hkty.fi 1/2021

Page 1

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry

Jäsenlehti 1

2021

HKTY toivottaa lukijoilleen

Mukavaa ja rentouttavaa kesää!

KORONAVUOSI JA SEN VAIKUTUKSET JÄSENYRITYKSIIN


1

2021

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry Perustettu vuonna 1868

Sisällys

Henry Fordin katu 5 F 19 00150 Helsinki puhelin (09) 665 637, 050 556 2700 hkty@hkty.fi www.hkty.fi

Pääkirjoitus .............................................................................. 3

Päätoimittaja/ taitto: Yhdistyksen toiminnanjohtaja Maria Ampuja maria.ampuja@hkty.fi

Koronavuosi yhdistyksen toiminnassa ......................................7

hkty.fi on Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen jäsenlehti, joka ilmestyy verkkojulkaisuna osoitteessa: www.hkty.fi/jasenlehdet

Digimarkkinoinnilla lisää myyntiä ......................................... 4–5 Koronan vaikutukset ................................................ 6–7

Hattuliike Wahlman 120 vuotta ................................................. 8 Hyvän kesän toivotus .................................................................... 8 Tulevia tapahtumia ................................................................ 8–9

Lehti esittelee eri käsityöaloja ja käsityöalojen yrittäjiä sekä yhdistyksen toimintaa. Jäsenlehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa, ilmestymisajankohdat: kesäkuu ja joulukuu. Aineisto oltava toimistolla edellisen kuukauden 15. päivään mennessä.

Etukannen kuva: E. R. Wahlman Oy Lehden tekstit ja kuvat, jos ei toisin mainittu: Maria Ampuja

HISTORIIKKI Lue sekä uusi että vanha historiikki sähköisenä: www.hkty.fi

Kansi: Hattuliike Wahlman täytti kesäkuussa 120 vuotta. Liike sijaitsee Senaatintorin kupeessa osoitteessa Sofiankatu 5.

sivu


Pääkirjoitus MITÄ KORONA ON OPETTANUT Kuuntelen Petula Clarkin hienoa kappaletta ”La nuit n’en

finit plus”, suomeksi ”Yö ei lopu koskaan”. Vaikka laulu käsittelee hieman toisenlaisia ajatuksia kuin nyt mielessäni on, niin laulun sanat ovat tulleet kuluneen vuoden aikana usein mieleeni. Aika usein on tuntunut, että yö ei lopu koskaan.

Koronaepidemia (jatkossa tässä kirjoituksessa K) on kos-

Kuva Aku Isotalo

kettanut meitä käsityöläisiä, pienyrittäjiä ja vähän isompiakin yrittäjiä epätasaisesti. Jotkut ovat joutuneet lopettamaan toimintansa tai etsimään mitä tahansa korvaavaa menetettyjen töiden ja mahdollisuuksien tilalle, toisilla on taas ollut ennätysvuosi. Mitä enemmän työ on ollut ihmisten kohtaamista ja palvelujen ja tuotteiden tarjoamista heille, todennäköisesti sitä huonommin on mennyt taloudellisesti. Matkailuala on ollut yksi suurimmista kärsijöistä, ja siihen liittyen ihmisten liikkuvuuden vähenemisestä ovat kärsineet monet yritykset ravintoloista torimyyjiin.

Useimmat ovat nähneet K:n pelkästään huonona asiana, sillä menetettyjen töiden lisäksi on menetetty sosiaalinen elämä, kun rajoitukset ja suositukset ovat estäneet kohtaamasta ystäviä ja sukulaisia.

Nyt tämä alkaa kuulostaa leipääntyneen poliitikon tai epätoivoisen papin puheelta. Vaihdan näkökulmaa.

Mitä K on opettanut? Ehkä jotain hyödyllistä? K on opettanut, että uusiutuminen on tärkeää. Pienten ja suurten yritysten on hyvä avata kaikenlaiset ikkunat ja kanavat maailmaan. Aiemmin hyväksi havaittu toimintatapa, tuote tai palvelu ei välttämättä ole nyt ja tulevaisuudessa paras mahdollinen. Joidenkin kohdalla uusiutuminen on merkinnyt tuotevalikoiman uudistamista tai kotiinkuljetustoiminnan aloittamista. Uusiutuminen on voinut olla myös sitä, että on vaihdettu asiakaskohderyhmää. Aika moni entinen fine dining -yrittäjä on nyt pittoreskin pizzerian pyörittäjä.

Useat yrittäjät ovat nyt monen vuoden pähkäilyn jälkeen

K:n motivoimina viimein laittaneet nettikaupan pystyyn ja aktivoituneet Instagramissa ja sosiaalisessa mediassa, sillä maailma alkaa olla aidosti globaali, asiakas voi ihan yhtä hyvin löytyä Australian Perthistä kuin Itä-Suomen Möhköstä.

