Page 1


2


inhoud location P4

project P 11

comfort P 12

apartment P 14

garden P 20

future P 22

sustainability P 25

architecture P 28

facts P 31 3


Unique location Wonen en werken in de stad Vele Vlaamse steden initieerden de laatste decennia een proces van stadsvernieuwing en ondergingen een ware metamorfose. Ook Antwerpen staat al jaren in de steigers en er wordt nog steeds gebouwd en verbouwd aan de stad van morgen. Het Eilandje is een mooi voorbeeld van geleidelijke en doordachte stadsontwikkeling. Het vernieuwingsproces van dit deel van de stad is al een aantal jaren bezig, toch is de transformatie nog in volle gang. Rond 2020 zal het Masterplan grotendeels gerealiseerd zijn. Het ziet er veelbelovend uit: een verlengstuk van de oude historische stad met een maritiem karakter en statige gebouwen die een wereldhaven waardig zijn. Naast de populariteit van de voormalige oude haven, met het MAS en Red Star Line Museum als uithangborden, is het vooral een plek waar het aangenaam vertoeven en wonen is. Het stadsdeel bruist van levendigheid maar er is ook ruimte en er is de alomtegenwoordigheid van water.

4


5


ne n

stra at

Cadixwijk

weg droogdokken

selstraat mos

boe rin

t straa sloep

als kloppend hart van het eilandje

kattendijkbrug

sluisstraat

3

rijnkaai

braziliestraat

montevideostraat

kattendijkdok-westkaai

Na grondige infrastructuurwerken en heraanleg van wegen alsook de bouw van een aantal woonblokken en een groen stadsplein wordt deze wijk het kloppend hart van het Eilandje. De nadruk ligt op duurzaamheid en verantwoord bouwen met respect voor omgeving en leefbaarheid in een stedelijke buurt.

limastraat

BRAZILIESTRAAT

De Cadixwijk is omsloten door de New York Kaai, het Houtdok, het Kempisch Dok en de Londenstraat en ligt in het hart van het Eilandje.

amsterdamstraat

1. The London Residence 2. MAS 3. Red Star Line Museum 4. Havenhuis 5. Park Spoor Noord Cadixwijk

bataviastraat

dinantstraat

nassaustraat

amsterdam

2

oostendkaai

nieuwpoortkaai

sint-laureiskaai

godfridus

spanjaard

v in g er

li n g

st ra

at

adriaan brouwerstraat

ui t

o

ke ist r

ve rv er sr ui g le

u d em an

ss tr

a

at

6

aa t

fa


4

gb

ru g

str a

ur

mexicostraat

str a ats b

ats bur gd okzui dka ai

br e

da st ra

na tie st r

at

aa t

steenb orge rwe ert

mexicobruggen

kambalastraat

houtdok-noordkaai

houtdok-zuidkaai

ASIABRUG madrasstraat

bomb ays tra

ijzerlaan

ijzerlaan at

t ka lk s r a a t

asiadok-westkaai

bre das traa t

cadixstraat

BINNENVAARTSTRAAT

genuastraat

kempischdok-westkaai

kattendijkdok-oostkaai

indiestraat

rigastraat

1

kempischdok-zuidkaai kempenstraat

august michielsstraat

asiadok - zuidkaai

LONDONSTRAAT

noorderlaan

kribbestraat

bordeauxstraat

verbindingsdok

verbindingsdok-westkaai

mstraat

5

napoleonkaai ellermanstraat

de pretstraat

at erstra ghemak de wa

aat str gge bru dam

raat verst wer

i

fuggerstraat

de van

le italie

entrepotkaai godfriduskaai

skaai

traat duboiss

t traa nixs mar

dsteeg

ou de st ee nw eg

vl

i eg nstraat e

sint-gummarisst

raat

dambrugg estr

sint-jansplein

dambrugge straat

vondelstraat

t ra a kst lang e dij

raat erst werv

hessenweg

nrui falco

de van

aat stijfselstr

hessenplein

rui stijfsel

at ra st ug br

at ra st ia hl da

t raa xst linc geu

oude leeuwenrui aat generaal belliardstr

i alconru

ankerrui

7


8


Op zoek naar een alternatief voor de dagelijkse files? Kies dan voor een comfortabele woonoplossing in de stad op korte afstand van tal van voorzieningen zoals horeca, cultuur, winkels en openbaar vervoer. In een mum van tijd kan je je verplaatsen van thuis naar het werk of naar een afspraak in het centrum van de stad. Wonen in een stad biedt een gevoel van geborgenheid een veiligheid.

