Page 1

Horsens Ungdomsskoles Ungemagasin

#1 August 2017 | årg. 23

UNGHORSENS.DK

TRÆNING! ”Det giver overskud på alle parametre”

Mød Søren & Stefan her i bladet

1


DENNE VERSION AF SPOT ON INDEHOLDER: 02 03 04 05 06-07 08 09 10-11 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20-22 23 24 25 26-27 28 29 30 31 32-33 34 35 36-37 38 39 40

Indholdsfortegnelse/Kolofon VELkommen til horsens ungdomsskole | leder USK kontakt | klubber Spot On redaktionen | Bliv’ Ungjournalist på Spot On scandinavian break championship 2017 “Det er fedt at hjælpe hinanden” - Ungfest tilbageblik ungfest - September 2017

kina kinesisk Mega make up show 2017 Learnmark annonce 10 sportsgrene interview om sportsgrene ssp hbb horsensløbet Quiz - hvilken træningstype er du? “Det gi’r overskud på alle parametre” - Interview knallert | førstehjælp Heltidsundervisningen Brevkassen fifa grejbanken outdoor 9. klasses prøven | Dansk for fremmedsprogede Do’s & dont’s “Jeg ved hvad jeg vil” - Interview sidste skoledag Fed Fredag unexpected adventure mtb horsens young runners selvforsvar

Side 06 + 07 Scandinavian Break Championship 2017

41 42-43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64

Side 12 Mega Make up Show er tilbage!

Side 20-22 Mød Søren & Stefan til en snak om træning

MEGA make-up SHOW 2017

Af UngJournalist Ida Sejersdal Dreiager Fotos af Hanne Nielsen

”Det giver overskud på alle parametre”

BOX 1 fra New York - 2. plads

Zoopreme fra Danmark - Vinder af SBC17

I løbet af aftenen blev niveauet bare højere og højere. ”Nu er fårene for alvor skilt fra bukkene”, som Jøden udbrød midt i en særlig intens battle.

Dansk sejr

Det var den danske mester Zoopreme og den amerikanske Box One, der kæmpede sig op helt fra kvalifikationsrunden, og som til sidst stod i finalen. Efter en lang og imponerende finalebattle var dommerne enige. Med 3-0 var det den danske Zoopreme, der snuppede førstepladsen og kan kalde sig vinder af Scandinavian Break Championship 2017. ”Endelig! Nu er det tredje år i træk, jeg deltager, og sidste år blev jeg nummer to. Så jeg er en glad mand”, sagde den 25-årige Zoopreme om sejren. Det er da også en øvet danser, der løb af med titlen og de 10.000 kr. Zoopreme har danset

FORSIDE artikel Stefan & Søren

Kid Colombia fra Holland - 3. plads

Salen sitrede af spredt snak, musik og grin, mens publikum kommer på plads. Der duftede af popcorn og forventning. Lidt over syv dæmpes lyset, og i takt med at salen blev mørk, blev publikum stille. Så begyndte konkurrencen.

Dance battles

Scandinavian Break Championship 2017 afholdes ved dance battles, hvor deltagerne én mod én kæmper om at gå videre til næste runde. Danserne blev bedømt af tre anerkendte dommere: Den danske breakdancer og tidligere deltager Blanka, den amerikanske breakdancer Reveal, og den norske mester i breakdance, Spaghetti. De tre dommere peger efter hver battle på den, der skal vinde. Jøden var vært ved begivenheden, og han sørgede for at guide publikum og holde stemningen i vejret hele aftenen.

Af Ida Sejersdal Dreiager

Træning giver overskud

Søren Due på 28 og Stefan Zeberg på 38, som begge er ansat i Ungdomsskolen - træner mere end de fleste. Mens Søren i gennemsnit træner 6 gange om ugen, træner Stefan 10-12 timer i løbet af en uge. Søren spiller fodbold og styrketræner, mens Stefan træner triatlon og har gennemført en ironman! Stefan har dog også tidligere dyrket rigtig meget kampsport og boksning på landholdsniveau og træner i dag unge i boksning. Spot On har taget en snak med dem for at høre mere om deres træning.

Søren fortæller at han kom i gang med at styrketræne, da han var omkring 13 år gammel. ”I det fitnesscenter, hvor jeg startede med at træne, havde jeg to onkler og en bror, der trænede. Så jeg spejlede mig i nogle familiemedlemmer, som jeg så op til. Så det var egentlig indgangsvinklen til det. Og så fordi jeg var ligeså tynd som en pind, og det tænkte jeg, at træning ville hjælpe på. Men det hjalp overhovedet ikke, jeg blev ved at være tynd i mange år. Men det var egentlig grundlaget for at starte”, fortæller Søren med et grin. For Stefan var det en fascination af ironmandistancen, der blev startskuddet til hans triatlontræning: ”Jeg har altid været fascineret af ironmandistancen. Så da jeg var færdig med styrketræning og kampsport, var det naturligt at prøve det. Jeg synes, det er super fedt, at der er tre discipliner. Selvom man er en god svømmer, er det ikke sikkert, man vinder, for der er de to andre discipliner også”. Selvom det var hårdt i starten, vænner kroppen sig hurtigt til træningen. ”De første gange var det meget hårdt, for der skal kroppen vænne sig til det. Men i løbet af rimelig kort tid, kunne man godt holde til 1,5 time, men ja, de første gange blev man utrolig øm!” fortæller Søren, om de første gange han besøgte fitnesscenteret med sin storebror.

breakdance i 14 år og træner tre gange om ugen i intervaller. Det var heller ikke tilfældigt, at Zoopreme deltager for tredje år i træk. Han kan nemlig rigtig godt lide konceptet bag Scandinavian Break Championship. ”Det er fedt at se alle de unge og at se den danske scene vokse. Det er fedt, at der er et forum, som tiltrækker internationale dansere, der kan hjælpe med at hæve det danske niveau. Og så er der bare god stemning” fortæller Zoopreme.

”Dans for din egen skyld”

Til dem, der går og drømmer om at blive den næste vinder af Scandinavian Break Championship, er rådet fra Zoopreme klart: ”Fortsæt, og tag din tid. Prøv en masse af, og udforsk det, du synes er fedt. Og så skal du danse for din egen skyld, ikke for andres”.

Kost og motion hænger sammen

Stefan Zeberg | 38

FORSIDE artikel Stefan & Søren

Deltagere fra hele verden

Først bød aftenen på en kvalifikationsrunde, hvor alle havde kunnet tilmelde sig. Her konkurrerede 29 dansere i alle aldre og på alle niveauer om at komme videre til næste runde. Der skulle de møde The Great 8, der består af mestre fra Danmark og Sverige, og inviterede internationale dansere fra Vietnam, Storbritannien, Holland, Sverige og Marokko. Allerede fra kvalifikationsrunden imponerede deltagerne med baglæns saldoer, vilde hop, snurren rundt på hovedet og meget mere. De særlig udfordrende og flotte moves fik publikum til at udbryde et sitrende ”uhhh” efterfulgt af klapsalver. Også dommerne og de andre deltagere viste deres respekt med nik og udbrud som reaktion på vilde, humoristiske eller originale detaljer.

Side 32-33 “Jeg ved hvad jeg vil”

Interview med Igor Djukelic

Det er både sundt for kroppen og hjernen at dyrke motion, det kan både Søren og Stefan mærke. Så selvom det kan være hårdt og tidskrævende at træne meget, vil ingen af dem undvære deres træning. ”Grunden til, jeg træner, er det mentale overskud. Det er den vigtigste ting ved det. Det giver mig også et fysisk overskud. Den følelse, jeg har efter en god træning gør, at de små problemer ikke længere fylder så meget. Det giver overskud på alle parametre, ” fortæller Søren og tilføjer, at træning for ham også hjælper på dårligt humør. Også Stefan får rigtig meget ud af at træne: ”Jeg kan ikke undvære at træne. Træning er en naturlig ting for mig”. Han fortæller desuden, at det at lære fra sig ved at træne unge i boksning også er utrolig givende og motiverende.

Af UngJournalist Ida Sejersdal Dreiager Fotos af Michael Been

Søren Due | 28

Danmark danser af med sejren af Scandinavian Break Championship 2017 D. 6. maj 2017 var en aften fuld af fede beats og udfordrende breakdance på Horsens Ny Teater. Til tonerne fra den hollandske DJ Nobunaga konkurrerede dygtige breakdancere fra hele verden om at vinde Scandinavian Break Championship 2017 og 10.000 kr.

YOGA + Kajak DYKKERSKOLEN Japansk | mad & gastronomi kostumeværksted | wiz musical trænerspire makeup & styling rabbit inspirant Dance academy ASV Bankager Brædstrup det Gule Pakhus egebjerg Gedved/Hovedgård Hatting Lund Lundager Stensballe Torsted Vestbyen Østbirk Østbasen kontakt til horsens ungdomsskole

Det er fedt, når man først er i gang

Kost og motion hænger sammen Stefan har tidligere gået utrolig meget op i sin kost. I dag er han lidt mere afslappet omkring, hvad han spiser, men han tænker over, hvad han putter i munden. ”Dengang jeg dyrkede kampsport, var der selvfølgelig en vægtgrænse, når man skulle ud til stævner. Så der var det meget mere struktureret, end det er i dag. Også dengang jeg dyrkede fitness. Der kører man typisk en diæt op til en konkurrence, så der var det helt skemalagt. Men det gør jeg ikke i dag. Jeg tager udgangspunkt i de 10 kostråd, og jeg får spist varieret og får frugt og grønt og sådan. Det, det i bund og grund drejer sig om, er, at man forbrænder mere, end man indtager, hvis man ikke vil tage på.” Både Søren og Stefan er enige om, at man ikke skal gøre kost mere kompliceret, end det er. Man behøver ikke spise helt glutenfri kost eller undgå stivelse for enhver pris. Hvis bare man spiser mest sundt og dyrker en masse motion, så er det godt. Søren har sit eget regnskab inde i sig selv: ”Hvis jeg lige spiser en ekstra kajkage – og det kan jeg sagtens finde på, for jeg elsker kage - så har jeg sådan et samvittighedsregnskab, og så er jeg bare nødt til at løbe en ekstra tur,” fortæller han.

Jeg ved hvad jeg vil Hvordan kombinerer man tidskrævende elitesport med et almindeligt ungdomsliv? 18-årige Igor Djukelic spiller basket i HIC og har været inde omkring ligaholdet i 3 år. Han var derfor en del af en fantastisk oplevelse, da HIC vandt DM i både 2015 og 2016. Men den slags oplevelser kommer man ikke sovende til, og det kræver ofre og hård prioritering at spille på førsteholdet i HIC. For Igor er det imidlertid det hele værd.

Der er nogle dage, hvor det er lettere at komme afsted end andre. Søren fortæller at han f.eks. bliver rimelig påvirket af årstiderne. Om sommeren har han bare mere energi og får derfor også trænet mere. For Stefan kan årstiderne også spille ind, men for ham har årstiderne mere indflydelse på træningsformen end på mængden af træning. Han fortæller f.eks., at han træner mere på mountainbike om vinteren, fordi man godt kan cykle på den i skoven, selvom der er glat på vejene. De to er enige om, at det gælder om at komme afsted, også de dage, hvor man ikke er topmotiveret. ”Jeg tager altid afsted. Det er klart, der er nogle gange, man er mere motiveret end andre, men når man først kommer i gang, så kører det”, siger Stefan.

Igor Djukelic har spillet basketball, siden han var 7 år gammel. Han træner basketball 2 gange om dagen, hvis han kan nå det med skolen. Derudover styrketræner han ca. hver anden dag for at stabilisere kroppen og have en chance for at følge med fysisk på banen. ”Der er et kæmpe skridt fra ungdom til elite, mest på grund af fysikken. Det er jo voksne mænd, man spiller imod,” griner Igor og tilføjer, at det nok mest er hans teknik, der har fået ham op på førsteholdet.

Tak til Igor for et fedt interview! Vi glæder os til at følge dig fremover.

”Det giver et kæmpe rush” Men hvad er det, der er så fedt ved basket, at man har lyst til at bruge så meget af sin fritid på træning? For Igor er det en mulighed for at leve sit indre konkurrencemenneske fuldt ud. ”Jeg er en helt anden person, når jeg er på banen, end når jeg er uden for banen. Når jeg er uden for banen, er jeg meget stille og rolig og snakker ikke for meget, men når jeg er på banen, så får jeg et kæmpe rush, som får mig til at ville gøre alt for at vinde. Jeg har altid været en dårlig taber i alting,” fortæller han med et grin. Desuden får man meget ud af basket socialt, og det har også en betydning på banen, at sammenholdet er stærkt. ”Man vil gøre noget for dem. Man kigger sin holdkammerat i øjnene og tænker: Jeg vil gøre noget for min ven. Hvis du ikke kender personen, så bliver det meget individuelt, og du kæmper for dig selv i stedet for at kæmpe for holdet,” siger Igor. Collegedrøm kræver høje karakterer Selvom Igor bruger meget tid på basketball, har han også brug for at præstere, når han er i skole. Han har nemlig en drøm om at komme på college i USA, når han har afsluttet sin STX på Horsens Statsskole. Det er en drøm, der kræver høje karakterer, og derfor er han også nødt til at lægge kræfter i skolearbejdet. Men det kan godt være svært at nå det hele. ”Selvfølgelig har det været svært, fordi jeg går meget op i min skole, og jeg vil gerne have gode karakterer. Så det har betydet lange nætter nogen gange.” Når man bruger så mange timer på både skole og basket, er der uundgåeligt nogle ting, man må prioritere fra. ”Jeg tror ikke, jeg har været med til et klassearrangement endnu, og jeg skal til at gå i 3.g,” fortæller Igor. Men han er aldrig i tvivl om, om basketball er det værd. ”Jeg ved, hvad jeg vil. Jeg vil på college efter 3.g og fortsætte mit basketliv, og det har jeg været sikker på i lang tid.” Det er dog ikke sådan, at der ikke nogen gange er tid til at slappe af eller tage ud og have det sjovt. Igor drikker ikke dagen før en kamp, men hvis han har friweekend, kan han sagtens finde på at tage i byen med vennerne. Og nogen gange har hele holdet da også været i byen for at fejre en vigtig sejr. Familien bakker op Igors familie bakker op om hans prioritering af basketball. ”Min far går meget op i det. Han ser flere basketkampe, end jeg gør, og han siger altid til mig, hvad jeg skal gøre. Så vi har sådan et rigtigt sportsforhold,” griner Igor. ”Min mor går op i, hvad jeg synes. Hvis jeg ikke synes, det er sjovt, skal jeg ikke gøre det.” Vennerne har til gengæld svært ved at forstå, hvorfor han har lyst til at bruge så meget tid på sin sport. ”Mine venner kan ikke forstå det. Dem, der går i skole, de siger, de synes det er sejt, men de kan ikke rigtig forstå det,” fortæller han.

