HORA in America, octombrie 2018 (gratuită)

Page 1

ediția 02

ROBOȚII MAGICI DIN HOLLYWOOD - PG13 Află cine stă în spatele animației și construcției robotice, folosite în filmele populare din Hollywood

octombrie 2018sumarul ediției 4

NEW YORK FASHION SHOW WEEK

16

MEDITAȚII CU AURA IMBARUS

Află despre colecțiile prezentate de un designer român la Fashion Show Week și despre un model popular din Moldova

Toate răspunsurile de care ai nevoie le poți descoperi în tine, trebuie doar să ai încredere, să poți auzi și să iai primul pas.

7

17

O atmosferă plină de culoare și tradiții românești în California, redată de 100 de costume populare la o expoziție inedită.

"Misiunea unui artist nu este ușoară, trebuie să îmbini viața de familie și cea de carieră, pentru a fi împlinit."

8

19

O rubrică de care au nevoie toți cei care de abia au pășit pe tărâmul american, descoperă sfaturi și istorii din viață.

Moldovenii din SUA pot învăța regulile unei piețe competitive și să dezvolte o afacere de succes. Cine sunt aceștia?

CENTENAR CU 100 DE COSTUME

GREEN CARDURI LA ORA AVOCATULUI

VOCEA CARE VINDECĂ SUFLETUL

AFACERI DE SUCCES

12

23

Trei profesori din Cluj au înființat o școală online, care deschide noi uși pentru cei care studiază engleza.

Cum îți cumperi prima casă în SUA și ce reguli trebuie să iai în calcul? Află și despre acționarul care angajează 350 de agenți imobiliari.

13

25

O ȘCOALĂ DE LIMBĂ ENGLEZĂ

ROBOTICA DIN HOLLYWOOD

O istorie adevărată a unui moldovean din Basarabeasca, care meșterește cei mai populari roboți din filme.

15

SOUNDS OF SILENCE

Un film artistic de lung metraj în limba română, filmat numai în studiouri din Hollywood. Cine sunt actorii?

ediția 02

FINANȚELE MELE

SĂNĂTATE DE LEAC

Rubrică care te învață cum să îți economisești banii pe polițele medicale și despre beneficiile studiilor clinice în SUA.

27

DIASPORĂ, LECTURĂ ȘI UMOR

Rubrici de care nu te poți despărți, mai ales când vorbești despre istorie și file adevărate din cărțile unui gust infinit.

OCTOMRIE

2018 • HORA |

2


octombrie 2018

ediția 02 NATALIA GHILAȘCU

TUDOR PETRUȚ

Editor, pagina "Cronici de film"

DIANA MUREȘAN

Editor, pagina "Finanțele Mele"

SCRISOARE CĂTRE CITITORI

CRISTIAN GĂLUGĂRIȚA

Editor, pagina "Diasporă"

ELENA BUZATU

Editor, pagina Lectură

aURA IMBARUS

Editor, pagina Medidații

LUANA ȘAHIAN

Editor, pagina Sănătate

În această lună ne-am încins în HORĂ, cititorii au reacționat în fel și chip când s-au văzut cu o revistă românească în SUA. De bucurie, mulți au pozat cu o copertă superbă și au culminat cu producerea clipurilor video despre dor și casă, despre tot ceea ce te ajută să-ți înțelegi mai bine rădăcinile. Pentru cei stabiliți cu traiul în SUA, cariera, succesul și realizările nu au apărut peste noapte, iar în această ediție am avut o euforie enormă să comunic cu artiști talentați care au cântat pe marile scene din California, cu designeri care au cucerit publicul american în filmele “Terminator” și “Diablo”, sau actori care au jucat roluri românești în Hollywood. HORA nu s-a oprit doar în Los Angeles, a ajuns și în alte orașe, precum Miami, Chicago și New York, unde au prins în joc cele mai populare modele de la Fashion Show, acționari de succes care au învățat engleza din mers și antreprenori care au invadat piețele americane cu cablu aproape moldovenesc. Afacerile online de turism sau studii, restaurantele japoneze conduse de manageri români, ne vorbesc despre ingeniozitatea și calificarea comunității de români stabilite în SUA. De la ei învățăm să descoperim o sursă de energie profundă, adevărata valoare umană și răspunsurile care te trezesc la viață despre rostul nostru în timp și distanță. Fiecare dintre cei pe care îi veți descoperi în această ediție este oglinda societății și moștenirii românești, despre care se descrie în rubrica Diasporă. Contribuția lor pentru America este acel șirag de piatră rară, care va rămâne în istorie, pentru că au dat dovadă de inovație, leadership, grijă față de aproape. Astfel, o redacție mică și puternică intră în lumea ta cu istorii speciale, iar de aici încolo, fă ceea ce îți stă în puteri, oriunde ai fi, cu orice oportunitate care se ivește în cale, pentru a descoperi și promova împreună o comunitate românească puternică.

ANNA PANOVICI

Contribuitor, Miami

ADRESA REDACȚIEI HORA IN AMERICA

IRINA VANPATTEN

Contribuitor, Seattle

Tel: 602-802-3653 contact@MoldovaTimes.com ALEGE un abonament online sau o revistă tipărită prin poștă! MoldovaTimes.com/abonamente Los Angeles, CA


FASHION SHOW cu Mrs FLORIDA ANNA PANOVICI

Săptămâna modei la New York a debutat cu primele prezentări de modă. Printre numeroasele evenimente dedicate modei și printre sutele de vedete care își dau întâlnire în orașul care nu doarme niciodată, am fost plăcut surprinși să aflăm că un cetățean din R. Moldova a fost printre modelele care a strălucit pe podiumul din NYC. Tatiana Sidorova s-a lăsat cucerită de către Statele Unite ale Americii, acum 13 ani. Astăzi, ea este cea care cucerește cu pași siguri podiumurile din America. Frumoasa moldoveancă a participat la mai multe competiții de frumusețe în cadrul cărora a obținut doar locuri de frunte. În 2016 a fost declarată Miss Florida America și a obținut titlul ”World’s Most Beautiful Woman” (Cea mai frumoasă femeie din lume), în 2017 a cucerit titlul de Miss Florida, iar acum ea a urcat pe faimosul podium de la “2018 New York Fashion Week” în care a reprezentat cu mândrie colecția de rochii de seara a faimosului designer ASHLEYlauren. La casting-ul pentru acest show au participat sute de modele din America, iar într-un final, pe faimoasa Scenă de la “New York Fashion Week” au defilat cele mai faimoase modele, printre care și moldoveanca Sidorova.

Tatiana povestește că, deși a obținut deja câteva titluri, este o mândrie să fie recunoscută și apreciată drept model în SUA. Pentru standardele de model din Moldova, ea nu avea statura potrivită. Aici, însă, Tatiana, pe lângă succesele de pe podium, mai e și campioană acasă, o soție exemplară și mămica a doi copii frumoși. Și mai minunat este faptul că încrederea pe care o are în sine este rezultatul încurajării soțului și copiilor care în fiecare zi îi spun că ea este cea mai frumoasă femeie din lume. În afară de prestațiile în modă și televiziune, Tatiana promovează mesajul de a dărui timp și dragoste proiectelor comunitare, care ar aduce un impact social.

TATIANA SIDOROVA

"Particip în calitate de voluntară în mai multe organizații non-profit. “Run Away to Hope” din Orlando, care susține copiii diagnosticați cu cancer și au un succes enorm. Am vorbit cu acești beneficiari, sunt ajutați nu doar material, dar și financiar, de exemplu, li se achită costurile de consum, electricitatea, etc. O altă organizație “100 Black Men” ajută familiile cu copii, ai căror părinți nu au posibilități să achite costurile pentru studii, sunt selectați cei mai dotați copii în IT sau alte domenii pentru a merge la școală. În calitate de ambasadoare pentru Love is Kind, am o responsabilitate enormă de a dona, de a colecta fonduri importante la evenimentele organizate din proprie inițiativă. Vara trecută am decis să transmitem acești bani pentru doi copii care suferă de cancer, acolo am întâlnit oameni din SUA și din Moldova, care au fost interesați să susțină această cauză în continuare", ne explică Tatiana. În 2018, a obținut titlul de Mrs Florida Globe și a reprezentat statul unde astăzi locuiește la un concurs american de frumusețe în California, iar în ultimii doi ani, a participat la alte concursuri similare. "Concursurile din SUA nu se axează pe frumusețe, ci pe impactul pe care îl aduci în societate. După această competiție importantă, mi-am schimbat părerea despre frumusețe. Fetele nu au venit să defileze, ci să impresioneze publicul prin dârzenia pe care au acumulat-o toată viața lor."

FOTO: INA PANDORA

Dacă oamenii s-ar implica în dezvoltarea comunității, am putea obține un impact vizibil în societate, pentru că cei care s-au stabilit cu traiul aici, cunosc mai bine unde am putea să ajutăm Moldova. OCTOMRIE

2018 • HORA | 4


UN DESIGNER ROMÂN INSPIRĂ MANHATTAN

FASHION

New York ALEXANDRA POPESCU - YORK fashion designer

Manhattan este pur și simplu încântat de noile colecții prezentate de designerul de top, de origine română, Alexandra Popescu-York. Două noi colecții de lux la Show-ul Arts Hearst Fashion și Couture Fashion Week New York, care se află la cea de-a X-a ediție, combină elemente avangardiste și accesorii sofisticate, prin care artista transmite emoții și reușește să uimească publicul de fiecare dată. Alexandra Popescu-York pictează de la vârsta de trei ani și a studiat design de modă și artă plastică la Universitatea de Arte din București. Ajunsă în SUA de mai bine de zece ani, are o experiență impresionantă de colecții expuse la spectacolele și expozițiile de modă naționale și internaționale. Astfel, Alexandra și-a propus să se implice în promovarea României. "România trebuie să înceapă să accepte, să aprecieze și să promoveze artiștii români din străinătate! Se spune că pentru un artist, trebuie să ai o națiune în spatele tău, să te sprijine și apoi să cucerești lumea. Am cucerit lumea și am arătat că am venit dintr-o țară frumoasă pe care îi invit să o cunoască ", explică artista. Colecțiile ei de modă, precum și pânzele, sunt imaginative și originale, fără nicio restricție, atât în expresivitatea lor, cât și în alegerea materialelor. Eleganța în modă este văzută ca un act de simplificare, renunțare și, în final, eliminare. Când moda devine parte a unui spectacol, cum este cazul lucrării Popescu-York, recursul este cumulat. A orbit publicul cu colecțiile de artă nouă sezoane la rând, ilustrând o adevărată imaginație prolifică și inspirând curaj și o muncă fabuloasă.

OCTOMRIE

2018 • HORA | 5

SHOW WEEK FOTO: Alexandra Popescu-York prezintă două noi colecții de lux la Show-ul Arts Hearst Fashion și Couture Fashion Week New York, Tematicile bine inspirate din “Joie de Vivre ", "Modern Warrior Queen", " Tour du Monde" (" World Tour "), " ("Soul of the Artist"), "Phoenix - Legenda", "Metropolitan", "GranD'Or", creează o colecție artistică și inedită a artistei Popescu-York, venerată la Săptămâna Modei din New York. Alexandra Popescu-York este singura designer-artistă din lume care a prezentat până acum la un astfel de eveniment atât o colecție de modă “couture”, cât și o expoziție de pictură. Deși mulți designeri se limitează la vestimentație, colecții care sunt mai apoi vândute pe site-uri web sau în magazine, Alexandra Popescu-York se mândrește să producă, mai degrabă, spectacole de modă. Ea nu creează rochii, ci ne oferă concepte, nu haine de sezon, ci tendințe, mișcări, emoții. În prezent, Alexandra este una din cei mai respectați designeri din săptămâna modei, pentru că oferă un preț excelent pentru originalitate. Pentru fiecare show, ea prezintă un nou concept și creații personale. Ea crede că pentru un designer, cel mai important lucru este ca produsul să se marcheze prin originalitate. "Autenticitatea este din ce în ce mai rară în lumea modei", spune creatoarea de modă. După ce a lucrat în mai multe companii ca designer-șefă în Europa și America, și a observat că se pune un accent mai mare pe industrie și nu pe artă, cu aproximativ zece ani în


urmă, ea a decis să pună bazele unei afacerii personale, Alexandra Art & Design, cu care a încercat să schimbe mentalitatea și modul în care lucrurile se întâmplă într-o lume în goană după profit. "Industria modei urmărește doar să vândă cantități uriașe de îmbrăcăminte pentru a ajunge la profituri mari, iar în marile companii, oamenii sunt angajați în funcții de designer și directori de creație, oameni care nu au nimic de-a face cu moda, educația sau simțul artistic ... Și eu doresc să reamintesc tuturor că există autenticitate și că putem alege lucruri speciale, nu "modă rapidă", ci "modă înaltă", ne explică Alexandra Popescu-York. Încă de la primele colecții de modă pe care le-a lansat, Alexandra a fost apreciată de oameni valoroși în domeniul modei și a fost invitată să-și prezinte creațiile la "Fashion Week", în New York. Timp de aproape zece ani, ea și-a investit tot timpul și resursele pentru a se dezvolta atât ca designer, cât și ca artistă, și creează colecții cu mare impact artistic și social. Ea își crează modelele direct pe manechin, mai degrabă decât pe masă, așa cum fac ceilalți designeri. De-a lungul timpului, a creat rochii fără cusături laterale, cu sute de cusături, și recunoaște că folosește modelul clasic foarte rar, sau numai atunci când este necesar. "Autenticitatea unui designer implică și utilizarea țesăturilor pe care nimeni nu le are", explică Alexandra PopescuYork. De multe ori, vopsește pe material, sau modifică complet țesătura prin suprapunere. "Se spune că nu poți să reinventezi roata, dar sunt încăpățânată să demonstrez că poți fi originală", spune tânăra doamnă. "Couture Fashion Week" este un festival de modă prestigios, care are loc în New York, cu colecții de lux. Mai multe detalii despre artistă le puteți citi pe blogul său www.alexandraartanddesign.com

Moda fără artă nu este modă, este doar industrie, doar funcționalitate. "Multe companii se rostogolesc în mii și milioane de uniforme, iar consumatorul mediu este încântat de prețurile scăzute pe care le au aceste lucruri, ceea ce nu le diferențiază de ceilalți consumatori ai acelei mărci", explică Alexandra.

