Page 1

LEERDAM/VIANEN

APK €

19,-

VRIJDAG 3 JANUARI 2014 JAARGANG 27 NO. 1 ™LLL#=:I@DCI6@I#CA

Afmeldkosten €9 ,en roetmeting bij diesel € 15,-

Rijthoek 1 t Haaften t 0418 -591345 www.autopippel.nl

AFWACHTEN OF VERKOPEN? NVM

‘Stadswaag’, Kerkstraat 2, 4132 BE Vianen, tel. 0347 - 325 025 www.ottosmit.nl

uw Kontaktje opgeven via regio-deal.nl ȏ Online opgeven. ȏ Gratis plaatsing op de website! ȏ Voor een Kontaktje in de krant betaalt u per regel (al slechts vanaf € 4,- incl. btw)! ȏ Mogelijkheid om extra accenten De aan te brengen. papieren bon vervalt!

Zuidzijde 131 T: 0183 - 583 200

2977 XE Goudriaan E: info@regio-deal.nl

Daar krijg je nou een kleur van! Fullcolour adverteren, verrassend lage tarieven in Het Kontakt

Restaurant de Vrijstad Opening high tea Vanaf 2 personen Glaasje bubbels Ter kennismaking € 14,95 p.p. Scones + slagroom - Vanille muffins Chocolade brownies - Clubsandwich Bonbons - Koekjes Onbeperkt thee Op reservering www.devrijstad.nl 0347-321131

™?dc\ZcdjYWZ\dc]Zic^ZjlZ_VVgbZiZZcYj^`^cYZEjiW^_=V\ZhiZ^c#

FOTO: JEROEN DE BRUIN

Rumoer in Waardenburg

Kerken in Vianen gefuseerd

Rachel Erwteman schrijft ‘Vlinder’

Geen kwartfinale voor LRC

De jaarwisseling in de regio is over het algemeen rustig verlopen. Alleen in Waardenburg liep het uit de hand. Daar werd de politie bekogeld met flessen en vuurwerk. Meerdere auto’s en stapels banden stonden in de fik. De brandweer kon vanwege het gedrag van de omstanders niet veilig blussen zonder politie-inzet. Toen de groep de agenten bekogelde, werd de ME ingezet die vijf mensen aanhield. Vier op verdenking van brandstichting, een voor openlijke geweldpleging.

De Gereformeerde Kerk en de Hervormde gemeente in Vianen vormen sinds 1 januari één protestantse gemeente. Zondag 5 januari wordt de fusie in de Grote Kerk gevierd met een feestelijke dienst, die in het teken staat van ‘een nieuw begin.’ Op 10 december tekenden de beide kerkenraden een fusie-overeenkomst. “De laatste verschillen tussen de gereformeerden en de hervormden zijn overbrugd”, zegt kerkenraadslid Hans Spoor.

Ze deed er twee jaar over, maar nu ligt ‘Vlinder vertelt’ in de winkel. De eerste novelle van Rachel Erwteman. De Leerdamse gaf het leven van Jans vorm. Een jongen die leeft in het Amerika van de jaren zeventig, en zich eigenlijk een meisje voelt. Rachel beschrijft zijn kindertijd tot jongvolwassenheid en zijn reis naar het vrouw worden. “Het verhaal gaat niet zozeer over geslachtsverandering, maar meer over een jongen die de stap zet om zijn hart te volgen, over wie hij is.”

LRC, vier jaar geleden nog glorieus kampioen, is er niet in geslaagd om de kwartfinale van het Poort 6 Champions Cup te bereiken. De Leerdammers waren na een gelijkspel tegen Hardinxveld en een nederlaag tegen debutant al kansloos. Leerdam Sport deed het wel goed. Het team behaalde drie klinkende overwinningen tegen SteDoCo (6-2), Meerkerk (3-0) en Schelluinen (9-1). Het team speelde gisteravond in de kwartfinale tegen Unitas, een replay van de finale van vorig jaar.

nieuws

3

Nog één combikrant

ĩĢĢįġĞĪĊijĦĞīĢīš Ook volgende week zijn Het Kontakt editie Leerdam en Vianen nog samengevoegd. De krant verschijnt op woensdag 8 januari. Kopij aanleveren kan tot en met maandag 6 januari, 17:00 uur, via redactie.vianen@hetkontakt.nl of redactie.leerdam@hetkontakt.nl. Advertenties aanleveren kan tot en met dinsdag 7 januari, 11:00 uur, via advertentie.vianen@hetkontakt.nl of advertentie.leerdam@hetkontakt.nl. De week erna verschijnen de kranten weer als twee losse edities. Vianen valt dan op dinsdag 14 januari op de mat, Leerdam woensdag 15 januari.

nieuws

9

accent

17

sport

24

Surseance van betaling voor E-Ways Fulfilment Center K>6C:C™6Vc;ja[^abZci8ZciZg:"LVnhj^iK^VcZc!YdX]iZgkVc:8>!^hde(%YZXZb"

WZgkVc]ZiV[\ZadeZc_VVgkddgade^\ZhjghZVcXZkVcWZiVa^c\kZgaZZcY#:g^h^cb^Y" YZahdd`ZZcWZl^cYkdZgYZgVVc\ZhiZaY# =Zi WZYg^_[ VVc YZ AVVcV``ZglZ\ kZgodg\i kVcj^i K^VcZc YZ dehaV\ Zc dgYZgkZg" lZg`^c\kddgdcYZgVcYZgZYZ:8>ZcYZ;gZZGZXdgYH]de# 7^_ZZchjghZVcXZldgYij^ihiZakVcWZiVa^c\VVc\ZkgVV\YW^_YZgZX]iZg#9ZoZ\ZZ[i YVc ZZc WZhX]^``^c\! lVVgYddg ]Zi WZYg^_[ YZ hX]jaYZ^hZgh i^_YZa^_` c^Zi ]dZ[i iZ WZiVaZc#>cY^ZeZg^dYZ`Vc]ZiWZigd``ZcWZYg^_[dgYZdeoV`ZchiZaaZc!dcYZg]Vc" YZaZcdkZgZZcV[WZiVa^c\hgZ\Za^c\d[ZZcV``ddgY#7dkZcY^Zc`Vc^cY^Zi^_YZZc WZl^cYkdZgYZgldgYZcVVc\ZlZoZc#


voorbeeld:

Eastborn | model Brisbane Boxspringcombinatie in vaste uitvoering € 3498,Inruil oude ledikant - /- € 500,-

netto

2998,–

voorbeeld:

Eastborn | model Fashion

voorbeeld:

Boxspringcombinatie in vaste uitvoering € 1799,Inruil oude ledikant - /- € 240,-

Pullman | model All Inclusive de Luxe

netto

Boxspringcombinatie in vaste uitvoering € 3557,Inruil oude ledikant - /- € 475,-

1559,–

netto

3082,– voorbeeld:

Auping | model Essential

voorbeeld:

Ledikant met vaste spiraalbodems en matrassen Dublin € 2795,Inruil oude ledikant - /- € 400,-

Pullman AKTIEmodel Starline

netto

2395,–

Boxspringcombinatie in elektrisch verstelbare uitvoering AKTIEPRIJS: € 3499,Inruil oude ledikant - /- € 425,-

netto

3074,–

UW OUDE BED IS GELD WAARD I N R U I LW EK EN B I J VA N D ER WA L I N T ER I E U R S Ruil uw oude ledikant in en krijg tot €1000,- INRUILKORTING bij aankoop van een nieuw bed. Niet alleen u profiteert van deze korting, u ondersteunt daarmee ook www.vriendenvanroemenie-lexmond.webs.com die ervoor zorgen dat uw meubelen een tweede leven krijgen in Roemenië. Op deze wijze willen wij, samen met u, bijdragen aan een betere woonomgeving in Roemenië. Kijk op www. vanderwal-interieurs.nl of kom langs in de toonzaal voor meer informatie!

S IN D S 1860

Techniekweg 8 | 4143 HV Leerdam | www.vanderwalinterieurs.nl |


Vrijdag 3 januari 2014

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

nieuws

WWW.HETKONTAKT.NL

3

Inbrekers op pad tijdens Kerst

Waardenburg enige dissonant bij jaarwisseling

>77<J;DĊM77H:;D8KH=š Op Tweede Kerstdag is in de kernen Haaften en Waardenburg vier keer ingebroken. In Haaften braken dieven ‘s middags in bij een woning en bedrijfspand aan de Marijkestraat. ‘s Middags of ‘s avonds waren ook een woning aan de Enggraaf en één aan de Engelenhof aan de beurt. Tussen 15:30 en 21:00 uur braken onbekenden een woning aan de Steenweg in Waardenburg open. De politie raadt aan om licht te laten branden als men tijdens de feestdagen niet thuis is en vraagt iedereen om verdachte omstandigheden direct te melden.

įĢĤĦĬš De jaarwisseling in de regio is over het algemeen rustig verlopen. Alleen in Waardenburg (gemeente Neerijnen) liep het uit de hand. Daar werd de politie in de nieuwjaarsnacht bekogeld met flessen en vuurwerk. Rond twee uur hadden zich bij de voormalige Rabobank zo’n 80 personen verzameld. Meerdere auto’s en stapels banden stonden in de fik. De brandweer kon vanwege het gedrag van de omstanders niet veilig blussen zonder politie-inzet. Toen de groep de agenten bekogelde, werd de ME ingezet die vijf mensen aanhield. Vier op verdenking van brandstichting, een

voor openlijke geweldpleging. Na het ME-optreden keerde de rust terug. Elders in de regio verliep de overgang van Oud naar Nieuw juist opmerkelijk rustig al moet in alle gemeenten het exacte schadebedrag nog worden vastgesteld. In Leerdam moest de brandweer twaalf keer uitrukken voor kleine brandjes. Halverwege de Oudejaarsavond brandde een auto uit in de Populierstraat. Een naast geparkeerde auto liep forse schade op. Verder werd op de Noordwal een ondergrondse container vernield en in brand gestoken. Op het Eiland en Europaplein werden bushokjes gesloopt, terwijl ook prullenbaken het moesten ontgel-

den. “Het was een rustige jaarwisseling die waarschijnlijk tot minder schade leidde dan in de afgelopen jaren”, denkt voorlichter Marieke Kuysters. “Wel is er sprake van de toename van zwaar vuurwerk.” De gemeente heeft het idee dat de schade door een beperkt aantal ‘vandalen’ is veroorzaakt. “De komende tijd gaan we kijken of we die in beeld kunnen krijgen.” Opmerkelijk genoeg werd de buitendienst niet opgeroepen om de openbare ruimte schoon te maken. Dat geldt ook voor Lingewaal. “Het is de buitendienst opgevallen hoe netjes alles is opgeruimd”, bendrukt voorlichtster Karin van Rijnsoever. Com-

mandant Ivan van Hemert van de brandweer Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen constateert ook dat Oud en Nieuw rustig is verlopen. Weliswaar moesten de spuitgasten een paar keer in actie komen, maar ernstige incidenten deden zich niet voor. “Bovendien zijn we niet lastig gevallen; we konden gewoon ons werk doen.” Ook in Vianen deden zich geen incidenten voor. Twee aanhoudingen, een containerbrandje en wat vernielde bloembakken en verkeersborden was de oogst die woordvoerder Indira Scholtmeijer wist te melden. “We zijn heel blij dat veel mensen hebben genoten van een mooie jaarwisseling.”

Zorgen over Asperense slooppanden

Stadshof houdt groot open huis

ĞİĭĢįĢīš Inwoners van Asperen maken zich zorgen over de leegstaande panden aan de Voorstraat. Met name het voormalige café op nummer 53 en het bedrijfspand op 40 zijn volgens omwonenden gevaarlijk.

K>6C:C ™

“Vrijdag waaide een raam met een rukwind uit de rotte kozijnen in duizend stukken midden op straat”, vertelt omwonende Amanda Stoeten over het pand op nummer 40. “Wonder boven wonder liep er geen voetganger en stond er geen auto geparkeerd. Maar moeten er slachtoffers vallen voordat er iets wordt gedaan?”

platte dak ingestort. De dakgoot hangt vast op een paar verrotte latten”, zien André en Chantal Abbel. Voor jongeren is het een sport om het leegstaande pand te betreden, wat ook voor overlast zorgt. Familie Abbel is inmiddels gestopt met het aantal tele-

foontjes naar de politie te tellen. “Iedere keer worden we met een kluitje het riet in gestuurd. Er wordt van alles gezegd, maar niets concreet.” Met het verval van het pand op nummer 40 verslechtert de straat verder. “Inmiddels hebben wij het idee dat we in de achterbuurt van Asperen wonen, ter-

Stoeten heeft melding gemaakt bij de gemeente, brandweer en politie. De glassplinters zijn weggehaald en het venster is dichtgetimmerd. “De situatie is op dit moment ernstig gevaarlijk in verband met zeer achterstallig onderhoud van dit voormalige bedrijfspand. Onder deze ramen staan auto’s geparkeerd en lopen voetgangers nietsvermoedend voorbij.” Ingestort Bij de voormalige cafetaria aan Voorstraat 53 zijn de ramen enige tijd geleden al dichtgetimmerd. Ondertussen gaat het gebouw achteruit. “De pannen vallen bijna van het dak en aan de achterkant is al een gedeelte van het

Alzheimer Café Vianen van start ijĦĞīĢīš Het eerste Alzheimercafé van 2014 in Vianen wordt gehouden op 6 januari. Deze avond gaat het over gedragsveranderingen bij dementie. Mantelzorgers en professionele zorgverleners kunnen geconfronteerd worden met gedragsveranderingen, zoals agressief gedrag, apathie en ontremd gedrag. Goede begeleiding bij gedragsproblemen is van groot belang voor de kwaliteit van leven van de persoon met dementie en de mensen in hun omgeving. Op 6 januari worden handvatten en tips gegeven die helpen bij het omgaan met deze veranderingen. Vincent van Schalwijk, sociaal geriatrisch verpleegkundige, is aanwezig als gastspreker. De avond wordt gehouden in het ‘Grand Café’ in de Hof van Batenstein. Vanaf 19:00 uur staat de koffie klaar. Het programma begint om 19:30 en eindigt om 21:30 uur. De toegang is gratis en aanmelding niet nodig. Voor informatie of vragen over vervoer bellen met Wickey van den Brink (0347-361200).

Steigerpijpen op A27 īĬĬįġĢĩĬĬİš Een bestuurder verloor vorige week vrijdagochtend steigerpijpen op de A27. De linkerrijstrook werd hierdoor afgesloten. De bouwmaterialen lagen op de rijbanen in de richting van Breda. De rijstrook werd tussen Noordeloos en het knooppunt Gorinchem afgesloten.

™KddghigVVi*(hiVViZgkZgadZYZgYW^_#

FOTO: MARIJKE VERHOEF

Avelingen Groep test maaien bij Waterlinie ĞİĭĢįĢī š De Avelingen Groep heeft het maaiwerk rond de Nieuwe Hollandse Waterlinie onder de loep genomen. Bij de batterijopstelplaats aan de Nieuwe Zuiderlingedijk in Asperen is onderzocht hoe en hoe vaak het gebied het beste gemaaid kan worden om het cultuurhistorische object tot zijn recht te laten komen. De batterijopstelplaats aan de Nieuwe Zuiderlingedijk in Asperen diende niet alleen als proeftuin voor maaitechnieken en maaifrequenties maar ook als leertuin. “Deze pilot bood mogelijkheden mensen op te leiden in kleinschalig beheer”, aldus Gerard Doeland, bedrijfsleider Avelingen Groep. “Kleinschalig handwerk biedt in het algemeen mogelijkheden medewerkers te ontwikkelen tot ervaren groenmedewerkers. Met name door het handwerk was dit een mooie combinatie van werken en leren.” Gert-Jan Toonen, hoofd bedrijfsbureau Groen Avelingen Groep licht toe: “Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten en op te leiden, snijdt het mes aan twee kanten: er wordt een beheerregime ontwikkeld en de uitvoering daarvan gebeurt door mensen die in deze regio wonen en graag een kans willen krijgen om hun capaciteiten in te zetten.” Vier medewerkers die via Avelingen Groep

werkzaam zijn bij het beheerproject Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn inmiddels geslaagd voor de opleiding ‘Veilig werken langs de weg’, ‘Veilig werken met motorisch gereedschap’ en/of ‘Veilig werken op taluds’. Doeland is blij dat de eerste pilot succesvol was. “In het voorjaar van 2014 gaat de tweede ronde van start. Hierin kijken we nog concreter naar het beheerbestek waarin drie beeldkwaliteiten staan beschreven. Zo ontstaat er een combinatie van ecologische kennis tussen ontwerp en uitvoering. We brengen het beheersplan in de praktijk om zo de juiste kosten bij het juiste beheer te bepalen. Jeroen Bootsma, projectleider bij Nieuwe Hollandse Waterlinie vult aan: “Tijdens de pilot was de batterijopstelplaats verdeeld in verschillende proefvlakken. Er zijn verschillende machines ingezet en de vakken werden in verschillende frequenties gemaaid. Daarmee onderzochten medewerkers van Avelingen Groep wat de uitstraling van dit geschiedkundig object werd en hoe de grasmat zich ontwikkelde. Door middel van een veldrapportage werden de maaimethodes en frequenties bijgehouden.” De opgedane ervaringen worden ingezet bij vijf andere batterijopstelplaatsen langs de Diefdijklinie tussen Everdingen en Vogelswerf.

wijl de Voorstraat juist het visitekaartje moet zijn.” Voor beide panden bestaan bouwplannen. Voor nummer 53 ligt een omgevingsvergunning klaar voor de bouw van drie woningen. De vergunninghouder heeft de gemeente gevraagd dit te wijzigen, zodat er vijf woningen kunnen komen. “Deze procedure is in vergevorderd stadium”, laat gemeentevoorlichter Jessy van Son weten. Lingewaal heeft ook met de eigenaar van Voorstraat 40 afspraken gemaakt voor woningbouw en er ligt al een getekende anterieure overeenkomst. “Maar bestemmingsplantechnisch staan we hier nog aan het begin van het traject.” Wat betreft de veiligheid zegt de gemeente Lingewaal de situatie te monitoren en consequent in te grijpen als het gevaarlijk wordt. De gemeente neemt dan contact op met de eigenaar en sommeert dat deze de benodigde voorzieningen aanbrengt. “Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, kan de gemeente de voorzieningen zelf op kosten van de eigenaar uit laten voeren. Zover is het bij deze twee panden nog niet gekomen. De eigenaren nemen steeds hun verantwoordelijkheid.” Marijke Verhoef

De Stadshof in Vianen laat zaterdag 11 januari tijdens een open dag zien wat er allemaal te beleven is in het gebouw. Er zijn van 11:00 tot 17:00 uur onder andere rondleidingen door het theater en veel demonstraties en workshops. Zo zijn er in de theaterzaal optredens van Sylvia’s Jazz (11:00 en 11:50 uur) en Dancing 4 All (15:00 uur). In de vergaderzaal kunnen mensen salsadansen en stijldansen en er zijn demonstraties yoga en kinderyoga. Muziek wordt verzorgd door Mixed Voices (14:45 uur) en Nieuw Leven (12:30 uur). In het café is er om 11:00 uur een workshop biljarten, om 12:30 en 15:45 uur is er live muziek en om 14:00 en 15:00 uur treden De Meneertjes op. Er zijn ook de hele dag kraampjes te bekijken in het café. Ook in de dojo zijn er de hele dag activiteiten, zoals kickboksen, karate en crossfit. Om 14:00 uur is de officiële opening van de dojo met 12+ judo. ‘s Avonds om 21:00 uur is er Stadshof Live in het Stadshofcafé, met de coverband Just!. Entree: gratis. Het feest duurt tot 01:00 uur. Het volledige programma van de open dag is online te bekijken.

q WWW.DESTADSHOFVIANEN.NL

ingezonden De redactie behoudt zich het recht voor zonder opgave van redenen brieven in te korten of niet te plaatsen. Ook kan het standpunt van de redactie afwijken van dat van de briefschrijvers. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van de brieven in deze rubriek. Daarnaast moet een brief, om voor plaatsing in aanmerking te komen, voorzien zijn van een afzender (naam en woonplaats).

Koopzondag Zondag 22 dec. "Koopzondag" op de Voorstraat. De winkeliers doen hun best met kramen enz. maar wat scherts mijn verbazing als ik de Voorstraat per auto nader: Alle toegangswegen zijn afgesloten. Veel mensen van buiten de binnenstad die de weg niet goed kennen rijden vertwijfeld heen en weer en uiteindelijk tegen het verkeer in waarschijnlijk weer op weg naar huis. Op een gewone "koopdag" is toch ook niet alles afgesloten? Laat op zo'n dag als zondag de 22e juist alles vrij. Iedereen met de auto lekker dubbel parkeren, makkelijk alles inladen en laat de parkeerboeteuitdelers zich voor een dag parkeerbegeleiders noemen en de stroom van automobilisten en kopers in goede banen leiden in plaats van bekeuringen uitdelen. Dan trek je volk naar de Voorstraat niks afsluiten je krijgt mensen toch nooit meer uit de auto. Dat vind ik er van. Dirk van Stappen, Vianen

Golfbaan De kogel is door de kerk. Woensdag 20 november gaf wethouder Landwehr het startsein voor de aanleg van een golfter-

rein in de Bolgerijense polder in de gemeente Vianen. Het gaat mij niet alleen om het beschadigen van de mooie natuur in de Bolgerijense polder, het grondverzet dat met vrachtwagens over de smalle polderwegen rijdt, het vervuilde zanddat op de golfbaan wordt gestort. Het is de infrastructuur die vernield wordt. De Bloemendaalse weg, Panhoven, Bolgerijsekade en Merwedekade worden druk gebruikt door fietsers, wandelaars enz. Als de golfbanen in gebruik zijn jakkeren de golfliefhebbers met auto's over de smalle polderwegen. Hierdoor krijg je gevaarlijke verkeerssituatie en agressie. Als de Bolgerijense brug zomers open gaat voor de beroepsen pleziervaart, krijg je opstoppingen. De recreanten zijn daar de dupe van. Zowel de stichting Groene Hart als stichting Buiten Gezond hoor je niet over het ontregelen van de infrastructuur. Wethouder Landwehr beweert dan er zorgvuldig is over nagedacht, maar is vergeten wat voor een negatieve verandering in de infrastructuur plaats vindt voor de recreanten. J.L. van Mourik, Vianen


Familieberichten

Vrijdag 3 januari 2014

Psalm 116 God heb ik lief; want die getrouwe HEER. Hoort mijne stem, mijn smekingen, mijn klagen; Hij neigt Zijn oor, â&#x20AC;&#x2DC;k roep tot Hem, al mijn dagen; Hij schenkt mij hulp, Hij redt mij keer op keer.

Waar een wil is, is een weg Waar een weg is kun je ďŹ etsen

Tot ons grote verdriet is onverwacht overleden

Michiel Metselaar 21 december 1949

24 december 2013

Bergschenhoek

Nieuwegein

voor Ans de man van haar hart voor Suzanne zoâ&#x20AC;&#x2122;n bijzondere en groothartige vader voor Michiel een grote bron van inspiratie â&#x20AC;&#x201C; altijd energiek, altijd positief! voor Job en Charlotte een hartelijke en altijd behulpzame schoonvader voor Hanne een liefdevol speelkameraadje

Joke Smitlaan 61 4133 HK Vianen

Michiel is op 30 december begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Sparrendreef in Vianen.

Wij wensen Ans, Suzanne, Job en Hanne, Michiel en Charlotte alle kracht en liefde toe om met dit enorme verlies om te gaan. Stichting Amaliastein

Begrafenis en crematieverzorging

Trudus van der Plaat Dag en nacht persoonlijk bereikbaar.

zeggen wij u hartelijk dank. Het heeft ons goed gedaan, dat zovelen met ons hebben meegeleefd. W.M. Bovenschen v Rooden Vuren, januari 2014

â&#x20AC; 25 december 2013

sinds 24 juni 2006 weduwe van Huibert Aart van Iperen

Wat zullen we hem missen!

Michiel was een van de drijvende krachten achter de Koninginnedag activiteiten in Amaliastein. Mede dankzij zijn bezielende en vaak wijze inbreng groeide het buurtfeest uit tot een feest voor heel Vianen. Afgelopen jaar nam hij afscheid van de stichting. Het was tijd voor jong bloed, vond hij. Nu nemen wij afscheid van hem. Intens verdrietig, maar ook dankbaar voor alle mooie en onvergetelijke momenten die we samen met hem mochten beleven. Herinneringen die we koesteren en levend zullen houden.

Dick Bovenschen

Hendrika van Iperen - â&#x20AC;&#x2122;t Lam * 13 mei 1925

voor Ma Metselaar een lieve, trouwe zoon

We kunnen het nog steeds niet geloven, maar Michiel Metselaar onze markante initiatiefnemer, inspirator, mentor, maatje en vriend is volkomen onverwacht weggerukt uit ons midden. De man die zich jarenlang vol energie en nieuwe ideeen inzette voor de stichting Amaliastein, is overleden. We kunnen er met ons verstand niet bij. En met ons hart al helemaal niet.

Verdrietig, maar ook vervuld met dankbare herinneringen voor wat zij voor ons heeft betekend, geven wij u kennis dat na afnemende krachten, in een vast geloof in haar Heiland is ontslapen, onze lieve moeder, schoonmoeder, oma en overgrootmoeder.

