Page 1

APRIL 2019

JAARGANG 4 - NUMMER 2

USINESS IN BARNEVELD HET ZAKELIJKE MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS EN MANAGERS

Marleen Kaarsemaker (Accent op Talent, Ladies' Circle)

‘Liever achteraf spijt dan iets niet geprobeerd’'

Rick Rijssemus Catering met beleving

Jaap van Beek ‘Mooi om dit compliment te krijgen’

Erik van Donselaar ‘Groeien vergt vooral veel discipline’

7

13

16


BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019


BusinessAchtergrond BusinessNieuws

'Barneveldse economie blijft tot 2022 stevig doorgroeien' BARNEVELD - De vooruitzichten voor Barneveldse ondernemers die vooral een regionale klantenkring bedienen, blijven de onverminderd positief. Tot en met 2022 groeit de Gelderse economie namelijk met ruim 2 procent per jaar.

Dit jaar valt de groei waarschijnlijk zelfs nog wat hoger uit. Dat blijkt uit economische ramingen van de Provincie Gelderland. Ook als het om de arbeidsmarkt gaat is er reden tot optimisme. De komende jaren groeit de beroepsbevolking in de regio FoodValley waartoe Barneveld behoort - namelijk met 7.590 nieuwe arbeidskrachten, een plus van 0,8 procent. Het aantal banen in de regio FoodValley groeit in die zelfde periode naar verwachting met 5.560 naar 142.320 in 2022. De voedingsindustrie, de zorg, de bouw, de metaalindustrie en de groothandel zijn de belangrijkste

motoren achter die banengroei. Uit het rapport blijkt verder dat het zwaartepunt van de Gelderse economie steeds verder naar het westen verschuift, waarbij regio's als Food-Valley en Noord-West Veluwe in de toenemende mate verantwoordelijk zijn voor de groei van de economie en de werkgelegenheid. Het onderzoek naar de toekomst van de Gelderse economie wordt iedere twee jaar uitgevoerd en kijkt naar de economische middellange termijn perspectieven. Die zijn met name belangrijk voor Barneveldse mkb-bedrijven die een sterk regionale klantenkring hebben en afhankelijk zijn van personeel uit de regio. De cijfers zijn ook een steuntje in de rug in lobbytrajecten zoals die voor een betere bereikbaarheid van de regio FoodValley, waarbij gewezen kan worden op het groeiende economische belang van de regio Barneveld.

Barneveldse consument koopt minder online

BARNEVELD - Een bescheiden succesje voor Barneveldse winkeliers. Tegen de trend in zijn lokale consumenten minder online gaan shoppen. In 2018 bestelden Barnevelders voor 39,3 miljoen euro bij de CoolBlue's en Bol.com's van deze wereld. Dat is precies een kwart van de totale bestedingen. In 2016 vloeide nog 26% van de omzet aan niet-dagelijkse artikelen naar webshops. Het gaat daarbij om aankopen van onder meer kleding, elektronica en huishoudelijke producten. Dat blijkt uit Koopstromenonderzoek naar consumentenbestedingen in de detailhandel. In totaal gaven Barnevelders vorig jaar 211,8 miljoen uit bij winkels in de eigen gemeente. Dat is inclusief de wekelijkse boodschappen. De Barneveldse detailhandel versterkte ook haar concurrentiepositie ten opzichte van omliggende gemeenten. Een groeiend deel van de inkomsten van de winkels komt van winkelend publiek uit omliggende gemeenten en toeristen. Bij de dagelijkse boodschappen ging het om 14,9 miljoen euro, bij niet-dagelijkse artikelen om 51,4 miljoen euro. De waardering van het Barneveldse winkelaanbod bleef met een 7,9 gelijk. Daarmee scoort de Barneveldse winkelstraat goed in vergelijking met andere winkelcentra.

Barneveldse ondernemers, de gemeente Barneveld en de mbo-instellingen tekenen de overeenkomst voor BTO.

Veel animo voor Barneveldse Techniek Opleiding BARNEVELD -Ze zullen er in de zomer even voor moeten

doortrekken, maar volgens de ondernemers achter de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) staat er 1 september een gloednieuw opleidingscentrum voor technisch talent op bedrijventerrein Harselaar-Zuid.

Het animo voor die opleiding is groot, zegt bestuurslid Gerard van Beek (Van Beek Stalinrichting). De verwachting is dat er na de zomervakantie gestart wordt met 50 jongeren. Op termijn streeft BTO ernaar om zo'n 200 jongeren op te leiden. De nieuwe techniekopleiding heeft daarbij een lokkertje dat je bij vrijwel geen andere mbo-opleiding ziet. Jongeren hoeven geen studiegeld te betalen, mogens gratis gebruikmaken van lesmateriaal, werkkleding en gereedschappen, krijgen tijdens hun opleiding al salaris en zijn na afloop verzekerd van een baan. De kosten worden gedragen door de inmiddels 60 deelnemende Barneveldse bedrijven, zoals Van den Brink Staalbouw, Moba, Hoeflon en Radine. Zij betalen een lidmaatschapsbedrag en een tarief per uur dat een student in hun bedrijf aan de slag is.

Leren en werken BTO leidt jongeren via een tweejarig leer-werktraject (BBL) op voor een beroep in de metaal-, elektro- en installatietechniek en mechatronica, met daarbinnen naar verwachting dertien verschillende opleidingen. Jongeren gaan twee dagen in de week naar school en werken de overige drie dagen bij één van de aangesloten Barneveldse lidbedrijven. Het mbo-onderwijs wordt verzorgd door De Meerwaarde (onder verantwoording van MBO

Amersfoort) en het Hoornbeeck College. “Bedrijven zijn ontzettend enthousiast over dit concept”, zegt Van Beek. “De verwachting is dat het onderwijs zo beter aansluit op de praktijk in het bedrijfsleven. Bovendien kunnen jongeren binnen BTO vrijwel zonder vertraging switchen van bijvoorbeeld metaal- naar installatietechniek als blijkt dat de gekozen opleiding toch niet bij iemand past. Zo behouden we technisch talent voor het bedrijfsleven.” Binnenkort start het grondwerk voor de bouw van het opleidingscentrum op bedrijventerrein Harselaar-Zuid, aan de kruising van de Stavorenweg en de Wencopperweg Het gebouw krijgt een vloeroppervlakte van 4.800 m2, met ondermeer leslokalen en praktijkruimtes die voorzien zijn van moderne machines. Van Beek: “We zoeken nu naar ondernemers die willen meedenken over zaken als de bouw van het pand en het lesprogramma en zijn op zoek naar praktijkopleiders die de jonge talenten willen begeleiden.”

Trend Dat ondernemers zelf het initiatief nemen om op te leiden, is een landelijke trend. Op meerdere plaatsen in Nederland schieten zulke bedrijfsopleidingen uit de grond. Het concept voor de Barneveldse Techniek Opleiding is onder meer geïnspireerd op REMO Rijssen. Onlangs gingen docenten van de nieuwe Barneveldse opleiding naar de Twentse plaats om daar het concept te bekijken. “Als je daar rondloopt, gaat het wel kriebelen. We hebben ontzettend veel zin om te starten.”

h

btobarneveld.nl BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

Business in Barneveld is een uitgave van Hiemstra Media en wordt per post verzonden aan ondernemers en managers in de gemeente Barneveld. © 2019 Business in Barneveld verschijnt zes keer per jaar in een oplage van 3970 exemplaren. Wél KvK ingeschreven in de gemeente Barneveld, maar geen magazine ontvangen? Contact ons via info@hiemstramedia.nl of bel (0342) 820 225. Opvallend profileren in deze uitgave? (0342) 820 225 of (06) 165 250 20. Concept redactie, fotografie Team Hiemstra Media Bladmanagement Dirk van Harten CreArts Fotografie Fotografie Barneveld

Sealen / Adresseren DSB Printservice 3


Live cooking Italian Party Pizzaparty

Rondom de Italiaanse houtoven wordt het ècht feest! Bedrijfsfeesten (binnen èn buiten) Partycatering

Familiefeesten

Reserveer uw feest via 06-16525020 of via welkom@popupitalian.nl Arrangementen vanaf 14,50 p.p.

Boek de Italiaan op locatie! www.popupitalian.nl

|

Van Welie Interieurinrichters levert het complete plaatje. Van de vloerbedekking tot de raambekleding. Daarbij kunt u rekenen op een creatief en verrassend interieuradvies.

Bel 0342 745 200

*vraag naar de voorwaarden

interieurontwerp!

UPDATE VAN UW KANTOOR, WINKEL OF SHOWROOM?

Adres De Spil 31b, Kootwijkerbroek

Samen komen we verder!

Gratis*

Welk doel hebt u als ondernemer? En welke route kiest u om dit doel te bereiken? En legt u die weg alleen af of samen met een ervaren partner? Iemand die vertrouwd is met de reis en u kan bijstaan bij de keuzes die u maakt en de beslissingen die u neemt. Iemand op wie u kan terugvallen. Iemand die samen met u, hoe dan ook, uw doel bereikt.

Mail info@erwinvanwelie.nl

Nieuw: www.erwinvanwelie.nl

Want uiteindelijk ga je alleen misschien sneller ... maar samen kom je verder.

Voorkomen is goedkoper dan genezen.

samen verder

Ga stress en burn-out te lijf.

T O TA A L A D V I S E U R O P F I N A N C I E E L E N F I S C A A L G E B I E D , K W A L I T E I T, E F F I C I E N C Y, I T & A U D I T

www.summitcoaching.nl info@summitcoaching.nl 085 30 35 381 4 BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

visser-visser.nl


BusinessNieuws

Jubilerend Continue IT bindt zonder contracten Continue IT viert dit jaar een jubileum; de onderneming uit Voorthuizen bestaat 25 jaar. Dat wordt gevierd met een inspirerend klantevent, maar het jubileum onderstreept bovendien het succes waarmee het ITbedrijf bestaande klanten aan zich weet te binden én nieuwe klanten weet te overtuigen.

Onderbezetting opvangen

Waarin Continue IT zich onderscheidt? “We binden onze klanten aan ons met bewezen kennis en een grote flexibiliteit. Zónder contract, en dat is uniek in deze branche”, vertelt oprichter en directeur Jan van Hoorn. Tel daarbij op dat Continue IT voldoende specialisten in huis heeft om een brede IT-kennis te garanderen en klein genoeg is voor een persoonlijke aanpak, en je hebt in een paar zinnen het bewezen succes van de organisatie getypeerd. Met name het relatief kleinschalige karakter van Continue IT is een belangrijke pijler, aldus Van Hoorn. “We werken hier met tien mensen, dus een persoonlijke aanpak is gegarandeerd. Iedere medewerker is bekend met

Maar ook organisaties met een eigen IT’er of systeembeheerder in dienst kunnen bij Continue IT terecht. Vanwege hun kennis wordt er behoorlijk aan deze mensen getrokken op de arbeidsmarkt, vertelt Van Hoorn. Ook daarin voorziet zijn onderneming in een behoefte: het tijdelijk plaatsen van personeel om onderbezetting op te vangen, maar ook wanneer er extra kennis of capaciteit nodig is. “Het gaat altijd om tijdelijke of periodieke plaatsing. Denk aan een dag in de maand voor een periode van een aantal weken. Ook daarin hoeven we geen contract aan te gaan. Dat maakt het voor beide partijen flexibel en we helpen onze klanten er enorm mee uit de brand.” h continue.it

iedere klant en ons dienstenpakket is compleet: naast ICT en levering van hard- en software doen we ook telefonie. We zijn bovendien al jarenlang gecertificeerd partner van partijen zoals HP en Microsoft.”

8% belastingrente voorkomen?

Als vóór 1 mei 2019 een voorlopige aanslag wordt aangevraagd over 2018, is er geen belastingrente verschuldigd als de Belastingdienst de voorlopige aanslag conform de aanvraag oplegt.

Wanneer moet u belastingrente betalen?

De onderneming uit Voorthuizen bestaat 25 jaar.

Jan van Hoorn van Continue IT.

Barneveld Tomorrow Barneveld Tomorrow: studenten staan te trappelen, mis die kans niet

‘Creëer afstudeeropdrachten en stageplaatsen voor studenten’ BARNEVELD - Hoogopgeleide jongeren uit de regio Barneveld staan te trappelen om aan de slag te gaan bij innovatieve Barneveldse bedrijven. Het is nu aan lokale ondernemers om die kans in te koppen via stages, afstudeeropdrachten of bijbanen, zegt Joop van Veelen van Stichting Barneveld Tomorrow.

