Page 1

Hyttemeny

Hyttemeny Frihet til bare å ha fri …

www.hibahus.no

© HIBA HUS | Idé og utforming: Oktan | Tekst: Cox | Illustrasjon og foto: Per Søviknes, InkaLill, 3Seksti, Jotun | Trykk: Molvik Grafisk AS

Frihet til bare å ha fri …


�

�

Et sted hvor naturen bestemmer takten og utsikten

En hytte til friheten


Frihet til å velge sin egen hytte Hvem drømmer ikke om et sted hvor naturen bestemmer takten og utsikten, friheten og tiden? ja, hvem har ikke lyst på sin egen hytte?

kan hende er det noe veldig norsk over det. Å finne et sted hvor naturen er rundt oss, et sted hvor det handler om å ha fri. Å ha et sted for seg selv, en hytte til frihet. I norge har vi særlig gode muligheter hva kommer til plass og storslått natur, det er nok noe av grunnen til at hyttetradisjonen står så sterkt hos oss. Det er rundt 400 000 hytter her i landet. noen av dem er en levende drøm fra den første tanken til det siste tømmeret. Mye fordi man benytter seg av dem som kan det med hytter, som HIBA® med over 40-års erfaring på området. Med HIBA® velger du noen som virkelig kan faget og noen som du kan stole på helt fra planlegging til du tråkker inn over dørterskelen og møter hyttedrømmen i det virkelige liv. Det er også hva HIBA® vil ta tak i, det å realisere sin hyttedrøm. vi gjør det med bakgrunn i hva det vil si å bygge noe eget, og hva det vil si å være menneske, i naturen, med sin helt egen vidunderlige hytte. Hyttene fra HIBA® har alle navn fra fugler. Det står for frihet, eleganse og enkelhet. Det er slik vi bygger hyttene og det er slik vi håper at hyttemenyen fremstår for deg. Snart kan den stå der, hytten din. Det er bare å gi oss et vink, så skal vi sørge for at du får det du drømmer om.


Hyttemeny Falken

Sisik 2

Romslig og tilpasset

Lysende funkis Side 6-7

Finken

Side 32-33

Skarven

kunstnerisk frihet

Helnorsk kystkultur Side 8-9

Fossekall

Side 34-35

Svanen

Åpner for naturen

Sørlandsinspirert prakt Side 10-11

Gjøken

Side 36-37

tiur

Luftig eller lunt

klassisk oppstuggu Side 14-15

Hauken

Side 38-39

tjelden

Den fine formen

Lun skjærgårdshytte Side 16-17

Hegre

Side 40-41

ørna 1

Frihet til sjøen

Perler og panorama Side 18-19

Heilo

Side 42-43

ørna 2

Storslått perfeksjon

vill og vakker Side 20-21

Hubro

Side 44-45

ørna 3

Majestetisk harmoni

Lekker tilværelse Side 22-23

Side 46-47

Lomvi

Befriende enkelt Side 26-27

Måltrost

kledelig beskjeden Side 28-29

Rypa

tradisjonell hygge Side 30-31

Utvalgte inspirasjoner


Byggeprosessen – hvordan vi hjelper deg underveis tomten

vi kan være med deg på tomtebefaring. Her vurderer vi sol- og vindforhold, utsikt, atkomst og plassering av hytten. Da kan vi sammen finne en hyttetype som passer til tomten din.

tegninger

HIBA® har eget arkitektkontor som kan tilpasse hytten slik at du får noe helt spesielt som hele familien vil ha glede av i generasjoner.

Prosjektering

HIBA® utarbeider arbeidstegninger og gjør nødvendige tekniske beregninger for hvert enkelt kundeprosjekt.

kontrakt

På kontraktsmøtet går vi gjennom tegninger, leveringsbeskrivelser og pristilbudet.

offentlig saksbehandling

HIBA® leverandøren ivaretar byggesøknad og koordinerer kontakten med kommunen.

Byggeperioden

HIBA® leverandøren samarbeider med dyktige fagfolk, som ferdigstiller hytten iht. til tegning. Arbeidet utføres fagmessig, slik at kvalitet og finish ivaretas. vi ønsker at byggeperioden skal oppleves positivt for deg.

egeninnsats

eventuell egeninnsats avtales med hytteselger tidlig i prosessen, slik at dette kan tilrettelegges og medtas i fremdriftsplanen.

ofte stilte spørsmål… Hva koster en hytte? Foruten byggesettet vil totalkostnadene, omfatte håndverkere, tomtekostnader inkludert opparbeiding og grunnmur, samt offentlige avgifter. kostnadene påvirkes også av dine egne ønsker og valg av løsninger. Snakk med oss for et totaloverslag. Hvem ivaretar byggeledelsen? når HIBA® leverandøren har totalentreprise – dvs. hele leveransen – leder og koordinerer vi byggeprosessen. Hva er normal byggetid? Gjennomsnittlig går det ca. tre til fire måneder fra byggmesteren begynner til hytten er ferdig oppført.

Arealbegrep…

overlevering

ved vår felles befaring og gjennomgang av den ferdige hytten, føres det protokoll over eventuelle feil og mangler som skal utbedres.

Samtlige HIBA® HYtteR er oppgitt med diverse størrelser og mål som er definert i norsk Standard (nS).

1-årsbefaring

Bebygd areal (BYA): er det areal som bygningsmassen opptar av terrenget. Her gjelder utvendige mål, inkl. garasje, takoverbygg og altan.

HIBA konsulenten ettersjekker at alt fungerer som det skal. vi utfører deretter eventuelle justeringer. ®

Garantitid

etter overlevering har hytten garantitid i henhold til Bustadoppføringsloven.

Bruksareal (BRA): er et uttrykk for hyttens innvendige areal på samtlige etasjer (inkl. innervegger). For loft gjelder spesielle regler. I tillegg oppgir vi … Grunnflate: Betegner «fotavtrykket» til hyttens største etasje (utvendige mål). Største lengde og bredde: er inklusiv eventuelle takoverbygg (større enn en meter) og altan etc. Mønehøyde: Måles i denne sammenheng fra laveste terreng til byggets øverste takmøne. 0-loft: Angir loft-/hemsdel som ikke er måleverdig, og inngår derfor heller ikke i bygningens bruksareal eller etasjeantall. Dette gjelder når loftet har en fri bredde mindre enn 60 cm, målt i 190 cm høyde.


