Page 1

APR17

krant

ZERO FOOTPRINT 100% VERDUURZAMEN VOOR AMSTERDAMMERS

jaargang 51 #07 #06


DEZE LENTE IN HET CONCERTGEBOUW KAARTEN VANAF € 23 INCLUSIEF DRANKJES VIA DE CONCERTGEBOUWLIJN 0900 671 83 45 (10-17 U, € 1 P/G) EN WWW.ORKEST.NL

PERGOLESI

A DOG’S HEART

Stabat Mater

Nederlands Kamerorkest ZA 1, ZO 2 APRIL

TSJAIKOVSKI Vioolconcert Nederlands Philharmonisch Orkest ZA 8, MA 10 APRIL

_

2

RACHMANINOFF

Symfonie

Alexander Raskatov 22 april t/m 5 mei 2017

Nederlands Philharmonisch Orkest ZA 13, ZO 14 MEI

4

RACHMANINOFF

Pianoconcert

Nederlands Philharmonisch Orkest ZA 27, MA 29 MEI

9

MAHLER Symfonie Nederlands Philharmonisch Orkest ZA 10, MA 12 JUNI

BESTE OPERAHUIS TER WERELD 2016

SAINT-SAËNS Orgelsymfonie Nederlands Philharmonisch Orkest ZA 17, MA 19 JUNI

WWW.ORKEST.NL


Amstel 56-58 | 020 624 05 34 | www.dekleinekomedie.nl

KARSU

zo 2 april Fijngestemde snaren en een fijnbesnaarde stem. Haar Turkse wortels groeiden in de Hollandse klei.

MARTIJN HILLENIUS

ma 3 april Martijn op zoek naar het geheim van zijn voorspoed. Met hilarische muzikale acts, rake typeringen en scherpe overdenkingen.

WOUTER HAMEL

LAATSTE KAARTEN

di 4 april Hamel overtuigt altijd en overal. In rap tempo veroverde hij het hart van een groot internationaal publiek.

MIKE BODDÉ

do 6 t/m za 8 april De geurige man. Een muzikale vertelling die afwisselend geniaal, ontroerend, volstrekt willekeurig, geestig en dan weer onbegrijpelijk is.

KLAP OP DE MAAND

vr 7 april Parooljournalist Roos Schlikker blikt met actuele gasten terug op de maand en vooruit op wat komen gaat.

LUCKY FONZ III

LAATSTE KAARTEN

zo 9 april Superlekker. ‘Telkens opnieuw verrast Lucky Fonz met verrassende observaties en originele humor.’ (de Volkskrant****)

KATINKA POLDERMAN

wo 12 t/m za 15 april ‘Gortdroge geestigheid, chaos, ongemak en juweeltjes van liedjes.’ (AD)

HELGE SLIKKER

CD PRESENTATIE

zo 16 april ‘Helge is een van de meest bijzondere en productieve liedjesschrijvers die we in Nederland hebben.’ (Paul de Munnik).

SILVESTER ZWANEVELD

m in hilversu

ma 17 april Een voorstelling, vol humoristische wetenschap, die zijn vorm vindt ergens tussen DWDD-University en een heerlijke avond cabaret.

VAN DIK HOUT

maa k je eigen ube video youtube-

vr 21 & za 22 april Het beste van… Van Dik Hout! Een mix van rauwe rock en poëtische teksten. De grootste hits uit hun magistrale oeuvre!

SVEN RATZKE

Kom deze meivakantie

naar het leukste museum van Nederland!

een aan je

w Nu met de tentoonstelling:

REPRISE

ma 24 & di 25 april Starman – Ratzke zingt Bowie. Feit, fictie, man, vrouw, pop, art, roem, tol, alles passeert in rap tempo de rockende revue.

ALMA MATHIJSEN r

e popst

12.30 UUR vr 28 april Lunchpauzeverhalen. Deze laatste vrijdag van de maand komt Alma Mathijsen voorlezen uit haar lievelingsverhalen van anderen.

WËRELDBÄND

vr 28 & za 29 april Slapstick wordt bedolven onder de vijf sterren-recensies. ‘Zo geestig, het is briljant gewoon. ’ (André van Duin)

OP STERK WATER

zo 30 april Het Op Sterk Water Songfestival. Vlijmscherpe humor, muzikale hoogstandjes, en vooral: virtuoze improvisatie. Douze points!

met t/m 5 mei het thema:

DIY met Kelvin!

Alle info, events en tickets: beeldengeluid.nl/letsyoutube

LAATSTE KAARTEN / WACHTLIJST za 1 april wo 5 april

ma 10 april di 11 april di 18 t/m do 20 april

DE PARTIZANEN HERMAN IN EEN BAKJE GEITENKWARK REPRISE FINALE AMSTERDAMS KLEINKUNST FESTIVAL TYPHOON PETER PANNEKOEK


KUNSTENAAR | UITVINDER | GENIE

KAARTEN VOOR DEZE EXPO KOSTEN € 11,50 IN DE VOORVERKOOP VIA INTERNET

Cirque du Soleil and Varekai are trademarks owned by Cirque du Soleil and used under license.

VOOR HET EERST IN DE ZIGGO DOME!

20-23 APRIL 2017 ZIGGO DOME - AMSTERDAM

cirquedusoleil.com | mojo.nl | ticketmaster.nl


april 2017

5

VERDUURZAAM JEZELF ‘Niks eruit, niks erin.’ Als je gaat hiken in de natuur, waar dan ook ter wereld, is dat de makkelijk te onthouden regel. Alles wat je als wandelaar meebrengt neem je weer mee terug. Je haalt niets uit de natuur en je voegt er niets aan toe. Geen afval, geen zeep, geen bananenschil, niets. Zero footprint. Simpel. Zou je die regel ook in je eigen huis kunnen toepassen? Kunnen we een gesloten (circulair) systeem maken van onze directe leefomgeving? Als het over energieverbruik gaat, is dat heel goed mogelijk. Een energieneutraal huis kan met zonnepanelen en warmtepompen minimaal evenveel energie opwekken als een gemiddeld huishouden verbruikt. Waarom we eigenlijk niet alleen nog maar zulke energieneutrale huizen bouwen is mij een raadsel, want het kán. Al valt het niet mee om een negentiendeeeuws appartement in de stad energieneutraal te maken. Met je afval wordt het een stuk uitdagender. Dat kun je niet alleen. Hoewel er levensmiddelenwinkels bestaan die zonder verpakkingen werken, waar je je eigen potten en flessen mee naartoe neemt, zijn ze geen succes. Bag & Buy in Utrecht is na een veelbelovende start in 2015 alweer gesloten ‘wegens omstandigheden’. We zullen dus sámen iets moeten doen tegen de verspilling en vervuiling. En dat is nu precies de ambitie die Amsterdam zegt te hebben. De Amsterdamse wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho somt in ons coververhaal een paar van de ambitieuze plannen op: we stappen af van fossiele brandstoffen, we gaan afval nu echt serieus scheiden en er komen milieuzones in het verkeer waar de fiets alle ruimte krijgt. Er kan natuurlijk nog veel meer, vinden kritische geesten. Architect Thomas Rau, de Amsterdamse godfather van de circulaire economie, is bijvoorbeeld bezig een register op te zetten van alle bouwmaterialen in Amsterdamse gebouwen, zodat het een koud kunstje wordt om ze te hergebruiken. Maar je hoeft natuurlijk niet te wachten tot dit soort vergezichten realiteit zijn geworden. Amsterdam wemelt nu al van de duurzame initiatieven waar je bij kunt aanhaken. Verduurzaam de wereld, begin op pagina 10. Bart van Oosterhout Hoofdredacteur b.vanoosterhout@iamsterdam.com

VOLG ONS: iamsterdam.com facebook.com/iamsterdamnl iamsterdam.com/uitmail youtube.com/videoiamsterdam coverillustratie: Sanne Sofia/Zero Waste Lab

INHOUD P.06 WAT IS ER NIEUW?

Nieuws uit de stad met o.a. dineren in het Paleis op de Dam, het wereldkussengevecht, tulpen voor iedereen, het talent van de maand en de rubriek Wij gaan naar…

P.10 ZERO FOOTPRINT Amsterdam zet hoog in: in 2050 wil de stad alle materialen die we verbruiken recyclen. Afval zal tot het verleden behoren. Hoe gaan de gemeente én wijzelf dat voor elkaar boksen?

P.19 KUNST & VERMAAK Met fijne verkleedfeesten, de in geen enkel hokje te stoppen voorstelling/expo/installatie Exoot, de Amsterdamse geschiedenis induiken in het Stadsarchief, het Imagine Film Festival, componist Joep Beving over zijn nieuwe album en Emma Curvers die koffietentjes probeert te kraken.

P.35 ETEN & DRINKEN EN ZO Ethisch, eco, duurzaam of groen: zó vind je de weg in de wereld van de eerlijke kleding. En verder: de leukste adresjes in BoLo en de Baarsjes, Nadja Hüpscher luistert een tweeling af, de nieuwste restaurants en winkels en de aanbieding & winacties voor nieuwe abonnees en lezers.

P.49 AGENDA

P.63 TOT SLOT Een vooruitblik op het culturele aanbod, tips voor buiten de stad en groeten uit het Amsterdam van dj Isis, die alweer 25 jaar in het vak zit en dat knallend viert in Paradiso.

De onmisbare culturele agenda met klassiek, pop, clubs, theater, dans, cabaret, lezingen, festivals en exposities. Met insidertips van onze recensenten.


6

krant KRANT

april 2017

OPENING

Wat is er nieuw? (in de stad)

 Ž Œ 

Nieuws uit de wereld van kunst en cultuur, nieuwe uitgaanslocaties, de top 5 evenementen, het talent van de maand en tips van de straat.

Ž



WORLD PILLOW FIGHT DAY

Dam 1 april

Œ

TOP 5

>

Zorg dat je zaterdag 1 april om 15.00 uur op de Dam staat, want dan vindt het grootste kussengevecht van Nederland plaats. Jaarlijks wordt dit verenfestijn in verschillende steden in de wereld op hetzelfde moment georganiseerd, dus als je op 1 april niet in Amsterdam bent, kun je ook meedoen in bijvoorbeeld New York, Londen of Warschau. Let op, het is ‘bring your own pillow’, maar zolang je je eigen kussen meeneemt, is verder haast alles geoorloofd...

uitgaan april Als je maar één ding gaat doen deze maand, doe dan een van deze dingen.

MONSTERSTRIP Œ

Zes (strip)kunstenaars, onder wie Peter de Wit, René Windig en Wasco staan voor de uitdaging om de expositieruimte van WG Kunst te veranderen in een totaalkunstwerk. WG Kunst, 8 t/m 30 april

AWAKENINGS = 20 

Twintig jaar lang alweer vindt het oudste technofeest van Amsterdam plaats in de Gashouder en dat viert organisator Monumental met een serie feesten waarvan de eerste de mooiste line-up heeft: de twee jeugdvrienden Derrick May en Kevin Saunderson uit Detroit draaien samen een setje, net als RoXY-residents Dimitri en Remy. Kan het dan nog





gekker? Jawel, technogranddaddy Sven Väth en Nina Kraviz komen ook nog langs… Gashouder, 13 april

visieserie De maatschap met Guy Clemens als Bram Moszkowicz is het wel en wee van de veelbesproken strafpleiter nu ook in het theater te zien. Porgy Franssen speelt de hoofdrol; de tekst is van Ilja Leonard Pfeijffer; de muziek van Vincent van Warmerdam. Stadsschouwburg, 10 april

SPORTSCHOOLOPERA Ž

Eerst componeerde ze een apenopera en een pornoopera, nu is componiste Huba de Graaff toe aan een sportschoolopera. Liebesleid (liefdesleed) heet de voorstelling, die speelt op locatie. In een fitnesscentrum onderzoeken één actrice, twee sopranen en dansers en trombonisten de plooibaarheid van lijf en geest. Een van de prangende vragen luidt: hoe train je liefdesverdriet weg? Shape all in centre, Van Hallstraat 617, 8 en 9 april

DE ADVOCAAT 

Na de goed ontvangen tele-

DE WËRELDBÄND 

De Wëreldbänd is een uiterst muzikaal kwintet dat in hun voorstelling Släpstick zo’n beetje alle bestaande instrumenten gebruikt om een ode te brengen aan het ouderwetse variété. The Marx Brothers komen voorbij, Laurel & Hardy, Charlie Chaplin. Humor in een ouderwets jasje mét een moderne knipoog. De Kleine Komedie 28 en 29 april

BEN VAN DUIN

E.ZALESKA

samenstelling Marit Kocken


7

‘IK VIND HET ALTIJD HEERLIJK OM IN DIE BAKKEN TE ROTZOOIEN, DAN KOM JE LEUKE DINGEN TEGEN.’

BEN VAN DUIN

DAT ZEGT JETT REBEL OVER RECORD STORE DAY. OP 22 APRIL KUN JE WEER IN MEERDAN 80 ONAFHANKELIJKE PLATENZAKEN OP ZOEK NAAR DE LEUKSTE PLATEN TERWIJL JE GENIET VAN LIVE-OPTREDENS. RECORDSTOREDAY.NL

RACE TO THE TOP Als je bent bijgekomen van Koningsdag is het weer tijd om je sportschoenen aan te doen. Op 29 april organiseert het Ramada Hotel namelijk een staircase run. Je start op het parkeerdek van het hotel en rent vervolgens een parcours van 1,2 km door het Rembrandtpark, waarna de échte uitdaging nog volgt: achttien verdiepingen met de trap omhoog rennen. En dan niet één keer, o nee. Na twee rondes (of drie, voor de diehards) eindig je op het dak waar je wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad en een heerlijk sportdrankje. Elke deelnemer krijgt een goodiebag en de snelste drie dames en drie heren ontvangen een prijs.

AMSTERDAM DENIM DAYS Spijkerbroekliefhebbers opgelet: tijdens de vierde editie van de Amsterdam Denim Days kun je op talloze plekken in het centrum terecht voor limited editions, denimworkshops, kortingen en nog veel meer. Ook wordt voor echte jeans-aficionados het tweedaagse Blueprint Festival georganiseerd in de Westergasfabriek, met de beste denim brands, exposities en lezingen, en natuurlijk eten, drinken en muziek. Amsterdam Denim Days, 17 t/m 23 april Blueprint Festival, 21 en 22 april amsterdamdenimdays.com

Ramada Hotel 29 april racetothetop.nl

TULP FESTIVAL De organisatie van het Tulp Festival stelt zich tot doel om voor elke Amsterdammer een tulp te laten bloeien. Ze zijn goed op weg, voor 2017 zijn er al een half miljoen bollen geplant die op meer dan 35 plekken in Amsterdam tot bloei gaan komen. Naast straten, parken en pleinen in de openbare ruimte zijn er ook tuinen en musea waar de tulpen zullen bloeien. Vanaf 1 april is de festivalgids te koop waarin alle locaties worden beschreven en waarmee je je eigen tulpenroute kunt plannen. vanaf 1 april tulpfestival.com

TALENT

JACOB DE GROOT

Geboren 10 maart 1994 Talent Acteur en muzikant Te zien Op de Shaffy Chantant-avonden tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival (Bellevue Theater, 14 en 15 april) ‘Regisseur Tonje Langeveld blaast de roemruchte Shaffy Chantant-avonden nieuw leven in tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival. Ze heeft hiervoor een bonte, avantgardistische verzameling jonge kunstenaars samengebracht die allemaal in de geest van Ramses Shaffy muziek of toneel maken. Al hun zonderlinge personages zitten tezamen op het podium als in een soort freakshow, en voeren beurtelings en soms samen hun act op. Tijdens mijn opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie heeft artistiek leider Ruut Weissman mij twee dingen meegegeven. Eén: je moet goed weten wat je kan en wat je níet kan, en twee: word nooit cynisch. Ik probeer dus ook niet die kunstenaar of speler te zijn die langs de zijlijn staat en alleen maar commentaar geeft op de wereld. Ik wil me er actief toe verhouden. Dat probeer ik ook in mijn aandeel in Shaffy Chantant, dat gaat over een jongen die ervoor kiest om nergens meer in te geloven, en een engel die hem probeert te redden door hem ervan te overtuigen hoop te blijven houden. Beide personages belichamen iets van Ramses Shaffy. Aan de ene kant had hij iets engelachtigs, en aan de andere kant was het een man met gebreken, een eenzame figuur met een alcoholprobleem die zich niet kon binden. De combinatie van muziek en toneel vind ik geweldig. Ik zou heel graag gewaagd en poëtisch muziektheater maken waarbij teksttoneel en muziek op een nieuwe manier worden gecombineerd. Als ik dat met mijn vrienden zou kunnen doen en ooit de Stadsschouwburg kan vullen, zou er een droom uitkomen.’


8

krant KRANT

OPENING

april 2017

60 PROCENT VAN DE TOURINGCARS OP HET ROKIN EN HET DAMRAK MOET HELEMAAL NIET IN DE STAD ZIJN, MAAR RIJDT ER ALLEEN DOORHEEN. OM DE DOORSTROMING TE VERBETEREN IS HET VANAF 13 APRIL VOOR TOURINGCARS VERBODEN OM DOOR HET CENTRUM TE RIJDEN ALS ZE DAAR GEEN DIRECTE BESTEMMING HEBBEN. OLÉ!

Œ Ž 

WIJ GAAN NAAR... tekst en foto’s Marie-Charlotte Pezé

VERJAARDAG WILLEM-ALEXANDER De koning wordt dit jaar vijftig en dat viert hij met zijn mede-jarigen. Iedereen die op 27 april jarig is én een ronde leeftijd bereikt (van 10 tot 110), mag zich aanmelden voor een gezellig verjaardagsdiner in het Paleis op de Dam op 28 april. Alle niet-jarigen die achter het net vissen, trakteert Zijne Majesteit na afloop graag op een bezoekje aan het Paleis. Vijftig uur lang gaan de deuren open en zijn er speciale programma’s over het Koninkrijk der Nederlanden van de afgelopen vijftig jaar. Neem voor Koningsdag en -nachttips een kijkje op pag. 50.

FABIAN WOLF (31), ART DIRECTOR BIJ LEFHEBBERS ‘Als ontwerper vind ik het interessant en belangrijk me te verdiepen in de grote stromingen in de kunstgeschiedenis. Het Stedelijk  heeft momenteel een enorme overzichtstentoonstelling over De Stijl, en er opent op 8 april ook nog een expositie over Chris Beekman, “de afvallige van De Stijl”. Daar kijk ik heel erg naar uit.’

Paleis op de Dam Π28 april 22.00 uur t/m 30 april 0.00 uur wa50.nl

130 JAAR CARRÉ Circusdirecteur Oscar Carré opende op 3 december 1887 de deuren van het indrukwekkende theater aan de Amstel. Wat in eerste instantie diende als circuspodium, groeide uit tot een van de belangrijkste theaterpodia van Amsterdam. Ter ere van het 130ste jubileumjaar presenteert het Stadsarchief de expositie 130 jaar Carré. Bekijk onder andere foto’s van Oscar Carré’s lievelingspaarden, de circusartiesten uit de jaren dertig, de personeelsreisjes naar Parijs en Londen en de voor bezoekers altijd wat geheimzinnige wereld achter de schermen. Stadsarchief Amsterdam t/m 11 juni

JOAO MB COSTA (46), VIDEOGRAPHER ‘Op 4 april ga ik naar Soulwax in Paradiso , een van mijn favoriete electro-rockbands. Vorig jaar speelden ze op Pitch met drie drumstellen. Dat was echt geweldig.’


9

‘VERTOON IS EEN ODE AAN ONS CULTURELE VERLEDEN, GEZIEN DOOR EEN ROZE FENDI-BRIL.’ ALDUS ISABELLE HO KANG YOU VAN DE SUPPERCLUB, DIE DE ODEON TIJDENS ‘VERTOON’ IEDERE MAAND ZIJN OUDE FUNCTIE ALS THEATEREN CONCERTZAAL TERUGGEEFT MET ONORTHODOXE EN EXPRESSIEVE PODIUMACTS.

RIEN VERSCHUUR (70), KUNSTENAAR ‘Als schilder ga ik vaak naar musea. Ik ben Vriend van het RijksmuseumŽ en ik wil heel graag naar de prentententoonstelling De eeuwige roem van kunst op papier. Ze hebben ongelofelijk mooie kunstwerken van Rubens, Tiepolo en Hollandse meester Lucas van Leyden.’

HARALD TEUNISSE (LINKS, 27), STUDENT ‘Ik ga op 26 april naar het concert van Patrick Watson in het Concertgebouw . Hij is een hele originele singer-songwriter uit Canada die indie-rock met pop en klassieke muziek combineert en vaak vergeleken wordt met Pink Floyd en Nick Drake.’

WEEKEND OF ANATOMY Voor de vierde keer organiseert anatomiemuseum Museum Vrolik in het AMC het Weekend of Anatomy. Gedurende twee dagen worden er verschillende rondleidingen, demonstraties, workshops en lezingen georganiseerd over de anatomie van dieren. Ontdek de spannendste rariteiten tijdens een rondleiding, volg een lezing over ‘The Man Who Married Kittens’ (de taxidermist Walter Potter die met opgezette dieren scènes uit het menselijk leven nabootste) of doe mee met de workshop anatomisch tekenen, en leer een schedel van een krokodil of de botten van een aap natekenen. Museum Vrolik 22 en 23 april

BRUCE (32) EN BETTY FORD (50), KOERIERS STRIJKIJZER Het Jakarta Hotel dat in de vorige Uitkrant werd uitgelicht, verrijst dit jaar niet op het Zeeburgereiland, maar op het Javaeiland.

SEARCH

‘Het klinkt misschien raar, maar wij vinden het Seks Museum heel erg leuk. Het bestaan ervan is een bewijs van de openheid van Amsterdam en het is helemaal niet zo onsmakelijk als je zou denken, er zijn heel veel verschillende soorten kunst.’


10

krant KRANT

OPENING

verduurzamen

AFVAL BESTAAT NIET

Amsterdam wordt circulair, en jouw leven als het goed is ook. Hoe gaan we die uitdaging te lijf?


11

Elektriciteit uit compost, plastic bankjes van afval uit de buurt en gerecycled beton: weggooien is passé, lang leve circulair. Met ambitieuze gemeenteplannen en zes doe-het-zelf-tips.

REIN HOFMAN

tekst Floor van Dijck

VERDUURZAAM JEZELF

C

irculair is de nieuwe term die ons de toekomst in moet redden. Want ons huidige gedrag van consumeren, verbruiken en weggooien, dat is zó vorige eeuw. We moeten afval gaan zien als grondstof en energie uit duurzame bronnen gebruiken. Want tja, anders worden grondstoffen op een gegeven moment schaars. Dus geen verspilling meer van waardevolle materialen, maar hergebruik. En in Amsterdam gonst en sist het van de ambities op dat vlak. Wat betekent dat voor de bewoners? Zijn we eigenlijk al een beetje duurzaam? GEEN WEG TERUG In 2050, dus over 33 jaar, is het plan dat we binnen de regio Amsterdam met zijn allen al onze materialen hergebruiken, en alleen nog maar duurzame energie verbruiken. We zijn op de goede weg, maar het kan zeker beter, ziet wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho: ‘Amsterdam is internationaal koploper met onze ambitie om aardgasloos te worden en circulair te gaan. Op dit moment zijn we bezig met allerlei projecten en initiatieven in de stad die daarmee te maken hebben. Maar er moet heel veel gebeuren als we onze ambi-

ties waar willen maken. Dat betekent dat we er allemaal mee bezig moeten gaan, bijvoorbeeld met hoe we de stad inrichten en wat we met ons afval doen. Het is geen hype of keus, we móeten wel. Het idee van een weg terug zullen we los moeten laten.’ Circulair leven, dus. Dat is volgens een groots opgezet onderzoek in opdracht van de gemeente niet alleen goed voor het milieu en de aarde, maar ook voor de economie: het levert gemakkelijk honderden banen op, onder meer in de bouw en in de afvalscheiding. Maar wat houdt het begrip precies in? Architect en visionair Thomas Rau houdt zich al een paar jaar bezig met circulariteit, en zijn architectenbureau ontwerpt gebouwen waarvan de grondstoffen hergebruikt kunnen worden en die bovendien energie produceren en gezond en duurzaam zijn. ‘Alles wat we verbranden verdwijnt voorgoed, dus we moeten het doen met wat er hier op aarde is. Op is letterlijk op. Binnen een circulaire economie bestaat iets als afval niet meer, en is alles grondstof.’ Totaal circulair is nu nog een ideaal, maar langzaam worden in de stad wel stappen in die richting gezet. In de stad borrelt het van de spannende circulaire experimen-

>

‘AMSTERDAM IS INTERNATIONAAL KOPLOPER MET DE AMBITIE OM AARDGASLOOS TE WORDEN EN CIRCULAIR TE GAAN’


12

krant KRANT

verduurzamen

OPENING

De urine uit de herenurinoirs van AFAS Live wordt opgevangen en gerecycled

TIP 1: GEEF AFVAL EEN TWEEDE LEVEN Sta je op het punt spullen bij het grofvuil te zetten die best nog een tweede leven kunnen gebruiken? Bedenk dan dat die hup, de verbrandingsoven ingaan. Misschien heeft iemand er nog iets aan? Zet ze op de app Letgo om ze te verkopen aan vrienden of buren, of verkoop ze via Facebook – het stikt er van de koop- en verkoopgroepen als Amsterdam Yard Sale. Is het niets meer waard? Dan misschien tóch nog steeds, voor een ander, mits gratis. Gebruik dan bijvoorbeeld de Facebookgroep Amsterdam deelt/geeft, of Ikgeefweg020.

>

Expo van Taste Before You Waste in de Dokhuis Galerie

ten. Choho: ‘Neem het beton van Betondorp. Betondorp wordt momenteel aangepakt, en het beton dat verdwijnt wordt gerecycled en vermalen en wordt als nat, nieuw beton opnieuw gebruikt. De urine uit de herenurinoirs van AFAS Live (voorheen de Heineken Music Hall) wordt opgevangen en is een bron van fosfaten, die weer een goede meststof zijn. En op het Westergasterrein vind je een biovergister. Dat is een installatie door The Waste Transformers, waarin het gft-afval van tien restaurants, twee theaters, een brouwerij en nog enkele bedrijven wordt vergist tot gas. Dat wordt vervolgens weer omgezet in elektriciteit, waar de lampen dan weer van branden. Afvaloplossing en stroomopwekker ineen.’ WEGGOOIEN ALS GEWOONTE Raar eigenlijk, dat er zo’n enorme omwenteling en mentaliteitsverandering nodig zijn om iets te bewerkstelligen wat zo’n zeventig jaar geleden nog heel normaal was: namelijk dat de spullen die je koopt lang meegaan, dat je ze repareert als ze kapotgaan en je verder zo min mogelijk weggooit. Etensresten gingen vroeger op de composthoop, kleding werd hersteld en versteld of als ‘lompen’ samen met het oud ijzer aan huis opgehaald, en men bouwde nieuwe huizen uit de materialen die overbleven bij het slopen en renoveren van

oude panden. Maar dankzij de alomaanwezigheid van plastic, nieuwe productiemethoden en een focus op consumptie zijn we terecht gekomen in de wegwerpmaatschappij zoals we ’m nu kennen. Waarin we de door producenten geplande overbodigheid van spullen klakkeloos accepteren. Met iPhones die maar een paar jaar meegaan en waarvan je de batterij niet eens makkelijk zelf kunt vervangen. Wat maakt de weg terug zo moeilijk? Choho: ‘Het is voordeliger geworden om spullen weg te gooien en nieuwe te kopen, dan ze te repareren of te hergebruiken, zowel voor klanten als voor bedrijven. We zijn er ook aan gewend geraakt, het is een culturele gewoonte geworden. Al die dingen moet je veranderen. Dat maakt het lastig. En tegelijkertijd denk ik dat we nu al echte stappen zetten. Maar ja, je moet iedereen in beweging krijgen. Soms zijn het moeilijke afwegingen die je maakt. Maar ik haal er energie uit dat Amsterdammers naar een gezondere toekomst wíllen. We hebben onderzoek gedaan naar de bereidheid om de stad te verduurzamen, en die blijkt heel groot te zijn.’ VAN PLASTIC NAAR PLASTIC Die zin is terug te vinden van Noord tot Zuidoost, in de vorm van allerlei duurzame, ecologische, circulaire projecten en ondernemin-


13 TIP 2: REPAREER Repair Café

Waarom iets nieuws kopen als het oude wat je hebt nog best even mee kan? Dus: schoenen kapot? Breng ze naar de gouwe ouwe schoenmaker. Afgevallen? Bedenk dat je je kleding kunt laten innemen, of zelf kunt verven of customizen. Stofzuiger stuk? Ook die is vaak gewoon te fiksen. Bijvoorbeeld door De Stofzuigerkoning (Jan van Galenstraat 163). Maar je kunt ook veel meer zelf dan je denkt. Ga eens met je kapotte spullen langs een Repair Café; gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Ze weten er ook vaak raad met kapotte gsms en tablets. Op de locaties zijn gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren, plus vrijwilligers met kennis van zaken. In Amsterdam zijn er zo’n twintig. Hoe en waar vind je op repaircafe.org.

>

Urine-recycling in AFAS Live

TIP 3: STOOK GROEN Kies voor groene stroom en verminder je energieverbruik. De gemeente trekt twee miljoen uit om de duurzaamheidsplannen sneller uit te voeren, en een deel daarvan belandt in de zogeheten ‘Amsterdamse Energielening’ voor verenigingen van eigenaren die bijvoorbeeld een lening willen voor de isolatie van woningen. Ben je koper? Maak er gebruik van, en vergeet ook niet de mogelijkheden van zonnepanelen te onderzoeken! Ben je huurder? Dring bij je huiseigenaar aan op bijvoorbeeld dubbel glas of betere isolatie.

gen. Van nieuwe, geüpcyclede producten uit afval tot het ‘Hemelswater’ van brouwerij De Prael, bier gemaakt van regenwater: allemaal initiatieven uit de stad voor een groenere stad. Veel is in handen van vrijwilligers. Neem bijvoorbeeld inzamelingscollectieven zoals Taste Before You Waste, die van etenswaren die anders weggegooid worden een wekelijks restaurant runnen, of repaircafé’s (zie tip 2) waar je kapotte apparaten kunt herstellen. Of de stichting Plastic Whale, die strijdt tegen plastic in de wateren en aandacht vraagt voor de ‘plasticsoep’ door met vrijwilligers de grachten schoon te vissen en met het resultaat nieuwe boten te bouwen. Ook afvalrecycling is een hot item. Naast de compostvergister in het Westergasterrein zijn er de recycle-initiatieven Zero Waste Lab in Oost en WASTED (zie tip 5) in Noord, waarbij je verzameld oud plastic kunt inruilen voor muntjes die je weer bij tientallen ondernemers in de buurt in kunt leveren, in ruil voor bijvoorbeeld een kop koffie of een reep chocola van de Chocolatemakers. Het plastic van WASTED wordt verwerkt tot plastic blokken die weer tot straatmeubilair verwerkt kunnen worden. Choho: ‘Het is heel leuk om te zien hoe Amsterdammers initiatieven ontplooien. Dat we niet meteen volgend jaar al klaar zijn met onze weg naar duurzaamheid, dat spreekt voor zich. Wat ik het belangrijkst vind om te zien, is dat de wíl er is.’

amsterdam.nl/energielening

Abdeluheb Choho (D66) is sinds 2014 wethouder Duurzaamheid, openbare ruimte en groen, dienstverlening, bestuurlijk stelsel en ICT van Amsterdam. Thomas Rau is directeur-eigenaar van RAU Architecten en Turntoo – ontwikkelaar van nieuwe businessmodellen – en oprichter van de Madaster Foundation.

Bier van Amsterdams regenwater van brouwerij De Prael


14

krant KRANT

verduurzamen

OPENING

DAG, GASKACHEL EN GASFORNUIS, HOI FOSSIELVRIJE VERWARMING

WasteBoards van gerecycled plastic van stichting The Plastic Whale

TIP 4: ETEN REDDEN Elke woensdagavond serveert de Dokhuis Galerie een diner van vrijwilligerscollectief Taste Before You Waste. Alle gerechten zijn gemaakt van ingrediënten van de winkels van Oost, die anders zonder pardon de vuilnisbak in waren gegaan. Je betaalt een donatie voor het eten. Ook organiseren ze met regelmaat de Food Cycle Market op het Timorplein. Wil je ook bijdragen aan de bestrijding van voedselverspilling? Meld je dan aan als vrijwilliger. Gewoon komen eten en ruim bijdragen helpt natuurlijk ook al. tastebeforeyouwaste.org

Food Cycle Market

>

Ook door de gemeente wordt er hard aan gewerkt. Amsterdam stimuleert duurzaamheid, recycling en innovatie op dit terrein met diverse soorten leningen, subsidies en regelgeving. De gemeente kiest er verder voor de landelijke regels voor bedrijven, onder meer de verplichting tot duurzame investeringen, streng te handhaven. Er komt een nog verder uitgebreide milieuzone (waar de meest milieuonvriendelijke motoren en scooters niet in mogen) en het college wil het stickersysteem tegen reclamefolders omdraaien – niemand krijgt dan meer reclamefolders aan huis, tenzij je een sticker plaatst dat je wél reclame wil ontvangen. En de komende decennia stapt de stad over op duurzame energie. Dag, gaskachel en gasfornuis, hoi fossielvrije verwarming. In 2050 moet de stad helemaal van het aardgas af zijn. Choho: ‘Al dit jaar worden 10.000 bestaande woningen aangewezen waar we de gaskraan de komende jaren dicht gaan draaien. We zijn de eerste stad ter wereld die dat op zulke grote schaal gaat doen.’ Ook gaan we massaal aan de zonneenergie. ‘Twee jaar geleden genereerde Amsterdam nog maar zonne-energie voor 5000 huishoudens, nu zijn we hard op weg om binnen drie jaar genoeg energie te produceren voor 80.000 huishoudens.’


15

3x Amsterdams circulair design DJANGO’S CLOSET Sjaals van afgedankte T-shirts en tassen die ooit een broek waren. Het idee is niet nieuw, maar de frisse en mooie benadering van Django’s Closet is dat wel: geen verrassing dus, dat de ge-upcyclede producten van deze start-up een groot succes zijn. Ze werken ook veel in opdracht van bedrijven en evenementen, waarbij ze ongebruikte merchandise en promotiemateriaal van textiel omtoveren in nieuwe collecties. djangoscloset.com

DICK MOBY Het Amsterdamse Dick Moby staat voor handgemaakte duurzame zonnebrillen van 97 procent gerecyled of bio-based acetaat, die in Italië gemaakt worden en er bijzonder goed uitzien. De bijbehorende schoonmaakdoekjes waren ooit plastic flessen, de hoesjes zijn van ‘tweedehands’ leer, kortom: Dick Moby biedt een zonnige blik op hergebruik. dick-moby.com

Plastic recyclen met stichting The Plastic Whale

Een andere belangrijke stap voor de gemeente is dat we veel meer afval gaan scheiden. Want daarin liepen we enorm achter, vergeleken met de rest van Nederland: in 2013 werd maar 27 procent van ons afval gescheiden en hergebruikt. Choho: ‘Ik wil dat dat naar 65 procent gaat in 2020. Er wordt in het havengebied inmiddels een enorme installatie gebouwd die al ons restafval gaat “nascheiden” en alles wat we nog kunnen hergebruiken eruit gaat halen. De versnelling zit erin.’ Op het huidige systeem van recycling valt overigens veel aan te merken, meent Thomas Rau. ‘Dat draait nu om geld: alleen winstgevende grondstoffen worden gerecycled, terwijl er zoveel meer te halen valt. Ik noem afvalverbrandingsinstallaties dan ook altijd “het materialencrematorium”.’ Rau werkt daarom aan een ‘materialenpaspoort’ voor gebouwen en producten. Zo kun je zien wat erin verwerkt zit, en kun je die materialen op termijn weer hergebruiken. Hij richtte ook de Madaster Foundation op, het kadaster voor materialen die zich in een gebouw bevinden. Madaster is er nu alleen nog voor de vastgoedsector, maar andere sectoren volgen binnenkort. Een ambitieuze stap verder dan de gemeente nu gaat.