OCTOMRIE

2018 • HORA | 6


100

PENTRU CENTENAR ȘI COSTUMUL POPULAR DORINA MANGA

președinta Asociației "Romanian Traditions in California"

Pentru prima dată în diaspora americană, 100 de costume populare românești din ultimul secol au fost expuse în Los Angeles. Acestea au fost adunate cu mare grijă, timp de circa zece ani, de Dorina Manga, promotoarea culturii și a valorilor românești în SUA. Într-o atmosferă plină de culori și energie emanată de cele mai vechi modele românești, oaspeții americani și comunitatea românească au avut ocazia să cunoască despre istoricul poporului român. Expoziția din 30 septembrie în orașul Anaheim a fost organizată de Romanian Traditions in California. "Se spune că portul popular reprezintă una dintre formele de cultură ale unui neam. Costumul tradițional vorbește despre generații de români, despre istoria țării, despre inteligență și inventivitate, despre aportul femeii și a țăranului român la conservarea acestuia. Este un act de demnitate și mândrie a românilor din California și nu numai”, afirmă Dorina Manga, inițiatoarea evenimentului. Mesajul promovat la cea mai inedită expoziție de până acum exprimă unitatea și identitatea românească în Los Angeles. Colecția etnografică cuprinde costume din multe regiuni ale României, dar și impresionanta colecție de costume din zona Pădurenilor, care cuprinde cămăși purtate acum un secol de către mirese. Marea Unire din 1918 a impresionat Europa prin spiritul poporului român perseverent, creativ și nemuritor. Evenimentul este dedicat Centenarului și românilor care au contribuit la crearea şi perpetuarea în timp a costumului tradiţional, tuturor celor care îl poartă cu demnitate azi, în acest mod identificându-se cu tot ce are mai valoros poporul nostru. FOTO: Această colecție este una dintre cele mai bogate și rare rochii de mireasă, împodobită cu motive populare, cărora li se spune cocii. E compusă din ciupag, ca şi la bănăţeni. Este cusută din fibre de bumbac, iar brodarea înflorată a poalei îi spune “cipcă”, la fel şi cele de la mâneci, numite “pumnaşi”.

OCTOMRIE

2018 • HORA | 7

Vizitatorii au pătruns, practic, o epocă a tradițiilor strămoșești și au descoperit dibăcia femeilor care au cusut fiecare costum luni sau chiar ani de zile. La expoziție au participat oameni de cultură și artă din comunitatea americană și diverse etnii din Los Angeles. Colecția a fost adunată timp de zece ani, astfel, fiind posibilă expunerea publicului larg. Pe viitor, vor putea fi admirate într-un muzeu românesc, un proiect cultural care va prinde roade în următorii ani în Los Angeles. Cei mai norocoși au avut o minunată ocazie să descopere semnificația desenelor de pe costumele populare românești. Broderiile naționale nu sunt doar un moft al unei tradiții, ci reprezintă întreaga moștenire culturală a țăranului român.

Acestea ne vorbesc despre legende, povești, fabule, culori și înțelegeri profunde, e un simbolism ascuns. Este vorba de fascinație, originalitate și păstrarea tradiției. Broderiile ne vorbesc despre zona geografică, istorie, tradiția fiecărui grup etnografic. Astăzi admirăm frumusețea acestor costume și munca imensă care a fost depusă de sute de ani. Fiecare bunică încerca să-și scrie povestea, să o transmită drept moștenire. Este cântecul unei lumi de mult apuse, când soarele răsărea doar pentru eroi, fecioare și oameni buni și dârzi. Mulțumiri speciale sunt adresate Ministrului Românii de Pretutindeni, Ambasadei României în Washington DC, Consulatului României în LA, Maya Bristow International Cultural Affairs.


Viața la 50 de ani GREEN CARD-UL A ADUS-O MAI APROAPE DE FAMILIA AMERICANĂ După obținerea green-cardului, familia Usatâi s-a văzut în San Francisco la vârsta de 50 de ani, de unde au luat viața de la capăt. Au venit din Moldova pentru a fi mai aproape de copii, au învățat o limbă nouă, au început a conduce pe autostrăzile din SUA, dar și mai important, și-au descoperit talentele și au înființat o mică afacere online pentru bijuterii meșterite manual. După mai multe eforturi, acum La Claire Jewelry este la mare căutare pe piața americană.

VISELE SE ÎMPLINESC CHIAR ATUNCI CÂND UIȚI DE ELE Așa am ajuns eu cu soțul în SUA. Fiicele mele și-au încercat norocul la Loteria Green Card, și în aplicație ne-au adăugat și pe noi. Timp de opt ani, participaseră la această loterie, iar eu nu mă prea interesam despre rezultatele concursului, pentru că mi se părea ceva ireal. În cele din urmă, copiii mei au ajuns în SUA prin intermediul altor programe. În primăvara anului trecut, i-am vizitat pentru prima data în SUA. Dacă voi zice că ne șocam la fiecare pas, ar fi prea puțin…era destul să ieși în stradă ca să-ți dai seama că nu înțelegi pe ce lume te afli. Am vizitat multe locuri interesante, am avut multe emoții și foarte multe întrebări. După cinci săptămâni, neam întors acasă ca să ne continuăm viața în ritmul nostru obișnuit. La scurt timp după revenire, plină de emoții de nici nu putea vorbi, fiica noastră ne-a sunat să ne spună că soțul meu a câștigat green-cardul!

Copiii noștri s-au bucurat foarte mult că vom locui aproape, dar noi ne-am pierdut cu firea. Ne-a fost foarte dificil să ne pornim la un drum atât de lung la vârsta noastră înaintată. Ne-am lăsat căsuța dragă și pământul natal pentru că ne-am dorit să fim alături de familia noastră. Așa am ajuns noi în SUA. Una e să te afli aici în vizită, și alta e să te muți cu traiul, mai ales că nu mai ești la 20-30 de ani. Am găsit și oportunitatea să ne putem întreține singuri, să închiriem un apartament, să procurăm un automobil și să începem să ne bucurăm și noi de viață. Am înaintat toate documentele necesare, am susținut examenul pentru permisul de conducere, ne-am înscris la școala de studiere a limbii engleze și am început să căutăm un jov în San Francisco. La această etapă, mi-am adus aminte de unul din hobby – de a confecționa bijuterie textilă.

DORESC SĂ DESCHID O LINIE DE DESIGN PENTRU BIJUTERII Este un hobby foarte frumos, pe care îl fac cu multă dragoste. Confecționez bijuterii pentru doamne și domnișoare, care doresc să poarte accesorii deosebite. Răscolesc internetul în căutarea surselor de inspirație și dau frâu liber fanteziei... Am început să caut produsele și instrumentele necesare, și am pornit o afacere. După fiecare colier sau cercei confecționați, următoarele devin tot mai reușite. În scurt timp, am acumulat o colecție de bijuterii textile. Copiii m-au susținut să deschid un magazin online pe Etsy.com - LaClaire Jewelry și o pagina pe Facebook, cu același nume. Acum, toate eforturile noastre sunt orientate ca să dezvoltăm o linie de design și să confecționăm produse noi. Avem deja și câteva comenzi și ne mândrim de primul succes. Vom participa în curând la un festival de cultură și artă în Saratoga, California, unde vom expune pentru prima dată bijuteriile LaClaire Jewelry. Din generație în generație, din neam în neam, ne rămân obiecte meșterite manual de mamele, străbunicile noastre, pe care le păstrăm cu mare grijă și dragoste, și le transmitem, la rândul nostru, copiilor noștri. Sper și eu să las o amintire de care se vor bucura cei care ne vor urma.

LaClaire Jewelry

www.etsy.com


ORA AVOCATULUI

CALEA LUNGĂ A AZILULUI OLEG GHERASIMOV avocat, Baltimore Oleg Gherasimov a plecat în lumea largă de la 17 ani, mai întâi la studii în România, unde a absolvit facultatea de Drept la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, după care a continuat studiile de masterat în SUA. S-a specializat în domeniul consultanței juridice, în special imigranților sosiți în SUA din toate colțurile lumii. În orașul Baltimore a reușit să înființeze un birou al avocaților, pentru că propriile provocări și experiența prin care a trecut mai mulți ani, l-au determinat să ajute și alți cetățeni cu sfaturi juridice. În acest articol, avocatul Oleg Gherasimov aduce mai multă lumină despre cerințele de a obține green cardul prin căsătorie, pentru cei care, spre exemplu, înainte de a se căsători, au depus actele pentru azil în SUA. Regulile discutate aici se aplică nu doar soților cetățeni americani, ci și “rudelor directe” ai acestuia. Rudele directe sunt soții, copiii necăsătoriți ai cetățenilor americani, unde copilul este sub vârsta de 21 de ani, părinții cetățenilor americani, unde copilul care deține cetățenia are peste 21 ani. În al doilea rând, doresc să clarific că, în conformitate cu legislația americană, căsătoria între persoanele de același sex este permisă și aceste cupluri sunt tratate la fel ca și cuplurile heterosexuale în ceea ce privește reglementările imigrației. Nu toți cei care se căsătoresc cu un cetățean american sunt eligibili pentru a obține green cardul, dar majoritatea sunt. Dacă ați intrat în mod legal în țară (de obicei cu viză), nu ați fost deportat în trecut și nu figurați în cauze penale grave, cel mai probabil că sunteți eligibil să vă ajustați statutul (adică să obțineți green cardul fără a părăsi SUA) în baza căsătoriei. Consultați un avocat pentru a vă asigura că sunteți eligibil, deoarece nu are sens să începeți procesul și să plătiți o sumă frumoasă de bani, dacă nu sunteți în măsură să obțineți green cardul din punct de vedere legal. Cei care au intrat ilegal în Statele Unite, au condamnări penale sau ordin de deportare și apoi se căsătoresc cu un cetățean american, la fel, sunt încurajați să consulte un avocat despre eligibilitatea lor pentru obținerea unui green card. OCTOMRIE

2018 • HORA | 9

Cazurile examinate la Oficiul pentru Imigrări: Procesul de aplicare pentru green card poate varia dacă dosarul se află pe rol la Oficiul pentru Azil sau la Tribunalul pentru Imigrări. În mod normal, pentru cazurile aflate la Oficiul pentru Azil, se depune formularul de cerere I-130 și I-485, în plus se adaugă dovezile însoțitoare la Serviciile de cetățenie și de imigrare din S.U.A (USCIS), care presupune depunerea unei cereri pentru permisul de muncă, care vă permite să lucrați și să călătoriți în timp ce aplicația pentru green card este în așteptare (când achitați pentru formularul de cerere I-485, taxa include și aceste cereri). Dacă sunteți printre cei norocoși, USCIS va examina cazul în regim obișnuit și veți primi green cardul fără întârziere. În cazul în care sunteți căsătoriți mai puțin de doi ani, veți primi un green card temporar, care este valabil pe un termen de doi ani. Înainte de expirarea cardului, trebuie să depuneți un alt formular pentru a obține green cardul permanent. Când căsătoria are o vechime mai mare de doi ani, veți primit green cardul permanent, care este valabil pentru o perioadă de 10 ani. Odată ce aveți green cardul temporar sau permanent, puteți să informați Oficiul de Azil și să închideți acest caz. Unii solicitanți, însă, nu vor fi atât de norocoși și dosarele vor fi amânate. Dacă se întâmplă acest lucru, noi informăm Oficiul de Azil despre aplicația pentru green-card.