HIBA® Falken

Grunnflate: Bebygd areal (BYA): Bruksareal (BRA): Største lengde: Største bredde: Mønehøyde:

87,8 m2 97,9 m2 79,0 m2 (+ 0-loft) 14,4 m (13,2 + 1,2) 8,4 m 5,4 m


Falken

Romslig og tilpasset

Falken er en romslig og innholdsrik hytte. Den har gode tilpasningsmuligheter til lett skrånende terreng, da stue-/kjøkkendel kan senkes eller heves i forhold til resten av hytten. Det er utebod i tilknytning til overbygd inngangsparti. Hytten inneholder 3 gode soverom og kjekt bad, samt ekstra WC-/vaskerom med inngang fra vindfang. Legg spesielt merke til den luftige stuen med skråtak og store skråvinduer som gir god nærhet ut til naturen. Åpen kjøkkenløsning i direkte tilknytning til spiseplassen kan gi mange hyggelige stunder rundt langbordet. Hytten har også en romslig hems over inngangs-/soveromsfløyen (inngår ikke som måleverdig etasje/areal, se info side 5). Utvendig fremstår den gjerne som en typisk fjell-/innlandshytte, men kan utmerket godt tilpasses for mer maritime kyststrøk, da kanskje med mer åpen vindusinndeling.

sov 1 7,8 bad 5,1

sov 2 7,5 gang 8,6 stue/kjøkken 29,2 sov 3 7,5 wc 2,6

vindfang 4,2

bod 3,2

Falken

overb. inng.

7


HIBA® Finken

Grunnflate: Bebygd areal (BYA): Bruksareal (BRA): Største lengde: Største bredde: Mønehøyde:

119,5 m2 119,5 m2 105,7 m2 18,0 m 12,0 m 4,6 m


Finken

kunstnerisk frihet

Finken er en relativt stor funkisinspirert hyttemodell, formet som et atriumsbygg. Formen forener krav om utsikt (gjerne nordeller østvedt) med lun skjermet uteplass på motsatt side. Med gjennomgående glassfelt og skyvedører på midtpartiet, kan man sitte i le i solkroken bak bygget og likevel nyte utsikten på framsiden. Innvendig bør man merke seg den atskilte soveromsfløyen med inntil 8 sengeplasser, praktisk WC med tilkomst rett inn fra vindfanget og det lyse, stort åpent kjøkken med romslig spiseplass samt egen stuedel med flott panoramavindu i front. eksteriørmessig faller den på noen måter mest naturlig inn i et maritimt kystlandskap, men kan også tilpasses fjell- og innlanstrøk. Finken er den største i en funkisserie bestående av 3 modeller. Se også Sisik 1 og 2 (side 32-33), samt vår nye funkishytte Lomvi (side 26-27).

BoD 6,2

Sov 3 7,5

WC 2,1 GAnG 9,0

PAtIo vInDFAnG 4,5

Sov 2 7,5

BAD 5,6 kjøkken 26,4

Finken

Sov 1 12,3

StUe 20,0

9


HIBA® Fossekall A

Grunnflate: Bebygd areal (BYA): Bruksareal (BRA): Største lengde: Største bredde: Mønehøyde:

93,8 m2 104,4 m2 84,4 m2 13,8 m 10,2 m 4,5 m


Fossekall

Åpner for naturen

Fossekall er en meget populær hytte. Den får sitt særpreg med den store, åpne glassfasaden i front, som går frem i en spiss - noe som åpner opp for en flott naturfølelse direkte inn i stuen. Sjø- og fjellutgaven har samme innholdsrike og praktiske planløsning på nærmere 90 m2. Stuen er luftig med skråtak og utgang til overbygget uteplass. I tillegg har hytten separat spisekjøkken, 3 greie soverom, og bad med tilrettelagt rom for badstue, samt ekstra WC i forbindelse med vindfang. Fasademessig er den gitt to ulike uttrykk: Åpne luftige vindusflater på sjøvarianten, og litt mer oppdelte lune vinduer på fjellutgaven. videre kan man, som på våre øvrige hytter, vurdere alternative taktekkingsmaterialer, for eksempel skifer eller torv. også utvendig veggkledning har stor betydning for byggets uttrykk. kraftig villmarkspanel kan passe på fjellet, og liggende dobbelfals- eller stående lektekledning på en hytte ved sjøen.

HIBA® Fossekall B

oveRB. InnG. BoD 4,4

BADStU 1,9

Sov 3 6,1

BAD 5,1

WC 1,8

vInDFAnG 3,6

kjøkken 11,9

GAnG 7,5

oveRB. Sov 1 8,5

Sov 2 5,1

StUe 24,0

Fossekall 11


eivind Hansen - Arkitekt/teknisk leder HIBA HUS

Fossekall - panorama til naturen For de fleste av oss er den frie natur noe av det helt sentrale med hytteturen. Det beste er å få være sammen med familie og venner – borte fra en hektisk hverdag – det å kunne dra til et trivelig sted hvor du kan nyte fred og ro i kombinasjon med gode naturopplevelser. Hytten Fossekall vil da være et perfekt utgangspunkt.

Fossekall kan på mange måter betegnes som den optimale hytte. Grei størrelse på ca 85 m2 tilsvarer omtrent gjennomsnittet av det som bygges og omsettes av hytter i norge i dag. Arealet er effektivt utnyttet, og gir mulighet for hele 7 sengeplasser, samt romslig oppholdsdel og flere andre praktiske løsninger. Her kan det nevnes overbygget inngangsparti med utebod, lett tilgjengelig toalett rett inn fra vindfanget og mulighet for sauna i forbindelse med hovedbadet. også kostnadsmessig gir den mye hytte for pengene, hvor grunnlaget legges med godt gjennomtenkte konstruktive løsninger, forteller arkitekt eivind Hansen. Slipp naturen inn Bygget er gitt en spennende form som signaliserer at dette er en dagens hytte, samtidig som inspirasjonen fra det mer tradisjonelle er tydelig. Hytten får sitt karakteristiske særpreg med den fremtrukne skrå glassfasaden i stuen, som ender ut i en spiss. Dette gir en unik følelse av nærhet til uterommet og et panorama mot naturen.


