Page 1

VOORJAAR 2014

11e jaargang nr. 42

=>AA:<:GH7:G<

Kom in de kas. Leuke en leerzame ‘Open Dag’ bij telers in Bergschenhoek Biologische wijn brengt het paard terug in de wijngaard Ontmoet Karel van Veen meesterschilder van prominenten Shen Yun puur Chinese cultuur in wervelende dansvoorstelling Doodskist.nl de innovatieve ideeën van AkidiA Opmars SUV‘s niet te stuiten Jaguar en Mercedes haken in Huwelijk of partnerschap Hoe zit dat met de belasting?

Kom in de kas in Bergschenhoek... Verschijnt in: Blijdorp, Hillegersberg, Kralingen, Lansingerland, (Bergschenhoek, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs) Nesselande, Nieuw Terbregge, Ommoord, Overschie, Prinsenland, Schiebroek, ‘s Gravenland en Zevenkamp


5 11 9 13

In dit nummer

14

5 - 7 ‘Kom in de kas’ in Bergschenhoek. Leerzaam én leuk. 8 - 9 Het paard terug in de wijngaard. Biodynamie, magie of wetenschap. 10 Treuren, meer dan 100 jaar wild en gevogelte. 10 Cesar therapie, verbindt lichaam en geest. 11 Karel van Veen, bekende onbekende kunstenaar. 14 - 15 Innovatief de crisis door met massief hout 17 Oh god, oh god, oh god!; Een droom die uitkomt. 18 - 19 Autobedrijf M. de Koning 50 jaar!

21 Hillegersberg

Rubrieken 12 - 13 Uittips, bijzondere voorstellingen in het theater 21 Autonieuws in de rubriek ‘Lifestyle on wheels’ 22 ‘De voorwaarden’ en de belasting in financiële rubriek

Bent u ook al geprikt door muggen? Nou mijn vrouw wel hoor. Aan het begin van deze maand hoorde ik haar al klagen. Het is natuurlijk helemaal niet zo verwonderlijk. Er is nauwelijks sprake van nachtvorst geweest deze winter en in onze waterrijke omgeving kun je er dus op wachten dat muggen zich al snel mobiliseren en in de aanval gaan. Zodra het zonnetje wat hoger klimt, zie je ze al dansen. Hopelijk is het een voorbode van een mooie zomer. Van mijn zus in Kijkduin ontving ik eind februari al een foto van een Dagpauwoog. Een vlinder die normaliter nog even op zich laat wachten. Alles wijst er op dat de lente in aantocht is en dat we geen winter meer hoeven te verwachten.

C O L O F O N Verschijningsfrequentie 4x per jaar: Maart, Juni, September, December Productie / Uitgave Aleman Reclame Adviesbureau Veldkersweg 39, 3053 JR Rotterdam T. (010) 243 92 55, F. (010) 243 92 57 Redactie Aleman Reclame Adviesbureau, E.: redactie@hillegersberg-lifestyle.nl Hoofdredactie Sijmen Aleman

www.hillegersberg-lifestyle.nl

Telers van kasproducten hebben daar niet zoveel mee te maken. Voor hen gaat de groei onder kunstlicht het hele jaar door en er wordt heel wat afgekweekt in onze regio. In het weekend van 5 en 6 april kunt het tijdens het evenement ‘Kom in de kas’ met eigen ogen gaan bekijken. En vergeet vooral uw kinderen of kleinkinderen niet mee te nemen, want dan zien ze dat paprika’s niet vanzelfsprekend uit een zakje komen. Dit jaar is Bergschenhoek ook van de partij en daarom geven wij in deze uitgave alvast een voorproefje. Om te beginnen met een fraaie foto op de cover. Hij is genomen in de orchideeën kwekerij van Wim Bos. Maak er gerust een gezellige dag van want er valt veel te zien en te leren.

Bladmanagement / Traffic Aleman Reclame Adviesbureau E-mail: info@hillegersberg-lifestyle.nl Advertentie exploitatie / Marketing Aleman Producties Telefoon (010) 243 01 33 E-mail: info@hillegersberg-lifestyle.nl Medewerkenden aan dit blad Fred Torn, Marcel Eilers, Willem Rietdijk Druk Habo Da Costa bv, Vianen Verspreiding Quattro Advies, Barendrecht Bel voor klachten over de bezorging naar tel.nr 0180 - 654700 (€0,10 p/m)

Postverzending o.a. leestafelexemplaren. AVB DM Service, Krimpen a/d IJssel Verspreidingsgebied Selectief huis-aan-huis in Hillegersberg-Schiebroek, Nieuw Terbregge, Bergschenhoek, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs, Rotterdam-Blijdorp en Kralingen-Oost, Rotterdam-Ommoord, Rotterdam-Zevenkamp, RotterdamOverschie, Rotterdam’s-Gravenland, Rotterdam-Prinsenland en Nesselande. Tevens is Hillegersberg Lifestyle te vinden op leestafels en wordt een aantal exemplaren exclusief per post verstuurd aan verenigings­besturen en beleidsmakers.

Tekst: Sijmen Aleman

Verder vertellen we u alles over biologische wijn, de vergeten Rotterdamse kunstenaar Karel van Veen en brengen we het succesverhaal van twee jonge Hillegersbergse ondernemers, die maling hebben aan de crisis omdat ze gewoon heel innovatief bezig zijn. Ook zijn er weer mooie theatertips en nieuws over de onstuitbare opmars van de SUV’s. Financieel gezien heeft Fred Torn zich met z’n column belastingtechnisch verdiept in de Huwelijkse- en partnerschapverbintenis.

Abonnementenservice Belangstellenden voor ’Hillegersberg Lifestyle’ die een ja/nee-sticker voor reclame op de brievenbus hebben of die buiten het aangegeven verspreidings­ gebied wonen, kunnen zich een jaar abonneren op dit magazine door € 15,00 over te maken op rek.nr. NL25 INGB 0661 1602 03 t.n.v. Aleman Reclame Adviesbureau te Rotterdam; onder vermelding van ’Hillegersberg Lifestyle’ en het afleveradres. Financiële giften die continuering van dit gratis magazine ondersteunen kunnen eveneens op dit rekeningnummer worden gestort.

Veel leesplezier en een zonnig voorjaar toegewenst.

Voor informatie: Bel (010) 243 01 33 of mail naar: info@hillegersberg-lifestyle.nl. Alle rechten voorbehouden. De redactie is niet aansprakelijk voor gegevens door derden verstrekt. Niets uit deze uitgaven mag worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Extra exemplaren? Magazine niet ontvangen? Benzinestation Weissenbruch verstrekt u graag een gratis exemplaar. Let wel op de verschijningsdatum.

Lifestyle

Voorwoord


Feijenoord eieren groot en klein

E

AKKERIJ CHOCOLA ETB TE K N RI BA

$ERGSCHENHOEK 5 april van 10 tot 17 uur WWW.SMAKELIJKBANKET.NL

www.komindekas.nl Advertenties


Ontdek waar onze groenten, planten en bloemen vandaan komen

‘Kom in de kas’ leerzaam én leuk “Tuinders tonen graag hoe zij met hun teelt omgaan. Voor het eerst in 37 jaar kan dat nu ook in Bergschenhoek.” Als voorzitter van het lokale organisatiecomité is Arjan van der Spek druk met de realisatie van het landelijke glastuinbouwevenement ‘Kom in de Kas’. “Op 5 april aanstaande stellen elf telers uit Bergschenhoek hun bedrijven open voor het publiek. Met liefde laten wij zien waarom de Nederlandse glastuinbouw tot de wereldtop behoort en één van de belangrijkste economische pijlers is.” Natuurlijke vijanden spelen, zowel in de de groenten- als de sierteelt, ook een hoofdrol bij de bestrijding van schadelijke beestjes, zoals roofmijten, galmuggen en sluipwespen tegen spint, luizen, trips en witte vlieg; schoon en veilig, zonder kans op chemische resten.

Schone teelt Kassen bezoeken is volgens Van der Spek leerzaam én leuk: “Onder het motto ‘In de kas kan alles’ demonstreren wij hoe moderne tuinders omgaan met milieu, energie en productveiligheid. Zo weet lang niet iedereen dat de Nederlandse glastuinbouw voorop loopt met geavanceerde teelttechnieken, zoals biologische gewasbescherming, waardoor onze producten schoner en dus veiliger zijn dan overeenkomstige teelten uit ZuidEuropa of Afrika. In tegenstelling tot veel landen is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in Nederland aan strenge regels gebonden. Daarom zijn wij gespecialiseerd in schone teelt. Wij hebben de kennis naast de deur.

Niet voor niets is het in Berkel Rodenrijs gevestigde Koppert Biological Systems wereldleider op het gebied van biologische teeltsystemen.”

Beestjes Biologische teeltsystemen maken gebruik van de natuur. Net als in het wild worden ook de planten in de kassen door hommels bestoven. Een leuk gezicht. Op jacht naar nectar en stuifmeel vliegen de nijvere beestjes van bloem tot bloem en zorgen en passant voor de bevruchting van tomaten, aubergines, paprika’s en tal van andere gewassen. Een enorme tijd- en kostenbesparing. Tot 1987 verrichtte de tuinder dit karweitje handmatig.

