Page 1

vakblad voor de bloemendetailhandel

19 juni 2014 12 januari 2011

Bloem en Blad

0106

Aqua Colors Kleurenspray voor bloemen, planten en deco materialen TOEPASSING

Š SMITHERS-OASIS COMPANY 2013. All rights reserved.

Geschikt voor bijna iedere ondergrond maar in het bijzonder voor toepassing op vele levende materialen zoals; bloeiende planten, vetplanten, snijbloemen en fruit. Maar ook decoratieartikelen en accessoires, zoals; keramiek, aardewerk, bloemstekers, rieten manden, houten lijsten, decoratievazen (ook glas), kunst, droog- en zijdebloemen, kunnen in verassende kleuren gespoten worden.

Uitzonderlijke eigenschap: Styropor producten (piepschuim) zijn te sprayen zonder dat deze vervormen! Eigenschappen: op waterbasis, nagenoeg reukloos, sneldrogend, hoge dekkracht.

Haal de tropen in huis NK Bloemsierkunst

Opmerking: plaats nooit gekleurde voorwerpen in natte toestand rechtstreeks op een ondergrond, dit kan vlekken veroorzaken.

Vraag ernaar bij uw groothandel! Cover BEB 6 76 2014.indd 1 561916.indd

13-6-2014 14:43:49

06Voorplaat.indd 1

16-6-2014 11:24:02 12-06-14 12:02


AL-Lokrit Group in Dubai

ZOEKT

Vier bloemenarrangeurs

voor haar snel groeiende dienstverlenende organisatie

Download het gratis POS-materiaal op

www.bloemenbureauholland.nl

CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE


06

19 juni 2014

Inhoud

Van de redactie

Ondernemerschap

4

Wat staat er op www.bloemenblad.nl?

46 Groothandel Arie Verschool BV, Honselersdijk.

5

Stelling: Wisselende reacties op driejarige mbo4-opleiding.

47 Groothandel DecoLeaf, Kudelstaart.

Vakmanschap 6

Het NK Bloemsierkunst in vijf opdrachten.

48 Tillandsia met toegevoegde waarde van Corsa Plant in De Lier. 50 Anoniem winkelen voor een exotisch boeket.

13 Bloemwerk gemaakt voor de wedstrijd om de Zuidwest Cup in Pyramide.

52 Interview met Dini Holtrop, Nederlands Kampioen Bloemsierkunst.

16 Hoe werkt jurering bloemsierkunstwedstrijden?

54 Waardering voor eerste Nederlandse Floraliën.

18 Tafeldecoraties op de Floraliën in Den Bosch.

56 Pop-upstores zijn een wereldwijde trend.

20 FlorAdventure: bloemwerk van Victoria Salomon gefotografeerd over de hele wereld.

58 Internet en veranderend koopgedrag vormen grote uitdaging.

24 Bloemwerk met tropische planten van Krijnen Wealth of Flowers in Vianen.

60 Kick-off pioenweken van Mijn Bloemist bij de Bloemenhof in Leiderdorp.

28 Bloemwerk met tropische bloemen van Bloemen van Cornelis in Antwerpen.

62 Persoonlijk faillissement is vaak te voorkomen.

34 Bruidsboeket met orchideeën stap voor stap gemaakt door Bloomtube.

64 Winkel: Bloemen van Cornelis in Antwerpen.

36 De teelt van Strelitzia bij Holland Strelitzia in Zevenhuizen.

68 Het boeket van Bloemen van Cornelis in Antwerpen.

38 Noviteit plant: Albuca spiralis ’Frizzle Sizzle’.

69 Eerste kwartaal 2014 laat mooie cijfers zien.

39 Noviteit bloem: Curcuma alismatifolia ’Curalidopa’ Siam Supreme.

Praktijk

40 Tropische planten, gezien op de Keukenhof en de Floraliën.

70 Aanbod.

42 Tropische bloemen van Arie Verschoor BV in Honselersdijk.

72 VBW-visie, De tweet en Het verhaal achter Bloemenboutique Fonville.

44 Tropisch bladmateriaal van DecoLeaf in Aalsmeer.

73 Over de toonbank: Bloembinderij De Verleiding in Elst. 74 Agenda en colofon.

6

Handgebonden boeket gemaakt tijdens NK. Foto voorplaat: Jeannet Hooftman

Bloem en Blad  06 l 2014

06inhoud.indd 3

3 16-06-14 11:40


Van de redac tie Foto: Cornéline Lanooy

Rosa Bloemsierkunst in Schiedam is Hofleverancier Vlak voor de officiële ceremonie - het onthullen van het wapenschild dat behoort bij het predicaat Hofleverancier worden Carla en Hans Rietkerken voor hun winkel Rosa Bloemsierkunst in de Hoogstraat in Schiedam geïnterviewd door de lokale omroep. Vrijdag 13 juni vierde het echtpaar driedubbel feest. De winkel bestaat dit jaar 100 jaar en is ‘bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ geworden, en Cara en Hans waren die dag veertig jaar getrouwd. Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland, en burgemeester Cor Lamers van Schiedam onthulden het schild aan de gevel. De burgemeester roemde het bloemistenechtpaar om hun ondernemerschap, vakmanschap en creativiteit en het feit dat zij zich enorm inzetten om de Hoogstraat weer tot een levendige winkelstraat om te vormen.

www.bloemenblad.nl BloemistExclusief stopt

De Bloemenoverval

Geen winst Plantion

Pyramide2day sluit deur

Nieuwe regels verkoop

De pilot met BloemistExclusief, het online verkooppunt voor bijzondere bloemen en planten, wordt niet verlengd. Bloemisten toonden wel belangstelling, maar kochten te weinig om het project rendabel te maken. Het laatste aanbod op BloemistExclusief wordt op woensdag 25 juni geplaatst.

In september start het tvprogramma De Bloemenoverval, gepresenteerd door Romeo Sommers. In het programma worden mensen verrast met een bloemenmetamorfose die past bij hun persoonlijke verhaal. Arrangeur Hans Hoogerwerf verzorgt de metamorfose.

Plantion-directeur Peter Bakker verwacht dat de veiling dit jaar geen winst maakt, terwijl in de begroting rekening was gehouden met een resultaat van €150.000. Oorzaak is het faillissement van Bloemengroothandel Vianen, één van de bedrijven in het groothandelscentrum.

Pyramide2day in Pyramide Floral Shopping Center in Honselersdijk beëindigt na ruim twee jaar op 19 juni zijn activiteiten. De winkelformule bood de afgelopen jaren zo’n vijftien aanbieders uit de cadeau-, woning- en decoratiesector gelegenheid hun producten te verkopen aan bloemisten.

Ondernemers die verkopen aan consumenten hebben sinds vrijdag 13 juni te maken met wijzigingen op het gebied van consumentenrecht. Deze wijzigingen betreffen met name consumentenkoop, overeenkomsten in de winkel en overeenkomsten op afstand, bijvoorbeeld via internet.

4 06Van de redactie.indd 4

Bloem en Blad  06 l 2014

16-06-14 11:38


Wisselende reacties op driejarige mbo4-opleiding ,,Compacte én intensieve opleidingen zijn aantrekkelijker voor studenten en vormen daarmee een goed alternatief voor de havoroute’’, aldus minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De sector reageert wisselend op de driejarige mbo4opleiding. ,,Van mij krijgen de plannen van Bussenmaker geen applaus’’, zegt Han Meerhoff over het feit dat niveau 4 straks in drie jaar moet worden afgewerkt. Docent bloemsierkunst Sjouke Bouius vreest voor de ontwikkeling van het vakmanschap, maar ziet ook positieve kanten. VBW-voorzitter John Thijert kijkt vooruit en denkt misschien boven de opleiding extra modules aan te bieden. Trend ,,Het is de trend dat leerlingen niet meer zo lang naar school willen’’, zegt Thijert. Zijn stelling wordt bevestigd door Bouius, die signaleert dat voor komend studiejaar aanmerkelijk meer leerlingen zich hebben aangemeld voor de niveau4-opleiding dan vorig jaar. Wel zijn beiden bang dat als eerste de creatieve ontwikkeling van de leerlingen in het gedrang komt. ,,De leervakken, met zware toetsen voor Nederlands en rekenen, trekken een stevige wissel

op de beschikbare tijd’’, zegt de Groningse docent. ,,De betere leerlingen willen wij een buitenlandse stage blijven aanbieden, maar voor degenen die meer moeite hebben met de opleiding, zal dit onderdeel vervallen.’’ Dat er ingeleverd zal worden op stagetijd, verwacht ook Thijert. ,,Het is net als autorijden: je hebt straks je rijbewijs, maar rijden moet je nog leren.’’ Om het vakmanschap verder te ontwikkelen, denkt hij eraan om boven de opleidingen nog extra certificaten aan te bieden, bijvoorbeeld voor rouwwerk, bruidswerk of hydrocultuur. Geen goed idee Han Meerhoff, oud-bloemist in Goes en zowel in het Zeeuwse als landelijke actief in onderwijszaken, haalt geen positief puntje uit de driejarige opleiding. ,,Die vier jaar heb je hard nodig voor de verplichte stof en eventueel extra keuzevakken. Het is al moeilijk zat. Óf de werkdruk wordt te hoog, óf het peil van de opleiding zakt, terwijl we het niveau juist willen verhogen.’’ Dat de meningen over dit onderwerp uiteenlopen blijkt ook uit de stemming op de stelling ’Het terugbrengen van mbo4-opleidingen naar drie jaar is geen goede zaak’. Op www.bloemenblad.nl staakten de stemmen: 50/50.

Stelling Het terugbrengen van mbo4-opleidingen naar drie jaar is geen goede zaak. 50% 50%

Commentaar Prettige bijwerking Het Nederlands Kampioenschap Bloemsierkunst was een groot succes, het eerste kwartaal 2014 was voor bloemisten het meest positieve kwartaal in jaren, ’onze jongens’ hebben een geweldige start gemaakt op het WK voetbal en het weer blijft maar buitengewoon aangenaam. We zijn nog niet op de helft, maar nu al zouden we 2014 als een ’jubeljaar’ kunnen zien. Overdreven? Niet echt. De economie heeft ons flink wat jaren op rij in de wielen gereden en we kregen de boel maar niet op de rit. Daar lijkt nu verandering in te komen. Het consumentenvertrouwen neemt toe en dan volgen vanzelf de bestedingen en de werkgelegenheid. Bekend gegeven in de economie is dat wanneer onze nationale trots, het Nederlands voetbalelftal, het goed doet, dat een impuls geeft aan de bestedingsdrang van de consument. Zelfs voor nietvoetballiefhebbers heeft het WK dus een prettige bijwerking. Als het weer dan ook nog lekker blijft, niet te heet alstublieft, dan ziet het er voor dit jaar goed uit. Het thema ’tropisch’ in deze Bloem en Blad helpt u misschien om de klant nog meer te verleiden. Brazilië, voetbal, zonnig weer, tropische bloemen en planten... Klinkt goed. Paula van der Hulst, hoofdredacteur pvanderhulst@hortipoint.nl

Column

Plofplanten

Volgens Greenpeace verkopen tuincentra geen natuur maar gif. Verpakt in geurige, kleurige, bloeiende planten. Plofplanten. Heb je het gevolgd in de media? De uitzending van Radar, afgelopen april, laat er geen twijfel over bestaan: onze branche is medeplichtig aan de bijensterfte. Dat willen we niet. Natuurbeleving in de bloemenwinkel? Droom maar lekker verder. Zo ervaart de kritische consument dat zeker niet (meer). Die vraagt zich af of ruiken aan een gangbaar geteelde bos bloemen nog veilig is. Thuis krijgt Ko konijn immers ook biologische wortels. Gekocht bij de duurzame supermarkt. Zo is de formule van de supermarktketen Marqt een groot succes in de Randstad. Merendeel biologische producten, met respect voor natuur, dier en mens. Als de houdbaarheidsdatum in zicht komt, geven ze de producten weg. Aardig. En strategisch, want goede reclame. Ze verkopen ook bloemen: nu enkel nog in de salade... We willen natuurlijk dat klanten onze bloemenwinkels als bloementuinen ervaren. Wat kunnen we doen om de natuurliefhebbende consument (terug) in de winkel te krijgen? Veel meer seizoensbloemen verkopen van de kweker in de buurt. Samenwerken met de biologische bloemenpluktuin. Ik denk dat de duurzame BloemenMarqt een succesformule is. En bloemen die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen, die geven we weg. Anna Koster

Bloem en Blad  06 l 2014

06Van de redactie.indd 5

5 16-06-14 11:57


Vak manschap

Het NK Bloemsierkunst in vijf opdrachten Tekst: Cornéline Lanooy, foto’s: Gerdien de Nooy

Vijf opdrachten maakten de elf deelnemers aan het Nederlands Kampioenschap Bloemsierkunst. Zij deden dat ten overstaan van het publiek op de Floraliën op woensdag 14 mei. Dini Holtrop van He-as in Heerenveen won het kampioenschap, gevolgd door Hanneke Frankema van Valentijn in Sneek en Alex Aalders uit Assen. Bloem en Blad toont in dit artikel van elke opdracht de drie arrangementen die de meeste punten haalden. Werkstuk 1: Branchegerichte planten’zuil’

Opdracht: een bedrijf wil graag iets bijzonders voor de centrale ontvangsthal: een presentatie van planten, gecombineerd met hun product(en). Als bloemist stel jij voor dat dit een planten’zuil’ wordt, omdat dit object niet veel ruimte inneemt en wel een echte eyecatcher is voor het bedrijf. Het moet een half jaar toonbaar/houdbaar blijven met één keer per week een watergift. Tijd: thuis voorbereiden en op de wedstrijdlocatie nog 60 minuten. Vormgeving, techniek en materiaalkeuze: vrij. Afmeting: minimaal 2 m hoog, maximaal 1 m breed. Verplaatsbaarheid: het arrangement moet als één geheel te verplaatsen zijn.

Werkstuk 2: Buitenobject voorjaar/zomer in thema Letterlijk Anders

Opdracht: als bloemist wil je de lokale media halen met een stopper in de buitenpresentatie; een object dat letterlijk anders is. Je kiest daarbij voor een woord waar iedereen direct een beeld bij heeft en maakt dat op een letterlijke manier visueel. Het arrangement moet bij het voorjaar/de zomer passen. Tijd: thuis voorbereiden en op de wedstrijdlocatie nog 75 minuten. Vormgeving, techniek en materiaalkeuze: vrij. Afmeting: grondvlak van maximaal 1,5 x 1,5 m en maximaal 2 m hoog. Verplaatsbaarheid: het arrangement moet als één geheel te verplaatsen zijn.

Werkstuk 3: Handgebonden boeket

Opdracht: een handgebonden boeket dat zelfstandig of door middel van een constructie kan staan op/in een schaal. Tijd: 45 minuten.

Vormgeving: kransmodel (boeketvorm met een open middenstuk). Techniek: korenschoof of parallel gebonden. Materiaalkeuze: vrije keuze uit beschikbaar gestelde materialen. Afmeting: vrij. Verplaatsbaarheid: het boeket moet als één geheel te verplaatsen zijn. Presentatie: op een zuil van 40 x 40 x 40 cm.

Werkstuk 4: Tafelversiering

Opdracht: een tafelversiering voor een netwerkborrel voor minimaal twee personen op de beschikbaar gestelde statafel. De zuil moet onbeschadigd blijven, het blad mag worden gebruikt. Op de tafel moet voldoende ruimte overblijven voor minimaal twee glazen en twee schaaltjes van 10 cm. Tijd: 45 minuten. Vormgeving, techniek en afmeting: vrij. Materiaalkeuze: vrije keuze uit beschikbaar gestelde materialen. Verplaatsbaarheid: het arrangement (inclusief de tafel) moet als één geheel te verplaatsen zijn.

Werkstuk 5: Verrassingsopdracht

Opdracht: een arrangement met de beschikbaar gestelde Oasis Ideal kegel van 60 cm. Tijd: 30 minuten (zonder voorbereiding). Vormgeving en afmeting: vrij. Techniek: steektechniek, eventueel aangevuld met andere technieken. Materiaalkeuze: vrije keuze uit beschikbaar gestelde materialen. Verplaatsbaarheid: het arrangement moet als één geheel te verplaatsen zijn. Presentatie: op rechtopstaande zuil.

Jury De jury - bestaande uit Erika Oldenhof (voorzitter), Ans Koster, Ton van Jaarsveld en Tomas De Bruyne - beoordeelde de werkstukken op vier criteria: - Idee (maximaal 20 punten). - Kleur (maximaal 20 punten). - Compositie (maximaal 30 punten). - Techniek (maximaal 30 punten).

Uitslag 1. Dini Holtrop, Bloemsierkunst He-as Heerenveen. 2. Hanneke Frankema, Bloem & Styling Valentijn Sneek. 3. Alex Aalders, Alex Aalders Bloemist Assen. Overige deelnemers: Mara van den Berg, Uitvaartbloemist Rotterdam; Marijke Geerdink, Floral Queen Diepenheim; Ilona Koster, JP-Bloembinders Gouda; Trijntje Nijkamp-Halma, Bloemisterij Halma Vollenhove, Franka Roenhorst, Bloemstylist Hans Zijlstra Groningen; Pieter Doff, De Vier Jaargetijden Emmeloord, Herco van Loon, Beleving Soest en Aswin Wibowo, Alpina Den Haag.

Winnares Dini Holtrop (midden) wordt geflankeerd door Hanneke Frankema (2e plek) en Alex Aalders (3e plek).

6 06Bloemwerk NK Bloemsierkunst.indd 6

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 17:22

Bloe


2014

Branchegerichte planten ’zuil’ 1

2

Hanneke Frankema koos als branche een lijstenmakerij. In de omlijsting hing zij een klassiek ogende kroonluchter, passend bij de omgeving. In het arrangement verwerkte zij in driehonderd uur in totaal zeventig klosjes bouillondraad. De plantaardige materialen die zij toepaste, waren onder meer Ludisia, Nepenthes (ook mini-varianten) en Phalaenopsis. ,,Voor speciale soortjes ben ik bij verschillende kwekers langs geweest.’’ 3

Omdat Batavus een grote klant van He-as in Heerenveen is, koos Dini Holtrop ervoor om verschillende fietsonderdelen in haar arrangement te verwerken. In verband met de toegestane breedte van maximaal 1 m leverde de fietsenfabriek speciaal voor deze opdracht kleine frames. Ook andere onderdelen als fietskettingen en -banden verwerkte de bloemiste in het arrangement. Alles combineerde zij met diverse tropische planten.

Bloem en Blad  06 l 2014

06Bloemwerk NK Bloemsierkunst.indd 7

Een plaatje van een oude man met rode bril inspireerde Alex Aalders tot het maken van dit grote hoofd. ,,Ik wilde graag in een andere richting dan in de vorm van een zuil denken, omdat ik dacht dat de meesten dat zouden doen. Het is een risico, maar het heeft goed uitgepakt.’’ Het hoofd maakte hij van aluminiumdraad: in totaal 22 klossen van 1 kg. Voor de rode bril kreeg hij tweehonderd brillen van een klant - een opticien - waaruit hij de glazen tikte.

7 12-06-14 17:23


Buitenobject Letterlijk Anders 2

1

Een vegetatief arrangement gebaseerd op het woord Bloemfontein maakte Hanneke Frankema. Op internet vond zij een enorm zware tuinfontein die jaren buiten had gestaan. ,,Daardoor was hij mooi verweerd.’’ Van aluminiumdraad en hoooked zpagetti die zij in thee bruin liet verkleuren en met stijfsel bewerkte, maakt ze de spiraalvormige ‘takken’. In de fontein verwerkte zij onder meer Aristolochia, Paeonia en diverse vleesetende planten.

3

Herco van Loon koos het woord Vlieger voor zijn buitenobject. ,,Ik wilde als showstopper in de buitenpresentatie voorbijgangers een zomers gevoel geven. Een vlieger geeft gelijk dat vrolijke gevoel van strand, zee en vliegers hoog in de lucht.’’ Omdat vliegers vaak vrolijk gekleurd zijn, koos Herco ook voor gerbera’s, Gloriosa en repen stof in sprekende kleuren, verwerkt in een strakke vormgeving.

8 06Bloemwerk NK Bloemsierkunst.indd 8

Honingbloem, was het woord dat Dini Holtrop koos voor haar tweede opdracht. Uit twee bloemen van gelast staal liet zij een kleurexplosie in de vorm van voorjaars- en zomerbloemen ‘spuiten’. Aan de bloemen hing zij buisjes met honing en de onderkant had de vorm van een honingraat. ,,Ik wilde niet alleen een vrolijke zomerse sfeer met het object uitstralen, maar ook aandacht vragen voor de massale bijensterfte die in Nederland voorkomt. Honingbijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van gewassen.’’

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 17:25

Bloe


2014

Handgebonden boeket in kransmodel Hanneke Frankema koos voor een boeket in geel, roze en zalmkleurige tinten, ,,omdat ik dat een mooie kleurencombinatie vind’’. Het frame maakte zij van rustic wire van Oasis. ,,Dat vind ik net even wat natuurlijker dan aluminiumdraad en draad werd ook al veel gebruikt door andere wedstrijdkandidaten.’’

1

2

Om de anjers goed zichtbaar te laten zijn tussen de andere bloemen en omdat ze lang verwerkt best snel knakken, koos Ilona Koster ervoor deze bloemen in grote steekbuizen te verwerken. Door het frame van draad verwerkte zij stukjes Cornus. ,,Dat geeft een speels effect.’’

Bloem en Blad  06 l 2014

06Bloemwerk NK Bloemsierkunst.indd 9

3

Eerlijk gezegd vond Dini Holtrop haar boeket het minst mooie dat zij maakte tijdens het NK, maar tot haar verrassing eindigde ze toch nog als derde met deze opdracht. ,,De kleurencombinatie vind ik niet zo geweldig, maar de andere bloemen wilde ik graag bewaren voor de tafeldecoratie. Ik heb er daarom goed op gelet dat de techniek en afwerking in orde waren.’’

9 12-06-14 17:26


Tafeldecoratie netwerkborrel 1

Als een van de weinigen koos Alex Aalders ervoor om stukjes Polygonum te rijgen tot een overhangende tafelversiering. In het midden stak hij de bloemen kort op het arrangement. ,,Bij een tafeldecoratie vind ik het belangrijk dat de bloemen ‘niet in de weg staan’. Mensen moeten elkaar nog goed kunnen zien. Eigenlijk is het best een eenvoudig arrangement, waarvan de techniek heel goed beoordeeld is.’’ 2

,,Omdat het thema een netwerkborrel was, heb ik een ‘netwerk’ van de polygonumtakken gemaakt’’, aldus Mara van den Berg. Omdat mensen elkaar nog wel moeten kunnen zien, werkte zij vanuit de hoogte naar beneden. ,,Ik wilde eigenlijk de takken optisch gezien door de tafel heen laten gaan, maar daarvoor was helaas de tijd te kort.’’

10 06Bloemwerk NK Bloemsierkunst.indd 10

3

Franka Roenhorst koos in haar tafeldecoratie voor materialen in zachte tinten. Zo verwerkte ze Peach Avalanche-rozen, zonnebloemharten, gele calla’s, Craspedia, Diplocyclos, een paar anthuriums en bladmateriaal. Van de polygonumstokken maakte ze een frame dat ze voor een gedeelte over de tafel liet hangen. ,,Zo werd het arrangement wat spannender.’’

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 17:23

Bloe


2014

Verrassingsopdracht kegel 1

,,Een verrassingsopdracht betekent snel kunnen schakelen en snel kunnen denken. Door de kegel neer te leggen, deed ik wat anders dan de anderen. Ik denk dat ik er daarom mee heb gescoord’’, aldus Dini Holtrop.

