Morgondagens Fastigheter #1 – Mars 2023 – Svenska Dagbladet

Page 1

UTGÅVA 1, MARS 2023
ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS

MED FOKUS PÅ FRAMTIDEN

V

älkommen till ett nytt sprängfyllt nummer av Morgondagens Fastigheter. Här kan ni läsa om allt som rör framtidens byggbransch – från revolutionära låssystem till smarta solceller.

Vi börjar med iLOQ Sverige, som ni läser om på sida 4. Deras elektroniska, trådlösa låssystem gör dyra byten av batterier och låscylinder till ett minne blott. Genom att den patenterade plattformen sänker fastighetsägares och förvaltares löpande kostnader, utan att kompromissa om säkerhet och flexibilitet, är det lätt att föreställa sig att detta kommer vara en självklar del av framtidens fastigheter.

På sida 6-7 hittar du Golvimporten – den självklara aktören som alltid levererar ett helhetskoncept. De tar ett omfattande ansvar för hela värdekedjan vilket går i linje med en växande och viktig trend, nämligen ett större fokus på hållbarhet.

Likväl hos PMC i Strängnäs är hållbarhet en viktig del av verksamheten. Sedan 2021 är samtliga av företagets produkter CE-märkta, vilket innebär att de följer krav på EU-nivå. Genom att fortsatt öka kvaliteten på sina produkter utan att tumma på grundvärderingar om minskad miljöpåverkan, sätter de tonen för hur andra bolag i branschen ser på framtiden.

Slutligen har vi nått fram till Solelgrossisten, som återfinns på mittuppslaget sida 16-17. Som den mest lättillgängliga vägen in i den gröna omställningen är solceller en av de viktigaste aspekterna för framtidens byggbransch. Experterna hos Solelgrossisten bidrar kontinuerligt till vi får fler solceller på plats runt om i landet, både för att minska våra kostnader och förgröna vår elförsörjning.

Trevlig läsning!

Linn Ålund Thorgren

Redaktör

Morgondagens Fastigheter är producerad av Human Performance Consulting Sverige AB och distribueras mars 2023

Produktion

Elin Westlund, Art Director

My Dorup, Editor-In-Chief

Redaktör

Linn Ålund Thorgren

Marianne Hulkko

Projektledare

Adam Jansson, Projektledare

Emil Greén, Projektledare

David Svedberg, Head of Sales

Omslag

iStockPhoto

VD

Sebastian Lundborg

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 2
4 16 6 13
Sebastian Lundborg

Vad är din fastighet värd?

Känner du som många andra fastighetsägare att det är oroligt på marknaden?

Med hög inflation, skenande elpriser och förändringar på marknaden är det många som står inför utmaningar.

Våra transaktionsrådgivare hjälper dig till en lyckad affär!

Björn Johannesson

har sedan 90-talet arbetat inom fastighetsoch finansbranschen. Han har genomfört otaliga transaktioner och rådgivningssamtal rörande i stort sett alla typer av fastigheter och transaktionsupplägg. Björn är också Partner på Företag & Kommersiella fastigheter.

Anders Pettersson

Kombinationen av att vara registrerad fastighetsmäklare och själv ägare av kommersiella fastigheter, bidrar starkt till att hjälpa våra kunder med frågor från allt om den löpande förvaltningen till hyresfrågor. Anders är också Partner på Företag & Kommersiella fastigheter.

Roland Blomstrand

har nära 25 års erfarenhet från bank och kapitalmarknaden inom bl.a. Swedbank och Carnegie. Har genomfört kapitalanskaffningar och företagsaffärer, inkluderande fastighetstransaktioner, både som finansiell rådgivare till företag men även i ledande befattningar.

Mats Karlsson

Fastighetsmäklare sedan slutet av 80-talet och ledamot av Mäklarsamfundet. Tidigare delägare i ett av de större mäklarbolagen som var inriktade mot nyproducerade bostäder med några av Sveriges största byggföretag som uppdragsgivare.

Camilla Göransson

som är registrerad fastighetsmäklare, har arbetat med uthyrning och försäljning av fastigheter sedan 1998. Camillas förståelse för fastighetsmarknaden och hennes stora nätverk av potentiella köpare och byggherrar, ser till att processerna blir lyckade och effektiva.

Jan Börjesson

Av Mäklarsamfundet auktoriserad Storhusmäklare. Har sedan 90­talet arbetat som transaktionsrådgivare och mäklare och är tjenis med ”alla” inom fastighetsbranschen och har medverkat i ett flertal affärer i bl.a. Stor­Stockholm, Arboga, Köping och Västerås.

Företag & Kommersiella Fastigheter 08­450 15 35, info@kommersiellafast.se www.kommersiellafast.se

Våra erfarna transaktionsrådgivare ger dig 2 timmars kostnadsfri rådgivning och en marknadsvärdering!
Kontakta oss för 2 kostnadsfritimmars rådgivning.

BATTERIFRITT LÅSSYSTEM REVOLUTIONERAR MODERN SÄKERHET

Fröet till dagens moderna och batterifria låsteknik såddes redan i slutet av 1990-talet. Nu ger den patenterade och hållbara lösningen sänkta driftkostnader för intelligenta låssystem, både genom flexibilitet och självgenererande elektricitet – inga fler batterier att byta.

Med iLOQs elektroniska, trådlösa låssystem är dyra byten av batterier och låscylinder ett minne blott. Den patenterade plattformen sänker fastighetsägares och förvaltares löpande kostnader samtidigt som du som användare erbjuds en flexibel och säker lösning med en digital nyckel. ”Nyckeln” kan också användas med en smartphone, tack vare en NFCdriven låscylinder.

En NFC-lösning innebär att nyckeln delas ut via en app till den som behöver den just då.

– Tre procent av alla nycklar som görs hamnar på villovägar årligen då de lätt blir kvarglömda, borttappade eller stulna, vilket leder till att otaliga fastigheters låscylindrar behöver bytas ut, säger Christer Wiberg, landschef för iLOQ i Sverige. Förlorade nycklar är inte bara en dyr historia för nyckelinnehavaren och ett tidsödande uppdrag för den ansvariga låssmeden, det utgör också en väsentlig säkerhetsrisk för individer och egendom, då tidsåtgången mellan rapporteringen av förlusten och att ett nytt lås är på plats kan bli lång.

Världens första elektroniskt självladdande låscylinder 2007 lanserade iLOQ sin – och världens – första självladdande låscylinder, som i dag representeras av företagets 5-serie. – Det elektroniska låssystemet iLOQ S5 kommer med en digital nyckel vars nyckelinsättning genererar den energin som krävs för att auktorisera inträde, helt utan kablar och batterier, säger Christer. Data mellan låscylindern och mikrochippet i nyckeln överförs och eliminerar effektivt behovet av manuell import och export av data till lås och nycklar

på plats. Alla låscylindrar och nycklar är programmerbara och kan återanvändas när behörigheter ändras, vilket gör det enkelt att bygga ut systemet. iLOQ S5 är perfekt för olika slags bostadsfastigheter och kommersiella byggnader vilket ger en enormt kostnadseffektiv lösning då all administration kan fjärrstyras och du dessutom slipper att åka ut till fastigheterna för regelbundna batteribyten.

En fastighetsägare kan exempelvis införa digitala bokningsfunktioner för bland annat tvättstuga och uthyrningsrum, för de boendes övernattande gäster. Likaså för uthyrning av exempelvis cyklar och sportartiklar för hyresgäster, eller bastu och gym som tilläggstjänst med tidsbegränsad behörighet. Bara fantasin sätter gränserna!

Styr låssystemet via din smarttelefon 2018 lanserade iLOQ nästa generations låssystem i 5-serien, det mobildrivna iLOQ S50, som styrs med en NFC-lösning via din smarttelefon.

– Med iLOQ S50 öppnas en hel värld av möjligheter upp, säger Christer. Tänk på hur många externa entreprenörer som traditionellt behöver serva fastigheter för diverse installationer och underhåll på en daglig basis. I vanliga fall behöver de åka till fastighetsbolagen för att hämta och lämna nycklar till fastigheten – två onödiga resor som du blir kvitt tack vare iLOQ.

