Page 1

vakblad voor de bloemendetailhandel

17 2014 2011 januari 12 april

Bloem en Blad

04 01

Kleurrijke Moederdag Cover BEB 476 2014.indd 1 554755.indd

14-4-2014 9:36:31

04Voorplaat.indd 1

09-04-14 9:45:05 11:37 14-4-2014


554757.indd Cover BEB 4 22014.indd 2

14-4-2014 9:35:27

554754.indd 75

14-4-2014 14-4-2014 9:37:09 9:45:09


04

Van de redactie

17 april 2014

Inhoud

46 Anoniem winkelen voor een boeket met ranonkels.

4

Wat staat er op www.bloemenblad.nl?

48 Bijstand voor zelfstandigen helpt ondernemers in financiële nood.

5

Stelling: Online vindbaarheid heeft voor bloemisten zelden prioriteit

50 Sociale media en Moederdag gaan goed samen. Wat kunt u doen aan online

Vakmanschap 6

Moederdag volgens Mon Fleuri in Arnhem.

10 Roze-rode moederdagboeketten van Millefleurs in Zwartsluis.

marketing voor deze bloemistendag?

52 Bloemist François van Gurp: website en -shop zijn verlengde van de winkel. 54 ,,Een bloemist verkoopt geen bloemen, maar kleuren, geuren en emotie.’’ Tips van shopverleider Vicky van der Krogt.

16 De teelt van ranonkels bij kwekerij Mts Van Velden Seuneke in ’s Gravenzande.

56 Een gesprek met patissier Hidde de Brabander van Dreams of Magnolia in Den Haag.

18 Bijzondere vormen en kleuren ranonkels in de serie Pon-Pon.

58 Wolterinck Event Decoration verzorgde het bloemwerk tijdens de nucleaire top.

20 Een vrolijk moederdagboeket stap voor stap gemaakt door Joan Stam van Bloomtube.

60 De promotiecampagne ’Zomertijd, Gerberatijd’.

22 Romantisch bloemwerk, gezien op de beurs All4Home in Brussel.

62 Groothandel De Jong in Drachten.

26 Noviteit plant: Pieris japonica ’Opstal 69’ Pink Passion.

66 Met het online inspiratieplatform FlowerFactor wil Pim van den Akker wereldwijd

27 Noviteit bloem: Tulipa (Double Late Grp) ’Ice Cream’. 28 Voorjaarsbloemwerk volgens Duitste ’meesters’ op de IPM in Essen. 32 Bonte voorjaarsboeketten gemaakt voor de boekettenwedstrijd op de IPM in Essen. 34 Magisch bloemwerk tijdens show Passie & Talent van mbo-studenten Bloemdesign.

Ondernemerschap 38 Winkel: Mon Fleuri in Arnhem. 42 Het boeket van Mon Fleuri in Arnhem. 44 Interview met Lucas Jansen. Hij vierde onlangs zijn dertigjarig onderwijsjubileum.

inspireren.

67 Valkuilen bij bedrijfsovername.

Praktijk 68 Internationale bloemen- en plantententoonstelling Floraliën in Nederland. 70 Aanbod. 72 VBW-visie, De tweet, Het verhaal achter ’t Bolletje in Rotterdam. 73 Over de toonbank: Alexander Meesterbloembinder in Alphen aan den Rijn. 74 Agenda en Colofon.

18

Bloem en Blad 04 l 2014

04inhoud.indd 3

Bijzondere vormen ranonkels.

Foto voorplaat: Gerdien de Nooy

3 14-04-14 13:14


Van de redac tie Foto: Gerdien de Nooy

Lachen naar jezelf! Het team van Nieuwenburg Bloem & Lifestyle uit Leiden ziet zichzelf twee weken lang op vijftien abri’s in de stad hangen. Vestigingsmanager Ger Roos (rechts), stagiaire Anne-Marie Kooyman (tweede van rechts), bloemdesigner Elise Padding (tweede van links) en stagiair Renzo Springer vinden de actie ‘onwijs leuk’. De bloemenwinkel won, gesteund door de collega’s van Nieuwenburg Sfeer en Evenementendecoraties in Zoeterwoude, in november de prijs van Best Services in Retail 2013 in Leiden. De prijs was onder meer deze abri-actie in de stad. ,,Zo hebben we nu opnieuw plezier van de prijs’’, zegt Ger. ,,Vorig jaar toen bekend werd dat we hadden gewonnen, kregen we al hartverwarmende reacties van klanten en nu geven ze ons weer complimenten. ‘Jullie zijn echt de beste’, zeggen ze.’’

www.bloemenblad.nl Fysieke winkels

Fair Flowers Fair Plants

Retailingscongres

Loonkosten omlaag

Paasbloemen Rome

Nederlanders oriënteren zich wel intensief via het web, maar kopen nog vaak en graag in de fysieke winkel. De fysieke retail heeft het nog helemaal niet verloren van het internet. Dat blijkt uit een onderzoek dat in zeven Europese landen onder zo’n twintigduizend respondenten is uitgevoerd.

Van Beest Bloemen en Planten in Leusden is als 50e bloemist in Nederland gestart met de verkoop van eerlijke bloemen en planten onder het consumentenlabel Fair Flowers Fair Plants. Het familiebedrijf, een keten met acht winkels, geeft de bloemen een opvallende plek in de winkel.

Het thema van het jaarlijkse congres What’s going on in (R)etailing op dinsdag 8 april in Amsterdam Arena was: Reinventing retail. De keuze voor een online of fysieke winkel óf allebei stond centraal. ,,Kies wat bij je past. One size doesn’t fit all’’, was de boodschap van veel sprekers.

Minister Asscher (SZW) vindt dat bij een toekomstige herziening van het belastingstelsel bekeken moet worden of de loonkosten van werknemers uit lagere loonschalen omlaag kunnen. Zo komen zij eerder aan de slag doordat een kleine ondernemer goedkoper iemand kan aannemen.

De Leidse bloemist Charles van der Voort heeft afgelopen weken weer de paasbloemen voor de versiering op het Sint Pietersplein in Rome uitgezocht. Dinsdag 15 april zijn de bloemen naar de Italiaanse hoofstad gebracht, waar ze door 25 arrangeurs worden verwerkt.

4 04Van de redactie.indd 4

Bloem en Blad 04 l 2014

14-04-14 13:15


Online vindbaarheid heeft voor bloemisten zelden prioriteit Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, dus ook bloemisten, benutten onvoldoende de mogelijkheden van online vindbaarheid. Steeds vaker heeft de bloemist een website en is hij te vinden op Facebook. Maar te weinig krijgen activiteiten op deze platforms prioriteit.

ondernemers zijn wel actief op Facebook. ,,Zo nu en dan maken wij daar gebruik van.’’ Op de vraag of ze dat in de toekomst wellicht gaan veranderen of intensiveren, antwoordt de bloemiste dat dat niet het geval is. Zij heeft niet het idee klanten mis te lopen doordat zij online niet actief is.

Spreek François van Gurp over zijn website, Facebook of twitter, en hij is een en al enthousiasme. De bloemist in Breda weet hoe belangrijk een goede sitenaam is voor de vindbaarheid van zijn winkel en wil dit graag met collega’s delen (zie pagina 52-53). Toch zijn lang niet alle bloemisten overtuigd van de noodzaak ook online vindbaar te zijn. Sterker, er zijn nog voldoende bloemisten die weliswaar via Google gevonden worden, maar die niet bereikbaar zijn via een website of ander digitaal platform.

Geen geloof John Massop van Bloemboetiek De Galerij in Doorwerth, heeft een duidelijke ’eigen’ site, maar zegt erbij dat hij deze voor particuliere klanten niet echt nodig vindt. ,,Wij hebben die site puur opgezet voor bedrijven. Zouden wij enkel actief zijn op de particuliere markt, dan zou die site echt niet nodig zijn. Wij zijn in Doorwerth de enige bloemist, en onze naam is een begrip.’’ John is wel begonnen met Facebook, maar ,,Meestal schiet dat erbij in.’’ Hij geeft aan wel eens acties te hebben gedaan via Facebook, gecombineerd met plaatstelijke kranten. Hij heeft de respons gemeten, maar het heeft nauwelijks iets opgeleverd. ,,Ik geloof er niet erg in, en op dit moment heb ik ook heel weinig tijd. We zijn bezig een tweede winkel te openen en Facebook heeft geen prioriteit.’’ John sluit niet uit dat hij zich in de toekomst weer meer gaat verdiepen in sociale media.

Niet belangrijk Bloemen En Zo Kroes in Vaals, heeft een website via de verzendorganisatie maar bezit geen site waarop de winkel goed te zien is. ,,We vinden het niet zo belangrijk om bekend te zijn op het net’’, zegt eigenares Claudia. De bloemenwinkel bedient zowel particulieren als bedrijven en die weten wel waar zij zitten. De

Stelling Ik ga binnen twee jaar investeren in een betere online vindbaarheid van mijn bedrijf. Eens: 63,2% Oneens: 36,8%

Commentaar Delen met velen... Heb je ook wel eens dat gevoel dat je je laat leiden door de waan van de dag? Dit moet af, dat moet geregeld, zus niet vergeten, zo even afleveren... Dan ben je blij dat je ’s avonds op de bank kunt ploffen en even niets meer hoeft. Van dat bank hangen word je echter niet wijzer. Misschien zap je nog wat, laat je je gedachten gaan over de voorbije dag, maar wat levert dat je op? Je kan proberen over die dip heen te stappen. Niet op de bank ploffen, maar schoenen aan en naar buiten. Even lekker het hoofd leeg maken. Of, ook best een goed plan, in de auto en naar de ledenavond van VBW in Honselersdijk. Dat deden de fotograaf en ondergetekende op 8 april. We hadden er geen spijt van. Het thema van de avond was ’Delen met velen’. In dat thema zagen we inspirerende boeketten die (helaas te weinig) bloemisten hadden ingezonden voor de wedstrijd om de Zuidwest Cup. We zagen de eerste pioenen en een nieuw asparagusconcept. En we oefenden verschillende technieken die bloemisten demonstreerden. Zij wilden in Pyramide hun vaardigheden delen met velen. Ze kwamen bedrogen uit. Slechts een handjevol bloemisten had de moeite genomen zich een avond te laten inspireren. Delen met velen... De gelegenheid was er. Paula van der Hulst, hoofdredacteur, pvanderhulst@hortipoint.nl

Column

Heb jij een hoge gunfactor?

Ik ben lekker in de tuin bezig; beetje knippen, wieden, zaaien. Tijdens het werken in de grond komt Roderik gezellig om me heen scharrelen. Plotseling hapt hij het prachtige bloemetje van een blauw druifje, Muscari latifolium, af. Het valt op de grond en ik verwacht eigenlijk dat hij het zal opeten. Maar Roderik doet niet aan sociaal gewenst gedrag en laat het gesneuvelde bloemetje liggen. Zinloos geweld. Normaal kan ik me ongelooflijk boos maken over lomp gedrag maar Roderik heeft een hoge gunfactor. Ik besluit zijn kop niet af te hakken. Roderik is mijn geveerde vriend, mijn haantje. Ik heb kippen van het ras ’Groningse meeuwen’. Dit is een witte, vriendelijke krielkip met zwarte vlekjes die dertig jaar geleden bijna was uitgestorven. Gelukkig heeft een aantal fokkers in Groningen dat voorkomen. Mooi verhaal, vind ik. Ik rijd dus drie uur naar Groningen en weer terug om drie kippen te kopen. Als je haantje Roderik vervangt door de ranonkel met haar symboliek, ontdek je de kansen voor storytelling, en daarmee de gunfactor voor jouw bedrijf. Levert zinloos geweld toch nog een mooi inzicht op. Ik hou van mijn haantje met zijn haantjesgedrag. Tot op zekere hoogte dan... kniehoogte. Anna Koster

Bloem en Blad 04 l 2014

04Van de redactie.indd 5

5 14-04-14 13:15


Vak manschap

Kop en schotel

Moederdag volgens Mon Fleuri Tekst: Jeannet Hooftman, foto’s: Gerdien de Nooy

Niets leukers dan je moeder bloemen geven, vindt Maddy Beekhuizen van Mon Fleuri uit Arnhem. ,,Eigenlijk vind ik dat een moeder elke week in het zonnetje gezet moet worden, en niet maar een keer per jaar.’’ Voor moeder maakt ze graag een royaal boeket met mooie warme kleuren, maar ook een klein boeketje kan heel waardevol zijn. De materialenlijst vindt u op pagina 14.

6 04Moederdag Mon Fleuri.indd 6

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:16

Bloe


2014

Royaal boeket

Bloem en Blad 04 l 2014

04Moederdag Mon Fleuri.indd 7

7 10-04-14 13:46


Bolvaasjes

8 04Moederdag Mon Fleuri.indd 8

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:17

Bloe


2014

Franse tulpen

Bloem en Blad 04 l 2014

04Moederdag Mon Fleuri.indd 9

9 10-04-14 13:17


Berkentakken

Rood en roze voor Moederdag Tekst: Cornéline Lanooy, foto’s: Gerdien de Nooy

,,Moederdag is bij ons een heel belangrijke bloemendag. We zetten veel boeketten klaar in verschillende prijsklassen, zodat er voor elk wat wils is’’, aldus Marieke Mooiweer, eigenares van Millefleurs in Zwartsluis. Populaire kleuren voor de tweede zondag in mei zijn rood en roze. De bloemiste laat vier voorbeelden zien.

De materialenlijst vindt u op pagina 15.

10 04Moederdag Millefleurs.indd 10

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:16

Bloe


Trendy

g

2014

Bloem en Blad 04 l 2014

04Moederdag Millefleurs.indd 11

11 10-04-14 13:17


Wortelkrans

12 04Moederdag Millefleurs.indd 12

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:17

Bloe


2014

Rozenhart

Bloem en Blad 04 l 2014

04Moederdag Millefleurs.indd 13

13 10-04-14 13:17


6

7

Kop en schotel

Royaal boeket

,,Mijn moeder houdt erg van thee drinken en lekker kletsen. Behalve dat je hiermee een leuke kop en schotel geeft, zit er ook nog wat moois in’’, zegt Maddy. ,,Ik vind het leuk om iets te geven wat af is, zodat ze het niet op Moederdag ook nog druk heeft.’’ Maddy maakte een raster van watervast tape om de bloemen in te steken. Zo blijven ze beter zitten.

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 9 Ranunculus à €0,19 € 1,71 5 Muscari à €0,16 € 0,80 Kop en schotel (kringloop) € 1,50 Totaal materialen € 4,01 Arbeid: 5 minuten Kop en schotel: Kringloop

Een royaal, kleurrijk en warm boeket dat verder voor zichzelf spreekt. ,,Ik vind dat zo’n boeket goed bij een moeder past.’’

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 2 Allium à €0,21 € 0,42 2 Eustoma à €0,60 € 1,20 2 Viburnum opulus ’Roseum’ à €0,64 € 1,28 3 Ranunculus à €0,19 € 0,57 3 Antirrhinum majus ’Antibes Red’ à €0,37 € 1,11 3 Cytisus à €0,35 € 1,05 2 Dianthus ’Ganache’ à €0,30 € 0,60 1 Prunus € 1,05 2 Dicentra spectabilis à €0,55 € 1,10 2 Koraalvaren à €0,14 € 0,28 Salal € 0,80 Totaal materialen € 9,46 Arbeid: 10 minuten Vaas: Fair Trade

8

9

Bolvaasjes

Franse tulpen

De bolvaasjes zijn een goed verkocht product bij Mon Fleuri. Met een paar bloemetjes zijn ze een leuk cadeautje waar de ontvanger niets meer aan hoeft te doen. Ook leeg zijn ze nog leuk. ,,Ik houd heel erg van vergeet-mij-nietjes. Dat zijn bloemetjes van de liefde. Ik vind het leuk om bloemen te geven met een verhaal.’’

Gebruikte materialen per stuk (inkoopprijzen) 1 Antirrhinum 2 Ranunculus à €0,19 1 Allium Bolvaasje Totaal materialen Arbeid: minder dan 5 minuten Vaasjes: Basics & Trends

€ € € € €

0,37 0,38 0,21 1,90 2,86

Voor een moeder die niet zo van clichés houdt, maakte Maddy dit frisse, lichte boeket met Franse tulpen. ,,Franse tulpen zijn prachtige seizoensbloemen waar ook vrouwen dol op zijn.’’ Maddy zet haar boeketten graag in een kan, omdat ze daar zo leuk in uitkomen.

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 3 Tulipa ’Drumline’ à €0,30 € 0,90 4 Tulipa ’Flamboyant’ à €0,30 € 1,20 3 Tulipa ’Maureen’ à €0,30 € 0,90 2 Tulipa à €0,70 € 1,40 3 Cytisus à €0,35 € 1,05 1 bos Betula € 1,00 2 Koraalvaren à €0,14 € 0,28 Totaal materialen € 6,73 Arbeid: 5 minuten Kan: Kitchen Trend

Maddy Beekhuizen.

De bloemen zijn ingekocht bij de groothandels op Plantion in Ede in week 12. Maddy calculeert met factor 3.

14 04Moederdag Mon Fleuri.indd 14

Mon Fleuri, Klarendalseweg 34, 6822 GA Arnhem, (026) 848 16 94, www.monfleuri.nl

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:17


10

11

12

13

Berkentakken

Trendy

Wortelkrans

Rozenhart

In dit langwerpige boeket vormt een frame van berkentakken de basis, waartussen de bloemen gestoken zijn. Marieke: ,,In deze stijl maken we veel boeketten, omdat ze populair zijn bij onze klanten. Ze vinden de vorm mooi op een tafel, omdat het een laag, breed boeket is. Voor ons is het leuk om te maken, omdat je met relatief weinig materiaal een goed toonbaar boeket hebt.’’ Speciaal voor Moederdag verwerkte ze er ook twee decoharten in. ,,Met name kinderen vinden dat geweldig.’’

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 10 berkentakken à €0,04 € 0,40 3 Rosa Red Naomi à €0,40 € 1,20 4 Alstroemeria à €0,16 € 0,64 4 Leucodendron à €0,15 € 0,60 3 Hypericum à €0,16 € 0,48 3 Asparagus setaceus à €0,25 € 0,75 2 Harten rood à €0,35 € 0,70 1 m Koord rood € 0,20 Totaal materialen € 4,97 Arbeid: 15 minuten Vaas: Jodeco

Marieke koopt de bloemen in via Henri Brinkman van Flower Fashion in Balkbrug. Hij koopt in op Plantion in Ede en drie keer in de week haalt de bloemiste de bloemen bij hem op. ,,Zodra hij terug is uit Ede komen we met een groepje bloemisten de bloemen uitzoeken. Wat over is, verdeelt hij over zijn eigen winkels. Wanneer we iets speciaals willen, kunnen we dat altijd bestellen.’’ De gebruikte decomaterialen zijn bij Alflora ingekocht. De bloemen zijn ingekocht in week 14 en als calculatiefactor houdt Marieke 3,5 aan (inclusief commissie, arbeid en verpakking). Bloem en Blad 04 l 2014

04Moederdag Millefleurs.indd 15

,,Dit hoge boeket in roze tinten wordt trendy door de bloemen op verschillende hoogten te verwerken’’, aldus de bloemiste. De basis zijn drie cornustakken met in het midden één grote lelie. De sneeuwbal en Gloriosa voegde Marieke toe om het geheel wat speelser te maken. ,,Ik hou erg van Gloriosa; het is zo’n mooie, zwierige bloem.’’ Omdat rode bloemen een boeket een wat donkere uitstraling kunnen geven, kiest zij hier voor roze tinten.

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 3 Viburnum opulus ‘Roseum’ à €0,50 € 1,50 3 Rosa Sweet Dolomiti à €0,35 € 1,05 3 Germini à €0,11 € 0,33 3 Celosia à €0,51 € 1,53 2 Gloriosa à €1,51 € 3,02 1 Lilium Salmon € 0,33 3 Cornustakken à €0,13 € 0,39 3 Aspidistra à €0,09 € 0,27 3 Aralia à €0,10 € 0,30 Totaal materialen € 8,72

Een kant-en-klare wortelkrans vulde de bloemiste met steekschuim waarin ze verschillende bloemen en bladmateriaal groepsgewijs stak. ,,Zo’n krans heeft een stoere uitstraling en is op veel verschillende manieren op te maken. Wij werken er graag mee.’’

,,Zo’n hart gevuld met rozen doet het altijd goed met Moederdag’’, licht Marieke toe. ,,Het is eenvoudig te maken en als je het krijgt, zegt het genoeg.’’ Ze vulde de hartvorm met steekschuim en stak daar drie soorten rozen en een beetje Asparagus in.

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 3 Rosa Red Naomi à €0,40 € 1,20 3 Germini à €0,10 € 0,30 3 Hypericum à €0,16 € 0,48 2 Anthurium mini à €0,35 € 0,70 2 Anthuriumblad à €0,12 € 0,24 3 Koraalvaren à €0,09 € 0,27 3 Aspidistra à €0,09 € 0,27 5 Eucalyptus grof à €0,11 € 0,55 2 Harten rood à €0,35 € 0,70 3 Kopspelden à €0,15 € 0,45 1 Blok steekschuim (Oasis) € 0,45 Mand (Alflora) € 4,50 Totaal materialen € 10,11

Gebruikte materialen (inkoopprijzen) 9 Rosa ‘Red Ribbon’ à €0,14 € 1,26 8 Rosa ‘Lovely Jewel’ à €0,09 € 0,72 6 Rosa Aqua! à €0,18 € 1,08 2 Asparagus setaceus à €0,25 € 0,50 0,5 blok steekschuim (Oasis) € 0,23 Hart polystone (Alflora) € 4,95 Totaal materialen € 8,74 Arbeid: 20 minuten

Arbeid: 30 minuten

Arbeid: 10 minuten Vaas: Jodeco

Marieke Mooiweer (links) en medewerkster Linda Stoeten. Haar andere medewerkster Joukje Korpel was niet aanwezig.

Millefleurs Bloemenhuis, Kerkstraat 3, 8064 DL Zwartsluis, (038) 386 62 61, www.millefleurs.nl

15 10-04-14 13:17


Volop ontwikkeling in sortiment r Tekst: Jeannet Hooftman, foto’s: Gerdien de Nooy

Op een halve hectare kweken Leen en Hesther van Velden ranonkels, anemonen en celosia. Hun kwekerij Mts Van Velden Seuneke in ’s Gravenzande is een proefveld van nieuwe soorten. De in Italië veredelde cultivars komen hier in productie. ,,Omdat we zo klein zijn, is vernieuwing extra belangrijk.’’

E

Leen en Hesther van Velden.

16 04Ranonkel Teelt.indd 16

ind maart staat de glazen kas van Mts van Velden Seuneke vol volgroeide ranonkelplanten met de meest bijzondere bloemen erop . De nieuwste soorten zijn bijna niet als ranonkels te herkennen. Gevulde, pioenvormige bloemen aan dikke stelen kleuren de ruimte botergeel, zalmroze en warmoranje. Zijn deze vergeten? Hadden ze niet al lang gesneden moeten worden? ,,Nee’’, zegt teler Leen van Velden. ,,Ze moeten eerst helemaal open komen. Dan gaan ze ’s nachts weer dicht. En dát is het juiste moment om te snijden. Haal je ze eerder

van de plant, dan zullen ze niet mooi open komen op de vaas.’’ Leen runt de kwekerij samen met zijn vrouw Hesther. In deze periode van het jaar draait het om de ranonkels. Zes weken lang zijn ze hier dag en nacht druk mee.