Etätyö on lisääntynyt, sen tietävät kaikki, mutta monet

pienyrittäjät ovat huomanneet, että noilla etätyövälineillä voivat myös kovien materiaalien osaajat saada lisätuloja. Toimistotöiden uuvuttamat asiakkaat ovat valmiita maksamaan siitä, että he saavat seurata, kun joku dreijaa saviastiaa, sorvaa puuvatia tai puhaltaa lasipalloa. Tai saavat opetusta siitä, kuinka villapaitaan neulotaan hihat tai korunauhaan tehdään liukusolmu. Ja jos tällaisen striimaus- tai etäopetuspalvelun saa rakennettua, niin tulovirtaa on mahdollista kasvattaa globaalissa verkossa.

K on opettanut sen, että Herakleitos oli oikeassa sanoessaan: Kaikki virtaa, mikään ei pysy paikallaan.

On melko todennäköistä, että K:n kaltaisia yllätyksellisiä

tapahtumia tulee esiintymään jatkossakin, kenties useinkin. Siksi jokaisen on viisasta kehittää omaa osaamistaan monipuolisesti, siitä on hyötyä myös ns. normaaliaikoina. Kenenkään ei tarvitse olla mestari joka saralla, mutta kuten Kaisa Korhonen lauloi 1960-luvun lopussa laulussa ”Huomenna on paremmin”: Jos yksi pettää ja toinen jättää niin, kolmas ystävä on.

Ihmislajin perusominaisuuksiin kuuluu se, että

vanhan ja hyväksi havaitun ohella kaikki uusi viehättää ja kiinnostaa. Ilman tuota piirrettä ihmiskunta kykkisi vieläkin luolan perällä.

Minulle yksi K:n suurimmista vaikutuksista on ollut se,

että olen nähnyt kuinka kaunis maa Suomi on. Olen löytänyt Ahvenanmaan ja rannikkoseudut, Etelä-Suomen pienet kylät, Keski-Suomen kansallispuistot ja pääkaupunkiseudun kätketyt aarteet, merikotkatkin. Ja lähiseuduilla liikkuessani olen muistanut jälleen kävelyn ja pyöräilyn ihanuuden.

Tärkein oppi on kuitenkin ollut sen tajuaminen, että elämä on joukkuelaji – ilman toisia ihmisiä elämä on tylsää eikä yö lopu koskaan. Jukka Isotalo Evolum Oy HKTY:n valtuuston ja johtokunnan jäsen hkty.fi 1�2021


TEKSTI MARIA AMPUJA KUVA MAARIT FELLMAN

Digimarkkinoinnilla LISÄÄ MYYNTIÄ Yhdistyksen kevätkokouksen aluksi jäsenyrittäjät kuulivat todellisen innostuspuheenvuoron kun markkinoinnin ammattilainen, verkkokauppias ja yrittäjä Maarit Fellman kertoi miten some-kanavia kannattaa hyödyntää ja miten pienellä budjetilla saadaan lisää myyntiä. Saimme vinkkejä, ideoita ja esimerkkejä some-sisältöihin, kuviin ja teksteihin.

Maarit Fellman on Intoo Koulutuksen kouluttaja ja pienyrittäjä, joka on perehtynyt edullisiin ja kustannustehokkaisiin markkinointikeinoihin. Hän perusti ensimmäisen verkkokaupan vuonna 2010 ja kokopäiväiseksi yrittäjäksi hän ryhtyi 2015. Hänellä on kaksi yritystä, joista toinen on Coruu, joka tekee silikonimateriaalista koruja. Korut valmistetaan Suomessa ja yrityksellä on lisenssi valmistaa myös Muumi-koruja. Toinen yritys on Intoo Koulutus, joka tarjoaa hyödyllisiä ja käytännönläheisiä koulutuksia yrittäjille mm. juuri digimarkkinointiin

hkty.fi 1�2021

ja verkkokauppaan liittyen. Maarit kertoi, että kuluttajien ostokäyttäytyminen on muuttunut pysyvästi jo ennen korona-aikaa. Asiakas selaa tietoja ja tekee ostoksia verkossa, ja verkko-ostosten määrä lisääntyy koko ajan. Kuulimme, että on oleellista ymmärtää pitäisikö oman yrityksen markkinointia tehdä ns. työntö vai veto -periaatteella. Työntö tarkoittaa, että asiakkaan tarve on uinuva ja sille luodaan markkinoinnilla tarve ostaa tuote tai palvelu. Veto tarkoittaa, että asiakkaalla on jo tarve ostaa ja hän etsii myyjää, joten yrityksen on löydyttävä

Googlen ensimmäiseltä sivulta, toimenpiteet ja markkinointibudjetti kohdistetaan tähän. Markkinoinnissa on kolme keinoa ylitse muiden: Google, sosiaalisesta mediasta Facebook ja Instagram sekä sähköposti. Näistä sähköposti on kaikista halvin ja tehokkain. Sähköpostimarkkinointi ei tässä tarkoita tavallisen sähköpostin lähettämistä asiakkaille vaan ns. uutiskirjeitä, jotka laaditaan sitä varten kehitetyillä ohjelmilla. Asiakkaan ostoprosessi alkaa Googlesta, yrityksiesi on silloin näyttävä Googlen ekalla sivulla, että se löydetään.