2

Mara van den Berg vond de kegel als verrassingsopdracht leuk om te maken. ,,Onder tijdsdruk werken vind ik niet erg, eigenlijk komt er altijd wel iets moois uit.’’ De beschikbare materialen waren volgens haar prima, alleen de kleuren vond ze wat eentonig. ,,Het bladmateriaal was ruim voldoende, dat heb ik gebruikt om grotere vlakken te creëren. Daardoor ontstaat rust in het arrangement.’’

Bloem en Blad  06 l 2014

06Bloemwerk NK Bloemsierkunst.indd 11

3

Modern en gegroepeerd als in een boeket. Zo omschrijft Aswin Wibowo zijn versierde kegel. ,,Ik vond deze opdracht hartstikke leuk en echt verrassend’’, vertelt hij. ,,Met de calla’s, Allium en typhablad heb ik beweging gecreëerd. Daarnaast houd ik erg van lijnenspel in bloemwerk, dat zie je ook in deze opdracht terug.’’ www.bloemenblad.nl/vakmanschap

11 12-06-14 17:24


De top van Nederland hoort thuis bij Euroflorist Wij feliciteren onze leden met hun geweldige prestatie op het NK Bloemsierkunst 2014!

1

2

Dini Holtrop

Bloem en styling Valentijn, Sneek Euroflorist-lid sinds juni 2006

He-As Bloemsierkunst, Heerenveen Binnema bloemen, Sneek Euroflorist-lid sinds april 2004

Hanneke Frankema

3 Alex Aalders Alex Aalders, Assen Euroflorist-lid sinds mei 2006

De beste bloemisten van Nederland profiteren als Euroflorist-lid van: 25% commissie voor elke doorgegeven order, de hoogste in de markt Een transparante, eerlijke manier van orderverdeling Onze degelijke, professionele service

Wilt u ook deel uitmaken van ons netwerk of vrijblijvend informatie ontvangen? Bel ons op: 020 702 8100 of stuur een e-mail naar: info@euroflorist.nl

Euroflorist al sinds 1982 dĂŠ betrouwbare partner voor bloemisten Euroflorist Nederland BV Tel: 020-7028100 Fax: 0297-382490 info@euroflorist.nl

BloemenBlad_3winners_NL.indd 1 561914.indd 12

10/06/14 14:12 13-6-2014 14:42:46


Delen met velen Tekst: Paula van der Hulst, foto’s Gerdien de Nooy

Delen met velen was het thema van de wedstrijd om de Zuidwest Cup, die in april plaatsvond in groothandelscentrum Pyramide. De opdracht luidde: ’maak een boeket of bloemstuk waarbij de nadruk ligt op decoratiegroen. Buiten decoratiegroen mag je één bloemsoort gebruiken’. Een greep uit de inzendingen.

Bloem en Blad  06 l 2014

06Delen met velen.indd 13

Het boeket van Eline Frerichs haalde de hoogste score. De jury roemde met name de gelijke lengte van de takken. Frerichs, medewerkster van Meesterbloembinderij Coen van Buuren in Nieuwerkerk aan den IJssel, gebruikte veel verschillende soorten groen en liet de kleur van de door haar gekozen Gerbera terugkomen in het bloemenwater.

13 12-06-14 14:25


âž™

Meer een object dan een boeket of bloemstuk vonden sommigen van deze inzending. Wat dan ook, het stuk van Yvonne Scheenloop-Terlouw was goed voor de tweede plaats. Yvonne, medewerkster van Van den Brule in Rotterdam, vlocht drie soorten gras om de stelen van Aspidistra die door een stammetje waren gestoken. Door de gebruikte grassen - berengras, typha en flexigras - weefde zij heel dun koperdraad. Het accent in het groen komt van vergeet-mij-nietje en een aantal paarlemoeren knopen uit de knopendoos van Yvonnes schoonmoeder.

14 06Delen met velen.indd 14

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:25


➙ ➙ ,,Als er één plek is die we met iedereen moeten delen, is dat de wereld’’, zo lichtte Mariëlle Massar (ook Coen van Buuren) haar inzending toe. Haar opengewerkte wereldbol wordt gedragen door Aralia-bladeren die de vele handen van de bevolking symboliseren. Het Stachys-blad laat het zachte karakter van de aarde zien en de Gloriosa staat voor de pracht en levendigheid die de aarde zo mooi maakt.

,,Wat deel je nu eigenlijk altijd? Een taart’’, aldus Patricia Hoogeveen-Spruit, die werkt bij de Bloemenjungle in Ridderkerk. Let op het bestek als detail bij de drie verdiepingen tellende freesiataart.

2014

Oranje ranonkels in een uitbundig boeket met onder meer Eucalyptus, appelblad en Photinia X Fraseri ’Red Robin’. Henrieke van Noppen haalde er een derde plaats mee. Henrieke werkt, net als de winnares, bij Coen van Buuren.

Wat is een mooier medium om snel veel te delen met velen? Inderdaad, What’s app! En dus maakte Mariska Beenhakker van de Bloemenjungle in Ridderkerk, van witte rozen het What’s app-logo. Voor de groene ondergrond gebruikte zij platmos.

Bloem en Blad  06 l 2014

06Delen met velen.indd 15

Het hart van Maria Perhacova (Wissink dé sfeermakers in Vlaardingen) bestaat uit ’geweven’ Stachys-blad. De linkerboezem is ingevuld met ranonkel en distel. Omdat in dit hart verschillende soorten bloemen zijn verwerkt, voldeed het niet aan de eisen voor de wedstrijd.

15 12-06-14 14:26


De uitslag van bloemsierkunstkampioenschappen roept nogal eens vragen op. Niet alleen bij de deelnemers maar ook bij het publiek, dat toch voor het grootste deel bestaat uit vakmensen. Jaap Ensink, een van Nederlands internationale juryleden, licht in dit verhaal de wijze van jureren en beoordelen toe. Jaap: ,,Jureren is een serieuze bezigheid.’’

Hoe werkt jurering bloemsierkunstwedstrijden? Tekst: Paula van der Hulst, foto: Gerdien de Nooy

N

ederland hanteert voor beoorde,, lingen en jureringen doorgaans het 100-puntensysteem dat eigendom is van Florint’’, brandt jurylid Jaap Ensink meteen los. ,,Dit systeem is ooit mede bedacht door Frans Mank en door Florint digitaal doorontwikkeld. Het wordt in totaal in achttien landen toegepast en is het meest objectieve systeem dat er tot nu toe is geweest.’’

Vier onderdelen Elk werkstuk dat wedstrijdkandidaten maken, wordt door de jury beoordeeld op vier onderdelen: • idee; • kleur; • compositie; • techniek. Hoewel we spreken over het 100-puntensysteem, geven de juryleden cijfers op een

16 06Jurering.indd 16

schaal van 1-10. Deze cijfers worden via een wegingssysteem op de computer omgezet naar scores van maximaal 100 punten per wedstrijdonderdeel. De wegingsfactoren kunnen per wedstrijd en per wedstrijdonderdeel verschillen. Jaap: ,,Als je bijvoorbeeld deelneemt aan een wedstrijd waarvoor de bloemen beschikbaar zijn gesteld, is het begrijpelijk dat het onderdeel kleur minder zwaar weegt.’’ Op de onderdelen idee, kleur en compositie jureren de juryleden individueel. Het onderdeel techniek wordt gezamenlijk beoordeeld. Jaap: ,,Dat is wel logisch. Om de techniek te beoordelen, haal je bijvoorbeeld een boeket uit een vaas of schud je aan de creatie. Als ieder jurylid dat individueel gaat doen, heeft een stuk daar te veel onder te lijden. De juryleden spreken dan ook van tevoren af wie van hen de stukken mag

oppakken. Gezamenlijk bespreken zij de weging en de juiste toepassing van de technieken, de fysieke balans van het stuk, de mogelijkheden die er zijn om water te geven en de netheid van werken.’’

De jury Over het algemeen bestaat de jury in Nederlandse wedstrijden uit drie personen plus een voorzitter. Liever zou Jaap zien dat er altijd vijf juryleden aan het werk zijn. ,,Dan zouden we de hoogste en de laagste score per werkstuk kunnen laten vervallen. Dat is beter en objectiever. Het was ook ooit zo, maar de keuze voor drie juryleden heeft te maken met kosten en met het geringe aantal juryleden dat volgens het 100-puntensysteem is gecertificeerd.’’ De juryvoorzitter geeft geen punten, maar bewaakt het proces. Jaap: ,,Zijn er bijvoor-

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:26

Bloe


2014

De competenties die gecertificeerde juryleden in huis moeten hebben, zeker in het nieuwe CJS van Florint (zie kader), moeten garanderen dat zij objectief oordelen. Bovendien gaan we uit van objectieve factoren en beseffen ook wij, als serieuze beoordelaars, wat er voor de deelnemers op het spel staat. Ik vind het belangrijk dat de kandidaten en het publiek niet het idee krijgen dat de beoordeling een soort handjeklap is. Terugkoppeling van de beoordelingen aan de kandidaten vind ik ook een goede zaak, maar het oordeel van de jury blijft staan.’’

Technische Commissie

Jaap Ensink: ,,De eisen die volgens het (inter)nationale assessment aan juryleden worden gesteld, zijn hoog.’’

beeld bij een werkstuk grote verschillen in toegekende punten, dan roept de voorzitter de juryleden bijeen en mogen degenen met de uitschieters hun score motiveren. Daarna mogen de betreffende juryleden hun cijfer aanpassen, maar zij zijn dit niet verplicht. De andere juryleden mogen hun cijfer niet aanpassen, wel mogen zij na deze gang van zaken desgewenst commentaar leveren, onder supervisie van de voorzitter.’’ Bij door brancheorganisatie VBW georganiseerde wedstrijden mogen de juryleden tegenwoordig de deelnemers niet zien. De werkstukken krijgen nummers of letters en worden onder die codering beoordeeld op een plek ver van de wedstrijdvloer. ,,Zelf zou ik liever een open jurering hebben’’, zegt Jaap. ,,Ik vind dat eerlijker. Waarom zouden de deelnemers en het publiek niet mogen zien wie je bent? Jureren is een serieus vak.

Bloem en Blad  06 l 2014

06Jurering.indd 17

Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: de Technische Commissie (TC) beoordeelt niet de techniek van de werkstukken en de TC is ook geen jury. De TC komt pas in actie nadat de juryleden hun beoordelingen aan de wedstrijdleiding hebben afgegeven. De commissieleden (bij een regionale of nationale wedstrijd een of twee en bij internationale wedstrijden drie tot vijf) kijken of de gemaakte stukken voldoen aan de opdracht. Jaap verduidelijk dit met een voorbeeld: ,,Als in het reglement staat dat een etalagestuk een maximale afmeting mag hebben van 2 m hoog en 1 m breed, en de kandidaat maakt een stuk van 2,20 m hoog, dan heeft de kandidaat zich niet aan de opdracht gehouden. In dat geval krijgt hij strafpunten. Strafpunten worden per wedstrijdonderdeel gegeven. Afhankelijk van de ernst van de afwijking, wordt een percentage strafpunten bepaald. De TC overleg dit percentage met de juryvoorzitter en deze voert het door in het systeem. Dat de deelnemers zich niet aan de opdracht zouden houden omdat deze niet duidelijk is, gaat niet op zegt Jaap. ,,Twee maanden voor de wedstrijd krijgen de deelnemers het reglement toegestuurd, gelijk met de opdracht die thuis mag worden voorbereid. Zij hebben dan drie weken de tijd om, samen met hun assistenten, de regels door te nemen en vragen te stellen. De wedstrijdorganisatie verplicht zich om binnen veertien dagen antwoord te geven. Alle kandidaten krijgen alle vragen en antwoorden toegestuurd, ook al hebben zij zelf geen vraag ingestuurd. Bij grote wedstrijden, nationaal en internationaal, zijn er zelfs twee vragenrondes. Een goede voorbereiding hoort bij deelname aan een wedstrijd.’’

Certified Judge System Florint Het Florint-100-puntensysteem is een belangrijk onderdeel van het recent door Florint ontwikkelde Certified Judge System (CJS). Toen Frans Mank, grondlegger van het 100-puntensysteem in september 2009 plotseling overleed, namen Jaap Ensink en Linda Eising-Halderman zijn activiteiten op jurygebied over. Bij hun start kregen zij ook de vraag om nationale en internationale trainingscursussen te geven. Daarbij bleek de voertaal Engels vaak een struikelblok. Menig kandidaat kon zich, zowel mondeling als schriftelijk, niet voldoende in het Engels uitdrukken. Zeker in de Oost-Europese landen was dit het geval. Mede daarom werd besloten de opleiding te splitsen in een nationale en een internationale versie. Synchroon met de cursussen liepen de voorbereidingen voor het Certified Judge System (CJS). Deze nieuwe aanpak bleek nodig nadat er in de voorgaande jaren de nodige onvolkomenheden in het oude 100-punten systeem waren geconstateerd, onder meer de slechte controleerbaarheid van de jurycompetenties bij nationale, en zelfs bij internationale wedstrijden. Er is een systeem ontwikkeld waarin de competenties/vaardigheden van elk nieuw gecertificeerd jurylid worden geborgd en regelmatig gecheckt. Dit omvangrijke systeem is opgezet door Florint/Stoas (Jan van Doesburg en Erik van Heijst) in samenwerking met Flornet en vijf Europese partnerorganisaties van bloemisten/scholen. Na vijf intensieve pilot sessies, waarin het hele proces in Groot-Brittannië, Noorwegen, Finland, Nederland en Duitsland uitgebreid werd getest en goed bevonden, werd in oktober 2013 in Brussel het eerste (inter)nationale assessment afgenomen. Jaap Ensink was een van de zes deelnemers. ,,De eisen die volgens het (inter)nationale assessment aan de juryleden worden gesteld, zijn hoog’’, zegt Jaap. ,,Zij moeten een portfolio van hun professionele leven opbouwen en hun verworven competenties relateren aan de competenties die voor het jureren in het onderwijs en in wedstrijdverband nodig zijn. Verder moeten zij tijdens een praktische test, werkstukken feitelijk kunnen waarderen en analyseren op kleur en vormgeving, en worden zij gedurende drie kwartier ondervraagd over de losse eindjes in hun portfolio en over het beoordelings- en analyseproces.’’ Nederland gaat het CJS nu verder uitrollen maar Jaap verwacht dat een en ander in een trainingsconcept zal worden opgezet in combinatie met een training voor het toepassen van het 100-puntensysteem. ,,Dat is nodig omdat er nu te weinig juryleden zijn en er in de wandelgangen veel animo blijkt te zijn om dit interessante en verantwoordelijke werk op te pakken.’’

17 12-06-14 14:26


1

Tafelen in ’t groen Tekst: Cornéline Lanooy, foto’s: Gerdien de Nooy

In het groene gras op de Floraliën, afgelopen maand in Den Bosch, stonden acht rijk gedecoreerde tafels. Negen arrangeurs verzorgden de bloemrijke aankleding en evenzoveel restaurants de serviezen, tafelkleden, het bestek en glaswerk. Alle tafels hadden een speciaal thema. 2

18 06Tafeldecoraties Floraliën.indd 18

3

4

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:27

Bloe


1

2

‘Spinnenweb netwerken’, noemde Ruud van Schie zijn decoratie in het thema Business to Business. Om de zakenrelaties voldoende ruimte te geven voor hun bespreking bevestigde hij de versiering hoog boven de tafel. Aan een ‘spinnenweb’ bevestigde hij met blad beplakte bollen met daarin donkerrode Vriesea-planten.

4

‘Cosy en trendy’, aldus Geertje Stienstra over haar versiering in het thema Modern-Trendy. Een zitje wordt omgeven door gevulde bakken waardoor het een intieme, gezellige plek wordt. Geertje verwerkte op verschillende hoogten onder meer berkenstammen, Eucharis, Allium en Anthurium. De kleuren van de bloemen liet zij terugkomen in de groente op het bord.

6

2014

‘Natuurlijk Bloemrijk!’ Kort en krachtig omschreef Duncan Weijers zijn tafeldecoratie in het thema VoorjaarZomer. In een aantal accubakken schikte hij veel voorjaars- en zomerbloemen, waaronder tulpen, sneeuwbal, Sandersonia, Ranunculus, Muscari en Agapanthus.

3

5

1

‘Chique en romantisch tafelen op deze prachtige huwelijksdag, met een link naar de omgeving’, aldus Jantine van Bruggen over haar bruidstafel. Tussen het servies en rond de drie hoge vazen slingerde een guirlande met verschillende rozen, Phalaenopsis, Eucharis, Anthurium, Chyrsanthemum en Dianthus. Dezelfde bloemen verwerkte zij in de stukken op de vazen. Om het geheel een nog luxere uitstraling te geven, legde zij gouden appels tussen de bloemen.

5 6

‘Een koninklijk moederdagdiner’, aldus Marcel van der Haar over zijn decoratie. Het thema Koninklijk beeldde hij uit met lange takken oranje orchideeën, calla’s, Anthurium, orchideewortels en Diplocyclos op hoge ondergronden en rozen- en anjerbollen op tafel. Een extra koninklijk detail zijn de borden met print van prinses Beatrix. ‘De vruchten plukken van een romantisch diner’. Dat kan volgens Han Meerhoff en Dennis Kneepkens heel goed aan deze ronde tafel in het thema Romantisch. In een hoge glazen vaas maakten zij een arrangement in een romantische, natuurlijke stijl. Toegepaste materialen zijn onder meer Paeonia, Dianthus, Anthurium, Passiflora, Hypericum, Gloriosa en sneeuwballen.

www.bloemenblad.nl/vakmanschap

4

Bloem en Blad  06 l 2014

06Tafeldecoraties Floraliën.indd 19

Bloemen en horeca Alle bloemisten/arrangeurs die een tafeldecoratie maakten, werkten hiervoor samen met gerenommeerde restaurants. Zij zorgden voor de aankleding van de tafels met uitzondering van de bloemen. De deelnemende arrangeurs en restaurants en hun thema waren: • Marcel van der Haar: Chez Anders ‘Gastheer op Locatie’. Thema Koninklijk. • Marcel van der Haar: Restaurant Pollevie, Thema: Landelijk. • Han Meerhoff en Dennis Kneepkens: Restaurant Loveren. Thema: Romantisch. • Duncan Weijers: Restaurant De Gertruda Hoeve. Thema: Voorjaar-Zomer. • Ruud van Schie: Restaurant Le Train Blue en Brasserie Aankomst. Thema: Business to Business. • Falko Wolters: Bistro Sharlot. Thema: Brabantse koffietafel. • Geertje Stienstra: Restaurant Buitengewoon. Thema: Modern-Trendy. • Jantine van Bruggen: Hotel-Restaurant Van Balveren. Thema: Bruidstafel.

19 12-06-14 14:27


FlorAdventure

Tekst: Cornéline Lanooy, foto’s: Gerdien de Nooy en Jörg Manegold (JM Photographie, Detmold)

In bijna dertig dagen reisden de Duitse bloemiste/arrangeur Victoria Salomon en fotograaf Jörg Manegold vorig jaar de wereld over om op allerlei plekken bloemsierkunst te fotografen. ,,Overal ter wereld zorgen bloemen voor positieve emotie,’’ aldus Victoria. Op de laatste editie van de IPM in Essen deed zij verslag van deze FlorAdventure. 20 06Bloemwerk FlorAdventure_2.indd 20

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:27

Bloe


2014

Hoog in Nieuw-Zeeland, boven op de Fox Glacier (gletsjer) op het Zuidereiland, kwam deze bol met rozen en chrysanten terecht.

➙ Victoria lijmde verschillende chrysanten en gerbera’s aan de binnenkant van een paraplu en Jörg fotografeerde deze in Barcelona.

18.619 kilometer In totaal legden de bloemiste en fotograaf 18.619 km in het vliegtuig en nog eens 4.650 km in de auto af om het project FlorAdventure te voltooien. De reden voor Victoria Salomon om dit te doen, is volgens haar eenvoudig: ,,Bloemsierkunst is internationaal, het is spannend, ontroert en verbindt mensen over de hele wereld. Met dit project wil ik bloemisten en hun klanten inspireren om respectievelijk mooie arrangementen te maken en te kopen. Door deze op zeer bijzondere plekken te fotograferen, schep ik samenhang tussen mensen, landschappen en bloemen. Met FlorAdventure vraag ik aandacht voor het mooie vak en probeer ik het tegelijkertijd naar een hoger niveau te tillen.’’ Voor het maken van het bloemwerk kreeg zij hulp van lokale bloemisten en bloemengroothandelaren. Op de IPM in januari in Essen toonde Victoria diverse arrangementen in combinatie met de foto’s van Jörg. Bloem en Blad  06 l 2014

06Bloemwerk FlorAdventure_2.indd 21

21 12-06-14 14:27


22 06Bloemwerk FlorAdventure_2.indd 22

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:27

Bloe


➙ ➙ Een Nieuw-Zeelandse cricketspeler slaat de rozenbal weg met zijn versierde cricketbat.

Victoria Salomon.

➙➙

Een motorrijdster versierde Victoria met verschillende bloemdecoraties (onder meer rozen- en anjerblaadjes) op haar handschoenen, de helm en het motorjack. Voor de foto - die in Zuid-Tirol (Italië) is gemaakt - het uitgewerkte florale deel van de jas.

2014

Rouwarrangementen, zoals deze kist- of grafbedekking, maakte de bloemiste met hortensiabloemen in verschillende blauwtinten. Het decor vormden de vele fjorden op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Een bruidsjurk van schelpen decoreerde de bloemiste met bloemen en bloemblaadjes. Verwerkte materialen zijn onder meer: chrysanten, rozen en alstroemeria’s. ,,Allemaal bloemen die mooi blijven als je ze lijmt.’’ Links van de jurk de foto van het arrangement in de natuur in Oostenrijk.

Bloem en Blad  06 l 2014

06Bloemwerk FlorAdventure_2.indd 23

Rozen, jasmijn, hortensia en chrysanten: al deze bloemen verwerkte Victoria in de leuning en zitting van een stoel. Op de achtergrond dezelfde stoel, gefotografeerd in een bos in Zuid-Tirol (Italië).

www.bloemenblad.nl/vakmanschap

Victoria Salomon, Floristmeisterin, Elsa-Brändströmstrasse 205, 06110 Halle, Duitsland, www.victoria-salomon.de

23 12-06-14 14:28


Rust

Tropische planten anders gebruikt Tekst: Jeannet Hooftman, foto’s: Gerdien de Nooy

Tropische planten zijn ,,heel gaaf’’ om te gebruiken, vindt Ivo Krijnen, eigenaar van Krijnen Wealth of Flowers in Vianen. ,,De sprekende kleuren vind ik leuk, maar het is ook mooi om chic ton-sur-ton te werken. Ik kijk heel goed naar de kleur en de vormgeving van plant, bloem en ondergrond.’’

De materialenlijst vindt u op pagina 32.

24 06Bloemwerk tropische planten.indd 24

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:28

Bloe


2014

Eenvoud

Bloem en Blad  06 l 2014

06Bloemwerk tropische planten.indd 25

25 12-06-14 14:28


Bloemvaas

26 06Bloemwerk tropische planten.indd 26

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:28

Bloe


2014

Frisgroen

Bloem en Blad  06 l 2014

06Bloemwerk tropische planten.indd 27

27 12-06-14 14:28


Spannend

‘Hoe intenser de kleur, hoe mooier’ Tekst: Cornéline Lanooy, foto’s: Gerdien de Nooy

De opvallende kleuren van tropische bloemen spreken Kees Berkelmans enorm aan. ,,Hoe intenser kleur, hoe mooier’’, aldus de eigenaar van Bloemen van Cornelis in Antwerpen. In de zomer werkt hij graag met exotische bloemen als orchideeën, anthuriums, Gloriosa en Protea. Hij laat vier kleurige boeketten zien.

