Morgondagens Arbetsplatser #1 – Januari 2023 – Aftonbladet

Page 1

JANUARI 2023 UTGÅVA 1
ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS

JOBBA SMARTARE, INTE HÅRDARE

I snitt tillbringar vi en tredjedel av vår vakna tid på vår arbetsplats. En tredjedel! Att vi trivs på vår arbetsplats är därmed inte bara grundläggande för vår egen lycka, utan även för vår insats på jobbet. I detta nummer av Morgondagens Arbetsplatser har vi lagt fokus på just detta, genom att ge utrymme till ett antal aktörer som bidrar till ett mer välmående yrkesliv.

Bland annat kan det handla om att ta fram rätt förmåner för de anställda att för att både motivera dem. BusinessBike lanserades i Sverige förra året och är landets första helt digitala och automatiserade förmånscykeltjänst. Inte bara förenklar tjänsten vardagen för den anställde, BusinessBike uppmuntrar även till fysisk aktivitet och är en klimatsmart lösning.

Grundläggande för en välfungerande arbetsplats är också att rätt person anställs för rätt tjänst. HR-specialisterna PeopleProvide är väl medvetna om detta, eftersom de genom processinriktad rekrytering, löpande support och riktad kompetensutveckling förser sina kunder med rätt förutsättningar för en långsiktig lönsamhet.

Slutligen vill vi lyfta fram KSMG Media Group, som lägger fokus på att hjälpa sina klienter säkra talang och kompetens, samt Leading Insight, som genom insiktsdriven och hållbar utveckling som ökar engagemang, motivation och ansvarstagande i organisationen. Med strategiska och effektiva metoder samt knivskarpt fokus på att skapa en hållbar framtid bidrar samtliga dessa aktörer till att bygga morgondagens arbetsplatser.

Trevlig läsning!

Linn Ålund Thorgren Redaktör

Morgondagens Arbetsplatser är producerat av Human Performance Consulting Sverige AB och medföljer som bilaga i Aftonbladet, januari 2023.

Produktion

John Pettersson, Art Director

My Dorup, Editor-in-Chief

Redaktör

Linn Ålund Thorgren

Projektledare Emil Greén, Projektledare

David Svedberg, Head of Sales

VD Sebastian Lundborg

Omslag iStockPhoto

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 2
6 11 13 9
Sebastian Lundborg
FÖR DIN TRYGGHET. FÖR VÅR DEMOKRATI. VARJE DAG. ÅRET OM. Vill du jobba med teknikutveckling på en av Sveriges hemligaste arbetsplatser? Utforska möjligheterna hos oss Läs mer på fra.se/jobb

NYTÄNKANDE BEMANNINGSFÖRETAG

MOTVERKAR KOMPETENSBRIST

Inom logistikbranschen finns en utbredd brist på kompetenta chaufförer. Som ett modernt och nytänkande bemannings- och rekryteringsföretag inom logistik jobbar Mälardalens Logistik Bemanning för att minska denna brist, och har i processen utmärkt sig som en ledande aktör i branschen. 2022 utnämndes de även till Branschvinnare, som ett kvitto på deras ihärdiga arbete.

Mälardalens Logistik Bemanning startades av Dane Vasilj redan 2010 och har genom gediget arbete tillsammans med kollegor och delägare Per Larsson och Roine Thorsell vuxit till att idag omfatta 45 medarbetare inom logistikbranschen.

– Som chaufför själv såg jag att det fanns bristande kunskap inom just detta område, och startade MLB för att sammankoppla kompetenta yrkesmänniskor med arbetsgivare för att skapa lönsamhet i alla led, berättar Dane Vasilj, vd MLB.

Företaget tillhandahåller distributions- och fjärrchaufförer i större delen av landet, från Sundsvall i norr till Malmö i söder. Genom gedigna rekryteringsprocesser tar MLB fram den kandidat som passar bäst för just den tjänst du ska tillsätta.

– De senaste 5-8 åren har vi sett en brist på upp till 5000 chaufförer – vilket gör att det är svårt att hitta bra personal. Men genom att vi dels samarbetar med Arbetsförmedlingen och dels har goda relationer med yrkesskolor och vuxenutbildningar runt om i landet kan vi snappa upp guldkornen som finns där ute.

MLB är anslutna till arbetsgivarorganisationen Almega, vilket gör att du som kund kan vara trygg med att verksamheten sköts på ett schysst sätt.

– Vi följer alla kollektivavtal, vi ger rätt lön och har alla försäkringar som gäller. Vårt medlemskap i Almega fungerar som en kvalitetsstämpel för nya kunder och bekräftar att vi bedriver en verksamhet som både lönar sig för företaget och personalen. Dessutom följer vi kontinuerligt upp efter en rekrytering och står för personalen förnyelse av YKB (yrkeskompetensbevis) varje år.

Kunderna, som innefattar några av de största åkerierna i Sverige, har höga krav, och det är en tuff bransch att bryta sig in i. Från att ha varit ett litet bolag med endast två anställda har MLB ihärdigt lagt krut på att bredda sitt kontaktnät.

– Inom denna bransch måste man våga visa framfötterna, för det ger frukt efter ett tag. Det har vi själva lyckats bevisa genom att nu belönats med utmärkelsen Branschvinnare 2022, som verkligen är ett kvitto på hur duktig vår personal är.

Utmärkelsen innebär att de har överträffat den egna branschens utveckling i såväl omsättning som resultat, och MLB kan titulera sig till det bästa av de tusentals bolag som utgör deras bransch.

– Vi såklart är oerhört stolta över detta! Vi sticker ut i

branschen som specialister på just vårt område, och att få bära titeln Branschvinnare 2022 har bland annat redan inneburit att vi fått förlängd samarbetstid med flera av våra kunder, säger Dane och avslutar:

– Nu siktar vi på att fortsätta växa för att bli 50-60 anställda inom de närmsta åren, bredda vår kundkrets och nå åkerier ännu högre upp i landet samt fortsätta vara Branschvinnare för många år framåt.

Läs mer på mlogistikbemanning.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 4

Bli din egen bästa vän

Skaffa en PT för hjärnan och hjärtat

Vi lever i en snabb och föränderlig värld där det mesta handlar om prestation, leverans och resultat. Vi förväntas ställa om och anpassa oss i ett rasande tempo.

Allt detta har blivit än mer tydligt i pandemins spår.

Lär känna dig själv på riktigt igen!

Gör en omstart!

Oavsett om det handlar om dig som ledare eller privatperson så är det en lärorik process. "Vad har hänt med mig de senaste åren?" "Är jag på väg i rätt riktning?"

Led dig själv för att leda andra! Stärk dig själv, se dina styrkor och arbeta med dina svagheter. "Hitta guldet inom dig!"

Unna dig!

Ge dig själv det värdefullaste vi har i dag: TID! Allt börjar med dig. Tillsammans med ViDuNi kan du jobba med ditt inre ledarskap, din kommunikation, drivkrafter, motivation

Hitta ditt VARFÖR!

och målsättningar. Du väljer!
Anpassade upplägg, online eller IRL: 1. Det bästa av två världar: Regelbundna samtal i kombination med en digital plattform där du kan följa din process! Dynamic ManagementTM 2. Abonnera på en coach: Fasta priser: 2 samtal/månad 3. Skräddarsy din egen process Carina Grönholm på ViDuNi – Din coaching ”Ledarskaps- och medarbetarskapscoach med individen i fokus” ICF Professional Certified Coach (PCC) Licensierad i Dynamic Management och You Dynamics Jag ser fram emot att höra av dig! 0707–180760 viduni.se carina@viduni.se

SÅ BLIR DU EN MODERN ARBETSGIVARE

– ERBJUD FÖRMÅNER SOM

Det blir allt mer märkbart att en attraktiv lön inte är tillräckligt för att som arbetsgivare lyckas locka till sig och behålla kompetens. Arbetsmarknaden kräver mer, varför attraktiva och relevanta förmåner spelar en allt större roll på dagens arbetsplatser.

Inte desto mindre kvarstår frågan: Vad är en attraktiv och relevant förmån? Det kan exempelvis vara något som förenklar vardagen för den anställde, såsom ett friskvårdsbidrag eller transportförmåner. Det sistnämnda är något som fått ett rejält uppsving efter pandemin, när allt fler återgått till kontoret. Dessutom kan transportförmåner anpassas efter de anställdas behov. Kort sagt – en flexibel förmån för den moderna arbetsgivaren.

Flexibelt och hållbart Transportförmåner har flera flexibla och hållbara fördelar som kan anpassas efter arbetsplats, arbetstagare och behov. Men en sak är säker – fördelarna kan bli ännu fler om du väljer en förmånscykel som transportmedel:

Det är klimatsmart.