”Det oppleves nesten som om skillet mellom inne og ute ikke er tilstede.”

Eivind Hansen arkitekt / teknisk leder HIBA HUS

Lune uteplasser Hyttens utforming med flere vinkler og kroker gir gode muligheter til skjermede utearealer. Fra stuen er det utgang til lun delvis overbygd uteplass, som kan forlenges også til en annen skjermet krok på motsatt side av stuen. Ideelt sett bør stuen ligge vestvendt med uteplass mot sør og vest. Dette gir best mulig utnyttelse av solen og le for den kalde nordavinden. Både på fjellet og ved sjøen Tradisjonelt har såkalte fjellhytter vært mer lune med mindre vindusflater enn hyttene ved sjøen. Dette

hadde sin naturlige forklaring i at det normalt er kaldere til fjells enn langs kysten, og vinduene hadde dårligere isoleringsevne. Med moderne, godt isolerte vinduer ser vi at dagens fjellhytter gjerne har store glassflater på lik linje med sjøhyttene. Kanskje er fortsatt sprosseinndelingen tettere enn for sjøhyttene. Fargebruken kan ofte være ulik, hvor varme lune farger tradisjonelt karakteriserer fjellhytten, mens det ved sjøen benyttes lyse farger (les mer om fargevalg på side 24-25 i katalogen). Fossekall er en hytte som passer like godt på fjellet som ved sjøen. Vi har presentert den litt moderne sjøvarianten med lyse farger og åpne vindusfelt, mens fjellutgaven fremstår som mer tradisjonell i varme jordfarger og oppdelte vindusflater. Også valg av taktekking kan variere fra sjø til fjells – for eksempel torv i fjellet og skifer eller tretak ved sjøen. Bestselger med muligheter Fossekall er i dag helt klart en av våre bestselgere. Mange velger å bygge den i sin opprinnelige utførelse, mens andre ønsker å få den tilpasset egne behov.

Kanskje trenger man ekstra overnattingsplass, og velger hems – som også fungerer som en populær lekesone for de yngste. Eller planløsningen kan utvides med ekstra soverom nede. Kjøkken kan åpnes opp for enda mer luft og bedre kontakt med stuen, eller forlenges for å gi mer spiseplass. Man kan også foreta endringer for å redusere kostnadene. Stuefronten kan forenkles med rett vegg og eventuelt erstatte de store skråvinduene med vanlige standard vinduer. Ønsker man komfort også for bilen, kan taket ved inngang/bod ganske enkelt forlenges noen meter til en praktisk carport – eller garasje. Valget er ditt Det finnes nesten ingen grenser for hvordan vi sammen kan skreddersy hytten til å passe helt perfekt opp mot ditt behov, avslutter Eivind Hansen entusiastisk. Vi tilbyr deg frihet til å velge…


HIBA® Gjøken A

Grunnflate: Bebygd areal (BYA): Bruksareal (BRA): Største lengde: Største bredde: Mønehøyde:

82,8 m2 86,1 m2 74,9 m2 (+ 0-loft) 13,2 m 6,6 m 5,1 m


Gjøken

Luftig eller lunt

Gjøken er en kompakt og innholdsrik hytte, som i utgangspunktet bygger på enkel og tradisjonell linjeføring – se utgave B. Den nye A-utgaven er forlenget med et skrått glassparti i front, og en nokså særpreget takløsning. I tillegg har denne fått en mer moderne vindusutforming. Meget god overnattingskapasitet, med 3 soverom og 6 sengeplasser på hovedplan, pluss ekstraplasser på hems over inngangs-/ soveromsdel. Praktisk bad med mulighet for badstue. For øvrig lys og luftig stue med skråtak og skyvedør til uteplassen, samt sentralt plassert ildsted som bidrar til effektiv oppvarming. Åpen kjøkkenløsning gir en sosial arbeidsplass med trivelige matopplevelser rundt familiens langbord. Den nye spreke A-utgaven er allsidig og vil passe like godt på fjellet som ved sjøen, mens B-varianten er mer en typisk fjellutgave. Valget er ditt – luftig eller lunt?

HIBA® Gjøken B

vindfang 3,7

sov 1 12,4

bad 5,0

badstu 3,0

gang 4,6

stue/kjøkken 31,7

sov 3 4,9

bod 3,4

sov 1 10,2

sov 2 4,9

Gjøken 15


HIBA® Hauken

Grunnflate: Bebygd areal (BYA): Bruksareal (BRA): Største lengde: Største bredde: Mønehøyde:

85,0 m2 104,7 m2 76,3 m2 (+ 0-loft) 13,2 m (11,4 + 1,8) 9,85 m 5,3 m


Hauken

Den fine formen

Hauken har en kjent og kjær hytteform, med en smal og en bredere del, som gir en sakset og fin takform. Den har 3 soverom med til sammen 7 sengeplasser, og åpen stue/kjøkken med skråtak og dør direkte til godt overbygget uteplass. Hytten har romslig hems over inngangs-/ soveromsfløyen (inngår ikke som måleverdig etasje/areal, se info side 5). Hauken fremstår gjerne som en typisk fjellhytte, men kan utmerket bygges også ved sjøen – gjerne med annen vindusinndeling og større vindusflater særlig i front. Her får man en velprøvd hyttetype, som opp gjennom tidene er bygget i mange varianter. Det finnes også en litt mindre utgave: terna. kontakt din lokale HIBA® HYtte forhandler for nærmere info.

Sov 1 7,8 BAD 4,5

StUe 29,5 Sov 2 4,8

entRé 9,4

kjøkken 6,1 Sov 3 5,9

oveRB. InnG.