De materialenlijst vindt u op pagina 33.

28 06Bloemwerk tropische bloemen.indd 28

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:28

Bloe


2014

Kleurrijk

Bloem en Blad  06 l 2014

06Bloemwerk tropische bloemen.indd 29

29 12-06-14 14:28


Verrassing

30 06Bloemwerk tropische bloemen.indd 30

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:28

Bloe


2014

Ton-sur-ton

Bloem en Blad  06 l 2014

06Bloemwerk tropische bloemen.indd 31

31 12-06-14 14:28


24

25

26

27

Rust

Eenvoud

Bloemvaas

Frisgroen

Pure eenvoud: de plant zoals hij is, de pot zoals hij is. Plant en pot zijn zorgvuldig bij elkaar uitgezocht. De tinten lopen als het ware in elkaar over. ,,Het is heel rustig, maar je blijft er naar kijken’’, vindt Ivo. Onder in de potten deed hij hydrokorrels. Per pot zijn twee planten gebruikt. ,,De orchidee ruikt naar kokos. Hoe tropisch wil je het hebben?’’ Op de pot liggen met takjes begroeid mos, zo uit de natuur.

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 2 Orchidee Maximillaria tenuifolia à €9,95 € 19,90 2 Euphorbia monadenium (leverbaar maart 2015) Potten: TC Style Arbeid: 7 minuten

De plant is schubvormig opgebouwd; de vaas ook. ,,Daarom passen ze heel mooi bij elkaar’’, meent Ivo. ,,Vaas en plant vormen één geheel en versterken elkaar.’’ Het arrangement is gemaakt door Robert Droog. Hij heeft de Tillandsiakluit uitgespoeld. In de vaas heeft hij een klein laagje water gedaan zodat de wortels niet kunnen rotten, maar er toch een hogere luchtvochtigheid ontstaat rond de kluit. Van een tweede plant haalde hij een aantal blaadjes af die hij tegen de vaas aanplakte. De plant krijgt water in het hart en is op deze manier langer houdbaar.

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 1 Tillandsia oerstediana € 11,27 Totaal materialen € 11,27 Vaas: privébezit Arbeid: 25 minuten

De mini-orchideetjes komen goed tot hun recht in dit arrangement met een Heliconia als basis. ,,Ik vind ze een grappig contrast vormen met de grove heliconia.’’ De heliconia dient als het ware als vaas. Ivo kortte anthuriumbuisjes in, zette daar de bloemen in en stak deze in de schutbladen van de heliconia. Aan de onderkant stak Ivo een orchideeënplantje in de vaas met de (schoongespoelde) wortels gedeeltelijk boven water.

Bij de 90 cm hoge vaas van Mobach zocht Ivo materialen in dezelfde kleurstelling. De uitgebloeide papyrus zijn afgeknipt. Het frisse groen van de stelen komt boven in de afgeknipte bloemen terug. De orchideeën zijn uitgespoeld. De wortels kleuren mooi bij de vaas. De papyrus is in steekschuim gestoken, de wortels van de orchideeën liggen deels op het natte steekschuim, deels hangen ze over de rand van de pot.

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 1 Heliconia purpurea € 6,25 1 Tillandsia mooreana € 4,95 1 Guzmania Misty € 3,95 1 Vriesea ’Oberon’ € 3,25 1 Oncidium Sweet Sugar € 2,75 1 Brassia ’Eternal Wind’ € 5,75 1 Cambria Nelly Isler € 3,50 1 Howeara Lava Burst € 2,75 1 Howeara Mini Primi € 2,75 2 Vanda bloem à €0,41 € 0,82 1 Vlinder € 8,00 6 Steekbuisjes à €0,05 € 0,30 Totaal materialen € 45,02

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 30 Cyperus papyrus à €0,80 € 24,00 3 Brassia ’Eternal Wind’ à €5,50 € 16,50 3 Steekschuim a €0,50 € 1,50 1 Cicade (Pomponia imperatoria, uit museumwinkel) € 10,00 Totaal materialen € 52,00 Vaas: Mobach Arbeid: 30 minuten

Vaas: DutZ Arbeid: 20 minuten

Robert Droog en Ivo Krijnen.

De planten die gebruikt zijn voor dit artikel zijn gesponsord door Waterdrinker, Aalsmeer. De genoemde prijzen zijn indicatief en exclusief btw en commissie. De bloemen zijn gekocht bij Goedegebuure & de Mooij in Ede. Ivo Krijnen calculeert gemiddeld met factor 2,5. Voor arbeidsintensief bloemwerk rekent hij €37,50 per uur.

32 06Bloemwerk tropische planten.indd 32

Krijnen Wealth of Flowers, Voorstraat 80-82, 4132 AT Vianen, (0347) 37 22 48

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:28


28

29

30

31

Spannend

Kleurrijk

Verrassing

Ton-sur-ton

Kees combineert graag bloemen met verschillende structuren en kleuren dicht op elkaar. ,,Dat contrast vind ik mooi, het maakt een boeket spannend.’’ In dit boeket verwerkte hij een rand anthuriums onder een grote hortensiabol. Door de bol stak hij Gloriosa. ,,Dat maakt het geheel wat frivoler.’’

Krachtige, grote en kleurrijke bloemvormen spreken de Antwerpse bloemist aan. ,,Mijn bloemwerk is niet erg gedetailleerd of priegelig.’’ Ook wat apartere vormen vindt hij mooi, zoals hier de calla’s. ,,Deze zijn eigenlijk tweede keus vanwege hun niet-perfecte bloem, maar dat vind ik juist prachtig.’’

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 1 Hydrangea € 1,75 10 Gloriosa à €1,10 € 11,00 10 Anthurium à €0,65 € 6,50 Totaal materialen € 19,25

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 8 Zantedeschia à € 0,67 € 5,36 4 Anthurium (roze) à € 0,65 € 2,60 3 Anthurium (rood) à € 0,43 € 1,29 3 Clematis à € 0,50 € 1,50 Totaal materialen € 10,75

Arbeid: 10 minuten Vaas: All4Home

Arbeid: 10 minuten Vaas: Belgoflor

,,Een tropische verrassing in het oerwoud’’, zo vat Kees dit hangvaasje samen. ,,Hangende arrangementen en hangplanten zijn momenteel een trend, dus daar past dit goed bij.’’ Hij bond de anthuriums en vanda’s bijeen tot een boeketje en legde in het water de afgesneden bloeiende koppen van cactussen. ,,Dat geeft een extra kleurig effect aan het geheel.’’

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 1 tak Vanda € 3,25 3 Anthurium (roze) à € 0,43 € 1,29 3 cactusbollen à € 2,75 € 8,25 Hangvaasje (Alflora) € 3,30 Totaal materialen € 16,09

In dit boeket combineerde de bloemist twee bloemen: protea’s en vanda’s. ,,Ik vind het een krachtige combinatie door de prachtige bloemvormen bij elkaar. Bovendien passen de ton-sur-tonkleuren mooi bij elkaar.’’ De vandabloemen verwerkte hij in steekbuisjes tussen de protea’s.

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 12 Protea à € 1,21 € 14,52 1 tak Vanda (vijf bloemen) € 3,75 Totaal materialen € 18,27 Arbeid: 10 minuten Vaas: Belgoflor

Arbeid: 5 minuten

Kees Berkelmans.

Kees Berkelmans koopt één keer in de week bloemen in voor de klok op de Euroveiling in Brussel en één keer in de week komt lijnrijder Jaap Hoek in de winkel langs. Planten koopt hij twee keer in de maand in bij Waterdrinker in Aalsmeer en bij Buurman Planten op Arqiz in Tilburg. De bloemen voor dit artikel zijn ingekocht in week 22. De calculatiefactor wisselt, afhankelijk van waar hij de bloemen heeft ingekocht, maar ligt gemiddeld tussen 2,5 en 3. Bloem en Blad  06 l 2014

06Bloemwerk tropische bloemen.indd 33

Bloemen van Cornelis, Sint-Jorispoort 30, 2000 Antwerpen (B), (0032) 3 293 95 19, www.bloemenvancornelis.be

33 12-06-14 14:28


1

2

Zet allereerst de diverse soorten orchideeën op draad. Zorg voor goed met water doordrenkte bloemen om de houdbaarheid te kunnen garanderen.

3

5

Omwikkel de stelen van de Phalaenopsis met een enkele draad en leg de bloemen tot verwerking in een schaal met water.

4

Steek een draad door de bloembodem van de Dendrobium, maar zorg er wel voor dat deze draad niet zichtbaar is aan de binnenkant van de bloem.

Door d de too mater

7

Begin met het binden van de kleinste rozen en enkele knoppen van de Dendrobium. Plaats de volgende bloemen iets lager dan de eerder verwerkte materialen en gebruik de grotere, open bloemen meer aan de onderzijde van het boeket.

Werk d bladm

Bruidsboeket met orchideeën stap voor stap Tekst en foto’s: Bloomtube

Dat kleine veranderingen in een vorm een groots effect genereren, laat Joan Stam van Bloomtube zien bij het maken van een bruidsboeket. Hij kiest voor de vorm van een toorts, waardoor het boeket een totaal andere uitstraling heeft dan dat van een klassieke biedermeier. Als materialen gebruikt hij onder meer verschillende orchideeën die voor een tropische, luxe sfeer zorgen.

www.bloomtube.com

9

Omwi is bijn duide

34 06Bloomtube stap voor stap.indd 34

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:29

Bloe


king in

2014

5

Door de knoppen aan het uiteinde te verwerken en de meer open bloemen aan de onderkant, wordt de toortsvorm versterkt. Bind het geheel samen zodat bij het verwerken van de orchideeĂŤn deze materialen niet verschuiven.

7

Werk de onderkant tot aan het bindpunt af met de Dendrobiumbloemen. Hierdoor is het niet nodig bladmateriaal te gebruiken, wat de luxe uitstraling van het boeket versterkt.

9

Omwikkel nu als laatste handeling de stelen met een lint in een bijpassende kleur. Deze groene tint is bijna gelijk aan de kleur van de rozenknoppen. Laat aan de onderkant de stelen zichtbaar, zodat duidelijk is dat het om een handgebonden boeket gaat.

Bloem en Blad  06 l 2014

06Bloomtube stap voor stap.indd 35

6

Verdeel de Phalaenopsis over de rozen. Vul de openingen als die er zijn, maar houd de vorm compact en kegelvormig.

8

Wikkel de stelen af met floraltape. Dit zorgt voor een stevige bundel, maar zorgt ook dat het aan te brengen lint minder snel gaat glijden en los zou kunnen laten.

10

Het eindresultaat.

35 12-06-14 14:29


Duurzame Strelitzia Tekst en foto’s: Jeannet Hooftman

Duurzaam geteelde, dagverse Strelitzia van Nederlandse bodem. Dat is waar Holland Strelitzia voor staat. Roland en Barry Duyvesteijn kweken de paradijsvogelbloem jaarrond.

D

Roland en Barry Duyvesteijn.

36 06Teelt Strelitzia.indd 36

e 2,5 ha grote kas van Holland Strelitzia in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen staat bomvol. Van voor tot achter is de kas gevuld met grote, groene planten. Hier en daar steekt een feloranje bloem zijn kop boven het gewas uit. Verder naar achteren toe kleurt de kas meer oranje. Deze afdeling is klaar om van te snijden. De broers Roland en Barry Duyvesteijn zitten sinds 2006 in Zevenhuizen. Hun vader startte zijn bedrijf begin jaren zeventig in De Lier. In 2002 stapten Roland en Barry helemaal over op Strelitzia reginae. Zes jaar geleden is de locatie in De Lier verkocht. ,,De maatvoering van deze kas is ideaal.

We zijn dus van het Westland geëmigreerd naar Zevenhuizen’’, zegt Roland lachend.

Potentie Strelitzia is een kleine teelt. In totaal staat er in Nederland zo’n 40 ha, is de inschatting van Roland. ,,Het is een klein product, maar wel met heel veel potentie. Je komt het nog weinig tegen in bloemenwinkels.’’ De broers leveren de bloemen rechtstreeks aan de afnemers. Geveild wordt er nauwelijks. ,,Op de klok worden allemaal verschillende kwaliteiten geveild onder A1-kwaliteit. Dat is ons een doorn in het oog’’, legt Roland uit. ,,Importbloemen worden vanwege het transport dicht gesneden. Ze worden opengepeld, maar de stampers zijn dan nog wit. Die worden nooit meer blauw. Wij willen met vaste partners jaarrond afspraken maken en altijd verse bloemen leveren in een constante kwaliteit. De bloemen moeten zo vers mogelijk afgeleverd worden. Daar geloven wij in.’’

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:29

Bloe


2014

De teelt is nagenoeg jaarrond met een piek in het voorjaar. De bloem is oogstrijp als er twee of drie blauwe stampers te zien zijn.

Door selectie proberen de broers bloemen te krijgen met nog rodere nekken en nog blauwere stampers.

De zaailingen waaruit geselecteerd wordt staan in potten. Uiteindelijk willen de broers helemaal overschakelen op pottenteelt.

Tips Vervoer en bewaar de Strelitzia niet kouder dan 12°C. Snijd de steel schuin af met een scherp mes. Gebruik liever steekbuisjes dan steekschuim. Zet de bloemen in een schone vaas met schoon water. Snijbloemenvoedsel is niet nodig. Zet de bloemen op kamertemperatuur. Houd de bloemen uit de buurt van fruit.

• • • • • • •

De strelitzia’s worden verpakt in speciaal ontworpen driehoekige dozen.

Holland Strelitzia levert de bloemen via BloemistExclusief en via Fleura Metz aan Nederlandse bloemisten en verder aan exporteurs die ,,passen bij het bedrijf’’. ,,Het wordt steeds belangrijker om een verhaal met een bloem mee te geven. Via BloemistExclusief zijn filmpjes gemaakt op ons bedrijf. Als het personeel en de klant op de hoogte zijn van het verhaal van het product, is de verkoop vele malen makkelijker. Dan is de prijs van minder belang.’’

CO2-neutraal

Het verhaal dat Roland en Barry graag willen vertellen, is dat hun bloemen duurzaam worden geteeld. Drie jaar geleden verruilden zij hun gasketel voor een houtkachel. Het hout, afkomstig van een afvalverwerker of composteringsbedrijf, wordt in een houtbunker verzameld. Via vijzels wordt het in de ketel gebracht en computergestuurd verbrand. ,,Het aspercentage is minder dan een half procent. Er is dus een bijna volledige

Bloem en Blad  06 l 2014

06Teelt Strelitzia.indd 37

verbranding. Er is geen stankoverlast. De teelt is CO2-neutraal.’’ De houtkachel vergde wel een flinke investering. ,,Het is ook arbeidsintensief; je moet alles geregeld nalopen. Daarom moet je er meer dan 100% achter staan. Maar wij vinden het onze plicht om fossiele brandstof te sparen’’, stelt Roland. Gedurende de teelt worden nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt. De planten zijn nagenoeg niet gevoelig voor ziekten en plagen. Eventuele luis en spint worden biologisch bestreden met sluipwespen.

Jaarrond De kas is opgedeeld in drie afdelingen met verschillende klimaten: warm, gematigd en koud. Daardoor is het mogelijk het hele jaar door bloemen te snijden. Wel is er een piek in het voorjaar en zijn augustus en september de krapste maanden. De planten staan in de vollegrond in de kas. Na de oogst wordt het blad terugge-

snoeid. Uit nieuw blad komen vervolgens weer nieuwe bloemen. De planten blijven voortdurend bloemen geven en hoeven in principe dus niet te worden vervangen. Door middel van selectie proberen de broers wel steeds betere bloemen te krijgen. ,,We zoeken naar een nog betere houdbaarheid en nog meer sierwaarde: een rode nek, goed donkerblauwe stampers en een goede steelkleur. We willen zo uniform mogelijke bloemen.’’ Uit 90.000 zaailingen is inmiddels een partij geselecteerd van een paar duizend planten. Deze staan in potten. De beste selecties worden gestekt om de goede eigenschappen te behouden. Uiteindelijk willen Roland en Barry over op volledige teelt in pot. ,,Dan kunnen we de teelt nog beter sturen en eventueel ook planten in pot verkopen.’’

Holland Strelitzia, Zuideinde 8c, 2761 DA Zevenhuizen, (06) 26 33 01 39, www.hollandstrelitzia.nl

37 12-06-14 14:29


Noviteiten

Albuca spiralis ‘Frizzle Sizzle’ De noviteit Albuca spiralis ‘Frizzle Sizzle’ is een bijzondere verschijning vanwege zijn opgerolde en spiraalvormige bladeren. Daardoor vindt de bestuiving op een bijzondere manier plaats. Tekst: Leo Miedema, Floricode.com, foto’s: Floricode.com

De wetenschappelijke naam Albuca is afgeleid van albus, omdat de naamgever voor het geslacht, de Affodil, witte bloemen heeft (Asphodelus albus). Botanicus Carl Linnaeus heeft met een kleine wijziging deze naam willekeurig overdragen naar het huidige geslacht, dat - gek genoeg - geelgroene bloemen heeft.

Albuca is een geslacht dat hoofdzakelijk voorkomt op de zuidwest Kaap van Afrika. Er zijn circa honderd soorten bekend. Het verspreidingsgebied loopt tot in tropisch Afrika en het Arabisch schiereiland. Daar zijn maar enkele soorten inheems. Het geslacht is nauw verwant aan Ornithogalum. Alle soorten produceren bollen en verspreiden zich via zaad en de productie van bijbollen. Albuca onderscheidt zich van verwante geslachten door een opvallende groenbruine streep die centraal over elk bloemblad loopt. Net als bij andere lelieachtigen heeft de plant twee keer drie bloemdekbladen. De binnenste drie blijven veelal stijf opeen gesloten en daardoor vindt de bestuiving op een bijzondere manier plaats. Men ontdekte

38 06Noviteiten Floricode.indd 38

dat een solitaire bij, een soort behangersbij, zich naar binnen wurmt om bij de nectar te komen. Daarbij laat ze stuifmeel achter op de toppen van de bloemdekblaadjes. Na kieming vindt bevruchting van de eicellen plaats. De bloembladeren nemen als het ware de functie van de stempel over.

Opgerolde bladeren Albuca spiralis valt op door de spiraalvormige bladeren. ‘Frizzle Sizzle’ heeft dit in een versterkte vorm tot zelfs opgerolde bladeren. Het is een opvallende verschijning die zowel in de huiskamer als ook op het terras goed gedijt. De bol die na de bloei overblijft kan droog en warm worden bewaard tot een volgend seizoen, maar de ervaring leert dat dit zeer specialistisch werk is.

Naam: Kenmerken:

Herkomst: Houdbaarheid: Verkrijgbaarheid: VBN-nummer: Veiling: Verzorging:

Albuca spiralis ‘Frizzle Sizzle’ plant met sterk opgerold lijnvormig blad; bladgrootte tot 30 cm, bladkleur grijsgroen; bloeiwijze tros, bloemen ongevuld, bloemdoorsnede tot 6 cm, lengte tot 3 cm, bloemkleur lichtgroen, zoet geurend Zuid-Afrika één seizoen vanaf half mei 114072 FloraHolland Connect of FloraHolland-vestigingen zet de plant op een plek in de halfschaduw in goed doorlatende en normaal bevochtigde grond; hij is niet winterhard

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:29

Bloe


2014

Curcuma alismatifolia ‘Curalidopa’ Siam Supreme Curcuma heeft zijn plek veroverd in de sierteelt. De populaire planten en snijbloemen vormen een tropische verrassing in de huiskamer. Siam Supreme heeft behalve een kleurige bloem ook bijzonder blad. Tekst: Leo Miedema, Floricode.com, foto’s: Floricode.com

Curcuma komt van het Arabische woord kurkum, dat geel betekent. De naam is ontleend aan de gele kleurstof in de rhizomen van Curcuma longi. Geelwortel is de Nederlandse volksnaam. De volksnaam Siam Tulip zegt alles over de vorm van de bloeiwijze van Curcuma alismatifolia.

De familie Zingiberaceae ofwel de gemberfamilie bevat zo’n honderd geslachten. Het is een echte kruidenfamilie. De meerjarige kruiden bevatten etherische oliën en vinden deels hun toepassing in de keuken. Gember/djahé, laos/galanga, kurkuma/koenjit, temu kunci en kardemom zijn enkele voorbeelden die in de Aziatische keuken niet mogen ontbreken. Uiteraard worden deze kruiden ook in één adem genoemd met de oosterse geneeskunde. Koenjit is te gebruiken als kleurstof van rijst, katoen of zelfs make-up, maar is ook geneeskrachtig. De World Health Organization (WHO) adviseert zelfs een mespunt per dag ter voorkoming van alzheimer. De werkzame stof curcumine is een anti-oxydant en ontstekingsremmer. Het AMC startte in 2010 een onderzoek naar de werking van curcumine tegen vormen van kanker. ‘Curcuma, roots for moods’ ondersteunt dit onderzoek.

Nu ‘hangen’ er nog veertig soorten aan het geslacht. Veredelaars richten zich behalve op de kleur van de bloem ook op het blad, de compacte groei of juist lange stelen en de bloeirijkheid van Curcuma. In Nederland is de Siam-serie ontwikkeld. Nieuw is de tweekleurige Siam Supreme, een grote tweelingbroer van de compacte Siam Splash. Het ras heeft ook bijzonder blad waarbij de bruinzwarte hoofdnerf afsteekt bij het donkergroene blad. De plant brengt een tropische sfeer in de huiskamer of op kantoor.

Naam: Kenmerken:

Herkomst: Houdbaarheid: Verkrijgbaarheid: VBN-nummer: Veiling: Verzorging:

Curcuma alismatifolia ‘Curalidopa’ Siam Supreme plant met lancetvormig blad met donkere hoofdnerf; bladgrootte circa 7,5 x 30 cm; bloeiwijze samengestelde aar tot 15 cm lengte; bracteeën eivormig, kleur paars met rode top; bloemgrootte 1 cm, kleur bovenste lobben wit met paarszweem, onderste lob donkerpaars zuidoost-Azië minimaal vier maanden juni tot november 115528 FloraHolland Connect plaats Curcuma in het volle licht; als hij op het balkon staat, houd de plant dan uit de wind en regen bij een temperatuur boven 15°C; knip uitgebloeide stelen net boven de grond weg; houd de grond vochtig, bladpunten is een teken van droogte

Tweelingbroer Ook in de sierteelt worden producten uit de gemberfamilie ingezet. Vooral Curcuma heeft zijn plek veroverd als snijbloem en als kameren terrasplant. In 1753 beschreef botanicus Linnaeus het geslacht Curcuma. Hij benoemde circa 130 soorten, maar daarvan is een groot aantal niet verantwoord.

Bloem en Blad 06 l 2014

06Noviteiten Floricode.indd 39

39 12-06-14 14:29


1

Exoten brengen verre landen dichtbij Tekst en foto’s: Cornéline Lanooy

Tropische planten gedijen goed in de Nederlandse huiskamers omdat ze warmte gewend zijn. De vaak kleurrijke bloemen zorgen voor een exotische sfeer. Op zowel de Keukenhof als de Floraliën waren vele tropische verrassingen te zien. De informatie komt van de inzenders zelf. 2

40 06Tropische planten.indd 40

3

4

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:29

Bloe


1

2014

5

6

7

1

Paphiopedilum groeit in zijn oorspronkelijke (sub)tropische herkomstgebied in en onder bomen, onder meer met zijn lange wortels langs de stam. De Nederlandse naam venusschoentje dankt de plant aan de schoenvormige lip. Inzender: P.P. Orchideeën (Prins Paphiopedilum Orchideeën).

