Építész Szüret 5 / Budaörs - a formálódó város / Te hogyan alakítanád?

Page 1

ÉPÍTÉSZ SZÜRET 5 Budaörs - a formálódó város Te hogyan alakítanád?TARTALOMJEGYZÉK KIÁLLÍTOTT TERVEK 03

Előszó KIÁLLÍTOTT TERVEK

Új református gyülekezeti központ

60

Kulissza / tervpályázat

64 68

Duplex villa

04

Ifjúság utcai sport-és szabadidőpark

Kőhegyi játszótér és kilátó

08

Könyvkiadó és kereskedelmi épület

72

Épületgépészeti áruház

12

Lakóház - Máriavölgy utca

76

Szivárvány utcai buszpályaudvar

16

Aramis futsal tornacsarnok

80

Kincskereső óvoda

20

JMMK közösségi kert

84

Iroda és lakóépület együttes

24

Zichy Kastély - régi postaépület

88

Animációs műhely és inkubátorház

28

INTÉZMÉNYI KARBANTARTÓ FELÚJÍTÁSOK

MBH Zrt. irodaház és társasházak

32

Lévai utcai gyermekorvosi rendelő

93

Benzinkút kezelőépület

36

Budaörsi tűzoltóság

94

Hosszúréti patak környezetrendezése 40

Csillagfürt óvoda

95

Lakóépület átépítése irodának

44

Leopold Mozart zeneiskola

96

Fekete-fehér ház

48

Idősek otthona

52

Gyógypedagógiai iskola

56

Budaörsi Építész Szüret 5


Fotรณ Szabรณ Eszter


5. BUDAÖRSI ÉPÍTÉSZ SZÜRET (2018. NOVEMBER) Budaörs, a formálódó város – Te hogy alakítanád? Szinte minden utcára jut egy építkezés Budaörsön, sorban születnek az új házak. Ez vezérelte az immár ötödik éve megrendezésre kerülő Építész Szüret „Budaörs - a formálódó város” kiállítását, melyben az elmúlt 5 év antológiáját mutattuk be interaktív formában. A kiállítási anyagot egyesületünk állította össze és öntötte egységes formába a tervezőktől kapott tervek, fényképek, látványtervek és szöveges dokumentumok alapján. A kiállított épületek és tervek kiválasztásában a Budaörs Város Önkormányzatának Főépítészi Irodája volt segítségünkre. A „Budaörs - a formálódó város” kiállítással célunk volt megismertetni a városlakókkal, hogy milyen magas színvonalú beavatkozások, építkezések valósultak meg 2013 és 2018 között Budaörsön, valamint betekintést adni az épületek hátterében álló gondolatokba és építészeti eszközökbe. Az egyes projektek bemutatása 30x30x30 cm-es kockákkal történt, melyeket a látogatók a kezükbe fogva, forgatva elemezhettek. Ezúttal nyomtatott formában, kiállítási katalógusként forgathatja az olvasó a bemutatott épületeket ismertető anyagot. Kellemes lapozgatást! HÚSZNEGYVEN Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület Budaörs, 2019.


DUPLEX VILLA Budai agglomeráció, Budaörs nyugati pereme. Az utca a Huszonnégyökrös hegy vízgyűjtője, a lejtők között kisebb bevágást alkot, kedvelt természetjáró, madármegfigyelő, kiránduló és kilátóhelyekhez vezet. Légköri adottságai miatt a gerinc felett tiszta időben a budaörsi és a farkashegyi repülőtér vitorlázói repülnek. A telkek két természetvédelmi terület között 100 méter mélyek. Az ég és a táj nagyon tágas, a terület egyes pontjai körpanorámásak. A Huszonnégyökrös hegy, Csík-hegy, Út-hegy, Odvas-hegy torlódó formái és a Törökugrató között a Duna irányában több tíz kilométeres távlat nyílik. A domboldal hagyományosan gyümölcsös, ahol évről évre beérik az alma, a barack, a szőlő és az eper. A gyalogos feljáróval felhasított zöld kert és épülettest egyetlen formai motívumot alkot: a lejtőt borító zöld szőnyeg az utcai szegélynél — csöppnyi absztrakt mozzanattal — széles, enyhén meghajló szalagokra bomlik. A feljáró mellett a szőnyeg és az épület is megnyílik.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Duplex villa

04


Budaörsi Építész Szüret 5 / Duplex villa

05


Budaörsi Építész Szüret 5 / Duplex villa

06


DUPLEX VILLA Vezető tervező Horváth Dénes

Árnyékolás Gosztonyi Miklós /Krüllung Kft.

Tartószerkezet Wächter Attlia

Asztalos Ágoston Előd /Bútor Trió Kft.

Elektromos tervező Diószegi Péter

Lámpa Kugelmann Róbert /Webs Kft.

Energetika Sami Zinaeddin /HVAC-Sol Kft

Épületlakatos Görbe László

Építőmester Sváb Márton, Rivnyák Ferenc, Csibi István

Fotó Danyi Balázs

Külső ajtók és ablak Szabó Ferenc /Alusch-losser Kft.

Tervezés éve 2008-2009

Kivitelezés éve 2012-2018

07


KŐHEGYI JÁTSZÓTÉR ÉS KILÁTÓ A cél egy „ékszerdoboz” jellegű lakóterületi játszótér és egy használható és elérhető kilátóhely létrehozása volt. A terület rendezése során a már meglévő szinteket megtartottuk, három támfal építésével négy különböző magassági szintet alakítottunk ki. A szinteket felületkezelt beton támfalak választják el egymástól, melyek firkafalként is funkcionálnak. A játszótér vidám megjelenését a váltakozó élénk narancs és pink színű öntött gumiburkolat biztosítja, ami egyben az összes elhelyezett játszószer esésvédelmét is ellátja. A burkolt felületeket a telekhatár felé növényzet határolja, így a játszótérnek megmarad az intimitása, családias hangulata. A kilátó a meglevő csőszház helyén valósult meg, megközelítése csak gyalogosan lehetséges. Az utcáról látszóbeton tereplépcső, majd burkolatlan, korláttal kísért ösvény vezet fel ide. A tervezett élénk narancsszínű korlát egyrészt kijelöli az ösvény nyomvonalát, vezeti a szemet, másrészt gondolatilag összeköti a játszótérrel. A megvalósult koncepció érintetlenül hagyja a természetes kopárt, miközben a kőhegyi panoráma könnyen elérhetővé válik.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Kőhegyi játszótér és kilátó

08


Budaörsi Építész Szüret 5 / Kőhegyi játszótér és kilátó

09


Budaörsi Építész Szüret 5 / Kőhegyi játszótér és kilátó

10


KŐHEGYI JÁTSZÓTÉR ÉS KILÁTÓ Megbízó Budaörs Város Önkormányzata

Vízközmű tervező Hobl Géza

Generáltervező Urban Concept Kft.

Automata öntözőhálózat Zöllei András

Tájépítész tervezők Király-Salgó Borbála, Kontra Dániel

Generál kivitelező Magyar Kőris Kft.

Tartószerkezet Horváth Soma

Fotó Szabó Dávid

Építész Király Szabolcs Elektromos tervező Antal Zoltán

Tervezés éve 2013-2014

Kivitelezés éve 2015

11


ÉPÜLETGÉPÉSZETI ÁRUHÁZ Az építtetők Budaörs azon részén vásárolták meg a beépítésre szánt telket, ahol a „dobozok” dominálta egyenépítészet és a kertes lakóövezet találkozik. Az építészeti koncepcióban a ház egyszerre próbál mikroszinten rendet teremteni maga körül, illetve épített minőségével és tereivel kiviláglani az átlagos mezőnyből. A korábban teljesen körbekerített terület a telepítés során a város irányába kinyílt, a ház előtti parkoló bárki által használható, vizuálisan pedig tágas és rendezett térséget biztosít az új épületnek. A telek geometriai adottságaihoz alkalmazkodó, hegyes szögben záródó, így dinamikus karakterű épülettömeg értékes, antracit színű, eleganciát közvetítő fémburkolattal és nagy méretű üvegfelületekkel készült el az átlagosnál igényesebb egyedi részletképzéssel. A koncepció másik fontos eleme az épületen megjelenő prémium minőségű alumínium árnyékolórendszer, amely aztán meanderszalag-szerűen leválik a házról, átlényegül kerítéssé, és elindul útjára – megteremti a hátsó udvart – majd ismét csatlakozik a házhoz.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Épületgépészeti áruház

12


Budaörsi Építész Szüret 5 / Épületgépészeti áruház

13


Budaörsi Építész Szüret 5 / Épületgépészeti áruház

14


ÉPÜLETGÉPÉSZETI ÁRUHÁZ Közlekedéstervező Gárdonyiné Kormos Mária /Körkép Kft.