Tekst en foto’s: Marcel Eilers

Volgens sommigen is glastuinbouw een energieverlindende bedrijftak. Wie regelmatig ‘s avonds over de N209 langs Bergschenhoek, Berkel en Blijswijk rijdt, kent de helverlichte kassen waar met verwarming en groeilampen ook in de winter zomerse gewassen worden geteeld. Van der Spek lacht. Sinds hij in 2006 stopte als paprikateler concentreert hij zich volledig op de energiehandel, zowel inkoop als verkoop. “Tuinders zijn steeds vaker ook energieproducent. Natuurlijk vergen verwarming en licht energie, vooral in de winter. Een optimale teelt vereist CO2 ofwel kooldioxide. Gas dat vrijkomt bij de verbranding van aardgas. Teeltbedrijven beschikken daarom over kleine gasgestookte energiefabriekjes. Ze produceren hun eigen stroom en pompen het CO2 de kassen in. De overtollig opgewekte stroom gaat naar het stroomnet. Bij voorkeur tegen een gezonde winst.”

 Lifestyle

Energiefabriekjes

Hillegersberg

Kom in de Kas’ vormt al tientallen jaren een leuk dagje uit, compleet met hapjes, drankjes, springkussens, demonstraties, proeverijen en andere belevingen. Zeker voor gezinnen is het een ideale kans de kinderen te laten zien waar ons voedsel en onze kamerplanten en bloemen vandaan komen. In de kassen staan medewerkers klaar om van alles over de teelt te vertellen. Maak kennis met diverse groenten, planten en bloemensoorten en vergaap je aan de kleurenzee van een kas in bloei.


Rien Bezooijen

Een slager met passie voor vlees

Lekker eten heeft alles te maken met wat onze ogen, neus en mond waarnemen. Deze belevingen worden bepaald door beeld, geur en smaak. Sensaties die samen vormen wat we omschrijven als “lekker”. Rien Bezooijen en zijn medewerkers bieden u het hele jaar door ambachtelijke producten met een hoog niveau in smaakbeleving. Naast de hamspecialiteiten van het Ibéricovarken bent u hier ook aan het juiste adres voor Ibérico Filet Racks, de Lomo en de Ibérico Medaillons, heerlijk ook voor op de barbecue! Evenals de Chorizo worstjes, perfect van smaak!

Tijd om gezellig samen te eten; o.a. lamsvlees. Bij wie kunt u dan het beste te raden gaan? Bij slagerij van het jaar 2009/2010. Voor heerlijke rundvleesspecialiteiten laat u zich door Rien Bezooijen verrassen! Zo biedt het Aberdeen-Angus rund een uitzonderlijk hoge vleeskwaliteit en levert, zowel van de lende als de Rib Eye, de perfecte steak. Specialiteitenslager Rien Bezooijen biedt niet alleen het lekkerste vlees, maar ook een geweldig assortiment gastronomische kant-en-klaar maaltijden, soepen, salades, complete schotels, pasta’s, verse stamppotten… teveel om op te noemen. Vers uit de pan en met liefde bereid.

Nice to meet you, meat to please you! Adres Samuel Esmeijerplein 35 3067 AP Rotterdam 010 420 87 87 www.slagerijrienbezooijen.nlMBO & HBO

Versneld en begeleid

9V[[LYKHT(TZ[LYKHTLU,PUKOV]LU

Advertenties

Openingstijden: ma 10.00 - 18.00 uur di-do 08.30 - 18.00 uur vr 08.00 - 20.00 uur za 08.00 - 17.00 uur


Deelnemers ‘Kom in de kas in Bergschenhoek’ uitgelicht

Danny van der Spek Paprika’s “Laat de mensen zelf maar eens komen kijken hoe mooi onze paprika’s erbij staan.” Danny van der Spek teelt oranje paprika’s. “Rode, groene en gele paprika’s kennen de meesten wel. Oranje paprika’s zijn minder bekend. Twintig jaar geleden zijn we begonnen met Jumbo als belangrijkste afnemer. Inmiddels liggen onze paprika’s ook in winkels in Amerika, Japan en Zwitserland.”

Demonstratie Ook Van der Spek maakt gebruik van biologische gewasbescherming. Tijdens ‘Kom in de kas’ geven medewerkers van Koppert Biological Systems een permanente demonstratie van bovengrondse gewasbescherming met insecten en ondergrondse bescherming van de wortels via goedgezinde schimmels.

Smaakbeleving Tijdens ‘Kom in de kas’ vormt de paprikateelt één van de belangrijkste belevenissen. Bezoekers mogen zonder al te veel beperkingen rondsnuffelen. Dat kan niet met ieder gewas. In tegenstelling tot bijvoorbeeld tomaten zijn paprika’s nauwelijks gevoelig voor eventuele besmettingen.”

Paprika’s zijn bedoeld om te eten. Dus smaak is belangrijk. “Tijdens ‘Kom in de kas’ staat hier ook een smaakteam van universiteit Wageningen UR”, vertelt Van der Spek. “Zij doen permanent onderzoek naar smaakbeleving, bijvoorbeeld door bezoekers te laten proeven van nieuwe paprikaen tomatensoorten.” Hillegersberg

Special Orchids Snijorchideeën

Trouwen en rouwen De uit de Himalaya afkomstige snijcymbidium wordt vooral in verband gebracht met trouwen, rouwen rm party’s.Bos knikt: “Cybidiums zijn klassieke maar toch ook sjieke bloemen. Bloemisten werken er graag mee, onder meer omdat ze een veel langer ‘vaasleven’ hebben dan de gemiddelde bloem.” Imponeren Snijorchideeën horen bij een luxe die niet iedereen zich wil en kan veroorloven. Niet voor niets exporteert Special Orchids veel naar kapitalistische ‘hotspots’, zoals Dubai en Las Vegas, maar ook Russen tonen zich een gretig afnemer. “Voor sommigen is het een bloem om mee te imponeren. Neem bijvoorbeeld internationale vrouwendag op 8 maart. Veel Russische mannen geven vrouwlief dan graag een orchidee.”

Lifestyle

Ook bij Special Orchids Snijorchideeën is het publiek tot diep in de kas welkom. “Juist in april staan er veel planten in volle bloei”, vertelt Wim Bos. Grote delen van het 8 hectare (pakweg 16 voetbalvelden) tellende kasoppervlak vormen één grote bloemenzee. “Kunnen de mensen met eigen ogen zien dat de imposante bloemen niet uit een fabriek komen, maar door professionele kwekers worden geteeld net als gerbera’s, rozen of tomaten.”

Deelnemende bedrijven 1.  Jan Stolk - Phalaenopsis ofwel maanorchideeën 2. Gebr. Stolk - Anthurium ofwel flamingoplant 3. Leendert Moerman - Paprika 4. Emma cultures - Paprika 5. Boerderij Lansingerland Stadsboerderij 6. Danny vd Spek - Paprika 7. Aad Zuiderwijk - Gerbera 8. Gertjan vd Spek - Tomaat 9. Stofbergen - Bromelia 10. Bos Snijorchideeën Snijcymbidium 11. Jami - Tomaat Meer weten? komindekas.nl

Tekst: en foto’s: Marcel Eilers


Rubriek

Wijn Wijsheden

Het paard terug in de wijngaard!

Willem Rietdijk Wijn- en reisjournalistHeeft wijn op biologische basis gemaakt een fraaie toekomst? Het is nu nog een beetje ‘trendy’ maar een grote verandering is op komst. Steeds meer wijnboeren roepen: “Laat de natuur zijn gang maar gaan. Grijp zo min mogelijk in. Laat de bodem ‘het terroir’ maar gedijen”. De wijnboeren kunnen nu met het juiste druivenras, in een bepaald gebied met vele zonne-uren, ervoor zorgen dat een goed sap wordt geoogst om op basis van fysiologisch gerijpt fruit een mooie wijn te maken.

Dat betekent, niet teveel ploegen en rommelen in de wijngaard. Geen zware landbouwmachines, want die zorgen door hun gewicht in tonnen per wieldruk en sporen alleen maar voor ontoelaatbare bodemplakken. Dat is bij kiezel en grindbodem natuurlijk minder schadelijk, maar bij klei– en kalkbodem catastrofaal. De invloed van wormen is aanzienlijk, want daardoor ontstaat 110% waterreserve in de bodem.