2

Brassia is een groenblijvende epifyt, die voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika. Hij wordt ook wel spinorchidee genoemd, vanwege de smalle, lange kroonbladeren. Brassia ‘Toscane’ heeft lichtgroene bloemen met daaromheen bruingevlekte, licht gekrulde bladeren. Inzender: Van der Goes Orchideeën.

3

Binnen het grote assortiment Phalaenopsis hoort Phalaenopsis ‘Asian Queen’ tot de midi-flora. De planten hebben middelgrote bloemen in allerlei kleuren. ‘Asian Queen’ is een zwaar vertakte variëteit met een dieppaarse kleur en een subtiel wit randje rond de bloemen. Inzender: Opti-Flor.

4

Bromelia heeft letterlijk zijn roots in de jungles van Midden- en Zuid-Amerika. Bij elkaar zijn er bijna drieduizend soorten, waarvan de eerste in de 18e eeuw naar Europa werden gebracht. Op de foto staat Aechmea multiflora ‘Shannon’. De naam Aechmea betekent lanspunt, wat slaat op de vorm van de bladeren. Inzender: LKP Plants.

5

De hartvormige bloemen zijn een van de kenmerken van Anthurium. De felrode bloemen van Anthurium andreanum ‘Red Champion’ maken de plant nog eens extra ‘passievol’. Hij heeft middelgrote bloemen, zo’n zes tot acht per plant. Inzender: Anthurium Grower Stolk Brothers.

6

7

De grote hoeveelheid bloempjes is een van de belangrijkste kenmerken van de kleinbloemige Phalaenopsis Jungle Orchid. Wanneer de plant in bloei staat, lijkt het net een boeket dat zeker tien tot twaalf weken zal bloeien. De orchidee heeft geen stok nodig om de takken rechtop te houden, het is juist de bedoeling dat de takken nonchalant overal heen groeien. Inzender: Pannekoek Orchideeën. Oorspronkelijk komt Miltoniopsis of Miltonia – viooltjesorchidee genoemd vanwege zijn bloemvorm - voor in de jungle van Zuid-Amerika. Het meest opvallende is de tekening op de bloem: het ‘masker’. Op een warme, zonnige dag verspreidt de bloem een zachte honinggeur. Op de foto staat Miltoniopsis ‘Herr Alexander’. Inzender: Van der Goes Orchideeën.

Bloem en Blad  06 l 2014

06Tropische planten.indd 41

41 12-06-14 14:30


1

Bloemen uit alle windstreken Tekst en foto's: Jeannet Hooftman

Van over de hele wereld komen de bloemen van Arie Verschoor bv uit Honselersdijk. Deels is het eigen import, deels betrekt de groothandel de bloemen van importeurs en een deel van het sortiment wordt ook gewoon in Nederland gekweekt. 2

42 06Tropische bloemen.indd 42

3

4

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:30

Bloe


1

2014

5

6

7 1

De Zuid-Afrikaanse Disa kiwensis is in de maanden juni/juli verkrijgbaar in zes verschillende roze, oranje en rode tinten.

2

Paphiopedilum King Arthur heeft een bijzondere bruinrode kleur. De bloem is ongeveer 10 cm groot en heeft opvallende aderen.

3

De witte Cattleya is exclusief door de langzame groei en de kleine beschikbare aantallen. Ze worden geleverd in dozen met vijf tot acht bloemen (afhankelijk van de grootte van de bloem) op steekbuisjes.

4

5 6

7

Heliconia caribaea wordt in Nederland gekweekt. De bloemen zijn met ongeveer 20 cm relatief klein. Bloemen van 40 en 50 cm zijn ook leverbaar. Deze komen uit Afrika of Suriname. De mini-ananas (Ananas nanus) is eigen import uit Azië. Hij is licht van kleur. De vruchten zijn ongeveer 9 cm hoog. Cymbidium Red Velvet Henriette heeft een bordeauxrode kleur, grote bloemen en een zeer goede houdbaarheid. Volgens Marinus Verschoor zo’n drie tot vier weken. Dendrobium importeert Arie Verschoor rechtstreeks uit Thailand. De geurende bloemen (met wortel) zijn jaarrond verkrijgbaar in diverse kleuren.

Arie Verschoor bv, Bloemenveiling Flora Holland-Naaldwijk, Middelbroekweg 29, Straat 5+6 (Dijkzijde), 2675 ZT Honselersdijk, (0174) 62 92 02, www.arieverschoor.nl www.bloemenblad.nl/vakmanschap

Bloem en Blad  06 l 2014

06Tropische bloemen.indd 43

43 12-06-14 14:30


1

Tropisch blad, vers uit Colombia Tekst: Jeannet Hooftman, foto's: DecoLeaf

Wekelijks wordt het vers ingevlogen, het tropisch bladmateriaal van DecoLeaf. Het bedrijf levert 42 verschillende soorten blad en enkele (tropische) bloemsoorten. Een selectie op deze pagina's.

2

44 06Snijbloemen Decoleaf.indd 44

3

4

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:30

Bloe


1

2014

5

6

7 1

Op de farm in Colombia groeien de materialen in hun natuurlijke omgeving. Door het klimaat en de vruchtbare bodem is de groei goed.

2

Blue Pine wordt als los product of in een mixdoos verkocht. Vooral in de decembermaand is het een populair product, omdat het prettig is om mee te werken (sterk en buigzaam). De houdbaarheid is volgens DecoLeaf ,,maanden’’. Ook in een dichte doos blijft het buiten de koelcel lang goed.

3

Cordyline rood is los te bestellen (tweehonderd stelen per doos), maar komt ook in alle mixdozen voor. Doordat het vers gesneden wordt, blijft het mooi op kleur en is het lang houdbaar.

4

Philodendron Xanadu wordt niet gesneden maar geplukt. Als het blad van de plant getrokken wordt, is het goed droog te vervoeren.

5

Calathea lutea is heel grillig van vorm. De lokale bijnaam is Havanna sigaar. De bloem wordt door weinig bedrijven gekweekt.

6

7

Croton Gold Dust is zoals andere crotons heel lastig te vervoeren. De kweker in Colombia heeft uitgezocht welke behandeling het blad nodig heeft om succesvol droog vervoerd te kunnen worden. Dat lukt steeds beter, volgens het bedrijf. Het ’4-flowers boeket’ is een van de kant-en-klare boeketten die besteld kunnen worden. Het bestaat uit Heliconia rood en geel, Ginger Red, Calathea Snake, Cordyline black, Areca palm en Cordyine green.

DecoLeaf, www.decoleaf.nl www.bloemenblad.nl/vakmanschap

Bloem en Blad  06 l 2014

06Snijbloemen Decoleaf.indd 45

45 12-06-14 14:30


Ondernemerschap

Arie Verschoor BV, Honselersdijk Tekst: Jeannet Hooftman, foto: Gerdien de Nooy

Groothandel Arie Verschoor bv is gespecialiseerd in exotische en exclusieve bloemen. De bloemen komen onder meer uit Nieuw-Zeeland, Thailand en Zuid-Afrika, maar ook van Nederlandse kwekers.

H

et postadres van Arie Verschoor bv is Honselersdijk, maar de groothandel is gevestigd in het complex van FloraHolland in Naaldwijk. Arie Verschoor nam het bedrijf in 1995 over en gaf er zijn naam aan. Met de komst van Marinus Verschoor is de tweede generatie aangetreden. Arie Verschoor bv is gespecialiseerd in exotische en exclusieve bloemen. De exclusieve soorten zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor het bedrijf. ,,Het gaat om producten die in kleine aantallen worden gekweekt’’, licht Marinus toe. Als voorbeeld geeft hij lelietje-van-dalen. De bloemen komen uit Frankrijk. ,,Niet exotisch, maar wel exclusief.’’ Ook Lathyrus is niet exotisch, maar de groothandel biedt wel bijzondere soorten in gevlamde kleuren aan.

Specialiteit Van oudsher zijn exotische bloemen een specialiteit van de groothandel. Zo importeert het bedrijf veel Cymbidium rechtstreeks uit Nieuw-Zeeland. Het gaat dan vooral om soorten die hier niet verkrijgbaar zijn, zoals de donkerbruine Mocca Brown en de mini-cymbidium Elfin Beauty, een geliefd soortje voor bruidswerk. ,,In Nederland worden deze wel gekweekt maar met een lengte van 60 cm. Uit Nieuw-Zeeland komt een lengte van 80 cm’’, stelt Marinus. ,,Langere takken betekent meer bloemen.’’ Vanaf eind juni zijn deze soorten weer volop verkrijgbaar. Verder importeert Arie Verschoor gemiddeld tien verschillende Dendrobiumcultivars uit Thailand. Via importeurs worden bovendien exotische soorten uit Zuid-Afrika ingekocht en betrekt Arie Verschoor bloemen rechtstreeks van Nederlandse kwekers. ,,De Zuid-Afrikaanse Disa-orchideetjes worden in Nederland afgekweekt en kopen

46 06Groothandel Arie Verschoor.indd 46

Marinus Verschoor.

we dus bij de Nederlandse kweker. Een uniek en heel geliefd product.’’ Een deel van het aanbod kopen Arie en Marinus ten slotte in op de klok.

Voorraad De exotische bloemen worden op voorraad ingekocht. ,,Als een klant van tevoren weet wat hij nodig heeft, is dat natuurlijk makkelijk. Maar meestal is het een gok’’, geeft Marinus aan. Door jarenlange ervaring weet Arie inmiddels een aardige inschatting te maken van wat hij kan verkopen. De bloemen worden enkele dagen van tevoren besteld bij de overzeese kwekers. De meeste orchideeënsoorten worden in de koelcel bewaard bij een temperatuur van 8ºC; Cymbidium bij 4ºC. De bloemen gaan op water met een voorbehandelingsmiddel. De buitenlandse bloemen worden begast zodat eventuele plagen worden gedood. Exporteurs vormen de belangrijkste afnemers voor Arie Verschoor bv. Ongeveer 90% van de afnemers zijn exporteurs en 10% bloemisten, schat Marinus in. ,,Maar aan exclusieve soorten hebben we alles wat de bloemist blij kan maken.’’

Bloemisten kunnen de bloemen bestellen bij de groothandels in groothandelscentrum Pyramide, maar zijn ook welkom om rechtstreeks bij het bedrijf in te kopen. Bestellen uit de webshop kan ook, maar de bestelling moet zelf afgehaald worden. ,,We willen een bezorgservice opzetten, maar daar is nog niet van gekomen.’’ De webshop toont wel de actuele voorraad. Van de vaste producten staan er vaste foto’s op. In totaal omvat de voorraad zo’n driehonderd bloemen en een ruim assortiment oasis-artikelen en droge materialen.

Naam: Arie Verschoor bv Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 5.00-13.30 uur Adres: Bloemenveiling Flora HollandNaaldwijk, Middelbroekweg 29, Straat 5+6 (Dijkzijde), 2675 ZT Honselersdijk, (0174) 62 92 02, www.arieverschoor.nl

Op pagina 42 en 43 een overzicht van producten van Arie Verschoor.

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:31


Groothandels

DecoLeaf, Kudelstaart Tekst: Jeannet Hooftman, foto: Silvie Hooftman

Decoleaf is een jonge groothandel die bladmateriaal rechtstreeks uit Colombia importeert. Het blad komt niet per zeecontainer, maar per vliegtuig naar Nederland. ,,Dat maakt het wel wat duurder, maar het is veel en veel verser.’’

Paul Maarse.

A

l in september 2012 troffen Paul Maarse en Rob Verbeek voorbereidingen om een groothandel te starten in bladmateriaal uit Colombia. Het duurde echter nog tot oktober 2013 voordat het bedrijf officieel van start kon gaan. ,,Afspraken maken met Zuid-Amerika is erg lastig’’, geven de ondernemers als verklaring. ,,We wilden dat het 100% in orde zou zijn voordat we de lucht in gingen. Dat betekent dat de kweker in Colombia onze kwaliteitseisen precies moet kennen. We zijn in contact gekomen met een Colombiaan in Nederland en die is nu onze tussenpersoon. Nu gaat het goed.’’

Alles per vliegtuig Rob zit ,,zijn hele leven’’ al in de bloemen. Toen hij van een Colombiaanse kweker hoorde dat hij een afzetgebied in Europa wilde creëren, besloot hij voor zichzelf te beginnen. ,,Een kans die voorbij kwam.’’ Rob en Paul besloten de kans samen te pakken en het bladmateriaal rechtstreeks aan bloemisten te verkopen. ,,99% van het bladmateriaal komt in gekoelde zeecontainers naar Nederland. Als het bij de bloemist ligt, is het drie tot vijf weken oud. Wij laten alles invliegen. Dat maakt het wel wat duurder, maar het is een enorm pluspunt. De houdbaarheid is veel beter. Als je dat goed uitlegt, snappen mensen dat prima. Zeker als ze het hebben geprobeerd.’’ Het beschikbare snijgroen staat allemaal in de webshop. Bloemisten bestellen hier

Bloem en Blad  06 l 2014

06Groothandel Decoleaf.indd 47

direct uit. Doordat er geen groothandel tussen zit, wordt een deel van de extra kosten weer goedgemaakt.

Geen voorraden DecoLeaf werkt niet met voorraden. Klanten kunnen tot woensdag 18.00 uur bestellen. Tussen 18.00 en 19.00 uur wordt de bestelling doorgegeven aan de farm in Zuid-Amerika. Daar wordt het op woensdagmiddag (plaatselijke tijd) en donderdag gesneden en op vrijdag verpakt en op transport gezet. Op de daaropvolgende dinsdagochtend komt alles aan op het bedrijf in Kudelstaart. De orders worden klaargemaakt en per pakketdienst bezorgd. Op woensdagochtend heeft de bloemist de bestelde materialen in huis. ,,Bestellen via internet, dat is een cultuuromslag’’, weet Paul. ,,Dat is zeker even wennen voor de bloemist. Maar als ze de kwaliteit en houdbaarheid eenmaal kennen, vinden ze het goed werken. Omdat alles zo vers is, kunnen ze het ook langer bewaren. Dus als ze een keer iets te veel hebben besteld, is dat geen probleem. Het weggooirisico is bijna nihil.’’

Farm De kwekerij in Colombia is in feite een farm. De planten groeien op een natuurlijke manier in een natuurlijke omgeving. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden niet gebruikt. ,,Hij is een van de weinigen in Zuid-

Amerika die het eco-systeem heeft weten te handhaven.’’ Een keurmerk hiervoor is er echter nog niet. Het klimaat en de vulkanische bodem maken dat de planten op de 300 ha grote farm goed groeien. De meeste producten kunnen jaarrond geleverd worden. ,,Calathea Ginger Shampoo alleen niet. Die is van maart tot oktober leverbaar.’’ DecoLeaf levert 42 verschillende soorten blad. Van heliconia’s is het volledige assortiment beschikbaar in rood, geel en oranje. Verder worden van eind oktober tot begin maart hortensia’s aangeboden. Behalve bladmateriaal en enkele bloemsoorten levert het bedrijf ook boeketten van verschillende soorten tropische bloemen met blad. Verder zijn er negen verschillende mixdozen. Klanten kunnen ervoor kiezen elke week dezelfde of iedere week een andere mixdoos geleverd te krijgen. ,,Wie echt niet via de webshop wil bestellen, kunnen we op woensdagmiddag bellen om te vragen wat ze nodig hebben.’’ Bezorging is gratis en er is geen minimum ordergrootte.

Naam: DecoLeaf Bestellen: via webshop voor woensdag 18.00 uur, woensdagochtend week erop in huis Adres: www.decoleaf.nl Op pagina 44 en 45 een overzicht van producten van DecoLeaf.

47 12-06-14 14:31


Tillandsia met toegevoegde waarde Tekst en foto’s: Cornéline Lanooy

Hoe breng je een product dat eind jaren tachtig mateloos populair was 25 jaar later opnieuw onder de aandacht? Corsa Plant in De Lier denkt het gat in de markt opnieuw ontdekt te hebben: Tillandsia met toegevoegde waarde als concept aanbieden.

R

V.l.n.r. Rein, Michel, Aad en Stefan Prins.

48 06TIllandsiaconcept.indd 48

ein (46) en zijn tweelingbroer Aad Prins startten op hun negentiende op bescheiden schaal met het importeren van verschillende Tillandsia-soorten. Later kwamen daar palmen en Beaucarnea bij; de laatste kweekte hun vader en dit bedrijf ging later op in Corsa Plant in De Lier. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig was Tillandsia enorm populair, vertelt Rein. ,,Aad zag ‘m ooit op de veiling en dacht: ‘dat is wat voor ons’. Consumenten ontdekten de plant omdat er op tv en in tuinbladen veel aandacht voor was. Tuincentra en bloemisten kochten massaal Tillandsia in. Het was een

hype.’’ Corsa Plant verkocht in die tijd zo’n vijftigduizend arrangementen in schaaltjes op druivenhout per week. Zoals elke hype verdween ook deze na een paar jaar en werd het stiller rond de planten. Bij Corsa Plant deden - naast Tillandsia palmen, yucca’s en Beaucarnea hun intrede. Vorig jaar echter begon het weer te kriebelen bij de broers. Ze wilden de Tillandsiaconcepten weer nieuw leven inblazen. ,,De planten zijn gewoon ontzettend mooi en wij denken er weer geld mee te kunnen verdienen’’, legt Rein uit. Inmiddels werkt ook de volgende generatie in het bedrijf en denken de vrouwen van de broers ook mee: zij vormen het creatieve brein. Met elkaar ontstond het idee om opnieuw toegevoegde waarde aan de planten mee te geven. Zo gezegd, zo gedaan. De dames verzinnen nieuwe ideeën, Rein verzorgt de import en denkt met zijn vrouw Janny en schoonzus Helma mee met nieuwe

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:31

Bloe


2014

Tuincentrum Boers in Maasdijk heeft nu drie maanden een ruime presentatie ingericht met Tillandsia-concepten van Corsa Plant. Volgens eigenaar Peter Boers verkopen de verschillende artikelen goed. ,,Mensen vinden het leuke cadeautjes, maar kopen het ook voor zichzelf.’’

Het nieuwste idee van het bedrijf zijn deze doe-het-zelfpakketjes, waarmee consumenten zelf kunnen knutselen. De kistjes importeert Corsa Plant ook.

Verzorgingstips De plant heeft geen aarde nodig om te groeien (het is een epifyt), dus kan zo op hout worden gelijmd of geklemd of in glas gezet worden. Een keer in de één à twee weken sproeien met water of speciale Tillandsia-spray is voldoende. De planten verlangen een lichte plek, maar liever niet in de volle zon. In de zomer kunnen de planten ook buiten staan, dan is een regenbuitje vaak al voldoende voor de watergift. Geen enkele Tillandsia kan tegen vorst, maar vanaf ongeveer 3˚C blijven de planten in leven.

• •

concepten en Aad is er voor de interne organisatie. Michel (22), zoon van Aad, doet de verkoop van alle planten en zijn broer Stefan (19) is verantwoordelijk voor de hele Tillandsia-afdeling.

Kisten erbij De tien tot vijftien soorten die het bedrijf in productie heeft, worden op verschillende manieren aangeboden: in combinatie met hout (gezandstraald mulberryhout) en kurk, in glazen vazen en accubakken, als mix in dozen of los per soort. Volgens Rein pakken zowel tuincentra als bloemisten in binnenen buitenland de verschillende concepten goed op. Zo heeft het bedrijf een aantal Intratuin-vestigingen en zelfstandige tuincentra als klant en kopen bloemisten met name de losse soorten Tillandsia. ,,Zij willen - heel logisch - zelf creatief aan de slag gaan met de planten. Maar ook de kant-en-klare arrangementen vinden aftrek bij de bloe-

Tillandsia usneoides-planten hangen in bossen aan lijnen in de kas. In twee jaar tijd groeien de kleine planten uit tot een lengte van 60 cm.

Import en eigen teelt In totaal zijn er wereldwijd ruim drieduizend soorten Tillandsia. Van de tien tot vijftien soorten die Corsa Plant importeert, kweekt het bedrijf één soort zelf: Tillandsia usneoides. Aan draden die door de kas gespannen zijn, hangen de planten als een groot grijs-groen gordijn bij elkaar. Elke dag gaat een medewerker de plantjes langs ter controle. Verder is alleen af en toe sproeien noodzakelijk om de planten te laten groeien. ,,Geduld is belangrijk. In twee jaar tijd groeien de kleine planten uit tot een bos van 60 cm en na drie jaar zijn ze 1 m’’, aldus Rein Prins. Omdat het bij sommige soorten nog veel langer duurt voordat ze volgroeid zijn en hun teelt zeer arbeidsintensief is, wordt het te duur om deze in Nederland te kweken. Het sortiment Tillandsia van Corsa Plant bestaat verder uit de bekende - en beschermde -Tillandsia xerograhica, Tillandsia ionantha, Tillandsia abdita en Tillandsia caput medusa. Het totale assortiment van het bedrijf bestaat daarnaast uit: Yucca rostrata (winterharde plant uit Mexico), Phoenix roebelinii (tropische palm uit Costa Rica) en Beaucarnea (‘olifantenpoot’ uit Guatemala). Met al deze planten kan het bedrijf jaarrond producten aanbieden.

mendetailhandel. Het bespaart je namelijk tijd om deze concepten neer te zetten. Onze nieuwste aanwinst zijn doe-het-zelfpakketjes met daarin een paar plantjes, mulberryhout, wat decomateriaal en draad. Daarmee kan de creatieve consument zelf aan de slag.’’ Inmiddels is de ‘toegevoegde waarde’ uitgebreid met kisten uit Guatemala. In eerste instantie kwamen de Beaucarnea-planten in deze kisten op het bedrijf aan en werd er niets mee gedaan. Toen Corsa Plant met de kisten vorig jaar een presentatie maakte in een beursstand sloeg het concept zo aan dat klanten ook de kisten bestelden. Inmiddels importeert het bedrijf de kisten - allemaal van gecertificeerd hout - in verschillende groottes en kleuren, vaak voorzien van teksten als Whisky, Coffee of landennamen. ,,Het gaat er om dat je met deze kisten, al dan niet in combinatie met Tillandsia, een bepaalde sfeer kunt creëren: ze zorgen voor een natuurlijke, robuuste en een beetje

woestijnachtige uitstraling. Als detaillist kun je je ermee onderscheiden, wat heel belangrijk is in deze tijd.’’ De nieuwe concepten slaan volgens de broers goed aan, met name ook bij de jongere generatie. Dat komt deels door de moderne uitstraling van Tillandsia en deels door de makkelijke verzorging van de plant (zie tips). ,,Tweeverdieners willen niet veel tijd besteden aan hun planten, het moet allemaal makkelijk zijn. Tillandsia is dan ideaal.’’ Sinds Corsa Plant de verschillende concepten aanbiedt (vanaf september 2013), heeft het bedrijf de omzet met 60% zien stijgen. Bloemisten kunnen de concepten kopen bij cash-and-carry’s en (planten)groothandels. Sinds kort heeft het bedrijf ook een webshop.