· Det motiverar till fysisk aktivitet i vardagen.

· Det är kostnadsneutralt för arbetsgivaren då förmånen finansieras via bruttolöneavdrag

· Det uppmuntrar till att ta sig till och från kontoret.

· Det är ekonomiskt för arbetstagaren – hen kan spara upp till 40 % jämfört med att köpa cykel privat.

Förmånscykeln i helt ny tappning

Ett företag som nyligen äntrat den svenska marknaden och som sticker ut bland konkurrenterna är BusinessBike. De erbjuder nämligen flexibilitet och enkelhet utöver det vanliga.

BusinessBike är Sveriges första helt digitala och automatiserade förmånscykeltjänst, som lanserade i Sverige förra året efter att ha etablerat sig som den marknadsledande aktören i Tyskland.

– Den tyska marknaden ligger långt fram med förmånen, men också med hur tjänsten erbjuds av de aktörer som är på marknaden. Sverige har dock börjat röra sig mot samma riktning, inte minst på grund av den skattelättnad som introducerades förra året på cykelförmånen, säger Daniel Fathi-Najafi, marknadschef för BusinessBike Sverige. Vi ser ett stort intresse för förmånscyklar och trycket kom-

mer oftast från anställda själva nu när det finns tydliga ekonomiska besparingar för att ta en förmånscykel kontra att köpa cykeln privat, fortsätter Daniel.

Inte bara en levererad cykel

På kort tid har BusinessBike lyckats etablera sig på den svenska marknaden, mycket tack vare sitt omfattande återförsäljarnätverk. Den anställde har möjlighet att besöka över 110 olika lokala och geografiskt utspridda återförsäljare för att se cyklarna personligen och välja ut sin favorit.

– Eftersom vi tror på valfriheten att välja sin drömcykel, när man vill och var man vill, är vi helt varumärkesoberoende och låser aldrig en arbetsgivare eller arbetstagare till en specifik återförsäljare, säger Daniel.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 6

ARBETSGIVARE LIGGER RÄTT I TIDEN

I förmånscykelerbjudandet ingår det inte bara en cykel utan också en helförsäkring, ta-tillbaka-garanti i händelse av avbrott i anställningen samt tre olika servicepaket att välja till.

– Vi har tagit inspiration från bilindustrin där privatpersoner och företag också leasar för att det kommer med en paketering som är bekymmersfri. För att göra det till en populär och bekymmersfri förmån för både arbetsgivare och arbetstagare är vi helt övertygande om att samma paketering behövs för förmånscykeln, säger Daniel. Förmånscyklar – här för att stanna?

I takt med att priserna för såväl standardcykeln som elcykeln stiger, ökar också efterfrågan på alternativa finansieringssätt –

något som också kommer att driva marknaden för förmånscyklar framåt. Daniel menar även att förmånen i framtiden kommer att vara en hygienfaktor i arbetsgivarens förmånsportfölj.

– Förmånscykeln ger så många olika mervärden samtidigt som den är helt kostnadsneutral för arbetsgivaren. Det gör den till en självklar förmån att erbjuda på varje arbetsplats, avslutar Daniel.

Läs mer om förmånscykeln och om BusinessBike på businessbike.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 7
Varumärket BusinessBike är ägt av Bike Mobility Services och är en del av Pon.Bike, världens största elcykeltillverkare.

Rätt verktyg gör jobbet bättre

Suntarbetsliv drivs gemensamt av de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona.
Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning Hos
finns stöd för en god arbetsmiljö
en attraktiv arbetsplats
kommuner, regioner
Upptäck
oss
och
för
och kommunala företag. Kostnadsfritt såklart! Scanna QR-koden och läs mer.

SÄKRA NY KOMPETENS OCH BEHÅLL

TALANG GENOM MARKNADSLEDANDE EMPLOYER BRANDING

KSMG House of Employer Branding är Sveriges ledande employer branding-byrå och den enda fullserviceaktören i branschen. KSMG arbetar strategiskt och kreativt genom processorienterade och datadrivna metoder, för att er organisation ska nå framgång med engagerade och passionerade medarbetare. Vinn förtroendet från era framtida kollegor redan nu – och värna om era befintliga medarbetare – genom skräddarsydd employer branding.

I en tid då talangerna styr arbetsmarknaden är det samtidigt många företag i dag som upplever svårigheter med att hitta och rekrytera rätt kompetens. Det går helt enkelt inte att som arbetsgivare förlita sig på att den bäst lämpade talangen självmant söker sig till ert företag, även om ni vore en perfekt matchning för varandra.

Rätt person för jobbet har med största sannolikhet redan en befintlig, fungerande och trivsam anställning på en arbetsplats. För att nå denna person krävs det att ni kommunicerar aktivt om vad ni och er verksamhet har att erbjuda! Därför behöver arbetsgivare i dag vara mer drivande i att ta fram, paketera och visa upp sitt arbetsgivarerbjudande på nya sätt, för att lyckas med rekryteringen och stärka sin position på arbetsmarknaden.

– Med hjälp av skräddarsydda lösningar bistår vi företag och organisationer i att nå ut med arbetsgivarkommunikation och etablera sig som en attraktiv arbetsgivare hos framtida talanger och nuvarande medarbetare, säger Tina Männik, Strategic Client Advisor på KSMG House of Employer Branding.

För hög personalomsättning kan bli en dyr historia och om kandidater inte vill arbeta hos ett företag så påverkar det

affären och det övergripande varumärket snabbt. Därför är employer branding en ledningsgruppsfråga och bör ses som en av de viktigaste hörnstenarna för en gynnsam och framgångsrik organisation.

Etablera och kommunicera ert arbetsgivarvarumärke Men employer branding handlar om mycket mer än så. KSMG arbetar effektivt och med samlad spetskompetens med ert företags arbetsgivarprofilering. De identifierar verksamhetens unika konkurrensfördel (USP) och hjälper er att nå ut med den känsla och de budskap som ni vill förmedla. – I grund och botten ämnar er kommunikation gentemot talanger fylla samma funktion som allt varumärkesbyggande: att särskilja er från era konkurrenter, säger Tina. Det är också avgörande att kontinuerligt arbeta med arbetsgivarvarumärket internt – en stolt organisation och engagerade medarbetare gör er till en attraktiv arbetsplats.

Det ni säger i er kommunikation behöver dessutom vara synligt rent bildligt, genom de olika kanaler där era talanger rör sig. Oavsett om det handlar om att utveckla ett unikt arbetsgivarvarumärke eller att nå ut med er arbetsgivarkommunikation så är en trovärdig och långsiktig positionering A och O.

– Vår vision framåt är att fortsätta vara den ledande fullservicebyrån inom employer branding, samt att inspirera företag att hitta, behålla och engagera rätt talanger genom hela medarbetarresan, avslutar Tina.

Läs mer på ksmg.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 9
Tina Männik

BE YOUR BEST.

At CONVENDUM, your success is our success. By providing you and your organization with flawless service, the latest in technical solutions, and luxurious interiors we make it our mission to create the right conditions for your business to grow and reach its full potential.

Read the interview with Maddja Nazari on convendum.se about how she thinks CONVENDUM gives her business the right advantages.

Maddja Nazari CEO & Partner på Leadfront Member at CONVENDUM since 2017

Mindfulness bidrar till en mer hållbar hjärna.

Att ha fokus och fungera bra här och nu är grunden till att nå dit du vill.

BLI MER HÅLLBAR MED MINDFULNESS

Vi lever i ett distraktionssamhälle där fokus är en bristvara. Omringad av ett ständigt informationsflöde handlar framgång idag om hur väl du förvaltar ditt uppmärksamhetskapital. När vi tappar fokus agerar vi per automatik och låter autopiloten styra. Vi tar de lätta istället för de långsiktigt rätta besluten för oss själva – vilket kan föra in oss på en farlig väg mot stress och utbrändhet.

Margaretha Öström är inte bara ledarskapskonsult, utbildad civilekonom, mindfulness-instruktör, och hjärnan bakom Leading Insight. Hon har även lärt sig den hårda vägen vad det innebär att bränna ljuset i båda ändar. Under studietiden tycktes energin vara outsinlig och hårt plugg för att nå bra resultat kantades av extrajobb. Men till slut kom den allt närmare, innan den till slut var oundviklig – väggen. Utifrån forskning och egna erfarenheter hjälper Margaretha nu dig att ta kontroll, innan väggen blir synlig. – Oftast är man oreflekterat inkompetent och fortsätter att köra på autopilot. Jag har själv varit fullständigt omedveten och ohållbar i mitt agerande. Då tappar man kontakten med sig själv och det försämrar vårt fokus. Få har förstått att vårt uppmärksamhetskapital är en begränsad resurs och att vi enbart har några timmar av ren fokustid per dag. Men om man blir mer medveten om när man har sin fokustid så kan man parera, bli mer hållbar och behålla sitt fokus, förklarar Margaretha Öström, VD på Leading Insight.

