Paardenmarkt Vianen 2022

Page 1

In de stijgbeugels

Deze krant is een uitgave van Kontakt Mediapartners in samenwerking met Stichting Paardenmarktcomité Vianen
Paardenmarkt Vianen | Woensdag 12 oktober 2022 JAARRUIM
ÓÓK VOOR EEN OPTIMALE HOORBELEVING VIA Zien & Horen: • Service aan huis • StAr gecertificeerd • Gratis hoortest • Gratis proefperiode T 0347 322 325 | www.viazienenhoren.nl “Waar u nog gehoord wordt” AIKON AUTOMATIC DATE 42MM* AI6008SS0024302 2.140, *inclusief extra blauw lederen band #BEYOURAIKON Voorstraat 15 4132 AM Vianen T 0347-326591 info@juwelierrvb.nl www.juwelierrvb.nl

Voorwoord

Na twee jaar ontvangt u weer een In de stijgbeugels, de spe cial van Kontakt Mediapartners en Stichting Paardenmarkcomité Vianen. Met veel genoegen heten wij u van harte welkom op de 751e Paardenmarkt op woensdag 12 oktober. Uiteraard herdenken we dit jaar het niet-gevierde 750-jarig bestaan met een aantal extra activiteiten. In het jubileumjaar 2021 ontvingen wij van het Boazbank Beheersfonds 100 unieke litho’s van de Paardenmarkt gemaakt door kunstenaar Jeroen Hermkens. Er zijn nog enkele litho’s te koop!

Sinds vrijdag 16 september kunt u weer genieten van de grachtver lichting en ook van een extra versierde Voorstraat. Op dinsdag 11 oktober trappen we af met de traditionele lampionnenoptocht waar dit jaar maar liefst vijf muziekkorpsen aan meedoen. Dit is te vens de start van de kermis die tot en met zaterdagavond zal draaien en wordt afgesloten met een groots vuurwerk. Natuurlijk is er op woensdag ook een grote warenmarkt, georgani seerd door de Ondernemersvereniging Vianen, zodat de oliebollen, paling en erwtensoep niet zullen ontbreken. Op het Kinderplein is van alles te doen en natuurlijk is de middeleeuwse goochelaar Jan nes daar ook present. Als extra attractie vaart er dit jaar een muziek bootje in de gracht.

Het welslagen van de Paardenmarkt staat of valt met de inzet van onze vrijwilligers die het hele jaar door bergen werk verzetten. De Vrienden van de Paardenmarkt, onze sponsoren en adverteerders zijn evenzeer onmisbaar. Ook de medewerking van de gemeente, zowel ambtelijk als bestuurlijk, is onontbeerlijk. Wij hopen dat de be zoekers ook hun steun uitspreken, door bijvoorbeeld Vriend te wor den, loten te kopen (u kunt dit jaar betalen met pin), een litho aan te schaffen of zich aan te melden als vrijwilliger. Op deze manier hou den wij met elkaar dit Immaterieel Erfgoed in stand!

Ik wens iedereen een fijne Paardenmarkt met mooi weer en veel ple zier voor jong en oud.

Heinink, voorzitter

Staand: Johan van Oort, Kees de Kruif, Ellen Verburg, Trude Oorschot, Gerard van Wiggen

Zittend: René Molenaar, Ben Heinink

Huib Burggraaff

3 |
Ben
06 HET PROGRAMMA 08 750 JAAR PAARDENMARKT VIANEN 25 AFSCHEID VAN VRIJWILLIGERS 27 DE JURY: RINGSTEKEN Inhoud Paardenmarktcomité 2022 08 06 25 27 DE AFTRAP
Afwezig:
Foto: Cor Bouwstra | 3

de beste binnenkomer

de beste binnenkomer

Het enige wat we niet

Het enige wat we niet leveren zijn de gasten

Het enige wat we niet leveren zijn de gasten

Organiseer samen

tent

Als

Als u een evenement organiseert, wilt u

u een evenement organiseert, wilt u uw gasten ontvangen in een passende ambiance. Dankzij onze tenten is bijna elk terrein geschikt. Maar een tent alleen is nog niet genoeg. Daarom ondersteunen wij u bij de complete organisatie.

gasten ontvangen in een passende ambiance. Dankzij onze tenten is bijna elk terrein geschikt. Maar een tent alleen is nog niet genoeg. Daarom ondersteunen wij u bij de complete organisatie.

Als u een evenement organiseert, wilt u uw gasten ontvangen in een passende ambiance. Dankzij onze tenten is bijna elk terrein geschikt. Maar een tent alleen is nog niet genoeg. Daarom ondersteunen wij u bij de complete organisatie.

Alle denkbare faciliteiten kunnen we voor u regelen. We denken graag in een vroeg stadium met u mee. Met onze ideeën, tenten en faciliteiten beschikt u over nieuwe, inspirerende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een groots

Alle denkbare faciliteiten kunnen we voor u regelen. We denken graag in een vroeg stadium met u mee. Met onze ideeën, tenten en faciliteiten beschikt u over nieuwe, inspirerende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een groots tuinfeest of een spetterende klantendag…

Alle denkbare faciliteiten kunnen we voor u regelen. We denken graag in een vroeg stadium met u mee. Met onze ideeën, tenten en faciliteiten beschikt u over nieuwe, inspirerende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een groots tuinfeest of een spetterende klantendag…

tent • meubilair

meubilair

tent

decoratie en aankleding

decoratie en aankleding

meubilair

stroomvoorziening

stroomvoorziening

decoratie en aankleding

keukenapparatuur en -gerei

keukenapparatuur en -gerei

stroomvoorziening

podium

podium

keukenapparatuur en -gerei

rijplaten op toegangswegen

podium

rijplaten op toegangswegen

catering

verlichting-

serious about fun Gemiddeld brandstofverbruik volgens de WLTP testmethodiek Euro-6-norm EC 2018/1832AP: 5,3 – 5,8 l/100 km; 18,9 – 17,2 km/l; CO2-uitstoot: 121 – 131 g/km. Nu ook als Full Hybrid Dorpsstraat 55 • 4145KB Schoonrewoerd • Tel 0345-641263 www.blitterswijksuzuki.nl Kom snel langs bij Garage Blitterswijk SUZUKI VITARA FULL HYBRID SELECT AUTOMAAT €442,PRIVATE LEASE V.A. P/M €31.499,V.A. Spontaan naar Antwerpen voor de lunch. De multifunctionele alleskunner. Jouw nieuwe Vitara heeft een modern en herkenbaar SUV-design, mooi! Als zuinige en super betrouwbare allroader is de Vitara uitgeroepen door de ANWB als meest waardevaste auto, voortreffelijk. En wat ‘m nog aantrekkelijker maakt is dat hij nu ook verkrijgbaar is met een nieuwe ef ciënte Full Hybrid aandrijving. De Vitara schittert van de geavanceerde technieken, het Suzuki Multimedia System en het Suzuki Safety System Pro omdat veiligheid geen grenzen kent. Over grenzen gesproken … met 1200 kg trekgewicht kan je ook spontaan door naar de La Rochelle. Een lunch aan zee … waarom niet? * Suzuki Financial Services leasetarief per maand o.b.v. Suzuki Private Lease, 60 mnd, 10.000 km/ jaar, wegenbelasting in provincie Gelderland, BTW, en excl. brandstof • Tarieven kunnen afwijken bij gekozen uitvoering, wijziging van opties, looptijd, kilometrage en gewicht • Meerkilometerprijs varieert tussen € 0,03 en € 0,19 per km, exacte prijs staat vermeld op de offerte • Toetsing en registratie BKR • Onder voorbehoud van acceptatie • Wijzigingen en typefouten voorbehouden.
tuinfeest of
een spetterende klantendag…
leveren zijn de gasten •
• catering • verlichting- en geluidsinstallatie • mobiele toiletten • bar • servies Heeft u speciale wensen? Neem voor vragen vrijblijvend contact op met Van Genderen tentverhuur. Organiseer samen met ons een evenement inclusief:
Maatgraaf 23 4124 BE Hagestein | Telefoon: 0347 - 37 11 14 info@vangenderenverhuur.nl | www.vangenderenverhuur.nl
uw
• rijplaten op toegangswegen • catering • verlichting- en geluidsinstallatie • mobiele toiletten • bar • servies Heeft u speciale wensen? Neem voor vragen vrijblijvend contact op met Van Genderen tentverhuur. Organiseer samen met ons een evenement inclusief:
Maatgraaf 23 4124 BE Hagestein | Telefoon: 0347 - 37 11 14 info@vangenderenverhuur.nl | www.vangenderenverhuur.nl
en geluidsinstallatie • mobiele toiletten • bar • servies Heeft u speciale wensen? Neem voor vragen vrijblijvend contact op met Van Genderen tentverhuur.
met ons een evenement inclusief: de beste binnenkomer Nijensteinseweg 7a | 4124 AT Hagestein | Telefoon: 06 -12316098 info@vangenderenverhuur.nl | www.vangenderenverhuur.nl

Wij wensen iedereen veel plezier op de paardenmarkt!