Italiaanse veredelaar Het kwekersechtpaar kweekt ranonkels die afkomstig zijn van de Italiaanse veredelaar Biangerie. Nieuwe soorten worden hier ontwikkeld, via weefelkweek vermeerderd en opgekweekt bij Combinations Young Plants in ’s-Gravenzande. Het jonge plantmateriaal komt vervolgens na zo’n zes weken - het is dan begin september - bij Van Velden. De plantjes zijn dan 2 tot 3 cm groot. Leen en Hesther planten ze handmatig in de vollegrond in de kas. Een groot deel van de productie omvat de relatief nieuwe Pon-Pon groep. Daarvan

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:32

Bloe


In de Pon-Pon serie kweekt Van Velden momenteel vijf rassen, waaronder de ’Pon-Pon Malva’.

In een deel van de kas staan nieuwe soorten als proef, onder andere een zalmoranje en helderrode Elegance.

De Nederlandse ranonkels volgen de importranonkels op. Van Velden voert ze aan tot Moederdag.

Tips voor de consument t%PFFFOESVQQFMDIMPPSJOIFUXBUFSPNCBDUFSJFHSPFJUFHFOUFHBBO t;FUEFSBOPOLFMTOJFUJOEFWPMMF[PO t;FU[FOJFUCPWFOEFWFSXBSNJOH t;FUEFCMPFNFOJOEFLMFJOFMBBHXBUFSFOWVMSFHFMNBUJHCJK De bloemen worden ’s nachts gesneden en in geperforeerd folie aangevoerd.

t ranonkel

2014

plant Van Velden jaarlijks ongeveer 10.000 planten. Van de overige series (onder andere Elegance) kweekt het bedrijf in totaal ongeveer 25.000 planten om van te snijden. ,,De Pon-Pon serie is een hele nieuwe ontwikkeling’’, zegt Leen. ,,Deze ranonkels kenmerken zich door een totaal andere bloemopbouw. Ze verschillen net zoveel van andere ranonkels als troschrysanten verschillen van pluischrysanten.’’ Leen en Hesther hebben dit jaar vijf Pon-Pon cultivars op hun bedrijf. In een deel van de kas staan nieuwe soorten om uit te proberen. Wellicht komen daar geschikte rassen uit voort die de Italiaanse veredelaar in productie neemt. Biangerie komt de ranonkels daartoe in Nederland bekijken en beoordelen. Op hun beurt gaan Leen en Hesther elke twee jaar naar ItaliÍ om de nieuwste ontwikkelingen te bekijken. De veredelaar is voortdurend op zoek naar verbeteringen en vernieuwingen op het ge-

Bloem en Blad 04 l 2014

04Ranonkel Teelt.indd 17

bied van kleur, houdbaarheid, steelopbouw, opbrengst en ziekteresistentie.

Kwekersrecht De ranonkels uit de Pon-Pon serie vallen onder kwekersrecht. In Nederland mogen slechts vier kwekers deze bloemen telen. Daarom moeten alle planten na de oogstperiode vernietigd worden. ,,Op straffe van een boete. Ze willen de volledige controle.’’ Ook de Elegance wordt vernietigd. Ieder jaar start de kweker dan ook met volledig nieuw uitgangsmateriaal. De aanvoer van Nederlandse ranonkels volgt de import op. ,,Wij verlengen het seizoen. Eind maart nemen wij de aanvoer over tot Moederdag’’, zegt Leen. ,,Als de grondtemperatuur boven de 15°C uitkomt, stopt ie ermee.’’ Op de kwekerij wisselen de teelten elkaar precies af. Als de oogst van ranonkel start, is die van anemoon net afgelopen. In juni is

de kas leeg en wordt de grond door middel van stomen ontsmet. Daarna wordt celosia gezaaid. Die wordt geoogst van half augustus tot begin oktober, waarna de oogst van anemoon weer begint. De bloemen worden via FloraHolland Connect afgezet aan groothandel Hoven & de Mooij in Aalsmeer en exportbedrijf W.K. Heyl jr. in Honselersdijk. Alleen van ranonkel gaat het om zo’n 140.000 stelen in een seizoen. ,,Wordt de bloem op het juiste moment geoogst, dan staat hij tien tot veertien dagen op de vaas.’’

Mts. Van Velden Seuneke, Tuinveldlaan 6, 2691 NA ’s-Gravenzande, (0174) 41 24 56.

17 10-04-14 13:33


Bijzondere vormen en kleuren Tekst: Jeannet Hooftman, foto's: Gerdien de Nooy en Martine van der Meer, Combinations

Het sortiment Ranunculus is volop in beweging. Onder de naam Pon-Pon is een hele serie gevuldbloemige ranonkels op de markt gebracht in allerlei kleurschakeringen. Soms niet meer als ranonkel te herkennen.

1

18 04Ranonkel snijbloemen.indd 18

1

Ranunculus ’Pon-Pon Mignon’ heeft grote, bolvormige bloemen. De bloemblaadjes zijn roze-wit met groen aan de basis.

2

Ranunculus ’Pon-Pon Stella’ heeft een gele bloem met een klein rood randje aan de bloemblaadjes. In knop is de bloem nog meer groen.

3

Ranunculus ’Pon-Pon Malva’ heeft een paars met groene kleur.

4

Ranunculus ’Pon-Pon Trilly’ heeft intens groen-oranje bloemen.

5

Ranunculus ’Pon-Pon Halloween’ heeft zachtoranje bloembladen die aan het uiteinde donkerder zijn.

6

Ranunculus ’Pon-Pon Silente’ is een groenwitte variant.

7

Ranunculus asiaticus ’Elegance Violet’.

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:18

Bloe


2

5

3

6

4

7

mde

en e aan m

en

ens

eft t

et’.

2014

Bloem en Blad 04 l 2014

04Ranonkel snijbloemen.indd 19

19 10-04-14 13:19


1

2

Verwijder het blad en de doornen van ruim tweederde van de rozenstelen.

3

5

Verwijder het meeste blad van de pioenrozen. Doe hetzelfde bij de Viburnum, maar doe dit heel voorzichtig. Zo blijft de houdbaarheid van dit houtige gewas gegarandeerd.

4

Neem een aantal verschillende stroken fineer in je hand en vorm met losse lussen een frame. Steek hier enkele verschillende bloemen tussen.

Gebru gestok

7

Gebru touch

Herhaal deze techniek, maar zorg voor een totaalvorm die rond en gelijkmatig is.

Vrolijk moederdagboeket stap voor stap Tekst en foto’s: Bloomtube

Moederdag is bij uitstek de dag om moeders een bijzonder, vrolijk boeket cadeau te doen. Joan Stam van Bloomtube maakt daarom stap voor stap een rond boeket met een verrassend subtiel element: hij combineert de bloemen met gekleurde stroken fineer. Het boeket wordt zo luchtig en transparant, maar behoudt zijn klassieke ronde vorm.

www.bloomtube.com

Het eindresultaat is een frisse combinatie met veel beweging, maar waarbij het klassieke ronde boeket als basisvorm is gebleven.

20 04Bloomtube Moederdag.indd 20

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:19

Bloe


eel

2014

5

Gebruik de korenschoof-bindtechniek, zodat ook in een later stadium bloemen kunnen worden gestoken.

7

Gebruik als een van de laatste bloemen Lathyrus; de fijne bloemen geven het boeket een speelse touch.

Bloem en Blad 04 l 2014

04Bloomtube Moederdag.indd 21

6

Bind vooral de papaverbloemen aan de buitenzijde van het boeket. De stelen harmoniĂŤren goed met de gekleurde lussen van de houtstrips.

8

Door de bloemen op verschillende lengtes te verwerken, ontstaat een luchtig en natuurlijk geheel. De ruimtes tussen de bloemen worden deels opgevuld met diverse gekleurde stroken.

21 10-04-14 13:19


1 2

22 04Romatisch bloemwerk.indd 22

3

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:25

Bloe


2014

Romantisch bloemwerk Tekst: Jeannet Hooftman, foto's: Gerdien de Nooy

Romantiek heeft een hoofdrol in veel bloemwerk dat te zien was op All4Home. Deze beurs werd begin februari in Brussel gehouden. De Belgische bindster Annick Mertens richtte een romantische inspiratiekamer in. Verder was er een boekettenwedstrijd in het thema Valentijn. Een greep uit het gemaakte werk.

1 Annick Mertens van Onverbloemd in Verrebroek (B)

werkte met nieuwe ondergronden van Oasis en de nieuwe clusterrozen van Agora; alles in zachte, vergrijsde tinten. Hier heeft ze Rosa Pink Lace gecombineerd met grijze vetplantjes. De basis is de Roma bowl van oasis bekleed met gipspleister. Annick heeft de ondergrond eerst omwikkeld met meerdere lagen breed plakband zodat het vocht geen vat krijgt op de gipspleister en er geen bruine randen ontstaan.

2 De ondergrond voorzag Annick eerst van meerdere lagen

4 De Little tears van oasis zijn geschikt voor rouwwerk. An-

3 De Ecobase Lady Round voorzag Annick van enkele laagjes

5 De Bioline Wings zijn afgewerkt met paraffine, waarbij een

breed plakband. Hier lijmde ze stukjes moerbeibast op. De sliertjes van de senecioplant dompelde ze in paraffine voor een langere houdbaarheid. De vorm werd opgevuld met witte trosroosjes en gipskruid.

gipspleister rondom. Ze vulde ze op met waxflower en ranonkels. ,,Niet zo tijdrovend, dus een zeer interessant economisch product voor de bloemist op drukke trouwmomenten. Leuk als meerdere bruidsmeisjes een variatie kunnen dragen.’’

4

Bloem en Blad 04 l 2014

04Romatisch bloemwerk.indd 23

nick bewerkte ze met vilt en snelcement en stak ze vol met rozen en Senecio.

klein stuk is opgevuld met rijstbloemen en een plukje vilt. Annick: ,,Iets voor een kindergrafje... om heel stil van te worden.’’

5

23 10-04-14 13:26


6 Het vlokkerige effect van

de viltbanden vindt Annick mooi passen op bijvoorbeeld een communie-feesttafel. Het gebruikte snelverband dompelde ze in paraffine, evenals het lint met de tekst ‘made with love’. ,,Zo krijg je een leuk verrompeld effect. Het lint krijgt een marsepeinachtige indruk.’’

7 De Ecobase Lady Square

vindt Annick bij uitstek geschikt voor bruidswerk. De vorm heeft ze afgewerkt met gebleekt palmblad. Voor de opvulling gebruikte ze trosroosjes, rijstbloemen en skeletband.

8 De vorm is bekleed met

gipspleister en opgevuld met rozen en rijstbloemen.

9 De gebroken harten (,,Sen-

timenteel bloemwerk voor geliefden die elkaar moeten missen’’) heeft Annick aan de zijranden ingesmeerd met paraffine, waarover het blad van Kalanchoe beharensis werd bevestigd.

24 04Romatisch bloemwerk.indd 24

6

7

8

9

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:26

Bloe


10 Tijdens de beurs was er ook

ck eeld

een wedstrijd voor bloemisten. Het thema was Valentijn, maar de gemaakte boeketten zijn ook prima bruikbaar voor Moederdag. Het boeket van Stefan Roosen van Florybel uit Enghien won de eerste prijs: een kleurrijk voorjaarsboeket met een keur aan materialen.

d

kst g je ct. ein-

11 Een romantisch boeket van

FranÇoise Vandonink van Florybel uit Enghien.

. kt Voor

12 Het boeket van freelance

bloemist Sören Van Laer uit Bornem won de tweede prijs. Hij verwerkte Protea en rozen in een hartvormig boeket.

en

13 De derde prijs in de wedstrijd

met

werd gewonnen door Nathallia Sakalova van Fleurs à Fleurs in Gembloux.

nr en n de t ad s

2014

Bloem en Blad 04 l 2014

04Romatisch bloemwerk.indd 25

10

11

12

13

www.bloemenblad.nl/vakmanschap

25 10-04-14 13:27


Noviteiten

Pieris japonica ‘Opstal 69’ Pink Passion De wintergroene Pieris japonica heeft een nieuwe loot aan de stam: Pink Passion. De compacte plant onderscheidt zich door zijn goede houdbaarheid en grove bloei en is ook geschikt als kuipplant op het terras. Tekst: Leo Miedema Floricode.com, foto’s: Floricode.com en Plantipp

Pieris japonica wordt ook wel rotsheide genoemd. Dat is verwarrend omdat de verwante Andromeda polifolia ook zo wordt genoemd. Pieris maakt deel uit van de Ericaceae, de heidefamilie, en telt zeven soorten. De Engelse volksnaam is vertaald ’de lelietje-van-dalenstruik’ en geeft daarmee de bloei- en bloemvorm prijs.

P

ieris japonica groeit van nature in Japan, Taiwan en Oost-China op hellingen van zeeniveau tot een hoogte van ruim 3.000 m. Pieris, letterlijk muze, verwijst naar de Griekse naam Piêros, Koning van Emathia, vader van de negen muzen. Met deze naam wordt gezinspeeld op de schoonheid van de plant. Pieris japonica beschreef Carl P. Thunberg voor het eerst in 1784 en omstreeks 1870 kwam de soort in Europa in cultuur. Verreweg de meeste cultivars behoren hiertoe, zo ook Pink Passion, die zich onderscheidt door een goede houdbaarheid en sterke grove bloei. De wat nieuwere compacte rassen als Passion en Ralto en hun kleurmutanten zijn ook uitermate geschikt als kuipplant. Het traag groeiende

26 04Noviteiten Floricode.indd 26

struikje maakt daarmee zijn opmars van (heide)border naar terras.

Naam: Kenmerken:

Luwte Pieris japonica is wintergroen en in de winter vormen de lichtbruine knoppen op de groene bladeren de sierwaarde. Van regen, sneeuw, ijzel of vorst trekt de plant zich weinig aan, maar hij houdt wel van de luwte. Afhankelijk van de kou gaat hij in maart-april bloeien en na de bloei loopt hij opnieuw uit. De uitlopers zijn glanzend dieprood van kleur. Ook in de zomermaanden loopt de plant nog tweemaal uit, maar dan niet meer zo intens rood. Die kleur van de jonge loten, die hij heeft meegenomen uit zijn natuurlijke omgeving, is een bescherming tegen de hoge (uv-)instraling.

Herkomst: Houdbaarheid: Verkrijgbaarheid: VBN-nummer: Veiling: Verzorging:

Pieris japonica ‘Opstal 69’ Pink Passion houtige struik tot circa 1 m hoog; bladgrootte 5-7,5 cm; blad lancetvormig met gekartelde bladrand; bloeiwijze tros; bloemgrootte tot 5 mm; bloem urnvormig, hangend; bloemkleur roze naar wit doorkleurend Japan, Taiwan, Oost-China goed winterharde struik jaarrond 322519 FloraHolland Connect, Boskoopse Veiling zet de plant op een goed doorlatende humusrijke zure grond op een beschutte plaats in de halfschaduw; snoei is eigenlijk niet nodig; gebruik een ruime pot en dek de kluit tegen snel uitdrogen af met dennennaalden of oud blad

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:20

Blo


2014

Tulipa (Double Late Grp) ‘Ice Cream’ De oer-Hollandse tulp is eigenlijk helemaal niet zo Hollands: hij komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië en kent een levendige geschiedenis. Tulipa ‘Ice Cream’ doet zijn naam eer aan. Het uiterlijk doet namelijk denken aan een aardbeienijsje met slagroom. Tekst: Leo Miedema Floricode.com, foto’s: Floricode.com en iBulb

Wist de Zwitserse botanicus en natuuronderzoeker Conrad Gessner wat hij teweeg zou brengen toen hij in 1561 een afbeelding publiceerde van een tulp die hij twee jaar daarvoor had zien bloeien in een tuin in Augsburg? Op dat moment was de tulp een nieuw gewas in West-Europa, maar hij werd al eeuwenlang geteeld en veredeld in Turkije en Perzië.

N

a de introductie van de tulp in West-Europa leverden geïmporteerde zaden direct een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen op. In het oorspronkelijke groeigebied - Turkije en Perzië - was de bloem namelijk helemaal niet nieuw. Daar werd hij al eeuwen geteeld en veredeld in de tuinen van de Ottomaanse sultans. Zij droegen op hun tulband een tulpensymbool, dat de naam Tulipa verklaart: het Perzische woord ‘tulipan’ betekent tulband. In de beginperiode waardeerden mensen de tulp puur als solitaire bol en bloem. Vooral de Rembrandttulpen met hun gebroken kleuren waren populair. Er werd gedacht dat deze kleuren voortkwamen uit eenkleurige tulpen die moedertulpen heetten, maar men wist nog niet dat een virus verantwoordelijk was voor de gebroken kleuren. Richting 1900 kreeg de eenkleurige tulp meer aandacht, omdat de modetrend richting natuurlijke kleuren ging. Ook het bloemenperk was populair, evenals het forceren voor vroege bloei.

het overzicht te houden. De dubbele late tulpen kenmerken zich door gevuldbloemigheid, late bloei en lange stelen. ‘Ice Cream’ bloeit zeer laat; de tulp is tot in de derde week mei te verkrijgen. In vorm en kleur is het een bijzondere tulp. Doordat de bloem zeer gevuld is en lang min of meer gesloten blijft, lijkt deze op een aardbeienijsje met een toef slagroom. Er is een actie gepland om bij ijssalons die ambachtelijk ijs verkopen dit voorjaar deze tulp cadeau te doen. Zo komt ‘Ice Cream’ smakelijk onder de aandacht van de ijsliefhebber.

Naam: Kenmerken:

Herkomst: Houdbaarheid: Verkrijgbaarheid: VBN-nummer: Veiling: Verzorging:

Tulipa (Double Late Grp) ‘Ice Cream’ stevige snijtak met blad en eindstandige bloem; bloeiwijze zeer gevuld; bloemlengte 5,5-6 cm; bloemkleur buitenste bloemdekbladeren donkerrood tot roze; bloemkleur binnenste bloemdekbladeren wit, deze steken boven de buitenste uit Centraal-Azië ruim tien dagen jaarrond 113965 FloraHolland Aalsmeer zet de bloemen niet in de volle zon of op een warme plek

Late bloei De snelle ontwikkeling van nieuwe cultivars leidde al onder botanicus Carolus Clusius (1526-1609) tot het opdelen in cultivargroepen. Verschillende cultivars met gelijke eigenschappen werden gegroepeerd om

Bloem en Blad 04 l 2014

04Noviteiten Floricode.indd 27

27 10-04-14 13:20


1 2

28 04Bloemwerk voorjaar IPM.indd 28

3

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:21

Bloe


2014

Voorjaar volgens Duitse ‘meesters’ Tekst: Cornéline Lanooy, foto’s: Gerdien de Nooy

Drie Duitse toppers, Meisterfloristen zoals onze oosterburen ze noemen, hadden op de laatste editie van de IPM in Essen de lente in hun bol. Hun bloemwerk varieerde van commercieel aantrekkelijke boeketten tot grotere arrangementen voor de zakelijke markt. Met name de bijzondere ondergronden vielen op.

1 Thomas Gröhbühl, Duitse meesterbinder 2010, maakte

3 Stefan Göttle, Duitse vice-meesterbinder 2012, creëerde

2 Dit langwerpige arrangement is van Jürgen Herold, Duitse

4 De vaas lijkt wel een schijf meloen, waaruit de bloemen

in een ronde uitsparing in een vierkante ondergrond een bloemrijk arrangement van geel-witte voorjaarsbloemen. De kleuren contrasteren goed op de zwarte ondergrond. Over de bloemen maakte hij een frame van gebogen gras, wat voor spanning in het arrangement zorgt.

meesterbinder 2012. In een buis met kaarsvet verwerkte hij Anemone, Dianthus, Allium, Hedera-bessen, Jasminus en grillige takjes. ,,Het lijkt net alsof de bloemen uit de winterslaap ontwaken.’’

een voorjaarstuin vol bloemen door twee betonnen bakken naast elkaar te zetten en te vullen met lenteproducten. Van hyacintennagels maakte hij eivormen die het voorjaars- en paasgevoel extra benadrukken.

omhoog schieten. Jürgen laat zien dat slechts een paar materialen en een bijzondere ondergrond garant staan voor een bijzonder arrangement.

4

Bloem en Blad 04 l 2014

04Bloemwerk voorjaar IPM.indd 29

29 10-04-14 13:22


5 Thomas zette zijn langwerpige

arrangement op een frame zodat het boven de grond ‘zweeft’. Door de takken donker te maken, lijkt het net of de kleurrijke voorjaarsbloemen uit de zwarte aarde omhoog groeien.

6 Stefan beplakte een onder-

grond met zaaddozen en vulde de schaal met oranjegele bloemen. ,,Uit de dorre aarde bloeit het nieuwe leven weer op’’, aldus de arrangeur.

7 Dit handgebonden boeket

bouwde Thomas op in piramidevorm: breed van onderen en smaller naar boven toe. De stijl is losgebonden en natuurlijk; alle bloemen komen tot hun recht.

5

6

8

7

30 04Bloemwerk voorjaar IPM.indd 30

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:22

Bloe


8 Een ondergrond van piep-

erpige me d

schuim bewerkte Stefan met lila verf en kaarsvet. De kleur van de bloemen, waaronder Nerine, Clematis en Fritillaria, stemde hij hierop af, zodat één geheel ontstaat.

t net rde

9 Een modern, bijna abstract

werk van Jürgen dat bijvoorbeeld op een balie van een bedrijf niet zou misstaan. De basis vormt een plexiglas cirkel waarin hij een frame van touw maakte. Daartussen verwerkte hij de bloemen en bladmateriaal.

er-

jerre even geur.

et

10 Nog een arrangement van

n

Jürgen dat boven de schaal lijkt te zweven. De witte prille voorjaarsmaterialen steken mooi af tegen de cirkel die hij beplakte met zacht pluismateriaal.

ee recht.

2014

8 9

Bloem en Blad 04 l 2014

04Bloemwerk voorjaar IPM.indd 31

10

www.bloemenblad.nl/vakmanschap

31 10-04-14 13:23


1

Bonte boeketten Tekst: CornÊline Lanooy, foto’s: Gerdien de Nooy

Boeketten waar het vrolijke voorjaarsgevoel vanaf spat. Die waren het resultaat van de boekettenwedstrijd die werd gehouden op de IPM, eind januari in Essen. De bloemisten gebruikten veelal lentebloemen in bonte kleuren om de vrolijke uitstraling te benadrukken. 2

32 04Boekettenwedstrijd.indd 32

3

4

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:23

Bloe


1

2014

5

6

7 1

,,Mijn boeket beeldt uit dat na de winter – de witte bloesemtakken en freesia’s – het voorjaar losbarst met vrolijke kleuren’’, zegt Johannes Ziereis over zijn boeket. Hij verwerkte de verschillende materialen tot een groot boeket, waarmee hij de derde plaats behaalde in de wedstrijd.

2

Studente Jennifer Frank combineerde verschillende lentebloeiers, waaronder tulpen, ranonkels en Clematis, met een kraag van graansoorten.

3

Oranje, roze en rode bloemen vormen samen een bont boeket, dat Britta Gravemeier omlijstte met bemoste takken. Ook delen van vetplantjes verwerkte de studente in het korenschoof gebonden boeket.