9


10


thoughtful design The london Residence Het Antwerps architectenbureau Bovenbouw ontwierp The Londen Residence. Het is een gegolfd gebouw gelegen aan de vernieuwde Londenstraat, de ader tussen de oude stad en de vernieuwde dokken, en vormt als het ware de toegangspoort tot de levendige Cadixwijk. De vernieuwde tramlijn stopt voor de deur en brengt je helemaal tot aan het Centraal Station. De zuidelijk georiënteerde voorgevel is een prachtig staaltje architectuur. De blauwgrijze kleur en de golvingen passen volledig in deze havenomgeving. Met een aantal duidelijke barokke kenmerken ademt het gebouw de sfeer uit van een trots ‘Palazzo’. De appartementen zijn comfortabel en luxueus afgewerkt en spelen in op verschillende manieren van wonen. Kleine details zoals automatische sunscreens verhogen het comfort en maken van je appartement een aangename thuishaven. The London Residence voorziet inpandige loggia’s waar het aangenaam vertoeven is op een zonnige dag. Beschut tegen wind of overmatig zonlicht, en buiten het zicht van medebewoners of voorbijgangers kan je alleen of in gezelschap genieten van een hapje en drankje in de heerlijke buitenlucht.

11


exceptional atmosphere comfortabel wonen Comfortabel wonen draagt bij tot een algemeen gevoel van geluk, houvast en zekerheid. Licht en ruimte spelen hierbij een voorname rol. Ook het kunnen benutten van gemeenschappelijke ruimten zoals een binnentuin biedt een antwoord op maat van het moderne stadsleven. Behoeften van vandaag kunnen in de toekomst echter veranderen. Bij het uittekenen van dit project is veel aandacht besteed aan flexibiliteit en diversiteit. Er zijn verschillende woningtypes die onderling combineerbaar zijn, je bepaalt zelf hoe je wil wonen. De appartementen zijn toegankelijk voor rolstoelen, de badkamers zijn ruim. Een optimale temperatuur wordt verkregen dankzij de vloerverwarming en -koeling en de aanwezige sunscreens.

12


13


14


N Schaal 1/70

Appartement A4.04 Bruto oppervlakte 101.5 m² Loggia 6.8 m²

15


N

Schaal 1/70

Appartement A4.02 16

Bruto oppervlakte 93.5 m² Loggia 11.2 m²


17


18


N

Schaal 1/110

Appartement B4.03 Bruto oppervlakte 116 m² Loggia 11.2 m²

19


Magnificent garden Genieten in een prachtige omgeving Niets zo zalig als buiten genieten van de zon, met je blik in het groen. Op adem komen op een stil plekje in de stad na een drukke dag, alleen of samen met anderen. Met veel aandacht voor planten- en materiaalkeuze hebben de landschapsarchitecten van Landinzicht een open en overzichtelijke tuin ontworpen die plantenrijkdom en geborgenheid uitstraalt. De randen van de tuin worden gevormd door bloeirijke borders, struiken en bodembedekkers. Centraal worden bolvormige grasheuvels ingericht met daarop ranke, vooral inheemse bomen, die volop kunnen groeien met hun wortels in de volle aarde. Ze leveren schaduw en filteren het felle zonlicht maar hun doorzichtige kruinen laten toch nog voldoende licht door. De inrichting van de tuin is bewust sober en informatief.

20


Paden, aangelegd in aardekleurige kasseien van Belgische makelij, banen zich een weg door de tuin, weg van de gevels waardoor de bewoners van de gelijkvloerse appartementen in alle rust en beslotenheid van hun stukje tuin en terras kunnen genieten. De blikvanger is het paviljoen in het midden van de tuin. Het is een gezellige en uitnodigende ontmoetingsplaats waar kan gefeest, gebabbeld en getoast worden. De lantaarns en grondspots zorgen voor sfeervol verlichte paden en bomen, waardoor het ook na zonsondergang aangenaam vertoeven is in deze prachtige groene ruimte tussen stad en water. De vlakke structuur van de kassei zorgt ervoor dat de paden gemakkelijk bewandelbaar zijn maar tevens ook geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Het pad vormt een lus doorheen de tuin en kronkelt langs een waterpartij of een speelschommel. Uitrusten kan op de houten banken of stoelen en tafeltjes in onvervalste ‘Jardin du Luxembourg’ stijl.

Na de uitstekende samenwerking tijdens ons vorige project ‘Falconhoven’ werden we ook deze keer bijgestaan door Bjorn Gielen van het landschapsarchitectenbureau Landinzicht.