In de wijngaard ziet men liever dieren dan motorvoertuigen. Zo eten ganzen slakken, en koeien zorgen voor bemesting in de winter. Dan spreken wij van puur natuur tussen de verdorde wijnranken. Gezien de stofwisseling van de koe, is dat belangrijk voor mest en voorts dragen zij bij aan koehoornpreparaten tot verbetering van de bodem. Via verneveling werkt deze methode met een preparaat als een orgaan. Micro-organismen weren bacteriën en schimmels. Daardoor zijn mineralen en voeding beschikbaar voor de plant. De bodem en de atmosfeer worden gevoeliger voor de kosmische ritmes. Bovendien helpen ze het vercomposteren van materialen in de bodem, waardoor humus ontstaat. Het bewerken van de bodem na de oogst en in de lente is cruciaal. De voeding voor

IEDERE ZONDAG GEOPEND! • • • •

PostNL balie voor alle posthandelingen Uitgebreide wenskaartenafdeling Aparte leuke en leerzame kinderhoek Iedere zondag open van 12 – 17 uur

de planten( wijnstokken) is optimaal en zorgt voor mineralen. Voeding, levenskracht en microben zijn onontbeerlijk in de biologische wijnbouw. Bloemen maar vooral kruisbloemigen kunnen gezaaid worden tussen de ranken. Er is natuurlijk geen echte wet van Meden en Perzen, maar laat de natuur maar de vrije loop. Wie er meer over wil lezen zal er wat oudere lectuur op moeten naslaan. De grondlegger is eigenlijk Rudolf Steiner ( leefde van 1861 tot 1925), die in 1924 zijn eerste boek schreef over biologische landbouw. Vervolgens Albert Howard (18731947) die een Agricultural Testament schreef. Maria Thun publiceerde in 1922 een boek over de stand van de maan en sterren, die een grote invloed hebben op de druiventeelt. De zaaikalender en wijnkalender waren geboren. Nieuwe baanbrekers zijn Francois Bouchet, Pierre Masson en Nicolas Joyce.

TUUR IJNLEC NA W K O O BIJ BRU VIND JE

www.bruna.nl Argonautenweg 5e, 3054 RP Hillegersberg, T. (010) 422 70 35

Wijnwijsheden - tekst: Willem Rietdijk • Foto: “Domaine la Chabotte” in Mondragon (Rhone)


Biodynamie, magie of wetenschap? Was in de 20 e eeuw het woord biodynamie een begrip en werd er 1% van de wijnmarkt aan biologische wijn verbouwd. Nu is dat volledig achterhaald. Nu wordt er 90% van de totale wereldproductie verbouwd in Europa. Dit aldus de enige professor in de Organische wijnbouw: Prof. Randolf Kauer. In Spanje bedraagt dat momenteel 16% en in Frankrijk is dat bijna 10% van de totale wijnproductie als we Sopexa (zie www.sopexa.nl) mogen geloven. In Italië en Duitsland is men nog nooit zo intensief bezig geweest.

En bij de laatste methode is de zuurgraad het laagst.

Waar kunnen wij die gezondere biowijnen in onze regio nu vinden? Allereerst is een kijkje Bij Hosman Vins aan te raden. Kijk op: www.hosmanvins. nl Voorts viel onze redactie op dat als je en keuze wilt maken om “biowijnen” aan te schaffen je naar de Groene Passage in Rotterdam moet gaan. Daar kan je niet alleen heerlijk lunchen en de wijnen bestellen in Restaurant Spirit, maar achterin de supermarkt bevindt zich de wijnhoek van Gimsel. Daar liggen 40 verschillende wijndomeinen op u te wachten, dat zijn weerga niet kent. Naast wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië bevinden zich er ook wijnen uit Argentinië en Chili. De fair-trade wijnen uit Zuid Afrika liggen er ook. Heel speciaal is de Nederlandse wijn van Wijnhoeve Colonjes uit Groesbeek.

Hillegersberg

Tot zowat 5 jaar terug was er een harde kern van stoïcijnse wijnbouwers die beweerde dat bio niet werkt. Nu is dat argument geheel van de baan. De modernisten doen dat nu voornamelijk om hun wijn te verbeteren. Motivatie en kennis en de bereidheid om te investeren was het credo. Resistente druivenrassen zijn te verkiezen boven gevoelige. Vooral geen bestrijdingsmiddelen en conserveringsmiddelen gebruiken.

Men heeft ontdekt dat heel wat ziekten die we vooral in Europa moesten bevechten, zoals meeldauw, voortkwam uit Amerikaanse onderstokken. Want druiven worden geënt zoals u weet. Ze werden destijds in Europa binnengehaald om de “phylloxera” te bestrijden. Ook werd het interbellum kopersulfiet in grote hoeveelheden op de wijnakker gebruikt. In de landbouw werd 1 kilo per hectare gespoten, o.a. voor de aardappelteelt, maar in de wijnbouw werd meer dan 100 kilo op een hectare gespoten. Daardoor zijn vele dode gronden ontstaan. Klassieke wijnbouwers spuiten tegenwoordig 6 kg per ha, en bio-wijnbouwers beperken zich tot 3 kg per ha omdat kopersulfaat (Cu4H2O) nog steeds het juiste medicijn is tegen meeldauw. Biologische en biodynamische bemesting zorgen ook voor minder bladvorming en daardoor komt er ook minder productie en minder alcohol in de wijn. 7 gram suiker per liter zorgt gemiddeld voor 1 graad alcohol in wijn. Bij traditionele wijnbouw in Duitsland (proefproject in Geisenheim, cijfers in 2009) had men 77,9 hl per ha. Bij biologische wijnbouw 54,2 hl en bij biodynamische wijnbouw 51,7 per ha.Oprecht proosten op de toekomst en je gezondheid, met onze biologische wijnen, bubbels en bieren. mariniersweg 9 3011 nb rotterdam

tel / 010

4047342 info@gimselrotterdam.nl

gimselrotterdam.nl

ADV_Hilligersberg-lifestyle.indd 1

27-02-14 17:43

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur. Grote voorjaarsproeverijen 5, 6, 12 en 13 april 2014 Kijk voor meer informatie op http://hosmanvins.nl/agenda.html

Westvest 44, Schiedam, Telefoon: (010) 426 46 72, E-mail: sales@hosmanvins.nl - www.hosmanvins.nl

Wijnwijsheden - Tekst: Willem Riertdijk

Lifestyle

supermarkt voor natuurlijke voeding & cosmetica


Wild en gevogelte in één oogopslag…

Cesar therapie verbindt lichaam en geest.

Voor wie het nog niet was opgevallen. Treuren Wild en Gevogelte, een vertrouwd beeld op de hoek van de Jonker Fransstraat, onderging een klantvriendelijke verbouwing. Sinds het afgelopen najaar maakt de winkel een meer transparante indruk en werd het oorspronkelijke gedeelde interieur verenigd tot één grote ruimte, waarbij de authentieke plafondhoogte in ere werd hersteld. Hierdoor is de efficiency sterk verbeterd en heeft de klant in één oogopslag een goede indruk van het totale assortiment wild en gevogelte (konijn, parelhoen, kwartel, eend, gans, duif) en een groot aanbod van luxe kant-en-klaar gerechten. Zo vlak voor Pasen zien we prachtige luxe scharrelkippen en kipproducten, die ook warm

Eigenlijk wilde zij fysiotherapeute worden, maar door uitloting volgde zij de studie oefentherapie Cesar en met succes. Op 18 januari jl. vierde Inge Verhoeven het 10-jarig bestaan van haar praktijk. kunnen worden meegenomen. Verder staat rond deze tijd vers lamsvlees op het menu. En al naar gelang het seizoen bereidt Rob Treuren met zijn team een groot aantal bijzondere traiteurgerechten, waaronder ‘coq au vin’, canard à l’orange, heerlijke stoofpotten, et cetera. Aan de kwaliteit en service hoeft u niet te twijfelen, want de wildhandel is al sinds 1900 en trendzettend en innovatief bedrijf dat ook levert aan gerenommeerde restaurants en volledig up-todate in deze tijd staat. Meer weten: www.treuren.nl

Al tijdens haar studie werd ze door de houding van mensen gefascineerd. Een houding laat zien hoe mensen geestelijk en lichamelijk in elkaar zitten. Of je rechtop loopt of gebogen, het zegt iets over zelfredzaamheid. Vooral jongeren kampen vaak met onzekerheid. Dat komt tot

10

Samenwerken voor een optimaal resultaat

Accountancy Fiscaal Audit

Advies Financiële administratie Salarisadministratie

Grindweg 82-88 3055 VD Rotterdam / 010 422 08 33 info@hillsadviseurs.nl / www.hillsadviseurs.nl

Advertorials

uiting in hun houding met als gevolg dat ze ook vaak het mikpunt zijn van pesterijen. Zelfvertrouwen brengt hen verder in de maatschappij. Bijvoorbeeld bij sollicitaties, presentaties of het leggen van contacten. Die eerste indruk van hoe je overkomt is doorslaggevend en krijgt meestal geen tweede kans. Met behulp van Cesar, Mensendieck en Medical Kinetics, een medische bewegingsleer, helpt Inge Verhoeven mensen grip te krijgen op hun (lichamelijke) klachten. Dat geeft hen zelfvertrouwen, zodat ze (weer) steviger en meer zelfverzekerd in het leven staan. Meer weten: www.cesarrotterdam.nl Inge Verhoeven Gezondheidscentrum Hillegersberg


Kunsthistorica Yve de Vries en Chabot Museum halen onbekende meester uit de vergetelheid

Karel van Veen de bekende onbekende Zijn staatsieportret van koningin Juliana kreeg landelijke bekendheid en ook schilderde hij portretten van vele prominenten. Toch werd de Rotterdamse kunstenaar Karel van Veen (1898–1988) nooit echt bekend. Kunsthistorica Yve de Vries besloot daarom een monografie te schrijven over zijn leven en werk. In de loop van 2014 komt het boek uit en is er van 18 mrt t/m 8 juni in het Chabotmuseum een overzichtstentoonstelling van zijn werk. ‘Ik schilder de dingen zoals ze zijn’

11 Lifestyle

Tentoonstelling Chabot Museum Het Chabot Museum wijdt dit voorjaar een tentoonstelling aan Karel van Veen. Zijn eerste solotentoonstelling in Rotterdam sinds 1924. Er zal een serie fraaie portretten te zien zijn van markante Rotterdamse prominenten. Ze vormen een erehaag voor het staatsieportret van koningin Juliana. Ook wordt vrij werk van Van Veen tentoongesteld.