Wij wensen iedereen veel succes en plezier tijdens de Vrijstad Vianen Loop!

Tijdens de paardenmarkt zijn wij geopend van 8.00-18.00 uur.

Mensen maken de winkel!

Wij wensen iedereen veel succes en plezier tijdens de Vrijstad Vianen Loop! Mensen maken de winkel!

Goossens Lijnbaan 11 4132 CB Vianen 0347 326 060

Goossens Lijnbaan 11 4132 CB Vianen 0347 326 060

November wordt onze Feestmaand Al 65 Jaar, vertrouwde kwaliteit. November wordt onze Feestmaand 65 Jaar, vertrouwde kwaliteit. Houd onze website en facebookpagina in de gaten voor onze feestaanbiedingen! www.slagerijdegoeij.nl Traiteurslagerij de Goeij Voorstraat 83-85 | 4132AP Vianen 0347-37 12 98

Programma Paardenmarkt

DINSDAG 11 OKTOBER

Opening kermis op het Evenemententerrein. Lampionnenoptocht vanaf de Lijnbaan. Kinderen moeten hun eigen lampion meenemen. Er lopen vijf muziekkorpsen mee. De optocht duurt ongeveer een uur en eindigt op het kermisterrein.

WOENSDAG 12 OKTOBER

08:30-12:30 uur Grote paardenkeuring op de Voorstraat met de Gert van Peettrofee en Zilveren Sporen voor de Dagkampioen.

08:30-16:00 uur Grote warenmarkt. 08:30-18:00 uur Lotenverkoop bij de jurywagen op de Voorstraat (tot 18:00 uur) en op het Valkenplein (tot 15:00 uur).

10:00-13:00 uur Muziekbootje in de gracht.

10:00-15:00 uur Kinderboerderij en kinderspelen op het Valkenplein. 10:00-16:00 uur Oude ambachtenmarkt op de Kanaalweg. 10:00-24:00 uur Kermis op het Evenemententerrein. Tijdens de Paardenmarkt zijn bij de jurywagen op de Voorstraat munten tegen een gereduceerde prijs te krijgen. Deze kunnen bij de kermisattracties worden ingeleverd. Let op: op=op.

Voorproefje van ’t showteam van Josh Clemens. Ringsteken onder het zadel. Inschrijven tot 13:00 uur bij de jurywagen op de Voorstraat.

Ringsteken met aanspanningen. Inschrijven tot 13:00 uur bij de jurywagen op de Voorstraat. Mastklimmen voor jeugd tot 12 jaar. Boven in de paal hangen verschillende enveloppen met prijzen. Maximaal vijftig deelnemers. Inschrijven bij de jurywagen op de Voorstraat.

Koekslaan om de Gerard Hoogstedetrofee. Er is een mannen- en vrouwencompetitie (vanaf 16 jaar). Inschrijven bij de jurywagen op de Voorstraat. Trekking grote verloting bij de jurywagen op de Voorstraat door notaris Martin Beenen.

19:00-20:00 uur Paardenshow op de Voorstraat door Josh Clemens en zijn stuntteam.

DONDERDAG 13 OKTOBER

15:00-23:00 uur Kermis op het Evenemententerrein.

VRIJDAG 14 OKTOBER

15:00-23:00 uur Kermis op het Evenemententerrein. 18:30-19:15 en 20:00-20:45 uur Konijn Bing bezoekt de kermis!

ZATERDAG 15 OKTOBER 12:00-14:00 uur

Prikkelarme kermis op het Evenemententerrein. 12:00-24:00 uur Kermis op het Evenemententerrein. Groot vuurwerk aan de Lekdijk tussen de waterzuiveringsinstallatie en de groene ophaalbrug.

Foto’s: Nico van Ganzewinkel

Juryleden keuring: A. de Groot, J. Vonk, J. Sturkenboom, L. van Rijn Ringmeesters: R. van de Water en W. Pons

Presentatoren: P. Massée (gehele dag) en F. de Kleer (volksspelen)

6 |
HET PROGRAMMA

Busroute

Tijdens de Paardenmarkt wordt op de volgende route tussen 9:00 en 18:00 uur continu een gratis busdienst onderhouden door Pouw Vervoer BV:

Hoek Aimé Bonnastraat/Lijnbaan (begin)

Aimé Bonnastraat

Prins Bernhardstraat

Bentz-Berg

Lange Waaijsteeg

Helsdingse Achterweg

Parkeerplaats Helsdingen Sport en Cultuur

Er wordt gestopt bij de volgende haltes: Centrum - Amaliastein - Weidekamp - ’t Slijk - Clarissenhof - Augusti nushof - Mariënhof - ’t Zand - Burgemeester Jhr. Hoeufftlaan - Centrum.

De haltes zijn duidelijk aangegeven door middel van borden aan palen van bushaltes, verkeersborden en lantaarnpalen.

Pontje vaart

Speciaal voor de bezoekers uit Nieuwegein vaart het voetveer Vrevia op woensdag 12 oktober extra lang heen en weer tussen Vianen en Nieu wegein. De laatste pont zal rond 20.30 uur uit Vianen vertrekken.

Wedstrijdreglement ringsteken

Deze regels gelden voor ruiters en aanspanningen

De jury bestaat uit drie personen: de ringmeester, de blokrechter en een jurylid.

• Deelnemers kunnen zich tot 13:00 uur aanmelden bij de jurywagen.

• Er zijn 2 categorieën: ringsteken onder het zadel en ringsteken met aanspanningen.

• Voor ruiters is het dragen van een cap verplicht, op straffe van onmiddellijke diskwalificatie.

• Vanaf 13:30 uur kunnen de deelnemers onder het zadel de nummers en stokken ophalen bij de jurywagen. De aanspanningen krijgen later in de middag in de Lombardstraat en Achterstraat nummer en stok uitgereikt.

• Iedereen die zonder begeleiding kan paardrijden mag deelnemen.

• Een paard of pony mag één keer meedoen – dus geen wisseling van berijder tussentijds.

• De deelnemers stellen zich op in de Lombardstraat en de Achterstraat.

• De spreekstalmeester roept de deelnemers op, waarna ze zich opstellen aan het begin van de ring.

• Na toestemming van de ringmeester mag men starten en proberen de ring te steken.

• Heeft men raak gestoken, dan zwaait de blokrechter met de groene vlag. Als men mist, wordt met de rode vlag gezwaaid.

• De beslissing van de blokrechter wordt genoteerd en is onherroepelijk.

• De spreekstalmeester geeft duidelijk aan of er raak of mis gestoken is.

• Na het steken rijden de deelnemers door naar de Kortendijk en de Achterstraat.

• Alle deelnemers mogen één keer proefsteken, daarna mogen alle deelnemers drie keer steken. Bij een groot aantal deelnemers kan de jury besluiten het aantal keer steken met één te verminderen.

• De ring wordt door de blokrechter, eventueel in overleg met de juryleden, op ooghoogte gehangen.

• Bij het TE LANGZAAM naderen van de ring (beslissing door blokrechter), wordt de ring opgetrokken.

• Na 3 keer steken stellen de deelnemers zich op in de ring. Dan vindt de uitreiking van de meest origineel uitgedoste deelnemers plaats (2 prijzen). Eventueel wordt dan meegedeeld of er gekampt wordt en zo ja hoe – als nog geen winnaar van de wedstrijd bekend is. Diegenen die afvallen leveren direct hun stok en nummer in.

• De jury beslist hoeveel keer de overgebleven deelnemers mogen steken (1 tot 3x). Als daarna wederom kampen noodzakelijk is, wordt gebruik gemaakt van de lange stok (1 of 2x steken).

• Bij gelijk eindigen beslist de jury: nogmaals 1 of 2x steken (kleine ringgrote stok) of 2x een 1e prijs uitreiken.

• Iedere deelnemer is verplicht de aanwijzingen van de organisatie op te volgen. Bij niet opvolgen van deze aanwijzingen kan diskwalificatie volgen.

• De jury bepaalt wanneer het maximum aantal deelnemers is bereikt.

• Er zijn prijzen voor de beste ringstekers en voor de mooist uitgedoste ruiter of aanspanning.

• Deelname is op eigen risico.

| 7
HET PROGRAMMA
Paardenmarkt
extra
Voorstraat Valkenstraat Korte Kerkstraat Molenstraat Lijnbaan Weesdijk Walsland Kanaalweg AchterstraatBrederodestraat 4 2 1 3 5 1. Grote Kerk 2. Stadhuis 3. Lekpoort 4. Centrale Post / Lotenkraam / EHBO 5. Lotenkraam Geldautomaat Toiletten Pendelbus EHBO nnn Paardenkeuring / show nnn RIngsteken nnn Warenmarkt nnn Opstellen ringsteken nnn Kinderplein nnn Kermis nnn Ambachtenmarkt • Clarissenhof • Langeweg • Lange Waaijstaag • Helsdingse Achterweg • Burgemeester Jhr. Hoeufftlaan • Aimé Bonnastraat (eind) € € €

750 jaar Paardenmarkt Vianen

De Paardenmarkt groeide van een handelsmarkt uit tot een volksfeest. Een duik in 750 jaar geschiedenis: van de eerste markt in 1271 in vogelvlucht door de eeuwen heen naar nu.