Hauken

BoD 4,8

17


HIBA® Hegre

Grunnflate: 55,4 m2 Bebygd areal (BYA): 58,5 m2 Bruksareal (BRA): 94,9 m2 (49,4 + 45,5) Største lengde: 9,4 m (8,4 + 1,0) Største bredde: 6,6 m Mønehøyde: 7,6 m


Hegre

Frihet til sjøen

Hegre er bygget for god nærhet til sjøen. I en hyttestil som kan ligne sjøhus og rorbu, har den samtidig fått sitt eget tidsriktige særpreg. Hegre er utformet i en enkel og praktisk løsning over 2 plan, og er velegnet for sammenkobling i rekke. Oppholdsdel på første etasje inneholder romslig stue med skjermet kjøkkenkrok, og lett tilgjengelig WC rett ved hovedinngang. Overbygget inngang med tilkomst til nyttig utebod. Opp en etasje ligger 3 store soverom og bad på byggets luftige loft. Taket som skrår fremover mot toppen, kan gi en viss assosiasjon til vinnehusene som mange av de opprinnelige sjøhusene hadde. I tillegg har Hegre et stort gjennomgående vindus- og fasadefelt i fronten, som gir et spenstig og moderne design.

overb. inng.

wc 3,1

entré/trapp 9,5

bod 4,4

sov 3 8,7

bad 5,5

gang 2,6

sov 1 15,1 stue/kjøkken 30,6 sov 2 11,9

Hegre 19


HIBA® Heilo

Grunnflate: 114,5 m2 Bebygd areal (BYA): 139,9 m2 Bruksareal (BRA): 144,7 m2 (104,9 + 39,8) Største lengde: 17,4 m (15,0 + 2,4) Største bredde: 9,9 m Mønehøyde: 6,6 m


Heilo

Storslått perfeksjon

Heilo fremstår som et praktfullt byggverk i rendyrket oppstugu-stil. Den har mange flotte detaljer, som for eksempel de massive utskårne bæresøylene. Uteplass både nede fra stuen og altan fra loftstue – begge med gode takoverbygg som gir le for vær og vind. Romslig og funksjonell planløsning med mulighet for virkelig mange sengeplasser, som gjerne gir behov for begge badene. Luftig stue med mønt himling og åpen kjøkkenløsning. Her får man god plass å dekke til samling rundt et stort langbord. Peisen har en strategisk plassering for optimal varmefordeling til hele hytten. Rikelig med garderobeplass, godt integrert i gangen, gir en ryddig løsning. Heilo – en hytte som uttrykker kvalitet og tradisjon, og er skapt for fjellheimen!

kjøkken 8,8

sov 3 8,8

bad 6,0

sov 4 10,3

sov 2 7,5 overb.

stue 31,4

sov 5 10,3

gang/garderobe 7,7

hall 10,4

sport 5,7

wc/ dusj 3,4

loftstue 14,1

sov 1 12,4

overb. inng.

altan

Heilo

Hems

21


HIBA® Hubro

Grunnflate: 164 m2 Bebygd areal (BYA): 179,9 m2 Bruksareal (BRA): 170 m2 (150,0 + 20,0) Største lengde: 18,0 m (12,6 + 2,4) Største bredde: 15,0 m Mønehøyde: 5,8 m


Hubro

Majestetisk harmoni

Hubro er en eksklusiv fritidsbolig på hele 170 m2. Bygget er harmonisk proporsjonert med midtparti og to sidefløyer, som gjør at den faller fint inn i terrenget på tross av sin store grunnflate. Det dannes en naturlig tunløsning og samlingsplass i front. taket foran stuen er fremtrukket med mulighet for en overbygd terrasse. Innholdsrik planløsningen delt inn i 3 fløyer: Midtparti med inngang, bod og trapp til loft – soveromsfløy med 2 store rom og eget «velvære-senter» bestående av et gigantisk bad med plass for familiestamp og sauna, samt vaske-/tørkerom. Den tredje avdelingen består av stor luftig stue med skråtak og integrert åpen kjøkkenløsning, samt 2 ekstra soverom og tilhørende bad. Loftet over midtpartiet inneholder stue og soverom. Planløsningen har ingen frittstående søyler, noe som betyr full frihet til møblering. eksteriøret fremstår som solid og massivt, med en bevisst kombinasjon av tre og naturstein som gir Hubro sin «majestetiske harmoni».

BoD 7,9 BADStU 4,0

vASk 4,5

Sov 3 6,7

BAD 2,9

Sov 4 8,6

DISPonIBeLt 10,6

Sov 2 9,1

GAnG 3,6 BAD 14,5

WC 2,6

HALL 12,0

HeMS 11,8

Sov 1 10,6 oveRB. InnG.

StUe/kjøkken 53,9

Hems

Hubro

oveRB.

23


Lisbeth Larsen - Fargesjef, jotun

Hvilke farger skal du velge? kan det være god design og samtidig personlig? Det er ikke bestandig så enkelt å kombinere faglig ekspertise med personlige preferanser. Særlig når det gjelder fargevalg.

Det er noe alle bruker tid på, å finne de riktige fargene til hytten. Riktig i forhold til omgivelsene og riktig i forhold til egne preferanser. Det krever litt omtanke å finne noe som harmonerer med natur og egen personlighet. Det er også stor forskjell på hvordan man fargelegger en hytte ved sjøen og en hytte i fjellet, eller en hytte dypt inne i skogen. en av landets fremste fargerådgivere, Lisbeth Larsen, forteller at det viktigste er å finne farger og stil som gir deg ro og lar deg senke skuldrene. Omgi deg med ro og naturlige valg Lisbeth Larsen, fargesjef hos jotun, poengterer at det er mye smak og behag, men likevel er det mange hensyn å ta. Den omkringliggende natur og annen bebyggelse må tas med i vurderingen, samtidig som en skal finne sin egen stil. Det er likevel fort gjort å fokusere for mye på stil og trender. – Du må huske at du skal senke skuldrene når du drar på hytten. Det er her du skal ha fri. Derfor bør man ikke


