Page 1

GOD HELG:

GOD HELG: LG:

Kortreist til Korsan

Trivsel sel på å rbe enken lygarbenken

Side 16-17

Side 15

HELGETILBUD Tilbudet gjelder kun fredag og lørdag LANDMANNEN BRØD Goman pr. stk.

10

00

COOP HAMARVIK HAMARVIK • MELANDSJØ • DYRØY

Trues av flere års forsinkelse

www.hitra-froya.no

Fredag 9. mars 2012 • Nr. 20 - 39. årgang • Kr. 20,-

NYHETER:

Stjal 40 års hagearbeid

Nye krav om ekstra kvalitetssikring kan forsinke utbyggingen av tunneler og bruer på «Lakseveien» gjennom Snillfjord med flere år. Side 7-9

Noen stjal Astrid Lerviks paradisliljer og riddersporer. - Jeg har holdt på i 40 år med å dyrke fram disse sjeldne blomstene, sier Lervik gråtende.

Dette var livet mitt

side 4

NYHETER:

Næringsvennlig eller - fiendtlig? Bergljot Stokkans forslag om å legge hovedveien utenom Fillan blir møtt med både begeistring og forferdelse - avhengig av hvor du spør. side 13

Innehaver Enver Polat tilbrakte opptil 20 timer hver dag på Hjorten pizzeria. All innsatsen forsvant i branninfernoet som rammet natt til 17. februar. Side 5

Krisemøte i motorsportklubben

Side 6

Ukens Go’helg-produkt fredag og lørdag lg-pris

e Fast Go’h

pr. pakke

Kalkunfilet 160 g Colorado, pr. kg 105,63 Gjelder så langt beholdningen rekker. Kun til private husholdninger.


2 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

Gratis å gratulere

Dagens sitat

Send en hilsen, gratulasjon, nyfødt eller brudebilde til post@hitra-froya.no eller vår adresse 7240 Hitra. Det eneste du må huske er fullt navn på den/de hilsningen gjelder samt på innsender. Gratulasjoner må vi ha senest to dager før innrykk.

Vårt liv kan ikke være fullkomment uten venner. Dante Alighieri

ØYVÆRINGER

Lisa Mari Kvernø Vi vilj gratulere deinj fine 20 åringen vårres i dag deinj 9.3. Vi håpe du får en kjempefin dag og en heidundranes t bursdagsfeiring. Mange klæmma fra mamma, pappa og familie.

Hans Grønskag Hammer Den supreste storebroren i verden blir 8 år den 9.3. Skolegutt, lekekamerat, tusenkunstner, og veldig, veldig herlig barnebarn. Vi gratulerer deg med dagen! Mange klemmer fra mormor og morfar på Storheia.

Stian Ervik Vi vil gratulere pappa og onkel Stian med 25-årsdagen 12.3. Hilsen Sebatsian og Savannah, Adrian, Vivian og Maximilian, mor og far, søsken og svigerinner.

Anja og Beate Tørstad Kjempeklem og gratulasjoner til dere som fyller 4 år 11.3. Store koselige jenter er dere. Er så glad i dere. Kos dere med pakker og kaker. Hilsen farmor, farfar og oldemor.

Gard Heggen Fjeldvær Gratulerer Bjørnlias sjarmør med 17-årsdagen som var i går 8.3. Håper vi snart treffes. Klem fra bestemor og Mach. Gla ti dæ!

Helge Selvåg fyller 58 år 11.3. På søndag du bursdag har, og du er jammen litt av en kar. Alltid hjelpsom, snill og grei, det er ord som beskriver deg. Sol og varme du liker, så om vinteren du etter sydhavssteder skriker. Men nå har trekkfuglen med fru kommet tilbake, og på søndag hele familien samles til kake! Stor bursdagsklem fra jentene dine!

Raymond Sandvik Hipp hurra for verdens beste pappa og stefar som fyller 28 år i morgen. Vi er kjempeglad i deg! Mamma hilser til den kjekke bonden sin også, elsker deg! Masse kos og klemmer fra Madelen, Nathalie og Janne.

Elsa Grøntvedt Gratulerer med 80-årsdagen! Vi, barn, svigerbarn og barnebarn, sender deg en stor hilsen. Ser fram til å feire dagen sammen med dere på Savalen i helga.

Ida Tørstad Gratulerer med 15-årsdagen 10.3. Hilser til din pappa Frode som har bursdag samme dag. Masse klemmer til dere begge. Glad i dere. Hilsen farmor, farfar og oldemor. Ha en flott dag.

Kaia Johansen Trønnes Vi vil gratulere go’pia vår med 3-årsdagen den 10.3. Så heldig Sigurd er som har DEG til storesøster. Vi er så glad’ i deg, Kaiamor! Masse klemmer fra tante Synne, mormor og morfar.

Dødsfall

Vår kjære mamma, svigermor, bestemor, oldemor, søster og tante

Erna Ingebrigtsen Magnhild Karlsen Søndag 11.3. Magnhild 95 år blir, og det tar hun med et kjempestort smil. Omsorgsfull, snill og god, vår alles kjæreste mor. På Hitra Helsetun hun bor, og dit kommer vi alle og skal synge bursdagsangen i kor. For den store dagen skal feires med familien din, og den skal bli minnerik og fin. De beste gratulasjoner på dagen din ønskes fra barn, svigerbarn, barnebarn og oldebarn.

Silje Tørstad Hei og gratulerer med 7-årsdagen som var den 7.3. Kjempeklem kommer fra farmor, farfar og oldemor. Gla i dæ. Håper du kosa deg på dagen din.

Tore Brevik Aaaaaccchhh ja, 40 år på selveste kvinnedagen. Gratulerer med dagen som var 8.3. Hilsener fra mamma, pappa, søsken med familie.

Betina K. Bakken I går 8.3. du fylte 11 år. Jaggu hvor fort tia går. Gratulerer Betina. Hilsen oss gjengen oppi Skaråsen som e så gla i dæ:)

f. 20.2.1925 sovnet stille inn i dag, 87 år gammel. Hitra, 5. mars 2012. Egil Alfhild Steinar Barnebarn Oldebarn Øvrige familie Skjønt å få hvile når kreftene svikter, trett etter årenes slit og strev. Trygt i den evige hvile få sovne, takk fra oss alle og hvil nu i fred.

Begravelse fra Nordbotn kirke, onsdag 14. mars kl 11.00. Like kjært som blomster ønskes en gave til bomiljø 1. Hitra helsetun.


FREDAG 9. MARS 2012 | 3

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

Kulturkalenderen

Siste fra minHF

Flir no da

11.03: Kino Frøya og Hitra

• På jakt etter hestehov

12.03: Datakurs på Frivilligsentralen Sistranda

hitra-froya.no/minhf

Det var lørdagskveill, å ei dame i 50-åra satt å kose sæ me ei flaske vin heime på Dyrøya. På tv’n va det eit program om kvinnelige modella. Da kike ho bort på kaill’n som satt bakom pc-skjermen? – Duuuu, foretrække du ei vakker eiller ei intligent kvinne, spurt ho kokett. Kaill’n løfta blikke opp fra data’n, å myse bort på kjærringa: – Det e umulig å svara på, kjære, å dessuten veit du jo at det e bærre dæ æ ælske!

På HF-TV nå

Se flere arrangement på

• Havdur med barnestemmer hitra-froya.no/tv

hitra-froya.no/kultur

Gratulerer 95 år Magnhild M. karlsen, Melandsjø, fyller 95 år søndag 11. mars. 70 år John M. Ulvan, Knarrlagsund, fyller 70 år lørdag 10. mars. 65 år Erna Kjølsø, Melandsjø, fyller 65 år kørdag 10. mars. 55 år Eli A. Karlsen, Dyrvik, fyller 55 år lørdag 10. mars. Geir W. Strøm, Hitra, fyller 55 år mandag 12. mars. 50 år Ann M. Fredriksen, Hitra, fyller 50 år lørdag 10. mars. Bjørn E. Larsen, Kverva, fyller 50 år mandag 12. mars.

Navnedager

Takk

09.3: Sverre og Sindre

Takk for deltakelse og oppmerksomhet ved Hilmar Alfred Sæthers bortgang. Familien

10.3: Edel og Edle 11.3: Edvin og Tale 12.3: Gregor og Gro

Kirkene Søndag 11. mars Kverva og Nordskag søndagsskole kl. 11.00 Hos Gunveig og Viktor Kvervavik.

Minikryss

Gratis å gratulere

I Hitra-Frøya koster det ingenting å sende inn en kort og hyggelig tekst og bilde på folk som har bursdag. Husk fullt navn på den som gratuleres. Bruk gjerne epost.

Hjertelig takk for all vennlig deltakelse ved min kjære Ludvik Halseths bortgang og begravelse. Takk for blomster og pengegaven til Kreftklinikken for Fosen og Blomsterfondet. Takk til alle som bidro til at det ble en fin og minnerik dag. Astrid

Nyfødte øyværinger

Del gjerne bildet av den lille med leserne av lokalavisa. Vi oppfordrer også minst en av foreldrene til å være med på bildet. Tjenesten er gratis.

Fillan søndagsskole tirsdag 13. mars kl 16.45 - 17.45 i Hitra Misjons- og Nærmiljøsenter.

Brudebilder

I Hitra-Frøya koster det ingenting for det nygifte ekteparet å sette inn brudebildet. Send gjerne på epost.

post@hitra-froya.no

ALLE HÅNDKLÆR Eksklusiv ny sengekolleksjon! Sengeløsninger i alle prisklasser – se også www.fagmobler.no!

Fritt valg!

esøk oss også på www.fagmobler.no

3 for 2

ODEL Bre kontinental B150

15.995,– ODEL Bre kontinental inkludert Eksklusiv overmadrass og ben. 150 x 200 cm 15.995,– Bre gavl 150 cm 1.995,– Gavlputer sett á 2 stk. 495,–

Vi spanderer det rimeligste! NB! Kan ikke kombineres med andre tilbud.

eller butikk i m e l d Bli me gmobler.no å p fa

Tlf. 72 44 50 50


4 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

Nyhetstips

FRØYA: Omsetning av eiendommer

Kontakt redaksjonen på: Telefon 45 22 98 88 post@hitra-froya.no

Lokale nyheter hele uka hitra-froya.no

NYHETER

Gnr 1, bnr 95 er overdradd fra Dagfinn Leon Gautvik til Siv Anne Gautvik Koutsimanis og Roy Jarle Gautvik (20.01.2012) Gnr 1, bnr 86 er overdradd fra Marie Ulrikke Lund til Harald Magne Lund (20.01.2012)

Gnr 15, bnr 82 er solgt for kr 20.000 fra Sandvik Bygg Frøya as til Frøya kommune (20.01.2012) Gnr 15, bnr 87 er solgt for kr 20.000 fra Sandvik Bygg Frøya as til Frøya kommune (20.01.2012)

– Hjorten var som et hj for meg

Innehaver Enver Polat tilbrakte opptil 20 timer hver dag på pizzeriaen. - Brannen har ennå ikke gått opp for meg, sier han. HF Julie Reppe

Vi møter Enver Polat på branntomta til det som for kun få uker siden var Hjorten pizzeria. Hitra Anleggservice er i ferd med å fjerne restene etter utestedet og pizzeriaen. Alt ligger i ruiner. Men på baksiden henger det igjen et skilt. For Enver minner det ham om drømmen som brast. - Jeg hadde lagt en del penger i skilt og reklame på de tre årene jeg drev Hjorten. Jeg hadde bygd opp et solid varelager. Innkjøringsperioden var over, og fra nå av skulle jeg begynne å tjene på pizzeriaen, sier Polat. Men slik gikk det altså ikke. Klokken 02:30 natt til 17. februar mottok Polat den skrem-

mende beskjeden. - Jeg klarte ikke å tenke klart, jeg bare sprang nedover fra Vikantoppen. Det var røyk overalt. Jeg visste det var en person som overnattet der, ringte vedkommende, og fikk heldigvis forsikret meg om at ingen var i bygget. Jeg ville hjelpe brannvesenet, men de slapp meg ikke gjennom, fortviler Enver. Deretter fikk han beskjed om at røyken hadde spredd seg, og 51 beboere ved Hitra helsetun var i ferd med å bli evakuert til Hitrahallen. - Til da hadde jeg bare tenkt på brannen. Men da jeg så alle de eldre menneskene som kunne ha blitt skadet, glemte jeg alt annet. Da ville jeg bare sjekke at alt var bra med dem. Jeg klarte ikke snakke så mye, men heldigvis var ingen av dem skadd, forteller han. Etter det gikk Enver sjokkert rundt i fire-fem timer, før han fikk telefon fra legen. - Han ba meg komme for en sjekk. Han så at det ikke gikk bra med meg, og skrev ut en måneds sykemelding, forteller Polat.

God kontakt med hitterværingene Polat er opprinnelig fra Tyrkia, men har bodd ti år i Norge. Han flyttet til Hitra i 2006, og startet i sommerjobb ved HitraFrøyabakst. Trivselen var stor, han fikk fast jobb, og bestemte seg for å bli. Og i 2009 åpnet han sitt eget utested og pizzeria i Fillan sentrum. - I restauranten fikk jeg etterhvert faste gjester, og arrangerte flere konserter. Mange eldre mennesker kom ofte innom for en prat, og pensjonistforeninga hadde faste møter her. Jeg savner jobben min og stamkundene. Jeg føler jeg har fått god kontakt med lokalbefolkninga gjennom tida, sier Enver. Enver føler seg hjemme på Hitra. Han kan derfor ikke se noen grunn til at noen med viten og vilje skulle ha satt fyr på pizzeriaen. - Jeg har ikke hatt følelsen av at noen har mislikt meg, eller plassen. Jeg har bra kontakt med hitterværingene, og tror ikke noen ville gjort det. Men rapporten fra politiet er ennå ikke klar, så man kan jo aldri

vite, sier han.

Store tap I desember kjøpte Enver hus på Vikantoppen, der flyttet han inn med kona og sin to år gamle sønn. I januar ble familien også utvidet med ei lita jente. Da innkjøringsfasen for Hjorten var over, varebeholdninga stabil, og familien etablert, så Enver fram til å begynne et tryggere liv. - Jeg har jobbet hardt for å komme dit jeg er, og trodde den verste perioden var over. Nå starter sommersesongen, og etter planen skulle alt bli enklere fra nå, sier han frustrert. Istedet måtte Enver i gang med å samle alt av papir og kvitteringer for de tre årene Hjorten var i drift. Forsikringssummen var ikke all verden. Tapet ble dermed stort for familien. - Jeg hadde innboforsikring på 200.000, men tror ikke jeg får mye ut av det. Bare varelageret var verdt 300.000. Når vi nå har samlet kvitteringene ser vi at alt utstyret vi har kjøpt, og

oppussingsarbeidet vi har gjort kommer på nærmere en million totalt. Og arbeidstiden, med opptil 20 timer hver dag, får jeg jo aldri tilbake, sier han ettertenksomt.

Satser på Dolmsundet Polat hadde to faste ansatte ved Hjorten. I tillegg til kona og ekstravakta utgjorde de omlag fem ansatte. De to faste ble overflyttet til Polats andre spisested, Hitra grill, ved Domsundet. Og det er der Enver kommer til å satse framover. - Nå nærmer det seg sommer, så jeg håper det blir fint vær, mye trafikk og turister, så vi kan overleve. Jeg vil ta en måned av gangen, prøve å få i meg nok søvn og mat. Det viktigste for meg er å være sterk for familien min, sier Polat, fortsatt litt slagen, men likevel håpefull.

Eiendommen uavklart Hitra Bo-Tilbud, eier av Hjorten-bygget, sier at takseringsarbeidet er i gang. Men at planene med bygget enda ikke er avklart.


FREDAG 9. MARS 2012 | 5

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

HITRA: Omsetning av eiendommer Gnr 93, bnr 67 er solgt for kr 1.790.000 fra Trude Hvalryg til Ada Cecilie Goy Hanssen (25.01.2012)

Fullt på leserturen 45 personer er påmeldt årets lesertur i lokalavisa kort tid etter annonseringa startet. Og da stopper det i billetter til Tattoo i Edinburgh, for der er det bare 45 billetter. - Det er fullt, men vi tar inn folk på venteliste i tilfelle avbestillinger eller at det skal bli flere Tattoo billetter ledige, forteller Hugo Storsand i Orklareiser, som organiserer turen. Årets tur går til Edinburgh i Skottland.

Gnr 60, bnr 28 er overdradd fra Jens Otto Hoff til Annette Hoff (27.01.2012)

Gnr 60, bnr 29 er overdradd fra Jens Otto Hoff til Eva Haugan Hoff (27.01.2012) Overdragelsen omfatter også Gnr 60, bnr 41

em - Stjal 40 år

med hagearbeid - Det verste er at det må være folk som kjenner oss, mener Astrid Lervik, som opplevde at hennes sjeldne hageplanter ble stjålet. HF Lars Otto Eide

Da Astrid Lervik og mannen Asbjørn tok turen utover til sommerstedet i Kastvika på Fjellværøya i februar, trodde de ikke sine egne øyne. - Noen hadde revet ned gjerdet rundt to blomsterbed og stjålet løkene til mine paradisliljer og riddersporer. Det er nesten så jeg må gråte, sier Lervik, og tørker en tåre.

- 40 års arbeid forgjeves

- Det vil nok ikke bli bygd opp slik det var før, men spørsmålet er til hvilket nivå vi vil ta det. Takseringsarbeidet vil være klart i løpet av april. Vi skal ha et styremøte i slutten av mars der vi diskuterer idéer, og de har vi mange av, sier styreleder Atle Brettel Sivertsen.

Grunnen til at hun blir så beveget av det simple tyveriet er at hun har lagt svært mye arbeid i nettopp disse blomstene. - Jeg har holdt på i 40 år med å dyrke frem disse sjeldne blomstene, og jeg har brukt titusenvis av kroner på å skaffe dem. Paradisliljene som ble stjålet er ikke å få kjøpt i Norge, de må bestilles fra England. Da vi kjøpte sommerstedet for ti år siden, flyttet jeg med meg blomstene hit fra Buvika der vi bor. Og her har de trivdes enda bedre enn hjemme. Det har vært utrolig mye arbeid helt forgjeves, sier hun.

- Stjålet av noen vi kjenner Hun er ikke i tvil om at plantene er stjålet. - Jeg tenkte først at det var rådyr, og det var derfor jeg had-

MOT Hitra i alpinbakken På søndag setter MOT Hitra opp busstur til Vassfjellet for elevene på Hitra videregående skole. - Der skal vi kjøre slalom og snowboard og ha det gøy i snøen, forteller Ola Vigdal i MOT Hitra.

TYVERI: Astrid Lervik er oppgitt over at noen stjeler blomstene hennes. de gjerdet inn blomstene. Men gjerdene var løsnet fra stolpene og lagt flate slik at de kunne kommet til blomstene. Og det var tydelige spor etter graving med spade i jorda, forklarer Lervik. Hun blir ekstra lei seg på grunn av at de som stjal blomstene må ha visst hva de var ute etter. - Det må ha vært folk som har vært her og sett blomstene og visst at de var sjeldne. Sannsynligvis er det folk vi kjenner. Det synes jeg er er helt forferdelig, sier Lervik. Hun ser mørkt på å få blomsterbedet tilbake til opprinnelig stand igjen. - Det er så mye arbeid og det er så dyrt. Kanskje jeg vurderer å plante einer i stedet. De er det vel ingen som stjeler, sier Lervik.

Stølan valgt som KLP-utsending Denne uka ble det valgt utsendinger fra Nord- og Sør Trøndelag valgkretser til generalforsamlinga i Kommunal Landspensjonskasse (KLP). Av lokale navn blant utsendingene finner vi Snillfjord-ordfører Jon Geir Stølan. Varautsending er Berit Flåmo, ordfører i Frøya kommune KLP er Norges største livselskap og konsernet hadde ved utgangen av 2011 en forvaltningskapital på 291,8 milliarder kroner, mens livselskapet hadde en forvaltningskapital på 261,7 milliarder kroner. Selskapets øverste myndighet er generalforsamlingen som består av valgte representanter for selskapets eiere. Generalforsamlingen består av 171 utsendinger. Disse velges fra valgkretser.

fredag 9. mars tom. mandag 12. mars grunnet oppussing. Vi åpner igjen tirsdag 13. mars - se åpningstilbud i avisa!