Voor uw belangstelling en medeleven zowel persoonlijk als schriftelijk ons betoond tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn lieve man, zoon, onze broer, zwager en oom

'DJHQQDFKW EHUHLNEDDU YRRUGLUHFWHKXOS QDRYHUOLMGHQ 

Hei-en Boeicop: Adrie en Leo Richard en Marieke, Lotte, Fenna Heleen Nick en Judith Lennart Bunschoten: Dineke en Ruud HenriĂŤtte en Kees Jan-Huib en Elaine, Lauren Robin Leerbroek: Nelie en Arie Gerard en Miranda, Sophie Marieke en Kees, Thomas, Bart, Steven Huibert en Eline Willem Leerdam: Goof en Annie Berjan Annerieke Zorgcentrum â&#x20AC;&#x153;Open Venstersâ&#x20AC;?, Ameide

Voorstraat 84 ¡ 4132 AT Vianen

SFEXLWYDDUW]RUJQO

Correspondentieadres: A.J. Verkerk - van Iperen, Anna van Noorlestraat 2, 4126 RV Hei-en Boeicop Op maandag 30 december is een rouwdienst gehouden in Open Vensters, waarna de begrafenis heeft plaatsgevonden op de algemene begraafplaats te Meerkerk. EÄ&#x201A; ĹŠÄ&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x17E;ŜůÄ&#x201A;ĹśĹ? Ć?Ć&#x161;Ä&#x201A;Ć&#x2030; Ç&#x20AC;ŽŽĆ&#x152; Ć?Ć&#x161;Ä&#x201A;Ć&#x2030; Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĆľĹ? Ć&#x161;Ä&#x17E; Ç&#x152;Ĺ?ĹŠĹś Ĺ?Ä&#x17E;Ĺ?Ä&#x201A;Ä&#x201A;Ĺś Ĺ?Ĺś Ä&#x161;Ä&#x17E; ĹŹÇ Ä&#x201A;ĹŻĹ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ĺ?Ć&#x161;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÇ&#x152;Ĺ?ŊŜůÄ&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹśÍ&#x2022;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĨĆ&#x161;ĹľĹ?ŊŜůĹ?Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹľÄ&#x201A;ĹśÍ&#x2022;ŽŜÇ&#x152;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Í&#x2022; Ć?Ä?Ĺ&#x161;ŽŽŜÇ&#x20AC;Ä&#x201A;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;ŜŽĆ&#x2030;Ä&#x201A;Í&#x2022;Ĺ˝Ć&#x2030;Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ć&#x161;Ä&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ç&#x152;Ĺ?ŊŜůÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x161;Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ä&#x201A;Ć&#x2030; Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĆľĹ?Ĺ?Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹśÍ&#x2DC;

Ĺ?Ä?ĹŹdĹ?ĹŠÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹľÄ&#x201A;Ĺś Î&#x17D;hĆ&#x161;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x161;Í&#x2022; ĎŻĹŠÄ&#x201A;ŜƾÄ&#x201A;Ć&#x152;Ĺ?ϭϾϯϴ

Rust en eenvoud, dat is vaak de wens. Wij verzorgen ĂŠn regelen uw complete uitvaart, uiteraard met alle aandacht die u wenst. We zijn er voor Ăş.

tsĹ?Ä&#x201A;ĹśÄ&#x17E;ĹśÍ&#x2022; ĎŽĎąÄ&#x161;Ä&#x17E;Ä?Ä&#x17E;ĹľÄ?Ä&#x17E;Ć&#x152;ĎŽĎŹĎ­ĎŻ

tĹ?ĹŠĹŹĹ?ĹŠĹŹÄ&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĆľĹ?Ĺ˝Ć&#x2030;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161;Ĺ?Ć&#x152;ŽŽĆ&#x161;Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ĺ?Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹŻĆ&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÇ&#x152;Ĺ?ĹŠĹś ĹŻÄ&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹśÍ&#x2022;Ç Ä&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ĺ?ĹśĹ&#x161;Ĺ?ĹŠÇ&#x152;Ĺ?Ä?Ĺ&#x161;Ĺ?ĹśÇ&#x152;Ä&#x17E;Ć&#x161;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x152;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹŻÇ Ĺ˝Ĺ˝Ć&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹśŽžĹ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161; ŽŜĆ?ĹśÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x152;Ĺ?ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;ĹľÄ&#x201A;ĹŹÄ&#x17E;ĹśÍ&#x2DC; KĆ&#x2030;Ç&#x152;Ĺ?ĹŠĹśÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŠÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?ĎŻĹŠÄ&#x201A;ŜƾÄ&#x201A;Ć&#x152;Ĺ?ĎŽĎŹĎ­Ď°Í&#x2022;ĹśÄ&#x17E;ĹľÄ&#x17E;ĹśÇ Ĺ?ĹŠÄ&#x201A;ĨĆ?Ä?Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ĺ?Ä&#x161;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;Ĺś Ĺ&#x161;Ä&#x17E;ĹľÍ&#x2DC; sĹ?Ä&#x201A;ĹśÄ&#x17E;ĹśÍ&#x2014; Ä&#x17E;ĹśŽůÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Í&#x2014; sĹ?Ä&#x201A;ĹśÄ&#x17E;ĹśÍ&#x2014;

ĹŻĹŻÇ&#x2021;dĹ?ĹŠÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹľÄ&#x201A;ŜͲ:Ä&#x201A;ĹśĆ?Ä&#x17E;Ĺś Ĺ?Ä?ĹŹÄ&#x17E;ĹśŜŊÄ&#x201A;dĹ?ĹŠÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹľÄ&#x201A;Ĺś Ä&#x201A;Ä?Ć?Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161;tÄ&#x201A;Ć&#x152;ĹľÄ&#x17E;ĹśĹ&#x161;Ĺ˝Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ĺś :Ĺ?ĹŻĹŻ Ç&#x2021;ĹŻÄ&#x201A;Ĺś

,ŽĨÇ&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x201A;Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśĆ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ĺ?Ŝϭ Ć&#x2030;Ć&#x2030;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹľÄ&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ď­ĎŻĎŻ Ď°Ď­ĎŻĎ­,sĹ?Ä&#x201A;ĹśÄ&#x17E;Ĺś Ä&#x17E;Ä?Ć&#x152;Ä&#x17E;ĹľÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Ć&#x2030;ĹŻÄ&#x17E;Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x161;Ĺ?Ĺ?Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ĺ?Ä&#x161;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĨĆ&#x161;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ĺ?ĹŻĆ&#x161;Ĺ&#x161;Ĺ˝Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ĺś Ć&#x2030;ĹŻÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x161;Ć?Ĺ?Ä&#x17E;Ç&#x20AC;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹśÍ&#x2DC;

www.premere nl

tĹ?ĹŠÄ&#x161;Ä&#x201A;ŜŏÄ&#x17E;ŜžÄ&#x17E;Ć&#x161;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ć?Ć&#x2030;Ä&#x17E;Ä?Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśÄ?Ä&#x17E;Ç Ĺ˝ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ĹśĹ?Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç&#x152;Ĺ˝Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161; Ć&#x2030;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?ŽŜÄ&#x17E;Ä&#x17E;ĹŻÇ&#x20AC;Ä&#x201A;Ĺś,ŽĨÇ&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x201A;Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśĆ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ĺ?ĹśÍ&#x2022;Ä&#x201A;ĨÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹŻĹ?ĹśĹ?ĆľĹ?Ć&#x161;Ä&#x17E;ŜůÄ&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ć&#x2030;ŽŽĆ&#x152;Ć&#x161;Í&#x2022; Ç&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ĺ?Ĺ˝Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x152;Ĺ˝Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;ĹśÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;ĹľĹ?ŊŜžÄ&#x201A;ĹśÍ&#x2022;ŽŜÇ&#x152;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Í&#x2022;Ć?Ä?Ĺ&#x161;ŽŽŜͲ Ç&#x20AC;Ä&#x201A;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;ŜŽĆ&#x2030;Ä&#x201A;Í&#x2DC;

Het afscheid zoals u wenst. Ervaren, vertrouwd en stijlvol. Ook als u elders verzekerd bent.

T 0345-681151 M 06-22418277 W tvanderplaatuitvaart.nl

Uitvaartleiders: Ben de Weerd, Albert de Bruijn, Joke Geerse en Lenie Prinssen Uitvaartcentrum Rehoboth Dag en nacht: 0345 619833

www.lbv-uitvaarten.nl

Maretta van Winkel Persoonlijke Uitvaartverzorging Uw wensen staan bij ons centraal

Voor Vianen e.o. Agnes van Elteren en Yvonne Stens dag en nacht bereikbaar 030 6341408 Schrijnwerkersgilde 4, 3994 XM Houten

4


Familieberichten

Vrijdag 3 januari 2014

5

Afscheid Dr. Wouters HOUT

3 januari 2014 van 16.00 uur tot 18.30 in Partycentrum "Het Dak" Tiendweg 9 Leerdam Mocht u de wens hebben om bij ons afscheid een materiĂŤle bijdrage te geven, dan gaat onze voorkeur er naar uit dit in de vorm van financiĂŤle steun voor het werk van "Artsen zonder Grenzen" te doneren.

PLAATMATERIAAL

van uw kozijnenspecialist

DEUREN

Vrijdag staat bij de ingang van Partycentrum Het Dak" een bus waar u uw donatie kan deponeren of via storting op giro 1730225 t.n.v. A.H. Wouters onder vermelding van "Artsen zonder Grenzen

TUINHUIS/ BLOKHUT

KOZIJNEN

Iedere uitvaart uniek. Yarden

Munten

Te koop gevraagd.

Partijen en verzamelingen uit binnen- en buitenland. Brons, zilver of goud, alles is welkom, ook Euromunten.

Wij leveren vanuit onze eigen werkplaats tegen zeer scherpe prijzen:

Muntenhoek.nl Vierlinghstraat 6 - 4251 LC Werkendam Hans de Man: 06-24 72 06 53 Aart Hoeke: 06 53 39 01 83 Bezoek op afspraak op ons kantoor of bij u thuis.

SPEELTOESTELLEN

Yarden & Van Voorden Uitvaartzorg Vijfheerenlanden

Wij zijn er voor iedereen! 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Egbert van Voorden

- Dakkapelkozijnen - Voordeurkozijnen - Achterdeurkozijnen

- Ramen - Deuren - Poortdeuren

Wij verzorgen ook uitvaarten die elders zijn verzekerd. GRATIS RESERVEREN

HOLLYWOUD Programma van do. 02-01-2014 A

L

M

K

E

R

K tot en met wo. 08-01-2014

Binnenkort in Hollywoud: 50+ BIOS. Iedere Ma en Di overdag. 2 tijden, keuze uit 2 films. Meer informatie op onze website. 28 januari 2014 is het weer Ladies Night in Hollywoud, deze keer met de film Toscaanse Bruiloft. 9 februari 2014 kleuterbioscoop met knuffeldokter en K3 Dierenhotel. Dus neem je (zieke) knuffel mee! Om uw bezoek nog aangenamer te maken is ons gebouw voorzien van klimaatbehandeling. Overigens kunt u bij ons ook gratis parkeren. THE SECRET LIFE OF WALTER MITTY - PREMIĂ&#x2C6;RE Do 02-01 18.45/21.30, Vr 03-01 18.45/21.30, Za 04-01 18.45/21.30, Zo 05-01 21.00, Ma 06-01 14.00/21.00, Di 07-01 14.00/21.00, Wo 08-01 11.00/21.00 THE WOLF OF WALL STREET (16+) - VOORPREMIĂ&#x2C6;RE Zo 05-01 20.15, Di 07-01 20.15

Voor het melden van een overlijden 0800 8192 Voor algemene vragen 0800 1292

MĂŠĂŠr dan 5000 m2 hout!

SOOF Do 02-01 20.30, Vr 03-01 20.30, Za 04-01 20.30, Zo 05-01 20.45, Ma 06-01 11.00/13.30/20.45, Di 07-01 11.00/13.30/20.45, Wo 08-01 11.00/20.45 TARZAN 3D NL Do 02-01 12.30, Vr 03-01 12.30, Za 04-01 12.30, Zo 05-01 12.30, Wo 08-01 13.00 THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG 3D Do 02-01 16.15/19.00/21.00, Vr 03-01, 16.15/19.00/21.00, Za 04-01 16.15/19.00/21.00, Zo 05-01 15.00/18.00/20.30, Ma 06-01 11.00/18.00/20.15, Di 07-01 11.00/18.00/20.30, Wo 08-01 11.00/18.00/20.15 FROZEN 3D 3D NL Do 02-01 11.00/13.30/14.00/15.45, Vr 03-01 11.00/13.30/14.00/15.45Za 04-01 11.00/13.30/14.00/15.45, Zo 05-01 11.00/13.30/14.00/16.15, Ma 06-01 11.00/15.45, Di 07-01 11.00/15.45, Wo 08-01 14.00/16.15 MEES KEES OP KAMP Do 02-01 10.30/12.15/14.30/16.30, Vr 03-01 10.30/12.15/14.30/16.30, Za 04-01 10.30/12.15/14.30/16.30, Zo 05-01 10.30/12.15/14.30/16.30, Ma 06-01 11.00/13.45/16.15, Di 07-01 11.00/13.45/16.15, Wo 08-01 12.45/14.30/16.30 BROâ&#x20AC;&#x2122;S BEFORE HOâ&#x20AC;&#x2122;S Do 02-01 22.00, Vr 03-01 22.00, Za 04-01 22.00, Ma 06-01 18.15, Wo 08-01 18.15 MANNENHARTEN Do 02-01 16.45/19.30, Vr 03-01 16.45/19.30, Za 04-01 16.45/19.30, Zo 05-01 18.35, Ma 06-01 13.15/18.35, Di 07-01 13.15/18.35, Wo 08-01 18.35 MIDDEN IN DE WINTERNACHT Do 02-01 10.45/15.00, Vr 03-01 10.45/15.00, Za 04-01 10.45/15.00, Zo 05-01 10.45/15.45, Ma 06-01 15.30, Di 07-01 15.30, Wo 08-01 11.00/13.30/15.45 THE HUNGER GAMES: CATCHING FIRE Zo 05-01 17.30, Di 07-01 17.30 SNEAK PREVIEW Ma 06-01 20.30 BOULEVARD: LA GRANDE BELLEZZA Wo 08-01 20.30

Yarden & Van Voorden Overslag 20 4247 ER Kedichem T 0183 820 234 06 50 248 932 www.yarden-vanvoorden.nl

Klein liedje Liedjes van de herfst zijn altijd somber, zijn gemaakt van okers en van omber. Toch ken ik september met een gouden glans, toch zijn er novembers met een toverdans. De zon heeft in december mij al zo vaak verrukt en dikwijls heb ik rozen uit de sneeuw geplukt.

Ons programma kunt u ook vinden op onze website www.hollywoud.nl SPORTLAAN 59 TE ALMKERK, (GRATIS) RESERVEREN 0183-307286

En daarom schrijf ik in dit kleine lied, niet wachten op de lente, want dan komt ie niet.

'HVHL]RHQNRPHQWHUXJ GHMDUHQQLHWÂŤ Meerkerk, Tel. 0183-354039 info@de-stilte.com, www.de-stilte.com

'DJHQQDFKWEHUHLNEDDU 

 

LQIR#0+8LWYDDUWYHU]RUJLQJQO ZZZ 0+8LWYDDUWYHU]RUJLQJQO *DDVSVWUDDW;-9LDQHQ

Bij ons altijd persoonlijk advies & service. Vrijwel alles op maat verkrijgbaar!

& VAN VOORDEN

Uitvaar tzorg Vijfheerenlanden

LAST VEGAS - PREMIĂ&#x2C6;RE Do 02-01 18.25, Vr 03-01 18.25, Za 04-01 18.25, Zo 05-01 18.25, Ma 06-01 18.25, Di 07-01 18.25, Wo 08-01 18.25

3D NL - PREMIĂ&#x2C6;RE WALKING WITH DINOSAURS 3D Do 02-01 10.45/13.00, Vr 03-01 10.45/13.00, Za 04-01 10.45/13.00, Zo 05-01 10.45/13.00, Ma 06-01 16.00, Di 07-01 16.00, Wo 08-01 15.30

Ook als u maar ĂŠĂŠn raam nodig heeft, zijn wij u graag van dienst! Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Wij wensen u een jaar vol mo momenten en nieuwe herinneri oie ngen! De Stilte Tina, Cindy, Caroline, Ina, Co ra, Pieta, Erwin en Heiltje

Van der Leeden Leerdam Techniekweg 21, 4143 HW LEERDAM Tel 0345-612897 Fax 0345-619388 Email: info@vanderleedenhout.nl

Openingstijden: Ma t/m Vr 8.00 - 18.00 uur. Za 8.00 - 16.00 uur. Wij lunchen van 12.30 - 13.00 uur.

W W W. VA N D E R L E E D E N H O U T. N L


algemeen

Vrijdag 3 januari 2014

6

Je vindt het in Vianen!

ONDERNEEMT

lekkerste van de herfst Gildeslager

Begin 2014 goed en ga dansend het nieuwe jaar in met

Het nu bij uw

de gehele maand januari en februari van ma t/m vrij

25% korting op Wij wensen iedereen een prettige jaarwisseling en een goed, gezond en gelukkig 2014.

de totale rekening. Peuterdans, kleuterdans, clipdance, streetdance, volwassen powerjazz.

(geldt niet op zaterdag en zondag)

Grie ks

'Niet leden: 1e en 2e les gratis bij direct inschrijven. 'Wel lid: neem je vrienden mee en schrijft je vriend zich direct in voor jou nu ook 1 les gratis. Kijk voor tijden op www.dancing4all.nl

%

1.g 1 + 1 gratis 0or% tin

voor € 5,14

Alle Goudse kaas 48+ van de versafdeling 30% korting bijv Belegen in plakken per 100 gram

voor € 0,89

van € 1,28

Alle AH verse croissants 1 + 1 gratis uit eigen oven van € 1,18 voor € 0,59

16.-

%

3145 69 95

180 stuks

HONDENSCHOOL GEURT VAN DIJK INTRODUCTIE INSCHRIJFAVOND (ZONDER HOND)

MAANDAG 6 JANUARI 2014 AANVANG 19.30 UUR PUPPYCURSUS EG-, VEG-, GGb, GG (combi) CURSUSSEN KOENDERSEWEG 12, 4142 LC LEERDAM 06-12654670 www.geurtvandijk.nl

6ko0rt% ing

1.-

45

26 59 95

Nieuw! tot

10.korting Atkins

0ti% ng

Etos Slank maaltijdshakes

alle varianten

50% korting

Bijvoorbeeld Advantage Dark Chocolate Crunch reep

249

1 24

0%

Café latte, Rood fruit of Vanille Bijvoorbeeld Café latte 10 sachets

5 99

5.Handig per maaltijd verpakt

1. % 5k0orti

5.-

OP GEWICHT

keuze uit Etos Metabolisme*, Forté Pharma*, Xtrine*, Bio* en Obesimed** Bijvoorbeeld Etos Metabolisme chroom 120 stuks, per pot

g

0%

8 99

4

Pinda nougat of chocolade 60 gram, per stuk

1

50% korting

0% tin g

Nieuw!

29

1.-

alle varianten Bijvoorbeeld Deep Cleaning Face Wash

5 69

Schwarzkopf Color Ultimate haarkleuring alle varianten, per stuk

50% korting

20 99

0% in

6.-

op=opruiming!

84

0%

0%

1

Het is nu tijd om VRUCHTBOMEN (ook hoogstam) te planten o.a. , appels , peren , pruimen , kersen , bessen , perziken , abrikozen enz. Haal ze bij: G. van Dieren Achthoven 20 - 4128 LV Lexmond Tel. 0347-342133 - 06-25325954

Jordan mondverzorging alle varianten Bijvoorbeeld Individual Reach Medium tandenborstel

2 89

50% korting

70% korting

40%2

7k0o %

60%

kor ting

*lees vóór het kopen de informatie op de verpakking **medisch hulpmiddel; lees vóór gebruik de gebruiksaanwijzing

Nivea Men

2

Etos Slank maaltijdrepen

49

Particuliere verkoop op zaterdag of na afspraak

Al jaren een vertrouwd adres!!

kor

SNEL WEER Slank producten

g

WIE HELPT JOU JE HOND OPVOEDEN? PUPPY-CURSUSSEN STARTEN WEER!

40%

korting

Voor algemene gewichtsbeheersing. 60 stuks

2.-

Lijnbaan 11 - Vianen - tel. 0347-326060

Mensen maken de winkel!

70%

kor ting

XL-S Medical vetbinder**

ing

Tevens Grieks cafetaria met o.a. Griekse menu’s, broodjes, patat enz. Lijnbaan 3 4132 CB Vianen Telefoon 0347 - 37 12 86 Fax 0347 - 37 39 11 Ingang parkeerterrein AH & C1000

70% 1 KORTING 0% 7

TOT WEL

0 korti % % g ng n 7k0 i t or

g tin kor

Albert Heijn Vianen

5korting

maandag 30 december 2013 t/m zondag 5 januari 2014

Alle Sun vaatwastabletten van € 10,28

korting

urant sta e R

NU van 7 januari t/m 17 januari 2014 gratis open lessen.

2

1 44

1. % 60

Lijnbaan 11 - Vianen Tel. 0347-328070

Mail en win Toegangskaarten voor de Vakantiebeurs Oneindig deinen op tropische wateren... De oorverdovende stilte horen van de woestijn. De geur van het Zwarte Woud. Op de Vakantiebeurs draait het om ervaren & beleven. Ben je op zoek naar informatie over je vakantiebestemming of wil je juist oriënteren? Ga dan naar de vakantiebeurs in Utrecht. Een grote variëteit exposanten staan voor je klaar met ultieme vakantietips! Mail en win gratis toegangskaarten Speciaal voor de lezers van Het Kontakt en Klaroen.nl zijn er tien setjes van twee gratis toegangskaarten voor de beurs beschikbaar ter waarde van 15,50 euro per stuk . Wil je hiervoor in aanmerking komen? Stuur dan voor 10 januari een mailtje naar lezersactie@hetkontakt.nl en vermeld daarin je naam, adres en woonplaats. Winnaars krijgen via de mail bericht. Ontdek jouw wereld! De Vakantiebeurs wordt in 2014 gehouden van woensdag 15 tot en met zondag 19 januari in de Jaarbeurs Utrecht. Open: dagelijks van 10.00-18.00 uur, met op vrijdag een avondopening tot 21:00 uur.

Kaarten aan de kassa kosten 15,50 euro. Kijk voor meer informatie + voordelig online kaarten kopen: www.vakantiebeurs.nl De wereld aan je voeten De vakantiebeurs, het begin van een onvergetelijke vakantie...

lezer actie s ! Kijk ook op www.hetkontakt.nl


Vrijdag 3 januari 2014

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

7

nieuws

WWW.HETKONTAKT.NL

Jubileum

Eigenwijze koers huis-aan-huisblad nog steeds populair

Het Kontakt viert 25-jarig jubileum Het Kontakt startte in januari 1989 met een nieuwe editie voor Leerdam, Lingewaal en Geldermalsen: 25 jaar later is de krant niet meer weg te denken. ĩĢĢįġĞĪš De Alblasserwaardse editie van Het Kontakt bestond al sinds oktober 1980. En was sindsdien uitgegroeid tot een zeer geliefd huis-aanhuisblad dat, zodra thuisbezorgd, meteen van de deurmat werd gegrist. Maar het succes in de Alblasserwaard, was voor uitgever Floor de Groot absoluut geen garantie dat de redactionele formule ook aan zou slaan in Leerdam en omstreken. Zou Het Kontakt in commercieel en journalistiek opzicht wel op kunnen boksen tegen het al decennia lang toonaangevende nieuwsblad De Gecombineerde? De vrees bleek ongegrond. Al binnen een paar weken waren de lezers vertrouwd met de nieuwe krant. Het Kontakt zat vanaf het begin bovenop het nieuws en ook commercieel kende de krant een vliegende start. Heel veel ondernemers uit Leerdam en daarbuiten gingen voortaan hun producten en diensten aanprijzen in de nieuwe krant. Sinds de start in 1989 plofte Het Kontakt zo’n 1300 keer op de mat. De krant is niet meer weg te denken. Hutters’90 Het eerste nummer opende met een verhaal over Hutters’90, het grote succesvolle theaterspektakel dat in 1990 zou worden opgevoerd op de Zuidwal. Ook de toenmalige burgemeesters Dick Corporaal (Leerdam), Jacob de Jongh (Lingewaal) en Ger Baris (Geldermalsen) kwamen uitgebreid aan het woord. De redactie viel gelijk met

de neus in de boter: 1989 werd een boeiend jaar, met onder andere een groot, verhit debat over de duivenaffaire van wethouder Vermeij, voormalig CD-leider Hans Janmaat die wilde demonstreren in Leerdam en huisvader van het Hofje Jo Slieker die de naweeën ondervond van de ingrijpende diefstal van een schilderij van Frans Hals. En dan was er nog de vechtpartij tussen twee rivaliserende jongeren in café De Taveerne aan de Hoogstraat, en Tine Peels die uit de VVD-fractie werd gegooid en een jaar later Leerdam 2000 begon. En in de categorie ‘niks veranderd’: Jos Kool die zich als bewoner van De Meent groen en geel ergerde aan de liedjes die het carillon produceerde.

voor het kleine nieuws van 50-jarige huwelijken, plattelandsvrouwen en koor- en zangavonden. Maar daarnaast wordt veel tijd geïnvesteerd in ‘eigen’ producties. En zo mogelijk primeurs. Via goed journalistiek speurwerk en een uitgekiend en zorgvuldig

Bij de notaris ging De Knotwilg vrijdag officieel van start. Bestuursleden zijn Rolia Wiggelinkhuijsen uit Hei- en Boeicop, Koos Timmer uit Asperen en Jos van Oosten uit Everdingen (zie foto). Aanleiding waren de verschillende duurzame energieprojecten die in de streek van start zijn gegaan of op stapel staan. “Je heb de energieconvenanten van Blauwzaam, de zonnepanelen op Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt, Mijn Dak Jouw Dak, de Energiewinkel; wij zochten naar een soort organisatie waarin je dat onder kon brengen”, vertelt Rolia Wiggelinkhuijsen. “Uiteindelijk kwamen we uit bij de coöperatie als vorm die het beste bij de streek past. De eerste twee leden zijn het Streekcentrum in GrootAmmers en natuur- en landschapsver-

Het Kontakt ziet er een stuk professionleer uit dan 25 jaar geleden. Maar aan de redactionele formule is niet zo heel veel veranderd. Het Kontakt wil nog altijd een laagdrempelig nieuwsmedium zijn en een podium bieden voor iedereen. In de krant is ruimte

eniging Den Hâneker.” Belangrijkste doel van De Knotwilg is het bevorderen van de duurzame energievoorziening in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Minder energie gebruiken en omschakelen naar ‘groene’ energie staat daarbij centraal. “De kennis die we inmiddels hebben opgedaan bij onder meer het Streekcentrum willen we graag met anderen delen. Je kunt daarbij bijvoorbeeld aan

ARCHIEFFOTO: ANSERUM ART PHOTOGRAPHY

de regelen voor het advertentiewezen gedeponeerd ter griffie van de arrondissementsrechtbanken en bij de Kamers van koophandel. Editie Leerdam/Vianen Oplage: 35.190 exemplaren Verspreidingsgebied Verschijnt gratis huis-aan-huis op woensdag in de plaatsen Acquoy, Asperen, Beesd, Deil, Enspijk, Everdingen, Gellicum, Haaften, Hagestein, Hei- en Boeicop, Hellouw, Herwijnen, Heukelum, Kedichem, Leerbroek, Leerdam, Lexmond, Nieuwland, Oosterwijk, Rhenoy, Rumpt, Schoonrewoerd, Spijk, Tuil, Vianen, Vuren, Waardenburg, Zijderveld. Algemene voorwaarden Alle orders worden afgesloten overeenkomstig

De human-interestverhalen zijn steeds één van de sterke pijlers geble-

ven van Het Kontakt. Honderden streekgenoten zijn in de afgelopen 25 jaar geïnterviewd of geportretteerd. Het Kontakt blikt in februari in een speciale jubileumuitgave uitgebreid terug op de afgelopen 25 jaar.

Memorabel De afgelopen 25 jaar kende heel wat memorabele momenten: de ontploffing van de vuurwerkfabriek in Culemborg, de massale evacuatie tijdens het hoge water in 1995, de Bende van Leerdam, de vele relletjes in de gemeentepolitiek van Leerdam, het overlijden van burgemeester Loes de Zeeuw. Het Kontakt heeft er steeds uitgebreid verslag van gedaan.

™'*_VVgVVc`gVciZc]^hidg^ZW^_Za`VVg!bZiWdkZcdeYZ_dc\hiZZcdjYhiZj^i\VkZkVc=Zi@dciV`iZY^i^ZAZZgYVb#

Nieuwe coöperatie wil groene kennis įĢĤĦĬš Initiatieven op het gebied van duurzame energie in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden bundelen én informatie over dit onderwerp delen met elkaar; dat zijn de doelen van de nieuwe coöperatie De Knotwilg.

opgebouwd lokaal en regionaal netwerk zitten we bovenop het nieuws. Gevoelige onderwerpen en lokale misstanden worden niet gemeden.

Uitgever/directie Het Kontakt Edities bv, Goudriaan Floor de Groot Adres Het Kontakt Edities bv Vlietskant 16 | 4141 CL Leerdam Telefoon (0183) 58 32 00 Fax (0183) 58 33 08 Advertentieafdeling advertentie.leerdam@hetkontakt.nl advertentie.vianen@hetkontakt.nl Advertenties Anita Hoogeveen (06) 13 49 83 26

een bedrijfsverzamelgebouw of een brede school denken, die voor alle gebruikers van één pand zonnepanelen willen plaatsen.” Energiecafés Maar de nieuwe coöperatie richt zich nadrukkelijk niet alleen op zonneenergie. “Het is veel breder. Neem de Lek. Daar zit nog zoveel energie in; de stroming van het water, maar ook de warmte ervan. Wij willen gewone mensen bewust maken van alle mogelijkheden die er zijn. Zij kunnen bij ons aankloppen, maar met Energiecafés die we maandelijks willen gaan houden, gaan we ook naar hen toe.” Ambities zijn er meer dan voldoende. Zo denkt De Knotwilg onder meer aan warmtebeeldcamera’s, die ingezet kunnen worden om te kijken waar in een straat of wijk de meeste energie ‘wegloopt’. “En één van de doelen voor 2014 is het energieneutraal maken van De Donk in Brandwijk.”

FOTO: MARIJKE VERHOEF

Oranje Fonds schenkt Kulturhus 40.000 euro ĥĞĞģıĢī š Kulturhus Haaften krijgt een bijdrage van 40.000 euro van het Oranje Fonds. Met deze bijdrage kan de exploitatie van het Kulturhus voorlopig voor een groot deel worden gefinancierd. Het Kulturhus Haaften zal op 8 februari feestelijk worden geopend.

langrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van Haaften. De ambitie is om de spil in het web van leefbaar Haaften te worden.