FOrtsættes på side 22 >> 6

7

20

21

32

33

12

FØLG OS PÅ FACEBOOK

HORSENS UNGDOMSSKOLE

NÆSTE NUMMER: Det næste Spot On udkommer i december 2017. INFO: Spot On er Horsens Ungdomsskoles magasin, som sendes direkte til alle unge i alderen 13-18 år i Horsens Kommune. Bladet fås gratis ved henvendelse til Horsens Ungdomsskole. OPLAG: Spot On udgives i et oplag på 7100 stk. ANSVARSHAVENDE: Henrik Meldgaard, Nina Nielsen & stine kjølholt Ungdomsskolen - tlf. 76291530 ungdomsskolen@horsens.dk unghorsens.dk

DETTE NUMMeR: Spot On - blad nr. 1 23. årgang, August 2017.

2

GRAFIK & LAYOUT: Michael Been ADMINISTRATIV REDAKTØR: Stine kjølholt

FORSIDE FOTO: michael been TRYK: Grafisk Forum, Horsens INDHOLD: Spot On prioriterer indsendt materiale efter bedste evne. Horsens Ungdomsskole er ikke ansvarlig for udtalelser, der ikke kommer direkte fra Ungdomsskolen eller ansatte i Ungdomsskolen.

HENVENDELSER: Spot On Horsens Ungdomsskole Falstersgade 24, 1. sal 8700 Horsens tlf. 76 29 15 30

unghorsens.dk

ETIK: Spot On forbeholder sig ret til at afvise forslag, der måtte stride mod bladets etiske/moralske linie, ligesom vi forbeholder os ret til at forkorte indlæg. Vi gør opmærksom på, at indsendte artikler ikke nødvendigvis dækker redaktionens holdninger. 5041 0751 Svanemærket tryksag


LEDER Find dig selv

i Spot On…… Ungdomsskolens medarbejdere fotograferer deltagere i undervisningsog klubsituationer for hele tiden at have gode billeder til Spot On og unghorsens.dk

Se undervisningstilbud og spændende aktiviteter, for alle 13-18 årige i Horsens Kommune

UNGHORSENS.DK Hvordan tilmelder jeg mig? Tilmeld dig på unghorsens.dk, hvor du kan få flere oplysninger om de ønskede aktiviteter.

Hvem kan være med? Hvis du bor i Horsens Kommune – er du velkommen på ALLE Ungdomsskolens afdelinger og undervisningssteder. Er du fyldt 13 år, er du velkommen i klubberne, og du kan deltage i de fleste aktiviteter og ture. Er du fyldt 14 år, kan du også melde dig til undervisningshold.

’Brug din fritid på din fremtid’ – sådan hedder det i vores UngHorsens label – og det er en opfordring, vi gerne slår på tromme for i denne tid. Lige nu sidder du med det friske nummer af Spot On, skrevet af unge for unge i Horsens Kommune. Du kan finde mange gode tilbud i bladet, både i klubbernes omtaler og under fritidsundervisningen. Mange af jer kommer også til at møde Ungdomsskolen på jeres skole, hvor undervisere fra Ungdomsskolen vil komme med tilbud fra kinesisk til MILIFE eller kurser inden for Outdoor-området. Lige meget hvor, så glæder vi os til at mødes med jer igen – eller for første gang for nogens vedkommende. Alle er velkommen i vores klubber, til førstehjælp eller til knallertundervisning. I løbet af det kommende skoleår vil du også kunne melde dig til Ung Horsens aktiviteter. I forbindelse med klubberne sker der det, at vi fra 1. august 2017 vælger at slå klubberne sammen med SSP i Horsens. Det gør vi af flere grunde, ikke mindst fordi vi ser vores klubber som en del af SSP-netværket, som også omfatter skolerne, politiet og Familie og Forebyggelse. Klubberne er fortsat det trygge sted, hvor alle unge kommer, og her er der mulighed for at være samme med andre unge og danne netværk – men det er også stedet, hvor man kan snakke med troværdige voksne medarbejdere, der for fremtiden bliver en del af SSP. De samlede aktiviteter i SSP, Street Team og klubberne i Ungdomsskolen samt UngHorsens bliver fremover ledet af Afdelingsleder Jan Asmussen, idet afdelingsleder Rikke Nedergaard har fået orlov fra sin stilling som leder af fritidsområdet og UngHorsens. På gensyn i klubberne og til undervisning i Ungdomsskolen!

UngHorsens kortet? Som elev i Horsens Ungdomsskole, skal du tilmeldes en klub, og du bliver derved den heldige ejer af UngHorsens-kortet for kun kr. 25.

Henrik Meldgaard

Ungdomsskoleinspektør

3


Horsens Ungdomsskole - KONTAKT Horsens Ungdomsskoles ledelse og administration

Ungdomsskoleinspektør

Afdelingsleder SSP, Klubber og unghorsens

tlf. 76 29 15 21 mobil 22 61 73 07 bunn@horsens.dk

tlf. 76 29 15 23 mobil 20 68 51 84 bujas@horsens.dk

Stine W. Kjølholt

Therese bach

Torben bloksgaard

tlf. 40 38 43 04 stkjo@horsens.dk

tlf. 24 79 02 66 thba@horsens.dk

tlf. 76 29 15 21 mobil 23 26 80 39 tobl@horsens.dk

tlf. 76 29 15 20 mobil 22 48 65 70 buhm@horsens.dk

Udviklingskonsulent Fritidsundervisning, Evaluering og kommunikation

Karin Nørlund Jakobsen Karina Rasmussen tlf. 76 29 15 15 jobkn@horsens.dk

Jan Asmussen

Viceungdomsskoleinspektør Heltidsundervisningen

Henrik Meldgaard

Heltidsundervisning knallert og førstehjælp

Nina Nielsen

Økonomi

tlf. 76 29 15 26 bukal@horsens.dk

procesleder, bakkeskolen, heltidsundervisning og videnscenter

pædagogisk psykologisk konsulent, Videnscenter, samskabelse og intensive læringsforløb

Christina Lajer Jensen

Peter Uldall Thyssen

Jane list lund

tlf. 76 29 15 26 buput@horsens.dk

tlf. 76 29 15 24 jllu@horsens.dk

Økonomi

vikar

Fritid og udvikling (på barsel)

tlf. 76 29 15 29 claj@horsens.dk

Annika Bech Horsted Madsen

fritid og udvikling

tlf. 76 29 15 25 abhm@horsens.dk

fredag kl. 13.30-19.00 mandag, tirsdag, onsdag, torsdag kl. 18.30-21.30

tirsdag, onsdag, torsdag

kl. 18.30-21.30

mandag, tirsdag, onsdag

kl. 10.00-16.00 | 19.00-22.00

mandag, tirsdag, onsdag, torsdag

mandag, onsdag

kl. 18.30-21.30

tirsdag, torsdag

kl. 19.00-22.00 kl. 19.00-22.00

mandag, tirsdag, onsdag, torsdag

kl. 18.30-21.30

kl. 18.00-21.00

mandag og torsdag

kl. 18.30-21.00

onsdag

15.00-21.00

mandag, tirsdag og torsdag

kl. 18.30-21.30

mandag, tirsdag, onsdag, torsdag

kl. 18.30-21.30

mandag, onsdag og fredag

4

kl. 19.00-21.50

mandag, tirsdag, torsdag

tirsdag

torsdag 17.00-23.00

kl. 18.00-21.00

fredag 12.00-20.00

Jonna Brammer Kyed skolesekretær

tlf. 76 29 15 30 bujr@horsens.dk


Mød den fedeste

Mikkeline Schramm

Ajna Cizmic

Sidse Møller

Pernille Juhl

Ida Seiersdal

Hannah Tierney

DIG? FØLG OS PÅ FACEBOOK

HORSENS UNGDOMSSKOLE

Tør DU være med? Går du og drømmer om at blive journalist? Tør du at interviewe kendte? Har du kreative ideer til hvad der kunne være fedt i et ungdomsblad? -Eller synes du bare, det er sjovt at skrive og godt kunne tænke dig at se dit navn på tryk ved en fed artikel? Som del af vores redaktion på Spot On får du mulighed for at prøve drømmen af. Spot On skrives af unge til unge. Som UngJournalist får du derfor stor indflydelse på bladet.

Lyder det fedt?

Så tilmeld dig på unghorsens.dk – UngHorsens aktiviteter - Medier og teknologi. HVis du har nogle spørgsmål så er du velkommen til at sende en sms, ringe eller maile til redaktør Stine W. Kjølholt på tlf. 40384304 eller mail stkjo@horsens.dk

5


TI LB AG EB LI K

Af UngJournalist Ida Sejersdal Dreiager Fotos af Hanne Nielsen

Danmark danser af med sejren til Scandinavian Break Championship 2017 Den 6. maj 2017 var en aften fuld af fede beats og udfordrende breakdance på Horsens Ny Teater. Til tonerne fra den hollandske DJ Nobunaga konkurrerede dygtige breakdancere fra hele verden om at vinde Scandinavian Break Championship 2017 og 10.000 kr.

Zoopreme fra Danmark - Vinder af SBC17

Salen sitrede af spredt snak, musik og grin, mens publikum kom på plads. Der duftede af popcorn og forventning. Lidt over syv dæmpedes lyset, og i takt med at salen blev mørk, blev publikum stille. Så begyndte konkurrencen.

Dance battles

Scandinavian Break Championship 2017 afholdtes ved dance battles, hvor deltagerne én mod én kæmpede om at gå videre til næste runde. Danserne blev bedømt af tre anerkendte dommere: Den danske breakdancer og tidligere deltager Blanka, den amerikanske breakdancer Reveal, og den norske mester i breakdance, Spaghetti. De tre dommere pegede efter hver battle på den, der skulle vinde. Jøden var vært ved begivenheden, og sørgede for at guide publikum og holde stemningen i vejret hele aftenen.

6

Deltagere fra hele verden

Først bød aftenen på en kvalifikationsrunde, hvor alle havde kunnet tilmelde sig. Her konkurrerede 29 dansere i alle aldre og på alle niveauer om at komme videre til næste runde. Der skulle de møde The Great 8, der består af mestre fra Danmark og Sverige, og inviterede internationale dansere fra Vietnam, Storbritannien, Holland, Sverige og Marokko. Allerede fra kvalifikationsrunden imponerede deltagerne med baglæns saldoer, vilde hop, snurren rundt på hovedet og meget mere. De særlig udfordrende og flotte moves fik publikum til at udbryde et sitrende ”uhhh” efterfulgt af klapsalver. Også dommerne og de andre deltagere viste deres respekt med nik og udbrud, som reaktion på vilde, humoristiske eller originale detaljer.


BOX 1 fra New York - 2. plads

I løbet af aftenen blev niveauet bare højere og højere. ”Nu er fårene for alvor skilt fra bukkene”, som Jøden udbrød midt i en særlig intens battle.

Dansk sejr

Det var den danske mester Zoopreme og den amerikanske Box 1, der kæmpede sig op helt fra kvalifikationsrunden, og som til sidst stod i finalen. Efter en lang og imponerende finalebattle var dommerne enige. Med 3-0 var det den danske Zoopreme, der snuppede førstepladsen og kan kal de sig vinder af Scandinavian Break Championship 2017. ”Endelig! Nu er det tredje år i træk, jeg deltager, og sidste år blev jeg nummer to. Så jeg er en glad mand”, sagde den 25-årige Zoopreme om sejren. Det er da også en øvet danser, der løb af med titlen og de 10.000 kr. Zoopreme har danset

breakdance i 14 år og træner tre gange om ugen i intervaller. Det var heller ikke tilfældigt, at Zoopreme deltager for tredje år i træk. Han kan nemlig rigtig godt lide konceptet bag Scandinavian Break Championship. ”Det er fedt at se alle de unge og at se den danske scene vokse. Det er fedt, at der er et forum, som tiltrækker internationale dansere, der kan hjælpe med at hæve det danske niveau. Og så er der bare god stemning” fortæller Zoopreme.

”Dans for din egen skyld”

Til dem, der går og drømmer om at blive den næste vinder af Scandinavian Break Championship, er rådet fra Zoopreme klart: ”Fortsæt, og tag din tid. Prøv en masse af, og udforsk det, du synes er fedt. Og så skal du danse for din egen skyld, ikke for andres”.

Kid Colombia fra Holland - 3. plads

7


TI LB AG EB LI K

”DET ER FEDT AT HJÆLPE HINANDEN”

Af UngJournalist Ida Sejersdal Dreiager

Fredag den 28. april blev der atter engang afholdt Ungfest, som denne gang var en velgørenhedsfest. Der blev danset, festet, snakket og hørt musik, og alt overskuddet fra festen gik til BROEN Danmark, der hjælper udsatte børn til en aktiv fritid. På vejen uden for Den Grå Fabrik leder musikken og bassen som en højlydt, dunkende sirenesang de festglade unge hen mod indgangen til fredagens Ungfest. Indenfor var der arrangeret et hyggehjørne med sækkestole i forskellige, kraftige farver, der var et udeareal, hvor de unge kunne trække lidt luft, og et kantineagtigt rum, hvor de kunne købe og nyde forskellige snacks og sodavand. Og endelig var der dansegulvet, hvor forskellige diskolys badede gulvet og væggene i farvet lys. Bassen var tydelig i alle rum, men inde på dansegulvet kunne man ligefrem mærke

den i hele kroppen. Allerede en time efter festens start var der godt gang i de unge, der havde klædt sig flot på til lejligheden i kjoler, skjorter eller fede hættetrøjer og caps. Der blev snakket højlydt for at overdøve musikken, og de modigste dansede allerede fra starten helt oppe ved højtalerne. Alexander på 14, Emil på 13 og Malthe på 15, der alle kommer fra Hovedgård skole, synes også festen er god. Faktisk nåede jeg ikke engang at spørge om andet end deres navne,

før Alexander brød ind: ”Hvis du spørger, om festen er fed, så er svaret ja!” Og planen for i aften var da også lagt fast: ”Vi skal feste!” ”Hygge!” ”Høre musik!” ”Danse!” ”Score!” Drengene remser entusiastisk op på skift, og ved den sidste bemærkning, bryder Malthe grinende ind: ”Ja, jeg scorede også sidst”. Også de synes, at aftenens velgørenhedstema var en god idé. ”Det er fedt at hjælpe hinanden” siger Emil, og vennerne stemmer i.