ROETZ BIKES Nieuwe fietsen van oude fietswrakken: een typisch Amsterdamse oplossing voor een typisch Amsterdams probleem. Roetz gaat al een paar jaar mee, met hun prachtige nieuwe fietsen van oude materialen. Misschien vind je je er je eigen afgedankte of door het AFAC ontvoerde frame in terug. Sowieso weet je: deze laat je nooit meer gaan. roetz-bikes.com

>


16

krant KRANT

OPENING

verduurzamen

TIP 5: RECYCLE Je kunt gewoon je afval scheiden en alles in de goeie bak gooien, maar recyclen kan ook echt wat opleveren. Bij het Zero Waste Lab in Oost kun je je recyclebare afval inleveren in een speciale juten zak, in ruil voor muntjes die je inlevert bij lokale ondernemers. Dit hoort bij het vergelijkbare project WASTED in Noord, dat draait om plastic-upcycling.

SANNE SOFIA /ZERO WASTE LAB AMSTERDAM

zerowastelab.amsterdam wastedlab.nl


17 ‘MET EEN BEETJE RECYCLEN KOM JE ER NIET. WAT NODIG IS, IS EEN FUNDAMENTELE GEDRAGSVERANDERING’

>

‘LAAT MAAR ZIEN’ Want in het licht van de grote ambities, is ook verandering op een hoger niveau nodig. We kunnen natuurlijk met de beste bedoelingen alles gaan recyclen, maar als we nog steeds overvoerd worden met producten die erop gemaakt zijn om niet lang mee te gaan, ligt de macht ook voor een heel groot deel bij de multinationals. Wanneer worden de grote spelers, de hotels, de fabrieken, de grote bedrijven aangepakt? Choho: ‘We hebben ook bedrijven in het vizier en gaan daar ook strikter handhaven, tot rechtszaken aan toe. Ten opzichte van multinationals is de macht van de gemeente beperkt, en zelfs die van Den Haag. Wat we als gemeenten kúnnen doen, doen we. Bijvoorbeeld door te zorgen dat we bij nieuwe bouwprojecten in de stad als eis stellen dat ze tenminste voor 30 procent circulair moeten zijn. We leggen dan geen regels op over hoe dat moet gebeuren – dat is aan de bouwers, om aan te tonen hoe ze dat gaan doen.’ Rau vindt overigens dat de gemeente nog veel meer zou kunnen doen: ‘De overheid moet strenger de voorwaarden faciliteren voor een gezonde samenleving, en kijken naar wat de bevolking nodig heeft, in plaats van zich zo door bedrijven te laten leiden. Als we echt iets willen moeten we het nú doen, en niet in 2050.’ ZELF DOEN Nu dus. En ja, een groenere stad begint, ehm… bij jezelf, ja. Dus wat kun je als goed-

bedoelende Amsterdammer zelf doen om de gemeente én uiteindelijk de mensheid een handje te helpen? Choho: ‘Kies voor groene stroom, en onderzoek bijvoorbeeld de mogelijkheden voor zonnepanelen. En recycle waar mogelijk.’ Rau voegt daaraan toe: ‘Circulariteit is een ongelooflijk groot thema. Met een beetje recyclen kom je er niet. Wat nodig is, is een fundamentele gedragsverandering. Kijk bijvoorbeeld of je nog klant wilt blijven van bedrijven die “wegwerpproducten” maken, of dat je op zoek gaat naar nieuwe aanbieders, zodat producenten uiteindelijk gedwongen worden nieuwe antwoorden te vinden. Of ondersteun de ontwikkeling van product naar dienst. Zoals bij Philips, dat nu ook de dienst “licht” levert, en zo niet alleen meer verantwoordelijk is voor een product maar voor de hele keten waarin dat product geproduceerd wordt.’ Dus gebruik je grootste macht: die van consument. Door te investeren in duurzame producten. Of door ervoor te kiezen om te repareren in plaats van te vervangen. Door actief bij te dragen aan een van de leuke duurzame initiatieven in de stad. Door niet voor nieuw, maar tweedehands te kiezen. Door stil te staan bij je keuzes en de consequenties van die keuzes. Door je te realiseren dat alles onderdeel is van één cirkel. Waarin jij en Amsterdam niet het middelpunt, maar slechts een heel klein stipje zijn.

TIP 6: SAMEN DELEN Waarom iets bezitten als je er ook alleen gebruik van kunt maken? Via Peerby huur je die ene boormachine die je maar één keer per jaar gebruikt, via Snappcar huur je de auto van de buren, die ook maar het grootste deel van de tijd stilstaat. Behalve lenen en delen zie je dat ook steeds vaker het ‘gebruik’ van een product wordt verkocht, in plaats van het product zelf. Zoals bij LaaS (Lighting as a Service), waarbij een bedrijf als Philips op abonnementsbasis ‘licht’ levert en zo verantwoordelijkheid draagt voor het hele proces, van productie tot onderhoud en recycling. Schiphol is al een van de grootste klanten. Op eenzelfde manier wordt vervoer aangeboden en dat heet dan MaaS (Mobility as a Service). Zo krijgt de producent de blijvende verantwoordelijkheid voor de producten, en wordt die geprikkeld tot zuinigheid. Ultiem circulair. Deze diensten bestaan nu nog alleen voor bedrijven, maar wellicht binnenkort voor iedereen. peerby.com/nl snappcar.nl lighting.philips.nl/home

DE TOP 5 PRIORITEITEN VAN WETHOUDER CHOHO 1. Inzet op mobiliteit: schoon vervoer in de stad. Het doel is dat de taxi’s, bussen, rondvaartboten en scooters in 2050 vooral elektrisch zijn en dat het ov uitstootvrij is. 2. Dat houdt in dat afval wordt hergebruikt en afval scheiden gemakkelijker wordt, met meer en slimme containers. 3. Focus op zonne-energie. 4. Een groenere stad: 50.000m2 groen erbij, ook omdat de stad zo meer water kan opvangen. 5. Een groene gemeente: de stad geeft zelf het goede voorbeeld wat betreft overheidsgebouwen, recycling en duurzaamheid.

Gerecycled plasic van WASTED


18

TOT SLOT

NOG MEER TIPS OVER AMSTERDAM

info

mee info r iams op terd .com am

Handige informatie over de stad.

LAST MINUTE TICKET SHOP In de Last Minute Ticket Shop koop je op de dag van de voorstelling online kaarten met korting tot 75 procent. Iedere dag is er een nieuwe selectie van voorstellingen en concerten van de Amsterdamse theaters en concertzalen. lastminuteticketshop.nl

I AMSTERDAM STORE Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van Amsterdam in de I amsterdam Store.

Valid until 31-12-201 8 Check in each carr and out required ier on ever with y trip

IJ-hal (noordzijde Centraal Station) Voor openingstijden zie: iamsterdam.com/visitorcentres

iamsterdam.com/visitorcentres twitter.com/Iamsterdam

ADRESSEN

- Stationsplein 10 (tegenover Centraal Station) - Aankomsthal 2, Schiphol Plaza Voor openingstijden zie: iamsterdam com/visitorcentres

CLASS 2

HET AMSTERDAM & REGION TRAVEL TICKET

I AMSTERDAM VISITOR CENTRES Bezoek een van onze Visitor Centres voor informatie over Amsterdam en de regio, voor excursies & rondvaarten, plattegronden en gidsen, tickets voor het openbaar vervoer, souvenirs, hotelreserveringen en de I amsterdam City Card.

1DAY

AMSTER AM & REGDIO N TRAVEL TICKET

Een ideaal cadeau voor bezoek van buiten de stad: aanschaf van de City Card geeft toegang tot meer dan 40 musea, openbaar vervoer, een rondvaart, 25 procent korting op attracties, eten en drinken en meer! Verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, I amsterdam Store, hotels, rederijen, musea en GVB Tickets & Info punten. Voor meer informatie zie:

Met de nieuwe versie van het ARTT ticket kun je onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam en de omliggende regio – dag en nacht, met bus en trein – gedurende 1, 2 of 3 dagen. Bezoek de Keukenhof (open t/m 21 mei), het 2017 thema is Dutch Design, wat terugkomt in de Mondriaantuin en in de bloemenshows. De ARTT tickets zijn verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, de I amsterdam Store, GVB Tickets & Informatie op het Stationsplein en het OV Servicecenter in de IJhal van het Centraal Station.

iamsterdam.com/citycard

Meer info: iamsterdam.com/area

I AMSTERDAM CITY CARD


krant KRANT

april 2017 20 23 24 26 28 30

VERMAAK ‘IK HEB NU AL ZIN OM DIE BLIJE GRIJNS TE ZIEN DIE MATTHIJS HEEFT ALS HIJ IETS VET VINDT.’ Dat zei Sue the Night vlak voor ze huisband werd van DWDD. Wie haar inmiddels nóg niet kent of eindelijk live wil zien kan op 16 april terecht in de Tolhuistuin.

VERKLEEDFEESTJES EMMA IN DE STAD EXOOT EXPO: EEN BETERE STAD FILM: IMAGINE INTERVIEW: JOEP BEVING

COCO CHANEL De haast mythische modeontwerpster Coco Chanel inspireerde Ulrike Quade en Jo Strømgren tot een voorstelling waarin ‘kostuum lichaam wordt en lichaam pop’. Ulrike Quade bouwde hier en internationaal naam op met haar originele voorstellingen met handgemaakte menselijke poppen, waarin ze vele genres combineert tot iets volstrekt eigenzinnigs: beeldhouwwerk en dans, mime en performance, taal en muziek. Geen toeval dus dat de voorstelling (première 13 april in het Bellevue Theater) ook te zien is op het PopArts Festival, dat het mooiste poppen- en objecttheater van het moment een podium biedt. diverse locaties, 18 t/m 23 april popartsfestival.nl

PASSIEMUZIEK

COCO CHANEL/MICHIELVOET

Passiemuziek klinkt deze Pasen in vele toonaarden. Traditiegetrouw beleeft het oratoriumkoor KCOV Excelsior met Bachs Matthäus-Passion een hoogtepunt, met assistentie van solozangers en instrumentale specialisten (Concertgebouw, 9 april). Wie meer voelt voor het compactere drama van Bachs Johannes-Passion, schuift aan bij Cappella Amsterdam en het Orkest van de Achttiende Eeuw (Concertgebouw, 13 april). Een erg leuke KinderMatthäus klinkt in de Waalse Kerk (5 april). En wie toe is aan een eigentijdse kijk, kan terecht bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Die topclub speelt wereldpremières met passiemuziek van de Azerbeidzjaanse componiste Franghiz Ali-Zadeh en de Serviër Djuro Zivkovic (Concertgebouw, 7 en 9 april).

19


20

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

Verkleedpartijtjes: ego uit, pakje aan Waar ze onder de rivieren nog aan het bijkomen zijn van carnaval, is er in Amsterdam elke week wel ergens een krankjorum verkleedfeest. Ego uit, pruik op, pak aan en gaan.

K TRYHORN/AMSTERDAM SPOOK

tekst Floor van Dijck

O verkleedfeesten Het Sjonnie en Anita Verkleedfestijn Depot, 8 april The Surrealist Ball Tolhuistuin/Paradiso Noord, 15 april Alter Ego Night Radion, 16 april

mdat het veel leuker is om die knappe leeuwentemmer te versieren dan gewoon die jongen met dat streepjesshirt. Omdat je liever in je panterlegging met getoupeerd haar en een net iets te dik lijntje om je lippen om een peukie vraagt. Niemand is normaal, maar dat is te gek: op een verkleedfeestje draait het niet om wie je bent, maar om wat je uitdraagt, om wie je durft te zijn en om wie je zou willen zijn. GROTEN DER AARDE En er valt elke maand wel wat te verkleden. Op 15 april is in de Tolhuistuin bijvoorbeeld The Surrealist Ball, het grote afsluitende themafeest van het Imagine Film Festival (i.s.m. Amsterdam Spook,

zie ook pag. 28), geïnspireerd op de beroemde, overdadig gekostumeerde feesten van de Rothschilds in de jaren zeventig. Laat je voor het surrealistische thema inspireren door de groten der aarde, van Picasso tot Lady Gaga. Geen idee wat je aan moet? Koop dan een VIP-ticket en maak gebruik van de make-over-service, inclusief outfit en make-up. REKKEN VOL VERKLEEDKLEREN Een verkleedfeest waarbij je zelf van tevoren níet hoeft na te denken over wat je aan gaat trekken, is Alter Ego Night. Hier hangen eindeloze rekken vol kostuums waarmee je ter plekke wordt omgetoverd tot een nieuwe versie van jezelf, onder het motto ‘There is no

I in costume’. Je ego laat je, met je oude kleren, achter in een kluisje om ’m pas aan het einde van de avond weer terug te vinden. Alter Ego Night begon ooit als het verjaardagsfeest van Shoelessorganisator Bas Engels, maar op 16 april vieren ze inmiddels al de achtste editie, met ‘Illusions’ als thema. Engels: ‘Het is een hele operatie om ervoor te zorgen dat 1200 mensen op tijd binnen zijn, er genoeg verkleedkleren zijn en alle spullen ook weer heelhuids terugkomen. Maar het resultaat is echt zo mooi. Van het begin, waar iedereen letterlijk in zijn onderbroek op zoek gaat naar een outfit, tot de surrealistische bende later op de avond als de muziek ook echt losbarst.’


21

mis deze niet

NORDIC DELIGHT FESTIVAL Tijdens het Nordic Delight Festival staat de Melkweg van top tot teen in het teken van Scandinavië. Je kunt er deze avond niet alleen de leukste singer-songwriters, folk, pop en elektronica uit het hoge noorden ontdekken – Lydmor en Chinah uit Denemarken, het Noorse Einar Stray Orchestra, het Zweedse Grapell en drie bands uit IJsland – maar ook genieten van Noord-Europese (korte) films, fotografie, workshops en presentaties. Om de hygge (grof vertaald: gezelligheid) compleet te maken is er zelfs een Scandinavisch diner.

MELKWEG 22 APRIL

ALTER EGO NIGHT

K TRYHORN/AMSTERDAM SPOOK

SLIPPERS

OUTFITS SCOREN Van totaal over de top als Sjonnie en Anita’s met bijpassende gabberklanken en frikandellen (op 8 april in De Nieuwe Anita) tot fancy bal masqué: in Amsterdam vind je door het hele jaar aanbod genoeg aan bijzondere themafeesten. Maar ja, wat draag je? Want je wil wel goed voorbereid op het bal verschijnen. En een goede outfit is een instant ijsbreker. Soms kom je een heel eind met wat je zelf in de kast hebt hangen, maar als je wilt uitpakken, is een bezoekje aan een kostuumverhuurder een goed plan. Gerritsen Theaterkostuumverhuur (Weteringschans 116) is dé klassieker, hier hebben ze

alles van prehistorie-outfits tot levensechte uniformen: als het er echt profi uit moet zien is dit je plek. Alternatief Kostuumverhuur op de Pilotenweg 11 heeft meer dan 2000 outfits en is gespecialiseerd in feestkostuums van de laatste honderd jaar. Voor als het feestelijk en tot in detail gestyled moet zijn. Retro in- & outstyles (Tweede Constantijn Huygensstraat 57) is een vintagewinkel die ook verhuurt, een bonte chaos met veel parels in het circus- en jarenzestig/zeventigsegment. Want ondanks dat meestal alles kan en mag op themafeestjes, geldt er één ongeschreven wet: ga altijd liever over- dan underdressed.

De voormalige Zaai-meisjes Plien en Bianca staan weer op het toneel: samen met cabaretduo Droog Brood spelen ze in de toneelkomedie Slippers. Het stuk werd in 1967 geschreven door de Britse toneelschrijver Alan Ayckbourn (onder de titel Relatively Speaking) en betekende zijn toneeldoorbraak. De Nederlandse titel verwijst naar de slippers die Greg onder zijn bed vindt. Niet wetende dat zijn vriendin Ginny een geheime verhouding heeft met haar baas, vertrouwt hij haar verklaring dat ze van een vriendin zijn. Wat volgt is veel gestuntel en een hilarische verbeelding van de eeuwige misverstanden tussen mannen en vrouwen.

DELAMAR 13 APRIL T/M 2 JUNI

KINGS OF WAR Na succesvolle voorstellingen in Londen, New York en Parijs en internationaal hemelhoog juichende recensies is het Shakespeareaanse epos Kings of War opnieuw te zien in Amsterdam. Regisseur Ivo van Hove laat zien hoe drie grote leiders beslissingen nemen in tijden van oorlog en crisis: ‘Het is inspirerend om Shakespeare na Romeinse tragedies opnieuw als een tijdgenoot te ontdekken die uitdagend reflecteert op wat we dagelijks als nieuws over ons heen krijgen: de duistere machinaties van machthebbers en het geweld dat door hun beslissingen wordt veroorzaakt.’ Koningen Henry V, Henry VI en Richard III worden vertolkt door Ramsey Nasr, Eelco Smits en Hans Kesting, die voor zijn rol de Louis d’Or won.

STADSSCHOUWBURG 13 T/M 29 APRIL


22

krant KRANT

podium

KUNST & VERMAAK

Poëzie in het wild Amsterdam krijgt er een Poëzie Museum bij. Het is alleen wel onzichtbaar, tenzij je de gratis app downloadt.

tekst Janna Reinsma

H Snoeihard technocabaret

Het keiharde grappenmakersduo Matroesjka geeft het woord aan de onderbuik. tekst Marit Kocken

S

cherp, hard en schaamteloos: dat zijn Lisa Loeb en Janneke Rinzema, de twee dames van Matroesjka. In hun nieuwe cabaretshow Brainwash maken we kennis met talloze typetjes die we soms maar al te goed kennen, zoals de brave afval scheidende mens die zijn geweten sust maar ondertussen kilo’s kleren heeft die gemaakt zijn door kleine kindervingertjes uit Bangladesh – en soms wat minder goed, zoals de zorgzame vader die zo van dieren houdt maar toch vindt dat ‘al die couscousvreters het land uit moeten’. Hun spottende en confronterende sketches roepen naast gelach en applaus regelmatig geschrokken reacties op in het publiek. Dat krijg je er nou eenmaal van als je de onderbuik aan het woord laat – en dat is precies wat ze op een gegeven moment letterlijk doen. Zelf presenteren Loeb en Rinzema zich als ‘hét techno-

cabaretduo’ van Nederland, maar ze zijn veel meer dan dat. Niet alleen brengen ze scherpe teksten op technobeats, ook worden er liedjes gezongen op pianomuziek en verandert het podium op een gegeven moment zelfs in een heuse Bollywoodscène, waarin de Jordanese Tinie herinneringen ophaalt aan haar jeugdliefde, de Indiase prins Punjabi Piet. Het lijkt alsof de dames met iedereen de draak steken, behalve met zichzelf. Maar niets is minder waar. ‘Alle typetjes die in de voorstelling zitten, ontspruiten aan onze gestoorde breinen, dus in ieder personage zit een deel van onszelf. De hele voorstelling is wat dat betreft één grote uitlaatklep.’ Hoe raarder de personages, hoe realistischer, vindt Matroesjka: ‘Daar schuilt een grote troost in. Niets is te gek MATROESJKA – BRAINWASH Bellevue Theater 25 en 26 april

et Stedelijk en het Van Gogh krijgen concurrentie. Het nieuwe virtuele Poëzie Museum dat ernaast verrezen is, is net zo groot – al heeft het wel alleen een begane grond. Je bekijkt het museum door je smartphone of tablet met behulp van de Poëzie Museum-app. Het idee voor dit augmented reality-project komt van Internationational Silence, een creatief collectief van Twan Janssen en Johannes Verwoerd dat werk maakt op de grens van kunst en design. Wat krijgen we precies te zien? ‘In het museum zie je van tien dichters elk zes gedichten, van Annie M.G. Schmidt en Neeltje Maria Min tot Alfred Schaffer en Menno Wigman. De poëzie is gekozen door Anna Enquist, die daarbij carte blanche heeft gekregen. De gedichten zijn bijzonder vormgegeven en speels verwerkt in tien folly’s – dat zijn een soort architectonische stijloefeningen, gebouwen zonder functie, gemaakt van geëxplodeerde Ikea-onderdelen.’

Verklaar je nader. ‘Nou, je kan op de site van Ikea bouwpakketten downloaden waarmee je met een 3D-programma je huis op proef kan inrichten. Maar je kan ze natuurlijk ook gebruiken om een heel openluchtmuseum mee te bouwen.’ Wat voegt de ruimtelijke ervaring van poëzie ‘in het wild’ precies toe? ‘Wat wij willen doen is poezie, architectuur, grafisch ontwerp en typografie op zo’n manier vermengen dat er voor iedereen iets nieuws ontstaat. Zodra architectuur niet meer fysiek hoeft te zijn, en zodra typografie en poëzie niet meer op het platte vlak hoeven te bestaan, gaat er een wereld voor je open.’ Wanneer opent het museum? ‘Op 1 april. Een week van tevoren kun je de app alvast dowloaden. En dan… is het er opeens.’

POËZIE MUSEUM Museumplein, vanaf 1 april, gratis app voor iOS (Android volgt) poeziemuseum.amsterdam


COLUMN

Emma Curvers

23

Emma

in de stad

Aflevering 15: Waarin Emma een koffietentkraker wordt

ELLIS REGINA PHOTOGRAPHY

W

Die tentjes neem ik ’t niet kwalijk eigenlijk. We aarom precies weet ik niet, maar ik deed kennen allemaal het spanningsveld: je koopt mijn laptop en mijn nieuwe ergonomische tijdelijk recht op wifi, voor de duur van de gratis muis in mijn rugzak en vertrok. Ik denk dat ik koffie die erbij zit. Bij de vraag hoe lang een kopje ergens toch geloofde in die wereldse allure die duurt begint de vaagheid. Het is alsof je een kanhet leek te hebben, om in zo’n tentje je laptop te toorruimte huurt zonder eindtermijn – onzekertrekken en in één klap te zeggen: kijk mij, ik heb heid aan beide kanten – en voor je het weet ben je werk, ik heb immers deze laptop gekocht, ik heb in wezen een koffietentkraker. een boeiend en vrij beroep natuurlijk, ach, misJij en de verhuurder staan tegenover elkaar als schien vlieg ik vanmiddag nog naar Bangkok, in een ouderwetse western. Een machtsstrijd op trouwens, mag ik nog een latte? macchiato-niveau. De verhuurder reset Ooit, ja. Ik stapte met mijn kantoor op ‘WAAROM ineens de router als jij je aankoop via zak de Koffiesalon binnen, waar op het enige vrije tafeltje stond: ‘laptopvrije KIJKT -IE JE Ticketmaster aan het afronden bent. Je tafel’. Er was geen sprankje wifi te beZO AAN?’ weet niet waarom hij/zij steeds zo dicht langs je loopt – is het weer tijd om te speuren, en ik lieg dit niet: in de volbetalen? Soms fooi je overdreven royaal, oké, je gende tent waar ik mezelf wel zag zitten stonden óók overal bordjes met laptopverboden. Een beet- bestelt wel een stuk van die smerige carrot cake. Doe je het goed? Té goed? Waarom kijkt-ie je zo je ontmoedigd bestelde ik toch maar een koffie aan als je even op je printer slaat? en dacht aan die gigantische ergonomische muis Met meer dan een miljoen zzp’ers in het land in mijn rugzak: wie dacht ik wel niet dat ik was? worden de niet zo duidelijke grenzen van de gastWilde ik daarachter straks soms een laserprinter vrijheid natuurlijk vanzelf wel weer getrokken: installeren of zo, foto’s van mijn geliefden uitstaldat werd me duidelijk toen ik ergens een bonnetje len? M’n eigen pot met drop op tafel misschien, een sanseveria? Van die koffie maakte ik maar een met een half uur wifi kreeg bij mijn koffie. Er zijn ook al plekken waar je per uur betaalt, de koffie is to go, hij klotste op weg naar huis over m’n stuur gratis. Dat lijkt dan weer wat op, hoe heet zoiets op de grond. Daar gingen mijn laptop en ik, paook weer, een kantoor? ria’s van de grootstedelijke horeca.


24

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

Elkaar lekker opeten

Een zestiende-eeuwse bestseller uit Brazilië en het idee dat kannibalisme best een goed idee is: dat zijn de inspiratiebronnen voor Exoot, theater en tentoonstelling ineen. tekst Margriet Prinssen

O theater & expo EXOOT – Tropical Healing Voorstelling t/m 22 april, expositie t/m 28 april Galerie Vriend van Bavink, kaarten via frascatitheater.nl/exoot meer info, o.a. over diverse randprogramma’s: dewarmewinkel.nl

verdag een expositie, ’s avonds theatrale installatie: dat is EXOOT – Tropical Healing in galerie Vriend van Bavink. Dit interessante samenwerkingsproject van theatermaker en schrijver Joachim Robbrecht, beeldend kunstenaar Jan Brokof en toneelgroep De Warme Winkel is geïnspireerd door een Braziliaanse bestseller uit de zestiende eeuw en het idee dat kannibalisme een heilzame omgangsvorm is. Het begon ermee dat Robbrecht werd aangestoken door Brokofs fascinatie voor wat ze de ‘iconografie van de tropen’ noemen. ‘Eenvoudiger gezegd: hoe kijken wij naar de tropen? Met wat voor ideeën? Exotisme, nieuwsgierigheid, romantiek?’ Samen maakten ze een reis naar Brazilië. ‘We gingen op zoek naar informatie over een in de

zestiende eeuw geschreven dagboek van ene Hans Staden, een Duitser die met de Portugezen meevocht als huurling, gevangen werd genomen door de Tupi-indianen en dit avontuur als een van de weinigen heeft overleefd. De Tupi’s waren kannibalen; ze geloofden dat door het opeten van hun vijanden hun kracht op hen zou worden overgedragen.’ Een interessante gedachte, vonden Robbrecht en Brokof. NEDERLANDS-BRAZILIË Stadens reisverslag Warhaftige Historia verscheen in 1557 en was een bestseller in Amsterdam, dat in die tijd dé mediahoofdstad van Europa was. Wat bijna niemand meer weet: Brazilië was een kleine eeuw later, van 1630 tot 1654, ook eventjes een Nederlandse kolonie, pas daarna werd het weer Portugees. Een

periode die nagenoeg verdwenen is in het nationale geheugen, maar nog terug te vinden is op een aantal plekken in de stad. Zoals het WestIndisch Huis en rond galerie Vriend van Bavink aan de Geldersekade, waar de West-Indische Compagnie indertijd in de buurt aanmeerde. KANNIBALISTISCH MANIFEST Een ander interessant uitgangspunt vormt het Manifesto Antropófago (het kannibalistisch manifest) van Oswald de Andrade uit 1928, ook uit Brazilië. Daarin wordt kannibalisme verheerlijkt als de manier om met de ander om te gaan. ‘Only cannibalism unites us. Socially. Economically. Philosophically. Tupi or not Tupi, that is the question.’ Andrade stelt dat Brazilië een smeltkroes is van diverse culturen die in het gigantische land samen


25

mis deze niet We Are Public selecteert elke maand drie dingen die je echt niet mag missen. Met een We Are Publicabonnement voor €15,- per maand krijg je gratis toegang tot deze en vele andere voorstellingen en events. wearepublic.nl

HYPNOTISERENDE AFROFUNK Sinkane, de band rond de Soedanees-Amerikaanse multi-instrumentalist Ahmed Gallab, brengt groovende afrofunk naar het podium van de Sugarfactory. Eindeloos veel optredens en samenwerkingen met o.a. David Byrne, LCD Soundsystem en Damon Albarn diepten hun hypnotiserende geluid de afgelopen jaren nog verder uit en perfectioneerden hun podiumact. Verwacht feest! Sir Was warmt vooraf de zaal op.

JAN BROKOF

LOUIS VAN DER WAAL

Sugarfactory, 1 april (vrij entree voor leden van We Are Public)

zijn gekomen, en dat juist die smeltkroes de Brazilianen verbindt. De Europese cultuur van de kolonisator bijvoorbeeld, is niet zomaar overgenomen, maar als het ware ‘opgegeten’. Door de ander te ‘verteren’ wordt die ook een deel van jouzelf en verander jij ook. ZWEMPARADIJS Een gesprek met Robbrechts levert een duizelingwekkende hoeveelheid kennis en heel interessante gegevens op. Maar wat gaan we straks méémaken tijdens de voorstelling en zíen op de tentoonstelling? De galerie wordt omgebouwd tot een theatrale installatie; een zwemparadijs waarin de tropische iconografie wordt

gerecycled: kokoswater, palmbomen, papegaaien, conquistadores, kannibalen, Braziliaanse wax en bromelia’s. Acht kunstenaars zijn door Jan Brokof uitgenodigd om mee te doen. ’s Avonds spelen De Warme Winkel-acteur Ward Weemhoff en de Braziliaanse actrice Mariana Senne dos Santos een voorstelling waarin ze zich als twee verliefde continenten buigen over de vraag hoe met het vreemde om te gaan. ‘Een weldadige therapiesessie voor de verwaterende identiteit van iedere wereldburger.’ Een ontmoeting tussen twee mensen, twee continenten en twee totaal verschillende tijden.

OP ROADTRIP MET WILLIAM EGGLESTON ‘William Eggleston is een van de beste fotografen aller tijden, punt,’ aldus We Are Public-redacteur Basje Boer. Tussen 1966 en 1974 trok Eggleston, een van de belangrijkste nog levende fotografen, door de zuidelijke staten van Amerika. Zijn roadtrip resulteerde in Los Alamos, een iconische fotoreeks over o.a. Memphis, de Mississippidelta, New Orleans, Las Vegas, Californië, de Santa Monica Pier en New Mexico. Nieuwe Kerk, 14 april t/m 9 juli

CONNY JANSSEN DANST 25 JAAR Wat betekent ‘thuis’ precies? Hoe is het om tot een gemeenschap te behoren? Toonaangevend dansgezelschap Conny Janssen Danst, dat dit jaar zijn 25-jarige jubileum viert, zoekt naar antwoorden in hun nieuwe voorstelling Home. Op live uitgevoerde muziek, die speciaal voor de voorstelling werd geschreven, verbeelden dertien dansers het idee dat een thuis meer is dan alleen een fysieke ruimte. De Meervaart, 28 april (vrij entree voor leden van We Are Public)


26

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

expositie

Woondromen en sloopkogels Hoe willen we wonen? Wat voor stad willen we zijn? Die vragen doen zich elke keer voor als de stad weer eens uit zijn jas groeit. Hoe ging dat in de 20ste eeuw, nieuwe stukken stad ontwerpen? tekst Joke van der Weij

Links: Jakoba Mulder en Cornelis van Eesteren bij de afdeling Stadsontwikkeling, oktober 1956. Midden: Uitbreidingsplan Watergraafsmeer, 1939. Rechts: Descartesstraat, Geuzenveld-Slotermeer, 2006-2007.

expo Een betere stad 17 maart t/m 16 juli amsterdam.nl/stadsarchief

S

tadsarchitecten en planologen hebben niet de makkelijkste baan. Hebben ze volgens de laatste inzichten een prachtwijk ontworpen, dan blijkt er toch weer van alles aan te mankeren. Bijvoorbeeld omdat er na verloop van tijd mensen komen wonen met andere woongewoontes. Of omdat de ideeën over een goede woonomgeving nu eenmaal aan verandering onderhevig zijn. Kritiek is vaak gerechtvaardigd, maar ook makkelijk. Ga er maar aan staan, als je een stad als Amsterdam in omvang moet verdubbelen, zoals gebeurde met de aanleg van de Westelijke Tuinsteden, Buitenveldert en delen van de Watergraafsmeer en Noord. 50.000 woningen in tien jaar tijd!

POLYGOON In De Bazel kun je als al dan niet tevreden bewoner vanuit 2017 meeleven met de bevlogen zoektocht naar nieuwe woonruimte zoals die in 1935, 1958 en 2006 gestalte kreeg in het AUP, het Amsterdams Uitbreidingsplan. Een hoorspel voert je door vier ‘stijlkamers’, waar je door middel van schitterende tekeningen, maquettes, foto- en filmmateriaal (Polygoonjournaals!) betrokken wordt bij de ins en outs van een dergelijk megabouwproject. Elke kamer belicht een belangrijk moment. Het begint in 1935 met ‘De functioneele stad’. De uitbreidingsplannen van Cornelis van Eesteren en zijn collega’s worden door de gemeenteraad officieel aan de

Amsterdamse bevolking gepresenteerd. In 1958 volgt Jacoba Mulder Van Eesteren op als hoofd van de afdeling. Een vrouw, een van de weinigen in deze mannenwereld. Maar dat speelplaatsen en openbaar groen haar paradepaardjes zijn heeft daar niets mee te maken, zegt architectuurhistoricus en curator Linda Vlassenrood. In de kinderrijke periode na de oorlog is er veel aandacht voor speelmogelijkheden in de stad. Ook over de groenvoorziening wordt nagedacht, en met de Westelijke Tuinsteden moet iedereen in no-time in het groen kunnen zijn. Het is de tijd van licht en lucht en ruimte. Van 1958 naar 2006 is in veel opzichten een enorme sprong in de tijd. De oorspronkelijke bewoners zijn vertrokken. In hun


27

mis deze niet JEFF COWEN Jeff Cowen

World Press Photo

Holocaustmuseum

Fotograaf Jeff Cowen schept door middel van bijzondere technische procedés een heel eigen vorm van schoonheid. Dat doet hij binnen de beslotenheid van zijn fotostudio; alleen daar kan hij klassieke onderwerpen als het naakt, het landschap, het stilleven of het portret transformeren tot iets van universele schoonheid met een patina van vergankelijkheid. Cowen raakte niet voor niets al tijdens zijn studie in Tokio in 1987 geinteresseerd in het Japanse begrip wabi-sabi, de schrijnende en tegelijkertijd prachtige melancholie van het leven. Uitgelicht uit de oorspronkelijke achtergrond voorziet hij alles, portretten maar ook levenloze sculpturen, van een eigen ziel. Huis Marseille, t/m 4 juni

WORLD PRESS PHOTO Wie zich interesseert voor fotojournalistiek krijgt paradoxaal genoeg wel eens het idee dat er niet veel nieuws gebeurt. In elk geval zit er bij de World Press Photo-expo ook dit jaar weinig vrolijks. Een droevige moeder met een kind op schoot, een aanslag met veel bloedige doden. Een jonge vrouw die waardig het politiegeweld tegemoet treedt. In de categorie ‘Nature’ wint een in plastic rommel verstrikte zeeschildpad; je kunt alleen maar hopen dat ze hem na de foto hebben losgemaakt. Winnaar is de beroemde Shakespeareachtige scène waarin een Turkse exagent zojuist de Russische ambassadeur heeft doodgeschoten. Wel of geen nieuw nieuws; emotioneel is het zeker.

plaats zijn er grote groepen ‘nieuwe Nederlanders’ in de huizen getrokken, vaak met grote gezinnen. De huur is immers laag. Het gebrek aan voorzieningen eist ook zijn tol, want naast wonen is er eigenlijk niets te doen in de ooit zo idealistisch opgezette wijken. Verveling leidt tot overlast. SLOOP Er moet wat gebeuren. Vanaf 1999 leidt Bureau Parkstad het onderzoek naar mogelijkheden tot vernieuwing. Het moet gemêleerder. De boel moet op de schop. Slopen maar, om ruimte te maken voor de vrije sector. Maar na alle

plannenmakerij is het geld eigenlijk op. Dan nemen de woningcorporaties het financiële risico. En die zijn heel pragmatisch ingesteld, en logischerwijze voornamelijk gericht op het eigen bezit. JERUZALEM ‘Dezelfde dilemma’s van toen spelen nu weer,’ zegt Linda Vlassenrood. Amsterdam moet immers opnieuw 50.000 woningen in nog geen tien jaar tijd bouwen. De hoofdvraag is: wat voor stad willen we zijn? En dat heeft veel te maken met het soort inwoners dat je wil aantrekken. Moeten we wijken voor de rijken? Kijk

naar een wijk als Jeruzalem (naast Park Frankendael), met zijn kleine woninkjes. Wie had gedacht dat er zoveel tegenstand zou zijn tegen het platgooien daarvan? Nu willen jonge mensen juist graag klein wonen, ook in Nieuw-West. Het is allemaal niet zo eenduidig. In de introductiefilm bij de tentoonstelling komen tien verschillende mensen aan het woord, van een papierprikker tot een Turkse patatboer en een actievoerder voor behoud van cultureel erfgoed. Allemaal met een eigen visie. Laat dat maar aan de Amsterdammer over. Dát is in elk geval niet veranderd sinds 1935.

