Page 1

Dit is een uitgave van Het Kontakt Edities bv en Talvi.

September 2017 Nr. 15

Heusden & Altena

Johan Koekkoek van Visietech

‘Innoveren is een kwestie van gewoon doen’

Innoveren met subsidie Papierwinkel in ruil voor geld INNOVATIE

Dromen komen uit Werkendams Maropol op Lowlands


Regionaal betrokken.

Startende ondernemers Bedrijfsovername Internetboekhouden Bedrijfsopvolging Financieringsaanvragen Personeelsbeleid

INNOVEERT, INSTALLEERT & ONDERHOUDT

Verwarming • Koeling • Ventilatiesystemen Warmtepompsystemen • Meet- & Regeltechniek

tel. (088) 554 62 62

paans.nl


Voorwoord

Creëren versus kopiëren

Hoe ontstaat innovatie? Vaak niet door de gedachte ‘Hoe kan ik in korte tijd zoveel mogelijk geld verdienen’ op te volgen. Innovatie is het gevolg van een ontembare passie voor het vak. Uw productie of uw dienstverlening komt in de digitale en technische revolutie van deze jaren steeds verder tot ontwikkeling. Het probleem van uw klant is een dankbaar onderwerp om het hersengedeelte waar creativiteit zit, flink te laten kraken. Met prachtige oplossingen als resultaat! In dit nummer leest u een aantal van deze innovaties, die in het Land van Heusden & Altena recent ontwikkeld zijn. Wat dacht u van de duurzame oplossingen van Visietech? Ondernemer Johan Koekkoek werkt vanuit het hart van de regio aan toekomstbestendige toepassingen in de bouw, waar

heel technisch Nederland geboeid naar luistert. Ook de andere artikelen geven beeld aan de soms grote geheimen van economisch Altena. Dit themanummer is slechts het topje van de innovatieve ijsberg, die nog regionaal onbekend is. Bedrijvig staat pal achter deze innovatieve ondernemers. Innoveren is namelijk een bewuste keuze, een bijzonder talent. Kopiëren kan namelijk iedereen. Hopelijk zien we meer van innovatief Altena op de ondernemersverkiezingen; de BizzAwards 2017. Leve de creatie!

Peter Vos & Marijke Verhoef 06-51490382 p.vos@hetkontakt.nl twitter: @petervosmedia LinkedIn Peter Vos

08 | Een blik op de energie van de toekomst

08

Johan Koekkoek van Visietech maakte de technische installatie van de Markthal in Rotterdam, ontwikkelde een energieneutraal tiny house en probeert elektriciteit uit licht te halen. Bedrijvig bezoekt Johan op de nieuwe campus in Almkerk voor een gesprek over innovatie.

13 | PT Creations start revolutie in magazijnland PT Creations in Veen is het eerste bedrijf in Nederland met zeventig meter lange verrijdbare magazijnstellingen. Er staan er zeven op rij, met daarop in totaal 4.500 pallets. Janthijs de Fijter: “Normaal hadden we daar het volledige magazijn voor nodig, nu past het in één compartiment.”

13

34 | Robot last met dank aan miljoenensubsidie Innoveren met behulp van een subsidie, hoe doe je dat? Dat vertellen eigenaar Marco de Waal en managing director Rolf Maliepaard van Machinefabriek De Waal. Het Werkendamse bedrijf ontwikkelde samen met andere marktpartijen een lasrobot.

38

38 | Kunst uit Werkendam op Lowlands Retetrots zijn de medewerkers van Maropol International bv op het beeld ‘Mikkel’. Het Werkendamse bedrijf vervaardigde de door Tom Claassen ontworpen gigantische ridderfiguur. Het bouwwerk weegt maar liefst acht ton. Het beeld stond op Lowlands en is nu te zien bij museum De Fundatie.

Talvi

www.dewinter.nl

www.hetkontakt.nl

Bedrijvig Heusden en Altena is een gratis uitgave van Het Kontakt Edities bv in samenwerking met Talvi. Het magazine belandt in 2017 vier keer op de mat bij ondernemers en bestuurders in Almkerk, Andel, Babyloniënbroek, Doeveren, Drongelen, Dussen, Eethen, Genderen, Giessen, Hank, Hedikhuizen, Herpt, Heusden, Nieuwendijk, Nieuwkuijk, Meeuwen, Oudendijk, Oudheusden, Rijswijk, Sleeuwijk, Uitwijk, Uppel, Veen, Waardhuizen, Werkendam, Wijk en Aalburg, Woudrichem. Oplage: 7.000 | Volgende uitgave: vrijdag 15 december 2017, reserveren voor 3 november. | Adres: Zuidzijde 131, 2977 XE Goudriaan Telefoonnummer: 0183-583200 | Commercie: Peter Vos | Redactie: Marijke Verhoef, Hannie Visser | Fotografie: Teus Admiraal, Frans-Jan Fortunatie, Marijke Verhoef, Hannie Visser | Coverfoto: Frans-Jan Fortunati | Vormgeving: DTP-Studio Het Kontakt Edities ©2017 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Het Kontakt Edities bv.

3


Kort nieuws Nominatie Holland Shipyards Holland Shipyards is met de GVB IJveer 60 één van de drie genomineerden voor de KNVTS Schip van het jaar prijs. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Maritime Awards Gala op 6 november 2017.

GroenRijk Branderhorst sluit na 40 jaar Jan en Tonny Branderhorst hebben geen opvolger kunnen vinden voor hun winkel, en dus sluit GroenRijk Branderhorst in Eethen na veertig jaar. Het echtpaar stopt met de winkel vanwege gezondheidsklachten en de leeftijd. De meeste teamleden hebben al een nieuwe baan gevonden. “Wij zijn hun heel dankbaar voor hun inzet en betrokkenheid. Onze dank gaat ook uit naar alle klanten, onder wie er velen zijn die alle jaren over de vloer komen. Wij kijken terug op een mooie tijd met fijne contacten.”

Taxi Berm neemt Taxi van Helden over

Ondernemers inspireren jeugd met gastcolleges De bij Waterfront De Veene betrokken partijen geven dit schooljaar gastcolleges voor leerlingen van het voorgezet onderwijs in Altena. Zo krijgt de jeugd een kijkje achter de schermen van het spraakmakende bouwproject en maken ze kennis met verschillende branches. Richard van Kranenburg gaf de aftrap op het International Business College in Waalwijk. Zijlstra Infra bezoekt het Prinsentuin en architect Frank Ruiter komt naar het Altena College. De colleges komen voort uit een samenwerking met Rabobank Altena, Altena College en serviceclubs zoals Rotary Woudrichem, Lions Werkendam en AltenaWerkt. Bij AltenaWerkt kunnen jongeren bijbaantjes vinden. Samen met BeleefAltena, het digitale platform voor en door jongeren met daarop alles wat er te beleven is in Altena. Deze platformen zijn voortgekomen uit het icoonproject van Vrouw & Altena en het project Vitaal Altena van de Rabobank. Ondernemers die ook jongeren over hun bedrijf willen vertellen kunnen contact opnemen via mike@altenawerkt.nl.

Werkendam krijgt BIZ

Taxi Berm heeft per 1 julia lle activiteiten van Taxi van Helden overgenomen. Het bedrijf uit Hank bestaat ruim tachtig jaar en heeft een wagenpark van meer dan zestig vertuigen. Het is gespecialiseerd in zakelijk-, particulier-, zorg-, leerlingen-, groeps- en rolstoelvervoer.

Eervolle vermelding voor BIZ Bruine Kilhaven Het BIZ-plan 2016 van OV Bruine Kilhaven heeft een nominatie ontvangen van BIZ Platform Nederland. Dit kenniscentrum voor lokale ondernemersfondsen koos uit 500 partijen vier genomineerden als ‘beste project Bedrijven InvesteringsZone (BIZ). Bruine Kilhaven was daar één van. De Werkendammers wonnen niet, maar kregen wel een eervolle vermelding.

Nominatie voor GSW Altena Autje van der Lee uit Werkendam, kartrekker van GSW Altena, is genomineerd voor de Gouden Venus van Milo. Een verkiezing van het DELA goededoelenfonds. De winnaar ontvangt 10.000 euro. Autje wil -als ze wint- het prijzengeld benutten voor het opzetten van het nationaal net werk Aankloppunten.

4

De Stichting BIZ Centrum Werkendam en de gemeente Werkendam hebben de uitvoeringsovereenkomst voor de Bedrijven Investeringszone (BIZ) van het Werkendamse centrum ondertekend. Het initiatief komt van winkeliersvereniging DES. “Na een lange voorbereidingsperiode is het mooi dat we de formele stap kunnen zetten”, zegt George van den Heuvel. “Samen wer-

ken aan het behoud en de verbetering van het centrum, daar profiteren we allemaal van, zeker ook onze klanten.” De BIZ start als een meerderheid van de betrokken ondernemers instemt. Wethouder Van Oosten: “Dit wordt hoop ik de tweede BIZ in Werkendam. Ik ben daar zeer blij mee. We zien bij de Bruine Kilhaven dat het werkt.”


Kort nieuws

Schouten Europe wint New Food Challenge

Schouten Europe uit Giessen is één van de acht winnaars van de New Food Challenge voor meer innovatieve plantaardige voedselproducten. Schouten was eerder dit jaar ook al genomineerd voor de Jaarprijs Goede Voeding. Schouten Europe ontving een cheque van maximaal 30.000 euro voor de verdere ontwikkeling van het ‘DIY Veggie Burger Package’. Met dit pakket kan een consument heel

makkelijk een 100 procent plantaardige, verse burger maken. De ideeënwedstrijd startte in februari met de intentie om ondernemers uit te dagen om aantrekkelijke nieuwe plantaardige producten te ontwikkelen. Er waren 83 inzendingen, waarvan er achttien voldeden aan de voorwaarden. Een onafhankelijke beoordelingscommissie heeft acht ondernemers geselecteerd die hun plannen verder mogen ontwikkelen. De winnende ondernemers krijgen een half jaar de tijd om hun plannen uit te werken. Vervolgens komen er circa vijf ideeën in aanmerking voor een vervolgsubsidie van maximaal 250.000 euro. Het is de bedoeling dat de nieuwe producten na anderhalf jaar op de markt komen.

Ondernemend Altena is een stichting geworden ‘Van individueel initiatief naar een bloeiend ondernemerscollectief.’ Met deze slogan maakt B2B Platform Ondernemend Altena® wereldkundig per 20 juli een stichting te zijn. Wat ooit begon als een enkelvoudig plannetje van een individuele ondernemer, groeide in ruim vijf jaar uit tot een samenwerkingsverband tussen ondernemers dat regionaal staat als een huis. De man van het eerste uur en initiatiefnemer van Ondernemend Altena® is reclamemaker Cor Spek (TekstAtelier) uit Wijk en Aalburg. “Wij zien de oprichting van deze stichting als een logische stap in de verdere uitbouw van het concept. Ondernemend Altena heeft zich gepositioneerd als een serieus en zinvol platform dat ondernemerschap zichtbaar maakt en dat versterkt waar zinvol en gewenst. Dat doen wij onder meer door het leggen van verbindingen op allerlei manieren en het delen van visies en kennis.” Eén van de meest bekende initiatieven is het businessnetwerk Open Coffee Altena.

Assuflex en RegioBank samen onder één dak Sinds juli heeft Wijk en Aalburg een verzekeraar en een echte bank midden in het centrum. De RegioBank slaat de handen ineen met Assuflex, registermakelaars in assuran-tiën. Deze verzekeringstussenpersoon en hypotheekbemiddelaar heeft tevens de verzekeringsportefeuille van VH advies overgenomen. Ook is er samenwerking met een accountants en een administratiekantoor. Zo kunnen zowel particulieren en ondernemers er terecht voor alles wat met financiën en verzekeringen te maken heeft. “De RegioBank is de enige echte bank in Wijk en Aalburg. Een plek waar mensen persoonlijk geholpen worden en we de tijd nemen voor de gedachten en wensen van de mensen. Wat wij met de verzekeringen en hypotheken van Assuflex ook doen”, zegt Jan Kielstra. Hij is samen met Jan Verkuijlen oprichter van Assuflex Registermakelaars in Assurantiën. “Het gaat immers altijd over belangrijke zaken. Daarom ook willen de meeste mensen je dan in de ogen kijken en niet alles via de computer doen.”

Mail uw nieuws naar bedrijvig@hetkontakt.nl

Foto: Karin Struijk/WMI

Werkendam rocks! Lag Bon Jovi toch even in Werkendam! Het schip kwam in april casco binnen onder de werknaam ‘Gouwenaar 2’ en is binnen drie maanden omgetoverd tot de Bon Jovi. Het schip zal per reis 2,5 miljoen flesjes Heineken bier vervoeren, met een minimale CO2 footprit omdat de Bon Jovi dankzij de elektrische voortstuwing zuinig is én minder uitstoot levert. Een innovatief project door de Concordia Group in opdracht van Nedcargo Logistics. Het schip is afgebouwd onder leiding van CCM3, met medewerking van diverse leden van Werkendam Maritime Industries.

5


Echt

ALLES

voor kantoor! Persoonlijk vervoer Luchthaven vervoer Bioscooptaxi

• SCHERPSTE PRIJS IN DE REGIO! • GRATIS BEZORGIN BINNEN 24h! (Bij bestellingen vanaf € 50) • MEER DAN 30.000 ARTIKELEN OP VOORRAAD!

