__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Altena

Oktober 2019 Nr. 23

In samenwerking met

Machinefabriek De Waal:

VANUIT WERKENDAM DE WERELD OVER CALDER VAN ANDEL: 16 JAAR EN 43.000 VOLGERS OP INSTA

HARM VAN HEUSDEN OVER ACCOUNTANCY EN TOPSPORT

WIE NOMINEER JIJ VOOR BIZAWARDS ALTENA?


S I N DS

DENKT U AL AAN DE KOMENDE WINTER? Het duurt nog wel even, maar toch willen we u een tip geven met betrekking tot accu’s die een langere tijd niet zijn gebruikt. Doordat uw voertuig buiten het seizoen een tijd niet in gang wordt gezet en door (vries)kou kan de accu niet zonder druppellader die de batterij op spanning houdt. Een druppellader die is aangesloten op een accu houdt deze accu geladen en daarmee actief, door deze pulserend bij te laden. Dit voorkomt dat de accu leeg raakt of expliciet gezegd: diep ontladen raakt en daarmee stuk gaat. Zeker als u uw voertuig zoals een motor, boot of caravan een tijdje niet gebruikt, zorgt de druppellader er automatisch voor dat de batterij doorlopend goed wordt onderhouden. Een druppellader wordt niet voor niets ook onderhoudslader genoemd. Ook verkopen wij druppelladers met een zonnepaneel. Als er geen stroomaansluiting voorhanden is, is dit de ideale oplossing. Wij hebben een breed assortiment aan accu’s, laders en druppelladers. Kom langs en laat u informeren.

O P T H O F B V . N L

HET ADRES

VOOR VERKOOP

VA N A C C U ’ S ,

EN LADERS!

OOK INNAME

OUDE ACCU’S

ADVIES

V O L G E N S

SPECIFICATIES FABRIKANT

A C C U ’S

GRATIS DOORMETEN

LAADT U OP DE

JUISTE MANIER

UW ACCU OP?


Voorwoord Veel ondernemers beginnen jong. De één groeit op in het familiebedrijf en ontwikkelt zich van weekendhulp in de werkplaats tot opvolger, de ander onderneemt al op jonge leeftijd zelf. In deze Bedrijvig vind je beiden!

Jong geleerd…

Voor de coverstory gingen we langs bij één van de giganten in de Werkendamse haven: machinefabriek De Waal. In dit familiebedrijf staat de derde generatie aan het roer, en de vierde generatie wordt al klaargestoomd. Ze begonnen ooit klein, maar door met de markt mee te bewegen is De Waal inmiddels uitgegroeid tot internationale speler. Ze maken furore met de Easy Flow roeren, werken mee aan

miljoenenjachten en introduceren robotica in de werkplaats. Waar het er bij De Waal hypermodern aan toe gaat, kiest de 16-jarige Calder van Andel uit Babyloniënbroek juist voor ambacht. Hij is verslingerd aan keramiek. Ieder vrij uurtje is hij achter de draaischijf in zijn atelier te vinden. Zijn werk wordt over de hele wereld gekocht en 43.000 mensen volgen zijn keramische avonturen op Instagram. En zo wordt hobby serious business! Mooi toch? Govert Lagrouw, Frans van der Wiel & Marijke Verhoef

16 | ZoetZuur: culinaire recensie

20 | C  alders Ceramics keramist in opmars

29 | A  an de keukentafel bij Harm van Heusden

De Heren van Altena tafelen deze keer bij De Koppelpaarden in Dussen. Ze maken kennis met de Dussense gastvrijheid en creatieve berechten van Bjorn van der Westen en zijn team.

De 16-jarige Calder van Andel uit Babyloniënbroek heeft 43.000 volgers op Instagram en verkoopt zijn keramiek over de hele wereld. Een interview met een jonge ondernemer.

Govert Lagrouw drinkt koffie met Harm van Heusden, van Van Noordenneaccountants. “Accountancy is topsport. Als je één foutje maakt kan dat de klant zo een paar ton kosten.”

Bedrijvig Altena is een gratis uitgave van Kontakt Mediapartners in samenwerking met Altena Business en Talvi. Het magazine wordt in 2019 vier keer verspreid bij ondernemers in de gemeente Altena, Gorinchem en Raamsdonksveer. Oplage: 7.000. | Volgende uitgave: 17 december (advertentie reserveren voor 18 november) Adres: Zuidzijde 131, 2977 XE Goudriaan | Telefoonnummer: 0183-583200 Redactie: Govert Lagrouw, Tom Oostra, Marijke Verhoef, Sanne Verhoeff Opmaak: Studio Kontakt Mediapartners Coverfoto: Frans-Jan Fortunati | Fotografie: Frans-Jan Fortunati, Marijke Verhoef

www.hetkontakt.nl

3


Lunchroom Je Kans geopend in Veen

Open dag bij jubilerend Poly Products

Eind september is in Veen Lunchroom Je Kans geopend, gevestigd bij de Jumbo Supermarkt. De klanten worden bediend door medewerkers met een beperking. Initiatiefneemster Colinda den Dekker: “Ik werk met medewerkers die anders zijn, maar wel heel naturel, altijd zichzelf. De maatschappij benadrukt bij deze mensen te gemakkelijk wat zij niet kunnen. Ik sta daar heel anders in en weet waar mijn mensen juist heel sterk in zijn. Wij geven ze een kans en zo is de naam van deze lunchroom geboren. Mensen de kans geven te laten zien waar zij goed in zijn.” Colinda den Dekker, die de lunchroom samen met Elly Aarden gaat runnen, is blij met de medewerking van Johan Duijzer, eigenaar van de Jumbo-vestiging aan de Groeneweg in Veen.

Poly Products bestaat vijftig jaar én lanceert een nieuwe innovatieve 3D printer. Op 9 november is iedereen welkom op de open dag.

Lions Werkendam steunen Wensambulance Lionsclub Werkendam doneert dit jaar een deel van de opbrengst van de golfdag aan Stichting Wensambulance Brabant. Cees Huijben van de Wensambulance nam ruim 3.650 euro in ontvangst. De stichting vervult de laatste wens van terminale patiënten. Denk daarbij aan: nog één keer naar het strand, nog één keer een ver familielid zien, nog één keer naar een dierbare plaats. De stichting werkt uitsluitend met vrijwilligers. Met de bijdrage van de Lionslcub kan de stichting tien tot twaalf wensen vervullen.

Tijdens de open dag stelt Poly Products uit Werkendam de werkplaats open voor belangstellenden. Zij kunnen dan allemaal de nieuwe 3D printer zien. Dit is de grootste 3D-printer voor vezelversterkte kunststoffen ter wereld. Via www.ppdaagtjeuit.nl heeft Poly Products een ontwerpwedstrijd gehouden, waarbij mensen een ontwerp voor de nieuwe printer in mochten sturen. Tijdens de open dag is de ontknoping van de wedstrijd. Daarnaast laat het bedrijf zien wat ze al vijftig jaar lang maken in vezelversterkte compositien. Denk aan: wildwaterbanen, treinonderdelen, duikboot onderdelen, behuizingen voor rioolwaterzuivering en zwembaden voor op superjachten. Meer informatie over de open dag verschijnt binnenkort op www.polyproducts.nl.

Ponton met 18 casco’s arriveert in Werkendam

Bouw d’Alburcht gestart Wethouder Peter van der Ven gaf vrijdag 6 september het startsein voor de bouw van het gezondheidscentrum d’Alburcht in Wijk en Aalburg. De wethouder onthulde een doek met daarop het eindresultaat na de uitbreiding en verbouwing van het multifunctionele centrum. In het gedeelte van het MFC waar het gezondheidscentrum is gepland, komen de Aalburgse huisartsen, een apotheek, fysiotherapiepraktijk en buurtzorg. De planning is dat het gezondheidscentrum in april komend jaar wordt opgeleverd. Dat is een half jaar later dan eerst werd ingeschat. De aanbesteding heeft iets langer geduurd. Maar vooral de levertijden van bouwmaterialen zorgden voor wat vertraging ten opzichte van de eerdere indicatie. De energie voor het gezondheidscentrum komt straks helemaal van groene bronnen; op het dak komen honderd zonnepanelen.

4

Het was een spectaculair gezicht: een ponton met achttien casco’s, een aantal duwbakken en een kraanschip voor Concordia Damen. Ze zijn door Boskalis-dochter Dockwise in zestig dagen van Shanghai naar Rotterdam gebracht. TMS uit Werkendam maakte de berekeningen voor het laden en lossen en het zeevasten van de schepen.

Tientallen toeleveranciers en maritieme dienstverleners uit Zuid-Holland en NoordBrabant transformeren de casco’s tot hypermoderne schepen die hun steentje gaan bijdragen aan milieuvriendelijk vervoer. Ook in Werkendam wordt een aantal schepen afgebouwd. De eerste schepen worden naar verwachting eind dit jaar opgeleverd.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@hetkontakt.nl


Kort nieuws

Oerlemans Packaging opent Technology en Repro centre

Oerlemans Packaging heeft begin september het Oerlemans Technology Centre (OTC) en het Oerlemans Repro Centre (ORC) officieel geopend. Op het gebied van plastic folie en verpakkingen zijn enorm veel ontwikkelingen. OTC is een innovatieve organisatie gespecialiseerd in het analyseren en het ontwerpen van nieuwe folies en verpakkingen

en de productie van proefmodellen en de verwerking tot eindproduct. Begeleiding op locatie hoort hier bij. De combinatie van hoogwaardige laboratorium apparatuur en de meer dan 50 jaar R&D en productie ervaring zorgen voor een doelgerichte verpakkingsoplossing. Hierbij staan kwaliteit en efficiency centraal. OTC verbindt de wensen van de klant met de ontwikkelingen van de toekomst. ORC is de spin in het web tussen klant, ontwerpbureaus en drukkerijen. Deze repro studio is 100% ingericht op het flexo drukproces van de OPACK vestigingen. Alle expertise op het gebied van flexodruk is aanwezig.