De Paardenmarkt vindt zijn oorsprong in de tijd van Zweder van Beu sichem. Hij vestigde zich rond 1260 ten westen van de heerlijkheid Hagestein, aan de zuidelijke oever van de Lek. Zweder liet een ver sterkte boerderij bij de Bol verbouwen tot een kasteel. Rondom de veste was er ongetwijfeld al handel en bedrijvigheid. Die breidde zich uit toen Zweder in 1271 van de bisschop van Utrecht en zijn vader Steven van Beusichem het recht kreeg om jaarlijks twee markten te houden. De data werden nauwkeurig omschreven. De eerste markt werd gehouden op het octaaf van het vigilie van Maria Hemelvaart. De tweede markt was acht dagen voor het vigilie van Allerheiligen. Wat rekenwerk onthult dat de eerste markt gehouden is op 22 au gustus en de tweede op 23 oktober. Het vermoeden is dat de hui dige Paardenmarkt een voortzetting is van die tweede markt.

HISTORIE
Paardenmarkt in
1904.

In juni 2015 werd in het Stedelijk Museum Vianen een nieuw bruikleen contract met de eigenaar en gemeente Vianen getekend voor de roskam uit 1796, een prijs die in dat jaar uitgereikt werd op de Paardenmarkt. Ook de Zilveren Sporen zijn in de collectie van het museum opgenomen.

Vrijwaring voor lopende vetes Ongetwijfeld was het Zweder zelf die het verzoek voor de markten heeft ingediend, zodat deze onder de zogenoemde Koningsban vie len. Dit hield in dat de kooplieden en rondreizende handelaren een vrijgeleide kregen en immuniteit genoten tijdens de marktdagen, zoals vermeld in de charter van 1271. Dat wil echter niet zeggen dat tijdens de markt straffeloosheid heerste. De vrijwaring gold alleen voor lo pende vetes en rechtszaken. In de tijd van Zweder was er een vrije

boerenstand die de beschikking had over een vrij goed gecultiveerde polder. Daarom werd op de markten ook vee verhandeld: koeien, scha pen, geiten, varkens en uiteraard ook paarden. De markt heette dan ook ‘Paarden en veemarkt’.

Van veemarkt naar paardenmarkt Sinds 1271 zijn er honderden jaren voorbij gegaan, zonder dat zeker is of de markten wel altijd gehouden zijn en wanneer het specifiek Paar denmarkt geworden is. Sporen uit het verleden zijn te vinden in het ge meentearchief van Vianen. Daarin is een brief uit 1662 bewaard geble ven, waarin de 13-jarige Wolfert van Brederode (1649-1679) met toe stemming van zijn moeder Louise Christine het gemeentebestuur van Vianen in kennis stelt van zijn voornemen de Paardenmarkt te verbete ren. In zijn schrijven stelt Wolfert enige prijzen in het vooruitzicht om ‘daermede de Paerden Coopers aen te trekken’. De ‘Zilveren Sporen’ werd de premie voor degene die de meeste paarden koopt. In 1988 werden de Zilveren Sporen weer als prijs ingevoerd, maar dan wel voor degene welke de meeste paarden op de markt aanvoer. Ook het ge meentebestuur stelde in 1796 een prijs ter beschikking: een prachtige Manenkam met het wapen van Vianen er op, nu te zien in het Stedelijk Museum Vianen.

Gebrek aan paarden

De Paardenmarkten gingen ononderbroken door tot 1939. In het eer ste jaar van de Tweede Wereldoorlog (1940) en de Hongerwinter (1944) was er geen Paardenmarkt. De eerste naoorlogse markt werd gehouden in 1946. Met weinig paarden, want de meeste paarden wa ren gevorderd door het Duitse leger. De markt werd – bij gebrek aan paarden – opgeluisterd door volksspelen als zaklopen en hanenge vechten, waarbij twee mensen zittend op een paal elkaar probeerden ervanaf te slaan met een kussen. Ook was er kopslaan: geblinddoekt met een knuppel een soort kop van een paal afslaan met het publiek er rondom.

Die volksspelen werden georganiseerd door het toenmalige Feestco mité, dat al voor de oorlog grote feesten organiseerde. Burgemeester G. Pellikaan (burgemeester van 1949-1967) was al gauw onder de in druk van de kwaliteiten van dit comité. Als historicus zag hij het grote belang van de Paardenmarkt en daarom gaf hij in 1949 het comité het mandaat om in het vervolg de Paardenmarkt te organiseren.

Vermakelijkheden

Door de mechanisatie in de landbouw en het transportwezen nam de trekker de plaats van het paard over. Om de Paardenmarkt leuk te

HISTORIE
Paardenmarkt omstreeks 1911.
| 9
www.hoveniersbedrijfdevierjaargetijden.nl - tuinaanleg - tuinonderhoud - bestratingen uw tuin het jaar rondVogelenzangseweg 16 A Hagestein | tel. 0347 - 351249 | mob. 06-22788367 | 06-55797035 Hoveniersbedrijf HANDELS- EN SLOPERSBEDRIJF GEBR. SLEEUWENHOEK Hét adres voor: • oude dakpannen/stenen • gebruikte houten planken/balken • oude bouwmaterialen • alle sloopwerkzaamheden • kraanverhuur (met sloophamer) Diefdijk 28 - Everdingen 06-26340739 / 0347-351450 Bezoek onze vernieuwde website voor meer info: www.gebrsleeuwenhoek.nl OOKMANNENVOORNu definitief oksels ontharen € 70,- € 40,- WWW.STUDIODILA.NL VOORSTRAAT 84 VIANEN Verstopping 0347 35 11 99 Voor particulieren en bedrijven Sanitaire verstoppingen Hogedruk reiniging Rioolstank oplossen Plaatsen van vetafscheiders Aanleg en onderhoud riolering Adviezen betre� riolering Pomppu�en / Persleidingen Camera rioolinspec�e Aanleg drainage Riool controle t.b.v. aan- en verkoop van onroerendgoed 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op:
HISTORIE | 11

Jumbo is de Goedkoopste Bij jou in de buurt!

onze Laagsteprijsgarantie weet je zeker dat je nooit te veel betaalt voor je dagelijkse boodschappen. Daar kun je op vertrouwen. En mocht je toch nog ergens anders in de buurt

artikel

een lagere vaste prijs vinden? Dan passen wij die

LEUK BOODSCHAPPEN DOEN

Jumbo Gerrit van Bruchem

voor

Kijk
de spelregels van de Laagsteprijsgarantie op Jumbo.com Dankzij
een
tegen
prijs aan en krijg je dat arikel gratis. Zo is én blijft Jumbo elke dag Euro’s Goedkoper
DA’S
Vianen, Lijnbaan 7 EEN ÉCHTE VIANEES GAAT NAAR: LAMINAAT - PVC - PARKET TRAPRENO - RAAMDECO Hagenweg 3F, Vianen 085 1304 217 Tussen Lek & Linge feliciteert Vianen met 750 jaar Paardenmarkt Wij wensen deelnemers en bezoekers veel plezier! Kijk voor meer informatie over o.a. stadswandelingen, wandel- en fietsroutes in de regio en de uitagenda op www.bezoeklekenlinge.nl Foto: Nico van Ganzewinkel

Er werd flink onderhandeld door gebruik te maken van handjeklap, omstreeks 1954.

houden, begon men op de Voorstraat met een aantal ‘vermakelijkhe den’: een kleine kermis. Op het ‘ledig erf’, de ruimte waar het gebom bardeerde hotel Hartman had gestaan, werden een draaimolen, een zweefmolen en oliebollenkraam geplaatst. Men noemde het verma kelijkheden, want de kermis was door een gemeenteraadsbesluit in 1949 afgeschaft. De raad vond het niet verantwoord dat de mensen hun zuurverdiende geld aan de kermis en drank verbrasten.

Keuring

Doordat het paard meer voor hobbydoeleinden werd aangewend, kwam het weer volop in de belangstelling. Daardoor veranderde ook het karakter van de Paardenmarkt. In 1975 werd besloten de eerste paardenkeuring te houden, compleet met keurmeesters, bekers en prijzen. De eerste inschrijving was meteen een succes: 76 paarden aangevoerd, waarvan 9 paarden voor de handel. Elk jaar kwamen er meer inschrijvingen. Dat liep op in 1988 tot 220, waarvan 100 voor de handel. De keuring en het toegevoegde ringrijden trokken direct veel publiek. Op de Paardenmarkt in Vianen werden overigens steeds min der paarden verhandeld en dit is in 2007 helemaal gestopt.

Bolhoed en blazer

Met het oog op eventuele aansprakelijkheidseisen, heeft het comité in 1976 besloten een stichting op te richten: Stichting Paardenmarkt comité Vianen. Om in stijl gekleed te gaan, werd in 1977 de bolhoed – van origineel Engels fabricaat – aangeschaft. In 1978 kwam daar ook de blazer bij met de Paardenmarktbadge en de grijze pantalon.