Kevätkokouksessa puheenvuoron pitänyt kouluttaja Maarit Fellman oli kokouksessa mukana etänä Teamsin kautta, niin kuin kaikki kokousosallistujatkin.

Polku johtaa ihan ilmaiseksi sieltä omille sivuillesi. NETTISIVUT MOBIILISTI

Mobiilin merkitys on valtava, nettiajasta 80 % selataan kännykällä. Kannattaa siis panostaa tähän ja käydä omilla sivuilla katsomassa miltä ne näyttävät kännykällä selatessa. Nykyään kannattaa kehittää nettisivujaan mobiili edellä. Google ei edes näytä vanhanaikaisia tai vanhentuneita sivuja hakutuloksissaan. Eli jos et ole tehnyt muutoksia nettisivuille pitkään aikaan, putoaa sivut hakutuloksista.

si niin mainokselta vaan olisi osa uutisvirtaa ja ettei mainos näytä yrityksen julkaisulta vaan olisi enemmän kerronnallista. Pieni kotikutoisuus ei ole yhtään pahasta vaan se tekee mainoksesta ja yrityksestä helposti lähestyttävän.

julkaisua, lähikuvat ovat parhaita, samoin lisää valoa ja kirkasta kuvaa. JÄSENYRITTÄJÄT INNOSTUIVAT

Maaritin mark”IHMISET KIINNOSTAVAT kinointia motivoivan tietoisOMA PERSOONA KULUTTAJIA, LAITA OMA kun perusteella, PELIIN ainakin kolme NAAMASI PELIIN” Ja mikä kuluttajia ja yhdistyksen nettiselaajia kiinnostaa? jäsenyrittäjää inIhmiset kiinnostavat! Laita nostui markkinointikoulutukoma naamasi peliin, kehottaa sesta ja ilmoittautuivat, tai ilmoittivat Maarit. Yksin- ja pienyrittäjillä on lyötyötekijänsä, mukaan tulevaan koulutukmätön etu ja markkina-arvo, minkä isot seen. Yksi heistä on Boutique Bigarren yritykset helposti menettävät eli yrittäjä mallimestari Pirjo Savolainen. Mikä sai itse ja yrittäjän oma persoona. Joten Pirjon lähtemään mukaan, hänellä on omat kasvot kannattaa ehdottomasti hyö- kuitenkin jo 37 yrittäjävuotta takana ja dyntää, niillä saa huomionarvon. Myös vaikka millä mitalla kokemusta myös eläimet vetävät aina puoleensa, samoin markkinoinnista? – Käsityöyrittäjällä ei tarinat. ole koskaan liikaa osaamista markkinoin-

Nettisivuilla sisältö ratkaisee! Mieti tarkkaan myös avainsanat, otsikoinnit ja kuvien nimeäminen, nämä kaikki vaikuttavat hakutuloksiin. Sisältö ratkaisee sen kuinka paljon kävijät viettävät siellä aikaa, siksi videot on hyvä keino luoda sisältöä yrityksestäsi. Mobiiliyhteensopivuuden ja kiinnostavan sisällön lisäksi nopeus on myös ratkaiseva tekijä. Sivujen on avauduttava nopeasti, muuten asiakas kyllästyy ja on jo kohta kilpailijan sivuilla. OLE AKTIIVINEN

Sosiaalisesta mediasta tehokkain on Facebook ja toisena tulee Instagram. Maarit tietää mistä puhuu, hän seuraa oman markkinoinnin tehokkuutta ja miten se vaikuttaa suoraan myyntiin verkkokaupassa. Hän on toiminut jo kuusi vuotta kouluttajana ja jos vuodessa on koulutuksissa mukana 600 yritystä, tulee tästä jo roppakaupalla kokemusta. Maarit puhuu myös toiston merkityksestä, ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen vaan samaa sisältöä voi hyödyntää aina uudestaan. Ei kuluttaja välttämättä muista, että tämä juttu oli esillä jo viime viikolla. Uusin strategia tänä vuonna some-kanavissa on selkeästi, että sulaudu markkinoinnilla uutisvirtaan. Facebookin mainonta ei toimi ilman rahaa, ilmainen sisältö näkyy vain noin 10 % kävijöistä. Facebookissa saa myös tehokkaasti rajattua ja kohdennettua mainontaa ja sen voi tehdä myös pienellä budjetilla. Mutta mieti kuitenkin, miten mainos ei näyttäi-

