Församlingsbladet sommaren 2022

Page 1

Församlingsbladet FRÅN SVENSKA KYRKAN I HOLMSUND & OBBOLA SOMMAREN 2022

Musik i sommarkväll Från Ukraina till Holmsund Delisch och Skärgårdskaféet en del av Hållplatsens foodbank


Holmsunds församling www.svenskakyrkan.se/holmsund facebook.com/holmsundsforsamling Epost: holmsund@svenskakyrkan.se ......................................................................................... Församlings- och kyrkogårdsexpeditionen telefon 090-70 61 00 epost: holmsund@svenskakyrkan.se Många ärenden går bra att lösa via telefon och mail men du är också välkommen att besöka oss under våra sommaröppettider (20 juni-15 aug.): måndag-torsdag kl 9-11 Adress: Kyrkogatan 9, 913 31 Holmsund ......................................................................................... Församlingsbladet ges ut av Svenska kyrkan i Holmsund och Obbola Ansvarig utgivare: Carina Wikman Redaktör: Evelina Granberg Församlingsbladet delas ut till alla hushåll i Holmsund och Obbola. Har du funderingar om eller till församlingen eller Församlingsbladet? Hör av dig! tfn 090-70 61 00 holmsund@svenskakyrkan.se ......................................................................................... Framsidans bild är hämtad från sommarens musikkvällar. My Eklund och Lisa Oscarsson besöker församlingen den 23 juni.


Det finns så många fina människor Jag blir glad när jag läser korrekturet till vårt församlingsblad. Tänk så många fina människor som vill hjälpa till att göra världen bättre här i Holmsund och Obbola. Alla har något att bidra med och alla kan behöva hjälp och stöd ibland. Det är på det här sättet som civilsamhället kan få fungera och vi i Holmsunds församling är både ödmjuka och tacksamma över att vi får förtroendet att arbeta tillsammans med så många i olika människor, i skilda sammanhang i samhället. Det tar sin tid att arbeta sig tillbaka efter pandemirestriktionernas påverkan på alla våra verksamheter. Till det kommer alla vi möter som farit illa under pandemin. Vi tror starkt på värdet av att få mötas till gemenskap, gudstjänster och konserter. Vi fortsätter att ha gudstjänster ute under sommaren och under juli månad samverkar vi med Holmsunds EFS i Solbackakyrkan, så att vi har gudstjänster var annan söndag utanför prästgården i Holmsund och var annan utanför Solbackakyrkan. Sång och musik gör mycket gott med oss människor. Ta med dig några vänner och kom du också och lyssna till den sommarmusik (se sid 14-15) som vi anordnar även denna sommar.

En hoppets kyrka

Med mullrande krig i Europa får vi tacka Gud att vi får leva i fred i vårt land och göra det bästa vi kan för att freden på hemmaplan ska få bestå. Vår kallelse och vårt uppdrag är att hjälpa. För församlingen handlar det om att göra saker både på bortaplan och hemmaplan. Genom att samla in pengar till Act Svenska Kyrkan som arbetar tillsammans med andra kyrkor, både i Ukraina och vid gränserna till de länder som tar emot flyktingar, så kan vi hjälpa människor på flykt. Act Svenska Kyrkan stödjer också de länder exempelvis på Afrikas horn som drabbas hårt av svält. Vi fortsätter även på hemmaplan att be och arbeta för att de som kommit till oss via massflyktingdirektivet ska få en så god tillvaro som det går. Vi känner också stor tacksamhet över allt det goda som människor som kommer till oss från olika delar av vår värld kan lära oss och hjälpa till med.

Se det vackra

Tänk så mycket vackert som kommer till oss i försommartid. Hur än vår tillvaro och värld ser ut får vi öva oss att uppmärksamt ta in allt det vackra. Hela naturen, i solsken och regn, visar på Guds skaparkraft i vår värld och vi är Guds medskapare. Vi får ge Guds kärlek vidare i världen. I Johannesbrevet skriver en av Jesu lärjungar: Gud är kärleken och den som förblir i kärleken förblir i Gud och Gud i honom (1 Joh 4:16)

Carina Wikman, Kyrkoherde i Holmsunds församling


Organist drar sig tillbaka Daniel Gustavsson gjorde i början av juni sina sista arbetsdagar som organist i Holmsunds församling. Många är vi som fått ta del av hans musik under konserter, gudstjänster, dop, begravningar och vigslar. Daniel har också lett Holmsunds kyrkokör under många år och haft orgellektioner med barn i församlingen. - Nu är det främst stuglivet som väntar, vattna pallkragarna och klippa gräset och ta dagen som den kommer, säger Daniel. Jag ser fram emot att ha en relativt tom kalender. Vi tackar Daniel för den tid, engagemang och toner han gett församlingen och önskar honom sköna otecknade dagar.