HISTORIE
| 13
Bij aankoop van 2 Keune limited style producten, het 2e product met 50% korting Deze actie geldt van 11 t/m 22 oktober 2022. Voorstraat 55, 4132 AN Vianen tel. (0347) 32 25 07 www.duo-kappers.nl SCHOENMODE ANGRET VOORSTRAAT 64 VIANEN 0347 - 376 437 WWW.ANGRET-SCHOENMODE.NL SUPER KOOPJES IN ONZE PAARDENMARKTKRAAM DUREA GABOR MEPHISTO DUREA GABOR MEPHISTO WALDLAUFER SIOUX DUREA GABOR MEPHISTO GABOR MEPHISTO WALDLAUFER SIOUX WOLKY HET VIAANSE KAASHUIS Voorstraat 102 Vianen Tel 0347-377126 Oude september kaas bij aankoop van 500 gram, een potje mosterd dillesaus gratis PAARDENMARKTAANBIEDING!

Locatie

De Paardenmarkt vond en vindt plaats op de Voorstraat, vroeger aan gelijnd aan weerskanten van een gespannen draad van klok tot klok, op het midden van de straat. Soms was er een aanvoer van duizend paarden, uitsluitend voor de handel. De volgende dag trokken de handelaren naar de markt van Ameide (de tweede donderdag in okto ber). Na het volbouwen van het ‘ledig erf’ werd de kermis verplaatst naar Voorstraat Zuid en uitgebreid met als grootste attractie de bots auto’s. De kermis was in hoofdzaak bedoeld als vermaak voor de jeugd, de entreeprijzen werden gecontroleerd door het Paarden marktcomité. Na de reconstructie van de Voorstraat in 1991 ver huisde de kermis naar de Lijnbaan, totdat daar de winkels werden gebouwd. In 1993 verkaste de kermis naar het evenemententerrein, waar ruimte kwam voor meer attracties.

Immaterieel cultureel erfgoed De Paardenmarkt is uitgegroeid tot een belangrijk jaarlijks groots evenement, gestoeld op een uniek historisch gegeven. Ook buiten het centrum is de Paardenmarkt zichtbaar, zo wordt de stadsgracht sinds 1980 verlicht en in 1988 werd de lampionnenoptocht inge voerd op de avond vóór de Paardenmarkt. Begeleid door muziek korpsen doen hier elk jaar duizenden kinderen en hun (groot)ouders aan mee. Ook is er een grote warenmarkt en een ambachtenmarkt. Van 1978 tot 2009 organiseerde het Paardenmarktcomité de Vijfhee renlandentocht: een zomerse tocht met antieke rijtuigen in de omge ving van Vianen. Onderdeel van de traditie is dat de inwoners van Vi anen deze dag erwtensoep, paling en oliebollen eten. De feestweek wordt afgesloten met een groot vuurwerk nabij de kermis. De Paar

denmarkt Vianen staat sinds 2013 op de Unesco Nationale Inventa ris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Een unieke traditie die het Paardenmarktcomité in ere houdt door er sinds jaar en dag op de woensdag voor de tweede donderdag in oktober een volksfeest van te maken.

HISTORIE
Met dank aan Martin Brand, Stedelijk Museum Vianen en Bert Homburg.
| 15
Voorstraat 1900.

Stigter’s

PA ARDENMARKTKERMIS • Suikerspin • Lucky Duck • Polyp • Kinder trein • Gebak/oliebollenkraam • Grijpkranen • Churroskraam • Pink Date • Trampoline • Schietsalon • Broodje Kees • Lijntrek en bussensport • Apollo Jackpot • Miami Trip • Funhouse “Unchart ed” • Kindercarrousel • Pusher • Autoscooter • Snoepkraam • Space Jam zweefmolen SPECTACUL AIR VUURWERK Zaterdag 15 oktober om 21.30 uur ter afsluiting van de activiteiten 751 jaar paardenmarkt Vianen NIEUW Vrijdag 14 oktober om 18.30 en 20.00 uur optreden van BING Prikkelarme kermis zaterdag 15 oktober van 12.00 tot 14 00 uur OPENINGSTIJDEN dinsdag 11 oktober - 18.00 uur tot 22.00 uur woensdag 12 oktober - 10.00 uur tot 24.00 uur donderdag 13 oktober - 15.00 uur tot 23.00 uur vrijdag 14 oktober - 15.00 uur tot 23.00 uur zaterdag 15 oktober - 12.00 uur tot 24.00 uur LAAT DE TEUGELS MAAR VIEREN Wij wensen iedereen op de Termeise en Viaanse mart veel plezier. Het is een goede gewoonte om elkaar tijdens de jaarlijkse paardenmarkt te ontmoeten. Daar moet je wat voor over hebben. Wij willen graag PK’s leveren, dus aan ons zal het niet liggen. Fijne perdemart!! Driemolensweg 2, 4128 LS Lexmond. tel. 0347-342110, Mob. 06-46140774 www.brandstoffenhandelvanzessen.nl
Bandenservice APK keuringen, onderhoud en reparatie. Stuartweg 16 | 4131 NJ Vianen 0347 - 37 16 85

De kermis van toen De kermis van nu

Een vast onderdeel van de Paardenmarkt in Vianen is de kermis. Vroeger konden de kermisgangers het evenement vinden op de Voorstraat.

Marga Visser is bestuurslid van de Historische Vereniging ‘Het Land van Brederode’ en woonde als kind op Voorstraat 88. Zij heeft nog volop herinneringen aan de kermis. “Bij ons voor de deur stond name lijk de draaimolen”, vertelt ze. De botsauto’s stonden aan het begin van de Voorstraat bij de Grote Kerk. Ook waren er de machines waar je muntjes kon schuiven. Veel mensen uit Vianen weten nog dat de exploi tant daar altijd ‘Rammelen en trekken maar’ riep.”

Sowieso was de kermis voor veel kinderen altijd iets om naar uit te kij ken. Visser: “Het begon bij ons als kinderen al te leven wanneer ze be gonnen met de opbouw van de kermis. Ons gezin – ik heb vijf zussen en twee broers – kreeg altijd gratis oliebollen, omdat mijn vader stroom leverde aan de oliebollenkraam. De geweren van de schietkraam lagen bij ons in de gang, omdat die ’s nachts niet onbeheerd achter mochten worden gelaten. Wij hingen dan een papiertje op de voordeur en gin gen oefenen met schieten.”

Visser zit vol anekdotes. “Al zullen sommige door de jaren heen iets zijn aangedikt”, lacht ze. “Zo gaat het verhaal dat één van de stoeltjes van de zweefmolen ooit losliet en zo bij dokter Berkhout door het raam vloog.”

Bezoekers kunnen van dinsdag 11 oktober tot zaterdag 15 oktober weer genieten van twintig verschillende attracties op het evenemententerrein bij Sluiseiland, waar de kermis al ruim twee decennia wordt gehouden.

“Dat is dit jaar nog wel een hele uitdaging vanwege de bouwwerk zaamheden op Sluiseiland”, vertelt bestuurslid van het Paardenmarkt comité Kees de Kruif. “Het is een beetje puzzelen, maar we hebben weer een breed aanbod aan attracties. Eigenlijk hebben we altijd voor een groot deel terugkerende attracties van exploitanten die er ieder jaar zijn. Met sommige attracties rouleren we.”

Er zijn kinderattracties zoals de carrousel, kindertrein en de trampoline en voor de oudere jeugd zijn er de autoscooter en zweefmolen. Daar naast zijn er de familieattracties als de polyp, lijntrek en bussensport, funhouse en schietsalon en een aantal gokzaken als pusher en fruitau tomaten. Tot slot zijn er de eetkramen met oliebollen, suikerspinnen, snoep, churros en snacks.

De Kruif: “Bovendien komt op vrijdag Bing het konijn langs om met de kleinste kinderen op de foto te gaan. Ook is er rekening gehouden met kinderen die niet tegen te heftig geluid en licht kunnen. Op zaterdag zijn er namelijk tussen 12:00 uur en 14:00 uur zogenoemde prikkel arme uren. Diezelfde dag sluiten we om 21:30 uur af met een specta culaire vuurwerkshow die voor een groot deel in het teken staat van het 750-jarig bestaan van de Paardenmarkt.”