De Nieuwe Kerk, 14 april t/m 9 juli

UIT DE VERGETELHEID Annemie en Helmuth Wolff (hij Joods, zij niet) vluchtten in 1933 voor de nazi’s uit Duitsland naar Amsterdam. Als exil-fotografen bouwden ze hier een succesvolle carrière op die abrupt stopte toen de Duitsers het land binnenvielen. Annemie overleefde hun gezamenlijke zelfmoordpoging en ging alleen verder. Ze maakte midden in de bezettingstijd honderden portretfoto’s van Joodse en niet-Joodse buurtgenoten, vaak vlak voor hun deportatie. Na de oorlog fotografeerde ze de wederopbouw van de Amsterdamse havens. Tegen de verwachting in bleek haar verloren gewaande archief nog vrijwel intact. De herontdekte fotografie van Helmuth en Annemie is het eerste overzicht van hun bewogen levens en hun in veel opzichten beeldbepalende werk. Holocaustmuseum, t/m 3 september


28

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

film

Fantastische filmkostuums op Imagine De 33ste editie van het Imagine Film Festival staat in het teken van fantastic fashion. Uitstekend, want de rol van het kostuum is niet te onderschatten. tekst Bregtje Schudel

V

Wonderwoman

festival Imagine Film Festival EYE, 12 t/m 22 april imaginefilmfestival.nl

an de retroruimtepakken in TRON (en TRON: Legacy) en zo’n beetje alles wat Colleen Atwood ooit voor Tim Burton maakte, tot de paar stroken textiel die, met dank aan Jean-Paul Gaultier, bij Milla Jovovich door moesten gaan voor een outfit in The Fifth Element: kostuums zijn een niet altijd even dankbaar, maar wel onmisbaar onderdeel van het totale filmplaatje. Doe je het goed, dan draagt het bij aan de filmillusie, doe je het slecht, dan is het het enige wat je je kan herinneren (denk: het latex tepelkostuum van George Clooney in Batman & Robin). Reden genoeg voor het Imagine Film Festival om dit jaar de kostuums (en de kostuummakers) eens even goed in het zonnetje te zetten. Speciale gast dit jaar is Lindy Hemming, de kostuumontwerper voor verschillende James Bondfilms, Christian Bale’s Batman en Angelina’s Lara Croft. Maar Lara

is niet eens de grootste powergirl waarvoor Hemming kleding heeft ontworpen. Die titel gaat naar Gal Gadot als (en in) de nieuwste Wonder Woman (vanaf 1 juni in de bioscoop). SUPERVROUW Nu we het toch over Wonder Woman hebben, de Canadese historicus en schrijver Tim Hanley zal een lezing houden over deze vrouwelijke superheld (en andere heldinnen), en haar moeizame evolutie van sekssymbool tot supervrouw en zelfs – heel kort – ambassadrice van de Verenigde Naties. Zelf zin in een verkleedpartij? Ga dan 15 april in de Tolhuistuin naar The Surrealist Ball (zie ook pag. 20), geïnspireerd op het beroemde Maskeradebal van bankiersfamilie Rothschild uit 1972 (ook een van de inspiratiebronnen voor de orgiescènes in Stanley Kubricks Eyes Wide Shut).

PARANOIATHRILLER Natuurlijk wordt de film zelf niet vergeten. Maak je dus klaar voor het Russische antwoord op X-Men (on steroids), Guardians, zak weg bij een lekker ouderwetse monsterfilm als Shin Godzilla en dompel je onder in de wondere wereld van Star Trek in de documentaire For the Love of Spock, gemaakt door Adam Nimoy, de zoon van de man die Spock onsterfelijk maakte. De openingsfilm is de verrassingshit Get Out (het regiedebuut van komiek en schrijver Jordan Peele), waarin een Afrikaans-Amerikaanse fotograaf (Daniel Kaluuya) met zijn vriendin (Allison Williams) op bezoek gaat bij haar veel te vriendelijke familie. Een geslaagde paranoiathriller à la The Stepford Wives. Zit je krap in de tijd? Geen probleem. De laatste zondag van het festival toont Imagine een selectie van de beste films van de afgelopen editie.


29

in première

festival

GLORY «««« Geen goede daad blijft onbestraft, zo ontdekt de simpele spoorwegwerker Tzanko wanneer hij langs het spoor een tas vol geld vindt en deze netjes afgeeft. Wat begint als een mooie publiciteitsstunt voor het ministerie van Verkeer, krijgt al snel een dramatisch staartje. Regie Kristina Grozeva Release 6 april

Cinéma Arabe

I

n deze politiek en sociaal woelige tijden is een festival voor Arabische film belangrijker dan ooit. Cinéma Arabe toont de Arabische wereld van binnenuit. De actualiteit is daarbij een belangrijke leidraad, zoals in de documentaire Latifa, une femme dans la Republique van Jarmila Buzkova, over de strijdbare Marokkaanse Latifa (ook aanwezig bij de screening), die, sinds haar zoon is omgekomen bij een terroristische aanslag, haar tijd besteedt aan het helpen van Arabische jongeren in Franse probleemwijken. Maar: Cinéma Arabe gaat over meer dan alleen terrorisme en religieus fanatisme. Ook thema’s als het vrouwelijke perspectief en gender komen dit jaar aan bod. Bijvoorbeeld in het drama Foreign Body van Raja Amari, over een uit Tunesië gevluchte vrouw die in Frankrijk illegaal aan het werk gaat bij een Frans-Arabische weduwe, en in de documentaire Upon the Shadow (Nada Mezni Hafaiedh) over een LGBT-gemeenschap in Tunesië. Mis ook de Europese première (met Q&A) van Chronicles of My Village niet, de nieuwste film van Karim Traïdia (De Poolse bruid). Een drama over de Algerijnse Oorlog, gezien door de ogen van de tienjarige Bachir (en gebaseerd op de eigen jeugd van de Algerijns-Nederlandse Traïdia).

VOIR DU PAYS ««« Na hun detachering in Afghanistan moeten Franse soldaten, waaronder Marine (zangeres Soko) en Aurore (Ariane Labed), verplicht ‘onthaasten’ in een luxe hotel op Cyprus. Maar echte rust vinden de dames er niet. Van de makers (regiezussenDelphine en Muriel Coulin) van 17 Filles. Regie Delphine & Muriel Coulin Release 6 april

0,03 SECONDE «««

FOREIGN BODY

Cinéma Arabe Rialto 11 t/m 17 april

Een – figuurlijke – duik in de wereld van vijf van de leden van het nationale zwemteam tijdens hun voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Rio. 0,03 seconde biedt een interessant kijkje in het leven van een topsporter, maar had best nog wat meer de diepte in gemogen. Regie Suzanne Raes Release 13 april

FREE FIRE Free Fire van Ben Wheatley (Sightseers, High-Rise) is hét Britse antwoord op Reservoir Dogs. Twee bendes komen bijeen in een verlaten opslagplaats voor een wapendeal. Wat kan daar in hemelsnaam fout bij gaan? Met o.a. Brie Larson, Sam Riley, Armie Hammer en Cillian Murphy. Regie Ben Wheatley Release 27 april

«««««

Sterren gegeven door onze filmrecensent Bregtje Schudel. Geen sterren betekent niet gezien.

20TH CENTURY WOMEN «««« Een Oscarnominatie ging dit jaar – helaas – aan haar neus voorbij, maar nooit speelde Annette Bening beter dan in dit weemoedige familiedrama van Mike Mills (Beginners) als een alleenstaande moeder met een grote surrogaatfamilie (gespeeld door Greta Gerwig, Elle Fanning en Billy Crudup). Regie Mike Mills Release 20 april

RAW Het Franstalige Raw is een coming-of-agedrama en zombiefilm ineen. Wanneer de introverte vegetariër Justine tijdens een ontgroening wordt gedwongen rauwe konijnenniertjes te eten, heeft ze plots een onbedwingbare behoefte aan rauw (mensen)vlees. Sterk filmdebuut, ook te zien tijdens Imagine (zie ook pag. 28). Regie Julia Ducournau Release 20 april

QUALITY TIME «««« Het leven van dertigers gaat niet over rozen. Vooral niet voor de vijf mannen in deze absurdistische korte filmverhalenbundel. De bijzondere aanpak is even wennen – het is meer een verzameling humoristische sketches dan één overkoepelend verhaal – maar die extra inspanning is de film meer dan waard. Regie Daan Bakker Release 27 april

LADY MACBETH «««« Er zijn zeker betere scenario’s denkbaar dan in de negentiende eeuw als een stuk vee gekocht worden door de vader van je nieuwe echtgenoot, maar de jonge Katherine (een memorabele Florence Pugh) blijkt gelukkig al snel allesbehalve een delicaat muurbloempje te zijn. Regie William Oldroyd Release 13 april


30

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

Joep Beving ‘Muziek als een beschermende cocon’ tekst Kim van der Meulen foto’s Rahi Rezvani

J

oep Beving (41) zocht naar iets wat hem voldoening gaf. Het werd de muziek – maar wat begon als een zoektocht naar zingeving, werd een groot succes. Deze maand presenteert hij zijn tweede plaat, Prehension, in Paradiso. De locatie van dit interview: het café van Q-Factory. Een vertrouwde plek, want hij repeteert hier af en toe in een van de muziekstudio’s. Als hij niet thuis of in zijn eigen studio achter de toetsen zit – hij heeft drie piano’s, waaronder een oude Schimmelpiano die hij van zijn oma erfde. En ja, hij moet regelmatig repeteren, zegt hij. ‘Ik heb al mijn muziek in m’n hoofd zitten en speel niets van papier. Doorgaans geen probleem, behalve als ik er te veel over nadenk zonder piano in de buurt. Dan moet ik even checken of mijn vingers nog weten wat ze moeten doen.’

Je dromerige pianoklanken zijn niet meer weg te denken uit Spotify-lijsten met relaxmuziek: je debuutalbum Solipsism werd ruim zestig miljoen keer gestreamd. Hoe heb je dat ervaren? ‘Als vrij onwerkelijk. Ik hoopte vooral dat mijn muziek ontspannend zou werken: er is zo veel emotioneel onbehagen, angst en stress in de wereld en zo weinig aandacht voor de menselijke maat. Muziek kan juist mensen verbinden en ze rust en vertrouwen geven. Vanmorgen kreeg ik nog een bericht van een meisje uit Chili: ze kampt sinds haar veertiende al met een depressie, maar vond in mijn muziek houvast om zich weer een beetje normaal te voelen. Waanzinnig. Dat is de zingeving waar ik naar zocht.’

‘Er is zo veel emotioneel onbehagen, angst en stress in de wereld en zo weinig aandacht voor de menselijke maat’

Wat voor effect heeft het luisteren naar je eigen muziek op jou? ‘Het voelt als een cocon waar ik in stap en waarin ik me ontspannen voel, en misschien een beetje beschermd. Ik heb wel eens het idee dat ik die muziek niet zozeer heb bedacht, maar dat het er gewoon is en via mij naar buiten komt. Ik zet het vooral op om rustig te zijn.’ Heb je die rust nodig? ‘Nou ja, dingen komen wel hard bij me binnen. Geluid, gebeurtenissen, ideeën, gevoelens, het lot van anderen. Ik ben redelijk gevoelig, denk ik. Een piekeraar. Drie jaar geleden was ik best gestrest. Ik liep tegen een

burn-out aan en had geen grip meer op mijn leven. Het voelde alsof ik was losgekoppeld – van het leven, de realiteit, de mensen om me heen en het gevoel dat ik graag wilde hebben. Mede door de heftigheid van overmatige, vaak negatieve informatie die op ons wordt afgeslingerd. Een grote mate van onbegrip zet zich bij mij om in een groot gevoel van onbehagen. Maar je moet toch gewoon door.’ Want ondertussen werkte je aan je debuutalbum. ‘Het gebeurde net daarvoor, maar dat album is wel een reactie op hoe ik uit die periode ben gekomen. Ik had een hele sterke interne drang om dingen te veranderen, om wat meer in tune te komen met mezelf. Veel mensen zullen het wel herkennen: als je als dertiger lekker in je carrière zit, betekent dat ook dat je steeds meer verantwoordelijkheden krijgt. Dat zorgt dan voor emotionele druk en voor tijdsdruk, waardoor je minder tijd hebt om te ontspannen en te sporten. Je wordt intussen wat ouder, krijgt kinderen: je stressniveau schiet omhoog, je energiepeil naar beneden. Ik kreeg voor het eerst in mijn leven paniekaanvallen. Daardoor ging ik me afvragen: doe ik wat ik wil doen? Hoe is mijn leven georganiseerd? Waar krijg ik energie van en wat kost vooral energie?’ Wat was jouw antwoord daarop? ‘Van muziek maken krijg ik energie, natuurlijk. En dat deed ik te weinig. Terwijl het iets is waar ik altijd al mee bezig was en wat me op alle niveaus voldoening geeft. Ik dacht: ik moet gewoon een plaat maken, hopelijk zet dat alles weer op z’n plek. In eerste instantie deed ik het voor mezelf. Ik wilde een fysiek album in de kast kunnen zetten voor de kinderen: papa heeft een keer een plaat gemaakt. En misschien wilde ik ’m aan wat vrienden en collega’s laten horen. That’s it. Tot Rahi Rezvani erbij kwam, die mijn artwork doet. Toen besloot ik echt een album uit te brengen. Dat had ik vijf jaar geleden niet gedurfd.’ Waarom niet? ‘Daar had ik dan allemaal rationele overdenkingen en bezwaren bij gehad: is mijn muziek niet te simpel? Ik had echt een klein “traumaatje” nodig om daar geen angst meer voor te hebben. Ik had zo’n sterke motivatie. Het kon me helemaal niks meer schelen wat men-


31

‘Nou ja, dingen komen wel hard bij me binnen’


32

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

‘IK WIL DAT MENSEN ÍN MIJN MUZIEK GAAN ZITTEN, ER ONDERDEEL VAN WORDEN’

JOEP BEVING • was drie jaar toen hij voor het eerst achter de piano van zijn ouders kroop. Hij ging op muziekles, waar docenten al snel doorhadden dat hij meer plezier beleefde aan blues, boogiewoogie en jazz dan aan klassieke pianolessen. • studeerde en woonde in Enschede, maar verruilde die studentenstad al snel voor Amsterdam: ‘Ik had behoefte aan een grotere, meer internationale, spannender stad.’ • was als muziekproducer betrokken bij talloze (inter)nationale reclames. • experimenteerde met componeren en produceren door nummers op Soundcloud te zetten onder het alias I Are Giant: ‘Ik was op zoek naar mijn eigen geluid.’ • speelt dit jaar op onder meer Down The Rabbit Hole en (deze maand) Motel Mozaïque.

Klassiek Joep Beving Paradiso 6 april

sen van mijn muziek vinden, de angst was weg. Ineens zag ik dingen heel anders. Ik voelde meteen: nu zit ik op het goede spoor.’ Je nieuwe album Prehension wordt uitgebracht bij het prestigieuze klassieke-muzieklabel Deutsche Grammophon. Klinkt deze plaat ook klassieker? ‘Dat vind ik lastig te zeggen. Eén of twee nummers zijn wat klassieker geworden, maar het blijven korte stukken met een bepaalde sfeer, gevoel en cadans. Ik wil dat mensen ín die muziek gaan zitten, er onderdeel van worden. Ik denk er nooit te veel over na, dat doe ik achteraf pas. Dan denk ik: wat is er eigenlijk ontstaan? Verschil met de eerste plaat is wel dat die meer over het individu ging. Prehension gaat over jezelf zoeken en anderen begrijpen.’ En hoe kwam je bij Deutsche Grammophon terecht? ‘Ik heb met meerdere labels gesproken, maar dit leek me de beste keus. Zo zocht ik hoofdzakelijk een partij die in Amerika en Japan een impact kan maken. Amerika is by far het land waar het meest wordt geluisterd naar mijn muziek; zestig procent van mijn luisteraars zit daar. En Japan lijkt me sinds mijn studietijd al hartstikke leuk, surrealistisch en fascinerend. Ook vanwege mijn lengte [ruim 2 meter, red.]. Ik zou wel voor een zaal Japanners willen spelen en zien wat er gebeurt.’ Je eerste album nam je ’s nachts op, terwijl je vriendin en twee dochters sliepen. Hoe ging je nu te werk? ‘Het merendeel van het spelen is componeren. Daar ga ik meestal ’s ochtends even voor zitten achter de piano. Voordat ik een toets aanraak, denk ik dan: wat voel ik nu? Vaak dienen zich dan nieuwe passages en nieuwe ideeën aan. En soms heb ik akkoorden of een melodietje in mijn hoofd. Het opnemen deed ik nu vooral in de avonden, in mijn studio, vlak bij huis. Daar ligt niemand te slapen, dus ik kon wat harder spelen. Al had dat zachtjes opnemen van mijn eerste album ook wel wat: het heeft ertoe bijgedragen dat het zo warm en intiem is geworden. Het was gewoon geluk dat de omstandigheden die klank hebben opgeleverd.’ Is het een kwestie van geluk of talent dat je album zo goed beluisterd werd? ‘Ik heb het enorme geluk gehad dat Spotify in Amerika

mijn muziek te horen heeft gekregen en heeft besloten het in een populaire playlist te zetten. Vervolgens moeten mensen die muziek natuurlijk wel beluisteren en saven, maar blijkbaar deden ze dat. Mensen praatten erover. De vervreemding die ik voelde, heb ik weten om te zetten in verbinding. Het feit dat ik dat via muziek kan doen en niet met woorden, is daarbij een groot voordeel: daardoor kan het de hele wereld over.’ Heb je ooit overwogen te zingen bij je muziek? ‘Ik heb het wel eens geprobeerd, maar ik kan niet zingen. In een studiosetting zou ik het wel kunnen; dan doe ik net zoveel takes tot er een goede tussen zit. Maar als het zou betekenen dat ik het live ook zou moeten doen: nee.’ Op je LinkedIn staat dat je ooit van je muziekopleiding bent afgetrapt. Wat is er gebeurd? ‘Haha, heb ik dat erop staan? Ik ben niet zo van LinkedIn. Maar het klopt, ik heb een blauwe maandag op het conservatorium in Enschede gezeten. Ik studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente en het leek me leuk om dit erbij te doen. Piano lichte muziek, jazz. Dat ik werd aangenomen had ik nooit verwacht: ik zag mezelf niet als heel goede muzikant. Het bleek ook totaal niet te combineren. Ik kon aardig improviseren, maar had geen tijd om mijn techniek – die heel slecht is – te verbeteren. Werd ik ineens gebeld door iemand van de muziekschool: “Hoi, dit is je stageadres. Je stage is vijf weken geleden begonnen en we hebben je nog niet gezien.” Ik dacht: stage? Dat liep dus helemaal mis. Toen ik ook nog RSI kreeg, hield het op.’ Heb je dat nog steeds? ‘Ja, als ik niet oppas krijg ik er erg last van. Dat moet ik dus goed in de gaten houden. Maar goed, er zijn maar een paar stukken die ik niet te vaak moet spelen. De rest is natuurlijk erg rustig, dat kost me niet al te veel inspanning.’ Je muziek wordt vaak vergeleken met die van Einaudi. ‘Ik heb met mezelf afgesproken dat ik daar geen uitspraken over doe, haha. Ach, mensen vinden het fijn om muziek in een hokje te plaatsen. Ik doe het zelf ook. Mijn muziek wordt vaak neergezet als neoklassiek, maar dat vind ik een gekke term. “Simpele pianomuziek voor complexe emoties”, las ik ergens. Dat is het.’


33

LIJSTJE VAN DE MAAND Dit zijn, met de windstreken mee, de allerleukste goed verstopte terrassen van de stad.

Je speelt net zo makkelijk in het Concertgebouw als op Into the Great Wide Open. Hoe zou je jezelf als liveartiest omschrijven? ‘Het is wat het is. Ik ben gewoon iemand die in een avontuur is beland omdat hij z’n hart heeft gevolgd. De intimiteit van de muziek kan ik volgens mij in de meeste settings wel overbrengen. Al vind ik het altijd wel heel spannend en heftig. Als ik iemand in de zaal zie zitten die een beetje nukkig kijkt, ga ik nadenken over wat hij denkt en krijg ik een blackout. Tijdens een set valt het nog wel mee, maar als het voor live-tv of een cameraregistratie is… Dat is toch wel eng. De zenuwen kan ik meestal wel in toom houden, maar als ik in De Wereld Draait Door speel, denk ik soms in een split second: oké, er zitten nu een miljoen mensen te kijken. Dan wil ik gewoon freaken. Maar dat kan niet, want ik moet spelen.’ Ga je niet juist beter presteren onder zo’n druk? ‘Nee, ik moet op dit gebied echt meer ervaring opdoen. Ik ben er gewoon best onzeker over. Ik zoom dan ineens uit op wat ik aan het doen ben. Vaak staat er ook nog een lamp op die toetsen, waardoor die er niet vertrouwd uitzien. Dat werkt heel vervreemdend. Tegelijkertijd: fouten maken hoort erbij. Ik ben nog niet op het niveau waarop dat not done is. En toen Deutsche Grammophon me vroeg, dacht ik wel: vooruit, ruim 120 jaar aan klassieke muziek zegt achter me te staan. Zoiets geeft wel een beetje vertrouwen.’

Bij het sfeervolle restaurant Hangar, gebouwd in een oude golfplatenloods, zit een terras aan het water van wel 1000m2. Naast het prachtige uitzicht kun je hier ook genieten van heerlijk eten. Op de kaart staan gerechten als bavette met huisgemaakte friet en risotto met cantharellen. Hangar (Noord) Aambeeldstraat 36

HOFTUIN Verstopt tussen de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht zit Hoftuin, een oase van rust midden in het drukke centrum van Amsterdam. Op deze intieme locatie kun je terecht voor ontbijt, lunch en een lekkere borrel. Hoftuin (Plantagebuurt) Nieuwe Herengracht 18A

DE PLANTAGE Café-restaurant De Plantage is gevestigd in een van de prachtige gebouwen van Artis. Het terras heeft iets weg van een tuin en ’s avonds is het sprookjesachtig verlicht met lampjes in de bomen. Voor of na je bezoek kun je meteen even langs de dierentuin of microbenmuseum Micropia. Café restaurant De Plantage Plantage Kerklaan 36

NEST NEST is een stadstuin op het dak van Casa 400, waar je de hele dag terecht kunt,

Als je mooi uitzicht wilt en van een wat rustiger omgeving houdt, dan is dit de ideale stek. Dit idyllische plekje in het Bilderdijkpark heeft een ruim en zonnig terras waar je gezellig kunt borrelen en heerlijke ambachtelijke gerechten eet in een ongedwongen sfeer.

HANGAR

HANGAR

DE LIEFDE

De Liefde Bilderdijkpark 1A

WINKEL 43

In de Jordaan kun je bij de Noordermarkt prinsheerlijk neerstrijken op het terras van Winkel43. Oké toegegeven, dit terras zit niet bepaald verstopt, maar we moesten het toch even noemen als de plek waar je heen moet voor de beste appeltaart van Amsterdam!

DE PLANTAGE

Doe je dat als muzikant ook wel eens? ‘Nou, ik heb sinds kort een agent in Hollywood. Hij benaderde me met het bericht dat hij mijn muziek geschikt vindt voor films en me graag wil helpen om in de toekomst filmmuziek te maken. Heel mooi. We zijn nu bezig met het papierwerk.’

Rolling Rock Kitchen (Noord) Distelweg 113

NEST Eerste Ringdijkstraat 4

Winkel 43 Noordermarkt 43

DOK AMSTERDAM

Als je wilt ontsnappen aan de drukte van de stad moet je hier zijn. Bij Dok Amsterdam kun je terecht voor eten, drinken, muziek, yoga, een kampvuur, festivals en nog veel meer. Met uitzicht op het IJ en je voeten in het zand geeft Dok je een ultiem buitengevoel.

HOFTUIN

Je bent je carrière begonnen bij Massive Music, dat onder meer muziek voor reclames produceert. Werk je daar nog? ‘Ik werk er nog twee dagen per week. Ik begon er dertien jaar geleden, toen ik nog niet echt de mogelijkheid zag iets met muziek te doen en al wat met het reclamevak aan het flirten was. Ik deed hier en daar freelance copywriteklusjes en kon hier muziek bij beeld maken, wat ik echt te gek vind.’

Rolling Rock Kitchen serveert een combinatie van eten, drinken, muziek en kunst. Op het terras van The Rock geniet je van fingerfood, complete maaltijden of lekkere drankjes. Het uitzicht over het IJ vormt de kers op de taart.

voor ontbijt met een powerpannenkoek, lunch met een heerlijk broodje of een stevige borrel met je vrienden. Sluit de dag af met een zonsondergang boven het mooie Amsterdam.

Dok Amsterdam Moermanskkade 71 Kijk voor meer fijne lijstjes op iamsterdam.nl/toplijstjes

ROLLING ROCK & KITCHEN

ROLLING ROCK KITCHEN


NU Verkrijgbaar in de

Amsterdam CS, IJ-zijde

AMSTER DAM GIFTS


krant KRANT

april 2017 36 39 40 42 44

ETEN DRINKEN EN ZO

47

9.989.825 HECTOLITER PILS DRONKEN NEDERLANDERS IN 2016 En ja, één hectoliter is honderd liter. Amsterdamse bierliefhebbers kunnen een beetje van hun dorst lessen tijdens het Meibockfestival, waar je talloze lekkere nieuwe lentebiertjes kunt proeven. Posthoornkerk 23 april

SCHONE KLEREN NADJA HÜPSCHER UIT ETEN EN ZO: WINKELS BOLO EN DE BAARSJES AMSTERDAM MAKEOVER

CAFÉ SAGE Er is een nieuwe healthy hotspot in het Westerpark: café Sage, dat onderdeel uitmaakt van de YogaFest Studio. In het prachtige monumentale pand waar voorheen het stadsdeelkantoor zat, draait alles nu dus helemaal om yoga en duurzaam eten. Sage serveert biologische, vegetarische gerechten als pompoen-gembersoep, hemelse pancakes en veggie-burgers in een ontspannen setting. Voor- of na dat lekkers kun je je elders in het gebouw laten verwennen met een massage, of yoga- en meditatielessen volgen met uitzicht op het Westerpark. yogafeststudio.com/cafe-sage

HAPPIETARIA Lekker eten en tegelijkertijd een goed doel steunen: dat is het idee van pop-up-restaurant Happietaria. Op 1 april vindt de feestelijke opening plaats en vanaf 3 april kun je er heerlijke curry eten. Vrijwilligers zetten zich de hele maand in voor Miva, een Indiase organisatie die opkomt voor de rechten van vrouwen en kinderen die in de kledingindustrie werken. Roetersstraat 2 (Dr. Sarphatihuis) 3 t/m 29 april happietaria-amsterdam.nl

35


36

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

Wat je ook steeds vaker ziet...

schone kleren

SCHONE KLEREN

TOP 5 EERLIJKE MODE Kings Of Indigo Œ onder andere te koop in Denim City in De Hallen – Hannie Dankbaarpassage 47 kingsofindigo.com Studio Jux  Ceintuurbaan 252 studiojux.com Nukuhiva Ž Haarlemmerstraat 36 nukuhiva.nl People’s Avenue  Raadhuisstraat 49 peoplesavenue.com Charlie+Mary Gerard Doustraat 84  en De Hallen – Hannie Dankbaar Passage 6 Œ charliemary.com Duurzame winkels zijn niet altijd makkelijk te vinden, maar daar heeft het internetplatform Bron iets op gevonden. Op hun site duurzamehotspots.nl vind je alle duurzame adressen van Amsterdam en andere steden in een overzichtelijk kaartje bijeen.


37

Œ

Ž  

Fair, ethical, slow, eco, sustainable: de labels van eerlijke mode geven je instant een goed gevoel, maar wat betekenen ze eigenlijk? En hoe houd je ze uit elkaar? tekst Jet de Nies

SLOWER FASHION

E

lf jaar geleden was de winkel van Floortje Dessing, Nukuhiva, een van de eerste Amsterdamse kledingwinkels die alleen duurzame kleding in de rekken had. Inmiddels is er wereldwijd veel aandacht voor slow fashion (de verzamelnaam voor duurzame en eerlijk gemaakte kleding) dankzij grote modebeurzen als de Dutch Sustainable Fashion Week, de Ethical Fashion Show Berlin en de Eco Fashion Week in New York. Amsterdammers kunnen inmiddels kiezen uit tientallen duurzame modelabels en winkel(keten)s. Er is zelfs zoveel ‘schone’ kleding te koop dat je door de bomen het bos niet meer ziet. MADE-BY Nederland was er vroeg bij wat duurzaamheid in de kledingindustrie betreft. Al in 1989 werd de Schone Kleren Campagne opgezet, een onderdeel van de Europese Clean Clothes Campaign die zich bezighoudt met het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de modeindustrie. Maar pas sinds een jaar of tien is de noodzaak om duurzame kleding te produceren ook echt doorgedrongen tot de mode-industrie zelf. Mede dankzij non-profitorganisaties als het Amsterdamse Made-By dat zichzelf ten doel heeft gesteld om ‘duurzaamheid in de

mode tot de nieuwe standaard te maken’. Dat doet Made-By door advies te geven en samen te werken met grote modeketens als H&M en G-Star. KATJA EN FLOORTJE Amsterdam is de hoofdstad als het gaat om het aanbod van duurzame merken en winkels. Allemaal hebben ze een net iets andere aanpak. Studio JUX en People’s Avenue (dat Katja Schuurman als ambassadrice heeft) verkopen hun eigen merk in hun eigen winkels. JUX vertegenwoordigt daarnaast ook andere merken, zoals het Amsterdamse jeansmerk Kings of Indigo (KOI), dat geen eigen fysieke winkels heeft. En dan zijn er ook nog duurzame modewinkels van het eerste uur zoals Charlie+Mary en Nukuhiva (van Floortje Dessing) die geen eigen kleding produceren maar alleen internationale en Nederlandse duurzame merken in hun rekken hebben. Of eigenlijk zijn het miniketens, want beide hebben ze inmiddels twee vestigingen (één in Amsterdam en één elders). LABELSTRESS In principe dragen deze winkels er zorg voor dat er geen foute kleding in hun rekken hangt, dat maakt de keuze makkelijk. Maar toch

>

AMSTERDAMMERS HEBBEN KEUZE UIT TIENTALLEN DUURZAME LABELS EN WINKELS


38

>

krant KRANT

schone kleren

ETEN & DRINKEN EN ZO

is er vaak nog onduidelijkheid over wat die duurzaamheid in de kledingindustrie precies inhoudt. Het ene merk focust op ‘fair’, dus op eerlijk gemaakte kleding zonder kinderarbeid en met redelijke lonen. Bij de ander staat het maakproces centraal. En dan begint het pas, want in ieder deel van dat proces kun je meer of minder duurzaam zijn. Het ene merk werkt met milieuvriendelijke verfinstallaties waarbij water hergebruikt wordt, een ander gebruikt alleen 100 procent biologische katoen. Maar ook het vervoer – vanuit Turkije of China – kan meer of minder duurzaam zijn. Om het iets overzichtelijker te maken zijn er verschillende labels die meer inzicht proberen te geven. Wereldwijd zijn dat er zo’n twintig. Er zijn labels op sociaal, economisch en ecologisch gebied. Om je wegwijs te maken in duurzame mode hebben we vijf Amsterdamse (winkel)merken op een rij gezet en op duurzaamheid met elkaar vergeleken. Om een vergelijking mogelijk te maken staan er ook twee grote internationale modeketens tussen. En we vertellen iets over de criteria achter de bekendste vier duurzaamheidslabels en keurmerken in de kleding.