Kannusta asiakkaitasi julkaisemaan kuvia eri kanavissa, referenssit ja hyvät palautteet vaikka videoiden muodossa ovat kiinnostavia. Näytä yritystä kulissien taakse! Anna katsojan kurkata takahuoneeseen. Tämä tuo mielenkiintoista sisältöä sekä myös perustelee hintaa. Näytä piilossa olevia työvaiheita, arkisia tilanteita töistä. Esittele omia töitäsi, kerro tarinaa, järjestä kilpailuja, kyselyitä ja arvontoja. Näistä saat myös kerättyä niitä sähköpostiosoitteita markkinointia varten. Maaritin mukaan tämän ja ensi vuoden aikana 80 % kaikesta some-sisällöstä on videoita. Tähän siis kannattaa kyllä satsata! Valokuvat kannattaa rajata ennen

Yhdistyksen jäsenyrittäjä Pirjo Savolainen on aktiivinen somettaja, hallussa ovat niin Facebook kuin Instagram. Tässä poiminta hänen Insta-kuvistaan.

nista. Innostava, asiansa osaava kouluttaja, jolla on kokemuspohjaista tietoa aiheesta, inspiroi kouluttautumaan, toteaa Pirjo. – Nykyään on hyödyllistä mennä mukaan verkkokauppaan. Sen myötä saa myös enemmän näkyvyyttä yritykselle. Intoo Koulutuksella on tehokkaita ja hyviä koulutuksia juuri pienyrittäjille mm. verkkokaupan perustamisesta. Seuraa alkavia koulutuksia ja ole yhteydessä suoraan kouluttajaan jos kiinnostuit. Lue lisää www.intoo.fi hkty.fi 1�2021


Koronan vaikutukset Kysyimme viime vuoden kesäkuussa jäsenistöltä miten koronatilanne on vaikuttanut heidän yritykseensä ja nyt kysyimme asiaa uudestaan. Vastausaktiivisuus oli pienempi kuin vuosi sitten mutta saimme hienosti 21 toimialan vastaukset. Kiitos kaikille vastanneille!

Koronaepidemian jatkuessa jo yli vuoden, se on varmasti yllättänyt kaikki pitkittymisellään. Olemme edelleen olleet ahtaalla koronarajoitusten kanssa tänä keväänä ja epävarmaa on ollut miten kesän tilanne kokoontumisten ja tapahtumien suhteen etenee. Nyt näyttää, että kesällä voisimme liikkua ja kokoontua vapaammin mutta miten tilanne taas kehittyy kesän jälkeen ja loppuvuoden osalta, jää nähtäväksi. Varmasti ns. turnausväsymys on kohdannut myös jäsenyrittäjiämme ja kyselyyn koronan vaikutuksista saimme siksi viime vuotta vähemmän vastauksia. Tällä kertaa 24 jäsenyrittäjää vastasi kyselyyn 21 eri toimialalta.

hkty.fi 1�2021

Koronatilanteesta johtuen noin 62 prosentilla vastaajista liikevaihto on pienentynyt. Tämä tietysti tarkoittaa, että lähes 40 prosenttiin vastaajista, koronapandemialla ei ole ollut vaikutusta, ainakaan liikevaihtoa pienentäen. Vastaajista 30 prosentilla liikevaihto pienentyi yli 50 % ja 20 prosentilla liikevaihto pienentyi 20–50 % ja 12,5 prosentilla 10–15 %. VAIKUTUKSET VAIHTELEVIA

Pandemian alkaessa viime vuoden maaliskuussa, varmaan kaikissa yrityksissä vaikutukset huomattiin, mutta sen jälkeen osaan toimisaloista tilanne ei ole vaikuttanut ollenkaan, tai ei ainakaan negatiivi-

TEKSTI MARIA AMPUJA ISO KUVA JUSSI JYVÄLAHTI

sesti. Vastaajista 17 prosentilla ei näkynyt vaikutusta liikevaihtoon ja 20 prosentilla liikevaihto kasvoi kun tarkastellaan koko korona-ajan tilannetta. Alat, joihin korona on vähiten vaikuttanut, ovat rakennus-, huolto- ja korjaustoimintaan liittyvät alat mm. ilmanvaihto-, peltisepän ala ja nahkavaatteiden muodistus ja valmistus. Kodinsisustukseen liittyvät alat mm. kehystäjät kertoivat, ettei korona-aika ole vaikuttanut ollenkaan tai että liikevaihto on kasvanut. Pahiten kärsineet alat ovat tietysti joko matkailuun tai ihmisten liikkumiseen suoraan liittyvät alat esim. tapahtuma- ja messujärjestäjät tai pesula-ala, joiden asiakkaita ovat pääosin hotellit. Tämänkin vuoden vastaajista yli puolet oli yksinyrittäjiä eikä lomautukset koskenut heitä mutta työnantajina toimineista puolet eli 5 yrittäjää kertoi joutuneensa lomauttamaan. Kaksi yritystä kertoi palkanneensa lisää työntekijöitä koronatilanteen aikana.


