection (550 euro) bij fotografiemuseum FOAM. Het lidmaatschap van de Young Collectors Circle kost slechts 95 euro per jaar. Je gaat langs bij verzamelaars thuis, bezoekt kunstenaarsstudio’s, kunstacademies, galeries en internationale kunstbeurzen als de Armory Show in New York en Art Basel.

NIET ALLE KUNST IS ONBETAALBAAR


40

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

restaurants

UIT ETEN

Onze favoriete nieuwe restaurants, cafés en eetwinkels tekst Famke en Floor van Praag @ caperleaves.nl

FLORA

TAMMY VAN NERUM

eten service Gemiddelde menuprijs: €20,-

FLORA

H

et gonst al even door de stad: het Amerikaanse stel achter de Mexicaanse pop-up Best Coast (die voorheen opdook in bioscoop Kriterion en café Struik) heeft vaste voet aan de grond gekregen. En wel in een glazen huisje in Oud-West, in een idyllisch parkje – of eigenlijk is het meer een uit de kluiten gewassen plantsoen. KOREAANSE DRAAI De avond dat wij kwamen proeven is het Siberisch koud, met een gevoelstemperatuur van min twintig. Bij binnenkomst is het muisstil in het kleine zaakje, op de aardige fi fties soulmuziek na. Lauren, de vrouwelijke helft van het stel, doet de bediening en draagt een muts. Gelukkig hebben

we het eten nog om ons te verwarmen: Mexicaanse succesnummers met soms een Koreaanse draai eraan. We kiezen drie gerechten van het bescheiden, maar sympathiek geprijsde menu: Ottolenghi-achtige taco’s met (iets te gare) bloemkool, zwarte bonen, cashewpuree, gebakken knoflook, koriander en granaatappelpitten en ook een niet te versmaden variant met kip achiote (een Mexicaanse specerij) en een sausje zó goed dat we een zusterruzie krijgen over de laatste druppels. Het is een salsa verde met tomatillo (groene harde tomaatjes), koriander, jalapeñopeper, limoen en wat stukjes avocado. En dan gecombineerd met die pittige kip… wat een umami!

MEZCAL MULES De quesadilla is gevuld met Koreaanse kimchi en cheddar, eroverheen crème fraiche en sriracha en afgetopt met rauw bietenblad. Prettig, pittig, vettig: precies waar we zin in hebben. Enige jammere is de vaart die erachter zit: de drie (flinke) gerechten komen in één keer op tafel, in Amerikaans tempo, waardoor we met deels koud eten zitten en binnen een half uur eigenlijk alweer klaar zijn, wat niet heel gezellig is. We proberen een kletspraatje aan te knopen met Lauren, maar zij antwoordt niet meer dan nodig, wat wij weer on-Amerikaans vinden. Het zal de kou wel zijn – die is voor ons al niet te doen, laat staan voor iemand uit de moerassen van North-Carolina. We bestellen een kopje thee

en de churros als troost. Churros zijn Spaanse langwerpige oliebollen, ‘lullas’ noemden wij ze vroeger, maar toen waren we twaalf. Ze zijn hier dun en lekker knapperig, met citroenzest en kaneelsuiker besprenkeld. Het mag dan vanavond niet de perfecte setting zijn (een bijna lege zaak aan een opgevroren plantsoen), maar we geloven meteen dat je hier opperbest zit met iets beter weer. We mijmeren over een warme zomerse avond, een gezellig vol terras lurkend aan de mezcal mules en dan die betaalbare, knetterende gerechten. Dan zetten we onze mutsen op en fietsen de snijdende wind tegemoet. Bilderdijkpark 1A facebook.com/ floraamsterdam


41

CAFÉ CÓMODO Cafe Cómodo is een kleurig knus café met terras in Oud-West. Naast cocktails, speciaalbieren en wijn serveren ze hier ook allerlei Latijns- en Zuid-Amerikaanse gerechten: van authentieke Peruaanse ceviche tot Mexicaans comfortfood als nachos todos. J.P. Heijestraat 110 cafecomodo.nl

FYRRE Het toch al flink gevarieerde horeca-aanbod van de Javastraat in Oost is verblijd met een heuse visbar. Bij Fyrre (het Deense woord voor ‘veertig’, het huisnummer van het restaurant) kun je een heel menu met kraakverse vis uit IJmuiden verorberen of gewoon even ontspannen een oestertje prikken met een glas wijn of een cocktail. De chef-kok laat zich vooral inspireren door de Scandinavische keuken, maar schroomt ook Franse en Hollandse invloeden niet. Javastraat 40 fyrre.nl

TRADE

ARKET-CAFÉ De nieuwe winkel Arket op het Koningsplein is het duurzame kwaliteitszusje van modeketen H&M en dat betekent dat ook het bijbehorende café de lat wat hoger legt. Ze koken hier volgens de regels van het ‘New Nordic Food Manifesto’, dus vers, licht, puur en met veel lokale ingrediënten. Je eet hier bijvoorbeeld roggebrood met ingelegde groenten, een kleurige bietensalade of haverkoeken met appel en kaneel. Koningsplein 20 arket.com

De meeste Amsterdammers lopen met een boog om de Warmoesstraat heen, maar sinds kort zit er iets in deze toeristenbuurt dat wel echt de moeite waard is. Trade is een soort foodcourt annex bio-supermarkt gevestigd in het voormalige politiebureau. Verschillende Amsterdamse bedrijven verkopen hier hun waar. Denk aan sushi van Meneer Temaki, gezonde sappen van The Juice Brothers, soepen van de Bouillon Brothers en vegan ijs van Van Leeuwen Ice Cream.

Warmoesstraat 98 trade-amsterdam.nl


42

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

TREND

winkels

EN ZO... De nieuwste & leukste winkels in de stad

samenstelling Imke Walenberg

ONKRUID tekst Kirsten Dorrestijn

Onkruid wordt vaak gezien als lastig en onhandig, maar steeds meer Amsterdamse start-ups willen juist laten zien hoe waardevol en smaakvol deze planten zijn. De jongens van Onkruidenboter van Van de Koe verwerken zelfgeplukte daslook, veldzuring en hondsdraf in kruidenboter. ‘Je hoeft kruiden niet te kweken, je kunt ze gewoon in het wild plukken,’ vertelt initiatiefnemer Martijn Postma (38), die samen met Roel Kramer (30) het product vorig jaar lanceerde. ‘Al kost het ons tegenwoordig wel behoorlijk wat tijd om op onze knieën in het veld genoeg hondsdraf bij elkaar te zoeken,’ geeft hij toe. Onkruidenboter is te koop bij Landmarkt en boerderijwinkel Lindenhoff, en wordt geserveerd in restaurants Blijburg en Thúskomme. De boeren bij wie Roel en Martijn hun boter inkopen werken biologisch en weidevogelvriendelijk: ze hebben kruidenstroken aan de randen van hun akkers. Ook de Amsterdamse jongens van De Onkruidenier willen onkruid ‘uit het verdomhoekje’ halen. Dat doen ze op artistieke wijze, door tijdens proeverijen, festivals en wandelingen te laten zien hoe lekker onkruid is. Ze bakten tijdens een buurtfestival in Betondorp samen met bewoners pannenkoeken met onkruid uit voortuintjes, maakten bermbloemenlimonade van planten langs de N247 en parkpesto van planten uit het Westerpark. Vanaf mei gaat de eerste openlucht-buurtsupermarkt van start, iedere zaterdag op het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord. Geïnteresseerden kunnen hier leren hoe ze van wilde planten levensmiddelen kunnen maken. ‘We hebben gemerkt dat het magisch werkt om wildgeplukte planten ter plekke klaar te maken,’ vertelt Ronald Boer (36), die zichzelf samen met Jonmar van Vlijmen (37) niet kruidenier, maar onkruidenier noemt. ‘Door mensen te laten proeven en verhalen te vertellen, willen we laten zien wat de waarde is van planten die onkruid worden genoemd.’

MATTER .OF MATERIAL In het Spiegelkwartier, tussen het Rijksmuseum en de grachten, ligt designwinkel matter .of material (met eigenzinnige punt in de naam). Je vindt hier veel design waarbij bijzonder materiaal gebruikt is en veel werk van Nederlandse bodem. Zo kan je er een poef van de hand van Christien Meindertsma kopen of de ‘bubble lights’ van Alex de Witte. Ook voor de fashion-fans is het fijn shoppen bij matter .of material, sinds kort is het Franse unisex-label Brownie & Blondie er ook te verkrijgen. Kerkstraat 163 matterofmaterial.com


43

MHOOM MASCOLORI Dit van origine Rotterdamse merk, opgericht in 2011, heeft sinds enige tijd ook een dependance in Amsterdam. En dat is fijn, want Mascolori zorgt voor kleur in het vaak toch wat saaie en eenzijdige schoenenaanbod voor mannen. Mascolori voorziet klassieke modellen van een flink kunstzinnige, kleurrijke touch. Ze ontwierpen zelfs een schoen gebasseerd op de Markthal van Rotterdam. Wil je je look helemaal compleet maken, dan kan je bij Mascolori ook terecht voor in het oog springende sokken, veters ĂŠn riemen. Voor dames is er ook een kleine collectie, met ondere andere pumps in dezelfde knallende stijl.

Bij Mhoom, kledingboutiek en kapsalon ineen, kun je terecht voor zowel een nieuwe coupe als een nieuwe outfit. Alles in de winkel is duurzaam en verantwoord, tot aan de stroom die ze in de winkel gebruiken en de bank waar ze bij bankieren. Kleding is van eerlijke, originele merken als Alchemist, Rhumaa en Frisur. Kopje koffie of thee erbij tijdens het knippen of winkelen? Dat is natuurlijk ook fairtrade en biologisch! Nieuwe Kerkstraat 6H mhoom.com

Haarlemmerstraat 119 mascolori.nl

BIGGLES AMSTERDAM

VCORNEL

Op de Middenweg in Amsterdam-Oost zit al zo’n zes jaar Biggles, een fashion-shop voor dames en heren, waar ze ook veel moois op interieurgebied verkopen. Recent is een tweede vestiging geopend, op de Ceintuurbaan. Ook hier vind je kleding met een streetstyle touch, zoals heerlijk zachte sweaters van Anecdote en stoere jassen van Goosecraft, maar ook stijlvolle accessoires van Atelier des Femmes. Ceintuurbaan 316 bigglesamsterdam.nl

DOORDEWEEKS Deze fijne conceptstore dwaalde al een tijdje door Amsterdam-Oost als pop-up en heeft nu (eindelijk) een permanente locatie bemachtigd in winkelcentrum Oostpoort. Naast kleding van onder andere Double Agent (truien) en 2nd One (broeken) en meubels, kan je er ook terecht in de beauty-bar. Hier kan je je aan het einde van de werkdag mooi laat maken voor een borrel of een speciaal dinertje. Voor 25 euro laat een professionele visagist/hairstyliste je helemaal shinen. Waldenlaan 204A doordeweeks.com


44

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

PORTUGESE SYNAGOGE De Portugese Synagoge maakt deel uit van het Joods Cultureel Kwartier: vier majestueuze gebouwen die ons eraan herinneren dat we midden in de oude Jodenbuurt staan. De synagoge wordt nog gebruikt als gebedshuis, maar is ook open-gesteld voor het publiek. Er worden geregeld kaarslicht-concerten gegeven. Kijk op jck.nl voor de bezoekersinfo. Mr. Visserplein 3 jck.nl

buurt


45

De Plantagebuurt

GROEN EN VOL TERRASSEN Midden in het drukke centrum vind je de groene Plantagebuurt. Hier liggen fijne terrassen, winkels en cultuurtempels vlak bij elkaar. tekst Inger van der Ree illustratie Barbara van den Berg/SaltyStock

H

et gebied dat we nu Plantagebuurt noemen stond in de zeventiende eeuw bekend als Plantagie of Plantaadje en was allesbehalve populair. Vanwege een groot gebrek aan interesse stagneerde de bouw tijdens de grote stadsuitbreiding in 1663. In plaats van het bouwen van nieuwe huizen werden er tuinen en lusthoven aangelegd zodat rijke Amsterdammers uit het centrum zich parmantig in het groen konden verpozen. De kaarten liggen nu op zijn zachtst gezegd anders. Welke Amsterdammer zou er geen moord doen voor zo’n karakteristiek pand achter de Hortus Botanicus? En de rust die hier in de zeventiende eeuw geheerst moet hebben, is soms ver te zoeken, zeker op een zonnige lentedag in het weekend. Maar toch, als je een paar straatjes afslaat en rondwandelt tussen de begroeide gevels, waan je je hier soms heel even in de Gouden Eeuw. Op weg naar de Plantagebuurt kom je door de Staalstraat waar het aan te raden is even te stoppen bij O Shop . Hier kun je op basis van je eigen smaak designtassen en -horloges samenstellen. Zo kies je bijvoorbeeld het hengsel, de rits, de vorm en de kleur van je tas zelf. Steek over naar DSIGN.amsterdam , van Raoul Circkens (2). ‘Ik verkoop al twintig jaar Dutch Design, maar deze winkel opende ik pas in december 2017.’ Je vindt hier van alles, van horloges tot schoenen en sieraden. Daarna zet je koers richting Nationale Opera & Ballet dat aan de overkant van het water ligt te lonken. Op 15 april kun je hier terecht voor een jubileumprogramma van de Junior

Company: met de voorstelling In the Future wordt het vijfjarig bestaan van dit jongerengezelschap van Het Nationale Ballet gevierd. Sla even linksaf voordat je dieper de Plantagebuurt induikt: hier zit al jaren de meubelwinkel Roche Bobois . Mocht je op zoek zijn naar een mooi designmeubel van bijvoorbeeld Missoni, Kenzo Takada of Christophe Delcout dan ben je hier aan het juiste adres. Maak daarna een stop bij de Portugese Synagoge ( , zie kader). Ook een bezoekje aan het Joods Historisch Museum mag eigenlijk niet ontbreken als je meer wil leren over de (Joodse) geschiedenis van de Plantagebuurt. Tot en met 29 april is hier een kleine tentoonstelling van kunstenaar Christian Boltanski te zien die inzoomt op de jeugd als tegenhanger van de angst voor de dood. Loop daarna in de richting van de Amstel om even neer te strijken op het terras van Dignita in De Hoftuin ( , zie kader). Net daarachter ligt natuurlijk ook de Hermitage , waar je tot en met 27 mei 63 werken van Hollandse Meesters afkomstig uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg kunt bekijken. Iets verderop vind je de Hortus Botanicus , een van de beroemdste plekken van de Plantagebuurt. En misschien wel de enige echte lusthof: hier vind je meer dan zesduizend tropische en inheemse bomen en planten. Ook de Hollandse Schouwburg verdient een bezoek. In dit voormalige theater werden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetters bijeengebracht, om vervolgens naar

concentratiekampen te worden gedeporteerd. Er is een expositie over de Jodenvervolging en een namenwand met de familienamen van alle gedeporteerde Joden. Op 12 april wordt hier Jom Hasjoa gehouden: de Joodse gemeenschap herdenkt dan de slachtoffers van de naziterreur. Een goede lunchplek om te pauzeren is De Plantage , waar je bijvoorbeeld kan genieten van ttoro, vissoep uit Baskenland. Dan zit je meteen bij nog zo’n icoon uit de Plantagebuurt: Artis . Vanaf 20 april loopt door de dierentuin een kunstroute, art = ARTIS, met kunstwerken van het kunstenaarscollectief MOAM. Loop daarna ook even in de richting van het Kadijksplein en stop bij Pizzeria Sotto . ‘Hier proef je Napels. Wij zijn in de leer geweest bij de bewakers van de echte Napolitaanse pizza: de “Associazone Verace Pizza Napoletana”. Ze hebben meegekeken in onze pizzeria en wij kregen als eerste in Nederland het keurmerk,’ vertelt eigenaar Roy. Een ander culinair adresje om te noteren vind je vlak bij het Tropenmuseum: Restaurant Elkaar ( , zie kader). Neem tot slot ook een kijkje in Boekenhal Oost . ‘De beroemde astronaut André Kuipers heeft hier zijn liefde voor het heelal ontdekt. Zijn moeder kwam altijd Perry Rhodan-boekjes halen. Rhodan was een astronaut van het eerste uur,’ vertelt eigenaar Hans ter Horst. Dit winkeltje staat van onder tot boven vol met (zeer betaalbare!) vergeten boeken. Heerlijk om doorheen te struinen in de verloren uurtjes.

HOFTUIN EN DIGNITA

RESTAURANT ELKAAR

Achter de Hermitage bevindt zich een tuin waar je lekker in het zonnetje een boek kunt lezen en je tenen kunt laten wiebelen in het gras. Of je schuift aan op het terras van Dignita en bestelt een stapel pannenkoeken met banaan, bosbessen en geroosterde amandelen.

Kunst en eten is een goede combinatie. Bij Restaurant Elkaar vinden ze dat ook, want behalve proeven van gerechten als cannelloni, heilbot of Noordzeevis kun je hier ook wisselende exposities zien van hedendaagse kunstenaars. Ook het terras is oogstrelend: hier heb je uitzicht op de oude stadspoort.

Nieuwe Herengracht 18A eatwelldogood.nl

,

Alexanderplein 6 etenbijelkaar.nl


In het wild Nadja Hüpscher luistert af

Tientallen ouders opgepropt in een gang waar het 35 graden is, wachtend tot hun kind het zwembad in mag. Vader

HONDEN HARTJE — Al zingend door de plastic soep

Moeder Vader Moeder Vader Moeder Vader Moeder Vader Moeder

Vader

10 t/m 16 mei 2018

Moeder Vader Moeder

Vader Moeder Vader Moeder Vader Moeder Vader Moeder Vader Moeder Vader Moeder

Laten we wel even zeggen dat ik iets moet vanmiddag. Wat dan? Ik heb geen zin dat ze de héle dag blijven hangen. Je broer kennende blijft hij de hele dag én avond hangen… Daarom. Ik heb een vrije dag. Dan zeg je dat je gaat fietsen... Ik wil niet fietsen… Je hoeft niet te gaan. Als ze weg zijn, ga je lekker bankhangen. Je zit toch in een spannende serie? Ik begin wel aan een nieuwe… Daarom, ik heb ook geen zin in Maartje, die praat zoveel, en dan moet ik voor iedereen de hele dag in de keuken staan natuurlijk. Ik ga wel fietsen en daarna moet ik dan nog naar een meeting… Straks blijven ze, zit ík de hele dag met ze. Je hebt gewoon een afspraak, je zus? En de kinderen dan? Zal je zien, blijven ze om op de kinderen te passen. Heb je gezien hoe Peppie met het speelgoed van Kas omgaat? Godver. Ik dacht koffie en gebak erbij, maar daar heb ik dus nu geen zin meer in. We doen alleen een borrel en dan moeten ze daarna meteen weg. Ik zeg gewoon dat ik me niet goed voel, en dan zeggen we dat dat komt omdat de kinderen griepig zijn… Dat is raar. Ja. We bellen ze gewoon af. Maar dan hebben we niks te doen vandaag… Oja… Of we doen lunch, taart en dan een hapje eten… Is wel gezellig... anders is het weekend zo... leeg. Ja. Doe jij het zwemmen dan ga ik alvast boodschappen doen, koken en huis opruimen en zo. Zie je zo!


47

lijstje

LIJSTJE VAN DE MAAND 8 x de leukste dingen om te zien en te doen op de Zuida s.