21


carefree future bouwen aan de toekomst Duurzaamheid gaat echter nog veel verder en vertaalt zich ook naar toekomstwaarde van een gebouw. Dit wordt vooral bepaald door het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen die levenslang meegaan maar ook door ervoor te zorgen dat de nodige voorzieningen, zoals een ruime badkamer en meerdere toiletten, aanwezig zijn. Even belangrijk is dat het gebouw de juiste uitstraling heeft die de tand des tijds vlot doorstaat. Naast comfortabel wonen staat dit project immers garant voor levenslang aangenaam wonen tijdens alle fases van het leven.

22


23


24


outstanding sustainability aandacht voor energie & ecologie Dit project ambieert een certificatie met rating “outstanding� volgens BREEAM, een internationale standaard voor duurzaam bouwen. Om deze hoogste rating te behalen moet er voldaan worden aan een aantal strenge eisen op gebied van energie en ecologie. Tevens moet er gebouwd worden op een zorgzame en verantwoorde manier. De keuze van lokale materialen en het herwerken van afval zijn hier zeer belangrijk. Een hoge energieprestatie, en aldus een laag energieverbruik, wordt gegarandeerd door een uitstekende isolatie van de gevels en het dak, en het gebruik van een BEO-veld in combinatie met een warmtepomp. Zo worden de woningen op een duurzame manier verwarmd en gekoeld doorheen de seizoenen. Via een energiemonitoringsysteem zal het energieverbruik kunnen opgevolgd worden. Naast energie wordt ook veel aandacht besteed aan optimaal daglicht, door hoge plafonds, en aan gezonde binnenlucht door het gebruik van duurzame afwerkingsmaterialen die bovendien ook nog voldoen aan strenge akoestische normen. Verder worden met de binnentuin en het groendak ecologisch waardevolle elementen toegevoegd die eveneens zorgen voor een buffering van het regenwater. Elektrische oplaadpunten voor fietsen en wagens, rolstoeltoegankelijkheid en de nabijheid van duurzame transportalternatieven, zoals de nieuwe tramlijn, lijken misschien details maar zijn eveneens belangrijke aspecten in het kader van duurzaamheid en levenslang wonen.

25


Met Antwan Van Haaren van DGMR, een advies- en ingenieursbureau, hadden we een gesprek rond duurzaamheid. Hij is senior adviseur duurzame leefomgeving en werkte al aan grote integrale projecten waarin comfort en duurzaamheid een duidelijk herkenbare plek kregen. Wat was jullie specifieke rol en opdracht in dit project?

Kan je even toelichten hoe duurzaamheid hier wordt benaderd?

CIP heeft zich kandidaat gesteld en ingeschreven op dit project en hun ambitie en boodschap hier was om onderscheidend te zijn op het gebied van duurzaamheid. Onze specifieke rol was om duurzaamheid op een innovatieve maar ook op een integrale manier in het project te verweven.

In dit project zijn we er in geslaagd om op gebied van duurzaamheid echt onderscheidend te zijn. Dat is een van de redenen waarom CIP het project toegewezen heeft gekregen. Vanaf het begin hebben wij een energieconcept bedacht om het energieverbruik voor het warmen en koelen zo laag mogelijk te houden door gebruik te maken van het water van de dokken. Als het ware gebruik je dan de haven als warmtewisselaar voor de warmte en koude die je nodig hebt om de woningen te verwarmen en te koelen.

Hoe hebben jullie het project aangevat? Wij hebben een volledig energieconcept bedacht, uitgewerkt en getalsmatig onderbouwd. Duurzaamheid gaat over gezondheid, over behaaglijkheid en over comfort. De vraag is hoe je dat alles samenbrengt op slimme manieren, waardoor er een synergie ontstaat onderling.

26

Uiteindelijk is dat niet haalbaar gebleken, we hebben daar een ander systeem voor opgezet. De energie, warmte en koude, wordt nu uit de bodem gehaald in plaats van uit het water. Met het oog op een BREEAMcertificering hebben we verder nauw samengewerkt met BOPRO, als onderdeel van ons team.