4

Nina Martens noemde haar boeket Inception, droom of werkelijkheid? Inception (het begin) is een sciencefiction-film uit 2010, waarin droom en werkelijkheid centraal staan. ,,Uit de dorre winter, waarin het lijkt of er geen leven is, komen toch weer nieuwe scheuten en kleuren tevoorschijn’’, lichtte zij toe.

5

Het winnende boeket maakte Mandy Kassulke. In haar korenschoof gebonden, transparante boeket stelde zij de kleuren van de Duitse vlag centraal: zwarte takken, rode anjers en geel bladgoud, dat zij verwerkte op het bindpunt en op de takken.

6

Dit boeket van Jennifer Tiroke, bestaande uit onder meer magnoliatakken, tulpen, sneeuwbal, ranonkels, Clematis en Anthurium, behaalde de tweede plaats in de wedstrijd.

7

Bloem en Blad 04 l 2014

04Boekettenwedstrijd.indd 33

Een toren ‘bouwde’ bloemiste Eva Naarmann op van verschillende voorjaarsbloemen, waaronder papavers, tulpen en seringen. Voor een speels effect voegde ze ook Gloriosa en Anigozanthos toe.

33 10-04-14 13:23


1

Studenten tonen passie en talent Tekst en foto’s: Cornéline Lanooy

Gruwelijk mooie boeketten, feeën en ridders, kragen en tooien en de bonte bruiloft. Ruim honderd mbo-studenten Bloemdesign van De Groene Welle in Zwolle toonden in februari magisch en fantasievol bloemwerk. De avondvullende show had als thema Passie & Talent.

2

34 04Passie en Talent.indd 34

3

4

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:23

Bloe


1

Nina van Dijk verwerkte in haar ‘gruwelijk mooie boeket’ behalve een toef van rozen ook een barbiepop. De meeste boeketten in dit thema waren bontgekleurd of versierd met bijzondere bijmaterialen. Hoe gekker, hoe beter…

2

Het thema Feeën en ridders verwerkte Lotte van Hulzen in een groot, natuurlijk arrangement vol voorjaarsmaterialen. Op een frame van takken verwerkte zij onder meer bollen, sneeuwbal, tulpen, Gerbera en Gloriosa.

3

Onder de titel Paradepaardjes toonde een grote groep leerlingen bijzondere bruidsboeketten en -arrangementen. Op de foto staat het werk van Tineke Hooimeijer die verschillende bessen, bloempjes en decomaterialen aaneenreeg tot een polssieraad.

4

6

Dit ‘paradepaardje’ is van Berthilde Olthuis. Zij versierde een mof met verschillende kleurige bloemen, bessen en vetplantjes. Ter decoratie voegde zij ook nog parels toe in de kleur van de mof.

5

Het thema De bonte bruiloft leverde een stoet aan bonten felgekleurde bruidsboeketten en –arrangementen op. Noëlla Otten maakte dit ‘boeket’ met onder meer anjers en rozen, dat zij omringde met een hartvorm.

6

In het thema Kragen en tooien kwamen de meest bijzondere lichaamsversieringen voorbij. Zo decoreerde Ineke Zeevat een enorme zwarte hoed met paarse vanda’s, Clematis en Jasminum.

7

Ook (Venetiaanse) maskers werden tijdens de show getoond. De studenten die het thema paradepaardjes hadden, maakten bij hun bruidsboeket een passend masker. In het thema Maskers Bal Masqué showden de studenten megagrote maskers die aan het plafond in de school waren opgehangen.

8

Creaties met leer, stof, rubber toonden de studenten in het thema Slepen en meedraagsels. Op de foto een detail van het werk van Anouk Augustinus die tempexbollen met spijkerstof en plantaardige materialen versierde.

7

1

2014

8

www.bloemenblad.nl/vakmanschap

4

Bloem en Blad 04 l 2014

04Passie en Talent.indd 35

5

Magie en fantasie Voor de derde keer organiseerde De Groene Welle in Zwolle een event rondom bloemsierkunst, design en beleving. Na Passie & Prikkels en Passie & Plantaardigheden was het op donderdagavond 20 februari de beurt aan Passie & Talent. De mbo-studenten Bloemdesign toonden op de catwalk en in de school hun eigen bloemwerk in zeven verschillende thema’s: Gruwelijk mooie boeketten, Feeën en ridders, Paradepaardjes, Slepen en meedraagsels, Kragen en tooien, Maskers bal masqué en De bonte bruiloft. Een vakkundige jury, bestaande uit docenten en bloemisten, beoordeelde het werk op vormgeving, techniek en kleurgebruik. Zestien leerlingen wonnen een aanmoedigingsprijs. ,,Voor de leerlingen is het geweldig inspirerend om zo’n event op te zetten en het publiek geniet van onalledaags bloemwerk’’, aldus docente Betty Rijnberg.

35 10-04-14 13:23


╰ LINDA VAN

BLOEMENHUIS LINZ:

‘IK BEN HET PRODUCT GAAN GEBRUIKEN OP AANRADEN VAN MIJN KLANTEN’.

Wie House & Garden Plantenvoeding één keer geprobeerd heeft, blijft het gebruiken ‘Ik ben House & Garden Plantenvoeding ongeveer een jaar geleden gaan gebruiken, omdat mijn klanten mij vertelden dat het een goed product is’, vertelt Linda van Bloemenhuis LinZ in Hardenberg. ‘Vanaf het moment dat ik het zelf uitprobeerde, was ik verkocht. Je ziet echt verschil in de kleur groen van het blad. Bovendien groeien planten langer door, vooral orchideeën.’

554756.indd 36

Klanten van Linda vragen regelmatig advies over hoe zij hun plant het beste kunnen verzorgen. ‘Ik vertel ze dan over House & Garden Plantenvoeding. Mijn klanten zijn zeer geïnteresseerd in het product. Vooral als ik ze vertel dat House & Garden Plantenvoeding 100% natuurlijk is, voor zowel binnen- als buitenplanten geschikt is en er slechts een paar druppels van nodig zijn. Volgens Linda is het product onder de consumenten nog wat onbekend, waardoor het erg belangrijk is om het product actief aan te bieden en hen er meer over te vertellen. ‘Maar advies is nog niet alles’, vertelt Linda, ‘de consument moet het product zelf ervaren.

14-4-2014 12:24:53


BLOEMISTEN AAN HET WOORD

MARIJKE VAN BLOEM & STYLING AAN DE ZEVEN ALLEETJES:

‘WIJ ZIJN ECHTE AMBASSADEURS VAN HOUSE & GARDEN PLANTENVOEDING; HET PRODUCT WORDT STEEDS VAKER VERKOCHT OMDAT ONZE KLANTEN ZIEN DAT HET WERKT!’

‘Als je achter je product staat, verkoop je het

kwaliteitsbloemisten aan bijdragen. ‘Wij moeten

verkrijgbaar bij Basics & Trends, specialist voor de

sneller’

de ambassadeurs zijn voor deze Plantenvoeding.

bloemist, zie ook www.basicsentrends.nl

‘De reden dat ik House & Garden Plantenvoeding

Wij verkopen tenslotte het product dat planten

verkoop, is omdat ik zelf heb ervaren dat het

nodig hebben.’

werkt, vertelt Marijke van Bloem & Styling Aan de

‘Het flesje straalt exclusiviteit uit, evenals het

Zeven Alleetjes in Zwolle. ‘Als je achter je product

lichtbord dat aan onze gevel hangt’. Bovendien

staat, verkoop je het sneller’. Het enthousiasme

vind ik het erg belangrijk dat House & Garden

van Marijke is daarom niet zonder resultaat. De

Plantenvoeding alleen bij de betere bloemist

verkoop van House & Garden Plantenvoeding

verkrijgbaar is. House & Garden levert niet aan

gaat haar goed af; klanten komen er speciaal

super- of bouwmarkten of aan de grote ketens.

voor terug. Marijke vindt het belangrijk dat haar

Maak met House & Garden Plantenvoeding kans op een week vakantie! Maak kans op een week vakantie voor twee personen in het prachtige plaatsje Meerfeld in Duitsland! Mail een foto van de factuur van uw House & Garden Plantenvoeding naar info@house-garden.nl of stuur een kopie-factuur naar Postbus 1032, 1300 BA Almere o.v.v. vakantie en vergeet niet

klanten House & Garden Plantenvoeding mak-

Speciaal voor ondernemers

kelijk kunnen gebruiken en dat ze geen groene

House & Garden helpt ondernemers graag bij het

vingers meer nodig hebben om een plant goed

zorgen voor extra inkomsten. Per flesje

te verzorgen ‘Maar we hebben er zelf ook belang

House & Garden Plantenvoeding genereren ze

bij’, vertelt Marijke, ‘als onze planten er bij onze

€ 4,99 extra omzet. Dat is nog niet alles.

klanten goed bij staan, zijn de mensen ook po-

“House & Garden Plantenvoeding heeft een

sitiever over onze winkel. Dit leidt niet alleen tot

bijzonder aanbod”, vertelt commercieel directeur

Bert-Jan Post, tel. 036 - 536 99 66

trouwe klanten, maar ook tot goede mond-tot-

Bert-Jan Post: ‘Bij bloemisten die ons product bij

House & Garden B.V.

mond reclame’. Volgens Marijke kan de naamsbe-

elke verkoop aanbieden, plaatsen wij gratis een

Bolderweg 28

kendheid van het product zeker nog verbeterd

lichtbord met daarop de naam van de winkel. “

1332 AV Almere

worden en daar kunnen wij als

House & Garden Plantenvoeding is ook

www.house-garden.nl

554756.indd 37

uw gegevens te vermelden. Voor meer informatie verwijzen wij naar www.housegarden.nl/vakantie. Voor meer informatie over het product en/of het gratis plaatsen van een lichtbord:

14-4-2014 12:24:54


Ondernemerschap

Anoniem

Mon Fleuri in Arnhem Tekst: Jeannet Hooftman, foto's: Gerdien de Nooy

Als klein meisje wist Maddy Beekhuizen al dat ze bloemist wilde worden. Toch duurde het nog behoorlijk wat jaren voordat ze daadwerkelijk de stap durfde te zetten. Dit jaar opende ze haar winkel Mon Fleuri in het Arnhemse modekwartier. Een bloemenwinkel met karakter.

38 04Winkelreportage Mon Fleuri.indd 38

M

idden in het Arnhemse modekwartier, waar ambachtelijke winkels en ateliers elkaar aantrekken en versterken, bevindt zich het hoekpand van bloemenwinkel Mon Fleuri. Rood-wit gestreepte markiezen omlijsten de etalageruiten, waar in witte letters de winkelnaam op geschreven is. Tegen een gevel staat een kanariegele fiets met voorop een rieten mand vol kleurige zijden tulpen. Sinds eind januari dit jaar is deze winkel de trots van Maddy Beekhuizen. ,,Ik wist altijd al

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:24

Bloe


2014

Winkel De bloemen staan in allemaal verschillende emmers en vazen. Op de bank liggen kussens van Imbarro. De wanddecoratie boven de bank naar een schilderij uit het Rijksmuseum heeft Maddy online besteld op Ixxidesign.com. De zijden bloemen (uiterst links) zijn van Silk-ka.

ling.’’ Ze probeerde de parttime opleiding binnenhuisstylist en belandde ten slotte in een fulltime kantoorbaan. ,,Nee, niet in de bloemen. Ik wilde mijn studieschuld aflossen en koos daarom voor een vast salaris.’’ Kantoorwerk maakte Maddy echter niet gelukkig. Toen haar vriend aanbood haar te helpen met het opzetten van een eigen bedrijf, besloot ze de stap te wagen en freelance bloemiste te worden. Zo werkte ze in verschillende bloemenzaken en bouwde ze een eigen zakelijke klantenkring op. ,,De laatste jaren namen de freelance opdrachten af en het aantal zakelijke klanten nam toe. Ons huis werd te klein. We leefden in een bloemenzaak; er kwam steeds meer in de woonkamer te staan. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een klein pandje om vanuit te werken. De ochtenden waren vooral voor bedrijven. De middagen gebruikte ik om acquisitie te plegen en computerwerk te doen. Dus ik dacht: dat kan ook wel in een winkeltje.’’

Oude volksbuurt

dat ik bloemist wilde worden. Als klein meisje was ik al in de weer met bloemen’’, vertelt ze. Ze volgde de opleiding bloem aan het Groenhorst college in Velp en werkte daarnaast in een bloemenwinkel. Toch duurde het nog jaren voordat ze haar droom waarmaakte.

Kantoorbaan In de praktijk leerde ze meer dan op school, zodat Maddy besloot met de opleiding te stoppen. ,,Het laatste jaar was vooral herha-

Bloem en Blad 04 l 2014

04Winkelreportage Mon Fleuri.indd 39

Maddy kon via Volkshuisvesting haar hoekpand huren, maar moest nog een aantal maanden wachten tot het vrij kwam. ,,Daarom ben ik in een klein pandje begonnen met een pop-upstore. Zo kon ik onderzoeken of het in deze buurt zou lukken.’’ Januari dit jaar was het zo ver en kon ze haar huidige pand betrekken. Klarendal is een lastige buurt, laat Maddy weten. ,,Het is een oude volksbuurt. Mensen gaan liever naar de markt. Het is ons-kentons, en als je niet van hier komt, kijken ze je soms een beetje raar aan.’’ ,,Ik zit hier nu anderhalve maand. Mensen lopen eerst een paar weken langs en kijken naar binnen. Nu komen ze binnen. Ze zijn wel heel blij dat het zo’n mooie buurt is geworden; het was echt aan het verpauperen. Maar tegelijkertijd moeten ze er erg aan wennen. Al die modewinkeltjes, daar kunnen ze niks mee. Toch komt er wel steeds meer saamhorigheid. Het is een hartelijke buurt. De binnenstad is veel onpersoonlijker, dat past niet bij mij.’’ Het Arnhemse modekwartier is een populaire wijk geworden waar mensen graag winkelen en uit eten gaan. Maddy vindt het een voordeel dat klanten hier voor de deur gratis kunnen parkeren. ,,Ik geloof dat ik nu wel geaccepteerd ben. Met de ondernemers

kan ik het goed vinden, dat zijn klanten. De bewoners zeggen me gedag en komen steeds vaker bloemen halen. Dus ja, ik denk wel dat ze blij met me zijn.’’

No-nonsense De winkel is eenvoudig en no-nonsense ingericht met voornamelijk tweedehands meubels. De tafel waar de bloemen op staan, zijn oude schappen van de Albert Heijn die ooit in het pand heeft gezeten. Maddy vond ze in de kelder, evenals de oude deur die ze ter decoratie in de winkel heeft gezet. ,,Alle huurders voor mij hebben dit altijd laten liggen. Het pand is van 1820. Ik vind het leuk om oude elementen van vorige eigenaren terug te laten komen.’’ Zelf bracht ze ook oude meubels in de winkel, zoals de bank en het bureau van haar overgrootmoeder, waar ze haar administratie aan doet. De toonbank komt van Marktplaats en de servieskast nam ze van thuis mee. ,,Die heb ik roze geverfd en vervolgens met afbijtmiddel behandeld.’’ Een oud buikkastje komt van de kringloop; de verlichting van Ikea. Al met al heeft de inrichting haar weinig geld gekost. ,,Mijn bloemen zijn een beetje rommelig en de meubels passen daar prima bij. Ik ben gek op oude meubels; nieuwe meubels vind ik niet bij mijn stijl passen.’’ De winkel loopt goed, laat Maddy weten. ,,Van donderdag tot en met zaterdag is het echt een tandje bijzetten. Soms weet ik niet hoe ik het moet doen. Maar als je plezier hebt in je werk maakt dat niet uit. Van de zakelijke klanten kan ik de vaste lasten betalen. Verder heb ik veel bruiloften, vaak mag ik ook de locatie volledig aankleden. Dat tikt best aan.’’

Maddy Beekhuizen.

39 10-04-14 13:24


Bedrijfsprofiel Naam: Mon Fleuri Eigenares: Maddy Beekhuizen (26) Start: oktober 2013, in huidige pand januari 2014 Locatie: Arnhemse modekwartier Oppervlakte: 40 m² en een kelder van 45 m² Medewerkers: geen Doelgroep: middensegment Verzendorganisatie: (nog) geen Adres: Klarendalseweg 34, 6822 GA Arnhem, (026) 848 16 94, www.monfleuri.nl

1

3

2

4

6,5 m WC

Hal woning

Keuken

Werkbank

xx m

Kast Tafeltje 8,5 m

Balie

Vitrine Bloemen Bank

Kast

Zuil

1 Bij de entree staat een hoekje met boeketten en bloemwerk. De lampionTafeltje

De

ur

t

Zuil

Tafel

xx m

s Ka

e tre

nen zijn van &Klevering.

En

2 De achterwand is zachtblauw geschilderd. Maddy is van plan om die kleur

per seizoen te wisselen. ,,Dan heb je meteen een heel andere sfeer.’’

40 04Winkelreportage Mon Fleuri.indd 40

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:25

Bloe


2014

3

5

4

6

3

De servieskast is eerst roze geverfd en daarna met afbijtmiddel behandeld. Er staat glaswerk in van Tica en Basics & Trends. Maddy koopt niet in bij groothandels waar een minimum bestedingsbedrag geldt. ,,Dan staat je hele winkel vol met hetzelfde.’’

4

Weggevertjes noemt Maddy deze boeketjes die ze verkoopt voor €7,50. Ze heeft ze altijd staan want er is veel belangstelling voor.

5

Het buikkastjes komt van de kringloop, de vazen van Tica en Basics & Trends. Maddy koopt graag van Fair Trade en bij de kringloopwinkel.

6

De toonbank komt van Marktplaats. Achter de toonbank maakte Maddy een balie waar de kassa op staat.

www.bloemenblad.nl/ondernemerschap

Bloem en Blad 04 l 2014

04Winkelreportage Mon Fleuri.indd 41

41 10-04-14 13:25


Het boeket van

Mon Fleuri

Tekst: Jeannet Hooftman, foto: Gerdien de Nooy

Natuurlijk, fris, vernieuwend en kleurrijk. Zo omschrijft Maddy Beekhuizen de stijl van het bloemwerk dat zij maakt in haar winkel Mon Fleuri in Arnhem. Bovendien gebruikt zij bloemen van het seizoen. ,,Ik houd heel erg van seizoensbloemen. Als er bloesemtakken zijn, wil ik daar heel veel van hebben. Ik de zomer heb ik veel veldbloemen. Bij mij geen allium in de winter. In mijn winkel zie je wat voor seizoen het is.’’ De boeketten van Maddy hebben de uitstraling van veldboeketten. Strakke boeketten maakt ze alleen op bestelling. ,,Die passen niet bij de stijl van mijn winkel.’’ Maddy koopt haar bloemen in bij de groothandels op Plantion in Ede. Ze calculeert gemiddeld met factor 3. De bloemen van dit boeket zijn ingekocht in week 12. Gebruikte materialen (inkoopprijzen)

42 04Boeket van Mon Fleuri.indd 42

2 Syringa ’Maiden’s Blush’ à €0,93 2 Tulipa ’Drumline’ à €0,30 3 Calendula à €0,19 2 Dianthus ’Ganache’ à €0,30 3 Ranunculus à €0,19 2 Allium à €0,21 2 Antirrhinum à €0,37 5 Myosotis à €0,19 2 Viburnum à €0,64 Salal 2 Koraalvaren à €0,14 Totaal materialen

€ € € € € € € € € € € €

1,86 0,60 0,57 0,60 0,57 0,42 0,74 0,95 1,28 0,80 0,28 8,67

Verkoopprijs

€ 26,50

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:25


554753.indd 43

14-4-2014 9:52:05


Lucas Jansen, van kn

Stadsjongen in de bloemen? ,,Als klein ventje ging ik altijd met mijn moeder mee om een bosje freesia’s te kopen bij Eradus (Leiden, red.). Ik zie ze nog staan: in een zilveren vaasje, schepje suiker erbij en ze kwamen altijd mooi open. Ik was een jaar of 12 toen Eradus vroeg of ik die bloemen leuk vond. Hij had iemand nodig om te vegen en emmers te vullen. Dat ging ik doen. Zijn broer had een kiosk bij het station en kon ook hulp gebruiken. Ik ging erheen en op mijn 16e draaide ik die zaak op de zaterdag al zelfstandig. Ik ben er bij toeval in gerold.’’

Heb je een bloemistenopleiding gevolgd? ,,Niet meteen. Ik heb eerst de Havo gedaan. Op mijn 16e verhuisden we naar Leiderdorp. Daar zat Piet Rasser, een echte ondernemende bloemist. Met mijn moeder ging ik er eens heen om rouwbloemwerk te bestellen. Piet zei ,,Jij werkt toch in bloemen? Kom maar bij mij.’’ Zo kwam ik bij Rasser en ging ik naar de middelbare tuinbouwschool. Daarna moest ik in militaire dienst, maar ik bleef bij Rasser werken. Na de dienst ben ik de meesterbinderopleiding gaan doen. Rasser stimuleerde dat heel erg. Ik heb daar echt een hele goede leerschool gehad.’’

Hoe kwam je in het onderwijs? ,,Op die meesterbinderopleiding kreeg ik les van Dries Alberts. Hij kreeg een telefoontje van de christelijke lagere agrarische school in Alphen aan den Rijn, die een docent zocht. Alberts wist dat ik wel eens workshops gaf en vroeg of ik het iets vond. Zo rolde ik, aanvankelijk voor een halve dag in de week, in 1984 in het onderwijs. Ik ben meteen de opleiding tot praktijkleraar gaan volgen. Het tweede jaar breidde de onderwijsbaan uit naar zeventien uur per week en het derde jaar werd het fulltime.’’

Wat heb je met de tuinbouwschool Aalsmeer? ,,Een leerling van mij in Alphen stroomde door naar Aalsmeer. Die school - 800 leerlingen, alleen al dertien eerste klassen! - zocht

44 04Interview Jansen.indd 44

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:26

Bloe


Interview

an knechtje tot kennisplatform

2014

Tekst: Paula van de Hulst, foto: Gerdien de Nooy

Als stadsjongetje belandde Lucas Jansen ,,door toeval’’ in de bloemen. Hij werkte eerst in bloemenwinkels, later in het onderwijs. Door de bureaucratie besloot de inmiddels 55-jarige Leidenaar voor zichzelf te beginnen. Menig onder- en werknemer in de sierteeltketen volgde lessen bij hem. Begin dit jaar vierde Jansen zijn dertigjarig onderwijsjubileum. Reden voor een interview. een fulltime leraar. Mijn oud-leerling opperde ’die leraar in Alphen’ te benaderen. In 1987 begon ik daar met het geven van plantenkennis en bloemschikken En ik werd meteen mentor. Het ging me ook goed af. Ik kon wel een beetje orde houden.’’

De praktijk en de bloemenwinkel vaarwel gezegd? ,,Nee, ik heb nog heel lang op zaterdag, rond kerst en Moederdag bij Rasser gewerkt. Goed voor mijn vakvaardigheid. Ik heb daar veel geleerd, vooral praktische dingen. Dat levert zoveel praktijkvoorbeelden op die je als leraar kunt gebruiken. Ook over klantbenadering. Rasser deed toen al strookjes met verzorgingsadvies aan de boeketten. Hier is dat wel ingeburgerd, maar in het buitenland geef ik dergelijke voorbeelden nog steeds.’’

