Page 1

Rivierenland

Bedrijvig is een uitgave van Het Kontakt Edities bv en De Winter media groep – april 2014 – nr. 1

Elfride van der Burg

‘In deze regio houden ze van harde werkers’ 1 De schoonheid van beton – De ambities van Kwadraat Bouw – Het leven van een zzp-er


Theater Sportzaal

Hazelaarplein 4 4131 AC Vianen

Vergaderru imtes CafĂŠ Recepties Feesten en

partijen

Telefoon: Mobiel:

0347 - 355 325 06 - 10210238

info@destadshofvianen.nl www.destadshofvianen.nl


Voorwoord - Het team

Over een bedrijvige streek

06

Het is over het algemeen zoeken naar vrouwen in het bedrijfsleven. Onze coverdame weet er alles van. Ook nu nog zijn vrouwen fiks in de minderheid in het regionale bedrijfsleven. Maar dat is niet waarom we haar op de cover van ons eerste nummer hebben gezet. Elfride van der Burg is simpelweg één van die vele inspirerende ondernemers met een verhaal die wij graag een podium willen geven in ons gloednieuwe magazine Bedrijvig Rivierenland. In dit eerste nummer schrijven we ook over andere inspirerende

ondernemingen. Zoals Concrex in Geldermalsen,waarvan iedereen het karakteristieke pand wel kent. Maar wat doen ze eigenlijk? En we zoomen in op de stormachtige groei die het piepjonge Kwadraat Bouw in Leerdam meemaakte. Het Kontakt Edities brengt in 2014 drie keer Bedrijvig Rivierenland uit, een zakelijk magazine over en van de bedrijvige streek. Met de verhalen in dit magazine willen we ondernemers inspireren, motiveren en met elkaar in contact brengen. Namens het team, Janneke Kok

06 | Elfride van den Burg Ze begon 25 jaar geleden op een slaapkamertje in Leerdam. Nu telt haar secretariaatskantoor O.E.S ruim twintig werknemers. Gesprek met Elfride van den Burg. Geen feminist.

14 | Op de koffie bij Concrex Een bedrijf met een missie. Concrex uit Geldermalsen wil beton van haar imagoprobleem afhelpen. Want beton hoeft niet saai en grijs te zijn. Kijk maar naar het prachtige pand van Concrex zelf.

14

20 | De valkuilen van het zzp-bestaan Drie zzp-ers uit de regio praten over de valkuilen van het bestaan als kleine zelfstandige. Het lastigste: dat je steeds moet knokken om je opdrachten binnen te halen.

26 | Harde werkers bij Kwadraat Een bouwbedrijf opzetten aan de vooravond van een crisis. Het lijkt een verhaal gedoemd te mislukken. Maar Kwadraat Bouw groeide rapper dan verwacht. Een kijkje in de keuken van een ambitieus jong bedrijf.

26

media groep

Bedrijvig Rivierenland is een gratis uitgave van Het Kontakt Edities bv in samenwerking met De Winter media groep. Het magazine belandt in 2014 drie keer op de mat bij ondernemers en bestuurders in gemeente Leerdam, Lingewaal, Neerijnen, Geldermalsen en Vianen.

www.dewinter.nl Oplage: 6.500 | Volgende uitgave: week 38 | Adres: Zuidzijde 131, 2777 XE Goudriaan | Telefoonnummer: 0183-583200 | Commercie: Max Broekhoff, Jolanda Smit, Anita Hoogeveen | Redactie: Dick Aanen, Fenne Harrewijn, Janneke Kok, André van der Vlerk | Fotografie: Wicek Listwan | Vormgeving: De Groot Crossmedia | Drukwerk: De Groot Drukkerij

www.hetkontakt.nl

©2014 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Het Kontakt Edities bv.

3


Slimme samenwerking in Leerdam De Witgoedspecialist en Albert Heijn in Leerdam hebben de handen ineen geslagen. De twee trakteren hun gezamenlijke klanten op korting. Consumenten die een actieproduct aanschaffen bij de Witgoedspecialist aan de Vlietskant, krijgen boodschappenbonnen cadeau voor de Albert Heijn die op een steenworp afstand is gevestigd. In de supermarkt is steeds één van de actieproducten van de Witgoedspecialist te zien. Het product is dan weer afgestemd op de aanbiedingen van Albert Heijn.

Nieuwe laadpalen in Meerkerk Aan de Ambachtstraat in Meerkerk zijn sinds kort twee snellaadpalen voor elektrische voertuigen te vinden. Dit zijn de eerste snellaadpalen die 24 uur per dag en zeven dagen in de week toegankelijk zijn. Gebruikers van elektrische auto’s, maar ook fietsen en scooters kunnen met (bijna) ieder laadpasje stroom ‘tanken’. Tijdens de openingstijden van het Mobiliteits Centrum Meerkerk zijn gebruikers van de laadpalen in het café waar er gratis wifi is. De stroom voor de laadpalen wordt gedeeltelijk opgewekt uit zonne-energie.

Fast ferries voor China De door CoCo Yachts uit Heukelum ontworpen fast ferry – genaamd Coastal Cruiser 200 – valt in de smaak bij de Peng Xing Ferry Company. In dezelfde week dat de eerste in Heukelum getekende veerboot te water wordt gelaten, heeft de Chinese veerdienst nog eens drie ferries te bestellen. De schepen worden gebouwd door AFAI Southern Shipyard ltd. De drie Coastal Cruisters moeten gaan varen in de rivierdelta tussen Shenzhen, Zhuhai, Hong Kong en Macau in China. AFAI Southern Shipyard heeft het ondertussen druk met de ontwerpen uit Heukelum, de werf bouwt ondertussen aan twaalf door CoCo Yachts ontworpen ferries.

Ondernemers in de bres voor pontje Varik Bloemenkwekerij Van de Westeringh uit Varik en Het Betuws Schoorsteenveegbedrijf uit Heesselt zijn de twee nieuwe sponsoren van het voetveer Varik-Heerewaarden. Van Uden Logistic Site Investment is al sinds 2011 trouwe sponsor en blijft dit ook. Maar daarnaast waren gemeente Neerijnen en exploitant Uit®waarde op zoek naar meer financiële ondersteuning. Reden hiervoor is dat de gemeente te maken krijgt met grote bezuinigingen. Het was daarom wenselijk een groter financieel draagvlak te zoeken. Er zijn nog meer sponsoren nodig. Geïnteresseerde ondernemers kunnen aankloppen bij gemeente Neerijnen.

Drie nominaties voor Gorcums Reisburo Het Gorcums Reisburo is in drie categorieën genomineerd voor de Zoover Awards: het reisbureau zelf als de beste reisbureauketen van Nederland en de websites Regio-reisburo.nl en Traveltroef.nl als beste online reisbureau van Nederland. De Zoover Awards worden voor de zesde keer uitgereikt. Gorcums Reisburo is een zelfstandig familiebedrijf met vier hoofdactiviteiten. De reisbureaus onder de naam Regio Reisburo, een luchtvaartafdeling met specialisatie in zakenreizen (PilootKOEN), een eigen touroperator Het ReisTeam en de internet prijsvechter Traveltroef.nl. Regio-reisburo. nl is het verlengstuk van de stenen winkels: Regio Reisburo Gorcum, Lingestreek en Giessenhof. Traveltroef.nl is de prijsvechter van Gorcums Reisburo, een online reisbureau gericht op kant-en-klare vakanties voor de scherpste prijs. Traveltroef.nl heeft in het verleden al twee van deze belangrijke publieksprijzen gewonnen: in 2012 was Traveltroef.nl het beste en populairste internetreisbureau van Nederland. In de online stemronde bepaalt de consument welke reisorganisatie in aanmerking komt voor een award. www.zooverawards.nl

Bedrijfspromotie nu ook online via Business TV

Beelden zeggen meer dan duizend woorden. Deze oude wijsheid gaat zeker tegenwoordig op. We leven in een tijd waarin de beeldcultuur steeds meer aandacht vraagt en krijgt. Dankzij WebTV (en Youtube) is het mogelijk om bedrijfsprofielen via online video’s en live streams te promoten. Business TV biedt in samenwerking met het magazine Bedrijvig de mogelijkheid om via lokale en regionale WebTV op een moderne manier met bestaande klanten te communiceren en nieuwe klanten te werven. Business TV is 24/7 online aanwezig. Meer informatie is te vinden op onderstaande websites: www.happyvideomarketing.nl www.vianentv.nl

Mail uw nieuws naar bedrijvigrivierenland@hetkontakt.nl. 4


Kort nieuws

Publieksprijs voor Only For Men

Onlyformen.nl is onlangs bij de Thuiswinkel Award Publieksprijzen XS uitgeroepen tot beste webwinkel in de categorie herenmode. De prijsuitreiking vond plaats in The Harbour Club in Amsterdam. Onlyformen. nl is de webwinkel van Only for Men, een herenmodeketen met elf winkels, waaronder één in Geldermalsen. Tijdens het gala werden maar liefst negentien prijswinnaars gekroond. Consumenten kregen op

basis van een enquête, die werd afgenomen door de onafhankelijke Thuiswinkelorganisatie de kans hun oordeel te vellen over deze webwinkels. In de categorie herenmode waren verschillende partijen in de race om een award in de wacht te slepen. “Het was een spannende eindspurt”, vertelt Rens Drost, manager van de E-shop Onlyformen.nl, Drost is sinds de bouw van de webwinkel Onlyformen. nl betrokken bij de ontwikkeling van de website. “Waarom we hebben gewonnen? We zijn al snel gestart met het vragen van de mening van onze klant, deze is live te zien op de homepage van Onlyformen.nl. Dus als we een slechte prestatie leveren ziet iedere klant dat. We hebben dus echt dialoog met de klant.”

Zevende Fenexpo staat alweer voor de deur De zevende editie van de Fenexpo komt er alweer aan. Op dinsdag 15, woensdag 16 en donderdag 17 april is het zover. In de Evenementenhal Gorinchem zijn bezoekers tussen 15:00 en 22:00 uur welkom om te netwerken met standhouders uit de profit- en non-profitsector. Volgens de organisatie is de Fenexpo dé netwerkbijeenkomst voor de zakelijke markt in Midden-Nederland. Elke editie trekt gemiddeld zo’n zevenduizend bezoekers, waarvan zo’n zeventig procent ‘beslisser’ is. Toegang is gratis, wel moeten bezoekers van tevoren een ticket bestellen via de website. De beurs is bedoeld voor zakelijke bezoekers van achttien jaar en ouder. Dit jaar gaat de organisatie hier ook daadwerkelijk streng op controleren, omdat in het verleden ook bezoekers van onder de achttien op de beurs rondliepen. De standhouders zijn voornamelijk ondernemers uit de Alblasserwaard, Drechtsteden, Hoeksche Waard, Land van Heusden en Altena en Rivierenland. Zij krijgen de kans hun diensten en producten uit te stallen in een volledig op maat ingerichte stand

Gouden Green Key voor Mariënwaerdt Heerlijkheid Mariënwaerdt heeft voor de derde jaar op rij het gouden Green Key-keurmerk in de wacht gesleept. Dit is een internationaal keurmerk dat staat voor duurzame bedrijfsvoering voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche. De Green Key staat garant voor de inzet van de ondernemer om meer aan het milieu te doen dan de wet- en regelgeving van hem verlangt. Bij bedrijven met een Green Key wordt bewust omgegaan met het milieu en de natuur, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort en de kwaliteit. Heerlijkheid Mariënwaerdt richt al haar werkzaamheden op het behoud van het landgoed, met zijn natuur en erfgoed. Dat betekent onder meer dat de organisatie probeert het milieu zo min mogelijk te belasten. In de vergader- en congreslocaties op het landgoed worden daarom de richtlijnen van Green Key gevolgd. Met het behalen van het hoogste niveau van de Green Key – goud – is aangetoond dat in de vergader- en congreslocaties van de Mariënwaerdt maatregelen zijn genomen voor gas-, water- en energiebesparing en voor de beperking en scheiding van afval.

