Page 1

Dit is een uitgave van Het Kontakt Edities bv en Talvi.

December 2017 Nr. 16

Heusden & Altena

Martijn Paans & Maud Verhagen:

Blij met de BIZ

WERKOMGEVING

Zwoegen in de zon

De winnaars van Altena

Ontdek de mooiste werkplekken

Minispecial BizAwards Altena 2017


by Studio Sybille

STIRRUP www.quasar.nl | info@quasar.nl


),=,030.05. 65.,+0,9;,79,=,5;0,

.96,7 .96,7

Ambachtstraat 6 4261 TJ Wijk en Aalburg 0416 69 14 91 info@correct-groep.nl www.correct-groep.nl

BEVEILIGING

Vestiging Wijk en Aalburg: Ambachtstraat 6 4261 TJ +31 (0)416 691491

ONGEDIERTEPREVENTIE

Vestiging Wijk en Aalburg: Ambachtstraat 6

Vestiging Gorinchem: Techniekweg 15

Over Correct Groep

A69.

:*/6654((2

.96,7

Wij zijn dĂŠ totaaloplossing voor al uw facilitaire uitdagingen. Wij dragen bij aan een betere woon- en werkomgeving.

.96,7

Correct Groep is een betrokken en meedenkende partner en levert een totaalpakket. Van schoonmaak tot beveiliging en van ongediertepreventie tot aan het leveren van zorg. Vestiging Wijk en Aalburg: Ambachtstraat 6 4261 TJ +31 (0)416 691491

SCHOONMAAK

ZORG Vestiging Wijk en Aalburg:

Vestiging Gorinchem: Techniekweg 15 4207 HC

Wij hebben deskundige en gemotiveerde medewerkers in dienst met jarenlange ervaring.


Voorwoord Je werkplek is medebepalend voor het werk dat je levert én het plezier dat je daarin hebt. Dat besefte ik een tijdje terug. Ik was een uur te vroeg bij een afspraak en mocht gelukkig even werken in de vergaderruimte van het bedrijf. Zat ik daar aan een grote tafel met een verbluffend uitzicht over de Merwede… Het artikel leek zichzelf bijna te schrijven!

Een goede werkplek is goud waard 20

Onze streek telt nog veel meer fantastische werkplekken, zo ontdekten we tijdens het schrijven voor dit nummer. Wat dacht je van werken in een kasteel of op Kreta? Natuurlijk heeft niet iedereen de beschikking over zo’n toplocatie. Belangrijk is dat je als ondernemer je

positie optimaal gebruikt. De antwoorden op de vragen als 'waar en hoe ben ik gevestigd?' moeten bewuste keuzes zijn, want de werkomgeving kan een belangrijke factor zijn in de verdere groei van het bedrijf. Het vastgoedduo Martijn Paans en Maud Verhagen vertelt daar in deze Bedrijvig meer over. Als mediamensen kunnen wij onze werkplek óveral inrichten. Bedrijvig nieuws gebeurt namelijk vooral bij u! Marijke Verhoef & Peter Vos 06-5149 0382 p.vos@hetkontakt.nl @BedrijvigMedia Peter Vos / Marijke Verhoef Bedrijvig Magazines www.bedrijvigmedia.com

10 | Paans Makelaars: ‘Werkendam is koersvast’ Martijn Paans en Maud Verhagen doen een vreugdedansje: de BIZ Centrum Werkendam gaat er komen! De Werkendamse makelaars zetten zich voor 200 procent in voor hun dorp. “Wanneer er gezelligheid heerst willen mensen in Werkendam winkelen, daardoor is het aantrekkelijk voor ondernemers en blijven de panden gevuld. Simpel.”

20 | Een kantoor om jaloers op te zijn Bedrijvig interviewt vier ondernemers uit het Land van Heusden en Altena die op een bijzondere plek werken. Van kasteelheer tot kapitein, en van coach in een theehuis tot reclamemaker in de Griekse zon!

26| De Swijnenburgen: één familie, 19 chauffeurs 26

Wie onderweg oplet ziet ze regelmatig rijden: vrachtwagens van de familie Swijnenburg. De familie telt tegenwoordig negentien chauffeurs en acht verschillende bedrijven. Bedrijvig legt uit hoe het zit en wie wat doet!

37 | BizAwards Altena 2017 in beeld

37

www.uitgeverij-talvi.nl

De eerste BizAwards Altena 2017 zijn een daverend succes geworden. Ruim 300 mensen kwamen naar Fort Altena om te zien hoe Joan Hanegraaf van Oerlemans Plastics werd uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar. Ralph Vermeulen en John van Boxel van EQA Projects zijn verkozen tot Talent van het Jaar.

Bedrijvig Heusden en Altena is een gratis uitgave van Het Kontakt Edities bv in samenwerking met Talvi. Het magazine belandt in 2017 vier keer op de mat bij ondernemers en bestuurders in Almkerk, Andel, Babyloniënbroek, Doeveren, Drongelen, Dussen, Eethen, Genderen, Giessen, Hank, Hedikhuizen, Herpt, Heusden, Nieuwendijk, Nieuwkuijk, Meeuwen, Oudendijk, Oudheusden, Rijswijk, Sleeuwijk, Uitwijk, Uppel, Veen, Waardhuizen, Werkendam, Wijk en Aalburg, Woudrichem. Oplage: 7.000 | Volgende uitgave: 30 maart 2018, reserveren voor 16 februari | Adres: Zuidzijde 131, 2977 XE Goudriaan Telefoonnummer: 0183-583200 | Commercie: Peter Vos | Redactie: Jolanda Berghoef, Piet Hartman, Geurt Mouthaan, Marijke Verhoef, Hannie Visser-Kieboom | Fotografie: Frans-Jan Fortunati, Teus Admiraal, Marijke Verhoef | Coverfoto: Frans-Jan Fortunati | Vormgeving: DTP-Studio Het Kontakt Edities

www.hetkontakt.nl www.bedrijvigmedia.com

©2017 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Het Kontakt Edities bv.

5


ROC Da Vinci College meest innovatieve school ROC Da Vinci College is uitgeroepen tot de meest innovatieve instelling voor beroepsonderwijs in Europa. De school kreeg de Innovative VET Award uit handen van commissaris Marianne Thijssen van de Europese Commissie. De prijs wordt uitgereikt aan instellingen die bijdragen aan excellentie door innovatief onderwijs. Volgens de jury is het ROC Da Vinci College een uitstekend voorbeeld van innovatief leren met een geïntegreerde aanpak van onderwijskundige en technologische vernieuwing. Sterke punten zijn dat het leren op school en als werknemer worden geïntegreerd waarbij regionaal wordt samengewerkt en het bedrijfsleven investeert. Co creatie door studenten en leraren vindt dagelijks plaats met het bedrijfsleven en er zijn doorlopende leerroutes van vmbo tot hbo.

Oerlemans Plastics wint goud bij EFTA Awards Oerlemans Plastics heeft een gouden én bronzen EFTA award ontvangen in de categorie flexoprint op folie - breed met het ingezonden beeld van Vlaco compost 40L. De vakjury constateerde dat de bedrukking perfect in register gedrukt is. Dat het beeld grotendeels vrij staat is een extra moeilijkheidsgraad. “We zien de award als een extra stimulans om volledige perfectie na te streven”, aldus Oerlemans. Tevens zijn alle bedrijven van de Oerlemans Packaging groep sinds september gecertificeerd in de norm van BRC packaging en packaging materials grade AAA. Dit geeft klanten uit de levensmiddelen- en farmaceutische industrie de zekerheid dat hun verpakkingen bij Oerlemans op de juiste wijze worden geproduceerd.

Wormenkwekerij wil uitbreiden The Dutch Nightcrawlers bv en viswormen-exportbedrijf Biodone bv uit Almkerk willen uitbreiden en hebben daarvoor vergunning aangevraagd. Tevens wil het bedrijf begin volgend jaar 600 zonnecollectoren op de wormenkwekerij realiseren én wordt er nagedacht over de aanleg van een zonnecellenveld voor de wormenkwekerij, in samenwerking met DEcAB, en de realisatie van drie windmolens in polder De Nieuwe Doorn.

Spar Kraaij bijna de beste

6

Spar Kraaij uit Rijswijk is tweede geworden bij de Sparverkiezing. In alle drie de categorieën, beste AGF-afdeling (aardappelen-groenten-fruit), beste broodafdeling en beste service, was de winkel genomineerd. "Dat is al een hele prestatie op zich. We sleepten de eerste plaats binnen voor de beste AGF-afdeling en werden tweede bij de verkiezing. En dat terwijl we nog maar net een jaar open zijn. Fantastisch”, aldus Dinand Kraaij.

Geen tweede fase voor Kop van Brabant De provincie compenseert 2,5 miljoen euro aan de drie Altenagemeenten voor het definitief schrappen van de tweede fase van het regionale bedrijventerrein Kop van Brabant. Het schrappen van de tweede fase is een gevolg van de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot Werelderfgoed. Een deel van de tweede fase ligt namelijk in de verboden kringen van de forten Bakkerskil en Steurgat. De tweede fase bestond uit 17 hectare netto uitgeefbaar terrein dat na 2020 zou worden aangelegd. Eind oktober hebben de gezamenlijke gemeenten de provincie per brief laten weten dat ze de afwikkeling van het cancelen van de tweede fase oor de fusie af willen ronden. De drie gemeenten willen het afwaarderen van de gronden nog in de jaarrekening 2017 verwerken. De eindwaarde van de grondexploitaties in 2031 was geraamd op 3,8 miljoen euro. De eerste fase van de Kop van Brabant is na de zomer 2016 bouwrijp opgeleverd, maar er zijn nog geen bedrijven gevestigd op het nieuwe regionale bedrijventerrein.

Scholen gaan techniek gezamenlijk promoten

Het Willem van Oranje College, Da Vinci College en Tibo-Veen slaan de handen ineen om scholieren weer te laten kiezen voor een technische vakopleiding. Installatiebedrijf Tibo-Veen opent eind dit jaar een nieuwe praktijkschool op het industrieterrein Veensesteeg. Die ruimte wordt ook gebruikt door leerlingen van het Willem van Oranje College en het Da Vinci College, ook als

ze niet bij Tibo-Veen werken. Volgens Theo van Tilborg, teamleider Techniek op 'het Willem', heeft dat voordelen voor de leerlingen. "Op school is nu eenmaal niet alles voor handen. Voor het keuzeonderdeel van het examen kiezen leerlingen bijvoorbeeld voor zonnecollectoren. Die hebben wij niet staan, Tibo-Veen wel. Dat is dan natuurlijk een win-winsituatie."

Mail uw nieuws naar bedrijvig@hetkontakt.nl


Kort nieuws

Werkgelegenheid Altena groeit bovengemiddeld De werkgelegenheid in de nieuw te vormen gemeente Altena is met 2,7 procent toegenomen. Daarmee scoort de gemeente boven het provinciale gemiddelde van 2 procent. Dit blijkt uit de nieuwste economische cijfers van de regio WestBrabant. Per 1 april 2017 waren er 19.440 banen; een toename met 2,7 procent ten opzichte van een jaar eerder en een toename van 3,6 procent ten opzichte van 2012. De groei is vooral sterk in de groothandel, bouwnijverheid, industrie, advisering en onderzoek en gezondheids- en welzijnszorg. De sector financiële instellingen had als enige sector te maken met banenverlies. Per 1 april 2017 is de regio

Altena de 5.000 vestigingen van bedrijven en instellingen gepasseerd. Tussen 2016 en 2017 nam het aantal vestigingen met 3,1 procent toe. In West-Brabant was dit 2,6 procent. Over de hele periode 2012-2017 kwamen er in de regio Altena 13 procent meer vestigingen bij. In de regio West-Brabant was dit 14,5 procent. Met deze cijfers is één doelstelling van het regionaal economisch beleid van Altena gehaald: een werkgelegenheidsgroei die hoger is dan het gemiddelde van de regio West-Brabant. De gemeenten zijn blij met de mooie groeicijfers en zien het als een bevestiging dat het goed ondernemen is in het Land van Heusden en Altena.

Werkendam centrum krijgt een eigen BIZ 68 procent van de ondernemers in het Werkendamse centrum heeft voor de invoering van een bedrijveninvesteringszone (BIZ) Centrum Werkendam gestemd. Daarmee is de tweede BIZ in het Land van Heusden en Altena een feit. Vanaf 1 januari 2018 worden de activiteiten uit het BIZ plan door de Stichting BIZ Centrum Werkendam uitgevoerd. Wethouder Matthijs van Oosten: “Door de BIZ kunnen de ondernemers en pandeigenaren in het centrum nu ècht gezamenlijk activiteiten ontplooien. Iedereen doet immers mee.” Hoofddoel van de BIZ is het structureel verbeteren van de kwaliteit van het winkelgebied zodat Werkendam de functie als hét centrum voor recreatief winkelen in het Land van Heusden en Altena goed kan vervullen. Stichting BIZ zal evenementen organiseren en werken aan een sfeervol, aantrekkelijk en veilig winkelgebied en heeft tevens aandacht voor marketing en promotie, het tegengaan van winkelleegstand, centrummanagement en structureel overleg met onder meer de gemeente.

Dussens tweetal peilt interesse in broodfonds Ria Pruissen en Marlene Nass hebben het initiatief genomen om een broodfonds op te richten voor ondernemers in het Land van Heusden en Altena. Bij een broodfonds helpen ondernemers elkaar financieel bij (langdurige) ziekte, want een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor veel kleine zelfstandigen en ZZP'ers te duur. "Die bedraagt honderden euro's premie per maand", zegt Nass. "Dat is voor een ZZP'er bijna niet te doen. Een broodfonds is dan een mooi alternatief. Financieel en vanwege de onderlinge solidariteit." Een broodfonds bestaat uit twintig tot vijftig ondernemers die maandelijks geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Bijvoldoende belangstelling wordt er een informatieavond gehouden die kan leiden tot de oprichting van een eigen broodfonds. Aanmelden of meer informatie: Ria Pruissen (info@riapruissen.nl) of Marlene Nass (marlenenass@casema.nl) of via www.broodfonds.nl.

Bresc kiest voor Kop van Brabant Bresc uit Sleeuwijk en Giessen gaat verhuizen naar de Kop van Brabant bij Werkendam. De specialist in koelverse knoflook- en kruidenproducten moet door aanzienlijke groei uitbreiden. Arjan Hak: “Met de Kop van Brabant kiezen we voor de toekomst. We hebben er de ruimte en kunnen onze nieuwe vestiging ideaal inrichten. We bouwen een multifunctioneel pand waarin we alle mogelijkheden hebben om meer met onze producten te werken. We maken grotere proefkeukens waarin we klanten ontvangen. Ook kunnen we uitbreiden in opslag, productiefaciliteiten en kantoorruimte.”