6 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRĂ˜YA

Motorsportsenteret i økonomisk krise NMK Frøya ber om en halv million fra nÌringsliv og kommune for ü opprettholde driften. Hvis ikke kan kommunen tape millioner. - Jeg blir skremt av det jeg hører, sier Helge Borgen(Ap) HF Lars Otto Eide

Styret i NMK Frøya hadde i helgen et krisemøte med rüdmannen og ordfører, for ü redegjøre for den alvorlige økonomiske situasjonen. - Vi vurderer det slik at NMK Frøya er i en vanskelig økonomisk situasjon. De ønsker kommunen pü banen for ü bidra med midler sammen med privat nÌringsliv, orienterte rüdmann Ole Henrik Fjørstad i formannskapsmøtet tirsdag. - I møtet kom det frem at

det var veldig viktig for NMK Frøya ü fü ut de forskotterte tippemidlene pü 200 tusen kroner, slik at de kan ferdigstille autovernet som mangler før banen kan bli godkjent. Pü kort sikt trenger NMK Frøya umiddelbart ytterligere 500 tusen kroner, der de ber om 300 tusen fra nÌringslivet og 200 tusen kroner fra kommunen for ü sikre drift av anlegget, sa rüdmannen.

- Blir vanskelig ü bidra - Jeg signaliserte at det ville bli svÌrt vanskelig ü bidra med 200 tusen fra kommunen, men at vi kunne se pü muligheten for et kortsiktig kriselün. Jeg driver og undersøker det nü, men det kan bli vanskelig for kommunen, sa Fjørstad, som püpekte at Frøya kommune har bidratt med betydelige midler tidligere. - Frøya kommune har bidratt med 1,2 millioner kroner i ren støtte siden 2005, i tillegg til at vi har forskottert 1,2 millioner kroner. Og vi har gitt en

- Pengene som er brukt ligger nok i anlegget. Men vi bør fü en oversikt over regnskapet og de reelle budsjettene slik at vi kan ha tiltro til dem. Og jeg mener at vi mü hjelpe dem i ü komme i gang med driften og ikke slü av dem hünda nü, mente Olaf Reppe(Frp).

lünegaranti i Nordea bank pü 650 tusen kroner. Det er voldsomme beløp, og jeg lurer etter hvert pü hvor det har blitt av disse pengene. Kanskje det er pü tide ü sette tÌring etter nÌring, sa Fjørstad.

Kan tape flere millioner Kristin Reppe Storø(Ap) fant det betimelig ü spørre om kommunen kan risikere ü tape penger. - Vil vi tape penger dersom NMK Frøya ikke kommer i drift, spurte Reppe Storø. - Med lünegarantien og tilskuddene kan vi i ytterste konsekvens tape 2.75 millioner kroner. Men det skal vÌre grunnlag for tilbakebetaling av tippemidlene vi har forskottert, forklarte Fjørstad. - Jeg synes dette er fryktelig vanskelig. Motorsportsenteret er et kjempetiltak i utgangsunktet, men vi har en kjempeutfordring. Vi bør stille spørsmül til bruken av pengene. Vi har ogsü gitt klarsignal for Kjør for livetprosjektet. Hva kan det betyr

- Jeg blir skremt SKREMT: Helge Borgen for kommunen, lurte Reppe Storø pü. - Det kan gi et ytterligere tap pü 240 tusen kroner, sa Fjørstad.

- Hüper de für det til - Det som er viktig nü er at rüdmannen har en god dialog med NMK Frøya slik at de kan komme i gang med driften. Det er stor oppslutning blant ungdommen, og det er lagt ned mange dugnadstimer, derfor hüper jeg at det blir en tett dialog sü de für det til, mente ordførere Berit Flümo.

- Jeg blir litt skremt av det jeg hører. Nü sitter vi nesten og lover ü hjelpe dem over kneika. Vi mü vÌre forsiktige nür vi vet hvordan den økonomiske situasjonen i kommunen er og hva vi har bidratt med allerede. Jeg har inntrykk av at det for lett ü løpe til rüdmann og ordfører nür det kniper, og jeg har inntrykk av at de ikke har satt tÌring etter nÌring. Jeg vil ikke vÌre med pü ü forhündslove noe. Det innbyr heller ikke til tillit nür de innkaller et møte pü en søndag. Da virker det som de har lite kontroll. Først mü vi fü se tallene, før vi kan føle oss trygge, mente Helge Borgen(Ap).

Vi bygger om butikken og kjører

RYDDESALG Jernia:

Sport1:

á30-50% á50-70% pü hele butikken

(unntatt kampanjevarer)

pĂĽ hele butikken

ekte sport

Butikken er stengt i neste uke fram til

%HKK@Mž3KEžDONRSGHSQ@IDQMU@QDGNSL@HKBNL

RE-Ă…PNING torsdag 15. mars


FREDAG 9. MARS 2012 | 7

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

«Lakseveien» kan bli flere år forsinket Etter det lokal-avisa kjenner til må fv.714 gjennom en ekstern kvalitetssikring av hele prosjektet. Det kan i verste fall bety flere års forsinkelse. HF Lars Otto Eide

I følge veidirektortatet blir det nå en konsekvensutredning av fv.714. Det betyr at bompengesøknaden vil bli utsatt i flere år, og at fylket må finne alternativ finansiering av veiprosjektet frem til bompengesøknaden godkjennes av Stortinget.

Store utbedringer av «Lakseveien» mellom Hitra/Frøya og Orkanger er under planlegging. Men arbeidene kan bli forsinket.

- Departementene går for konsekvensutredning - For oss er det slik at vi må ha en avklaring på om det blir en konsekvensutredning eller ikke før vi kan sende bompengesøknaden over til Stortinget. Det siste jeg har hørt er at finansdepartementet og samferdseldepartementet går for en konsekvensutredning av fv.714, noe som betyr at alle reguleringsplaner og kostnadsoverslag for fv.714 må gjøres ferdig, før departementene bestiller en ekstern konsulent for å kvalitetssikre planene. Først da kan vi sende bompengesøknaden over til Stortinget, sier Åge Jensen, sjefsingeniør i brukerfinansieringsseksjonen i vei- og transportavdelingen i veidirektoratet. Lokalavisa har ikke klart å bekrefte disse opplysningene fra noen av departementene. I finansdepartementet kjenner de ikke til saken, og hos samferdseldepartementet klarer de ikke å finne rette vedkommende, selv etter en ukes tid, angivelig på grunn av at de er i en flytteprosess.

- Åstfjordbrua blir avgjørende Prosjektleder for utbygging av fv.714, Svein Soknes, sier at det vil ta flere år å gjøre ferdig reguleringsplanen for hele veien. - Det som er bestemmende for hvor lang tid det vil ta er reguleringsplanen for kryssingen av Åstfjorden, etter som resten av reguleringsplanene er i gang eller allerede er vedtatt. Vi håper å kunne legge frem en sak med alternativer for brutraseer for Snillfjord kommune(reguleringsmyndighet for fv.714, journ.anm) i april. Om de bestemmer seg for en brutrasé til sommeren kan vi begynne å utarbeide en reguleringsplan for kryssingen. Da blir reguleringsplanen kanskje godkjent sommeren 2014. Så vil en konsekvensutredning kanskje ta ett års tid, slik at Stortinget kanskje kan behandle bompengesøknaden før sommerferien i 2015. Deretter vil det ta minst ett år før vi kan sette opp bomringen, noe som betyr at vi er godt ut i 2016 før vi kan begynne å kreve inn bompenger, forklarer Soknes.

tet å bli så mye forsinket, men det betyr veldig mye om vi ikke får bompenger inn på bok. Om fylket velger å sette i gang med kryssingen av Åstfjorden med lånte midler så kan vi holde fremdriften, men det vet jeg ikke om de vil ta sjansen på. Da må de finansiere renten på en eller annen måte. Om de velger å heller vente til de har spart opp penger uten å ta opp lån så vil det betyr flere års utsettelse av byggingen, sier Soknes.

- Fylket må forskottere Daglig leder i Ny fv.714, Edvard Ulvan bli ikke glad når han hører dette. - For meg høres det helt unødvendig ut med en konsekvensutredning, blant annet fordi veiutbyggingen på Fosen har sluppet unna en konsekvensutredning. Så jeg håper at du har fått feil opplysninger, sier Ulvan. Han vil nå jobbe for å begrense konsekvensene av en konsekvensutredning. - Vår oppgave blir å begrense konsekvensene mest mulig. Det viktige er å unngå en uakseptabel stans i utbyggingen. Når vi har ikke finansieringen på plass så må vi jobbe for at fylket sørger for videre forskotteringer inntil bompengefinansieringen er på plass, mener Ulvan. Lokalavisa har ikke lykkes å få tak i fylkesvaraordfører Arne Braut for en kommentar til denne saken.

- Kan bli flere års forsinkelse Han mener fremdriften nå avhenger av om fylket klarer å finne alternativ finansiering. - Rent anleggsmessig trenger ikke prosjek-

MEN TUNNELARBEIDENE ER I RUTE. BLA OM!

Krokstadøra


8 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

Spreng TRIVES SAMMEN: «Tunnelsluskene» er klar for en ny omgang med boring, sprenging og rydding.- Det blir et godt sosialt miljø når vi bor så tett sammen, sier verkstedsbas Steffen Espeland(t.v). Her sammen Ole Johnny Turvoll, tunnelbas Tor Inge Uppstad og betongsprøyter Ådne Pallestad.

I RUTE: Byggeleder i Statens Vegveen, Josten Karlsen og assisterende byggeleder Svein Nordløkken konstaterer at arbeidet med tunnelene er i rute.

SISTE SKRIK: Boreriggen som drller seg gjennom tunnelene har et avansert datasystem for å kunne finne veien. - Dette er siste skrik innen datateknologi for tunneler. Den kan gjøre nesten alt selv, sier tunnelbas Tor Inge Uppedal.

20 timer i døgnet sprenger tunnelarbeiderne seg meter for meter gjennom de tre tunnelene på fv.714. - Det blir bare jobbing, spising og soving, og kanskje en liten fest i blant, sier ”tunnelslusk” Steffen Espeland.

HF Lars Otto Eide

Siden 6. desember i fjor har 70-80 mann fra Kruse Smith og Johs, Syltern boret, sprengt, ryddet, sprøytet betong og sikret, i tre skift om dagen. Frem til i dag har de sprengt seg vel 460 meter innover i Valslagstunnelen, og over 405 meter i Fenestunnelen. Brattstiås tunnelen er ikke påbegynt ennå, men alle tunnelene er planlagt ferdige i desember 2013.

- Går etter planen - Alt går etter planen så langt. Det går

alltid litt tregere i begynnelsen, men når arbeidslagene har kommet inn i rytmen går det fort. Da regner vi med å sprenge 100 meter tunnel i uka, sier byggeleder Jostein Karlsen i Statens vegvesen. Han har ansvaret for at arbeidet gjøres etter kontrakten, og at det ikke blir noen kostnadsoverskridelser, sammen med assisterende byggeleder Svein Nordløkken. Men mens ledelse og funksjonærer sitter på kontorene på Krokstadøra, er det «tunnelsluskene» som gjør grovarbeidet med tunnelene. Da lokalavisa er på besøk har

Valslagstunnelen nettopp blitt fem meter lengre. Den er ryddet for sprengmasse, og tunneltaket er sprøytet med betong og sikret med stålbolter. Så er det klart for boring til neste sprenging, og neste fem meter av de 2.600 metrene.

- Siste skrik i datateknologi I mellomtiden har verkstedbas Steffen Espeland klargjort boreriggen, et monster av en maskin med tre borehoder. - Det er mange deler som skal vedlikeholdes mellom hver boring. På bare et boreskift sliter vi ned ni til tolv borekro-


FREDAG 9. MARS 2012 | 9

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

ger seg i vei

ner, som enten skiftes eller slipes opp på nytt, sier Steffen. Derfra er det tunnelbas Tor Inge Uppedal som tar over boreriggen og kjører den inn til enden av tunnelen på en humpete anleggsvei med dunkel belysning. - Dette er siste skrik innen datateknologi for tunnelboring, sier tunnelbas Tor Inge Uppedal, og demonstrer hvordan datasystemet i den kjørende boreriggen brukes.

- Et system med lasermålere kalkulerer hele tiden profilen på tunnelen og hvor langt vi har kommet. På skjermen viser den hvor vi skal bore og i hvilken vinkel, forklarer Uppedal.

Boringen går med en fart på tre meter i minuttet

- 120 hull før vi skyter

Når borene er plassert riktig settes boringen i gang, drevet av en strømkabel på 1000 volt. - Boringen går med en fart på tre meter i minuttet, og i en tunnelprofil borer vi opp til 120 hull før vi skyter, sier Up-

pedal og setter fart på de tre drillene. Den hvinende lyden og kjølevannet som renner ut av borehullet gir så ubehagelige assosiasjoner til tannlegen at det nesten gjør vondt i tennene.

- Jobbing, spising og soving Samtidig holder et arbeidslag på å fjerne steinmasser etter sprenging i Fenestunnelen, og når det er ferdig sprengt i Valslagstunnelen, tar de turen dit for å kjøre ut stein. Så er det klart for sikring og sprøyting av betonng igjen. Slik skal de holde på helt til de ser «lyset i tunnelen» i 2013.

Etter arbeid bor karene fra Kruse Smith på Naz Perver på Hemnskjela. - Det er helt suverent å bo der. Og miljøet mellom karene er veldig bra, vi får god sosial kontakt når vi bor på samme plass. Det blir mest jobbing, spising og soving, men vi får tid til en liten fest iblant også, sier Steffen Espedal. På nettet kan du se

video

www.hitra-froya.no


10 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

mars deal Vil legge «havKJøPER DU FåR DU MED

bruksgymnas» til øyregionen Høyre vil etablere offshore-gymnas og havbruks-gymnas på linje med skigymnas. HF Bjørn Rønningen

Pr pk 40,60

227 g. Pr kg 178,85

Pr pk 23,40

480 g. Pr kg 48,75

KJøPER DU

Pr pk 42,30

FåR DU MED

Pr pk 13,40

475 g. Pr kg 89,05

500 g. Pr kg 26,80

KJøPER DU

FåR DU MED

Det går fram av resolusjonen «Historisk løft i kunnskap, forskning og innovasjon!», som fylkespartiet vedtok i helga. Fylkespolitiker og hitterværing Egil Hestnes mener det er innlysende at et havbruksgymnas må etableres i den tunge havbruksregionen som Hitra og Frøya er. - Med Hitra og Frøya som tyngdepunkt innen havbruk bør det etter min mening være ganske så innlysende hvilken region et fremtidig ”havbruksgymnas” bør etableres, og jeg tillater meg å anbefale engasjement fra både politiske myndigheter og næringslivet i øyregionen, sier Hestnes (H) til lokalavisa.

Systematisk satsing Fylkespartiet vedtok i helga resolusjonen «Historisk løft i kunnskap, forskning og innovasjon!». Under avsnittet om verdens beste skole, krever SørTrøndelag Høyre at det etableres et eget offshore-gymnas og havbruks-gymnas på lik linje med skigymnas. - Det er nødvendig med systematisk satsing på entreprenørskap som fag i skolen for å bidra til å skape forståelse for viktigheten av nyskaping og verdiskaping, uttaler partiet. Sør-Trøndelag Høyre krever

NATURLIG VALG: Naturlig at et havbruksgymnas legges til øyregionen, mener fylkespolitiker Egil Hestnes (H), som ber lokalt næringsliv og politiske myndigheter om å engasjere seg. et historisk løft fra en ny regjering i kunnskap, forskning og innovasjon.

Verdiskaping - Norges framtid og velferd er avhengig av kunnskap og kompetanse, og alle mennesker må uansett bakgrunn gis mulighet

Vil kontrollere vintervogntogene strengere Pr pk 31,20

380 g. Pr kg 82,11

Pr pk 30,30

400 g. Pr kg 75,75

Så enkelt er vårt ”Deal”- konsept. Kjøper du en bestemt vare, får du med en annen på kjøpet. Og bare så det er sagt; prisen på varen du kjøper er like lav som før.

smil -- Du har gjort en god deal

Sør-Trøndelag Høyre krever effektiv kontroll av lastebiler og vogntog som skal inn i Norge for å hundre ulykker langs veiene.

- I vinter har lastebiler som ikke er utstyrt til å tåle normalt norsk vinterføre gjentatte ganger vært innblandet i større og mindre uhell og ulykker. Lastebiler som ikke har gode nok dekk utgjør en alvorlig trussel for andre trafikanter. Det ser ut til at særlig utenlandske lastebiler har problemer med å være

utstyrt slik at de takler normalt, norsk vinterføre, skriver partiet etter fylkesårsmøtet. Sør-Trøndelag Høyre krever effektiv kontroll av lastebiler og vogntog ved grensepassering inn i Norge. Dette fordi at disse lastebilene og vogntogene ikke skal utgjøre en fare i trafikken. - Vi ber Stortinget vedta langt strengere reaksjoner for lastebilførere som fører kjøretøy som ikke er forskriftsmessig utstyrt. Bøtene må legges på et nivå som gjør at det ikke lønner seg å spekulere i ikke å investere i tilstrekkelig utstyr. I de groveste tilfellene må sjåfører og transportselskaper miste retten til å transportere varer i Norge, heter det i partiets resolusjon.

til å stå på egne ben. Sør-Trøndelag Høyre aksepterer ikke at Norge sakker akterut på innovasjon, forskning og kunnskap. Økt verdiskaping er avgjørende for vår fremtidige velferd. Da må vi investere i et historisk løft i kunnskap, forskning og innovasjon, uttaler partiet.

KrF: - Ikke ta seieren på forskudd - Trøndelag må ikke ta seieren på forskudd. Trøndelag må ikke tro at slaget om kampflybase på Ørlandet er vunnet, sier stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag, Øyvind Håbrekke (KrF). I dag (fredag) kommer han til Ørlandet sammen med parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen. De skal blant annet i møter med ledelsen ved flystasjonen. KrF har nylig avholdt årsmøter i begge trøndelagsfylkene. Begge fylkespartiene går inn for Ørlandet som ny kampflybase.


FREDAG 9. MARS 2012 | 11

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

REDNINGSSEL SKAPETS

Sikkerhetsdag START BÅTSESONGEN HER!

TEMA: Førstehjelp Test av redningsdrakt kom ombord i redningsskøyta vedlikehold av båtmotor Brannvesenet

FOR HITRA OG FRØYA

LØRDAG 24/3 kl. 11-14, GAMMEL-FILLAN: Sikkerhetsdagen er et åpent arrangement med fokus på maritim sikkerhet på og ved sjøen. Arrangementet er lagt opp som en rundtur (post til post) for besøkende, med innlagte stands for egne tema. Førstehjelp – Ambulansetjenesten tar opp temaet hypotermi og generell førstehjelp, ved Falck ambulanse på Hitra. •

Ambulansebåt – viser fram båten og det blir en liten tur ut med Wold Kysttransport.

Redningsdrakt – besøkende kan selv teste redningsdrakt i sjøen.

Knutebenk – besøkende lærer og tester maritime knuter.

Motor – litt info om vedlikehold av motor, herunder klargjøring før og etter vinterlagring, ved ALFO.

Besøk i Redningsskøyta – hvor man ser litt nærmer på navigasjon

Brannvesenet gir råd og veiledning vedrørende brann i båt. Testing av pulverapparat på åpen flamme.

Grilling av laks og servering av fiskesuppe

14:00 – 15:00: Foredrag om Redningsselskapet i Kystmuseet på Fillan. Medlems- og organisasjonsansvarlig, Gunnar Hansen, tar oss med inn i Redningsselskapets verden. Historisk (også lokalt) – hvor vi er i dag – og hvordan vi ser på fremtiden.

15:00 – 17:00 Distriktsårsmøte i RS distrikt 04, Trøndelag, avholdes på Kystmuseet . Åpent for Redningsselskapets lag og foreninger

REDNINGSSELSKAPET ARRANGERER SIKKERHETSDAGEN I SAMARBEID MED: Hitra Turistservice

Sørfosen Brannvesen

Ambulanse grilling medlemsav laks verving KRONERULLING fiskesuppe

STANDS

ELIAS KOMMER!


12 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

Send oss ditt bidrag

Kulturkalenderen

På våre nettsider under minHF kan du selv legge ut dine egne nyheter.

finner du alltid oppdatert på våre nettsider. Husk å legg inn ditt arrangement!

hitra-froya.no/kultur

Åpen Blåskoghytte

Hitrabridge

Søndag er Blåskohytta igjen åpen med servering av kaffe og vafler. Vertsfolket, som denne gang er familien Athammer, ønsker alle hjertelig velkommen.

