Page 1

NUMMER 5 | 2013

VINN!

Yrkesporträtt VVS-installationer är hjärtat som pumpar i fastigheten

’’

MILJÖ

350 000 avlopp är undermåliga

DEBATT

STOPPAR STOPPLAGEN UTVECKLING?

GEOTEKNIK

HALLANDSÅS DYRKÖPT KUNSKAP ROT

Näset kyrka

vann Green Building Partner Award

Målarset från Anza

Utblick ENGELSK DESIGN UNDER JORD


StoVentec

Optimalt skydd i alla väder.

StoVentec, ett ventilerat fasadsystem som uppfyller dagens krav på vädertätning. StoVentec är ett luftat system som erbjuder fasadlösningar med optimalt väderskydd. Systemet andas och håller huset friskt genom att effektivt skydda bakomliggande väggkonstruktion mot eventuellt inkommande fukt. 1 23

4

5

1. Ev. isolering 2. Underkonstruktion 3. Fasadskiva av returglas 4. Grundputs och armeringsväv 5. Ytbeläggning: puts, keramik, glas, sten

StoVentec erbjuder en mängd designmöjligheter. Du kan välja mellan glas, natursten, keramik eller fogfri puts i valfri kulör och struktur. Välj StoVentec för en vacker och väderbeständig fasad med lång livslängd. Läs mer om våra produkter och service inom Fasad, Interiör, Betong och Golv på www.sto.se eller ring Sto Scandinavia AB på telefon 020-37 71 00.


Husbyggaren

Ledare

BYGG ■ EL ■ VVS ■ ANLÄGGNING Husbyggaren är producerad av Chiffer för SBR – Svenska Byggingenjörers Riksförbund, Folkungagatan 122, 5 tr, 116 30 Stockholm, info@sbr.se, Tfn: 08-462 17 90 ISSN 0018-7968 ANSVARIG UTGIVARE

Lars Hedåker Redaktör: Jill Windahl, Chiffer Media AB, Fiskargatan 8, 116 20 Stockholm Tfn: 08-410 321 00 Mail: redaktionen@husbyggaren.se Form/Produktion: Anna-Karin Schröder (AD) Frida Töpel ANNONSAVDELNING

Björn Mårtenson Lena Rösund Tfn 08-644 79 60 Mail: husbyggaren@mediarum.se Djursholmsvägen 62, 183 52 Täby PRENUMERATIONSÄRENDEN

Tfn: 08-462 17 90 Mail: pren@fc.sbr.se PRENUMERATIONSPRISER

Prenumeration, kronor per år 395:– Lösnummer, plus porto 70:– Samtliga priser exkl. moms. Plusgiro: Bankgiro: 55 34 25-0 241-0058 UTGIVNINGSPLAN 2013

Nr 1 v 9 Nr 2 v 16 Nr 3 v 22 Nr 4 v 38 Nr 5 v 44 Nr 6 v 48 TRYCKERI

Ystads Centraltryckeri Box 82, 271 22 Ystad Tfn 0411-736 10 e-brev: cty@cty.se Husbyggaren är medlem i Sveriges Tidskrifter. Upplagan är 11 200 ex. Kontrollerad av TS. Husbyggaren uttrycker SBRs officiella uppfattning endast då det särskilt anges. Redaktionen ansvarar inte för material som inte beställts.

HUSBYGGAREN NR 5.2013

Lära oss av andra

I

I detta nummer av Husbyggaren har vi att par artiklar som belyser vikten av kompetensöverföring och av att faktiskt våga lära av tidigare missar. Hallandsåsen har vi väl alla följt under årens lopp, tröttat ut våra ögon av att läsa om nästa misslyckande försök att borra genom åsen. Idag är tunneln invigd, något dyrare och något senare än planerat, men dock. Fördelen med den stökiga processen är att lärdomarna har varit stora och många. Och kunskapen tar man med sig in i nästa projekt. Motgångar kan alltså bli till medgångar på en annan plats. Intressant läsning om Hallandsåsens brokiga resa och vilka lärdomar man tar med sig från detta på sidan 26. Då kommer vi automatiskt in på vikten av att föra med sig erfarenheter och kunskap, dels människor emellan, dels över landsgränser. Vi står in för ett generationsskifte inom bygg och det råder brist på utbildade ingenjörer i Sverige. Detta samtidigt som det finns massor med utlandsutbildade ingenjörer som har svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Ett bra exempel på lyckat mentorskap får du läsa om under vinjetten I praktiken på sidan 38. Där möter vi mentorn Mats Rheborg, byggingenjör på Nordea och adepten Aleksandra Burdakova från Ryssland, byggingenjör på Sweco. Ett lysande exempel på kompetensöverföring åt två håll.

Som vanlig vill Husbyggaren ta er med på ett större reportage. Den här gången besöker vi Näsets Kyrka i Göteborg och Hållbara Ålidhem i Umeå, som båda fått pris för sina energismarta renoveringar. Näsets Kyrka med bergvärmepump med fyra energihål och ventilation med värmeåtervinning samt solfångare på taket. Ålidhem med solceller, vindkraftverk, ªärrvärmematade vitvaror i tvättstugorna för att nämna några exempel. På temat ROT pratar vi också om energismarta kranar och diffusionsöppna underlagstak. Vi kikar på alternativa marksaneringsmetoder på sidan 30 under temat Geoteknik. Ett häftigt underjordiskt hus designat åt Manchester Unitedspelaren Gary Newille återfinns under Utblick på sidan 36. Och missa inte tävlingen under Marknadsnytt. Ett fint rollerset från Anza kan bli ditt. Med detta vill vi önska trevlig läsning och fundera gärna om mentorskap kanske är något för dig. Du kan ansöka på sbr.se.

ALLT GOTT!

Redaktionen

3


STORA VATTENFLÖDEN? - VI HAR LÖSNINGEN!

ANNONS 183 X 129

Coat Trench enDagvatt n magasi

ROCKWOOL Ett kraftigt skyfall kan vara förödande, om inte dagvattenhanteringen är genomtänkt och rätt dimensionerad. ViaCon har ett brett utbud av både standardlösningar och specialanpassningar för hantering av dagvatten. Den traditionella stenkistan ersätts med moderna lösningar som kräver mindre plats men har större kapacitet. Vi tillverkar våra vattenmagasin av plast eller korrosionsförstärkt plåt. Utformningen är flexibel och anpassas till rådande förutsättningar.

Block

Q derna Den mo n. stenkista

Välkommen att kontakta oss - vi lovar att hjälpa Dig på bästa sätt!

Vxl: 0771- 64 00 40

4

viacon@viacon.se www.viacon.se

Lidköping Lycksele

Luleå Gävle

Upplands Väsby Årsta

Kungälv Göteborg

Billesholm Eslöv

HUSBYGGAREN NR 5.2013


TÄVLA &VINN! 6

MARKNADSNYTT Mineralisk fasadfärg och effektiv färgborttagning.

10

VINNARE AV GREEN BUILDING AWARD Renovering av Näsets Kyrka i Göteborg.

15

Innehåll # 5 | 2013

30

YRKESPORTRÄTT Himmelsk VVS-ingenjör med intresse för teknik.

16

DIFFUSIONSÖPPNA UNDERTAK

22

ENERGIKLASSNING AV BLANDARE

Varning för universallösningar. Fördelar för både miljö och plånbok.

24

AVLOPPENS PÅVERKAN PÅ MILJÖN Kväve och fosfor rinner rakt ut i naturen.

26

HALLANDSÅS Ett svårt projekt med mycket lärdom.

30

FYTORMEDIERING Grönt alternativ till sanering av mark.

32

DEBATT

15

Kommer stopplagen stoppa utveckling?

34

FORM OCH TEKNIK Stadsliv i två eller tre dimensioner.

36

UTBLICK Eco-hus under jord.

37

FRÅGA JURISTEN Ändrat läge för buller.

38

I PRAKTIKEN Mentorskap spränger barriärer.

41

NOTERAT

16

Ny geoteknisk sektorsportal och Nära-noll-renoverade småhus.

48

NYTT FRÅN SBR Rapport från Nordiskt Byggsymposium, kalendarium med mera.

TEMAN I DETTA NUMMER

■ ROT

■ GEOTEKNIK

10 26 NÄSETS KYRKA I GÖTEBORG och Hållbara Ålidhem i Umeå, två lysande

TUNNELN GENOM HALLANDSÅS blev närmare 16 år

exempel på framgångsrika renoveringar. Det förstnämnda vann i år Green Building Partner Award, det andra är vinnare av Sustainable Energy Award 2013. Dessutom har man minskat sin driftsbudget med cirka 100 000 kr. Mer om ROT i detta nummer; diffusionsöppna undertak, fuktskola och fördelarna med de nya energiklassade kranarna.

försenad på grund av oväntade geotekniska motgångar. Det svåra projektet bidrog dock till ökad lärdom, där alla inblandade idag kan dra nytta av det som hänt. Mer om Geoteknik på sidan 30, Sanering av förorenad mark med hjälp av växter.

HUSBYGGAREN NR 5.2013

5


Marknadsnytt

Naturligt ljus Smartlight är en ”solljustub” med prisma som förstärker ljuset och gör att dagsljuset kan ersätta elljuset under dagtid. Utifrån syns Smart Light som transparenta kupoler på taket och fungerar som ett ljusinsläpp, som gör det möjligt att sänka eller släcka lamporna inomhus. På en mulen dag kan hälften av ljuset komma från Smart Light och hälften från lampor, och vid fullt dagsljus behövs inte längre lamporna.

30%

Dubbelt så snabb Nu lanserar Alingsåsföretaget Speedheater System AB en ny proffsmaskin, Speedheater 1100 RS. Maskinen är specialutvecklad för fönsterrenovering och färgborttagning på

snickerier och interiörer. Speedheater 1100 RS, halverar arbetstiden med färgborttagning jämfört med sin föregångare allroundmaskinen Speedheater 1100 Standard.

Förväntad ökning av nederbörd i Sverige, som en följd av klimatförändringar. Detta får direkta konsekvenser för markens geotekniska egenskaper och byggbarhet.

HÅLLBART FASADSKYDD

Enkel teknik med stor nytta

KEIM Soldalit®-ME är en högkvalitativ, mineralisk fasadfärg med mycket lång livslängd. Den är ljusäkta, UV-stabil och har fotokatalytisk verkan, det vill säga byggfysikaliska egenskaper, som hjälper till att bryta ned kväveoxid. En fotokatalytisk effekt skapas genom en kemisk reaktion, där ljus påverkar ett ämne som inte förbrukas, och därmed renas luften. Effekten beror på mängden UV-ljus som träffar väggen. Läs mer på keim.se

Duschen anses vara den vanligaste smittkällan för legionellabakterien. Birgitta Olsson är uppfinnare av Spoldosan och VD för Torso Innovation. Hon blev 2008 vald till årets kvinnliga uppfinnare i Sverige. Spoldosan är en godkänd medicinteknisk produkt som förenklar genomspolning av stillastående vatten från ledningar, duschslang och duschhuvud och fångar upp och minskar mängden vattenaerosol ut i duschrummet. Därmed minskar risken för spridning av legionellabakterier.

6

Enkel att rengöra och håller värmen länge Ett badkar från Hafa i stilren design och med en bekväm lutning. I genuin gjutmarmor som håller värmen länge och med en yta i gelcoat för enklare rengöring. Passar bra med sina mått där det gamla badkaret har stått. Justerbara fötter för optimal stabilitet.

HUSBYGGAREN NR 5.2013


Fönster, fönsterdörrar, skjutdörrar och ytterdörrar Som standard får du: • Extra ljudreduktion. • Vakuumimpregnerade bågar och karmar. • Produkter med lång livslängd. • Energieffektiva dörrar och fönster.

Våra fönster och dörrar kan även utrustas med: • Solskyddsglas som håller värmen ute och skyddar mot UV-strålning. • Persienner och plisségardiner. • Underhållsfri utsida (Aluminiumbelagd). • Förhöjd barnsäkerhet och/eller säkerhet mot inbrott . • Energibesparande lösningar som reducerar energibehovet med 50% eller mer.

NorDan AB, Grebbestadsvägen 8, 457 91 Tanumshede Tel 010-130 00 00, info@nordan.se, www.nordan.se


Byggkeramikrådet kan allt om kakel och klinker. Hur mycket vill du lära dig? Byggkeramikrådet är Sveriges stora auktoritet inom kakel och klinker. Hit kan alla företag i bygg- och fastighetsbranschen vända sig och konsultera våra experter i hur man använder byggkeramik i alla miljöer, både inomhus och utomhus. På webbplatsen www.bkr.se finns en omfattande informationsbank, där bland annat Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV) och en pdf-version av hela Byggkeramikhandboken finns för nedladdning. Du kan också lätt söka reda på behöriga plattsättare och trygga materialleverantörer. Vill du konsultera oss, skicka ett mail till info@bkr.se eller ring 08-641 21 25.


Marknadsnytt TÄVLA &VINN!

Måla om!

Ny linoleumkollektion Tarkett lanserar Linoville, en linoleumkollektion med en helt ny, matt yta med tydlig linoleumkaraktär. Linoville tillverkas med naturliga råvaror och är det första linoleum-

golv i världen som blivit miljöcertifierat av Cradle to Cradle. Kollektionen finns i 112 färger och 20 av färgerna kommer att finnas kvar i sortimentet i minst 20 år.

Dämpa buller med rätt glas Specialfönstret Alaska från Svenska Fönster är ett specialglas som passar bra för bostäder som störs av trafikbuller, från exempelvis en närliggande trafikled eller vid ett trafikljus med bilar som startar och stannar. Alaska är ett träfönster, den inre bågen har en tvåglas isolerrruta som kombineras med den yttre som är en tre-glas isolerruta, vilket ger mycket bra ljudreducering. Treglasfönster i standardutförande har en ljudreduktion av 3435 dB. Alaska har en ljudreduktion från hela 52 dB och bättre.

HUSBYGGAREN NR 5.2013

Det ska vara lätt och trevligt att måla. Valet av rätt pensel eller roller är avgörande för slutresultatet. Dessutom bör du skona axlar och handleder från onödiga slitskador. Anza har utvecklat rollers sedan 1946 och idag är man ledande i Norden på måleriprodukter. För att utveckla rätt produkter till marknaden har man under årens lopp samarbetat med både yrkesmålare och gör-det-självare. TÄVLA & VINN! Nu lottar vi ut fem set av måleriprodukter från Anza. I setet ingår en roller för målning av innervägg, en rollerbygel, ett färgtråg och en snedställd snickeripensel, värde cirka 300 kr. Maila din motivering varför just du ska vinna till redaktionen@ husbyggaren.se.

Smart skiva

En ny intressant skivprodukt kommer från Gröning Board AB. Skivan heter Magna Board och har bra brand- och ljudegenskaper, är okänslig mot fukt och är stöttålig. Skivorna tillverkas i huvudsak av magnesiumoxid, magnesiumklorid samt perlit och är förstärkta med alkaliska glasfibernät. Produktionen sker genom en process där vatten tillsätts materialet och härdningen sker utan värmetillförsel. Detta bidrar till en miljövänlig tillverkning där energiåtgången är minimal.

9


ROT

SVENSK KYRKA FICK EU-MIJÖPRIS Himmelskt hedrande pris. VVS-ingenjören Nasser Rakabdar och fastighetschefen Roger Olausson vid Göteborgs kyrkliga samfällighet tog stolta emot Europeiska kommissionens Green Building Partner Award 2013. TEXT: MARGITA INGWALL FOTO: ANDERS ROTH

10

HUSBYGGAREN NR 5.2013


PRISB ELÖNT

H

FAKTA RENOVERING/ NÄSET KYRKA I GÖTEBORG BYGGÅR: 1967/1984/2010 FASTIGHETSÄGARE: Göteborgs kyrkliga samfällighet DRIFTSBUDGET FÖRE: el och olja cirka 245 tkr DRIFTSBUDGET EFTER: cirka 145 tkr VINNARE AV: Europeiska kommissionens Green Building Partner Award 2013

HUSBYGGAREN NR 5.2013

ELA 68 PROCENT minskad energianvändning lyckades man uppnå vid renoveringen och tillbyggnaden av Näsets kyrka i Göteborgs kyrkliga samfällighet. En bragd som under högtidliga former firades i Milano vid utdelningen av Europeiska kommissionens Green Building Partner Award 2013. – Självklart var det jättekul att få verifierat att vi gör bra saker, det ger ett kvitto på att vi har rätt fokus, säger Fastighetschefen Roger Olausson. Kyrkan, som byggdes 1967 med en tillbyggnad 1984 samt fick vid ombyggnation 2009/2010 en bergvärmepump med fyra energihål och ventilation med värmeåtervinning (roterande och plattvärmeväxlare) samt solfångare på taket och installation av datoriserade styr- och övervakningssystem. Investeringarna i denna teknik har genererat inte bara fina diplom utan även en mycket bättre driftsekonomi. – Med en satsning som denna får man ner driftsbudgeten kraftigt så det är en kort avskrivningsperiod på investeringen. Inom Svenska kyrkan skiljer det mycket i hur långt framme man ligger vad gäller energieffektivisering. I Göteborgs kyrkliga samfällighet driver vi ett energisparprogram som startade 2004 med ett mål att spara två procent per år fram till 2018, berättar Roger Olausson. Glädjen i hans röst är påtaglig när Roger berättar att Göteborgs kyrkliga samfällighet, med ett fastighetsbestånd av kyrkor, församlingshem, krematorier mm, sammanlagt 150 fastigheter som uppgår till hela 88 000 m2, nu slängt ut sin sista oljepanna. – Det kändes fantastiskt skönt. Helt rätt i tiden att i alla fall inte använda olja till uppvärmning av fastigheter. Både ur miljöhänsyn och ekonomiskt. Det är ju väldigt dyr värme.

FÖRUTOM NÄSETS 65 procentiga energiminskning har

även åtgärder gjorts i kyrkorna i Billdal (44%), Frölunda (56%) och Bergum kyrka (56%) så att de numera är Green Buildingcertifierade, vilket innebär att de minskat sin energianvändning mer än 25 procent enligt krav för Green Buiding. Roger Olausson menar att det finns många argument för energieffektiviseringen, förutom de ekonomiska. Bland annat att det även är en komfortfråga för dem som nyttjar lokalerna. – Om man till exempel byter till LED-lampor blir utbytesintervallen mycket längre. I varje kyrka finns hundratals lampor. Kan man få ned behovet av att byta dem från en gång per år till istället var femte år,

11


ROT

Roger Olausson, fastighetschef och Nasser Rakabdar, VVSingenjör i Göteborgs kyrkliga samfällighets fastighetsförvaltning, har tilldelats Green Buildings miljöpris för arbetet med om- och tillbyggnaden av Näset Kyrka i Göteborg.

