__MAIN_TEXT__

Page 1

2021 — 2022

VELKOMMEN TIL SKOLEN

#HIMMELIFE

s. 19 - 20

GLÆD DIG! s. 21 - 22

s. 05 - 06

VIDEN & MEDIER s. 11 - 14

CREATIVE ARTS – MERE END BARE EN FORESTILLING s. 29 - 30

STX HF

s. 39 - 42

STUDIERETNINGER s. 43 - 56

FAGPAKKER s. 57 - 62


s. 17 - 18

LÆRERNE

VIL DU VÆRE MED? s. 03 - 04

KÆRE KOMMENDE ELEV

s. 19 - 20

#HIMMELIFE s. 21 - 22

s. 05 - 06

VELKOMMEN TIL SKOLEN

GLÆD DIG!

s. 07 - 08

MED SIGNE I SKOLE

s. 23 - 24

FEST & FARVER s. 25 - 26

s. 09 - 10

UNO MED CHILI OG BLÅ TONER

AKTIVITETSDAG s. 11 - 14

s. 27 - 28

VIDEN & MEDIER

UD I VIRKELIGHEDEN s. 15 - 16

UDFORDRING TIL ALLE

s. 29 - 30

CREATIVE ARTS - MERE END BARE EN FORESTILLING

STUDIERETNINGER & FAGPAKKER

s. 01 - 02

s. 39 - 40

STX s. 41 - 42

HF

HIMMELIV

s. 31 - 32

HVORFOR HF?

s. 43 - 56

STUDIERETNINGER s. 33 - 34

STUDIERETNINGSGUIDEN

s. 57 - 62

FAGPAKKER

s. 35 - 36

VALG AF KUNSTNERISK FAG

s. 63

OBLIGATORISKE FAG s. 64

VALGFAG


.01

.02

“Hver dag når jeg står op, glæder jeg mig til at komme op på skolen, til at sige hej til alle vennerne, hej til lærerne og til Johnny! Jeg føler mig hjemme, og at jeg hører til på Himmelev Gymnasium!” - Rasmus 2.a

”Jeg synes, det bedste ved undervisningen på Himmelev er, at den rummer alle elever i de enkelte fag, så alle får mest muligt ud af timerne. Lærerne giver sig tid til at hjælpe og vejlede, hvis du er i tvivl om noget.”

VIL DU VÆRE MED?

- Maria 2.q

”Mit bedste råd til dig, der skal starte på Himmelev, er, at du skal være åben for at prøve nye ting og for at møde nye mennesker. Der er et fantastisk fællesskab på skolen, og det er helt klart det allerbedste ved at gå på gym.” - Smilla 3.x


.03

.04

Forstå fortiden Dokumenter nutiden Formuler fremtiden

KÆRE

KOMMENDE ELEV

F

or mig er det vigtigt, at du og de andre elever på Himmelev Gymnasium bliver rustet til at begå jer i et samfund, hvor viden og evnen til fordybelse bliver særdeles afgørende. Vi vil udfordre dig og løfte dig fagligt, og du vil lære om de store linjer i historien og få et indgående kendskab til naturvidenskab, samfundsfag og sprog. Det er helt centrale kompetencer, du kan tage med dig ud i livet. For mig er det vigtigt, at du har det godt, mens du er elev på Himmelev. Det glæder mig hver eneste gang, vores elever fremhæver fællesskabet, de sociale aktiviteter og den intime stemning, der præger dagligdagen på skolen. Vi smiler med vores elever, når det går godt, og vi drager omsorg for de elever, der har behov for det. Når du går på Himmelev, skal du beriges med oplevelser og venskaber, som hører ungdomslivet til – og ganske ofte rækker langt ind i voksenlivet. For mig er det vigtigt, at du får en moderne og relevant almendannelse. På Himmelev kalder vi det Viden & Medier. Det gør vi, fordi viden i nutidens informationssamfund optræder i mange former: epokegørende taler og litteratur samt informative artikler, hjemmesider og videoer på YouTube. Men vi møder også misinformation og mangel på viden, så hvordan lærer vi at kende forskel på fake og fakta?

Vi lærer dig ikke bare det tekniske i at producere en podcast – den skal også indholdsmæssigt være af høj kvalitet. Og vi lærer dig, hvornår det er hensigtsmæssigt at udtrykke sig gennem en podcast, og hvornår dit budskab med fordel kan formidles ved hjælp af andre medier. Du lærer at forstå fortiden, dokumentere nutiden og – ikke mindst – du bliver i stand til at formulere fremtiden for dig selv og for andre. STX og HF på Himmelev Gymnasium åbner mange døre. Døre til videre uddannelse, venskaber og din egen personlige udvikling. Min dør er også åben for dig, og jeg ser frem til at møde dig første skoledag som ny elev på Himmelev.

Johnny Vinkel, Rektor


.05

.06

VELKOMMEN TIL SKOLEN

Dine første dage på Himmelev Gymnasium er introdage. 40 tutorer starter allerede i april med at uddanne sig til at kunne tage godt imod dig og 300 andre elever. De vil forberede dage med en masse sjove aktiviteter, der skal sikre, at du får en god start og hurtigt falder til i din klasse og tager del i skolens stærke fællesskab.

D

ine tutorer tager imod dig allerede ved hovedindgangen, når du ankommer til skolen første gang mandag den 9. august, og de vil sammen med dine teamlærere sørge for at hjælpe dig godt fra start. I har skolen for jer selv de to første dage, for 2.g’erne, 2.hf’erne og 3.g’erne møder først om onsdagen. Det, synes vi, er rart, for der er masser af nye mennesker at lære at kende. Glæd dig til teambuilding og hygge med tutorerne, til idrætsdag og introfrokost og til de små konkurrencer og udfordringer, som skal løses i løbet af dagene. En spændende første uge slutter med Himmelegene, hvor hver klasse er udklædt efter et særligt tema fra morgenstunden, og så går vi ellers i gang med discipliner, der både kræver styrke, balance, hurtighed, opfindsomhed, god hukommelse, kløgt og ikke mindst samarbejde. Himmelegene afsluttes med en super hyggelig frokost i kantinen eller på græsset, når vejret er godt, og her vil der både være god mad, præmieoverrækkelse og underholdning.

HF-klasserne forbliver de samme hele deres gymnasietid. Allerede i slutningen af august plejer 1.hf at tage på hytteture for at blive rystet yderligere sammen. Vi tager afsted med en enkelt overnatning sammen med teamlærerne og tutorerne, og så står den ellers på bålhygge, udendørsaktiviteter, fælles madlavning og socialt samvær. 1.g’erne må vente lidt med deres ryste-sammen tur og introcamp. Den ligger nemlig bedre i november, når alle er kommet i deres studieretningsklasser. Og vi må selvfølgelig ikke glemme, at vi inviterer dig og resten af skolen til introfest i september. Det er et af årets absolutte højdepunkter.


MED

.07

Af Ibi Wendelbo Toft, 1.b

SIGNE I SKOLE

.08

Kl. 11.25 – Spisepause Endelig spisepause. Lige hvad der manglede. I spisepausen har Signes klasse den lille tradition, at de går ned i kantinen og spiser sammen. Her går emnerne på lektier til næste modul, og hvad der ellers lige foregår i livet. Nogle køber en bagel eller butter chicken i kantinen, og andre har madpakke med hjemmefra. Lige inden frikvarteret er slut, finder Signe to fra sit tyskhold at følges med til timen.

Kl. 13.35 – Mediefag

Kl. 8.00 – Signe ankommer til skolen

Sidste modul. Man er ved at være godt udmattet, og derfor er det rart, at det er et kunstnerisk fag. Signes kunstneriske fag er mediefag. Holdene er blandet med elever fra flere 1.g-klasser. Her får Signe muligheden for at snakke med flere forskellige og se nogle af dem, hun også gik i grundforløbsklasse med. Det, synes Signe, er ret hyggeligt, da hun stadig kan bevare sine venskaber fra grundforløbet og samtidig få et større netværk på skolen.

Det her er Signe. Hun bor i Roskilde og går i 1.b på Himmelev Gymnasium. Hun er cyklet i skole. I dag står skemaet på 4 moduler. Det er en god dag, da Signe har mange af sine yndlingsfag, og det gør en lang dag lidt sjovere. Første modul starter 8.10.

For tiden er holdet i gang med at lave en pilotproduktion af en kampagnefilm for FNs klimamål. Denne gang er de i gang med at brainstorme og lave storyboard til de forskellige scener, som skal med i kampagnefilmen.

Signe kan lige nå hen til blå hjemstavn og sige godmorgen til sin klasse, inden timen starter.

Kl. 9.40 – Dagens første pause Første modul er færdigt, og det betyder pause. Der skal både fyldes vand i flasken, en tur på toilettet og spises en lille snack f.eks. en scone fra kantinen eller andet godt. Psst! Et lille insider-tip: Vandposten i blå hjemstavn er bedst, hvis du er til iskoldt vand til at slukke tørsten.

Kl. 11.55 – Tysk Så er det tid til endnu et sprogfag. Signe har tysk som sit 2. fremmedsprog. Lige nu har de forløbet ”Ab ins Deutsch”, hvilket betyder ”Ind i tysk”. Da Signe har haft tysk i folkeskolen, synes hun, det er rart at få det frisket op, imens man graver sig længere ned i sproget.