Geurt Mouthaan

In Haaften is zo’n twintig jaar gewerkt aan de realisatie van een multifunctioneel gebouw. Hierin is plek voor ondermeer de twee scholen uit het dorp, BSO, peuterspeelzaal, bibliotheek, dorpshuis en sportzaal. Het project is in de loop der jaren verworden tot een Kulturhus. Dit concept gaat er van uit dat meerdere partners de verantwoording nemen om van het Kulturhus een succes te maken. Samen het pand beheren en samen programmeren geeft een meerwaarde. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van vrijwilligers. Het Kulturhus Haaften moet een be-

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: “Het Oranje Fonds wil graag op een duurzame manier de sociale kant van de samenleving stimuleren. Onze bijdrage aan dit bijzondere project in Haaften is daarvan een uitwerking. We verwachten dat, mede door onze steun, het Kulturhus succesvol zal zijn en de lokale samenleving leefbaarder maakt.” Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 31 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving.

a.hoogeveen@hetkontakt.nl Max Broekhoff (06) 51 31 49 35 m.broekhoff@hetkontakt.nl Jolanda Smit (06) 13 08 88 31 jj.smit@hetkontakt.nl

a.bijl@hetkontakt.nl Janneke Boogaard (06) 10 82 10 01 j.boogaard@hetkontakt.nl Voetbal Vianen: Peter Verbeek (06) 2091 39 62 p.verbeek@hetkontakt.nl

Redactiekopij tot maandag 17:00 uur Als onze medewerkers afwezig zijn, kunnen advertenties of redactionele bijdragen gedeponeerd worden in de brievenbus. Bij eventuele vragen kunt u bellen met 0183-583200.

Redactieafdeling redactie.leerdam@hetkontakt.nl redactie.vianen@hetkontakt.nl Hoofdredacteur Rick den Besten Eindredactie Marijke Verhoef (06) 23 81 21 31 m.verhoef@hetkontakt.nl Redactie Dick Aanen (06) 10 38 04 52 d.aanen@hetkontakt.nl André Bijl (06) 51 50 21 19

Website: www.hetkontakt.nl

Verspreiding Van de Meer / Gorinchem (0183) 63 80 55 www.vandermeerverspreiding.nl

Advertentietarieven Losse plaatsingen: € 0,57 per mm excl. BTW. Contracttarieven op aanvraag. Combinatiemogelijkheden met Het Kontakt editie Alblasserwaard, Lek en IJssel Oost en West, Vianen, Land van Heusden & Altena en Bommelerwaard en Klaroen.nl. Digitaal aanleveren van advertentiemateriaal in overleg Inzendtermijn Advertenties tot dinsdag 11:00 uur

Auteursrechtenvoorbehoud Uitgeverij Het Kontakt Edities bv behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/ of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.


3 januari 2014

CONTACT MET DE GEMEENTE Stadhuis Voorstraat 30 - 4132 AS Vianen Postbus 46 - 4130 EA Vianen T: (0347) 369 911 F: (0347) 374 688 E: gemeente@vianen.nl I: www.vianen.nl Secretariaat burgemeester en wethouders T: (0347) 369 485 Publieksbalie Op werkdagen geopend van 09.00 tot 12.30 uur en op woensdag ook van 14.00 tot 19.00 uur. Voor een afspraak buiten deze ŽƉĞŶŝŶŐƐƟũĚĞŶŬƵŶƚƵ bellen naar (0347) 369 911. Telefonische bereikbaarheid Op werkdagen van 09.00 tot 12.30 uur via (0347) 369 911. Voor al uw algemene vragen. ^ƉƌĞĞŬƵƵƌŚƵŝƐǀĞƐƟŶŐŶŝĞƚŽƉǀƌŝũĚĂŐ͘ Spreekuur Wmo op werkdagen van 09.00 tot 11.00 uur Stadswerf Sportlaan 4 - 4131 NN Vianen Geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur. Storingsdienst buiten ŬĂŶƚŽŽƌƟũĚĞŶ Voor acute problemen met openbare riolering of openbaar plantsoen, direct bedreigend voor de openbare veiligheid. Bel op werkdagen van 16.15 tot 07.30 uur en in weekeinden en feestdagen 24 uur per dag. T: (0347) 327 555 ^ƚŽƌŝŶŐŽƉĞŶďĂƌĞǀĞƌůŝĐŚƟŶŐ I: www.bureau-OVL.nl d͗;ϬϭϴϰͿϲϯϬϳϬϴ;ƟũĚĞŶƐŬĂŶƚŽŽƌͲ uren). Buiten kantooruren: storingsdienst gemeente (zie hierboven). Milieu Stankoverlast, geluidsoverlast en andere milieuproblemen meldt u bij Omgevingsdienst regio Utrecht. Buiten kantooruren kunt u inspreken op een antwoordapparaat. U wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld. T: (030) 6999500

BEKENDMAKINGEN/BESLUITEN Tegen de onderstaande besluiten kunt u schriftelijk bezwaar maken door een bezwaarschrift in te dienen. Dit kan tot zes weken nadat het besluit verzonden is. Indien de verzenddatum ontbreekt, gaat de termijn van zes weken in op de dag na de bekendmaking. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Mits tijdig bezwaar is gemaakt, kan aan de voorzieningenrechter worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u op onze website www.vianen.nl/bezwaar. Verzenddatum: 23 december 2013. Omschrijving: het met 8 weken, tot uiterlijk 27 februari 2014, opschorten van de beslistermijn op de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen van een fabriekshal, verlengingsbesluit. Locatie: De Limiet 23b te Vianen. Verzenddatum: 20 december 2013. Omschrijving: het veranderen van de werking van een inrichting bestemd voor het vervaardigen van betonmortel, omgevingsvergunning. Locatie: De Limiet 23 te Vianen. Verzenddatum: 20 december 2013. Omschrijving: het innemen van een standplaats op dinsdagen in de periode 1 januari tot en met 31 december 2014 t.b.v. het bakken en verkopen van vis, standplaatsvergunning. Locatie: Prins Bernhardplantsoen te Vianen. Verzenddatum: 20 december 2013. Omschrijving: het innemen van een standplaats op vrijdagen en zaterdagen in de periode 1 januari tot en met 31 december 2014 t.b.v. het bakken en verkopen van vis, standplaatsvergunning. Locatie: Voorstraat te Vianen. Verzenddatum: 20 december 2013. Omschrijving: het innemen van een standplaats op zaterdagen in de periode 1 januari tot en met 31 december 2014 t.b.v. de verkoop van bloemen,

Locatie:

standplaatsvergunning.

Winkelcentrum De Hagen te Vianen.

OVERIGE BEKENDMAKINGEN AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING Voor: het afbouwen van de Lekdijk. Locatie: Lekdijk vanaf de rijksweg A2 tot Everdingen. Ontvangen: 20 december 2013. Voor: Locatie: Ontvangen:

realisatie nieuwbouw van 14 appartementen. Dorpsweg te Zijderveld. 20 december 2013.

Tegen deze aanvragen kan geen bezwaar worden ingediend. Deze aanvragen zijn uitsluitend op afspraak in te zien. Voor het maken van een afspraak kunt u tussen 09.00 uur en 12.00 uur contact opnemen met afdeling Vergunning en Handhaving, T: (0347) 369 911. COMMISSIE RUIMTELIJKE KWALITEIT De datum van de eerstvolgende vergadering van de commissie ruimtelijke kwaliteit (voorheen welstandscommissie) is op 9 januari 2014 van 13.00 uur tot 17.00 uur in het Stadhuis aan Voorstraat 30 te Vianen. De vergadering is openbaar. ERFGOEDCOMMISSIE De datum van de eerstvolgende vergadering van de Erfgoedcommissie is op 22 januari 2014 van 09.00 uur tot 13.00 uur in het Stadhuis aan Voorstraat 30 te Vianen. De vergadering is openbaar. Het is raadzaam om vooraf telefonisch contact op te nemen met de heer B. Lammers, T: (0347) 369 341 als u de zitting wilt bijwonen. Vianen, 3 januari 2014 Het college van burgemeester en wethouders van Vianen, de secretaris a.i., de burgemeester, drs. J. (Hans)van der Noordt W.G. (Wim) Groeneweg

KERSTBOMENACTIE 2014 Na kerst en nieuwjaar is het weer tijd voor de traditionele Kerstbomenactie! Kinderen die een kerstboom inleveren krijgen een lot waarmee zij leuke prijsjes kunnen winnen. De kinderen kunnen de kerstbomen inleveren op woensdag 8 januari 2013 tussen 13:30 uur en 15:30 uur op de onderstaande plaatsen. In Vianen: - Parkeerterrein Lijnbaan nabij school de Rank; - Parkeerterrein de Looch voor gereformeerde kerk De Hoeksteen; - Amaliastein op parkeerterrein bij oude Leilinde (ingang wijk); - Parkeerterrein Vijfheerenlanden nabij winkelcentrum (Mitra).

Loting In ruil voor elke kerstboom krijgen de kinderen één lotnummer en een mandarijntje. Met het lot kunnen ze leuke prijzen winnen zoals kleine cadeaubonnen of vrijkaartjes voor zwembad Helsdingen. Per trekkingslocatie is er één hoofdprijs ter waarde van € 20,- (cadeaubon). De trekking van de prijzen is in Vianen op 8 januari om 19:00 uur in de kantine van het Stadhuis aan de Voorstraat 30. Op hetzelfde moment worden op 8 januari om 19:00 uur de winnende lotnummers van de kernen in de brandweerkazerne in Hagestein getrokken.

In Everdingen: - Nabij de speelplaats aan de Graaf Florisstraat.

Aanwezigheid tijdens loting De prijzen worden verloot onder lothouders die persoonlijk aanwezig zijn. Wordt een nummer getrokken van iemand die niet aanwezig is, wordt een nieuw nummer getrokken. Er bestaat geen mogelijkheid de prijzen later af te halen. Als u niet bij de verloting aanwezig kunt zijn, probeert u dan iets te regelen met iemand die wel naar de verloting kan. De verloting is voorbij als alle prijzen uitgereikt zijn.

In Zijderveld: - Parkeerterrein bij Gymzaal Dorpsweg 24a.

Wilt u meer weten, neem dan contact op met de Stadswerf, T: (0347 369 911).

In Hagestein: - Bij de parkeerplaats Dorpshuis.

WETHOUDERSSPREEKUUR JANUARI 2014 Wilt u graag eens met een wethouder spreken over zaken die u bezig houden? Hebt u ideeën, wensen of een voorstel om iets in uw buurt of situatie te verbeteren? Kom dan langs tijdens de zogenaamde wethoudersspreekuren. Deze vinden elke woensdagmiddag van 17.00 uur tot 18.00 uur plaats in één van de spreekkamers in de hal van het Stadhuis van Vianen. Hieronder ziet u wanneer welke wethouder aanwezig is. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. 08 januari 2014 - wethouder Wijnmaalen 15 januari 2014 - wethouder Verweij 22 januari 2014 - wethouder Landwehr 29 januari 2014 - wethouder Wijnmaalen

NIEUWJAAR

De gemeente Vianen wenst iedereen een heel gezellig, gezond, gelukkig en goed 2014!


Vrijdag 3 januari 2014

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

nieuws

WWW.HETKONTAKT.NL

9

Kerkfusie

Jeugd krijgt volop ruimte in fusiekerk

Nieuw begin voor Protestantse gemeente Vianen De Gereformeerde Kerk en de Hervormde gemeente van Vianen vormen sinds 1 januari één Protestantse gemeente. ijĦĞīĢī š Zondag 5 januari wordt de fusie in de Grote Kerk gevierd met een feestelijke dienst, die in het teken staat van ‘een nieuw begin.’ Op 10 december tekenden de beide kerkenraden de fusie-overeenkomst. Het was de afsluiting van een jarenlang proces. “De laatste verschillen tussen de gereformeerden en de hervormden zijn overbrugd”, zegt Hans Spoor, tot vorige maand voorzitter van de kerkenraad van de Hervormde gemeente. “Als gemeente functioneren we al heel lang samen. Wat dat betreft verandert er eigenlijk niks.” Jan ter Haar was tot de fusiedatum voorzitter van de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk: “Theologisch zijn er al jaren geen verschillen meer tussen de gereformeerden en hervormden. We zijn samen een nieuwe gemeente aan het worden. Dat betekent ook dat dingen veranderen.” Een fusie verloopt nooit helemaal zonder slag of stoot. “Veel gemeenteleden moeten wennen aan de nieuwe situatie”, zegt Ter Haar. De erediensten op zondagmorgen zullen voortaan worden gehouden in de Grote Kerk. De Hoeksteen - sinds 1975 in gebruik - zal nog wel worden ingezet voor andere kerkelijke activiteiten. Ter Haar: “Mensen hebben tegen mij gezegd: ‘moet dat nou?’ Ik verwacht overigens dat velen snel aan de nieuwe situatie gewend zullen zijn. En als dat zo is, dan komt de positieve energie vanzelf.” Volgens Hans Spoor is het afronden van het fusieproces vooral een

Hagesteinse bos is erkend Kern met Pit ĥĞĤĢİıĢĦīš Voor de groenadoptie in het Hagesteinse Bos ontvangt Stichting Ons Groene Milieu het predicaat Kern met Pit en de bijbehorende duizend euro. Het idee achter Kern met Pit is dat bewonersgroepen een idee voor de leefomgeving binnen een jaar realiseren. In de provincie Utrecht hadden in 2013 vijf projecten zich ingeschreven, die allen de doelen hebben behaald. Op 18 januari presenteren de projecten hun resultaat en ontvangen ze de bijbehorende prijs. Ook wordt deze dag bekend gemaakt welke bewonersgroepen in Utrecht mogen deelnemen aan editie 2014. Stichting Ons Groene Milieu heeft het vier hectare grote bos rondom de plas Everstein in Hagestein geadopteerd, omdat het door gebrekkig onderhoud te ruig werd, waardoor recreatie op veel plaatsen niet meer mogelijk was. De stichting wil het bos behouden en verbeteren zodat mensen er kunnen genieten van de rust, ruimte en natuur. Het groenadoptieproject is in 2011 gestart. Een groep vrijwilligers voert het dagelijkse onderhoud aan het bos, de wandelpaden en de natuurweide uit. De werkzaamheden bestaan uit: snoeien van struiken en bomen, houtrillen bouwen, snoeihout opruimen, de wandelpaden begaanbaar houden, de natuurweide maaien en de veiligheid handhaven. Kern met Pit is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij.

q WWW.KERNMETPIT.NL

mooi signaal richting de jeugd. “Ouderen hebben nog wel eens de neiging om de hakken in het zand te zetten. De jeugd zegt: ‘schiet nou eens op.’ Die zijn dat eeuwige gedoe over de fusie zat. Ze hebben nooit zo goed begrepen waarom we in Vianen nog steeds twee kerkelijke gemeenten moesten hebben. Jongeren zeggen ook: ‘Nu de fusie een feit is, wil ik ook m’n energie er weer in gaan steken. Die willen met positieve dingen aan de gang.” Modernisering De kerkenraad staat daarom open voor modernisering. Spoor: “Met traditionele diensten trek je de jeugd niet meer aan. Daarom bieden we volop ruimte voor nieuwe initiatieven. We hebben bijvoorbeeld elke derde zondag van de maand een laagdrempelige dienst, waar vlotte liederen gezongen worden en waar de jeugd volop in participeert. Maar je kunt ook denken aan sing-ins, speciale Taizédiensten, themadienten of discussiebijeenkomsten.” Signatuur Ter Haar: “De Protestantse Gemeente Vianen is een hele brede gemeente. Er is plaats voor diverse gezindten. We hebben hier mensen vanuit het Utrechtse, die over het algemeen vrij vooruitstrevend zijn. Maar ook mensen vanuit de Vijfheerenlanden met een veel behoudender signatuur. Daarom hebben we ook vooruitstrevende liturgieën en behoudende liturgieën.” De Protestantse gemeente telt heel wat actieve gemeenteleden.

™9Z`Zg`ZcgVVYhaZYZcY^Zde&%YZXZbWZg]Zi[jh^ZYdXjbZciiZ`ZcYZc#

Spoor: “Ik denk dat in onze gemeente meer dan tweehonderd vrijwilligers actief zijn. Die activiteiten hoeven we helemaal niet te plannen. Dat gaat allemaal van zelf.” De Protestantse gemeente voelt zich ook volop betrokken bij de Viaanse gemeenschap. Zo ondersteunt de diaconie al jarenlang de Viaanse voedselbank. Verder is men betrokken bij Wmo-activiteiten van de gemeente. Iedereen kan tijdens een groot deel van de week binnenlopen bij de Korte Inloop, de voormalige pastorie naast de kerk. Hans Spoor: “Onlangs vierden we het Kinderkerstfeest met een levende

kerststal. Het is elk jaar weer een gigantische happening, waar zo’n 900 mensen op afkomen. Ook mensen van ver buiten Vianen.” Kerk als monument De Grote Kerk is het grootste monument van Vianen. Hans Spoor: “Het blijft natuurlijk de kerk van Hendrik van Brederode, die bekend staat als de Grote Geus. Daar zijn we als kerkelijke gemeente heel erg trots op. De kerk is een gebouw voor heel Vianen. Daarom is de kerk op woensdagmiddag en zaterdag geopend voor het publiek. Er zijn regelmatig muziekuitvoeringen, onder andere op het prachtige Thomasorgel. Onlangs is hier nog de

FOTO: AANGELEVERD

landelijke iconendag gehouden. De gemeente heeft de kerk gebruikt voor het uitreiken van de lintjes.” De afgelopen jaren zijn regelmatig delen van de kerk gerestaureerd. Spoor: “Dat is altijd gebeurd buiten het huishoudboekje van de kerk om. Het is altijd gelukt om gelden bij elkaar te krijgen. Momenteel zijn we bezig met fondswerving voor de restauratie van de 16e eeuwse graftome van Reinoud III van Brederode en zijn echtgenote Phillippotte de la Marck in de Grote Kerk, één van de mooiste grafmonumenten in zijn soort.” Dick Aanen

Advertorial

Kroon en De Groot berekend op elk project Kroon & De Groot Airconditioning in Hoornaar plaatst installaties voor klimaatbeheersing, bij zowel particulieren als bedrijven. Eigenaren Bram Kroon en Ed de Groot houden van de uitdaging die grote projecten bieden. Tegelijkertijd hebben ze plezier in kleinschalige opdrachten.

Kroon en De Groot combineren enthousiasme over techniek met een overtuigde keuze voor kwaliteit. “We hebben passie voor ons product”, vertelt De Groot. “Daarom verkopen we alleen wat we zelf goed vinden. Omdat we zelf de installaties uitvoeren en niet alleen een product verkopen, hebben we veel technische kennis opgebouwd. Ik denk dat klanten dit merken. Het verklaart waarom we het vertrouwen van klanten winnen, waarom ze uit meerdere offertes die van ons kiezen. Vervolgens bevelen ze ons aan in hun omgeving. Klanten uit de beginjaren hebben we nog steeds.” Hoge eisen De klantenkring is divers. Bekende interieurontwerpers laten door Kroon en De Groot de klimaatsystemen in de door hen ontworpen interieurs plaatsen. Zij stellen hoge eisen aan kwaliteit, afwerking en service. Tien jaar geleden richtten de twee ondernemers uit Hoornaar zich vooral op particulieren en ‘kleine’ opdrachtgevers. “Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een bedrijf dat ook grote projecten oppakt”, vertelt De Groot. “We huren daarvoor mensen in; er is een vaste club vakmensen waarmee we regelmatig samenwerken. Voorbeeld van een groot project is het Health Center van hotel-restaurant De Schildkamp in Asperen, waar we de verwarming, koeling en ventilatie installeerden. We plaatsten er een warmtepomp die restwarmte uit de fitnesszaal benut om de kleedruimten te verwarmen. Dankzij een energiezuinige manier van koelen en verwarmen bespaart De Schildkamp 80 tot 90 procent op de energierekening, vergeleken met een traditioneel systeem.” Zonnepanelen Drie jaar geleden begonnen Kroon en De Groot ook met het plaatsen van zonnepanelen. “Dat was een logische ontwikkeling, omdat de klimaatinstallaties die wij plaatsen stroom gebruiken. We hebben cursussen gevolgd in Duitsland. Omdat we topkwaliteit willen leveren, halen we voor het opwekken van energie uit zonlicht ook onze materialen uit Duitsland. De materialen komen uit Freiburg.” Ook als het gaat over zonne-energie pakken Kroon en De Groot zowel kleinschalige als grote projecten aan. “Bij DJS Hekwerken in Vuren hebben we 160 zonnepanelen geplaatst die 40.000 watt leveren, genoeg voor twaalf huishoudens.” Nog altijd vinden de compagnons hun bedrijfstak boeiend. Ontwikkelingen staan niet stil. “We staan aan de vooravond van het verdwijnen van cv-ketels, omdat gas onbetaalbaar wordt. Woningen worden de komende jaren energieneutraal. Bij Airco Service Rozendaal in Gorinchem hebben we onlangs vloerverwarming met een luchtwarmtepomp geplaatst. Deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht. De stroom voor de pomp komt van zonnepanelen op het dak. Het bedrijf hoeft geen energierekening meer te betalen. Dat is de toekomst.”


GEMEENTEBERICHTEN vrijdag 3 januari 2014

Deze pagina verschijnt onder verantwoordelijkheid van de gemeente Leerdam.

DE TWEET GEMEENTE LEERDAM Zelf oliebollen of appelflappen gebakken? Vergeet niet na afloop het frituurvet of bakolie te recyclen ow.ly/s0sDG #leerdam

UITNODIGING N I E U WJ A A R S R E C E P T I E De gemeente Leerdam nodigt u uit voor haar nieuwjaarsreceptie op maandag 6 januari 2014. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur in het Hofje van mevrouw Van Aerden in de Kerkstraat 67a in Leerdam. Burgemeester Houtman blikt met u terug op zijn eerste periode als burgemeester in Leerdam. Ook kijken we vooruit naar de uitdagingen en kansen die het jaar 2014 ons gaat bieden. Na de toespraak maken wij de winnaar van de Stadsrechtenprijs 2013 bekend. Wij willen dit met zoveel mogelijk inwoners delen. Om deze reden nodigen wij u uit om, onder het genot van een hapje en een drankje en muziek van Leerdamse bodem, deze avond bij te wonen. Mede namens de gemeenteraad wensen wij u en allen die u dierbaar zijn goede kerstdagen en een voorspoedige jaarwisseling toe.

VUURWERKAFVALZAK

KORT NIEUWS AFVALINZAMELING Benieuwd naar wanneer u welke container aan kunt bieden? En of uw wijk aan de beurt is voor het aanbieden van plastic afval of oud papier? Bekijk de afvalkalender voor Leerdam op www.waardlanden.nl. Deze kalender is altijd actueel, ook tijdens de feestdagen. Op een andere plaats op deze pagina’s aandacht voor de veranderingen tijdens de feestdagen.

INLOOP VERVALT De feestdagen staan voor de deur. De inloop op woensdagmorgen van 09.00 tot 10.00 uur van het Wijk- en Buurtwerk komt van 18 december tot 8 januari te vervallen.

CONTAINER VOL Verspreid in de gemeente staan verzamelcontainers voor onder andere het inzamelen van kleding, glas en plastic. Nu kan het natuurlijk voorkomen dat de containers vol zitten. Op zich een heel goed teken, want een volle container geeft aan dat wij ons afval netjes scheiden en zo onze bijdrage leveren aan het milieu. Maar treft u een volle container? Zet uw afval er dan niet naast. Loop naar de dichtstbijzijnde container of neem het mee terug en bel Waardlanden: 0183 – 681 111. Waardlanden zal de container snel legen waardoor iedereen het glas, papier of de kleding weer in de containers kwijt kan.

LATER OPEN Maandag 6 januari 2014 gaat het stadskantoor later open dan gebruikelijk, namelijk om 10.00 uur. Dit in verband met de nieuwjaarsbijeenkomst voor het personeel.

DIGITALE NIEUWSBRIEF Wist u dat de gemeente Leerdam een keer in de twee weken een digitale nieuwsbrief verstuurt? U blijft dan heel eenvoudig op de hoogte van wat er speelt binnen de gemeente Leerdam. Kijk op www.leerdam.nl hoe u zich aan kunt melden voor deze informatieve digitale nieuwsbrief.

Voor uw gemak: Een vuurwerkafvalzak De gemeente Leerdam zamelt ook dit jaar weer vuurwerkafval in op woensdag 8 januari 2014. U kunt de zakken voor plastic afval gebruiken. Deze zijn gratis af te halen bij het stadskantoor, de gemeentewerf en de supermarkten in Leerdam. Vul de zak met vuurwerkafval en lever deze in bij de gemeentewerf, Handelstraat 15 te Leerdam of een van de locaties voor het inzamelen van kerstbomen. Elke gevulde afvalzak is € 0,50 waard. Zo werken wij ook in het nieuwe jaar weer samen aan een schoon, heel en veilig

Leerdam. Meer info over het vuurwerkafval? Kijk op www.leerdam.nl!

TRICKING BATTLE

UITGEKEKEN OP UW KERSTBOOM?

Op woensdag 8 januari 2014 van 9.30 tot 16.00 uur houden wij op verschillende locaties in Leerdam weer een kerstbomeninzameling. Gescheiden ingezamelde kerstbomen worden gecomposteerd en dat is beter voor het milieu dan afvoeren naar de vuilverbrander. Om de jeugd een steentje te laten bijdragen aan een beter milieu, willen we hen graag betrekken bij het inzamelen van de kerstbomen. Daarom krijgen de jeugdige inzamelaars (tot 13 jaar) 50 eurocent per ingeleverde kerstboom. Dus ook het opruimen van de kerstboom van opa en oma, buren en vrienden loont! De kerstbomen kunnen op woensdag tussen 9.30 en 16.00 uur op de volgende plaatsen ingeleverd worden bij de medewerkers van de gemeente:

Kedichem:

Scheffershof (parkeerplaats) Leerdam: Handelsstraat 15 (gemeentewerf) Voorwaartsveld (parkeerterrein bij sport complex Berenschot) Schoonrewoerd: Steenovenweg (sportveld)

WERKGROEPLEIDERS BEDANKEN MMDW! Mensen maken de Wijk! wenst alle vrijwilligers en deelnemers een goed, gezond en actief 2014! Wij zijn blij met zoveel inzet en kijken mede daardoor vol verwachting uit naar alle mooie activiteiten en resultaten die we in 2014 gaan neerzetten! In 2013 is er weer hard gewerkt aan de Wijk West. Het nieuw ingerichte Tamarindeplein werd opgeleverd, we konden genieten van de toneelvoorstelling ‘Het Wilde West’ en er werd gestart met het opknappen van het Spartaveld. Buurttoezicht bleef onverminderd doorgaan met het bewaken van de veiligheid in de buurt, Europaplein Samen Actief organiseerde mooie evenementen en mensen werkten als taalmaatjes, deelden welkomstpakketten uit en Masa Depan speelde een grote rol in de wijk. Wij bedan-

ken alle mensen die op welke manier dan ook tot nu toe hebben meegeholpen aan het project Mensen maken de Wijk! en zich nog altijd inzetten om de wijk West veiliger, gezelliger en leefbaarder te krijgen en houden.