Sommarens gudstjänster I sommar firar Holmsund församling sina söndagsgudstjänster utomhus. Från den 12 juni flyttar vi ut stolar och psalmböcker till gårdsplanen framför den gamla Prästgården; det vita huset granne med Holmsunds kyrka. Välkommen på gudstjänst utomhus under trädkronornas tak på söndagar kl 11.00 vid Prästgården! Söndagarna den 10 och 24 juli gör vi två undantag och sammanlyser till Solbackakyrkan där gudstjänsten firas kl 10.00. Den 14 augusti firas gudstjänsten utanför Sågverksmuseet kl 11.00. Församlingens organist Daniel Gustavsson går nu i pension. 4


Kyrkdetektiv Under sommaren finns det möjlighet att besöka Obbola och Holmsunds kyrka och leka kyrkdetektiv! Kyrkorna är öppna vardagar kl 7-19.00 Här kan ni leta olika föremål och symboler medan ni utforskar kyrkan. En perfekt familjeaktivitet för er som vill ha ett mål för er promenad eller utflykt! I entréerna på våra kyrkor kommer ni hitta anvisningar och uppdrag för vad det är ni ska söka eller undersöka. Välkommen till sommarkyrkan och lycka till med detektivarbetet!

På Pingstdagen den 5 juni konfirmerades årets konfirmandgrupp i Holmsunds kyrka. Efter lite mer än ett halvår av träffar och läger togs konfirmandkåporna på och familjerna samlades till en högtidsfull nattvardsgudstjänst. Mer än 250 personer deltog. I augusti åker konfirmanderna till Stockholm tillsammans med sina ledare. I början av hösten går också inbjudan till konfirmation ut till alla som är födda 2008.

5


Från Ukraina till Holmsund I slutet av mars kom Olga Pankova med sina två barn till Holmsund. De hade fått lämna allt och fly från otryggheten i Ukraina. Nu är Holmsund deras nya hem där barnen går i skola och Olga arbetar i Svenska kyrkan. Att fly från sitt hem är det många av oss som aldrig behövt göra. När kriget kom till Ukraina bestämde sig Olga Pankova och hennes man Alexander Lebid att det bästa var att Olga och de två barnen skulle lämna landet. De har sitt hem i staden Lubny utanför Poltava, ganska mitt emellan Kiev och Charkiv. Där hemma finns nu maken Alexander, som vanligtvis arbetar som maskinförare i jordbruksnäringen, och de tre hundarna Basya, Bonya och Galya. Här i Holmsund har Olga och de två barnen Maryam, 8 år, och Mikhael, 10 6

år, landat. Barnen är jätteduktiga brottare och genom internationella kontakter inom sporten blev det Umeå och Holmsund som blev målet för det nya livet. I början av juni fick Olga och barnen en egen lägenhet efter att under nio veckor ha bott hemma hos Gabriella och Mattias Nygren i Holmsund. - Jag vill gärna lyfta upp Gabriella och familjen som lät oss bo hos dem, och Gabriellas föräldrar som hjälpt oss så mycket med möbler och saker till lägenheten, säger Olga. I Facebookgruppen ”Vad händer


Olga Pankova har flytt från Ukraina med sina två barn, nu bor de i Holmsund. Bild: E. Granberg

i Holmsund” har Gabriella Nygren gjort några utrop för familjen och bett om hjälp med jobb, boende och nödvändiga saker till familjen. Olga uttrycker stor tacksamhet till alla som hjälpt henne och barnen på olika sätt.

”Jag visste att vi behövde arbetskraft under sommarsäsongen” En sådan hjälp var att kyrkoherde Carina Wikman nappade på möjligheten att ge Olga ett jobb.

- Jag visste att vi behövde arbetskraft under sommarsäsongen, säger Carina Wikman. När förfrågan kom på facebook tänkte jag att nu har församlingen chansen att få göra något på nära håll för en familj från Ukraina. Genom att Olga kan jobba här hos oss kan hon få stanna i Holmsund med barnen. Vi pratar med varandra genom en översättningsapp. Man talar in det man vill säga och sedan översätts det till skriven text i det språk man valt. Att lära sig svenska snabbt är Olgas nästa mål, nu när hon har kommit till ett land med fred, 7


Hemstaden Lubny ligger mellan Kiev och Charkiv.

barnen har skola och en brottningsklubb och hon har ett jobb och en lägenhet. - Jag blir så frustrerad och arg över att inte kunna säga allt jag vill, läser jag på Olgas telefon efter att hon läst in det hon vill säga mig. Så nu vill jag verkligen lära mig svenska! fortsätter hon. Varje arbetsdag börjar med en halvtimme språkundervisning då Margareta Rehnberg, präst i församlingen, kan ryska och gärna tar tillfället i akt att hjälpa till. - Olga lär sig snabbt och på det här sättet får jag också tillfälle att damma av min ryska, säger Margareta.