FEST 8


FEST

9


TI LB AG EB LI K

Horsens Ungdomsskole i

Af Christian Abildgaard samt biddrag fra UngJournalisterne Hannah Tierney og Pernille Juhl

Lørdag den 8. april, kl 11.00 i Billund Lufthavn. En masse unge mennesker stod fulde af forventning til deres kommende rejse. For rigtig mange var det første gang, de skulle rejse uden deres forældre. For nogle var det første gang de skulle ud og flyve så langt, eller måske skulle de flyve for første gang. Indgangshallen i Billund sitrede af spænding. Hannah og Pernille som var med på turen fortæller ”For nogen var det rimelig grænseoverskridende, da en del slet ikke kendte nogen på turen”. Et par korte mellemlandinger i Frankfurt og München skulle dog lige klares inden. Mellemlandingerne blev brugt på at lære hinanden bedre at kende, og da vi landede i Beijing kl. 11:00 søndag morgen, havde vi alle fået 38 nye kammerater. Da vi endelig nåede til hotellet var der rigtig mange, der var meget ivrige efter at komme op på deres værelse. Efter at have smidt taskerne, var der nogle, der tog ned i byen og så hvad Beijing havde at byde på, andre nød blot at være på hotellet og hyggede sig der. Mødet med den kinesiske mad var for mange en øjenåbner. Efter synet af lange rækker med levende skorpioner på spyd, små kyllinger med næb og det hele, slanger og mange andre særprægede ting var mange rigtig glade for den McDonald’s, der lå på den anden side af gågaden.

og ned. Mange valgte at sætte sig i ved et af tårnene og nyde det gode vejr og en moderne mur med Wi-Fi. Rigtig mange besluttede sig også for at presse sig selv til det yderste og knoklede afsted oven på muren. Flere steder blev man nødt til at kravle på alle 4 for at bestige eller komme ned ad trapperne, der ikke opfyldte de danske bygningsreglementer. Efter et par timers asen og masen på muren blev det endelig tid til en teenagers favorit aktivitet – shopping. Og shopping, det er der rig mulighed for på Pearl Market.

Den Kinesiske Mur

Nye venner

Kl. 07:30 stod der i hotellets restaurant en flok måbende unge mennesker. ”Spiser kinesere virkelig det dér til morgenmad?”, var der mange, der spurgte om. Og ja, en morgenmad bestående af nudler, stegte grøntsager og kogt dej passer ikke ind i den danske idé om morgenmad. Alle fik dog spist noget, da vi skulle bruge en masse energi, når vi kom på muren. ”The Great Wall” blev for mange en øjeblikkelig favorit. Midt i bjergene lå den ensomme mur og bølgede frem og tilbage, op

10

Den Forbudte By

Tirsdag blev det tid til at besøge kejserens gamle palads, også kendt som Den Forbudte By, og Den Himmelske Freds Plads. For mange var det en stor oplevelse at se Den Forbudte By. For rigtig mange andre var det en endnu større oplevelse at blive omringet af de mange kinesere, der ville have taget billeder med dem. Hannah og Pernille, fortæller at det var en meget anderledes oplevelse at gå på gaden i Kina ”Når vi gik på gaden, blev der ikke blot kigget på os. Mange af kineserne tog mange billeder af os, både i smug, men også åbenlyst, og flere kom hen og ville have taget billeder med os” Onsdag blev det tid til vores skolebesøg. Rigtig mange vidste ikke, hvad de skulle forvente, og vi kunne derfor mærke spændingen hos de unge. Spændingen blev dog hurtig afløst af forpustede, svedende unge. I Kina starter man nemlig dagen med morgengymnastik, og i dag var det altså løb. Det blev et vidnesbyrd om enten formen hos danske unge kontra kinesiske ditto, eller mentaliteten hos danske og kinesiske unge. Rigtig mange unge meldte sig ret


hurtigt til at være ”stolper” som de andre skulle løbe uden om, alt imens de kinesiske elever blot fortsatte deres løb helt ufortrødent. Herefter skulle vi deles op i grupper. En gruppe skulle spille bordtennis (som skolen er kendt for i hele Kina), en anden gruppe skulle male imens en tredje gruppe skulle skære haner i papir. Igen blev mange udfordret på deres kreative evner, da bl.a. ”hane-skæring” ikke indgår i det danske skolepensum. Vi fik alle nogle nye venner og mange virkede helt overraskede; ”de er jo helt vildt flinke!”

Skorpioner og shopping

Den sidste dag i den kinesiske hovedstad, der havde været vores hjem den sidste uges tid. Tiden skulle bruges på at lave de sidste indkøb på Pearl Market og bare suge det sidste af Kina til sig. Inden vi skulle hjem på hotellet og pakke taskerne, var der en overraskelse til de unge. Gratis skorpioner til alle, der ville have en – og det var der rigtig mange, der ville. Det var grænseoverskridende at spise en skorpion, der for 2 minutter siden var levende og blot lige var dyppet i en frituregryde. Men rigtig mange overvandt deres grænse og fandt ud af at skorpion faktisk ikke smager helt så dårligt endda. Og med det punktum sluttede en helt fantastisk uge i Kina. Taskerne blev fyldt med souvenirs, sko, tøj, legetøj, nye venner og minder, der vil blive hos os resten af livet. Hannah og Pernille fortæller ”Vi er sikre på, at alle der har været med på turen, kan anbefale andre at tage med en anden gang. Man får nogle vilde oplevelser og sindsygt fede venskaber, også med folk som man ikke troede at man ville komme til at snakke med”.

Kunne du også tænke dig at komme over på den anden side af jorden? Så skulle du tage med UngHorsens til Beijing og Shanghai i påsken 2018. ( 23.3-1.4)

Fly – transfer, 4 overnatninger i Beijing, 3 overnatninger i Shanghai, og 1 nat i nattoget. Inkl. morgenmad. Du bestiger Den Kinesiske Mur, du besøger Den Forbudte By, Den Himmelske Fredsplads og Temple of Heaven. Du besøger en kinesisk skole og deltager i skoledagen. Du kommer til at afprøve dine shopping skills. Du kommer til at køre med nattog til Shanghai, opleve verdens 2. højeste bygning, du kommer i Disneyland i Shanghai, besøger huttonerne m.m., og du får en masse nye bekendtskaber. Alt dette får du for 8500 kr. inkl. omkostninger til visum (visum i sig selv koster 1000 kr.) Betalingen er inddelt i 3 rater, der skal betales hhv. 1. oktober, 20. januar og 1 marts. Vil du gerne høre mere? Så kom til informationsdag om turen til Kina mandag den 11. september 2017 fra 19.00-20.00. *Der er kun 40 pladser, så skynd dig *Ret til ændringer forbeholdes

11


MEGA make-up SHOW 2017 UNGHORSENS MATaS & BYTORV HORSENS

12


Jeg har valgt EUX-Business, fordi jeg både får en erhvervsuddannelse og fag på gymnasieniveau. Det er en fordel for mig at holde alle muligheder åbne, fordi jeg ikke ved, hvad jeg vil uddanne mig til. Maria, GF1

EUX BUSINESS STUDENT OG FAGLÆRT PÅ 4 ÅR

BLIV ELEV INDEN FOR FX ØKONOMI, SPEDITION, ADMINISTRATION ELLER REVISION LÆS VIDERE TIL FX FINANS-, HANDELS- ELLER MARKEDSFØRINGSØKONOM

HG-BUSINESS FAGLÆRT PÅ 3 ÅR

FOR DIG DER FX VIL VÆRE BUTIKSASSISTENT

LEARNMARK.DK/EUX-BUSINESS 13


Af UngJournalisterne Sidse Møller og Ajna Cizmic

10 sportsgrene du måske ikke vidste fandtes i Horsens Fotos venligst udlånt

Du kender sikkert nogen, som går til fodbold og håndbold – men kender du også til nogen, som går til poledance og windsurfing? Sikkert ikke. I Horsens er der flere specielle sportsgrene, som mange ikke kender til, og hvis du føler, at du ikke passer ind i boksen med de unge, der går til fodbold og håndbold, så står vi klar med en liste med 10 specielle sportsgrene, som måske kunne være noget for dig.

1Poledance

2 Orienteringsløb

3 4 Bueskydning windsurfing 5 6 Kajak

e-sport

Amerikansk fodbold

9 SQUASH

8 cykling Parkour

7

10

Så find din computer frem og google away og se om du kan finde noget der passer tl dig! Husk at ungdomsskolen altid er klar på at lave nye fede aktiviteter, hvis vi ikke har noget der lige passer dig!

14

Se mere på Unghorsens.dk


Af UngJournalisterne Sidse Møller og Ajna Cizmic

sportsgrene Fotos venligst udlånt

Vi har været rundt for at undersøge, om nogle af vores kammerater går til nogle lidt anderledes sportsgrene. Ajna taler med Rebekka Thyssen og Jacob Christensen fra 8. S på Langmarksskolen, og Sidse taler med Andreas Møller fra 9. klasse på Østbirk skole.

“Det er en meget hyggeligt sport, og man får masser af venner” lyder det fra Rebecca Thyssen, der går til orienteringsløb. Udover at løbe rundt i hele landet, kan man også komme til turneringer i udlandet. De har bl.a. været i Sverige og Østrig. Selv med en travl uge fyldt med træning, har Rebecca dog stadig tid til skole og vennerne. Det er en sport, Rebecca vil anbefale. “Det var lige det jeg faldt for” lyder det fra cykelrytteren Jacob Christensen. Ifølge Jacob er cykling meget sjovere end håndbold og fodbold ”Du cykler ikke kun rundt i Horsens, der er nemlig også cykelløb, vintertræningslejr og meget mere, man kan være en del af”. Selvom Jacob tit er på cyklen, har han ikke et problem med at disponere tiden mellem skole, venner og sin hobby.

Cykling

Orienteringsløb

Interview om sportsgrene

Amerikansk fodbold Andreas Møller fortæller ”Jeg startede fordi det lød sjovt, og så var jeg lidt for tyk, så det var en god måde at komme af med fedtet. Det bedste ved amerikansk fodbold er sammenholdet og kampene”. Det virker til, at Andreas klart kan anbefale andre unge at starte til amerikansk fodbold.

15


Har du problemer, som fylder for meget eller som gør livet svært for dig? Jan Asmussen SSP-koordinator mobil 20685184 bujas@horsens.dk

Teamet har base i Falstersgade 24, 1. sal 8700 Horsens

Du kan altid henvende dig til SSP/Street Team, hvis du som ung går og roder med nogle problemer.

ssphorsens.dk

Så prøv at kontakte SSP/Street Team

Lene Maagaard tlf. 29 29 72 04

lema@horsens.dk

SSP/Street Team er et forebyggende og opsøgende beredskab for unge og kan fx...

Lytte til dig og tale med dig om problemer i skolen, med dine venner, derhjemme, alkohol, hash, kriminalitet; konflikter med andre unge, mistrivsel osv.   Snakke med dig og dine forældre, skolen eller andre, hvis du synes, at det er svært at få dem til at forstå dig eller at få sagt det, som du egentlig ønsker at sige.   Snakke med dig om dine venner eller familie, hvis du er bekymret for dem pga. misbrug, hærværk, tyveri eller lignende.    Hjælpe dig eller sætte dig i kontakt med andre, som kan hjælpe, hvis du eller en af dine kammerater har et misbrug af alkohol, hash eller lignende.    Komme på besøg i din klasse, lave elevoplæg og deltage i klassediskussioner om alle mulige emner. 

Hvis du er forælder, kan SSP/Street Team fx hjælpe med at... Tale med dig og dit barn, hvis du ønsker det Rådgive dig, hvis dit barn er på vej ud i problemer Rådgive dig, hvis dit barn har et problem med kriminalitet, misbrug af stoffer eller alkohol

16

Street Team

Pia Hansen tlf. 40 36 11 80

pbha@horsens.dk

Jacob Aastrup tlf. 24 87 57 37 jfaa@horsens.dk

Claus Schløtel Jørgensen tlf. 30 16 71 74 cscj@horsens.dk

Stefan Zeberg Tlf: 40 42 34 29 sze@horsens.dk

Sætte dig i kontakt med de bedste hjælpere, uanset om det er i kommunalt eller privat regi Hjælpe dig med at arrangere elevoplæg/forældremøder om venskab/gode værdier, trivsel, chat, alkohol, misbrug, kriminalitet m.m.

Du kan

ALTID

kontakte os ANONYMT


Af Signe Schack, Børneborgmester for Horsens Børnebyråd

Det er med stor vemod, at jeg skal sige farvel til Horsens Børnebyråd, som jeg har været en del af i 3 år. Dette skoleår har jeg siddet med titlen som børneborgmester, hvilket jeg selv er meget stolt af, da jeg synes, det er en fed ting at have indflydelse og at kunne være med til at tage beslutninger. Samtidig har man et godt fællesskab med andre unge, som har samme interesse som en selv. Det giver noget helt specielt at være en del af Horsens Børnebyråd. Jeg er selv vokset meget på det sociale plan. Da jeg startede i 7., kunne jeg aldrig drømme om at stille op som børneborgmester, fordi det krævede, at man turde snakke foran en masse andre, men man bliver hurtigt en del af fællesskabet og lærer fra møde til møde, hvordan man griber det an. Da jeg først var kommet i gang, indså jeg, at der ikke var noget at være bange for, og det gav mig mere og mere blod på tanden, hvilket jo endte med, at jeg blev børneborgmester. HBB har styrket mig socialt, fordi jeg er blevet en mere åben person. Det har også fået mig til at overveje at være mere politisk aktiv. Mit valg af ungdomsuddannelse er også præget af min tid i HBB, da jeg har tænkt mig at vælge en samfundsfaglig linje på gymnasiet. Næste år kan jeg desværre ikke være med længere, men jeg er sikker på, at der kommer nogle nye og ligeså engagerede unge mennesker, som der har været de andre år.