Na 9 weken hard trainen, zijn de Leerdamse deelnemers aan Trickz klaargestoomd voor de finale: The Battle! De afgelopen negen weken stonden in het teken van veel rennen, springen, trappen op kussens, kracht- en lenigheidstraining en natuurlijk teamspirit. Tijdens de battle streden de leerlingen juist 1 tegen 1 tegen elkaar. Uiteindelijk heeft Santiago de 1e prijs gewonnen en Nephtalie de 2e prijs. De 3e prijs ging naar Youssef en Ghino, de docenten van team Leerdam. Voor iedereen was er nog een medaille als aandenken. De aanloop In M3 was er op iedere vrijdag les en de groep bestond uit jongeren (jongens en meiden) tussen de 10 en 25 jaar oud. Iedereen werd steeds enthousiaster omdat er snel succes geboekt werd. Het is erg gaaf om te zien hoe iedereen zichzelf heeft verbeterd. Wat misschien nog wel mooier is, is het feit dat er echt een team is ontstaan; iedereen helpt en steunt elkaar. Meedoen? De trickz-lessen gaan door in Leerdam. Elke vrijdag zijn er lessen in M3 en een keer per maand is er een gymzaaltraining om de wat risicovollere trickz te kunnen oefenen. Jeroen en Danielle (Jong Leerdam)


gemeente-info

Vrijdag 3 januari 2014

11

4

STADSKANTOOR Dokter Reilinghplein 1 Postbus 15, 4140 AA Leerdam

GEMEENTEWERF EN MILIEUSTRAAT Handelstraat 15 Postbus 15, 4140 AA Leerdam

T 0345 636 363 F 0345 613 643

T 0345 636 363 F 0345 633 643 Afvallijn: 0183 681 111

www.leerdam.nl info@leerdam.nl

vrijdag 3 januari 2014

TOEKOMSTVISIE 2030 De afgelopen maanden hebben we u regelmatig geïnformeerd over de ontwikkeling van de toekomstvisie 2030 voor Leerdam. Misschien was u aanwezig op een van de bijeenkomsten of heeft u meegedacht over de toekomstvisie op de website of via de antwoordkaart. Wij waarderen de denkkracht van al die Leerdammers die samen met ons werken om de toekomst van Leerdam vorm te geven. Deze visie, waar we nu met u over willen spreken, hebben we opgesteld aan de hand van de reacties die u ons gegeven heeft. Graag nodigen wij u uit voor een bijeenkomst op 14 januari. Tijdens deze bijeenkomst presenteren wij u de visie op Leerdam 2030. Na de presentatie gaan we met u, de gemeenteraad en de sleutelgroep in

gesprek over deze visie. Op basis van deze gesprekken zal de visie nog aangepast worden. De definitieve visie wordt door de raad vastgesteld. U bent 14 januari van harte welkom op het Heerenlanden College, locatie Eksterlaan. De inloop is vanaf 19.00 uur en we starten met het programma om 19.30 uur. Het verwachte einde van de bijeenkomst is 22.00 uur. U kunt zich aanmelden per email: info@leerdam.nl onder vermelding van Toekomstvisie 2030. Graag het aantal personen ook vermelden. Maar ook als u niet in de gelegenheid bent zich aan te melden, bent u van harte welkom. Wilt u nog na lezen welke stukken eerder besproken zijn? Op www.toekomstleerdam.nl kunt u alles nog eens nalezen.

INBRAAKPREVENTIEAVOND OP 22 JANUARI Woninginbraak is een ingrijpendere gebeurtenis dan u misschien denkt. Met kleine maatregelen en extra oplettendheid is woninginbraak soms al te voorkomen. Is uw huis goed beveiligd tegen inbrekers? Zijn er maatregelen die u zelf kunt nemen om uw eigendommen beter te beschermen? Kom voor tips en informatie naar de inbraakpreventieavond in het Heerenlanden College (Eksterlaan 48, Leerdam). De gemeente Leerdam nodigt u graag uit op woensdag 22 januari van 19.00 tot 21.30 uur. Toegang is gratis. Inbreker Wie beter dan een ervaren inbreker weet de ‘zwakke plekken’ in en rond uw huis aan te wijzen? Voormalig inbreker Evert Jansen (bekend van TV-programma ‘De Inbreker’) vertelt hoe een dief handelt en hoe makkelijk hij het soms had bij een klus. Dit laat hij zien aan de hand van actuele Leerdamse voorbeelden op film en video. Informatiemarkt Ook vertegenwoordigers van de politie, burgernet, buurtbemiddeling en enkele bedrijven zijn op deze avond aanwezig. Zij geven informatie, beantwoorden uw vragen en laten inbraakpreventiemateriaal zien op de informatiemarkt. Aanmelden Wilt u ook tips om woninginbraak te voorkomen? Meldt u zich dan aan voor deze avond door voor 17 januari een e-mail te sturen naar: info@leerdam.nl. U kunt ook een briefje sturen naar gemeente Leerdam, Postbus 15, 4140 AA Leerdam of afgeven aan de receptie op het stadskantoor.

¾ Steenwol ¾ Glaswol ¾ Alkreflex

¾ EPS Tempex ¾ Styrodur ¾ Pu-isolatie

tel. 0183-351889

Zuidzijde 131, 2977 XE Goudriaan T 0183-583200 www.hetkontakt.nl

EVENEMENTEN AGENDA 6 JANUARI NIEUWJAARSRECEPTIE GEMEENTE LEERDAM 8 JANUARI KERSTBOOMINZAMELING EN VUURWERKAFVAL 22 JANUARI INBRAAKPREVENTIEAVOND MEER INFORMATIE? KIJK OP WWW.LEERDAM.NL OF WWW.ONSLEERDAM.NL.

Omgevingsvergunning Aanvraag Ter inzage legging ontwerpbesluit ten behoeve van aanvraag omgevingsvergunning voor het verbouwen van een schuur naar een mantelzorgwoning op het perceel Achterdijk 10 te Leerdam. Op 13 december 2013 heeft het college van burgemeester en wethouders een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen voor het verbouwen van een schuur naar een mantelzorgwoning op het perceel Achterdijk 10 te Kedichem. Op deze aanvraag is de reguliere voorbereidingsprocedure van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) van toepassing. Burgemeester en wethouders van Leerdam zijn voornemens om bovengenoemde omgevingsvergunning voor de activiteiten (ver)bouwen van een bouwwerk en “Gebruiken van gronden en/of bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan” te verlenen. De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 23 december 2013 gedurende twee weken voor iedereen ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Belastingen (kamer 2.19) in het Stadskantoor. De stukken zijn elke werkdag van 9.00 uur tot 12.00 uur in te zien of buiten deze tijden op afspraak (via telefoonnummer 0345636139). Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht bij het college van burgemeester en wethouders van Leerdam, Postbus 15, 4140 AA Leerdam. Voor het inbrengen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 0345-636139.

@hk_leerdam @hk_lingewaal @hk_neerijnen @hk_geldermalsen

tel. 0183-351889 Webwinkel met prijzen en info:

Burgemeester en wethouders van Leerdam hebben de volgende meldingen ontvangen: Jvan een collecte van 26 januari 2014 tot en met 1 februari 2014, georganiseerd door de Hersenstichting Nederland. JBurgemeester en wethouders van Leerdam hebben de volgende melding ontvangen: Melding van een collecte van 2 februari 2014 t/m 8 februari 2014, georganiseerd door Amnesty International. Op de aangegeven data mag deze collecte worden gehouden.

ons op Twitter!

Burg. Sloblaan 36

www.FrankTreuren.nl

Collectevergunningen

Verkoop snippergroen In de krant van 24 december 2013 heeft een publicatie gestaan over de verkoop van snippergroen aan de Weegbreelaan 1 te verkopen. Hier is een foutje in geslopen. Het gaat om nummer 11 in plaats van 1. Excuses voor mogelijke misverstanden.

Frank Treuren BV Meerkerk

De onderstaande besluiten door het college of de burgemeester zijn genomen na een zorgvuldige afweging van alle belangen. Toch kan het zijn dat u tegen één van deze besluiten bezwaar heeft. Hoe, wanneer en waar u bezwaar kunt maken vindt u op www.leerdam.nl.

Diversen

Wij hopen u graag te mogen verwelkom op woensdagavond 22 januari!

ISOLATIEMATERIAAL

Besluiten

@Marijke_Verhoef @DickAanen @andrebijl @jannekeboogaard @JannekeKok

AFVALKALENDER 2014

Op de website van Reinigingsdienst Waardlanden staan vanaf nu de afvalkalenders voor 2014. U vindt het menu ‘Afvalkalender’ op de website van Waardlanden www.waardlanden.nl in de bovenste menubalk. Begin volgend jaar verschijnen de afvalkalenders in een nieuwe vorm. Deze vernieuwde afvalkalender is afgestemd op uw eigen adres. Door het invullen van uw postcode en huisnummer op www.waardlanden.nl krijgt u uw persoonlijke afvalkalender te zien. U kunt ook in de kalender vooruitkijken of het totale jaaroverzicht raadplegen. Daarnaast kunt u het inzamelschema voor het lopende jaar downloaden en uitprinten of opslaan op uw eigen computer. Geen toegang tot internet? Heeft u geen toegang tot internet? Waardlanden helpt u graag. Bel gerust met het verzoek om een exemplaar van de afvalkalender specifiek voor u. Telefoon: 0183 – 681 111.

Uniek! 0183 58 3333 www.degrootdruk.nl


gemeente-info

Vrijdag 3 januari 2014

12

Lingewaal journaal 03 januari 2014

VERWIJDEREN GRAVEN

colofon Gemeentehuis: A Raadhuisplein 3, 4147 AN, Asperen P Postbus 1014, 4147 ZG, Asperen T (0345) 634 000 F (0345) 619 722 I www.lingewaal.nl E info@lingewaal.nl Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur

Of op afspraak: T (0345) 634 000 Loket Burgerzaken Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur Donderdagavond van 17.30 tot 19.30 uur U kunt op woensdagmiddag terecht op afspraak:

T (0345) 634 000 I http://afspraak.lingewaal.nl

Afhalen aangevraagde documenten: Maandag t/m donderdag van 13.00 tot 17.00 uur Wmo-loket Dinsdag- en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur

In december 2012 heeft de gemeente Lingewaal nabestaanden geïnformeerd over het verstrijken van de uitgiftetermijn van het kosteloze graf van hun dierbare(n). Niet alle nabestaanden hebben we persoonlijk kunnen bereiken. Daarom heeft de gemeente via publicaties in de plaatselijke krant en op de gemeentelijke website geprobeerd de nabestaanden te achterhalen. Ook zijn er op de begraafplaatsen oproepen geplaatst door middel van bordjes bij de graven en bij de entree van de begraafplaatsen. Hiermee heeft de gemeente voldaan aan de verplichte termijn van 1 jaar voor publicatie. Grafbedekking ophalen Medio maart 2014 wordt eventueel aanwezige grafbedekking op deze kosteloze graven verwijderd en vernietigd. Dit gebeurt niet als de nabestaanden hebben aangegeven de grafbedek-

U kunt ook terecht op afspraak: T (0345) 634 000

Calamiteitenzender Omroep Gelderland, 99,6 MHz

AGENDA

Vuren: A-A-001 t/m A-A-006 A-A-008 t/m A-A-019 A-B-01 t/m A-B-14

C-080 t/m C-084

Spijk: B-23 t/m B-30

Herwijnen: K-01 t/m K-11 K-13 t/m K-20 L-01 t/m L-19

Asperen:

– 6 januari 2014, 19.30-21.30 uur Nieuwjaarsreceptie Gemeentehuis, Asperen www.lingewaal.nl/nieuws

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP

– 14 januari 2014, 13.30 uur Welstandscommissie Gemeentehuis, Asperen www.lingewaal.nl/bouwen

www.lingewaal.nl

Nieuw lokaal evenementenbeleid Per 1 januari 2014 is er een nieuw evenementenbeleid in onze gemeente, genaamd Evenementenbeleid gemeente Lingewaal “Balanceren tussen feest en veiligheid”.

In verband met een nieuwjaarsbijeenkomst voor het personeel is het gemeentehuis op maandag 6 januari vanaf 9.30 uur geopend.

De gemeente neemt geen kerstbomen in. U kunt uw kerstboom brengen naar de milieustraten van AVRI in Leerdam en Gorinchem. De boom mag ook in kleine stukken in de groene container (deksel moet gesloten zijn).

RAADSAVOND SPORTHAL ASPEREN Op donderdag 9 januari 2014 is in het gemeentehuis in Asperen een raadsinformatieavond over de voortgang van het project Binnensportaccommodatie Asperen. Naar aanleiding van de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek, is het nu aan de raad om opiniërend te spreken over de voortgang en de komende besluitvorming over een binnensportaccommodatie in Asperen. Punten die op 9 januari 2014 aan de orde zullen komen zijn onder andere: • Een keuze uit vier scenario’s • De mogelijke bereidheid van de gemeente om een lening te verstrekken aan het project • Subsidiebeleid • Overdracht van grond • De positie van café/cafetaria De Wiel. Er worden geen besluiten genomen, dat is gepland voor de raadsvergadering op donderdag 30 januari 2014. Datum: donderdag 9 januari 2014, aanvang 20.00 uur. Locatie: Raadzaal, gemeentehuis in Asperen. Deze openbare bijeenkomst kan door alle belangstellenden worden bijgewoond.

BEKENDMAKINGEN Beleid

GEMEENTEHUIS LATER OPEN

M-01 t/m M-22 N-01 t/m N-09A MM-09, MM-10, MM-19, MM-20 NN-09 t/m NN-11 RR-12 t/m RR-14

Heukelum: B-04, H-01 t/m H-21

– 9 januari 2014, 20.00 uur Raadsinformatieavond Sporthal Asperen Gemeentehuis, Asperen www.lingewaal.nl/nieuws

Het gemeentelijke evenementenbeleid geeft duidelijkheid over de voorwaarden waaronder een evenement georganiseerd kan worden, de procedures rondom het verlenen van vergunningen, beschrijft de samenwerking tussen de betrokken partijen en geeft nadere informatie over de uitvoering, handhaving en evaluatie van het beleid.

Coach Annet Bassa-Mesker Afslanken, aankomen, fitter worden!

www.rightlife4u.nl 06-53 42 92 53 Rightlife4uAnnetBassaHerbalifeCoach

DS. A.J. MULDER

Het vorige evenementenbeleid uit 2011 is door de komst van onder andere nieuw regionaal beleid, de nieuwe Drank- en Horecawet, en vanwege praktijkervaringen gewijzigd. Politie, brandweer en een aantal organisatoren zijn betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe beleid. Op deze manier is de gelegenheid geboden hun mening te geven over het concept evenementenbeleid. De reacties waren veelal positief, met hier en daar een aanvulling of correctie. Deze zijn verwerkt. Wat betekent dit nieuwe beleid voor u? In het verleden bestond er onduidelijkheid of en wanneer een vergunning aangevraagd moest worden. Dit betekende in de praktijk dat er feesten / evenementen zijn gehouden, zonder de benodigde vergunning(en), door onbe-

kendheid, onwetendheid of om wat voor een reden dan ook. Wilt u iets organiseren, dan doet u er goed aan om eerst de evenementencheck te doorlopen. Deze maakt onderdeel uit van het nieuwe beleid en geeft u direct inzicht of en zo ja, welke aanvragen u moet doen. Tot slot Het nieuwe evenementenbeleid, inclusief alle bijlagen zijn terug te vinden op de gemeentelijke website www.lingewaal.nl. Mocht u nog vragen hebben kunt u een e-mail sturen naar info@lingewaal.nl. Uiteraard kunt u ook telefonisch contact opnemen met de Afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving via T. (0345) 634000. Of loopt u gerust even binnen gedurende de openingstijden.

Kapotte fiets of scooter? Ga dan naar

Rijwielhal VAN DONGEN W.C. de Hagen-Vianen Vijfheerenlanden 544.a. Tel. 0347-351756

Mijn vrouw verzorgde in het verleden de Kerst- en Nieuwjaarspost. Helaas kan dit niet meer door haar overlijden in het afgelopen jaar. Vandaar dat ik u nu op deze wijze alle goeds naar ziel en lichaam wil toewensen voor 2014. Tevens zeg ik u dank voor de wensen die mij bereikt hebben ter gelegenheid van mijn 93-ste verjaardag. De bemoedigende woorden per telefoon en post, soms begeleid door mooie gedichten, hebben mij goed gedaan in deze moeilijke tijd van gemis en verdriet. Moge de Heere ons allen nabij zijn en Zijn zegen schenken. Een hartelijke groet van Oosterwijk, januari 2014

Herbegraven De lijst van deze algemene graven staat per begraafplaats gepubliceerd op de website: www.lingewaal.nl/begraafplaatsen. De stoffelijk overschotten die zich in deze graven bevinden worden herbegraven in een verzamelgraf op dezelfde begraafplaats waar ze nu begraven zijn. Een datum daarvoor is nu nog niet bekend maar wordt in het Lingewaaljournaal en op www.lingewaal.nl bekend gemaakt.

De volgende graven worden geruimd:

Belangrijke telefoonnummers: Bel- en Herstellijn T (0345) 634 024 Calamiteitenlijn T (06) 21 49 56 88

KERSTBOMEN

king op te halen. Als u nog niet in de gelegenheid bent geweest om de grafsteen van uw dierbare op te halen, kunt u nog contact opnemen tot 15 februari 2014 met mw. C. Versluis via T. (0345) 634000 of via c.versluis@lingewaal.nl.

nu e s n we oi Wij eel mo 4! h 1 een ond 20 ez en g

Wedding Roses

Lingedijk 45 - Kedichem - 0183-561970 - www.wedding-roses.nl


Vrijdag 3 januari 2014

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

WWW.HETKONTAKT.NL

13 nieuws

LEERDAM, VRIJDAG 3 JANUARI Honderd jaar woningcorporatie

‘Een eigen huis is zeker tegenwoordig niet voor iedereen weggelegd’

Nog steeds dicht bij de mensen Kleurrijk Wonen viert het honderdjarig bestaan. Huurders en een oud-bestuurder blikken terug én vooruit. Over wekelijks contant de huur betalen en de doelgroep niet uit het oog verliezen. ĩĢĢįġĞĪš De koning te rijk waren ze toen ze in 1956 een huurwoning toegewezen kregen aan de Siemensstraat, onder de rook van de glasfabriek. Voor het eerst hadden Aleksander en Ida Bebnik met hun dochter Kasja en zoontje Aleksander junior een heel huis voor zichzelf. Poolse bevrijders Toen ze trouwden, werd hen een complete woning toegezegd, als dank voor de ontberingen die vader Aleksander in de oorlog had geleden. Als vrijwilliger van de Eerste Poolse Pantserdivisie nam hij deel aan de invasie in Normandië en de bevrijding van Nederland. Na de oorlog kon hij niet terug naar zijn vaderland, want dat was intussen bezet door de Russen. “De Poolse bevrijders zouden in Nederland huisvesting krijgen, maar dat is niet gebeurd”, zegt Ida Bebnik, inmiddels 87 jaar en weduwe. De verontwaardiging klinkt nog door in haar stem. Het werd eerst één kamer aan de Zuidwal, vervolgens twee kamers aan de Nieuwstraat en daarna een voormalige barak in de Lingestraat, waar na de Eerste Wereldoorlog vluchtelingen uit België een onderkomen hadden. “Daar hebben we met plezier vijf jaar gewoond”, zegt de geboren Leerdamse.

De woning aan de Siemensstraat hadden ze te danken aan het feit dat Bebnik bij de glasfabriek werkte. Het bedrijf had sinds 1948 zijn eigen woningcorporatie, Unicum genaamd. Ida herinnert zich nog goed dat in de beginperiode het licht pas werkte na inworp van dubbeltjes en kwartjes. De huur werd wekelijks aan huis geïnd. “Als je ergens een klacht over had, kon je dat ook meteen doorgeven. Dan werd het snel verholpen.” Dat directe contact is er niet meer. Bouwden de woningbouwverenigingen oorspronkelijk voor hun eigen leden, in de jaren zestig veranderde de band tussen vereniging en leden in louter die van verhuurder en huurder. De relatie werd losser en zakelijker. Het bestuur kwam ook meer en meer op afstand te staan. Aart van Zee uit Leerdam maakte die ontwikkeling van dichtbij mee. Hij was van 1973 tot 2007 bestuurder, eerst van Unicum, later van sWL en CWL. “Ik werd gevraagd door de glasfabriek. Als bestuur waren we voornamelijk bezig met bouwplannen voor nieuwe huurwoningen, zoals wijk Noord en later Plan ter Leede. Ook de renovatie van de woningen aan de Niewenhuyzenstraat was een item.” Deze arbeiderswoningen, opgeknapt met subsidie van het rijk, werden later alsnog ge-

Jubileum Kleurrijk Wonen Het eeuwfeest dat Kleurrijk Wonen nu viert, gaat terug op de oprichting van Woningbouwvereniging Volkshuisvesting Geldermalsen op 21 november 1913. Dit Betuwse deel behoort pas sinds 2009 tot het werkgebied van de corporatie. In Leerdam werd in 1948 Unicium opgericht, dat naast het christelijke Patrimonium actief was in de Glasstad. Zij fuseerden in 1996 tot stichting Wonen Leerdam (sWL). Het beheer van huurhuizen was al in handen van CWL Woningbeheer. Vanaf 1988 werd CWL Woningbeheer ook de werkorganisatie van Ideaal Wonen, de corporatie in de gemeente Lingewaal. De wortels van Ideaal Wonen voeren weer terug tot 1950, toen in Asperen Beter Wonen werd opgericht.

™>YV7ZWc^`bZioddcZchX]ddcYdX]iZg^cYZ]j^h`VbZgVVcYZH^ZbZchhigVVi#

sloopt om plaats te maken voor plan Kristallijn. Toen woningcorporaties steeds zelfstandiger werden, werden bestuursleden niet meer gekozen door de leden. Ook de gemeenten konden corporaties niet langer sturen. De corporaties kregen een niet-gekozen Raad van Toezicht en later een Raad van Commissarissen. De toezichthouders moesten minimaal een HBO-opleiding hebben, waardoor niet langer iedereen geschikt was. Zo stroomden er mensen van buiten Leerdam in. “Zij wisten soms niet eens waar welke woningen stonden, maar bestuurden puur op cijfers”, weet Van Zee. “Dat was ook wel goed: wij moesten ons niet met de details bemoeien, want dan zouden we het werkapparaat in de

weg staan. Dat werd ook steeds professioneler met een eigen directeur die veel taken overnam.” Als bestuurder en toezichthouder heeft Van Zee altijd voor ogen gehouden dat het bij een corporatie draaide om mensen die niet zelf in hun woonbehoefte konden voorzien - en niet om speculeren met grond of projecten ontwikkelen. “Dat moet ook zo blijven. Huizenbezit bevorderen is prima, maar zeker tegenwoordig is dat echt niet voor iedereen weggelegd.” Slopen De familie Bebnik heeft er nooit spijt van gehad dat ze zijn blijven huren. Aleksander junior woont met zijn vrouw Malgosja verderop in de Siemensstraat. Met pijn in het hart ne-

FOTO: JANNEKE BOOGAARD

men ze nu afscheid van hun straat, want de arbeidershuizen uit 1905 worden gesloopt. En moeder Ida? Die trekt in bij haar zoon in de Van Oldenbarneveldstraat. “Dat is de Poolse mentaliteit van mijn vrouw”, zegt Aleksander niet zonder trots. “We hadden liever hier gebleven”, verzucht hij, “maar: alle hulde voor Kleurrijk Wonen. Ze helpen ons heel goed, bijvoorbeeld bij het regelen van een traplift in het nieuwe huis.” De corporatie komt dan wel niet meer wekelijks de huur ophalen, maar woonconsulent Nadine Vossebeld is voor de Bebniks een prima alternatief. En zo staat de corporatie na honderd jaar nog steeds dicht bij mensen. Janneke Boogaard

Uitleg over AWBZ en WMO

Veel aanmeldingen Promotieprijs

Dominee voor gereformeerden

ĪĢĢįĨĢįĨš Steunpunt Mantelzorg organiseert met MEE op maandagavond 13 januari een informatiebijeenkomst over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De avond vindt plaats in Dorpshuis ‘De Linde’ in de Lindenstraat in Meerkerk. Aanvang 19:30 uur. Aanmelden tot vrijdag 10 januari bij Suzanne Visser via 0345-637363 of per mail: svisser@stichtingwelzijn.nu. Het bijwonen van de avond is gratis.

L?7D;Dš Wie wint de Vianen Promotieprijs 2013? Dat wordt op vrijdag 3 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Vianen, rond 20:30 uur, bekend gemaakt.

ĩĢĢįġĞĪš Na 48 jaar heeft de Gereformeerde Gemeente Leerdam eindelijk weer een eigen predikant. Op dinsdag 14 januari wordt ds. J. Schipper verbonden aan de Gereformeerde Gemeente te Leerdam.

Tafeltje Dekje in Neerijnen īĢĢįĦħīĢīš Welzijn Neerijnen verzorgt al jaren warme maaltijden aan huis. Dagelijks worden de maaltijden van 12:00-13:00 uur door vrijwilligers afgeleverd. Voor informatie of om in aanmerking te komen voor deze service kan contact worden opgenomen met Welzijn Neerijnen (0418-652371). Er is nog behoefte aan chauffeurs voor het rondbrengen van Tafeltje Dekje maaltijden in Haaften en omgeving. Belangstellenden kunnen bellen met het bovenstaande nummer.

Emiel en Ingeborg Al, de werkgroep Open Kerk, de stichting Open Water Zwemmen Merwedekanaal, het Paardenmarktcomité Vianen, de stichting Nationale Sleepbootdagen Vianen, het Stedelijk Museum Vianen, Sylvia’s jazz en de stichting Cultuur & Theater Vianen hebben zich aangemeld voor het winnen van de Vianen Promotieprijs 2013 die voor de zesde keer wordt uitgereikt. Met deze prijs, een geldbedrag van 1.500 euro, wil de Stuurgroep Vianen Promotie de organisatoren van deze activiteiten bedanken voor hun inzet voor de bevolking en de promotie die zij voor de gemeente hebben verricht. Daarnaast wil de Stuurgroep de organisatoren stimuleren door te gaan met hun werk. Emiel en Ingeborg Al hebben eind 2012 de ‘Vianen bedankt party’ georganiseerd. Met een grootse bingo en een tentfeest hebben zij de negatieve crisissfeer verbannen en het winke-

lend publiek bedankt voor hun steun. Dat dit werd gewaardeerd blijkt uit de ruim 1.250 bezoekers die geweest zijn. De werkgroep Open Kerk verzorgt van april t/m oktober de openstelling van de Grote Kerk. Jaarlijks ontvangen zij 2.500 tot 3.000 belangstellenden, in 2013 waren dit er bijna 4.000. De Stichting Open Water Zwemmen Merwedekanaal heeft inmiddels een vast plekje ingenomen op de Vianense evenementenkalender. Met hun nog steeds groeiende evenement weten zij jaarlijks vele fanatiekelingen naar Vianen te trekken. Het Paardenmarktcomité heeft geen toelichting nodig. De Paardenmarkt is de feestdag waarop vele duizenden mensen terugkeren naar hun geboorteplaats of vroegere woonplaats en hierdoor de verbondenheid vergroten. In 2013 was er bovendien de verrassing van de onderscheiding tot ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed’ van Nederland. De Stichting Nationale Sleepbootdagen Vianen weet om het jaar ruim 80.000 bezoekers naar Vianen te trekken met drie dagen van boten, muziek, feest en nog veel meer. Naast de bekende onderdelen hebben zij de bezoekers afgelopen jaar vermaakt met

verschillende musea en een zingende horecamanager. Het Stedelijk Museum Vianen trekt jaarlijks vele bezoekers met haar wisselende exposities en extra activiteiten. In 2013 hebben zij een record aantal bezoekers van bijna 4.000 getrokken met één expositie, de ‘Ikonen van Eikonikon’. Dansschool Sylvia’s jazz is al bijna 20 jaar een bekend gezicht in Vianen. Met hun optredens bij aubades, de stichting Amaliastein, de Oldtimerdag en de Kidzfun vakantieweek zijn ze goede bekenden in Vianen. Het jaar 2013 was een topjaar voor Sylvia’s jazz, doordat zij op mochten treden voor het Koningspaar en door hun verhuizing naar hun nieuwe dansstudio aan de Stuartweg. De Stichting Cultuur & Theater Vianen is nieuw in Vianen. Na het stoppen van de vorige theaterstichting zijn zij in het gat gesprongen dat ontstaan is. Hierdoor kan Vianen genieten van hoogwaardig theater met grote namen. De jurering is in handen van de Stuurgroep Vianen Promotie. Net zoals ieder jaar is het beoordelen van de inzendingen lastig. Desondanks is het gelukt een unanieme winnaar van de Vianen Promotieprijs te kiezen.

De gemeente was al sinds 1965 vacant. Groot was daarom de blijdschap en de verwondering toen ds. Schipper op 26 september het beroep aannam. De gemeente telt ruim 500 leden en doopleden waarvan de helft jeugd en kinderen. Mede ook met het oog ook op de kinderen en jonge mensen is de kerkenraad zeer verblijd met de komst van een eigen predikant. De gemeente heeft een pastorie kunnen kopen aan de Markiezenhof 1 waar de predikant met ingang van 8 januari zijn intrek zal nemen. De bevestigingsdienst begint 14 januari om 14:30 uur. Ds. M. Karens, de consulent van de gemeente, zal dan voorgaan. Ds. Schipper doet intrede om 19:00 uur. Beide diensten vinden plaats in de Adullamkerk aan de Pr. Mauritsstraat 22.


publicaties

Vrijdag 3 januari 2014

14

WIJ GAAN VERHUIZEN! Wij verhuizen naar Wij verhuizen naar Energieweg 21 - Leerdam Energieweg 21 - Leerdam Vanaf 23 december t/m 4 januari zijn wij GESLOTEN.

