HolteMagazinet høsten 2022

Page 1

MAGAZINET HØSTEN 2022 HOLTE AS OSLO/TØNSBERG/TRONDHEIM SØBSTAD DOKUMENTERER ALT I HOLTEPORTALEN JØRGENSEN ENTREPRENØR BRUKER SMARTKALK FANA ELEKTRIKEREN AS SPARER TID MED JOBOFFICE 18 24 07

KJÆRE LESER!

Velkommen til senhøstens utgave av HolteMagazinet. I forkant av denne utgaven har vi endelig kunnet reise land og strand rundt for å besøke flere av dere. Dere tar oss raust imot og gir oss verdifulle innblikk i deres hverdag. Dette gir enorme mengder energi og stolthet, som vi igjen tar med oss inn i vår hverdag og programvare. Jeg har lyst til å starte denne lederen med å rette en stor takk til dere som bruker programvaren vår og tar dere tid til å gi oss tilbakemelding.

Denne utgaven er spekket med nyheter og ekte historier fra virkeligheten, som vi tror dere vil ha glede av. Først ut er Kåre Horntvedt i serien «Vi kjenner byggebransjen», som er en fast serie både her og på bloggen. Her presenteres Holtes dyktige fagpersoner i tur og orden.

I denne utgaven av HolteMagazinet har vi bl.a. vært på besøk i Trondheim. Les om hvordan Søbstad dokumenterer alt i HoltePortalen, Riis Eiendom liker spesielt den røde tråden hos Holte, og BadeDesign kalkulerer spreke bad i JobOffice og leverer tilbud raskere enn alle andre. Vi har også vært i Kristiansand hos FT Bygg, en tur på Gjerdrum og besøkt NVE og hos Bygg og Anleggsbetong på Skedsmo som digger TraceTool.

I Molde kalkulerer Jørgensen Entreprenør anbud over hele landet i SmartKalk, og i Bergen sørger miljøfyrtårnet Fana Elektrikeren og JobOffice for lys på idrettsbaner og fotballbaner i distriktet. Og når vi snakker om miljø, så kan du lese om det nye klimagassregnskapet i SmartKalk som vi gleder oss til å lansere på nyåret. Det er flere nyheter i HoltePortalen også, bl.a. ny befaringsapp og det er netopp kommet en ny ferie/fravær-funksjon i Holte Time, som hjelper deg å spare ende mer tid. Du kan også lese intervju med vår danske toppsjef, Mikkel Bardram, og hvorfor det er så bra at Holte er blitt en del av EG.

Vi håper du synes stoffet er interessant. Kom gjerne med ris og ros samt innspill og tips til saker du ønsker vi skal ta opp i senere utgaver. God lesing!

Aleksander Bjaaland adm. dir.
REDAKTØR: Anne Merete Moe REDAKSJON: UTGIVER: Holte as Drammensveien 145 A Pb 172 Skøyen 0212 Oslo Org.nr. 982 506 395 Tlf. 45 50 60 70 post@holte.no www.holte.no Forsidefoto: Fana Elektrikeren as TRYKKERI: Rolf Ottesen Grafisk Produksjon Det kan siteres fritt fra tekster og artikler, så lenge du husker å oppgi kilden. Det tas forbehold om at trykkfeil kan forekomme. MAGAZINET Christina Jonstang Birthe Elvestad Emil Wainwright HØSTEN 2022 VI KJENNER BYGGEBRANSJEN 04 10 FT BYGG LIKER HOLTE SJEKKLISTER 07 SØBSTAD DOKUMENTERER ALT 12 BADEDESIGN KALKULERER LYNRASKT STÅLKONTROLL MED TRACETOOL 16 HOLTE LANSERER NY BEFARINGSAPP 14 FIKK 4 LEDIGE KVELDER I UKA 18 LIKER DEN RØDE TRÅDEN HOS HOLTE 20 KLIMAGASSREGNSKAP PÅ NYÅRET 22 VINNER ANBUD MED SMARTKALK NY FERIE/FRAVÆR-FUNKSJON 24 33 SAMHANDLING MED UE DERFOR ER VI BLITT EN DEL AV EG 26 34 NYTT FORUM FOR ANSVARLIG SØKER HOLD DEG OPPDATERT 28 36 FOKUS PÅ SEKSJONERING 29 NVE SIKRER RASFARE 30

– Som sjef for kalkyleavdelingen i Holte, holder Kåre styr på tre kalkulatører. Han holder også kurs i SmartKalk og andre av Holtes programmer. I tillegg har han en del oppdrag som byggherreombud og byggeleder og det er også roller Kåre synes er interessante og viktige.

KALKULATØR med saltvann i årene

Kåre Horntvedt er Senior Manager i kalkyleavdelingen i Holte og bor i Sandefjord. På skolen var han glad i matte, men drømte aldri om å bli kalkulatør. - Tvert imot, å regne anbud er et nødvendig onde i bransjen, ler Kåre. – Er du ikke med og regner, får du ikke jobber - så enkelt er det. Da blir det ekstra viktig å bruke et kalkulasjonsprogram som gjør jobben raskere, enklere og samtidig bidrar til at du får med alle detaljer.

Kåre har vært i byggebransjen i mange år, og synes det er en veldig spennende bransje. - Du ser fysiske resultater av jobben du gjør. Det er bygg og konstruksjoner som står der resten av levetida di. Når jeg kjører rundt, ser jeg bygg jeg har vært med på. I byggebransjen forvalter man store verdier og skaper bygg og konstruksjoner som kundene skal ha nytte og glede av i mange år fremover. Det er et stort ansvar, sier han.

Jobbet seg oppover Etter videregående ble det noen år med tømring, forskaling og som gravemaskinfører. Byggebransjen ga mersmak, og Kåre tok tilleggsutdannelse. Han har jobbet som formann, anleggsleder og prosjektleder. Han har også i en årrekke vært distriktssjef for en av riksentreprenørene og hadde ansvaret for selskapets byggevirksomhet i Vestfold og Telemark med en stab av for-

menn, anleggsledere, prosjektledere og mange håndverkere under seg.

Kåre har hatt ulike roller i mange byggeprosjekter. Fra å være fysisk med i alt fra å støpe betong og skru på gipsplater, til administrative roller hvor man har større ansvar og er med og påvirker prosjektene på en helt annen måte.

– Som totalentreprenør sitter man sammen med de prosjekterende og velger løsninger i forhold til kundens ønsker og behov, utførelse, økonomi og hva som er rasjonelt å bygge. Hva er de gode løsningene? Hva er de dårlige? Hvilke viktige detaljer må det fokuseres på i det enkelte prosjekt? Det er en utrolig spennende rolle hvor du har stor påvirkningskraft. Det er mye planlegging før selve byggeprosessen starter opp, sier han.

Ville seile jorda rundt

Senere startet Kåre eget entreprenør-

selskap sammen med en tidligere kollega, og drev det en del år. Men så begynte en drøm å ta stadig større plass i hodet hans. Å seile jorda rundt. Han og kona gjorde det mange drømmer om, men svært få realiserer. Da barna var ute av redet, solgte de hus og bil og sa opp jobbene sine. De kjøpte en liten leilighet til å ha de viktigste tingene sine i, og så kastet de loss.

Turen og eventyret skulle ta til sammen fire og et halvt år før de igjen ankret opp i Sandefjord.

En 39 fot seilbåt var blitt innkjøpt noen år tidligere. En normal båtstørrelse for den type seilaser. I strekning har de seilt jorden rundt flere ganger og på denne turen har de besøkt 36 land i 5 verdensdeler. Middelhavet, Atlanterhavet og Stillehavet er tilbakelagt. De har vært nedom Kapp Horn, krysset hele Stillehavet, vært ned til New Zea-

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 4
VI KJENNER B GGEBRANSJEN

Øverst høyre: Atollen Palmerstone midt i Stillehavet hvor det bor rundt 60 mennesker. Her hadde de et fantastisk opphold.

Midten: Vulkanøya Tanna i Vanuatu som har en levende vulkan. En tur opp på vulkanen en natt har bokstavelig talt brent seg fast på netthinnen. Lavaen nådde heldigvis ikke hyttene, men asken la seg der mange ganger.

Nederst: Snorkling på Great Barrier Reaf, Australia.

land og de har seilt helt opp til Malaysia. Det er viktig å ha kontroll på været og prøve å unngå dårlig vær. Men det er ikke alltid det er mulig og når stormkastene kom måtte de bare «stå i det» og håndtere båten og situasjonen etter beste evne. Langt til havs må man klare seg selv.

De lengste strekkene til havs var i Stillehavet, hvor de også tilbrakte mest tid. Der kunne det enkelte ganger gå uker i strekk uten at de så et skip.– Lange strekk med lite søvn kunne bli slitsomme, men til gjengjeld var det vanvittig flott når vi kom frem til eventyrlige atoller i Stillehavet, sier Kåre. Enten helt ubebodde, eller hvor det bodde kun noen få mennesker.

Kåre forteller at på en slik tur seiler man ofte like mye på en uke som man seiler på en hel sesong her hjemme. Det ble derfor en del slitasje på båt og utstyr og reparasjon og vedlikehold er en viktig del av hverdagen.

Den optimale friheten – Å seile på verdens hav byr på mange ulike utfordringer. Selve seilingen kunne veksle mellom dagsetapper og lange strekk. Uke etter uke med stekende sol og stjerneklare netter hvor de seilte døgnet rundt og byttet på å seile og sove. Innimellom kom det en storm som skulle beseires. Iblant ble vannflaten brutt av hoppende fisk, andre ganger svømte en diger hval forbi. Kåre traff

Over: Seno Pia, en liten fjordarm i Beagle-kanalen på sydspissen av Sør-Amerika med Andes-fjellene i bakgrunnen (ikke langt fra Kapp Horn).

mye knølhval på Tonga, og rundt Patagonia svømte det mange digre beist. Noen hvaler var lengre enn båten.

Men heldigvis hadde de ingen alvorlige hendelser på den lange reisen. De ankret gjerne opp utenfor små landsbyer og brukte jolle inn til land, da det mange steder ikke var marinaer.

– En slik tur gir en følelse av optimal frihet. Som nordmenn er vi stort sett velkomne overalt og man kan velge på øverste hylle hvor man ønsker å dra. Det er alltid spennende å ankomme nye land i nye verdensdeler og bli kjent med nye kulturer. Vi hadde mange fantastiske opplevelser, forteller Kåre. - Det var ikke all seilingen i seg selv som var fascinerende, men alle de eventyrlige stedene og møtene med så mange flotte og spennende mennesker. Du kan komme akkurat dit du ønsker på en helt spesiell måte - helt utenfor «allfarvei» og langt vekk fra turistdestinasjonene.

Kåre forteller at før lengre overfarter ble det gjort forberedelser som f.eks. konservering av kjøtt og anskaffelse av nødvendige råvarer som må til når det vil gå uker og kanskje måneder før neste gang man kunne handle. Båten hadde som regel til enhver tid matbeholdning for 3 måneder da det kunne være langt mellom butikkene. Underveis ble det jevnlig bakt brød og produsert egen yoghurt. For å være trygg på drikkevannet, laget de sitt eget ferskvann av sjøvann og strømproduksjonen foregikk med vind- og slepegenerator samt solceller. Det ble også naturligvis fisking underveis, men det var mest fisk å få når de nærmet seg land.

Kontinenter og land er forskjellig. – Du merker noen ganger nye lukter når du nærmer deg land, sier Kåre. Vi merket det spesielt en natt vi seilte inn mot kysten av Vest-Timor i Indonesia.

Velkommen overalt – Opplevelsene når du kommer til land og treffer mennesker fra ulike kulturer,

kan ikke sammenliknes med noe. Vi følte oss utrolig velkommen overalt. Lokalbefolkningen var nysgjerrige og imøtekommende, og hadde lyst til å bli kjent med oss. Vi fikk en helt annen velkomst enn på pakketur til Syden. Det føltes ekte. Dette er folk som ser fremmede mennesker kun noen få ganger i året. Vi ble tatt imot med åpne armer. Mange andre turseilere traff vi også og flere av dem holder vi fortsatt kontakt med.