Je klinkt enthousiast. Waarom uit het onderwijs gestapt? ,,Ik vond onderwijs leuk omdat ik mensen graag iets wil leren en daarbij de touwtjes in handen heb. In 2005 had je de kwalificatiestructuur. Buitenschoolse activiteiten mochten niet meer en je mocht niet langer als leraar voor de klas les geven. Je gaf leerlingen een opdracht die ze twee weken later klaar moesten hebben. Dat vond ik niets. Zeker niet voor 16/17-jarigen. Die moet je begeleiden, structuur geven en laten weten dat jij ze met je kennis kunt helpen. De school was door fusies een groot, log apparaat geworden. Medewerkers moesten tijd schrijven. Managers die geen enkel benul hadden van de praktijk, legden op hoe het moest. Die bureaucratie in het onderwijs, ik zag het niet zitten.’’

En dus... ,,Begon ik voor mijzelf. Ik gaf, via het Wellantcollege, al cursussen aan veilingmedewerkers, exporteurs en kwekers. Ik dacht: daar ligt een markt, met name op het gebied van sortimentskennis en kwaliteit. Wat Wellant kan, kan ik ook. Én voor een concurrerende prijs, want ik heb geen overhead. Ik besloot het te proberen. Ik kon altijd nog vuilnisman worden, of buschauffeur.’’

Bloem en Blad 04 l 2014

04Interview Jansen.indd 45

Liep het meteen? ,,Eigenlijk wel. Ik had natuurlijk een netwerk. Ik heb nog geen jaar gehad waarin ik me afvroeg hoe ik de eindjes aan elkaar moest knopen. Ik heb met Floweracademy. NL continue werk. Dat geeft heel veel voldoening.’’

Je hebt toch ook Floweracademy.TV? ,,Ja. Vanuit Floweracademy.nl heb ik veel gereisd, naar Japan, Italië, Portugal, Griekenland, Slovenië. Iedereen wil leren. Maar ik kan er niet steeds heen. Zo ontstond het idee voor Floweracademy.TV. Met een aantal partners ontwikkel ik nu lesmateriaal op video. Als het gaat over sortiment, presentatie op de winkelvloer, verzorging van bloemen en planten, marketing en dergelijke, is video een geschikt medium om kennis vanuit Nederland te ontsluiten. Drie jaar terug ontstond het idee en in april is Floweracademy.TV twee jaar in bedrijf.’’

Dat betekent snel veel mensen bereiken? ,,Nou, video’s maken is duur. Voor drie keer vijf minuten film ben je een dag aan het filmen. En dan moet je de rest nog doen. Voor een beetje cursus ben je een week onderweg. Maar er is wel belangstelling vanuit de bedrijven. Ook telers(groepen) en exporteurs vragen of we content voor ze willen maken. En hoe meer content je hebt, hoe meer belangstelling er komt. Niet alleen voor educatie maar ook voor promotie. Die twee gaan hand in hand.’’

Wat vind je, terugkijkend op je onderwijstijd, opmerkelijk? ,,Het reguliere tuinbouwonderwijs is heel lang te navelstaarderig geweest. Dat is het nog, denk ik. Eigenlijk moeten leerlingen een brede basis krijgen met les in teelt, handel en bloemschikken. Nu worden ze te smal en te eenzijdig opgeleid. In de basisopleiding moet ook meer plaats zijn voor marketing en management. Daarna, in hun

laatste jaar, kunnen leerlingen focussen. Die hele kwalificatiestructuur... die is het niet. Onlangs wilde een student stage lopen bij Floweracademy.TV. Dus meldde ik me aan bij Aequor om erkend leerbedrijf te worden. Er kwam iemand langs die meteen zei dat ik geen erkenning zou krijgen omdat ik geen handelsbedrijf ben. Wél vond hij het interessant wat ik doe en of ik gastlessen wilde geven... Dat is nou typisch zo’n voorbeeld van een beperkte zienswijze en bureaucratie: dit zijn de regels, daaraan houden wij ons. Kijk nou eens naar de leerlingen in plaats van naar de regels. Die club kost miljoenen per jaar en draagt niets bij aan verbetering van het onderwijs. Ik vind het niet erg als ze ophouden te bestaan.’’

Hoe zie jij de toekomst van het onderwijs? ,,Breder. Veel meer marketing, management en productkennis. En meer digitalisering, actuele kennis en een breed aanbod, gebracht op een moderne manier. Floweracademy.TV is een hele handige tool. Zeker omdat er geen sortimentskassen, geen schooltuinen en geen boekjes van BBH meer zijn. Een platform met actuele, goede kennis, zou veel scholen een oplossing bieden. Dat is uiteindelijk goedkoper dan al die uren die er nu in worden gestopt.’’

En waar ligt jouw persoonlijke ambitie? ,,Met Floweracademy.TV hét platform voor de sierteelt worden. De veiling en promotie zitten op veel kennis, maar die wordt te weinig ontsloten. Al die informatie vastleggen op film, dat heb ik voor ogen. Als die contentbak voller wordt, ontstaat een platform voor de sierteelt. Mijn hoop en insteek is dat alle productinformatie in de toekomst daar te vinden is. Ook informatie over dervingvermindering, assortimentskennis, verwerking van de producten. Dat is ook interessant voor scholen. Scholen doen te weinig aan productinformatie en commercialiteit. Terwijl dat heel belangrijk is.’’

45 10-04-14 13:26


Anoniem

Boeket met ranonkels Tekst en foto's: Jeannet Hooftman

Het is een mooie lentedag als ik een boeket ga kopen voor een vriendin. Ik heb zin in echte voorjaarsbloemen en besluit te vragen om ranonkels. Het boeket mag €12,50 à €15 kosten.

Begroeting ,,Hallo’’, zegt de bloemist als ik binnenkom. Zijn vrouwelijke collega kijkt me aan maar groet me niet. Vragen ,,Kan ik u misschien helpen mevrouw?’’, vervolgt de bloemist. Ik zeg dat ik een voorjaarsboeket wil. Liefst met ranonkels. ,,Ik heb hier mooie donkerroze. Met zo’n trosroosje erbij en sneeuwbal erdoor? Voor een fris effect. Wat wilt u ongeveer uitgeven?’’ Ik antwoord: ,,Tussen de €12,50 en €15.’’ ,,Ik heb hier ook een mooie crème ranonkel. En een beetje blauwe bloemen? Dat is misschien ook wel leuk.’’ Ik vind het prima. Hij pakt de bloemen en gaat binden. Dan vraagt hij of ik misschien nog een boodschap moet doen. Dat hoef ik niet, en ik vraag of het lang gaat duren. ,,Nee hoor, vijf minuutjes.’’ Als het boeket bijna klaar is laat hij het zien. ,,Nog wat blad eromheen, dit is het idee. Is het een cadeautje mevrouw?’’ Advies ,,Ik plak er snijbloemenvoedsel op. Oplossen in warm water. De bloemen een stukje afsnijden voordat ze in de vaas terechtkomen, dat is het beste.’’

Beoordeling + Vriendelijke en beleefde klantenbehandeling. + Goed advies. + Mooi boeket. - Tijdens het binden is het lang stil. Dat voelt ongemakkelijk.

Afscheid ,,Tot ziens, dag.’’ Bijzonderheden Tijdens het binden merk ik op dat ik veel bloemen krijg. Daarop zegt hij: ,,U geeft een budget en daar maak ik wat voor.’’ Verder is hij zwijgzaam. Het boeket gaat in bruin papier met lintjes in de kleur van de bloemen. Betaald €14.

46 04Anoniem.indd 46

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:26

Bloe


2014

Begroeting ,,Hallo’’, klinkt het meteen enthousiast.

Begroeting ,,Goedemiddag’’, klinkt het uit drie monden als ik binnenkom.

Vragen ,,Wat kan ik voor u doen?’’ Ik vertel mijn wens. ,,Ik heb wat klaarstaan. Ik kan ook wat voor u maken. Welke kleur?’’ Ze laat me de ranonkels zien. ,,Wilt u deze?’’, zegt ze bij de roze. ,,Of die gemengde?’’ Ik zeg dat ik de gemengde bossen wel leuk vind. Alleen ranonkels of met iets gemengd? Tulpjes? Ik heb gele, roze, rode...’’ Ik vind de geelwitte die ze het eerst aanwijst mooi. Zij ook zegt ze. ,,Wilt u iets van hyacint erdoor?’’ Die ruiken me te sterk. Ik heb liever een takje erdoor. ,,Deze? Of brem?’’ Dat vind ik een leuke combinatie. ,,Zal ik het zo voor u doen? Mooi.’’ Ze pakt de bloemen en gaat ermee naar de bindplaats. ,,Ik kom zo op €16,50, is dat goed?’’ Als ze klaar is: ,,Is het een cadeautje?’’

Vragen ,,Kan ik iets voor u doen?’’ Ik uit mijn wens: een voorjaarsboeket met ranonkels. ,,Ik heb wat klaarstaan en ik kan wat anders voor u maken. We hebben genoeg.’’ Ze heeft een boeket staan met ranonkels maar ik wil graag dat ze wat maakt. Daarom zeg ik dat ik een wat kleiner boeket wil, van maximaal €15. Ze neemt me mee naar de hoek waar de ranonkels staan. ,,Welke kleur wilt u? Of wilt u ze door elkaar? Zegt u maar wat u wilt.’’ Ik zeg haar dat ik graag een gemengd boeket wil. ,,Dat kan. Matricaria erdoor doen en iets gemengds maken?’’ Ik stem toe. Ze pakt oranje ranonkels, matricaria en vervolgens kiest ze er zelf Solidago en gele gebera’s bij. Ze laat de combinatie ter goedkeuring zien en gaat het binden. Als ze klaar is laat ze het resultaat zien: ,,Zo is het.’’

Advies ,,De bloemen goed schuin afsnijden, een klein laagje koud water met een druppeltje chloor.’’

Advies Geen.

Afscheid ,,Fijne dag nog, dag.’’

Afscheid ,,Dank u wel, tot ziens, dag.’’

Bijzonderheden Ze bindt het boeket af met touw en pakt het in wit glanzend papier. Ik vraag of chloor beter is dan snijbloemenvoedsel. ,,Wij vinden van wel. We doen het al tien jaar en we hebben er goede ervaringen mee.’’

Bijzonderheden Ik vind het een vrolijke combinatie van bloemen, maar als ik het uit de verpakking haal, valt het boeketje uit elkaar. Ik vind het wat iel.

Betaald €16,50.

Beoordeling + Vriendelijke en enthousiaste bloemiste. + Goed advies. + Ik ben blij met het resultaat.

Bloem en Blad 04 l 2014

04Anoniem.indd 47

Betaald €13,50.

Beoordeling + Prettig dat iedereen me begroet. - Bloemiste stelt weinig vragen. - Boeket zit niet stevig in elkaar.

47 10-04-14 13:26


Financiële problemen, menig winkelier heeft er in deze langdurige crisis mee te maken. Een oplossing met hulp van de bank behoort niet altijd tot de mogelijkheden. Weinig ondernemers weten dat de gemeente vaak wel een uitweg kan bieden. Die oplossing heet: Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen.

Bijstand voor zelfstandigen helpt ondernemers in financiële nood Tekst: Philip Vijfhuize, illustratie: Ingimage

M

et het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen, kortweg Bbz, helpt de gemeente ondernemers die kampen met financiële problemen die het voortbestaan van hun bedrijf bedreigen. Het besluit omvat diverse regelingen, bijvoorbeeld voor oudere, startende en gevestigde ondernemers en voor ondernemers met een minimaal inkomen. De gemeentelijke hulp kan bestaan uit een renteloze lening, een starterskrediet of een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau. Door gebruik te maken van een van deze regelingen, voorkomt de ondernemer dat hij in de bijstand terechtkomt. Dit artikel beperkt zich tot de groep ’gevestigde ondernemers’. Om in deze categorie ingedeeld te kunnen worden, moet de aanvrager langer dan drie jaar ondernemer zijn.

Voorwaarden De gemeente hanteert als voorwaarde voor het verstrekken van een Bbz-lening

48 04Bijstand zelfstandigen.indd 48

dat de ondernemer geen hulp (meer) krijgt van een bank of borgstellingsfonds. Andere voorwaarden zijn dat een bedrijf na de kredietverstrekking in principe levensvatbaar is en dat de aanvrager minimaal 1.225 uur per jaar (23,5 uur per week) in het bedrijf werkzaam is. Levensvatbaar betekent in dit geval dat het inkomen uit het bedrijf, eventueel aangevuld met andere inkomsten, voldoende oplevert voor de instandhouding van het bedrijf en voor de aanvrager en zijn gezin. Het maximale bedrag dat in het kader van de Bbz wordt uitgeleend, verandert jaarlijks. Op dit moment is het bedrag maximaal €190.812 en de rente bedraagt nu 8%. Terugbetaling gebeurt meestal over een termijn van vijf jaar, maar zowel langere als kortere looptijden komen voor. Tijdens de looptijd kan een ondernemer, wanneer de omstandigheden veranderen, een aantal keer uitstel van aflossing aanvragen. De gemeente beoordeelt elke situatie apart.

De gemeente leent een Bbz-krediet pas uit na een onderzoek door een door haar aangestelde en hierin gespecialiseerde onderzoeker. De gemeente betaalt dit onderzoek. De onderzoeker rapporteert aan de gemeente en geeft de ondernemer een afschrift van het advies. De ondernemer die het niet eens is met het besluit van de gemeente, heeft de mogelijkheid bezwaar in te dienen. Ondernemers kunnen een Bbz-krediet aanvragen bij de afdeling Sociale Zaken in hun woonplaats. Dat kan dus afwijken van de vestigingsplaats. Aanvragers moeten rekening houden met een doorlooptijd van circa vier maanden, maar zowel snellere als veel langzamere trajecten komen voor.

Gebruik lening De aanvrager van het Bbz-krediet mag het te lenen bedrag gebruiken voor investeringen, maar ook voor het betalen of saneren

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:27

Bloe


Haken en ogen

pt

2014

van schulden. Denk bij saneren aan een voorstel waarbij een schuldeiser een stuk(je) van het openstaande bedrag ontvangt, gelijktijdig met het kwijtschelden van het restant. Bbz is nadrukkelijk niet bedoeld voor het aflossen van normale bankschulden. Wel mogen ook bankschulden worden gesaneerd. In zo’n geval wordt de bank behandeld als elke andere schuldeiser, dus wordt de bank gevraagd genoegen te nemen met een stuk van het openstaande bedrag. De mooiste Bbz-lening in mijn praktijk betrof een bloemist bij wie met een forse kapitaalinjectie een schuld van vele tonnen kon worden weggesaneerd. In de sanering zat zelfs een toekomstige restschuld van een woning in privé, die toen nog niet was verkocht. Na de kredietverlening bleef een gezond bedrijf over en de ondernemer is tot de dag van vandaag actief als bloemistwinkelier.

Bloem en Blad 04 l 2014

04Bijstand zelfstandigen.indd 49

De Bbz-regeling kent verschillende haken en ogen. Zo heeft de aanvrager maar één kans om de onderzoeker goed te informeren en te overtuigen van zijn gelijk. Dit maakt een goede voorbereiding en zorgvuldige onderbouwing van de vraag verschrikkelijk belangrijk. Het aantonen van de verwachte levensvatbaarheid na kredietverlening is daarbij het belangrijkst. Een van de meest voorkomende valkuilen is een situatie waarin de aanvrager een partner heeft die niet in de zaak werkt en een zelfstandig inkomen heeft boven de bijstandsgrens van circa €1.200 netto per maand. In deze situatie valt de onderneming niet binnen de doelgroep en verstrekt de gemeente geen Bbz-lening. Bedenk dat je als privé persoon, samen met een eventuele partner, privé verantwoordelijk bent voor terugbetaling van de Bbz-lening, ongeacht de bedrijfsvorm. Dus ook als je een BV hebt, ben je privé verantwoordelijk. Als sprake is van overwaarde op de (privé)woning of op een bedrijfspand, zal de gemeente - indien mogelijk - proberen een hypotheek op de woning te laten vestigen. Ze doet dit om haar risico te beperken. De gemeente kan aan de toekenning van een kredietverstrekking zogenoemde ’opschortende voorwaarden’ verbinden. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld kan eisen dat anderen instemmen met een door de gemeente geformuleerd voorstel. Denk hierbij aan een verklaring van een bank dat het krediet in stand wordt gehouden. Vrij recent maakte ik bij een bloemist mee dat de gemeente instemde met Bbz onder de voorwaarde dat de huur van het winkelpand naar beneden werd bijgesteld tot een door de onderzoeker vastgesteld bedrag. Uiteindelijk werkte de verhuurder daaraan mee. Dat leverde de ondernemer niet alleen €27.000 Bbz-krediet op, maar tegelijkertijd ook ongeveer €12.000 huurvermindering over de resterende looptijd van het huurcontract.

Vijfhuize Sales & Business Support Met ingang van dit nummer verzorgt Philip Vijfhuize van Vijfhuize Sales & Business Support in Krimpen aan den IJssel maandelijks een artikel over een bedrijfsmatig onderwerp. Vijfhuize werkt vanuit zijn woonplaats inmiddels tien jaar als zelfstandig bedrijfsadviseur en mediator door het hele land. Hij heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het (kleinere) midden- en kleinbedrijf en houdt zich bezig met het ondersteunen van ondernemers in verschillende omstandigheden, ook als het (even) tegenzit. Zijn werk bestaat onder meer uit het oplossen van problemen en mediation in echtscheidingen en arbeidsconflicten. Een greep uit zijn gevarieerde werkzaamheden: hulp bij bedrijfsbeëindiging, faillissement, het starten van een nieuwe zaak en het verbeteren van het bedrijfsresultaat, maar ook ondersteuning bij bedrijfsovername en fungeren als klankbord voor de ondernemer die daar behoefte aan heeft. Door samenwerking met branchevereniging VBW heeft Vijfhuize vaak contact met bloemisten. Vijfhuize schrijft zijn bijdragen belangeloos. Hij hoopt met zijn kennis en ervaring iets toe te voegen aan de branche. ,,Want’’, zegt hij: ,,Jullie hebben een prachtig vak, waarin vaak met veel inzet en toewijding wordt gewerkt. Ik merk door mijn werk voor bloemisten echter regelmatig dat ondernemers aan de financiële kant iets minder geschoold zijn en daar ook niet de meeste voldoening in vinden. Bloemist. Het is een schitterend vak. Met mooie winkels, fijne medewerkers en prachtige producten. Toch is het niet voor iedereen in de branche vanzelfsprekend dat de maand met winst wordt afgesloten en dat schuldeisers binnen redelijke termijnen worden betaald. Veel ondernemers gaan in deze tijd gebukt onder een voortdurend tekort aan werkkapitaal, wat het ondernemen (extra) lastig maakt. Daarom heb ik als eerste bijdrage gekozen voor een onbekende, enorm mooie oplossing voor ondernemers die - door welke oorzaak dan ook - tijdelijk in financiële problemen zijn geraakt (of dreigen te raken): de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Meer weten: www.vijfhuize.nl.

Kijk voor meer informatie over Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) op http://www.rijksoverheid.nl/ onderwerpen/bijstand-voor-zelfstandigen-bbz

49 10-04-14 13:27


Sociale media en Moederdag, een goede twee-eenheid Tekst en foto: Michele Colombrino, tekst kaders: Paula van der Hulst

Sociale media en Moederdag, gaan die samen? Jazeker. Juist voor een drukke dag als Moederdag zijn de verschillende sociale media effectief te gebruiken om meer bezoekers naar uw winkel te trekken. Ze maken het mogelijk van uw klanten vaste klanten te maken. Denk er nu vast over na en laat de kansen niet liggen.

Serie online marketing Dit artikel is het tweede in een serie over de mogelijkheden van online en lokale marketing voor bloemisten. Dit keer staan acties voor Moederdag centraal. In de komende Bloem en Blad is ’trouwen’ het thema. De serie wordt geschreven door Michele Colombrino, mede-eigenaar van Bloomly in Amsterdam, hello@bloomly.nl.

50 04Online Moederdag.indd 50

M

oederdag is voor de bloemist een van belangrijkste dagen van het jaar. Een dag ook die kansen biedt om zowel de naamsbekendheid van de winkel als het klantenbestand te vergroten. De sociale media kunnen hier uitstekende diensten bewijzen. Om effectief gebruik te maken van de sociale media is het belangrijk het netwerk te kiezen waarop ook uw klanten aanwezig zijn. Facebook staat in elk geval

bovenaan. Welke andere netwerken worden gebruikt, achterhaalt u eenvoudig door het uw klanten te vragen. En natuurlijk kunt u ook kijken op welke platforms uw concurrenten actief zijn.

80:20-regel Voor het bereiken van mensen via sociale media bestaat geen gouden formule. Maar er is wel één gouden regel: sociale media zijn er niet enkel voor directe verkopen. Gebruikers van Facebook, Twitter, en dergelijke houden hier namelijk niet van. Gebruik daarom nooit meer dan 20% van de inhoud op uw sociale media voor promoties, aanbiedingen en acties. Houd de overige 80% van de posts interessant, informatief en aantrekkelijk voor uw doelgroep. Doe dat door verhalen te vertellen en vragen te stellen. Zo betrekt u uw volgers en andere geïnteresseerden bij uw bedrijf. En als uw volgers tot

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 15:25

Bloe


2014

een aankoop willen overgaan, denken zij juist door die verhalen eerder aan uw winkel.

Lokaal samenwerken Moederdag is een goede gelegenheid om een gemeenschappelijke actie op te zetten met andere winkels in uw buurt. Bedenk en promoot een leuk moederdagcadeau waarin uw bloemen samen met een product van een collega-ondernemer worden verwerkt. Zo kunt u gebruikmaken van het klantenbestand van uw collega en komt u in contact met mogelijk nieuwe klanten.

Facebook De tijdlijn van Facebook is voor bloemisten een prima instrument. Posts met vragen krijgen altijd veel respons. Een voorbeeld van een vraag die veel reacties zal opleveren is: ,,Waarom is jouw moeder de beste?’’ Zo’n vraag zorgt ervoor dat uw volgers berichten plaatsen. Vraag ze ook waarom uw bloemenwinkel een goede keuze is voor een moederdagcadeau. Stimuleer het plaatsen van antwoorden of het delen van uw posts door bijvoorbeeld een cadeau weg te geven bij het antwoord dat de meeste likes krijgt.

altijd zoveel mogelijk vaste klanten te krijgen en zet ze in bij het vergroten van uw klantenbestand. Een goede manier om dit te doen, dient zich aan in de periode van vier weken voorafgaand aan Moederdag. Verstrek in die periode bij alle bloemen die u verkoopt kortingsbonnen voor Moederdag. Hiermee is de kans groot dat deze klanten voor die dag bij u in de winkel terugkomen. Met Moederdag zelf kunt u weer kortingsbonnen geven voor de periode erna. Dit om te bereiken dat uw klanten gewend raken aan het regelmatig bezoeken van uw winkel. Stimuleer klanten om iemand anders mee te nemen, bijvoorbeeld door voor beiden een leuke korting of cadeautje aan te bieden. Gebruik Facebook om een dergelijke actie te promoten en te laten delen.

Klantenservice

Aanbevelingen van anderen zijn voor consumenten een krachtig argument om tot een aankoop over te gaan. Mensen vertrouwen andere mensen meer dan de winkelier. Zeker als ze die andere mensen kennen. Voor een lokale bloemenwinkel is het dus belangrijk klantenbeoordelingen te verzamelen. Dit kan via de site, maar ook door klanten te vragen op hun eigen sociale netwerken als Twitter en Facebook, een beoordeling te posten over hun ervaring in uw winkel. Kort voor Moederdag zijn er veel (vaste) klanten in de winkel die graag hun verhaal willen delen.

