Page 1


Προλογικό σημείωμα

O

παρών κατάλογος αποτελεί έναν οδηγό που περιλαμβάνει τα επιστημονικά μας βιβλία, γνωστά εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Περιέχει όλες τις νέες μας εκδόσεις, καθώς και βιβλία που θα εκδοθούν στο άμεσο μέλλον. Στις ήδη πετυχημένες εκδόσεις προστίθενται συνεχώς νέες, τόσο πρωτότυπες εργασίες ελλήνων συγγραφέων όσο και μεταφράσεις αξιόλογων και καθιερωμένων ξένων συγγραμμάτων. Μπορείτε εύκολα να «ξεφυλλίσετε» τον κατάλογο με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς και να αναζητήσετε βιβλία πληκτρολογώντας όνομα συγγραφέα, τίτλο ή μέρος του τίτλου, ISBN εάν γνωρίζετε, θεματική κατηγορία στο πεδίο της αναζήτησης. Ο πίνακας περιεχομένων σάς επιτρέπει τη γρήγορη πρόσβαση στο τμήμα του καταλόγου που επιθυμείτε να διαβάσετε. Όπως ήδη γνωρίζετε, η διάθεση των συγγραμμάτων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής βάσης διανομής συγγραμμάτων «ΕΥΔΟΞΟΣ» του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στη βάση αυτή μπορείτε να βρείτε όλα τα βιβλία μας και να αντλήσετε πληροφορίες για τις εκδόσεις μας. Επιπλέον, τις πληροφορίες αυτές μπορείτε να τις βρείτε πατώντας στα links κάτω από κάθε βιβλίο. Ο ιστότοπός μας ενημερώνεται διαρκώς με τις νέες εκδόσεις, καθώς και με άλλες χρήσιμες πληροφορίες και εξελίξεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη διεύθυνση www.metaixmio.gr θα βρείτε πλήθος απαραίτητων πληροφοριών όπως οι κωδικοί των συγγραμμάτων μας στη βάση «ΕΥΔΟΞΟΣ», τα σημεία διανομής συγγραμμάτων, όλες οι νέες επιστημονικές εκδόσεις, καθώς και χρήσιμα links για καθηγητές και φοιτητές (Υπουργείο Παιδείας, Εύδοξος, ΑΕΙ και ΤΕΙ κ.ά.). Επειδή θεωρούμε πολύ σημαντική τη δική σας συμβολή για τη διαρκή βελτίωσή μας, θα χαρούμε πολύ να λάβουμε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας. Αν κάποιο από τα βιβλία μας αγγίζει το επιστημονικό σας ενδιαφέρον, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες ή και για να σας στείλουμε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνεργασίας.


Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στον Αχιλλέα Κασουρά (τηλ.: 211 3003500, εσωτ. 565, e-mail: axilleas@metaixmio.gr), ενώ για οποιαδήποτε πληροφορία που σχετίζεται με το περιεχόμενο των βιβλίων μπορείτε να επικοινωνείτε με την Αλεξάνδρα Λέτσα (τηλ.: 211 3003500, εσωτ. 527, e-mail: epistimes@metaixmio.gr). Επικοινωνήστε μαζί μας για να μας δώσετε το e-mail σας ώστε να σας στέλνουμε τακτικά το newsletter μας, με τις νέες επιστημονικές μας εκδόσεις.

Οι τιμές του καταλόγου συμπεριλαμβάνουν 6% ΦΠΑ και ισχύουν από 1/4/2019 έως 31/10/2019. Κ.Π. 11879


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ ΛΟ Γ Ι Α

DONALD CARDWELL

Iστορία της Τεχνολογίας Mετάφραση Δημητρησ Κατσερησ Επιστημονική επιμέλεια – Εισαγωγή Τελησ Τυμπασ