Alla iLOQs låssystem hanteras av en molnbaserad SaaSplattform, där kryptering sköts via en TLS-skyddad klient-

serverkommunikation. Då låscylindrarna även skapar en händelselogg i iLOQs molntjänst kan administratören granska alla tillfällen då någon öppnat – eller försökt öppna –låsen, så att felaktig användning och intrångsförsök kan motverkas. Det är funktioner som dessa som gör iLOQs låssystem till en i synnerhet säker, kostnadseffektiv, hållbar och flexibel lösning!

Läs mer på iLOQ.com

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 4 Christer Wiberg, landschef för iLOQ Sverige
Alla låscylindrar och nycklar är programmerbara och kan återanvändas när behörigheter ändras

LIVET I KVADRAT

Vår drivkraft är att skapa platser där människor och företag kan blomstra. När andra ser hundra kvadrat ser vi hundra möjligheter att göra vardagen till något mer. Välkomna till oss på Cernera.

GOLVIMPORTEN – DEN AKTÖREN INOM GOLV

För Golvimporten handlar det om att leverera ett helhetskoncept – ”Säljande golv®”, där företaget tar ett omfattande ansvar för hela värdekedjan – från leverans av material och golvläggning till dagligt golvunderhåll. I rollen som marknadsledande experter på terrazzo, natursten, keramiska golv och andra ytskikt till miljöer med högt slitage, verkar de för slitstarka, estetiska och tilltalande golv anpassade efter kundens behov.

1965 etablerades det företag som idag är Golvimporten och har sedan dess mött kunderna och marknaden för att idag stå som en av Nordens största aktörer inom golvbranschen. Sedan dessa har drygt 7 miljoner kvadratmeter terrazzo, grantikeramik och naturstensgolv levererats till den svenska, norska, danska och finska marknaden. – Det är kunderna som gör oss bra. Vi har lyssnat på dem alltsedan bolaget etablerades för att tillfredsställa deras behov och utifrån detta skaffat oss lång och värdefull erfarenhet och byggt upp en verksamhet där vi kan vi hantera de mest avancerade situationerna i en entreprenad. Idag kan vi erbjuda en säker, kostnadseffektiv och kvalitativ golventreprenad, inklusive renoverings- och behandlingstjänster, som ger slitstarka, estetiska och tilltalande golv i allt från

butiker, bilhallar och flygplatser, till resecentrum, köpcenter och övrig offentlig miljö. För oss är det viktigt att du känner dig trygg när du anlitar oss. Därför tar vi alltid fram en pålitlig helhetslösning där du väljer hur stor del av vårt helhetskoncept du vill ta del av, säger Pierre Nilsson, vd och ägare, Golvimportenbolagen.

TemperSeal®

Förutom golvläggning erbjuder även Golvimporten både renovering och skydd och/eller återställande av golv. – I och med att vi har närmare 60 års marknadsnärvaro så har vi i regel tillgång till likadana golvplattor som du har i din fastighet, alternativt att vi kan ta fram likvärdiga golvplattor när du har behov av att byta skadade.

För underhåll använder sig Golvimporten av ett unikt golvbehandlingskoncept – TemperSeal® – ett ledande koncept som är speciellt framtaget för porösa stengolv som ger golven motståndskraft mot djupsmuts och samtidigt en fantastisk glans.

Oavsett vilken tjänst som Golvimporten utför erhåller kunderna alltid en total utförande- och kvalitetsgaranti på ett säkert, kostnadseffektivt och kvalitativ utfört arbete. Vikten av att vara en entreprenör som tar ansvar hela vägen, lämnar omfattande garantier och alltid håller högsta kvalitet på utfört arbete, oavsett kvalitetsnivå på materialval eller nivåval av metod för golvläggning, golvbehandling eller golvsupport, är för Golvimporten en grundläggande tanke från vilken hela verksamheten bygger.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 6

SJÄLVKLARA

CleanEntrance® entrélösningen är väldigt populär Ytterligare en av Golvimportens tjänster är det populära helhetsomfattande entrékonceptet CleanEntrance® entrélösning som omfattar textila golvplattor, maskiner och support. Konceptet bygger på att en stor yta specialtillverkade textila golvplattor och professionella mattrengöringsmaskiner läggs i entrén och säkerställer på sätt att smuts, väta och damm stannar i just entrén. Därtill sänks ljudvolym i vältrafikerade miljöer vilket ger en mer välkomnande känsla.

– Entrélösningen är väldigt populär eftersom den ger en markant renare inomhusmiljö som uppskattas av både våra kunder och deras kunder och besökare. Upp till 90 % direkt i entrén av smutsen och vätan stannar i entrén. Förutom att miljön förbättras skapas därtill förutsättningar för en lättare

skötsel av och mindre slitage på golvet i butiken. Vi tillhandahåller utbildning av städpersonal och service för att säkerställa att våra kunder får alla premisser för att kunna ta hand om sin butik så bra som möjligt.

Golvimportören är din personliga golventreprenör och den självklara aktören inom golv. Företaget utvecklar kontinuerligt sina metoder för att säkerställa en trygg arbetsmiljö och en minimal negativ påverkan på miljön samt ger alltid garanter för högsta kvalitet. Med kunden i fokus fortsätter Golvimportören att erbjuda ett brett utbud av olika typer av golvmaterial, och unika möjligheter att anpassa utseende på golvmaterialet utifrån ditt önskemål.

Golvimporten –

Marknadsledande experter på terrazzo, natur sten, keramiska golv och andra ytskikt till miljöer med högt slitage

Etablerades 1965

Har huvudkontor med huvudlager i Borås samt lokalkontor i Skåne, Stockholm och Oslo, och är en rikstäckande partner som finns med vid ett flertal kunders internationella expansioner.

Erbjuder golvläggning, renovering och skydd och/eller återställande av golv samt Entrézoner.

Läs mer på golvimporten.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 7
Idag kan vi erbjuda en säker, kostnadseffektiv och kvalitativ golventreprenad

ALLT INOM BYGG, MODULER & SERVICE

Dirigo ESP AB – din leverantör för nyckelfärdiga moduletableringar. Både nytt & begagnat eller ombyggnation av befintliga moduler/ moduletableringar.

www.dirigo.se +46 8 704 88 80 info@dirigo.se
Byggföretag baserat i Stockholm, med fokus på nyckelfärdiga lösningar, modulbyggnader och helhetstjänster. Västbergavägen 25, 126 30 Hägersten

TOTALENTREPRENAD MED SPETSKOMPETENS INOM HÅLLBARA BYGGEN

RV Fasad & Bygg är en totalentreprenör inom bygg i två generationer med en omfattande erfarenhet av allt som har med yttre renovering av flerbostadshus att göra. Vi har fått tala med Toni Vanhatalo, egenföretagare på RV Fasad & Bygg, som ger oss en inblick i vad som fått familjeföretaget att generera så många återkommande kunder samt hur han resonerar kring hållbar stadsutveckling i dag.

Hej Toni! Berätta lite om RV Fasad & Bygg, vad får er att sticka ut på marknaden?

– Vår strategi är att lägga mer resurser på kvalitetskontroll och tydlig kommunikation i alla led, än på marknadsföring. Det tror jag är en bidragande anledning till varför 90 procent av våra kunder är återkommande kunder i någon mening. Det kan även vara nya fastighetsägare, vägledda till oss genom besiktningsmän, byggkonsulter eller förvaltare som har goda erfarenheter av oss från tidigare projekt. En annan sak som skiljer oss från andra byggföretag är att alla våra platschefer och arbetschefer själva har arbetat som byggarbetare på ställningarna. Det gör att vi kan identifiera lösningar som fungerar både i teorin och i praktiken. Vi förstår också vad som är viktigt för hyresgäster och lägenhetsinnehavare under byggprocessen, även vad gäller de umbäranden som en fastighetsägare eller BRF-styrelse har under projektet. Återkoppling från våra kunder visar att de verkligen uppskattar vårt proaktiva arbete med boendemiljön under byggtiden.

Hur ser ni på er roll för ett hållbart samhällsbyggande?