Arbeid • eigen fabriek • 90 procent van de • ILO-standaard fabrieken staan in • waar nodig bieden lagerisicolanden ze extra hulp aan (Griekenland, hun werknemers Nederland) • project Terre des • werkt alleen saHommes men met bedrijven die goede werkomstandigheden garanderen

Productie • duurzame stoffen • biologische stoffen • recycling (labels, tassen, knopen, papier) • groene stroom in winkels en fabrieken

Labels ILO, GOTS, FSC

Prijs T-shirt €30 - 35 Plaats van Nepal Productie

Sterren

• verkoopt alleen kleding van duurzame merken • persoonlijk contact met de merken • alle merken staan voor goede arbeid en materialen • gecertificeerde merken of beoordeeld door een externe partij

• eigen fabriek • gratis lunch • schoon drinkwater • overwerk dubbel betaald • gratis vervoer

• verkoopt kleding van duurzame merken • goede arbeidsomstandigheden • merken hebben vaak een eigen fabriek • fabrieken vaak zelf bezocht, persoonlijk contact

• standaard gebas• standaard gebasseerd op ILOseerd op ILO; ETI conventies Code • 100 procent van • 100 procent van de fabrieken zijn de fabrieken is gecontroleerd op gecontroleerd op arbeidsomstandigarbeidsomstandigheden en milieuheden impact • lid van Made-by • lid van Made-By

• 90 procent duurzame stoffen • recycling (stoffen, verpakking) • 40-50 procent energie van zonnenpannelen • gebruikt 50 procent minder water bij het produceren • geen chemicaliën

• duurzame • duurzame stoffen stoffen • biologische stoffen • biologische stoffen • water-recycling • let op overbodig (98 procent) bij het gebruik kleuringsproces verpakkingsvan de kleding materiaal • transport: grootste deel over het land

• biologische stoffen • innovatieve stoffen (Tencel, woodsilk, Edelweiss Modal) • gerecyclede stoffen • gebruik groene stroom

• 26 procent milieuvriendelijkere materialen • grootste gebruiker van Better Cotton • recyclen • groene stroom in winkels en fabrieken

• 15 procent milieuvriendelijkere materialen • vermindering CO2uitstoot • website geeft aan waar je product precies vandaan komt

GOTS, Fair Waer Foundation

GOTS, Labour Foundation

GOTS, Fairtrade Label

Fair Wage Network, BCI, SAC, Better Work, ZDHC

FSC, BCI, OE, SAC, GOTS, Textile Exchange, ZDHC, Fashion Positive+

€50 - 70

€20 - 100

€25 -35

€35 - 60

€5 - 40

€20 - 60

Amsterdam, Spanje, India, Italië, Griekenland, Tunesië, Turkije, Japan

Portugal, China, India

India

India, Portugal

China, Bangladesh, India, Cambodja, Turkije

Vietnam, China, India, Bangladesh


39

STUDIO JUX Twee Amsterdamse vrouwen, Jitske Lundren en Carlien Helmink, begonnen in 2008 Studio Jux. ‘Het idee is ontstaan toen Jitske voor een studiereis naar India ging. Ze zou eigenlijk leveranciers ontmoeten, maar schrok van de slechte arbeidsomstandigheden. In een van de fabrieken die ze bezocht, stond een man stof paars te verven in een verfbad. Hij was compleet paars uitgeslagen, de verf was helemaal in zijn huid getrokken. Vanaf toen wilde Jitske een andere weg inslaan met de mode, het moest zeker mooi zijn maar niet ten koste gaan van mensen,’ zegt Carlien. Naast Studio Jux zetten ze zich in voor een project van Terre des Hommes om meisjes die uit de prostitutie komen naailessen te geven en een werkplek in hun eigen fabriek. Vorig jaar in mei openden ze hun eerste winkel in de Pijp, nu zijn ze al aan het nadenken over een tweede winkel. Waar komt die? ‘We zaten eerst aan Berlijn te denken, maar misschien wordt het toch Utrecht of Rotterdam,’ zegt Carlien. Ceintuurbaan 252 terredeshommes.nl

In het wild

Nadja Hüpscher luistert af

Tweelingzusjes, rond de achttien, beoordelen een uitnodiging voor een begrafenis, een jaargenoot en bh’s, alles tegelijk op de laptop in de universiteitsbibliotheek. Ze praten supersnel. Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2

DE BEKENSTE LABELS ILO International Labour Organization • de 187 landen van de VN werken samen aan betere arbeidsomstandigheden, sociale bescherming en gelijke kansen • geen kinderarbeid • arbeidsomstandigheden veilig en hygiënisch • leefbaar loon • geen buitensporige werkuren

GOTS Global Organic Textile Standard • dit keurmerk is ontwikkeld om biokatoen en andere biologisch geteelde vezels verder te produceren tot een duurzaam kledingstuk of textiel, deelnemende merken houden de criteria van ILO aan • minimaal 95 procent bioloische vezels • verboden gebruik giftige (kleur) stoffen • fabrieken hebben strenge sociale en milieunormen

FSC Forest Stewardship Council • dit keurmerk geeft zekerheid dat grondstoffen van papier en papierproducten, voor onder andere verpakkingen, afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen • gebruik van bossen die aan strenge FSC-criteria voldoen • bomen krijgen extra aandacht • houdt rekening met het hele ecosysteem

FWF Fair Wear Foundation • deze Nederlandse organisatie houdt zich bezig met werkomstandigheden in kledingfabrieken, bedrijven die hierbij aangesloten zijn houden zich aan hun gedragscode • vrije keus van arbeid • geen discriminatie van werknemers • geen kinderarbeid • wettige arbeidsovereenkomsten

Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1 Zusje 2 Zusje 1

Jij mag op de begrafenis niet bepalen met wie je gaat zoenen. Ja hou je bek, ja! Alleen iedereen van het jaar van Bas mag jij. Iedereen van het jaar van Boris mag jij. Maar je valt eerder op oudere types. Jij was met m’n ex, dus bejaard vind jij ook lekker. O ja top, maar dat was om jou te saven. Niet, je vond Albert doodsaai, dus ging je zoenen. Kijk, die trui van Floris, chill. Wie komen er überhaupt op de begrafenis, echt. Zo weinig familie? De Van Vleuten Diepenbroeckjes haatten Sjoerd. Nee Sjoerd haatte de Van Vleuten Diepenbroeckjes. Maar Maud en Muis komen niet?! Wie vind jij mooier, Bas of Floris? Floris heeft echt nergens haar! Zeg het! Oh vet cool, kijk deze beha, waar is je rolmaat, ik moet even kijken welke borstmaat ik heb. Ik vrees de grootste, vriendin. Waar is je meetlint? Floris heeft vlekken, echt. Uitslag. Je hebt zelf spritsels. Weet je wie echt ziek is? Dat je het weet, ik wil gewoon begraven worden. En gewaxt graag. Kan dat? Ja joh, gewoon pinnen. En er hoeft niet God de Heer op mijn begrafeniskaart. Gewoon God. Alleen een sticker van Justin Bieber. Je zit te mierenneuken. Ik bestel 80D. Ik ga met Floris zoenen.


40

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

restaurants

UIT ETEN

Onze favoriete nieuwe restaurants, cafés en eetwinkels

  Œ Ž 

tekst Famke en Floor van Praag @ caperleaves.nl

MOER eten ««« sfeer «««« service ««««« Menu: 4 gangen €40

MOER

O

p de fiets naar het nieuwe restaurant Moer, gevestigd in het eveneens nieuwe hotel The Tire Station (van Conscious Hotels), proberen we ons voor te stellen hoe toeristen het woord ‘moer’ uitspreken. Er komen wat gekke klanken voorbij; wij weten zelf eigenlijk ook nooit precies hoe je de naam van een schrijver als Jonathan Safran Foer uitspreekt. Misschien een tongbreker voor toeristen, maar die oer-Hollandse naam Moer is best logisch, als je weet dat op deze plek, waar Overtoom en Amstelveenseweg elkaar ontmoeten, een ‘Michelinbandenwisselgarage’ zat. Nu reiken de ramen van vloer tot plafond en heb je al vanaf de straat een

leuk zicht op het warme en strakke interieur. Dat helpt bij het lokken van toevallige passanten, want al zijn ze net open, er komt van alles binnenwandelen. Je kunt het slechter treffen. Het personeel is extreem vriendelijk en goed onderlegd, en dan kookt de keuken ook nog louter met biologische producten. Je kunt een menu kiezen van vier, vijf of zes gangen (tientje per gang), en voor korte bezoeken zijn er drie à la carte-hoofdgerechten te bestellen. En, lezen we op de menukaart: ‘groenten staan in de spotlight, vis of vlees vervullen een fijne bijrol’. KUNSTWERKJES De chef en sous-chef kookten eerder samen bij Panache, en we herken-

nen al snel hun prachtig opgemaakte borden; het zijn kleine kunstwerkjes. De ingrediënten zijn veelal lokaal gesourced: de keuken gaat naar Osdorp voor mooie groenten, vis komt uit IJmuiden en de zuivel van een boerderij uit Noord. AARDPEER We krijgen onder andere een langoustine met knolselderij, zeesla en wat (te koude) knolselderijpuree, een geroosterde aardpeer met een kaas-aardpeerbouillon en twee plakjes dunne lende met rodewijnjus, witlof, duxelles (een soort paddestoelentapenade) en pastinaakpuree. Het eten is prima, maar nog niet geweldig: de mooie ingrediënten vormen vaak niet echt een

geheel. Ondertussen is de setting meer dan prettig. Leuk publiek, cognacbruine leren banken (zien we veel de laatste tijd) en interessante petrolblauwe muren, waarvan één met gevriesdroogd mos erop geplakt. We hebben door het publiek en de open opzet – er is ook een bar in dezelfde ruimte – geenszins het gevoel in een hotel-restaurant te eten, en dat was ook precies de bedoeling, horen we later. Dit is een plek voor Amsterdammers, en dat hier toevallig ook toeristen boven liggen te slapen die de naam van het restaurant niet kunnen uitspreken, kan niemand een moer schelen. Amstelveenseweg 7 restaurantmoer.nl

Œ


41

CAFÉ GEORGETTE George heeft er een zusje bij en ze woont pal tegenover de Chanelwinkel in de P.C. Hooftstraat. Op de menukaart George-klassiekers als de pizza tonijn, maar ook nieuwe, vrouwelijke toevoegingen zoals frisse salades en Franse tartines. Inclusief verwarmd binnenterras en open vanaf het krieken van de dag tot en met de vroege avond voor after work drinks. P.C. Hooftstraat 87 cafegeorgette.nl

Ž

THE BAO KITCHEN BIJ MARVIN De leuke kook- en cadeauwinkel Marvin in de Kinkerstraat wordt elke donderdag- en vrijdagavond omgetoverd tot The Bao Kitchen. Chef Justin Brown serveert dan voor €20 een zesgangenmenu met bao buns en andere Taiwanese en Koreaanse gerechten. Take-away kan ook.



PETER BAAS

Kinkerstraat 66A marvin.amsterdam

DE BAJES

Pastel de nata: in Lissabon staan ze ervoor in de rij, en binnenkort waarschijnlijk ook in Amsterdam. De Portugese koffiebar NATA Lisboa is namelijk neergestreken in de Scheldestraat en serveert dit geniale custardgebakje uit Lissabon. Verder ook andere Portugese klassiekers, zoals de pastel de bacalhau (stokvispasteitje).

Een all-day restaurant in de Utrechtsestraat waar je je ogen uitkijkt. De metershoge muren zijn namelijk ‘volgekalkt’ met street art van onder andere The London Police en D* Face. In deze indrukwekkende Bajes krijg je cocktails, speciaalbieren, bar bites en dj’s, maar ook serieus eten met een twist. Chef Niels van Halen komt met eigentijdse brasseriegerechten, variërend van Lomo Iberico en een Wagyu-burger tot een superfood-salade met gerookte zalm. Bepaald geen straf dus.

Scheldestraat 1 facebook.com/natalisboanederland

Rembrandtplein/Utrechtsestraat 11 naardebajes.nl

NATA LISBOA






42

krant KRANT

winkels

ETEN & DRINKEN EN ZO

TREND

EN ZO... De nieuwste & leukste winkels in de stad

samenstelling Imke Walenberg

PAARSE GROENTE Vergeten groenten zijn al enige tijd aan een opmars bezig. In heel wat restaurants kun je inmiddels knabbelen aan pastinaak, je tegoed doen aan aardpeer of patat eten die gemaakt is van koolraap. Een recentere trend in voedselland heeft vooral te maken met kleur. Paarse wortels, aardappels, bospenen, artisjokken, maïs en bloemkolen: ook paars is nu bezig zijn plek op ieders bord op te eisen. Logisch ook, want met deze prachtige kleur maak je van een bord een waar voedselschilderijtje. Maar wat schetst de verbazing? Zo’n paarse bloemkool is helemaal niet zo exotisch als je zou denken. Vroeger waren namelijk álle bloemkolen gewoon knalgeel, paars of oranje. ‘In de vijftiende eeuw werden in Bretagne wat witte bloemkolen gevonden en vanaf dat moment is men met wit gaan werken,’ vertelt André Paap, chef Inkoop groente en fruit bij De Kweker. Dit bedrijf levert groente en fruit aan grote horecazaken in Amsterdam, en die staan momenteel allemaal te springen om paars. ‘Kleur op het bord wordt steeds belangrijker, zeker nu bij veel toprestaurants groenten net zo’n belangrijke rol beginnen te spelen als vlees.’ Een paarse bloemkool of wortel is dus gewoon een natuurproduct en kleurt paars vanwege een grote hoeveelheid flavonoïden, een bioactieve stof die tot de anti-oxidanten worden gerekend. En goed nieuws: anti-oxidanten zijn gezond! Ze kunnen op lange termijn hart- en vaatziekten voorkomen. Nog een extra reden dus om je bord te versieren met een prachtig kleurenpalet waarbij je het meer gangbare rood, geel en groen het nakijken geeft.

RIVELINO SELLIER PHOTOS

tekst Inger van der Ree

MOISE Moise zat voorheen in Haarlem, maar eigenaresse Monique de Randamie verhuisde naar de hoofdstad en nam haar winkel mee. En dat is goed nieuws voor iedereen die gek is op eigentijdse, Scandinavische merken. In Monique’s minimalistisch ingerichte winkel vind je onder andere kleding van Humanoid, Rika en Marni.



Ceintuurbaan 111 moise-store.com


43

 Œ 

Ž



Een jumpsuit van Just Female, een leren tas van Liebeskind of een zegelring van Mimi et Toi... Het zijn slechts een paar voorbeelden van de vele merkitems die je kan kopen bij conceptstore Church of Labels (what’s in a name!) aan de Ten Katestraat. De shop is een mix van wat meer upmarket fashion- en beauty-brands en betaalbaardere lifestyle-producten zoals thee, servies en kaarsen. Zeker niet overslaan deze shop, wanneer je een rondje De Hallen doet!

Œ

Ten Katestraat 67-71 (ingang de Hallen-Ten Katestraat) churchoflabels.com

FOTO THEOTHERSEASON

CHURCH OF LABELS

ATELIER 10TIEN De 26-jarige Martina Braas is de drijvende kracht achter het net geopende Atelier 10tien (10tien is haar nickname). Hier draait alles om tassen, en niet zomaar tassen: Martina ontwerpt en maakt ze grotendeels zelf. Stuk voor stuk zijn het stijlvolle, functionele tassen, die niet al te alledaags zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tas met hagedis-handvaten of een handtas gemaakt van pythonhuid? Of een tas van runderleer waarvan één kant bedekt is met keverschildjes...?



Blauwburgwal 18 atelier10tien.com

STORYDRESS Op de Overtoom nummer 435 stap je een wereld van bijzondere jurkjes binnen. Eigenaresse en ontwerpster Suzan gaat ieder jaar op reis en fotografeert in steden als New York en Milaan iconische plekken én verborgen pareltjes. Ze ‘vangt’ als het ware de verhalen van de plek en vertaalt die vervolgens naar de prachtigste prints op jurkjes, jassen en sjaals. Naast een Travel Collection met onder andere prints van Amsterdam, Venetië en Rome zijn er ook kunstwerkprints. Wie geen zin heeft in al die grote steden, kan dus altijd nog kiezen voor bijvoorbeeld een Melkmeisje op de borst.



Overtoom 435 storydress-shop.com

FASHION & TEA Stap je binnen bij Fashion & Tea in de Van der Pekstraat in Noord, dan kom je terecht in een knus koffietentje-slash-conceptstore mét zonnige achtertuin. Hier kan je rondsnuffelen tussen geweldige cadeau- en mode-spulletjes – van portemonnees van gerecycled leer tot aan de betaalbare horloges van Komono – én genieten van een goede kop koffie of thee. Leuk om te weten: de inrichting is een combinatie van nieuwe ontwerpen en tweedehands elementen. Zo zijn de tafels van het koffiegedeelte van de hand van de Veluwse kunstenaar/ontwerper VanJoost: oude onderstellen van terrastafeltjes combineerde hij met planken gemaakt van dakspanten die uit boerenschuren zijn gesloopt. Van der Pekstraat 40 fashionandtea.nl

Ž


44

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

buurt

HOOKS AND YARN Op de Balboastraat, in een pand waar eerst een illegaal gokhuis zat dat op last van de burgemeester werd gesloten, kun je nu de mooiste tassen haken en sjaals breien. ‘Het idee dat haken en breien ouderwets is, is natuurlijk volkomen achterhaald,’ zegt eigenares Sandra Kuijer. ‘Jonge meiden genoeg. Alleen de mannen laten zich nog niet echt zien.’ Balboastraat 24 hooksandyarn.nl


45

Bos en Lommer & de Baarsjes

HET BESTE VAN TWEE WERELDEN Bos en Lommer & de Baarsjes zijn rauw en chic tegelijk. Je vindt hier Afrikaanse fotografie, een stiltecafé, brood dat een tweede kans verdient en de hipste breiclub van Amsterdam. tekst Inger van der Ree illustratie Barbara van den Berg / Saltystock

I

n West komen verschillende werelden samen. Enerzijds vind je hier het chique Oud-West met dure appartementen, anderzijds de Kolenkitbuurt – ooit uitgeroepen tot slechtste buurt van Nederland. En tussen die twee uitersten liggen Bos & Lommer en de Baarsjes; met zowel rauwe als chique kanten misschien wel een van de meest diverse delen van de stad. Een bijzondere straat is de Witte de Withstraat, met onder meer de MLB Galerie – gesitueerd in het kantoor van Marie-Louise Boel, voormalig PvdA-wethouder Kunst en cultuur in de Baarsjes . ‘Het vinden van een expositieruimte in Amsterdam is moeilijk voor kunstenaars: je komt er niet tussen.’ Het bureautje van Boel schoof steeds verder naar de hoek van het kantoor, de expositieruimte werd steeds groter. Op 20 april kun je hier terecht voor een Art Talk, waarbij je alles over kunst kunt vragen aan kunstenaarscollectief De Onafhankelijken – die hier vanaf 31 maart exposeren. Ga daarna langs Van Ons; een prachtig winkeltje waar exclusieve tweedehands designmeubelen met smaak zijn uitgestald . Hier kún je bijna niet weggaan zonder bij thuiskomst je hele interieur te willen restylen. Aan de overkant bevindt zich het leukste tassenwinkeltje van Amsterdam: het Tassenatelier ( , zie kader). Neem eenmaal op de Jan Evertsenstraat een drankje bij Bar Evert-Jan, de plek waar ooit – in de tijd dat het nog café De Krommerdt heette – André Hazes achter de tap stond . Steek vervolgens de Jan Evertsenstraat over en maak een tussenstop bij Toon, waar je voor praktisch alles terecht kunt: van het exposeren of kopen van andermans kunst tot het bijwonen van een concert of het volgen van een tangoles .

De Jan Evertsenstraat heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld, maar juist als je hier een paar straatjes afslaat ontdek je de best bewaarde geheimen van West. Zo opent in de Baffinstraat op 9 april Winehouse Somm, van vinoloog Sascha Holzkämper – die eerder werkte bij sterrenrestaurants als Gordon Ramsay en het Amsterdamse Bord’Eau . Holzkämper vertelt: ‘Ik wil wijn proeven net zo toegankelijk maken als het drinken van een pilsje.’ Om de hoek vind je de winkel Hooks and Yarn ( , zie kader). Neem ook een kijkje op het Mercatorplein, dat de afgelopen jaren een metamorfose onderging. Daar staat sinds een aantal weken het broodkarretje van De Tweede Jeugd ( , zie kader). Ook La Tajinerie bevindt zich op dit plein . ‘Meestal gaan Marokkaanse kooktradities over van moeder op dochter. Bij ons van moeder op zoon,’ vertelt Said Bentohami. Het topgerecht van La Tajinerie? ‘Onze dorade, die we heerlijk kruiden.’ Vergeet daarna niet de mooie Jeruzalemkerk te bezoeken, waar je vrijdags gewoon met je laptop mag gaan zitten werken , zolang je maar stil bent. Boven in de kerk worden soms retraites en filmavonden georganiseerd. Natuurlijk kan een bezoekje aan De School ook niet uitblijven als je deze buurt wilt exploreren . Behalve dansen op de beste techno, kun je er ook sporten, eten en lezingen bijwonen. Op 5 april wordt er in Het Klaslokaal gediscussieerd over de huidige toestand van het vrije woord. Het is aan te raden daarvoor (of daarna) een pizza te halen bij Buurman & Buurman , een fijne eetwinkel, grenzend aan het Erasmuspark. Mocht het je nu allemaal een beetje te aangeharkt worden, ga dan naar het Bos en Lommerplein. Dit plein kent nog geen conceptstores en heeft

een markt met goedkope groenten . Het is daarmee een fijne tegenhanger van de rest van de hier en daar ietwat gepolijste wijk. In een zijstraatje van de Admiraal de Ruijterweg vind je fotogalerie Essamba Art, van Angèle Etoundi Essamba. Essamba breekt met stereotypen van de Afrikaanse vrouw als armoedig of exotisch . ‘Ik breng haar graag in beeld zoals ik haar zie: krachtig, trots en zelfbewust.’ Iets verderop vind je restaurant Van de Buurt waar je bijna alleen maar lokaal Amsterdams kunt eten en drinken. Ze werken samen met de Turkse bakker uit de buurt en hebben louter personeel uit Bos en Lommer . Sluit je ontdekkingstocht af met een middagje zwijgen in het Stiltecafé, dat opent in mei/ juni. Op deze nieuwe plek in de geheime binnentuin op de Jasper Leijnsenstraat kun je een (stil) theetje drinken of een boek lezen .

DE TWEEDE JEUGD

HET TASSENATELIER

‘Iedere bakker gooit aan het einde van de dag brood weg. Wij geven dat brood een tweede kans. We maken er tosti´s, broodpudding, bread & butter en crostini van,’ zegt oprichter Benjamin Namand. De Tweede Jeugd verkoopt daarnaast ‘oud’ (dat wil zeggen: één dag oud) brood voor de helft van de prijs.

In dit schilderachtige atelier waar vroeger theaterkostuums werden gemaakt, creëren Marjon Leek en Suzy van Schaik hun eigen leuke, unieke tassen. Op 7 april kun je hier ook ’s avonds terecht voor een borrel (en voor korting), omdat het Tassenatelier dan meedoet aan First Fridays; een avond waarbij allerlei Amsterdamse, culturele instellingen hun deuren extra lang openen.

Mercatorplein detweedejeugd.nl

Witte de Withstraat 146 suzyvanschaik.nl


Samen thuis, samen /uit Uit in Amsterdam, ontdek het allemaal.

iamsterdam.nl/uit


amsterdam make-over

Amsterdam make-over O, Polderweg tekst Erik Schmitz / Stadsarchief

N

iemand wil tweedehands blijven. Soms word je getroffen door iets dat smeekt: red me, kom, neem me mee… Een haveloos oud boek op het Waterlooplein. Een gebarsten vaas in een kringloopwinkel. Een dier in het asiel. Eigenlijk word jij gekozen, al besef je het zelf niet. Het ‘Asyl voor noodlijdende dieren’ lag sinds 1927 aan de Polderweg. Omstreeks 2000 bood het jaarlijks onderdak aan zo’n 3000 dieren. Door de herontwikkeling van het Polderweggebied moest het asiel verdwijnen en in 2007 verhuisden de dieren naar de Ookmeerweg in Osdorp. Vier jaar later werd het enige niet gesloopte gebouw, een gemeentelijk monument (foto), gekraakt en opgeknapt. ‘Op de Valreep’ was een vrijgevochten alternatief paradijsje in Oost, met moestuintjes, gezelligheid, feesten. Maar deze locatie was te begeerlijk om tweedehands te blijven.

Na de ontruiming in 2014 verrees op de plaats van het oude asiel een grote flat. Het gemeentelijk monument kreeg een horecabestemming. Erachter kwam een buurtje met straatnamen als Eldorado en Hof van Eden. Alles is er nieuw. Het leven is er aangelijnd. De gedaanteverandering van het Polderweggebied weerspiegelt het succes van Amsterdam. Jaarlijks komen er 10.000 stedelingen bij, die allemaal willen wonen, sporten, uitgaan. Tot 2025 moet Amsterdam plaats vinden voor 50.000 huizen. De overgeschoten landjes en de onbeschermde oude gebouwen, ze verdwijnen steeds sneller uit de stad. Waarheen, drinkers, dromers, rafelranders? Laat je redden, door woorden uit een haveloos boek, bloemen in een gebarsten vaas. Een pootje op je knie, dat zegt: kom, ik neem je mee.

historische foto Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32 nu te zien 130 jaar Carré, t/m 11 juni; Een betere stad, t/m 16 juli, zie ook pag. 26; Stad in oorlog, Amsterdam 1940-1945 in foto’s, t/m 14 mei amsterdam.nl/stadsarchief

47


48

INFO

aanbiedingen

CADEAU BIJ ABONNEMENT

Twee kaarten voor De Marathon

t.w.v. €79,-

Na het succes van de film komt De Marathon nu ook naar het theater. De filmhit veroverde vele harten en is vertaald naar een musical die de must-see van het seizoen wordt genoemd. Herkenbaar, tragikomisch en oer-Hollands. Een rauwe, ontroerende musical vol humor over vriendschap, liefde en de sores van vier underdogs met het hart, maar vooral de tong, op de juiste plek. Naar het idee van Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk, doorspekt met nieuwe nummers van Thomas Acda. De regie is in handen van Job Gosschalk, bekend van Jeuk, ‘t Schaep met de 5 Pooten en De Zevende Hemel. De cast van De Marathon bestaat o.a. uit John Buijsman, Michiel Nooter, Kees Boot, Dennis Willekens, Gürkan Küçüksentürk, Jelka van Houten, Lucretia van der Vloot en Jip Smit. De Marathon is van 2 t/m 14 mei te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. delamar.nl/de-marathon

GA NAAR UITKRANT.NL, NEEM EEN ABONNEMENT (€29,95) EN ONTVANG TWEE KAARTEN VOOR DE MARATHON TER WAARDE VAN €79,-. De actie loopt t/m 22 april 2017.

mail & win!

GA NAAR IAMSTERDAM.COM/ACTIES

IMAGINE FILM FESTIVAL

SECRET CITY TRAILS

Deze actie loopt t/m 11 april 2017. imaginefilmfestival.nl

Deze actie loopt t/m 22 april 2017. secretcitytrails.com

10 x 2 kaarten t.w.v. €20,Dit jaar vindt het 33ste Imagine Film Festival plaats in EYE. Elf dagen lang zullen de beste en meest prikkelende films op het gebied van fantasy, science fiction, horror, martial arts en anime worden vertoond. Masterclasses, lezingen en een omvangrijk randprogramma met gasten uit binnen- en buitenland bieden context, verdieping en een breder perspectief. Aankomende editie zal in het teken staan van het thema: Fantastic Fashion. Kortom deze editie van Imagine wil je als filmliefhebber niet aan je voorbij laten gaan!

10 x Jordaan of Centrum t.w.v. €22,Speelse ontdekkingstrails door de stad. Secret City Trails neemt bewoners en bezoekers van Amsterdam mee op speelse avonturen door de stad terwijl je cryptische vragen en raadsels oplost via een web app op je smartphone. De ontdekkingstochten bestaan uit 8 tot 14 clues die je kunt oplossen in teams van 2 tot 5 spelers. Tijdens het oplossen van de raadsels kijk je op een andere manier naar de stad en (her)ontdek je de leukste hidden gems. De trails kunnen elke dag van de week worden gespeeld.


krant KRANT

april 2017 49

t/m

60 60 62 63 64 66

WALDEN Twee oude tuinkabouters (Arjan Ederveen en Jack Wouterse) proberen in hun tuin de zinloosheid van het leven weg te schoffelen. Ze wachten wat af, doden de tijd, zaaien horloges en depressivaatjes. En dan is er nog het geheim van een achtergehouden brief. De Theaterkrant schreef over deze tragikomische familievoorstelling van het Ro Theater: ‘Beide acteurs blinken uit in hilarisch stil spel en stoute, goed getimede taalvondsten.’

LEO VAN VELZEN

Frascati, 25, 26, 28 en 29 april

49

AGENDA: POP, JAZZ, KLASSIEK, OPERA, THEATER, CABARET, DANS, FESTIVALS ETC. MUSEA & EXPOSITIES COLOFON VOORUITBLIK DE STAD UIT GROETEN UIT ...


50

krant KRANT

april 2017

AGENDA

MUZIEK POP & JAZZ KARSU Ze neemt ons mee naar haar begintijd. Haar eigen nummers voorzag ze van een licht klassiek jasje, met arrangementen voor strijkers. Verder speelt ze nummers die al zo oud zijn als de piano waarop ze speelt, maar die nooit de bühne hebben gehaald. za 1 20:30, Theater De Omval, € 16,-; zo 2 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 23,75 FRANCISCA & FRIENDS Zangeres Francisca Burgos en band met een muzikale reis van 50’s jazz naar 60’s bossa met een vleugje latin en klein beetje reggae door naar de 70’s & 80’s swingende soul & funk. za 1 20:45, P60, € 12,50

STING Vroeger was de legendarische rockster het gezicht van The Police, tegenwoordig is hij wereldwijd een van de beroemdste soloartiesten. In deze tour promoot de Britse zanger zijn nieuwste pop album ‘57th & 9th’. wo 5 20:00, AFAS Live, € 69,LOREENA MCKENNITT De Canadese singer-songwriter, bekend om haar Keltische folk-

danst. Aanrader! wo 5 20:30, Splendor Amsterdam, € 5,- t/m € 12,GHOST De Zweedse band heeft in een mum van tijd een doorbraak gemaakt in de metal community en ver daarbuiten. De muziek zit ergens tussen doom metal en heavy metal in. Ook op het podium kun je niet om de bandleden heen: met buitenaardse maskers

Op Koningsdag en -nacht wordt er zo uitzinnig feest gevierd dat het moeilijk is om niet in een oranje stemming te raken. De Uitkrant tipt:

SINKANE Een hypnotiserende afrofunkband van de multi-instrumentalist Ahmed Gallab. Op het nieuwe album zijn de funk en soul grooves nog altijd duidelijk aanwezig, evenals de sprankelende melodieën met wortels in de sub-Sahara van Afrika. za 1 20:00, Sugarfactory, € 12,50

Koningsnacht 26-4

JAZZ Live jazz, blues en ballads, met en zonder vocalisten; elke keer een ander gezelschap met een eigen sound. Op zo 2 Carmen Gomes Inc., op zo 9 Rehana Begum en op zo 16 WhoSheDo en nogmaals Carmen Gomes Inc. elke zo 15:30, tHuis aan de Amstel, gratis

FIESTA MACUMBA Vier ‘Noche del Rey’ in de Melkweg. Van salsa tot samba, alles wordt gedraaid, zolang het maar uit ZuidAmerika komt. melkweg.nl

LAIDBACK LLIVE Live muziek met panoramisch uitzicht op het IJ. elke zo 15:30, Pllek, gratis MOOIE NOTEN VOORRONDE Amsterdamse popsongcompetitie voor singer-songwriters en (semi)akoestische acts door maximaal drie personen. Het uitgangspunt is de popsong zelf, waarbij gelet wordt op compositie, tekst en muzikale presentatie. zo 2 17:00, Theater Bellevue, € 8,ANNEMARIE OSTER & PETER NIEUWINT Een programma over lief, leed, leut en (on)lust, over de eerste kus, de laatste loodjes en over toneelspelende ouders. zo 2 15:00, Betty Asfalt Complex, € 18,- t/m € 20,BADPLAATS SESSIONS Luister naar live muziek en verhalenvertellers terwijl je baddert in de hottubs en sauna op de achtste verdieping. zo 2 12:00, Volkshotel

ODISEA KINGSNIGHT CRUISE Beleef Koningsnacht al varend en dansend op de discoboot van Odisea. FB: Odisea Amsterdam

R&B KARAOKE Laat je muzikale talent aan de rest van de wereld horen bij de Waterkant en zing mee met jouw favoriete R&B-hitjes. waterkantamsterdam.nl SHELTER Shelter viert dit jaar zijn eerste Koningsnacht. Line-up: Antal en Young Marco all night long. shelteramsterdam.nl

Koningsdag 27-4 ORANJEBLOESEM Ook dit jaar kun je weer op het strand van Blijburg genieten van internationale top-dj’s als Âme en KiNK. oranjebloesem.nl NDSM VRIJHAVEN Ga met de feestpont naar de NDSM en laat je verrassen. Op het giga-terrein zijn o.a. talloze dj’s, marktkraampjes, en street art te vinden. ndsm.nl

muziek, neemt je mee op muzikale reis door China, Mongolië, Turkije en Ierland. wo 5 20:00, Koninklijk Theater Carré, uitverkocht

CLUB CLASSIQUE & CINECITTÀ Theatraal concert met Italiaanse kamermuziek, cinema, filmmuziek en poëzie. Vooraf diner mogelijk. di 4 20:30, Ostade A’dam, € 15,-, incl. diner 34,95

BOOKA SHADE Het Duitse duo heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende reputatie opgebouwd in de dance wereld. Met nummers als ‘In White Rooms’ en ‘Night Falls’ veroverden ze in raptempo de internationale hitlijsten. wo 5 20:00, Melkweg, € 16,-

MOON DUO Klaar voor een psychedelic-rock concert? Dit duo brengt het. Ripley Johnson en Sanae Yamada vormen samen Moon Duo. di 4 20:30, Tolhuistuin, € 14,-

THE BLOOD OF A POET Vertoning van Jean Cocteau’s ‘Le Sang d’un Poète’ (1930), waarbij pianist Svetozar Ivanov concerteert en Bliss Kohlmyer een choreografie van Dora Arreola

KINGSLAND Hoe groot hun internationale succes ook is, met Koningsdag staan Tiësto, Martin Garrix en Don Diablo ‘gewoon’ in Amsterdam. kingslandfestival.nl BREDEWEGFESTIVAL Het Bredewegfestival in de Watergraafsmeer barst van de goeie livemuziek. Dit jaar alweer de 40ste editie! bredewegfestival.nl

zetten ze bijzondere shows neer. do 6 20:00, AFAS Live, € 35,GROENLAND De orkestrale band uit Toronto maakt catchy, folky en charmante indie pop. In eigen land kregen ze lovende kritieken en stonden ze in het voorprogramma bij o.a. St Vincent, Local Natives en Half Moon Run. do 6 19:00, Melkweg, € 12,50 DE NACHTDIENST Het eigenzinnige Amsterdamse collectief brengt een opwindende mix van hiphop, jazz en soul. De band weet bij elke show enerverende energie los te maken en is is voortdurend op zoek naar improvisatie. do 6 19:30, Melkweg, € 12,50

