Page 1

Lokalavisa Hitra•Frøya

1

Båt og sjøliv

Båt & sjøliv 2013

BILAG TIL LOKALAVISA HITRA•FRØYA TIRSDAG 30. APRIL 2013

Åge og hans Klar til å få prinsesse hytta på sjøen side 4 - 6

side 3

Nyhetene fra båtmessa side 12 -14


Lokalavisa Hitra•Frøya

2

Båt & sjøliv 2013

Venter på å sette “hytta” på sjøen

Etter tredje sesongen som båthotelldirektør har Alf Magne Skarsvåg fullt opp å gjøre. HF Lars Otto Eide

- Det er “tjåka” fullt. Siden jeg star-

tet opp båthotellet for tre år siden har det bare blitt flere og flere båter, uten at jeg har gjort noe for å annonsere. Nå er det 79 enheter lagret, men ved å sette inn en reol til i høyden får jeg plass til 50 småbåter til, sier Skarsvåg, eller Itte som han gjerne kalles. Både cabincruisere, skjærgårdsjeeper og bobiler har fått plass i båthotellet på 1.500 kvadratmeter, der de har stått tørt og trygt gjennom vinteren. Nå når båtsesongen nærmer seg blir det hektiske dager for å få båtene på vannet.

Har hytte på sjøen - Jeg regner med at mange vil ha båtene på vannet i løpet av langhelgene i mai. Da er sesongen i gang, og det går

slag i slag, sier Itte. Da planlegger han også å sette sin egen båt på vannet, en 34 Viksund St. Cruise, som ruver godt inne i båthotellet. - Det er hytta mi på sjøen. I sommer planlegger jeg å dra på langtur, enten til Bergen eller nordover, sammen med fruen og noen venner. Vi kjører rolig til ei havn, eller ankrer opp en eller annen plass. Da slapper jeg av og senker skuldrene skikkelig ned. Det som er fint med å være på sjøen er at du treffer mye trivelige folk, og at du ikke har den samme utsikten hver dag, sier Itte, og setter seg godt til rette i førersetet på båten.

Ser frem til pensjonisttilværelsen Etter sommeren er det fullt kjør igjen med å få alle båtene på tørt land. - Kundene er storfornøyd, og nitti prosent har allerede tegnet seg på til neste lagringssesong. Vi begynner i oktober og og holder på frem til jul med å få båtene inn i hus, sier Itte, som ser for seg pensjonisttilværelsen som båthotelldirektør. - Jeg har alltid vært interessert i båter og motorer, så dette er noe jeg har lyst til å holde på med etter at jeg trapper ned i Frøya anleggservice. Men det blir vel ennå noen år bak spakene på gravemaskinene før jeg starter på pensjonisttilværelsen.


Lokalavisa Hitra•Frøya

3

Büt & sjøliv 2013

FRĂ˜ – Ă˜yr YA iket storh mot avet

FRĂ˜YA KOMMUNE www.froya.kommune.no

NORDHAMARVIKA NÆRINGSPARK

FRĂ˜YA KULTUROG KOMPETANSESENTER

NYE HOTELL FRĂ˜YA

NORGES

PROSJEKTENE ER I GANG!

LAKSEHOVEDSTAD ER I UTVIKLING – KOM TIL FRĂ˜YA!

Havbruk, ďŹ skeri og fangst er fortsatt hjørnesteinen i Frøyasamfunnet. Vi har etterhvert bygd opp bĂĽde leverandørindustri og en del foredling av rĂĽvarer. Dette skal vi fortsette med i enda større utstrekning. Havet er en kjemperessurs vi har utnyttet i all tid, og lokale grĂźndere har lyktes med ĂĽ skape arbeidsplasser til glede for hele Frøyasamfunnet. Bedrifter som SalMar, Aqualine, Frøya havbruksservice, Seashell, Lerøy Midnor, Marine Harvest, Frøy Sjøtransport, Eidsvaag, Ervik Laks og Ă˜rret, MĂĽsøval Fiskeoppdrett, Titran Canning, Ă˜rnli, BEWi og ikke minst “Svanaug Eliseâ€? og enda mange ere har betydd mye for den positive utviklinga pĂĽ Frøya de senere ĂĽra. Alle har pĂĽ en eller annen mĂĽte tilknytning til ressursene havet gir. Kommunens oppgave er ĂĽ legge til rette for at nĂŚringslivet skal ha gode rammevilkĂĽr. I tillegg ønsker vi i Frøya kommune at enda ere etablerer seg pĂĽ Frøya. Her skal dere ďŹ nne bĂĽde arbeid, bolig, barnehageplass, skole, kultur og et godt utbygd handels- og servicetilbud. NĂŚringslivet pĂĽ Frøya har behov for kunnskap innen mange yrker. Bare innenfor havbruk har bedriftene behov for kunnskap om forskning, økonomi, salg, eksport, helse, logistikk, produksjon, ingeniørtjenester og mange ere omrĂĽder.

Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmül om etablering pü Frøya:

FRĂ˜YA NYE NÆRINGSFORENING TLFsWWWFROYANAERINGNO

FRĂ˜YA KOMMUNE TLFsWWWFROYAKOMMUNENO

FRĂ˜YA KOMMUNE Berit FlĂĽmo Ordfører berit.aamo@froya.kommune.no


Lokalavisa Hitra•Frøya

4

Båt & sjøliv 2013

Åge fikk drømm Han innrømmer det glatt; Han er av de (mange) båtmennene som lider av ”3-fotssyka”. Fra det første båtkjøpet hans i 1997 og til nå, har 22 fot blitt oppgradert til 45. HF Drea Utvik Karlsen

Åge Eriksen - opprinnelig fra Fillan, men nå bosatt i Trondheim - møter oss med et smil på Solsiden i Trondheim. Det er, som navnet lover, sol ute. Våren har begynt å vise seg i byen, og det har ikke båtmannen Åge noe i mot. Han er ikke særlig glad i norsk vinter. Norsk sommer derimot – det er han glad i. Sol og vår betyr båtvær for Åge Eriksen. - Jeg har tro på at det blir en fin sommer i år, sier han. - Å? Hvorfor det? - Det har alltid brukt å bli fint vær de gangene jeg har byttet båt, svarer han og myser ned mot kaia. Der ligger den nye båten hans, kjøpt og fraktet til Trondheim fra Stavanger nå i vinter. En 45 fots Princess med tre lugarer og to bad, med «flybridge» på taket og to motorer på 500 hestekrefter hver. - Det var helt nydelig vær under hele turen opp fra Stavanger, og det må vi da ta som et godt tegn, smiler han i det vi går ned mot kaia.

Båtinteressen henger med fra oppveksten Ved kaia på Solsiden ligger Åges prinsesse. Drømmeprinsessa. - Dette må være drømmebåten min, sier han. Jeg har tatt sertifikat for å kjøre båt over 50 fot også, men vet du – jeg tror ikke det blir det. Jeg har kjøpt større og større båt helt frem til nå, men jeg ser ikke for meg at jeg bikker over 50 fot. Dette er jo drømmebåten min, sier han og slår ut med hendene mot båten. Vi setter oss i inne i salongen. Kjøkkenet er like ved, og ned trappa finner man tre lugarer og to bad. Det er god plass rundt oss, og båten har alt man trenger for å bo

i over tid. - Men jeg er en impulsiv fyr, så jeg forbeholder meg retten til å ombestemme meg, smiler han etter en kort betekningspause. Båt har han vært interessert i hele livet. Det begynte i barndommen i Fillan på Hitra, og er også blitt en stor del av livet hans i Trondheim. - Jeg vokste så og si opp i Fillfjorden. Det var lekeplassen vår. Da ble det mye båt. Det ble kanskje litt stillt med båtinteressen de første årene man bodde i byen, for da var man opptatt av by ei stund. Men så er det jo sånn at man er hitterværing, da. Det er det man ender opp med å være, og da er båt en naturlig del av det, forteller han. - Dessuten består omgangskretsen min her i byen av ganske så mange båtfolk. Det er mange hitterværinger, og det er jo veldig hyggelig, legger han til. - Ja, hvordan er båtmiljøet i Trondheim?, spør vi.