– Vi är väldigt duktiga på att se alternativ som är fördelaktiga för både kundens ekonomi och för klimatet. Många gånger tror fastighetsägare och byggkonsulter att man måste riva och bygga nytt, men vi vet att du med rätt metoder och material ofta kan underhålla och bevara befintliga konstruktioner.

Har ni exempel på delmål som ni uppnått längs er hållbarhetsresa?

– På det lilla planet har vi börjat använda miljövänliga, Svanen-märkta rengöringsmedel, när vi tvättar fasader och solcellspaneler. Ser man på vår verksamhet ur ett större perspektiv erbjuder vi – förutom tilläggsisolering av fasader och tak – numera även solcellmontage, moderna värmeåtervinningssystem och prisvärda och energieffektiva isolerglas till gamla 2-glasfönster. Samtliga av dessa åtgärder bidrar till en lägre elförbrukning och minskade koldioxidutsläpp.

Vad är på g just nu – har ni någon nyhet som ni skulle vilja nämna?

– Vi har precis lanserat en Youtube-kanal, ”RV Fasad & Bygg”, där vi bland annat informerar fastighetsägare om hur de underhåller olika delar av sina fastigheter, så att de slipper ringa oss i förtid för renovering.

Ni arbetar på en ny miljöprofilering, vad innebär det?

– Det handlar om att vi genom information och rådgivning via våra sociala medier vill förmå befintliga och framtida kunder att utföra kontinuerligt underhåll av sina fastigheter. Genom att sköta om en fastighet förlänger du dess livslängd, varpå du minskar behovet av dyra ingrepp som ger en negativ klimatpåverkan.

Varför gör ni det?

– Det gör ont i ett byggarhjärta att se fastigheter slitas ut i förtid och ägare som förlorar pengar, bara för att de inte har kunskap om saker som är uppenbara för oss. Det är bättre om pengarna då investeras i långsiktiga förbättringsåtgärder istället. Alla människor vill väl bidra till det samhälle vi lever i, och för oss är det här ett enkelt sätt att ge tillbaka och samtidigt bidra till en mer hållbar värld.

Vad är framtidsplanen?

– Att växa i måttlig takt, så att vi bibehåller hög kvalitet och goda kundrelationer under och efter varje projekt.

Läs mer på rvfasad.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 9
Nöjda kunder efter balkongrenovering på Kaptensgatan Stockholm Nu har årets första projekt dragit igång i Uppsala. Bland annat ska 56 balkonger rivas och nya balkongplattor ska gjutas. Inför detta arbete täcks fönster och ventilation för att förhindra damminträngning lägenheterna. 187 brandbalkonger Täby renoverades och karbonatiseringsskyddades under 2023 och fick därmed utökad livslängd.

Ab Hangö Elektriska – din partner i krävande projekt

Ab Hangö Elektriska – din partner i krävande projekt

Över 1,2 miljoner kvadratmeter färdigställda elentreprenader inom logistik i Norden. Vi har spetskompetens för tekniken i stora automatiserade logistikbyggnader. www.hangonsahko.fi/sv

Över 1,2 miljoner kvadratmeter färdigställda elentreprenader inom logistik i Norden. Vi har spetskompetens för tekniken i stora automatiserade logistikbyggnader. www.hangonsahko.fi/sv

SMART TEKNIK GER REVOLUTIONÄRT BRANDSKYDD I BOSTÄDER

I händelse av brand är det avgörande att rätt sorts skydds finns på plats i en fastighet, för att rädda både liv och hem. INCA WFS net® by Flameguard är ett nytt och säkert brandtätningssystem för luftspalter i fasad och takfot, vars revolutionära teknik direkt skapar en helt tät konstruktion vid eldutveckling.

INCA WFS net® by Flameguard består av ett högpresterande brandsvällande metallnät i kombination med ett insektsnät i aluminium. Vid 150°C börjar det brandsvällande nätet expandera till 50 gånger sin egen storlek. Materialet förtätas så till den grad att det blockerar värme, rökgaser och syre, vilket bromsar eldens framfart och omedelbart minskar brandspridningen. INCA WFS net® är framtaget för användning i luftspalter mellan 25-45 mm bakom fasadbeklädnad samt i takfot och vindsutrymmen, men produktens multifunktionella natur gör att det finns en uppsjö av alternativa användningsområden. – Nätet säkerställer luftspaltens nödvändiga ventilation utan att kompromissa om nivån på brandskydd. Det är flexibelt, kostnadseffektivt och lätt att använda. Egentligen finns det fler möjligheter än begränsningar, berättar Nils Wenne, grundare INCA AB.

Produkten har sitt ursprung i INCA AB:s multifunktionella brandsäkerhetskoncept INCA WFS®. Flameguard, som är specialister på brandskydd för fastigheter, har i flera år upplevt en saknad på marknaden efter ett passivt brandskydd som kan förtätas från första sekund vid händelse av brand och i samarbetet med INCA AB ser de nu en möjlighet att göra produkten till en standard i bland annat flerbostadshus i Sverige.

– Under de senaste åren har vi på Flameguard dagligen fått samtal och e-post från brandingenjörer, konstruktörer och platschefer som bett om ett EI-klassat brandskydd för just luftspalter. Som ett innovationsdrivet företag upplevde vi direkt att INCA är ett företag med samma inställning och mentalitet som oss, och tillsammans med dem vill vi nu övertyga marknaden om hur otrolig denna produkt är, säger Peter Ekström, utvecklingschef och teknisk rådgivare Flameguard Sverige.

INCA WFS net® by Flameguard är brandklassad EI 45, har ett svenskt typgodkännande och är den brandskyddslösning med EI som ger absolut bäst byggekonomi. Framförallt tack vare att nätet är lätt att hantera och enkelt att montera.

– Till skillnad från många andra brandskydd kräver INCA WFS net® inga specialverktyg, du klipper i nätet med endast en vanlig sax och det fästs allra enklast med en vanlig häftpistol. Du kan även forma nätet innan du sätter upp det.

– Denna produkt är en viktig del i att dels sätta en ny branschstandard och dels att bidra till ett nytt system för bättre kontroll av katastrofbränder, i både bostäder och i naturen. Med hänsyn till klimatförändringarna är det mer aktuellt än någonsin, avslutar Nils Wenne.

INCA WFS net® by Flameguard är godkänd enligt:

Byggvarubedömningen

Sunda Hus

Listad i Svanen Husproduktportal – godkänd att använda i Svanenmärkta byggprojekt

Registrerad i BASTA

Miljöbyggnad - Guld

Breeam

Hållbarhet & beständighet: RISE - EOTA TR 024

Nätet har även testats hos testinstitutet DBI, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, som en oberoende tredje part

Läs mer på flameguard.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 11

Vet du verkligen vem som kommer och går?

Med olika system för passage, nyckelskåp, tvättbokning m.m. är det svårt att få överblicken du behöver. Särskilt om du vill skapa så säkra rutiner som möjligt. Med hjälp av en marknadsledande plattform inom accesshantering kan vi hjälpa dig att lämna utspridd, manuell hantering bakom dig.

Ta kontroll över alla accesser.

AMIDO

TRYGGA SAMARBETEN – MED NÄRPRODUCERADE GLASPARTIER

Kvalitet levererad med ett leende på läpparna – det är devisen som fått PMC i Strängnäs att bli en trygg samarbetspartner. Med sina stål- och glaspartier, som konstrueras, produceras och monteras av företaget själva, har de blivit det givna valet för såväl byggbolag som privatkunder.

Sedan starten 2011 har PMC i Strängnäs, som grundades av Peter Rosén och Magnus Svensson, fokuserat på glasentreprenader av högsta kvalitet. Varje konstruktion tas fram i anpassning efter den specifika kundens krav och tillverkas därefter i den egna produktionsanläggningen i Sandlycke. Genom att ha full kontroll på leveranskedjan, från konstruktion till montage, kan PMC alltid garantera sina kunder rätt lösning, till rätt kvalitet – på rätt tid.

– Vi är ett litet företag med snabba beslut och stor flexibilitet i vår profession. Vi levererar alltid efter devisen ”kvalitet med ett leende” och strävar ständigt efter att våra kunder ska vara så nöjda som det går med slutleveransen, förklarar Peter Rosén, vd för PMC i Strängnäs.