DEȘI REPREZINTĂ UNA DIN CELE MAI RAPIDE MODALITĂȚI DE OBȚINERE A REZIDENȚEI PERMANENTE ÎN SUA, CĂSĂTORIA CU UN CETĂȚEAN AMERICAN NU ASIGURĂ ÎNTOTDEAUNA DOBÂNDIREA STATUTULUI DE IMIGRANT LEGAL.


INSIDE SCOOP

VISUL DE A OBȚINE REȘEDINȚĂ ÎN SUA În mod misterios, această notificare uneori ne ajută ca lucrurile să se miște mai repede. Dacă nici această cale nu merge, putem încerca să retragem cazul de azil pentru a fi examinată doar aplicația pentru green card, în opinia mea, este de preferat să păstrați aplicația de azil până când vi se aprobă green cardul. Cazurile examinate la Tribunalul de Imigrări: Procedura variază pentru cei care au depus dosarul la Tribunal sau la Consiliul pentru Recurs a cererilor de Imigrare. În aceste cazuri, formularele I130 și I-485 nu mai sunt depuse împreună. Pentru cei care așteaptă examinarea dosarului la Tribunalul de Imigrări, sarcina probei este mai valoroasă atunci când se căsătoresc cu un cetățean american. Aceasta înseamnă că trebuie să prezentați dovezi mai amănunțite despre actul de căsătorie. USCIS suspectează că persoanele care au cereri pe rol la Tribunal de Imigrări se pot căsători pentru a evita deportarea, astfel încât aceste cazuri sunt marcate pentru o atenție mai deosebită. Odată ce formularul I-130 este depus la USCIS, noi informăm Tribunalul și, deseori, cerem ca această

cerere să fie examinată, astfel încât instituția să dispună de suficient timp ca să proceseze petiția I-130. Imediat după aprobarea petiției, noi înștiințăm Tribunalul și încercam una din cele două căi pentru a obține green cardul: fie solicităm judecătorului să înceteze procedurile, astfel încât persoana să-și poată "ajusta statutul" (adică să obțină green cardul), sau cerem judecătorului să aprobe green cardul în instanța de judecată. Deseori, judecătorul pentru imigrări va lua o decizie unde vă puteți ajusta statutul legal. Aplicațiile depuse la USCIS pentru ajustarea statutului pot fi amânate în cazul acelor persoane, care au depus anterior cereri la Tribunalul de Imigrări. Partea bună este că, în timp ce cazul este examinat de USCIS, aplicantul va deține dreptul de muncă și documentul de călătorie. Probabilitatea obținerii unui green card este destul de ridicată pentru majoritatea solicitanților de azil, care se căsătoresc cu un cetățean din SUA. Cu toate acestea, procesul poate fi sfidător din punctul de vedere al termenului extrem de lung de așteptare. Din aceste motive, dacă vă puteți permite serviciile unui avocat care să vă ghideze pe această cale, veți lua o decizie potrivită.

PESTE UN MILION DE OAMENI AȘTEPTĂ SĂ-ȘI LEGALIZEZE ȘEDEREA ÎN SUA, UNII ÎNCEARCĂ PRIN OBȚINEREA UNUI STATUT DE AZIL, CARE VOR AȘTEPTA ANI BUNI PÂNĂ PRIMESC UN RĂSPUNS. ALȚII PREFERĂ SĂ-ȘI GĂSEASCĂ VISUL ÎMPLINIT, CĂSĂTORINDU-SE CU CETĂȚENI AMERICANI.

OCTOMRIE

2018 • HORA | 10


OCTOMRIE

2018 • HORA | 11


hai la școală

O ȘCOALĂ DE LIMBA ENGLEZĂ,

CHICAGO

fondată de profesori români CHICAGO

ALINA VANCE O echipă de profesori români din Cluj a fondat de câțiva ani o școală online din Chicago pentru studierea la distanță a limbii engleze. Cursurile sunt la mare căutare, în special de către cei care ajung pe continentul american fără nicio pregătire de a conversa într-o limbă complet străină. Școala îi ajută să acumuleze mai multe nivele de cunoaștere a limbii engleze, fapt ce le permite o mai bună integrare în sistemul american. Alina Vance este una dintre profesoare și s-a stabilit cu traiul în SUA acum zece ani. Cu o diplomă obținută la facultatea de litere de la Universitatea din Oradea în spate, ea dorește să împărtășească cu toți românii noi veniți în SUA cunoștințele de limba engleză, atât de necesare într-o nouă țară.

LUMINIȚA BOCȘE Dacă alegeți școala de studiere a limbii engleze, o veți cunoaște și pe Luminiţa Bocşe, care are o experiență de predare în Timișoara de cca 21 de ani. Studenții ei o caracterizează drept o personalitate calmă și blândă, mereu gata să te ajute, fapt pentru care a fost mereu preferata elevilor. Astfel, orele de limbă engleză sunt conduse de acești minunați profesori de limba engleză pentru nivelul începător și mediu. Fiecare nivel cuprinde 16 lecții, a câte două ore pe săptămână. După terminarea orelor, profesorul își ghidează studenții pentru o oră suplimentară, răspunzând întrebărilor discutate în clasă. Programul este adresat diasporei, iar printre studenți sunt mulți părinți care vin în SUA în vizită să-și ajute copiii în familie.

DORIANA CUCIULĂ Printre profesorii școlii se remarcă Doriana Cuciula, la fel din Oradea. În afară de cei 15 ani de experiență în predarea limbii engleze are simțul umorului și se încadrează perfect în programul de studii. Dacă îți place să mergi la cinema sau să vizionezi filme acasă, atunci limba engleză trebuie să fie pe lista ta. Asta pentru că atât de multe filme din întreaga lume sunt producții în limba engleză. La școala online, timp de șase luni, studenții pot atinge un nivel mediu de învățare a limbii engleze. Aici mulți oameni adaugă limba engleză pe lista abilităților lor, pentru că e cea mai vorbită limbă în mediul business. Mai multe detalii despre școala de engleză le aflați aici. englishschoolproject.com

englishschoolproject.com CEI CARE ALEG ȘCOALA ONLINE SE GHIDEAZĂ DUPĂ URMĂTORUL PRINCIPIU: ”O LIMBĂ TE VA PLASA PE UN CORIDOR PENTRU TOATĂ VIAȚA TA, IAR DOUĂ LIMBI ÎȚI VOR DESCHIDE TOATE UȘILE ÎNTÂLNITE” FRANK SMITH. OCTOMRIE

2018 • HORA | 12


A CONSTRUIT ROBOTICA celor mai populare filme din Hollywood SAN FRANCISCO

Credeți sau nu, originile lui Vitaly Bulgarov se trag din Moldova, iar cu 12 ani în urmă, după ce a absolvit Universitatea Tehnică din Chișinău, a fost invitat să lucreze la un proiect de film, iar mai târziu, la un proiect de jocuri video la Moscova. Această oportunitate a devenit mai apoi o piatră de temelie, obținând un loc de muncă în SUA și construindu-și o carieră de succes, mai întâi în jocurile de animație, film și, ulterior, în industria de design. Datorită pasiunii pentru concepte de filme, a creat desene robotizate pentru LucasFilm (ILM), Dreamworks, Paramount, Lightstorm Entertainment, Transformers: Age of Extinction, RoboCop (2014) și viitoarea Alita: Battle Angel (2018). Vitaly Bulgarov a fost consultant și a lucrat pentru marile companii Boston Dynamics, Panasonic, Microsoft, precum și în proiectele militare americane. În prezent, Vitaly își împarte timpul de lucru între dezvoltarea unui nou robot din Tehnologia Hankook Mirae și crearea unei proiecții de jocuri animate, deocamdată anonime.

OCTOMRIE

2018 • HORA | 13

Când vine vorba de proiectarea roboților, artistul moldovean, Vitaly Bulgarov, este a un adevărat maestru. A devenit popular pentru animarea filmelor “Ghost in the Shell”, “Terminator: Genisys, World of Warcraft”, jocurile “Starcraft II”, “Diablo III”. A proiectat robotică și a lucrat designer șef pentru “Hankook Mirae”, o companie coreeană, care se află în spatele primului costum robotic mondial cu o înălțime de patru metri.

Natalia Ghilașcu: La vârsta de 32 de ani ești deja o adevărată forță în a-ți exprima conceptele și creativitatea. Care sunt proiectele următoare la care ai fost invitat să lucrezi și cât de mult durează ca un artist ca tine să proiecteze un film de lung metraj? Vitaly Bulgarov: În funcție de proiect variază de la câteva săptămâni până la un an. De exemplu, la filmul "Ghost in the Shell", având un rol principal de designer, am lucrat timp de aproximativ 8 luni și am ajuns să produc peste 400 de imagini, atât în procesul de pre-producere, cât și post-producere. În prezent am decis să fac o mică pauză pentru proiectele de film și mă concentrez doar pe două aspecte: robotica din lumea reală și propriul proiect de jocuri video. NG: Care au fost cele mai mari provocări ca și artist să devii recunoscut pentru proiectele uimitoare de până acum? VB: La începutul carierei, calitatea muncii mele a fost afectată de lipsa aptitudinilor fundamentale în artă. Odată ce m-am stabilit cu traiul în SUA, am mers la o școală de artă, iar în fiecare weekend luam cursuri de desen, practicând principiile de artă în fiecare dimineață și o oră înainte de a merge la serviciu. Tot ce am învățat în arta tradițională 2D am aplicat ulterior în formatul 3D. A fost o provocare, dar astfel, am putut să îmbunătățesc designul, să capăt abilități noi, rapiditate, etc. Cea mai mare provocare rămâne îmbunătățirea continuă. Mă conduc după principiul "explorați până exploatați problema". Există și o zicală: "dacă nu îmbunătățești nimic, înseamnă că regresezi".


Trebuie să încerci întotdeauna să îmbunătățești abilitățile existente, precum și să dezvolți noi competențe, înseamnă o provocare pentru a stăpâni un instrument specific în comparație cu încercarea de a găsi un nou instrument mai bun. Menținerea acestui echilibru este dificilă și necesită atât disciplină cât și claritatea obiectivelor, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Una dintre căile pe care le folosesc în rezolvarea acestei probleme este de a lucra în timpul liber doar la proiectele personale, pentru a testa noile instrumente. NG: Ești mândru că ai rădăcini din Moldova, spui cuiva că te-ai născut în această țară? VB: Da, desigur! Este o țară mică, pașnică și frumoasă și de multe ori când le zic prietenilor din SUA despre rădăcinile mele, ei aud pentru prima oară despre Moldova. Întotdeauna sunt interesați să afle cât mai multe despre această țară. NG: Dacă ai fi invitat să dezvolți o companie de design grafic în Moldova, ai vrea să accepți oferta? VB: Aceasta ar fi cu siguranță posibil, deoarece există oameni cu adevărat talentați și creativi în Moldova. În prezent, încerc să-mi dedic tot timpul liber dezvoltării unui proiect de jocuri video. Dacă aș începe un studiou de producție în Moldova, ar fi, cel mai probabil, un proiect de video producție a jocurilor.

NG: Care sunt realizările cu care te mândrești și unde te vezi în următorii 10 ani? VB: În ceea ce privește premiile oficiale, aproape toate filmele cu care am lucrat la Blizzard au primit premii. Cea mai mare realizare de până acum este crearea unui design pentru un costum robotic funcțional de 4 metri. La acest proiect ne-am adunat o echipă de ingineri, care într-un timp de aproape doi ani am creat un prototip despre care lumea credea că este o misiune imposibilă. A fost deosebit de distractiv să-l vezi pe șeful de la Amazon, Jeff Bezos, cum călărește costumul robotului la conferință, în timp ce o mulțime de jurnaliști erau sceptici dacă imaginile făceau parte dintr-o lume reală sau imaginară, a efectelor vizuale. În zece ani tehnologia și lumea se va schimba mult prea repede, dacă totul merge așa cum văd eu în această traiectorie. Vreau să petrec măcar jumătate din timpul meu pentru a produce propriile jocuri video. NG: Ce sugerezi artiștilor care doresc să lucreze pentru un studio de jocuri precum Blizzard? VB: În primul rând, trebuie să ai o viziune clară și să cunoști exact ce obiective dorești să atingi și la ce fel de proiect dorești să lucrezi. Trebuie să demonstrezi că portofoliul tău te prezintă drept cel mai calificat specialist.