Liten eller stor spiller ingen rolle - Vet du, det er et veldig godt miljø! Blant båtfolk så spiller det ingen rolle om du har stor eller liten båt. Man blir invitert med i hverandres båter uansett. Det er et klasseløst samfunn. Også alder blir visket ut her. Det spiller ingen rolle hvor gammel man er, selv om det ofte er litt eldre mennesker som har de største og dyreste båtene, kanskje. - Du har båtplass både her i Trondheim og på Hitra, stemmer det? - Ja, det stemmer. Jeg har en 19fots skjærgårdsjeep stående på Hitra og. Den er lokal fra Kaasbøll Boats på Fjellværøya. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å kjøpe fra en lokal pro-


Lokalavisa Hitra•Frøya

5

Båt & sjøliv 2013

meprinsessa


Lokalavisa Hitra•Frøya

6

Båt & sjøliv 2013

Drømmeprinsessa Saken startet på forrige side

-dusent, altså! Servicen der er fantastisk. Ei helg i sommerferien fikk jeg problemer med tenningsålsen. Jeg ringte Kaasbøll, som beklaga at de ikke kunne komme å se på det før dagen etter. Og neste dag var det plutselig fiksa. Det kaller jeg service, skryter han. - Så du trives godt på Hitra da? - Ja, jeg gjør det. Jeg har vel kanskje vært mer og mer på Hitra ettersom årene har gått. På sommeren står storbåten min der også, i stedet for her i Trondheim. Da liker jeg å ha Hitra som utgangspunkt. Trondheimsfjorden er alt for kjedelig å dra ut og inn av, og det er dessuten kostbart å kjøre med en så stor båt. - Ja, hvor kostbart er det egentlig å være en båtmann? - Åh, det koster mer enn man vil vite. Man vil ikke ha noe regnskap på det, for da ender det med at man ikke vil ha båt allikevel. Det tror jeg alle båtfolk er enige om, sier han og ler.

Liker stillheten - Hva er det med båt som er så tiltrekkende? - Det er stillheten. Det er når det er stilt og jeg er helt alene. Jeg kan sitte oppe på båten og styre derfra. Da hører jeg nesten ikke motoren en gang. Jeg kjører i ti knop og tar det helt med ro. Jeg har med det jeg trenger, og er ikke avhengig av noe som helst. Jeg kan bare reise dit hvor det er fint vær. Det er det beste med båt. Det passer ikke for alle, men det passer veldig godt for meg, svarer han. Sommerens planer har han ikke klare enda. Lengden på turene avhenger litt om samboeren og dattera også blir med. - Jeg drar dit finværet er. Jeg har veldig lyst til å kjøre litt nordover nå da. Jeg har vært sørover flere ganger, men aldri nordover. Men hvor langt det blir er litt avhengige av om familien blir med eller ikke. Samboeren min og dattera vår fikk seg en støkk i fjor. Vi møtte på litt dårlig vær, og det sitter i enda. Derfor må jeg ta litt hensyn til det og. Kan ikke bare være egoistisk, sier han og smiler igjen. Det er noe i smilet som sier oss at han helst kunne tenkt seg å bare kjørt med båten i en hel evighet. - Sommeren er hellig for meg. Da reiser jeg ikke utenlands. Da syns jeg det er finest på Trøndelagskysten, for å si det rett ut. Jeg er mindre glad i vinteren. Da kan man reise bort, men sommeren – den skal brukes langs norskekysten, sier han bestemt. - Og nå har jeg jo bestemt at det blir bra vær til sommeren også, så tur blir det i alle fall uansett! - Ja, ikke sant! Vi håper du har rett, ler vi før vi motvillig forlater båten. Vi hadde ikke hatt så mye imot å blitt med prinsessa på en tur, vi heller.

Fra øverst til nederst: Soveromslugaren, cockpiten og badet.


Lokalavisa Hitra•Frøya

7

Båt & sjøliv 2013

REDNINGSUTSTYR | BÅTER | BÅTUTSTYR | FISKEUTSTYR | BÅTHENGERE | PÅHENGSMOTORER

Vannvittig utvalg! Kontrollutstyr og trimplan Ratt | Hydrauliske styringer | Mekaniske styringer | Styrekabler | Kontrollbokser | Kontrollkabler | Utstyr til kontrollkabel | Stoppkabler | Instrumenter | Givere/Overganger | Trimplan | Reservedeler

VVS og lenseutstyr Kran, vask og dusj | Vannpumper | Varmtvannsberedere | Vanntanker og givere | Toaletter og septikutstyr | Lensepumper manuell | Lensepumper 12/24/230V | Slanger | Slangeklemmer | Skjøtestykker | Skroggjennomføringer | Rørdeler messing | Rørdeler syrefast | Slangekoplinger messing | Slangekoplinger syrefast | Kuleventiler | Sjøvannsfiltre | Reservedeler

Elektrisk utstyr Lyskastere og dekkslys | Lykter og batterier | Lanterner | Lanterner på mast | Horn | Vindusviskere | Batterier 12/24V | Batteriutstyr 12/24V | Invertere og ladere | Bryterpanel | Brytere og kontakter | SuperSwitch brytere | Sikringer | Elektriske kabler | Kablingsutstyr | Terminaler | Belysning | Lyspærer | Reservedeler

BÅTER OG UTSTYR ALFO = ALT PÅ ETT STED!

Størst i øyr egionen på

FISKEUTST YR

Navigasjon, lyd og bilde Kartplotter/Ekkolodd | VHF og kommunikasjon | Kompass og kartutstyr | Båtsportkart | Stereo/radio og TV/DVD | Reservedeler

Ventilasjon og luker Luker og koøyer | Lukeløftere | Ventilasjon | Reservedeler

Beslag og skruer Låser og dørholdere | Hengsler | U-bolter og kalesjebeslag | Rekkeholdere og fester | NOA rekkefester m/utstyr | Dekksforskruvninger og tankluftere | Maskinskruer m/mutter - blister | Skruer - blister | Skiver og muttere - blister | Nagler og splinter - blister | Måkejager og fiskestangholdere | Reservedeler

Fortøyningsutstyr Fortøyningstau på spole | Ferdige fortøyningsliner | Dreggog ankerliner | Old-timer | Racing, Performance og Cruising | Moring og teinetau | Annet tau og tilbehør | Bøyer og blåser | Fendere og tilbehør | Fenderlist og tilbehør | Fortøyningsfjær og kiler | Blokker | Pullere og halegatter | Anker og dregger | Kauser, svivler og strekkfisk | Kjetting og wireklemmer | Kroker | Sjakler | Øyebolter og ringer | Åregafler og holdere | Årer | Båtshaker | Reservedeler

Små og st ore

MOTORER TAU OG fortøynin gsutstyr

Flagg og badetrapper Badetrapper | Flagg | Flaggstenger | Tall og bokstaver | Reservedeler