Från att främst ha fokuserat på mindre och medelstora byggföretag har privatsidan de senaste åren vuxit till att bli

en viktig sektion för PMC. Oavsett vem som är slutkund är målet med arbetet alltid att stävja och bygga upp trygga relationer. Det märks inte minst på det engagerade arbetslag som arbetar hos PMC – där flera medarbetare har över 20 års erfarenhet i branschen.

Lika viktigt är det att kunna leverera kvalitetssäkrade ståloch glaspartier, med en så liten miljöpåverkan som möjligt. Sedan 2021 är samtliga av företagets produkter CE-märkta, vilket innebär att de följer de krav som finns uppsatta på EU-nivå. Och under de kommande två åren fortsätter PMC dessutom att arbeta aktivt för att ytterligare minska sin miljöpåverkan – och samtidigt fortsätta öka kvaliteten på sina produkter.

– Vi vill fortsatt vara en trygg samarbetspartner till våra nuvarande och nya kunder. Det viktigaste är inte alltid pro -

dukten i sig, utan för oss handlar det främst om vägen dit för att nå målet. Vi vill att våra kunder ska känna att de är nöjda med slutresultatet och att vi är ett företag att lita på i alla avseenden, avslutar Peter Rosén.

Läs mer på pmcab.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 13

ENKLARE STYRELSEARBETE OCH BÄTTRE GRANNGEMENSKAP MED BOAPPA

Slipp svara på samma frågor flera gånger och ha all dokumentation samlad med Boappa. I boendeappen kan styrelsen snabbt nå ut med aktuell information till alla medlemmar och samtidigt skapa en fin grund för granngemenskap och ökat engagemang i föreningen.

Boappa har sedan starten 2016 snabbt etablerat sig i landet och är idag Sveriges största app för kommunikation i bostadsrättsföreningar och samfälligheter. Syftet med appen är att förenkla styrelsearbetet och göra vardagen både tryggare och trivsammare för alla medlemmar.

– Det unika med Boappa är att all information och kommunikation samt praktisk funktionalitet finns samlad på ett ställe. I appen kan medlemmar interagera med både varandra och styrelsen vilket gör att de snabbt får svar på sina frågor och att styrelsen smidigt kan hantera ärenden på ett effektivt sätt, berättar Sofie von Krusenstierna, marknadsansvarig Boappa.

Styrelsen kan välja att rikta information mot en specifik målgrupp eller att gå ut till samtliga, detta för att medlemmarna enbart ska få information som är relevant för just dem. På så sätt ökar sannolikheten att medlemmarna tar del av informationen, något som är ett problem i många föreningar idag.

– Tidigare har det saknats lösningar som varit specifikt anpassade för just bostadsrätts- och samfällighetsföreningar. Detta har gjort att styrelser blivit tvungna att använda en

mix av lappar, pärmar, hemsidor och mejlslingor. Grupper på sociala medier har till viss del förbättrat möjligheten till dialog mellan medlemmar och styrelse, men då det inte är en officiell kanal så har det snarare lett till merarbete för styrelsen som fått ytterligare en plattform att uppdatera.

Att Boappa förvärvades av SBAB för snart två år sedan visar även på den höga säkerhetsklassning appen har kopplat till GDPR. Alla dokument som läggs in i Boappa ägs av styrelsen och det är de som själva anpassar och manövrerar appen utifrån sina behov. Då all tidigare dokumentation finns sparad blir även överflyttningen från gamla till nya styrelsemedlemmar enkel och styrelsearbetet personoberoende.

– Boappa ger medlemmarna en bättre förståelse för vad styrelsen arbetar med, vilket ökat engagemanget i föreningar och gjort det lättare att rekrytera nya ledamöter. Då Boappa är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster kan vi även ge styrelsen värdefulla insikter kopplat till deras nyckeltal och därmed underlätta vägen mot en hållbar föreningsekonomi, något som blivit alltmer viktigt den senaste tiden, avslutar Sofie Krusenstierna.

Sofies 3 tips:

1. Gå ut med information när den är aktuell Vänta inte med att informera medlemmarna till dess att nästa nyhetsbrev går ut. Håll medlemmarna uppdaterade i realtid och slipp svara på samma fråga flera gånger.

2. Ta hjälp av medlemmarna Föreningen är ett kollektiv, ni i styrelsen behöver inte dra hela lasset själva. Det finns garanterat hantverkare, ekonomer och jurister i föreningen som snabbt kan besvara era funderingar och ge tips på hur ni bör agera.

3. Samla allt på ett ställe, digitalt Använd endast en plattform för att slippa uppdatera flera olika kanaler. Se till att samla dokument och kontaktuppgifter på samma plattform så kan alla komma åt informationen oavsett var man befinner sig.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 14
Testa Boappa kostnadsfritt i tre månader! Läs mer på boappa.se Sofie von Krusenstierna, marknadsansvarig Boappa

NORSKT BOENDEKONCEPT BIDRAR

TILL HÅLLBAR STADSUTVECKLING

Var fjärde oslobo har någon gång i livet bott i en lägenhet byggd av Selvaag, som de senaste 70 åren utmanat etablerade sanningar och satt standarden för bostadsbyggande i Norge. Nu strävar de efter att ta den norska traditionen och livsstilen med fokus på hälsa, välmående och gemenskap till Sverige och skapa förutsättningar för en innehållsrik och bekymmersfri vardag.

Selvaag startades 1948 av Olav Selvaag och för tre år sedan tog de, efter en lång tid av samarbeten med svenska aktörer, steget in i Sverige och etablerade dotterbolaget, Selvaag Bostad. Britta Blaxhult, vd för Selvaag Bostad, berättar om visionen att anamma den norska livsstilen om att värna om den egna hälsan även här i Sverige.

– Vi ser i första hand till människors välmående och skapar platser som inger en känsla av trygghet och gemenskap. Norrmännen har ett speciellt förhållande till natur och hälsa, de går på tur, där fokus är att vara närvarande och koppla av – detta tar vi med oss till den svenska bostadsmarknaden, förklarar hon.

Selvaags fokus ligger i att främja gemenskap och skapa ett fungerande civilsamhälle, vilket ligger till grund för deras unika koncept med ”Plussbostäder”(R). Konceptet innebär levande bottenvåningar där de boende får tillgång till personlig service med en bemannad reception, välutrustat gym, festlokal och konferensrum och en mysig lounge för fika och umgänge.

Man vet idag att ensamhet är en hälsorisk och att gemenskap är viktigt för god livskvalitén och en forskningsrapport om Plusskonceptet visar på konceptets fördelar för såväl gemenskap och trygghet som livskvalité.

– Våra ”Plussprojekt” är utformade med vår samtid och vår framtid i åtanke för att skapa socialt hållbara livsmiljöer och hem för livets alla faser. Genom att kombinera service och upplevelser skapas en innehållsrik och bekymmersfri vardag, förklarar Britta och fortsätter:

– Bottenvåningarna är väldesignade och hit tar man gärna sina vänner, pratar med sina grannar, läser tidningen eller sitter och jobbar. Har du gäster på besök övernattar de bekvämt i något av gästrummen så möts ni på en kopp kaffe i loungen morgonen efter.

Med ett arbetsliv som innebär allt mindre tid i vardagen vill Selvaag underlätta och bidra till att livspusslet lättare går ihop.

– Genom delning av ytor och tjänster är det ett hållbart boende där den egna lägenhetsytan kan minskas eftersom man även har tillgång till så många möjligheter på bottenvåningen. Bra för miljön och plånboken, säger Britta.

Idag finns tre projekt i Stockholm med Selvaags Plusskoncept, där Selvaag ansvarar och bedriver verksamheten med egenanställd personal. Med människan, hälsan och tryggheten i centrum har de en långsiktig plan för arbetet i Stockholm och i Sverige.

– Våra nuvarande och framtida projekt anpassas till lokala förutsättningar och önskemål för att skapa attraktiva väldesignade hem som ska stå kvar länge – för det är så vi bidrar till en hållbar statsutveckling. Mötesplatser och gemenskap i vackra hus bidrar till långsiktigt hållbara stadsmiljökvalitéer, avslutar Britta.