“Studenten en onderwijsinstellingen weten ons inmiddels te vinden. De volgende stap is het maken van matches”, zegt Van Veelen. Het gaat om studenten van onder meer de CHE, de HAN, de HU en de WUR. “En dan niet alleen jongeren die een technische opleiding volgen, maar ook bijvoorbeeld in de richtingen bedrijfskunde, economie en marketing”, aldus Van Veelen. Barneveld Tomorrow is een initiatief van Barneveldse ondernemers om hoogopgeleide jongeren te behouden voor het lokale bedrijfsleven. Nu gebeurt het nog vaak dat jongeren voor hun hbo- of woopleiding elders gaan studeren en daar blijven hangen. Barneveld Tomorrow laat deze groep zien dat er ook hier in de regio veel innovatieve bedrijven actief zijn die op zoek zijn naar talent. Dat doet het onder meer via voorlichting bij onderwijsinstellingen en promotievideo's met jongeren die bij Barneveldse bedrijven werken. Onder meer bedrijven als Moba, Denkavit, Infor,

Orlaco, CRM Partners, Intratuin en G. van Beek & Zn. zijn al betrokken bij Barneveld Tomorrow. “Maar we zoeken ook mkb-bedrijven”, zegt Van Veelen. “Juist voor zulke bedrijven - die misschien geen eigen HRM-afdeling hebben die contacten met het onderwijs onderhoudt - is het een groot voordeel dat wij ze in contact kunnen brengen met ambitieuze, slimme studenten van de genoemde onderwijsinstellingen.” Van Veelen wijst er op dat Barneveld 33.000 arbeidsplaatsen heeft en 'slechts' 26.000 arbeidskrachten, waarvan er 16.000 werken in de eigen gemeente. “We hebben onze 'eigen' hoogopgeleide jongeren uit Barneveld dus hard nodig. Het is belangrijk dat we nu al in ze investeren via bijvoorbeeld stages en afstudeeropdrachten, zodat ze straks weten dat ze ook bij Barneveldse bedrijven uitdagend en innovatief werk kunnen doen. Tomorrow begint dus al vandaag.” barneveldtomorrow.nl

De hoofdregel is dat u belastingrente moet betalen als de Belastingdienst een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. De belastingrente wordt vervolgens berekend over het bedrag dat u aan belasting verschuldigd bent. Op deze hoofdregel bestaan twee uitzonderingen: • U hoeft geen belastingrente te betalen als u vóór 1 april volgend op het belastingjaar uw aangifte Vpb indient en de Belastingdienst de aangifte ongewijzigd overneemt; en • U hoeft geen belastingrente te betalen als u vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een aanvraag voor een voorlopige aanslag indient en de Belastingdienst de voorlopige aanslag Vpb oplegt conform uw aanvraag.

Over welke periode betaalt u belastingrente? Zodra u belastingrente bent verschuldigd, omdat de Belastingdienst een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar, gaat de renteteller lopen. De belastingrente wordt namelijk berekend over een periode van 1 juli volgend op het belastingjaar tot en met 6 weken na de datum die vermeld staat op de aanslag. Pas dan stopt de renteteller. Op deze regel bestaan een aantal uitzonderingen.

Wat is het nut van een voorlopige aanslag Vpb? De voornaamste reden waarom het handig om een voorlopige aanslag Vpb aan te vragen is dat u daarmee 8% belastingrente voorkomt. Ook als u verwacht dat de voorlopige aanslag te hoog is vastgesteld, is het verstandig om een nieuwe voorlopige aanslag in te dienen en daarmee de aanslag te verlagen. Hiermee verbetert u namelijk de liquiditeitspositie van uw onderneming. Kortom: het voor 1 mei aanvragen van een voorlopige aanslag Vpb levert u een financieel voordeel op! Han Brandsen is sr. Belastingadviseur bij Visser & Visser. E: jfbrandsen@visser-visser.nl

h

BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

visser-visser.nl

5


Groei jij m et ons mee? Een interim’er van Continue IT geeft continuïteit Heeft u tijdelijk behoefte aan een extra IT-professional om uw eigen IT-afdeling te versterken? Bijvoorbeeld vanwege ziekte, vakantie of een vacature die nog niet is opgevuld? Denk dan eens aan detachering van een IT-professional van Continue IT. Of het nu gaat om een paar dagen of een paar maanden, om een helpdeskmedewerker of een netwerkspecialist; Continue IT zorgt voor de juiste persoon op de juiste plaats.

Door Google uitgeroepen tot één van de snelst groeiende bureaus van Nederland

Bent u benieuwd wat Continue IT voor uw organisatie kan betekenen? Ga naar www.continue.it/tijdelijkbeheer of neem vrijblijvend contact met ons op via info@continue.it of 0342 - 477 855.

De grootste arboen veiligheidsrisico’s Op kantoren en werkplekken van zakelijke dienstverleners in Barneveld BARNEVELD - De meeste zakelijke dienstverleners in Barneveld hebben de arbo- en veiligheidsrisico’s in hun pand niet goed in kaart. Dit zijn de belangrijkste tekortkomingen volgens Arend Flier van Wincoop Veiligheidstrainingen. Niet-ergonomische werkplekken Bij de inrichting van kantoren is uitstraling vaak leidend. Bij de aanschaf van stoelen, bureaus en tafels wordt te weinig nagedacht over ergonomie. Een medewerker van 1.90 meter heeft een andere bureauhoogte nodig dan iemand van 1.70 meter. En barkrukken aan steigerhouten tafels zien er leuk uit, maar zijn niet geschikt om langdurig aan te werken. Te weinig licht De Arbowet schrijft werkgevers voor om te zorgen voor goede verlichting op de werkplek. Wat goed is, hangt af van het soort werkplek en de taken van je medewerkers. Daar zijn Europese normen voor. Het belang van goede verlichting wordt vaak onderschat. Te weinig licht op kantoor kan leiden tot hoofdpijn en een verminderde productiviteit. Zo geven spotjes of TL-buizen veel schaduw en een onrustig lichtbeeld. Vervang je die door LED-

panelen, dan ontstaat een rustiger lichtbeeld. Slechte luchtkwaliteit Een goede installatie zorgt ervoor dat het binnenklimaat in je kantoor gezond blijft. Helaas heeft lang niet elk pand zo’n installatie. Zeker als je met veel mensen in een relatief kleine ruimte werkt, neemt het zuurstofgehalte in de lucht af en het koolmonoxidegehalte toe. Dat kan leiden tot hoofdpijn, slaperigheid en een lagere productiviteit. Geen BHV’er op de vloer De Arbowet verplicht je om voorbereid te zijn op calamiteiten. Denk daarbij aan brand, maar ook aan een ongeval of een medewerker die een hartstilstand krijgt. Om in deze situaties adequaat te handelen, moet elke werkgever bedrijfshulpverleners (BHV’ers) opleiden. Doe je dat niet? Dan kan je een boete krijgen die oploopt tot duizenden euro’s. Van Wincoop Veiligheidstrainingen verzorgt elke maand BHV-opleidingen (vanaf 145 euro p.p.) en BHVherhalingen (vanaf 70 euro p.p.) in Barneveld.

h

bhv-vca-ehbo.nl

RI&E verplicht op elk Barnevelds kantoor Heb je personeel in dienst? Dan moet je als bedrijf een Risicoinventarisatie en Evaluatie (RI&E) in huis hebben. Bij een arbeidsongeval zal de inspectie als eerste naar dit document vragen. En als een medewerker ziek thuis komt te zitten of arbeidsongeschikt raakt, vergroot het ontbreken van een RI&E je financiële risico’s. Mogelijk keert je verzekeraar bijvoorbeeld niet uit omdat je niet aan je wettelijke verplichtingen hebt voldaan. Wincoop Veiligheidstrainingen ontzorgt zakelijke dienstverleners door een RI&E voor hen op te stellen. Een arbo- en

6 BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

veiligheidsdeskundige inventariseert de risico’s in jouw werkomgeving aan de hand van metingen, observaties en gesprekken met medewerkers. Daarbij wordt rekening gehouden met jouw type bedrijf, de kans dat risico’s optreden en het effect daarvan. De risico-analyse wordt voorzien van een plan van aanpak. Daarin staat welke concrete maatregelen je kunt of moet nemen om risico’s terug te dringen. Het opstellen van een RI&E kent een doorlooptijd van circa 1 maand. Vraag vrijblijvend een offerte aan via (0342) 41 73 71 of info@wincoop-vt.nl.

Arend Flier van Wincoop Veiligheidstrainingen.

BusinessAdvertorial

G e c e r t i f i c eerd partn er v an o .a. M icro so ft, C isco en HP.


BusinessInterview

Rick Rijssemus lanceert lunchbezorgconcept voor bedrijven: Ciaobatta

Catering met beleving Sfeer en beleving. Dat is wat een goede cateraar onderscheidt. Want lekker koken, dat doen ze allemaal. Dus werden de gasten op de BIK-nieuwjaarsreceptie geheel in stijl met het twenties-thema ontvangen door flappergirls en jongens in Peaky Blinders-outfit met gigantische champagneflessen op de schouder. Tekst: Hiemstra Media Foto's: Fotografie Barneveld

Het is alle hens aan dek bij Catering met Passie. Niet één maar drie grote evenementen staan deze week op de agenda. Zo kan het dat er aan de ene kant van de keuken voorbereidingen worden getroffen voor een intiem zakelijk diner en aan de andere kant lunchbroodjes en andere lekkernijen voor ruim duizend beursbezoekers. De drukte en gecontroleerde chaos die daarbij komt kijken; ondernemer Rick Rijssemus houdt ervan.

Voet aan de grond Sinds de start van zijn bedrijf Catering met Passie, zes jaar geleden, heeft Rijssemus voor zichzelf de lat hoog gelegd. Vernieuwende concepten, grote partijen, kwalitatief hoogwaardige catering - in de begin jaren in nauwe samenwerking met De Oranjerie - maar hij kreeg het ook voor elkaar om een trouwe klantenkring aan zich te binden. Het bedrijf groeit zo hard dat hij inmiddels een eigen professionele keuken heeft aan de Bellstraat in Barneveld. Vanuit hier verzorgt het bedrijf catering op maat voor zakelijke partijen – van kleinschalig ontbijt tot complete bedrijfsfeesten en congressen – maar ook bruiloften en andere particuliere opdrachten. Daarbij denkt de Barnevelder graag groot. Want als je anno 2019 als cateraar voet aan de grond wilt krijgen tussen de grote jongens, dan moet je je onderscheiden. “Dat doen we door het creëren van een beleving. Het live dichtschroeien van vlees- en visgerechten met een grote gasbrander of het serveren van mousse uit een look-a-like kitspuit, een gimmick speciaal ontwikkeld voor een loodgietersbedrijf. Het kan zo uitgebreid, maar uiteraard ook zo sober als de klant het hebben wil. Belangrijk voor ons is dat de catering perfect opgaat in het evenement van de opdrachtgever. Zo was onze bediening op de BIK-receptie volledig uitgedost BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

in jarentwintigsfeer. Het is hún feestje. Als de gasten thuis enthousiast vertellen over wat ze hebben gezien en geproefd, dan hebben we het goed gedaan.”