10. runde av vårturneringen 2012 ble spilt 6/3. med 10 par Resultat over middel (sammenlagt i parentes). 1. Kåre Bogø – Hallgeir Gåsø …….…… 64,81% (-) 2. Rune Hoff – Roar Laingen ………….. 62,50% (1) 3. Marie Letnes – Terje Hårstad ..…...… 56,94% (5) 4. Roar Letnes – Halvard Eriksen …..… 53,70% (3) 5. John Skarpnes – Steinar Børøsund … 50,00% (4)

KULTUR&FRITID Det skjer Inger-Britt Røberg og Bjørg Aune har møter i Misjonssenteret i Fillan fredag, lørdag og søndag. Arrangør er Indremisjonen. Utdanningsforbundet Frøya avholder sitt årsmøte i kommunestyresalen i kveld. Fjellværøy skytterlag arrangerer søndag lagmesterskap i feltskyting på Aksethdalen skytebane. Søndag står også årsmøtet i Stølan kretslag for tur. Denne dagen er det også «Søndag på Betel» med Pinsemenigheten. HLF Frøya og Frivilligsentralen arrangerer de to neste ukene datakurs for medlemmer og andre interesserte. Kurset starter mandag. Diabetesforbundet Frøya/ Hitra har tirsdag årsmøte på Nye Bryggen på Siholmen. Samme kveld er det årsmøte i UL Freidig på Dolmsundet hotell. Folkeakademiet i Hitra avholder årsmøte i Hitra bibliotek onsdag. Onsdag innbyr Frøya Pensjonistforening til møte i kommunestyresalen. Tema er fremtidig bruk av omsorgsboligene som bygges i Beinskardet. Torsdag arrangerer Hitra revmatikerforening Revmatikerdagen med møte i Hitra misjons- og nærmiljøsenter. Norges Blindeforbund vil starte lokallag for Hitra og Frøya, og inviterer synshemmede og pårørende til oppstartsmøte i Frivilligsentralen i Fillan torsdag.

Fant du ikke ditt arrangement her? I så fall bør du legge det inn i lokalavisa kulturkalender. Her kan privatpersoner, lag og organisasjoner legge inn sine arrangement GRATIS (gjelder ikke kommersielle arrangement) Bedrifter som annonserer sine arrangement i papiravisa, kan også få gratis oppføring i kulturkalenderen. www.hitra-froya.no/kulturkalender

Sikkerhetsdag for båtfolket Redningsselskapet holder åpen dag med fokus på sikkerhet til sjøs. Men det mangler heller ikke på opplevelser, mat og drikke.

veiledning i forbindelse med båtbrann. De vil sette fyr på et oljefat, så folk kan få prøve hvordan det er å slukke en brann med pulverapparat om uhellet skulle være ute, sier Jakobsen.

Omvisning på redningskøyta - Magaplask i redningsdrakt

HF Lars Otto Eide

For første gang vil redningsselskapet arrangere en hel dag med sikkerhet på og ved sjøen som tema. Markedsansvarlig i redningsselskapet Bent Jakobsen, gleder seg til den store dagen. - Dette tror jeg kan bli en fin dag med mange innslag rettet mot sikkerhet på sjøen. Vi har fått med oss mange samarbeidspartnere og vi har aldri opplevd et større engasjement for å få til en slik dag i hele Norge, sier Jakobsen.

Temadagen holdes ved kaia til redningsskøyta i Gammelfillan. - Der vil foruten redningsskøyta, også brannvesenet, ambulansebåten og ambulansetjenesten still opp. Og blir det godt vær vil vi sette Eliasbåten på sjøen så ungene kan lære litt sjømannskap, sier Jakobsen. Han mener det er viktig å drive holdningsskapende arbeid i en region med så stor båtaktivitet. - I farvannene i øyregionen er

det farlig å ramle i vannet uansett årstid på grunn av den lave temperaturen. Derfor vil folk få anledning til å hoppe fra kaia i en redningsdrakt, slik at de får føle hvordan det er å flyte i en slik drakt. Det kan folk skjønne hvor viktig det er å ha en slik drakt for ikke å bli nedkjølt, sier Jakobsen.

- Får prøve brannslukning Brannslukning om bord i båten er også noe folk kan få prøve seg på. - Brannvesenet vil gi råd og

I tillegg vil det være flere aktiviteter som kan være interessante for både barn og voksne. - På de ulike standene kan folk lære å knyte knoper, få omvisning om bord på redningskøyta og ambulansebåten. På Alfo vil det bli 20 prosent rabbat på alle varer, der 10 prosent av dagens omseting vil gå til redningsselskapet. Og om folk er sultne vil det bli anledning til å kjøpe grillet laks og hjemmelaget fiskesuppe, der inntektene går uavkortet til redningsselskapet, sier Jakobsen.

KINO HITRA Arriettas hemmelige verden Studio Ghiblis film basert på Mary Nortons klassiske barnebok Lånerne. Under gulvet i et stort vakkert hus, i en magisk gjengrodd hage, bor bittelille Arrietta på 14 med sine like små foreldre. I huset bor en gammel dame som er lykkelig uvitende om sine leieboere. Alt de eier lager de fra ting de har lånt. Vann, mat, strøm og møbler. Bord, stoler og kjøkkenredskaper. De låner bare litt hver gang, så ingen skal legge merke til det. Men å leve skjult er ikke så lett. Derfor er livene deres alltid fulle av fare og spenning. En dag flytter huseierens hjertesyke barnebarn Johs inn i huset for en periode. Arriettas foreldre har alltid advart henne: Blir man

sett av et menneske, må man umiddelbart flytte. Men Arrietta hører ikke etter og gutten oppdager henne. Det går ikke lang tid før vennskapet mellom Johs og den lille lånerjenta blomstrer.

This Means War To av Hollywoods heteste nykomlinger, Tom Hardy («Dark Knight Rises», «Inception» ) og Chris Pine («Star Trek», «Unstoppable») spiller hovedrollen som to CIA agenter som med alle midler, tillatte og ikke tillatte, konkurrerer om samme kvinne (Reese Witherspoon). For regi står McG, som tidligere har regissert «Terminator Salvation» og «Charlies Angels: Full Throttle»

KINO FRØYA Løvenes konge Bli med på livets uendelige sirkel - Se Disneys Løvenes Konge for første gang på kino i 3D! Det er en stor dag i løvenes rike når løveungen Simba blir født. En dag er det han som skal overta kongetronen etter sin far Mufasa! Dette er til stor glede for alle utenom Scar, Mufasas slemme bror, som selv ønsker å overta tronen. Tiden går og den nysgjerrige Simba lærer seg å takle farer som en blivende konge kan bli utsatt for. Han følger sin far, får kloke råd av bavianen Rafiki og leker med kompisen Nala. En dag skjer det noe forferdelig, Mufasa forsvinner sporløst - og før man vet ordet av det har Scar overtatt tronen! Simba blir jaget ut av flokken...

Mission impossible ghost protocol Vinterens største actionbegivenhet står for døren når Tom Cruise er tilbake i rollen som spesialagenten Ethan Hunt i Mission: Impossible - Ghost Protocol. Den to ganger Oscar-vinnende regissøren Brad Bird kombinerer krefter med produsentene Tom Cruise og J.J. Abrams i vinteres mest actionpakkede spionfilm, Mission: Impossible - Ghost Protocol. Agenten Ethan Hunt og teamet hans får skylden for terroristbombingen av Kreml. Hele organisasjonen han arbeider for avvikles når presidenten kort tid etter annonserer «Ghost Protocol». Uten noen ressurser eller forsterkninger til rådighet, må Ethan finne en måte å renvaske navnet til byrået sit...


FREDAG 9. MARS 2012 | 13

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

Smånytt

Hovedveien gjennom eller utenom Fillan sentrum?

- Direkte næringsfiendtlig Tanken kan være prisverdig nok den, men dette er en 30 år gammel ide, og det bærer den preg av. HF Bjørn Rønningen

Det sier Hitra Venstres Audun Liland som kommentar på Bergljot Stokkan (Pensjonistpartiet) sitt utspill om å legge hovedveien i Fillan utenom sentrum. - Tanken kan være prisverdig nok den, men dette er en 30 år gammel ide, og det bærer den preg av. Man må spørre seg om det ikke er andre steder på Hitra vi er bedre tjent med å oppgradere veinettet, sier Liland. Stokkans hovedargument er trafikksikkerheten. - Det er klart nødvendig å sikre overgangen mellom Fillan sentrum og Fillan skole, og det er derfor allerede satt i gang arbeide med å planlegge undergang her. Skulle det også vise seg at man trenger ytterligere

Fullt hus for Malvin Strøm Det andre stevnet i feltkarusellen ble arrangert søndag 4. mars på Hitra skytterlag sin bane på Asmundvåg. Stevnet foregikk i strålende vårvær og med perfekte vindforhold. Vinner ble Malvin Strøm ,Hitra, med fullt hus 30 treff. Jegerklassen var størst med hele 17 deltagere, og her stakk Arnfinn Storø, Hitra, av med seieren. Klasse 3 ble vunnet av John Ivar Johnsen (Hitra), klasse 4 bar de Odd Johnsen (Hitra) som var best, mens rekruttklassen ble vunnet av enda et blad Johnsen; Erlend. Eldre rekrutt ble vunnet av Lars Erling Hestnes (Fjellværøy), junior av Aase Haranes (Sandstad), klasse ASP av Magnar Berge (Fjellværøy) og klasse V65 av Kåre A. Sæther (Sandstad).

tiltak for å bedre sikkerheten i Fillan sentrum så er vi åpne for å diskutere flere løsninger, feks lysregulering av gangfelt, svarer Liland.

- Vil rasere grunnlaget Venstre kaller forslaget næringsfiendtlig og mener at fjerning av trafikken i sentrum vil rasere grunnlaget for å drive forretning i området. - De siste 15-20 årene har det skjedd en rasende utvikling av Fillan sentrum, og det har blitt et sentrum som dekker de aller fleste behov innbyggerne har. Grunnleggende økonomi sier at økt aktivitet i områder skaper økt verdiskapning for næringslivet. Stokkan ønsker med sitt forslag å rasere næringsgrunnlaget for bedriftene i Fillan, noe som vil skade Hitra i sin helhet da mange har sine arbeidsplasser hos disse bedriftene i Fillan, mener Liland.

Eksos i skolegården? Stokkan viste i tirsdagsavisa til trafikksikkerhets-argumentasjonen, men også miljøspørs-

UENIGE: - Stokkan ønsker med sitt forslag å rasere næringsgrunnlaget for bedriftene i Fillan, mener Venstres Audun Liland. målet. - De store lastebilene girer ned gjennom sentrum, hvo elevene har sin skolegård. Det er ikke lite eksos elevene puster inn, sa Stokkan til Hitra-Frøya tirsdag. Til dette svarer Liland: - Siden Stokkan er leder for oppvekstkomiteen så forventer jeg at hun tar tak i dette umiddelbart og sørger for å få utredet forholdene hvis bekymringen er reell. Jeg vil tro hun er hjertelig velkommen til å komme på befaring for å observere og høre med både elever og ansatte om hvordan de opplever sitt uteområde.

Bergljot Stokkan i tirsdagens utgave av Hitra-Frøya.

- Dette vil næringslivet på Frøya støtte

På Frøya anses Stokkans forslag som svært næringsvennlig. HF Trond Hammervik

For tre år siden var det Frøya nye næringsforening som tok opp ønsket om en omlegging av hovedveien forbi Fillan. Daværende styreleder Pål Storø sier det ikke ble særlig varmt mottatt på Hitra. - Nei, jeg var forsiktig med å bevege meg på Fillan de nærmeste månedene etterpå, sier Storø. Bergljot Stokkan (PP) tok i tirsdagens Hitra-Frøya til orde

for at politikerne som nå skal rullere kommuneplanen for Hitra, må ta høyde for å legge om fylkesveien slik at den går utenom sentrum. Stokkan har tro på at særlig laksenæringa vil kunne bakke opp et slikt forslag. - De vil jo ha sterk interesse av at at tungtransporten slipper å gå gjennom sentrum. Jeg vil tro at laksenæringa vil bli en støttespiller i en slik prosess, sier Stokkan. - For næringslivet er jo dette en «tortur-distanse». Jeg klarer ikke å se at det skal være noen næringsdrivende på Frøya som ikke støtter dette, sier Pål Storø, tidligere styreleder i Frøya nye næringsforening.

TORTUR-DISTANSE: For næringslivet er jo dette en «torturdistanse». Jeg klarer ikke å se at det skal være noen næringsdrivende på Frøya som ikke støtter dette, sier Pål Storø, tidligere styreleder i Frøya nye næringsforening. (arkivfoto)

- Vesentlige miljøutfordringer i havbruksnæringa Riksrevisjonen mener dagens virkemiddelbruk i havbruket og planene for bruk av sjøarealene er for dårlig. - Havbruksnæringen har fått betydelige miljøutfordringer gjennom blant annet høye rømmingstall, lakselus og omfattende tap som følge av sykdom. Disse og øvrige miljøutfordringer er av et omfang som gjør det nødvendig å styrke havbruksforvaltningen for å sikre miljømessig bærekraft og muligheten for fremtidig vekst i næringen, sier riksrevisor Jørgen Kosmo. Riksrevisjonen mener dagens virkemiddelbruk er ikke tilstrekkelig tilpasset de miljømessige utfordringene. - Det mangler en overordnet plan for bruk av sjøarealene. I tildelingen av tillatelser til å drive oppdrett og i reguleringene av anleggene fokuseres det i hovedsak på den enkelte lokalitet, mens flere av miljøutfordringene er knyttet til den samlede belastningen fra flere oppdrettsanlegg i et utvidet område, viser revisjonens undersøkelser. - Det er fastsatt en rekke miljørettede mål for havbruksnæringen. Undersøkelsen viser imidlertid at forvaltningen foreløpig i liten grad har utviklet og lagt til grunn indikatorer som kan fortelle hvorvidt man når målene om en bærekraftig og miljøtilpasset havbruksnæring.


14 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

Eg trur dei kommunane som møter sine tilflyttarar offensivt, raust og aktivt vil stå igjen som vinnarar.

Kontakt Hitra-Frøya Lokalavis 7240 Hitra post@hitra-froya.no

hitra-froya.no/debatt

Leserinnlegg

Liv Signe Navarsete

MENINGER

Vi vil helst at innlegg sendes vår e-postadresse. Redaksjonen må ha fullt navn og adresse på innsender, selv om du skriver under med annen signatur. Skriv kort. Redaksjonen forbeholder seg retten til å redigere i teksten. Også leserinnlegg må følge retningslinjene i «Vær varsom-plakaten».

Vekst i alle landsdelar Me blir stadig fleire i Noreg, veksten kjem i alle fylke og i rekordmange kommunar. Ferske tal frå Statistisk sentralbyrå (SSB) syner at auken i folketalet aldri har vore større enn i 2011 målt i talet på menneske. Me må attende til 1920 for å finne ein større auke i prosent. Kommunevekst Ikkje nok med det: I fjor hadde 311 av kommunane i Noreg auke i folketalet. Dette er éin kommune meir enn i 2010, men 118 fleire enn i 2006! SSB har detaljerte historiske oversyn over utviklinga i kvar einskild kommune attende til 1951. Korrigert for talet på kommunar som har eksistert i perioden (frå 744 i 1951 til 429 i dag), har det ikkje i noko år vore fleire kommunar med auke i folketalet enn i 2011. Utvikling i kommunetypar Korleis har utviklinga vore i ulike kommunetypar? Me får eit godt inntrykk viss me ser på Kommune-Noreg anno 2011,

Fra nettdebatten

og samanlikner utviklinga attende i tid med utgangspunkt i den strukturen me har i dag. Kommunal- og regionaldepartementet har gjort denne øvinga på statistikken attende til midten av 1960-talet, altså etter dei fleste av kommuneendringane i kjølvatnet av Scheikomiteen. Tala viser tydeleg at veksten som kjent har vore sterkast i dei mest sentrale stroka i det meste av perioden. Denne sentraliseringa synleggjer behovet for ein aktiv distriktspolitikk. I dei aller minst sentrale kommunane i Noreg i 2011, har det berre vore ein samla auke i folketalet i fire år i perioden 1966–2011. Fyrste gong var i 1980. Dei tre neste er 2009, 2010 og 2011. Dette gler ei kommunal- og regionalminister med hjarte for både storby og småsamfunn! Arbeidsinnvandring Det er den historisk høge

arbeidsinnvandringa som forklarer det meste av den gode utviklinga dei siste åra. Årsaka til dette er sjølvsagt at me har ein god arbeidsmarknad i alle delar av landet. Samstundes kjem ein ikkje unna at mange kommunar – og særleg blant dei minst sentrale – har særskilte utfordringar. Aldrande folkesetnad og dimed reduserte fødselstal er velkjende døme på dette. For mange kommunar slit òg med stor innanlandsk utflytting, sjølv om innvandringa frå utlandet kan vere stor.

Flytting i fleire retningar Men bildet av ei massiv sentralisering der flyttebilane står i kø inn mot byane frå distrikta er samstundes feil. Bildet er meir nyansert, overraskande mange bilar går andre vegen. Flyttinga går aldri i berre éi retning. Sjølv om ein kommune har raude, netto flyttetal, er ofte bruttoflyttinga inn jamstor med flyttinga ut. Det er viktig å sjå bak nettotala. Me må vere meir oppteken av tilflyttarane enn dei som flyttar. Eg har von om at det gjennom særskilt og målretta innsats skal vere muleg å skape vekst i folketalet i fleire av distriktskommunane våre. Eg trur dei kommunane som møter sine tilflyttarar offensivt, raust og aktivt vil stå igjen som vinnarar.

Liv Signe Navarsete (Sp) kommunal- og regionalminister

Verden trenger norsk laks! Det er mye fokus på nye oljefunn og stor optimisme i oljenæringa. Det er bra, men jeg mener at for vekst og utvikling i lokalsamfunnene langs kysten vil havbruksnæringa ha minst like stor betydning. Det er ingen tvil om at havbruksnæringa har et enormt potensiale, men dette potensialet må forvaltes med omhu. Jeg mener at havbruksnæringa har mulighet til å mangedoble sin aktivitet, hvis dette blir gjort på riktig måte og i sameksistens med fiskerinæringa. De nærmeste årene vil verdens befolkning øke fra 6 mrd til 9 mrd mennesker. Verdens økende befolkning trenger mat og energi, og Norge kan bidra til å dekke begge områder. Dette skaper et godt grunnlag for et marked for havbruksnæringa globalt sett. Regjeringserklæringen for den rød-grønne regjeringen slår fast at ”Norge skal være verdens fremste sjømatnasjon, og at det skal legges til rette for videre vekst i havbruksnæringen innenfor bærekraftige rammer. Nå er regjeringen i gang med

arbeidet med ny sjømatmelding om fiskeri- og havbruksnæringa, der havbruksnæringa vil få en sentral plass. Her vil debatt om bærekraft og verdiskaping være grunnleggende områder. Med dette utgangspunktet er dette nå tid for debatt om kursen for havbruksnæringa fremover. Stikkord som bærekraftig vekst, treffsikker vekst i form av lokal verdiskaping, og økt videreforedling viktige i denne debatten, og er med på å skape legitimitet for havbruksnæringen. Grunnlaget for veksten i havbruksnæringa må være bærekraftig vekst. Dette bør etter min mening dreie seg om en debatt og et forhold som klart de-

finerer hva som er akseptable fotavtrykk. Alle næringer setter spor etter seg, og denne erkjennelsen må være utgangspunktet for denne debatten. Spørsmålet er hvilket nivå vi vil akseptere i forhold til miljøpåvirkning. Nivå i forhold til lus, og rømming er sentrale tema. Jeg vil også legge til at definisjonen på akseptable forhold må være kunnskapsbasert. Jeg vil gi ros for Miljøløftet som næringa har satt i gang. Det er svært positivt og viser at næringa tar utfordringene på ramme alvor, og jeg har forventninger til at disse tiltakene vil gi god effekt. Over siste femårsperiode har rømmingstallene blitt mer enn halvert, men utviklingen de siste par årene har likevel snudd og gått i feil retning. Ved inngangen til desember 2011 var det rapportert om 319.000 rømte laks, og tallet vil bli høyere etter det voldsomme uværet på tampen av året. For næringsaktørene er den viktigste jobben å sørge for å hindre rømminger. Det har vært milliardinvesteringer og fokus på kompetanseheving. Fra nyttår innføres ytterligere strengere tekniske krav til

anleggene. Jeg har stor tro på dette skal ha effekt. Når det gjelder lusetallene, så viser disse det nå er ei halvering av lusepåslagene sist høst sammenlignet med de foregående årene. Det er positivt. Det nasjonale prosjektet for å bekjempe lus som er satt i gang gir resultater. ALLE bedriftene er med, og det er viktig for best mulig koordinering, opplæring og utvikling av nye strategier. Målet er å komme fram til løsninger som gjør at næringa slipper å bruke legemidler i lusebekjempelsen. Et eksempel er bruk av leppefisk og rognkjeks som er en miljøvennlig og «naturlig» form for avlusning, som gir gode resultater. Også her må vi sikre at myndighetskravene er kunnskapsbaserte. Havbruksnæringen er en næring for fremtiden. Vi må derfor i enda større grad legge til rette for rekruttering til næringen. Aldri før har norsk laks vært så populær, det må vi utnytte. Norge og verden trenger norsk laks. Sandra Borch Leder i Senterungdom

GAMLE AVISBILDER - HVER SØNDAG Hele serien finner du her: www.hitra-froya.no/hfigamledager

Som å havne i en skrekkfilm Dette er og få tåra i auan av, håper hundeiern får en skikkelig straff , slik uansvarlighet bør straffes med, aldri mer dyrehold, en plass går grensa. Dr Dyrego Føler for å legge til at jeg har medfølelse for hundeeier også. Han/hun har det helt sikkert veldig trasig nå. Dette er alle hundeeieres skrekk. Mulig hundene er verdens snilleste «sofahunder», men når jaktlysten våknet, våknet den til gangs. Derfor skal vi alle være føre var, og aldri la hundene våre løpe rundt uten at vi har kontroll på dem. Også hundeeier Det er så forkastelig at ord blir fattige. Stakkars dyr. Beboerne der ute kan vel være glade for at ikke små barn ble offer. Johan S At hunder (ulver) dreper sau, det er naturlig det. Hvis vi ikke passer familiehunden, så kan den forvandle seg til en drapsmaskin dersom instinktet får ta over. I naturen så er dette normalen, den sterkestes rett, osv. Se foreksempel spekkhoggeren, hvordan den kaster halv dau sel rundt om kring i triumf, -hvordan katta leker med den vettskremte musa den har fanget. (-Den sadisten ligger resten av dagen og murrer i fanget ditt...) -Der er sånn det er, folkens, slutt med vasprat og kom dere videre i livet. (-tror foresten at at man kan få tabletter mot slik angst.) Noen har vært uheldig og hunden har stukket av, fulgt instinktet og drept sauer. En bonde har mistet mange sauer, politiet jobber med saken, og det hele ender med en bot til hunde eieren og «de evige jaktmarker» for hunden.. Next case please... PBR Jeg synes de e trist. Roy

Delta i debatten!

www.hitra-froya.no


FREDAG 9. MARS 2012 | 15

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

«BENKEFORSLAG»: Jan Egil Handberg, Oddvar Olsen og Johanna Athammer i Fillan grendalag håper flere benker vil øke trivselen.