ART CHAPEL Kunst in de voormalige Sint-Nicolaaskapel in het Beatrixpark! Nog t/m 15 april is de expositie Oog op de natuur te zien, en van 20 t/m 22 april het resultaat van creatief experiment Schwarzmalen. In het souterrain zit restaurant As, voor eventuele post-expo-honger. Prinses Irenestraat 19-1 artchapel.nl

CIRCL Circulair paviljoen met restaurant, rooftopbar en events. Met in april onder meer rondleidingen, films, duurzame mode en een expo van Saskia Noor van Imhoff. Gustav Mahlerplein 1B circl.nl

MYLK Bij Mylk accepteert men wie je bent: een hongerig mens, een foodie diep vanbinnen. Eenvoudige, gezonde en heel lekkere ontbijtjes en lunches. Strawinskylaan 77 mylk.amsterdam

BOTANISCHE TUIN ZUIDAS Gelegen tussen de Vrije Universiteit en VU Medisch Centrum ligt de Botanische Tuin Zuidas. Op zijn mooist in de zomermaanden, wanneer een enorme collectie (sub)tropische planten rondom de kassen staat opgesteld. Van der Boechorststraat 8 botanischetuinzuidas.nl

OLD SCHOOL In deze voormalige ROC zit nu een broedplaats met werkplekken, ateliers en een podium waar regelmatig feesten en events plaatsvinden. Gaasterlandstraat 3-5 oldschoolamsterdam.com

DUDOK Na het succes in Rotterdam breidde patisserie Dudok uit naar Den Haag ĂŠn de Amsterdamse Zuidas. Met onder meer de beroemde appeltaart, blue velvet-, citroenmeringue- en chocoladetaart voor al je acute sugar cravings. Claude Debussylaan 269 dudokpatisserie.nl

DE NIEUWE POORT De Nieuwe Poort is het huis voor ontmoeting en bezinning op de Zuidas, op christelijke leest geschoeid maar open voor iedereen. Regelmatig zijn hier colleges en (bijbel) lezingen bij te wonen. Claude Debussylaan 2 denieuwepoort.org

GET LOST ART ROUTE OkĂŠ, het is pas over twee maanden maar we willen hem toch vast even tippen: de Get Lost Art Route. Jonge veelbelovende kunstenaars tonen werk in de publieke ruimte. De kunstroute is geopend van 22 juni t/m 22 september. getlost-artroute.comapril 2018

KRANT

50

t/m

59 61 62 63 64 66

POP ARTS FESTIVAL Het Pop Arts Festival brengt voorstellingen waarin wonderlijke poppen en objecten een rol spelen bijeen. Hier vast drie tips: in Orfeo, een drama van karton vertolkt operettekoning Steef de Jong (De Modern Art Revue) de beroemde mythe van Orpheus, die zijn gestorven geliefde Eurydice uit de onderwereld probeert terug te halen en daarbij zulke mooie muziek maakt dat hij tranen aan stenen ontwringt. Mahler en Kokoschka (Ulrike Quade Company) is geïnspireerd door de stormachtige liefde tussen Oskar Kokoschka en zijn muze Alma Mahler (foto). In Fase (Michiel Deprez en Pieter Visser) bindt een mens de strijd aan met maar liefst drie tennisballenautomaten. Theater Bellevue, De Krakeling en De Brakke Grond 17 t/m 22 april popartsfestival.nl

49

AGENDA: MUZIEK, THEATER, CABARET, DANS, FESTIVALS, MUSEA & EXPOSITIES COLOFON VOORUITBLIK AMSTERDAM TOEN DE STAD UIT GROETEN UIT


KRANT

POP & JAZZ FLORIST De vierkoppige indie pop band uit New York maakt zachte synthesizerfolk. Op de tweede plaat ‘If Blue Could Be Happiness’, met verwijzingen naar de indierock van Sparklehorse, brengt de groep hun sound terug naar de essentie. zo 1 19:30, Sugarfactory, € 9,50 JOAN AS POLICE WOMAN Joan Wasser brengt onder alterego Joan As Police Woman sinds 2006 muziek uit en werkte samen met o.a. Rufus Wainwright, Lou Reed en Beck. De nummers van deze Amerikaanse singersongwriter gaan van subtiel naar stevig en van licht naar duister. zo 1 21:00, Tolhuistuin, € 17,50 NANA ADJOA Dromerige én spannende alternatieve indie doordrenkt met soul, soul als in ziel. De muziek van de multi-getalenteerde Nederlandse in een hokje plaatsen is een uitdaging want de sterke songs voelen verrassend en origineel door de verschillende diepe sounds en grooves die je soms even terug nemen naar britse triphop uit de jaren 90. ma 2 20:00, Paradiso, € 9,MADISON BEER De 18-jarige Amerikaanse popzangeres had zich geen betere springplank kunnen bedenken dan een tweet van Justin Bieber naar zijn 105 miljoen volgers: ‘Wow. 13 years old! she can sing. great job. #futurestar’. ma 2 20:30, Bitterzoet, € 12,JEREMY LOOPS De veelzijdige en bereisde singer-songwriter uit Kaapstad brak door in 2015 met de single ‘Down South’ die een instant wereldhit bleek te zijn. Zijn debuutalbum staat vol met aanstekelijke liedjes die opgenomen zijn met akoestische gitaar, ukelele, mondharmonica en het belangrijkste: een looppedaal. ma 2 20:30, Paradiso, € 30,L.A. WITCH Luister naar de muziek van L.A. Witch en je snapt meteen waar hun bandnaam vandaan komt. In de duistere, mysterieuze nummers over glamour en verval hoor je invloeden van psychedelica. Moeiteloos maakt het trio een mengsel van garagerock, donkere blues, eighties shoegaze en nineties undergroundrock. ma 2 20:00, Sugarfactory, € 10,-

A TRIBUTE TO MAHALIA JACKSON | DENISE JANNAH Na het succes van het afgelopen najaar in de diverse Nederlandse kerken met de Mahalia Jackson Kerkentour, krijgt deze tour een vervolg in de Nederlandse theaters. Denise Jannah brengt een eerbetoon aan deze invloedrijke, bevlogen en bescheiden gospelzangeres en zingt een selectie van de bekendste nummers van “the Queen of Gospel”. ma 2 15:00, Bijlmer Parktheater, € 16,FRANK CARTER & THE RATTLESNAKES Frank kennen we als voormalige zanger van Gallows en Pure Love. Met The Rattlesnakes is hij weer terug bij zijn hardcore punk-roots; hard, meedogenloos, maar vol met catchy meezingers. ma 2 19:00, Melkweg, € 16,50 SHOUTS, WHISPERS, FEETS AND BEATS Een parade van tapdans, zang en percussie. Met Marije Nie (tapdans), Brigitte van Hagen (sopraan), Yung-Tuan Ku (percussie) en diverse zangers van The Genetic Choir. di 3 20:30, Splendor Amsterdam, € 16,00 DJ KRUSH De legendarische DJ/producer DJ Krush uit Tokyo is een van de eerste DJ’s die zijn draaitafels als instrument wist te gebruiken. Zijn eerste album verscheen in 1994 en hij heeft sindsdien 9 solo albums uitgebracht, 1 mix album, en twee self-remix albums. wo 4 20:30, Tolhuistuin, € 15,GENGAHR Na het overdonderende debuut van twee jaar geleden laat het viertal uit Londen op twee nieuwe singles horen dat de verfijnde psychedelische indiepop een nieuwe lading heeft gekregen. Donkerder, gelaagder, iets meer freaky en daardoor des te interessanter. wo 4 19:30, Sugarfactory, € 10,TURBOWOLF De band uit Bristol mengt invloeden van rock & roll, psychedelia, heavy metal, punkrock en elektronica tot een bedwelmende, en vaak zware, mix. wo 4 19:30, Melkweg, € 16,NATURAL INFORMATION SOCIETY De band van Joshua Abrams combineert traditionele met elektrische instrumenten om vernieuwende muziek te maken en put daarbij uit onder meer minimalisme, jazz en krautrock. Abrams maakt hierbij veel gebruik van de hypnotiserende tonen van de

advertentie

april 2018

AGENDA

Top 3 Pop

de rauwe energie van indie kan verbinden. vr 6 19:30, The Sugarfactory, € 16,50 BALOJI De Belgische rapper van Congolese origine is dichter, muzikant, en regisseur en is vooral bekend onder de naam MC Balo bij de Belgische hiphopgroep Starflam. vr 6 20:30, Bitterzoet, € 12,-

YOUNG FATHERS Voor hun debuutalbum Dead wonnen ze in 2014 de prestigieuze Mercury Prize. Hiphop, punk, dub, lo-fi r&b en gospel, de muziek van dit Schotse trio laat zich niet in een genre vangen. Met Massive Attack maakten ze het nummer Voodoo In My Blood en voor de soundtrack van Trainspotting T2 schreven ze Only God Knows. Vorige maand verscheen hun laatste album Cocoa Sugar. Tolhuistuin 7 april

EMMA SWANN

50

PUMA BLUE Puma Blue is het muzikale alter ego van Jacob Allen uit Londen. De jonge muzikant maakt lome lo-fi pop met jazzinvloeden. In 2017 presenteerde hij zijn debuut-EP Sum Baby, met songtitels als Soft Porn en (She’s) Just a Phase. In de woorden van de website Dummy Mag: ’If Puma Blue isn’t on your radar yet, he should be. One of our artists to watch in 2018.’ Sugarfactory 18 april

gimbri, het driesnarige bas- en percussie-instrument uit de WestAfrikaanse gnawa-muziek. wo 4 21:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 16,VELS TRIO Progressieve soundscapes, diepe grooves en hedendaagse hiphop, de drie jonge muzikanten van Vels Trio verpakken het allemaal samen in een grote energieke mix. Als experimentele jazzmuzikanten zoeken de jongens non-stop de grenzen op binnen en buiten het genre. Op deze manier bereiken ze zowel de doorgewinterde jazz-fan en muziekliefhebbers die op zoek zijn naar nieuwe avontuurlijke muziek. The Guardian bestempelde ze al als onderdeel van ‘The UK jazz invasion’ samen met namen als GoGo Penguin, Yussef Kamaal, Moses Boyd, Nubya Garcia, Binker & Moses en Shabaka Hutchings. wo 4 22:15, Paradiso, € 12,BED RUGS Het viertal uit Antwerpen maakt psychedelische rock met een jaren ‘60-tintje en teleporteert je met hun muziek naar een andere dimensie., Paradiso, € 10,-

CLAW BOYS CLAW Een iconische band in de Nederlandse rockgeschiedenis. De Amsterdammers maken al jarenlang een afwisselende mix van rauwe, vuige, lyrische en psychedelische rock met de karakteristieke frontman Peter Te Bos en gitaarvirtuoos John Cameron als spil van de band. Het album met de cryptische titel It’s Not Me, The Horse Is Not Me, Part One werd lovend ontvangen. Paradiso 28 april

ANDREW COMBS De uit Dallas, Texas afkomstige singer-songwriter debuteerde in 2012 met een album vol countryliedjes die recht uit het hart gezongen worden. De Volkskrant gaf het album ‘Canyons of My Mind’ vorig jaar maar liefst vier sterren en schreef: ‘Geen vrolijke plaat van Andrew Combs, maar wat een pracht’. do 5 20:00, Zonnehuis, € 15,SJORS VAN DER PANNE: TERUG IN HET CONCERTGEBOUW Na zijn deelname aan The Voice of Holland in 2014 was Het Concertgebouw de eerste plek waar Sjors van der Panne optrad voor zijn nieuw verworven publiek. Vanavond wisselt de zanger en chansonnier eigen werk af met muziek van zijn helden. Met speciale aandacht voor het werk van Lennaert Nijgh. do 5 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 23,HANNAH EPPERSON De in Salt Lake City geboren violist overschrijdt in haar muziek de grenzen van verschillende genres en wordt gezien als een krachtige songwriter die de emotie van klassieke muziek aan

OF MICE & MEN Deze Amerikaanse metalcore band heeft in het verleden al twee keer de Melkweg helemaal plat gespeeld. Dit jaar verscheen hun langverwachte en naar eigen zeggen, grensverleggende, nieuwe album Defy! vr 6 18:30, Melkweg, € 21,50 THE ORIELLES Hét voorbeeld van hoe een casual ontmoeting op een huisfeestje kan leiden tot iets moois. Dankzij een gedeelde liefde voor acts als Sonic Youth en Pixies vonden de zusjes Sid en Esmé en Henry elkaar en de band was binnen een dag gevormd. Dit trio speelt bedwelmende songs met puike surfhooks en verslavende ritmes. vr 6 20:30, Sugarfactory, € 9,ANNA TERNHEIM De Zweedse singer-songwriter staat bekend om haar tijdloze, ingetogen liedjes. Haar zwoele, stemmige muziek met een kenmerkende Scandinavische toon refereert aan traditionele folk en Amerikaanse rootsmuziek. vr 6 20:30, Vondelkerk, € 18,BARRELHOUSE AKOESTISCH Vanavond is bluesformatie Barrelhouse compleet: Frontlady Tineke Schoemaker en pianist Han van Dam treden samen op met Bob Dros op drums en Jan Willem Sligting op bas en gitaar, en spelen o.a. nummers van hun met een Edison bekroonde cd Almost There. vr 6 20:30, Pianola Museum, € 15,MATHIAS EICK QUINTET De Noorse trompettist/multiinstrumentalist Mathias Eick (1979) deelde reeds het podium met verschillende jazzgrootheden en is lid van het Trondheim Jazz Orchestra en het progressieve jazz/electronica ensemble Jaga Jazzist. Als trompettist staat Eick ferm in de traditie van musici als Kenny Wheeler, Chet Baker, Miles Davis en Enrico Rava. vr 6 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 25,EVIL EMPIRE ORCHESTRA Het Belgische Evil Empire Orchestra brengt een crossover van psychedelica, souljazz en garagefunk. Het collectief bestaat uit de gepassioneerde frontvrouw Kimberly Dhondt (zangeres van Hooverphonic) die met haar rauwe soulstem en een zevenkoppige band zorgt voor swingende grooves. vr 6 22:15, Paradiso, € 8,MÁNI ORRASON Er is weer een muzikaal talent opgestaan in IJsland. De pas twintigjarige singer-songwriter Máni Orason speelt warme folky liedjes. za 7 19:00, Melkweg, € 12,BEANS ON TOAST De Engelse alt-folktroubadour is een hippie, een punk, een dichter, een die-hard, een romanticus


51

april 2018 en een eeuwige optimist. Met zijn rokerige stem en bittere eerlijkheid zingt hij op een humoristische en luchtige manier over thema’s als liefde, politiek en drank- en drugsgebruik. za 7 20:00, Sugarfactory, € 12,50 WOUTER DEWIT (TRIO) Wouter Dewit is een begenadigd pianist die zich laat inspireren door artiesten als Nils Frahm, Grouper en Dustin O’Halloran. Hij wordt bijgestaan door Tine Anthonis op cello en Sonja Haring op viool. za 7 20:30, Vondelkerk, € 15,LUZAZUL - AQUAREL Mix van Portugese fado, Braziliaanse melodieën, flamenco en Kaapverdische tinten. Warme, gepassioneerde muziek op groovy, organische beats, die zowel oorspronkelijk als eigentijds klinkt. za 7 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 20,50 THE VOICE IS THE MATTER Verwacht Slavische en Keltisch volksmelodieën, onvervalste jazz, ontroerende melodieën van Michael Moore, en grillige stem improvisaties en associatieve klankpoezie in een afwisselend en toegankelijk programma. za 7 20:15, Splendor Amsterdam, € 16,MICHIEL BORSTLAP Borstlap won als eerste nietAmerikaan de prestigieuze Thelonious Monk Composers Award. Zijn nieuwe album ‘Velvet’ is een nieuw hoogtepunt in zijn reeks indrukwekkende soloalbums. zo 8 20:30, Paradiso, € 20,PAUL DE MUNNIK PAUL MET BAND Een avond voor de liefhebber van het betere theaterlied en de Nederlandstalige popsong. Ook zal Paul met band werken van bekende grootheden én Acda en De Munnik-klassiekers ten gehore brengen. zo 8 15:00 en 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 26,BEN HARPER & CHARLIE MUSSELWHITE Een gouden combinatie! De Amerikaanse singer-songwriter Harper die zijn sporen door de jaren heen meer dan verdiend heeft samen met de wereldberoemde mondharmonicaspeler Charlie Musselwhite. ma 9 20:30, Paradiso, € 40,NICK & SIMON AANGENAAM Vanavond speelt het Volendamse duo gloednieuw werk van hun zevende studio album, met uiteraard de bijbehorende anekdotes. Meer dan ooit tevoren zullen de heren de verhalen achter het album prijs geven. Maar ook hun grote hits komen uitgebreid aan bod. ma 9 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 19,- t/m € 44,DESSA Dessa is een rapper, zangeres, essayist en spreker. Ze is naast soloartiest ook lid van het hiphop collectief Doomtree uit Minneapolis. Haar vloeiende raps worden ondersteund door lome beats en subtiele synths. ma 9 19:00, Paradiso, € 10,MOGLI De Berlijnse singer-songwriter Mogli (Selima Taibi) biedt op

Op Koningsdag en -nacht viert de hoofdstad uitbundig feest en kleurt Amsterdam oranje. Acht tips om de Oranjekoorts te lijf te gaan.

Koningsnacht 26-4 FIESTA MACUMBA XL Vier zalen gevuld met música latina: van reggaeton naar cumbia, salsa naar bachata, kizomba naar live samba en nog veel meer! melkweg.nl TIKTAK Tiktak komt naar AIR met een hele dikke line-up. Ga los op de koninklijke beats van de beste eclectische Nederlandse artiesten van dit moment met o.a. Jonna Fraser (live) en Sevn Alias (live). air.nl

KONINGSPRACHT NACHTFESTIVAL Vier Area’s met je favoriete feestjes, je lievelingsmuziek, de leukste artiesten en acts, kilo’s confetti en heel veel gezelligheid met o.a. Vunzige Deuntjes en Hippe Types B. westerunie.nl

LISSIE De Amerikaanse singer-songwriter richtte zich vooral op folk- en countryrock en werd opgepikt door niemand minder dan Lenny Kravitz. Met haar geluid, dreampop met country-invloeden, bereikte ze met drie albums de top 20 van de Britse, Noorse én Amerikaanse hitlijsten. do 12 20:30, Bitterzoet, € 16,-

GLITTERBOX Gooi je handen in de lucht en dans de blaren op je voeten op classic house en disco met Joey Negro, Melvo Baptiste en Simon Dunmore. panama.nl

THE STREETS The Streets zijn terug! De Britse rapper Mike Skinner die in 2011 het pensioen van de band aankondigde, bracht in de afgelopen maanden een groot aantal nieuwe tracks uit. ‘Dazzling wordplay,’ aldus the Guardian. do 12 19:30, Melkweg, € 24,-

Koningsdag 27-4 NDSM VRIJHAVEN In de kleurrijke en rauwe omgeving van de NDSM-werf is in iedere hoek van het terrein iets te beleven. Met o.a. een enorme kindervrijmarkt in de IJ-Hallen. ndsm.nl KINGSLAND FESTIVAL Dance, electric, urban en hardstyle op meerdere podia, binnen en buiten, in en rond de RAI met o.a. Hardwell, De Jeugd van Tegenwoordig, Broederliefde en Audiotricz. kingslandfestival.nl

BREDEWEGFESTIVAL Het jaarlijkse Bredewegfestival in Amsterdam-Oost staat bekend als een bruisend straatfeest voor jong en oud! Met een vrijmarkt, circus, theatervoorstellingen en diverse concerten. bredewegfestival.nl LOVELAND VAN ORANJE Zoals altijd zorgt Loveland voor een fantastische line-up. Dit jaar draaien o.a. Alan Fitzpatrick (B2B Skream) en Enrico Sangiuliano (B2B Secret Cinema). loveland.nl

haar debuutalbum Wanderer een venster op haar ziel. Het album staat vol met melancholische arrangementen met indringende drumpartijen en folky melodieën. di 10 20:00, Bitterzoet, € 10,-

miljoen verkochte albums en hit singles als Free Your Mind en Never Gonna Get It, zijn deze vedettes op zijn zachtst gezegd legendarisch te noemen. wo 11 19:30, Melkweg, € 35,-

NILÜFER YANYA Deze veelbelovende nieuwe artiest uit Londen integreert de grootstedelijke urban vibe met mooie gitaarlijnen, soulvolle en jazzy melodieën, en minimalistische en atmosferische beats. di 10 20:30, Paradiso, € 9,-

NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE - GESTREKEN & GEBLAZEN (VOORPREMIÈRE) Klassiekers van Antonín Dvorák: Voor het NBE is de Serenade een hoeksteen van het eigen repertoire. Het Celloconcert wordt in een splinternieuw Blazers-jasje gegoten door de Tsjechische componist Jan Dusek. wo 11 20:30, Podium Mozaïek, € 10,- t/m € 17,50

CUNNINLYNGUISTS Dit excentrieke hiphop-trio brengt tracks uit in verschillende genres variërend van psych-rock tot blues en wordt muzikaal vergeleken met UGK en Atmhosphere. Niet alleen deelden ze podia met Kanye West en Aesop Rock, maar ze maakten ook een track met superster CeeLo Green. wo 11 19:00, Melkweg, € 17,50 EN VOGUE Ze staan bekend als één van de vijf best selling vrouwelijke muziekgroepen in de Amerikaanse geschiedenis. Met meer dan 20

THE FIVE GREAT GUITARS - THE REUNION Hoe uniek kan het zijn: fingerpicking, flamenco, Afrikaanse High Life, jazz, folk, pop en funk. Stemmiger, breder en welluidender krijg je het nergens anders. Met Harry Sacksioni, Eric Vaarzon Morel, Jan Kuiper, Digmon Roovers en Zou Diarra. wo 11 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 26,-

TOMMY GOT WAXED EN SHEEP GOT WAXED Voeg twee even eigenwijze en onvoorspelbare bands uit Rotterdam en Litouwen samen op een podium en je krijgt een explosieve, licht ontvlambare combinatie van twee drummers, twee gitaristen, twee saxofonisten, een bassist en een berg elektronica. wo 11 20:30, Bimhuis, € 16,-