Ciaobatta Waar veel bedrijven klein beginnen en de werkzaamheden langzaam uitbreiden, is bij Catering met Passie het omgekeerde aan de hand. “Veel mensen kennen ons van de grote zakelijke events, maar de komende tijd willen we daarnaast focussen op kleinschaliger werk met creatieve buffetten. Daarnaast zijn we Ciaobatta gestart. Een lunchbezorgconcept, waarbij bedrijven en particulieren lekkere, biologische broodjes kunnen bestellen. Dagelijks vers bereid met lokale producten. Aangevuld met salades en zoetigheid van Oma Maluku is het een gezond, maar vooral ook lekker alternatief voor de pizza en patat die bij bedrijven richting het einde van de week vaak besteld worden. Naast de reguliere lunchkaart hebben we twee zakelijke arrangementen, waaronder een proeverij van onze producten. Ideaal voor een vergadering of teamlunch.” Het concept is een stap vooruit in de professionalisering van Catering met Passie. Want wat ooit begon op een zolderkamertje is inmiddels een bloeiend bedrijf geworden. Rijssemus zag het afgelopen jaar het aantal opdrachten zelfs verdubbelen. “Fantastisch natuurlijk, maar ook een reden om goed te kijken naar de efficiency in het bedrijf. Waar ik voorheen veelal werkte met een ambulant team, heb ik inmiddels verschillende collega's aangenomen. Ook hebben we de logistiek nu lekker op de rit, waardoor we Ciaobatta konden uitrollen. En heb ik weer tijd om me te richten op het uitwerken van nieuwe creatieve ideeën om onze opdrachtgevers te verrassen.” h cateringmetpassie.nl, ciaobatta.nl 7


BusinessNieuws

Voorthuizense ondernemers beginnen wijnwinkel BARNEVELD - Ze houden van een goed glas wijn en

vonden het jammer dat ze daarvoor het dorp uit moesten. Dus besloten Kees van de Bunt, Johan van Donkersgoed, Roland Hartkamp, Ben Petersen en Gerard Looijen om zélf maar een wijnwinkel te beginnen. Klinkt als een uit de hand gelopen grap? Nee hoor, de vijf Voorthuizense ondernemers zijn bloedserieus met hun Vino Voorthuizen. Eind maart opende de wijnspeciaalzaak haar deuren aan de Hoofdstraat in Voorthuizen. Daar vind je mooie flesjes wit, rood en rosé voor relatief betaalbare prijzen. Want een doosje Montgravet Sauvignon Blanc voor vier tientjes, daar valt niets van te zeggen. De

wijnen zijn afkomstig van gerenommeerde wijnhuizen en -importeurs en net even anders dan het doorsnee supermarktassortiment. Ook lokaal gebrouwen bieren zoals de Voortsche Dwaes staan in de schappen. Met toegankelijke kwaliteitswijnen hebben ze een gat in de Voorthuizense wijnmarkt gevonden, denken de vijf lokale ondernemers, die overigens zelf niet in de winkel staan. Daar hebben ze sommelier-in-opleiding Tara Hald voor aangetrokken. De winkel is vooralsnog geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. Op korte termijn wil Vino Voorthuizen ook een webshop openen.

h

vinovoorthuizen.nl

Informeel investeren? Houd het zakelijk! Heb je grote ambities, maar geen kapitaal om je dromen waar te maken? Of juist wat vermogen dat je beter wilt laten renderen? Grote kans dat je dan vroeg of laat gaat nadenken over informeel investeren. Vijf tips!

Weet waar je in investeert Onder invloed van technologische ontwikkelingen groeit het aantal start-ups en scale-ups met innovatieve, hoogcomplexe producten en diensten. Besef dat in snelontwikkelende markten maar weinig zekerheden zijn. Een oude investeringswijsheid die wat mij betreft nog altijd uiterst relevant is: stop er pas een euro in als je begrijpt waar het over gaat.

De initiatiefnemers van Vino Voorthuizen tijdens de opening.

De winkel is vooraslnog geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Match op managementniveau Als je investeert, ga je een commitment aan voor meerdere jaren en wil je waarschijnlijk ook inhoudelijk meedenken. Dan is het belangrijk dat er een fit is in visie en karakter tussen jou als investeerder en de ondernemer die je kapitaal verstrekt.

Afspraken op papier Maak vooraf afspraken: wat wil je bereiken en wie gaat wat doen? Zeker als je met meerdere investeerders participeert, is het cruciaal dat je op één lijn zit. De meeste conflicten rond informele investeringen ontstaan doordat verwachtingen uiteenlopen.

Denk na over zeggenschap Bij wie ligt straks de beslissingsbevoegdheid? En is dat een interne afspraak of formaliseer je dat via de Kamer van Koophandel? Dat zijn belangrijke aandachtspunten. Bij grote investeringen wordt vaak in een aandeelhoudersovereenkomst vastgelegd dat ook een minderheidsaandeelhouder grote investeringen kan tegenhouden.

Strategie als succes uitblijft Zorg dat je vooraf hebt nagedacht wat je doet als je niet direct de verwachte resultaten bereikt. Stort je dan opnieuw bij? En hoe zit het met exits? Besef als ondernemer dat zo’n extra storting kan leiden tot verwatering van het aandelenkapitaal, waardoor je minder profiteert van je eigen succes.

Laat je adviseren Als specialist in fusies, overnames, zakelijke bemiddeling en mediation denk ik graag met je mee over informele investeringen. Ik kan bijvoorbeeld voor je beoordelen of er een zakelijke en persoonlijke match is en de participatievoorwaarden voor je analyseren en daarin jouw belangen borgen, of je nu investeerder bent of juist kapitaal zoekt. Ad Jonker is als registeraccountant gespecialiseerd in fusies en overnames. h fuziesenruzies.nl / jonkerfieret.nl 8

Juridisch

‘Let bij Algemene Voorwaarden op periodieke controle’ BARNEVELD – Als je nog geen gebruikmaakt van algemene voorwaarden, is het verstandig dit eens te overwegen. Algemene voorwaarden kunnen je rechtspositie versterken. Dit kan in geval van onverwachte tegenslag het verschil maken tussen voortbestaan en faillissement.

geadviseerd om de voorwaarden periodiek inhoudelijk te controleren. “Het recht is via wetgeving en rechtspraak immers continu in beweging. Als je algemene voorwaarden niet de juiste inhoud hebben, schiet je er alsnog weinig mee op”, aldus Wolleswinkel.

Daar wijst Jaap Wolleswinkel van Wolleswinkel Advocaten op. Cruciaal is dat de algemene voorwaarden onderdeel worden van de overeenkomsten die je als ondernemer sluit. “Bij het aangaan van een overeenkomst dient akkoord te worden gegeven op de algemene voorwaarden. Het is verstandig uw standaard offertes en overeenkomsten hierop in te richten”, zegt Wolleswinkel.

h

Ter beschikking stellen Daarnaast moeten de algemene voorwaarden aan de contractspartij ter beschikking worden gesteld. Doe je dit niet, dan kunnen de algemene voorwaarden worden vernietigd. Dit kan zowel hard copy als digitaal, licht Wolleswinkel toe. “Bijvoorbeeld als pdf bij een e-mail. Zolang de contractpartij de algemene voorwaarden maar op kan slaan.”

Periodieke controle Wie al wel algemene voorwaarden hanteert, wordt door de advocaten van Wolleswinkel Advocaten

BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

wolleswinkel.nl


Gemeente Barneveld

Wéér MKB-vriendelijkste BARNEVELD - De gemeente Barneveld is voor de derde keer op rij uitgeroepen tot de ‘MKB-vriendelijkste gemeente van de provincie Gelderland’.

Hans Bakker, manager van MKB Nederland-Midden, maakte dat enkele weken geleden bekend. Wethouder Didi Dorrestijn-Taal (Economische Zaken) is “heel blij” met deze blijvende toppositie: “Het onderstreept dat de inspanningen voor onze ondernemers door hen worden gewaardeerd. Het vormt een extra stimulans om onze manier van werken de komende jaren voort te zetten en, samen met ondernemers, te zoeken naar manieren om die band verder te versterken, te verbreden en te verdiepen.” De gemeente Barneveld handhaaft hiermee de koppositie van de prijs voor de MKB-vriendelijkste gemeente in Gelderland. Apeldoorn en Ede staan op respectievelijk de tweede en de derde plek.

ook in de voorgaande verkiezingen in 2013 en 2015 stond Barneveld bovenaan in Gelderland. “Een knappe prestatie”, zegt Hans Bakker. Barneveld heeft over het geheel genomen gemiddeld het meest constante en MKB-vriendelijkste beleid. De digitale en telefonische bereikbaarheid springen er als positieve punten van dienstverlening uit. Ook de deskundigheid en snelheid van betalen zijn dik in orde in Barneveld. Volgens het onderzoek geeft maar een derde van de ondervraagden aan dat de gemeente voldoende doet om de regeldruk te verminderen. “Dit verbaast ons wel een beetje, want wij riepen ondernemers enkele jaren geleden al op om, in hun ogen, overbodige regelgeving door te geven, zodat wij een top drie zouden kunnen samenstellen van regelgeving die mogelijk kon worden afgeschaft. We kregen toen twee reacties binnen”, aldus wethouder Didi Dorrestijn-Taal. “Maar het is een goed signaal dat we de komende periode willen oppakken.”

Onverminderd goed

Actief

Barneveld doet het volgens lokale ondernemers dus onverminderd goed, concludeert MKB Nederland. Want

Barneveld blijft zich de komende jaren inzetten om ondernemers zo goed mogelijk te faciliteren. Met de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen, maar ook met ‘raad en daad’ via het Ondernemersloket Barneveld. “Dat gaan we nóg beter onder de aandacht brengen én we investeren de komende tijd in informatieve netwerkbijeenkomsten waarop we elkaar – gemeente en ondernemers – informeren over een actueel thema en elkaar ontmoeten.” De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland en is uitgevoerd door bureau LexNova. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter MKB-beleid. Het is het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben zo'n 20.000 ondernemers meegewerkt, waarvan 2.775 in Gelderland.

Het gemeentebestuur neemt de prijs in ontvangst.

h

ondernemersloketbarneveld.nl

Congres Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Barneveld BARNEVELD - Op dinsdag 4 en woensdag 5 juni 2019 is de gemeente Barneveld – samen met Regio Foodvalley en Regio Amersfoort – gastheer van het jaarlijkse congres van de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Naar verwachting komen 2.500 gemeentebestuurders (burgemeesters, wethouders, raadsleden, maar ook gemeentesecretarissen en griffiers) naar de gemeente Barneveld m kennis te maken met dynamisch Barneveld.

Booming Barneveld De gemeente presenteert zich als een groeiende en bloeiende gemeente op het snijvlak van twee dynamische regio’s: Foodvalley en Amersfoort. “We laten ‘bestuurlijk Nederland’ graag zien wat er allemaal in Barneveld gebeurt”, zegt burgemeester Asje van Dijk. “Veel mensen die Barneveld niet kennen,hebben vaak een vooroordeel, maar wie hier komt, en kennismaakt met onze gemeente, is verrast door de groei, de bloei, de dyanmiek en… de mensen. Want in Barneveld bouwen we niet alleen aan nieuwe woonwijken, nieuwe bedrijventerreinen en nieuwe tunnels en wegen, maar bewust óók aan een samenleving waarin we er voor elkaar willen zijn, waar iedereen kan meedoen en waar je mag zijn wie je bent. En dat gaan we laten zien. Booming en Betrokken Barneveld”, vertelt Van Dijk.

Wat heeft Barneveld aan zo'n congres? “Het is mooi om ‘bestuurlijk Nederland’ te vertellen waar we in onze gemeente, de Regio Foodvalley en Regio Amersfoort mee bezig zijn. Een terechte vraag is: wat hébben we aan zo’n congres in Barneveld? In de eerste plaats betekent het congres dat honderden gemeentebestuurders tijdens het congres in en om Barneveld overnachten. Veel gemeentebestuurders arriveren al op maandagmiddag en zullen in onze gemeente een hapje willen eten. We hebben onze horeca daarom gevraagd hun deuren op maandag 3 en dinsdag 4 juni te openen, zodat gemeentebesturen een tafel kunnen reserveren en in Barneveld kunnen dineren. In de Midden Nederland Hallen, waar het congres zélf plaatsvindt, kunnen bedrijven een stand huren om zo in de spotlights van ‘bestuurlijk Nederland’ te komen. Daarnaast ontvangen wij op dinsdagmiddag alle deelnemers aan het congres op de Koewei. De verzorging van die ontvangst is in handen van een aantal cateraars uit Barneveld onder leiding van Richard van der Zande van De Elstar Catering. De muzikale ondersteuning is in handen van ons eigen saxofoonorkest SaxUs en het kwalitatieve leerlingenorkest Strakx van Muziekschool Barneveld. Daarnaast is het ons voornemen om een boekje te maken met leuke aanbiedingen zodat gemeentebestuurders ook in de zomer nog een keer, wellicht samen met familie of vrienden, terugkomen naar Barneveld.” BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

Het Ondernemersloket Barneveld is het centrale aanspreekpunt voor ondernemen in onze gemeente. Onze accountmanager helpt u met al uw vragen over ondernemen. Zoekt u personeel? Wilt u uw bedrijf vestigen in onze gemeente? Welke vergunningen heeft u nodig? Is er nog grond te koop op bedrijventerreinen? Voor meer informatie neemt u contact op met Frits op de Haar van het Ondernemersloket. Hij is te bereiken op 0342 - 495 888 of via ondernemersloket@barneveld.nl.

Barneveld aanwezig bij Koningsdag Amersfoort De gemeente Barneveld presenteert zich – samen met de andere gemeenten van Regio Amersfoort – op zaterdag 27 april 2019 (Koningsdag) aan de Koninklijke familie. Koning Willem-Alexander viert dan, samen met zijn gezin en familie, zijn verjaardag in de keistad. In het programma is ook ruimte ingebouwd voor een regiopresentatie. Hoe die er precies uit komt te zien, is nog een verrassing. Op Koningsdag vullen in ieder geval meer dan 1000 kleurige kunstkippetjes het Raadhuisplein voor het gemeentehuis van Barneveld. Ze zijn beschilderd (of versierd) door honderden leerlingen van basisscholen in de gemeente Barneveld en worden opgesteld in de vorm van de letters W en A.