7


Echt

ALLES

voor kantoor!

systemen koppelen document beheer

administratieve software

software op maat

data omzetten in kennis apps

• SCHERPSTE PRIJS IN DE REGIO! • GRATIS BEZORGIN BINNEN 24h! (Bij bestellingen vanaf € 50) • MEER DAN 30.000 ARTIKELEN OP VOORRAAD!

processen automatiseren

portalen

De Angelot Office Heeft u het overzicht nog? Er is veel om over na te denken. Wij trekken graag met u op. Uw Softwarepartner 0184-675400 | info@aspect-ict.nl www.aspect-ict.nl

office@angelot.nl | 0183-509081

www.angelot.nl

“Bel ons om vrijblijvend uw vraagstuk te bespreken!”

Mercedes-Benz Business Solutions. De oplossing voor zakelijk rijden. Mercedes-Benz introduceert Business Solutions uitvoeringen met aantrekkelijke fiscale waarden. Met een zeer rijke standaarduitrusting die perfect aansluit op de wensen van de zakelijke rijder. Deze is zo compleet dat alleen nog de kleur, het comfort verhogende Plus pakket en/of de sportieve AMG Line gekozen hoeft te worden. Op ruttchen.nl vindt u per model een uitgebreide uitleg over de specifieke eigenschappen. De A-, B-, C- en E-Klasse, B 250 e, CLA Coupé, CLA Shooting Brake, GLA, GLC én GLC Coupé zijn leverbaar als Business Solution. Gecombineerd verbruik: 3,6 – 6,6 l/100 km, 27,8 – 15,2 km/l. CO2-uitstoot: 94 – 149 g/km (NEDC). Voor kosten en leveringsvoorwaarden, zie ruttchen.nl.

Rüttchen Gorinchem, Avelingen West 29, 4202 MS Gorinchem, tel. 0183 - 65 15 00. Ruttchen.nl, customersupport@ruttchen.nl

Rüttchen Automotive is onderdeel van de Louwman Dealer Group


Ondernemersadvies

Hoe zeker wilt u zijn van uw zaak?

Notaris

mr. S.J.G. (Stephan) de Kort De Rivieren Notarissen Andel, Dussen, Werkendam 085-0220023 www.derivierennotarissen.nl

Is de notaris voor u een noodzakelijk kwaad of kan hij u meer bieden? Een notaris is een afgestudeerd notarieel jurist die bij Koninklijk Besluit is benoemd. Hij is openbaar ambtenaar maar tevens ondernemer. De wet op het notarisambt formuleert dat de notaris de bevoegdheid heeft akten te ondertekenen wanneer de wet dit hem opdraagt of partijen dat van hem verlangen. Deze notariële werkomgeving verandert in hoog tempo, door individualisering, veranderende wetgeving en complexere rechtsvormen. Het juridisch juist vastleggen van een laatste wil of afspraken tussen partijen vraagt meer van de notaris dan kennis van wetgeving en rechtspraak. Professioneel doorvragen met actuele kennis van de branche en het vermogen zich in u te kunnen verplaatsen zijn onmisbaar om de essentie achter uw vraag te achterhalen en belangen bloot te

leggen. Alleen daarmee kan u de juridische jas geboden worden die u past als gegoten. Met drie vestigingen zijn wij altijd dichtbij te vinden, maar wij komen ook bij u op de zaak wanneer dat uw voorkeur heeft. Met tien gespecialiseerde juristen en vijftien gekwalificeerde medewerkers zijn wij flexibel en breed gekwalificeerd om u op alle gebieden juridisch te kunnen adviseren; zowel zakelijk als privé. Vragen over oprichting, bedrijfsovername, aan- en verkoop van bedrijfspanden maar ook over uw testament of de nieuwe regels omtrent het huwelijk vanaf 1 januari 2018 informeren wij u graag! Door onderlinge kennisuitwisseling worden uw vragen op maat beantwoord. Wij nodigen u uit voor een vrijblijvend inventariserend gesprek op kosten van de Rivieren Notarissen. Dan bent u zeker van uw zaak!

Uw bedrijf continu vooruit met Office 365 en Aspect | ICT

ICT-specialist

Jan Smit Aspect | ICT 0184-675400 j.smit@aspect-ict.nl www.altijdsoftwareparaat.nl

Grote kans dat u bekend bent met Office 365 en er al mee werkt. Office 365 is een prachtige clouddienst van Microsoft die u helpt om efficiënter te werken. Vroeger kocht u een Office-pakket met 10 à 15 programma’s. Al die programma’s kennen hun eigen kracht en functionaliteit. Tegenwoordig worden al deze tools in één omgeving aangeboden: Office 365. Uw voordeel? U bent altijd up-to-date en kunt alle tools overal flexibel, snel en efficiënt inzetten en gebruiken. Dat klinkt wel heel ideaal! Toch blijkt dit in de praktijk (o.a. in de bouw, maakindustrie en handel) lastiger te zijn. We merken bij diverse bedrijven en organisaties vooral dat er behoefte is aan ondersteuning en benutting van de vele mogelijkheden van Office 365. Regelmatig maken bedrijven alleen gebruik van enkele applicaties. En dat is jammer, omdat

Office 365 tientallen innovatieve applicaties bevat en talloze mogelijkheden heeft, waardoor andere software misschien wel overbodig wordt! De ontwikkeling, inzet en benutting van Office 365 vraagt om continue aandacht. Uw mensen, processen en werkwijze zijn namelijk uniek. Daarom is het passend inrichten van Office 365 binnen uw organisatie van doorslaggevend belang. Zo weet u zeker dat u het platform optimaal benut en dat bevordert de persoonlijke productiviteit, verbetert de samenwerking en levert een innovatieve werkomgeving op. Graag gaan we met u in gesprek om kennis te maken met uw organisatie en wensen. Benieuwd wat Office 365 precies inhoudt, wat de voordelen zijn voor uw organisatie of hoe de weg naar Office 365 eruitziet? Neem gerust contact op voor een gesprek. De koffie staat klaar!

9


'Er moet in Werkendam iets komen waardoor mensen echt het gevoel hebben dat ze het winkelgebied betreden en zich welkom voelen'

10


Coverstory

Samen voor een mooi Werkendam Wie Martijn Paans en Maud Verhagen een beetje kent, weet dat zij zich altijd voor 200 procent inzetten. Voor hun makelaarskantoor, voor hun klanten, maar óók voor hun dorp. Ze deden een vreugdedansje toen de stemmen voor BIZ Centrum Werkendam werden geteld. “Ik ben er zó blij mee”, jubelt Martijn. Hij doelt op de grote meerderheid (bijna zeventig procent) die voor de oprichting van een Bedrijven Investeringszone Centrum Werkendam stemde. Dankzij deze uitslag kan de BIZ op 1 januari 2018 van start. “Door ondernemersvereniging DES werd er altijd al hard gewerkt om het centrum mooi en levendig te houden, maar niet iedereen was lid. Je had free-riders die niet betaalden maar wel meeprofiteerden van de investeringen die DES deed. Met de BIZ betaalt iedereen mee, er is geen ongelijkheid meer. Wij zijn zelf met ons kantoor iets duurder uit omdat we eigenaar en gebruiker zijn van het pand, maar dat hebben we er graag voor over. Met de BIZ kunnen we het centrum mooi houden en verbeteren.” De BIZ wil de kwaliteit van het Werkendamse winkelgebied structureel verbeteren, zodat het de regiofunctie kan blijven vervullen. De BIZ zal onder andere evenementen organiseren en zich inzetten voor een sfeervol, aantrekkelijk en veilig winkelgebied. Ook heeft de BIZ aandacht voor promotie en het tegengaan van leegstand. Wat Martijn betreft, mag de BIZ starten met het verfraaien van de entree van het winkelgebied. Nu zijn bezoekers van Werkendam ‘opeens’ bij de winkels. “Er moet iets komen waardoor mensen echt het gevoel hebben dat ze het winkelgebied betreden, en dat ervoor zorgt dat ze zich welkom voelen.” Hoewel Werkendam relatief klein is, telt het echt mee als winkelhart. Waar vele winkelcentra kampen met leegstand, zijn de meeste panden in Werkendam gewoon verhuurd. “Overal hobbelt het achteruit,

maar wij zijn koersvast. Er heerst een goed sfeertje in de winkelstraten”, zegt Martijn. Maud vult aan: “Daar heeft DES veel voor gedaan. Neem de verlichting. Daardoor ziet de straat er vrolijk uit, willen de klanten naar de straat komen en dus willen ondernemers er zich vestigen. Het is ook mooi om te zien dat ondernemers met elkaar meedenken. Neem de oude slagerij van meneer Sas. Die staat nu door de verhuizing leeg, maar de ruiten zijn zo bestickerd dat het er toch gezellig uitziet voor het winkelend publiek.” Noar stroat toe De diversiteit van het winkelaanbod is ook de sleutel tot succes. Werkendam heeft zowel landelijke ketens als lokale speciaalzaken. Martijn: “Je kunt hier nog voor alles terecht, dat is best bijzonder in een tijd dat steeds meer mensen via internet bestellen. Werkendam is een dorp waar mensen voor kwaliteit en belevenis gaan. Werkendammers gaan nog even ‘naor stroat toe’. Even winkelen is een uitje.” “Ik bestel zo weinig mogelijk online. Ik kijk eerst of het hier te koop is”, zegt Maud. “Dat is een principekwestie. Ik vind het belangrijk dat er leven blijft in Werkendam. Wanneer er winkelend publiek is, blijven de panden gevuld en heeft iedereen wat te eten. Daarom doen wij alle boodschappen hier in het centrum en steunen we activiteiten.” Knauw Martijn en Maud zijn blij dat er maar weinig leegstand is in het winkelhart. “Rond 2000 was er een belastingvoordeel voor senioren die hun bedrijf staakten. Toen zijn veel oudere ondernemers gestopt en vervolgens kwam de crisis. Dat heeft wel een knauw gegeven”, kijkt Maud terug. “Als je ‘winkeltje’ wilt spelen en een niet-consequent winkelbeleid voert is het moeilijk. Maar als je een echte ondernemer bent dan red je het hier. Er heerst een nuchtere mentaliteit. Als je winkel schoon en goed bevoorraad is en je medewerkers klantvriendelijk, >>>

11


Ontdek het online gezicht van Bedrijvig Zakelijk nieuws

Gerangschikt per gemeente

Vacatures

Business-agenda Crossmediaal adverteren

24/7 het laatste zakelijke nieuws. Dat is wat de compleet vernieuwde website van Bedrijvig u te bieden heeft! Ga snel naar www.bedrijvigmedia.com en ontdek de vele crossmediale mogelijkheden van het nieuwe online platform voor de bedrijvige regio.

Volg Bedrijvig ook op


Coverstory

>>> dan heb je hier bestaansrecht. Want als je een Werkendammer voor je gewonnen hebt, dan heb je ‘m voor altijd binnen. Zo simpel werkt het hier.” Paans Makelaars werkt zelf eigenlijk net zo. “We hebben het maar één keer over onze portemonnee en dat is wanneer we de courtage noemen. Daarna kijken we er niet meer naar en doen we alles om een pand te verkopen. We zijn altijd bereikbaar, geven nuchter en reëel advies, en als we tien keer op en neer moeten rijden doen we dat. Het allerbelangrijkst is gewoon dat je mensen aan het juiste pand helpt. Dat ze er blij mee zijn. Die positieve energie, daar doe je het voor als makelaar.” Herbestemming Dat ‘juiste pand’, dat is steeds vaker een klein pand, merken Martijn en Maud. Lastig, want er staan juist veel grotere ruimtes leeg. Paans heeft een oplossing gevonden voor dat probleem: herbestemming of opsplitsen. Maud: “De grote ketens zijn nog aan het terugkrabbelen van de crisis en investeren niet één, twee drie in huisvesting. Er is daarentegen wel veel vraag naar kleinere ruimtes. Daarom splitsen we grote panden steeds vaker op in kleine units van 50 tot 100 vierkante meter.” Zo heeft Paans het oude gemeentehuis van Werkendam herbestemd tot bedrijfsverzamelgebouw voor drie kleine ondernemingen. De eerste ruimte is al verhuurd en voor de andere twee zijn er ook al

gegadigden. “Het is natuurlijk ideaal voor starters. Je wilt dan qua huur niet te hoog beginnen. Startende ondernemers hebben vaak hele leuke ideeën, wij vinden het hartstikke leuk om hen te mogen helpen bij het vinden van de juiste plek. We zitten dag en nacht in de makelaardij en weten daardoor alles. De laatste tijd vinden er veel wissels plaats. Wij weten precies wanneer er wat vrij komt.” Tijdrovend Paans heeft al meer dan dertig jaar ervaring in de makelaardij. Het bedrijf werd in 1983 opgericht door Martijns vader L. Paans. In 1997 kwam Martijn in de zaak, al snel volgde ook Maud. De twee kenden elkaar van hun studie Economie aan de Universiteit van Tilburg. Ze zijn beiden omgeschoold tot makelaar en erkend hypotheek adviseur. Ze scholen jaarlijks bij voor de certificeringen en het NVM-lidmaatschap. “Dat is soms best tijdrovend”, erkent Maud. “We werken hier met vier makelaars en één binnendienstmedewerker. Het werk gaat onverminderd door, maar je moet ook je studiepunten blijven halen.” In 2000 verhuisde het kantoor van Oudendijk naar Werkendam en sindsdien zijn ze nauw betrokken bij alles wat in Werkendam gebeurt. Zo was Martijn tien jaar lang penningmeester van DES. Maud: “We komen beiden uit een ondernemersgezin. Er 200 procent voor gaan is ons met de paplepel ingegoten. We wilden vanaf het begin in Werkendam meedenken en meedoen. Je moet er vol voor gaan. De krachten bundelen en er samen iets moois van maken.”