SALE TOT

Wij heten u van vanaf 6 januari van harte welkom op ons nieuwe adres. Daar zetten we onze activiteiten voort met dezelfde service die u van ons gewend bent!

50%

CITROËNSPECIALIST TRÈS BEAU

AUTOMATERIALEN & ACCESSOIRES

Energieweg 21 -Leerdam Tel. 0345-616413

EN NU HEEL VEEL EXTRA VOORDEEL

WWW.ATIAUTOMATERIALEN.NL www.tresbeau.nl

Uniek!

De Groot Drukkerij is één van de meest veelzijdige full service offsetdrukkerijen in Nederland. We zijn constant bezig met innovatie. Duurzaam ondernemen is een standaard, klant- en servicegericht werken een vanzelfsprekendheid. We willen voor u namelijk een aantrekkelijke partner blijven. Uniek zogezegd. Kijk op www.degrootdruk.nl of bel 0183 58 3333.

SHOEBYFASHION.COM

KERKSTRAAT 22, LEERDAM

De Groot Drukkerij uw drukwerkspecialist

ONLY FOR MEN KOSTUUMSTUNT normaal 199,-/299,-/399,-

NU VANAF

Luxe kwaliteiten. Enorm aanbod in dessins en kleuren. Tailored en classic fit.

GELDERMALSEN Achter ’t Veer 16 T (0345) 570066 DOESBURG - DRUTEN - EDE - GELDERMALSEN - HELMOND - REUSEL - ROSMALEN - VELDHOVEN - WAALWIJK - OOSTERHOUT - ETTEN LEUR

OUTLET


Vrijdag 3 januari 2014

Hart voor Leerdam

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

WWW.HETKONTAKT.NL

15 business nieuws

Nieuwe eigenaar voor Rysto Moods ĥĞĞģıĢī š Rysto Moods heeft een nieuwe eigenaar: Emily Story. In de nieuwe Haaftense showroom presenteert het trendy tassenmerk de nieuwe collectie voor de zomer. Rysto Moods maakt tassen van hoogwaardige kwaliteit, speciaal voor de zakenvrouw. De tijden van saaie, oncharmante zwarte laptoptassen zijn daarmee voorbij. Rysto Moods heeft trendy tassen waarin onder andere

een laptop en ordner passen. Bijzonder van deze exclusieve tassenlijn zijn de vele combinatiemogelijkheden. De laptoptas (midden op foto) is een zogenoemde twincase, waarbij de buitentas een tijdloze uitstraling heeft, terwijl de binnentas eenvoudig gewisseld kan worden. Hierdoor kan de tas aan de outfit of modetrend aangepast worden. Bij de hoodcase en clutch is de klep

verwisselbaar. “Daardoor hoef je niet steeds een nieuwe tas te kopen, maar kun je één tas bij verschillende outfits gebruiken”, legt Emily Story uit. Daar is ook over nagedacht met de bijpassende riemen. Rysto Moods heeft riemen die aan twee kanten draagbaar zijn en een verwisselbare gesp hebben, maar heeft ook riemen die bestaan uit twee delen. “Je kunt dus blijven combineren.”

Besef dat het van u moet komen

Waardoor komt dat? Karin: “Deels door de economische crisis. Wie zijn baan verliest, voelt dat in de portemonnee. Mensen denken dat DA duurder is, al is dat niet zo. We merken dat de klant prijsbewust is. Wij spelen daar met scherpe aanbiedingen op in, maar dat maakt de marges klein. Mensen lopen voor de aanbiedingen verschillende winkels af en kopen alleen de aanbieding. Vroeger kochten klanten dan ook meteen de andere boodschappen. Ook komt het voor dat mensen bij ons een geurtje proberen of informatie vragen over voedingssupplementen en deze dan online kopen, omdat dit een paar euro goedkoper is.” Wat bieden jullie voor die paar euro extra? Karin: “Wij hebben geschoold personeel dat advies geeft en de verschillen tussen producten uitlegt. Daar steken we tijd in, omdat we dat belangrijk vinden. Vriendelijkheid en service, daar staan wij voor. Daarnaast pakken we cadeautjes zorgvuldig in. Daar hebben we met de kerst veel complimenten over gehad.” Wat zijn de uitdagingen voor 2014? Karin: “We willen de consument tevreden houden. We bijven zoeken naar een optimaal assortiment en zorgen dat de winkel er goed uitziet. DA wijzigt de folderuiting en we krijgen een actievak in de winkel. Daarnaast hoop ik dat DA als collectief online gaat.” Wat kunnen Leerdammers doen? Karin: “Zij kunnen de stad een warm hart toedragen. Ik begrijp dat mensen naar de grote stad gaan als ze echt willen shoppen, maar hoop dat ze voor de dagelijkse dingen naar onze stad komen. Het is echt overleven op dit moment, en dat kunnen we alleen door samenwerking en met hulp van onze klanten. Zij kunnen er door bij lokale ondernemers te kopen voor zorgen dat Leerdam een aantrekkelijk centrum houdt.”

Showroom In de nieuwe Haaftense showroom is de collectie te bekijken. Op de website van Rysto Moods is binnen enkele weken ook de nieuwe collectie te zien. De site heeft een speciale mix en match tool waarmee mensen de tassen en riemen zelf kunnen samenstellen. Ook particulieren kunnen via de webshop bestellen. Italië De collectie wordt ontworpen en vervaardigd in Italië. “Ik werk daarvoor samen met een Italiaanse ontwerpster die onder andere voor Gucci heeft ontworpen”, vertelt Emily. Op de beurzen is inspiratie opgedaan voor materialen en trends. De nieuwe collectie bestaat uit de modekleuren van het seizoen.

In de nieuwe serie ‘Hart voor Leerdam’ interviewt Het Kontakt ondernemers met hart voor hun stad. Ondernemers die er alles aan doen om de klanten in de Glasstad te houden, zodat Leerdam een gezellig centrum houdt. Deze week: Karin Vermeulen van DA Van Stokkum. Hoe was jouw decembermaand? Karin: “Het was zorgelijk doordat de wegopbreking langer duurde. Gelukkig heeft de LOV actie ondernomen en heeft de gemeente dat opgepakt. Door acties en advertenties hebben we toch een goede kerst gehad, maar het was een lastig jaar. Het klantaantal blijft achter, ten opzichte van 2012 zagen we zo’n vijftig klanten minder per week.”

Emily Story heeft het reeds vier jaar bestaande bedrijf overgenomen van haar schoonzus. Ze wil van het bedrijf een groothandel maken. Omdat de tassen worden gemaakt van de allerbeste materialen vallen ze in een exclusiever prijssegment. Rysto Moods zoekt daarom naar verkoopadressen die daarbij aansluiten. Zeg maar: de mooiere modezaken en leerzaken.

Meer informatie: 0418-652444, rysto@rysto-moods.com of via onderstaande website. De showroom is te vinden aan de Hertog Karelweg 21 in Haaften en is maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:30 uur geopend. ™9ZodbZgXdaaZXi^ZkVcGnhidBddYh#

FOTO: RYSTO MOODS

Bloeddrukmetingen bij STMR

Update nieuwsapp Het Kontakt

A::G96B™ De STMR Thuiszorgwinkel aan

<DJ9G>66C™ De app van Het Kontakt heeft recent weer een update ondergaan. Door deze update wordt het onder meer mogelijk pushberichten vanuit de eigen (favoriete) regio te ontvangen. Wie de app al heeft, dient deze opnieuw op te starten om alleen nog van de favoriete regio pushberichten te ontvangen. De (nieuws)app van Het Kontakt is beschikbaar in iTunes en Google Play. Voor de liefhebbers: ook regio-voetbal, een onderdeel van Het Kontakt Edities, heeft een eigen app.

de Vlietskant 49 in Leerdam biedt woensdag 8 januari gratis bloeddrukmetingen. Mensen zijn tussen 10:00 en 15:00 uur welkom, een afspraak maken is niet nodig. Bij iedere hartslag wordt bloed vanuit het hart door het lichaam gepompt. De bloeddruk is de druk die het bloed hierbij op de bloedvaten uitoefent. De bloeddruk kan veel vertellen over de conditie waarin men verkeert. Het is daarom van belang de bloeddruk regelmatig te controleren.

q WWW.RYSTO-MOODS.COM

Nieuwe site voor Mutters Makelaardij K>6C:C™ Mutters Makelaardij heeft sinds vorige week een compleet nieuwe website. Mutters is één van de vijf Nederlandse makelaarskantoren die mee heeft gewerkt aan de bouw van een pilot voor een compleet nieuwe generatie websites voor makelaars. Rob Mutters: “Deze kans hebben wij uiteraard met beide handen aangegrepen en onze expertise vol enthousiasme ingezet.” Inmiddels worden de eerste websites uitgerold op de Nederlandse, Oostenrijkse en Duitse woningmarkt. De nieuwe site ondersteunt meerdere talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans en Turks. Door nieuwe technieken is de vindbaarheid van de site en het daarop getoonde woningaanbod zeer hoog. Vaak zelfs beter dan die van een aantal bekende landelijke websites. Daarnaast heeft de site een volledige integratie met het backoffice systeem van Mutters Makelaardij. Hierdoor zijn de gegevens altijd actueel.

Giften voor de Kerstmis

Gezellige middag in Vianen

A::G96B$K>6C:C ™

Voedselbank Leerdam/Vianen heeft in de dagen voor Kerstmis een aantal grote giften ontvangen van Kapsalon L’Homme La Femme en Makro Vianen. De Leerdamse kapsalon geeft haar klanten rond Kerstmis normaliter een klein geschenk met een kaartje. Dit jaar was dat anders. De kapsalon heeft het budget voor de geschenken overgemaakt aan de Voedselbank. Eigenaresse Rebecca Bezemer kon daarom 500 euro overhandigen aan Martine Visser van Voedselbank Leerdam. Daarnaast ontving de Voedselbank in december een gift van 700 euro speciaal voor Kerstmis. “Het leek ons een goed idee om daarvoor 85 kerstpakketten te bestellen. Al snel blijkt een dergelijk budget te beperkt voor een leuk pakket. Na enig onderzoek bleek de Makro te Vianen bereid om voor dit budget toch 85 goed gevulde kerstpakketten te beschikbaar te stellen. Op deze manier kunnen we toch iets bijzonders doen voor al de deelnemers die het toch al moeilijk genoeg hebben”, vertelt Gert Schut, bestuursvoorzitter van Voedselbank Leerdam.

K>6C:C™ Rivas hield onlangs voor haar alleengaande thuiszorgcliënten ouder dan 75 jaar een gezellige middag in Vianen. De medewerkers van Rivas komen dagelijks bij de cliënten over de vloer en Rivas wilde dit omdraaien en iets speciaals voor hen organiseren. Met leuke activiteiten en lekker eten is de middag een succes geworden. “Juist omdat de medewerkers van Rivas dagelijks bij de cliënten thuis komen voor goede zorg en behandeling, leek het ons een goed idee dit eens om te draaien”, vertelt Johan Bor, teamleider bij Rivas. “Daarom nodigden wij de alleengaande cliënten nu eens bij ons uit voor een gezellige middag vol activiteiten.” De medewerkers van de thuiszorg hadden een compleet programma opgezet. In zalencentrum ’t Klooster werd iedereen welkom geheten onder het genot van koffie en thee met wat lekkers. De cliënten genoten van de activiteiten, zoals een fotoquiz over Vianen en ze maakten samen muziek. Dat was erg speciaal; er werden kerstliedjes getrommeld op ‘rommel’ onder begeleiding van ‘de vuilnismannen’. Aansluitend heeft iedereen gesmuld van het stamppottenbuffet.

™@ZghieV``ZiiZcZcZZc\^[ikddgYZKdZYhZaWVc`#

™9ZXa^…ciZckVcG^kVh\ZcdiZcbZikdaaZiZj\Zc#

FOTO: AANGELEVERD


Vrijdag 3 januari 2014

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

WWW.HETKONTAKT.NL

16 uit het nieuws

DE WEEK IN BEELD

fh_`iš Regio Reisburo Lingestreek reikt reische-

`kX_bWh_iš Tijdens de bedankavond voor vrijwilli-

ques van 100, 50 en 25 euro uit; dat zijn de prijzen van het stedenspel op kerstmarkt in Leerdam. Er zijn drie winnaars getrokken, o.a. Ank Bel. Ook op de foto: reisspecialisten Greet van Hoorn en Anita Gerritsen.

gers van de Rivas in Lingesteyn zijn gehuldigd: Thea van Zee en Ineke de Ruiter (12,5 jaar), Greet Mennega, Annie Bronkhorst, Jan en Heiltje den Hartog (20 jaar) en Riet den Besten (25 jaar).

cWWdZW]()Z[Y[cX[hš Kinderdagverblijf

cWWdZW]()Z[Y[cX[hš Echtpaar Mourik

pWj[hZW](.Z[Y[cX[hš Twaalf leden van

pedZW](/Z[Y[cX[hš De grootste kerst-

uit Leerdam is vijftig jaar getrouwd en ontvangt felicitaties van burgemeester Houtman en diens echtgenote. FOTO: MARIJKE VERHOEF

jeugdbrandweer Lexmond bezoeken het oefencentrum voor brandweerpersoneel in Dordrecht. Ze oefenen met echt vuur en zetten echt bluswater in.

boom van Nederland, in de zendmast Lopik bij IJsselstein, is vanuit de verte al te zien. Vanaf de Middelwaard bij Vianen is het beeld mooi. FOTO: SERGE SANRAMAT

pedZW](/Z[Y[cX[hš Maar liefst 170 wan-

cWWdZW])&Z[Y[cX[hš Echtpaar van der

Z_diZW])'Z[Y[cX[hš De brandweer rukt

delaars doen mee met de winterwandeling van Oranjevereniging Everdingen. Tijdens de mooie tocht krijgen de wandelaars veel lekkers te eten.

Meijden uit Herwijnen vierde zondag 29 december de zestigste trouwdag. Ze ontvangen maandag felicitaties van burgemeester Van Ruijven. FOTO: MARIJKE VERHOEF

op oudejaarsavond uit voor een autobrand in de Populierstraat in Leerdam.

me[diZW]'`WdkWh_š Vuurwerk boven Leer-

me[diZW]'`WdkWh_š Enspijk begint het nieuwe jaar met een duik in het koude water bij recreatiepark De Rotonde. 130 deelnemers wagen zich in het frisse water, om zich daarna weer heel snel af te drogen en aan te kleden. FOTO: PETER VAN MEURS FOTO: AD DONKER

dam tijdens de jaarwisseling. FOTO: BIANCA VERMEULEN

Duimelotje uit Vianen bezoekt de kerststal in het hertenkamp. Via een verlicht pad kwamen de kinderen bij de Engel, Jozef, Maria en kindje Jezus in de stal.

FOTO: JAN WILLEM VERSLUIS/112LEERDAM


Vrijdag 3 januari 2014

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

fotoclub de glasplaat

column

WWW.HETKONTAKT.NL

17 accent

de glasplaat van de maand

Bijzonder gewoon of gewoon bijzonder Wonderlijk hoe iets heel bekends en alledaags door een kleine toevoeging opeens kan uitnodigen om even stil te staan bij de schoonheid om ons heen. Vochtige lucht, een beetje wind, vorst en een winters zonnetje volstaan om fraaie patronen te doen ontstaan op takken, antennes en natuurlijk ook op prikkeldraad. Als ik wat langer kijk zie ik dat de dubbele draad naast de ‘prikkel’ tegengesteld van richting is geworden. Nooit eerder gezien. Zal een schaap trouwens een zorg zijn als hij er met zijn vacht in is blijven hangen. Na korte tijd heeft de zon nèt iets meer aan kracht gewonnen en is het prikkeldraad weer gewoon een functionele en oerlelijke afscheiding geworden. Kijken we de rest van het jaar niet meer naar om. Fijn om dit dan toch even meegepikt te hebben. Leden van fotoclub De Glasplaat verzorgen maandelijks een fotocolumn. De fotograaf van deze maand is Christophe Thole. Nikon D300 – 200 mm macrolens – sluitertijd 1/8 – diafragma f/11 – statief De Glasplaatleden komen op de eerste maandag van de maand bij elkaar in het Dorpshuis in Asperen. Iedere maand worden er foto’s gepresenteerd en besproken die gemaakt zijn aan de hand van een opgegeven thema. Een paar keer per jaar wordt er een vakfotograaf uitgenodigd die een presentatie houdt en de foto’s van de leden bespreekt. Wilt u meer weten of vrijblijvend eens langskomen, stuur dan een e-mail naar deglasplaat@gmail.com.

Rachel vertelt het verhaal van Vlinder ĩĢĢįġĞĪ š Ze deed er twee jaar over, maar nu ligt ‘Vlinder vertelt’ in de winkel. De eerste novelle van Rachel Erwteman uit Leerdam. Tussen haar gezin, het huishouden en haar baan door gaf Rachel stukje bij beetje het leven van Jans vorm. Een jongen die leeft in het Amerika van de jaren zeventig, en zich eigenlijk een meisje voelt. Rachel beschrijft zijn kindertijd tot jongvolwassenheid en zijn reis naar het vrouw worden. “Het verhaal gaat voor mij niet zozeer over geslachtsverandering, maar meer over een jongen die de stap zet om zijn hart te volgen, over wie hij is, zijn ontwikkeling en geschiedenis.” Het onderwerp intrigeert Rachel al jaren. De invloed van culturen en identiteitsvorming is één van haar inspiratiebronnen. Ook kende ze iemand die van geslacht is veranderd. Ze wilde graag invoelen hoe het komt dat iemand zo’n ingrijpend besluit neemt. “Terwijl de hele maatschappij denkt in zwart en wit, in man en vrouw, zijn er ook mensen die dat overstijgen. Maar wie accepteert het echt als een man een vrouw wordt? Ik denk niemand. Er is zoveel veroordeling. Het is bijna een keuze voor jezelf, of voor het leven dat je kent. Met dit boek wil ik een bommetje gooien, mensen aan het denken zetten.” Het verhaal ontwikkelde zich gaandeweg. Om de week schoof Rachel op vrijdagochtend achter de computer, om op avontuur te gaan met het alfabet. “Ik houd van het gevoel van vrijheid dat creatief schrijven geeft. Je kunt je helemaal laten gaan in een on-

derwerp, je erin verdiepen en zo een wereld naast onze wereld maken.” Een cursus creatief schrijven was voor Rachel de aanzet tot de in 2007 verschenen dichtbundel ‘Levens zoet’. Ze heeft nu de novelle verkend en wil hierna een spannend boek met psy-

Marc Chagall (1887-1985) was een van de meest succesvolle kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij was een bijzondere kunstenaar met een eigen stijl. Hij werd geboren in Rusland en na een studie aan de kunstacademie in Petersburg trok hij naar Parijs, waar hij kennis maakte met de avantgarde kunst, onder andere het werk van Picasso. Tijdens de Tweede Wereldoorlog

kort. Is dit echt alles? Ik herlas het en wist: het is goed zo. Zo moet het zijn.” ‘Vlinder Vertelt’ is te koop in boekhandels, te leen via Bibliotheek Leerdam, te bestellen via isbn-nummer 978-90-4843109-0 bij www.freemusketeers.nl.

Amivedi is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zorgt voor een kosteloze registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. www.amivedi.nl

VERMIST Borrie - 15-jarige hond, reu, Jack Russel Terriër, licht bruin met witte snoet, buik. Is doof en ziet slecht, geen halsband; Walsland, Vianen Kat - 2-jarige kater, wit met rode vlekken bij oren en achter op lijfje, rode cyperse staart; Zijderveldselaan, Zijderveld Miesje - cypersgrijze met witte poes, kroelkat, absoluut niet schuw; Waaldijk, Herwijnen Ot - 3,5-jarige kater, cypers bruingrijs met een witte bef, witte voetjes voor en witte laarsjes achter; Kanaaldijk, Hei- en Boeicop

Dierenasiel

™GVX]Za:gliZbVck^cYi^chX]g^_kZcZZcXgZVi^ZkZj^iaVVi`aZe#

Lezing in GO over Chagall’s leven en werk ĩĢĢįġĞĪ š Lisette le Blanc geeft op vrijdag 17 januari een lezing over het leven en werk van kunstenaar Marc Chagall.

chologische laag schrijven. “Want ik wil me ontwikkelen. Om mezelf met toeters en bellen aan te kondigen als schrijver, dat voelt nog te vroeg. Ik ben nog aan het leren”, vertelt Rachel met haar novelle in de hand. “Toen het af was werd ik wel onzeker. Het was zo

Amivedi

vluchtte hij naar Amerika in verband met zijn Joodse achtergrond. Tijdens de lezing bekijkt Lisette le Blanc samen met de deelnemers zijn werk in zijn Russische jaren, de jaren in Parijs, in Amerika en vervolgens in Frankrijk. Ook wordt aandacht besteed aan zijn grote werk in Moskou, namelijk het Joodse Theater. De lezing op vrijdag 17 januari duurt van 10:00 tot 12:00 uur en wordt gegeven in Stadspodium GO Leerdam, Dr. C. Voogdplein 90. Entree: 12,50 euro.

q WWW.GO-LEERDAM.NL

FOTO: AANGELEVERD

Dierentehuis Leerdam zoek een huisje voor Moeders. Ze is een timide, verlegen katje dat opbloeit zodra ze geaaid wordt. Ze is gewend om naar buiten te gaan. Haar vorige eigenaar had honden en ze gaat goed met katten om. Hoe ze op kinderen reageert, is onbekend.

Nieuwe 40+ computercursussen ĩĢĢįġĞĪ š Het Computer Leercentrum Noorderberg in Leerdam en SeniorWeb houden op 8 en 9 januari van 19:30 tot 21:00 uur een informatieavond. Tijdens de avonden worden mensen geïnformeerd over de vele cursusmogelijkheden. In het leercentrum Noorderberg aan de Bergstraat 90 in Leerdam worden in samenwerking met Seniorweb computercursussen verzorgd voor cursisten, die niet achter willen blijven bij de mogelijkheden, die de digitale wereld op dit moment biedt. De lessen zijn bedoeld voor 40+’ers. Het leercentrum Noorderberg geeft cursussen, workshops en modules voor tablets, gebruik van pc’s, e-mail,

internet, social media, fotobewerking en fotoalbum. Naast de cursussen voor beginners ziet Noorderberg een groeiende groep mensen, die al enige ervaring hebben en ontdekken dat zij over onvoldoende kennis beschikken voor het gebruik van pc’s en tablets. Voor deze personen biedt de organisatie modules aan van één of twee lessen, die specifiek over een bepaald onderwerp gaan. Alle lessen worden gegeven in kleine groepen door geduldige docenten, die alles stap voor stap en in rustig tempo uitleggen. Daarnaast ondersteunen zij de cursisten met oefeningen om de vaardigheden eigen te maken. De cursussen en workshops worden ’s morgens, ‘s middags of ‘s avonds gegeven

en zijn op ieder niveau te volgen. Ook in 2014 zijn er een aantal modules gepland over diverse onderwerpen om nog beter gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden, die computers en tablets bieden. Denk aan: leren internetbankieren, gebruik maken van iCloud, skydrive en dropbox, Powerpoint en Facebook. Het zal niet altijd nodig zijn om deel te nemen aan een volledige cursus maar het volgen van een bepaalde module kan voldoende zijn. Dat is dan ook mogelijk. Meer informatie: Lenneke Manschot (info@stichtingwelzijn.nu of 0345637363).

q HTTP://LEERDAM.SENIORWEB.NL


Topper ‘1pers.’

Matras ‘1pers.’

90 x 200 (cm) *Andere maten voor meerprijs!

€129,-

€29

Hoofd+voetbord

70 x 200 (cm) 80 x 200 (cm) 90 x 200 (cm)

,95

setprijs

in meerdere maten en kleuren

€349,-

€549,-

€50,-

€75,-

€189,-

€59

Hoofdbord ‘actie’

,95

Boxspring ‘1 pers.’

Bed + tv-lift

MEGA AANBIEDING Inclusief: matras, poten en onderbox.

Exclusief: lattenbodem en matras.

70 x 200 (cm)

160 x 200 (cm)

€298,-

€99,-

€2499,-

€1299,Voetbord ‘tv-lift’

Boxspring ‘120 cm.’

Elektrisch liftsysteem

MEGA AANBIEDING Inclusief: matras, poten en onderbox.

120 x 200 (cm)

€499,-

€€1349,-

€249,-

€749,Wandkast ‘XL’

Boxspring ‘2-pers.’ COMPLETE BOXSPRING! Inclusief: hoofdbord, matrassen en onderboxen. Exclusief: Topper

140 x 200 (cm)

€2199,-

€999,-

€1099,-

€499,-

Hoekbank €1 Loungebank 099,€549,‘Rik’ €449,- ‘Dina’ Voetbord ‘tv-lift’

Loungebank ‘Newport’ €1699,-

€1099,-

Fauteuil ‘Evora’ €649,-

€449,-

€299,-

Hoekbank ‘Thijs’

Fauteuil ‘Mito’ €649,-

€449,-

€134499,-

€999,-

€649,-

€299,-

Hoekbank ‘Tiger’

€1199,-

€899,-

Fauteuil ‘Exige’ €649,-

€449,-

AANBIEDINGEN GELDIG vanaf 3 JANUARI t/m 18 JANUARI


Vrijdag 3 januari 2014

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

WWW.HETKONTAKT.NL

19 accent

Interview

Engelbert Spronk

‘Je speelt niet voor jezelf’ De invoering van het nieuwe Liedboek was voor Engelbert Spronk het moment om te stoppen als kerkorganist. Na 65 jaar. door Janneke Boogaard ID-kaart Naam: Engelbert Spronk (“de meesten noemen me ‘Spronk’”) Woonplaats: Houten (geboren in Hei- en Boeicop en het grootste deel van zijn leven gewoond in Zijderveld) Beroep: gepensioneerd timmerman/aannemer Hobby: alles wat met orgels te maken heeft; 63 jaar organist geweest in de gereformeerde kerk van Schoonrewoerd Leeftijd: 86

In het Hei- en Boeicop van de jaren dertig is musiceren alleen weggelegd voor een paar rijke boeren. Dus niet voor het gezin Spronk, waar de oudste broer van Engelbert het timmermansbedrijf runnen nadat vader al jong is overleden. Dan breekt er brand uit in het huis van de organist in Schoonrewoerd, waarbij diens huisorgel ook beschadigd raakt. Er moet een nieuwe kast om, en die opdracht krijgt timmerbedrijf Spronk. Natuurlijk proberen de vier jongens van Spronk ieder het instrument eens even uit. “Mijn moeder merkte dat ik er gevoel voor had. Normaal gesproken zouden we nooit een orgel kunnen kopen, maar deze was natuurlijk beschadigd en daardoor niet zo duur. Zo kwam er een harmonium in onze huiskamer”, vertelt Spronk lachend. “Het was echt een goed instrument, het binnenwerk had niet te lijden gehad van de brand.” Intussen breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Een onderduiker die van beroep piano- en orgelstemmer is, maakt het huisorgel grondig schoon. Geld om Engelbert les te laten nemen, is er nog steeds niet. Maar dan komt zijn broer erachter dat er iets nieuws is: een speciaal muziekschrift dat je via een thuiscursus zelf kunt leren. Engelbert stort zich op het klavarskribo en dan kan hij echt op het orgel spelen. Hij raakt bevriend met de organist van de gereformeerde kerk in Lexmond, waar het gezin kerkt. “Daar was een orgel en als zijn zoon er niet was, trapte ik. Na een tijdje mocht ik voor en na de dienst wel eens spelen en weer later ook tijdens de dienst.” Na een paar jaar volgt Spronk hem op. Eindelijk kan hij les gaan nemen, en wel in de Grote Kerk in Gorinchem. Elke zaterdag fietst hij er naartoe voor de opleiding ‘kerkelijk orgelspel’. Improviseren leert hij niet. “Mijn docent zei: er zijn heel goede componisten, speel daar maar werken van. Ik vind ook: als kerkorganist gaat het er niet om te laten horen wat je allemaal kunt, je hebt een dienende taak.” Na een jaar of twee is Spronk er klaar voor om als organist te solliciteren voor een groter orgel. Het leven neemt echter een andere wending: in 1950 verongelukt de vader van Engelberts verloofde. De jonge musicus neemt het timmerbedrijf van zijn schoonvader over. Nog hetzelfde jaar trouwt het paar. Spronk stopt met de orgellessen en met spelen in Lexmond. “In die tijd gold: waar je woonde, ging je naar de kerk. Als je in Zijderveld woonde en gereformeerd was, ging je dus naar Schoonrewoerd.” Spronks reputatie is hem al vooruitgesneld en hij zit al snel achter het orgel in Schoonrewoerd. Hij zal er maar liefst 63 jaar organist blijven; soms afwisselend met een ander, maar ook lange periodes als enige. Zijn hobby blijft niet beperkt to de uren aan het klavier: Spronk staat aan de wieg van de Klavar-vereniging en wordt lid van het internationale Gesellschaft der Orgelfreunde. “We hebben heel wat busreizen gemaakt waarbij je een week lang orgelconcerten beluistert. Gelukkig vond mijn vrouw dat ook prachtig. Zij was erg muzikaal, maar net als bij mij thuis was er ook bij haar vroeger geen geld voor muziek, dus ze heeft nooit zelf leren spelen.” Trots: “Onze vier kinderen spelen allemaal één of meer instrumenten.” Als zijn vrouw in 2001 overlijdt, verhuist Spronk naar een appartement in Houten. “Ik ging er min of meer vanuit dat ik dan ook zou stoppen met orgelspelen in Schoonrewoerd, maar al snel vroegen ze of ik weer wilde komen. De laatste

™Hegdc`aZZgYZo^X]oZa[dg\ZaheZaZc#

FOTO: JANNEKE BOOGAARD

jaren heb ik alleen nog twee keer per maand de avonddiensten begeleid. Zo kon ik ook hier in Houten deel uitmaken van de gemeente.” Natuurlijk is er in dik zes decennia veel veranderd. In het begin is er maar één bundel: de 150 psalmen en ‘enige gezangen’. Iets anders keurt de synode niet goed. “Nu zingen we in de kerk alles wat we willen. In de loop van de jaren heb ik heel wat bundels aangeschaft.” Dit jaar is de nieuwe versie van het Liedboek voor de Kerken verschenen. “Er komt een klavarskribo-uitgave, maar die is er pas medio 2014. Ik vond dit eigenlijk wel een goede aanleiding om te stoppen.” Op zijn verzoek is daar niet veel aandacht aan besteed. “Mijn zestigjarig jubileum is destijds al uitgebreid gevierd, en toen ik veertig jaar organist was, heb ik een kunstwerk gekregen. Het is speciaal voor mij gemaakt en stelt een timmerman voor die op de snaren tokkelt. Daar ben ik nog steeds ontzettend wijs mee.” En zo zullen niet alle kerkgangers gemerkt hebben dat Spronk 15 december voor het laatst speelde in Schoonrewoerd. Alleen de oplettende luisteraar merkte op wat hij speelde bij het uitgaan van de kerk: Dank sei dir Herr van Händel. “Ik ben dankbaar dat ik dit zo lang heb mogen doen.”