Det många inte tänker på är att vi människor sällan styrs av kunskap – vi agerar istället på insikt. Insikt är därför ett ledord i Margarethas arbete. Genom att förstå hur allt här i livet, från barnuppfostran, till relationer och arbetssituationer, drivs av den egna insikten blir det enklare att förstå det egna agerandet. Vi behöver nå egen insikt och förstå vad det kan ge oss genom att uppleva vad fokusträning med mindfulness är. Genom att hitta sitt fokus kan man bli en bättre version av sig själv och agera mer effektivt och hållbart.

– Att ha fokus är själva grunden till att nå dit du vill, oavsett om det handlar om dina relationer, ditt jobb eller att minska din stress. Jag blir så glad över de resultat som många upplever sig få; att man går ”från kvantitet till kvalitet”, ”från tidsbrist och stress till att investera tid i rätt saker”

och ”från att styras av bruset omkring sig till att själv kunna ta kontrollen”. Jag hoppas fler börjar träna sitt fokus, hjärnans uppmärksamhetsmuskel, för då kan vi lättare prestera och må bra på ett hållbart sätt, avslutar Margaretha.

Få en Hållbar hjärna med mindfulness Vill du styras av bruset omkring dig eller vill du själv ta kontrollen över ditt liv?

Det är frågan Margaretha Öström ställer sig i Hållbar hjärna med mindfulness. Med utgångspunkt i den ”uppmärksamhetsekonomi” vi idag lever i riktas siktet mot att prioritera rätt saker – på ett mer hållbart sätt. Dit du tar dig med hjälp av rätt fokus och en ökad medveten närvaro.

Läs mer, och köp boken, på leadinginsight.se/hallbarhjarna

2 tips för ökat fokus ”Rensa hjärnan” är en övning som är bra att ta till när tankarna kidnappar dig och du behöver fokusera. Kanske inför en arbetsuppgift eller ett möte. Säg högt alla tankar som stör, nämn även känslan som tankarna är förenade med. Skriv ner och lägg undan. Precis som datorn fungerar hjärnan bäst när inte alla program är öppna samtidigt. Stäng ned tankar och känslor när du behöver fokusera.

”Andningsfokus” är en övning som hjälper oss landa här och nu. Notera dina andetag där du känner dem som tydligast. Ett nybörjarknep är att räkna. Andas in på 1, ut på 2, in på 3 och ut på 4. Räkna upp till 10 och sedan tillbaka 5 gånger.

Läs mer om hur Leading Insight bistår med insiktsdriven och hållbar utveckling som ökar engagemang, motivation och ansvarstagande i din organisation på leadinginsight.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 11

Forma framtidens smartaredanlösningar i dag.

Vi är det moderna bolaget med schyssta och modiga kollegor. Vi ser till att både invånare och företag har en fungerande vardag. Vi gör det tillsammans. Vi gör det på riktigt. Välkommen! esem.se

Jobba hos oss!

Vi är en modern och utvecklande arbetsgivare. Engagemanget bland alla oss 650 medarbetare syns och känns utåt. Nu är vår HR-chef dessutom utsedd till till ”Årets HR-direktör” på Universum Employer Branding Awards. Universum arbetar med att lyfta fram goda exempel inom just arbetsgivarvarumärke.

MÖJLIGGÖRARE FÖR HÅLLBAR OCH LÖNSAM HR

HR-specialisterna PeopleProvide drivs av att utmana den traditionella HR-expertisen, samtidigt som de vill förbättra strategierna för hållbar HR och göra den mer affärsdrivande. Genom processinriktad rekrytering, specialiserade konsulter, löpande support och riktad kompetensutveckling förser PeopleProvide sina kunder med rätt förutsättningar för deras organisationers långsiktiga lönsamhet.

Inom de tjänsteområdena Interim & Projektkonsult, Search & Rekrytering samt HR Business Support verkar PeopleProvide för att genom enkla och engagerade processer leverera affärsdrivande, hållbar HR som påverkar bolagens lönsamhet.

– Det finns inget annat bolag på marknaden i dag som är lika nischade inom HR som vi är, med den mångåriga kompetens och det starka nätverk som krävs för våra kunders unika behov, säger Anki Eckerman, marknadsansvarig på PeopleProvide. Vi sätter oss in i varje företags verksamhet för att snabbt kunna erbjuda rätt stöd med allt från HR- och rekryteringskonsulter till projekt- och expertkonsulter inom HR.

Kompetensutveckling, en konkurrensfördel Med hållbara och affärsdrivna HR-initiativ arbetar PeopleProvide i linje med de tre P:na: Planet, People och Profit för att hjälpa deras kunder att uppnå sina mål, men även för att bidra till samhället i stort.

– Kompetensutveckling och mångfald är hållbara koncept, som direkt kan bidra till ökad lönsamhet för de företag som väljer att investera i dem, säger Anna Möller, grundare till och vd för PeopleProvide. För det första finns det en rådande hållbarhetstrend bland dagens medvetna kunder,

för det andra kan kompetensutveckling bland befintliga medarbetare stärka ett företags hela organisation. Genom att kartlägga vilken kompetens du är ute efter och vad dina kunder vill ha kan du investera i rätt kompetensutveckling baserad på potentialen hos individen.

Extern rekrytering är också ett alternativ för att få in ny kompetens och med dagens kandidatbrist blir det ofta mycket dyra tillsättningar. Ett direkt kostnadssparande exempel är att genom att anlita en specialiserad rekryteringskonsult, så ger det ofta en mycket hög avkastning (ROI) efter endast några veckor.

– En av våra första och nuvarande kunder sa att de alltid kommer att outsourca sin organisations HR och att en HRchef alltid bör vara en konsult, eftersom att det garanterar ett självständigt och oberoende specialiststöd, säger Anna. Eller, som i större tyngre organisationer där våra HR-konsulter rationaliserar antalet HR-processer, för att fokusera på det mest affärsdrivna och hållbara, som gynnar våra kunder och deras medarbetare.

En evigt aktuell investering PeopleProvide arbetar även internt med hållbarhet för att

efterleva Planet, People, Profit-principen genomgående hela deras verksamhet.

– Det kan gälla allt från att källsortera på kontoret och bidra till bisamhällen i vårt projekt där vi sponsrar en egen bikupa hos Farsta Södertörns Biodlarförening, till att göra hållbara och informativa gruppaktiviteter med vår personal, säger Anna. Dessutom arbetar vi just nu med ett kompetensprojekt som inkluderar mångfald, som vi hoppas kunna presentera för våra kunder till hösten.

I september anordnar PeopleProvide sitt årliga vd-event på Mosebacke, i år ett round-table-meeting med temat ”Hållbarhet kopplat till lönsamhet”. Inbjudna gäster är vd:ar för bolag som arbetar aktivt och framgångsrikt med hållbarhet. Diskussioner för bordet tar upp allt ifrån att sortera mera, utveckla och förändra produktioner och tjänster som är hållbara, till ”nya” redovisningsprinciper. Efter eventet kommer alla idéer och tips att sammanställas och publiceras som inspiration till alla som vill arbeta mer aktivt med detta aktuella och mycket viktiga ämne.

Läs mer på peopleprovide.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 13
Anna Möller, grundare och vd för PeopleProvide

MOBILITET I FRAMTIDENS KONTOR

Våra kontorsmiljöer utvecklas ständigt och arbetsplatsbehovet påverkas av flera faktorer. Arbetsbelastningen går upp och ner varpå en arbetsdag sällan är lik den andra. Vi behöver därför fler möjligheter för ytor som snabbt kan ställas om. Götessons erbjuder flexibla lösningar för det moderna kontoret. Flertalet produkter har utvecklats med hjul för att underlätta möjligheten att skapa mobila arbetsplatser.

Det ljudabsorberande huset The Hut med integrerat bord gör det ännu enklare att snabbt erbjuda en arbetsplats eller ett mötesrum med plats för avlastning. Rum-i-rum konceptet från Götessons har en tidlös design och oändliga variationsmöjigheter.

Besök gotessons.se för mer inspiration!