Mă conduc după principiul "explorați până exploatați problema." În bugetele mari, în munca de producție sunt angajați să lucreze cei care deja sunt foarte buni și care și-au făcut un nume, indiferent dacă a fost un proiect personal sau comercial. Construirea brandului personal este puterea de a "sparge”, prin intermediul zgomotului, o piață extrem de competitivă. Este nevoie de mult efort și ani de muncă asiduă pentru a-ți construi un caracter potrivit, care să-ți permită să execuți sarcini cât mai dificile în viitor. NG: Ți-ai împlinit visele americane?! VB: Sunt foarte recunoscător pentru ceea ce mi-a oferit America: să mă realizez ca profesionist în industria artei. Este cu siguranță mai mult decât ceea ce am visat când eram copil în Basarabeasca, un mic oraș din sudul țării, la 100 km de Chișinău. Tot ce urmează este deja un bonus și, probabil, mai mult decât am cerut vreodată. Sper că într-o zi voi fi capabil să revin pentru o vizită în Moldova să pot susține tinerii artiști care aspiră să își realizeze potențialul creativ și visele.

OCTOMRIE

2018 • HORA | 14


SOUNDS of SILENCE Sărbătoream alături de co-naționalii noștri să fim Romani pentru o zi, un festival popular în rândul comunităților sud-californiene, când am aflat că un producător de film american prezent la manifestație vrea să cunoască actori de origine româna din Hollywood. Pierduți prin mulțime, nu am avut ocazia să ne întâlnim atunci. Ne-a pus în legătură distinsa actriță Elena Secotă, alături de care am participat la nenumărate evenimente, dar nu am apărut niciodată împreună pe micul sau marele ecran. Astfel, scriitoarea Aura Imbarus și cu mine, am ajuns să o cunoaștem pe Elizabeth Blake Thomas. Scenaristă, regizoare, producătoare, Elizabeth, este o cineastă plină de imaginație și energie. Cu egal dinamism și emoție, artista este o altruistă cu o viguroasă activitate caritabilă.

MIN UTU L DE HOL LYW OOD TUD O PETR R UȚ

să încerce imposibilul, sa producă filmul în Hollywood, cu multe din dialoguri în românește, deci cu actori de origine româna. Așa am ajuns, după câteva luni, în premiera absolută, să vorbim românește pe platourile de filmare din cetatea filmului! Pentru că grupul de actori români este plin de entuziasm, dar destul de redus, unul dintre rolurile principale a fost oferit vedetei din România, actrița Daniela Nane. A fost o mare bucurie să mă revăd cu prietena și colega mea, după mai bine de două decenii, tocmai pe platou în Hollywood. Tot în premieră, am avut ocazia să fiu partener cu Elena Secotă, a cărei personaj este interpretat impecabil. Alături de noi, în roluri importante au fost Ian Fisher, Delia Antal și Olga Balaban.

Din acest mecenat s-a înfiripat "Sounds of Silence", un film artistic de lung metraj, în limba română, filmat numai în studiouri și locații americane. Cu Lauryn Canny, Daniela Nane, Joe Layton și Isabella Blake-Thomas în rolurile principale, filmul este o emoționantă introspecție în lumea copiilor orfani din România din perioada anilor ’90. Ancorat în realitățile de-atunci, din păcate, pelicula este sumbră și cenușie, construind o lume îmbâcsită de sentimentalism mărunt și intoleranță. Pentru toți românii implicați în proiect a fost parcă un bliț înapoi într-o serie de memorii pierdute.

LAKESIDE "I DO'S"

De fapt, printr-o fundație cu care a lucrat în România, a ajuns Elizabeth sa fie interesată într-un subiect de film despre orfanii români. Scenariul s-a născut, firesc, dintr-o colaborare cu alți scenariști, Wendy Braff și Casey Greenberg. Elizabeth s-a hotărât apoi

Ca o surpriză, și de absolut bun augur, Aura Imbarus a debutat pe marele ecran cu un personaj emoționant, în a cărui minuțioasă construcție s-a descurcat de minune. Pentru a asigura un ton veridic, Elizabeth a hotărât să extindă dialogurile în limba română. Majoritatea actorilor americani și britanici din distribuție au învățat replici în românește, și în același timp, multe despre cultura românească.

Foto: Tudor Petruț, Lauryn Canny, Elena Secota, Daniela Nane

OCTOMRIE

2018 • HORA | 15

Filmul este în post-producție. Am avut șansa să vizionez una din primele versiuni și am fost plăcut impresionat, bucuros de talentul și profesionalismul colegilor mei de origine română. Pentru ei, premiera primului film românesc, filmat integral în Hollywood, va fi un succes garantat!

Imagini din filmul "Sounds of Silence", elizabethblakethomas.co.uk OCTOMRIE 2018 • HORA | 14


DR. AURA IMBARUS

MEDITAȚII

TOATE RĂSPUNSURILE DE CARE AI NEVOIE SUNT ÎN TINE. TU LE ȘTII DEJA. AI ÎNCREDERE ÎN TINE!

Toate aceste afirmații sunt foarte prezente în viața unui om, dar problema este că foarte puțini dintre noi știm cine suntem cu adevărat, având încredere în forțele proprii. Trăind într-o societate care ne bombardează în fiecare zi cu zeci de reclame la ultimul program de dietă, produse de înfrumusețare, haine la modă, etc, este greu să știm cine suntem și ce am vrea cu adevărat de la noi. Încrederea pe care ar fi trebuit să o avem în noi înșine s-a pierdut în ultima relație eșuată. Răspunsul pe care îl căutăm, îl găsim în cuvintele mamei, care ne-a spus de atâtea ori să nu ne pierdem vremea cu oameni care nu se ridică la valoarea noastră. Și faptul că trăim cu certitudinea că știm aceste lucruri nu este lăudabil. Nu le știm, nu le avem, și nici măcar nu știm unde să le căutăm, dar poate că avem doar aceste iluzii.

Trăim într-o societate de consum, unde totul vine și pleacă extrem de repede. Cea mai grea lecție este cea de a ne găsi pe noi înșine. Nu cred că trebuie să ne regăsim sau să ne reinventăm. Tot ceea ce am fost la naștere, acel fluviu de fericire 100%, încă mai suntem, cu ușoare forme de alterare. În sămânța noastră și la rădăcini, încă suntem aceeași oameni perfecți, pentru că venim dintr-o sursă de energie care este mirifică și perfectă. Din păcate, după naștere, fricile provenite din mediul înconjurător ne afectează; ideile preconcepute, mizeria umană, gelozia, toate se depun, ca straturile de nisip și noroi, unul peste altul, diminuând strălucirea interioară, acel luciu natural și spectaculos. Singura constantă care rămâne mereu, suntem noi înșine. În momentul în care avem curiozitatea, dorința și puterea de a ne găsi adevărata valoare umană, nimic nu mai contează. În fața puterii interne și a fericirii native, toate problemele materiale își pierd valoarea,

iar prietenii de-un sezon nu mai sunt luați în considerare. Cu siguranță Mark Twain a avut dreptate. În viața omului sunt doar două lecții pe care trebuie să le învățăm și să ni le amintim și acelea sunt ziua în care ne-am născut și rostul ei. Toate răspunsurile de care avem nevoie sunt în noi, dar ca să le auzim, trebuie să stingem sau să diminuăm zgomotul de afară, să schimbăm frecvența criticului interior și să luăm totul pas cu pas, așa cum am făcut-o când eram mici. Nimic din ceea ce s-a deteriorat în ani nu se poate reconstrui într-o zi, dar astăzi este ziua în care noi putem să începem să ne aducem aminte cine am fost la naștere. Cel mai greu pas este primul; cel mai anevoios moment este acum. Dar dacă nu începem acum, atunci când? Dacă noi nu o facem, atunci cine? Noi suntem sursa tuturor răspunsurilor pe care le căutăm în cărți sau la cursurile ținute de experți de talie mondială. Noi suntem geniul care la naștere a fost neînvins. Întoarcerea la noi înșine este răspunsul pe care îl căutăm!

TAROT READING

LOVE PEACE CLARITY GUIDANCE IMPROVEMENT FOR APPOINTMENTS CALL PH: 714-624-9614; AIDAZAION@YAHOO.COM

FIND YOUR LIFE PATH WITH AIDA IN P O1 8V E• RH O TH E |P 1H6O N E OE CR TS OO MN RIO E R 20 RA


MUZICĂ

VOCEA CARE

DESCOPERĂ EMOȚIILE DANIELEI PODOBEA PE MARILE SCENE

SUFLETUL

DANIELA PODOBEA

VINDECĂ

LOS ANGELES

De 10 ani, vocea de soprano a Danielei Podobea este auzită pe marile scene de la Segerstrom Concert Hall, Pasadena Convention Center Auditorium, Ebell Theatre and Walt Disney Concert Hall. Cu toate acestea, cea mai mare împlinire sufletească o are când cântă în spațiul bisericesc, de unde, a și început, la vârsta de 9 ani. După înscrierea în corul bisericesc, părinții remarcaseră timbrul său care suna ca un cristal. Astfel, calitățile sale vocale au fost apreciate de la o vârstă fragedă. La scurt timp, Daniela Podobea este admisă la Liceul “Sigismund Toduta “ din Cluj Napoca, unde a început studiile de canto, pian, și obon, iar apoi studiile universitare la Academia de Muzică Gheorghe Dima” în aceeași citadelă a culturii, Cluj-Napoca. În Los Angeles, reușește să străbată o lume artistică competitivă în muzică și artă. Recunoaște că nu este ușor să te afirmi în această industrie, ca să cânți pe marile scene de operă. Ajunsă în SUA, și-a continuat pregătirea de specialitate și a OCTOMRIE

2018 • HORA | 17

O voce care străbate fiecare frecvență a sufletului, care te atinge și te vindecă. Doar așa își poate îndeplini Daniela Podobea misiunea de artistă și împlinire sufletească, prin muzică și rolurile scenice pe care le prezintă. Cântăreață de operă, soprană de excepţie, Daniela Podobea, s-a născut la 17 aprilie 1985, în familia profesorului Gheorghe Mogoșan, în Cluj Napoca. Muzica și vocea de calitate, pentru ea, nu este un divertisment, este un instrument de vindecare a sufletului, o terapie. Astăzi, își continuă cariera în muzică în Los Angeles, alături de familia sa.

"MISIUNEA UNUI ARTIST NU ESTE DELOC USOARĂ, TREBUIE SĂ ÎMBINI VIAȚA DE FAMILIE ȘI CEA DE CARIERĂ, PENTRU A FI CU ADEVĂRAT ÎMPLINIT"

încercat să stabilească contacte cu artiști valoroși în muzică, cu baritonul Vladimir Cernov, Mona Lands, soprana Carol Neblett, Karson Burton, Marya Basaraba. Harul minunat al cântăreței este moștenit de la tatăl său, Gheorghe Mogoșan, bariton apreciat al Operei Naționale din Cluj-Napoca și profesor la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. “Încă din copilărie ne-a făcut primul contact cu spectacolul de operă, astfel că și frații mei activează azi cu demnitate la Opera Națională din Cluj-Napoca, unul fiind tenor, iar celălalt dirijor. De mici mergeam frecvent la spectacolele de operă în care evolua și ne petreceam copilăria la repetiții. De la el am învățat disciplina, munca, exigența, bucuria realizărilor. A plecat mult prea devreme printre stele. Așa a devenit primul meu model de artist și de om”. Oriunde ar concerta, satisfacția Danielei este de a transmite un mesaj puternic de vindecare spirituală, terapeutică, dacă vreți, care să atingă sufletul auditoriului.


“Asta înseamnă să te dezbraci de sinele tău și să devii personajul însuși, aspect care necesită antrenare, studiu, exercițiu și așezarea muzicală în voce. Cânt tot concertul în mintea mea, și înainte de culcare, vizualizez inclusiv și mișcările scenice. Repetițiile se fac cu o mare încărcătură mintală și vizuală. Întinderea unei astfel de pregătiri este de 3 la 5 ore pe zi, timp de o lună, două sau chiar trei. Pregătirea unui spectacol necesită timp și acțiune, depinde de starea emoțională, a sănătății și a confortului cotidian”.

VOCEA CARE

VINDECĂ

SUFLETUL

“Renée Fleming susține cercetările neuroștiințifice efectuate de Institutul Național de Sănătate, care au demonstrat că muzica are capacitatea de a activa creierul uman, spre deosebire de cuvinte, aceasta aducând confort, un sentiment de apartenență, de eliberare. Cântul frumos este transmis printr-o tehnică pe care am învățat-o și am acumulat-o în timp. Îmi place să dăruiesc și sunt enorm de fericită când oamenii pot primi cu inimă largă acest dar de închinare. Ceea ce vine din sufletul meu, asta ofer și publicului, de aceea, sunt foarte responsabilă ce acumulez și cum reîncarc această energie spirituală.