De Angelot Office Weerdestein 22 Oosterhout 06-12924996 info@taxivanvuuren.nl

office@angelot.nl | 0183-509081

www.angelot.nl

Bent u op zoek naar een nieuwe PVC vloer, de juiste verf, behang of gordijnen voor uw huis? Jac van Bergeijk Verf & Wonen bied u een groot scala aan kwaliteitsproducten aan op het gebied van verf en wonen! Uiteraard helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze en geven wij een vrijblijvend persoonlijk advies! Tot ziens bij Jac van Bergeijk voor Verf en Wonen

Grote Kerkstraat 18 | 4261 BD Wijk en Aalburg | Tel. 0416 691 426 info@jac-van-bergeijk.nl | www.jac-van-bergeijk.nl


Ondernemersadvies

Ontslag op staande voet: bezint eer ge begint

Advocaat

Mr. W.C. (Willeke) Bieshaar Hulsenboschstraat 5-D 4251 LR Werkendam bieshaar@bvd-advocaten.nl www.bvd-advocaten.nl

Diefstal is de meest voorkomende reden voor een werkgever om zijn werknemer op staande voet te ontslaan. Zelfs als het gaat om het wegnemen van zaken van geringe of verwaarloosbare waarde. Het meenemen van een pak Optimel of het nemen van een hapje van een donut, beide over de datum, zijn reden voor het geven van ontslag op staande voet. In de ene zaak hield het ontslag stand, in de andere zaak niet. De scheidslijn tussen een wel of niet gerechtvaardigd ontslag op staande voet is dun. Om deze reden is het belangrijk om bij een ontslag op staande voet de juiste stappen te zetten alsmede de juiste afwegingen te maken. Het gedrag van de werknemer moet een dringende reden opleveren. De werknemer moet zich ernstig hebben misdragen. Bedenktijd en onderzoekstijd mogen

niet te lang zijn. Het ontslag op staande voet moet met spoed worden opgepakt. Het is verstandig om de werknemer te horen over de hem verweten gedraging. Blijft hierna het besluit staan, dient u de werknemer een brief te sturen met bewijs van ontvangst waarin concreet alle - en de juiste redenen voor het ontslag op staande voet worden benoemd. Ook dat u de persoonlijke omstandigheden van de werknemer heeft afgewogen. Tot slot geeft u uw loonadministratie onmiddellijk opdracht om het loon per datum ontslag stop te zetten. Zoals blijkt heeft ontslag op staande voet een risico in zich maar geeft vaak wel opening tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Een zorgvuldige afweging van een ontslag op staande voet is noodzakelijk en het inschakelen van juridische hulp raadzaam.

ICT-ers en technici worden gestalkt

Accountant

Kees de Vries Van Noordenne Accountants 0183-407740 info@vnacc.nl www.vnacc.nl

In de afgelopen zeven jaar waren er nog niet eerder zoveel bedrijven die te maken hebben met schaarste aan goed personeel. Een dreigend tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel belemmert momenteel bijna zeven procent van de ondernemers in hun verdere ontwikkeling. Dat soort getallen zagen we voor het laatst in 2009. De schaarste is vooral voelbaar in de sector informatie en communicatie. Daar geeft maar liefst zeventien procent van de ondernemers aan dat er sprake is van een tekort aan gekwalificeerd personeel. In de sectoren zakelijke dienstverlening en vervoer gaat dat om respectievelijk elf en zeven procent. Deze ervaringen vallen samen met het oplopen van het aantal vacatures. Momenteel staan er zo’n 190.000 vacatures open. Een fors getal, maar overi-

gens nog niet zo hoog als het record dat stamt uit 2008. Ook dit is weer een signaal dat de crisis voorbij lijkt te zijn. De strijd om de werknemers is begonnen en de sterkste wint. Uit een jaarlijkse enquête onder 16.000 Nederlandse werknemers blijkt dat 39 procent van de ondervraagden het afgelopen jaar minimaal eenmaal is benaderd voor een andere baan. U zult begrijpen dat dit gaat zorgen voor een mogelijke opwaartse druk op de lonen. Ook de overheid heeft zich hier inmiddels mee bemoeit door loonstijgingen aan te kondigen. Personeelszaken zal een steeds belangrijker deel van het takenpakket van de ondernemer gaan uitmaken. Als ondernemers kunnen we de windrichting niet bepalen, maar we kunnen wel de zeilen bijzetten. Heeft u de zeilen al bijgezet?

7


‘De traditionele technieken worden op termijn overbodig’

8


Coverstory

‘Energie wordt in de toekomst gratis’ Innovatie is een kwestie van gewoon beginnen, van gewoon dóen. Dat staat vast voor Johan Koekkoek van installatietechnisch adviesbureau Visietech. Bedrijvig bezocht hem op de onlangs geopende Campus in Almkerk, waar Johan nieuwe duurzame technieken test.

Visietech volgt alle innovaties op de voet. Het bedrijf loopt gemiddeld een jaar of drie à vier voor op de markt. Hun concepten zijn te vinden bij Bouwcenter en ze werkten onder andere mee aan de hoofdinfra van de Markthal in Rotterdam en vele andere grote projecten.

Vol trots laat hij de testopstelling met powertubes zien. Ze baden in het zonlicht en zijn loeiheet. Precies zoals de bedoeling is. Deze vacuümbuizen met nanocoating worden al jaren gebruikt om door middel van licht water te verwarmen, op het moment zijn ze niet aan te slepen in de handel. Op een bewolkte dag verwarmen deze buizen tot een graad of vijftig, op een zonnige dag loopt het op tot 200 graden. Doordat ze niet afhankelijk zijn van de zon, kunnen ze meer energie leveren dan zonnepanelen. Johan test nu of hij er ‘prik’ uit kan krijgen, en dat is gelukt. “Het is gelukt om het licht niet alleen in warmte maar ook in stroom om te zetten, er komt alleen nog te weinig stroom uit dus we gaan door met testen. Het is echt de kerst op de taart als het lukt om deze stroom goedkoper te maken dan reguliere stroom en zonne-energie. Dan hebben we een goede business case en kan het vliegen.”

Maandelijks pitchen vertegenwoordigers hun uitvinding bij het Almkerkse bedrijf. Lijkt het kansrijk, dan onderwerpen Johan en zijn team het aan een praktijktekst, want met enkel theorie nemen ze geen genoegen. “We doen geen grote onderzoeken, want we hebben geen miljoenen om te investeren. Het is ook riskant. Als je een grote stap wilt maken en je wijkt een beetje af, kun je er vet naast zitten en weg is je investering. Met kleine stapjes kom je er ook”, redeneert Johan.

Eco Zero Want duurzaamheid is leuk, het moet ook knaken opleveren of besparen. Pas dan zal het echt op grote schaal terrein winnen. Daarom werkt Visietech samen met Bouwcenter aan het doorontwikkelen van het nieuwe Eco Zero concept. Al in 2007 ontwikkelde Visietech een nul op de meter woning die volledig los van het gas- en elektriciteitsnet staat en het jaar rond zijn eigen energie opwekt. Destijds was het nog ontzettend duur, inmiddels verschilt het bij nieuwbouw nog maar een paar duizend euro met een gaswoning. “Er worden continu stapjes gezet in de markt. Ik geloof daarom echt dat energie op termijn geen probleem meer is. Je hebt straks alleen nog de aanschafkosten van je installatie. De energie wordt gratis.”

Nieuwsgierig Stiekem vindt hij het ook gewoon leuk om het zelf te doen. Johan groeide op met installatietechniek en duurzaamheid. Zijn ouders bouwden in ’72 hun eigen huis in Almkerk en lieten dat isoleren; iets wat toen nog niemand deed. Johans vader installeerde in 1981 ook de eerste Nefit Turbo in Nederland en pionierde met zonnecollectoren. “Het maakte mij nieuwsgierig. Ik wilde weten hoe het werkte. We maakten alles zelf in die tijd”, kijkt de installateur terug. Zijn eigen woning is dan ook zijn speeltuin, waarin hij allerlei duurzame technieken uittest. Dat geldt eveneens voor het Tiny House dat Visietech in 2015 in samenwerking met Heijmans bouwde. Heijmans wilde destijds een verplaatsbare 0-energiewoning maken voor maximaal 6.000 euro aan installatiekosten. “Dat is absurd weinig”, zegt Johan. Normaliter hangt er al snel een prijskaartje van 15.000 euro aan. Uiteindelijk had Visietech als enige de juiste oplossing: infrarood vloerverwarming. “Dat was toen net nieuw. Het is heel simpel spul. Je legt het onder de vloerbedekking, installeert pv-panelen op het dak, een goed ventilatie>>>

9


werken in de cloud document beheer

processen automatiseren

data omzetten in kennis

administratieve software

software op maat systemen koppelen

portalen papierloos werken

apps

Heeft u het overzicht nog? Er is veel om over na te denken. Wij trekken graag met u op. Uw Softwarepartner

“Bel ons om vrijblijvend uw vraagstuk te bespreken!”

0184-675400 | info@aspect-ict.nl www.aspect-ict.nl

),=,030.05. 65.,+0,9;,79,=,5;0,

.96,7 .96,7

Ambachtstraat 6 4261 TJ Wijk en Aalburg 0416 69 14 91 info@correct-groep.nl www.correct-groep.nl

BEVEILIGING

Vestiging Wijk en Aalburg: Ambachtstraat 6 4261 TJ +31 (0)416 691491

ONGEDIERTEPREVENTIE

Vestiging Wijk en Aalburg: Ambachtstraat 6

Vestiging Gorinchem: Techniekweg 15

Over Correct Groep

A69.

:*/6654((2

.96,7

Wij zijn dé totaaloplossing voor al uw facilitaire uitdagingen. Wij dragen bij aan een betere woon- en werkomgeving.

.96,7

Correct Groep is een betrokken en meedenkende partner en levert een totaalpakket. Van schoonmaak tot beveiliging en van ongediertepreventie tot aan het leveren van zorg. Vestiging Wijk en Aalburg: Ambachtstraat 6 4261 TJ +31 (0)416 691491

SCHOONMAAK

ZORG Vestiging Wijk en Aalburg:

Vestiging Gorinchem: Techniekweg 15 4207 HC

Wij hebben deskundige en gemotiveerde medewerkers in dienst met jarenlange ervaring.


Coverstory

>>> systeem in het huis en we hadden een energiezuinige woning voor weinig geld.” Ze hebben overwogen om het systeem bij TNO door te laten rekenen. “Je bent dan zomaar 60.000 euro kwijt. Voor dat geld konden we het huis ook bouwen en dan zelf in de praktijk zien wat er gebeurt qua energieverbruik. Plus: mijn dochter zocht woonruimte. Twee vliegen in één klap dus.” Inmiddels testen ze er de tweede generatie infraroodverwarming en is ook de circulaire douche al meerdere malen vernieuwd. “Deze douche hergebruikt het water. Daardoor heb je maar een hele kleine warmwatervoorziening nodig. We hebben allerlei prototypes getest en zijn uiteindelijk met de beste gaan werken.” Experimenteren Het super duurzame kleine huisje staat op de in juni geopende Campus in Almkerk. Op dit terrein werken Visietech en Idea-x van Johan’s neef Arend samen. Op de Campus willen de neven experimenteren met technieken die bijdragen aan een zelfvoorzienende samenleving, waarbij iedereen zelfstandig voor zichzelf kan zorgen. De campus is dan ook energieneutraal gebouwd en de bedrijfsunits zijn volledig zelf-

standig. Zaken als temperatuurregulatie moet ieder voor zich regelen, uiteraard energieneutraal. Op het terrein verrijzen binnenkort experimenten met zelfvoorzienende woonconcepten waarvan Idea-x en Visietech denken dat ze de komende vijf jaar impact hebben. Het Tiny House is daarvan het begin.

Op de tien hectare landbouwgrond wil de Campus in samenwerking met partijen als Hak, Schouten Europe en Universiteit Wageningen experimenteren met nieuwe methodes voor voedselproductie. “We moeten een methode vinden waarmee we voldoende voedsel kunnen produceren zonder dat we de aarde uitmergelen”, vindt Arend. Dat is voor de familieleden dan ook een grote drijfveer achter alles wat ze doen. Johan: “Als we zo doorgaan is er straks geen aarde meer. We produceren zoveel energie en voedsel, meer dan de wereld aankan. We vernietigen onze thuisplaneet. Het moet dus veranderen. De traditionele technieken worden op termijn overbodig. Dus je kunt meegaan of niet, maar het gebeurt toch.”

Visietech test op de campus of de powertubes het licht niet alleen in warmte maar ook in elektriciteit om kunnen zetten

11


Olivier Partners Architecten Transformatorstation Afsluitdijk

De architect die continu innoveert De wereld van de architectuur is altijd in beweging. Zo ook Olivier Partners Architecten. Voor Bedrijvig lichten René Olivier en Gerben Vos een aantal bijzondere innovaties uit. Zo ontwierp Olivier Partners Architecten een kinetische gevel met 17.000 bewegende plaatjes voor het transformatorgebouw op de Afsluitdijk. Hoe meer wind, hoe harder de gevel beweegt. Gerben Vos: “Het pand staat middenin de natuur. De enige legitimatie is dat het nodig is voor de windenergie. Door de gevel draagt het gebouw dat nu ook uit.”