Training persoonlijk leiderschap Waar kom jij je bed voor uit? Die vraag staat centraal tijdens de training persoonlijk leiderschap. Deze wordt gehouden door DAT coaching, Vrouw & Altena, en Bibliotheek CultuurPuntAltena. De training wordt gegeven door Aveline Dijkman en Marian van der Wal. Samen met de deelnemers focussen ze op persoonlijk leiderschap. Hoe geef je zelf leiding? Hoe houd jij regie in je leven? Hoe ga je met jezelf, met de ander, met je werk en tijd om, en is dit zoals je het zou willen? Eerder gaf Van der Wal al een training voor vrouwelijke bestuurders, gefaciliteerd door Altena Kennispoort. De trainingsavonden zijn op 16 en 30 oktober en 4 november van 20:00 tot 22:00 uur in bibliotheek CultuurPuntAltena, De Werf, Raadhuisplein 1 in Woudrichem.

Ondernemershuis Altena volop in ontwikkeling Het nieuwe team Ondernemen van de gemeente Altena ondersteunt en begeleidt initiatieven van ondernemers richting de ambtelijke organisatie. Tim van het Hof is accountmanager voor bedrijven in de detailhandel, horeca en het buitengebied. Half januari is ook het nieuwe bestuursakkoord gepresenteerd. Het ondersteunen van het manifest ‘de Kracht van Altena’ en circulaire economie is hierin als onderdeel opgenomen. Wethouder Matthijs van Oosten is de portefeuillehouder van het manifest.

Nieuwe bestuursleden bij Bedrijvenkring Altena

Vanuit de teams Ondernemen en Ruimte & Vastgoed is meegewerkt aan de verdere invulling van CHIEF op Landgoed Kraaiveld. Het gaat daarbij vooral om alle ruimtelijke aspecten die geregeld moeten worden. Ook heeft de gemeente gewerkt aan het verder op de kaart zetten van Altena richting provincie Noord-Brabant en Regio West-Brabant. De gemeente vindt h et belangrijk dat men provinciaal en regionaal weet wat Altena te bieden heeft op het gebied van Agrifood en welke ontwikkelingen rondom circulaire landbouw er plaatsvinden.

Bedrijvenkring Altena (BKA) heeft twee nieuwe bestuursleden: Hans Waaijenberg (mede-weigenaar W+N Accountants & Adviseurs) en Machiel Mol (directeur-eigenaar Mol & Roubos Makelaardij). De twee gaan aan de slag met de verschillende projecten die Bedrijvenkring Altena op de agenda heeft staan. Daarnaast is Machiel de nieuwe bestuursvoorzitter. De bedrijvenkring ging 26 september met haar leden naar Slot Loevestein. Op 22 november staat er een bedrijfsontbijt op de agenda. Meer informatie: www.bka-altena.nl.

5


Van binnenvaartschepen tot superjachten Wie De Waal zegt, zegt scheepsbesturingen. Dat is waarmee dit ruim tachtig jaar bestaande familiebedrijf naam heeft gemaakt. Niet alleen in Werkendam maar wereldwijd. “We zien onszelf soms nog als een klein bedrijf, maar we hebben klanten die wereldspeler zijn. We mogen onszelf inmiddels best een grote speler noemen”, zegt de huidig directeur Johan Verlaan. Zijn kantoor kijkt uit op de druk bevaren rivier de Nieuwe Merwede, waar binnenvaartschepen af en aan varen. Sinds maart 2018 is hij directeur van De Waal Machinefabriek bv en met zijn jarenlange ervaring in de propulsionwereld, met name bij Wärtsilä, is Johan sinds zijn aantreden een waardevolle aanvulling voor het familiebedrijf. Hij woont in Altena. Marco de Waal, derde generatie, is mede-eigenaar en heeft zitting in de raad van bestuur. Hij groeide op met het bedrijf dat zijn opa Ko de Waal oprichtte. Het is zijn passie geworden. “De schepen en de haven zitten in mijn hart. Ook mijn zoon, dochter en de beide zoons van m’n zus Anneke (mede-eigenaar), de vierde generatie, willen hier aan de slag. We willen ons bedrijf zolang mogelijk in de familie houden.” Vanwege Marco’s grote betrokkenheid kost het soms moeite het thuis aan de keukentafel eens niet over het bedrijf te hebben. Kloppend hart De Waal is van huis uit een machinefabriek met als kloppend hart de verspaningsmachines. “Het samenspel van alle machines in ons uitgebreide machinepark, maakt ons een uniek bedrijf”, aldus Marco. De Waal is één van de oudste bedrijven in Altena. De geschiedenis gaat terug naar 1938, toen Ko de Waal het bedrijf begon met binnenvaartondernemers als grootste klanten. De Waal maakte de opkomst van de zijschroef vanaf de jaren ’30 mee tot aan de huidige hybride schroefasaandrijving. Marco: “We begonnen met aandrijvingen en besturingen in de binnenvaart en hebben langzaamaan onze vleugels uitgeslagen

6

naar andere markten zoals de visserij, offshore, zeevaart en de superjachtbouw.” Enorme groei De Waal groeide enorm en een ‘klein familiebedrijf’ is het allang niet meer. Qua besturingssystemen is er keuze uit twee merken in Nederland, wereldwijd zijn dat er misschien vijf. Een aantal belangrijke ontwikkelingen heeft bijgedragen aan dit succes. Marco: “Zo heeft mijn vader, Ton de Waal, begin jaren ’70 een hydraulische scheepslift laten bouwen. Dit gaf ons naamsbekendheid, we waren hierdoor niet meer afhankelijk van eb en vloed. Voorheen werden schepen op het rivierstrand, bij eb, drooggelegd waarna de schroefas uit het schip werd gehaald en naar de fabriek gebracht ter reparatie. Begin jaren ’70 is de laatste dam gesloten in het kader van de Deltawerken. Toen vielen eb en vloed praktisch weg en konden we die werkzaamheden niet meer doen. De hydraulische scheepslift bood uitkomst. Nog steeds beschikken niet veel bedrijven over een dergelijke scheepslift.” De Waal bleef uitbreiden, verbouwen en de eigen producten doorontwikkelen. Tegenwoordig beschikt het bedrijf over twee scheepsliften, drie afmeerkades, vier torenkranen, twee kantoren en een moderne machinefabriek. Er is een eigen afmeerfaciliteit in de Werkendamse Biesbosch- en Beatrixhaven en schepen tot 150 meter lang kunnen afmeren aan de eigen Waalkade. Vergroening De Waal is meegegaan met roep om ‘vergroening’ met de ontwikkeling van de Easyflow roeren. Deze unieke roeren leveren gemiddeld zo’n 7 tot 12 procent brandstofbesparing op voor binnenvaartschepen. Momenteel werkt De Waal aan een nieuw roersysteem voor duwcombinaties. Samen met het maritieme onderzoeksinstituut Marin wordt bekeken hoe bestaande roeren het best aangepast kunnen worden zodat een optimale brandstofbesparing wordt bereikt. Ook de ontwikkeling van de lasrobot, >>>


Coverstory

‘We hebben klanten die wereldspeler zijn’

7


Coverstory

>>> waarmee uiteindelijk complete scheepsroeren gelast kunnen worden, is een belangrijke stap voorwaarts. Compleet pakket De Waal levert tegenwoordig het gehele pakket aan scheepsbesturingen: roersystemen, stuurmachines, schroefasinstallaties en afdichtingen. Ze worden ter plaatse ontworpen, ontwikkeld, gebouwd en veelal ook geïnstalleerd en onderhouden. Marco: “Veel bedrijven doen praktisch alleen afbouw. Wij engineeren, produceren, installeren en leveren daarnaast service en onderhoud. Dit maakt de cirkel rond.” Volgens Johan komen superjachtwerven zelfs speciaal naar De Waal vanwege de kwaliteit en de wereldwijde service die geboden wordt. Superjachtbouw Zo’n tien jaar geleden begon De Waal met de superjachtbouw (rond de 100 meter lang). Inmiddels vaart menig superjacht rond met een scheepsbesturing van De Waal, waaronder het superjacht van wijlen Steve Jobs. Johan: “Er gaat een uitgebreide procedure aan vooraf. Een superjacht moet voldoen aan zeer specifieke eisen en de klanten zijn veeleisend. Dit kost tijd en energie. De inspecteurs komen details met een klein spiegeltje controleren. Omdat we flexibel zijn, kunnen we daarin mee gaan.” Die flexibiliteit heeft De Waal mede te danken aan een goed team werknemers. Belangrijk want tussen alle opdrachten voor nieuwe roeren, schroefasinstallaties en stuurmachines door, gaan ook de lopende reparaties aan de binnenvaartschepen gewoon door. De binnenvaart is immers altijd een grote klant gebleven. “Ook die