Fiets Innovatie Award voor Van der Veer Met het ontwerp van de Yepp Cargo heeft Van der Veer Designers uit Geldermalsen de Fiets Innovatie Award 2014 in de wacht gesleept. De Yepp Cargo is een inklapbare mand die voorop een fiets gemonteerd kan worden. De Yepp Cargo werd in opdracht van GMG ontwikkeld. De jury van de Fiets Innovatie Awards roemde het ontwerp vooral vanwege haar simpliciteit. De inklapbaarheid van de mand, maakt het stallen van de fiets heel gemakkelijk. Hierdoor biedt het een antwoord op een groeiend ruimteprobleem in fietsenstallingen.

5


‘In Leerdam houden ze van harde werkers. Je moet natuurlijk goed zijn, maar als ze ook zien dat je flink de handen uit de mouwen steekt, kun je veel goed doen.’

6


Coverstory Elfride van der Burg

Niet dat je denkt dat ik een feminist ben Elfride van der Burg-van Wijk staat al een kwarteeuw standvastig op eigen benen met haar secretariaatskantoor O.E.S. Ze stamt uit een tijdperk toen er in Leerdam nog amper ondernemersvrouwen waren. “Nóg zijn vrouwen dik en dik in de minderheid.” Een openhartig vraaggesprek. Ze steekt een vastberaden hand uit. “Elfride.” Smaakvol geklede vrouw met sterke uitstraling en onderzoekende blauwe ogen. Die graag rondrijdt in haar met O.E.S-logo beletterde crèmekleurige Fiat Cinquecento, dat terzijde. “Heb ik veel bekijks mee”, bekent ze terwijl ze met vlot gemak de aluminium trap naar de eerste verdieping op rent. Binnen werken door schotjes van elkaar gescheiden vrouwen, headsets op, voor opdrachtgevers. In een andere kamer vertelt ze haar verhaal. Op jonge leeftijd had Elfride (50) razendsnel in de smiezen dat ze financieel op eigen benen wilde staan. Nadat ze op haar negentiende de Schoevers-opleiding afrondde, duurde het niet langer dan vijf loondienstjaren alvorens ze haar eigen secretariaatskantoor oprichtte: Office Efficiency Services bv. Het bedrijf bestaat dit jaar precies 25 jaar. “Eén op de drie huwelijken strandt”, duidt ze op veelbetekenende toon haar stoere besluit. Meteen erna verontschuldigt ze zich. Haastige lach gecombineerd met de voor haar karakteristieke vlugge manier van spreken: “Ik ben gelukkig getrouwd hoor.” Colibrie Een zeldzame colibrie tussen een met duiven bezaaid Hollands stadsplein. Zo zette de Leerdamse 25 jaar geleden haar eerste schreden in een door mannen gedomineerde zakenwereld. De geboren en getogen Leerdamse startte in een slaapkamer in LeerdamNoord, samen met één werknemer. Wat de wenkbrauwen deed fronzen was de combinatie: zakenvrouw en jonge moeder. Die achterdocht is allang verleden tijd, maar nog steeds zijn zakenvrouwen “dik en dik in de minderheid”, vertelt ze. Lange tijd voelde ze de

drang om andere vrouwen een waarschuwende vinger voor te houden. Dat ze voor zichzelf moesten opkomen. Dat ze hun talenten moesten ontplooien. Dat ze, net als veel andere vrouwen, het risico liepen om als bijstandsmoeder te eindigen op zes hoog, als ze tenminste niet uitkeken. Nu is die missiedrang wel over. “Ik heb me er een jaar of tien geleden bij neergelegd dat niet elke vrouw zo in elkaar zit als ik.” Het is een onderwerp waar Elfride terughoudend over uitweidt: “Het is wel Leerdam”, legt ze uit. En: “Niet dat je denkt dat ik een feminist ben of zo.” Empathie De voorzichtigheid waarmee ze de spanningsboog schetst, zegt veel over een belangrijke karaktereigenschap die haar als secretaresse geen windeieren legde: empathie. Samen met accuratesse is inlevingsvermogen onmisbaar voor de vrouw die het ver wil schoppen in het ambacht van secretaresse. (Mannen zijn bij O.E.S. trouwens van harte welkom, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat 22 van de 22 werknemers van het vrouwelijke geslacht zijn) De profielschets van een secretariële topper? Ze geeft een opsomming alsof ze uit een vacaturetekst voordraagt. “Een goede directiesecretaresse kan lezen en schrijven met haar baas. Vult haar taak goed in. Reageert adequaat. Neemt alle rompslomp uit handen. Zodat de directeur zijn eigen dingetje kan doen.” O.E.S. fungeert als secretaresse op afstand. Het kantoor neemt zo nodig alle kantoortaken van een bedrijf over: secretariaat, acquisitie, boekhouding, agendabeheer, databasebeheer, telefonische antwoordservice, correspondentie – het bedrijf loopt zelfs niet weg voor vertalingen. “Onze doelgroep is divers. Sommige bedrijven zijn te klein om een secretaresse aan te nemen en kiezen ervoor om wekelijks een paar uur ondersteuning in te huren van O.E.S. Andere bedrijven schakelen ons in omdat ze een bepaald stukje expertise missen. Wij bieden flexibiliteit én kennis.” >>>

7


Admission Vianen: administratie & advies een verfrissende aanpak Hoe werken wij? Als ondernemer, net als u. We trekken samen op en brengen de nodige daadkracht en bedrijfseconomische kennis en kunde aan tafel.

Omschakelen een gedoe? Eigenlijk nooit, beginnen kan elk kwartaal. De beginbalans wordt altijd later pas toegevoegd. Eerdere maanden administratie inhalen? Daar hebben we altijd een goede oplossing voor. De serieuze starter is altijd welkom.

Waarom Admission? Omdat we ook adviseren en niet alleen administreren. We zijn een sparring partner, die meer kan en doet dan alleen boekhouden en het verzorgen van uw aangiftes. Uitvoeren van regels? Natuurlijk doen we dat. Maar waar de regels ruimte bieden, kijken we samen met u naar de mogelijkheden. Wat is ons doel? Bouwen aan vertrouwen. We geloven in langjarige relaties, elkaars groei bevorderen.

Gun uzelf kwaliteit tegen een nette prijs.

Wat mag u verwachten? Een adviseur die in de buurt is en snel kan schakelen.

Kwaliteit bespaart u geld én tijd! Samen bepalen we het onderlinge contact. Digitaal aanleveren en rapporteren of face to face. Regelmatig overleg is in elk geval standaard bij Admission. Door ondersteuning krijgt uw talent als ondernemer de ruimte die het verdient. Met toewijding, tijgeren en timing helpen wij u coachend verder!

Wat zeggen klanten over ons? Professioneel, zorgvuldig, betrouwbaar, persoonlijk, betrokken en ervaren. Referenties op aanvraag.

Al uw administratie in goede handen

ADMISSION A D M I N I S T R AT I E & A D V I E S

Boekhouding

Salarisverwerking

Jaarrekening

Begeleiding

Belastingaangifte

Advies

Goed, snel en betrouwbaar verzorgd ook voor starters - ruime ervaring EHGULMIVHFRQRPLVFK¿VFDDO¿QDQFLHHODGYLHV

www.adminservice.nl Langendijk 60 4132 AL Vianen Flexkantoren in Huizen en Hilversum

info@adminservice.nl Tel. 0347 - 345 852


Coverstory

>>> Megagrote taart Elfride is een kei in haar vak. Zo verzorgt ze voor een grote supermarktketen het complete consumentencontact-traject, zoals het afhandelen van klanten, vragen, suggesties en opmerkingen. Dat doen zij en haar collega’s zo voorbeeldig dat er op het kantoor in de Leerdamse Gildenstraat plotsklaps een megagrote taart voor haar neus stond. Van deze supermarktketen. “Zij waren mede dankzij ons uitgeroepen tot meest servicegerichte supermarkt van Nederland. Ik bedoel maar: ons werk is niet altijd te meten in termen van geld.” Zo’n trofee schreeuwt Elfride niet van de daken, overigens. Voordat ze er ook maar over nadenkt om deze mijlpaal op haar website te plaatsen of anderszins commercieel uit te buiten, vraagt ze eerst toestemming aan haar opdrachtgever of zoiets wel geoorloofd is.. Maar net zo groot als haar business-moraal, is haar zakelijke bescheidenheid. Vraag Elfride maar eens of ze behoort tot de succesvolste zakenvrouwen van Leerdam. “Wat is succesvolste zakenvrouw”, werpt ze tegen, alsof een kwarteeuw management van een multidisciplinair secretariaatskantoor met inmiddels meer dan twintig werknemers nauwelijks gewicht in de schaal legt bij zo’n indiscrete vraag. “Nog afgezien van het feit of het feitelijk klopt - je hebt in Leerdam meer vrouwen met een leuke positie die niet per se een eigen bedrijf hebben – vind ik het te veel eer.”

kers. Je moet natuurlijk goed zijn, maar als ze ook zien dat je flink de handen uit de mouwen steekt, kun je veel goed doen. Daarnaast geldt: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Té hip gekleed, ik noem maar wat, dan zet je jezelf buitenspel.”

Elfride is de enige vrouw in het bestuur van Bedrijven Kring Leerdam (BKL) – onnodig om te noemen dat ze het secretariaat bestiert. Ze heeft een tip voor ondernemers die een start-up in de Glasstad overwegen. “In Leerdam houden ze van harde wer-

O.E.S. bv Gildenstraat 17, 4143 HS Leerdam 0345-637637 info@oesbv.nl www.oesbv.nl

Interim Elfride wil er nog tien jaar hard aan trekken. Daarin wil ze haar klantenbestand verrijken en vergroten, kortom: stevig doorgroeien. Ergens rond haar zestigste, is zo’n beetje haar ongeschreven plan, zou een kandidaat met een riant bod haar kunnen verleiden om het bedrijf van de hand te doen. En daarna? Met levenspartner de wereld rond? Mis. Bed en breakfast in Frankrijk? Ook fout gedacht. “Nu heb ik nog de energie hoor”, lacht ze, “en vermoedelijk over tien jaar ook wel, maar ik zou later graag interim-klussen aannemen bij bedrijven die de boel intern willen stroomlijnen. Dát is waar ik volgens mij echt goed in ben namelijk. Ik doorzie vlug waar het niet loopt, kan dan slagvaardig ingrijpen, verbeter processen, behaal zo rendement, om dan weer te vertrekken. Heel intensief allemaal. Wat me ook ontzettend leuk lijkt is om meisjes – het zijn meestal meisjes – die elders niet zo goed uit de verf komen hier een korte tijd onder handen te nemen en hun vaardigheden bij te spijkeren. Al moet ik er wel bij zeggen dat dit wel op mijn manier moet gebeuren. Ik heb namelijk gauw door als het niks wordt en dan stop ik er subiet mee. Ja, daar ben ik heel dominant in.”