NIEUWSKermis toen & nu Foto: Nico van Ganzewinkel | 17
IN DE KEUKEN ALLES VIANEN HAGENWEG 3F • 0347-345267 • WWW.REDDY.NL KEUKENS DIRECT DE BESTE PRIJS! WIR SIND REDDY! Textielweg 18b - Culemborg - 0345 - 514953 - www.kicc.nl KICC. HET ADRES VOOR: - Vloeren parket, gietvloeren, pvc, marmoleum, tapijt(tegels) etc. - Raambekleding Zonnelux (vanaf 1 mei zijn wij FlagshipStore met Piet Boon - Gordijnen Interstil Design Rails - Behang

Spelen op het Kinderplein! Spetterende paardenshows

Het Valkenplein is tijdens de Paardenmarkt het domein van de jongste bezoekers. Er is voor kinderen tot twaalf jaar van alles te doen en te beleven. Bij Roel’s Beestenboel zijn er konijnen, kip pen, geiten en schapen om te aaien en er is een springkussen. Natasja’s Haarmode zal mooie vlechten maken en schminken en Ezeltje Strikje heeft handgemaakte haaraccessoires. Uiteraard kun je ponyrijden, waarbij je een leuke verrassing krijgt en Scou ting Batenstein maakt een uitdagende survivalbaan. Stichting Kinderopvang Vianen organiseert een stokpaardjesrace en bij BSO Wijs! zijn er knutsel- en spelactiviteiten. Jan nes verrijkt het Kinderplein met zijn vijftiende-eeuwse goochelkunsten en geeft workshops. Koffie Tuktuk is aan wezig voor de inwendige mens en ui teraard koop je je paardenmarktloten bij de Lotenkraam!

Unieke litho Paardenmarkt Vianen

In 2021 was het 750 jaar geleden dat de eerste Paarden markt in Vianen werd gehouden. Het Boazbank Beheersfonds schonk het Paardenmarktcomité een prachtig cadeau: 100 litho’s gemaakt door de Utrechtse lithograaf en schilder Jeroen Hermkens.

Hij is een bekend kunstenaar met een zeer herkenbare stijl. Hij ontving in 1996 de Nederlandse Grafiekprijs en in 2006 was hij Nederlands kunstenaar van het jaar. Zijn werken zijn te zien op exposities in binnen- en buitenland. Een serie van zijn litho’s werd in 2013 opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Elke Paardenmarktlitho is genummerd, gesigneerd en ingelijst. De litho kost €250,- (inclusief passe-partout en lijst; 50 x 60 cm) en is te bestellen via vrienden@paardenmarktvianen.nl.

Wie van paarden en spektakel houdt, moet naar de Voorstraat komen om Josh Clemens en zijn stuntshowteam te zien! Josh Clemens was altijd al gek van paarden en reed op hoog niveau in de westernsport. Hij leerde de kneepjes van het vak in Amerika. Inmiddels is zijn hobby uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf en geeft hij in heel Europa shows met zijn team. Naast het werken met paarden traint hij veel andere dieren voor filmrol len.

Na de keuring om ongeveer 13:00 uur staat trick riding centraal: acrobatische stunts die je de adem benemen! Bij de avondshow om 19:00 uur gaan we terug naar de middeleeuwen waar het draait om ridders, jonkvrouwen, zwaardvechten en riddertoernooien.

Colofon

Deze bijlage is een uitgave van Kontakt Mediapartners in samenwerking met Stichting Paardenmarktcomité Vianen.

Stichting Paardenmarktcomité

Secretariaat

Benedictushof 63, 4133 AH Vianen secretariaat@paardenmarktvianen.nl

Bestuur

Voorzitter: Ben Heinink

Vicevoorzitter: Kees de Kruif Secretaris: Ellen Verburg Penningmeester: Johan van Oort

PR & Communicatie: Trude Oorschot Paardenzaken: Huib Burggraaff Sponsoring: Gerard van Wiggen Technische zaken en Kinderplein: René Molenaar Erelid: Piet Kastelein

Het Paardenmarktcomité is op geen enkele wijze aansprakelijk voor ongelukken, vernielingen of diefstal op het evenement. Tijdens dit evenement is

de Algemene Plaatselijke Verordening van de Gemeente Vijfheerenlanden van toepassing.

Website: paardenmarktvianen.nl Twitter: @PaardenmarktV Facebook: @paardenmarktvianen Instagram: @paardenmarktvianen

Het Kontakt Edities

Verkoop: Maria de Jong

Redactie: Sandra de Leeuw, Trude Oorschot, Gertjan den Ouden Fotografie: Nico van Ganzewinkel Vormgeving: Studio Kontakt Mediapartners

KORT NIEUWS
| 19
Het juiste adres voor pensionstalling & manegelessen Kom gezellig een keer langs! Locatie: Lange Dreef 21 in Hagestein www.stal-bosgoed.nl . info@stal-bosgoed.nl - Steigerwerk + verhuur - Straalwerk - Hak- en voegwerk - Sloopwerk - Metselwerk - Loodwerk - Reinigingswerk - Impregneerwerk Engelbart Gevelrenovatie-Specialisten Industrieweg 18 | VIANEN | 0347-326374 | www.engelbartvianen.nl Diervoeders voor de hobby en agrarische sector Zijder veldselaan 54 - 4122 GR Zijder veld - T 0345 64 13 73 - info@versluis-zijderveld.nl www.versluis-zijder veld.nl Tevens: dierverzorgingsproducten, dierbenodigdheden, pot- en tuingrond, meststoffen, vlas- en koolzaadstrooisel, houtkrullen/hooi en stro, groente- en bloemzaden, horizont afrastering, landbouw speelgoed, en nog veel meer...

Lampionnenoptocht extra feestelijk Aandenken bij de keuring

Al vele jaren is de traditionele lampionnenoptocht een enorme trekker in de Paardenmarktweek. Dit jaar is de optocht extra feestelijk! Dus kom met je ouders, opa en oma én je lampion op dinsdag 11 oktober naar de Lijnbaan, we starten om 19:30 uur met onze wandeling. Bewoners langs de route zullen de sfeer verhogen door hun huis of tuin mooi te verlichten. Er lo pen dit jaar maar liefst vijf muziekkorpsen mee, dus dat wordt swingen! Onderweg is er nog een verrassing in de vorm van een spectaculaire lichtshow op de Lekpoort en we eindigen natuurlijk op de kermis!

De keuring begint woensdag 12 oktober precies om 8:30 uur op de Voorstraat met als inzet de Gert van Peet wisseltrofee en de Zilveren Sporen, aangeboden door de gemeente. De winnaar van elke rubriek –uitgezonderd de kinderrubriek – strijdt om ongeveer 12:15 uur mee om Dagkampioen en reserve-Dagkampioen te worden. Aan de keuring mogen alleen merries en ruinen meedoen, dus geen hengsten. Je kunt op de website lezen hoe je een paard moet voorbrengen: paardenmarktvianen.nl

De prijzen worden dit jaar uitgereikt door burgemeester Sjors Fröhlich en de Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, Hans Oosters. Als extraatje laat het Paardenmarktcomité een foto maken van elke deelnemer met zijn of haar paard. Foto graaf Hennie Marks is aanwezig om iedereen op de kiek te zet ten, een mooi aandenken!

Terug in de tijd

Muziek in de gracht en filmopnamen

Reinier Sijpkens is dé watermuzikant van Nederland en hij zal voor extra gezelligheid zorgen in de binnenstad door met zijn speciale muziekbootje door de gracht te varen. Deze bijzondere muzikant zal met zijn vrolijke en positieve instelling bij iedereen een lach op ’t gezicht toveren! Met bijdragen van de ge meente en de Vrienden van de Paardenmarkt wordt er een film over het 750-jarig bestaan van de Viaanse Paardenmarkt ge maakt. Door corona heeft het project helaas vertra ging opgelopen, maar het Viaanse FreeLemon video producties is inmiddels en thousiast bezig met het vastleggen van deze eeu wenoude traditie. Het Paardenmarktcomité wil met de film een bijdrage leveren aan het documen teren van dit Viaanse im materiële erfgoed.

De Stichting Sallandse Bottermarkt Raalte zorgt er voor dat oude ambachten behouden blijven en worden doorgegeven aan volgende generaties. Tijdens de Paardenmarkt Vianen zijn vele vrijwilligers aanwezig om de volgende oude beroepen te demonstreren: boerenkaas maken, manden en bijenkorven vlechten, touwslaan, kaarsen maken, quilten, boekbinden, houtdraaien, kralentassen breien, midwinterhoorn maken, vlas spinnen, stoelenmatten, strovlechten, pottenbakken en een imker en een keramist. Zij doen dit door gebruik te maken van de echte oude gereedschappen en hulpmiddelen én in kleder dracht.

De Stichting Sallandse Bottermarkt Raalte is opgenomen in de inventarislijst van Immaterieel Erfgoed Nederland. De kra men krijgen een plaatsje op de Kanaalweg en vormen daar mee een verbinding tussen de warenmarkt en de kermis.

Terug in de tijd met oude ambachten. Vrijwilligers demonstreren oude beroepen.