”DEN INRE DRIVKRAFTEN ÄR EN ENORM KRAFTKÄLLA NÄR DEN KANALISERAS PÅ RÄTT SÄTT”

Nya perspektiv kan vara precis det som behövs för att skapa en mer välmående arbetsplats och nå uppsatta affärsmål. Det är precis vad Jenny Andersson & Co är med och tillför. Genom att fokusera på företagens behov, och sammanlänka dessa med de visioner som finns, erbjuds specialdesignade insatser och utbildningar – med ett coachande perspektiv i centrum.

– Tillsammans med seniora verksamhetsutvecklare och coacher är jag med och skräddarsyr utbildningar och insatser till företag – utifrån var deras behov ligger. Många lever under så hög press och stress idag, då kan vi gå in som en katalyserande kraft som ser till att man får mer balans i vardagen och arbetslivet, förklarar Jenny Andersson, certifierad coach och grundare av Jenny Andersson & Co.

– Våra perspektiv behövs idag. Vi lyfter de perspektiv som vi ser behövs i de organisationer som vi går in i.

Vissa är väldigt måna om sin personal, men lyckas inte nå de resultat de strävar efter. Medan andra når sina resultat, men har anställda som mår dåligt.

– När vi talar med våra kunder säger de att vår styrka är att vi kan se vart de befinner sig. Därifrån kan vi hjälpa dem att skapa tydlighet kring vart de vill nå och hur de kan ta sig dit med hjälp av kompetensutveckling, coaching och teamutveckling, fortsätter Jenny.

Stadigare självledarskap på friskvårdsbidraget

Jenny Andersson själv har en gedigen arbetslivserfarenhet med över 15 år på några av Sveriges mest prestigefyllda reklambyråer. Hennes erfarenheter, som friskvårdsterapeut, marknadsekonom, varumärkesstrateg och coach, har blivit en given del i arbetet med verksamhetsutveckling. Med åren har hon även arbetat med att utbilda såväl coacher som förändringsledare – och utvecklat det egna onlineprogrammet Lyckans Smed.

Lyckans Smed ger verktygen för att lära sig stå stadigare i sitt självledarskap. Programmet erbjuds just nu också i samarbete med Sankt Jörgen Park då man även får miniretreat, spa, yoga, coaching och övernattning i ett härligt paket . För den som önskar viga mer fokus åt sitt inre går det även att nyttja friskvårdsbidraget på samtliga utbildningar hos Jenny Andersson & Co.

– En av våra deltagare sa under ett coachingtillfälle i Lyckans Smed att ”Jag ville verkligen bara fokusera på mig själv en stund och då passade det här perfekt”. Det är det faktiska syftet med programmet, att man ska lära sig att på ett bättre sätt kunna hantera stress och oro och att hitta ett lugn i de stormar som ibland blåser upp i livet, säger Jenny Andersson.

– Man kanske lever ett bra liv, men känner att man vill leva ett ännu bättre liv. Många människor kan känna en känsla och längtan inom sig efter något de vill uppnå. Coaching är en kreativ och tankeväckande process som hjälper människor att nå sin fulla potential. Den inre drivkraften är en enorm kraftkälla när den kanaliseras på rätt sätt, avslutar Jenny.

Läs mer om Jenny Anderssons specialdesignade utbildningar och samarbeten på jenny-andersson.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 15

Här är det gott att vara!

Vällagad mat och dryck är ett givet tillbehör till viktiga möten. Därför lagar vårt kök mat med säsongens bästa råvaror, med inspiration från hela världen med självklar omtanke om vår miljö. En lyxig affärslunch, en festmeny med vinpaket och underhållning till kvällen, mingeltallrik eller en fika med kaka. Vi kan tillgodose de flesta önskemål kring mat och dryck. Vårt spännande hus erbjuder flexibla salar och rum för upp till 1 120 personer och möjligheter för proffsiga hybridmöten, en slående utsikt över Uppsala och bekväm närhet till hotell, tåg och flyg. Och vi hjälper dig förstås med allt. Från start till mål. Välkommen till UKK! 018-727 90 20 konferens@ukk.se ukk.se/konferens

Uppsala Konsert & Kongress

En del av Uppsala kommun

Biljetter: ukk.se | 018-727 90 00

Du är mer än du trodde möjligt!

Oavsett vad som är anledningen till att du börjat fundera över vad mer som finns runt hörnet, i framtiden eller rakt framför dig är coaching en metodik som ger fantastiska resultat.

De företag som anlitar Anna Sanderoth Vilkas, VD på Sumo Business Development AB, har stor nytta av hennes erfarenhet och förmåga att se hela verksamheten, komma bort från stuprör och silos för att i stället skapa dynamiskt driv framåt.

Anna delar alltid med sig av ett fräscht perspektiv på hur du som ledare, över dig själv och andra, skapar framgång och en välmående organisation. I en värld där stress i det närmaste har blivit en identitet gäller det att hitta din rytm istället – en skön rytm som låter dig leva, arbeta och skapa med energi och glädje.

Anlita Anna eller någon av de 40-talet handplockade coacher som är en del av vårt Sumo Team.

www.sumoteam.com

KUNSKAPSPROGRAM FÖR HÅLLBAR UTVECKLING RUSTAR UNGA MED KUNSKAP OCH FÖRMÅGOR INFÖR FRAMTIDENS CV

Att förvänta sig att morgondagens medarbetare och chefer ska kunna fatta beslut som kan bidra till ett mer hållbart samhälle är för riskfyllt att förvänta sig om inte dagens unga får den kunskap de behöver. Future Minds förbereder gymnasieelever och ger dem kunskap och förmågor som rustar dem inför de utmaningar som vi står inför.

– Unga bär på en enorm innovationskraft, vi behöver involveras i såväl beslut som i det operativa arbetet, inspireras, utveckla förmågor och bygga relationer med lokala aktörer redan under gymnasiet för att kunna bidra till en positiv förändring. Framför allt behöver vi få den kunskap som vi har rätt till, i vår tids viktigaste frågor, menar Oscar Molander, Ungdomssamordnare Future Minds.

Future Minds kunskapsprogram inkluderar social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet och utgår från demokratiska och inkluderande arbetssätt där elever både genom fysiska möten och digitalt arbete får öva delaktighet, analyserande och kritiska förhållningssätt. Lärare ges verktyg för att jobba ämnesövergripande med innehållet, som enkelt kan integreras i befintlig undervisning oavsett inriktning. I samverkan med externa aktörer från såväl näringsliv och civilsamhälle som myndigheter och akademi ges en relevant kunskapsbas, värdefulla kontakter, fortbildning och fördjupning. Skolor vill interagera med externa aktörer och de flesta företag har ett behov av att attrahera framtidens arbetskraft. Alla elever bör få kunskap om hur man blir en del av lösningen för en hållbar samhällsutveckling.

högteknologisk teknik

(Lärare inom teknik)

– Att möjliggöra arenor där kunskapsdelning, problemformulering och idégenerering sker för att hitta lösningar på komplexa utmaningar, bidrar till att utveckla förmågor som kommer krävas för att bidra till en hållbar utveckling. Samtidigt kan olika samhällsaktörer ta del av ungas innovationskraft, förvalta deras idéer i sina verksamheter och visa vilka jobb som finns, säger Rebecca Bergman, Verksamhetschef Future Minds.

Programmet lanserades nationellt inför höstterminen 2022, gymnasieskolor från hela Sverige är välkomna att ansluta. Future Minds behöver fler partners som vill interagera med unga och samtidigt framtidssäkra sin verksamhet.

(Elev som deltagit i ett Sustainability hackathon)

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 19 Läs mer på futuremindssweden.se
Unga är otroligt pålästa och vi vill ta lärdom och inspiration ifrån dem (Partner)
Man får arbeta med riktiga problem och riktiga lösningar
Ju mer
blir, desto mer behövs hållbar utveckling och kunskap för en balans mellan teknik och hållbarhet
KONTOR MED TOPPLÄGE • 2 min från T-banan • Endast ett stopp innan Kungsholmen • 700 parkeringsplatser i garaget • 300 laddplatser för el- och hybridbilar • Nära de stora trafiklederna • Lastning/lossning i garage, lasthissar • Ny bistro i huset • Gym med omklädning och dusch • Fantastiskt cykelläge, många cykelbanor • Bike:Lab, cykelgarage med tvätt/tumlare • Ljusa och flexibla kontorsytor med utsikt • Miljöcertifierad fastighet • Konkurrenskraftig hyra Välkommen till Solna Spot!

ETT KOMPLETT DESIGNTEAM I EN TJÄNST

Med allt fler digitala kanaler har företagens behov av att skapa anpassad kommunikation ökat explosionsartat de senaste åren. Genom en helt ny modell som utmanar den traditionella byråvärlden hjälper Klingit bolag att lösa behovet av snabb och löpande designproduktion på ett effektivt sätt.