Bekledning Regntøy | Ytterjakker | Gensere/Fleece | T-skjorter/Polo | Bukser | Undertøy | Støvler | Diverse

Sikkerhetsutstyr Livbøyer | Redningsvester og tilbehør | Flytevester | Flyteklær | Sikkerhetsliner | Hengelåser | Låsewire og -kjetting | Motorlåser | Diverse sikkerhetsutstyr | Reservedeler

Motor- og tilhengerutstyr Vinsjer og tilhengerutstyr | Drivstoffutstyr | Filter | Bensinkoplinger og -slanger | Motorbraketter og -spylere | Akselsink | Skrogsink/Propellmuttere | Motorsink Mercury/Mercruiser | Motorsink OMC | Motorsink Volvo Penta | Motorsink Yamaha/Mariner | Motorsink Øvrige fabrikater | Isolasjon | Motorlabber | Lydpotter og tilbehør | Oljepumper og -skiftere | Olje og kjemikalier | Propeller aluminium komplett | Propeller aluminium for hub | Propeller stål for hub | Impellere | Belger | Reservedeler

Båtpleie Primer | Sparkling og sliping | Maling og emalje | Spraymaling | Bunnstoff | Båtpleie, vask og vedlikehold | Båtpleie Hempel | West System Epoxy | Lakk og olje til tre/ teak | Tynner | Malerverktøy | Fugemasse, lim og tape | Reservedeler

GPS/Ekko lodd/ Kartplotte re

BÅTER

Vannsport og fritid Våtdrakter | Vannski og wakeboard | Tuber og vannsportleker | Badeleker og pumper | Gummibåt-tilbehør | Stoler og bord | Nøkkelringer, termometere og klyper | Kikkerter | Servise | Glass, kopper og tilbehør | Grill, kjøl og varme | Trekk, tekstil og turutstyr | Reservedeler

Gaveartikler og teak Knagg, skilt og askebeger | Pyntegjenstander | Lamper | Instrumenter og værstasjoner | Teakartikler | Monteringsutstyr i teak | Reservedeler

Se flak.no under produkter for mer informasjon.

Båtpleie

www.alfo.no | www.alfo.no | www.alfo.no | www.alfo.no | www.alfo.no | www.alfo.no | www.alfo.no


Lokalavisa Hitra•Frøya

Ragnhild Vollan Burø

8

Båt & sjøliv 2013

Terje Olderø

Nytt og gammelt i god forening Kvenværet er snakker om et trivelig sted gamle dager. med moderne kystmiljø og Det er en stille tidlig formiddag på solen prøver å trenge gjestfrie karer Kvenværet, igjennom og det tegner til å bli en fin dag. Nede på kaia er det to karer som sysler med tauverk og rydder etter på kaia som at garn har vært dradd tidligere om Av Einar Brendboe

Arne Otto Åberg er travelt opptatt med service på en båt bunnen før den tetter innsprøytning eller forgasser, er e

morgenen. Det er Arnfinn Henriksø Helsø og Terje Olderø. Arnfinn sitter og spretter ut toppterna av brukte garn og Terje har kommet i land og rydder i sjarken sin. Det er ikke lenge til nå så glemmer vi den lange vinteren og tiden hvor Kvenværet har vært et stille bygdesamfunn; Snart blir det liv og røre med båter som kommer innom på sin ferd langs kysten.

Kjøp og salg Like bak brygga der karene holder

til, ligger Faxvaagbrygga med dagligvare og alt av hva som trengs til et maritimt liv. Inne på brygga og i underetasjen finner vi Ragnhild Vollan Burø som holder styr på det store sortimentet som finnes i bekledning, sikkerhet og redskap til sjølivet. - Det går en del av flyteplagg. Spesielt er det populært med flytedresser for barn og fiskeutstyr for turister som er gjester her, forteller hun. Innerst i lokalet har Bjarne Johan Faxvaag tilhold og han er opptatt av båter i alle aldre. - Vi selger og kjøper båter, sier Bjarne Johan som sier at


Lokalavisa Hitra•Frøya

9

Båt & sjøliv 2013

Arnfinn Henriksø Helsø i arbeid med å sprette opp toppterna på en garnlenke.

t som skal på sjøen så snart den er klar. - Et bensinfilter som samler vann og smuss i en god investering sier Åberg

det er et komplett tilbud til sjøfarende med hjelp og servise når folk kommer innom. - Finner du en båt du liker som er til salgs så kan vi gjerne gi bud på din gamle for videresalg, sier kremmeren på Kvenværet.

Servicemannen Inne på havneområdet er det kommet opp et nytt utrustnings- og serviceverksted for båter. Der treffer vi Arne Otto Åberg som er i ferd med å skifte slitedeler og tar service på en båt og

motor som skal være klar til sommersesongen starter. - Det nye firetakterne er pålitelige motorer og det er lite feil om de blir ettersett og stelt. Er bensinen ren så går det bra, sier servicemannen. - Det jeg har erfart er at motorer med innsprøytning er nøye på at det ikke er rusk eller kondens i bensintanken. Jeg anbefaler at det settes på et forfilter som har avtapping og synglass, sier Åberg. På sommeren er det et yrende liv på Kvenvær og det er godt mulig å få hjelp med service eller om det er nød-

Bjarne Johan Faxvaag har en liten krå som rommer litt nostalgi, det er en isenkram-reol fra 1940 tallet. - Da var det ikke lett å skaffe materialer så den er laget av bord fra fiskekasser, men fungerer utmerket. sier Bjarne Johan.

vendig så er det også muligheter for å få turbåten på land for kontroll.

For sultne sjøfarere Nede på marinaen er det også spisested for sultne sjøfarere som vil kose seg med ett godt måltid på land når de først er innom marinaen på Kvenværet. Brygga Restaurant ble i juni 2012 åpnet i ny form og med nytt konsept. Arne Gabrielsen han har vært på Kvenværet det siste 20 år først som gjest og siden som restauratør.

I år er det nye kokker som skal friste med en variert meny på Brygga Restaurant. Kvenværet er et trivelig sted som er verdt et besøk i et trivelig kystmiljø og gjestfrie karer på kaia som gjerne slår av en prat om fiske og gamle dager. Ta turen innom Kvenværet og opplev både gammel og ny kystkultur i ettintimt miljø på handelstedet med tradisjoner fra 1800-tallet.


Lokalavisa Hitra•Frøya

10

Båt & sjøliv 2013

Aktiv fisker som 79-åring

Harald Støen har et realt torskemåltid for Kolbjørn Svein Ervik, som er klar ved båten når den kommer inn.

Harald Støen blir 80 år til høsten, men må på sjøen for å sette kveitevad. HF Lars Otto Eide

Da lokalavisa møter Harald Støen har

han nettopp kommet inn fra sjøen. Fangsten er ikke mye å skryte av, men det holder akkurat til et realt torskemåltid for Kolbjørn Svein Ervik, som er klar ved båten når den kommer inn.

Fisker hver uke - Det ble dårlig fangst, men det var bare noe agn jeg måtte bruke opp, og jeg satte derfor vadet rett borti her. Men i går ble det et par kveiter på på 10-15 kilo og en 70-80 torsk, forteller Støen. Han har for lengst gått av med pensjon, men fiskeryrket vil han ikke gi

opp. - Jeg jobbet på “Svanhild Elise” fram til jeg gikk av pensjon. Men jeg klarte ikke å sitte inne hele dagen, så jeg fisker fortsatt mellom tre og fire dager i uken. Men jeg kan bestemme litt mer selv når jeg vil ut og fiske nå. Det er jo veldig fint når det er så fint vær, sier Støen.