Ønsker flere trivsels- GOD HELG og lygarbenker - Vi trenger flere benker i området rundt Fillan, for å øke trivselen, mener Fillan grendalag, som inviterer næringslivet til å sponse «Trivselsbenker». HF Lars Otto Eide

– Vi vet at flere steder å slenge seg nedpå er etterspurt fra alle aldersgrupper. Fillan grendalag ønsker derfor å utplasserer benker langs veien der folk ferdes, fra Gammelfillan til Valen, med fokus på sentrumsområdet, sier Oddvar Ol-

sen, styreleder i grendalaget. - Det er mange som går den strekningen, men savner en plass å sette seg ned. Det trenger ikke bare gjelde eldre folk, for de er ofte i god form. Det er nok noen unge som også har behov for å sette seg ned litt, sier Jan Egil Handberg i grendalaget.

Opp til 50 benker

side 15

En av hensiktene er at det skal bli mulig å sette seg og lyge til naboen

De håper nå næringslivet og kommune vil være med og sponse. - Vi har sendt ut invitasjon til mange bedrifter om å være med på å sponse benker og bord. Og vi har håp om å få støtte fra kommunen i til-

Kortreist tur til Korsan side side 1615

legg. Vi satser på lokalproduserte benker og bord. Om vi får inn 2.500 kroner fra hver virksomhet kan vi kjøpe mellom 40 og 50 benker, sier Olsen.

- Skal hete ”Trivselsbenken”

- Tanken er at vi skal merke benkene med «Trivselsbenken». Og får vi økonomi til det har vi lyst til å merke dem med slagordet «Hitra når du vil» sier Oddvar. - Benkene skal friste folk til å sette seg ned når de treffer en gammel kjenning, sier Johanna Athammer. - En av hensiktene er at det skal bli

Elever på Dolmøya i 1930 side side15 18

mulig å sette seg og lyge til naboen, ler Olsen.

- Vil tjene handelsstanden De har så langt fått positive signaler fra bedriftene de har vært i kontakt med. - Vi har fått god respons fra næringslivet, og vi mener at flere benker også vil tjene handelsstanden. Så vi håper at vi får gjennomslag blant alle bedriftene, mener Olsen.

Å lytte med hjertet side 19


16 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

GOD HELG

Varde etter varde mot Der Frøya er på sitt smaleste er det lett å finne veien fra kyst til kyst. Men husk å ta med en stein i tillegg til nistepakken på turen. HF Lars Otto Eide

Nesten ute ved Titran på Frøya, ved Daløya, går det en lettbent tursti fra sørsiden av Frøya over til storhavet på nordsiden. Og det er ingen problemer å finne frem, takket være alle de spektakulære vardene som lokalbefolkningen har bygget på knausene. Stien opp til vardene går forbi Korsan, hvor det etter sigende skal ha stått et trekors ved et utendørs andaktsted i

gammel tid. Vardene er lette å se herfra, og når man kommer opp til den nærmeste varden er det bare å følge varde etter varde, enten nordover til utsikten mot storhavet og Øyrekka, eller sørover til utsikten mot Hitra og Tustna-alpene.

Bygget varder under hundelufting De opp til to meter høye vardene er det lokalbefolkningen som har bygget i senere tid, og det startet da lensmannsbetjent Torbjørn Sørlie fikk seg hund. - Da jeg begynte å gå tur med hunden for en fire-fem år siden fant jeg gamle rester etter varder oppe på knausene. Jeg begynte å plukke med meg stein og legge oppå de gamle restene, og når man går tur med hunden hver dag så blir det fort mange steiner. Etterhvert begynte flere å plukke med seg steiner, og jeg kunne se at vardene vokste i perioder jeg ikke bidro. Og etter ett års tid sto de der, forteller Sørlie.

- Steikandes fin utsikt Mot nordvest er det et endeløst skue utover storhavet, kun avbrutt av det gamle fiskeværet Kya. Rett nord er det fin utsikt til Humlingsværet, Vågsværet, og Sula lengst ute i horisonten. Dette er et værhardt sted, og selv på en stille solskinnsdag som da vi var der, slår dønningene meterhøyt over skjærene. Drønnet av «fallene» som de kalles her ute, er så kraftig til alle tider at de høres ut som et evig tordnende fossefall. - Det er en steikandes fin utsikt fra den ytterste varden. Og når det blåser godt så merker man godt naturens krefter. Da bryter bølgene overalt der ute, sier Sørlie.

annen, men det gir desto mer tid til å sette seg ned for å nyte utsikten, kose seg med nistepakken og skrive seg inn i boken som ligger i trimpostkassa ved den nest ytterste varden. Tidligvåren kan gi store opplevelser i form av sangsvanesang fra de små vannene i nærheten, og sommerstid sørger storspoven, tjelden og heiloen for det musikalske innslaget. Terrenget rundt er preget av nesten uberørt kystlynghei, og denne ytterste delen av Frøya er det største området på øya som ennå har en veiløs kystlinje. Og husk å ta med en stein på turen. - Det er flere knauser å bygge varder på, så det er bare fint om folk vil bidra med å ta med seg en stein, oppfordrer Sørlie.

Mot nordvest er det et endeløst skue utover storhavet

- Ta med stein på turen Det er ikke lange turen fra ende til


FREDAG 9. MARS 2012 | 17

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

Kortreist opplevelse

Korsan HVA: En lett fottur fra varde til varde i Frøyas kanskje fineste og mest uberørte kystlandskap. HVOR: Daløya ligger 30 kilometer fra kommunesenteret Sistranda på Frøya, 5 kilometer før du kommer til Titran REISEMÅTE: Kommer du fra fastlandet med bil, blir korteste vei å ta til venstre etter tunnelen. Følg skilting mot Titran. Det er ingen offentlig parkeringsplass på Daløya, men om man spør pent er det ikke noe problem å finne parkering. Da kan man samtidig spørre hvor stien starter. Derfra er det bare å sikte seg opp til nærmeste varde..

havet

MAT/ OVERNATTING: Om sommeren er det helgeservering i fiskarheimen på Titran 5 kilometer lenger ut, og det er åpen kafé i den gamle G austadbutikken på samme sted. Den siste søndagen i hver måned er det også servering noen formiddagstimer i Stabben fort ved Titran. På sommeren er det flere muligheter for rorbu-overnatting, både på Stabben og Titran.

KORTREIST

er vår serie om opplevelser i nærområdet. Har du tips om kortreiste opplevelser vi bør skrive om? Ta kontakt med redaksjonen på epost: post@hitra-froya.no, eller telefon 72 44 04 00.

Se flere opplevelser på http://kortreist.hitra-froya.no/


18 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

GOD HELG

T E K K I L B E K A B L I T

Dolmøya på 1930-tallet Dette skolebildet har vi fått låne av Kolbjørg Kransvik. Bildet er tatt på Dolmøya på 1930-tallet. Kolbjørg er litt usikker på enkelte navn, men mener følgene er avbildet: Bakerste rekke: Judith Nilsen, Aslaug Grogn, Liv Kastvik, Anne Knutshaug og Elida Bremvåg. Første rekke: Asbjørg Strømsvik, Beate Thorvaldsen, Sigrun Meek, Inger Strøm, Kolbjørg Kransvik, Ingrid Kjerringvåg og Hilma Brevik.

Klara Dette er «Klara» som tilhørte Lervågfamilien i Fillan. Bildet er tatt mens båten lå i Lofoten, sannsynligvis i Reine. De fire på bildet er sannsynligvis brødrene Lervåg. – Til venstre står onkel Gudmund, deretter mulighens min far Martin, og deretter Toralf og Arne, forteller Johan H. Lervåg som har lånt oss bildet. De kjøpte fisk i Lofoten hvor den ble saltet og fraktet til Hitra. I Lervågen ved Fillan ble fisken vasket og deretter lagt ut til tørk på bergene. Da var det stor aktivitet nede ved fjærekanten. Til slutt ble fisken lastet ombord og fraktet til Kristiansund hvor den ble solgt som klippfisk. Bildet er tatt ca 1945/46.


FREDAG 9. MARS 2012 | 19

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

«FRA SIDELINJA»

Lokalavisa har lånt ut spalteplass til noen utvalgte personer med «hjertet i øyregionen» som vil dele sine hverdagslige tanker med oss.

Inge Eidsvåg

Å lytte med hjertet Jeg hadde en gang ei bestemor, som jeg var svært glad i. Det er 45 år siden hun døde, og jeg har ofte spurt meg selv om hvorfor jeg ble så glad i henne? Bestemor var snill, det er så. Og i skapet hadde hun brunsukker, som hun klipte opp med ei svart sukkersaks. De skrukkete klumpene lignet koraller og var harde som granitt. Hvis jeg la en liten brunsukkerbit på et spesielt sted i munnen, kunne jeg suge på den en hel kveld. En søt og varig lykke. Barn glemmer ikke slikt. Men noe var enda viktigere: Bestemor var en utrolig god lytter. Når jeg kom stormende ned til Gammelstua, sprekkfull av nyheter, og hun satt i gyngestolen, rettet hun seg opp og så på meg med et blikk som lyste av forventning. Hva var det nå? Og mens jeg fortalte, vokste noe fram mellom oss. Noe som bare hadde vært mitt, ble vårt. Andre ganger kom jeg stiltrende inn, fordi noe trist hadde skjedd. Da satte jeg meg i sengbenken, stum som en østers. Alt i meg var lukket. Også da greide bestemor å finne en tynn

sprekk, der små ord kunne lirkes fram. Ikke så mye ved det hun sa, som ved måten hun var på. Hun hadde god tid, og det var en lun trygghet rundt henne. Hun fikk meg til å føle at jeg var den viktigste i verden, og det endte alltid med at jeg fortalte om det som hadde hendt. Da letnet trykket. Det lindret når bestemor lyttet.

inn noen ord når de en sjelden gang trekker pusten, merker du at blikket blir flakkende. Hele kroppen signaliserer utålmodighet. For de har noe enda viktigere å fortelle. Ofte er dette mennesker i maktposisjon, som i alt for mange år bare har lyttet til sin egen stemme, og som tror det er tilfeldig at vi er skapt med en munn og to ører.

Noen har denne evnen til å lytte med hjertet. De sier kanskje ikke så mye, men viser med blikket og kroppen at de er vare og lydhøre. De skaper en tillitsfull fortrolighet. Hvis vi kommer til slike mennesker og ber om råd, opplever vi ofte at vi selv gjennom samtalen finner løsningen. De lytter den fram i oss. Derfor er gode rådgivere – uten unntak – også gode lyttere. Gamle Sokrates kalte dette ”jordmorkunst”.

I skolen er det å kunne uttrykke seg muntlig og skriftlig noen av de grunnleggende ferdighetene, enten det er å skrive et avisinnlegg eller holde et foredrag. Dette er utmerket. Et godt fungerende demokrati forutsetter borgere, som både greier og våger å formulere hva de mener. Men jeg spør meg enkelte ganger om ikke evnen til å lytte er blitt neglisjert? Lytte med oppmerksomhet, slik at den som forteller, synger eller spiller kjenner at noen tar imot. Et lydhørt publikum kan få en foredragsholder til å blomstre og en kunstner til å yte over evne. Men det motsatte kan også skje: smugtittingen på mobiltelefonen, småhviskingen med sidemannen, krafsingen med sjokoladepapir, det ukon-

Vi har vel alle møtt mennesker som aldri lytter, men alltid snakker. De som på død og liv må være midtpunktet i ethvert selskap og enhver samtale. De kan være både morsomme og slagferdige, men blir i lengden slitsomme i sin enetale. Hvis du forsøker å smette

sentrerte, døde blikket – slikt kan suge all energi ut av den mest drevne artist. Men er ikke det å lytte passiviserende? Nei. Jeg vet ikke om noe som er mer aktiviserende enn å lytte til et stykke vakker musikk, til et eventyr eller en god fortelling. Du ser det i barnas blikk. De seiler over hav og flyr over fjell; de møter konger og dronninger, drauger og troll, ørner og ulver. Noen får strødd salt i sårene, andre vinner prinsessa og halve kongeriket. Alt dette opplever barn ved å lytte. Og de sitter helt stille. Akkurat som fortellerkunsten må øves, slik må vi også øve oss til å bli gode lyttere. Det krever konsentrasjon og stillhet, slik at ordene og tonene kan omdannes til bilder. Til indre filmer som ville ha kostet millioner av kroner å lage, hvis øyet skulle se dem. Slik næres fantasien. Den kan lage gull av gråstein – og er et langt større under enn at man har fått korn fra faraoenes gravkamre til å spire. Inge Eidsvåg inge.eidsvaag@nansenskolen.no

Inge Eidsvåg (f.1947) er fra Eidsvågen mellom Fillan og Ansnes. Har vært rektor ved Nansenskolen på Lillehammer. Er nå lektor og aktiv forfatter med flere bøker bak seg.

Trønderkryss NR. 305 L.D.H.

©

GML. LYSKILDE

DRIKK

PÅFUNN

SKYLLE

UTROLIG

UKEBLAD

UKJENT

TALL

HENRYKT

PUPPER

LOVMANN FOSSIL I KVAE

MØRJE DEMPET

ETA

PODE

GRIPE

ST

FIKSE

ST

VERKTØY

5

GEISTLIG

VIA

PRON.

HVA I TR.LAG

SKIKK

VOKSE

PARAT

SPORTERE

PLAGE

SIRKEL

SCENE

KLIPP UT NT

Svarkupong:

STED I TR.LAG

SKIFTER

50

RANSAKE

BIB. NAVN

FRAKK

NT

DEN ER GLATT

50

BEHANDLING

TAR SEG FREM

PLAKK

ST

NAUT

BAUG

PATTE

18

KOMMUNE

METODE

M.NAVN

FRI FOR

LEKER

FISKER

PLAGES

SÅRT

VARM

M.NAVN

3,14 OMV.

1/2 PRIS

HAST

UNGDOMSBALLADE

NT

NO. BY

FASE

ST

VOKAL

BRUTAL

YTRE

PURKE

REX

NT

50

FLIRER

GJØN

MATE

MÅKE

LEDE

19

TONN

ST

............................................. Adr.:.....................................

.............................................

TIL VÆRS

ULÆRT

Navn: ...................................

.............................................

URYDDIG

KONGE

UNDERTRYKK

NT: ....................................... ST: .......................................

ELV KNIPE

Noter bokstavene i de skraverte rutene og stokk dem sammen til to ord - denne gang et stedsnavn i hvert av de to fylkene.

ASIAT ST

LEIRGAUK

ST

En del skraverte ruter er merket med henholdsvis NT og ST (som står for Nord-Tr.lag og Sør-Tr.lag).

Send svaret til Hitra•Frøya, 7240 Hitra innen en uke. Løsningen kan også sendes på e-post: post@ hitra-froya.no eller SMS til 2399 med kodeord HF KRYSS løsning, navn og adresse. To vinnere får tre Flaxlodd hver. Merk konvolutten «Trønderkryss 305». Vinnere av forrige kryssord: • Bodil Bjørgan, Sistranda • Maren Andersen, Knarrlagsund Riktig løsning var: Grong og Løkken


20 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

www.hitra-froya.no

Leter etter Volvo-eier

På nettavisa kan du følge nyhetene 24 timer i døgnet gjennom hele uka. Her er noen av nyhetene fra nettavisa de siste dagene

NYTT FRA NETT Sanna smæsjet laget sitt til sluttspill Hitterjenta Sanna Fjeldvær ble for andre gang matchvinner mot de danske serievinnerne. Sanna Fjeldvær spiller for Vordingborg i volleyballens toppserie i Danmark. Forrige gang de møtte serieleder Brøndby ble Sanna kåret til banens beste. Etter den gang har Brøndby sikret seg seriemesterskapet, mens Vordingsborg har kjempet om plass i sluttspillet. Sist fredag møttes lagene igjen. Også denne gangen ble Sanna sentral. I det femte og avgjørende settet startet Sanna på benken, men så gjør treneren grep. Slik beskrives det på Vordingsborg VKs hjemmeside: «Man tager en af dagens bedste spillere ud fordi man har Sanna Fjeldvær på bænken som sidst vi slog Brøndby kom ind i 5. sæt og afgjorde kampen... Den præstation kopierede Sanna til punkt og prikke og med 7 rene vindere fra Sanna og ikke en eneste fejl var hun absolut kvinden bag sejren i 5. sæt. Cifrene 15-6 siger alt og når Sanna tegnede sig for halvdelen af vores points i dette sæt var der ikke noget at sige til at hun fik stemmerne som kampens spiller... Sejr på 3-2, 3 point på kontoen og dermed en foreløbig 3. plads i ligaen…» Seieren betyr at Voldingborg er sikret plass i sluttspillet. - Jeg er veldig glad for at vi har komme til sluttspillet. Det betyr veldig mye da vi har brukt utrolig mye tid og krefter, og ofret så mye fritid. Så er det herlig å få resultater for det. Om fredagens prestasjon er det for min egen del viktig å vise for laget at jeg har noe å bidra med. Det er veldig konkurranse om spilleplassene på banen. Og ikke minst var det jo artig å vise kjentfolk hva jeg kan. Det var nemlig syv tilskuere fra Hitra på tribunen, forteller Sanna Fjeldvær til hitra-froya.no.

Sjekker bittbeskrivelser og avføring fra mistenkte hunder Hundeeier er konfrontert med mistanken om at hans hunder er ansvarlig for dyretragedien på Glørstad. Som lokalavisa skrev tidligere, mistenker politiet to hunder fra nærområdet for å stå bak angrepet som til slutt tok livet av 23 sauer på Glørstad. Ifølge adressa-no hevder hundeeieren hevder at det ikke er noen grunn til å tro at det er hans hunder som drept sauene. - Eier har ikke sett tegn til at det er hans hunder som har tatt sauene, men avviser ingenting. Han bekrefter at hundene har vært ute på egen hånd ved flere anledninger etter nyttår, sier Inge Dahlø ved Hitra lensmannskontor. Hundeieren har fått pålegg om å holde hundene - en husky og en blandindshund av husky og staff - i bånd og inngjerdet. Veterinærintstituttet undersøker nå bittmerker på sauekadaverne. Prøver av avføringen i hundegården til de to mistenkte hundene er også sendt til undersøkelser. - Vi har ikke fått bekreftet at det er disse hundene, så vi oppfordrer fortsatt folk som har sett løse hunder i området om å kontakte oss, sier Dahlø.

Frøyatunnelen åpnet etter teknisk feil Frøyatunnelen ble klokken 12 onsdag, stengt grunnet teknisk feil. - Det var en skade på tunneltaket som førte til at vi stengte. Skaden ble trolig påført av et større kjøretøy som hadde kommet borti taket. Det resulterte i at det ramlet ned gjenstander som ble hengende til hinder for andre kjøretøy med normal høyde. Entreprenør fra Mesta rykket ut, og skaden ble midlertidig løst ved at gjenstander ikke lenger er til hinder. Sannsynligvis vil det bli gjort en ytterligere jobb for å bøte på skaden. Tunnelen ble vurdert som trafikksikker, og åpnet igjen klokken 12:27, forteller trafikkoperatør Magnus Brevik Lundhaug i Statens Vegvesen.