Mads Pihlman

Jan Asmussen stopper som kontaktperson og Mads Pihlman er den heldige vinder og skal overtage pladsen som kontaktperson for Horsens Børnebyråd. Mads har i forvejen en del erfaring med unges demokratiske dannelse fra klubbernes lokale klubråd og fra det tidligere VIP-råd i Ungdomsskolen. Mads har foruden stor indsigt i både den ungdomspolitiske- og kommunalpolitiske scene i Horsens. ”Jeg glæder mig rigtig meget til at begynde arbejdet med Børnebyrådet, og ser det som en af mine fornemste opgaver. Jeg har tidligere arbejdet sammen med Børnebyrådet om fx indsamlingsfester og det har været en fornøjelse at arbejde med dem” fortæller Mads.

17


HOR SENS løbet af Stine Dreiager

Den 5. juni fortsatte grundlovsdagstraditionen med Horsensløbet. Med distancer helt ned til 1000 meter og helt op til 9,2 km er det et løb, der giver plads til alle niveauer og aldre. Den nye placering bag Forum Horsens stopper ikke deltagerne i at strømme til, men åbner for nye ruter med nye udfordringer. Under børne- og juniorløbet falder regnen over de unge. Det, mener Victor på otte dog ikke, er et problem, da det får ham til at løbe sine 3,4 km hurtigere. Victor og hans storebror Jens på 11 sidder ved væggen og venter. Jens skal snart løbe 5,3 km, men er helt rolig. Ingen af dem har trænet op, men gennem deres fodbold og gymnastik er de kommet i fin form. Bella på otte år løber også 3,4 km. Hun har trænet ved, at starte med at løbe en halv km, en, to og så til sidst tre. Hun fortæller stolt, at det først er i dag, hun kommer helt op på 3,4 km. Veninderne Selma og Astrid, begge på otte år, står og ser deltagerne komme ind. De har begge været med sidste år, men er ikke enige om, hvorvidt det er bedst ved dyreskuepladsen eller ved

Horsens Ungdomsskoles medarbejdere deltagere også i Horsensløbet

18

Forum. De synes begge det har været sjovt, og vil gerne gøre det igen. Mens børnene stolte viser deres medaljer frem, begynder de ældre at stille sig klar til at løbe de 9,2 km. Blandt dem er Louise på 17, som bruger lejligheden til at varme op til et halvmaraton den kommende søndag. Efter turen forklarer hun, at hun har deltaget de sidste fem år. Hun forklarer at det er rart at der står fok og hepper langs ruten, men mener ikke denne rute kan leve op til den, de plejer at bruge: ”Jeg kan meget bedre lide den anden rute. Der var også bakker, men de her er værre” siger hun. Dette vil dog ikke stoppe hende i at deltage næste år. Ca. 32 af Horsens Ungdomsskoles personale deltog også i løbet, og var 2 løbere fra at blive det største hold til arrangementet. Personalet i ungdomsskolen havde lagt an til masser af hygge. Der blev sat pavilloner op, og imens løberne var ude på ruten blev der sørget for lækker grill mad. Flere havde taget deres familier med, så det blev en helt fantastisk og hyggelig dag.


QUIZ HVILKEN TRÆNINGSTYPE ER DU?

ER H RT A T S

FØLG OS PÅ FACEBOOK

HORSENS UNGDOMSSKOLE

Jeg glæder mig oftest til træning

Jeg træner nok mere end de fleste af mine klassekammerater

otion ker mgang r y d Jeg dst en min m ugen o

Jeg træner mest fordi det er sundt og ikke fordi det er sjovt

Jeg synes det er sjovt at træne, hvis det er sammen med andre

Jeg hader at træne!

Det er hårdt mens jeg er igang, men jeg elsker følelsen efter en hård træning Du er afhængig af træning. Du elsker at træne og er også god til det SEJT!!

Træning er ikke lige din kop te. t Du ved godt at deker or du er sundt, men ke simpelthen ik t at hoppe i stram t nd ru e nd re tøj og t. og svede, frivillig

Du er ret sej til at træne. Nogen gange er det sjovt, nogen gange er det hårdt, men du kommer afsted og får trænet en del.

Quizzen er 100% vejledende og baseret på det rene gætværk … Redaktionen frasiger sig ethvert ansvar.

19


”Det giver overskud på alle parametre” Af UngJournalist Ida Sejersdal Dreiager Fotos af Michael Been

Søren Due | 28

Søren Due på 28 og Stefan Zeberg på 38, som begge er ansat i Ungdomsskolen - træner mere end de fleste. Mens Søren i gennemsnit træner 6 gange om ugen, træner Stefan 10-12 timer i løbet af en uge. Søren spiller fodbold og styrketræner, mens Stefan træner triatlon og har gennemført en ironman! Stefan har dog også tidligere dyrket rigtig meget kampsport og boksning på landholdsniveau og træner i dag unge i boksning. Spot On har taget en snak med dem for at høre mere om deres træning.

Søren fortæller, at han kom i gang med at styrketræne, da han var omkring 13 år gammel. ”I det fitnesscenter, hvor jeg startede med at træne, havde jeg to onkler og en bror, der trænede. Jeg spejlede mig i nogle familiemedlemmer, som jeg så op til, og det var egentlig indgangsvinklen til det. Og så fordi jeg var ligeså tynd, som en pind, og det tænkte jeg, at træning ville hjælpe på. Men det hjalp overhovedet ikke, jeg blev ved at være tynd i mange år. Men det var egentlig grundlaget for at starte”, fortæller Søren med et grin. For Stefan var det en fascination af ironmandistancen, der blev startskuddet til hans triatlontræning: ”Jeg har altid været fascineret af ironmandistancen. Så da jeg var færdig med styrketræning og kampsport, var det naturligt at prøve det. Jeg synes, det er super fedt, at der er tre discipliner. Selvom man er en god svømmer, er det ikke sikkert, man vinder, for der er de to andre discipliner også”. Selvom det var hårdt i starten, vænner kroppen sig hurtigt til træningen. ”De første gange var det meget hårdt, for der skal kroppen vænne sig til det. Men i løbet af rimelig kort tid, kunne man godt holde til 1,5 time, men ja, de første gange blev man utrolig øm!” fortæller Søren, om de første gange han besøgte fitnesscenteret med sin storebror.

FORSIDE artikel Stefan & Søren

Det er fedt, når man først er i gang Der er nogle dage, hvor det er lettere at komme afsted end andre. Søren fortæller at han f.eks. bliver rimelig påvirket af årstiderne. Om sommeren har han bare mere energi og får derfor også trænet mere. For Stefan kan årstiderne også spille ind, men for ham har årstiderne mere indflydelse på træningsformen end på mængden af træning. Han fortæller f.eks., at han træner mere på mountainbike om vinteren, fordi man godt kan cykle på den i skoven, selvom der er glat på vejene. De to er enige om, at det gælder om at komme afsted, også de dage, hvor man ikke er topmotiveret. ”Jeg tager altid afsted. Det er klart, der er nogle gange, man er mere motiveret end andre, men når man først kommer i gang, så kører det”, siger Stefan.

20


Træning giver overskud Det er både sundt for kroppen og hjernen at dyrke motion, det kan både Søren og Stefan mærke. Så selvom det kan være hårdt og tidskrævende at træne meget, vil ingen af dem undvære deres træning. ”Grunden til, jeg træner, er det mentale overskud. Det er den vigtigste ting ved det. Det giver mig også et fysisk overskud. Den følelse, jeg har efter en god træning gør, at de små problemer ikke længere fylder så meget. Det giver overskud på alle parametre, ” fortæller Søren og tilføjer, at træning for ham også hjælper på dårligt humør. Også Stefan får rigtig meget ud af at træne: ”Jeg kan ikke undvære at træne. Træning er en naturlig ting for mig”. Han fortæller desuden, at det at lære fra sig ved at træne unge i boksning også er utrolig givende og motiverende.

Kost og motion hænger sammen

Stefan Zeberg | 38

FORSIDE artikel Stefan & Søren

Stefan har tidligere gået utrolig meget op i sin kost. I dag er han lidt mere afslappet omkring, hvad han spiser, men han tænker over, hvad han putter i munden. ”Dengang jeg dyrkede kampsport, var der selvfølgelig en vægtgrænse, når man skulle ud til stævner. Så der var det meget mere struktureret, end det er i dag. Dengang jeg dyrkede fitness der kørte man typisk en diæt op til en konkurrence, så der var det helt skemalagt, men det gør jeg ikke i dag. Jeg tager udgangspunkt i de 10 kostråd, og jeg får spist varieret og får frugt og grønt. Det, det i bund og grund drejer sig om, er, at man forbrænder mere, end man indtager, hvis man ikke vil tage på.” Både Søren og Stefan er enige om, at man ikke skal gøre kost mere kompliceret, end det er. Man behøver ikke spise helt glutenfri kost eller undgå stivelse for enhver pris. Hvis bare man spiser mest sundt og dyrker en masse motion, så er det godt. Søren har sit eget regnskab inde i sig selv: ”Hvis jeg lige spiser en ekstra kajkage – og det kan jeg sagtens finde på, for jeg elsker kage - så har jeg sådan et samvittighedsregnskab, og så er jeg bare nødt til at løbe en ekstra tur,” fortæller han.

FOrtsættes på side 22 >> 21


FOrtsat fra side 21 >>

”Det er vigtigt at finde noget, man synes er sjovt” Da de bliver spurgt, hvad man skal gøre, hvis man gerne vil begynde at dyrke motion, kommer svaret hurtigt fra Stefan: ”Det er vigtigt at finde noget, man synes er sjovt. Det kan ikke nytte noget, at du skal styrketræne, hvis du hader det. Hvis du kan lide at spille fodbold, eller du kan lide at svømme, så er det det, du skal starte med. Det er vigtigt, man ikke låser sig fast, men at man udvikler sig og prøver noget nyt, så man introducerer sig selv for nogle forskellige ting og finder ud af, hvad der er fedt.” Det er Søren enig i. ”Vi har lidt en sundhedsdille i samfundet nu. Vi har så mange tilbud omkring sport, så det skulle være underligt, hvis ikke der var et eller andet, der passer til den enkelte,” siger han. Desuden er de begge fortalere for, at man finder nogen at træne sammen med. Det kan både gøre træningen sjovere, og man kan hjælpe hinanden med at bevare motivationen og holde hinanden op på at komme afsted. Stefan Zeberg skal stå for et selvforsvarshold, og Søren Due skal stå for CrossFit i Gedved. Begge dele kan man tilmelde sig på unghorsens.dk, og det kunne f.eks. være en start, hvis du kunne tænke dig at få lidt mere træning ind i din hverdag.

FORSIDE artikel Stefan & Søren

22


Fremover sendes der ikke breve ud omkring start af knallertundervisning. Du skal selv holde øje med vores hjemmeside Du kan tilmelde dig fra du er 14 ½ år HUSK at der er begrænsede antal pladser på vores knallerthold, så tjek hjemmesiden løbende. Pris 650,-

Hvis du er i tvivl, kan du henvende dig til Karin Nørlund Jakobsen 76 29 15 15 jobkn@horsens.dk

Førstehjælpsbevis Kørekort til bil Vil du have kørekort til bil, og skal du starte hos en kørelærer? Så skal du have gennemført 8 timers færdselsrelateret og livreddende førstehjælpsundervisning. I Ungdomsskolen kan du få dit bevis. Vi har en yderst kompetent underviser og komplet professionelt udstyr, så der kan øves kunstigt åndedræt, forbinding, forflytning, hjertestart mm. Find det tidspunkt, der passer dig, på unghorsens.dk, hvor du også skal betale for kurset, som koster kr. 450,-

DER ER HOLD I HORSENS & GEDVED 23


Brevkassen | Brevkassen | B

Heltidsundervisningen

Ungdomsskolens Heltidsundervisning er et skoletilbud for unge mellem 13 og 17 år med så store sociale og følelsesmæssige udfordringer, at inklusion i folkeskolens normalklasser ikke er mulig. Eleverne visiteres løbende til Heltidsundervisningen. Den enkelte folkeskole indstiller til Tværgående Enhed for Læring (TEfL), hvorefter Visitationsudvalget træffer afgørelse. Et forløb i Ungdomsskolens Heltidsundervisning har til formål at gøre den enkelte elev uddannelsesparat, livsduelig og på sigt selvforsørgende. Dette arbejder vi målrettet med gennem læring, trivsel og personlig mestring. Eleverne undervises i fagene dansk, matematik og engelsk tilpasset den enkeltes faglige niveau. Målet med undervisningen er, at den enkelte elev bliver i stand til at gennemføre 9. klasse prøven. Fagene kombineres med undervisning i MILIFE, hvor vi arbejder med den enkeltes personlige og sociale ressourcer, samfundsforhold, idræt/outdoor, fordybelsesprojekter samt Uddannelse og Job (U&J). U&J er brancheafklaring og uddannelsesplanlægning gennem håndholdte praktikker, virksomhedsbesøg og brobygningsforløb på ungdomsuddannelserne. Eleverne undervises på mindre hold, tilpasset den enkeltes udfordringer. Hver elev får tilknyttet en kontaktperson, som er tovholder på elevens udvikling og samarbejde med forældre, psykologer, socialrådgivere og andre samarbejdspartnere. Ungdomsskolens Heltidsundervisning har fast tilknyttet psykolog og UU-vejleder hver uge. Herudover er der et tæt samarbejde med Familie og Forebyggelse på Nordvang, Ungecentret herunder U-TURN samt Specialrådgivningen.

24 24

Brevkassen | Brevkassen | B


Brevkassen | Brevkassen | Brevkassen | Brevkassen | Brevkassen | Brevkassen | Brevkassen | Br

Har du noget på hjerte, som du ikke ved, hvad du skal stille op med? Vil du gerne høre en mening eller få et råd fra nogen udefra, der slet ikke er viklet ind i sagen? Så send dit spørgsmål eller dilemma til redaktionen, som vil svare, så godt de kan: spotonhorsens@hotmail.com

Hvordan begynder man at snakke med nogen fra klassen, man ikke før har snakket med, men gerne vil lære bedre at kende?

hej, at komme i kontakt. Gå hen og sig Altså der er ikke andet at gøre end pearbejde med ham/hende næste gang. grup i me meget eller prøv, om du kan kom til at starte med. Hvis du nu er en Det kan godt virke meget akavet de bider altså ikke. Du kan altid starte stille person, så skal du huske, at se personen sidder og snakker. Så kan samtalen i frikvarteret, hvis du kan ned ved siden af dem. Så skal samtalen du jo altid tage en stol og sætte dig nok gå i gang af sig selv.

Hej brevkassen. Jeg står i et ret så stort dilemma. Der er 3 drenge, der giver udtryk for at være vild med mig, og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, eller hvem jeg skal vælge.