LUCY ROSE Ze begon haar carrière als achtergrondzangeres bij Bombay Bicycle Club en Razorlight maar is inmiddels met ‘Something’s Changing’ toe aan haar derde solo-album: charmante folkpop met een goed gevoel voor humor. vr 13 20:30, Bitterzoet, € 14,SUGAI KEN + YASUO SUGIBAYASHI - LULLABIES FOR INSOMNIACS De Australische/Amsterdamse Izabel Caligiore en haar label Lullabies For Insomniacs maken al jaren grote indruk in de internationale elektronische underground. Vanavond presenteert ze twee Japanse artiesten uit haar stal: elektronicapionier Yasuo Sugibayashi en Sugai Ken. vr 13 20:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 12,50 AMSTERDAM KLEZMER BAND - SEPTACOST Septacost is een virtuoze zoektocht naar de remedie tegen eenzaamheid. De klezmermuziek biedt troost en werkt louterend, zoals een opzwepende eredienst waarnaar de titel Septacost verwijst. vr 13 20:30, Griffioen, € 13,50 t/m € 19,50 DANIËL LOHUES De Nederlandse componist, zanger, multi-instrumentalist, producer en columnist neemt je mee op zijn zoektocht waarbij hij juist de dingen vindt waar hij niet naar op zoek was, in een nieuwe voorstelling vol levenslust, vrijheid, vrolijkheid, heimwee, fernweh, humor en troost. vr 13 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 22,MARLON WILLIAMS De singer-songwriter uit NieuwZeeland maakt bescheiden nummers met pop- en country-invloeden en prachtige teksten die doen denken aan Nick Cave. Hij pakt het publiek helemaal in met zijn ijzer­-sterke performance. Kippenvel gegarandeerd. vr 13 20:00, Tolhuistuin, € 14,MR. GRAY Na de akoestische EP uit 2015 heeft Mr. Gray ervoor gekozen om terug te gaan naar zijn muzikale roots: hiphop. Samen met

de live band The Incredibles kan je een groovy en energieke show verwachten. za 14 19:00, Melkweg, € 25,BELLA ITALIA CANTARE TRICOLORE Leonie Meijer, Marijn Brouwers, en Merijn Oerlemans zingen de mooiste Italiaanse songs van o.a. Eros Ramazzotti, Laura Pausini, Paolo Conte, Andrea Bocelli, en niet te vergeten grote hits die bekend zijn door de versies van Marco Borsato, André Hazes en Willy Alberti. za 14 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 29,- t/m € 30,THE PRETTY THINGS Oprichters Phil May en Dick Taylor zijn na een halve eeuw nog altijd actief met de rockband die door de jaren heen uitstapjes maakte naar psychedelische rock, new wave en rhythm & blues. za 14 22:00, Paradiso, € 20,JOOLS HOLLAND & HIS RHYTHM & BLUES ORCHESTRA Jaarlijks keert Jools Holland met zijn befaamde Rhythm & Blues Orchestra, dat uit minstens twintig muzikanten bestaat, terug naar Paradiso, voor een tot in de puntjes verzorgde avond vol soul, blues, ska, jazz, pop en natuurlijk boogie-woogie. za 14 20:30, Paradiso, € 32,DIETER VAN DER WESTEN Soms breekbaar, soms rauw en groovy, maar altijd rechtstreeks uit het hart. De Nederlandse Americana en indiefolk artiest Dieter van der Westen maakt muziek met simpele herkenbare melodieën en metaforische deels autobiografische teksten. zo 15 15:00, Paradiso, € 10,KONRAD KOSELLECK BIG BAND & BIJLMER MUSICI Deze big band is net even anders en speelt avontuurlijke combinaties van jazz, cabaret, musical, pop, rock, funk, latin en zelfs klassiek. Het repertoire reikt van Brecht tot Nina Hagen, en werk van hedendaagse componisten. zo 15 15:00, Bijlmer Parktheater, € 16,KARSU - PLAYS ATLANTIC RECORDS De winnares van de Jazzism Edison Publieksprijs 2016 is begonnen als klassiek pianiste en ontdekte later de jazz, pop en Turkse muziek. Met haar Turkse wortels stevig in de Hollandse klei laat ze horen dat ze van veel muzikale markten thuis is. zo 15 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 26,advertentie


52

KRANT

SVEN RATZKE FOR ONE NIGHT ONLY Showvedette, extravagante entertainer, homme fatale en sympathieke diva... Vele titels zijn de Nederlands-Duitse theatersensatie Sven Ratzke al ten deel gevallen. Vanavond passeren parels van Bowie, Brecht en Brel de revue, maar ook speciaal voor hem geschreven nummers door grootheden als Rufus Wainwright en Fay Lovsky. zo 15 21:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 24,CAMERON GRAVES TRIO / KEYON HARROLD Pianist Graves beweegt zich feilloos tussen verschillende stijlen zoals hiphop, jazzrock, metal en westerse klassieke muziek die allen zijn composities hebben beïnvloed. Grammy winnaar Keyon Harrold is een van de meest gewilde en inventieve trompettisten van dit moment. Naast eclectisch trompettist is hij ook producer, arrangeur en songwriter, en heeft hij zijn stempel al op meer dan 100 albums weten te drukken in genres als jazz, R&B, pop, gospel, blues en hiphop. zo 15 21:00, Paradiso, € 18,AJ CROCE - JUST LIKE MEDICINE Een vliegtuigongeluk maakte in 1973 een einde aan het leven van folkzanger Jim Croce. Nu, 44 jaar later, bewandelt zoon AJ het pad van zijn vader. Soul, rhythm and blues, rock and roll, pop en country vormen samen het unieke geluid van deze Amerikaanse pianist, zanger en liedjesschrijver. ma 16 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 15,-

componisten van deze tijd en brengt een bijzondere mix van o.a. jazz, klassiek, latin en folk. ma 16 19:30, de Meervaart, € 42,95 CHRYSTA BELL De Amerikaanse zangeres, model, en actrice is de muze van Twin Peaks-regisseur David Lynch. De Texaanse haalt haar inspiratie bij artiesten als Jeff Buckley, Francoise Hardy, Fiona Apple en Nina Simone. Het resulteert in etherische dreampop in combinatie met de genres soul, jazz en trip-hop. ma 16 20:00, Tolhuistuin, € 17,50 LEO BLOKHUIS & ROEL VAN VELZEN - QUEEN, A NIGHT AT THE THEATRE Queen speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de muzikale smaak en carrière van de twee muziekvrienden. In dit concert bewegen ze zich kriskras door de Queen-story heen, op zoek naar de betekenis van Queen voor de popmuziek en voor henzelf. di 17 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 27,75 t/m € 28,75 ZWART LICHT Na een winterslaap van meer dan vier jaar zijn Hayzee, Akwasi en Leeroy terug! De Nederlandse hiphopformatie brengt licht in het donker en kan sinds de lancering van de plaat Bliksemschicht leunen op een van de beste live-reputaties in de scene. do 19 19:30, Melkweg, € 12,50 TIGERS JAW Briljant, puur, dynamisch, energiek en harmonieus, zo wordt de indie rock band uit Scranton, Pennsylvania omschreven. Melodieuze maar indringende muziek met emotioneel krachtige teksten geschreven door Ben Walsh en Brianna Collins. do 19 19:00, Melkweg, € 15,-

THE KIK HERTAALT! The Kik hertaalt! bevat veel nummers die slechts eenmalig zijn uitgevoerd. Voor radio en tv. En zo werd Rolling in the Deep, Wat je achterliet. Massachussets transformeerde in Het wordt weer zomer en Sunny Afternoon in Bankje in de zon. En wie anders dan ras-Rotterdammer en leadzanger Dave von Raven vertelt op humoristische wijze de achterliggende verhalen. ma 16 20:15, De Kleine Komedie, vanaf € 10,-

GRATKOWSKI, ZOUBEK, LANDFERMANN EN MAHNIG Spannende muzikale achtbaanrit door gerenommeerd kwartet uit Berlijn en Keulen, onder leiding van saxofonist en (bas-)klarinettist Frank Gratkowski bekend van onder meer BikBentBraam en het trio met Wilbert de Joode en Achim Kaufmann. do 19 20:30, Bimhuis, € 18,-

MARIA FARANTOURI De krachtige, volle en warme stem van de Griekse zangeres Maria Farantouri is uniek. De Britse Guardian noemde het zelfs een ‘gift of the Olympian gods’. Farantouri is de belangrijkste uitvoerder van de composities van Mikis Theodorakis, één van de meest legendarische Griekse

BORIS Boris (a.k.a. Bo Saris) is terug met een nieuwe sound. Hij werkte met supersterren als Angie Stone en John Legend, maar ook met de nieuwe generatie pop/dance artiesten als Chase & Status en The Chainsmokers. Vanavond presenteert hij zijn nieuwe album NEON:

advertentie

GURRE-LIEDER — 18 april - 5 mei

april 2018

AGENDA

Top 3 Clubs

JAMES HOLDEN & THE ANIMAL SPIRITS James Holden is onafscheidelijk van zijn modulaire synthesizer. Met de toevoeging van akoestische geluiden geeft hij een nieuwe dimensie aan de duizelingwekkende composities waarmee hij zich heeft doen gelden. Op het album dat eind 2017 uitkwam heeft hij triphop-drumpatronen, jazz-invloeden en orkestrale instrumenten verweven met zijn kenmerkende psychedelische electronicageluiden. Hijzelf noemt het ‘trance-folk’. Paradiso 6 april

REMINDER – ILLUSIONATE Voor de echte liefhebber van de stijlen tussen 2006 en 2011 staat 21 april vol in het teken van de harde stijlen. Reminder & HardClassics hebben een dikke line-up samengesteld met: D-Block & S-te-fan, Frontliner, Technoboy, Max Enforcer, Zany, The Pitcher, Activator, Scope Dj, A-Lusion, Slim Shore en Zentiments. Hosted by Mc The Russian. Én met traditiegetrouw de beste lasershow van het jaar. The Box 21 april ‘funk in a different light’. vr 20 20:30, Paradiso, € 17,50 SORRINDO - HERMETO PASCOAL Sorrindo is een ensemble van 12 ervaren en toegewijde musici in een bijzondere, gevarieerde bezetting. Er is een klassieke strijkersgroep, een houtblazersgroep, een koperblazerssectie én een swingend samba-trio. Het ensemble legt zich volledig toe op de muziek van Hermeto Pascoal, die in Brazilië een grote nationale bekendheid heeft. vr 20 20:30, Casa Munganga, € 12,50 t/m € 15,CUARTETO LUNARES A HORAS TRONCAS De vier musici van Cuarteto Lunares laten u kennismaken met de belangrijkste hedendaagse Argentijnse componisten als Camilo Ferrero, Ramiro Boero en Bastien David. Vanavond wordt vooral de muziek gespeeld van de in Nederland opgenomen cd A horas troncas. vr 20 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 23,50 LAUV Deze Amerikaanse superster in de dop grossiert in goudeerlijke,

RONE Erwan Castex, alias Rone, heeft zich in minder dan tien jaar opgewerkt tot de hoogste regionen van de Franse elektronische scene en transporteert je met zijn liveshow naar een nieuw audiovisueel universum. Een uiterst getalenteerde autodidact die met albums als Tohu Bohu en Creatures de weg heeft vrijgemaakt voor samenwerkingen met o.a. Bryce Dessner, Yael Naim en Jean-Michel Jarre. Melkweg 12 april intieme r&b/ indiesongs, en wist zichzelf dit voorjaar internationaal in de kijker te spelen met zijn tracks ‘The Other’ en ‘I Like Me Better’. vr 20 19:30, Melkweg, € 15,HOLLAND ZINGT HAZES Alle grote Hazes hits gezongen door topartiesten als Xander de Buisonjé, Trijntje Oosterhuis, Jamai, Jeroen van der Boom, Peter Beense, Glennis Grace, Danny de Munk, Golden Earring-frontman Barry Hay, en uiteraard Roxeanne en André Hazes jr., waarbij het publiek luidkeels mee mag zingen in de grootste kroeg van Nederland. Met ook dit jaar het indrukwekkende hologram van André Hazes. vr 20, za 21 20:00, Ziggo Dome, € 25,- t/m € 145,LION SPHERE Dit viertal uit Berlijn combineert electronische samples met pompende hip hop grooves, psychedelische gitaren en rauwe vocalen en produceert een soulvol en dromerig geluid. za 21 22:00, Paradiso, € 8,50 RUBEN HEIN Zanger en pianist Ruben Hein nam ruim vier jaar de tijd om

de juiste richting van zijn derde album ‘Groundwork Rising’ te bepalen. In dit album gaat hij terug naar waar het bij zijn muziek eigenlijk om draait: de stem en de piano. zo 22 21:00, Tolhuistuin, € 17,50 OCOBAR - DE OERKNAL VAN ROCK-’N-ROLL De huisband van het sportprogramma Holland Sport neemt je mee naar 1954. Een nieuw tijdperk is aangebroken: rock-‘nroll! Voeten kriebelen en heupen jeuken bij nummers als Blue Suede Shoes, I walk the line en Great balls of fire. Wedden dat ze in deze voorstelling voorbijkomen naast vele andere toppers uit de historie van de pop. zo 22 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 22,50 YOUNG GUN SILVER FOX Andy Platts, frontman van de Engelse band Mamas Gun, en Amerikaan Shawn Lee, bekend als producer van o.a. Jeff Buckley en Amy Winehouse, hebben onmiskenbaar naar The Doobie Brothers, Steely Dan, Loggins & Messina, Hall & Oates, en The Eagles geluisterd toen ze de welluidende softpop van 40 jaar geleden reconstrueerden. zo 22 19:00, Melkweg, € 20,ANASTACIA Vanaf het jaar 2000 bestormt de Amerikaanse de hitlijsten met hitsingles als ‘I’m Outta Love’ en ‘Paid My Dues’. De bebrilde zangeres staat garant voor een indrukwekkend optreden. ma 23 19:30, Paradiso, € 35,LISA STANSFIELD Zangeres en meervoudig Grammy Award-genomineerde Lisa Stansfield staat al dertig glansrijke jaren op het podium, verkocht bijna twintig miljoen albums en scoorde hits als ‘Around The World’ en ‘Change’. di 24 19:30, Melkweg, € 26,DIE NERVEN Dit drietal uit Duitsland maakt furieuze postpunk met dreigende gitaarriffs, opzwepende Duitse teksten en intense noisefragmenten. di 24 19:30, Sugarfactory, € 11,HINDS Rammelige, aanstekelijke garagerock van vier meiden uit Madrid die Mac DeMarco, Ty Segall en The Black Lips tot voorbeeld hebben. wo 25 20:30, Bitterzoet, € 12,GUM GUM is het solo-project van Tame Impala-lid Jay Watson. De uit Australië afkomstige multi-instrumentalist bracht met GUM al drie albums uit. ‘A rush of woozy synths with elements of shoegaze and even passages that recall the rhythms of the Madchester scene’, aldus Rolling Stone Australia. wo 25 19:30, Melkweg, € 15,THE SYNC Vier vrijzinnige, toonaangevende bandleiders uit Frankrijk en de VS delen het podium voor geïmproviseerde muziek in een unieke bezetting: dwarsfluiten, cello, piano en drums. wo 25 20:30, Bimhuis, € 18,ROGIER TELDERMAN TRIO Pianist/componist Rogier Telderman presenteert een nieuw album met zijn trio. ‘Sterke


53

april 2018 sferen, warm, lyrisch … het trio speelt met een telepathische vanzelfsprekendheid die volkomen overtuigt’ aldus Jazzenzo do 26 20:30, Bimhuis, € 18,YAZMIN LACEY De jonge zangeres uit Nottingham heeft met weinig al heel veel bereikt. De EP Black Moon met een jazzy sound was opgenomen in een doe-het-zelf studio in een woonkamer, en werd door Gilles Peterson gekozen tot plaat van de week op BBC Radio 6. do 26 22:00, Paradiso, € 7,SHAME Ratelende praatzang die in een bruine Britse kroeg zou kunnen weerklinken, liefdesliedjes met scherpe hooks, veel spuug en een hekel aan de gevestigde orde. Deze intense postpunk-revelatie uit Londen past in een rijtje met Talking Heads, Sex Pistols, The Doors, en Pixies. do 26 19:00, Melkweg, € 14,-

Top 3 Klassiek

MADUK & FRIENDS De Amsterdamse publiekslieveling Maduk is een van de meest veelbelovende talenten in de drum & bass scene en host voor de derde keer zijn eigen nacht in de Max. vr 20 23:30, Melkweg, € 17,-

TREVOR PINNOCK EN VILDE FRANG & HET CONCERTGEBOUWORKEST ‘Trevor Pinnocks Händel-vertolkingen doen mij echt opveren!’ Enthousiaste woorden van niemand minder dan Leonard Bernstein. Met zijn sterke gevoel voor authenticiteit is Pinnock een uniek pleitbezorger van werken uit de barok en vroegklassieke periode. Vandaag leidt de Engelse dirigent muziek van Händel, Haydn en Mozart uit de achttiende eeuw. Het Concertgebouw 6 april

ICP ORCHESTRA Unieke, wereldwijd toonaangevende kruising tussen bigband en kamerorkest, aangejaagd door Nederlands avontuurlijkste drummer Han Bennink. ‘Supremely giften performers: this is fabulous music’, aldus London Jazz New. za 28 20:30, Bimhuis, € 17,-

SEBASTIAAN VAN BAVEL TRIO MET JASPER BLOM & VERA NAUS KIKA SPRANGERS QUINTET Saxofoniste Kika Sprangers maakt indruk met haar lyrische, melodieuze spel op alt en sopraan. Sebastiaan van Bavel is een pianist én componist met visie. Zijn talent manifesteert zich in zowel de jazz als de klassieke muziek, in combinatie met andere stijlen. Beiden zijn de Young VIPs van 2018, de meest veelbelovende talenten volgens programmeurs van Nederlandse jazzclubs. zo 29 20:30, Bimhuis, € 16,LAURENCE JONES ‘The future of the blues’, zeggen velen over deze jonge zanger/ gitarist uit Liverpool. Hij won meerdere awards en deelde het podium al met sterren als Gary Clark Jr, Buddy Guy, Robert Cray, Joe Bonamassa en Eric Burdon. ma 30 19:30, Melkweg, € 17,50 YELLOW DAYS Yellow Days combineert het beste van soul, indiepop en slackerrock. De Engelse muzikant George van den Broek is pas achttien jaar oud, maar heeft een rauwe en soulvolle stem. Een zeldzaam talent om in de gaten te houden. ma 30 20:00, Sugarfactory, € 10,-

CLUBS BOM VOYAGE & VOYAGER EASTER TUNES Bom Voyage en Voyager nemen je op Paaszondag mee op een trip

MARK PADMORE EN WIENER KLAVIERTRIO Samen met het avontuurlijke Wiener Klaviertrio brengt de Britse tenor Mark Padmore de Nederlandse première van A Padmore Cycle van de Oostenrijkse componist Thomas Larcher. Al even avontuurlijk zijn de miniaturen voor pianotrio van Larchers jonge landgenoot Johannes Maria Staud. Daarnaast klinkt de theatrale en humoristische muziek van het twintigste-eeuwse icoon Mauricio Kagel. Muziekgebouw aan ’t IJ 12 april

langs psy prog, forest, progressive en psytrance. Met vette visuals, oogverblindende decoratie en cutting edge muziek! zo 1 23:00, Melkweg, € 12,CARNAGE De Guatemalaans-Amerikaanse DJ/producer doopt zijn nieuwste plaat, Battered, Bruised & Bloody, een titel die niets aan de verbeelding overlaat. Verwacht kolkende Trapbeats! di 19:00, Melkweg, € 18,50 BONDAX PRESENTS RECUR Dit producersduo verbrak records met hun remix van Blackstreet’s ‘No Diggity’. De op R&B geïnspireerde house zorgt al jaren voor een frisse nieuwe sound in de clubs. vr 6 23:30, Melkweg, € 15,DANSÉ DANSÉ - ARP FRIQUE Verwacht een nacht lang de beste mbalax, benga, kwaito, semba, zouglou, bonga, highlife, funana, afrobeat, makossa, soukous en benga met o.a. Arp Frique (live), Kumasi (Dansé Dansé), Mike Burns (Supersuite), Vintage Voodoo Soundsystem, en Edgar Ramiro (Hot-Mamma-Hot). vr 6 22:00, Tolhuistuin, € 15,-

DE NATIONALE OPERA – GURRE LIEDER Chef-dirigent Marc Albrecht en operadirecteur Pierre Audi als regisseur bundelen in Gurre-Lieder voor het eerst hun krachten. Het prachtige verhaal leent zich voor een theatrale aanpak en de koorbezetting is indrukwekkend. De koren en het Nederlands Philharmonisch Orkest worden uitgebreid tot meer dan 200 personen. Naast het Koor van De Nationale Opera werkt ook het KammerChor des ChorForum Essen mee. Nationale Opera & Ballet 18 april t/m 5 mei

COLIN LANE

MARIZA Fadozangeres Mariza is met afstand de belangrijkste Portugese stem sinds Amália Rodrigues. In haar carriere won ze vele prijzen en werkte ze samen met verschillende top artiesten waaronder José Mercé, Miguel Poveda, Gilberto Gil, Ivan Lins, Lenny Kravitz, en Sting. za 28 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 26,50

za 14 22:00, The Box, vanaf € 11,86

GRANDBROTHERS Dit duo zet een een ongekende synergie neer: de melodieën die Erol Sarp uit zijn vleugel tovert doen denken aan Nils Frahm en Steve Reich. En de percussie en beats die elektronisch bewerkt worden door Lukas Vogel met een zelfgebouwd apparaat, doen weer denken aan elektronische pioniers zoals Trentemøller en Moderat. ma 9 20:30, Tolhuistuin, € 17,50 25 YEARS OF RUFFNECK Patrick van Kerkchoven is een van de pioniers van de Nederlandse hardcorescene en staat al meer dan 25 jaar aan de absolute top. Om dit te vieren, nemen ze je mee langs 25 jaar oldstyle, rave, early hardcore, artcore, dark core, industrial, en millenium. Met Ophidian, Gangsta Alliance, DJ Mindcontroller en Ruffneck zelve! za 14 23:30, Melkweg, € 15,SHOWTIME MARRAKECH PART 3 Showtime met dit keer een Marrakech part 3 editie. Met maar liefst 10 mega live acts en de beste DJ’s, o.a. L’Algerino, dj Hamida, Marwaloud, Boef, Glades, en veel meer!