Stakk storkveite på grunna Han er vokst opp med fiske på Mausund, og husker hvor godt kveitefisket var før i tiden.

- Da var det flere båter fra Mausund som drev bankfiske etter kveite. På en fjortendagers tur kunne det bli opp til et par tonn kveite, pluss brosme og lange. Og jeg husker at storkveita lå på grunnene mellom øyene på Mausund. Vi dro rundt med vannkikkert for å se etter kveita, og en gang på 50-tallet stakk jeg ei kveite på 118 kilo, forteller 79-åringen.


Lokalavisa Hitra•Frøya

11

Båt & sjøliv 2013

Industriområde

Kysthavn

Illustrasjon av planene for Hitra Kysthavn og Hitra Industripark

Folk, mat, industri og gods Hitra Kysthavn - vår port mot verden Jøstenøya skal fremstå som det mest komplette industri- og logistikkområde for marin sektor i Midt-Norge og som en foretrukket havn. Hitra Kysthavn er, som det norske alternativet, tatt med i EU-prosjektet “Foodport” som omhandler spesialiserte mathavner. Visjonene for området på Jøstenøya er mange – fra reiselivsvirksomhet til havbruksrelatert industri, med for eksempel bearbeiding og eksport av laks og annen sjømat til Europa og andre deler av verden. Det utredes nå muligheter for å sende en stor del av laksen fra øyregionen sjøveis via RoRo-skip til kontinentet. Det jobbes også med knutepunktløsninger for andre varer og gods, som kommer inn fra eller skal ut til den øvrige del av landet og verden. Trøndelagskysten er en suksess for hele Norge. Gjennom havbruk, fiskeri, energi, reiseliv, industri og handel har hele regionen bevist at her klarer vi å skape verdier som gir grunnlag for et voksende og i aller høyeste grad livskraftig samfunn, midt mellom byene Trondheim og Kristiansund. Vår region må knyttes tettere sammen, og ikke minst forenkle transporten til markedene. Derfor er de pågående og planlagte utbedringer og innkortinger av veiforbindelsene helt nødvendig. Det samme gjelder også reetablering av fergeforbindelsen til Nordmøre og bedre samferdselsløsninger med Fosen.

S

FILL FIL FILLAN

TR RONDHEIM ONDHEIM ON

Vil du etablere deg i HITRA INDUSTRIPARK på Jøstenøya, ta kontakt med ordfører eller rådmann i Hitra kommune:

SM MØL ØLA

ole.laurits.haugen@hitra.kommune.no roger.antonsen@hitra.kommune.no

M ME AURE

KY K Y YRKSÆ TER TE ERØRA ERØRA

OR OR RKANGE GER ER

ST RINDAL RIN

Hitra kommune www.hitra.kommune.no - Tlf. 72 44 17 00 - postmottak@hitra.kommune.no

MELDAL


Lokalavisa Hitra•Frøya

12

Båt & sjøliv 2013

Her er nyhetene Årets største begivenhet innen båtbransjen byr på mange spennende nyheter. Lokalavisa var der for å se nærmere på båter og utstyr. Av Sofi Lundin

Næringsminister Trond Giske holdt åpningstalen da Norges største båtmesse, Sjøen for alle, åpnet dørene på Telenor Arena i Oslo for noen uker tilbake, - Det er en glede å få åpne årets messe i en helt ny arena, sa næringsministeren i åpningstalen. Det er vårens første tegn og vi forbereder oss til nok en sommer på sjøen. Årets båtmesse arrangeres av båtbransjeorganisasjonen Norboat og holdes for første gangen på Telenor Arena. Til tross for at båtbransjen har vært igjennom vanskelige tider har administrerende direktør i Norboat, Erland Prytz, tro på en lysere framtid. I en pressemelding skriver Prytz at importen på båter har falt fra ca. 8.500 båter i 2011 til ca 8.000 i 2012, en reduksjon på rundt 6 prosent. I rene tall var fallet 350 millioner kroner, fra 1,6 til 1,25 milliarder kroner. Nå håper bransjen at bunnen er nådd, for etter første kvartal i 2013 meldes det om positive salgstall. Spesielt småbåtmarkedet under 5,5 meter, som har klart seg best de siste årene, er i ferd med å løfte seg. - Norboat har tidligere spådd nullvekst i 2013, men jeg har et håp om en liten økning. Vi ser tydelig av importtallene fra i fjor at det er mindre familiebåter som selger, og det er helt i tråd med de signalene som bransjen gir oss i år, skriver Prytz. Ferske tall fra en spørreundersøkelse InFact har gjennomført for Norboat viser at båtbruken er betydelig i Norge, kanskje den høyeste i verden. 48 prosent av alle nordmenn

Irene Mjelde i Regatta som viser produktet til en nysgjerrig.

oppgir at de var ute i fritidsbåt i løpet av 2012. I dag finnes det rundt 800 000 båter langs den norske kyststripen. – Dette bare forsterker våre antagelser om at vi fortsatt er et folkeferd

med stor båtinteresse, avslutter adm. dir. i Norboat, Erlend Prytz. I år var rundt 140 utstillere på messen og tilsammen ble rundt 170 båter vist fram.

Sjømat for sjøfolk Kokken Egil Nordeide var på plass og delte gode sjømatoppskrifter med publikum.


Lokalavisa Hitra•Frøya

13

Båt & sjøliv 2013

for båtfolket Regatta med ny seilkolleksjon Flyt- og redningsbekledningsprodusenten Regatta er ute med sin første seilkolleksjon. Designen er basert på Regattas ideer om sikkerhet og de nye jakkene har flere funksjoner. De er blant annet laget med gule hetter, for økt synlighet på sjøen. De har også hemper for fester av oppblåsbare vester. Kolleksjonen kommer i tre prisnivåer og tre funksjonsnivåer.

Yanmar med dokkingsystem

Både voksne og barn lekte seg på Yanmar-standen med bedriftens nye dokkingsystem. - Kan du spille playstation så kan du parkere båt, sier salgsingeniør i Yanmar, Dag Sverre Torud, til ni år gamle Sebastian, som er på standen med faren sin. Med joystikk er det betydelig enklere å parkere båten. Det nye kontrollsystemet finnes tilgjengelig for Yanmar 8LV 320/370.

Askeladden P 77 Weekend

I dag er P-serien Askeladdens mest solgte båter. Nå utvides den med nok en modell. Askeladdens P-serie sine kunder er både rene fritidsbrukere, hobby- og til dels yrkesfiskere. Produsenten har lyttet til proff-brukenes ønsker om en båt med innenbordsmotor. Nå er Askeladden P77 Weekend her. Nykomlingen har innenbords diesel med propelltunnel, ”flyndre” og ror. Dette gir en driftssikker og drivstoffvennlig motorisering. Samtidig er båten hurtigløpende og lettdrevet. Med en Yanmar 145 HK er fartspotensialet hele 25 knop. Med motorkassen (utstyrt med V-gir) bak, får båten et betydelig større akterdekk enn ”outboard” variantene.