ΤΙΜΗ 29,90 € ISBN 978-960-375-572-2 ΣΕΛ. 640 ΣΧΗΜΑ 14 × 20,5

Μια διαφωτιστική επισκόπηση του θέματος από την αρ­χαιό­τητα ως τις μέρες μας. Τα κυριότερα πρόσωπα, οι σημαντικότερες εφευρέσεις και ανακαλύψεις, οι ατμομηχανές και ο ηλεκτρισμός, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η ατομική ενέργεια. Ο Cardwell ερμηνεύει την ακμή της σύγχρονης τεχνολογίας ως αποτέλεσμα της αμοιβαίας παραγωγικής σχέσης της με την επιστήμη και της ανταπόκρισής της σε βαθιές κοινωνικές ανάγκες. Το βιβλίο είναι μια από τις καλύτερες επίτομες πραγματεύσεις του θέματος. O Donald Cardwell (1919-1998), βραβευμένος ιστορικός της επιστήμης, δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Μά­ντσεστερ και του Λιντς.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 24148 ΓΙ Α Π ΕΡ Ι ΣΣΟ ΤΕΡΑ ΣΤΟΙ Χ ΕΙ Α http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/24148.pdf

|5


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ Λ Ο Γ Ι Α

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Τα κείμενα της Τεχνο-επιστήμης στον δημόσιο χώρο

ΤΙΜΗ 16.60 € ISBN 978-960-375-319-3 ΣΕΛ. 344 ΣΧΗΜΑ 14 × 20,5

Στο βιβλίο αναλύονται οι μετασχηματισμοί που υφίσταται η τεχνο-επιστημονική γνώση όταν μεταφέρεται στον δημόσιο χώρο από τα εξειδικευμένα πεδία παραγωγής της. Ο μετασχηματισμός αυτός ορίζεται ως «αναπλαισίωση» και μελετάται στα σχολικά εγχειρίδια των Φυσικών Επιστημών και στον ημερήσιο Τύπο. Οι συγγραφείς επιδιώκουν την ανάπτυξη μιας «γλωσσικής περιγραφής», δηλαδή ενός συνόλου εννοιολογικών εργαλείων, προκειμένου να συνδεθεί ο μετασχηματισμός της τεχνο-επιστημονικής γνώσης με παιδαγωγικές πρακτικές. Ο Βασίλης Κουλαϊδής είναι Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο Κώστας Δημόπουλος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η Σπυριδούλα Σκλαβενίτη είναι φυσικός. Η Βασιλεία Χρηστίδου είναι Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 24279 6|

ΓΙΑ Π ΕΡ ΙΣΣΟ ΤΕΡ Α ΣΤΟ ΙΧΕΙΑ http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/24279.pdf


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ ΛΟ Γ Ι Α

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΤΣΗΣ

Τεχνολογικός σχεδιασμός και κοινωνική οργάνωση της ψηφιακής επιχείρησης

ΤΙΜΗ 28,40 € ISBN 978-960-375-309-4 ΣΕΛ. 480 ΣΧΗΜΑ 14 × 20,5

Προς το τέλος της δεκαετίας του 1970 εμφανίστηκε ένα νέο πεδίο της θεωρίας και της εμπειρικής ανάλυσης των οργανώσεων και ειδικότερα των επιχειρήσεων. Οι συνθετικές προσεγγίσεις που συνδέουν τη θεωρία της επιχείρησης με την κοινωνιολογία των οργανώσεων και την κοινωνιολογία της τεχνολογίας αποτελούν τη βάση της κατανόησης της ψηφιακής οικονομίας. Τα βιβλίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις που εισάγουν νέες τεχνολογίες, πληροφοριακά συστήματα και εξοπλισμό, καθώς και σε στελέχη, εκπαιδευτές στελεχών στους τομείς της διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων, με στόχο την καλύτερη οργάνωση και αναβάθμιση της επιχείρησης. Επίσης αφορά φοιτητές Οικονομικών Τμημάτων ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ. Ο Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης είναι Καθηγητής Κοινωνιολογικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται τα τελευταία χρόνια στην κοινωνιολογική ανάλυση των σχέσεων μεταξύ τεχνολογίας, οικονομικής οργάνωσης και διαχείρισης γνώσης. Έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο ΜΙΤ (Program in Science, Technology and Society).