TONEEL & THEATER AADJE PIRAATJE VIERT FEEST Een spannende voorstelling vol muziek naar de populaire jeugdboekenreeks Aadje Piraatje van Marjet Huiberts en illustrator Sieb Posthuma. Theaterduizendpoot Ton Meijer en drie musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest gaan met het publiek terug naar de avontuurlijke tijd van de zeevaarders uit de Gouden Eeuw. zo 1 13:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 7,50 ‘DE WIJDE WERELD OP REIS MET SCHUBERT’ Zes poppenspelers bespelen de grote houten marionetten en de talloze dierfiguren in een poëtisch muziektheater voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Liederen van Franz Schubert begeleiden een jonge molenaar op een avontuurlijke zoektocht vol verlangens, vrolijkheid en verrassingen. ma 2 15:00, Amsterdams Marionetten Theater, € 25,t/m € 30,BAMBIE IS BACK Mimetheatergroep Bambie brengt al meer dan twintig jaar beeldend, poëtisch en geestig theater over figuren die worstelen met krachten die hun lichamen te boven gaan. Een voorstelling over de bemeten eindigheid en de veronderstelde oneindigheid van alles. di 3 t/m do 5 20:30, Frascati, € 17,GEORGE & ERAN LOSSEN WERELDVREDE OP! DE FINALE Dé hit van Oerol komt naar het theater! In de finale van deze muzikale conflictkomedie keren twee vrienden, de Israëlische Nederlander Eran en de Syrische Hollander George voor een laatste keer terug op het podium om eindelijk de klus te klaren waar ze drie jaar geleden aan zijn begonnen. di 3 t/m do 5 20:30, Theater Bellevue, € 11,- t/m € 17,50 LINNET VAN DER WAL DO RE MIER (2+) Wat bromt en zoemt en fladdert daar? Do re mier is een grappige voorstelling vol liedjes en beestjes. Laat je meenemen met liedjes en spel in een wereld van dag en nacht. wo 4 11:00, Oostblok, € 6,- t/m € 8,50 CIE SQUEEZZ - AANGEWAAID (2 T/M 6) Aangewaaid is een interactieve voorstelling met live dans en muziek onder het motto ‘Samen drummen en dansen zodat het weer kan waaien naar een andere plek’. wo 4 10:00 en 11:15, de Meervaart, € 7,-

advertentie

VERGEEF ONS 4 – 22 APR

SARTRE ZEGT SORRY LAURA VAN DOLRON Op lichtvoetige wijze snijdt Van Dolron grote thema’s aan waarbij ze zichzelf en het publiek niet spaart. Mensen die komen om te denken, maakt zij aan het lachen en mensen die komen om te lachen, zet zij aan het denken. do 5 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 19,50 KHADIJA EL KHARRAZ ALAMI - NU BEN IK MEDEA In deze persoonlijke performance vervlecht Khadija El Kharraz Alami de verschillende perspectieven in Euripides’ Medea met haar eigen verhaal over opgroeien tussen twee werelden en de botsing van krachten in jezelf. do 5 t/m za 7 21:00, Frascati, € 7,50 COMPAGNIE KARINA HOLLA - ANOTHER NICE MESS Twee vrouwen als beren op een hete plaat proberen het hoofd te bieden aan crisis en zwarte gedachten. Karina Holla onderzoekt samen met de bekende Zweedse actrice Gunilla Röör de grens tussen vallen en opstaan. do 5 t/m za 7 20:30, zo 8 15:00, Ostade A’dam, € 13,- t/m € 15,NIEMANDSLAND EVA JANSEN MANENSCHIJN In een filmische en muzikale compositie van gedachten en ervaringen, waarin heden en verleden vervloeien, zoeken twee ontheemden bescherming bij elkaar; in een poging hun eenzaamheid te ontvluchten. Met Tijn Docter en Anne-Chris Schulting. vr 6 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 21,AKF DELUXE: HALVE FINALES De zes halve finalisten van de AKF Sonneveldprijs strijden tijdens de halve finales op vrijdag en zaterdag om een plek in advertentie

Symphonic Cinema

Ravel

Daphnis et Chloé za 28, ma 30 april Het Concertgebouw www.orkest.nl


54

april 2018

KRANT

de grote finale op 9 april in De Kleine Komedie. Met Marjolein Fokkema, Glodi Lugungu, Sanneke van der Meulen, Merel Denie, Michel & Tim, en Selma Visscher. vr 6, za 7 20:00, Theater Bellevue, € 11,- t/m € 17,50 TONEELGROEP VENSTER ROMEO & JULIA Een verschroeiende liefdesgeschiedenis en een verscheurende vete tussen twee modehuizen. Een voorstelling over onbeheersbare emoties en driftige koppen. Over macht en overgave. En bovenal hartstochtelijke liefde. vr 6 t/m za 14 diverse aanvangstijden, Het Amsterdams Theaterhuis, € 15,FRED DELFGAAUW In zijn nieuwe solovoorstelling sleept Delfgaauw het publiek op onnavolgbare wijze mee in de wereld van kluizenaars en theatrale grootheden. vr 6 20:30, Griffioen, € 11,50 t/m € 17,50 PLATONOV (TSJECHOV) THEATER UTRECHT Regisseur Thibaud Delpeut presenteert Platonov (1881) van Anton Tsjechov in een radicale, hedendaagse versie. Met een bijzondere cast van tien jonge topacteurs brengt hij een hartverscheurend eerlijke voorstelling over leven en liefde van een groep Millennials, tegen de achtergrond van een veranderende samenleving. za 7 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 28,50 t/m € 29,50 TALK SHOW - SUZE MILIUS & HET ZUIDELIJK TONEEL In deze groots opgezette theatervoorstelling bouwt regisseur Suze Milius een talkshow-studio op scène na, om dit symbool van het televisietijdperk te onderzoeken. Het is een viering en een afscheid van een medium dat, hoewel het nog altijd door velen gebruikt wordt, niet langer de toekomst heeft. za 7 20:30, zo 8 15:00, De Brakke Grond, € 10,- t/m € 17,WITTE VIS | DENG BOY In de nieuwe voorstelling Witte Vis vliegen Ronny en Eric, oftewel Deng Boy, op komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten van onze samenleving. Met hilarische en originele sketches, imitaties en verschillende typetjes waarmee zij het publiek altijd keihard laten lachen. za 7 20:30, Bijlmer Parktheater, € 16,HELMERT WOUDENBERG WATERMAN Na zijn alom geprezen solo’s over o.a. Fortuin, Hitler en zijn groot-

Top 3 Theater

SAMAN AMINI – SAMENLOOP VAN OMSTANDIGHEDEN Op nummer twee in de top tien van mooiste voorstellingen in 2017 volgens de Volkskrant. Samen met een liveband zingt, speelt en vertelt Amini in dit humoristische en indringende portret over zijn leven, zijn moeder en vader, de liefde en verder over alles wat nodig is om overeind te blijven als niets meer overeind staat. Een persoonlijk verhaal waarin alle universele thema’s samenkomen tot het punt waar ze een individu vormen. Bellevue 11 t/m 13 april

TGA – VERGEEF ONS Guy Cassiers regisseert de theaterversie van een moderne great American novel: A.M. Homes’ Vergeef ons, in een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en het Antwerpse Toneelhuis. Vergeef ons begint niet toevallig op Thanksgiving, hét Amerikaanse familiefeest. Alle hoekstenen van de samenleving – gezin, familie, vriendschap – staan onder druk in deze soap-on-speed met een hoge dosis absurditeit. Stadsschouwburg 5 t/m 22 april

vader, buigt Helmert Woudenberg zich in zijn vijftiende solo over het verhaal van Mozes: de man die met zijn volk op de vlucht sloeg, op zoek naar een betere toekomst. za 7 20:30, Theater De Omval, € 17,JUAN TAJES - ‘STORIES AROUND A PIANO’ Literair theater met maskers en objecten gebaseerd op de verhalen van de Uruguayaanse schrij-

advertentie

Kijk je ogen /uit Uit in Amsterdam, ontdek het allemaal.

iamsterdam.nl/uit

BRIGHT RICHARDS Daar waar het goed met je gaat, is je thuis. Wie was de vluchteling voor hij vluchteling werd? En hoe kan hij zichzelf opnieuw uitvinden? Bright Side of Life is een komische en confronterende voorstelling met livemuziek over het achterlaten van je oude wereld en het integreren in een nieuwe. Het werk van schrijver en theatermaker Bright Richards werd onlangs bekroond met de GieskesStrijbis Podiumprijs. Frascati 10 t/m 12 april

ver Felisberto Hernández (19021964), door en met Juan Tajes. zo 8 17:00, Casa Munganga, € 10,UNIEKE ZAKEN IEORG IDUR (5+) Meesterverteller Roald Dahl schreef in 1990 Ieorg Idur, het laatste boek dat tijdens zijn leven uitgegeven werd. Dit bijzondere huiskameravontuur is bewerkt tot een energieke, fantasievolle en humoristische voorstelling met (live-)muziek, toverspreuken en schildpadden... Heel veel schildpadden. zo 8 14:00, Theater De Omval, € 10,ALLE HOEKEN VAN DE KAMERMUZIEK - KRAS (2+) Drie mannen ontmoeten elkaar, elke dag opnieuw en elke keer op dezelfde plek. Ze kijken naar de lucht, naar het vliegen van de vogels. Soms komen ze even samen, meestal niet voor lang. De mannen gaan ieder hun eigen weg en hebben zo hun eigen eigenaardigheden. Een poëtische ontmoeting tussen twee musici en een tekenaar zo 8 11:00, Podium Mozaïek, € 6,- t/m € 7,50

DE TONEELMAKERIJ - EET JE BORD LEEG (4 T/M 7) Een bitterzoete komedie met druilerige doperwtjes, slijmerige slablaadjes, sponzige spruiten en spaghetti om van te spugen. zo 8 14:00, de Meervaart, € 7,DE TONEELMAKERIJ & DANSTHEATER AYA I CALL MY BROTHERS (13+) Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Zweeds-Tunesische schrijver Jonas Hassen Khemiri (1978) die de voorstelling schreef als reactie op de terroristische bomaanslag in het centrum van Stockholm in 2010. ma 9 t/m vr 13 diverse aanvangstijden, De Krakeling, € 13,- t/m € 16,HET NATIONALE THEATER DE ORESTEIA Jaren geleden verworven burgerrechten voor vrouwen, homo’s en minderheden staan opeens weer ter discussie. Deze ontwikkelingen zijn voor regisseur Theu Boermans aanleiding voor een gedachte-experiment. Hoe zou de wereld er over vijf of tien jaar uit kunnen zien? Met o.a Bram Coopmans, Hannah Hoekstra, Vincent Linthorst, en Anniek Pheifer. do 12 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 28,50 t/m € 29,50 MY DINNER WITH ANDRÉ STAN / DE KOE Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag keert deze klassieker terug op de Nederlandse podia. Damiaan De Schrijver (tg STAN) en Peter Van den Eede (De KOE) schuiven aan tafel voor een viergangenmaaltijd en voeren een bij wijlen hilarische conversatie over het leven en het toneel. do 12 t/m zo 15 diverse aanvangstijden, De Brakke Grond, € 10,- t/m € 17,DOOD PAARD EN ADELHEID & FEMALE ECONOMY MATGLAZEN VENSTERS Manja Topper, Titus Muizelaar en Kuno Bakker spelen in Matglazen Vensters mensen die ieder op hun eigen manier zoeken naar manieren om zich staande te houden in een harde en zelfzuchtige wereld. do 12 20:30, Ostade A’dam, € 13,- t/m € 15,BO TARENSKEEN HEIDEGGER Een monoloog over het definiëren van het ondefinieerbare. Over het verlangen te worden gedragen door wat we in de lucht houden, al vallend het vallen bestuderend. vr 13, za 14 21:00, Frascati, € 15,CIRCUS REVE Circus Reve, een literaire komedie is geschreven door schrijver, criticus en Reve-kenner Arie Storm en wordt geregisseerd door Marijke Schermer. Het initiatief voor deze voorstelling is van actrice Lilou Dekker die de voorstelling speelt met drie voormalige klasgenoten. Voor Reve-liefhebbers een feest der herkenning en voor nieuw publiek een kennismaking met een van de grootste schrijvers die Nederland heeft gekend: Gerard Reve. vr 13 t/m zo 22 diverse aanvangstijden, Betondorp op locatie, tent ter hoogte van Onderlangs 72, € 13,- t/m € 16,-

MUGMETDEGOUDENTAND DE EUROCOMMISSARIS Een geestige solo van theatermaakster Joan Nederlof waarin het publiek wordt meegevoerd in de gedurfde gedachtestroom van de fictieve doch zeer populaire eurocommissaris Charlotte Hajenius. za 14 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 21,NATHALIE BAARTMAN Voor Hunkertukkers, dolende zielen en andere ontheemden is er een Twentse Balkan avond. Kleinkunstenaar Nathalie Baartman zingt met virtuoze muzikanten haar liedjes in zigeunersferen. Viool, bas, traporgel en accordeon. Een uniek programma met droge humor, Roemeense riedels en wilde solo’s. za 14 20:30, Theater Bellevue, € 11,- t/m € 16,WËRELDBÄND - SLÄPSTICK Een show van 2 x 50 minuten waarin je wordt meegenomen naar de tijd van de jaren ’ 20-‘30 met muzikale virtuositeit, stomme film, ontroering en humor, het grootste en het allerkleinste, kleur en zwart-wit, en bovenal Släpstick! za 14 20:00, zo 15 14:00, Koninklijk Theater Carré, € 18,50 ECHT GEBEURD: SLECHTE BESLISSING Ieder goed verhaal begint met een slechte beslissing. Echt Gebeurd gaat graag mee naar dat punt in je leven waarin je dacht, ‘ja nu kies ik het juiste.’ Maar het toch even anders uitpakte. zo 15 16:00, Toomler, € 15,OORLOGSGEHEIMEN (9+) Maarten Ebbers en Maria Noë spelen de hoofdrollen in een spannende muziektheatervoorstelling die zich afspeelt in 1943. Naar het bekroonde boek Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens. zo 15 15:00, Schouwburg Amstelveen, € 13,50 t/m € 16,TONEELGROEP OOSTPOOL ROBIN HOOD ‘Stelen van de rijken en geven aan de armen’ was Robin Hoods lijfspreuk. Maar de rek is uit de revolte. Zijn heldhaftige strijd eindigt in het woud waar hij zich terugtrekt. Schrijver Joachim Robbrecht en regisseur Sarah Moeremans duiken het bos in en gaan op zoek naar Robin Hood anno nu. ma 16 20:30, Stadsschouwburg Amsterdam, € 10,- t/m € 35,CIRQUE LE ROUX - THE ELEPHANT IN THE ROOM The Elephant in the Room van het internationaal gerenommeerde Franse gezelschap Cirque Le Roux is een spannende en hilarische voorstelling met veel slapstick en indrukwekkende acrobatiek. di 17, wo 18 19:30, Koninklijk Theater Carré, € 16,50 FIRMA DRAAK ULTIMATE CUBE Een beeldend verhaal vol wonderbaarlijke ontdekkingen, wetenschapsfantasie en kantelende perspectieven. di 17, wo 18 21:00, Theater Bellevue, € 11,- t/m € 17,50 THEATERGROEP DOLLE MAANDAG - CIRCUS ORPHEUS (7+) Theatergroep Dolle Maandag maakt inventieve en fysieke voorstellingen waarin ze met


55

april 2018 minimale middelen maximaal effect bereiken. Een voorstelling over geloven in je droom. Volg je hart en kijk niet meer om! wo 18 15:00, Ostade A’dam, € 5,- t/m € 8,50 NEW EUROPEAN ENSEMBLE - THE RISE AND FALL OF COMMUNISM Van Marx’ Communistisch Manifest naar de afscheidsspeech van Gorbatsjov. Deze salon neemt u mee langs de geschiedenis van het communisme met voordrachten van Mitchell Sandler. Daarnaast spelen musici van New European Ensemble werken van Gubaidulina, Shostakovich en Schnittke. wo 18 20:30, Ostade A’dam, € 12,50 STUFFED PUPPED THEATRE - BABYLON Poppentheater voor volwassenen: Een moderne bijbelse vertelling over de mens tegenover het noodlot, maar ook over doorgaan met leven terwijl anderen sterven. Wat behoor je dan te doen, wat kan je doen. wo 18, do 19 19:00, Theater Bellevue, € 11,- t/m € 15,DE WARME WINKEL & NIEUW WEST - AMADEUS Amadeus gaat over de noodlottige botsing tussen het vitale, onversneden talent van Mozart en het hardwerkende vakmanschap van Salieri. Maar het is ook een duel tussen twee theatermakers, waarin de culturele ondernemer tegenover de artiest staat, de brutaliteit tegenover de diplomatie, de naïviteit tegenover het wantrouwen, de muzen tegenover een carrière maken. Met Marien Jongewaard en Vincent Rietveld. do 19 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 23,- t/m € 24,ORFEO, EEN DRAMA VAN KARTON Orfeo, een drama van karton van Steef de Jong is een groots en meeslepende voorstelling over de liefde, de dood en de kracht van muziek. Met L’Orfeo en Orphee aux enfers als inspiratiebronnen maakt hij, bijgestaan door een muzikant, een geheel eigen versie van deze mythe. Een Orfeooperette van nu. za 21 20:30, zo 22 15:00 en 20:30, Theater Bellevue, ROEST - DE DANSERS EN PLAN D- (6 T/M 12) Oud plastic, afgedankte meubels, roestige apparaten. En ook een paar onaangepaste mensen. Duik mee in hun surrealistische wereld, vol grappige ochtendrituelen, onmogelijke dansduetten, walsende vuilniszakken en melancholische liedjes. zo 22 14:00, de Meervaart, € 7,THEATER UTRECHT PLATONOV Theater Utrecht presenteert Platonov (1881) van Anton Tsjechov in een radicale, hedendaagse versie van regisseur Thibaud Delpeut. Met een bijzondere cast van tien jonge topacteurs brengt hij een hartverscheurend eerlijke voorstelling over leven en liefde van een groep Millennials, tegen de achtergrond van een veranderende samenleving. ma 23, di 24 20:30, Stadsschouwburg Amsterdam, € 10,- t/m € 35,GG PRODUCTIES FILOSLOOF (10+) Han en Moon (twee eigenaar-

Top 3 Dans

DOX & NBPROJECTS – ROLE MODEL In Role Model staat een groep jonge vrouwen samen sterk. Mannelijk, vrouwelijk, onverschrokken, onzeker, rauw, zacht… Ze zijn het allemaal, en alles ertussenin. Met martial arts, voguing, hiphop, house, rap en zang is dit een voorstelling die eigenheid en diversiteit viert. Zes persoonlijkheden omarmen hun kracht op de dampende beats van dj Streamer. Een inspirerend stuk voor iedereen van 12 tot 99 jaar. Frascati 6 en 7 april

HET NATIONALE BALLET – DUTCH DOUBLES Na het succes in 2014 van Dutch Doubles brengt Het Nationale Ballet nu een tweede editie uit. Dit keer gaan in Nederland gevestigde choreografen de dialoog aan met vier beroemde musici. Met wereldpremières van Ernst Meisner en Annabelle Lopez Ochoa en bijzondere werken van Hans van Manen en Wubkje Kuindersma, gecreëerd in nauwe samenwerking met musici die zij bewonderen. Nationale Opera & Ballet 5 t/m 15 april

dige dames van zekere leeftijd) stellen elkaar lastige vragen over dingen die vanzelfsprekend lijken maar die dat in tweede instantie helemaal niet zijn. Een grappige jeugdvoorstelling over vragen waar je niet uitkomt. wo 25 19:30, Ostade A’dam, € 5,- t/m € 8,50 NTGENT - MENUET Jong regietalent Liliane Brakema maakt bij NTGent een enscenering van Menuet, de roman van Louis Paul Boon uit 1955 over de driehoeksverhouding tussen een arbeider, zijn echtgenote en hun dienstmeid. Met Bert Luppes, Lien Wildemeersch & Chris Thys. wo 25, do 26 20:30, Frascati, € 17,HET NATIONALE THEATER ORESTEIA De Oresteia is een familiedrama waarin opeenvolgende generaties met elkaar zijn verbonden door een bloedige keten van wraak. En de eerste vorm van staatsrecht verzoening biedt. Met o.a. de Theo d’Or 2017 winnares Romana Vrede en de Louis d’Or 2017 winnaar Hans Croiset. za 28 20:30, zo 29 15:00, Stadsschouwburg Amsterdam, € 10,- t/m € 37,50

advertentie

Lawson is er de persoon niet naar om zich te beperken tot een stijl of genre. De Amerikaan speelt introspectieve, meditatieve pianowerken, geïmproviseerde stukken en werken naar composities van klassieke componisten (The Chopin Variations en Bach Interpreted). zo 1 21:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 20,-

ISH EN DE JUNIOR COMPANY – GRIMM De Junior Company van Het Nationale Ballet en ISH Dance Collective brengen een compilatie van ‘the best of’ Grimm-verhalen, doorspekt met magie en eigentijdse elementen. Balletdansers en hiphoppers dansen samen in een nieuwe, eigen dansstijl, waarbij ze elkaar uitdagen, en liefde en jaloezie, vriendschap, machtswellust, intriges en de strijd tussen goed en kwaad een grote rol spelen. Stadsschouwburg 14 april