Utvendig – Ved sjøen kan du med fordel gå for de lysere fargene. Det er en kjølig fargeskala som gjør seg gjeldende her. Gråfarger er veldig populært. 001 Hvit er en klassiker ved sjøen. Ellers kan vi anbefale farger som Frostrøyk og Kontur. Lisbeth Larsen

tenke så mye på hva som er kult, men heller finne det som gir hygge. Ta med en gammel gyngestol etter bestemor, noen gode puter og kanskje et gammelt trau. Det gir liv og sjel til hytten. Og ro til deg, sier Lisbeth Larsen. Med naturen som referanse Mens man ved sjøen ofte maler hvite fritidshus, følger man naturens farger i fjellet. Det finnes egentlig bare ett råd som virkelig kan sies å gjelde overalt: Se deg om. La omgivelsene være din rettesnor for fargevalg på hytten. La fargene harmonere med naturen. På fjellet og i innlandet passer det å kle hytten med beis eller dekkbeis i en tyngre, varm farge. På dører og lister kan det imidlertid være friskt og fint med en viss bruk av kontraster. Der hyttetettheten er stor, er det som regel klokt å ikke være veldig eksperimentell i fargevalgene. Hytter som ligger i tyngre natur kler beste tyngre, og rikere farger. Hytter som ligger i åpnere kystlandskap tåler meget vel lysere farger. Om hytten har lett og

ledig arkitektur, kan den passe godt til lyse og lette farger. Mens det med en tømmerhytte vil være motsatt. – Om du har en hytte i skogen bør du velge varme farger. Vi selger mye dype bruntoner og dype rødtoner, det som er naturfarger. Tenk deg en hvit hytte i skogen, det blir litt voldsomt. Så det gjelder å velge de fargene som passer med terrenget. Da kan du også være dristig med inngangspartiet og rundt vinduer. Dører og karmer kan gjerne få en rødfarge. La oss si du har en brunbeiset hytte, da passer det veldig godt med en rød dør. Eller karmer i dype grønntoner, sier Lisbeth Larsen. Populære farger I skogen er disse fargene veldig populære hos Jotun: Stølsbrun, Sæterbrun, Tjærebrun, Varm glød, Dyp mahogny og Dovrebrun.

Innvendig – Ved sjøen kan man ta inn de hvite farger kombinert med blåtoner. I skogen og på fjellet blir det kaldt med hvitfarger, så her er det interiørbeis mange velger. Rødmel og Bondeblå, etter god gammel byggeskikk, er meget moderne i dag. Innendørs på hytter i skog og fjell velger man klokt med brune og grå farger. Lisbeth Larsen


HIBA® Lomvi

Grunnflate: Bebygd areal (BYA): Bruksareal (BRA): Største lengde: Største bredde: Mønehøyde:

123,3 m2 147,8 m2 112,1 m2 17,4 m 9,9 m 4,0 m


Lomvi

Befriende enkelt

Lomvi er i sin helhet formet etter prinsippet «jo enklere jo bedre». eksteriøret har rene og enkle linjer som gir et minimalistisk uttrykk. Store åpne glassflater og det lette pulttaket understreker byggets moderne design, og skaper en lys og luftig fritidsbolig. også det innvendige bygger på enkle, men gode og praktiske romløsninger. en tydelig todelt inndeling, med oppholdsdel i ene enden og soveromsfløy med tilhørende bad i andre. entreen byr på god garderobeplass og WC. Lysrik og åpen stue-/kjøkkenløsning, hvor den sosiale spiseplassen ligger meget sentralt innenfor de store vinduene. Her får man god kontakt mellom inne og uterommet. Sofakroken er litt mer lun og tilbaketrukket, med utgang til overbygget uteplass. 4 store soverom – ett foreldrerom med dobbelseng, og 3 med plass for familiekøyer. Dette gir god sengeplass for 11 personer. Lomvi – helt enkelt for deg som vil ha noe nytt og utradisjonelt.

BAD 7,7

vASk/BoD 5,8

oveRB. InnG.

GAnG 9,5

entRe 5,2

Sov 1 13,0 Sov 2 7,1

Sov 3 7,1

Sov 4 7,1

WC 1,7

StUe/kjøkken 42,9 oveRB.

Lomvi 27


HIBA® Måltrost

Grunnflate: Bebygd areal (BYA): Bruksareal (BRA): Største lengde: Største bredde: Mønehøyde:

65,1 m2 72,4 m2 57,5 m2 (+ 0-loft) 10,8 m 7,8 m 5,0 m


Måltrost

Kledelig beskjeden

Måltrost er en kompakt og innholdsrik hytte med relativt beskjeden grunnflate på knappe 60 m2. Likevel tilbyr den 3 greie soverom, med mulighet for 6 sengeplasser. Åpen stue-/kjøkkendel med skråtak gir bra volum i oppholdsdelen. Dør i kroken ut til lun, delvis overbygget uteplass. Også inngangspartiet har takoverbygg, med atkomst direkte inn til praktisk utstyrsbod. Måltrost har i tillegg hems over inngangs-/ soveromsdelen (inngår ikke som måleverdig etasje/areal, se info side 5). Og har du behov for litt mer plass, er det fullt mulig å utvide/forlenge hele hytten. Slik hytten er presentert, tenker man at den hører til på fjellet. Men dette er helt klart en modell som vil passe like godt i det maritime miljøet. Kanskje da mer åpne vindusflater – eller hva med et skråvindu fra gulv til tak i stuen, tilsvarende vår hytte Falken (side 6).

sov 2 5,6

sov 1 9,5

stue/kjøkken 20,2

gang 4,8 sov 3 4,9 vindfang 3,1

bod 2,7

Måltrost

overb. inng.

bad 3,5

29


HIBA® Rypa

Grunnflate: Bebygd areal (BYA): Bruksareal (BRA): Største lengde: Største bredde: Mønehøyde:

103,3 m2 108,7 m2 93,5 m2 (+ 0-loft) 13,2 m 10,8 m 5,4 m


Rypa

Tradisjonell hygge

Rypa baserer seg på trygg og tradisjonell hyttedesign, med frembygget midtparti i front og lunt overbygget inngangsparti på baksiden i tilknytning til nyttig utstyrsbod. Skjermet uteplass med atkomst direkte fra stuen, gjør det mulig å sitte i le for vinden. Praktisk og effektiv planløsning for å tilfredsstille dagens behov. Luftig stue med skråtak og åpent, romslig spisekjøkken. Stort bad og eget vaskerom strategisk plassert ved inngangen, samt 3 gode soverom på hovedplanet. I tillegg får man 2 ekstra rom på stor hems (inngår ikke som måleverdig etasje/areal, se info side 5). Rypa er i utgangspunktet en typisk fjellhytte, men har mange god tilpasningsmuligheter dersom du er på jakt etter en sjøhytte. Kanskje ønsker du å åpne opp stuefronten med glass fra gulv til tak, slik vi har gjort på vår bestselger Fossekall (side 10-11).