Építtető Cu-Implex Kft. Generáltervező Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál Építész munkatárs Pintér Norbert, Szabó Dávid Tartószerkezet V. Nagy Zoltán / Lapidárium Mérnöki Kft Épületgépészeti tervező Molnár Gábor / Kovács Pál és Társa Kft. Épületvillamos tervezők Nyári Ilona / Libella 21. Bt. Szekeres Lajos /Vill-Mind Kft.

Tervezés éve 2011-2014

Kivitelezés éve 2015-2016

Tűzvédelmi tervező Horváth Lajos Geotechnikai tervező Lipowsky Rudolf /Lipowsky Mérnöki Iroda Bt. Kivitelező Colas Alterra Zrt., Elő-Szer Kft. Fotók Török Tamás /topogram.hu

15


SZIVÁRVÁNY UTCAI BUSZPÁLYAUDVAR A buszvégállomás átalakítását leginkább a meglévő, ideiglenes végállomás épület rendkívül leromlott állapota indokolja, illetve a végállomás területén kialakult közlekedési rendszer, amely a fő gyalogos útvonalak és a buszforgalmi útvonalak balesetveszélyes kereszteződését eredményezi. Ezért a végállomás épület átalakítása egyben alkalmat adott a buszvégállomás forgalmi rendszerének átgondolására is. A végállomás épület egy közös, nagy előtetővel összefogott négy különálló épületre tagolódik: az egyikben a buszsofőr pihenő és az egyéb kiszolgáló helyiségek, a másikban egy köz-wc, további kettőben pedig kiadható bér üzlethelyiségek kaptak helyet, amelyek kiegészítik és kiszolgálják a buszvégállomás közönségét. Az épületegyüttes része továbbá az északi oldalon a leszállóhelyhez és a nyugati és keleti oldalakon a felszállóhelyekhez tartozó előtető-építmény, amelyek együtt egy kerengő-jellegű épületidézettel keretezik a közrezárt buszvégállomás terét.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Szivárvány utcai buszpályaudvar

16


Budaörsi Építész Szüret 5 / Szivárvány utcai buszpályaudvar

17


Budaörsi Építész Szüret 5 / Szivárvány utcai buszpályaudvar

18


SZIVÁRVÁNY UTCAI BUSZPÁLYAUDVAR Megbízó Budaörs Város Önkormányzata Generáltervező Intramuros Kft.

Tájépítész tervező Kontra Dániel / urban concept kft.

Vezető tervező Dobos Botond Zsolt DLA Építész munkatárs Kurucz Olívia Tartószerkezet Kovács Istvánn/Kovács és Kovács Stúdió Kft. Épületgépész tervező Szalóky László /Kristály Klíma Plusz Kft.

Tervezés éve 2018

Közlekedéstervező Nagy Katalin /Nagy és Társa Mérnökiroda Bt.

Kivitelezés éve 2019

Elektromos tervező Máramarosi András Tűzvédelmi tervező Székács András Rehabilitációs konzulens Pandula András Látványtervek Borszuk Gábor, Kurucz Olívia

19


KINCSKERESŐ ÓVODA Az épület egy a környezetébe illeszkedő, 4 csoportszobás, földszint+emelet kialakítású, modern, magastetős óvoda, amely a Kossuth Lajos utcai telekhatárra került megtervezésre. Az épület alaprajzi vonalvezetését követő kontyolt nyeregtető cserépfedést kap. A hőszigetelt homlokzati felületek vakolt kialakításúak, helyenként kő- és téglaburkolatú részekkel. A homlokzati nyílászárók faszerkezetűek, az udvari homlokzat előtt az ablakok fazsalus kialakításúak. Az épület déli tetőfelületére kerülnek elhelyezésre a napkollektorok, melyek a meleg víz előállítását segítik. Az épület akadálymentes megközelítése a Szabadság út felől biztosított. Az épületen belül az akadálymentes közlekedést a földszint és az emelet között lift biztosítja. A gépkocsi parkolás telken belül a Szabadság utca felől biztosított: 7 db parkoló és 1 db akadálymentes parkoló kialakításával. Az épület udvarán kialakításra kerülő kert a tervezett négy foglalkoztató gyermekeinek biztosít játszóhelyet, benne játszótéri eszközökkel.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Kincskereső óvóda

20


Budaörsi Építész Szüret 5 / Kincskereső óvóda

21


Budaörsi Építész Szüret 5 / Kincskereső óvóda

22


KINCSKERESŐ ÓVODA Megbízó Budaörs Város Önkormányzata Kivitelező Bozi Tamás, Turányi András /Progress-B’90 Zrt.

Tervező Bokor Péter, Molt Klára /VILLA International Zrt. Fotó Kozsda Attila

Lebonyolító / műszaki ellenőr ARKkitehti Kft. Mezabo EOS Kft. Konzorciumvezető Sípos Gergely, Csóra Aurél /ARKkitehti Kft.

Tervezés éve 2012

Kivitelezés éve 2013-2014

23


IRODA ÉS LAKÓÉPÜLET EGYÜTTES A tervezett épület Budaörs központjában helyezkedik el, az önkormányzat közelében, a Lévai utca és a Bretzfeld utca sarkán. A telek hosszú és keskeny adottságaiból adódóan az épülettömeg is ehhez hasonló alakot vesz fel. Az ebből adódó monoton homlokzati felületek kiküszöbölése érdekében 3 fő tömegre bontottuk az épületet, melyeket egymáshoz képest finom, 3°-os szög elfordítással kapcsolunk egymásba. A két szélső tömeget a Lévai utca felől karakteres „P” alakú keretbe foglaltuk, ahol a „P” szára jelöli ki a bejáratokat. A bütü homlokzatok zárt kialakításúak a Bretzfeld utca felől, ez a zajterhelés miatt is praktikus. E két hurok közé akasztottunk be egy sötétebb tónusú hasábot, melyet keretek szegélyeznek, mely egy szinttel magasodik a két szélső szárny fölé, magában foglalva és kiemelve a penthouse lakófunkcióját.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Iroda és lakóépület együttes

24


Budaörsi Építész Szüret 5 / Iroda és lakóépület együttes

25


Budaörsi Építész Szüret 5 / Iroda és lakóépület együttes

26


IRODA ÉS LAKÓÉPÜLET EGYÜTTES Megrendelő MOBOKO Central Kft.

Talajtechnika és geotechnika Petik Csaba

Generáltervező SIBYLLA Design Kft.

Kertépítészet László Viktor

Vezető tervező Szily Boldizsár

Útmérnök Ittzés Miklós

Építész munkatárs Riesz Abigél

Tűzvédelmi szakértő Kováts Róbert

Tartószerkezet Lengyel Tamás

Elektromos tervező Czeglédi Marianna

Épületgépészet Pásztor Tibor

Személyfelvonó Nagy Sándor

Tervezés éve 2018

27


ANIMÁCIÓS MŰHELY ÉS INKUBÁTORHÁZ / DIPLOMATERV A tervezett animációs inkubátorház keretet adhatna friss diplomásoknak, digitális művészettel foglalkozóknak, hogy egymást inspirálva működhessenek. Helyet adna tanfolyamoknak, műhelyfoglalkozásnak, művészeti és filmes rendezvényeknek, továbbá a budaörsi animációs fesztivál központjává alakulhat. Az épület Budaörs központjában helyezkedik el, rendkívül heterogén környezetben. Magában foglal két fő funkcionális egységet, a munka tereit és a közönségnek nyújtott szolgáltatásokat. A ház működése logikusan felfűzhető egy közlekedő tengelyre, amely a hátsó zártabb, funkcionális terektől indulva egyre inkább megnyílik a közönség számára. A közlekedő tér nem csupán az egy szinten található helyiségeket köti össze, hanem két szintes belmagasságának köszönhetően a szintek között is kapcsolatot jelent. A tömeg formálásával biztosítható a több fronton megnyitható épület, így létrejön a természetes átszellőzés, valamint természetes fényhez jutnak a belső terek, és a telek területén álló két fa megőrzése lehetővé válik.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Animációs műhely és inkubátorház

28


Budaörsi Építész Szüret 5 / Animációs műhely és inkubátorház

29


Budaörsi Építész Szüret 5 / Animációs műhely és inkubátorház

30


ANIMÁCIÓS MŰHELY ÉS INKUBÁTORHÁZ / DIPLOMATERV Építész tervező Hargitai Réka Építész konzulens Karácsony Tamás DLA

Intézmény BME- Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem /Építészmérnöki kar, Középülettervezési tanszék

Épületszerkezettan Dr. Takács Lajos Tartószerkezettan Dr. Domonkos Gábor Építéskivitelezés-szervezés Tőkés Balázs Épületgépészet Dr. Palócz Miklós

Tervezés éve 2017

31


MBH ZRT. IRODAHÁZ ÉS TÁRSASHÁZAK Az épületek telepítése a környéken kialakult beépítésre reflektál: a főépület az utcai zártsorú beépítésnek megfelelően a telek teljes szélességében az utcai fronton helyezkedik el, míg a lakóépületek a telek hátsó részében, szabadon állóan épülnek. Az utcai homlokzatnál az alapkoncepció a szomszédos – különböző tömegű és karakterű – épületek tömegének összefogása volt egy, a telek teljes szélességében végigmenő homlokzati sávval, amely egyrészt kezeli a hely szelleméből adódó közlekedési dinamika „elnagyoltságát”, de ugyanakkor alapvetően őrzi, és finoman megidézi a három telek egyesítéséből létrejött telek múltját. A helyi szabályozás a telekbelsőben is egy alapvetően környezetétől idegen, 7,5m-es párkánymagasságot enged meg, amely olyan épülettömegeket indikál, amelyek bajosan igazodnak a környezetükhöz. Ezért gondoltuk ki azt a koncepcionális elemet, hogy egy „talapzatra” állítva, a hagyományos falusikisvárosi épülettömeget, épületformát idézzük meg a tömbbelsőben.