SWINGIN’ HARLEM | NEW YORK ROUND MIDNIGHT Een van de grootste jazzproducties van dit moment. Maar liefst elf musici uit de Nederlandse jazzscene nemen je niet alleen mee naar de glorietijd van de jazz, maar laten je ook voelen hoe levendig en swingend de muziek vandaag de dag klinkt. vr 7 20:00, Bijlmer Parktheater, € 18,50 LA CLIQUE À PAO RETOUR À LA SOURCE In de muziek van La Clique à Pao hoor je Brel en Ferré doorklinken in een akoestisch samenspel met invloeden van jazz, latin, funk, blues en traditionele muziek uit de Auvergne. za 8 20:15, Café Belcampo SLAGERIJ VAN KAMPEN LIP/STICK Slagwerkgroep van wereldformaat brengt een show met een grote afwisseling in sferen, stijlen en soorten muziek. Met invloeden van diep in het Afrikaans continent tot New Orleans en van latin tot raï. za 8 20:15, Theater de Meervaart, € 17,- t/m € 27,SANDY HET ZANDMEISJE Zandtekenares Gerrie Hondius en concertpianist Martijn Smits vieren een feestje voor jong en oud. Terwijl Martijn prachtige muziek maakt, tovert Gerrie de mooiste en gekste zandtekeningen op het scherm. zo 9 15:00, Betty Asfalt Complex, € 10,- t/m € 15,BENNY GOLSON QUARTET De Amerikaanse saxofonist Benny Golson is met recht een jazzlegende: een tenorheld én groot componist van wereldberoemde standards, die altijd bij de tijd gebleven is. zo 9 20:30, Bimhuis, € 27,- t/m € 32,MUZIEKCAFÉ OOST Afwisselende livemuziek. Jeugdige talenten, gevorderde amateurs en professionele zangers, zangeressen en bands met hun beste liedjes. zo 9 15:00, Grand Café Genieten, gratis LISA HANNIGAN Ze was eerst een bandlid van Damien Rice’s band, maar is sinds 2007 solo. Drie albums, verschillende TV verschijningen en zelfs een voice-over in een cartoon verder, komt ze naar Amsterdam. zo 9 20:30, Paradiso, € 18,TANGO & PIANOLA Luister naar unieke tangorollen van de Pampa fabriek in Buenos Aires, waarop rond 1925 in Buenos Aires en Montevideo gedanst werd. Laat je meevoeren door de authentieke klanken van de pianola met tangozangers Claudia Rolando en Juan Tajes en Harrie van de Voort achter de pianola. Marijke en Ronald dansen de tango. zo 9 17:00, Pianola Museum, € 15,STEVE GUNN De uit New York afkomstige gitarist en songwriter maakt al meer dan vijftien jaar muziek. Gunn, die voorheen als gitarist deel uitmaakte van Kurt Vile’s Violators, speelt lang uitgespon-

nen nummers met veel ruimte voor hypnotiserend gitaarspel. zo 9 20:30, Zonnehuis, € 12,50 RUTH JACOTT - RUTH Theaterdiva Jacott met een energieke mix van haar Nederlandstalige hits, ontroerende ballads, uptempo nummers én liedjes die ze altijd al eens had willen zingen. ma 10 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 19,- t/m € 44,50 MATTEO VALLICELLI De Italiaanse zanger was drummer van The Soft Moon, Death Index en lid van een aantal Italiaanse punkbands. Solo gaat hij meer de elektronische kant op, met tracks als ‘Michelangelo’ en ‘Frammenti’. wo 12 20:00, Melkweg, € 10,ANNA RUNE De Belgische singer-songwriter heeft een achtergrond in klassieke muziek en dat zorgt voor een mooie twist in haar mooie popliedjes. Ze won op haar 18e de finale van De Kunstbende en in 2016 werd ze beste singersongwriter van Nederland. wo 12 20:00, Paradiso, € 9,OMMATIDIUM Intercontinentaal jazzensemble dat jazz combineert met muziekstijlen vanuit de hele wereld. Ieder lid van de groep componeert. wo 12 20:30, Splendor Amsterdam, € 7,- t/m € 10,JEANGU MACROOY De Surinaamse zanger studeerde aan het conservatorium. Eenmaal in Nederland ontstond er een muzikale samenwerking met producer Perquisite. Daarna ging het snel. Het optreden is de officiële releaseshow van Macrooy’s langverwachte debuutalbum. do 13 21:00, Bitterzoet, € 10,EN VOGUE Eén van de eerste vrouwelijke R&B-groepen die grote hits scoorden, begin jaren negentig. Wie kent niet ‘Hold on’, ‘Free your mind’ en ‘My lovin’ (You’re never gonna get it)’? Meerstemmige en strakke funky soul en swingende hits. do 13 20:30, Paradiso, € 36,MARK DRESSER IS IN TOWN! Een sterrencast is in verschillende combinaties te horen op deze avond met de internationaal gerenommeerde Amerikaanse bassist Mark Dresser. Improvisaties met Michael Moore en Anne La Berge. Mmv Mary Oliver, Kaya Draksler en Onno Govaert. do 13 20:30, Splendor Amsterdam, € 5,- t/m € 12,50 GOOD FRIDAY CAMPFIRE Open podium voor acteurs, dichters en muzikanten. Beschaving heeft zijn wortels in het kampvuur, het eerste forum voor kunst en ideeën, waar creativiteit en intellect hun stem vonden, door het zingen van liederen en het vertellen van verhalen. vr 14 20:15, Badhuistheater, € 10,ICP ORCHESTRA & FRIENDS ICP Orchestra bestaat 50 jaar en viert dit een weekend lang. Daarbij speciale aandacht voor de 75e verjaardag van drummer Han Bennink. vr 14 t/m zo 16 20:30, Bimhuis, € 17,- t/m € 20,-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

april 2017

51

MUZIEK

ICP ORCHESTRA ZING ZANG MENGELBERG Dit beroemde orkest van krasse knarren houdt van een geintje, en daarom vindt iedereen ze leuk. Ze spelen muziek van onlangs overleden Misha Mengelberg, de pianist die er vanaf het begin bij was. Familieconcert. za 15 16:00, Bimhuis, € 10,LA PEGATINA De band uit Barcelona speelt een mix van rumba catalana met hier en daar een tikkeltje ska en cumbia. Vrolijke muziek om op te hossen en te dansen. za 15 19:30, Melkweg, € 15,TRIO BARU Gitaristen Bosco Oliveira, Nelson Latif en percussionist Sandro Alves spelen Braziliaanse Choro. zo 16 20:30, Casa Munganga, € 15,HELGE - THE DAYS OF YOUNG PETTY DAVIS Helge gaat terug naar zijn kindertijd om opnieuw te luisteren naar de muziek die zijn ouders draaiden. Toen genre er niet toe deed en de hoeveelheid likes niet bepaalde of iets goed was. zo 16 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 19,75 SEVEN EYES De band Seven Eyes werd opgericht in 2015 door de klassiek geschoolde gitarist Paulo Vinícius uit Brazilië en de Engelse singersongwriter Tanya Wells, die is gespecialiseerd in folk, jazz en Hindoestaanse zangtechnieken. Seven Eyes componeert liedjes die culturen en talen doen versmelten. Cd-presentatie. Vooraf: Mari Joël. zo 16 20:00, Mezrab Cultureel Centrum, € 10,- t/m € 12,MAFALDA MINGUEL ODE AAN CELIA CRUZ De Curaçaose zangeres Minguel brengt een ode aan Celia Cruz, de Cubaanse koningin van de salsa. zo 16 20:00, Amsterdam RAI, € 40,ULTIMATE EAGLES Ze zijn in vier jaar tijd uitgegroeid tot één van de meest succesvolle tribute acts ter wereld. Hun show staat bol van legendarische gitaarsolo’s en natuurlijk advertentie

HIER HAD UW ADVERTENTIE KUNNEN STAAN Bel 020 - 702 61 80 of mail naar partner@iamsterdam.com

komen de hits zoals ‘Hotel California’, ‘Life in the fast lane’ en ‘Take it easy’ voorbij. zo 16 19:30, Q-Factory, € 26,-

Top 3 Pop

door Kim van der Meulen

ROODE ZONDAG ARMANDO EN LYSENKO In deze cross-over van literatuur en muziek leest Armando voor uit eigen poëzie en proza en speelt accordeonist Oleg Lysenko muziek van o.a. Victor Vlasov, Tsjaikovski en Stravinsky. zo 16 14:00 en 16:00, Roode Bioscoop, € 25,BOB DYLAN Robert Allen Zimmerman (Bob Dylan) is met recht een levende legende te noemen. Met nummers als ‘Blowin’ In The Wind’ en ‘The Times They Are A-Changin’ vertolkte hij de stem van de protestgeneratie in de jaren ‘60. Hij behoort tot de meest invloedrijke muzikanten van de 20e eeuw. In 2016 ontving hij de Nobelprijs voor de literatuur. zo 16 t/m di 18 20:00, AFAS Live, € 82,50 t/m € 120,DIGGY DEX - GOLVEN Koen Jansen, beter bekend als Diggy Dex, is een Nederlandse chansonrapper. Met een live band speelt hij songs uit zijn album ‘Golven’. ma 17 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 20,- t/m € 25,MANS ZELMERLOW De Zweedse zanger, danser en tv host werd bekend door zijn deelname aan de Zweedse Idols en Let’s Dance. In 2015 won hij het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Heroes’. wo 19 19:00, Melkweg, € 25,SEAN PAUL De van origine Jamaicaanse rapper is na 20 jaar muziek maken niet meer weg te denken uit de huidige dancehall-scene. Zijn shows bevatten te alle tijden sporen van zijn Jamaicaanse afkomst. wo 19 19:30, Melkweg, € 35,THE JESUS AND MARY CHAIN Maak je klaar voor een avond vol pure pop. Een langverwachte terugkeer in Amsterdam van deze Schotse indie band . wo 19 19:30, Paradiso, € 37,50 RAAGMALA SUITE LIGCONCERT Weggezakt in een zee van zitzakken, luisterend naar magische muziek uit India. Tijdens dit betoverende ligconcert worden al je zintuigen geprikkeld en mag je dromen over verre landen en mooie herinneringen. wo 19 20:30, Pllek, € 12,- t/m € 19,BALFOLK Dansavond met live muziek gebaseerd op traditionele Franse en Oost-Europese dans. Met introductieworkshop. do 20 20:00, Mezrab Cultureel Centrum, € 10,JOSÉ JAMES Een combinatie van jazz, soul, hip-hop en drum ‘n’ bass is wat deze zanger zo uniek maakt. Cdpresentatie. do 20 21:00, Paradiso, € 23,MOSS + AMBER ARCADES Dubbeloptreden van twee indiebands. Van subtiele gitaarliedjes

Awards en de Nederlandse Popprijs. Op dit moment is de band druk bezig met nieuw materiaal. za 22 20:00, AFAS Live, € 36,GIPSY SALOON Optredens van de beste Nederlandse zigeunerorkesten. Met o.a. Bagdalo, Lautarii, Ogto Gadje, Orchestre Radio Budapest, Orkest Stefan Heijboer en Servus. za 22 19:00, Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, gratis

SHAKKA De Britse R&B-songwriter Shakka Philip begon met het maken van creatieve a capella-video’s op YouTube (‘Shakkapella’s’), wat hem een samenwerking met Basement Jaxx opleverde én hem tot een rijzende ster maakte. Sindsdien won hij award na award en werden Rita Ora en Idris Elba fan. Volgens The Independent is hij een artiest om dit jaar in de gaten te houden, vanwege zijn persoonlijke teksten en eigen sound. Die verwachtingen maakt hij ongetwijfeld waar. Melkweg, 1 april

ANNE-MARIE KOK

LORRÈN De 24-jarige zangeres heeft voor haar nieuwe album alle liedjes niet alleen zelf geschreven, maar ook zelf geproduceerd. Met jazz en soul. Cd-presentatie. vr 14 20:00, Sugarfactory, € 8,-

JEANGU MACROOY Drie jaar geleden verruilde Jeangu Macrooy, met een conservatoriumdiploma op zak, zijn thuisland Suriname voor Nederland. Zijn warme stemgeluid en persoonlijke soul-folkliedjes vielen op bij Perquisite, 3FM en DWDD en hij sleepte een Edison-nominatie voor ‘Beste Nieuwkomer’ in de wacht. Hij presenteert nu zijn debuutalbum. O, en die zanger met dezelfde looks en mooie stem op het podium is zijn tweelingbroer Xillan. Bitterzoet, 13 april met eigenzinnige twists tot dreampop. do 20 19:30, Tolhuistuin, € 15,VAN DIK HOUT HET BESTE VAN ... Je hebt een lading albums waar de halve Hollandse industrie een punt aan kan zuigen. En uit al dat magistrale materiaal pak je dan ook nog eens de grootste hits. Wat krijg je dan? Dan krijg je Het beste van Van Dik Hout. vr 21, za 22 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 BAZART Allesbehalve een doorsnee Nederlandstalige band. Gekenmerkt door hun sterke samenzang, complexe melodieën en elektronische nuance brengt Bazart donkere indiepop in de moedertaal. vr 21 20:30, Paradiso, uitverkocht WEESPERTREKVAARTMANNEN De mannen zingen samen met Jeroen Zijlstra zilte nummers over weemoed, verlangen, water,

FRANCES De stempel die pianiste en singer-songwriter Frances op haar popliedjes drukt, wordt vergeleken met die van Sia en Carole King – een van haar idolen. Geen zuinige vergelijking, maar ze stond dan ook niet voor niets op de prestigieuze BBC Sound of 2016-lijst, speelde op Coachella en toerde als voorprogramma van James Bay door heel Amerika. In People’s Place speelt ze liedjes van haar net verschenen debuutalbum. People’s Place, 19 april zee en natuurlijk Amsterdam. Herkenbare nummers, die je uit volle borst mee kunt zingen. Mmv het Klezmer Trio. vr 21 20:30, Polanentheater, € 15,BEN VAN GELDER Saxofonist en componist Ben van Gelder (28) wordt gezien als een van de aanjagers van een nieuwe generatie jazzmusici. Zijn meest recente album oogstte uitzonderlijke lof bij nationale en internationale pers. vr 21 21:00, Splendor Amsterdam, € 5,- t/m € 10,MARIO BATKOVIC De Bosnisch-Zwitserse Batkovic is een virtuoos op de accordeon, een instrument dat niet bepaald als sexy te boek staat. Hij vult een neo-klassieke basis aan met invloeden uit de Balkan, jazz en experimentele synths effecten. vr 21 20:30, Vondelkerk, € 17,50 RACOON De Zeeuwse band is goed voor maar liefst 3 Edisons, 12 3FM

BETTIE SERVEERT De band viert zijn vijfentwintigste verjaardag met het nieuwe album ‘Damaged good’ ‘De Betties’, zoals ze ook wel worden genoemd, staan na vier jaar weer in Paradiso. za 22 20:30, Paradiso, € 15,ABAFAZI - AFRICAN SUNSET Negen vrouwen tonen je hun Zuid-Afrika. Met hits van Miriam Makeba en Brenda Fassie afgewisseld met slagwerk, dans en zang. za 22 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 27,50 t/m € 28,50 ZING NEDERLANDS MET ME Zing een uur lang zes verschillende Nederlandse liedjes. Iedereen die Nederlands wil leren en/ of uit volle borst Nederlandse klassiekers – van Benny Neyman tot Kenny B - wil zingen is welkom. zo 23 15:00, Paradiso, gratis ROODE ZONDAG MATHILDE SANTING De zangeres toert met de songs van Joni Mitchell. Die songs zijn prachtig en ze zijn ook voltooid verleden tijd, bijgezet op cd’s. Maar Santing onttrekt ze aan het verleden. zo 23 16:00, Roode Bioscoop, € 20,SVEN RATZKE - STARMAN Eerbetoon aan cultheld David Bowie. Sven Ratzke kruipt in zijn kleurrijke huid, zingt zijn songs en toont hem in al zijn gedaantes. ma 24, di 25 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 23,75 JAPANDROIDS Het indie-rockduo uit Vancouver is net even anders. De muziek ontstijgt alle stereotypes over indie door opvallende invloeden uit de klassieke- en punkrock. ma 24 19:30, Melkweg, € 14,RACHAEL YAMAGATA De Amerikaanse singer-songwriter begon haar carrière bij de funkgroep Bumpus. In 2011 besloot ze, met succes, solo te gaan. Nu, na vier albums, is ze terug in Amsterdam. ma 24 20:30, Tolhuistuin, € 18,CON BRIO Con Brio geeft een dynamische show, met stuwende ritmes, strakke blazers, een groovy Hammond sound en een soulvolle stem met een onnavolgbare stage performance en schijnbaar grenzeloze energie. Of, zoals ze het zelf graag noemen: One hell of a party! di 25 21:00, Bitterzoet, € 15,RUSS De Amerikaan is rapper, zanger, tekstschrijver, producer en bespeelt verschillende instrumen-


52

krant KRANT

april 2017

AGENDA

MUZIEK ten. Een multi-talent dat zijn carrière begon met het releasen van gratis te downloaden mixtapes. Zijn eigen sound is een mix van soul, r&b en moderne rap. di 25 19:30, Melkweg, € 15,-

Top 3 Clubs

door Christiaan de Wit

PETER SILBERMAN Bijzondere singer-songwriter uit New York. di 25 20:30, Zonnehuis, € 15,-

ELLEN TEN DAMME - PARIS Ellen ten Damme zingt chansons van o.a. Jacques Brel, Edit Piaf, Yves Montand, aangevuld met latere hits. vr 28 20:30, Griffioen, € 14,50 t/m € 19,50 TIM O’BRIEN Eén van de bekende gezichten uit de Nashville muziekscene. Samen met zijn band speelt hij bluegrass, country en folk, zijn album ‘Pompadour’ bevat naast eigen songs onder andere covers van James Brown en Woody Guthrie. vr 28 20:00, Paradiso, € 15,ATHENA De Turkse band staat bekend om hun vrolijke, skapunk. De groep, opgericht door de tweelingbroers Gökan en Hakan Özoguz, begon als metalband maar stapte al snel over op punkmuziek. za 29 19:30, Melkweg, € 29,DE KRAAIEN ROK & ROL SAFARI TOUR Ze stonden landelijk bekend als een commerciële act terwijl ze rechtstreeks uit de underground komen. Met deze tour willen ze terug naar hun roots, dit wordt de meest intense en hardste show ooit te voren. za 29 20:00, Q-Factory, € 12,50 THE JAPANESE HOUSE The Japanese House is de 21-jarige Amber Bain. Haar heftig gelaagde en soms vervormde androgyne stem verraad niet altijd dat het hier om een vrouwelijke artiest gaat. Het draagt bij aan de dromerige, soms spookachtige sound. za 29, Sugarfactory, € 13,JOE BONAMASSA Een van de grootste gitaarhelden van de wereld. za 29 20:00, Ziggo Dome, € 97,- t/m € 135,ROODE ZONDAG TANGERINE Het gaat bij deze eeneiige tweeling uit Assen om de liedjes en verhalen die hun oorsprong vinden in de folk van de jaren zestig van de vorige eeuw. De platenkast vol psalmen, gezangen, Simon & Garfunkel en Bob Dylan is van grote invloed geweest op de bijzondere muzikale weg die ze zijn ingeslagen. zo 30 16:00, Roode Bioscoop, € 20,LOCATIES AFAS Live ArenA Boulevard 590, Amsterdam Zuidoost, www.afaslive.nl

AWAKENINGS 20 YEARS #1 Twintig jaar lang alweer vindt het oudste technofeest van Amsterdam plaats in de Gashouder en dat viert organisator Monumental met een serie feesten waarvan de eerste de mooiste line-up heeft: de twee jeugdvrienden Derrick May en Kevin Saunderson uit Detroit draaien samen een setje en hetzelfde geldt voor voormalige RoXY-residents Dimitri en Remy. En dan komen techno-granddaddy Sven Väth en Nina Kraviz ook nog nog langs… Cultuurpark Westergasfabriek Gashouder, 13 april

DGTL DAG 2 Als je voor een van de twee festivaldagen van DGTL wilt gaan, is de keus snel gemaakt – want vergeleken met de vrij standaard line-up op de eerste dag is de tweede er een voor fijnproevers. Onze tips: de door Moodymann beïnvloedde Duitse producer Motor City Drum Ensemble, de ook al Duitse houseproducer Koze, de Londense alleskunner Midland (luister maar even naar zijn clubhit Final Credits) en Zuid-Afrika’s house nummer-één Black Coffee. NDSM, 16 april Het Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24 www.badhuistheater.nl Café Belcampo Hannie Dankbaarpassage 10, tel. 303 28 86, www.cafebelcampo.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl Bimhuis Piet Heinkade 3, tel. 788 21 50 www.bimhuis.nl Bitterzoet Spuistraat 2, tel. 421 23 18 www.bitterzoet.com de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30, bijlmerparktheater.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Casa Munganga Schinkelhavenstraat 27, tel. 675 98 37, www.munganga.nl Grand Café Genieten Oranje-Vrijstaatplein 2, tel. 253 55 54

COLIN LANE

MARIANDORO - SACRED LIFE Zangeres en gistariste Mariandoro speelt eigen liedjes en covers uit Brazilië en Cabo Verde. vr 28 20:30, Casa Munganga, € 15,-

MAZZO IS BACK IS BACK De ooit aan de Rozengracht gevestigde club Mazzo was een van de eerste plekken in de stad waar house, rave en techno werd gedraaid. Rond het einde van de jaren negentig zag een hardcoredj als Dano de avond Manic Monday als een plek waar hij meer kon experimenteren. Een groot deel van Mazzo’s oude garde staat vanavond klaar om dat oude gevoel opnieuw te creëren: Dano (foto), Per, Cellie, JP, Ambient Daan en Jorg zijn allemaal van de partij. Radion, 22 april

Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00, www.theatergriffioen.nl tHuis aan de Amstel Korte Ouderkerkerdijk 45, tel. 354 75 20, www.thuisaandeamstel.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Lloyd Hotel & Culturele Ambassade Oostelijke Handelskade 34, tel. 561 36 36, www.lloydhotel.nl Theater de Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576, www.mezrab.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97, www.theaterdeomval.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 671 24 17, www.ostadeadam.nl P60 Stadsplein 100 A, Amstelveen, tel. 345 34 45, www.p60.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl

Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Pllek Tt. Neveritaweg 59, tel. 290 00 20 www.pllek.nl Polanentheater Polanenstraat 174, tel. 682 13 11 www.polanentheater.nl Q-Factory Atlantisplein 1, tel. 760 67 80 www.q-factory-amsterdam.nl Amsterdam RAI Europaplein, tel. 549 12 12 www.rai.nl Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Splendor Amsterdam Nwe. Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Tolhuistuin IJpromenade 2, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Volkshotel Wibautstraat 150, tel. 261 21 00 www.volkshotel.nl Vondelkerk Vondelstraat 120 A, tel. 520 00 99 www.stadsherstel.nl Ziggo Dome ArenA Boulevard 61, Amsterdam Zuidoost, www.ziggodome.nl Zonnehuis Zonneplein 30 www.zonnehuis-amsterdam.nl

CLUBS BE XCLUSIVE SPRING EDITION Dans de hele nacht op de beste r&b, urban en afrohouse van dit moment tijdens Be Xclusive. za 1 23:00-4:00, ABE Club & lounge, € 10,INNOVATION - DAM SPRING BREAK Innovation strijkt neer in Amsterdam. Met Sasasas, Hazard, Guv en Majistrate e.v.a. za 1 22:00-5:00, AIR Amsterdam, € 42,50 MARSHALL JEFFERSON & AWANTO 3 & REBELLE Een avond vol echte house met dj’s Marshall Jefferson, Awanto 3 en Rebelle. za 1 24:00-6:00, Sugarfactory, € 7,QAPITAL Het is weer zover: negen uur lang genieten van hardcore en hardstyle op verschillende stages. za 1 22:00-7:00, Ziggo Dome, UPPERCLUB Tot in de vroege uurtjes dansen op de nieuwste deephouse, techno en tropical house muziek. elke za 23:00-4:00, Supperclub, € 15,MONDAY® Onder het genot van een drankje en een dansje kun je netwerken of gewoonweg genieten van fijne r&b sounds en house. elke ma 21:00-2:00, Supperclub, € 12,50 THROWBACK THURSDAY (THRWBCK) Dans tot in de late uurtjes op

echte authentieke old-school hiphop en r&b, zoals het bedoeld is. elke do 23:00, ABE Club & lounge NOODLANDING! Een van de bekendste clubavonden in Amsterdam, waar bijna alles mag. Verwacht indie, electro, hiphop, dance en heel veel foute popmuziek. elke do 23:30-5:00, Paradiso, € 5,TUXEDO Super Social presenteert Tuxedo. Kijk voor informatie de website. vr 7 23:00, Chicago Social Club GIRLS LOVE DJ’S & FRIENDS Bij Girls Love Djs weet je nooit wat je te wachten staat. Eén ding is zeker: je wil niet meer naar huis. za 8 23:00, AIR Amsterdam, € 15,- t/m € 18,LATE NIGHT BURNERS Late Night Burners is terug, met optredens van Route 8, Ocke W, Kurley, Marco Man, Roman Coskun. za 8 23.00-4:00, Canvas, € 12,JAMES ZABIELA De Britse dj en producer is bekend om zijn draaitafelvaardigheden en uitgebreid gebruik van loops en effecten. Zijn stijl is een fusie van breakbeat met progressive house, techno en acid house. vr 14, Panama DANCEHALL SWEETS Dancehall Sweets is terug met het grootste urban evenement van Noord Holland. za 15 23:00, The Box, € 15,THE SURREALIST BALL Deels geïnspireerd op de overdadige kostuumfeesten van de Rothschilds uit de jaren ‘70 en het ‘fantastic fashion’-thema van het Imagine Film Festival 2017. Met performances van theatergroepen, een luchtacrobaat, een bodypainter, kunstzinnige fashionista’s, live kostuumstyling, dj’s en workshops. za 15 23:00, Tolhuistuin BEATZ Verfrissend dance-event met focus op de moderne cross-over tussen populaire genres dark trap/beats. Hierbij worden de invloeden van dubstep en hiphop meegenomen. vr 21 23:00, P60, € 15,RESPEKT VS FUNK’N DEEP Showcase met Spektre, Durtysoxxx, Irregular Synth, Dexon en Jayzo. vr 21 23:00-5:00, Panama, € 11,50 SESSION VICTIM & NACHTBRAKER & TIM ZWERVER Clubavond rond het genre Chicago house. Met Session Victim, Nachtbraker en Tim Zwerver. za 22 24:00-5:00, Sugarfactory GEDONDER MET PROJECT SUGAR Een speciale Koningsnacht editie van Gedonder met Cassy, dj Wild en meer. Kwaliteitsmuziek met een mix tussen house en techno staan centraal. wo 26 24:00-5:00, Sugarfactory, € 8,-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

april 2017

53

MUZIEK KINGSDAY WITH MARK KNIGHT Je kunt nog een mooi feestje meepakken. Grammy winnaar Mark Knight gaat de avond voorzien van lekkere nummers om jouw Koningsdag tot een goed einde te brengen. do 27 21:00-5:00, Panama, € 15,25 JAAR DJ ISIS De dj zit een kwart eeuw in het vak. 25 jaar muzikale ervaring komt samen in een 6 uur durende soloset begeleid door een eveneens 6 uur durende, spraakmakende, vj show van Gitte Spinder aka Spinsekt. za 29 23:00, Paradiso, € 25,-

STABAT MATER EN LE MATIN ‘Stabat Mater’, Pergolesi’s meest beroemde compositie, uitgevoerd door Katrien Baerts (sopraan) en Helena Rasker (alt). ‘Le matin’ van Haydn kan niet beter vertolkt worden dan door Gordan Nikolic en het Nederlands Kamerorkest. za 1 20:15, zo 2 14:15, Het Concertgebouw, € 23,- t/m € 54,RIETVELD ENSEMBLE Werken van Lowell Liebermann, Ernst Chausson en Peter Schickele. Mmv Roberta Alexander (sopraan) en Ernst Munneke (piano). za 1 13:00, De Engelse Kerk, vrijwillige bijdrage

BLA BLA MUSIC Mathias Kaden leverde als remixer muzikale pareltjes voor artiesten als dj Koze, Matthias Tanzmann en Trentemøller. Hij treedt op met Lauhaus en Daniel Sanchez. za 29 24:00-5:00, Sugarfactory, € 16,-

ABDEL RAHMAN EL BACHA Deze beroemde Libanese pianist brengt een even gewaagd als bijzonder programma. Hij speelt drie keer 24 preludes van Bach, Chopin en Rachmaninov, waarbij de componisten worden afgewisseld. za 1 19:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 37,-

LOCATIES

THE ULTIMATE GAME OPERA PROJECT Anna Mikhailova laat via de pianola’s tangocomponisten en -pianisten uit het verleden samensmelten tot een nieuw soort operaorkest. za 1 20:15, Pianola Museum, € 15,-

ABE Club & Lounge Amstelstraat 30, tel. 845 78 72 www.clubabe.nl AIR Amsterdam Amstelstraat 16, tel. 820 06 70 www.air.nl The Box Mekongweg 5, tel. 614 54 92 www.the-box.events Canvas Wibautstraat 150, tel. 261 21 10 www.volkshotel.nl Chicago Social Club Leidseplein 12, tel. 760 11 71 www.chicagosocialclub.nl P60 Stadsplein 100 A, Amstelveen, tel. 345 34 45, www.p60.nl Panama Oostelijke Handelskade 4, tel. 311 86 86, www.panama.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Supperclub Singel 460, tel. 344 64 00 www.supperclub.amsterdam Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Ziggo Dome De Passage 100, Amsterdam Zuidoost, tel. 0900-235 36 63 www.ziggodome.nl

KLASSIEK & OPERA MORISCOS UNDERGROUND ANDALUS VOICES Literair-muzikaal programma geïnspireerd op poëzie en verhalen uit Córdoba en Tanger. Met spoken word artieste Karima El Fillali en storyteller Raphael Rodan. za 1 20:00, Amstelkerk, € 18,50 incl. consumptie MATTHÄUS PASSION Dirigent Pieter Jan Leusinks jarenlange ervaring met jongensstemmen heeft hij gebruikt in zijn uitvoeringen met het Bach Choir of the Netherlands. Met internationale vocale solisten. za 1, vr 14 13.30, di 4 19:30, vr 15, za 16 14:15 en 19:30, Concertgebouw, € 30,- t/m € 85,-

RONALD BRAUTIGAM IN CHOPINS 2E PIANOCONCERT Met het Radio Filharmonisch Orkest speelt Ronald Brautigam een van de zeldzame orkestwerken van Chopin. Daarnaast speelt het orkest delen uit Smetana’s ‘Má vlast’. zo 2 11:00, Het Concertgebouw, uitverkocht GEELVINCK SALON Lyda van Tol (sopraan), Ian Spencer (bas), Carole Spencer (fluit) en Hisako Hirata (piano) vertolken gevoelens van liefde. Over de zinnelijke Pan en zijn verlangen naar de nymph Syrinx, maar ook over vaderlandsliefde, vertolkt in het lied ‘O tu Palermo’. Maar ook Chopin en Verdi. zo 2 16:00, Cromhouthuis, € 8,50 HOOFDSTADKOOR ZINGT ZEVEN WOORDEN Koor olv Martin van der Brugge zingt passiewerken van Haydn (Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze) en Franck in prachtige kerk. zo 2 15:00, Dominicuskerk, € 27,50 incl. consumptie PLANTAGEKOOR, VOCAAL ENSEMBLE AMADEUS Passieconcert met werken van J.S. Bach en Johann Adolf Hasse. Mmv Ireen van Bijnen (sopraan), Nelleco Aalders (alt) en Rocus van den Heuvel (orgel). zo 2 15:15, De Engelse Kerk, € 13,- t/m € 15,KOEPELCONCERT APPALACHIAN SPRING Aaron Copland schreef ‘Appalachian spring’ oorspronkelijk voor ballet. Het geniet alom bekendheid als een orkestrale suite, en wordt uitgevoerd door een 13-koppig ensemble olv Nuno Coelho. zo 2 15:00, NedPho-Koepel, € 10,-

Top 3 Klassiek

door Guido van Oorschot

daaraan voorafgaat: 17 sonates kiezen uit een aanbod van 560 ... vr 7 20:30, Splendor Amsterdam, € 5,- t/m € 16,NADEZDA FILIPPOVA De Russische concertpianiste presenteert haar eerste soloalbum. Geniet in een intieme feestelijke setting van haar pianospel met werken van Debussy. Zij is één van de geselecteerde kandidaten voor Dutch Classical Talent 2017-2018. za 8 15:00, Amstelkerk, € 12,t/m € 18,-

WORLD MINIMAL MUSIC FESTIVAL Van het oergeluid in Afrika tot de spiritualiteit van Arvo Pärt: minimal music kent veel verschillende klanken. Het World Minimal Music Festival trekt er vijf dagen voor uit om de jongste trends te verkennen. Elke dag heeft een eigen thema, waarbij trance en meditatie niet worden vergeten. Ook repetitieve muziek uit het Rifgebergte trekt in alle extase voorbij. Muziekgebouw aan ’t IJ, 5 t/m 9 april

SPORTSCHOOLOPERA Eerst componeerde ze een apenopera en een pornoopera, nu is componiste Huba de Graaff toe aan een sportschoolopera. Liebesleid (liefdesleed) heet de voorstelling, die speelt op locatie. In een Amsterdams fitnesscentrum onderzoeken één actrice, twee sopranen en dansers en trombonisten de plooibaarheid van lijf en geest. Een van de prangende vragen luidt: hoe train je liefdesverdriet weg? Shape all in centre, Van Hallstraat 617, 8 en 9 april DE NATIONALE OPERA WOZZECK Alban Bergs opera ‘Wozzeck’ gebaseerd op Büchners drama ‘Woyzeck’ uit 1837, laat ons zien hoe een kwetsbaar mens tot een wanhoopsdaad kan komen. di 4, do 6 20:00, zo 9 14:00, Nationale Opera & Ballet, € 15,- t/m € 134,ASKO | SCHÖNBERG DE MATERIE Dit vierluik, het meesterwerk van de Nederlandse componist Louis Andriessen, is zelden te horen. ‘De Materie’ is geschreven voor een grote, ongewone bezetting van vocale solisten, koor en groot ensemble. Dirigent is Reinbert de Leeuw. wo 5 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 31,MEEZINGCONCERT MATTHÄUS PASSION De ultieme passiemuziek. Zelfs wie niet jaarlijks een uitvoering bezoekt kan vele koralen meezingen. Vanavond mag het! do 6 19:30, Het Concertgebouw, € 25,-

HOUSE OF CARDS SYMPHONY Eind mei begint het vijfde seizoen van House of Cards. Fans van de succes-serie rond de politieke dieren Frank en Claire Underwood raken alvast in de stemming bij de NTR ZaterdagMatinee. De componist van de seriemuziek, Jeff Beal, komt zijn House of Cards Symphony zelf dirigeren. Vergeet je bril niet, want boven het Radio Filharmonisch Orkest draaien beelden uit de serie. Het Concertgebouw 22 april DON GIOVANNI De losbandige Don Giovanni heeft zijn zinnen gezet op Donna Anna, de dochter van de Commendatore. Zijn verleidingspoging mislukt en haar vader daagt hem uit tot een duel, waarbij de oude man dodelijk verwond wordt. Uitgevoerd voor de Nederlandse Reisopera. do 6 19:30, Schouwburg Amstelveen, € 44,- t/m € 45,KOOR FENIX LE JOUR M’EST NUICT Het koor zingt olv Felix van den Hombergh Franse chansons van eind 19e en begin 20e eeuw. Werken van o.a. Poulenc en Fauré, een 16-stemmig Debussyarrangement en een modern stuk van Thierry Machuel. Mmv Dante Boon (piano). vr 7 20:15, Amstelkerk, € 7,50 t/m € 15,-; zo 9 15:15, Keizersgrachtkerk, € 7,50 t/m € 15,DARIA VAN DEN BERCKEN In het najaar gaat de pianiste touren met een Scarlatti-programma. Tijdens dit concert ben je getuige van het proces dat

HAGGENBURG FESTIVAL Festival voor klassieke muziek, waarvan de opbrengst naar KWF Kankerbestrijding gaat. Met o.a. Arno Bornkamp (saxofoon), Christos Papandreopoulos en Wim Stegeman (piano), het Milonga Saxophone Quartet. za 8 19:30, De Duif, € 15,JOHANNES PASSION Klaas Hoek doet onderzoek naar het denken over musiceren in de 19e eeuw en verbindt dat met uitvoeringen van oude muziek. Onderdeel daarvan is de uitvoering, door het Asko Kamerkoor, van de Johannes Passion van J.S. Bach op een 19e-eeuwse manier. Vooraf inleiding. za 8 14:15, Orgelpark, € 15,MATTHÄUS PASSION Met Cantatrix olv barokspecialist Erik Van Nevel mmv Concerto d’Amsterdam. Koor en orkest zijn goed op elkaar ingespeeld, waardoor de zeggingskracht van Bachs monumentale compositie nog groter wordt. za 8 15:00, Westerkerk, € 33,50 t/m € 45,MATANGI QUARTET & IZHAR ELIAS Latijns-Amerikaanse muziek voor strijkkwartet en gitaar. zo 9 15:30, Amstelkerk, € 17,50 t/m € 25,MATTHÄUS PASSION Het oratorium van J.S Bach vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus, zoals evangelist Matteus het heeft beschreven. De belangrijkste figuren in het werk zijn de Evangelist en de Christus-figuur zelf. Mmv KCOV Excelsior, Roder Jongenskoor en Holland Symfonie Orkest. zo 9 19:30, Het Concertgebouw, € 30,- t/m € 45,GEELVINCK SALON Anna Azernikova (sopraan) en Olga Pashchenko (fortepiano), jonge Russische musici met een bloemlezing van romantische liederen en pianominiaturen, werken van o.a. Field, Glinka en Tsjaikovski. zo 9 16:45, Cromhouthuis, € 8,50 NEDERLANDS STUDENTEN KAMERORKEST Het Nesko olv Frans-Aert Burghgraef speelt: Cantus Arcticus (deel 1) van Rautavaara, Gli Uccelli (deel 1 en 3) van Respighi, Flux (change is constant) van Heutmekers mmv Lidy Blijdorp (cello) en de 1e symfonie van Bizet. zo 9 15:00, De Duif, € 17,50 AMSTERDAMS MANDOLINE ORKEST 50 JAAR Dit jubileum vieren ze met werken van Britten, Tsjaikovski en