Kl. 15.05 – Fri Nu er endnu en skoledag færdig for Signe. Hun slutter dagen af med at sige farvel til alle sine klassekammerater, som nærmest alle skal op til bussen – men da Signe er på cykel, går hun ned i cykelkælderen efter sin cykel og cykler derefter hjem for at slappe af, inden hun skal på arbejde.

Kl. 8.10 – Engelsk Signe har engelsk i første modul. Det et af de fag, Signe specielt godt kan lide. “Verden ændrer sig mere og mere mod det internationale, og derfor er det godt at have styr på det engelske til ens videre færd”. Derfor har hun også ønsket at komme på den internationale studieretning Samfundsfag A – Engelsk A. I dag arbejder de med tekstanalyse af Kiplings ”White Mans Burden” og med en række grammatikopgaver: ”Is it I, you, he/she, we or they?”

Kl. 9.55 – Samfundsfag Nu er det tid til at blive endnu klogere på verden. Signe har samfundsfag, og det er et af hendes yndlingsfag og et af hendes A-fag. Der har lige været valg i USA. Klassen undersøger, hvorfor der er mange flere, der har stemt denne gang, end man tidligere har set. Det handler om socialisering, opbygningen af samfundet og de vidt forskellige måder at leve på frem for bare at kigge på stemmerne alene. Da det er den internationale studieretning, bruger de ofte engelske kilder og har oftere internationalt perspektiv end dansk.

Kl. 13.25 – Vandpause Inden sidste modul er der lige tid til at få fyldt vandflasken og få stillet den værste tørst. Fra blå hjemstavn til violet hjemstavn, hvor Signe skal have mediefag, følges hun med Amalie fra sit tyskhold.


AKTIVITET SDAG .09

Hvilket hold er bedst til at samarbejde, engagere og motivere? Hvem er klogest, hurtigst og stærkest? Det finder vi ud af, når hele skolen deltager i aktivitetsdagen i slutningen af august.

.10

Traditionen tro møder alle kl. 8.10 i farvekoordinerede hold. Idrætslærerne står for at starte stemning og krop op gennem lidt opvarmning, og så går vi ellers i gang med disciplinerne. Vi dyster i discipliner, der fordrer hurtighed, agilitet, visuel perception og meget mere. Når frokosten er indtaget, gør vi klar til den store finale, der afgør hvilket hold, der kan stå øverst på sejrsskamlen. Efter præmieoverrækkelsen slutter vi aktivitetsdagen med frugt, juice og hygge i fredagsbaren.

Hvad er en aktivitetsdag egentlig? Check det ud


.11

&

VIDEN MEDIER SAGT OM

.12

Når du arbejder med kommunikation og medier på den måde, som eleverne på Himmelev Gymnasium har mulighed for, handler det både om at forholde sig kritisk til omverden og om at lære at engagere den med vid og viden. Det tror jeg, at der er et enormt potentiale i, for unge i dag har noget på hjerte, og ved siden af de hurtige likes og swipes, vi oftest hører om, er der stor lyst til at engagere sig og gøre en forskel. — Christina Bilde (Talskvinde for Roskilde Festival)

Vi vil virkelig gerne hjælpe med til, at den næste generation ikke bare bliver helt væk inde på Youtube. Derfor er samarbejdet med Himmelev Gymnasium helt perfekt. De har al den viden og erfaring, der skal til, for at Zetlands journalistik kan løfte undervisningen på gymnasiet. Uanset om det handler om temaer som klimaudfordringerne eller om nyhedsmediernes fremtid og vilkår. — Jakob Moll (Medstifter af Zetland)

Himmelev Gymnasiums nye profil skaber meget interessante muligheder for samspil med de videregående uddannelser. Det gælder selvfølgelig i forhold til kommunikations- og medieforskningen, men også i forhold til det bredere spørgsmål om, hvordan videnskabelig viden bruges, på godt og ondt, i politik, offentlig debat og samfund. — Peter Kjær (Prorektor, RUC)


.13

.14

Nye politiske partier og personligheder, medieforbrug, privatlivsindstillinger, algoritmer, fake news, klimaudfordringer, genmanipulation, konspirationsteorier og robotteknologi! Virkeligheden skabes af og omkring moderne medier og teknologi, og fremtiden synes mere uforudsigelig end nogensinde før. Dét kommer du til at se nærmere på, undersøge, diskutere og udfordre både i og uden for undervisningen på Himmelev Gymnasium. Helt konkret betyder det bl.a. følgende: •

Du kan glæde dig til at indtage vores helt egen Orange Scene. Den ligger midt på skolen og bliver brugt til præsentationer, foredrag, elevrådsmøder, debatter, koncerter og meget mere.

Vi har et medierum, der både fungerer som foto- og filmstudie og mulighed for at arbejde med professionelle billed-, lyd- og filmredigeringsprogrammer.

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med podcastgenren, så kig forbi podcaststudiet, der ligger med kig ud til kantinen.

Vi samarbejder med nyhedsmediet Zetland om undervisning, der gør vores elever klogere på både nyhedsformidling, faglig informationssøgning og den generelle klimadebat. Vores skoleblad Himmeleaks får sparring af Zetlands journalister, og i øjeblikket har vi et gymnasieabonnement, der giver alle elever gratis adgang til Zetlands artikler og podcasts.

Vi arbejder med så forskellige eksterne samarbejdspartnere som Zetland, Detektor og Vincent Hendricks.

Du kommer til at lære, hvordan du bruger en række moderne medieformer som podcasts og hjemmesider på en gennemtænkt måde.

Gennem vores masterclasses øver du dig på at blive skarpere på din formidling uanset, om det er i dit studieretningsprojekt eller Instagram-opslag.

Du vil blive taget med på råd og vil få mulighed for at få indflydelse på undervisningen, fællestimerne og skolens sociale liv.


UDFORDRING TIL ALLE .15

På Himmelev Gymnasium gør vi os umage for at se dig. Vi hjælper dig, og vi udfordrer dig.

.16

TALENT For jer, der har overskud og talent til det, har vi en række ekstra udfordringer. Her styrker du din faglighed på tværs af skoler og får lov til at rulle dig ud. Det giver god inspiration for dine klassekammerater og ikke mindst for dig selv. Det gælder fx fysik- og kemiolympiade, Georg Mohr konkurrence i matematik eller COCONF, der skaber bæredygtige, innovative løsninger. Du kan se mere om vores talentarbejde på hjemmesiden, eller kontakte Christian Halvgaard.

TEAM DANMARK PÅ HIMMELEV GYMNASIUM

VI BRUGER SCREENINGER, FOR AT DU KAN LÆRE MERE SKRIVETIMER OG FORMATIV EVALUERING For at du kan komme godt i gang med det skriftlige arbejde, sætter vi ekstra tid af i timerne til at skrive og til at give feedback på dit skriftlige arbejde. Disse timer kalder vi skrivetimer. Vi arbejder desuden med formativ evaluering i stedet for karakterer i de fag, som du ikke afslutter. Det betyder, at du får konkret feedback på, hvad du skal arbejde med til din næste opgave. Det gør vi, fordi vi fra forskning ved, at det virker, når du i stedet for at stirre dig blind på et tal kan koncentrere dig om at suge til dig af lærernes hjælp og guldkorn. Vi har selvfølgelig stadig årskarakterer og eksaminer, når fagene afsluttes.

En TeamDanmark-elev har næsten brug for at kunne være flere steder på én gang. Vi sørger for, at der er plads til at dyrke det hele menneske, og dit sportsliv og din uddannelse kan gå hånd i hånd. Forløbet for den enkelte Team Danmark eller elitesportselev på Himmelev Gymnasium tilrettelægges individuelt, så vi får indtænkt fx morgentræning og transporttid i skemalægningen. På Himmelev ønsker Team Danmark-elever studieretninger frit som alle andre elever på skolen.

På Himmelev Gymnasium bliver alle vores nye elever læsescreenet. Det betyder, at du sammen med læsevejlederne, Charlotte og Jette, hurtigt kan få lagt en vejledningsplan, hvis du er udfordret af læsehastighed, læseforståelse eller ordblindhed. Både i STX og HF bruger vi matematikscreening for at kunne undervise dig bedst muligt.

MATLAB Et par gange om ugen er der MatLab om eftermiddagen i kantinen. Her kan du få hjælp til både skriftlige opgaver og de almindelige lektier i matematik. Der er rutineret hjælp at hente. Det er nemlig nogle af vores 4.g elever, som er blevet skrappe til matematik og gerne vil komme og hjælpe og få lidt af den særlige stemning fra Himmelev. Skolens elever mødes på tværs af klasser og årgange over bøger, opgaver og computere og ikke mindst over den gode kage, som kantinen serverer hver gang.

Jasmin, Julie og Frida blev udpeget som vindere med deres løsningsforslag til den udfordring, som ARGO havde stillet. På billedet ser I dem lave deres pitch for ARGO. Deres vision er at få flere materialer ind i cirkulær livscyklus fremfor den lineære ”brug og smid væk”-kultur. Derfor har de udviklet ”give&collect”-konceptet. Nu skal de arbejde sammen med ARGO om at realisere løsningen.