13


INNOVEERT, INSTALLEERT & ONDERHOUDT

Verwarming • Koeling • Ventilatiesystemen Warmtepompsystemen • Meet- & Regeltechniek

tel. (088) 554 62 62

paans.nl


Van der Schans Machinebouw

Nieuwe doseermachine bij Van der Schans Van der Schans Machinebouw uit Giessen brengt een vernieuwde doseermachine op de markt. Deze is tijdens de demoweken in november gepresenteerd aan het publiek. De machine is een ontwerp van werktuigbouwkundige Willem van der Schans. Hij is gespecialiseerd in engineering en machinebouw voor de voedingsmiddelensector. Met zijn oplossingen helpt hij ondernemingen verder in hun productieautomatisering. De vernieuwde doseermachine is daar een perfect voorbeeld van. Doseermachines werden met de hand afgesteld; een tijdrovend karwei. Willem heeft nu een volledig computergestuurde machine ontworpen, die tot op de tiende millimeter nauwkeuring en razendsnel werkt. Het apparaat kan zo’n 1.800 potjes per uur vullen. Door het verticaal monteren van de doseercilinder neemt de machine veertig procent minder ruimte in. Daarnaast zijn de levensduur en hygiënische aspecten verbeterd. Het apparaat is toepasbaar in zuivelfabrieken, slagerijen, bakkerijen en voor producenten van fruitsappen en vruchtenjam. Tijdens de demoweken werd het prototype gepresenteerd. Klanten konden de machine ook meteen met hun eigen product uitproberen. Dat is kenmerkend voor de service van Van der Schans Machinebouw. Het is een jong en dynamisch bedrijf, gestart in

januari 2016. Willem behandelt zijn klanten zoals hij zelf ook behandeld wil worden. Dus: korte lijnen, snelle communicatie, regelmatige updates en indien mogelijk snel schakelen. Zo wist hij deze zomer in tien weken tijd een machine voor het doseren van schoonmaakmiddel te realiseren, van ontwerp tot oplevering. “Niemand kon het zo snel, wij wel. We hebben de machine helemaal op maat gemaakt naar de wensen van de klant. Dat is onze kracht.” www.schansmachinebouw.nl

Creëer de ultieme werkplek met Paans Voldoende frisse lucht en de juiste temperatuur bevorderen de prestaties van medewerkers. Het is een open deur; maar tóch hebben veel ondernemingen een verre van optimaal binnenklimaat. Paans Installatiebedrijven lost dat graag op. Het Leerdamse bedrijf is al vijftig jaar specialist in klimaatbeheersing. Naast alle traditionele verwarming en airco-installaties werkt Paans ook met de nieuwste bewezen technologieën voor klimaatbeheersing. Denk aan: zonne-energie, warmtepompsystemen, bodemwarmte en VRF-systemen. “Wij kijken altijd naar wat voor werkzaamheden het bedrijf doet en stemmen daar de installatie op af, want een bedrijfspand heeft een andere installatie nodig dan een autodealer”, vertelt Sander Paans. Zo plaatste Paans in een betonfabriek een installatie die heel snel warmte genereert, terwijl een sterk gegroeid kantoor juist een installatie kreeg die het warmte-overschot afvoert en verse, koude lucht aanvoert. Uiteraard zónder dat het gaat tochten. Betrokkenheid is het sleutelwoord van de Paans-werkwijze. Het kantoor is op werkdagen tot 21:00 uur open en ’s zaterdags van 8:00 tot 17:00 uur. Tevens is de storingsdienst is 24/7 bereikbaar via paans247.nl. De betrokkenheid komt ook tot uiting in de wijze waarop Paans nieuwe projecten aanpakt. “Vaak wordt er bij een grote verbouwing over alles

nagedacht, behalve de klimaatbeheersing. Dat is zonde. Wanneer wij al in de adviesronde meedenken, kunnen we de oplossing optimaal toespitsen op de vraag. Met hele kleine aanpassingen in het ontwerp, zoals de plek van een luchtrooster, kun je grote voordelen behalen. En dat terwijl de investering min of meer gelijk is. Daarnaast maken we het klimaatsysteem flexibel, zodat het pand bij een eventuele verhuizing zijn waarde houdt.” Paans let ook altijd op het budget. “Het moet immers rendabel blijven.” www.paans.nl

15


Quasar: de Gucci van de lampenwereld Ooit riep Teun van Gammeren ‘ik wil de Gucci van de lampenwereld worden!’. Die droom is uitgekomen. Een paar maanden terug ontdekte de Giessense lichtspecialist Quasar dat één van hun ontwerpen is gekopieerd. “Ik weet niet of ik nu boos of trots moet zijn”, zegt Arjens van Gammeren. Hij staat samen met zijn broer John aan het hoofd van het familiebedrijf, dat 25 jaar geleden door hun vader Teun werd opgericht. “Ik kreeg een appje van iemand die de Universe Square in een beursstand van een andere firma zag. Op het eerste gezicht was het een nogal schaamteloze, exacte kopie, pas als je inzoomt zie je de verschillen. Ik heb er gemengde gevoelens bij. Ze richten zich op hele andere klanten, maar feit blijft dat ze aan je stoelpoten zagen. Aan de andere kant vinden ze ons product mooi genoeg om te kopiëren, dat is een compliment.” De lampen van Quasar herken je uit duizenden. De ontwerpen zijn modern, vooruitstrevend en boven alles opvallend. Echte eyecatchers. Je vindt ze bij Paul Simon thuis, maar ook in het Marriott Hotel in Hongkong; orders waar de familie Van Gammeren trots op is. 85 procent van hun designlampen zijn voor de export. Ze reizen de hele wereld over, tot aan Peru, Libanon en China aan toe. “Ja, zelfs de Chinezen willen het échte spul in plaats van de namaak”, grapt Arjens. Quasar werd 25 jaar geleden opgericht door Teun van Gammeren. Hij importeerde designlampen uit onder andere Italië. Met het openen van de Europese grenzen besloot hij in 1992 tot een koerswijziging. Geen import meer, maar zélf fabriceren. Zijn zoons Arjens en John groeiden op in het bedrijf. “Licht zit in ons DNA”, zegt Arjens. Tijdens een stage in Italië leerde hij onder andere alles over halogeen en het spel van licht en schaduw. “Ik vroeg vrij van school zodat ik meekon naar beurzen”, herinnert Arjens. “In de beginjaren van Quasar werd de hele familie aan het werk gezet als we een lamp verkocht hadden.” Van slechts één schuurtje

16

is het bedrijf uitgegroeid tot een onderneming met 14 fte op de loonlijst. Sinds 2015 zijn de broers eigenaar. Arjens is verantwoordelijk voor de commerciële kant, John voor het technische productieproces. Teun werkt achter de schermen nog altijd mee. Wie binnenstapt bij Quasar is meteen een beetje overdonderd. Vanaf de voordeur van het historische pand kijk je in één meterslange lijn door naar het achter het huis gebouwde atelier. Uiteraard verlichten de eyecatchers van Quasar de lange hal. In het atelier wordt iedere lamp op maat én met de hand gemaakt. De medewerkers - die John ook wel uitvoerend kunstenaars noemt - zitten aan grote werkbanken. Ze bouwen de bestelde lampen draadje voor draadje op, naar het voorbeeld van het moedermodel. Een secuur werk waarbij veel fijne motoriek komt kijken. Ze werken gemiddeld één tot twee dagen aan één lamp, afhankelijk van de omvang. Omdat Quasar uitsluitend maatwerk levert, is geen lamp hetzelfde. Daarom houdt Quasar de productie in eigen huis. “We kunnen zelfs tijdens het productieproces nog wijzigingen aanbrengen als de klant dat wil. We lopen naar achteren en geven het door. Dat gaat niet als je atelier in China zit.” Daarnaast werkt Quasar met kostbare materialen, soms zelfs 24karaats goud. Het atelier is natuurlijk ook een perfect visitekaartje. Quasar werkt veel samen met architectenbureaus en zijn staan graag oog in oog met het Giessense vakmanschap. De lichtspecialist brengt jaarlijks twee nieuwe modellen op de markt. Die worden zorgvuldig gekozen uit de ontwerpen die designers wekelijks bij Quasar aandragen. In de collectie zitten onder andere ontwerpen van Jan des Bouvrie. Daarnaast ontwerpt Quasar ook lampen in opdracht voor klanten. Sommigen komen uiteindelijk ook in de Quasar-collectie. Uiteindelijk hebben alle Quasar-lampen één ding met elkaar gemeen: ze zijn geschikt voor maatwerk en uniek en modern. Echte eyecatchers die als sterren in de nacht een ruimte doen omtoveren tot een sprookje. Dat is Quasar. Gucci van de lampenwereld.


Het Ambacht

Arjens en John van Gammeren: 'Licht zit in ons DNA'

17


HV Media & Bedrijfshallen.nl BV

Online strategie brengt Bedrijfshallen.nl succes Dertig procent van de klanten komt tegenwoordig online binnen bij Bedrijfshallen.nl BV. Dat is de verdienste van HV Media. “Zonder onze nieuwe website en het online offertesysteem hadden we niet de omzet gehaald die we nu hebben.” Het is duidelijk: Evert van de Kamp van Bedrijfshallen. nl BV uit Giessen is blij met de samenwerking met HV Media. De Veense internet marketeer heeft op strategisch level alle facetten van de online marketing voor Bedrijfshallen.nl in handen. “Evert gaf mij de vrijheid om het van a tot z op te zetten. We hebben samen een online marketingstrategie uitgedacht die we ook samen uitrollen”, vertelt Henri. Bedrijfshallen.nl BV bouwt bedrijfspanden, hallen en loodsen. Ze verzorgen het hele proces: van het eerste ontwerp tot de realisatie en oplevering van casco tot

18

sleutel op de deur. Het bedrijf opereert landelijk en moet het daardoor vooral een groot deel van online marketing hebben. “Als we ergens een bouwproject hebben, heeft dat een olievlekeffect en komen er andere projecten uit voort. Maar je moet wel dat eerste project binnen halen. Dat gebeurt vooral online.” Daarom heeft HV Media, na de website, als eerste de zoekmachineoptimalisatie aangepakt. Een uitdagende klus, want het gevecht om topposities in Google is op de landelijke markt groter dan op de lokale markt. “We kwamen vanaf nul. De oude site werd totaal niet gevonden in Google”, zegt Henri. Hij bouwde een nieuwe gebruiksvriendelijke én Googlevriendelijke website en optimaliseerde de teksten. Daarvoor heeft hij zich verdiept in het bedrijf en diens onderscheidende waarde. Ook leerde hij Bedrijfshallen. nl-medewerkster Claudia de Bruin het SEO-schrijven.


HV Media & Bedrijfshallen.nl

“Door Henri’s tips verplaats ik mij meer in de potentiële klant en heb ik het vakjargon wat meer losgelaten.” Al binnen drie maanden wierp de nieuwe website en de zoekwoorden-optimalisatie de eerste vruchten af. Het bezoekersaantal steeg explosief, zo ook het aantal offerteaanvragen. Dat stelde Evert direct voor een nieuwe uitdaging. Hij was veel tijd kwijt met het uitwerken van offertes voor mensen die zich nog aan het oriënteren waren. Offertesysteem Onder het genot van een kop koffie bedachten Henri en Evert samen een oplossing: een online offertesysteem. Mensen vullen op de site de benodigde specificaties en wensen in en krijgen met één druk op de knop een richtprijs. “De drempel is daardoor enorm laag. Ze hebben direct antwoord op hun vraag en weten ons te vinden wanneer ze willen gaan bouwen en een offerte op maat willen. Door dit systeem halen we meer uit onze website. Het scheelt mij heel veel tijd en het werk zeer effectief om fors meer aanvragen te ontvangen uit de website.” Henri knikt instemmend. “Van bezoekersaantallen kun je de rekening niet betalen, er moet werk en omzet uit komen.” Websitebezoekers herkennen HV Media heeft ook gedacht aan de websitebezoekers die geen offerte aanvragen. Aan de hand van lead generation software LeadsTracker maakt HV Media precies inzichtelijk welke bedrijven de website nog meer hebben bezocht. “Dat werkt echt fantastisch”, zegt Evert. “Je ziet welke pagina’s ze bekijken en daaruit kun je opmaken of ze interesse hebben. Je kunt dan een gerichte vervolgactie doen.” Dit sluit perfect aan op de online marketingwerkzaamheden voor Bedrijfshallen.nl BV. “Enerzijds zorgen we aan de hand van zoekmachineoptimalisatie voor relevante bezoekers, aan de andere kant brengen we in beeld welke bedrijven op deze manier op je website terecht zijn gekomen.”

juiste aanvragen binnen? Zo niet, hoe kunnen we dat veranderen? Dat proces kan ik niet alleen doen, dat moet je samen doen.” Deze persoonlijke werkwijze vindt Evert een groot pluspunt. “Bouwen is vertrouwen, anders ga je niet met elkaar in zee. Ik let niet op hoe hoog we in Google staan, maar kijk naar het aantal offerte-aanvragen. Dat is uiteindelijk waar het mij om gaat en dat begrijpt Henri als geen ander. Hij reageert dan altijd snel en adequaat. Hij begrijpt wat we bedoelen en weet hoe hij ons in de markt moet zetten.”

HV Media Vorderingen Evert houdt de resultaten nauwlettend in de gaten. Via het online marketing portal van HV Media kan hij 24/7 zien hoe ieder zoekwoord scoort en om de maand drinkt hij een kop koffie met Henri en spreken ze de stand van zaken door. Dat gaat gepaard met de nodige grappen en grollen. “Je moet je werk met plezier doen toch?”, glimlacht Evert. Henri vult aan: “Het is tweerichtingsverkeer. Je bent de hele tijd samen bij aan het schaven tot het tegen het perfecte aan zit. Krijg je de

Kortakker 9G 4264 AE Veen 0416-531034 info@hvmedia.nl www.hvmedia.nl

19


VOEL JE VRIJ

Coachen in de koepel Naam: Aveline Dijkman Bedrijf: Dijkman Advies Training & Coaching Werkt in: Theekoepel Oog in Al “Coaching is even stil staan. Pas op de plaats maken en je kompas stellen. Om dat te kunnen doen moet je durven vertragen en verstillen. De theekoepel helpt daarbij”, vertelt Aveline Dijkman van het in Almkerk gevestigde DAT Coaching. Ze ontvangt haar cliënten in haar praktijkruimte te Almkerk, maar ook in een 18e eeuwse theekoepel in het Utrechtse stadspark Oog en Al. Wanneer cliënten de auto parkeren en door het park lopen, laten ze de waan van alledag geleidelijk achter zich. Eenmaal aangekomen stappen ze onthaast binnen; klaar voor verstilling en reflectie. Klaar om zich vrij te maken van muizenissen, een ongezonde lading ambitie of stress, te zware opdrachten aan zichzelf of negatieve gedachtenpatronen. Klaar om vrijer in het leven te staan. Aveline werkt al vijftien jaar vanuit het monument. Ze woonde er vroeger praktisch om de hoek, dus toen ze haar praktijk in 2002 startte trok ze de stoute schoenen aan. “De koepel was prachtig gerestaureerd, maar werd niet gebruikt”, kijkt ze terug. Ze zette een ronde tafel en drie stoelen in het midden, hing kacheltjes op en maakte plek voor een waterkoker. Nog altijd is dat naast de houten banken die rondom tegen de muren zijn getimmerd de enige inrichting. De cliënt en coach zitten letterlijk in het centrum, in het licht dat door de vele ramen naar binnen komt. Wie even wegdroomt en omhoog kijkt, leest de poëtische en mijmerende woorden van dichter Geert van Istendael. Aveline gaat, als dat bij de vraag aansluit, soms ook naar buiten met haar cliënten. Ze heeft daar specifieke coachingsinterventies voor, passend in het oude stadspark. Toen ze negen jaar geleden naar Almkerk verhuisde, stond ze op het punt afscheid te nemen van het pareltje in het park. “Maar eigenlijk is het qua reisafstand prima te doen. Het is zo’n mooie plek om te coachen, ik wilde er geen afscheid van nemen want de cliënt maakt zich er vrijer, zeg maar 'groter'.”


