Page 1

número: 15 03 13

Petits pacients...

• Casos tractats • Ens ho explica... • I esperem a... Entre tots Notícies cuidam Contactar Cuidam es un programa solidari medicoquirúrgic de l’Hospital Sant Joan de Déu que neix amb el compromís d’ajudar als nens i nenes sense recursos que no poden tenir accés al tractament que necessiten. Programa cuidam Hospital Sant Joan de Deú. Pg. Sant Joan de Deú, 2 08950 Esplugues de Llobregat. Tel 93 600 97 77 Fax 93 600 97 78 cuidam@hsjdbcn.org www.cuidam.org www.hsjdbcn.org

8

Benvinguts a la nostra revista digital cuidamaldia! L’últim trimestre de 2012 va ser molt intens pel programa. A més de tractar vuit nous casos al nostre hospital, varem realitzar una Missió a Perú, en la qual 19 petits pacients de patologies cardíaques foren intervinguts. El número total de casos tractats l’últim any ha estat 38. La xifra més alta de la nostra història. Tant de bo no es quedi només en una fita aïllada i pugui ser novament assolida en un futur.

Petits pacients, grans causes

La dolça tendresa del més petit. Amb

un any de vida i una cardiopatia congènita, en Gerardo Cardona ja pot explicar a la seva curta edat, que ha fet un viatge des de El Salvador fins a Barcelona, per ser intervingut del cor. Cuidat amb molt d’amor pels seus atents pares, el petit va tornar al seu país completament recuperat. (Gerardo Cardona.1 any. El Salvador).

La fortalesa de la Magdalena. Com a continuació del tractament

de l’artrogriposi que pateix, iniciat al 2011, Magdalena va tornar des de Bolívia, per ser, novament, intervinguda. La seva estada aquí va ser molt breu i a tots ens va emocionar veure com, amb l’ajuda de la pròtesi, la Magdalena per fi caminava dreta. (Magdalena Copa. 12 anys. Bolívia).

VILLA-REYES SL


“¡Recuerdos a su esposo!”.

Així de simpàtiques eren algunes de les frases que deia en Dieguito quan parlava amb la nostra companya, l’Angela. Semblava un “petit vellet” de tant sols 6 anys. Sempre alegre, sempre somrient. Al 2008 ja havia vingut per ser intervingut d’una cardiopatia congènita, però la evolució de la patologia, recomanava que havia de tornar a passar pel quiròfan. Ara ja està de tornada a Perú, amb el seu problema resolt, tot i que continuarem atents a la seva evolució. (Diego Manuel Sánchez. 6 anys. Perú).

El somni d’estar al costat d’en Messi. Només cal veure com es dibuixava la felicitat en

el rostre de l’Elias quan mirava una i altre vegada la fotografia que li havien fet al costat d’en Messi. El seu somriure era tan lluminós que deixava enrere la intervenció cardíaca. El canvi de color de la seva pell (ara ja no era blavós, sinó rosat), la resistència física, les seves ganes de fer coses, el seu optimisme..... tot va ser diferent des del moment en que el seu cor es va curar.(Elías Contreras. 10 anys. El Salvador).

Una ràpida aprenent. Amb la curiositat pròpia d’una adolescent de 18 anys, la Meg va viatjar des de Mali entusiasmada amb la idea de tractar la seva escoliosi. Tot i que la seva llengua materna és el bambara, ens va sorprendre la rapidesa amb la que va aprendre a comunicar-se en castellà. Meg va tornar al seu país amb la il·lusió de tornar algun dia. (Meg Boulet. 18 anys. Mali).