Când ascultăm o voce, uneori plângem și nu înțelegem de ce, sau suntem foarte fericiți, ceea ce înseamnă că frecvența vocii artistului a atins coarda sufletului”, ne explică Daniela Podobea. ”Spre regret, în Statele Unite, belcanto și muzica de operă este promovată doar în instituțiile private și non-profit, iar cei care investesc, aceia și promovează anumiți cântăreți”, ne explică artista. “Ca să fii agreat și promovat, trebuie să ai un nume cu rezonanță. În comparație cu Europa unde marile teatre de operă sunt finanțate de stat, promovarea culturii fiind o prioritate pentru aceste guverne. Astfel, accederea se face prin concurs bazat pe competitivitate. În acest sens, am uneori regrete ca nu am rămas în Europa, în privința carierei mele artistice de scenă. Cei care doresc să se lanseze în muzica clasică în SUA trebuie să fie perseverenți, să aplice pentru audiții, pentru concursuri, să fie bine pregătiți vocal și mintal. În SUA, artiștii trebuie să-și creeze oportunități, să-și construiască relații de valoare, să le păstreze, săși organizeze recitaluri”.

Vocile feminine care au cucerit-o și au inspirat-o mereu pe Daniela Podobea sunt calitățile vocale și realizările scenice și artistice ale Mariei Callas, Eugeniei Moldoveanu din București, Virginiei Zeani din Florida, Angelei Gheorghiu și Annei Netrebko din Rusia.

"SUSȚIN IDEEA ARTISTEI RENEE FLEMING CĂ MUZICA ESTE O MEDICINĂ PENTRU SUFLET ȘI MINTE"

CONCURS FOTOGRAFIC

EXPEDIAZĂ PE ADRESA REDACȚIEI "HORA" O POZĂ INEDITĂ CU COPERTA REVISTEI ȘI PRIMEȘTI PREMII DE LA SPONSORII EDIȚIEI CURENTE OCTOMRIE

2018 • HORA | 18


BUSINESS

AFACERE ÎN 17 STATE

ca și o casă, pornește de la temelie

În doar doi ani de la lansarea serviciilor de telecomunicații, MoldCable a ajuns printre companiile de top din domeniul telecomunicațiilor în SUA. Împreună cu operatorii wireless, cu companiile de satelit și furnizorii de servicii internet, o astfel de afacere face posibilă comunicarea la scară globală, fie prin telefon, fie prin internet. “Ne străduim să oferim un exemplu de model de afaceri, unde clienții noștri primesc cea mai bună experiență posibilă de la primul contact, până la livrarea finală a produsului”, ne relatează cofondatorul afacerii, Alin Patron. Companiile americane se bazează pe serviciile celor 300 de tehnicieni, printre care și moldoveni, certificați pentru a instala cablul de rețea și hardware. Printre cei mai mari clienți deserviți de MoldCable sunt COMCAST, Spectrum, COX, StudentLink, Altice, Google, AT&T, Verizon, etc. Ideea de afacere îi aparține lui Serghei Busmachiu. Această idee i-a venit pe timpul când lucra în funcția de manager regional la o companie similară din SUA, iar după câțiva ani, a fondat propria afacere. În următorii cinci ani, fondatorii moldoveni se așteaptă să mențină monopolul pe piața americană și săși extindă holdingul și în alte domenii. Potrivit fondatorilor, relațiile de business cu companiile americane nu sunt unele dintre cele mai ușoare, de altfel, toți ar deveni lideri. “Am reușit să demonstrăm partenerilor noștri de afaceri că putem să ne remarcăm prin lucru calitativ, deținem o infrastructură și o rețea de management destul de puternică, de asemenea, felul nostru de organizare este un punct forte”, ne explică Patron. OCTOMRIE

2018 • HORA | 19

La doar doi ani de la fondarea companiei, MoldCable și-a creat într-un timp foarte scurt un renume în industria telecomunicațiilor din Statele Unite ale Americii. Proprietarii afacerii sunt câțiva moldoveni ambițioși, iar o echipă întreagă a conectat la rețea 438.000 mii clienți noi într-un singur an. Extinderea operatorilor wireless și televiziunii prin cablu pe piața de telecomunicații fără fir din SUA oferă cea mai bună oportunitate pentru dezvoltarea acestor gen de afaceri. Cu peste 300 de angajați la momentul de față, compania este în constantă dezvoltare. Serviciile de instalare prin cablu oferite de MoldCable sunt acum disponibile în mai mult de 17 state din S.U.A.

În afară de afaceri, MoldCable susține tânăra generație din Moldova, pentru că doar în acest fel te poți întoarce acasă, unde există un spirit de tineri ingenioși, capabili să producă schimbările necesare. “Sportul îi învață să lucreze în echipă, să se respecte și să se dezvolte ca personalități, acesta fiind motivul pentru care în această vară s-a desfășurat prima ediție a competiției Rugby MoldCable”, ne explică Alin Patron. Compania MoldCable a reușit să devină o companie recunoscută în SUA. Se numără printre cei mai mari operatori de cablu cărora li se solicită serviciile, devenind astfel liderul operatorilor de telecomunicații fără fir, în special datorită implementării rețelei 5G, care va susține un volum mai mare de trafic pe internet. Potrivit studiului Pew Research din 2017, 61% dintre consumatorii americani, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, au răspuns că serviciile

de streaming sunt modalitatea preferată de vizionare a televiziunii, 31% dintre aceștia citând un abonament prin cablu sau satelit. Între timp, schimbarea preferințelor consumatorilor americani pentru divertisment și față de conținutul media online reprezintă o oportunitate pentru MoldCable de a ocupa noi piețe. “Căutăm specialiști în Moldova, unde sunt angajați moldoveni calificați să gestioneze oficiul american din Chișinău în grafic de noapte. Această practică ușurează enorm munca celor 17 oficii din diverse orașe americane și permite ca afacerea să deruleze nonstop”, afirmă Alin Patron, co-fondatorul MoldCable. Acum înțelegem de ce anunțurile de angajare postate de MoldCable abundă majoritatea portalurilor de recrutare în SUA, care solicită ingineri.


Cerințele față de viitorii angajați nu sunt foarte înalte, dar nu tuturor le reușește să fie punctuali, responsabili și atenți la detalii, ne explică Alin Patron. Compania are potențial să angajeze suplimentar 300 de specialiști noi. Studiile și cercetările continue despre legile și regulile americane în industria telecomunicațiilor îi ajută să gestioneze afacerea fără mari impedimente. Cu atât mai mult, în condițiile unei piețe libere și fără corupție, oamenii de afaceri moldoveni din SUA pot învăța regulile unei competiții adevărate, fapt ce îi determină să dezvolte cu timpul o afacere de succes. Alin Patron ne spune că diferența care favorizează piața din SUA este sistemul bancar, care este foarte dezvoltat și, practic, oferă opțiunea să îți dezvolți afacerea apelând la credite cu o rată a dobânzii destul de mică.

Credem în munca de echipă, deoarece evoluția fiecăruia este un pas înainte spre succes!”, adaugă Patron. Potrivit omului de afaceri, Alin Patron, pasul cel mai important pe care ar trebui să îl urmeze un antreprenor moldovean din SUA este să acumuleze un capital pe măsura ideii de afacere, să se implice activ 24/7 ore în realizarea planului, să creeze o echipă puternică, ambițioasă și profesionistă. “Lucrul în echipă e cel mai important, când toți lucrează umăr la umăr, indiferent de poziția deținută în ierarhie, în acest fel, productivitatea și rezultatele vorbesc de la sine. Antreprenorii la început de drum trebuie să lucreze individual la fiecare detaliu. Dacă bazele afacerii sunt puse corect, atunci în timp, eviți eventuale obstacole; este la fel ca și construcția unei case: totul pornește de la temelie”.

În condițiile unei piețe libere și fără corupție, moldovenii din SUA pot învăța regulile unei competiții adevărate și să dezvolte o afacere de succes. Ambiția de a fi lideri pe piața telecomunicațiilor inspiră echipa MoldCable să învețe multe lucruri din mers și să ofere oportunitate de dezvoltare profesională tuturor celor care se alătură acestei companii. “Valorile promovate de noi sunt profesionalismul, iubirea față de muncă asiduă și pasiunea de a construi o lume mai bine conectată.

AFACERE TURISTICĂ

DESCOPERĂ LUMEA cu NATALIA ȘI IGOR GUȚU

Călătoresc în 20 de țări datorită unei afaceri turistice, pe care au descoperit-o pe internetTrei moldoveni au inițiat propria afacere de pe urma unei simple călătorii, fiind mai apoi recunoscuți de peste 20 mii de membri, interesați în acest model și stil de viață de a călători în lumea întreagă.

Astăzi, tot mai mulți dintre noi suntem în căutarea oportunităților de a explora locuri noi și frumoase, iar dacă vă regăsiți în acest tipar, înseamnă că sunteți și protagoniștii celor trei moldoveni. Faceți cunoștință: Igor și Natalia Gutu din Miami, Florida și Cristina Bruma din Republica Moldova. Acum trei ani s-au alăturat unei companii americane de călătorii. Nu se cunoșteau între ei și nici de companie nu prea auziseră. Pasiunea pentru internet și visul lor de a vizita cât mai multe țări, de a explora lumea, a depășit orice limită. Acum și-au creat o echipă de călători membri în peste 20 de țări ale lumii. Igor și Natalia Guțu se află în SUA de câțiva ani, unde locuiesc împreună cu copiii. Au ajuns aici pentru a-și asigura o viață mai bună, așa cum o face majoritatea dintre cei care doresc să-și realizeze visul american. Vacanțele nu erau pe agenda zilei, până într-o bună zi când au descoperit beneficiile unui club american de călătorii. Au observat mai mulți conaționali care călătoreau mai des decât ei în America și au decis să se înscrie drept membri ai clubului. Compania se înscrie în prestarea serviciilor turistice, care înregistrează venituri de miliarde de dolari. S-au gândit că este o afacere inteligentă de a progresa, dar și de a economisi bani pentru petrecerea vacanțelor de familie, pentru a călători mai des și a câștiga bani pe seama acestor vacanțe. OCTOMRIE

2018 • HORA | 20


Parteneriate online, întâlniri în vacanță

@mytravelcolor @worldtravel_nata @cristinabrumawv

Peste puțin timp, au descoperit-o pe Cristina Bruma, o tânără jurnalistă din Moldova, cu rezultate frumoase în activitatea sa, dar pregătită pentru o nouă schimbare și în căutarea unei noi afaceri. Încrederea pe care o avea în acest proiect, entuziasmul, dorința de a-și schimba viața, dar și de a-i ajuta pe alți oameni să descopere lumea, le-a adus succes. Parteneriatul de a munci împreună în această afacere l-au semnat online, și s-au văzut prima dată într-o vacanță, și nu oriunde, ci în China, Shanghai. Cu ceilalți parteneri din diferite țări, la fel, s-au întâlnit în diverse orașe. Afacerea este online și echipele își dau întâlnire pentru prima dată tot în vacanțe. De atunci, cei trei moldoveni au înregistrat un itinerar de circa 20 de vacanțe. Cele mai frumoase destinații au fost Orlando, Dallas, New York, Atlanta, Las Vegas, Grand Canyon, au ales și o excursie cu elicopterul, insulele Maui, Santorini, Creta, Mexic și multe alte orașe din Europa și America. Cel mai îmbucurător este faptul că multe din aceste călătorii au fost gratuite. În unele excursii la munte au mers 70 de moldoveni, cu alți zece s-au întâlnit în Cancun, apoi pe Insula Maui, Hawaii. Cea mai impresionantă vacanță au petrecut-o în Cancun, într-un hotel cu cinci stele, unde și-au dat întâlnire peste o mie de călători din diferite țări și continente. Pe lângă zecile de vacanțe, echipele construiesc o afacere de nivel internațional. Au avut posibilitate să ofere gratuit peste 60 de vacanțe membrilor din echipă și chiar unora pasionați de călătorii, fără a-i cunoaște. În timp, au reușit să creeze un club cu peste patru mii de membri călători, cel mai mare fiind reprezentat în Rusia, România, SUA. Astfel, au schimbat viețile a sute de oameni, care acum înregistrează profituri și călătoresc alături de cei dragi. Circa 100 de membri din clubul celor trei moldoveni au acumulat venituri pasive, de la $600 la $13000/pe lună. În echipa lor participă membri din Rusia, Kazahstan, Italia, R. Moldova, Anglia și SUA. Acest succes a fost recunoscut pe scena din America, la care

BUCATE TRADITIONALE, CA LA MAMA ACASA

FOTO: Mexico, instagram: @worldtravel_nata au participat peste 20 mii de oameni din diferite țări, la fel, membri ai acestui club turistic. Întrebați ce apreciază cel mai mult în această companie, au spus ”emoțiile de pe urma vacanței, oamenii fericiți și libertatea”. După 25 de ani, Cristina a reușit să-i facă un cadou mamei sale, care nu a mers niciodată în vreo călătorie, iar în calitate de membri ai acestui club, au ales se meargă pe insula Creta. “Puteți doar să vă inspirați din aceste istorii ca să puteți și voi să mergeți mai des în vacanță. Atunci când vom ajunge la sfârșitul vieții, vom privi la câte locuri am vizitat și la câte noi descoperiri am reușit să facem!”, ne spune Natalia Guțu.