Läs mer på selvaagbostad.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 15
Britta Blaxhult, vd för Selvaag Bostad.
I Selvaag Pluss skapas gemenskap över generationsgränser. I bland annat Centrala Nacka utvecklar Selvaag hållbara bostäder med fokus på gemenskap och odling. Illustration: Belatchew Arkitekter I de gemensamma bottenvåningarna kan man umgås med vänner, läsa tidningen, eller kanske bara ta en kaffe. Foto: Andy Nurcahyo
Vi ser i första hand till människors välmående och skapar platser som inger en känsla av trygghet och gemenskap

SOLELGROSSISTEN UTBILDAR FRAMTIDENS

Framtidens energikälla stavas solen. Solenergin – förnybar och oändlig – har kommit för att stanna. Efterfrågan fortsätta att öka, och med det växer behovet av material och kompetens. I rollen som Skandinaviens ledande kunskapsgrossist för framtidens solelsproffs, hjälper Solelgrossisten Sverige att fånga solen.

Solelgrossisten Sverige AB har sedan 2014 satsat på att skapa mervärde för sina kunder genom att inte bara agera grossist, utan istället axla rollen som kunskapspartner som levererat solelsutrustning, praktiska utbildningar såväl som helhetslösningar för solelsproffs.

– Solceller är den mest lättillgängliga vägen in i den gröna omställningen som dessutom går mot att vara den billigaste energikällan. Med tanke på den mängden tak som finns i landet – såväl privata villor som kommersiella industribyggnader, lagerlokaler och bostadsrättsföreningar – är solcellers potential i princip obegränsad. Vi är en kunskapspartner tillika grossist som hjälper våra kunder att komma igång med projektering av solelsparker för att stå vid deras sida hela vägen, säger Mikael Wanland, försäljnings- och marknadschef på Solelgrossisten.

Solelsbranschen har vuxit explosionsartat sedan 2021. Tillväxten har varit exponentiell och fortsätter vara det. För Solelgrossisten fördubblades omsättningen förra året och mycket pekar mot sammas siffror även i år. Också kundbasen ökade med 50 procent 2022, där en betydande del av kunderna inte hade tidigare solelserfarenhet om än erfarenhet från byggbranschen.

– Många aktörer vill in på marknaden, aktörer som inte varit där tidigare. Takläggare, elektriker, värmepumpsinstallatörer… och det är bara på privatmarknadssidan. Därtill ser vi ett väldigt stort intresse från kommersiella aktörer. Alla försöker, med ljus och lyckta – bokstavligt talat – att sänka sina energikostnader. Och då är solceller det med lätt åtkomliga som man kan installera.

Förutom rådgivning och produkter får alla företagets kunder tillgång till det egenutvecklade kalkylverktyget som gör det enklare och snabbare – på bara några minuter –att ta fram seriösa och korrekta offerter, vilket påskyndar hela processen.

– Man kan säga att kalkylverktyget sammanfattar hela vår kunskap. Alla parametrar är inräknade såsom bidrag, designmöjligheter och mängd solinstrålning för att uppskatta mängden solenergi som kommer att produceras under solcellernas livsstil. Vi uppdaterar verktyget kontinuerligt med nya produkter och kunskap för att matcha branschens utveckling.

Solelgrossisten har blivit en del av Ahlsell-koncernen Som ett steg i sin tillväxtresa blev Solelgrossisten Sverige en del av Ahlsell-koncernen i slutet av förra året. Upphandlingen öppnar upp många dörrar till kunskap och kompetens, kontakter inom det svenska näringslivet samt ger Solelgrossisten de rätta verktygen för att kunna växa i den takt som krävs för att kunna möta marknadens efterfrågan.

– Det finns uppenbara synergier mellan oss och Ahlsell. Där vårt erbjudande slutar tar deras vid och vice versa. De kan el och vi kan sol – en strålande affär helt enkelt. Med Ahlsell får vi de muskler vi behöver för att bli en ännu viktigare och större del av den alltmer växande solelsmarknaden, berättar Mikael Wanland.

En storsatsning på energilager står näst på tur, ett komplext område inom vilket behovet av expertis är gigantisk. I takt med att fler energikällor ska samverka kommer helhetsoptimering för att effektivisera tillförsel och användning av el att behövas. Något som kräver djupare förståelse, vilket Solelgrossisten har och kan lära ut. Framtiden ser ljus ut för Solelgrossisten. Målet har varit och fortsätter att vara att hjälpa kunder runt om i landet att bli solelsproffs, i resan mot en grönare planet.

Läs mer solelgrossisten.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 16
Mikael Wanland, försäljnings- och marknadschef på Solelgrossisten

SOLELSPROFFS

Många aktörer vill in på marknaden, aktörer som inte varit där tidigare

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 17

KÅPAN FASTIGHETER, TUNG

UTMANARE NISCHAR SIG INOM SAMHÄLLSVIKTIGA FASTIGHETER

En trygg och långsiktig fastighetsägare med nischad kompetens. Det är vad Kåpan Fastigheter kommit att bli för sina hyresgäster. Som en av Sveriges största ägare av samhällsfastigheter förser Kåpan Fastigheter samhällsviktiga verksamheter med säkra och flexibelt anpassade lokallösningar.

Över 60 fastigheter, i 40 kommuner, agerar Kåpan Fastigheter hyresvärd åt mer än 500 hyresgäster – varav merparten bedriver samhällsbärande verksamheter. I beståndet finns bland annat 34 polishus, åtta domstolsbyggnader och ett fängelse. Försäkringskassan, Migrationsverket, Statens Pensionsverk, och Sida är också hyresgäster. Fastigheterna är geografiskt placerade över hela landet, från Kiruna i norr till Svedala i söder.

– Det är ett stort ansvar och vi tar uppdraget som fastighetsägare på allvar, inte minst när det kommer till säkerhetsfrågor och att vara flexibla inför förändrande behov. Vi vill vara där våra hyresgäster är och har behov av att vara, vi har en stor flexibilitet inom vårt bestånd, säger Cecilia Vestin, vd på Kåpan Fastigheter.

Sedan november förra året är Kåpan Fastigheter ett helägt dotterbolag till Kåpan Tjänstepension, vars uppdrag är att förvalta tjänstepension för statligt anställda. Fokuset för Kåpan Fastigheter har sedan dess varit att lära känna beståndet och hyresgästerna. En annan viktig del i denna uppbyggnadsfas är att ta del av de krav som omvärlden ställer på fastighetsägare med hög säkerhet i fastigheterna.

– Vi är långsiktiga fastighetsägare som vill utveckla våra fastigheter på ett hållbart och attraktivt sätt och växa tillsammans med våra hyresgäster. Flertalet av Kåpan Fastigheters medarbetare har erfarenhet av att jobba med offentliga aktörer som hyresgäster och vi har ett stort engagemang och förståelse för verksamheterna som de bedriver. Vi tillgodoser de behov som finns idag och i framtiden, förklarar Cecilia. Vi bygger just nu bolag och vi växer stabilt och genomtänkt, vi har en styrka i att inte bli för stora. Vi behåller på så sätt de korta beslutsvägarna och kan agera snabbt.

Kåpan Fastigheter har idag ett kontor i Stockholm och ett i Sundsvall. Många beslut fattas centralt hos hyresgästerna men de ser det som viktigt att ha en närvaro på plats i fastigheterna och värnar därför mycket om sina samarbetspartners ute i landet.

– Vi har helt andra utmaningar i framtidens fastigheter än vi haft tidigare och vi skiljer oss mycket från andra fastighetsägare. Vi har ett stort försprång här, vi bygger för framtiden, tillsammans med våra hyresgäster, efter deras önskemål och behov. Det gör oss unika. Om andra stora, trygga pensionsbolag med dotterbolag inom fastigheter har

Vi vill vara där våra hyresgäster är och har behov av att vara, vi har en stor flexibilitet inom vårt bestånd

nischat sig inom utvecklingen av handelsplatser och stadsutveckling så är vi bolaget som nischat oss inom fastigheter som är viktiga för Sveriges säkerhet. Det är ett viktigt uppdrag som vi tar på största allvar, avslutar Cecilia.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 18
Läs mer på kapanfastigheter.se
Cecilia Vestin vd på Kåpan Fastigheter

Vad gör era hissar just nu?