9


BusinessInterview

Marleen Kaarsemaker (Accent op Talent): van bescheiden Achterhoeks meisje tot succesvolle ondernemer

‘Liever achteraf spijt, dan iets Glazen plafond? - 36 procent van de bedrijven in Nederland werd in 2018 geleid door een vrouw. (KVK) - Tussen 2006 en 2007 was 31 procent van de startende ondernemers in Barneveld een vrouw. (CBS) - Het aantal vrouwelijks ondernemers groeit zowel in absolute als relatieve zin. Vooral bij parttime zzp’ers (parttime betekent wanneer ondernemers maximaal 15 uur per week besteden aan ondernemerschap) neemt het aantal vrouwen toe: de verhouding man/vrouw ligt hier op 60/40. (RVO Nederland) - 20 procent van de topposities binnen grote bedrijven (>500 werknemers) werd in 2017 ingevuld door vrouwen. In 2010 was dat nog 15 procent. (CBS) 10

BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019


BARNEVELD - Ze groeide op in een snel kwartjes worden, maar bouwt

doe ik dat in verbinding, in samenwerking met anderen. Ik ben hard en zakelijk als het nodig is, maar dat streven naar verbinding is denk ik de female touch van mijn ondernemerschap.”

nu met een gezonde dosis lef en

Vrouwelijk ondernemerschap

ontstuitbare energie aan haar

Daarover gesproken, ook anno 2019 is het ondernemerschap nog altijd een mannenwereld. Een greep uit de recente statistieken? Slechts één op de drie startende ondernemers is vrouw. 93 procent van het durfkapitaal van grote investeringsfondsen gaat naar start-ups die geleid worden door mannen. En als er kinderen komen gaan vrouwen vaak minder werken, terwijl mannen vol gas blijven geven in hun carrière. Zonde van al dat onbenutte potentieel, vindt Kaarsemaker. Via Ladies' Circle Barneveld - een netwerk van jonge ondernemende vrouwen dat zich onder het motto 'Vrienschap en Service' inzet voor het goede doel stimuleert ze vrouwen dan ook actief om hun grenzen te verleggen. “Het is ontzettend leuk om met alleen vrouwen bij elkaar te komen. Dat geeft een hele andere dynamiek dan een gemengd netwerk. Nee, bij ons gaat het nooit over hoeveel offertes we gescoord hebben. Maar we inspireren elkaar wel.” Ze is inmiddels bezig met het opzetten van een Agora Club in de Gelderse Vallei, voor ondernemende vrouwen vanaf 42 jaar. Verder maakt ze nog altijd deel uit van het hoofdbestuur van Ladies' Circle Nederland. Vorig jaar was ze zelfs President van de vereniging met 75 Circles en 1000 aangesloten vrouwen. Haar motto: Reach out, make the most of now. Vrouwen zijn vaak te bescheiden, merkt Kaarsemaker bij de Ladies' Circle én in haar dagelijks werk als recruiter. “Toen ze mij vroegen om President te worden van Ladies' Circle Nederland, was een van mijn eerste gedachten ook: kan ik dat wel, een meisje uit de Achterhoek? Terwijl ik geloof dat vrouwelijk leiderschap en ondernemerschap ontzettend waardevol is. Het is meer gericht op harmonie, verbinding en samenwerking. Draait meer om what's in it for us, dan om what's in it for me. Ik denk dat vrouwen in het algemeen - er zijn natuurlijk tal van uitzonderingen - ook een scherper oog hebben voor soft skills die nodig zijn om een bedrijf succesvol te maken en meer letten op of iemand past in de bedrijfscultuur.”

omgeving waar dubbeltjes niet

eigen bedrijf. En stimuleert ook andere vrouwen om hun grenzen te verleggen. Marleen Kaarsemaker over haar vak, drive en vrouwelijk ondernemerschap. Tekst: Hiemstra Media Foto's: Fotografie Barneveld

Lage productiviteit. Een hoog ziekteverzuim. Slechte onderlinge verhoudingen in teams. Noem een onderwerp waar de gemiddelde ondernemer grijze haren van krijgt en de kans is groot dat de ogen van Marleen Kaarsemaker oplichten. De Barneveldse ondernemer helpt met haar bedrijf Accent op Talent met name zorg- en welzijnsorganisaties om niet functionerende afdelingen of teams weer op de rit te krijgen. Als de laatste manager zich gewonnen geeft, komt Kaarsemaker in beeld. Daarnaast schakelen bedrijven en overheden haar in als recruiter of interim HR-manager, ondersteunt ze als recruiter zelf mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, heeft ze samen met een groep investeerders een serious game in de markt gezet waarmee medewerkers leren over zaken als veiligheid, hygiëne of werkplekinstructies. En is ze met experts uit Sri Lanka en de Seychellen bezig met een concept op het gebied van personal branding via social media.

Energierijk Nee, een gebrek aan ideeën heeft ze nooit. En als tien mensen je kunnen vertellen waarom iets niet lukt, weet Kaarsemaker waarom het wél kan. Haar bucketlist en todo-lijstjes zijn dan ook altijd langer dan er dagen in een week zitten. “Eén leven is eigenlijk te kort, ik hoop dat ik er straks nog negen heb.” Die drive heeft er altijd ingezeten, blikt Kaarsemaker. Ze groeide op in de Achterhoek, in een doorsnee middenklasse gezin. Woonde in een veilig dorpje met een molen en een kerk. Waar iedereen elkaar kent, gewoon doen al gek genoeg is en dubbeltjes niet snel kwartjes worden. Maar al als jonge tiener was er die

Ladies' Circle Inmiddels is Kaarsemaker Inmediate Past President van Ladies' Circle Nederland. In die rol coacht ze haar opvolgers en draagt ze kennis over. Haar tijd in het bestuur was 'magisch', blikt de Barneveldse ondernemer terug. Ze vloog er de hele wereld voor over, sprak met en leerde van de krachtigste ondernemersvrouwen ter wereld. “Ontzettend leerzaam, daar kan geen MBA tegenop.” Ondertussen was er

niet geprobeerd’ tomeloze drang om te ondernemen, de wereld te ontdekken.

Risico's nemen Ze begon haar carrière bij Randstad, waar met Frits Goldschmeding een geestverwant aan het roer stond. Durf risico's te nemen. Beter achteraf om vergiffenis vragen of spijt hebben, dan dat je iets niet geprobeerd hebt. Het waren belangrijke lessen die ze meekreeg en ook toepaste in haar eigen loopbaan toen ze zo'n 15 jaar geleden voor zichzelf begon, omdat ze het zat was om 'op de winkel te passen'. Ze was hoogzwanger en net begonnen aan een nieuwe studie. Niet de ideale omstandigheden om richting de Kamer van Koophandel te snellen. 'Maar ben je gek, ik ga het gewoon doen' dacht Kaarsemaker. En had daar vervolgens geen seconde spijt van. Wat haar drijft? “Ik krijg energie van dingen voor elkaar krijgen. En ik geloof sterk in het potentieel van mensen. Veel mensen weten alleen niet waar ze goed in zijn. Of zijn het verleerd of afgeleerd om hun kwaliteiten in te zetten. Het geeft voldoening als je werknemers of teams weer kunt laten opbloeien. Het liefst

ook een bedrijf te runnen en een gezin met drie kinderen. Vergde dat harde afspraken thuis? “Nee, hoor. Dat gaat hier soepel en in overleg”, zegt Kaarsemaker terwijl haar man Arjen in de auto stapt om de kinderen uit school te halen. “Arjen is ook zelfstandig ondernemer. We geven elkaar de ruimte en stimuleren elkaar om ons bedrijf te bouwen en dromen na te jagen. Daarin willen we juist een voorbeeld zijn voor de kinderen. Laten zien dat je als man en vrouw gelijkwaardig bent en allebei carrière kan maken.”

Zó scoort jouw bedrijf op Moederen Vaderdag Waar Moederdag voortkomt uit de gedachte dat vrouwen geëerd moeten worden, is het ontstaan van Vaderdag helaas minder romantisch. De vrouwelijke variant was voor retailers financieel zo’n succes, dat er ook een commerciële dag voor vaders moest komen. Romantiek of niet: hoe zorg jij er voor dat jouw bedrijf qua marketing scoort op Moeder- en Vaderdag? Enkele tips en ideeën ter inspiratie. Bedenk een pakkende hashtag op Instagram waarop je klanten met jouw product poseren, bijvoorbeeld #MijnMoeder of #FijneVader. Stimuleer dit door ze kans te laten maken op het terugwinnen van hun aankoopbedrag. Give-aways doen het altijd goed. Pro-tip voor Instagram: maak gebruik van Instagram Shopping, zodat fans vanuit jouw feed direct kunnen bestellen in je webshop. Houd rekening met ‘early birds’, maar ook met de late beslisser. Draai je Facebook-campagnes? Begin dan ruim op tijd, maar laat de advertenties tot en met het weekend lopen. Facebook biedt verschillende targetingopties om ouders of juist kinderen aan te spreken. Combineer dit met bijvoorbeeld leeftijd en locatie om jouw boodschap superspecifiek te maken. Leuk idee voor een Facebook-post gericht op engagement: ‘Wat voor soort moeder ben jij?’. Laat vrouwen met een duimpje, hartje of lachende smiley kiezen uit 3 stereotype moeders. Doe aan storytelling. Ben je een familiebedrijf? Licht de unieke bedrijfshistorie eens extra toe. Of zet de moeders van jouw collega’s in het zonnetje met een persoonlijke boodschap. Wees voorbereid op actieve(re) concurrentie. Jij zult niet de enige zijn met een toffe campagne. Reken o.a. op hogere CPC’s in Google Shopping. Gebruik een landingspagina op jouw website met speciaal geselecteerde producten of een actie. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ik ben vooral benieuwd naar jou: ben jij al klaar voor de komende maanden? Of wil je eens vrijblijvend sparren? Bel me vandaag nog om online te groeien. Jason Wu (06 – 17 90 64 08) is eigenaar van NeoSEM, het online marketing bureau van Barneveld. h neosem.nl

BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

11


GEZOND ONDERNEMEN? IT’S THAT SIMPLE!

Duidelijk en slagvaardig. Voor ondernemers en particulieren

Uw belang, onze zorg

Allan Barends Oud - zwemsporttopper

,,Als ondernemer houd je de cijfers voortdurend in de gaten. Doe je dat ook met je gezondheid? Its Personal Training helpt ondernemers op unieke wijze om bewuster, belastbaarder, fitter én gezonder te leven. Met persoonlijke (één-op-één tot één-op-vier) en dús effectieve begeleiding. Ook op locatie!’’

keer in

in

nl

130,

260,

al vanaf

00

p.p.

www.wolleswinkel.nl

B-VCA al vanaf

26 jun 11 jul 11 sep

23 sep 03 okt 14 okt

29 okt 07 nov 18 nov

26 nov 05 dec 16 dec

13 + 20 mei 20 + 27 jun 10 + 17 sep

p.p.

keer in nl

8.5/10

12 BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

keer in nl

Anthonie Fokkerstraat 45 B 3772 MP Barneveld 085-066 74 00 www.bhv-vca-ehbo.nl

of bel 085-066 74 01

al vanaf

177,00

p.p.

1 dag (Barneveld) 10 + 17 okt 04 + 11 nov 04 + 11 dec

11 apr 20 apr 23 apr

09 mei 18 mei 21 mei

05 jun 22 jun 24 jun

08 jul 05 sep 21 sep

24 sep 07 okt 12 okt

31 okt 09 nov 14 nov

Trainingslocaties: Amsterdam, Arnhem, Barneveld, Beverwijk, Breda, De Bilt (Utrecht), Groningen, Leiderdorp, Leeuwarden, Lelystad, Rijssen, Rotterdam, Schijndel, Tiel, Veenendaal, Velp (Arnhem), Zwolle. Mogelijkheid tot In-Company training. Voor alle cursusdatums en het complete aanbod zie: www.in1keerVCA.nl of bel 085-066 74 01

Cursuslocatie Barneveld. Mogelijkheid tot In-Company training. Voor alle cursusdatums en het complete aanbod zie: www.in1keerBHV.nl of bel 085-066 74 02

in

00

nlwww.in1keerVCA.nl nl nl VOL-VCA

177,

00

2 dagen 23 mei 03 jun 18 jun

nl

p.p.