Budaörsi Építész Szüret 5 / MBH Zrt. irodaház és társasházak

32


Budaörsi Építész Szüret 5 / MBH Zrt. irodaház és társasházak

33


Budaörsi Építész Szüret 5 / MBH Zrt. irodaház és társasházak

34


MBH ZRT. IRODAHÁZ ÉS TÁRSASHÁZAK Építtető ÚB Károly Király u. Projekt Kft. Generáltervező Intramuros Kft.

Közlekedéstervező Nagy Katalin /Nagy és Társa Mérnökiroda Bt. Elektromos tervező Handó József / Mártra Elektro Bt.

Vezető tervező Dobos Botond Zsolt DLA Építész munkatárs Borszuk Gábor Tartószerkezet Pintér Tamás / Kerek és Pintér Kft.

Tűzvédelmi tervező Székács András Látványtervek Borszuk Gábor Fotó Danyi Balázs

Épületgépész tervező Zsédely Sándor / PDG Kft.

Tervezés éve 2016-2017

Kivitelezés éve 2018

35


BENZINKÚT KEZELŐÉPÜLET A bővítés, átalakítás, területrendezés átfogó célja, hogy a több évtizede jól működő, de méltatlan esztétikai értékű benzinkútból visszafogott eszközkészletet használó, a kisvárosi környezetre reflektáló és Budaörshöz méltó városi benzinkút váljon. Ezen környezetrendezés legkiemeltebb beavatkozása a kezelőépület újragondolása kortárs szemmel úgy, hogy az átalakítás során a meglévő épületből a lehető legtöbb elemet megtartva és felhasználva – ökológiai, gazdasági és üzemeltetési megfontolások által vezérelve – gyökeresen más képet mutasson az épület új arca. Az építmény bővítésével, a tetőszerkezet és a homlokzati nyílászárók átalakításával egy sematizált, fehér, hagyományos házformát idéző, oromfalas épülettömeget alakítottunk ki. Ezt a házformát egy acélszerkezetű, terpesztett acélháló burokkal vettük körül, amely a házforma ellenére elemeli az építményt a hagyományos épületek világától, finom elemként egyértelműsítve az épület ipari-technológiai jellegét. Vagyis úgy hangsúlyozza a benzinkút lakóépületektől idegen jellegét, hogy formailag megidézi azt.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Benzinkút kezelőépület

36


Budaörsi Építész Szüret 5 / Benzinkút kezelőépület

37


Budaörsi Építész Szüret 5 / Benzinkút kezelőépület

38


BENZINKÚT KEZELŐÉPÜLET Építtető QUTAS Üzemanyagtöltő Kft.

Épületgépész tervező Kontra Botond

Generáltervező Intramuros Kft.

Elektromos tervező Máramarosi András

Vezető tervező Dobos Botond Zsolt DLA

Tűzvédelmi tervező Székács András

Építész munkatárs Kurucz Olívia

Fotó Danyi Balázs

Tartószerkezet Pohl Ákos / CEOS Kft. Tervezés éve 2017-2018

Kivitelezés éve 2018

39


HOSSZÚRÉTI PATAK KÖRNYEZETRENDEZÉSE A Kolozsvári utca és a Hosszúréti-patak közötti területen elhelyezkedő tervezési helyszín környezetrendezése két ütemben valósul meg. Az I. ütem kivitelezése – mely 2016-ban megtörtént – magában foglalta a térkő burkolatú gyalogos közlekedőutak kialakítását, a futókör megépítését, tereprendezést az építéssel érintett területeken, az öntözőhálózat kialakítását, illetve a tervezett közvilágítási hálózat védőcsöveinek a lefektetését. Az I. ütemben kialakított „kereteket” a II. ütem megtölti tartalommal: játszótér kialakítására kerül sor, megépül a nagy parkoló és a Hacienda melletti parkoló, valamint kihelyezésre kerülnek a park berendezési tárgyai. A játszótér és a fitnesz park közös kerítésen belül, a Varjú utca vonalában, térkő burkolatos sétányok által határolt területen kapott helyet, a park központi helyén. Két eltérő funkciót szolgálnak ki, de a célközönség egy része közös, ezért nem kerítéssel, hanem élősövénnyel terveztük elválasztani a két térrészt egymástól, illetve térkő buroklaton átjárást is biztosítottunk.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Hosszúréti patak környezetrendezése

40


Budaörsi Építész Szüret 5 / Hosszúréti patak környezetrendezése

41


Budaörsi Építész Szüret 5 / Hosszúréti patak környezetrendezése

42


HOSSZÚRÉTI PATAK KÖRNYEZETRENDEZÉSE Megbízó Budaörs Város Önkormányzata

Elektromos tervező Vialux Kft.

Generáltervező Kert-Szín-Vonal Kft.

Fotó Balatoni József

Felelős tájépítész tervező Szarka Krisztina Úttervező Erős László

Tervezés éve 2013-2018

Kivitelezés éve 2016-2018

43


LAKÓÉPÜLET ÁTÉPÍTÉSE IRODÁNAK Ritka lehetőség, mikor egy mérnökiroda saját magának tervezhet, kivitelezhet egy új munkahelyet. Irodánknak ez a lehetőség megadatott. Budaörs központjában, egy intenzív beépítésű területen találtunk egy 1928-ban épült, leromlott állapotú, használaton kívüli lakóépületet. A zártsorúan, áthajtóval épült lakóház mellett két gazdasági épület is állt itt, melyek később elbontásra kerültek. A főépület utcai homlokzata, tömegformálása helyileg védett volt, ami alapvetően meghatározta a tervezési alapvetéseket. Az utcai tömeg mellett egy új, udvari, magastetős szárnyat építettünk oldalhatárra, amit egy lapostetős bejárati nyaktag köt össze a régivel. Az L alaprajzú beépítéssel egy jól használható belső udvar és egy rugalmasan (együtt vagy külön is) működő két egységes irodaépület jöhetett létre. Ez szintén elvárás volt. A régi épület tetőszerkezete és födéme funkcionális és állékonysági okok miatt újraépült. A tetőteret az udvar, és a Kálvária domb irányába „felnyitottuk”, ezzel egy új nézőpontot adva az egykori padlástérnek.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Lakóépület átépítése irodának

44


Budaörsi Építész Szüret 5 / Lakóépület átépítése irodának

45


Budaörsi Építész Szüret 5 / Lakóépület átépítése irodának

46


D

7,915

3,40

2,10

30

10

4,50

30

15

10

30

11 12

7

13 14

5

15

3,875

8

szellőző

2,0%

9

6

pm 90

1,00 2,10

pm 1,36 pm 1,36

B104 TÁRGYALÓ 17,87 m2 (28,13m2)

1,00 2,10

1,50 1,20

pm 1,36 pm 1,36

E

30

35

3,275

pm 1,36

pm 1,29

B103 IRODA 17,73 m2 (28,13m2)

1,00 2,10

B101 KÖZL. 3,80 m2 (6,49m2)

1,90 m

17 18

B102 IRATTÁR 13,50 m2 (21,87m2)

3,275

A101

8,57 m2 (13,32m2)

2,0%

7,15 6,25

16

1,50 1,20

19

pm 90

1,14 1,60

E

15,70 4,50

10

19 fellépés 16 / 30

1,90 m

30

1,34 4,57 15,70

3,21 10

1,34 4,50

15

3,00 2,13

1,14 1,40

2,81 10

1,14 1,40

3,40

1,14 1,40

30

20,45 7,30

1,81 30

15

pm 80

A102

44,33 m2 (53,74m2)

D

9,75 20,525

2,82

15

B

7,30 1,20

1,14 1,40

1,14 1,40

1,14 1,40

pm 1,33

15

pm 1,33

6,95

pm 1,33

2,19

B

10

15

15

8 7

6,065

18

3,875 6,25 7,15

16

9

pm 1,27

15

17

K1 kémény

90 2,10 kondenzációs fali kombi gázkazán

1,14 1,60

75 2,10

75 2,10

10

1,14 1,60

A105 ELŐTÉR 3,83 m2

7,61

1,14 1,60

14

30

13

3,565

12

20 fellépés 155 / 30

11

30

45

10

75 A106 NŐI WC 2,10 3,89 m2

4,34

A108 BÚVÓTÉR 1,11 m2 (6,20m2)

A107 75 FFI WC 3,94 m2 2,10

30

75 2,10

15

2,40

"B" ÉPÜLET - TERVEZETT ÉPÜLET

28,50

4,885

7,39 1,40 10

1,40 10

15

15

1,44 10

É

C

"A" ÉPÜLET - MEGLÉVŐ, ÁTÉPÍTETT ÉPÜLET

52 52

3,54 35

10

9,935

1,90 m

1,00 2,10

1,00 2,10

1,90 m

4,295

5,485

A104

A103

pm 1,27

11,98 m (18,81m2)

pm 1,33

11,88 m2 (18,20m2)

1,14 1,60

1,14 1,60

A

2,26 30

30 52 52

6,94 6,94

45 45

15

15 7,91

C

±0,00 = +134,00 mBf (tervezett épület padlóvonala)

5,335

A

LAKÓÉPÜLET ÁTÉPÍTÉSE IRODÁNAK Generáltervező Kristály Kft.