Hjem et år – til Holte

Etter å ha seilt i godt og vel tre og et halvt år ble de nødt til å ta en pause av familiære årsaker hjemme. De la igjen seilbåten på New Zealand og fløy hjem. Det skulle bli et år på land før de kunne fly tilbake for å fortsette på drømmeseilasen.

Det var året han var hjemme på land, at Kåre begynte hos Holte. På så kort tid som jeg skulle være hjemme, var det uaktuelt å gå fast inn i et entreprenørselskap og involvere seg i prosjekt, siden slike er mer langvarige og det er ikke bare å hoppe av. Men kalkyler er greit –de er kortvarige, sier Kåre. Holte søkte etter kalkulatør og han tok kontakt og fikk tilbud om jobb.

- Da jeg begynte i Holte i 2012 var planen å jobbe der en kort periode, fordi vi var nødt til å reise tilbake til New Zealand for å ta båten ut av landet innen en bestemt tid på grunn av tollrestriksjoner, forteller Kåre. - Men istedenfor å slutte i Holte fikk jeg tilbud om permisjon for å kunne seile fra New Zealand til Malaysia, noe jeg takket ja til. Dette er en avstand som tilsvarer en tredel av strekningen rundt jorden. – I Malaysia kunne båten ligge i opplag i ubegrenset tid og nå var jeg klar for å ta fatt på oppgavene

i Holte. Det ville tatt et år til å seile helt hjem derfra og vi endte seinere opp med å shippe båten fra Thailand til Rotterdam, og seile det siste stykket hjem til Sandefjord.

SmartKalk gjør jobben raskere Kåre har kalkyleerfaring helt tilbake fra 80-tallet. - SmartKalk kom mens vi var ute på tur. Jeg hadde erfaring fra andre kalkyleprogrammer, og selvsagt også fra kalkyle med papir og blyant. Prinsippene er de samme, men SmartKalk har fått mange nye finesser. Det er mye mer rasjonelt å jobbe digitalt. - Den største forbedringen fra kalkulasjon tidligere er nok IFC, sier Kåre. - De gangene du kan ha full effekt av dette er det fantastisk bra.

Kåre har fortøyd seilbåten og fyller nå dagene sine med tall. Som sjef for kalkyleavdelingen i Holte, holder han styr på tre kalkulatører. Han holder også kurs i SmartKalk og andre av Holtes programmer. I tillegg har han en del oppdrag som byggherreombud og byggeleder og det er også roller Kåre synes er interessante og viktige. Da er han byggherrens representant som følger opp, innhenter priser, evaluerer og inngår kontrakt med entreprenører og følger opp prosjektet og kontrakten på overordnet nivå. - Det er veldig nyttig å ha ved siden av for å holde seg a jour med utviklingen i bransjen.

Kåre har i årenes løp vært involvert i alt fra bolig til næringsbygg, logistikkbygg, skoler, sykehjem, flyplassterminal, renseanlegg, industri og byggevarehus. Han har problemer med å nevne det mest prestisjefylte bygget han har vært borti. - Det blir som en seiltur, sier Kåre diplomatisk. - Alt er unikt på sin måte.

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 6

– Holte utpekte seg som en trygg leverandør, og vi ønsket produktspesifikke lister i tråd med våre krav, sier Tage Lilleberg, avdelingsleder hos Søbstad as i Trondheim.

Foto: Holte

VI ER AVHENGIGE AV SJEKKLISTER for å dokumentere at vi gjør en god jobb!

Midt i hjertet av Trondheim ligger torget. Her kan du vandre rundt på 10 000 m2 skifer med bl.a. 9 innfelte tradisjonsrike strikkemønstre fra Trøndelag, mens du beundrer lys og fontener og varme sørger for isfri grunn. Dette virker ikke av seg selv. All den viktige infrastrukturen under bakken er det ingen som ser - bare Søbstad. Hvis de går inn i Holte sjekklister og tar en titt på bildene som er blitt lagret i løpet av prosessen.

– Det kan ligge mye i bakken som må flyttes på. Vann, strømledninger osv. Noen ganger er det ikke der heller, selv om det står på kartet. Gamle kart stemmer nemlig ikke alltid med terrenget, forteller avdelingsleder Tage Lilleberg hos entreprenørbedriften Søbstad as i Trondheim.

I dagens digitale verden er det annerledes. Alt Søbstad gjør i dag stemmer 100 % med nøyaktig posisjon, og de

bruker Holte sjekklister for å bevise det, - i alle fag.

Bare Holte matcher våre krav

– Det vi er aller mest fornøyd med når det gjelder Holte, og som ingen andre klarer å matche, er at vi kan legge opp prosjekter og dele sjekklister helt ned på enkeltperson, sier Tage.

Søbstad er en gravebedrift, men de har også en betongavdeling på ca 50 personer, en gartneravdeling på 30

personer, en stikkeravdeling som driver oppmåling og en tømreravdeling.

Alt av konstruksjoner og rørstrekk skal måles og legges inn i digitale kart. All dokumentasjon er databasert og digitalisert. Et rørstrekk skal kanskje kontrolleres av en stikningsingeniør hver 25. meter.

– Vi er veldig opptatt av at det skal være bilder på sjekklister. Vi har ikke noe mål om at sjekklisten i seg selv

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 7

skal være dokumentet som viser hva vi har gjort, men et bevis på at vi har dokumentasjonen i orden. Sjekklisten er en sammenfatning av alt som ligger i prosjekthotellet på det enkelte prosjekt på serveren vår. Der har vi tegninger som viser armering, bestilling på mengder osv, forteller Tage.

Glad for en stadig mer digital bransje Selv har Tage en litt atypisk bakgrunn for en i anleggsbransjen. Han er opprinnelig utdannet bilmekaniker, men jobbet mange år i grafisk bransje før han startet for seg selv med gulvstøping, avretting og epoxybelegg. Firmaet gikk veldig bra, og i 2011 ble det kjøpt opp av Søbstad. Her fikk Tage rollen som avdelingsleder.

Tage stortrives, og er glad for at bransjen stadig blir mer digital. Han forteller at han husker det ble brukt telefax på den første byggeplassen han hadde oppdrag på, og at det var et stort skritt tilbake fra det han var vant til.

Har vært pilotkunde for Holte Søbstad, som hadde analoge lister fram til 2015, har vært pilotkunde for Holte på sjekklister. – Det er viktig for

meg å kunne dele listene ut digitalt til dem som skal ha dem. Da får jeg oversikten. Dette er mulig i sjekklistesystemet til Holte. Det er nok ikke så mange som bruker sjekklistene slik som oss, sier Tage. – Vi har egne mapper for administrasjonen, for underentreprenører, osv – og kan enkelt fordele jobber. F.eks. har vi egen mappe på «vei», med ulike rørstrekk og tekniske føringer m.m, og for hver trase har vi undermapper.

Tage er opptatt av å kunne detaljstyre rørstrekkene så det blir oversiktlig både for de ute og de inne. – Det er litt arbeid å sette dem opp, men det er verdt innsatsen, sier han.

Styrer alt fra kontoret

– Jeg kan sitte på kontoret og styre alle systemene. Vi er flere som oppretter sjekklister, men det er jeg som har ansvaret forteller Tage.

– Det største prosjektet vi jobber med akkurat nå er fylkesvei 704, TanemTulluan, en strekning på 9 km med bl.a. tunell og to broer. Her bruker vi ganske mange innleide firma, og har dermed også underentreprenører å holde styr

Skifertrapp på Marinen ved Nidarosdomen tar form, i forbindelse med parkanlegget Søbstad bygger der.

Foto: Søbstad as

på. Prosjektet er satt til å vare i to og et halvt år, og det er to år igjen før fylkesordføreren skal klippe over snora, sier Tage.

50 - 80 prosjekter er vanlig Søbstad holder på med mange ulike prosjekter parallelt, og bare veiprosjektet alene sysselsetter 30-40 personer. De har en rekke feltbrukerpakker i HoltePortalen å fordele til brukerne ute, og de har også Holte Mannskapsliste.

Akkurat nå har de 60 prosjekter gående, men de kan også ha så mange som 80 parallelt, og likevel ha full oversikt.

Andre eksempler på oppdrag Søbstad har, er næringsbygg, boligprosjekter, parkeringskjellere og annet hvor de får brukt hele kompetansen sin. Først kommer gravegjengen og graver ut tomta, så er det betonggjengen sin tur som kommer og støper fundament og grunnmurer og f.eks. selve p-huskroppen. Deretter kommer graverne tilbake og fyller opp rundt bygget, og til slutt kommer gartnerne og legger asfalt, kantstein, beplantning og det som skal til.

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 8

Til høyre: Tage bruker Holte Sjekklister via DigIT-portalen, men har ennå ikke tatt i bruk andre deler av fordelsprogrammet som tilbys der.

Her fra Torget i Trondheim underveis i prosjektet.

Foto: Søbstad as

Nederst:

Her legger Søbstad-gartnerne siste hånd på verket av falldempende underlag i parken ved Nidarosdomen.

Foto: Søbstad as

Alle bruker Holte Sjekklister. Gartnerne får egen mappe, med undermapper på f.eks. plen, kantstein, planering med sand osv – og asfalt til slutt. Tage er stolt av prosjektene de utfører.

– Søbstad as er Iso-sertifisert i 9001, 14001 og 45001. Holteprogramvaren er en viktig bidragsyter både til at vi fikk og opprettholder denne sertifiseringen, forteller Tage.

Holte utpekte seg De valgte Holte i sin tid, etter å ha vurdert flere systemer fra ulike leverandører. – Holte utpekte seg som en trygg leverandør med muligheter for spesialtilpasninger. Det at vi holder på med så mye rart og ønsker å bygge produktspesifikke sjekklister med mulighet for å plassere ansvar var avgjørende for oss, og er det fremdeles sier Tage. – Holtes sjekklister står i stil med våre krav og prisene er gode. Vi er veldig fornøyd!

Les mer om HoltePortalen

Foto: Holte

– Gutta mine er flinke til å ta bilder underveis. Jevnlig dokumentasjon er viktig og gjøres i HoltePortalen, sier prosjektadministrator og «potet» Jan Øyvind Rasmussen i FT Bygg.

Under er Richard Larsen i gang på Årossanden. Foto: FT-Bygg AS

PROFFE SJEKKLISTER er betryggende - og gøy å presentere videre

I Mjåvannsveien 162 b, et kvarter syd for Kristiansand, holder FT Bygg til. På et av kontorene sitter Jan Øyvind Rasmussen med HoltePortalen på storskjerm. Herfra følger han med på om prosjektene er i rute, om sjekklistene er utfylt, om avvik er lukket og om timer er ført. Han ser også hvem som har sjekket ut og inn på byggeplass via Holte Mannskapsliste og Byggekortleser. Ute på prosjekter har han 40 mann i arbeid og på nabokontoret sitter kollega Hjalmar Kaaløy og kalkulerer nye prosjekter i SmartKalk. Det er god stemning og kaffen er varm.

Et av prosjektene de holder på med for tiden, er et leilighetsbygg i Festningsgata 40 i sentrum. I februar 2023 skal 12 leiligheter, kafeteria, kontorlokaler og parkeringskjeller stå ferdig.

Flinke til å ta bilder

FT Bygg hadde oppstart på dette prosjektet på vårparten og i dag er 11 mann i full sving både ute og inne. - Jobben dokumenteres etterhvert som prosjek-

tet skrider frem, og prosjektleder eller bas legger bilder og kommentarer inn i sjekklistene i HoltePortalen, forteller Jan Øyvind. Han er glad for at gutta er blitt flinke til å ta bilder. - Jevnlig dokumentasjon er viktig og må gjøres underveis i prosessen, påpeker han. Det nytter ikke at alle bilder legges inn til slutt på samme dato.

I FT Bygg liker de å starte mandagen

med at forrige uke er lukket og à jour. Både når det gjelder alt av timeføring samt eventuelle avvik og og dokumentasjon.