‘Ik doorzie vlug waar het niet loopt, kan dan slagvaardig ingrijpen, verbeter processen, behaal zo rendement, om dan weer te vertrekken.’ 9


WAANZINNIGE ACTIES BIJ ZONWERING PLAZA VIANEN tIOkleuren- strFFQEFTTJOTJO DNVJtval t(raUJTTDIVMQrand tKBBSHBrantie

Handbediening

Breedte

EWJFs PFSTPPOMJKLB koop ver HFFOJnternet

Elektr. bediening

Prijs

Prijs

DN

û399,-

û550,-

DN

û440,-

û590,-

DN

û475,-

û625,-

û505,-

û655,-

DN

û525,-

û675,-

DN

DN

û550,-

û700,-

N FIKSE KORTINGE maximaal minimaal 20% en gehele 35%kortingen op inlevering bij n assortimente van deze bon.Groot ingekocht, best verkochte terrasscherm van Nederland Knikarmschermen nu voor inkoopprijzen

UIT VOORRAAD LEVERBAAR UITVAL cm

250

ooOOGWINDWERK (w Indwerk

Breedte 

UITVAL 300

300

ELEKTRISCH elektr ITDI

û884,-

xû706,-

û760,-

û927,-

û981,-û745,-

û801,-

û965,-

û1022,-û663,-

250

x

û788,-

û841,-

û1008,-

û1062,-û810,-

û865,-

û1031,-

û1085,-û836,-

x

û1056,-

Veranda zonwering nu met

In crème, antraciet en grijs

op de verkoopadviesprijs vanaf € 950,-

af € 103,Rolluiken van

 sJHHQOLWWHNHQV  sJHHQLQMHFWLHV  sPRRLUHVXOWDDW  sYHLOLJHQEOLMYHQG sJHHQKHUVWHOSHULRGH

20% korting

x

Knikarmscherm Cassette Ibiza UIT VOORRAAD LEVERBAAR

9RRUJRHGYDQXZ  YHWUROOHWMHV  DI sJHHQRSHUDWLH

40% korting af € 107,Screens van

Nu op screens en rolluiken in de kleur 9001 (licht creme)

30 % korting Advies: Neem eventueel een foto mee waar het scherm wordt geplaatst zodat wij snel en goed kunnen adviseren.

Buitenzonweringen, Raamdecoratie VERANDADAK - MATERIAAL & rolluiken

ROOMWIT RAL 9001/ANTRACIET info@zonweringplazavianen.nl STRUCTUURLAK

WWW.ZONWERINGPLAZAVIANEN.NL

OOK LEVERANCIER VAN: PLISSÉ HORDEUREN ROLHORREN ROLGORDIJNEN PLISSÉS SHUTTERS JALOEZIEEN EN DUO ROLGODRIJNEN

De eerste non-invasieve kliniek in Nederland richt zich al 7 jaar met succes op cosmetische behandelingen zonder operatieve ingrepen, narcose, littekens en herstelperiode. Pompmolenlaan 19-A 3447 GK Woerden

WWW.ZONWERINGPLAZAVIANEN.NL INFO@ZONWERINGPLAZAVIANEN.NL

LET OP: Ons adres is Eendrachtsweg 6 (tegenover Miele & Makro) Zeer moderne showroom 4131 NS Vianen, Tel. 0347-344400 van 600 m Open wo-do-vr van 10.00 - 16.00 uur en zaterdag van 10.00 - 15.00 uur.

 info@ànessebodylineclinic.nl www.ànessebodylineclinic.nl

2

9(,/,*

s %/,-9(1's 9(5-21*(1'

nieuw interieur? Ontwerp samen met onze professionele binnenhuisarchitecten en interieurstylisten de woonruimte van je dromen. Ontvang een sfeertekening van jouw kamer en concrete suggesties voor kleuren, materialen en stoffen. Zo kun je direct aan de slag! De expertise van topmerken en de beste professionals komen samen bij Van der Wal Interieurs. Laat je inspireren!

SIN D S 1860

Techniekweg 8 | 4143 HV Leerdam www.vanderwalinterieurs.nl


Jubileum voor zakelijk Mariënwaerdt Het is in 2014 15 jaar geleden dat de historische gebouwen op ‘t Klooster op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt grondig werden verbouwd. De verbouwing resulteerde in een aantal stijlvolle zakelijke locaties voor vergaderingen, borrels, (bedrijfs)feesten, evenementen, diners, brainstormsessies, workshops en meer. Er is een kleinere, intieme ruimte met haardvuur voor bijvoorbeeld vergaderingen, een culinaire locatie voor een bijeenkomst met zakenlunch of – diner en volop ruimte voor grote evenementen, zowel binnen als buiten. Op het landgoed wanen bezoekers zich even in een andere wereld. Hierdoor halen gasten het beste uit hun bijeenkomsten. Zeker een wandeling of rondleiding over (een deel van) het landgoed werken inspirerend! Duurzaamheid is belangrijk voor Heerlijkheid Mariënwaerdt. De locaties dragen dan ook het Green Key Gold keurmerk en in de keuken wordt voornamelijk gewerkt met biologische producten.

sen en uiterwaarden.. De akkerbouw en veeteelt op het landgoed gebeuren biologisch. Maak voordelig kennis Voor de locaties van Mariënwaerdt geldt een speciaal jubileumarrangement, waarmee het wel heel aantrekkelijk wordt kennis te maken. Een 8-uursjubileumarrangement is er bijvoorbeeld al vanaf 38,95 euro per persoon. Kijk voor meer informatie op www.marienwaerdt.nl onder ‘Zakelijk’. Heerlijkheid Mariënwaerdt ’t Klooster 5, 4153 RR Beesd 0345 687010 www.marienwaerdt.nl twitter.com/Marienwaerdt facebook.com/Marienwaerdt

Over Heerlijkheid Mariënwaerdt Heerlijkheid Mariënwaerdt is een landgoed van ruim 900 hectare in het hart van de Betuwe. Het landgoed wordt al sinds 1734 beheerd door de familie Van Verschuer. Op dit landgoed, ook wel het openluchtmuseum van het rivierengebied genoemd, is het aangenaam vertoeven op de vele lanen, dreven, akkers, bos-

Van boardroom tot kantine

Verliefd aan de Linge is meer dan een veelzijdige woonwinkel aan de Hoogenhoek in Leerdam. Eigenaar Natascha Mom houdt zich voornamelijk bezig met het inrichten van huizen, kantoren, restaurants en meer. Een werknemer produceert beter in een huiselijke en verzorgde werkomgeving, bewijst onderzoek van Unilever. Daarnaast symboliseert de uitstraling van een pand de onderneming zelf. Wanneer er voor het eerst een locatie wordt bezocht, gaat Natascha niet alleen met de klant om de tafel zitten, maar neemt ze vooral de tijd de

ruimtes goed in zich op te nemen om de identiteit van het bedrijf te kunnen proeven. Of het nu om kantoren, restaurants, lobbies of zelfs kantines gaat, alles draait om het creëren van de “the goodfeeling”. Belangrijk dus voor de werknemer, maar ook zeker voor de bezoekers van de onderneming. Dit heeft een goede invloed op het zaken doen. Uiteindelijk wordt er een inspirerend designplan gemaakt in 3D ondersteund door een moodboard, zodat de klant het nieuwe interieur (of alleen aanpassingen), goed kan visualiseren. Natascha’s stijl is stoer en robuust, met altijd een kleine chique knipoog die klasse verraadt.

Hoogenhoek 1-5 | Hoogstraat 14 | 4141 BH Leerdam | 0345-633733 | www.verliefdaandelinge.nl


Coffee • Drinks • Lunch Dinner • Meetings Veerstoep 1 • 4142 LA Leerdam • T: 0345-643256 • E: info@deprikkelinge.nl • U: www.deprikkelinge.nl

Schoonmaakonderhoud Glas & Gevelreiniging Vloeronderhoud Cleanroom schoonmaak

WWW.DEKLOPGROEP.NL Een lekkere website is een combinatie van de juiste ingrediënten

Meer dan 10 miljoen mobiele internetters in Nederland

Net als Jamie Oliver gebruik ik een combinatie van ervaring en ‘verse kruiden’.

Elk jaar komen er meer schermen bij. Jouw website moet dus mee kunnen groeien. De kans wordt alleen maar groter dat ook jouw klanten je website met een tablet of smartphone bezoeken. Ik maak jouw website daar klaar voor.

Ź Ź Ź Ź

Een goede vindbaarheid in zoekmachines heldere, Relevante content aantrekkelijk fotografie en design en de nieuwste technieken

Dát maakt jouw website een succes!