Olivier Partners Architecten is een multidisciplinair architectenbureau dat tekent voor ontwerp, de uitwerking van die ontwerpen én begeleiding bij de realisatie ervan. De architecten zijn vakmannen die de praktijk op de bouwplaats kennen en altijd vindingrijk zoeken naar de best mogelijke oplossing. Dat komt terug in de kernwaarden vakmanschap, vindingrijkheid en sensitieve regie. De opdrachtenportefeuille is divers: van gezondheidszorg, infra en woningbouw tot utiliteitsbouw. Zo heeft Olivier Partners Architecten Hollywoud in Almkerk en de bedrijfspanden van Concordia en TMS in Werkendam ontworpen, en in samenwerking met No Label Architecten de brede scholen van Sleeuwijk en Werkendam.

www.olivier-architecten.nl

Dat is typerend voor hoe Olivier werkt. Ieder ontwerp moet aan de eisen van de klant voldoen én een dialoog aangaan met de locatie. Want de eigenaar kan verhuizen, het pand en de omgeving blijven. Daarnaast speelt emotie altijd een rol. René Olivier: “Het welbevinden van mensen is in ieder project een thema, want wanneer mensen zich goed voelen in een pand, presteren ze optimaal.” Daarom past het architectenbureau regelmatig ‘evidence based design’ toe. Dit gebeurde onder andere bij het ontwerp voor de spoedeisende hulp van het AMC. Met gebruikmaking van wetenschappelijk onderzoek over de effecten van licht, geur en planten heeft het bureau een ruimte ontworpen waarin zorgverleners en cliënten zich zo goed mogelijk voelen. Voor het nieuwe kantoorconcept van ESA in Noordwijk heeft de architect een diepgravende procesanalyse gemaakt van de werkmethodes en zo een concept ontwikkeld, dat exact aansluit bij hoe de medewerkers van ESA werken. Daarnaast innoveert Olivier Partners Architecten ook de eigen werkprocessen. Het bureau ontwerpt bijvoorbeeld in een 3D Building Information Model (BIM) waarin alle disciplines in één computermodel samenkomen. Ook werkt het bedrijf ‘Lean’, dat betekent dat het creëren van waarde voor de klant staat centraal in alle processen. Dat start al in de voorfase. Al voor de eerste schetst wil de architect de waardes van alle partijen in beeld hebben. Het uiteindelijke ontwerp kan Olivier in virtual reality tonen. “Dit is één van de best mogelijke manieren om mensen een beleving van het nieuw te bouwen pand te geven, want niet iedereen kan een plattegrond of maquette goed lezen. Het levert ons heel toegespitste reacties op, waarmee wij het ontwerp perfectioneren.”


PT Creations

Revolutie in magazijnland PT Creations heeft met het dit jaar geopende magazijn op Veensesteeg-Noord een revolutie in de warehousing teweeg gebracht. Het Wijk en Aalburgse bedrijf installeerde als eerste in Nederland verrijdbare magazijnstellingen van wel zeventig meter lang. Met trots tonen Janthijs de Fijter en magazijnbeheerder Marco Vos de zeven verrijdbare palletsystemen van Schäfer. De wagens zijn ieder zeventig meter lang, vier meter breed en negen meter hoog. Ze kunnen 600 ton aan gewicht dragen. Met slechts één druk op de knop brengt Marco de stellingen in beweging. Per stelling zorgen vier elektromotoren ervoor dat de constructie bijna geruisloos opschuift om een gangpad te creëren daar waar nodig. Meerdere vakbladen zijn al langs geweest en voor Schäfer is het magazijn ook een referentiepunt. Het systeem heeft zijn oorsprong in koelhuizen, waar de vierkante meters duur zijn. “Ook bouwen is duur, dus we wilden onze ruimte optimaal benutten. Normaal gesproken hadden we het volledige magazijn nodig gehad voor de 4500 pallets die er staan, met de verrijdbare stellingen passen ze in één compartiment”, zegt Janthijs. De stellages staan vol met keramiek, decoraties en glas- en mandwerk. Deze gebruikt PT Creations voor de plantarrangementen die onder andere worden geleverd aan groothandels, retail, tuincentra en benzinestations. De arrangementen worden samengesteld in het begin 2016 geopende nieuwe pand in Wijk en Aalburg. Begin dit jaar centreerde PT Collections alle magazijnactiviteiten in de nieuwe loods aan de Veenstesteeg-Noord.

Marco Vos leidt het werk daar in goede banen. Hij heeft het voorraadsysteem geoptimaliseerd, plaatst de pallets per seizoen bij elkaar en pikt de orders per stelling zodat hij niet aan het schuiven blijft. Dat gebeurt overigens geheel veilig. Alle zeven verrijdbare stellingen hebben optische sensoren die beweging detecteren, waardoor je niet klem kan komen te zitten tussen de dicht schuivende stellingen. Wanneer er iemand tussen de stellingen staat, moeten deze ook eerst met de hand worden vrijgegeven alvorens ze in beweging komen. Bij de bouw daarvan heeft het snel groeiende bedrijf al rekening gehouden met toekomstige uitbreiding. De gehele vloer van het 4600 m2 grote pand is extra verzwaard, op de 100e millimeter waterpas en voorzien van ijzeren rails voor het verrijdbare palletsysteem. “De toekomst komt sneller dan verwacht”, glimlacht Janthijs. “In oktober komt er ook een verrijdbaar systeem in het eerste compartiment van de hal, waardoor we 2160 extra opslagplaatsen krijgen.” Daarnaast heeft het bedrijf ook een stuk aangrenzende grond gekocht, waar op termijn een tweede loods kan verrijzen.

PT Creations

Wijksestraat 27, 4261 TV Wijk en Aalburg 0416 - 69 60 33 info@pt-creations.nl www.pt-creations.nl

13


Judith Rovers: ‘Moderiemen.nl trekt door de hulp van HV Media de juiste bezoekers’

HV Media & Moderiemen.nl

Hoppa! Gewoon boven Zalando in Google Veel meer omzet en veel minder geld naar AdWords. Dat is het resultaat van twee jaar samenwerking tussen de Wijk en Aalburgse webshop Moderiemen.nl en het Veense internet marketingbureau HV Media. Henri Verhagen en Judith Rovers vertellen hun succesverhaal. Wanneer je in Google op ‘riemen’ zoekt, verschijnt moderiemen.nl als derde in de zoekresultaten. De lokale onderneming laat grootmachten als de Bijenkorf, Wehkamp en Zalando achter zich en trekt meer en meer kopende consumenten. De hoofdreden: de goede vindbaarheid via Google. Een resultaat dat Judith Rovers bereikte doordat Henri Verhagen van HV Media haar website optimaliseerde.

14

“Door het goede resultaat verdient de investering zichzelf meer dan terug”, concludeert Judith. “Het hoeft echt niet duur, groot en ingewikkeld, dat heeft Henri wel bewezen.” Hij werkt slechts vier uur per maand aan moderiemen.nl. Hij heeft de teksten herschreven volgens de spelregels van Google, maakte nieuwe zoekcategorieën en verbeterde de techniek achter de webshop, zodat deze bijvoorbeeld sneller laadt. Allemaal zaken die Google meeweegt bij de notering. Goed scoren HV Media pakte de optimalisatie systematisch aan. Judith gaf aan op welke zoekwoorden ze goed wilde scoren en Henri inventariseerde de aanverwante


HV Media

zoekwoorden. “Hij stuurde op zoekwoorden en teksten waar wij zelf in eerste instantie niet direct op zouden sturen. Dat komt doordat hij anders kijkt en andere tekortkomingen en pluspunten ontdekte. Dat werkte heel goed.” Henri begon met de verbetering van het resultaat bij specifieke termen zoals ‘zwarte riem kopen’, omdat hier weinig concurrentie op was. “Je komt dan sneller bovenaan”, zegt Henri, “en je hebt meteen ook grote kans dat de klant bij jou slaagt, vanwege de gerichte zoekopdracht.” Als laatste heeft HV Media de algemene termen opgepakt, zoals ‘riem’ en ‘riemen online kopen’. Daarbij keek Henri ook naar de concurrentie. Judith: “Het was nooit mijn doel om hoger dan een groot warenhuis te komen, want ik dacht dat dat niet mogelijk was. Henri nam hen wel mee in zijn onderzoek. Nu staan we in veel gevallen inderdaad hoger.” Judith kan inloggen op de portal van HV Media en daar real time zien hoe moderiemen.nl scoort op de verschillende zoektermen. Henri houdt dit zelf ook actief in de gaten. Minder AdWords uitgaven Terwijl het aantal kopende bezoekers fors is gestegen, zijn Judiths uitgaven aan AdWords met veertig procent gedaald. Een ontwikkeling waar ze erg over te spreken is: “Je kunt wel in AdWords investeren, maar voor je het weet loop je erop leeg omdat je per klik betaalt. Soms tref je ook nog eens de verkeerde bezoekers. Als je AdWords niet helemaal goed inricht, kan het gebeuren dat mensen die een hondenriem zoeken op mijn site komen. Hun klik kost mij geld zonder dat het iets oplevert.” Samen met Henri heeft ze daarom de inrichting van AdWords verbeterd. Daarnaast investeert ze minder in AdWords omdat ze inmiddels op veel zoekwoorden organisch al bovenaan staat, en dat is nu gratis. Juiste bezoekers Sinds moderiemen.nl met HV Media samenwerkt, is het aantal bezoekers dat na één klik al afhaakt aanzienlijk gedaald. “Dat betekent dat we nu echt de juiste bezoekers trekken. Mensen die een riem willen kopen.” Dat is terug te zien in de groeiende omzet. Judith is uiterst tevreden over de samenwerking met Henri. Eerder werkte ze voor de optimalisatie van haar webshop met een grote firma, wat slecht beviel. “We zaten vast aan een jaarcontract met hoge vaste kosten en konden geen kant op toen de resultaten niet waren wat we ervan hadden verwacht”, herinnert Judith. Hoe anders is dat met HV Media. “Henri past binnen een bedrijf als het onze. Ik wil gewoon aan

HV Media optimaliseerde moderiemen.nl.

Moderiemen.nl staat in Google boven de landelijke ketens. tafel zitten met iemand die mijn taal spreekt, en dat doet Henri. Het is fijn om met hem samen te werken. Hij doet zich niet groter voor dan hij is, en hij is eerlijk. Dat zegt hij ook gewoon, hij blijft niet factureren als er geen werk is. Hij doet gewoon precies wat je zoekt. Hij kijkt verder dan alleen het optimaliseren van posities in Google. Henri is een sparringpartner voor al je online zaken. Zijn doel is niet alleen hoger in Google komen, maar hij zorgt er ook voor dat je echt meer omzet uit je winkel haalt. Dat is top.”

HV Media

Kortakker 9G, 4264 AE Veen 0416-531034 | 06-55541977 henri@hvmedia.nl www.hvmedia.nl

15


GOLFTOERNOOI

BUSINESSCLUB DE BUURMAN DONDERDAG 12 OKTOBER TIS E A R G AM N L DEE

18-HOLES WEDSTRIJD

GOLFCLINIC PROGRAMMA GOLFCLINIC 12:00 ONTVANGST/LUNCH 13:00 START GOLFLES 15:00 START 9-HOLES WEDSTRIJD 17:30 PRIJSUITREIKING 18:00 BBQ-BUFFET

18+ MANNEN & VROUWEN GOLFTOERNOOI OF CLINIC

PROGRAMMA 18-HOLES WEDSTRIJD 12:00 ONTVANGST/LUNCH 13:00 START 18-HOLES WEDSTRIJD 17:30 PRIJSUITREIKING 18:00 BBQ-BUFFET

BEPERKT AANTAL PLAATSEN VOL=VOL

GRATIS DEELNAME 18-HOLES WEDSTRIJD/CLINIC

INCL. GREENFEE/LUNCH/PRIJZEN/BBQ

LOCATIE GOLFBAAN DE KURENPOLDER KURENPOLDERWEG 31 HANK

OPGAVE VIA

16

DEBUURMANWERKENDAM.NL/GOLF


Businessclub De Buurman

Prettig netwerken De aanpak van de businessclub De Buurman werpt zijn vruchten af; het ledenaantal van de netwerkclub groeit. In een prettige en informele sfeer netwerken spreekt ondernemers aan. In de regio Altena én daarbuiten. De groei van het aantal leden, 210 aan het begin van 2017, naar bijna 300 ultimo augustus komt volgens bestuurslid Erick Verlee niet uit de lucht vallen. “Mensen hebben de behoefte om elkaar te ontmoeten”, zegt hij, “om elkaar te leren kennen. Tijdens onze netwerkavonden leg je vrij makkelijk contact; er ontstaan nieuwe relaties die met regelmaat business opleveren. Ondanks het haastige leven en de vaak volle agenda’s maken ondernemers hier graag tijd voor vrij. De informele sfeer die heerst, zorgt voor een deel van het succes. Het enige wat wij voor ogen hebben, is het creëren van gelegenheid om in een prettige sfeer te netwerken.” Hij lacht: “Dat we daarmee in een behoefte voorzien blijkt wel uit de cijfers. We zien dat ook terug op Facebook. Nieuws op onze pagina wordt bijzonder goed gelezen. Ik roep leden van harte op om nieuws of een actie te melden bij De Buurman zodat wij dat op onze Facebookpagina kunnen delen.”

nog meer enthousiaste ondernemers met elkaar kennis laten maken en verbinden. Werkendam blijft weliswaar onze thuishaven, maar je kent het spreekwoord ‘Een goede buur…’.“ Golftoernooi Er staan in 2017 nog drie bijeenkomsten op de agenda. De Buurman organiseert op 12 oktober haar eerste golfevent. Erick: “Het belooft een fantastische dag te worden. Wij zijn te gast bij Golfbaan Landgoed De Kurenpolder in Hank. Leden kunnen deelnemen aan het toernooi of aan de clinics die worden gegeven. Na het golftoernooi start om 17.00 uur de reguliere netwerkbijeenkomst, vanzelfsprekend ook op De Kurenpolder. Onder het genot van een hapje en een drankje kan iedereen dan weer vrij netwerken. En wij reiken De Buurman-cup uit voor de beste speler.”