Flere nyheter på neste side


Lokalavisa Hitra•Frøya

14

Båt & sjøliv 2013

Her er nyhetene for båtfolket

Ibiza slipper to nyheter Nyhetene 20 Sport og 20 Bowrider er begge på 20 fot. 20 Sport har fått et nedsenket fordekk med en stor solseng. Et nyutviklet kalesjesystem med bøyler og duk som trekkes opp forfra og over konsollen som en sprayhood. Båten leveres med vindskjerm i glass slik at vindusviskeren ikke lager riper. Dette er noe som Ibiza boats er så godt som alene om å tilby. Begge modellene er bygget for å ha optimale ytelser med en Suzuki 140-hester. - Grunntanken var å skape enkle, funksjonelle og brukervennlige båter som senker terskelen for båtbruken. Folk ønsker mye ut av pengene sine og det er få som kan legge millioner på en båt, sier gründer og eier Helge Duus.

Messas største motorbåt

Ny vest fra Redningsselskapet

Goldfish 50 Ocean er messens største motorbåt. Den nye 50-foteren koster fra 4.8 og millioner kroner og kan gjøre rundt 55 knop. - Dette er en båt for den som ønsker rekkevidde og fart. Den er røffere og enklere og har en toppfart som er dobbelt så stor som konkurrerende båter, sier markedssjef Henrik Sollie i Goldfish.

Den første DAB-radio for båtfolk Den nye radioen fra G4marine, G4marine 905, er den eneste DAB-radioen som er anpasset for maritimt bruk. I tillegg til DAB, har spilleren også vanlig radio, bluetooth og plugg for USB og inngang for MP3-spillere. Radioen har IP67-sertifisering. Det betyr at den tåler en normal norsk sommer med mye regn, selv om den er montert i en åpen båt.

Petter Smith-Meyer, salgs og markedsansvarlig i Redningsselskapet viser frem den nye vesten, RS Sea Lion redningsvest - 150N. Vesten er tilpasset fritidsbåtbrukere. Den er lett, oppblåsbar og designet for god bevegelighet og komfort når du er på sjøen. Vesten har et ekstra mykt parti av neoprenstoff innsydd i nakken. Vesten er et kvalitetsprodukt levert av Hansen Protection, som også leverer til våre profesjonelle redningsmenn. Den er ISO-sertifisert, og utstyrt med skrittstropp og CO2 patron. Vesten leveres i sort slitesterk corduraomslag, med fløyte og refleksbånd.

Madrass fra Victoria En 100 prosent båtteknisk madrass som skreddersys og yter topp liggekomfort, lover produsenten Victoria Yachting. Madrassen er utviklet og produsert i Frankrike for båtliv og har en teknisk dry-base sone i hele madrassen. Dette gjør at den tåler kondens og fukt. Madrassen har syv komfortsoner fra hode til bein, noe som gjør den svært komfortabel.


Lokalavisa Hitra•Frøya

15

Båt & sjøliv 2013

7300 Orkanger | Tlf: 72 46 69 90 | bjornstadbil.no


Lokalavisa Hitra•Frøya

16

Båt & sjøliv 2013

Servicebrøgga

SIHOLMEN, SISTRANDA TLF. 72 46 40 40 toril@servicebrygga.no

Bunkring på Siholmen

Vi fører Mercury motorer

Vi har både bensin og diesel. NB! Kortautomat.

Vårpuss av båten Vi har slipp for opptrekk av båter inntil 28 fot, så du kan gjøre vårpussen hos oss. Pris kr 35 pr. fot. Vi har alt du trenger til vårpussen i butikken!

Vi lagerfører svenskproduserte kvalitetsbåter fra Sandstrøm (tidligere Uttern) i plast. Kom innom for en god båthandel. Pakkepris Sandstrøm 560MC (19fot) m/50HK Mercury motor: kr.

Kartplottere og ekkolodd Vi forhandler kvalitetsprodukter fra Garmin.

159.900,-

Aqualine flytebrygger

På tide å skifte ut den gamle brygga? Om du ønsker det, kan vi bygge ny brygge med samme mål som den gamle slik at godkjenningen fra kommunen blir enklere. Vi hjelper deg gjerne med søknaden.

Kanskjebør børdu dubytte bytteforankringer forankringene sommeren? Aqualine er sertifisert Kanskje før før vinterstormene? leverandør forankringsutstyr (NSav 9415). Aqualine erav sertifi sert leverandør forankringsutstyr (NS 9415). Produksjon og lager på Uttian på Frøya, levering etter avtale.

Les mer på aqualinemarina.no Kontakt oss for nærmere informasjon eller tilbud: aqualine@aqualine.no - tel 73 80 99 30 Aqualine as, Pb 2200, 7412 Trondheim


Lokalavisa Hitra•Frøya

17

Båt & sjøliv 2013

Proff båtservice på Dolmøya - Hitra FASILITER s s s s s

-ARINAMEDLEDIGEBÍTPLASSER "UNKRINGBENSINDIESELFORBÍTBIL 3ALGSERVICEDELEROGUTSTYR (ONDAOG4OHATSUPÍHENGSMOTORER 3IKKERHETSUTSTYR

el in! s e i D bens og automat Kort

PROFF VINTERLAGRING 3!,'s3%26)#%s$%,%2 s 3TORHALLMEDVINTERLAGRINGTILBÍTER s (ALLMEDTEMPERATUR OGFUKTIGHETSSTYRING s +RAFTIGKRANs"ESTILLIGODTIDFORÍSIKREPLASS

$OLM’Ys4ELEFON

www.hma.as - post@hma.as


Lokalavisa Hitra•Frøya

18

Båt & sjøliv 2013

Stille glir de over vannet

Sist høst så Frøya Padleklubb dagens lys. Klubben har allerede fått 35 medlemmer. Av Einar Brendboe Stille glir kajakken over sjø og vann, enten det er blikkstille eller sjøen

gir mer motstand. Padling blir beskrevet som aktiviteten der du kommer så nært naturen som et er mulig å komme. Stadig flere ser ut til å finne fram til padleklubbene. Hitra har en padleklubb, og 18. oktober 2012 ble også Frøya padleklubb stiftet. Leder for klubben er Ulrik Ervik. - For tiden arbeider vi med å få satt opp aktivitetsplan for kommende sesong og planlegge eventuelle turer rundt om i øyrekka og ellers i området, forteller Ervik, når lokalavisa er på plass under styremøtet denne uka. Til sommeren blir det avholdt kurs og da blir det lagt vekt på sikkerhet og beherskelse av kajakk og utstyr, noe som er veldig viktig om en er uheldig å gå rundt. - Klubben er på utkikk etter en plass å holde til som en base og for oppbevaring av kajakkene, det er gjerne ett naust eller en plass som vi kan sette opp et lite skjul, forteller styremedlemmene. Målet er å skaffe tilveie kajakker som kan lånes ut til medlemmer som har lyst på en tur ut i skjærgården. - Padling en fin sport . Man kommer seg ut i naturen på en stille og miljømessig måte, er de enige om.