1 dag 06 mei 14 mei 15 mei

info@wolleswinkel.nl

nú ee nl nl cursus

nl

www.in1keerBHV.nl of bel 085-066 74 02

BHV (Basis)

a. Dorpsstraat 40a, Nunspeet t. 0341 230 580

Boek keerin in keekreerin in keekreerin in keekreerin i n

BHV (Herh.) al vanaf

a. Stationsweg 43, Barneveld t. 0342 491 028

keer in nl

keer in nl

keer in nl

Wincoop

veiligheidstrainingen

ke

HEFTRUC *Voorwaarden zie website. Alle genoemde prijzen zijn excl. BTW

Bas Markies Meervoudig Nederlands Kampioen Tienkamp


Vijf vragen aan Jaap van Beek, vestigingsdirecteur Visser & Visser (locatie Barneveld)

‘Het is mooi om dit compliment te krijgen van het personeel’ WIE SUCCESVOL WIL ONDERNEMEN DOET ER GOED AAN NAAR ANDERE ONDERNEMERS TE LUISTEREN. IN DEZE RUBRIEK TRACEREN WE DE VALKUILEN EN TIPS VAN ONDERNEMERS DIE ER AL DE NODIGE KILOMETERS OP HEBBEN ZITTEN.

.

Accountantskantoor Visser & Visser (12 vestigingen in Nederland) mag zich een jaar lang ‘Beste werkgever 2018-2019’ noemen in de categorie financiële dienstverlening. Reden genoeg om aan vestigingsdirecteur Jaap van Beek te vragen waaraan dit succes te danken is.

Gefeliciteerd met deze erkenning. Hoe is dat in zijn werk gegaan? Als je vooruit wilt met je organisatie is de feedback van je eigen medewerkers onmisbaar. Zij weten als geen ander wat er beter, sneller en klantgerichter kan. Daarom hebben we ons net als tientallen andere organisaties in de financiële dienstverlening aangemeld om mee te doen aan dit onderzoek. Onze eigen werknemers hebben ons vervolgens beoordeeld door een uitgebreide vragenlijst te beantwoorden. Bijvoorbeeld over ontwikkelmogelijkheden, onderlinge betrokkenheid, werksfeer en dat soort zaken.

Wat waren de meest opvallende uitkomsten? Het was al heel positief dat 85% van de collega’s de moeite heeft genomen om de vragen te beantwoorden. Wat opviel? Bijna niemand wil weg bij Visser & Visser. De ontwikkelmogelijkheden worden gewaardeerd, net als het innovatieve karakter van onze onderneming. Daar zijn we natuurlijk trots op. En helemaal met het oog op de war on talent hebben we nu wellicht een streepje voor op collegabedrijven.

Mensen vinden en ze voor de onderneming behouden. Hoe doe je dat? Laat het duidelijk zijn: als iemand wil gaan, dan gaat-ie. Maar we doen er hier alles aan om het onze mensen naar de zin te maken. Door een uitdagende omgeving te creëren waarin volop ontplooiing en ontwikkeling mogelijk is. Waar er onderling vertrouwen is, net als openheid in de onderlinge relaties. Waar echte, inhoudelijke aandacht wordt gegeven. En natuurlijk door aandacht te geven aan de binding met onderwijsinstellingen. Want nieuwe mensen zijn altijd nodig.

Hoe druk jij persoonlijk je stempel op het succes van Visser & Visser? Samen kom je verder, dat is mijn stellige overtuiging. En als je samen iets wilt bereiken, is het nodig om aandacht te hebben voor elkaar. Vitamine A noem ik dat. Een praatje maken, doorvragen naar hoe het gaat. Ook nieuwe dingen initiëren binnen de onderneming past bij mijn manier van zijn en werken. Visser & Visser is een accountantskantoor waarin kennis en innovatie volop tijd en aandacht krijgen.

Wat betekent deze erkenning voor Visser & Visser? We zijn er trots op. Het geeft natuurlijk een heel positief signaal af. Niet alleen naar onze eigen medewerkers en de potentiële collega’s waarnaar we altijd op zoek zijn, maar ook naar onze klanten en relaties. Het is mooi om dit compliment te krijgen van het personeel, en het schept tegelijkertijd verplichtingen om het blijvend waar te maken. Daar wordt organisatiebreed dan ook intensief over doorgepraat.

BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

‘Online effectief adverteren’

Heb je als ondernemer een onderbuikgevoel dat je online advertentiebudget niet altijd effectief wordt ingezet? Dan geef ik je in deze column drie tips die je kunnen helpen om online effectiever te adverteren. 1. Duidelijke strategie Het is te allen tijde en los van de hoogte van je budget van belang om een strategie te hebben. Met een strategie weet je namelijk wat je wilt bereiken en hoe je het wilt bereiken. Dit is belangrijk, omdat het bepalend is voor de kanalen waarop je gaat adverteren en hoe je daarvoor betaalt (bijvoorbeeld per klik, view of lead). En mocht er zich voor je gevoel dan een ‘buitenkansje’ aandienen, is het wel handig om te weten of het in je strategie past. Zo voorkom je impulsieve handelingen en advertentiecampagnes waarvan je op voorhand had kunnen weten dat ze niet het gewenste resultaat zouden gaan behalen. 2. Focus je op je doelgroep Soms zijn bedrijven bang om klanten mis te lopen als ze zich op één groep richten. Het spreekwoordelijke ‘met hagel schieten’ is echter funest voor de effectiviteit van je budget. Focus je daarom op één doelgroep en benader deze doelgroep met je online marketing. Enkele targeting opties om focus aan te brengen zijn; geografie, leeftijd, geslacht, functie, opleidingsniveau, (oud)-werkgevers, interesses, maar ook specifieke sites en/of zoekwoorden (bijv. namen van concurrenten, vergelijkbare producten etc.). 3. Laat je persoonlijkheid zien Het is bewezen dat consumenten liever zaken doen met mensen dan met bedrijven. Laat daarom de menselijke kant van je onderneming zien. Dit levert enerzijds een positieve beleving op, anderzijds staat het los van de hoogte van je budget. Daarnaast is het niet moeilijk: start gewoon met het toevoegen van de naam van de medewerker bij e-mails, chats en berichten op social media. Zorg ook voor een goede Over ons-pagina, met foto’s en eventueel een leuke persoonlijke touch. Om te kijken hoe effectief jouw online marketing is, is het belangrijk om de resultaten te meten en bij te sturen. Met Google Analytics houd je je bezoekers bij en bekijk je op welke pagina’s ze blijven hangen en waar ze snel wegklikken. Zo heb je snel, en goedkoop, inzichtelijk wat voor jouw bedrijf werkt en wat niet, en kun je snel bijsturen. Ben van Luttikhuizen is eigenaar van Webleads, hét internetbureau voor web development en online marketing.

h

webleads.nl

13


Itolang, ook regionaal sterk

Duurzame ledverlichting Tot 80% minder energieverbruik Betere lichtkwaliteit Inclusief montage, installatie en afvoer Levensduur van minstens 20 jaar Tot 5 jaar volledige garantie en kosteloze vervanging Comfortabeler en productiever werken Recht op energie-investeringsaftrek

Itolang is niet alleen landelijk sterk in haar diensten. Ook regionaal kunnen wij u van dienst zijn op het gebied van verkoop (nieuw en gebruikt), verhuur, keuringen, onderhoud en onderdelen voor uw intern transport materiaal.

Itolang, Ambachtsweg 16 - Barneveld, telefoon: 0342-421166

info@itolang.nl www.itolang.nl

BROEKHUIS OPEL HOUDT U MOBIEL

Maak direct een afspraak. 085-0654161

info@ledsgoeco.nl

ledsgoeco.nl

Kom GRATIS naar de

15 mei 2019

Locatie: De Meerwaarde Rietberglaan 6 3771 RD Barneveld

ONZE KLANTBELOFTES Mensen

Mensen

Mensen

hoe dan ook helpen

recht in de ogen kunnen kijken

thuis laten komen

Kan niet bestaat niet. Er is altijd een oplossing. Tenminste, zo denken wij erover. Wij kijken naar wat wĂŠl kan. En zijn pas helemaal tevreden als u dat bent. Dat geeft ons de energie om alles uit ons vak en het beste uit onszelf te halen. Al meer dan 80 jaar lang.

Eerlijk duurt het langst. Wij willen u niet alleen vandaag, maar ook morgen als tevreden klant. Daarom helpen wij u zoals u dat van ons verlangt. Open en eerlijk, zonder onaangename verrassingen achteraf.

14 BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

Onbezorgde mobiliteit. Daar staan we voor. Probleemloos op weg gaan en weer thuis komen. Maar ook willen we dat u het gevoel van thuiskomen beleeft in onze vestigingen. Vanuit de betrokkenheid die onze medewerkers delen om het u naar de zin te maken.

Startersdagen.com biedt waardevol advies, kennis en inspiratie voor startende ondernemers

www.startersdagen.com/barneveld2019


Nieuws van de JOS en BIK

Ondernemers naar de 'bajes' BARNEVELD – Op donderdag 16 mei organiseert de JOS een bedrijfsbezoek naar de Bijlmerbajes. Onder begeleiding van een cipier krijgen de leden een rondleiding door de voormalige gevangenis en vertelt een ex-gevangene verhalen over wat zich binnen de muren heeft afgespeeld. Dat maakt Hilde Brouwer namens het bestuur van de JOS bekend. In de namiddag verzamelen de leden op parkeerterrein de Vetkamp, waar een bus klaarstaat om de leden naar de ‘bajes’ in Amsterdam te brengen. “Dit keer geen traditioneel bedrijfsbezoek”, vertelt Hilde. “De Bijlmerbajes is bij iedereen bekend, maar geen van onze leden weet wat er zich allemaal heeft afgespeeld. Aangezien de gevangenis dit jaar wordt gesloopt, is dit onze kans om te zien en te horen hoe het er binnen de

gevangenismuren aan toeging. Een bewaker en een exgevangene vertellen over de bizarre ontsnappingspogingen die ze meemaakten, de misdaden van gevangenen en talloze grappige behind-the-scenes anekdotes. Heel gaaf.”

JOS Barneveld is een netwerkclub voor jonge ondernemers. Je kunt lid worden wanneer je ondernemer bent of een vrij beroep uitoefent in de gemeente Barneveld, niet ouder bent dan veertig jaar bent en actief bent in de industrie, handel of dienstverlening.

Na de rondleiding worden de leden naar een nabijgelegen restaurant gebracht, waar een heerlijk driegangenmenu staat te wachten. Met een gevulde maag keren de leden terug naar Barneveld.

Wij bedanken onze oud-leden...

Korstiaan Versteeg (Auto Versteeg Buurman Barneveld BV) Jan van Leeuwen (Cooster coaching accountants BV) Willem Verweij (DA Drogisterij & Luxe Parfumerie Verweij) Yvette Nebbeling (GoedYD bureau voor interierarchitectuur) Roland Hartkamp (Hubo XL) Kees van de Bunt (Kusk Haarden & Kachels) Jan Evert van de Fliert (Van de Fliert Groothandel) Johan en Marjan van Lagen (Van Lagen Metselwerk BV)

Aanmelden Leden die het bedrijfsbezoek aandurven kunnen zich aanmelden via de link in de uitnodigingsmail die zij nog ontvangen.

h

josbarneveld.nl

...en verwelkomen nieuwe leden

Dit keer geen traditioneel bedrijfsbezoek van de JOS.

André van de Haar (AH Customs) Heleen Kleijer (Executive Touch) Bahine Sedeqe (Hoving & Sedeqe) Tom Uljee (Intratuin) Lukas Uljee (Intratuin) Marcel van Beek (Mitosa) Han Nes (Nestrans BV/Nesparcel BV) Rocky Pang (Rose Garden) Jorrit Koops (Schuiteman Accountants & Adviseurs) Edwin Schut (Schut Advies) Erik van den Hoorn (Van den Hoorn) Winny van den Engelenhoven (Van Veen Advocaten) Julian van den Ham (VCB Installatietechniek) Rico van den Brink (XiaomiProducts)

Foto's gemaakt door: Stefano van Bijlmerbajes Events.

BIK viert 50-jarig jubileum in Rotterdam BARNEVELD – De BIK bestaat dit jaar 50 jaar en viert dit jubileum met een tweedaags evenement in Rotterdam.

zeer inspirerende omgeving!” Naast de rondleiding krijgen de leden ook een cursus Plat Rotterdams van de bekende Rotterdammer Roel Pot.

de uitnodigingslink die zij onlangs hebben ontvangen per mail. Voor vragen over het jubileumweekend in Rotterdam kunnen de leden terecht bij het bestuur.