Gépészet Hucker Csaba / Hét Mérnöki Iroda Kft.

Felelős tervező Bánhegyi Zsolt

Épületvillamosság Merkl Gábor

Építész munkatársak Nyikos Lajos, Pallósi Katalin, Czégeni Csaba

Automata öntözőhálózat Lászik Gábor / Ceri-Bau Kft.

Statika Balázs Géza, Halász István, Hertelendy Edina

Tervezés éve 2015-2016

Kivitelezés éve 2016-2017

Fényképek Bánhegyi Zsolt

47


FEKETE-FEHÉR HÁZ A „fekete-fehér” ház Budaörs egyik legszebb részén, Kamaraerdőn található. A gyümölcs-, és fenyőfákkal övezett idilli kertvárosias környezet tökéletes helyszín egy négytagú család otthonának megteremtésére. A meglévő sátortetős kockaépület minden porcikájában elavult és nem biztosított elég helyet a tulajdonosának. A ház tömegét leegyszerűsítettük, tetőszerkezetét átépítettük. Itt alakítottuk ki a hálószobákat és a fürdőt. A magastetős házrészt lapostetős horizontális épülettömeggel bővítettük. Ebben a szárnyban helyezkedik el a konyha, étkező, nappali együttese, valamint egy méretes fedett terasz. A pinceszint hátrahúzott tömegében a gépkocsik tárolását oldottuk meg. A régi és az új épületrészt könnyeden áttört üveg előtér köti össze, ez egyben a ház bejárata. Az ellentétes karakterű épületrészek megjelenése is eltér egymástól. A régi, magastetős épületrész sötétszürke, az új, lapostetős épületszárny, fehér vakolatot kapott.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Fekete-fehér ház

48


Budaörsi Építész Szüret 5 / Fekete-fehér ház

49


Budaörsi Építész Szüret 5 / Fekete-fehér ház

50


A

földszinti_alaprajz 7

8

10

9

B

B

1 3

11

3

2

5

4 6 5

FEKETE-FEHÉR HÁZ

5

1_előtér 2_közlekedő 3_fürdő/wc 4_háztartási helyiség 5_szoba 6_gardrób 7_konyha/étkező 8_nappali 9_kamra 10_terasz 11_nyári konyha

A

Generáltervező Földes és Társa Építésziroda Kft.

Gépészet Lucz Attila / HVArC Iroda Kft.

Építész vezető tervezők Földes László, Sónicz Péter, Sirokai Levente

Gépészet Balázs Judit / Artvill Mérnökiroda Kft.

Építész munkatárs Sirokai Levente Statika V. Nagy Zoltán /Lapidárium Mérnöki Kft.

Tervezés éve 2011

Kivitelezés éve 2014

Gépészet Mezei Gábor / MP Generál Kft. Fotó Sirokai Levente

51


IDŐSEK OTTHONA A Budaörsi Idősek Otthona Budaörs Város Önkormányzatának tulajdonában van és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség működteti. Az épület bővítésével cél a férőhely 32 fővel való bővítése. A meglévő idősek otthona épülete 2005-ben épült, 48 fő számára biztosít férőhelyet. A tervezett épületrész a meglévő épület mögött, attól délre helyezkedik el. A telepítésnél a telek és a környezet adottságait vettük figyelembe. A tervezett új épületrész kialakítása a meglévő épületet átalakítással csak kis mértékben érinti, ahhoz egy nyaktag résszel kapcsolódik. Az új épületrész földszintje a meglévő épület földszintjével azonos szinten helyezkedik el. A meglévő épület egy bevágásban helyezkedik el jelenleg, így lehetséges, hogy a meglévő adottságok kihasználásával a tervezett épület földszintjére a jelenlegi terepszinten tudunk bemenni. A telek lejtését kihasználva a tervezett épület minden szintje közvetlen terepkapcsolatos: a földszint északi és keleti irányba, az első emelet keleti irányba, a második emelet pedig déli irányba.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Idősek otthona

52


Budaörsi Építész Szüret 5 / Idősek otthona

53


Budaörsi Építész Szüret 5 / Idősek otthona

54


012 SZENNYES PELENKA

greslap 9,23 m 2

greslap 6,20 m2

011 NŐI WC

010 FFI WC

greslap 4,63 m2

greslap 4,63 m 2

009 AKM. MOSDÓ

003 LIFT

006 TAKARÍTÓSZER TÁROLÓ

greslap 8,80 m2

2,88 m 2

greslap 8,52 m2

118 220

013 IRATTÁR

210

110

90 210

90 210

002 PORTÁS greslap 9,33 m2

200 210

007 KÖZLEKEDŐ

90 240

greslap 18,81 m2

pm 90

019 KARBANT. RAKTÁR

műgyanta 28,56 m2

greslap 20,13 m2

greslap 15,03 m2

018 ESZKÖZ RAKTÁR greslap 24,40 m2

017 SZEMÉLYZ. ÖLTÖZŐ, WC

016 KEGYELETI SZOBA greslap 10,83 m 2

110 210

75 210

020 HAGYATÉKI RAKTÁR

015 ORVOSI SZOBA greslap 21,25 m2

004 KÖZÖSSÉGI TÉR

200 270

107 5 240

112 5 240

001 SZÉLF.

greslap 122,66 m2

85 240

200 240

greslap 16,23 m2

greslap 21,64 m2

195 240

100 210

023 SPRINKLER TARTÁLY

pm 0,00

90 210

100 150

100 210

200 210

100 210

195 210

200 210

greslap 17,39 m2

100 210

008 KÖZLEKEDŐ

90 210

100 210

100 210

100 210

műgyanta 15,15 m2

pm 0,00 pm 0,00

fagyálló greslap 8,36 m2

021 GÉPÉSZET

pm 0,00

024 KÜLSŐ LÉPCSŐHÁZ

75 210

105 210

75 210

műgyanta 16,30 m2

160 210 (270)

023 SPRINKLER GÉPHÁZ

014 NŐVÉRSZOBA 150 160 pm 0,00 pm 0,00

120 240

110 210

pm 60

kerámia 7,12 m2

90 150

pm 90

90 190 90 190

170 227 pm 90

120 210 90 210 90 210

100 240

545 240

224 240

485 240

485 240

150 240

150 240

150 240

150 240

ÉTKEZŐ parketta 118,02 m2

265 240

344

pm 1,80

parketta 16,13 m2

90 60

pm 90

SZOBA

parketta 16,04 m2

90 150

pm 90

SZOBA

parketta 16,04 m2

100 210

SZOBA

parketta 16,04 m 2

pm 0,00

SZOBA

parketta 16,13 m 2

pm 0,00

SZOBA

150 240

90 240

100 210

180

kerámia 115,20 m2 pm 50

90 210

fa gyálló greslap 11,81 m2 90

KÖZLEKEDŐ

172 240

TEAKONYHA

90 180

TERASZ

45

pm 60

45

pm 60

pm 90

pm 60

90 180

pm 60

60 150

90 210

100 210

100 210

100 210

90 210

160 160

TECHNIKAI HELYISÉG 100 kerámia 4,59 m2 210

pm 90

kerámia 2,96 m2

kerámia 20,78 m 2

pm 50

ELŐTÉR

kerámia 2,98 m2

100 210

LÉPCSŐHÁZ 100 210

pm 90

100 210 180

90

FÜRDŐ

kerámia 2,98 m 2

100 210

FÜRDŐ

kerámia 2,91 m 2

pm 90

ELŐTÉR

kerámia 2,91 m2

100 210

ELŐTÉR

kerámia 2,98 m2

100 210

FÜRDŐ

kerámia 2,98 m2

100 210

FÜRDŐ

kerámia 2,91 m2

100 210

ELŐTÉR

kerámia 2,91 m2

100 210

ELŐTÉR

kerámia 3,09 m 2

100 210

80 240

240

110

FÜRDŐ

kerámia 5,16 m2

100 210

100 210

pm 0,00

210

100

100 210

100 210

60

greslap 6,73 m2

ZUH.