Agenda van De Buurman

12-10 Regio’s verbinden De Buurman telt inmiddels een flink aantal leden van buiten de regio Altena. Erick: “Het is mooi om te zien dat het aanbod van De Buurman ook de ‘overburen’ aanspreekt. Het bestuur kijkt dan ook graag over de grenzen van Altena. Wij zijn momenteel druk bezig met de programmering van 2018. Hierin houden we de optie open om buiten Werkendam en wellicht ook buiten Altena netwerkbijeenkomsten te organiseren. Zo kunnen wij

16-11

07-12

Golftoernooi inclusief clinic Locatie: Golfbaan Landgoed De Kurenpolder in Hank. Netwerkavond Locatie: brasserie De Lachende Gans in Werkendam. Oudejaarsevent Locatie: Van Lopik Catering- & Partyservice in Werkendam.

debuurmanwerkendam.nl

17


Meer inzicht in uw bedrijfsvoering?

74,7%

productiviteit

67,2%

taken afgerond

@

81%

voorraad

sales

“Wij helpen u graag met de strategische en praktische invulling van uw ICT. Zullen we om te beginnen eerst maar een kop koffie drinken?�

06 11 88 00 30

Ieder detail bekeken! Hulsenboschstraat 3, Werkendam Handelsstraat 4, 3371 XC Hardinxveld-Giessendam (0184) 67 54 00 | www.aspect-ict.nl, info@aspect-ict.nl

Weijgertze

Autotechniek

is

gespecialiseerd

in Volkswagen

bedrijfswagens. Door jarenlange ervaring kunnen wij u een compleet servicepakket aanbieden. Voor onderhoud en reparatie maar ook storingdiagnose.

Verder zijn een aantal monteurs binnen Volkswagen opgeleid tot technisch specialist. We beschikken ook over de VAS 5051, welke ontwikkeld is door Volkswagen.

Ook zijn we voorzien van een compleet magazijn met originele onderdelen tegen de beste prijs. Kortom: uw Volkswagen bedrijfswagen is bij ons in goede handen.

PERZIKSTRAAT 9E | 4261 KC | WIJK EN AALBURG | TEL. 0416 - 696840

WWW.AUTOTECHNIEK.NU


JP Flooring Een vloer met een verhaal: oud eiken mulitplank

‘Patrick van JP Flooring is op en top vakman’ Als er één ding goed moest in de nieuwe woning van Jasper en Debora van Herwijnen, dan was het de vloer. Ze schakelden JP Flooring in en hebben daar geen moment spijt van gehad.

Ambachtelijk vervaardigde vloeren die de klant helemaal op het lijf zijn gesneden. Dat is het doel van JP Flooring. Patrick Treffers staat al jarenlang garant voor kwaliteitsvloeren en designmaatwerk. Op ambachtelijke wijze worden de producten in het vloerenatelier vervaardigd van kwaliteitsmaterialen. De vakmannen van JP Flooring gaan voor het allerbeste resultaat. Van de houtkeuze, tot kleurkeuze en afwerking, ze staan altijd vierkant achter hun werk. Transportstraat 36a 4283 JL Giessen 06-11880030 info@jpflooring.nl www.jpflooring.nl

Het echtpaar kocht in 2015 een voormalige boerderij in Sleeuwijk. Bovenaan hun wensenlijstje stond een mooie vloer voor in de woonkamer. “In ons vorige huis lag een plavuizen vloer die we vanaf het begin af aan niet mooi vonden. Het is er nooit van gekomen die te vervangen, dus in het nieuwe huis wilden we de vloer van onze dromen”, vertelt Jasper. Samen met Patrick Treffers van JP Flooring hebben ze die vloer gevonden. Een echte oude eiken houten vloer, doorleefd en met karakter, net zoals het uit 1890 stammende huis. Vanwege de vloerverwarming is gekozen voor een multiplank, met een bovenlaag van oud eiken. Patrick bracht de vloer perfect op kleur, zodat deze mooi past bij de kleur van de eikenhouten draagbalken die zo bepalend zijn voor de sfeer in het huis. “Het is echt maatwerk van begin tot eind”, zegt Jasper. Via vrienden kwam hij bij JP Flooring terecht. Zij beloofden hem vakwerk, net als Patrick zelf. “’Ik ben niet de goedkoopste, maar ik maak het piekfijn in orde’, zei Patrick toen hij de grote oppervlakte van ons huis zag”, vertelt Jasper. Hij is blij met het goede advies dat Patrick gaf, onder andere over het doortrekken van de vloer via de traptreden naar de overloop, zodat alles één geheel wordt. Jasper is super blij met het eindresultaat, dat inderdaad tot in detail netjes in afgewerkt. “Ik was op vakantie toen de vloer werd gelegd. Ik had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen. Het zijn oude planken en het is robuust gelegd, maar wel onderhoudsvriendelijk en je kunt er gemakkelijk ook met blote voeten op lopen. De architect kwam laatst kijken en zei meteen dat de vloer echt een plaatje was. Patrick van JP Flooring is op en top vakman. Dat bewijst hij weer met onze vloer.”

19


Opel Van Mill & Europe@Work

‘We hebben een warme band met onze klanten en als er iets niet goed gaat, lossen we dat meteen op. Zo maken we het verschil’

20


‘Opel Van Mill doet wat ze zeggen’ Het begint met de aanschaf of lease van één bedrijfsauto, en al snel worden het er meer. Zo gaat dat bij Opel Van Mill. Ruben van Alten van Europe@Work weet daar alles van. Hij is inmiddels bijna vijf jaar klant bij de Gorinchemse specialist in bedrijfswagens. “Bij Opel Van Mill doen ze wat ze zeggen en zeggen ze wat ze doen”, vat Ruben zijn ervaring krachtig samen. De Werkendamse uitzendorganisatie levert technisch personeel aan de Nederlandse maakindustrie. Dagelijks rijden de uitzendkrachten naar klussen in het hele land. Het wagenpark bestaat inmiddels uit veertien auto’s, waarvan tien van Opel Van Mill. Ruben looft de scherpe prijzen en fijne samenwerking met Dick de Bruin, manager Opel Bedrijfswagens. “Ik heb zijn mobiele nummer en kan hem altijd bereiken. We kunnen goed sparren. Ik leg mijn problematiek neer en Dick komt met een oplossing die past bij mijn bedrijf. Hij is daarin heel open en geeft ongezouten zijn mening. Dat is de kracht van onze samenwerking.” Dick knikt instemmend. “Wij hebben een warme band met onze klanten en houden ook na de oplevering nauw contact. Als er iets niet goed gaat, lossen we dat meteen op. Zo maken we het verschil. Want uiteindelijk komt ons succes door de klanten.” Gratis haal- en brengservice Opel Van Mill startte in 2012 met de verkoop van bedrijfswagens vanuit de vestigingen in Dordrecht en Gorinchem. Vanuit Gorinchem bedient het bedrijf de zakelijke markt in Werkendam. De Merwedebrug is geen obstakel, te meer omdat Van Mill een gratis haal- en brengservice heeft. “Onze chauffeurs halen en brengen de hele dag door auto’s voor onderhoud, maar ook voor een kapot lampje of een terugroepactie”, vertelt Dick. Deze service scheelt ondernemers tijd én geld. “Wanneer een werknemer de auto naar de garage brengt, lopen ze vaak een rondje door de showroom. Ze zien het als een verkapte pauze. Als je uitrekent wat dat een werkgever kost…” Het is een typisch voorbeeld van hoe Van Mill met ondernemers meedenkt. Dat blijkt ook uit de aflevering van nieuwe wagens. Van Mill levert ze ‘turn key’

op. Compleet met de door de klant gewenste belettering, betimmering of installatie van een track and trace systeem. Daardoor kan de auto direct na oplevering in gebruik genomen worden. “Klanten waarderen dat enorm”, weet Dick. Eigen verhuurbedrijf Wanneer een bedrijfsauto in de garage komt voor onderhoud, wordt deze altijd gewassen en gezogen. Voor ondernemers die hun auto’s moeilijk kunnen missen, doet Van Mill het onderhoud op zaterdag. En is er een onverwacht probleem, dan krijgen bedrijfswagens in de werkplaats voorrang. Ruben: “Dat is echt heel fijn. Onze auto’s zijn altijd volle bak in gebruik, bij een probleem moeten we gelijk geholpen kunnen worden.” Wanneer het defect niet direct op te lossen is, regelt Van Mill vervangend vervoer op locatie. Dankzij het eigen verhuurbedrijf heeft Van Mill altijd een bolide beschikbaar. “We brengen de huurauto bij de klant en halen hem daar ook weer op”, belooft Dick. Laatst heeft Europe@ Work daar dankbaar gebruik van gemaakt. De uitzendorganisatie groeit net als Opel Van Mill als kool, zo ook het wagenpark. Daardoor is het bedrijf steeds meer tijd kwijt aan wagenparkbeheer. Ruben legde dit voor aan Dick, en op zijn advies heeft hij nu ook vier leasewagens om te kijken of deze oplossing bij zijn bedrijf past. Dick legt uit: “Veel mkb’ers kopen auto’s. Dat gaat prima als je er een stuk of vijf hebt, maar als je er meer krijgt, gaat het teveel tijd kosten. Leasen biedt dan gemak en tijdswinst maar zorgt er ook voor dat de auto’s veilig blijven. Wij vergeten geen onderhoudsbeurt. Daarnaast weet je iedere maand waar je qua kosten aan toe bent.”

Opel van Mill Van Hogendorpweg 6 4204 XW Gorinchem 0183645800 www.vanmill.nl

Europe@Work Velsenstraat 6a 4251 LJ Werkendam 0183-505733 www.europeatwork.nl

21


Almbouw en Alm Projectontwikkeling

‘Ook de bouwsector innoveert volop’ Innovatie zit in het DNA van Almbouw en Alm Projectontwikkeling in Giessen. Kijk alleen al naar de conceptwoningen die zij in Sleeuwijk gaan bouwen. Daarnaast blinkt het bedrijf uit in het opleiden van jonge mensen om zo de vakkennis in het bedrijf vast te houden. Directeur René Mooy en werkvoorbereider Wouter van Vliet ontfermen zich graag over iedere klant met aandacht voor al zijn wensen. Maar als ze eenmaal vertellen over het opleiden van jonge mensen, beginnen ze beiden te glimmen. “Vijf jonge mensen werken nu via onder andere de Bouwschool Breda in ons bedrijf. Het mooie aan het opleiden van jongeren is ook dat je ze vaak direct aan je bedrijf bindt. Omdat de leerlingen bij ons zien hoe mooi het bouwvak is, blijven ze bijna allemaal bij ons na hun opleiding”, vertelt Mooy. Hij heeft het liefst jongeren uit de eigen regio, 95 procent van zijn opdrachten komen ook uit de regio. René Mooy voert altijd zelf de kennismakingsgesprekken. “Na vijf minuten weet je vaak al of het klikt. Ze krijgen vervolgens een drie maanden contract en na een evaluatie wordt het contract steeds verlengd.” In zijn bedrijf werken zo’n dertig mensen en onder hen een aantal ‘oude rotten’ met heel veel vakkennis. “Als die over tien jaar uit stromen wil je wel dat jonge mensen dat gat opvullen.” Werkvoorbereider Wouter van Vliet vertelt dat ook de bouwsector volop innoveert, vooral in materiaalgebruik en de voorbereiding van het werk. Zo wordt meer en meer met 3D tekenwerk ontworpen; juist die techniek is voor de toekomstige bouwers een extra boeiende dimensie aan het vak. “Binnen tien jaar zullen regelmatig woningen met 3D-methodiek ontworpen en gebouwd

22

worden”, zo is zijn stellige overtuiging. “We zien het bouwvolume groeien en alleen door zelf mensen op te leiden kunnen we onze klanten blijven bedienen, zoals ze van ons gewend zijn.” De vijf jongeren die een opleiding volgen, mochten zelf vertellen waarom ze kozen voor werken bij Almbouw. Schilder Wesley van de Goor (18) uit Wijk en Aalburg: “Het is een goed leerbedrijf, waar ik goede verhalen over gehoord had. Leuk bedrijf, gezellige collega’s, ik leer heel veel.” “Er werken veel bekenden”, zegt timmerman Martijn Versteeg (17 uit Poederoijen. “Ik heb het heel goed naar mijn zin, hard werken en tòch tijd voor een grapje.” Timmerman Dirk-Jan Janszen (17) Werkendam koos bewust voor Almbouw omdat het niet zo’n groot bedrijf is. “Leuke sfeer en de samenwerking is top.” En timmerman Bryan Tamerus (18) uit Rijswijk had zo’n leuke stage dat hij er ook zijn opleiding wilde doen. “Het zijn leuke collega’s waar je veel van leert, ook veel bekenden.” Timmerman Kevin van Helden (18) uit Andel vindt het vooral heel leuk dat Almbouw veel verschillend werk doet, zoals onderhoud, nieuwbouw en schilderen. “Een heel leuk bedrijf.”

Almbouw

Transportstraat 1a, 4283 JL Giessen 0183-443281 info@almbouw.nl www.almbouw.nl


L A I C E SP 23


Ondernemersvereniging Aalburg

Vader of moeder niet mobiel? Geen oppas voor de kinderen of bij u op bedrijfsbezoek? Mijn Notaris aan huis biedt uitkomst! Niet iedereen is in de gelegenheid onze kantoren te bezoeken. Of misschien wilt u bepaalde zaken liever thuis met uw familieleden of op uw bedrijf met een van onze juristen bespreken. Laat dit geen belemmering voor u zijn. Wij komen graag naar u toe, thuis of bij u op het bedrijf! Maak een afspraak voor een vrijblijvend, kosteloos eerste gesprek!