Solen värmer upp den glykosblandade vätskan i solpanelernas rör till 57 grader. Via cirkulationspumpar sen in i tappvarmvattnets ackumulatortank...

Näsets kyrka byggdes inom småkyrkoförsamlingen. Kyrkoherde Karin Ulfheden är mycket stolt och nöjd över de renoveringar, tillbyggnader och energieffektiviseringar som gör kyrkan till den vackra byggnad den är idag.

spar det ju givetvis energi men också församlingens arbetsinsats, berättar Roger Olausson. Därför är nästa steg i energieffektiviseringen nu att planera för att sätta in LED-belysning i kyrkorna. En mycket smart teknikinvestering som samfälligheten gjort är installation av datoriserade styr- och övervakningssystemen DUC (Data Under Central/ styrsystem och DHC (Överordnad styrning och övervakning av DUC-baserade styrsystem för byggnader). Nasser Rakabdar är VVS-ingenjören som ansvarar för detta. – Genom denna teknik styr vi, utan att behöva vara på plats, både ventilation- och värmesystemen i många av våra fastigheter. Varje gång vi gör en renovering så ser vi till att installera datoriserade styrövervakningssystem som är ytterst effektiva verktyg för energieffektivisering. Vår målsättning är att även inkludera belysningen, i samband med när vi så småningom går över till LED-teknik, säger Nasser Rakabdar. En annan smart teknikinvestering är koppling till E-rapporten som levereras från Göteborgs energi. Alla åtgärder som minskar energiförbrukningen i byggnaden kan följas upp i detta system.

12

Med en satsning som denna får man ner driftsbudgeten kraftigt.

... om detta inte räcker värms vattnet av värmepumpens bergvärmepump och i sista hand, vid stark kyla, hjälper elpannan till att hålla värme. I tanken finns också en elpatron för att säkerställa att värmen i vattnet inte sjunker under 50 grader.

Roger Olausson

Tips till alla maskinrum. Nasser har tagit fram en bildsatt dokumentation över hur all teknik fungerar i apparatrummet. Så sprids information, och även insikt om nyttan som energieffektivisering innebär, i hela organisationen.

HUSBYGGAREN NR 5.2013


PRISB ELÖNT

FAKTA ÅLIDHEM I UMEÅ BYGGÅR: 1966-1973/2010 FASTIGHETSÄGARE: Umeå kommunala bostadsbolag Bostaden DRIFTSBUDGET FÖRE: DRIFTSBUDGET EFTER: VINNARE AV: Sustainable Energy Award 2013 (Living)

I hård konkurrens med över 200 tävlande från hela Europa belönades Umeås kommunala bostadsbolag Bostadens ambitiösa hållbara pilotprojekt med Sustainable Energy Award 2013 (Living).

FAKTA HÅLLBARA ÅLIDHEM FAKTA UTBILDNING

Ambitiösa förebilder Ibland kan det tragiska resultera i något fantastiskt. Det är fallet med det brandhärjade bostadsområdet Ålidhem i Umeå. Nu prisbelönt pilotprojekt för hållbar stadsutveckling. JULEN 2008 brann 70 av miljonprogramområdet Ålidhems lägenheter ner och gjorde cirka 200 hyresgäster bostadslösa. Då bestämde sig Umeå kommuns bostadsbolag Bostaden för att satsa stenhårt. Med vd Ann-Sofi Tapani i spetsen togs beslut om att skapa ett unikt pilotprojekt för hållbar stadsutveckling. I samarbete med Umeå universitet, Umeå Energibolag och Umeå kommun startades projektet Hållbara Ålidhem som pågår fram till slutet av 2014. Solceller, investering i fem vindkraftverk, ªärrvärmedrivna vitvaror i tvättstugorna, energieffektiv LED-belysning och smarta lägenhetsdisplayen ”Echolog” där man själv kan se sin energikonsumtion i realtid, är några av ingredienserna i denna lyckade mix av insatser och lösningar. Allt utvärderat i ständiga uppföljningar för att skapa en kunskapsbank av vad som ger bäst resultat. I SAMSPEL med hyresgästerna, mestadels studen-

ter, togs fram förslag som bland annat resulterade i en mycket uppskattad mötesplats ”Vinterträdgården”, som ljusa årstider får energi från solceller. Fullt utbyggd kommer områdets solcellsanläggning vara en av Sveriges största på 2 800 m2 – Hållbarhet ekonomisk, ekologisk och social. Det ska genomsyra hela vår verksamhet som bostadsbolag. Vi bygger inget flärdfullt utan energieffektivt och billigt berättar Hanna Olsson, kommunikations- och marknadschef Bostaden.

Bland annat krävdes i upphandlingen av nyproduktion att entreprenören skulle klara att bygga med en energiförbrukning som är 50 procent lägre än byggnormen, alltså 65 kW/m2 per år. – Vi vill visa att det går att bygga så här effektivt både ekonomiskt och hållbart, att det faktiskt fungerar, säger Hanna Olsson. FÖRUTOM ATT 137 nya lägenheter byggdes renoveras 405 stycken. Här gjordes först renoveringen av ett pilothus där en mängd åtgärder testades som extra tätning runt fönster, tilläggsisolering invändigt, nytt valmat tak med ökad isolering med moderna material, ventilationseffektiviseringar med värmeväxling (FTX), hydrofobering med mera och utvärderades sedan detalj för detalj av Umeå universitet. – De åtgärder som gav bäst resultat genomfördes sedan i de andra 25 huskropparna. Vilket visade sig till exempel vara isolering av taket, att ”sätta mössa på huset” med ny brandssektionering, och FTX, den senare gav direkt en energieffektivisering på cirka 25 procent. Däremot lönade sig inte isolering på insidan då vårt vattenburna värmesystem fungerat bra i många år till och det inte var kostnadseffektivt att byta ut det och evakuera, berättar Fredrik Westerlund, projektledare för renoveringen. Sammantaget ett ambitiöst projekt att inspireras av för bygg-Sverige generellt och för miljonprogramsområden specifikt.■

■ Renovering av 405 lägenheter som alla kommer att få 40-50 procent lägre energiförbrukning (i pilothuset uppnåddes en halvering medan det i övriga hus är prognoserat till cirka 35 procent). ■ Nybyggnation av 137 lägenheter på nya Geografigränd med en energiförbrukning på 65 kWh/m2 per år, vilket är 50 procent lägre än vad byggnormen kräver. ■ Solcellsanläggning som fullt utbyggd blir mer än 2 800 m2 - en av Sveriges största som beräknas producera cirka 280 000 kWh per år, vilket motsvarar 11 eluppvärmda villor, 35 varv runt jorden med elbil eller årsförbrukningen för 1400 datorer. ■ Vinterträdgården, en ny mötesplats, som under den ljusa perioden får all strömförsörjning via solceller. ■ Nya tvättmaskiner med automatisk tvättmedelsisolering och som är uppkopplade mot fjärrvärmesystemet, vilket minskar elanvändningen. ■ En lägenhetsdisplay, Echolog, installeras i lägenheterna. Den visar förbrukningen av el samt, varmt- och kallt vatten. ■ Miljöhus för avfall och test av nedgrävda djupbehållare.

Fotnot: Den övergripande målsättningen med projektet är att minska energianvändningen i området, skapa trivsammare och tryggare miljö och omvandla Ålidhem till den hållbara stadsdelen. Bostaden, Umeå kommun och Umeå Energi har fått 33 miljoner kronor av Delegationen för hållbara städer för projektet.

HUSBYGGAREN NR 5.2013 4.2013

13


ROT – E-rapporten är energiuppföljningsprogram som mäter el- och värmeförbrukningen i våra byggnader. Alla fastighetsansvariga inom Göteborgs kyrkliga samfällighet har inloggning till systemet. Med detta verktyg kan man följa upp energiförbrukningen i respektive byggnad dagligen, berättar Nasser Rakabdar. Men förutom tekniklösningar handlar det även om att förändra beteenden hos dem som nyttjar fastigheten. Då samfälligheten som Roger Olausson är fastighetschef för består av 29 församlingar är det många medarbetare som ska informeras. Han vill inte gå så långt som att fastighetsägaren har ett folkbildningsansvar, men anser att det finns många positiva effekter när det upprättas en god kommunikation mellan parterna. – Vi har ett ansvar att se till att våra fastigheter är så energieffektiva och har så god inomhusmiljö som möjligt. Att investera i till exempel rörelsedetektorer eller annan smart teknik. Sedan får de som verkar och bor i fastigheten bidra till energieffektiviteten genom god samverkan. Det gäller att jobba med beteendemönster. Denna samverkan och information sker i workshops med hyresgästerna, som i Roger Olaussons fall är de egna medarbetarna, men detta tillvägagångssätt är ju absolut en möjlighet även för andra fastighetsägare, för lokaler och butiker. – Det finns så stor nytta i samverkan. Vårt syfte är att insatserna ska synas både i hyresgästens och vår plånbok istället för att gynna energibolagen, avslutar Roger Olausson. ■

FAKTA/PRESTANDA Tekniskt försörjningssystem efter ombyggnaden:

■ Primär värmekälla bergvärmepump på 43 kW samt solfångare på ca 10m2 effektiv solfångaryta.

■ Elpanna som tillsatsvärme. ■ Större delen av de gamla tilloch frånluftsaggregat har blivit ersatta med energieffektiva luftbehandlingsaggregaten med bra energiåtervinning.

■ Värmerelaterad normalårskorrigerad elförbrukning 2010:

Planer finns att gå över till LED-belysning men för de vackra taklamporna finns det än så länge inga LED-lampor som håller tillräckligt hög nivå då glaskuporna visar hela glödlampans fäste.

81,8 MWh (Avser elförbrukning. värmepump/elpanna).

■ Fastighetsel exkl värmepump/ elpanna: 10,3 MWh.

■ Verksamhetsel: 20,6 MWh. ■ Energibesparing värmepump: 160,7 MWh.

LÄS MER ■ www.sgbc.se/certifieringssystem/greenbuildingn

En mycket smart teknikinvestering som samfälligheten gjort är installation av datoriserade styr- och övervakningssystemen DUC och DHC. Nasser kan här övervaka utan att vara på plats.

Exempel på energibesparande åtgärder Ålidhem i Umeå:

■ Renovering av 405 lägenheter som alla kommer att få 40–50 procent lägre energiförbrukning (i pilothuset uppnåddes en halvering medan det i övriga hus är prognoserat till cirka 35 procent). ■ Nybyggnation av 137 lägenheter med en energiförbrukning på 65 kWh/kvm per år, vilket är 50 procent lägre än vad byggnormen kräver. ■ Solcellsanläggning som fullt utbyggd blir mer än 2 800 kvadratmeter – en av Sveriges största som beräknas producera cirka 280 000 kWh per år, vilket motsvarar 11 eluppvärmda villor, 35 varv runt jorden med elbil eller årsförbrukningen för 1 400 datorer.

14

■ Vinterträdgården, en ny mötesplats, som under den ljusa perioden får all strömförsörjning via solceller. ■ Nya tvättmaskiner med automatisk tvättmedelsisolering och som är uppkopplade mot fjärrvärmesystemet, vilket minskar elanvändningen. ■ En lägenhetsdisplay, Echolog, installeras i lägenheterna. Den visar förbrukningen av el samt, varmt- och kallt vatten. ■ Miljöhus för avfall och test av nedgrävda djupbehållare. ■ Energibesparande investeringar: Solceller, vindkraftverk, fjärrvärmematade vitvaror i tvättstugorna, energieffektiv LEDbelysning och smarta informationssystemet ”Echolog” där man själv kan se sin energikonsumtion i realtid. Renovering: ■ Nya fönster och balkongdörrar. Extra tätning runt fönster, nytt valmat tak med ökad isolering med moderna material, ventilationseffektiviseringar med värmeväxling (FTX). ■ Pilotestat och under utvärdering: Hydrofobering. Pilottestades men valdes bort:

Tilläggsisolering invändigt provades men var inte tillräckligt kostnadseffektivt. Detta eftersom områdets värmesystem inte behövde bytas ut samtidigt och att hyresgästerna då behövt evakueras.

Näsets kyrka i Göteborg:

■ Utfört: Bergvärmepump med fyra energihål och ventilation med värmeåtervinning (roterande och plattvärmeväxlare) samt solfångare på taket och installation av datoriserat styroch övervakningssystem. ■ Planerar: LED-belysning, även den installerad med datoriserat styr- och övervakningssystem.

HUSBYGGAREN NR 5.2013


Yrkesporträtt VVS-INGENJÖR

’’

VVS- installationer är hjärtat som pumpar i fastigheten – värme och vattenflödena dess blodomlopp.

ATT NASSER RAKABDAR drivs av ett starkt engagemang är det

ingen tvekan om. Detta är en man som älskar att ständigt finna nya lösningar, och att på vägen till målet prova sig fram med öppet sinne. En härlig egenskap för en VVS-ingenjör, som ser en tjusning i att ständigt befinna sig i en process snarare än stressa sig fram till ”att allt ska bli klart”. Vilket det givetvis aldrig blir. Särskilt när man har att handskas med ett fastighetsbestånd som kräver såväl nybyggnationer, renoveringar, energieffektivisering och tillbyggnader som kulturminnesskyddande av medeltida kyrkor. Vilka är dina arbetsuppgifter inom Göteborgs kyrkliga samfällighet? Jag har hand om både projekt, underhåll och besiktningar av alla de byggnader som tillhör Göteborgs kyrkliga samfällighet. Vilket innebär en mycket rolig mix. Jag ansvarar för helheten inom de tekniska installationerna och har mycket god hjälp av våra kyrkvaktmästare/lokalansvariga ute i de olika församlingarna. Att både kunna delta i den utforskande planerande fasen och sedan vara med och dra slutsatserna vid besiktningarna är väldigt stimulerande. Tidigare var jag konsult i många år, och då gjorde man ju färdigt ett projekt. Men som VVS-ingenjör här blir det ju aldrig färdigt utan ett ständigt flöde av arbetsuppgifter i samfälligheten. Varför just VVS-ingenjör? I min familj, som kommer från Iran, är det tradition att arbeta inom byggnation. Eftersom jag redan som mycket ung hade ett brinnande intresse för teknik valde jag VVS, då detta är en bransch som kräver mycket tekniska lösningar. 1979 kom jag som gäststudent från Teheran i Iran till Umeå i Sverige för att studera. Då hade jag gått några år på tekniskt gymnasium med inriktning på VVS i Iran. Efter språkstudierna på Umeå universitet pluggade jag matematik och informationsteknik vid Göteborgs universitet och läste därefter till driftstekniker och sedan driftsingenjör på Chalmers i Göteborg. Varför viktigt med energieffektivisering? Efter 20 år som VVS-konsult började jag som fastighetsingenjör på Svenska kyrkan i Göteborg. Jag hade målet klart för mig att sänka energiförbrukningen samt att samfälligheten ska bli fri från fossilt bränsle. Vi har uppfyllt målet och kommer att jobba ännu mer med energieffektiviseringar för att sänka den totala energiförbrukningen och bidra med positiv påverkan på miljö. Om alla bidrar med någon procents sänkning av energiförbrukningen så kommer vi uppnå målet. ■

NAMN: Nasser Rakabdar ÅLDER: 54 år. TITEL: Fastighetsingenjör med inriktning VVS och Energi. BOR: Hisingsbacka. UTBILDNING: Driftingenjör Chalmers- inriktning fastighet samt kraft och värme. FAMILJ: Fru och två barn. FRITIDSINTRESSEN: Båtliv och sommarställe, gymmet, umgås med vänner. SENAST PÅ BIO: James Bond.

HUSBYGGAREN NR 5.2013

15


ROT

FAKTA/TAK Ett tak utsätts för en mängd svåra belastningar; regn, snö, sol, vind, mm. Dessa påfrestningar varierar från plats till plats, och som husägare kan du ha speciella förväntningar på vad taket ska klara, och speciella förutsättningar för vad som kan göras. Därför är varje tak unikt, och det går inte att helt allmänt säga vilken lösning som är ”bäst”. Oavsett du ska bygga nytt eller renovera är det viktigt att du själv känner till hur tak fungerar så att du kan avgöra vilka konstruktioner och material som är lämpliga i just ditt fall. Till exempel, vilken typ av underlagstak som passar bäst till ditt hus? UNDERLAGSTAK Diffusionstätt • Tät mot vatten • Släpper ej igenom vattenånga • Ventileras under underlagstäckningen Diffusionsöppet • Tät mot vatten • Släpper igenom vattenånga • För tak utan normal ventilation • Intressant vid kraftig värmeisolering • Speciella krav på projektering • Ventileras över underlagstäckningen

Varning för universallösningar Diffusionsöppna underlagstak är en bra lösning för många tak. Men på vissa håll i byggbranschen finns en övertro att diffusionsöppna underlagsdukar, vilket gör att man använder dem även till tak där takkonstruktionen gör att en sådan lösning kan leda till allvarliga fuktskador.