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 24294 ΓΙ Α Π ΕΡ Ι ΣΣΟ ΤΕΡΑ ΣΤΟΙ Χ ΕΙ Α http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/24294.pdf

|7


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ Λ Ο Γ Ι Α

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, NΙΚΟΣ XΑΤΖΗΠΕΡΗΣ

Eισαγωγή στην Πληροφορική και τη χρήση υπολογιστή Νέα έκδοση με την πιστοποίηση της ΕΠΥ και της ECDL Ελλάς

ΤΙΜΗ 21,00 € ISBN 978-960-375-775-7 ΣΕΛ. 408 ΣΧΗΜΑ 17 × 24

Tο βιβλίο αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο για την εισαγωγή στον κόσμο της Πληροφορικής και την ταχύρρυθμη εκμάθηση της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή. Περιλαμβάνει θεωρία, παραδείγματα και ασκήσεις που βοηθούν στην απόκτηση γνώσεων για τη λειτουργία του υπολογιστή, το περιβάλλον εργασίας Windows, την επεξεργασία κειμένου, το διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα υπολογιστικά φύλλα. Η ύλη του βιβλίου καλύπτει τις αντίστοιχες ενότητες του Syllabus 4 του ECDL. O Σπύρος Παπαδάκης είναι καθηγητής Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. O Nίκος Xατζηπέρης είναι καθηγητής Πληροφορικής και υπήρξε υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ Ν. Αχαΐας.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 24048 8|

ΓΙΑ Π ΕΡ ΙΣΣΟ ΤΕΡ Α ΣΤΟ ΙΧΕΙΑ http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/24048.pdf


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ ΛΟ Γ Ι Α

ΧΡΗΣΤΟΣ Θ. ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ

Περιβάλλον, Ρύπανση, Τεχνικές Αντιρρύπανσης

Αέρια, υγρά και στερεά απόβλητα

ΤΙΜΗ 12,17 € ISBN 978-960-375-057-4 ΣΕΛ. 152 ΣΧΗΜΑ 17 × 24

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες σπουδαστών μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ) που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις στα θέματα της ρύπανσης του περιβάλλοντος και των συστημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Αποτελεί ολοκληρωμένο εισαγωγικό κείμενο για τα προβλήματα ρύπανσης που προκύπτουν από αέρια, υγρά και στερεά απόβλητα και αποσκοπεί στο να ελκύσει το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν να αποκτήσουν γνωριμία με το αντικείμενο. Περιγράφονται τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οι φυσικοί αποδέκτες της ρύπανσης, οι ρύποι, οι τεχνικές αντιρρύπανσης αέριων, υγρών και στερεών αποβλήτων, με στόχο την κατανόηση των επεμβάσεων που απαιτούνται για τον περιορισμό των περιβαλλο­ντικών προβλημάτων. Ο Χρήστος Θ. Μαλλιαρός είναι διπλωματούχος χημικός μηχανικός του ΕΜΠ και διατηρεί γραφείο μελετών για θέματα βιομηχανικής και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος μελετών για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, ΟΤΑ και ιδιωτικών επιχειρήσεων σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων. Δίδαξε και διδάσκει τεχνολογία αντιρρύπανσης σε ανώτατα ιδρύματα της χώρας.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 24240 ΓΙ Α Π ΕΡ Ι ΣΣΟ ΤΕΡΑ ΣΤΟΙ Χ ΕΙ Α http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/24240.pdf

|9


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ Λ Ο Γ Ι Α

MANUEL C. MOLLES JR.

Oικολογία

Έννοιες, εφαρμογές Mετάφραση Θεοδωροσ Γεωργιαδησ

ΣKΛHPOΔETH EKΔOΣH ΤΙΜΗ 68,80 € ISBN 978-960-455-535-2 ΣΕΛ. 616 ΣΧΗΜΑ 21 × 28

Το βιβλίο μάς εισάγει στη συναρπαστική επιστήμη της Οικολογίας. Δεν αποσκοπεί να δώσει απλώς στον φοιτητή και τον εκπαιδευτικό κάποιες οικολογικές γνώσεις αλλά να παρουσιάσει την ιστορική διαδρομή τους, τα πειράματα που τις τεκμηρίωσαν, και να δείξει πώς οι αφηρημένες ιδέες μπορούν να εφαρμοστούν στα οικολογικά προβλήματα. Στα 23 πλούσια εικονογραφημένα κεφάλαιά του αναλύο­νται όλοι οι τομείς της Οικολογίας.  Δρ Manuel C. Molles Jr. είναι Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ο Νιου Μέξικο, όπου υπήρξε διευθυντής στο Μουσείο του Southwestern Biology.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 24232 10 |