Mijn werkplek

KASTEELHEER IN DUSSEN

Een kantoor met een verhaal Naam: Frans Gemen Bedrijf: Juicy Pear Business Solutions Werkt in: Kasteel Dussen “Als je bij ons bent geweest, heb je wat te vertellen tijdens het avondeten”, vertelt Frans Gemen met een glimlach. Zijn bedrijf houdt al bijna twaalf jaar kantoor in Kasteel Dussen. “Het is een unieke plek, dus toen het in 2004 te huur kwam, hebben we binnen 24 uur getekend. Zo’n kans krijg je niet vaak”, blikt de ondernemer terug. Hij heeft een voorliefde voor oude panden en vindt het geweldig om te werken op een locatie die al duizend jaar bewoond is. De eerste dag in het kasteel zal hij nooit vergeten. Hij kwam uit een modern kantoor in Den Bosch en zat opeens in een torenkamer, met krakende vloer en glas-in-loodramen. Later is Juicy Pear uitgebreid naar de zijvleugel. Ze vergaderen in de voormalige kamer van burgemeester en wethouders en de torenkamer, de kantoren zijn in de zijvleugel. Inmiddels telt het bedrijf in Nederland 24 werknemers en is het ook in Polen, Oekraïne en Australië actief. Frans ontvangt regelmatig klanten in het kasteel. “Mensen zijn nieuwsgierig en willen ons kantoor graag zien. Dat scheelt ons veel reistijd en je hebt natuurlijk meteen een leuk gesprek. Het kasteel straalt ook vertrouwen uit, dat is belangrijk in onze branche. Onze innovatieve Microsoft Dynamics NAV automatiseringssystemen zijn vaak de belangrijkste schakel in een bedrijf. Alles moet dus goed gaan en daar moet een klant op kunnen vertrouwen.” Kleven er ook nadelen aan het kasteel? Natuurlijk! WiFi was door de dikke kasteelmuren een uitdaging en over het energielabel zullen we het maar niet hebben. Ondanks de voorzetramen voor de glas-inloodramen is het op koude winterdagen niet warm te stoken. Het deert Frans niet. Hij geniet iedere dag als hij over de ophaalburg naar ‘zijn’ kasteel loopt.


GEBOREN OP HET WATER

Kapitein Jaap vaart de wereld rond Naam: Jaap van Berchum Bedrijf: ARA Ship Management Werkt in: de zeevaart Hij vaart zo’n beetje de hele wereld rond en trotseert golven van tien meter hoog. De Werkendamse kapitein Jaap van Berchum blijft er nuchter onder. “Na twee dagen is de romantiek van de zeevaart er wel vanaf.” Jaap runt samen met zijn broer Ad ARA Ship Management. Hun vijf schepen varen de wereld over met ladingen als containers, grind, dynamiet of zeilschepen. Ad regelt de kantoorzaken; van juridische kwesties en het verzorgen van ladingen tot beveiligers met AK47geweren voor een vaart door Somalische piratenwateren. Jaap kiest het ruime sop en organiseert de bemanning. Zes weken varen, zes weken vakantie; dat is zijn ritme. De brug is zijn thuis op zee. Een ‘cockpit’ van zo’n veertig vierkante meter. Daarnaast heeft hij een eigen kamer met kantoor, salon en badkamer. “Ik ben geboren op het water en kan aan wal niet aarden, maar het is ook gewoon een baan. Het was geweldig om de eerste keer dolfijnen voor de boeg omhoog te zien springen. Je hebt prachtige zonsondergangen en met rustig weer barbecueën we op het dek. Dat is een soort vakantie. Maar er zijn ook periodes dat ik drie nachten aaneen op de brug blijf omdat de golven zo hoog zijn dat je het niet aan de stuurman over durft te laten”, vertelt Jaap. Hij doelt op golven van tien meter. Dat zijn de spannende momenten. Staat de lading goed vast? Een schuivende lading kan de ondergang van je schip betekenen. Jaap raakt niet snel in paniek. "Als ik rustig blijf, doet de bemanning dat ook. Ik weet precies hoever ik kan gaan met het schip. De veiligheid van de mensen, de lading en het schip gaan voor alles. Vroeger vergingen schepen met man en muis, maar zij hadden geen internet. Ik tik iedere dag op de barometer, lees de wolken én krijg de weerverwachtingen online. Je ziet een storm dus áltijd aankomen. Dan besluit je: wachten, omdraaien of eromheen varen. Niemand trotseert windkracht 13 en golven van negentien meter; je schip breekt of slaat om in zulk weer.” Jaap vaart met een buitenlandse crew van twaalf man, waaronder Filipijnse matrozen die negen maanden aaneen op zee blijven. “Ik heb het ooit drie maanden vol gehouden, ik dacht dat ik gek werd. Vroeger had je soms zomaar twaalf dagen aaneen geen communicatie met thuis. Dan voel je je echt weleens eenzaam. Sinds vier jaar hebben we internet aan boord en heb ik iedere dag contact met thuis. Dat maakt de zeevaart een stuk plezieriger.”


Mijn werkplek

ME AND MY COMPUTER

Werken met zeezicht op Kreta Naam: Jacqueline Munnik Bedrijf: KRACHTSTROOM Creatie | Communicatie Werkt in: Agia Galini, Kreta Jacqueline Munnik werkt van maandag tot en met vrijdag en ’s avonds en in het weekend heeft ze vakantie. Zo gaat dat, als je vanuit een klein dorpje op een Grieks eiland werkt! In het buitenland werken was altijd al een droom van Jacqueline. Het lukte echter niet elders een baan te vinden en uiteindelijk raakte het idee op de achtergrond. Tot drie jaar terug een collega vijf weken naar Lissabon ging. ‘Als ik m’n laptop en internet heb, kan ik overal werken’, zei hij. “Toen ging bij mij het licht weer aan… dát kon ik natuurlijk ook doen! Ik zie mijn klanten immers niet iedere maand en met Skype, mail en Whatsapp is de wereld net een dorp”, kijkt Jacqueline terug. Ze wist meteen waar ze naartoe wilde: Kreta. Het dorp Agia Galini voelt dankzij een aantal zomervakanties als een tweede thuis. Ze kon er terecht in het huis van een Nederlands-Grieks echtpaar. Ze heeft er een eigen werkplek met zicht op zee. “Het is alleen me and my computer. Alle ruis van kantoor is weg, ik kan me erg goed focussen. Ik hoef me alleen nog maar druk te maken over welke bikini ik aantrek naar het strand en of ik uit eten ga of zelf kook. Dat ‘versimpelde leven’ geeft rust, en dat is weer goed voor de concentratie en creativiteit. En hoe cliché het ook klinkt, iedere dag zon doet je erg goed.” Soms denken mensen echter dat ze vakantie viert. “Ik ben er daarom extra op gebrand dat ik mails op tijd beantwoord. Het eerste jaar communiceerde ik uitgebreid dat ik vijf weken vanuit het buitenland zou werken. Maar mensen lezen niet goed en denken dat je er niet bent. Dat was niet handig, dus nu weten alleen klanten die ik dagelijks spreek het.” Dit jaar kon ze haar verblijf onverwacht verlengen en werkt ze drie maanden op Kreta. “Ik heb nog geen moment gedacht: ‘Was ik nu maar in Nieuwendijk’.”


Bent u op zoek naar een nieuwe PVC vloer, de juiste verf, behang of gordijnen voor uw huis? Jac van Bergeijk Verf & Wonen bied u een groot scala aan kwaliteitsproducten aan op het gebied van verf en wonen! Uiteraard helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze en geven wij een vrijblijvend persoonlijk advies! Tot ziens bij Jac van Bergeijk voor Verf en Wonen

Grote Kerkstraat 18 | 4261 BD Wijk en Aalburg | Tel. 0416 691 426 info@jac-van-bergeijk.nl | www.jac-van-bergeijk.nl

HE

T NIE AS U SO W RT IN IM EN T

Spring in het oog met buitenreclame van De Groot!

grootsgedrukt.nl


Van Bergeijk werkt aan De Werf Het gemeentehuis van Woudrichem transformeert naar multifunctioneel centrum De Werf. Een bijzonder project, waaraan ook Jac van Bergeijk mode & wonen een bijdrage levert. Arjan van Bergeijk legt alle vloeren in de nieuwe ruimtes, zoals de bibliotheek en de kantoren van onder andere Vluchtelingenwerk. Begin december heeft hij de laatste ruimtes onder handen genomen: het kinderdagverblijf. “Het is heel mooi om aan zo’n publieksgebouw te mogen werken.” De nieuwe ruimtes zijn door Arjan voorzien van pvc vloeren. “In eerste instantie werd er gedacht aan tapijt, linoleum en tegels, maar toen de interieurarchitect in mijn winkel de mogelijkheden van pvc zag, is de keus daarop gevallen. Het is geluiddempend, onderhoudsvriendelijk en gaat járen mee. Daarnaast kun je het leggen zoals je wilt en is het in alle motieven verkrijgbaar. Voor het MFC is de keus gevallen op een vloer die heel goed aansluit bij de vloer die al in de entreehal lag.” Van Bergeijk werd via hoofdaannemer Tankens bij het project betrokken. “Deze verbouwing vindt gefaseerd plaats, het gaat

echt kamertje voor kamertje. Het pand is continu in gebruik. Dat vergt veel communicatie en planning, zodat we de overlast voor medewerkers en bezoekers kunnen beperken. Daarom zochten we een flexibele partij”, legt Marc Meijs van Tankens uit. Hij heeft al meerdere projecten met Van Bergeijk gedaan. “Arjan vindt het niet erg om op een avond of een zaterdag langs te komen voor een klein vloertje, of om naast iemands bureau te moeten werken. Hij legt ook alles zelf. Dat werkt prettig, je hebt dan niet continu vreemde gezichten op de werkvloer.” Arjan: “Wij werken zoveel mogelijk op die manier, je wilt continuïteit in je project. En zeg nou zelf, het is veel te mooi om te doen!”

Jac van Bergeijk mode & wonen

Grote Kerkstraat 18 4261 BD Wijk en Aalburg 0416-691426 info@jac-van-bergeijk.nl www.jac-van-bergeijk.nl

25


De Swijnenburgen: één familie, 19 chauffeurs Het dorp Ottoland kent een bovengemiddeld aantal vrachtwagenchauffeurs. Opvallend genoeg heten de meesten Swijnenburg. Daarvoor is stamvader Pieter Swijnenburg (1877–1926) verantwoordelijk. Zijn talrijke nazaten bezitten net als hij het ‘chauffeurs-gen’. Stamvader Pieter Swijnenburg en zijn vrouw Lena kregen een dochter en vijf zonen: Henk, Heiltje, Wim, Bert, Piet en Albert. Na het overlijden van Pieter werkten de zonen aanvankelijk samen onder de naam: Gebroeders Swijnenburg. In de vijftiger jaren begonnen ze ieder een eigen bedrijf, met hun eigen specialisme. Oudste zoon Henk reed stro en hooi en later hout voor JéWé. Tweede zoon Wim vervoerde kolen

26

en derde zoon Bert werd veetransporteur. Albert, de vierde zoon, verzorgde taxiritten en deed de administratie. Hij werd niet oud. Anders dan bij zijn broers kozen zijn kinderen niet voor de transportsector. Piet, de jongste telg van het gezin, reed bouwmaterialen. Niet alleen de zonen, ook veel klein- en achterkleinkinderen van Pieter kozen voor het chauffeursvak. In het donker Kleinzoon Appie Swijnenburg uit Ottoland kon als twaalfjarig jochie al autorijden. “Ik reed op het land, boeren gooiden pakken hooi op de wagen”, vertelt hij. “Op de weg mocht ik nog niet.” Nog voordat hij op achttienjarige leeftijd zijn rijbewijs haalde, ging hij na zonsondergang toch de weg op.


De chauffeurs van Swijnenburg

Met een lach: “In het donker, als niemand het zag, mocht ik van de chauffeur met wie ik meereed achter het stuur. ‘Rij jij maar’, zei hij.”

Brandwijk en vandaar naar Werkendam. In 2010 hebben mijn zoon Henk en zijn vrouw Janica het bedrijf van mij en Dicky overgenomen.”

Appie had een hekel aan leren. Toen hij als vijftienjarige niet langer leerplichtig was, verliet hij de Ambachtsschool. Hij hunkerde naar de vrijheid van het leven als chauffeur. In het bedrijf van zijn vader Henk, oudste van de vier zonen van stamvader Pieter, speelde Appie al jong een belangrijke rol. “De zesde klas van de lagere school heb ik eigenlijk niet doorlopen. Ik moest met mijn vader mee, auto’s lossen.” Eenmaal in het bezit van zijn rijbewijs, ging Appie direct aan de slag bij zijn vader. Wat trok hem? “Je kon doen en laten wat je wilde. Als je het werk gedaan had, was je klaar. Je stopte hier eens en daar eens. In de chauffeurstenten langs de weg vertelden we elkaar allemaal sterke verhalen.”

Geen hobby’s De Swijnenburgen zijn een familie van hardwerkende mensen. Na een week met lange dagen moet er op de zaterdagen opnieuw worden aangepakt. Dat gold ook voor Appie: “Ik werkte tachtig à negentig uur per week, wij allemaal. Op zaterdag wassen we de auto’s en doen we reparaties. Nee, voor hobby’s had ik geen tijd. Ik heb gevoetbald, maar daar ben ik op mijn dertigste mee gestopt; de zaak ging voor. Mijn vrouw zegt weleens: ik heb onze drie kinderen grootgebracht, jij was altijd aan het werk. Ik werk nog steeds vier dagen; met een busje breng ik materiaal naar particulieren.”

Meegegroeid Zestig jaar geleden ging de vader van Appie hout rijden voor JéWé in Gorinchem. “Daar rijden we nog steeds voor. JéWé is groter geworden en wij zijn meegegroeid.” Toen vader Henk op 66-jarige leeftijd overleed, stonden Appie en Dicky er samen voor. “Ik was dertig. Bij JéWé zeiden ze: we laten jullie niet vallen. We bleven groeien, verhuisden van Ottoland naar

Albert Swijnenburg uit Ottoland is een neef van Appie. Hij nam in 1976 een vrachtwagen over van zijn vader Piet en werd zelfstandig chauffeur. Albert vertelt: “Mijn vader begon in 1953 voor zichzelf en vervoerde bouwmaterialen. Het waren de jaren van de wederopbouw, er was veel werk te doen.” In oktober van dit jaar stapte Albert uit het bedrijf. Zijn zoon Pieter heeft het in de loop der tijd overgenomen en rijdt >>> nu met zeventien vrachtwagens.

27


>>> Best trots Wat maakt het vak leuk volgens Albert? “Het is niet alleen het chauffeur zijn, het is ook het ondernemen. Dat geeft een bepaalde vrijheid. Ik vind het een mooie uitdaging om klanten binnen te halen. We zijn sterk in de distributie van staal en in specialistisch kraanwerk. Wat belangrijk is: onze mensen zijn de ambassadeurs van ons bedrijf. Als zij terugkomen van een klus en vertellen dat het goed gelukt is, krijg je daar kracht door. Zij inspireren mij.” Hoe vindt hij het om deel uit te maken van zo’n grote chauffeursfamilie? “Ik denk dat we met elkaar 125 auto’s hebben. Daar mag je best trots op zijn vind ik.” Een andere neef is Arie Swijnenburg uit Ottoland. “Ik ben op 15-jarige leeftijd al thuis komen werken, ik had er geen zin meer in op de lts. Mijn ouders kregen een brief van school waarin stond dat het niet zo goed ging. Toen zei mijn vader: kom maar bij mij werken. Ik vond dat buitengewoon, wilde niet anders. Met vier van mijn kinderen ging dat net zo. Mijn jongste dochter wordt directrice volgend jaar.