Andrea 3.z og Emil 2.y, Team Danmark-elever


.17

.18

23 lærere indstillet til undervisningspris i 2020 Til dagligt mærker vi det også. At der er et særligt bånd mellem eleverne og lærerne på skolen. Måske skyldes det, at vi som skole ikke er større end, at alle på en eller anden måde kender alle. Måske handler det også om, at vi aktivt og bevidst netop arbejder med relationer og tolerance og nærvær på skolen. Nu ser vi det med al tydelighed i de mange indstillinger. Det er med stor stolthed, at vi kan konstatere, at ikke mindre end 23 af vores dygtige og engagerede lærere var indstillet til Politikens Undervisningspris i 2020.

“Det, som i min optik gør en god lærer, er høj faglighed, autenticitet og interesse – og med interesse mener jeg både for det pågældende fag såvel som for eleverne. Relationen mellem lærer og elev er utrolig vigtig, fordi lærerens tilgang til både faget og eleven, er af kæmpe betydning for elevens personlige motivation og interesse for faget. Når vi på Himmelev endnu engang slår rekorderne for antallet af indstillede lærere, vidner det om, at vi har nogle lærere, som udover faglig dygtighed besidder evnen til at møde os elever i øjenhøjde og derved skabe trygge rammer for læring samt smitte os med deres egen interesse for fagene.” – Kezia, tidligere elevrådsformand

Det er eleverne, der har indstillet deres lærere og med hver indstilling følger en motivation og konkrete eksempler fra undervisning. Det er især relationen mellem lærer og elever, der fremhæves, men også evnen til at gøre undervisningen interessant og relevant, at variere undervisningsformerne og fx inddrage moderne medier nævnes af eleverne som særlige kvaliteter hos Himmelevs lærere.

Politikens Undervisningspris 2020 Hvert år hylder Politiken og Lundbeckfonden de dygtigste og mest dedikerede lærere i Danmark. Prisen skal være med til at skabe opmærksomhed omkring og respekt for den gode underviser.

LÆ RERNE


HIMMELIF

.19 .20


.21

.22

GLÆD

DIG!

Tag forskud på studenterfølelsen

Hver årgang har sine særlige glæder og forventninger. Her er lidt, DU kan se frem til:

1.G • • • • • • •

Nye venner, omgivelser og udfordringer Første skoledag Første fest Første Aktivitetsdag Første fredagsbar Teambuildingdag med studieretningsklassen Frivillig studietur

1.HF • • • • • • • •

Nye venner, omgivelser og udfordringer Første skoledag Hyttetur med team og tutorer Første fest Første fredagsbar Første Aktivitetsdag At få prøvet fagene af i virkeligheden (projekt og praktik) Studietur!

2.G

2.HF & 3.G

• • •

• • • • • • • • • •

• • •

Du er snart halvvejs Du kan blive tutor Der er mere ro på i klassen Studietur! De fleste bliver 18! Ikke længere at være ”de små”

Ekstra studietur med A-niveauerne Direkte udsigt til dagens ret i kantinen Fjollebillede Studenterhuer i sigte! Mere fokus på studieretning eller fagpakke Galla…. helt klart galla! Den sidste aktivitetsdag… snøft! Følelsen af at have styr på det Når bøgerne skal afleveres, og noterne kan slettes At være I MÅL!


.23

& FARVER FEST

FESTERNE Vores fester arrangeres af festudvalget Hist&Pist, som sammen planlægger, arrangerer og afholder skolens fester. De omdanner kantinen til festområde med dansegulv, scene og fede dj’s. Første gang, du som ny elev skal til gymnasiefest, er i september, når der er introfest for hele skolen. Hist&Pist-festerne er altid kun for skolens egne elever. Der er altid lærere til stede til festerne samt professionelle vagter, der sørger for, at vi kan feste i trygge rammer. De eneste, der kommer udefra, er kunstnere, som kommer og sætter gang i festen.

GALLAMIDDAG I april holder vi gallamiddag med efterfølgende fest. Det er Trivselsudvalget, der står for middagen, og Hist&Pist, der tager sig af den efterfølgende fest. Vi ruller den røde løber ud for afgangseleverne og viser, at Lancierstræningen i idrætstimerne ikke har været forgæves – hverken for afgangseleverne eller skolens øvrige elever. Afgangselevernes familier inviteres til at overvære den traditionsrige dans, hvorefter afgangseleverne spiser gallamiddag på skolen sammen med skolens lærere og ledelse.

.24

FREDAGSBAR Vi har fredagsbar en gang om måneden. Det foregår i kantinen efter 4. modul til en cola eller en fadøl og lidt musik. Fredagsbaren lukker kl. 17.30 og er kun for skolens egne elever. Fredagsbaren bestyres af fredagsbarudvalget og har 2 elevformænd. Der er altid lærere til stede til fredagsbar.

Dobbelt op: Rektor Johnny Vinkel og bandet Johnny DeLuxe stiller op til selfie med festudvalgsformanden. Johhny DeLuxe startede afslutningsfesten op med en super koncert.

FEJRING AF STUDENTERNE Vi er stolte af de studenter, vi hvert år sender videre ud i verden, og de skal naturligvis fejres og hyldes. Når alle afgangselever har afsluttet deres sidste eksamen, holder vi en festlig dimittendmiddag for afgangseleverne og deres lærere. Der bliver delt mange gode minder hen over maden, ønsket tillykke og skrevet i huer. Så følger den festlige og traditionsrige translokation den sidste fredag inden sommerferien med overrækkelsen af eksamensbeviserne og rektors tale til studenterne. Skolens kor underholder, og to nybagte studenter holder tale for deres kammerater. Vi holder translokationen i hallen, og her er studenternes familier meget velkomne.


.25

.26

UNO MED CHILI

OG BLÅ TONER Jeg bevæger mig hen mod skolen, der lyses op af skæret fra månen og de lysende bogstaver på den grå facade. I indgangen sidder udvalget og lukker mig og de andre ind i Blue Notes forjættede land. Jeg hiver min telefon op og swiper mig for 20 kroner til et 2-tal på hånden og adgang til månedens musikcafé. Jeg bevæger mig ind i det lune mørke, hvor jeg hurtigt spotter mine venner midt for scenen. Det er vel nærmest vores stambord efterhånden.

K

lokken er 19.00. Jeg er lige ankommet til Himmelev Gymnasium. Det er tirsdag aften, og der skal ske noget, som jeg har glædet mig til i lidt over en måned. Der er Blue Note!

Her er godt fyldt i aften, men et bord med lækkerier tiltrækker sig alligevel hurtigt min opmærksomhed. Kage, chips, saltstænger, kaffe… Det ser rigtigt fristende ud, og jeg ved straks, at det bliver en udfordring at holde mig tilbage, men der skal altså også være plads til det stykke brownie fra Lagkagehuset, som en af mine veninder har lovet mig.

Vi tager lige en krammerunde ved bordet, inden jeg bliver indviet i det igangværende UNO-spil. Det er ret hyggeligt, men så sker der noget på scenen: Tidligere X-factor deltager og himmegænger og nuværende veninde Chili træder frem i spotlyset, klar til at behage os med sin guddommelige stemme. Hendes musikalske indslag byder både på egne tekster og spændende fortolkninger af klassiske popsange. Selv er jeg ret glad for et yderst velkomponeret cover af Britney Spears’ ikoniske Toxic, som hun har valgt at fremføre sammen med sin mindst ligeså talentfulde tvillingebror. Lidt efter træder to af formændene for Blue Note-udvalget op på scenen. Vi fik et tal eller bogstav på hånden, da vi kom ind. Jo tak, det husker jeg nok. Det er selvfølgelig holdnumre, og vi mingler nede i mørket og finder efter lidt forvirring vores nye sammensvorne. Det er blevet tid til Jeopardy.

Alle kategorier har selvfølgelig noget med musik at gøre. Alt fra børnesange til soundtracks fra film. Vi er oppe imod stærke spillere, men der er en klar vilje til sejr på holdet. Godt hjulpet af en ung fyr fra 1.g med en særdeles stor viden indenfor kendte sange vinder alle os med 2-tal på hånden stort. Jeg er stolt! Det må være den største sejr for noget hold i Blue Notes historie, og jeg forestiller mig, at dette mindst må medføre en helt ny respekt overfor netop hold 2 på gangene i morgen. Uanset hvad har det i hvert fald været en tirsdag aften ud over det sædvanlige.


.27

.28

Ekskursioner

UD I

VIRKELIGHEDEN Studieture Studieturen bliver for mange et af de bedste minder fra gymnasietiden. Hver klasse rejser med to lærere og i to fag. Derfor hænger rejsemålet også sammen med fagene. I de senere år er turene bl.a. gået til London, Rom, Manchester, Mallorca, Malta, Barcelona, Firenze og Madrid. Du skal selv betale for studieturen, så vi anbefaler, at du begynder at spare op i god tid. Vi har sat et prisloft på studieturen i 1.hf og 2.g, der således normalt ikke må koste mere end 4600 kr.

Der er mulighed for at søge tilskud gennem skolens rejsefond. En lørdag i marts er der StøtteArrangement for RejseKlasserne (STARK) om eftermiddagen. Her inviteres familie og venner til nogle hyggelige timer på skolen, hvor rejseklasserne tjener lidt ekstra til deres studietur fx ved at lave caféer eller forskellige former for underholdning.