Voor de ondernemers van nu! www.ov-aalburg.nl

Websites

Webshops

Portals

Apps Uit Almkerk


Peter Vos, Piet Hartman, Nicole Roubos, Cor Spek en Henri Verhagen vormen de organisatie. Foto: Lisette de Rade

23 november - Het verkiezingsgala

Haal uw mooiste pak en mooiste jurk alvast uit de kast voor het verkiezingsgala van BizAwards Altena! In de sfeervolle ambiance van Fort Altena maakt de jury op 23 november de winnaars bekend. Het wordt een feestelijke avond waarop er volop gelegenheid is om te netwerken met de aanwezige collega-ondernemers en afgevaardigden van de gemeenten. Binnenkort worden de presentator en het programma van de avond bekend gemaakt. Houd www.ondernemendaltena.nl in de gaten voor het laatste nieuws over de BizAwards.

BizAwards

Van waarderen komt verbinden

Uniek voor de regio. De eerste algemene ondernemersverkiezingen in het Land van Heusden en Altena: BizAwards Altena 2017. Met de ontknoping op 23 november op Fort Altena. De vaart zit er goed in … Het proces van nomineren, kiezen en waarderen begon op 1 juni jongstleden. Na het verkiezingsgala op 23-11 zal de publiciteit rond het event nog wel even doorgaan, en dat is prima! Maar terug naar 1 juni. BizAwards Altena ging ‘los’. Sinds dat moment schaarden steeds meer (ondernemende) partijen zich rond het verkiezingsinitiatief van B2B-platform Ondernemend Altena. Mooi om te zien dat het gemeenschappelijke doel ‘bijzonder ondernemerschap zichtbaar maken én waarderen’ voluit wordt gedragen. Vanuit Werkendam, Woudrichem én Aalburg. Altena-breed dus. Op weg naar één Altena per 1-1-2019 is dat fantastisch te noemen.

BizAwards Altena waardeert niet alleen, maar verbindt dus ook partijen met elkaar. Ondernemers, overheid én onderwijs dragen ieder op eigen wijze een steentje bij aan het bijzondere proces van nomineren, kiezen en waarderen. Het businessplatform Ondernemend Altena is blij met al dat enthousiasme en die inzet. Het laat zien dat Altena geestdrift bezit, van aanpakken weet en dat ook waardering voor elkaar een plek heeft. In deze special informeren wij u dan ook graag omtrent BizAwards Altena 2017. Het schip ligt goed op koers en meert op 23 november aan bij Fort Altena. Ondernemers zijn voor deze avond nu al uitgenodigd. Dus: save the date! En wie exposure wil rond het event, kom aan boord! Cor Spek Voorzitter Stichting B2B-platform Ondernemend Altena

25


Smart farming is het antwoord op de stijgende vraag naar voedsel. Chistian van Winden (38) en Saskia Kemmere (32) ondernemen al slimmer. Fotografie: Frans-Jan Fortunati | tekst: Bart Kin

Smart farming bij De Bloemplaathoeve

Alles gaat automatisch, behalve het werk Het is bijna onvoorstelbaar om te zien hoe ‘normaal’ broer en zus Van Winden het geavanceerde melkveebedrijf van de familie in Almkerk ervaren. De Bloemplaathoeve is -zoals dat zo mooi heethelemaal ‘state of the art’. Maar liefst 350 koeien van pasgeboren tot volwassen exemplaren van het Fries Hollandse ras, verblijven hier permanent als verwende toeristen in een vijfsterren all-inclusive resort. De dames doen en laten precies wat ze zelf willen in de hypermoderne stal. Het voer ligt klaar in de troggen, schoon drinkwater is 24/7 én in ruime mate beschikbaar. De deur gaat automatisch wagenwijd open als het weer dit toelaat. Het is bekend dat Klara en haar vriendinnen niet graag in

26

de volle zon staan. Als het buiten te warm is, blijven ze heerlijk eigenwijs binnen luieren. Zodra een wolk aan de hemel verschijnt, marcheren de dames strak in het gelid naar buiten. Ongestoord natuurlijk. Sterker nog, het pad dat ze daarvoor moeten bewandelen, wordt de hele dag keurig schoongemaakt door een volautomatische veegmachine. Rust, reinheid en regelmaat regeert. Conditiescan Terug in de stal ondergaan de koeien geheel naar eigen wens een heerlijke massage van rug en schouders. Dit gebeurt onder één van de elektrisch aangedreven borstels in de stal. Oké, de melkrobot bestaat al meer dan dertig jaar, maar bij de nog geen


De Bloemplaathoeve & Rabobank Altena

drie jaar oude Bloemplaathoeve, staat de allernieuwste. Het melken verloopt volledig geautomatiseerd zonder dat daarbij ook maar één mensenhand nodig is. Terwijl de onbewerkte verse melk in de koeltank stroomt, is de conditie van Martha en haar zusters piekfijn van top tot teen gescand. Een signaal van het computersysteem geeft aan dat Dora II vandaag een lichte verhoging heeft of dat haar melkproductie wat terugvalt. “En dan ben je er dus heel vroeg bij”, slaat Christian de spijker op zijn kop. “De computer vertelt ook wat het beste moment is voor de voortplanting. Achter de robots en de computer gaat een laboratorium schuil. Daardoor kunnen we voor een vervelende kwaal als uierontsteking zich openbaart, al ingrijpen. Zo raken we niet afhankelijk van de penicillinespuit.” Alsof het de normaalste zaak van de wereld is: “Ach, zo spannend is het nou allemaal ook weer niet hoor.” Zus Saskia praat net als haar broer opvallend nuchter over de moderne technologie die aan de basis staat van de melkveehouderij. “Het blijft gewoon hard werken. En een weekendje weg is nog steeds een zeldzaamheid. Aan de andere kant vieren we alle dagen vakantie. We mogen elke dag middenin de natuur met onze dieren werken, wat wil je nog meer?” Zaaien en oogsten Even lijkt het dat de automatisering geen verlichting brengt. Alsof door smart farming het harde werken op de melkveehouderij niet verandert. Het tegendeel is waar. De Bloemplaat is namelijk een flink bedrijf dat in theorie op een tweekoppige bemanning draait. Tweekoppig! Want de gepensioneerde vader van Saskia en Christian draait met zijn eveneens AOWgerechtigde broer nog menig uurtje mee op de boerderij. “Maar dat is meer uit liefhebberij”, knipoogt Christian. “We hebben naast de opstallen nog 134 hectare land waar voer voor de koeien op staat. Voornamelijk gras, een beetje suikerbieten en nog wat tarwe. Dat levert voldoende op voor de balans in het dagelijkse rantsoen voor de koeien. We houden zelfs nog wat over voor de verkoop.” Het dak op De Bloemplaathoeve krijgt binnenkort nog een extra functie. De twee ondernemende agrariërs zijn namelijk oprecht begaan met het milieu en dragen waar mogelijk een steentje bij. Bij de nieuwbouw is al een gedeelte van het dak benut voor de opwekking

van zonne-energie. De resultaten zijn meer dan bevredigend. Saskia en Christian zijn vastbesloten om dit najaar opnieuw een grote slag te maken en de enorme dakvlakken met zonnepanelen te bedekken. Dit leidt dan tot de opwekking van naar schatting 450.000 kilowattuur groene stroom per jaar. “Dan zijn we ook ruimschoots zelfvoorzienend. Als straks de nieuwe installatie op de daken ligt, leveren wij daarnaast nog eens voldoende stroom voor 150 huishoudens. Het gaat over een forse investering kan ik je vertellen. Dat doen we niet zozeer voor onze eigen portemonnee, maar voor de planeet. Zo levert De Bloemplaathoeve een bijdrage aan een beter milieu. Dat daar een beetje rendement op zit, is mooi meegenomen.” Kennis delen “Natuurlijk heeft smart farming de toekomst”, haakt accountmanager Gerard Kemkes van Rabobank Altena in. “Maar dit betekent niet dat het voor iedere agrarische ondernemer geschikt is. De kracht van Christian en Saskia is dat ze in staat zijn om grip te houden op het bedrijf. In alle opzichten, want ze bewijzen ook innovatief te zijn met de plannen voor nog meer zonnepanelen. Het verhaal smart farming reikt in de praktijk veel verder dan kennis over mechanisering en automatisering vergaren en toepassen. Waar het ècht op neerkomt en alles mee begint, is agrarisch vakmanschap. Als je dat niet beheerst, dan helpt smart farming het bedrijf ook niet vooruit. Daarom streven we bij Rabobank ook naar het delen van kennis. Om met elkaar vooruitgang te boeken.”

Rabobank Altena

Sportlaan 170, 4286 ET Almkerk 0183-507600 Bedrijven.altena@rabobank.nl www.rabobank.nl/altena @RaboAltena

27


BIZ Awards Talk

‘Je hoeft niet alles van ver te halen’ Innovatief, duurzaam en maatschappelijk verantwoord. Dat zijn enkele criteria voor de uitreiking van de eerste BIZ Awards. De regiogemeenten en wethouder Matthijs van Oosten staan daar vierkant achter. “De Award biedt kansen om ondernemers te verbinden, om elkaar te versterken. Innovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en kansen voor de arbeidsmarkt zijn voor ons als overheid belangrijk. Het is goed om daarin als gemeenten mee te doen. Dat doen we door in de jury plaats te nemen, maar ook door financieel bij te dragen”, zo vertelt wethouder Matthijs van Oosten. “Ondernemers kunnen zo laten zien wat er achter de voordeur gebeurt. Welke producten en diensten hier allemaal geleverd worden. Je hoeft niet alles van ver te halen, soms zit het gewoon bij je om hoek.” Het maritieme cluster in Werkendam, de handel in Aalburg; logistiek en toerisme in de gemeente Woudrichem plus de agrarische sector in de gehele regio vormen samen de ruggengraat van het bedrijfsleven in Altena. De drie gemeenten in het Land van Heusden en Altena werken al jaren samen aan het economische beleid in de regio; het meest zichtbaar nog is de ontwikkeling van het regionale bedrijventerrein bij Werkendam en aan de Veense steeg. In 2018 verkoopt de gemeente Werkendam

28

haar laatste kavels op Bruine Kilhaven V en zijn ondernemers aangewezen op de Kop van Brabant, het regionale bedrijventerrein in Werkendam. “Het aantal reserveringsovereenkomsten neemt gestaag toe, ook uit Gorinchem is animo voor de Kop van Brabant. Bij de afsluiting van de Merwedebrug vorig najaar voor het vrachtverkeer was het even stil, maar als de verbreding wordt aangepakt hebben we straks een nog betere positie door de nabijheid van de A27.” Ook op de Veense steeg stijgt de vraag naar vierkante meters. In de sector recreatie en toerisme is eveneens sprake van groei. “Zeker de Biesbosch trekt steeds meer bezoekers, de sector biedt zo vooral duurzame groei.” Op weg naar de nieuwe gemeente Altena worden al plannen gesmeed voor een herijking van de laatste nota Economisch beleid uit 2012. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij het visietraject met de icoonprojecten. Van Oosten: “Dat leverde niet echt veel nieuwe inzichten op voor het bedrijfsleven. De economie bleef een beetje onderbelicht in dat traject. Jammer, want voor de leefbaarheid hebben we die bedrijvigheid echt nodig.” Wel nieuw in de regio zijn de BIZ (BedrijvenInvesteringsZones). Na een succesvolle start van de eerste BIZ in de regio op de Bruine Kilhaven haakt nu ook ondernemersvereniging DES aan met het winkelgebied rond de Hoogstraat in Werkendam.


BizAwards de jury

‘Een ondernemer moet waarde toevoegen’ De uitreiking van de eerste BizAwards Altena moet vooral een feestje worden voor ondernemend Altena. Maar een goed feest vraagt een goede voorbereiding. Daarbij hoort uiteraard ook de jurering van al die genomineerde ondernemers. Vier juryleden staan daarvoor aan de lat en nummer vijf ziet toe of de verkiezing eerlijk verloopt. De juryleden zijn Sandra den Haan-Paans (34), directeur Werkendamse Verwarmings Centrale, Steffanie van der Maas (34), manager bedrijven Rabobank Altena, Kees de Vries (48), directeur Van Noordenne Accountants en Hans Verhoeven (55), mede-eigenaar van Krachtstroom. Notaris Stephan de Kort van de Rivieren Notarissen mag aanschuiven om toe te zien op het verloop van de verkiezing. De juryleden bepalen samen de criteria, maar ieder jurylid heeft uiteraard zijn eigen accent. Zo vindt De Kort het belangrijk dat ondernemers zich zowel in als buiten de regio laten zien. Hans Verhoeven van Krachtstroom let bij de jurering vooral op de marketing van een ondernemer en dat gaat verder dan alleen een mooi verkooppraatje. “Ik ben altijd nieuwsgierig hoe ondernemers dat in de praktijk brengen. Hoe zijn ze gekleed, welke auto rijden ze; kortom hoe ziet het complete plaatje eruit?”. Een goede

ondernemer hoeft van Verhoeven niet alleen winst maken, maar moet ook laten zien dat hij plezier heeft in zijn werk en goed voor zijn personeel zorgt. Winstgevendheid is voor accountant Kees de Vries wel heel belangrijk. “Hij moet natuurlijk niet volgend jaar failliet gaan, het bedrijf moet wel winst maken. Maar we kijken ook naar innovaties en maatschappelijk verantwoord ondernemen.” Sandra den Haan-Paans let bij de jurering vooral op de gedrevenheid van de ondernemer. “Maar tevreden klanten, personeel en maatschappelijke betrokkenheid zijn ook belangrijk. Continuïteit van het bedrijf moet een doel op zich zijn. Een ondernemer moet ook niet bang zijn om zijn hart te volgen en deze passie kunnen verkopen”. Steffanie van der Maas heeft al enige ervaring met jureren; zo mocht ze ook in Gorinchem de jurering van de BizAwards doen en eerder bij Rabobank Nederland een prijs uitreiken voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Ik vind het vooral belangrijk dat een ondernemer waarde toevoegt voor zijn klanten, ongeacht om welke dienst of product het gaat. Een goed bedrijf is een voorbeeld voor anderen, ze moeten een voortrekkersrol hebben. Of dat nu gaat over innovatie of maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

29


Samen kijken naar uw business

De accountants, belastingadviseurs en consultants van Van Noordenne Accountants houden uw dagelijkse bedrijfsvoering op orde én helpen u bij het creëren van nieuwe kansen. We informeren u. Maar brengen u ook op ideeën. Simpelweg omdat we begrijpen dat de oplossingen van vandaag niet altijd die van morgen zijn. Samen met u werken aan het beste bedrijfsresultaat. Dat geeft ons de uitdaging die ons hart sneller laat kloppen.

www.vnacc.nl Gorinchem | Giessen | Hardinxveld-Giessendam


Kerst- en relatiepakketten Wij maken luxe pakketten van hoge kwaliteit. Ze zijn onderscheidend en met uitsluitend top producten! Een uniek bruikbaar pakket geheel naar uw eigen wens.