Les dos “ninetes” de 2012: Ivanna, de Perú, i Nicole, de República Dominicana. han estat, sense cap

dubte, les nostres “ninetes” de l’any passat. Ivanna va venir per ser intervinguda d’una atròfia vesical i a més operar-li el monyó d’una de les cames que tenia amputada i a la qual se li va adaptar una pròtesi. El cas de la Nicole es un dels que més freqüentment tractem: estenosi esofàgica per ingesta de càustic. Però a més a més, també va ser intervinguda d’una afecció pulmonar descoberta al nostre hospital. Totes dues nenes formaven una parella ben còmica, eren dolces i de mirades encuriosides. Nicole es va fer molt i molt popular entre el personal de l’hospital, no només per la seva particular manera d’expressar-se, sinó també perquè es passejava sempre pujada al porta-suero Tots reien quan la veien passar!!! (Valentina Ivanna Villena. 1 any. Perú i Olenny Nicole Mendoza. 4 anys. República Dominicana).


Uns ulls de mirada profunda. Va volar des de l’Equador, amb 17 anys i amb moltes ganes de que a Barcelona es pogués tractar la seva cardiopatia de naixement. Andrea Gualli fora visitada per l’equip de cardiologia del nostre hospital, el qual va determinar que, en el seu cas, la intervenció quirúrgica no era recomanable. Per aquest motiu va tornar al seu país amb una medicació prescrita que li servirà, juntament amb recomanacions com ara viure a nivell del mar, per millorar la seva qualitat de vida. (Andrea Gualli. 17 anys. Equador). L’experiència ens l’explica... Membres dels nostres equips de cardiologia i de cirurgia cardíaca van realitzar la 2a Missió solidària del programa cuidam. El país escollit va ser de nou Perú, ja que en el Hospital del Nen de Lima, existeix una UCI amb les condicions necessàries per poder realitzar les complicades cirurgies que requereixen el petits pacients peruans. Hi ha molts nens amb malalties cardíaques en el país andí i, si les famílies no tenen recursos, les seves malalties cardíaques tenen difícil solució. Per tot això, l’arribada de l’equip medicoquirúrgic de Sant Joan de Déu, va ser rebuda amb molta alegria pels professionals de l’hospital de Lima. El resultat de deu dies d’intens treball es va reflectir en 9 nens tractats mitjançant cateterisme intervencionista i 10 petits cors tractats quirúrgicament.

Dra. Aida Felipe Villalobos. Servei de Cu-

res Intensives Pediàtriques.

Quan el Dr. Cambra em va proposar l’oportunitat de participar a la missió solidària que el Programa Cuidam del nostre centre anava a realitzar a l’Hospital del Niño de Lima (Perú), el primer sentiment que vaig tenir fou d’il·lusió. Il·lusió per participar en una experiència solidària que ja feia temps que volia fer. Després vaig sentir responsabilitat. Responsabilitat de poder complir les expectatives que havien posat en mi les persones que m’havien seleccionat per aquest projecte. Durant el viatge vaig poder experimentar el companyerisme. Juan, Marta, Angela, José Mª, Esther, Xavier i Fredy van passar a formar part d’una petita família en la qual ens ajudàvem durant els dies que va durar la expedició. Un vaixell en el que viatjàvem tots en la mateixa direcció amb un objectiu comú: millorar la qualitat de vida dels petits pacients que es van tractar durant el programa. A l’Hospital del Nio vaig sentir sorpresa i, sobretot, molt de respecte. L’Hospital del Nen és un centre de beneficència on van nens de famílies sense recursos de tot el país per ser tractats de diverses malalties. Alguns havien fet 24 hores de trajecte amb autobús per poder ser operats. Altres esperaven des de feia mesos una oportunitat. Els recursos eren pocs, però la qualitat mèdica i sobretot humana, excepcional. No obstant això, el que més em va emocionar van ser les mirades i les paraules de gratitud d’aquests nens i les seves famílies: Salem, Juan, Gerardo, Thalía, Brayelin, Ítalo, Magno, Eloy, Luis, María, Isabela, Nora i la nostra estimada Lupita.


Àlbum de fotos de Perú


Angela Barragán. grama cuidam.