Politiet slår fast at funn etter hestepåkjørselen stammer fra en Volvo. Sjåføren som kjørte på hesten har fortsatt ikke meldt seg, men befaringen politiet gjorde på åstedet ga funn fra lykteglass og støtfanger. - Disse kan vi slå fast at stemmer fra en Volvo. Vi har fått inn tips på aktuelle biler, og vil på bakgrunn av disse undersøke videre, sier politibetjent Torbjørn Sørlie ved Frøya lensmannskontor. Påkjørselen fant sted på Strømøya for snart to uker siden. Det syv måneder gamle varmblodsføllet gikk i en innhegning i lag med fem andre hester. Tre av dyrene så sitt snitt i å bryte seg ut av innhegningen, og ett av dem fikk et ublidt møte med en bil. Skadene var av slik art at hesten ble avlivet.

- Helt uforsvarlig! Fem dager uten fasttelefon, setter sinnene i kok på SørvestHitra. Mange beboere i området Andersskogan - Kvammen har siden fredag vært uten tilgang til fasttelefon. - Det er mye gammelt folk som bor i området. Om det skulle oppstå brann, eller sykdom, er dette krise. Helt uforsvarlig, sier Knut Aksel Seehuus til lokalavisa. Han forteller at området i tillegg har dårlig mobildekning, og at han selv måtte ta seg opp på en haug bare for å oppnå kontakt med avisa. - Telenor lover at det skal rettes, men ingenting skjer. Dette er et stadig tilbakevendende problem. Nå krever vi at Telenor rydder opp slik at vi får stabile teletjenester, sier Seehuus. I nabogrenda, Murvollan, bekrefter de det samme problemet. - Vi har purret på Telenor flere ganger, men ting tar tid. Heldigvis har vi mobildekning her i grenda, sier Martin Murvold, men han er lite imponert over teleselskapets innsats. - Til sammenligning: Når

strømmen forsvinner, er kraftlaget alltid raskt på plass for å utbedre feilen, enten det er hverdag eller helg. Det viser at det er mulig å gjøre en god jobb, selv om vi bor ute i distriktet. Her har Telenor noe å lære, mener Murvold. Informasjonssjef i Telenor bekrefter at 51 personer er uten summetone i området, og forklarer at feilen ligger i sambandet mellom to radiolinjestasjoner. - Da feilen oppstod så vi først på radiolinjestasjonen i Laksåvika. Vi fikk utbedret feilen der. Men fortsatt var flere uten summetone. Det viste seg at radiolinjestasjonen på Litjfonna hadde en lignende feil som i Laksåvika. Og det er altså sambandet mellom de to som er nede, sier Knut Sollid i Telenor. Han forklarer at for å få rettet opp feilen, kreves det folk på begge stasjonene. Jobben krever også mastmontører, som ifølge Sollid er «lengre i mellom», og til forskjell fra kraftselskapene har ikke Telenor egne montører, men leier entreprenører til jobben. - Vi har nå fått tak i montørene, og de skal være på tur opp

i løpet av onsdagen. Dette er selvfølgelig avhengig av værforhold, så i verste fall blir det torsdag (i går). Dette er en feil av typen som tar lang tid å få ordnet, sier han og beklager konsekvensene dette får for kundene. Sollid mener at den manglende teledekningen generelt kan ha noe med feilen i sambandet å gjøre. På spørsmål om hvorfor ikke kundene får samme opplysninger når de ringer, forklarer Sollid at Telenor jobber for at kundeservice skal få mer innsyn, og dermed kunne gi bedre informasjon til kunden.

- Først blir vi ekskludert, så får vi «basar» slengt i trynet Arrangørene i Suladagan frustrerte over prosessen bak festivalstøtten. Under siste kommunestyremøte var de største festivalene Frøyafestivalen, Jorddunst og Utihavet invitert til å presentere sine arrangement, før formannskapet samme dag skulle foreta tildeling av midler. Saken ble imidlertid utsatt for andre gang. Men en av de små arrangørene reagerer på det de opplever som ekskludering. - At det fantes andre arrangører som hadde planer om å søke midler var det tydeligvis ikke tatt høyde for. Vi er frustrerte over hele prosessen der kommunen inviterer kun noen, og ikke alle. Festival er så mangt, og når kommunen har utformet retningslinjer for tildeling bør de selv sette seg inn i dem, mener Sol Ek i Stiftelsen Sula fyr. Hun og medarrangørene i grendalaget er samtidig dypt frustrerte over enkeltuttalelsene som kom fram under møtet. «Resten er bare basarer med dans over tre dager der inntektene skal gå til et eller annet lag», uttalte Helge Borgen i kommunestyret, og som lokalavisa (papirutgaven) nylig refererte. - Først blir vi ekskludert, så får vi basar slengt i trynet. Dette et slag under beltestedet, sier Ek til lokalavisa, og kaller det

tåpeligheter. - Tror dere at Sveinung Lillebjerka, konsertmester og kunstnerisk leder for Bodø symfonietta, ville ha tilbudt seg å være kunstnerisk rådgiver for Suladagan om dette var en basar? Også historisk har Suladagan bevist at vi ikke driver noen basar. Tror dere virkelig at de store billedkunstnerne Bleken og Gullvåg ville ha takket ja til å ha utstilling på en basar? Tror dere at solister fra den norske opera er villig til å opptre på en utescene i «nordøsten» om dette var en basar? Likeså Henning Sommerro, John Pål Inderberg, og Jakob Margido Esp, spør Ek retorisk. Ek mener uttalelsen om at inntektene skal gå til et eller annet lag avslører at Borgen ikke har satt seg inn i retningslinjene for tildeling. Disse lyder blant annet: «Overskudd fra festivalen skal gå til videreutvikling av festivalen, eventuelt til frivillige lag og foreninger i kommunen.» - Når det gjelder inntektene fra Suladagan så har disse gått

Følg lokalnyhetene på www.hitra-froya.no gjennom hele døgnet - sju dager i uk a

til utvikling av arrangementet slik at vi har vært i stand til å overleve i konkurranse med alle som har tilkommet siden vi som de første startet i 2001, sier hun. Ek forklarer at det hvert år har blitt donert midler til formål som har vært viktig for utvikling av Sulasamfunnet og Suladagan. Hun nevner restauring av Sula Kapell (det eldste kirkested i Frøya), flytebrygger, tankanlegg og servicerom på brygga for båtturister, restaurering av fyrvokterboligen og utstyr til leirskolen. - Man kan spørre seg om hvorfor Suladagan har hatt overskudd, mens andre hele tiden har vært avhengig av kommunal støtte. Svaret er enkelt; vi har ingen lønnsutgifter, da alle jobber dugnad. Men de to siste årene har ikke gitt noe overskudd å snakke om, og i 2011 viste bunnlinja røde tall. Vi ser derfor at dersom vi fortsatt skal ha et arrangement på Sula må vi gå nye veier. I år har vi et ønske om å ta sats og gå for nytt innhold i Suladagan. Dette er en økonomisk risikosport ute i skjæran og det ville derfor vært betryggende med en økonomisk ryggdekning i det vi tar sats, sier Sol Ek i Stiftelsen Sula fyr.


FREDAG 9. MARS 2012 | 21

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

- Håper politiet kommer til bunns i dyretragedien - Jeg tenker på hvor mye dyrene må ha lidd før de ble avlivet, sier fungerende ordfører Per Ervik, som håper politiet finner ut hva som har skjedd. - Jeg blir trist av dyretragedien på Glørstad, og tenker på hvor mye dyrene må ha lidd før de ble avlivet. På vegne av Hitra kommune er jeg veldig opptatt av at politiet kommer til bunns i og finner ut hva som har skjedd i den dypt tragiske dyretragedien, sier Ervik.

Vil lage tidenes NM på Mausund Oslo havfiskeklubb skal arrangere årets NM i havfiske - og legger arrangementet til Mausund. – Vår målsetning er å lage det beste NM noen gang, sier Bjørn Berntzen som allerede må antyder at det kan gå mot rekorddeltagelse. Bjørn Berntzen i NM-komiteen mener Mausund-festivalen er en av viktigste havfiskefestivalene gjennom året. – Og med NM i to av disse dagene økes interessen betraktelig. Med de fantastiske fiskemulighetene som finnes i området og mange store fisker gir dette en opplevelse mange ser frem mot, hevder han. Oslo Havfiskeklubb har alliert seg med Trondheim Havfiskeklubb for å gjennomføre norgesmesterskapet på Mausund.

- Det kan fort gå mot ny rekord i deltagelse da det allerede er 76 påmeldte, opplyser Berntzen. I følge NM-arrangøren vil NRK Trøndelag sende fra området hver dag, samtidig som det lages et eget innslag på Norge Rundt. Bjørn Berntzen roser Mausund. – Hele rammen og livet rundt festivalen og NM er nødt til å oppleves. Det er få steder i Norge det er tilsvarende fiskemuligheter. Når båtene kommer inn fra havet er det samlet flere hundre personer på kaia med musikk og underholdning, skryter Berntzen. Han har også lagt merke til at dugnadsånden på Mausund er stor. – Aktive mausunværinger sørger for at det blir basarer

God Morgen Bogøyvær

samt underholdning av kjente og lokale artister. Og i storteltet blir det konserter med utvalgte toppartister. Alt dette i samarbeid med UTIHAVET-festiva-

len som arrangører, sier Bjørn Berntzen som ser fram til flotte dager på Mausund i perioden 4. - 7. juli.

Leif Eriksen skal løpe sin maraton nummer 100 Etter Hitraløpet i april regner Leif Eriksen med å bli medlem i en ekskusiv klubb. Han har sikret seg inn mot dette i noen år. Med cirka 10 maratonløp i året i det siste, ville det passe fint å løpe sin hundrede maraton på Hitra, under årets Hitraløp i april. En og en halv måned i forveien, er oppkjøringa godt i gang. Men han vil ikke være for bombastisk. - Jeg må jo se om helsa holder, sier 68-åringen beskjedent. Men den ekslusive 100-klubben er varslet, og norgesrekordholder i antall maraton planlegger tur til Hitra. - Jeg har lovd å reise oppover og dele ut trofeet som alle som oppnår medlemskap i 100-klubben får, sier Inge Asbjørn Haugen. Nordfjordingen har fullført

hele 420 maraton, og topper lista med klar margin. Siden John Henden var den første til å passere 100 løp i 1984, har 80 personer blitt medlem i 100-klubben i Norge. Alt ligger til rette for at Leif Eriksen fra Fillan på Hitra blir den åttiførste. - Det ser ikke ut til at noen andre kommer før han, sier Haugen, som kjenner godt til hva Leif Eriksen står for. - Jeg har løpt mot han en del ganger. Noen ganger har jeg kommet før han, men oftest har han slått meg. Leif holder et godt nivå i sin klasse, sier Inge Asbjørn Haugen.

Forbereder åpningen av kultursenteret

Øker støtten til festivalene

Fraktet til sykehus med hodeskader

Åpningskomiteen for kultur- og kompetansesenteret er stiftet. Formannskapet vedtok denne uken å oppnevne åpningskomiteen for kultur- og kompetansesenteret i desember 2013. Etter siste oppdaterte fremdriftsplan for kultur- og kompetansesenteret vil åpningen bli i desember 2013. I saksfremlegget påpeker rådmannen at tiden frem til da går fort og at det allerede er på tide å forberede åpningen, i samarbeid med fylkeskommunen og frivilligheten. - Vi må ta høyde for at kulturhuset som sådan får en regional status, noe som er viktig å ta med seg også når vi tenker på åpningen. Og det er naturlig å tenke at vi ikke bare snakker om ett åpningsarrangement, men at det blir flere arrangementer som strekker seg over 1-2 uker, skriver rådmannen. Fra Frøya kommune skal ordfører Berit Flåmo, kulturskolerektor Macjiej Karpinski og den fremtidige senterutvikleren sitte i komiteen. I tillegg skal fylkeskommunen, Hitra kommune og frivilligheten i regionen oppnevne hver sin kandidat til komiteen.

Politikerne mer enn dobler den økonomiske støtten til festivalene og deler ut til tre festivaler. Formannskapet vedtok i dag å øke festivalstøtten fra 175 tusen kroner til 400 tusen kroner, etter forslag fra AP/Høyre. Venstre/Frp la frem et forslag på å øke støtten til 300 tusen, med en fordeling på 150 tusen til Frøyafestivalen og 50 tusen kroner hver til Jorddunst, UtiHavet og Suladagan. Men posisjonen ville kun gi støtte til de tre store festivalene, og ville gi 175 tusen hver til Jorddunst og Frøyafestivalen, og 50 tusen kroner til UtiHavet på Mausund. Samtidig ville de prioritere Suladagene ved tildeling av midler til lag og organisasjoner. Under avstemningen var de rødgrønne i flertall, og deres forslag ble vedtatt med fire mot tre stemmer.

Det var en eldre vogntogsjåfør som ved 19-tiden tirsdag ble fraktet til sykehus etter å ha falt ned fra en stige. Fallulykken skjedde ved Innovamar-fabrikken på Nordskaget. - Mannen hadde falt ned fra en stige på førerhytta av lastebilen. Han ble fraktet til Orkdal sykehus med hodeskader. Arbeidstilsynet ble varslet, men det er ingenting som tyder på at det har skjedd noe kriminelt. Mannen er ikke ansatt i Salmar, men jobber for et transportfirma, opplyser politibetjent Torbjørn Sørlie ved Frøya lensmannskontor. Ifølge Sørlie sies det å ikke være noen vitner, men politiet vil i dag forsøke å komme i kontakt med melder i saken for flere opplysninger.

60.000 stemmer sørget for at Signe Tynning og TV2 kommer til Frøya. Redaksjonen i TV2s morgensending «God morgen Norge» ba om seernes hjelp til å bestemme hvor i Sør-Trøndelag de burde lage reportasje. Nå er avstemmingen over, og seerne var ikke i tvil. Frøya sanket hele 60.824 stemmer, og gikk seirende til topps foran Råkvåg som fikk 49.617 stemmer. Stedene som ikke nådde helt opp var Selbu, Løkken Verk og Stokkøya. Beskrivelsen av Frøya på TV2s nettsider tyder på at Bogøyvær kan forvente besøk av reportasjeteamet. «På Frøya kan du øyhoppe mellom øyene Mausund, Sula og Bogøyvær. På Bogøyvær er det bilfritt, og all «trafikk» på land skjer med trillebår, eller firhjuling på opparbeidede stier. «Supen Pøbb» er en særegen pub, og et unikt samlingssted for både bogøyværinger, feriefolk og båtturister».

Stepper inn på Stortinget Halgeir Bremnes (Frp) tok plass i Stortinget mandag. Fremskrittspartiets faste representanter Tord Lien (pappapermisjon) og Per Sandberg (tjenestereise) er borte fra Stortinget denne uka. Fra mandag hadde sørtrøndelagsbenken dermed kalt inn to varamedlemmer; Siv Skattem fra Fosen og Halgeir Bremnes fra Frøya.

TIPS OSS! Har du nyhetstips? Tips oss på 72 44 04 00 - alle nyhetstips honoreres med skrapelodd.


22 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

FREDAG 9. MARS

18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.40 Norge Rundt 20.05 VM-kveld fra Ruhpolding Anne Rimmen formidler den bayerske folkefesten på direkten fra vårt studio midt i hovedgata i VM-byen.

20.55 Nytt på nytt 21.25 Skavlan 22.25 Sporløst forsvunnet (23) Am. krimserie. Kjæresten til Jacks datter forsvinner sporløst. Han har nettopp flyttet fra Chicago til New York for å være sammen med henne. Samtidig strever Samantha med et problem på hjemmefronten, og Danny og Elena forbereder bryllupet sitt.

23.10 Kveldsnytt 23.20 Game of Thrones (r) (10) Am. fantasyserie. En ny konge står frem i nord. Daenerys må takle den magiske krafta som har satt henne tilbake.

00.15 Tungrockens historie (r) (8) Kan. dokumentarserie.

00.55 Elskerinner (r) (4) Br. dramaserie.

01.55 I fleste laget Multiplicity. Am. komedie fra 1996. Regi: Harold Ramis. (11 år)

03.45 Sporløst forsvunnet (r) 04.25-05.05 Førkveld (r)

19.00: Stil 06.30 Nyhetsmorgen 06.55 God morgen Norge 10.00 God morgen Norge (r) 11.40 Bonanza (r) 12.35 Komikameratene (r) 13.05 TV 2 hjelper deg (r) 13.30 Stil (r) 14.00 Home and Away (r) 14.30 Dawson's Creek 15.30 Joey (r) 16.00 Home and Away 16.30 Dharma & Greg (r) 17.00 En moderne familie (r) 17.30 Kollektivet 18.30 Nyhetene 18.45 Været

18.50 Sportsnyhetene 19.00 Stil (5) Norsk livsstilsprogram. Dorthe Skappel og Mariann Thomassen møter mennesker og miljøer, som alle representerer en egen og gjennomført stil.

21.45 VM friidrett innendørs Istanbul.

22.05 En sterk historie (r) 22.35 Øyenvitnet (r) Øyenvitnet. Am. krimdrama fra 1984. 00.25 Tokyo – bu smart i storbyen (r) 01.15 Oddasat – nyheter på samisk (r) 01.30 Distriktsnyheter

06.00 Snipp og Snapp – Redningspatruljen (r) 06.20 Magikerne på Waverly Place (r) 06.45 Surviving Suburbia (r) 07.10 Surviving Suburbia (r) 07.35 Girlfriends (r) 08.00 Girlfriends (r) 08.25 Collegeliv (r) 09.15 Hundehviskeren (r) 10.05 Hus til skrekk og advarsel (r) 10.55 Ekstrem rengjøring (r) 11.25 Byggebransjens cowboyer (r) 12.25 Ungkaren (r) 14.20 Real Housewives of New Jersey (r) 15.20 One Tree Hill (r) 16.15 Veronica Mars (r) 17.05 Lykkelig skilt (r) 17.30 Christine (r) 18.00 The Big Bang Theory (r) 18.30 The Big Bang Theory (r) 19.00 Man Up! (r) 19.30 Wipeout (r) 20.30 Bingobanden (r) 21.00 NAV (r)

21.30 Pearl Harbor Am. krigsdrama fra 2001. 00.50 The Graham Norton Show 01.50 CSI: Miami (r) 02.45 Åndenes makt (r) 03.45 48 timer (r) 04.45 Hus til skrekk og advarsel (r) 05.35-06.00 Girlfriends (r)

06.00 Webster (r) 06.30 Come Dine With Me (r) 07.00 Tvins 2011 08.30 Dr. Phil (r) 09.20 I gode og onde dager 10.10 Alle elsker Raymond (r) 10.35 Kongen av Queens (r) 11.05 Dr. Phil 12.00 Ekte frustrerte fruer (r) 13.00 Parenthood (r) 14.00 Luksusfellen (r) 15.00 Top Chef 16.00 NCIS: Los Angeles (r) 17.00 Hjelp, han pusser opp! (r) 18.00 Alle elsker Raymond (r) 18.30 How I Met Your Mother (r) 19.00 Two and a Half Men (r) 19.30 Kongen av Queens (r) 20.00 Mike & Molly (r) 20.30 Hjelp, han pusser opp! (r)

21.30 Shanghai Knights Am. actionkomedie fra 2003. 23.45 Onkel Amerika (r) 00.45 Sweeney Todd: Demonbarbereren fra Fleet Street Am./Br. Oscar-vinnende thriller fra 2007. 03.00 The Gospel Am. dramamusikal fra 2005. 04.55 My Name is Earl (r) 05.15-06.00 The Border

19.30 Dyrepasserne (7) Norsk dokumentarserie. Det er blitt vinter i dyreparken. Jula har endelig kommet, en stor høytid, særlig for Julius. Samtidig skjer det store ting hos kamelene.

20.00 The Voice – Norges beste stemme (7) Norsk underholdningsprogram.

21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene med VM i skiskyting 21.45 The Voice – Norges beste stemme forts 22.20 Senkveld 23.30 Golden Goal 24.00 Torsdag kveld fra Nydalen (r) 01.00 Morten Ramm fyller Spektrum (r) 01.30 Home Of The Brave Am. actiondrama fra 2007. I rollene: Samuel L. Jackson, Jessica Biel, Brian Presley, 50 Cent. Regi: Irwin Winkler.