KORT NIEUWS
| 21
Stuijvenberg en Zn. 0347-343424 | INFO@STUIJVENBERG.NET | WWW.STUIJVENBERG.NET06-279 704 42 | INFO@STUIJVENBERG.NET | WWW.STUIJVENBERG.NET Achterweg 57 - 4124 AE Hagestein - Tel. 0347-351255 - www.chrdeleeuw.nl • Diervoeders • Regen- en bedrijfskleding • Werkschoenen, laarzen en klompen • Land- en tuinbouwartikelen De bloembollen zijn weer binnen! Ook voor al uwDe bloembollen zijn weer binnen! Ook voor al uw paardenvoer breed gespecialiseerd! KOM WERKEN ALS MAGAZIJN MEDEWERKER BIJ KOK LEXMOND KIJK OP KOKLEXMOND.NL/VACATURES Wij wensen u een fijne Paardenmarkt! Betrokken bij uw afscheid Martin Hendericks Uitvaartverzorging

Terugblik op 2019

FOTOPAGINA
| 23
Hof van Batenstein 8 | 4131 HC Vianen | 0347- 320503 info@fysiofitplan.nl | www.fysiofitplan.nl Autobedrijf van Zessen Ambachtsweg 6 • Lexmond • T. 0347 – 35 80 00 www.zessen.nl Autocentrum Stekelenburg Parkerbaan 5 • Nieuwegein • T. 030 – 60 37 050 www.autostekelenburg.nl ECLIPSE CROSS PHEV DIRECT UIT VOORRAAD RIJKLAAR VANAF € 39.990 Private Lease vanaf € 589 p.m. Brandstofverbruik: 2,0 l/100km. CO2 -uitstoot: 46 g/km (WLTP) S-AWC VIERWIELAANDRIJVING TREKGEWICHT 1.500 KG 45 KM ELEKTRISCHE ACTIERADIUS (WLTP) STANDAARD MET AUTOMAAT NU TOT € 2.000 ELECTRIC BONUS* *Electric Bonus geldig op orders van 1 september tot en met 16 oktober en een tenaamstelling op uiterlijk 31 oktober 2022. Niet geldig i.c.m. andere acties en zolang de voorraad strekt. Niet inwisselbaar tegen contanten. Informeer bij de Mitsubishi dealer naar de voorwaarde. Mitsubishi Motor Sales Nederland behoudt zich het recht voor om zonder voorafgaande kennisgeving de prijzen, modellen, alsmede de technische eigenschappen, uitrusting en accessoires te wijzigen. All-in rijklaar consumentenadviesprijs inclusief btw en bpm, leges, registratiekosten, recyclingbijdrage en alle andere overheidsheffingen, exclusief metallic lak. Afbeelding kan afwijken van standaardspecificaties, wijzigingen en drukfouten voorbehouden. © 09-22

Wim Pons en Piet Los zetten punt achter hun Paardenmarkt-carrière

De hoop is gevestigd op de volgende generatie

Een evenement als de Paardenmarkt zou uiteraard niet mogelijk gemaakt kunnen worden zonder vrijwilligers. Twee van die vrijwilligers zetten na deze editie een punt achter hun Paardenmarkt-carrière. Ringmeester Wim Pons (actief vanaf 2006) en penningmeester Piet Los (actief vanaf 2008) vinden het namelijk welletjes.

‘Ik ben heel ziek geweest van een coronabesmetting”, vertelt Pons. “Dat zorgt er mede voor dat ik het mooi vind geweest. Bovendien word ik in december 80. Het is tijd voor een nieuw gezicht.”

Pons heeft de functie van ringmeester altijd met veel plezier uitge voerd. “Als ringmeester fungeer je eigenlijk als een soort intermedi air. Je bent de schakel tussen de keurmeesters die de paarden keuren en de organisatie. Ik ben zelf 25 jaar dierenarts geweest. Dat maakt ook dat ik nog wel eens invloed kon uitoefenen op de keur meesters. Ik weet immers ook het nodige over paarden.”

Piet Los nam dus de afgelopen veertien jaar de functie van penning meester op zich. Ook hij vindt het een mooi moment om het stokje over te dragen. Zijn opvolger is zelfs al bekend: Johan van Oort. “Je moet jezelf natuurlijk niet onmisbaar gaan voelen”, grapt Los. “Ik ben Johan al aan het inwerken en ik heb toevallig al eerder met hem sa mengewerkt als vrijwilliger bij de katholieke kerk. Een waardig op volger.”

Ondanks dat de mannen het tijd vinden om te stoppen, erkennen ze hun taken ook te gaan missen. Los: “Het enthousiasme van het or ganisatiecomité is zo aanstekelijk. Dat maakt de Paardenmarkt ook tot zo’n mooi evenement, los nog van de traditie natuurlijk. Iedereen

werkt zo hard om het tot een mooi evenement te maken. Je moet er toch niet aan denken dat het op zou houden te bestaan.”

“Inderdaad”, vult Pons aan. “Dit evenement hoort bij het cultureel erfgoed. Het bestaat al sinds 1271 en het is belangrijk dat de ge schiedenis onderdeel van de nieuwe generatie blijft. Vroeger gingen de scholen ook dicht, zodat kinderen erbij konden zijn. Dat is helaas niet meer het geval in de hele gemeente Vijfheerenlanden.”

Het evenement is door de jaren heen veranderd, ook qua regels vanuit de overheid, merkt Pons. “Als organisatie moet je veel meer regelen. Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging. Je moet vandaag de dag een compleet uitgewerkt plan indienen bij de gemeente, wil je zo’n groot evenement mogen organiseren. Maar er zijn bijvoorbeeld ook veel meer regels omtrent het welzijn van de dieren.”

De hoop vestigen de mannen nu dus op een volgende generatie. Los: “Zij moeten deze traditie in stand gaan houden. Maar aange zien het een echt volksfeest is, wat nog steeds enorm leeft bij de Viaanse bevolking, denk ik dat dit wel goedkomt. Er is in al die jaren op organisatiegebied ook maar weinig misgegaan. Met andere woorden: Het komt altijd wel weer goed.”

Oproep voor helpende handen

Het Paardenmarktcomité is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers die kunnen helpen, o.a. technische mensen en mensen die de kermis helpen organiseren.

Ben je technisch aangelegd of op een ander vlak deskundig; of vind je ‘t leuk om op de dag zelf een paar uur loten te verkopen of op ‘t Kinderplein te helpen of op een andere wijze bij te dragen? Draag je de Paardenmarkt Vianen een warm hart toe?

Mail dan naar secretariaat@ paardenmarktvianen.nl voor meer informatie.

Ringmeester Wim Pons en penningmeester Piet Los zetten een punt achter hun Paardenmarkt-carrière
VRIJWILLIGERS
Foto: Gertjan den Ouden
| 25

Het juiste adres

u financiële zorgen?

contact op met Maatje

Wij helpen inwoners in de gemeente Vijfheerenlanden

het op orde brengen van de administratie en oplossen van schulden. Stijgende energie-, brandstofprijzen en boodschappen die steeds duurder worden zijn aan de orde van de dag.

u (dreigende) financiële problemen?

Neem contact met ons op!

voor meer informatie 06-28193674 of mail:

www.maatjevijfheerenlanden.nl

Vanwege toenemende hulpaanvragen zoeken

u vandaag nog aan!

nieuwe maatjes.

Kies het beste voor jouw mond!

Wij werken met een vast team van vier ervaren mondhygiënisten*. Daarbij gebruiken wij de preventiemethode Gewoon Gaaf: maatwerkpreventie voor ouder en kind.

Wist je dat mondzorg voor de jeugd tot 18 jaar volledig vergoed wordt? Komt je kind voor het eerst, dan krijg je een gratis dopper!

Onze praktijk heeft ruime openingstijden en je kunt dus snel terecht (binnen twee weken).

nù voor een afspraak

geniet ook van een frisser, schoner en dus gezonder gebit!

met
Heeft
Bel
administratie@maatjevijfheerenlanden.nl website:
wij
Meld
Verwacht
Neem
Vijfheerenlanden
Klooster 2 4132 BG Vianen 0347-374277 info@viamakelaardij.nl viamakelaardij.nlinfo@vian   i
Bel
en
0347 376 971
*Allen geregistreerd bij het KRM. mondhygiënist SaskiadenHartog

Juryleden ringsteken nemen hun taak uiterst serieus

‘Met simpel een hoedje opzetten, kom je er niet vanaf’

Een inmiddels vast onderdeel van de Paardenmarkt is de kostuumwedstrijd bij het ringsteken. Juryleden Piet Kastelein en Els van Overbruggen nemen hun taak uiterst serieus.

“Voor deelnemers is het immers ook een uiterst serieuze zaak”, ver telt Van Overbruggen. “Mensen doen hun best om in een originele outfit te komen. Sommigen maken alles zelf met de hand. Wij als jury willen dus ook wel tot een wel overwogen oordeel komen. We kij ken dus in hoeverre deelnemers er werk van hebben gemaakt, maar ook naar originaliteit. Met simpel een hoedje opzetten en klaar is Kees, kom je er niet vanaf.” Van Overbruggen was van 1992 tot 2006 secretaris in het Paar denmarktcomité en bovendien het eerste vrouwelijke lid van dit or gaan. De voorzitter die haar destijds aanstelde was Piet Kastelein, haar huidige medejurylid. Kastelein, voorzitter van 1978 tot en met 1996, legt uit: “Er staan nu dingen op het programma die ten tijde van mijn voorzitterschap ook al werden gedaan. Door de jaren heen is natuurlijk alles wel veel beter georganiseerd geworden.”