Corsa Plant, Laan van Boekesteijn 4, 2678 NX De Lier, www.corsa-group.com en www.corsawebshop.nl

www.bloemenblad.nl/ondernemerschap

Bloem en Blad  06 l 2014

06TIllandsiaconcept.indd 49

49 12-06-14 14:31


Begroeting ,,Goedemiddag. Ik maak even dit boeket af voor een klant die het zo komt ophalen en dan kom ik u helpen. Kijk gerust alvast even rond, het duurt niet lang’’, zegt de bloemiste. Vragen ,,Waar kan ik u mee helpen? Wanneer ik mijn wens vertel, zegt ze: ,,O, wat leuk. Kijk ik heb hier deze groene Anthurium, die staat mooi bij die witte Curcuma; ook al zo’n schoonheid. Wilt u het boeket parallelgebonden, zodat het in een lange vaas kan? Ik vind het prima. Ze pakt drie Curcuma en één anthurium en kijkt me vragend aan. ,,Is het zo goed? Wat mag het eigenlijk kosten?’’ Op mijn antwoord van €15 tot €20, zegt ze: ,,O, dan kan ik er nog wel meer bij doen, bijvoorbeeld deze calla’s en wat palmtakjes. En deze is ook prachtig!’’ Ze wijst op de Strelitzia en zegt: ,,Die groeit in de tropen gewoon in de berm; uw vriendin heeft ze vast wel gezien. En als straks de lelie bloeit, dan wordt het boeket helemaal prachtig.’’ Advies ,,Zeg maar tegen uw vriendin dat ze de bloem van de Strelitzia als deze is uitgebloeid, eruit kan halen. Als ze dan voorzichtig het groene gedeelte van de bloem een beetje opentrekt, dan zit daar nog een bloem in. En houd het boeket straks buiten maar ondersteboven, anders beschadigen de bloemen door de regen. En zeg maar dat ze de bloemen schuin afsnijdt en in warm water zet, daar houden deze bloemen van.’’ Ze bevestigt een zakje voeding aan het folie. Afscheid ,,Tot ziens en veel plezier met het boeket.’’

Op pad voor een exotisch boeket

Bijzonderheden Tijdens het binden praten we over het slechte weer en complimenteert ze me met mijn tas. Ze vraagt waar ik die gekocht heb en we wisselen wat tips voor internetsites uit. Betaald €14.

Tekst en foto’s: Cornéline Lanooy

Terwijl de regen met bakken uit de hemel komt, ga ik bij bloemisten langs voor een exotisch boeket. Ik wil het aan een vriendin geven die net terug is van een reis door de tropen. Het boeket mag tussen de €15 en €20 kosten.

50 06Anoniem winkelen.indd 50

Beoordeling + Zeer vriendelijke, behulpzame en enthousiaste bloemiste. + Ze geeft veel informatie en advies, ook in verband met het slechte weer. + Ik ben tevreden met het resultaat, al laat ze wel wat euro’s voor zichzelf liggen.

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:31

Bloe


2014

Anoniem

Begroeting ,,Goedemiddag, kan ik u helpen?’’

Afscheid ,,Veel plezier ermee en tot ziens.’’

Vragen Op mijn antwoord dat ik graag een boeket wil met een exotische uitstraling, zegt de bloemiste: ,,Ik heb anthuriums, maar die zijn wel wat kort. Hoeveel mag het kosten? Is het voor iets speciaals?’’ Ik leg uit dat het voor een vriendin is die net terug is van een reis door de tropen. ,,O leuk, dan combineer ik de anthuriums met andere vrolijke kleuren, dan wordt het lekker bont; dat past wel bij tropisch. Zal ik die felroze anjers er ook bij doen? Die vind ik zelf wat mooier passen dan die donkerrode. Bij elkaar wordt het dan €17.’’

Bijzonderheden Tijdens het binden praten we over het slechte weer. ,,Lekker zeg om met dit hondenweer terug te komen van een tropische reis, daar zal uw vriendin niet blij mee zijn. Hoewel, in de tropen kan het zo warm zijn, dan is regen misschien juist wel weer lekker.’’

Advies Voordat ik met het boeket weg wil lopen, zegt ze: ,,Houd het boeket buiten maar naar beneden. Anders komt de regen op de bloemen en dan krijgen ze vlekken.’’ Verder geen verzorgingsadvies of voeding erbij.

Betaald €17.

Beoordeling + Vriendelijke bloemiste die naar mijn wensen vraagt. + Ze houdt een gezellig gesprek gaande. + Goed advies vanwege het slechte weer. + Het resultaat stemt me tevreden. - Geen verzorgingsadvies voor de bloemen.

Begroeting De bloemiste helpt een klant en geeft me een knikje. Na enige tijd komt haar collega uit de binderij en groet met: ,,Goedemiddag.’’ Vragen ,,Wat kan ik voor u doen?’’ Als ik vraag om een exotisch boeket zegt ze: ,,Oei, echt tropische bloemen heb ik niet, maar ik kan wel een vrolijk gekleurd boeket maken. Door de bonte kleuren lijkt het dan net iets tropisch. Wat mag het kosten?’’ Ik laat me overtuigen en ze pakt zwijgend verschillende bloemen die ze meeneemt naar de binderij. Even later komt ze terug en zegt: ,,Zo is het geworden, lekker vrolijk toch?’’ Advies Geen verzorgingstips en geen voeding. Afscheid ,,Tot ziens.’’

Bijzonderheden Terug in de auto zie ik op het kaartje van de winkel dat ze biologische bloemen verkopen. Ik vind het een gemiste kans dat de bloemiste daar niets over verteld heeft. Ook in de winkel zelf heb ik niet gezien dat ze promotie maken voor duurzaam geteelde bloemen. Betaald €15.

Beoordeling +/- Bloemiste is niet onvriendelijk, maar wel zeer introvert. - Ze stelt erg weinig vragen en geeft geen verzorgingstips. +/- Het boeket is niet onaardig, maar ik vind het mager ogen voor €15. - Gemiste kans dat ze niets vertelt over de biologische bloemen. ➙

Bloem en Blad  06 l 2014

06Anoniem winkelen.indd 51

51 12-06-14 14:31


Interview Dini Holtrop, Nederlands Kampioen Bloemsierkunst:

Ik kon alleen maar springen en juichen Tekst: Cornéline Lanooy, foto: Gerdien de Nooy

Dini Holtrop (34), samen met partner Bert eigenaar van twee winkels in Friesland, werd op 14 mei op de Floraliën in Den Bosch gekroond tot Nederlands Kampioen Bloemsierkunst. Ze was zo blij toen ze hoorde dat ze gewonnen had dat ze alleen maar kon springen en juichen. ,,Soms ben ik ook nog wel verbaasd hoor. Heb ik echt gewonnen?’’ Je bent Nederlands Kampioen Bloemsierkunst, hoe voelt dat? ,,Ja, geweldig natuurlijk, ik ben echt superblij. Toen we met z’n allen op het podium stonden voor de prijsuitreiking had ik wel de zenuwen. Daarna kwam echt de ontlading: ik kon alleen maar springen en juichen. Soms heb ik ook nog wel een verbaasd gevoel hoor, dat ik het bijna niet kan geloven: heb ik echt gewonnen?’’

Heb je veel reacties gekregen? ,,Enorm veel. Kaarten en taarten van klanten, aandacht in lokale kranten, Omroep Friesland is in de winkel geweest, Q-Music heeft gebeld, reacties op Facebook en Twitter. Het is overweldigend! Ook collegabloemisten hebben me gefeliciteerd. Ik heb het idee dat deze prijs me gegund wordt. Omdat we veel in Italië werken (Dini en haar partner Bert Kuiper kleden Italiaanse bruiloften met bloemen aan, red.), krijg ik ook leuke reacties van onze Italiaanse klanten. Het tuincentrum in Varese waarmee we zakendoen, is me flink aan het promoten. Al die aandacht, daar kun je je van tevoren geen voorstelling van maken.’’

Had je van tevoren gedacht dat je zo hoog zou eindigen? ,,Ik hoopte op een plek in de top 3. In de totaaluitslag van de regionale voorrondes was ik vijfde geworden, dus ik dacht dat de top 3 me wel zou lukken. In de regionale wedstrijd had ik namelijk één opdracht verknald. Ik was echt heel blij geweest met een top 3-notering, maar de eerste plek is natuurlijk fantastisch. En de concurrentie was hoog; je strijdt met de beste arrangeurs van Nederland.’’

Hoe heb je je voorbereid op de wedstrijd? ,,Vorig jaar tijdens de voorrondes zocht Ruud Hazelaar contact met me. Hij vond dat ik mooi werk maakte en wilde me helpen als ik mee mocht doen met het NK. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Hij is zelf Nederlands kampioen geweest en kent

52 06Interview Dini Holtrop.indd 52

veel mensen. Voor de wedstrijd hebben we bij kwekers verschillende bijzondere soorten bloemen en planten uitgezocht, bijvoorbeeld de bromelia’s van kwekerij Corn. Bak. Sponsoren zoeken is een belangrijke taak voor zo’n groot evenement. Als je die niet hebt, is zo’n wedstrijd eigenlijk onbetaalbaar. En handige, creatieve mensen die meehelpen, is ook fijn. Zo heeft een oom van me voor het buitenobject stukken staal tot een bloem gelast. Een bedrijf hier uit de buurt heeft die ronde vormen met waterstralen uit staal gesneden. Zulke mensen zijn heel waardevol!’’

Wat vond je van de opdrachten tijdens het NK? ,,Met name de eerste twee opdrachten die we thuis mochten voorbereiden, vond ik erg inspirerend. Daarin kun je helemaal losgaan met je creativiteit. Lekker brainstormen over zo’n idee is altijd heel inspirerend. Hoewel... over de eerste opdracht - een branchegerichte plantenzuil - had ik al snel een idee. Een van onze grote klanten is de fietsenfabriek Batavus in Heerenveen. Het leek me leuk om een object voor dit bedrijf te maken. Nederland is een echt fietsland en zelf ben ik ook een groot fietsfanaat. Ik heb de Mont Ventoux beklommen en fiets veel in de Italiaanse Alpen. Batavus was gelijk enthousiast en de fabriek heeft me allerlei onderdelen van fietsen geleverd. Omdat het object maximaal één meter breed mocht zijn, hebben ze zelfs speciale kleine frames gegeven.’’ Het tweede grote object was geïnspireerd op bloemen en bijen. Daardoor kwam ik op het idee iets met het woord Honingbloem te doen. Ik ben bij een imker geweest, heb veel gelezen over hoe bijen leven en kwam er achter dat er een enorme bijensterfte is in Nederland. Met mijn ontwerp kon ik daar ook aandacht voor vragen.’’ ,,Over mijn boeket was ik het minst tevreden. Toch ben ik er nog derde mee geworden, omdat het technisch goed in elkaar zat. Daar heb ik echt goed op gelet tijdens het maken. Het hamerde maar door m’n hoofd: let op de techniek, let op de techniek!

De tafeldecoratie is de enige opdracht waarmee ik niet in de top 3 eindigde. Ik vond het wel leuk om te maken, maar anderen waren gewoon beter. Die van Alex (Aalders, red.) vond ik prachtig. Hij heeft deze opdracht terecht gewonnen.’’ ,,De verrassingsopdracht ten slotte was spannend om te maken. Daar sta je dan op het podium voor al die bloemisten. Ik zag dat deelnemers naar elkaar keken om te zien wat anderen met de kegel zouden doen. Door deze neer te leggen en als een soort waterval vol te steken met bloemen, deed ik iets heel anders dan anderen. Ik voelde me niet gestrest op het podium, maar wel gespannen. Ik had alles onder controle, het voelde goed. Alleen toen ik in mijn vinger sneed, was dat even lastig. Gelukkig bracht de presentator een pleister. Ik wilde per se geen bloed op de bloemen.’’

Vond je het lastig werken met publiek erbij? ,,Het was leuk dat er zoveel belangstelling voor ons allemaal was, maar soms vond ik het wel lastig. Mensen waren nieuwsgierig en gingen allerlei vragen stellen, terwijl de tijd wel doorloopt. Ik bleef wel netjes hoor, maar heb niet alle vragen beantwoord. Gelukkig liepen er ook genoeg mensen van de wedstrijdcommissie rond die alles goed in de gaten hielden. Toch is zo’n groot evenement als de Floraliën wel een prima plek om het kampioenschap te houden. Consumenten krijgen op deze manier een heel goed beeld van ons vak. Toen ik de laatste dagen op het evenement een demonstratie gaf, bleek dat bezoekers de bloemsierkunst hoog waardeerden.’’

Hoe was de sfeer tussen alle kandidaten onderling? ,,Haha, leuk dat je dat vraagt. Op zich heel goed hoor, maar niemand wil eigenlijk over de wedstrijd praten. Tussen de opdrachten door en tijdens de maaltijd werd alleen over koetjes en kalfjes gepraat. Pas dagen later, toen ik zelf mocht demonstreren, heb ik zelf het werk van de anderen goed bekeken. Op

Bloem en Blad 06 l 2014

12-06-14 14:31

Bloe


2014

de wedstrijddag was ik alleen gefocust op mijn eigen opdrachten. Daar zit je hoofd al vol genoeg van. En bij de andere kandidaten is dat precies hetzelfde.’’

Je mag volgend jaar Nederland vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap Bloemsierkunst in Genua, hoe vind je dat? ,,Dat het EK in 2015 in Italië plaatsvindt, is voor mij een extra leuke bijkomstigheid omdat we het land zo goed kennen. Ik ben trots op het feit dat ik in Genua Nederland mag vertegenwoordigen. Een kampioenschap kan echt een boost voor het bloemenvak zijn. Kijk maar naar de tweede plek van Roxanne van Schellen vorig jaar op het EK Bloemsierkunst voor jongeren in Kroatië. Daar zijn alle bloemisten trots op en dat mag ook. Op het EK kan ik, net als bij het NK, heel goed mijn creativiteit laten zien. Hoe het allemaal precies gaat verlopen, weet ik nog niet. Eerst maar eens met VBW overleggen hoe het verder gaat.’’

Denk je dat de titel je ook meer inkomsten kan brengen? ,,Ja, dat denk ik wel. Het feit dat ik nu Nederlands kampioen ben, kan klanten overhalen bij ons te kopen. Sommigen vinden het nu al helemaal leuk om door een kampioen geholpen te worden. We zijn dan ook al flink bezig om de titel te promoten. Aan de gevel van de winkel in Heerenveen hangt een groot doek met een foto erbij. Aan de sponsoren, onder wie klanten, kwekers en bedrijven, sturen we een brief waarin we onze dank uitspreken en ook de sociale media zetten we volop in voor de promotie. Zo’n titel moet je gewoon uitbuiten!’’ ,,Gelukkig is Bert daar heel goed in en hij vindt het nog leuk om te doen ook. We vormen samen een supergoed team.’’

He-as, Burgemeester Falkenaweg 21, 8442 KX Heerenveen, (0513) 62 16 19, www.he-as.nl Binnema Bloemen, Lemmerweg 16, 8607 BZ Sneek, (0515) 41 28 85, www.binnema.nl

Bloem en Blad 06 l 2014

06Interview Dini Holtrop.indd 53

53 12-06-14 14:31


Waardering voor eerste Nederlandse Floraliën Tekst: Paula van der Hulst, foto’s: Bloem en Blad

De eerste editie van Floraliën in Nederland heeft 75.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er een stuk minder dan begroot. Het aantal bezoekers mag dan teleurstellend zijn, degenen die kwamen waardeerden de show gemiddeld met een 8,5. Een terugblik.

H

et is net bloemencorso, maar dan anders’’, of ,,Wat zijn sommige mensen ’’ toch creatief hè?’’ en ,,Geweldig, dit is écht heel mooi’’. Het zijn zo maar wat opmerkingen die op de Floraliën in Den Bosch te horen waren. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit enthousiasme werd opgetekend in hal 5, het domein van de bloemsierkunstenaars. Marco Maasse, algemeen directeur van branchevereniging VBW, blikt dan ook tevreden terug op de tentoonstelling: ,,In het bloemsierkunsttheater was meer te zien

54 06Floraliën.indd 54

en te beleven dan in de andere hallen op Floraliën. Van bezoekers hoorden we dat ons gedeelte het mooist was.’’ Maasse noemt de aanwezigheid van de bloemenbranche op Floraliën dan ook ,,Prima’’. We hadden een hele mooie plek om bloemsierkunst in de volle breedte neer te zetten en konden dat hier voor het eerst ook doen richting de consument. Dit was een prima kans.’’ Over de organisatie van het NK op Floraliën is VBW ook tevreden. ,,Wij zouden dit zeker nog eens willen doen, maar eerst moet de

organisatie van de Nederlandse editie zelf kijken hoe zij verder gaat met deze tentoonstelling. Want het bezoek had wat meer gemogen, de helft van de prognose is een beetje jammer’’, aldus Maasse.

Meer informatie Weliswaar waardeerden de 1.500 geënquêteerde bezoekers de bloemen- en plantenshow hoog, toch waren er ook kritische geluiden te horen. Zo misten nogal wat bezoekers informatie, bijvoorbeeld over de bloemen en planten die ze tentoongesteld zagen. Volgens Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld, een van de inzenders op Floraliën, moesten bezoekers zoeken naar informatie. ,,Bij de Floraliën in België gaan ze ervan uit dat te veel naambordjes afleiden van het gevoel dat de organisatie de bezoekers wil meegeven. Maar ik heb het idee dat veel bezoekers juist informatie willen. Ze willen weten welke plant of bloem ze zien.’’

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:31

Bloe


2014

,,Vroeger heette een boeketje nog een ruikertje, maar tegenwoordig lijkt geur wel taboe. Terwijl geur toch zo belangrijk is. Niet voor niets wordt de neus als eerste ontwikkeld’’, aldus Jacques Coolen tijdens zijn presentatie over geuren en kleuren. Coolen was een van de specialisten die op het podium in het bloementheater een verhaal hielden. De tribunes waren tijdens de presentaties voortdurend goed bezet.

,,Overweldigend’’ vonden twee dames uit Hoorn de zomerbloemenpresentatie. De dames zijn echte liefhebbers van bloemen en planten. Zij bezoeken ook altijd TuinIdee en de Floriade en volgen regelmatig workshops bloemschikken. ,,Het is fijn dat het hier niet commercieel is’’, zegt de een. Haar vriendin vult aan: ,,Maar we missen namen bij de producten. Als we iets mooi vinden, willen we weten wat het is. Dan kunnen we er bij onze bloemist om vragen.’’ De dames kwamen om inspiratie op te doen. Dat is gelukt. Ze hebben heel wat gefotografeerd om thuis zelf mee aan de slag gaan.

De medinilla’s werden heel veel gefotografeerd. De bezoekers vonden de planten prachtig maar, zo merkte een bezoeker op: ,,Je moet wel ruimte hebben om zoiets moois neer te zetten.’’ Een dame merkte op: ,,Je moet hem hoog zetten, dan komt hij pas goed uit.’’

Bloem en Blad 06 l 2014

06Floraliën.indd 55

De NK-deelnemers hadden over belangstelling niet te klagen. Soms was de belangstelling best lastig, omdat de bezoekers nogal wat vragen stelden. Zo begrepen twee dames niet welke rol ,,die hulpies’’ (de assistenten, red.) hadden en waren er vragen over het aantal en de aard van de opdrachten.

55 12-06-14 14:32


Pop-upstore: wereldwijde trend Tekst: Michele Colombrino, tekst kader: Jeannet Hooftman, foto: The Wunderkammer

Tijdelijke winkels of pop-upstores zijn een wereldwijde trend, voornamelijk in de retail en horeca. Ook de bloemenbranche heeft de pop-upstore ontdekt. Deze tijdelijke winkels worden gebruikt om gedurende een korte periode veel verkopen te genereren en een nieuw publiek te benaderen.

Serie online marketing Dit artikel is het vierde in een serie over de mogelijkheden van online en lokale marketing voor bloemisten. Dit keer staat de pop-upstore centraal. In de komende Bloem en Blad is het thema: hoe kun je meer klanten naar de winkel trekken door middel van sociale media? De serie wordt geschreven door Michele Colombrino, mede-eigenaar van Bloomly in Amsterdam, hello@bloomly.nl.

56 06Online marketing.indd 56

E

en tijdelijke winkel of pop-upstore kan heel goed werken om de verkoop van bijvoorbeeld seizoenproducten te stimuleren. Tijdelijke winkels worden ook gebruikt bij het lanceren van een nieuw product of productlijn. Of gewoon om meer naamsbekendheid te genereren. Heel belangrijk voor een geslaagde popupstore is de locatie. Kies een druk punt. Voor een tijdelijke winkelruimte op een goede locatie kan vaak een lagere huur

worden onderhandeld. Naast een goede locatie is de juiste sfeer belangrijk. Zorg ervoor dat de huisstijl van het bedrijf terug te vinden is en creĂŤer een klantbeleving rondom een bepaald thema die past bij de huisstijl en cultuur van het bedrijf. Belangrijk is ook om het kort te houden. Om een gevoel van noodzaak en spoed te geven bij de klanten moet de winkel niet te lang open zijn; tussen de twee weken en een maand is ideaal.

Marketing strategie Voordat er met de marketing wordt begonnen, is het belangrijk te bedenken dat de boodschap een duidelijke insteek moet hebben. Het gevoel van urgentie om de winkel te bezoeken en de taal van de doelgroep spreken zijn twee belangrijke punten. Om het meest uit de marketing te halen, is het belangrijk zoveel mogelijk mensen al

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:32

Bloe


2014

Florian Seyd en Ueli Signer

van tevoren te bereiken en te betrekken bij het project. Dit kan door gebruik te maken van de sociale netwerken, door blogs of door mond-tot-mondreclame. Organiseer events zoals een openings- en een afsluitingsfeest. Geef workshops en presentaties. Probeer ook samenwerkingsverbanden aan te gaan met anderen. Een ontwerper kan bijvoorbeeld worden gevraagd om mee te helpen met de inrichting zoals de meubelen en de verlichting. Aan een goede cateraar kan worden gevraagd om met eetbare bloemen te werken. Samenwerkingen leiden altijd tot meer zichtbaarheid en zijn ideaal voor de promotie en bekendheid. De grootste fout is het op het laatste moment laten aankomen. Volgers komen namelijk maar langzaam aan boord. Een goede manier om aandacht te trekken is het project te promoten door middel van een landingspagina op de website, op de homepage van de website, op een blog, de Facebookpagina en er over te tweeten op Twitter. Vertel over het concept, waar en wanneer het plaatsvindt, welke producten er worden verkocht en welke andere activiteiten er plaatsvinden. Praat in alle media zoals tegen de klanten in de winkel. Blijf altijd dichtbij de normen en waarden van het bedrijf. Direct contact met uw klanten is heel belangrijk. Zorg daarom dat u aanwezig bent. De klanten vinden het interessant om u te ontmoeten en u kunt veel van hen leren.

Influencers Probeer zoveel mogelijk ‘influencers’ bij het openingsfeest te krijgen. Influencers zijn mensen die een grote mate van bereik en invloed hebben op anderen. Het zijn mensen die vaak het eerst bij nieuwe dingen willen zijn. Zij brengen grotere groepen op de hoogte. Vraag ze om foto’s te maken en deze te plaatsen op Facebook, Instagram en Pinterest. Vraag hen te praten over het project en berichten te delen. Begin met het maken van een lijst met de namen en e-mailadressen van de ’influencers’ die u graag zou willen uitnodigen op het openingsfeest. Bloggers en vakpers zijn goede ’influencers’. Probeer deze naar het openingsfeest te krijgen door bijvoorbeeld het geven van een luxe cadeau. Bloggers kunnen bijvoorbeeld een speciale kortingscode krijgen voor in de blog die hun lezers kunnen gebruiken in de winkel. Stuur een uitnodiging voor de opening van de pop-upstore naar zoveel mogelijk

Bloem en Blad  06 l 2014

06Online marketing.indd 57

mensen. Een echte uitnodiging per post wordt veel beter gewaardeerd dan een gewone e-mail. Combineer gewone post met e-mailmarketing. E-mail marketing is goed om mensen te herinneren of om een bepaald product te promoten. Gebruik daarnaast de handtekening in uw e-mails om extra aandacht te geven aan het project. Stuur ook een nieuwsbrief enkele dagen voor de opening. Nodig naast de ’influencers’ natuurlijk ook uw beste klanten uit voor de pre-opening. Geef de aanwezigen die extra aandacht waarvoor zij komen.