- Når det gjelder kjønnsfordeling så er det ganske likt med kvinner og menn i klubben, og vi har også fått ett medlem helt fra Stjørdal, forteller Ervik. Øverst på lista for aktiviteter står fellesturer når det blir sommer og været tillater det. Turene blir ofte raskt bestemt og da er det greit å bruke sosiale medier til annonsering av utflukter. - Om det er noen som har fint bruk utstyr så er det av interesse for klubben. Mmen aller viktigst for oss i oppstarten er litt hjelp fra sponsorer og at vi kan få ettsted å være, sier et samlet styre. Bildene: Padling er sosialt, aktivt, lærerikt og miljømessig. Bildene er fra noen av den unge klubbens turer rundt om på Frøya. (Fotos: Frøya padleklubb) Styret: Fra venstre: Styremedlem Arild Kristiansen, kasserer Trond Øien, leder Ulrik Ervik, nestleder Anette Narmo Hammervold og styremedlem Ann Karin Silseth ( Foto: Einar Brendboe)


Lokalavisa Hitra•Frøya

19

Båt & sjøliv 2013


Lokalavisa Hitra•Frøya

20

Båt & sjøliv 2013

Mannskapet på RS138 ”Sundt Flyer”: (F.v.) skipper Torgeir Nilsen, styrmann Andreas Johansen og maskinist Helge Reppe (Foto Skipper Torgeir Nilsen)

Enkle ting avgjørende for en god båtsesong Her er noen betraktninger og råd fra mannskapet på RS “Sundt Flyer”. Av Einar Brendboe

Tilbake etter et oppdrag ute på havet med berging av en båt med oljetrykkproblemer, er ”tørn 2” på plass ved basen for “Sundt Flyer” i Fillan. Sommer og sol med båtliv står for døren og da er det forskjellige ting som er godt og sjekke før det er klart med båttur med familien, det er ofte

de enkle ting som er avgjørende om det blir en vellykket båtsommer eller ikke.

Rengjøring og skifte En klargjøring av båten starter med rengjøring og bytting av vitale deler på motor og skrog, det er som regel gjengangere som forårsaker stopp til havs, sier gutta på ”tørn 2”. Diesel eller bensintanker med filter samt slanger bør kontrolleres og eller eventuelt byttes eller rengjøres, ofte er det lurt å ha et ekstra sett med filter og reimer til motor liggende om bord. Det hender at det er byttet filter og at ting ser greit ut, men når båten blir utsatt for bevegelser eller slingring virvles grums opp fra tanker med bunnfall og det medfører at filter tettes. Da er det greit med rett type og bytte ut det tette filteret med. Skroggjennomganger og slanger

må byttes så de ikke springer lekk og problemer oppstår.

Litt ekstra omsorg - Det tar bare en dag eller to med litt ekstra omsorg med båten så blir det så mye mer vellykket tur på havet. sier maskinist/dykker Helge Reppe. Sørg for at det er redningsvester til alle og at de er i bruk når båten er under fart, det er for sent å finne fram vestene når uhellet er ute. - Og vi ser en gang i blant at det sitter barn framme på båtene uten vester. Faller de over bord er det ikke lite sannsynlig at det skjer en ulykke med tragisk utfall, forteller redningsmannskapet.

Klassiske feil Så har vi de klassiske feil som ofte hører sommer og fritid til og det er

alkohol kombinert med fart, det er noe som går igjen. - Stort sett er det bare hygge med å treffe båtfolk, sier skipper Torgeir Nilsen og ønsker alle en hyggelig og god sommer langs den flotte kysten vi har. Om uhellet er ute er det en god ting å klarere på forhånd, med telefonnummer til hurtig å få hjelp. - Selv om vi har en ganske rask redningsskøyte og kan bidra med hurtig hjelp, er vi avhengige av å få rette posisjon og kartreferanse. Så oppfordringen er at flere om bord kan bruke GPS og radio om det er om bord. - Ta med dregg, sier kapteinen, og bruk den for å sikre en motorløs båt mot å drive inn på land.


Lokalavisa Hitra•Frøya

21

Båt & sjøliv 2013

RS138 ”Sundt Flyer” klar på sin base på Fillan. (Foto: Einar Brendboe)

Ta en prøvetur Redningsmannens tips: Bytt dieselfiltre, oljefilter, olje og impeller om du ikke allerede har gjort det. Kontroller offeranoder, bytt ved 50 % tæring. Fyll opp ferskvannstank og skyll gjennom systemet, gå over og se etter lekkasjer. Sjekk motorens oljenivå og kjølevæskenivå. Kontroller batterispenning og lad batteri ved behov. Gå over alle smørepunkter, smør gjerne wireoverføringer og bevegelige deler. Rengjør og sett inn med et tynt lag fett. Bruk syrefri vaselin, spraygrease eller lignende. Beveg alle bunnventiler og overbordventiler. Dersom du har gass ombord, sjekk om det er lekkasje, og om slangene er morkne. Etter sjøsetting, se over alle skroggjennomføringer for lekkasje. Sjekk at motoren har stabil kjøling, gummi- impellere kan bli harde og sprekke når de står tørt. Husk å ta om bord brannslukningsutstyr, sikkerhetsutstyr og pyroteknisk utstyr før avreise. Last ned Redningsselskapets app som gir deg oversikt over hvor nærmeste redningsskøyte er.

19100 - 201

Redningsselskapet ser hvert år at flere utvider båtsesongen, og statistikken over assistanseoppdrag til fritidsbåtflåten gjør et kraftig hopp hver påske. Med kald luft og kaldt vann, er dette årsaken til mange skumle situasjoner. Vær godt forberedet når du drar på sjøen. - Å falle i vannet uten redningsvest på denne tiden av året kan være livsfarlig på grunn av de lave temperaturene. Det hjelper ikke å flyte hvis du fryser ihjel. I 5 grader kaldt vann er det ikke sikkert du overlever en time engang. Men ligger du i fosterstilling med redningsvest så kan du overleve opp til to timer, sier redningsmann på redningsskøyta i Stavern, Ruben Langseth. Langseth råder folk til å være nøye med vedlikeholdet før man kaster loss. - Hvert år hjelper vi folk som har fått motorstopp på grunn av tette dieselfiltre, ødelagte impellere, manglende drivstoff, tomt batteri osv. Husk vanntett kommunikasjon, hvis uhellet skulle være ute. Redningsselskapet anbefaler å ha VHF ombord og et vanntett etui til mobilen. - Det kan være lurt å ta en prøvetur med båten før bestemor, barnebarn og hele hurven kommer ombord, sier redningsmannen. - Et godt tips er å tenke gjennom hva som ikke virket i fjor. Hvis man ikke har reparert det i løpet av vinteren, er det stor sjanse for at problemet fortsatt er der, sier Ruben Langseth.

SJØFORSIKRING >> vår spesialitet

Vi forsikrer kystflåten

Vår lange erfaring innen sjøforsikring gjør oss til et trygt valg som forsikringsselskap for båteierne.

Se vårt skadeforebyggende program på

www.budoghustad.no Bud og Hustad Forsikring GX_XYba-*$%))*##—GX_XYT^f-*$%))*#$ Áe`Tcbfg3UhWbZ[hfgTW!ab—jjj!UhWbZ[hfgTW!ab

MIDT-NORGES LEDENDE SJØFORSIKRINGSSELSKAP


Lokalavisa Hitra•Frøya

22

Båt & sjøliv 2013

Kystguide Spisesteder/puber 1

TERNA PUB & LEIA KRO

15

SULA • T: 72 44 76 00 post@ternapub.no • www.ternapub.no 2

SUPEN PØBB

16

BOGØYVÆR • T: 481 00 970 torl-ska@online.no • www.supen.no 3

DEN MUNTRE MATROS MAUSUND • T: 72 44 85 77 post@matrosen.no • www.matrosen.no

4

GAUSTADBRYGGA TITRAN • T: 958 99 766 www.gaustadbrygga.no kjersti@gaustadbrygga.no