Barnen Mikhael och Maryam har under våren både kunnat avsluta sina årskurser i den Ukrainska skolan (via Internet) samtidigt som de börjat i skolan här i Holmsund. De tränar brottning i Umeå Brottningsklubb. Barnen satsar stort på idrotten och målet är OS, och förvånad ska man nog inte bli om det blir så en dag. De har vunnit alla tre tävlingar de har deltagit i här i Sverige och Olga visar bilder med barnens medaljer och vinster från hemlandet.

”Mitt liv är barnen och jag gör allt för dem. ” - Vi är här för att barnen ska kunna fortsätta träna brottning, säger Olga. Mitt liv är barnen och jag gör allt för dem.

Gabriella och Mattias Nygren, Holmsund, ställde upp med husrum till Olga och barnen de första nio veckorna i Sverige. Bild: G. Nygren

8

Jag frågar om familjen har hittat några favoritplatser i Holmsund och Olga visar bilder på fåren i hagen vid Storsjöparken och utegymet vid Bräntevägen. - Vi är en sportfamilj så allt handlar om träning! säger hon och ler. Vi pratar lite om Ukraina och hur läget är i hemstaden Lubny, där maken är. Hon beskriver att bränslepriserna har tiodubblats


Mikhael och Maryam tränar och leker gärna i utegymet vid Bräntevägen i Holmsund.

och att närheten av bomber och stridsflyg ger människorna konstant ångest. Än så länge går det att få tag i förnödenheter men svårigheten att betala för bränslet gör det svårare och svårare. Krigsfronten är inte så långt bort. Maken Alexander hjälper nu till i det humanitära arbetet med familjer som flyttats från landets hotspots. Olga är född på Krim och har flytt fler gånger tidigare. 2014 flydde familjen från Donetsk när dottern Maryam bara var 7 dagar gammal. Både Olga och hennes man har fått sadla om och arbeta med olika saker beroende på var de har hittat trygg-

het. Att hon nu står i köket i Holmsunds kyrka och hjälper husmor Annelie Lejarp med minnesstunder och annat var kanske inget hon planerade men något som hon nu är glad och tacksam för. - Jag trivs bra, uppgifterna är bra och alla jag möter är så trevliga och förstår fastän jag inte kan språket, säger Olga.

Text: Evelina Granberg Bild: Olga Pankova

9


Under Hållplatsens öppettider har vi drop in för enskilt samtal med en diakon eller präst. Om du behöver någon att prata med kan du även ringa församlingens stödtelefon, tala in ett meddelande med ditt namn och telefonnummer så hör vi av oss så snart vi kan. Församlingens stödtelefon: 090-70 61 04

”Varför står den här skylten på graven?” - Skylten betyder att vi söker gravrättsinnehavare till graven. Ofta beror det på att den tidigare gravrättsinnehavaren avlidit och vi inte fått besked från dödsboet om gravrätten ska övergå till någon annan eller återlämnas. Det kan också bero på att gravrättstiden löpt ut och behöver förlängas. Dödsboet får brev om att anmäla ny gravrättsinnehavare eller förlänga gravrätten. När det har gått minst ett halvår sätter vi upp skylten på graven. Den står där i minst två åroch därefter kan gravrätten återgå till Svenska kyrkan. Det innebär att anhöriga inte längre har rätt att plantera blommor eller besluta vem som ska gravsättas i graven. Om du ser en sådan här skylt på en grav du brukar besöka så ta kontakt med församlingsexpeditionen. Vi har arbetat systematiskt med detta och för varje år som går blir det färre gravar vi behöver skylta.

Så här kontaktar du oss! Telefon 090-70 61 00, måndag-torsdag kl 9-11. Epost holmsund@svenskakyrkan.se 10

Vill du hellre komma förbi oss så har Hållplatsen öppet fredagar kl 10-11.30 under sommaren. Vill du bidra till församlingens diakonala arbete? Swisha gärna ett bidrag till Diakonikassan Swishnummer: 123 614 55 02 Hör också gärna av dig till församlingens diakoner om du vill vara med i vårat arbete! Kontaktuppgifter hittar du på svenskakyrkan.se/holmsund

Hållplatsens Food ba - Jag skulle aldrig klara mig utan er, ni är mina änglar, sa en person som nyss fått en matlåda av personalen på Hållplatsen. Det diakonala arbetet i Holmsunds församling sker ofta i mellanrummen i människors liv. Det kan handla om att människor hamnat i en utsatt situation när de väntar på ett besked om framtiden, att en utredning ska bli klar eller funderar över hur man ska hantera en ny livssituation när förutsättningarna förändrats. - Det diakonala arbetet handlar ofta om att stötta människor i utsatthet, det är vår uppgift som kyrka att möta människor där de är” säger diakon Anneli Almqvist.