JÄSENYRITTÄJILLÄ ERI TILANTEET

Vasen kuva: Helsinkiä hieman eri vinkkelistä, valokuvaaja Jussi Jyvälahti kuvaa kaupunkia myös dronella.

Yhdistyksen jäsenyrittäjä valokuvaaja Jussi Jyvälahti kertoo, ettei koronatilanne ole vaikuttanut hänen toimintaansa lainkaan. – Pikemminkin minulla on positiivinen ongelma, töitä alkaa olla sen verran paljon, että kohta jostain päästä pitää alkaa vähentämään, nyt mennään jo aika lailla äärirajoilla, toteaa Jussi tilanteestaan. Hän on selvinnyt terveenä korona-ajasta vaikka on ollut viikoittain tekemisissä parinkymmenen ventovieraan ihmisen kanssa heidän kodeissaan. – Varovaisuus ja käsihygienia, jota olen oikeastaan noudattanut jo ennen korona-aikaa varmaakin auttavat asiaa, sanoo asuntokuvauksia ja upeita luonto- ja muotokuvia tekevä Jussi Jyvälahti.

Oikea kuva: Modistimestari Memmu Lankila valmistaa tohtorinhattuja ja yliopistojen promootioiden siirryttyä, on hänen työnsä vähentyneet. Memmu palkittiin Vuoden Mestariksi vuonna 2019.

TUKEA HAETTU JA SAATU

Vastanneista yrittäjistä 54 % oli saanut jotain tukea korona-aikana. Neljä yritystä oli saanut kehittämistukea mm. IT- ja digitalisaatiouudistusta, verkkokaupan perustamista tai nettisivujen uusimista varten joko Business Finlandilta tai ELYkeskukselta. Tukea yritystoimintaan oli haettu ja saatu myös Valtiokonttorilta sekä edellä mainituilta tahoilta. Yksi vastaajista oli saanut myös Kelalta työttömyyskorvausta. Neljä vastaajaa oli hakenut tukea mutta ei ollut sitä saanut. Vastaajista 7 yrittäjää sanoi, ettei ollut tarvetta tai edellytyksiä hakea mitään tukia. Vastauksista tuli myös esille, että neuvoja tukien hakemiseen oli saatu Suomen Yrittäjistä sekä kirjanpitäjältä. Vastaajista 12 yrittäjää oli saanut vuokranmaksuun huojennusta joko alennuksen tai maksuajan muodossa. Kuudella vastaajista oli käytössä omat tilat. Ja näiden lisäksi kuusi vastaaja joko ei ole saanut tai kysynyt vuokrahuojennusta. Vastaajista vain 2 henkilöä kertoi itse sairastaneensa koronan eli koronatestillä testattuna saanut positiivisen tuloksen tartunnasta. Sen lisäksi kaksi yrittäjää

mainitsi työntekijän sairastuneen. Kaksi vastaajaa oli myös ollut kotona karanteenissa kun lapsen koulussa tai päiväkodissa on havaittu tartunta. Yksi vastaajista kertoi, että vaikka yrittäjiä on kehotettu opiskelemaan uutta ja varsinkin kehittämään digitaalisia taitojaan, ei kouluttautuminen oppisopimuksella onnistu, jos yrittäjä on korona-aikana työttömänä eikä maksa esim. YEL-maksua. Vastauksista tuli myös esille, että vaikka vaikutus liikevaihtoon ei olisi ollut erityisen suuri, on korona-aika ollut joillekin todella stressaavaa epätietoisuuden ja taloudellisen epävarmuuden takia.

Modistimestari Memmu Lankilan tilanne on toisenlainen koska kaikki yliopistojen promootiot ovat siirtyneet jo useaan kertaan myöhemmäksi koronan vuoksi. Memmu tekee pääasiassa tohtorinhattuja. – Nyt näyttää, että keväällä 2022 pidetään lähes joka yliopistossa promootio. Tohtorinhatun tilaaminen ei tunnu vielä ajankohtaiselta mutta ruuhkaa on tiedossa. Liikevaihtoni on vähentynyt paljon, ainakin 50 %. Memmu on hakenut Valtiokonttorilta kustannustukea ja sai myönteisen päätöksen saman tien. – Olen tehnyt etätöitä yli vuoden ja välttänyt julkista liikennettä sekä ihmismassoja, kertoo Memmu miten on itse selvinnyt sairastumatta.