Check onze website

Of kom gezellig langs bij ons in de winkel! De Leckernij - Hoogstraat 72 - 4251 CN - Werkendam - Tel. 0183 505825 - www.deleckernijwerkendam.nl

Pro Sign Services B.V. | Ambachtstraat 9 | 4261TJ Wijk en Aalburg | 0416-537392 | info@prosignservices.nl | www.prosignservices.nl

Reserveer nu uw advertentie voor de volgende Bedrijvig Magazines Bedrijvig Magazines is hét visitekaartje van de bedrijvige regio. Een perfect podium om meer bekendheid te genereren voor uw onderneming via een opvallende advertentie, een mooi bedrijfsportret of een inspirerende column.

Dit is een uitgave van Het Kontakt Edities bv en Talvi.

‘Innoveren is een kwestie van gewoon doen’

Reserveer voor vrijdag 17 november

Innoveren met subsidie Papierwinkel in ruil voor geld

www.bedrijvigmedia.com

bedrijvig@hetkontakt.nl

Heusden & Altena

Johan Koekkoek van Visietech

De volgende uitgave valt op vrijdag 15 december op de mat bij alle bedrijven in uw regio. Reserveer uw advertentie voor 17 november en bereik zo duizenden ondernemers!

S NEMER ONDER ! T OPGELE

September 2017 Nr. 15

0183 - 58 32 00

Dromen komen uit Werkendams Maropol op Lowlands

INNOVATIE

BEDRIJVIG IS ONDERDEEL VAN


Car Lock Systems & Jifeline

‘Onze technici behoren tot de beste ter wereld’ Na vier jaar van ontwikkelen is het eindelijk zover: Car Lock Systems lanceert de Promote. Een autosleutel die door middel van aanpassingen in de software voor álle automerken in te zetten is. “Autosleutels/afstandsbedieningen maken is moeilijke materie, niet iedereen kan dat”, vertellen Jasper van Herwijnen en Iskander Kuijer van het in 1996 opgerichte Car Lock Systems. De Sleeuwijkse onderneming maakt dagelijks meer dan duizend custom made autosleutels voor autodealers in heel Europa.. Ze hebben contracten met vele grote automerken en leveren binnen één of twee dagen. In het magazijn liggen duizenden verschillende afstandsbedieningen en sleutelstiften van allerlei automerken klaar om met grote precisie verwerkt te worden.

32

De nieuwe Promote kan een groot deel van deze sleutels vervangen. De technici van Car Lock Systems hebben eenvoudig gezegd de code van ieder automerk gekraakt, waardoor het bedrijf nu onafhankelijk perfect functionerende handzenders kan maken. Jasper: “We durfden daar tien jaar geleden niet van te dromen.” Er was een flinke technology push nodig om de Promote te ontwikkelen; een proces dat het bedrijf volledig uit eigen middelen bekostigde. “We hebben kanonnen uit de markt aangetrokken. Ik durf te stellen dat onze technici tot de beste ter wereld behoren”, stelt Iskander. “En dan nog hadden we vier jaar nodig om de sleutel te ontwikkelen. Het was écht moeilijk. We konden vooraf niet inschatten hoeveel het zou


Car Lock Systems & Jifeline

‘We konden vooraf niet inschatten hoeveel het zou kosten of opleveren. Je moet dus wel het heilige vuur hebben om aan zo’n project te beginnen’

kosten of opleveren. Je moet dus wel het heilige vuur hebben om aan zo’n project te beginnen.” En dat hebben ze bij Car Lock Systems. Innoveren is er een tweede natuur. “Ieder bedrijf is genoodzaakt om zichzelf continu opnieuw uit te vinden”, vinden Jasper en Iskander. Daarnaast zien ze de inkoopafhankelijkheid van de grote merken als een bedreiging voor hun onderneming en willen ze graag hun voorraad verkleinen. Dat kan alleen als ze minder verschillende soorten sleutels nodig hebben. Het afgelopen jaar is de Promote uitvoering getest, onder andere door het personeel van Car Lock

Systems. Tevens is het volledige productieproces ingericht: van magazijn tot online bestelsysteem. Inmiddels zijn de eerste sleutels geleverd. De reacties uit de markt zijn goed. Jasper: “Wanneer er van oude auto’s geen onderdelen meer gemaakt worden door de fabrikanten, biedt de Promote uitkomst.” En het is goedkoper, vult Iskander aan. “Veel merksleutels zijn duur omdat de fabrikanten een monopolie hebben en dat soms misbruiken. In zo’n geval zetten wij de Promote financieel aantrekkelijk in de markt.” www.carlocksystems.com

Jifeline

Zou het niet fantastisch zijn als we via internet mee kunnen kijken met garagehouders, wanneer ze problemen ondervinden bij het inleren van een nieuwe sleutel? Vanuit die gedachte heeft Car Lock Systems in augustus 2012 in samenwerking met Frank Bouman en Erwin van der Velden Jifeline gelanceerd. “Een auto is eigenlijk een rijdend computernetwerk. Met Jifeline kunnen we realtime meekijken in de boordcomputer én veranderingen aanbrengen. Het enige wat de garagehouder moet doen is de Jifeline aansluiten op de auto en de andere zijde op een tablet waarop ze de desgewenste dienst kunnen kiezen ”, zegt Jasper. In het callcenter werken continu vier techneuten die na elke aanvraag van een Jifeline-gebruiker de diensten uitvoeren. Ze kunnen zowat elke programmering of codering verzorgen. Car Lock Systems ontwikkelde Jifeline in eigen huis. Jasper: “We zijn zonder voorkennis begon-

nen. We hebben een team van elf techneuten, onder andere van de Universiteit van Nijmegen, aangetrokken. Zij hebben Jifeline van scratch af opgebouwd: van hardware tot user interface.” Het systeem blijkt een gouden greep. Jifeline begon als ondersteuning voor universele garagebedrijven, maar inmiddels zetten ook dealerbedrijven, pechhulpdiensten en schadebedrijven het massaal in. Jasper: “Waar ze vroeger met de auto van de klant op pad moesten, kunnen ze nu meer in eigen huis oplossen. Dit werkt voor iedereen efficiënter en de mogelijkheden van elk garagebedrijf met een Jifeline groeien dagelijks. Inmiddels hebben we programmeringen geautomatiseerd, waardoor deze diensten van een gemiddelde doorlooptijd van 20 minuten binnen 10 seconden afgehandeld zijn. Dit zal zeker een impact hebben, want tijd is geld.” www.jifeline.com

33


De nieuwe lasrobot van Machinefabriek De Waal last vijf keer sneller dan een mens

34


Onder de loep

‘Innoveren kun je onmogelijk alleen’ Hoe interesseer je jeugd voor het lassersvak? Machinefabriek De Waal heeft het antwoord: met een lasrobot. Sinds december vorig jaar heeft dit technische huzarenstukje zijn plek veroverd in de Werkendamse werkplaats. Innoveren is zeker voor het midden- en kleinbedrijf niet eenvoudig. Daar weet Marco de Waal, eigenaar van de gelijknamige machinefabriek, alles vanaf. Dankzij samenwerkingsverbanden, eigen vermogen, een Europese subsidie en een berg wilskracht is de lasrobot een feit. De afgelopen zes maanden heeft het personeel er volop mee geoefend en onlangs heeft de robot voor het eerst echt meegedraaid in de productie. Marco toont het apparaat vol trots. Met slechts een paar drukken op de knop komt de robotarm in beweging. Gracieus als een balletdanseres vindt de lastoorts het lieverjuk op de draaibare tafel. In een mum van tijd is het laswerk gedaan. Om precies te zijn: vijf keer sneller dan een lasser. Dat is meteen één van de redenen waarom De Waal de robot graag wilde: de hoogste laskwaliteit in minder tijd. En het is dé manier om jeugd te interesseren voor een technisch vak: voor een carrière in de robotica zijn ze wel te porren. De robot is ontwikkeld in samenwerking met lasrobotdealer Valk Welding, Scheepswerf Slob, de Duurzaamheidsfabriek en het DaVinci College. Het project Toegepaste Innovaties voor Maritieme Automatisering (TIMA), zoals het officieel heet, is uiterst ingewikkeld. Onder andere omdat De Waal de robot direct vanuit het 3d-tekenprogramma wil aansturen, zonder ingewikkelde programmering. “In autofabrieken heb je serieproductie, maar in de scheepsbouw is alles maatwerk. Je behaalt geen rendement als je een robot steeds moet programmeren voor stuksproductie. Dit hebben wij nu opgelost”, aldus Marco. “Op deze schaal innoveren kun je onmogelijk alleen”, zegt Rolf Maliepaard, managing director bij De Waal. “Het kost heel veel tijd, energie en geld om iets nieuws als dit, te ontwikkelen. Als je begint weet je niet hoe lang het duurt, of het lukt en hoeveel het

exact gaat kosten. Als familiebedrijf investeren we altijd zelf in ons machinepark, maar zoiets bijzonders als een lasrobot moet je niet alleen willen realiseren. Je moet het samen doen. We zijn per slot het allereerste bedrijf in scheepsbouw Nederland hiermee. Je hebt dus elkaars kennis nodig.” Steuntje in de rug De kosten voor het totale TIMA innovatieproject bedragen zo’n 2,6 miljoen euro, waarvan een significant deel door Brussel wordt bijgedragen. “Dat is nodig, want er is praktisch geen bedrijf dat zoveel geld op wil hoesten voor een project waarvan de uitkomst relatief onzeker is”, zegt Maliepaard. Europa ondersteunt dit project omdat zij robotica in de scheepsbouw wil stimuleren, waardoor Nederland op termijn ‘slimmer’ schepen kan bouwen ten opzichte van de lagelonenlanden. “Maar van >>>

Subsidies

Provincie Noord-Brabant wil tot de top vijf van de meest innovatieve regio’s van Nederland horen. Om het concurrerend vermogen en de economische groei te vergroten heeft de provincie subsidieregelingen voor MKB-ondernemers. Wie innovatieve ontwikkelprojecten doet, kan een subsidie voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie (BOM) ontvangen. De subsidie bedraagt de helft van de subsidiabele kosten, met een maximum van 10.000 euro. Daarnaast is er ook een regeling Economie en Innovatie. Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) biedt een stimuleringsfonds, de SRE-adviesregeling (SAR) en de SRE0investeringsregeling (SIR). Er zijn ook regelingen vanuit de rijksoverheid en vanuit Brussel zoals het robotproject. Met de WBSO kunnen ondernemers de financiële lasten van research en development verlagen. Deze regeling verlaagt de loonkosten en andere kosten en uitgaven van het project.

35


Onder de loep

>>> subsidie word je echt niet rijk. Het is niet zo van ‘ik krijg subsidie dus alles is opgelost’”, waarschuwt Maliepaard. “We zijn nu anderhalf jaar bezig en hebben vorige maand de eerste gelden uit Brussel ontvangen. Je moet dus wel cashflow hebben om zo’n traject te kunnen doen. De subsidie is enkel het steuntje in de rug. Het helpt je te innoveren en ondernemen.” Dit was voor De Waal het eerste Europese traject. Op de vraag hoe zo’n traject verloopt, heeft Marco zijn antwoord klaar: verschrikkelijk traag en moeizaam. Tegen de tijd dat de subsidie werd toegekend, was het project allang begonnen. “Je moet ook voorbereid zijn op een enorme papierwinkel. Dat is ons wel tegengevallen”, geeft Maliepaard toe. “Het is logisch dat er controle moet zijn, want je geeft gemeenschapsgeld uit. Maar of ze dat niet anders uit kunnen voeren? Echt ieder uurtje dat je aan het project werkt moet op papier komen en dubbel ondertekend worden. Ieder rekeningetje moet op naam van TIMA. Dat is bij elkaar begrijpelijk maar een enorme rompslomp. Het wordt zelfs nagekeken door drie verschillende instanties. Ik heb wel eens op het punt gestaan ermee te stoppen door de papierwinkel.” De Waal hoopt dat de controlemethode in de toekomst wijzigt. “Zodat ondernemers gewoon kunnen blijven ondernemen.” Groeiproces De robot staat nu een half jaar in Werkendam en begint langzaam maar zeker zijn plek te veroveren. Rolf: “We hebben ons vanaf de start gerealiseerd dat

36

we dit proces met rustige stappen moeten doorlopen. Je komt uit een conservatief lassersberoep, de overstap naar een robot is een groeiproces. We hebben onze lassers daarom vanaf het begin af aan erbij betrokken.” De Waal heeft intern een opleidingstraject uitgezet en er is al veel geoefend met de robot, zowel door eigen personeel als studenten. Marco: “In deze oefenperiode werken oudere lassers samen met de jeugd om te kijken hoe de robot het beste kan lassen. Dat doen ze hier op de werf maar ook in het proeflaboratorium van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Je hebt de ervaring van de vakmannen nodig om de robot eerst goed in te stellen. We hebben een jonge lasser van twintig jaar in dienst, hij wordt opgeleid als robot operator.” Wat De Waal betreft is het traject nog lang niet afgerond. De specialist in voortstuwings- en manoeuvreertechnologie wil dat Nederland voorop blijft lopen als innovator in de scheepsbouw. De Waal wil daar zeker een steentje aan bijdragen. “Het is onze droom om over een paar jaar complete roeren met een oppervlak van circa 20 m2 te kunnen lassen met de robot. Daarvoor moet de robot op een rijdend mechanisme komen te staan. Nu staat de robot nog op een vaste plek en kan hij zo’n twee vierkante meter bestrijken”, vertelt Marco terwijl de 3d-Cad engineer Mark van Keulen, met een software animatie vanachter zijn bureau toont hoe de lasrobot werkt. Maliepaard loopt langs op weg naar een andere afspraak, maar voor hij de deur uit gaat herinnert hij aan Mark: “Vergeet je niet je tijd op het TIMA-project te schrijven?”