Många inhouse-avdelningar sliter för att hinna med att producera designmaterial i den takt som krävs. Klingit har utvecklat en design-on-demand tjänst där företagen kan få tillgång till alla olika typer av kreativa kompetenser.

– Vi är ett helt nytt alternativ till traditionella designbyråer. Vi har experter inom alla olika områden, från UX/ UI till illustration, rörligt och presentationsdesign. Våra dedikerade projektledare har en nära kommunikation med kunderna och säkrar att alla leveranser är on-brand, säger Anders Ringstedt, COO Klingit.

Modellen är abonnemangsbaserad med en fast transparent kostnad per månad som baseras på hur mycket kapacitet företagen behöver och kan enkelt upp- eller nedgraderas efter behov.

– Man får det man beställer. Vi lägger inte tid på något annat än att leverera just det kunderna vill ha. Tjänsten är byggd runt en digital plattform där alla beställningar görs och där all kommunikation, filer, brand assets och annat viktigt material finns samlat. Effektiva processer och ett globalt team gör att vi kan hålla hög kvalitet, vara snabba och ha lägre kostnad än traditionella byråer, berättar Anders Ringstedt.

Kunderna är allt från stora, multinationella företag till snabbväxande scale-ups.

– Ibland utgör vi mindre bolags hela designteam och i andra fall fungerar vi som en integrerad del av inhouseteam f ör att hantera produktionstoppar. Alla företag har ju inte heller möjligheten att ha anställda inom alla expertområden som behövs inom design idag och då kan vi tillhandahålla de specialisterna efter behov.

Läs mer på klingit.com

Fakta: Klingit är ett innovativt design-as-a-service bolag som snabbt blivit ett modernt och flexibelt alternativ till den traditionella byråvärlden. Genom ett team av toppdesigners, projektledare och en egenutvecklad CreativeOps plattform kan Klingit leverera snabbt, enkelt och kostnadseffektivt.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 21
Tjänsten är byggd runt en digital plattform där alla beställningar görs och där all kommunikation, filer, brand assets och annat viktigt material finns samlat

SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTIONEN – UNIK I SITT SLAG

Specialpedagogiken behövs när det uppstår en obalans mellan skolans krav och förväntningar och den enskilda individens behov och förutsättningar. Både som praktik och som vetenskapligt ämne synliggör specialpedagogiken dessa utmaningar och tar fram lösningar som främjar alla elevers möjligheter till delaktighet och lärande. Vid Specialpedagogiska institutionen på Stockholms universitet tillhandahålls gedigna utbildningar och högkvalitativ forskning för att utveckla morgondagens lärande.

Specialpedagogiska institutionen på Stockholms universitet erbjuder professionsutbildningar för lärare, till speciallärare och specialpedagog, samt masterutbildningar.

– Våra utbildningar har som mål att utveckla förmågan att arbeta med barn, unga och vuxna i behov av särskilt stöd och att skapa förutsättningar för lärande och god utveckling för alla. Dessutom utvecklas studentens förmågan att analysera och förebygga risksituationer för barn och ung- domar, berättar Jenny Wilder, prefekt och professor vid Specialpedagogiska institutionen på Stockholms universitet.

Inom speciallärarprogrammet finns fem inriktningar: specialisering mot utvecklingsstörning, matematikutveckling, dövhet eller hörselskada, synskada, och språk-, skriv-, läsutveckling. Det stora behovet av utbildade speciallärare och specialpedagoger växer och institutionen tillhandahåller även kurser som ingår i alla lärarprogram på Stockholms universitet.

– Idag finns det en stor variation i klassrummet, vilket innebär att det ibland finns elever för vilka skolan inte fungerar. Därför måste lärare kunna skapa en inkluderande specialpedagogisk miljö där barn och unga får det stöd de behöver.

Dessa elever kan behöva hjälp av olika anledningar och vi lägger fokus vid att studera pedagogiska miljöer och hur omgivningen kan stötta vid svårigheter.

Därför vill Jenny Wilder uppmuntra fler verksamma lärare som upplever ett behov av kompetensutveckling att söka till någon av institutionens utbildningar. Genom att studera vid SU får du en gedigen avancerad akademisk utbildning i att ge fler barn och unga stöttning i sitt lärande.

– Dessutom genomför vi tillämpad forskning och är unika utifrån att vi är det enda lärosäte som har en institution helt dedikerad till specialpedagogik. Idag har vi 25 aktiva doktorander som bedriver forskning av en bred tvärvetenskapliga karaktär, förklarar Jenny Wilder och fortsätter:

– Forskare, lektorer och studenter vid institutionen kommer från en bred bakgrund, inom bland annat pedagogik, utbildningsvetenskap, psykologi, socialt arbete, logopedi, arbetsterapi med mera. De undersöker specialpedagogiken på individnivå, gruppnivå och organisationsnivå, inom fem forskningsområden: bland annat delaktighet och lärande, etik, makt och profession, migration, lärandemiljöer och didaktiskt lärande samt spädbarnsårets och förskolans specialpedagogik.

Vid institutionen finns cirka 40 universitetslektorer i specialpedagogik och hösten 2022 började 260 studenter på programmen för att bli speciallärare och specialpedagog.

– Totalt, genom både våra program och fristående kurser, möter vi cirka 2500 studenter varje år. Vi uppmuntrar alla som är intresserade av specialpedagogik att söka sig till vår institution!, avslutar Jenny Wilder.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 22 Läs mer på su.se/specialpedagogiska-institutionen
Jenny Wilder, prefekt och professor vid Specialpedagogiska institutionen på Stockholms universitet

Ökad säkerhet med digital tillståndshantering heta arbeten!

Heta Arbeten® PREMIUM

Få en unik överblick över företagets alla heta arbeten och tillgång till statistik. Skräddarsy tillståndslistor efter företagets risker, skicka notiser till berörda roller, förbered tillstånd och utse tillståndsansvarig digitalt. PREMIUM kan allt!

Se hur vi kan hjälpa ditt företag till en enklare, snabbare och säkrare tillståndshantering. Boka en kostnadsfri demo idag!

hetaarbeten.se/sv/premium

TILDA BLEV CHEF SOM 24-ÅRING

Alla ska få en chans att visa vad de kan – det är Tilda Nybergs motto. Den 26-åriga depåchefen på Cramo i Uppsala fick en stor karriärmöjlighet för snart tre år sedan. Nu vill hon lyfta upp andra unga talanger.

– Jag har vuxit så mycket som människa sedan jag fick chansen att bli depåchef. Jag är mer trygg i mig själv och kan ta beslut som jag inte kunde förut. När jag gör anställningsintervjuer berättar jag gärna om min väg till chefspositionen, för att visa att det finns goda möjligheter att växa här på Cramo, säger Tilda Nyberg.

Det var pappa Nyberg som introducerade maskinuthyrningsbranschen för sin då 20- åriga dotter, som jobbade som undersköterska. Tilda Nyberg, trött på oregelbundna arbetstider, hoppade på en så kallad STI-tjänst (servicetekniker och innesäljare) på Cramo i Uppsala. Sedan gick hon vidare till att vara innesäljare på heltid. Att möta kunderna, via telefon och i depåbutiken, passade sociala Tilda Nyberg utmärkt.

– För 2,5 år sedan fick jag frågan om jag ville bli tillförordnad depåchef. Det kom som en chock. Jag tänkte att de ville ha någon äldre och mer rutinerad person på den positionen. Men jag tackade så klart ja, jag hade inget att förlora och visste att jag bara kunde göra mitt bästa. Efter sex månader frågade min chef om jag ville fortsätta som depåchef. Det var en otrolig chans för mig, så jag blev väldigt glad, säger Tilda Nyberg.

Som depåchef är hon spindeln i nätet – hon har personalansvar, ser till att maskinuthyrningen rullar på och att kunderna får bästa möjliga service.

Tilda blev chef som 24-åring

– Att driva den här verksamheten utan mina duktiga medarbetare hade såklart inte gått. Vi är ett bra team som stöttar varandra. Jag känner också ett stort stöd från kollegorna runt om i Sverige, de har peppat mig under hela min resa, säger Tilda Nyberg.

Alla ska få en chans att visa vad de kan – det är Tilda Nybergs motto. Den 26-åriga depåchefen på Cramo i Uppsala fick en stor karriärmöjlighet för snart tre år sedan. Nu vill hon lyfta upp andra unga talanger.