Kristina Blomberg är Diakon och arbetar med stöd och hjälp till människor i utsatthet.

od bank en hjälp i livets mellanrum Maten har som vi alla vet blivit dyrare och försörjningsstödet räcker inte alltid till i slutet av månaden. Pensionen kanske inte täcker alla omkostnader man har och ett läkarbesök eller inköp av medicin kan spräcka en människas budget. När det inte finns några marginaler går det heller inte att ha en buffert för oförutsedda utgifter och man har helt enkelt inte råd att lägga de sista pengarna på mat.

mm. Detta stöd kan göra stor skillnad i en människas liv och ge en känsla av att man klarar sig över helgen eller tills pengarna kommer. När det blir mat över från församlingens verksamheter går det till matlådor som delas ut på Hållplatsen.

Men när livet utmanar finns det möjlighet att få olika typer av stöd på Hållplatsen, Holmsunds församlings verksamhetscafé som håller till i lokalen bredvid Coop i Holmsunds centrum. När caféet har öppet kan den som behöver också få mat, bröd, torrvaror, kläder, skor, hygienartiklar

- Vi vill hjälpa människor och tycker att ni gör ett så bra jobb med att hålla igång Hållplatsen, säger Terese Karlsson. Det är ju svårt för oss att hjälpa direkt men då är ni en bra mellanhand. Vi tänker förstås också på hållbarheten, att vi vill minska matsvinnet, förklarar hon.

Under två års tid har dessutom Skärgårdscaféet i Holmsund skänkt bröd som inte blivit sålt till Holmsunds församling.

11


också om att kommunicera med övriga aktörer i samhället, till exempel när någon av diakonerna följer med personer till möten med socialtjänsten, arbetsförmedlingen eller sjukvården.

”Vi kan alla drabbas av psykisk ohälsa, fysiska sjukdomar, olyckor, arbetslöshet eller missbruk” -Samhällets system är ibland lite för kantiga för hur en människas liv ändå kan se ut och då kan kyrkan också finnas där som stöd. Man kan till exempel vara inne i en långdragen process och då kan vi vara med och stötta under tiden. förklarar diaRestaurang Delisch skänker överblivna matlådor till Hållplatsen. kon Anneli Almqvist. Det På bilden ser vi Erika Holmberg och hennes mamma Annika kan vara svårt att förstå Westerlund. och navigera i en asylprocess, man kanske har en låg När det blir matlådor över på restaurang ersättning i sjukförsäkringen Delisch så skänker de dem till verksamhe- eller så behöver man hjälp när det inte ten på Hållplatsen. finns några marginaler i försörjningsstö- Att slänga mat är ett sådant onödigt slö- det. seri. Det känns fantastiskt roligt att kunna bidra med något, den lilla del som jag kan När det händer utmanande saker i livet göra, säger Erika Holmberg. Församlingen kan det vara bra att veta om att kyrkan har gör en betydligt större insats och då känns lång erfarenhet av att möta människor i det kul att vara en del av det. Det är top- kris. I kyrkan är vi vana att möta männpen att det finns en verksamhet lokalt som iskor genom hela livet med allt vad det kan sysslar med det här. innebära. - Det är en kompetens som vi är stolta Holmsunds församlings diakonala verk- över och vill att fler ska få tillgång till. Vem samhet är bred och vår foodbank är en som helst är välkommen att söka stöd, del av den. Syftet med den är att hjälpa säger Anneli Almqvist. människor som hamnat mellan stolarna och där andra stödfunktioner inte räcker Det diakonala arbetet bygger bland annat till. Det sker inte istället för samhällets på Skapelseteologin; att vi alla är skapade sociala skyddsnät utan ska finnas där när och älskade av Gud, och på Hållplatsen det krisar och de andra möjligheterna har betyder det att man arbetar efter värdeuttömts. Det diakonala arbetet handlar grunden ”Alla människors rätt till ett vär12