Hver uge har vi elever, der er på ekskursioner ud af huset. Det kan være til sagnlandet Lejre, Karen Blixen-museet Rungstedlund, Absalon, Roskilde Universitet (RUC), Vejle idrætsefterskole eller Domkirken. Det er godt at komme på besøg i virkeligheden, lige som vi nogle gange inviterer virkeligheden indenfor på Himmelev.


.29

.30

August Det er sommer på Himmelev. En flok elever mødes for første gang for at lave en forestilling, som skal vises i februar. Ikke alle har mødt hinanden før. De ved, at de på hver deres måde vil kunne bidrage med noget, som vil gøre netop denne forestilling helt særlig. Nogle kan danse, andre kan synge, og få kan sågar tale spansk. En blandet flok fra alle lag af gymnasiets bemærkelsesværdige lagkage. Hver for sig kan de hver sin ting, men sammen giver de absolut mening.

– MERE END BARE EN FORESTILLING Creative Arts er Himmelevs kreative udvalg, hvor billedkunst, design, musik, mediefag og drama går op i en højere enhed. Creative Arts laver sammen en multimodal forestilling, som har premiere i februar. Elever og lærere idéudvikler, skriver manus, laver kulisser og kostumer, designer, optager, klipper, synger, spiller og danser hele efteråret og helt op til premieren.

Adrenalinen farer rundt i den lidt akavede og stressfyldte luft. Nogle føler sig malplacerede. Andre føler, at de måske er gået ind i det forkerte lokale. Hvad laver de egentlig her?

Februar Det er vinter på Himmelev. En flok elever mødes for at lave en forestilling, som skal vises lige om lidt. De har alle mødt hinanden mange gange før. De ved, at de har kæmpet og knoklet sammen de sidste par uger. Men de ved også, at det vil være det hele værd, når de får deres debut på Himmelevs skrå brædder. Adrenalinen farer rundt i den glade men også spændte luft. Nogle er så spændte, at de har meget svært ved at stå stille. Andre krammer og siger: Knæk og bræk, fordi de føler, at de har kendt hinanden i flere år, selvom der kun er gået nogle måneder. Men fælles for alle er, at de ved, hvorfor de er der. Tæppet går….


.31

HF?

HVORFOR

Af Sandra Kofmann Mathiasen, 1.r

Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse? Måske ønsker du en god, solid start på en ny og hurtig uddannelse? HF står for “højere forberedelseseksamen” og er en almen uddannelse, som giver adgang til de korte og mellemlange videregående uddannelser. Efter kun 2 år står du med en blå studenterhue.

.32

Det skal du vide, før du vælger en HF På en HF kombineres høj faglighed med praktik og projektforløb, hvor du får mulighed for at udvikle dig og opbygge viden. Mange er lidt bekymrede for, hvor mange lektier og afleveringer der ligger på HF. Selvfølgelig er der afleveringer og lektier, men det er klart til at have med at gøre. På Himmelev får du ikke karakterer, men vejledende feedback på hvordan du gør i timen og i dit skriftlige arbejde. Du får dine karakterer, når du går til prøve eller eksamen ca. hvert halve år (modsat STX skal du op i alle dine fag).

INTERVIEW MED ELEVERNE FRA HF

Mathilde har altid haft en idé om, at hun rigtig gerne ville i politiet, og der så hun HF’s uniformpakke, som en god mulighed. “Jeg var lidt skoletræt efter 10. klasse og syntes, 2 år virkede meget overskueligt. Jeg valgte Himmelev Gymnasium, fordi jeg havde hørt super godt om gymnasiet”. - Mathilde Ørberg fra 2.r

“En af grundene til at jeg valgte Himmelev Gymnasium, var fordi der blev talt godt om det, og der er simpelthen så hyggeligt her”. Freja valgte at tage en HF, da hun allerede i forvejen vidste, hvad hun ville. “Før jeg startede, vidste jeg, at jeg enten skulle bruge en HF eller en STX for at komme ind på pædagoguddannelsen. Så tænkte jeg, at HF var oplagt, og indtil videre er det bare lige mig”. - Freja Thylkjær fra 1.r

Da Emil startede, havde han ingen idé om, hvilken retning han ville efter HF. “Jeg har senere fundet ud af, at jeg gerne vil læse til produktionsingeniør, hvor jeg skal supplere med enkeltfag for at opfylde adgangskravene. Det kan jeg passende gøre i mit sabbatår. Jeg valgte HG, da min storesøster gik her og tit snakkede om, hvor gode lærerne var. Efter jeg selv er startet, kan jeg kun være enig med hende”. - Emil Bigum fra 2.p


.33

STUDIERETNINGSGUIDEN Af Hope Everdeen Caroline Dalsgård, 1.b

vælge eller er totalt splittet mellem forskellige muligheder. De er endnu ikke helt sikre på, hvad de vil i deres fremtid, eller hvad der rigtigt interesserer dem fagligt.

.34

MINIGUIDE & GODE RÅD

Vælg den linje, der gør DIG glad, og som DU kan få noget ud af og kan bidrage til DINE fremtidige mål og drømme.

Vælg ikke en studieretning ud fra, hvad dine venner vil, fordi du frygter, at du ikke kommer til kende nogen i din nye klasse.

Undersøg dine forskellige muligheder grundigt.

Kan du relatere til det? Hvis du kan det, så frygt ej. Det hele skal nok gå! Der findes to slags elevtyper, når der skal vælges studieretning. Dem, som fra starten ved, hvilken studieretning de ønsker sig og har en idé om, hvilken karriere eller uddannelse de ønsker sig i fremtiden. Og så er der de stik modsatte: Det er dem, der absolut ingen idé har om, hvad de skal

TYPE 1: DET ÅBENLYSE VALG Hvad er dit navn, klasse & hvilken studieretning går du på? Jeg hedder Robert. Jeg går i 1.z, hvilket er en blanding mellem Matematik A-Fysik B-Kemi B og Matematik A-Biotek A-Fysik B. Jeg går selv på Mat-Fys. Var du på noget tidspunkt i tvivl om hvilken studieretning, du ønskede dig? Nej, ikke rigtigt. Jeg har hele tiden vidst, at jeg skulle have matematik på A-niveau, og så har jeg altid godt kunne lide fysik. Så nej, jeg var ikke så meget i tvivl. Hvad var det sværeste ved at skulle ønske studieretning? Jeg har altid vidst, at jeg skulle have en linje med matematik på A-niveau. Så for mig var det nok mest i forhold til i hvilken relation, jeg skulle have matematik. Jeg stod mellem at skulle vælge samfundsfag A, hvor det ville blive mere omkring

Jeg har været ude at interviewe to af vores dejlige himmegængere, henholdsvis en type 1 og type 2, for at høre omkring deres eget forløb, tanker de havde undervejs, og sidst, men ikke mindst, deres bedste råd. So, here you go guys! Den ultimative studieretningsguide til at hjælpe alle jer kommende 1.g elever videre på rejsen ;)

økonomi. Eller fysik, hvor det ville handle mere om beregninger. Det endte med, at jeg foretrak beregningerne. Fortryder du dit valg, og er der noget ved din valgproces, som du ville ændre? Niks, jeg fortryder intet. Hvad er dit/dine bedste råd til alle de nye kommende 1.g’ere, som skal vælge studieretning? At vælge ud fra hvilke yndlingsfag man har. Hvis man for eksempel godt kan lide naturvidenskab, så skal man helst vælge noget med det. Alt i alt er mit bedste råd til alle nye at vælge ud fra, hvad man godt kan lide og tage udgangspunkt i det.

Tal om dine overvejelser med nogen. Det kunne evt. være en ven, et familiemedlem eller skolens studievejleder. Hvis du har muligheden, så spørg ind til og snak med en, som går på den/de studieretninger, der

TYPE 2: DET KNAP SÅ LETTE VALG Hvad er dit navn, klasse & hvilken studieretning går du på? Jeg hedder Josephine. Jeg går i 1.x og er kommet på Samfundsfag A-Matematik A. Hvad var det sværeste ved at skulle ønske studieretning? Jeg var meget i tvivl om, hvilken studieretning jeg ville ønske. Jeg syntes nemlig, at alle studieretninger sagde mig noget. Så det var vildt svært at vælge. Jeg stod dog også mellem matfys og samf-mat. Jeg ville virkelig gerne have matematik på A-niveau, da det åbner rigtig mange muligheder for mig, men jeg tænkte også meget på det sociale, siden det virkelig også er vigtigt for mig. Men til slut kunne jeg mærke, hvordan jeg følte mig helt hjemme ved tanken om at skulle have en samfundsvidenskabelig linje, da det var der, jeg følte mig mest tilpas. Men overordnet set tror jeg faktisk, at det allersværeste var, at jeg begyndte at tvivle på mig selv.

interesserer dig. Det vil give dig den mest autentiske fornemmelse, af hvordan det er at starte der. •

Lad være med at tvivle på dig selv og dine kompetencer. Det kan selvfølelig ske for os alle, men i længden hjælper det ingenting udover at gøre dig selv mere stresset.

Husk, at du har mulighed for at hæve fag. Så hvis der skulle være et ekstra fag, som du bare bliver NØDT til at have på A-niveau, kan det højst sandsynligt nok lade sig gøre.