willen we goed blijven bedienen”, aldus Johan. “De betrokkenheid van onze mensen is enorm.” Toekomstvisie Bij zijn aantreden zei Johan De Waal als een degelijk bedrijf te zien met goede producten en een gevuld orderboek. Zijn focus ligt daarom, naast verdieping, op verbreding. “Wat kunnen we in de toekomst nog meer gaan doen?” Marco: “We willen doorgaan op de ingeslagen weg, de huidige producten nóg beter maken en ons bedrijf neerzetten als een mondiale topspeler in het hogere segment. Misschien niet de goedkoopste, maar wel met de beste kwaliteit, betrouwbaarheid en wereldwijde service. Daarnaast ontwikkelen we producten die inspelen op de toekomst van het elektrisch varen.” Ook Johan is hier druk mee bezig en gaat het portfolio van De Waal uitbreiden. Daarmee speelt hij in op de toekomst, waarin emissieloos varen steeds verder wordt doorontwikkeld. De Waal is tevens betrokken bij de scheepvaart in Werkendam en in dat kader ook aangesloten bij Werkendam Maritime Industries. “We zijn dus ook betrokken bij de realisatie van de nieuwe insteekhaven en onderschrijven de noodzaak van een derde haven in Werkendam”, aldus Marco. De ontwikkelingen bij het volwassen geworden familiebedrijf gaan continu door. “We hebben een degelijke governance met een raad van bestuurs­ model, zijn spaarzaam geweest en hebben mogelijkheden om te investeren in technologie. We werken gestaag naar ons 100-jarig jubileum toe en hopen ooit een Koninklijk bedrijf te mogen worden, dat is een mooie kroon op ons werk.”

‘Omdat we flexibel zijn, kunnen we meegaan in de zeer specifieke eisen die worden gesteld aan superjachten’

8


DE KEUKEN

SPECIALIST

IN UW REGIO

Reddy Keukens Veen biedt keukenoplossingen op maat. Om dit resultaat te bereiken werken wij nauw samen met projectleiders en uitvoerders. Laat de coördinatie van het keukentraject binnen uw project maar aan ons over, van uitvoering tot oplevering.

Keukens voor bedrijfskantines Keukens voor kleine of grote projecten Bijkeukens

Bagijnhof 19, Veen tel. 0416 745496 Bagijnhof 19, Veen - tel. 0416 691221

KEUKENS VEEN Electro World Veen

 

www.reddykeukens.nl veen@reddy.nl www.electroworldveen.nl veen@electroworld.nl

Wij staan garant voor 1500 m2 complete electronicabeleving.

1202489.indd 1

29-08-19 14:13

Ook voor RVS en Aluminium maatwerk...

TO B E E X AC T . Asto Shipyard lever t hoogwaardige componenten van roestvrij staal en aluminium; hier zijn speciale werkplaatsen voor ingericht. Gepolijste uitlaten, luiken, deuren, vleugels en davits worden vervaardigd voor de scheepvaar t. Ook wordt er maatwerk geleverd zoals trapleuningen, balkonhekjes en diverse andere onderdelen. Keizer sv eer 3c - 4941 TA Raamsdonk sv eer - T 0162 - 513 650 - E i nf o@as t o-b v.nl - I w w w.as t o-b v.nl

f

in


‘Samenwerken aan een goed functionerende arbeidsmarkt’ Uitzending en Detachering Werving en Selectie Payroll

Transportstraat 6 | 4283 Transportstraat JL GIESSEN | 0183 - 50 JL 57GIESSEN 05 | www.2day-work.nl 6 | 4283 | 0183 - 50 57 05 | info@2day-work.nl


Ondernemersadvies

De executeur en afwikkelings­ bewindvoerder: hoe en wat?

Notarieel jurist mr. M.A. (Mariska) Dalmijn - Verkooijen De Rivieren Notarissen Andel, Dussen, Werkendam 085-0220023 www.derivierennotarissen.nl

In vrijwel alle testamenten wordt een executeur en afwikkelingsbewind­ voerder aangewezen. Maar wat houdt deze taak eigenlijk in? De executeur is de uitvoerder van het testament. Hij of zij regelt de uitvaart, evenals de afwikkeling van de nalatenschap, zoals het voeren van de administratie, de verkoop de woning, de bedrijfsoverdracht of -liquidatie, het doen van belastingaangiften en de uitbetaling van de erfdelen aan de erfgenamen. Als de executeur ook afwikkelingsbewindvoerder is, kan hij ook de verdeling van de nalatenschap verzorgen en bijvoorbeeld zelfstandig de eigendomsoverdracht van de woning regelen. Zonder de toevoeging van het afwikkelingsbewind zijn voor de uiteindelijke verdeling alsnog de handtekeningen van alle erfgenamen nodig. De executeur vertegenwoordigt de erfgenamen en kan dus zelfstandig handelen. Hij of zij houdt

de erfgenamen op de hoogte van de werkzaamheden en legt verantwoording af aan hen. Door in uw testament een executeur en afwikkelingsbewindvoerder te benoemen, voorkomt u dat na uw overlijden onenigheid ontstaat over wie zal afwikkelen. U bent degene die beslist welke persoon alles regelt. Eventueel kunt u ook meerdere personen benoemen. Omdat de werkzaamheden rond het afwikkelen van de nalatenschap doorgaans de nodige tijd en moeite vergen, is het mogelijk om een executeur een beloning toe te kennen (bijvoorbeeld als hij zelf geen erfgenaam is). Vindt u binnen uw familie of kennissenkring geen geschikt persoon, of wenst u de afwikkeling uitdrukkelijk over te laten aan een onafhankelijke derde, dan is het mogelijk om De Rivieren Notarissen tot executeur met afwikkelingsbewind te benoemen. Wij kunnen u hierin volledig begeleiden en ontzorgen.

Concurrentie binnen de VOF

Advocaat mr. Cornelis Klepper BVD advocaten Hulsenboschstraat 5D Werkendam 0183-505522 klepper@bvd-advocaten.nl www.bvd-advocaten.nl

Veel bedrijven kennen de VOF als rechtsvorm. De VOF biedt een laagdrempelige mogelijkheid om samen met een (zaken)partner te ondernemen. Maar wat als één van de vennoten concurrerende activiteiten ontplooit? De gedachte achter de VOF is dat twee (of meer) personen, een duurzame samenwerking aangaan om winst te behalen. De inbreng van de vennoten zal in de regel bestaan uit geld, goederen en/ of arbeid. Met name ten aanzien van de inbreng ‘arbeid’ valt het voor een vennoot niet altijd mee om te controleren of de andere vennoot zich voldoende inspant voor de VOF. Als de samenwerking tussen de vennoten slechter wordt, kan het gebeuren dat een van de vennoten zijn heil elders zoekt en nieuwe activiteiten ontplooit terwijl hij nog vennoot binnen de VOF is. In die situatie komt de vraag naar voren of de vertrekkende ven-

noot mag concurreren met de VOF. In sommige VOF-contracten zijn afspraken opgenomen over de non-concurrentieverplichting van de vennoten, al dan niet op straffe van een geldboete. De Hoge Raad heeft echter bepaald dat op grond van redelijkheid en billijkheid uit élk VOF-contract een non-concurrentieverplichting voortvloeit. Iedere vennoot verplicht zich immers om bij te dragen aan het doel van de vennootschap door arbeid in te brengen, en door concurrerende activiteiten te ontplooien wordt dat doel ondermijnd. Wanneer een vennoot concurrerende activiteiten ontplooit, kan de andere vennoot daar dus tegen optreden. Concreet kan hij de schade van de VOF als gevolg van die activiteiten verhalen op de concurrerende vennoot. Welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen, moet van geval tot geval worden bekeken.

11


Europe@Work

Expert in talent van over de grens Talent kent geen grenzen, dat ervaart Europe@Work iedere dag opnieuw. De Werken­ damse uitzendorganisatie zag de vraag naar vakpersoneel vorig jaar met 45 procent stijgen. Daarnaast willen steeds meer arbeidsmigranten in Nederland blijven. En dat is goed nieuws. Europe@Work heeft op dit moment mensen aan het werk in overwegend de metaal- en infrasector. Bij gebrek aan beschikbaar Nederlands personeel voor de maakindustrie komt het gros uit Oost-Europa. Waar zij vroeger enkel tijdelijk in Nederland werkten, willen ze nu steeds vaker blijven. De laatste anderhalf jaar komen steeds meer gezinnen over. Europe@ Work faciliteert dat graag, want een werknemer die zijn gezin om zich heen heeft, voelt zich prettiger

12

en werkt dus ook beter. Daarnaast groeit de animo om de taal te leren. Daarom start Europe@Work dit najaar met een basiscursus Nederlands, waarin zo’n vijftig arbeidsmigranten vakgericht Nederlands leren. Deze ontwikkelingen maken investeren in een arbeidsmigrant aantrekkelijker. “Voor ondernemers is het een gigantische stap om een migrant in te zetten. Grote bouw- en metaalbedrijven hebben die stap al gezet, met succes. De mkb’ers in de regio en andere sectoren volgen nu noodgedwongen”, signaleert Martin Jooren, office manager bij Europe@Work. Soepel De Werkendamse uitzendorganisatie zorgt ervoor dat de inzet van buitenland vakpersoneel zo soepel mogelijk verloopt. Door het persoonlijke contact