A

TT DIFFUSIONSÖPPNA underlagstak

blivit populära beror bland annat på att konstruktionen tillåter mer isolering vilket gör den intressant ur uppvärmningssynpunkt. Men det är ingen universallösning. Vilken typ av underlagstak som passar bäst till det enskilda huset beror på en rad faktorer. Låt oss till att börja med definiera vad skillnaden är mellan diffusionsöppna och diffusionstäta underlagsdukar. Diffusionstäta underlagsdukar är täta mot vatten, släpper inte igenom vattenånga samt ventileras under underlagstäckningen. Diffusionsöppen underlagsduk är tät mot vatten och släpper igenom vattenånga, är anpassad för tak utan normal ventilation, är intressant vid kraftig värmeisolering, den ställer speciella krav på projektering och ventileras över underlagstäckningen. I båda fallen är produkten tät mot vatten utifrån, men det diffusionsöppna taket har dessutom förmåga att släppa igenom vattenånga. Denna egenskap kan vara en fördel som kan utnyttjas till exempel till att bygga tak utan normal ventilation (via ventiler i gavelspetsarna, mm). Att begränsa ventilationen – eller helt och hållet slopa den - kan vara intressant vid tak med mycket kraftig värmeisole-

ring. En lösning som kan verka lockande både ur kostnads- och miljösynpunkt. Den typen av konstruktioner ställer dock speciella krav på projektering. Till skillnad mot en traditionell diffusionsstängd lösning där fukten ventileras på underlagsdukens undersida, innebär diffusionsöppet att fukten ventileras på dukens ovansida. Det verkar vettigt och man kan förstå varför diffusionsöppna lösningar är efterfrågade. PROBLEMET MED att reservationslöst använda diffusionsöppna produkter är att vi ofta vet för lite om vilket klimat som råder under takpannorna. Det kan till exempel vara mycket fuktigt där under långa tider efter regn på takpannor, eller om taket är täckt av snö som kan täcka håligheterna och därmed riskera att försämra ventilationen. En byggnad med tät yttertaksbeläggning och med dålig ventilation utanför underlagstaket har i själva verket kanske inget att vinna på en diffusionsöppen produkt. När de diffusionsöppna underlagsdukarna till exempel monteras på råspont uppstår inte sällan problem. Fukttransporten genom råsponten är mycket trögare än genom duken och kan bli grogrund för mögel. Då måste man ha något som transporterar bort fukten som bildas. I våra moderna vindar med

Dimensionering av pelare och balkar enligt eurokod Statcon är ett dimensioneringsprogram för alla som arbetar med träoch stålkonstruktioner. Du kommer snabbt igång med eurokod och blir samtidigt effektivare i ditt arbete. Kontakta oss så ordnar vi en personlig webbdemo. 20 minuter är allt som krävs, sedan är du igång. 0910-878 00, statcon@consultec.se

www.consultec.se

16

HUSBYGGAREN NR 5.2013


Viktiga aspekter att tänka på vid tak för att undvika framtida problem

Kallvind med fast underlag och ett tätskikt av bitumen har som huvuduppgift att under takets livslängd skydda från att vatten kommer in i byggnaden. Luftnig sker genom takfot och gavelventil.

Varmvind med fast underlag och ett tätskikt av bitumen har som huvuduppgift att under takets livslängd skydda från att vatten kommer in i byggnaden. Luftning sker genom takfot och gavelventil.

kraftig värmeisolering finns risk att ventilationsluften, i stället för att föra bort fukt, snarare tillför fukt till takkonstruktionen. Eftersom de diffusionsöppna produkterna är öppna för ångtransport i båda riktningarna, finns därför risk att fukten i stället transporteras inåt i taket vilket kan leda till mögelangrepp. Diffusionsöppna underlagstak har förmåga att hålla vattentätt och samtidigt släppa igenom ånga. När det blir fuktskador vid diffusionsöppet är det

Varmvind med frihängande diffusionsöppen underlagsduk som har som huvuduppgift att under takets livslängd skydda från att vatten kommer in i byggnaden. Luftning sker på ovansida underlagsduk.

många gånger inte produkten det är fel på, utan det beror på hur man har monterat den. Duken måste ha rätt förutsättningar för att kunna fungera som den ska. Diffusionsöppna underlagsdukar är också känsliga för genomföringar och mekanisk påverkan. Duken sluter inte tätt kring spik på samma sätt som en bitumenbaserad produkt, vilket kan skapa glipor i duken där vatten kan tränga in. En annan orsak till att det kan bli fel är förvå-

Varje tak är unikt. Eric Henningsson

BS_Svartjobb_183x129_Layout 1 2013-04-29 12.01 Sida 1

HUR SKA VI SÄTTA STOPP FÖR ALLT SVARTARBETE PÅ SVERIGES TAK?

HUSBYGGAREN NR 5.2013

Spjutvägen 5

175 61 Järfälla

ditionellt täta egenskaper, snarare tvärtom. Vad sägs om täta tätskikt som äter upp växthuseffekten, ett som reflekterar bort sol och värme eller ett annat så ekologiskt att du kan smaka på det? Allt det här nya gröna smarta är vi ensamma om att erbjuda och mer därtill. Det innebär att du nu också kan göra ett smartare och mer hållbart val, tak med miljöfunktion helt enkelt. Så nu när taken blivit smartare, varför skulle inte vi också bli det? Vi har bytt namn från Eurotak till Buildsmart. Ett namn som visar framtiden för landets tak. Och förhoppningsvis även för dig som läser det här. Läs mer på www.buildsmart.se.

GENOM ATT JOBBA GRÖNT.

Buildsmart AB

Sveriges tak står inför ett skifte. Från svart till grönt. Vi vet, för i över trettio år har vi sålt Derbigum, ett tätskikt som tätat svenska tak som inget annat. Men de senaste åren har något hänt. Derbigum har gått från oljebaserad bitumen (som förvisso går att återvinna) till att även lansera alltmer miljövänliga alternativ. Utan att tumma på tra-

Tel 08 795 94 80

info@buildsmart.se

www.buildsmart.se

17


ROT

FUKTSKOLA nande nog att entreprenören följer materialleverantörens instruktioner, men utan att ta hänsyn till lokala förhållanden. Vad ett tak utsätts för under en kanske 40-årig livslängd, kan skilja sig väldigt mycket åt beroende på var huset är beläget. Ett kallt och torrt inlandsklimat ställer helt andra krav på taket än de krav som ställs på ett tak vid en vindpinad havsvik. Vi ser idag en rad produkter på den svenska marknaden som importerats från länder med andra typer av konstruktioner och taklösningar. De är inte uppbyggda för eller anpassade för ett nordiskt klimat och inte heller för att klara våra krav på fukthantering. Och då uppstår inte sällan problem som kanske visar sig först efter fem – tio år, men som då kostar väldigt mycket att åtgärda. Överväger man att använda ett diffusionsöppet underlagstak på en konstruktion där det finns en annan lösning idag så bör man göra en fuktsäkerhetsprojektering för att säkerställa att man inte bygger in framtida problem.■

ERIC HENNINGSSON

Product Manager Nordic Waterproofing AB eric.henningsson@nordicwaterproofing.com

Under hösten håller Mataki utbildningar om olika typer av takkonstruktioner, hur man får dem täta och hur man undviker problem med fukt. Med fukt menas den vattenånga som naturligt finns i luften runt omkring oss.

Fukt inifrån. Inne i bostaden tillförs luften fukt till följd av att vi lagar mat, tvättar, duschar osv. Inomhusluften innehåller därför mer fukt än utomhusluften. Denna fukt kan transporteras upp till vindsutrymmet och orsaka riskabelt höga fukttillstånd i vindsutrymmet. För att förhindra denna transport måste det finnas ett luft- och fukttätt skikt på den varma sidan om värmeisoleringen. Detta skikt skapas så gott som alltid med en åldersbeständig plastfolie av polyeten. Det är mycket viktigt att skiktet verkligen blir lufttätt, eftersom det annars finns stor risk för kondensutfällning i takets yttre delar. En sådan ansamling av fukt kan i sin tur orsaka angrepp av röta och av mögel. Fukt utifrån. Utomhusluft innehåller fukt. Detta innebär att när vindsutrymmet ventileras med utomhusluft så kan fuktmängden i vindsluften inte bli lägre än vad den är utomhus. I normalfallet innehåller ventilationsluften så lite fukt att den lätt kan föra bort den fukt som kommer till vinden från bostaden. I vissa extrema fall kan dock ventilationsluften leda till förvärrat fukttillstånd i vindsutrymmet. Detta kan till exempel inträffa i en vind över ett mycket välisolerat vindsbjälklag, samtidigt som yttertaket kyls ned genom utstrålning mot natthimlen. Denna kombination leder till att yttertakets undersida kan vara kallare än utomhusluften. När ventilationsluften kommer in i vindsutrymmet finns därmed en risk att kondens fälls ut ur luften på de kalla ytorna (fastän ingen kondensation sker utomhus). Även om förhållandena inte är så extrema att kondens bildas, så kan ventilationsluften orsaka så höga fukttillstånd att mögeltillväxt sker. Det finns flera tänkbara sätt att minska dessa problem (minskad värmeisolering i bjälklaget, minskad ventilation, placering av viss värmeisolering på utsidan underlagstaket, etc.) Vad som är mest lämplig lösning kan variera från hus till hus. Ska du till att bygga ett avancerat tak med extremt mycket isolering (ca 500 mm eller mer) bör du beakta dessa problem noggrant.

Revolid annons 183x129.pdf 1 9/16/2013 3:15:41 PM

Ny snabbrullport från Prido Nu lanserar vi snabbrullporten

Revolid®

C

Enkla att köpa Konkurrenskraftiga priser direkt från tillverkare utan mellanhänder

M

Y

CM

Enkla att montera Tack vare få delar och skruvinfästningarna

MY

CY

Enkla att använda Öppnings- och stängningshastighet på 1 m/s

CMY

K

Enkla att äga Låga reservdelspriser och 7 års garanti

40 års erfarenhet inom industriportstillverkning

18

Besök oss på www.prido.se eller ring 0512-295 90

HUSBYGGAREN NR 4.2013


MALLA.SE

Bäst i klassen på energiberäkning! Allt större krav ställs på byggnaders energianvändning. Genom energiberäkningar och simuleringar av inneklimatet får man kontroll över byggnadens prestanda. Ända sedan 70-talet har vi på Bengt Dahlgren, i nära samarbete med högskolor och leverantörer, varit aktiva med att utvecklat modeller, applikationer och dataprogram för energiberäkningar. Under åren har vi gjort mängder av energiberäkningar för alla typer av byggnader, allt ifrån kontor, skolor, restauranger till laboratoriemiljöer. Och vi jobbar självklart alltid med de senaste verktygen. Så på alla frågor om energi- och byggnadssimuleringar räcker vi upp handen. Över trehundra kompetenta medarbetare gör Bengt Dahlgren AB till en av de största teknikkonsulterna i Sverige. Med engagemang, nytänkande och kunskap om byggnation och förvaltning skapar vi tekniska helhetslösningar för hela byggprocessen. De fem hörnstenarna i vår verksamhet är VVS, Energi & Miljö, Styr & Övervakning, Brand & Risk och Teknisk Förvaltning.

Ingenjörskonst, helt enkelt


Ä N N U

E N

I N N O V A T I V

L Ö S N I N G

F R Å N

I S O V E R

50 millimeter är borta. Kvar är samma isolereffekt i en tunnare vägg. Det är inte svårt att öka energieffektiviteten genom att bara öka isolertjockleken i en konstruktion. Men att bygga riktigt energieffektivt med tunnare väggar är en konst och en utmaning som vi på ISOVER tagit oss an och bemästrar. Read all about it!

www.isover.se/premium


Ä N N U

E N

I N N O V A T I V

L Ö S N I N G

F R Å N

I S O V E R

”Bättre isolereffekt med premiumlösningar från ISOVER”

vinn 50 mm

Både bygget och du har mycket att vinna på effektivare isolering. Samma isolereffekt

Energieffektiva hus konstrueras och byggs idag enligt olika koncept med syfte att minska byggnadens totala energianvändning. Fortfarande används isolermaterial med traditionell isolerförmåga, vilket medför att väggarna blir onödigt tjocka. Med ISOVERs premiumprodukter och lösningar flyttar vi gränserna och klarar samma isolereffekt med tunnare tjocklek.

Mindre att släpa på

Vårt motto ”Mer för mindre” är verkligen högaktuellt även för vårt premiumsortiment. Vi behöver använda mindre mängd material per kvadratmeter än många av våra konkurrenter samtidigt som vi komprimerar produkterna maximalt för att spara plats. Till nytta för dig och miljön, inte minst vid transporter.

Större boyta

50 millimeter besparing i väggtjocklek kanske inte låter mycket, men kan ge upp till 2 m2 större boyta i ett vanligt hus med 100 m2 boyta.

Minskade energikostnader – förbättrad miljö

Stigande energipriser och ett ökat miljö- och klimatfokus har lett till strängare krav på energieffektivitet. Eftersom byggnader står för 40 % av Sveriges totala energianvändning, ger ett hållbart byggande stora möjligheter att bidra till en positiv förändring. Energin som används till att tillverka glasull sparas mer än 100 gånger under byggnadens livstid. Glasull från ISOVER består dessutom av upp till 80 % återvunnet glas.


ROT

Mycket att vinna med energiklassade blandare Genom att byta till energiklassade blandare kan ett hushåll på fyra personer kapa sina kostnader med upp till 40 procent. Att miljön dessutom skonas får man på köpet. AV JILL WINDAHL

A

LLA VET NYTTAN med miljöbil eller ekologiska matvaror. Men frågan är om alla vet vilka positiva effekter man kan uppnå genom att byta till energiklassade blandare. Eller hur du själv kan planera och välja blandare efter vad den främst används till. Arne Johnsson, på Ostnor har varit i branschen i över 20 år. Han tror inte konsumenterna förstår vilka vinster, både pengamässiga och miljömässiga, det finns att inhämta. – Rent pengamässigt kan ett hushåll på fyra personer spara omkring 4 000 kronor per år genom att byta ut sin gamla engreppsblandare mot energieffektiva blandare. Klimatvinsten blir dessutom omkring 2,5 ton mindre koldioxidutsläpp till atmosfären, förklarar han. Ostnor är ett av flera företag som varit med och tagit fram den nya energiklassningen för blandare. Arne Johnsson menar att även om Energiklassningen så väl som miljöorganisationers riktlinjer är rekommendationer snarare än regler, eftersträvar både leverantörer och beställare att nå dit. – Kraven på energi och miljöspar i byggnader blir bara hårdare, det leder till att kraven på blandarna också ökar. Energiklassningen blir ett bra och oberoende hjälpmedel för både beställare och leverantörer.

FAKTA/ VARFÖR ENERGIKLASSADE BLANDARE KRAV: Dricksvatten klassas som livsmedel och utvecklingen av blandare drivs på av både nationella och internationella krav KOSTNAD: En energiklassad blandare kostar inte mer än en vanlig blandare, men konsumenten är fortfarande skeptisk ENERGIKLASSNING: En ny svensk frivillig energiklassning av tappvattenarmaturer trädde i kraft 2012.

22

DET SOM OSTNOR främst tagit fasta på är kallstart och

eco-flöde. Sällan rinner varmvattnet fram utan stannar halvvägs framme, helt utan nytta. Med kallstart kommer det endast kallvatten när kranen öppnas med spaken rakt fram. Detta göra att varmvattenförbrukningen minskar med upp till 30 procent utan att användare märker någon skillnad. Den så kallade eco flow eller flödesbegränsarfunktionen på de energiklassade kranarna reducerar vattenförbrukningen. Det finns både funktioner med

HUSBYGGAREN NR 5.2013


lägre flöde från början och funktioner som innebär att användaren måste göra ett aktivt val genom en knapptryckning för att få fullt flöde. Arne Johnsson belyser också vikten av rätt materialval och dess utfällningar till vattnet. – Då dricksvatten klassificeras som livsmedel ska självklart leverantören endast använda livsmedelsklassade material i kontakt med vatten. När det gäller reduktion av potentiellt skadliga ämnen jobbar vi dels med att ta fram nya mässingslegeringar, som har lägre innehåll av bly, dels med nya sätt att bygga upp blan-

Arne Johnsson, produktionsledningschef på Ostnor

dare där vattenvägarna inte längre är i kontakt med metall och där blandarens utsida inte är av mässing. Inte att förglömma är att välja en blandare vars leverantör har en bra reservdelspolicy. Många leverantörer garanterar att reservdelar till blandaren finns tillgängliga i tio år efter att produkten har utgått ur sortimentet. – Även om konsumenten har en garanti på själva blandaren så tillkommer installationskostnaden. Detta gör att det kan bli både blir dyrt och komplicerat då blandaren går sönder, påpekar Arne Johnsson. ■

ENKEL VATTENMATIK Källa www.fmmattsson.se DIN BESPARING PER ÅR: 4 264 KR Eller: 39 procent (gäller för 1 hushåll) BLANDARE IDAG / ÅR

BLANDARE EFTER / ÅR

Tvättställ

SEK 2 573

Tvättställ

Kök

SEK 3 430

Kök

SEK 2 148

Dusch

SEK 4 862

Dusch

SEK 3 647

Totalt

SEK 10 865

Totalt

SEK 6 601

SEK 806

I tabellen återges den besparing ett fyrfamiljhushåll kan göra på ett år genom att byta blandare från en vanlig engrepps- till energiklassade blandare med kallstart. Värdena är ungefärliga. Observera att förbrukningen av varm- och kallvatten beror på många olika parametrar bl.a.: användarbeteende, hyresgästernas åldersstruktur, vakanser, läckage m.m.

ENERGIKLASSNING, VAD INNEBÄR DET? STANDARD Beteckningen på den standard* som har använt för att fastställa blandarens energiklass. DE OLIKA ENERGIKLASSERNA

* metod för att bestämma energieffektivitet hos mekaniska tvättställs- och köksblandare.

Energiklasserna är indelade från A till G. A betyder minst energiförbrukning, max 1,6 kWh, och G förbrukar över 4,6 kWh.

BLANDARENS ENERGIKLASS Den energiklass som den aktuella produkten uppfyller

BLANDARENS TRYCK OCH FLÖDE

BLANDARENS ENERGIPRESTANDA

Symbolen visar antal sekunder det tar för blandaren att fylla ett 4 liters kärl med vatten vid 3 bars tryck. I detta exempel tar det 30 s.

Summan av blandarens energiförbrukning i de olika deltesterna. Denna total är grunden för vilken energiklass blandaren fått.

ARTIKELNUMMER OCH CERTIFIKAT

CERTIFIERINGSORGAN

Visar artikelnumret som energimärket syftar till, samt vilket certifikatnummer godkännandet har.

Detta visar vilket certifieringsorgan som har utfört testningen. Det finns fler oberoende testinstitut att välja mellan.