– Jag har vuxit så mycket som människa sedan jag fick chansen att bli depåchef. Jag är mer trygg i mig själv och kan ta beslut som jag inte kunde förut. När jag gör anställningsintervjuer berättar jag gärna om min väg till chefspositionen, för att visa att det finns goda möjligheter att växa här på Cramo, säger Tilda Nyberg.

– För 2,5 år sedan fick jag frågan om jag ville bli tillförordnad depåchef. Det kom som en chock. Jag tänkte att de ville ha någon äldre och mer rutinerad person på den positionen. Men jag tackade så klart ja, för jag hade inget att förlora och visste att jag bara kunde göra mitt bästa. Efter sex månader frågade min chef om jag ville fortsätta som depåchef. Det var en otrolig chans för mig, så jag blev väldigt glad, säger Tilda Nyberg.

För en månad sedan flyttade hon och hennes anställda in till en helt ny anläggning, en modern depå som Tilda Nyberg har varit med och utformat. Den unga chefen fortsätter nu sitt outtröttliga arbete med att göra kunderna nöjda – och jobbar samtidigt aktivt för att den egna karriärsklättringen ska ge ringar på vattnet.

Som depåchef är hon spindeln nätet – hon har personalansvar, ser till att maskinuthyrningen rullar på och att kunderna får bästa möjliga service.

och utformat. Den unga chefen fortsätter nu sitt outtröttliga arbete med att göra kunderna nöjda – och jobbar samtidigt aktivt för att den egna karriärsklättringen ska ge ringar på vattnet.

– För ett halvår sedan lyfte jag upp en av mina STI-anställda till en innesäljsposition, och jag har nyligen anställt en kille som precis har tagit studenten. Jag vet att det är svårt att komma in i arbetslivet just nu, men jag är av uppfattningen att alla kan lära sig bara de får chansen och är villiga att försöka, säger Tilda Nyberg och tillägger:

– Och för egen del tar det såklart inte slut här. Jag har många år kvar att jobba och vill fortsätta framåt och uppåt.

Det var pappa Nyberg som introducerade maskinuthyrningsbranschen för sin då 20åriga dotter, som jobbade som undersköterska. Tilda Nyberg, trött på oregelbundna arbetstider, hoppade på en så kallad STItjänst (servicetekniker och innesäljare) på Cramo Uppsala. Sedan gick hon vidare till att vara innesäljare på heltid. Att möta kunderna, via telefon och depåbutiken, passade sociala Tilda Nyberg utmärkt.

– För ett halvår sedan lyfte jag upp en av mina STIanställda till en innesäljsposition, och jag har nyligen anställt en kille som precis har tagit studenten. Jag vet att det är svårt att komma in i arbetslivet just nu, men jag är av uppfattningen att alla kan lära sig bara de får chansen och är villiga att försöka, säger Tilda Nyberg och tillägger: – Och för egen del tar det såklart inte slut här. Jag har många år kvar att jobba och vill fortsätta framåt och uppåt.

– Att driva den här verksamheten utan mina duktiga medarbetare hade såklart inte gått.

Vi är ett bra team som stöttar varandra. Jag känner också ett stort stöd från kollegorna runt om i Sverige, de har peppat mig under hela min resa, säger Tilda Nyberg.

För en månad sedan flyttade hon och hennes anställda in till en helt ny anläggning, en modern depå som Tilda Nyberg har varit med

Cramo grundades 1953 och är ett av Sveriges största och Europas näst största företag inom uthyrning av maskiner, utrustning och hyresrelaterade tjänster. Under 2019 satte Cramo upp målet att öka andelen kvinnliga medarbetare inom hela organisationen. 2021 ökade andelen kvinnliga medarbetare i den operativa delen till 19,7 procent och andelen kvinnliga chefer till 18 procent.

Läs mer på cramo.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 24
DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN CRAMO Tilda Nyberg framför nybyggda Uppsala-depån. Tilda Nyberg, Depåchef på Cramo
hela organisationen. 2021 ökade andelen kvinnliga medarbetare i den operativa delen till 19,7 procent och andelen kvinnliga chefer till 18 procent. Läs mer på: www.cramo.se Besök oss på Facebook: www.facebook.com/cramosverige Följ oss på LinkedIn: www.linkedin.com/company/cramo-ab ”Vi är ett bra team som stöttar varandra.” – Tilda Nyberg, depåchef på Cramo Vi är ett bra team som stöttar varandra Tilda Nyberg, depåchef på Cramo
FAKTA Cramo grundades 1953 och är ett av Sveriges största och Europas näst största företag inom uthyrning av maskiner, utrustning och hyresrelaterade tjänster. Under 2019 satte Cramo upp målet att öka andelen kvinnliga medarbetare inom
Tilda Nyberg framför nybyggda Uppsala-depån.

MILJÖVÄNLIGA ARBETSPLATSER

– ALLT

VIKTIGARE VID VAL AV ARBETSGIVARE

Anställda tar hållbarhet och miljö på större allvar än någonsin visar en undersökning gjord på uppdrag av Tork Professional Hygiene, en del av hygienföretaget Essity. Det globalt ledande varumärket Tork vill bidra med smarta lösningar för att skapa bättre och mer miljövänliga arbetsplatser – där anställda mår bra och vill stanna.

I den globala undersökningen Tork Eco Office Survey tillfrågades 12 000 anställda från sju olika länder om hållbarheten på deras arbetsplatser, svaret var nästan enhälligt. Hela 84 procent av de tillfrågade uttryckte en önskan om att deras arbetsplatser skulle vara mer miljövänliga. 66 procent menade även att de tar hänsyn till ett företags hållbarhetsrykte när de söker jobb.

Att kunna attrahera och behålla medarbetare i dessa utmanande tider borde göra ett miljövänligt kontor en prioritet. Återvinning och minskat avfall, samt energianvändning och bättre intern kommunikation kring hållbarhet är en stor bidragande faktor för anställdas välbefinnande, hållbar konsumtion och en cirkulär arbetsplats.

Med hjälp av branschledande lösningar inom hygien och hälsa strävar Tork efter att förbättra arbetsplatser genom att vara en bidragande faktor till att företag minimerar sin miljöpåverkan och använder färre resurser.

– Det finns en tydlig förväntan och efterfrågan på ett miljövänligt kontor, något som inte alla arbetsgivare tar på allvar. Enkla steg, som att förbättra återvinningsrutiner och minska användningen av energi kan göra skillnad, men bara om du inkluderar och kommunicerar med dina anställda för att få bästa möjliga effekt, säger Helena Taghizadeh, Regional Marketing Manager, Essity Professional Hygiene.

För att möta behovet som finns på dagens arbetsplatser har Tork skräddarsytt flertalet tjänster, produkter och verktyg, som ingår i Tork Kontorshygien.

Hållbarhetsarbete kan till exempel handla om att implementera cirkulära kretslopp på ett enkelt sätt. I Tork Kontorshygien finns världens första återvinningstjänst av pappershanddukar – Tork PaperCircle® . Genom att samla in sina kunders använda pappershanddukar och återvinna dem till nya pappersprodukter hjälper Tork företag att minska på både avfall och koldioxidutsläpp. Dessutom har 95 procent av befintliga kunder uttryckt att Tork PaperCircle®-tjänsten ökat den övergripande medvetenheten kring hållbarhet bland personalen i deras anläggning.

Även den datadrivna lösningen Tork Vision Städning är en del av paketet. Här används realtidsdata för att identifiera när och var det finns servicebehov. Detta med hjälp av personräknare som registrerar antal besök samt sensorer i dispensrarna som informerar om när papper eller tvål behöver fyllas på. Detta gör att onödiga kontroller undviks och re surser kan användas på ett effektivare sätt.

Alla produkter och tjänster i Tork Kontorshygien är miljövänliga och resurseffektiva, samt uppmuntrar till effektiv

användning, minskade koldioxidutsläpp och mindre avfall. Tork erbjuder en kostnadsfri hygienkonsultation för att koppla ihop behoven med rätt verktyg.

– Under konsultationen går våra utbildade hygienrådgivare igenom de nuvarande lösningarna tillsammans med arbetsgivaren för att se var det finns förbättringsmöjligheter. Det är ett effektivt och smidigt sätt att öka hållbarhetsarbetet, avslutar Helena Taghizadeh.

Läs mer på tork.se/kontorshygien

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 25

SKAFFA FACKLIGT STÖD I OROLIGA TIDER

– Med det konjunkturläge som råder just nu är det extra bra att vara med i facket. Det finns alltid många anledningar att vara med i Forena och i oroliga tider blir de än fler och tydligare. Det säger Tariq Bacchus, organisationsutvecklare på försäkringsfacket Forena.