Aldri noe å lure på Jan Øyvind er strålende fornøyd med kvaliteten på sjekklistene i HoltePortalen. - Det er utrolig flott. Jeg synes det er veldig profesjonelt å få presentert disse sjekklistene. Det er gøy å vise

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 10

ferieleilighetene

Foto: FT-Bygg AS

dem videre til kunden, fordi alt er på plass og det er aldri noe å lure på. Prosjektnummer, kommune, gnr, bnr, dato og klokkeslett - alt er med. En byggeplass kan fra utsiden se kaotisk ut, men sjekklistene viser oppdragsgiver oversikt og ryddighet i prosjektet.

- Lurer jeg selv på noe, er min hjelpsomme mann i Holte, Diego Canu, bare en telefon unna.

Spennende ferieparadis

I sommerparadiset Årossanden, litt vestover mot Mandal, har de også et stort prosjekt gående. 12 hytter ble sluttført allerede i desember 2021. Nå er det fire bygg med tilsammen 34 leiligheter samt en svømmehall som er under produksjon. Dette er et prosjekt i egen regi, og Jan Øyvind forteller at mesteparten av ehetene er solgt for lengst.

Det er tydelig at mange ønsker seg hytter og ferieleiligheter i Norge, og den

populære Sørlandskysten har mange perler. Med eget innendørs basseng til eksklusiv disposisjon for eierne, kan sommerfølelsen vare hele året.

Holte Inspeksjon

Jan Øyvind forteller at de også benytter appen Holte Inspeksjon. Den brukes bl.a. til oppstartskontroll ved prosjektstart, og på jevnlige vernerunder. Det er også mulig å legge inn siderapporter i systemet, f.eks. stillaskontroll foretatt av underentreprenør.

HoltePortalen vokser med bedriften Det var Jan Øyvid som innførte programvare fra Holte i FT Bygg. Da han begynte i 2016 var de 17 ansatte - i dag er de mer enn 40.

- Man må håndtere prosjekter på en helt annen måte når man er blitt så mange, sier han.- Med det antallet ansatte vi har og antall prosjekter var vi nødt til å skaffe oss et bra system. Det ble Holte.

Travle dager

De merker godt at det er travle tider i byggebransjen, og de har ordrereserver langt ut i 2024. Blir det mange prosjekter som skal kalkuleres, får de hjelp fra Byggmakker som også bruker SmartKalk.

Strålende fornøyde kunder På hjemmesiden til FT bygg, opprinnelig Fisnik Tahiraj Bygg AS, står det mange lovord fra fornøyde kunder:

«En profesjonell aktør», «Fantastisk fornøyd», «Utmerket jobb», «Seriøse, ærlige og dyktige». «Kan anbefale dette firmaet på det aller varmeste».

Vi i Holte er glade for å få lov til å levere programvare som kan bidra til å gjøre både FT Bygg og deres kunder enda mer fornøyd. Vi takker også for innspill til forbedringer. Videreutvikling er en viktig del av jobben med programvare.

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 11
– Sommerparadiset Årossanden skal få sommer hele året, bl.a. takket være innendørs svømmebasseng. De lekre og hyttene er kalkulert i SmartKalk og prosjektet styres via HoltePortalen. Her Thomas Flaaten i full sving med utvendige arbeider.

– Vi bruker JobOffice gjennom hele prosjektet. Her opprettes kunder, prosjekter og gutta ute bruker PocketLink hvor de fører timer, tar bilder og dokumenterer jobben, sier Petter Lysberg Solum, daglig leder i BadeDesign.

LYNRASK KALKULASJON med JobOffice fra Holte

Folk som skal pusse opp badet har ofte tenkt lenge, men når de kontakter en rørlegger vil de gjerne ha raskt svar. Og gode løsninger. Dette er nettopp hva BadeDesign i Trondheim har spesialisert seg på. Når de drar ut på befaring får kundene både pristilbud og 3D-tegning samme dag - eller senest dagen etter. Ola Falmår som drar ut, er et kreativt oppkomme av gode ideer og spreke løsninger. Det er ikke rart at de har mye å gjøre!

Det var Petter Lysberg Solum som startet BadeDesign i 2019, et år før pandemien rammet. Snart fire år etter er de 8 ansatte og 2 innleide fagfolk. De holder til i Tungavegen 38 i Trondheim, og har travle dager. Til å holde styr på kalkulasjon, varebestilling og timeregistrering bruker de JobOffice fra Holte.

Tilfeldigheter gjorde at Petter valgte rørleggeryrket. Etter lærlingtida dro han til Oslo hvor han tok teknisk fagskole på Økern med BIM-spesialisering. Men så fristet dykkeryrket han mer. I to og et halvt år inspiserte og reparerte han lakseoppdrettsanlegg langs norskekysten på undervanns-scooter.

Programvare fra Holte må du ha! Det var kjærligheten som fikk Petter på land. Plutselig ble det litt vanskelig å jobbe tre uker av og tre uker på over hele landet, og han bestemte seg for å etablere rørleggerbedrift. Han møtte en rørlegger fra Namsos som både anbefalte Rørkjøp og som ga ham følgende tips: «Programvare fra Holte må du bare ha – da kan du konsentrere deg om jobben din og det blir mye enklere å sitte på pc-en». Det var et bra tips, sier Petter. - Jeg har god oversikt og sparer masse tid. Det ble likevel lange dager i starten. Men for en som var vant til 12-timers økter som dykker, gikk det helt greit.

Bra utvikling, mye takket være Holte BadeDesign har travle dager og mange prosjekter, men Petter klemmer inn et møte med HolteMagazinet en solfylt novembermorgen. - Vi har en bra utvikling, mye takket være Holte sier han. – Programvaren gjør det også enklere for oss å utvikle oss.

– Det er mange snarveier i JobOffice som er gull verdt, og samhandlingen er topp. Det at du kan ta ut varer på en grossist og så kommer det direkte inn på kunden i riktig prosjekt, er kjapt og enkelt. Jeg er flink til å utnytte snarveiene og jeg liker å plassere bestillingene selv så jeg husker dem. Den kontrollen vil jeg gjerne ha, sier han.

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 12

Petter tror det er en fordel at prosjektleder Ola ikke er rørlegger. Han tenker ikke begrensninger, kun muligheter og ideer. Kundene elsker at de får tegninger og pris levert raskt - ofte samme dag som befaringen, eller dagen etter.

Topp service fra Holte Som kunde i Holte er Petter blitt kjent med Tage Thrana og de andre gutta på Trondheims-kontoret til Holte. – De har blitt en stor del av oss, vi har mye kontakt, sier han. – Tage er utrolig viktig for oss, man blir glad av å prate med han. Han er så service-innstilt at det gjør det ekstra hyggelig å bruke Holte. Holtes support-avdeling funker forresten også kjempebra.

Fokus på kreative løsninger Nøkkeljobbene til BadeDesign er totalentreprise for bad. Ola Falmår er prosjektleder. Han drar på befaring, tar bilder, målsetter alt med laser og lager kjappe pristilbud gjennom JobOffice Kalkulasjon. Han tegner badene i 3D og legger inn forslag hvis kundene har spesielle ønsker. Samme dag, eller dagen etter presenteres tilbudet for kunden. Ola synes det er kjempeenkelt å kalkulere med dra/slipp-pakkene som ligger i JobOffice. De er helt topp!

Ola har et godt øye for design og smarte løsninger. Petter tror det er en fordel at Ola ikke er rørlegger (han er elektriker). – Ola tenker ikke begrensninger på samme måte som en rørlegger kan gjøre. For han er alt mulig. Og det er det som regel også, når man bare tenker kreativt, sier Petter. – Ved å tenke nytt kan det kanskje bli mer jobb for rørleggeren, men et bedre resultat for kunden. Nesten alt er mulig å få til.

– Når jeg først skal drive et rørleggerfirma, så vil jeg bruke BIM og moderne programvare, sier Petter. – Det er det som er gøy og da det blir fint. Mange klarer ikke å se for seg hvordan badet kan bli uten tegninger, derfor har vi investert i et eget tegneprogram. Ola storkoser seg og kundene blir engasjert de også. Ser de at noe ikke stemmer er det lett å endre. Et bad er en stor investering, og når vi klarer å gjøre kundene happy blir jobben vår bedre også. Vi er stolte av det vi gjør.

Prisen stemmer både før og etter BadeDesign leverer forhåndspris, og etterkalkulasjon viser at prisen stemmer i 9 av 10 tilfeller. – Vi klarer å levere en pris først – og leverer samme prisen når jobben er gjort. Jeg vet at andre rørleggerbedrifter tar ekstra for ditt og datt. Det er kun i noen ytterst få tilfeller at det dukker opp noe som kan fordyre jobben, så vi er trygge på å gi fastpris. Det er bra for kundene å forholde seg til akkurat den prisen de får.

Sjekklister til dokumentasjon

– Etter at avhendingsloven ble innført i januar 2022, har vi som utførende fått større krav til dokumentasjon. Det løser vi enkelt med sjekklistene fra Holte. Vi fakturerer også gjennom JobOffice, og har full oversikt. JobOffice snakker med regnskapssystemet vårt, så det går veldig greit.

Bruker JobOffice aller mest

– Vi bruker JobOffice gjennom hele prosjektet. Det er det programmet jeg bruker aller mest når jeg sitter på kontoret. Her opprettes kunder, prosjekter og gutta ute bruker PocketLink, hvor de fører timer, tar bilder og dokumenterer jobben. Snart skal også Holte Kjørebok monteres i bilene, sier Petter. – Vi trenger det nå som vi har fått åtte biler.

– Vi snakker varmt om Holte og anbefaler programvaren videre. Jeg har allerede vervet en ny bruker, avslutter Petter.

Ved å tenke nytt kan det kanskje blir mer jobb for rørleggeren, men i det lange løp er det resultatet og kundebegeistringen som teller.

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 13
Les mer om JobOffice VVS

Alexander Frisk er produkteier for den nye befaringsappen, og er stolt av at den nå er klar til lansering. – Nå kan du glemme blokk og blyant en gang for alle, sier han.

BEFARING ny app fra Holte lanseres nå!

Med nye Holte Befaring kan du ta bilder, tegne, regne og notere eller diktere. Enklere enn dette blir det ikke. Glem blokk og blyant en gang for alle. Opprett dine befaringer direkte i appen og ha alt samlet i HoltePortalen. Del befaringen med kolleger som skal jobbe sammen med deg eller send en pdf til oppdragsgiver.

Brukervennlighet er satt i høysetet når det gjelder Holtes nye befaringsapp. Den inneholder alt du har ønsket deg. Gi appen tilgang til mobilens GPS, så legges adressen inn automatisk og kart vises. Koble den til vareregisteret i HoltePortalen, eller be dine leverandører om digitale prisfiler så går det ekstra kjapt å sette opp et prisestimat.

Perfekt for Service- og ROT-markedet Alle som jobber innen service- og ROT-markedet vil ha stor nytte av den nye befaringsappen. Det er rett og slett en digital datainnsamling du gjør før du setter i gang med prosjektet. Og alt løses enkelt fra mobilen, enten du bruker iOS eller Android. En liste viser alle befaringer. Den

enkelte ansatte ser kun sine egne befaringer, mens prosjektadministrator ser alles befaringer.

Første gang du skal benytte appen får du spørsmål om du vil gi den tilgang til GPS. Når du velger dette, kommer adressen på stedet du er på befaring automatisk inn og et kartutsnitt vises. Adressen kan også søkes opp manuelt. Opprett en tittel og legg inn befaringens gyldighetstid. Systemet gir automatisk 30 dager hvis du ikke endrer. Etterpå sorteres befaringene etter gyldighetstid, slik at det blir enkelt å gjøre jobbene i riktig rekkefølge.

Kunderegister i HoltePortalen Befaringsappen er knyttet direkte til kunderegisteret ditt i HoltePortalen,

men det er like enkelt å opprette en ny kunde hvis det er en du ikke har på listen fra før. Det er bare å legge til kunde og gi befaringen et navn så er du i gang. Hvem som har ansvaret for befaringen i bedriften kommer opp automatisk. Skal du gi flere personer tilgang til befaringen, gjør du det raskt ved å markere navnene, da vil befaringen vises i listen til alle som er satt som deltakere.