Treffend tijdsbeeld van Rotterdam Toch wisten veel prominenten ook na die tijd Karel van Veen nog goed te vinden als portretschilder. Dat is niet voor niets, zo zegt Yve de Vries. “Hij gaf zijn modellen verbluffend naturel weer.” Van Veen maakte honderden portretten van hoogleraren, burgemeesters, havenbaronnen, bankdirecteuren en welgestelde

kunstenaar, ging ze op zoek naar archiefmateriaal en dook ze in het oeuvre van Van Veen. Ze startte haar zoektocht in het oude huis van de kunstenaar in de Rotterdamse wijk Kralingen. Van daaruit kwam zij in contact met allerlei mensen die de kunstenaar gekend hebben of ‘een Karel van Veen’ in de kamer hebben hangen. Het resultaat van die zoektocht is de allereerste boekpublicatie over de kunstenaar.

Hillegersberg

De Vries: “Karel van Veen was een kunstenaar die op zijn eigen manier schilderde, helemaal buiten de modieuze kunststromingen van zijn tijd. Hij maakte portretten en vrij werk. Maar de kunstenaar zocht nooit roem of erkenning. Op de vraag van een journalist naar zijn positie binnen de moderne kunst antwoordde hij: ‘Ik schilder de dingen zoals ze zijn’. Exposeren onder de noemer ‘nieuwe zakelijkheid’ of ‘realisme’ gaf Van Veen geen voldoening. Daarom stopte hij in 1950 met exposeren.” En zo verdween hij uit het gezichtsveld.

burgers, waaronder mr. Jacques Dutilh, burgemeester Pieter Oud en scheepsmagnaat Cornelis Verolme. “Met zijn portretten van al deze vooraanstaande mensen heeft Van Veen een treffend tijdsbeeld geschilderd van het gegoede Rotterdam van zijn tijd”, zo vertelde ook Coert Ebbinge Wubben, voormalig directeur van het Boijmans van Beuningen, aan de auteur van het boek.

(opnieuw) kennis te maken met het werk van Karel van Veen. Yve de Vries: “Mijn doel is om van de onbekende, een bekende meester te maken.” De kunsthistorica is ervan overtuigd dat dat gaat gebeuren. “Het gaat iets teweeg brengen, een soort ‘wow-effect’. Reken daar maar op.”

Wow-effect Zoektocht door Kralingen Voor de totstandkoming van de monografie sprak Yve de Vries met vrienden en familie van de

De tentoonstelling en het boek bieden een unieke mogelijkheid voor een groter publiek om voor het eerst sinds ruim een halve eeuw

Boek 30 x 24 cm met meer dan 550 afbeldingen Prijs 65 euro

Chabot, Natuurlijk! Het grafmonument voor Arie van Veen (1871 – 1928) Sinds een aantal jaren verlaat het Chabot Museum zijn veilige bastion om andere delen van de stad te ontdekken. Chabot, natuurlijk! draait om het beeld Moeder en Kind dat Henk Chabot in 1928 maakte als grafmonument voor Arie van Veen, vader van de schilder Karel van Veen. Het beeld staat op de begraafplaats Crooswijk en is in de loop der jaren begroeid geraakt met verschillende soorten mos die het zandsteen aanzienlijk aantasten. Restauratie van het beeld en preservatie van de zeldzame mossoorten is geen sinecure. Het project Chabot Natuurlijk! bestaat uit een tentoonstelling in het Chabot Museum en een workshopprogramma dat actief ingaat op de verbinding tussen kunst en natuur. 18 maart t/m 8 juni - Chabot Museum Rotterdam - Museumpark 11 - Rotterdam - T. 010 4363713 Tekst: Chabot Museum - Rotterdam • Foto’s: Staatsieportret Koningin Juliana (1964), Lezend jongetje (1928), Vrouw v.d.Kunstenaar (1942)


Uittips

Rubriek

Bijzondere voorstellingen... Sijmen Aleman

Pieter Derks-Van Nature

Beken Wereld d van De Draait D oo

r!

Theater aan de Schie - Schiedam Woensdag 16 april, 20.15 uur

De Doelen | Zaterdag 5 april | aanvang 20.15 uur

Van Nature is het vierde theaterprogramma van deze vaste cabaretier van DWDD. Spelend met de actualiteit is hij in topvorm.

Hoewel zij pas op haar achttiende voor het eerst een fadohuis bezocht, stelt Isabel ‘Cuca’ Roseta zonder aarzelen: ‘Ik ben geboren voor de fado’.

Meer weten: www.theateraandeschie,.nl T 010 - 2 467 467

Een krachtige voorstelling over vergankelijkheid, waarin de barokke weelde van de compositie contrasteert met een collectief gevoel van eenzaamheid.

Popmuziek en haar vak psychologie lieten de jonge zangeres altijd achter met een leegte. In fado vond zij de meest pure muziekvorm, in haar eigen woorden: ‘Zonder ruimte voor leugens’. Ze werd als fadista ontdekt door Carlos Zel, João Braga en Mário Pacheco, maar het was de Argentijnse Oscarwinnaar Gustavo Santaolalla (Bajofondo, Babel, Brokeback Mountain), die haar debuutalbum in 2011 produceerde.

Meer weten: Korzo Producties of... www.rotterdamseschouwburg.nl www.korzo.nl | T 010 411 81 10

Meer weten: Concert- en Congresgebouw De Doelen www.dedoelen.nl | T 010 - 2171717

4 Seasons van Samir Calixto te zien in Rotterdam 12

Rotterdam Rotterdamse Schouwburg do 8 mei | aanvang 20.30 Na zijn Zwaan nominatie en een overweldigende première in het CaDance festival 2013 gaat de Braziliaanse choreograaf Samir Calixto nu op tournee door Nederland met zijn veelgeprezen 4 Seasons. In 4 Seasons laat Samir Calixto zich weder-

Fadozangeres Cuca Roseta

om inspireren door een hoogtepunt uit de klassieke muziek. Twee topdansers houden zich staande op het muzikale geweld van Vivaldi´s De Vier Jaargetijden. Lente, zomer, herfst en winter passeren de revue. Ze staan symbool voor de turbulentie in de geschiedenis van onze mensheid; het ontstaan, de evolutie, het hoogtepunt en de neergang.

Water Passion after St. Mathew Wereldberoemd componist Tan Dun dirigeert eigen werk

Nederl andse PRE MIER E

De Doelen | Maandag 14 april, 20.15 uur Water Passion after St. Matthew van Tan Dun is een bijzondere theatrale productie, waarvoor een deel van het instrumentarium speciaal uit New York komt. In deze compositie verenigt Tan Dun Oost en West door gebruik te maken van diverse vocale en instrumentale stijlen.

BIijzondere voorstellingen

Met water als symbool voor vernieuwing en hergeboorte, en als cruciaal visueel element bij de uitvoering. Tan Dun dirigeert zelf. Meer weten: Concert- en Congresgebouw De Doelen www.dedoelen.nl | T 010 - 2171717


Shen Yun, een wervelende voorstelling puur traditionele Chinese cultuur. China is misschien niet de eerste natie die in je opkomt als je aan culturele diversiteit denkt, maar dat zou ze misschien wel moeten zijn. Buiten de Han die de etnische meerderheid vormen, is de rest van de Chinese bevolking samengesteld uit 55 onderscheidende minderheidsgroepen. Vele van deze etniciteiten gaan duizenden jaren terug in de tijd en bezitten onderscheidende tradities, talen, liederen en dansen. Het is in deze geest van culturele diversiteit dat Shen Yun Performing Arts dit erfgoed naar het podium brengt.

Hillegersberg

13 1313

Deze etnische dansen, die de historie van een groep, haar gebruiken en geest belichamen, zijn vaak geworteld in het dagelijks leven, seizoensfeesten en rituelen van aanbidding. Een voorbeeld van een dans die het dagelijkse leven reflecteert is Shen Yuns 2007 “Waken op Mongoolse vlakten”. In dit nummer, geïnspireerd door de vaardigheden van de Mongoolse ruiters, draven dansers over open graslanden en bewegen alsof ze galloperende paarden berijden. Deze highenergy dans is beladen met enthousiasme en weerspiegelt de nauwe band van de nomadische Mongolen met de natuur. Shen Yuns etnische dansen vallen ook op door hun kleurige kostuums. Dansers zijn versierd in traditionele kledij die de unieke aspecten van de cultuur en omgeving van de groep onthullen. Een gedenkwaardig kostuum verscheen in Shen Yuns 2010 “In een Miao dorp”.

kop tot teen. Dansen met deze uitgebreide hoofdtooien, nekbanden, armbanden en oorbellen produceert een jubelend gerinkel wat dit nummer tot een favoriet van het publiek maakt. Deze Chinese etnische en volksdansen hebben ook vele soorten rekwisieten – van Han heuptrommels tot Manchu hoge hakken en Tibetaanse kata sjaals.