DIRK SCHEELE - FEEST!!! (2 T/M 7) Dirk Scheele speelt zijn leukste liedjes maar er wordt ook muziek gemaakt met emmers, sleutelbossen, ballonnen en mondharmonica’s. Het popconcert verandert in een daverend dansfeest met een swingende discodance medley. zo 29 14:00, Schouwburg Amstelveen, € 15,- t/m € 16,BONTEHOND - FOEI (5 T/M 8) Twee jongens kunnen zich niet inhouden. Daarom besluiten ze elkaar te trainen in wilskracht. Niet snoepen uit de koektrommel en niet uit bed kruipen om even met de iPad te spelen. Zo snel mogelijk willen ze nette, voorbeeldige mensen worden, want slecht zijn is toch het laatste wat je wilt? zo 29 14:00, de Meervaart, € 7,-

KLASSIEK & OPERA CLUB CONCERTGEBOUW: CHAD LAWSON De pianist en componist Chad

VITAL STAHIEVITCH PAASCONCERT De Wit-Russische pianist speelt werken van Mozart (pianosonate in A groot), Liszt (Rhapsodie Espagnole), de Falla (uit Spaanse Dansen) en Tsjaikowski (6 stukken voor piano op.19. zo 1 15:00, Pianola Museum, € 15,MOZARTS GROTE MIS RADIO FILHARMONISCH ORKEST EN GROOT OMROEPKOOR Vandaag luidt het Radio Filharmonisch Orkest Pasen passend in met Mozarts Mis in c. Vaste dirigent Markus Stenz leidt het Groot Omroepkoor in dit ambitieuze maar ook aangrijpende stuk. zo 1 11:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 21,ZAPP MATTHEUS (8+) - AMSTERDAMS BACH CONSORT Zapp Mattheus is geschreven door tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest. Hij schreef dit familieconcert speciaal voor het Amsterdams Bach Consort: een compacte Matthäus Passion. Bondig, maar met groot respect voor Bachs meesterwerk en voor het Bijbelse verhaal van de kruisiging. zo 1 13:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,THE CHOIR OF THE HOLT SCHOOL FOR GIRLS, ENGELAND Onder leiding van Andrew Gray zingt The choir of The Holt School for Girls o.a. The Lord Bless you and keep you (John Rutter), Irish Blessing (Bob Chilcott), Ave Verum (W.A. Mozart) en Ave Maria (Giulio Caccini). ma 2 13:00, De Engelse Kerk, gratis PIETER JAN LEUSINK HÄNDELS MESSIAH Grote barokke expressie is de aantrekkingskracht van concerten door Pieter Jan Leusink en zijn The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands. Door gebruik van authentieke barokinstrumenten samen met vocale zangkwaliteit ontstaat een lichtvoetige, transparante uitvoering. ma 2 14:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 35,-

OEDIPUS 5 – 14 APR RONDANE KWARTET CANTO OSTINATO EN JOEP FRANSSENS Het Rondane Kwartet bestaat uit de pianisten Daphne Keune, Robert Lambermont, Petra van Oort en Laura Sandee. Dit kwartet is het enige kwartet ter wereld dat de vijf composities voor meerdere toetsinstrumenten van Simeon ten Holt, in vaste bezetting, uitvoert. di 3 20:15, De Duif, € 25,- t/m € 27,50 DIE ZAUBERFLÖTE - STAATSOPERA VAN TATARSTAN De worsteling tussen goed en kwaad vormt de leidraad van ‘Die Zauberflöte’, Mozarts meest gespeelde opera. In deze betoverende uitvoering creëert de Staatsopera van Tatarstan een Harry Potter-achtige sfeer. Een magische operabeleving met geheime deuren, gevaarlijke opdrachten en goede én kwade toverkrachten. di 3 20:15, de Meervaart, € 29,50 JONG TALENT – STILE NU: OUDE MUZIEK IN DE STIJL VAN NU Debuut van Ensemble Stile Nu, een nieuw ensemble voor oude en nieuwe muziek met muziek van: Marchitelli/Diaz, Valentini, Tiensuu, Rebel & Byros. di 3 20:00, Oosterkerk, gratis RONDANE KWARTET EN HET AMSTEL QUARTET: INCANTATIE IV VAN SIMEON TEN HOLT In dit jubileumprogramma zal het kwartet, gespecialiseerd in de muziek van Simeon ten Holt, de Incantatie IV samen met het Amstel Quartet (saxofoon) uitvoeren. wo 4 20:15, De Duif, € 27,50

advertentie

DUTCH DOUBLES — 24 maart - 15 april


TOP 10 LEZING & DEBAT KRANT 56

april 2018

HOUD JE VAN DISCUSSIE EN DEBAT? DAN ZIJN DIT DE TIEN LEZINGEN DIE JE DE KOMENDE MAAND NIET MAG MISSEN.

1. KWETSEN VOOR DE KUNST? CABARETIER & MAATSCHAPPIJ Sinds de moord op Theo van Gogh en doodsbedreigingen voor cartoonisten als Kurd Westergaard gaat het steeds vaker over de grenzen van de grap. Grappen maken over de islam, Joden of Marokkanen, kan dat nog in deze tijd? Raoul Heertje praat er over met Stefano Keizers en Diederik Ebbinge. De Balie 3 april 16:00

2. BEMINNEN

6.

3. WORDT DE ROBOT MIJN REDDING?

7. PARADISOLEZING: BEN FERINGA

2.

7.

8. HVA PETFLESVRIJ

3.

8.

NEMO Science Museum 10 april 19:30

4.

9.

9. FRANCA TREUR EN MAARTEN VAN DER GRAAFF

LES GOÛTS RÉUNIS: IL DECAMERONE Dit concert van Irene Sorozábal Moreno & Peter More met het Lagrime Consort en het Giesta Duo, is een reis langs de mediterraanse kust met Giovanni Boccaccio en zijn tijdgenoten als reisgenoten. Met muziek van o.a. Andrea da Firenze, Matteo da Perugia, en Cypriot Vespers. zo 8 16:00, Amstelkerk, € 5,t/m € 15,-

Een gesprek tussen twee schrijvers uit een gereformeerd nest die zich in hun recent gepubliceerde romans op een nieuwe manier afvragen wat geloof is. En het leven beschrijven van christenen en mensen die dat niet meer zijn. Waar hebben we het over, als we over christendom in Nederland praten?

10. IT’S THE FOOD MY FRIEND

5. TOUR DE POEP

11 april is het weer Nationale Poepdag! Artis organiseert daarom een middag over poep. Er komen verschillende experts aan het woord over het nut van poep en de onzichtbare wereld die hierachter schuilgaat. ARTIS-Micropia 11 april 15:00

10.

Hoe gaan moderne en toekomstige technologieën ingrijpen in de landbouw, de voedselketen en ons koopgedrag? Hoe voorkomen we dat ze worden misbruikt door eigenaren van Big Data en van patenten op genen? Hoe zorgen we dat technologieën ook boeren, consumenten en de aarde dienen? Een debat over kansen, macht en voedseldemocratie. De Rode Hoed 24 april 20:00

Samengesteld door TXTradio, het online platform voor lezingen, interviews en debat. De meeste debatten zijn na afloop terug te luisteren op TXTradio.nl

EBONIT QUARTET Ebonit eert de honderste sterfdag van Debussy met een bloemlezing van diens werken, en die van zijn docenten en collega’s. Met Faure deelde Debussy een muze en Janacek werd ook wel zijn Tsjechische equivalent genoemd. za 7 14:00, Noorderkerk, € 16,MENAHEM PRESSLER EN SCHUMANN KWARTET In zijn lange, imposante carrière heeft pianist Menahem Pressler grote solo-optredens altijd afgewisseld met kamermuziek. Vandaag werkt hij met het Duitse Schumann Kwartet bestaande uit de drie broers Mark, Erik en Ken Schumann en violiste Liisa Randalu. za 7 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 34,- t/m € 54,-

De Nieuwe Liefde 23 april 20:00

5.

PIERRE-LAURENT AIMARD ETUDES VAN LIGETI De pianomuziek van Ligeti is een monument. Met zijn Etudes trad Ligeti in de voetsporen van Chopin en Debussy. Ligeti’s favoriete pianist was Pierre-Laurent Aimard, die nauw met de componist samenwerkte en als geen ander weet wat er schuilgaat achter diens noten. vr 6 15:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 5,-

De Hogeschool van Amsterdam wil de strijd aangaan tegen plastic afval. Met het onvolprezen Amsterdamse kraanwater binnen ieders handbereik zijn flesjes bronwater immers onnodig. Een middag met powertalks door experts over de gevolgen voor mens en milieu. En met een discussie achteraf. HvA Kohnstammhuis 17 april 17:00

De Nieuwe Liefde 9 april 20:00

Eet jij nog natuurlijk? Eeuwenlang hebben boeren door moeizaam fokken en telen ons eten geproduceerd. Nu we met gentechnologie eindelijk eens ferme stappen vooruit kunnen zetten, deinzen we massaal terug voor kweekvlees en GMO. Moeten we af van het idee dat voedsel natuurlijk moet zijn? NEMO Kennislink Live over kweekvlees, designergroente en 3D-geprinte pizza’s.

Ben Feringa (Nobelprijs voor scheikunde in 2016) houdt een lezing in de serie De Nieuwe Mens. Nanoscience stelt ons in staat machientjes te construeren op moleculaire schaal. Gaan straks nanorobotjes door onze bloedbaan om een geneesmiddel met grote precisie af te leveren, of te zoeken naar defecten in ons lichaam? Paradiso 15 april 11:00

Ja, dat zou zomaar kunnen. Een kijkje in de wondere wereld van technologie. Over robots, domotica en je huisarts online. Verder ook voorbeelden van projecten en organisaties uit stad en land. Presentatie Hadassah de Boer.

4. CONTROLE OVER JE VOEDSEL

Een dag in het kader van ‘De week van het jonge kind’. Met veel vragen voor zorgprofessionals. Waar liggen hun grenzen? Hoe kun je als professional op een persoonlijke manier betrokken zijn bij het gezond opgroeien, zonder de grenzen van het kind en zijn opvoeders te overschrijden? Pakhuis de Zwijger 13 april 09:00

Anno 2018 lijken we seksueel vrijer dan ooit. Maar is dat wel zo? Seksualiteit lijkt steeds meer op kleur bekennen. Denken over seks ontaardt steeds vaker in hokjesdenken. Dat beknot de manier waarop we ons kunnen ontwikkelen. Hoe kun je seks beleven zonder je in een identiteit vast te leggen? Met o.m. Marli Huijer. Pakhuis de Zwijger 4 april 20:00

6. GEZOND OPVOEDEN

1.

ASKO|SCHÖNBERG & SLAGWERK DEN HAAG György Ligeti zelf noemde het Pianoconcert (1988) zijn meest complexe en virtuoze stuk. Het is een vijfdelige achtbaan van op elkaar gestapelde ritmes. Een feest voor de luisteraar, maar een tour de force voor solist én dirigent. Meesterpianist Pierre-Laurent Aimard en dirigent Reinbert de Leeuw zijn de gedroomde uitvoerders van dit meesterwerk. do 5 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 32,50

NAPZAK - ALTER EGO Alter Ego is de opmaat voor de serie Spotlight waarin componist/regisseur/gitarist Michel van der Aa centraal staat. De vier solowerken voor fluit, cello, viool en piano hebben elk een tegenspeler in de vorm van electronica of beeld en dat levert fascinerende dialogen op tussen mens en machine. Met Eline van Esch (fluit), Heleen Hulst (viool), Mick Stirling (cello), en Gerard Bouwhuis (piano). zo 8 16:00, Splendor Amsterdam, € 5,- t/m € 15,FAUST & BEZUIDENHOUT SPELEN BACH & BIBER Het samenspel van violiste Isabelle Faust en klavecinist Kristian Bezuidenhout wordt gedefinieerd door spontaniteit. Bezuidenhouts uitbundigheid en Fausts heldere, intense toon mengen prachtig. Vanavond speelt dit topduo sonates van J.S. Bach en Biber. zo 8 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 30,-

SILENCE #11 FRANCK KRAWCZYK in het kader van de huidige tentoonstelling NA door Christian Boltanski zoekt componist Franck Krawczyk niet alleen de verbinding op met het tentoongestelde werk, maar ook met de lange concerttraditie in de Oude Kerk. Speciaal voor de gelegenheid heeft hij een wandelconcert – getiteld VOOR, gecomponeerd voor 18 cellisten, 3 solisten, een kinderkoor, en een soundtrack. Krawczyk bewerkte hiervoor muzikaal materiaal van Gustav Mahler, Henri Dutilleux, en gebruikt muziek van Sweelinck. zo 8 8:00, Oude Kerk Amsterdam, € 10,TEODOR CURRENTZIS BEETHOVENS ZEVENDE Alsof hij een bruistablet in het orkest werpt, schreef NRC over dirigent Teodor Currentzis. De Griek, al jaren artistiek leider van diverse ensembles in Siberië, heeft energie als ‘middle name’. Met zijn eigen musicAeterna bracht hij onlangs de derde van drie dynamische Mozartopera’s uit. Vandaag laat hij onder meer de klaterende ouverture van Mozarts Le nozze di Figaro horen. di 10 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 27,LIDY BLIJDORP EN JULIEN BROCAL Tijdens dit vierde Cello 020-concert nemen Lidy Blijdorp en Julien Brocal de luisteraar mee naar de wereld van het impressionisme. Al spelend introduceren ze je in de wereld van Debussy, laten horen wie zijn grote voorbeelden waren (Bach, Chopin) en hoe zijn dromerige stijl zijn navolgers inspireerde (o.a. Maurice Ravel). do 12 20:15, Amstelkerk, € 17.50 EBÈNE KWARTET SPEELT FAURÉ, DUTILLEUX EN BEETHOVEN Het charismatische Franse Ebène Kwartet speelt net zo graag de klassiekers als dat ze The Beatles of de muziek van Pulp Fiction spelen. En al die klanken krijgen dezelfde secure maar open behandeling. Vandaag plaatst het Ebène Kwartet drie componisten in hun eregalerij: Beethoven, Fauré en Dutilleux. do 12, za 14 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 35,MITSUKO SARUWATARI MET SCHUMANN, BERGER, CHOPIN EN RAVEL Het programma van deze Japanse pianiste bestaat uit de poëtische Waldszenen van Schumann, een nocturne van Chopin en Le tombeau de Couperin, een van Ravels belangrijkste werken. Met de magistrale en emotionele sonate van Wilhelm Berger als het onbetwiste hoogtepunt van dit recital. vr 13 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 25,IN DE BAN VAN... BRAHMS Het hoogtepunt van het traject voor talentontwikkeling: de uitvoering van het strijkkwintet in G groot opus 111 van Johannes Brahms. De jonge talenten musiceren met coach en stervioliste Candida Thompson, concertmeester van Amsterdam Sinfonietta. za 14 14:00, Noorderkerk, € 16,-


57

april 2018

AMERSFOORTS JEUGD ORKEST EN SOLIAMERSFOORT - CARMINA BURANA De Carmina Burana van Carl Orff, gecomponeerd in 1936, spreekt tot op de dag van vandaag een groot publiek aan. Vandaag uitgevoerd door Het Amersfoorts Jeugd Orkest met circa zeventig gepassioneerde jonge musici in de leeftijd van dertien tot vierentwintig jaar, en het amateurkoor SoliAmersfoort. zo 15 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 28,50 MICHEL VAN DER AA WAT IS HET GEHEIM COMPONEREN? (8+) Hij is componist, regisseur én gitarist: de Nederlandse alleskunner Michel van der Aa. Hij combineert zijn muziekstukken heel succesvol met film en nieuwe media. Hij maakt hele nieuwe werelden met zijn muziek, niet alleen om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. zo 15 15:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 7,50 VAN SWIETEN SOCIETY WILDE ROMANTIEK Heleen Hulst (viool), Bernadette Verhagen (altviool), Albert Brüggen (cello), en Bart van Oort (piano) spelen o.a. Strijktrio in c klein opus 9 nr. 3 van Dussek, Pianokwartet in Es groot opus 56 van Beethoven en composities van Lachner en Ries. zo 15 15:30, Waalse Kerk, € 22,50 AMATIS PIANO TRIO CLOUDS Het in 2014 opgerichte Amatis Piano Trio verwierf in zeer korte tijd een naam binnen de kamermuziek, dankzij fantastisch spel en zeer goed gekozen programma’s. Vanavond is het pianowerk Nuages Gris van Liszt de rode draad. Aan het slot komt het volledige pianotrio samen met klarinettist Ib Hausmann voor Messiaens aangrijpende Quatuor pour la fin du temps. di 17 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 32,HRUŠA MET PROKOFJEV EN BEETHOVEN BIJ HET CONCERTGEBOUWORKEST De Tsjechische dirigent Jakub Hrůša is gespecialiseerd in muziek uit Centraal-Europa. In het kader van de concertreeks

za 21 20:30, Pianola Museum, € 15,NIEUW VOCAAL AMSTERDAM 25 jonge vrouwen zingen een verrassend programma met koormuziek voor gelijke stemmen van alle tijden. De uitvoerenden zijn de meest ervaren nachtegalen van de bekende klassieke zangopleiding Nieuw Vocaal Amsterdam. za 21 14:00, Noorderkerk, € 16,-

FOTO KATINKA KRIJGSMAN

JAAP VAN ZWEDEN JETHS EN BARTÓK Na zijn eerste opera Hôtel de Pékin (2008) schrijft Willem Jeths nu een monodrama op basis van Edgar Allan Poe’s short story The Tell-Tale Heart. Bartóks Hertog Blauwbaards burcht staat vol revolutionaire klanken: zijn dissonante intervallen geven de muziek ongekende thrillerkwaliteiten. Jaap van Zweden is de ideale dirigent voor een middagje hoogspanning… za 14 14:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 53,-

Top 3 Cabaret

TRUMP UP THE VOLUME Na Bye Bye Bush, Mr. America Contest en 9/11 Forever komen stand-up comedians Pep Rosenfeld en Greg Shapiro en regisseur Andrew Moskos met een nieuwe show: Trump up the Volume. Dankzij het turbulente karakter van de Amerikaanse president zit het trio boven op het nieuws en zorgt met scherpe, rake en hilarische grappen voor de broodnodige Trumptherapie. Boom Chicago 6 en 20 april

FOTO SASKIA KERKHOFF

HET NEDERLANDS KAMERORKEST Kern van dit concert is J.S. Bach met twee dubbelconcerten, met twee violen en hobo als solopartijen. Eveneens van Bach is een prelude en fuga, genomen uit het Wohltemperiertes Klavier waarmee hij in 24 composities alle toonsoorten doorloopt. za 14 20:15, zo 15 14:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 16,- t/m € 55,-

EMILIO GUZMAN – KOM DAN! Emilio gaat het helemaal anders doen. Na drie voorstellingen tegen populisme is de wereld alleen maar populistischer geworden. De blanke boze mannen hebben gewonnen. Zij hebben nu de macht. Oftewel: nu zijn zij de elite. Nu is Emilio een blanke boze man. Nu mag hij ongeremd boos zijn. Zonder nuance, beleefdheid of twijfel. Kom dan! De Meervaart 11 april Oorlog & Vrede tast hij daarvan de uiterste grenzen af. Op het programma staan o.a. Oorlog en vrede: symfonische suite (versie Palmer), op. 91 van Prokofjev en Derde pianoconcert in c, op. 37 van Beethoven. wo 18, do 19 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 25,- t/m € 91,NEDERLANDS KAMER­ ORKEST - PÄRT IN PARADISO De in 1935 geboren componist uit Estland Arvo Pärt weet met zijn minimalistische, maar vooral spirituele muziek, de juiste snaar te raken in deze hectische tijden. Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić speelt ook het stuk Summa. Het werk stamt net als Tabula Rasa uit 1977. Pärt schreef Summa in eerste instantie als koorwerk, maar herschreef het later voor strijkorkest. do 19 20:30, Paradiso, € 17,50 DEBORAH WITTEVEEN & MAXIME SNATERSE Deborah Witteveen (saxofoon) en Maxime Snaterse (piano) spelen als duo sinds 2015 en vinden elkaar in hun expressieve en kleurrijke spel. Deze middag spelen zij een gevarieerd programma met zowel hedendaagse

MARC MARON Barack Obama, Keith Richards, Ben Stiller en Robin Williams, allemaal waren ze te gast in zijn podcast WTF with Marc Maron. Deze Amerikaanse stand-up comedian is al twintig jaar actief in de entertainmentindustrie. Van comedy tot radio en televisie, hij kan het allemaal. In Carré staat hij garant voor een avond vol eerlijke, rauwe comedy die je aan het denken zet. Koninklijk Theater Carré 23 april muziek als stukken uit het klassieke saxofoonrepertoire. vr 20 14:30, Oosterkerk, gratis MICHIEL WEIDNER - SOLO Een autobiografisch concert. Met verhalen, beeld, geluid en muziek vertelt Michiel over zijn keuzes als muzikant. En over de rol van geluk en toeval, over openheid en ruimte maken. vr 20 20:30, Splendor Amsterdam, € 16,PHOTONEN - SONGS FROM THE NEW WORLD In het kader van de serie Couleur Vocale brengt Photonen, o.l.v. Jeroen Spitteler, een gevarieerd a- capellaprogramma met muziek uit de VS. Behalve composities van Copland en Barber ook werk van hedendaagse componisten als Whitacre, Lang en Gjeilo. za 21 20:15, De Waalse Kerk, € 16,LOEK DIKKER & FRIEDMAR HITZER Een feestelijke premiere met nieuwe composities van pianist Loek Dikker en violist Friedmar Hitzer. Op virtuoze wijze worden muzikale sferen en stijlen uit heden en verleden gecombineerd.