Koronavuosi yhdistyksen toiminnassa Koronatilanteen ja kokoontumisrajoitusten jatkuminen on näkynyt myös yhdistyksen toiminnassa. Sen lisäksi se on vaikuttanut yhdistykseen vuokranantajana. Kovin paljon jäsentoimintaa emme uskaltaneet edes suunnitella kun tilanne näytti jatkuvan entisellään. Maaliskuulle varatut oopperaliput Madama Butterflyhyn peruuntuivat kun kaikki Oopperan näytökset oli peruttu. Perinteisesti kesän alussa järjestettävä Pohjoismainen kokous siirtyi jo toisen

kerran seuraavalle vuodelle. Ensi vuonna järjestöt kokoontuvat Osloon. Yhdistyksen jäsenille tarkoitettu Opintopäivät siirrettiin myös ensi vuoden syksyyn. Matkalle Salzburgiin lähdetään toivottavasti vuoden 2022 syyskuussa. Tämän vuoden kokoukset on pidetty kokonaan etäyhteyksien kautta, kevätkokouksen luennoitsijakin esiintyi Teamsin kautta. Alkuvuonna tuli myös päätös Patentti- ja rekisterihallituksesta, että yhdistyksen uudet säännöt on hyväksytty.

Niitä päivitettiin juuri etäkokoontumisia ajatellen. Syksyksi on suunniteltu yhdistyksen perinteistä ohjelmaa jäsenyrittäjille. Toimintaa toteutetaan sen mukaan mikä on turvallista järjestää ja millaista ohjelmaa jäsenet toivovat. Tulevasta ohjelmasta voit lukea lehden viimeisiltä sivuilta. Toivottavasti rokotusten ja sen myötä taudin hiipumisen kautta pääsisimme taas tapaamaan toisiamme, onhan sitä jo odotettukin! hkty.fi 1�2021


Hattuliike Wahlman 120 vuotta Kesäkuussa tuli kuluneeksi 120 vuotta siitä kun Elis Robert Wahlman perusti hattuliikkeen Viipuriin vuonna 1901. Perustaja Elis Wahlman oli hattumaakarin poika Helsingistä. Hänen isänsä John Wahlman oli perustanut hattuliikkeen Helsinkiin jo vuonna 1883. Nuorena Elis sai huopahattujen prässäys- ja silinterien valmistusopin isältään. Koska Elis halusi itsenäistyä, perusti hän oman liikkeensä Viipuriin, joka oli tuohon aikaan kansainvälinen ja vilkas kauppakaupunki. Wahlmanin silinterien laatu oli niin tunnettu kautta koko suuriruhtinaskunnan, että Pietariin matkalla olevat herrat pysähtyivät Viipuriin silinteriostoksille. Myöhemmin E.R. Wahlman Oy toimi vuosikymmeniä Helsingissä PohjoisEsplanadilla, josta maineikas hattuliike, vuonna 2001 täyttäessään 100 vuotta, siirtyi nykyiselle paikalleen Sofiankadulle.

Perinteikäs hattuliike juhli syntymäpäiviään työn merkeissä ja jatkaa edelleen tohtorinhattujen, ylioppilas- ja teekkarija tradenomilakkien valmistusta sekä erilaisten päähineiden myyntiä vuosikymmenten kokemuksella. Lakkeja voit tilata myös verkkokaupasta ja myymälästä löydät koivupuiset vanerirasiat lakkien ja asusteiden säilytykseen. – Wahlmanille on ollut pitkän historiansa aikana ilo valmistaa hattuja ja lakkeja hyvinkin kirjavalle asiakaskunnalle, niin nuohoojille, veturinkuljettajille, ylioppilaille, teekkareille, Suomen presidenteille, naapurimaan kuninkaallisille kuin eri taiteen alojen edustajillekin, kertoo Anna Tanskanen Hattuliike Wahlmanista. Liikkeen arkistoista löytyy päänmuodot muun muassa F. E. Sillanpäältä, Väinö Linnalta ja presidentti Urho Kekkoselta sekä tuhansilta muilta tohtoriksi väitelleiltä tai kunniatohtoreilta.

HKTY toivottaa lukijoilleen

YRITTÄJÄPÄIVÄT JYVÄSKYLÄSSÄ Pe–la 24.–25.9.2021

Mukavaa ja rentouttavaa kesää!