6

18

19

20

NYE BRYGGEN UTESTED BRITTS PIZZERIA FRØYAGRILLEN SISTRANDA • T: 72 44 94 45

21

22

CAFE SJØSTJERNA

23

2 BOGØYVÆR

FJELLVÆR GJESTEGÅRD

PIKENE PÅ TORGET

DOLMØY GJESTEBRYGGE DOLMØY • T: 72 46 52 00 gjestebrygge@dolmoy.no www.dolmoy.no

HITRA GRILL

6 KVERVA

ENVER

5

TORG PIZZERIAN

TITRAN

FILLAN • HITRATORGET T: 72 44 05 00 24

HITRA CAMPING & KRO

DOLMØY

SANDSTAD • T: 72 44 37 30 www.hitracamping.com 25

BØRØYSUND MARINA

15

HESTVIKA • T: 72 44 46 50 post@boroysund.no www.boroysund.no

CAFE KYSTHAVEN SISTRANDA • KYSTHAVEN

14

SULA

Hitratunnelen 5,6 km lang og 264 meter under havet mellom Hitra og fastlandet.(bomfritt)

FILLAN - HJORTEN KJØPESENTER

SISTRANDA • STJERNESENTERET T: 72 44 87 70 13

TIL HITRA:

DOLMSUNDET • T: 72 44 02 50

HOTELL FRØYA SISTRANDA • T: 72 46 45 00 post@hotellfroya.no www.hotellfroya.no

12

KNARREN BRYGGE

1

FILLAN • T: 456 76 478 www.pikenepatorget.no

SISTRANDA • T: 72 44 96 18

11

Kjør en ny flott E39 fra E6 ved Klett (15 km sør for Trondheim) til Orkanger, videre Fv. 714 gjennom Snillfjord til Hitra/ Frøya. Veien er skiltet Hitra og Frøya.

Kjør tvers over Hitra, kommer til Frøyatunnelen som ble åpnet i juni 2000. Tunnelen er 5,3 km lang og går fra Dolmøy til Hamarvika (Frøya) (bomfritt).

FJELLVÆRØY • T: 72 44 01 32 mail@fjellvar.no www.fjellvar.no

SISTRANDA • T: 918 55 733 / 72 44 78 20 www.siholmen.no • wenbolt@online.no

10

BRYGGA RESTAURANT

KNARRLAGSUND • T: 72 44 27 00 post@knarren.no • www.knarren.no

HANSBRYGGA

7

9

LANDEVEIEN:

KVENVÆR • T: 72 44 46 00 faxvaag@hitra.com • www.hitra.com

KVERVA • T: 72 44 64 30

8

DOLMSUNDET HOTELL

TIL FRØYA:

SJØBLOMSTEN KYSTHOTELL MAUSUND • T: 949 83 136 post@sjoblomstenkysthotell.no www.sjoblomstenkysthotell.no

5

MELANDSJØ • T: 72 44 50 90 post@hopsjo.no • www.hopsjo.no

Til Hitra og Frøya kan du komme både landeveien og sjøveien.

HOPSJØBRYGGA

MELANDSJØ • T: 72 44 04 40 post@dolmsundet.no www.dolmsundet.no 17

Kommunikasjon

26

MELANDSJØ

MATHUSET NAZ PERWER HEMNSKJELA • T: 72 45 65 00 nazperwe@online.no www.hemnskjel.com

17

KVENVÆR

2


Lokalavisa Hitra•Frøya

23

Båt & sjøliv 2013

ARRANGEMENT A RRANGEMENT I Ø ØYREGIONEN YREGIONEN S SE: E: www.hitra-froya.no/kultur ww.hitr

Gjestehavner KILDE: www.gjestehavner.no

TIL FJELLVÆRØY:

REISETIDER:

Bruforbindelse fra Hitra (Ansnes) til Fjellværøy og Ulvøy (sambandet er bomfritt).

Sandstad - Kristiansund: 1 time og 50 min. Sandstad - Trondheim: 1 time og 40 min.

AVSTANDER FRA TRONDHEIM:

4

3

MAUSUND

TIL ØYREKKA:

Krokstadøra (Snillfjord) 85 km Sandstad (Hitra) 125 km Fillan (Hitra) 138 km Sistranda (Frøya) 170 km

SJØVEIEN: Kystekspressen (Hurtigbåt Trondheim - Kristiansund). 6 anløp på Sandstad (Hitra) hverdager. Rutetider se: Rutehefte eller kystekspressen.no

Trafikkeres med hurtigbåten m/s Frøyfart. Fra Sistranda (Siholmen), anløper bl.a. Mausund, Bogøyvær, Sula og øyer i Froan. Det går også bilferge fra Norddyrøy på Frøya som anløper Mausund og Sula. For nærmere opplysning: FosenNamsos Sjø, Tr.heim, tlf. 73 89 07 00 www.fosennamsos.no eller www.kystekspressen.no

BØRØYSUND MARINA

D

95

@

10 11 8 12 13 9

DEN MUNTRE MATROS

KONGENSVOLL MARINA

>ÕÃ՘`]ÊÀ©Þ>ÊUÊ/\ÊÇÓÊ{{ÊnxÊÇÇ «œÃÌJ“>ÌÀœÃi˜°˜œÊUÊÜÜÜ°“>ÌÀœÃi˜°˜œ ÓäÊ«>ÃÃiÀÊÛi`ÊyÞÌiLÀÞ}}i *"--" \Ê ÈÎÊxÓ°£ÈÓÊUÊ äänÊΙ°nnÎ

œ˜}i˜Ãۜ]Ê-˜ˆvœÀ`ÊUÊ/\ʙÎ{Ê£ÎÊÎää ÓxÊ«>ÃÃiÀÊUÊ*"--" \Ê ÈÎÊÎΰ£äÇÊUÊ ää™ÊÓ{°änÓ

D

DOLMØY GJESTEBRYGGE

D

95

œ“©Þ]ʈÌÀ>ÊUÊ/\ÊÇÓÊ{ÈÊxÓÊää }iÃÌiLÀÞ}}iJ`œ“œÞ°˜œÊUÊÜÜÜ°`œ“œÞ°˜œ xÊ«>ÃÃiÀÊÛi`ÊyÞÌiLÀÞ}}i *"--" \Ê ÈÎÊΙ°ÎÎnÊUÊ äänÊ{È°ÇÇÈ

95

@

iÛCÀ]ʈÌÀ>ÊUÊ/\ÊÇÓÊ{{Êä£ÊÎÓÊUʓ>ˆJviÛ>À°˜œÊ ÜÜÜ°viÛ>À°˜œÊUÊÓÊ«>ÃÃiÀ *"--" \Ê ää™Ê™°Ó{nÊUÊ ÈÎÊÎÇ°nnÓ

D

95

-Ûiˆ˜}i˜]ÊÀ©Þ>ÊUÊ/\ÊÇÓÊ{{Ên£Ê£ä vÀœÞL>>ÌJœ˜ˆ˜i°˜œÊUÊ{Ê«>ÃÃiÀ *"--" \Ê ÈÎÊ{Ç°nÓxÊUÊ äänÊ{Ç°™{Ç

HEMNSKJEL FERIESENTER @

KNARRLAGSUND

i“˜ÃŽi]Ê-˜ˆvœÀ`ÊUÊ/\ÊÇÓÊ{xÊÈxÊää ˜>â«iÀÜiJœ˜ˆ˜i°˜œÊUÊÜÜÜ°…i“˜ÃŽi°Vœ“ £xÊ«>ÃÃiÀÊUÊ*"--" \Ê ÈÎÊÎä°äÓnÊUÊ ää™ÊäÇ°{ÈÎ