Voor veel consumenten is een goede klantenservice een belangrijke reden om een bepaalde winkel te bezoeken. Op de sociale media kunt u prima laten zien dat het goed zit met uw klantenservice. Weet dat veel consumenten de sociale media gebruiken om over winkels te praten en deze aan te bevelen aan anderen. Sta op de verschillende netwerken klaar om onmiddellijk te reageren als er vragen of opmerkingen van uw klanten langskomen. Wees daarbij altijd eerlijk en oplossingsgericht. Probeer zo van ontevreden klanten tevreden klanten te maken. Moederdag is een uitermate drukke dag. U kunt iets van de werkdruk wegnemen door uw klanten via de sociale media te informeren over de mogelijkheid die u biedt om van tevoren te bestellen. Post op de sociale media dat er een speciaal afhaalpunt in uw winkel is, zodat klanten die hebben besteld niet hoeven te wachten.

Extra waarde

Stuur e-mails

Bied in de aanloop naar Moederdag iets extra’s aan. Gebruik deze periode bijvoorbeeld voor de introductie van een nieuw product of een nieuwe stijl en vertel uw verhaal hierachter. Waarom kiest u voor dit product of wat is uw inspiratie voor deze nieuwe stijl. Vraag gelijk uw klanten om hun mening en post dit op de sociale netwerken.

Stuur twee e-mails naar uw klantenlijst. De eerste een dag of tien voor Moederdag, de andere een dag of drie. De boodschap moet een duidelijke zijn zoals: ’Krijg €2 korting op uw moederdagboeket als u een week voor Moederdag uw bloemen bestelt’. Zorg dat de kortingsbon erbij zit. Dit voorkomt, of minimaliseert de uitschrijvingen. Een ander idee voor een onderwerp in uw nieuwsbrief is aan de lezers te vragen uw Facebook te ’liken’. Vertel dat ze korting krijgen als ze uw pagina liken. Alle vrienden

Klantenbeoordeling

Kortingsbonnen Vaste klanten zijn vaak de beste vertegenwoordigers van uw bedrijf. Probeer daarom

Bloem en Blad 04 l 2014

04Online Moederdag.indd 51

24Flower, Wervershoof 24Flower richt zich enkel digitaal, via de website www.24flower.nl, op de bloemenverkoop aan de consument. Het bedrijf betrekt de bloemen direct van kwekers en kiest daarbij voor duurzaam geteelde producten. ,,Voor alle feestdagen zijn wij actief’’, zegt Jasper Stam van het NoordHollandse bedrijf. ,,Dat wil zeggen dat we voor speciale bloemendagen, dus ook voor Moederdag, een actie hebben. Via onze nieuwsbrief ontvangen mensen die eerder bij ons een bestelling hebben gedaan, een kortingscode. Met die code kunnen ze op onze site bestellen.’’ 24Flower werkt met kortingsacties omdat uit het afstudeeronderzoek van Jasper is gebleken dat mensen eerder tot een aankoop overgaan als er een ,,leuke korting’’ tegenover staat. Jasper: ,,Online bloemen bestellen staat nog in de kinderschoenen. Met acties willen we mensen ook meer bekend maken met deze manier van bloemen kopen.’’ De acties voor Moederdag worden ook op Facebook en Twitter gecommuniceerd. Facebook gaat dit jaar meer worden ingezet dan vorig jaar. 24Flower zet LinkedIn en Pinterest nog niet actief in, maar kijkt wel naar mogelijkheden om ook deze kanalen te benutten. ,,Voorwaarde is dat we voldoende capaciteit hebben, als je een nieuw kanaal wilt inzetten, moet je het wel goed doen.’’ Het internetbedrijf benut de gegevens van klanten niet voor andere marketingactiviteiten. Wel krijgen eerdere bestellers een aantal dagen nadat het boeket is afgeleverd een enquête waarmee de tevredenheid wordt gemeten.

van deze mensen zien dan in de periode voor Moederdag de positieve beoordelingen van uw bedrijf. Dit is een hele effectieve manier om van een paar kortingsbonnen een geslaagde promotie te maken.

Pinterest Begin een Pinterestbord voor allerlei beelden die met Moederdag te maken hebben. Het kan lastig zijn om het bord enkel te vullen met moederdagboeketten. Pin daarom afbeeldingen van moederdagcadeaus die goed samengaan met bloemen, inspirerende quotes, foto’s van moeders met kinderen, knutselwerk en cadeausuggesties. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Vergeet niet dit bord te promoten op de andere sociale media.

51 10-04-14 15:25


Website en -shop zijn verlengde van de winkel Tekst: Paula van der Hulst, foto: Gerdien de Nooy

Zijn websitebouwer wil het liefst dat François van Gurp nog wat domeinnamen vastlegt, de winkel sluit en rijk gaat worden van de webshopverkopen. Voor de bloemist is dat een stap te ver. De winkel en het contact met de klanten zijn hem te lief. Maar hij is wel laaiend enthousiast over zijn webshop.

B

loemen Van Gurp in Breda had al in 2000 een website en was daarmee destijds vooruitstrevend. François deed er echter niet veel mee en hij had ook niet de indruk dat hij er veel klanten mee trok. Sinds 2009 is dat totaal anders. ,,Toevallig ontmoette ik iemand die websites bouwt en met wie ik een enorme klik had. Hij legde mij uit wat er allemaal bij een goede site komt kijken. Het was voor mij echt een ontdekkingsreis.’’

Het moet werken ,,Ik had wel een idee voor een webshop. Ik wilde iets moois. Maar Raymond Smulders van Studio ibizz maakt duidelijk dat het vooral moet werken. Hij wees mij op de site flesjewijn.com. De eigenaar heeft een kleine winkel in Oudenbosch. Maar die winkel heeft hij ’erbij’ want met zijn webshop verkoopt hij grote hoeveelheden wijn.’’ Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat het zo goed zou klikken tussen de bloemen- en de internetspecialist. François: ,,Ik wist één ding zeker: www.vangurp.com moest de naam van de site blijven.’’ ,,Helemaal niet’’, vond Raymond. ,,Dat is de grootste fout die je kunt maken. Alleen je naam in de url (Uniform Resource Locator, een gestructureerde naam die verwijst naar een stuk data waarmee je via Google wordt gevonden, red.), daarmee wordt je via Google niet gevonden.’’ Het kostte hem tien minuten om de bloemist te overtuigen. ,,Toen ik snapte hoe consumenten zoeken, bijvoorbeeld op ’bloemen’, begreep ik hoe belangrijk een goede naam is’’, zegt François. En dus heet zijn site sinds eind 2009 www.bloemen-vangurp.nl. ,,En of mensen nu zoeken op bloemenwinkel Breda, bloemenwinkel Prinsenbeek, bloemenwinkel Bavel of bloemenwinkel Teteringen, ze komen bij mij terecht. Die site was nog geen vijf minuten in de lucht en ik had al een bestelling binnen. Vijf jaar

52 04Website en -shop.indd 52

geleden hè’’, zegt de bloemist nog steeds nagenietend. Dat hij zo snel al werd - en nog steeds wordt - gevonden komt doordat de optimalisatie van de zoekfunctie via Google, goed in orde is. François: ,,Te weinig mensen verdiepen zich hierin, maar Studio ibizz doet dit wel. Zij bouwen als het ware de website naar Google toe.’’ Dat ouderen niet op internet zoeken, is onzin, zo heeft de bloemist inmiddels ervaren. ,,Ook ouderen bestellen via de webshop of zeggen in de winkel dat ze op de site iets hebben gezien. Vooral voor rouwwerk wordt de site geraadpleegd. Ik merk dat mensen thuis in alle rust, in hun eigen omgeving de mogelijkheden willen bekijken. Vervolgens komen ze met een printje naar de winkel om te bestellen. Ik trek hier klanten mee die ik anders nooit had gehad. Ook ouderen ja. Super leuk.’’

Eenvoudig Om te zorgen dat bezoekers tijdens hun tocht over de site niet afhaken, is eenvoud het credo. De kernwoorden waarop zij kunnen doorklikken, moeten duidelijk zijn. François en Raymond bepaalden die woorden in overleg. De bloemist schreef zelf de teksten erbij. Doorklikken werkt eenvoudig. Toch kan het altijd beter en daarom volgt François het surfgedrag van de bezoekers op de voet. ,,Elke week krijg ik van Raymond statistieken. Daarop kan ik zien hoeveel mensen de site bezoeken, hoe lang ze er blijven, waar ze blijven hangen of waar ze afhaken. Dat laatste is belangrijk. Als mensen steeds op eenzelfde punt afhaken, is de site op dat punt niet goed. Dat passen we aan zodat die ’hindernis’ wordt weggenomen. Over hindernis gesproken: gebruik géén inlogcode. Kom op, als mensen een bloemetje willen bestellen moeten ze niet eerst langs een muur hoeven.’’

Niet alleen voor de bezoekers moet de site eenvoudig zijn, ook voor de bloemist zelf is dat prettig. Hij kan hierdoor zelf de site aanpassen. Dat doet hij regelmatig. Zo wisselt hij regelmatig de voorbeeldboeketten op de site, past hij prijzen aan en haalt hij een product dat is uitverkocht eraf. ,,Dat ik snel kan inspelen op wat in de winkel voorradig is, vind ik heel belangrijk. Die website is het verlengde van je winkel. Mensen mogen niet voor niets naar de winkel komen doordat je de site niet hebt bijgewerkt. Als je er zo bovenop zit, kost dat tijd, maar ik ben erin gegroeid. Het bijwerken van de site hoort bij mijn dagelijkse bezigheden.’’

Steeds enthousiaster Naarmate hij beter snapte hoe het werkt, is de Bredase bloemist ook steeds enthousiaster geworden. Bewust heeft hij al snel de betalingsmogelijkheden op de site uitgebreid. ,,Als iemand je site bezoekt, moet je hem vasthouden. En dus kunnen mensen die in de webshop kopen met alle mogelijke creditcards betalen, maar afrekenen kan ook via IDeal en PayPal en een eenmalige machtiging afgeven is eveneens mogelijk. Particulieren rekenen meteen af, bedrijven kunnen ook op rekening kopen.’’ Al die betalingsmogelijkheden lopen via Ogone, een provider voor internetbetalingen. De kosten voor deze dienstverlener zijn afhankelijk van de omzet. François betaalt ongeveer €50 per maand en een ,,heel klein bedrag’’ per transactie. ,,In het begin had ik wel twijfels’’, erkent hij. ,,Weer maandelijks zoveel geld, dacht ik. Maar het gaat nergens over. Ik krijg opdrachten uit de hele wereld. Gisteren nog een bestelling uit Zwitserland en twee uit Australië. En ik heb geen omkijken naar beveiliging of updates, dat regelt Ogone allemaal.’’ Bewust heeft de Brabander zijn site alleen in het Nederlands gesteld. ,,En dat blijft zo. De bestellingen die ik uit het buitenland

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:27

Bloe


2014

Dankzij de webshop krijgt Bloemen Van Gurp opdrachten uit de hele wereld. Het bijwerken van de site hoort voor François bij de dagelijkse werkzaamheden.

krijg, worden meestal geplaatst door Nederlanders die daar wonen. Bovendien, het is geen informatieve site, maar eentje die zich richt op verkoop. Daar kom je altijd wel uit.’’ Regelmatig vragen collega’s hoe François het zo goed voor elkaar heeft met zijn website, maar als het gesprek komt op de prijs die eraan hangt, stokt het. ,,Ik heb ongeveer €6.500 in het geheel geïnvesteerd. Een deel van dat bedrag zit in het inbouwen van het betaalsysteem. Maar ik vind het dat bedrag dubbel en dwars waard. Collega’s vragen soms of het niet voor €1.000 kan. Dat kan misschien wel, maar dan werkt het lang niet zo goed als bij mij. Niet voor niets mag ik van mijn boekhouder altijd investeren in internet. Ook hij is heel tevreden met mijn site’’, zegt François.

Sociale media Door zijn plezier in internet is de bloemist nu ook actief op de sociale media. Hij twittert, ,,Gewoon omdat ik het leuk vind. Het

Bloem en Blad 04 l 2014

04Website en -shop.indd 53

is geen goudmijn, ik kan zonder.’’ En Facebook heeft hij opgepakt: ,,Ik heb geleerd daar professioneel mee om te gaan. Dat betekent niet te vaak iets posten en ook geen boodschappen als ’nu even tijd voor koffie’. Wel zet ik nieuwe producten die zijn binnengekomen erop. Ik gebruik Facebook nu een half jaar actief. Mijn eerste actie is 30.000 keer bekeken. Dit was een betaalde actie, waarmee de boodschap terechtkomt bij een doelgroep die je zelf kiest. In dit geval was dat ’tot 15 km vanaf Breda en vrouwen tussen 20 en 55 jaar’. Ik had er vier boeketjes op gezet en gevraagd welke de mensen het mooist vonden en waarom. Van elk boeketje gaf ik er een weg aan een stemmer die een leuke reden hadden aangegeven. Niet alleen kreeg ik er heel veel belangstelling door, het leerde mij ook weer een heleboel over de smaak van mijn klanten.’’ Zijn Facebookpagina en Twitteraccount zijn gekoppeld aan de website. Mede door de komst van de nieuwe media is de site nu

aan vernieuwing toe. ,,Er is in krap vijf jaar zo veel veranderd, er is steeds meer mogelijk. De site die ik heb is nu al weer gedateerd. Daarom werken we aan een nieuwe. Die krijgt icoontjes, gaat gebruik maken van modernere technieken en krijgt een uitgebreidere cms (contentmanagementsysteem, een toepassing die het mogelijk maakt dat mensen zonder al te veel technische kennis eenvoudig documenten en gegevens op de site kunnen zetten, red.).’’ François wil niet denken aan het runnen van een winkel zonder webshop. ,,Het maakt je wereld zo veel breder. Je komt met mensen in aanraking met wie je anders nooit contact had gehad. En het levert veel werk op. Het gebeurt zelfs dat mensen bellen: ’Ik heb een boeketje op de site gezien. Kan ik dat over een uurtje komen ophalen?’ Gek is dat, vaak bellen mensen nog na met een vraag. Eigenlijk is dat een smoes om toch even contact te hebben en te weten dat het goed komt.’’

53 10-04-14 13:27


,,Presenteren op kleur schept rust in je winkel, wat klanten waarderen, aldus shopverleider Vicky van der Krogt. Op de foto een presentatie bij Meesterbloembinderij Coen van Buuren.

Shopverleider Vicky van der Krogt: Kom eens uit je comfortzone Tekst en foto’s: Cornéline Lanooy

Een bloemist verkoopt geen bloemen, maar kleuren, geuren en emotie. Deze opvallende stelling hield Vicky van der Krogt begin maart een groep bloemisten voor tijdens een workshop bij Coen van Buuren. Daarnaast gaf de shopverleider een groot aantal tips. ,,Kom eens uit je comfortzone!’’

A

ls je doet wat je altijd hebt gedaan, zul je krijgen wat je altijd hebt gekregen. Was het maar waar... Zo begon Vicky van der Krogt haar presentatie bij de bijeenkomst van de VBW-Businessclub Zuid-West bij Meesterbloembinderij Coen van Buuren in Nieuwerkerk aan den IJssel (kader). ,,De tijden zijn rigoureus veranderd. Klanten shoppen overal en zijn niet langer trouw aan hun vaste winkelier. Tenzij deze echt de moeite doet om klanten

54 04Shopverleider Vicky vd Krogt.indd 54

aan zich te binden. En dat kun je alleen doen door lef te hebben en uit je comfortzone te komen, zoals dat tegenwoordig zo populair heet’’, aldus de shopverleider (kader). ,,En schiet dan niet gelijk in de stress omdat je niet weet wat je moet doen, maar zie het liever zo: nieuwe tijden worden leuke uitdagingen! Dan kun je op een positieve manier dingen veranderen in je bedrijfsvoering.’’

The Green Customer Journey De titel van de workshop heette The Green Customer Journey. ,,Het is een reis die we allemaal maken en onderweg kunnen we ons laten inspireren door wat we tegenkomen.’’ De shopverleider noemde in haar presentatie een aantal ontwikkelingen in het gedrag van klanten en gaf tips hoe hierop in te spelen. We zetten er een aantal op een rijtje. Informeer bij je klanten naar hun behoefte. Welke rol speelt groen in hun leven?

t

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:27

Bloe


2014

Uit onderzoek blijkt dat groen een belangrijke rol speelt in het leven van veel mensen. Groen staat voor nieuw leven, bescherming, veiligheid, emotie en contact. Groen drukt waardering en erkenning uit. Daarnaast zie je dat zelf kweken, tuinieren en stadskwekerijen steeds populairder worden. Daar kun je als bloemist – dé groenspecialist - heel goed op inspelen. Vraag aan je klanten waarom ze bij jou komen. Weet je eigenlijk wel waarom consumenten naar jouw winkel komen. Is het vanwege je assortiment, je service, de kwaliteit, omdat je dichtbij zit of omdat ze echt iets van je nodig hebben? Als je antwoord op die vragen hebt, kun je daar van leren. Overigens blijkt uit onderzoek dat slechts een kleine groep klanten (5%) doelgericht naar een winkel komt, de overige 95% komt oplossingsgericht. Laat je eigen prijsperceptie los. Als detaillist creëer je je eigen publiek. Zet je duurdere producten neer, zal daar een bepaald publiek op afkomen, en dat geldt ook voor minder dure producten. Het is een kwestie van de balans zoeken tussen drukte en rendement. Maak van je klanten fans. Fans van je winkel zullen rondbazuinen hoe leuk jouw spullen zijn. Sociale media zijn een makkelijk hulpmiddel hierbij, maar ook bijvoorbeeld klantenkaarten. Ga er ook vanuit dat er elke dag een nieuwe klant bij jou komt, die je tot ambassadeur van jouw zaak kunt maken.

t

t

Businessclub VBW Ongeveer één keer in de twee à drie maanden komt de VBW-businessclub Zuid-West, die op 5 maart te gast was bij Meesterbloembinderij Coen van Buuren in Nieuwerkerk aan den IJssel, bij een van de leden bij elkaar. Volgens alle leden is het goed om ‘je winkel uit te komen, je blik te verruimen, meningen te delen en van elkaar te leren’. ,,Het is de bedoeling dat je met elkaar open communiceert en kritisch durft te zijn’’, legt Jack van der Ende van VBW uit. Hij begeleidt de businessclub Zuid-West, een van de clubs binnen de branchevereniging. Het team van Coen van Buuren had op het Pyramide Event Verfrissend Anders in oktober 2013 een workshop gewonnen die shopverleider Vicky van de Krogt onder de aanwezige bloemisten had verloot. Coen en zijn partner Eline vonden het ‘niet meer dan logisch’ om ook hun collega’s van de businessclub voor de workshop uit te nodigen. De bloemisten die op 5 maart aanschoven, waren: Eric Pannenborg van Florale Extase in Dordrecht, Cora Spek van De Boeketterie in Etten-Leur, Nancy Machielsen van Vergeet mij niet Bloemisten in Breda, Marnix Alderliesten van Roosmarijn Bloem & Kado, Vlaardingen, Kitty Joosen van Bloembinderij ’t Hoefblad in Made, Coen van Buuren en Eline Frerichs van Meesterbloembinderij Coen van Buuren, Mariëlle Massar, medewerkster bij Coen van Buuren, Fons Klaren, freelancer/oud-bloemist in Spijkenisse en Jack van der Ende van VBW. Niet aanwezig, maar wel lid van de businessclub zijn verder nog: Yvonne van der Wekken van Decoflower in Roosendaal en Angela Voorhorst van Bloemsierkunst Voorhorst in Overschie.

tZorg voor ‘stopping power’.

Door ervoor te zorgen dat klanten bij jouw winkel stoppen, zul je soms iets geks of opvallends moeten doen. En dat kan heel makkelijk met een tekst op het raam of een bord op straat, door te spelen met kleur of met een foto. Mensen zijn gevoelig voor (bewegende) beelden. Creëer rust in je presentaties.

t

Mensen kijken meer naar groepen/blokken dan naar losse producten. Dus rustige presentaties op kleur zullen meer opvallen dan alles door elkaar te zetten. Ook scant een klant eerder horizontaal dan verticaal, kijkt hij eerder naar rechts dan naar links en kijkt hij op borsthoogte. Structuur in een winkel geeft de consument ook houvast bij zijn keuze.

t

Shopverleider Vicky van der Krogt werkt al 25 jaar in de tuinbranche en -retail. Een jaar geleden startte zij haar eigen bedrijf onder de titel Shopverleider. Voor grote en kleine detaillisten geeft zij lezingen, workshops en trainingen over klantgedrag en het verleiden van klanten om ‘bij jou’ te kopen. Zo geeft zij behalve de training The Green Customer Journey ook de workshop ‘De verleidende bloemenwinkel’. Hierin geeft zij het team van een winkel naar eigen zeggen ‘een verfrissende kijk op hoe de shopper hun winkel waarneemt. U zult ervaren hoe inspiratie, oplossingen en goede presentatievormen vertaald kunnen worden naar commercie op uw eigen winkelvloer’. De workshop bestaat uit drie onderdelen: inzicht in de huidige winkelbeleving, de shoppertheorie en een winkelexpeditie met praktijkcases.

Bloem en Blad 04 l 2014

04Shopverleider Vicky vd Krogt.indd 55

Vicky van der Krogt (midden, geel jasje) tussen de bloemisten die de workshop volgden. Rechts van haar Coen van Buuren en helemaal rechts Eline Frerichs van Meesterbloembinderij Coen van Buuren waar de bijeenkomst gehouden werd.

Shopverleider Vicky van der Krogt, (06) 23 54 00 47, www.shopverleider.nl

www.bloemenblad.nl/ondernemerschap

55 10-04-14 13:27


Patissier Hidde de Brabander:

Het ambacht is mijn passie Tekst: Cornéline Lanooy, foto’s: Dreams of Magnolia en Net5

Bloemen en chocolade zijn populair om te geven op Moederdag. Het ambacht van bloemist en dat van patissier heeft ook nog eens veel overeenkomsten, blijkt uit een gesprek met Hidde de Brabander van Dreams of Magnolia in Den Haag. ,,Voor iets speciaals ga je naar de vakman.’’

A

ls kleine jongen was Hidde de Brabander (33) al bezig met kunst en beeldende vormgeving. ,,Terwijl ik met vriendjes knikkerde, dacht ik na over schilder- en beeldende kunst. Mensen zeggen overigens snel: ik ben kunstenaar, maar vijf blauwe strepen op een doek vind ik eerlijk gezegd geen kunst. Kunst is voor mij ook het vakmanschap dat échte vaklui uitvoeren. Mijn vader bijvoorbeeld restaureerde oude huizen; dat vind ik kunst, maar anderen noemen hem een bouwvakker.’’ De liefde om zelf ook een kunstvorm/ ambacht uit te oefenen werd nog groter toen hij de mooie etalages van Banketbakker Bronswijk in Poeldijk, waar Hidde opgroeide, zag. ,,Daar lagen de prachtigste kunstwerkjes. Zoiets maken, dat wilde ik ook.’’ Via het leerlingstelsel kwam Hidde terecht bij Meesterbakker Roodenrijs in Wateringen.