disponibelt 10,4

overb. inng. stue/kjøkken 39,6

entré 6,3

hems 9,5

vask 3,7

bod 3,8

gang/ trapp 7,2

sov 2 5,2

sov 3 6,2

disponibelt 19,4

Rypa

sov 1 8,9

bad 8,0

31


HIBA® Sisik 2

Grunnflate: Bebygd areal (BYA): Bruksareal (BRA): Største lengde: Største bredde: Mønehøyde:

94,0 m2 98,3 m2 84,6 m2 (+ 0-loft) 13,2 m 9,0 m 5,4 m


Sisik 2

Lysende funkis

Sisik er en moderne funkisinspirert hytte, med saksede pulttak og store glassflater. Den egner seg like godt på fjellet og i innlandet som langs kysten. også på fjellet er det viktig å få lys og luft inn i hytten, da vi befinner oss midt i den vakre naturen og bør få mest mulig glede av den – selv når vi oppholder innendørs. vinduene kan med letthet skreddersys etter utsiktsforholdene på akkurat din tomt. Rene, enkle linjer betegner planløsningen, og allerede når vi kommer inn i hytten oppstår følelsen av åpent landskap. Samlet langs bakveggen ligger bad og 3 gode soverom, som til sammen gir mulighet for inntil 8 sengeplasser. Langstrakt og luftig stue med åpen kjøkkenløsning, samt skråtak opp til hems over midtpartiet. Peisen er plassert slik at den skaper en fin romdeler mellom salong og spiseplass. Sisik 2 er den mellomste i en funkisserie bestående av 3 modeller. Se også Finken (side 8-9) og minstemann Sisik 1 (til høyre), samt vår nye funkishytte Lomvi (side 26-27).

HIBA® Sisik 1

BoD 5,4

Sov 1 6,8

BAD 5,8

Sov 2 5,8

Sov 3 5,8

HALL 15,1

oveRB. InnG.

StUe/kjøkken 37,9

Sisik 2 33


HIBA® Skarven A

Grunnflate: 64,8 m2 Bebygd areal (BYA): 66,9 m2 Bruksareal (BRA): 103,7 m2 (58,0 + 45,7) Største lengde: 10,8 m Største bredde: 7,2 m (6,0 + 1,2) Mønehøyde: 6,3 m


Skarven

Helnorsk kystkultur

Skarven baserer seg på grunnprinsippene til det kjente og kjære nordlandshuset - med sin enkle smale og avlange bygningskropp, samt høye knevegg på loftet eller «kvisten», som det også gjerne kalles. Hytten har et innbydende inngangsparti med skråstil takoverbygg (eller vanlig saltak, ref. B-utgaven). Hovedetasjen inneholder godt bad/vaskerom i forbindelse med inngangen, stue og stort allrom/spisekjøkken hvor det er plass til et fullverdig langbord. På loftet finner vi 4 store soverom som gir mulighet for mange sengeplasser, samt en nyttig bod og trivelig loftsstue med smale vinduer nede langs ved gulvet. Skarven tilbys i to utgaver. Det tradisjonelle og trygge uttrykket får man med B-utgaven, mens A-utgaven byr på mer modernisert design med blant annet større glassflater. Legg særlig merke til det store vindusfeltet fra gulv til skråtak på gavlveggen.

HIBA® Skarven B

BAD 7,0

Sov 4 7,0

Sov 3 7,0

kjøkken 17,3

entRé 10,0

BoD 6,3

Sov 1 10,7

Sov 2 10,7

Skarven

StUe 22,0

LoFtStUe 11,7

35


HIBA® Svanen

Grunnflate: 82,1 m2 Bebygd areal (BYA): 85,1 m2 Bruksareal (BRA): 124,1 m2 (74,5 + 49,6) Største lengde: 11,4 m Største bredde: 8,2 m (7,2 + 1,0) Mønehøyde: 6,4 m


Svanen

Sørlandsinspirert prakt

Svanen fremstår tydelig som et sjarmerende sørlandshus med sine rene linjer, smårutete vinduer og dekorbelistning. Den har fått takopplett (flatark) og stående veggkledning, men kan om ønskelig leveres med tradisjonell saltakark og liggende kledning. Her kan både lokal byggeskikk og smak og behag danne grunnlag for hva du velger. Hytten har en funksjonelt innredet planløsning. trivelig vinkelstue med tofløyet terrassedør i front, separat spisekjøkken med god plass for et solid langbord, stort foreldresoverom, utebod/vaskerom og WC rett ved hovedinngangen – alt dette samlet på ett plan. Andre etasje inneholder loftsstue, 3 gode soverom og stort bad. Svanen gir helt klart mye hytte for pengene, og byr på en stor porsjon ferieidyll.

kjøkken 13,4

Sov 1 13,4

StUe 29,4

Sov 3 10,1

LoFtStUe 12,0

oveRB. InnG.

entRé 9,0

Sov 4 10,1

BoD 2,7

WC 1,6 Sov 1 10,1

BoD 4,7

Svanen

BAD 10,1

37


HIBA® tiur

Grunnflate: 92,0 m2 Bebygd areal (BYA): 105,6 m2 Bruksareal (BRA): 109,7 m2 (81,8 + 27,9) Største lengde: 15,0 m Største bredde: 9,9 m (8,4 + 1,5) Mønehøyde: 6,2 m


tiur

klassisk oppstugu

tiur fremstår som en tradisjonell oppstugu med sitt karakteristiske høye midtbygg på tvers av hovedkroppen. Dette er en eldre byggemåte med opprinnelse fra dalførene på indre østlandet. I dag er dette blitt en svært populær hyttestil, som man ofte ser på fjellet over hele landet. Planløsningen hos tiur er både tidsriktig og funksjonell. Stuen ligger som byggets hjerte i sentrum, atskilt spisekjøkken, 3 gode soverom med 6-8 sengeplasser, samt eget garderobe-/tørkerom og bad tilrettelagt med rom for badstue. I tillegg kommer loftet med luftig stue og balkong, 2 ekstra rom samt mulighet for et lite WC. Lunt inngangsparti med svalgang og nyttig utstyrsbod. tiur har også en større søsterhytte Heilo, som du kan lese mer om på side 20-21.