Den totala kostnaden för ett medlemskap i Forena under ett helt år är i de flesta fall insparad på bara någon vecka om man under en period skulle bli arbetslös. I medlemskapet ingår bland annat inkomstförsäkring. Vid en eventuell arbetslöshet ger inkomstförsäkringen redan i grundskyddet 80 procent av den fulla lönen upp till 60 000 kronor.

Tillhör man den grupp som tjänar mer än så kan man teckna en tilläggsförsäkring som täcker löner upp till hela 100 000 kronor i månaden. Dessutom finns möjligheten att förlänga tiden som inkomstförsäkringen betalas ut med ytterligare 180 dagar. Från de 120 dagarna som täcks av basförsäkringen –till totalt 300 dagar.

– Försäkringsbranschen går över lag bra, så är det ju. Men om vi har lärt oss något de senaste åren så är det att läget snabbt kan förändras. Säg att man av någon anledning skulle behöva juridisk vägledning och behöver köpa den kompetensen på stan, säger Tariq Bacchus retoriskt och fortsätter:

– Det kostar en tusenlapp och uppåt i timmen och den kostnaden äter snabbt upp vad du betalar för ett medlemskap i Forena under ett år, där juridisk stöttning för alla medlemmar givetvis ingår. Och i osäkra tider som dessa är det förstås bra att ha tillgång till arbetsrättslig rådgivning.

– Det finns givetvis ingen anledning att måla fan på väggen, men det förtar heller inte det faktum att det både är bra och tryggt att kunna ta hjälp av Forena om något faktiskt skulle hända på arbetsplatsen.

– Alla skulle må bra av ett fackligt medlemskap. Medlemmarna får stor support och trygghet. Och ju fler vi är desto starkare blir vi som förbund och får då också ett bättre förhandlingsläge som helhet. Vi pratar om många fördelar att vara med i facket, som bara kostar ett par hundralappar i månaden.

En fördel är att förbundet är experter på försäkringsbranschen. Forena har stor kunskap om vilka utmaningar de anställda i branschen ofta ställs inför. Förbundet kan lönestatistiken och vilka argument man kan ta med sig in i en löneförhandling. Forena kan arbetsplatserna helt enkelt.

– Ibland tänker man inte på att dra nytta av möjligheten att kontakta facket. Du kanske är besviken på din lön och löneutveckling? Då kan du få både tips och skarpa argument att ta med dig in i din nästa löneförhandling med chefen. Vi kan försäkringsbranschen och vår uppgift är att hjälpa våra medlemmar, säger Tariq Bacchus.

Centralt hos Forena arbetar många kunniga rådgivare, skickliga förhandlare samt hjälpsamma och erfarna personer inom medlemsservice. Dessutom har Forena drygt 800 lokala företrädare på olika arbetsplatser runtomkring i landet. Företrädare som är experter på försäkringsbranschen och de arbetsvillkor som råder på de olika arbetsplatserna.

– Den kunskapen är otroligt viktig. Kunskap som också kan komma många till gagn. Oavsett om man jobbar som chef eller inom IT på ett försäkringsbolag så kan Forena med stor säkerhet just den arbetsplatsen bättre än något annat förbund. I medlemsundersökningar som vi har genomfört uppger många att Forena är branschkunniga men också det självklara valet. Det är ett kvitto på nöjda medlemmar och något vi är superstolta över, avslutar Tariq Bacchus.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 26
Läs mer på forena.se

Transformerande ledarskap och hållbar utveckling

Partner in Progress fokus är att skapa hållbara människor och resultat.

Tillsammans kan vi skapa det utvecklingskoncept ni behöver. Det kan vara effektiva ledarskapsprogram, coaching-samarbeten eller strategiska processer. Vi skräddarsyr upplägg tillsammans eller använder de program, modeller och koncept som redan är framtagna.

Vi vill bygga tryggt, tydligt och modigt ledarskap för framtiden. Ledare som redan idag har morgondagens ledarskapskompetenser, mår bra och skapar hållbara resultat. Det skapar i förlängningen en bättre värld och där vill vi bidra!

Det vi fokuserar på växer!

Filippa Dietmann är grundare av Partner in Progress AB och arbetar tillsammans med erfarna kollegor i branschen. Filippa har mer än 25 års erfarenhet av utvecklingsfrågor i olika former. Hon är sedan 2005 certifierad PCC-coach enligt ICF och har gått ett stort antal coach och ledarskapsutbildningar med fokus på både individer och team. – Att hjälpa chefer, ledare och team att lyckas är det roligaste jag vet.

070-662 90 26
R TNER IN PROGRESS
partnerinprogress.se filippa@partnerinprogress.se
PA

Alla är överens. Gängkriminaliteten måste brytas. Regeringens budget för nästa år innehåller stora satsningar på polisen. Det förebyggande arbetet har glömts bort. Förslaget om 10 miljoner till 290 kommuners socialtjänst är ett hån mot våra medlemmar. Akademikerförbundet SSR kräver stora satsningar för att skapa en långsiktig förändring och öka tryggheten för alla.

Den nya regeringen vill stoppa rekryteringen till gängen. Varför händer så lite? SVERIGE BEHÖVER  10 000 fler som jobbar förebyggande  Tio miljarder mer till förebyggande arbete  Rätt insats till rätt individ i rätt tid – använd vetenskap och beprövad erfarenhet

INVESTERA I ÅTERHÄMTNING MED PROMASMETODEN

Allt fler upplever stressrelaterad ohälsa, vilket gör att återhämtning på arbetsplatsen aldrig varit viktigare. Därför erbjuder Promas en helhetslösning inom återhämtning och mental träning – bestående av återhämtningsfåtölj, föreläsningar och utbildningar. Med deras metod blir kollegorna mer avslappnade, mindre stressade och presterar bättre.

Tillsammans med några av världens ledande forskare har Promas tagit fram en metod som kombinerar mental träning och massage, som hjälper användaren att lösa upp grundspänningar, bryta tankemönster och jobba med sin personliga utveckling. Redan 2006 lanserade de sin första egenutvecklade återhämtningsfåtölj.

– Vi erbjuder en fantastisk tjänst inom optimal återhämtning som innefattar tre delar: återhämtning, kompetens och

uppföljning. I återhämtningsfåtöljen krävs det endast ett knapptryck så är behandlingen igång och ger effektiv återhämtning mentalt och fysiskt. Varje behandling är endast femton minuter, förklarar Joakim Persson, marknadsansvarig Promas.

Hela 85 % av användare upplever sig mindre stressade och 66 % upplever sig mer avslappnade när de använt återhämt-

ningsfåtöljen, visar enkätsvar från 110 olika arbetsplatser.

– Vår metod är enkel men ger stor effekt. Allt som krävs är utrymme på kontoret för en eller flera fåtöljer.

Promas jobbar med både små som stora företag inom både den privata och offentliga sektorn.

– På framtidens arbetsplatser är det självklart att medarbetarna erbjuds återhämtning. Därför fortsätter vi att kontinuerligt utveckla denna metod tillsammans med vårt forskarråd. Med Promasmetoden mår medarbetarna bättre, får mer energi och det gynnar både individen och företaget, avslutar Ronnie Persson, vd Promas.

Läs mer på promas.se

Fakta

Promasmetoden har tagits fram i samarbete med Kerstin Uvnäs Moberg, framstående forskare inom oxytocin, Lars-Eric Uneståhl, världsledande professor inom mental träning, Dan Hasson, doktor i stressforskning samt Peter Währborg, sociolog, psykolog, psykoterapeaut och läkare.

BYT UT DINA GAMLA BILDSKÄRMAR OCH HALVERA ELFÖRBRUKNINGEN

Hur kan jag sänka bildskärmarnas elförbrukning utan att dra ner på användningen? Välj en bildskärm med så låg energiklass som möjligt, säger Marcel Lundstad, specialist på bildskärmar. Med EIZO:s 24 tumsskärm kan du halvera elförbrukningen för bildskärmen på din arbetsplats eller i hemmet.

– Det är viktigt att ha koll på energiklassen när du väljer bildskärmar, säger Marcel Lundstad. EIZO har länge varit ledande inom energisnåla bildskärmar. Vi är exempelvis den enda leverantören med energiklass B på en standard 24-tums skärm. Väljer du en EIZO FlexScan bildskärm kan du halvera elförbrukningen, jämfört med vad som finns på marknaden i dag. Här finns det alltså pengar att spara, samtidigt som du gör miljön en tjänst.