Kalender Voor pop-upstores met een klein budget zijn sociale netwerken ideaal. Het kost behalve tijd verder niets. Maak een kalender voor de sociale-mediastrategie en plan op welk netwerk wanneer en wat kan worden gepost. Kies elk sociaal netwerk zorgvuldig. Kondig af en toe aan dat u (wederom) een tijdelijke winkel gaat openen. Ook zodra er nieuwtjes zijn rondom het project, zoals datum en plaats, kunt u leuke posts plaatsen. Houd uw volgers op de hoogte door het plaatsen van foto’s van de vorderingen van het project. Natuurlijk ook van de producten die worden aangeboden en vergeet een aftelprocedure niet. Analyseer uw activiteiten en pas deze zo nodig aan. Meten is weten. Twitter is handig om in contact te komen met bedrijven in de eigen buurt of omgeving en met mensen die geïnteresseerd zijn in wat u te bieden heeft. Ontwikkel daarom een hashtag (#), speciaal voor uw tijdelijke winkel. Zo kunt u gemakkelijk volgen wat erover uw pop-upstore wordt getweet. Beloon mensen die over u tweeten, op Facebook posten of u op een andere manier helpen bij de promotie van uw project.

Post Event De marketing stopt niet na het openen van de winkel. Om mensen te blijven betrekken en deel te laten nemen aan uw volgende projecten, is het belangrijk ook na de sluiting van de pop-upstore aandacht te besteden aan het succes van het project. Een tijdelijke winkel is ideaal om nieuwe klanten te ontmoeten en uw bestaande klanten beter te leren kennen en te betrekken bij uw bedrijf. Maak daarom een zakelijke pagina op Facebook met dezelfde naam en URL als de Pop-upstore. Blijf doorgaan met het verzamelen van volgers op de sociale netwerken door het

Sinds 2008 hebben Florian Seyd en Ueli Signer twee keer per jaar een Shop for a Week ‘The Wunderkammer’. De arrangeurs hebben geen eigen winkel. ,,Zo kunnen we de mensen toch laten zien wat we doen en wie we zijn’’, zegt Florian. ,,Voor ons is het puur een pr-tool. Als we de uren zouden tellen, dan is het niet lonend, maar omdat we er het hele jaar goede opdrachten door binnen krijgen, is het wel de moeite waard. Zo lang het niet meer gaat kosten, blijven we het zeker doen. Het is een hele mooie manier om met mensen in gesprek te komen. Je moet het zien als een soort beurs voor het eigen bedrijf.’’ Florian en Ueli hebben een website voor The Wunderkammer gemaakt. Hier kunnen mensen hun e-mailadres achterlaten als ze op de hoogte willen worden gehouden. Klanten krijgen een maand voor opening van de tijdelijke winkel een mailing. ,,Daarnaast doen we zoveel mogelijk aan pr via bladen en weblogs. We hebben in de periode dat de winkel draaide, een interieurblogger over onze winkel laten schrijven. Zo konden we kort van tevoren nog mensen trekken. We hebben blogs gehad op Elle Disign en Résidence.’’ Drie à vier maanden voor opening van de winkel gaat er een persbericht naar de maandbladen en een maand van tevoren naar de weekbladen. Daar staat onder andere in wat het thema is en wie er mee doen.’’ The Wunderkammer heeft ook een Facebookpagina en plaatst foto’s op Pinterest en Instagram. ,,Marjolein, die voor ons de pr doet, probeert via deze kanalen zoveel mogelijk aandacht te vestigen op de winkel en ons bedrijf als geheel. Op de website staan onderaan de links voor de sociale media.’’ Florian zegt niet te geloven dat via internet de meeste klanten binnen komen. ,,Maar ik denk wel dat veel mensen zich zo oriënteren. Veel mensen zullen hier zeker kijken wat we doen en welke stijl we hebben. Omdat we geen winkel hebben, is dat belangrijk. Ik denk niet dat de website de klant laat besluiten om bij ons te bestellen. Maar het is wel een eerste opstapje.’’

plaatsen van posts over de vorige pop-upstores, maar ook over de toekomstige. Plaats verhalen op de sociale media die interessant, informatief en aantrekkelijk zijn. Onthoud deze drie. Het zijn de kenmerken waaraan een geslaagde post voldoet.

57 12-06-14 14:32


Internet en veranderend koopgedrag vo Tekst: Cor Molenaar, foto’s: Ingimage en Erasmus Universiteit Rotterdam

In de jaren ’60/’70 drukten de opkomende supermarkten kleine zelfstandigen, zoals de groenteboer, melkboer en slager, van de markt. Non-food winkels hadden toen geen last. Maar nu is er internet, de supermarkt van toen, en herhaalt de geschiedenis zich. Internet én het nieuwe koopgedrag van klanten leiden tot herstructurering van het winkellandschap.

D

e afgelopen jaren was er een sterke groei van internetverkopen ten koste van winkelverkopen. Aanvankelijk waren er pure internetwinkels. Daarna kwam dual channel: een internetsite naast een fysieke winkel, waarmee bestaande winkels ook via internet gingen verkopen. De laatste twee jaar ontwikkelt omni channel zich, hierbij integreren fysieke winkels een internetstrategie in de totale winkelstrategie. De laatste paar maanden is echter duidelijk dat ook het koopgedrag van consumenten fundamenteel verandert.

Online in winkel In Amerika kopen klanten steeds vaker in de winkel online (in 2013 had 40% van de online verkopen in een winkel plaats). Klanten zoeken eerst op internet naar de beste aankoop, kijken in de winkel of dit klopt (showrooming) en kopen ten slotte direct, met een smartphone, op internet, bij de goedkoopste aanbieder. De Engelsen volgen dit gedrag; vorig jaar deden zij 27% van de internetaankopen in een winkel, en

58 06Veranderend koopgedrag.indd 58

Steeds vaker zoeken consumenten in de winkel met een smartphone of tablet naar informatie over verkrijgbaarheid en prijs.

ook hier weer bij de goedkoopste aanbieder. Ook in Nederland wordt steeds meer mobiel gekocht, in 2013 bedroegen de online verkopen via een mobiel apparaat (vooral tablet) 1,3 miljard. Waarschijnlijk gebruiken klanten de smartphone en tablet ook steeds

vaker in de winkel voor informatie en kopen op internet; een soortgelijke ontwikkeling in koopgedrag als in Engeland en Amerika. Het is voor winkeliers noodzakelijk hier een antwoord op te vinden, maar er zijn meer ontwikkelingen gaande.

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:32

Bloe


g vormen grote uitdaging

2014

Driedeling Lidl, Aldi en andere op prijs gebaseerde formules winnen aan marktaandeel ten koste van bijvoorbeeld Albert Heijn. Maar dit gebeurt ook, of misschien wel juist, bij de non-food. Primark trekt busladingen klanten en Actiown is uiterst succesvol. Daarnaast zijn er nog de bekende lage prijswinkels als Wibra en Zeeman en gaat Blokker in dit segment de strijd aan met de lageprijsformule Big Bazar. Er lijkt dan ook een driedeling te ontstaan in de markt: • de lage prijswinkels vechten om impulskopers en klanten met een kleine portemonnee; • een hoog segment biedt luxe en exclusiviteit (zie het aantal horlogewinkels in de P.C. Hooftstraat); • de strategie van de Bijenkorf en een tussensegment waar de strijd woedt met internet. De eerste indicaties zijn dat juist in het tussensegment internet sterk terrein wint. Dit verklaart deels de ’struggle’ van bijvoorbeeld V&D en Macintosh.

Inspirience Nu de noodzaak om te gaan winkelen door internet is verdwenen, is de uitdaging voor winkeliers en winkelcentra om klanten te trekken groot. De vraag is of beleving (experience) wel de oplossing is. Natuurlijk: winkelen moet leuk zijn, maar beleving moet wel in relatie staan tot het aanbod en leiden tot verkoop. Veel activiteiten trekken wel bezoekers naar een centrum, maar leiden niet tot kassa-aanslagen en daar gaat het uiteindelijk toch om. Is experience niet een verkeerde interpretatie van inspirience? Met andere woorden: vaak wordt niet gewinkeld om inspiratie op te doen, maar misschien wel om ideeën op te doen. Inspirience is dan duidelijk aanbod- en verkoopgericht. Een modeshow, proeverijen en koffie in de winkel, verkoopt dan beter dan een ijsbaan in het centrum of een circus in de stad. Inspirience is lekker shoppen, beleven én kopen.

Andere keuzes De omzetcijfers van winkels en internet over de laatste achttien weken tonen een sterke stijging van de non-food verkopen op

Bloem en Blad  06 l 2014

06Veranderend koopgedrag.indd 59

internet (meer dan 20%) ten opzichte van de winkelverkopen (lichte daling). De totale retailverkopen laten weliswaar een kleine stijging zien, maar dit vertaalt zich nog niet in een gemiddelde omzetstijging in winkels. Internet groeit nog steeds spectaculair, maar de vraag is of dit komt door de lage prijzen, de service of door andere factoren? Het eerste signaal dat er wellicht ook sprake is van ander koopgedrag, kreeg ik in het voorjaar toen de omzetcijfers van de retail via GFK bekend werden. Ondanks mooi weer, groeiend consumentenvertrouwen en de aankondiging dat de crisis ten einde was, stegen de non-food winkelverkopen niet. De internetverkopen stegen daarentegen wel. Vooral de week voor Pasen was opzienbarend. Mooi weer, vrolijke mensen, een lang paasweekend en zie daar winkels daalden in hun omzet en internet had de beste week van het jaar. Een duidelijke indicatie dat huishoudens andere keuzes maken. Vrije tijd en mooi weer brengen ons naar buiten, we gaan sporten, zoeken een terrasje op, gaan op minivakantie of doen andere leuke dingen. Daar maken wij steeds meer tijd voor vrij, winkelen kunnen wij ook op internet. In het patroon van vrijetijdsbesteding lijkt winkelen een minder grote plaats in te nemen dan voorheen. Dit heeft directe gevolgen voor de winkelomzet.

Samenwerken Uitgaande van internetontwikkelingen en de nieuwe keuzes die klanten maken, is de uitdaging voor winkeliers om klanten te trekken alleen maar groter geworden. Winkeliers moeten op zoek naar methoden om klanten te lokken, te binden, te motiveren en te laten kopen. Dit kan een individuele winkel niet alleen. Om klanten te trekken moeten winkeliers samenwerken, met elkaar, met de gemeente en met vastgoedondernemers. Winkels moeten inspiratie, committent en misschien ook wel andere services bieden. Integreer mobiele toepassingen, iBeacons (indoor positioneringsysteem), online c ommunicatie met geo-fencing (virtueel afbakenen van een gebied via gps). De technieken zijn er al, ze moeten alleen nog worden toegepast in winkels en winkelcentra.

Cor Molenaar

Cor Molenaar studeerde economie, haalde zijn master op het vakgebied organisatiekunde en promoveerde op onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van informatietechnologie in marketing. In 1999 volgde zijn benoeming als (deeltijd) hoogleraar bij de vakgroep Bedrijfskunde van Rotterdam School of Management/ Erasmus Universiteit. Zijn leeropdracht is: onderzoek verrichten naar de veranderingen die ontstaan door de toepassing van informatietechnologie in marketing en bij het gedrag van mensen. Sinds 2007 is zijn leeropdracht vergroot tot eMarketing en Distance Selling. Hierbij wordt de invloed van internet onderzocht op het koopgedrag van mensen en bedrijven. Naast zijn hoogleraarschap is Molenaar directeur van eXQuo consultancy en onder meer voorzitter van de Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg en voorzitter van de Stichting keurmerk online veilen. www.cormolenaar.nl

Winkeliers hebben een andere visie nodig. Een visie gebaseerd op het nieuwe koopgedrag, op de nieuwe motieven om naar winkels te gaan (zoals inspiratie) en op de nieuwe keuzes die wij maken over onze vrije tijd. Dit pleit bijvoorbeeld voor aanpassing van winkeltijden (meer op vrijetijdsbeleving gericht), een andere inrichting/beleving van winkelcentra en een integrale toepassing van technologie en internet. De bestaande structuren gingen uit van een noodzakelijk winkelgedrag. Nu is het tijd voor nieuwe keuzes over de inrichting van winkels, branchering en inrichting van publieke ruimten. Gekeken moet worden hoe technologie kan bijdragen aan het ombuigen van koopstromen (minder afvloeiing naar buurgemeentes en internet). Dit is een grote, collectieve uitdaging voor hele winkelgebieden. De consument kiest niet alleen voor kopen in de winkel of op internet, maar kiest ook steeds vaker voor hobby’s, voor met de kinderen actief zijn of voor winkelen.

59 12-06-14 14:32


’Gaan deze pioenen echt open?’ Tekst en foto’s: Cindy van der Zwet

Over pioenen hebben consumenten nogal wat vragen, zo bleek bij de officiële kick-off van de pioenweken van Mijn Bloemist. Bij bloemenwinkel Bloemenhof in Leiderdorp beantwoordden pioenenkwekers vragen als: ,,De knoppen van de pioen moet je toch altijd even onder de kraan houden om het plaksel eraf te spoelen? Dan gaan de bloemen toch echt open?’’

B

uiten staat de thermometer op 23°C, maar in het overdekte winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp is van die warmte weinig te merken. ,,Behalve dan in omzet. Wanneer het écht hoogzomer is, kan dat 25% omzet schelen’’, zegt Pieter Straathof, eigenaar van de Bloemenhof. In zijn winkel vond zaterdag 16 mei de kick-off van het pioenenseizoen plaats. Vier kwekers staan deze dag consumenten te woord. Veel consumenten stoppen bij de pioenenpresentatie die voor de winkel staat. ,,Gaan deze pioenen echt open?’’, vraagt een vrouw die voorbij loopt. Het is een vraag die volgens pioenenkweker Rutger Mutsaers vaker wordt gesteld deze morgen. ,,Het is doodzonde dat de consument deze ervaring heeft. Het is niet goed voor het imago. Helaas wordt het door de hele branche in stand gehouden. Kopers betalen soms meer voor een rauwe dan voor een rijpere pioen. Afnemers denken dat ze met een rauwere pioen langer kunnen doen, maar dat is onwetendheid. Omdat rauwe pioenen vaak beter betaald worden, blijft een aantal telers hun trommelstokken voor de klok brengen.’’ Rutger kan vandaag van veel pioenen de garantie geven dat ze opengaan. ,,Kijk die emmers met Coral Sunset. Ze zijn iets rijper, maar je doet er zeker een week mee’’, zegt hij tegen een voorbijganger. Veel pioenen die deze ochtend zijn uitgestald, zijn volgens hem op het juiste moment gesneden. Alleen over de emmers met Karl Rosenfield en Big Ben heeft hij twijfels. Die zijn volgens Rutger aan de rauwe kant.

Trommelstokken

Pioenenteler Hermien Meijer (rode blouse) vond het leuk consumenten te spreken over ’haar’ product.

60 06Pioenweken.indd 60

De kwekers hebben het goed naar hun zin. Rutger: ,,Het is leuk om eens een dag in een winkel te staan. Ik hoor van mensen dat ze het zo jammer vinden dat pioenen maar zo kort op de markt zijn. Maar dat is misschien juist wel de kracht van deze bloem.’’ De kweker verbaast zich soms wel over opmerkingen van consumenten. ,,Zojuist kwam er iemand naar mij toe die meende dat je de knoppen onder de lauwwarme kraan moet houden om het plaksel eraf te spoelen. Dan zouden pioenen zéker opengaan. Tja, het enige dat ik dan kan zeggen is dat álle pioenen opengaan, als ze maar op de juiste rijpheid gesneden zijn’’, zo besluit hij. Hermien Meijer is het met haar collega eens. Ook zij spreekt consumenten die zich afvragen waarom pioenen soms niet openkomen. ,,Het antwoord is simpel. Die pioe-

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:32

Bloe


2014

nen zijn niet op het juiste moment gesneden. Ik vind het daarom geen goed besluit van FloraHolland om niet meer te keuren. Zo blijven die trommelstokken voor de klok komen’’, zegt zij. Hermien is uit Overijssel naar Leiderdorp gekomen om deel te nemen aan deze promotieactie. ,,Consumenten vinden dit leuk en ik ook.’’ Qua timing komt het voor haar goed uit. Het is nog vrij rustig op de kwekerij. ,,In week 21 komt de productie pas echt op gang.’’ Vragen die aan Hermien worden gesteld gaan vooral over welke kleur de pioenen hebben, hoe je ze moet verzorgen, of ze ruiken en of het een gevulde bloem is of niet. ,,In de knop is dat voor veel consumenten niet te zien. Daarom is het goed dat er vandaag vazen staan van pioenen in bloei. Dan zien klanten wat zij kopen. Dit werkt echt’’, merkt Hermien.

Vroeg in seizoen In de winkel pakt een vrouw twee bossen witte Krinkled White en twee bossen Coral Sunset mee. Ze is een liefhebber van pioenen. ,,Ik ben blij dat ze er weer zijn. De dubbele vind ik het mooist. Ik kan aan de buitenkant wel zien of het dubbele zijn of niet. Alleen in de tuin krijg ik het niet voor elkaar om de pioenen in bloei te krijgen’’, zegt ze. Gerard Gerdien van FloraHolland schiet haar te hulp en geeft aan dat het een aantal jaar kan duren voordat je een goede struik hebt. Hij adviseert de dame de bloemen de eerste jaren te laten uitbloeien. Gerard heeft de promotieactie samen met VBW en Pure Seasonal Flowers opgezet. ,,Je kan deze kick-off vergelijken met het eerste vaatje haring dat op de markt komt. Wij wijzen de consument op de start van het pioenenseizoen.’’ Hij geeft aan dat sommige telers hun twijfels hebben over de timing van deze promotieactie, omdat het seizoen nog niet is losgebarsten. ,,We doen het juist vroeg in het seizoen. De actie is opgezet voor de bloemist. Over een paar weken zijn pioenen overal te koop en in elke supermarkt te vinden’’, legt Gerard uit. De promotieweken voor de pioen liepen tot 9 juni door. Tijdens de pioenweken werd in de huis-aan-huiskranten geadverteerd, werd er aandacht aan besteed in Robs Grote Tuinverbouwing, waren er diverse presentaties bij de groothandel en veilingen, en werd een inkoopactie georganiseerd. Inkopers die 20% meer pioenen voor de klok inkopen dan vorig jaar maken kans op een reischeque

Bloem en Blad  06 l 2014

06Pioenweken.indd 61

De presentatie met pioenen in bloei stimuleerde de verkoop, merkte Pieter Straathof van Bloemenhof. ,,Zo zien klanten wat ze in huis halen.’’

van €750. ,,Op deze manier willen we reuring krijgen voor dit product’’, aldus Gerard.

Veel pioenen verkocht In Leiderdorp is er bij de kick-off reuring genoeg. De eigenaar van Bloemenhof heeft voor dit weekend 1.650 bossen pioenen ingekocht op de veiling. Er gingen er heel wat over de toonbank. ,,Ontzettend leuk dat de start van het pioenenseizoen hier en op deze manier wordt ingeluid’’, zegt Pieter. Voor het actieweekend sloeg hij extra pioenen in: in totaal 1.650 bossen voor vrijdag en zaterdag. Uiteindelijk waren er daar 150 van over. ,,Ondanks het zomerse weer hebben we echt veel verkocht. In verhouding is pioen toch een vrij dure bloem.’’ Bloemenhof bood de pioenen aan voor €2,99 en €3,99. „De inkoopprijs van de korte stelen was €0,40 en €0,60 voor de langere lengten. Ik heb minder marge gerekend

vanwege deze promotieactie. Sarah Bernardt, goed bekend bij de consument, had ik dit weekend niet staan. Die waren gewoon te duur’’, aldus Pieter. Pieter koopt alle bloemen voor de klok in. Voor hem is de prijs een belangrijke factor. Daarnaast mogen de pioenen niet te rijp zijn. „Dan kan ik ze een dag later niet goed meer verkopen. Maar heel rauw is voor mij ook niet nodig, want ik koop ze ’s morgens in en ’s middags staan ze al in de winkel.’’ De opstelling zoals die voor de winkel stond, vindt de bloemist iets om over na te denken. Hij merkt dat het tonen van open bloemen de verkoop stimuleert. ,,Ik doe dat eigenlijk nooit, maar zo kunnen mijn klanten zien wat zij in huis halen. Dit moet ik vaker doen. Niet alleen bij pioen, maar bijvoorbeeld ook met producten als alstroemeria of lelie.’’

61 12-06-14 14:32


Persoonlijk faillissement is vaak te voorkomen Tekst: Philip Vijfhuize, illustratie: Peter Moorman

Het beëindigen van een bedrijf roept heftige emoties op en gaat gepaard met veel narigheid. Zeker als de beëindiging tot stand komt door een faillissement of schuldsanering. Zo’n gebeurtenis berooft ondernemers van hun nuchterheid. Zij hebben geen afstand meer tot het probleem en helder nadenken blijkt onmogelijk. Bereid daarom ook een faillissement zo goed mogelijk voor.

D

agelijks zie ik ondernemers alle zeilen bij zetten om te overleven. Maar op enig moment is de schuldenlast zo hoog opgelopen, dat het personeel, de bank en de leveranciers niet meer kunnen worden betaald. In sommige gevallen gaat de Belastingdienst dan over tot het leggen van beslag, of vraagt een schuldeiser het faillissement aan. Voor alle betrokkenen is dit een drama.

Is toch het pijnlijke besluit genomen om te stoppen, maak dan een goede planning. Een goed voorbereide sluiting voorkomt onnodige, extra problemen. Denk aan een geruisloze overgang van uw medewerkers naar de WW, zonder maandenlange strijd omdat hun salaris niet betaald kan worden. Ook een goede communicatie met de verhuurder, bank, schuldeisers en overige betrokkenen voorkomt meer ellende.

Naderend onheil

Faillissement

Wanneer u een (acuut) probleem ziet opdoemen, moet u daarop reageren. Uw brancheorganisatie of gespecialiseerde adviseur, kan daarbij helpen. De schade voor de bloemenwinkel, ook al is die onafwendbaar, is vaak nog wel te beperken. Bent u bijvoorbeeld getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is het goed te weten dat ook tijdens het huwelijk nog een omzetting naar huwelijkse voorwaarden kan plaatsvinden (notariskosten circa €2.000). Heeft u een eenmanszaak of vennootschap onder firma? Dan is het wellicht verstandig om uw rechtsvorm te heroverwegen. En heeft u vermogen in lijfrentepolissen? Kijk dan naar verpanding of afkoop. Blijken de problemen van zo’n omvang dat geen andere oplossing rest dan te stoppen, probeer u dan eens te realiseren wat er precies gebeurt als u uw bedrijf beëindigt. Na tien jaar advieservaring weet ik dat kennis hebben over wat er (mogelijk) staat te gebeuren, de pijn en de emotie enorm reduceert. Eindeloos door laveren met een zinkend schip is zeer onverstandig. Het kost u kostbare jaren van uw toch al zo korte leven. Denk niet dat uw schip onzinkbaar is. Dat dachten de bouwers van de Titanic ruim honderd jaar geleden ook.