Op 20 en 21 september worden de leden van de BIK tegen het einde van de ochtend ontvangen in Hotel nhow in Rotterdam. Na het inchecken volgt een uitgebreide lunch waarmee het feestweekend officieel van start gaat, vertelt Heleen Kleijer namens de feestcommissie van de BIK.

Feestelijke afsluiting

h

RDM-terrein In de middag gaan de leden gezamenlijk op pad en krijgen ze onder meer een rondleiding over het RDM-terrein. Heleen Kleijer: “Het RDM-terrein wordt in hoog tempo ontwikkeld tot dé plek voor innovatie in de haven. Onze leden krijgen een rondleiding over het terrein en zullen onder meer zien waar technische projecten worden ontworpen, ge-prototyped, geassembleerd en getest. Een

Ook op zaterdag kunnen de leden van de BIK rekenen op een vol programma. Met een volle maag van het ontbijtbuffet gaan de leden op verkenningstocht door Rotterdam. Professionele gidsen leiden de leden op de fiets of te voet rond door Rotterdam en laten alle mooie plekken zien. Na deze inspanning worden de leden rond de middag bij Café Rotterdam verwacht, waar het programma wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Aanmelden Naast de BIK worden ook de leden van de JOS uitgenodigd voor het jubileumweekend. Leden die willen deelnemen aan het weekend wordt gevraagd zich te registreren via

bikbarneveld.nl

De BIK is een actieve en doortastende ondernemersvereniging. Er worden dynamische en leerzame ontmoetingen georganiseerd én de BIK maakt zich hard voor zaken die Barneveldse ondernemers raken. Meer informatie over lidmaatschap? Kijk op www.bikbarneveld.nl In de afgelopen periode meldden zich de volgende bedrijven om lid te worden van de BIK. Het bestuur bedankt hen voor het vertrouwen en wenst ze veel succes in ons mooie netwerk. ▶ Eco Warehouse BV ▶ Goed YD ▶ BHB brandpreventie ▶ Janse & Berkhof Tuinen ▶ Lagerwey ▶ Buzzalike ▶ Van den Brink Staalbouw ▶ Code Blauw ▶ ABC Products ▶ AFAS ▶ WSP

BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

15


BusinessInterview

Erik van Donselaar (31) over het managen van vijf jonge scale-ups

‘Groeien vergt vooral veel Hij was begin twintig toen hij naar Pakistan vloog om zijn eerste tenten te importeren. Inmiddels leidt Erik van Donselaar (31) vijf bedrijven die allemaal razendsnel groeien. Zijn geheim? “Ik werk vooral aan mijn bedrijven, niet erin.” Tekst: Hiemstra Media Foto's: Fotografie Barneveld

Envision, create and believe in your own universe. Be crazy, be foolish. If you can't stand the heat, get out of the kitchen. Stap het kantoor van Erik van Donselaar in en je oog wordt automatisch getrokken door dit soort quotes aan de muur. Ze worden afgewisseld door portretten van grote zakenmannen als Richard Branson. Verder in de ruimte: een kast vol managementboeken en een wereldkaart. Nee, de nuchtere Veluwse ondernemersmentaliteit is niet zo aan Erik van Donselaar besteed. Eenendertig jaar oud is hij en - eerlijk is eerlijk - hij heeft nu al meer bereikt dan meer ondernemers in een heel leven doen. Om een indruk te geven. Donselaar Tenten uit Barneveld voorziet jaarlijks 1.500 evenementen, festivals (waaronder Mysteryland en Dancevalley) en bedrijven van tentaccommodaties. De luxe safaritenten en lodges van Outstanding Glamping staan in meer dan 40 landen over de hele wereld. En al zijn bedrijven schrijven jaar in jaar uit dubbele groeicijfers.

Scale up secrets Hoe hij die groei in al zijn scale ups houdt? “Elk bedrijf heeft een visie, een jaarplan en een driemaandenplan. Ik neem regelmatig de tijd om daar over na te denken. Zijn we nog op koers? En stel dat we twee keer zo groot worden, hoe pakken we het dan aan?”, zegt Van Donselaar. Schrijf uit wat je wilt, is een les die de Scherpenzeelse ondernemer al vroeg ter harte nam. “Hoe gedetailleerder je dat doet, hoe makkelijker het wordt. Ik denk dat dat te weinig gebeurt in bedrijven. Er is wel een soort droom op plan, maar geen planning hoe daar te komen. Als je dat voor jezelf op papier zet, kan je veel makkelijker sturen en verspil je minder tijd aan dingen die er eigenlijk niet toe doen.” Een tweede succesfactor waar Donselaar heilig in gelooft, is het meetbaar maken van zoveel mogelijk prestatieindicatoren in je bedrijf. “Neem marketing. 16

BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

Zeventig procent van onze omzet komt uit internet. Maar we steken niet blind geld in vindbaarheid en online advertenties. En we weten precies hoeveel kosten we mogen maken als onze omzet met dertig procent groeit.”

Het vliegtuig in Donselaar groeide op in De Glind. Zijn vader was boer, zijn broer werd loonwerker. Zelf ging Donselaar naar de agrarische hogeschool in Dronten, waar hij bedrijfskunde studeerde. In zijn vrije uren werkte hij als planner bij een

De vijf bedrijven van Erik van Donselaar Verdo Werkt Detachering & payroll in de bouw, logistiek en productie.

Donselaar Tenten Verhuur van tijdelijke accommodaties voor evenementen en festivals.

Outstanding Glamping Leverancier van compleet ingerichte safaritenten en lodges.

Villatent Europe Verhuur van luxe safaritenten op campings in Frankrijk, Italië, Spanje, Kroatië en Nederland.

Rechargers Unieke slaaptenten voor elk evenement.


Vraagt de gever aan de vrager

Als je kort door de bocht een groep mensen wil verdelen in twee groepen, kan je ze indelen in vragers en gevers. Ik heb die indeling al een aantal keren gemaakt zien worden en opvallend genoeg is bijna iedereen liever een gever dan een vrager. Blijkbaar is geven een betere gave dan vragen. Waar dit idee vandaan komt weet ik niet, maar ik vind het interessant. Ondanks dat ik geen wetenschappelijk bewijs kan vinden voor mijn aanname, denk ik dat in algemene zin gevers worden omschreven als sociaal, met aandacht voor de ander en beter in het afstemmen op de omgeving en de vragers dus sneller als egocentrisch, afstemmen op zichzelf en met het eigen belang voorop worden omschreven. Terwijl jij je kan afvragen wat er slecht is aan ‘afstemmen op jezelf ’ of met ‘eigen belang voorop’ handelen? We hebben per slot van rekening veel meer aan onszelf én elkaar op het moment dat je zaken doet die goed voelen.

discipline’ uitzendbureau. “Maar ik had al snel door, ik kan dat beter zelf doen als zzp'er. Dan houd ik er meer aan over.” De tentenbusiness rolt hij in als hij een studentenkamp moet regelen. Van Donselaar huurt ze in, praat wat met de ondernemer en ziet een business kans. Niet veel later stapt hij in het vliegtuig als hij ontdekt dat hij in Pakistan voordelig goede tenten op de kop kan tikken. “Dat had natuurlijk anders kunnen uitpakken, maar ik ben blij dat ik het toen gedaan heb. Soms is zakelijk succes ook gewoon een kwestie van iets proberen, zonder dat je precies weet hoe het moet.”

Time management Inmiddels liggen die beginjaren mijlenver achter hem en stuurt hij vijf bedrijven aan met in totaal ruim vijftig werknemers en op piekmomenten nog een flink aantal inhuurkrachten daarbij. Zijn beste zakelijke beslissing? “Partners aan boord halen bij Donselaar Tenten en Outstanding Glamping”, zegt Van Donselaar. “Ik heb zelf niet genoeg tijd en focus om die bedrijven alleen te leiden. Ik heb twee mensen in huis gehaald die allebei deels eigenaar zijn geworden. Die constructie heeft ervoor gezorgd dat beide bedrijven harder kunnen doorgroeien dan wanneer ik ze alleen zou runnen.” Sowieso wil hij geen ondernemer zijn die alleen bezig is met werken. In dat opzicht hij een exponent van the next generation ondernemers. “Ik denk dat ik 45 tot 50 uur per week maak. Dat zouden er makkelijk meer kunnen zijn, maar het is niet stoer om 80 uur per week te werken. En ook niet knap. Het is veel moeilijker om in 40 uur alleen de dingen te doen die alleen jij kan doen.” Hoewel hij inmiddels minder operationeel betrokken is in zijn bedrijven, ziet Van Donselaar time management nog altijd als één van zijn grootste uitdagingen. “Ik begin elke maandag morgen met het plannen van mijn week.

Wat speelt er, wat is belangrijk, wat ga ik welke dag doen, wanneer ga ik sporten? Zo probeer ik te voorkomen dat ik geleefd wordt door de waan van de dag. Al lukt dat de ene week beter dan de andere.” In die werkweek probeert Van Donselaar structureel tijd op te nemen om inspiratie op te doen. Bijvoorbeeld door boeken te lezen. Op dit moment ligt Great by Choice van James C. Collins en Morten T. Hansen op zijn bureau. “Ik haal daaruit dat je heel veel disicipline moet hebben om te groeien. En dat je in goede tijden je groei moet durven te remmen, om de kwaliteit van je producten en diensten op peil te houden.”

Iets neerzetten Wat hem drijft? “Ik hou ervan om iets neer te zetten, iets moois te creëren. En dan het liefst wel met enige omvang. Nee, het gaat me niet om geld. Wel om persoonlijke ontwikkeling. Ik stel mezelf doelen. Waar wil ik staan op mijn veertigste? Nee, die doelen ga ik niet hier delen. Ik geloof dat je dat moet laten zien, niet roepen.” Goed, één persoonlijk leerdoel dan. Meer in het hier en nu zijn. “Ik denk veel na over de toekomst van onze bedrijven. Dan loop je al snel op de troepen vooruit. Daardoor kan ik soms wat afwezig zijn in overleg. Ik moet me soms dwingen om aandacht te hebben voor wat er nú toe doet voor de mensen die hier werken.” Uiteindelijk is dat ook wat hem de energie oplevert, zegt Van Donselaar. “Als ik kijk waar ik aan het eind van de dag blij van word? Dan is het van samenwerken met positieve, enthousiaste mensen. Het bewaken van de bedrijfscultuur vind ik ontzettend belangrijk. Ik geloof dat de groei dan vanzelf komt, op een leuke manier. Dat is beter dan geforceerd die laatste paar procent van je targets binnenhalen.” BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

Waar het wellicht mee te maken heeft, is dat mensen die als ‘nemer’ worden getypeerd, minder vaak geven. En dan komt het snel over alsof je alleen maar met de voor jou gunstige zaken bezig bent. Dat wordt als egocentrisch beschouwd. Voor de volle honderd procent een nemer zijn is dus misschien niet zo charmant. En nu komt ‘ie: dat geldt óók voor de gever. Door als gever alle ballen die vallen ruim op tijd te vangen, ontneem je de nemers om je heen de kans om het (voor jou) te doen. En als je die ballen al wat langer opvangt dan een aantal maandjes, dan bestaat de kans dat je iemand afleert om zelf die alertheid op te brengen. Jouw eigen gedrag heeft namelijk ook invloed op het gedrag van de ander. Met andere woorden, je conditioneert elkaar op een manier die eigenlijk niet je bedoeling was. En gek genoeg hou je die situatie ook nog in stand door je gedrag te blijven herhalen. Daar zijn de nemer en de gever dus allebei debet aan. Stel nou dat je het graag op een andere manier wilt zien, wat kan je dan doen? Allereerst vertellen aan de ander dat je de manier van hoe jij ermee omgaat graag wilt veranderen (en uitleggen waarom je dat wilt). En daarna is het een kwestie van doen. Zonder rancune en zonder ondertoon simpelweg datgene doen wat de ander altijd doet. En het voelt in het begin misschien wat onnatuurlijk, maar je zult zien dat je er meer voor terugkrijgt dan dat het je kost. Hilde Brouwer is sparringspartner en inspiratiecoach in Barneveld.

h

summitcoaching.nl 17


realiseert online ambitie

Wij hebben sinds 2001 al verschillende technieken gezien en zijn enthousiast over PWA’s.

schilders

binnenschilderwerk buitenschilderwerk houtrot reparatie wandafwerking behangwerk onderhoud

Van gedachten wisselen over PWA’s? Kijk op www.webleads.nl Wesselseweg 164a 3774 RM Kootwijkerbroek +31 (0)342 219200 info@webleads.nl

De juiste keuzes bij een conflict? Zowel bij zakelijke conflicten als persoonlijke conflicten helpen wij u graag als onafhankelijke partij. U kunt rekenen op een daadkrachtige partner die met een werkbare oplossing komt voor beide partijen. U kunt uw tijd en energie dan weer gaan steken in positieve zaken. Dat is tenslotte toch ook wat wij als ondernemers het liefste doen.