Waarvoor staat BREEAM? BREEAM is een zeer ruime en veelomvattende systematiek met een aantal criteria en eisen. Hoe meer je aan al die afzonderlijke criteria voldoet, hoe duurzamer je project. BREEAM behandelt in totaal 9 aspecten op gebied van duurzaamheid. Het gaat niet alleen over gezondheid en energie maar ook over hoe je met water en afval omgaat en hoe je het landschap en ecologie in het project verwerkt. Je moet ook al tijdens de bouwwerkzaamheden besef hebben van en bewust bezig zijn met afvalscheiding en materiaalgebruik. Je hebt dus een aantoonbaar duurzaam project als je een BREEAM-certificering hebt binnengehaald. Welke garanties biedt dit aan de toekomstige bewoners? Voor de bewoners is er de garantie dat het een energiezuinig project is, met als positief gevolg een lage energierekening. Volgens de BREEAM regels moet je er ook voor zorgen dat er een minimale hoeveelheid daglicht binnenkomt en die eis ligt vrij hoog. Door het gebruik van glas en gevelopeningen hebben de bewoners de garantie op veel daglichttoetreding. Daarnaast zijn ook de akoestische eisen heel zwaar dus hebben ze ook een garantie dat de prestatie van de vloeren en wanden heel performant is en bewoners dus geen hinder zullen ondervinden van boven of naast gelegen buren. Ook gunstig voor de bewoners is dat er een bepaalde temperatuur gerealiseerd en gehandhaafd blijft. Hiervoor moesten we een compromis zoeken tussen veel daglicht binnenlaten en de energie voor het koelen beperken. Dat zijn soms best wel tegenstrijdigheden waarbij je een zoektocht moet gaan doen om aan beide eisen te kunnen voldoen. Uiteindelijk heeft het allemaal te maken met comfort en gezondheid dus het zijn gegarandeerd hele comfortabele en gezonde woningen.

De specifieke ligging in de haven: is dit een zege of een nog grotere uitdaging? We hebben de ligging aangegrepen als een zege. Het is natuurlijk een prachtige locatie, aan de kop van een volledige nieuwe ontwikkeling in dit stadsgedeelte. De locatie was zeker bepalend voor het ontwerp van het gebouw, met name ten aanzien van de balkons. Het kan best hard waaien in een havengebied vandaar dat we grondig hebben moeten onderzoeken of er niet te veel hinder zou zijn op de balkons ten gevolge van te veel wind. Ook de zonnestand was belangrijk, vooral in het ontwerp van de gevel. We hebben de gevel aan de haven zelf, dat is een westgevel en dan heb je ’s avonds de laagstaande zon, wat erg prettig is in het voorjaar en het najaar. Dan wil je op je balkon in de zon zitten. In de zomer krijg je dan wel weer veel warmte binnen. Dat zijn allemaal wel specifieke zaken die je moet onderzoeken vanwege de locatie. Maar ook hier kunnen we de bewoners garanderen dat ze optimaal gebruik kunnen maken van de balkons.

27 27


extraordinary design ‘t eilandjE Met Dirk Somers van Architectenbureau Bovenbouw te Antwerpen en ontwerper van The Londen Residence praatten we over het vertalen van de opdracht naar een concreet concept en duurzaam bouwen en wonen.

Bovenbouw won samen met Sergison Bates Architects en Bulk Architecten de wedstrijd voor de bouwblok A5 in de Cadixwijk. Wat waren de grootste uitdagingen? Het was een hele uitdaging voor het ontwerpteam om met een project voor de dag te komen dat past in de sfeer van de haven. Het is een super zichtbare locatie aan toch wel een groot dok. Met de asverschuiving in de Londenstraat lijkt het ook wel dat de weg om het gebouw plooit. Dit geeft wel een zeker gewicht aan het project en impliceert een zekere pretentie. Het mocht zeker niet te braaf zijn. Vandaar dat we kozen voor een groot havengebouw, The New York Residence, in combinatie met The Londen Residence als trotse voorkant met daarnaast nog een aantal kleinere gebouwen aan de oostkant.

28

Wat waren de voornaamste criteria waar jullie rekening mee moesten houden? Dit project gaat veel verder dan de traditionele appartementsbouw. Het is veel meer een integraal project waar een doordacht verhaal achter zit: het verhaal van samenhang en interactie met de buurt. Een verhaal dat klopt. CIP kiest daarvoor ook steeds bewust architecten uit die de stad zien als langzaam veranderend geheel en die veel aandacht besteden aan zorgzaam bouwen, van het trottoir tot aan de voordeur. Zo wordt er bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de inkomhal die licht is en uitnodigt om binnen te komen. Ook de passages en doorsteken op het gelijkvloers bieden een uniek perspectief en een connectie met de groene en levendige binnenplaats.