ALBION KWARTET SCHUBERT EN DVORÁK Het Britse Albion Kwartet speelt twee van de mooiste stukken uit het kwartetrepertoire, Schubert - Strijkkwartet in a, D 804 ‘Rosamunde’, én Dvořák - Twaalfde strijkkwartet in F, op. 96, B 179 ‘Amerikaanse’. zo 22 11:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 21,- t/m € 27,LUCAS EN ARTHUR JUSSEN Het ‘officiële’ debuut van Arthur en Lucas Jussen in de serie Meesterpianisten met een prachtig, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld programma. Met o.a. werken van Bartók en Schubert. 22 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 60,GEWANDHAUSORCHESTER LEIPZIG EN ANDRIS NELSONS Onlangs volgde de Letse dirigent Andris Nelsons zijn collega Riccardo Chailly op in Leipzig. In 1479 begonnen als groep stadsmuzikanten is het Gewandhausorchester Leipzig nu een van ’s werelds geliefdste orkesten. wo 25 20:15, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 48,PIANORECITAL MATTIAS SPEE Pianist Mattias Spee zal naast stukken van Bach, Brahms en Debussy, zelfgeschreven muziek spelen. do 26 20:00, Oosterkerk, gratis CALEFAX + NEUE VOCALSOLISTEN MORPHING RELATIONS Het project Morphing Relations brengt twee van de avontuurlijkste ensembles van dit moment samen, het Duitse Neue Vocalsolisten Stuttgart en Calefax, in een programma met veel premières en enkele nieuwe arrangementen. do 26 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 32,ALEXANDRE THARAUD SUNRISE (1927) De Franse toppianist Alexandre Tharaud improviseert live een klassiek geïnspireerde score bij de film Sunrise (F.W. Murnau), een meesterwerk uit de periode van de zwijgende film. za 28 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 27,50 SYMFONIEORKEST BELLITONI - MAHLERS ZEVENDE Onder leiding van vaste dirigent Jurjen Hempel speelt Symfonieorkest Bellitoni de Zevende symfonie in b van Mahler en Schubert’s ‘Unvollendete’. zo 29 14:30, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 29,75 t/m € 35,GROOTOMROEPKOOR TE DEUM Antonin Dvořák schreef zijn Te Deum voor de vierhonderdjarige viering van de ontdekking van Amerika. De feestelijke cantate wordt vandaag uitgevoerd door

het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest, geleid door Dvořáks landgenoot Tomáš Netopil. zo 29 11:00, Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, € 21,- t/m € 27,-

DANS NDT 2 - SUM THOUGHTS Sum Thoughts is een rijke schakering van lyrisch tot experimenteel werk van Marina Mascarell, Sol León en Paul Lightfoot, Short Cut (1999) van grootmeester Hans van Manen, en Edward Clugs mutual comfort (2015). zo 1, ma 2 20:30, Stadsschouwburg Amsterdam, € 10,- t/m € 40,MARC VANRUNXT EN BAHAR TEMIZ - WHITE ON WHITE In White on White wordt de maakbaarheid van het personage onder de loep genomen, en wordt op zoek gegaan naar nieuwe manieren om een lichaam te ensceneren. di 3, wo 4 20:30, De Brakke Grond, € 11,ID THEATRE COMPANY ID DE VOORSTELLING (12+) In deze beeldende en rauwe multidisciplinaire voorstelling met persoonlijke verhalen, performances en hedendaagse dans worden de spelers en het publiek geconfronteerd met momenten van vertwijfeling. Identiteit, veilige haven of luchtkasteel? do 5 20:30, Podium Mozaïek, € 10,- t/m € 17,IVGI&GREBEN WE ARE IN TROUBLE Met hun krachtige danstaal willen Johan en Uri voorbijgaan aan het wij-en-zij-denken, een woordeloos beroep doen op het inlevingsvermogen van het publiek, en ons herinneren aan onze gedeelde menselijkheid. vr 6 20:30, Theater De Meervaart, € 10,DANSCLICK #19 Een prachtige kennismaking met de nieuwste generatie dansmakers. Tijdens de 19e editie van DansClick presenteert Korzo producties de getalenteerde choreograaf Ryan Djojokarso en de winnaar(s) van de BNG Bank Dansprijs 2017, die in het najaar uitgereikt zal worden. di 10 20:30, Theater Bellevue, € 11,- t/m € 17,50 ALIDA DORS & SILBERSEE SPEAK UP! Hiphop dansgezelschap BackBoadvertentie

OEDIPUS JR. 13 – 28 APR


AMSTERDAM ART 58 galerieselectie FOTO: TOM HAARTSEN

ne en muziektheaterhuis Silbersee slaan voor de tweede keer de handen ineen voor de nieuwste urban dansvoorstelling Speak Up! Zes mensen in de kracht van hun leven roepen zichzelf en elkaar ter verantwoording. vr 13 20:00, Bijlmer Parktheater, € 13,50

C&H GALLERY Tweede Kostverlorenkade 50 FLY FOR FUN – RUBEN KRAGT 7 APRIL – 12 MEI De titel verwijst zowel naar het avontuur van schilderen, als iets nieuws ontdekken. Zoals een reiziger zich tijdens een vakantie openstelt voor nieuwe ontmoetingen, zo maakt de schilder ruimte voor verrassingen door te werken vanuit een helder plan. In de uitvoering hiervan zoekt hij naar een directe en effectieve manier van schilderen waarbij een handeling op het doek altijd een consequentie heeft binnen de compositie.

UPSTREAM GALLERY Kloveniersburgwal 95 FROM ZERO TO 2018 14 APRIL – 19 MEI Groepstentoonstelling met kunstenaars uit de Zero-beweging en verwante hedendaagse kunstenaars. Zero-kunstenaars hadden de intentie om de sporen van hun handschrift zoveel mogelijk weg te laten, vormen te reduceren en kunst te maken met gevoel voor licht, balans en beweging. Dit leidde vaak tot minimaal aandoende werken die stilistisch verwant waren met de geometrische abstractie.

ALIDA DORS - SPEAK UP! Een voorstelling over ons moreel kompas en onze groeiende angst om elkaar en onszelf in de ogen te kijken. Naast elementen uit (hiphop) dans, opera en rituelen uit de Afrikaanse diaspora, zijn teksten van belangrijke (hiphop) activisten een belangrijke inspiratiebron voor deze eclectische dansvoorstelling. za 21 21:00, Podium Mozaïek, € 10,- t/m € 17,-

CABARET STAND-UP COMEDY SHOW (NL) De top van de Nederlandse comedians. elke vr, za 20:30, Comedy Café, € 15,- t/m € 17,50 BEST OF BOOM Boom Chicago’s meest favoriete momenten, scènes en improvisaties uit de laatste 20 jaar. elke wo t/m za 20:30, zo 20:00, Boom Chicago, € 26,50 COMEDYTRAIN Comedytrain is een verrassings­ pakket: je weet nooit van tevoren wie er precies komen spelen, behalve dan dat het een exquise selectie uit het Comedytrain collectief betreft. elke wo, do, vrij & za 20:30, Toomler, € 11,50 t/m € 18,50

FOTO: G.J. VAN ROOIJ

GALERIE FONS WELTERS Bloemstraat 140 DAVID JABLONOWSKI TOT 28 APRIL David Jablonowski creëerde voor zijn derde solotentoonstelling een installatie met sculptuur-, video- en fotografische elementen. Samen vormen ze een eigen infrastructuur die voortkomt uit Jablonowski’s interesse in het Ruhrgebied in Duitsland, waar de kunstenaar opgroeide. Hij is geïnteresseerd in de industrialisatie en hoe dit van invloed is op een regio en zijn inwoners.

JUNIOR COMPANY IN THE FUTURE De Junior Company van Het Nationale Ballet danst een wereldpremière van Juanjo Arqués, dé publieksfavoriet In the Future van Hans van Manen, en klassiek ballet van Bournonville. zo 15 19:30, Stadsschouwburg Amsterdam, € 10,- t/m € 32,50

HET ZWANENMEER Het meest gedanste ballet ter wereld laat ons de liefde beleven van prins Siegfried voor prinses Odette, die door de boze tovenaar Von Rothbart is vervloekt. Vertolkt door het Ballet en Symfonieorkest van de Nationale Opera van Rusland. di 24, wo 25 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 25,- t/m € 85,-

FOTO: G.J. VAN ROOIJ

ALBADA JELGERSMA Lijnbaansgracht 318 KIJK! - BETTIE VAN HAASTER (FOTO), BAS VAN DEN HURK, MARJOLEIN ROTHMAN TOT 7 APRIL Het kijken staat centraal in de groepstentoonstelling van Galerie Albada Jelgersma met de Nederlandse kunstenaars Bettie van Haaster (1957), Bas van den Hurk (1965) en Marjolein Rothman (1974). De drie kunstenaars zijn gevraagd om hun schilderijen te tonen en het onderwerp te laten zijn van de rust en ruimte die de galerie daarvoor gecreëerd heeft.

GALERIE RON MANDOS Prinsengracht 282 BORIS TELLEGEN 7 APRIL - 5 MEI Totaalinstallatie van Boris Tellegen (NL, 1968) met sculpturen, tekeningen en collages van hout en papier. In zijn werk legt Tellegen de spanning tussen het werkelijke en het conceptuele vast in een geometrische stijl met perspectief. Hij begon zijn artistieke praktijk in de jaren tachtig op straat onder het pseudoniem Delta.

april 2018

KRANT

AKINCI Lijnbaansgracht 317 COMPANION - INGE MEIJER 14 APRIL – 19 MEI Companion is samengesteld uit werken van de kunstenaar Inge Meijer, die onlangs haar residentie bij de Rijksakademie voltooide. De tentoonstelling is een ontdekkingstocht met een open einde in video, fotografie en beeldhouwkunst die vragen van sterfelijkheid en verlangen oproept binnen de kleinste details van de normaliteit.

Samenstelling Amsterdam Art. Voor een compleet overzicht van tentoonstellingen, evenementen en wekelijkse tips zie amsterdamart.com

GEORGE ARAKEL E.A. VOORBEELD ALLOCHTOON Een inspirerende, humoristische en ontroerende theatershow over het najagen van ambities, over vooroordelen, discriminatie, racisme, doorzettingsvermogen en vluchtelingen. di 3 20:30, Griffioen, € 9,50 t/m € 15,50 ROUÉ VERVEER HEPPIE DE PEPPIE Deze cabaretier en stand-upcomedian wordt alom geprezen om zijn driftige en enthousiaste speelstijl. Ook zijn achtste voorstelling bevat een stortvloed aan hilarische momenten, scherpe grappen en veel zelfspot. di 3 t/m za 7 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 24,-

LE ROUX & D’ANJOU ECHTE LIEFDE Een absurdistische en muzikale theatervoorstelling schaamteloos geïnspireerd op Absolutely Fabulous en hun knettergekke leven. Twee wereldwijven in een gloednieuwe cabaretkomedie, in regie van Marije Gubbels. wo 4 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 25,50 RENE VAN MEURS IK BELOOF NIKS Het zou zomaar weer een avond vol mooie verhalen, rake grappen en een flink tempo kunnen worden, maar Rene belooft niks. do 5 20:30, Griffioen, € 10,t/m € 16,MAARTEN EBBERS EN DE MEDEMENS Cabaretier Maarten Ebbers en zijn band De Medemens, met drummer Jan Roel Hamersma en bassist Mike Kamp, spelen o.a. Hondje met een Trui, Wapentje, Verloren Tijd en Eens Maar Nooit Weer. vr 6 20:30, Theater Bellevue, € 11,- t/m € 16,OELOEK - DROEFTOETERS Een hilarische achtbaan van muzikaal geweld, krankzinnige dialogen en visueel spektakel waarbij de idiote figuren je om de oren vliegen. za 7 20:30, de Meervaart, € 12,PHILIPPE GEUBELS Tien jaar geleden stond hij voor het eerst op het comedy-podium en een stormachtige doorbraak in Vlaanderen volgde. Vier jaar geleden debuteerde hij in de Nederlandse theaters met ‘Made in Belgium’. Nu is hij terug met een nieuwe voorstelling: ‘Bedankt voor Alles’. Geen compilatie of ‘best of ’ maar een show met nieuw materiaal! di 10 t/m do 12 20:00, vr 13 20:00 en 23:00, Koninklijk Theater Carré, € 24,- t/m € 38,-

do 12 t/m za 21 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 24,PIETER VERELST MIJN BROER EN IK Pieter Verelst won tijdens het Groninger Studenten Cabaret Festival zowel de persoonlijkheids- als de juryprijs voor zijn programma ‘Mijn broer en ik’. Volgens het juryrapport verraste Verelst ‘van de eerste tot de laatste seconde, van zijn spannende opkomst tot zijn gevoelig slot.’ vr 13 20:30, Theater De Omval, € 16,RAYEN PANDAY Rayen Panday vindt zichzelf absoluut geen fenomeen! Hij beschrijft alles zoals het is, maar dan wel op fenomenale wijze. Persoonlijk, actueel, muzikaal en er wordt geen enkel onderwerp geschuwd. di 17 20:30, Griffioen, € 10,t/m € 16,TIM FRANSEN HET KROMME HOUT DER MENSHEID Vorig seizoen debuteerde cabaretier Tim Fransen met zijn filosofische en alom bejubelde programma Het failliet van de moderne tijd. In zijn tweede show bekijkt Fransen in welke staat onze menselijke beschaving verkeert, wat er nog te redden is en waarom de antwoorden liggen bij mannen als Napoleon, Beethoven en Kant. wo 18 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 19,50 t/m € 20,50 JANDINO ASPORAAT KEIHARD Bij Jandino is het simpel: je komt en je gaat. Daartussen moet je lachen, het liefst keihard! Precies daar zorgt hij voor: een hilarische show met typetjes, stand-up comedy, zang en dans. do 19 20:15, de Meervaart, € 17,50

NIET SCHIETEN! TIJD VOOR EEN TRIO Een kwetsbaar, herkenbaar en vooral een hilarisch cabaretprogramma over leeftijdsconflicten, afhankelijkheid en persoonlijke crisissen. Met Arend Edel, Maarten Hennis & Esmee van Kampen. di 10 20:30, Griffioen, € 10,- t/m € 16,-

MARLON KICKEN - BAKO Een zeldzaam gouden combinatie: lange dreadlocks, skateboardend, 40+, pratend met een zachte ‘g’ en hilarisch in een schaamteloos fantastische voorstelling vol waarheden, geluk en komische verhalen. vr 20 21:00, Bijlmer Parktheater, € 13,50

MATROESJKA Het duo Lisa Loeb en Janneke Rinzema maken korte metten met deze krankzinnige tijden. Met hun knotsgekke personages, vlijmscherpe sketches en elektronische beats zetten ze je brein op stelten want hun prachtige stemmen en ijzersterke liedjes werken gegarandeerd geestverruimend. do 12 20:30, Griffioen, € 10,t/m € 16,-

ARON ELSTAK KIJKT U EVEN MEE? Als showhost van het oude variété gidst Aron u door televisieland. Hij laat de revue herleven in een avond vol mooie liedjes, typetjes, conférences en natuurlijk het befaamde rieten hoedje. Hij haalt alle glitterjasjes en showtrappen uit de kast om zijn publiek een ouderwets avondje te entertainen. vr 20 20:30, Theater De Omval, € 14,-

AKF DELUXE: LONNEKE DORT Wat gebeurt er als een alternatieve pop-rock band bekende Nederlandstalige (kleinkunst) muziek onder handen neemt? Lonneke Dort, winnaar AKF Sonneveldprijs 2017, waagt zich samen met haar indie band aan klassiekers, van o.a. Jacques Brel tot Harrie Jekkers, Brigitte Kaandorp en Drs. P. do 12, vr 13 20:30, Theater Bellevue, € 11,- t/m € 16,DANIËL ARENDS DE AFTERPARTY ‘Zijn laconieke, rauwe humor is een genot,’ aldus De Volkskrant.’ Vlijmscherp, sterk en verrassend!

LEBBIS - DE BOVENGRENS De ondergrens kennen we allemaal, maar nu gaat Lebbis met het publiek op zoek naar De Bovengrens. Meanderend over wat we doen, waarom, en waar het heen gaat, waarbij hij zelf veel aan het woord zal zijn. Maar dat kent u wel van hem. vr 20 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 22,50 t/m € 23,50 JASPER VAN KUIJK - JANUS Nu alles en iedereen steeds extremer wordt, bekijkt Jasper van Kuijk de zaken eens radicaal van twee kanten. Hij zet zijn tanden in het nu, met een aanstekelijke


59

april 2018 mix van scherpte en lichtvoetigheid. Hij analyseert, fileert en serveert met een lach. Cabaret dat én ergens over gaat én vermaakt. za 21 20:30, de Meervaart, € 12,- t/m € 17,ILIZA SHLESINGER De slimme, gedurfde en oprechte Iliza Shlesinger is de enige vrouw en jongste comedian die de titel van NBC’s Last Comic Standing heeft verdiend. Haar debuut comedy special, War Paint, bereikte de nummer 1 positie in de iTunes hitlijsten. zo 22 19:30, Melkweg, € 25,JAN BEUVING EN PATRICK NEDERKOORN LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN Dit cabaretduo duikt voor u in de kleinste letters en de grootste valkuilen van onze Belastingdienst, maar leggen ook de liefde bloot achter al die bureaucratie. Dé voorstelling met toe­gevoegde waarde! di 24 t/m do 26 20:30, Theater Bellevue, € 11,- t/m € 17,50

­

Top 3 Expo

VAN GOGH & JAPAN De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Van Gogh raakte in de ban van Japan en om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde hij de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde. Van Gogh Museum t/m 24 juni

AMSTERDAMS KLEINKUNST FESTIVAL Het Amsterdams Kleinkunst Festival (AFK) is een jaarlijks terugkerend Nederlands kleinkunstfestival. Op het festival vindt de uitreiking plaats van de Wim Sonneveldprijs, voor de meest talentvolle nieuwe theatermakers, en de Annie M.G. Schmidtprijs, voor het beste theaterlied van het afgelopen seizoen. t/m zondag 15 april, diverse locaties , diverse prijzen VONDEL KLASSIEK CAMERATA RCO Vondel Klassiek is er voor iedereen die nieuwsgierig is naar klassieke muziek maar er misschien nog niet zo veel van af weet. In een losse maar toch intieme setting spelen een aantal van de beste orkestmusici ter wereld prachtige stukken. Daarnaast vertellen zij waarom het stuk bijzonder is en wat je erin terug kunt horen. Kortom, een hele andere ervaring! za 7 16:00, VondelCS, € 15,- t/m € 20,advertentie

Concert voor 2 violen, bwv 1043 Concert voor hobo en viool, bwv 1060

J.S. Bach za 14, zo 15 april Het Concertgebouw www.orkest.nl

FOTO CHRIS SAUNDERS

VAN DER LAAN EN WOE - PESETAS ‘Pesetas is een verbluffende multimediale show waarmee Van der Laan en Woe zichzelf overtreffen’, aldus De Volkskrant. Vijf sterren! di 24 t/m ma 30 20:15, De Kleine Komedie, € 11,50 t/m € 26,-

FESTIVALS

door Hella Niemeijer

PASTELS Voor het eerst sinds 1948 zal een overzicht gegeven worden van het werk van de belangrijkste pastelportrettisten in Nederland in de 18e en 19e eeuw. In de stijlkamers worden werken getoond van zowel Nederlandse als buitenlandse meesters in deze techniek. Met o.a. pastels uit de collectie van Museum Van Loon van onder meer Heinrich Siebert I en Thérèse Schwartze. Museum Van Loon t/m 4 juni NATIONALE MUSEUMWEEK AMSTERDAM Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Tijdens de Nationale Museumweek staan ook de museumschatten in de Amsterdamse musea volop in de schijnwerpers. Ontdek het binnen én buiten de muren van het museum in een week met bijzondere activiteiten en initiatieven. ma 9 t/m zo 15, diverse locaties SOTU FESTIVAL SOTU (Sounds of the Underground) is een festival voor alternatieve muziek. Op verschillende locaties in Amsterdam kan je naar prog, folk, improvisatie, rave, bas en elektronica luisteren. Het festival wordt geproduceerd door de Sotu Foundation die zich richt op de bevordering van de experimentele, avant-garde en de semi-populaire kunst. wo 11 t/m zo 15 , diverse locaties, diverse prijzen IMAGINE FILM FESTIVAL Tijdens het Imagine Film Festival komt een bijzondere occulte gast op bezoek, wordt het 200-jarige