Och hur har de mått under året?

Hur mår hissarna i våra fastigheter? Du känner kanske igen frågan. Ofta dyker den upp när något har gått fel eller när det är dags för en större investering. Tänk om du alltid hade svaren innan frågan ens har ställts? Det kan vi ge dig. Host Mobility lanserar nu HOST Complete för PropTech | Lift – en unik tjänst som ger en ovärderlig överblick över fastigheternas hissar. Genom datainsamling får du full koll på nuläget – exempelvis användarfrekvens, dörrfel och servicebehov. På längre sikt får du perfekt underlag inför investeringar, bättre planering och ökad hållbarhet.

Låt inte hissarna stå utanför er fastighetsutveckling. Prata med Host Mobility så berättar vi hur verksamheten kan moderniseras med data från en neutral part.

hostmobility.com

DEN HJÄRTLIGA FÖRVALTNINGEN

Karolina P. är den lilla förvaltaren med det stora hjärtat. De jobbar nära och tillsammans med sina kunder för att hjälpa dem i vardagen. Som närvarande hela vägen bygger de kompetenta medarbetarna på Karolina P. tillsammans med kunden upp ett önskat förvaltningspaket för bästa möjliga resultat.

Brf Tallen i Märsta

Brf Tallen i Märsta är med sina 408 lägenheter, fördelade på fem gårdar och 20 huskroppar, Sigtuna kommuns största bostadsrättsförening. På pappret skulle det kunna vara vilket område som helst som byggdes under miljonprogrammet. Väl på plats möts man av en förening som satsat på att skapa en gemenskap och en utemiljö som möjliggör gemenskap och aktiviteter. I en stor förening är det en utmaning att behålla gemensamhetskänslan bland medlemmarna, så de har satsat på att göra många sociala aktiviteter tillsammans. Exempelvis har föreningen haft resor till djurparker, fiskeutflykter, julbordskryssning och föreningsfester. Detta ger medlemmarna en möjlig att

träffas och umgås under lättsamma förhållande men skapar också ett mervärde i boendet i föreningen.

Styrelsen hade under längre tid diskuterat vad som föreningen önskar av en förvaltare för att stödja både föreningen i dess utveckling och styrelsen i sitt arbete.

– Styrelsen vill jobba på en övergripande och strategisk nivå, säger Ibrahim Khalifa, ordförande i Brf Tallen. Vi vill kunna fokusera på våra projekt samt arbeta vidare med mervärdet av boendet i vår förening, samtidigt som vi behöver kunna lita på att det dagliga arbetet fungerar.

I sina diskussioner landade styrelsen att några av nyckelfaktorerna var att hitta en samarbetspartner som delar föreningens vision, deltar aktivt i styrelsens arbete och bidrar med sin kompetens och erfarenhet samtidigt som de säkerställer att den dagliga driften fungerar smärtfritt. – Det kan låta som semantik, men för oss är det en skillnad mellan en upphandlad entreprenör och en samarbetspartner, fortsätter Ibrahim Khalifa. För oss är en samarbetspartner någon som aktivt arbetar med att stödja föreningens vision och kommer med förslag på förbättringar. Inte någon som sitter och väntar på att styrelsen lägger en beställning på en förändring.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 20

Brf Tallen har haft egenanställd personal, vilket ger en stor flexibilitet men skapar också utmaningar med ett arbetsgivaransvar för styrelsen samt en sårbarhet. De har även provat att köpa tjänsten från större aktörer, vilket i stället skapade utmaningar med att föreningen tvingades anpassa sin verksamhet efter entreprenörens organisation, struktur och rutiner. Det var inte en slump att föreningen valde Karolina P. Fastighetsförvaltning som sin samarbetspartner för förvaltning och fastighetsskötsel, snarare tvärtom. Karolina P. hade redan visat prova på deras kunskap och erfarenhet genom att ha hjälpt styrelsen med underlag och utredningar inför strategiska beslut.

– Karolina P. hade hjälpt oss med ett bra underlag angående solceller innan som innebär att Brf Tallen idag har Sveriges fjärde största solcellsanläggning bland bostadsrättsföreningar, säger Ibrahim Khalifa. De visade verkligen att de förstår våra planer och visioner men också att de kan leverera ett bra beslutsunderlag till styrelsen.

Förutom att sköta om förvaltningen och fastighetsskötseln hos Brf Tallen idag, så deltar Karolina P. även på styrelsemöten. Detta för att kunna lämna förslag på insatser som kan göras men också stödja styrelsen med sin kompetens och erfarenhet i deras arbete. Karolina P. bemannar också

den expedition som föreningen har öppen en gång varje vecka, där boende kan komma och få hjälp och information. Dessutom deltar Karolina P. aktivt på olika arrangemang, så som grillning och mingel, som föreningen anordnar.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 21
Läs mer på karolinap.se
Vi vill kunna fokusera på våra projekt samt arbeta vidare med mervärdet av boendet i vår förening

SMARTA SYSTEM TRYGGAR BYGGARBETSPLATSEN

Vilka leverantörer är verksamma i dina byggprojekt? En enkel fråga, men svaret är svårt att överblicka, ännu svårare att ta fram, och förändras dessutom hela tiden. Byggbranschen har alltid varit öppet mål för organiserad brottslighet, lönedumpning, fiffel, och kort sagt allt annat du inte vill bli associerad med. Entral utvecklar smarta tjänster och produkter som hjälper till att skapa en sund och socialt hållbar byggbransch.

Konjunkturläget innebär ett skifte mot fler ROT-projekt. Projekten är ofta invasiva för de boende och man vill vara säker på att rätt personer har tillträde till boendet. Entrals passersystem för ROT-renovering är lättmonterat, trådlöst, och kompatibelt med ID06. Systemet loggar alla tillträden och säkerställer att rätt person, på rätt plats, och vid rätt tid, får tillträde.

– Med vår lösning slipper man hålla ordning på nycklar och vet vilka som rör sig hos de boende. Detta ger trygghet både för byggarbetare och kvarboende, förklarar Emmy Dannehall, marknadskoordinator på Entral. Den boende vet att det inte plötsligt kommer stå en främmande person i lägenheten efter arbetstid.

Entral lanserade nyligen UE-Kollen, en tjänst som säkerställer löpande kontroll på underleverantörer i alla led som är aktiva i ett byggprojekt. Genom kontroll mot kreditinstitut och en tydlig visuell status på varje bolag får platschefen enkelt överblick över sin arbetsplats, de bolag som verkar där och vem som har anlitat vem.

– Tjänsten håller koll på kreditvärdighet, kollektivavtal och andra dokument som krävs för att allt skall vara i

ordning. Om en underentreprenör skulle missköta sig eller om kreditvärdigheten går ner så informerar systemet om detta, berättar Mathias Nilsson, vd på Entral, och fortsätter:

– Som administratör för tjänsten bjuder du bara in dina underentreprenörer, dessa bjuder i sin tur in sina leverantörer och sin personal, och du som uppdragsgivare får en tydlig överblick över vem och vilka som verkar i dina projekt.

Företagets produkter sitter ofta i en utsatt miljö, monteras tillfälligt, och återanvänds dessutom i projekt efter projekt. Detta ställer särskilda krav på produkternas utformning.

– Folk byter telefon nästan varje år. I en tid av slitoch-släng jobbar vi med långa produktcykler, så att våra produkter kan användas i många år och i många projekt.

Detta är vi stolta över, avslutar Emmy.

Läs mer på entral.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 22
Scanna qr-koden och kom direkt till hemsidan

val med stor påverkan

Maskinuthyrning med förnybara bränslen Maskinuthyrning med förnybara bränslen Läs mer på cramo se/hallbarhet Läs mer på cramo se/hallbarhet
Enkla

Ett medlemskap som förenklar livet i föreningen

Genom ett medlemskap hos Bostadsrätterna får styrelsen i din bostadsrättsförening rådgivning inom bland annat juridik, teknik och ekonomi. Dessutom får ni tillgång till ett stort utbud av kurser och en rad andra förmåner.

Förmåner för våra medlemsföreningar:

• Styrelserådgivning via telefon och e-post.