818-392-0876; 818-299-7710 3315 Verdugo Rd, Los Angeles, CA 90065 www.napocaeurocatering.com


RESTAURANTE

JAPONEZII L-AU DELEGAT ÎN SUA pentru că este cel mai bun manager de restaurante Dacă ați pășit pragul restaurantului “Boheme” din Los Angeles, veți face cunoștință cu Lucian Tudor, unul dintre puținii români din Brăila care a perseverat în industria culinară. În domeniul bucătăriei japoneze are acumulați aproape opt ani, dintre care șase în Japonia. Și-a început cariera de la spălat vase și curățat mesele clienților, la manager general într-o rețea de restaurante. La cei 31 ani aspiră să devină un iscusit antreprenor și proprietar de o rețea de restaurante în SUA. Natalia Ghilașcu: Lucian, ești printre puținii manageri români de restaurante din Los Angeles, iar la Restaurantul japonez “Boheme” activezi de mai bine de un an. Cum ai ajuns să gestionezi o afacere la o vârstă atât de fragedă?

Din punctul meu de vedere, japonezii nu au o balanță sănătoasă între muncă și familie, ceea ce m-a determinat să accept repede transferul în Los Angeles. NG: Ce te pasionează în cultura japoneză? LT: Simplicitatea în bucătăria japoneză este foarte importantă deoarece japonezilor le place să simtă calitatea fiecărui produs în parte, fără prea multe condimente. Legumele, carnea, peștele sunt mereu alese cu mare grijă, fiind foarte important modul creșterii acestora, pentru a obține cea mai gustoasă mâncare.

Lucian Tudor: Am ajuns în Los Angeles prin intermediul unei companii japoneze, Global Dining, care gestionează o rețea de peste 50 de restaurante în Tokyo. Am activat la această companie din 2010 în Tokyo, începând de la spălător de vase, la șters mesele în restaurant, și toate pentru că nu eram fluent în japoneză. După trei ani, am devenit ospătar și bar-tender, iar peste alți trei ani, am câștigat un concurs, datorită căruia am fost promovat pentru prima oară în poziția de manager general la un restaurant foarte prestigios. Nu doar că am reușit să construiesc o echipă perfectă pentru un restaurant de succes, dar am oferit de câteva ori în săptămână muzică LIVE și flash-mob pentru clienți, fapt ce a popularizat și mai mult restaurantul în industria culinară din Japonia. După aproape un an, am fost avansat în funcția de manager de rețea în șase restaurante. Așa cum eram sigurul străin printre japonezi într-o funcție înaltă din această companie, am fost delegat în Los Angeles, în aceeași rețea, unde se află două restaurante cu profituri mai mici, localuri care era foarte dificil de gestionat la distanță din Japonia. Proprietarii nu aveau pe nimeni de încredere aici. Așa am ajuns în SUA, în martie anul precedent și am început renovarea restaurantului din Santa Monica “1212 Santa Monica”, unde am investit aproape patru milioane USD. Într-un singur an, am reușit să pun pe picioare acest local, este un restaurant profitabil, la fel ca și restaurantul din West Hollywood “La Boheme”, pe care, planific să îl renovăm peste un an.

NG: De ce ai rămas frapat de Japonia și ce te leagă de această țară? LT: Mă leagă și fascinează foarte mult cum o țară, cu cele mai mari realizări tehnologice, reușește în același timp să respecte și să păstreze foarte bine toate tradițiile. Crescând o perioadă în Italia, după care în Japonia timp de opt ani, am înțeles că fiecare țară m-a îmbogățit spiritual și cultural din diferite puncte de vedere. Flexibilitatea italienilor în modul de a munci, și în același timp, exactitatea japonezilor, sunt câteva din calitățile transmise de către cele două țări; sunt contradictorii, dar fiind combinate, am realizat ceea ce sunt azi.

NG: Așa cum ai reușit să obții o experiență bogată în ceea ce privește bucătăria japoneză, dat fiind faptul că ai servit mii de clienți japonezi, cum descrii această perioadă din viața ta? LT: O perioada plină de schimbări personale, în care am învățat despre generozitate, punând mereu pe primul loc clienții, pe locul doi - profitul companiei, iar pe locul trei sentimentele angajaților și pe ultimul loc - sentimentele mele personale.

NG: Cum te descriu prietenii tăi din Japonia, din LA, România? LS: În Japonia îmi zic adesea că gândesc ca un japonez, în Los Angeles îmi zic că sunt foarte prietenos, iar cei din România îmi spun că le lipsesc glumele mele. NG: Ce calități de manager trebuie să întrunești pentru a lucra la unul dintre cele mai prestigioase restaurante din Los Angeles? LS: Niciodată nu ești destul de bun, oricâte calități ai avea, important este să fii exigent cu tine însuți, să fii în stare să te schimbi când comiți greșeli în deciziile pe care le alegi. OCTOMRIE

2018 • HORA | 22


FINANȚE

PRIMA TA CASĂ ÎN SUA DIANA MUREȘAN În ediția precedentă, am vorbit despre primele plăți, necesare pentru a procura o casă și criteriile de calificare ca să poți beneficia de unele programe pentru familii cu venituri mai mici. În acest articol, vom descoperi sfaturile bancherilor în a face alegerea corectă pentru un împrumut ipotecar. Diana Muresan și-a început cariera în industria ipotecară din SUA cu 20 de ani în urmă, timp în care a crescut rapid în funcția de bancher ipotecar a Băncii Federale de Economii (The Federal Savings Bank).

Natalia Ghilașcu: Banca Federală de Economii fiind una dintre cele mai profitabile bănci din SUA, a oferit împrumuturi de 4 miliarde USD în 2016. În cele din urmă, cine a beneficiat de aceste facilități și ce tipuri de împrumuturi au fost cele mai solicitate? Diana Mureșan: Noi oferim aproximativ 1700 de împrumuturi bancare pe lună, suntem una dintre foarte puținele bănci pentru împrumuturi imobiliare, care este acreditată la nivel federal, ceea ce înseamnă că pot să închei tranzacții imobiliare în toate statele Americii. În general, companiile ipotecare sunt acreditate doar într-un singur stat, chiar dacă au reprezentanțe în alte state, iar angajații pot să încheie tranzacții în statul în care sunt acreditați. Pentru mine s-a dovedit a fi un aspect foarte important, având în vedere că mulți moldoveni se mută cu traiul în alte state și pot să faciliteze procurările de case în statele unde se vor stabili ulterior. Oferim toate programele ipotecare care există pe piață, începând cu cele de la împrumuturile convenționale, la federale, pentru veterani), USDA (împrumuturi rurale), împrumuturi jumbo, mixate, pentru blocuri de apartamente până la 75 de apartamente, etc. Sunt licențiată pentru împrumuturile de renovări de OCTOMRIE

2018 • HORA | 23

proprietate, împrumuturi de “property flipping”, etc. Câteodată, un cumpărător nu este pregătit să obțină un împrumut bancar, fie că nu a declarat suficiente venituri, iar în acest caz trebuie să așteptăm sezonul următor de taxe, ori nu a finalizat dreptul de muncă cu INS, sau trebuia să reparăm creditul. Este și o chestiune de timp până când fiecare se pregătește în felul său; am mulți clienți care au nevoie de câteva luni ca să-și pregătească dosarul, și eu îi asist pe toată această perioadă. NG: Din experiența ta de relaționare cu conaționalii noștri, cât de bogată putem spune că e comunitatea de români sau de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți cu traiul în SUA, atunci când caută programele de finanțare? DM: Moldovenii sunt foarte responsabili din punt de vedere financiar; ei economisesc fonduri și cumpără prima casă în primii ani când ajung în SUA. De multe ori i-am întrebat care va fi pasul următor după achiziționarea primei case; au fost luați prin surprindere și nu au un răspuns. În comunitatea de șoferi de tir, le-am recomandat să investească în blocuri pentru case de familie, astfel, acumulează un venit pasiv și pot avea o independență materiala pe viitor.

De asemenea, aceste clădiri și spații se pot cumpăra în programele “Prima Casă”, cu prima rată de minim 3.5%. NG: Ai călătorit în peste 60 de țări de pe toate continentele lumii, fapt care tea ajutat să te conectezi la diferite culturi, să dezvolți mii de relații internaționale. Cum privești comunitatea de români din SUA din punct de vedere a abilității de a gestiona finanțele de familie, sau cele de business, și care sunt cele mai mari prejudecăți față de dezvoltarea afacerilor? DM: O preconcepție pe care am observat-o este reticența față de finanțarea unui business, mai puțin pentru proprietăți, dar în general, sunt foarte conservatori. În SUA, în industria ipotecară, investitorii vor să aibă pârghii, fapt pentru care investesc în câteva proprietăți cu prima plată la o rată minimă. În comunitatea de moldoveni, ei preferă să plătească împrumutul bancar mai degrabă pe propria casă, decât să investească fondurile în alte proprietăți. SUA are ratele extrem de mici comparativ cu alte țări, până și investitorii străini au început să facă împrumuturi bancare, în loc să cumpere o proprietate cu bați gheață. De asemenea, preferă să achiziționeze 2-3 proprietăți cu împrumuturi speciale, oferite investitorilor străini.


FLORIDA

SECRETELE SUCCESULUI unui acționar

Companie care azi gestionează 350 de agenți imobiliari în Florida

VASILE ȚURCAN A devenit co-proprietar la una dintre cele mai populare companii imobiliare din Florida, London Foster Realty, prin muncă grea și rezultate pe măsură. Vânzările și cumpărările de casă în SUA este pe ordinea de zi a sute de mii de americani, așa că Vasile Țurcan face față acestor necesități și tendințe noi pe piața americană de a satisface clienții care preferă case de milioane. Am devenit acționar la această companie pentru că am elaborat un produs exclusiv pe piața agenților imobiliari. În Moldova am fost co-fondatorul unei companii imobiliare, unde am activat patru ani și am reușit să învăț multe despre această industrie, cum ar fi “self-branding”, să poți crea o impresie rapidă și bună despre tine. Este foarte important ca clienții să aibă încredere în ceea ce fac și în sfaturile care le primesc de la agentul imobiliar, de aceea, trebuie să știi să-i asculți și să le pui întrebări pertinente.

@VASILE.TSURCAN Când am ajuns în America, nu vorbeam engleza, cel mai greu a fost să trec examenul pentru licența de Realtor. Am fost nevoit să traduc toată cartea, fiecare cuvânt, să repet examenul de stat de câteva ori. Încrederea clienților era foarte joasă, am fost nevoit să cuceresc clienții prin fapte și rezultate, fără multă vorbă. Până a lua licența de agent imobiliar, am căutat un broker cu care sa lucrez și de la care sa învăț. Așa l-am întâlnit pe Bobby Mahallati de la London Foster, cu care am avut o conexiune de business imediată. Compania lui era la început de cale și avea nevoie de un manager bun care să aibă resurse și cunoștințe în marketing și management. Ne-am propus să angajăm în primul an 100 de agenți, iar acum, în timp de doi ani, avem peste 350 de agenți imobiliari și patru oficii în South Florida.