Verschillende rechtbanken in ons land behandelen elke dinsdag faillissementsaanvragen. De doorlooptijd is dan ook vaak niet langer dan een week. Bij een faillissement op eigen aangifte (op eigen verzoek) hoort de zittingsrechter de aanvrager. Behalve de rechter en de griffier zijn er bij deze zitting geen schuldeisers betrokken. De zitting duurt vijf tot tien minuten. Als een schuldeiser om een faillietverklaring verzoekt, is de doorlooptijd iets langer, meestal twee tot drie weken. Op een zitting op aanvraag van een schuldeiser, is deze met zijn advocaat aanwezig en mogen zij hun kant van het verhaal toelichten. Om failliet te kunnen gaan zijn twee schuldeisers nodig, van wie er een minimaal een factuur over de betalingstermijn moet hebben. Bij het uitspreken van het faillissement, benoemt de rechter een curator en een toezichthoudende rechter-commissaris. De curator heeft als taak in het belang van de schuldeisers alle waardevolle bezittingen (niet de normale huisraad) te gelde te maken. Zijn belang is dus strijdig met dat van u. Bovendien gaat zijn salaris voor op alle overige schulden. Aan de andere kant ontvangt een curator in een lege boedel geen salaris. Een achterhaald systeem van

62 06Faillissement.indd 62

meer dan honderd jaar oud, dat nodig aan vervanging toe is. Tot die tijd hebben we er echter mee te maken. Na verloop van tijd wikkelt de rechtbank het faillissement af wegens de toestand van de boedel (er is te weinig geld om iedereen te voldoen). Toch kunnen schuldeisers u na de afwikkeling nog twintig jaar achtervolgen met brieven van deurwaarders en incassobureaus. Een faillissement van een privépersoon (anders dan een BV) is daarom in mijn ogen dan ook nooit een goede eindoplossing. Zo’n afwikkeling is op twee manier te voorkomen: • door het aanbieden van een akkoord; • door omzetting in wettelijke schuldsanering.

Aanbieden akkoord In een faillissement mag u de gezamenlijke schuldeisers een aanbod doen en dit aanbod op een verificatievergadering bij de rechtbank laten behandelen. Bedenk wel dat in zo’n aanbod de super bevoordeelde schulden (kosten voor de curator, alle boedelschulden en het UWV in het geval de medewerkers hun loon, vakantiegeld, vakantiedagen en pensioen niet betaald hebben gekregen), volledig moeten worden betaald. Bent u van plan een akkoord aan te bieden, dan kunt u voorafgaand aan de aanvraag een aantal maatregelen treffen. Zo heeft u voor alle preferente schulden (zoals de Belastingdienst) een instemmingsverklaring nodig. In de praktijk werkt het zo dat een preferente schuldeiser minimaal het dubbele uitdelingspercentage ontvangt van wat een gewone schuldeiser krijgt. Voor alle gewone (concurrente) schuldeisers, moet u aan twee criteria voldoen: de helft van het aantal schuldeisers moet meewerken en zij moe-

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:32

Bloe


2014

ten gezamenlijk minimaal de helft van het schuldbedrag (van de gewone schuldeisers) vertegenwoordigen. Voldoet u aan deze eisen, dan wordt het akkoord aangenomen en twee weken later door een andere rechter beoordeeld. Hij kan de overige schuldeisers, die niet wilden meewerken, toch bevelen in te stemmen met het aangeboden akkoord.

Schuldsanering Als alternatief voor een privé-faillissement bestaat sinds 1998 de wettelijke schuldsanering. Deze is inmiddels door ongeveer 150.000 mensen doorlopen. Kern van de wettelijke schuldsanering is dat sanieten zich na beëindiging van hun onderneming, maximaal inspannen door 36 uur of meer per week te werken (of werk te zoeken), de bewindvoerder informeren over veranderingen in inkomsten en veranderingen in uitgaven en geen nieuwe schulden maken. Ook in deze regeling zorgt een bewindvoerder voor de afwikkeling van al het aanwezige vermogen door dit te gelde te maken.

Bloem en Blad  06 l 2014

06Faillissement.indd 63

In de drie jaar dat de schuldsaneringsregeling duurt, moeten sanieten leven van een Vrij Te Laten Bedrag (VTLB). Dit is een bedrag op het niveau van de bijstand. Dat is anders als de partner niet in de schuldsanering zit. Het inkomen van de partner blijft namelijk buiten de regeling. Na afloop van de regeling beoordeelt de rechter of saniet zich voldoende heeft gehouden aan de verplichtingen. Vervolgens krijgt hij een ’schone lei’. Hierdoor hoeft hij de schuldeisers nooit meer te betalen en is hij van alle schuld verlost. De boot is gezonken maar de kapitein is gered. Om in de wettelijke schuldsaneringsregeling terecht te komen, dien je in overleg met de gemeentelijke kredietbank/ gemeentelijke sociale dienst eerst een buitengerechtelijke oplossing te doorlopen. De kredietbank probeert dan overeenstemming te bereiken met alle schuldeisers. In de praktijk blijkt hier, met name bij kleinere winkeliers, weinig van terecht te komen.

Bij particulieren is dat een ander verhaal. Pas na afronding van het traject, dat al snel een aantal maanden in beslag neemt, komt u bij de rechtbank. Bij een omzetting van faillissement naar schuldsanering is een traject bij de gemeentelijke kredietbank/gemeentelijke sociale dienst niet nodig. In sommige gevallen is het ook niet nodig wanneer een schuldeiser uw faillissement heeft aangevraagd en de kredietbank overlegt met de rechtbank terwijl op voorhand de kans op succes vrijwel gelijk is aan nul. Ook dan kan het zijn dat u rechtstreeks wordt toegelaten. Als een schuldeiser uw faillissement heeft aangevraagd, kunt u binnen veertien dagen na ontvangst van de oproeping aan de rechtbank kenbaar maken dat u een voorkeur heeft voor schuldsanering. In dat geval wordt de faillissementsaanvraag tijdelijk geparkeerd en krijgt u tijd voor een schuldsaneringsverzoek. Om de hiervoor genoemde redenen is een schuldsaneringsregeling veel verstandiger dan een persoonlijk faillissement.

63 12-06-14 14:32


Anoniem

Bloemen van Cornelis in Antwerpen Tekst: Cornéline Lanooy, foto’s: Gerdien de Nooy

Een goed gevulde winkel, maar met wel nog voldoende ruimte om rond te lopen. Zo ziet Kees Berkelmans zijn zaak het liefst. ,,De mix van producten moet goed zijn, ik verzamel van alles bij elkaar.’’ Vanwege de beperkte ruimte heeft hij de ruimte praktisch ingericht. Op 1 juli vorig jaar opende hij zijn bloemenwinkel Bloemen van Cornelis in Antwerpen.

64 06Winkel Bloemen van Cornelis.indd 64

N

a de meesteropleiding in Vught werkte Cornelis Berkelmans (roepnaam: Kees) bij verschillende bloemenwinkels in België, waaronder Plantaardige Verbeelding in Antwerpen, Frederiek van Pamel in Brugge en Geert Pattyn in Geluwe-Kortrijk. Ook was hij ruim zeven jaar mede-vennoot bij FlorArtes in Antwerpen. ,,Ik wilde na mijn studie graag in het buitenland werken en België is tenslotte buitenland en dichtbij Vlijmen, waar ik vandaan kom. De taal

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:32

Bloe


Winkel ➙ De opgeruimde winkel en presentaties op kleur geven Bloemen van Cornelis een luxe uitstraling. ,,Ik vind het eerder een herkenbare sfeer, ik hou nu eenmaal van een nette winkel. En de drempel wil ik laag houden; iedereen is welkom.’’

interieur, plaatste een nieuwe verwarming en zette hoge stellingkasten tegen de muren. Op 1 juli 2013 ging Bloemen van Cornelis open. De reden om een eigen winkel te beginnen, is er een die veel starters hebben, aldus Kees. ,,Nu kan ik helemaal doen wat ik zelf wil zonder rekening te houden met anderen. Ik heb altijd met plezier met collega’s gewerkt, maar toch is het heel fijn nu iets van mezelf te hebben. Ik concentreer me volledig op de winkel, terwijl Kenny achter de schermen meewerkt. Hij verzorgt de administratie, heeft de website gemaakt en bezorgt ook af en toe.’’ ,,De keuze voor Antwerpen was makkelijk’’, vervolgt hij. ,,We wonen hier en kennen de stad goed. Het is een grote stad, maar ook weer niet te groot. Wij vinden het een prettige metropool met een goede mix aan divers publiek en er is nog ruimte voor startende winkeliers. De straat beviel ons ook gelijk: het is een populaire buurt met veel zelfstandige winkeliers. Een leuke mix van winkels en horeca. Hier om de hoek woont ontwerper en landschapsarchitect Ronald van der Hilst. Afgelopen voorjaar heb ik zijn tulpenvazen gebruikt voor een presentatie in de etalage. Zoiets zorgt voor aandacht voor de winkel en inspireert mij zelf ook. Op Facebook en Instagram zet ik dan foto’s; dat is gratis reclame.’’

Hoogte gebruiken

n

2014

vormt geen barrière, wat ook weer handig is.’’ Na zijn tijd bij FlorArtes werkte hij als freelance arrangeur, maar het gevoel van ‘ooit een eigen winkel te hebben’ werd steeds sterker. Samen met zijn man Kenny struinde Kees websites van makelaars in Antwerpen af en ze vonden een huurpand in het centrum. ,,Er zat een bloemist in het pand die ging stoppen en ik kon van hem een aantal zaken, waaronder het klantenbestand, overnemen.’’ De inboedel haalde hij eruit, hij verfde het

Bloem en Blad  06 l 2014

06Winkel Bloemen van Cornelis.indd 65

De winkel is niet groot, maar wel hoog. De ruimte van circa 40 m2 heeft Kees dan ook praktisch ingericht: hoge stellingkasten aan weerszijden met kleurige presentaties van bloemen en planten en in het midden een smalle tafel met diverse planten. Om optimaal de hoge ruimte te benutten, maakt de bloemist regelmatig gebruik van het plafond. Nu hangen er lianen en tropische en vleesetende planten. ,,Ik hang liever iets aan het plafond dan dat ik iets op de grond neerzet. Dan wordt het veel te rommelig. Ik wil een goed gevulde winkel, maar ook dat klanten de ruimte hebben om alles goed te bekijken.’’ De toonbank annex binderij is links achterin met daarnaast de bloemenpresentatie die hoog tegen de wand staat. Om de hoogste bloemen te pakken, gebruikt de bloemist een trapje. ,,Boeketten klaarzetten doe ik alleen op feestdagen. Dan is het echt noodzakelijk vanwege de drukte. Op ‘gewone’ dagen bind ik altijd ter plekke een boeket hier achter de toonbank. Klanten komen daar speciaal voor, ze vinden het leuk om te zien hoe het

boeket ontstaat. Ik zeg altijd: ‘What you see is what you get’. Ik hou er helemaal niet van om ergens achter in een binderij te verdwijnen uit het zicht van de klant.’’

Aandacht geven Aan de opening heeft Kees weinig tot geen aandacht gegeven. ,,Ik heb de deur geopend en klanten kwamen vanzelf. Daarnaast had ik natuurlijk ook de klanten van de vorige eigenaar overgenomen. Sommigen zijn afgehaakt, anderen gebleven en ik heb al een groot aantal nieuwe klanten binnen.’’ Omdat hij in de beginfase zit, ziet hij graag iedereen in zijn winkel. ,,Een specifieke doelgroep bedienen, doe ik niet. Iedereen is welkom, en voor alle klanten heb ik hier iets staan. De winkel heeft wel een luxe uitstraling, maar mensen weten ook dat ik iets voor een klein prijsje heb. Daarom zet ik ook veel plantjes buiten neer; die trekken de klanten naar binnen. Misschien dat er later wel een bepaalde doelgroep uit de klanten voortkomt, maar het liefst houd ik de drempel bewust laag.’’ Om een klantenkring op te bouwen, geeft Kees veel advies en informatie over zijn producten. Hij schenkt ze aandacht en dat is volgens hem de moeite en tijd waard. ,,Door internet zijn klanten anders gaan shoppen, maar ik vind dat websites niet altijd de waarheid vertellen. In het echt zien klanten veel beter hoe iets eruitziet. Ik wil mijn klanten steeds blijven verrassen en prikkelen met mijn assortiment. Er is meer dan het standaard plantje. Kijk maar eens naar deze ananas: het is een plant, maar wel een bijzondere. Ook bij de inkoop van bloemen kijk ik juist naar apartere vormen. Het hoeven voor mij juist niet die perfecte rechte stelen te zijn. Imperfectie kan prachtig zijn.’’

Kees Berkelmans.

65 12-06-14 14:32


Bedrijfsprofiel Naam: Bloemen van Cornelis Eigenaar: Kees Berkelmans (45) Start: 1 juli 2013 Locatie: centrum Antwerpen Oppervlakte: 40 m2 Medewerkers: geen Doelgroep: midden- tot hoge segment (,,Iedereen is hier welkom’’) Verzendorganisatie: geen; Kees werkt met een lokale koeriersdienst die in België en Nederland levert Adres: Sint-Jorispoort 30, 2000 Antwerpen (B), (0032) 3 293 95 19, www.bloemenvancornelis.be

1

4

2

5m 5 meter

Raam

Opslag / Binderij

Etalage

Ingang

Buitenpresentatie

66 06Winkel Bloemen van Cornelis.indd 66

Stellingkast met presentaties

Stellingkast met presentaties

Tafel

Etalage

8m

8 meter

BloemenPresentaties

Toonbank / Bindtafel

1

In de etalage staat deze grote pot van het Franse bedrijf La Madeleine vol orchideeën. ,,Het is een blikvangers voor voorbijgangers’’, aldus de bloemist.

2

De bloemenpresentatie beslaat een groot gedeelte van de wand. ,,Ik vind het belangrijk dat er veel keuze is en dat het seizoen eruit ‘springt’.’’

Buitenpresentatie

Bloem en Blad  06 l 2014

12-06-14 14:33

Bloe


2014

3

4

5

7

6

8

3

De toonbank doet niet alleen dienst als afrekencentrum, maar ook als bind- en verpakkingstafel.

4

Kees koopt bij veel verschillende leveranciers in. Als hij het product zelf mooi vindt, koopt hij het. Daarnaast kiest hij voor een goede prijs-kwaliteitverhouding.

5

De buitenpresentatie staat vol commercieel geprijsde planten. ,,Ze trekken de klanten naar binnen.’’

6

Hoewel de winkel vol staat, is er nog voldoende ruimte om rond te lopen. De deur staat altijd open als teken van gastvrijheid.

7

Niet alleen in zijn eigen winkel verkoopt Kees veel plant-potcombinaties. Hij levert ze wekelijks ook aan conceptstore The Recollection in Antwerpen. In deze designwinkel heeft hij een soort shop in shop. ,,Het is een mooie kruisbestuiving; we sturen klanten door naar elkaars winkel.’’

8

Het strakke logo van de winkel heeft Kenny, de man van Kees, bedacht. ,,Hij is mijn steun en toeverlaat achter de schermen’’, aldus de bloemist.

i www.bloemenblad.nl/ondernemerschap

Bloem en Blad  06 l 2014

06Winkel Bloemen van Cornelis.indd 67

67 12-06-14 14:33


Het boeket van Bloemen van Cornelis

Tekst: Cornéline Lanooy, foto: Gerdien de Nooy

Kees Berkelmans, eigenaar van Bloemen van Cornelis in Antwerpen, houdt van grote bloemen die qua vorm en structuur opvallen. ,,In een boeket combineer ik het liefst verschillende bloemvormen en -structuren dicht op elkaar; dus bloem tegen bloem. Blad gebruik ik zelden, en zeker geen appelblad. Dat vind ik niet mooi.’’ De verpakking zoals op de foto noemt de bloemist ‘een echte cadeauverpakking’. ,,Zo gaat lang niet elk boeket de deur uit, omdat het gewoon te duur is. Maar als een klant zo’n groot boeket cadeau gaat geven, dan verpak ik het in folie en zijden vloeipapier. Alleen folie vinden Belgen ook al heel mooi, omdat het boeket zichtbaar is.’’ Elk boeket wordt afgewerkt met een strik en op de verpakking prijkt een grote ronde sticker met de winkelnaam. ,,Ik heb ooit geleerd dat een ronde vorm mensen meer aantrekt dan een vierkante.’’ Het binden van de boeketten doet Kees in de winkel aan de toonbank/bindtafel. Enerzijds vanwege de beperkte ruimte, anderzijds omdat hij klanten direct van advies en informatie kan voorzien. Kees koopt één keer in de week bloemen in voor de klok op de Euroveiling in Brussel en één keer in de week komt lijnrijder Jaap Hoek langs. Planten koopt hij twee keer in de maand in bij Waterdrinker in Aalsmeer en bij Buurman Planten op Arqiz in Tilburg. De bloemen voor dit artikel zijn ingekocht in week 22. De calculatie wisselt, afhankelijk van waar hij de bloemen heeft ingekocht, maar ligt gemiddeld tussen 2,5 en 3. Gebruikte materialen (inkoopprijzen)

68 06Boeket van Bloemen van Cornelis.indd 68

7 Achillea à €0,27 6 Chrysanthemum Anastasia Green à €0,53 5 Rosa (geel) à €0,89 5 Rosa Pitahaya à €0,46 5 Paeonia à €0,45 4 Anthurium à €0,65 3 Rosa Latin Pompon (tros) à €0,65 2 Hydrangea amethyst à €1,05 Totaal materialen

€ 1,89 € 3,18 € 4,45 € 2,30 € 2,25 € 2,60 € 1,95 € 2,10 € 20,72

Verkoopprijs

€ 60

Bloem en Blad  06 l 2014

16-06-14 11:37


Eerste kwartaal 2014 laat mooie cijfers zien Tekst: Paula van der Hulst, illustratie: Peter Moorman

,,Ik heb mooie uitkomsten over het eerste kwartaal 2014’’, zegt Francesco de Haan. De accountant benadrukt graag de positieve cijfers die hij ziet. ,,Voor het eerst in zeven jaar stemmen de cijfers mij tevreden.’’

D

e omzet van het eerste kwartaal 2014 laat -4,33% zien, maar als we ’’ corrigeren voor seizoensinvloeden, zitten de bloemisten op een klein plusje.’’ Met seizoensinvloeden doelt de man van Flow Accoutants met name op Pasen dat vorig jaar in het eerste kwartaal viel maar dit jaar in het tweede. Een duidelijker beeld komt dan ook pas als binnenkort de halfjaarcijfers bekend zijn.

Marge verbetert Wat De Haan mede tevreden stemt, is de verbetering van de marge met bijna 1,5%. ,,Dat is verklaarbaar door de vriendelijkere prijzen van de bloemen in de eerste drie maanden. Het was ook niet extreem koud. Al met al is het gewoon goed. Wat ik verder onder onze klanten zie, is dat ze hun omzet realiseren met zowel absoluut als procentueel minder personeelskosten. Dit blijkt goed te kunnen zonder dat in de winkel extra veel druk wordt ervaren. Waar dat aan ligt? Ik denk dat werkgevers en werknemers kritischer zijn in het indelen van hun tijd. Maar ook de arbeidsethos verbetert. Mensen zijn blij dat ze een baan hebben en meer bereid een stapje harder te lopen.’’ Hoewel het totale beeld onder bloemisten de accountant gerust stemt, is hij minder optimistisch over de stijging van de financiële lasten. ,,De druk aan de lastenkant neemt wat toe, maar dat is logisch aan het eind van de crisis. Daarom ben ik echt

Bloem en Blad  06 l 2014

06Eerste kwartaal.indd 69

positief. Een omzetstijging, ook al is dat na seizoenscorrectie, zie ik voor het eerst sinds 2010. Én het consumentenvertrouwen neemt ook weer toe. Het is nog wel -2 maar elke maand wordt het consumentenvertrouwen iets beter. Wat betreft de werkloosheid zijn er tekenen dat die in de loop van volgend jaar afneemt. Dat is een bekend beeld bij een crisis: eerst stijgt het consumentenvertrouwen, dan gaan de consumentenbestedingen omhoog en vervolgens neemt de werkgelegenheid toe. En met een toename van de werkgelegenheid stijgen de uitgaven verder. 2014 is het jaar van de stabilisatie, dat zie ik echt.’’

Breed gedragen De ’plusjes’ worden volgens De Haan breed gedragen, dat wil zeggen dat ze bij kleine en grote ondernemingen zichtbaar zijn. ,,Wel doen locaties met veel loop, het beter dan winkels waar je speciaal naar toe moet gaan. Mensen lopen niet om voor een bloemetje en gaan dat ook in de toekomst niet meer doen. Dat betekent voor ondernemers dat zij regelmatig hun locatie voor zichzelf ter discussie moeten stellen. Voor huurders is dat makkelijker dan voor bloemisten die een pand in eigendom hebben, maar beide groepen moeten regelmatig overwegen of zij wel op de goede plek zitten en of zij wellicht moeten verkassen. In de openbare ruimte vinden veel veranderingen plaats en dat heeft gevolgen voor winkels. Blijf ergens niet als laatste zitten.’’

Bij inloopzaken signaleert De Haan dat de gemiddelde besteding omlaag gaat maar dat het aantal klanten toeneemt. ,,Op dit moment vind ik dat een goede ontwikkeling want als je klanten terugkomen, kan je proberen iets extra’s te verkopen.’’

Signalen op groen Bloemisten die zich vooral richten op de bedrijvenmarkt, blijven het moeilijk hebben. ,,Ze worden van bovenaf aangevallen door grote spelers op de aanbestedingsmarkt, en van onderaf door de crisis (consument besteedt minder) en het veranderende bedrijvenlandschap (bedrijven hebben steeds minder abonnementen). Ook de andere cadeausegmenten vormen een bedreiging. Iedereen probeert van de traditionele bloemen af te snoepen. Ik denk dat bloemen voor een jarig personeelslid of een jubilaris altijd blijven en dus ook kansen blijven bieden voor de bloemist. Maar bestelgemak is heel belangrijk. Dat betekent niet alleen dat je klanten een duidelijke webshop moet bieden, maar bijvoorbeeld ook dat je op Moederdag, dus op zondag, moet bezorgen. Ook dagelijks bezorgen tot een uur of zeven/acht, omdat dan de meeste mensen thuis zijn, is de toekomst. Dat soort flexibiliteit gaat van winkeliers verwacht worden.’’ ,,Samenvattend’’, besluit De Haan zijn betoog, ,,verwacht ik dit jaar in het algemeen een stijging van de omzet. Alle signalen staan op groen. Als je dit jaar nog een forse min laat zien, moet je je echt zorgen maken.’’

69 16-06-14 11:37


Praktijk

Hydrangea: tuinplant van juni

Suniq-zomercollectie

Hydrangea - tuinplant van de maand juni - kent veel variëteiten: van boom tot bodembedekker en met bloemen in scherm-, bol-, of pluimvorm. De meeste soorten komen oorspronkelijk uit Azië.

Suniq is de kleurrijke, vrolijke zomercollectie bloeiende balkon- en terrasplanten van Kwekerij Apartus uit Poeldijk. De collectie is verkrijgbaar bij diverse groothandels.

Hortensia is erg sterk en vrijwel ongevoelig voor ziektes. Hij is zowel een goede tuin- als potplant en bovendien een rijke bloeier. De nieuwe generaties hortensia bloeien van het voorjaar tot diep in het najaar, en blijven dat doen, ook als ze worden gesnoeid. Daarnaast is de plant makkelijk in het onderhoud. Eigenlijk is voldoende water het belangrijkste bij deze plant. Als het blad slap gaat hangen, heeft hij waarschijnlijk water nodig.