Stol nu på dig selv! Din mavefornemmelse har som regel altid ret.

Fortryder du dit valg, og er der noget ved din proces, som du ville ændre? Overhovedet ikke. Jeg er så glad for den klasse, jeg er kommet i, og jeg kan mærke, at det er blevet præcis sådan, som jeg ønskede det! Hvad er dine bedste råd til alle de nye kommende 1.g’ere, som skal ønske studieretning? Jeg tror, det er at tage grundforløbet stille og roligt. I grundforløbet handler det nemlig om at se hvilke fag, man har lyst til at fortsætte med at have i de næste 3 år. Du skal aldrig bare vælge det, som alle andre vælger, fordi du føler, at det er den sikreste eller nemmeste løsning. Bare fordi man har dannet nogle fede venskaber i grundforløbet, betyder det ikke, at man ikke kan holde kontakten til dem og samtidig skabe gode relationer i sine nye klasser. I grundforløbet bliver alle 1.g elever præsenteret for nogle af de forskellige studieretninger. Desuden vil I også lære fagene bedre og bedre at kende, hvilket vil hjælpe jer med at gøre jeres beslutning nemmere. Bare husk, at der er intet rigtigt og forkert.


.35

VALG AF

KUNSTNERISK FAG

Du skal vælge et kunstnerisk fag, når du søger om optagelse på STX. Hvis du søger HF, skal du vælge mellem et kunstnerisk fag eller idræt.

Mediefag

Billedkunst

Husk at søge om optagelse senest 1. marts 2021 på optagelse.dk

I mediefag arbejder vi med levende billeder, og selvom du ikke har arbejdet med levende billeder før, skal du være hjerteligt velkommen indenfor i filmens verden. Undervisningen i mediefag er både teoretisk og praktisk.

En stor del af vores daglige kommunikation foregår via billeder, så det er vigtigt at kunne forstå og bruge det visuelle sprog. I billedkunst arbejder vi med at undersøge alle former for visuelle udtryk som fx maleri, foto, arkitektur, skulptur og installation. Undervisningen i billedkunst er både teoretisk og praktisk. I forbindelse med den teoretiske og analytiske del vil vi arbejde med forskellige kunstformer og kunstperioder. Det praktiske arbejde vil bestå i at løse visualiseringsopgaver. Fx skal du selv udarbejde tegninger, malerier eller skulpturer. Du samler dine praktiske produkter og dit teoretiske materiale i en portfolio. Desuden arbejder du med et selvstændigt eksamensprojekt.

.36

Teoretisk beskæftiger vi os først med filmiske virkemidler (kamerabevægelser, lys og farver, iscenesættelse, klipning, lyd og musik samt dramaturgi), og senere vil der være to teoretiske forløb – et inden for fiktionsfilm og et om dokumentarfilm.

Dramatik I drama er der plads og udfordringer til alle – både til dig der bare gerne vil prøve nogle personlige grænser af, og til dig der måske har stået på en scene før. Du kommer bestemt ikke til at sidde ned hele tiden. Du skal nemlig arbejde med dit kropssprog gennem kunstneriske udtryksformer, både i mime, improvisationer og i øvelser baseret på skrevne dramatekster. Teoretisk skal du arbejde med skuespilteknikker, som afprøves i praksis, og med teatret i kulturhistorisk sammenhæng. Og du lærer at forstå, hvordan en teaterforestilling er bygget op, når vi tager på ekskursioner til professionelle teatre. Du skal være med i et par teaterprojekter, der vises for et publikum, samt eksamensprojektet, der laves i grupper og vises til eksamen.

Til eksamen vil du komme op i et af de teoretiske forløb, vi har gennemgået i løbet af året. Praktisk skal du lave to medieproduktioner.

Musik Musik handler selvfølgelig om at synge og spille en hel masse, men vi arbejder også med at analysere musik og lære om forskellige musikalske genrer – og deres historie. Du skal vælge musik, hvis du elsker musik! Det er ikke et krav, at du på forhånd kan spille et instrument eller kan synge, men du skal være indstillet på at arbejde med faget ud fra et bredt perspektiv: Både praktisk og teoretisk. Du skal sammen med dit hold optræde ved forskellige lejligheder. Det kunne f.eks. være til juleafslutningen, til Åbent Hus eller til en musikcafé, hvor alle skolens musikelever optræder for hinanden. Musikholdene tager typisk på en særlig musikhyttetur sammen i løbet af efteråret.


STUDIERE TNINGER & FAGPAK KER s. 39 - 40

STX s. 41 - 42

HF s. 43 - 56

STUDIERETNINGER s. 57 - 62

FAGPAKKER s. 63

OBLIGATORISKE FAG Se mere om studieretninger og fagpakker på vores hjemmeside himmelev-gymnasium.dk

s. 64

VALGFAG


STX .39

STX

Det tager 3 år at blive STX-student og få den røde studenterhue. Det er 3 år, hvor du kommer til at

.40

STUDIERETNINGER

dyrke dit vigtigste medfødte talent: Nysgerrigheden. Vi udfordrer og udvikler din nysgerrighed – fagligt, socialt og personligt. Gymnasiet handler nemlig om faglig fordybelse og fagenes samarbejde, om digital dannelse, om innovation og om globalisering. Du kommer til at træne dine skrift-

FAG & NIVEAUER 4-5 fag på A-niveau

lige kompetencer og din sikkerhed ved mundtlige

Biologi A – Kemi B

præsentationer. Du lærer at tilegne dig ny viden,

Matematik A – Bioteknologi A – Fysik B

fordybe dig i stoffet og finde løsninger på både

Matematik A – Fysik A – Kemi B

små og store problemstillinger.

3-5 fag på B-niveau

STX er for dig, der gerne vil læse videre, og som

Et antal fag på C-niveau

vil have flest valgmuligheder i uddannelses-

2-3 studieretningsfag 2-3 valgfag

systemet. STX er nemlig adgangsgivende til både

Matematik A – Fysik B – Kemi A Matematik A – Fysik B – Kemi B

de lange uddannelser på universiteterne, de

Samfundsfag A – Engelsk A

mellemlange professionsbacheloruddannelser

Samfundsfag A – Engelsk A (international)

og de korte erhvervsakademiuddannelser.

Samfundsfag A – Matematik A

Læs mere om STX:

Engelsk A – Italiensk A – Latin C Engelsk A – Spansk A – Latin C Engelsk A – Fransk A – Samfundsfag B Engelsk A – Tysk A – Samfundsfag B

Musik A – Engelsk A


HF .41

HF

.42

Det tager 2 år at blive HF-student og få den blå

FAGPAKKER

studenterhue. HF er en almen ungdomsuddannelse, der kombinerer høj faglighed med praktikog projektforløb. Fagenes anvendelse i virkeligheden står centralt. Når du vælger at tage din HF-uddannelse på et gymnasium, bliver du samtidig en del af et ungt studiemiljø med høj trivsel og masser af aktivitet – også efter skoletid. Der

FAG & NIVEAUER

arbejdes målrettet med dine skriftlige kompe-

HF – Business

tencer og din evne til at fordybe dig og arbejde

Matematik B – Erhvervsøkonomi C

1 fag på A-niveau

selvstændigt.

4 fag på B-niveau 6 fag på C-niveau 2 fag i fagpakke 1 valgfag*

HF er for dig, der gerne vil læse videre på en mel-

HF – Uniform

lemlang professionsbacheloruddannelse eller en

Idræt B – Psykologi C

kort erhvervsakademiuddannelse. Dine karrieremuligheder spænder derfor vidt fra pædagog til politibetjent, fra laborant til lærer, fra markeds-

HF – Sundhed

føringsøkonom til multimediedesigner. Hvis du

Biologi B – Psykologi C

vælger fagpakken HF-Universitet, får du også *Vælger du fagpakken HF – Universitet har du ingen valgfag. Til gengæld får du 4 fagpakkefag.

adgang til de lange universitetsuddannelser. HF – Samfund Læs mere om HF:

Samfundsfag B – Matematik B

HF – Universitet Engelsk A – Samfundsfag B – Matematik B – Biologi B


.36

01. Naturvidenskab

BIOLOGI A KEMI B

Kan kemiske stoffer påvirke mit DNA og give kræft?

Hvorfor er der så meget debat om gensplejsning på mennesker?

Er anabolske steroider en god genvej til at få større muskler?

Studieretningen med biologi og kemi er for dig, der gerne vil arbejde med mennesker, natur og miljø. Biologi er læren om det levende, og her vil du komme til at arbejde med kroppens fysiologi, sundhed, genetik, miljø og evolution. Vi diskuterer sund mad, klimalovgivning, etiske problemstillinger om kloning af mennesker og meget andet. I kemi arbejder vi med modeller af atomer, ionforbindelser og molekyler og med molekylærbiologiske processer. Vi arbejder en del i laboratoriet både med analyse og fremstilling af kemiske stoffer samt undersøgelse af kemien

STUDIERETNINGER

.43

omkring os i fx fødevarer og lægemidler. I både biologi og kemi kombineres teori med eksperimentelt arbejde i laboratoriet eller ude i felten. Du vil få kendskab til moderne forskning, og derfor besøger vi også steder som Københavns Universitet, Zoologisk Have og Novo Nordisk, hvor du får mulighed for at lave mere avancerede eksperimenter, deltage i paneldebatter og se nærmere på den nyeste forskning.