A trebuit să cunosc piața în detaliu, ca de exemplu, să analizez tendința prețurilor, care depind mult de saturarea pieții, beneficiile sau neajunsurile unor zone sau chiar clădiri, detalii mici care fac o diferență mare. Gestionarea corectă a timpului constă nu doar în capacitatea de a te prezenta la ora întâlnirii, dar și de a filtra clienții, pentru ca aceștia să nu-ți fure din timp; totul printr-o abordare profesionistă. Sarcinile zilnice trebuie împărțite în așa fel încât să ai capacitatea de a lucra cu 5-10 clienți odată. În SUA, am elaborat training uri în care am învățat agenții imobiliari să folosească sisteme CRM pentru management. Acest business permite sa faci o relație de lungă durată cu clienții tăi. Avem agenți cu experiență care lucrează de zeci de ani cu același client. Acesta este cel mai important factor de succes. Oamenii sunt precauți; trebuie să livrezi la timp ceea ce promiți, să cauți răspunsuri și soluții la provocările

apărute, astfel, construindu-ți credibilitate și multe, multe comisioane. America este țara în care un antreprenor își poate îndeplini visele. Aici, piața este saturată și, desigur, este scump pentru a dezvolta o afacere. Totuși, dacă depui mai mult efort și faci lucrurile din suflet și mai bine decât alții, atunci ajungi la un succes garantat. Tehnica mea de succes este foarte simplă: îmi propun un scop, îmi fac un plan foarte detaliat și încep a acționa masiv pentru a le putea îndeplini pe toate. Chiar și atunci când nu-ți reușește, când pierzi timp și bani, înveți o lecție, pe care o aplici pe viitor! Astăzi suntem o companie internațională, cu agenți imobiliari originari din aproape 20 de țări, desigur sunt și de origine română, cu care este o mare plăcere să lucrez, ajutându-ne și împărtășind experiența de zi cu zi. În compania noastră lucrează doar experți imobiliari, și chiar dacă angajam un începător, poate deveni un bun profesionist foarte rapid, pentru că oferim lecții de marketing, contracte, piață, vânzări pasive și active, lucru care îi garantează să ajungă un agent de TOP.

4 mii de tranzacții încheiate în doar doi ani, iar agenții se aleg cu 500 mii comisioane lunare

OCTOMRIE

2018 • HORA | 24


SĂNĂTATE

A ÎNFIINȚAT O CLINICĂ PRIVATĂ PENTRU A DEVENI UN MEDIC LIBER

DANIEL BUDA Am absolvit Universitatea Loma Linda în 1998, specialitatea fizioterapie, iar după mulți ani de practică, am început medicina la ‘frageda’ vârstă de 40 de ani. După patru ani de medicină la Western University of Heath Sciences și încă trei ani de rezidență la Universitatea California din Irvine, am înființat o clinică privată în Los Alamitos, CA. Mă aflu în SUA de aproape 28 de ani. Am fugit din România înotând Dunarea și trecând munții în Austria, ca mulți dintre românii aflați în diasporă. Odată venit aici, m-am înscris la colegiu și, inițial, am studiat fizioterapia, dar inima îmi rămăsese la ideea că trebuie să practic medicina. Decizia a fost dificilă, având în vedere că aveam deja doi copii și o clinică de fizioterapie de care eram responsabil. Am venit cu vise mari şi cred că ele s-au împlinit mai mult decât credeam. Mi-am dorit să ofer pacienților grija medicală pe care o merită , indiferent de situaţie. La clinica pe care am înființat-o, Choice Care, pot face asta în completă libertate. Sunt căsătorit cu Naomi, o femeie deosebită, născută aici, dar de origine romană şi împreună avem trei copii de care suntem extrem de mulțumiți. A-ţi împlini visul american înseamnă nu numai să poţi primi ceea ce ai visat, să ajungi unde ţi-ai dorit, ci şi să ai posibilitatea să-i ajuţi pe cei de lângă tine în libertate. OCTOMRIE

2018 • HORA | 25

Mi-am dorit să practic un tip de medicină în care deciziile să fie doar între mine și pacienții mei. Sistemul de sănătate din Statele Unite e în declin, datorită faptului că numai companiile de asigurări, administratorii de spitale și sistemele de sănătate sunt cei care decid ce este admisibil. Această decizie, însă, ar trebui să fie a pacienților în cooperare cu doctorii lor. Singurul mod de a ajunge la acest model a fost de a renunța la obiceiul intermediarilor, precum companiile de asigurări, și de a reda pacientului controlul asupra propriei sanătăți. Calitatea de membru la Choice Care îi garantează pacientului un preţ fix, uşor de înţeles, fără taxe adiţionale, cum ar fi deductible şi copay. Pacienţii primesc absolut toată îngrijirea medicală de bază, cu un preţ care include serviciile unui medic de familie. În plus, ei nu vor avea de aşteptat în cozi interminabile, iar programările sunt făcute imediat, fără întârziere. Pacienţii nu au nevoie de o poliţă suplimentară pentru a beneficia de serviciile Choice Care. Avem mulţi pacienţi care, fie că nu-şi permit o asigurare medicală, fie că aleg să nu plătească aceste sume exorbitante. Recomandăm ca pacienţii să fie asigurați, aceştia având nevoie de spitalizare, vizite la urgenţe, vizite la specialişti sau o folosesc la studii speciale, cum ar fi RMI sau analizele de sânge. Să ne amintim că asigurarea nu oferă acces la doctor, pentru aceasta, noi oferim posibilitatea de a deveni membri la Choice Care. Medicii care aleg să lucreze în sistemul de asigurări, fără o vină a lor, sunt sclavii aceluiași sistem, care face ca accesul şi independența pacienţilor să fie împiedicată de un sistem prost, care complică lucrurile. Mai nou, poliţele de asigurări au "deductibles" foarte mari. Pentru majoritatea vizitelor medicale, pacientul trebuie să plătească din buzunar o sumă cu mult mai mare decât cea de a fi membru la Choice Care. Deseori, deservim pacienţi care nu dețin o asigurare medicală, aceștia nu-şi permit să dea sute şi mii de dolari în fiecare lună. Dacă am un pacient are nevoie de un CT scan şi este membru al clinicii noastre, putem obţine acest test pentru suma de patru ori mai mică, ($200) prin contractele pe care le avem cu radiologii din zonă, iar vizita cu medicul de familie este inclusă în membership.

choicecaredoctors.com


STUDII CLINICE

SOLUȚIA CELOR DIAGNOSTICAȚI CU CANCER LA PLĂMÂNI

DR. LUANA ȘAHIAN În 2005, pe 4 iulie, când America sărbătorea Ziua Independenței, George Ene pășea pe tărâmul făgăduinței pentru prima dată. A venit aici să exploreze oportunități. A terminat Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, ambii părinți sunt medici și a crescut înconjurat de medicină. Întotdeauna a avut o curiozitate pentru mediul de afaceri. Astăzi cercetează soluțiile cele mai inedite pentru pacienți în cadrul studiilor clinice. I-a plăcut lumea pe care a descoperit-o aici, oamenii, infrastructura, organizarea și cu gândul către un viitor interesant, a urmat cursurile Lebanon College, obținând o diplomă în Business Management. Acum, George lucrează la una dintre cele mai bune clinci Contract Research Organization, din lume, care oferă servicii în domeniul studiilor clinice: Lead Clinical Research Associate. Și-a clădit cariera pas cu pas, lucrând pentru mai multe companii din domeniul farmaceutic. Studiile clinice la care participă George Ene se desfășoară într-o varietate de instituții: spitale, centre universitare, clinici medicale și cabinete acreditate pentru activitatea de cercetare. Pentru inițierea unui studiu clinic, este necesară aprobarea autorităților abilitate din țările în care se desfășoară studiul (comisia de etică, ministerul sănătății, agenția medicamentului), dar și a autorităților regionale (European Medicine Agency) și internaționale (Food and Drug Administration). “Acestea reprezintă cea mai lungă și cea mai costisitoare etapă din procesul de dezvoltare a medicamentelor (aproximativ 2/3 din costul mediu anual pentru dezvoltarea medicamentelor noi este estimat la 2 miliarde de dolari). Din momentul în care molecula este descoperită, până când produsul final este disponibil la raft, pot trece și 20 de ani, dar uneori efectele benefice asupra unor boli sunt semnificative. Imaginează-ți un pacient adult cu un cancer de plămâni cu multiple metastaze, după diverse serii de tratamente primește un pronostic de 6 luni. Apoi este inclus într-un studiu clinic, care tocmai a fost aprobat de Food and Drug Administration, drept tratament pentru pacienți adulți cu diverse afecțiuni oncologice, printre care și un tip de carcinom pulmonar. Medicamentul este evaluat în aproape 400 de studii clinice,

DR. GEORGE ENE Simt că aduc o contribuție mică, dar importantă la evoluția medicinei, combin medicina cu domeniul de afaceri, și asta este exact ce mi-am dorit.

care acoperă numeroase tipuri de tumori maligne. Când știi că ai adus o contribuție, fie cât de mică, la un astfel de studiu, simți că ai făcut ceva bun în viață,” ne explică George. El mai consideră că pacienții au nevoie de soluții pentru a fi tratați cu medicamente de ultimă generație, în contextul în care, pentru mulți dintre ei, acest tip de tratament reprezintă ultima sau singura lor șansă de a mai lupta cu boala. “Studiile clinice reprezintă o astfel de soluție pentru toate țările cu un sistem de sănătate conturat. Un pacient înrolat într-un studiu primește un medicament inovator, la care nu ar avea altfel acces, este monitorizat în permanență și beneficiază de o îngrijire medicală excelentă”. Studiile clinice înseamnă acces la tehnologii avansate și informații de ultima oră. Pentru sistemul de sănătate american înseamnă fonduri mai mari pentru spitalele publice și costuri mai mici cu analizele, investigațiile și tratamentele pacienților. Aceștia se recuperează mai repede și se pot reintegra mai ușor în societate. Pentru bugetul statului, industria studiilor clinice contribuie cu milioane de dolari anual. “Trebuie să cunoști foarte bine patologia, molecula și toate mecanismele bolii. Sunt medic, dar în același timp, trebuie să înțelegi industria, să fii un bun manager al echipei de oameni, care confirmă zi-de-zi bunul curs și acuratețea studiilor clinice și aici cunoștințele în domeniul administrării de afaceri își spune cuvântul”. În lume se desfășoară peste 281.304 studii clinice, iar dintre acestea, cca 35% se desfășoară pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. OCTOMRIE

2018 • HORA | 26


DIASPORĂ

OGLINDA MOȘTENIRII C U L T U R A L E

" V I I T O R U L

R O M Â N E S T I

R O M Â N "

CRISTIAN CĂLUGĂRIŢA „Dacă cineva are o limbă maternă are și o credință; dacă are o credință, are o biserică; dacă are o biserică, are o cultură și o casă.” „Pentru fiecare emigrant, patria lui este limba maternă pe care continuă să o vorbească.” FOTO: Membrii Viitorului Român, alături de parohul bisericii Sfânta Treime din Los Angeles, de Ziua Românilor, 1950, când Dolores Marian-Kuzma, fusese aleasă Miss Viitorul Roman.

Aceste cuvinte înțelepte pe care le-am moștenit de la poetul Grigore Vieru și, respectiv, profesorul Mircea Eliade, captează esența spirituală a vieții emigranților care învață și adoptă noua cultură și, în același timp, sunt în căutarea celor de a păstra obârșia și rădăcinile culturale. Popor cu rădăcini latine, românii de pretutindeni au aceeași tendință de asociere ca și alte etnii, ba chiar ceva mai mult. Ei sunt legați de frații lor de aceeași etnie prin cultura credinței, context social, economie, probleme politice și juridice, gândire și modele sociale, educație și cunoaștere. Toți au venit din cele patru colțuri ale lumii, nu întotdeauna direct din patriamamă, și la sosire, după ce și-au orânduit lucrurile, au simțit nevoia să se regăsească și să se redefinească, urmând același proces prin care au trecut în timp ce creșteau și se dezvoltau în sânul culturii de origine. Aceste lucruri l-au determinat pe un emigrant român, sosit în Statele Unite pe la începutul secolului 20, să identifice și să inițieze un dialog cu alte familii de români, înființând nu mai puțin de patru societăți fraternale, răspândite din partea estică a continentului până la coasta pacifică a Statelor Unite, cu membri care duceau mai departe patrimoniul românesc. Pe 18 aprilie, anul 1926, George Stoica Sr. a strâns nouăsprezece oameni la el acasă, în Los Angeles, punând bazele Societății OCTOMRIE

