Page 1

revista trimestral del disseny i la cultura visual

Disseny Gràfic COCA-COLA REMIX ART

número 001 abril - juny 2012

4,50 €

Disseny de Producte L’EVOLUCIÓ DEL MOUSE

Disseny de Moda TENDÈNCIA FLUOR

Disseny d’Interiors MIRANT AL MAR


editorial

01 Rosa pàl·lid, menta suau, blau cel, lila, groc... A hores d’ara no hi ha dubte que els tons pastís són la tendència clau de la primavera i protagonitzen amb força les col·leccions i aparadors de les botigues i fins i tot es deixen veure al street style. Si preferiu una mica més clàssic i discret podeu optar per suaus contrastos de peces pastís (uns cigarretes verd menta, un vestit rosa pal o una brusa groga) amb altres peces o complements en tons neutres (beix, nude, blanc, gris clar, cuir marró o negre), una bona alternativa per iniciar-se en la tendència més soft. A hores d’ara no hi ha dubte que els tons pastís són la tendència clau de la primavera i protagonitzen amb força les col·leccions i aparadors de les botigues i fins i tot es deixen veure al street style. Una bona alternativa per iniciar-se en la tendència més soft. A hores d’ara no hi ha dubte que els tons pastís són la tendència clau de la primavera i protagonitzen amb força les col·leccions i aparadors de les botigues i fins i tot es deixen veure al street style.

Bernadette Peratti


TipografĂ­a Cassannet

p. 10

Coca-Cola Remix Art

p. 12

Mirant al mar

p. 16

Blanc impolut

p. 18


sumari El retorn del “Kàiser”

p. 22

Tendència Fluor

p. 15

L’evolució del mouse

p. 28

La làmpada màgina

p. 29


disseny gràfic

tipografía, joves dissenyadors, actualitat...

Tipografía Cassannet seguint la línia de Cassandre


La tipografía basada en Cassandre

Per a la reinterpretació del cartell “El falcó maltès”, es va crear una tipografia inspirada en els tipus de lletra utilitzats per l’artista Cassandre. Una tipografia que ara, en una nova versió més refinada, es presenta amb el nom de Cassannet. Es tracta d’una sans-serif de línies rígides, formes geomètriques, senzilla i equilibrada, que recull l’esperit de tota una època però que s’actualitza i enriqueix amb multitud de variants i lligadures. Per la ocasió i com a petit homenatge s’ha recreat de forma real el famós tríptic “Dubo, Dubon, Dubonnet”. dissenyart l 11


Coca-Cola Remix Art Coca-Cola Remix Art és un projecte artístic que reuneix obres creades per diferents artistes i dissenyadors, que representen la seva pròpia interpretació de la filosofia de la marca. El treball reflexa diferents estils, personalitats i cultures, trobant un punt en comú en tots ells: explosions de colors de l’energia, l’optimisme i la felicitat. Al llarg dels seus 120 anys d’història, la publicitat i la comunicació ha jugat un paper vital en la formació de la marca, fins el punt de que Coca-Cola és coneguda com una marca icònica, cultural i atemporal. Amb el temps l’empresa ha desafiat contínuament artistes i agències per crear innovadores imatges.

12 l dissenyart


dissenyart l 13


disseny d’interiors

tendències d’arquitectura, espais, decoració...

Mirant al mar la millor arquitectura mediterrànea


mirantal

mar

Abocada al mar des d’un penya-segat, aquesta casa a La Provença és un envejable refugi d’estiu, acariciat pel sol, les onades i el vent. L’illa privada de Bendor, resumeix la millor arquitectura mediterrània i un depurat interiorisme. Per Johanna Tornycroft Fotos: Andreas Von Einsiedel

S

in duda alguna el agua es la verdadera protagonista, sea dulce o salada. de cada estancia las vistas son impresionantes. El diseño, tanto exterior como interior està contemplado, con un gusto exelente, para resaltar las vistas al mar. Baños, cocina, habitaciones y por supuesto salones y comedor se abren hacia el mar, aprovechando la luz natural al 100%. Enclavada en las rocas, con vistas privilegiadas al mar Mediterráneo y una sobria fachada de paredes encaladas, la casa está en comunión con la naturaleza. El porche, que tiene el mar como horizonte, se convierte en un agradable salón de verano. Está equipado con asientos de roble hechos a medida, mullidos cojines y almohadones de lona, linternas de latón marroquíes, sillas plegables y mesas de madera, de Royal Arrow.

16 l dissenyart

El blanco también es el protagonista en el baño, donde destaca la zona de lavabos con un mueble a medida y piezas de Jacob Delafon.