Hej! Jeg har en veninde, der er i et forhold med en fyr, der altid kritiserer hende. F.eks. siger han, at hun skal tabe sig. Jeg vil gerne sige noget, men skal jeg blande mig i deres forhold?

Først og fremmest skal du lytte til dit hjerte. Hvis dette ikke hjælper, kan du skrive fordele og ulemper ned ved alle drengene. Hvis du alligevel overvejer alle tre, skal du måske tænke over, om du i virkeligheden er forelsket i nogen af dem.

sagde sig i andres forhold, men du kan Man skal altid passe på med at blan. Du må gerne sige, at du er bekymret for tens tage en snak med din venindeked af det, når hendes kæreste kritiserer hende, fordi du kan se, hun bliver skal finde sig i. Du kan opfordre hende hende, og at det synes du ikke, hun Men hvis hun vælger at ignorere dit råd, . til at snakke med kæresten om det. des valg, hvem hun er sammen med skal du ikke presse på. Det er hen

Vi håber at I kan bruge vores svar og vi glæder os til at modtage endnu flere dilemmaer, store og små på spotonhorsens@hotmail.com Fotos venligst udlånt

Brevkassen | Brevkassen | Brevkassen | Brevkassen | Brevkassen | Brevkassen | Brevkassen | Br 25 25


TI LB AG EB LI K

Af UngJournalist Ida Sejersdal Dreiager Fotos af Hanne Nielsen

FifA 17 Tournament Der blev kæmpet med både højt humør og stor koncentration og seriøsitet, da UngHorsens FIFA 17 Tournament udspillede sig på Horsens Ny Teater for andet år i træk søndag den 19. marts. Her spillede både gengangere fra sidste år og nye deltagere om titlen som sejrherre og ikke mindst præmien på 5000 kr. De mange tv-skærme lyste op i den ellers dunkle belysning i salen på Horsens Ny Teater. Der blev spillet ved skærmene, men endnu er stemningen afslappet og afventende. Pludselig skiftede atmosfæren, og på en gang rejste menneskemængderne sig og gik ned mod storskærmen oppe på scenen. Volumen i stemmerne og intensiteten steg blandt både deltagerne og tilskuerne, mens de undersøgte grupper og spilletider. Snart blev der budt velkommen fra scenen, og reglerne blev forklaret. UngHorsens FIFA 17 Tournament var for alvor skudt i gang.

En turnering for alle

”Du skal bare sørge for at spille den ligeså stille indover og så placere. Rolig! Du stresser”, sagde en ven opmuntrende til en anden efter en tæt indledende kamp. ”0-0 er fint nok, så er vi i gang” sagde en far til sin søn et andet sted i salen. Man kunne tydeligt føle koncentrationen stråle fra deltagerne, mens de indledende kampe udspillede sig. Lyden af grin og opmuntrende tilråb blandede sig med bandeord og skuffede suk. Deltagerne var høje og lave, tykke og tynde, børn og unge, engelsk- og dansktalende, men alle havde de det til fælles, at de var vilde med at spille FIFA, og at de håbede at komme så langt som muligt i turneringen. Når man så henover den brogede flok, blev det tydeligt, at UngHorsens FIFA 17 Tournament var en turnering for alle.

26

FØLG OS PÅ FACEBOOK

HORSENS UNGDOMSSKOLE


Og vinderen er…

Mit blik fangede sidste års vinder, Claes Hansen, i de indledende runder, og jeg spurgte ham, om han ville vinde igen i år. ”Det håber jeg” svarede han med et smil. Som nr. 9 på ranglisten over Danmarks bedste FIFA-spillere var Claes da også en af favoritterne til at vinde turneringen. Han spillede sig også helt til en semifinale, men her blev han slået ud af sin ven, Frederik Søndergård Fredberg, der også endte med at snuppe sejren i hele turneringen. ”Jeg føler selv, jeg var favorit til at vinde på grund af min nuværende form. Men det var alligevel en kæmpe lettelse og forløsning at vinde!” fortæller Frederik glad om sejren, der fik ham til at stige fra nr. 13 til nr. 12 på ranglisten.

”En rigtig hyggelig turnering”

FIFA-turneringen på Horsens Ny Teater er langt fra den første turnering, Frederik Søndergård Fredberg har deltaget i, og det er heller ikke første gang, han var vundet penge med sine FIFA-evner. Præmien på 5000 kr. var imidlertid den største, Frederik endnu har prøvet at vinde. Men det er ikke kun førstepladsen og præmien, der har gjort Frederiks oplevelse af FIFA-turneringen god. ”Jeg synes det var en rigtig hyggelig turnering med et godt setup” fortæller Frederik og uddyber, at han synes stemningen var super god, samtidig med at arrangementet blev afholdt professionelt. Da jeg spørger, om vi kommer til at se ham igen til næste år, kommer svaret derfor heller ikke som nogen overraskelse: ”Hvis det er det samme som i år, så vil jeg helt sikkert dukke op igen”.

27


Grejbanken i Gedved

Grejbankerne er et landsdækkende netværk af udlånssteder, som giver skoler, foreninger og klubber over hele landet en nem og billig adgang til at låne friluftsudstyr – og introducere især børn og unge for friluftsliv. Ungdomsskolens grejbank i Gedved er primært et tilbud til skoler og institutioner i Horsens kommune. Det gælder ligeledes lejrture og andre arrangementer, som er arrangerede af forældre. Grejbanken i Gedved administreres af Horsens Ungdomsskole. Udlån foregår på hjemmesiden:

unghorsens.dk/grejbooking

Såfremt der er problemer med bookingen, kontakt da Jan Nedergaard på mail: jne@horsens.dk   eller Thomas Andersen på   than@horsens.dk

Grejbanken er oprettet med væsentlig støtte fra Friluftsrådet.

Desuden har disse fonde ydet donationer til etableringen: 

- Engell-Friis Fonden - TRYG Fonden  - Horsens Folkeblads Fond

Du kan læse mere om grejbanker på Friluftsrådets hjemmeside, friluftsraadet.dk

28


Outdoor Vi tilbyder naturoplevelser og anderledes fysiske udfordringer

Havkajak Klatring Mountainbike Kano Paintball Bueskydning/Pusterør og luftgevær Derudover hjælper vi forældre og lærere med at arrangere lejrture: Vi kan stå for teambuilding dage, overnatning i det fri m.m.m. Hold et skarpt øje med de ture vi udbyder hele året på

unghorsens.dk

eller find os på facebook - Unghorsens Outdoor

Jan Nedergaard

Thomas Andersen brænder for at få de unge i Horsens ud på vandet i Kajak, op i træerne i en klatresele og ud i skoven på mountainbike.

tlf. +4522617306 | mail. jne@horsens.dk

er kommet hjem fra de 7 verdenshave og stortrives under åben himmel. Sammen tegner disse to herrer Outdoor og Adventure. tlf. +4529438031 | mail. than@horsens.dk

29


Folkeskolens afgangsprøve Er det nu, du har fået lyst til at få et eksamensbevis på 9. klasse-niveau, så du kan komme videre i livet og uddannelsen? Har du et praktikjob, eller er du i aktivering, så kan der måske blive lavet en aftale om deltagelse i Ungdomsskolens enkeltfagsundervisning, som gennemføres om eftermiddagen.

Prøveforberedende undervisning på Den grå Fabrik. Opstart uge 43. Afslutter med Folkeskolens Afgangsprøve

Matematik Dansk Engelsk

Dansk for fremmedsprogede Dansk for Fremmedsprogede er en mulighed for unge fremmedsprogede, som har brug for at lære dansk. Mange af deltagerne er udvekslingslingsstudenter fra alverdens lande, som afvikler noget af deres skoletid i Danmark. På dette hold er der mulighed for at få danskundervisning helt fra bunden både for de der har været i landet længe og for de, som er nytilkomne. Elever fra andre kommuner end Horsens skal betale for at deltage. Undervisningen er gratis for elever bosiddende i Horsens Kommune.

30


Af UngJournalisterne Hannah Tierney og Ida Dreiager Fotos venligst udlånt

10 do’s and don’ts for Hvad skal man spise , ler sk mu e gg by at op nvej og kan man skyde ge d? ved hjælp af kosttilsku søvn g har nin tyd be en r sto or Hv ordan holder for ens træning? Og hv ot On har Sp ? man motivationen berg, snakket med Stefan Ze træner g nli rso der er uddannet pe finde frem og kostvejleder, for at d dont’s, an ’s til de vigtigste do ning. når det kommer til træ

om træning

Få en god nattesøvn Søvn er vigtigere, end du tror. Når man træner, stresser man nemlig kroppen, og søvn nedbringer stresshormonet, kortisol. Når man styrketræner, nedbryder man sine muskelfibre. Herefter er det vigtig med god restitution i form af søvn og protein for en god genopbygning af kroppens muskulatur. Genopbygningen kræver god kost, men også god søvn! Hvis man er ung mellem 13-18 år og træner meget, skal man faktisk have 8-9 timers søvn hver nat.

Hold dig fra kosttilskud Stefan Zeberg anbefaler, at man helt holder sig fra kosttilskud. Man behøver nemlig hverken proteinpulver eller slankepiller, når man kan få alt det, man har brug for, gennem almindelig sund kost. Drik en kakao, der er masser af protein i, i stedet for proteinpulver, når du er færdig med en hård træning – det er da også mere lækkert!

Spis varieret og sundt Din kost har selvfølgelig stor betydning for din præstationsevne til en god træning, fordi du får energi gennem din kost. Stefan Zeberg følger selv de 10 kostråd og anbefaler, at andre gør det samme. Det betyder ikke, at man ikke kan spise junk food og slik engang i mellem, men prøv så vidt muligt at spise sundt og varieret. Husk meget gerne 600 g frugt og grønt pr. dag. Hvoraf de 400 g er grønsager.

Spring ikke morgenmaden over Du taber dig ikke ved at springe morgenmaden over – tværtimod. I løbet af natten falder dit blodsukker, og hvis du ikke spiser om morgenen, vil du blive tilbøjelig til at spise sukkerrige mellemmåltider inden frokost, som typisk indeholder flere kalorier end din morgenmad ville have gjort. Det gælder om at holde blodsukkeret stabilt ved at spise fornuftigt helt fra morgenstunden. En god start kunne være en portion havregryn med lidt rosiner og mandler.

Tilpas træningsform og kost Hvis du gerne vil tage muskler på og blive lidt større, så handler det om at spise flere kalorier, end du forbrænder gennem træningen. Samtidig skal du spise proteinholdig mad, som kød, fisk, mælkeprodukter, grønsager og nødder. Hvis du derimod vil træne udholdenhedsidræt, skal du sørge for at få masser af kulhydrat gennem f.eks. frugt og grønt, pasta, havregryn og kartofler. Og vil du tabe dig, så gælder det om at forbrænde flere kalorier, end du spiser.

Hold dig fra vanedannende energidrikke Hvis det stod til Stefan Zeberg, skulle det ikke være lovligt at købe energidrikke, når man er under 18. Energidrikkene indeholder nemlig masser af vanedannende koffein. Det får dig til at føle dig frisk, men for at du kan mærke effekten, skal du hele tiden have større mængder, og det sender dig ud i en ond spiral. Sørg for at sove og spise ordentligt i stedet. Her igennem finder du en god og naturlig energi.

Find noget træning, du synes er sjovt Det vigtigste er at komme afsted. Prøv nogle forskellige sportsgrene af, og se, om du kan finde noget, du synes er sjovt. Hold fast i den dejlige følelse, du har efter en god træning og tænk på den, næste gang du har svært ved at komme ud af døren. Og så behøver træning altså ikke være i fitnesscenteret. Træning kan også være gåture, svømmeture eller simple gulvøvelser derhjemme som mavebøjninger, armbøjninger, lunges, squat, mm.

Pas på med den kalorietætte mad Stefan Zeberg tror ikke rigtig på forbud, når det kommer til madvarer, men som tidligere nævnt, er det vigtigt at spise sundt det meste af tiden. Hvis man spiser kalorietæt mad med rigtig mange kalorier pr. 100 g, som f.eks. chips og fast food, så er det svært at tabe sig. Som et godt råd til en lækker snack, man kan lave i stedet, anbefaler Stefan agurker, gulerødder skåret i stave samt små tomater til en dip rørt op med skyr eller græsk yoghurt.

Træn sammen med andre Hvis I træner flere sammen, kan I hjælpe hinanden med at holde gejsten og motivationen oppe. Når man har en aftale, er man også forpligtet til at komme afsted, og det kan hjælpe begge parter med at få det gjort. Desuden er det også bare meget sjovere og hyggeligere at træne sammen med nogen.

Start ikke for hurtigt op Hvis du ikke er vant til at træne, skal du ikke starte med bare at drøne derud af mange gange om ugen. Så risikerer du nemlig at få overbelastningsskader. Start langsomt op, og lyt til din krop, så kan du lige så stille trappe op for træningen.

31


Af Ida Sejersdal Dreiager

Jeg ved hvad jeg vil Hvordan kombinerer man tidskrævende elitesport med et almindeligt ungdomsliv? 18-årige Igor Djukelic spiller basket i HIC og har været inde omkring ligaholdet i 3 år. Han var derfor en del af en fantastisk oplevelse, da HIC vandt DM i både 2015 og 2016. Men den slags oplevelser kommer man ikke sovende til, og det kræver ofre og hård prioritering at spille på førsteholdet i HIC. For Igor er det imidlertid det hele værd.

32


Igor Djukelic har spillet basketball, siden han var 7 år gammel. Han træner basketball 2 gange om dagen, hvis han kan nå det med skolen. Derudover styrketræner han ca. hver anden dag for at stabilisere kroppen og have en chance for at følge med fysisk på banen. ”Der er et kæmpe skridt fra ungdom til elite, mest på grund af fysikken. Det er jo voksne mænd, man spiller imod,” griner Igor og tilføjer, at det nok mest er hans teknik, der har fået ham op på førsteholdet.

Tak til Igor for et fedt interview! Vi glæder os til at følge dig fremover.