2018 • HORA | 27

Culturale și de Ajutor “Viitorul Român”. A încheiat întâlnirea astfel: „Să trăiască, să crească și să înflorească tânăra noastră societate, care este baza tuturor românilor doritori de bine din Los Angeles și din împrejurimile acestui oraș!” Pentru început, s-a decis angajarea unui medic consultant pentru membrii comunității, cât și închirierea unei căsuțe poștale care să nu depășească costul minim de $3 pe trei luni. Dar cea mai importantă acțiune a fost organizarea unui banchet în duminica Rusaliilor, prima sărbătoare românească de la vest de Mississippi. Încă din primii ani de existență, societatea a participat la fondarea Camerei Românești de la Universitatea din Pittsburgh și la ridicarea monumentului din New York, destinat memoriei lui Avram Iancu. În 19411944, “Viitorul Român” s-a asociat cu alte organizații românești, trimițănd fonduri substanțiale pentru familiile victimelor războiului. “Crucea Roșie” din Sibiu a primit bani, medicamente și haine pentru cei ce luptau pe front. Tot în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, societatea a participat la o campanie de vânzare a „obligațiunilor de război”, românii din Los Angeles și din zonă contribuind cu generozitate la cumpărarea unei mașini “Jeep” pentru armata americană. După terminarea războiului, societatea Viitorul Român

a strâns bani și alimente din donații, în câteva rânduri, pentru a-și ajuta frații din România- victime ale Marii Secete din 1946 – și, de asemenea, pentru a ajuta familiile să-și revină după dezastrul produs de război. În 1968, în urma inundațiilor catastrofale din România, societatea a trimis familiilor din zonele calamitate alimente, medicamente, haine și bani. Un efort similar a fost făcut în 1977, în colaborare cu Biserica Sfânta Treime din Los Angeles și estimat la $30,000, după cutremurul cu magnitudinea de 7,6 pe scara Richter, care a produs mari pagube în România. În timpul Războiului Rece, “Viitorul Român” i-a ajutat pe refugiații politici, aflați în lagărele din Italia și Austria. După 1989, ajutoarele financiare s-au îndreptat spre familiile afectate de pierderile suferite în mișcarea care a răsturnat regimul comunist. Membrii societății Viitorul Român au vizitat orfelinate și aziluri și au adus cu ei vitamine, siringi de unică folosință, scutece, medicamente și bani. Un container evaluat la $28,000 a fost trimis în mai, 1999, cu ajutorul societății „Hearts for România”, la cinci orfelinate din Craiova. Societatea a avut o importantă contribuție financiară la construirea noii clădiri a orfelinatului din Liteni, Republica Moldova, cu o capacitate de 100 de copii orfani. În 1999, EDSA Corporation, lider de top în software de computere, a donat Societății


un software performant, de un milion de dolari, pe care Societatea, la rândul ei, l-a distribuit la douăsprezece universități din România. Viitorul Român a fost gazda Convenției Naționale a Uniunii și Ligii Societăților Românești din America și a celei de-a doua Conferințe Romanian-American Business Network în augustseptembrie, 2000. Încă din 1950, Societatea a inițiat Ziua Românilor, care, mai târziu, a evoluat în Gala Anuală şi Banchetul oferit în fiecare an de către Consiliul de Conducere al Societății și voluntarii săi. În ultimii 40 de ani, Viitorul Român a excelat în organizarea de activități culturale în zona Los Angeles. Zeci de artiști de renume din România, politicieni,

figuri publice, printre care și regele Mihai, regina Ana, prințesele Irina și Sofia, principesa Margareta și Prințul Radu au fost prezenți la evenimentele societății. Cuvintele de încheiere ale discursului ținut de Regele Mihai la banchetul de gală, oferit de societate, au avut un sens înțelept şi profetic: „Să nu precupețim nici un efort pentru a valorifica momentul istoric și, la fel ca cei din 1859, să facem pasul decisiv spre libertate și democrație. Așa să ne ajute Dumnezeu! Trăiască România!”

FOTO: John și Pauline Maior s-au mutat în LA în 1938, devine președinte al Societății (1956 - 1971).

SEATTLE

În 2006, la sărbătorirea celei de-a 80-a aniversări a societății la Marriot Downtown Hotel din Los Angeles, ambasadorul României din perioada aceea, Sorin Ducaru, a declarat: „Societatea Viitorul Român este fruntea diasporei românești.”

UMORISTICĂ

IRINA VANPATTEN

GARLIK & Co

She was “my people”. That’s why she knew how to say my name, or should I say both of our names, since she also was Irina. If not her name tag, her bleached blond hair, and the nonchalant attitude, where she didn’t even try to smile, would give her away as a Russian anyway. I caught myself smiling at her. “Man, I’m so Americanized!” I thought.

The Dentist & the English Grammar I’m Irina VanPatten, a writer who lives in the US since 2002 and likes to write “in the mood”: good mood, bad mood, whatever mood! I learned to turn my misfortunes into a laughing matter. What can I say? It’s better to cry laughing. That being said I introduce to you the Garlik Company, the page that makes you laugh when you feel like crying. “Irina” I heard my name called by the dentist hygienist with a perfect “e” at the beginning. I don’t know how many times I had to correct the English speakers, that my name is pronounced “Ee-ree-nah, and not “Ai-ree-nah”, bringing the argument that the same exact letter “I” holds the first and the third spot in my name. It’s beyond me: Why in English, the same letter, in the same word, is pronounced in two different ways? I got up to see who’s this linguist who mastered my name? The name tag on her chest with the name “Irina” spoiled the surprise.

“This way!” She said putting a hard emphasis on “th”, which converted into “z”. I followed her, smiling even more. I haven’t heard such a thick Russian accent in a long time. I am an exSoviet, and I do speak Russian, but I’m from Moldova, so my first language is Romanian, that gives me an advantage when speaking English, as my accent is more Latin than Slavic based. I find it hilarious, when I get compliments on my French accent. People around here clearly don’t have an ear for accents, if they can confuse me with a French woman. Either anyway, I’ m not laughing at my name-sake, I’m actually enjoying her chatter, it brings me comfort, and makes me feel at home. I dropped into the dentist’s chair getting ready for a deep cleaning. Irina leaned over me, and asked me unceremoniously in Russian, if I dye my hair. “Da” I answered in Russian, realizing that she deducted that from my sneaky grey roots. The absence of any correctness was somewhat refreshing. She asked an obvious question. I gave her an honest answer. It always freaks me out, when people are just looking at the top of my graying head and say nothing out of some political correctness. I immediately suspect that they are entertained by some acrobatic head lice, doing somersaults in my hair, before I would conclude that it’s time to dye my hair again. Irina put the blue bib around my neck, and got her tools ready, when a hygienist assistant, called Vanessa, walked into the room to ask her something. “I put on tray.” She answered. “I put it on the tray". OCTOMRIE

2018 • HORA | 28


I corrected her in my head. Like a true Russian, my hygienist cavalierly omitted the article “the”. The same fate was expecting the article “a”, when she continued: “Get towel” instead of “Get a towel.” After the conversation with Vanessa ended, Irina finally told me “to open mouth”. My thought to provide some clarification that “open mouth” is different than “open your mouth” has quickly evaporated, because Irina had her tools in my mouth before I even took a breath. She gave me a chance to choose my favorite flavor for the tooth polish but then she quickly took it back: “You like cherry flavor”, perhaps trying to say: “You would like the cherry flavor.” “Damn,” I thought to myself. “She knows me well.” This is not because she personally knows me well. She just knows that our people go bananas for sour cherries, but in the absence of them, sweet cherries would do, and by extension any cherry flavor would always be OK. “Your problem, you make brown stains.” Irina said to me while scrubbing my teeth, losing the verb “to be” in the meantime. The brown stains on my teeth are the result of my love of strong coffee, but the way she formed the phrase made me think, that somewhere in the world there is a place with is flock of sheep that grows a special brown wool from which I make the actual brown stains. I have to work very hard to make sure that the stains are strong, and evenly spread over my teeth, and are hard to get rid of, otherwise what kind of coffee lover am I?

CU GUST DE INFINIT

Irina kept working intensely with her polisher, rubbing the stubborn brown stains off my teeth, as if my life depended on it. She was taking her job very seriously, like a Navy Seal on a mission. The polisher was buzzing funny and touching my gums in such a way, that I started laughing. She shrug her shoulders and laughed together with me. “Tickles?” She asked. “Yeah.” I responded while red bubbles were coming out of the corner of my mouth. “I never thought that gums can tickle.” She shook her head in response: “Tickles, tickles.” We had a bonding moment over my ticklish gums, then she continued with her mission until she was fully satisfied. As she was about to finish, Vanessa, the hygienist assistant, walked into the room and took Irina’s place to finish up the job. Irina seemed to have another patient with more important teeth than mine, so I saw her off with my eyes. Vanessa started chatting with me cheerfully, and for a few seconds I found myself confused by her perfect English. It took me some time to adjust to a speech that had all the “to bes” in the right places, and no articles were missing in action. Then, as soon as, I got adjusted to Vanessa, Irina walked back in the room and messed up the order of the English words in my head again with a simple question: “You done?” It seemed that there was no force in the world that could keep my dentist Irina within the English grammar rules. But what the hell do I need it for? How else would I have such an amusing day, played out perfectly in my head?

LECTURĂ Pe lângă alte calităţi ale acestei scriitoare, găsim şi o limbă literară proaspătă, bogată în proverbe şi expresii românești, care – așa cum au scris şi alţi critici literari, se apropie de frumuseţea limbii lui Ion Creangă” - Prof. Univ. Dr. Ion Popescu-Sireteanu, scriitor, membru USR.

ELENA ANGHELUTĂ BUZATU Sunt o mamă binecuvântată! Am avut parte în viaţă de copii buni. Pentru ei ne-am rupt de tot ce-am lăsat în ţară şi am venit aici, fiind câștigătorii loteriei vizelor. „Cu gust de infinit”, care se întinde în timp, peste cinci generații, şi în spaţiu, pe trei continente cu multiple culturi, descriu într-un limbaj simplu viața noastră de familie cu bune și cu rele, cu urcușuri şi coborâșuri, o viaţă lovită de soartă, dar şi nespus de binecuvântată. Criticii literari au vorbit mult despre acest roman, așa că îi las pe ei să vă descrie câteva crâmpeie din această lucrare, pe care sper să o citiți cât mai curând. Dacă doriți să faceți o comandă, mă puteți găsi la adresa cugustdeinfinit@yahoo.com

profesorul Ioan Puflea, alias scriitor Simion Bogdănescu, membru al Uniunii Scriitorilor Români (USR) şi membru al Academiei Bârlădene, cu ocazia lansării primului roman autobiografic, în oraşul meu natal Bârlad, din Moldova lui Ștefan cel Mare, România.

„Cu gust de infinit” o aşază pe scriitoarea Elena Angheluţă Buzatu, alături de ceilalţi scriitori bârlădeni, care şi-au purtat paşii pe Dealul Morilor: C. Ivanescu, N Creţu, T. Codreanu, S. Bogdănescu şi mulţi alţii... Farmecul acestei cărţi vine din poetizarea prin poveste a propriei vieţi şi din fluența narativă, simplitate şi firesc”, spunea

„Cu gust de infinit este un important document ontologic şi un document istoric despre anii petrecuţi în ţară, precum şi acomodarea într-o lume necunoscută, unde învinge cel înzestrat cu puteri de biruitor. Elena este o învingătoare şi un ambasador sincer şi demn al culturii româneşti în S.U.A.

OCTOMRIE

2018 • HORA | 29

„Avem în faţă un roman-confesiune, o cronică de familie autentică, una care respectă adevărul şi valorile autentice, scrisă de un om care crede în Dumnezeu, în moștenirea genetică, în educație, în bunătatea sufletească. Acest roman este o cronică de familie asemănătoare celebrelor opere din literatura universală”. - Prof. Petruș Andrei, scriitor, membru USR şi al Academiei Bârlădene. Am început a scrie, la îndemnul copiilor mei, să le las o moştenire în limba română, ca atunci când nu voi mai fi, să aibă de unde-şi aminti limba strămoșească vorbită ca acasă. Nici prin gând nu mi-a trecut că se vor găsi somități literare din lumea literară românească contemporană, care să-mi descopere şi să-mi aprecieze talentul literar. Prof. Voichița Pălăcean-Vereș, scriitor, membru USR, directorul editurii NapocaNova Cluj, care a avut darul de necontestat de a mișca acel ultim resort, m-a determinat, în final, să public saga autobiografică CU GUST DE INFINIT. În prefaţa primului volum scria „Descendentă, fără îndoială, din familia inegalabilului Ion Creangă, (măcar spiritual, dacă nu şi biologic), Elena Angheluţă Buzatu cucereşte de la prima pagină.”


NEW WORK: 31 decembrie (718-786-7894) SEATTLE: 5 ianuarie (206-455-5746) SACRAMENTO: 12 ianuarie (916-823-2723)

LOS ANGELES: 13 ianuarie (818-392-0876) LAS VEGAS: 18 ianuarie (702-373-1908) PHOENIX: 19 ianuarie (623-330-6450)


Moldova Deluxe is the official importer of Moldovan wine, cognac/divin, vodka and sparkling wine in USA. In the words of Louis Pasteur, “one bottle of wine contains more philosophy than any other book in the world”, while Cicero stated that “wine is bottled poetry”. Within this rich philosophy and poetry of the human experience of wine, is the unique story of Moldova.

ASAP Imports Co 409 W Algonquin Rd, Mt Prospect, IL 60056 Tel: +1 773 598 9463; Fax: +1 773 305 5534 asapimports@gmail.com www.moldovadeluxe.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.