Ondernemersadvies

Levert de innovatie rendement op?

Financieel Directeur

Anton Oppenhuizen Greyt partner - Oppenhuizen 06-31953341 anton.oppenhuizen@greyt.nl www.greyt.nl

Voor de meeste bedrijven is innoveren de gewoonste zaak van de wereld. Wil je de concurrentie voor blijven, dan zal je wel moeten. Het ontwikkelen van nieuwere en betere producten is het eerste waar naar wordt gekeken. Je wilt je onderscheiden in de markt, de (potentiële) klant moet voor jou kiezen omdat jij betere producten kunt leveren tegen misschien een betere prijs. Betere prijzen kunnen worden gerealiseerd door innovaties in de productieomgeving en in de logistieke processen. Er is nog een gebied waarin kan en moet worden geïnnoveerd. Ik praat dan over de administratieve systemen. Niet alleen het boekhoudsysteem (ERP), maar nog meer over het Management Informatie Systeem (MIS). Immers: meten is weten. Zo ook bij een nieuwe klant die in de eerste gesprekken vol trots vertelde hoe

druk hij bezig was met innoveren. Nieuwe producten aan de lopende band en ook bestaande producten werden steeds verbeterd. Uit de jaarrekening leerde ik echter ook dat de resultaten terugliepen. Op de vraag of al deze innovaties ook rendement opleverden, kreeg ik als antwoord dat het onderbuik gevoel goed was. De klant had geen harde cijfers. Zijn boekhoud- en rapportagesystemen konden hem die informatie niet leveren. Na ons gesprek zijn de administratieve systemen op een kwalitatief beter niveau gebracht. Hierdoor kon per innovatie worden aangetoond of ze rendabel waren of niet. Naar aanleiding van dit project heeft de klant van een aantal innovaties afscheid genomen, verbeterde het resultaat en konden vrijgekomen liquide middelen worden ingezet om winstgevende innovaties te realiseren.

Zorg voor een (financiële) boodschappenlijst!

Financieel planner

Lennart kant Kant Financieel Advies BV 0183-303634 | 06-22216369 info@kafia.nl www.kafia.nl

We herkennen dit gevoel allemaal wel. Na een drukke dag gaat u nog even naar de winkel. Zonder een boodschappenlijst koopt u dan levensmiddelen die in de aanbieding zijn. Gaat u rondom etenstijd dan zijn dit vaak kant-enklaarmaaltijden of juist iets zoetigs om de lekkere trek te stillen. Achteraf denkt u: had ik dit echt wel nodig? Neemt u echter de tijd om een boodschappenlijst te maken dan voorkomt u impulsieve aankopen. De laatste tijd merk ik als onafhankelijk financieel planner dat u via de media in verleiding wordt gebracht om zelf snel even een hypotheek te regelen (hypotheek binnen 24 uur!), snel uw oudedagsvoorziening te regelen (pensioenrekening via de giro), etc. Doordat de wet- en regelgeving constant wijzigt, is het bijna niet meer mogelijk

om dit zelf te doen. Voor belangrijke financiële beslissingen zoals de aankoop van een woning, de financiële gevolgen bij arbeidsongeschiktheid, overlijden of bij pensionering, is het noodzakelijk een financiële boodschappenlijst op te stellen ter voorkoming van foutieve beslissingen. Als onafhankelijk financieel planner ben ik in staat uw financiële boodschappenlijst vast te stellen. Als eerste gaan we samen na wat u op voorraad heeft, met andere woorden wat is er allemaal al geregeld. Vervolgens stellen we vast of er aanpassingen nodig zijn. Het valt me op dat extra aankopen vaak niet nodig zijn maar het aanpassen van bestaande regelingen al kan leiden tot het gewenste resultaat. Bel of mail voor uw financiële boodschappenlijst.

37


Bestel uw flyers bij De Groot Zeer voordelig geprijsd Drukwerk van hoge kwaliteit Next-day levering mogelijk A5 flyers 1.000 stuks Vanaf

â‚Ź 30,

Gratis verzending

82

Gratis bestandscontrole

shop.grootsgedrukt.nl

38


EQA-Projects

Waterkracht van de 21e eeuw Het Team van het Werkendamse bedrijf EQA-Projects groeide op aan het water. De stap naar het gebruik van waterkracht voor duurzame energie was voor hen dan ook niet zo groot. In 2016 werd het bedrijf genomineerd voor de landelijke Waterinnovatieprijs, samen met Waterschap Rivierenland. “Het is voor onze aarde en moeder natuur beter als we onze energie duurzaam opwekken. Dat kan met wind en zon, maar dat zijn geen constante energiebronnen. Ooit telde Europa honderdduizenden watermolens, maar kennelijk waren we dat vergeten”, vertelt John van Boxel van het Team EQA-Projects. “Tijdens een vakantie in Oostenrijk zag ik zo’n waterwiel en het schip Orlic, dat zette ons aan het denken. Wij begrepen niet waarom niet gekeken werd naar energie uit stromend water.” Met hun plan stapte het EQA Team naar Waterschap Rivierenland in Tiel. Johan Bakker, projectleider innovatie, zag wel wat in de ideeën van het Werkendamse bedrijf. “Hij had het lef om samen met ons in zee te gaan.” En zo ontwikkelde EQA-Projects een installatie samen met de waterbeheerders van het waterschap. De innovatieve EQA-box wekt duurzame elektriciteit op door middel van waterkracht. Het ziet eruit als een moderne ‘schoepmolen’ die langzaam met de waterstroom meedraait en uit eerste onderzoek visveilig lijkt. De aanwezige software zoekt automatisch de optimale hoogte en aanwezige energie in de waterstroom op. Bij calamiteiten ‘lift’ de EQA-box automatisch mee. De EQA-box kan zowel bij stuwen als bij gemalen worden geplaatst met een minimaal verval van een halve meter. Naast gebruik van waterkracht wordt de EQAbox gemaakt van hergebruikt plastic, mede omdat andere materialen te zwaar bleken.

Primeur In september 2016 had Waterschap Rivierenland de primeur met het plaatsen van de eerste EQA-box in Nederland. Daarna volgden andere waterschappen. EQA-Projects verwacht dat eind 2017 tien EQA-boxen draaien. Ook agrariërs en energiecoöperaties hebben belangstelling. Verder zijn gesprekken gaande met partijen uit ontwikkelingslanden, door de eenvoud en de licht gewicht constructie kan de installatie energie produceren waar dat vroeger niet mogelijk was. Het wereldwijde patent van EQAinstallaties wordt samen met kennisinstellingen zoals TU Delft verder ontwikkeld. Met de kennis die het EQA-Team heeft opgedaan met de EQA-Box ontwikkelen ze nu op dezelfde basis een drijvende waterkrachtcentrale voor vlak stromend water. Ze werden daarbij nog eens extra gestimuleerd door het juryrapport van de Waterinnovatieprijs. “Het is een innovatieve stap naar verbetering van de energiebeschikbaarheid uit kleinschalige waterkracht. De 3D optie en het materiaalgebruik is vernieuwend, breed toepasbaar en duurzaam.”

EQA Projects

Hulsenboschstraat 5c, 4251 LR Werkendam 0183-745950 info@eqaprojects.com www.eqaprojects.com

39


REEDS 60% VERKO CHT!!

BUITEN KANS LAATSTE MOGELIJKHEID OM IN NEDERLAND TE BOUWEN IN DE UITERWAARDEN | KAVELS VAN 654-1292 M MET NAAR KEUZE EEN EIGEN 2

INSTEEKHAVEN | CENTRAAL GELEGEN AAN

Informatie en verkoop Ed Makelaardij Tel. +31(0)183 510 005 info@edmakelaardij.nl

DE MAAS IN VEEN NABIJ DEN BOSCH, BREDA, UTRECHT & WAALWIJK | PERMANENT WONEN

WWW.WATERFRONTDEVEENE.NL

Bax & Van Kranenburg Tel. +31 (0)416 725 050 info@baxvankranenburg.nl

www.waterfrontdeveene.nl


ALLES

VOOR

DE

VA K M A N

TECHNISCHE GROOTHANDEL

Save the date 27 | 10 | 2017

VERKOOP VERHUUR REPA RATIESERVICE AUTO M ATERIA L EN GEREED S CH A PPEN

14.00 - 20.00 uur

Voor u: ✓ Product

Bagijnhof 49

VERH U U RS ERVICE SMEERM ID D ELEN

demonstraties

✓ Scherpe

aanbiedingen

✓ Verhuurcatalogus

OPEN DAG VEEN

NEN KEU RIN G EN

Gratis: ✓ Springkussen ✓ Frietkraam

SLEU TEL SERVICE SLIJ PS ERVICE TRU CKPA RTS EQ U IPM EN T A CCU ’S

KENTEKENPLATEN IN EIGEN PRODUCTIE DUS SNELLE LEVERING

W W W. O P T H O F B V. N L OP ‘T HOF NEDERHEMERT BV

OP ‘T HOF URK BV

OP ‘T HOF VEEN BV

Ambachtshof 2 Tel: 0418 - 55 34 10

Het Spijk 17 Tel: 0527 - 69 05 12

Bagijnhof 49 Tel: 0416 - 69 72 73

41


‘Ik hou van kunst en schoonheid. Onze mannen waren retetrots op het beeld, we zijn met zijn allen drie dagen naar Lowlands geweest’ 42


Het Ambacht

Bij Maropol worden sprookjes werkelijkheid Zo’n 25 jaar geleden maakte Maropol International bv zijn eerste taartpuntjes voor het Land van Ooit in Drunen. Gewoon van hout met piepschuim platen erop en vervolgens afgewerkt met een mierzoete, roze laklaag. En als finishing touch een kers op de taart. “Allemaal heel low-budget, want geld was er niet. Maar het zag er echt leuk uit”, zo steekt Ron Koorengevel van wal. Het werken met polyster en andere kunststoffen leerde hij elders, maar ruim 25 jaar geleden besloot hij samen met zijn vrouw een eigen bedrijf te beginnen. In de bagger- en offshore èn in de creatieve sector. “Ik ben dyslectisch, maar ben ook heel creatief. Ik hou van kunst en schoonheid. We maken echt hele mooie dingen op ons bedrijf, ook heel veel verschillende dingen.” Pretparken Pretparken als Duinrell, Drievliet en de Efteling hebben werk van Maropol International bv binnen hun poorten staan. Zo maakte hij voor de Efteling de pratende schatkist die bij de entree staat. In Disney World Parijs kregen de engeltjes zijn vleugels. “We werken met materialen, waarmee niemand anders werkt. Iedere dag is anders binnen ons bedrijf en vaak weten we niet wat we volgende week maken.” Kunstenaars van naam zoals Tom Claassen, David Bade en Tirzo Martha klopten aan bij Ron en Marianne Koorengevel om hun beelden te maken. “We hebben jaren geleden alweer reusachtige walvisstaarten gemaakt, dat deden we nog handmatig met grote blokken schuim en dan vervolgens modelleren met de kettingzaag en dan schuren, slijpen, verven, spuiten. Daar waren we maanden mee bezig.” Lowlands Vijf maanden geleden stond Tom Claassen bij Maropol op de stoep. Of hij een beeld kon maken voor Lowlands en de beeldentuin bij Kasteel het Nijenhuis van museum de Fundatie in Heino. Klaassen maakt Nederland graag een beetje vrolijker met zijn vaak vertederende beelden zoals de 11 meter

hoge olifanten bij Almere, een nijlpaard bij IJburg en konijnen bij de Kunsthal in Rotterdam. De mallen voor de konijnen werden ook al bij Maropol International bv gemaakt. “Klaassen kwam eerst met een paar schetsjes en vervolgens met een beeldje van klei. Eerst moest het beeld zeven meter hoog worden, toen elf meter en toen toch weer tien meter. Maar we hebben zijn beeldje door een bedrijf in 3D laten inscannen en konden zo snel aan de slag.” De EPS blokken zijn door een bedrijf gefreesd en 08metaal uit Nieuwendijk heeft het stalen frame berekend en gemaakt. “Af en toe kwam Tom kijken, dan vond hij het grijs weer te glimmend, teveel bling bling. Toen hebben we het weer mat gespoten. Zo moet je steeds goed overleggen, steeds opnieuw stuurden we foto’s om te vragen wat hij ervan vond.” Mikkel stelt een ridderfiguur voor en is opgebouwd uit reuze kiezelstenen. Het beeld weegt zo’n acht ton, mede vanwege de staalconstructie in zijn lijf. Drie dagen voordat Lowlands begon, werd het reusachtige beeld in Werkendam opgeladen en naar Biddinghuizen vervoerd. Daar werd ‘Mikkel’ opgebouwd, maar een week later ook weer afgebroken. Inmiddels staat hij te pronken in de beeldentuin bij kasteel Nijenhuis te Heino, onderdeel van museum de Fundatie in Zwolle. Tot het volgende festival in Biddinghuizen, ook in 2018 en 2019 is Mikkel welkom op Lowlands. Koorengevel: “Onze mannen waren retetrots op het beeld dat ze gemaakt hebben. We zijn samen met hen en ons gezin allemaal drie dagen naar Lowlands geweest, het was fantastisch.” ‘Mikkel’ zien ze in Werkendam niet meer terug, maar in de regio weten ze Maropol International bv ook te vinden. Zo pronkte in Oudendijk tijdens de laatste feestweek een rood Disney wagentje in het dorp, waarvoor Maropol International bv het schuim leverde waarvan het wagentje is gemaakt. “Zelf zou ik nog weleens een rotonde in de regio willen opsieren met een mooi kunstwerk.”