In deze dans dragen de vrouwelijke artiesten de rijkelijk versierde zilveren juwelen van het Miao of Hmong volk. Voor deze groep symboliseert zilver voorspoed en gelooft men dat het de kracht bevat om kwaad uit te drijven. Traditioneel dragen Miao vrouwen tot wel 15Kg aan zilveren juwelen van

Shen Yuns 2011 “Yi Etnische dans” wordt gekenmerkt door een bijzonder onderscheidend rekwisiet – kleine ronde houten doosjes die opgewekte jonge dames in hun handen klikken en tikken, terwijl ze wervelen en ronddraaien in gesynchroniseerde dansbewegingen. Het trommelen op de doosjes creëert een ritme dat zo levendig is dat de plaatselijke bewoners zeggen dat iedereen die het hoort het niet kan weerstaan zich in de dans te vervoegen.

Elk jaar brengt Shen Yun een geheel nieuwe show met volledig originele dansen en composities. Welke etnische groepen, energieke dansen en verheffende verhalen zullen in de voorstellingen van dit jaar verschijnen? Ervaar Shen Yun op 23 of 24 april in het Lucent Danstheater te Den Haag. Voor meer info en reserveringen, bezoek http://ShenYun.com

Bijzondere voorstellingen

Lifestyle

Shen Yuns missie is het doen herleven van traditionele Chinese cultuur. Naast klassieke Chinese dans, bevatten de voorstellingen van Shen Yun elk jaar een uitgebreid scala aan Chinese etnischeen volksdansen.


Doodskist.nl onderscheidend initiatief van AkidiA

Innovatief de crisis door met... massief hout.

Bram Koppert

14

Wilde plannen “Ik vind alles goed”, merkte Bram’s schoonvader op, “jullie mogen van mij alles maken en bestellen, als het maar geen meubels zijn.” Die opmerking zetten zowel Bram als Tim aan het denken. Allerlei producten passeerden de revue: van tuinhuisjes tot tuinmeubelen tot vogelhuisjes. Plotseling werd toen het idee geboren om massief houten uitvaartkisten te gaan vervaardigen. Als er één zekerheid is in het leven dan is het wel dat we allemaal op een dag dood gaan. Dus een uitvaartkist blijft altijd een noodzakelijk kwaad. Zo gedacht zo gedaan. Het leek hun een wild plan.

Al sinds de middelbare school zijn Bram Koppert en Tim van ‘t Veer goede vrienden. Beiden groeiden op in een ondernemersfamilie en al in een vroeg stadium maakten zij samen plannen om zakelijk gezien iets te beginnen. Maar wat? Die vraag werd door geen van beiden à la minute beantwoord. Bij een bezoek echter aan het meubelfabriekje van Bram’s schoonvader in Tsjechië raakten ze allebei zo onder de indruk van het bewerken van hout en de mogelijkheden die dat bood, dat één ding voor hen vast stond. Het moest iets worden met hout. even tussen kan mengen. Daar moest je dan wel iets voor doen. En dat doen Bram en Tim dan ook. Zij deden alles zelf, bezoeken uitvaartbedrijven en presenteerden op afspraak en persoonlijk hun kisten.

Innovatie Bram en Tim noemden hun bedrijfje AkidiA, dat is het Griekse woord voor Uitvaart. Zij startten hun activiteiten op een moment dat de uitvaartbranche behoorlijk aan het veranderen was. De “persoonlijke” uitvaart, waarbij de trend werd gezet om zelf je eigen uitvaart te regisseren, was in opkomst en steeds meer mensen dachten serieus na over hun laatste wil.

Gevestigde markt De eerste kist werd een prachtige traditionele massief eikenhouten kist. Een hele mooie, een écht meubelstuk, als het ware. Want, om een plaats te kunnen veroveren in de bestaande markt moest het kwalitatief gezien vooral een mooi product zijn. Onderscheidend. Dat was in 2004, nu tien jaar geleden. Bram en Tim hadden de handen ineen geslagen en hun eerste schreden in uitvaartland gezet, ofwel de wereld van begraven en cremeren. Dat bleken overigens geen gemakkelijke stappen. De uitvaartbranche is een vrij besloten wereld en met name de fabricage van uitvaartkisten is een redelijk goed verdeelde markt, waar je je niet zomaar

Bovendien raakte de ‘baby-boom’ generatie op leeftijd en ook daardoor waren de verwachtingen in de branche hoog gespannen. We zien in die tijd dan ook veel startende uitvaartondernemers, voortgekomen uit bestaande traditionele begrafenis- en uitvaartondernemingen,die dachten een graantje mee te kunnen pikken van de te verwachten overlijdensexplosie. Maar de explosie bleef uit. De beide jonge ondernemers hebben daarom al snel door dat het veroveren van een goede plaats binnen de uitvaartmarkt, voor het zoveelste bedrijf dat kisten levert, slechts zou zijn weggelegd, als je met vernieuwende producten komt. En dat is wat AkidiA zich daarom ten doel stelt: innovatie.

De ‘Catalpa’ kist versus spaanplaat

Tim van ‘t Veer Tekst: Sijmen Aleman • Fotografie: AkidiA

De doorbraak komt min of meer in 2008. AkidiA is er aan toe om een nieuwe weg in te slaan. Aanvankelijk gestart in Dordrecht vestigt het bedrijf zich op het bedrijventerrein in Hillegersberg-Schiebroek. En juist op het moment dat ons land en de rest van Europa zich in een diepe crisis stort, neemt AkidiA voor het eerst deel aan de Uitvaartbeurs, die slechts eens in de vier jaar wordt gehouden. Hun inzending is spectaculair. Alles draait om hun “catalpa” kist. Een massief houten kist gemaakt van het hout van de Catalpa of trompetboom.


Het product is een werkelijke vernieuwing en ontketent een ware revolutie in kistenland. Een klein onderzoek van de markt had aangetoond dat de Nederlandse consument zich in de regel laat begraven of cremeren in een spaanplaten kist. Een zeer milieuonvriendelijke product als je bedenkt dat spaanplaat doordrenkt is van lijm en bij onze Oosterburen zelfs verboden is in het geval van crematies. Bovendien is spaanplaat een redelijk zwaar materiaal, wat voor de dragers van de kist een behoorlijke belasting met zich meebrengt. De “Catalpa” kist is dan ook een regelrechte concurrent van de spaanplaat kist met als voordeel dat het hout van de trompetboom ook nog eens heel erg licht is. Licht als een veertje en tevens van een houtsoort die zich vrij gemakkelijk laat kweken, omdat de Catalpa ook nog eens heel erg snel groeit. Op veel plaatsen in Oost-Europa bestaan er Catalpa kweekbossen, waar deze houtsoort een dankbaar product vormt voor de vernieuwende productlijn van AkidiA.

Een App, speciaal ontwikkeld voor de uitvaartondernemer, die voortaan zijn zware tas met collecties thuis kan laten.

Online shoppen via doodskist.nl De laatste ontwikkeling van het bedrijf, dat inmiddels een ander bedrijfspand in gebruik heeft genomen op het bedrijventerrein Schiebroek is: Doodskist.nl Handgrepen van touw en ook weer heel vernieuwend een zogenoemde strakke designkist, waarbij het deksel de kist als het ware halveert, waardoor de indruk ontstaat dat de overledene op bed ligt opgebaard. Deze kist is erg populair aan het worden en vervangt steeds vaker de zogenoemde baarplank met wade, omdat dit design ook kan worden afgesloten met een deksel.

App voor uitvaartondernemers Ook op de laatste uitvaartbeurs in 2012 komt het bedrijf, dat intussen aardig is gegroeid en zelfs een bedrijf met kisten van natuurlijke materialen heeft overgenomen, spectaculair voor de dag.

Doodskist.nl...

Dan wordt via de nog vrij jonge i-Pad een nieuwe website geïntroduceerd die het kisten-assortiment van AkidiA per kist uitgebreid laat zien door middel van animatie.

De verwachting is dat de uitvaartbranche de komende jaren steeds transparanter wordt en dat we steeds meer persoonlijk de regie in handen nemen. Daarbij zullen we zelf bepalen hoe de dag van de uitvaart er uit gaat zien en zal verlopen. AkidiA heeft hiermee alvast een begin gemaakt, Neemt u maar alvast en kijkje op Doodskist.nl

15 Lifestyle

De “Catalpa” kist is een succes en wordt al snel door collega uitvaartkisten leveranciers geïmiteerd. Dan volgen de ontwikkelingen elkaar op. AkidiA begint met het opzetten van een landelijk netwerk van depots en introduceert de ene vernieuwing na de andere binnen de redelijk traditionele uitvaartwereld. De roesjes en tierelantijntjes aan de veelal satijnen binnenbekleding van kisten wordt vervangen door een strakke katoenen variant. De uitvaartbranche kijkt er afkeurend naar. Maar, de consument denkt daar anders over en vindt het mooi. Ook komt er een fraaie uit één stuk gevormde ‘slim-line’ handgreep langs de gehele lengte van de kist.