Materiales como placas de hormigón, madera y cristal interactuan entre si de forma encomiable Materiales simples capaces de crear una arquitectura vanguardista. No se trata de una casa de grandes dimensiones, pero si en su diseño se prevé una extraordinaria vista al mar. En cuanto a la decoración, prevalece la paleta de colores blancos, las maderas claras, y con el uso de estas texturas se consigue dar continuidad a la belleza de la naturaleza hacia el interior de la casa. Además la iluminación natural, es abundante, ingresada por los inmensos ventanales de cristal que rodean la casa.


A tres pasos del dormitorio, esta zona de descanso, equipada con tentadoras tumbonas de madera, miran hacia el mar. La piscina y el jardín son los elementos que comparten la casa nueva y la histórica. En el interior de la casa no hay comedor, porque las comidas se hacen en el jardín.

Las cristalinas aguas de la piscina parecen prologar su vida en la inmensidad del horizonte marino Una lámpara francesa del XVIII, en Serge Castella, y una camarera de hierro troquelado, de Mathieu Matégot, que exhibe un juego de geometría francés de los 40, protagonizan una de las esquinas del comedor. El porche, que tiene el mar como horizonte, se convierte en un agradable salón de verano. g


BLANC impolut El color blanc és el protagonista dels entorns més lluminosos. El trobem en cadires, sofàs, i fins i tot en originals estanteries en forma de branca. Per Clara Font Fotos: Marc Sanchís


1

3

5

2

1. Sofàs PUSHINGTON (535€), làmpares LIGHT (230€), tauletes SKIN (100€), estora WHITE (35€) - 2. Jerros transparents MEINS (10€/u), flors IKEA (10€) mirall rodò IKEA (39,99€) - 3. Estanteries en forma de branca BRKS (50€) 4. Test i planta (25€), sofà PUF (200€) - 5. Cadira en forma de cofre acolchat FLEX (850€) - 6. Llit futòn KLIXON (700€), estora NEIN (200€), tauleta de nit KLIN, respatller NIKS (125€), samarreta IKKS (35€), capses CLOE (25€)

4

6

dissenyart l 19


disseny de moda

m

coolhunting, desfilades, dissenyadors...

Tend猫ncia Fluor Els colors s贸n els protagonistes de la nova temporada


Karl Lagerfeld

El retorn del “kaiser” El Kàiser de la moda torna amb la seva última idea per a la temporada Primavera / Estiu 2012. Una col·lecció de peces per a dona i home que estarà a la venda a Internet. Per Johanna Tornycroft Fotos: Andreas Von Einsiedel


A

partir del diumenge 1 d’abril, Karl Lagerfeld estarà una mica més a prop d’Espanya: “Karl”, la col·lecció més assequible del dissenyador, s’estrena a Espanya a través del web www.karl.com. Des del portal es podran adquirir en línia totes les peces de la col·lecció o fins i tot comprar els looks complets ideats pel dissenyador.

El Kàiser de la moda torna amb la seva última idea per a la temporada Primavera / Estiu 2012. Una col·lecció de peces amb uns preus molt assequibles per a dona i que estarà a la venda a Internet.

A més de la compra d’articles, a través de la secció “World of Karl” la web permet conèixer totes les novetats sobre l’univers del Kaiser així com les seves frases més famoses: els denominats “Karlisms”. Una adreça imprescindible per als amants de l’e-shopping.

El dissenyador que dóna nom a la mateixa, i que és també l’ànima artística de grans firmes de luxe com la francesa Chanel i la italiana Fendi, s’allunya de l’elitisme amb un producte de preus més assequibles, que estarà disponible a través d’internet.

‘Karl’ és l’última creació de Karl Lagerfeld. Es tracta d’una col · lecció de peces dissenyades pel Kàiser però amb uns preus molt assequibles per a dona i que s’ampliarà a la tardor també per a home. Aquesta col·lecció respon a un nou concepte, el de ‘masstige’ fusió dels termes ‘mass market’ i ‘prestige’, per apropar els seus dissenys de prêt-à-porter a un gran públic que segueix les seves propostes.