54

krant KRANT

april 2017

AGENDA

MUZIEK originele mandolinemuziek van o.a. Carlo Malizia. Tony Neef is de verteller in het sprookje ‘Het standvastige tinnen soldaatje’. zo 9 15:00, NedPho-Koepel, € 10,- t/m € 15,MATTHÄUS PASSION Een intieme uitvoering van Bach’s werk door de Nieuwe Philharmonie Utrecht olv Johannes Leertouwer. De uitvoering ontving vorig jaar een 5-sterren beoordeling van NRC en het is voor de eerste keer dat de kerk haar deuren opent voor een passieconcert. di 11 19:30, St. Nicolaasbasiliek, € 45,- t/m € 65,JOHANNES PASSION Cappella Amsterdam en het Orkest van de Achttiende Eeuw brengen kort voor Pasen Bachs passie. Met als evangelist de Brit Thomas Walker. Grootheden als Carolyn Sampson en André Morsch zingen andere solorollen in het oratorium. do 13 20:15, Het Concertgebouw, € 27,- t/m € 72,MUSIKFABRIK ZAPPA’S TAPES Het ensemble speelt muziek van Frank Zappa, één van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Op eigen wijze mixte Zappa rock met psychedelica, jazz, experimentele, eigentijdse en klassieke muziek met performance-art. Vooraf om 19:15 een inleiding door Huib Ramaer. do 13 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 34,MATTHÄUS PASSION Een jaarlijkse traditie, Bachs Matthäus uitgevoerd door het Toonkunstkoor Amsterdam. Dit jaar met het Kamerorkest en de Martini Jongenskoor. Met o.a. Erik Slik (tenor, Evangelist) en Christoph Prégardien (tenor, Christus). Olv dirigent Boudewijn Jansen. vr 14 19:30, Het Concertgebouw, € 45,- t/m € 49,JOHANNES PASSION Het Nieuw Bach Ensemble olv Krijn Koetsveld voert deze passie van Bach uit op authentieke instrumenten. vr 14 20:00, Waalse Kerk, € 26,- t/m € 36,MATTHÄUS PASSION Jaarlijkse uitvoering door het Dudok Ensemble. Mmv Eric Jansen (tenor, Evangelist), Willem de Vries (bas, Christus), Katharine Dain (sopraan), Robert Kuizenga (altus), André Cruz (tenor) en Tiemo Wang (bas). za 15 15:30, De Duif, € 30,HENK VAN TWILLERT IN CONCERT: STILLE ZATERDAG Op de zaterdag voor Pasen speelt Van Twillert traditiegetrouw de Cello Suites van Bach. za 15 21:00, De Duif, € 12,50 t/m € 15,DUO HARTIG-BROEKHANS Julija Hartig en Reineke Broekhans spelen de preludes voor viool en piano van Lera Auberbach, die zijn geschreven in navolging van het Wohltemperiertes Klavier van Bach. Soms hoor je de inspiratie van Auberbach’s Russische voorgangers: Rachmaninov, Skriabin en Sjostakovitsj. za 15 20:30, Splendor Amsterdam, € 5,- t/m € 16,-

HAYDN’S MIRACLE, GLUCK EN BEETHOVEN Vier de Paasdagen met een werelds concert door het Radio Filharmonisch Orkest olv Federico Maria Sardelli. Met Arjan Woudenberg (klarinet) en Nadia Wijzenbeek (viool). zo 16 11:00, Het Concertgebouw, € 20,- t/m € 26,-

DE NATIONALE OPERA A DOG’S HEART Alexander Raskatovs opera naar een novelle van Michail Boelgakov, was in 2010 een overweldigend succes. De enscenering van Simon McBurney’s met levensgrote poppen, is adembenemend. za 22, di 25, vr 28 apr., di 2, vr 5 mei 20:00, zo 30 apr. 14:00, Nationale Opera & Ballet, € 17,- t/m € 129,-

NEDERLANDS BARYTON TRIO Het trio - Freek Borstlap (baryton), Helena van Tongeren (altviool) en Jan Insinger (cello) - met werk van Haydn en Smithuijsen. Koffieconcert. zo 16 12:00, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage

EEN ITALIAANSE AVOND Italiaanse componisten Giuliano Bracci en Silvia Borzelli met opdrachten voor composities voor orgel en klein ensemble. Composities van Claudio F. Baroni en improvisaties en composities van Francesco Filidei completeren het Italiaanse feestje. za 22 20:15, Orgelpark, € 15,-

HET LUCHTKASTEEL Jacques Offenbach schreef deze opéra-comique in 1856 speciaal voor zijn eigen theatertje, een houten veilingloods aan de Champs-Elysées. Met high tea. ma 17 15:00, Amsterdams Marionetten Theater, € 30,-

EUGENE ONEGIN Anna Netrebko en Dmitri Hvorostovsky schitteren als de verliefde Tatiana en de hoog-

advertentie

A DOG’S HEART —

22 april - 5 mei

RONDANE KWARTET TEN HOLT EN BACH Het kwartet speelt Canto Ostinato uit 1979 op vier Faziolivleugels. Daarnaast speelt het kwartet de barokke polyfonie van Bach. Twee uitersten die een verbinding meer dan waard zijn. Het kwartet bestaat uit de pianisten Daphne Keune, Robert Lambermont, Petra van Oort en Laura Sandee. Zie ook wo 19. di 18 20:15, De Duif, € 27,50 RONDANE KWARTET LEMNISCAAT VAN TEN HOLT Lemniscaat (1983) bestaat net als Canto Ostinato uit muzikale secties die herhaald worden. Het begint en eindigt met een indrukwekkend refrein dat door Ten Holt invocatie (aanroep) wordt genoemd. Zie ook di 18. wo 19 20:15, De Duif, € 27,50 CATOIRE ENSEMBLE De sonate voor piano en viool en 4 préludes voor piano van Georgy Catoire door de Russische Catoire-specialisten Anna Zassimova (piano) en Boris Tsoukkerman (viool). Ook op het programma: het beroemde hoorntrio van Brahms (met Waldo Fenker (hoorn)) en de sonate voor piano en viool van Mozart. do 20 20:00, Amstelkerk, € 15,VOCAL CHORD - MAGICAL Theaterconcert met klassieke evergreens van Puccini, Albinoni en Leonard Cohen. vr 21 20:30, Theater De Omval, € 16,-

hartige Onegin in Tsjaikovski’s noodlottige liefdesverhaal. The Metropolitan Opera (live) vanuit New York. za 22 19:00, zo 30 11:00, Pathé Tuschinski, € 17,50 t/m € 32,50 BORCULO’S MANNENKOOR Liederen (vierstemmig) van Dvorák tot Boudewijn de Groot. zo 23 14:00, Amstelkerk, € 10,SYMFONIEORKEST VAN HET CONSERVATORIUM VAN AMSTERDAM Het orkest speelt olv Etienne Siebens werken van Wagner, Eötvös en Debussy. zo 23 15:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 19,VOKALPROJEKT 31 Een ensemble van vier zangers brengt 31-toonsmuziek uit de renaissance en de hedendaagse tijd, begeleid door Ere Lievonen op het Fokker-orgel. Met een wereldpremière. zo 23 11:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 12,50 DE NACHTEGAAL VAN BRAHMS ’Mijn Nachtegaal,’ zei Brahms vol bewondering tegen de klarinettist Mühlfeld, ‘jij hebt een prachtige toon, een zangerig en vibrerend geluid. Je inspireert me tot het schrijven van een muziekstuk’. Het leverde dit klarinetkwintet op. Door de Van Swieten Society. zo 23 15:30, Waalse Kerk, € 20,- t/m € 22,50

GEELVINCK SALON Liederenrecital. De liedkunst van de hoogklassieke periode naar de vroege romantiek met speciale aandacht voor de fortepiano als begeleidingsinstrument. Met Vaughan Schlepp (fortepiano) en Mijke Sekhuis (sopraan). vr 28 20:15, Pianola Museum, € 15,GLASS ON THE ROOF Een ode aan Philip Glass, een van de meest invloedrijke en belangrijkste componisten van deze tijd, die dit jaar zijn tachtigste verjaardag viert. Het Amstel Quartet laat het beste werk van Glass horen, gecombineerd met werk van componist en Glassliefhebber Anthony Fiumara. za 29 20:15, Het Concertgebouw, € 23,- t/m € 36,FILM EN PIANOLA - STILLE SCHEPEN Filmconcertpianist Yvo Verschoor neemt je mee op reis naar de tijd van de stomme film. Deze keer een special over zeil- en stoomvaart, visserij, walvisvaart en imposante schepen. Kijk mee door de ogen van de filmpioniers uit 1900 en luister naar de mooiste composities uit de muziekrollencollectie, ten gehore gebracht door Kasper Janse. za 29 20:15, Pianola Museum, € 15,GEELVINCK SALON Pawel Motyczynski en Dorota Motyczynska zijn een Pools pianoduo. Ze spelen vierhandig op de Erard-vleugel een programma met zelden gespeelde vierhandige composities. Inleiding door pianist Willem Brons. zo 30 16:45, Cromhouthuis, € 18,DAVID KWEKSILBER SMALL BAND David Kweksilber en band onderzoeken de invloed van Jazz op de klassieke muziek van de 20e eeuw. zo 30 15:00, Werkgebouw Het Veem, € 12,50 t/m € 17,50 COULEUR VOCALE AMSEMBLE & FRIENDS Amsemble olv Benjamin Bakker mmv Vincent van Amsterdam (accordeon). Op het programma staan oude én hedendaagse muziek. zo 30 15:15, Waalse Kerk, € 9,t/m € 17,50 LOCATIES Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Amsterdams Marionetten Theater Nieuwe Jonkerstraat 8, tel. 620 80 27 www.marionettentheater.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45 www.concertgebouw.nl Cromhouthuis Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuis.nl Dominicuskerk Spuistraat 12, tel. 624 21 83 www.dominicusamsterdam.nl De Duif Prinsengracht 756, tel. 520 00 90 www.stadsherstel.nl De Engelse Kerk Begijnhof 48, tel. 624 96 65 www.ercadam.nl Keizersgrachtkerk Keizersgracht 566, tel. 626 68 68 www.keizersgrachtkerk.nl

Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl NedPho-Koepel Gerardus Majellakerk, Batjanstraat 3, tel. 521 75 02, www.orkest.nl St. Nicolaasbasiliek Prins Hendrikkade 73, tel. 624 87 49 www.muziekindenicolaas.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97 www.theaterdeomval.nl Oosterkerk Kleine Wittenburgerstraat 1, tel. 627 22 80, www.oosterkerk-amsterdam.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Splendor Amsterdam Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45, splendoramsterdam.nl Pathé Tuschinski Reguliersbreestraat 26, tel. 625 85 81 www.pathe.nl Werkgebouw Het Veem Van Diemenstraat 412, tel. 626 01 12 www.veem.nl Waalse Kerk O.Z. Achterburgwal 159, tel. 623 20 74 www.waalsekerk-amsterdam.nl Westerkerk Prinsengracht 281, www.westerkerk.nl

(MUZIEK)THEATER THUIS, ONTHEEMD Met verhalen, muziek en krachtige beelden laat Rajae El Mouhandiz zien hoe zij worstelt met zelf-acceptatie en hoe zij omgaat met haar ontheemding. za 1 20:00, De Balie, € 15,-; za 22 21:00, Podium Mozaïek CALCUTTA, VASTENAVOND Een ex-piloot, zijn zus en zijn vrouw gaan naar India voor een cosmetische ingreep bij de vrouw. Dat gebeurt daar zeker zo goed als in Nederland, maar véél goedkoper. Lunchvoorstelling. za 1 t/m vr 7 (beh. zo/ma) 12:30, Theater Bellevue, € 17,50 NIGHT OF THE PROBLEMS Zang, muziek en absurdistisch theater. Moeilijke vragen worden gesteld: ‘Is het klimaatprobleem erger dan het vluchtelingenprobleem?’, ‘Willen jullie meer of minder Marokkanen?’ en ‘Hoe blijf je hopen als alles hopeloos lijkt te zijn?’. Circus Treurdier maakt gehakt van pessimisme en stuurt je met een glimlach weer naar buiten. Op locatie (Broedplaats Lely). za 1 20:30, Theater Bellevue, € 17,50 DE SHAKESPEARE CLUB De Shakespeare Club is de voorloper van het COC. Deze (met tegenzin door de overheid gedoogde) club voor mensen die ‘anders’ waren inspireerde De Gemeenschap tot het maken van dit stuk over verbondenheid en verborgene, over het bevechten van een identiteit, over solidariteit, conventies en afwijking. za 1, zo 2 20:30, Theater Bellevue, € 17,50


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

april 2017

55

THEATER

KASEKO IN CONCERT 2 Reis door de rijke Surinaamse muziekgeschiedenis van 1950 tot 1980. Gepresenteerd door de Surinaamse comedian Clifton Braam. Zangers Bryan Muntslag, Patricia van Daal en Nato Grootfaam worden live begeleid door een 16-koppige band. za 1 20:15, Theater de Meervaart, € 17,50 t/m € 27,50

onverwachte wendingen. In het Nederlands en Engels. zo 2 14:00, Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam, € 12,50 WAUMANS EN VICTORIA’S GROOT INTERNATIONAAL LITERAIR VARIÉTÉ SPEKTAKEL Schrijvers en presentatoren Rob Waumans en Ivo Victoria gaan op zoek naar het verhaal áchter de schrijver en zijn boeken. ma 3 20.30, de Brakke Grond, € 11,MUSICALMONDAY MET VERA MANN Musicalster Vera Mann geeft tijdens een intiem 3-gangendiner een concert in de Dinerfoyer. ma 3 17:00, DeLaMar Theater, € 67,50

BURGERLIJKE SCHEMERING Theatergroep ECHO breekt een lans voor het absurde en het waanzinnige. za 1 20:00, Oostblok,

TVA IMPRO Improvisatietheater. Soms in wedstrijdvorm en vaak gebaseerd op suggesties uit het publiek. ma 3, di 4 20:00, Polanentheater, € 7,50

NACHTSCHADE: AUBERGINE Culinair, theatraal concert over het verlangen naar identiteit in een nomadische, steeds veranderende wereld. Ervaar de rijke auberginekeuken in combinatie met reisverhalen, een documentaire en live muziek uit tal van culturen. Met Claron McFadden, Sjaron Minailo & Lisa Tahon. za 1 20:30, zo 2 15:00, Ostade A’dam, € 25,-

DE ELYZEESCHE VELDEN, EEN GELUKZALIG OORD Centraal in deze voorstelling staat de relatie tussen enerzijds de toneelzussen Blanche en Stella, en anderzijds de actrices die hen spelen, de échte zussen Evelien en Marlies Bosmans. Dat de schrijver en de regisseur ook nog eens broer en zus zijn versterkt de thematiek. di 4, wo 5 21:00, Frascati, € 11,-

PANOPTICON Theatrale performance door blinde, slechtziende en goedziende spelers over de macht van het zicht. za 1 15:00, 19:00 en 20:45, zo 2 15:00 en 19:00, ma 3 t/m za 8 19:00 en 20:45, Stadsschouwburg, € 12,50

WEIBLICHER AKT 7: MEVROUW MACBETH Insiders kijken er reikhalzend naar uit: de jaarlijkse Weiblicher Akt van Maatschappij Discordia. In deze nieuwste editie wordt Shakespeare’s klassieker bekeken vanuit het perspectief van Lady Macbeth. Aan het woord komen machtige vrouwen als Queen Elizabeth I, Simone de Beauvoir en Angela Merkel. di 4 t/m do 6 21:00, Frascati, € 15,-

TONEELGROEP OOSTPOOL EEN MEEUW Wederzijdse zoektocht naar erkenning tussen ouders en kinderen en de concurrentie tussen generaties staan ook in deze versie van Tsjechov’s ‘De meeuw’ centraal. Met o.a. tweevoudig Theo d’Orwinnares Ariane Schluter. za 1, zo 2 20:00, Stadsschouwburg, € 15,- t/m € 32,50; do 20 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 27,50 t/m € 28,50 advertentie

BONTEHOND - KNOW ME (12+) Stel je voor, je bent een jongen van 15 jaar met vuurrood haar en een voorliefde voor Maria Callas. Je hebt een moeder die alleen aan zichzelf denkt en een bully die er alles aan doet om je klein te krijgen. En dan woon je ook nog eens in Almere. Zie dan nog maar eens trouw aan jezelf te blijven. di 4 t/m do 6 19:30, De Krakeling, € 12,- t/m € 15,WAT IK GRAAG ZOU ZIJN ALS IK NIET WAS WAT IK BEN Voorstelling gebaseerd op een boek van Césare Bruto, een Argentijns journalist, die jarenlang komische en brutale columns schreef. Met Benjamin Verdonck en Willy Thomas, wo 5 t/m za 8 20.30, de Brakke Grond, € 17,-

SHAKESPEARIENCE Drie acteurs laten in één uur zoveel mogelijk van het oeuvre van Shakespeare zien. Met bijzondere inzichten, sappige feitjes en

A CHORUS LINE Zeventien jonge toptalenten en hun strijd om een felbegeerde rol. Deze musical won een regen aan prestigieuze prijzen, zoals negen Tony Awards, waaronder die voor Beste Musical. Nieuwe Nederlandse versie. do 6 t/m za 8 20:00, zo 9 14:00, Koninklijk Theater Carré, € 16,- t/m € 42,50

Top 3 Theater

door Margriet Prinssen

TONEELGROEP MAASTRICHT – DE ADVOCAAT Na de goed ontvangen televisieserie De maatschap met Guy Clemens als Bram Moszkowicz, is het wel en wee van de veelbesproken strafpleiter nu ook in het theater te zien. De oorspronkelijke titel Moszkowicz is na een sommatie van Moszkowicz Advocaten aangepast, maar de verwijzingen naar de Maastrichtse topadvocaat zijn niet mis te verstaan. Porgy Franssen speelt de titelrol; de tekst is van Ilja Leonard Pfeijffer en de muziek van Vincent van Warmerdam. Stadsschouwburg, 10 april

DRIEKONINGENAVOND In Shakespeares tijd was Driekoningenavond een soort carnaval, waarin de rollen werden omgedraaid: mannen spelen vrouwen en bedienden spelen hun meesters. In de bewerking van de Theatertroep is de verwarring compleet. De zogenaamde elite wordt flink in haar hemd gezet en een droefgeestige nar voorziet alles van commentaar. Een feest van speelplezier, geestige gimmicks, dubbele bodems, snelle schakelingen en voortreffelijk spel. Frascati, 26 april t/m 3 mei GUERRILLA (12+) In een rollercoaster van prikkelende dans en theatrale scènes onderzoeken de dansers, acteurs en muzikanten van AYA en DOX wat de begrippen protest, verzet en opstand voor hen betekenen. do 6 19:30, Theater de Meervaart, € 10,- t/m € 15,KLAP OP DE MAAND APRIL Vrijdagmiddagborrel met inhoud georganiseerd door twee Amsterdamse instituten: De Kleine Komedie en Het Parool. Presentatie: Parooljournalist Roos Schlikker. Tjeerd Gerritsen van Het Nieuwe Lied zingt over de actualiteit. vr 7 17:00, De Kleine Komedie, € 7,50 HET STENEN HOOFD DE VREK Gierigaard Harry staat op het punt om zijn dochter uit te huwelijken aan een bezadigde oude heer en zijn zoon aan de eerste de beste weduwe. Voor zichzelf heeft hij een jong meisje in gedachten, dat genoegen neemt met weinig. En dat is pure finan-

materialen. In het Engels. zo 9 19:00, Mezrab Cultureel Centrum, € 5,KEES VAN KOOTEN KIEST DE POËZIE VAN BILLY COLLINS Kees van Kooten vertaalde vanuit zijn ‘opdringerige geestdrift’ de poëzie van de Amerikaanse dichter Billy Collins en introduceerde hem in Nederland. zo 9 16:00, De Nieuwe Liefde, € 15,-

BEN VAN DUIN

EXOOT - TROPICAL HEALING In sommige oorden wordt de vreemdeling uitgekotst, terwijl ze hem elders juist opslokken. Zo aten de Tupi-Indianen in Brazilië met plezier de ‘bezoekende’ ontdekkingsreizigers op. In deze voorstelling-in-een-tentoonstelling krijgt de bezoeker de kans zijn exotische ik te heroveren. Op locatie (Vriend van Bavink). t/m za 22 (beh. zo/ma/di) 20:30, Frascati, € 18,-

VIJFDUIZENDTWEEHONDERDWOORDEN Melih Gencboyaci van theatergroep Adelheid&Zina vraagt zich af: ‘Hoe ontwikkelt je identiteit zich in een nieuw taalgebied?’ Samen met ‘remigranten, emigranten, vluchtelingen, medelanders, nedermensen, asieltuig en gelukzoekers’ onderzoekt Melih het leren van de Nederlandse taal. Het resultaat is een actuele voorstelling waarin het gemeenschappelijk ontdekken van taal een unieke band smeedt. Mozaïek, 13 t/m 16 april; Ostade A’dam, 18 t/m 21 ciële winst, een buitenkansje! vr 7, za 8 20:30, Polanentheater, € 13,LIEBESLEID Muziek en sport komen samen in een moderne opera over de maakbaarheid van geluk. Kan een mens zichzelf gelukkig sporten? Kun je liefdesverdriet wegtrainen? Op locatie (sportschool Shape all-in Centre). za 8 20:30 en 22:00, zo 9 20:30, Ostade A’dam, € 17,50 DE HOND VAN OOST Een muziektheatervoorstelling over het ontstaan van Amsterdam met o.a. 4Tuoze Matroze, Maya Shanti en Sean Hauser. zo 9, zo 23 16:00, Museum Werf ‘t Kromhout, € 5,VERSO - VOLUME 3 Een maandelijks literair dagboek met schrijvers, kunstenaars en denkers uit Amsterdam en omstreken. Gedichten, verhalen, essays, interviews, reviews en nog veel meer passeren de revue. Volume 3, ‘Obstacles’, gaat over topografie in al zijn vormen en

VLOEKEN IN DE KERK Theatrale dienst voor zingevingszoekers, workaholics en ongelovige Thomassen. De jonge makers zoeken via theater, poëzie, muziek en wetenschap naar ultieme antwoorden en vieren ook de twijfel. zo 9 16:00, Zonnehuis, € 8,- t/m € 12,OPVLIEGERS IN DE SNEEUW Een nieuw avontuur van een vriendinnenclub tijdens een vakantie vol sneeuw, skipassen en skilessen, knappe skileraren, heftige après-ski sessies, stoeltjesliften, gejodel en natuurlijk ook alle overgangsproblemen waar de vriendinnen mee te kampen hebben. ma 10, di 11 20:00, DeLaMar Theater, € 17,50 t/m € 27,50 HELE DAGEN IN DE BOMEN Een moeder bezoekt na een stilte van 5 jaar haar jongste zoon in Parijs. Eén dag en één nacht logeert de moeder bij haar zoon en zijn vriendin. Als geen ander slaagt de Franse schrijfster Marguerite Duras erin ‘la condition humaine’ in kaart te brengen. di 11 t/m vr 14 20.30, de Brakke Grond, € 15,SONTAG Naomi Velissariou bewees al hoe verschrikkelijk goed ze kan acteren. Maar ook als theatermaakster is ze een groot talent, dat zoekt naar nieuwe verhalen die ze op eigenzinnige wijze naar het podium vertaalt. Het stuk is geen biografie maar een droomwereld, bevolkt door personages die staan voor de demonen en iconen uit leven en werk van Susan Sontag. di 11, wo 12 20:30, Frascati, € 15,EEN WINTERPLAN Over het einde van de vriendschap tussen drie grote denkers: Friedrich Nietzsche, Lou Salome en Paul Ree. Een heldere, diepgaande en tegelijkertijd lichtvoetige voorstelling over vriendschap, liefde en filosofie. di 11 t/m do 13 21:00, Frascati, € 15,DE MODERN ART REVUE Alex Klaasen en Steef de Jong spelen een ouderwetse revue over moderne kunst. Voor kunstminnenden én cultuurbarbaren! Lunchvoorstelling. wo 12 apr. t/m za 13 mei (beh. zo/ma) 12:30, Theater Bellevue, € 17,50 ZINA - 5200 WOORDEN Hoe ontwikkelt de identiteit zich in een nieuw taalgebied? Een suggestie voor hoe wel en niet Nederlandssprekenden zich tot elkaar verhouden, met als werktuig de Nederlandse taal. do 13 t/m za 15 21:00, zo 16 15:00, Podium Mozaïek, € 8,- t/m € 14,-


56

krant KRANT

april 2017

AGENDA

THEATER IMAGINE THE SILENCE Muzikaal montagetheater over de complexiteit van vrouw zijn, identiteit, imago en keuzestress anno nu. Brutaal verteld en gespeeld tegen het licht van de Griekse gruwelmythe over de zusjes Procne en Philomela. do 13, za 15 20:30, Ostade A’dam, € 15,TONEELGROEP AMSTERDAM KINGS OF WAR De stukken ‘Henry V’, ‘Henry VI’ en ‘Richard III’ van Shakespeare samengevoegd tot één explosieve voorstelling over leiderschap. Op do 13 met Engelse boventitels, wo 19, wo 26 met inleiding. do 13 t/m za 15, di 18, wo 19, vr 21, za 22, di 25, wo 26, vr 28, za 29 19:00, Stadsschouwburg, € 26,50 t/m € 41,50 SHAFFY CHANTANT 2017 50 Jaar na dato keert Shaffy Chantant terug. Deze roemruchte, rauwe avond olv Tonje Langeveld (destijds olv Ramses Shaffy) is gevuld met kleinkunst, theater, poëzie en muziek van de grote beloftes van de toekomst. Verwacht het onverwachte, ontdek jong talent en beleef een avond met gloednieuwe theaterteksten, liedjes en muziek. vr 14, za 15 20:30, Theater Bellevue, € 16,50 BOG. MEN We leven in het tijdperk van de Mening. De waarheid staat al lang niet meer gedrukt, maar wordt voortdurend geüpdatet en betwist in een eindeloze stroom reacties. Nog nooit was het zo makkelijk de rest van de wereld te laten weten wat je ergens van vindt. Een muzikale woordenstroom vol gedachten over de Mening. vr 14 20:30, Frascati, € 17,MY TRUE STORY Optredens van vertellers die door Mezrab zijn uitgenodigd en een open mic set. vr 14 20:00, Mezrab Cultureel Centrum GO!GO!GO! FRIDAY Deze zevende editie is een avondvullend programma waarin jong theater- en muziektalent zich presenteert aan het publiek en aan elkaar. Met muziek, dans, film, poëzie en theater. Gehost door Yahmani Blackman en Alkan Çöklü. vr 14 19:30, Ostade A’dam, € 15,ILLUSTER - NU EVEN NIET, NU EVEN WEL Vier bevriende mannen van middelbare leeftijd ontmoeten elkaar iedere eerste vrijdag van de maand. ‘Wat een bevrijding man. Niks hoeven uitleggen, niks hoeven verdedigen, niks hoeven zijn. Gewoon Jan Lul onder de andere Jan Lullen’. vr 14, za 15 20:00, zo 16 14:30, Polanentheater, € 13,BOG. GOD De jonge makers van BOG. zetten opnieuw de tanden in een onderwerp van formaat. Mensen zijn altijd op zoek naar zin, een richting, een antwoord. BOG. maakt een voorstelling over alles wat we niet zeker weten maar waar we wel in geloven: de liefde, jezelf, buitenaards leven, durfkapitalisme. za 15 20:30, Frascati, € 17,-

O GROTE MODERNE GELUIDEN! Magisch-industrieel variété met dada, futurisme, Berlijnse cabaretliederen, magie en poezie. Verwonderaar Arjan van Vembde, liedduo Susanne Winkler en Daan van de Velde en voordrachtskunstenaar Simon Mulder met o.a. Van Ostaijen, Pessoa, Brecht en Weill. za 15 20:30, Pianola Museum, € 15,advertentie

KINGS OF WAR 13 – 29 APR

SCHRIJVERS OP DE VLOER #1 Een nieuwe vorm van het bekende Nachtgasten, dit keer met romanschrijvers. Generale Oost, Wintertuin, Nachtgasten en Theater Bellevue slaan de handen ineen en zijn een ontwikkelingstraject voor jonge schrijvers gestart. Auteurs werken aan verhalen die geïmproviseerd verbeeld gaan worden door professionele acteurs; de bekende Nachtgastenmethode, waarbij het publiek het verhaal wel kent, maar de acteurs nog niet. zo 16 20:00, Theater Bellevue, € 16,FIND ME A BORING STONE Een man zag het leven altijd als een opeenstapeling van toevalligheden, zonder een spoor van samenhang. Maar door een beslissende gebeurtenis in zijn leven, verandert zijn blik voorgoed. Een ode aan het leven en de schoonheid ervan. Een ode aan iedereen die probeert het leven te omarmen. di 18 t/m za 22 20:30, Frascati, € 17,GARE DE LYON Nieuw Nederlands stuk over de kracht van een verloren liefde die zich na dertig jaar opnieuw doet gelden. do 20 20:30, Griffioen, € 14,t/m € 19,WATEREN VAN CYPRUS, SYRIË EN EGYPTE Gedichten van de bekende Griekse dichter Konstandinos P. Kavafis (1863-1933) naar toneel vertaald door Michalis Piëríse. do 20 20:00, Podium Mozaïek, € 15,VERSE VIS Een programma waarin werk van jong talent voor het eerst te zien is voor publiek. vr 21 20:00, Oostblok, € 11,t/m € 13,HET ZUIDELIJK TONEEL DE MAN IS LAM Vanuit hun mix van culturen en disciplines startten Lucas De Man, Ahmet Polak en Rashif El

Kaoui een zoektocht naar wat het vandaag de dag betekent om man te zijn. Actueel, gebaseerd op persoonlijke verhalen en met humor. zo 23 15:00, Theater de Meervaart, € 10,- t/m € 15,THEATERGROEP TROOST DE TROON Ism Toneelgroep Amsterdam (TA) bewerkt Theatergroep Troost de marathonvoorstelling ‘Kings of war’ tot ‘De Troon’. Oud TA-acteur Alwin Pulinckx en Thomas Lamers tekenen voor de regie en bewerking. zo 23 15:30 en 20:00, Stadsschouwburg, € 16,ONDERWORPEN EN PLATFORM Regisseur Johan Simons maakt een Michel Houellebecqs-tweeluik: naast de wereldpremière van ‘Onderworpen’ herneemt hij ‘Platform’ (2005) met een nieuwe cast. zo 23 apr., za 13, zo 14 mei 16:00, Stadsschouwburg, € 20,- t/m € 55,A WOMAN IS A WOMAN Een muzikale ontdekkingsreis naar wat het betekent om vrouw te zijn in deze tijd. De kwetsbaarheden, verlangens en de eigenzinnige humor van twee vrouwen passeren de revue in de zelfgeschreven poëtische -en tegelijkertijd scherpe- nummers. zo 23 20:00-23:30, Sugarfactory, € 17,50 PRESENTATIES VAN TOKODRAMA Tokodrama is een cursuscentrum voor amateurtoneel. De cursisten geven presentaties. ma 24 t/m wo 26 20:00, Polanentheater, € 5,WALDEN Twee broers hebben zich teruggetrokken in een kleine utopie. Ze schoffelen, zaaien en wachten op de komst van iets groots en allesomvattends. Ze zijn bang voor de dood en willen niet oud worden. Dus zaaien ze horloges om tijd te winnen. Arjan Ederveen en Jack Wouterse als tragikomische tuinkabouters waren dé hit van Oerol. di 25, wo 26, vr 28, za 29 20:30, Frascati, € 19,DRIEKONINGENAVOND/ TWELFTH NIGHT OF: ZIE ZELF MAAR De Theatertroep gaat vrolijk aan de haal met deze tekst van Shakespeare. Met veel plezier zetten zij alle maatschappelijke waarden op de kop. Want zijn het verstand en de zotheid immers geen tweelingen, en het theater bij uitstek de plaats om hun innige band op te voeren? wo 26, vr 28, za 29 apr., di 2, wo 3 mei 21:00, Frascati, € 15,HET LEVEN IS DROOM Het hoogtepunt van het Spaanse baroktoneel in een beeldende en muzikale uitvoering. Pedro Calderón de la Barca schreef het stuk in de tijd dat het Spaanse rijk naar ruim een eeuw heerschappij in verval raakte. vr 28, za 29 20:30, zo 30 15:00, Theater Bellevue, € 17,50 LUNCHPAUZEVERHALEN ALMA MATHIJSEN Schrijfster Alma Mathijsen komt voorlezen. Gewoon, terwijl jij in

de zaal zit en zij op de voorleesstoel. Haar favoriete verhalen. Tijdens de lunchpauze. vr 28 12:30, De Kleine Komedie, € 7,50 BOESJANS Initiatief van jonge schrijvers, acteurs en comedians die nieuwe sketches het theater in knallen, bijgestaan door grote namen uit de comedy-wereld. za 29 20.30, zo 30 16.00, Compagnietheater, € 10,- t/m € 12,50 JERZY BIELSKI De jonge Poolse componist Bielski won vorig jaar de prestigieuze Amsterdamse Fringe Award met zijn absurdistisch muziektheater. Hij komt met een nieuwe productie, waarin de manipulatie van mensen door media, bedrijven en politici wordt onderzocht. za 29 20:15, Orgelpark, € 15,LOCATIES De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10, tel. 553 51 00, www.debalie.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10 www.compagnietheater.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00, www.theatergriffioen.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl De Krakeling Nieuwe Passeerdersstraat 1, tel. 624 51 23, www.krakeling.nl Museum Werf ‘t Kromhout Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl Theater de Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576, www.mezrab.nl Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81, www.podiummozaiek.nl De Nieuwe Liefde Da Costakade 102, tel. 589 16 80 www.denieuweliefde.nl Oostblok Sajetplein 39, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 671 24 17 www.ostadeadam.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Polanentheater Polanenstraat 174, tel. 682 13 11 www.polanentheater.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl

Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Zonnehuis Zonneplein 30 www.zonnehuis-amsterdam.nl