Zelfs kan de consument via deze site worden geholpen bij het vinden van de juiste uitvaartondernemer of uitvaart verzekering. Ook vind je er tips als je al een verzekering hebt en je exact wil weten wat die verzekering inhoudt. Een totaal nieuw concept dus, dat we al lang kennen van andere producten zoals bijvoorbeeld auto’s, bedden, keukens, et cetera., waarbij fabrikanten zich direct richten tot de consument en over de dealer heen reclame maken voor hun product.

Hillegersberg

Meer vernieuwingen

Een website voor de consument waar men alles vindt over wat er zoal komt kijken bij een uitvaart en waar men ook kan winkelen langs een compleet assortiment kisten. Op die manier kan de consument zich oriënteren en naar keuze een kist uitzoeken. Vervolgens kan de gekozen kist met behulp van een winkelwagentje worden aangeschaft.


Welkom

Uniek wonen in ‘De Magistraat’

Op onze unieke locatie ’De Magistraat’ in Rotterdam zijn appartementen beschikbaar voor permanente en voor tijdelijke bewoning. Ook ouderen met een (acute) zorgbehoefte kunnen hier per direct worden opgevangen. Dit kan een uitkomst zijn bij herstel en zorg na een ziekenhuisopname, maar ook voor tijdelijke ondersteuning van de familie. WONEN

ZORG

LEVEN

‘De Magistraat’ is een schitterend monumen-

De 24-uurs zorg wordt geleverd door een vast

De bewoners genieten van de maaltijden van

taal pand in het centrum van Rotterdam met in

team van deskundige verpleegkundigen en

onze chef-kok in het eigen appartement of in de

totaal 34 riante woonzorgappartementen. Door de ruime omvang, gemiddeld 80m2, zijn de

verzorgenden.Wij bieden zorg van huishoude-

gemeenschappelijke eetkamer. Daarnaast kan

lijke hulp tot en met intensieve verpleging en

elke bewoner het wekelijkse (klassieke) concert

woningen ook zeer geschikt voor echtparen.

behandeling. Als erkend zorghotel is het ook

op locatie bijwonen en deelnemen aan andere

mogelijk om bij ons in alle rust onder profes-

activiteiten die op maat worden aangeboden.

sionele begeleiding te herstellen.

CONTACT EN INFORMATIE De Magistraat, Rotterdam | locatiemanager Theo Castrop, M +31 (0)6 101 495 34 | t.castrop@domusmagnus.com | www.domusmagnus.com.

16

Leon van der Meer is een ervaren Hoorprof voor een eerlijk advies en de beste keuze NAAR KOM AG PEN D O E Z 14 ON RIL 20 15 AP t 17:00 uur

o 9:00 t van 0 OORTESTE H TIS D

GRA VAN VIES D A EN ALISTEN SPECI IDEX N VA W

Elke donderdag inloopdag! Van 9 - 17 uur.

Audicien Leon van der Meer beschikt over de modernste apparatuur om uw gehoorverlies zorgvuldig in kaart te brengen. Aan de hand van een audiogram én uw persoonlijke wensen kiezen wij samen een geschikt hoortoestel.

Hectorstraat 11a 3054 PC, Rotterdam 010 - 418 49 95 info@minervahoortechniek.nl

Blijf DROMEN van het beste geluid... ...of probeer vrijblijvend Widex DREAM. Advertenties


Verfijnde geluidsanalyses en technieken

’n droom die uitkomt. Oh God, oh God, oh God!!! Wel honderd keer heb ik in tijdschriften en kranten gelezen dat de meeste ongelukken in en om het huis voorkomen. Altijd dacht ik: “Dat zal mij niet gebeuren.” Nou vergeet het maar.

Mijn verstand werkte gelukkig nog goed en ik besloot achterwaarts, op mijn billen, door de schuur naar de kamer te schuiven. Ik pakte de telefoon, belde de dokter en werd rustiger. De dokter zag mijn been, belde een ambulance en binnen een uur lag ik in het ziekenhuis. Foto’s werden gemaakt, ik moest die nacht blijven en de volgende dag worden geopereerd. Onder mijn knie zaten twee breuken die met twee roestvrijstalen platen en zeven schroeven aan elkaar moesten worden gezet. De breuk in mijn enkel kon in het gips. STOM, STOM, STOM !!! Toen ik in het ziekenhuis lag kwam de dominee bij me op bezoek. Een heel aardige man. Hij keek belangstellend naar mijn wonden en mijn donkerblauwe been en zei met een glimlach: “Dat is de straf van God,” Tien seconden lang bleef ik hem aanstaren. Toen mompelde ik zacht: “Ik denk dat God hier helemaal niks mee te maken heeft, het is gewoon mijn eigen stomme schuld geweest.” Weer bleef het tien seconden stil... Waarschijnlijk vond de dominee dit een zeer slechte heidense gedachte van mij. God had, volgens hem, natuurlijk MET ALLES te maken. Het gesprek ging als een nachtkaars uit. Plotseling stond de dominee op en zei wat ongemakkelijk: “Ik ga er maar weer eens vandoor.” Toen hij de ziekenhuiskamer verliet zwaaide hij vriendellijk naar me. Ik zwaaide vriendelijk terug. En zo hoort het ook. Lily Köhler. (Schrijfster van het boekje ‘De Stoel’)

met toepassing van de nieuwe A/D-converter in elke serie. De basisserie –DREAM110– wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Deze serie wordt gekenmerkt door een uitstekende geluidskwaliteit en een geluidsbewerking die bestand is tegen verschillende luistersituaties. Hebt u vaak te maken met situaties waarin er veel rumoer is, dat bovendien steeds varieert, dan kan de DREAM uit de basisserie worden uitgerust met een aantal extra’s, die de geluidsbewerking nog efficiënter maken.

Ook binnen de hoortoestelindustrie zien we steeds meer geavanceerde toepassingen. De analyse en bewerking van de verschillende geluiden wordt daardoor steeds verfijnder. Maar de componenten rond de chip zijn evenzo belangrijk voor de analyse en bewerking van het geluid. Want, het analyseren en bewerken van geluiden wordt danig beperkt als de gegevens over het geluid niet volledig zijn. En precies dát is waar de ingenieurs van Widex hoortoestellen aan hebben gewerkt bij de ontwikkeling van de Widex DREAM.

Upgrade Efficiënter en daardoor mooier

Deze extra´s noemen we ‘upgrades’ en zijn verkrijgbaar in 3 pakketten. Leon van der Meer van Minerva Hoortechniek bekijkt graag met u of zo’n upgrade zin heeft. U mag deze dan vrijblijvend een paar weken uitproberen.

Deze hoortoestellen beschikken over een nieuwe A/D-converter, het onderdeel dat binnenkomende geluiden digitaliseert. En omdat de A/D-converter van een hoortoestel werkt op een klein batterijtje, zijn de mogelijkheden niet onbegrensd. Luide pieken laat de A/Dconverter achterwege. En, dat is jammer, want als die pieken bij de analyse buiten beschouwing worden gelaten, kun je die geluidssituatie minder nauwkeurig weergeven. Widex heeft daarom een nieuwe A/D-converter ontwikkeld. Deze maakt het mogelijk om ook hoge geluidspieken naar de chip van het hoortoestel te leiden. Niet om deze luid weer te geven. In tegendeel. Omdat de analyse vollediger is, wordt de geluidsweergave efficiënter én mooier.

OPEN DAG 15 APRIL BIJ MINERVA Bovendien zijn op 15 april twee productspecialisten van Widex in de winkel aanwezig om uitleg te geven over de verschillende mogelijkheden. U kunt dan tijdens een luisterdemonstratie via een hoofdtelefoon, zonder de eigen hoortoestellen, zelf een eerste indruk krijgen van het ongekend natuurgetrouwe geluid van de Widex DREAM. Ook een goedhorende partner kan hierbij meeluisteren.De slogan luidt:

Widex DREAM – true to life sound. Ervaar het 15 april bij Minerva.

Alles omvattende series De Widex DREAM is verkrijgbaar in 4 series

Lily Köhler groeide op in Hillegersberg en woonde tijdens de oorlog aan de Berglustlaan. Zij schreef later haar ervaringen op in het boekje ‘De Stoel’

INTERIEUR ONTWERP VASTGOEDSTYLING SENIOR LIVING EIGEN ONTWERP

Advertorial

WELZIJN IN WONEN WWW.WOONZIJN.NL

17 Lifestyle

‘OH GOD, OH GOD, OH GOD !!!” gilde ik van pijn. Niemand hoorde me huilen, niemand zag me, want ik was helemaal alleen in de tuin en mijn mobieltje had ik niet in mijn zak. Tot mijn grote schrik zag ik dat mijn linkerbeen onder mijn knie helemaal scheef stond en ik was radeloos. Alleen Mimi de poes, die verdwaasd naast me kwam zitten, deelde mijn angst.

Een genot om te horen

Hillegersberg

Na een heerlijke zonnige dag liep ik om drie uur ’s middags de tuin in en zag dat het bovenste stuk van mijn tomatenplant, die uitbundig tegen de regenpijp omhoog groeide, was afgeknapt. En zoals dat werkt bij mensen die planten haast net zo liefhebben als hun eigen kinderen, wilde ik een reddende engel voor hem zijn. Ik pakte een krukje uit de schuur, een keukenstoel waar de rugleuning vanaf was gezaagd, knipte een paar stukjes touw af om de tomatenplant mee vast te binden en klom op de keukenstoel. Ik ging op mijn tenen staan, want het was hoger dan ik dacht. Ik rekte me helemaal uit en bond het touwtje vast. Nóg één knoop legde ik op de strik en nóg verder leunde ik naar voren. De stoel schoof met één poot vooruit en verdween in de aarde. Hij zakte zeker 10 centimeter naar beneden, ik verloor mijn evenwicht en smakte met een doodsklap op de tegels.