VALGFAG:

STX

STX

1 valgfag (A) + 2 valgfag (valgfrit niveau)


.45

.46

02. Naturvidenskab

03. Naturvidenskab

MATEMATIK A BIOTEKNOLOGI A FYSIK B

MATEMATIK A FYSIK A KEMI B

Hvad er rigtigt og forkert i debatten omkring antibiotikaresistens?

Hvorfor er det interessant at rejse til Mars?

Hvordan kan man formidle problemstillinger omkring fosterdiagnostik til

Hvordan vejer man en partikel, der kun eksisterer i kort tid?

kommende forældre?

Er fusionsenergi løsningen på klimaproblemerne?

Hvilken betydning har enzymerne for øllets smag?

Hvis du har lyst til at arbejde med emner som fx kræftforskning, kloning, livsstils-

I denne studieretning får du matematik på det højeste niveau og vil komme til at

sygdomme og anvendelsen af mikroorganismer i industrien, så er biotek-studie-

arbejde med mere komplicerede emner som fx differentialligninger og rumgeometri.

retningen et godt valg. Du vil få en forståelse af de biologiske systemers anvendelse

Samtidig kommer matematikken virkelig i spil som værktøj ved løsning af problem-

i forskning, produktion, sygdomsbehandling og udvikling af klimavenlig energi,

stillinger i fysik og kemi. Du vil stifte bekendtskab med moderne forskning i fysik og

fordi bioteknologi spiller en vigtig rolle i disse sammenhænge.

fx arbejde med fusionsenergi, og hvordan man finder Higgs partiklen. I laboratoriet arbejder du med større opstillinger og vil blive trænet i fortolkning og visualisering

Du vil komme til at arbejde med enzymer, fødevarer og medicin både teoretisk og

af data, så du er godt klædt på til selvstændigt arbejde med sammenhængen mel-

praktisk i laboratoriet. Vi lægger vægt på, at du lærer at formidle din faglige viden,

lem teori og eksperiment i studieretningsprojektet i 3.g.

så du kan bruge den i debatter om aktuelle problemstillinger. Vi tager ofte på ture ud af huset og besøger fx Niels Bohr Instituttet ved KøbenVi arbejder tæt sammen med lokale uddannelsesinstitutioner og med industrien,

havns Universitet eller Danmarks Tekniske Universitet (DTU), lige som et besøg til

og vi tager gerne på ekskursioner til Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet

det helt nye røntgenstrålemikroskop i Lund er en oplagt mulighed.

VALGFAG:

VALGFAG:

1 valgfag (valgfrit niveau) + 1 valgfag (C)

1 valgfag (valgfrit niveau) + 1 valgfag (C)

STX

STX

(DTU).


.47

.48

04. Naturvidenskab

05. Naturvidenskab

MATEMATIK A FYSIK B KEMI A

MATEMATIK A FYSIK B KEMI B

Hvordan tager man billeder af molekyler?

Hvorfor skal man have solen i ryggen for at kunne se en regnbue?

Hvad er en molekylær transistor?

Hvordan virker en laser?

Hvorfor firdobles bremselængden, når hastigheden kun fordobles?

Hvordan måler man hastigheden for en kemisk reaktion?

I denne studieretning får du matematik på det højeste niveau og vil komme til at

I denne studieretning får du matematik på det højeste niveau og vil komme til at

arbejde med mere komplicerede emner som fx differentialligninger og rumgeometri.

arbejde med mere komplicerede emner som fx differentialligninger og rumgeometri.

Med kemi på A-niveau og fysik på B-niveau lægger vi vægt på solidt laboratorie-

Du vil både få fysik og kemi på B-niveau og har derfor mulighed for vente lidt med

arbejde og dokumentation af observationer. Samtidig kommer matematikken

at beslutte, om du vil specialisere dig i enten det ene eller det andet fag, eller om

virkelig i spil som værktøj ved løsning af problemstillinger i fysik og kemi. Det kan

du vil tilvælge noget helt andet.

fx være, når vi undersøger reaktionshastigheder i kemi ved hjælp af elektronisk dataopsamling og differentialligningsmodeller.

Du kommer til at arbejde en del i laboratoriet, hvor vi fx efterprøver forskellige naturlove, og du vil blive trænet i databehandling og formidling af større data-

Du vil komme til at arbejde med emner som grøn og bæredygtig kemi, medicinal-

mængder. I fysik fokuserer vi bl.a. på Newton’s love i anvendelse, kernefysik og

kemi og miljøkemi. I fysik fokuserer vi bl.a. på Newton’s love i anvendelse, kernefysik

energiproduktion i stjerner. I kemi ser vi fx på kemi i industrien og enzymers

og energiproduktion i stjerner.

betydning for reaktionshastigheden.

Der er mange muligheder for at tage på ekskursioner til uddannelsessteder som

Vi tager på ekskursioner til uddannelsessteder som H.C. Ørsted Instituttet ved

H.C. Ørsted Instituttet ved Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet

Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og kan også

(DTU) eller medicinalvirksomheder som Novo Nordisk og H. Lundbeck.

besøge forskellige virksomheder. Studieturen i 2.g kan fx gå til Barcelona, hvor

VALGFAG:

VALGFAG:

1 valgfag (valgfrit niveau) + 1 valgfag (C)

1 valgfag (A) + 1 valgfag (valgfrit niveau) + 1 valgfag (C)

STX

STX

vi i matematik ser nærmere på Gaudis arkitektur.


.49

.50

06. Samfundsvidenskab

07. Samfundsvidenskab

SAMFUNDSFAG A ENGELSK A

SAMFUNDSFAG A ENGELSK A (INTERNATIONAL)

Hvordan kunne Trump blive præsident trods stor politisk modstand?

Hvorfor er den amerikanske presse mere kynisk end den danske?

Hvilken rolle har fake news i det moderne mediebillede?

Hvorfor er det svært at opnå global enighed om at løse jordens klimaudfordringer?

Hvorfor er der så mange hjemløse i London?

Hvorfor er det kun visse konflikter, den vestlige verden blander sig i?

Hvis du er interesseret i disse problemstillinger og gerne vil vide mere om, hvorfor

Elsker du at rejse og lære mere om andre lande, deres befolkning og lokale forhold?

verden ser ud som den gør, så er denne studieretning sikkert noget for dig. Du vil

Finder du det interessant at undersøge globale problemstillinger som klimaud-

komme til at arbejde med både dansk og international politik, med økonomi og

fordringer, konfliktzoner eller den stigende nationalisme? Er internationale forhold

med sociologi. Samtidig vil du med engelsk på A-niveau få nærmere kendskab til

bare lidt mere spændende end de danske?

kultur, historie og samfundsforhold i især Storbritannien og USA. Så er Himmelev Gymnasiums nye internationale studieretning sikkert noget for dig. I den daglige undervisning arbejder vi ofte produktorienteret. Det kan handle om

Studieretningsfagene er Samfundsfag A og Engelsk A. Undervisningssproget er

at danne sit eget parti med tilhørende medlemsavis og valgvideo, lave nyheds-

dansk, men engelsk vil fylde rigtig meget – både i den daglige undervisning, men

udsendelser og podcasts på engelsk eller holde taler.

i særdeleshed også på studieturene. Der er nemlig mere rejseaktivitet på denne studieretning end på de øvrige. Vi rejser i både 2.g og 3.g, og den ene tur vil gå til

Samarbejdet mellem de to studieretningsfag kan fx indeholde ekskursioner til for-

en oversøisk destination, fx USA.

skellige organisationer og politiske partier, feltstudier i relevante byområder, besøg på ambassader og virksomheder.

Vi har ekstra fokus på internationale forhold – både i den daglige undervisning og blive arbejdet projektorienteret, og du vil få mulighed for på første hånd at under-

England.

søge og dokumentere den virkelighed, du møder undervejs på dine rejser.

VALGFAG:

VALGFAG:

1 naturvidenskabeligt valgfag (B) + 1 valgfag (valgfrit niveau) + 1 valgfag (C)

1 naturvidenskabeligt valgfag (B) + 1 valgfag (valgfrit niveau) + 1 valgfag (C)

STX

STX

på de ekskursioner og studieture, som er forbundet med studieretningen. Der vil Studieturen i 2.g går typisk til enten engelsksprogede Malta eller til en større by i


.51

.52

08. Samfundsvidenskab

09. Sprog

SAMFUNDSFAG A MATEMATIK A

ENGELSK A ITALIENSK A* LATIN C

Hvorfor er der forskel på, hvilke partier mænd og kvinder stemmer på?

Hvorfor er engelsk blevet verdens vigtigste kommunikationssprog?

Er der sammenhæng mellem typen af straf, forbryderens alder og

Hvorfor spiller de sociale medier så stor en rolle i amerikansk og italiensk politik?

tilbagefald efter løsladelse?

Hvordan kan det være, at ca. 60% af alle engelske ord stammer fra latin?

Kan man skabe vækst alene ved at bygge broer?