GARDeRoBe 2,3

SvALGAnG

BoD 4,6

BAD 4,7

BADStU 2,1 DISP. 4,2

entRé 6,7

kjøkken 14,0

StUe 21,9

Sov 2 5,1

DISP. 4,2

Sov 1 10,5

Sov 3 5,1

LoFtStUe 18,9

ALtAn

tiur 39


HIBA® Tjelden

Grunnflate: 58,3 m2 Bebygd areal (BYA): 75,6 m2 Bruksareal (BRA): 79,2 m2 (51,5 + 27,7) Største lengde: 9,6 m Største bredde: 9,0 m (7,2 + 1,8) Mønehøyde: 6,1 m


Tjelden

Lun skjærgårdshytte

Tjelden er en typisk skjærgårdshytte med flere fine løsninger på relativt beskjeden grunnflate. Legg merke til svalgangen/ takoverbygget langs hele fronten, som gir en perfekt uteplass hvor man kan innta en forfriskende frokost selv om regnet sildrer utforbi... Også veldig grei mulighet for å lukke delvis av med levegg som vindavskjerming. På motsatt side finnes et godt overbygget inngangsparti i tilknytning til praktisk redskapsbod. På hovedplanet finner vi oppholdsdelen med romslig stue og skjermet kjøkkenkrok, i tillegg til entre og effektivt bad-/vaskerom. Hyttens loftsetasje har godt volum og inneholder 3 store soverom med overnattingsmulighet for mange gjester. Tjelden er en fritidsbolig det helt klart kan lønne seg å studere nærmere.

kjøkken 6,1

sov 2 12,0

bad 4,0

gang 5,1

svalgang entré 5,1

stue 27,7 sov 3 6,4 overb. inng.

Tjelden

bod 4,2

sov 1 9,3

41


HIBA® ørna 1 A

Grunnflate: Bebygd areal (BYA): Bruksareal (BRA): Største lengde: Største bredde: Mønehøyde:

76,2 m2 76,2 m2 67,3 m2 (+ 0-loft) 13,2 m 9,0 m 5,1 m


ørna 1

Perler og panorama

Hyttene i ørna-serien er ferieperler av de sjeldne. Linjene er litt utenom det vanlige, med særpreget skråparti og hjørnevinduer som gir en praktfull panoramautsikt. ørna finnes i 3 ulike størrelser, som alle kan fåes enten med valm- eller saltak. ørna 1 danner utgangspunktet for hele denne serien, og er den minste i familien. Den er moderat i størrelsen, men inneholder likevel alt man behøver. Praktisk inngang med god garderobeplass og utebod like i nærheten, romslig bad, 3 gode soverom – ett dobbeltrom og to med plass for familiekøye – luftig, lysrik stue med skråtak og stor skyvedør til uteplassen, samt åpen kjøkkenløsning. Praktisk hems over deler av hytten kan gi mulighet for ekstra overnattingsplasser eller være et spennende lekeområde for barna. Se også ørna 2 og 3 på de neste sidene.

BAD 4,6

Sov 1 7,5 StUe/kjøkken 29,3

entRe 2,7

GAnG 5,1

Sov 2 5,9

ørna 1

BoD 3,1

Sov 3 5,9

43


HIBA® Ørna 2 B

Grunnflate: Bebygd areal (BYA): Bruksareal (BRA): Største lengde: Største bredde: Mønehøyde:

96,1 m2 100,8 m2 86,0 m2 (+ 0-loft) 15,2 m 9,5 m 5,1 m


Ørna 2

Vill og vakker

Ørna 2 er mellomutgaven i denne serien, som vi presenterer både med valmtak (A) og saltak (B). Begge har samme praktiske, innholdsrike planløsning på nesten 90 m2. Stuen er både lys og luftig med skråtak og atskilt kjøkken med ekstra spiseplasser. 3 greie soverom totalt, hvor dobbelrommet har svært god garderobeplass. Spennende baderomsløsning, med plass for både skap, hjørnekar og dusjnisje, samt skjermet krok for vaskemaskin og mulighet for badstue. Grei hems over deler av hytten, gir mulighet for ekstra overnattingsplasser. Eksteriøret er gitt to nokså ulike uttrykk: Åpne luftige vindusflater på sjøvarianten, og litt mer oppdelte vinduer på fjellutgaven. I tillegg kan man se for seg alternative yttertak, som skifer eller torv (shingel er standard). Også utvendig veggkledning har stor betydning for byggets uttrykk. Her kan man vurdere kraftig villmarkspanel på fjellet (liggende enkelfals er standard). Ørna-serien åpner for flere valgmuligheter, som betyr skreddersøm etter dine behov.

HIBA® Ørna 2 A

badstu 2,2 sov 1 9,6

stue 26,3

kjøkken 10,4

bad 9,0

gang 6,2

sov 3 5,2

vindfang 4,3

overb. inng.

Ørna 2

bod 3,7

sov 2 4,3

45


HIBA® ørna 3 A

Grunnflate: Bebygd areal (BYA): Bruksareal (BRA): Største lengde: Største bredde: Mønehøyde:

131,4 m2 155,6 m2 119,1 m2 (+ 0-loft) 18,0 m 14,4 m 5,3 m


ørna 3

Lekker tilværelse

ørna 3 er den største i ørna-familien, og har et bruksareal på ca. 120 m2. Hyttens overbygde inngangsparti er her lagt til motsatt side av uteplassen, i kombinasjon med både utstyrsbod og egen carport. Løsningen med carport kan også benyttes for ørna 2 og andre hytter med tilsvarende inngangsparti (Fossekall etc.). Romslig entre med virkelig god garderobe, samt ekstra WC og separat vask-/tørkerom. Bad med god plass for alle fasiliteter og tilrettelagt for badstue. 3 kjekke soverom og mulighet for enda ett i stuekroken hvor sofa nå er plassert. Stort atskilt kjøkken og lys og luftig stue med skråtak og skyvedør til delvis overbygget uteplass med mulighet for utvendig peis. Praktisk hems over deler av hytten kan gi mulighet for ekstra overnattingsplasser eller et spennende lekeområde for barna. Samtlige ørna-hytter kan fås med saltak - kontakt din lokale HIBA HYtte forhandler for nærmere info.