Dankzij de ontwikkelingen van de digitale techniek –chips worden steeds kleiner én krachtiger– ontstaan er op allerlei gebieden steeds meer mogelijkheden. Zo beschikt vrijwel elke nieuwe auto over een geavanceerde boordcomputer, schijnen de opties van digitale camera’s vrijwel onbegrensd en kan de gemiddelde mobiele telefoon heel veel meer dan alleen maar bellen.


Nominatie voor Excellent Audi Dealer Award voelt als een cadeautje…

Autobedrijf M. de Koning viert 50 jarig jubileum! Elke week komt hij nog wel even langs. Gewoon, een kop koffie drinken en even bijpraten. Maarten de Koning, oprichter van het gelijknamige autobedrijf, kan trots zijn op het bedrijf dat hij op 1 februari 1964 is gestart. Twintig jaar geleden, bij zijn 65e verjaardag, droeg hij de bedrijfsvoering van zijn ‘troetelkindje’ over aan zijn beide zonen, Hans en Wim de Koning. Onder hun bekwame en deskundige leiding groeide het bedrijf uit tot een solide onafhankelijke onderneming met vestigingen in Krimpen, Capelle en Rotterdam. Het verzorgingsgebied strekt zich inmiddels uit van Lansingerland tot aan Lopik.

100% kwaliteit en klanttevredenheid. Zonder twijfel heeft de na-oorlogse economische groei een behoorlijk steentje bijgedragen, maar het merendeel van het succes heeft Autobedrijf M. de Koning toch in de eerste plaats te danken aan de niet aflatende inzet en gedrevenheid van de directie en de betrokkenheid van haar medewerkers. Al meer dan 50 jaar staan klanttevredenheid en kwaliteit voorop en vormen zij dé speerpunten binnen het vooruitstrevende beleid van dit familiebedrijf. Het is vooral daarom dat het bedrijf een zeer goede en betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in de regio met de merken Volkswagen en Audi.

Sterke merken, sterke marktpositie. Momenteel neemt het hybride of volledig elektrisch rijden snel in populariteit toe en is binnen de autobranche een ware revolutie gaande. Het autogebruik staat onder druk. Niet alleen vanwege de strengere milieueisen maar ook omdat nieuwe generaties anders aankijken tegen een ‘eigen auto’ en de manier om van A naar B te komen. Autobedrijf M. de Koning volgt deze ontwikkelingen op de voet en heeft de bakens steeds tijdig verzet. Daarbij is voortdurend kapitaal aangewend om vernieuwingen door te voeren. Hiermee heeft men kans gezien een sterke marktpositie in te nemen, te behouden en zelfs te vergroten.

18 14% bijtelling

De Audi A3 g-tron Vanaf € 28.900,- en slechts 14% bijtelling Nu bestelbaar bij M. de Koning Wormerhoek 5-7, 2905 TX Capelle a/d IJssel Telefoon: 010 - 45 99 450 www.mdekoning.nl Vanafprijs is inclusief BTW en BPM, exclusief verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Gem. brandstofverbruik benzine 5,0 l/100 km (20 km/l), CO2-uitstoot 115 g/km. Gem. brandstofverbruik CNG 3,6 kg/100 km (27,7 km/kg), CO2-uitstoot 88 g/km.

Tekst: Sijmen Aleman


Jubileumjaar - actiejaar. Gekoppeld aan de sterke merken VW en Audi, met een wereldwijde afzetmarkt, ziet men de

toekomst met vertrouwen tegemoet. Het jaar 2014 zal in elk geval geheel in het teken staan van het 50-jarig bestaan en men heeft het voornemen om de klant te laten meeprofiteren. In welke vorm dat precies wordt gegoten, blijft nog even een verrassing. Dat het getal 50 daarbij een belangrijke rol zal spelen, is zeker. Speciale kortingen en misschien een exclusieve ‘50th anniversary-edition’ zijn zomaar wat ideeën die wellicht de revue zullen passeren dit jaar.

U gaat er nog van horen. Dus hou het in de gaten op www.mdekoning.nl Autobedrijf M. de Koning B.V. Wormerhoek 5-7 2905 TX Capelle aan den IJssel T: (010) 4599 450

Hillegersberg

Ruwweg gezien rust het bedrijf op een 3-tal bijna gelijkwaardige sterke peilers, te weten: de particuliere markt, de zakelijke markt en het lease-segment. Binnen dit laatste onderdeel worden er altijd zorgvuldige afwegingen gemaakt, voordat men met een bedrijf in zee gaat.

19

Kom langs en vraag naar de introductieaanbiedingen

De nieuwe C-Klasse The best knows no alternative Dankzij een gewichtsbesparing tot 100 kg, uitstekende aerodynamische waarden, nieuwe zuinige motoren en een keur aan assistentiesystemen is de nieuwe C-Klasse de nieuwe maatstaf in zijn klasse. www.rogam.nl/c-klasse

De nieuwe GLA Always restless Met een uniek design, comfortabele rijeigenschappen en serieuze off-roadprestaties geeft de nieuwe GLA van Mercedes-Benz een vernieuwende invulling aan het segment van de compacte SUV’s. www.rogam.nl/gla-klasse

www.rogam.nl

Tekst: Sijmen Aleman

Lifestyle

Voor de snelle beslissers


vanaf € 54.690,-

20

Bij RAC lopen de fiscale voordelen hoog op. Tot wel 14.000 euro! EN... WEER 12% BIJTELLING!

De volvo V40 is nu leverbaar met de nieuwe D4 Drive E motor. Voor deze 190 PK sterke motor, met handgeschakelde versnellingsbak, bedraagt de uitstoot slechts 85 gram CO2 p/km. In Nederland geldt hiervoor een bijtellingspercentage van 12%.

OF... SLECHTS 6% BIJTELLING!

‘s Werelds eerste luxe diesel plug-in hybrid, de Volvo V60, rijdt op pure electriciteit en heeft een uitstoot van 49 gram CO2 p/km. Dankzij een aantal belangrijke fiscale voordelen is de bijtelling voor deze auto door RAC bepaald op slechts 6% gedurende 60 maanden.

In de ruim 82 jaar dat wij als RAC bestaan staan wij voor gedegen adviezen als het om leasecontracten of financiering gaat. De service en klantgerichtheid die u van het RAC-team kunt verwachten beperkt zich daarin niet tot één merk maar ook het merk van uw keuze.

Advertenties

Dankzij onze eigen vertrouwde inkoopkanalen kunnen wij alle Volvo’s, zowel nieuw als gebruikt, snel en tegen een zeer aantrekkelijke prijs leveren.

RAC AUTOSTRADA BRIENENOORD A U T O L E T T E S T R A A T 8 -10 3063NP ROTTERDAM TEL:010-2423111 INFO@RAC.NL W W W. R A C . N L


Lifestyle on wheels

Mario Vos Autoredacteur

De opmars van de Sports Utility Vehicle, beter bekend als SUV blijft onstuitbaar. In alle segmenten zien we ze verschijnen en ook merken waarvan je het niet meteen zou verwachten, komen ermee. Zoals bijvoorbeeld Jaguar.

Rubriek

Jaguar SUV is in aantocht zoveel afwijkt van het traditionele silhouet. Kenmerkend voor de C-X17 zijn niet alleen de grote wielen, maar ook een zeer korte overhang aan de voorzijde. En Jaguar hecht veel waarde aan de ‘premium gap’, de afstand tussen de achterkant van de voorste wielkasten en de portieren. Het gestrekte silhouet wordt bij de C-X17 verkregen door de lange daklijn, die in een vloeiende lijn verloopt en verder gaat in de dakspoiler. Daaronder staat de achterruit relatief schuin om de dynamische lijn te benadrukken. Jaguar is van mening dat de basisvorm zo sterk is dat de SUV

de typische concept car-kenmerken zoals de enorme wielen en wat sierelementen zullen we niet aantreffen op de Jaguar SUV.

nieuwe SUV C-X17 de grenzen van de nieuwe aluminium designarchitectuur opgezocht. Dat is niet vreemd bij een model dat qua proporties

het verder met weinig stylingtrucs af kan. Dat zal de tijd leren, maar de C-X17 is alvast goed ontvangen door het publiek!

Volvo gaat weer voor 14%

Dat het nog lukt om een model in deze klasse in die categorie voor 14 procent fiscale bijtelling te krijgen is al een prestatie op zich. Maar dat die auto dan ook nog 190 pk aan boord heeft is ronduit bijzonder. Het zit ‘m allemaal in de nieuwe Drive-E motorengeneratie waarvan die D4 deel

uitmaakt. Door de toepassing van de nieuwe i-Art techniek met een maximale inspuitdruk van 2500 bar en per injector een chip die de inspuiting regelt, is de V40 D4 normaal al opmerkelijk zuinig. De dubbele turbo maakt daarbij een vermogen van 190 pk mogelijk.