Denne studieretning er for dig, der gerne vil arbejde med, hvordan samfundsfag-

Hvis du elsker at beskæftige dig med sprog og kultur, så er denne studieretning

lige problemstillinger kan understøttes af matematiske undersøgelser. Den fag-

noget for dig. Du lærer et nyt og spændende sprog, italiensk, og får mulighed for at

lige dybde med matematik på A-niveau giver mulighed for at arbejde med mere

styrke dine engelskkundskaber betydeligt. De tre studieretningsfag giver dig indsigt

komplicerede samfundsfaglige emner, fx når vi arbejder med avanceret statistik,

i Europas og i de engelsksprogede landes kulturelle og historiske forhold. Du vil få

beregner virksomheds- og samfundsøkonomi, opstiller hypoteser om eksempelvis

sproglige kompetencer og kulturel viden, der giver dig de bedste forudsætninger

kønnenes fordeling i forskellige vælgergrupper eller undersøger den politiske brug

for at begå dig internationalt i en globaliseret og mediestyret verden.

og misbrug af tal og statistik. Vi bearbejder andres undersøgelser, og vi indsamler selv data, opstiller modeller, drager konklusioner og formidler vores viden til forskel-

Der vil i undervisningen være fokus på forskellige tværfaglige emner, fx magt og

lige målgrupper.

medier i Italien, indvandring, sport og organiseret kriminalitet i USA og i Italien. Du skal have italiensk og engelsk i tre år og latin i et år. Latin styrker dine gramma-

Du vil komme til at arbejde med både dansk og international politik og globale

tiske og generelle sproglige kompetencer og giver dig et indblik i den romerske

forhold. Der er mange muligheder for at se nærmere på virkelighedens samfunds-

litteratur og kunst, der er fundamentet for den europæiske kulturhistorie.

mæssige udfordringer, fx når vi tager på ekskursion til Nationalbanken eller rejser til Bruxelles på studietur for at se nærmere på europæisk økonomi og politik.

Studieturen i 2.g går til et af de lande, hvor sprogene tales. Det kan fx være som udveksling med et af vores italienske venskabsgymnasier i Rom, Salerno, Trento

VALGFAG:

VALGFAG:

1 naturvidenskabeligt valgfag (B) + 1 valgfag (valgfrit niveau) + 1 valgfag (C)

1 valgfag (A/B) + 1 valgfag (B) + 1 valgfag (C)

*Himmelev Gymnasium er det eneste gymnasium i Roskilde, der tilbyder italiensk.

STX

STX

eller Trieste.


.53

.54

10. Sprog

11. Sprog

ENGELSK A SPANSK A LATIN C • •

Vil du arbejde med blogindlæg, avisartikler og nyhedsfeeds på to af verdens

Hvordan fremstilles franskmænd og englændere i forskellige medier?

mest talte sprog?

Hvilke hemmeligheder gemmer sig i den franske kultur?

Vil du møde og lære om mennesker og kulturer fra den spansk- og engelsk-

Hvorfor er opbakningen til EU forskellig i Frankrig, England og Danmark?

talende verden? •

ENGELSK A FRANSK A SAMFUNDSFAG B

Vil du styrke dine forudsætninger for at kommunikere med mennesker fra flere verdensdele med vidt forskellige livsgrundlag? Denne studieretning er for dig, der gerne vil blive bedre til verdens smukkeste sprog, fransk, og samtidig ønsker at blive endnu bedre til verdenssproget engelsk.

Denne studieretning er for dig, der gerne vil lære spansk og samtidig arbejde

Både kulturelt og historisk har Frankrig og England påvirket hinanden - der er

videre med engelsk på et højt niveau. Du vil komme til at arbejde med emner, som

derfor adskillige muligheder for fagligt samarbejde i studieretningen. Du kommer

tager afsæt i sprog, kultur og historie. Brugen af moderne medier er en naturlig del

til at arbejde med kultur og samfundsforhold fx når vi sammenligner livet i Paris

af undervisningen til fx at belyse emner som indvandringen i USA, narkokrigen i

med livet i London, når vi undersøger forholdet mellem USA og England efter Brexit

Mexico og Colombia eller fodboldens betydning for identiteten i England, Spanien

eller arbejder med fransk, engelsk og dansk litteratur – både ældre og nyere. Din

og Latinamerika. Du vil lære om andre måder at leve på og få indblik i de kulturelle

sprogforståelse styrkes gennem litteraturen, men også når du ser udenlandske film,

forskelle.

eller når du læser franske og engelske aviser og blade. Din udtale forbedres, når du optager, redigerer og poster små videoer af dig selv og dine klassekammerater.

Du skal have spansk og engelsk i tre år og latin i et år. Latin styrker dine grammatiske og generelle sproglige kompetencer og giver dig et indblik i den romerske

Vi tager på ekskursioner til fx Det franske Institut i København og besøger ambassa-

litteratur og kunst, der er fundamentet for den europæiske kulturhistorie.

der og franske virksomheder. Og studieturen i 2.g? Den går gerne til Frankrig, hvor

Studieturen i 2.g kan fx gå til Sevilla i Sydspanien, hvor du får mulighed for at

du kan få testet dine sproglige færdigheder, når du køber ind på det lokale marked.

VALGFAG:

VALGFAG:

1 valgfag (A/B) + 1 valgfag (B) + 1 valgfag (C)

1 naturvidenskabeligt valgfag (B) + 1 valgfag (B/C) + valgfag (valgfrit niveau)

STX

STX

komme helt tæt på spansk kultur og bruge sproget i praksis.


.55

.56

12. Sprog

13. Kunst

ENGELSK A TYSK A SAMFUNDSFAG B

MUSIK A ENGELSK A

Hvorfor er vi i Danmark så vilde med det farverige og punkede kulturmekka Berlin?

Fortjente Bob Dylan at vinde Nobelprisen i litteratur?

Hvilken sammenhæng er der mellem fake news og opbakningen til det tyske

Hvilke samfundsnormer afspejles i amerikanske hiphop-musikvideoer?

indvandrerkritiske parti AfD?

Hvilken rolle spillede musikken i borgerrettighedskampen i USA i 1960erne?

Hvordan fremstilles Brexit og konsekvenserne heraf i de europæiske medier?

Engelsk er det vigtigste internationale sprog i den globaliserede verden, og tysk er

Denne studieretning er for dig, der elsker musik og samtidig gerne vil arbejde

vores vigtigste nabosprog. Begge sprog er stærkt efterspurgte i erhvervslivet. Du vil

videre med engelsk på et højt fagligt niveau. Begge fag arbejder meget varieret,

få et solidt fundament for internationale udfoldelser med fokus på kommunikation

og du vil komme til at være både teoretisk og praktisk. Du får en bred viden om

og sprogbevidsthed, og du vil måske endda opnå en større forståelse af, hvem du

USA, Storbritannien og andre dele af den engelsktalende verden fx Indien, Austra-

selv er gennem mødet med to store landes spændende kultur og historie.

lien og Sydafrika bl.a. gennem medieanalyser og musikvideoer. Du vil blive en del af Himmelev Gymnasiums aktive musikliv, for vi laver selvfølgelig både forårskon-

Fra fredsskaberen Willy Brandt til den fortsat aktuelle ÜberMutti Angela Merkel. Fra

cert og optræder ved de store begivenheder på skolen.

Alexanderplatz til Reichstag. Tyskfaget udvikler sig stadig fra sine rødder, som vi ser dem hos Goethe, Kant og Brecht, til de hektiske beats fra en af Europas vigtigste

Vi tager ud af huset og deltager i forskellige musik- og teaterbegivenheder, og så

metropoler; Berlin.

er der også en særlig musikhyttetur på programmet, hvor vi under lidt mere uformelle former kan fokusere på et særligt emne. Det er ikke en forudsætning, at du

Vi tager ofte på en ekstra lille studietur til fx Berlin eller Lübeck i 3.g – ud over den

kan synge og spille i forvejen, men det er selvfølgelig en fordel.

VALGFAG:

VALGFAG:

1 naturvidenskabeligt valgfag (B) + 1 valgfag (B/C) + valgfag (valgfrit niveau)

1 naturvidenskabeligt valgfag (B) + 1 valgfag (valgfrit niveau) + 1 valgfag (C)

STX

STX

almindelige studietur i 2.g.


A: Matematik B – Erhvervsøkonomi C

HF – BUSINESS

Hvorfor er Nike Air dyrere end andre sneakers?

Hvad skal der til for, at en virksomhed kan få succes?

Hvorfor er det vigtigt, at virksomheder er i stand til at brande sig selv

FAGPAKKER

.57

og kommunikere i øjenhøjde med deres kunder?

Med denne fagpakke kommer du til at arbejde med virksomheder og erhvervsliv, og hvordan der fx er sammenhæng mellem køn og forbrugsvaner. Vi fokuserer på, hvordan virksomhederne finder deres kunder via målgruppeanalyser og branding. Vi analyserer eksisterende virksomheder, og vi undersøger, hvordan man kan starte sin egen. Viden om virksomhederne formidles gennem små dokumentarfilm, artikler, diskussioner, podcasts mm. Vi tager på virksomhedsbesøg for at se, hvordan teorierne fra timerne bliver brugt i den virkelige verden, og hvordan aktuelle nyheder fra hele verden påvirker de enkelte virksomheders fremtid. Fagpakken HF-Business giver adgang til alle professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne. Med denne fagpakke kan du for eksempel komme ind på professionsuddannelser som Økonomi og informationsteknologi eller Value Chain Management.