ΓΙΑ Π ΕΡ ΙΣΣΟ ΤΕΡ Α ΣΤΟ ΙΧΕΙΑ http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/24232.pdf


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ ΛΟ Γ Ι Α

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, NΙΚΟΣ XΑΤΖΗΠΕΡΗΣ

Bάσεις δεδομένων και παρουσιάσεις Νέα έκδοση με την πιστοποίηση της ΕΠΥ και της ECDL Ελλάς

ΤΙΜΗ 14,20 € ISBN 978-960-375-774-0 ΣΕΛ. 208 ΣΧΗΜΑ 17 × 24

Τ ο βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για τη σχεδίαση, δημιουργία και διαχείριση βάσεων δεδομένων και παρουσιάσεων στον υπολογιστή. Σκοπός είναι η εξοικείωση των ενδιαφερομένων με πρακτικές εφαρμογές στα περιβάλλοντα Access και Power Point. Η θεωρία συμπληρώνεται από λυμένα παραδείγματα, από ασκήσεις προς λύση καθώς και από ασκήσεις ανακεφαλαίω­σης. Η ύλη του βιβλίου καλύπτει τις α­ντίστοιχες ενότητες του Syllabus 4 του ECDL. O Σπύρος Παπαδάκης είναι καθηγητής Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. O Nίκος Xατζηπέρης είναι καθηγητής Πληροφορικής και υπήρξε υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ Ν. Αχαΐας.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 24010 ΓΙ Α Π ΕΡ Ι ΣΣΟ ΤΕΡΑ ΣΤΟΙ Χ ΕΙ Α http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/24010.pdf

| 11


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ Λ Ο Γ Ι Α

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Σ. XΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ

Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού

ΤΙΜΗ 20,29 € ISBN 978-960-375-011-6 ΣΕΛ. 272 ΣΧΗΜΑ 17 × 24

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη εισαγωγή στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού για όλους όσοι επιθυμούν να έχουν μια πρώτη επαφή με τους σχετικούς προβληματισμούς και ένα συνοπτικό βοήθημα. Στο βιβλίο παρουσιάζονται βασικές έννοιες και θεωρίες της διοίκησης δυναμικού, όπως είναι η στελέχωση, οι αμοιβές, η διαχείριση της υπαλληλικής σχέσης κ.λπ. Η Παναγιώτα Σ. Χατζηπαντελή έχει σπουδάσει Θετικές Eπιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοικητική Επιστήμη στο London School of Economics.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 24039 12 |

ΓΙΑ Π ΕΡ ΙΣΣΟ ΤΕΡ Α ΣΤΟ ΙΧΕΙΑ http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/24039.pdf


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ ΛΟ Γ Ι Α

AΓΓΕΛΟΣ Φ. BΑΘΗΣ

Eισαγωγή στο Mάρκετινγκ

ΤΙΜΗ 15,21 € ISBN 978-960-375-135-9 ΣΕΛ. 216 ΣΧΗΜΑ 17 × 24

Tο βιβλίο αυτό παρουσιάζει τις βασικές έννοιες και κατευθύνσεις του μάρκετινγκ, τη χρήση του από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη θέση του στις μεγαλύτερες και παράλληλα εξετάζει και αναλύει χρήσιμες έννοιες για την οικονομική ζωή όπως η αγορά, το προϊόν, η συμπεριφορά του καταναλωτή κ.λπ. Επίσης αναπτύσσονται τα μέσα που χρησιμοποιεί, όπως η έρευνα μάρκετινγκ. O Άγγελος Φ. Βάθης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά και των Tμημάτων Μάρκετινγκ και Λογιστηρίου των ΚΑΤΕΕ Αθήνας.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 24050 ΓΙ Α Π ΕΡ Ι ΣΣΟ ΤΕΡΑ ΣΤΟΙ Χ ΕΙ Α http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/24050.pdf