Europe@Work

kennen de intercedenten hun klanten en vakmannen, waardoor ze goede matches maken. De recruiter heeft wereldwijd in de maritieme sector gewerkt. Dankzij zijn vakkennis en enorme netwerk begrijpt hij de wensen van opdrachtgevers en kan hij de kwaliteit van sollicitanten op waarde schatten. Hij schakelt snel; indien nodig heeft hij binnen 24 uur een vakman voor een vacature. Het verschil Wanneer een onderneming een arbeidsmigrant inschakelt, neemt Europe@Work alle zorg uit handen. Ze zorgen voor begeleiding op de werkvloer en staan in geval van problemen direct klaar. Daarnaast regelen ze alles voor de uitzendkracht: vliegticket, verzekeringen, transport en huisvesting. General manager Ruben van Alten: “We zijn een klein bureau, hebben een no-nonsens mentaliteit en een persoonlijke aanpak. We zorgen voor goede woonruimte en betalen het juiste salaris op tijd. We kennen onze mensen en helpen hen met alle problemen, tot de belastingaangifte en het over laten komen van hun gezin aan toe. Zo maken wij het verschil. Daarom werken mensen graag bij ons en is er weinig verloop.” Huisvesting Inmiddels heeft Europe@Work in Altena SNFgecertificeerde huisvesting voor 150 mensen. Iedere werknemer heeft een eigen kamer, voor de nodige privacy en rust. De huizen worden eens per maand geïnspecteerd door de facilitair medewerker van Europe@Work. Hij zorgt ervoor dat gebreken worden gerepareerd en ziet erop toe dat de migranten de huisregels respecteren. Hier wordt ook op gehandhaafd. Pilot Door de krapte in de woningmarkt en de toename van de vraag naar buitenlands vakpersoneel, is de huisvesting een steeds moeilijker op te lossen puzzel. Martin speurt continu naar huizen die geschikt zijn voor Europe@Work. Tevens wil het bedrijf voor het eerst sinds de oprichting zelf woonruimte bouwen. Een pilot voor woonruimte op het Werkendamse bedrijventerrein De Bruine Kilhaven is wegens protest van omliggende ondernemingen en hun onvrede over de gemeentelijke regelgeving mislukt. Er wordt nu gezocht naar een bouwlocatie in het buitengebied. Als dit lukt, komen de huizen in woonkernen vrij voor de reguliere markt. Ruben: “Dat zou heel mooi

Medewerkers van Europe@Work aan het werk bij Hakkers in Werkendam.

zijn. Wij hebben nu alleen in Werkendam en omgeving al veertig huizen. Je merkt dat de maatschappij dat moeilijk vindt. Jonge mensen kunnen geen betaalbare woning vinden, en dan wonen migranten op zo’n goede plek. We hopen dus dat de pilot in het buitengebied succes heeft, zodat we onze mensen goed kunnen huisvesten en kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag naar vakpersoneel.”

Europe@Work

Velsenstraat 6a Werkendam 0183-505733 www.europeatwork.nl

13


Echt

ALLES

voor een blij kantoor!

TUIN-TOTAAL

TUINONTWERP

• 30.000 ARTIKELEN voor jouw (kantoor)werkplek

STRAATWERK

Tuinaanleg en onderhoud TUINOVERKAPPINGEN OP MAAT

• VERZENDING BINNEN 12 UUR • DE SCHERPSTE PRIJZEN OOIT

De Angelot Office

ALLES IN 1 HAND

A Garden like never before

Met TuinTotaal heeft u alles in één hand. Wij ontwerpen tuinen, leggen tuinen aan, onderhouden tuinen. Tuinoverkappingen maken wij écht op maat en wij verzorgen straatwerk.

office@angelot.nl | 0183-509081

www.angelot.nl

Richter 8 - Werkendam T. 06 46066525 - tuin-totaal.com

Kantoorinrichting op maat. Laat ons uw kantoor ontwerpen!

Mogen wij bij u aanschuiven? www.em-kantoorinrichting.nl

Bestel gemakkelijk en snel al uw kantoorartikelen op onze website.

www.emleerdam.nl

EM Kantoorsystemen b.v.

Techniekweg 12

4143 HV LEERDAM

0345 611 777

info@emleerdam.nl


Nuac accountants & adviseurs

De vitamine C voor uw onderneming Zoals vitamine C nodig is voor een gezond lichaam, is goed inzicht in de cijfers nodig voor een gezond bedrijf. Kees Havelaar van Nuac accountants & adviseurs weet precies hoe hij die bedrijfsvitamines moet leveren. Hij heeft een nuchtere kijk op zaken. Bij hem krijg je geen ellenlange rapporten vol termen waar niemand iets van snapt. Als alle informatie op een A4’tje past, is dat wat Kees levert. In heldere, begrijpbare taal. Zodat je er écht wijzer van wordt. “Als accountant kan ik écht wat voor ondernemers betekenen. Velen vinden de cijfers niet leuk of zijn er niet goed in. Natuurlijk draait het in eerste instantie om het product dat je verkoopt of de dienst die je levert, maar aan het einde van de rit moet het wel wat opleveren. Want wanneer je heel veel werk en omzet hebt, maar je houdt er weinig aan over, gaat er toch iets niet goed. Zonder inzicht en begrip in de cijfers heb je dat niet in de gaten”, luidt de ervaring van Kees. Hij is sinds 1995 zelfstandig accountant en startte in 2010 met Nuac. Geen zorgen Nuac neemt mkb’ers de zorg voor (loon)administratie, fiscale aangiften en jaarrekeningen uit handen. Hiervoor werken de accountants met slimme software van AFAS. Dit zorgt voor een efficiënte werkwijze op het accountantskantoor én bij de ondernemer. Voor facturen en bonnetjes geldt: scannen, mailen en klaar. Het systeem herkent automatisch de digitale documenten en plaatst deze in de administratie. Makkelijker kan bijna niet toch? In het klantportaal kunnen ondernemers hun jaarrekening en fiscale aangifte inzien en in de toekomst

wordt ook de volledige boekhouding inzichtelijk via dit portaal. Meer dan cijfers Bij Nuac draait het echter om meer dan de cijfers. Het draait om de persoon en om het verhaal achter de cijfers. Om wat ze vertellen, wat ze betekenen. Hoe staat het bedrijf ervoor? Welke aspecten dragen bij aan het succes van de onderneming en welke aspecten maken de onderneming juist minder succesvol? Allemaal zaken waar de specialisten van Nuac zich graag over buigen. Op basis van managementinformatie en cijfers geven de experts inzicht in de bedrijfsprocessen en de kansen en mogelijkheden. Dat doen ze voor zzp’ers, voor kleine mkb’ers en voor grote, gevestigde mkb’ers in alle sectoren. Kees: “Wij vormen een kritisch klankbord en helpen om het bedrijf zo optimaal mogelijk te laten draaien. Daar is geen standaardformule voor, want iedere ondernemer en iedere onderneming is anders. Wij kijken voor iedere onderneming wat de beste weg is. Zo maken wij het verschil in de dagelijkse praktijk.”

Nuac accountants & adviseurs

Transportstraat 10 4283 JL Giessen 085-2018443 info@nuac.nl www.nuac.nl

15


De Koppelpaarden Oude Kerkstraat 1, Dussen Ambiance: Locatie: Bediening: Eten: Keuken: Pluspunt: Opgeteld:

16

basic maar toch gezellig prima bereikbaar, veel parkeerplaatsen vrolijke uitstraling, betrokken verrassingsmenu is aan te bevelen met zorg opgemaakte borden gratis kraanwater gastvrij en zeer smakelijk


ZoetZuur

De Koppelpaarden: Dussense gastvrijheid smaakt naar meer De Koppelpaarden nodigt bezoekers op haar website uit met de slogan: wie eenmaal heeft geproefd van de Dussense gastvrijheid, heeft de smaak te pakken en zit voorlopig gebakken. Bij binnenkomst valt de basic inrichting op met veel zwart en chique grijs, dat zorgt voor sfeer. Bjorn is inmiddels de derde generatie Van der Westen die hier de scepter zwaait. Over gastvrijheid zegt hij: doe maar gewoon, dat is ons credo. Geen woorden maar daden, een gezellig praatje, mensen een warm welkom bieden. Aan de muur meerdere grote foto’s van streekgenoten waaronder Anton Verhoeven (1920-1978) uit Dussen, een schaatslegende die vier keer de Elfstedentocht reed en deze in 1956 won door met z’n vijven tegelijk over de eindstreep te komen. De vriendelijke bediening reikt een nostalgisch broodzakje aan met daarin diverse broodsoorten inclusief drie schaaltjes smakelijk beleg. De gastvrijheid gaat voort met een lekkere amuse van het huis. De menukaart kent niet al te veel gerechten, hier houdt men van less is more. We gaan voor het verrassingsmenu van drie gangen; de een voor vlees, de ander vis. Het voorgerecht is mooi opgemaakt. De kalfsrosbief is in ruime mate over het bord verdeeld terwijl de andere heer gebakken mosselen op zalm en limoen mag verorberen. Alvorens het hoofdgerecht onze tafel bereikt, wordt een schaaltje rauwkostsalade gebracht. Het oogt als een wel heel simpele salade en we houden ons hart vast voor wat komt. Onterecht, want eigenaar Bjorn brengt twee perfecte gerechten. De dikke filet van zomerschol is precies goed gebakken en de kok heeft zijn uiterste best gedaan om het bord vol te leggen met diverse warme groenten. Ook de lamskoteletjes worden als super beoordeeld, medium gebakken en zuigend lekker. Beide gerechten worden begeleid door bijzonder smakelijke frietjes. Tussen de bedrijven door vraagt de bediening regelmatig of alles naar wens is. Als dessert mogen we kiezen uit zoet of kaas; het wordt de gesuikerde variant. Het is een ijsje op een abrikozenpannenkoekje met mousse en diverse verse fruitsoorten. Mmmm, dat smaakt goed zeg! Maar wat is dat? Als we op de bodem komen en het pannenkoekje bereiken, kijken we elkaar aan: hard en droog. Dat is jammer met de haven in zicht. Samenvattend: de Koppelpaarden is een prima adres waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat en waar je gezellig en zeer smakelijk kunt dineren. De Heren van Altena