kerámia 1,88 m2

pm 0,00

90 210

160 160

SZÉLFOGÓ

pm 1,80

NŐI WC

greslap 5,29 m2

75 210

pm 90 pm 60

90 180

kerámia 2,98 m2

parketta 7,72 m 2

kerámia 7,19 m2

210

FÜRDŐ

kerámia 2,98 m 2

kerámia 2,18 m2

120 120 232 232

90 210

150 160

pm 0,00

120 240 150

pm 90

SZOBA

parketta 7,72 m2

ELŐTÉR

WC

kerámia 7,44 m 2 kerámia 2,96 m2

FFI. WC 75 210

AKM.MOSDÓ ELŐTÉR

90 210

SZOBA

pm 1,80 pm 1,80

100 210

100 210

FÜRDŐ

kerámia 8,35 m2

60 60

60

SZOBA parketta 15,95 m2

90 210

100

kerámia 2,98 m2

kerámia 2,91 m2

100 210

FÜRDŐ

kerámia 2,98 m2

kerámia 2,91 m 2

100 210

FÜRDŐ

ELŐTÉR ELŐTÉR

90 210

120 60

180

pm 90

pm 90

SZOBA parketta 15,86 m2

100 210

100 210 100 210

100 210

kerámia 3,09 m 2

SZOBA parketta 15,86 m2

90 210

100 210

100 210

pm 0,00

FÜRDŐ

kerámia 2,91 m2

90 180

pm 90

FÜRDŐ

kerámia 2,91 m 2

90 180

pm 90

SZOBA parketta 15,86 m 2

ELŐTÉR ELŐTÉR

90 180

pm 90

SZOBA parketta 15,95 m 2

90 210

180 150

120 60

pm 1,80 pm 90

005 KÖZL. greslap 22,21 m2 814 240

pm 0,00

180 150

180 150

180 150

180 150

pm 0,00

180 150

200 210 (270)

210 (270)

249 210 (270)

pm 0,00

200 210 (270)

261

pm 0,00

189 210 (270)

pm 0,00 200 210 (270)

pm 0,00

219 210 (270)

pm 0,00 3205 210 (270)

90 210

75 210

greslap 16,44 m2

150 150

90

100

KÖZLEKEDŐ

240

kerámia 13,33 m 2

90 210

DOLGOZÓI ÉTKEZŐ

kerámia 8,51 m2

pm 90

150

kerámia 12,86 m 2 pm 90

150 150

pm 1,50

IRODA

90 210

150

100 240 90 90

210

100 210

240

IDŐSEK OTTHONA Építtető Budaörs Város Önkormányzata Generáltervező SAGRA Építész Kft. Vezető tervező Sajtos Gábor DLA

Épületgépész tervező Almási Zsolt, Kurunczi György Villamos tervező Tóth András Tűzvédelmi tervező Deli Gábor

Építész munkatársak Virág Péter, Páll András, Takács László, Hinerauer Márk

Környezetrendezés Kontra Dániel

Tartószerkezet Pataki Bottyán

Sprinkler tervező Bánó Gergely Felvonó Sütő Ferenc

Tervezés éve 2015-2016

Kivitelezés éve 2018-

55


GYÓGYPEDAGÓGIAI ISKOLA A budaörsi Árpád utcában működő kislétszámú iskola enyhén értelmi fogyatékos gyerekekkel foglalkozik első osztálytól akár egészen fiatal felnőtt korukig. Sokáig egy régen elemi iskolakánt működő majd többször átépített, magasföldszintes épületben folyt az oktatás, mely idővel mind műszaki mind használati szempontból elavulttá vált. Az Önkormányzat régi ígéretét váltotta be az új, igényre szabott épület megépítésével, melynek tervezésével az Archikont bízta meg 2012-ben, majd 2016 tavaszán adta át. Telepítésekor cél volt egy visszahúzott köztérről nyitni a bejáratot, de homlokzata részben tartja a kialakult utcavonalat. A kert érdekében a ház igyekszik a terület keleti részére koncentrálódni. 4 tanterem, könyvtár, technikaszoba, étkező és többcélú tornaterem tartozik az itt tanuló 3040 diákhoz, ehhez kapcsolódnak még a pedagógusok terei, a vizes- és kiszolgálóblokk nagyjából 500 m2-en. A terek használati útvonal mentén blokkokba szervezettek és egy átriumkert köré rendeződnek. A vakolt falak és a trapézlemez tető törekednek a homogén fehér tömeghatást erősíteni, melyen egyedi kerámiamező jelenik meg a fő helyeken, mint a bejárat és a belső homlokzatok. Budaörsi Építész Szüret 5 / Gyógypedagógiai iskola

56


Budaörsi Építész Szüret 5 / Gyógypedagógiai iskola

57


Budaörsi Építész Szüret 5 / Gyógypedagógiai iskola

58


GYÓGYPEDAGÓGIAI ISKOLA Projekt Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola Gyógypedagógiai Intézményi Egysége Építtető Budaörs Város Önkormányzata

Épületgépészet Nógrádi Péter Elektromosság Karácsony István Tűzvédelem Decsi György

Építész tervezők Nagy Csaba, Pólus Károly, Török Ágnes Rákosa Sándor, Farkas Ádám

Keretterv Barna Eszter

Tartószerkezet Pintér Tibor

Fotó Bujovszky Tamás

Tervezés éve 2012-2014

Kivitelezés éve 2015-2016

59


ÚJ BUDAÖRSI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETI KÖZPONT „Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlősgazda, ti a szőlővesszők” /Jn.15. 1,5a/ A Szabadság úton, az Evangélikus Templom tőszomszédságában tervezi a Budaörsi Református Egyházközség új gyülekezeti központjának felépítését. A zárt épületsorba illeszkedő épületegyüttes célja nyitottságával Budaörs életébe kapcsolódni, a „szőlővesszőket” gyümölcsözővé formálni. Utcára kinyitható előterével, világos templomterével, összenyitható tereivel a hagyományban gyökerező, de a jövő felé mutató támasza, háttere kíván lenni a gyülekezet lelki életének.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Új református gyülekezeti központ

60


Budaörsi Építész Szüret 5 / Új református gyülekezeti központ

61


Budaörsi Építész Szüret 5 / Új református gyülekezeti központ

62


619

73/1

617

F.04

F.03.1

B

618

+0,15

90 210

180 210

90 210

90 210

130 270

130 270

130 270

pm 90 pm 90

130 270

250 270

55 270 85 270 55 270

105 270

158 270

-0,45

KÖZLEKEDŐ

±0,00

57 270 180 270

-0,90

LÉPCSŐ

45 270

SZÉLFOGÓ

57 270

180 270 57 270 -0,15

F.02

60 270

360 270

60 270

60 270

6,16 %

88 270 57 270 -0,02

-0,92 60 270

A

125 270 -0,02

130 270

-0,45

180 270 142 225

60 270

180 270

60 270

60 270

180 270

60 270

45 270 180 270

TEMPLOM ELŐTÉR

-0,90

F.06

A

B

60 270

-0,92

90 210

360 270

120 250

ELŐTÉR

180 270

F.02 75 210

90 210

125 270

ELŐTÉR

60 270

90 210 75 210

90 210

150 210

158 270

180 270

180 270

KERTI TÁROLÓ

130 270 130 270

130 270

ÁTRIUM

68 270

C

pm 90

120 250

NAPPALI - ÉTKEZŐ 68 270

KÖZL. FÜRDŐ

ELŐTÉR 120 250

90 210

GYÜLEKEZETI TEREM

180 270

pm 0

KONYHA

pm 90

pm 0

hűtő

hűtő

VENDÉGLAKÁS

KONYHA

130 270

105 270

pm 0 ±0,00

F.05 NAPPALI - ÉTKEZŐ

F.05

68 270

180 270

pm 0

120 250

pm 0

pm 0

260 250

A

360 270

A 60 250

F.05 pm 0 ±0,00

C

200 250

B

pm 0

200 250

90 250

260 250

615

TERASZ

F.02

90 210

LELKÉSZI HIVATAL 580 270

TEMPLOMTÉR TERASZ

B

-0,23

16/1

612

67/1-67/2

611

613

ÚJ BUDAÖRSI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETI KÖZPONT Építtető Budaörsi Református Egyházközség Varga András / Gondnok Petőné Püski Ilona / Lelkész Generáltervező 4 plusz Építész Stúdió Kft. Vezet tervező Berzsék Zoltán

Épületgépész Fejes Tamás Épületvillamosság Károlyi Nóra Gyengeáram Bosch Gyula Tűzvédelem Szöllősi Levente