Bel 06 43442655 of surf naar www.garlicginger.nl

Garlic & Ginger


Uw ICT ontzorgt Bedrijven worden steeds meer afhankelijk van de goede werking van hun ICT omgeving. Smartphones, tablets en computers communiceren steeds meer met elkaar en worden intensiever gebruikt. Monteba IT Solutions heeft de juiste specialisten in huis. Zij ondersteunen en begeleiden bedrijven bij hun ICT vraagstukken.

tĂƚĚŽĞŶǁŝũ͍ DŽŶƚĞďĂ /d ^ŽůƵƟŽŶƐ ŽŶƚǁĞƌƉƚ͕ ďĞŚĞĞƌĚ en implementeert bedrijfsnetwerken ŵĞƚ ďĞŚƵůƉ ǀĂŶ ĚĞ ŶŝĞƵǁƐƚĞ ŚĂƌĚǁĂƌĞ ĞŶ ƐůŝŵŵĞ ƐŽŌǁĂƌĞ͘ ,ŝĞƌŵĞĞ ŽŶƚnjŽƌŐƚ DŽŶƚĞďĂ/d^ŽůƵƟŽŶƐĚĞ/dǀĂŶďĞĚƌŝũǀĞŶ ŵĞƚĞĞŶŵŝĚĚĞůŐƌŽŽƚďĞĚƌŝũĨƐŶĞƚǁĞƌŬ͘DĞƚ ŽŶnjĞƐůŝŵŵĞƐŽŌǁĂƌĞͲĚŝĞŽƉĚĞĚŝǀĞƌƐĞ computers en servers wordt geïnstalleerd ŬƵŶŶĞŶǁŝũĐŽŵƉůĞƚĞŶĞƚǁĞƌŬĞŶďĞŚĞƌĞŶ͘

tĂƚnjŝũŶĚĞǀŽŽƌĚĞůĞŶǀŽŽƌƵǁŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞ͍ - Uw ICT vakkundig uitbesteedt - Snelle response op gebruikersvragen door onze Expert Servicedesk - Monitoring van uw bedrijfsnetwerk ͲWƌŽĂĐƟĞǀĞĂĂŶƉĂŬďŝũƵǁ/dŚƵůƉǀƌĂŐĞŶ ͲsĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞĚŝĞŶƐƚĞŶŽŶĚĞƌŐĞďƌĂĐŚƚďŝũĠĠŶ full service dienstverlener Expert Servicedesk ICT Support aan medewerkers binnen uw ŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞ ŝƐ ĞĞŶ ďĞůĂŶŐƌŝũŬ ƉƌŽĐĞƐ͘ ŝƚ ŝƐ ĚĞ ŵĞĞƐƚ njŝĐŚƚďĂƌĞ ĚŝĞŶƐƚǀĞƌůĞŶŝŶŐ ĚŝĞ DŽŶƚĞďĂ/d^ŽůƵƟŽŶƐĂĂŶďŝĞĚƚ͘'ŽĞĚĞŽŶĚĞƌƐƚĞƵŶŝŶŐ ďĞƉĂĂůƚ ŝŶ ŐƌŽƚĞ ŵĂƚĞ ĚĞ ƚĞǀƌĞĚĞŶŚĞŝĚ ǀĂŶ ĚĞ ŐĞďƌƵŝŬĞƌƐ͘ DŽŶƚĞďĂ /d ^ŽůƵƟŽŶƐ ŶĞĞŵƚ ĚĞ /d ^ƵƉƉŽƌƚŐƌĂĂŐƵŝƚŚĂŶĚĞŶ͕ďŝĞĚƚĞĞŶƐŶĞůůĞƌĞƐƉŽŶƐĞĞŶ ƉƌŽĨĞƐƐŝŽŶĞůĞŽƉůŽƐƐŝŶŐĞŶŽƉĚĞ/dŐĞďƌƵŝŬĞƌƐǀƌĂŐĞŶ͘ WƌŽĂĐƟĞǀĞŵŽŶŝƚŽƌŝŶŐ DŽŶƚĞďĂ /d ^ŽůƵƟŽŶƐ ŐĞďƌƵŝŬƚ ƐůŝŵŵĞ ƐŽŌǁĂƌĞ ǀŽŽƌ ŚĞƚ /d ĞŚĞĞƌ ĞŶ ŚĞƚ ŵŽŶŝƚŽƌĞŶ ǀĂŶ Ƶǁ ďĞĚƌŝũĨƐŶĞƚǁĞƌŬ͘ hǁ ďĞĚƌŝũĨƐŶĞƚǁĞƌŬǁŽƌĚƚ ŚŝĞƌĚŽŽƌ ƉƌŽĂĐƟĞĨ ĂĂŶ ĚĞ ŵŽŶŝƚŽƌ ŐĞŚĂŶŐĞŶ͘ ĞŶ ŵŽŐĞůŝũŬĞ opstopping wordt zo getraceerd en door ons ǀĞƌŚŽůƉĞŶ͕ǀĂĂŬŶŽŐǀŽŽƌĚĂƚĚŝƚĞĞŶnjŝĐŚƚďĂƌĞƐƚŽƌŝŶŐŝƐ͘

Voor meer informatie en advies kijk op onze website www.montebaitsolutions.nl of neem contact op via ons telefoonnummer 0418 - 651336.

Industrieweg 37a 4181 CA Waardenburg


‘Beton associeerde ik met saai grijs, nogal eentonig en vierkant. Het tegenovergestelde is waar. Kijk naar ons kantoorgebouw. Het is rond, wit en heel fraai vormgegeven.’

Concrex: Laten zien hoe mooi beton kan zijn

14

“Beton kampt nog altijd met een imagoprobleem”, zegt Harmanna Zoetekouw, marketingmedewerkster bij het innovatieve bouwbedrijf Concrex in Geldermalsen. “Ons bedrijf wil laten zien hoe mooi beton eigenlijk kan zijn.”

teemplafonds. Aan de wand van de ontvangstruimte hangt een bonte verzameling van betonnen tegeltjes: grof, fijn en in alle mogelijke kleuren. Ter inspiratie voor de klanten. ‘Mooi hè, beton’, staat op het logo en op de website van het bedrijf

Toen Harmanna enkele jaren solliciteerde bij het bedrijf, had ze nog de nodige vooroordelen. Zoals heel veel mensen. “Beton associeerde ik met saai grijs, nogal eentonig en vierkant. Maar het tegenovergestelde is waar. Kijk alleen maar naar ons kantoorgebouw langs de rijksweg A15. Het gebouw is rond, wit en heel fraai vormgegeven. Het is ons visitekaartje. Het straalt precies uit wat we willen zijn.” Ook aan de binnenkant oogt het pand heel modern, met open ruimtes en een heel fraaie verlichting. Even een tikkeltje anders dus dan het traditionele kantoorgebouw, met kleine werkruimtes, scheidingswandjes en sys-

Architecten In Nederland wordt er nog maar weinig met beton gewerkt, in tegenstelling tot zuidelijke landen. Harmanna: “Zelfs architecten denken nog heel erg in een vast stramien. Die gebruiken nog vooral baksteen en staal in hun ontwerpen. Als ik bij ze op bezoek ga, dan probeer ik ze te overtuigen van de grote voordelen van beton.” Concrex is in 2003 opgezet door William Holvoet. Momenteel werken er zo’n vijftien medewerkers bij het bedrijf. In de afgelopen elf jaren heeft Concrex door heel Nederland prachtige gebouwen neerge-


Bedrijfsreportage Concrex

Maar het bedrijf pronkt ook heel graag met supermoderne woningen, zoals de Villa in Aalsmeer. Of een parkeergarage in Hengelo en een autoshowroom in Zwijndrecht. Na een geslaagd en intensief voorbereidingstraject gaat Concrex Bedrijfsbouw dit jaar ook de integraal ontworpen betonnen gevelelementen leveren en monteren voor een geheel in prefab ontwikkeld schoolgebouw. Harmanna: “We willen het liefst in een vroeg stadium bij bouwplannen worden betrokken. Samen met de klant en eventueel de architect kijken we naar wat de beste oplossing is voor de specifieke bouwwensen. Op die manier ontstaat de juiste synergie. We zijn weliswaar gespecialiseerd in prefab beton, maar dat wil niet zeggen dat we standaard denken in beton. We kijken ook naar de voordelen van andere bouwmaterialen zoals staal en hout. Of een combinatie van staal, beton en/of hout.”

Harmanna: “Door gebruik te maken van beton is het mogelijk om grote overspanningen te maken, bijv. in ons kantoor worden de verdiepingsvloeren gedragen door de buitenwanden. Hetzelfde geldt voor een bedrijfshal waar dakspanten ervoor kunnen zorgen dat er een grote ruimtes kunnen worden overspannen.” Het voordeel is dat er in de binnenruimten geen extra dragende constructies nodig is. “Dus ook geen hinderlijke kolommen, zoals je die nog wel eens ziet in grote bedrijfshallen. Daardoor kan een gebouw veel efficiënter worden ingezet.” Vorig jaar heeft de Technische Universiteit van Eindhoven onderzoek verricht naar de warmtebufferende werking van betonbouwconstructies. In het onderzoek zijn betonnen constructies vergeleken met stalen en metselwerkconstructies. De vergelijking vond plaats op basis van het jaarlijkse energiegebruik voor verwarming en koeling, zowel voor een gemiddeld klimaatjaar als voor een klimaatjaarmet daarin koude- en hittegolven. “Het blijkt dat het onderzochte bedrijfsgebouw van beton gemiddeld tot maar liefst 16 procent zuiniger in energieverbruik dan de nu nog veel voorkomende bedrijfsgebouwen in staal”, zegt Harmanna Zoetekouw. “Beton vormt een uitstekende buffer tegen warmte en kou. In de praktijk betekent dit, naast minder energiekosten, een veel constanter comfortniveau. Zowel in de zomer als in de winter.”

Zuiniger Op de website van Concrex worden de grote voordelen van beton uitgebreid geëtaleerd: Betonnen gebouwen leveren een constante temperatuur. Het materiaal is brandwerend, robuust, onderhoudsarm en bovendien flexibel aan te passen aan de gebruikswensen. Alle prefab beton onderdelen worden in de fabrieken op maat vervaardigd. Prefab beton heeft bovendien een eigen stijl in architectuur, is representatief, degelijk en opvallend.

Eén van de meest opvallende gebouwen die Concrex de afgelopen elf jaar bouwde is de 25.000 vierkante meter grote bedrijfshal voor VAT Logistics op de Rotterdamse Maasvlakte. Directeur Ruud Vat is laaiend enthousiast. “Wij ervaren dat het ’s winters in ons betonnen bedrijfspand warmer is en ’s zomers juist koeler dan in andere bedrijfspanden. Dat zorgt allereerst voor een aangenaam werkklimaat voor onze medewerkers en daarnaast besparen we ook op de energiekosten.”

zet: hallen voor de zware industrie, commerciële bedrijfsunits, kantoren en opslaghallen, productie- en overslaghalen, logistieke en distributie en distributiecentrale en koelhallen. Harmanna: “Een mooi voorbeeld is de Audi-garage, naast ons eigen kantoor in Geldermalsen. Het uiterlijk van het gebouw is vastgelegd door Audi, maar de constructie en het dak zijn in beton. Dat levert een zeer aangename temperatuur op voor de klanten die in de showroom de auto’s komen bekijken.”

15


Eigenaren Arthur en Minerva Xhuti zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt bij Grand Athina. Fotografie: Karim de Groot

Zuid-Europees genieten bij Grand Athina Wie uit eten wil met zijn tweeën heeft in de regio voldoende keuze. Voor een diner met het hele gezin is de keuze een stuk beperkter, wanneer je niet altijd bij een pannenkoekenrestaurant of een fastfoodketen wilt eten. In deze editie schoof Rivierenland Business met kinderen aan bij Grieks-Mediterraans Restaurant Grand Athina in Leerdam, waar niet alleen de ouders sfeervol en lekker kunnen dineren, maar ook kinderen zich thuis voelen. Het fraaie voormalige stationsgebouw van Leerdam, is het onderkomen van restaurant Grand Athina. De geschiedenis van het gebouw gaat terug naar 1883. De originele details zijn behouden gebleven. De inrichting is een combinatie van klassiek met modern. Hoge plafonds, chique kroonluchters, maar ook grote zwart-wit foto’s bepalen het interieur.