VALGFAG:

HF

HF

1 valgfag (B)


.59

.60

B: Idræt B – Psykologi C

C: Biologi B – Psykologi C

HF – UNIFORM

Er du en god kommunikator?

Hvordan påvirker træning dit liv?

Hvordan skitseres idrættens værdier i medierne?

HF – SUNDHED

Har du lyst til at arbejde inden for sundhedsområdet som fx fysioterapeut, sygeplejerske eller pædagog?

Er du interesseret i emner som sund kost, miljø, stress og andre livsstilssygdomme?

Vil du vide mere om genetikkens betydning for din sundhed?

I denne fagpakke er kropskultur, sundhed, samarbejde og præstation centrale

I denne fagpakke er der fokus på dig – fra det enkelte molekyle til dit sociale liv i

omdrejningspunkter. Du vil få indblik i og erfaring med forskellige træningsformer

hverdagen. Vi undersøger, hvilken betydning den biologiske arv og miljøet har for

af både krop og psyke.

mulighederne og vilkårene i dit liv.

Du vil skulle argumentere og kommunikere i egne medieprodukter om temaer som

Vi arbejder med andres formidlingsprodukter som fx Sundhedsstyrelsens kampagner

konflikter, identitet og stress. Det kan fx være gennem en podcast om træningens

og livsstilsblogs. Du kommer også til at lave dine egne medieproduktioner, når du

effekter på krop og psyke relateret til forskellige målgrupper. Praktisk og teoretisk

arbejder med faglig formidling. Det kunne fx være en lommefilm eller podcast om

vil du blive udfordret i samarbejde og teambuilding. Vi dekonstruerer og analyserer

forholdet mellem livsstil, stress og sundhed.

aktuelle nyheder og skaber, hvis muligt, modsvar. Selvmonitorering, podcasts, blogs og anden mediekommunikation indgår naturligt i fagpakken.

Vi har mange muligheder for feltarbejde og ekskursioner og laver fx adfærdsundersøgelser i Zoologisk Have, besøger virksomheder i medicinalindustrien eller udfører

Vi tager ud af huset på aktive besøg på fx en idrætshøjskole, og vi ser nærmere på

trivselsmålinger af en specifik målgruppe.

testcentre og analyser på hospitaler. Fagpakken HF-Sundhed giver adgang til alle professionsbachelor- og Fagpakken HF-Uniform giver adgang til alle professionsbachelor- og erhvervsaka-

erhvervsakademiuddannelserne. Det kunne fx være tandplejer, laborant eller

demiuddannelserne. Det kunne fx være Sundhed og ernæring eller Bioanalytiker,

farmakonom, og du kan blive folkeskolelærer eller sygeplejerske.

VALGFAG:

VALGFAG:

1 valgfag (B)

1 valgfag (B)

HF

HF

eller du kan søge ind som betjent eller sygeplejerske.


.61

.62

D: Matematik B – Samfundsfag B

E: Engelsk A – Samfundsfag B – Biologi B – Matematik B

HF – SAMFUND

HF – UNIVERSITET

Er ”fake news” et demokratisk problem?

Interesserer du dig for, hvad der sker rundt omkring i verden?

Er der sammenhæng mellem varerne i vores indkøbskurv og vores uddannelsesniveau?

Drømmer du om at læse videre på universitetet?

Hvorfor skal man være kritisk over for meningsmålinger?

Har du flair for engelsk?

Med denne fagpakke kommer du til at arbejde med forskellige samfundsforhold,

Universitetsfagpakken er for dig, der overvejer at læse videre på en lang videre-

globalisering og meget andet. Vi undersøger fx, om mediernes billede af kvinder,

gående uddannelse. Du får et ekstra fag på A-niveau i forhold til de andre fagpakker

indvandring og ghettoområder holder stik, om der er sammenhæng mellem social-

og skal også regne med at have flere timer på skemaet.

klasse og karaktergennemsnit, og om ulighed skaber arbejdspladser. Du vil komme til at arbejde med både danske og især også amerikanske og britiske Du kommer til at lave spørgeskemaundersøgelser, interviewe folk på gaden og

samfundsforhold. Det kunne fx være i temaer om det amerikanske præsidentvalg,

arbejde videre med eksisterende målinger. Du indsamler data – og ”får tallene til

borgerrettigheder, globalisering eller velfærdsstatens udfordringer i EU. Du vil få

at tale”. Du lærer at gennemskue meningsmålinger og at analysere artikler med

erfaring med mange forskellige slags arbejdsformer – både i laboratoriet, i klasse-

politisk indhold.

værelset og ude i virkeligheden, når vi laver målinger i biologi, spørgeskemaundersøgelser i samfundsfag eller besøger den amerikanske ambassade i engelsk.

Vi tager på ekskursioner og besøger fx meningsmålingsinstituttet Voxmeter eller

Vi arbejder både med teori og praksis, og du vil blive god til selv at producere tek-

dagblade for at lære, hvordan de vinkler deres historier.

ster og rapporter samt lave faglige præsentationer og oplæg.

Fagpakken HF-Samfund giver adgang til alle professionsbachelor- og erhvervsaka-

Fagpakken HF-Universitet giver adgang til en række universitetsuddannelser som

demiuddannelser. Med denne fagpakke kan du for eksempel komme på erhvervs-

antropologi og erhvervsøkonomi, HA. Samt til alle professionsbachelor- og er-

akademiuddannelserne Finansøkonom eller Financial Controller og professionsba-

hvervsakademiuddannelserne.

VALGFAG:

VALGFAG:

1 valgfag (B/C)

Der er ingen valgfag i denne fagpakke.

HF

HF

cheloruddannelsen i Kommunikation.


.63

.64

OBLIGATORISKE

FAG

STX:

Dansk A Historie A Engelsk B Matematik B 1 naturvidenskabeligt fag på B-niveau 2. fremmedsprog på mindst B-niveau Idræt C Fysik C Religion C

HF:

Dansk A

Samfundsfag C

Engelsk B

Oldtidskundskab C

Matematik C

Kunstnerisk fag C

Idræt eller kunstnerisk fag C

2 naturvidenskabelige fag på C-niveau (ud over fysik)

Kultur- og samfundsfaggruppe (KS) - Historie, Religion og Samfundsfag

Almen Sprogforståelse (AP)

Naturvidenskabelig faggruppe (NF) - Biologi, Kemi og Geografi

Naturvidenskabeligt grundforløb (NV)

A-NIVEAU:

B-NIVEAU:

C-NIVEAU:

Biologi

Billedkunst

Astronomi

Engelsk

Biologi

Billedkunst

Fransk

Dramatik

Biologi

Fysik

Fransk

Dramatik

Italiensk

Fysik

Erhvervsøkonomi

Kemi

Idræt

Filosofi

Matematik

Kemi

Fransk

Musik

Latin

Informatik

Samfundsfag

Mediefag

Innovation

Spansk

Matematik

Kemi

Tysk

Musik

Latin

Naturgeografi

Mediefag

Psykologi

Musik

Religion

Naturgeografi

Samfundsfag

Psykologi

Tysk

Retorik Tysk

VALGFAG


5

gode grunde til, at du skal gå på Himmelev Gymnasium:

Vi er det hyggeligste gymnasium i byen! Færre elever er lig med et stærkere fællesskab

Vi har nogle fantastiske sociale arrangementer, der samler folk på tværs af klasser og årgange

Vi har et socialt miljø med plads til alle – uanset hvem du er, og hvordan du ser ud

Vi har et elevråd, hvis stemme bliver taget alvorligt

Vi lærer at gennemskue virkeligheden, formidle vores viden og arbejde med moderne medier

Vi glæder os til at møde dig og byde dig velkommen i Himmelev-familien. Kærlig hilsen Elevrådet

Rektor Johnny Vinkel (hgjv@himgym.dk) Vicerektor Pernille Slot Hansen (hgph@himgym.dk) Uddannelsesledere Jacob Lindgaard Nielsen (hgjni@himgym.dk) Marianne Agentoft (hgma@himgym.dk) Kommunikationskoordinator Louise Ravn (hglr@himgym.dk) Studievejledere Christina Vedel (hgcv@himgym.dk) Lea Lou (hgll@himgym.dk) Michael Rasmussen (hgmr@himgym.dk) Hanne Strømgaard Knudsen (hghk@himgym.dk) Talentkoordinator Christian Halvgaard (hgch@himgym.dk) Team Danmark-koordinator Michael Rasmussen (hgmr@himgym.dk) International koordinator Rune Garbers (hgrg@himgym.dk) Læsevejledere Charlotte Øland (hgcoe@himgym.dk) Jette Andersen (hgjea@himgym.dk)

Himmelev Gymnasium Herregårdsvej 30 4000 Roskilde Tlf. 46 75 74 44 himgym@himgym.dk

Profile for Himmelev Gymnasium

Himmelev Gymnasiums Åbent Hus 2021 Magasin  

I Himmelev Gymnasiums Åbent Hus Magasin kan du læse om et gymnasium med rar, næsten familiær stemning. Byens bedste fester, fredagsbar, Blue...

Himmelev Gymnasiums Åbent Hus 2021 Magasin  

I Himmelev Gymnasiums Åbent Hus Magasin kan du læse om et gymnasium med rar, næsten familiær stemning. Byens bedste fester, fredagsbar, Blue...

Advertisement