Daar leerde hij de basisprincipes van de patisserie, zoals taarten opspuiten en koekjes maken, maar daarnaast nog veel meer. ,,Het was een fantastisch bedrijf om bij te werken. Vaak mogen leerlingen alleen maar schoonmaken - geloof me, dat heb ik vaak genoeg moeten doen - maar het is ook belangrijk dat ze het vak leren. Het is toch belangrijk om kennis door te geven aan een nieuwe generatie?’’ Zelf stippelde Hidde een traject uit om steeds hogerop te komen in het vak en daarin maakte hij grote stappen. ,,Vaak was een bedrijf in het begin eigenlijk te hoog gegrepen, maar door keihard te werken lukte het me om vol te houden en werd ik steeds beter.’’ Zo werkte hij bij de top van de patisseriebranche, zoals Pieter Booij van Huize van Wely, Cees Helder van Parkheuvel en Jonnie Boer van De Librije. Bij Pieter en Cees leerde hij gedisciplineerd en klassiek te werken en bij Jonnie experimenteerde hij meer bijzondere ingrediënten. De ondernemer geeft eerlijk toe dat hij er op sociaal vlak veel voor heeft moeten laten. ,,Het is alles of niets bij mij, maar dat had ik er voor over. Dat offer is volgens mij een van de ingrediënten voor een succesvolle carrière. Ik geloof in hard werken, mijn producten en in mijn eigen kunnen. Ik denk dat dat ook de Westlandse mentaliteit is: mouwen opstropen en doorzetten. Voordeel is ook dat ik mijn werk geweldig leuk vind. Ik werk liever tachtig uur met veel plezier dan dat ik twintig uur vervelend werk doe.’’

Emotie verkopen

Patissier Hidde de Brabander aan het werk in een kas, waar hij de beste planten uitkiest om mee te werken.

56 04Ondernemen.Hidde de Brabander.indd 56

Bloemen spelen op verschillende manieren een rol in het werk van Hidde. Hij startte in 2010 zijn eigen bedrijf c.q. label en noemde het Dreams of Magnolia. Voor zakelijke en particuliere klanten maakt hij patisserie, bruidstaarten en hij geeft les en workshops. ,,De Magnolia is mijn favoriete bloem. Hij is mooi, zoet en heeft een prachtige roze gloed. Hij straalt voor mij het vrouwelijke, sierlijke gevoel uit in combinatie met chocolade dat meer mannelijk en robuust is. In het bloeiseizoen vries ik Magnolia-bloemen in om die later te kunnen verwerken. Ook rozen, geraniums en andere bloemen pas ik toe in mijn patisserie. Daarvoor werk ik onder meer samen met Koppert Cress, een voorloper op het gebied van eetbare bloemen en planten.’’ Hidde gebruikt bloemen ook als versiering op bruidstaarten. Zo maakte hij

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:28

Bloe


2014

de bruidstaart voor het huwelijk van model Doutzen Kroes en dj Sunnery James. Zij wilden graag echte witte rozen op hun taart. Via chefkok Yuri Verbeek leerde Hidde bloemist/arrangeur Pim van den Akker leren kennen. Voor diens Food Floral Fashion Show vorig jaar in Delft maakte hij de patisserie. Hij vond de show ‘spectaculair en boven verwachting’. ,,Wat een beleving van mode, bloemen en eten; echt geweldig. Die beleving en emotie van een product is nog zo’n overeenkomst tussen patisserie en bloemen. Een bloemist en patissier verkopen allebei emotie met hun producten. In vreugde en verdriet leef je mee met bloemen en zoetigheid.’’ Bang voor de concurrentie van de industrie is Hidde niet. Volgens de bevlogen patissier kan de industrie het ambacht nooit inhalen. ,,Tuurlijk, ik zie ook dat Albert Heijn steeds meer exclusieve lekkernijen gaat verkopen. Maar een sticker van Excellent maakt het nog niet tot een kwalitatief goed en lekker product. Het enige wat ik AH moet nageven is hun uitstekende marketing; daar kunnen speciaalzaken veel van leren. We mogen best meer naar buiten treden om onze handgemaakte, ambachtelijke producten aan de man te brengen. ,,De vakman of -vrouw moet klanten ervan overtuigen dat zij bij hem of haar service, kwaliteit en een persoonlijke benadering krijgen. Daar kan de industrie echt niet tegenop.’’

In het tv-programma Bake my day beoordelen Hidde en Vicky Littlejohn (midden) verschillende kandidaten die patisserie maken.

Nougat Een van de specialiteiten van Hidde is nougat. Hij verdiepte zich in de historie van de lekkernij die tot honderden jaren teruggaat. De basisingrediënten zijn noten en honing, maar Hidde zou Hidde niet zijn als hij niet allemaal variaties bedacht op dit thema. Zo bedacht hij een koffie- en chocoladevariant, maar ook een met bessen en zelfs met whisky. Het receptuur van deze Single Malt-nougat is heel speciaal: Hidde roostert de amandelen op een Big Green Egg barbecue (,,het summum onder de barbecues’’) op hout van oude whiskyvaten. Het proces van iets nieuws bedenken vindt Hidde het mooist. Het produceren zelf laat hij het liefst aan zijn medewerkers over, al helpt hij mee als dat nodig is. ,,Dan ben ik alweer bezig met een nieuw idee.’’ Ideeën en inspiratie doet Hidde overal op. ,,Het is een kwestie van ogen en oren openhouden. Ik ben altijd bezig met vormen,

Bloem en Blad 04 l 2014

04Ondernemen.Hidde de Brabander.indd 57

Nougat is dé specialiteit van Dreams of Magnolia. Op de foto een variant met onder meer Japanse frambozen.

smaken en geuren.’’ Ook schuwt hij de samenwerking met andere ondernemers niet. Samenwerken bevordert juist de creativiteit, is zijn mening. Zo werkt hij veel samen met Jeroen van Oijen en Inge Meijs van Gastronomixs, die onder meer een boek hebben gemaakt over creativiteit. En op 7 april is een nieuw avontuur voor de patissier begonnen. Vanaf die datum is hij elke doordeweekse dag op tv te zien met het Net5-programma Bake my day. ,,Koken en bakken zijn populairder dan ooit en daar speelt dit programma op in.’’ Samen met Vicky Littlejohn van het Bakery Institute beoordeelt Hidde dagelijks zes kandidaten die patisserie maken. Aan het eind van het

programma strijden de overgebleven kandidaten met elkaar om de titel Beste amateurbanketchef van Nederland. Hij is blij met de aandacht voor zijn vak. ,,Mensen kunnen zo zien wat het echte ambacht van patissier inhoudt. Het is mijn passie. Koken en bakken met pakjes kan iedereen, maar voor iets speciaals ga je naar de specialist. Net zoals je voor een mooi boeket naar de bloemist gaat.’’

Dreams of Magnolia, Pastry by Hidde de Brabander, Westvlietweg 66f, 2495 AA Den Haag, (070) 753 68 41, www.dreamsofmagnolia.nl

57 10-04-14 13:28


Een heel bijzondere opdracht Tekst: Paula van der Hulst, foto’s: Wolterinck Event Decoration/Fraai Projecten

,,Het was echt een heel bijzondere opdracht. Het was het eerste congres van zo’n omvang in ons land. Als je daar een mooi plaatje kunt neerzetten en al die regeringsleiders genieten van jouw bloemwerk, dan is dat bijzonder.’’ Martin van Hemert van Wolterinck Event Decoration kijkt tevreden terug op zijn aandeel in de nucleaire top.

T

wee dagen, 24 en 25 maart, was Nederland dankzij de nucleaire top, het middelpunt van de wereld. Met een team van twintig mensen, onder wie vijftien bloemisten, zorgde Wolterinck Event Decoration er met de bloemenarrangementen voor dat mooie sfeerbeelden de ether in gingen. Meewerken aan de aankleding van zo’n evenement, is geen kleine opdracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had het dan ook aanbesteed. Fraai projecten, een bedrijf dat het meubilair en de inrichting regelde, schreef hiervoor samen met Wolterinck Event Decoration in. ,,Dat was op zich al erg leerzaam voor ons’’, zegt Martin van Hemert. Rond Kerstmis 2013 kreeg het bedrijf in Raamsdonksveer te horen dat zij het project mochten uitvoeren. Martin: ,,Vanaf januari was het vol gas geven.’’ Het ministerie stelde naast de financiële, een reeks technische eisen waaraan het bloemwerk moest voldoen. Martin: ,,Ons is gevraagd zo veel mogelijk te werken met Hollandse producten. De NSS (Nuclear Security Summit) moest tenslotte ook een stukje Hollandbranding zijn. Verder mochten we geen bloemen met overheersende geuren gebruiken, niet te veel Aziatische producten toepassen en voorzichtig zijn met kleurgebruik.’’

Surrealistisch Met een team van twintig mensen werkte Wolterinck circa twee weken aan het project. Moeite om freelancers te vinden had het bedrijf niet: ,,Iedereen vond het leuk om aan de NSS mee te werken.’’ Ook de bloemen die hij nodig had, kwamen soepel binnen. ,,Wij werken altijd met Dobbe Flowers in Aalsmeer. Zij denken goed mee, leveren goede kwaliteit bloemen en hebben heel erg hun best gedaan om het materiaal op tijd te leveren. Ze hebben zelfs een ruimte in Aalsmeer geregeld waar wij de voorberei-

58 04Nucleaire top.indd 58

In het midden van de enorme vergadertafel - doorsnede 20 m - werden 16.000 Hollandse tulpen verwerkt.

dende werkzaamheden konden doen.’’ Het grootste knelpunt in het hele traject was hoe de bloemen het zouden houden. ,,In het World Forum is het warm. Er gaan deuren open en dicht, je hebt te maken met tocht. Dat soort factoren heb je niet in de hand. En de bloemen moesten er een tijd staan. De zondag voor aanvang van de top werd een bomcheck in het gebouw gedaan. Vanaf dat moment mocht niemand er meer in. Dat betekent dat je op zaterdag alles klaar moet hebben. En op dinsdagavond moet het er nog steeds goed uitzien.’’ Om ook tijdens de top het bloemwerk te verzorgen, bleef Martin met twee mensen binnen de veiligheidscirkel die om het World Forum was getrokken. ,,Je bevindt je die dagen in een bijna surrealistische wereld. Er is heel veel beveiliging, politie en leger om je heen. Je maakt het circus van heel dichtbij mee, maar bent afgesloten van de rest van Nederland.’’

Voldaan Het opbouwen van het bloemwerk kostte wat dagen, de afbouw daarentegen moest snel gaan. ,,De bloemen komen als laatste en gaan er als eerste weer uit. Dat moet wel, want pas als de bloemen weg zijn, kunnen de meubels eruit en kan de vloerbedekking worden verwijderd. De dinsdagavond na de top werd een verdieping van het congresgebouw open gesteld voor de buurtbewoners. Als ’goedmakertje’ voor de overlast in de omgeving mochten zij binnen een kijkje nemen. Vanaf 23.00 uur startten wij met de afbouw en om 9.00 uur de volgende ochtend waren we klaar. Dit laatste stukje werk hadden we verdeeld over twee ploegen.’’ Terugkijkend is Martin ,,Absoluut tevreden’’ over het verloop van het hele traject. ,,De planning en de houdbaarheid klopten. En het eindresultaat was zoals wij dat voor ogen hadden. Het ministerie is hartstikke tevreden en ook ik heb een voldaan gevoel.’’

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:28

Bloe


2014

Het weinige kleur in de witte zaal komt van de typisch Hollandse elementen.

Twee 9 m hoge watervallen vol Amaryllis-bloemen sierden de leaderslounge.

Bloem en Blad 04 l 2014

04Nucleaire top.indd 59

Het merk ’Holland’: Delftsblauwe vazen met oranje tulpen.

59 10-04-14 13:28


Sinds 31 maart de klok een uur vooruit ging is het zomertijd en dus Gerberatijd. Volgens Coloured by Gerbera hebben consumenten in deze tijd weer behoefte aan frisheid, vrolijkheid en kleur. Gerbera voorziet met haar kleurenpalet en vorm in die behoefte. Maar de consument wil meer.

Zomertijd, Gerberatijd Tekst: Paula van der Hulst, foto’s: Gerdien de Nooy en BloemistExclusief

G

erbera’s zijn er in veel kleuren, maten en variëteiten en omdat de bloem zo divers en veelzijdig is, is hij bij de bloemist een van de meest verkochte bloemen. FloraHolland (FH) meldt dat 42% van de consumenten gerbera’s koopt om cadeau te geven. Om de verkoop van gerbera’s een nieuwe impuls te geven, heeft de Promotiecommissie Gerbera twee activiteiten ontwikkeld. De eerste is een opfrisbeurt voor de al langer lopende promotiecampagne ’Zomertijd, Gerberatijd’. De ander is de storecheck (kader Wat is een storechecks), die in juni 2013 is uitgevoerd.

Promotiecampagne De promotiecampagne ’Zomertijd, Gerberatijd’ liep al een aantal jaren via Bloemenbureau Holland. Omdat BBH door het wegvallen van het Productschap Tuinbouw minder budget had voor promotie van het Nederlandse product, is ervoor gekozen geen productspecifieke promotie meer uit te voeren. Om toch aandacht voor hun product te blijven genereren, stemden de leden van

60 04Zomertijd, Gerberatijd.indd 60

de FH Productcommissie Gerbera vorig jaar in met een promotieregeling specifiek voor hun product. Voor een nieuwe campagne werd de slogan behouden, maar een nieuwe invulling gezocht. Deze is ontwikkeld door 2Dezign in Rijnsburg. Het oude ’hippie-achtige karakter’ is door 2Dezign verlaten. In plaats daarvan speelt de campagne in op de Efsa-trends ’Tender Things’, met een natuurlijke inslag, en ’Sweet Swish’, waarin romantiek een rol speelt. Voor de campagne, die dit jaar drie afleveringen telt, zijn even zoveel promotiepakketten ontwikkeld. Voor de bloemist zitten in het pakket onder meer een trendmagazine en posters die in de winkel een plek kunnen krijgen. Nu, in april, loopt de eerste actie al volop. Half mei krijgt de campagne een vervolg, dan staan de zomertrends centraal. Het derde actiemoment is in september.

Storecheck Gerbera Met de storecheck wilden de gezamenlijke gerberatelers achterhalen hoe de consument over hun product denkt. Volgens FH

Marktmanager Henny Bruggeman groeit bij telers de aandacht voor de consument. ,,Ze werken bijvoorbeeld hard aan het ’nieuwe telen’ (energiezuinig), kwaliteitsgerbera’s en een uniforme steellengte. De consument is echter niet met al deze zaken bezig.’’ Ook in de verschillende inkoopkanalen ziet hij dingen gebeuren waar de consument niet om vraagt. ,,Om beter te weten wat de consument vindt en wil, is de storecheck Gerbera gehouden.’’ Met de uitkomsten van dit consumentenonderzoek kunnen niet alleen telers, maar zeker ook bloemisten hun voordeel doen. In de storecheck Gerbera beantwoordden consumenten via hun smartphone een aantal vragen over de Gerbera-presentaties bij bloemisten. Gevraagd werd onder meer naar kwaliteit, koopbereidheid, verpakking, kleur, gebruik en prijs. Het onderzoek liep tien weken lang en elke veertien dagen werd informatie uit de antwoorden naar de telers teruggekoppeld. Dit artikel geeft een aantal consumentenmeningen waarmee de bloemist in de winkel zijn voordeel kan doen.

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:28

Bloe


2014

Mijn Bloemist Ook op de site van Mijn Bloemist is informatie over Gerbera te vinden. Naast algemene en verzorgingstips heeft Mijn Bloemist een bijzondere cultivar geselecteerd: Gerbera Orange Springs. Deze opvallend gevormde bloem past dankzij zijn oranje kleur prima bij de komende maanden waarin Koningsdag en het WK-voetbal op de agenda staan. De Gerbera Orange Springs is opvallend door haar aparte bloemlinten die met elkaar zijn verweven. Deze gekke vorm, in combinatie met de diep oranje kleur en het gitzwarte hart, maken Orange Springs een echte blikvanger. In de bloemenpresentatie zijn meestal gerbera’s te vinden. De consument ziet echter liever meer kleuren en wil ook de prijs per steel erbij zien.

Populair Over het algemeen zijn gerbera’s populair bij de consument, zo toont de storecheck aan. Consumenten zijn volop bereid deze bloemen te kopen en beoordelen de prijs/ kwaliteitverhouding met het rapportcijfer 9. De consument ziet de bloemist als specialist en bloemenkenner en verwacht hierbij een bepaald kwaliteitsniveau. Met betrekking tot gerbera wordt dit niveau vaak waar gemaakt. Toch heeft de consument ook kritiek en vragen met betrekking tot de gerbera. Zo kwam regelmatig naar voren dat consumenten prijsinformatie bij de producten missen. Een aantal consumenten gaf aan dit zelfs als een koopbelemmering te ervaren. Ook blijken veel consumenten graag gerbera’s in diverse kleuren uit te zoeken. Het liefst stellen ze zelf een boeket samen met losse stelen. Hiervoor verwachten zij vooral bij de bloemist aparte kleuren en vormen te vinden. Ten slotte snappen consumenten niet of gerbera’s wel of niet op draad gezet moeten worden. Zij vroegen zich af of dit altijd nodig is en waarom niet iedere bloemist dit doet.

Bloem en Blad 04 l 2014

04Zomertijd, Gerberatijd.indd 61

Meer informatie: www.colouredbygerbera.nl, www.mijnbloemist.nl/bloemen-en-planten/gerbera, en www.bloemenbureauholland.nl/retail/Kalender/Details/2013/ zomertijdgerberatijd

De opmerkingen van de consumenten in de storecheck leiden tot de volgende adviezen voor de bloemist: tHFFGCJKEFCMPFNFOJOIFUTDIBQEVJEFMJKL de verkoopprijs aan;

tOFFNNFFSEFSFLMFVSFOPQJOIFUBTTPSUJ ment, inclusief tweekleurige bloemen, en biedt ook bijzondere kleuren en vormen aan; tWFSUFMEFLMBOUXBBSPNKFHFSCFSBTXFMPG niet op draad zet. Jij bent de vakman.

Wat is een storecheck Een storecheck wil duidelijk maken hoe een specifiek product in de winkel staat en wat consumenten van het product en de presentatie vinden. Het is een onderzoek onder consumenten, dat uitgevoerd wordt door consumenten. Met de Storecheck app op hun smartphone, voeren zij opdrachten uit. In Nederland hebben zo’n 12.000 consumenten tussen de 18 en 65 jaar de app gedownload. Zij worden regelmatig benaderd voor een productonderzoek, maar zijn niet verplicht deel te nemen. Wie wel deelneemt krijgt hiervoor een vergoeding, meestal een financiÍle. Voor de onderzoeksvraag naar de productbeleving van gerbera, maakten de deelnemers foto’s van het totale bloemen- en plantenschap. Ze zoomen daarbij in op specifieke producten en beantwoorden vragen die de opdrachtgever heeft geformuleerd. Zo geeft een storecheck inzicht in: tEFCFTDIJLCBBSIFJEWBOFFOQSPEVDU tEFQPTJUJFWBOIFUQSPEVDUJOIFUXJOLFMTDIBQ tEFNFOJOHWBOEFDPOTVNFOU tEFWFSLPPQQSJKT tEFJO[FUWBOQPJOUPGTBMFNBUFSJBBM

61 10-04-14 13:28


Samen met een bloemiste/styliste verzorgt Ellen de Jong de presentaties in de showroom. ,,Meestal wisselen we om de twee jaar van bloemist, dan krijg je steeds weer nieuwe ideeën. Nu heeft Klaaske Hut van Bloemenhuis Drint in Grijpskerk meegeholpen.’’

Deze nieuwe serie aardewerk komt uit Portugal. Nieuwe producten worden regelmatig in de showroom neergezet om klanten een voorproefje te geven. Over vier weken is deze serie verkrijgbaar.

62 04Groothandel De Jong_2.indd 62

Momenteel zijn tekstborden zoals op deze foto populair, aldus het echtpaar.

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:29

Bloe


Groothandel

Ellen en Jacob de Jong.

Groothandel De Jong in Drachten Tekst en foto’s: Cornéline Lanooy

Kwalitatief goede producten tegen een betaalbare prijs en een persoonlijk contact met de klanten. Dat zijn in de kern de basisprincipes van Groothandel De Jong BV in Drachten. Eigenaren Jacob en Ellen de Jong gaan elke dag met plezier aan het werk.

B

ijna dertig jaar geleden startten Jacob de Jong en zijn ouders in Drachten een groothandel in bloemisterijartikelen. Jacob (44) en zijn vrouw Ellen (43) namen 12,5 jaar geleden het bedrijf over en breidden het gestaag uit. ,,Mijn ouders begonnen in een loods van 10 bij 8 m en inmiddels hebben we de beschikking over 2.600 m2 ’’, vertelt Jacob. Op bedrijventerrein De Haven in het Friese Drachten beschikt De Jong over een cashand-carry, magazijn, showroom, kantoor en woonhuis. Jacob en Ellen en hun dochters van 13 en 15 wonen naast het bedrijf. ,,We zijn veel met de zaak bezig, maar dat is niet erg. We gaan nog elke dag met plezier naar ons werk. En onze dochters vinden het leuk om af en toe mee te helpen. Op de open dagen schenken ze koffie en rekenen ze af. Klanten vinden dat erg leuk.’’ Samen met de twee vaste medewerkers Harrie Geertsema en Theo Dijkstra vormen ze een hecht team. Harrie en Theo werken voornamelijk in de cash-and-carry, Ellen doet de administratie en boekhouding en verzorgt - samen met een styliste - de presentaties in de showroom en Jacob is verantwoordelijk voor de verkoop buitendienst. Het grootste

ldus

2014

Bloem en Blad 04 l 2014

04Groothandel De Jong_2.indd 63

deel van de week is hij onderweg om vaste klanten te bezoeken en nieuwe binnen te halen. En dat lukt sinds januari heel goed. ,,Het gaat boven verwachting goed. Na het moeilijke afgelopen jaar hebben we sinds begin dit jaar zo’n zeventig nieuwe klanten erbij.’’ Deze groei vinden ze lastig te verklaren. ,,We doen niets anders dan anders, we varen onze eigen koers. Klanten zijn wel weer wat optimistischer, dat merkten we ook op TrendZ in Gorinchem. Het zachte weer speelt vast ook een rol, evenals onze persoonlijke aanpak.’’ Het echtpaar is ervan overtuigd dat hun klanten blijven komen vanwege de goede service. ,,We zetten ons keihard in om onze klanten een goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs te leveren en zoeken bewust persoonlijk contact met iedereen’’, zegt Jacob. De service van de groothandel bestaat er uit dat Jacob bij de klanten langskomt met de showauto. Daarin staat een vast basisassortiment en regelmatig een nieuwe serie producten. ,,Zijn er problemen, dan probeer ik die gelijk op te lossen. Bovendien vind ik het zelf prettig om de winkels te zien waar onze producten staan. Door mijn ogen en oren open te houden, doe ik weer inspiratie op voor

63 10-04-14 13:29


Producten van een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs leveren, dat is het motto van het bedrijf.

onze collectie.’’ Hij rekent voor dat hij zo’n 7.000 km rijdt in ruim een maand. De klanten zaten vroeger vooral in Friesland, maar het verzorgingsgebied is nu groter geworden. Bloemisten tot aan de lijn Purmerend-Arnhem en over de grens in Duitsland behoren tot de klantenkring. ,,En daarnaast hebben we nog klanten in Zuid-Nederland die op de beurs bij ons inkopen.’’ Een webshop heeft De Jong nog niet. ,,Het kost veel tijd en het lukt nog steeds goed zonder. Maar wie weet komt het er toch nog van in de toekomst. Wij blijven het persoonlijke contact belangrijk vinden. Als klanten dat willen, mailen we ze foto’s van producten en op onze website vernieuwen we regelmatig ons foto-aanbod.’’