Trivsamt för hemmakocken:

3Q\KS€ZTH[SHNUPUN\[HULULYNPZS\RHUKL[LRUPR Matlagning ska sprida glädje och trivsel för alla i ett hem. ¶+pYM€YL_PZ[LYHY]HYRLUÅpR[I\SSLYLSSLYTH[VZP]rYHKY€TR€R ̸:[VY]VS`TZVTMrUNHYTH[VZL[pYM€Y\[Zp[[UPUNM€YNVKM\UR[PVU]PKSrNHŀKLU - Tystare kan ingen vara vara

←<UPRWrTHYRUHKLU! Casamja Skåpkåpa, 90 % osuppfångning vid 15 l/s. Passar i

S-, F-, FX- och FXT-system. Välj mellan fast injusteringsventil och ventil för grund- och MVYJLYPUNZŀKL4`JRL[SpTWSPNPWHZZP]O\Z

3pZTLYVT]rYHZWPZRrWVYVJOO\Y]P[pURLYWrwww.casamja.se www.casamja.se

HUSBYGGAREN NR 5.2013

23


Miljö/Avlopp

350 000 av Sveriges enskilda avlopp är undermåliga För mycket kväve, fosfor, tungmetaller och andra miljögifter är i omlopp och stör inte bara det naturliga ekosystemet utan även människors hälsa. VÅRA MYNDIGHETER med ansvar

för frågorna, HAV – havs och vattenmyndigheten- och Naturvårdsverket, har gjort en uppskattning på att hälften av våra 700 000 enskilda avloppsanläggningar med wcanslutning är undermåliga. 130 000 av dessa är direkt olagliga, då de saknar rening efter slamavskiljaren. Problemet med de undermåliga och olagliga avloppslösningarna är att de läcker ut näringsämnen som vid annat omhändertagande hade kunnat användas konstruktivt. Där är vi dock inte praktiskt ännu. Som det ser ut nu så rinner kväve och fosfor i ohälsosamma mängder ut i sjöar, hav och vattendrag, med övergödning som resultat. Konsekvensen blir att bottnarna först växer igen, blir syrefattiga och till sist dör. DET ÄR FASTIGHETSÄGAREN som har praktiskt och juridiskt ansvar över sin enskilda avloppslösning. Kraven ställs av kommunens miljökontor där man söker om tillstånd med villkor för egen anläggning vid nybyggnation. Då utsläppen är ett stort problem, har HAV kommit med förslag att fastighetsägaren och därmed innehavaren, ska deklarera status på den enskilda anläggningen till en fastslagen taxa. Konsekvensanalysen bör kostnadsmässigt ligga på samma nivå som den lagstadgade energideklarationen, vars kostnad ligger på cirka 4 000 - 8 000 kronor per deklaration. För att sedan erbjudas en skattebefrielse i 15 år då åtgärder utförts om

24

Som det ser ut nu så rinner kväve och fosfor i ohälsosamma mängder ut i sjöar, hav och vattendrag, med övergödning som resultat.

behov förelåg. Man diskuterar även ett möjligt bidrag för åtgärder där nivån på bidraget är förhållande till teknisk reningsgrad. HAV har haft tillgång till en bred referensgrupp bestående av bland annat SKL, LRF, Aktionsgruppen för små avlopp, Avloppsguiden, Chalmers, IVL, några enskilda kommuner och Villaägarnas riksförbund i framtagandet av förslag på åtgärder för problemen med utsläppen från de enskilda avloppen. De har efter utgången remisstid, den 30 juni i år, ett önskemål om att regeringen tillsätter en vidare utredning. De enda som tydligt invänder mot förslaget med en avloppsdeklaration är Villaägarnas riksförbund som anser att kostnaden inte står i

’’

proportion till utsläppen, då det finns andra som släpper ut mer. Frågan är om argumentet är rimligt i förhållande till Miljöbalken som tydligt anger att förorenaren är den som ska betala? Inte heller tar det ansvaret från den som förorenar att någon annan instans också smutsar ner. Villaägarnas riksförbund vill istället att de enskilda avloppen ska inspekteras av kommunen och på kommunens bekostnad. I praktiken innebär detta att de boende med kommunal vatten- och avloppsanslutning, och vars drift sedan bekostas till fullo med VA-taxa samtidigt med kollektiva skattemedel, också ska bekosta kontrollen av de enskilda avloppens prestanda. Hur går den ekvationen ihop rättvisemässigt? Samtidigt som industrin,

Människa och miljö kan separeras lika lite som kropp och själ.

jordbruket och avloppsreningsverken de senaste 20 åren minskat sina utsläpp, har utsläppen från de enskilda avloppen ökat. Detta beror enligt Åsa Gunnarsson på HAV att fler enskilda avloppsanläggningar tillkommit och att en enskild anläggning måste underhållas för att kunna prestera tillräckligt god rening. Samtidigt har vi också ett problem med för höga halter av tungmetaller och andra toxiska och hälsoskadliga ämnen som läcker ut i miljön. Här gäller det att förstå att människa och miljö är ett. Människa och miljö kan separeras lika lite som kropp och själ. Släpper vi ut gift och skapar obalans i naturen, ja då är det också vi som till slut blir sjuka. Som exempel informerar Livsmedelsverket idag om att barn och fertila kvinnor som önskar skaffa barn inte ska äta fisk vare sig från Östersjön, eller från ett antal av våra insjöar. Det är ett pedagogiskt exempel på hur människa och miljö hör ihop. Vi har helt enkelt förgiftat vår föda genom en ovarsam användning och hantering av gifter. ■

FAKTA AVLOPPSGUIDEN

■ Avloppsguiden är ett privat bolag som delvis är finansieras av kommuner och branschen. Guiden är oberoende och här finns information om alltifrån hur du planerar din enskilda avloppsanläggning till vilken sorts toalett du kan välja i förhållande till omständigheter, behov och ambitionsnivå.

FELICIA OREHOLM

Miljöstrateg www.byggbättre.se felicia@feliciaoreholm.se

HUSBYGGAREN NR 5.2013


ANNONS 216X 203 ICOPAL

Släpp aldrig in radon i huset! Unika lösningar vid nybyggnation

Radon stoppar du effektivast redan vid nybyggnation. Vi har unika kunskaper om radonskydd och erbjuder beprövade system utvecklade för nordiska förhållanden. Välj det system som passar bäst för dina förutsättningar; radonmembran under, på eller i grunden. Läs mer på icopal.se. Icopal. Ingen stoppar radon bättre. Och enklare!

RAC 800

1. Rulla ut

2. Skarva

3. Täta genomföringar

• RAC 800 - Kan även läggas under grunden – effektivt! • RMB 400 - perfekt lösning på eller i grunden

• Icopal Geobutyltape (dubbelhäftande) • Icopal Butylfogmassa

• Icopal Gummistos • Icopal Elotene skarvmembran

HUSBYGGAREN NR5.2013

25


GEOTEKNIK

DYRKÖPT KUNSKAP Den skulle ha varit klar 1997 och kostat 900 miljoner kronor. 2013 rullar fortfarande inga tåg och notan ligger på 10 miljarder. Tunnelprojektet genom Hallandsås har knappast gått på räls. AV SUSANNA LINDGREN

FAKTA/ HALLANDSÅS Hallandsåstunneln går mellan Båstad i norr och Förslöv i söder och består av två parallella enkelspårstunnlar på 8,7 kilometer som blir en del av Västkustbanan mellan Göteborg och Lund. BYGGSTART: 1992 SLUTDATUM: 2015 KOSTNAD: Ursprunglig beräkning 900 miljoner, trolig slutnota 10 miljarder kronor. KÄLLA: Trafikverket

N

ÄR LJUSET ÄNTLIGEN syns i slutet på tunneln talar få om misslyckanden. Snarare är det en fråga om dyrköpt kunskap. Fråga Kenneth Rosell som varit med nästan från första spadtaget. Att Hallandsås skulle bli en utmaning var väl känt redan på ritbordet. Även de första utredningarna visade att åsen till stora delar bestod av uppsprucket och söndervittrat vattenrikt berg, fyllt av grus, sten, jord och lera. När riksdagen 1991 fattade beslut om tunnelbygget var det uppenbart att det skulle krävas speciell byggteknik för att täta och förstärka den 8,7 kilometer långa dubbeltunneln genom åsen. Uppdraget gick till Kraftbyggarna, ett dotterbolag till statliga Vattenfall, som länge byggt vattenkraftverk och nu satsade på järnvägstunnlar. Arbetet med det norra påslaget inleddes utanför Båstad 1992. När bergsingenjör Kenneth Rosell anställdes som kvalitetsingenjör på Kraftbyggarna var monteringsarbetet av hårdbergborren Hallborr i full gång. – Det fanns en viss skepsis redan från början. Ledningen vacklade mellan att använda sig av konventionell teknik med sprängning och grävning eller att direkt börja borra med Hallborr, minns Kenneth Rosell. Beslutet blev att låta den 150 meter långa och 900 ton tunga borren, med sina nio meter i diameter börja arbeta sig genom åsen. 7 april 1993 invigdes borren av dåvarande kommunikationsministern Mats Odell och landshövding Anita Bråkenhielm,

HALLANDSÅSEN HISTORIK

ETT PROBLEM var att Hallborr var byggd för att ta sig

igenom hårt berg, inte en mjuk ås. När Hallborrs gripklor tog spjärn för att för att pressa borrhuvudet framåt sjönk klorna in i de mjuka åsväggarna och kom ingenstans. Kraftbyggarnas hundrafemtiomiljoners investering visade sig vara verkningslös. – Hallborr var ändå inte den största felkalkyleringen. Huvudmisstaget var planera hela projektet enligt skandinavisk beprövad tunneldrivningsmetod. Att bygga tunnel genom Hallandsås var inte det samma som att bygga Lundbytunneln i Göteborg eller Södra länken i Stockholm. Där var vattentrycket mellan tre och fyra bar och det fungerade bra att täta berget genom förinjektering, alltså att spruta in cementpasta i bergets spricksystem. I vattenrika och sprickrika Hallandsås var vattentrycket 15 bar och

1998

Källa: Trafikverket

1993

1975

1988

1991

SJ gör en första utredning om en tunnel.

Riksdagen beslutar att utveckla den svenska järnvägen.

Regeringen beslutar att tunneln ska byggas.

26

som döpte Hallborr med en flaska champagne och bokade plats på det första tåget med planerad avgång 1997. Att den avgången blev inställd berodde delvis på att Hallborr var en felsatsning. Istället för att skruva sig genom åsen med en hastighet på 100 meter i veckan som planerat, tog det stopp redan efter 13 meter. – I den här branschen räcker det inte att känna till att det är dåliga förhållanden. Man måste också ha erfarenhet för att kunna välja rätt metod. Det är lätt att i dag kritisera tidigare beslut, men man måste sätta sig in i var vi stod erfarenhetsmässigt då. Den här metoden hade varit framgångsrik ända tills den började användas i Hallandsås, säger Kenneth Rosell.

Tunnelborrmaskinen Hallborr fastnar. Kraftbyggarna övergår till traditionell borra-sprängmetod.

1985

1988

1992

1995

Järnvägen över Hallandsås invigs.

Banverket bildas.

Kraftbyggarna blir entreprenörer för bygget.

Kraftbyggarna drar sig ur projektet.

1996 Skanska kommer in som ny entreprenör.

Tunnlarna saneras. Utökade tätningsarbeten och omfattande miljökontrollprogram inleds. Beslut om tunnelns framtid överlämnas till regeringen.

1997 Rhoca Gil används för att täta tunnlarna. Höga halter av akrylamid uppmäts i läckvattnet. Läckaget utlöser kris i tunnelns närområde. Banverket och Skanska beslutar att stoppa projektet.

HUSBYGGAREN NR 5.2013


FOTO: ULF ANGBERG

metoden fungerade inte. Det saknades helt enkelt erfarenhet av att bygga tunnel i ett så här dåligt berg med högt grundvattentryck, och vi fick ägna närmare 90 procent av produktionstiden åt att täta berget, säger Kenneth Rosell. Efter det misslyckade uppdraget fick Hallborr backas ut ur tunneln igen. Planen var att spränga och gräva på traditionellt vis tills man nådde hårt berg och då låta Hallborr göra ett nytt försök. Samtidigt visade nya undersökningar att fler utmaningar väntade, inte minst i 300 meter breda Möllebackzonen där bergets kvalitet var ännu sämre. – Då insåg vi att Hallborr aldrig skulle fungera. Kraftbyggarna tvingades övergå till konventionell drivning enligt borra och spräng metoden. Då kontraktet inte var anpassat till denna drivningsmetod, tvingades Kraftbyggarna lämna projektet och dessutom betala skadestånd. KRAFTBYGGARNA LADES ner och Kenneth Rosell anställ-

des av dåvarande Banverket. Efter en ny upphandling 1995 gick tunneluppdraget till Skanska. Avtalet med Kraftbyggarna hade varit en totalentreprenad. Nu var det istället en utförandeentreprenad där Banverket bestämde tätnings- och förstärkningsklasser. Ny planerad avgångstid för tågen var november 2001. – Trots de misslyckanden Kraftbyggarna gjort verkade Skanska inte ha insett tätningsproblemen. Banverket hade väl skyllt mer på entreprenören än på metoden, säger Kenneth Rosell som i dag är tunnelansvarig på Trafikverket. Skanska fortsatte med förinjektering. För att effektivisera arbetet byggdes mitt på Hallandsåsen det så kallade Mellanpåslaget, en kilometerlång arbetstunnel i nivå med huvudtunnlarna. – Men hur man än försökte med olika typer av cement gick det inte att få berget tätt. Det kom expertis från hela världen. Samtidigt började flödet från tunnlarna stiga över de av Vattendomstolen tillåtna 33 liter per sekund. Då började man snegla på alternativa metoder och att testa kemiska tätningsmedel. 1997 testades det franska Rhoca-Gil som baserades på akrylamid och metylakrylamid. Den 100 meter långa teststräckan blev en teknisk succé. Men snart skulle det visa sig att tätningsmassan hade så förödande konsekvenser på miljön att hela tunnelbygget stoppas på obestämd framtid i oktober samma år. Giftigt spill läckte ut med tunnelvattnet. Störst var påverkan vid Mellanslaget där spillvatten rann ut i vattendrag som användes av betande djur.

Vi som jobbade med det här hamnade i ett slags chocktillstånd. Kenneth Rosell, kvalitetsingenjör

Både kreatur och tunnelarbetare som vistades i tunneln visade förlamningssymptom och drabbades av känselbortfall. Människor som bodde nedströms riskerade att få in gifterna i sina brunnar. – Vi som jobbade med det här hamnade i ett slags chocktillstånd. Andan i projektet hade precis vänt, vi trodde att vi äntligen hade hittat en produkt som fungerade. Ingen hade haft en aning om konsekvenserna, att detta var giftigt. Vi litade helt på leverantörens uppgifter och på den instruktör som fanns på plats. Ett högt pris att betala kanske, men detta har lärt hela branschen vikten av en oberoende granskning av kemikalier och produkter. Tillbaka på ruta ett igen. Förutom det omfattande saneringsarbetet som väntade gällde det att hitta en annan metod att driva tunnlarna genom berget. Den här gången kom experthjälpen från Schweiz. Lösningen för att stoppa vattenflödena blev att klä in tunneln med betong med mellansittande plastmembran, en teknik som framgångsrikt använts i alperna, liksom vid tunnelbygget under Engelska kanalen och tunneln under Stora Bält i Danmark. Efter en ny upphandling kunde tunnelprojektet sätta igång igen 2003, denna gång under ett konsortium mellan Skanska och franska Vinci. Då återstod två tredjedelar av tunnelbygget. Även det tredje försöket kantades av bakslag och nya utmaningar. Bland annat visade sig Möllebackzonen vara i ännu värre skick än någon befarat. – Den föreslagna lösningen blev att frysa berget och cirkulera en -35 gradig saltlösningen genom 60

2007 2000

2002

Skanska färdigställer tätningen av tunneln och lämnar därefter projektet.

Konsortiet Skanska-Vinci utses som ny huvudentreprenör för fortsatt tunnelbygge.

2003

1999

2001

Regeringen beslutar att Banverket ska utreda fortsatt tunnelbygge.

Regering och riksdag beslutar att tunneln ska byggas färdig.

HUSBYGGAREN NR 5.2013

2004 Skanska-Vinci återupptar tunnelbygget.

Huvudförhandling i Tingsrätten mellan Kammarkollegiet och Rhodia angående Rhoca Gil olyckan 1997. Domslutet blev att Rhodia inte behövde betala skadestånd.

Miljödomstolen ger tillstånd till större vattenbortledning under byggtiden. Båstads kommun ger bygglov. Cement och lera läcker ut i Lyabäcken i samband med en provborrning.

2005 Intrimning av tunnelborrmaskinen Åsa inleds under hösten.

27


GEOTEKNIK

FOTO: STAFFAN ANDERSSON

med den specialtillverkade tunnelborrmaskinen Åsas hjälp. Arbetsglädjen var tillbaka och varade i exakt 35 meter, eller 16 ringar enligt den nya metodens sätt att räkna. Där körde Åsa fast och blev stående i tre månader. – Det var ingen munter stund det heller, även om vi lyckade lösa det också. Sedan var slitaget på borrhuvudet mycket värre än beräknat och vi fick en betydligt långsammare framdrift än planerat. Och när vi fått ordning på tunnelborrningstekniken kvarstod problemet med de höga vattenflödena. Kenneth Rosell både skrattar och suckar när han berättar om hur de höga vattenflödena gjorde att bakfyllnaden mellan berg och ring spolades bort. – Här fick vi plocka fram en helt ny lösning där vi först fyllde med ärtsingel och sedan injekterade med cementslurry för att bakfyllnaden skulle kunna säkerställas.