Alt du trenger på ett sted Straks befaringen er opprettet, er det bare å sette i gang med å legge til bilder, notater og kostlinjer. Husk å gi appen tilgang til mobilens kamera. Du kan tegne på bildet med fingeren direkte på mobilskjermen. Du kan

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 14
Les mer om Holte Befaring

også legge inn bilder fra kamerarullen. Tegnefunksjonen vil fungere på samme måte som i Snapchat, med penselstørrelse, fargepalett etc. Minibilder vises i appen og har du mange bilder i befaringen er det enkelt å scrolle sidelengs. Du velger et hovedbilde ved å stjernemarkere det.

Skriv, snakk eller begge deler I notat-delen kan du velge om du vil taste eller snakke inn informasjon. I dikteringsfunksjonen kan du enkelt velge mellom norsk og engelsk, så skriver appen ned det du sier. For raskt å finne igjen ulike deler av beskrivelsen, kan det være lurt å dele opp notatene i mindre enheter. På samme måte som i bildegalleriet kan du scrolle sidelengs for enkelt å finne igjen riktig notat. Bare husk å gi hvert notat en tittel og en beskrivelse.

Legg til fra vareregister

I feltet kostlinjer legger du til produkter fra vareregisteret i HoltePortalen.

De siste du har brukt vises først i en hurtigliste. Trenger du kostlinjer som ikke ligger inne fra før, kan du manuelt legge til egendefinerte kostlinjer. Kostlinjene er ikke spikret, men fungerer mer som en huskeliste for videre utarbeidelse av tilbudet. Det er også enkelt å søke i vareregisteret – hvor du kan legge inn dine ulike leverandører som f.eks. XL Bygg, Maxbo, Gausdal osv.

Alt samles i HoltePortalen Alle befaringer gjenfinnes i HoltePortalen, hvor prosjektleder enten kan jobbe videre med utkastet, eller konvertere det til et tilbuds- eller fakturautkast.

Inne på kontoret kan prosjektleder åpne befaringen som den ansatte har gjort ute, og se hvem som har vært på befaring, alle bilder, alle notater og alle kostlinjer. Herfra er det enkelt både å redigere og endre, samt f.eks. laste opp andre bilder fra pc dersom befaringen

ikke inneholder tilstrekkelig med informasjon.

Befaring uten «befaring» Det går også an å opprette befaring uten å reise ut, hvis f.eks. en kunde ringer inn. Ved å opprette en befaring direkte i HoltePortalen kan du legge inn all nødvendig informasjon eventuelt supplert med bilder kunden sender deg. Her utfører du hele befaringen rett på web i dialog med kunde.

Gammel befaringsapp er tilgjengelig Alle som har den gamle befaringsappen til Holte, vil ha en synlig knapp på web som heter: «Gå til gamle befaringer». Herfra har du fremdeles tilgang til alle dine gamle befaringer. Alle som har den gamle befaringsappen fra før, får fri tilgang til den nye.

Nye Holte Befaring er en frittstående modul i HoltePortalen. Gled deg til å ta den i bruk!

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 15
Her er befaringsdetaljene. Kartet vises når adressen legges inn. Velg kunde fra ditt kundekartotek eller opprett en ny. Du kan tegne på bildet med fingeren. Først åpner du appen og klikker på «lag ny befaring». Deretter velger du «opprett». Ta bilder med mobilen. Velg rediger, så kan du bruke fargepaletten. Velg fra listen og legg til antall. Med tastaturet kan du lage en beskrivelse. Deretter kan du legge til kostlinjer. SISTE NYTT FRA HOLTE

– Den lille tida det har tatt for meg å få oversikt over alt sammen har jeg tjent inn igjen på et halvt prosjekt. Jeg har ståkontroll på hvor verktøyet er, hvem som har det og når jeg skannet det sist, sier Andres T. Olsen i Bygg- og Anleggsbetong AS.

Har stålkontroll på verktøyet MED TRACETOOL

I Gneisveien på Skedsmokorset holder Bygg- og Anleggsbetong AS til. Som styringssystem har de valgt HoltePortalen, og til å holde oversikt over verktøyet bruker de TraceTool. Hver 14. dag skanner de alle enheter for å sjekke at ingen ting er blitt borte. Andres T. Olsen brukere minimalt med tid og er strålende fornøyd!

1. desember 2021 startet han firmaet sammen med tre andre. – Allerede fra dag 1 vurderte vi hva vi skulle bruke av styringssystemer, og vi var i kontakt med flere, forteller Andres. – Vi ønsket oss et system med verktøykontroll. Holte fortalte at et slikt system var rett rundt hjørnet. Til tross for at det ble noen måneders venting, var TraceTool verdt å vente på, sier han.

– TraceTool har overgått all forventning. Det er faktisk moro, sier Andres. – Det går fort å legge inn verktøy, det tar bare sekunder å registrere dem med bilde og serienummer. Hver enhet får også et internt verktøynummer som vi både risser inn samt setter på klebemerket. Noen av våre verktøy, f.eks. betongvibrator har mye slitasje og får mye juling, og det kan skje at etiketter faller av. Det har hendt at noen har hatt «lyst»

til å fjerne etiketter også. Derfor dobbeltsikrer vi oss.

På store byggeplasser er det naturlig nok en del verktøy som forsvinner. Men TraceTool gjør det utrolig mye enklere å ha oversikten.

Når ble verktøyet skannet sist? – Hver 14. dag har jeg verktøykontroll. Da gjennomgår jeg containeren vår etter arbeidstid, legger frem alt utstyr – skanner det – det går styggfort. Da får jeg opp alt verktøyet med nummer og beskrivelse. Etterpå sitter jeg med en liste med full oversikt over hva som eventuelt mangler. Noe er kanskje lånt bort, noe ligger kanskje i en annen container. Det oppdager jeg fort.

– Verktøy vil fremdeles være utsatt for tyveri. Merkelapper kan skjæres av med kniv. Men vi dobbeltsikrer oss med rissepenn og filer inn serienummeret

også. Jeg dro i tillegg på Biltema og kjøpte to blå spraybokser – malte alt verktøyet vårt. Ser jeg noen på byggeplass med blått verktøy som ikke har vår logo på klærne, så skal vedkommende ut av byggeplassen.

Innimellom må du nesten forvente at du møter på kriminelle, men de blir nok mer betenkt når de vet at det er så god kontroll. Det er ikke like fristende å stjele verktøy med serienummer, logo, klebemerker og blåmaling på. Man får ingen annenhåndspris på slikt.

Andres har i skrivende stund lagt inn rundt 200 verktøy. – Jeg skanner kodene, forklarer han. Du kan legge inn så mye informasjon du vil om hvert enkelt verktøy, når ting er innkjøpt osv. Det er ikke service på våre verktøy. Vi bruker dem opp og sliter dem ut. Men f.eks. seler og fallsikringssutstyr som skal etterses en gang i året, kan jeg legge

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 16

inn påminnelse, på så vi får automatisk beskjed.

Full kontroll i HoltePortalen Bygg- og Anleggsbetong har travle dager. De har 13 ansatte og leier inn like mange. De fire som holder styringa, ønsker alle sammen å jobbe ute også. Da blir det viktig at kontorarbeidet går fort unna, slik at man kan komme seg ut igjen på byggeplass.

HoltePortalen bruker de bl.a. til timeføring, sjekklister, dokumentasjon, prosjektstyring og risikovurdering. Det går strålende. – Gutta er flinke tll å føre timer og til å ta bilder underveis som kan legges inn som kvalitetssikring. Vi betaler gutta en telefongodtgjørelse for at de skal ha en mobil som er egnet til HoltePortalen, forteller Andres.

– Holte har virkelig forenklet hverdagen vår når det gjelder alt fra internkontroll

til HMS-arbeid og dokumentasjon til FDV. Og nå også verktøykontroll. Det er latterlig lett, sier Andres.

– Den lille tida det har tatt for meg å få oversikt over alt sammen har jeg tjent inn igjen på et halvt prosjekt. Jeg har stålkontroll på hvor verktøyet er. Hvem som har det. Når jeg skannet det sist. Etter at jeg har lagt verktøyet inn i prosjektet, så velger jeg en dato hvor det skal skannes igjen. Dette registrerer jeg som en «service». Da vil appen gi meg beskjed dersom dette ikke skjer, og jeg vet om noe er blitt borte.

– Jeg kan ikke annet enn å skryte av TraceTool, sier Andres. – Hverdagen er travel nok likevel. Jeg gidder ikke å skrive ned ting på Excel og ta med meg lister ut og krysse av, og lure på om det er den eller den drillen? Det handler om å velge hva du vil bruke tiden din til på jobb. I løpet av 30 sek. kan jeg gi en

person ansvar for 15-20 verktøy til et bestemt prosjekt.

Våre anleggsledere er også strålende fornøyd. Det er lettere for oss å kjøpe inn verktøy når vi vet at folk tar ansvar og tar vare på ting. Gutta setter pris på å ha verktøy som er «sitt». Det er ikke noe problem å investere i noe du vet du skal tjene penger på. Men det å kjøpe inn 15 deler til et prosjekt og så etter tre uker mangler det 5, det er ikke sånn vi vil ha det.

Tjener fort inn investeringen

Det koster litt å bruke Holte og folk ser nok på den prislappen, men det arbeidet det sparer deg for – du verden altså, avslutter Andres.

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 17
TraceTool er en drøm. Jeg anbefaler det stadig til andre, sier Andres. Les mer om TraceTool

– Ikke minst tror jeg at vi klarer å fange opp veldig mye mer materiell nå enn tidligere, sier Trond Olav Aase. Før skrev vi materiell på slutten av dagen. Da klarer man ikke å huske alt man har gjort. Med JobOffice tar vi ut materiellet hos grossisten, så ligger pakkseddel allerede inne i systemet - da blir det bare å justere antall.

FIKK 4 LEDIGE KVELDER I UKA med JobOffice og HoltePortalen

Trond Olav Aase i Fana Elektrikeren satt med høye papirstabler på skrivebordet da han fikk en telefon fra Holte i 2019. To uker senere fikk han besøk på kontoret, programvaren ble installert og de ansatte fikk opplæring. Dermed var det slutt på å bruke ettermiddagene på kontorarbeid. Nå bruker han tiden på andre og hyggeligere ting!

– Fana Elektrikeren as har akkurat blitt godkjent som Miljøfyrtårn. Der har HoltePortalen virkelig hjulpet oss, forteller daglig leder Trond Olav Aase.

– Avviksskjema ligger klart i HoltePortalen. Spesielt på rapportering er det viktig å ha et godt system hvor også montørene skal ha tilgang. Dette har de via PocketLink når de er ute på jobb.

Det er mye som skal på plass når det gjelder fotavtrykk for å få en Miljøfyrtårngodkjennelse, sier Trond.

– Leverandører, grossister, biler - alt skal måles og det er bl.a. stort fokus på gjenbruk og håndtering av avfall.

Spesialist på idrettsbanebelysning

Bedriften har dette året hatt en rammeavtale med Bergen kommune på idrettsanlegg på vedlikehold av fotballbanene. Fana Elektrikeren as er en av Norges største installatører på idrettsbanebelysning, enda de bare er 8 mann.

– I dag leveres det bare LED-anlegg, forteller Trond. Man har da mulighet til å dimme lysene. Vanlig bruk av en fotballbane er f.eks. kampdag tirsdag og torsdag og trening mandag, onsdag og fredag. På trening kan man klare seg med 50 % lys. Da begynner man å spare penger.

Avviksmelding i HoltePortalen

– Når installatørene kommer på jobb, så hender det at det står maskiner eller noe annet i veien som hindrer atkomsten. Da er HoltePortalen et fantastisk flott verktøy, sier Trond.