‘De Paardenmarkt hoort bij Vianen, zoals carnaval bij Brabant hoort’

sen ruiters op een paard; kinderen op een pony. Het doel: een stok door een ring steken en zo punten verzamelen. “En dat is een stuk moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt”, aldus Els van Over bruggen. “Een foutje is snel gemaakt, dus deelnemers moeten echt scherp zijn. Iedere deelnemer heeft drie po gingen.”

Het ringsteken is er voor twee categorieën: ringsteken voor aan spanningen en ringsteken onder het zadel. Bij de eerste categorie hangt er een wagen achter het paard, bij de tweede zitten volwas

Van Overbruggen en Kastelein zijn het erover eens dat de Paardenmarkt een wezenlijk deel uitmaakt van de Viaanse geschiedenis. Van Overbruggen: “Ik woon nu al 15 jaar in Den Bosch, maar heb daarvoor 33 jaar in Vianen gewoond. Ieder jaar kom ik nog terug voor de Paardenmarkt. De Paardenmarkt hoort bij Vianen, zoals carnaval bij Brabant hoort. Het is een feest dat al 750 jaar bestaat en dat zelfs wordt beschreven in een roman van Ina Boudier-Bakker, een schrijfster die leefde tussen 1875 en 1966.” De inmiddels 97-jarige Kastelein onderstreept het belang van de Paardenmarkt voor de stad. “Het is ieder jaar weer iets moois om naar uit te kijken, ik heb me niet voor niets zo lang ingezet als voor zitter van het Paardenmarktcomité. Na twee coronajaren is dit na tuurlijk ook een vrij bijzondere editie.”

DE ENTHOUSIASTELINGEN
De prijswinnaars van 2018 voor het schoonste geheel bij het ring steken voor aanspanningen; een cadeau om naar te kijken!
| 27

Tot 1 december diverse acties en aanbiedingen in de binnen- en buitenzonwering en rolluiken.

uw voordeel ermee.

Tot ziens in onze showroom.

Plisse hordeuren , Plisse horren, Argus rolhorren Opzet- / Inzet horren DUO ROLGORDIJNHORIZONTALE JALOEZIEEN VERTICALE LAMELLEN PLISSE ROLGORDIJNEN Al onze raambekleding is ook eventueel elektrisch leverbaar met afstandsbesturing ( 16, 25, 35 , 50 , 70 mm ) VOUWGORDIJNEN DAKRAAM ZONWERING SMART FIT SYSTEMEN NU20%KORTINGOPALONZEBINNENZONWERING(TOT1Maart) Plisse hordeuren , Plisse horren, Argus rolhorren Opzet- / Inzet horren DUO ROLGORDIJNHORIZONTALE JALOEZIEEN VERTICALE LAMELLEN PLISSE DUETTE ROLGORDIJNEN Al onze raambekleding is ook eventueel elektrisch leverbaar met afstandsbesturing ( 16, 25, 35 , 50 , 70 mm ) VOUWGORDIJNEN DAKRAAM ZONWERING SMART FIT SYSTEMEN Plisse hordeuren , Plisse horren, VERTICALE LAMELLEN Al onze raambekleding is ook eventueel VOUWGORDIJNEN Plisse hordeuren , Plisse horren, Argus rolhorren Opzet- / Inzet VERTICALE LAMELLEN Al onze raambekleding is ook eventueel elektrisch leverbaar met afstandsbesturing VOUWGORDIJNEN DAKRAAM Plisse hordeuren , Plisse horren, Argus rolhorren Opzet- / Inzet horren VERTICALE LAMELLEN PLISSE —DUETTE Al onze raambekleding is ook eventueel elektrisch leverbaar met afstandsbesturing VOUWGORDIJNEN DAKRAAM ZONWERING SMART FIT SYSTEMEN Al onze raambekleding is ook eventueel elektrisch leverbaar met afstandsbesturing Plisse hordeuren, Plisse horren, Argus rolhorren Opzet-/Inzet horren OVERKAPPING ZONWERING Aktie Knikarm CASSETTE IBIZA PLUS VRIJSTAANDE VERANDA ZONWERING MARKIEZEN ROLLUIKEN SCREENS WINDVASTE SCHERMEN PRIJS Br. 500cm - Uitv. 250cm Br. 500cm - Uitv. 300cm Br. 180cm - 180 cm € 547Br.180cm - Hg. 180cm € 447 VANAF € 445 VANAF VANAF VANAF VANAF VANAF € 303 VANAF € 1492 VANAF € 3352 ELEKTRISCH ELEKTRISCH OVERKAPPING ZONWERING VRIJSTAANDE VERANDA ZONWERING MARKIEZEN ROLLUIKEN SCREENS WINDVASTE SCHERMEN BREEDTE - DIEPTE - PRIJS 403,5 CM X 300 CM - € 1356 Br. 180cm - 180 cm € 547Br.180cm - Hg. 180cm € 447 producten zijn elektrisch leverbaar en eventueel met hand -/ wandzender, Somfy Leverancier van Novoferm garagedeuren VANAF € 445 VANAF VANAF VANAF € 303 VANAF € 1492 VANAF € 3352 ELEKTRISCH ELEKTRISCH TERRAS OVERKAPPINGAktie Knikarm VRIJSTAANDE VERANDA ZONWERING ROLLUIKEN SCREENS PRIJS 403,5 CM X 300 CM - € 1356 503,5 CM X 300 CM - € 1556 Br. 180cm - 180 cm € 547Br.180cm - Hg. 180cm € 447 AL onze producten zijn in vele diverse kleuren & maten leverbaar. Al onze buiten producten zijn elektrisch leverbaar en eventueel met hand -/ wandzender, Somfy Leverancier van Novoferm garagedeuren VANAF € 445 VANAF VANAF VANAF € 303 VANAF € 3352 ELEKTRISCH ELEKTRISCH OVERKAPPING TERRAS OVERKAPPINGAktie Knikarm CASSETTE IBIZA PLUS VRIJSTAANDE ZONWERING SCREENS PRIJS VOORBEELD BREEDTE403,5 CM X 503,5 CM X 603,5 CM X Br. 500cm - Uitv. 250cm € 713 Br. 180cm - 180 cm € 547Br.180cm - Hg. 180cm € 447 AL onze producten zijn in vele diverse kleuren & maten leverbaar. Al onze producten zijn elektrisch leverbaar en eventueel met hand -/ wandzender, Tahoma of Somfy Connexoon IO Leverancier van Novoferm VANAF VANAF VANAF VANAF VANAF € 303 ELEKTRISCH ELEKTRISCH TERRAS OVERKAPPINGAktie Knikarm CASSETTE IBIZA PLUS MARKIEZEN ROLLUIKEN SCREENS WINDVASTE Br. 500cm - Uitv. 250cm € 713 Br. 500cm - Uitv. 300cm € 1167 Br. 180cm - 180Br.180cm - Hg. 180cm € 447 AL onze producten zijn in vele diverse kleuren producten zijn elektrisch leverbaar en eventueel Tahoma of Somfy Connexoon IO VANAF € 445 VANAF VANAF VANAF ELEKTRISCH ELEKTRISCH OVERKAPPING ZONWERING TERRAS OVERKAPPINGAktie Knikarm CASSETTE IBIZA PLUS VRIJSTAANDE VERANDA ZONWERING MARKIEZEN ROLLUIKEN SCREENS PRIJS VOORBEELD BREEDTE - DIEPTE - PRIJS 403,5 CM X 300 CM - € 1356 503,5 CM X 300 CM - € 1556 603,5 CM X 300 CM - € 1796 Br. 500cm - Uitv. 250cm € 713 Br. 500cm - Uitv. 300cm Br. 180cm - 180 cm € 547Br.180cm - Hg. 180cm € 447 AL onze producten zijn in vele diverse kleuren & maten leverbaar. Al onze buiten producten zijn elektrisch leverbaar en eventueel met hand -/ wandzender, Somfy Tahoma of Somfy Connexoon IO Leverancier van Novoferm garagedeuren VANAF € 445 VANAF VANAF VANAF VANAF € 1492 VANAF € 3352 ELEKTRISCH ELEKTRISCH OVERKAPPING ZONWERING TERRAS OVERKAPPINGAktie Knikarm CASSETTE IBIZA PLUS VRIJSTAANDE VERANDA ZONWERING MARKIEZEN ROLLUIKEN SCREENS WINDVASTE SCHERMEN PRIJS VOORBEELD BREEDTE - DIEPTE - PRIJS 403,5 CM X 300 CM - € 1356 503,5 CM X 300 CM - € 1556 603,5 CM X 300 CM - € 1796 Br. 500cm - Uitv. 250cm € 713 Br. 500cm - Uitv. 300cm € 1167 Br. 180cm - 180 cm € 547Br.180cm - Hg. 180cm € 447 AL onze producten zijn in vele diverse kleuren & maten leverbaar. Al onze buiten producten zijn elektrisch leverbaar en eventueel met hand -/ wandzender, Somfy Tahoma of Somfy Connexoon IO Leverancier van Novoferm garagedeuren VANAF € 445 VANAF VANAF VANAF VANAF VANAF € 303 VANAF € 1492 VANAF € 3352 ELEKTRISCH ELEKTRISCH Al onze producten zijn in vele diverse kleuren & maten leverbaar. Al onze buiten producten zijn elektrisch leverbaar en eventueel met hand-/ wandzender, Somfy Tahoma of Somfy Connexoon IO € 1120 € 1670 € 1540 € 1780 2040 € 760 € 820 85 super REGINA € 3920 € 1070 € 780ELEKTRISCH € 2320 Incl. plaatsen Incl. plaatsen Incl. plaatsen Incl. plaatsen Incl. plaatsen Incl. plaatsen Incl. plaatsen
Doe

Vriend van de Paardenmarkt: Maarten van Poelgeest

‘Het is echt traditie, ook voor mij als import-Vianees’

Maarten van Poelgeest woont sinds 1974 in Vianen en bezoekt sindsdien ieder jaar de Paardenmarkt. “Het zorgt voor een stukje saamhorigheid.”