| 13


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ Λ Ο Γ Ι Α

NΙΚΟΣ ΣΑΡΑΦΟΠΟΥΛΟΣ

Oδηγός υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας

ΤΙΜΗ 18,25 € ISBN 978-960-375-317-9 ΣΕΛ. 272 ΣΧΗΜΑ 17 × 24

Ένα βιβλίο-οδηγός για τους εργοδότες, τους τεχνικούς ασφά­λειας και όλους τους εργαζομένους. Tο βιβλίο περιλαμβάνει στοιχεία από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αναφέρει βασικές αρχές που εξασφαλίζουν από κάθε άποψη την καλύτερη οργάνωση της εργασίας, προτείνει λύσεις και μέτρα προστασίας, εκτιμά και αξιολογεί τους κινδύνους κατά την εργασία. O Nίκος Σαραφόπουλος είναι διπλωματούχος μηχανολόγος-μηχανικός. Eδώ και χρόνια εργάζεται ως Tεχνικός Eπι­θεωρητής Eργασίας. Έχει γράψει σχετικά βιβλία και μελέτες και συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και σεμινάρια για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 24218 14 |

ΓΙΑ Π ΕΡ ΙΣΣΟ ΤΕΡ Α ΣΤΟ ΙΧΕΙΑ http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/24218.pdf


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ ΛΟ Γ Ι Α

ALAIN DESROSIÈRES

Η πολιτική των μεγάλων αριθμών Ιστορία της στατιστικής αντίληψης Mετάφραση Ηλιασ Αθανασιαδησ

ΤΙΜΗ 25,50 € ISBN 978-960-375-768-9 ΣΕΛ. 464 ΣΧΗΜΑ 17 × 24

Στο βιβλίο αυτό εκτίθεται η ιστορία της στατιστικής σκέψης και αντίληψης από την εποχή του Διαφωτισμού, όταν η στατιστική ήταν κυριολεκτικά η επιστήμη του κράτους, ως τις μέρες μας, συγκεντρώνοντας πολλούς τομείς της ιστορίας και της πολιτικής που δεν είχαν ποτέ μέχρι τώρα συνδεθεί μεταξύ τους. Το βιβλίο φιλοδοξεί να ανοίξει διάλογο με το ευρύ κοινό, το οποίο άλλωστε αποτελεί αντικείμενο των στατιστικών εργαλείων. O Alain Desrosières εργάζεται στο INSEE, όπου μελετά Κοινωνιολογία και Ιστορία των Ευρωπαϊκών Στατιστικών Συστημάτων. Συμμετέχει στο Kέντρο Koyré Ιστορίας των Επιστημών (École des Ηautes Études en Sciences Sociales και CNRS).

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 24119 ΓΙ Α Π ΕΡ Ι ΣΣΟ ΤΕΡΑ ΣΤΟΙ Χ ΕΙ Α http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/24119.pdf

| 15


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ Λ Ο Γ Ι Α

ΔΙΟΝΎΣΗΣ Π. ΣΙΜΌΠΟΥΛΟΣ

Είμαστε αστρόσκονη Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος

ΤΙΜΗ 14,40 € ISBN 978-618-03-1234-8 ΣΕΛ. 192 ΣΧΗΜΑ 14 × 20,5

Στο Σύμπαν υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άστρα. Όσοι είναι και οι κόκκοι της άμμου όλων των ωκεανών της Γης. Και από την άλλη, στην ύλη που περιέχεται μέσα σε μία μόνο δαχτυλήθρα βρίσκουμε ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άτομα. Πού βρίσκεται λοιπόν τώρα το κέντρο του Σύμπαντος; Βρίσκεται άραγε ο άνθρωπος πραγματικά πολύ μακριά απ’ αυτό; Ή μήπως το απροσδιόριστο αυτό κέντρο δεν είναι πραγματικά παρά θέμα προοπτικής και σχετικότητας; Από τη γέννηση των άστρων ως τις μαύρες τρύπες, από τα στοιχειώδη σωματίδια ως τα βαρυτικά κύματα, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος, αυτό το βιβλίο περιγράφει το αέναο ταξίδι της υλοενέργειας που απαρτίζει το Σύμπαν. Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα. Είναι αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου, πολυβραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 77107882 16 |