Építész tervezők Csintalan Csongor, Konhya Katalin, Rácz Noémi, Szvák Dorottya

Tájépítészet Tézli-Szabó Franciska

Tartószerkezet Puskás Balázs

Akusztika Fürjes Andor Tamás

Tervezés éve 2012-2014

Kivitelezés éve 2015-2016

63


KULISSZA / TERVPÁLYÁZAT Budaörsi építészként szemet szúrt, hogy a város meghatározó kulturális intézménye, a Jókai Mór Művelődési Központ/Latinovits Színház épülete egy családi ház megjelenését mutatja a Szabadság út felé. Társaimmal olyan megoldást terveztünk, amely a funkciót jobban reprezentáló megjelenést ad az intézménynek, ugyanakkor alacsony költséggel valósítható meg és nem igényel jelentős karbantartást. Az épület tömegét, elrendezését nem bolygatva, kizárólag a megközelítése irányában adunk „álarcot” az épületnek. A kulisszahomlokzatot a telek szinte teljes szélességében kihúzzuk. Kiemeljük és keretbe foglaljuk az épület megközelítését, beleértve az akadálymentesített bejáratot. Emellett vizuálisan összekötjük a kulissza segítségével az épületet és a büfé kerthelyiségét. A bronz színű PREFA kompozit alumínium lemezt a homlokzat két oldalán perforáljuk, így biztosítva a mögöttes helyiségek fényigényét. A másik oldalon az udvar védelmet kap az út felől, így jól használható kerthelyiség alakítható ki. Kiváncsiak vagyunk a véleményére: budaörsi színház kulisszával, vagy anélkül?

Budaörsi Építész Szüret 5 / Kulissza - tervpályázat

64


Budaörsi Építész Szüret 5 / Kulissza - tervpályázat

65


Budaörsi Építész Szüret 5 / Kulissza - tervpályázat

66


KULISSZA / TERVPÁLYÁZAT Tervezők Tomsics Anikó Tornyai Dávid Viszkai Éva Pályázat Prefa Hungária Kft. Téma Fémlemezfedések az építészetben Kategória B. Építész-hallgatói ötlet /Tervpályázat Tartószerkezet Puskás Balázs Tervezés éve 2016

67


IFJÚSÁG UTCAI SPORT- ÉS SZABADIDŐPARK A Budaörsi Lakótelep zöldfelületeit jelenleg gyalogos átközlekedés jellemzi, valamint kutyasétáltatók és hajléktalanok használják, de az eredetileg szórt felületű járdaszakaszok többségét nem veszik igénybe. A park tervezésénél fontos szempont volt, hogy engedélyköteles eljárás nélküli beavatkozásokkal történjen a rendezése. A meglévő mikrodombok zöldterület növelő, izoláló, védő hatásúak, ezért különleges táji adottságként tekintettünk rájuk. A parkhasználók és a lakosság igényeinek figyelembevételével a területre tereplépcsőket, ülősorokat helyeztünk el a mikrodomb „Bárka” felőli oldalán. A terv fontos elemét képzi a WIFI-vel ellátott, 20x40 méteres, mintafelfestéssel elállott, aszfaltburkolatú közösségi tér, mely két oldalról lapos tereplépcsőkkel határolt, így szintben is különbözik a bevezető járdaszakasztól. A közösségi téren a mobil nyilvános WC-n kívül a későbbiekben kis árusító vagy kiszolgáló pavilonok is elhelyezhetők. Ezen kívül több korosztály részére alkalmas játszóteret, kutyafuttatót, egy 724 méter hosszú műanyag burkolatú futópályát és egy speciális kütéri fitneszgépparkot terveztünk a helyszínre.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Sport-és szabadidőpark

68


Budaörsi Építész Szüret 5 / Sport-és szabadidőpark

69


Budaörsi Építész Szüret 5 / Sport-és szabadidőpark

70


IFJÚSÁG UTCAI SPORT-ÉS SZABADIDŐPARK Tájépítész tervezők Neogrády Judit /Neogrády Műkertész Kft. Kontra Dániel / urban concept Kft. Elektromos tervező Kovács Gábor

Közműtervező Poós István Vízgépészet Skublics László, Karlócai Péter /Techno-consult Kft. Fotó Balatoni József

Tervezés éve 2012-2013

Kivitelezés éve 2014-

71


KÖNYVKIADÓ ÉS KERESKEDELMI ÉPÜLET A telek érdekes határhelyzetben található, mely települési és térségi szintű jelentőséggel is bír. A terület az utóbbi – mára évtizedes léptékű – időszakban jelentős változáson ment keresztül. A meglévő kisléptékű lakó- és az újonnan megjelenő közösségi-, kereskedelmiés szolgáltató épületek érdekes, változatos környezetet képeznek. Az átalakulási folyamatnak beágyazott eleme lesz a tervezett épület is. A közvetlen környezet, és a település beépítési mintáit figyelembe véve a tömeg a főút menti házak sorába illeszkedik, a határút mentén pedig visszahúzott pozícióba kerül; helyet hagyva egy tágasabb, arányos teresedés kialakulásának. Az épület az utcák felől határozottan formált, sztereometrikus tömeget mutat, egyúttal racionális belső kialakítás is jellemzi. A déli oldalról feltáruló nyílásokkal jelentősen áttört homlokzat a földszinti üzlethelyiségeket és az emeleti irodateret rejti, a hátsó telekhatár melletti sáv pedig a kiszolgáló funkciókat magában foglaló zóna. A homlokzat vakolt anyagú, melyben a kompozitlemez homlokzatburkolatú felületek, a nyers beton lemezek, és a fém nyílászárók geometrikus rendben tagozódnak harmóniát alkotva.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Könyvkiadó és kereskedelmi épület

72


Budaörsi Építész Szüret 5 / Könyvkiadó és kereskedelmi épület

73


Budaörsi Építész Szüret 5 / Könyvkiadó és kereskedelmi épület

74


KÖNYVKIADÓ ÉS KERESKEDELMI ÉPÜLET Építtető Pangor Publishing üzleti kiadó Kft.

Épületvillamossági tervező Barta István János

Generáltervező M Építész Iroda Kft.

Környezetrendezés Remeczki Rita, Massány Edina

Építész tervezők Szentkuti Viktor, Vörös Tamás DLA

Út és forgalomtechnika tervező Nyulasi Erik

Épületgépész tervező Almási Zsolt, Kurunczi György

Tűzvédelem Gombik Boglárka, Dr. Gombik Károly

Tervezés éve 2018

75


LAKÓHÁZ - MÁRIAVÖLGY UTCA A telek és környezetének világát löszfalba vájt pincék archaikus képe jellemzi. Telkünkre két, párhuzamos járatú pince csatlakozik. A középső pincére szerkesztettük a lakóházat, déli oromfalával az utcavonalra illeszkedően. Földszinti alaprajzát csarnoktérként alakítottuk ki, hogy aránylag kis alapterülete ellenére is kellemes légtérarányokat teremthessünk. A csarnoktér utcai frontján helyeztük el a konyhát és az étkezőt, míg az udvari fronton a szoborszerű lépcsővel elválasztott térségben rendeztük be a nappali társalgó terét. A lakótér északi falához, a belső tér részeként csatlakozik a középső pince kőfalazattal erősített frontja. A terepszinti alaprajz keletre és nyugatra is nagy felületű tolóajtókkal csatlakozik az alsó kert zöldfelületéhez. Az emeleti szinten, a homlokzati síktól visszahúzott, üvegezett oromfalakra nyílnak a hálószobák, melyek közül az utcai oldalra eső a ritka szép panorámát élvezi, míg az északi fekvésű a felső-kertre nyíló közvetlen kapcsolatától különleges.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Lakóház - Máriavölgy utca

76


Budaörsi Építész Szüret 5 / Lakóház - Máriavölgy utca

77


Budaörsi Építész Szüret 5 / Lakóház - Máriavölgy utca

78


telekhatár

telekhatár

RÉTEGRENDEK 1. TALAJBAN LÉVŐ VÍZSZINTES SZERKEZETEK

225 17

ÉR 14

+7,79

12/12 cm fenyő taréjszelemen, olajozott, UV álló felületkezeléssel, lásd tartószerkezeti tervek szerint

+7,73

+7,505

egyedi borovi fenyő, tetősíkban fekvő nyílászáró, olajozott, UV álló felülettkezeléssel, fix, víztiszta üvegezéssel