El 25 de gener de 2012 es posarà a la venda a través del web www.net-a-porter.com la línia “Karl”, una col·lecció per a dona a la qual li seguirà poc després una altra per a home i una gamma completa de accessoris, llançada amb la idea d’apropar el luxe a


SUMA I KARL Lagerfeld fa de tot: dissenya per Karl Lagerfeld Paris, Chanel i Fendi, crea línies càpsula per Hogan i maquillatje per Sephora (3), customitza ampolles de Coca-Cola (2). Li rendeixen homenatge de diferents formes: Alexsandro Palombo va disfrassar a Homer Simpson (1) de Kàiser i Mike Frederiqo a Bob Esponja (4).

una major audiència. El creador ja va avisar el setembre de l’any passat que la marca estava en plena reestructuració, centrada en preparar la distribució i fabricació d’aquesta nova visió de masses de l’alemany, un dels primers grans modistes que va crear una col·lecció per a la cadena sueca H&M. “Karl”, que a partir de febrer estarà disponible a més en la futura web www.karllagerfeld.com, es llançarà globalment a través d’internet, el que la converteix segons la nota en la primera a fer-ho exclusivament a través de la xarxa, però a partir del segon semestre de 2012 s’espera que arribi a una nova sèrie de botigues ubicades a “ciutats clau”. El kàiser de la moda vol que la marca que porta el seu nom estigui a l’abast de tothom amb peces que oscil·lin entre els 60 i els 300 euros. El creador ja va avisar el setembre de l’any passat que la marca estava en plena reestructuració, centrada en preparar la distribució i fabricació d’aquesta nova visió 24 l dissenyart

de masses de l’alemany, un dels primers grans modistes que va crear una col·lecció per a la cadena sueca H&M. El projecte d’aquesta línia assequible compartirà aventura amb “Karl Lagerfeld Paris”, una línia de “prêt-à-porter” que apareixerà a la tardor, i sobre la qual es donaran més detalls properament perquè encara s’estan ultimant els detalls del seu desenvolupament.El kàiser de la moda vol que la marca que porta el seu nom estigui a l’abast de tothom. A més de la compra d’articles, a través de la secció “World of Karl” la web permet conèixer totes les novetats sobre l’univers del Kaiser així com les seves frases més famoses: els denominats “Karlisms”. El kàiser de la moda vol que la marca que porta el seu nom estigui a l’abast de tothom amb peces que oscil · lin entre els 60 i els 300 euros.Una adreça imprescindible per als amants de l’e-shopping. g


Tendència Fluor Encara que pensàvem que era una tendència que no tornaria, ho ha fet. Els grocs, verds, roses i blaus neó tenyeixen la roba i complements més desitjats de la temporada. Tant si vols un total look com si només vols un petit toc, no et pots perdre la nostra selecció. Les fashionistes de Trendtation ho tenen clar: aquesta primavera estiu és dels colors pastís. Des dels crema fins als verds mint passant pels grocs i roses, en looks monocolor o combinats entresí amb molt d’estil. Si encara no has caigut en aquesta tendència, en veure-hi, irremeiablement ho faràs. g


disseny de producte p tendències, before&after, plànols...

L’evolució del mouse la tendència marca el ritme del producte


L’evolució del mouse

D

e vegades, no vols tenir un ratolí que s’assembli a un ratolí. En els últims anys, els gegants de la indústria i els dissenyadors de productes han mostrat una sèrie d’interessants dissenys de ratolí per a les nostres computadores que obren una nova dimensió a la navegació en el món de la informàtica. Per a un dispositiu que s’utilitzarà tan sovint, l’ergonomia és la principal preocupació i els dissenyadors no deixen pedra sense moure per fer front a aquesta. A continuació, hem compilat una llista d’alguns dissenys de ratolí estranyes i meravelloses que tenen per objecte donar als usuaris una nova experiència en treballar amb ells. Alguns ja estan a les prestatgeries, mentre que uns pocs, són conceptes i mods. Amb la forma d’una roca irregular, aquest disseny pretén manejar els moviments de l’usuari per generar una entrada. S’utilitzen per manipular objectes en 2D o 3D en l’espai virtual de l’ordinador. La memòria de ratolí té una forma compacta i es controla amb només quatre dits. g

28 l dissenyart


La làmpada

màgica

La creativitat es reflecteix en les màgiques làmpades de carabasses. Per Johanna Tornycroft Fotos: Andreas Von Einsiedel

L

La creativitat es pot reflectir de moltes maneres, la tecnologia pot ser innovadora en molts sentits, però també hi ha artistes que fan amb l’artesania meravelles en els seus productes. La il·luminació és peça fonamental per al disseny d’un espai, amb això volia ressaltar el treball d’un jove el qual va escollir la carabassa com el seu principal material de treball, i va crear un producte valuós. Cada llum està feta de carbassa provinent del Senegal i el seu disseny exòtic es va aconseguir després d’una acurada selecció de closques de carbassa seca, tenint en compte i molt important, el patró de perforació en la mateixa. Això permet que la llum passi a través de cada peça, creant bells dissenys de llum a la paret. g dissenyart l 29


DissenyArt  

Projecte consistent en realitzar una simulació d'una revista dedicada al disseny gràfic, disseny de producte, disseny de moda i disseny d'in...