BoD 4,4

oveRB. InnG.

WC 2,0

vASk 4,0

BAD 9,7

kjøkken 13,0

entRe 12,4

Sov 2 6,6

Sov 3 5,5

oveRB.

GAnG 9,4

StUe 37,6

Sov 1 12,1

ørna 3

BADStU 3,2

47


“Vi visste umiddelbart at dette var hytten vi ville ha.” Familien Algrøy

HIBA® Ørna 2 B - Kundetilpasset

Ørna - bygget med smidighet Noen ganger er det passende å gjøre personlige justeringer. Det kan være i forhold til lys og det kan være med hensyn til plass. Ofte er det særlige behov og personlige preferanser som gjør at man ønsker visse tilpasninger av den opprinnelige modellen. På Kvamskogen utenfor Bergen står en praktfull hytte som er et godt eksempel på smidighet og samarbeid. I hytten som er en i Ørn-serien har familien Algrøy fått gjennomført sine ønsker om blant annet mer lys og større stue. De personlige tilpasninger Noen ganger skal det en justering eller to til, og så er hytten perfekt for deg. For familien Algrøy var det kjærlighet med første blikk da de så modellen av Ørn-hytten.

- Vi la merke til hytten på fremsiden av en Hibakatalog i 2005, sier Algrøy. Vi så ikke engang på andre hytter, vi visste umiddelbart at dette var hytten vi ville ha. Den bare passet så godt til tomten vi hadde kjøpt. Den var så perfekt til et sted med utsikt slik vi har det. Samtidig var familien opptatt av å tilpasse hytten. Mer lys og justeringer av soverom var noe av det som sto på ønskelisten. Det som opprinnelig var en hems ble laget som en ekstra ark med flere vinduer.


- Vi kom med våre forslag og det var aldri noe problem. Endringene gikk helt knirkefritt, de tegnet det så fint inn. Vi forlenget stuen med ekstra vindu og terrassedør. På loftet la vi inn vinduer både mot stuen og på yttervegg. Det var meget vellykket. For i dag, når ungene leker der oppe ser vi dem fra stuen. Og så er det jo så mye lysere der, sier Algrøy.

“Endringene gikk helt knirkefritt, de tegnet det så fint inn.” Familien Algrøy Familien Algrøy er strålende fornøyd med hytten som også er mye i bruk. Det er planlagt turer for hele året, og hytten har hele 9 sengeplasser. - Det største badet gjorde vi for øvrig noe mindre, da det etter vårt syn var unødig stort. Vi har mange gjester på besøk, så det passer godt at vi gjorde soverommene noe større. Det er også eget gjestebad på hytten. Det kommer godt med når vi har mange gode venner og familie på besøk, sier Algrøy.

Eksempel på endringer familien Algrøy fikk gjort på sin hytte: • Utvidet stue ved å forlenge hytten • Fra 3 til 2 soverom på grunnplanet • Nytt bad/vaskerom ved inngangen • Mindre hovedbad gjorde plass til ny bod • Ekstra terrassedør på solsiden • Mer plass på hemsen ved å heve taket • Takark på langsiden (se foto over) • Loftstue og ekstra soverom oppe


t

o

R

HYtteR

eneRASjo

ne

G IL

us

.n

ww

w. h i b a h

Mer enn 40 års ekspertise oppfyller mange hyttedrømmer Gjennom mer enn 40 år har HIBA® bygget hus og hytter. Lang erfaring og krevende klima har gjort oss flinke til å skape gode og funksjonelle hytter. Men før vi kommer så langt, legger vi til rette for at du trives med byggeprosessen. Det innebærer trygge løsninger som er utviklet gjennom generasjoner. Du skal vite at det formelle er i orden, at gangen i alle papirer og avtaler som betyr noe er bunnsikker. Alt er tilrettelagt for at du skal være trygg underveis. I samtalene med fagfolk og gjennom avtalene som gjøres. Gode byggverk er vakre og varige. De tilfører noe positivt til sitt nærområde gjennom god byggeskikk. Å tilpasse med hensyn til omgivelsene, er noe vi kan gjøre sammen. Det er noe allment over ønsket om å bygge noe i frihet. noe eget. noe spesielt. Som i bok-klassikeren «Walden – livet i skogene» av amerikaneren Henry David thoreau. naturfilosofen thoreau bygget en hytte ved Walden Pond i Massachusetts. I den livsnære beretningen hvor du nærmest kjenner hytten bli bygget, følger vi drømmen om det enkle livet og tankene om et liv i frihet. I forhold til sivilisasjon og natur, og mest av alt, i forhold til hva det vil si å bygge noe eget, noe utenfor allfarvei. I norge har vi en lang hyttetradisjon og det er noe vi har til felles, det med hyttedrømmen.

“jeg dro ut i skogen fordi jeg ønsket å leve bevisst.” Henry David Thoreau

Det er gjerne en av våre hytter som tiltaler deg særlig mye? Da er ikke hyttedrømmen langt unna. vi har forhandlere over store deler av landet, huskonsulenter og byggmestre med nødvendig lokalkunnskap. Allerede på tomtebefaringen skal du ha nytte av vår ekspertise. I samarbeid med arkitekt eller hyttekonsulent gjøres viktige tilpasninger i forhold til tomten. vi er med deg helt fra du står på den ubygde tomten, til du tråkker over dørterskelen i din egen hytte.


�

�

Et sted hvor naturen bestemmer takten og utsikten

En hytte til friheten


Hyttemeny

Hyttemeny Frihet til bare å ha fri …

www.hibahus.no

© HIBA HUS | Idé og utforming: Oktan | Tekst: Cox | Illustrasjon og foto: Per Søviknes, InkaLill, 3Seksti, Jotun | Trykk: Molvik Grafisk AS

Frihet til bare å ha fri …

Hiba Hyttemeny  

Hiba Hyttemeny 2011

Hiba Hyttemeny  

Hiba Hyttemeny 2011