Tunnelborrmaskinen Åsa, genombrott 2008.

till 100 meter långa borrhål. Även om metoden är gammal var det en oprövad lösning på en så otillgänglig plats som detta, 130 meter under markytan och med långa exakta horisontella hål, förklarar Kenneth. Först skulle borrtekniken testas. En blandning av cement och bentonit injekterades vid en testplats i närheten av Lyabäcken 2003. Det råder fortfarande delade meningar om vad som egentligen hände. Det kan ha berott på för högt injekteringsstryck. Borrningen kan ha skett för nära vattendraget. Oavsett vilket var resultatet att fisken i Lyabäcken dog och tunnelprojektet stod inför ännu en miljöskandal. – För mig var detta nog den värsta besvikelsen jag upplevt under alla år. Nystarten kom helt av sig, säger Kenneth Rosell. Frystekniken visade sig dock fungera, så bra att den frysta sträckan i Möllebackszonen kunde förlängas från 130 till 230 meter i det västra tunnelhålet. – Om cementläckaget i Lyabäcken var min värsta stund så var den största dagen rent tekniskt den då vi trots alla svåra förhållanden hittat en metod för att driva igenom just Möllebackzonen. 2005 kom tunnelbyggnationen igång igen, nu

Det är projekt med stora svårigheter som är de mest lärorika -- förutsatt att man analyserar och drar lärdom av det som hänt. Kenneth Rosell

SAKTA KUNDE ÅSA nu arbeta sig fram emot Mellanslaget. När hon väl nått dit kunde borrhuvudet bytas mot ett som var bättre lämpat för den porösa och sönderspruckna Hallandsås. Först då gick drivningen som planerat. Sedan 2005 har Åsa lagt cirka 40 000 betongsegment efter sig och 4 september 2013 bröt borren igenom på Hallandsåsens norra sida. Därmed är båda tunnelrören för den dubbelspåriga järnvägen klara. – Det värsta som nu återstår är den logistiska utmaningen med alla järnvägsinstallationer, säger Kenneth Rosell. Allt sedan Åsa började borra och klä tunneln med betongringar har bygginformation matats in i projekteringens tredimensionella byggnadsinformationsmodell, BIM. – Det är ett utmärkt verktyg för att undvika konflikter i byggskedet. Med BIM kan vi se exakt var ringarna sitter vilket underlättar för järnvägsprojektörerna. 2015 ska järnvägen ligga klar och de första tågen vara redo för avgång. Det innebär en tågförsening på i runda tal 18 år. – Då ska man komma ihåg att det är projekt med stora svårigheter som är de mest lärorika - förutsatt att man analyserar och drar lärdom av det som hänt. En viktig lärdom för Trafikverket är betydelsen av att ha en stark organisation på plats. Undermarksprojekt är något helt annat än att bygga hus eller broar. Det inträffar alltid något oförutsett. Då behövs tillgång till expertis och en förmåga att fatta snabba beslut. ■

Hallandsåsen historik forts ... 2008

2009

2010

2012

2014

Tunnelborrmaskinen gör genombrott vid Mellanpåslaget.

Banverkets tids- och kostnadsplan för tunnelbygget revideras.

Det första tunnelröret borrades färdigt.

Tunnelborrmaskinen gör genombrott vid Mellanpåslaget.

Arbeten med installation av bana, el, signal och tele påbörjas.

2008

2010

2013

2015

Tingsrätten friar Banverket och Skanska-Vinci från åtal rörande miljöstörning i samband med utsläppet i Lyabäcken

Trafikverket bildades den 1 april. Myndigheten har ansvar för Sveriges samlade transportsystem.

Åsa bryter igenom i det andra tunnelröret.

Första tåget går genom Hallandsåstunneln.

28

HUSBYGGAREN NR 5.2013


www.scandiasteel.se

HUSBYGGAREN NR 5.2013

www.scandiasteel.se

BORRADE STÅLRÖRSPÅLAR BORRADE STÅLRÖRSPÅLAR | SSdr™ | SS

Dimensionering enligt EUROKOD. Dimensionering CE-märkt enligt enligt EUROKOD. EN 1090. CE-märkt enligt EN

29


GEOTEKNIK Figur 2. Fytoextraktion: figuren visar hur föroreningar tas upp av växtens rötter och transporteras vidare till rot eller ovanjordiska växtdelar.

Sanering av mark med det gröna alternativet (växter) Det finns alternativ till deponering, schaktning och inkapsling av förgiftade jordmassor, gröna alternativ som direkt på plats kan rena mark och skapa förutsättningar för nya användningsområden. Fytoremediering – att med hjälp av växter sanera förorenad mark, är ett av dessa.

FAKTA/ FYTOREMEDIERING VAD: Fytoremediering anses vara en teknik som i kontrast till många traditionella metoder, som exempelvis schaktning och deponering, är ett betydligt mer hållbart metodval SYFTE: Mer långsiktigt, processinriktat och ekologiskt synsätt kring planering av rening. Bidrar till närmare samarbete mellan landskapsarkitekter och ingenjörer. GENOMFÖRANDE OCH MÅL: Gröna metoder för rening av förorenad mark, där fler ytor på sikt omvandlas och blir till en del av våra stadslandskap.

30

S

VERIGES RIKSDAG har antagit 16 vägle-

dande miljökvalitetsmål för att främja människors hälsa, värna om biologisk mångfald, skydda ekosysten, hushålla med naturresurser och ta till vara på kulturhistoriska värden. Ett av dessa är målet om en ’giftfri miljö’. På sin hemsida skriver naturvårdsverket att, för att målet om en giftfri miljö ska kunna uppnås måste takten av efterbehandling och rening av förorenade områden öka, speciellt om målet ska vara uppfyllt till 2050 vilket är den tidsgräns som satts upp. I Sverige finns det i dagsläget cirka 80 000 misstänkt eller konstaterat förorenade områden. Många av dessa anses vara så förgiftade att de kan skada miljö och människors hälsa. Det är framförallt tidigare industrier, bland annat kemisk industri, träimpregnering och glasbruk, som orsakat stora skador i form av föroreningar i mark och vatten. Med ett allt högre tryck på exploatering och förtätning i våra städer blir rening och återanvändning av dessa ytor en allt viktigare aspekt. Naturvårdsverket har delat in efterbehandling och rening av förgiftad mark i två delar: Ex situ metoder – rening av förorenade jord- och vattenvolymer på annan plats än där föroreningen råder, kräver schaktning eller muddring samt ofta bortförsel med

transporter. In situ metoder – rening av förorenade jord- och vattenvolymer direkt på den drabbade platsen, innebär ofta en biologisk eller kemisk nedbrytning av giftiga ämnen. De nuvarande reningsmetoderna för förorenade jordmassor bygger i första hand på Ex situ metoder som många gånger kostar mer än tänkt och kräver extra arbete för att återställa mark och miljö till ett hälsosamt tillstånd. I de fall där fytoremediering använts (främst i USA) har kostnaden beräknats vara upp till 10 gånger lägre än vid traditionellt använda metoder. FYTOREMEDIERING ÄR samlingsnamnet på den marksaneringsmetod som utnyttjar växters förmåga att tolerera, extrahera, degradera eller stabilisera olika typer av föroreningar i mark och vatten. Med extraktion menas att växter tar upp och sedan transporterar eller koncentrerar metaller från jorden till sina rötter eller skott vilka senare kan skördas (se Figur 2), degradering innebär att föroreningar tas upp i växten och bryts antingen ned eller omvandlas till mindre farliga biprodukter (se Figur 6). Stabilisering betyder att växter kan hjälpa till att hålla föroreningar på plats och hindra erosion och urlakning (se Figur 4). I motsats till de vanligaste metoderna för rening av mark och vatten kan fytoremediering kombineras med design och en utökad planering för

HUSBYGGAREN NR 5.2013


Figur 6. Fytodegradering: föroreningar tas upp i växten och antingen degraderas eller omvandlas till mindre farliga biprodukter. Dessa symboliseras av de mindre, ljusare cirklarna.

Figur 4. Fytostabilisering: i figuren symboliserar de ljusare fyrkanterna hur växter kan hjälpa till att hålla föroreningar på plats och hindra erosion och urlakning.

ILLUSTRATION: FRIDA TÖPEL

FAKTA

framtida bruk av platsen. Användningen av växter öppnar upp för ett samarbete mellan olika aktörer. En planeringsprocess kring förorenade områden skulle vinna på ett nära samarbete mellan landskapsarkitekt/planerare och ingenjörer. ”Den kommunala planprocessen innehåller de moment av överblick, långsiktighet och förutseende som arbetet med förorenade områden behöver tillföras för att bli mer effektivt och målinriktat”. Fytoremediering anses vara en teknik som i kontrast till många traditionella metoder för sanering av mark och vatten, som exempelvis schaktning och deponering, är ett betydligt mer hållbart metodval. Hållbart i den bemärkelsen att långa, klimatpåverkande transporter kan undvikas då växterna behandlar föroreningar direkt på den drabbade platsen, utan störande och bullrande maskiner. Även aspekten att gröna plantor i princip kan sägas vara drivna av solenergi och ökar ekologiska värden och biologisk mångfald bidrar. Vad som då behöver tas i beaktande är att då växterna väl är planterade på platsen så ingår de genast i ett större sammanhang – vad händer i näringskedjan då djur och människor kommer i kontakt med dessa växter och föroreningar? En av de största begränsningarna för funktion och möjlig användning av fytoremediering är hur djupt växternas rötter kan nå, samt i vilken mängd

HUSBYGGAREN NR 5.2013

■ Fytoremediering Att med hjälp av växter sanera föroreningar i mark och vatten. ■ Hanterbara gifter Fytoremediering har visat sig vara effektiv i rening av bl.a. tungmetaller, metalloider, radioaktiva ämnen, salter, näringsämnen, avloppsvatten, främmande organiska kemikalier och luftföroreningar. ■ Användbara växter Sälg/vide/pil (Salix sp.) kan extrahera och stabilisera kadmium och zink. Poppel (Populus sp.) kan extrahera och stabilisera klorerade lösningar och explosiva ämnen. Solrosor (Helianthus sp.) kan extrahera uranium och metaller.

och form olika föroreningar förekommer i mark och vatten. Metoden är också relativt tidskrävande, vilket många ser som en nackdel. Fytoremediering är inte det enda alternativ till rening och återutnyttjande av förorenade platser, men kanske är det en metod som ligger bra till i tiden just på grund av sina ekologiska fördelar och att en behandling sker direkt på den drabbade platsen. Tillsammans med en utökad planering och involvering av olika aktörer och yrkesgrupper så kan det definitivt vara ett bra metodval för utveckling, exploatering och förtätning i våra stadsmiljöer. ■ Fakta till denna artikel är plockad ur min kandidatuppsats: Fytoremediering – ett hållbart sätt att tillgängliggöra förorenad mark? http://stud.epsilon.slu.se/4584/

LÄS MER ■ Naturvårdsverket och Boverket (2006) Förorenade områden och fysisk planering. Rapport 5608: http://www.naturvardsverket.se/sv/ Start/Om-Naturvardsverket/Vara-publikationer/ISBN1/5600/91-6205608-5/ [2012-04-17]

NAMN NAMNSSON Titel lorumpsum JENNIE KINDH

jennie.kindh@hotmail.com

31


Debatt

Kommer stopplagen stoppa utvecklingen? Attefall vill sätta stopp för lokala särkrav för att få igång byggandet, men kravet baseras på en undermålig utredning.

B

32

’’

Istället för en stopplag borde BBR ses över.

krav), men anges ”till helt övervägande del beror på särkrav vad gäller bostäders energianvändning”. Hade man istället frågat byggare och förvaltare med egna erfarenheter av att bygga energieffektivt hade man fått en annan bild. I en marknadsstudie (ref. 1) som Sveriges Centrum för Nollenergihus (SCN) genomfört framkom att merkostnaden blir mycket låga eller inga alls! Men det krävs en läroprocess där man tar vara på erfarenheterna från tidigare projekt. Ett bra exempel är ByggVestas byggkoncept, som byggs enligt egna uppgifter helt utan merkostnader alls jämfört med om det byggt enligt BBR. Detta då merkostnader för bättre isolering ventilations-

system med värmeåtervinning (FTX) och fördelningsmätning av värme och varmvatten helt sparas in av att hela radiatorsystemet eliminerats. Värmeeffekten är så liten att den kan klaras med tilluften. Driftkostnaden sjunker med 4 000 kronor per år. De bygger 500 till 600 bostäder per år med detta koncept. Ta del av videoupptagningen (ref. 2) där ByggVesta redovisar hur de påverkats av de kommunala energikraven och om den byggprodukt de nu utvecklat. Kanske BKs enkät blev så negativ då byggnadsindustrins kontaktnät i Stockholmsregionen saknar egna erfarenheter och inte hunnit komma igång? Det finns många exempel på

Följande referenser finns bland nyheter på hemsidan: www.nollhus.se. Ref 1. Marknadsstudie om merkostnader för energieffektiva byggnader. Ref 2. Så här bygger vi passivhus utan merkostnader (föredragen om merkostnader). Ref 3. Rapport om merkostnader för lågenergihus lyckades inte.

FOTO: MATTIAS HAMREN

yggkravsutredningens (BK) förslag att sätta stopp för lokala krav i markanvisningar har nu aktualiserats (Stefan Attefall DN den 12 september). Regeringens ambitioner att få igång bostadsbyggandet är lovvärt. Men i detta fall baseras förslaget på en utredning där alla nyanser och motsägande fakta än det som beställts i utredningsdirektivet saknas. De lokala krav som ogillas är krav på bättre framkomlighet, lägre energianvändning, krav på bättre innemiljö och minskad miljöpåverkan utöver de som anges i byggreglerna. I BK anges att de lokala kraven leder till samhällsförluster på 2 miljarder kronor per år, en ökad byggkostnad på 10 till 15 procent och en ökad hyreskostnader på 8 000 kronor per bostad. Dyrt är dumt och ska stoppas verkar vara BKs slutsats. Utredningen tar inte upp samhällsvinster som att boende med rörelsehinder kan bo kvar, lokala miljövinster, bättre hälsa med tillkommande miljökrav och lägre driftkostnader för energieffektiva byggnader. BK anger tre källor för kostnadskalkylen: egen enkät, Boverkets utredning och en forskningsstudie på småhus. BK anger en merkostnad på 10 till 15 procent baserat på sin enkät. Ett viktat medelvärde av de angivna svaren ger bara ger 8,3 procent, det vill säga väsentligt lägre. Svaren avser alla typer av lokala krav i en bunt (framkomlighet, energi- och miljö-

mindre lyckade och kostsamma åtgärder. Till exempel i Boverkets utredning Lägsta möjliga energianvändning, 2011:31 har kostsamma och omotiverade åtgärder lagts in i samtliga paketlösningar man studerat (ref 3). Alla åtgärdspaket blev då olönsamma! Kanske Boverket borde frågat byggare med egna erfarenheter hur man gör? En modellstudie (KTH) av merkostnad för väggisolering i småhus visar att extrem isolering är kostsam. Men utredningen saknar relevans då få kommuner ställt lokala energikrav på småhus. Stora byggnader kan byggas mycket energieffektivt även med måttlig väggisolering (20 – 25 cm). Lokala energikrav har varit en viktig pådrivande faktor, medan BBR inte hängt med i den snabba utvecklingen och dessutom visat sig gynna elbaserade värmepumpslösningar. Istället för en stopplag borde BBR ses över. Under tiden är samordning av de lokala kraven en bra lösning. Ett sådant arbete drivs nu av SKL. ■

EJE SANDBERG

Ordförande i Sveriges Centrum för Nollenergihus

HUSBYGGAREN NR 5.2013


Sätt inte framtiden på spel

- Välj ett kvalitetssäkrat prefabricerat geomembran. Elastoseal är ett unikt geomembran som prefabriceras och levereras i stora paneler. Ofta behövs ingen skarvning alls på installationsplatsen och då det krävs minimeras omfattningen. Detta ger oslagbar snabbhet och säkerhet vid installation oberoende av årstid eller väder.

Elastoseal bidrar till att skydda och bevara miljön samtidigt som systemet i sig är utvecklat för att ge så låg miljöbelastning som möjligt.

Välkommen att besöka www.sealeco.com för mer information om Elastoseal och andra prefabricerade system för taktäckning samt byggnaders klimatskärm.

Elastoseal är en EPDM-gummiduk med egenskaper som ger täthet och trygghet i årtionden oavsett om användningen är övertäckning av avfall eller som tätskikt i en reservoar. SealEco, Box 514, 331 25 Värnamo Tel: 0370 510 100, Fax: 0370 510 101 Email: info@sealeco.com, Internet: www.sealeco.com

I grunden handlar allt om en enda sak - Stabilitet peabgrundlaggning.se

HUSBYGGAREN NR 5.2013

33


Form &Teknik

U Modest folkvimmel i Tokyo utanför rusningstid. E Staden Tasco, någon timme söder om Mexico City.