Laat u verrassen door onze creatieve en waardevolle oplossingen! Tel. 0342 - 444 353 | info@jonkerfieret.nl

jonkerfieret.nl

Fusie... ...of Ruzie? fusiesenruzies.nl 18 BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

voor uw huis

Anthonie Fokkerstraat 27 | Barneveld 0342 - 40 46 00 | www.beekschilders.nl


BusinessAdvertorial

Barneveldse bedrijven geven circulaire economie impuls BARNEVELD - Een trap van gebruikte materialen die energie opwekt als je erop loopt. Een circulaire stal met voerrobots die het dierenwelzijn verhogen en verspilling van ruwvoer tegengaan.

Het zijn twee concepten die ontwikkeld zijn in de Circular Economy Challenge van Rabobank Gelderse Vallei. In die challenge gingen tien bedrijven en organisaties uit de regio Barneveld op zoek naar oplossingen om hun bedrijfsvoering, producten of diensten meer circulair te maken. Eén van die bedrijven is EeStairs, een internationale speler in de productie van design trappen. Per jaar maakt het Barneveldse bedrijf zo’n 2.000 trappen, waarvoor zo’n 4.000.000 kilo staal wordt gebruikt. Het ontwikkelen van een circulaire, CO2-negatieve trap staat hoog op het verlanglijstje, vertelt Conny Groenewegen van EeStairs. Tijdens de Circular Economy Challenge diepte het Barneveldse bedrijf dat idee uit. Wat als we een trap zouden maken van gebruikt hout en bekleed met planten? Een trap die de beweging van mensen op de trap omzet in stroom? Voor het concept werd samengewerkt met de TeKa Groep van de Voorthuizense ondernemer Timo Kruft, die zoekt naar eyecatchers voor zijn circulaire evenementenlocaties. Ook de Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal haakte aan, met haar expertise over het vergroenen en verduurzamen van leefruimtes en gebouwen.

Circulaire stal met voerrobot Ook kalverstalinrichter G van Beek en Zn. uit Barneveld en Sieplo uit Lunteren sloegen de handen ineen. Zij werken aan een concept voor een circulaire kalverstal. Van Beek zet zich in om de condities in de stal te verbeteren door het monitoren van diergedrag, het realiseren van een cockpitbesturing op basis van staldata en het verwaarden van de mest tot een waardevol eindproduct. Sieplo levert een robot die de verspilling van ruwvoer terug dringt. In potentie is hierdoor op jaarbasis 73.000 ton minder voer nodig in de sector, waardoor de schaarse grondstoffen voor dit voer ingezet kunnen worden voor andere doeleinden. Ook nu de challenge is afgerond, werken deelnemers verder aan hun circulaire ambities. Zo gaat Van de Haar Groep uit Wekerom bijeenkomsten organiseren waarin alle ketenpartners die betrokken zijn bij de aanleg van buitenruimtes samen nadenken over de circulariteit van een project. Hazeleger Kaas uit Barneveld ontwikkelt een innovatieve oplossing om snijverlies in de kaasfabriek te reduceren. Verpleeghuis Norschoten hoopt door te verduurzamen extra geld over te houden voor zorg, terwijl Neboplus met onderwijs en andere zorginstellingen

nadenkt over recycling van incontinentiemateriaal. Maatschap Minnen zoekt een partner om een accu te realiseren waarin zonne-energie van 1000 zonnepanelen kan worden opgeslagen. En de gemeente Barneveld ziet hergebruik en opslag van sloopmaterialen als een oplossingsrichting in de strijd tegen leegstand in het buitengebied.

Uitgedaagd worden De Barneveldse ondernemers die deelnamen aan de challenge zijn enthousiast. “Je krijgt uit allerlei hoeken ideeën. De challenge heeft mij heel veel waardevolle informatie gegeven”, blikt Gerard van Beek van G. van Beek & Zn. terug. “Je verdient je geld omdat je beter bent dan een ander. Hoe kan je ook in circulair opzicht voorop lopen of gaan lopen? Daarvoor moet je kennis vergaren, met veel mensen praten en uitgedaagd worden en dat gebeurt in deze challenge”, zegt Timo Kruft van de TeKa Groep. Dat is precies het doel van Rabobank Gelderse Vallei, geeft directievoorzitter Marcel Wijnen aan. Hij stipt nog even de urgentie van de challenge aan. Maatschappelijke opvattingen over grondstofverbruik verschuiven, consumenten accepteren steeds minder de impact van wat je doet op de leefomgeving. Op lange termijn is het daarom voor de continuïteit van je bedrijf belangrijk om aan de slag te gaan met circulariteit. Daardoor ontstaan bovendien zakelijke kansen, nieuwe producten, diensten en verdienmodellen die je bedrijf sterker en gezonder maken. “Ik vind het mooi om te zien dat Barneveldse bedrijven in deze challenge echt stappen hebben gezet om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Het is mooi dat we als bank een bijdrage hebben kunnen leveren aan de circulaire economie in de regio door deze bedrijven en organisaties bij elkaar te brengen.”

Nieuwe editie van de challenge Rabobank Gelderse Vallei organiseert later dit jaar een tweede editie van de Circular Economy Challenge. Regionale bedrijven gaan daarin met ondersteuning van Rabobank, KMPG en MVO NL op zoek naar mogelijkheden om hun bedrijf (meer) circulair te maken. Dat gebeurt aan de hand van workshops, bedrijfsbezoeken en inspiratiesessies. Ook krijgen de deelnemers een uitgewerkt business model canvas met circulaire kansen voor hun bedrijf en inzicht in de grondstofstromen in de regio. Bedrijven die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden via communicatie.gv@rabobank.nl.

h

rabobank.nl/gv

Dividendkeuzestress? Het vennootschapsbelastingtarief gaat naar beneden, het tarief in box 2 gaat omhoog en de rekeningcourantverhouding tussen dga en bv ligt onder vuur. Elke dga doet er goed aan dit jaar nog een dividenduitkering te doen, wordt dan al snel geroepen. Maar is dat nu echt handig en verstandig? Een pasklaar antwoord op die vraag kan ik u niet geven. Dat is namelijk maatwerk. In deze column geef ik u een aantal punten ter overweging mee die u helpen bij het maken van de juiste keuze. • De tarieven in de vennootschapsbelasting dalen vanaf 2019. Beleggen in de bv wordt goedkoper. • Het inkomstenbelastingtarief over dividend gaat vanaf 2020 omhoog. Dividend uitkeren in 2020 is dus duurder dan in 2019. • Het inkomstenbelastingtarief over vermogen in box 3 is progressief. Het in box 3 parkeren van veel nettodividend kost dus meer vermogensrendementsheffing. • Dividend mag per kerende post als informeel aandelenkapitaal worden teruggestort in de bv. U bespaart de vermogensrendementsheffing. In de toekomst haalt u het geld onbelast terug naar privé. • Dividend aanwenden voor aflossing van een consumptieve schuld geeft een besparing op niet aftrekbare rente. Tegelijkertijd stijgt het box 3-vermogen en daarmee de verschuldigde vermogensrendementsheffing. • Als de aangekondigde maatregel over bestrijding van schulden aan de bv boven 5 ton doorgaat, is het beter om in 2019 een vrijwillige dividenduitkering te doen dan een gedwongen uitkering in 2020. • Aanwending van dividend voor aflossingen op de eigenwoningschuld aan de bv kan door verrekening plaatsvinden. Alleen de verschuldigde inkomstenbelasting hoeft dan liquide beschikbaar te zijn. • Het aflossen van de eigenwoningschuld op flink dure woningen heeft als voordeel dat bijna het volledige eigenwoningforfait, de ‘villatax’, niet behoeft te worden aangegeven. • Als uw pensioenvoorziening u via de uitkeringstest beperkt in het doen van een dividenduitkering doet u er goed aan na te denken over fiscale omvorming van het pensioen. Wilt u af van uw dividendkeuzestress? Of wilt u die stress juist voorkomen? Kom dan langs voor een op maat gesneden dga-advies. Voor elke dga geldt: regel deze zaken uiterlijk dit jaar!

In de challenge gingen bedrijven en organisaties uit de regio Barneveld op zoek naar circulaire oplossingen. BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

Gerbrand van Elten | Senior Belastingadviseur bij Schuiteman Accountants & Adviseurs | T 0342-47 34 44 | E gvelten@schuiteman.com h schuiteman.com 19


nog

Barneveld beter bereikbaar Op 4 maart 2019 ondertekende minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de Startbeslissing A1/A30. Een belangrijke stap in de aanpak van de aansluiting A1/A30 om de gemeente Barneveld ĂŠn Regio Foodvalley bereikbaar te houden. Nu de handtekening is gezet, kan de MIRT-Verkenning van start en zien we uit naar een spoedige aanpak van deze aansluiting die dagelijks voor lange ďŹ les zorgt en waar met de regelmaat van de klok ongelukken gebeuren. Het Ondernemersloket Barneveld wil ook bereikbaar zijn voor alle ondernemers met vragen over ondernemen in Barneveld. Wij staan u graag met raad en daad terzijde. Ondernemersloket Barneveld Tel. 0342 - 495 888 | E-mail: ondernemersloket@barneveld.nl

Volg ons via

www.facebook.com/ondernemersloketbarneveld Twitter: @BedrijvigBveld

20


BusinessNieuws

Extra ruimte voor lokale ondernemers BARNEVELD - Bedrijventerrein De Briellaerd in Barneveld

krijgt waarschijnlijk een laatste uitbreiding. Plan is om 3.000 m2 aan kleinschalige kavels te ontwikkelen aan de noordkant van het bestaande bedrijventerrein. De kavels komen op het laatste vrije stukje grond van De Briellaerd-Noord en achter de bestaande bebouwing aan de Achterveldseweg. De nieuwe kavels zijn bedoeld voor lokale ondernemers en zijn straks bereikbaar via de Anthonie Fokkerstraat.

Op het bestaande bedrijventerrein komen kavels voor wat grotere bedrijven, tot milieucategorie 3.2 Dat biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld een metaalproductiebedrijf, garage of transporteur. Achter de woningen aan de Achterveldseweg verrijzen kleinschaligere bedrijfspanden tot milieucategorie 2. De grond is grotendeels in eigendom van de gemeente. Om de uitbreiding van het bedrijventerrein mogelijk te maken, is een aanpassing van het bestemmingsplan nodig. Dan kan er nog bezwaar gemaakt worden tegen de uitbreiding. Ook moet de gemeenteraad nog haar zegen geven aan het plan.

De kavels komen op de Briellaerd-Noord. gevestigd. Het bedrijventerrein werd in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld en kreeg in 2011 een uitbreiding met De Briellaerd-Noord. Door de crisis verliep de verkoop van kavels aanvankelijk stroef, maar inmiddels is het bedrijventerrein zo goed als vol. De uitbreiding die nu op stapel staat is een van de laatste mogelijkheden voor Barneveldse ondernemers om nieuw te bouwen in eigen dorp. Daarna zullen ze moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Harselaar-Zuid.

Op De Briellaerd zijn veel zakelijke dienstverleners

Marketingtips 5 tips van MooiMerk over hoe je de kracht van beeld optimaal benut

Jouw merk in beeld Ineens zie je het. Dat ene beeld. Het grijpt je en laat je niet meer los. Het staat op je netvlies. Dát is wat beeld met je doet. Foto en video nemen het internet over. Ze vertellen jouw verhaal sneller, overtuigender en met veel meer impact dan je zelf zou kunnen. Benut jij de enorme kracht van beeld al optimaal? MooiMerk geeft je enkele tips:

15 tot 20 seconden de boodschap overbrengen. Maak de video’s dan ook niet langer dan 30 seconden. Oh, en vergeet niet om ook tekst in het beeld te zetten! Niet iedereen heeft het geluid op z’n telefoon aan staan.

Bepaal het doel van het beeld

In alle beelden van de MediaMarkt komt de rode huiskleur terug. Zodra je het beeld ziet, weet je: ‘Dit is van de MediaMarkt’. Probeer dit ook met jouw beelden te bereiken. Maak gebruik van kleur, compositie, belichting of een filter om de beelden eruit te laten springen. Zo creëer je bij de klant ook een visueel merkgevoel!