– De ansatte kan selv gå inn og fylle ut avviksmelding. Vi tar nok fremdeles en telefon til rette vedkommende, men når vi benytter avviksskjemaet så har vi dokumentert avviket. Det er det som er viktig når det gjelder å få betalt for forsinkelser i etterkant.

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 18

belysning i 425 lux

FOTO: Fana Elektrikeren AS.

Innertier at Holte ringte Trond forteller at de har brukt JobOffice og HoltePortalen siden 2019. – Akkurat den dagen Holte ringte, satt jeg med alle timelistene og materiallister på alle jobbene. Papirstabelen var rimelig høy. – Det kan vi ordne, sa Holte. Montørene får hver sin PocketLink og så fører de både timene de har brukt og alt materiell på egne prosjekter ute på jobb.

– Jeg kjente at «yes - dette trenger jeg». Alle her tente på programmet med en gang, og implementeringen har gått knirkefritt. Det har spart meg for mye tid. Alt materiellet måtte jeg tidligere behandle på kontoret. Nå kan jeg bare klikke på «send faktura». Da ligger samsvarserklæring, sjekklister og ev. bilder også med.

Bedre resultater etter Holte

– Ikke minst tror jeg at vi klarer å fange opp veldig mye mer materiell nå enn tidligere. Før skrev vi materiell på slutten av dagen. Da kunne det hende at man ikke fikk alt med seg. Med JobOffice tar vi ut materiellet hos grossisten, så ligger pakkseddel allerede inne i systemet - da blir det bare å justere

antall. Vi klarer å fange opp mye mer av materiellforbruket enn vi gjorde tidligere, noe som også er bra for økonomien vår. Vi har fått bedre resultater etter Holte, sier Trond fornøyd.

God support

– Det hender jo at vi lurer på noe, og er veldig fornøyd med Stian og de andre på supportavdelingen. Hvis montørene ute får problemer, kontakter de support direkte. Savner jeg noe i JobOffice så handler det nesten alltid om at jeg bare ikke har sett det. Jeg oppdager nye ting i programmet nesten hver dag. Det er bra! Jeg opplever at vi mestrer det greit nå.

Bedriften har også Holte Kjørebok i bilene, siden det er lovpålagt. – Det har faktisk skjedd at jeg hadde DSB på kontroll her. Da jeg fortalte at jeg hadde Holte Kjørebok i bilene, svarte de: Flott! Så var vi ferdige med den saken. Den fungerer supert, ruller og går av seg selv. Jeg gjør ingen ting med den.

Fana Elektrikeren jobber for både private og proffe. – Hovedmengden av jobbene våre er i Bergen sør, men vi

er ofte på reisejobber til Geilo, Filefjell eller til Sogn. Men nisjen/spesialiteten vår er fotballbaner - idrettsanlegg.

– Den siste banen vi hadde nå er Åsane Arena som er en UEFA-bane med 277 lyskastere. Så hvis Åsane skulle komme opp i Elite-serien og kvalifisere seg til Champions League :), kan de spille hjemmekampene sine på godkjent bane. Det er mer lys der enn på Brann og Ullevål stadion. Åsane har 2050 lux mens Ullevål har 1500 lux. Hovedvekten vår er likevel breddefotball, med baner fra 200 lux. Vi har erfaringen med slike anlegg, noe som ofte resulterer i at kunder velger oss som deres leverandør av flomlysanlegg.

Trond anbefaler programvaren varmt til andre elektrikere som ønsker å frigjøre tid og imøtekomme de krav som settes.

mer om JobOffice EL

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 19
Les – Fotballbaner er spesialiteten til Fana Elektrikeren. Her Lysekloster Family Arena som har

Anders Fjerdingen er avdelingsleder på prosjekt i Riis Eiendom, og har ansvaret for all eiendom som konsernet eier og bygger. Prosjektene varierer fra å få en enkelt telefon fra en kunde, til totalposjekter hvor det må sendes inn byggesøknad og prosessen startes fra bunnen med tegning.

Uansett prosjekt, styrer Anders alt gjennom HoltePortalen.

Gjennom Holte sjekklister følger jeg opp alt det daglige, jeg legger også inn påminnelser til service-avtalene våre der, forteller han.

Det beste med å samle alt hos Holte er den røde tråden!

På Heimdal i Trondheim holder Riis Eiendom til. De er en entreprenørbedrift som tilbyr tømrer- og murertjenester, men er også et eiendomsselskap som driver utleie. For å holde system på alt de driver med, bruker de HoltePortalen. Anders Fjerdingen er avdelingsleder med ansvar for prosjekt og utleie.

Riis er kanskje mest kjent for glass og bilglass, men i Trondheim holder søsterselskapet Riis Eiendom til. Avdelingsleder Anders Fjerdingen har ingeniørbakgrunn fra offshore-bransjen og har jobbet innen byggebransjen de siste 8 årene. Fra offshore har han mye erfaring med forskjellige dataprogrammer og han har derfor litt å sammenlikne med.

– Det var først da jeg kom til Riis og begynte med programvare fra Holte at jeg fikk tilgang til mye av det jeg hadde savnet i dataprogrammer jeg hadde jobbet med tidligere, sier han. - Det

merkes godt at Holte har noen år på baken, så det er en god opplevelse. Jeg tenker at Holte har en god fremtid hvis de fortsetter å opprettholde det tempoet de har holdt til nå.

Stadig mer digitale

Firmaet har 23 aktive fagfolk, 20 tømrere og 3 murere. I administrasjonen er de 3. Som avdelingsleder for eiendom og ansvarlig for Holte programvare, er det Anders som får alle henvendelser når noen lurer på noe. Det kan dreie seg om alt fra timeføring til tilgang. – Nå holder vi på å implementere digital dokumentering hos gutta ute på bygge-

plass. Dette for bedre å håndtere det hvelvet av dokumentasjon som finnes innenfor vårt område, sier han.

Den røde tråden – Det vi liker spesielt godt med Holte er at vi kan samle så mye på ett sted. Når vi oppretter et prosjekt så har vi den røde tråden; kjøreboka, prosjektøkonomien, timeføringa, dokumentasjonen, faktureringen osv. Jeg har en aktiv dialog med Diego Canu hos Holte om hvordan vi vil ha det, og får god hjelp til å fikse det. Det eneste vi setter ut er regnskapet. Alt annet gjør vi selv, sier Anders.

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 20

Det er totalt 11 selskaper i Riis-konsernet. Eieren, Fridtjof L. Riis er svært kunstinteressert, noe veggene i kontorlokalene til Riis Eiendom bærer preg av med mange flotte kunstverk.

Også historiske Ferstad gård på Byåsen fra 1795 , som de driver som utleielokale for bl.a. selskaper, inneholder et stort kunstgalleri og kunstlager.

Eiendommern der kunsten befinner seg følges opp ved bruk av Holte, for å innfri krav fra forsikringsselskapet.

Godt rykte i bransjen Riis Eiendom har et godt rykte og får mange oppdrag. Kundene varierer fra næringsdrevne byggherrer til privatkunder og egne leietakere av boliger eller næringslokaler. De følger alt via HoltePortalen, fra prosjekteringsfase til femårskontroll, gjerne også via søknadsprosessen.

Fornøyd med Holte ByggSøk – Holte ByggSøk er en god veileder når du fyller ut byggesøknader, du får også en god beskrivelse på hvilken søknad du må sende når. Jeg vil tro at til og med en fersk medarbeider vil være i stand til å fylle ut en byggesøknad med Holte ByggSøk. Informasjonen ligger jo i programmet, og du lærer deg det fort.

– Hvis vi får avslag på en søknad hos kommunen, skyldes det mest trolig en brukerfeil, ikke programvaren, sier Anders.

– Webinarene som arrangeres i Holte ByggSøk er svært nyttige. Vi får mye informasjon, også med månedens tips. Vi bruker faktisk arkitekter som også kun benytter Holte ByggSøk. Det sier ganske mye.

DDScad er et supert program Anders har også brukt en del av tiden sin på å tegne, og er begeistret for programmet DDScad byggmester. – Jeg kan gå god for at DDScad er et supert program for byggmestere som liker å tegne selv. Du kan gjøre alt der, sier han.

Imponert over Holte Kjørebok Riis Eiendom har tatt i bruk Holte Kjørebok i sine biler. – Kjøreboka imponerer meg, sier Anders. For det første er den så enkel å montere at vi kunne gjøre det selv, og kjøring og alt som blir registert er veldig mye mer oversiktlig enn systemet vi brukte tidligere.

Byggekortleser og mannskapsliste Riis Eiendom bruker også byggekortleser og mannskapsliste fra Holte på byggeplassene der de har behov. De vurderer kravene for hvert enkelt prosjekt.

Holte er skalerbar – Vi synes programvaren fra Holte er bra og behovsslukkende. Den er også skalerbar, og er enkel å tilpasse når firmaet vokser, sier Anders.

Årlig gjennomgang med Holte Anders forteller at de har en årlig gjen-

nomgang med Holte, både når det gjelder HMS og KS. Endringer, føringer og nye krav blir gjennomgått og oppdatert. – Dette er en veldig nyttig tjeneste som Holte tilbyr, sier han.

– I forbindelse med at vi nylig har ansatt ny daglig leder, vurderte vi også andre systemer, forteller Anders. – Men resultaet var klart - vil blir i Holte.

Les mer om Holte Kjørebok

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 21

– Vi gleder oss til å lansere den offisielle versjonen av klimagassregnskapsfunksjonen i SmartKalk på nyåret, sier produktsjef for SmartKalk, Audun Kalleberg

Klimagassregnskap i SmartKalk - ØKONOMI OG CO2 HÅND I HÅND!

Fra 1.7.2022 kom det krav om klimagassregnskap for yrkesbygg og boligblokker med en overgangsperiode på ett år. Men de aller fleste i byggebransjen er allerede på ballen for å forberede seg til nye krav som kommer og som vil berøre flere. For det er bare et spørsmål om tid før nye krav kommer. Men hva må du som bruker gjøre for å forberede deg til dette?

Har du kalkulert i SmartKalk har du allerede gjort den største jobben i forhold til at du har produkter og gjort en mengdeberegning. Med integrasjonen vi har laget mot NOBB vil du med datagrunnlaget du allerede har kunne få produktspesifikke EPD-er* direkte ved hjelp av NOBB-nummeret. SmartKalk vil også beregne nødvendig faktor i forhold til enheten du har brukt i kalkulasjonen, (gjerne bestillbar enhet).

Dette muliggjør et klimagassregnskap ved hjelp av et klikk, kanskje ikke et prosjektspesifikt regnskap, men om ikke annet et budsjett. Dette under den forutsetning naturligvis at det finnes maskinlesbare EPD’er hos NOBB for

produkter du har valgt. Per i dag vil dette uten tvil være den enkleste veien til et klimagassregnskap, mener Audun Kalleberg.

Hva må du som SmartKalk-bruker egentlig gjøre? Noe kunnskap om klimagassregnskap er selvsagt bra å ha. En inngang til det kan være å ta en liten titt på veilederen som ligger på DIBK’s sider. Ellers vil det være en ide å ta en telefon til en og annen leverandør og spørre pent om de kan legge inn EPD’en hos NOBB på det maskinlesbare formatet dersom det mangler. De aller fleste leverandører har i dag en EPD på PDF-format, men en PDF kan ikke leses automatisk, noe

som igjen betyr at du som bruker må legge inn alle tallene manuelt.

SmartKalk henter EPD’er fra NOBB SmartKalk vil kunne hente maskinlesbare EPD’er fra andre kilder også, men det vi får fra NOBB, med verdier i forhold til NOBB prisenhet, gjør at du ikke trenger å lete etter EPD’en og du får hjelp til en eventuell omregningsfaktor.

Enkelt og genialt Vårt mål er at klimaregnskap skal bli enkelt! Det må bli enkelt! Løsningen vi kommer med er det få, hvis noen, på markedet som kan måle seg med, og det er mye pga arbeidet du som bruker allerede har lagt ned. Det betaler seg mer og mer at du har investert i detalj-

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 22

Les mer om SmartKalk

nivået i kalkulasjonen din. Når det kommer krav i forhold til hvilke verdier du må holde deg under, så vil produktspesifikke EPD’er være veien å gå, ikke bare fordi det er enklest for deg, men også fordi du vil bli straffet med 25% påslag på verdier du har brukt fra en generisk EPD. (En generisk EPD er en gjennomsnitts EPD for produkter innenfor samme kategori.)