43


Hoogstraat 44 - 4251 CM Werkendam Telefoon 0183-30 10 00 - Fax 0183-30 40 30 www.funda.nl - info@paansmakelaars.nl Eigen website: www.paansmakelaars.nl

Werkendam – Hoogstraat 15

In het winkelcentrum van Werkendam, op de hoek van de Kruisstraat en de Kerkstraat, staat dit grote winkelpand met parkeerplaatsen voor de deur. Vloeroppervlakte : 125-500m² Optie 1: het geheel Optie 2: een gedeelte huren vanaf 125 m²

Huurprijs vanaf: € 1150,- per maand

excl. GWL en excl. BTW

Werkendam - Hoogstraat 84

Midden in het centrum van Werkendam, tussen de landelijk ketens, bieden wij een representatieve winkelruimte op de begane grond te huur aan. Voorheen was in dit pand een kledingwinkel gevestigd en het pand is nog altijd als zodanig ingericht. Het object heeft een frontbreedte van circa 6,0 meter. Vloeroppervlakte : 125 m²

Huurprijs: € 1875,- per maand

excl. GWL en excl. BTW

Werkendam – Hoogstraat 95

Frisse en uitstekend onderhouden winkel-, horeca- of kantoorruimte van maar liefst circa 105 m² op een toplocatie op de Hoogstraat in Werkendam. Wilt u een winkel, horecagelegenheid of kantoor beginnen, dan staat deze ruimte direct tot uw beschikking. Het pand is voorzien van vloeren, wanden, verlichting, rolluik en alarm. Vloeroppervlakte : 105 m²

Huurprijs: € 1195,- per maand

44

excl. GWL en excl. BTW

Werkendam – Hoogstraat 35

Zeer representatieve kantoorruimte gesitueerd in een monumentaal pand in het centrum van Werkendam. Het pand is voor bezoekers makkelijk te vinden. Bovendien bevindt zich schuin tegenover het pand een openbare parkeerplaats. Oppervlakte kantoor : 110 m² Oppervlakte zolder : 40 m² Totale vloeroppervlakte : 150 m² De kantoorruimtes kunnen ook separaat verhuurd worden vanaf € 400,- per maand excl. GWL, met gezamenlijk gebruik van toilet, keuken en zolder.

Huurprijs totaal : € 1500,- per maand excl. GWL Huurprijs separaat : € 400,- per maand excl. GWL Werkendam – Hoogstraat 88

Midden in het centrum van Werkendam, tussen de landelijke ketens, bieden wij een representatieve winkelruimte op de begane grond te huur aan. De frontbreedte van dit pand is maar liefst ruim 7,5 meter! Vloeroppervlakte

Huurprijs: € 2000,- per maand

: 170 m²

excl. GWL en excl. BTW

Woudrichem – ’t Rond 9

Op goede locatie gesitueerde representatieve kantoorruimte met een netto vloeroppervlak van ca. 82 m². De kantoorruimte is voorzien van marmoleum vloerafwerking, systeemplafond met inbouwverlichting en mechanische ventilatie. Vloeroppervlakte : 82 m²

Vraagprijs: € 160.000,- k.k. Huurprijs: € 800,- per maand excl. GWL en excl. BTW

Wilt u weten wat uw woning waard is? Graag geven wij u een vrijblijvend advies! www.paansmakelaars.nl - 0183-301000 - Lid NVM - Lid GMH


Agenda

23 november BizAwards Altena Haal je beste pak of mooiste jurk uit de kast voor de ondernemersavond van BizAwards Altena. Tijdens deze feestelijke avond in Fort Altena worden de winnaars van de regionale ondernemersverkiezing bekend gemaakt door de vakjury. Er is één prijs voor gevestigd ondernemerschap en één voor jong, aanstormend talent. Uiteraard beiden uit Altena. Meer weten? Kijk op ondernemendaltena.nl/bizawards.

3 oktober Contentmanagement / on- of offline? • communicatieplatformgorinchem.nl Communicatieplatform Gorinchem houdt vanaf 19:30 uur een bijeenkomst rond het thema ‘Contentmanagement / on- of offline?’.

12 oktober Golftoernooi • debuurmanwerkendam.nl Businessclub De Buurman houdt een golfdag met clinic en toernooi, op Golfbaan Landgoed de Kurenpolder te Hank. Leden kunnen gratis deelnemen, niet-leden betalen 20 euro. Het event is van 12:00 tot 21:30 uur.

5 oktober Het Kontakt Business meets Golf Golfen en netwerken, dat kan tijdens dit evenement op golfpark Almkreek. Wie nog nooit heeft gegolfd kan meedoen met de clinic, voor ervaren golfers is er een wedstrijd. Bedrijvig is uiteraard ook aanwezig. Aanmelden: www.golfpark-almkreek.nl

20 oktober Open Coffee Gorinchem e.o. • www.oc-g.nl Open Coffee Gorinchem houdt een netwerkbijeenkomst. 9 november Open Coffee Altena 31.0 • www.ondernemendaltena.nl Netwerken bij de gemeente Woudrichem in het fonkelnieuwe MFC. B2B met een multifunctioneel tintje.

16 november Bedrijfsbezoek • www.bka-altena.nl Bedrijven Kring Altena houdt een bedrijfsbezoek. Bij welk bedrijf is nog niet bekend. 16 november Netwerkavond • debuurmanwerkendam.nl Businessclub De Buurman houdt een netwerkenavond in restaurant de Lachende Gans. Leden zijn van 17:00 tot 21:30 uur welkom aan de Hoogstraat 38 te Werkendam. 17 november Open Coffee Gorinchem e.o. • www.oc-g.nl Open Coffee Gorinchem houdt een netwerkbijeenkomst.

23 november Maatschappelijk • communicatieplatformgorinchem.nl mmunicatieplatform Gorinchem houdt vanaf 19:30 uur een bijeenkomst rond het thema ‘maatschappelijk’. 7 december Oudejaars Event • debuurmanwerkendam.nl Businessclub De Buurman houdt een oudejaars event voor leden, van 17:00 tot 21:30 uur bij Van Lopik Catering- & Partyservice aan de Vierlinghstraat 3 te Werkendam.

Uw evenement in deze agenda? Stuur een e-mail naar bedrijvig@hetkontakt.nl (o.v.v. agenda).

45


Het Kontakt Business Meets Golf

Ga je mee golfen met Bedrijvig? Na het succes van vorig jaar staat de tweede editie van Het Kontakt Business Meets Golf weer voor de deur. Alle ondernemers uit de regio zijn welkom om de golfballen op donderdag 5 oktober over Golfpark Almkreek te slaan .

Het Kontakt Business Meets Golf Op donderdag 5 oktober organiseren Het Kontakt Edities, Vrouw & Altena en Golfpark Almkreek voor de tweede keer Het Kontakt Business Meets Golf. Ondernemers zijn welkom om mee te spelen aan de 9-holes wedstrijd, een beginnersclinic te volgen of het spel Goud samen met Aveline Dijkman te spelen. Het event start om 14:00 uur op Golfpark Almkreek te Almkerk en eindigt met een gezellige netwerkborrel. Meer informatie is te verkrijgen via de media-adviseurs van Bedrijvig of via golfpark-almkreek.nl. Aanmelden voor deelname ook via golfpark-almkreek.nl Bekijk hier de aftermovie van 2016:

“Het Kontakt Business Meets Golf is een uitstekend georganiseerde zakelijke bijeenkomst”, prijst Adrie Kleppe van het Leerdamse Kleppe Beheer. Deze ervaren golfer deed vorig jaar voor het eerst mee aan het event en speelde de 9 holes wedstrijd. “Het past mij geweldig. Ik houd van het spelletje en kijk uit naar de netwerkbijeenkomst. Het is bovendien leuk om collega’s te spreken of contact te krijgen met mensen uit een geheel andere branche.” Dat is ook de ervaring van René Mooy van Almbouw en schilders uit Giessen. Hij zat in de flight met de Gorinchemse makelaar Pieter van der Brugge en maakte op de baan meteen een afspraak voor een zakelijke bespreking. Ook Gijsbert van Helden van IVECO Schouten uit Alblasserdam en Almkerk deed veel nieuwe contacten op, al verkocht hij geen truck op de baan. “Commercie is een kwestie van lange adem.” Naast de ervaren golfers deden er ook veel beginners mee. Een van hen was Janine van de Wetering van Van de Wetering Vastgoed in Brakel. “Het was leuk, tegen mijn verwachting in”, glimlacht ze. Ze dacht altijd dat golf een mannensport was. En hoe moeilijk kan het nou zijn om tegen zo’n balletje te slaan? Best lastig, zo bleek. “Die bal raken was een heel ding. Gelukkig werd het tijdens de clinic super goed uitgelegd, dus uiteindelijk heb ik best wat ballen raak geslagen. Het was ontzettend leuk en ik heb veel contacten opgedaan. Ik ben er dit jaar weer bij!”

5 oktober: Het Kontakt Business Meets Golf


Iveco Schouten Almkerk

Wij komen naar u toe! Iveco Schouten Almkerk is uw officiële dealer van Iveco en Fiat bedrijfswagens. “Wij leveren de volledige lijn van trucks en bestelwagens van Iveco en de hele bestelwagenlijn van Fiat Professional. Wij helpen u van 500 kg laadvermogen tot en met vrachtwagens voor zwaar transport van 250 ton; zelfs op aardgas! Zowel nieuw als gebruikt.”

gepast aan de hogere verbrandingswarmte. Dat biedt maximale bedrijfszekerheid en tienduizenden probleemloze, schone kilometers. Het Nederlands tankstationnetwerk breidt dankzij ons zusterbedrijf Rolande steeds verder uit. Trouwens, een Iveco Stralis op aardgas heeft een actieradius tot 1.500 kilometer. Dat werkt wel zo lekker.”

“Onze slogan is ‘Wij zorgen dat u vérder komt’. Maar voordat het zover is, komen wij éérst met veel plezier naar ú toe!”, zegt vestigingsmanager René van Dijk. “Dat bedoelen wij letterlijk. Wij schuiven bij u aan als u zich wilt oriënteren op een nieuwe bedrijfswagen. Hand op ons hart! Aan uw bureau helpen wij u op weg in alle opties die wij bieden. Geen vraag zo gek, of wij hebben er de oplossing voor!”

Korte levertijd Iveco’s zijn er naar wens dus als ook aardgasauto. Dat geldt – met een CNG-installatie - ook voor bijna alle Fiat’s. Bij de populaire Talento en de nieuwe Fullback voeren moderne Euro6motoren de boventoon, die zónder AdBlue toevoeging aan de hedendaagse milieu-eisen voldoen. René van Dijk: “Al onze bedrijfsauto’s, van Fiorino tot en met Stralis, staan op voorraad. Een bewuste keuze, om u zo snel mogelijk te helpen met uw nieuwe bedrijfsauto. Wilt u ons toch eens bezoeken? De koffie staat klaar!”

Auto brengen we mee Bij Iveco Schouten is klantenbezoek onderdeel van de filosofie en dienstverlening. René van Dijk: “Wij willen het klanten zo gemakkelijk mogelijk maken. Wij zijn er voor u. Niet andersom. Test ons maar! Heeft u een type auto in gedachten? Dan nemen we die voor een proefrit gewoon mee! Maakt niet uit welke. Ook de afgebeelde nieuwe Fiat Fullback, onze veelzijdige en attractieve pick-up. De auto die zo in de smaak valt bij ondernemers en organisaties die ook wel eens offroad moeten (of willen).”

Schouten Almkerk BV

Almweg 4, 4286 LG Almkerk 0183-407777 www.iveco-schouten.nl

Milieuvriendelijke bedrijfsauto’s “Wilt u maximaal werken aan uw ecologische footprint en MVO-beleid? Iveco is Europees koploper in bedrijfswagens op aardgas (LNG). Met 100% aardgasmotoren, dus volledig aan-

47


TE KOOP

9 Bedrijfsunits

FASE 1:

Nu te koop!

in Werkendam

UNITS VANAF: 75 m2 - 631 m2

Prijzen vanaf € 99,500,-

• Modern en representatief. • Energiezuinige bouw. • Voldoende parkeergelegenheid aanwezig. • Turn-Key levering mogelijk.

v.o.n. excl. BTW

Compagnon Projectontwikkeling B.V.

www.werckstaete.nl

Meer informatie?  0183 64 04 04

Bedrijvig Heusden en Altena 2017 nr 15  
Bedrijvig Heusden en Altena 2017 nr 15  
Advertisement