Toen ze het Wellant College had doorlopen vroeg ik haar: wat wil je gaan doen? Ze zei: ‘Ik wil ook gaan rijden’. Op het Da Vinci College heeft ze een opleiding management en logistiek gedaan.” Hoe gaat de samenwerking met de vier kinderen die als chauffeur bij Arie in dienst zijn? “Buitengewoon. Ze brengen hun stem ook in. Het gaat makkelijker dan met vreemd personeel, want ze kennen het klappen van de zweep.” Nuchter Als loten aan de Swijnenburgenstam worden ze herkend van Zeeland tot Friesland. Arie: “We komen overal mensen tegen die onze familie kennen. Dan merk je dat je bij een vervoersbedrijf hoort dat al vele jaren bestaat. In de regio Rotterdam noemen ze ons ‘die mannen van het platteland’. Ze zeggen erbij: jullie willen nog hard werken. Dus we schamen ons er niet voor. Wat het succes van de Swijnenburgen verklaart? Nuchter inzicht, willen werken, met twee benen op de grond staan. We lopen niet naast onze schoenen.”

*4 - 2 - 1877 † 7 - 12 - 1926 Pieter Swijnenburg

Henk

Appie

Heiltje

Wim

Dicky Piet

Arie

Henk Henk

Ben

28


De chauffeurs van Swijnenburg

De vierde generatie Inmiddels staat de vierde generatie Swijnenburgen aan het roer van vrachtwagenbedrijven. Eén van hen is Jan Swijnenburg, zoon van Albert, kleinzoon van Piet. “We zijn opgegroeid met vrachtauto’s”, vertelt hij. De interesse was er bij mij van jongs af aan. Ik was chauffeur bij mijn vader, het was de bedoeling dat ik het bedrijf zou overnemen; ik ben de oudste. Maar er waren meer gegadigden. Mijn broer Pieter heeft uiteindelijk het bedrijf overgenomen (Alb. Swijnenburg Transporten in Ottoland) en ik ben ongeveer tien jaar geleden voor mezelf begonnen. Mijn bedrijf Jan C. Swijnenburg Transport zit in Giessen.” Hoe is het om deel uit te maken van zo’n grote chauffeursfamilie? “Het is leuk met al die Swijnenburgen, maar we gaan allemaal onze eigen gang. Je moet niet in elkaars vaarwater gaan zitten.” Wat maakt het vak leuk? “Ik rij vaak in Denemarken, daar leerde ik veel mensen kennen. Het voelt daar als thuiskomen, dat is ontzettend leuk. En de vrijheid. Maar ik zit nu veel minder achter het stuur. Met twaalf eigen auto’s heb je veel plan-

ning en administratie.” Ook Leo, zoon van Jaap en kleinzoon van Bert, groeide op met het beroep. “Vanaf mijn tweede of derde ging ik al mee in de vrachtwagen. Zodra ik mijn rijbewijs had, ben ik thuis begonnen met rijden. Wij zijn met JSB Transport in Werkendam de enige in de familie die over de hele wereld opereert. Onze eigen vrachtwagens rijden in Europa. Daarnaast vervoeren we containers naar Taiwan, Rusland, Kazachstan en Turkmenistan. In Werkendam hebben we ons logistieke centrum en in Duitsland hebben we een dependance.” Over zijn chauffeursfamilie zegt hij: “We zijn allemaal familie, maar we doen bijna niks met elkaar. Alleen Appie doet wel eens transporten voor ons, en neef Ben uit Ottoland rijdt soms containers voor ons.” Heeft hij ooit getwijfeld over zijn beroepskeuze? Hij lacht. “Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht iets anders te gaan doen. In de hele familie zijn er twee geen chauffeur. Hoe het komt dat we bijna allemaal chauffeur zijn geworden? Nergens voor doorgeleerd zeggen we altijd!”

*21 - 2 - 1882 † - 06 - 1954 Lena Barbera Klop

Bert

Jaap

Albert

Piet

Albert

Wim

Arie

Jan Arie

Leo

Jan

Simone Constantijn

GIESSEN - HOLLAND

Pieter

Johan

Hans

29


Alb. Swijnenburg Transporten b.v.

BAANBREKEND IN KLANTSPECIFIEK TRANSPORT Pieter Swijnenburg: “Onze uitdaging is het om op logistiek vlak een waardevermeerdering te creëren voor onze klanten! Met enthousiast personeel, een breed inzetbaar wagenpark en vele specialistische hulpmiddelen zijn we een zeer solide partner, waardoor we vrijwel altijd een oplossing kunnen bieden. Dit doen we op een flexibele en creatieve manier. Onze loyale

klantenkring laat zien dat we verantwoordelijkheid durven te nemen en instaat zijn om al meer dan 40 jaar in te spelen op de de behoeften van onze klanten. Wij geloven in vertrouwen en samenwerking met onze klanten, waardoor we expertise kunnen bundelen. Het heeft er voor gezorgd dat we mee mogen werken aan het realiseren van prestigieuze projecten nationaal en internationaal.”

• Specialist in (staal)distributie (inclusief speciale

kijk voor actuele projecten op onze www.facebook.com/ albswijnenburg

trailers) • Brede range aan (lange) autolaadkranen (veel ervaring met kwetsbare goederen zoals glas, beelden/kunstwerken en machines) • Hoogwaardige partner in bouwlogistiek (van bouwplaats inrichting, tot (overdekt) opslag en voorraadbeheer, tot just-in-time levering, tot montage assistentie) • Machine transport door heel Europa • Grote diversiteit aan specialistisch materiaal en hulpmiddelen

Alb. Swijnenburg Transporten bv, Polderweg 2 | 2975 LE Ottoland | T 06-53177419 E info@albswijnenburg.nl | www.albswijnenburg.nl

Transport activiteit: • Wij vervoeren stukgoed naar Denemarken (het vaste Land). • Wij doen winkeldistributie koel/vries van dc naar de supermarkt voor verschillende supermarkten (Boon en Plus). • Wij doen stukgoed in Nederland. • Wij staan open voor nieuwe uitdagingen met betrouwbare opdrachtgevers!!

Parallelweg 92 | 4283 GS Giessen

GIESSEN - HOLLAND

Our mission is transport with passion and vision!


De chauffeurs van Swijnenburg SWIJNENBURG TRANSPORT WERKENDAM

De juiste transportpartner voor leveringen aan particulier en bedrijf Swijnenburg Transport Werkendam (STW) opgericht in 1930 typeert zich als een informele organisatie waar hard wordt gewerkt. Directeur Henk Swijnenburg staat voor betrouwbaarheid, flexibiliteit en snelle service: dankzij onze korte communicatielijnen en geavanceerd communicatie- en volgsysteem weten wij en onze klanten exact waar de zending zich bevindt en kunnen wij snel schakelen. Hierdoor zijn wij een geschikte transportpartner voor uiteenlopende opdrachtgevers. Hoge servicegraad Swijnenburg Transport is een familiebedrijf. Zo is bijvoorbeeld echtgenote Janica Swijnenburg verant-

woordelijk voor de financiële-en personeelszaken binnen STW. “Onze circa veertig eigen medewerkers vormen een hecht en gemotiveerd team. Zij doen méér dan alleen vrachtwagens besturen en spelen een belangrijke rol in onze dienstverlening: zij werken voor en namens onze klanten met zorg en aandacht . Met name onze hoge servicegraad en klantgerichte aanpak worden door onze klanten bijzonder gewaardeerd.” Home Delivery STW is de oplossing voor uw logistieke vraagstuk. Wij realiseren slimme en innovatieve oplossingen voor wegtransport. Binnen de Benelux verzorgen wij ruim 1.500 distributie adressen per week, voornamelijk bouwmarkten. Afgelopen jaren is STW gegroeid in de E-commerce met inmiddels ruim 20.000 leveringen per jaar rechtstreeks bij de particulier. Onze specialisatie is distributie van buitenmaatse goederen (lang, groot, volumineus, onhandelbaar, zwaar en of kwetsbaar) die met meeneemheftruck worden afgeleverd. Wij ontzorgen! Warehousing, afspraak maken, montagedienst, betalingsafhandeling of afhaalpunt. Swijnenburg zet een stap meer.

STW in de kern • In september 2016 een nieuwbouw logistiek centrum geopend in Werkendam; Opslag mogelijkheid en orderpicking. Warehouse Management Systeem, uw order wordt bij binnenkomst en uitgaand geregistreerd. • Gespecialiseerd in buitenmaatse levering (met kooi-aap) bij bedrijven en particulieren in Nederland en België. • Modern wagenpark bestaande uit 34 trekkende voertuigen, 55 getrokken voertuigen en sneldienstbussen gericht op de particuliere leveringen. • Toegewijde mensen, uitstekende service en slimme automatisering. Inlog portal voor onze klanten met onder andere online order invoer en de status van de zending volgen. Notificaties en track and trace voor de ontvanger. • Flexibiliteit, transparantie en hoge kwaliteit. • Eigen scholings- en opleidingsprogramma (ook leerbedrijf voor BBL leerlingen met hart en feeling voor het transportvak).

Swijnenburg Transport Werkendam BV | Hulsenboschstraat 12 | 4251 LR WERKENDAM Tel. 0183-503236 | www.swijnenburg.nl

website: http://www.jsbtransport.nl

JSB Transport V.O.F. Ferrandstraat 10

0183-509340

4251LL Werkendam

info@jsbtransport.nl


Arie Swijnenburg Transporten verzorgd vervoer voor/van staal, RVS en Tubing, hout, isolatie en bouwmaterialen, aannemersmateriaal voor bouw, spoorweg, industrie en machine transporten voornamelijk in Nederland en de Benelux. De wagens worden ingezet voor dag werkzaamheden maar ook spoed transporten, sneldiensten taxi ritten worden door ons uitgevoerd. Deze transporten worden verricht door onze trekkers met opleggers in diverse combinaties en een bakwagen welke allemaal per werkzaamheden aangepast kunnen worden op de wensen van de klant. Zo beschikken wij over speciale opleggers voor het vervoer van staal, tubing en rvs in allerlei lengtes, open en gesloten opleggers, met of zonder kraan in diverse uitvoeringen, wel of geen kleppen en een semi dieplader.

Op veel plekken zijn er geen middelen beschikbaar om te laden en lossen, daar bieden wij een oplossing voor. Zo kunnen wij alle soorten rijplaten vervoer en zelf lossen en laden doormiddel van een klem. Ook worden bouwmaterialen in allerlei soorten en maten voor onze klanten weggezet op alle mogelijke plekken, van aanbouw tot nieuwbouw, van 3 meter naast de auto tot 15 meter hoog op het dak. Ook is het mogelijk mobiele heftrucks (kooiaap) voor palletvervoer te monteren aan onze wagens.

Arie Swijnenburg Transporten B 20, 2975 BG Ottoland info@arieswijnenburgtransporten.nl www.arieswijnenburgtransporten.nl T 0184-642315 - F 0184-642910 - M 06-53910036

DEELNEMAEFN AL VAN

940,-

Hét netwerkevenement van Midden-Nederland!

10, 11 en 12 april 2018 Evenementenhal Gorinchem

Info: 0183 - 820 230 • www.fenexpo.nl

magazine

Z A K E N D O E N

I N S P I R E R E N

N E T W E R K E N


De Waal Kozijnen

De Waal: nu ook kunststof kozijnen Met een nieuwe productiehal voor kunststof kozijnen kan De Waal Kozijnen in Veen nu ook dit onderdeel van de kozijnenmarkt bedienen. Nee verkopen, dat doe je als ondernemer liever niet. Al tientallen jaren is De Waal Kozijnen gespecialiseerd in houten kozijnen, maar de kunststof varianten konden niet aangeboden worden. De groeiende vraag hiernaar was voor eigenaar Ot de Waal dan ook aanleiding om hierop in te spelen. “We houden de productie het liefst in eigen hand, om zo de kwaliteit en de snelheid van levering te kunnen garanderen. Daarom hebben we ruim twee jaar geleden besloten een eigen productiehal voor kunststof kozijnen te realiseren.” Na maanden van voorbereidingen, bouwen en installeren was het enkele weken geleden dan zover; het officiële openingsmoment. Zo’n tweehonderd genodigden waren hier getuige van. De gasten werden na ontvangst meegenomen in het verhaal van De Waal en rondgeleid in de bestaande productiehal voor houten kozijnen. Aansluitend vond het openingsmoment plaats en werden de deuren van de nieuwe productiehal officieel geopend, waarna de aanwezigen de in productie zijnde hal van dichtbij konden bewonderen en indien gewenst een rondleiding kregen. In de nieuwe productiehal van het Veense bedrijf kunnen kozijnen

in alle soorten en maten vervaardigd worden. “We werken vooral in opdracht van aannemers, vastgoedondernemers, onderhoudsbedrijven en woningcorporaties”, vult Ot de Waal aan. “Wij maken gebruik van de profielen van GEALAN. De meerwaarde van ons bedrijf zit hem met name in de jarenlange ervaring die wij meebrengen. In het voortraject en tijdens de werkzaamheden zelf geven wij advies en denken we mee hoe een project efficiënt en, in het geval van een renovatie, met zo min mogelijk overlast voor bewoners, kan worden uitgevoerd.” www.dewaal-kozijnen.nl

Soterios & Fantasea Divers

Duikles en Eerste Hulp in één Bas van Kollenburg van Soterios en Loes Frings van Fantasea Divers hebben een uniek concept bedacht: duikles én Eerste Hulp in één. Soterios geeft cursussen in EHBO, BHV, reanimatie en AED en daarnaast verzorgt Bas samen met Loes duiklessen met Fantasea Divers. De twee bedrijven bundelen nu de krachten! Iedereen die zich aanmeldt voor een EHBO-cursus (kijk voor het aanbod op www.soterios.eu) krijgt van Loes of Bas een gratis introductieduik. Bas legt uit: “Er zijn veel mensen die van plan zijn om een duikcursus te volgen, maar de stap telkens uitstellen. Tijdgebrek, misschien wel een stukje angst of onwetendheid. Voor hen is dit de ideale manier om kennis te maken met duiken. Zo kun je ervaren of het wat voor je is en beleven hoe mooi en rustgevend de onderwaterwereld is.”Het mooie is dat het omgekeerde ook geldt: boek je een duikcursus (kijk op www.fantasea.nl), dan krijg je hier Eerste Hulpkennis bij. Bij een beginners duikcursus hoort de EHBO- en AEDtraining van twee avonden. Wie de gevorderden duikcursus doet, krijgt twee cursusavonden AED/reanimatie en zuurstof toedienen. Daarnaast geeft Soterios cursusavonden voor bedrijven. Wilt u uw personeel op de hoogte brengen van alle ins en outs op het gebied

van EHBO, BHV of AED/reanimatie? Dan kunt u Bas inhuren voor een complete workshop of training bij u op locatie. Ook kunt u met uw collega’s als bedrijfsuitje een introductieduik maken bij Fantasea Divers. Loes legt dan uit wat er allemaal bij een duik in het zwembad komt kijken en iedereen mag het daarna zelf ervaren. Neem vrijblijvend contact op met: Loes Frings (info@fantasea.nl of 06-23770463) of met Bas van Kollenburg (info@soterios.eu of 06-22013715).