16

In deze sfeervolle ambiance kunnen gasten kennis maken met de Zuid-Europese keuken en de manier van tafelen die daarbij hoort. Echte smaken Bij Grand Athina draait het volgens Arthur Xhuti, eigenaar van het restaurant, om echte smaken en dat geldt ook voor de kleinere gasten. Hier kunnen kinderen gewoon kleinere porties van de kaart krijgen en dat voor maar €8,50 euro per kind. Zo eet onze elfjarige dochter als voorgerecht bijvoorbeeld gevulde calamares met mozarella, paprika, erwtenpurree, tuinkruiden en yoghurt dressing, wat volgens haar vele malen lekkerder is dan de hamburgers van de bekende fastfoodketen. Onze zoon van acht en dochter van vier smullen mee met het de ‘Pikilia’, dat bestaat uit traditionele Griekse amuses.


Recensie

Natafelen Als hoofdgerecht kiezen we voor de ‘Mezedes Trapezi’, een proeverij met verschillende koude en warme gerechtjes. De kinderen vinden het allemaal superspannend, al die verschillende gerechtjes die ze nog niet kennen. Onze zoon roept verrukt dat hij hier beslist nog een keer wil eten, terwijl onze jongste dochter die normaliter overal voor frites met een

Recept

Verrassin g

v an d e c h

ef van Gra

Roze viskuit p uree Ingred

nd Athina

iënten

2 gekookte aa 125 gr. ta ra rdappelen (niet al te ma (v isku gaar) it) 1 kop olijf olie sap van 1, 5 citroen 2 el azijn 1 k leine ge schaa fde ro de ui

Voorbereiding

Aardappel

en koken en

Bereidingswijz

ui raspen.

e

Doe de ta rama sam en met de aa rdappel geko en in de m ixer en mix okte, afgekoelde heid tot ee op middel n luchtige grote snel puree. Vo een dun st eg geleidel raaltje de ijk aan met o lijfolie toe direct de h (zeer belan ele kop er grijk giet je in dan pak manier vo t het niet! eg je ook d ). Op dezel e azijn en blijf mixen fde het citroen to sap ui toevoeg t het een luchtig ge heel is, dan toe en en. de geraspte

frikadel kiest, nog een portie gyros op haar bordje schept. Het Zuid-Europese tafelen bevalt ons goed. Hier kom je niet even snel binnen om vervolgens binnen een half uurtje weer buiten te staan, maar kun je rustig natafelen en genieten van al het lekkers dat Grand Athina te bieden heeft. Treinen Hoewel het restaurant geen speelhoek heeft, komt hier binnenkort volgens Xhuti beslist verandering in. Wat ons betreft is het geen probleem dat dit er nog niet is tijdens ons bezoek, want onze kinderen vermaken zich uitstekend. Wanneer de passerende treinen stoppen op het station, dat aan het restaurant grenst, veren ze op uit hun stoel en zwaaien enthousiast naar de reizigers. De porties bij Grand Athina zijn ruim bemeten en wanneer we onze gerechten niet helemaal opkrijgen, stelt Xhuti voor om het in te pakken, zodat we thuis na kunnen genieten. Hier houden ze niet van verspilling. Iets dat uitstekend past in de gedachte van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. www.grandathina.nl

Serveertips

Dit wordt als lei gebak ke bijgerecht gegeten bij : kabelja n v issoort uw en al le en. r-

Grand Athina is ook geschikt voor feesten en bruiloften en kan tevens ingezet worden de meest uiteenlopende zakelijke evenementen. Zo zijn er diverse vergaderarrangementen, maar ook mogelijkheden voor productpresentaties, borrels of een zakenlunch. Naar wens van de klant kan altijd iets op maat samengesteld worden. 17


en ! op

ow ro

om

V Za rijd te ag rd ag 10: 10 00 :0 – 0 21 – 16 :00 :0 uu 0 uu r r

Sh

www.dullcon.nl

glazen deuren • glazen balustrades • glazen wanden en puien • glazen doucheopstellingen • glazen keuken achterwanden • maatwerk spiegels • beloopbaar glas • brandwerend glas

MEESTERS IN GLAS Stuartweg 9a - Vianen - 0347 75 19 93 - info@dullcon.nl

Een limo voor elke gelegenheid Foute roze Hummer voor gekke-meiden-willen-avondje-lol. Of een maagdelijk witte Lincoln voor een romantisch huwelijksfeest. Jan van Zandwijk heeft voor elke gelegenheid achttien limo’s paraat. De Leerdammer staat garant voor een onvergetelijke dag of avond. De limo wordt onberispelijk opgepoetst afgeleverd mét voorkomende chauffeur. In de auto wacht de passagier – mits achttien of ouder – een stijlvolle fles champagne. Van Zandwijk (47) mag gerekend worden tot Nederlands grootste limousinekenners. Meer dan twintig jaar geleden importeerde hij Amerikaanse sleeën. Totdat hij zo’n hoog geprijsde Lincoln aan de haak had geslagen dat hij die in Nederland niet verkocht kreeg. Echter: naar het decadente exemplaar was wel vraag voor één dag. Een verhuurbedrijf was geboren. Hij houdt een half dozijn websites in de lucht die allemaal hengelen naar de limousinezoeker. Een moeilijke en vergiftigde markt inmiddels, verzekert Van Zandwijk. Veel cowboys hebben zich op de markt gestort met krakkemikkige bakken en slechte service. Van Zandwijk weigert elke concessie aan zijn kwaliteitsformule tegen een alleszins redelijke prijs. Vroeger schafte hij twee limo’s per jaar aan, maar nu houdt hij zijn investeringsgeld op zak totdat hij een auto vindt die echt uniek is. Speelt mee dat de huwelijks-

markt is ingezakt. “Er wordt amper meer getrouwd.” En vroeger gaven banken personeelsfeestjes waarvoor zo vijf limo’s werden aangerukt. Ook over. Daarvoor in de plaats kwam een klant waarvoor hij nu soms dagelijks rijdt: Stichting Make A Wish. Van Zandwijk: “Op deze klant ben ik echt héél trots.” Limousine Service Gildenstraat 15, 4143HS Leerdam 0345-623555 jan@limousineservice.nl www.limousineservice.nl www.starlimo.nl


De vakkennis van HZ Zonwering Je afspraken nakomen, goed werk leveren en dan niet komen met een fikse narekening. Voor Ferry van den Hatert bij HZ Zonwering zijn die uitgangspunten de normaalste zaak van de wereld. Hij wint er gelukkige klanten mee. HZ Zonwering uit Leerdam installeert, onderhoudt en repareert zonwering voor zowel particulieren als ondernemers. Knikarmschermen, uitvalschermen, screens, rolluiken en meer. Alles om de zon binnen te halen of buiten te sluiten. Tegenwoordig zijn bijna alle zonweringen elektronisch aangestuurd. Dat gaat verder dan alleen een afstandbediening, de zonwering bedienen via een iPad of iPhone is ook een optie. “Je moet je steeds blijven verdiepen in de markt. Want die staat nooit stil.” Concrete vakman Ferry van den Hatert van HZ Zonwering helpt klanten bij het maken van de juiste keuze in het oerwoud van mogelijkheden. Een concrete vakman. Hij heeft wel een showroom – alleen open op afspraak – waar hij klanten ontvangt, maar nog liever gaat hij op locatie langs. “Dan zie ik meteen de situatie, weet ik wat er wel of niet kan en wat er geschikt is.” En alle stalen en folders heeft hij toch ook in zijn bus mee. Meestal kan hij bij zo’n eerste bezoek al meteen met een hele concrete prijsopgave op de

proppen komen. Een tarief dat vervolgens rotsvast overeind blijft staan. “Duizend euro is duizend euro en geen duizend euro en twintig cent”, zegt hij stellig. Bij hem staat voorop: je moet je klanten gelukkig maken. Anders gezegd: “Je moet ze niet de kans geven negatief over je te praten.” Dus belt hij liever een keer teveel dan een keer te weinig. “Ook al weet je nog even niets te vertellen, toch even bellen dat je er toch écht achteraan zit. Dat kan zomaar het verschil maken.” Een andere kracht van HZ Zonwering is haar flexibiliteit. Van den Hatert doet het meeste werk zelf, bij grote klussen valt hij soms terug op zzp-ers. Harde werkers, zoals hij, die hij in de loop der jaren om zich heen heeft verzameld. “Je wordt op kwaliteit afgerekend, dus het moet gewoon goed zijn!”

HZ Zonwering

Techniekweg 17, 4143 HW Leerdam 06-53554781 info@hz-zonwering.nl www.hz-zonwering.nl

19


‘Zzp-ers hebben de eerste drie jaar nog zelfstandigenaftrek. In het vierde jaar moeten ze opeens wel afrekenen met de fiscus. Dat is het moment dat velen in de problemen raken.’

Leventje als zzp-er vergt heel wat discipline Het is kicken wanneer je als zelfstandig ondernemer succesvol bent. Maar een leventje als zzp-er vraagt wel veel discipline en vooral doorzettingsvermogen. Drie ervaringsdeskundigen aan het woord. “Ik ben begonnen in 2002”, zegt Ineke Labee-van Zessen. Ze heeft een eigen bureau in Tienhoven, gespecialiseerd in Management Support. Daarnaast geeft zij individuele begeleiding als Professional Organizer. “In de tijd dat ik begon was het in vergelijking met nu een stuk makkelijker om als zzp-er aan de slag te gaan. Voor mij was het een vrije keuze, een uitdaging. Naast de groep die met passie start als zelfstandig ondernemer is er ook een grote groep voor wie het geen vrije keuze is. Ze zijn vaak gedwongen omdat ze ontslagen zijn bij hun bedrijf. Daarom

20

vind ik het heel dapper dat ze toch de stap naar het zelfstandig ondernemerschap zetten.” Niet iedereen is in de wieg gelegd om aan de slag te gaan als zzper. Labee: “Je moet er tegen kunnen dat je drukke periodes hebt, maar ook periodes met veel minder opdrachten. Dus het is heel erg belangrijk om een financiële buffer te hebben. Zzp-ers hebben de eerste drie jaar nog zelfstandigenaftrek. In het vierde jaar moeten ze opeens wel afrekenen met de fiscus. Dat is het moment dat velen in de problemen raken.” Discipline “Een leventje als zzp-er vraagt heel veel discipline”, weet Miranda van Hoogdalem uit ervaring. Ze is eigenaresse en allround hairstylist van Soap and Scissors in Leerdam. Twee jaar geleden waagde ze de stap naar zelfstandigheid. Ze leerde de kneepjes


Het zzp-bestaan

van het vak bij kapsalons in Leerdam en Culemborg en hield haar kennis up-to-date door het volgen van cursussen, het bezoeken van beurzen en het lezen van vakliteratuur. Ze is trots dat ze mag examineren bij het Gildevaart College in Nieuwegein en het Beauty College in Utrecht. “Het is altijd mijn wens geweest om zelfstandig ondernemer te zijn. Ik vind het een enorme uitdaging.” Het gaat heel goed met haar bedrijf. In korte tijd bouwde Miranda als thuiskapster een vaste klantenkring op. “Ik heb vooral veel baat gehad van mond-tot-mondreclame.” Er komt heel wat voor kijken om te slagen als zzp-er. Vooral een goede administratie is van belang, zegt Miranda “Bijvoorbeeld het bijhouden van de gereden kilometers en het correct registreren van de btw is een flinke klus. Het is misschien niet het leukste onderdeel van het vak, maar het moet wel gebeuren. Het vraagt een behoorlijke discipline en verantwoordelijkheid. Ik heb daar niet zoveel moeite mee.” Administratieve rompslomp De administratieve rompslomp vraagt veel meer tijd dan veel zzp-ers zich vooraf realiseren, weet Ineke Labee als geen ander. “Dit zijn dan ook de werkzaamheden die ze het liefste uitbesteden. Wat ook heel veel tijd kost, is acquisitie. Daar vergissen veel beginnende zzp-ers zich in. En dit zijn nu juist dingen die je niet kunt uitbesteden.” Labee: “Als zzp-er werk je meestal alleen. Het is daarom heel goed om ervaringen te delen met anderen en elkaar te inspireren. De vereniging Vijfheerenlanden Ondernemen Samen biedt bijvoorbeeld de juiste sfeer om problemen, maar zeker ook successen te delen.”