17


Column Govert Lagrouw

Altena (niet) vies van techniek? Van huis uit bestaat de core business van ‘Altena’ uit maken en handelen. Nou is daar iets bijzonders mee aan de hand: ‘we’ sturen onze kinderen niet of nauwelijks nog naar de techniek. Neem mijn eigen dochter. Ze kon naar iedere universiteit en ik raadde haar aan om iets met civiele techniek te gaan doen. Daar dacht ze zelf duidelijk anders over. Het werd rechten. Ook best. Zoonlief verliet de basisschool op het moment dat welgeteld twee jongens naar de technische school gingen. Niet verwonderlijk dat bouwbedrijven, installateurs voorop, met de handen in het haar zitten. Er is geen jonge aanwas meer. De economische groei stagneert wegens personeelsgebrek en de bouwplaats vergrijst. Rollators op de steiger. Je kunt er iets aan doen. Maar op de een of andere manier willen onze wethouders EZ hier niet aan. Met af en toe een klasje basisschoolleerlingen op werksafari sturen kom je er niet. Ik ga het ze (die wethouders) niet verklappen maar er bestaan (meervoud) in veel regio’s prachtige voorbeeldprojecten. Altena blijft achter. Zoals het taboe bij de liberalen dat je dit aan de marktwerking over moet laten (probleem: die markt werkt niet) en het taboe bij linkse partijen om überhaupt maar na te denken over het bedrijfsleven. Het initiatief zal van de christelijke partijen moeten komen omdat die in hun verkiezingsprogramma’s nog enig enthousiasme tonen voor het bedrijfsleven. Handen uit de mouwen mannenbroeders (en zusters).

Govert Lagrouw Lagrouw Communicatie Hoogstraat 16, Werkendam 0183-401078 / 06-51200448 info@lagrouwsc.nl 18 www.lagrouwsc.nl

BEDRIJVEN KRING ALTENA KENNIS EN ONTMOETING! Waarom zou ik lid worden van de BKA? Ik heb me die vraag ook gesteld toen ik lid werd. Als ondernemer ben je de hele dag bezig. Omzet realiseren, mensen aansturen, beslissingen nemen. Jaren geleden vertelde ik een collega-ondernemer dat ik er wakker van lag of ik de benodigde omzet wel zou gaan halen. Welkom in de wereld van ondernemers, was zijn antwoord, wapen je maar, je komt er namelijk nooit van af. Dat is nou typisch een ondernemerskwaaltje.

Het aardige van een club als de BKA is dat je gelijkgestemden ontmoet, we drinken en eten wat, hebben het over de waan van de dag en over serieuze onderwerpen. Zo leer je elkaar kennen en kan er wellicht een vertrouwensrelatie ontstaan. We begroeten op de eerstvolgende bijeenkomst twee nieuwe leden. Arjens van Gammeren van Quasar en Marco Nieuwkoop van Nieuwkoop International uit Veen. De één verkoopt prachtige verlichting en de ander dito interieurs. We zijn blij met hun komst. Ik daag de lezer van dit stukje uit om ook lid te worden. Misschien aardig om de sfeer te proeven op onze lunchbijeenkomst op 22 november a.s. (meld je aan door een e-mail te sturen naar info@bka-altena.nl of kijk op www.bka-altena.nl) Graag kom ik naar je toe om kennis te maken, dat praat op 22 november net wat makkelijker. Machiel Mol, voorzitter.

Bedrijven Kring Altena Bedrijven Kring Altena (BKA) is een actieve ondernemersclub die de samenwerking tussen regionale bedrijven bevordert met als uiteindelijke doel: een economische impuls voor de regio.

www.bka-altena.nl


Vrouw & Altena

‘Wanneer ik olie ruik voel ik mij thuis’

Werken bij de ‘high tech’ dorpsgarage Vrouw & Altena bezoekt Annemieke Bouman in de high-tech dorpsgarage van Autobedrijf Wout Bouman in Wijk en Aalburg. Bij dit familiebedrijf zijn de Brabantse gastvrijheid en gemoedelijkheid nog heel gewoon. Annemieke is samen met haar broer Ruud verantwoordelijk voor de verkoop en verzorgt ook de financiële administratie en marketing. Ze is pas sinds kort weer terug in het familiebedrijf. “Pa is zeventig jaar en wil een stapje terug gaan doen, net als mijn moeder die de administratie runt. Daarom heeft mijn broer Ruud me gevraagd naar huis te komen”, vertelt Annemieke. Als tiener had ze bijbaantjes in de garage. Eerst auto’s poetsen, daarna receptiewerk en klanten naar huis brengen. Ze studeerde af bij Porsche-dealer Pon, waar klantenbinding en merkbeleving hot items zijn. Daarna werkte ze als fondsenwerver bij Hulphond en deed ze sales bij Nespresso. “Echt een super tof bedrijf. Het is een uitdaging om klanten te werven en te behouden. Ik heb daar echt leren onderhandelen. Persoonlijk had ik nog even zo door willen gaan. Maar nu kan ik thuis nog meekijken in de keuken. Ik kan in de luwte werken en leren van mijn ouders.”

Kennis delen De ambitieuze onderneemster werkt nu met veel plezier samen met haar broer en de vakkundige medewerkers van de garage. Ze geniet van het samen sparren over de toekomst. “We willen niet groter worden, want we willen geen lagen in de organisatie. Ons team moet aanvoelen als een warm bad. Samen willen we willen de kwaliteit behouden en kennis dellen met andere vakgenoten. Ons bedrijf is echt een voorbeeld van hoe kennis delen kan leiden tot samenwerken en een nieuw verdienmodel. Mijn vader schreef vroeger alles op, om zijn kennis te delen met monteurs wanneer een zelfde probleem zich aandiende.” Blog Inmiddels zijn de verhalen van vader Wout geëvolueerd naar een eigentijds blog en deze zijn weer verwerkt in een 2.0 database, waar foto’s en video’s de verhalen aanvullen. Hierdoor heeft het bedrijf hele mooie contacten met andere bedrijven gekregen. Via de webshop met reparatiekid kunnen collega’s onderdelen bestellen. Ook kunnen ze de auto’s naar Autobedrijf Wout Bouman brengen. “Wij leggen deze dan aan het infuus in ons diagnostisch centrum. We werken met de allernieuwste apparatuur, ons diagnostisch centrum lijkt wel een ziekenhuis. Met zijn allen maken we er een 2.0. bedrijf van. Daar gaan we voor!”

19


Jonge vakman maakt internationaal furore Hij heeft 43.000 volgers op Instagram en verkoopt zijn keramiek over de hele wereld: Calder van Andel. 16 jaar. Keramist. Een van de nieuwste berichten van Calder van Andel op Instagram laat zien hoe hij met een plastic bekertje met een gat in de onderkant slingerend aan een touwtje een speels, paars patroon creëert op een wit bord. Zelf gemaakt, uiteraard. Zowel de techniek als het resultaat zijn fascinerend om naar te kijken, vinden in ieder geval de ruim 53.000 mensen die de video de afgelopen twee dagen hebben bekeken. ‘Awesome made tool’, laat de Amerikaanse Martin uit Tennessee weten. Ook onder andere berichten van Calder op het sociale medium staan reacties van mensen van over de hele wereld: uit Brazilië, Argentinië, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. Een paar duizend likes op zijn foto’s zijn geen uitzondering. De 16-jarige inwoner van Babyloniënbroek heeft inmiddels 43.000 volgers op Instagram. Allemaal zijn ze geïnteresseerd in het werk van de jonge pottenbakker, al gebruikt Calder zelf consequent de professioneler klinkende term ‘keramist’. “Die mensen hebben mij gevonden, ik heb er zelf niet zoveel voor gedaan”, zegt hij lachend. “Het is vanzelf gegaan. Ik ben gewoon begonnen met mijn werk op Instagram te plaatsen, helemaal niet met het idee om zoveel volgers te krijgen.” Non stop Als je hem pakweg drie jaar geleden verteld had dat hij met zijn keramiek naam zou maken, had Calder je in je gezicht uitgelachen. Toch raakte hij ruim twee jaar geleden samen met zijn moeder Michelle in de ban van pottenbakken door het Britse tv-programma The Great Pottery Throw Down, de kleivariant van The Great British Bake Off, in Nederland beter bekend als Heel Holland Bakt. “Dat vond ik zo leuk dat we toen een kleine draaischijf hebben gekocht. Aan de keukentafel ben ik gaan oefenen. Een week lang was ik non stop bezig.” Voor wie nog nooit met klei en een draaischijf in de