19.30 Snøbrett: TTR-serien US Open Stratton. Slopestyle. 20.55 I fleste laget Multiplicity. Am. komedie fra 1996. I rollene: Michael Keaton, Andie MacDowell, Harris Yulin, Richard Masur. Regi: Harold Ramis. (11 år) 22.50 Brille (r) (8) Underholdningsprogram. 23.20 Lovesikh (r) (4) Indisk forlovelse. Norsk reality-dokumentar. 23.50 Pinlige sykdommer (r) 00.35 Nattsending

03.30 Big Trouble in Little China Am. actionkomedie fra 1986. Regi: John Carpenter. (15 år) 05.20 Sportsnyhetene 05.35 Været (r) 05.4506.00 Sonen

06.30 Fantorangen 07.00 Supermorgen 09.30 Kuraffen 10.30 Drømmehagen (r) 11.00 Superstrekar 13.30 Supernytt (r) 13.40 Fin fredag (r) 14.10 Min galaktiske forsvarer (r) 14.25 H2O (r) 14.50 Skyskraperhøns 15.00 Tara Duncan (r) 15.20 iCarly (r) 15.45 iCarly (r) 16.10 Big Time Rush (r) 16.35 Verdens beste SFO (r) 17.00 Max og Amalie – Tid for tegn (r) 17.15 Ender uten tenner (r) 17.30 Uki (r) 17.35 Pocoyo (r) 17.45 Timmy-tid (r) 18.00 Alle vi barna i Bakkebygrenda 18.25 Masha og Mishka 18.30 Kveldssending

06.15 Morgensending 12.30 Gilmore Girls (r) 13.25 Judge Judy (r) 13.55 Judge Judy 14.25 Unge mødre Danmark (r) 14.55 Unge mødre (r) 15.25 Tori & Dean i Hollywood 16.25 Jamie's 30 Minute Meals (r) 17.00 Verdens strengeste foreldre 18.00 Med saks & kam (r) 19.00 Trinny & Susannah – oppdrag Norge (r) 19.30 Unge mødre Danmark 20.00 Unge mødre (r) 20.30 Gravide tenåringer (r) 21.00 En herlig røre Am. komedie fra 1984. 22.55 Supernatural 23.55 The Vampire Diaries (r) 00.50 Nattsending

09.15 Morgensending 12.30 M*A*S*H (r) 13.00 M*A*S*H (r) 13.30 Scrubs (r) 14.00 Scrubs (r) 14.30 Cash Quiz (r) 15.00 Sykkel: Paris – Nice 6. etappe. 17.00 Sykkel: TirrenoAdriatico Oppsummering fra 3. etappe. 18.00 That '70s Show 18.30 That '70s Show 19.00 Canadas verste sjåfør 20.00 Stan Lee's Superhumans 21.00 Beverly Hills purk III Am. actionkomedie fra 1994. (15 år) 23.00 Criminal Minds (r) 23.55 The Shield 00.50 Bored to Death (r) 01.25 Bored to Death (r) 02.00 Mental (r) 02.55 Cash Quiz (r) 03.25 Nattsending

06.00 Morgensending 13.00 The Drew Carey Show 13.30 The Fresh Prince of Bel Air (r) 14.00 Family Guy (r) 14.30 Simpsons (r) 15.00 Simpsons (r) 15.30 The Fresh Prince of Bel Air (r) 16.00 Kongen av Queens (r) 16.30 Politistasjonen Danmark (r) 17.30 Chuck (r) 18.30 Family Guy (r) 19.00 Simpsons (r) 19.30 Simpsons (r) 20.00 Cops (r) 20.30 Verdens villeste politivideoer (r) 21.30 Vacancy Am. skrekkfilm fra 2007. (15 år) 23.15 Det store spillet (r) 00.15 The Time Machine 02.05 Nattsending

©Universum

22.25: Sporløst forsvunnet 07.00 Morgennytt 10.00 Fremmed i Norge (r) 10.30 Folk (r) 11.00 NRK nyheter 11.05 Toralv fra Maurstad (r) 11.45 V-cupfinale kombinertHopp. Direkte. 13.00 NRK nyheter 13.05 VM skiskytingForhåndsrapport fra Ruhpolding. 13.40 V-cup hopp kvinnerDirekte. Forts NRK2. 15.00 VM skiskytingStafett 4 x 7,5 km menn. Direkte. 17.00 NRK nyheter 17.10 V-cupfinale kombinertLangrenn. 17.40 Oddasat – nyheter på samisk 17.55 Tegnspråknytt 18.00 Førkveld

09.55 Oddasat – nyheter på samisk (r) 10.10 Distriktsnyheter 13.30 Debatten (r) 14.30 Urix (r) 14.50 Filmavisen 1962 (r) 15.00 V-cup hopp kvinner Direkte fra Midtstubakken, Oslo. Forts fra NRK1. 15.30 V-cupfinale skøyter 500 m kvinner og menn, 3000 m kvinner og 1500 m menn. Direkte fra Berlin. 18.00 NRK nyheter 18.03 Dagsnytt atten 19.00 Snøballkrigen (r) 19.40 Jimmys matfabrikk (r) 20.10 Legendariske kvinner 21.00 Nyheter 21.10 Europa – en reise gjennom det 20. århundret (r)

LØRDAG 10. MARS

06.45 Førkveld (r) 07.25 Førkveld (r) 08.05 Førkveld (r) 08.35 VM-kveld fra Ruhpolding (r) 09.25 V-cup alpintStorslalåm 1. omgang, menn. Direkte fra Kranjska Gora. 10.15 V-cupfinale kombinertHopp. Direkte fra Holmenkollen. 11.15 Kollen i dag 11.55 V-cup langrenn50 km fellesstart. Direkte fra Holmenkollen. 14.45 VM skiskytingStafett 4 x 6 km kvinner. Direkte fra Ruhpolding. 17.00 V-cupfinale kombinertLangrenn. Holmenkollen. 17.30 Kollen i dag 17.45 V-cup hoppKvalifisering. Direkte.

19.00 Lørdagsrevyen 19.45 Lotto-trekning 19.55 Mesternes mester (4) Norsk underholdningsserie. I kveldens episode må utøverne jobbe sammen når temaet denne gangen er «lagånd». Med tre øvelser som inkluderer dykking, bryting og en ganske så tung ball, står utøverne foran store utfordringer som krever godt lagarbeid.

20.55 VM-kveld fra Ruhpolding 21.25 Valens Rikskringkasting (2) Norsk humorserie. Kristian Valen er fersk i NRK, og har innsett at han må begynne den nye karrieren på bunnen. Men idét han blir innkalt til sjefen, øyner han en snarvei. Han lanserer konseptet «De nest bestes mester», som dessverre ikke blir så godt mottatt som han hadde håpet.

21.55 Finnmarksløpet Europas lengste og tøffeste hundesledeløp – 1000 kilometer. Vilt, rått og vakkert.

22.25 Nye triks 23.15 Kveldsnytt 23.30 Knowing Am./br. actiondrama fra 2009.

01.30 Dansefot jukeboks m/chat 04.00 VM friidrett innendørs (r) 04.30 Valens Rikskringkasting (r) 05.00-05.30 Finnmarksløpet (r)

20.00: Hver gang vi møtes 06.00 TV 2 Junior 06.01 Penelope 06.06 Noddy 06.40 Thomas Toget og vennene hans 07.02 Lauras stjerne 07.13 Toot og Puddle 07.24 Babar 07.46 Geronimo Stilton 08.09 Unger og katter 08.31 Loulou fra Montmartre 09.00 Nyhetsmorgen 10.00 Bonanza (r) 11.00 Bonanza (r) 12.00 Hotel Cæsar (r) 12.30 Hotel Cæsar (r) 13.00 Hotel Cæsar (r) 13.30 Hotel Cæsar (r) 14.00 Undercover Boss Norge (r) 15.00 Sport & Spill 15.30 Sveriges verste bilfører 16.30 Håndball: Før kampen 16.45 Håndball: EHF Champions League. Larvik – Györ, kvinner, 1. omgang. Direkte fra Arena Larvik. 17.25 Håndball: I pausen 17.35 Håndball: Larvik – Györ 2. omgang

18.20 Håndball: Etter kampen 18.30 Nyhetene 18.50 LørdagsMagasinet 19.10 Sportsnyhetene 19.20 Været 19.30 Karl III 20.00 Hver gang vi møtes (7) Norsk realityserie. Kveldens program blir for barn i alle aldre når Øystein krever at de andre går ut av sitt gode skinn.

21.00 Nyhetene 21.15 Været 21.20 Sportsnyhetene med VM i skiskyting 21.40 Hver gang vi møtes fortsetter 22.15 God kveld Norge 22.50 Da Vinci-koden Am. thrillerdrama fra 2006. Regi: Ron Howard. (15 år)

02.15 Senkveld (r) 03.20 America's Got Talent 04.10 Sportsnyhetene (r) 04.25 Været (r) 04.35-06.00 Sonen

19.30 Snøbrett: TTR-serien US Open Stratton: Halfpipe. 20.55 Lovesikh (r) (4) Indisk forlovelse. Norsk reality-dokumentar. 21.25 Brille (r) (8) Underholdningsprogram. 21.55 Bruno Brüno. Am. komedie fra 2009. I rollene: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten, Clifford Bañagale. Regi: Larry Charles. (15 år) 23.15 Game of Thrones (r) (10) Am. fantasyserie. En ny konge står frem i nord. Daenerys må takle den magiske krafta som har satt henne tilbake. 00.05 Ungkarsprinsene (r) 01.05 Nattsending

06.00 Morgensending 09.30 America's Funniest Home Videos (r) 09.55 America's Funniest Home Videos (r) 10.25 So You Think You Can Dance (r) 11.25 Grensevakten (r) 11.55 Grensevakten (r) 12.25 Grensevakten (r) 12.55 Til skrekk og advarsel (r) 13.55 Hus til skrekk og advarsel (r) 15.00 Undercover Boss (r) 16.00 Camping på Öland (r) 17.00 Sinnasnekker'n Sverige (r) 18.00 Wipeout (r) 19.00 America's Funniest Home Videos 19.30 America's Funniest Home Videos 20.00 Hvem kan slå Aamodt og Kjus? (r) 21.30 Eventyreren Thomas Crown Am. romantisk komedie fra 1999. 23.40 Berserk mot Sydpolen (r) 00.40 Alcatraz (r) 01.40 Body of Proof (r) 02.30 Sporløst forsvunnet (r) 03.25 Butterfly Effect 3 – Revelations Am. drama fra 2009. 04.50 Once Upon a Time (r) 05.35-06.00 Surviving Suburbia (r)

06.30 Fantorangen 07.00 Stå opp! 09.35 Diverse sendinger 11.15 Madagaskarpingvinene (r) 11.30 Habib (r) 12.00 Newton (r) 12.30 Superstreker 14.30 Mánáid-tv – Samisk barne-tv (r) 14.45 Monstermas (r) 15.10 Romnautene (r) 15.20 iCarly (r) 15.45 iCarly (r) 16.05 Brødrene Dalton (r) 16.15 Dyrevenn (r) 16.45 Fin fredag (r) 17.15 Supernytt miks 17.25 Øisteins blyant (r) 17.30 Uki (r) 17.35 Pocoyo (r) 17.45 Timmy-tid (r) 18.00 Muldvarpen (r) 18.05 Barnas supershow 18.25 Ugla (r) 18.30 Amigo Grande 19.00-19.30 Mille (r)

06.30 Morgensending 09.50 Tori & Dean i Hollywood (r) 10.40 Tori & Dean i Hollywood (r) 11.35 Tori & Dean i Hollywood (r) 12.30 Tori & Dean i Hollywood (r) 13.25 Den nakne skjønnhet (r) 14.25 Judge Judy (r) 14.55 Judge Judy (r) 15.25 Judge Judy (r) 15.55 Landets flotteste hjem (r) 16.55 Hus til salgs (r) 18.00 Gossip Girl (r) 19.00 One Tree Hill (r) 20.00 Tabatha tar over (r) 21.00 Isn't She Great Am. komedie fra 2000. 22.50 Ungkaren (r) 00.40 Supernatural (r) 01.35 Cold Case (r) 02.30 Cold Case (r) 03.20 Nattsending

06.00 Webster (r) 06.30 Come Dine With Me (r) 07.00 Tvins 2011 08.30 Nanny (r) 09.00 Dr. Phil (r) 10.00 En versting på Wall Street Am. komedie fra 1996. 12.15 Spis deg sexy (r) 12.50 Top Model Australia (r) 14.00 Designspirene USA (r) 15.00 Models of the Runway (r) 15.35 Ekstreme samlere (r) 16.35 Celebrity Masterchef Australia (r) 17.40 The Middle (r) 18.10 Mike & Molly (r) 18.40 How I Met Your Mother (r) 19.10 Uptown Girls Am. komedie fra 2003.

21.00 Du, meg og Dupree Am. romantisk komedie fra 2006.

23.15 Et farlig spill Am. romantisk drama fra 1999. 01.15 Bulletproof Am. actionkomedie fra 1996. 02.55 The Hidden World of Lap Dancing 03.55 Dead Silence Am. grøsser fra 2007. 05.30-06.00 Webster (r)

08.20 Morgensending 12.00 Cleveland Show (r) 12.30 Cleveland Show (r) 13.00 That '70s Show (r) 13.30 That '70s Show (r) 14.00 That '70s Show (r) 14.30 Sykkel: Tirreno – Adriatico 4. etappe. 16.30 Sykkel: Paris – Nice 7. etappe. 18.00 That '70s Show (r) 18.30 That '70s Show (r) 19.00 Kollektivet 20.00 Torsdag kveld fra Nydalen 21.00 South Park, større, lenger og usensurert Am. animasjon fra 1999. (11 år) 22.35 Scary Movie 3 Am./kan. komedie fra 2003. (11 år) 00.15 Klovn (r) 00.45 Klovn (r) 01.15 Klovn (r) 01.45 Crash Course (r) 02.15 Nattsending

06.00 Morgensending 11.00 Eureka (r) 12.00 Coach (r) 12.30 Coach (r) 13.00 Community (r) 13.30 Seinfeld (r) 14.00 Seinfeld (r) 14.30 The Gadget Show 15.00 Operation Repo (r) 15.30 Nordsjøliv (r) 16.30 Ice Road Truckers (r) 17.30 The A-Team 18.30 Simpsons (r) 19.00 Simpsons (r) 19.30 Simpsons (r) 20.00 Cops (r) 20.30 NCIS 21.30 Førsteklasses svindlere Am. komedie fra 2003. (15 år) 23.50 Program ikke fastsatt 00.45 MAD TV 01.40 Saturday Night Live (r) 02.35 Cops (r) 03.05 Nattsending

©Universum

19.55: Mesternes mester

07.20 Oddasat – nyheter på samisk (r) 07.35 Distriktsnyheter 10.00 Distriktsnyheter Midtnytt (r) 10.20 Distriktsnyheter Nordland (r) 10.35 Distriktsnyheter Nordnytt (r) 10.55 Hovedscenen (r) 12.25 V-cup alpint Storslalåm 2. omgang, menn. Direkte fra Kranjska Gora. 13.20 V-cupfinale skøyter 500 m kvinner og menn, 5000 m menn. Direkte fra Berlin. 15.30 V-cupfinale kombinert Langrenn. Direkte fra Holmenkollen. 16.00 V-cupfinale skøyter 5000 m menn og 1500 m kvinner. Direkte fra Berlin. 17.30 Fra Sverige til himmelen 18.00 Trav V75 med sport og underholdning fra Sørlandets travpark. 18.50 Jakta på lykka (r) 19.20 Lydverket (r) 19.50 Grottedykkerne (r) 20.30 VM friidrett innendørs Istanbul. 21.00 Nyheter 21.10 Filmens historie 22.10 Winter 23.10 Winter 00.10 Legendariske kvinner (r) 01.0001.30 Filmbonanza (r)


FREDAG 9. MARS 2012 | 23

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

SØNDAG 11. MARS

09.50 Kunsten å mislykkes (r) 10.50 Hemmelige svenske rom (r) 11.05 Kunnskapskanalen (r) 12.25 V-cup alpint Slalåm 2. omgang, menn. Direkte fra Kranjska Gora.

13.20 V-cupfinale skøyter 1000 m, lagtempo og fellesstart kvinner og menn. Direkte fra Berlin.

07.10 Førkveld (r) 07.50 Førkveld (r) 08.30 Norge Rundt (r) 08.55 VM-kveld fra Ruhpolding (r) 09.25 V-cup alpintSlalåm 1. omgang, menn. Direkte fra Kranjska Gora. 10.15 Kollen i dag 10.30 Ungdomsstafett fri teknikkFra Holmenkollen. 10.45 V-cup langrenn30 km fellesstart kvinner. Direkte fra Holmenkollen. 12.45 VM skiskytingFellesstart 15 km menn. Direkte fra Ruhpolding. 14.15 V-cup hoppHolmenkollsøndag. Direkte fra Holmenkollen. 16.00 VM skiskytingFellesstart 12,5 km kvinner. Direkte. 17.00 Sport i dag 17.30 Underveis (r) 18.00 Bokprogrammet (r) 18.30 Newton

19.00 Søndagsrevyen 19.45 Sportsrevyen med VM skiskyting, Ruhpolding.

20.30 Finnmarksløpet Europas lengste og tøffeste hundesledeløp – 1000 kilometer.

20.55 Erobreren (4) Norsk dramaserie. Jonas møter Margrete igjen etter 12 år, og det slår gnister mellom de to barndomskjærestene. Like etter dukker en unik sjanse opp.

21.55 Forsvunnet i isødet Norsk dokumentar. Sommeren 2009 ble det satt i gang en stor undervannsekspedisjon for å finne flyvraket og avdekke sannheten bak Roald Amundsens forsvinning.

22.45 Ei iskald verd – bak kamera (6) Br. dokumentarserie.

23.00 Kveldsnytt 23.15 Filmbonanza (r) 23.45 Filmens historie (r) 00.45 Broen (r) 01.45 Mesternes mester (r) 02.45 Nødlanding Norsk krigsdrama fra 1952. Regi: Arne Skouen. (7 år) 04.20 Team Bachstad (r) 04.50-05.15 Finnmarksløpet (r)

21.45: Til bords med fienden 06.00 TV 2 Junior 06.01 Toppen sykehus 06.21 Koalabrødrene 06.41 Sivert og gjengen 07.01 Boblins 07.11 Byggmester Bob 07.21 Familien Stor 07.32 Elias 07.42 Oktonautene 07.53 Tatonka 08.04 Vennebyen 08.15 Pokemon 08.37 Super Robot Monkey Team Hyperforce 09.00 Nyhetsmorgen 10.00 Bonanza (r) 11.00 Bonanza (r) 12.00 Fyrlyset (r) 12.30 America's Got Talent (r) 13.30 Susan Boyle: En usannsynlig superstjerne (r) 14.30 Villmarksjenta (r) 15.30 Til toppen av Norge (r) 16.30 The Voice – Norges beste stemme (r)

18.00 Fyrlyset (3) Norsk livssynsprogram.

16.20 V-cup fristil Skicross. Grindelwald.

18.00 Norge rundt og rundt 18.30 Skavlan (r) 19.30 Viten om 20.00 Team Bachstad (r) 20.30 Historier om økonomisk krise 21.00 Nyheter 21.10 Hovedscenen 23.15 VM friidrett innendørs Istanbul. 23.45 Hva skjedde med Mugabe? (r) 00.40-01.35 Filmmusikkens gullalder (r)

06.00 Webster (r) 06.30 Come Dine With Me (r) 07.00 Tvins 2011 08.30 Nanny (r) 09.00 Dr. Phil (r) 09.55 The Middle (r) 10.25 100 Questions (r) 10.55 Tryllekunstens hemmelighet (r) 11.50 Gordon Ramsays favorittrestauranter (r) 12.50 Dagens mann (r) 13.50 Ekstreme samlere (r) 14.50 Real Housewives of D.C. 15.50 Vis meg ditt kjøleskap (r) 16.25 Vis meg ditt kjøleskap (r) 16.55 Vis meg ditt kjøleskap (r) 17.30 Vis meg ditt kjøleskap (r) 18.00 Psyk forandring (r) 19.00 Hellstrøms mesterkokk (r) 20.00 Robinsonekspedisjonen vinter

21.20 Casino Royale Br./am./ty./tsj. action fra 2006. 23.55 Two and a Half Men (r) 00.25 How I Met Your Mother (r) 00.55 The Firm (r) 01.55 Tequila Sunrise Am. actionthriller fra 1988. 04.15 In Plain Sight (r) 05.10-06.00 The Riches (r)

18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 Skogheim flytter inn (r) (2) Norsk underholdningsprogram.

20.00 Whitney Houstons liv Am. dokumentar. Vi får et innblikk i Whitney Houstons utrolige liv; hennes fantastiske musikalske prestasjoner og vanskelige privatliv med kamp mot rusavhengighet.

21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene med VM i skiskyting 21.45 Til bords med fienden (3) Norsk dokumentarserie.