Crisis Ferry van den Hatert (32) is al sinds zijn negentiende zzp-er. Hij verkoopt en monteert zonweringen. Ondanks de crisis van de afgelopen jaren heeft hij altijd voldoende werk gehad. “Toen ik net begon, kwam het werk me als het ware aanwaaien. Als je bij de klanten langsging, dan verkocht je altijd wel wat. Dat is nu anders.” Als zzp-er moet je bereid zijn om een stapje extra te doen, zegt Van den Hatert. “Dus dat betekent geen 9-tot-5 mentaliteit. Dan red je het echt niet.” Verder is het zaak de kosten zo laag mogelijk te houden. Van den Hatert: “Ik heb geen dure showroom. Ik maak gebruik van een ruimte in een kantoor van een ander bedrijf op het bedrijventerrein in Leerdam. Je ziet dat kleine ondernemers met een duur pand vaak moeite hebben om het hoofd boven water te houden.” Volgens Van den Hatert is het wel van belang om een groepje mensen om je heen te hebben, waar je op drukke momenten altijd een beroep op kunt doen. Het allerbelangrijkste om te slagen als zzp-er is dat je betrouwbaar bent. “Staan voor je afspraken en doen wat je beloofd hebt bij de mensen. Je wordt altijd afgerekend op de kwaliteit die je levert.” Werken als zzp-er is niet de makkelijkste keuze. “Maar er staat heel veel tegenover”, zegt Van den Hatert. “Als je bij een baas werkt, dan werk je altijd volgens de regels van dat bedrijf. De ervaring die je opdoet is ook vaak heel eenzijdig. Als zzp-er pak je heel veel dingen op. Bij elke nieuwe klus doe je weer nieuwe ervaring op. Dat is één van de belangrijkste aspecten waarom ik kies voor zelfstandigheid en niet meer terug zou willen naar een baan in loondienst.”

‘Als je bij een baas werkt, dan werk je altijd volgens de regels van dat bedrijf.’

21


!!&NQHMBGDL

 HMENOHKNNS*.$- MK E@BDANNJ BNLOHKNNS*.$-

ZZZSLORRW.2(1QO

CDITHRSD 3@JDNƤ

3LORRW.2(1ADGNNQSSNS¤¤MU@MCDFQNNSRSD

/HKNNS*.$-MDDLSGDSFDGDKDY@JDMQDHRSQ@IDBS

]DNHQUHLVRUJDQLVDWLHVU@M-DCDQK@MC 6HIRS@@M

THSG@MCDMDMAHDCSTDDMNMCDQRBGDHCDMC

F@Q@MSUNNQCDADRSDCD@KRHMUKHDFSHBJDSR GNSDKRDM @TSNGTTQ /HKNNS*.$-HRDDMÅ–.MD RSNO RGNOÅ—

RDQUHBDO@JJDS 'DSQDHRFDCQ@FVNQCSU@M@KKD QDHYHFDQRAHMMDMTVNQF@MHR@SHDAHIFDGNTCDMHM

6HIUDQYNQFDMNNJSQDHMSHBJDSR SQ@MREDQR UHR@ NUDQ

DDMNUDQYHBGSDKHIJDQ@OONQS@FD 

SNBGSDM UDQYDJDQHMFDM U@KDS DMRL@QSO@QJHMF 

LDLADQ

KTBGSG@UDMUDQUNDQ DWBTQRHDRDMDMSQDDSHBJDSRU@M

,DDCDMJDMNUDQDƧBHDMBXDMJNRSDMADRO@QHMFHR

VDQDKCVHICDDUDMDLDMSDM

GDSDMHFDV@SRS@MC@@QCHR

,DS%OXH%L]NMSU@MFSTAHIHDCDQDY@JDMQDHRLDS

!DMST@KKHCU@M%KXHMF!KTD2@LDMLDS!KTD!HY

*+, HQ%Q@MBDNECDDKMDLDMCDO@QSMDQR!KTD

GDDESTCDODQEDBSDBNLAHM@SHDUNNQ¤¤MDMCDYDKECD

"QDCHSRUNNQTVADCQHIE #DYDVHRRDKSTDDMUNTCHF

UKTBGSNMSU@MFSTVADCQHIE!KTD"QDCHSRDMNMSU@MFS

HMUNNQFQ@SHRUKTBGSDM TOFQ@CDRDM@MCDQD

TYDKE%KXHMF!KTD,HKDR #@SHRCTRCTAADKUNNQCDDKÊ–

@@MSQDJJDKHIJDOQNCTBSDM 0HOGWXQXDDQDOV%OXH%L]PHPEHUELM3LORRW.2(1DML@@JAHITV DDQRSDANDJHMFJ@MRNODDMFQ@SHRTOFQ@CDM@@Q$BNMNLX"NLENQS

3URPRWLHFRGH3.%%


Lamotec heeft zijn eigen straalcabine Het Everdingse Lamotec heeft sinds kort de beschikking over een eigen straalcabine. Daarmee kan het bedrijf roestvaststalen productielijnen en machines voortaan zelf glasparelstralen. Bij glasparelstralen ondergaat de oppervlakte van roestvaststaal een kwaliteitsverbetering. Het is de laatste bewerking voordat Lamotec de bestelde apparatuur assembleert en bij de opdrachtgever stalt. Directeur en eigenaar Erik Mooijman kocht de cabine ter grootte van een flinke huiskamer in het buitenland. Hij en zijn collega’s waren in de loods aan de Tienhovenseweg 2,5 maand bezig om alle onderdelen te assembleren. Lamotec bestaat bijna tien jaar en groeide de voorbije jaren als kool. Mooijman en compagnon Henk van de Lagemaat begonnen met een halve loods en zonder personeel. Inmiddels wordt het werk verricht op een vier keer zo grote oppervlakte met tien, soms twaalf medewerkers. Het Everdingse bedrijf fabriceert vooral roestvaststalen machines en productielijnen voor de toeleveranciers van supermarkten. Plaatwerk en andere roestvaststalen halffabricaten worden bij aanleverende partijen besteld, waarna de onderdelen op basis van technische tekeningen op de werkvloer in elkaar worden gezet. Voorbeelden van eindproducten die Lamotec verlaten zijn slacentrifuges, wortelschrapwasinstallaties en productielijnen die slavinken oprollen met een laagje

spek. Onlangs beleverde Lamotec een internationaal bedrijf met een machine die pizza’s met geraspte kaas besprenkelt, zonder dat daar menselijke arbeid aan te pas komt. In Nederland komen de producten van Lamotec via via terecht bij de toeleveranciers van onder andere C1000 en Albert Heijn. Mooijman: “Dat zakje gemengde sla dat jij bij C1000 koopt, is gedroogd door een machine die wij in elkaar hebben gezet.” Lamotec Tienhovenseweg 9, 4121 KS Everdingen 0347-351108 info@lamotec.nl www.lamotec.nl

Het onderste uit de kan bij onteigening Aanleg van een fietspad. Dijkverzwaring. Wegverbreding. Ingrepen in het landschap waarbij vaak grond wordt onteigend. Uit onderhandelingen met de overheid sleept Van Gellicum Vastgoed bv uit Rumpt het onderste uit de kan. Een grondonteigening is aan de orde als het algemeen maatschappelijk belang met de landschappelijke maatregel is gediend. De grondeigenaar wordt in zo’n geval door de overheid schadeloos gesteld. Gecertificeerd NVR-rentmeester Erik van Gellicum adviseert particulieren daarbij. Bittere noodzaak, want overheden houden de centjes graag op zak. Sterker: niet zelden worden onteigeningsbedragen voorgesteld die nauwelijks meer dan de grondwaarde vertegenwoordigen. “Gemakshalve wordt daarbij vergeten dat meer zaken meespelen die de uiteindelijke waarde bepalen, zeker bij fruitbedrijven”, zegt Van Gellicum. “Opstand, gederfde bedrijfsinkomsten, hoeveel fruitbomen staan er op de grond, hoe oud zijn de bomen. Zelfs de vraag of er Elstars of Jonagolds aan de bomen groeien, is van invloed op de uiteindelijke schadeloosstelling.” Ook emotionele schade, hoe moeilijk ook te bepalen, speelt een rol. “Stel dat de provincie twee oude beuken weghaalt om een dijktalud aan te leggen. In ruil daarvoor bieden ze twee nieuwe beuken aan, maar de oude bomen bepaalden mooi wel de sfeer van je oprit. Daarvoor moet ook

compensatie worden betaald.” Partijen komen er vaak niet uit langs de middellijke weg, waarna de schadeclaim langs juridische weg wordt bepaald. Vaak gaat de rechter in het midden ‘zitten’, soms schuift hij op richting de overheid, maar veel vaker naar de rentmeester. Van Gellicum: “Ik durf te stellen dat ik in veruit de meeste dossiers het maximale eruit heb gehaald.” Van Gellicum Vastgoed bv Roodseweg 11a, 4156 AP Rumpt 0345-651680 www.vangellicumvastgoed.nl

23


SynergyPark

Flexibele werkplek aan de A15 en de A2 Het Rivierenland is een nieuw initiatief rijker: SynergyPark Geldermalsen. Een plek voor ondernemers en zzp-ers om hun werk flexibel in te richten zonder de zorgen over een doorlopend huurcontract of irritaties vanwege de geluidsoverlast thuis. Een flexwerker van het eerste uur vertelt: “Mijn eerste indruk van het SynergyPark was direct goed. Alles klopt er gewoon.” Aan het woord is Jan Hendrik Stougie, oprichter en eigenaar van Craco Nederland. “Sinds 1998 verkopen wij slijtvaste onderdelen voor recycling- en grondverzetmachines. Onze klanten zijn aannemers, bedrijven in de weg- en waterbouw en recyclingbedrijven.” De drie collega’s van het Craco-team wonen niet bepaald bij elkaar in de buurt: respectievelijk tegen de Duitse grens, net boven Zeeland en in Alphen aan de Rijn. Jan Hendrik vertelt: “We zijn voor ons werk vaak op de weg en rijden gemiddeld zo’n zestigduizend kilometer per jaar.” Via een online dashboard volgen Jan Hendrik en zijn team elkaars werk. “We spreken elkaar soms dagen niet, maar zodra er snel geschakeld moet worden, met elkaar of met een klant, plannen we een dag flexibel werken in op het SynergyPark Geldermalsen.” Professionele werkplek “Voorheen werkten we nog aan de keukentafel, maar die bleek al snel ongeschikt als efficiënte werkplek,” vertelt Jan Hendrik. “Omdat permanente kantoorhuur niet past bij onze werkwijze, wilden we een flexibel te huren werkplek, liefst per uur. Maar elke flexwerkplek die we onder de loep namen, viel om de een