FASHION CITIES AFRICA In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. Bekijk de mode uit Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi door de ogen van 15 lokale experts. Tropenmuseum t/m 6 januari

bestaan van Frankenstein op een muzikale manier geëerd, én worden elf nieuwe films onthuld! wo 11 t/m za 21 diverse aanvangstijden, EYE Filmmuseum, diverse prijzen DANSMAKERS AMSTERDAM YOU BETTER MOVE #4 Het You Better Move dansfestival is een podium voor aanstormende makers waar zij hun werk kunnen tonen en andere makers, professionals, art-lovers en programmeurs kunnen ontmoeten. Deze editie wordt samengesteld door de choreograaf Paula Chaves. vr 20 diverse aanvangstijden, Dansmakers podium, € 8,50 t/m € 12,NORDIC DELIGHT FESTIVAL Ontdek de mooiste muziek, film en cultuur uit het hoge noorden en dompel je een avond onder in Scandinavische sferen. Verdeeld over twee zalen treden 7 acts op uit IJsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken in diverse genres; van folky singersongwriters tot elektronische indiepop. Daarnaast zie je een selectie van de beste Scandinavische korte films, een docu over het leven op de poolcirkel en

de nieuwste speelfilm van Aki Kaurismäki en meer! za 21 19:00, Melkweg, € 17,50 EXPEDITIE OOSTERDOK OPEN DAG Feest in het Oosterdok! Tal van culturele instellingen en bedrijven rond het Oosterdok organiseren gratis activiteiten en workshops. Ontdek de vernieuwende programma’s van de musea, muziekhuizen, een bibliotheek en de bedrijven van de toekomst aan het Oosterdok. za 21 12:00 - 18:00 RECORD STORE DAY Op Record Store Day staat de viering van de onafhankelijke plantenzaak centraal met de Amsterdamse band Claw Boys Claw als ambassadeur Record Store Day Nederland 2018. Ook dit jaar zal er in de Sugarfactory in Amsterdam een afterparty zijn met bands, DJ’s en een kleine labelmarkt. za 21 09:30, diverse locaties

DIVERSEN KUNSTRAI 2018 De KunstRAI is de langstlopende kunstbeurs voor hedendaagse autonome en toegepast kunst van Nederland: een publieksbeurs met negentig hoogstaande galerieën met o.a. Galerie Roger Katwijk, Kers Gallery, Meneer Malasch, RonLangArt, en Torch Gallery. wo 4 t/m zo 8 april, RAI Amsterdam, € 10,- t/m € 15,WORKSHOP SOUNDLAB IN SPACE (7+) In deze workshop maak je kennis met het muziekstuk Lux Aeterna van György Ligeti. Het is de muziek die je hoort in de beroemde film ‘2001: A Space Odyssey’. Met deze film en muziek als inspiratiebron maak je samen met de andere deelnemers met de instrumenten uit het SoundLAB, je eigen muzikale ruimtereis. zo 8 13:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 8,50 MUSICAL YOU’RE THE TOP You´re the Top schetst een wervelend beeld van Porters levensverhaal en muziek. Met Paul Groot als Cole Porter, Marjolein Keuning als Linda Porter, Marcel Jonker als Monty Woolley en een spetterend live orkest. ‘Paul Groot excelleert als Cole Porter in You’re the top’. Vier sterren in NRC. di 24 t/m za 28 20:30, zo 29 14:30, DeLaMar Theater, € 22,CRUYFF FOUNDATION 14K RUN Ajax en de Cruyff Foundation organiseren een uniek hardloopevenement. De run zal plaatsvinden op de geboortedag van Johan Cruijff. De Cruyff Foundation 14K Run is een Social Run die start op het Johan Cruijffplein. Via een route van 14 kilometer langs memorabele plekken uit het leven van Johan Cruijff eindigt de run bij de Johan Cruijff ArenA. Er wordt ook een 5K Run, een Business Run en een speciale Kids Run van 1400 meter georganiseerd. Een prachtige manier om stil te staan bij het gedachtegoed van Johan Cruijff. woe 25, diverse tijden

MUSEA ALLARD PIERSON MUSEUM Archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. ‘Crossroads. Reizen door de middeleeuwen’ t/m 2 april For the Welfare of My Children: Stories of a Jewish Mosaic in Syria. t/m 2 april Oude Turfmarkt 127, tel. 525 25 56 www.allardpiersonmuseum.nl

AMSTERDAM MUSEUM De geschiedenis van Amsterdam vanaf de middeleeuwen. 50 jaar PARADISO t/m 19 augustus Kalverstraat 92, tel. 523 18 22 www.amsterdammuseum.nl

AMSTERDAM PIPE MUSEUM Overzicht van de rookcultuur. Prinsengracht 488, tel. 421 17 79 www.pipemuseum.nl

AMSTERDAMSE SCHOOL MUSEUM HET SCHIP Amsterdamse School museum over kunst, architectuur en huisvesting. Publieke werken en de Amsterdamse School 1915-1935 tot 1 september Expositie John Rädecker tot 1 september Oostzaanstraat 45, tel. 686 85 95 www.hetschip.nl

BEZOEKERSCENTRUM AMSTERDAMSE BOS Bezoekerscentrum van het grootste stadsbos van Nederland. Bosbaanweg 5, tel. 545 61 00 www.amsterdamsebos.nl

ANNE FRANK HUIS De onderduikplaats waar Anne Frank haar dagboek schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinsengracht 267, tel. 556 71 05 www.annefrank.org

DE APPEL ARTS CENTRE Kunstencentrum. exposities op locatie, tel. 625 56 51 www.deappel.nl

ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam. Modellenbureau ARCAM brengt je de mooiste maquettes van Amsterdamse gebouwen. t/m 2 september Prins Hendrikkade 600, tel. 620 48 78 www.arcam.nl

ARTIS De oudste dierentuin van Nederland met olifanten, pinguïns, giraffen, zeeleeuwen, apen, kamelen, duizenden vlinders in het Vlinder­- paviljoen, een aquarium en nog veel meer. art = ARTIS Verschillende werken van jonge creatievelingen van het kunstenaarscollectief MOAM. vanaf 20 april Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl

APPIE BAANTJER MUSEUM In de kelder van café Heffer, vlakbij de plek waar Baantjer jarenlang werkte als rechercheur. Oudebrugsteeg 7, tel. 428 44 88 www.heffer.nl

BIJBELS MUSEUM Ontmoetingsplaats voor bijbel, kunst en cultuur in een monument. In het Cromhouthuis. Zondvloed Nu Over de hele wereld komen verhalen voor een alles vernietigende watermassa: de zondvloed. Met de tentoonstelling Zondvloed Nu laten negen fotografen zich inspireren


60

KRANT

door dit oeroude en universele verhaal. Welke betekenis heeft het verhaal van de zondvloed anno nu? t/m 17 juni Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.bijbelsmuseum.nl

BIJZONDERE COLLECTIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Cultureel erfgoed tentoonstellingen in historische panden. Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl

COBRA MUSEUM Eugène Brands: van huiskamer tot heelal. t/m 27 mei De Cobra Museumcollectiepresentatie t/m 30 december Sandbergplein 1, Amstelveen, tel. 547 50 50 www.cobra-museum.nl

CROMHOUTHUIS Stadspaleis uit de Gouden Eeuw. WILD Tekeningen naar het leven. t/m 26 augustus Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuis.nl

DIAMANTMUSEUM Een reisverhaal. Een reis die 200 km onder de aardkorst begint en eindigt in de ring aan uw vinger. Paulus Potterstraat 8, tel. 30 55 300 www.diamantmuseumamsterdam.nl

VAN EESTERENMUSEUM Museum over de stedenbouwkundige Van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden. Noordzijde 31, tel: 447 1857 www.vaneesterenmuseum.nl

EYE FILMMUSEUM

voor de Japanse prentkunst. t/m 24 juni Paulus Potterstraat 7, tel. 570 52 00 www.vangoghmuseum.nl

HET GRACHTENHUIS 17e-eeuws grachtenpand met de geschiedenis van de grachtengordel én de kunst van de Gouden Eeuw. Herengracht 386, tel. 421 16 56 www.hetgrachtenhuis.nl

HERMITAGE AMSTERDAM Wisseltentoonstellingen afkomstig uit de collectie van het beroemde museum in Sint-Petersburg. Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren. Een buitengewone tentoonstelling, die de schilderijen voor het eerst in tweehonderdvijftig jaar weer even ‘thuis’ brengt. Toeslag € 10,t/m 27 mei Amstel 51, tel. 530 87 51; Outsider Art Galerie, Neerlandiaplein 1, tel. 530 87 55, www.hermitage.nl

HOLLANDSCHE SCHOUWBURG Ooit een theater, nu een monument met een tentoonstelling, ter nagedachtenis aan de duizenden joden die in de WOII vanuit dit gebouw werden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Plantage Middenlaan 24, tel. 531 03 40, hollandscheschouwburg.nl

DE HORTUS Een van de oudste (1682) botanische tuinen. Op Tafel: Een tentoonstelling over voedsel. t/m 31 augustus Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl

HORTUS BOTANICUS

Dagelijks voorstellingen. Informatie- en documentatiecentrum. Hito Steyerl - Ben Rivers Wang Bing EYE Art & Film Prize t/m 27 mei IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl

In 1967 opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek. Van der Boechorststraat 8, tel. 598 93 90, www.vu.nl

HUIS MARSEILLE

FOAM AMSTERDAM Centrum voor fotografie, ontmoetingsplek voor fotografen en discussieplatform. Theo Simpson - Part and Whole t/m 1 april Lucas Foglia: Human Nature t/m 15 april Jacob Riis: The Other Half t/m 15 april Keizersgracht 609, tel. 551 65 00 www.foam.org

VAN GOGH MUSEUM De grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Van Gogh & Japan De tentoonstelling toont de grote bewondering van Vincent van Gogh

april 2018

AGENDA

Eigentijdse en historische fotografie in 17e-eeuws pand. Bernd, Hilla en de anderen / Fotografie uit Düsseldorf t/m 3 juni Keizersgracht 401, tel. 531 89 89 www.huismarseille.nl

INTERNATIONAAL INSTITUUT VOOR SOCIALE GESCHIEDENIS Een van de grootste documentatieen onderzoekscentra ter wereld op het terrein van sociale geschiedenis en geschiedenis van de arbeidersbeweging. Cruquiusweg 31, tel. 668 58 66 www.iisg.nl

JAN VAN DER TOGT MUSEUM Walasse Ting - The Amsterdam

advertentie

Wij zoeken het voor je /uit Culturele tips in je mailbox?

Years t/m 15 april Dorpsstraat 50, Amstelveen, tel. 641 57 54 www.jvdtogt.nl

Bovenkerk. Elke zo t/m oktober. Amstelveenseweg 264 www.museumtramlijn.org

JOODS HISTORISCH MUSEUM

Plek waar menselijke moed en onbaatzuchtigheid tot uiting kwamen. Plantage Middenlaan 27, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

Objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Amsterdam. Maria Austria. Leven voor de fotografie t/m 2 september Nieuwe Amstelstraat 1, tel. 531 03 10 www.jhm.nl

NEMO SCIENCE MUSEUM Centrum vol wetenschap en technologie. Oosterdok 2, tel. 531 32 33 www.nemosciencemuseum.nl

KATTENKABINET

DE NIEUWE KERK

Expositie van kunstwerken met als onderwerp ‘de kat’. Herengracht 497, tel. 626 53 78 www.kattenkabinet.nl

De op een na oudste kerk van Amsterdam (1414) met 16e- en 17e-eeuws orgel. Meesterwerk 2018 Het kunstwerk, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons (1955), is een wonderbaarlijke combinatie van een met de hand opnieuw geschilderde versie van Madonna en kind met vier heiligen (1500–01) van de Italiaanse renaissanceschilder Perugino, en een gladde kobaltblauwe glazen bol. t/m 8 april World Press Photo 18 vanaf 14 april Dam 1, tel. 638 69 09 www.nieuwekerk.nl

KLEDERDRACHTMUSEUM Streekkostuums. Voor iedereen met interesse in folklore. Herengracht 427, tel. 845 23 99 www.hetklederdrachtmuseum.nl

MUSEUM WERF ‘T KROMHOUT Het museum toont historie van Nederlands Industrieel Erfgoed. Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl

MUSEUM VAN LOON Grachtenhuis uit de 17e eeuw met familieportretten, stijlkamers en Franse tuin. Pastels Het pastelportret in Nederland t/m 4 juni Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl

MUSEUM AMSTERDAM NOORD

MADAME TUSSAUDS

Over de geschiedenis van Noord. Noord Spoort, het spoor terug in Noord. vanaf 7 april Zamenhofstraat 28 A www.museumamsterdamnoord.nl

Museum met wassenbeelden. Dam 20, tel. 522 10 10 www.madametussauds.nl

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER

MAX EUWE CENTRUM Permanente tentoonstelling over de schaakgeschiedenis; mogelijkheid om te schaken (computer); schaakbibliotheek. Max Euweplein 30 A-1, tel. 625 70 17 www.maxeuwe.nl

MICROPIA Ontdek het onzichtbare leven. Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, tel. 0900-278 47 96, www.micropia.nl

MOCO Museum voor moderne kunst. Honthorststraat 20, tel. 370 19 97 www.mocomuseum.com Roy Lichtenstein: lasting influences t/m 31 mei Banksy: laugh now t/m 31 mei

Amsterdams koopmanshuis met 17e-eeuwse schuilkerk. O.Z. Voorburgwal 38-40, tel. 624 66 04, www.opsolder.nl

OUDE KERK Hedendaagse kunst en cultuur in het oudste gebouw van de stad. Onder de grafzerken bevindt zich het graf van Saskia van Uylenburgh, de eerste echtgenote van Rembrandt. NA – Christian Boltanski Een radicale en site specifieke tentoonstelling van een van de grootste kunstenaars ter wereld met een oeuvre dat zich buigt over de vraag op welke manier wij herinneren en herdenken. t/m 29 april Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84 www.oudekerk.nl

MOLEN VAN SLOTEN

KONINKLIJK PALEIS

Poldermolen met Kuiperijmuseum, ‘Rembrandt op Zolder’ een audiovisuele presentatie, maquette ‘Amsterdam en het water’; activiteiten voor kinderen. Akersluis 10, tel. 669 04 12 www.molenvansloten.nl

Van stadhuis in de gouden eeuw tot stadspaleis van Lodewijk Napoleon en het Koninklijk Paleis op de Dam. Dam, tel. 620 40 60 www.paleisamsterdam.nl

MULTATULI MUSEUM Boeken van en over Multatuli. Zijn bureau, bibliotheek en sterfbed. Korsjespoortsteeg 20, tel. 638 19 38 www.multatuli-museum.nl

MUSEUMHAVEN Restauratie, behoud, onderhoud van historische binnenvaartschepen. Oosterdok 12 www.museumhavenamsterdam.nl

MUSEUMTRAMLIJN

Meld je nu aan op iamsterdam.nl/uitmail

NATIONAAL HOLOCAUST MUSEUM

Tramdienst met historisch materieel. Rit van ong. 7 km en ong. 30 min. van Haarlemmermeerstation naar

PERSMUSEUM www.persmuseum.nl Gesloten ivm verhuizing

PIANOLA MUSEUM Collectie pianola’s, elektrisch aangedreven reproductievleugels en 20.000 muziekrollen. Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl

MUSEUM HET REMBRANDTHUIS Het huis van Rembrandt met een collectie prenten en schilderijen. Tentoonstelling: Rembrandt observeert mensen. Kijk mee over Rembrandts schouder. In de nieuwe tentoonstelling Rembrandt

observeert mensen staan mensen centraal. t/m 2 september Jodenbreestraat 4, tel. 520 04 00 www.rembrandthuis.nl

RIJKSMUSEUM Overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Dagelijks rond­leidingen, workshops of cursussen e.d. ‘High Society’: vier eeuwen glamour door de grote meesters van de kunstgeschiedenis onder wie Cranach, Veronese, Velázquez, Reynolds, Gainsborough, Sargent, Munch en Manet. t/m 3 juni Museumstraat 1, tel. 0900-07 45 www.rijksmuseum.nl

HET SCHEEPVAARTMUSEUM Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Ontdek 500 jaar maritieme geschiedenis. Van Gouden Eeuw, het leven aan boord tot virtuele zeereis en de replica van het VOC-schip ‘Amsterdam’. ‘Gamechangers | maritieme innovaties’ De tentoonstelling voert je mee langs meer dan 25 van de mooiste, spannendste en vreemdste innovaties uit de Nederlandse maritieme geschiedenis t/m 1 juli 2018 ‘Dare to Discover – A VR Journey’ Maak een virtuele vlucht over de historische haven van Amsterdam. ‘Het Muizenhuis – De Haven’ Presentatie van het nieuwe boek Zondag 1 en maandag 2 april staat het museum helemaal in het teken van Het Muizenhuis! Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22 www.hetscheepvaartmuseum.nl

STADSARCHIEF AMSTERDAM ‘s Werelds grootste stadsarchief. Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.amsterdam.nl/stadsarchief

STEDELIJK MUSEUM Moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Stedelijk Base Collectiepresentatie: ontwikkelingen in de kunsten, vanaf eind 19e eeuw tot nu, in 750 werken doorlopende tentoonstelling Catherine Christer Hennix: Traversée du Fantasme t/m 27 mei ‘Ik ben een geboren buitenlander’ t/m 3 juni Doek Keith Haring terug in Het Stedelijk. t/m 3 juni Stefan Tcherepnin: The Mad Masters t/m 3 juni Museumplein 10, tel. 573 29 11 www.stedelijk.nl

TASSENMUSEUM HENDRIKJE Grootste tassenmuseum ter wereld. ‘100 highlights’ 100 historische hoogtepunten uit de eigen collectie. t/m 22 april Herengracht 573, tel. 524 64 52 www.tassenmuseum.nl

THEO THIJSSEN MUSEUM De Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van de roman ‘Kees de jongen’. 1e Leliedwarsstraat 16, tel. 420 71 19 www.theothijssenmuseum.nl

TROPENMUSEUM Museum over wereldculturen. Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 800 www.tropenmuseum.nl Heden van het slavernijverleden.


april 2018 doorlopende tentoonstelling Body Art Over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. t/m 24 augustus Fashion Cities Africa Mode uit Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi door de ogen van 15 lokale experts. t/m 6 januari 2019

TROPENMUSEUM JUNIOR ZieZo Marokko: elk weekend en tijdens vakanties 14.30 uur Juniorreis (6-13 jaar); 11.00, 11.30, 12.00, 12.30 en 13.00 uur Familiereis (alle leeftijden). Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 840 www.tropenmuseumjunior.nl ZieZo Marokko In het museum staat een vliegtuig klaar. Stap in, riemen vast, op naar Marokko! Ga aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen.

NEDERLANDS UITVAART MUSEUM TOT ZOVER Verleden, heden en toekomst van de omgang met de dood. Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl

VERZETSMUSEUM Nederland voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. EXPLOSIEGEVAAR De aanslag op het Amsterdams bevolkingsregister. tot november Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org

WERELDERFGOED PODIUM STADSARCHIEF AMSTERDAM Dé startplek om kennis te maken met UNESCO Wereld­erfgoed in Nederland. In een permanente tentoonstelling is te zien, horen en lezen welke UNESCO Wereld­ erfgoederen in Nederland te vinden zijn, en wat hen zo onderscheidend maakt. Vijzelstraat 32, tel. 251 49 95 www.werelderfgoed.nl

MUSEUM WILLET-HOLTHUYSEN Volledig ingericht grachtenpand. KUNST & PASSIE Een groep ‘objets d’art’ uit de verzameling van Abraham Willet. Herengracht 605, tel. 523 18 22 www.willetholthuysen.nl

WOONBOOTMUSEUM Gevestigd op de ‘Hendrika Maria’, een voormalig zeilend bedrijfsvaartuig (1914). Aan boord krijgt men een beeld van deze woonvorm. Prinsengracht 296 K, tel. 427 07 50

AFAS Live ArenA Boulevard 590, tel. 0900-687 42 42 www.afaslive.nl AIR Amstelstraat 16, tel. 820 06 70 www.air.nl Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Amsterdamse Bostheater De Duizendmeterweg 7, tel. 670 02 50 www.bostheater.nl Apollofirst Apollolaan 123-127, tel. 577 38 00 www.apollofirst.nl Arti et Amicitiae Rokin 112, tel. 624 5134 www.arti.nl Artis Plantage Kerklaan 38-40, tel. 278 47 96 www.artis.nl Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 668 51 02 www.badhuistheater.nl De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10, tel. 553 51 51 www.debalie.nl Café Belcampo Hannie Dankbaarpassage 10, tel. 303 28 86 www.cafebelcampo.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 53 01 www.theaterbellevue.nl Betty Asfalt Complex Nieuwezijds Voorburgwal 280, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl Bimhuis Piet Heinkade 3, tel. 788 21 50 www.bimhuis.nl Bitterzoet Spuistraat 2, tel. 421 23 18 www.bitterzoet.com Blijburg Pampuslaan 501, tel. 416 03 30 www.blijburg.nl Boom Chicago Rozengracht 117, tel. 217 04 00 www.boomchicago.nl The Box Mekongweg 5, tel. 614 54 92 www.the-box.events De Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Bijlmerparktheater Anton de Komplein 240, tel. 311 39 33 www.bijlmerparktheater.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255 www.carre.nl CBK Oost Oranje-Vrijstaatkade 71, tel. 253 5456 www.cbkamsterdam.nl Cinetol Tolstraat 182

www.cinetol.nl Het Claverhuis Elandsgracht 70, tel. 624 83 53 Comedy Café IJdok 89, tel. 638 39 71 www.comedycafe.nl Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10 www.compagnietheater.nl Koninklijk Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900-671 83 45 www.concertgebouw.nl Conservatorium van Amsterdam Oosterdokskade 151, tel. 527 75 50 conservatoriumvanamsterdam.nl Het Cromhouthuis Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuis.nl Dansmakers Amsterdam Gedempt Hamerkanaal 203, tel. 689 17 89 www.dansmakers.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27 www.delamar.nl Doka Wibautstraat 150, tel. 261 21 00 www.volkshotel.nl/nl/doka Dominicuskerk Spuistraat 12, tel. 624 21 83 www.dominicusamsterdam.nl De Duif Prinsengracht 756, tel. 520 00 90 www.stadsherstel.nl Engelse kerk Begijnhof 48, tel. 624 96 65 www.ercadam.nl EYE Filmmuseum IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl Frascati Nes 63, tel. 751 64 00 www.frascatitheater.nl Grand Café Genieten Oranje-Vrijstaatplein 2, tel. 253 55 54 Griffioen Uilenstede 106, tel. 598 51 00 www.griffioen.vu.nl De Hallen Hannie Dankbaarpassage 47, tel. 705 81 64 www.dehallen-amsterdam.nl Johan Cruijff Arena ArenA Boulevard 1 www.johancruijffarena.nl De Kleine Komedie Amstel 56 -58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Jeugdtheater De Krakeling Nieuwe Passeerdersstraat 1, tel. 624 51 23 www.krakeling.nl LAB111 Arie Biemondstraat 111, tel. 616 9994 www.lab111.nl Theater de Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 0900-4107777 www.meervaart.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81 www.melkweg.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576 www.mezrab.nl

Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 625 54 55 www.operaballet.nl NDSM werf Tt. Neveritaweg / Mt. Ondinaweg www.ndsm.nl NEMO Oosterdok 2, tel. 531 3233 www.nemosciencemuseum.nl De Nieuwe KHL Oostelijke Handelskade 44, tel. 77 91 575 www.denieuwekhl.nl De Nieuwe Liefde Da Costakade 102, tel. 589 16 80 www.denieuweliefde.com Noorderkerk Noordermarkt 44, tel. 620 44 15 www.noorderkerkconcerten.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, tel. 600 18 97 www.theaterdeomval.nl Oostblok Sajetplein 39, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl Oosterkerk Kleine Wittenburgerstraat 1, tel. 627 22 80 www.oosterkerk-amsterdam.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26 tel. 515 81 11 www.orgelpark.nl Ostade Theater Van Ostadestraat 233D, tel. 671 2417 www.ostadeadam.nl OT301 Overtoom 301, tel. 412 29 54 www.ot301.nl Oude Kerk Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84 www.oudekerk.nl Pakhuis De Zwijger Piet Heinkade 179, tel. 624 63 80 www.dezwijger.nl Club Panama Oostelijke Handelskade 4, tel. 311 8686 www.panama.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 www.paradiso.nl Paradiso Noord Buiksloterweg 5C, tel 760 48 20 www.paradiso.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Podium Mozaiek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 80 www.podiummozaiek.nl Polanentheater Polanenstraat 174, tel. 682 13 11 www.polanentheater.nl Poppodium P60 Stadsplein 100 A, Amstelveen, tel. 345 34 45 www.p60.nl Posthoornkerk Haarlemmerstraat 124-126, tel. 520 00 90 www.stadsherstel.nl Prince Claus Fund Gallery

Joke van der Weij, Loes Wijnstekers/ Amsterdam Art, Christiaan de Wit Aanleveren (agenda)gegevens meinummer - 26 maart juninummer - 30 april zomernummer (juli en augustus) 28 mei Stichting Amsterdam Marketing De Ruyterkade 5, 1013 AA Amsterdam, T 020-702 61 00 informatie@iamsterdam.com Adverteren Afdeling Relaties, T 020-702 61 80 partner@iamsterdam.com Uitgever Amsterdam Marketing Drukker Corelio Printing Distributie Flyerman distributie@iamsterdam.com

Abonnementen Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest T 0251-257 924 of WhatsApp T 06-4655 8054 www.bladenbox.nl Adreswijzigingen en opzeggingen: www.aboland.nl klantenservice@aboland.nl Jaarabonnement € 29,95 Het abonnement wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Abonnementen kunnen zowel schriftelijk als per e-mail worden opgezegd onder vermelding van het klantnummer, met een opzegtermijn van 3 maanden. Een abonnement is pas opgezegd, wanneer de abonnee

daarvan een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen via post of e-mail. Een adreswijziging kan alleen worden verwerkt als het oude adres en het nieuwe adres schriftelijk of per e-mail worden doorgegeven. Prijswijzigingen voorbehouden. Uitkrant is een geregistreerd merk van Amsterdam Marketing. Verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 60.000 exemplaren. Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foutieve vermeldingen. © 2017 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder

ADRESSEN

61

Herengracht 603, tel. 344 91 60 www.princeclausfund.org Q-Factory Atlantisplein 1, tel. 760 67 80 www.q-factory-amsterdam.nl RAI Europaplein 2-22, tel. 549 12 12 www.rai.nl Roode bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Schuilkerk De Hoop Hartveldseweg 23 Diemen, tel. 520 00 90 www.schuilkerkdehoop.nl Singelkerk Singel 452, tel. 623 45 88 www.doopsgezindamsterdam.nl Splendor Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.com Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Teatro Munganga Schinkelhavenstraat 27-HS, tel. 675 98 37 www.munganga.nl Theater Amsterdam Danzigerkade 5, tel. 705 50 59 www.theateramsterdam.nl Tolhuistuin IJpromenade 2, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Toomler Breitnerstraat 2, tel. 670 74 00 www.toomler.nl Toon Jan Evertsenstraat 4-6-8, tel. 06 288 68 070 www.toon.amsterdam Vondelkerk Vondelstraat 120 www.vondelkerk.nl Vondelpark Openluchttheater Vondelpark, tel. 673 14 99 www.openluchttheater.nl VU De Boelelaan 1105, tel. 598 98 98 www.vu.nl Waalse Kerk Walenpleintje 159, tel. 623 20 74 www.dewaalsekerk.nl Werkgebouw Het Veem Van Diemenstraat 412, tel. 627 87 14 www.veem.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4, tel. 586 07 10 www.westergasfabriek.nl Ziggo Dome De Passage 100, tel. 0900-2353663 www.ziggodome.nl Zonnehuis Zonneplein 30, tel. 520 00 90 www.zonnehuis-amsterdam.nl Zuiderkerk Zuiderkerkhof 72, tel. 308 03 99 www.zuiderkerkamsterdam.nl

COLOFON Hoofdredactie Bart van Oosterhout Vormgeving Het Zomerpaleis: Saskia Franken, Martijn Blokland Ontwerp Loes Koomen Eindredactie Janna Reinsma Agenda Annemarie Bleeker Medewerkers aan dit nummer Barbara van den Berg/SaltyStock, Alice Boothby, Emma Curvers, Kirsten Dorrestijn, Iris Duvekot/ Phenster, Bart Geeraedts/TXT, Lily Heaton, Nadja Hüpscher, Sara Luijters, Kim van der Meulen, Mike Peek, Famke en Floor van Praag (ZIN), Margriet Prinssen, Inger van der Ree, Janna Reinsma, Kickan Schipper/We Are Public, Erik Schmitz/Stadsarchief, Bregtje Schudel, Imke Walenberg,

voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbenden. De Uitkrant van mei verschijnt op 26 april, de abonnees ontvangen de krant de zaterdag ervoor.


62

vooruitblik

TOT SLOT

VOORUITBLIK

Rese nu alv rveer zeker ast om te van e zijn kaartjen e!

t.w.v. €39,5 0

Niet te missen in de komende maanden. WENDE

DE EUROCOMMISSARIS

Multitalent Wende Snijders, momenteel huiskunstenaar in Carré, voert het bejubelde Mens op, in haar eigen woorden ‘storytelling on music’.

Vernieuwde solovoorstelling van Joan Nederlof van Mugmetdegoudentand, of je nu minimaal of juist heel geïnteresseerd bent in de EU!

Carré 17 t/m 29 mei

SANNE PEPER

RAHI RESZVANI

ADRIE MOUTHAAN

Theater Bellevue 22 t/m 26 mei

DE HERENIGING VAN DE TWEE KOREA’S

NDT: SAVOIR FAIRE

Twintig licht absurdistische scènes over de liefde door Het Nationale Toneel, onder de bezielende leiding van Eric de Vroedt.

Het Nederlands Danstheater presenteert een wervelende wereldpremière van Crystal Pite, Woke Up Blind van Marco Goecke en Shut Eye van de beroemde huischoreografen Sol León & Paul Lightfoot.

Stadsschouwburg 11 en 12 mei

MUZE VAN ZUID Klassieke-muziekfestival als eerbetoon aan de componisten naar wie de straten in AmsterdamZuid genoemd zijn, van Jacob Obrecht tot Bernardus van Bree. o.a. in Het Concertgebouw, Orgelpark en Vondelpark 25 t/m 27 mei

Stadsschouwburg 24 t/m 27 mei


krant KRANT

TOT SLOT

amsterdam toen

63

Amsterdam toen

PARADISO 1968 tekst Erik Schmitz foto Fotostudio Merkelbach/Stadsarchief Amsterdam

Op 30 maart is het vijftig jaar geleden dat Paradiso opende. Het programma bestond die zaterdag uit optredens van het Kietsj Konservaatooriejum, steelband The Silver Tones, popgroep Circus, damesdansklupje Kunst Baert Kracht en verder diverse films en de lightshow Transcendental Aurora. Er waren 1252 bezoekers. De sfeer was prima en de baropbrengst uitstekend. Al gingen sommige bezoekers over tot gedeeltelijke demontage van het popart-hoekje, dit tot ontsteltenis van de betrokken kunstenaars. Aan de opening was intensief vergaderen voorafgegaan. Op 31 januari 1968 werd door de gemeente Amsterdam de Stichting Vrijetijdscentra Amsterdam opgericht voor ‘het oprichten en instandhouden van vrijetijdscentra’, met als functie, naast brede culturele ambities, ‘het zijn van een pretentieloze ontmoetingsplaats. Een en ander in de eerste plaats

door en ten behoeve van jonge mensen.’ Die jonge mensen hadden al eerder van zich laten horen. Eerst door een kortstondige kraakactie in oktober 1967, na een teach-in in het Vondelpark, van het voormalige gebouw van de Vrije Gemeente aan de Weteringschans, dat al langere tijd leegstond in afwachting van sloop. Vanaf oktober 1967 organiseerde een viertal twintigers, Willem de Ridder, Koos Zwart, Ruud Tegelaar en Matthijs van Heijningen, onder de naam ‘Provadya?’ avonden in Felix Meritis, stevig gepromoot door Willem de Ridders blad Hitweek. Provadya? bleek de ideale aanjager voor het ontstaan van Paradiso, en werd organisator voor de zaterdag- en later ook de vrijdagavonden, tot oktober 1968. Het overleg met de Stichting Vrijetijdscentra Amsterdam verliep ondertussen bepaald niet gemakkelijk. In de vergaderstukken valt te lezen dat de stichting wor-

stelde met het opzetten van ‘een stuk sociaal-cultureel werk’, dat slechts als tijdelijk pilotproject werd beschouwd, totdat de Doelenzaal op de Kloveniersburgwal beschikbaar kwam. De naam voor de zaal luidde eerst ‘Sensorium’ en werd pas op 11 maart veranderd in ‘Paradiso’. In april 1968 was de geluidsinstallatie nog steeds te leen van De Soundshop. Er was bovendien sprake van ‘een zeer levendige handel in stuff’, maar: ‘Aan de staf is daar niets van bekend’. Tussen de niet altijd meer bekende namen uit de begintijd duikt op 23 mei 1968 ‘the PINK FLOYD (uit Engeland)’ op, zoals een programmaoverzicht trots vermeldt. Daarna zouden nog talloze bekende namen volgen en zou Paradiso uitgroeien tot een internationaal bekend poppodium, waar Magisch Centrum Amsterdam nog steeds nagloeit.


64

krant KRANT

TOT SLOT

DE STAD UIT

de stad uit

Kom uit je comfort zone, pak de fiets of de trein en bezoek deze evenementen buiten de stad.

HEATHER DEWEY-HAGBORG EN DE FRIDMAN GALLERY

tekst Alice Boothby

Hoe jij weleens een fort bezocht? Nu de vleermuizen zijn ontwaakt uit hun lange winterslaap is de start van het fortenseizoen hĂŠt moment bij uitstek. Een weekend lang worden door het hele land activiteiten in forten georganiseerd. Speel een spannend spionagespel in vestingsteden Naarden, Weesp en Muiden, scheur langs de waterlinies in een 4x4 tijdens de FortRally of ga hap-en-stap Linielopen langs de Lek. Er is genoeg te doen! 14 en 15 april forten.nl

ERNST MORITZ

FORTENSEIZOEN

JAN HENDERIKSE – ALLES EN NIETS Alledaagse producten als kratten bier, centen en kurk: kunstenaar Jan Henderikse verzamelde het langs de oevers van de Rijn en bij Amerikaanse supermarkten en gaf het vervolgens een nieuw leven. Afval heeft volgens Henderikse namelijk alles te maken met de liefde. Wat de ene dag waardevol lijkt, ligt morgen bij het afval. Alles en niets is het grootste overzicht van het werk van Henderikse tot nu toe en speciaal voor deze expositie maakte de inmiddels 81-jarige kunstenaar ook een nieuwe installatie. Stedelijk Museum Schiedam 3 maart t/m 10 juni stedelijkmuseumschiedam.nl

Vaste prik in april: het bloemencorso! Voor de 71ste keer paraderen meer dan twintig praalwagens door de Bollenstreek. Vrijdagmiddag zijn de wagens te bewonderen in Noordwijkerhout, daarna trekt de stoet op zaterdag van Noordwijk (9.30 uur) naar Haarlem (21.40 uur). Het thema dit jaar is cultuur, je kunt onder andere een Chinese draak en beelden uit de Griekse mythologie verwachten. 21 april bloemencorso-bollenstreek.nl

JELMER DE HAAS

BLOEMENCORSO


65

‘STEFANO KEIZERS ALLEEN ONTREGELEND NOEMEN DOET HEM EIGENLIJK TEKORT, WANT DEZE VOORSTELLING IS OOK EEN INTELLIGENTE DECONSTRUCTIE VAN HET ZOGENAAMD ONTREGELENDE CABARET.’ LOTTE BRONGEEST

DAT SCHREEF HET NRC. IN AMSTERDAM IS DE EERSTE SHOW VAN DIT VERBLUFFENDE TALENT VOLLEDIG UITVERKOCHT, MAAR JE MAAKT WÉL NOG KANS OP 20 APRIL EN 9 MEI IN HET ZAANTHEATER IN ZAANDAM.

OVERDAAD Elke dag krijgen we via onze telefoon, televisie en laptop een duizelingwekkende hoeveelheid informatie en beelden voor de kiezen. Wat doet die overdaad aan informatie met ons? Zes kunstenaars uit binnen- en buitenland deden onderzoek en vertaalden hun uitkomsten naar bijzondere kunstwerken. Zo verzamelde de Amerikaanse Heather Dewey-Hagbor haren, kauwgom en sigarettenpeuken van straten in New York. Ze haalde er dna uit en kon zo op basis van genetisch materiaal levensgrote 3D-geprinte portretten maken. KAF, Almere 17 maart t/m 17 juni kaf.nl

TWEETAKT Van hiphop-acts als Zwart Licht (zie ook pag. 21), Jacin Trill en Afrikaboomnada tot klassieke jeugdvoorstellingen in reprise: met het jaarlijks terugkerende festival Tweetakt wordt Utrecht weer wekenlang ondergedompeld in de wereld van theater, muziek, cabaret en kunst van (inter)nationale makers. In verschillende theaters in en rond de stad, maar ook op bijzondere locaties als een asielzoekerscentrum, een voetbalveld en fort Ruigenhoek in Groenekan. Utrecht centrum, 31 maart t/m 16 april Fort Ruigenhoek, t/m 28 mei in de weekenden tweetakt.nl

PORNO OP PAPIER Waar je anno 2018 binnen twee kliks op een pornowebsite belandt, was dat voor de komst van het internet wel anders. Aan de hand van honderden boeken, tijdschriften en podcasts wijdt museum Meermanno in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek een expositie aan ‘prikkellectuur’ door de eeuwen heen. Denk aan titels als Het gestoorde naaypartijdje van Willem de Ve of Ik Jan Cremer, maar ook tijdschriften als Chick en de Playboy. Rode oortjes gegarandeerd. De expositie is 18+. Museum Meermanno, Den Haag t/m 24 juni meermanno.nl


de stad uit

DE PARADE

TOT SLOT

Groeten uit

Amsterdam

DE KRAKELING

HET COMPAGNIETHEATER

krant KRANT

STADSSCHOUWBURG

66

EERSTE HERINNERING AAN AMSTERDAM ‘Optreden met DOX in theater de Krakeling, dat was geweldig. Ik ben op mijn elfde met mijn familie vanuit Iran naar Nederland gekomen. Als kind was ik al een verhalenverteller, maar ik had nooit gedacht dat ik acteur zou worden, ik wist niet eens wat dat was. Stichting de Vrolijkheid organiseerde activiteiten voor jongeren uit asielzoekerscentra en toen kon ik mee naar Utrecht voor een workshop bij theatergroep DOX. Dat veranderde mijn leven. Ik heb een paar jaar met DOX opgetreden en ontzettend veel geleerd. Mijn carrière heb ik voor een groot deel te danken aan Arash Yaqin van Stichting de Vrolijkheid en Sassan Saghar Yaghmai van DOX.’ GRACHTEN ‘Het heeft jaren geduurd voor ik al die grachten uit elkaar kon houden en nog ben ik af en toe verbaasd op de fiets: o, zo zit het in elkaar! Ik heb een beetje een dubbel gevoel bij Amsterdam; het is de stad waar iedereen wil zijn en omdat iedereen er wil zijn, hoef ík er eigenlijk niet zo nodig heen. Maar tegelijk moet dat wel omdat alles en iedereen hier nu eenmaal zit. Ik woon deels overal en nergens en deels in Amsterdam, bij mijn vriendin.’ TONEELACADEMIE ‘Via DOX belandde ik bij een auditieronde voor de Toneelacademie Maastricht. En ik werd aangenomen! Een fantastische tijd waarin ik onder anderen theatermakers Daria Bukvic, Majd Mardo en Vanja Rukavina ontmoette. We begonnen tegelijk en hebben samen meteen na de academie Nobody Home gemaakt, een voorstelling over onze ervaringen als jonge gevluchte theatermakers die in het theater hun thuis proberen te vinden. Nobody Home was een waanzinnig succes; de voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands The-

Saman Amini Multitalent Saman Amini – theatermaker, acteur en muzikant – schitterde recent in Nobody Home en The Nation. Deze maand komt hij met een eigen voorstelling én een nieuwe cd, beide getiteld Samenloop van omstandigheden. tekst Margriet Prinssen

aterfestival 2015. Elke keer als ik langs het Compagnietheater kom, waar de voorstelling in première ging, denk ik: wat geweldig dat we dat hebben geflikt! Niet slecht voor een stel ex-asielzoekers.’ NIMA MOHAGHEGH ‘Ik speelde de hoofdrol in Nima’s eerste film Sacred Defense, die een Oscarnominatie kreeg en in Los Angeles werd bekroond tot de beste studentenfilm ter wereld in 2014. Nima is ook halverwege de jaren negentig met zijn familie uit Iran naar Nederland gevlucht. We hebben de stichting Black Sheep Can Fly opgericht en werken veel samen.’ PARADE ‘Hier op de Parade staan is heel anders dan op de Parade in Rotterdam, dat niet voor niks try-out-city heet. Het is er heel rustig. In Amsterdam is het druk, enerverend, bomvol. Bij mijn voorstelling Samenloop van omstandigheden (2016) stond er telkens een lange rij voor de tent. Ik weet nog goed dat ik telkens stiekem door het gordijntje keek naar al die mensen die me wilden zien: jong, oud, zwart,

wit, vrouw, man. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk.’ MOOISTE THEATER ‘De Stadsschouwburg vind ik een fantastisch theater. Je voelt daar de geschiedenis, al die grootheden die er gestaan hebben en er nog elke dag staan, dat is heel bijzonder. De Meervaart is me ook heel dierbaar. Wat daar allemaal gebeurt aan totaal uiteenlopende activiteiten is te gek. Voor een groot deel is dat te danken aan Andreas Fleischmann die er kleur en schwung heeft gebracht. En de Krakeling natuurlijk, het begin van alles.’ SAMENLOOP VAN OMSTANDIGHEDEN ‘Op 13 april is de première van mijn nieuwe voorstelling en breng ik mijn nieuwe EP uit. Alles tegelijk. Heel spannend. De avondvullende voorstelling heeft dezelfde titel als mijn Paradevoorstelling uit 2016, maar is wezenlijk geüpdatet, en is deels gebaseerd op mijn eigen verhaal en deels op dat van lotgenoten. Ik vind ‘samenloop van omstandigheden’ een sterke uitdrukking waarmee je heel veel zegt. Vaak lijkt het alsof wij als mensen machteloos zijn overgeleverd aan het lot, aan een ‘samenloop van omstandigheden’, en alsof al het slechte in het leven onvermijdelijk is, wat je ook probeert. Maar bij elke kans die het lot van je afpakt, biedt zich een nieuwe kans aan. Het is aan onszelf om die te zien en te benutten. Om te werken aan hoe we het leven willen zien en niet te blijven hangen in hoe het leven had kunnen zijn.’

Samenloop van omstandigheden Theater Bellevue, 11 t/m 13 april De Meervaart, 17 mei De Kleine Komedie, 4 juni


Discover your Amsterdam

Culturele stadstuin met elegante architectuur iamsterdam.nl/buurten


high society vier eeuwen glamour

avo High ndjes s 6, 13 ociety en 1 april 8 me i!

rijksmuseum.nl/highsociety

t/m 03.06.2018

rijks museum founder

Hoofdsponsoren

Begunstigers tentoonstelling

patronen van het rijksmuseum