Økonomi og CO2 - hånd i hånd! Resulatet i SmartKalk er at du har full kontroll på både pris og klimapåvirkning gjennom hele kalkulasjonen din fra ressurs og produktnivået, til posten (delytelser), til elementet (for eksempel veggen) til valgt konto og sum for hele kalkulasjonen. Du kan med dette gjøre valg, ikke utelukkende

basert på pris, men også på grunnlag av miljøpåvirkningen. Ved hjelp av funksjonen «valgfri», hvor du enkelt kan aktivere og deaktivere ulike nivåer i kalkulasjonen din, kan du kalkulere ulike produktalternativer og se hvordan disse vil påvirke pris og klima.

Har du opprettet kalkulasjonen din basert på en IFC-fil, vil du også kunne se hvor i modellen du jobber:

Gjør klimagassregnskapet produktspesifikt!

I tillegg til beregningen er det naturligvis også rapporter for klimagassregnskapet, kvalitetssikring av innlagte EPD’er og deres verdier. Du kan også selvfølgelig justere de ulike livsløpsmodulene for å gjøre klimagassregnskapet prosjektspesifikt.

Kommer på nyåret!

Vi vil i starten av desember sende ut en beta til ivrige brukere som ønsker å teste det ut, før vi kommer med en offisiell versjon ganske kjapt på nyåret.

* Environmental Product Declaration

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 23
I SmartKalk vil du ha full kontroll på både pris og klimapåvirkning gjennom hele kalkulasjonen din fra ressurs og produktnivået, til posten (delytelser), til elementet (for eksempel veggen) til valgt konto og sum for hele kalkulasjonen.

– Bengt Arne Jørgensen og kollega Eivind Fermann stakk innom Holte på Skøyen og tok en kalkulasjonsprat når de likevel skulle til Oslo.

Alle arbeidstimer Jørgensen Entreprenør utfører på prosjektene, føres i Holte Time og faktureres med Holte Faktura. De benytter også Holte ByggSøk på egne totalentrepriser.

JØRGENSEN ENTREPRENØR bruker SmartKalk

Siden 2016 har Bengt Arne Jørgensen kalkulert i SmartKalk. Han var ikke spesielt glad for å måtte skifte fra et annet program som han hadde brukt i mange år, men hans nye arbeidsgiver brukte Holte og Bengt-Arne ble motvillig sendt på kurs. I dag driver han sitt eget firma og kalkulerer fremdeles i SmartKalk. Fordi han raskt oppdaget at han synes SmartKalk er så mye bedre.

I dag driver Bengt-Arne sitt relativt nystartede firma, Jørgensen Entreprenør. De holder til i Molde, men en novemberdag er han og kollega Eivind Fermann på tur til Oslo. Vi får klemt inn en liten prat mellom et par byggemøter.

Glemmer mindre med SmartKalk Bengt Arne forteller at en av de største fordelene med SmartKalk er at man glemmer mindre. – Pogrammet hjelper deg å huske viktige ting, sier han.

Konkurransefortrinn med SmartKalk – Jeg synes at jeg ved å bruke SmartKalk fra Holte har et meget stort konkurransefortrinn når de andre entreprenørene bruker andre kalkulasjonssystmer. SmartKalk er såpass

mye bedre, sier Bengt Arne. Han har også mange meninger om hvordan SmartKalk kan bli enda bedre.

Spesialiteten er betong Jørgensen Entreprenør har 35 ansatte, og majoriteten av oppdragene deres er betongprosjekter. De regner ofte på interessante offentlige anbud, og har nedslagsfelt fra Nordkapp til Lindenses. Akkurat nå holder de på med å oppføre tre boligblokker i Molde, en fergekai i Lofoten, en kai i Bodø og to prosjekter i Kongsvinger; - Langeland barneskole og Kongsvinger brannstasjon.

Bengt Arne viser fram flotte arkitekttegninger, og forteller at Kongsvinger nok får Norges fineste brannstasjon. Sko-

len, 200 meter unna, blir også veldig fin.

Importerer anbudet rett i SmartKalk – Når man deltar i offentlige anbudskonkurranser, får man en xml-fil som kan importeres rett inn i SmartKalk. Slike jobber er ferdig beskrevet fra oppdragsgiver. Alt de eventuelt ikke har beskrevet, blir tillegg. Derfor blir det ofte mye tillegg på sånt – det skal huskes på hver eneste lille detalj, sier Bengt Arne. – Skoleprosjektet alene var på 325 tettskrevne A4 sider.

– Anbudene lastes inn i egne systemer, så alt ser likt ut for de offentlige byggherrene – bortsett fra tallene selvsagt, sier Bengt Arne. – Det blir annerledes

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 24

Over: Langeland Skole på Kongsvinger har mye spennende arkitektur som elevene kan boltre seg i. Her er det mye fokus på trivsel.

Midten: Fergekai i Lofoten tar form i regi av Jørgensen Entreprenør. Nederst: Noen ganger må man også ned under vann for å sjekke at fundamenteringen er som den skal.

Fotos: Jørgensen Entreprenør

hvis jeg setter opp en totalentreprise. Da bygger jeg kalkylen opp fra grunnen selv og SmartKalk bidrar til at tilbudet mitt ser ryddig og oversiktlig ut.

NS 3420 i SmartKalk er gull verdt – Det aller beste med SmartKalk, er nok hurtigheten. At det går veldig fort å kalkulere der. NS 3420-integrasjonen er også gull verdt. Den gjør at jeg bruker koder så langt det går i kalkylen. Hvis det skulle oppstå en tvist senere, så står kodene sterkere jo mer detajlspesifiserte de er, sier Bengt Arne.

– Jeg vurderer også å ta inn igjen IFC-modulen i SmartKalk. Stadig flere arkitekter er blitt flinkere til å tegne inn alle detaljer og koder i BIM-fil. Det er stor forskjell fra for bare tre år siden.

SmartKalk er prikken over i-en! Jeg synes det er fantastisk å kalkulere i SmartKalk, avslutter Bengt-Arne.

SAMHANDLING MED UE - ny funksjon i HoltePortalen

Holte har utviklet en ny løsning for deling av informasjon med eksterne aktører. I første versjon er denne informasjonsdelingen knyttet til avvikshåndtering og deling av dokumenter.

God samhandling ved hjelp av effektiv kommunikasjon

Samhandling er viktig i alle prosjekter der flere aktører jobber sammen om en leveranse. Det gjelder i små og store prosjekter.

I analyser av byggenæringen pekes det på god samhandling som en nøkkelfaktor for å oppnå god kvalitet, minimere antall byggefeil, unngå kostnadsoverskridelser og gjennomføre til avtalt tid.

Vi i Holte bidrar med å utvikle programvare som kan lette samhandlingen.

Vi har utviklet nye løsninger for et av de sentrale elementer innen samhandling: Kommunikasjon.

God kommunikasjon i byggeprosjekter kjennetegnes av følgende:

• At man deler presis informasjon

• At man gir og får informasjon til rett tid

Samhandling om avvik Når det gjennomføres kvalitetsinspeksjon eller vernerunde avdekkes det både feil og uønskede hendelser. Ofte er det en leverandør/underentreprenør (UE) som skal rette opp i det som ble avdekket.

Da er det om å gjøre at feilen oppdages og registreres, og dernest kommuniseres til rette vedkommende. UE kan utbedre feilen, dokumentere hva som er gjort, og lukke avviket.

Denne enkle, men viktige prosessen har vi et godt verktøy for å håndtere i avvikssystemet i HoltePortalen. Avvik kan sendes til både interne deltakere og eksterne firmaer med deres kontaktpersoner. Med den nye løsningen blir tildeling av avvik til eksterne firmaer mye enklere.

Systemet inneholder varslinger, blant annet på e-post, og det eksterne firmaet kan gå inn i HoltePortal-appen og rette opp avviket. I den grad avvik ikke rettes umiddelbart eller i henhold til en frist, har systemet gode løsninger for påminnelser.

Tiden som går fra et avvik avdekkes, til leverandør/ UE lukker avviket, bør på

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 26
– Vår senior produkteier Anders Reinertsen er glad for å kunne presentere enda en ny og nyttig funksjon i HoltePortalen - samhandling med UE (underentreprenør).

den måten bli redusert. Hovedfirmaet får full oversikt over avvik i prosjektene og kan enkelt se hvilke interne eller eksterne avvik som er åpne eller lukket.

Deling av dokumenter Et annet kritisk punkt i forhold til samhandling og effektiv kommunikasjon er deling av dokumenter. Det er viktig at tegninger, møtereferater, planer m.m. er tilgjengelige for aktørene i prosjektet. Videre er det vesentlig at en har styring med dokumentene, slik at det er riktige versjoner som er tilgjengelig i prosjektet.

Holte tilbyr nå utvidet funksjonalitet for deling av dokumenter i prosjekter. Mapper av dokumenter kan som tidligere deles med interne deltakere. I tillegg kan en nå velge hvilke deltakere du vil dele dokumenter med i egen bedrift – og ikke minst - en kan velge hvilke eksterne bedrifter en vil dele dokumenter med.

En ekstern bedrift kan også selv laste

opp dokumenter til mapper de har fått delt tilgang til. Her kan f.eks. arkitekten laste opp tegninger eller en UE laste opp dokumentasjon for gjennomført kvalitetssikring.

Tilgang til dokumenter i web-grensesnitt eller app for mobil og nettbrett, gjør tilgangen til riktig dokumentasjon best mulig.

Registrere inn eksterne i prosjektet Holte har utviklet en enkel og effektiv løsning for å legge til eksterne aktører i prosjektet. Vi har nå lagt til et eget register over eksterne aktører. Registeret vil bestå av firmaer som man jobber sammen med og spesifikke personer i disse firmaene.

En kan enkelt omgjøre dagens kontakter i registeret til eksterne brukere med tilgang og lisens til bruk av systemet. Det er også enkelt å registrere inn nye firmaer og personer.

Den lille tilretteleggingsjobben som må til vil gjøres av hovedfirmaet. Eksterne trenger kun å laste ned HoltePortalappen. Eksterne deltakere kan så legges inn som deltakere i prosjekter, tilsvarende som interne.

• Hovedfirma registrerer inn aktører de ønsker å samarbeide med. Når disse er registrert kan firmaet/ personen knytte til prosjekter. Det kan da tildeles avvik og deles dokumenter med disse eksterne aktørene. Eksterne deltakere har tilganger og rettigheter tilpasset deres rolle.

• UE trenger bare å laste ned HoltePortal-appen og logge seg inn.

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 27
SISTE NYTT FRA HOLTE Avvik kan sendes til både interne deltakere og eksterne firmaer med deres kontaktpersoner. Med den nye løsningen blir tildeling av avvik til eksterne firmaer mye enklere.

– En egen møteplass for ansvarlig søker, hvor spørsmål kan stilles og erfaringer kan deles, er noe jeg har savnet helt siden jeg gikk over til det private. Tenk deg en sal full av byggesøknadsnerder, smiler byggesakssjef Lise Budde.

HELT NYTT FORUM for ansvarlig søker

Jeg sitter noen meter unna Holtes byggesaksavdeling og får med meg en del av hva som skjer; diskusjonene og frustrasjonene, den gode stemningen når de opplever stang inn. Det er helt utrolig at det å søke kan være så vanskelig! Jeg har skrevet noen byggesaksrelaterte artikler og fulgt nøye med på utviklingen av Holte ByggSøk, men nå skal vi altså ha et eget Byggesaksforum i tillegg! Trenger søkerne virkelig en egen møteplass? Er ikke loven lik for alle?

Om kompleksiteten

– Det høres sikkert enkelt ut, men å være ansvarlig søker kan være en svært krevende oppgave, sier Lise.