STADSLIV I TVÅ ELLER TRE DIMENSIONER? Höghuset Söder torn från 1997 på Södermalm i Stockholm skars ned till halva antalet våningar, men framträder ändå tydligt över nejden. Vad ska vi med skyskrapor till, om vi inte bygger vare sig riktigt högt eller riktigt tätt? Man kan reflektera över att ett hus i stort sett ser likadant ut på google earths flygfotovy, oavsett om det är två, 15 eller 189 våningar högt, så när som på att den eventuellt synliga skuggans längd varierar. TREDIMENSIONELL FASTIGHETSBILDNING, som berörts tidigare under rubriken Form&Teknik, talas det fortfarande relativt lite om. Trots detta så har trenden stärkts det senaste tiotalet åren, genom tillbyggnader på existerande byggnader – må det vara radhusbebyggelse, restauranger i penthouseprojekt eller biodlingar. Stockholm och flera andra städer har länge haft sina karakteristiska taklandskap och diskussioner kring föreslagna höghusprojekt har svallat höga mellan olika inblandade parter, intressenter och åsiktsskapare. Somliga projekt river upp rejäla stormar av alltifrån sakliga argument till magkänslor. Det är uppenbart att båda sidorna bör tillerkännas viss rätt, för det finns ju så

34

många perspektiv på och visioner för en stad och dess liv och karaktär. Men det som kan tyckas saknas är en debatt i det långsiktiga perspektivet, om utvecklingen av våra storstäder i riktningen upp i luften. Ser man till samhället i stort så kan man höja ögonbryn i förbryllade miner apropå riktigt höga hus i ett land som är så välförsett med kvadratmeter per invånare. Vi borde väl ha mark så det räcker, för att kunna nöja oss med hus med tre till fyra våningar? Men det är å andra sidan klart ur ett hållbarhetsperspektiv att täthet i städerna underlättar för lösningar av kommunikation och försörjningssystem. Exempelvis har Stockholms relativt låga befolkningsdensitet anförts som argument för att höja

avgiften för resor med kollektivtrafiken – i ett stadsscenario med fördubblad invånartäthet skulle den ekonomiska ekvationen om kollektivtrafiken kunna lösas enklare med ett lägre slutresultat. Befolkningstäthet, särskilt i ett urbant ljus, handlar alltså om en strategi för hushållande med resurser. I ÅTSKILLIGA science fictionfilmer förekommer kaotiska och labyrintiska flerskiktsvyer av komplicerade städer. I Japan och andra länder med hög tsunamifrekvens diskuteras byggnader i form av gigantiska vågbrytare – i förhållande till sådana gigantiska byggnadsskalor framstår kollektivhusen från 1930-talets optimistiska Sverige, och till och med Le Corbusiers Unite Habi-

HUSBYGGAREN NR 5.2013


kraftverk avtecknande sig mot himlen och solpaneler som täcker taken, bör belysas i rätt perspektiv. Effektiviteten hos förnybara energikällor som vind- och solkraft har långt kvar till att framstå som ett alternativ av avgörande betydelse. De kan ge betydande tillskott, ja, men för att de på allvar ska ersätta mer konventionella energislag, så krävs långtgående strategier för stadsutvecklingen som inte minst har bäring på städernas stadsbyggnadskaraktär. Projektet Bee Urban i Stockholm har som målsättning att bidra till urbana grönområdens bevarande genom att sätta ut bikupor i parker och även bidra till anläggandet av nya grönområden. Företaget erbjuder även fadder- och sponsorskap av bikupor och har placerat bikupor på Kulturhustaket vid Sergels torg, till allmän beskådan och informationsspridning. Sådana initiativ behövs förvisso, för att väcka och tala till människors medvetenhet och initiativkraft för förändring. Det ger ett exempel på hur en annars allt som oftast ignorerad del av staden skulle kunna utnyttjas i ett intressant hållbarhetssyfte. Men det räcker givetvis inte. tation i bland annat Marseille och Berlin, som lekstugor. Men faktum är att till och med Tokyo kan framstå som relativt lågbebyggt i termer av antal våningar. I megastaden Tokyo av 2012 års snitt är det inte primärt enorma hushöjder som betecknar dess enorma skala, utan stadens enorma horisontella utbredning; det faktum att staden bara fortsätter och fortsätter och fortsätter, nästintill oavsett hur långt man som tunnelbaneresenär färdas under och igenom den. NÄR VI NU ser dessa konstateranden så kan en slutsats vara att en skyskrapa här och där inte utgör eller tillför särskilt mycket mer än ett fåfängt försök att placera någon av stadens eller landets delar på ”världskartan”. Likaså kan man konstatera att ekovisioner om gröna städer med vind-

FÖR ATT KOMMA åt den mer hållbara kärnan av att öka hushöjderna för ökad befolkningsdensitet, liksom för hållbara grönområden och energilösningar i ett reellt försörjningsperspektiv, så behöver snarare hela stadens taklandskap hanteras med ett stort sammanhänganande grepp. Det vill säga att en långtgående utredning och diskussion om stadsbebyggelsens tillväxt i vertikalled måste komma till stånd. Om det är samhällets vision att öka städernas hållbarhet, så behöver vi måhända – ja, med största säkerhet – söka nya symboler och värden för våra städers marknadsföring, än till exempel dess historiska takfotslinjer, tinnar och torn och kyrkornas relativt ensliga avtecknande emot horisonten som otvetydiga riktmärken för orientering. En god vän satt 1971 på femte Hötorgsskra-

pans tak och tecknade på två ark upp utsikten i 180 + 180 grader. Rätt mycket har hänt med Stockholms stadsbild sedan dess. I Malmö kom omfattande stadsomvandlingar och infrastrukturprojekt som åtgärd när Kockums lade ner och en viss kran kom att ersättas av Turning Torso. Den nya symbolen framstår idag som en symbol av ytterst diskutabelt värde. VAD VI kan göra av taklandskapet finns det redan exempel på, men dessa är alltför få och blygsamma för att framstå som annat än lyxprojekt för ett relativt litet antal människor, mer eller mindre välsituerade. Projekten väcker ännu så länge heller inte någon vidare spridd diskussion – än mindre någon substantiell vision – om hur städer kan omvandlas för att lösa problemet med inflyttningens ökade folkmängd i kombination med ökande behov av resurshushållning. Om samtliga av stadskärnornas fastigheter skulle förses med påbyggnader med tre till sex våningar och de försörjningssystem som detta skulle kräva i form av installationer och kommunikationer så skulle stadsbilden förändras rejält. Ett sådant tilltag skulle kräva omfattande lagöversyner, grundläggningsförstärkningar och oväntade problemlösningar. Men även utrymme för experimentella, ännu osedda projekt för ökade gröna inslag och energialstrande funktioner i stadens rymd. Det är också klart att det i dagsläget knappast skulle finnas människor nog att bruka och bo i dessa nya byggnadsvolymer. Men det är med dagens invånarantal räknat; Hur ser det ut om hundra år? Om femtio? ■

ANDREAS FALK

Arkitekt SAR/MSA, Tekn. Dr. Arkitekturkontoret ateljefalken@yahoo.se

Specialister inom teknikområdet VVS

Vi hjälper er med systemlösningar, projektering, energieffektivisering, OVK, täthetsprovning, termografering, radonmätning mm. Passa på att boka in oss under hösten för att diskutera en offert. Ring 08-564 859 50 eller Torbjörn Lång, 08-564 859 52, e-mail, torbjorn.lang@pbt.se

HUSBYGGAREN NR 5.2013

www.pbt.se

35


UTBLICK

INTRES SAN TA BYG G P R OJ E K T U TAN FÖ R S V E R I GES GR Ä N S E R

EKO-HUS UNDER JORD/STORBRITANNIEN DESIGNAD AV BRITTISKA arkitektbyrån Make för fotbollsstjärnan Gary Neville, kombinerar detta projekt skönhet med funktionalitet på ett nytt och unikt sätt. Bygget omfattar över 9 000 kvadratmeter, men inte nödvändigtvis som du tror. Det är nämligen byggt under jorden. Ett av de viktigaste målen under planeringen var att skapa ett hus som skulle hålla energiförbrukningen på en minimal nivå. Det skulle vara en miljövänlig version av ett vanligt hem. Slutresultatet blev en enplansvilla, som byggts med lokalt inköpt material och med traditionella byggmetoder. Det så kallade Eko-huset genererar sin egen på plats förnybara energi. En bergvärmepump förser huset med värme samtidigt som solcellspaneler och vindkraftverk genererar förnybar energi. Huset kommer att förbruka mindre energi än den genererar.

36

Eftersom huset ligger i en sluttning integreras det snyggt med omgivningen. Layouten liknar en blomma, med rummen placerade kring ett kök i mitten, som kronblad runt en blommas mitt. Nattetid när mörkret faller, ger huset ett glödande intryck och blombladen gestaltas på ett tydligt sätt. Det är både intressant och vackert att se hur naturen, landskapet och ett uppbyggt arbete kan kombineras och resultera i en vacker och harmonisk skapelse. ■ FAKTA/ EKO-HUS UNDER JORD

PROJEKTSTART: 2009 RITAT AV: Make architects KUND: Privatperson OMFATTNING: 920m2² STAD: Bolton, Storbritannien ENERGIKÄLLOR: Bergvärme, solceller, vindkraftverk.

HUSBYGGAREN NR 5.2013


JURISTERNA PÅ FOYEN ADVOKATBYRÅ SVARAR

ANNA BERNHARDSSON

jur. kand Foyen Advokatfirma SARA SJÖBERG

jur. kand Foyen Advokatfirma

Här skriver juristerna på Foyen Advokatbyrå om ett aktuellt ämne i varje nummer. Maila gärna ett ämne eller en fråga du är intresserad av till fragajuristen@foyen.se.

Nytt läge för buller när MMÖD säger sitt FRÅGA: Får städerna bullra mer? Svar: Vid planering enligt Planoch bygglagen (PBL) och vid tillståndsprövningar enligt Miljöbalken har det hittills i svensk praxis varit mer regel än undantag att följa Boverkets allmänna råd avseende bullernivåer lika för olika platser. En dom från Mark- och miljööverdomstolen ändrar dock rättsläget. Rättsfallet. Stockholms stad antog i slutet av år 2010 en detaljplan för ett kvarter på Södermalm i Stockholm. Beslutet överklagades till Länsstyrelsen som avslog överklagandena. Länsstyrelsens beslut överklagades då till Mark- och miljödomstolen som upphävde stadens beslut. Domstolen gjorde bedömningen att genomförandet av detaljplanen bland annat skulle innebära alltför höga bullernivåer som inte kunde accepteras. Domen överklagades till Mark- och miljööverdomstolen (MMÖD) som, med ändring av Mark- och miljödomstolens dom, valde att fastställa stadens beslut att anta detaljplanen. MMÖD konstaterar inledningsvis i sin dom att Boverkets allmänna råd för trafikbuller inte är uppfyllda. Däremot uppfylls kriterierna för den så kallade Stockholmsmodellen. Enligt denna modell får avsteg från riktvärden i kollektivtrafiknära områden göras, om det inte är möjligt att klara utomhusriktvärdena men att det av andra skäl är lämpligt att bygga

HUSBYGGAREN NR 5.2013

bostäder. Då frågan i det aktuella fallet gällde förtätning av ett område som ligger i tät stadsmiljö, måste en större påverkan kunna accepteras. Domstolen fann det därför acceptabelt att frångå Boverkets allmänna råd och istället tillämpa Stockholmsmodellen.

Domen. MMÖD har tagit hänsyn till att området som ska planeras ligger i centrala Stockholm där befintliga bostäder redan utsätts för höga bullernivåer. Domstolen anför när det gäller buller att den så kallade Stockholmsmodellen är rådande. Stockholmsmodellen ger möjlighet att frångå de allmänna riktlinjerna avseende bullernivåer och istället tillåta högre nivåer på vissa sidor av en byggnad så länge ljudet inte når upp till skadliga nivåer. Utan dessa högre tillåtna värden skulle det inte vara möjligt att bygga i Stockholmsområdet. Genom domen öppnar Mark-och miljödomstolen upp för lokala och regionala lösningar. En av de stora farhågorna vid införandet av nya PBL och mark- och miljödomstolarna som överprövande instans var att det inte längre skulle vara möjligt att använda lokala lösningar utan att allt nu skulle bedömas utifrån samma riktlinjer för hela Sverige. Praxis på miljörättsområdet har tidigare varit att konse-

kvent använda sig av samma generella riktlinjer avseende nivåer av acceptabel påverkan på människors hälsa och miljö oavsett plats så länge verksamheterna är samma. Den enda skillnaden som gjorts i riktlinjerna är för de två olika ljudnivåerna ”tyst” område och ”normal”. Hänsyn har tidigare inte tagits till att det finns områden som är bullrigare och ännu tystare än dessa ljudnivåer. Genom detta domslut har MMÖD alltså tagit ställning för att lokala och regionala skillnader kan accepteras vid en prövning av en detaljplan. Domen innebär inte bara ett avsteg från Boverkets allmänna råd om buller, utan också ett steg in i verkligheten bort från den generalisering som domstolarna tidigare gjort. De allmänna råd och riktlinjer som finns är i och för sig bra, men det kan också finnas omständigheter som gör att dessa bör stiga åt sidan och låta verkligheten inom området vara styrande.

Framtiden. I slutet av augusti i år presenterade regeringens utredare en rad förslag på hur bullerreglerna kan ändras och samordnas med fokus just på problematiken i tätbebyggda boendemiljöer. Utredningen innehöll också förslag om ökade tillåtna riktvärden utomhus. MMÖD tillät i sin dom att målet med detaljplanen överklagas till Högsta domstolen. Regeringens bullerutredning har också mött en del kritik. Det visar med tydlighet på att utvecklingen i frågan intresserar många. ■

Altanbygge FRÅGA: Vi ska bygga en altan i anslutning till vårt hus. Behöver vi söka bygglov för det? Svar: Det beror på hur altanen ser ut. Grundregeln för bygglovsplikt styrs av vad som anses vara en bygglovspliktig tillbyggnad och vad som inte är det. Här finns inga klara svar, men det som i praxis har styrt bedömningen är om utbyggnaden ökar byggnadens totala volym eller inte. Saker som indikerar en volymökning kan exempelvis vara tak, väggar eller staket runt altanen. Om altanen är upphöjd över marken så att det skapas ett utrymme mellan marken och altangolvet talar det också för en volymökning. Det behöver inte vara så stort att man kan vistas där under. Bedömningen blir sedan sammantaget om altanen medför att byggnadens totala volym uppfattas som större. I så fall krävs bygglov. Det kan också finnas särskilda regler i detaljplaner, börja därför att kontrollera denna och fråga sedan kommunen om råd kring hur ni ska gå vidare.

@

HAR DU FRÅGOR?

■ Som SBR-medlem har du möjlighet att kostnadsfritt ställa frågor till juristerna på Foyen Advokatfirma via telefon 08 - 506 184 00. Vill du få din fråga publicerad här? Mejla fragajuristen@foyen.se. Endast ett urval av dessa frågor kommer att besvaras.

37


I praktiken/Mentorskap

ILLUSTRATION: FRIDA TÖPEL

Kompetensöverföring som spränger barriärer Inom bygg står vi inför en pensionsavgång modell större. Kompetensen bör tas tillvara och föras vidare. Byggbranschen behöver fler adepter och mentorer. DET RÅDER brist på utbildade ingenjörer i Sverige. Detta samtidigt som det finns massor med utlandsutbildade ingenjörer som har svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden. På grund av detta har fackförbundet Sveriges Ingenjörer tillsammans med Sfinx –svenska för ingenjörer- startat ett mentorprogram. Initiativtagarna är projektledarna Anne Markowski från Sfinx och Magnus Skagerfält från Sveriges Ingenjörer. Sfinx är en 18 månaders intensiv svenskautbildning med fokus på de specifika yrkesom-

rådena för att ta till vara på kompetensen istället för att låta de nyanlända starta om. Det finns också ett samarbete med KTH som innebär ett praktiskt språkbad. Ingenjörerna får läsa kortare kurser, cirka 5 poäng, med samma kunskap som de redan har, men på svenska. MEN DET KRÄVS ofta mer än bara svenska för att sedan komma vidare in på den svenska arbetsmarknaden. Utifrån det behovet uppstod mentorprogrammet. Upplägget löper parallellt med svenskautbildningen för att

ingenjörerna bland annat ska få prata svenska i praktiken istället för bara vid undervisningstillfällena. DET ÄR GANSKA stor efterfrågan på adepterna, och 30 procent av dem har redan jobb innan utbildningen på Sfinx är avklarad. Syftet är inte att mentorn ska skaffa jobb åt adepten, utan finnas som guide till hur det kan se ut och fungera på en svensk arbetsplats samtidigt som mentorn får möjligheten att lära känna en utländsk ingenjör. ■

WIN WIN SITUATION FÖR MENTOR OCH ADAPT MENTOR: MATS RHEBORG Byggingenjör på Nordea. Vad fick dig att bli mentor? Jag ville dela med mig. Det kan vara svårt att komma in på arbetsmarknaden, och jag tycker det är ett resursslöseri att inte ta till vara på kompetensen.

38

Vad får du själv ut av att vara mentor? Jag har själv bott utomlands och fått möjligheter, och det finns en glädje i att kunna ge tillbaka. Vilka är fördelarna med att vara mentor? Man får möjligheten att träffa en ingenjör från ett annat land, höra hur de gör där de kommer ifrån. Ett hållbart samhälle bygger på innanförskap, och det är jag gärna med och skapar.

ADEPT: ALEKSANDRA BURDAKOVA från Ryssland. Byggingenjör på Sweco. Hur kom du i kontakt med mentorsprogrammet? Det var via Sfinx. Vad är fördelarna för dig att ha en mentor? Jag får fler kontakter och så får

FAKTA MENTORSPROGRAM

FAKTA UTBILDNING

■ Introduktion. Mentorprogrammet löper parallellt med Sfinx och består av 9 möten på 18 månader. Förväntningarna jämkas så att mentor och adept får rimliga förväntningar. ■ Introduktion. Första träffen ses mentorer, adepter, coacher och initiativtagarna. Hur vill man jobba, och vad vill man få ut? ■ Fortsättning. individuella träffar på kvällar eller helger. ■ Uppföljning. I halvlek hålls seminarier, och man äter en gemensam middag. Här uppmuntras att paren ansluter sig till ytterligare ett par för att bredda kontaktytorna, och mentorerna får möjlighet att dela med sig av sina nätverk. ■ Avslutning. Ytterligare tre individuella möten, och en sista gemensam träff för att knyta ihop säcken och officiellt avsluta programmet.

jag öva på min svenska i praktiken. Jag fick jobb redan under kursen och utanför mentorprogrammet så blev jag tvungen att hoppa av svenskastudierna på Sfinx. Vad tror du att din mentor får ut av programmet? Det är nog roligt att hjälpa en annan person, och dela med sig av sina erfarenheter. Och så tror jag det känns bra att kunna stötta någon som är i en stressad situation och kanske utanför arbetsmarknaden, även om just den situationen inte gäller just för mig.

HUSBYGGAREN NR 5.2013


RÄTT FRÅN RÄTT FRÅN BÖRJAN BÖRJAN

Felaktigt utförda vatteninstallationer orsakar en massa elände. Vattenskador, Felaktigt utfördaoch vatten installationer legionellasmitta frysskador för att orsakar en massa elände. Vattenskador, nämna några. legionellasmitta och frysskador för att Projektera VVS-installationen efter nämna några. branschreglerna – för din säkerhets Projektera VVS-installationen skull. Ha ditt på det torra och efter använd branschreglerna – för din säkerhets erfarenheten som regelverket ger. skull. Ha ditt på det torra och använd På www.säkervatten.se hittar du erfarenheten som regelverket ger. Branschreglerna och de auktoriserade På www.säkervatten.se VVS-företagen nära dig. hittar du Branschreglerna och de auktoriserade VVS-företagen nära dig.

”Fönsterlösningar för alla miljöer, i synnerhet för tuff stadsmiljö och vid trafikleder men även i lugna bostadsområden”. Snidex AB | Skolgatan 1, SE-937 32 Burträsk | 0914-438 00 | www.snidex.se

HUSBYGGAREN NR 5.2013

SLUTA TA RISKER MED VATTNET! www.säkervatten.se SLUTA TA RISKER MED VATTNET! www.säkervatten.se

39


LK Kassett

PRESTANDA I TOPPKLASS.

- för snabba stambyten • Kvarboende under renoveringen • Snabb, enkel och ekonomisk lösning • Stor valfrihet gällande utseende

BBR

LK Systems är verksamma i Skandinavien sedan 1910. Vi har lokal förankring med kontor över hela landet.