ΓΙΑ Π ΕΡ ΙΣΣΟ ΤΕΡ Α ΣΤΟ ΙΧΕΙΑ http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/77107882.pdf


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ ΛΟ Γ Ι Α

ΔΙΟΝΎΣΗΣ Π. ΣΙΜΌΠΟΥΛΟΣ

Η άνοιξη του Σύμπαντος Τα πρώτα βήματα και η εξέλιξή του

ΤΙΜΗ 16,60 € ISBN 978-618-03-1648-3 ΣΕΛ. 288 ΣΧΗΜΑ 14 × 20,5

Σήμερα το Σύμπαν βρίσκεται στις πρώτες «ώρες» της ύπαρξής του: στην άνοιξη κυριολεκτικά της ζωής του. Πρόκειται για μια άνοιξη που πλαισιώνεται από το μεγαλείο των λαμπρών γαλαζόλευκων άστρων, αλλά και άστρων σαν τον Ήλιο μας, ενώ η ενήλικη ιστορία του θ’ αρχίσει πολύ αργότερα, σε δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων χρόνια από σήμερα. Ακόμα όμως και τότε, θα πρόκειται για ένα πανέμορφο Σύμπαν, για εκείνα τα «όντα» που θα το κατοικούν, αν και θα φωτίζεται αμυδρά μόνο από τα κοκκινωπά, υπέρυθρα άστρα που σήμερα είναι αόρατα στα μάτια μας. Θα πρόκειται, φυσικά, για όντα με υπερβολικές δυνάμεις στη διάθεσή τους. Δυνάμεις που το μυαλό μας είναι αδύνατον ακόμα και να φανταστεί. Παρ’ όλα αυτά, κοιτάζοντας πίσω στη λαμπερή δική μας εποχή, θα μας ζηλεύουν, γιατί εμείς γνωρίσαμε το Σύμπαν όταν το Σύμπαν ήταν ακόμη μωρό. Θα μας ζηλεύουν γιατί εμείς σήμερα ζούμε όντως στην Άνοιξη του Σύμπαντος! Από τον πρόλογο Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα. Είναι αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου, πολυβραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.

ΓΙ Α Π ΕΡ Ι ΣΣΟ ΤΕΡΑ ΣΤΟΙ Χ ΕΙ Α http://www.metaixmio.gr/el/products/η-άνοιξη-του-σύμπαντος

| 17


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ Λ Ο Γ Ι Α

JOHN GRIBBIN

Μια βιογραφία του Σύμπαντος Πρόλογος Γιωργοσ Γραμματικακησ Mετάφραση Aνδρεασ Mιχαηλιδησ

ΤΙΜΗ 23,33 € ISBN 978-618-03-0120-5 ΣΕΛ. 384 ΣΧΗΜΑ 13 × 20

Πώς απέκτησε το Σύμπαν τις σημερινές γιγαντιαίες του διαστάσεις; Πώς γεννήθηκε η ζωή στη Γη; Πώς δημιουργούνται οι πλανήτες; Και πώς τα έχουμε μάθει όλα αυτά τέλος πάντων; Ο John Gribbin, συγγραφέας που φημίζεται για το ταλέντο του να κάνει και τις πιο σύνθετες ιδέες να φαίνονται απλές, μας δίνει τη βιογραφία του ίδιου του σύμπαντος, από τις απαρχές μέχρι το τέλος (και πέρα απ’ αυτό)· από τη μεγάλη έκρηξη πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι τις τελευταίες συζητήσεις για τη σκοτεινή ύλη και τη θεω­ρία των πάντων. Ο John Gribbin είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης και επισκέπτης εταίρος στην Αστρονομία στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 50660232 18 |