– Regelverket er komplekst og fullt av tolkningsrom. Kommunene samarbeider ikke på tvers og kravene til søknadsdokumentasjon varierer fra dag til dag og fra person til person – det føles i hvert fall sånn.

Lise har tidligere jobbet i Plan- og bygningsetaten i Oslo i mer enn 12 år, i det vesentlige som byggesaksbehandler. Nå har hun snart jobbet like lenge med byggesøknader fra den andre siden av bordet, her i Holte.

– En egen møteplass for ansvarlig søker, hvor spørsmål kan stilles og erfaringer kan deles, er noe jeg har savnet helt siden jeg gikk over til det private. Fagmiljøet jeg hadde i ryggen som byggesaksbehandler i en storbykommune var enormt, som ansvarlig søker føler jeg meg ofte litt alene og maktesløs. Behovet for en fagarena har økt i takt med kompleksiteten i saksbehandlingen, sier Lise når jeg spør

henne om hvorfor Byggesaksforum skjer akkurat nå. – Forumet har ennå ikke avholdt sitt første fagmøte, men teller allerede over 600 deltakere. Dette bekrefter at behovet for erfaringsdeling så absolutt er reelt, sier hun.

Hvor kom ideen fra? Hvert år arrangerer DiBK Byggesaksdagene, hvor formålet er å samle byggesaksavdelingene fra alle landets kommuner til en faglig bonanza. I 2021 holdt Lise et innlegg under denne samlingen, som handlet om konsekvenser ved mangelbrev og sen saksbehandling. Et budskap til alle byggesaksbehandlere der ute.

Klikk på lenken så kan du se Holtes innlegg på Byggesaksdagene, spol fram til tiden 1:59 på opptaket fra dag 1. «På tiden 2:18 i opptaket fikk vi en utfordring, her ble ideen til Byggesaksforum født» forteller Lise.

Klikk her for å se filmen:

Hvem er Byggesaksforum?

Siden Holte allerede har et tett samarbeid med Boligprodusentenes Forening, ble det naturlig å gjøre forumet til et felles prosjekt. Men, det er viktig å presisere at forumet er helt uavhengig, altså at alle søkere som ønsker kan delta, uten noen bindinger til hverken Holte eller Boligprodusentene. Når jeg spør hvordan forumet skal fungere, svarer Lise – Vi er i startgropa og forumet må finne sin form, på sikt håper vi at flere vil bli med på samarbeidet. Kanskje vi til og med kan få til en dialog med kommunene.

Arbeidsform

Gjennom et byggesaksforum ønsker Holte å bidra til å skape en trygg og faglig god møteplass for ansvarlig søker, hvor erfaringer kan deles. Møteplassen vil i all hovedsak være digital, slik at terskelen er lav for å delta. Blir dette en suksess kan man kanskje få til en årlig samling. –Tenk deg en sal full av byggesøknadsaksnerder, smiler Lise og ber meg avslutte med et hjerte... ♥

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 28
byggesaksfoum.no

Benytter du Holte ByggSøk har du antagelig værti kontakt med Milla på et eller annet tidspunkt. I så fall har du nok erfart at hun er en imponerende serviceorientertog tålmodig person, med stål-kontroll på det byggesaksfaglige. Nå har hun satt seksjonering på agendaen i Holte.

Med et brennende engasjement FOR SEKSJONERING

Du har kanskje fått med deg at Holte er litt over middels interessert i byggesaksfaget? At vi har det samme brennende engasjementet for seksjonering, er nok en bedre bevart hemmelighet.

Hva er seksjonering?

En seksjonert bolig er kanskje mest kjent som selveierbolig. Sammenlignet med en andelsleilighet vil du for en seksjon få full råderett. En seksjon kan pantsettes og dermed belånes i større grad og du står “fritt” til å leie den ut. Markedsverdien er normalt også høyere for en selveier enn en andelsleilighet.

Har du hilst på Milla?

For omtrent 2 år siden kapret vi Milla Flesche, en kul og kreativ dame med bein i nesa.

Benytter du Holte ByggSøk har du antagelig vært i kontakt med Milla på et eller annet tidspunkt. I så fall har du nok erfart at hun er en imponerende serviceorientert og tålmodig person, med stålkontroll på det byggesaksfaglige. Hun er enda råere på seksjoneringssaker.

Som resten av byggesaksgjengen har Milla lang erfaring fra kommunen. Først

som saksbehandler hos Plan- og bygningsetaten i Oslo, senere som saksbehandler og avdelingsleder i Drammen kommune. Det er fra kommunen hun har høstet den sære interessen for eierseksjonsloven og seksjoneringsprosessen. Milla har nå satt seksjonering på agendaen her i Holte.

Vi kan hjelpe deg

Vi har bistått våre kunder med byggesakstjenester i en årrekke, mest av alt for å sikre at vår byggesaksfaglige kompetanse ikke ruster. Nå ønsker vi også å hjelpe til med seksjoneringssaker. Mangler du kunnskap, har du for mye å gjøre, eller ønsker du rett og slett å bruke tiden din til noe annet mens andre tar seg av seksjoneringssøknaden? Klikk på lenken under og ta en titt:

Mer om seksjonering

Om byggesaksavdelingen

Milla er ansatt som Senior fagkonsulent i Holtes byggesaksavdeling. Avdelingen har bistått både profesjonelle og private med byggesaksprosessen i årevis. Noen ganger bidrar vi med gode råd på veien, lirker litt i prosessen for å få saken gjennom hos kommunen eller bistår med klage der saksbehandlingen har gått skeis. Vi har også bred erfaring som ansvarlig søker, og er svært opptatt av å måle pulsen på kommunene. De fleste synes vi er litt nerdete, men det er en tittel vi lever veldig godt med!

Har du spørsmål om seksjonering og/ eller byggesakstjenester, kontakt oss gjerne på: byggesoknad@holte.no

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 29

– Fagleder Arve Hønsi har kontor i Førde, men har full oversikt over alle prosjekter i hele landet gjennom HoltePortalen.

Foto: NVE

NVE ANLEGG SIKRER RASFARE med HoltePortalen

Stoppvoll, ledevoll, fangdam og massebasseng er hva hverdagen handler om for Norges vassdrags- og energidirektorats anleggsavdeling. Her snakkes det også om faresoner, aktsomhetssoner og sikker jobbanalyse. Til å styre prosjekter og kvalitetssikre arbeidet bruker de HoltePortalen.

Med store regioner og lange avstander, ønsket NVE Anlegg en felles plattform til å styre rassikringsprosjekter. Fagleder Arve Hønsi og anleggsleder Tom Atle Båtevik har begge kontor i Førde. Sistenevnte har nylig sluttført et prosjekt i Sande i Sunnfjord kommune. Anleggsleder Erlend Rønsholm er lokalisert i Hamar, og har ansvar for prosjektet på Gjerdrum.

Dyktig stab med feltbrukerapp Fagleder Arve jobber tett med lederne som har ansvar for de ulike anleggene i regionene. Han er stolt av staben sin og forteller at de er svært dyktige. – Våre maskinførere og underentreprenører benytter feltbrukerpakkene i HoltePortalen forteller Arve. – Der registrerer de avvik, om det er HMS, RUH, eller kvalitetsavvik. Der har de også tilgang til alt av tegninger og produksjonsunderlag som vi har lagt inn, og til rutiner, sjekk-

lister og oppgaver, samt til sikker jobbanalyse i HoltePortalen. Det er innkjøpt nettbrett til alle for at de skal få god oversikt på stor skjerm.

Fra kvikkleire til flom og skred I Trøndelag og på Østlandsområdet er det utfordringer med bl.a. kvikkleire i grunnen. På Vestlandet er det ras og flom som er de store utfordringene. Da blir sikker jobbanalyse spesielt viktig, forteller Arve. - I risikoanalysen i HoltePortalen ser vi hva vi må være oppmerksomme på, hvilke avlastninger som kan gjøres ved å fjerne tyngende masser og hvor store gravemaskiner området tåler. Det er hydrologer og geologer som kartlegger og vi som utfører jobben.

HoltePortalen - HMS og KS-system Naturfarevarsler i Norge er viktig å ha oversikt over, og daglig kontroll på varsom.no og yr.no er lagt inn som

fast rutine i HoltePortalen. Det er også opprettet rutine for evakuering. Det at oppgaver utføres og av hvem, fremkommer tydelig i loggen.

Administratorbruker ser alt Tom Atle Båtevik har selv bakgrunn som gravemaskinfører, og har jobbet 9 år i NVE. Siden august 2022 har han jobbet som anleggsleder for region Vest. – Jeg kan sitte på kontoret og sjekke at de følger alle rutinene ute, sier han. – Min jobb er å dokumentere at alt blir bygget i henhold til beskrivelsen og at sjekklistene følges til punkt og prikke. Som administrator i HoltePortalen ser jeg alt som skjer gjennom fortløpende dokumentasjon. Alt må dokumenteres till enhver tid.

– HoltePortalen gjør det enkelt å ha full oversikt over fremdriften med detaljert visning kote for kote (høydekurve)

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 30

Over og til høyre: Vi bruker HoltePortalen som vårt KS- og HMSsystem, sier Tom Atle Båtevik. Her et bilde fra massebasseng i Sande. i Sunnfjord. Midten: Anlegg Sandåa ved fossen. Nederst: Skagekleiva skredsikring ved Sande sentrum.

Fotos: NVE

samt prosentvis oversikt. Jeg kan ta ut rapporter for å videresende. Det fungerer veldig bra.

Store avstander Region Vest er stor, fra Rogaland i Sør til Møre og Romsdal i nord. Med jevne mellomrom deltar Tom Atle fysisk på byggemøter, hvor han fort kan bruke 5-6 timer bak rattet hver vei. Men i det daglige er det HoltePortalen som gjelder.

Prosjektet i Sande ble påbegynt i februar og overlevert kommunen i august i år. En stoppvoll og to ledevoller beskytter bebyggelse mot sørpe- og snøskred. Nå er Tom Atle i full gang med et nytt prosjekt i Hardanger.

Fra Hamar til Gjerdrum

Erlend Rønsholm drar ofte fra Hamar til Gjerdrum for å sjekke at prosjektet går sin gang. Selv om han styrer alt digitalt, liker han også å være tilstede for å sikre god kvalitet på jobben.

– Jeg legger inn beskrivelser og produksjonsunderlag i HoltePortalen, og derfra utarbeider jeg sjekklister. Prosjektet

deles inn i undergrupper, for enklere å sortere arbeidsoppgavene. Deretter legger jeg inn alle deltakere som skal ha tilgang, forteller han.

Brukt HoltePortalen et års tid Erlend begynte i NVE i september 2021, samtidig med at HoltePortalen ble implementert. Han synes programmet var greit å lære seg, etter å ha brukt et annet system i sin forrige jobb. Og han blir stadig mer fornøyd.

Spesielt risikoanalysemodulen i HoltePortalen er han begeistret for. – Det er enkelt å se status før, underveis og etter utbedring takket være de ulike fargekodene, sier han. Og det er lett å oppdatere.

Digital HMS-tavle

– Prosjektdokumentene i HoltePortalen er HMS-tavla vår i digital form, forteller Erlend. Gutta har full tilgang. Det blir et levende dokument. Sikker jobbanalyse kan brukes aktivt og redigeres ved behov. Tidligere laget vi slike på papir, men med HoltePortalen blåser ingen ting bort. Man kan stå der ute

som jobben skal gjøres og skrive inn endringer direkte på nettbrettet. Og signere digitalt slik at alle vet at jobben de skal utføre er sikker, avslutter Erlend.

På Gjerdrum jobbes det med å avlaste skredkantene. Det er slått ned massevis av vertikale dren for å fremskynde prosessen med å tørke ut den flytende kvikkleira så den stivner igjen.

Fra venstre: overingeniør Erlend Rønsholm, verneombud Kristian Skrokbæk og arbeidsleder Alf O. Saur.

– Må vi prosjektere bort risiko, stoppes jobben så lenge. HoltePortalen er et supert verktøy for akkurat det også. Det er bra at Holte har samlet så mye i samme app, sier Erlend Rønsholm.