Nu har vi skruvat upp prestandan ytterligare och presenterar vår nordiska Värsting – NIBE F2300. Luft/vatten-värmepumpen är speciellt framtagen för vårt kalla klimat och med en effektiv scrollkompressor jobbar den ner till hela -25 °C. Den har fått ett inbyggt kondensvattentråg som förhindrar isbildning, vilket ger ett säkert värmesystem som fungerar året om. NIBE F2300 finns i både 14 och 20 kW vilket gör att den även klarar av att värma större byggnader och vi tillhanda håller en rad tillbehör samt inomhusmoduler för att ge optimal effekt. Till exempel finns möjlighet att koppla ihop nio stycken NIBE F2300 som ger en total effekt på 180 kW. NIBE F2300 är en högpresterande värmeanläggning som sänker energikostnaden upp till 75 %. Dessutom är den nästan helt ljudlös. Läs mer om våra luft/vatten-system på www.nibe.se

NIBE™ F2300 | LUFT/VATTEN-SYSTEM NIBE™ F2300 | VÄRMEPUMP • Luft/vatten-värmepump för större villor och fastigheter

• Finns i två storlekar: 14 och 20 kW • Inbyggt kondensvattentråg som förhindrar isbildning tillsammans med tillbehöret NIBE KVR 10

NIBE™ VVM 500 | INOMHUSMODUL • Flexibel allt-i-ett inomhusmodul för uppvärmning och varmvatten

• För stora hus och fastigheter med 2 - 3 lägenheter • Inbyggd solslinga och solstyrning för enkel anslutning till solpaneler eller andra externa värmekällor • Kompatibel med NIBE Uplink™ • NIBE F2300 tillsammans med NIBE VVM 500 utgör en komplett anläggning för värme och varmvatten

www.lksystems.se

40

NIBE Energy Systems Box 14, 285 21 Markaryd Tel 0433 - 73 000 www.nibe.se

HUSBYGGAREN NR 5.2013


Noterat

Köp ett stationshus! Apråpå renovering …

Stationshusen är ofta gediget byggda. De har en spännande arkitektur och historia att berätta. MÅNGA MÄNNISKOR har minnen och

berättelser om stationshusen. Järnvägens överblivna byggnader får dock inte användas som bostäder, men däremot till kontor, kafé, tandläkarmottagning, galleri, butik, klubblokal och liknande. Att köpa en byggnad görs genom anbud till Trafikverket. Det tillkommer kostnader för att ändra detaljplanen, att bilda den nya fastigheten och lagfart, bygglov för ändrad användning. När köpekontraktet är skrivet, kontakta kommunen och begär att detaljplanen ska ändras, med hänvis-

ning till köpekontraktet. Det görs för att byggnaden slutar att vara avsett för järnvägens ändamål, och ska få en ny användning. Var rädd om det som gjorde att du föll för huset. Det är lätt att bygga och renovera bort det. Om du använder material och metoder för upprustningen, som är snarlika de som användes när huset uppfördes, ökar sannolikheten för att husets själ lever vidare. Tillsammans med dig. Nu startar en ny epok i husets historia.

LÄS MER ■ För mer information om ändringsprocessen för järnvägens sålda byggnader, kontakta Arja Källbom, Byggnadsaktikvarie och restaureringsmålare, ekvilibrium@hotmail.com. Vill du köpa ett stationshus? http://stationertillsalu.wordpress.com/

Brist på ingenjörer i framtiden Enligt Prognosinstitutets beräkningar kommer det att vara en brist på cirka 51 000 ingenjörsutbildade år 2030.

SUMMARY The future holds many great challenges for us all, and

engineers and consultants who possess the competence

as a company we are prepared to take on some of the

and knowledge required to become heroes in the race

biggest questions of our time in our everyday work.

to find the necessary technological breakthroughs.

OM 40 PROCENT av bristen2009 kan täckas av unfolded against a backdrop of great economic

To form our strategy for the future, we have singled

uncertainty in our markets, an uncertainty we chose out four key areas of development to minimise the longpersoner med närliggande kompetens to face by investing firmly in our co-workers, creating term environmental footprint that is the end result of all our projects: återstår en brist på cirkaa new 30organisation 000 based on increased internal communication and co-operation as we took a new ingenjörsutbildade, främst strategicgymnasiedirection. Climate, Environment and Health We are once again pleased to establish an increase Advanced Constructions och högskoleingenjörer.in För att öka our annual turnover, making it possible for us to Efficient Building Processes number more than 950 employees and co-workers. Maintenance and Renewal tillgången med ytterligare 30 000 Founded by Sven Tyrén in 1942, the company today has offices in some 25 cities all over Sweden. For We also doubled our investments during 2009 in fram till år 2030 behöver antalet stuTyréns, 2009 was a year of intense development to research and development, a record in the history of further expand our areas of expertise, but also a year our company. We have a unique opportunity to fund denter som börjar på högskoleingenthat allowed us to continue our work to progress as generous research programs through our ownership jörsutbildningen mer äna company, fördubblas from the experience of our assignments structure in co-operation with other companies and and our educational backgrounds, offering all our universities in both Sweden and the rest of Europe. från och med år 2013/14,knowledge vilket inne- to our clients. and experience To finish off an exciting year we are also extremely Our expansion in the northern and western parts proud to receive the award for best employer, rated by bär närmare 9 000 nybörjare per år, of the country is continuing, increasing our services on young professionals at the Universum Awards 2010. offer to all regions. This has been done mostly through We believe that conditions for good life are imperative eller att ingenjörsprogram men på acquisitions and we are now proud to incorporate to both the sum and the substance of all we are trying 79 procent av högskoleingenjörerna på followingfront. organisations in our company structure: to achieve. If we are to reach our goal of creating gymnasiet återinförs påthebred arbetsmarknaden ärgood under år. Projektteamet Västsvenska AB, LPS Konstruktörer AB conditions for life, we 45 believe that it will start with and QTENT Konsult AB. ourselves. Tyréns invests 20 Million SEK, on a yearly Bland högskoleingenjörer som i dag Tyréns has long considered the environmental basis in research and development. befinner sig på arbetsmarknaden ärgreatest 79 challenge åren. gymnasieingenjörsutbilquestion to be the single for us to Bland Our objective is clear: to be the leading consultancy face as a company. Our new strategic plan is therefore company in the area of urban development. During procent under 45 år. Bland civilingendade på arbetsmarknaden är förhålto focus heavily on areas and ways to reduce carbon 2009 we took further steps to reinforce that position emissions in regards to all aspects of our work. we will continue to do so in the years to come. jörerna är motsvarandedioxide andel 57 prolandet det and motsatta – 22 procent är We are convinced that we have to be in the forefront of developing solutions that will allow us tounder change both 45 år – och stora pensionsavcent, det vill säga pensionsavgångarna our working process and products in order to develop more sustainable ways to build our societies. It is our blir relativt små de närmaste tjugo gångar är att vänta.

HUSBYGGAREN NR 5.2013

46 – T Y R É N S Å R S B O K

Kvicklera kan bli mindre känsligt för störning Studier vid Statens geotekniska institut, SGI, pekar på att magnesium i jorden, vilket ursprungligen kommer från havsvatten från istidens slut för cirka 7 000 år sedan, bidrar till att farlig kvicklera blir mindre känslig för störning. Upptäckten leder till bättre metoder att bedöma utbredningen av och stabilisering av kvicklera.

LÄS MER OM ■ Mer info finns på sgi.se

37%

av villaägarna är oroliga för mögel, fukt och översvämning, som en följd av klmatförändringarna. Källa: Vi i Villa

Enad kraftsamling för BIM med ny förening Nu är det klart att de tre föreningarna buildingSMART, fi2 Förvaltningsinformation och OpenBIM går samman i den nybildade föreningen BIM Alliance den 1 januari 2014. Vid ett extra medlemsmöte den Ulrika Francke 30 september valdes föreningens Ordförande första styrelse med Tyréns vd Ulrika i BIM Alliance. Francke som ordförande.

BOKTIPS! ■ STORA BOKEN OM BYGGNADSVÅRD I Stora boken om byggnadsvård kan man läsa om tradition, tidstypiska material och varför våra gamla hus egentligen ser ut som de gör, blandat med recept på klassiska färger, tips på hur man målar, lagar kakelugnar, såpskurar golv och renoverar fönster - plus en mängd andra praktiska råd för den som själv vill pröva på. Utgivare: Bonnier fakta. Författare: Göran Gudmundsson

41 T Y R É N S Å R S B O K – 47


Noterat

Geoteknisk sektorsportal

Utställning om Slussen Den 4 oktober öppnar Tekniska museet i Stockholm en liten utställning om en fråga som blivit stor för att bringa klarhet i Sluss-djungeln – de som blev av, de som inte blev av och de som kanske blir av.

Snabb och effektiv tillgång till redan genomförda geotekniska undersökningar. Det blir möjligt när en sektorsportal nu tas fram i ett samarbete mellan Lantmäteriet, SIG, SGU, Trafikverket och SKL.

Christopher Polhelms sluss 1755.

SJÄLVKLART ÄR det smart att dra nytta

av andras kunskap. Varför uppfinna hjulet igen? Därför skapas nu en geoteknisk sektorsportal med tillgång till redan utförda geotekniska undersökningar. Fakta som kan vara avgörande vid till exempel naturolyckor som skred och översvämningar. Denna portal innebär även bättre underlag för fysisk planering och kommer att bidra till mer effektiva och säkrare mark- och grundläggningsarbeten. Så sparas både tid och pengar samt möjliggör att kunskap sprids landet runt. Här kommer på sikt finnas uppgifter från undersökningar för fysisk planering, byggnader, infrastruktur mm och blir en del av den Nationella geodataportalen.se Utvecklingen av sektorsportalen

Modellen för ROT-avdraget behöver utvecklas

LÄS MER OM ■ www.entreprenorforetagen.se

BOKTIPS! VEDELDAT ■ Ved är den kompletta boken om just ved, fullspäckad med fakta om staplingsmetoder, torkning och eldning. Dessutom innehåller den fakta om skogsskötsel, miljö, motorsågshistoria och om olika sorters eldstäder och kakelugnar. Natur och Kultur.

42

har finansierats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Geoteknisk sektorsportal består av: • En redigeringsfunktion för analogt lagrade undersökningar • System för digitalt dataflöde från borrbandvagn till en WMS-tjänst (webbtjänst) på Nationella geodataportalen. Källa: SGI

LÄS MER ■ http://gis.swedgeo.se/startgsp/

Sveriges första Näranoll-renoverade småhus FOTO: RENZERO/PAROC.

Behåll ROT-avdraget, men utveckla och förbättra. Det säger Entreprenörföretagen i ett pressmeddelande, efter undersökning gjord på 300 av Entreprenörföretagens medlemsföretag. ROT-avdraget har bland annat bidragit till att svarta jobb har blivit vita och att mycket kriminalitet har rensats bort från byggsektorn. Men det finns önskemål om utveckling. Med utgångspunkt från svaren i undersökningen vill Entreprenörföretagen lyfta fram följande problemområden: • Utvärdering av effekterna på arbetsmarknaden, bland annat när det gäller antalet nya vita jobb. • Arbeta vidare med frågor som rör kriminalitet och svartjobb i byggbranschen. Här pekar man på exempelvis på förekomsten av företag som inte skattar i Sverige och på att företag ”stjäl” privatpersoners personnummer och bluffar sig till utbetalning av avdrag. • Reglerna kring vad som är avdragsberättigat eller inte är konstiga och fyrkantiga. Ett exempel är att en privatperson inte kan få ROT-avdrag för vissa delar av det arbete som en plåtslagare utför eftersom avdraget inte gäller för den tid då plåtslagaren till exempel tillverkar ett skorstensbeslag i sin verkstad som sedan ska monteras på privatpersonens villa. Med andra ord går det att få ROT-avdrag för montaget men inte för ”tillverkningen”.

Ny geoteknisk sektorsportal ger fakta som kan vara avgörande vid till exempel naturolyckor som skred och översvämning.

RenZERO-piloten under energirenoveringen.

Nästan 1, 5 miljoner småhus är i behov av energieffektivisering. Nu genomförs ett pilotprojekt med syfte att nå samma nivåer som för passivhus. BYGGPROJEKTET RENZERO, ett samarbete mellan Paroc, Nibe och Elitfönster, är ett EU-finansierat pilotprojekt med målsättning att få ner ett vanligt småhus energiförbrukning till nivå för ett nybyggt passivhus. Projektet kontrol-

leras av finska VTT (Teknologiska forskningscentralen). Huset är byggt 1945 och är ett typiskt svenskt enfamiljshus i Skarpnäck i Stockholm. Målsättningen är att huset ska gå från 128 kwh/m2 till 25 kwh/m2 vilket är lika lågt som för ett nybyggt passivhus. Byggnader står för cirka 40 procent av Europas energianvändning vilket EU har som mål att halvera till 2050. 80 procent av de hus som kommer att vara bebodda år 2050 är redan byggda och det finns idag cirka 1,5 miljoner svenska småhus som är i stort behov av energieffektivisering. Fram till nu har något koncept för kostnadseffektiv energirenovering av småhus inte funnits och därför har Paroc, Nibe och Elitfönster tillsammans tagit fram Sveriges första energirenoveringskoncept för småhus.

HUSBYGGAREN NR 5.2013


geotextil och geonät

Jehander producerar, säljer och levererar sand-, grus-, berg- och jordprodukter. Vi är även leverantör av TenCate Polyfelt Geotextil, förstklassiga kvalitetsprodukter som erbjuder dig optimala lösningar på tekniska problem. För information och teknisk rådgivning Stockholm 08-625 63 00 Göteborg 031-86 76 50 Norrköping 011-33 16 00 Gävle 026-400 56 50 www.jehander.se

PLATSANNONS

BESIKTNINGSMAN SÖKES Vi erbjuder ett utvecklande arbete i trevlig arbetsmiljö i Gröndal, Stockholm, för dig som: • • • • • • •

är av SBR godkänd besiktningsman eller uppfyller kraven för att bli besiktningsman vill jobba i ett mindre företag med omväxlande arbetsuppgifter har god språkbehandling och tycker om att skriva (svenska) har en social läggning och är intresserad av att hjälpa människor har god pedagogisk förmåga är van vid att arbeta med ”deadlines” är noggrann och omsorgsfull i din yrkesutövning, då vi håller hög kvalitet på våra tjänster

För mer info kontakta Carina Erneryd 08-556 766 45 densia@densia.se Densia AB är ett konsultföretag i fastighetsbranschen. Vi kombinerar kunskapsområdena ekonomi, teknik och juridik i vår verksamhet.

www.densia.se

HUSBYGGAREN NR 5.2013

43


BYGGLEVERANTÖRER

Produkter till murverk

www.murma.se Vi utför kompletta bullerskärmsentreprenader Försäljning av Planta Bullerskärmar

www.gnf.eu Tel: +46(0)144-314 09 Fax: +46(0)144-314 29 Mobil: +46(0)705 556 576

44

HUSBYGGAREN NR 5.2013


BYGGLEVERANTÖRER

www.pordran.se

EUROTAK AB

Spjutvägen 5, 175 61 Järfälla. Tel: 08-795 94 80. Fax: 08-761 61 53. eurotak@eurotak.com www.tata-tak.com

För alla byggnader där problem med fukt, lukt och radon finns i betongplatta, källargolv och väggar.

41 77 01

Tel 0451-898 77. info@jape.se www.jape.se

Fuktsäkrar husgrunder!

• Snabb uttorkning • God värmeekonomi • Torr grund • Låg totalkostnad • Varm grund ISODRÄN AB - Rörvägen 42 136 50 JORDBRO Tel: 08-609 00 20 - Fax: 08-458 11 58 e-post: infoiso@isodran.se webbsida: www.isodran.se

Produkter till murverk

www.murma.se

SMART. URSMART.

HUSBYGGAREN NR 5.2013

45


KONSULTERANDE INGENJÖRER ESKILSTUNA

HELSINGBORG Gudmundson Byggråd AB

Tel 016-51 80 10 Kungsgatan 66 - 632 21 Eskilstuna • • • •

BYGGPROJEKTERING KONTROLLER BESIKTNINGAR KVALITETSANSVARIG-K

SITAC-certifierad besiktningsförrättare & Byggkonsult SBR Besiktningar: entreprenad- renoveringsoch överlåtelsebesiktningar Byggskadeutredningar e-post: byggrad@comhem.se Domaregatan 1C • 256 59 Helsingborg Tel 042-18 19 10

STOCKHOLM Av SBSC cert. besiktningsföretag Av SP SITAC cert. besiktningsman för entreprenadbesiktningar

Besiktning/Konsultation/Utbildning • Sprinkler • Brandlarm • Gassläcksystem

www.brandskyddsbesiktning.com Vitnäsvägen 54, 142 42 SKOGÅS info@brandskyddsbesiktning.com 08 - 510 104 70

GÖTEBORG Mårtensson &Håkanson AB B Y G G R Å D G I V A R E

Tänker du bygga om eller bygga nytt? Vi kan hjälpa dig från idé till färdigställande! Vi utför projektledning, byggledning, byggkontroll, kostnadsberäkningar och besiktningar.

ST CLEMENS GATA 45, 252 34 HELSINGBORG, TEL. 042-12 00 10 www.akermans.se

BESIKTNINGAR

BYGGLEDNING

KONSTRUKTIONER

Lillatorpsgatan 18 • 416 55 Göteborg Telefon 031 - 40 05 20 • Fax 031 - 40 22 33

LUND

BKN - KONSULT BYGGKONSULENT KJELL NULAND SBR

Mark-, Väg-, Trafik-, Järnväg-, VA-projektering, Landskapsplanering, Projektledning, Kontroll och Besiktningar.