Yhdistyksen Salzburgin matkan peruunnuttua tämän vuoden osalta, jäsenyrittäjillä on mahdollisuus ilmoittautua mukaan Suomen Yrittäjien valtakunnallisille Yrittäjäpäiville yhdistyksen ryhmään. Tapahtuma järjestetään Jyväskylässä juuri samana viikonloppuna kuin oli tarkoitus lähteä matkalle Itävaltaan. Yrittäjäpäiville lähdetään junalla yhdistyksen ryhmän kanssa ja matkalle voivat osallistua kaikki jäsenyrittäjät seuralaisineen. Ilmoittautumisohjeet ja matkan hinta ohjelmineen ilmoitetaan sähköpostilla jäsenille. Yrittäjäpäivillä kohdataan bisneslöylyjen sekä yrittäjägaalan äärellä yrittäjäkollegoja ja yhteistyökumppaneita. Yrittäjäpäivät ovat täynnä kiinnostavaa bisnessisältöä ja viihdettä. Lue lisää: ohjelmasta www.yrittajapaivat.fi

hkty.fi 1�2021

”... tuoksut vanamon ja varjot veen; niistä sydämeni laulun teen.” – Eino Leino –


Tulevaa ohjelmaa JÄSENTILAISUUKSIA, RETKIÄ JA MATKOJA

RAPUJUHLA Lauantaina 4.9.2021 klo 16–21

Kuvan copyright Fiskars Village

Rapujuhlaa on tarkoitus viettää tänä vuonna koronatilanteen niin salliessa yhdistyksen toimistolla. Yhdistys järjestää mukavan illanvieton missä jäsenet tapaavat ja tutustuvat toisiinsa rapujen syönnin merkeissä. Ilta laskutetaan ns. omakustannehintaan. Jos et syö rapuja, voit silti osallistua, rapujen tilalla on silloin herkullinen tapaslautanen.

K E S Ä R E T K I  2 0 2 1 Fiskarsin ruukkikylä Raasepori Lauantaina 21.8.2021 Kesäretkeä vietämme viehättävässä Fiskarsin ruukkikylässä. Retken pääkohteena on tutustuminen keraamikko Karin Widnäsin Studiokeramiikan museoon ja galleriaan, KWUM täytti kesäkuussa kaksi vuotta. Lounasta syömme Kuparipajassa ja lounaan jälkeen tutustumme Onoma osuuskunnan toimintaan ja Tehdas-näyttelyyn. Ennen kotiinlähtöä vierailemme Ägräs Distilleryssä, johon meillä on varattuna tislaamokierros ja tasting. Retkelle lähdetään klo 9:15 Helsingistä ja Helsinkiin palataan noin klo 20. Ilmoittaudu viimeistään 6.8.2021 sähköpostiin: maria.ampuja@hkty.fi Retken hinta: 95 €/hlö/ HKTY:n jäsenet Retkelle ovat tervetulleita HKTY:n jäsenyrittäjät sekä Helsingin Mestarikillan jäsenet seuralaisineen ja perheenjäsenineen!

Tervetuloa mukaan!

Niin kuin taivaassa Helsingin Kaupunginteatteri Keskiviikkona 20.10.2021 klo 19 Musikaali kertoo menestyneen kapellimestarin Daniel Daréuksen paluusta lapsuuden kotiseudulleen pieneen pohjoisruotsalaiseen kylään. Terveysongelmista kärsinyt huippumuusikko haluaisi elää hiljaiseloa, mutta löytää pian itsensä johtamasta kyläläisten kirkkokuoroa, ja keskeltä värikästä ja elinvoimaista yhteisöä.

Hinta noin 95 €/hlö, riippuu osallistujamäärästä. Hinta sisältää alkuruuan noutopöydästä, kotimaiset ravut 10 kpl pääruokana ja jälkiruuan, snapsin ja puoli pulloa valkoviiniä. Sitova ilmoittautuminen 20.8.2021 mennessä: maria.ampuja@hkty.fi. Mukava jäsenilta tiedossa, tervetuloa mukaan!

TIEDOSSA MYÖS: Viini-ilta toimistolla Yhdistyksen jäsenille tarjoutuu jälleen syksyllä hieno tilaisuus saada viinitilallinen Hervé Lichtlé Ranskasta Alsacen alueelta esittelemään viime vuoden satoa toimistotiloihimme Hernesaareen. Viini-illan päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin. Opintopäivät Salzburgiin syksyllä 2022 Matka jouduttiin tältäkin vuodelta perumaan ja suunnitelmat siirrettiin ensi vuoteen. Uusia matkapäiviä ei ole vielä päätetty, niistä tiedotetaan myöhemmin. Matka suuntautuu alppimaisemiin Itävaltaan. Tutustumme Salzburgin kaupunkiin ja Tirolin alueeseen pitkän viikonlopun mittaisella matkalla ja vierailemme mm. eri alojen käsityöverstaissa ja suolakaivoksessa.