Oud Leerdam populair op Facebook

Theater in Alzheimercafé

ĩĢĢįġĞĪ š De nieuwe Facebookpagina Oud Leerdam is een hit. In slechts enkele weken tijd heeft de pagina al 2.263 leden en meer dan 1.900 foto’s van historisch Leerdam. Initiatiefnemer Ahmet Tufan: “Er staan echt waanzinnig mooie beelden op.”

ĤĢĩġĢįĪĞĩİĢī š Theatermaker Kees van der Zwaard uit Culemborg speelt op woensdag 29 januari de gelegenheidsvoorstelling ‘Alzh… Enzo…’ bij Alzheimercafé Geldermalsen.

“Dit is echt ongekend. Abnormaal. Ik had niet verwacht dat het zo’n hit zou worden. Het is echt een sneeuwbalef-

fect, mensen zijn zo enthousiast. Ik krijg berichten van huisvrouwen die zeggen dat ze door de vele foto’s op de pagina niet meer aan het huishouden toekomen. Door de foto’s komen mensen met elkaar in contact. Er ontstaan hele leuke gesprekken over families en het verleden”, zegt initiatiefnemer Ahmet Tufan uit Leerdam verrast. De reclame van Old Amsterdam inspi-

™9Z7Zg\higVVi#6]bZilddcYZ^c]Zi]j^hgZX]ihYZYZjgkaV`W^_YZgZ\Zce^_e#

reerde hem. De melancholieke muziek, de oude beelden van Amsterdam. Hij vond het mooi. En besloot om datzelfde voor Leerdam te doen, alleen dan op Facebook. Hij maakte de pagina Oud Leerdam aan en plaatste er een paar via Google gevonden foto’s op van onder andere schoolklassen, gebouwen, straten en verenigingen. Al snel kreeg hij van iemand een dvd met oude stadsfoto’s, die hij online plaatste. Binnen no time regende het foto’s van andere Leerdammers en oud-Leerdammers uit binnen- en buitenland. Ahmet kwam in 1979 vanuit Turkije naar Nederland. Sinds die tijd woont hij in Leerdam. “Ik voel me Leerdammer en houd van het verleden van Leerdam. Het is prachtig om met foto’s te kunnen vergelijken hoe de stad er toen uitzag en hoe het nu is. Sommige gebouwen zijn nog steeds herkenbaar, dat vind ik echt schitterend.” Grote indruk maakte een foto van de Bergstraat. “Toen ik daar woonde zag ik vanuit mijn huis een terrein met daarop puin en een half afgefikt huis. De foto liet zien hoe het was vóór die tijd. Dat maakte indruk, want ik had dat nog nooit gezien.”

Kees van der Zwaard studeerde theologie, doctoraal en kerkelijk, aan de Universiteit Utrecht en was voorganger van de Hervormde Gemeenten Deil en Enspijk van 1990 tot 1997. Sinds 1998 werkt hij freelance als schrijver, theoloog en theatermaker. Van der Zwaard heeft inmiddels veel theaterproducties op zijn naam staan, vaak met een theologische achtergrond. Zo maakte hij voorstellingen als ‘De Broer van Job’ en recent de voorstelling ‘Hier sta ik’ over Maarten Luther. Maar ook schreef hij de voorstelling ‘AF - terug naar Srebrenica’, die in 2011 werd gespeeld door acteur Cees Geel en het onvolprezen openluchtspektakel ‘Klei’ in Deil over het leven in Rivierenland. Voor Alzheimercafé Geldermalsen maakte Kees van der Zwaard de voorstelling ‘Alzh… Enzo…’. Hierover zegt Van der Zwaard: “Oud worden is mooi,

oud zijn is moeilijk. Zo luidt een gezegde. Maar soms is oud worden al moeilijk. Bijvoorbeeld als Alzheimer aan je bestaan knaagt. Je leven steeds meer fragment wordt. Alzheimer knaagt ook aan de mensen om je heen. Iemand zo oud zien worden is ook moeilijk. De mantel van zorg en liefde heeft zijn eigen gewicht. Oud worden met Alzheimer? Alleen maar moeilijk, niet meer mooi? En is leven niet altijd fragmentarisch?” Met deze gedachten speelt Kees van der Zwaard zijn voorstelling. Met verhalen, liedjes en monologen zit hij 29 januari aan bar van het Alzheimercafé. Hij drinkt koffie, verlangt naar een borrel en een luisterend oor. Vanwege het grote aantal te verwachten bezoekers zal het Alzheimercafé deze avond plaatsvinden in zorgcentrum Ravestein, aan De Wieken 11 in Geldermalsen. De voorstelling begint om 19:30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. De voorstelling is vrij toegankelijk, maar men moet zich wel vooraf aanmelden bij de receptie van WelzijnGeldermalsen (0345-573688 of receptie@ welzijngeldermalsen.nl).


Vrijdag 3 januari 2014

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

ACQUOY Herv. Gem. 10.00 uur ds. H. Dijk. ASPEREN Geref. Kerk 10.00 uur ds. J. Kaai, 18.30 uur kand. J.W. Bassie. Herv. Gem. 10.00 uur ds. Haeck, 18.30 uur ds. I. Hoornaar. BEESD Protestantse Gemeente Beesd 10.00 uur ds. J.F. Scheffer. `t Veld Beesd/Acquoy 10.00 uur dhr. S. Visser. ENSPIJK Herv. Gem. 10.00 uur ds. N. Kok. EST Herv. Gem. 10.00 uur ds. T.C. Guijt. EVERDINGEN H.H. Petrus en Paulus Parochie 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 4 januari). Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.D. van Roest (woensdag 1 januari). 09.30 uur ds. T. de Ridder, 18.30 uur ds. B. de Bruin. GELDERMALSEN Remonstrantse Werkgroep West-Betuwe ism Doopsgezinde Broederschap 10.30 uur Nieuwjaarsontvangst in de Geertekerk, Utrecht. Vrije Evang. Gem. de Ark (MBO Helicon) 10.00 uur Eric Brinkman. HAAFTEN Evang. Gem. Haaften e.o. (Kulturhus, Vredeplein 1 / Bernhardstraat) 10.00 uur Elbert Stigter. Herv. Gem. PKN 09.30 uur ds. W. Arkeraats, 18.30 uur kand. J.A.J. Pater. HAGESTEIN Herv. Gem. 10.00 uur ds. M. van Dam (woensdag 1 januari). 09.30 uur kand. N.F.L. de Leeuw, 18.30 uur ds. D.G.R.A. Beekman. HEI- EN BOEICOP Herv. Gem. 09.30 uur kand. R.J.F. Lock, 18.30 uur ds. T.C. Guijt. HELLOUW Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. den Hoed, 18.30 uur ds. W.J. Westland. HERWIJNEN Geref. Kerk 10.00 en 18.30 uur ds. G.J. Mink. Herv. Gem. 10.00 uur ds. H. Penning, 18.30 uur ds. G.D. Hof. HEUKELUM Herv. Gem. 10.00 uur ds. D. Rodenburg, 18.30 uur ds. H. Paas. KEDICHEM Herv. Gem. 10.00 uur ds. M.F. Meeder-van Hof. LEERBROEK Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. R.W. Mulder, 18.30 uur ds. J.L. Schreuders. LEERDAM Chr. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur ds. C.J. Droger. Christengem. De Tabernakel 10.00 uur Gez. dienst m.d. Levend woord gem in geb. Maranatha, J.A. Burgerstr. 1. Evang. Lutherse Gem. 17.00 uur ds. D. Bohlken (H.A.). Geref. Bethelkerk 10.00 uur ds. J. van den Berg. Geref. Gem. in Ned. 09.30 en 18.30 uur leesdienst. Geref. Kerk Vrijgem. De Hoeksteen 09.30 uur ds. G.P. Hommes, 16.30 uur ds. Lucas v.d. Veen. Herv. Gem. Grote Kerk 09.30 uur ds. P.F. Bouter, 17.00 uur ds. J.A.W. Verhoeven. Herv. Gem. Pauluskerk 10.00 uur kand. J.W. Verboom, 17.00 uur dienst in de Grote kerk. Levend Woord Gem. (Gebouw Maranatha, J.A. Burgersstr. 1) 10.00 uur pastor J. Sihasale (Avondmaal). Ned. Geref. Kerk

(Hoogstraat) 10.00 uur ds. J.W. Ploeg, 15.30 uur Lofprijzing, 18.30 uur br. H. Kramer. R.K. Mariakerk 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 4 januari). Verpleeghuis Lingesteijn 10.30 uur ds. B. Oosterom. LEXMOND Herv. Gem. 10.00 uur ds. P. de Jager (woensdag 1 januari). 09.30 uur ds. F. Maaijen, 18.30 uur ds. P. de Jager. Prot. Gem. Lux Mundi 10.00 uur Nieuwjaarsdienst (woensdag 1 januari). 09.30 uur kand. M. Mazereeuw, 18.30 uur ds. P.J. Rebel. NIEUWLAND Herv. Gem. 09.30 uur ds. R.W. de Koeijer, 18.30 uur ds. H.M. Burggraaf. OOSTERWIJK Herv. Gem. PKN 09.30 uur ds. H. Klink, 18.30 uur ds. T. de Ridder. RHENOY Prot. Gem. 10.00 uur ds. mw. A.E. Wassenaar en pastor V. v.d. Helm. R.K. Kerk 10.00 uur Oecumenische viering, diaken v.d. Helm/ds. Wassenaar (PKN-kerk). RUMPT Herv. Gem. 10.00 uur kand. L. Hoftijzer. SCHOONREWOERD Geref. Kerk 10.00 uur ds. A. Nottelman, 18.30 uur ds. H. Boot. Herst. Herv. Kerk 09.30 uur ds. J.A. Kloosterman, 18.30 uur ds. H. Verheul. Herv. Gem., Dorpshuis, Kon. Julianastraat 22 09.30 uur ds. P. de Jager, 18.30 uur kand. J. van Eijsden. SPIJK Herst. Herv. Gem. 09.30 uur kand. W.M. Mulder, 14.30 uur ds. M.W. Muilwijk. TRICHT St. Herv.-Geref. Evangelisatie Tricht 14.30 uur ds. J. de Jong. TUIL Ned. Herv. Gem. 11.00 uur ds. F.W. van IJsseldijk. VARIK .K. Kerk 09.30 uur Eucharistieviering, pastoor G. Zweers. VIANEN Baptistengemeente De Rank Rivierenland - De Hoeksteen 10.00 uur Gerard v.d. Schee. Chr. Geref. Kerk 10.00 uur ds. B. de Romph (Zalencentrum ‘t Klooster) (woensdag 1 januari). 10.00 en 18.00 uur ds. A.A. Egas (Zalencentrum ‘t Klooster). Herst. Herv. Gem. Eben Haëzer 10.00 uur ds. A. den Hartog (woensdag 1 januari). 09.30 uur ds. J.L. Schreuders, 15.30 uur ds. G. de Greef. Prot. Gem. Grote Kerk 10.30 uur ds. R.M. den Hertog (woensdag 1 januari). 10.00 uur ds. R.M. den Hertog / ds. J.H. Langelaar. 10.30 uur ds. R.M. den Hertog (loc. Batenstein) (dinsdag 7 januari). R.K Parochie Maria ten Hemelopneming 10.00 uur Eucharistieviering (woensdag 1 januari). 10.00 uur Eucharistieviering. VUREN Geref. Kerk 10.00 uur dhr. Wim Bevelander, 18.30 uur ds. L. Kruger. Herv. Gem. 10.00 uur ds. P.R. van Ankeren. WAARDENBURG Herst. Herv. Gem. (Kerkstraat 17a) 09.30 uur dienst, 14.30 uur ds. R.W. Mulder. Herv. Gem. Waardenburg-Neerijnen PKN 10.00 uur kand. J. van Rumpt, 18.30 uur ds. mr. J. Haeck. ZIJDERVELD Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Vis, 18.30 uur ds. L. van Wingerden.

Medische diensten TANDARTSEN Waarneemgroep Asperen - Beesd Buren - Culemborg - Everdingen Geldermalsen - Heukelum - Leerdam - Lexmond - Tricht – Vianen: 4 en 5 januari 2014: Dental Clinics, Homburg 3, Beesd, tel. 0345682406.

burg - Ophemert - Opijnen: de dokterspost Tiel is te bereiken onder tel.nr.: 0900-7060504. www.haptiel. nl

Vianen - Lexmond - De huisartsen zijn voor dringende huisartsenzorg in avond, nacht, weekend en feestdagen aangesloten bij de huisartsenpost in het Antonius ZiekenHUISARTSEN Asperen - Herwijnen - Heukelum - huis. Alle patiënten uit Vianen en Kedichem - Leerbroek - Leerdam - Lexmond kunnen voor dringende Oosterwijk - Schoonrewoerd - Spijk huisartsenhulp buiten de praktij- Vuren: de dienstdoende huisarts kuren bellen naar de huisartsenis van ma. t/m vr. van 17.00 tot 8.00 post Nieuwegein: 0900-4201420 (op werkdagen van 17.00 tot 08.00 uur en vr. van 17.00 tot ma. 08.00 en in het weekend van vr.middag uur bereikbaar via de Centrale Huisartsenpost in Gorinchem: tel. 17.00 tot ma.morgen 08.00 uur). Receptenlijn: 24 uur per dag, 7 da0183-646410. Op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur geldt een aparte gen per week doorbellen, herhaalrecepten via receptenlijn: 0347regeling, via het tel.nr. van uw ei355995. gen huisarts hoort u wie dienst Zijderveld - Informatie welke arts heeft. www.chpgorinchem.nl dienst heeft gaat via antwoordapparaat. Beesd - Deil - Haaften - Waarden-

meer service online op www.hetkontakt.nl

service

Kerkdiensten zondag 5 januari

WWW.HETKONTAKT.NL

20 vrije tijd

vrijdag

zaterdag

3 januari

4 januari

Op filmische reis met T.S. Spivet

Foto Flash Vianen opent expositie

‘The Young and Prodigious T.S. Spivet’ is een intrigerende mix van genres en stijlen maar bovenal een grandioos vormgegeven pleidooi voor de fantasie. Om 20:30 uur te zien bij LingeFilm.

In het Stadshofcafé te Vianen is nog tot en met 31 maart een overzichtstentoonstelling te zien met foto’s van de leden van Foto Flash Vianen. Ze exposeren heel 2014 met wisselende foto’s.

VRIJDAG 3 JANUARI

Nieuwjaarsreceptie gemeente Vianen 19:30-21:30, Vianen, Stadhuis, Burgerzaal. Het gemeentebestuur van Vianen nodigt inwoners en andere belangstellenden graag uit, om met elkaar het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Tijdens de receptie houdt burgemeester Wim Groeneweg zijn nieuwjaarstoespraak (om 20:00 uur) en reikt wethouder Marcel Verweij, voorzitter van de Stuurgroep Vianen Promotie, de Vianen Promotieprijs 2013 uit. De band Indifference verzorgt dit jaar de muziek. Nieuwjaarsreceptie SWV 19:30-21:00, Vianen, Hof van Batenstein. Nieuwjaarsreceptie Stichting Welzijn Vianen voor alle bezoekers en vrijwilligers, met muziek van Ans Vink. Kaartavond 20:00, Vianen, clubgebouw De Stek, Hazelaarplein. Hengelsportvereniging De Reiger houdt een klaverjasavond. De inleg bedraagt 2,50 euro. Amour 20:15, Leerdam, Stadspodium GO, Dr. C. Voogdplein 90. Amour is de meest succesvolle Europese film van het afgelopen jaar: ‘Amour’. Amour gaat over een ouder Frans echtpaar: de gepensioneerde muziekleraren Georges en Anne, woonachtig in Parijs. Als Anne een ernstig herseninfarct krijgt , en aan één zijde verlamd raakt, geeft zij aan nooit meer opgenomen te willen worden in een ziekenhuis. Georges besluit de verzorging op zich te nemen en verzorgt Anne met veel liefde en passie. In de loop van de tijd wordt voor beiden hun leefgebied steeds meer beperkt tot hun royale Parijse appartement wat extra spanningen in de relatie brengt. Ook de relatie met hun enige dochter, die buiten Parijs woont wordt er niet beter op omdat zij het niet eens met het besluit van Anne om niet opgenomen te willen worden in een ziekenhuis. Regisseur Michael Haneke weet samen met de topcrew van dit actuele onderwerp een sfeervolle en indringende film te creëren, met een bijzondere afloop. Amour is onderscheiden met een Gouden Palm in Cannes, met en Oscar in de V.S. voor de beste buitenlandse film en de cast

sleepte niet minder dan 25 internationale filmprijzen in de wacht. Entree: 7,50 euro. Reserveren: info@go-leerdam.nl of vanaf 19:15 uur verkrijgbaar aan de zaal. The Young and Prodigious T.S. Spivet 20:30, Geldermalsen, LingeFilm, Frederik Hendrikstraat 3. De eerste film in 2014 gaat over de tengere, twaalfjarige T.S. Spivet die met zijn familie op een ranch in Montana woont. Als T.S. een telefoontje krijgt van het gerenommeerde Smithsonian Institution, omdat zijn blauwdruk voor een perpetuum mobile is bekroond, begint hij aan een lange reis door de VS. Onderweg bewandelt het jonge genie talloze zijwegen en ontmoet hij vreemde snuiters die hem bijstaan en mooie verhalen vertellen. De verfilming van het veel geprezen jeugdboek van Amerikaan Reif Larsen is in goede handen bij Franse regisseur Jeunet (Delicatessen, Amélie), die er een intrigerende mix van genres en stijlen van maakte, maar bovenal een grandioos vormgegeven pleidooi voor de fantasie. Entree: 7,50 euro. Reserveren: reservering@lingefilm. nl of www.lingefilm.nl ZATERDAG 4 JANUARI

Winterwandeling

9:00-12:30, Geldermalsen, De Wandelaar, Kostverlorenkade 14. Cwsv Prinses Marijke houdt winterwandeldag. Ook niet-leden kunnen meelopen. Start van 25 km tussen 9:00 en 11:00 uur, 15, 10 en 5 kilometer van 9:3012:30 uur. Inschrijven kan ter plaatse. Deelname kost 3,00 euro voor afstanden tot en met 15 kilometer, overige afstanden 3,50 euro. Wie alle vier de wandeltochten meeloopt betaalt in totaal 8,00 euro voor afstanden tot en met 15 kilometer en 9,00 euro voor de langere afstanden. Leden krijgen 0,50 euro korting. Groot Gymfeest Haaften 9:30-12:00, Haaften, Vredeplein 1. Gymvereniging Wilskracht uit Haaften houdt het Grote Gymfeest. Kinderen vanaf twee t/m 12 jaar maken op speelse wijze kennis met de gymsport. Ze zijn welkom om te klimmen, klauteren en springen op de tumblingbaan. Gym Wilskracht luidt hiermee haar intrek in de nieuwe sporthal in. Boelmarkt 9:30-11:30, Meerkerk, Zouwendijk 51b. Boelmarktwinkel is open. Tweedehands spullen te koop en spullen inleveren kan ook. Veteranencafé 14:00-16:00, Gorinchem, Hotel Gorinchem, Van Ho-

gendorpweg 8-10. Veteranen, voormalige dienstplichtige en beroepsmilitairen, actief dienende militairen, en partners zijn welkom. Jubileumavond ‘t Knooppunt 20:00, Everdingen, dorpshuis ‘t Knooppunt. ‘t Knooppunt bestaat vijftien jaar en houdt een gratis toegankelijke jubileumavond met drie bands: country band Closer, rock-coverband The Wicket en bluesband Mississippi Mud Pie. Organisatie: beheerder Joep Hooijmaijers, in samenwerking met stichting Dorpshuis ‘t Knooppunt, poppodium The River en SKK. www.dorpshuis-everdingen.nl Bingo 20:00, Hellouw, clubgebouw ijsvereniging DES, Paalgraaf. Bingo met hoofdprijs van 75 euro. Deur open: 19:00 uur. Bingo 20:00, Haaften, Kulturhus, Vredeplein 1. Volleybalvereniging Haaften Kwiek houdt een bingoavond. Er zijn fantastische prijzen te winnen met, hoofdprijs 100 euro. Zaal open: 19:30 uur. ZONDAG 5 JANUARI

Oecumenische nieuwjaarsviering Rhenoy/ Gellicum en nieuwjaarsreceptie 10:00, Rhenoy, NH Kerk. Oe-

VRIJDAG 3 JANUARI

GO toont bekroonde film Amour A::G96B™ Stadspodium GO begint het jaar met de eerste filmvoorstelling voor volwas-

senen. Het stadspodium heeft gekozen voor de meest succesvolle Europese film van het afgelopen jaar: Amour. Amour gaat over een ouder Frans echtpaar. Als Anne een ernstig herseninfarct krijgt en aan één zijde verlamd raakt, neemt Georges de verzorging op zich. In de loop van de tijd wordt voor beiden hun leefgebied steeds meer beperkt tot hun appartement, wat extra spanningen brengt. Regisseur Michael Haneke levert met Amour een sfeervolle en indringende film, met een bijzondere afloop. Goed voor een Gouden Palm, Oscar en 25 internationale prijzen. Aanvang: 20:15 uur. Entree: 7,50 euro. Reserveren: info@go-leerdam.nl of vanaf 19:15 uur aan de kassa.


Vrijdag 3 januari 2014

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

21 vrije tijd

WWW.HETKONTAKT.NL

zondag

zondag

4 januari

5 januari

5 januari

‘t Knooppunt viert jubileum met muziek

Ontmoeting met kunstenaars

Sneeuwballen gooien met sneeuwkoningin

Dorpshuis ‘t Knooppunt in Everdingen bestaat vijftien jaar en houdt daarom vanaf 20:00 uur een gratis toegankelijke jubileumavond met drie bands: country band Closer, rock-coverband The Wicket en bluesband Mississippi Mud Pie. Organisatie: beheerder Joep Hooijmaijers, in samenwerking met stichting Dorpshuis ‘t Knooppunt, poppodium The River en SKK. Meer info: www.dorpshuis-everdingen.nl.

In het kader van de expositie Illusie & Werkelijkheid in het Stedelijk Museum Vianen zijn Ton Diekstra en Carolien Fischer van 14:00 tot 16:00 uur aanwezig voor een ‘Meet & Greet’.

LingeFilm toont de Russische (in het Nederlands nagesynchroniseerde) animatiefilm ‘De Sneeuwkoningin’ om 11:00 (autismevriendelijk) en 14:00 uur. Vanaf 13:00 uur activiteiten.

cumenische nieuwjaarsviering met aansluitend een nieuwjaarsreceptie in de Betuwe Poort. De receptie wordt aangeboden door de RK kerk, NHV kerk, VDR en Stichting Opwaarts. Tijdens de receptie wordt afscheid genomen van Roland en Yvonne Versteegh, de vorige pachters van de Betuwe Poort.

Salem 10:00, Lingewaal fm. Rechtstreekse uitzending van kerkdienst van de Gereformeerde Kerk uit Vuren.

net in om hun baby Kai en dochter Gerda veilig te verbergen. Op een dag wordt Kai ontvoerd naar het paleis van de Sneeuwkoningin, omdat ze denkt dat hij de opvolger van Vegard is. De dappere Gerda onderneemt meteen actie en gaat op zoek naar haar broertje Kai. Onderweg ontmoet ze nieuwe vrienden die haar helpen tijdens haar gevaarlijke tocht. Lukt het haar de Sneeuwkoningin te verslaan en de harten van de mensen weer te verwarmen? Vanaf 13:00 uur sneeuwballengevecht en knutselen. Om 14:00 uur film. Autismevriendelijke voorstelling om 11:00 uur en daarna activiteit. Entree: 6,00 euro. Reserveren via www.lingefilm. nl, reservering@lingefilm.nl.

De Sneeuwkoningin 13:00, Geldermalsen, LingeFilm, Frederik Hendrikstraat 3. De Russische animatiefilm ‘De Sneeuwkoningin’ is in het Nederlands nagesynchroniseerd. De koele Sneeuwkoningin heeft in haar poging om een geheel nieuwe ijskoude cleane wereld te creëren, waar geen plaats is voor warmte en gevoel, de wereld bedekt onder een dikke ijslaag. Volgens haar magische spiegel komt de laatste dreiging van glasmaker Vegard. Door een ijzige storm worden de glasmaker en zijn vrouw Una overvallen. Ze slagen er nog

Winterwandeling Neerijnen 14:00, Neerijnen, Stroomhuis, Van Pallandtweg 1. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen houdt een wandeling door het vernieuwde parkbos Neerijnen. De wandeling gaat over de Waalbandijk langs de Kil van Neerijnen en door het parkbos. Onderweg vertelt de boswachter over de bomen, de waterhuishouding en de architectuur. Verzamelen op het parkeerterrein van het Stroomhuis. Deelname: 5,00 euro, kinderen van 4 t/m 12 jaar 2,50 euro, donateurs gratis.

Overstag 10:00, Radio Overstag. Rechtstreekse uitzending van de kerkdienst van de gereformeerde kerk vrijgemaakt Tiel.