“Mijn vrouw en ik hebben twee dochters”, vertelt Van Poelgeest. “ Die zijn inmiddels 50 en 48, maar toen ze nog klein waren vond met name de jongste de Paardenmarkt fantastisch. Die was en is helemaal gek van paarden. Toen ze klein was kreeg ze een verzorgpony en later is ze zich zelf in de wereld van de paarden gaan begeven. Ze heeft bijvoorbeeld ook een jaar in Amerika gewoond om daar met de wereldkampioen rei ning te werken, een vorm van westernrijden. Vroeger heeft ze ook mee gedaan met het ringsteken, een vast onderdeel van de Paardenmarkt.”

Van Poelgeest vindt de Paardenmarkt belangrijk voor de stad Vianen. “Het is natuurlijk een echte traditie, ook voor mij als import-Vianees. Door de jaren heen is het evenement steeds een stukje groter geworden, maar het blijft nog altijd een feest der herkenning. Wij gaan, net als ieder jaar, weer lekker naar de markt. Daar eten we altijd een palinkje en erw tensoep. De markt heeft bovendien altijd leuke kraampjes met bijvoor beeld tuingereedschap of kwalitatief goede pannen. Ook aan die kra men brengen we zeker weer een bezoek en dan hopen we op een mooie editie.”

Vriend van de Paardenmarkt worden kan al vanaf €10,- per jaar. Vrienden genieten een speciale voorkeursbehandeling. Zij ontvangen een speci aal revers-speldje met het Paardenmarktembleem en spelen elk jaar met een lot mee in de Grote Loterij die altijd op de Paardenmarkt plaatsvindt. Daarnaast ontvangen zij een nieuwsbrief en het jaarverslag.

Ook Vriend van de Paardenmarkt worden? Ga naar paardenmarktvianen.nl/portfolios/vrienden/ en vul uw gegevens in.

Teambuilding op premium niveau

Dat Miele bekendstaat om de huishoudelijke apparatuur, zoals stofzuigers, wasmachines en keukenapparatuur, hoe ven we u niet te vertellen. Maar wist u ook dat er zakelijke events mogelijk zijn in het grote gebouw langs de A2/A27? Martijn van Vlodorp, general manager van het Miele Experi ence Center, vertelt graag meer.

Het Paardenmarktcomité mocht in augustus binnenkijken bij het Miele Experience Center, dat overigens zes dagen per week vrij toegankelijk voor publiek is. Tijdens een heerlijke lunch nam het co mité afscheid van twee vrijwilligers (zie ook pagina 25). Van Vlo dorp: “Het bestuur zocht een plek om samen te komen. En aange zien wij ons verbonden voelen met Vianen en de Paardenmarkt, hebben wij dat aangeboden.”

“Eigenlijk is het een goed bewaard geheim, dat hier zakelijke events mogelijk zijn”, vertelt hij. “Teams die eropuit gaan, voor een stukje teambuilding, of samen met je klanten aan de slag in de kook school; het kan allemaal. Een beetje competitie gooien we er in: men strijdt om de Gouden Garde. We letten op reinheid, smaak en presentatie. En het is een race tegen de klok, die eindigt met gezel lig samen eten, maar wel alles op premium niveau.”

Van Vlodorp is getrouwd met een Viaanse en is daardoor bekend met de Paardenmarkt. Hij heeft het evenement dan ook dikwijls be

zocht. “Het is een dorp dat een stad is, de mensen kijken samen uit naar dat heugelijk moment. Het is heel fijn om die traditie in ere te houden. Je staat weer even op de kaart als stad. Ik ben er trots op om daar onderdeel van te mogen uitmaken. En wij hebben hier onze eigen traditie: tijdens de Paardenmarkt serveren wij erwtensoep in ons bedrijfsrestaurant.”

‘Door de jaren heen is het evenement steeds een stukje groter geworden, maar het blijft nog altijd een feest der herkenning’
VRIENDEN
scan qr-code
| 29
Foto: Gertjan den Ouden

veel mensen wetenhet,maarAupingiseen

familiebedrijf. Elke Auping wordt handgemaakt. Allesnaarwens. En heel dichtbij

droombed maar kort

naar

slaapkamer.Dat

niet

Niet
Nederlands
Datbetekentdat jouw
onderweg is
jouw
is
je bed Vervan HandgemaaktinDeventer. Uitgekozen in jouw stad. TECHNIEKWEG 8 • 4143 HV LEERDAM • TEL 0345-630 459 • VANDERWAL-INTERIEURS.NL 80 merken op 4700 m2 SINDS 1860Van der Wal& Auping De GROOTSTE AUPING STUDIO van de regio LEERDAM

Het restaurant is gevestigd in het winkelcentrum Monnikenhof, Ursulinehof 59 Vianen.

Naast afhaal is er ook een mogelijkheid voor dineren. Speciaal aan te bevelen zijn de grote keuze uit teppan gerechten maar uiteraard ook de traditionele Chinese gerechten.

Openingstijden Maandag, Woensdag en Donderdag van 16.00 tot 21,30. Vrijdag, Zaterdag en Zondag en op feestdagen van 12.00 tot 21,30 uur. Dinsdag gesloten.

Als u gebruik maakt van onze catering, dan bezorgen wij de catering gratis vanaf 15 personen bij u thuis.

Zie voor menukaart: facebook: Chinees Restaurant Hong Kong Vianen Bestellingen telefoon: 0347-372961 (Geen bezorging)

5 januari 1928 | De eerste jaren

Het begin van ons tijdperk. Gerrit Hamoen heeft zich samen met zijn vrouw ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en hiermee begint ons boeiende verhaal. Naast de landbouwproducten en fietsen verkopen en repareren we ook veel Chevrolets en Bedfords...

15 januari 1948 | Ons rode bloed Het Marshallplan wordt uitgevoerd. We krijgen de mogelijkheid om ons meer te richten op de landbouw. Hier begint onze lange en hechte geschiedenis met de bekende rood gekleurde tractoren. ‘Farmall en McCormick’ komt op onze servicewagen te staan...

2 augustus 1963 | Onze vertrouwde naam blijft

Door het overlijden van Gerrit Hamoen wordt het bedrijf overgenomen door familie Rozendaal. Theo Rozendaal, al jarenlang chef werkplaats/ hoofdmonteur, kiest ervoor om de naam Hamoen te behouden voor de firma...

Benieuwd naar ons hele verhaal van 1928 tot nu? Kijk op onze website!

WWW.VANDERSPEK.NL/VACATURES | INFO@VANDERSPEK.NL WIJ ZOEKEN NIEUWE COLLEGA’S • SERVICE COÖRDINATOR • WERKVOORBEREIDER • MONTEURS KOM JIJBIJ ONS WERKEN? SOLLICITEER NU Een beller is sneller 0347 362 666 UW PARTNER IN LANDBOUWMECHANISATIE
''Ons verhaal begint in 1928''
/OVER-ONS . . .

De Kia Sportage.

Nu in de showroom.

De bekendste SUV van Kia is vernieuwd. De Kia Sportage is moderner dan ooit zonder zijn Sportage-karakter te verliezen. De sterke en efficiënte aandrijving – naar keuze Mild Hybrid, Hybrid of Plug-in Hybrid – brengt je krachtig in beweging. Ontdek de nieuwe Kia Sportage nu in de showroom.

Kooijman Vianen

Stuartweg 7 (Hoek Lange Dreef) Tel: 0347 - 373 245 | kia-kooijman.nl

Gem. brandstofverbruik: 1,1 – 6,5 l/100km, 90,1 – 15,4 km/l. CO2-uitstoot: 26 – 148 g/km. De vermelde waarden voor het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot zijn gemeten volgens WLTP. *Bekijk de volledige actievoorwaarden op kia.com of vraag ernaar bij jouw Kia-dealer. Getoond model kan afwijken van de beschreven uitvoering. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.