Wil je werken aan klantenbinding, naamsbekendheid of het werven van een nieuwe collega? Met beeld kun je een heleboel dingen vertellen. Maar als de boodschap niet overeenkomt met je doel, sla je de plank mis. Bedenk dus van tevoren goed wat het doel van het beeld is en welke doelgroep je wilt aanspreken. 04INTR_INTROSTAD -Intro

02KOP_Kop24Light Zorg dat het beeld persoonlijk is

Zet in het beeld niet alleen het product of de dienst 05PLAT_Plat centraal, maar juist ook de mens ‘erachter’. Zo creëer je een band met je doelgroep. Maak bijvoorbeeld 06TKOP_Tussenkop een beeld van het werkoverleg. Van de introductie 05PLAT_Plat van een nieuw systeem op de werkvloer. Of van een h 10DIVE_Url-Huisje werknemer die met een glimlach aan het werk is voor de klant.

Bedenk een karakteriserend beeldelement dat uniek is voor jouw bedrijf.

Kom je er niet uit? Kom eens langs in de fotostudio van MooiMerk!

h

Marketing gericht op 55-plus

Mijn hele werkzame leven heb ik mij beziggehouden met marketing in de breedste zin van het woord. Het doel van marketing is om zoveel mogelijk potentiële klanten te bereiken en omzet te creëren. Om dat te bereiken bepaal je een doelgroep. Een specifieke groep mensen die je met je product wilt bereiken. Maar denk je ook aan de 55-plusser? Door de vergrijzing is het aantal 55-plussers behoorlijk toegenomen. Nederland telt inmiddels ruim zes miljoen inwoners die de magische grens van vijfenvijftig hebben bereikt. In het verleden werd deze doelgroep door marketeers en reclamemakers verwaarloosd, maar door het groeiende aantal en de economische welstand van deze groep werden de bakens van de marketeers stap voor stap verzet. Deze groep vormt nu een belangrijke en aantrekkelijke factor.

Splitsing tussen oudere en jongere generaties De 55-plusser is financieel sterk en heeft voor ondernemers een aantrekkelijk bestedingspatroon. Marketing zal daarom steeds meer op de 55-plusser worden gericht. Maar hoewel deze doelgroep veel levenservaring heeft, blijft de aansluiting naar het digitale tijdperk ingewikkeld. De oudere generatie went snel aan het gebruik van internet, maar blijft uiteraard achter ten opzichte van de jongere generatie. Op zich geen probleem, zolang marketeers maar in de taal van verschillende generaties communiceren en het belang van voorlichting voor de oudere doelgroep onderkennen.

Traditionele winkel versus online shop Ook offline biedt de 55-plusser kansen voor marketeers. In vele steden loopt de winkelverkoop de laatste jaren sterk terug. Het online tijdperk heeft een groot aandeel van de verkoop aan consumenten veroverd, waardoor traditionele winkeliers hun verkoopcijfers zagen dalen. In Barneveld hebben winkeliers relatief weinig last gehad van deze negatieve spiraal. Mede doordat de 55-plusser trouw bleef aan de winkelier. Het blijft daarom belangrijk dat winkeliers een toegevoegde waarde blijven leveren en zorgen voor aantrekkelijk aangeklede winkels. Bovendien: de tijd dat online winkels goedkoper waren, is voorbij. Steeds meer consumenten realiseren zich dat. Deze ontwikkeling zal het straatbeeld levendiger maken en dat is goed voor alle partijen.

mooimerk.com

Maak gebruik van video op sociale media Sinds 2014 heeft video een gigantische groei doorgemaakt. Dat is in de toekomst niet anders. Daar komt bij dat video het op social media een stuk beter doet dan stilstaand beeld. Video’s generen over het algemeen 20% meer clicks en zijn doeltreffender als het gaat om het doelgroepbereik.

Kies voor korte, creatieve video's

Ton van Huis is oud-ondernemer en zet zijn schat aan zakelijke ervaringen momenteel in als meedenker bij lokale bedrijven. h tonvanhuis.nl

De internetgebruiker van nu raakt steeds meer gewend aan korte en effectieve stukken content die in

BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

21


Contractenrecht | Aansprakelijkheidsrecht Incasso | Bouwrecht | Huurrecht

Gasthuisstraat 8 | Barneveld | T +31 (0)342 700 140 E info@advocatenkantoorvandijk.nl

www.advocatenkantoorvandijk.nl

DSBPRINTSERVICE

Lewis

Chantal

Mark

Accountancy Fiscale dienstverlening HRM Bedrijfsadvisering Corporate Finance Family Office

Riet ten

Persoonlijker kunnen we het niet prin

Full-color • groot formaat • gepersonaliseerde mailings • gepersonaliseerde packaging gepersonaliseerde magazines • 24 uurs service • (Kerk)boekjes • lesmateriaal

www.schuiteman.com

www.dsbprintservice.nl • Galileistraat 11 • 3772 CT • Barneveld • 0342 - 424224 • 06 - 12237731

Samen sterk Word lid van de BIK! Gijs Eikelenboom (voorzitter), Gerard van Beek, Bert Roordink, Wilma Gorissen, Ton Uljee en Dick van Ravenhorst vormen het bestuur van de BIK. Support hun inspanningen en word ook lid! Mail naar hkleijer@bikbarneveld.nl

22 BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019


13 en 14 april

Open Dagen bij Buiten-Goed buiten-goed.com

16 april 2019

ALV BIK bij Hazeleger Kaas bikbarneveld.nl

7 mei

Bestuursvergadering BIK bikbarneveld.nl

16 mei

Bedrijfsbezoek JOS aan Bijlmerbajes josbarneveld.nl

21 mei

AGENDA

BusinessAgenda BusinessAgenda

Overleg SOGB met gemeenteraad bikbarneveld.nl

De nieuwbouw van Van de Kolk Bouw B.V. aan de Koningsweg in Garderen.

Van de Kolk Bouw viert opening pand groots GARDEREN - Van de Kolk Bouw B.V. heeft de opening

22 mei

Clinic en BBQ sdvbc.nl

13 juni

Jaarlijkse BBQ Ondernemersvereniging de Briellaerd debriellaerd.com

14 juni

van het nieuwe bedrijfspand aan de Koningsweg groots gevierd.

Kiwanis Midzomeravond Drive In kiwanis.nl

Vele honderden mensen waren aanwezig bij de officiële ingebruikname van het moderne pand. Een dag later liep nog eens het halve dorp uit voor een Open Dag. De nieuwbouw van Van de Kolk Bouw is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf dat verhuisde vanaf de plek waar het bedrijf de laatste jaren uit de jas groeide. Burgemeester Asje van Dijk complimenteerde de beide broers Henk en Peter van de Kolk, die samen aan het roer staan van dit familiebedrijf waar circa negentig mensen werken. Het nieuwe pand is ontworpen door Roordink Architecten en is opgebouwd uit een 'voorhuis' en een 'achterhuis', zoals vroeger ook agrarische opstallen gebouwd werden. Het pand oogt eenvoudig van opzet, maar zit zeer geavanceerd in elkaar en is voorzien van alle mogelijke moderne faciliteiten en maatregelen op het gebied van duurzaamheid. De opbrengst van de giften die ter gelegenheid van de opening werden ontvangen zijn geschonken aan Kinderhospice Binnenveld.

18 juni

Bestuursvergadering BIK bikbarneveld.nl

20 juni

Seizoensafsluiting SDVB BC sdvbc.nl

20 juni

Bedrijfsbezoek BIK sdvbc.nl

Business Agenda Online

De volledige agenda van alle zakelijk gerelateerde events is te vinden op businessinbarneveld.nl Staat uw evenement er niet bij? Ga naar onze site en geef het even door!

‘Pak ook A1 tussen Barneveld en Apeldoorn aan’ BARNVELD - Zonder ingrijpen wordt het traject van de A1 tussen Barneveld en Apeldoorn in de toekomst een flessenhals. De economische schade door stilstaand verkeer kan daarbij oplopen van 20 naar 40 miljoen euro. Daarvoor waarschuwt VNO-NCW Midden namens het bedrijfsleven in Noord-Gelderland en ZuidOverijssel.

VNO-NCW adviseert nu al naar het traject te kijken.

De werkgeversorganisatie wil dat er daarom nu al gekeken wordt naar het 35 kilometer lange traject, gelijktijdig met de voorbereiding van de aanpassingen aan de A1 en knooppunt A1/A30. Daarvoor start binnenkort een zogenoemde MIRT-verkenning. Verbreding van de A1 tussen Barneveld en Apeldoorn is ook in het belang van Barneveldse bedrijven. Het draagt bij aan de bereikbaarheid van de regio voor werknemers en is uiteraard ook belangrijk voor de Barneveldse transportsector. Het alarmsignaal van de werkgevers komt nu de plannen voor het vergroten van de capacteit van de A1 tussen Barneveld en Baarn in een vergevorderd stadium zijn. De komende jaren gaat knooppunt Hoevelaken op de schop en wordt de snelweg hier verbreed naar vier rijstroken. VNONCW Midden vreest dat de files zich hierdoor straks alleen maar zullen verplaatsen, omdat na Barneveld de snelweg weer smaller wordt. “De A1 is of wordt tussen Amsterdam en Twente geheel driebaans of breder, op één wegvak na. Laat het wegvak tussen Voorthuizen en Apeldoorn niet de zandloper worden die de effectiviteit van alle andere inspanningen teniet doet", stelt Rijn Platteel, voorzitter van VNO-NCW Stedendriehoek. BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

Ledenvergadering BIK op 16 april bij Hazeleger Kaas BARNEVELD - De algemene ledenvergadering van de BIK (dinsdag 16 april) wordt dit jaar gehouden bij Hazeleger Kaas in Barneveld. Programma: 16.00 uur inloop 16.30 uur welkom door de voorzitter 16.45 uur presentatie Barneveld Tomorrow 17.00 uur presentatie Hazeleger Kaas met aansluitend rondleiding 17.45 uur walking dinner 18.45 uur algemene ledenvergadering 19.45 uur netwerkborrel Parkeren kan bij de personeelsingang, we ontmoeten elkaar in de kantine. 23


Professionals in Bedrijfsonroerendgoed

Een nieuwe locatie

voor uw Business in Midden Nederland?

Thorbeckelaan 91 Barneveld

Energieweg 29 Barneveld

Anthonie Fokkerstraat 65-A Barneveld

• • •

• • •

• • •

• •

Modern KANTOORGEBOUW Ca. 1.553 m² (3 bouwlagen) Het kantoor beschikt over een turn-key opleveringsniveau Deelverhuur is bespreekbaar Parkeerkelder

Huurprijs € 100,- p/m² per jaar, excl. BTW en servicekosten

KANTOORRUIMTE Ca. 470 m² (2 bouwlagen) O.a. v.v. dubbele entreedeur, tochtsluis, pantry en airconditioning Gelegenheid tot parkeren op eigen bestraat buitenterrein

Hoogwaardig modern BEDRIJFSGEBOUW RD U B.g. ca. 290 m², verd.H ca.U110 m² Relek. overheaddeur, O.a. v.v. betonvloer, E V zonwerende beglazing en glasvezel Parkeervoorzieningen op eigen terrein, direct voor het pand

Huurprijs € 75,- per m² / jaar, excl. BTW

Verhuurd

Anthonie Fokkerstraat 51-A Barneveld

Voltastraat 21 Barneveld

Veemweg 2 Barneveld

• • •

Multifunctionele BEDRIJFSGEBOUW Ca. 390 m² (2 bouwlagen) O.a. v.v. overheaddeur, toiletruimte, keuken en ledverlichting 4 parkeerplaatsen beschikbaar op eigen bestraat buitenterrein

• • •

Combinatie van SHOWROOM en MAGAZIJNRUIMTE Ca. 1.735 m² (2 bouwlagen) O.a. v.v. receptie, systeemplafond, luxe spots en brede trapopgang Parkeervoorzieningen voor het object

• • • •

Huurprijs € 1.625,- per maand excl. BTW

Midden Nederland Bedrijfsmakelaars B.V. Kampstraat 32, 3771 AV Barneveld Telefoon (0342) 455 400 E-mail bog@mnm.nl 24 BUSINESS IN BARNEVELD - #2/2019

Huurprijs € 75.000,- per jaar, excl. BTW Vraagprijs € 1.180.000,- k.k., excl. BTW

Kantoorruimte ca. 200 m² op eerste verdieping Opslagruimte ca. 30 m² op de begane grond Nabije ligging Rijkswegen A1 en A30 O.a. v.v. eigen entree, airconditioning, pantry, CV installatie Vijf beschikbare parkeerplaatsen gesitueerd op eigen terrein

Huurprijs €1.185,- per maand, excl. BTW en servicekosten

Blijf altijd up-2-date van het laatste aanbod via de gratis MNM App

MNM.nl

Profile for Bert Hiemstra

BIB 2019 2  

BIB 2019 2  

Advertisement