Reserveren niet nodig. Informatie: gids Jan Taat (06 83086024) en www.glk.nl/evenementen Ontmoet de kunstenaars in Vianen 14:00-16:00, Vianen, Stedelijk Museum Vianen, Voorstraat 97. In het kader van de expositie Illusie & Werkelijkheid in het Stedelijk Museum Vianen zijn de exposanten Ton Diekstra en Carolien Fischer aanwezig voor een ‘Meet & Greet’. Daarin geven zij rondleidingen met uitgebreide uitleg over hun geëxposeerde werk en alle bijzonderheden die daaraan ten grondslag liggen. Het museum is vanaf 12:00 uur geopend. Entree: 3,00 euro (museumkaart gratis). Nieuwjaarsconcert Jazz Hall’72 14:30, Gorinchem, schouwburg De Nieuwe Doelen. De Gorinchemse jazzclub Jazz Hall’72 heeft een Nieuwjaarsconcert op de agenda staan. Er is een optreden van de Spectacles Jazzband. Kaarten zijn vanaf 13.30 uur verkrijgbaar aan de zaal. De entree is 11 euro. www.jazzhall72.nl MAANDAG 6 JANUARI

Kennismakingsochtend cursus levensverhalen schrijven 10:00-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam, Dokter

Reilinghplein 3. Iedereen die overweegt om de cursus Schrijf over je leven te volgen, kan gratis en vrijblijvend een proefles bijwonen. Deelnemers doen een paar schrijfoefeningen en krijgen informatie over de cursus. Graag pen en papier meenemen. Aanmelden: www.bergamot.nl of www.bibliotheekzhzo.nl. BOP 10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM, Van Langerakstraat 6. De Buurt Ontmoetings Plek houdt een nieuwjaarsbijeenkomst. Open Eettafel 55+ 11:45, Asperen, dorpshuis EMM, Van Langerakstraat 6. Open eettafel voor 55+’ers. Rond 12:30 uur wordt een driegangen menu geserveerd. Aanmelden uiterlijk donderdag 2 januari bij Margreet van den Boom (03456157 78). DINSDAG 7 JANUARI

Moeilijke voeten 10:00-12:00, Leerdam, woonzorgcentrum Emma, Raadsliedenstraat 120. Bijeenkomst voor mensen met moeilijke voeten. Jonker Speciaal Schoeisel v.o.f. geeft uitleg over schoenen en pantoffels, zowel voor dames als heren, in verschillende lengte- en wijdtematen. Deze worden ook verkocht. Entree: gratis.

Informatiebijeenkomst leesgroep geschiedenis 10:30-12:00, Vianen, Bibliotheek, Spekdam 2. Informatieve bijeenkomst over een leesgroep geschiedenis. In deze leesgroep zullen ‘nonfictie’ boeken met een geschiedenisthema van de vroege oudheid tot de geschiedenis van de 20e eeuw worden behandeld. Het initiatief komt van de Stichting Senia, die overal in het land leesgroepen opricht. Aan het eind van de bijeenkomst worden met de mensen die willen deelnemen, een of meer nieuwe leesgroepen opgericht. Meer informatie: 0570- 562656 of info@senia.nl. Paranormale avond 20:00, Leerdam, De Noorderberg, Bergstraat 90. Paranormale avond in het teken staan van spontane waarnemingen vanuit de zaal, men behoeft niets mee te brengen. De avond wordt verzorgd door Marianne Huisman. Entree: 7,00 euro. Meer informatie: Ria Verhoeks (0345-618375 / 0653911991). www.pasoleerdam.nl WOENSDAG 8 JANUARI

Wandelen met senioren 10:00-12:30, Asperen, parkeerplaats De Kazerne, Voorstraat. Wandeling voor senioren (maar ook voor anderen), het gaat om de ont-

Foto Flash Vianen exposeert ijĦĞīĢīš Foto Flash Vianen exposeert heel 2014 in het Stadshofcafé te Vianen. Ieder kwartaal is er een nieuwe expositie. De fotoclub begint met een overzichtstentoonstelling van 4 januari tot en met 31 maart. De leden van de fotoclub hebben een overzichtsexpositie samengesteld die een dwarsdoorsnede toont van het werk van alle leden. Foto Flash Vianen komt om de drie weken bijeen om eigen foto’s te bespreken. Vanuit deze besprekingen selecteren de leden de werken voor de expositie. De club heeft ook technische avonden waarop de leden leren hun camera en accessoires goed te gebruiken. Ook zijn er cursussen fotobewerking en kunnen leden deelnemen aan verdiepingscursussen en masterclasses van de Fotobond. Op dinsdag 21 januari en dinsdag 11 februari houdt Foto Flash Vianen inloopavonden waarop mensen vanaf 19:45 uur in basisschol De Rank (‘t Wed, Vianen) vrijblijvend kennis kunnen maken. Ze moeten wel een camera met toebehoren meenemen. Aanmelden: ffv@casema.nl. ™:ZckVcYZ[didÉhj^iYZZZghiZZmedh^i^Z#

FOTO: HERMAN SUISKIND

q WWW.FLASHVIANEN.COM

moeting en de gezelligheid. Wandeling van 9 kilometer. Koffiepauze bij Tapperij Lingezicht in Acquoy, consumpties voor eigen rekening. Deelname aan de wandeling is gratis. Meer informatie: Ineke Blom (06-43915192), Ewout van der Kuip (0630260879), of Aart Romeijn (0183-562673). Open eettafel De Boomgaard 17:00, Haaften, Kulturhus. Open eettafel. Het menu: bleekselderijsoep, jachtschotel met rode kool en aardappelpuree, dessert, koffie met bonbon. Kosten: 10,00 euro. Aanmelden: Roelie de Jong (0418591315) of Coby van Oosterum (0418-591937). Bingo 19:30-21:30, Vianen, Hof van Batenstein. SWV bingo. Entree: 3,00 euro.

uitgaan

zaterdag

ZATERDAG 11 JANUARI

Open huis De Stadshof 11:00-17:00, Vianen, De Stadshof, Hazelaarplein 4. De Stadshof houdt een open huis in samenwerking met Sportschool Sport & Bewegen. Bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende workshops en er zijn diverse demonstraties van gebruikers van De Stadshof. De bekende judoka Patrick van Kalken opent de dojo officieel om 14:00 uur. www.destadshofvianen.nl MAANDAG 13 JANUARI

Open Eettafel 55+ 11:45, Heukelum, Leyenburg. Rond 12:30 uur zal een driegangen menu worden geserveerd. Uiterlijk vrijdag 10 januari aanmelden bij Dicky Batenburg (631326). DINSDAG 14 JANUARI

VRIJDAG 10 JANUARI

Schoeisel voor moeilijke voeten 10:00-12:00, Haaften, woonzorgcentrum De Wittenberg, Bernhardstraat 4. Bijeenkomst voor mensen met moeilijke voeten. Jonker Speciaal Schoeisel v.o.f. geeft uitleg over schoen-en en pantoffels, zowel voor dames als heren, in veel verschillende lengte- en wijdtematen. Ook verkoop. Entree: gratis.

Open eettafel 55+ 12:30, Vuren, De Koels en Spijk, De Lindehof. De Koels in Vuren is om 11:00 uur open. De Lindehof in Spijk vanaf 11:30 uur. Rond 12:30 uur zal een driegangen menu worden geserveerd. Uiterlijk donderdag 9 januari aanmelden bij WelzijnLingewaal (0345-616610), bij geen gehoor: Spreek uw naam en adres in op antwoordapparaat.

Gratis e-books tot eind januari

Paniek in de tent bij Vol Moed

įĢĤĦĬš Met de VakantieBieb App kan iedereen tot en met 25 januari gratis e-books lezen. Het aanbod varieert van nieuwe thrillers en kinderboeken tot streekromans en korte verhalen. De VakantieBieb app is voor iedereen gratis te downloaden via de App Store en via Google Play. Eenmaal gedownload is er geen internetverbinding nodig. De e-books worden namelijk opgeslagen in de App op de smartphone of tablet en zijn zonder internetverbinding te lezen tot 25 januari.

ķĦħġĢįijĢĩġš Toneelvereniging Vol Moed uit Zijderveld speelt op 18 en 25 januari het blijspel in twee bedrijven ‘Paniek in de Tent’ van schrijfster Marianne van de Geer in dorpshuis De Krooshof in Zijderveld.

Bridgeclub Vianen zoekt leden ijĦĞīĢīš Bridgeclub Vianen start vrijdag 10 januari om 13:15 uur met een nieuwe competitie. De vereniging heeft nog plek voor nieuwe enthousiaste deelnemers. De club heeft een eigen gebouw aan de Langeweg in Vianen. Nieuwe spelers worden goed begeleid zodat ze het spel goed kunnen leren. Voor meer informatie kan men bellen met Hans Hendriks via telefoonnummer 0347-372362 of het een e-mail sturen via het mailadres hendriksvandorst@hetnet.nl.

Paniek in de Tent gaat over mini-camping ’t kleine Uilenbos, dat net een paar weken open is. Eigenaar Walfried en zijn vriendin Pien doen hun uiterste best het de mensen naar de zin te maken op deze kleine, gezellige camping. Het is voor hen natuurlijk nog erg zoeken hoe ze de dingen het beste kunnen aanpakken en doen hun best allerlei leuke dingen te organiseren. Ze kunnen echter maar één ding doen als er twee families met verschillende achtergrond naast elkaar komen te staan: hopen dat het goed gaat. De voorstellingen beginnen om 20:00 uur, vanaf 19:30 uur is de zaal open. De toegang bedraagt voor volwassenen 5 euro en is voor kinderen tot en met 12 jaar 2,50 euro.

q WWW.VOLMOED.NL


algemeen

Vrijdag 3 januari 2014

22

Auto huren, onderhouden, repareren of kopen? Autobedrijf Wolterman Lexmond B.V.

AUNR TEERRM HU L O W TOV AU

            

Tel. 0347-341201 info@autobedrijfwolterman.nl www.autobedrijfwolterman.nl

Bij DrumBase krijg je individueel drumles op maat. Met moderne lesmethodes wordt gewerkt aan een klinkend resultaat!

In verband met uitbreiding zijn wij per direct op zoek naar een

Zelfstandig werkende kok met doorgroei mogelijkheden

www.facebook.com/ leerdam.nieuws

www.hetkontakt.nl

Je bent verantwoordelijk voor: -Voorraad beheer -Teamplayer -Aansturen Goede verdiensten. Voel jij je hier door aangesproken, stuur je CV naar onderstaand e-mail adres of neem contact op met Angelo Kozlakidis. Veerstoep 1 | 4142 LA Leerdam | T. 0345-643256 | E info@deprikkelinge.nl


Uw Kontaktje opgeven via www.regio-deal.nl Uw Kontaktje vanaf 1 januari ȏ2QOLQHRSJHYHQ ȏ(HQ.RQWDNWMHRSGHZHEVLWHLVJUDWLV ȏ9RRUHHQ.RQWDNWMHLQGHNUDQWEHWDDOWXSHUUHJHO (al vanaf slechts € 4,- incl. btw)!

De papieren bon lt! verva

ȏ0RJHOLMNKHLGRPH[WUDDFFHQWHQDDQWHEUHQJHQ

Hieronder ziet u een voorbeeld van de Kontaktjes op ware grootte zoals ze vanaf 1 januari in de krant verschijnen.

s e j t k a t n Ko atsen?

Kontaktje pla

aagd: Te koop gevr ksdaalders. rij en s en zilveren guld x xx xx -x Tel 0345 er ke kast in ze Te Koop: antie t. aa st e goed x Tel 06-xxxxxxx ts lle damesfie Te koop: Gaze r eu kl n, ge llin met 3 versne lgen . Roestvrije ve donkerblauw ium. in um al et ni dus Vr prijs € 125, xxx Tel 0183-xxx p met filter. T.K. vijverpom -xxxxxxxx 06 l min € 50,- Te

r en dichtbij

aa L Betrouwb .N L A E -D IO G RE

erwijk; Eikenkast Oist ard ha n pe O tr. Elec x xx xx xx -x 06 Tel.

el en, hoog mod Bergschoen , 40 t M re Human Natu . Prijs: € 40. 1 x gedragen xxxxx xx -x 06 l Te

em met lattenbod Meegroeibed 078-xxxxxxx l. Te 40 € r. en mat den voor Set winterban 50,Ford Fiesta. €1 xxx Tel. 06-xxxxx her

iger van Kärc Hogedrukrein xxx Tel. 06-xxxxx

25 met gasfles € Dakbrander xxx xx xx -x 06 l. Te s op statief Laserwaterpa xxx Tel. 078-xxxx ant. fiets, merk Gi Electr. Dames tas ts fie e el bb 2 accu’s, du ngslot en extra ketti xxx Tel. 078-xxxx

ifauteuils, 2 royale Draa € 75 ijs gr n/ groe xxx Tel. 0183-xxx

Sparta Damesfiets, station 3 + 11 gen. Axa slot. . Te koop: play llin rd ca ne rs Z.g.a.n. 3 Ve rollers + mem 150,€ s games 2 cont Vraagprij -xxxxxxxx xxx € 100,- Tel 06 Tel. 078-xxxx t ar zw 09 Golf TDI 20 Te koop VW xx Babyspullen! Tel 0345-xxx dikant, 123.000 km. Commode, le , traphekje, r en eu ag kl w r er te nd el ki je. moet sk ollen dekent Te Koop: mam trappelzak, w -xxxxxxxx s. Zomer. je rt blauw Tel 06 ee kl by . Heel veel ba aten 56 t/m 68 Jongentje. M X Te Koop: XX XX xxxxx Tel. 078-XX oi Tel 06-xxx grote vogeko

t Saphir Caravan Fend uit 2000 540TK, 5-pers ste luifel. va + t. or vo met 00,45 € r. .p Vr xxx Tel. 078-xxxx aagd: Te koop gevr rvies. se nt bo en Boer elijk. og m t ee Zo compl x xx xx -x Tel. 0184 x 360 Te koop: X bo v. spellen. di cl. In t. In nieuwstaa ar. ja 18 t Leeftijd to xxx Tel. 06-xxxxx

NIEUW!

Het Kontakt start met Regio-deal.nl Regio-deal.nl zal stap voor stap worden opgebouwd. Als eerste kunt u vanaf 1 januari uw Kontaktjes via deze website opgeven. Binnenkort wordt dit online platform uitgebreid met nieuwe diensten en mogelijkheden. Hierover binnenkort meer... REGIO-DEAL.NL IS ONDERDEEL VAN

Merk gereedschap. T.k.: div. tuin mer m tri nt ka as gr Gardena. Incl. e). dt ee br cm r (45 en grasmaaie 200,€ s rij gp aa Vr xxx Tel. 0183-xxx

Vanaf 1 januari


Vrijdag 3 januari 2014

Nederlaag voor Het Fust Vianen ijĦĞīĢī š Het driebandenteam van Het Fust sloot de eerste helft van de competitie af met een 2-4 nederlaag tegen De Plaats 5. Maurice de Vré (40) opende zwak tegen Ab van de Haselkamp. De Montfoorter nam een voorsprong van 8-13. Mede door een serie van 5 caramboles werkte De Vré die echter weg (20-19). De Vianer slaagde er daarna niet in afstand te nemen, en werd in 51 beurten verslagen (35-30): 0-2. Ben Verschraagen (27) kwam er niet aan te pas tegen Cees Kooijman. De Montfoorter had een bliksemstart en leidde na tien beurten met 4-15. Kooijman deed daarna een flinke stap terug, maar zijn voorsprong was zó groot dat zijn zege geen moment in gevaar is gekomen (16-22 in 36 beurten): 0-4. Ook invaller Niek Schermer liet het in de openingsfase afweten. Tegenstander Herman Hoogeboom (20) bakte er echter helemaal niets van. De Vianer kwam vanaf de tiende beurt beter in zijn spel. Met een mooie slotreeks van 4 caramboles schreef hij de partij royaal op zijn naam (19-7 in 36 beurten), en redde daarmee de eer.

Tweede plaats voor Van Maaren ĢīİĠĥĢġĢš Marathonschaatster Elsemieke van Maaren is tweede geworden tijdens de marathonwedstrijd in Enschede. De Zuilichemse doet daarmee goede zaken voor het algemeen klassement. Met nog één wedstrijd te gaan staat Van Maaren tweede.

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

LRC snel uitgeschakeld in PCC-toernooi ĤĬįĦīĠĥĢĪ š LRC, vier jaar geleden nog glorieus kampioen, is er niet in geslaagd om de kwartfinale van het Poort 6 Champions Cup te bereiken. De Leerdammers waren na een gelijkspel tegen Hardinxveld en een nederlaag tegen debutant al kansloos. De openingswedstrijd tegen Hardinxveld, op de maandag voor kerst, ging gelijk op. Hardinxveld opende de score en dwong LRC om de aanval te zoeken. De keeper van Hardinxveld hield lange tijd zijn doel schoon, maar vlak voor rust kwam LRC toch op stoom: 2-1. Na rust was het spelbeeld niet anders. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht en dat zorgde ervoor dat de kansen schaars waren. LRC, dat iets meer balbezit had, schakelde echter traag om en dat zorgde ervoor dat Hardinxveld zelfs op 2-3 voor kwam. Drie punten kwamen er niet voor Hardinxveld. Vincent Verheul schoot met nog drie minuten op de klok de gelijkmaker door de benen van de keeper binnen. 3-3, een goede afspiegeling van het spelbeeld. Doelpunten:

Beide ploegen hadden al eerder verloren van twee Gorcumse ploegen. HSSC’61 verloor op de openingswedstrijd op zaterdag 21 december met 5-1 van GJS en een paar dagen met 3-2 van Raptim. Heukelum verloor met 3-2 van Raptim en met 3-1 van GJS. Heukelum bleek wel veel en veel te sterk voor de Hei- en Boeicoppers. Maar liefst zeven verschillende spelers zorgden voor de productie: twee keer Marc Spruijt, twee Keer Benjamin Me-

LRC scoorde wederom snel na het fluitsignaal. Altena liet zich echter niet van slag brengen, want de topscoorder aan Nieuwendijkse zijde deed zijn titel eer aan door twee keer kort achter elkaar het doel te treffen. LRC kon hierna geen vuist meer maken en zo won Altena ook haar tweede wedstrijd. Altena: Ranil van Gastel (2x), Luuk Molenschot LRC: Dick Kooyman, Vincent Verheul

Door deze uitslag was LRC al uitgeschakeld. Het moest in de laatste wedstrijd tegen Lekvogels minimaal gelijkspelen om niet als laatste te eindigen. Lekvogels trachtte de nederlaag te beperken wat uiteindelijke leidde naar 4-0 overwinning voor de Leerdamse formatie. Hierdoor is LRC in ieder geval weer verzekerd van deelname voor volgend jaar. Scoreverloop LRC: Vincent Verheul, Gerald de Jong, Richard Sahetapy, Rogier Gerritsen

Hardinxveld en Altena speelden in hun onderlinge wedstrijd met 4-4 gelijk. Voor rust leek Hardinxveld de betere kaarten te bezitten. Het nam op een 3-1 voorsprong. Net voor het rustsignaal bracht Altena de spanning terug. Na rust maakte de ploeg uit Nieuwendijk de gelijkmaker en kwam zelfs op een 3-4 voorsprong. Hardinxveld maakte gelijk, maar dat was niet genoeg om door te gaan naar de kwartfinale.

LRC: Vincent Verheul (2x) en Gerald de Jong Hardinxveld: Robin de Kok, Joran Schröder en Dennis van Es

De wedstrijd tegen debutant Altena ging met 3-2 verloren. Het begin zag er nog hoopvol uit. Dick Kooyman schoot de mannen uit Leerdam al snel op voorsprong, maar LRC kon deze voorsprong niet verder uitbouwen. Vlak voor rust was het Luuk Molenschot die de gelijkmaker binnenschoot. De flesjes van Extran waren nog niet leeg of

HSSC’61 krijgt een pak rammel van Heukelum ĤĬįĦīĠĥĢĪ š HSSC’61 zal volgend jaar niet aanwezig zijn bij de Poort 6 Champions Cup in Gorinchem. De ploeg kreeg zaterdag in de laatste wedstrijd in poule B een geweldige pak slaag van Heukelum.

WWW.REGIO-VOETBAL.NL

24 sport

ijdam, twee keer Lars Honk, Joop van Kooten, Saaid IJaouane, Tim Schwebke en Wilfried Prigge. De Gorcumse derby resulteerde in een krappe 1-0 overwinning voor GJS, hoewel beide ploegen aan een gelijkspel genoeg hadden gehad om beide door te dringen naar de finale. In de eerste helft zag het er naar uit dat men het wel prima vond, want er gebeurde nauwelijks iets. Met nog een minuut of zestien op de klok, opende GJS echter de score en moest Raptim in de achtervolging. Het probeerde dat wel te doen, maar het team was niet in staat om de bal tussen in het net te krijgen. GJS drong verder ook niet meer aan. Dat was ook niet nodig, want de 1-0 was genoeg om de kwartfinale te bereiken.

SVW steelt de show in Oosterbliek <DG>C8=:B™ SVW stal zaterdagmiddag in de Gorcumse Oosterbliek de show en de voetbalharten van de ruim 1500 toeschouwers. Niet alleen werd in de poulefase verdiend gewonnen van stadgenoot en aartsrivaal Unitas, maar ook de inloopshirts ‘Berdi Viveen Wilt u AUB Bijtekenen?’ maakten indruk. “Dat kun je wel zeggen”, stamelde SVW-trainer Berdi Viveen daags na de wedstrijd nog steeds. “Het was voor mij een enorme verrassing. Een geweldige eer en waardering ook richting mij als trainer. Met een vriend zocht ik naar een plekje op de volle tribunes en ineens zag ik de jongens lopen met hun wens.” Het is bekend dat de Sleeuwijkse oefenmeester om organisatorische redenen zijn contract op Molenburg niet wil verlengen. “Die keuze is gemaakt. De waardering van de spe-

™AG8kZgaddgbZi("'kVcYZWjiVci6aiZcV

FOTO: RICK DEN BESTEN

Drie klinkende zeges Leerdam Sport ĤĬįĦīĠĥĢĪ š In tegenstelling tot stadsgenoot LRC heeft Leerdam Sport prima gepresteerd tijdens het PCCzaalvoetbaltoernooi in Gorinchem. De Leerdammers behaalden drie klinkende zeges in de poulefase. De verliezend finalist van vorig jaar opende de zegereeks op kerstavond. In een spannende wedstrijd werd SteDoCo uit Hoornaar met 7-4 verslagen. Bij rust stond het 2-2. Daarna beslisten de gebroeders Chentouf de wedstrijd in Leerdams voordeel. Zij brachten de score naar 6-2 en dat bleek voldoende voor de drie punten. SteDoCo wist nog wel twee keer te scoren, maar

ook Leerdam deed dat nog een keer. Doelpunten: Leerdam Sport: Akram Chentouf (3x), Achraf Chentouf (2x) en Cyrill Menges (2x); SteDoCo: Pascal van Delden (2x), Sam Versluis en Chris Boom.

De met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Meerkerk van afgelopen zaterdag was niet spectaculair, maar door de winst stonden de Leerdammers al met een half been in de kwartfinale. De goals werden gescoord door Cyrill Menges (2x) en Akram Chentouf. Tegen Schelluinen maakten de Leerdammers er een ware voetbalspekta-

Gymfeest in Haaften

ijĦĞīĢīš Op zaterdag 11 januari 2014 zal De Stadshof, in samenwerking met Sportschool Sport & Bewegen, een open huis organiseren. Van 11.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers deelnemen aan verschillende workshops en zullen er diverse demonstraties worden gegeven door de gebruikers.

ĥĞĞģıĢīš Gymvereniging Wilskracht uit Haaften houdt op zaterdag 4 januari een groot gymfeest. Lokatie: Vredeplein 1. Het is een initiatief van de KNGU. Kinderen van 2 t/m 12 jaar kunnen van 9:30 tot 12:00 uur klimmen, klauteren en springen op een tumblingbaan.

Doelpunten: Leerdam Sport: Akram Chentouf (2x), Achraf Chentouf (2x), Cyrill Menges (2x), Eloys Tapirima (2x), Yoni Sahertian; Schelluinen: Mark van Hemert (2x), Marcel Steenland

Kjell Roerbag rijgt veldritzeges aaneen ijIJįĢīš De jeugdige Kjell Roerbag uit Vuren is tot nu toe zeer succesvol in de wintercompetitie (veldrijder) van Jan van Arckel. Hij kwam tijdens al vijf keer al winnaar over de streep. Roerbag toonde daarmee aan dat hij naast een getalenteerd mountainbi-

ker ook heel goed uit de voeten kan op de (aangepaste) racefiets. Bij de E-klasse van de Wintercompetitie in Hoornaar (9 t/m 11 jr – 31 deelnemers) weer het bekende beeld. Roerbag nam de leiding vanaf de start en won met ruime voorsprong zoals in

lers was bij mij bekend, maar deze actie kwam als een complete verrassing. Geweldig.”

Open huis Stadshof

kel van. Schelluinen hield tot de rust de schade nog aardig beperkt: 3-1. Na de pauze gaven de Leerdammers een flinke trap op het gaspedaal, waardoor zij uitliepen naar 9-1. Mark van Hemert deelden nog twee speldenprikjes uit door twee keer tegen de scoren. Leerdam Sport trof gisteravond het team van regerend titelhouder Unitas, een replay van de finale van vorig jaar.

™@_ZaaGdZgWV\^cVXi^Z^c=ddgcVVg#

FOTO: AANGELEVERD

alle eerdere wedstrijden van deze competitie. De pittige Noa Stolk (Nieuwendijk) gaf zich niet zomaar gewonnen en kwam nog even dicht bij de tweede plaats. Uiteindelijk was Daan van Vuuren (Woudrichem) sterker. Techniek De wintercompetitie bestaat uit negen wedstrijden die worden verreden in de Alblasserwaard. Het was voor Kjell in het begin even wennen, aangezien de techniek om op een dergelijke fiets te rijden anders is dan het rijden op een mountainbike. De eerste wedstrijd werd verreden in Noordeloos, waar het nog redelijk droog was. In Giessenburg was het echt ‘ploegen door de modder’. Ook de wedstrijden in Tienhoven, Nieuwpoort en afgelopen zaterdag in Hoornaar waren modderig. Kjell heeft dit jaar een sterke groei doorgemaakt en heeft met name de tweede helft van 2013 veel wedstrijden gewonnen. De wintercompetitie kent nog vier wedstrijden en wel in Ottoland, Gorinchem, Nieuw-Lekkerland en de laatste op het thuisparcours in Arkel. Begin maart staat dan de start van het mountainbiken weer gepland.


Vrijdag 3 januari 2014

Stuwtoernooi HTV ĥĞĤĢİıĢĦīš Tafeltennisvereniging HTV is op zaterdag 11 januari toe aan de organisatie van het 39ste Stuwtoernooi. In dorpshuis De Biezen komen, vanaf 9.00 uur, 34 spelers van negen regionale verenigingen, in actie. De finales staan rond 17:00 uur op het programma.

Typhoon start loopgroep <DG>C8=:B ™ Atletiek- en triatlonvereniging Typhoon begint in januari 2014 een nieuwe loopgroep voor beginners. De trainingen vinden plaats op donderdag op de atletiekbaan van Typhoon aan de Grote Schelluinsekade. Aanvang 19:00 uur.

Elke training zal ongeveer 1,5 uur duren. De loopgroep is onder andere bedoeld voor personen die de december-kilo’s eraf willen werken en een betere conditie willen bereiken. Omdat dit doel met één training per week niet te realiseren is, krijgen de deelnemers voor het weekend en de dinsdag een trainingsopdracht mee. De kosten bedragen 30 euro voor twaalf trainingen. Hierna beslist ieder of men lid blijft van Typhoon en zich aansluit bij één van de bestaande loopgroepen. Aanmelden kan bij Erik van den Berg: 06-44341355.

q WWW.AVTYPHOON.NL

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

Op de maandag voor kerst ging het team met 5-2 onderuit tegen topklasser Kozakken Boys. Vuren gaf echter geen cadeautjes weg. Men kreeg een aantal grote mogelijkheden om de Werkendammers pijn te doen. Kozakken Boys bleef desondanks gewoon haar eigen spelletje spelen. De Vurense goals werden gescoord door Christiaan van Herp en Ian van Wijk.