DANS HET NATIONALE BALLET ONEGIN De dramatische hoogtepunten in deze tijdloze liefdestragedie vergen in techniek het uiterste van de dansers. Voor ‘Onegin’ koos choreograaf John Cranko een arrangement van minder bekende Tsjaikovski-composities van Kurt Heinz Stolze. wo 29, vr 31 mrt., wo 2, wo 5, vr 7, za 8, wo 12, za 15 apr. 20:15, za 1, zo 16 apr. 14:00, Nationale Opera & Ballet, € 18,- t/m € 90,FLORENTINA HOLZINGER & ARNO SCHUITEMAKER Twee opzienbarende choreografen presenteren in een doublebill hun dansstuk. Met de nieuwste choreografie van Holzinger ‘Attitude No 1 ft. Balanxinebaby’ en succesvoorstelling ‘Together_till the end’ van Schuitemaker. za 1 20:30, Theater de Meervaart, € 12,- t/m € 17,ACCUSATIONS Een extravagante choreografie van Ann Van den Broek vol geluid, verlichting, video en dans. ma 3 20:00, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 27,50 FIRST FRIDAYS DANCE Dansprogramma. Geniet van verschillende dansoptredens in verschillende dansstijlen. vr 7 20:30, Café Belcampo, € 10,advertentie

DE KLEINE GROTE KIST – 21-26 april

BINNENBEEST Een klaagzang van volwassenen die geen kind meer mogen zijn, maar dat wel willen. Op het podium staan vier dansers. Ze zettten een voorstelling neer over controle versus impulsiviteit en orde versus chaos. za 8 16:00, zo 9 14:30, De Krakeling, € 12,- t/m € 15,NEDERLANDS DANS THEATER 2 SMOKE AND MIRRORS Zeven dansmakers met verschillende stijlen, achtergronden en leeftijden. Een contrastrijk programma met twee wereldpremières en twee hernemingen. za 8 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 28,- t/m € 29,-;


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

april 2017

DANS

57

CABARET

BOLSHOI BALLET A HERO OF OUR TIME De jonge officier Petsjorin gaat op reis door het Kaukasusgebergte, waarbij hij zich laat leiden door zijn gepassioneerde ontmoetingen. Ontgoocheld en roekeloos doet hij zichzelf en de vrouwen om hem heen pijn. Deze nieuwe productie is een poetische reis van Joeri Possochov. Het beroemde Bolshoi Ballet (live) vanuit Moskou op het witte doek. zo 9 17:00, Pathé Tuschinski, € 18,50 SOUL #1 AUDIENCE Een voorstelling waarin het publiek centraal staat. Twaalf dansers en een acteur nemen je mee in een speels debat rond filosofische en sociale thema’s. Dubstep en moderne dans gaan hand in hand met comedy en citaten van Voltaire. Choreografieën van Jerôme Meyer en Isabelle Chaffaud van Korzo Producties. di 11 20:30, Theater Bellevue, € 17,JUNIOR COMPANY DE KLEINE GROTE KIST Ideale kennismaking met klassiek en hedendaags ballet. Kinderen maken kennis met een wonderlijke kist op zolder en worden zo meegevoerd in een betoverend dansavontuur. vr 21 13:00 15:00, za 22 t/m wo 26 11:00, 13:00 en 15:00, Nationale Opera & Ballet, € 11,50 t/m € 14,50 SANNE CLIFFORD NIEUW WERK Choreografe Clifford brengt twee nieuwe werken waarin de samenwerking met andere kunstenaars centraal staat. za 22, zo 23 20:30, Oostblok, € 11,- t/m € 13,ISH - ELEMENTS OF FREESTYLE Geniet en vindt inspiratie in de pure bewegingen van urban arts! ISH zet een show neer vol breakdance, in-line skating, freestyle basketbal, acrobatiek, BMX en freerunning. zo 30 16:00, Theater de Meervaart, € 13,- t/m € 28,LOCATIES Café Belcampo Hannie Dankbaarpassage 10, tel. 303 28 86, www.cafebelcampo.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl

Top 3 Dans

door Bregtje Schudel

RAHI REZVANI

za 15 t/m ma 17 20:30, Stadsschouwburg, € 10,- t/m € 40,-

NDT 2 – SMOKE AND MIRRORS Het tweede programma van NDT 2 biedt voor elk wat wils. Van meer klassiek (SH-BOOM! van León en Lightfoot) tot piepjong (het choreografiedebuut van NDT-dansers Imre en Marne van Opstal), van vervreemdend (Sara van Sharon Eyal en Gai Behar) tot rauw (de wereldpremière van Marco Goecke). Deze avond is succes verzekerd. Schouwburg Amstelveen, 8 april Stadsschouwburg, 15 tm 17 april

prestaties in het leven: sex & fietsen, rock shows & diabetes en wiet roken & wiet smokkelen! Over social media, radio, TED talks en beatboxen. za 1, za 15, za 29 20:30, Boom Chicago, € 15,DE PARTIZANEN WELKOM IN PARTIZANIË Thomas Gast en Merijn Scholten, De Partizanen, begonnen bij Comedytrain, wonnen het Leids Cabaret Festival, Spijkerden met Koppen, infiltreerden bij Cojones en kregen de Neerlands Hoop, de vakprijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief. De heren voeren iedereen mee over de grenzen van hun fantasierijk met hersenkronkelende kolder. do 30 mrt. t/m za 1 apr. 20:15, De Kleine Komedie, € 9,50 t/m € 19,LATE NIGHT COMEDYTRAIN Bijzonder en berucht: om middernacht stand-uppen met diverse comedians. elke za 24:00, Toomler, € 12,t/m € 14,50 SHOT OF IMPROV Een avond met een shot! Kom met je vrienden langs voor een spannend, snel, volkomen geïmproviseerd feestje. elke za 22:30, Boom Chicago, € 15,-

CLUB GUY & RONI – CARROUSEL De ellende van enkelen wordt entertainment voor velen in dit danstheaterstuk gebaseerd op het boek (en de gelijknamige film) They Shoot Horses Don’t They? over een noodlottige dansmarathon. Bij binnenkomst is de marathon al 720 uur bezig. Wie strompelt er weg met de hoofdprijs? M.m.v. Asko | Schönberg. Stadsschouwburg 12 en 13 april De Krakeling Nieuwe Passeerdersstraat 1, tel. 624 51 23 www.krakeling.nl Theater de Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl

advertentie

MOUNT OLYMPUS Over dansmarathons gesproken, je kan deze maand eveneens in de Stadsschouwburg terecht voor Jan Fabres titanenstuk Mount Olympus, een 24-uursvoorstelling gebaseerd op de Griekse tragedies. Een voorstelling waar je vrij in en uit kunt lopen, met slaapplek in de foyer. Een uitputtingsslag voor de dansers en de toeschouwers, en een onvergetelijke ervaring! Stadsschouwburg 28 april Oostblok Sajetplein 39, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Pathé Tuschinski Reguliersbreestraat 26, tel. 625 85 81 www.pathe.nl

CABARET

ONEGIN

— 29 maart - 16 april

MAX VAN DEN BURG OP EEN BEDJE VAN RUCOLA In een dynamisch, muzikaal, maar bovenal erg grappig eenmansspektakel fileert Max van den Burg zonder mededogen de huidige tijd, waarin alles mooier wordt opgediend dan het is. do 30 mrt. t/m za 1 apr. 20:30, Theater Bellevue, € 16,50 ROB IT LIKE IT’S HOT! Een toegewijde, zeventig minuten durende viering van Rob’s

KASPER VAN DER LAAN & TIM FRANSEN Kasper van der Laan en Tim Fransen try-outen ieder ongeveer 45 minuten. zo 2 20:30, Toomler, € 15,MARTIJN HILLENIUS DE MAN IN BONUS Martijn Hillenius gaat op zoek naar het geheim achter zijn voorspoed. Met komische muzikale acts, rake typeringen en scherpe overpeinzingen, neemt hij je mee in zijn ‘onderzoek’. ma 3 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 19,AMSTERDAMS KLEINKUNST FESTIVAL - GALA Tijdens de 30e editie pakt het festival o.a. uit met een jubileumgala met o.a. een eerbetoon aan Maarten van Roozendaal. Mmv Van der Laan en Woe, Pieter Derks, Dames Voor Na Vieren, Louise Korthals, Eva Crutzen, Stefano Keizers e.a. ma 3 20:00, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 29,50 MARC DE HOND - WIE BANG IS, KRIJGT OOK KLAPPEN Het leven van Marc de Hond werd overheerst door angsten. Totdat alles waar hij bang voor was hem vijftien jaar geleden overkwam. Tot zijn eigen verbazing kwam hij optimistischer en sterker dan ooit uit deze periode. Hij vertelt erover tijdens zijn nieuwe theaterprogramma. wo 5 20:30, Theater De Omval, € 14,50 t/m € 16,-; za 8 20:30, Schouwburg Amstelveen, € 18,50 GA-BIE-JER Javier Guzman wil zich even voorstellen. Misschien ken je hem al van zeven avondvullende voorstellingen, vijf Sinterklaasconferences en een oudejaarsconference. Maar ken je hem echt? En hoe spreek je zijn naam eigenlijk uit? In een spiksplinter-

nieuwe show laat Javier zien dat hij eigenlijk heel beleefd en goed gemanierd is. Dat hij echt wel zijn woede kan beheersen. wo 5 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 22,50 t/m € 23,50; wo 12 20:30, Theater De Omval, € 15,50 t/m € 17,BEST OF BOOM Boom Chicago’s meest favoriete momenten, scènes en improvisaties uit de laatste 20 jaar. elke wo t/m za 20:30, zo 20:00, Boom Chicago, € 26,50 COMEDY ATELIER Nieuw materiaal van beginnende en ervaren comedians. Studentenbier: twee euro! elke wo 20:30, Comedy Café, € 5,- t/m € 7,50 MIKE BODDÉ DE GEURIGE MAN Hij licht zijn schedeldak voor een bliksembezoek aan zijn brein. Verwacht genialiteit naast gekte. Maak je op voor ontroering, onbegrijpelijkheid en volstrekte willekeur. Spook mee in het hoofd van Mike. Ervaar raar. do 6 t/m za 8 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 19,75 STAND-UP COMEDY SHOW Een bijzondere show met vlijmscherpe grappen door ijzersterke comedians. In het Engels. elke do 20:30, Comedy Café, € 10,- t/m € 12,50 AMSTERDAMS KLEINKUNST FESTIVAL - SONNEVELDPRIJS HALVE FINALE Zes overgebleven kandidaten strijden om een plek in de finale. Per avond treden drie kansmakers op met een programma van ongeveer 30 minuten. Na afloop van de tweede halve finale maakt de juryvoorzitter de drie finalisten bekend, die dan op ma 10 in De Kleine Komedie tegen elkaar strijden in de finale. Deelnemers zijn: Thomas Pieters, De Lachende Derde, Tobi Kooiman, Daniëlle Schel, Struisveren & Confetti en Lonneke Dort. vr 7, za 8 20:00, Theater Bellevue, € 17,50 COMEDY NIGHT Stand-up gecombineerd met storytelling. Presentatie Rob Allen. Kom langs en geniet van (nog) onbekende comedians. In het Engels. vr 7 20:00, Mezrab Cultureel Centrum PHIL WANG & PIERRE NOVELLIE Comedytrain International presenteert Phil Wang & Pierre Novellie. Beiden spelen 45 minuten. In het Engels. zo 9 20:30, Toomler, € 16,50 ARNOUD VAN DEN BOSSCHE BURN-OUT VOOR BEGINNERS Maak kennis met Arnouts verleden op de werkvloer. di 11 20:30, Griffioen, € 11,- t/m € 16,KATINKA POLDERMAN POLDERMAN TIERT WELIG Sinds ze in 2005 het Leids Cabaret Festival won, zingt ze reputaties aan scherven, troost ze vrouwzoekende boeren en analyseert ze haar eigen stoelgang. wo 12 t/m za 15 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 19,75


58

krant KRANT

april 2017

AGENDA

FESTIVALS

CABARET

JANDINO ASPORAAT KEIHARD Deze cabaretier doet niet aan concessies als het om zijn carrière gaat. Bij hem is het simpel, je komt en je gaat. Daartussen moet je lachen, het liefst keihard! Jandino brengt weer een hilarische show met typetjes, stand-up comedy, zang en dans. di 18, wo 19 20:15, Theater de Meervaart, € 17,50 t/m € 27,50 DANIËL ARENDS DE AFTERPARTY In 2006 won Daniël Arends Cameretten. Zijn shows ‘Geen excuses’ en ‘Blessuretijd’ werden genomineerd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop. Zijn programma’s ‘De zachte heelmeester’ en ‘Carte blanche’ ontvingen uitsluitend lovende kritieken van pers en publiek. Nu is hij terug in het theater met een nieuw programma: ‘De afterparty’. wo 19 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 20,50 t/m € 21,50; do 20, vr 21 20:15, Theater de Meervaart, € 12,- t/m € 22,YENTL EN DE BOER Yentl en De Boer combineren hun muzikale hoogstandjes met absurdistische sketches en personages. ma 24, di 25 20:00, DeLaMar Theater, € 15,- t/m € 25,KAMPVUUR Een programma met stand-up comedy, cabaret en veel meer. Presentatie Said el Hassnaoui. di 25 20:30, VondelCS, € 10,THEMEPROV: IMPROV COMEDY Een all star cast van Amsterdams improvisatietalent staat op de planken. Elke scène wordt ter plekke bedacht en daarna nooit meer vertoond. In het Engels. vr 28 20:00, Mezrab Cultureel Centrum FATU Jeffrey Spalburg ontvangt drie comedians. Elk verkondigt zijn/ haar ongezouten mening over de actualiteit. Met muziek van dj Phantom. zo 30 15:00, Bijlmer Parktheater, € 13,50 HET OP STERK WATER SONGFESTIVAL Laat je voor één avond meevoeren in de contestkoorts en beleef het songfestival zoals nooit eerder deed. Douze points! Met interactief decor, visuele gimmicks, vlijmscherpe humor, muzikale hoogstandjes, maar vooral virtuoze improvisatie. zo 30 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 19,75

door Mike Peek

KATINKA POLDERMAN – POLDERMAN TIERT WELIG Polderman heeft recent een baby gebaard, dus die nieuwe voorstelling is er een béétje bij ingeschoten. Met behulp van een bingomolen bepaalt ze welke nummers er vanavond gespeeld gaan worden. En in welke volgorde. Dat klinkt misschien gezapig, maar Polderman is een uitstekend tekstdichter, die zowel thuis is in vlammende tirades als tedere liefdesliedjes. De Kleine Komedie, 12 t/m 15 april

ESMEE FRANKEN

SILVESTER ZWANEVELD EEN KLEINE GESCHIEDENIS VAN BIJNA ALLES Wetenschap en humor gaan heel goed samen. Silvester neemt je mee langs sterrenstelsels en atomen. Langs Kelvin en Einstein. Hij weet je te betoveren met het gewone en laat je de wonderen ervaren van het alledaagse. ma 17 20:15, De Kleine Komedie, € 9,50 t/m € 19,-

Top 3 Cabaret

JAAP REEDIJK

GOEDKOOP CABARET Vers materiaal van aanstormende professionele cabaretiers. Eerlijk, ongepolijst, rauw. vr 14, za 15 20:30, CREA, € 10,-

WËRELDBÄND – SLÄPSTICK De Wëreldbänd is een uiterst muzikaal kwintet dat in Släpstick zo’n beetje alle bestaande instrumenten gebruikt om een ode te brengen aan het ouderwetse variété. The Marx Brothers komen voorbij, Laurel & Hardy, Charlie Chaplin. Humor in een ouderwets jasje maar mét een moderne knipoog. Een voorstelling die zowel de zintuigen als het hart succesvol bespeelt. De Kleine Komedie 28 en 29 april LOCATIES Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Boom Chicago Rozengracht 117, tel. 423 01 01 www.boomchicago.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Amsterdam Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Comedy Café IJdok 89, tel. 638 39 71 www.comedycafe.nl CREA Nieuwe Achtergracht 170, tel. 525 14 00, www.crea.uva.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27 www.delamar.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00 www.theatergriffioen.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Theater de Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576, www.mezrab.nl

KIKI SCHIPPERS’ HITMACHINE Kiki Schippers, voor het tweede achtereenvolgende jaar genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs, gaat samen met bekende muziekproducenten op zoek naar het raakvlak tussen theaterliedjes en pophits. Wat heeft De Staat gemeen met kleinkunst? Tijdens dit eenmalige concert laat Schippers vijf nieuwe nummers horen en steekt ze vijf bestaande liedjes in een nieuw jasje. Theater Bellevue, 15 april Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97, www.theaterdeomval.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Toomler Breitnerstraat 2, tel. 670 74 00 www.toomler.nl VondelCS Vondelpark 3, tel. 035-671 79 15 www.vondelcs.nl

FESTIVALS ETC. TULP FESTIVAL In april en mei staan in tuinen, parken, pleinen, musea en andere instellingen tulpen in honderden kleuren in bloei. za 1 april t/m zo 14 mei, diverse locaties CLICK & WESTERUNIE 10 YEARS ANNIVERSARY Ter ere van 10 jaar CLICK wordt de grote knaller zonder twijfel het dubbele verjaardagsfeest van voormalig thuisbasis Westerunie

en CLICK samen. Beide maatgevers blikken terug op 10 jaar knallen. Vier het mee in Amsterdams stoerste locatie. za 1 22:00-5:00, WesterUnie, € 15,NATIONALE MUSEUMWEEK AMSTERDAM Al meer dan 400 musea hebben een eigen ‘pronkstuk’ gekozen voor de derde Nationale Museumweek. Al deze pronkstukken zijn in heel Nederland te bewonderen. Ook organiseren de musea speciale activiteiten. Zie nationalemuseumweek.nl. ma 3 t/m zo 9, diverse locaties AMSTERDAMS KLEINKUNST FESTIVAL Een jaarlijks terugkerend kleinkunstfestival. Tijdens het festival vindt de uitreiking plaats van de Wim Sonneveldprijs, voor de meest talentvolle nieuwe theatermakers, en de Annie M.G. Schmidtprijs, voor het beste theaterlied van het afgelopen seizoen. In 2017 viert het festival zijn 30e verjaardag met een bijzondere jubileumprogramma. Ook stadswandelingen olv Daan Bartels, liefhebber van het Nederlandstalige lied met o.a. Shaffy en Liesbeth List-wandeling. ma 3 t/m zo 16, Theater Bellevue, DeLaMar Theater, De Kleine Komedie JAZZ ENSEMBLE FESTIVAL De jazzensembles van het conservatorium presenteren hun werk van het tweede semester. Kom langs en geniet van een grote verscheidenheid aan muziek. ma 3 t/m do 6 17:00-22:00, Conservatorium van Amsterdam, gratis WORLD MINIMAL MUSIC FESTIVAL Een tweejaarlijks muziekfestival met speciale concerten en evenementen op het gebied van minimal music. wo 5 t/m zo 9, Muziekgebouw aan ‘t IJ ARTWEST - FIRST FRIDAYS Broedplaatsen, culturele hotspots, conceptstores, ateliers en galeries openen hun deuren. vr 7 18:00-21:00, diverse locaties IN DE DIAMANTFABRIEK Het festival georganiseerd door jongeren waar creativiteit, cultuur en muziek samensmelten. vr 7 17:00-1:00, za 8 17:003:00, CREA CINÉMA ARABE Kennismaken met de Arabische filmcultuur vanuit je luie stoel: het kan tijdens het filmfestival Cinéma Arabe. Dit jaar is het thema feminisme, gender en emancipatie. di 11 t/m ma 17, De Balie, Rialto IMAGINE FILM FESTIVAL Het enige festival in Nederland dat gewijd is aan fantastische cinema. Het festival toont films waarin je meegevoerd wordt naar onbekende werelden of die je anders laten kijken naar onze eigen wereld. wo 12 t/m za 22, EYE Filmmuseum AMSTERDAM DENIM DAYS Trek je jeans maar uit de kast! De jaarlijkse Amsterdam Denim

Days zijn terug in Amsterdam, de denimhoofdstad van Europa. ma 17 t/m zo 23, diverse locaties POP ARTS FESTIVAL PUPPET MEETS VISUAL ARTS Het poppen- en objecttheaterfestival presenteert een selectie voorstellingen die het speelse en visuele theater bundelen. Theater en beeldende kunst ontmoeten elkaar en creëren een fantasierijk universum. Actueel en vernieuwend theater met video, objecten, maquettes, miniaturen, klei, verf en old-school poppen. di 18 t/m zo 23, Theater Bellevue, de Brakke Grond, De Krakeling SPRINGSNOW FESTIVAL Hoewel de Nederlandse lentes anders doen vermoeden, is lentesneeuw geen zoveelste pak sneeuw: het is een deken van iepenzaadjes, die de stad jaarlijks bedekt zodra de lente aanbreekt. Het festival viert dit fenomeen in het voorjaar in Amsterdam. vr 21 april t/m zo 21 mei, diverse locaties NORDIC DELIGHT FESTIVAL Het festival staat volledig in het teken van Scandinavië met livemuziek, een divers filmprogramma, aangevuld met fotografie, presentaties, workshops en culinaire hoogstandjes uit het hoge Noorden. za 22 19:00, Melkweg, € 15,advertentie

WISH YOU WERE HERE – 24 APR RECORD STORE DAY Deze dag is ontstaan in de Verenigde Staten. Centraal staat de viering van de onafhankelijk platenzaken in Amsterdam en de rest van Nederland! za 22 9:30-18:00, diverse locaties BREDEWEGFESTIVAL Voor de veertigste keer. Dat wordt natuurlijk een extra mooi festival. Feest voor iedereen. do 27, Bredeweg NDSM VRIJHAVEN Een feestelijk evenement, voor jong en oud, van grote tot kleine feestjes, allemaal met een eigen karakter en eigen twist. do 27 9:00-20:00, NDSM-werf, gratis OVER DE HELFT PLLEK 5 JAAR Pllek bestaat 5 jaar en dat betekent twee dagen feest met o.a. live muziek, dj’s, pop-ups, kinderprogramma, exposities, zaterdagnacht een feestje, zondag een XL BBQ, groot vuur en meer. za 29, zo 30, Pllek


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

DIVERSEN LOCATIES

wo 5 20:00, Zonnehuis, € 7,- t/m € 9,-

De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10, tel. 553 51 00, www.debalie.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Conservatorium van Amsterdam Oosterdokskade 151, tel. 527 75 50 conservatoriumvanamsterdam.nl CREA Nieuwe Achtergracht 170, tel. 525 14 00, www.crea.uva.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27 www.delamar.nl EYE Filmmuseum IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl De Krakeling Nieuwe Passeerdersstraat 1, tel. 624 51 23, www.krakeling.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 A, tel. 531 81 81 www.melkweg.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl NDSM-werf Tt. Neveritaweg / Mt. Ondinaweg www.ndsm.nl Pllek Tt. Neveritaweg 59, tel. 290 00 20 www.pllek.nl Rialto Ceintuurbaan 338, tel. 662 34 88 www.rialtofilm.nl WesterUnie Klönneplein 4-6, tel. 684 84 96 www.westerunie.nl

LENTEFEEST Trek die bloemetjesjurk of dat lentepak uit de kast en dans, dans totdat de lente is begonnen. za 8 21:30-5:00, Blijburg, € 22,DE DAG VAN HET FANTASTISCHE BOEK Literair festival (van middag tot middernacht) dat draait om verhalen en boeken in de genres fantasy, sciencefiction, horror en magisch realisme. za 8 vanaf 14:00, Compagnietheater

op het plein bieden ontwerpers hun creaties aan op het gebied van kunst, ambacht en ontwerp. zo 16 12:00-18:00, Museumplein, gratis STUDIO X Open podium voor jonge programmamakers. Creatieve mediamakers krijgen de kans om hun innovatieve mediaformat op het gebied van TV-, radioprogramma of online concept te pitchen aan professionals. ma 17 19:30, VondelCS

in het Dutch Design: Maarten Baas. Wat drijft hem en hoe gaat hij te werk? Hij vertelt het aan de hand van voorbeelden van zijn werk. Met interview onder leiding van Andrea van Pol. ma 24 19:00, OBA Centrale Bibliotheek, gratis WISH YOU WERE HERE Toneelgroep Amsterdam gaat dieper in op het thema vrijheid, dat dit seizoen als een rode draad door haar producties loopt. Over de vrijheid om opnieuw

advertentie

OPEN HUIS Ook dit jaar opent Nationale Opera & Ballet het huis voor het publiek. Workshops, masterclasses, ballet en opera op het toneel, een kijkje achter de schermen. za 8 11:00-16:00, Nationale Opera & Ballet, gratis HET WOORD IN RUIGOORD Poëzieprogramma waarin diverse dichters en sprekers voordragen uit (eigen) werk. zo 9 15:00, Ruigoord MICHAEL CHABON Schrijver over zijn boek ‘Moonglow’. Olv Hollis Kurman. di 11 20:00, Tolhuistuin, € 19,LOSTWORDS Op zoek naar woorden die gevonden willen worden. Woorden die stem geven aan het leven van jongeren in de grote stad anno nu en alle uitdagingen die dat met zich mee brengt. wo 12 19:30, Tolhuistuin

DIVERSEN

POLITIEKE JUNKIES Binnenhofwatchers en politiek analisten ontrafelen de mooiste en meest bepalende politieke fragmenten van voor en achter de schermen. Wat je niet te zien kreeg, krijg je te weten. Wat je wel zag, krijgt een andere betekenis. Na Politieke Junkies kun je nooit meer zoals vroeger naar politiek kijken. vr 14 20:30, De Balie, € 12,50

AMSTERDAM IN GESPREK Gastsprekers worden geïnterviewd over onderwerpen uit de Amsterdamse geschiedenis of plaatsen een actueel onderwerp in historisch perspectief. Vincent van Rossem (architectuurhistoricus) over ‘Het Algemeen Uitbreidingsplan’. zo 2 15:00, Stadsarchief, gratis

DE KLOFFIE MARKT Een kledingmarkt waar kleding en items met waarde naar waarde wordt verkocht. Niet alleen de locatie is uniek, maar ook de items die verkocht worden krijgen de aandacht en presentatie die ze horen te krijgen. za 15 12:00-17:00, De Hallen, gratis

WOORDEN WORDEN ZINNEN Woordkunst in de breedste zin van het woord in een feel good setting. zo 2 18:30, Tolhuistuin, € 7,50 t/m € 12,50 NOORDERWOORD Verhalen en variété. Wervelend programma dat regelmatig Noord aandoet. Met schrijvers, muziek, cabaret, dichters, theater.

MUSEUM MARKET Tussen de boompjes bij de vijver

advertentie

Stap in de wereld van opera & ballet

OPEN HUIS —

Zaterdag 8 april Toegang gratis

operaballet.nl

59

april 2017

MUSEA Hermitage Amsterdam Amstel 51, tel. 530 87 51 www.hermitage.nl Museumplein www.museummarket.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl OBA Centrale Bibliotheek Oosterdokskade 143, tel. 523 09 00 www.oba.nl Ruigoord Ruigoord 76, tel. 497 57 02 www.ruigoord.nl Stadsarchief Amsterdam Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.stadsarchief.amsterdam.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2; Tuin-Tolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl VondelCS Vondelpark 3, tel. 035-671 79 15 www.vondelcs.nl Zonnehuis Zonneplein 30 www.zonnehuis-amsterdam.nl Zuid-Afrikahuis Keizersgracht 141, tel. 624 93 18 www.zuidafrikahuis.nl

NIEUW-WEST

MUSEA & EXPOSITIES

13 mei 06:00-06:00

ALLARD PIERSON MUSEUM Archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. Kunsten gebruiksvoorwerpen uit 4000 voor Chr. tot 500 na Chr. Oude Turfmarkt 127, tel. 525 25 56 www.allardpiersonmuseum.nl

Modern Candor. The struggle for the Falkland Islands/Islas Malvinas Kaarten en infographics die Jasmijn Visser maakte. t/m 7 mei Lost in translation De representatie en duiding van islamitische cultuur. t/m 27 mei

DE CANON VAN DE BOEKVERFILMING Op een groot scherm films kijken? Dat kan in een serie over film en literatuur. Met een korte introductie van Theodor Holman. Deze keer ‘The postman always rings twice’ (1981) van Bob Rafelson gebaseerd op de roman van James M. Cain. di 18 19:30, OBA Centrale Bibliotheek, € 5,BREYTEN BREYTENBACH LEEST EIGEN WERK MMV REMCO CAMPERT Ter gelegenheid van de verschijning van de Nederlandse editie van ‘De Zingende Hand’ leest Breytenbach gedichten voor. Met zijn literaire vriend Remco Campert gaat hij in gesprek over talloze parallellen in hun leven & werk. Olv Mirjam van Hengel. di 18 19:30, Zuid-Afrikahuis, € 20,THE MAKER MARKET Een markt gewijd aan Amsterdamse makers, ontwerpers en merken. Ontdek de nieuwste en mooiste lokaal geproduceerde en ontworpen producten. zo 23, za 29 12:00-17:30, De Hallen, gratis UIT DE KUNST MAARTEN BAAS Hij is een van de grootste namen

te beginnen. Met Griet Op de Beeck, Coen Simon, Damiaan Denys. ma 24 20:00, Stadsschouwburg, € 18,OPERATIE INTERVIEW Het vraaggesprek ontleed: een gast en drie vlijmscherpe interviewers. Het publiek weet naar welke antwoorden de interviewers vissen; de hoofdgast niet. zo 30 16:00, De Balie, € 10,RUSLANDGASTEN Maak kennis met het persoonlijke Rusland van inspirerende gasten, die hun hart aan het land hebben verpand. Talkshow mmv NOS-correspondent David Jan Godfroid. In het auditorium. zo 30 14:00, Hermitage Amsterdam, entreeprijs museum LOCATIES De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10, tel. 553 51 00, www.debalie.nl Blijburg Pampuslaan 501, tel. 416 03 30 www.blijburg.nl Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10 www.compagnietheater.nl De Hallen tussen Kinkerstraat, Bellamyplein, Tollensstraat en Ten Katemarkt

AMSTERDAM MUSEUM De geschiedenis van Amsterdam vanaf de middeleeuwen. Permanent: ‘Het kleine weeshuis’ en ‘Amsterdam DNA’. Kalverstraat 92, tel. 523 18 22 www.amsterdammuseum.nl

100 jaar Schiphol Interessante weetjes. Wist je dat er een dierenhotel is op Schiphol? En dat Schiphol altijd maar doorgaat, dag en nacht? t/m 7 mei Maurice Boyer - Thuis in Amsterdam Van zijn eerste fotoopdrachten in de jaren ‘70 tot recent werk. t/m 14 juni AMSTERDAM PIPE MUSEUM Overzicht van de rookcultuur van vijf continenten van 500 jaar voor Christus tot heden. Prinsengracht 488, tel. 421 17 79 www.pipemuseum.nl

BEZOEKERSCENTRUM AMSTERDAMSE BOS Bezoekerscentrum van het grootste stadsbos van Nederland. Bosbaanweg 5, tel. 545 61 00 www.amsterdamsebos.nl

ANNE FRANK HUIS De onderduikplaats waar Anne Frank haar dagboek schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinsengracht 267, tel. 556 71 05 www.annefrank.org


AMSTERDAM ART 60

krant KRANT

RAYMOND CUIJPERS

galerieselectie

MUSEA & EXPOSITIES DE APPEL ARTS CENTRE Kunstencentrum dat functioneert als podium voor onderzoek en presentatie van hedendaagse beeldende kunst. exposities op locatie, tel. 625 56 51 www.deappel.nl

Activating artifacts: about Academia Rozenstraat 59 - Werk van Spaanse kunstenaar Muntadas. t/m 16 april Footnotes: Good luck, see you after the revolution Turfdraagsterpad 15 - Radicale onderwijsprogramma’s in de kunsten uitgelicht. t/m 16 april

VZL / CONTEMPORARY ART Brouwersgracht 161 SELF PORTRAIT AS A LIVING PAINTER, RAYMOND CUIJPERS t/m 26 april Cuijpers is een ex-voetballer en coach, medewerker in een boekwinkel, fietskoerier, vader en kunstenaar. Zijn levendige werken vormen een visueel dagboek. Hoewel hij zijn schilderijen vaak in korte tijd vervaardigt, weet hij op pakkende wijze de gelaagdheid van zijn huidige leven vast te leggen.

ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam. Permanent: Spot on Architecture. Informatiepunt met digitale tafel, designartikelen, boeken, architectuurgidsen en veel meer. Prins Hendrikkade 600, tel. 620 48 78 www.arcam.nl

JASPER DE BEIJER

ARTIS

JOE FRAZER

GALERIE RON MANDOS Prinsengracht 282 THE BRAZILIAN SUITCASE, JASPER DE BEIJER t/m 22 april Met dit project presenteert De Beijer een ten dele imaginair reisverslag van een drietal expedities die leiden naar het hart van het Amazonewoud, waarbij ondekkingsreizigers op zoek gaan naar een verdwenen beschaving. De Beijer beschrijft drie ontmoetingen tussen westerse expeditieleden en de oorspronkelijke junglebewoners. De werken tonen hoe beide groepen elkaar beïnvloeden en hun eigen angsten en verlangens op elkaar projecteren.

april 2017

AGENDA

Oudste dierentuin van Nederland met olifanten, pinguïns, giraffen, zeeleeuwen, apen, kamelen, vlinders in het Vinderpaviljoen, een aquarium en nog veel meer. Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl

APPIE BAANTJER MUSEUM In de kelder van café Heffer, vlakbij de plek waar Baantjer jarenlang werkte als rechercheur. Oudebrugsteeg 7, tel. 428 44 88 www.heffer.nl

BIBLIOTHECA PHILOSOPHICA HERMETICA Boeken en manuscripten op het gebied van de Christelijk Hermetische gnosis. Bloemstraat 15, tel. 625 80 79 www.ritmanlibrary.com

Gesloten Ivm renovatie en verhuizing naar Huis met de Hoofden, Keizersgracht 123. BIJBELS MUSEUM Ontmoetingsplaats voor bijbel, kunst en cultuur in een monument. Op de bovenste verdieping van het Cromhouthuis. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.bijbelsmuseum.nl

BIJZONDERE COLLECTIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Cultureel erfgoed tentoonstellingen in historische panden. Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl

MARIAN CRAMER PROJECTS Chopinstraat 31 IT’S NICE TO BE SMILED AT, JOE FRAZER t/m 30 april De Britse kunstenaar Joe Frazer heeft zich laten inspireren door het vroege werk van Gerrit Rietveld. Hoofdingrediënten van zijn elegante sculpturen zijn aluminium buizen, loofahsponzen en badjasriemen. Ondanks zijn gebruik van deze uitzonderlijke materialen, weet hij met de simpele structuren en primaire kleuren een duidelijke koppeling naar De Stijl te maken.

ShakespeareNL De invloed van William Shakespeare op het theater en de taal is enorm, ook in Nederland. t/m 7 mei

Samenstelling Amsterdam Art. Voor een compleet overzicht van tentoonstellingen, evenementen en wekelijkse tips zie amsterdamart.com

DE DAGERAAD DE AMSTERDAMSE SCHOOL

CROMHOUTHUIS In de 18e eeuw bewoont de welgestelde familie Cromhout vier panden aan de Herengracht. Een stadspaleis uit de Gouden Eeuw. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuis.nl

De Schatkamercollectie: Werken van Maria Sibylla Merian Kleurrijke kunstwerken gebaseerd op onderzoek naar o.a. rupsen en vlinders van de wetenschapper en kunstenaar Maria Sibylla Merian (1647-1717). 31 maart t/m 18 juni

Dependance van Museum Het Schip in Dageraad-complex in Plan Zuid.