digt liv”. Detta är lätt att koppla till såväl evangeliet som WHO:s konvention om mänskliga rättigheter. Kyrkan är också en del av samhällets arbete för folkhälsa och då främst med arbetet kring den existentiella hälsan som innebär att ha en känsla av hälsa även då livet utmanar. - Det är också viktigt att vi hjälps åt att arbeta bort det stigma som ofta kopplas ihop med utsatthet, menar Anneli. Vi kan alla drabbas av psykisk ohälsa, fysiska sjukdomar, olyckor, arbetslöshet eller missbruk och när det händer är det lätt att förlora sin självkänsla och att självbilden förändras. Många upplever en känsla av skam och skuld som ofta är orimlig och de känslorna behöver vi bemöta och sätta i perspektiv. Vi behöver normalisera att utmaningar är en del av varje människas liv och inte ett misslyckande. - Om vi vågar prata om det som utmanar oss kan vi skapa bättre förutsättningar för att hantera det som är svårt, och kunna ta emot hjälp innan det har gått för långt. På Hållplatsen vill vi skapa ett samtalsklimat där vi kan dela det som är svårt och inte behöver bli dömda.

Kyrkans diakonala arbete möjliggörs av medlemmar i Svenska kyrkan som betalar kyrkoavgift och tack vare de gåvor som kommer in till Diakonikassan. Församlingen arbetar också med att söka olika statsbidrag för att kunna fortsätta med matutdelningen på Hållplatsen.

”Hållplatsen gjorde att jag valde att stanna kvar som medlem i Svenska kyrkan”. Förutom detta ordnas olika insamlingar, till exempel loppisar, musikaftnar, församlingsaftnar och kollekter. Och utan våra ideella medarbetare skulle vi inte kunna göra allt det vi gör idag! - I vårt arbete möts vi av en otrolig tacksamhet och många visar lättnad säger diakoniteamet. ”Ni förstår inte hur mycket det här betyder” sa en person som fick några matlådor och en påse bröd och en annan sa ”Hållplatsen gjorde att jag valde att stanna kvar som medlem i Svenska kyrkan”.

Vi vill hjälpa människor och tycker att ni gör ett så bra jobb med att hålla igång Hållplatsen” säger Tomas och Terese Karlsson på Skärgårdscaféet. Deras café stöttar Hållplatsen med bröd. Text och bild: Johanna Blom

13


- M U S I K I S O M M A R K VÄ L L torsdagar kl 18.30 Musik i sommarkväll vill bjuda dig på en del av kyrkans rika musikliv. Under sommaren satsar Holmsunds församling på att ge dig musikupplevelser utöver det vanliga. Vi kallar kvällarna Musik i sommarkväll! Efter musikprogrammet finns möjlighet att stanna kvar för ett enkelt mingelfika i kyrkans entré. Möjlighet att skänka en gåva till Diakonikassan ges också. Fri entré!

23 juni kl 18.30 Holmsunds kyrka

Frihet och form - musik av J S Bach, Piazzolla och improvisationer My Eklund blockflöjter Lisa Oscarsson orgel

30 juni kl 18.30 Obbola kyrka

Musik av bl.a. Ravel, Sibelius och Lalo Adam Schedin violin Elias Xie piano

7 juli kl 18.30 Holmsunds kyrka

Den nya världen - klassisk musik, blues och spirituals Skuggsystrar: Therése Thylin mezzosopran Lotta Karlsson piano

14


14 juli kl 18.30 Obbola kyrka

Som en bro över mörka vatten musik av Simon & Garfunkel Lisbeth Fors Malm sång och piano Ingemar Grahn sång och gitarr

11 augusti kl 18.30 Holmsunds kyrka

Thank You for the Music! sommarblandning med jazzkvintett Monica Selander sång Simon Persson piano Oscar Fridolfsson trummor Jakob Forslund bas Hannes Lundberg gitarr

- M U S I K I S O M M A R K VÄ L L Medarrangör är studieförbundet Sensus

Foto: Sean Furlonger

EN GÅVA FÖR VÄRLDEN I en tid av krig, coronapandemi och klimatförändringar är behoven av gåvor större än någonsin. Act Svenska kyrkan arbetar långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt vid katastrofer.

För allas rätt till ett värdigt liv. Din gåva gör skillnad.

SWISHA TILL

900 1223 svenskakyrkan.se/act


Knäppta händer eller öppna toaletter? Upptäck sommarkyrkan

Oavsett vad du letar efter finns chans att hitta det i landets kyrkor. Många är öppna och fyllda med konstupplevelser, stillhet och spännande historia. Med lite tur finns också laddstolpe till bilen, toaletter och sommarcafé. Gå in på www.svenskakyrkan.se/sommar och upptäck vårt gemensamma kulturarv.