• Styrelsetidningen Bostadsrätterna Direkt, tio gånger per år.

• Alla medlemmar i föreningen får boendetidningen Din Bostadsrätt fyra gånger per år.

• Kostnadsfria kurser i Bostadsrättsskolan

• Bostadsrätternas stadgemall, blanketter för avtal, ansökningar och annat som behövs i föreningen.

• Fina medlemsrabatter för både styrelsen och de boende, bland annat på fastighetsförsäkring, underhållsplan, tvättstugeutrustning, säkerhetsdörrar och mycket mer.

Skanna QR-koden med mobil eller surfplatta för att komma till anmälan.

För frågor kontakta oss på 0775-200 100 eller info@bostadsratterna.se Du kan också ansöka direkt på bostadsratterna.se/medlemskap-formaner

* Erbjudandet gäller endast föreningar som inte varit medlemmar i Bostadsrätterna tidigare.

Testa oss kostnadsfritt!*
Bostadsrätterna_Annons_SvD_251x372mm_2023_NyGM_ny.indd 1 2023-02-23 17:46
ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 25

FLEXIBLA FASTIGHETSSYSTEMET L.E.B FÖR LÅNGSIKTIG FASTIGHETSFÖRVALTNING

Ingen organisation är den andra lik. Nyckeln bakom LEB fastighetssystem är att det anpassar sig efter kundens unika organisation, snarare än tvärtom. Utifrån kundens förutsättningar, organisationsstruktur och mål sätter LEB kundens förvaltning i system.

L.E.B System har byggt effektiva fastighetssystem i över 30 år. Utifrån en inledande behovsanalys konfigureras systemet tillsammans med kunden, baserat på en modulbaserad modell som anpassas efter varje verksamhets unika behov för optimal affärsnytta.

– Vi har troligtvis marknadens mest flexibla system, säger Anders Wallgren, vd för L.E.B System. Jämfört med våra konkurrenter erbjuder vi en hög grad av konfiguration och anpassning baserad på kundens förutsättningar, interna språk, organisationsstruktur och mål – allt i ett användargränssnitt som kunden känner igen oavsett modul. Sammantaget ger det en otrolig ordning och reda. Finns det system i kundens befintliga organisation som de vill behålla, så integrerar vi dem för att skapa en komplett helhetslösning.

LEB är en av få leverantörer som både kan leverera sitt fastighetssystem ”On Prem” och ”In Cloud”, vilket innebär att kunden väljer om de vill använda egen serverdrift eller LEB:s molntjänst.

Säkra en hållbar tillväxt

Implementeringen av LEB kan ske direkt eller stegvis, beroende på vad du som kund föredrar. Du är aldrig låst vid en fast modell, utan kan fortsätta att förändra, utveckla och komplettera systemet allteftersom den egna verksamheten växer och branschen transformeras.

– Vi utvecklar och levererar just nu den femte generationens fastighetssystem som bland annat är rollbaserat, helt responsivt och tillgängligt på olika enheter som dator, mobil och surfplatta, säger Anders. Befintliga kunder får förstås ta del av löpande uppdateringar och nya kunder får alltid det allra senaste erbjudandet.

LEB möjliggör för förvaltningen att effektivt se och arbeta utifrån samma grund av information, anpassat till varje medarbetares perspektiv.

– Kunden kan enkelt begränsa vilken data som exempelvis

varje region eller driftområde ska kunna ta del av. Detsamma gäller för externa användare som hyresgäster, underentreprenörer och allmänheten. Värt att nämna är också att vi för våra offentliga kunder gärna arbetar utifrån Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) KLASSA-system, som är ett ISO-baserat stöd för informationssäkerhetsklassning.

Ett komplett erbjudande

Med en lång bakgrund inom både IT- och fastighetsbranschen är LEB väl utrustade för att hjälpa deras kunder att nå steget längre och maximera värdet av sin investering. Ihop med sin produkt erbjuder LEB en rad tjänster.

– Vi kan till exempel agera systemförvaltare, då vissa mindre organisationer i synnerhet saknar systemförvaltare

och systemägare på plats, säger Anders. Vi kan erbjuda resursstöd om någon är föräldraledig eller långtidssjuk och förstås om kunden vill ha hjälp med implementeringen under den inledande perioden med systemet. Via partners erbjuder vi också inventering, statuskontroller och uppmätning av era bestånd. Vi tillhandahåller också skräddarsydda självstudiekurser och fysiska utbildningar eller online för de som vill vidga sin kompetens.

– Fråga oss så berättar vi gärna mer om vår syn på en effektiv fastighetsförvaltning, vårt system och våra tjänster, eller boka ett en online-demo via vår hemsida, avslutar Anders.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 26
Anders Wallgren, vd för L.E.B System Möt LEB på FastighetsMässan i Kista 15-16 mars. Biljetter dit och mer om LEB hittar du på leb.se

MILJÖSMART – TILLGÄNGLIGHET – FÖRVALTNING

Hållbara arbetsplatser med rum för trivsel

Våra fastigheter är placerade i Haninges nya stora företagspark i Albyberg med endast 11 minuters bilväg från Globen med ett mycket strategiskt och bra läge intill 73:an/Nynäsvägen och Dalarölänken. Med direktbussar tar man sig till Jordbro Pendeltågsstation på endast 7 minuter.

Fastigheterna som bjuder på moderna industri-, produktions- och kontorslokaler värms upp med bergvärme, har solceller på taket, modern LED-belysning och präglas av innovativa tekniska och miljösmarta lösningar. Detta gör att samtliga byggnader är A-klassade ur energisynpunkt. När vi designar, bygger och driver våra fastighetsprojekt gör vi det med stor hänsyn till miljön och lång hållbarhet i tid.

Här får ni ett av Stockholmsregionens mest strategiska placeringar, i anpassade lokaler för er, oavsett om det är höglager, produktionslokaler eller trivsamma kontor som ni söker. Vår utgångspunkt är att alla behov är individuella och tillsammans skapar vi ett verkligt unikt företagsutrymme med kundfokuserad förvaltning i egen regi.

Välkommen till Albyberg Fastigheter!

/Kaj och Else-Marie

Här finns ett modernt industriområde, omgivet av en trevlig naturpark och gröna områden.

www.albybergfastigheter.se

Njut av sommaren både ute och inne med

Enervent Svea Cooler

Ett aggregat med integrerad kompressorkylning. Svea-aggregatet monteras på väggen eller i taket. Kombinationen Svea Cooler kräver inte större utrymme på bredden eller djupet, utan ökar bara enhetens höjd.

Strukturen fungerar som legoklossar och det bästa av allt är att Cooler-modulen kan eftermonteras på ett tidigare köpt Svea-aggregat.

www.enervent.se

FENIX – INTE SOM ANDRA

FÖRVALTNINGSBOLAG

Fenix Förvaltning AB erbjuder den kompletta lösningen för er bostadsrättsförening genom att sköta ekonomisk styrning, teknisk service och skötsel av fastigheten. Utifrån era unika förutsättningar och behov skräddarsyr bolaget sitt uppdrag för bästa möjliga resultat.

I snart tio år har Fenix Förvaltning AB utmärkt sig som en trygg och pålitlig aktör inom fastighetsförvaltning, genom att ta ett helhetsgrepp och erbjuda allt från teknisk förvaltning till brandkonsultering. Med lång erfarenhet av olika typer av fastigheter har de möjligheten att ta sig an olika typer av uppdrag och skräddarsy sin förvaltning för att möta kundens behov.

– Vi är ett litet förvaltningsbolag som jobbar oerhört verksamhetsnära, förklarar Torbjörn Håkansson, vd Fenix Förvaltning AB, och fortsätter: Vilket ger oss fördelen att kunna ge våra kunder precis den service de behöver. Jämfört med de större förvaltningsbolagen så kan vi anpassa våra uppdrag och arbeta proaktivt, med kontroll och uppföljning, och framförallt ett personligt tilltal.

Bolagets verksamhetsområde är Upplands Väsby, och Fenix Förvaltning AB jobbar hellre med ett fåtal kunder som de kan bygga långsiktiga samarbeten med, än ett flertal korta uppdrag.