24

of andere reden af: verkeerde ligging, geen gratis parkeerplek, slecht uitzicht of het was meer een sociaal gebeuren. Wij willen gewoon snel aanrijden, parkeren, zitten en werken! Op het SynergyPark Geldermalsen kan dat nu.” Het SynergyPark beschikt over zowel WiFi als een bedraad netwerk op een open glasvezelnetwerk. Er zijn naast werkplekken, ook ruimtes om elkaar te ontmoeten, netwerken of samen te lunchen. Het regelen van een werkplek, vergaderruimte of het regelen van een lunch kan online. Craco is inmiddels vaste klant bij het SynergyPark en maakt wekelijks gebruik van enkele van de tien luxe werkplekken, de loungeruimte en twee vergaderruimten. Jan Hendrik Stougie is dik tevreden: “Voor vijf euro per uur heb ik naast een superwerkplek ook bloedsnel internet, gratis parkeren, onbeperkt koffie en thee en een uitstekende printer tot mijn beschikking. Bij het SynergyPark wordt gewoon aan alles gedacht. Ik draai meer uren dan een gemiddelde werknemer, maar door de flexibiliteit in werken en de toename in productiviteit ben ik thuis ook echt thuis!”

SynergyPark Geldermalsen

De Ooyen 13a, I 4191 PC Geldermalsen Op werkdagen open van 07:00 tot 18:00 uur 0345-589410 mail@synergypark.nl www.synergypark.nl


HSB Haaften

Voor de cafeïne op de werkvloer Goede koffie op de werkvloer. Een mooie – vooral lekkere – vorm van imagebuilding. HSB HAAFTEN kan het leveren. Van de apparaten tot de bedrukte suikerstaafjes. “Maak van koffie een stukje presentatie.” Het is toch een keuze. “Scheep je iemand af met een waterig bekertje koffie. Of niet.” Als het aan Willem van den Heuvel van HSB HAAFTEN te Haaften ligt, doe je dat dus niet. “Koffie is een stukje van je visitekaartje. Het laat zien wat voor type bedrijf je bent. Je kunt er echt een stukje presentatie van maken.” In de luxe showroom van het pand aan de Hertog Karelweg staan verschillende koffiemachines voor op de werkvloer opgesteld. Van luxe pistonmachines en apparaten met een geïntegreerde koffiebonenmaler tot veelzijdige koffiemachines die binnen luttele seconden hun werk doen: goede koffie zetten. Het vakgebied staat in het enthousiast koffiedrinkende Nederland dan ook niet stil. Zo zijn espressomachines met koffiebonen ook voor de werkvloer in opkomst. Anderzijds zijn de machines op basis van vriesdroogkoffie of instant koffie kwalitatief steeds beter geworden. HSB HAAFTEN leidt ondernemers vakkundig door het doolhof van mogelijke opties. “We gaan voor de juiste machine op de juiste plaats binnen het juiste budget. Dus wij kijken naar de omvang van een bedrijf en naar waar zo’n apparaat komt te staan. Voor een machine in een productiehal kijk je bijvoorbeeld eerst naar snelheid en capaciteit.” Suikersticks Als nuchter en veelzijdig familiebedrijf houdt HSB Haaften graag zoveel mogelijk in eigen huis. Zo heeft het eigen chauf-

feurs en monteurs, om onder meer te garanderen dat klanten met een storing binnen een dag een monteur over de vloer hebben. Bovendien heeft het bedrijf een eigen koffie- en cacaolijn ontwikkeld onder de naam Perfecto! Caffe. Koffie met temperament, volledig aangepast aan de eisen van de ontwikkelde koffiedrinker. De filosofie van HSB HAAFTEN is simpel, maar doeltreffend: “Gewoon goede kwaliteit en een goede service bieden. Zonder dat het één ten koste gaat van het ander.” HSB levert, installeert en onderhoudt niet alleen koffiemachines en toebehoren voor bedrijven. Ze levert ook suikersticks, melkcups, (bio)bekers of servies. Desgewenst bedrukt met het logo van de onderneming. Niet vreemd: HSB houdt zich met meer bezig dan alleen koffie, ze produceert en importeert ook ijsgrondstoffen, ijsmachines, bedrukte disposables, frituurvet en fritessauzen en horeca-apparatuur. Zo kunnen er bedrijven ook aankloppen voor hun toiletinrichting, denk aan een handdoekdispenser en dergelijke. “Wij zijn een onestopshop op locatie” met hoog serviceniveau.

HSB Haaften

Hertog Karelweg 17, 4175 LS Haaften 0418-556868 info@horeca-service.nl www.hsb-haaften.nl www.perfecto-caffe.nl

25


‘Onze opdrachten variëren van een paar tientjes tot bedragen met zes nullen. Maar ieder werk is belangrijk.’

Van Ikea-bureautje tot groot bouwbedrijf

26

De economie zit niet mee, en in de bouwsector gaat het al helemaal niet best. Behalve bij Kwadraat Bouw bv in Leerdam. Het relatief jonge bedrijf gaat als een speer tegen de recessie in. “We zijn blij met de crisis, anders zouden we veel te snel groeien.”

Grootse plannen waren het. Aan een op zaterdagmiddag in elkaar geknutseld Ikea-bureautje zetten ze een ambitieus bedrijfsplan op papier. Over vijf jaar zouden ze een bekend bouwbedrijf zijn in de regio, met personeel in dienst en een eigen bedrijfsruimte. Dat was het plan.

Op z’n sokken loopt Martinus de Bruijn (32) naar het keukentje op de eerste verdieping van zijn Leerdamse bedrijfspand om drinken in te schenken. Hij gaat zitten en wacht op mede-directeur Anne de Vries (31), met wie hij zes jaar geleden Kwadraat Bouw opzette. Het ruime kantoor was er toen niet meteen, maar daar droomde de twee al wel van. Op een klein zolderkamertje in het Laantje van Van Iperen brainstormden De Bruijn en De Vries, destijds halverwege de twintig, ambitieus over hun nieuwe bedrijf.

Geheim Crisis of niet: het gebeurde nog ook. Want wat De Bruijn en De Vries bedenken en zeggen, dat doen ze ook. Dat geldt voor hun eigen plannen, maar ook in relatie tot klanten. Volgens De Bruijn ligt daar het geheim van het succesvolle Kwadraat Bouw. Dat lijkt wellicht vanzelfsprekend, maar dat hebben de heren bij andere bouwbedrijven, waar ze voorheen werkten, anders ervaren.


Reportage Kwadraat Bouw bv

Jaren geleden ontmoetten de twee elkaar als collega’s bij een bouwbedrijf. Het klikte en ze hadden allebei ideeën over hoe ze het eigenlijk zouden willen in de bouwsector: de mentaliteit en kwaliteit konden beter, en ze merkten dat afspraken niet altijd nagekomen werden. De Bruijn blikt terug: “Natuurlijk ben ik blij dat ik daar destijds ervaring op heb kunnen doen. Maar we wisten: hier willen we geen 65 worden.” Gezicht Drie jaar na de start van Kwadraat Bouw bv kwam het eerste personeelslid in dienst en werd het Ikeabureau ingeruild voor een groot bedrijfspand op de Techniekweg in Leerdam. Daarmee kreeg Kwadraat Bouw een gezicht. De ruimte was nog wat aan de grote kant, maar het werd gekocht op de groei. “Het paste precies in het plaatje dat we vooraf voor ogen hadden,” zegt De Vries. “En nu hebben we de ruimte hard nodig. We hebben dertien mensen op de loonlijst en in totaal zo’n twintig mensen die met of voor ons werken. Dagelijks zijn er tien auto’s onderweg.” Inmiddels voert Kwadraat Bouw grote opdrachten uit. Mooie projecten zijn bijvoorbeeld een verbouwing op de kaasfabriek in Schoonrewoerd en een klus in het Anne Frankhuis. De Bruijn: “Onze opdrachten variëren van een paar tientjes tot bedragen met zes nullen. Maar ieder werk is belangrijk. Laatst belde een vrouw dat haar dakraam lekte. Daar hebben we een plaatje onder geschroefd. Een klusje van 25 euro. Ze was dolblij. Daarna hebben we het hele pand verbouwd.”

Crisis Terwijl menig bouwbedrijf in deze economische malaise z’n uiterste best moet doen om het hoofd boven water te houden, lijkt het bij Kwadraat Bouw allemaal lekker voor de wind te gaan. Alsof er nooit een economische crisis of ingestorte bouwsector geweest is. Dat maakt Kwadraat Bouw een opvallend bedrijf in de regio. De Vries durft zelfs te zeggen dat hij de crisis dankbaar is. “We zijn er blij mee, anders zouden we veel te snel groeien. Dan zou het financieel niet meer beheersbaar zijn.” De Bruijn heeft een niet te ingewikkelde verklaring voor het succes. Het motto van het bedrijf komt daarbij weer om de hoek kijken: “We zeggen wat we doen, we doen wat we zeggen en we hebben goed personeel. Meer is het niet,” zegt De Bruijn nuchter. “We komen onze afspraak altijd na, communiceren open en eerlijk en verwachten dat ook van ons personeel. Dat is ons beleid. En dat is helemaal niet zo bijzonder.” De Vries merkt op dat ook Kwadraat Bouw heus wel iets van de economisch mindere tijd merkt. Maar hij ziet het zo: “Als het waait, loop je zelf ook gauw wat kleerscheuren op. Maar zolang je je goed kleedt en af en toe bukt, gaat het goed. En ja, dan gaat er alsnog wel eens een jas kapot, maar die moet je dan gewoon repareren. Wij zijn onszelf en staan met twee voeten op de grond. Dat werkt.” www.kwadraatbouw.nl

‘We zijn blij met de crisis, anders zouden we veel te snel groeien. Dan zou het financieel niet meer beheersbaar zijn.’ 27


Alles in huis om uw bedrijf op de kaart te zetten U wilt uw bedrijf promoten? Kies voor een betrouwbare communicatiepartner: De Groot Crossmedia, het creatieve team van De Groot Drukkerij. Onze professionals kunnen van idee tot uitvoering het proces voor u verzorgen. Interesse? Neem, uiteraard geheel vrijblijvend, contact met ons op.