”Det giver et kæmpe rush” Men hvad er det, der er så fedt ved basket, at man har lyst til at bruge så meget af sin fritid på træning? For Igor er det en mulighed for at leve sit indre konkurrencemenneske fuldt ud. ”Jeg er en helt anden person, når jeg er på banen, end når jeg er uden for banen. Når jeg er uden for banen, er jeg meget stille og rolig og snakker ikke for meget, men når jeg er på banen, så får jeg et kæmpe rush, som får mig til at ville gøre alt for at vinde. Jeg har altid været en dårlig taber i alting,” fortæller han med et grin. Desuden får man meget ud af basket socialt, og det har også en betydning på banen, at sammenholdet er stærkt. ”Man vil gøre noget for dem. Man kigger sin holdkammerat i øjnene og tænker: Jeg vil gøre noget for min ven. Hvis du ikke kender personen, så bliver det meget individuelt, og du kæmper for dig selv i stedet for at kæmpe for holdet,” siger Igor. Collegedrøm kræver høje karakterer Selvom Igor bruger meget tid på basketball, har han også brug for at præstere, når han er i skole. Han har nemlig en drøm om at komme på college i USA, når han har afsluttet sin STX på Horsens Statsskole. Det er en drøm, der kræver høje karakterer, og derfor er han også nødt til at lægge kræfter i skolearbejdet. Men det kan godt være svært at nå det hele. ”Selvfølgelig har det været svært, fordi jeg går meget op i min skole, og jeg vil gerne have gode karakterer. Så det har betydet lange nætter nogen gange.” Når man bruger så mange timer på både skole og basket, er der uundgåeligt nogle ting, man må prioritere fra. ”Jeg tror ikke, jeg har været med til et klassearrangement endnu, og jeg skal til at gå i 3.g,” fortæller Igor. Men han er aldrig i tvivl om, om basketball er det værd. ”Jeg ved, hvad jeg vil. Jeg vil på college efter 3.g og fortsætte mit basketliv, og det har jeg været sikker på i lang tid.” Det er dog ikke sådan, at der ikke nogen gange er tid til at slappe af eller tage ud og have det sjovt. Igor drikker ikke dagen før en kamp, men hvis han har friweekend, kan han sagtens finde på at tage i byen med vennerne. Og nogle gange har hele holdet da også været i byen for at fejre en vigtig sejr. Familien bakker op Igors familie bakker op om hans prioritering af basketball. ”Min far går meget op i det. Han ser flere basketkampe, end jeg gør, og han siger altid til mig, hvad jeg skal gøre. Så vi har sådan et rigtigt sportsforhold,” griner Igor. ”Min mor går op i, hvad jeg synes. Hvis jeg ikke synes, det er sjovt, skal jeg ikke gøre det.” Vennerne har til gengæld svært ved at forstå, hvorfor han har lyst til at bruge så meget tid på sin sport. ”Mine venner kan ikke forstå det. Dem, der går i skole, de siger, de synes det er sejt, men de kan ikke rigtig forstå det,” fortæller han.

33


TI LB AG EB LI K Af UngJournalist Ajna Cizmic

Klokken er 13.05 og jeg går på vejen Overgade. Jo tættere man kommer mod Lunden, desto højere bliver musikken. Der er sidste skoledag i Lunden. Det første man lægger mærke til, er den store flok unge mennesker, der er klædt ud. Der er allerede gang i den på den store scene, men de fleste sidder dog kun ned. Jeg ser, at de fleste sidder i mindre grupper, nogle på bænkene, andre på bakken. ”Kedeligt, vi vil hellere have matematik. Der er ikke meget gang i den” lyder det fra en flok tidligere elever fra Langmark. Det var ikke kun den gruppe af elever som synes, at det startede ud kedeligt. ”Kedeligt. Mere alkohol” lyder det fra en anden gruppe piger, der alle er klædt ud som cheerleaders. Jeg går videre for at få et bedre billede af det hele. Udover musikken, som bliver spillet af elever fra Horsens Produktionshøjskole, er der også en madbod, hvor der bliver solgt sandwiches og pølser. Der er nogle aktiviteter, her i blandt rodeo. Værten har også en leg, hvor man kan vinde en gevinst. Du skal blot gribe en bold, han kaster, og du kan f.eks vinde biografbilletter. Man har også chancen for at blive fotograferet og få sit billede printet ud. Efter noget tid bliver stemningen mere energisk. Flere og flere begynder at komme, og nye kostumer kommer ind i billedet. Mange af de unge er rigtige glade for at se deres venner fra andre skoler. ”Sindsygt godt arrangement, god stemning og god musik. Det kunne også være fedt med en Dj eller en playliste” lyder det fra to piger fra 9. X på Stensballeskolen. Udover musik fra Horsens Produktionshøjskole, bliver der også sunget af Liv, som tidligere på året har været med i X-Faktor. Det var også Liv’s sidste skoledag, og hun havde som mange andre piger valgt at tage et militær kostume på. ”Hyggelig stemning, godt med live musik og ikke fra en playliste eller radio” - “fedt, at møde nogle gamle venner og få nogle nye”. “Fedt arrangement” lyder det fra en gruppe elever fra Lundskolen. Lidt senere bliver der sunget Boogie Woogie, og folk danser energisk med. Da klokken rammer 16 begynder folk så småt at gå hjem, efter en fed dag i Lunden.

34

Sidste skoledag afholdes i Lunden af SSP i samarbejde med produktionshøjskolen. Både SSP og politiet samt frivillige forældre m.fl. er tilstede under arrangementet, og det er ikke muligt at købe eller få serveret alkohol


Sidste sommer stimlede Langmarksskolen, Ungdomsskolen, Daginstitution Øst og Bo Trivsel - det bolig sociale samarbejde sammen for at skabe et fedt event for børn, unge og voksne i østbyen: FED FREDAG. Det var en af de dage, hvor solen stod højt på himlen, og hvor alle var i godt humør. Der blev solgt alverdens lækkerier fra boder, som blandt andet elever fra Langmarksskolen havde lavet. Ajna Cizmic, elev på 8. årgang på langmarksskolen, fortæller: ”Det var super fedt, at hver årgang lavede boder. Man kom til at snakke med nogen fra de andre klasser, som man ellers ikke ville have snakket med”. Mangfoldigheden og fællesskabet var tydeligt at mærke denne solskinsfredag. Ungdomsskolen havde sin store klatrevæg med, stod for scenen med dygtige dansere og

K LI EB AG LB TI

FED

Af Stine Wind Kjølholt

lækker lyd og sjove aktiviteter i form af funballz. Både forældre og bedsteforældre dukkede op for at støtte op om arrangementet. Klubleder for Østbasen, Søren Due, fortæller: ”Der var rigtig stor forældreopbakning, og det var super fedt. Det var som om hele området havde taget arrangementet til sig, og folk snakkede på kryds og tværs”. Ajna fortæller: ”Noget af det bedste ved dagen var også, at vi kunne snakke med forskellige folk, og vise at vi fra Langmarksskolen og Østbyen er helt almindelige og ligesom alle andre”. Alt i alt var FED FREDAG en stor succes, og derfor afholdes FED FREDAG igen den 8. september 2017! Vi håber på ligeså godt vejr og ser frem til et ligeså godt arrangement!

35


TI LB AG EB LI K

Af UngJournalist Sidse Møller

Danseteater forestilling

UNEXPECTED ADVENTURE I midten af marts 2017 afholdt UngHorsens for første gang en spektakulær danseteater forestilling kaldet Unexpected Adventure. Der var over 1000 tilskuere til de i alt 3 forestillinger. Der var både besøg fra forskellige skoler og åbent for offentligheden, og showet var rigtig godt besøgt. Jeg interviewede en af de dygtige koreografer på forestillingen, Duc Loi Nguyen, der sammen med 25 unge og 4 andre koreografer skabte showet.

Hvad gik showet ud på?

- Unexpected Adventure er en danseforestilling, der tackler de mange forventninger og ønsker i de unges hverdag. Hovedpersonen er en ung pige, der befinder sig i sine drømme. Her oplever hun et helt uventet eventyr, hvor hun bl.a. opdager hvordan teknologien har overtaget den enkeltes opmærksomhed fra omverden. Hun bliver trukket gennem drømme, hvor hun bliver afvist af forskellige grupper, som har været med til at danne nogle forventninger fra omverdenen og hende selv, som hun ikke har kunne magte. Showet slutter positivt af med, at hovedpersonen finder lykken i at være sig selv og taknemmeligheden i sin nærmeste vennekreds.

Loi Nguyen i nederste højre hjørne

36


Kunne du finde på at være med

til et lignede arrangement? Unexpected Adventure - Jeg kunne sagtens finde på at være med til et lignende arrangement. Det var udfordrende, men det at opleve de unge fyre den max af på Horsens Ny Teater, og så at opleve den store glæde de unge havde efter alle opvisningerne - Det var så fedt!

Hvor længe har du været koreograf?

- Jeg startede til dans nede på Horsens Ungdomsskole, Den Grå Fabrik da jeg var 13 år. Som 15 årig fik jeg muligheden for at undervise og udvikle mine evner til at koreografere. Jeg fylder snart 20 år, så jeg har knap og nap 5 års erfaring inden for koreografi.

Hvilke udfordringer var der undervejs?

- Unexpected Adventure er den første danseforestilling, som fra bunden er instrueret, koreograferet og opført af unge. Der var en del uventede udfordringer i løbet af processen. En af dem var at overholde den fastlagte deadline. Forberedelsen og rollefordeling af de forskellige scener var udfordrende, da der var et begrænset antal unge, samt det at skulle være fleksibel mht. sygemelding, men det lykkedes, og det hele faldt helt perfekt på plads. Undervejs var der også en positiv og forventet udfordring, som alle instruktørerne fra start var klar over, nemlig at skulle undervise nogle unge, der ingen erfaring havde inden for dans. Vi tog udfordringen med et stort smil på læben, vi kom i gennem og jeg er stolt af alle, der medvirkede til at Unexpected Adventure blev en succes.

FØLG OS PÅ FACEBOOK

HORSENS UNGDOMSSKOLE

37


UNDERVISNING i din

FRITID Forløbet spænder over 4 mandage, fra 2. oktober til 30. oktober. Her får I en introduktion til MTB-cyklen. Vi skal på ture i Hansted, Skovene omkring Bygholm og afslutningsvis skal vi på en tur til MTB-tracket i Bjerre. Glæd jer, det bliver lærerigt og spændende. Hver gang er der sandwich og vand. Vi har alt udstyr. Mountainbike og hjelm. Vi mødes på Den Grå Fabrik og køre sammen ud til dagens rute. Pris: 200 kr Se mere og meld dig til på

unghorsens.dk > UngHorsens aktiviteter > Outdoor og Action

Opstart 2. oktober 38


Horsens Young Runners 2 gange ugentligt har du mulighed for at mødes med nogle jævnaldrende piger og drenge og træne dig op til netop dit personlige individuelle løbe mål. Om det er 3, 5, 10 eller 21 km. Det kan også være, at du ønsker at forbedre dine tider på en distance eller måske har du bare lyst til at dyrke noget motion for at tabe dig - uanset hvad, så skal du være velkommen. De ugentlige løbepas bliver en blanding af løb og sjove løbsrelaterede aktiviteter - vi kunne også finde på at tage i Fitness, svømmehallen eller en anden social tur. I kommende sæson er der planer om at vi i forbindelse med vores træning skal stifte bekendtskab med orientering og trail løb for at give træningen lidt «krydderi». Så kunne du tænke dig nogle sjove, spændende og ikke mindst fysisk hårde udfordringer – Så meld dig til! Se mere og tilmeld dig under

unghorsens.dk > UngHorsens aktiviteter > Sport og Dans UNDERVISNING i din

FRITID

Opstart 14. august

39


UNDERVISNING i din

FRITID

Er du nogle gange nervøs for at gå alene? Kigger du dig over skulderen, når det er mørkt? Eller synes du bare det er rart, at kunne forsvare dig selv? Så meld dig til selvforsvar! Dette kursus i selvforsvar for unge, har til formål, at gøre dig i stand til at afværge overfaldssituationer ved hjælp af simple, men effektive teknikker.

Se mere og tilmeld dig under unghorsens.dk > UngHorsens aktiviteter > Sport og Dans

Opstart 18. september

40


Opstart 19. september

På dette yogahold vil du lære om yoga, herunder en række forskellige stillinger. Du vil udfordre din balance og forbedre din styrke og smidighed. Undervisningen vil både bestå af sjove og rå øvelser. Mindfulness vil også være en del af undervisningen. Ingen særlige kompetencer eller færdigheder er nødvendige for at kunne deltage. Vi starter på et lavt niveau og arbejder os opad.

Se mere og tilmeld dig under unghorsens.dk > UngHorsens aktiviteter > Sport og Dans

UNDERVISNING i din

FRITID

Fra nybegynder til kajakhaj på 4 undervisningsgange. Herefter tager vi på overnatningstur. Vel mødt til et spændende og lærerigt forløb.

Opstart 28. august

Vi mødes ved campingpladsen ved Bygholm Sø mandag d. 28. august kl. 16.00- 19.00. Der er sandwich og vand hver gang. PRIS 600,-

Se mere og tilmeld dig under unghorsens.dk > UngHorsens aktiviteter > Sport og Dans

41


DYKKERAf Peter Dahl Nielsen Fotos af Peter Dahl Nielsen

HUDA’s (Horsens Ungdomsskole Dive Academy) anden Maltatur blev igen en succes! Læring, trivsel og personlig mestring i højsædet!

Af sted det går... En halvkold og kedelig nat i april mødtes 8 håbefulde dykkere på Den Grå Fabrik. Det var ikke uden formål vi mødtes så tidligt; missionen var klar – ”Malta here we come”. Vores rejse til Malta gik over Hamburg lufthavn, med en kort ”mavelanding” i Dusseldorf. Allerede i bussen på vej til lufthavnen, kunne man opleve den gode stemning, som blev kendetegnende for hele turen.

Godt klædt på

HUDA dykkerne var alle godt klædt på til at varetage den udfordring, det er at dykke på Malta. De enkelte dykkere havde forskelligt erfaringsniveau, men fælles for dem alle var, at de havde taget deres dykkeruddannelse hos HUDA. Hos HUDA stiller vi strenge krav i vores uddannelsesprogrammer, da vi bl.a. tror på, at man skal ”Bruge sin fritid på sin fremtid”. Det handler om trivsel, læring og personlig mestring. Det er dykning godt til, fordi man lærer at overvinde personlige grænser og være koncentreret.