20

weer is geweest lijkt het misschien eenvoudig om een mok of een schaaltje te fabriceren, maar Calder vertelt dat het de nodige handigheid vergt. Glazuren is ook een vak apart. “Van de eerste paar 100 potjes blijft niet veel over. Alles wat ik niet wist heb ik op internet en op YouTube opgezocht en zo werd ik steeds beter. Ik heb geen cursus gevolgd of les gehad.” Rijksmuseum Tegenwoordig werkt Calder in zijn eigen atelier. Samen met zijn vader Helger toverde hij de schuur achter het huis om tot werkruimte en plaats om zijn creaties tentoon te stellen. Hier maakte hij ook zijn schelp voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum. Het werk is geïnspireerd op een ets van de Hollandse meester. Middels een tussendeur in de voormalige schuur kom je in het atelier van zijn moeder, die haar keramiek aan een publiek van ruim 26.000 volgers op Instagram laat zien. Waar het familiesucces precies in zit, weet Calder niet. Feit is wel dat hij per maand soms wel twintig pakketjes met zijn aardewerk naar adressen over de hele wereld verstuurt. Hij werkt in opdracht, of mensen vragen hem via Instagram of zijn website, waarbij zijn zus Marel hem helpt, of bepaald werk nog te koop is. Via de online marktplaats Etsy runt hij een webshop. Als hij vrij is heeft hij veel tijd voor zijn ‘hobby’, maar na de zomervakantie wacht het vijfde jaar van het vwo op Dongemond College in Raamsdonksveer, waar hij het afgelopen jaar ook wekelijks pottenbakles gaf aan medescholieren. “Wat ik na mijn examenjaar ga doen, weet ik nog niet precies. Ik wil van keramiek en pottenbakken wel mijn beroep maken, maar ik ben er nog niet helemaal uit welke vervolgopleiding daarbij aansluit. In België heb je goede keramiekopleidingen, maar ik vraag me af of ik nog iemand nodig heb die mij vertelt hoe ik moet draaien.” Wie eens kennis wil maken met het werk van Calder en dat van zijn moeder Michelle is iedere eerste zaterdag van de maand welkom tijdens het open atelier aan de Broeksestraat 48 in Babyloniënbroek.


In gesprek met

‘Van de eerste 100 blijft niet veel over’

21


Financiële administratie Salarisadministratie Advies startende ondernemers Financiële en fiscale advisering Financieringsbegeleiding Sparringspartner voor ondernemers

Regionaal betrokken

Transportstraat 10 4283 JL Giessen T: 085-201 8443 info@nuac.nl www.nuac.nl

Weijgertze

Autotechniek

is

gespecialiseerd

in Volkswagen

bedrijfswagens. Door jarenlange ervaring kunnen wij u een compleet servicepakket aanbieden. Voor onderhoud en reparatie maar ook storingdiagnose.

Verder zijn een aantal monteurs binnen Volkswagen opgeleid tot technisch specialist. We beschikken ook over de VAS 5051, welke ontwikkeld is door Volkswagen.

Verder zijn we voorzien van een compleet magazijn met originele onderdelen tegen de beste prijs. Kortom: uw Volkswagen bedrijfswagen is bij ons in goede handen.

PERZIKSTRAAT 9E | 4261 KC | WIJK EN AALBURG | TEL. 0416 - 696840

WWW.AUTOTECHNIEK.NU


Golfpark Almkreek

foto: Paul Korthuijs

Golfpark Almkreek

Golfpark Almkreek: het ontmoetingspunt van Altena

foto: Nel Ritmeester

Op Golfpark Almkreek is iedereen welkom. Ondernemers die willen vergaderen of lunchen met een zakenrelatie, particulieren die een feest geven én natuurlijk ook golfers. Van beginners tot gevorderden. Almkreek is voor iedereen!

De compleet vernieuwde brasserie van Almkreek is een prachtige locatie voor een lunch of diner, zowel zakelijk als privé. Het golfpark en de brasserie zijn 363 dagen per jaar vanaf 8:30 uur geopend. De locatie is centraal gelegen en beschikt over ruim voldoende parkeergelegenheid. Dat maakt de brasserie en de aangrenzende zalen ook zeer geschikt voor feesten en andere bijeenkomsten. Van trouwfeest tot jubileumreceptie en van zakelijke inspiratiesessie tot nieuwjaarsborrel.

Events & Business Club Almkreek Adriënne den Dekker business@golfpark-almkreek.nl 06-36312786 www.golfpark-almkreek.nl

“De golfsport is fantastisch”, zegt Joris Slooten, operationeel manager van Almkreek. “Op de baan heb je al snel hele interessante gesprekken. Je beleeft de natuur, slaat om de zoveel minuten een bal en leert elkaar al lopend op een hele ontspannen manier kennen. Ik kan het iedereen aanraden om te gaan golfen. En áls je dan begint met de sport, doe het dan op Almkreek.” Slooten heeft bij de NGF en op banen in het hele land gewerkt. Hij noemt Almkreek één van de meest toegankelijke banen van Nederland. Beginners mogen bijvoorbeeld al op de eerste lesdag op een 9 holes baan spelen én het park hanteert een gedifferentieerd tarief waarbij je betaalt naar gebruik. Dat maakt de instap eenvoudiger. Daarnaast heerst er een hele open sfeer onder de leden en bezoekers. Ondernemen en golfen gaan op Almkreek uitstekend samen. De 65 leden tellende business Club houdt iedere maand sportieve activiteiten met aansluitend een gezellig diner voor haar leden. Daarnaast kiezen steeds meer ondernemers Almkreek als locatie voor vergaderingen of besprekingen. In de compleet vernieuwde brasserie kun je smakelijk lunchen of dineren met een zakenrelatie, om daarna nog even te golfen op de baan of gebruik te maken van de indoor fitness- en golf­faciliteiten. Almkreek heeft daarnaast verschillende zalen, geschikt voor gezelschappen variërend van twintig tot 550 personen. Perfect voor vergaderingen of andere bijeenkomsten. Daarnaast zijn er werkplekken voor ZZP’ers. Almkreek verwelkomt ook steeds vaker andere organisaties op het park. Zo geeft de natuurbeschermingsvereniging Altenatuur er voorlichtings­ avonden en natuurwandelingen en was de golfbaan onlangs het decor van de 21 dorpenwedstrijd. Zo wil het park uitgroeien tot de ontmoetingsplek van Altena. Centraal gelegen, met ruim voldoende parkeergelegenheid, midden in de natuur. Wees welkom!


‘Tijdens de bouw hebben wij nog duizend en één goede adviezen ontvangen’

Staton Bouw

Staton bouwt opvallend bedrijfspand FF Chemicals Wie langs het nieuwe industrieterrein ‘de Kop van Brabant’ in Werkendam rijdt, ziet van heinde en verre al de silo van FF Chemicals. Ze torenen hoog boven het polderlandschap uit. De bouw is een knap staaltje vakmanschap van Staton Bouw. Het familiebedrijf FF Chemicals produceert organische zuren en zouten voor levensmiddelen en diervoeders. De nieuwe fabriek, met het bijbehorende kantoor, bestaat uit een productieruimte, laboratorium, logistieke hallen en een hal ten behoeve van de silo’s. Het kantoor is conform de eis van de gemeente voorzien van een schuin dak. Het logo, een molen met twee F’s in de wieken, prijkt prominent op de voorgevel van de toren.

24

Handschrift De fabriek is in korte tijd gebouwd door het Werkendamse bedrijf Staton Bouw. De bouw startte op 6 juni 2018 en de oplevering vond plaats op 28 mei 2019. Als specialist in bedrijfsgebouwen en fabrieken bestaat het portfolio van de veelzijdige aannemer uit panden voor de meest uiteenlopende toepassingen. Wat alle projecten met elkaar gemeen hebben, is het handschrift van de bouwer; zorg, toewijding en een hoog niveau van afwerking. Goede adviezen Het pand van FF Chemicals vormt daarop geen uitzondering. Gebruiker Arie van Ooijen: “Staton Bouw heeft ons echt geholpen. Tijdens de bouw hebben wij nog duizend en één goede adviezen ontvangen.


Staton Bouw

moest gelijktijdig. Daarvoor was nodig dat Staton samenwerkte met een andere partij die de silo’s plaatste. Dat moet je wel kunnen, iemand toelaten op ‘jouw’ bouw.”

Het bestek hebben we eigenlijk alleen gebruikt voor de offerte. Meer niet. Net als ons is Staton een familiebedrijf. Laat je een hele grote bouwer komen dan krijg je een manager op je dak. Bij Staton niet, daar krijg je een bedrijf. Dat is het verschil. Tijdens de bouw werd het meer- en minderwerk keurig bijgehouden. Na afloop was er niet één opleverpunt en nul euro bijbetaling. ‘Wat je geeft, ontvang je weer terug’ is mijn motto en bij Staton krijg je veel terug.” Hoogtepunt Staton bouwde de bedrijfshallen van FF Chemicals, een bouwwerk dat op haar hoogste punt (de silo) ruim 22 meter telt en een totale oppervlakte van 8000 vierkante meter. Hiermee is het één van de grootste bedrijfshallen van Werkendam. Ook voor Staton Bouw een bijzonder hoogtepunt. Kees Hoogendoorn van Staton: “We hebben een kolossaal gebouw mogen bouwen voor een mooie opdrachtgever. Het team heeft daarvan genoten. Het is denk ik wel gelukt om van de opdrachtgever een ambassadeur van Staton te maken.” Spannend Arie van Ooijen: “Natuurlijk was het af en toe best even spanend. Toen de silo gebouwd werd bijvoorbeeld. De staalbouw en het plaatsen van de silo’s

Veiligheid voor alles FF Chemicals beschikt over chemische en nutritionele vaardigheden om levensmiddelenfabrikanten te helpen met het formuleren van de beste recepten van toevoegingsmiddelen voor een perfecte kwaliteit eindproduct. Het bedrijf voorziet levensmiddelenproducenten van alle soorten organische zuren en zouten, maar maakt ook ‘tailor made’ mengsels met een breed scala aan andere basisgrondstoffen. Hierbij gaat veiligheid voor alles. Alle denkbare faciliteiten zijn aanwezig en er zijn maatregelen getroffen om calamiteiten te voorkomen. Bedrijven als FF Chemicals maken deel uit van de internationaal zeer hoog aangeschreven Nederlandse agri-food industrie. Voedselveiligheid- en kwaliteit staan hier op een heel hoog level. Heeft u ook bouwplannen en wilt u graag weten welke investering daarmee is gemoeid? Staton heeft een unieke offertetool ontwikkeld waarmee u binnen één minuut een indicatie van de prijs ontvangt. Begroot nu uw nieuwe bedrijfspand op staton.nl.