ΓΙΑ Π ΕΡ ΙΣΣΟ ΤΕΡ Α ΣΤΟ ΙΧΕΙΑ http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/24184.pdf


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ ΛΟ Γ Ι Α

JEFF JARVIS

Τι θα έκανε η Google; Mετάφραση Μανωλησ Ανδριωτακησ Επίμετρο του συγγραφέα για την ελληνική έκδοση

ΤΙΜΗ 19,90 € ISBN 978-960-501-433-9 ΣΕΛ. 440 ΣΧΗΜΑ 14 × 20,5

Σ’ ένα βιβλίο που είναι τόσο προφητεία και μανιφέστο, όσο και οδηγός επιβίωσης, ο μαέστρος του Διαδικτύου και πρωτοπόρος blogger Jeff Jarvis αποδομεί τον μηχανισμό της Google –της ταχύτερα αναπτυσσόμενης εταιρείας στην ιστορία– για να ανακαλύψει σαράντα σαφείς κι εφαρμόσιμους κανόνες διοίκησης και ύπαρξης. Την ίδια στιγμή, φωτίζει τη νέα κοσμοθεωρία της γενιάς του Διαδικτύου: τις προκλήσεις που θέτει, τις καταστροφές που προκαλεί και τις τεράστιες ευκαιρίες που δίνει. Τα ευρήματά του είναι ορθολογικά, ευφά­ νταστα, πρακτικά και πάνω απ’ όλα οραματικά. Ο Jeff Jarvis είναι ο διαχειριστής ενός απ’ τα πιο διάσημα blog για το Διαδίκτυο και τα Μέσα, του Buzz­machine.com. Επιπλέον διατηρεί τη στήλη των Νέων Μέσων στην εφημερίδα Guardian. Ήταν ένας απ’ τους 100 ηγέτες των Μέσων Ενημέρωσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το 2007 και το 2008 και δημιουργός του περιοδικού Entertainment Weekly. Διδάσκει στο Graduate School of Journalism της Νέας Υόρκης.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 12336543 ΓΙ Α Π ΕΡ Ι ΣΣΟ ΤΕΡΑ ΣΤΟΙ Χ ΕΙ Α http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/4339.pdf

| 19


ΜΕ Τ ΑΙΧΜΙΟ επ ιστήμ ες

ΕΠΙ Σ ΤΗΜ Η – ΤΕΧΝΟ Λ Ο Γ Ι Α

BEN GOLDACRE

Bad Pharma

Τα παιχνίδια που παίζει η φαρμακοβιομηχανία Mετάφραση Γιαννησ Σιδερησ

ΤΙΜΗ 18,71 € ISBN 978-960-566-393-3 ΣΕΛ. 528 ΣΧΗΜΑ 14 × 20,5

Ένα βιβλίο που θα σας εξοργίσει, γιατί αναφέρεται στο πώς τα κέρδη των εταιρειών τίθενται υπεράνω της περίθαλψης των ασθενών, στο πώς άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν αποκαλύπτονται τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών, καθώς και στα παιχνίδια που παίζονται ώστε να μη φτάνουν όλα τα δεδομένα στους γιατρούς όταν έρχεται η ώρα αξιολόγησης ενός φαρμάκου. Ο Ben Goldacre είναι γιατρός και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο, το Bad Science (Κακή επιστήμη, 2010), έφτασε στην πρώτη θέση της κατηγορίας των δοκιμίων και πούλησε περισσότερα από 400.000 αντίτυπα μόνο στη Μ. Βρετανία, ενώ έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες. Ζει στο Λονδίνο. Είναι επίσης βασικός ομιλητής στη διοργάνωση Ted.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔOΞO 50657214 20 |

ΓΙΑ Π ΕΡ ΙΣΣΟ ΤΕΡ Α ΣΤΟ ΙΧΕΙΑ http://assets.metaixmio.gr/images/evdoxos/50657214.pdf


Profile for HPGFP

f12348  

f12348  

Profile for hpgfp