22.45 Hver gang vi møtes (r) (7) Norsk realityserie.

00.15 God kveld Norge (r) 00.50 The Killing 01.45 Big Trouble in Little China Am. actionkomedie fra 1986. Regi: John Carpenter. (15 år)

03.35 Hack (r) 04.30 60 Minutes (r) 05.15 Sportsnyhetene (r) 05.30 Været (r) 05.40-06.00 Sonen

19.30 Nytt på nytt (r) (10) Underholdningsavdelingens nyhetsmagasin. 20.00 Ungkarsprinsene (r) (3) Br. dokumentarserie. 20.55 Valens Rikskringkasting (r) (2) Norsk humorserie. Kristian Valen er fersk i NRK, og har innsett at han må begynne den nye karrieren på bunnen. 21.25 Knowing Am./br. actiondrama fra 2009. I rollene: Nicolas Cage, Rose Byrne, Nadia Townsend. Regi: Alex Proyas. (15 år) 23.25 Lilyhammer (r) (7) Norsk dramaserie. 00.10 Sporløst forsvunnet (r) 00.50 Nattsending

06.30 Fantorangen 07.00 Stå opp! 09.35 Monstermas (r) 10.00 Animalia (r) 10.25 Bevinget (r) 10.50 Diverse sedninger 11.30 Habib (r) 12.00 Megafon (r) 12.30 Superstreker 14.30 Mánáid-tv – Samisk barne-tv (r) 14.45 Monstermas (r) 15.10 Romnautene (r) 15.20 iCarly (r) 15.45 iCarly (r) 16.05 Pat og Stan (r) 16.15 Amigo Grande (r) 16.45 Mille (r) 17.15 Supernytt miks (r) 17.25 Øisteins blyant (r) 17.30 Uki (r) 17.35 Pocoyo (r) 17.45 Timmy-tid (r) 18.00 Gubben og katten (r) 18.15 Kaptein Sabeltann 18.30-19.00 Newton

06.55 Morgensending 11.15 Mitt hemmelige tenåringsliv (r) 12.10 High School Musical 2 Am. musikal fra 2007. 14.10 Judge Judy (r) 14.40 Judge Judy (r) 15.10 Ung, dum og bortskjemt (r) 16.25 Trinny & Susannah – oppdrag Norge (r) 16.55 Trinny & Susannah – oppdrag Norge (r) 17.25 Trinny & Susannah – oppdrag Norge (r) 17.55 Trinny & Susannah – oppdrag Norge (r) 18.25 Unge mødre (r) 19.00 Shopgirl Am. dramakomedie fra 2005. 21.00 Midnatt i det gode og ondes have Am. drama fra 1997. (15 år) 00.05 Me Myself I 02.05 Nattsending

08.15 Frasier (r) 11.55 M*A*S*H (r) 13.30 Sykkel: Paris – Nice 8. etappe. 15.00 Sykkel: Tirreno – Adriatico 5. etappe. 16.00 Den uendelige historien Ty. drama fra 1984. (7 år) 18.00 Top 20 Countdown (r) 19.00 Stan Lee's Superhumans (r) 19.55 Senkveld 21.00 Wedding Crashers Am. komedie fra 2005. (11 år) 23.30 Komikameratene 24.00 Golden Goal (r) 00.30 Nårje 01.00 Morten Ramm fyller Spektrum 01.30 IT-gjengen (r) 02.00 Wilfred (r) 02.30 South Park (r) 03.30 Nattsending

06.00 Morgensending 15.00 How I Met Your Mother (r) 15.30 How I Met Your Mother (r) 16.00 How I Met Your Mother (r) 16.30 How I Met Your Mother (r) 17.00 How I Met Your Mother (r) 17.30 How I Met Your Mother (r) 18.00 How I Met Your Mother (r) 18.30 How I Met Your Mother (r) 19.00 How I met Your Mother 19.30 Simpsons 20.00 Community 20.30 Grimm 21.30 Onkel Amerika 22.30 Norges beste fighter (r) 23.30 Urban Justice 01.25 Nattsending

©Universum

20.55: Erobreren

06.00 Morgensending 06.45 Surviving Suburbia (r) 07.10 Surviving Suburbia (r) 07.35 Girlfriends (r) 08.00 Girlfriends (r) 08.25 Grundig lurt (r) 09.10 America's Funniest Home Videos (r) 09.35 America's Funniest Home Videos (r) 10.00 America's Funniest Home Videos (r) 10.25 So You Think You Can Dance (r) 11.55 Grensevakten (r) 12.30 Total Blackout (r) 13.30 4-stjerners middag (r) 14.30 4-stjerners middag (r) 15.30 4-stjerners middag (r) 16.30 4-stjerners middag (r) 17.30 71° nord – Norges tøffeste kjendis (r) 19.00 Once Upon a Time 20.00 Hvem kan slå Aamodt og Kjus? 21.30 Åndenes makt (r) 22.30 Body of Proof 23.30 CSI (r) 00.25 The Closer (r) 01.20 Politiskolen 6 – By under beleiring Am. komedie fra 1989. 03.00 FBI Files (r) 03.55 CSI: Miami (r) 04.40 Girlfriends (r) 05.05 Girlfriends (r) 05.3005.52 Surviving Suburbia (r)

MANDAG 12. MARS

07.00 Morgennytt 10.00 Mesternes mester (r) 11.00 NRK nyheter 11.05 Dallas 11.50 Filmavisen 1959 (r) 12.00 NRK nyheter 12.15 Team Bachstad (r) 12.45 Oddasat – nyheter på samisk (r) 13.00 NRK nyheter 13.05 Førkveld (r) 13.45 Gå fint i band (r) 14.00 NRK nyheter 14.05 Schrödingers katt (r) 14.35 Norge rundt (r) 15.00 NRK nyheter 15.10 Jessica Fletcher 16.00 NRK nyheter 16.10 Stein Ingebrigtsen fra Namsos og tilbake (r) 16.50 Tradisjonshandverk (r) 17.00 NRK nyheter 17.10 Dyreklinikken 17.40 Oddasat – nyheter på samisk

17.55 Tegnspråknytt 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.45 Puls 20.15 Brenner – historier fra vårt land (1) Dokumentarserie.

20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Brille (9) Underholdningsprogram.

22.00 Valdres Teens (1) Norsk dokumentarserie om fem vidt forskjellige ungdommer som går siste året på videregående.

22.30 Finnmarksløpet 23.00 Kveldsnytt 23.15 Winter (r) 00.15 Nytt på nytt (r) 00.45 For en neve dollar mer For a Few Dollars More. It. western fra 1965. Regi: Sergio Leone. (15 år)

02.50 Brille (r) 03.20 Nasjonalgalleriet (r) 03.50 Førkveld (r) 04.30-05.00 Finnmarksløpet (r)

21.40: Hawaii Five-O 06.30 Nyhetsmorgen 06.55 God morgen Norge 10.00 God morgen Norge 11.40 Bonanza (r) 12.35 Best av de beste (r) 13.30 Stil (r) 14.00 Home and Away (r) 14.30 Dawson's Creek 15.30 Joey (r) 16.00 Home and Away 16.30 Dharma & Greg (r) 17.00 Frustrerte fruer (r)

17.55 Hos Martin (r) (6) Norsk komiserie.

18.30 Nyhetene 18.45 Været 18.50 Sportsnyhetene 19.00 Stil (6) Norsk livsstilsprogram. NRK-profilen Noman Mubashir tar på seg jakka og slipper løs sin indre Michael Jackson.

00.20 Krig for fred 00.50 Puls (r) 01.20 Oddasat – nyheter på samisk (r) 01.35 Distriktsnyheter

06.00 Snipp og Snapp – Redningspatruljen (r) 06.20 Magikerne på Waverly Place (r) 06.45 Surviving Suburbia (r) 07.35 Girlfriends (r) 08.25 Collegeliv (r) 09.15 Hundehviskeren (r) 10.05 Hus til skrekk og advarsel (r) 10.55 Ekstrem rengjøring (r) 11.25 4-stjerners middag (r) 12.25 Ungkaren (r) 14.20 Real Housewives of New Jersey (r) 15.20 One Tree Hill (r) 16.15 Veronica Mars (r) 17.05 Lykkelig skilt (r) 17.30 Christine (r) 18.00 The Big Bang Theory (r) 18.30 America's Funniest Home Videos (r) 19.00 Grensevakten (r) 19.30 4-stjerners middag 20.30 71° nord – Norges tøffeste kjendis 22.00 Thomas Giertsen: Helt perfekt 22.30 NAV (r) 23.00 The Closer 24.00 CSI: Miami (r) 00.55 Special Victims Unit (r) 01.50 CSI (r) 02.45 48 timer (r) 03.35 Special Victims Unit (r) 04.20 Grundig lurt (r) 05.10 Surviving Suburbia (r) 05.35-06.00 Girlfriends (r)

06.00 Webster (r) 06.30 Come Dine With Me (r) 07.00 Tvins 2011 08.30 Dr. Phil (r) 09.20 I gode og onde dager 10.10 Alle elsker Raymond (r) 10.35 Kongen av Queens (r) 11.05 Dr. Phil 12.00 Ekte frustrerte fruer (r) 13.00 Parenthood (r) 14.00 Luksusfellen (r) 15.00 Top Chef (r) 16.00 NCIS: Los Angeles (r) 17.00 Kongen av Queens (r) 17.30 The Middle (r) 18.00 Alle elsker Raymond (r) 18.30 How I Met Your Mother (r) 19.00 Two and a Half Men (r) 19.30 Vis meg ditt kjøleskap (r) 20.00 Vis meg ditt kjøleskap 20.30 Top Model USA 21.30 Paradise Hotel 22.30 Two and a Half Men

23.00 Up All Night 23.25 Sex og singelliv (r) 24.00 Sex og singelliv (r) 00.40 Paradise Hotel (r) 01.35 The L Word (r) 02.40 The Event (r) 03.35 Weeds (r) 04.10 Dexter (r) 05.10-06.00 Masterchef Australia (r)

19.30 Hotel Cæsar (166) Norsk såpeopera.

20.00 Sønner av Norge (10) Norsk realityserie.

21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.40 Hawaii Five-O (1) Am. krimserie. Et etterforskningsteam som har frie tøyler skal fjerne all kriminalitet på Hawaiis vakre strender.

22.35 Hawaii Five-O (2) Am. krimserie.

23.35 Beck: Det tause skriket (r) (1) Sv. krimserie.

00.35 Criminal Minds (r) 01.30 Numbers (r) 02.20 Wallander: Villspor (r) 03.10 24 (r) 04.00 Eli Stone (r) 04.50 Sportsnyhetene 05.05 Været (r) 05.15-06.00 Sonen

19.30 Standup med Demetri Martin (16) Am. underholdning. 19.55 Top Gear (4) Br. bilserie. James May er i Florida der han treffer frontfiguren i rockebandet AC/DC, Brian Johnson. 20.45 Standup: Live fra Apollo (8) Br. show. Kveldens vert er Jack Whitehall. Og gjestene, Josh Widdicombe og Shappi Khorsandi. 21.30 Rocky III Am. drama fra 1982. I rollene: Sylvester Stallone, Talia Shire. Regi: Sylvester Stallone. (15 år) 23.05 Lydverket (r) 23.35 Lovesikh (r) 00.05 Lilyhammer (r) 00.50 Nattsending

06.30 Fantorangen 07.00 Supermorgen 09.30 Diverse sendinger 13.30 Pat og Stan (r) 13.40 Dracula junior (r) 14.10 Min galaktiske forsvarer (r) 14.25 H2O (r) 14.50 Skyskraperhøns 15.00 Tara Duncan (r) 15.20 iCarly (r) 16.10 Big Time Rush (r) 16.35 Verdens beste SFO (r) 17.00 Mánáid-tv 17.15 Ender uten tenner (r) 17.30 Store maskiner (r) 17.35 Pocoyo (r) 17.45 Timmy-tid (r) 18.00 Det lille spøkelset Laban (r) 18.10 Lille Prinsesse (r) 18.20 Tuva frå Tarva (r) 18.35 Superkviss (r) 18.50 Supernytt 19.00-19.30 Dracula junior (r)

06.15 Morgensending 10.45 Charmed (r) 11.35 Gossip Girl (r) 12.30 Gilmore Girls (r) 13.25 Judge Judy (r) 13.55 Judge Judy 14.25 Unge mødre Danmark (r) 14.55 Unge mødre (r) 15.25 Tori & Dean i Hollywood 16.25 Jamie's 30 Minute Meals (r) 17.00 Verdens strengeste foreldre 18.00 Med saks & kam (r) 19.00 Bli ny: mor og datter (r) 19.30 Unge mødre Danmark 20.00 Unge mødre (r) 20.30 Mitt hemmelige tenåringsliv 21.30 Trinny & Susannah – oppdrag Norge 22.00 Ungkaren 23.45 Cold Case (r) 00.40 Nattsending

09.15 Morgensending 13.00 M*A*S*H (r) 13.30 Scrubs (r) 14.00 Scrubs (r) 14.30 Sykkel: TirrenoAdriatico 6. etappe Direkte fra 6. etappe av sykkelrittet Tirreno-Adriatico, Offida – Offida (181 km.). 16.30 South Park (r) 17.00 Fantasy Factory (r) 17.30 Cleveland Show (r) 18.00 Sportsmagasinet Sportsprogram med fokus på norsk idrett og norske utøvere. 18.30 That '70s Show 19.00 Canadas verste sjåfør 20.00 The Day the Earth Stood Still Am./kan. science fiction fra 2008. (11 år) 22.00 Til toppen av Norge 23.00 Criminal Minds (r) 23.55 Numbers (r) 00.50 Nattsending

06.00 Morgensending 12.30 Kongen av Queens (r) 13.00 The Drew Carey Show 13.30 The Fresh Prince of Bel Air (r) 14.00 Family Guy (r) 14.30 Simpsons (r) 15.00 Simpsons (r) 15.30 The Fresh Prince of Bel Air (r) 16.00 Kongen av Queens (r) 16.30 Politistasjonen Danmark (r) 17.30 Chuck (r) 18.30 Family Guy (r) 19.00 Simpsons (r) 19.30 Simpsons (r) 20.00 Cops (r) 20.30 Chuck 21.30 Norges beste fighter 22.30 Det store spillet 23.30 Simpsons (r) 24.00 Family Guy (r) 00.30 Nattsending

©Universum

22.00: Valdres Teens

09.35 Krisen i svensk bilindustri (r) 10.35 Underveis (r) 11.05 Klostrene kaller (r) 11.35 Skavlan (r) 12.35 Sportsrevyen (r) 13.20 Hovedscenen (r) 15.30 Mesternes mester (r) 16.30 Jakta på lykka (r) 17.00 Derrick (r) 18.00 Dagsnytt atten 19.05 Nummer 1 (r) 19.45 En sterk historie 20.15 Aktuelt 20.50 Hvem tror du at du er? 21.30 Nasjonalgalleriet 22.00 NRK nyheter 22.10 Urix 22.30 Til Arktis med Bruce Parry 23.20 Erobreren (r)


24 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

Hitterkveld Lørdag 24. mars 2012 kl. 18 - 21 i Hitrahallen UKM-innslag Humorinnslag Lokale artister og foreninger Innslag fra Frøya og Snillfjord Kulturskolen e t t o l r Kulturpris og frivillighetspris a Ch Allsang

The

d a t s ude

A

res

eU

lva Voksne kr. 200 n Barn kr. 50 Billettene inkl. lokal mat Forhåndssalg i Servicetorget Ut og hjem for en 100-lapp kan benyttes

Hot i

ldsho

Dørene åpnes kl. 17.30

w me

d Jele

Arr: Hitra kommune

na M

itra!

Tek. arr: Strand Skolekorps / Strand Seniorbrass


LOKALAVISA HITRA•FRĂ˜YA

FREDAG 9. MARS 2012 | 25

Kunngjøringer

Jobb Til Vaskeriet pü Frøya, Sistranda, søker vi:

NFU Lokallag Hitra og Frøya Ledig for oppdrag i øyregionen!

Kontakt malermester Egil Solem, tlf. 920 84 615

ARBEIDSLEDER Vikariat i 60% stilling med mulighet for fast ansettelse

inviterer til sosialt samvÌr i anledning NFU´s fylkesürsmøte pü Dolmsundet Hotell lørdag 17. mars kl. 19.30. Pümelding innen torsdag 15. mars til tlf. 924 11 602 eller tlf. 72 44 11 61. Gamle og nye medlemmer hjertelig velkommen til et trivelig lag. Styret

FERIEVIKAR/TILKALLINGSHJELP ved püske, høytidshelger og ferier

FERIEVIKAR SJĂ…FĂ˜R (førerkort inntil 7,5 t.) ved pĂĽske, høytidshelger og ferier For mer informasjon se dalpro.no eller kontakt Svein tlf. 916 65 345, svein@dalpro.no Til Hammerstaddalen pĂĽ Hitra søker vi:

VI ER LEDIG FOR OPPDRAG I Ă˜YREGIONEN Kontakt byggmester Gunnar Kaasbøll -OBÂŹÂŹÂŹÂŹsÂŹ% POSTÂŹGU KAAS ONLINENO R

BYGGTEAM HITRA AS .YBYGGÂŹsÂŹ2EHABILITERINGÂŹsÂŹ-URINGÂŹOGÂŹPUSSING

Kreditorvarsel

Fusjon Overtakende foretak:

SALMAR FARMING AS, 7266 KVERVA, org. nr. 966 840 528. Overdragende foretak:

TILKALLINGSHJELPER snekkerverksted, gartneri, gĂĽrd og rehabilitering

LĂ˜RDAGSVIKAR ca 1 gang pr. mnd for salg av gĂĽrdsmat (oppmøte Trondheim) Ungdom trenger fosterhjem

For mer informasjon se dalpro.no eller kontakt Edvard tlf. 916 65 355, edvard@dalpro.no

FAGTEAM OG FOSTERHJEMSTJENESTEN TRĂ˜NDELAG SĂ˜R TRENGER NYE STATLIGE FAMILIEHJEM

SĂ˜KNADSFRIST: 19. MARS 2012 7T_ceb4F—*%(#@X_TaWf]§—jjj!WT_ceb!ab

Fagteam og fosterhjemstjenesten Trøndelag Sør har 12 statlige familiehjem som lykkes med ü vÌre omsorgspersoner for gutter og jenter i alderen 12- 18 ür. Statlige familiehjem er et alternativ til plassering i institusjon. Vi søker familier der den ene har relevant utdanning og har erfaring med ungdom. Vi tilbyr: • Fast arbeidsgodtgjøring, regulert i forhold til kompetanse. • OpplÌring og veiledning i et spennende fagmiljø. Høres dette interessant ut se en mer utfyllende annonse pü jobbnorge.no.

KRIFO HAVBRUK AS, c/o Krifo Fisk AS, 7180 ROAN, org. nr. 996 533 263. Eventuelle krav/innsigelser mĂĽ meldes foretaket innen to mĂĽneder regnet fra 28.02.2012.

Fullstendig kunngjøring ďŹ nnes pĂĽ www.brreg.no

VINTERSERVICEKAMPANJE MARS EU-kontroll: 150,Vi gir deg 15% rabatt pĂĽ alle service og slitedeler som MECA kan skaffe til din bil! Dette gjelder ogsĂĽ alle oljer og vĂŚsker.

Informasjonsmøte RĂĽdhuset Frøya, torsdag 15. mars kl. 18.00 Har du spørsmĂĽl ta kontakt med Jorun GrĂĽbak Holte tlf 466 17 584 eller Line Mari Ă˜yen tlf 466 17 312 ved fagteam og fosterhjemstjenesten Trøndelag Sør.

Stillingsannonser finner du ogsĂĽ pĂĽ vĂĽre nettsider!

www.hitra-froya.no/jobb

l. 10-16 Lørdag k 12-16 kl. Søndag

ND A S Y Ă˜ PĂ… l bĂĽtmesse pĂĽ Ă˜ysand i helga. E S S E nder ti BĂ…eTn trM g gamle ku e messetilbud. o e y n s re e d o invit eter og go de nyh Tradisjon ge spennen ter og motorer n a m ĂĽ p r y Vi b av bĂĽ n til et hav Velkomme

NYHET!

Ă˜ysand N Tlf. 45 27 27 00 www.marineteam.no

Lett ü selge, men vanskelig ü sende... Kjøp og selg lokalt med AnnonseTorget! AnnonseTorget bestür av annonsering büde i papiravis og nettavis.


26 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

Ting & tang

Eiendom

Kunngjøringer

HERRE KYSTDRAKT, ny, str. ca. L., selges med sølv. Tlf. 416 96 345.

HUS TIL SALGS PÅ DOLMØY

Håndball i Hitrahallen

Årsmøte Frøya IL

SØNDAG 11. MARS: Kl. 13.00 J14 Hitra 2 - Skaun/Buvik Kl. 15.00 J14 Hitra - Skaun/Buvik

Tirsdag 27. mars kl. 19.00 i Frøyahallen. Forslag til saker må være levert styrets leder innen 20. mars. Velkommen!