33


Rabobank Altena ‘Ik heb gemerkt dat de ondernemers in Altena veel waarde hechten aan het persoonlijke contact met de Rabobank. Dat geeft mij energie!’

34


Rabobank verbindt en versterkt ondernemers Je bedrijf laten groeien; door jarenlange ervaring weet het team MKB van Rabobank Altena als geen ander wat hiervoor nodig. Het team van accountmanagers en assistenten staat klaar om MKB-klanten persoonlijk te helpen. De aanwezigheid van specialistische kennis op het gebied van scheepvaart en food- en agri, zorgt ervoor dat lokale ondernemers in deze sectoren ook op maat geadviseerd worden. Persoonlijk contact Terwijl de digitalisering niet te stuiten is, kiest het team MKB ook voor persoonlijk contact. Relaties met klanten opbouwen, gesprekken op locatie bij de klant en financieel advies op maat, daar is het team MKB sterk in. Eén van de accountmanagers is Manóach den Hertog. Hij voelt zich als een vis in het water bij het team MKB. Zijn bijzondere kwaliteiten liggen vooral in het verbinden van mensen. In zijn contacten met startende ondernemers in Altena is hij eerst en vooral op zoek naar het eigen verhaal van iedere ondernemer. “Juist die verbindende rol triggerde me toen ik zelf bij de Rabobank kwam werken. Een bank met een uniek landelijk netwerk, dat we zakelijk gezien uitstekend kunnen inzetten voor onze klanten, ook in deze regio. Bijvoorbeeld door beginnende ondernemers bij de opbouw van hun bedrijf in contact te brengen met andere startende ondernemers. Of door het organiseren van speciale netwerkevenementen zoals de Rabobank Minimasters en de VitamineKantine om zo het lerend vermogen van ondernemers te versterken. Maar natuurlijk bieden we advies op maat bij financiële planning als het gaat om specifieke wensen en doelen. Ook houden we onze klanten op de hoogte van trends en marktontwikkelingen in hun branche.” Sparren en spiegelen Zelf is Manóach vooral gecharmeerd van de bedrijfsbezoeken in het Land van Heusden en Altena. “Sparren

met onze klanten over hun ideeën en toekomstplannen. Soms moet je ze prikkelen, soms moet je ze een spiegel voorhouden. Is het slim een eigen pand te bouwen als je ook privé bouwplannen hebt? Doe ik hier goed aan, is dit een verstandige keuze voor het bedrijf op de langere termijn? Die vragen moet je wel durven stellen. Natuurlijk heeft een ondernemer daar zelf over nagedacht, maar het kan geen kwaad om daar nog eens samen bij stil te staan. Zo probeer je een relatie op te bouwen met jouw klant. Ik heb gemerkt dat de ondernemers in Altena veel waarde hechten aan het persoonlijke contact met de Rabobank. Dat geeft mij energie!” Innovatieve oplossingen Voor startende ondernemers heeft Rabobank Altena een speciaal starterspakket ontwikkeld voor het eerste jaar van de onderneming. Met advies op maat over het ondernemersplan, het betalingsverkeer en de basisverzekeringen, inclusief een online pakket. De Rabobank is daarin onderscheidend van andere banken. Ook biedt de bank ZZP’ers hulp bij hun financiële administratie met de nieuwe handige boekhoudapp Tellow. Daarmee wordt online boekhouden nog gemakkelijker; de app biedt de mogelijkheid om bonnetjes in te scannen en ieder kwartaal staat de btw-aangifte automatisch klaar. Manóach: “Juist door de mix van persoonlijk contact met onze klanten én innovatieve, digitale diensten kunnen we ondernemers ontzorgen. Zo hebben zij nog meer tijd om te ondernemen.” Probeer Tellow drie maanden zonder abonnementskosten, zie www.rabobank.nl/tellow Wilt u sparren met een van de accountmanagers? Neem contact op via bedrijven.altena@rabobank.nl of 0183-507600. Neem contact op met Manóach den Hertog via 06-53494214.

35


Warmte zonder zorgen...

Launch edition

#DOYOURTHING

Klimaatbeheersing

De nieuwe SEAT Arona.

Kwaliteit

Kom langs bij Autobedrijf Thur voor een proefrit op 9, 10 of 11 november.

Betrouwbaar Duurzaam

Meld je nu aan op: thur.arona-launch.seatpreview.nl

Groene energie

Autobedrijf Thur Genderen B.V. Kelderstraat 2-4 • Genderen • 0416 – 35 11 56

www.thur.nl

KUNDIG ES

50 jaar

E

RV

E

D

Nu bij Thur in de showroom. De Arona is leverbaar vanaf € 22.290,- rijklaar. Komt proefrijden !!

De Werkendamse Verwarmings Industrie en Werkendamse Verwarmings Centrale (in de volksmond ‘de Werkendamse’) staan voor een totale beheersing van uw binnenklimaat. Sinds 50 jaar is de Werkendamse een begrip. Wij zijn een familiebedrijf dat zich onderscheidt door kennis, inzet en ervaring. Dit zijn niet enkel woorden, maar worden ondersteund door de verscheidenheid aan behaalde certificaten, zoals o.a. SCIOS, ISO 9001 en BRL6000.

A RIN

G

Ir. Blankenstraat 6 - 4251 NR Werkendam WVC Tel. 0183 502755 WVI Tel. 0183 502744 WVC.NL | WVI.NL

Gemiddeld brandstofverbruik SEAT Arona: 4,9 - 5,0 l/100km (1:20 - 1:20,4). Gemiddelde CO2-emissie: 111 - 113 g/km. Er is al een SEAT Arona vanaf € 22.290. De vermelde consumentenadviesprijs is incl. btw, bpm, rijklaarmaakkosten, recyclingbijdrage en leges. Genoemde prijs is een vrijblijvende consumentenadviesprijs ‘af importeur’ en zolang de voorraad strekt. SEAT-importeur Pon’s Automobielhandel B.V., Leusden. Getoonde afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid. Vraag naar meer informatie in onze showroom.

5HFKWGRHQ

BVD advocaten voor ondernemers  %9'DGYRFDWHQLVHHQYHHO]LMGLJDGYRFDWHQNDQWRRUJHVSHFLDOLVHHUGLQ GH PDULWLHPH DDQQHPHULMHQYHUWURXZGPHWGHERXZHQ LQIUDVHFWRU-XULGLVFKHYUDDJVWXNNHQRSKHWWHUUHLQYDQERXZHQ YDVWJRHGDDQEHVWHGLQJHQPHGHGLQJLQJDDQVSUDNHOLMNKHLG DUEHLGV

FRQWUDFWHQHQSHUVRQHHO]LMQYRRURQVGDJHOLMNVHNRVW:HNHQQHQGH MXLVWHURXWHRPKHWGRRUXJHZHQVWHUHVXOWDDWWHEHKDOHQ

Hardinxveld-Giessendam

Advies nodig? Neem vrijblijvend contact op. www.bvd-advocaten.nl

Barneveld

|

Werkendam

werkendam@bvd-advocaten.nl 

Veenendaal

|

Hardinxveld -Giessendam

|

Werkendam


Ondernemer van het Jaar Joan Hanegraaf, Oerlemans Plastics Talent van het Jaar John van Boxel en Ralph Vermeulen, EQA Projects

Premium Sponsor:

Gouden Sponsor:

Partners: Het Kontakt Edities, TekstAtelier reclamemakerij, HV Media, Piet Hartman, Fresh Lemon Ondernemersverenigingen: OV Aalburg, OV Den Alm, OV Woudrichem, OV Bruine Kilhaven, OV de Linden, Bedrijven Kring Altena, Werkendam Maritime Industries.

Zilveren Sponsor: Ondersteuners: Altena Kennispoort, MediaPlein Altena. Net, Willem van Oranje College, Drukkerij Bouman, Van der Nat Rijswijk

Bronzen Sponsor:

BizAwards Altena 2017 werd georganiseerd door Stichting B2B-platform Ondernemend Altena.


Het beste van Altena Wat was de eerste BizAwards Altena 2017 een mooi feestje! Fort Altena was op 23 november tot aan de laatste stoel gevuld met enthousiaste ondernemers, hun medewerkers en familieleden.

Meer foto’s zien? Scan de qr-code

38

“De trend is gezet”, jubelt winnaar Joan Hanegraaf van Oerlemans Plastics. “Het is echt heel professioneel aangepakt. De vragen van de jury, de pitches, de bedrijfsbezoeken, deze avond. Het is een heel mooi feestje voor iedereen.” Dat was exact wat initiatiefnemer Cor Spek van Stichting B2B-platform Ondernemend Altena voor ogen had. In de aanloop naar de gemeentelijke herindeling wilde deze organisatie een evenement houden dat Altena met elkaar verbindt en het ondernemerschap in de schijnwerpers zet en waardeert. Samen met Henri Verhagen, Peter Vos, Piet Hartman en Nicole Roubos kwam zo BizAwards Altena 2017 tot stand. Ruim honderd ondernemers werden door vrienden, familie, collega-ondernemers en personeelsleden voorgedragen voor de verkiezing. Daaruit koos de jury uiteindelijk zes nominaties. Voor Talent van het Jaar viel die eer te beurt aan Ralph Vermeulen en John van Boxel van EQA Projects uit Werkendam, Ingmar Vroege en Gertjan Leemans van Safeguard uit Nieuwendijk en Arend Koekkoek van Idea-X op de Campus in Almkerk. Voor de titel Ondernemer van het Jaar waren de nominaties voor Henk Schouten van Schouten Europe uit Giessen, Peter van Ballegooijen van Albert Heijn in Sleeuwijk en Joan Hanegraaf van Oerlemans Plastics in Genderen. De jury bestond uit Sandra den HaanPaans, Kees de Vries, Renze Bergsma, Steffanie van der Maas en Hans Verhoeven. Notaris Stephan de Kort controleerde de goede voortgang. “Ik heb het

volledig onderschat. De uiteindelijke beslissing nemen was echt verschrikkelijk”, bekent juryvoorzitter Sandra den Haan-Paans tijdens de award-avond als dagvoorzitter Ingrid Adriaanse naar haar ervaringen vraagt. “We hebben twee methodes gebruikt met criteria die je op iedere ondernemer toepast. Uiteindelijk moesten we met halve punten werken om een winnaar te krijgen.” De juryleden zijn lovend over het genomineerde ondernemerschap. Renze Bergsma roemt de wijze waarop EQA Projects in het platte Nederland energie kan halen uit waterkracht en de gedrevenheid van Arend Koekkoek. “Hij heeft een hele mooie droom voor de wereld. Het allermooiste is dat hij dat concreet maakt én er een verdienmodel uithaalt.” En dan Safeguard. Ingmar Vroege en Gertjan Leemans onderscheiden zich volgens Bergsma met durf, lef en creativiteit. “En als jullie ergens binnen komen, dan ontstaat er direct een glimlach.” Dat gebeurde ook tijdens de interviews met de genomineerde ondernemers van het jaar. Hanegraaf kreeg de lachers op zijn hand met People, Planet, Profit & Plastics en Schouten pakte het publiek in met zijn charme. “Toen duurzaamheid nog niet in de Dikke van Dale stond, wist u al dat er een voedselprobleem zou komen en wat de oplossing zou zijn”, roemde Sandra den Haan-Paans de visie van Schouten. Van Ballegooijen kreeg lof voor zijn ‘Albert Heijn in optima forma waar menig dorp jaloers op is’, terwijl de juryvoorzitter Hanegraaf een compliment gaf voor de wijze waarop hij zijn visie uitrolde binnen het bedrijf. Met slechts een halve punt voorsprong werd hij de winnaar. Dat geeft wel aan hoe hoog het niveau van de inzendingen was. Renze Bergsma: “We hebben in deze verkiezing de buitencategorie voorbij zien komen. Echt geweldig.”


BizAwards Altena 2017

39


BizAwards Altena 2017 deze genomineerden stellen zich aan u voor: HENK SCHOUTEN General Manager Schouten Europe ontwikkelt, produceert en verpakt vegetarische producten op basis van verschillende plantaardige eiwitten zoals soja, tarwe, (kikker)erwten, noten, bonen, linzen, en zaden. Deze leveren wij wereldwijd aan retail- en foodservice bedrijven en industriële foodpartijen.

Nominatie Ondernemer van het Jaar

"Wij onderscheiden ons door onze klantgerichte benadering. Wij willen echt als partner van onze afnemers samenwerken door de producten af te stemmen op de wensen en behoeften van onze afnemers en de specifieke doelmarkt. Hierbij ondersteunen wij met verkoopdata, trend- en marktanalyses en willen wij ons profileren als dé specialist op het gebied van ‘plant based protein foods’. Hoewel wij wereldwijd actief zijn vinden wij het als familiebedrijf belangrijk om onze binding met de regio te behouden en uit te dragen."

Burgstraat 12, Giessen 0183-446373 info@schouteneurope.com www.schouteneurope.com

PETER VAN BALLEGOOIJEN Directeur "Ik ben Peter van Ballegooijen, 53 jaar oud en 25 jaar getrouwd met Marleen en trotse vader van vier zonen. Ik heb ons familiebedrijf op mijn 27e van mijn vader overgenomen en was daarmee één van de jongste franchisenemers van Nederland. De kernactiviteit van mijn bedrijf is detailhandel met formules als Albert Heijn, Gall en Gall, Bruna en Marskramer. Een nevenactiviteit is de verhuur van vastgoed. Mijn onderscheidend vermogen ligt vooral in het feit dat de klant elke dag centraal staat in ons streven naar kwalitatieve topwinkels. Nominatie Ondernemer van het Jaar

Nieuwe Es 7, Sleeuwijk 0183-301497 info@ahsleeuwijk.nl www.ahsleeuwijk.nl

Mijn medewerkers, (lokaal)assortiment, winkelgrote, bereikbaarheid en lokale betrokkenheid maken hierin het belangrijkste verschil."


JOAN HANEGRAAF CEO/DGA Oerlemans Plastics

Winnaar Ondernemer van het Jaar

Kleibergsestraat 4, Genderen 0416-358100 info@oerlemansplastics.nl www.oerlemansplastics.nl

Oerlemans Packaging is producent van kunststof flexibele verpakkingen en folie. Voortdurend ontwikkelen we nieuwe folie- en verpakkingsconcepten voor nationale en internationale branches. Op de zeven productielocaties van Oerlemans Packaging worden voortdurend nieuwe verpakkingsconcepten geproduceerd. Naast klantspecifieke verpakkingsproducten beschikt Oerlemans Packaging over een uitgebreid voorraadassortiment. De Oerlemans Packaging Groep bestaat uit zes dochterondernemingen. Als eerste bedrijf in Europa was Oerlemans Plastics BRC gecertificeerd. "Hierdoor worden onze producten 100% veilig geproduceerd voor de voedsel- en pharma industrie. Als onderneming lopen we graag voorop; zo zijn we actief met het ondernemingsdossier (digitale milieuvergunning) en zijn we koploper in het project Clean Sweep. De belangrijkste ondernemingsdoelstelling is continuïteit op lange termijn. Er wordt flink geïnvesteerd in alle OPACK-bedrijven. Een ander speerpunt in de onderneming is innovatie. Sinds 1992 produceren we al biodegradable en ultradunne folies."