Speciaal voor ons land gingen de Volvo-ingenieurs nog een stapje verder en ontwikkelden ze een versie die nog wat zuiniger is. Door de montage van banden met een lagere rolweerstand, aanpassingen aan de aerodynamica met een actieve grilafsluiting en extra efficiënte achterspoiler, bedraagt de gemeten CO2-uitstoot slechts 85 g/km (3,3 liter per 100 kilometer). En daarmee komt de auto in aanmerking voor die 14 procent fiscale bijtelling. De lagere uitstoot is ook van invloed op de prijs die bij 26.995 euro begint voor de V40 D4 Base Business. Een mooi aanbod waardoor Volvo ook in 2014 onder zakelijke rijders weer populair zal zijn. De auto is nu al te bestellen, voor de zomer start de levering.

Mercedes GLA is gearriveerd

Bijna alle Duitse premium merken hadden al een SUV of een crossover, behalve Mercedes. Die leemte vult de GLA nu op. De op de A-klasse baserende SUV gaat het opnemen tegen de Audi Q3 en de BMW X1. Mercedes is zo slim geweest om met de GLA niet precies in het vaarwater van de genoemde concurrenten te gaan zitten, maar een iets ander concept neer

te zetten. Het is meer een crossover, een hoger geplaatste stationwagon die ook wat kwaliteiten heeft in het terrein. Tenminste, als je een versie met vierwielaandrijving (4Matic) kiest. Dan zit je wel aan een een GLA 250 vast of een van de diesels (200 CDI of 220 CDI) en moet je rekening houden met een vanafprijs van 45.995 euro. Niet doen zouden we willen zeggen, want wie neemt er nu zo’n mooi glimmende GLA mee in het terrein? Niemand dus. En dan kan de 4Matic achterwege blijven. Spaart al meer dan vier mille bij de GLA 250, die dan 41.795 euro kost. Maar je kunt ook de GLA 20 kiezen met een

Tekst: Mario Vos

vanafprijs van 35.350 euro. Met een vermogen van 156 pk is die uitvoering al lekker vlot (van 0 naar 100 km/h in 8,9 sec, top 215 km/h), terwijl de dorst redelijk bescheiden blijft. Rijden doet de GLA zoals hij eruit ziet. Het is een iets hogere A-klasse en de rijkwaliteiten lijken daar dan ook het meeste op. Je hebt een makkelijkere instap en door de hogere zitpositie een beter overzicht over het verkeer. De auto maakt verder een uitstekende indruk. Voorbeeldige afwerking en een mooi interieur design. Een aanwinst voor Mercedes en voor de compacte SUV-klasse.

21 Lifestyle

Volvo had vorig jaar een uitzonderlijk goed verkoopjaar. Dat was mede te danken aan extra zuinige modellen, die bij zakelijk gebruik in aanmerking komen voor 14 procent fiscale bijtelling. De regels zijn nu strenger geworden, maar Volvo heeft opnieuw een fiscaal aantrekkelijke versie, de V40 D4.

Hillegersberg

De voorbode van de nieuwe Jaguar SUV – waarvan we later dit jaar de officiële onthulling verwachten – is de designstudie C-X17. We mogen er gerust vanuit gaan dat die concept car grotendeels ongewijzigd in productie gaat. Alleen

En nu komt er dus ook een carrosserievorm bij die een kleine revolutie betekent voor Jaguar. Het is wel opmerkelijk dat het Britse merk met een SUV komt, want zustermerk Land Rover biedt daarin immers al heel veel keuze. Maar het is natuurlijk niet makkelijk om klanten weg te sturen naar een ander merk als ze een SUV willen. En anders dan bij Land Rover combineert de SUV van Jaguar de kenmerkende sportieve, lenige verschijning van de auto’s van dat merk met de stoere uitstraling van een SUV. Volgens Jaguar zijn bij de constructie van de


Financieel

Rubriek

Voorwaarden...

Fred Torn Federatie belastingadviseur Hills accountants en adviseurs Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend

Vooral bij partners, waarvan één bijvoorbeeld eigenaar is van alle aandelen in een besloten vennootschap (BV) met daarin niet alleen een actieve onderneming, maar ook beleggingsvermogen, kan zich dit voordoen. In het verleden mochten de erven de fiscale claim op de meerwaarde van zo’n onderneming bij het overlijden van de eigenaar, doorschuiven. De claim bleef dan wel bestaan, maar hoefde pas later te worden afgerekend. Sinds de laatste wetswijziging kan dat – onder voorwaarden - alleen nog voor het actieve ondernemingsdeel. Over de meerwaarde van het beleggingsvermogen moet verplicht worden afgerekend.

deel heeft belegd in bijvoorbeeld onroerende zaken en er niet voldoende liquiditeiten in de zaak of in privé aanwezig zijn. Die onroerende zaken kan de BV in de huidige markt immers niet op tel en sprong verkopen. De door de fiscus opgelegde aanslag moet echter wel worden betaald.

Deze materie is niet alledaags en blijkt soms ook niet het effect te hebben dat beide partners voor

Heeft men voorwaarden opgesteld en is de onderneming van één van de partners, dan geldt die verplichting alleen bij het overlijden van de eigenaar van de onderneming. Zijn die voorwaarden echter niet opgemaakt, dan gelden – zo blijkt-

Ingeval van overlijden moet - na het opheffen van de huwelijkse voorwaarden - niet over 100% van de meerwaarde worden afgerekend, maar kan die afrekening beperkt blijven tot voorlopig 50%. De andere 50% van de fiscale claim blijft dan

ogen hadden. Het niet correct opmaken van deze voorwaarden kan in combinatie met de bepalingen in de inkomstenbelasting, zo bleek onlangs in de praktijk, tot vervelende gevolgen leiden. Beide partijen beseften dit niet, bleken onvoorbereid en de uitkomst was nogal onthutsend, een aanslag van bijna € 100.000,- .

de regels van de gemeenschap van goederen. Bij het overlijden van de andere partner – niet zijnde de eigenaar van de onderneming – moet verplicht worden afgerekend over 50% van de meerwaarde van het beleggingsvermogen in de onderneming. Dat kan heel vervelende gevolgen hebben als de BV haar vermogen voor een groot

achter bij de langstlevende partner. De praktijk blijkt echter weerbarstig en niet altijd is iemands overlijden te voorspellen; laat staan dat er tijdig kan worden bijgestuurd. Het blijft dus belangrijk om deze materie periodiek met uw adviseur door te nemen en te blijven toetsen aan de actualiteit.

De laatste keer adviseerde ik u, vanwege de wijzigingen die de afgelopen jaren plaatsvonden in het erfrecht, om de mogelijke gevolgen daarvan voor uw testament eens voor te leggen aan een belastingadviseur of een notaris. Ik heb u toen ook beloofd terug te komen op het belang van correcte huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden (hierna “voorwaarden”), dan wel het opheffen ervan.

22

Schenkingen En voor alle zekerheid: huwelijkse- en of partnerschapsvoorwaarden zijn niet van invloed op schenkingen met de zogeheten “koude uitsluitingsclausule”. De schenkers – vaak de ouders – bepalen dan bij het doen van de schenking, dat deze nimmer tot het gemeenschappelijk vermogen van

de ontvanger zal gaan behoren. Bij het ontbreken van voorwaarden geldt dit ook. Bij het overlijden van de partner van de ontvanger van de schenking behoort het geschonken bedrag niet tot het gemeenschappelijk vermogen. Het geschonkene vererft dus nog niet op dat moment, maar behoort gewoon toe

In het ene geval kan het dus van groot belang zijn dat er wel voorwaarden zijn; in het andere geval kan het juist interessant zijn die voorwaarden op te heffen. Dit laatste gebeurt wel eens, wanneer het overlijden van de eigenaar of ondernemer in zicht is en betrokkene nog wel in staat is, zijn of haar wensen duidelijk te maken aan een notaris .

aan de langstlevende. In dit geval is het opmaken van voorwaarden dus weer niet noodzakelijk. Kortom: Weer een greep uit de praktijk met soms een heel andere uitwerking, dan men voor ogen had. Advies: Blijf alert en laat u tijdig door deskundigen bijpraten.

einDconcert seizoen 2013-2014

Kom luister en geniet... 12 april 2014

r 5 jaa 2 m i ru rvaring e

lidy blijdorp & NaTasja douma (cello & piano) op het programma staan werken van o.a. prokofjev, rostropovich en rachmaninov. Entree v.a. 19.30 uur | Tarief E 16,Donateurs & <18 jr. D 10,- <12 jr. gratis Hillegondakerk, Kerkdreef 2, Hillegersberg www.concertstichting.nl Tel. 010 - 458 51 96

stichting TransTec/ Van Hessen-addeson

Tekst: Fred Torn


BERGERS

INTER IEURS meubelen

interieur ont wer p

slaapkamers

stofferingen verlichting

w w w.b er ger s.n l R o den r ijse weg 23 -25 26 51 BM B erkel & R o den r ijs T 010 5115133

E i n fo@b er g er s.n l


Instore | online | mobile

Hls maart 2014  
Hls maart 2014  

Dutch Lifestyle Magazine for people who are living in the Northedge of Rotterdam and Lansingerland in the Netherlands.

Advertisement