Dykkene

De første par dage havde vi en del vind, men det kunne vi nemt kompensere for via forskellige dykkerspots. Malta er som bekendt en ø, så der er altid gode muligheder for dykning, uanset hvor vinden kommer fra. Vi startede med et roligt dyk ved Cirkewwa – det var bare mega fedt at komme i vandet igen! Herefter var vi nede og dykke på en masse forskellige skibsvrag. Vi dykkede bl.a. på gamle krigsskibe, et tankskib og flere færger. Endvidere dykkede vi en del natdyk, hvor vores lygter flittigt kom i brug! Ved natdykkene trækker mange større fisk, sprutter og skaldyr ind på lavere vand – det havde vi meget glæde af. Vi var også på bådtur, hvor vi sejlede ud til to fantastiske destinationer, der var et herligt vejr, som gav lidt kulør i ansigtet. Sidst, men ikke mindst, havde vi tre dyk i forskellige grotteformationer... FANTASTISK!

42


Tak til alle som deltog i HUDAS Maltatur! Det var en fantastisk oplevelse som ingen af os nogensinde kommer til at glemme!

Lyder det godt? Sü hold øje med unghorsens.dk

43


Opstart 19. september

sprog og kultur Interesserer du dig for japansk sprog eller kultur? Så kunne det være, at dette hold var for dig. Japan er et spændende land, der er meget forskellig fra Danmark på mange områder. Sproget er unikt, kulturen er anderledes og selv deres historie, sammen med resten af Asien, er ikke noget vi lærer meget om her i Danmark. På dette fritidshold lærer du om Japan – med fokus på dets sprog og kultur. Vi arbejder med japanske skriftsystemer og tegn, og undrer os over, at der ikke findes flertal på japansk. Vi undersøger forskellige måder at tale på, alt efter hvem du snakker til, og ser, hvorfor japanere synes, at rang er vigtigt. Vi ser anime og forsøger at spotte forskellene mellem den virkelige verdens Japan og den kultur, der udelukkende ses i anime.

Se mere og tilmeld dig på unghorsens.dk > UngHorsens aktiviteter > Sprog og Bogligefag

UNDERVISNING i din

FRITID

Mad &

gastronomi Her kan du lære, hvordan man laver spændende mad på en helt almindelig onsdag. Vi tager udgangspunkt i forskellige madoplevelser fra det internationale køkken. Vi fremstiller det hele fra bunden. Alle kan være med i dette tilbud. Det er ikke en konkurrence, og det gælder ikke om at være bedst. Det gælder om at få noget køkkenerfaring og få en fed oplevelse sammen med nogle andre unge mennesker. Så enkelt er det.

“Øvelse gør mester”

som vi siger. Men mindre kan også gøre det.

44

Se mere og tilmeld dig på Unghorsens.dk > UngHorsens aktiviteter > Kultur og mad

Opstart 21. september


Opstart 29. august

Har du en kreativ og farvestrålende kostumier gemt i maven?

Kostumeværksted

Er du en ferm gør-det-selv person med sans for skæve påfund?

Så er

Kostumeværkstedet

lige noget for dig!

WIZ reklame

Drømmer du bare om at kaste dig ud i produktionen af alt det der gør en rigtig musicalforestilling til en funklende oplevelse?

UNDERVISNING i din

FRITID Se mere og tilmeld dig på Unghorsens.dk > UngHorsens aktiviteter > Musik og Drama


- gør en forskel for dig selv og andre

Du får: • • • • • •

ideer til træningen og viden om trænerrollen seje oplevelser sammen med andre unge læring på en sjov og anderledes måde personlig udvikling et tæt samarbejde med din lokale klub styrket dit CV

Du skal være 13-15 år for at deltage. Læs mere og tilmeld på www.dgi.dk/201810993200 eller tilmeld dig på sms til 2921 5967 og skriv IFRONT. Din klub/forening kan også tilmelde dig. Uddannelsen er 30 timer + praktik i en forening/klub og afholdes på 1 hverdagsaften + 2 x lørdag-søndag (med overnatning)

46


Makeup

&

UNDERVISNING i din

FRITID

Styling

Går du op i dit udseende og vil blive bedre til at lægge makeup? Går du ikke med makeup, men vil gerne? Elsker du at pleje dig selv og sætte hår? Lige meget hvad, så er der her en unik mulighed for at lære meget mere om hvad der er hot or not! Vores dygtige underviser vil gennemgå alle trin, ligefra hudpleje, rutiner, make up til hverdag og fest, håropsætning og negle. Altsammen med udgangspunkt i dine egne produkter. Der er et begrænset antal pladser på dette hold.

Pris 100

Opstart 20. november

Se mere og tilmeld dig på UngHorsens.dk > UngHorsens aktiviteter > Skønhed og Krea

47


UNDERVISNING i din

FRITID

Rabbit inspirant – et udviklingsforløb i Det Gule Pakhus

Er du interesseret i at prøve kræfter med at skabe små og mellemstore events i et kreativt miljø, hvor musik, kunst og kultur er de bærende elementer? Brænder du for at være virksom i et fællesskab, hvor de aktive sætter dagsordenen, og hvor undervisningen bygger på inddragelse frem for opdragelse? – så meld dig til Det Gule Pakhus´ udviklingsforløb Rabbit-Inspirant. Her får du, sammen med andre unge, mulighed for at eksperimentere med alt fra idé og konceptudvikling over booking, branding og markedsføring til praktisk handlen. Med Det Gule Pakhus som legeplads, er det din hittepåsomhed, som sætter dagsordenen. Det handler alt sammen om, at være nysgerrig og se muligheder.

Opstart 30. august

48

Se mere og tilmeld dig under unghorsens.dk > UngHorsens aktiviteter > Kultur og Mad


unghorsens

DANCE ACADEMY Horsens Ungdomsskole tilbyder topprofessionel danseundervisning. Vores undervisning har det formål at udfordre eleverne til at vokse, bevæge sig ud af deres tryghedszone og træde et skridt over deres egne grænser. Vi lægger stor vægt på fællesskabet og de gode oplevelser. 

DEN GRÅ FABRIK

DEN GRÅ FABRIK Onsdag Kl 16.30-18.30 FRITRÆNING Underviser: INGEN! 

Bemærk - Der er ingen fast underviser om onsdagen. Du/i kan bruge denne tid på at træne selv og blive bedre til de ting man har lært i løbet af ugen.

Mandag Kl 17.00-18.30 HIPHOP BEGYNDER Underviser: Ani Avagian Torsdag Hiphop Advanced kl 17.00-18.30 Underviser: Arjeta Sadriu

UNDERVISNING i din

FRITID

UNGSTENSBALLEKLUBBEN Torsdag kl 17.00-18.00 HipHop Begynder Underviser: Manmohan

Torsdag Kl 18.30-20.00 HipHop Advanced  Underviser: Manmohan Mandag  Kl 18.45-20.15 YOUNG RABBITZ CREW HIPHOP ALLE Underviser: Duc Loi

pr hold pr sæson

PRIS

200 kr

ALLE HOLD STARTER I UGE 35!!!

SE MERE OG TILMELD DIG PÅ UNGHORSENS.DK > UNGHORSENS AKTIVITETER > SPORT OG DANS

49


ASV

FØLG OS PÅ FACEBOOK

ASV-fredags klubben

ASV-klubben er for dig, som har nogle særlige behov. Klubben har til formål at skabe netværk gennem forskellige aktiviteter, både i klubben, men også via aktiviteter ud af huset. Klubben er åben om fredagen fra 13.30-19.00. Her laver vi forskellige aktiviteter såsom shoppingture, ture i svømmehallen, spiller PlayStation, tur til Dyrehaven, lejrtur til Rømø og meget mere. Der vil løbende blive lavet klubprogram, hvor vi forsøger at indfri jeres ønsker for aktiviteter. Første klubdag efter sommerferien bliver den 1. september 2017. Her holder vi klubdag i klubben, hvor du har mulighed for at se klubben, være med i forskellige konkurrencer samt møde de andre, der kommer i klubben. I efteråret tager vi en tur til Glud, hvor vi laver vores eget æblemost, besøger en eller flere svømmehaller i lokalområdet, tager på shoppingtur til Vejle og meget mere, som du kan være med til at bestemme. Herudover vil vi i løbet af efteråret arrangere en lejrtur. Hvor vi skal hen er endnu ikke afgjort – så her har du selv mulighed for at komme med ønsker. Du kan ansøge om at blive medlem af vores facebook-gruppe ”ASV-fredagsklubben”, hvor du kan se billeder, og holde dig opdateret på, hvad der sker i lige netop vores klub.

ASV Ungdomsklub Fredag kl. 13.30-19.00

50

n e r 3 iu 5

b

Beboerhuset, Vestergade 7 B 8700 Horsens

Å

Rikke Rosendal Borch Tlf: 29437605 rrb@horsens.dk

g e

Vi glæder os til at se jer!


Bankager I Bankagerklubben kan man hænge ud med vennerne, spille pool, bordtennis, FIFA og mange andre ting. En af de mange andre ting, der sker fast tirsdag og torsdag, er værkstedet, også kendt som motorholdet. I værkstedet kan du komme og lære alt fra at skifte kæde på din cykel til at samle en Puch Maxi fra bunden. Du kan vælge, om du vil tage din egen knallert, cykel eller lignende med, eller om du vil øve dig på nogle af klubbens maskiner. Sæbekassebil med motor, eller el-scooter med motor? Det er noget af det, som de unge gerne vil lave.  Så det bliver et af de projekter, vi sætter i gang i den nye sæson 17/18.

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Bankagerklubben Horsens

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Bankagerklubben Horsens

Jonas fortæller: ”Jeg fandt en Puch Maxi K på nettet. Den var totalt usamlet og stod bare i kasser. Selv havde jeg ikke forstand nok til at samle den, men Søren var så venlig, at han tog med ud at kigge på den ved sælgeren. Det endte med, at jeg købte den. Jeg har det sidste stykke tid brugt mine aftener i klubben og har nu samlet den og kørt min første tur.” 

Vanessa Kamaliza

Andrea Hede

Claus Mikkelsen

Vi glæder os til at se dig! Tobias Mousten

Hedy Niyonkuru og Emma Jørgensen 7b fortæller:

Sammenholdet i vores klasse er blevet meget bedre. Vores gruppearbejde går bedre nu end det gjorde før. Vi hjælper hinanden - Vi tænker før vi taler. Vi er mere omsorgsfulde og hjælper når nogen har en dårlig dag. Vi har respekt for hinanden og vi ses mere i fritiden.

Søren Voigt

Pernille Ørnstrup

Lasse Kristensen

Malene Bruun

Bankager Ungdomsklub Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl. 18.30-21.30

ER

Å

b

K A G

Bankager Ungdomsklub Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl. 18.30-21.30

N

Bankagervej 109 8700 Horsens

Bankagervej 109 8700 Horsens

B A

Helle Fredsbo Tlf. 21286808 hefre@horsens.dk

Thomas Press Tlf. 20678826 tpress@hotmail.com

n 3 e 4 r & iu 3 g 5 e

Shaun Kelly

51 51


Brædstrup

FØLG OS PÅ FACEBOOK

facebook.com/ br.ungdomsskole

Den hyggeligste klub i kommunen

Mads Pihlman Tlf. 31501324 mpk@horsens.dk Skolegade 9 8740 Brædstrup

52

Skolegade 9 8740 Brædstrup Brædstrup Ungdomsklub Tirsdag, onsdag og torsdag kl. 18.30-21.30

Å b

Mads Pihlman Tlf. 31501324 mpk@horsens.dk

n e 3 ri 4 u g e

Velkommen til klubben i Brædstrup. Igen i år er Brædstrupklubben blandt de klubber, som åbner tidligst, da vi slår dørene op allerede torsdag den 24. august kl. 18:00 – 21:30, hvor vi åbner med fuld knald. Vi stiller klatrevæggen op, og hiver vores Funballz® frem, så der bliver rig mulighed for en fed klubstart. Vi har åbent hver tirsdag, onsdag og torsdag kl. 18.3021.30, og du er som altid velkommen så snart du går i 7. klasse eller er fyldt 13 år. Brædstrupklubben har i flere år haft ry for at være en rigtig hyggeklub, og det er vi vildt glade for. Vi er nemlig godt klar over, at man nogen gange har brug for et fedt sted, hvor man kan slappe af med vennerne og komme lidt ned i gear. Det kan du i Brædstrup! Du kan selvfølgelig også være med til fede konkurrencer og aktiviteter, hvor du får rig mulighed for at tæve både venner og medarbejdere i pool, bordfodbold, FIFA og meget mere. Vi kan også smide os i sofaen og se film, sport og serier på tv. Følg desuden med på Facebook, hvor du kan holde dig opdateret på alle de fede arrangementer der kommer i den kommende sæson!


Det gule pakhus

FØLG OS PÅ FACEBOOK

facebook.com/ detgulepakhus

Godt gemt væk mellem banelegemerne og den tætte bevoksning langs Emil Møllers Gade laaaaangt nede af den hullede Madevej finder du Det Gule Pakhus - et sociokulturelt eksperimentarium for kreativ, musikalsk og eventbaseret udfoldelse. Her i den gamle sennepsfabrik udfolder der sig et mangfoldigt liv, hvor brugere med vidt forskellige sociale baggrunde mødes for at udtrykke deres kreativitet. På tværs af alder, køn, etnicitet og interesser udvikler og afvikler aktive grupperinger eller enkeltpersoner kulturelle events, koncerter, udstillinger, festivaler, sociale arrangementer mm. Det Gule Pakhus er stedet, hvor man i sit eget tempo har mulighed for at starte sin kulturelle løbebane. Om du er til musik, kunst, poesi, eller noget helt fjerde, så kan du bruge huset, som din kreative testing ground. Det Gule Pakhus råder over en lang række faciliteter såsom øvelokaler, studie, værksted og køkken og tilbyder undervisning i alt fra sang og trommedans over pilates og yoga til projektledelse og events. Drømmer du om at danne dit eget band og stå på en scene, brænder du for at planlægge events eller tage koncertbilleder, eller mangler du bare et sted at høre til og udvikle dig i samspil med andre? – så har huset altid brug for en ekstra hånd i fællesskabets ånd.

Mads Pihlman Tlf. 31501324 mpk@horsens.dk Skolegade 9 8740 Brædstrup

Madevej 2 8700 Horsens Det Gule Pakhus Mandag, tirsdag og onsdag kl.10-16/19-22 Torsdag kl. 17-23 Fredag kl. 12-20

D

Simon Lundvig Tlf. 75610489/24998737 simonlundvig@gmail.com

P et a G k u h le u s

Har dette vakt din interesse, så kan du altid henvende dig telefonisk, personligt eller på Facebook (hvor du også kan følge med i husets mange aktiviteter).