18

21 16

FJELLVÆR

DOLMSUNDET

19

FILLAN

STABBEN, TITRAN

D

HESTVIKA

25

/ˆÌÀ>˜]ÊÀ©Þ>ÊUÊ/\ʙäÈÊ£ÇÊÈÎnÊUÊÓÊ«>ÃÃiÀ *"--" \Ê ÈÎÊΙ°™Ç™ÊUÊ äänÊ£n°ÈäÇ

SULA GJESTEHAVN

D SANDSTAD

HEMNSKJEL

95

@

-Տ>]ÊÀ©Þ>ÊUÊÈäʓiÌiÀÊ}iÃÌiLÀÞ}}i *"--" \Ê ÈÎÊxä°Çx£ÊUÊ äänÊÓÇ°Ènä

24 26

TERNA PUB SULA

95

95 SANDSTAD SMÅBÅTHAVN

D ->˜`ÃÌ>`]ʈÌÀ>ÊUÊ/\ÊÇÓÊ{{ÊÎÈÊÈnÊÉʙÓÈÊ{äÊ£Èn ‡>‡«i`iJœ˜ˆ˜i°˜œÊUÊ£äÊ«>ÃÃiÀÊ *"--" \Ê ÈÎÊΣ°{ÓäÊUÊ ää™ÊÈ°È£Ç

SISTRANDA SMÅBÅTHAVN

D

95

-ˆÃÌÀ>˜`>]ÊÀ©Þ>ÊUÊ/\Ê{£ÓÊäÎÊxnÈÊÉÊ{ÇÈÊn™Ê£™Ó £xÊ«>ÃÃiÀÊUÊÃÃv°LœÀ˜J}“>ˆ°Vœ“ *"--" \Ê ÈÎÊ{{°£nÈÊUÊ äänÊxä°Ó£™

SJØBLOMSTEN KYSTHOTELL

D

95

>ÕÃ՘`]ÊÀ©Þ>ÊUÊ/\ʙ{™ÊnÎÊ£ÎÈ £äÊ«>ÃÃiÀÊUÊÜÜܰ͜Lœ“ÃÌi˜ŽÞÃ̅œÌi°˜œ *"--" \Ê ÈÎÊxÓ°£äxÊUÊ äänÊΙ°™Èä

KVENVÆR

D

95

@

Ûi˜ÛCÀ]ʈÌÀ>ÊUÊ/\ÊÇÓÊ{{Ê{ÈÊää v>ÝÛ>>}J…ˆÌÀ>°Vœ“ÊUÊÜÜÜ°…ˆÌÀ>°Vœ“ ÎäÊ«>ÃÃiÀÊUÊ*"--" \Ê ÈÎÊΣ°™ÇÎÊUÊ äänÊÓΰäÇx

HOPSJØBRYGGA i>˜`Í©]ʈÌÀ>ÊUÊ/\ÊÇÓÊ{{ÊxäÊ™ä «œÃÌJ…œ«Ãœ°˜œÊUÊÜÜÜ°…œ«Ãœ°˜œÊUÊÎäÊ«>ÃÃiÀÊ *"--" \Ê ÈÎÊÎÇ°Ç£ÇÊUÊ äänÊ{ΰ£äx

23 20 22

LERVÅGEN GJESTEBRYGGE ˆ>˜]ʈÌÀ>ÊUÊ«œÃÌJiÀÛLv°Vœ“ÊUÊÜÜÜ°iÀÛLv°Vœ“ £ÓÊ«>ÃÃiÀÊUÊ*"--" \Ê ÈÎÊÎx°xÈÇÊUÊ äänÊxn°ÇÓÈ

SVELLINGEN MARINA

14

95

˜>ÀÀ>}Ã՘`]ʈÌÀ>ÊUÊ/\ÊÇÓÊ{{ÊÓÇÊää «œÃÌJŽ˜>ÀÀi˜°˜œÊUÊÜÜÜ°Ž˜>ÀÀi˜°˜œÊUÊÈäÊ«>ÃÃiÀ *"--" \Ê ÈÎÊΙ°ÇxÎÊUÊ ää™Êäx°äÈä

D SISTRANDA

D

iÃÌۈŽ>]ʈÌÀ>ÊUÊ/\ÊÇÓÊ{{Ê{ÈÊxä «œÃÌJLœÀœÞÃ՘`°˜œÊUÊÜÜÜ°LœÀœÞÃ՘`°˜œ ÎäÊ«>ÃÃiÀÊUÊ*"--" \Ê ÈÎÊÎ{°ÓääÊUÊ ää™Ê££°™ää

FJELLVÆR GJESTEGÅRD NESSET

KNARREN BRYGGE

@

-Տ>]ÊÀ©Þ>ÊUÊ/\ÊÇÓÊ{{ÊÇÈÊääÊUÊ«œÃÌJÌiÀ˜>«ÕL°˜œ ÈÊ«>ÃÃiÀÊUÊ*"--" \Ê ÈÎÊxä°ÇÎäÊUÊ äänÊÓÇ°ÈÓÓ

KASTVIKA GJESTEHAVN @ œÌ˜ÛF}i˜]ʍiÛCÀ©Þ]ʈÌÀ>ÊUÊ/\ʙ{ÊnÎÊÓ£ÊxÎ iÀۈŽJiÃ>°˜œÊUÊÎÊ«>ÃÃiÀ *"--" \Ê ÈÎÊÎn°™ÇÈÊUÊ ää™ÊäÈ°n™È

SULA RORBUER

D

95

-Տ>]ÊÀ©Þ>ÊUÊ/\ʙÎnÊÓxÊÓ£nÊÊ wÀ“>«œÃÌJÃՏ>ÀœÀLÕiÀ°˜œÊUÊÜÜÜ°ÃՏ>ÀœÀLÕiÀ°˜œ ÈÊ«>ÃÃiÀÊUÊ*"--" \Ê ÈÎÊxä°xÈäÊUÊ äänÊÓÇ°™Îä

HAMARVIK BÅTFORENING

D

95

>“>ÀۈŽ>]ÊÀ©Þ>ÊUÊ/\ÊÇÓÊ{{ÊÇ{Ê™È Ì…œÀiJ…>“>ÀۈŽL>>Ì°Vœ“ ÜÜÜ°…>“>ÀۈŽL>>Ì°Vœ“ÊUÊÓÊ«>ÃÃiÀ *"--" \Ê ÈÎÊ{£°Ç{™ÊUÊ äänÊ{n°™än


Lokalavisa Hitra•Frøya

24

Båt & Sjøliv 2013

Faxvaag Maritime

Øyrikets båtforhandler Kanskje midtnorges største permanente utstilling av båter - over 20 båtmodeller med smått og stort

Småmotorkampanje fra Yamaha :BNBIB' IL 5.900,:BNBIB'IL 8.900,:BNBIB'IL 9.900,:BNBIB'IL 10.500,:BNBIB'IL 11.900,:BNBIB' IL 16.900,:BNBIB' IL4QPSU 18.900,-

Kom og se vår båtutstilling ţ1JPOFS ţ:BNBIB$SPTT ţ4UFBEZ ţ:BNBSJO ţ)BOTWJL

7243 Kvenvær Tlf. 72 44 46 00 Mob. 911 35 987 www.hitra.com

Pioner

Yamarin Cross

Yamarin

BÅTUTSTYR - FISKEREDSKAPER - SOUVERNIRER - GAVER - TAUVERK - KJETTING - LEKER KJØKKENUTSTYR - JERNVARER - ISENKRAM - RØRDELER/VVS - BÅTER OG YAMAHA MOTORER

Båt og sjøliv 2013  
Båt og sjøliv 2013