6 M BÅTPLASS SELGES I ERVIK SMÅBÅTHAVN PÅ FRØYA Tlf. 95 22 35 75.

Jeg har oppgradert til en 8 m plass, derfor er min gamle plass ledig. All omsetning av ledige plasser skjer kun gjennom båtforeningen. Tlf. 911 29 410.

Bil/båt/motor CITROEN C5 1,6 HDI 2005 MOD SELGES (FRØYA) Selger min Citroen C5 1,6 HDI. Bilen har alt utstyr, samt skinnseter og GPS. Tlf. 905 61 824. PEUGEOT 306 (HITRA) 99-mod. selges. Damekjørt Tlf. 993 82 531. KAASBØLLBÅT SELGES 19 fot, 70 hk Suzuki. Båt og motor 2000 mod. Bud ønskes. Tlf. 975 30 870.

Kunngjøringer Nye vinduer i gammel stil Fra kr 2.300,- til 3.880,fraktfritt. Ring 751 70 466. www.heimstadbygg.no

Annonsesponsor: Arr. Hitra IL Håndball

INNHOLDSRIK 1/2 PART AV VERTIKALDELT TOMANNSBOLIG SELGES I FILLAN. Boligen ligger sentralt til i Slokheia, nært idrettsparken. Selges med nyoppsatt dobbelgarasje og godkjent utleiedel som gir 5000 i mnd. 3 soverom i hoveddel, eksklusivt kjøkken og smakfullt bad. Fine uteareal. Visning etter avtale. Ring 413 27 975.

Pinsemenigheten Søn. 11.03 kl. 11.00: Søndag på Betel Vidar taler. Lovsang, forbønn. Offer. Velkommen.

LEILIGHET SELGES PÅ SISTRANDA.

Årsmøte i Porshaugen vei og velforening holdes i Grendahuset i Fillan onsdag 28. mars kl. 19.00. Ordinære årsmøtesaker. Velkommen. Styret

Grunnbokshjemmel Mulige eiere til gnr. 110 bnr. 3 i 1617 Hitra kommune må melde seg til Statens kartverk Tinglysing, 3507 Hønefoss innen 1 – én – måned etter kunngjøringen i Norsk lysingsblad. Dersom ingen melder seg, vil Roy Egil Oldervik få grunnbokshjemmel til eiendommen. Dette følger av tinglysingsloven § 38a.

Ca. 500 meter fra sentrum. 1. etg. 2 sov, stue, kjøkken og bad. Veranda på begge sider. Byggeår ca. 2005. Flott havutsikt. Opparbeidet uteareal. Selges kr. 1.850.000,Tlf. 481 82 885/966 56 457. FLOTT LEILIGHET TIL LEIE GAMMEL-FILLAN, HITRA

FRØYA KINO

Ansnes Brukthandel

Kunngjøringer

• NYE BILER • BRUKTE BILER • BILVERKSTED

• BILVERKSTED • DELER OG UTSTYR • BILUTLEIE • BILBERGING

BJØRN MYHRENS VERKSTED AS 7250 Melandsjø • Tlf. 72 44 49 30

HITRA KINO

Kulturhuset, Sistranda

Ægirsalen, Fillan

er åpen hver lørdag kl. 11 - 15.

Søndag 11. mars kl. 18.00

Søndag 11. mars kl. 17.00

Rundvask hytte

Søndag 11. mars kl. 20.00

Trenger hjelp til rundvask av hytte. Tlf. 913 37 874

5 tonns minigraver ledig for oppdrag Tlf. 91 33 28 31. Flislegging, tilbygg, tak, restaurering, ombygging Kvalitet og service - til riktig pris!

Daniel 934 07 718 / Stina 900 44 595

Jernskrot Alt innen jernskrot hentes gratis. Aluminium og kobber kjøpes. Kontant betaling. Tlf. 98 89 04 75 / 47 06 89 82.

Tørr fin bjørkved i 40 liters sekker selges. Enkeltsekker og på pall, 66 sekker. Tlf. 975 29 403

Løvenes Konge 3-D Barne/Familiefilm 7 år • 1 t 30 min

Leilighet fra 2007utsikt mot Fillholmen. 2 biloppst.plasser. P-rom: 96 kvm. Tre soverom. Voksne leietagere uten barn ønskes. Også ledig båtplass; FINN-kode 32623872. Ledig fra 1.mai. Leie kr. 7.900,- Dep = mnd.leie x 3. Ring Arnvid Morsund: 72 44 11 61/ 979 73 135.

Mission Impossible - Ghost Protocol Action •15 år • 2t 13 min

LEDIG LEILIGHET FILLAN (HITRA) Leilighet med 2 soverom ledig fra 1. april. Tlf. 913 32 831. HUS TIL LEIE (GREFSNESVÅGEN/KVENVÆR) Nylig oppgradert. Huset ligger 30 m fra sjø. 4 soverom. Kan leies møblert og med båt. Høy prisklasse. Tlf. 957 21 200.

TLF. 992 37 560

OBS: Bestilte billetter hentes senest 15 min. før filmstart. Se omtale av filmene i dagens avis.

Velkommen til Frøya Kino www.froyakino.no

Arriettas hemmelige verden Animasjon/Familiefilm •7 år • 1 t 34 min

Søndag 11. mars kl. 20.00

This Means War Action/Komedie/Romantikk •11 år • 1 t 38 min

Billetter også ved inngangen. Se omtale i dagens avisutgave! Velkommen til Hitra Kino www.filmweb.no/s-kino/hitra/

Prøv vår store søndagsbuffet! Varmretter, kaldretter og desserter. Voksne kr 240,Barn u/12 år kr 95,-

Kliva Kulde ønsker hybel/leilighet til en nyansatt voksen mann. Haster. Mob. 906 97 725.

Baillfest Lørdag 24. mars kl. 19.00 arrangeres baillfest i «Soltun» Skjønhalsen. Musikk av «Kula». Det blir servert saltfiskbaill og ferskfiskbaill m/tilbehør. Inngang kr. 300.- Påmeld.frist 19. mars til Synnøve tlf.906 04 119 eller 72 44 75 85. Velkommen. Skjønhals kretslag/Synnøve Stordal

NB! Plasser ledig på Datakurs over 4 kvelder i uke 11 og 12. Ring for påmelding til Tore M. på tlf. 952 11 833 innen søndag 11. mars. Egenandel ca. kr. 500,- (avhengig av antall deltagere). Arr: «HLF Frøya»

Norges Blindeforbund kommer til Hitra og Frøya! Norges Blindeforbund starter lokallag for Hitra og Frøya, og vi inviterer alle, både synshemmede, pårørende og alle andre interesserte, til oppstartmøte hos Frivilligsentralen på Fillan 15. mars kl. 15.00 - 17.00. Vi spanderer kaffe og noe å bite i. Ingen forhåndspåmelding. Alle er velkommen. Norges Blindeforbund Sør-Trøndelag Telefon: 73 80 01 50, e-post: sor.trondelag@blindeforbundet.no

NB! Bestilte billetter må hentes senest 20 min. før filmen starter

Hver søndag hele året kl 14-18.

Hybel/Leilighet

innbyr til møte i kommunestyresalen onsdag.14 mars kl. 10.00-11.30 Tema: Fremtidig bruk av omsorgsboligene som bygges i Beinskardet. Torny Sørdal, Mattis Aune og Otto Falkenberg vil være til stede.

Billettbestilling tlf. 72 44 40 10

SØNDAGSBORD

TLF 72 44 04 40 www.dolmsundet.no

Frøya Pensjonistforening

Kjøp og selg lokalt med AnnonseTorget! AnnonseTorget består av annonsering både i papiravis og nettavis.

Skyting mot bakkemål på Tarva skytefelt Ørland Hovedflystasjon vil i uke 10 og 11, 2012 drive skyteøvelser mot bakkemål på TARVA skytefelt EN D356. Skytingen vil foregå fra tirsdag til og med onsdag i uke 10. Skytingen vil foregå fra kl 10:00 til kl 21:00 på tirsdag og fra kl 08:00 til kl 15:00 på onsdag. I uke 11 vil det være skyting mandag til og med fredag fra kl 10:00 til kl 13:00, fra kl 15:00 til kl 18:00 og fra kl 20:00 til kl 23:00. Alle tider er lokale. Mindre forandringer på tidene kan forekomme. Fareområdet går fra bakkenivå og opp til 4000 fot i uke 10 og fra bakkenivå og opp til FL270 i uke 11, og er angitt av koordinatene: N63.50,0 / E009.15,0 • N63.51,0 / 009.23,0 N63.49,0 / E009.23,0 • N63.47,5 / E009.25,0 N63.46,8 / E009.30,3 • N63.44,2 / E009.30,3 N63.42,6 / E009.26,7 • N63.42,3 / E009.20,8 N63.44,8 / E009.12,0 • (-N63.50,0 / E009.15,0). Sjøgående trafikk bes holde seg klar av hele området.


FREDAG 9. MARS 2012 | 27

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

TIPS OSS om små og store hendelser! TIPSTELEFON HELE DØGNET:

72 44 04 00 KUN SAMTALER! IKKE SMS!

E-POST:

post@hitra-froya.no SMS/MMS:

kodeord HFTIPS til

2097

Vi belønner tips og innsendte bilder/video. Vi oppfordrer til å opptre anstendig og på avstand i forbindelse med ulykker og lignende hendelser.

HELGEPRATEN Hvordan har den siste uka vært? - Den har vært preget av mye jobb. Holder på å renovere huset samtidig, så, det blir mye til sammen.

Hvem fortjener litt ekstra skryt? - Mine ansatte, som stiller opp til enhver tid når noe skjer uventet.

Hva opptar deg akkurat nå? - Å få ferdig huset, og å ha butikken godt forbredet til påska som nærmer seg snart.

Hvis du får langveisfarende besøk- hva ønsker du å vise fram av Frøya da? - Da vil jeg ta dem med til Titran en finværsdag. Og til Mausund og Sula for å spise en god middag. Der synes jeg det er kjemepefint.

Hvilken sak har fått for lite oppmerksomhet i det siste? - Jeg synes alle de som jobber med frivillige lag og organisasjoner bør få mer støtte og ros. De gjør en kjempejobb.

Hvor går drømmeferien? - Til Maldivene. Der virker det så eksotisk og romantisk.

Hva er det beste med å bo på Frøya? - Det er så mye. Jeg er egentlig Trondhjemmer, men kunne aldri tenke meg å flytte tilbake til byen. Jeg bor her på grunn av det trivelige folkeslaget her ute, og naturen og sjøen og alt her ute egentlig. Noe du savner her ute? - Litt flere fritidstilbud til barn og ungdom, i tillegg til all idretten. Selv har jeg så mye å gjøre at jeg ikke føler savn etter så mye.

Navn: Hege Fredagsvik

Hva serverer du når du skal kose deg skikkelig? - Pepperbiff med fløtegratinerte poteter, asparges og en veldig god rødvin til.

Alder: 38 år Sivilstand: Gift, tvillinger og en jente på 20

Hva blir helgas høydepunkt? - At mannen min kommer hjem fra Nordsjøen. Og at kjøkkenet blir helt komplett, når han har vært innom Ikea og kjøpt de siste delene vi trenger.

Yrke: Butikksjef Kiwi Frøya Aktuell: Trenger folk til å arbeide i butikken, men opplever at de ikke får tak i bolig.

SENTRALBORD:

72 44 04 00 Henvendelser om annonser, abonnement ol. til tlf. 72 44 04 00 i kontortid, 08.00 - 16.00

VÆRET Vi gir deg været

Øk effekten på din varmepumpe Alle trenger vedlikehold - også din varmepumpe. Vi utfører service på alle typer. Bruk din lokale forhandler og servicemann.

Hitra Kjøleservice AS Tlf. 99 729 729

VÆRET I dag

Godkjent netto opplag: 4.860 Utgiver: Hitra•Frøya lokalavis AS Mediehuset, 7240 Hitra Ansvarlig redaktør: Bjørn Rønningen Hitra•Frøya arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også anledning til å reise klage for Pressens Faglige Utvalg (PFU), Prinsens gt. 1, 0101 Oslo, tlf. 22 41 56 80

0/+5

Overskyet og en del regn.

+7

+6

+5/+10

Mandag +6

Bølgevarsel

Kystvær

Morgen Middag

7.1 m 6.1 m

Morgen Middag

4-7 m/s 2-5 m/s

Kveld

4.2 m

Kveld

4-7 m/s

Søndag

Frøya

I dag

kl

I morgen

kl

Søndag

kl

Mandag

kl

+6

Hitra +6

+5/+10

+6

Snillfjord

Tirsdag

Flo 00:00 12:13 00:39 12:54 01:19 13:37 02:01 14:21

Fjære 06:01 18:28 06:39 19:07 07:19 19:48 08:01 20:32

Data fra Statens kartverk Sjø. Tnr 11/G679

Solen I dag I morgen

Månen I dag I morgen

Opp kl 07.01 06.58 Ned kl 18.08 18.10

Opp kl 20.42 22.26 Ned kl 06.31 06.38

+6 +6

E-post: a-molsen@online.no Politisk uavhengig lokalavis. Utgivelse hver tirsdag og fredag samt daglig på nett (www.hitra-froya.no).

Lørdag

+7 +5/+10

Alt stoff som leveres til Hitra•Frøya må produseres i henhold til Vær Varsomplakaten. Innsendt stoff honoreres i alminnelighet ikke, med mindre annet er avtalt på forhånd. Hitra•Frøya tar ikke ansvar for bilder, tekst o.l. som uoppfordret er sendt oss.

ABONNEMENT 2012 (PAPIR/E-AVIS): Helår kr. 1.080,- / Halvår kr. 610,Alle henvendelser ang. abonnement rettes til tlf. 72 44 04 00, eller epost: post@hitra-froya.no Innbetaling av abonnement til konto: 4202.21.84991.

Hitra•Frøya forbeholder seg retten til å lagre og utgi alt stoff i avisa i elektronisk form, også gjennom samarbeidspartnere. Viderebruk av Hitra•Frøyas stoff og annonser er ikke tillatt uten avtale.

ANNONSER/KUNNGJØRINGER: Alle henvendelser ang. annonser: tlf. 72 44 04 00, eller e-post: annonse@hitra-froya.no. Frister: Forretningsannonser senest kl. 11.00 to arbeidsdager før innrykksdag. Kunngjøringer senest kl. 09.00 dagen før innrykk. Annonsekonto: 4202.22.55805.

Redaksjon/annonseavd./ekspedisjon: Kontortid kl. 08.30 - 16.00 Mediehuset, Fillan:

Tlf. 72 44 04 00 / faks 72 44 37 85 post@hitra-froya.no Kontor Frøya:

Tlf. 951 64 597 / faks 72 44 97 75

DIREKTETELEFONER OG E-POST: Administrasjonen: Stein Olav Sivertsen, daglig leder/markedssjef Tlf. 950 44 003 sos@hitra-froya.no

Svend Sivertsen, kontorleder Tlf. 950 44 002 svend.sivertsen@hitra-froya.no

Julie Reppe, journalist Tlf. 952 14 046 julie@hitra-froya.no

Mary-Ann Sivertsen, mary-ann.sivertsen@hitra-froya.no

Markedsavdelingen: Hasse Lossius, design/marked Tlf. 934 78 305 hasse@hitra-froya.no

Randi Jektvik, sekr. randi.jektvik@hitra-froya.no Redaksjonen: Bjørn Rønningen, ansv. redaktør Tlf. 950 50 030 bjorn@hitra-froya.no Terje Sandstad, redaksjonssjef/desksjef Tlf. 926 00 483 terje@hitra-froya.no Lars Otto Eide, journalist Tlf. 928 28 154 lars@hitra-froya.no Trond Hammervik, journalist Tlf. 951 64 597 trhamm@frisurf.no

Jan Stensen, annonsekonsulent Tlf. 934 77 476 jan.stensen@hitra-froya.no Håvard Sivertsen, markedskonsulent Tlf. 934 78 609 havard@hitra-froya.no Andreas Sivertsen, webutvikler Tlf. 922 90 157 andreas@hitra-froya.no Trykk: Nr1 Adressa-Trykk Orkanger AS Distribusjon: Posten


28 | FREDAG 9. MARS 2012

LOKALAVISA HITRA•FRØYA

Utfordrer til Hitraløpet Hitra Friidrettsklubb og FYSAK utfordrer næringslivet til stafett. Først ute er MX Sport som utfordrer Rema 1000. HF Julie Reppe

Torsdag gikk startskuddet for den store bedriftsstafetten. Fram til 14. april kan Hitras næringsliv nesten forvente seg en utfordring til å delta i Hitraløpet. - Det er et tiltak for å få flest mulig til å delta. 310 personer deltok i fjor, og vi skal ihvertfall ikke være dårligere i år, sier leder i Hitra Friidrettsklubb, Bente Arntsberg. Hitra Friidrettsklubb har regien, mens FYSAK sørger for oppvarming, liv og musikk. Begge understreker lavterskelnivået i løpet. - Det er ingen aldersgrense, og man kan gå, jogge, eller løpe på tid. Håpet er å få folk i gang med fysisk aktivitet. Og trivsel - det er viktig, sier FYSAK-koordinator Kjersti Rønningen. Mange bedrifter har allerede tradisjon for å stille i Hitraløpet, og i fjor stilte også rådmann Roger Antonsen sprekt opp til 7 kilometeren. - Dette er et sosialt tiltak, med både fysiske og psykiske helsegevinster. At bedrifter deltar kan være motiverende, og oppleves samlende for ansatte. Men vi oppfordrer alle, til og med folk med barnevogn til å stille, sier Arntsberg og Rønningen. MX Sport fikk først utfordringen. Daglig leder, Roar Løkkeberg, har det klart. - Jeg skal løpe sju kilometer - med æra i behold, sier han, og utfordrer kjøpmann Arnold Jobotn ved Rema 1000. - Vi stiller en 5-6 stykker, og vårt motto er fortsatt: Det enkle er ofte det beste, så vi løper nok 7 km vi og, smiler han.

HITRALØPET: Bli med og løp, oppfordrer Bente Antsberg, Kjersti Rønningen, Arnold Jobotn og Roar Løkkeberg.

Frøya Pensjonistforening Årsmøte i Frøya pensjonistforening ble holdt på Frøya Hotell torsdag 01.03.12. 60 medlemmer deltok. Snefrid Abelsen ønsket velkommen. Årsberetning og regnskap for 2011 ble opplest og godkjent. Regnskapet viste et overskudd på kr. 28146,77. Årets valg etter valgkomiteens innstilling. Leder Snefrid Abelsen, Nestleder Rolf Aas, Kasserer Margareth Ohren. Sekretær Erna Lassen valgt i fjor. Styremedlemmer Rolf Broholm, valgt i fjor. Som nye styremedlemmmer ble valgt Håkon Kristiansen .og Hans Bekken. Varamedlemmer: Nora Larsen, Bjørg Sandvik og Kjell Englund gjenvalgt. Festkomite valgt for 1 år: Laila og Hans Bekken, Gunhild og Håkon Kristiansen, Borgny og Tore Myrseth Reisekomite: Leder og nestleder. Revisorer: Gjenvalg av Torbjørn Taraldsen og Erling Edvardsen Utsendinger til fylkesmøte: Leder, nestleder og Margareth Ohren. Valgkomite: Det ble foreslått gjenvalg, men da Håkon Kristiansen går inn i styret ble Arne Måseval valgt istedenfor Håkon Kristiansen i tillegg til Tore Myrseth og Inger Wedø. Alle valg var enstemmige, Etter valget ble det spørsmål om å øke prisen for deltakelse på dansekafeen. Årsmøtet sluttet seg til at vi skal betale 75 kr i inngang. Snefrid orienterte om en fire dagers tur til Steinkjer til sommeren.Pensjonistforeningen vil sponse for deltakelse, dersom det blir noe av turen. Vi fikk servert nydelig sodd og kaffe og kaker. Ref.

40% rabatt på

Lady veggmaling!

Kjøp nå! Lady Vegg 10 – 3 liter Vanntynnet, løsemiddelfri maling til innendørs bruk som er lett å påføre. Dekker godt, er slitesterk og lett å holde ren.

Fargerike Hitra 09-18 (10-16) Fargerike Meyer 09–17 (09–15)

HitraTorget, FillanAllé - Telefon 72 44 14 89– Telefon: 33 31 13 12 H. Wilhelmsens 1B – Tønsberg

Tilbudet gjelder fra 8. – 17. mars 2012

LADY VEGG 10 3 liter

179

kr

H-F fredag 9. mars 2012  
H-F fredag 9. mars 2012  

Lokalavisa Hitra-Frøya fredag 9. mars 2012