Webdesign & development Grafische vormgeving Online oplossingen Social Media DTP productie

degrootcrossmedia.nl Zuidzijde 131, Goudriaan | Tel. 0183 - 583 283


Betuwse Stromen/Rederij Leerdam

Perfecte personeelsuitjes langs de Linge Sportief kanoën op de schilderachtige Linge, stukje fietsen door de bloeiende Betuwe, shoppen in Leerdam, ongedwongen genieten van een barbecue en ondertussen in de watten gelegd worden door personeel bij wie de glimlach niet van het gezicht te krijgen is. Nu de economie weer opkrabbelt maken veel bedrijven budget vrij voor een leuk personeelsfeest. Wel ziet eigenaar Marco Moerings van De Betuwse Stromen/Rederij Leerdam dat het jaarlijkse uitje soberder wordt aangekleed dan voor de crisis. Het kanoverhuurbedrijf heeft voor elke werkgever een op maat gesneden uitje in de aanbieding. Bedrijven kunnen daarbij rekenen op een perfect verzorgde dag tegen een uiterst vriendelijke prijs. Moerings: “De trend van nu is: doe maar normaal. Directeuren willen tijdens een personeelsfeest geen dure haute cuisine op hun bord, maar een eenvoudig stuk goed vlees. Ze hebben geen trek in opgeprikt gedoe in chique kleding, maar willen casual gekleed een leuke tijd met het personeel op de werkvloer. Laatst sprak ik een bedrijfsleider die dat beaamde. Hij zei: ‘Ik sta mijn hamburger te bakken naast een collega uit het magazijn. Veel gezelliger dan die dure feestjes’.” De Perfecte Dag Idee voor een ongedwongen dagje uit waarin toch aan teambuilding wordt gedaan? De Betuwse Stromen heeft liefst twaalf sportieve arrangementen vanaf 25 personen in de aanbieding, zoals het compleet verzorgde ‘De Perfecte Dag’. Gasten stappen ’s ochtends uit in Enspijk en worden hartelijk ontvangen met koffie en gebak. Daarna worden de rijk gevulde picknickpakketten uitgedeeld en peddelt de groep vijftien kilometer stroomaf-

waarts naar Leerdam, een route over de Linge langs pittoreske dorpjes als Gellicum, Rumpt, Beesd en Acquoy. Onderweg is er volop gelegenheid voor een ouderwetse picknick. In Leerdam staan fietsen klaar voor een fraaie rit terug naar Enspijk, over dijken en langs fruitbloesem. Na een douche worden deelnemers naar een van de partyschepen van De Betuwse Stromen gebracht. Voor een cruise inclusief grillbuffet. De Betuwse Stromen/Rederij Leerdam begon eind jaren tachtig met negen kano’s en is intussen uitgegroeid tot een modern recreatiebedrijf met vijfhonderd boten, net zoveel fietsen, twee partyboten en vier locaties: behalve Enspijk ook twee in Leerdam en één in het oostelijker gelegen Buurmalsen. Moerings ontdekte in de loop van de tijd dat mensen graag kanoën, maar deze sportieve activiteit het liefst combineren met een fietstocht, een middagje shoppen en cultuur snuiven in Leerdam of een rondvaart door de Glasstad. Het bedrijf staat bekend om zijn vriendelijke uitstraling. Moerings: “Mensen willen het idee krijgen dat ze welkom zijn.” Voor een compleet overzicht van alle arrangementen: www.kano.nl of bel 0345-651269 voor een offerte op maat.

De Betuwse Stromen/Rederij Leerdam

Lepelstraat 5a, 4157 GM Enspijk 0345-651269 info@kano.nl www.kano.nl @RederijLeerdam www.facebook.com/rederij.leerdam

29


Agenda

18-19 april Paasmarkt op de Mariënwaerdt Heerlijkheid Mariënwaerdt houdt voor de derde keer een Paasmarkt. Deze markt staat in het teken van puur, vintage en hip buitenleven en eten. Er zijn volop (biologische) lekkernijen en duurzame voorjaarsproducten verkrijgbaar voor huis, tuin en keuken. Bezoekers kunnen bovendien genieten van lekkere hapjes en drankjes, ook op het grote terras van Hofstede De Stapelbakker. De Paasmarkt wordt gehouden op de weide naast De Stapelbakker. De ernaast gelegen Brasserie Marie is deze dagen ook geopend voor zowel lunch als Paasdiner. Op hetzelfde terrein bevindt zich de Landgoedwinkel, met landgoeddelicatessen, biologische ingrediënten, kookwaren, cadeauartikelen en nog veel meer.

15-17 april Fenexpo • www.fenexpo.nl Fenexpo in de Evenementenhal in Gorinchem. Dé netwerkbeurs voor de zakelijke markt in Midden-Nederland. 17 april Secretaresselunch • www.marienwaerdt.nl Het is de Dag van de Secretaresse. Daarom heeft pannenkoekenhuis de Stapelbakker op Landgoed Mariënwaerdt een speciale secretaresselunch. 25 april Open Coffee Vijfheerenlanden • www.opencoffeevijfheerenlanden.nl De Open Coffee Vijfheerenlanden is steeds op een wisselende locatie in de regio van 09:00 tot 11:00 uur.

10 mei Open dag • www.lovlexmond.nl 13-15 mei Maritime Industry • www.evenementenhal.nl/ gorinchem Tiende editie van de vakbeurs voor de maritieme sector. De beursvloer bevat weer een volledig aanbod van producenten, importeurs, constructeurs, groothandelaren en toeleveranciersaan de binnen- en zeevaart en visserij. De vorige editie lokte zo’n vijfhonderd standhouders en duizenden bezoekers. Locatie is de Evenementenhal in Gorinchem. 15 mei Avond bij VOS • www.vos-ondernemers.nl Avond bij ondernemersclub Vijfheerenlanden Ondernemen Samen (VOS), verzorging in handen van

Jos van den Berg en Roelof Dashorst.

mogelijkheden en oppervlaktebehandeling.

20-22 mei Technische industriële vakbeurs • www.evenementenhal.nl/ gorinchem Dé vakbeurs voor de technische industriële branche in de Evenementenhal in Gorinchem. De expositie biedt alles over de breedte van de technische industrie. Verschillende bedrijven met een verscheidenheid aan producten zijn vertegenwoordigd. Zoals bedrijven op het gebied van: metaalbewerking, kunststof- en rubberverwerking, gereedschappen en materialen, industriële automatisering, engineering, aandrijftechniek, opleidings-

21 mei Ledenvergadering BKL • www.bkleerdam.nl De ledenvergadering van de Bedrijven Kring Leerdam. De ochtend vanaf 12:00 uur. 16 juni • www.lovlexmond.nl Bestuursvergadering van de ondernemersvereniging in Lexmond. Locatie onder voorbehoud is café De Gouden Leeuw. 20 juni • www.ovneerijnen.nl Het jaarlijkse ledenuitje van de ondernemersvereniging in Neerijnen. Meer informatie volgt.

Uw evenement in deze agenda? Uw evenement in deze agenda? Stuur een mail naar bedrijvigrivierenland@hetkontakt.nl. 30


Unicum

Unicum: als bedrijfskleding lang mee moet Bedrijfskleding laat zien wat je onderneming uitstraalt. Dat geldt ook – of misschien nog wel meer – voor het aangebrachte logo. Unicum Bedrijfskleding uit Hagestein gaat samen met de klant op zoek naar kwalitatieve maatwerkoplossingen. Broeken, jassen, polo’s, zelfs kostuums: bedrijfskleding moet comfortabel zitten en tegen een stootje kunnen. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Kleding moet niet na drie keer wassen of dragen gaan lubberen. Helemaal funest is als het logo vervaagt, scheuren vertoont en van de stof los komt. Daarom gaat Unicum Bedrijfskleding uit Hagestein uitsluitend voor topmerken. In de zeventig vierkante meter grote showroom aan de Hagesteinse Hoevenweg kan de klant kiezen uit gerenommeerde merken als Mascot, Herock en Tricorp Workwear. Keuze eenmaal gemaakt? Dan hebben klanten de optie om een bedrijfslogo te laten drukken of borduren op de kleding. Hier streeft Unicum een mogelijk nog hogere kwaliteit na. De logo’s zijn afkomstig van een leverancier uit Nieuwegein die tot de beste zeefdrukkers van Nederland behoort, vertellen eigenaren John en Petra Hol. Want: “Wij vinden dat het logo nóg langer mee moet gaan dan de kleding. Een logo is immers het visitekaartje van je bedrijf.” Familiebedrijf Bij Unicum profiteert de klant van een jarenlange staat van dienst. De tak bedrijfskleding mag dan pas sinds 2010 bestaan, de handelsonderneming Unicum an sich bestaat al ruim zestig jaar. Petra’s opa Hermanus Pek is de oprichter van het bedrijf.

Hij startte in 1948 met de verkoop van industriële zepen en legde hiermee de basis van een bloeiend familiebedrijf. De oom en moeder van Petra breidden de onderneming vervolgens een generatie later verder uit, waarna Petra en haar man John vanaf 2006 aan het roer staan van Unicum. Door de jaren heen werd het assortiment van Unicum alleen maar aangevuld. Tegenwoordig is het bedrijf één van de toonaangevende spelers in de Benelux op het gebied van reinigings- en hygiëneproducten. Van handreiniging, handverzorging tot absorptiemiddelen en machine- en wasstraatinrichting aan toe: het is allemaal te krijgen bij Unicum. Maar de Hagesteinse onderneming verkoopt daarnaast ook nog eens persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals werkhandschoenen, helmen en mondkapjes. En niet te vergeten landbouw- en tuingereedschap, zoals kruiwagens, bezems en meer. Het toevoegen van de bedrijfskleding aan het assortiment is dan ook geen onlogische keuze. Tot haar klantenkring rekent Unicum vooral garages, constructiebedrijven, scheepswerven, transport, gezondheidszorg en horeca.

Unicum

Hoevenweg 15, 4124 AZ Hagestein 06-18676957 info@handelsondernemingunicum.nl www.handelsondernemingunicum.nl

31


get? met het bud Worstelt u en. k en d u mee Laat ons met n! éé n meer da Twee weten . st Bel ons geru

Er is vaak meer mogelijk dan u denkt! Wilt u het maximale comfort uit uw huis halen? Er is ontzettend veel mogelijk, waarschijnlijk nog meer dan u denkt. Vertel ons wat uw wensen zijn, dan kijken wij naar de mogelijkheden!

Arie de Ruiter 32

NI EUW B O UW

• V ER B OUW

SE RVICE

&

Appelhof 4c 4158 EN Deil T (0345) 651 684 info@deruiterbouw.nl www.deruiterbouw.nl

ON DE RHO U D

14 bedrijvig rivierenland 01  

Het Kontakt Edities bv is een uitgeverij van tien wekelijks verschijnende nieuwsbladen in een totale oplage van 215.000 exemplaren. Daarnaas...

14 bedrijvig rivierenland 01  

Het Kontakt Edities bv is een uitgeverij van tien wekelijks verschijnende nieuwsbladen in een totale oplage van 215.000 exemplaren. Daarnaas...

Advertisement