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 32

Til høyre: Oversikt i «min side ferie»:

Under: Oversikt for personalansvarlig:

VI LANSERER FERIE/FRAVÆR i Holte Time

Vi i Holte mottar stadig ønsker fra våre kunder om utvikling og forbedring av programvare. Et ønske som har kommet fra flere, har vært muligheten til å ha full styring og bedre oversikt over ferie/fravær i Holte Time. Nå har vi gleden av å lansere en helt ny ferie- og fraværs-modul i Holte Time, med automatisk innsetting av tid i kalender.

Hvorfor fylle inn manuelt når det kan skje automatisk? Alt som er med og forenkler timeføringen, frigjør mer tid til å gjøre andre ting. Nå kan dine medarbeidere søke om ferie direkte i Holte Time, velge datoer i kalender og timene legges inn automatisk som «ferie» i timesystemet. Det samme gjelder funksjonene egenmelding og annet fravær som f.eks. permisjoner.

Full oversikt over brukt og ubrukt ferie Ferieloven er streng, og må følges til punkt og prikke. Det nyeste er at ikke brukt ferie skal overføres til året etter, uansett hvor mange dager det er snakk om. Men for at leder skal ha full oversikt til enhver tid, kan du legge begrensninger på hvor mye den ansatte kan overføre selv, og hvor mye du vil ha kontroll på.

To nivåer - for ansatt og ansvarlig Inne i Holte Time er den nye fraværsmodulen delt opp i to nivåer – et nivå for

ansatt og et nivå for personalansvarlig. For personalansvarlig ligger funksjonen under Bedrift, Time, Ferie & Fravær. De ansatte finner sitt nivå på Min Side, Time, Ferie & Fravær.

Du kan godkjenne alle på en gang Har du mange ansatte, er det nå blitt enklere å godkjenne søknad om ferie fra flere – da du kan se alt i ett og samme bilde. Ved å søke på «Klar til godkjenning» kan du godkjenne alle med bare ett klikk. Det er også enkelt å velge mellom historikk og fremtidige datoer. Du kan velge «periode» hvis du vil se en annen periode, f.eks. fra året før. På oversikten ser du alle ansatte, brukte og tilgjengelige feriedager for hver enkelt, egenmeldinger osv.

Leder definerer fraværstypene Husk å starte med å gå innom innstillinger for å legge til de siste oppdateringene. Her kan du f.eks. bestemme at all ferie skal registreres med aktivitet «ferie» på 7,5 timer og at egenmelding

skal registreres som «egenmelding» osv. Det er leder som definerer de ulike fraværstypene slik at de registreres automatisk på riktig aktivitet og med riktig timeantall i Holte Time.

Lett å endre søknad under behandling Når en ansatt søker om ferie, skjer dette direkte i kalendervisning og søknaden blir stående «under behandling» til den er godkjent. Leder får umiddelbart en e-post i sin innboks. Det er enkelt for leder å godkjenne eller å avslå. Den ansatte kan også selv endre sin søknad så lenge den er «under behandling». Greit å vite hvis man f.eks. skulle ha tastet noe feil.

Foreløpig er Ferie & Fravær-modulen kun web-basert, men vil også bli tilgjengelig fra timeføringsappen etter hvert.

God ferie!

Les mer om Ferie & Fravær

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 33
SISTE NYTT FRA HOLTE

CEO Mikkel Bardram i EG mener Holte og EG blir enda bedre sammen. – Ny teknologi på nye områder på tvers i Norden er en utvikling vi skal være med på, og alt som kan digitaliseres bedre skal nettopp det, sier han.

Derfor er Holte blitt - EN DEL AV EG

Du har kanskje lagt merke til at vi har fått en ny linje i logoen vår? Holte ble i 2020 en del av det danske konsernet EG for å oppnå et felles mål om å etablere en sterk, nordisk leverandør av programvare for byggebransjen. EG-konsernet leverer programvare til flere forskjellige bransjer, men styrken til EG er at programvaren er spesialtilpasset hver enkelt bransje. EG har gjennom sin satsning mot byggebransjen, EG Construction, samlet de beste programvareleverandørene i Norge, Danmark og Finland. Som en del av EG Construction vil Holte få mer muskler til å levere enda bedre løsninger til deg som kunde. Mikkel Bardram er vår nye danske toppsjef. Vi tok en prat med han om fordelene med en bredere nordisk bransjesoftware.

Hva blir bedre når EG er eier? – Fordelen er at Holte er blitt en del av en større organisasjon med tilgang på mer og bredere kompetanse. EG Construction kan bidra med større viten og bedre funksjonalitet til håndverkerne. Derfor er det kun fordeler i dette, ingen ulemper.

– Jeg tror at de fleste ønsker seg en sterk leverandør som man kan fortsette å ha i mange år, og som har mulighet for å

investere i ytterligere kompetanse. Bransjen blir stadig mer kompleks. Det som en håndverker skal levere til den bransjen de er en del av, blir stadig mer komplekst. Kundenes forventninger til hva som skal leveres blir også større. Også Holte må utvikle seg for å innfri kravene. Fra å være en gjeng på 150 ansatte til å bli en del av EG Construction på 300 (og selve EG på 2000) innebærer en

rekke fordeler. Vi kan lære av hverandre på tvers av landegrensene om ting vi gjør bedre andre steder i Norden - og så kan vi kombinere det beste fra de beste. Det er det som er selve brostyrken i et større og sterkere team.

Hvor viktig er nordisk bransjesoftware? – Det er viktig for hele byggebransjens utvikling at de blir støttet av digitale verktøy. Her har EG mye å bidra med. Vi

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 34

Prosesstyring, lager og utgående logistikk

Varebestilling, dokumenthåndtering, logistikk og koordinering med leverandør/ produsent

Anskaffelse av materialer og produkter for salg til forhandler og/ eller sluttbruker

Butikklogistikk inkl. lagerstyring, ordreutsendelse, returhåndtering og koordinering av varelevering/ henting

Styring av kunderelasjoner gjennom f.eks. lojalitets- og medlemsprogrammer

EMS, inkl. optimalisering av energi, vann, avfall

Leietakertjenester inkl. leieavtaler, dokumentasjon, økonomistyring

har det som skal til for å skape bedre løsninger; en bred funksjonalitet, har styr på data, har styr på integrasjoner på alle dem man arbeider sammen med, slik at håndverkeren får en enkel hverdag. Vårt fokus er å sørge for at vi har kompetanse til å kunne levere det. Samtidig har vi en dyp domeneviten innen bransjen til å kunne levere de beste løsningene. Det er derfor vi kjøper opp de beste.

Hvorfor akkurat Holte?

– Grunnen til at vi i EG har fokus på å gjøre en del oppkjøp av ulike virksomheter i Norden, er for å kunne sikre oss den beste kompetansen og de beste applikasjonene for å støtte håndverkerne.

– Vi tenker at det handler om en bygning og hele livssyklusen til den bygningen. Det økosystemet som en håndverker skal være en del av, blir stadig bredere. Det er ikke kun innen selve byggebransjen, men også tre relaterte bransjer EG er integrert i; byggevarer, energy management i bygninger og facility management (FDV). Dette er bransjer som henger stadig mer sammen med byggebransjen.

Hva med miljøavtrykk og bærekraft?

– Også i et bærekraftsperspektiv, skal

plass / arbeidsområde forvaltning, drift, vedlikehold, leverandørstyring, IoT, analyser

PropTech

Økonomi & prosjekter inkl. finansiell rapportering / regnskap prosjektsamarbeid og datadeling

Planleggings- og rapporteringsverktøy for å administrere arbeid på byggeplass

man nå rapportere på hvilket miljøavtrykk en bygning har på klimaet i hele sin livssyklus. Det å kunne ha data fra man planlegger bygget til hvordan det blir bygget og videre til hvordan det blir driftet i etterkant blir viktig. Vi er i alle delene av de bransjene. Fra arkitektene, til kalkulasjonen, til det å motta byggevarene med spesifikasjon på CO2-avtrykket og så videre til FDV i etterkant. Jeg tror fordelen for håndverkerne er at man i EG har en medspiller som kjenner alle de forskjellige delene av en bygnings livssyklus. At vi kan levere den samlede løsningen som håndverksbedriften har bruk for.

– Å dokumentere klimaavtrykk er et felles databehov som skal og må løses på tvers av bransjer. Der står vi sterkt i å hjelpe håndverkerne med å løse de utfordringene som de skal levere. Oppdragsgiverne vil forvente å få nøyaktige data om bygningens klimaavtrykk, en oppgave du som håndverker selv ikke vil kunne løse alene. Det er vi som din digitaliseringspartner som skal løse dette for deg.

Hvilken rolle har EG i samspillet? – EG er i alle delene. Vi er spilleren som skal få alt til å henge sammen

i hele bygget. Byggebransjen står ikke alene. I tillegg til verdien i applikasjonen man har som får stadig bedre funksjoner, kan data fra andre deler rundt integreres. Det er med samspill på tvers man kan skape den virkelige effektiviseringen av byggebransjen. Vi er i full gang og vi skal bli enda bedre.

Hvordan henter EG inn fagfolk?

– EG tiltrekker seg de dyktigste menneskene og det er stor trivsel i selskapet. Medarbeiderundersøkelser viser at det som settes mest pris på er samarbeid med kolleger. Det er også stor fleksibilitet og alle kan tilrettelegge sin arbeidsdag etter ønske. Tilfredsheten stiger – så vi er på rett spor. Vi har mye kompetanse om bord som kommer kundene til gode. Våre folk kjenner bransjen godt - dette er verdifull kunnskap som tar tid å opparbeide seg.

Er datasikkerheten godt ivaretatt?

– Ja, all data ivaretas meget godt i skyløsninger. Det er samme sikkerhet som tildligere, om ikke enda bedre. Vi har god kompetanse på datasikkerhet og vi ser lyst på fremtiden.

holte MAGAZINET - HØSTEN 2022 35
Det er noen trender i markedet som gjør at vi skal tenke bygningshelhet, ikke kun prosjekt. NØKKELDATAOVERSIKT (inkl. byggematerialer, bygg- og eiendomsdata) PRODUKSJON & TRANSPORT BYGG BYGGING EIENDOM BYGGEMATERIALER & UTSTYR
Nøkkelaktiviteter på tvers av eiendomsverdikjeden
Prosjektering & anbud Prosjektdesign og teknisk utvikling Bygg- og byggevirksomhet / Byggeplass Byggevarer Produksjon Byggevarer Logistikk / levering Byggevareleverandører Butikkdrift Operatør / Sluttbruker Energistyringsløsninger Forvaltning av leieavtale Informasjonsteknologi for bygg Prosjektplanlegging og kostnadsestimat før byggeprosessen starter, f.eks. ved anbud Løsninger med fokus på utvikling av teknisk design inkl. Økonomi & Samarbeid

HOLD DEG OPPDATERT

på alt fra Holte

Det er mange måter du kan holde deg oppdatert på når det gjelder nyheter fra Holte. Ønsker du å få tilsendt viktig informasjon om programvaren vår, nyttige tips om bruken av systemene og nyheter fra Holte, anbefaler vi deg å melde deg på vårt nyhetsbrev. Det kan du enkelt gjøre her. Klikk på lenken under så kommer du rett til påmeldingen.

Meld deg på nyhetsbrev her!

Ønsker du å se informasjon om programvaren du bruker på Facebook, har vi tre ulike brukergrupper du kan melde deg inn i. Der finner du nyttig informasjon, nyheter, tips og triks samt spørsmål og svar fra andre som bruker programvare fra Holte. Vi følger opp gruppene tett og svarer på ulike spørsmål så raskt som mulig.

Klikk på lenkene under for å komme til facebookgruppene våre:

Avsender: Holte as. Pb. 172 Skøyen, 0212 OSLO ABONNEMENTET ER EN GAVE FRA HOLTE AS MILJØMERKET 241 Trykksak 681 Telefon 45 50 60 70 www.holte.no
Kalkyleprodukter fra Holte JobOffice fra Holte HoltePortalen