+7,335 +7,155

185

+6,99

355 225

+7,73

kisméretű tégla kéménytest, fehér kültéri vakolattal fagyálló beton fedkővel

ÉR 15

R 3.1

+6,645

3,92

3,92

4,155

15/25 cm rétegelt-ragasztott fenyő szarufa, rétegelt-ragasztott fenyő tetőszerkezet, olajozott, UV álló felületkezeléssel, lásd tartószerkezeti tervek szerint b.m. 1,90 m

acél kiváltó egyedi nyílászáró felett, lásd tartószerkezeti tervek szerint

+2,68

3,235 2,70

44

löszfal perem kúszó növényekkel befuttatva

zm : 230

44 R1.1 ±0,00

LAKÓTÉR

5

12

85

90

R3.2 LAPOSTETŐ RÉTEGREND - PINCE 10 cm bazaltzúzalék 1 rtg. gyökérálló geotextília 22-15 cm tömörített kavicságy / szivárgó réteg (trg = 95%) 1 rtg. gyökérálló geotextília 1 rtg. dombornyomott lemez felületszivárgó 15 cm lépésálló XPS hab hőszigetelés lejtésben, lépcsősen fektetve 2 rtg. mod. bitumenes vastaglemez vízszigetelés védő- és elválasztó rétegeivel 1 cm felületkiegyenlítés 20-27 cm monolit vasbeton födém lejtésben, látszó belső felülettel kialakítva

1,25

ÉR 03

R5.1

rész be

n be

vmrel : 90

om lott pinc e ép íté s so rán ne m

-0,21

12

vmrel : 65

R3.1 MAGASTETŐ RÉTEGREND - EMELET 1 rtg. cserépfedés 3/5 cm cserépléc 3/5 cm ellenléc / átszellőztett légrés 1 rtg. biztonsági vízszigetelés(tetőablak-állásokban 2 rtg.) 5/5 cm ellenléc / átszellőztett légrés 15/25 cm rétegelt-ragasztott fenyő szarufa / 25 cm szálas hőszigetelés 1 rtg. párazáró alátétfólia 2x125 cm gipszkarton burkolat glettelés, festés

+1,40

5,70

kandalló és fatároló

3. TETŐSZERKEZET

15/30 cm rétegelt-ragasztott fenyő gerenda, rétegelt-ragasztott fenyő tetőszerkezet, olajozott, UV álló felületkezeléssel, lásd tartószerkezeti tervek szerint egyedi borovi fenyő nyílászáró, olajozott, UV álló felületkezeléssel, víztiszta üvegezéssel

ÉR 01 21

±0,00

F4.6 1,5%

ÉR 04

rel

2,91

2,43

F4.1

1,25 R5.1

2,5/25 cm fenyő ereszdeszka, olajozott, UV álló felületkezeléssel

ÉR 11 +2,70 eredeti pince köveiből újrarakott kő boltozat, külső-belső felülete letisztítva, fugázva +1,82 +1,80

25

zmrel : 230

45°

+3,00

+2,43

meglévő rakott kő boltozat, belső felülete tisztítva, újrafugázva

L04

+3,245

+3,235

horganylemez ereszcsatorna, 30/4 mm laposacélból készített csatornavassal

30

ÉR 20

45° ÉR 02

+2,70

30 235

+3,25 +3,00

-0,33

-1,23

FÖLDSZINTI ALJZAT - HIDEGBURKOLAT matt felületű színtelen műgyanta burkolat úsztatott aljzatbeton / padlófűtés, csiszolt felülettel technológiai szigetelés lépésálló kőzetgyapot hőszigetelés / úsztatóréteg mod. bitumenes vastaglemez védő-elválasztó rétegeivel kellősítés vasalt aljzat szerelőbeton tömörített kavicságy / szivárgó réteg (trg = 95%) gyökérálló geotextília termett talaj

R2.2 EMELETI ALJZAT RÉTEGREND - FÜRDŐ 2 rtg. matt felületű színtelen műgyanta burkolat 7,5 cm úsztatott aljzatbeton / padlófűtés, csiszolt felülettel 1 rtg. technológiai szigetelés 3 cm lépésálló szálas hőszigetelés úsztatóréteg 1 rtg. dombornyomott lemez felületszivárgó 1 rtg. két komponensű rugalmas cementbázisú, kent vízszigetelés 0,8 cm OSB lap úsztatott aljzat 7,5 cm lépésálló szálas hőszigetelés úsztatóréteg lejtésben 1 rtg. ipari filc elválasztó réteg 3,5 cm zárt palló terítés (1,5 colos gyalult palló) 15/30 cm rétegelt-ragasztott födémgerenda

B03

löszfal perem kúszó növényekkel befuttatva

R1.2 2 rtg. 10 cm 1 rtg. 10 cm 2 rtg. 1 rtg. 15 cm 5 cm 20 cm 1 rtg.

R2.1 EMELETI ALZAT RÉTEGREND - HÁLÓSZOBA 2 cm szegezett tölgyfa svédpadló (csiszolatlan méret: 2.2 cm) 1 rtg. ipari filc elválasztó réteg 2x1,5 cm OSB lap úsztatott aljzat 16 cm lépésálló szálas hőszigetelés úsztatóréteg 1 rtg. ipari filc elválasztó réteg 3,5 cm zárt fenyő palló terítés (1,5 colos gyalult palló) 15/30 cm rétegelt-ragasztott fenyő födémgerenda

TONDACH Táska szögeletes kerámia tetőcserép, színe: téglavörös

R2.1

FÖLDSZINTI ALJZAT - HIDEGBURKOLAT matt felületű színtelen műgyanta burkolat úsztatott aljzatbeton / padlófűtés, csiszolt felülettel technológiai szigetelés lépésálló kőzetgyapot hőszigetelés / úsztatóréteg mod. bitumenes vastaglemez védő-elválasztó rétegeivel kellősítés vasalt aljzat szerelőbeton tömörített kavicságy / szivárgó réteg (trg = 95%) gyökérálló geotextília termett talaj

2. KÖZBENSŐ FÖDÉM

b.m. 1,90 m

R2.2

R1.1 2 rtg. 10 cm 1 rtg. 10 cm 2 rtg. 1 rtg. 12 cm 5 cm 20 cm 1 rtg.

meg tarta nd ó

R3.3 LAPOSTETŐ RÉTEGREND - PINCE földvisszatöltés gyökérálló geotextília dombornyomott lemez felületszivárgó lépésálló XPS hab hőszigetelés lejtésben, lépcsősen fektetve 2 rtg. mod. bitumenes vastaglemez vízszigetelés védő- és elválasztó rétegeivel 1 cm felületkiegyenlítés 20-27 cm monolit vasbeton födém lejtésben, látszó belső felülettel kialakítva

1 rtg. 1 rtg. 15 cm

±0,00 = A T

Megjegyzés: Pontos anyagmegnevezések a részletes rétegtervek szerint! A méreteket építés során ellenőrizni kell. A tervek együtt kezelendők a szakági tervekkel! Munka megnevezése és helye: LAKÓHÁZ KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ 2040 BUDAÖRS, MÁRIAVÖLGY UTCA 13/1., HRSZ.: 1389 MEGRENDELŐ: BALLA BEÁTA - 1161 BUDAPEST, KRENEDITS SÁNDOR UTCA 13.

Építész tervezők: FELELŐS TERVEZŐ: VÁNCZA LÁSZLÓ /É1 01 2292/ ÉPÍTÉSZ: KOLLÁTH ZSUZSANNA, VÁNCZA MÁRK KÉSZÍTETTE: VÁNCZA MŰVEK ÉPÍTÉSZETI MŰTEREM - 1013 BUDAPEST, ATTILA ÚT 29.

LAKÓHÁZ - MÁRIAVÖLGY UTCA Vezető tervező Váncza László

Épületgépész Bukovics János

Építész munkatársak Kolláth Zsuzsanna Váncza Márk

Elektromosság Tóth Enikő Mészáros Lajos

Tartószerkezet Madaras Koppány

Tervezés éve 2015

79

Terv megnevezése:

TERVEZETT ÁLLAPOT A-A KERESZTMETSZET


ARAMIS FUTSAL TORNACSARNOK A tornacsarnok teret ad az Aramis SE szervezeti keretei között működő Futsal utánpótlás-nevelésnek, és műhelye, bázisa a Budaörsi Diáksport Egyesület szakosztályainak. A tornacsarnok biztosítja a gimnáziumi mindennapos testnevelés bevezetésével járó jelentősen megnövekedett létesítményi igényeket. A gimnázium testnevelési órák megtartásán túl helyt ad megyei, területi és országos diákolimpiai versenyeknek. A tornacsarnok fő funkciói a bejárati szinten helyezkednek el. A 150 fős ülőlelátó és az 50 fős állógaléria az előcsarnokból a galériára felvezető lépcsőn érhetők el. Az épület tömege a nagyméretű küzdőtér és annak nagy belmagassága ellenére illeszkedik környezetéhez, terepbe ültetett tömegével a gimnázium épületének tömegarányaihoz jól viszonyul. A küzdőtér lapostetős épületéhez szervesen csatlakozik és vizuálisan kapcsolatot teremt az iskolával a bejárati előcsarnok alacsonyabb tömege, mely egyszerű, de kifejező építészeti eszközökkel, hangsúlyosan jelöli ki az épület főbejáratát. A mindkét irányból emelekedő színes fal szalagszerűen rávezet a bejáratra.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Aramis futsal tornacsarnok

80


Budaörsi Építész Szüret 5 / Aramis futsal tornacsarnok

81


Budaörsi Építész Szüret 5 / Aramis futsal tornacsarnok

82


ARAMIS FUTSAL TORNACSARNOK Építtető Aramis Sport Egyesület

Épületgépész tervező Szatmári Örs

Tulajdonos Budaörs Város Önkormányzata

Villamos tervező Vágvölgyi Ferenc

Generáltervező SAGRA Építész Kft.