Staton Bouw

Hulsenboschstraat 7 Werkendam 0183-678194 info@staton.nl www.staton.nl

25


DÉ BETON SPECIALISTEN • Regionaal sterk • Eigen truckmixers, betonpompen en vakkundige chauffeurs Betonmortelcentrale Gorkum is een moderne onderneming met meer dan 55 jaar ervaring op het gebied van productie, verkoop en transport van direct verwerkbare betonmortel.

• Alle kennis in huis • Wij kunnen elk project aan • Snel geleverd, waar en hoeveel u wilt Wilt u ons beton en onze dienstverlening eens uitproberen? Vertel ons uw wensen en wij maken het waar!

We zijn een hecht familiebedrijf, houden van aanpakken en meedenken met de wensen van onze klanten. Hierdoor hebben we een groot vast klantenbestand van bedrijven en particulieren in de regio.

Zuiderlingedijk 15, Gorinchem | 0183 – 623322 | www.bcgorkum.nl

Hoekje 7B, Almkerk 0183 - 403 592 www.golfpark-almkreek.nl info@golfpark-almkreek.nl

Golf

Brasserie

Business Club

2 Golfbanen, 32 holes Indoor golf inclusief putten Golfschool met (deels) overdekte driving range

Geopend vanaf 8.30 uur 7 Dagen per week Zakenlunches, diners Feesten tot 550 personen

Maandelijks, sportief netwerken Meerdere lidmaatschappen Gasten zijn welkom


Ondernemersadvies

Lenen van de B.V. wordt aan banden gelegd U overweegt als dga de aanschaf van een vakantiewoning in het buitenland, een bedrijfspand om aan derden te verhuren of uw consumptieve bestedingen om uiteenlopende redenen wat op te schroeven, maar het ontbreekt u aan de nodige financiële middelen. Wat is dan makkelijker om het geld uit de B.V. te halen als het daar voorhanden is?

Accountant

Kees de Vries Van Noordenne Accountants 0183-407740 info@vnacc.nl www.vnacc.nl

Exacte getallen zijn hiertoe niet voorhanden maar het schijnt dat in Nederland op deze manier meer dan € 10 miljard zonder belastingheffing aan B.V.’s is onttrokken. Dit ‘steekt’ de staatssecretaris van Financiën. Met het voorstel ‘wet excessief lenen van de eigen vennootschap’ wil hij hier een stokje voor steken. Voorgesteld is daarom dat een dga die meer dan € 500.000 leent van zijn vennootschap, over het meerdere aan-

merkelijkbelangheffing verschuldigd is. Waarvoor dit geld is geleend maakt niet uit. Uitsluitend de lening voor de eigen woning blijft buiten schot. Op dit moment bedraagt deze heffing 25%. Deze wordt echter verhoogd naar 26,25% in 2020 en 26,9% in 2021. Dit betekent niet dat wanneer u minder dan € 500.000 heeft geleend van de B.V. u niets hoeft te doen. Dergelijke leningen zullen aan zakelijke voorwaarden moeten blijven voldoen. Ook het lenen door uw partner of kinderen is geen oplossing. Momenteel is de internetconsultatie van het wetsvoorstel gesloten en is de verwachting dat het wetsvoorstel binnenkort wordt ingediend met de bedoeling de wet per 1 januari 2022 in werking te laten treden. Er is dus voldoende tijd om actie te ondernemen. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

www.dewaalbv.nl 27


TE KOOP Den Oudert 7 b/c, 4261 NA Wijk en Aalburg Mooie locatie, met vrij uitzicht aan achterzijde, voor de bouw van twee vrijstaande woningen! Koopsom: op aanvraag

Wonen, Landelijk Vastgoed & MKB Langstraat 11 | 4288 JK Uitwijk | Tel.: (0183) 44 82 80 | info@pullen-makelaardij.nl Bekijk ons aanbod op: www.pullen-makelaardij.nl of www.funda.nl


Aan de keukentafel

Harm van Heusden: echte ondernemer Een keukentafel, koffie en een inspirerende gesprekspartner. Meer heb je niet nodig voor een goed gesprek! Deze keer drinkt Govert Lagrouw koffie aan de keukentafel van accountant Harm van Heusden, mede-eigenaar VNACC (Van Noordenneaccountants). Zijn corebusiness is accountantskantoor Van Noordenne, maar hij heeft ook geïnvesteerd in andere bedrijven waaronder een fitness studio genaamd ‘Fitter’ in Brakel. Fit en vitaal leven, daar gelooft hij in. “Als ik weleens een sigaretje rook of ‘ongezond’ eet voel ik me gelijk schuldig.” Hij heeft niet veel met eten. “Als het maar gezond is, is het goed. Dus dat wordt een kort keukentafelgesprek.” Thuis eten of uit eten? “Heel veel uit eten. Deze week alweer drie keer met klanten. Dat brengt mijn beroep met zich mee. Ik ben ook totaal geen keukenprins. Ik geef er niets om. Een yoghurtjes met fruit vind ik al best. Ik ben geen fervent eter. Tien minuten is lang zat.” Vlees, vis of vega? “Alles, maar ik probeer steeds vaker vega. Mijn vrouw en mijn

dochter zijn vegetariër. Wil je de wereld een beetje netjes doorgeven dan moet dat eigenlijk ook wel.” Werk of privé? “Dat loopt bij mij totaal door elkaar. Als ik thuis ben regel ik nog heel veel dingen. Ik zie werk als een dagelijkse routine, ik kan niet meer zonder. Ik sta altijd aan. Ik heb inmiddels wel geleerd om beter op mijn privé te letten. De meeste accountants moeten stoppen als ze zestig worden. Het is topsport. Wij werken veel voor grote bedrijven met vermogende eigenaren en grote investeringen. Als je één foutje maakt kan dat de klant zo een paar ton kosten. Dat kun je alleen voorkomen door top te presteren. En dat doen we. “ Welke ondernemer inspireert jou? “Richard Branson van de Virgin Group heeft 200 bedrijven in allerlei sectoren. Hij is met één euro begonnen. Een authentieke man met een originele visie, een beetje een hippie met een grote sociale drive. Dat spreekt mij aan. Liefst werk ik ook met mensen uit deze regio. Dat scheelt kilometers, is duurzamer en ze zijn ’s avonds eerder thuis zodat ze ook nog tijd hebben voor een fatsoenlijk privéleven.”

29


Rolluiken beschermen binnen voor alles van buiten.

Rol bes bin van

+ Geluidwerend + Comfortverhogend + Energiebesparend + Zonwerend + Inbraakvertragend + Weersbestendig + Inkijkwerend

alle Zonwering

op maat gemaakt

Wij leveren onze zonwering ook voor uw kantoor, bedrijfsgebouw of kerkgebouw altijd op maat. Naar uw wensen. Vraag eens naar deze nieuwe innovatie Zo waarborgen we een goed eindresultaat en goede kwaliteit. Hierin ziet u 45 jaar vakmanschap terug.+ Geen stroomverbruik + Geen gaten in de gevel

Rolluiken op zonne energie

Van harte welkom! U kunt dagelijks bij ons terecht voor inspiratie, voorbeelden en vragen. www.vanberchumzonwering.nl

Werkendam Bruningsstraat 17 4251 LA Werkendam T 0183 504 204

De koffie staat klaar! Onze vakmensen geven u graag advies over uw situatie!