53


Egebjerg

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Ungdomsskolen Egebjerg

Egebjerg tænder grillen op, som vi har gjort tidligere år. Uge 34 holder vi åbent mandag for 7.-klasserne, tirsdag for 8.-klasserne og onsdag for 9.-klasserne Her kan de komme og få lavet klubkort og få hjælp med tilmelding. I uge 42 vil der være overnatning i klubben. Dato og tid kommer senere, se opslag i klubben eller på elevintra på Egebjergskolen.

MANDAG Foto og Masterchef 18.30 – 21.15

TIRSDAG Girls only 19.00 – 21.00

ONSDAG

Egebjerg Ungdomsklub Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl. 19.00-21.50

54

n e 3 ri 4 u

b

Egebjergvej 165 8700 Horsens Tlf. 75656898 i klubbens åbningstid

Å

Ulla Bæk Laursen Tlf. 61997464 uplaursen@mail.dk

g e

Mandehørm 19.00 – 21.00 og klubråd 19.30 -20.30


EB FØLG OS PÅ FAC

OOK

Gedved ungdomsklub

Gedved/Hovedgård

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Hovedgård ungdomsklub

I Gedved og Hovedgårdklubberne har vi mange hyggelige aftener, hvor de unge spiller spil, pool, bordtennis, bordfodbold, FIFA og just dance. Vi vil igen i år forsøge at afholde water-pong og hockeyturneringer samt bage masser af kager og høre lækker musik. Vi kan tage til baboon-city, holde filmaftener og meget mere. Efter sommerferien har vi allerede planlagt nogle arrangementer! Mange kærlige hilsner fra medarbejderne i Gedved og Hovedgård.

Den 23. september tager Gedved en tur til Djurs Sommerland, som vi glæder os meget til. Her står den på action hele dagen. Begge klubber ser meget frem til endnu en sæson og glæder sig til at få besøg af de kommende 7.-klasser, der forhåbentligt vil sætte deres præg på de to klubber! Vi åbner dørene i uge 35. Den 26. august tager Hovedgårdklubben på road-trip på Djursland. Det er medlemmer af klubben, der selv har været med til at planlægge ruten, og der er dømt max hygge og en masse sjove timer on the road, hvor vi skal rundt og se på Djurslands seværdigheder, mens vi fortæller platte jokes. Den 9. september kæmper Hovedgårdklubben hele natten i Gedvedhallen, hvor der dystes i forskelle discipliner som Funballz, hockey m.v.

Hovedgård Ungdomsklub Tirsdag og torsdag kl. 19.00-22.00

n e r 3 iu 5

Gedved Ungdomsklub Mandag og onsdag kl. 18.30-21.30

Stationsvej 3 8732 Hovedgård

Å b

Kirkevej 16, Gedved 8751 Gedved

g e

Thomas Østrup Tlf. 21444824 t.oestrup@gmail.com

55


Hatting

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Hatting Ungdomsklub

Som det nyeste skud på stammen i Ungdomsskolens klubber byder vi Hatting Ungdomsklub velkommen. Vi byder indenfor til hygge, sjove og fede oplevelser - også ud af huset!

56

n e 3 ri 9 u

Hatting Ungdomsklub Mandag, tirsdag og torsdag kl. 19.00-22.00

b

Grønhøjvej 1 Horsens

Å

Peter Hasselbalch Kristensen Tlf. 23983094

g e

Kom ned i klubben og vær med til at bestemme hvordan DIN klub skal være. Vi glæder os til at se dig.


Lund

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Ungdomsskolen Lund

Lund Ungdomsklub Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl. 18.30-21.30

b

Skolevej 7B, Lund 8700 Horsens

Å

Christian Abildgaard Tlf. 42233441 christianabilgaard@hotmail.com

n e r 3 iu 5 g e

Er du mellem 13 og 18 år og bor i Lund eller i nærheden, så hop i futterne og kom hen i vores fede klub! Vi åbner igen den 28. august og vi glæder os til at ser jer alle sammen igen! Alle 7. klasserne får dog lov til at have klubben for sig selv en hel uge inden. Den 20. august inviterer vi alle jer nye 7. klasser og jeres forældre til en hyggelig dag oppe i klubben. Vi slår dørene op kl. 10:00 og serverer morgenmad for jer, hvorefter I kan se klubben og snakke med nogle af medarbejderne. I har ugen efter hele klubben for jer selv, inden vi åbner for de andre. Vi håber på at se rigtig mange af jer og jeres forældre

57


Lundager Lundager er klubben for dig, som har nogle særlige behov, og som samtidig er tilknyttet Lundagerskolen. Klubben har til formål at skabe netværk gennem forskellige aktiviteter, både i klubben, men også via aktiviteter ud af huset. Klubben har åben om tirsdagen fra 18.00-21.00. Vi laver sammen et klubprogram med forskellige aktiviteter, og vi forsøger så vidt muligt at indfri de ønsker for aktiviteter, I har. Det betyder derfor også, at vi som udgangspunkt ikke er et fast sted hver tirsdag. Første klubdag efter sommerferien bliver tirsdag d. 29. august på Lundagerskolen. Her har du mulighed for at se, hvem der ellers er med i klubben, være med i forskellige konkurrencer og generelt mærke klubstemningen. Henover efteråret afvikler vi forskellige aktiviteter, såsom overnatning evt. med bål og udeliv, en makeup-aften, en dag med ungdomsskolens outdoor-team, og meget mere, som du kan være med til at bestemme. I kan holde jer orienteret på vores facebookside ”Ungdomsklubben Lundager”, hvor I kan finde klubprogrammerne, se billeder og generelt holde jer informeret.

Å

Brådhusvej 34 8700 Horsens

b

Rikke Rosendal Borch Tlf: 29437605 rrb@horsens.dk

n e r 3 iu 5 g e

Vi glæder os til en ny sæson og til at se jer igen!

Lundager Ungdomsklub Tirsdag kl. 18.00-21.00

58


Stensballe

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Stensballe ungdomsklub

Velkommen til den vildeste klub! Velkommen til den vildeste klub! Vi elsker at hygge, lave mad -og vi tilbyder endda dans og makeup-hold. Kom ned og mød det fede personale og hæng ud. Vi glæder os til at se jer! KLUBSTART I UGE 35.

BEGYNDER HIPHOP

Hver torsdag kl. 17.30-18.30 Tilmelding på k UngHorsens.d

i NYT dansehold EUNGSTENSBALL ! med ALLE kan være nmohan)

(Underviser Ma

MAKE UP CL

ASS

g e n e r 3 iu 5

b

Brådhusvej 34 8700 Horsens

Å

Jacob Molboe Tlf. 60152302 jm@molboe.dk

Vil du lære at lægge makeup på den helt rigtige måd e? Så kom ned i klubben hver onsdag kl 16.00-17 .00 Husk tilmel ding på UngHorsens .dk

Stensballe Ungdomsklub Mandag og torsdag kl.18.30-21.00 onsdag kl. 15.00-21.00

59


Torsted

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Torsted ungdomsskole

Er du 13-18 år gammel, så er vi lige noget for dig. Torstedklubben er the place to be. Vi har en flok super dygtige og sindsygt sjove medarbejdere, der venter på at tage imod jer. Der er aktiviteter hver aften, og I har selvfølgelig også mulighed for, at komme med input. Så kom op og vær med. I september/ oktober kan I bl.a. blive Slammet i Propball, spise hjemmelavede vafler, være med til en Spilolympiade eller måske blive Torstedmester i Partners. 

Claus Schløtel Jørgensen Tlf. 30167174 cscj@horsens.dk Sdr. Torstedvej 1 8700 Horsens Torsted Ungdomsklub Mandag, tirsdag og torsdag kl. 18.30-21.30

60

Å b n 3 e 4 r & iu 3 g 5 e

Ny sæson starter 21/8 for 7. Klasser og 28/8 for alle I andre.


Vestbyen

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Ungdomsklubben Vestbyen

Velkommen i Vestbyklubben her er der plads til alle. Vi er en aktiv klub med friske og topmotiverede medarbejdere, der i samarbejde med de unge planlægger konkurrencer, aktiviteter og events. Det er meget vigtig for os, at de unge i klubben har det sjovt og hyggeligt, og at alle føler, at klubben er et trygt og rart sted at være. Kom og vær med. Vi glæder os til at se dig i byens hyggeligste klub. Stor åbningsfest d. 28/8-17 kl 18:30 rappelling, elastikløb, klubhygge, grillpølser, sodavand mm. Der er gratis klubkort denne aften. Planlagte aktiviteter: Paintball tur i September Funballz turnering i Vesthallen til efteråret. Husk at vores adresse er Vestergade 7b 2.sal. Følg os på Facebook: ungdomsklubben Vestbyen Stefan Vestbyklubben. Snap: vestbyklub8700

Stefan Zeberg Tlf. 40423429 sze@horsens.dk Vestbyens Beboerhus Vestergade 7 B, 2. sal 8700 Horsens Vestbyens Ungdomsklub Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl. 18.30-21.30

n e r 3 iu 5 g e

De voksne kan også være bange

Å b

Pokerface

61


Østbirk

FØLG OS PÅ FACEBOOK

facebook.com/ ungdomsskolenostbirk

DEN SEJESTE KLUB

I KOMMUNEN

Velkommen til klubben i Østbirk. Sidste år åbnede vi alt for sent. Det laver vi nu om! Vi slår dørene op allerede mandag den 21. august kl. 18:00 – 21:50, hvor vi åbner med fuld knald. Vi stiller klatrevæggen op, og hiver vores Funballz® frem, så der bliver rig mulighed for en fed klubstart. Vi har åbent hver mandag og torsdag kl. 19.0021.50, og du er som altid velkommen, så snart du går i 7. klasse eller er fyldt 13 år. Vi har spurgt de unge, hvad der er de vigtigste faktorer for en god klub, og hvorfor de vælger at møde troligt op, hver mandag og torsdag klokken 19. Det er muligheden for at være sammen med vennerne uden for skolen og se dem, man ikke nødvendigvis ser hver dag længere.

Det er fedt at komme i klubben og tæve de andre i bordtennis, pool, køre segboard, og lækkert at kværke toast...

Nikolai

Følg desuden med på Facebook, hvor du kan holde dig opdateret på alle de fede arrangementer, der kommer i den kommende sæson!

Det er sjovt at komme i klubben. Jeg spiller wrestling på playstation med mine veninder, og kører på segboard...

Østbirk Ungdomsklub Mandag og torsdag kl. 19.00-21.50

62

n e 3 ri 4 u

Storegade 45B 8752 Østbirk

Å b

Mads Pihlman Kristensen Tlf. 31501324 mpk@horsens.dk

g e

Katrine


Østbasen

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Østbasen Horsens

Kom på besøg i Østbasen, et sted med plads til dig og alle dine venner. Aktivitet og fællesskab er nogle af nøgleordene. Vi har en hal midt i vores klub, hvor der tilbydes dans, fodbold, styrketræning, andet boldspil m.m. Udover det har vi nogle fantastiske ansatte, som altid står klar med et smil og åbne arme, om det handler om et spil PlayStation eller en hyggestund i køkkenet med madlavning. Det er jeres klub, så kom og vær med til at bestemme, hvad der skal ske, eller skab en hyggelig aften i fællesskab med jeres venner. Aktiviteter: Madhold hver onsdag! Løbehold ”løb med vilje” fra august. ”Ung med vilje” hjælp til fritidsjob: CV skrivning, den gode jobsamtale og netværk Vi åbner i uge 32!

Hybenvej 8 8700 Horsens Østbyens Ungdomsklub Mandag, onsdag og fredag kl. 18.00-21.00

Å b

Søren Due Tlf. 24905612 soerendue89@gmail.com

n e 3 riu 2 g e

Vi glæder os meget til at se jer!

63


Afsender: Horsens Ungdomsskole | Falstersgade 24, 1. sal | 8700 Horsens

Horsens Ungdomsskoles klubber & åbningstider ASV

Beboerhuset, Vestergade 7B, Horsens

fredag kl. 13.30-19.00

Bankager

Bankagervej 109, Horsens

mandag, tirsdag, onsdag, torsdag kl. 18.30-21.30

Brædstrup

Skolegade 9, Brædstrup

tirsdag, onsdag, torsdag

kl. 18.30-21.30

Det Gule Pakhus

Madevej 2, Horsens

mandag, tirsdag, onsdag

kl. 10.00-16.00 | 19.00-22.00

Egebjerg

fredag 12.00-20.00

Egebjergvej 165, Egebjerg, Horsens

mandag, tirsdag, onsdag, torsdag

Gedved

kl. 19.00-21.50

Kirkevej 16, Gedved

mandag, onsdag

kl. 18.30-21.30

Hovedgård tirsdag, torsdag

Stationsvej 3, Hovedgård kl. 19.00-22.00

Hatting

Grønhøjvej 1, Horsens

mandag, tirsdag, torsdag

Lund

kl. 19.00-22.00 Skolevej 7B, Lund, Horsens

mandag, tirsdag, onsdag, torsdag

Lundager tirsdag

torsdag 17.00-23.00

kl. 18.30-21.30

Brådhusvej 34, Horsens

kl. 18.00-21.00

Stensballe mandag og torsdag

Brådhusvej 34, Horsens kl. 18.30-21.00

Torsted mandag, tirsdag og torsdag

Vestbyen

15.00-21.00

kl. 18.30-21.30 Beboerhuset, Vestergade 7 B, Horsens

mandag, tirsdag, onsdag, torsdag

Østbirk mandag, torsdag

onsdag

Sdr. Torstedvej 1, Horsens

kl. 18.30-21.30

Storegade 45B, 8752 Østbirk

Er du fyldt 13 år og bor du i Horsens Kommune, er du velkommen i Ungdomsskolens klubber. Du kan også tilmelde dig UngHorsensaktiviteter og holdtilbud på

unghorsens.dk

kl. 19.00-21.50

Østbasen

Hybenvej 8, Horsens

mandag, onsdag og fredag

kl. 18.00-21.00

Horsens Ungdomsskole Den Grå Fabrik Falstersgade 24 , 8700 Horsens telefon: 76 29 15 30 mail: ungdomsskolen@horsens.dk web: unghorsens.dk Ungdomsskolens kontor Mandag, tirsdag og onsdag kl. 8.00-15.30 Torsdag kl. 8.00-17.00 Fredag kl. 8.00-13.30

FØLG OS PÅ FACEBOOK HORSENS UNGDOMSSKOLE 64

5041 0751 Svanemærket tryksag

Spot On Magasinet - August 2017  

Horsens Ungdomsskoles Ungemagasin, august 2017.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you