De Suniq collectie, die inspeelt om direct te kunnen genieten van de planten, bestaat uit Canna, Anemone, New Biscus, Dahlia en Impatiens. Alle planten staan in een antraciet 4,5 l (23 cm)-pot met daarbij een grijs/groen label. Speciaal voor de vakhandel zijn er vele professionele

Foto: Bloemenbureau Holland

Foto: Suniq

sfeerfoto’s gratis te downloaden op de website. www.suniq-xxl.com

SBS6 zoekt De Beste Bloemstylist Vanaf september begint bij SBS6 de zoektocht naar De Beste Bloemstylist van Nederland. Het tv-programma is nog op zoek naar kandidaten. Onder begeleiding van bekende bloemsierkunstenaars maken de deelnemers elke week de meest bijzondere en artistieke creaties met bloemen, want een echte bloemstylist moet tegenwoordig veel meer kunnen dan alleen een leuk boeketje binden. In acht weken gaat SBS6 op zoek naar

De Beste Bloemstylist van Nederland. Of je jong of oud bent, man of vrouw, amateur of beginnend professional: als jij die allround bloemstylist bent die creatief en artistiek in staat is om bijzondere hoogstandjes met bloemen te creëren, dan kun je je opgeven. Op www.sbs6.nl/bloemstylist staat het aanmeldingsformulier. De winnaar ontvangt een mooi bedrag om zijn of haar bloematelier te starten of uit te breiden. De opnames vinden plaats in juli en augustus. Foto: SBS6

Kort Nieuwe website Kapiteyn Eerder dit jaar presenteerde Kapiteyn haar nieuwe logo en huisstijl en vanaf nu is de nieuwe website www.kapiteyn.nl online. Op de website staat een aantal bijzondere details, aldus het bedrijf, zoals op de History-pagina een overzicht van de geschiedenis van het familiebedrijf. Ook alle fases van het veredelen van een Captain Calla is te bekijken plus alle calla’s van het bedrijf overal ter wereld (around the world-pagina).

70 06Aanbod.indd 70

Chrysal International Door de overname van MAC Technologies en is Chrysal International eigenaar geworden van de merken Arrive Alive en Transporter 10. Arrive Alive is een gepatenteerd schuim dat bloemen hydrateert tijdens transport. Een vaas is zo niet nodig. Transporter 10 is een gepatenteerd transportsysteem dat schade tijdens transport van bloemen voorkomt. Ideaal voor bloemisten met een bezorgservice, aldus Chrysal.

Broekhof Verpakkingen Broekhof Verpakkingen heeft de najaars- en kerstbrochure 2014 uitgegeven. De trendwatchers van het designteam hebben de kleuren en materialen van de trends van dit jaar vertaald naar zes thema’s: Autumn, Halloween, Forever Christmas, Magical Forest, Luxury Christmas en New Year’s Eve. In de brochure zijn alle producten per thema en per productgroep overzichtelijk weergegeven. Meer informatie: www.broekhof.nl.

Kadolint Paper Art Paper Art in Halsteren brengt een nieuw product op de markt: Kadolint. Volgens het bedrijf ‘maakt het lint van elk cadeau een feestje’. Het lint is er in verschillende dessins en is te gebruiken om boeketten te versieren, een cadeaubon te verfraaien, aan een tasje te bevestigen of een pakje mee te decoreren. De leverancier levert het lint in een compleet gevulde display of per lint afzonderlijk. Meer informatie: www.paperart.nl.

Bloomways In het kader van een verdere reorganisatie centraliseert snijbloemenspecialist Bloomways de inkoopverwerking op de hoofdlocatie in StraelenHerongen in Duitsland. Een klein team in- en verkoopmensen onder leiding van Marco Lammers blijft actief in Aalsmeer. Om de bloemen zo snel mogelijk van Aalsmeer naar Herongen te kunnen transporteren, is een dagelijkse shuttleservice opgezet.

Bloem en Blad  06 l 2014

16-06-14 11:38

Bloe Blo


2014

Hydrangea Miss Saori Plant van het jaar op Chelsea Flower Show

Woonplant van de maand juli

Hydrangea Miss Saori heeft op de Chelsea Flower Show, eind mei in Londen, de titel Plant van het jaar gewonnen. De jury roemde de levendige kleuren en bijzondere kwaliteiten van de plant. De dubbelgevulde bloemen hebben een donkerroze rand die in het bloemhart naar wit verloopt. Het donkere blad verkleurt in de herfst naar bordeaux. Miss Saori heeft een lange bloeiperiode die

Foto: Bloemenbureau Holland

In juli is Dieffenbachia Woonplant van de maand. De plant is vooral bekend om zijn mooi getekende bladeren en is vernoemd naar dr. Dieffenbach, hortulanus in de botanische tuin van Sisi’s paleis Schönbrunn in Wenen. De plant behoort tot de familie van de Araceae (aronskelkachtigen). Dieffenbachia vormt een vrij dikke stam met daarop eironde tot langwerpige bladeren. Door de vele kruisingen is niet meer exact te achterhalen uit welke soorten de cultivars afkomstig zijn. Het assortiment wordt daarom onderverdeeld in groot- en kleinbladige cultivars. De bladtekening is vaak fascinerend met geel, wit en meestal groen aan de rand. Soms is het midden bijna helemaal wit tot crème-achtig. Grootbladige cultivars zijn Tropic Snow, Lemon Tropic, Green Magic, Mars, Reflector en Vesuvius.

Bloem Bloemen enBlad  Blad 06 06 ll 2014 2014

06Aanbod.indd 71

De bladtekening varieert van een witte nerf in een groen blad tot een gemarmerd blad met veel wit of crème in het blad. Kleinbladige soorten zijn Compacta, Camilla en Candida. Deze zijn bijna volledig witbont. De plant is makkelijk qua verzorging. Hij vraagt een lichte standplaats, maar niet in de felle zon, bij een kamertemperatuur van 18-22°C. Geef de plant regelmatig water - de potkluit mag niet uitdrogen - en sproei het blad dan gelijk met lauw water. Gebruik ook een keer in de drie à vier weken plantenvoeding. Bloemenbureau Holland stuurt maandelijks informatie over een groene of bloeiende plant naar consumentenbladen, radio- en televisiestations en vakpers in binnen- en buitenland. Daarnaast worden er pr evenementen met de plant georganiseerd en verschijnt hij elke maand in Bloem en Blad.

in juni begint. Hij bloeit zelfs op eenjarig hout en wordt 1 x 1 m. De ideale standplaats is in de zon of halfschaduw en hij is winterhard (tot -18°C). Ook als snijbloem is hij goed te gebruiken. De hortensia werd voor de Chelsea Flower Show ingezonden door Hillier Nurseries and Garden Centres en Javado Plant. Van 27 tot en met 30 augustus is Miss Saori ook te zien zijn op Plantarium in Boskoop.

Foto: Javadoplant

CultuurStekkie voor fondsenwerving Pokon heeft een kweekset voor kruiden ontwikkeld, waarvan de opbrengst ten goede komt aan nieuw cultureel talent. Ambassadeurs Hadewych Minis (links op de foto) en Anna Drijver (rechts) hebben onlangs samen met Ben Scheer van Pokon (midden) het CultuurStekkie gepresenteerd. Het is een complete kweekset voor kruiden als tijm, citroenmelisse, basilicum, peterselie en bieslook. Ongeveer vier tot zes weken na het planten kan er worden geoogst. De verkoopprijs is €5. www.cultuurstekkie.nl

Foto: Jochem Jurgens

71 16-06-14 11:38


VBW-visie

Vakmanschap in de politiek Ruim een jaar geleden heeft VBW meegeschreven aan het SERadviesrapport voor de regering inzake de ambachtseconomie. Vanuit de definitie moet er sprake zijn van ‘een beroep waar vakkundig, handmatig en geschoold maakwerk wordt verricht, dat voornamelijk in de praktijk wordt geleerd, waarbij vaardigheid van groot belang is en dat wordt uitgeoefend als economische activiteit’. Belangrijke thema’s die we als ambachtssector (ook via het SERadvies) onder de aandacht van het kabinet willen brengen zijn: • Het ontwikkelen van vakmanschap: eigen beroepsvakopleiding, Meesterschap, praktijkleren; • Het stimuleren van ondernemerschap: minder regeldruk, haalbare wetgeving, ondernemerssupport, ondernemerschap in de vakopleidingen; • Het erkennen en waarderen van talent. Het kabinet heeft inmiddels gereageerd dat de ambachtseconomie bijzondere zorg en aandacht moet gaan krijgen, met name op het gebied van vakmanschap en ondernemerschap in de beroepsopleidingen. Het eerste concrete resultaat van deze VBW-lobby is nu al te melden: ook mbo-leerlingen krijgen straks een OV-jaarkaart, waardoor

een studiekeuze (dus ook voor groen) en praktijkleren (goede reisvoorziening naar stagebedrijf) binnen handbereik komen. Maar we willen meer. We willen vooral bereiken dat bij de ontwikkeling van wetgeving en regels er speciale aandacht komt voor de ambachtelijke en veelal kleinschalige bedrijven, zodat de wet- en regelgeving hierop wordt aangepast. Voor bedrijven met bijvoorbeeld minder dan tien werknemers moeten andere wetten en regels van toepassing kunnen zijn. Tijdens een overleg bij MKB-Nederland zijn deze signalen rechtstreeks besproken met een vertegenwoordiger van de PvdA-fractie uit de Tweede Kamer. Met de belofte dat hij na de zomer een rondetafelbijeenkomst met politieke partijen en minister Kamp van Economische Zaken gaat voorbereiden, kunnen we straks de politiek rechtstreeks aanspreken. Om zo vakmanschap in de politiek te brengen.

Marco Maasse, algemeen directeur VBW Centrale Vereniging Bloemendetailhandel Bovenstaande valt onder de redactionele verantwoordelijkheid van VBW Centrale Vereniging in Ede, (0318) 52 75 68

De tweet

De opmerkelijkste bloemistentweet van de afgelopen maand.

Afscheid Mark van Bommel bij NederlandWales. En een mooi boeket bloemen van Bloembinderij Mulder. Bloembinderij Mulder, @Mulderbloem

Het verhaal achter

Bloemenboutique Fonville Bloemenboutique Fonville, dat klinkt bijzonder Frans. Daar zit vast een verhaal achter. ,,Dat is niet zo spannend hoor, het is gewoon onze achternaam’’, reageert Elise Fonville (op foto rechts) desgevraagd. ,,We zijn zes jaar geleden begonnen met de winkel. Eerst heb ik heel lang getwijfeld of ik een winkel of een kiosk wilde. Mijn man zei: ’doe maar een kiosk, een winkel is lastig in je eentje’. Maar ik wilde toch een winkel, dus ik heb mijn schoonzus Sylvia erbij gevraagd. Zij heeft bij een groothandel in Vleuten gewerkt. Ze vond het helemaal leuk. Samen hebben we dágen over een naam nagedacht. Uiteindelijk zeiden we: ’we hebben zo’n mooie achternaam, waarom gebruiken we die niet gewoon’? We hebben er boutique op z’n Frans voorgezet.’’ De schoonzussen zijn de winkel gestart toen de crisis net uitbrak. ,,Ja, dat was wel heel spannend, maar wat hadden we te verliezen? We zijn gewoon begonnen. Het loopt top. We zijn vorig jaar verhuisd naar dit pand. Het is een heel mooi pand en er is een 254 m² grote tuin omheen. Het is gewoon heel leuk geworden. We hebben een heel groot assortiment bloemen en we krijgen altijd te horen dat ze zo lang staan. Sylvia koopt op de klok in Ede en dat doet ze heel goed. Daar komen mensen toch voor terug. Elke dag is nog steeds een feestje.’’ Tekst: Jeannet Hooftman, foto: Fonville

72 VBW toonbank kader links.indd 72

Bloem en Blad  06 l 2014

16-06-14 11:38

Bloe


2014

Over de toonbank Wie: Wat: Waar:

Martine Raymakers Bloembinderij De Verleiding Elst

Het ziet er gezellig uit bij jullie! ,,Het is hier ook heel gezellig, haha! Ik laat hier de nieuwe collectie van DutZ zien waar ik aan meegewerkt heb. Ik ontwerp freelance voor DutZ en assisteer al vier jaar bij de organisatie van hun huisshow in Kampen. Nu zei ik: ’kom maar een keer hier de huisshow houden’. Dat vonden ze een goed idee. Op 25 en 26 mei was deze show dus hier in de winkel. Behalve Dutz was ook Michiel Drijver er met aardewerk en kaarsen.’’ Hoe is die samenwerking ontstaan? ,,Ik deed wel meer freelance werk. Zo heb ik de mannen van DutZ ontmoet. Vier jaar geleden ben ik met hun huisshow begonnen. Ik denk mee over de indeling, aankleding, catering, het hele concept. Natuurlijk samen met de directie en de vertegenwoordiger. Gaandeweg ging ik me ook bemoeien met de collectie. Ik kijk natuurlijk meer met een bloemistenoog. Van het een kwam het ander en ik heb samen met ze een nieuwe serie bedacht. Als eerste Evita, genoemd naar mijn oudste dochter. De tweede serie is Yentl, naar mijn tweede dochter. Ik doe alleen de trendcollectie hoor, de kortlopende series in seizoenskleuren. Natuurlijk is hun collectie nog veel groter.’’ Voor welke veranderingen heeft dat bloemistenoog gezorgd? ,,Sommige openingen vond ik te smal. Dan kan er maar één bloemetje in. Er was bijvoorbeeld ook een vaasje dat omviel als je er een boeketje in deed. Dat vaasje is nu 10 cm hoger en nu klopt het wel.’’ Is het een beetje te combineren met de winkel? ,,Op zich heel goed. Op maandag zijn we gesloten. Dan kan ik naar Kampen gaan. De schetsen maak ik thuis aan de keukentafel. Die fotografeer ik vervolgens en whatsapp ik door. Berno van DutZ maakt de technische tekening. Die gaat door naar de fabriek en worden er monsters van gemaakt. Dan ga ik naar Kampen om ze te bekijken en samen bepalen we de kleuren.’’ Hoe was de show? ,,Superleuk. Er zijn veel bloemisten geweest in die twee dagen. Wij hebben een lunchroom bij de winkel en daar was ook legio belangstelling voor. Er zijn collega’s die zoiets ook wel willen. Ik heb ze uitgenodigd om een dagje mee te draaien zodat ze kunnen zien hoe het werkt.’’ En, hoe werkt het? ,,Heel goed. We zijn er drie jaar geleden mee gestart door de crisis. We hebben een pand tegen ons oude pand aan gezet. Mensen moeten afrekenen in de bloemenzaak. Zo trekken we extra mensen naar de winkel. Het is echt een verlengstuk van de winkel geworden.’’

Tekst: Jeannet Hooftman, foto: Fotografie Anita Pantus, Nijmegen

Bloem en Blad 06 l 2014

VBW toonbank kader links.indd 73

73 16-06-14 11:38


Agenda

22 en 23 juni MAD! Events De(MD, DutZ, Gutzz, O-Living, Jasaco, Decorama, D&M Depot, Pottery Pots), 10.00-18.00 uur. Welterbe Zollverein, Halle 5, Gelsenkirchener Strasse 181, Essen (D). Inl.: mad-events.nl. 24 juni Beyond Now: presentatie winter 15/16 (lifestyle, fashion en colors) met Christine Boland en Tony Bannister; 10.00-16.00 uur. Pakhuis De Zwijger, Amsterdam. Inl.: www.beyond-now.nl. 26 juni Themadag Rozen, 10.00-17.00 uur. Kijktuinen Nunspeet, Kienschulpenweg 26. Inl.: www. kijktuinen.nl. 2 juli Bij Fleuregio aan Tafel: De Gulle Zomer; workshops, acties en eten; 18.00-21.00 uur. Fleuregio cash-and-carry, Zirkoonstraat 4, Hengelo. Inl.: www.fleuregio.nl. 4 en 5 juli Dahliadagen bij vasteplantenkwekerij De Rode Pimpernel, Hullenweg 6, Roden; 9.00-17.00 uur. Inl.: www.rodepimpernel.nl. 10 juli Themadag Bijbelse planten, 10.00-17.00 uur. Kijktuinen Nunspeet, Kienschulpenweg 26. Inl.: www.kijktuinen.nl. 19 juli Open huis Ik hou van Holland met bloemschikdemonstraties en examenwerk Master Course-studenten Boerma Instituut, 12.00-16.00 uur. Legmeerdijk 227, Aalsmeer. Inl.: www.bloemschikken.nl. 25 en 26 juli Zomerbloemendagen bij vasteplantenkwekerij De Rode Pimpernel, Hullenweg 6, Roden; 9.00-17.00 uur. Inl.: www.rodepimpernel.nl. 1 tot en met 3 augustus Varend Corso Westland. Inl.: www.varendcorso.nl. 6 augustus Bij Fleuregio aan Tafel: Het mooiste cadeau; demonstratie verpakkingen, acties en eten; 18.00-21.00 uur. Fleuregio cash-and-carry, Zirkoonstraat 4, Hengelo. Inl.: www.fleuregio.nl. 8 en 9 augustus Vlinderplantendag bij vasteplantenkwekerij De Rode Pimpernel, 9.00-17.00 uur.

74 06Agenda.indd 74

Colofon

Hullenweg 16, Roden. Inl.: www.rodepimpernel.nl. 8 tot en met 11 augustus Rozenfestival 2014, Lottum. Inl.: www.rozendorp.nl. 22 tot en met 24 augustus Flowers@Oxford, Lady Margaret Hall, Oxford (GB). Inl.: www.flowersatoxford.com. 24 en 25 augustus MAD! Events NL (MD, DutZ, Gutzz, O-Living, Jasaco, Decorama, D&M Depot, Pottery Pots), 24 aug. 10.00-22.00 uur en 25 aug. 10.00-21.00 uur. Menno Kroon BV, Kapelleweg 1B, Cothen. Inl.: www.mad-events.nl. 24 tot en met 26 augustus TrendZ Hardenberg, Evenementenhal Hardenberg. Inl.: www.evenementenhal.nl. 24 tot en met 27 augustus All4Home najaarseditie. Inl.: www.all4home-fair.be. 27 augustus Floral Academy, locatie Veluwezoom: open avond DFA 1&2opleiding; 18.30-21.30 uur. GHC Plantion, Wellensiekstraat 4, Ede.

Inl.: www.floralacademy.eu. 27 tot en met 30 augustus Plantarium, Boskoop-Hazerwoude. Inl.: www.plantarium.nl. 28 augustus Floral Academy, locatie Achterhoek: open avond DFA 1&2opleiding; 19.00-21.30 uur. Bloemschiklokaal, Gezellenlaan 11, Doetinchem. Inl.: www.floralacademy.eu. 28 tot en met 31 augustus Nationale Zomerbloemententoonstelling, thema: Kroonjuwelen. Oude Kerk, Wilhelminaplein, Naaldwijk. Inl.: www.nzbt.nl. 29 en 30 augustus Pimperneldagen bij vasteplantenkwekerij De Rode Pimpernel, 9.00-17.00 uur. Hullenweg 16, Roden. Inl.: www.rodepimpernel.nl. 30 augustus Floral Academy, locatie Twente: open ochtend DFA 1&2-opleiding; 10.00-13.00 uur. Kulturhus Hasselo, H. Woodstraat 62, Hengelo. Inl.: www.floralacademy.eu.

Hoofdredactie Paula van der Hulst........(071) 565 96 62 e-mail redactie: bloemenblad@hortipoint.nl internet: www.bloemenblad.nl Bureauredactie Jolanda de Wekker, Jenny Mostert, Carolyne de Vries Lentsch Redactie Cornéline Lanooy..........(071) 565 96 63 Jeannet Hooftman........(071) 565 96 91 Webredactie Erik Rotteveel...........(071) 565 96 92 e-mail: erotteveel@hortipoint.nl Vormgeving Diseno vormgeving Fotografie Gerdien de Nooy Directeur SVS Elbert van den Berg........(071) 565 96 78 Secretariaat SVS Linda Laman.....................(071) 565 96 78 Alice Hoogenboom Schipholweg 1, Postbus 9324, 2300 PH Leiden Exploitatie BDUmedia Afdeling Vak- en Publieksmedia Postbus 67, 3770 AB Barneveld Telefoon (0342) 49 42 63 Fax (0342) 41 31 41 Uitgever: Wiljo Klein Wolterink MBA Advertentie-exploitatie Media-adviseur: Gert-Jan Bloemendal, telefoon: (0342) 49 48 07, e-mail: g.bloemendal@bdu.nl Verkoopleider: Ron van de Hoef (0342) 49 42 63, (06) 51806325 e-mail: r.v.d.hoef@bdu.nll Abonnementenservice Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Opgave via www.bloemenblad.nl of bij de abonnementenservice, abonnementen@ bdu.nl. Abonnementen lopen automatisch door, tenzij uiterlijk twee maanden voor vervaldatum bij de abonnementenservice wordt opgezegd. Dit kan schriftelijk, telefonisch of per e-mail. Ook voor informatie over een lopend abonnement kan contact worden opgenomen met de abonnementenservice. Adres: BDUmedia, afdeling Vak- en Publieksmedia, Postbus 67, 3770 AB Barneveld. Telefoon: (0342) 49 48 44, fax: (0342) 49 42 99, e-mail: abonnementen@ bdu.nl. Prijzen Jaarabonnement: €242,30 (incl. 6% btw). Studenten 25% korting, 65-plussers 15% korting. Buitenlandse abonnees betalen een kleine toeslag voor extra portokosten. Probeer maandblad Bloem en Blad nu drie nummers voor €22,50, mits u of uw bedrijf de afgelopen twaalf maanden geen (proef)abonnement heeft gehad op Bloem en Blad. Bloem en Blad is een maandelijkse uitgave van de Stichting Vakinformatie Siergewassen en BDUmedia, Vak- en Publieksmedia. Druk: BDUprint Vijfendertigste jaargang © 2014 BDUmedia. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Uitgever en auteurs verklaren dat dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld, evenwel kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Uitgever en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie. Lezers wordt met nadruk aangeraden deze informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar af te gaan op hun professionele kennis en ervaring en de te gebruiken informatie te controleren. Algemene voorwaarden: op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten van BDUmedia zijn van toepassing de voorwaarden, welke zijn gedeponeerd ter Griffie van de Arrondisementsrechtbank en de KvK.

Bloem en Blad 06 l 2014

16-06-14 11:38


AL-Lokrit Group in Dubai

ZOEKT

Vier bloemenarrangeurs

voor haar snel groeiende dienstverlenende organisatie

Download het gratis POS-materiaal op

www.bloemenbureauholland.nl

CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE


vakblad voor de bloemendetailhandel

19 juni 2014 12 januari 2011

Bloem en Blad

0106

Aqua Colors Kleurenspray voor bloemen, planten en deco materialen TOEPASSING

Š SMITHERS-OASIS COMPANY 2013. All rights reserved.

Geschikt voor bijna iedere ondergrond maar in het bijzonder voor toepassing op vele levende materialen zoals; bloeiende planten, vetplanten, snijbloemen en fruit. Maar ook decoratieartikelen en accessoires, zoals; keramiek, aardewerk, bloemstekers, rieten manden, houten lijsten, decoratievazen (ook glas), kunst, droog- en zijdebloemen, kunnen in verassende kleuren gespoten worden.

Uitzonderlijke eigenschap: Styropor producten (piepschuim) zijn te sprayen zonder dat deze vervormen! Eigenschappen: op waterbasis, nagenoeg reukloos, sneldrogend, hoge dekkracht.

Haal de tropen in huis NK Bloemsierkunst

Opmerking: plaats nooit gekleurde voorwerpen in natte toestand rechtstreeks op een ondergrond, dit kan vlekken veroorzaken.

Vraag ernaar bij uw groothandel! Cover BEB 6 76 2014.indd 1 561916.indd

13-6-2014 14:43:49

06Voorplaat.indd 1

16-6-2014 11:24:02 12-06-14 12:02

BEB_06-2014  
BEB_06-2014