WWW.REGIO-VOETBAL.NL

Marco Sterk wint bandstootfinale İĭĦħĨš Marco Sterk van O & O Spijk is winnaar geworden van de bandstootfinale bij biljartfederatie De Twee Provinciën. Hij was in het clubhuis van biljartclub Bisde te sterk voor de concurrentie en werd ongeslagen kampioen. In een spannende nek-aan-nek race die gelijk opliep tot 40-40 versloeg hij Roel Bel die ook zonder puntverlies in de finale was gekomen. De hoogste serie was 21 en kwam op naam van Nico van Wijk van O.N.A. Kedichem.

slaan. Zijn gemiddelde was echter lager en eindigde zodoende net achter de kampioen op de tweede plaats. Goed optreden Bert van Doesburg is een sterke finale tegenstander aan het worden met één keer winst en één gelijkspel, wederom een goed optreden en de vierde plaats.

De einduitslag: Bandstoten 1e klasse: 1. Marco Sterk 4-8

(2.48), 2. Roel Bel 4-6 (2.35), 3. Freek Boom 4-4 (1.68), 4. Nico van Wijk 4-2 (1.80) en 5. Jan Koekkoek 4-0 (1.34). Einduitslagen bandstoten 2e klasse: 1. Eef Story 4-6 (1.27), 2. Teunis van Steenbergen 4-6 (1.06), 3. Joan Smaal 4-3 (1.26), 4. Bert van Doesburg 4-3 (1.02) en 5. Jan van Dijk 4-2 (1.09).

Tweede klasse Bij de biljarters in de tweede klasse was er weer een routinier die de hoofdprijs pakte: Eef Story van Bisde prolongeerde verrassend de titel door een afsluitende winstpartij. Lang leek de finale beslist te worden door Joan Smaal van O. & O. Spijk, die de lijst tot de laatste ronde aanvoerde, maar ondanks de kortste partij van 22 beurten als derde eindigde. Teunis van Steenbergen van Trefpunt Herwijnen was de andere concurrent, die uiteindelijk als enige de kampioen in een rechtstreeks duel wist te ver-

Vuren slaagde er vervolgens wel in om Woudrichem te verslaan: 5-3. Bij rust stond de ploeg nog achter met 1-2. Na de pauze was Vuren veel effectiever in de counter. De Vurense goals werden gescoord door Kevin Meerens (2x), Christiaan van Herp (2x) en Albert van Zandwijk. Afgelopen zaterdag verloor Vuren met 5-2 van Sleeuwijk (ruststand 4-1), met Vurense goals van Kevin Meerens en Stefan Admiraal. Door deze nederlaag eindigden beide ploegen gelijk in puntenaantal, terwijl ook het doelsaldo gelijk was. In dat geval telt dus het onderlinge resultaat. Dat betekent dat Vuren er volgend jaar niet bij zal zijn in Gorinchem.

™9Z[^cVa^hiZckVc]ZiWVcYhidiZc!^c]Zib^YYZcWdkZchiZg^_/BVgXdHiZg`#

Er werd gekoerst rond natuurbad De Donk op een drassig parcours, waarin ook een stukje strand en een bospassage opgenomen waren. In de A-klasse (licentiehouders, 46 deelnemers) streden Dennis Ebert en Erik van Gelder (Gorinchem) om de

ĤĬįĦīĠĥĢĪ š Asperen en Herovina waren door twee verliespartijen al uitgeschakeld in het PCC-toernooi. Maar in het onderlinge duel maakten ze er maandag toch nog een voetbalfeestje van. Het werd 7-7 en dat betekent dat Herovina uiteindelijk derde werd in de poule en zich verzekerde van deelname aan de volgende editie van de Championscup. De eerste helft was een waar spektakel. Het publiek werd getracteerd op het ene na het andere fraaie doelpunt. Dan nam Asperen weer de leiding en vervolgens Herovina. Ruststand: 5-5. Na de pauze sloeg de vermoeidheid toe bij beide ploegen, maar toch trakteerden de teams het publiek nog op

koppositie. Het pleit was beslecht toen Van Gelder problemen kreeg met een loszittende zadelpen. Hij werd derde, want Marcel Lommers passeerde hem nog. ‘Veteraan’ Bert Pesselse (Giessenburg) klasseerde zich als vijfde, maar staat door zijn constante rijden tweede in het algemeen klassement, achter Peter Branderhorst (Nieuwendijk). Grootste groep De B-klasse (recreanten) vormde met 116 renners weer de grootste groep. Ron Timmer (Schelluinen) boekte een mooie overwinning. Klassementsaanvoerder Barry Mostert (Giessenburg) finishte als derde. Bij de vrouwen was de overwinning dit keer voor Natasja Nieuwenhuizen uit ‘s-Gravenzande.In de jeugdklassen vielen er zeges te noteren voor Christiaan van Rees (GrootAmmers), Kjell Roerbag (Vuren) en Mark den Breejen (Hoogblokland).De volgende wedstrijd in de regionale wintercompetitie van RC Jan van Arckel is op zaterdag 11 januari op het terrein van camping De Put in Ottoland. Uitslagen op:

™GdcI^bbZglVh^c=ddgcVVgYZhcZahiZ7"gZccZg#

FOTO: JAN DE BRUIN

FOTO: AANGELEVERD

Voetbalspektakel Asperen vs Herovina

Sportieve wraak Dennis Ebert ĥĬĬįīĞĞįš Dennis Ebert heeft zaterdag in Hoornaar op sportieve wijze revanche genomen voor zijn vermeende diskwalificatie in de vorige wedstrijd van de regionale wintercompetitie in Nieuwpoort. De Nieuwendijker kwam als eerste over de meet en deed goede zaken voor het klassement.

Jan van Dijk kon na de eerste avond uitkijken naar de hoogste klassering, maar op de tweede avond waren de punten ver uit het zicht voor de Spijkse kampioen.

Hij verkreeg daarmee de zwaar bevochten vierde plaats, voor de verrassend finalist Jan Koekkoek van Gorkum’84. Voor Freek Boom van Sportief was een solide derde plaats reeds op de eerste avond bezet en behouden.

Vuren weert zich kranig in PCC-strijd ĤĬįĦīĠĥĢĪš Vuren heeft zich kranig geweerd in de zaalvoetbalstrijd om de Poort 6 Champions Cup in Gorinchem. Het team pakte een mooie overwinning tegen Woudrichem, maar het was niet genoeg.

25 sport

q WWW.JANVANARCKEL.NL/WINTERCOMPETITIE

vier doelpunten. Met een 7-7 tussenstand luidde de ‘koekoek’ en probeerde Asperen nog een laatste slotoffensief. Dat werd teniet gedaan door de mannen uit Herwijnen. Doelpunten Asperen: Tareq Ibrahim (3x), Richard Smaal, Dick Schaaij, Melvin Colle en Lambert van Gameren; Doelpunten Herovina: Kevin Steenbruggen (5x), Jeffrey van der Meijden, Maarten Lievaart;

Kansloos Asperen had eerder twee keer kansloos verloren tegen Sliedrecht (1-9) en Rijswijkse Boys. Tegen Sliedrecht moest men al na een halve minuut een treffer incasseren. Het was slechts het begin van een Sliedrechtse doelpuntenregen. Maikel Groenenberg redde

in de allerlaatste seconde nog de eer voor Vuren. Tegen Rijswijkse Boys ging het al niet veel beter. Nu produceerde Vuren twee goals: via Maikel Groenenberg en een eigen doelpunt van Rijswijkse Boys. Herovina presteerde nog redelijk tegen Rijswijkse Boys. Men leek na een 2-1 de wedstrijd onder controle te krijgen, maar na een gele kaart voor de Herwijnse keeper kantelde de wedstrijd. Rijswijkse Boys scoorde vervolgens in een kort tijdbestek drie keer. De Herwijnse goals werden gescoord door Kevin Steenbrugge, Jeffrey van der Meijden en Eddy Steenlage. Herovina begon goed tegen Sliedrecht, maar moest uiteindelijk toch buigen (6-2), met Herwijnse goals van Maarten Lievaart en Kevin Steenbrugge.

Biljarters: verlies koppositie įIJĪĭıš Het eerste divisieteam van de Carambole (Graafschap Biljarts) heeft in speelronde 8 zijn koppositie verspeeld. Het team verloor één van de twee wedstrijden tegen Forline ‘83 uit Almere: 2-4. De eerste ontmoeting werd echter wel gewonnen met 6-0. De Graafschap Biljarts speelde in de volgende formatie: Jurgen de Ridder in het libre (250), FrankVermeulen in het kader 47/2 (175) en Marco Kivits in het bandstoten (75). Jurgen de Ridder kwam in de eerste ontmoeting fel uit de startblokken in het libre tegen Jan de Jong. Hij opende met een serie van 112. Hierna stokte de productie, zodat De Jong dichterbij kwam en het er dreigend uit kwam te zien. Toch wist De Ridder deze partij winnend af te sluiten, zij het in negen beurten. FrankVermeulen kwam in zijn kaderpartij snel los van Stefan Damen en stelde de eerste winst voor zijn team veilig. Bij het bandstoten liet Marco Kivits zijn klasse zien tegen Gert van Beek. Met een openingsserie van veertig bandstoters nam hij de leiding, om

deze niet meer af te staan en in slechts elf beurten te zegevieren. Kantelen In de tweede confrontatie leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Maar de wedstrijd kantelde plotsklaps de verkeerde kant op. Eerst kreeg Jurgen de Ridder het voor zijn kiezen tegen Jan de Jong. Nadat de Ridder op voorsprong was gekomen, ging de Jong erover heen met een serie van 167. De Ridder had niet de macht om terug te komen en liet De Jong uitgaan in zeven beurten. Frank Vermeulen zette het verlies nog wel recht in de kaderpartij tegen Stefan Damen. In elf beurten wist hij de achterstand weer goed te maken en zodoende moest de bandstootpartij van Marco Kivits tegen Gert van Beek de beslissing brengen. Tot de 65e carambole ging de partij gelijk op. Het was echter van Beek die als eerste de eindstreep bereikte en er zodoende voor zorgde dat de Rumptenaren met een verlies van 2-4 hun koppositie verspeelde. Op zaterdag 11 januari volgt speelronde 9. Dan gaan de Rumptenaren op bezoek bij BCA in Arnhem.


gorinchem-autostad.nl

OCCASION? Kijk voor ruim 500 scherp geprijsde occasions en demonstratiemodellen met 2 jaar garantie op www.ardeaauto.nl Go Further

Gorinchem â&#x20AC;˘ Newtonweg 20 â&#x20AC;˘ Tel.:0183-646000

Citroen Xsara Picasso 2,0 Automaat Emco Novum (electrische snorfiets) Ford Ka 1,3 Cool & Sound Ford Focus 1,6 Station Honda CRV Mitsubishi Colt Automaat Mirtsubishi Space Star 1,6 Comfort Nissan Quasqai 1,6 Opel Astra 1,6 Station 111 Edition LPG Peugeot 206 1,4 5drs Renault Twingo Renault Modus Renault Megane Grand Tour 1,6 Suzuki Alto 1,0 Comfort Suzuki Alto 1,0 Comfort Suzuki Alto 1,0 Comfort Suzuki Splash 1.2 Exclusive Suzuki Swift 1,3 Bandit Suzuki Swift 1,2 Exclusive Suzuki SX4 1,6 Exclusive Outdoor Suzuki Grand Vitara 2.0 Exclusive 5drs VW Golf 1,6

2004 2013 2008 2010 2004 2006 2005 2011 2010 2007 2005 2006 2006 2009 2010 2013 2010 2008 2011 2009 2009 2002

Demoâ&#x20AC;&#x2122;s Suzuki Alto 1.0 Comfort Suzuki Alto 1.0 Comfort Suzuki Alto 1.0 Comfort Suzuki Swift 1.2 Exclusive 5drs 2x Suzuki Kizashi 2.4 CVT automaat 4WD

2013 2013 2013 2013 2012

â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź

â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź

Verkocht 1.995,00 4.750,00 Verkocht 7.950,00 Verkocht 6.250,00 15.950,00 12.950,00 6.950,00 Verkocht Verkocht Verkocht 5.950,00 6.950,00 7.950,00 8.950,00 9.250,00 Verkocht Verkocht 15.950,00 3.950,00

â&#x201A;Ź 7.950,00 â&#x201A;Ź 7.950,00 â&#x201A;Ź 7.950,00 â&#x201A;Ź 13.950,00 â&#x201A;Ź 24.950,00

  

Van Muijlwijk

Van Mill Opel Adam 3drs jam Nieuw 3.200,- korting Opel Adam 3drs Jam Nieuw 3.200,- korting Opel Adam 3drs Jam Nieuw 3.200,- korting Opel Corsa 3drs 111 Edition 1.2-16V Eaytronic Benzine Opel Corsa 5drs 111 edition 1.4-16V 100 PK Benzine Opel Astra ST Cosmo 1.4 T 120 PK Benzine Opel Astra 5drs Cosmo 1.4 T 120 PK Benzine Opel Astra 5drs Cosmo 1.4 T 120 Pk Benzine Opel Astra 5drs Sport 1.4 T 120 PK Benzine Opel Astra ST Cosmo 1.4 T 120 PK Benzine Opel Astra ST Cosmo 1.4 T 120 PK Benzine Opel Astra GTC Sport 1.4 T 140PK Benzine Opel Astra GTC Sport 1.4 T 140PK Benzine Opel Insignia demo ST Bus + 2.0 cdti 140 PK Diesel Opel Meriva 5drs Edition 1.4 T Bifuel LPG G3 Opel Meriva 5drs Cosmo 1.4 Turbo Benzine Opel Mokka 5drs Edition 1.4 T 4x4 Benzine Opel Zafira 5drs Cosmo 1.4 Turbo Benzine Opel Zafira 5drs Business 1.4 Turbo Benzine

Kanters en Bolenius

â&#x201A;Ź 13.995,00 â&#x201A;Ź 13.995,00 â&#x201A;Ź 13.995,00 Techn.grey Carbon Black Techn.grey Silver Lake Asteroid Grey Silver lake Asteroid grey Silver Lake Mineral White Mineral White Carbon black Henna rood Pepperdust Blauw Astseroid grey Silver Lake

02/25/2010 04/04/2012 31/05/2011 07/06/2012 02/11/2012 09/10/2012 19/10/2012 02/11/2012 09/28/2012 14/11/2012 09/27/2013 16/10/2012 09/11/2012 26/10/2012 09/11/2012 03/28/2013

34.566 36.936 67.682 38.130 38.864 23.831 36.901 35.523 12.382 25.416 5.000 9.219 23.758 12.524 27.346 20.691

â&#x201A;Ź 10.995,00 â&#x201A;Ź 10.995,00 â&#x201A;Ź 14.995,00 â&#x201A;Ź 15.995,00 â&#x201A;Ź 16.995,00 â&#x201A;Ź 17.995,00 â&#x201A;Ź 17.995,00 â&#x201A;Ź 17.995,00 â&#x201A;Ź 18.995,00 â&#x201A;Ź 19.995,00 â&#x201A;Ź 35.995,00 â&#x201A;Ź 19.995,00 â&#x201A;Ź 18.995,00 â&#x201A;Ź 25.995,00 â&#x201A;Ź 22.995,00 â&#x201A;Ź 24.995,00

+ LPG/Trekhaak/Airco Kia Carens 2.0 EX MPV zilver â&#x20AC;&#x201C; 2006 - 148.000 km â&#x201A;Ź 5.395,-

++ LPG/Cruise/Airco NAVI/CRUISE

+ LPG/Cruise/Airco

Kia Carens 2.0 X-tra MPV zwart â&#x20AC;&#x201C; 2008 - 131.700 km â&#x201A;Ź 8.995,-

Kia Sportage 1.6 X-ecutive Pluspack Airco/Cruise Kia Ceed 1.6 Businesspack SW Cruise/Navi/Airco Kia Venga 1.4 Comfortpack MPV Cruise/Airco Kia Carens 2.0 X-tra MPV Airco/Trekhaak Kia Sportage 2.0 Executive Airco Chevrolet Aveo 1.2 L B-clever 5drs Trekhaak Kia Picanto 1.0 X-ecutive 5-drs Clima/Airco Kia Carens 2.0 EX MPV Airco/Trekhaak Renault Clio 1.2 Tce Rip Curl 5-drs Airco Mazda Demio 1.5 Exclusive Airco

beige zwart blauw blauw blauw zilver zwart zilver rood groen

Kia Sorento 3.3 V6 Adventure zilver â&#x20AC;&#x201C; 2007 - 83.750 km â&#x201A;Ź 11.895,2011 2013 2011 2007 2005 2010 2008 2006 2008 2003

62.800 km 23.150 km 57.800 km 81.700 km 138.000 km 69.000 km 64.500 km 108.300 km 175.800 km 133.800 km

â&#x201A;Ź 22.895,â&#x201A;Ź 20.995,â&#x201A;Ź 14.295,â&#x201A;Ź 7.995,â&#x201A;Ź 6.595,â&#x201A;Ź 6.395,â&#x201A;Ź 5.895,â&#x201A;Ź 5.695,â&#x201A;Ź 5.495,â&#x201A;Ź 3.895,-

* VAN MUIJLWIJK TOPSELECTIE WINTERAKTIE! (GRATIS WINTERBANDEN MET VELGEN!)

voor meer occasions www.kia-schelluinen.nl

"VUPCFESJKG7BO.VJKMXJKLr,FSLXFH 4DIFMMVJOFOr5FM

   

Van Willegen +\XQGDLLLL'ULYH&RRO +\XQGDLL*'L%XVLQHVV(GLWLRQ +\XQGDLL[*'L'\QDPLF1DYL +\XQGDL$FFHQWL'\QDPLF +\XQGDL0DWUL[L6W\OH +\XQGDL7XFVRQL(.(GLWLRQ 0D]GD&RRO(GLWLRQGUV 0D]GD$FWLYH 0D]GD7RXULQJ .LD&HUDWR9/; 7R\RWD$\JR9$LUFR

=LOYHU =ZDUW =ZDUW %ODXZ 5RRG *ULMV *ULMV *ULMV %ODXZ %ODXZ =ZDUW

     

NP NP NP NP NP NP NP NP NP NP NP

Ď  Ď  Ď  Ď  Ď  Ď  Ď Ď  Ď  Ď  Ď 

De mooiste occasions vindt u op gorinchem-autostad.nl

+\XQGDL$WRV +\XQGDLL&: +\XQGDLL $FWLYH9HUVLRQ '\QDPLF 2UDQJH%DELHV NP NP NP Ď Ď Ď .LMNYRRURQVWRWDOHDDQERGRSZZZYDQZLOOHJHQDXWREHGULMYHQQO

"VUPCFESJKGWBO8JMMFHFOr.BSDPOJXFHr5FM


Vrijdag 3 januari 2014

LEES ONS

‘LIKE’ ONS

VOLG ONS

BEKIJK ONS

27 sport

WWW.REGIO-VOETBAL.NL

Futsal Copper Cup weer naar Balije ijĦĞīĢī š Zaalvoetbalteam Balije uit Tiel won vrijdagavond in sportcentrum Helsdingen in Vianen voor de tweede keer op rij de Futsal Copper Cup. Team Balije is een groep van behendige zaalvoetballers die competitief spelen in de zogenaamde Dodewaard

Cup competitie. Voor deze achtste editie van de Futsal Copper Cup streden opnieuw tien teams uit de wijde omgeving. Team Balije speelde de finale tegen BuroTeta, vorig jaar nog nummer laatst. Het tempo was hoog. Beide ploegen kregen volop kansen, maar

het scherpe Balije ging daar toch iets effectiever mee om. Bij BuroTeta was op een gegeven moment de pijp leeg. Dat leidde tot een wat geflatteerde einduitslag van 0-4. LRC 4 Het team van LRC 4 werd in de strijd om de derde plaats verslagen door het nieuwe team Van Hootsen en zn. uit Tiel. De teams van Terweijde Culemborg en een ploeg van voetballers van sc Everstein en HSSC’61, die in voorgaande jaren nog om de prijzen streden, slaagden er niet in om tijdens deze editie tot de halve finale door te dringen. Ook het organiserende team FC De Reigers 5 greep net naast een plekje in de halve finale. Ook tijdens deze editie werden de prijzen beschikbaar gesteld door Zeb den Uyl Vloerrenovatie uit Utrecht. De negende editie van het Futsal Copper Cup staat gepland op vrijdag 2 januari 2015. Het toernooi zal dan plaatsvinden in de nieuwe sporthal Helsdingen.

™=Zil^ccZcYZiZVbkVc7Va^_ZI^Za

FOTO: TIM GORIS

q WWW.EVERYONEWEB.COM/GOLLIEFUTSAL

Hardlopen Noordhoek

Brederodes oefent tegen Everstein

ĤĬįĦīĠĥĢĪ š Leerlingen van praktijkschool De Noordhoek in Gorinchem doen dit jaar mee met een speciaal hardloopprogramma.

ijĦĞīĢīš Voorafgaande aan de nieuwjaarsreceptie van Brederodes, die zaterdag 4 januari vanaf 16.00 uur wordt gehouden in de kantine, trappen Brederodes (zat) en Everstein om 14.00 uur af voor de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe jaar.

Het is een initiatief van De Gezonde Regio, GGD ZHZ en Run2Day Gorinchem. Het is opgezet vanuit een vraag van de school om leerlingen individueel te begeleiden bij het sporten. Net als op veel andere middelbare scholen is overgewicht ook hier een groeiend probleem. Eerste stap in het proces was het in kaart brengen van de gezondheid van de leerlingen. Rivas jeugdarts Peter Hans van Eeden heeft hiervoor onder andere spier- en vetpercentage gemeten maar ook BMI en buikomvang. Vervolgens hebben ruim twintig leerlingen individuele

gesprekken gehad met Rivas leefstijlcoach Rita Dries. Ook de gymdocenten zijn al snel bij het project betrokken. Behalve gezonde voeding is ook beweging en sporten belangrijk bij het aanpakken van overgewicht. Vorig najaar zijn ook de wekelijkse hardlooptrainingen aan het programma toegevoegd. Trainingen De trainingen worden onder andere verzorgd door Dick de Goeij van Run2Day. De bedoeling is om de leerlingen spelenderwijs langere afstanden te laten lopen. De leerlingen lopen na acht weken al tien tot twaalf minuten. De trainingen worden gegeven op dinsdag. De start is vanaf sporthal De Hoefslag.

q WWW.DEGEZONDEREGIO.NL

Deze wordt gespeeld op de accommodatie van de geelgroenen. Op dinsdag 7 januari krijgt Everstein bezoek van eerste klasser LRC (Leerdam). Dit duel begint om 20.00 uur. Op zaterdag 11 januari wordt het nieuwe onderkomen van Everstein officieel geopend. Voorafgaande daaraan speelt Everstein om 12.00 uur een oefenduel tegen Jong FC Utrecht. Diezelfde dag oefent Brederodes (zon) om 18.30 uur op eigen veld tegen derde klasser Veerse Boys uit Raamsdonksveer.

Bridgeclub Leerdam

Sfeervolle Kerstdrive

ĩĢĢįġĞĪš Lenie Versteegh en Piet Segers wonnen maandag de competitieronde bij bridgeclub Leerdam. De uitslagen:

ĩĢĢįġĞĪš Bridgeclub Leerdam kan terugkijken op een zeer sfeervol verlopen kerstdrive. De uitslagen:

Lijn A: 1. Lenie Versteegh & Piet Segers 64,58%, 2. Sjaan Nugteren & Gerry Versteegh - 53,75%, ged. 3. Riet van Lit & Kees van Wijk - 52,08%, Jan Beumer & Harry Heijnen - 52,08%; Lijn B: 1. Janny Heij & Wil Verlangen 63,02%, 2. Maaike van Es & Peter Danz 62,50%, 3. Inge Haveman & Dicky van Zee 55,21%; Lijn C: 1. Riet de Jong & Helene de Wit 63,89%, 2. Alie de Groot & Joop Verwey 58,33%.

Lijn Geel: 1. Rietje Segers & Nico van Dijk 69,00%, 2. Riet de Keizer & Rien de Keizer 58,00%, 3. Rita del Castillo & Ben Broekaar 53,50%, Lijn Rood: 1. Betty Erkelens & Sjaan Nugteren - 64,38%, 2. Henny Nierop-Groot & Jan Nierop-Groot - 58,75%, 3. Thea Bosch & Frank de Groot - 56,88%, Lijn Groen: 1. Yvon van Zaden & Joost Erich - 65,00%, 2. Maaike van Es & Peter Danz 63,50%, 3. Lieneke van der Meulen & Cor de Pender - 55,00%..

Beachkorfbal bij LKV Het Bosch Het Koninkijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) heeft de nieuwe beach-accommodatie van LKV Het Bosch uit Lexmond aangewezen als pilotlocatie. De club heeft afgelopen zomer twee beachkorfbalvelden aangelegd en legt momenteel de laatste hand aan een bijbehorend beachhouse. De vereniging

A:MBDC9 ™

start met speciale beach-lidmaatschappen voor de zomerperiode en biedt bedrijfsarrangementen aan. Beachkorfbal is een snelle en fysiek zware sport, waarbij in de topklasse met 3 tegen 3 wordt gespeeld zonder middenlijn. Het merendeel van de 580 korfverenigingen in Nederland beschikken over een eigen accommodatie waardoor er voldoende infrastructuur aanwezig is om op beachkorfbal in te zetten. LKV Het Bosch is wat dat betreft voorloper.

Loopcircuit gaat van start in Hoornaar įĦijĦĢįĢīĩĞīġš Op zaterdag 25 januari gaat het Univé Grote Rivieren Loopcircuit van start met de 25e editie van de Dirk IV loop in Hoornaar. Het circuit omvat in totaal acht hardloopwedstrijden. De wedstrijd over 10 kilometer start om 14:00 uur bij Het Bruisende Hart in Hoornaar. Hier is ook de finish. Het parcourrecord in Hoornaar staat sinds vorig jaar op naam van Roy Hoornweg, met een tijd van 30:27. Het record bij de vrouwen is in handen van Lindsay van Marrewijk (36:17). Ook dit jaar zijn er weer zeven categorieën: mannen senioren, mannen 45+ mannen 55+, mannen recreanten, vrouwen senioren, vrouwen 35+ en vrouwen 45+ en vrouwen recreanten.

Voorinschrijven voor de wedstrijd kan tot en met zaterdag 21 januari via www.inschrijven.nl. Het schema van het Univé Grote Rivieren Loopcircuit 2013 ziet er als volgt uit: Zaterdag 25 januari - 25e PsysioFit Dirk IV loop Hoornaar, zaterdag 8 maart - 38e halve marathon van Hercules Dordrecht, zaterdag 12 april 11e SecureLink 5 EM Run Ameide, zaterdag 17 mei - 10e Krakelingenloop Heukelum, zaterdag 28 mei - 13e Lingewaalloop Herwijnen, zaterdag 6 september - 4e Loop naar de Pomp Noordeloos, zaterdag 11 oktober - 13e Wim Hol Memorial Papendrecht, zaterdag 8 november - 26e Typhoonloop Gorinchem.

q WWW.AVTYPHOON.NL/LOOPCIRCUIT

KAMPIOENEN

Servia MC1

LRC E2

Het verhaal: De volleybalmeisjes van Servia MC1 zijn voor de tweede keer achter elkaar kampioen geworden. Dit keer in de najaarscompetitie 1e klasse. De eerste wedstrijd tegen Cito werd met 4-0 verloren, maar vervolgens werden alle wedstrijden gewonnen. In de laatste spannende wedstrijd waren ze Cito wel de baas. Het werd 4-0. De meisjes promoveren hierdoor naar de hoofdklasse.

Het verhaal: De E2-pupillen van van het Leerdamse LRC zijn kampioen geworden na een spannend slot van de najaarscompetitie. Het verschil met de nummer twee was minimaal. De ploegen eindigden met een gelijk aantal wedstrijdpunten en een gelijk doelsaldo (voor en tegen). LRC scoorde echter net iets meer doelpunten.


01 leerdam vianen 14 epaper  

Het Kontakt Edities bv is een uitgeverij van tien wekelijks verschijnende nieuwsbladen in een totale oplage van 215.000 exemplaren. Daarnaas...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you