Tämä elokuvanakin tunnettu elämänvoimainen, koskettavia kohtaloita ja vapauttavaa iloa sisältävä tarina tarjoaa katsojalle lämpöä ja balsamia sielulle. Hinta 99 €/hlö. Hinta sisältää lipun (81 €) ja väliaikatarjoilut. Paikat sijaitsevat parvekkeella riveillä 2 ja 3. Ilmoittaudu viimeistään ma 20.9.2021 sähköpostiin: maria.ampuja@hkty.fi. hkty.fi 1�2021


Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen jäsenenä saat paljon hyviä jäsenetuja, muistathan hyödyntää niitä:

kotisivuillemme ja pääset mukaan yhteismainoksiin. Jäsenlehdessä myös

Käsityöyrittäjä, tule jäseneksi! – Saat jäsenetuja ja näkyvyyttä

esittelemme yhdistyksen jäsenyrityksiä.

Jäseneksi hyväksytään pääkaupunkiseudulla toimivat

Kursseja järjestämme jäsenten toivomusten mukaan, viimeksi on järjes-

käsityö-, pienteollisuus- ja palveluyritykset. Uudet jäsenet

tetty mm. kotisivu-, valokuvaus- ja kuvankäsittelykurssit.

hyväksyy yhdistyksen johtokunta. Jäsenhakemuslomak-

Näkyvyyttä ja yhteismainontaa Yhdistyksen jäsenenä saat yritystietosi

Kulttuuri- ja virkistystarjontaa Järjestämme jäsenyrittäjille perheineen virkistäviä retkiä, yritysvierailuja, opastettuja kiertokäyntejä sekä ooppera- ja teatteri-iltoja. Tapaamisilla tutustut myös muihin yrittäjiin. Suomen Yrittäjien jäsenyys Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys on

keen voit täyttää kotisivuillamme, sen voi myös tulostaa ja skannata tai postittaa yhdistykselle. Voit myös pyytää sen paperisena postitse.

Katso www.hkty.fi ja täytä/ tulosta/ pyydä jäsenhakemuslomake!

yksi Suomen Yrittäjät ry:n perustajajäsenistä ja olet yhdistyksen jäsenenä

Lisätietoja: Maria Ampuja

myös Suomen Yrittäjien jäsen. Heidän tarjoamat jäsenpalvelut ja -edut

maria.ampuja@hkty.fi

tarjotaan jäsenille erillistä vuosimaksua vastaan.

puh. 09 665 637, 050 556 2700

Katso edut www.yrittajat.fi/jasenedut

Katso myös www.facebook.com/hkty.fi

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen jäsenille tarjottavat edut!

YRITTÄJYYTEEN ASIANTUNTEMUSTA! YRITTÄJYYTEENLIITTYVÄÄ LIITTYVÄÄ ASIANTUNTEMUSTA Jäsenenä saat asiantuntijan apua sosiaaliturvassa, yritysJäsenenä saat asiantuntijan apua sosiaaliturvassa, yritysjurijuridiikassa, sopimusasioissa, verotuksessa, markkina-, teollis- ja diikassa, sopimusasioissa, verotuksessa, markkina-, teollis- ja kilpailuoikeusasioissa, työelämän juridiikassa, ympäristöasioissa, kilpailuoikeusasioissa, työelämän juridiikassa, ympäristöasioissa, maksuliikenteessä, koulutusasioissa, sukupolvenja omistajanmaksuliikenteessä, koulutusasioissa, sukupolven- ja omistajan-

vaihdoksissa. Suomen Yrittäjien asiantuntijoiden lisäksi opastusta ja neuvontaa yritystoiminnassa. Suomen Yrittäjien omikäytössäsi on sadan ulkopuolisen ammattilaisen verkosto. en asiantuntijoiden lisäksi käytössäsi on lähes sata valtakunnan Soita maksuttomaan neuvontapalveluumme arkisin kello eturivin asiantuntijaa. 9–16 puh. 09 229 221. Puhelusi yhdistetään asiantuntijalle. Neuvontapalvelu toimii arkisin klo 8–18 numerossa 09 229 222.

AINUTLAATUISET VALTAKUNNALLISET JÄSENEDUT 2016! Varaudu kertomaan jäsennumerosi.

vaihdoksissa. Maksuton puhelinneuvonta antaa monipuolista

Yhteistyökumppanimme haluavat olla mukana yrittäjien viestintään, autopesuun, autonvuokraukseen, majoitus- ja menestystarinoissa. KäytäAINUTLAATUISET edut hyväksesi. Saat alennuksia kokouspalveluihin, kulttuuriin sekä säästöä polttoainekuluihin. VALTAKUNNALLISET JÄSENEDUT ja etuja mm. vakuutusturvaan, laivamatkustukseen, matkaKatso lisää www.yrittajat.fi/jasenedut Yhteistyökumppanit tarjoavat jäsenetuja, katso nämä ja muut edut www.yrittajat.fi/jasenedut


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.