Gyengeáram és beépített tűzjelző Móró Tibor

Vezető tervező Sajtos Gábor DLA

Villámvédelem Bodócs Péter

Építész munkatársak Páll András, Virág Péter, Lukácsi Nóra, Szabó Dávid, Pele Zita

Munkaterhatárolás Szendefy János Sprinkler tervező Bánó Gergely

Tartószerkezet Horváth Csaba Tűzvédelmi szakértő Deli Gábor Épületszerkezet, szigetelés Barta Ferenc

Tervezés éve 2013-2014

Kivitelezés éve 2016-2018

Felvonó Sütő Ferenc Fotó Balatoni József

83


JMMK KÖZÖSSÉGI KERT A JMMK / Latinovits Színház által közösen használt épület és környezetének állapota méltatlan azon kulturális szerephez képest, amelyet a két fenti intézmény foglal el városunk szellemi életében. A Budaörs várossá válásának idején épült középületet – bár számos kisebb átalakításon esett át – elkerülte az olyan mélységű átalakítás, amely városunk középületeinek épített környezeti minőségéhez közelebb hozhatta volna. 2016 év során a JMMK vezetője és a város vezetése – egymástól függetlenül – azzal bízta meg egyesületünket illetve építészirodánkat, hogy a rendkívül méltatlan állapotú kertet átalakítsa, illetve – a vizesblokkokfelújítása mellett – egy kisebb épületrész hozzáadásával az épület akadálymentesítését megoldja. A kert átalakításánál a rendkívül szűk források ellenére, támogatásként kapott, illetve helyben meglévő anyagok segítségével a kihasználatlan külső térből egy közösségi térként funkcionáló, kulturált publikus közteret hoztunk létre. A téren kialakított, leülőpadként is használható kiemelt ágyásokkal, kis szabadtéri színpaddal egy olyan teret hoztunk létre, amely nagyobb rendezvényeken szívet melengetően látja el mindazon funkciókat, amelyeket a tervezéskor elképzeltünk.

Budaörsi Építész Szüret 5 / JMMK közösségi kert

84


Budaörsi Építész Szüret 5 / JMMK közösségi kert

85


Budaörsi Építész Szüret 5 / JMMK közösségi kert

86


JMMK KÖZÖSSÉGI KERT Kert átalakítása Megbízó Budaörs Város Önkormányzata Építész tervező Dobos Botond Zsolt DLA /HÚSZNEGYVEN Egyesület

Akadálymentesítés és vizesblokk felújítása Építész tervező Dobos Botond Zsolt DLA /Intramuros Kft Építész munkatárs Borszuk Gábor

Építész munkatárs Gerzsenyi-Sárközy Mariann, Virt Ágnes, Gerzsenyi Judit

Tartószerkezet Pintér Tamás / Kerek és Pintér Kft.

Fotó Balatoni József

Épületgépész tervező Kontra Botond Elektromos tervező Máramarosi András Tűzvédelmi munkatárs Székács András Kivitelező LAM Zrt.

Tervezés éve 2016

Kivitelezés éve 2016

87


ZICHY KASTÉLY – RÉGI POSTAÉPÜLET – BABTÉR Az épület eredetileg a Zichy uradalom központja volt, majd Irgalmas Rendi és Tanácsi Leányiskola, később a Városi Posta épülete. Kiköltözését követően évekig üresen állva hiába várta azt a befektetőt, aki méltóvá teszi városunk történetében betöltött szerepéhez. 2015/2016-ban a város vezetése úgy döntött, hogy a reménytelen várakozás helyett különböző kulturális jellegű kezdeményezéseknek adja át a parlagon heverő épület egyes részeit. Ennek keretében megtörtént a történeti jelentőségű épület homlokzati rekonstrukciója és részben a belső terek felújítása, hogy a hátsó, gazdasági szárnyban a PostArt, míg az utcai traktusban a BABtér, a nemzetközi jelentőségű Primanima fesztivált is szervező Budaörsi Animációs Bázis alakítson ki kreatív szellemi műhelyt.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Zichy kastély – régi postaépület

88


Budaörsi Építész Szüret 5 / Zichy kastély – régi postaépület

90


Budaörsi Építész Szüret 5 / Zichy kastély – régi postaépület

90


ZICHY KASTÉLY – RÉGI POSTAÉPÜLET – BABTÉR Homlokzatfelújítás kivitelezője Tátrai Tibor / Nimród-Bau Kft. Belső átalakítás kivitelező Gyüre és Fia Bt. Kivitelezés éve 2016

Építészettörténeti szakértő Krähling János, Gömöri Judit, Csomortány Levente Fényképek Balatoni József, facebook.com/babter

91


INTÉZMÉNYI KARBANTARTÓ ÉS ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSOK Az elmúlt 5 évben Budaörs Város Önkormányzata számos fejlesztési projektet valósított meg a városban. A régi épített értékek korszerűsítése (Csillagfürt Óvoda, Tűzoltó Laktanya, Budaörsi Könyvtár) mellett a meglévő épületekben új közösségi kezdeményezéseket (BABtér, PostArt, Zichy Major, KözTér18) is támogatott. Energetikai felújítások valósulhattak meg több oktatási intézményben (Rózsa utcai Iskola és Óvoda, Herman Ottó Általános Iskola, Kesjár Csaba Általános Iskola), melynek keretében napelemek, korszerűbb nyílászárók, homlokzatiés tetőszigetelések kerültek elhelyezésre a gazdaságosság és energiatudatosság jegyében. Nemcsak az épületek, de a közterületek, parkok, játszóudvarok megújítására is sok példát találunk (Százszorszép Bölcsőde, Vackor Óvoda, Ifjúság utcai közpark, Hosszúréti-patak fejlesztés). Az új fejlesztéseknél és a felújításoknál is kiemelt szempont volt a helyszínek és épületek akadálymentes és gyermekbarát kialakítása, valamint a kortárs anyag- és színhasználat.

Budaörsi Építész Szüret 5 / Intézményi karbantartások

92


LÉVAI UTCAI GYERMEKORVOSI RENDELŐ A felújítással akadálymentessé vált az intézmény, a padlózat és a homlokzati falak is megfelelő szigeteléssel lettek ellátva. Megújultak a belső terek, színes burkolatot kaptak a falak és a padló is, valamint gyermekbarát bútorzattal és játszósarokkal egészültek ki. Fotó Balatoni József

Budaörsi Építész Szüret 5 / Intézményi karbantartások

93


BUDAÖRSI TŰZOLTÓSÁG A meglévő laktanyaépület szerkezeterősítést, valamint új szerkezeti elemek beépítését igényelte, hogy a korábban felújított épületrésszel egységes megjelenésűvé válhasson. A homlokzatok utólagos hőszigetelést kaptak, emellett új, hőszigetelt üvegezésű nyílászárók kerültek beépítésre. Fotó Balatoni József

Budaörsi Építész Szüret 5 / Intézményi karbantartások

94


CSILLAGFÜRT ÓVODA A négy hónap alatt megvalósult rekonstrukció keretében mozgatható árnyékolóval ellátott udvari előtetővel és három játszógalériával egészült ki az óvodaépület. A felújítás során homlokzati felújítás, épületszigetelés, víz- és elektromos hálózatcsere is történt. Fotó Balatoni József

Budaörsi Építész Szüret 5 / Intézményi karbantartások

95


LEOPOLD MOZART ZENEISKOLA A teljes épület hőszigetelését, több száz ablak cseréjét és napelempark telepítését foglalta magába az energetikai központú felújítás, melyet az Önkormányzat által megpályázott és az Európai Unió által biztosított forrás tett lehetővé. Fotó Balatoni József

Budaörsi Építész Szüret 5 / Intézményi karbantartások

96


Fotรณ Szabรณ EszterIMPRESSZUM Szervező HÚSZNEGYVEN Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület Kurátor Dobos Botond Zsolt DLA A kiállítási anyagot összeállította Kurucz Olívia Grafika Pucz Dániel A kiállítást támogatta Budaörs Város Önkormányzata NKA Nemzeti Kulturális Alap A kiadványt kiadja HÚSZNEGYVEN Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület

2019.


ÉPÍTÉSZ SZÜRET 5 Budaörs - a formálódó város Te hogyan alakítanád?


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.