Burgemeester Tellegenstraat 128, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

DIAMANTMUSEUM Het museum vertelt u een reisverhaal. Over een tocht die 3 miljard jaar geleden begon, 200 km onder het aardoppervlak, en die eindigt in de ring aan uw vinger. Paulus Potterstraat 8, tel. 30 55 300 www.diamantmuseumamsterdam.nl

3D PRINT CANAL HOUSE Informatie over 3D printing architectuur. Asterweg 49, tel. 789 03 59 www.3dprintcanalhouse.com

VAN EESTERENMUSEUM Museum over de stedenbouwkundige Van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden. Burgemeester de Vlugtlaan 125 www.vaneesterenmuseum.nl

EYE FILMMUSEUM Dagelijks voorstellingen. Informatieen documentatiecentrum. IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl

Béla Tarr Over het werk van deze Hongaarse filmmaker. t/m 7 mei FOAM AMSTERDAM

Centrum voor fotografie, ontmoetingsplek voor fotografen en discussieplatform. Keizersgracht 609, tel. 551 65 00 www.foam.org

Dominique Lambert / Le pourquoi pas? Twee series van de Franse fotografe Stéphanie Solinas. t/m 16 april Matter Driedimensionaal werk van Japanse fotograaf Daisuke Yokota. t/m 4 juni Los Alamos Werk van William Eggleston. t/m 4 juni MUSEUM GEELVINCK HINLOPEN HUIS Opgesplitst in twee locaties: Geelvinck Piano[la] Museum Westerstraat 106 (zie Pianola Museum) en Het Geelvinck MuziekMuseum Zutphen (opent in juni 2017). www.geelvinck.nl

Gesloten

VAN GOGH MUSEUM Het museum huisvest de grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Tevens verzameling van andere belangrijke 19e-eeuwse schilderkunst. Paulus Potterstraat 7, tel. 570 52 00 www.vangoghmuseum.nl

Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair Prenten en affiches uit het fin de siècle. t/m 11 juni HET GRACHTENHUIS

Monumentaal 17e-eeuws grachtenpand met de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel én de kunst van de Gouden Eeuw. Herengracht 386, tel. 421 16 56 www.hetgrachtenhuis.nl

HERMITAGE AMSTERDAM Wisseltentoonstellingen afkomstig uit de collectie van het wereldberoemde museum in Sint-Petersburg. Amstel 51, tel. 530 87 51; Outsider Art Galerie, Neerlandiaplein 1, tel. 530 87 55 www.hermitage.nl

Special Award Winning Artists #2 Werk van Shafy Mobin, Wijnand de Vries, Marco Smits, Roos Drieënhuizen, Dunja Hutzezon, Pieter van Haut. in de Outsider Art Galerie, t/m 14 mei Marijn van Kreij Werk van winnaar van de ABN Amro Kunstprijs. t/m 28 mei China Chinese en Nederlandse Outsider Art. t/m 5 juni 1917. Romanovs & Revolutie Film, foto’s, schilderijen en toegepaste kunst schetsen het leven van het laatste tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra, en de politieke en sociale verhoudingen tijdens hun regering en natuurlijk daarna. t/m 17 september

Het land Werk van Moshe Kupferman en Gaston Zvi Ickowicz. t/m 14 mei Samuel Jessurun de Mesquita Werk van tekenaar, graficus en sierkunstenaar De Mesquita (1868-1944). t/m 11 juni

HOLLANDSCHE SCHOUWBURG

Voor iedereen met interesse in folklore. Streekkostuums, zoals gewone mensen die vroeger droegen en soms nu nog dragen. Herengracht 427, tel. 845 23 99 www.hetklederdrachtmuseum.nl

Ooit een theater, nu een monument met een tentoonstelling, ter nagedachtenis aan de duizenden joden die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit gebouw werden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Plantage Middenlaan 24, tel. 531 03 40 www.hollandscheschouwburg.nl

DE HORTUS Een van de oudste (1682) botanische tuinen met een klassiek ingerichte buitentuin, drie-klimatenkas, 300 jaar oude cycaspalm en palmenkas. Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl

HORTUS BOTANICUS In 1967 opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek, met name voor de faculteit Biologie van de Vrije Universiteit. Van der Boechorststraat 8, tel. 598 93 90, www.vu.nl

HUIS MARSEILLE Eigentijdse en historische fotografie in 17e-eeuws pand. Keizersgracht 401, tel. 531 89 89 www.huismarseille.nl

Jeff Cowen Fotowerken. t/m 4 juni In Egypte. Reizigers & fotografen, 1850-1900 19e-eeuwse fotografie van Egypte. t/m 4 juni INTERNATIONAAL INSTITUUT VOOR SOCIALE GESCHIEDENIS Een van de grootste documentatieen onderzoekscentra ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van de arbeidersbeweging in het bijzonder. Cruquiusweg 31, tel. 668 58 66 www.iisg.nl

JOODS HISTORISCH MUSEUM Objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Amsterdam. Nieuwe Amstelstraat 1, tel. 531 03 10 www.jhm.nl

Face it! Oordelen op ‘t eerste gezicht Toont bezoekers op een interactieve manier hun eigen en andermans vooroordelen. t/m 17 april

JORDAANMUSEUM Museum over Amsterdamse volksbuurt. tot 1 januari Palmstraat 92 A, tel. 624 46 95 www.jordaanmuseum.nl

Gesloten

KATTENKABINET Permanente expositie van kunstwerken met als onderwerp ‘de kat’. Herengracht 497, tel. 626 53 78 www.kattenkabinet.nl

KLEDERDRACHTMUSEUM

MUSEUM WERF ‘T KROMHOUT Het museum toont historie van Nederlands Industrieel Erfgoed. Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl

MUSEUM VAN LOON Grachtenhuis uit de 17e eeuw met familieportretten, stijlkamers en Franse tuin. Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl

Turkish tulips Werk van Gavin Turk. t/m 29 mei

MADAME TUSSAUDS Museum met wassenbeelden. Dam 20, tel. 522 10 10 www.madametussauds.nl

MAX EUWE CENTRUM Permanente tentoonstelling over de schaakgeschiedenis; mogelijkheid om te schaken (computer); schaakbibliotheek. Max Euweplein 30 A-1, tel. 625 70 17 www.maxeuwe.nl

MICROPIA Ontdek het onzichtbare leven. Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, tel. 0900-278 47 96 www.micropia.nl

MOCO Museum voor moderne kunst. Honthorststraat 20, tel. 370 19 97 www.mocomuseum.com

Dalí: genius t/m 9 april Banksy: laugh now t/m 31 mei

MOLEN VAN SLOTEN Poldermolen met Kuiperijmuseum, ‘Rembrandt op Zolder’ een audiovisuele presentatie, maquette ‘Amsterdam en het water’; activiteiten voor kinderen. Akersluis 10, tel. 669 04 12 www.molenvansloten.nl

MULTATULI MUSEUM Boeken van en over Multatuli. Zijn bureau, bibliotheek en sterfbed. Korsjespoortsteeg 20, tel. 638 19 38 www.multatuli-museum.nl

MUSEUMHAVEN Restauratie, behoud, onderhoud van historische binnenvaartschepen.


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

april 2017

61

MUSEA & EXPOSITIES Oosterdok 12 www.museumhavenamsterdam.nl

MUSEUMTRAMLIJN Tramdienst met historisch materieel. Rit van ong. 7 km en ong. 30 min. van het Haarlemmermeerstation naar Bovenkerk. Elke zo (en 2e Paas- en Pinksterdag) van april t/m oktober. Amstelveenseweg 264 www.museumtramlijn.org

NATIONAAL HOLOCAUST MUSEUM Een plek waar menselijke moed en onbaatzuchtigheid tot uiting kwamen. Plantage Middenlaan 27, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

Annemie en Helmuth Wolff Leven en werk van twee vergeten exil-fotografen. 27 maart t/m 3 september NEMO SCIENCE MUSEUM Centrum vol wetenschap en technologie. Oosterdok 2, tel. 531 32 33 www.nemosciencemuseum.nl

DE NIEUWE KERK De op een na oudste kerk van Amsterdam (1414) met 16e- en 17e-eeuws orgel. Dam 1, tel. 638 69 09 www.nieuwekerk.nl

Het Meesterwerk Eén meesterwerk met een – soms onverwachte – religieuze of spirituele lading uit een beroemde museum- of privécollectie.

Deze keer Pentecostés van El Greco, te leen van Museo del Prado in Madrid. t/m 9 april World Press Photo Internationale persfotowedstrijd de winnende persfoto’s van fotografen uit de hele wereld. 14 april t/m 9 juli MUSEUM AMSTERDAM NOORD Museum over de geschiedenis van Amsterdam Noord. Zamenhofstraat 28 A www.museumamsterdamnoord.nl

Verdwenen industrie in Noord Aandacht aan de verdwenen fabrieken van ADM, Kromhout en DRAKA. t/m mei MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER Amsterdams koopmanshuis met 17e-eeuwse schuilkerk. O.Z. Voorburgwal 40, tel. 624 66 04 www.opsolder.nl

OUDE KERK Hedendaagse kunst en cultuur in het oudste gebouw van de stad. Onder de ruim 2500 grafzerken in de kerk bevindt zich het graf van Saskia van Uylenburgh, de eerste echtgenote van Rembrandt. Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84 www.oudekerk.nl

KONINKLIJK PALEIS Van stadhuis in de gouden eeuw tot stadspaleis van Lodewijk Napoleon en het Koninklijk Paleis op de Dam.

Dam, tel. 620 40 60 www.paleisamsterdam.nl

PERSMUSEUM Met originele en gereproduceerde documenten, beeld- en geluidsfragmenten en interactieve (spel)programma’s toont het museum hoe de pers is ontstaan en hoe zij zich heeft ontwikkeld tot invloedrijk massamedium. Zeeburgerkade 10, tel. 692 88 10 www.persmuseum.nl

10 x 10 = 100 jaar Persmuseum 10 Gastconservatoren kiezen elk 10 onderwerpen uit de wereld van de media van de afgelopen 100 jaar. Op deze wijze komt het verhaal van 100 jaar nieuws in uiteenlopende onderwerpen. permanent Er verandert niks, hoor! Peter van Straaten, dé tekenaar van het gehannes en gedoe. t/m 28 mei PIANOLA MUSEUM Museum met een collectie pianola’s, elektrisch aangedreven reproductievleugels en 20.000 muziekrollen. Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl

MUSEUM HET REMBRANDTHUIS

Werk van de hedendaagse Britse kunstenaar Glenn Brown (1966). t/m 23 april RIJKSMUSEUM Overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Dagelijks rondleidingen, workshops of cursussen e.d. Museumstraat 1, tel. 0900-07 45 www.rijksmuseum.nl

Mondriaans bloemen Selectie vroege bloemtekeningen- en schilderingen van Piet Mondriaan. t/m 13 april Goede Hoop? Zuid-Afrika en Nederland Zuid-Afrika en Nederland van 1600 tot 1994. t/m 21 mei Star-Vu 10 jaar fotoaanwinsten dankzij Baker McKenzie. t/m 21 mei De eeuwige roem van kunst op papier De macht van de prentkunst. t/m 23 juli Het laatste oordeel van Lucas van Leyden Het 16e-eeuwse meesterwerk te gast in de Eregalerij. t/m 23 augustus 2018 RIJKSMUSEUM SCHIPHOL

Het huis van Rembrandt met een collectie prenten en schilderijen. Jodenbreestraat 4, tel. 520 04 00 www.rembrandthuis.nl

Glenn Brown - Rembrandt: after life

Dependance op luchthaven Schiphol. Achter de douane op de Holland Boulevard (tussen E en F pier) 1 www.rijksmuseum.nl

HET SCHEEPVAARTMUSEUM Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In 13 tentoonstellingen ontdek je 500 jaar maritieme geschiedenis. Van Gouden Eeuw, het leven aan boord tot virtuele zeereis en de replica van het VOC-schip ‘Amsterdam’. Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22 www.hetscheepvaartmuseum.nl

Drijfveer 100 Jaar verzamelen, 350 nooit eerder vertoonde objecten van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum. t/m 2 juli MUSEUM HET SCHIP DE AMSTERDAMSE SCHOOL Hoogtepunt van de Amsterdamse School. Spaarndammerplantsoen 140, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

STADSARCHIEF AMSTERDAM ‘s Werelds grootste stadsarchief. Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.amsterdam.nl/stadsarchief

Stad in oorlog, Amsterdam 1940-1945 in foto’s Foto’s van Amsterdam in de oorlogsjaren. t/m 14 mei 130 Jaar Carré Foto’s, affiches, documenten en historische filmbeelden. t/m 11 juni Een betere stad Amsterdam en het Algemeen Uitbreidingsplan 1935-2017. t/m 16 juli

advertentie

MUSEUM TIPS amsterdammusea.org

Kleurrijke kunstwerken gebaseerd op onderzoek naar o.a. rupsen en vlinders van deze wetenschapper en kunstenaar (1647-1717). Cromhouthuis, 31 maart t/m 18 juni

Mondriaan

Werken van Maria Sibylla Merian

De Stijl in het Stedelijk Werken die de ideologie over o.a. kleurgebruik, de diagonaal en architectuur tot uitdrukking brengen. Tevens werk van naoorlogse kunstenaars.

Steinlen

Stedelijk Museum, t/m 21 mei

Prints in Paris 1900

Maurice Boyer - thuis in Amsterdam

Prenten en affiches uit het fin de siècle. Meer dan 250 prenten van o.a. Bonnard, Chéret, ToulouseLautrec en Steinlen, waaronder Le chat noir.

Van zijn eerste opdrachten tot recent werk. De foto’s geven een beeld van een veranderend Amsterdam, zowel nu als veertig jaar geleden.

Van Gogh Museum, t/m 11 juni

Amsterdam Museum, t/m 14 juni

Bezoek deze en vele andere Amsterdamse musea gratis met de I amsterdam City Card iamsterdam.com/citycard


62

krant KRANT

april 2017

AGENDA

MUSEA & EXPOSITIES

TASSENMUSEUM HENDRIKJE Het grootste tassenmuseum in de wereld. Herengracht 573, tel. 524 64 52 www.tassenmuseum.nl

It’s a men’s world De mannentas belicht. t/m 27 augustus

THEO THIJSSEN MUSEUM De Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van de roman ‘Kees de jongen’. 1e Leliedwarsstraat 16, tel. 420 71 19 www.theothijssenmuseum.nl

Tussen Artis en de Nieuwe Ooster Theo Thijssen in AmsterdamOost. april TROPENMUSEUM

De mooiste voorwerpen en verhalen van de hele wereld. Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 800 www.tropenmuseum.nl

Body Art Over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. 31 maart t/m januari 2019

TOM CALLEMIN Fotografische ode aan traagheid. de Brakke Grond, t/m 30 april

MARIA SYBILLA MERIAN 400 jaar geleden overleed kunstenaar en wetenschapper Maria Sybilla Merian, bekend om haar schitterende tekeningen van rupsen, planten en vlinders. Merian, Duits van geboorte maar wonend in Amsterdam, was een onafhankelijke vrouw die zelfs naar Suriname reisde voor haar standaardwerk Metamorphosis Insectorum Surinamensium. Ze wou alles gewoon in het echt zien. De kostbare werken – en alles is even mooi – komen uit de Artiscollectie. Cromhouthuis, 31 maart t/m 18 juni

MONSTERSTRIP Zes (strip)kunstenaars, onder wie Peter de Wit, René Windig en Wasco, staan voor de uitdaging om de expositieruimte van WG Kunst te veranderen in een totaalkunstwerk. Door voor elkaar te schrijven, te tekenen en te schetsen wordt er uiteindelijk een wonderbaarlijk gedrocht, een engel of een monster op de wereld losgelaten. Ieder werkt vanuit eigen kracht en met eigen materiaal en alle kunstwerken worden ter plekke gemaakt. WG Kunst 8 t/m 30 april Especially for you Een luchtige, interactieve tentoonstelling over een impopulair object: de doodskist. Over het ingewikkelde huwelijk tussen commercie en dood. Hoe verkoop je het onverkoopbare? t/m 2 september VERZETSMUSEUM

ZieZo Marokko: elk weekend en tijdens vakanties 14.30 uur Juniorreis (6-13 jaar); 11.00, 11.30, 12.00, 12.30 en 13.00 uur Familiereis (alle leeftijden). Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 840 www.tropenmuseumjunior.nl

Nederland voor, tijdens en vlak na WOII. Permanent Verzetsmuseum Junior. Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org

NEDERLANDS UITVAART MUSEUM TOT ZOVER Het verleden, heden en de toekomst van de omgang met de dood. Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl

ZWART GLAS Keramiek, sieraden e.a. van kunstenaars met een Surinaamse achtergrond. CBK Zuidoost, t/m 13 mei PLAY AS PROTEST Werk uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 van de Italiaanse kunstenaar Enrico Baj. CoBrA Museum, t/m 14 mei TOERISTEN IN AMSTERDAM Foto’s van Marc Faasse. Toerisme tot in detail vastgelegd met een selfiestick van negen meter. A’dam Lookout, t/m 15 mei TIMELESS BATTLES Werk van Gerti Bierenbroodspot. Morren Galleries, t/m 28 mei

TROPENMUSEUM JUNIOR

ZieZo Marokko In het museum staat een vliegtuig klaar. Stap in, riemen vast, op naar Marokko! Ga aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen. april

PETER SMIT Schilderijen. Amstelkerk, t/m 21 april EL ANATSUI Werk van deze Ghanese hedendaagse kunstenaar. Prince Claus Fund Gallery, t/m 28 april

SETH PRICE

Truth/love Werk van Jordan Wolfson. t/m 23 april Constructie van de nieuwe mens 100 jaar Russische revolutie: affiches, drukwerk, films en beeldende kunst uit de collectie. t/m 1 mei De Stijl in het Stedelijk 100 jaar De Stijl. t/m 21 mei De verliefde camera Werk van Ed van der Elsken. t/m 21 mei Nalini Malani: Transgressions Eigenzinnige combinatie van schilderij, video en bewegende schaduwen, door Malani ‘video/ shadow play’ genoemd. t/m 18 juni Chris Beekman, afvallige van De Stijl Een van de meest politiek actieve kunstenaars verbonden aan deze beweging. 8 april t/m 17 september Seth Price. Social synthetic Eerste overzichtstentoonstelling van Amerikaanse kunstenaar 15 april t/m 3 september

Top 3 Expo

door Joke van der Weij

MARIA SYBILLA MERIAN

Moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Museumplein 10, tel. 573 29 11 www.stedelijk.nl

WASCO

STEDELIJK MUSEUM

Eten in oorlogstijd Vijf topkoks koken gerechten van toen. t/m 28 mei

WERELDERFGOED PODIUM Dé startplek om kennis te maken met UNESCO Wereld erfgoed in Nederland. Dagelijks rondleiding en documentaire ‘Hollandse wereldwonderen’. Vijzelstraat 32, tel. 251 49 95 www.werelderfgoed.nl

MUSEUM WILLET-HOLTHUYSEN Het enige volledig ingerichte

SOCIAL SYNTHETIC Sculpturen, installaties, 16mm-films, tekeningen, foto’s, schilderijen, video’s, kleding en textiel, webdesign, muziek, geluid en poëzie: de Amerikaanse kunstenaar Seth Price schrikt nergens voor terug. Een belangrijk thema is het ‘zelf’ dat in ons van media doortrokken westerse leven nogal onder technologische druk staat. Price paart dan ook een grote affiniteit met technologie aan een gezonde dosis scepsis tegen diezelfde ontwikkelingen. Stedelijk Museum 15 april t/m 3 september Amsterdamse grachtenpand dat dagelijks voor publiek open is. Herengracht 609, tel. 523 18 22 www.willetholthuysen.nl

WOONBOOTMUSEUM Gevestigd op de ‘Hendrika Maria’, een voormalig zeilend bedrijfsvaartuig gebouwd in 1914. Aan boord krijgt men een beeld van deze woonvorm die zo typerend is voor Amsterdam. Prinsengracht 296 K, tel. 427 07 50 www.woonbootmuseum.nl

NOG MEER EXPOSITIES DINGEN Werk van Woody van Amen, Ni Haifeng, David Jablonowski, Jan Roeland, Maria Roosen, Leo Vroegindewij, Ina van Zyl. Art Chapel, t/m 2 april BENIDORM - OVER WINTERTIJD Foto’s van Romi Tweebeeke. Melkweg, t/m 9 april

LEONARDO DA VINCI Reproducties van zijn meest beroemde kunstwerken en houten replica’s van zijn uitvindingen. Beurs van Berlage, t/m 20 juni MICKY HOOGENDIJK Overzichtstentoonstelling van kunstfotografe. Museum Jan van der Togt, 14 april t/m 9 juli DE ZONDAGSSCHILDERS Jaarlijkse expositie met tekeningen, schilderijen, grafiek en beelden. Ateliers Geldersekade, 20 (15:00) t/m 23 april LOCATIES A’dam Lookout Overhoeksplein 5 www.adamlookout.com Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Art Chapel Prinses Irenestraat 19 www.artchapel.nl Ateliers De Zondagsschilders Geldersekade 101, tel. 624 39 33 www.dezondagsschilders.nl Beurs van Berlage Damrak 243, tel. 531 33 50 www.beursvanberlage.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl CBK Zuidoost Anton de Komplein 120, Zuidoost, tel. 252 54 01, www.cbkzuidoost.nl CoBrA Museum Sandbergplein 1, Amstelveen, tel. 547 50 50, www.cobra-museum.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 A, tel. 531 81 81 www.melkweg.nl Morren Gallerie Stadhouderskade 42, tel. 221 18 70 www.morrengalleries.nl Prince Claus Fund Gallery Herengracht 603, tel. 344 91 60 www.princeclausfund.org Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50, Amstelveen, tel. 641 57 54, www.jvdtogt.nl

COLOFON Hoofdredactie Bart van Oosterhout Vormgeving Het Zomerpaleis: Saskia Franken, Martijn Blokland Ontwerp Loes Koomen Eindredactie Janna Reinsma Eindredactie agenda & traffic Jet Greebe Medewerkers aan dit nummer Barbara van den Berg/SaltyStock, Basje Boer/We Are Public, Emma Curvers, Floor van Dijck, Nadja Hüpscher, Marit Kocken, Kim van der Meulen, Jet de Nies, Guido van Oorschot, Mike Peek, MarieCharlotte Pezé, Famke en Floor van Praag (ZIN), Margriet Prinssen, Inger van der Ree, Janna Reinsma, Rahi Rezvani, Erik Schmitz/Stadsarchief, Bregtje Schudel, Sanne Sofia/Zero Waste Lab, Imke Walenberg, Joke van der Weij, Christiaan de Wit Agendagegevens Afdeling Digital Media Aanleveren (agenda)gegevens aprilnummer - 20 februari meinummer - 13 maart juninummer - 18 april zomernummer - 15 mei septembernummer - 17 juli oktobernummer - 21 augustus Stichting Amsterdam Marketing De Ruyterkade 5, 1013 AA Amsterdam, T 020-702 61 00 informatie@iamsterdam.com Adverteren Afdeling Relaties, T 020-702 61 80 partner@iamsterdam.com Uitgever Amsterdam Marketing Marketing manager Nico Mulder Traffic manager Yara Fabel Drukker Corelio Printing Distributie e-mail distributie@iamsterdam.com Distributie verzorgd door Flyerman Abonnementen Amsterdam Marketing heeft zijn abonnementenbeheer voor de Uitkrant uitbesteed aan Abonnementenland. Vragen over abonnementen Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest T 0900-ABOLAND of 0900-226 52 63 (10 cpm) of WhatsApp T 06-151 113 85 www.bladenbox.nl Adreswijzigingen en opzeggingen: www.aboland.nl klantenservice@aboland.nl Jaarabonnement € 29,95 Het abonnement wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Abonnementen kunnen zowel schriftelijk als per e-mail worden opgezegd onder vermelding van het klantnummer, met een opzegtermijn van 3 maanden. Een abonnement is pas opgezegd, wanneer de abonnee daarvan een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen via post of e-mail. Een adreswijziging kan alleen worden verwerkt als het oude adres en het nieuwe adres schriftelijk of per e-mail worden doorgegeven. Prijswijzigingen voorbehouden. Uitkrant is een geregistreerd merk van Amsterdam Marketing. Verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 60.000 exemplaren. Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foutieve vermeldingen. © 2017 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbenden. De Uitkrant van april verschijnt 26 april, de abonnees ontvangen de krant eerder.


vooruitblik

VOORUITBLIK

Niet te missen in de komende maanden. samenstelling Marit Kocken

63

Rese nu alv rveer zeker ast om te van e zijn kaartjen e!

AMSTERDAM OPEN AIR Na zes uitverkochte edities keert Amsterdam Open Air begin juni terug. Ook dit jaar weer een indrukwekkende line-up met dj’s als Recondite, Agoria en Eats Everything.

RIGOLETTO De Nationale Opera brengt Rigoletto op de planken, een van Verdi’s populairste opera’s, ditmaal geregisseerd door de jonge Italiaan Damiano Michieletto.

Gaasperpark 3 en 4 juni

STARDUST

NIELS DE VRIES

Nationale Opera & Ballet 9 mei t/m 5 juni

HET ZWANENMEER In plaats van zestien zwanen schitteren er in deze uitvoering van het Shanghai Ballet maar liefst 48 sierlijke watervogels, en daarmee vormen ze het grootste Zwanenmeer van de wereld.

EDUARDUS LEE

24H NIEUW-WEST

Carré 22 augustus t/m 10 september

ROBECO SUMMERNIGHTS Tijdens de twee ‘zomerste’ maanden van het jaar vinden in het Concertgebouw de Robeco SummerNights plaats, met het beste wat klassiek – met o.a. Ronald Brautigam en de gebroeders Jussens (foto) – maar ook jazz, wereldmuziek en pop te bieden hebben. Het Concertgebouw 1 juli t/m 31 augustus

Wat Kreuzberg is voor Berlijn, wordt Nieuw-West voor Amsterdam. Tijdens dit 24-uurs event kun je er alvast 1001 dingen doen, o.a. je uitleven op de trampolinedisco, stadsduif eten of het monster van de Sloterplas ontdekken. 13 mei (gratis) iamsterdam.com/24H


64

krant KRANT

TOT SLOT

DE STAD UIT

de stad uit

Kom uit je comfort zone, pak de fiets of de trein en bezoek deze evenementen buiten de stad. tekst Marit Kocken

MOTEL MOZAÏQUE Ook dit jaar heeft muziek- en kunstfestival Motel Mozaïque weer een uiteenlopend programma. Nieuwe en bekende artiesten op het gebied van muziek, theater, dans en beeldende kunst zijn op spannende locaties in het centrum van Rotterdam te bewonderen. Daarnaast worden er dertig tours georganiseerd: bekijk bijvoorbeeld de stad door de ogen van een grafisch vormgever, ga op stap met de scootmobiel of volg de Amsterdammers Onno van den Muysenberg en Menno Visser voor een nieuw perspectief. Ook kun je tijdens dit tweedaagse festival de nacht doorbrengen op unieke plekken. Eerder waren het daken, kerken, etalages en bouwputten, dus houd de website in de gaten om te zien waar je dit jaar onder de wol kunt kruipen. Rotterdam, 7 en 8 april motelmozaique.nl

COOL JAPAN THEATERROUTE Leer Huizen kennen aan de hand van theatrale wandelingen. Samen met een gids loop je langs bijzondere historische locaties waar verschillende theatermakers, zangers, dansers en vertellers op een eigenzinnige manier iets van de geschiedenis van Huizen laten zien. Je komt onder andere langs de smederij, het voormalig gemeentehuis en de oude krachtcentrale. Doorgewinterde artiesten zijn gekoppeld aan lokaal, opkomend talent en hebben zo acht mooie voorstellingen gemaakt. Schiedam, 25 februari t/m 18 juni

Het land van de rijzende zon is populair, en niet alleen vanwege zijn eeuwenoude tradities en wijsheid, maar ook vanwege de uitzinnige Japanse fashion en popcultuur. In COOL JAPAN – Wereldwijde fascinatie in beeld worden hedendaagse cultuuruitingen als Hello Kitty, robots en Pokémon in een historische context geplaatst. Kernstuk van de tentoonstelling is Uki-Uki: een vier meter hoog schilderij van Hiroyuki Matsuura waarin oud en nieuw samenkomt. Traditionele kimono meets manga, dat werk. Verder kun je games spelen, manga’s lezen en anime bekijken, en wordt er op 29 en 30 april een speciaal Japanweekend georganiseerd. Leiden, 14 april t/m 17 september volkenkunde.nl


65

400 KERSENBOMEN… …SCHONK DE JAPAN WOMEN’S CLUB IN 2000 AAN AMSTELVEEN. JE VINDT ZE IN HET AMSTERDAMSE BOS, WAAR ZE ELK JAAR IN APRIL BETOVEREND IN BLOEI STAAN.

KAASMARKT ALKMAAR

LUCKY LIVE Sander van de Pavert heet-ie, het brein achter LuckyTV. Voor De Wereld Draait Door knipt en plakt hij bestaand beeldmateriaal, combineert dat met eigen geluid en creëert zo hilarische nieuwe filmpjes. Zijn video Time of My Life, waarin Trump en Clinton het gelijknamige lied zingen, was een enorme hit en ging de hele wereld over. In april komt Sander eindelijk achter de schermen vandaan en verhuist hij zijn studio naar het Zuiderstrandtheater. Daar laat hij zien hoe zijn video’s tot stand komen en toont hij nooit eerder gebruikt materiaal.

Wekelijks vindt weer de traditionele kaasmarkt plaats in Alkmaar. Om 10 uur wordt de markt officieel geopend met de belluider, waarna de beroemde kaasdragers met kilo’s kaas over het Waagplein rennen. Zo’n 30.000 kilo wordt door keurmeesters en handelaren bekeken, geroken en geproefd. Daarna wordt er traditioneel via ‘handjeklap’ over de prijs gehandeld. De kaasmarkt is vrij te bezoeken, maar er worden ook rondleidingen georganiseerd waarbij een gids je na de kaasmarkt ook meeneemt naar het weeggedeelte en de kaasdragerskamer.

Den Haag, vanaf 24 april zuiderstrandtheater.nl

BLOEMENCORSO Voor de zeventigste keer rijdt het Bloemencorso dit jaar door de Bollenstreek. Zo’n twintig praalwagens en meer dan dertig bijzondere voertuigen versierd met hyacinten, tulpen en narcissen paraderen van Noordwijk naar Haarlem onder begeleiding van verschillende muziekkorpsen. Het thema van dit jaar is Dutch Design, geïnspireerd door de oprichting van De Stijl, honderd jaar geleden. 19 t/m 23 april bloemencorso-bollenstreek.nl


RUIGOORD/P. VAN BERGEN HENEGOU WEN

66

TOT SLOT

EERSTE HERINNERING ‘Toen ik in Overijssel woonde ging ik vaak met de trein naar mijn opa en oma in NoordHolland. Als ik dan langs Amsterdam kwam, stapte ik altijd uit op het Centraal Station om even naar de stad te kijken en dan wist ik: hier ga ik later wonen.’ BUURT ‘Ik woon in de Nieuwmarktbuurt en dat vind ik geweldig. Je kunt er heerlijk winkelen, het barst er van de vintage- en tweedehandswinkeltjes. Ik loop meestal van de Nieuwe Hoogstraat door de Jodenbreestraat naar het Waterlooplein. Als je daar niet slaagt, dan weet ik het ook niet meer.’ HIER WIL IK OVERNACHTEN ‘Het Rijksmuseum. Het zou te gek zijn als je door alle zalen mag lopen zonder dat er andere mensen zijn.’ ÉÉN DAG IN AMSTERDAM... ‘Ik vond het vroeger altijd belachelijk, maar ik heb ontdekt dat er ook leuke rondvaarten zijn. Het is ontzettend mooi om de stad vanaf de grachten te zien. Je hebt een veel betere blik op de prachtige architectuur en je krijgt een heel ander Amsterdam te zien. Iedereen zou dat sowieso eens moeten doen.’ PARK ‘Als ik naar mijn kantoor ga, dan fiets ik van uit het centrum door het Vondelpark, van het begin tot het eind. Het is fantastisch om zo’n groot stuk door het groen af te leggen. Dat geeft een extra dimensie aan Amsterdam.’ THEATER ‘Ik ga niet meer zo vaak naar het theater sinds mijn zoontje zes jaar geleden werd geboren,

Amsterdam Dj Isis Dj Isis van der Wel (41) is al 25 jaar over de hele wereld actief als dj en dat viert ze op een speciaal jubileumfeest in Paradiso. ‘Het wordt een betoverende avond.’ tekst Marit Kocken foto Gitte Spinder

maar laatst liep ik in een steegje op de Wallen langs het prachtige Torpedo Theater. Bijna niemand kent het omdat het mini is, maar het is een echt Amsterdams pronkstuk.’ CAFÉ ‘Waar ik de laatste tijd vaak lunch is het Radion-café. Ze hebben een heel leuke programmering met kunst en muziek, en in het weekend ook een speciaal programma voor kinderen. En ze hebben heerlijke huevos rancheros!’ MOOISTE UITZICHT ‘Ik was laatst in de W Lounge van het W Hotel. Vanuit deze bar kun je Atlas heel mooi op het Paleis zien staan, met de wereld op zijn schouders.’ AMSTERDAMSE DJ ‘Krien Jozeph blijft mij boeien. Ik zag hem voor het eerst op de Azart Theaterboot, in 2003. Het was een jonge gast die klassieke muziek draaide – niet de mainstream muziek die we overal horen, maar mooie kunstzinnige, sferische geluiden. In de loop der tijd heeft hij zich ontwikkeld tot een elektronische dance-dj. Hij inspireert mij om uit het house-

W LOUNGE

RADION-C AFÉ

RIJKSMUSEUM

Groeten uit...

en techno-stramien te stappen waar je als dj makkelijk in blijft zitten.’ CLUB Ruigoord is mijn favoriete feestplek. Je kunt er sterren kijken, bij het vuur zitten of lekker in de zon dansen. In combinatie met de Kerk schept dat precies de sfeer die uitgaan voor mij compleet maakt.’ 25 JAAR ‘Toen ik vijftien was ging ik vaak stiekem naar de RoXY. Ik raakte bevriend met dj Dimitri, die mij vroeg om zijn “opwarm-dj” te worden. Zo begon mijn carrière 25 jaar geleden als resident in de RoXY. Die avonden waren echt legendarisch. Het publiek was extravagant, het was heel vrij voor vrouwen en voor de gayscene. Tegenwoordig is de undergroundscene in Amsterdam een stuk minder theatraal. Ik herinner me gigantische installaties met performance-artiesten en onbeschaamd naakt, en dat alles zonder camera’s op mobiele telefoons. PARADISO ‘Op 29 april vier ik mijn 25-jarige dj-jubileum én verjaardag in Paradiso. Met bevriende dj’s en kunstenaars vul ik de avond. Het thema is ‘Beltane’, dat is een traditioneel oud-Europees voorjaarsfeest. Verwacht bloemen, planten, geweien, zaden en vuur. Wat de avond ook speciaal maakt is de zes uur durende videoshow. Samen met bevriend beeldkunstenares Gitte Spinder heb ik de afgelopen jaren veel kunstzinnig beeld geschoten en dat zal tijdens mijn zes uur durende soloset te zien zijn. Het wordt een spannende, betoverende avond.’ 25 jaar dj Isis Paradiso 29 april


BODY ART NU TE ZIEN

S E C

S N E

G E W

G U R

TE

C U S

TROPENMUSEUM.NL


Vincent van Gogh, Zeegezicht bij Scheveningen (detail), 1882. Van Gogh Museum, Amsterdam (Staat der Nederlanden, legaat A.E. Ribbius Peletier)

Vincent van Gogh, Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (detail), 1884-85. Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

De gestolen werken Van 22.03.17_14.05.17 weer te zien

Uitkrant Amsterdam april 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you