Welk verhaal zit er achter de voorgevel van The Londen Residence? De 50 meter lange voorgevel met mooie ritmische plooien roept een aantal associaties op. Voornamelijk met het element water en haven maar ook met een soort ‘Palazzo’ in bijna barokstijl. We zien de Londenstraat als een verlengstuk van de Leien en daardoor ook als een toekomstige stadsboulevard met The Londen Residence als pronkstuk. De gevel springt ook een beetje uit, waardoor je onder een uitsprong loopt wat een gevoel van bescherming en intimiteit geeft en de stoep iets meer de allures van een gaanderij krijgt. Voor de steen hebben we gekozen voor een mooie blauwgrijze baksteen die mooi aanleunt bij de kleur van de typische kasseien uit de buurt. In een doodgewone straat zou deze gevel zeker niet passen, in dit project komt hij volledig tot zijn recht.

Maar duurzaamheid gaat in deze verder dan enkel de focus op energie en het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen. Natuurlijk is er gekozen voor materialen die mooi verouderen en er op langere termijn goed uit blijven zien. Daarnaast echter besteden we ook aandacht aan een mooie trap en een traphal met veel natuurlijk licht waardoor men minder snel geneigd zal zijn om steeds de lift te nemen. Met een fietsenstalling op het gelijkvloers en de vele passages maken we het makkelijker om de fiets te nemen en direct de stad in te rijden. Dit lijken details maar zijn zeer belangrijke aspecten in het kader van duurzaamheid en levenslang wonen.

Hoe zal wonen in The Londen Residence eruitzien? Het zal een unieke belevenis zijn met verschillende woonvormen en commerciële invullingen die samen een mooi functioneel geheel vormen. De gevel leent zich optimaal om inpandige loggia’s te creëren in plaats van traditionele hangterrassen. De glazen borstwering biedt bescherming en verschaft een magnifiek uitzicht op de jachthaven, het MAS en 3 dokken. Er is veel aandacht besteed aan een groene zone, een binnenhof, waar ook diepwortelige bomen in de volle grond kunnen groeien. Hoe is het concept duurzaamheid opgevat in dit project? We zijn redelijk ambitieus met een BREEAM outstanding label als doel. Dit impliceert een aantal keuzes die al in de ontwerpfase gemaakt moeten worden met het oog op het behalen van een aantal scores rond laag energieverbruik. We voorzien duurzame en efficiënte oplossingen voor het verwarmen, afkoelen en verlichten van de appartementen. 29


30


impressive Facts london Residence •

BEN (Bijna Energie Neutraal) - E-peil: 30 - K-peil: 18

Duurzaamheidsambitie BREEAM OUTSTANDING - Kwaliteitswaarborg & opvolging na oplevering - Bouwelementen onderworpen aan Life Cycle Analysis - Optimale daglichttoetreding: voldaan aan hoogste criteria

CO2 NEUTRAAL

maximaal comfort - Inpandige loggia’s - Privatieve binnentuin - Vloerverwarming en -koeling - Sunscreens voor thermisch comfort - Oplaadpunten voor elektrische fietsen - Voorzieningen / aansluitingen voor elektrische wagens - Toegankelijk voor mindervaliden en rolstoelgebruikers

31


32


Perfect partner cip CIP is een onafhankelijke projectontwikkelaar die sinds 1977 kantoren en residentiële gebouwen van hoge kwaliteit neerzet. CIP neemt het volledige ontwikkelingproces zelf in handen, van concept en grondaankoop tot realisatie en verkoop van de eenheden. Elk project combineert drie pijlers: een toplocatie, uitzonderlijke architectuur en een hoge graad van afwerking. The London Residence voldoet zonder enige twijfel aan deze criteria. De voorbije dertig jaar heeft het CIP-team heel diverse projecten gerealiseerd. De markantste zijn onder meer Kop van Kessel-Lo in Leuven en de meest recente projecten De Schilden en Falconhoven in Antwerpen.

“We willen van elk project iets bijzonders maken. Daarom zetten we op bijzondere locaties bijzondere woningen met bijzondere architectuur en investeringswaarde voor de toekomst.” Hans Goessens Afgevaardigd Bestuurder van CIP

33


Contact

construction & investment partners nv Martelarenlaan 38 - Bus 3 3010 Leuven T 016 49 82 00 34

info@cip.be www.cip.be

The London residence

Londenstraat 2000 Antwerpen T 016 49 82 00

info@londonresidence.be www.londonresidence.be


35


36

Een project van CIP

Construction & investment partners nv

Profile for hooox nv

CIP - The London Residence - Brochure  

Brochure for the residential project London residence in Antwerp. Project developer: CIP. More info about this project: https://londonreside...

CIP - The London Residence - Brochure  

Brochure for the residential project London residence in Antwerp. Project developer: CIP. More info about this project: https://londonreside...

Profile for hooox
Advertisement