AREND KOEKKOEK Ondernemer en visionair "Bij IDEA-X en de Campus zetten wij ons in om lange termijn doelen van onze relaties vandaag al een stap dichterbij te brengen. Wij nemen drempels weg om digitale technologie en elektronica te combineren in concrete toepassingen. Met een idealistisch toekomstbeeld maken we tastbare voorbeelden die laten zien wat nu mogelijk is. Deze gebruiken we daarna om samen met onze klant een praktische oplossing voor de uitdagingen van vandaag te realiseren. Voorbeelden hiervan zijn het EQZero energieconcept en het PixelFarming voedselproductie concept. Nominatie Talent van het Jaar

Laagt 16, Almkerk 0852-733075 info@idea-x.nl www.idea-x.nl

We onderscheiden ons door een sterke eigen visie op de toekomst. Ruime ervaring met een pragmatische hands-on aanpak in ontwikkeltrajecten, op maat gesneden oplossingen die samen met het team van de klant of partner gerealiseerd worden. Wij kruipen in de huid van onze klant voor het beste resultaat!"

Kijk voor meer informatie en alle andere genomineerden op www.bizawardsaltena.nl

Fotografie: Frans Jan Fortunati


‘BizAwards Altena overtreft alle verwachtingen’ BizAwards Altena 2017 gaat als een groot succes de geschiedenisboeken in. “Dit was een geweldig mooie avond in de opmaat naar één Altena”, zegt Cor Spek van B2B-platform Ondernemend Altena enthousiast na afloop van het officiële gedeelte van de BizAwards. “Het heeft echt alle verwachtingen overtroffen. Enerzijds vanwege het aantal bezoekers. We hadden gehoopt op 200 mensen, dat zijn er 300 geworden. Maar ook qua inhoud was het een succes. Je kunt een idee hebben, maar het moet wél worden gezien en opgepakt. Dat is gebeurd. De gemeenten, ondernemers en genomineerden dragen het plan. Iedereen vindt het een waardevol initiatief. Vanavond zag je, naast waardering, verbinding en saamhorigheid en dat was het doel. Dus ik denk in alle bescheidenheid dat deze avond heel goed is geslaagd.”

22 november 2018 Krijgt BizAwards Altena een vervolg? Dat hoef je Cor Spek geen twee keer te vragen. Het antwoord is glashelder: “Natuurlijk! Op 22 november 2018 volgt de tweede editie van BizAwards Altea. Dit jaar was het evenement nieuw. Niemand wist precies wat te verwachten. Als ik dan zie hoe geweldig de aftrap nu al is geweest, dan ben ik heel benieuwd wat het event volgend jaar gaat doen!” BizAwardsAltena.nl

Allemaal winnaars Cor Spek is enorm trots op alle ondernemers die meededen aan het evenement. “Als je uit ruim honderd reacties bent genomineerd, dan ben je eigenlijk al een winnaar. Ik ben heel stiekem blij dat ik niet in de jury zat, want dat was echt een ‘hell of a job’. Ik ken de juryrapporten en weet dat het aankwam op halve punten. Het was echt heel moeilijk.”

De award: fantastisch realisme Richard van der Koppel (Genderen, 1968) maakte de gouden en zilveren award van de BizAwards Altena 2017. Hij liet zich hiervoor inspireren door de werkmentaliteit van de ondernemers in de regio. De losse mentaliteit van Genderen vind je terug bij de beeldend kunstenaar. Hoe werd een kind uit de klei beeldhouwer? Richard van der Koppel zwaait met zijn krullen en zijn open blik. “Ik knutselde thuis graag. Kleien met blauwe klei uit de sloot. In Meeuwen aan de dijk woonde kunstenares Ineke Bakker, mijn creatieve moeder. Ik was met de natuur begaan en wilde boswachter worden. Dan naar het Prinsentuin College. Dierverzorging of bloemschikken. Braaf gedaan.” Het klinkt als een noodkreet. Richard van der Koppel ontdekte na de havo/vwo en diverse uitstapjes talent te hebben voor tekenen, schilderen en beeldhouwen. Hij kwam op een kruispunt, maar de keuze voor de Kunstacademie in Den Bosch was niet moeilijk. “De open blik en het ruimtelijke gevoel had ik al. Ik ben sinds 1997 beeldhouwer. Ik kan er goed van leven, maar heb niet veel nodig”, vertelt hij in zijn huis met weelderige tuin te Genderen. “Ik werk nu veel met brons en hou ervan om

materialen toe te voegen, zoals brons met glas of kunststof. Een beeld moet een verhaal vertellen, maar mag ook gewoon mooi zijn.” Hij noemt zijn stijl fantastisch realisme en laat een bronzen boomkikkertje op een glazen bol zien. Contrast & power & schoonheid. Welk verhaal geeft hij mee met de awards? “Kijk naar de handen: er moet gewerkt worden. De bol kun je zien als een kwetsbare aarde die we moeten beschermen.” www.vanderkoppel.nl


BizAwards Altena 2017

Oerlemans Plastics: Ondernemer van het Jaar “Deze prijs is een ode aan al onze medewerkers”, glundert Joan Hanegraaf van Oerlemans Plastic. Hij is trots dat hij is uitgeroepen tot de eerste Ondernemer van het Jaar in Altena. “Ik ben ooit begonnen met 85 medewerkers, nu heb ik er 600. Hele gemotiveerde mensen die al heel lang bij het bedrijf werken en veel collectief geheugen hebben. Het is echt een geweldig team. Ik ben de coach, maar het team moet scoren. Deze prijs is een waardering voor hun werk”, zegt Joan Hanegraaf.

een tweede leven krijgen. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat we in 2050 geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben.” De BizAward krijgt een mooi plekje op kantoor. Daarnaast verdubbelt Oerlemans Plastics het gewonnen exposurepakket ter waarde van 4.200 euro. “Alle inwoners van de nieuwe gemeente mogen stichtingen en verenigingen die met goede doelen bezig zijn bij ons aandragen. We hebben voor hen drie prijzen beschikbaar. Onze mensen mogen tijdens de nieuwjaarsreceptie via stemming bepalen wie er wint.”

Hij staat aan het roer van het in Genderen gevestigde Oerlemans Plastics. Het bedrijf is gespecialiseerd in plastic verpakkingen voor de tuinbouw, food, non-food en verpakkingsgroothandel in meer dan dertig landen. Juryvoorzitter Sandra Paans roemde Joans passie en de wijze waarop hij zijn visie en strategie over het bedrijf heeft uitgerold en álle medewerkers op de trein heeft weten te krijgen. Ook prees ze de wijze waarop Oerlemans Plastics bezig is met het milieu. Joan zegt daarover: “Het gaat om People, Planet, Profit & Plastics. Een wereld zonder plastics is ondenkbaar. We moeten wel wat doen aan het weggooigedrag van de consument en zorgen dat oude verpakkingen

EQA Projects: Talent van het Jaar Ze werden altijd tweede, maar bij de BizAwards werden ze eerste: Ralph Vermeulen en John van Boxel van EQA Projects uit Werkendam. De Talenten van het Jaar 2017. “We hadden het al voorspeld, dit wordt de week van prijzen pakken”, glimlachen de twee ondernemers. Naast de nominatie voor de BizAwards Altena zijn ze namelijk ook genomineerd voor de Nederlandse waterinnovatieprijs. Een prijs die ze eveneens hebben gewonnen. “De waterinnovatieprijs kan echt een boost geven aan onze installatie. Nederlanders zijn wereldwijd actief in de waterwereld. Deze prijs doet ons project en product heel goed.” EQA Projects heeft een diervriendelijk waterrad ontwikkeld dat energie kan halen uit langzaam stromend water. Zo is er de EQA-Smartstuw: een stuw die zijn eigen energie opwekt. De EQA-River is een drijvende waterkrachtinstallatie voor in rivieren en beken. Wanneer er sprake is van vallend of stromend water kan de EQA-Box worden toegepast. Dat kon op grote waardering van de jury rekenen. Renze Bergsma: “Het is echt geweldig hoe jullie in het platte Nederland hebben bedacht dat je op een hele innovatieve manier energie kunt halen uit waterkracht. Het is een oer-Hollandse, hoog-

waardige technologische innovatie.” Hij roemde tevens de samenwerking met diverse partners en de interesse uit het binnen- en buitenland. Als Talent van het Jaar wint EQA Projects de zilveren award en een exposurepakket ter waarde van 4.000 euro. De ondernemers waren blij verrast met deze eer. John: “Als ondernemer heb je altijd het enthousiasme en de geestdrift om te scoren. Winnen is dan altijd mooi, maar we zijn ook verrast door de opkomst van vanavond. Dat hadden we totaal niet verwacht!"


Nieuwjaarswensen

Wij wensen u een succesvol en

Geef uw relaties en personeel de juiste aandacht met een persoonlijk geschenk!

bedrijvig 2018!

WINTER ABONNEMENT (onbeperkt spelen) én WINTERLESSEN! Meer informatie: www.golfpark-almkreek.nl info@golfpark-almkreek.nl

Begin 2018 goed met onze op maat gezaagde kunststof platen!

Méér dan 14.000 producten op voorraad

Veensesteeg 8 | 4264 KG Veen | T 0416 750 255

06 11 88 00 30


Het Kontakt Business Meets Golf

Netwerken en sporten in één op Almkreek Tijdens Het Kontakt Business Meets Golf op donderdag 5 oktober combineerden meer dan honderd ondernemers uit de regio inspanning en ontspanning. Netwerken en golfen gingen tijdens het businesstoernooi hand in hand. “We kijken terug op een geslaagde dag”, zegt Linda Blijenburg van Het Kontakt Edities trots. Bij aanvang was het spannend of het evenement wel door kon gaan: de weersvoorspellingen waren ronduit onstuimig. Kort na de middag klaarde het op, waardoor de golfers boven alle verwachtingen uit nog werden getrakteerd op een zonnetje. Er waren ruim honderd ondernemers aanwezig. De beginners volgden een clinic bij de golfpro’s van

Golfpark Almkreek, terwijl de ervaren golfers de baan in gingen voor een wedstrijd. Tussen het spelen door was er veel tijd voor netwerken, uiteraard kon dit ook na de clinic en wedstrijd. In het paviljoen stonden er na afloop voor alle deelnemers overheerlijke hapjes en drankjes klaar, ter beschikking gesteld door bedrijven uit de regio. De prijzen van de wedstrijd en clinic werden uitgereikt door Raisa en Emy van Kadijk Beach University Werkendam en Anne José Haaksema, winnaar Juryprijs en Publieksprijs bij de Verkiezing Ondernemende Vrouw van Altena. Het Kontakt Business Meets Golf werd georganiseerd door Vrouw & Altena, Golfpark Almkreek en Het Kontakt Edities, uitgever van onder andere Het Kontakt en Bedrijvig Magazines.

45


UITNODIGING NIEUWJAARSRECEPTIE

11 JANUARI 2018

17:00 UUR

BUSINESSCLUB

DE BUURMAN Voor informeel netwerken: nieuws uitwisselen, contacten uitbouwen en verder versterken Nieuwjaarsreceptie 2018 datum: donderdag 11 januari 2018 aanvang: 17:00 uur entree: leden gratis introducee: 20,- p.p. locatie: Restaurant de Waterman Vierlinghstraat 1 Werkendam voor meer informatie: www.debuurmanwerkendam.nl


Businessclub De Buurman

De Buurman: zin in 2018 Businessclub De Buurman kijkt terug op een goed 2017. Het jaar begon met de succesvolle introductie van het eerste magazine, de netwerkavonden werden zeer goed bezocht én het aantal leden groeide flink. Een mooie uitgangspositie voor 2018.

ressant. Na een rondvaart en een stadswandeling hebben we heerlijk gedineerd. Als je zo’n dag hele dag met elkaar optrekt, leer je elkaar echt goed kennen. De gesprekken zijn minder vluchtig. Het gaat verder dan ‘wie ben je?’ en ‘wat doe je eigenlijk?’. Naast het feit dat je een gezellig dag hebt, ontstaan er ook nieuwe relaties.”

Erick Verlee: “Natuurlijke evalueer je aan het einde van het jaar als bestuur hoe De Buurman zich heeft ontwikkeld. Je bent kritisch naar elkaar en je kijkt samen naar verbeterpunten voor 2018. Maar we zijn vooral blij met we in 2017 hebben bereikt. Zo hebben we voor het eerst business magazine De Buurman uitgegeven. Tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst is het eerste exemplaar uitgereikt aan wethouder Matthijs van Oosten. Wij zijn echt trots het magazine; juist omdat het door onze leden met veel enthousiasme is ontvangen.” Erick vervolgt: “Wij hebben het blad ook actief afgegeven bij bedrijven in de regio om het bereik zo groot mogelijk te maken. Door het jaar heen heb ik het op menige leestafel zien liggen. Wij krijgen nog regelmatig complimenten over het magazine. Natuurlijk vraagt dat om een vervolg. Er wordt hard gewerkt aan editie 2018. Ook in dit magazine kunnen onze leden zich tegen een aantrekkelijk tarief presenteren. Tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst reiken wij het eerste exemplaar weer uit.”

Golftoernooi De Buurman had in 2017 nog een primeur: het eerste golfevent. Op 12 oktober was De Buurman te gast op Golfbaan Landgoed De Kurenpolder in Hank. Erick: “Er was echt enorm veel animo voor dit event. Het aanbod was natuurlijk ook uniek: een compleet verzorgde dag golfen, en dat helemaal gratis. Dankzij de bijdrage van onze sponsoren hebben we alle deelnemers ook nog eens een leuke polo en een goody bag kunnen overhandigen. De geweldig goede sfeer en de vele positieve reacties zorgen ervoor dat er ook in 2018 weer een golftoernooi op het programma staat.” Erick lacht: “Kortom, er zijn voldoende redenen om lid te zijn van De Buurman. 2018 belooft weer een mooi jaar te worden. Wij hebben er zin in!”

Op pad Het bestuur biedt zijn leden graag meer mogelijkheden om te netwerken dan alleen de reguliere netwerkavonden. Erick vertelt: “Wij hebben daarom een uitje naar Amsterdam georganiseerd. Vanuit Werkendam zijn wij met een bus vol ‘Buurmannen’ vertrokken naar de Heineken Experience. Dat was echt geweldig inte-

Businessclub De Buurman

Biesboschhaven Noord 4 Werkendam 06-53162838 info@debuurmanwerkendam.nl www.debuurmanwerkendam.nl

47


'H$QJHORW2IILFH Ook jouw leverancier van het voordelige Quantore assortiment. Kijk snel op www.angelot.nl.