Möjliggör lägre energiförbrukning

Ett exempel på energisparande funktioner är den smarta EcoView-tekniken som finns i alla EIZO FlexScan-modeller. – Med EcoView-tekniken anpassas skärmarna automatiskt till ljuset i rummet, vilket ger en lägre energiförbrukning, säger Marcel Lundstad. Förutom att det innebär en lägre strömförbrukning innebär det också en större hänsyn till den som använder bildskärmen.

Rätt anpassad ljusstyrka skapar en mer hälsosam situation på din arbetsplats med en lägre påverkan på ögat än en felinställd bildskärm.

för trötta ögon. Just ögontrötthet kan innebära att man kompenserar sin kroppshållning på en arbetsplats och kan på sikt leda till andra besvär som nack- eller huvudvärk. Dessutom har skärmarna automatisk reducering av skadligt blått ljus och en garantitid på fem år som ger ett tryggt ägande och en lång livslängd.

Snabbfakta EIZO FlexScan:

• Låg energiförbrukning – energiklass B (avser FlexScan 24” EV2460)

• Optimerar ljusstyrkan automatiskt – rätt ljusstyrka dygnet runt

• Inget flimmer – lugn och harmonisk bild samt skonsam mot ögonen

• Lång garantitid – tryggt ägande och lång livslängd

Kan ge stora kostnadsbesparingar Bildskärmar från EIZO är dessutom 100 procent flimmerfria, vilket bidrar till bättre synergonomi och minskar risken

– Sammantaget kan det här ge stora kostnadsbesparingar, både på kort och lång sikt, även för användaren, avslutar Marcel Lundstad.

Läs mer om bildskärmars energiklass på eprel.ec.europa.eu/screen/product/electronicdisplays

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 29
Vad skulle en halvering av bildskärmarnas elförbrukning betyda för ditt företag? Ingen annan 24-modell, oavsett tillverkare, har idag bättre energiklass.

ASSISTANSBYRÅN VILJA

ETT GRÖNARE HEM

Ett rent och välstädat hem är viktigt ur ett hälsoperspektiv, det skapar välmående och harmoni. Att komma hem till ett nystädat och väldoftande hem är en behaglig känsla, men att veta att ditt hem blivit städat med hållbara och miljövänliga produkter – det är underbart.

Många upplever hur svårt det kan vara att få vardagen att gå ihop, städningen hinns helt enkelt inte med ibland. Städning ska inte vara fysiskt påfrestande eller stjäla tid från familj och fritid. Därför kan ett städbolag vara en skön avlastning.

– Vår ambition är att ge dig en enklare vardag, och ge dig mer tid att ägna åt familj, vänner, intressen och dig själv, säger Wioletta Platko, vd på Violas Team.

Violas Team erbjuder ett komplett utbud av städtjänster och kan hjälpa dig oberoende av vilken hjälp du behöver. All städning anpassas efter kundens önskemål.

– Vi har lång erfarenhet och välutbildad personal och kan hitta lösningar som passar just dina behov. Varje hem och varje kund är ett unikt arbetstillfälle.

Hela verksamheten präglas av ett aktivt miljötänkande och all personal utbildas kontinuerligt inom hållbara städprodukter, nya tekniker och material för både hem och kontor.

– Att arbeta hållbart och miljövänligt är en självklarhet för oss och vi söker hela tiden genom marknaden efter nya produkter som håller vår höga standard, berättar Wioletta och fortsätter:

– Vi delar gärna med oss av och sprider vår kunskap om miljövänliga medel och produkter. Om det så är veganska eller ekologiska produkter så finns det ett stort utbud att välja mellan – och vi har testat det mesta.

Läs mer och boka på violasteam.se

Violas Team arbetar i hela Stockholm och Uppsala åt både privatpersoner och företag.

– NÄR HINDER ÄR TILL FÖR ATT HOPPA ÖVER. Besök vår hemsida abvilja.se eller ring oss på 0101650085
“De visar stort engagemang i allt som rör kunden och de anställda”
"
“Assistansbyrån Vilja har stor kunnighet i assistansoch personalfrågor, det är ordning och reda, vilket ger trygghet”
"
Så säger våra kunder:

DIN LOKALA PARTNER FÖR

REKRYTERING OCH BEMANNING

ArbetsCentralen drivs av ett brinnande engagemang för att sysselsätta fler. Genom enkla och effektiva metoder matchar de arbetssökande med arbetsgivare och bidrar till en starkare arbetsmarknad.

Miran Burazerovic är statsvetare och har över tio års erfarenhet av att arbeta med jobbmatchning via Arbetsförmedlingen. Han brinner för att skapa bättre och enklare sätt för att fler som står utanför arbetsmarknaden ska bli sysselsatta, både för individen och för samhällets skull.

– Därför startade vi ArbetsCentralen år 2019. Som ett lokalt auktoriserat bemanningsföretag med förankring i Helsingborg, Malmö och flera andra städer vill vi vara den normala anhalten via vilken en arbetssökande person kommer till en ny arbetsplats. Genom aktiviteter, kurser och

med effektiva metoder gör vi fler svenskar självförsörjande, säger Miran Burazerovic, vd ArbetsCentralen.

Genom tjänsten Rusta & Matcha, som riktar sig till dig som kan jobba med behöver lite extra hjälp för att hitta anställningen eller påbörja studier, skapar ArbetsCentralens handledare en struktur och en klar plan för dig att nå dina mål. – Jobbcoaching ska vara enkelt, intuitivt och med kvalitet och vi anpassar oss efter de förutsättningar som finns och skapar alternativa vägar för den arbetssökande. Det kan

handla om att exempelvis skapa bättre förståelse för sociala koder, normer och kulturella företeelser. Målet är alltid att stödja individen så att de så snabbt som möjligt kan komma in i arbetet.

ArbetsCentralen riktar sig till både arbetssökande och företag som letar ny arbetskraft. Ta kontakt med dem idag via arbetscentralen.se

MERCER HJÄLPER FÖRETAG ATT UTFORMA FRAMTIDENS HÅLLBARA ARBETSPLATS

I dagens föränderliga klimat med hård konkurrens om talanger ställs nya krav på arbetsgivare för att kunna attrahera och engagera medarbetare. Företagsledare är överens; humankapitalet är den viktigaste tillgången och HR:s roll har blivit mer strategisk. Mercer, som global marknadsledare inom HR-konsultation, hjälper företag att utforma talangstrategier och sammankoppla dem med affärs- och tillväxtagendorna.

Efter en skakig tid som kantats av flertalet kriser, har synen på arbetet förändrats i grunden. Maktbalansen mellan arbetstagare och arbetsgivare har jämnats ut och allt fler företag ser nu över helhetserbjudandet till sina anställda.

– Man kommer långt med en rättvis lön och marknadsmässiga förmåner, men för att vinna talangkriget krävs mer än så, säger Anna Jägerhorn, affärsområdeschef på Mercer Sverige.

I över 75 års tid har Mercer supporterat och väglett företag inom områden som humankapital, investeringar, försäkringar och pensioner. Tack vare sin globala närvaro, erfarenhet och långvariga kundrelationer besitter Mercer en gedigen kunskap och stora mängder marknadsdata. Den används bland annat i benchmarkingsyfte och som beslutsunderlag vid utformandet av nya, innovativa strategier.

– Vi upplever ett allt större fokus på social hållbarhet och många företag designar nu konkurrenskraftiga välmåendestrategier, jämställdhetsplaner och ”work from anywhere”-policys. Det har också blivit populärt med ökad transparens inom områden som belöning och karriärsprogression, säger Anna Jägerhorn.

Hon understryker också att Mercers kunder har kommit olika långt på resan mot den moderna arbetsplatsen.

– Många företag är mitt uppe i arbetet med att bygga en jobbarkitektur, medan andra rör sig mot en mer kompetensbaserad organisation där man utmanar begreppet ”jobb” och siktar på mer agila arbetssätt.

Här kliver Mercer in och hjälper företag genom att agera företagspartner vid de förändringsarbeten som påverkar HR-agendan.

anställda och tillhör

Mercer

över

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 31
FAKTA Mercer är ett multinationellt konsultföretag med 25 000 Marsh McLennan, världens ledande professionella tjänsteföretag inom områdena risk, strategi och människor.
Läs mer på se.mercer.com
hjälper kunder med pension & försäkring, förmögenhet & investeringar, samt humankapital & karriär. Anna Jägerhorn, affärsområdeschef på Mercer Sverige

Säg upp dig!

Vi har bestämt oss. Vi ska bli den bästa arbetsplatsen för dig som är socialarbetare.

I Botkyrka kommun får du vara med och påverka. Inte bara andra människors liv – utan också din egen arbetsplats. Kom till oss! botkyrka.se/din-basta-arbetsplats

Skannaför attsökajobb iBotkyrka