Het overgrote deel van de collectie bestaat uit producten in basic kleuren. ,,Die tinten zijn populair bij onze klanten’’, aldus Jacob en Ellen de Jong. De glazen vazen met takken eromheen zijn net nieuw in de collectie.

64 04Groothandel De Jong_2.indd 64

Assortiment Het assortiment van De Jong bestaat uit zo’n 3.500 producten. Veel hiervan komt uit China en Vietnam, maar ook in Europa zitten producenten. Zo heeft het bedrijf een eigen keramiek-serie ontwikkeld die in Portugal

wordt gemaakt. Belangrijk criterium voor een product van De Jong is dat het betaalbaar is. ,,We hebben de naam dat we goede kwaliteit leveren en niet duur zijn, en die naam willen we graag hoog houden’’, aldus Ellen. Het contact met de buitenlandse leveranciers loopt voornamelijk via internet. ,,De fabriek stuurt een foto van een monster die wij goed bekijken. Soms veranderen we iets aan de vorm of kleur, en daarma wordt het gemaakt. Op de beurzen in Frankfurt leggen we zelf contact met vaak Aziatische leveranciers om in te kopen. We hebben in de loop der jaren een groot netwerk van leveranciers opgebouwd met wie we goed samenwerken.’’ Wat nu precies een ‘De Jong-artikel’ is vindt het echtpaar moeilijk te zeggen. ,,We weten intuïtief wat bij onze klanten past. Eigenlijk hebben we daar nooit onenigheid over. Dat we dit bedrijf samen leiden, werkt voor ons heel prettig. We zijn niet bang om groot in te kopen, soms zelfs per container. Maar zo houden we wel die prijs betaalbaar.’’

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:29

Bloe


2014

Bedrijfsprofiel Naam: Groothandel De Jong BV Eigenaren: Jacob en Ellen de Jong Start: 1985; Jacob en Ellen zijn sinds 2001 eigenaar Doelgroep: bloemisten, woon- en decoratiewinkels en tuincentra Assortiment: ruim 3.500 bloemisterij-, woonen decoratieartikelen Deelname beurzen: TrendZ in Hardenberg en Gorinchem en tweemaal per jaar een eigen huisshow Oppervlakte: 2.600 m2 Medewerkers: twee vaste fulltimers Adres: Het Helmhout 65, 9206 AZ Drachten, (0512) 51 91 33, www.groothandeldejongbv.nl

Bloemiste Klaaske Hut decoreerde de showroom extra feestelijk voor de voorjaarsshow die half maart plaatsvond.

Omdat bijna alles op voorraad leverbaar is, kan de groothandel binnen een week leveren.

Klanten kunnen tijdens het inkopen rustig even zitten en wat drinken in de showroom. ,,We willen iedereen die hier komt een goed gevoel geven.’’

Ook buiten, voor de showroom en cash-and-carry, zijn presentaties neergezet.

i www.bloemenblad.nl/ondernemerschap

Bloem en Blad 04 l 2014

04Groothandel De Jong_2.indd 65

65 10-04-14 13:29


FlowerFactor – wereldwijd inspireren Tekst: Paula van der Hulst, foto: Nico Alsemgeest

Een tv-programma, een flagshipstore, inzetten op sociale media, bloemenevenementen over de hele wereld... Als het gaat om het op de kaart zetten van Nederlandse bloemen en bloemsierkunst, is niets Pim van den Akker te dol. Zijn ambitie: met FlowerFactor de wereld inspireren en daarmee de bloemensector laten bloeien.

H

et was even stil rond het online inspiratieplatform FlowerFactor dat vorig jaar april van start ging. Dat kwam niet door een gebrek aan ideeën; het lag eerder aan een teveel aan ideeën. En dan is het zaak ,,Eerst het fundament goed neer te zetten, voordat je verder bouwt aan het huis’’, aldus Jan-Dirk Costeris, die als projectmanager het team versterkt. Ook communicatie- en pr-man Henny van der Heiden, arrangeur Nelleke Bontje en evenementenmanager Miriam Hielckert traden toe tot het FlowerFactor-team. Gezamenlijk werken zij de plannen voor de nabije toekomst uit.

Wereldwijd De passie en kennis die aanwezig zijn in de diverse geledingen in de bloemenbranche bundelen, verbreden en delen, dat wil Pim met FlowerFactor bereiken. Dat betekent dat alle schakels (factoren) in de branche deel kunnen nemen aan het platform, niet alleen bloemisten en arrangeurs, maar ook kwekers, veredelaars, groothandelaren, exporteurs en (vak)media. Met hun bijdragen wil Pim consumenten, scholieren en vakgenoten wereldwijd enthousiast maken voor Nederlandse bloemen. Iedereen bereiken, waar ook ter wereld, kan alleen maar digitaal. FlowerFactor zet haar activiteiten dus in op zo veel mogelijk online kanalen: een eigen website, twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, een YouTube-kanaal en wat zich in de toekomst

66 04FlowerFactor.indd 66

nog meer voordoet. Andere mogelijkheden waarmee FlowerFactor inspiratie en kennis wil overbrengen zijn de academy, een flagshipstore, een tv-programma, internet (school) tv en evenementen die in de hele wereld kunnen plaatsvinden.

Vlaggenschipbloemenwinkel Een van de activiteiten waaraan de mensen achter FlowerFactor nu werken is een flagshipstore (de meest prominente en belangrijkste winkel van een bepaald merk), in dit geval een vlaggenschipbloemenwinkel. De winkel, waarvoor het ontwerp al ver gevorderd is, wordt ingericht als winkel van de toekomst en moet behalve winstgevend draaien, ook een opleidings- en inspiratiecentrum zijn. Zo kunnen telers hun nieuwe producten naar de winkel brengen om ze laten testen op houdbaarheid of om de mening van de consument te horen. Bloemisten krijgen er les en door de mediaaandacht voor dit concept, wordt ook met de winkel aandacht op het Nederlandse product gevestigd. Waar de winkel verrijst, is nog niet bekend. Het FlowerFactor-team hoopt dit jaar een geschikte locatie te vinden zodat het vlaggenschip van de bloemenwinkels in 2015 zijn deuren kan openen.

tiendelige tv-serie. ,,Daarom maken we zelf een pilot-programma en denken dat de media daar zo enthousiast over zijn, dat ze met ons in zee gaan. En als het in Nederland een succes is, kunnen we ook de grens over.’’ Voor het maken van de tv-programma’s werkt FlowerFactor samen met Vla-producties. Het idee is al redelijk uitgewerkt. Elk programma duurt 30 à 35 minuten en krijgt een eigen thema. Pim wil in de programma’s passie en emotie overbrengen. De opzet ervan is te vergelijken met De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk en Jamie’s kitchen.

7.800 likes Dat er interesse is voor een bloemeninspiratieplatform, daarover heeft Pim geen twijfels. ,,Per maand bekijken inmiddels zo’n 200.000 mensen de website en op Facebook hebben we al 7.800 likes.’’ De ambities met FlowerFactor zijn hoog. Om het doel te bereiken, is de inbreng van veel betrokkenen nodig. Telers, van zowel snijbloemen als potplanten, groothandelaren, maar ook arrangeurs kunnen zich aansluiten. ,,Hoe meer arrangeurs, hoe meer stijlen we kunnen laten zien en hoe meer inspiratie wij brengen’’, aldus de initiatiefnemer.

Tv-programma ,,Doordringen in televisieland, is lastig. Het begint altijd met hoeveel geld je meebrengt’’, zegt Pim over het idee voor een

Voor meer informatie: www.flowerfactor.com.

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:29


Valkuilen bij bedrijfsovername Tekst: Paula van der Hulst, illustratie: Ingimage

Een bedrijf overnemen is een proces dat niet alleen veel tijd vergt, maar ook veel valkuilen in zich heeft. Nogal wat bedrijfsovernames mislukken, getuige ook het verhaal over Nico van Eijk in Bloem en Blad 3. Dit artikel belicht een aantal valkuilen en gaat in op ’de andere kant’ van het verhaal van Van Eijk. Twee partijen; twee verhalen

W

ees, alvorens onderhandelingen voor bedrijfsovername in te gaan, je goed bewust van de valkuilen waar je op weg naar de koop over kunt struikelen. tVerliefd Eerste valkuil is ’verliefd worden op een bedrijf’. De koper ziet het bedrijf helemaal zitten en vindt de verkoper een aardige vent. Door het enthousiasme raakt de koper echter blind voor de zwakke kanten en gelooft hij te makkelijk dat de omzet echt zo hoog wordt als wordt voorspiegeld. tPropaganda Wantrouw verkopers, medewerkers of adviseurs die ál te duidelijk een overname propageren. Wees ervan doordrongen dat zij eigen belangen hebben, bijvoorbeeld carrièreperspectieven, zondebokstrategieën (managementblunders kunnen worden toegeschreven aan ’de overname’), hogere beloning of meer status. t8BBSEFSJOH Neem als koper niet de gevraagde verkoopprijs als uitgangspunt, maar je eigen waardering, anders, kan het overnamebedrag wel eens hoger zijn dan verantwoord is. Stel een vraagprijs is €1 miljoen.

Bloem en Blad 04 l 2014

04Valkuilen bedrijfsovername.indd 67

De koper onderhandelt tot €800.000. Dat is een goede deal ten opzichte van de vraagprijs, maar niet als hij volgens zijn eigen prognoses dat bedrag pas in acht jaar terugverdient. tAdviseur Voer onderhandelingen nooit zelf. Neem een adviseur in de arm. Hij is emotioneel niet betrokken én heeft het voordeel dat de relatie tussen koper en verkoper niet vertroebelt. Zo komt kritiek die de koper heeft op het over te nemen bedrijf niet voor zijn rekening, maar voor die van de adviseur. tBedrijfscultuur Staar je niet blind op enkel financiële gegevens, maar kijk ook in de keuken. Zorg dat je genoeg weet over de bedrijfscultuur, deugdelijkheid van bedrijfsmiddelen, (informele) afspraken met het personeel en de relaties met klanten en leveranciers. t(FFOLFSOUBBL Vaak werkt een overname niet omdat het te kopen bedrijf buiten de kerncompetenties van de koper opereert. Koop een bedrijf niet omdat het ’te koop’ is of omdat de verkoopprijs aantrekkelijk is, maar omdat het past in de bedrijfsstrategie van de koper.

De reden om aandacht aan dit onderwerp te besteden, is het verhaal van Nico van Eijk, die in de vorige Bloem en Blad zijn visie gaf op de verkoop van zijn bedrijf en verhuur van zijn bedrijfspand. De ex-bloemist voelt zich opgelicht omdat de andere partij de betalingsverplichting niet na kwam. Maar de huurders/kopers voelen zich evenzeer benadeeld. Zij herkennen zich niet in het profiel dat Van Eijk van hen schetst en verwijten hem dat hij de omzetcijfers veel te rooskleurig heeft voorgesteld. De omzet die kopers haalden, lag 70% lager. ,,Als de cijfers hadden geklopt, hadden wij geen problemen met het betalen van de huur gehad’’, aldus de huurders. Zij hadden zelf een parket- en interieurspeciaalzaak en kochten op aandringen van Van Eijk zijn bloemenwinkel erbij, iets wat ze nooit van plan waren geweest, maar een vereiste was om het pand te kunnen huren. ,,We zijn te naïef geweest’’, zeggen ze nu en ,,we hebben te veel vertrouwd op de ’goede intenties van een dorpsgenoot’.’’ Over een aanrijroute van 112 is de huurders niets bekend en doodsbedreigingen waren absoluut niet aan de orde. De huurders hechten eraan te melden dat zij zich hebben gehouden aan het door Van Eijk afgedwongen vonnis: het geheel leeg en bezemschoon opleveren. ,,De deurwaarder heeft op ons verzoek de oplevering van pand en terrein goedgekeurd, nadat alle sleutels waren ingeleverd. Van vernieling was geen sprake. Achteraf hadden we niet zelf de onderhandelingen moeten doen maar een onafhankelijke derde moeten inschakelen.’’ Dat laatste was volgens een ex-medewerkster van zowel Van Eijk als de latere eigenaren van de bloemenwinkel een belangrijke reden voor de slechte afloop: ,,Cruciale fout is dat al snel emoties de overhand kregen en dat geen externe deskundige is ingeschakeld.’’ De oud-medewerkster benadrukt dat nooit sprake was van voor of tegen iemand zijn: ,,Ons uitgangspunt was uitsluitend ons werk zo goed mogelijk uit te voeren. Deze zaak heeft meerdere kanten en kent alleen maar verliezers.’’

67 10-04-14 13:29


Praktijk

Floraliën: ‘boost voor het bloemen v Tekst: Cornéline Lanooy, foto’s: VBW, Alpha Communications en Floraliën

Voor het eerst in de geschiedenis van de Floraliën komt de internationale bloemen- en plantententoonstelling naar Nederland. Van 9 tot en met 18 mei toont de sierteeltbranche wat zij in huis heeft in de Brabanthallen in Den Bosch. Ook VBW zet groot in met een aantal florale activiteiten. ,,De Floraliën zijn een boost voor het bloemenvak’’, zegt Bram Rijkers, beleidsmanager bij VBW.

O

De schets van de Black Box met het thema Verjaardag, die Jantine van Bruggen voor haar rekening neemt.

nder leiding van hoofdarrangeur Marcel van der Haar van Atelier Coraggio in Groenlo zet VBW in op vier thema’s die te zien zijn in hal 5. 1. Het Nederlands Kampioenschap Bloemsierkunst op 14 mei. Tijdens de drie wedstrijdavonden van Floral Movement in 2013 (Lelystad, Bleiswijk en Ede) hebben twaalf kandidaten zich geplaatst voor de landelijke finale van het NK Bloemsierkunst op 14 mei op de Floraliën. Deze twaalf - Hanneke Frankema, Franka Roenhorst, Alex Aalders, Marijke Geerdink, Dini Holtrop, Mara van den Berg, Herco van Loon, Trijntje Nijkamp-Halma, Gerdien

Nijboer, Pieter Doff, Aswin Wibowo en Ilona Koster - gaan aan de slag met drie opdrachten. De eerste is een branchegerichte plantenzuil, gevolgd door een buitenobject voorjaar/zomer in het thema ‘Letterlijk Anders’. Deze twee werkstukken, gevolgd door nog twee verrassingsopdrachten, worden op 14 mei overdag gemaakt, zodat ook consumenten de wedstrijd kunnen bekijken. ,,Zo krijgen bezoekers de mogelijkheid de top van de Nederlandse bloemsierkunst aan het werk te zien’’, aldus Bram. De vijfde opdracht - eveneens een verrassingsopdracht - wordt ’s avonds gemaakt tijdens de vakavond die VBW organiseert (zie 2). De wedstrijdkandidaten die op de 1e, 2e en 3e plek eindigen, mogen tijdens de laatste dagen van de Floraliën (15 tot en met 18 mei) demonstraties geven. 2. Vakavond voor bloemisten op 14 mei. Op woensdagavond 14 mei houdt VBW een vakavond voor bloemisten (leden en nietleden) en relaties uit de bloemenbranche. Van 18.00 tot 22.00 uur is er gelegenheid om de Floraliën te bezoeken, tussen 18.00 en 20.00 uur vindt de laatste opdracht van het

Marcel van der Haar maakte een maquette van zijn tafeldecoratie met het thema Koninklijk.

68 04Floraliën.indd 68

Bloem en Blad 04 l 2014

10-04-14 13:29

Bloe


n vak’

2014

NK Bloemsierkunst plaats (zie 1) en van 20.00 tot 22.00 uur is er ruimte om te netwerken tijdens het eten. Gedurende de avond geeft Karin Pasman, huidig Nederlands Kampioen, een demonstratie en legt hoofdarrangeur Marcel van der Haar uit wat voor bloemwerk er op de tentoonstelling te zien is. Aan het eind van de avond, rond 22.00 uur, is de prijsuitreiking van het NK. Leden van VBW krijgen persoonlijk een uitnodiging voor deze avond. 3. Tafelen in ’t Groen. In samenwerking met gerenommeerde restaurants kleden bloemisten/arrangeurs uit de VBW-regioteams acht tafels aan met bloemdecoraties in het centrale thema: Tafelen in ‘t Groen. Onder leiding van Marcel gaan zij aan de slag met de volgende subthema’s: Landelijk/romantisch (Han Meerhoff en Dennis Kneepkens), Modern/ trendy (Geertje Stienstra), Voorjaar/zomer en B(usiness) to B(usiness)tafel (Ruud van Schie en Duncan Weijers), Groente/fruit en Koninklijk (Marcel van der Haar), Bruidstafel (Jantine van Bruggen) en Brabantse koffietafel (Falko Wolters). Deze tafelversieringen zijn in hal 5 gedurende de hele tentoonstelling te zien. 4. Black Boxen met bloemwerk voor alle momenten van het leven. Onder leiding van Marcel presenteren acht Nederlandse en vier Belgische bloemisten/ arrangeurs in twaalf Black Boxen bloemwerk voor alle momenten van het leven. Een box meet 3x3x4 m en is geheel zwart. In de ruimte staat één groot object in een bepaald thema uitgelicht en per thema staan tegenover de box een aantal commerciële vertalingen, zoals een boeket of tafelversiering. ,,De blikvanger is bedoeld om de kunst van het vak te laten zien, terwijl de commerciële vertalingen de consumenten op koopideeën kunnen brengen’’, aldus Bram. Zowel de restauranttafels als deze Black Boxen worden gepresenteerd onder het label van Mijn Bloemist, zodat dit de bekendheid hiervan bij consumenten vergroot. De twaalf thema’s van de boxen zijn: Geboorte/ouders worden, Vrije tijd/pensioen en Examen (Han Meerhoff en Dennis Kneepkens), Verjaardag (Jantine van Bruggen), Trouwen (Erika Oldenhof), Zakelijk bloemwerk (Ruud van Schie en Duncan Weijers), Zomer/vakantie (Geertje Stienstra), Liefde/ Valentijn, Prettig weekend/Make my day, Gezondheid/planten en Nieuwe woning/ verhuizen (drie Belgische bloemisten: Stefan Van Berlo, Olivier Petillion en Dirk De Goede

Bloem en Blad 04 l 2014

04Floraliën.indd 69

Vijf werelden De Floraliën zijn tweehonderd jaar geleden gestart in Gent (B) en hebben inmiddels ook Spanje, Hongarije, Italië en Frankrijk aangedaan. Voor het eerst in de geschiedenis komt de grote bloemen- en plantententoonstelling (40.000 m2) nu naar Nederland. Meer dan 250 (inter)nationale kwekers en arrangeurs zullen laten zien wat de sierteeltbranche te bieden heeft. Volgens de organisatie wordt het een ‘onvergetelijke beleving van de natuur en een inspirerende ontdekkingstocht langs schitterend beplante percelen, prachtige bloemenarrangementen, geur- en smaakexperience, unieke exposities en leuke en leerzame voordrachten over allerlei plantaardige onderwerpen’. Onder leiding van hoofdarrangeur van de gehele Floraliën, landschapsarchitect Niek Roozen, is de expo ingericht met vijf ‘werelden’: 1. Internationale bloemenpracht: onder meer rododendrons en azalea’s uit België. 2. The Green City: innovatieve groenoplossingen voor de ‘betonnen’ stad, zoals ecodaken en verticale tuinen. 3. Fleurig interieur: activiteiten van VBW (zie hoofdartikel), orchideeënjungle, vensterbankenparade en workshops. 4. Tuinen: diverse showtuinen waaronder een vlindertuin, verboden tuin, legotuin en proeverijen met topkoks. 5. Indoor stadspark: bijzondere bomen, beplantingscombinaties van Niek Roozen en presentatie met oever- en waterplanten.

Een tafelversiering die te zien was op de laatste editie van de Floraliën in Gent.

Bezoekersinfo De Floraliën vinden plaats van 9 tot en met 18 mei in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch. De tentoonstelling, die om de vijf jaar wordt georganiseerd, is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur (en op enkele avonden voor vakmensen uit de groenbranche). Tickets kosten €17,50 (kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen) en online in de voorverkoop €12,50. Voor vakgenoten is de toegang op 14 mei vanaf 13.00 uur gratis. Kaarten voor deze dag kunnen aangevraagd worden via VBW (www.vbw.nu). Floraliën Nederland BV is een samenwerking tussen Libéma en de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde in Gent. Voor meer informatie: www.floralien.nl.

en Rouwen (Marcel van der Haar). Ook deze Black Boxen zijn in hal 5 gedurende de hele tentoonstelling te zien.

Verwachting VBW verwacht veel van de Floraliën, die nu voor het eerst in Nederland gaan plaatsvinden. ,,Het is bij uitstek een plek waar we ons mooie bloemenvak aan een breed publiek

kunnen laten zien. Het is een boost voor het vak’’, aldus Bram. De brancheorganisatie hoopt, gezien eerdere edities, op zo’n 130.000 bezoekers. ,,Het is nu al leuk om alles voor te bereiden. De samenwerking met Marcel van der Haar en de regioteams loopt fantastisch. Het is een enorme klus, maar het zorgt ook voor veel positieve energie.’’

69 10-04-14 13:29


Aanbod

Campagne Mijn Bloemist Pioenweken start op 17 mei

Lavandula: tuinplant van april

Ook dit jaar organiseert VBW de Mijn Bloemist Pioenweken. Op 17 mei start de campagne die is bedoeld om de consument erop te wijzen dat er weer pioenen zijn en dat men voor dit seizoensproduct bij de bloemist moet zijn.

De campagne Tuinplant van de maand van Bloemenbureau Holland zet in april Lavandula centraal. April is de beste maand om de plant te snoeien. Drie soorten mediterrane lavendel zijn vaak in de Hollandse tuin te vinden: de snelgroeiende Lavandula x intermedia met breed, grijs blad, Lavandula stoechas met de opvallende kuifbloemen en de rijke bloeier Lavandula angustifolia. Snoei de plant begin april ongeveer een derde deel terug en doe dit uiterlijk eind september nog eens. De afgeknipte lavendelbloempjes kunnen worden gedroogd voor bijvoorbeeld geurbuiltjes. Lavendelgeur kan rustgevend werken.

De landelijke promotie van de pioenweken vindt onder meer plaats via advertenties in huis-aan-huisbladen, Mijn Bloemist magazine, Mijn Bloemist website en nieuwsbrief, Facebook en Twitter en via online winacties voor consumenten. Bloemisten die lid

Foto: Bloemenbureau Holland

zijn van VBW, kunnen lokaal op de pioenweken inhaken. De brancheorganisatie stelt hiervoor een promotiepakket beschikbaar dat bloemisten kunnen bestellen via www. vbw.nu/pioen. Ook kwekers, veiling en handel organiseren verschillende activiteiten. De Mijn Bloemist Pioenweken zijn een gezamenlijk initiatief van VBW, FloraHolland, de pioenenkwekers (via PurE Seasonal Flowers) en de Mijn Bloemist handelspartners BloemistExclusief, FleuraMetz, Star & van der Gugten, Bab Star Jr. en Kempers Hengelo.

Nieuwe collectie Serax Serax heeft een nieuwe zomercollectie. Deze kenmerkt zich door ecologisch verantwoord design dat een ode brengt aan bloemen en planten. De Belgische bloemiste/arrangeur Moniek Vanden Berghe ontwierp voor de groothandel een collectie vazen, schalen en ‘solifleurs’ in hout (links). Volgens Serax ‘de perfecte dragers voor boeketten’. Naast vazen

en potten biedt de groothandel serviezen aan, waarvan de verschillende onderdelen ook in de woonkamer niet misstaan. Het designersduo Dols & Martens liet zich voor een porseleinen servies inspireren door de natuur. De aardse kleuren laten zich goed met elkaar combineren (rechts).

www.serax.nl Foto's: Serax

Kort Made in Zwolle Arrangeur Asselien Broekhuis is een van de initiatiefnemers van Made in Zwolle: een online winkel voor Zwolse kunst, design en ambacht. De winkel (www.madeinzwolle.nl) is op 12 april van start gegaan. Voor die gelegenheid was voor één dag een pand in de binnenstad gestrikt. Inmiddels zijn er achttien creatieve ondernemers bij het project betrokken. Samen bieden zij ruim 130 producten aan.

70 04Aanbod.indd 70

Plant of the Year Fleuroselect Home Garden Association lanceert de driejarige Europese consumentencampagne Plant of the Year. De campagne heeft als doel zaad- en plantverkoop aan de eindconsument te stimuleren. In 2015 wordt gestart met Het jaar van de Zonnebloem. Fleuroselect werkt voor deze marketingcampagne samen met Floramedia. Het jaar 2016 is reeds benoemd tot Het jaar van de Cosmos en Het jaar van de tomaat.

Keurmerkenwijzer Om duidelijkheid te scheppen in het woud van keurmerken heeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een nieuwe online keurmerkenwijzer gelanceerd. Op www. keurmerkenwijzer.nl staat informatie over ruim 170 duurzaamheidskeurmerken en -logo’s, die ook nog eens onderling te vergelijken zijn op milieuvriendelijkheid, eerlijke handel, diervriendelijkheid en de betrouwbaarheid van de controle.

Esperit Young Plants Jan van Geest heeft de steklocatie van Kwekerij de Amstel in Nieuwveen overgenomen. De steklocatie gaat verder onder de naam Esperit Young Plants BV. Met de overname waarborgt Esperit Young Plants naar eigen zeggen de kwaliteit en service voor de toekomst. Daarnaast biedt de steklocatie veel mogelijkheden voor het produceren van het grote assortiment bestaande en toekomstige nieuwe ficussoorten.

Nieuwe website Oasis Smithers-Oasis heeft een vernieuwde website gelanceerd: www.oasisfloral. com. De website is ingedeeld in de hoofdcategorieën Producten, Inspiratie en Tips&Tricks en biedt verschillende nieuwe mogelijkheden voor bloemisten. Ze kunnen makkelijk bladeren door archief van recente brochures, flyers, designs en een wensenlijst creëren. Op de site staan ook links naar diverse sociale media als Facebook en Twitter.

Bloem en Blad 04 l 2014

14-04-14 12:43

Bloe Blo


2014

BloomBites: eetbare bloemen

Woonplant van de maand mei

BloomBites is een concept dat eetbare bloemen op de markt brengt voor de consument. Volgens Bernadette Kapteijn van BloomBites is bij de verpakking van de eetbare bloemen rekening gehouden met de ruimte die nodig is op de toonbank van de bloemist. De eetbare bloemen zijn verpakt in kunststof doosjes; per vier staan ze in een kartonnen display. In totaal zijn er veertien verschil-

Foto: Bloemenbureau Holland

In mei is de calla Woonplant van de maand. De plant, die ook bekend is onder de naam Zantedeschia, is een klassieke schoonheid met Afrikaanse roots en een zonnig karakter. De plant is meestal zo’n 40 tot 55 cm hoog. De pijlvormige bladeren zijn heldergroen, waartussen stelen met trechtervormige schutbladeren uitkomen. Deze zijn er in het rood, roze, crème, geel, paars, oranje, wit en zelfs zwart en beschermen de aar. De calla werd voor het eerst beschreven in de 18e eeuw door botanicus Giovanni Zantedeschi naar wie de plant werd vernoemd. Naast Zantedeschia wordt de calla trouwens ook wel bekerplant genoemd, omdat volgens mythen Griekse goden uit de bloemkelk dronken. Door zijn Afrikaanse verleden houdt de plant van licht en

Bloem Bloemen enBlad Blad 04 04 l 2014

04Aanbod.indd 71

redelijke warmte. Daarnaast wil hij graag een tot twee keer per week water en een beetje plantenvoeding. Oude schutbladeren die groen worden kunnen blijven zitten, maar haal ze wel weg als ze bruin kleuren. Hangen de bladeren slap, geef de plant dan snel water. Wanneer er een druppel aan de kelk hangt (guttatie), betekent dit dat de plant te veel water krijgt. Bij een goede verzorging bloeit hij drie tot acht weken. Als de calla is uitgebloeid, kan hij op een zonnige plek in de tuin worden geplant, waar hij na het afsterven volgend jaar weer opkomt. Bloemenbureau Holland stuurt maandelijks informatie over een groene of bloeiende plant naar consumentenbladen, radio- en televisiestations en vakpers in binnen- en buitenland. Daarnaast worden er pr evenementen met de plant georganiseerd en verschijnt hij elke maand in Bloem en Blad.

lende verpakkingen die afhankelijk van het seizoen leverbaar zijn. De bloemen zijn onbespoten. ,,Waar mogelijk halen we ze bij Nederlandse kwekers, maar er komen ook bloemen uit het buitenland’’, aldus Kapteijn. Zij benadrukt dat je geen keukenprinses hoeft te zijn om met BloomBites leuke gerechten te kunnen maken. De adviesprijs is €4,95. www.bloombites.nl

Foto: BloomBites

Lente-zomer collecties van J-Line J-line, het merk voor woonaccessoires en interieurdecoratie van Jolipa, lanceert de nieuwste lente-zomer collecties voor 2014. In elf nieuwe vrolijke en kleurrijke thema’s spelen felle en fluorkleuren een grote rol, maar ook de pasteltinten blijven een onmisbare trend. In Gipsy Chic worden zomerse pastelkleuren gemixt met dessins van bloemen en ruitjes. De vrouwelijke collectie is geïnspireerd op de kleurrijke levensstijl van zigeuners (links). Bij Le Jardin des Epices (rechts) ‘gaan je groene vingers kriebelen’, aldus J-Line. Het thema zet de (moes)tuin centraal. www.j-line.be

Foto’s: J-Line

71 14-04-14 12:43


VBW-visie

Bladgroenbloemist U bent toch geen bladgroenbloemist? Om deze vraag eerlijk te kunnen beantwoorden, is enige toelichting wel nodig. Zeer recent was ik op een congres waar ik een goede presentatie bijwoonde van een organisatie die aandacht vroeg voor het thema ‘customer company’. Ofwel in goed Nederlands: het bedrijf dat de klant echt centraal stelt. Dus geen verkopen aansmeren, maar echt contact hebben; waar op een servicevraag nooit met nee mag worden geantwoord en waar marketing betekent dat je echt veel weet van klanten. De customer company dus. De spreker maakte aan de hand van een voorbeeld duidelijk hoe het niet moet. En dat was helaas de bladgroenbloemist. De spreker ging als potentiële klant naar de bloemist en vroeg om veertig rode rozen. De bloemist (of de verkopende medewerker) kon het contact inhoudelijk niet verder brengen dan de enige vraag of er ook bladgroen bij moest. Geen interesse in de klant, zijn achtergrond en dus ‘weg klant’ door geen oprechte interesse. Het ergste van deze presentatie was niet deze ervaring, maar het feit dat dit voorval werd gebruikt als slecht voorbeeld (zogenaamd bad practice) aan een volle zaal van 150 ondernemers. Het zou zo maar

kunnen dat zij iets minder enthousiast zijn over de bloemist door de bladgroenbloemist. Daarom een dringend advies van VBW om als eerste werk te maken van uw klantencontact. Zorg ervoor dat u geen bladgroenbloemist bent of blijft. En dat uw medewerkers als eerste oprechte interesse hebben in klanten, zodat u weet hoe u uw klanten echt kunt verassen. En mocht u hierbij ondersteuning nodig hebben: VBW biedt binnenkort de training ‘Mijn Tent wordt Top’ voor de branche. Om ervoor te zorgen dat er straks geen bladgroenbloemisten meer zijn. Overigens: er is niets op tegen om uw producten aan te kleden met bladgroen. Bladgroen kan uw rendement positief beïnvloeden, maar goed klantencontact is de basis van alles.

Marco Maasse, algemeen directeur, VBW Centrale Vereniging Bloemendetailhandel Bovenstaande valt onder de redactionele verantwoordelijkheid van VBW Centrale Vereniging in Ede, (0318) 52 75 68

De opmerkelijkste bloemistentweet van de afgelopen maand.

De tweet Multitalent Gerrit: verhuizer, schilder, timmerman en nu zakjes vullen en opbinden. Wat ben je zonder je broertje! Renske, Mea Flora, @MeaFlora

Het verhaal achter

’t Bolletje, Rotterdam ,,De naam ’t Bolletje heeft eigenlijk een dubbele betekenis’’, zegt Marie-Louise de Bruin van de winkel met die naam. Geloof het of niet maar de bloemiste in Rotterdam is behoorlijk ’aan de maat geweest’. Dat was als kind al zo en daarom had ze vanaf haar babytijd de bijnaam ’Bolletje’. Ouders, klasgenoten, vriendinnen, ze noemden haar allemaal ’Bolletje’. Het toeval wil dat de meeste lievelingsbloemen van Marie-Louise, zoals anemonen, beginnen met een bolletje. Toen zij een naam zocht voor haar winkel was de keuze dan ook snel gemaakt: ’Bolletje’ moest het worden. ,,Het is een makkelijke naam. Je hoeft hem maar een keer te noemen en mensen onthouden hem.’’ Drie jaar geleden viel de Rotterdamse 50 kg af. ,,Ik heb wel eens gekscherend gezegd dat we de naam van de winkel nu moeten veranderen. In ’de den’ bijvoorbeeld.’’ Maar dat gaat niet gebeuren, daarvoor is ’t Bolletje al te veel een begrip in Rotterdam.

Tekst: Paula van der Hulst, foto: Gerdien de Nooy

72 04Uitgesproken.indd 72

Bloem en Blad 04 l 2014

14-04-14 12:43

Bloe


2014

Over de toonbank Wie: Wat: Waar:

Alexander Spek Alexander Meesterbloembinder Alphen aan den Rijn

Hoe leg je een leek uit wat het belang is van het boek FloralArt? ,,FloralArt 2014-2015 toont het kunnen van (meester)bloembinders op een hoger niveau en van over de hele wereld. Je krijgt door dit boek een goed beeld van wat er zoal leeft en mogelijk is met bloemen. Ook met betrekking tot bijvoorbeeld fotografie, reclame en presentatie.’’ Hoe kwamen de samenstellers bij jou terecht? ,,Ik ging naar hen. Er is een vrije inschrijving. De afgelopen tien jaar heb ik drie keer werk ingezonden. De eerste keer is mijn inzending niet uitgekozen. In 2006 stond ik wel in het boek. En nu staat mijn werk zelfs op de cover. Je moet een goed idee hebben om een kans te maken, je schrijft je niet in met een biedermeier. Voor het werk met de Strelitzia, dat op de cover staat, heb ik een model ingehuurd en ook een professionele fotograaf. Ik heb er dus bewust naar toe gewerkt.’’ De kunst van het weglaten... ,,Veel mensen werken overdadig. Kenmerkend voor mijn werk is juist dat ik met weinig materiaal iets moois wil maken. Vaak kies ik hout of draad en daarbij één bloemmateriaal. Voor het werk op de cover van FloralArt heb ik Strelitzia-blaadjes gecombineerd met een mooie dame. Voor het andere werk dat in het boek is opgenomen, heb ik riet en gladioolknopjes verwerkt. Ook in mijn winkel werk ik vaak met weinig verschillende materialen. Als je het op de juiste manier doet, waarderen klanten het ook.’’ Wat is je inspiratiebron? ,,Kunst. Ik kijk zelden bij collega’s, maar ik kijk wel in musea en modewinkels. Ook in tijdschriften. In het buitenland wil ik nog wel eens een goed tijdschrift kopen. Italiaanse en Amerikaanse tijdschriften zijn erg inspirerend, zoals het magazine Wallpaper. Die koop ik enkele keren per jaar.’’ In je winkel staan berenklauwen. Wat heb je daarmee? ,,Het is een mooie vorm. Niet meer dan dat. En ik werk wel graag met puur Hollandse producten. Maar liever kies ik voor tropisch. Ik ben gek van reizen en verre landen bezoeken en voel mij verbonden met tropische producten. Die zijn hier prima te krijgen, de afgelopen jaren heb ik steeds meer adressen verzameld waar ik kan inkopen. Dat kan ook fruit zijn, het hoeven niet per se bloemen te zijn. Ik heb niets standaard in mijn assortiment. Juist de verrassing vind ik interessant. Wij hebben wel geluk dat we in Nederland zitten, hier is alles te krijgen.’’ Schoonheid zit in... ,,Beperking (van materiaal). Laat zien hoe bijzonder één bloemsoort kan zijn. Dit heb ik ook in het boek FloralArt laten zien.’’ Tekst: Paula van der Hulst, foto: Gerdien de Nooy

Bloem en Blad 04 l 2014

04Uitgesproken.indd 73

73 14-04-14 12:43


Agenda

Tot en met 18 mei Keukenhof, open 8.00-19.30 uur. Keukenhof-Noord 1, Lisse. Inl.: www.keukenhof.nl. Tot en met 14 september Tentoonstelling Ode aan de hyacint; 13.00-17.00 uur. Museum De Zwarte Tulp, Grachtweg 2a, Lisse. Inl.: www.museumde zwartetulp.nl. Tot en met 31 december Tentoonstelling De Kroonjuwelen van de Hortus, Hortus Amsterdam. Inl.: www.dehortus.nl. 22 tot en met 25 april Pack Trials Moerheim New Plant. Weteringweg 3a, Leimuiderbrug. Inl.: www.moerheim.com. 23 tot en met 24 april Expositie en presentatie bloemwerk AOC Oost; 23 april 19.0021.30 uur en 24 april 10.00-16.00 uur. Mr. Zwiersweg 4, Twello. Inl.: aoc-oost.nl. 26 april Koningsdag bij GHC Plantion, 6.00-9.30 uur. Wellensiekstraat 4, Ede. Inl.: www.ghcplantion.nl. 26 tot en met 29 april Marktverkenning bruidswerk in Toscane (I) door FlowerAcademy. Inl.: www.floweracademy.nl. 29 april Klantenavond GHC Plantion met seminar van shopverleider Vicky van der Krogt, 18.30-20.30 uur. Wellensiekstraat 4, Ede. Inl.: www.ghcplantion.nl. 29 en 30 april Lagenbeurs Plantion (inkoop Moederdag); 29 april 17.00-20.00 uur en 30 april 07.00-15.00 uur. Kasruimte Groencentrum Plantion, Ede. Inl.: www.plantion.nl. 30 april tot en met 11 mei Foire de Paris, beurs voor huis, tuin en vrije tijd. Expo Porte de Versailles, Parijs (F). Inl.: www.foiredeparis.fr en www.promosalons.nl. 3 mei tot en met 31 augustus Bloemenpaleis Het Loo: Bloemkunst in paleis en tuin; dinsdag tot en met zondag 10.00-17.00 uur. Paleis Het Loo, Apeldoorn. Inl.: www.paleishetloo.nl. 4 mei Koopzondag Moederdag GHC Plantion met commerciële moederdagarrangementen en

74 04Agenda.indd 74

Colofon

demonstratie Floralife Aqua Color Spray, 8.00-12.00 uur. Wellensiekstraat 4, Ede. Inl.: www.ghcplantion.nl. 6 mei Arqiz Actief: Moeders Mooiste, 18.00-21.00 uur. Inkoopcentrum Arqiz, Ouderielseweg 2-4, Tilburg. Inl.: www.arqiz.nl. 8 tot en met 18 mei Shop for a Week, The Wunderkammer, thema: Africa. Inl.: www.thewunderkammer.eu. 9 tot en met 18 mei Floraliën Nederland, Brabanthallen, Den Bosch. Inl.: www.floralien.nl. 13 mei Masterclass bruidswerk met pioenen o.l.v. Giada Graziani, Pyramide Floral Shopping Center. Inl.: www.pyramide-cc.nl. 13 mei Start cursus kwaliteit-/ ingangscontrole snijbloemen van FlowerAcademy, 13.00 uur, Naaldwijk. Inl.: www.floweracademy.nl. 13 mei Start cursus kwaliteit-/ingangscontrole kamerplanten van FlowerAcademy, 15.30 uur, Naaldwijk. Inl.: www.floweracademy.nl. 14 mei Finale NK bloemsierkunst. Brabanthallen, Den Bosch. Inl.: www.vbw.nu. 15 mei Start cursus Kennis Assortiment Snijbloemen door FlowerAcademy, 15.00 uur, Naaldwijk. Inl.: www.floweracademy.nl 15 en 17 mei Bloem & Zo: Expositie bloemwerk Prinsentuin College, Frankenthalerstraat 15, Breda; 15 mei 19.30-21.00 uur en 17 mei 16.00-21.00 uur. Inl.: www.prinsentuincollege.nl. 17 mei Start Mijn Bloemist Pioenweken. Inl.: www.vbw.nu/pioen. 19 mei Presentatie Lidewij Edelkoort, 2014-2015: Embryonic. Muziekgebouw t’ IJ, Amsterdam. Inl.: www.edelkoortamsterdam.nl. 20 tot en met 23 mei Dutch Lily Days bij zestien deelnemende veredelaars, handela-

ren en exporteurs. Inl.: www.dutchlilydays.nl. 20 en 21 mei Lagenbeurs Plantion (inkoop Pinksteren); 20 mei 17.00-20.00 uur en 21 mei 07.00-15.00 uur. Kasruimte Groencentrum Plantion, Ede. Inl.: www.plantion.nl. 21 tot en met 23 mei Design District, vakevenement voor Interieurdesign. Taets, Hembrugterrein, Zaandam. Inl.: www.designdistrict.nl. 23 en 24 mei Expositie examenwerk Wellantcollege Houten; 23 mei 19.0021.00 uur (inclusief bruidsshow) en 24 mei 11.00-15.00 uur. Randhoeve 2, Houten. Inl.: www.wellant.nl. 23 en 24 mei Expositie eindexamenwerk in thema duurzaamheid van bloem&design AOC Terra; 23 mei: 13.00-21.00 uur en 24 mei: 10.00-17.00 uur. Grote of Mariakerk, Meppel. Inl.: www.aocterra.nl. 26 tot en met 28 mei Driedaags lesprogramma Floral Experience 2014 van Pim van den Akker. Faradayweg 9, Delft. Inl.: www.flowerfactor.nl. 26 mei DFA1 examen, Stoas Vilentum Hogeschool, Wageningen. Inl.: www.nederlandsediplomalijn bloemschikken.nl. 27 mei Expositie en bruidsshow Sfera Fiori van Groenhorst Velp, 18.00-21.30 uur. GHC Plantion, Wellensiekstraat 4. Ede. Inl.: www.ghcplantion.nl. 27 mei DFA1 examen en DFA1 herexamen, Stoas Vilentum Hogeschool, Wageningen. Inl.: www.nederlandsediploma lijnbloemschikken.nl. 28 mei DFA1 examen, ADFA1 examen en ADFA1 herexamen, Stoas Vilentum Hogeschool, Wageningen. Inl.: www.nederlandse diplomalijnbloemschikken.nl. 29 mei tot en met 1 juni Zomerfair Soestdijk, 10.00-18.00 uur. Paleis Soestdijk, Amsterdamsestraatweg 1, Baarn. Inl.: www.zomerfairsoestdijk.nl.

Hoofdredactie Paula van der Hulst........(071) 565 96 62 e-mail redactie: bloemenblad@hortipoint.nl internet: www.bloemenblad.nl Bureauredactie Jolanda de Wekker, Jenny Mostert, Carolyne de Vries Lentsch Redactie Cornéline Lanooy..........(071) 565 96 63 Jeannet Hooftman........(071) 565 96 91 Webredactie Erik Rotteveel...........(071) 565 96 92 e-mail: erotteveel@hortipoint.nl Vormgeving Diseno vormgeving Fotografie Gerdien de Nooy Directeur SVS Elbert van den Berg........(071) 565 96 78 Secretariaat SVS Linda Laman.....................(071) 565 96 78 Alice Hoogenboom Schipholweg 1, Postbus 9324, 2300 PH Leiden Exploitatie BDUmedia Afdeling Vak- en Publieksmedia Postbus 67, 3770 AB Barneveld Telefoon (0342) 49 42 63 Fax (0342) 41 31 41 Uitgever: Wiljo Klein Wolterink MBA Advertentie-exploitatie Media-adviseur: Gert-Jan Bloemendal, telefoon: (0342) 49 48 07, e-mail: g.bloemendal@bdu.nl Verkoopleider: Ron van de Hoef (0342) 49 42 63, (06) 51806325 e-mail: r.v.d.hoef@bdu.nll Abonnementenservice Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Opgave via www.bloemenblad.nl of bij de abonnementenservice, abonnementen@ bdu.nl. Abonnementen lopen automatisch door, tenzij uiterlijk twee maanden voor vervaldatum bij de abonnementenservice wordt opgezegd. Dit kan schriftelijk, telefonisch of per e-mail. Ook voor informatie over een lopend abonnement kan contact worden opgenomen met de abonnementenservice. Adres: BDUmedia, afdeling Vak- en Publieksmedia, Postbus 67, 3770 AB Barneveld. Telefoon: (0342) 49 48 44, fax: (0342) 49 42 99, e-mail: abonnementen@ bdu.nl. Prijzen Jaarabonnement: €242,30 (incl. 6% btw). Studenten 25% korting, 65-plussers 15% korting. Buitenlandse abonnees betalen een kleine toeslag voor extra portokosten. Probeer maandblad Bloem en Blad nu drie nummers voor €22,50, mits u of uw bedrijf de afgelopen twaalf maanden geen (proef)abonnement heeft gehad op Bloem en Blad. Bloem en Blad is een maandelijkse uitgave van de Stichting Vakinformatie Siergewassen en BDUmedia, Vak- en Publieksmedia. Druk: BDUprint Vijfendertigste jaargang © 2014 BDUmedia. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Uitgever en auteurs verklaren dat dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld, evenwel kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Uitgever en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie. Lezers wordt met nadruk aangeraden deze informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar af te gaan op hun professionele kennis en ervaring en de te gebruiken informatie te controleren. Algemene voorwaarden: op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten van BDUmedia zijn van toepassing de Arrondisementsrechtbank en de KvK.

Bloem en Blad 04 l 2014

14-04-14 12:43


554757.indd Cover BEB 4 22014.indd 2

14-4-2014 9:35:27

554754.indd 75

14-4-2014 14-4-2014 9:37:09 9:45:09


BEB_04-2014