Hoogstraat 56 • 4251 CN Werkendam 0183-509081 • info@angelot.nl • www.angelot.nl

Reserveer nu uw advertentie voor de komende Bedrijvig Magazines Bedrijvig Magazines is hét visitekaartje van de bedrijvige regio. Een perfect podium om meer bekendheid te genereren voor uw onderneming via een opvallende advertentie, een mooi bedrijfsportret of een inspirerende column. De volgende uitgave valt op vrijdag 30 maart op de mat bij alle bedrijven in uw regio. Reserveer uw advertentie voor 1 maart en bereik zo duizenden ondernemers!

Dit is een uitgave van Het Kontakt Edities bv en Talvi.

December 2017 Nr. 16

Heusden & Altena

Reserveer voor woensdag 1 maart

S NEMER ONDER ! T OPGELE

Martijn Paans & Maud Verhagen:

Blij met de BIZ Zwoegen in de zon

De winnaars van Altena

Ontdek de mooiste werkplekken

Minispecial over de BizAwards Altena 2017

Zwoegen WERKOMGEVING

www.bedrijvigmedia.com

bedrijvig@hetkontakt.nl

0183 - 58 32 00 BEDRIJVIG IS ONDERDEEL VAN


Agenda

10, 11 en 12 april Fenexpo Businessdagen Zakendoen, inspireren en netwerken, daar draait het om tijdens de Fenexpo Businessdagen in de Evenementenhal in Gorinchem. De beurs is voor bedrijven, overheden en instellingen hét platform om zich te presenteren aan een breed publiek. Tijdens drie commerciële topdagen kunnen ondernemers hun bedrijf onder de aandacht brengen, relaties ontmoeten én nieuwe contacten leggen. Meer weten? Kijk op www.fenexpo.nl.

2 januari Nieuwjaarsreceptie • www.aalburg.nl Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Wijk en Aalburg, van 19:00 tot 21:00 uur, in het gemeentehuis van Wijk en Aalburg. 5 januari Nieuwjaarsreceptie • www.woudrichem.nl Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Woudrichem, van 16:00 tot 18:00 uur in De Werf te Woudrichem. 11 januari Nieuwjaarsreceptie • debuurmanwerkendam.nl Nieuwjaarsreceptie van Businessclub De Buurman in restaurant De Waterman te Werkendam. 14 t/m 16 januari TrendZ • www.evenementenhal.nl TrendZ is het complete inkoop-

platform van de Benelux voor de professionele retail op het gebied van lifestyle, office en convenience producten. Locatie: Evenementenhal Gorinchem. 18 januari Nieuwjaarsreceptie BKA • www.bka-altena.nl Nieuwjaarsreceptie van Bedrijven Kring Altena. 20 t/m 22 januari Vakbeurs Uiterlijke Verzorging • www.evenementenhal.nl Vakbeurs Uiterlijke Verzorging is een complete vakbeurs voor visagisten, schoonheidsspecialisten, pedicures, masseurs en nagelstylisten. Locatie: Evenementenhal Gorinchem. 8 februari Open Coffee Altena 23.0 • www.ondernemendaltena.nl De 32e editie van Open Coffee Altena vindt plaats bij

Rabobank Altena in Almkerk. Onder het genot van een kopje koffie kunnen ondernemers vanaf 9:30 uur netwerken in het centrum van Altena. 15 maart Ledenvergadering • www.ov-aalburg.nl OV Aalburg houdt een ludieke algemene ledenvergadering op meerdere locaties met hapjes en drankjes. 13 t/m 15 maart Aqua Nederland Vakbeurs & RioleringsVakdagen • www.evenementenhal.nl Aqua Nederland Vakbeurs en de RioleringsVakdagen vinden weer gelijktijdig plaats. Vanwege het grote succes wordt de beursvloer in 2018 nog groter. Aqua Nederland heeft aandacht

voor (afval)waterbehandeling, watermanagement, watertechnologie, watertransport en overige watergebonden industrie. Locatie: Evenementenhal Gorinchem. 22 maart Algemene ledenvergadering • www.bka-altena.nl Bedrijving Kring Altena houdt de Algemene Ledenvergadering van 2018. 12 april Open Coffee Altena 24.0 • www.ondernemendaltena.nl Netwerkevenement op een locatie in Altena.

Uw evenement in deze agenda? Stuur een e-mail naar bedrijvig@hetkontakt.nl (o.v.v. agenda).

49


Ondernemersadvies

Uit dienst, maar toch nog kosten

Advocaat Mr. Willeke Bieshaar Hulsenboschstraat 5-D 4251 LR Werkendam bieshaar@bvd-advocaten.nl www.bvd-advocaten.nl

De ziekmelding van een werknemer plaatst u als werkgever (ook) voor problemen. U moet regelen dat het werk van de zieke werknemer wordt voortgezet. Verder krijgt u te maken met complexe wet- en regelgeving rondom zieke werknemers. Veel werknemers zijn korte tijd ziek, anderen zijn langdurig ziek: een risico voor uw bedrijfsvoering, zolang ze in dienst zijn. Toch kunnen ook werknemers die uit dienst gaan en korte tijd erna ziek worden, een risico voor u vormen. Hoe zit dat? Als een werknemer binnen vier weken na datum van uitdiensttreding ziek wordt en nog geen nieuwe werkgever heeft of een WW-uitkering ontvangt, draait u als voormalig werkgever op voor de uitkeringslasten. Om dit risico te voorkomen is het belangrijk om bij de uitdiensttreding van de werknemer de

juiste bepalingen in de vaststellingsovereenkomst op te nemen. Het begint zelfs al bij het opnemen van de juiste bepalingen in de arbeidsovereenkomst. Verder is het voor u belangrijk dat de werknemer tijdig een WW-uitkering aanvraagt en ontvangt. Hou dit in de gaten. In de situatie dat een werknemer een WW-uitkering ontvangt en vervolgens ziek wordt, draait u niet op voor de uitkeringslasten. Krijgt u toch te maken met een zieke werknemer die voor uw rekening komt, dan is het belangrijk om de toekenningsbeslissing van het UWV goed in de gaten te houden. U bent als voormalig werkgever van de zieke werknemer belanghebbende. Daarom kunt u bezwaar aantekenen tegen de beslissing van het UWV wanneer u vindt dat de werknemer ten onrechte wordt toegelaten tot een Ziektewet-uitkering.

Belastingplan 2018 onder de loep

Accountant Kees de Vries Van Noordenne Accountants 0183-407740 info@vnacc.nl www.vnacc.nl

Enkele delen van het op 10 oktober gepresenteerde regeerakkoord moeten al op 1 januari 2018 in werking treden. Ze hebben dus wat te doen in Den Haag. We nemen enkele punten van dit akkoord op fiscaal terrein door. Een aantal partijen noemden de hypotheekrenteaftrek in hun verkiezingsprogramma een heilige koe waar niemand aan mag komen. Dit heeft men niet in stand weten te houden. De bijleenregeling werd immers ingevoerd en de hypotheekrenteaftrek is gemaximeerd op 49,5% over 2018. Vanaf 2019 gaat daar een schepje bovenop door de aftrekpost ‘geen of geringe eigenwoningschuld’ af te schaffen. Eigenwoningbezitters zonder hypotheek gaan dus weer inkomstenbelasting betalen over de waarde van hun woning. Naar verwachting gaat men ook wat

aan de zo gehate vermogensrendementsheffing doen. Nu betaal je veel meer belasting over vermogen dan er aan rente door de bank wordt vergoed over spaargeld. Het heffingsvrije vermogen gaat omhoog en moet men zich nog buigen over het forfaitaire rendement dat naar verwachting fors zal dalen. We zullen zien. De afschaffing van de dividendbelasting doet ook nogal wat stof opwaaien. Aandeelhouders waren verheugd. Onterecht, want behalve wat administratieve rompslomp levert dit voor de binnenlandse DGA niets op. Buitenlandse beleggers hebben wel grote voordelen omdat zij de dividendbelasting vaak niet (volledig) konden verrekenen met de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Een maatregel die Rutte moeilijk kan verdedigen, terwijl er nog niet eens een wetsvoorstel ligt.


Iveco Schouten Almkerk

‘Wij schrijven service als SERVICE’ Het jaar is bijna voorbij, 2018 staat voor de deur. 2017 was het jaar van de langste kabinetsformatie ooit. “Wat dat betreft gaat dat bij ons anders en bent u bij Iveco Schouten Almkerk altijd verzekerd van de snelste hulp.” Letterlijk 24/7 Aldus vestigingsmanager René van Dijk. Hij vervolgt: “Ontzorgen staat centraal, ons motto is ‘Wij zorgen dat u verder komt!’. Wij helpen direct. Veel aannemers, koeriersdiensten en andere MKBers rijden in de bestelauto’s van Fiat en Iveco. Zij zijn daarvan afhankelijk. Dus staan wij – letterlijk! – 24 uur per dag 7 dagen per week klaar. Het hele jaar door! Zij kunnen elk moment van de dag op ons rekenen. Dat is onze zekerheid voor onze klant.” Ondernemers “Als allround bedrijfswagendealer is onze dienstverlening volledig afgestemd op ondernemers. Zoals met een haal- en brengservice in de regio”, vervolgt René van Dijk. “Want ondernemers willen het liefste hun werk blijven doen. Dus komen wij gewoon naar hen toe. We kunnen, als dat noodzakelijk is, zelfs een vervangende auto regelen.” Meedenken In de wintermaanden legt Iveco Schouten veel nadruk op de winter check-up. Veiligheid en zorgeloos rijden zijn de kernthema’s. René van Dijk: “Wij hebben tot en met 31 januari 2018 onze Winteractie voor elk type Iveco en Fiat bedrijfswagen. Waarbij we voor € 1,- alle belangrijke wintergevoelige onderdelen grondig beoordelen. Van ruitenwissers tot verlichting en airco en van

banden en remmen tot uitlaat, riemen en vloeistofniveaus.” “Voor het laatste extra stukje veiligheid en zekerheid hebben we een scherp aanbod van 4 of 6 Continental of Uniroyal winterbanden op velg”, zegt René van Dijk. “Ook in januari, februari en maart kan het winterweer genadeloos toeslaan. Dan wil je een perfecte wegligging en optimaal remgedrag. Wij voelen ons betrokken bij de verkeersveiligheid van onze klanten.” Stageplek met baangarantie en rijbewijs Betrokkenheid die Schouten ook heeft bij technische opleidingen. Van Dijk: “Technische opleidingen vinden vaak moeilijk stageplekken. Omgekeerd zien wij graag jonge technici in opleiding instromen. Wij zijn voor onze 10 vestigingen een campagne gestart, waarbij jongelui zich via de website www.jouwleukstebaan.nl kunnen inschrijven voor een stageplek. Wij geven dan een baangarantie en als ze als leerlingmonteur starten, mogen zij op onze kosten hun B-rijbewijs halen. Ze leren ons mooie vak met alle moderne toepassingen en verdienen tegelijkertijd een mooi salaris. Dat is echt win-win. Fijne decembermaand gewenst!”

Iveco Schouten Almkerk BV

Almweg 4 4286 LG Almkerk 0183-407777 www.iveco-schouten.nl

51


Hoogstraat 44 - 4251 CM Werkendam Telefoon 0183-30 10 00 - Fax 0183-30 40 30 www.funda.nl - info@paansmakelaars.nl Eigen website: www.paansmakelaars.nl

Nieuwendijk – Ippelseweg 19

Werkendam - Hoogstraat 84

Midden in het centrum van Werkendam, tussen de landelijk ketens, bieden wij een representatieve winkelruimte op de begane grond te huur aan. Voorheen was in dit pand een kledingwinkel gevestigd en het pand is nog altijd als zodanig ingericht. Het object heeft een frontbreedte van circa 6,0 meter. Vloeroppervlakte : ca. 125 m²

Representatieve, zelfstandige kantoorruimte met entree, toiletruimte en pantry. De gehele ruimte is voorzien van vloerverwarming. Parkeergelegenheid (2 auto’s) aan de voorzijde van het pand is aanwezig. Vloeroppervlakte : ca. 43 m²

Huurprijs: € 550,- per maand

excl. BTW

Huurprijs(volledig ingericht): € 1875,- per maand

inclusief gas, water en elektriciteit, internet, afvalbijdrage en parkeerruimte.

excl. GWL en excl. BTW

Werkendam – Hoogstraat 88

Woudrichem – ’t Rond 9

Op goede locatie gesitueerde representatieve kantoorruimte met een netto vloeroppervlak van ca. 82 m². De kantoorruimte is voorzien van marmoleum vloerafwerking, systeemplafond met inbouwverlichting en mechanische ventilatie. Ludieke torenkamer hoort tevens bij dit pand. Vloeroppervlakte : 82 m²

Midden in het centrum van Werkendam, tussen de landelijk ketens, bieden wij een representatieve winkelruimte op de begane grond te huur aan. De frontbreedte van dit pand is maar liefst ruim 7,5 meter! Vloeroppervlakte

Huurprijs: € 2000,- per maand Werkendam – Hoogstraat 35 (kamer 2)

: 170 m²

Vraagprijs: € 160.000,- k.k. excl. GWL en excl. BTW

Werkendam – Hoogstraat 35 (kamer 3)

Huurprijs: € 800,- per maand excl. GWL en excl. BTW

Werkendam – Hoogstraat 95

Werkendam - Hoogstraat 35 (kamer 1) RD

VERHUU

In dit representatieve monumentale pand bevinden zich 3 kantoorruimtes, een ruime woonkeuken, toilet en een zolder. De kantoorruimtes kunnen separaat verhuurd worden, met gezamenlijk gebruik van toilet en keuken.

In dit representatieve monumentale pand bevinden zich 3 kantoorruimtes, een ruime woonkeuken, toilet en een zolder. De kantoorruimtes kunnen separaat verhuurd worden, met gezamenlijk gebruik van toilet en keuken.

Oppervlakte kantoor: ca. 27,5 m²

Oppervlakte kantoor: ca. 27,5 m²

Frisse en uitstekend onderhouden winkel-, horeca- of kantoorruimte van maar liefst circa 105 m² op een toplocatie op de Hoogstraat in Werkendam. Wilt u een winkel, horecagelegenheid of kantoor beginnen, dan staat deze ruimte direct tot uw beschikking. Het pand is voorzien van vloeren, wanden, verlichting, rolluik en alarm. Vloeroppervlakte : 105 m²

Huurprijs: € 500,- per maand

Huurprijs: € 450,- per maand

Huurprijs: € 1195,- per maand

excl. GWL en excl. BTW

excl. GWL en excl. BTW

excl. GWL en excl. BTW

Sleeuwijk - De Hoogjens 9

HT VERKOC

Wilt u weten wat uw woning waard is? Graag geven wij u een vrijblijvend advies! www.paansmakelaars.nl - 0183-301000 - Lid NVM - Lid GMH

Bedrijvig Heusden en Altena 2017 nr 16  
Bedrijvig Heusden en Altena 2017 nr 16  
Advertisement