E A Rosengrens gata 27 421 31 V. Frölunda Tel 031-29 71 66. Fax 031-89 40 60 e-post: bkn@swipnet.se

Kanalvägen 17 183 30 Täby Växel 08-638 23 30 Fax 08-768 23 70 info@markstyrkan.se www.markstyrkan.se

HELSINGBORG

ETT MEDLEMSFÖRETAG I

STOCKHOLM

NACKA • SÖDERTÄLJE • VARBERG • 08-567 021 00 WWW.TQI.SE


KONSULTERANDE INGENJÖRER STOCKHOLM

STOCKHOLM

MEKANISKA PRÖVNINGSANSTALTEN AV FÖRSÄKRINGSFÖRBUNDET AUKTORISERADE/ CERTIFIERADE BESIKTNINGSMÄN FÖR SPRINKLER-, BRANDLARMOCH INERTGASANLÄGGNINGAR MPA AB, Månskärsvägen 9, 141 75 Kungens kurva Tel 08-410 102 30 Fax 08-722 39 40 www.mpa.nu

Kontroll, Besiktning, Måleribeskrivning, Inventering m.m. Fönsterkonsult Kontakta

Tel 08-580 321 49 info@selia.se Medlem i

Sveriges Målerikonsulters Förening

NITRO CONSULT AB Box 32058, 126 11 Stockholm Tel 08-681 43 00, Fax 08-681 43 36

Spräng- och bergteknisk rådgivning Planering och projektering av berg och markanläggningar Programhandlingar, Byggledning, Vibrationskontroll, Riskanalys, Syneförrättning, Skadeutredningar, MKB, Kontrollplan, Instrumentuthyrning, Utbildning och Träning Kontor i: Stockholm, Enköping, Luleå, Umeå, Sundsvall, Norrköping, Karlstad, Karlskrona, Göteborg

UMEÅ


NYTT FRÅN SBR

Vi finns för dig!

Händer i branschen Den Rullande Byggmässan 2013 28 oktober 2013, Sundsvall 30 oktober 2013, Umeå

FÖRBUNDET BILDADES 1951 och är en ideell yrkesorganisation med

2800 medlemmar i 27 lokalavdelningar. SBR utvecklar och marknadsför medlemmarnas kompetens och bevakar deras intressen. SBR erbjuder bl a utbildningar, expertrådgivning och kollegialt nätverkande. Medlemmar får använda den skyddade titeln Byggingenjör SBR. SBR representerar Sverige i det europeiska samarbetsorganet AEEBC och samverkar med systerorganisationer i Norden. SBR ger även ut branschtidningen Husbyggaren. FÖR MEDLEMSKAP KRÄVS byggingenjörsexamen eller motsvarande. Studenter kan ansluta sig till SBR. Mer information: www.sbr.se

SBR Byggingenjörerna ■ SBR Byggingenjörerna (Svenska Byggingenjörers Riksförbund) Folkungagatan 122, 116 30 Stockholm, info@sbr.se ■ Hemsida: www.sbr.se ■ Styrelseordförande: Lars Hedåker, 040-15 06 34 ■ Kanslichef: Lars Hedåker, 08-462 17 97 ■ Medlemsärenden: Ingrid Rung, 08-462 17 92 ■ Kurser: Sam Khorasani, 08-462 17 93, Kamilla Björk, 08-462 17 94 ■ Expertgrupper och e-handel: Sam Khorasani, 08-462 17 93 ■ Ekonomi: Uno Rydholm, 08-462 17 96 ■ Juridik: Foyen Advokatfirma AB, 08-506 184 00 ■ Försäkringar: SBRs försäkringsservice, 08-661 68 98 ■ Bokhandel: Svensk Byggtjänst, www byggtjanst.se

Kalendariet 2013

Händer inom SBR 26 november Styrelsemöte Plats: Stockholm

Kursprogram för hösten 2013

grundutbildning

l Entreprenadbesiktning 1 grundutbildning

l Entreprenadbesiktning 2 - praktik l Entreprenadbesiktning 2a Provtillfälle för besiktningsman

l Entreprenadbesiktningssymposium

l l l l l

för certifierad eller godkänd besiktningsman Entreprenadjuridik, fortsättningskurs Entreprenadjuridik, grundkurs Fuktmätning - fukt och mögelskador KA-symposium Konsumententreprenader

l LOU upphandling av byggentreprenader och tjänster MER Anläggning 10 Natursten i husbyggnad på rätt sätt Plåt i teori och verklighet Projektledning - planering Projektledning - styrning Provtillfälle/Enstaka prov/ Omtentamen l Putsade Fasader l Överlåtelsebesiktning av fast egendom l Överlåtelsebesiktning, Provtillfälle för besiktningsman l Överlåtelsebesiktningssymposium för certifierad eller godkänd besiktningsman

l l l l l l

6-7 november 2013 Wood Building Summit Skellefteå

Höstens kurser Anmälan och info på www.sbr.se

Tak & Fasad/ Lågenergihus 12 november, Örebro 13 november, Linköping 14 november, Jönköping

Ny SBR medlem

11-12 november Nordiskt forum för byggnadskalk håller kalkkonferens och årsmöte Plats: Kungliga myntkabinettet i Stockholm

MARI SELLIN,

egenföretagare, Amiranda Byggnadsdiagnoser, Storebro

l AMA Anläggning 10 l AMA Hus 11, grundkurs l Byggarbetsmiljösamordnare, steg 1

5-6 november Grundkurs i fuktteori Plats: Fuktcentrum i Lund

Vad jobbar du med? Jag jobbar med inomhusmiljö och utredningar av hur människor upplever sin innemiljö. Det handlar egentligen om att utreda hur byggnader och människor mår. Jag är certifierad miljöinventerare av fastigheter. Varför gick du med i SBR? I första hand för att hitta andra miljöinventerare, ett medlemskap bidrar till att få en tillhörighet. Jag vill kunna ringa till andra och bolla, till någon som delar samma gemenskap.

12-15 november 2013 Elmia Subcontractor Jönköping 15-17 november 2013 Bomässan Gör Ditt Boende Bättre | Eskilstuna 24-26 januari 2014 Renovera, Stockholm Tak & Fasad/ Lågenergihus 28 januari 2014, Västerås 29 januari 2014, Borlänge 30 januari 2014, Uppsala

Förväntan på medlemskap? Kunskapsutbyte. Att få dela och diskutera gemensamma frågor. Många har varit med länge och har därmed bra erfarenheter och kunskap som jag gärna tar del av.

För ytterligare information och kursanmälan: se www.sbr.se eller ring 08-462 17 94.

Företagsanpassade kurser: SBR anordnar företagsanpassade kurser. Vi skräddarsyr en kurs för just ditt företag.

48

HUSBYGGAREN NR 5.2013


Nya medlemmar Aiboud Nygren Linda, Projektledare NCC Construction Sverige AB, SOLNA Almgren Anders, Egen företagare Fukt & Sanerings Teknik AB, NORRKÖPING Andersson Staffan, Egen företagare Infrakon AB, KLIPPAN Backman Jan, Egen företagare, Jan Backman Byggkonsult, STOCKHOLM Björklund Mikael, Husprojektör, Tranark AB, TRANÅS Ek Hans, Konsturktör, Lidköping Ingenjörsbyrå AB, LIDKÖPING Eriksson Bengt, Besiktningsman, Hifab AB, ÖREBRO Falck Jonas, Egen företagare, Conella AB, SALTSJÖ-BOO Fonad Lennart, Arbetschef, Projektverkstaden AB, SOLNA Grahn Daniel, Egen företagare, Byggkonsult Daniel Grahn, HÖLLVIKEN Grundstedt Kenny, Egen företagare, KLG Byggkonsult, DEJE Gunnarsson Mikael, Egen företagare, AddComp AB, ÖSTERSKÄR Hagström Göran, Elingenjör, Allelektro Team Lantz Hagström AB, ESKILSTUNA Johnsson Urban, Projektledare, Regionkonsult i Helsingborg AB, HELSINGBORG Josefsson Frej, Entreprenadingenjör, Morneon Fasad AB, ARLÖV Markström Göran, VVS-konsult Värmex Konsult AB, STOCKHOLM Olausson Lars-Ingvar, VVS-ingenjör Projektbyggaren Teknik Syd AB, KARLSKRONA Qvarnstrand Mattias, Projektör, Atrio Arkitekter Kalmar AB, KALMAR Scibor Peter, Besiktningsman, Anticimex AB, SKARPNÄCK Sellin Mari, Egen företagare, Amiranda Byggnadsdiagnoser, STOREBRO Sjövall Michael, Egen företagare, Polygrip Projektledning AB, STOCKHOLM Svensson Göran, Konsult, Agaptus AB, SOLLENTUNA

Nordiskt Byggsymposium i Helsingfors 2013 Intressanta diskussioner om fukt och mögel, inblick i Finlands största infrastrukturprojekt samt stärkande bastubad stod på menyn på årets Byggsymposium i Helsingfors. DET ÅRLIGEN återkommande Nordiskt Byggsymposium har i år ägt rum i Helsingfors. Värd för tillställningen var RKL/SBIF. Ytterligare fem ingenjörsorganisationer deltog. Konstruktörsföreningen KF från Danmark, SBR från Sverige, Nito Takst från Norge samt deltagare från Färöarna och Island. Deltagare från SBR var förbundsordförande Lars Hedåker och vice förbundsordförande Göran Wahlström. Huvudtema denna gång var fukt och mögel. Teknologie doktor Juha Pirinen föreläste om problemen och visade vad som i Finland kallas mögeltalkot. I Finland har man börjat med att försöka identifiera proMögeltalblemkonstruktioner på

NYA ANSLUTNA Ahmed Mohammed, MALMÖ Carlbrant Nicklas, KALMAR Johansen Ole, TUMBA Lind Magnus, KATRINEHOLM Petersson Pontus, SÖDERKÖPING Wallin Ted, STENINGEHÖJDEN Zahharova Taimi, NORRTÄLJE

småhus från olika tidsepoker, från 1940 – 1990-talet. Allt samman är utlagt på en informativ webbsida där det går att följa och se var ev. skada kan inträffa. Visas med finsk och svensk text: www.hometalkoot.fi. Synnerligen informativt. KVÄLLEN AVSLUTADES som sig bör i Finland med bastubad i vedeldad bastu och avkylande dopp i Finska viken. Nästa dag inleddes med arbetsmöte och diskussion på temat fukt och mögelskador. Rent generellt kan man nog säga att problemen är likartade i de nordiska länderna, med ett undantag. Island har nästan inga problem med husmögel och som förklaring angavs att

de till största delen bygger sina hus i betong och att de i stort sätt har gratis värme! Konstruktörsföreningen informerade om det Nordiska Rådet-projektet som KF, Nito och SBR deltar i. Ett projekt – Nordic Built Charter – som syftar till att utbilda ingenjörer i hållbar renovering av äldre byggnader. Deltagarna fick också ingående information om Finlands för närvarande största infrastrukturprojekt – Västmetron. En utbyggnad av tunnelbanan västerut med 13,9 km som förbinder centrala Helsingfors med staden Espoo. Arbetsmetoden är konventionell, man borrar och spränger sig fram cirka 5 meter i taget. Sträckan innefattar också åtta ny stationer och möjlighet till fortsatt utbyggnad. Projektet påbörjades 2009 och beräknas vara klart 2015. Självklart gjordes studiebesök med stopp vid ett flertal stationer. Beräknad kostnad i 2007 års pris cirka 714 miljoner Euro. Vem som arrangerar nästa års Nordiskt Byggsymposium är inte bestämt, men Färöarna eller Island ligger bra till. ■ Lars Hedåker Förbundsordförande

U Bra information om Mögeltalkot finns på www.hometalkoot.fi.

Q Kvällen avslutades som sig bör i Finland med bastubad i vedeldad bastu och avkylande dopp i Finskaviken. E Deltagarna fick information om Finlands för närvarande största infrastrukturprojekt – Västmetron.

HUSBYGGAREN NR 5.2013

49


NYTT FRÅN SBR

SBRs EXPERTGRUPPER

EB ÖB

Expertgrupperna samlar expertis inom entreprenadbesiktning, överlåtelsebesiktning och kontrollansvar

enl PBL. De ansvarar för ämnesbevakning, specialistutbildningar, kvalificerad rådgivning och symposier, och medverkar i utvecklingen av teknik, marknad och lagstiftning. Byggingenjörer som uppfyller vissa krav kan ansluta sig till grupperna.

KA

@

HAR DU FRÅGOR?

■ Har du frågor till expertgrupperna eller vill bli medlem kontakta SBR. Mail info@sbr.se, Tel 08 - 462 17 90

Stundande symposium för Kontrollansvariga Fråga: Vad krävs för att upprätthålla min certifiering som kontrollansvarig? Svar: För att behålla sin certifiering som KA krävs deltagande i ett symposium vartannat år. Behovet av certifierade KontrollAnsvariga har generellt ökat sen dispensen för övergångsreglerna tagits bort. KA-gruppen jobbar med att bli tydligare med kunskapsåterföring. Deltagarna i symposiet är som regel inga nybörjare och jobbar som kontrollansvarig med minst ett tiotal mindre uppdrag eller färre antal större uppdrag per år. Allt i enlighet med Boverkets certifieringsregler. Innehållet i symposiet utgår från de aktuella frågor som inkommer till KA-rådet. Stundande symposium har

KA

tre huvudinriktningar: hur ska uppdragsbekräftelsen och ansvarsrollen för en KA se ut, de nya EU-direktiven gällande CE-märkningar och slutligen egenkontrollerna. KA-gruppens frågeställningar om CE märkning är hur ska man agera ute på byggarbetsplatsen vid mottagningskontrollen, kan man räkna med att projektörerna och entreprenörerna ska kontrollera att CE-märket och egenskapsdeklarationen gör att produkten går att använda på tänkt plats i konstruktionen? Vad händer om man bygger in produkten på fel ställe eller fel produkt? Angående egenkontrollen, här ska redas ut vilka krav som ställs på egenkontrollerna. Deltagarna ska få hjälp med att förstå och verifiera om kontrollerna är korrekt utförda. SBR

Vem får kontrollera? FRÅGA: Vi genomför just nu en byggnation i en bostadsrättsförening, går det att använda samma person till slutbesiktning som vi har som KA i projektet? Vi har anlitat en byggkonsult som KA och han säger att han har behörighet att utföra besiktning också, han är medlem i SBR. Är det ok eller kan det handla om jäv? Bo Karlsson

Svar: Enligt Boverkets allmänna råd, KAAR 1, är detta helt ok. KA ska ha en självständig ställning, vilket innebär att KA inte ska vara släkt med personerna som utför de åtgärder som ska kontrolleras, man ska heller inte vara anställda på samma företag. Dock kan både byggherre och projektör vara KA. För mer information, se Boverkets nyhetsbrev 2012:2.

SBR

Är din verksamhet rätt försäkrad? Att driva eget företag som konsult för med sig flera risker. Vad händer om en missnöjd uppdragsgivare ställer ersättningskrav? Vad gör du om ditt företags egendom skadas eller blir stulet? Eller om du hamnar i en tvist som leder till höga rättegångskostnader? Du kan vara lugn, vi hjälper dig! SBR VILL PÅ ett enkelt sätt skapa en trygg tillvaro för dig som plusmedlem och erbjuder därför en prisvärd kontors- och konsultansvarsförsäkring. Den är framtagen tillsammans med försäkringsförmedlaren Aon Sweden AB och är skräddarsydd för en SBR-ingenjörs verksamhet. Vi vet att den här försäkringen är viktig för SBRs medlemmar, och därför har vi lagt stor vikt vid att ha ett långsiktigt samarbete med våra samarbetspartners. Om skadan är framme är det viktigt att du som egenfö-

50

retagare känner dig trygg med att ditt ärende hamnar i rätta händer. Genom den här försäkringen får du hjälp av erfarna skadejurister som har en flerårig, unik inblick i branschen. Vi vill även informera er om att det under åren har dykt upp andra aktörer på marknaden som erbjudit försäkringar till låga premier. Det har dock vid

flera tillfällen visat sig att dessa aktörer inte har särskilt omfattande villkor eller att de inte har finansiell teckning för sina tjänster och därför måste säga upp försäkringarna inom kort, vilket orsakat stora problem för er medlemmar. ■ JENNY ÖRTENDAHL SBR FÖRSÄKRINGSSERVICE

KONTAKT ■ Önskar du teckna försäkring eller få mer information om premier, omfattning, försäkringsbelopp eller villkor kontaktar du SBR Försäkringar på telefon: 08- 697 44 34 eller via e-post: sbr@aon.se Läs mer på vår nya sajt: http://forsakring.sbr.se/

HUSBYGGAREN NR 5.2013


RES MED SBR

Studieresa till Japan och Korea 2014 två länder som kombinerar teknologisk utveckling och tradition Asien är SBRs nästa resmål där vi besöker två länder, Japan och Korea. Båda ligger i täten för teknologisk utveckling samtidigt som tradition är ett viktigt inslag i samhället. Välkommen att ta del av vad som pågår inom byggbranschen i två av Asiens viktigaste högteknologiska länder samt få en förståelse för hur dess kultur påverkar byggandet! RESANS HÖJDPUNKTER: JAPAN 4 okt - 11 okt 2014

Under 8 dagar i Japan kombinerar vi intressanta utflykter med konferens och föreläsning om byggbranschen i Japan. Vi besöker bl a Roppongi Hills där vi kan se Tokyo från ovan, en rundtur som tar oss till Meijihelgedomen, Tokyos paradgata Omotesando och stadsdelen Ginza. Vi tar snabbtåget Shinkansen mot den gamla kejsarstaden Kyoto och under en eftermiddag besöker vi Nijoborgen, Guldpaviljongen och den zenbuddistiska stenträdgården Ryoanji. Ett självklart besök gör vi i staden Nara, Japans äldsta huvudstad med sina vackra träbyggnader från 600 talet.

Japan 8 dagar: 29.750 kr per person i dubbelrum från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

KOREA 11 okt - 16 okt 2014

Resan fortsätter för den som så önskar till Korea och börjar med ett besök i Hiroshima. Vi besöker även bl a Seouls mest kända platser som det gamla kungapalatset, Kyongbokkung som är som Beijings förbjudna stad, utsikten från Seouls TV torn ger omfattningen av denna stora stad. Vi åker över floden Han genom Kangnam och Apkjuong som är Seouls Beverly Hills och slutar i Hightech. Avslutningsvis besöker vi den nya staden New Songdo som för tio år sedan var ett lerigt fält och nu är en framtidsstad, vi gör studiebesök i en av världens mest miljövänliga städer.

Förlängning Japan 1 dag + Korea 5 dagar: 16.750 kr per person i dubbelrum.

Mer information och intresseanmälan: Style Scandinavia AB 08-22 33 80 eller www.style.se/sbr

HUSBYGGAREN NR 5.2013

51


Posttidning B Husbyggaren Folkungagatan

E D E N V I K

1 1 1 0 9 6 2 0 0

HUsbyggaren 2013 Nr 5  
HUsbyggaren 2013 Nr 5  

Tidningen ges ut av SBR – Svenska Byggingenjörers Riksförbund. Husbyggaren kommer i 11 300 exemplar och läses av medlemmar, arkitekter, kons...