Responsable assistencial del Pro-

La meva visió d’aquesta missió al Perú ve des de la part de suport als professionals que es van desplaçar allà per intervenir als nens. La tasca dels metges és encomiable, entraven a quiròfan sobre les 8 hores del matí i estaven gairebé ininterrompudament fins aproximadament les 19 o les 20 hores, depenent de la complexitat del cas. Vaig tenir la gran sort que els cirurgians em van permetre estar al quiròfan durant alguna operació i vaig poder comprovar el valor que té la seva feina: mantenir l’atenció al 200 per cent durant diverses hores, no queixar-se mai de res, cap detall es “s’escapa”, tot sempre sota control. Aquesta ha estat la meva millor experiència, veure el funcionament des de dins, veient l’afecte amb què tracten als nens des que els anestesien,

fins que un cop finalitzada la intervenció el nen o nena es trasllada a UCI, on les cures són encara més meticulosos encara, fins que el pacient pot ser donat d’alta a planta d’hospitalització i després a casa amb els seus pares. Professionals que van posar el seu temps i el seu esforç al servei d’uns pacients que no tenien bones expectatives de vida. I ara tenen tot un camí per davant. Estic contenta d’haver estat testimoni d’aquest petit “miracle”.

G

ràcies a tots per fer-ho possible!

En la propera edició us presentarem a… 2013 ha començat acomiadant a les 2 últimes petites de l’any anterior, i preparant els petits Sierra Leone que estan a punt d’arribar procedents des de l’Hospital Saint John of God amb el qual estem agermanats. Aviat us els presentarem!.

Entre tots Des del seu inici el 2004, cuidam és un programa que viu i creix gràcies a la col.laboració de tots. Cada ajuda és important i necessària i, per això, volem mostrar el nostre profund agraïment. Una vegada més volem esmentar la il·lusió i el suport dels nostres socis: La Fundació Probitas, DKV Seguros, l’Obra Social dels Germans de Sant Joan de Déu i el propi hospital. Com sabeu per a nosaltres totes les aportacions són molt importants, perquè gràcies a tots els que ens ajudeu es fa possible aquest petit miracle que suposa intentar recuperar la salut i la felicitat de molts nens i nenes. Per això donem les gràcies als patrocinadors: Esteve, CAN, Vila Reis Sl i Random House Mondadori, als col·laboradors: Fundació Uría & Menéndez, Agefred, Reial Club de Polo Barcelona, Associació de Col·laboradors d’Andbanc, Territoris solidaris BBVA, 24 hores Ford, i MC Mutual i tots aquells particulars que ens donen suport amb les seves donacions i iniciatives solidàries.

G

ràcies a tots per estar amb nosaltres!


Notícies cuidam Cuidam al mercat solidari de l’ICAB El 14 de febrer no només és el dia dels enamorats, sinó que també és el dia del patró dels advocats: Sant Raimón de Penyafort. Amb motiu d’aquesta data tan assenyalada, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) va organitzar, per primera vegada, un mercat solidari dins de les seves instal·lacions. Gràcies a aquesta iniciativa vam tenir la possibilitat d’explicar en què consisteix el nostre programa, així com recaptar fons amb la venda de merchandising de l’hospital. Compartim un bonic espai, dins del singular palau en el qual es troba aquesta institució, al costat de la Fundació Ànima, UNICEF, Associació Projecte Nana, Fundació Vicente Ferrer, Fundació Estel Tàpia, Aldeas Infantiles SOS, Care Highway International i Intermon Oxfam. Moltes gràcies a l’ICAB per donar-nos l’oportunitat de participar-hi!

Les nostres grans causes

1 6

1

2 1 2 2

1

1

1

1

2013 Si vols contactar amb nosaltres Programa cuidam Hospital Sant Joan de Déu. Passeig Sant Joan de Déu, 2 08950 Esplugues (Barcelona) Telèfon: 93 600 97 77 / Fax: 93 600 97 78 e-mail: cuidam@hsjdbcn.org www.cuidam.org Si voleu fer un donatiu: 2100-3887-01-0200030813

Cuidamaldia 08 català  

Butlletí del programa Cuidam de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.