– Det kan låta klyschigt men vi jobbar från ax till limpa, helt enkelt. Vår långa erfarenhet och expertis, samt stort

fokus på det ekonomiska perspektivet, gör att vi kan hjälpa våra kunder att göra besparingar, rådge kring energiförbrukning och räntekostnader för att gynna medlemmarnas ekonomiska intressen. Våra kunder ska alltid känna sig trygga i att vi levererar bästa möjliga service.

Våra kunder ska alltid känna sig trygga i att vi levererar bästa möjliga service

Torbjörn Håkansson

Läs mer på fenixab.se

NY TEKNIK MINSKAR UTSLÄPP I FASTIGHETSBRANSCHEN

Nästan 40 procent av de globala CO2-utsläppen kommer från fastigheter, vilket gör ett avsevärt avtryck på klimatet. Därför har Myrspoven tagit fram smarta tjänster som använder artificiell intelligens för att minimera både kostnader och energianvändning.

Det svenska impactbolaget Myrspoven grundades 2017, och optimerar idag värme- kyl- och ventilationssystem i över tusen byggnader helt digitalt, vilket gör dem världsledande.

– Vår kärnprodukt myCoreAI fungerar som ett verktyg för att hjälpa driftorganisationer att prioritera deras uppgifter till där de verkligen gör skillnad. Genom att utgå från historisk data justerar sig algoritmen kontinuerligt för att optimera energianvändningen i fastigheten. Fastigheten optimeras dygnet runt, året om vilket ger en större besparing och bättre klimatanpassning, förklarar Tobias Björk, Head of Business Development på Myrspoven.

Det digitala systemet kräver ingen hårdvara, utan kopplar med enkelhet upp sig mot existerade system i byggnaden, vilket också gör det enkelt för Myrspovens kunder att arbeta skalbart med hela fastighetsbeståndet. Corem, en samarbetspartner, kommer under 2023 addera tjänsterna myCoreAI och myLoadShift, som adderar optimering baserat på elkostnad, till ytterligare 140 000 kvm i sitt fastighetsbestånd, utöver de redan 200 000 kvm som idag utrustats med myCoreAI.

– Med tjänsterna får vi kontroll över ventilation, kyla, el och värmeanvändning, vilket underlättar vår strävan att optimera energianvändningen. Att styra fastigheter med AI är en del av framtiden och vi ser en oerhörd potential i att fortsätta utvecklingen tillsammans med

Myrspoven, berättar Kristian Karlsson, teknisk chef på Corem Property Group.

Idag används myCoreAI i Corems fastigheter i Stockholm, Malmö och Mälardalen.

– Hittills uppskattar vi besparingar på uppemot 15-20 procent i vår energianvändning, vilket är en fantastisk utdelning på denna investering, avslutar Kristian Karlsson.

Läs mer på myrspoven.com

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 29
Kristian Karlsson, teknisk chef på Corem Property Group

Trappstädning i Stockholm sedan 1989!

Dags att byta fönster?

CHECK Skräddarsytt efter din fastighet CHECK Monterat av våra egna montörer CHECK Tillverkat i vår egen fabrik i småländska Vimmerby CHECK 10 års garanti Fönsterbyte CHECK Slipp skrapning och målning CHECK Monterat av våra egna montörer CHECK Snabbare och billigare än nya fönster CHECK 10 års garanti Fönsterrenovering CHECK Skräddarsytt efter din fastighet CHECK Monterat av våra egna montörer CHECK Tillverkat i vår egen fabrik i småländska Vimmerby CHECK 10 års garanti Entrépartier Träffaosspå Fastighetsmässan monterG:02 Se filmen om oss på www.mir-fonster.se
Vi är specialiserade på BRF-städning och er bjuder helhetslösningar för många av våra kunder. Dessutom gör vi specialstädningar som till exempel fönsterputs och parkeringsgarage. Vi städar åt många av Stockholms förvaltningsbolag! Kontakta oss för skräddarsydda samarbetesavtal!
www.stadpoolen.se info@stadpoolen.se 08-556 701 50

ROBUSTA OCH RESILIENTA SAMHÄLLSBYGGNADER

På kort tid har vår omvärld förändrats. Pandemi, krig och energikris har satt fokus på sårbarheten i vårt samhälle. Klimatomställningen kräver kraftig minskning av mängden utsläppt koldioxid och att Sverige senast år 2045 är klimatneutralt. Samtidigt pågår en teknisk utveckling där sjukvårdens metoder och arbetssätt förnyas år till år. Carlstedt Arkitekter bidrar till ökad hållbarhet och minskad sårbarhet i samhällsbyggandet.

Just nu arbetar Carlstedt Arkitekter med några av de största samhällsinvesteringarna i Sverige just nu. Exempelvis Mälarsjukhuset i Eskilstuna, nytt akutsjukhus i Västerås samt utvecklingen av Helsingborgs nya sjukhus. Med gedigen erfarenhet och spetskompetens bidrar Carlstedt till att göra förnuftiga val för ökad hållbarhet och minskad sårbarhet.

– I de flesta fall vore det bästa för miljön om vi inte bygger alls. Det näst bästa är att det vi bygger har lång livslängd och en struktur som kan möta förändring, anpassa sig till framtida behov och teknisk utveckling, säger Hanna Börjesson, affärsansvarig arkitekt på Carlstedt Arkitekter. Vi behöver ha 100årsperspektiv och framtidssäkra både byggnad, transporter och förnybar energiproduktion.

De senaste årens erfarenheter har gjort frågan om hur samhället kan förberedas för nästa kris högst angelägen. – Detta präglar hur vi tänker genom hela projektet – hur vitala funktioner kan bemannas med begränsad personal och hur redundanta system, försörjningsvägar, teknisk infrastruktur och varuförsörjning ska fungera utan avbrott när nästa pandemi eller kris slår till, säger Jacob Forsberg, arkitekt på Carlstedts Arkitekter.

Långsiktig hållbarhet och minskad klimatpåverkan står i fokus för arkitektkontoret. Både Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna projekteras för Miljöbyggnad Guld och Stensängsskolan i Huddinge utsågs nyligen till Årets Miljöbyggnad.

– Utmaningen nu är att påvisa den minskning av byggnadens koldioxidavtryck vi bidrar till genom kloka materialval och arkitektonisk utformning, avslutar Stina Ljungkvist, vd för Carlstedt Arkitekter.

Läs mer på carlstedtark.se

Fönsterbyte i er bostadsrättsförening?

Vi på fönsterfabriken Entreprenad AB tar hand om ert fönsterbyte. Energieffektiva fönster av trä/aluminium eller underhållsfria kompositfönster. Ni hittar oss på Fastighetsmässan i Kista – Monter NO4

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 31
Stina Ljungkvist vd Jacob Forsberg, uppdragsansvarig arkitekt Märlarsjukhuset Eskilstuna Hanna Börjesson, affärsansvarig arkitekt vård
Fönsterfabriken Entreprenad AB – www.smartafonster.se – info@smartafonster.se

Ett av vår tids största klimatproblem.

Och en massa bilar.

Fastigheter står för hela 40% av den totala energianvändningen i Sverige. Det är mer än vad alla bilar, långtradare, tåg, båtar och flyg användertillsammans.

Det krävs en omställning men för att lyckas skapa ett fossilfritt samhälle, räcker det inte att bara producera mer hållbar energi. Vi måste bli bättre på att hushålla med den vi har. Inte minst i fastighetsbranschen.

Kanske är det dags att ta en titt på energianvändningen, på riktigt? Det har Balder, Diös och SBB gjort.

Med Mestros energiuppföljning samlar de in, analyserar och visualiserar energin för alla sina fastigheter.

Och agerar därefter! På så sätt sänker de sin energianvändning och reducerar kostnaden för både plånboken och klimatet. En win-win!

De är inte ensamma om att göra det. Idag har Mestro över 8 000 fastigheter i sin portal, alla goda exempel på en förändring som sker här och nu - ett aktivt hållbarhetsarbete och en förenklad rapportering.

Nyfiken på hur ni kan spara energi i era fastigheter och bli en del av lösningen till ett av vår tids största klimatproblem?

Räkna ut din besparingspotential på mestro.se/win–win

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.