3 minute read

Fulgte drømmen

Fulgte drømmen

Forfatter Geir Tangen har startet egen bokhandel hvor utvalget består av bøker som han selv liker, og som han trygt kan anbefale videre.

Du har familie, leilighet i Spania, jobber som lærer, er forfatter og bokblogger. Nå har du egen bokhandel. Har døgnet flere timer i Haugesund enn andre steder?

– Ha ha … Jo, en kan jo saktens begynne å lure på det, og det er klart at jeg begynner å merke kjøret. Spesielt denne høsten når jeg er invitert på alt som kan krype og gå av litteraturfestivaler rundt om hele Norge. Men, den bokhandelen min er nettbasert, og det er ikke jeg som står for den praktiske tilretteleggingen av den. Det er det teamet bak pokket.no som gjør. Altså bestilling, pakking, utsending og nettløsninger er det de som tar seg av. Min jobb er å anbefale knakende gode krimbøker jeg har lest. Det gjør jeg jo uansett, så det er ikke så mye merarbeid egentlig.

Jeg leste at det å drive bokhandel har vært en drøm fra du var liten, likevel utdannet du deg som lærer. Hvorfor ikke satse på drømmen sin?

– Jeg har hatt mange drømmer, vet du. Jeg drømte om å bli popstjerne, og sang i et band i noen år. Jeg drømte om å bli journalist, og har mange år bak meg som frilansjournalist i både TV, radio, aviser og magasiner. Jeg drømte om å bli forfatter, og jeg ble det også. Bokhandlerdrømmen var mer en romantisk greie om å få lov til å leve av å drive med litteraturformidling. Det gjør jeg jo også som lærer, og det er givende.

Det finnes mange bokhandler rundt i landet, både fysiske og nettbaserte. Hvorfor er det et behov for enda en bokhandel?

– Det Norge mangler er nisjebokhandlerne. Altså de som sitter på fagkunnskapen og kompetansen innenfor et mindre område av litteraturen, og som kan veilede deg som leser innen akkurat det feltet du interesserer deg for. Det er komplett umulig å gjøre så smale bokhandlere til et levebrød. Du er nødt til å selge Mytting, Moyes og Michelet for å få en bokhandel til å gå rundt. Men, på nett er det annerledes. Du har hele Norge som nedslagsfelt, ikke bare det stedet du bor, og det er fullt mulig å drive nisjebokhandel som en bitteliten bigeskjeft utenom vanlig jobb.

“Bokhandlerdrømmen var en romantisk greie...”

Er butikken din kun digital, eller kan man komme å kjøpe fysiske bøker av deg også?

– Den er kun digital, finnes ingen steder i virkeligheten, men bøkene er jo fysiske. Det er ikke snakk om e-bøker, altså. Du får en skikkelig bok i posten med gratis frakt og en hilsen fra meg.

Som bokblogger, er det vel fint å selge bøker. Hva slags bøker kommer du til å tilby?

– På min pokket.no er det KUN krimbøker som jeg liker, og som jeg anbefaler. Jeg skal kunne gå god for hver eneste tittel. For å være helt spesifikk så handler det om bøker jeg ville gitt terningkast 5 og 6. Ingen andre. I tillegg kan folk kjøpe bøker jeg selv har skrevet, selvsagt.

Hva legger du vekt på når du vurderer en bok som god? Er det spesielle forfattere du prioriterer å selge via din bokhandel fremfor andre? Og hvorfor det, isåfall?

– Nei, jeg er aldri opptatt av HVEM som har skrevet bøkene jeg anbefaler. Det handler om det jeg oppfatter som kvalitet. Innen krimlitteraturen finnes det et helt hav av undersjangere som for eksempel kosekrim, actionthrillere, kodekrim, mysterier, psykologiske thrillere osv.osv. Hver av disse undersjangerne har sine egne preferanser som en kan måle kvalitet opp mot. En actionthriller for eksempel, MÅ være spennende hele veien og ha et skyhøyt tempo for å fungere. En slow-crime derimot skal gi leseren tid til å gjøre et dypdykk inn i miljø og karakterer. Mysteriet skal bare ligge å ulme i bakgrunnen, og det kan gjerne gå 40 sider mellom hver gang pulsen stiger når du leser. Kvalitet handler om å treffe forventningene til leserne, og gjerne overraske dem litt også.

“Kvalitet handler om å treffe forventningene til leserne, og gjerne overraske dem litt.“