DRANKENGROOTHANDEL VISSER DRINKS B.V. Visser Drinks B.V., DÉ drankengroothandel met eigen bezorgservice, gespecialiseerd in het leveren van frisdranken, mineraalwaters, fruitdranken, wijnen en bieren. • • • •

Eigen bezorgservice Afhaalmogelijkheden Internationale en nationale A-merken Uitgebreid assortiment • Persoonlijk contact • Advies • Flexibel • Servicegericht

Wij leveren o.a. aan: - Horecagelegenheden- Bedrijven - (Sport) verenigingen - Evenementen - Scheepvaart

visserdrinks.nl

Beatrixhaven 25 4251 NK WERKENDAM T: +31(0)6 20 414 881 Openingstijden: ma-vrij 7:00-18:00 uur | za 8:00-12:00 uur E: info@visserdrinks.nl

Rol zo

Van h U kun inspir www


De Buurman

Borrelen bij De Buurman Zo’n 120 leden van Businessclub De Buurman kwamen 12 september naar de mosselavond bij That’s It in Werkendam. De ondernemers smulden van het buffet met mosselen, satÊ en friet en uiteraard werd er weer veel genetwerkt. De leden van de businessclub komen uit Werkendam en omgeving, inclusief de overkant van de rivier. De ondernemende buren ontmoeten elkaar op de netwerkavonden in een informele sfeer. Nieuws uitwisselen, contacten opbouwen en verder versterken, dat staat steevast centraal. De volgende bijeenkomst van De Buurman is op donderdag 10 oktober. Dan staat er een Oktoberfest bij partycentrum Van Lopik op de planning. www.businessclubdebuurman.nl

31


Drukwerk? Wij zijn uiterst flexibel!

grootsgedrukt.nl Passende oplossingen voor iedere lading

Bevrachting

Transportovername

+31 (0)88 276 2750 info@armarisbevrachtingen.nl Ing. Blankenstraat 9-15 4251NR Werkendam, Nederland

armarisbevrachtingen.nl


Van Horssen dakbedekking

‘Wij leven van de kwaliteit’ Mensen weten soms niet eens wat het precies is, maar ze willen het wel: een ‘Van Horssen dak’. Omdat ze weten dat het in orde is wanneer Van Horssen het maakt. Een reputatie die het familiebedrijf uit Aalst iedere dag weer eer aan doet. “Wij leven van de kwaliteit, dat is wat ons al 77 jaar lang bestaansrecht geeft. We hebben honderdduizenden vierkante meters dak gelegd, het aantal klachten is nog altijd nihil. Dat is waar wij, samen met onze gedreven medewerkers, voor gaan. Er wordt zoveel geknoeid in de dakbedekking, bijvoorbeeld doordat er te snel wordt gewerkt. Het gevolg: storm- en waterschade. Daarom doen wij het anders. Wanneer wij een dak bedekken, ben je voor dertig jaar van alle problemen af. We gebruiken materialen van hoge kwaliteit, werken alleen met eigen personeel en nemen alles mee tijdens de renovatie. Als we bijvoorbeeld zien dat het houtwerk rot is, renoveren we dat ook”, vertelt Gijsbert van Horssen. Hij staat samen met zijn vier broers Wim, Corné, Peter en Dick aan het roer van het bedrijf. Samen met één van de producenten ontwikkelden de broers een eigen label dakbedekking, genaamd Horaplan @400/D. “Het is een dijk van een product. De sterkte is uniek en het is ook nog volledig UV-bestendig”, zegt Gijsbert. “Deze kwaliteit vind je nergens in Nederland.” Wanneer de mannen van Van Horssen op het dak werken, moet er goede valbeveiliging aanwezig zijn. Dat geldt bij de aanleg van het dak, maar ook wanneer er service- of onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden. Daarom is Van Horssen ook leverancier van Permanente Valbeveiliging. Zo installeert de onderneming

dit najaar valbeveiliging op twaalf panden van de gemeente Zaltbommel. Naast dakbedekker is Van Horssen ook zeilmaker. Dat is waar het bedrijf in 1942 mee begon. Ze maken alle soorten zeilen, behalve voor de watersport. Vanuit Aalst produceren ze bijvoorbeeld vrachtwagenzeilen, transportzeilen voor industriële units, zeilen voor marktkramen en verkoopwagens, maar ook afschermzeilen voor binnen en buiten. Ze leveren het product in iedere gewenste maat en met iedere gewenste bedrukking. Doordat de zeilen in de eigen werkplaats worden gemaakt, zijn de levertijden kort. Van Horssen verwerkt het zeildoek ook tot lekbakken en lekmatten voor bijvoorbeeld onder containers, machines of aggregaten. Dit voorkomt dat chemische stoffen in de bodem terecht komen. Van Horssen heeft hiervoor een universeel systeem ontwikkeld, verkrijgbaar in iedere lengtemaat en na gebruik eenvoudig op te vouwen voor opslag. De lekbakken worden indien nodig geleverd met kunststof rijplaten ter bescherming. De lekmatten hebben een lage rand, zodat je hier eenvoudig met een heftruck of ander voertuig op kunt rijden. Wel zo handig bij bijvoorbeeld een keuring. De lekbakken zijn ook te huur. Van Horssen dakbedekking

Hambloksestraat 42 5308 KN Aalst 0418-671238 www.vanhorssenbv.nl www.vanhorssenvalbeveiliging.nl

33


1194407.indd 1

HV Tiger Sales KOUDE ACQUISITIE KLANT DATAVERRIJKING MET COMMERCIËLE INSTEEK TELEFONISCHE ACQUISITIE BESTAANDE RELATIES MET COMMERCIËLE INSTEEK LEADOPVOLGING EMAIL-MARKETING

Hoogstraat 35 | 4251 CH Werkendam | 06-13171845 | hendri@hvtigersales.nl

Kontakt Mediapartners nét even anders!

Metropole! Een ontmoetingsplek met een warm en stads karakter. Lunchen of dineren, werkbespreking of flexwerken.

Gevestigd op het platteland, in het pittoreske Goudriaan,

Het weekend inluiden kan na-

kenmerkt de poldermentaliteit onze werkwijze. Een

tuurlijk ook. Net als vergade-

mentaliteit van aanpakken en doorpakken, maar nét even

ren of trainen, gecombineerd

anders. Hiermee helpen wij ondernemers hun bedrijf te

met lunch of diner op een

laten groeien. Opvallen in de kudde, maar ook met vier

unieke locatie.

poten in de klei blijven staan. Dat is Goudriaanse

www.metropole-gorinchem.nl Melkpad 3-5 4201 NH Gorinchem T 0183 699 736 info@metropole-gorinchem.nl

nuchterheid in een glimmend jasje!

www.kontaktmediapartners.nl Zuidzijde 131 - Goudriaan | 0183 583 200 | info@kontaktmediapartners.nl

29-05-19 16:16


Ondernemend Altena

Nominatie BizAwards Altena 2019 Achter de schermen is B2B-platform Ondernemend Altena druk met de voorbereidingen voor de derde editie van BizAwards Altena. Het evenement vindt plaats op 26 maart 2020. Ondernemers nomineren voor de award kan nog tot en met eind december. De derde editie van de algemene ondernemersverkiezingen in Altena van 2019 is veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. Werden de eerste twee edities georganiseerd in november, nu vindt de feestelijke bekendmaking van de Awards plaats in het voorjaar. De reden hiervoor is tweeledig. Ten eerste zijn de laatste maanden van het jaar voor veel ondernemers een hele drukke periode, maart is wat dat betreft een beter moment. Daarnaast wordt met een evenement in maart meer recht gedaan aan het feit dat BizAwards Altena ondernemers wil waarderen over het achterliggende jaar. Daarom wordt de verkiezing nu gehouden op donderdag 26 maart 2020 in Service Bioscoop Hollywoud in Almkerk. Het wordt een heel speciale avond die zich sterk zal onderscheiden van voorgaande edities. Welkom dus! Iedereen die dat wil kan nog tot en met eind december ondernemers voordragen voor de verkiezing. Welke ondernemer (m/v) heeft zich het achterliggende jaar opvallend onderscheiden, wie innoveerde opmerkelijk, maakte een opmerkelijke groei door, of welke ondernemer verdient waardering voor zijn of haar MVObeleid enzovoorts? Nomineren gaat als vanouds via www.BizAwardsAltena.nl. Op de website is alle informatie te vinden omtrent het event dat zijn ontknoping vindt op 26 maart aanstaande. Na de nominatieronde buigt een deskundige

jury onder toeziend oog van de notaris zich over de inzending. Zij maken een shortlist met twee maal drie kandidaten voor de titel ‘Ondernemer van het Jaar’ en ‘Zelfstandige van het Jaar’. Door deze indeling, de laatste categorie is nieuw, wordt meer onderscheid gemaakt tussen ‘grote’ en ‘kleine’ ondernemers en kan er een betere, meer gelijkwaardige waardering plaatsvinden. Bovendien wordt zo ook ‘de vijver’ groter. In de laatste groep vallen dan nu ook ‘de starters’. Wie ondernemerschap in Altena verder wil helpen, wil waarderen en verbinden en bijzondere ondernemers voor het voetlicht wil halen, geeft BizAwards Altena support. Door samenwerking draait het vliegwiel. Voorgaande edities werd het event gesteund door meerdere bedrijven (groter en kleiner), de gemeente en verschillende ondernemersverenigingen. Op www.BizAwardsAltena.nl vindt u meer informatie over de exposure die u als sponsor krijgt. BizAwards Altena is een initiatief van TekstAtelier, HV Media, Bedrijvig Altena en Piet Hartman.

Ondernemend Altena

info@ondernemendaltena.nl www.OndernemendAltena.nl @B2BAltena @CoffeeAltena

35


Nieuw jasje dezelfde meNseN www.hofstedebedrijfshuisvesting.nl

HOFSTEDE BEDRIJFSHUISVESTING

Hoogstraat 24 4251 CL Werkendam T 085 - 049 5155 info@hofstedebedrijfshuisvesting.nl

36

Profile for Kontakt Mediapartners

Bedrijvig altena 2019 nr 23  

Kontakt Mediapartners is een uitgeverij van acht wekelijks verschijnende nieuwsbladen met een totale oplage van 185.000 exemplaren. Daarnaas...

Bedrijvig altena 2019 nr 23  

Kontakt Mediapartners is een uitgeverij van acht wekelijks verschijnende nieuwsbladen met een totale oplage van 185.000 exemplaren. Daarnaas...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded