Page 1

03/20 HELSINGIN YRITTÄJIEN JÄSENLEHTI

Yritystä Stadiin

ASKELMERKIT UUTEEN Vuodet tähtitanssijana opettivat Minna Tervamäen kestämään painetta, epävarmuutta ja kilpailua. Siksi hyppy yrittäjäksi tuntui aika luontevalta.

TALTUTA HUIJAUKSET  //  HANKINTA-ASIAMIES APUNASI  //  KEHITÄ RESILIENSSIÄ YS0320_1_Kansi.indd 1

23.10.2020 11.38


SISÄLTÖ

15 24

5 PÄÄKIRJOITUS

24 HYVINVOINTI

7 TAPAHTUMAT & KOULUTUKSET

27 KOLUMNI

Tiina Oksala: Suomi tarvitsee uudistuksia.

Oivalla uutta ja kehitä taitojasi etäkoulutuksissa.

8 TÄSSÄ & NYT

Uutisia, hyötytietoa ja ilmiöitä Helsingistä.

Lataa itsesi viidellä superliikkeellä.

34

Mari Laaksonen: Tekoja yrittäjyyden eteen.

28 VAHVA YRITTÄJYYS Kuinka resilientti yrityksesi on?

30 NUORI YRITTÄJÄ

36 PAIKALLISESTI

Lemmikki luotettaviin käsiin.

Juha Järvinen on perinteiden jatkaja.

16 YRITTÄJÄ

32 HELSINGIN KAUPUNKI

37 YRITTÄJÄN ASIALLA

22 JÄRJESTÖ

34 KANSAINVÄLISYYS

39 YRITTÄJÄINFO

15 TÖISSÄ

Tanssija-koreografi Minna Tervamäki toimii itsensä ylittämisen alalla.

Yrittäjäjärjestö apuna ja tukena koronakriisissä.

Matkailualan yrittäjille ilmaista digikoulutusta.

Reggie Rusan uskoo verkostojen voimaan.

Paikalliset palkinnot nostavat esiin osaajia ympäri Helsingin.

Tutustu verkostojemme ja yhdistystemme toimintaan.

Tietopaketti yrittäjän arjen helpottamiseksi.

2

YS0320_2-3_Sisalto.indd 2

23.10.2020 11.39


SISÄLTÖ

Helsingin Yrittäjien jäsenlehti, jaetaan jäsenyrityksille ja sidosryhmille. JULKAISIJA Urho Kekkosen katu 2 c 00100 Helsinki

30

p. 050 575 2353

helsinginyrittajat.fi PÄÄTOIMITTAJA Tiina Oksala

toimitusjohtaja

tiina.oksala@yrittajat.fi TOIMITUS Jaana Tihtonen

viestintäpäällikkö

jaana.tihtonen@yrittajat.fi Valpuri Aalto

viestintäasiantuntija

valpuri.aalto@yrittajat.fi MAINOSVARAUKSET tiedotus.helsinki@yrittajat.fi TAITTO

16

Kanerva Karvinen ja Kirsi Grönvall PunaMusta Oy,

Sisältö- ja suunnittelupalvelut punamusta.fi PAINO Copy-Set Oy, Helsinki

Helsingin Yrittäjien toimistolta Susanna Ypyä jäsenvastaava, hankeasiantuntija

Anette Loiske toimistosihteeri

Kulunut vuosi on ollut monelle yritykselle haastava. Muistathan, että yrittäjäjärjestö on tukena arjessasi. Puhelinneuvonnan kautta tavoitat asiantuntijamme maksutta. Soita arkisin klo 8–18 numeroon 09 229 222 tai lue lisää osoitteesta yrittajat.fi/neuvonta. Muistathan tutustua myös asiakirjapankkiimme, löydät sieltä erilaisia asiakirja- ja sopimusmalleja täydennettäviksi omiin tarpeisiisi, yrittajat.fi/asiakirjapankki. Me Helsingin Yrittäjien aluejärjestössä neuvomme jäseniämme löytämään oikeaa tietoa ja verkostoja. Ole yhteydessä: toimisto.helsinki@yrittajat.fi ja p. 050 575 2353.

ISSN 2342-8767 (Painettu)

ISSN 2323-9611 (Verkkojulkaisu) KANSI Jaana Tihtonen

3

YS0320_2-3_Sisalto.indd 3

23.10.2020 11.40


Tutustu sähköautojen latauspisteisiin ja hanki yrityksellesi latausratkaisu omaksi tai palveluna. Me hoidamme kaiken asennuksesta ylläpitoon helen.fi/sähköautoilu

YS0320_4-15_alkuosa.indd 4

23.10.2020 11.41


PÄÄKIRJOITUS

Suomi tarvitsee uudistuksia

E

lämme hyvin poikkeuksellista aikaa koronaviruksen jatkaessa leviämistään ja vaikuttaessa yhteiskuntaan kaikkialla maailmassa. Meneillään olevalla pandemialla on moninaisia vaikutuksia, joista osa tulee olemaan pitkäkestoisia. Tuleva talvi vaatii meiltä kaikilta vastuullisuutta, jotta koronatilanne saadaan pidettyä hallinnassa ja yrityksille elintärkeät toimintamahdollisuudet mahdollisimman laajoina. Yrittäjäjärjestö vaikuttaa päivittäin päättäjiin, jotta yritysten hyväksi tehtäisiin kaikki mahdollinen hyvin haastavassa ja epävarmassa tilanteessa. Ensikriisiin luodut tuet ovat auttaneet useita yrityksiä, mutta moni on myös jäänyt niiden ulkopuolelle, vaikka tuen tarve onkin ollut merkittävä. Koronan toinen aalto edellyttää laajaa uutta yritystukiohjelmaa, joka sisältää aiempaa toimivampia suoria tukia sekä lainsäädäntömuutoksia. Nyt jos koskaan tarvitaan myös rohkeita rakenneuudistuksia, jotta talous ja työllisyys saadaan kääntymään kasvuun. Elpymisen ja uudistumisen keinoja on listattu Yrittäjien uuteen Elvy Suomi -toimenpideohjelmaan, joka sisältää 100 ehdotusta hallitusohjelman päivittämiseksi ja vauhdittamiseksi. Keinois-

sa korostetaan yrittäjyyden merkitystä ja uudistusten tärkeyttä maan talouden, yrittäjyyden ja työllisyyden vahvistamiseksi. Muutoksia tarvitaan erityisesti työmarkkinoilla, jossa tulee voimakkaasti lisätä työpaikkasopimista, joustavoittaa työelämän sääntelyä, uudistaa työttömyysturvaa ja helpottaa nuorten työllistymistä. Verotuksen tulee kannustaa työn tekemiseen sekä yrittäjyyteen, kasvuun ja riskinottoon. Myös alueellisesti on tärkeää tehdä kaikki voitava yritysten toiminnan helpottamiseksi ja joustavoittamiseksi. Yrittäjäjärjestö on uudistanut myös omaa päätöksentekoaan. Suomen Yrittäjien uusi valtuusto valitsee kattojärjestölle marraskuussa aiempaa pienemmän ja ketterämmän hallituksen. Kokouksiin osallistuu myös Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen, joka valittiin uuden valtuuston varapuheenjohtajaksi. Tutustu Marin kolumniin lehden sivulla 27, ja ole meihin yhteydessä, niin viedään yrittäjien asioita eteenpäin! TIINA OKSALA PÄÄTOIMITTAJA Toimitusjohtaja, Helsingin Yrittäjät ry Twitter: @tiina_oksala

5

YS0320_4-15_alkuosa.indd 5

23.10.2020 11.41


LÖYDETÄÄN YHDESSÄ UUSIA KEINOJA MENESTYÄ. Jäsenenä saat apua ja tukea yritysarjen haasteiden keskellä. Yhdessä selviämme.

Tutustu jäsentemme kokemuksiin Yrittäjistä ja liity mukaan: yrittajat.fi/liity

YS0320_4-15_alkuosa.indd 6

23.10.2020 11.41


TAPAHTUMAT & KOULUTUKSET

Oivalla uutta, kehitä taitoja ja tuuleta ajatuksia muiden yrittäjien seurassa. Tarjoamme tapahtumia ja koulutuksia yrittäjyyden kaikkiin vaiheisiin – ja suurin osa niistä sisältyy jäsenmaksusi hintaan. Koko tarjonnan löydät osoitteesta helsinginyrittajat.fi. 18.11.2020

SUOMEN YRITTÄJÄT ESITTÄÄ: KAUHEAT JA KAUNIIT YRITTÄJÄTARINAT

Kokoonnumme verkon ääreen nauramaan, itkemään, ihmettelemään ja inspiroitumaan. Tapahtumassa jaetaan kokemuksia raa’alla rehellisyydellä, kuullaan Vuoden nuori yrittäjä -kilpailun voittajien tarinat ja työstetään omaa selviytymiskykyä.

13.11. FACEBOOK-MAINONNAN JATKOKURSSI

1.12.2020

10 KEINOA VAPAUTTAA HUIPPUMYYJÄ ITSESSÄSI!

Tätä koulutusta ei kannata ohittaa! Saat koulutuksesta työkaluja siihen, miten valjastaa oma osaamisesi käyttöön ja ylläpitää hyvää myyntivirettä. Harjoitus tekee mestarin, myös myyntityössä. Kouluttajana yritys- ja muutosvalmentaja Erica Selin, SelinSelin®.

20.11. AJANKOHTAISTA YRITYSTEN JA OMISTAJIEN VEROTUKSESTA

Some haltuun hetkessä! Koulutuksessa käydään läpi Facebook-mainonnan edistyneempiä työkaluja, mainonnan optimointia sekä kohdennusta datan avulla. Kouluttajana Creative Consultant Lotta Kinnunen, LM Someco Oy.

Tiedätkö yritysten ja omistajien verotukseen tulevia lainsäädännön muutoksia vuodelle 2021? Koulutuksessa käydään läpi myös hallitusohjelman verolinjauksia sekä budjettiriihen päätöksiä. Kouluttajana apulaisprofessori Tomi Viitala, Aalto-yliopisto.

16.11. HUOLLA KEHOASI! -JUMPPA

24.11. ANSWERING QUESTIONS WITH DATA

Tule liikkumaan etänä tai livenä! Tarjolla lempeää kehonhuoltoa, joka laittaa veren kiertämään ja vaikuttaa ryhtiin poskipäitäsi myöden. Ohjaajana toimii Eveliina Rusi, koulutettu hieroja, Asahi-ohjaaja ja Ryhtiä!-valmentaja.

19.11. AJANKOHTAISTA VEROTUKSESTA JA VEROHALLINNOLTA

Kiinnostaako kuulla ajankohtaista verotuksesta? Etäkoulutuksessa käydään läpi muun muassa verolainsäädännön muutoksia, ennakkoperintää 2021 ja ajankohtaista tulorekisteristä ja verotuksesta. Kouluttajana toiminnallinen vastaava Sari Wulff, Verohallinto, Tulorekisteriyksikkö.

In order to run a profitable online business and to succeed in cost-effective digital marketing you need data. In this online training session, you will learn how to use data and analytics to help your business grow. The training is conducted by Grow with Google trainer Reidar Wasenius.

27.11. PK-YRITYKSEN JA YRITTÄJÄN VEROTUS

Askarruttaako osakeyhtiön ja henkilöyhtiön verotus? Tämä koulutus on tarkoitettu sinulle, joka tahdot oppia minimoimaan kokonaisverorasituksesi laillisin ja hyväksyttävin keinoin eli tahdot oppia verosuunnittelua. Kouluttajana KTT, DI Toivo Koski, TulosAkatemia Oy.

8.12.2020

DIGITAALISEN TURVALLISUUDEN PERUSTEET

Mitä ovat digitaalinen turvallisuus ja kyberturvallisuus? Miksi yrittäjän pitää kiinnittää niihin huomiota? Tule sukeltamaan digiturvallisuuden perusteisiin! Kouluttajana toimitusjohtaja Aapo Cederberg, Cyberwatch Finland.

4.12. PK-YRITYKSEN ARVONMÄÄRITYS

Tiedätkö oman yrityksesi arvon? Millaiset asiat vaikuttavat yrityksen myyntihintaan? Millä eri tavoin yrityksen arvoa voi määrittää? Tule mukaan koulutukseen niin opit miten oman yrityksesi arvo muodostuu. Kouluttajana KTT, DI Toivo Koski, Tulos­ Akatemia Oy.

11.12. MENTORILTA MENTORILLE -DIGIAAMUKAHVI

Kiinnostaako mentorointi tai olisiko sinulla jo kokemusta mentoroinnista? Digiaamukahveilla kuulet vinkkejä mentoroinnista yrittäjäkentällä. Tapahtuman kohderyhmänä ovat kaikki mentorina toimimisesta kiinnostuneet ja jo mentorina toimivat henkilöt.

11.12. ONNISTUNUT KEHITYSKESKUSTELU

Nyt on tarjolla työkaluja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Koulutus sopii kaikille, joiden työkuvaan kuuluu käydä erilaisia kehitys-, valmennus- tai tavoitekeskusteluita. Kouluttajana viestintävalmentaja, psykologi, psykoterapeutti, perheterapeutti Essi Juvakka, Essive Oy.

7

YS0320_4-15_alkuosa.indd 7

23.10.2020 11.42


JAANA TIHTONEN

TÄSSÄ & NYT

Katso-palvelu päättyy 31.12. – Lue ohjeet Suomi.fi-valtuutukseen Katso-palvelu on tarkoitettu yritysten tunnistamiseen ja valtuuttamistoimintaan sähköisissä asiointipalveluissa. Tunnistusta tarvitaan esimerkiksi Verohallinnon ja muiden viranomaisten kanssa asioimiseen. Tiesitkö, että Katso-palvelun ja -valtuutusten käyttö päättyy 31.12.2020? Voit jatkossa tunnistautua sähköisiin palveluihin pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Valtuutuksissa siirry käyttämään Suomi.fi-valtuutusta. Lue lisää: suomi.fi/valtuudet 1. Sähköiseen asiointiin tarvitaan jatkossa henkilökohtainen tunnistusväline eli pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai henkilökortti. Jos tällaisia ei ole, 1.1.2021 alkaen ei voi asioida sähköisesti vaan ainoastaan paperilla. Katso-tunniste ei toimi viranomaisten palveluissa 31.12.2020 jälkeen. 2. Jos yritys tai yhdistys kuuluu kaupparekisteriin, YTJ-rekisteriin tai yhdistysrekisteriin, sähköinen asiointi ja valtuuttaminen onnistuu itsepalveluna. Huom! Katso-valtuudet eivät siirry automaattisesti Suomi. fi-valtuuksiksi. 3. Suomi.fi-valtuuksiin voi siirtyä joko itsepalveluna tai tekemällä hakemuksen virkailijalle. Jos ei voi tehdä itsepalveluna, täytyy tehdä hakemus valtuuden saamiseksi. Hakemuksen voi tehdä kolmella eri tavalla: Digi- ja väestötietoviraston verkkopalvelussa, postitse tai käymällä verotoimistossa. Vastauksia omaan tilanteeseen löytyy muun muassa vero.fi:n sivuilta Lähde: Verohallinto

Yrittäjä Aira Samulin palkittiin Yrittäjäristin timanttiristillä Aira Samulin on toiminut yrittäjänä yhteensä kahdeksalla vuosikymmenellä. Tunnustuksena pitkästä urasta Helsingin Yrittäjät ja sen paikallisyhdistys Helsingin Yrittäjät – Etelä-Helsinki ry luovuttivat Samulinille Yrittäjäristin timanttiristin Hyrsylän Mutkassa 18.9.2020. Etelä-Helsingin yhdistyksen puheenjohtaja Outi ­Haapamäki ja Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala kiteyttivät puheissaan, että vuosikymmeniä jatkunut yrittäjäura on ylpeyden arvoinen saavutus. – Järjestömme haluaa tällä tunnustuksella muistaa arvostettua yrittäjää, joka on työllistänyt monia, sekä suoraan että välillisesti. Aira Samulin on osaltaan auttanut yhteiskunnan pyörien pyörimisessä ja on esikuva kaikille suomalaisille, Haapamäki totesi. Suomen Yrittäjien Yrittäjäristi on huomionosoitus an­ sioituneelle yrittäjälle. Yrittäjäristin timanttiristejä on neljä; 60, 50, 40 ja 30 vuoden yrittäjätoiminnasta huomioimiseen.

9 300 helsinkiläistä yksinyrittäjää haki heille suunnattua toimintatukea korona­ epidemian aiheuttamiin taloudellisiin menetyksiin 20.4.–30.9.2020. Lähde: NewCo Helsinki

8

YS0320_4-15_alkuosa.indd 8

23.10.2020 11.42


JAANA TIHTONEN

TÄSSÄ & NYT

Viritä motivaatio huippuunsa Nappaa täsmävinkit motivaation herättelyyn yrittäjältä ja johtamisen ammattilaiselta Shani Livsonilta. 1. TUNNE ITSESI. Tämä on kaikkein tärkeintä motivaatiossa. Itsetuntemuksen kautta löydät vahvuutesi ja opit luottamaan itseesi: mistä energia, onnellisuus ja suorituskyky on ammennettavissa. 2. MUISTA, ETTÄ OLET AINUTLAATUINEN. Olemme jokainen yksilöitä ja juuri siksi niin ihmeellisiä kaikkine omine tarpeinemme ja tapoinemme. Hyväksy itsesi juuri sellaisena kuin olet. 3. UNELMOI JA TAVOITTELE ASIOITA, JOTKA INSPIROIVAT JA INNOSTAVAT SINUA. Näin löydät tekemiselle merkityksen. Tee näitä asioita säännöllisesti ja jatkuvasti. 4. ÄLÄ KIIREHDI. Kiire on niin sanotusti ulkoinen tunne. Usein sen aiheuttaa ympäristö. Kiireen tuntu tulee muiden luomasta paineesta. Keskity omaan rytmiisi ja tapaan tehdä asioita. 5. KAIKKEEN EI VOI VAIKUTTAA. Keskity asioihin, joihin voit oikeasti vaikuttaa. Näin vältyt pettymyksiltä ja turhautumiselta. Kukaan meistä ei voi vaikuttaa kaikkeen eikä olla täydellinen. Shani Livson on johtamisen ja työhyvinvoinnin kouluttaja ja valmentaja, RMP Master -motivaatiovalmentaja, kätilö ja HM, jonka erityisosaamista on motivaatio. Hänen yrityksensä BA Personnel on erikoistunut johtamiseen, henkilöstöjohtamiseen, HR-prosesseihin ja työhyvinvointiin. Lisätietoa: bapersonnel.fi

Vuoden 2020 nuori yrittäjä: Douglas Castro Yrittäjä Douglas Castro, 33, palkittiin 17.10.2020 Jyväskylässä Suomen Yrittäjien liittokokouksessa Vuoden nuori yrittäjä -palkinnolla. Castro toimii yrittäjänä ja perustajana Darkglass Electronics ja Neural DSP Technologies -musiikkialan yrityksissä. Kilpailun tuomaristoon teki vaikutuksen Castron yrittäjätarina ja vakuuttavat maailmanluokan referenssit kilpailulla alalla. Castro voitti keväällä 2020 myös alueellisen Vuoden helsinkiläinen nuori yrittäjä -palkinnon.

" 

 Yhtiö on kasvanut huimasti viime vuosina ja työllistää kymmeniä ihmisiä.

Castro muutti aikanaan Chilestä vaihto-oppilaaksi Suomeen ja sai musiikin kautta kipinän yrittäjyyteen. Hänen yrityksensä Darkglass ­Electronics valmistaa bassopedaaleita sekä muita bassokitaraa varten suunniteltuja laitteita kuten vahvistimia. Asiakaskuntaan lukeutuu musiikkimaailman huippuja, muun muassa Foo Fighters, Faith No More, Jamiroquai ja Paramore. Yhtiö on kasvanut huimasti viime vuosina ja työllistää kymmeniä ihmisiä.

9

YS0320_4-15_alkuosa.indd 9

23.10.2020 11.42


TÄSSÄ & NYT

GALLUP

Helsingin Yrittäjien vara­puheenjohtajat, mikä on ollut sykähdyttävin hetki tänä vuonna yrittäjäjärjestössä? "Paikallisyhdistyksemme Pizzaa ja pulinaa -jäsentapahtuma oli tärkeä hetki, koska se oli viimeinen lähitapahtuma ennen koronaa. Sen lisäksi etätapaamiset ovat olleet sykähdyttäviä, varsinkin, kun uudet etätapaamisten työkalut on otettu sujuvasti haltuun. Helsingin Yrittäjien paikallisyhdistysten välinen yhteistyö palkittiin kunniamaininnalla järjestön Vaikuttajafoorumi-tapahtumassa, se on jäänyt mieleeni alkuvuodesta." ESKO VALKEALA varapuheenjohtaja, Helsingin Yrittäjät puheenjohtaja, Helsingin Yrittäjät – Lounais-Helsinki ry

”Vuosi varapuheenjohtajana on mennyt nopeasti. Korona on pitänyt arjen eri tavalla kiireisenä, niin luottamustehtävässä kuin omassa yrityksessä. Virkeän yhdistystoiminnan johtaminen etänä on vaatinut totuttelemista. On ollut hienoa huomata, miten nopeasti Yrittäjissä reagoitiin koronaan ja tarjottiin yrittäjille apua ja vertaistukea. Luottamustehtävää on ollut ylpeys hoitaa, kun koko järjestön voimin on tehty suurella sydämellä työtä meidän yrittäjien eteen.” OUTI HAAPAMÄKI varapuheenjohtaja, Helsingin Yrittäjät puheenjohtaja, Helsingin Yrittäjät – Etelä-Helsinki ry

”Sykähdyttävimmät hetket luottamushenkilönä ovat niitä, kun pääsee kohtaamaan muita yrittäjiä. Etenkin sellaisia, jotka ihan ensimmäistä kertaa tulevat tutustumaan tilaisuuksiimme. Valitettavasti tänä vuonna nuo kohtaamiset ovat olleet koronan vuoksi harvassa. Siksi oli erityisen hienoa keväällä järjestää etätilaisuus, jossa pääpainona oli yrittäjien kuulumiset. Jaoimme tunnelmia ja pohdimme keinoja, joilla mennä eteenpäin. Tuli tunne, että yhdessä selviämme.” PETRA BEDDA varapuheenjohtaja, Helsingin Yrittäjät puheenjohtaja, Helsingin Yrittäjät – Pohjois-Helsinki ry

Pikavinkit sopivan verkkokauppaalustan valintaan 1. Testaa 2–3 eri­verkkokauppa-alustaa. Voit ottaa veloituksetta käyttöön lähes minkä tahansa verkkokauppa-alustan. Opettele käyttämään työkaluja itse. 2. Kun olet testannut muutaman tunnin ajan eri alustoja, alat todennäköisesti jo saada tuntumaa juuri sinun yrityksellesi sopivimmasta alustasta. 3. Jokainen verkkokauppa-alusta on hieman erilainen. Kaikissa niissä on erittäin hyvät käyttöönotto-ohjeet, joten opit kyllä itse ottamaan ne käyttöön. 4. Ennen kuin teet lopullisen valinnan, listaa millaiset vaatimukset asetat sopivalle verkkokauppa-alustalle. On tärkeää, että vertailet eri alustojen ominaisuuksia, jotta ymmärrät, mikä niistä sopii juuri sinulle. Tiesitkö, että Suomessa käytetyimmät verkkokauppa-alustat olivat vuonna 2019 Woocommerce 18 %, MyCashflow 14 % ja Clover Shop 8 %? Lähde: Suuri verkkokauppaalustaraportti, Paytrail 2019 Lisää vinkkejä sopivan verkko­kauppaalustan hankkimiseen löydät Suomen Yrittäjien Näin käynnistät verkko­ myynnin -pikaoppaasta, jonka voit ladata maksutta osoitteesta yrittajat.fi/oppaat.

10

YS0320_4-15_alkuosa.indd 10

23.10.2020 11.42


TÄSSÄ & NYT

Senaatintorin kesä toimi piristysruiskeena keskusta-alueelle Senaatintorin kesä -jättiterassialue toimi kokeiluna koronasta toipuvan keskusta-alueen elävöittämiseen. Kaupunkilaisilla ja kotimaan matkailijoilla oli mahdollisuus nauttia urbaanista siirtolapuutarhatunnelmasta ja useiden paikallisten yritysten tarjonnasta elokuun loppuun asti. Senaatintorille valittiin 16 ravintoloitsijaa runsaasta sadasta hakijasta. Terassikävijöille oli tarjolla muun muassa aamiaista, lounasta, fine diningia, cocktaileja sekä paikallisia pien­panimooluita.

" 

 Kaksi kuukautta kestäneen kokeilun aikana alueella vieraili noin 400 000 kävijää.

Kaksi kuukautta kestäneen kokeilun aikana alueella vieraili noin 400 000 kävijää. Terassialue ja sen yritykset työllistivät suoraan noin 250 eri alojen ammattilaista. Alue sai kehuja toteutuksesta, turvallisuudesta, tunnelmasta ja monipuolisesta ravintolatarjonnasta. – Senaatintorin kesäterassikokeilu on onnistunut esimerkki uudenlaisesta kaupunkitilan käytöstä, kokeilukulttuurista ja kaupungin roolista verkostojen luojana. Se on myös viesti siitä, että me emme lamaannu, vaan teemme uusia asioita, yhdessä, totesi pormestari Jan Vapaavuori kaupungin tiedotteessa. Toiveita Senaatintorin terassitoiminnan jatkosta on esitetty, mutta mitään päätöksiä ei ole vielä tehty. Senaatintorin toteutus palkittiin lokakuussa Vuoden keskustatekona 2020. Palkinnon luovutti Elävät Kaupunkikeskustat ry. Lähde: Helsingin kaupunki

Onko sinulla uusi, kansainvälistä kasvupotentiaalia edustava tuote- tai palveluidea ja jonka eteenpäinviemiseksi yrityksesi tarvitsee ulkopuolista osaamista? Business Finlandin Innovaatiosetelin avulla yrityksiä kannustetaan kasvuun sekä innovaatiotoiminnan piiriin. Innovaatiosetelillä voi ostaa uutta tietoa ja osaamista yritykselle. Setelin arvo on 6 200 euroa (5 000 euroa + alv). Innovaatiosetelissä on 1000 euroa (+ alv) omarahoitusosuus, riippumatta projektin koosta. Innovaatiosetelillä voi hankkia palveluita esimerkiksi innovaatiopalveluja tarjoavilta yrityksiltä, yliopistoilta, ammattikorkeakouluilta ja tutkimusorganisaatioilta. Lisätietoja: businessfinland.fi/innovaatioseteli

TERO TAKALO-ESKOLA

JAANA TIHTONEN

Innovaatiosetelillä vauhtia kasvuun

Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen Suomen Yrittäjien johtajistoon Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja, yrittäjä Mari Laaksonen (kuvassa vasemmalla) valittiin keskusjärjestö Suomen Yrittäjien uuden valtuuston varapuheenjohtajaksi 17.10.2020 liittokokouksessa Jyväskylässä. Hallituksen puheenjohtajaksi järjestön johtoon valittiin Petri Salminen (keskellä) ja varapuheenjohtajiksi Anne Niemi (oikealla) ja Jyrki Hakkarainen (oikealla). Järjestön valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Suomen Yrittäjien puheenjohtajana aiemmin toiminut Jyrki Mäkynen (vasemmalla).

11

YS0320_4-15_alkuosa.indd 11

23.10.2020 11.42


JULIUS KONTTINEN

ADOBESTOCK

TÄSSÄ & NYT

Syksyllä 2020 avattu NewCo Accelerator -palvelu tukee startup-yritysten kasvua Mistä apua jaksamiseen tai vaikeaan tilanteeseen? Yrittäjä, koetko, että voimavarasi ovat lopussa tai tarvitset tukea vaikeaan tilanteeseen? Älä jää huolinesi yksin. Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin ja Helsingin kaupungin kriisipäivystyksestä saat apua äkillisiin kriisitilanteisiin.

MIELI RY:N KRIISIPUHELIN

• Kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomeksi joka päivä ympäri vuorokauden. • Kriisipuhelimen ruotsinkielinen linja, Kristelefon, päivystää numerossa 09 2525 0112 (ma, ke klo 16–20 sekä ti, to, pe klo 9–13). • Kriisipuhelimen arabiankielinen linja, johon voi soittaa myös englanniksi, päivystää numerossa 09 2525 0113 (ma ja ti klo 11–15, ke klo 13–16 ja klo 17–21 sekä to klo 10–15). • Lisätietoa: mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/

HELSINGIN KAUPUNGIN KRIISIPÄIVYSTYS • Kriisipäivystys auttaa numerossa 09 3104 4222 joka päivä ympäri vuorokauden. • Saat apua äkillisissä kriisitilanteissa, joita voivat olla esimerkiksi läheisen kuolema, väkivaltatilanteet, onnettomuus ja vakava vammautuminen tai sairastuminen. • Akuutti kriisiapu on lyhytkestoista auttamista: asiakastapaamisia noin 1–5 kertaa, puhelimessa annettavaa kriisiapua ja jatkohoitotarpeen arviointia ja sen järjestämistä. • Kriisityöntekijät antavat myös neuvontaa ja ohjausta äkillisissä kriisitilanteissa. • Lisätietoa: hel.fi/sote/toimipisteet-fi/aakkosittain/ sokri/kriisipaivystys/

Uusi NewCo Accelerator -palvelu avattiin syksyllä 2020. Helsingin kaupungin perustaman palvelun tavoite on, että siihen osallistuvat startup-yritykset kulkevat läpi systemaattisen ja yrityskohtaisen liiketoiminnan kehitysprosessin. Prosessin lopputulemana on riskirahoitus- ja kansainvälistymiskelpoisia startup-yrityksiä. Kiihdytyspalvelun pääkohderyhmänä ovat startup-yritykset, jotka etsivät ulkoista rahoitusta, mutta eivät koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin vuoksi löydä sopivaa palveluntarjoajaa. Ohjelman kautta voidaan tarjoa muun muassa neuvontaa merkittävälle joukolle alkuvaiheen startup-yrityksiä, joilla ei vielä ole kasvuvalmiutta. Lue lisää: newcohelsinki.fi/uutiset

#Yrittäjä, seuraathan meitä jo somessa? Pistä seurantaan sosiaalisen median ­kanavamme, pysyt ajan tasalla­yrittäjyyden uusimmista uutisista ja saat ­rahanarvoisia vinkkejä liiketoimintaan. Facebookissa facebook.com/helsinginyrittajat Twitterissä @HELyrittajat Instagramissa @helsinginyrittajat

12

YS0320_4-15_alkuosa.indd 12

23.10.2020 11.42


TÄSSÄ & NYT

Dealroom-palvelu yhdistää startupit ja sijoittajat

ADOBESTOCK

Helsingin kaupunki on liittynyt kansainväliseen start­upekosysteemipalveluun. Dealroom-palvelun tavoitteena on tuoda uudella tavalla yhteen pääkaupunkiseudun startupit, sijoittajat, hautomot ja kiihdyttämöt, korkeakoulut ja yliopistot sekä sijoituskierrokset. Palvelun tuottaa hollantilainen startup-yritys Dealroom.co yhteistyössä NewCo Helsingin kanssa. Palvelussa on listattuna yli 2 000 startup-yritystä ja muuta toimijaa. Dealroom-näkyvyys voi auttaa startup-yrityksiä ja muita toimijoita monella tavalla luomaan kasvun edellytyksiä. Yritykset, joiden tietoja ei löydy Dealroomista ennestään, voivat halutessaan itse liittyä palveluun, joka on maksuton ja kaikkien vapaasti käytettävissä. Tutustu Helsingin Dealroom-tietokantaan: helsinki.dealroom.co/dashboard

Riskit hallinnassa? Onneksi ikäviinkin yllätyksiin on mahdollista varautua. Turvaa perheesi toimeentulo ja yrityksesi jatkuvuus sinulle räätälöidyllä yrittäjän henkivakuutuksella. Lue lisää: nordea.fi/mylife/yritys

N O RD EA .FI, 0200 2121 Nordea Bank Oyj

empty.idml 1 YS0320_4-15_alkuosa.indd 13

10/7/2020 12:53:25 PM 23.10.2020 11.42


Tehokkaat

MAINOSRATKAISUT YHDELLÄ KONTAKTILLA! Helsingin Uutisten kuusi aluepainosta tarjoavat ohittamattoman väylän kohdistaa mainonta sinne missä yrityksesi toimii – ja potentiaaliset asiakkaat liikkuvat. Valitse yrityksellesi sopiva aluepainos tai käytä niitä kaikkia!

Helsingin Yrittäjien jäsenille: PRINTTIMAINONTA

-25%

DIGIMAINONTA

-15%

Meiltä myös aineistojen valmistus edullisesti! Kysy lisää mediamyynnistämme! OSKARI MIKKOLA myyntijohtaja puh. 050 350 0777 oskari.mikkola@media.fi mediamyynti.etelasuomenmedia.fi PRINTTI- JA VERKKOMAINONTA I NATIIVI- JA SOMEMAINONTA I DIGITAALINEN ULKOMAINONTA I SISÄLTÖMARKKINOINTI GRAAFINEN SUUNNITTELU & TUOTANTO I VIDEOTUOTANTO I TUTKIMUS & ANALYTIIKKA I PAINO & JAKELU

OP Yritystalous pitää sinut ajan tasalla yrityksen taloudesta op.fi/yritystalous

Palvelun tarjoaa OP Yrityspankki Oyj ja osuuspankit

YS0320_4-15_alkuosa.indd 14 31512516_OP_Helsingin_Yrittajat_200x130.indd 1

23.10.2020 11.42 2.10.2020 9.59


TÖISSÄ

KUKA Jonathan Lindholm on yrittäjä, jonka eläinkuume antoi kipinän yrittäjyyteen. YRITYS Tassuvahti Oy on lemmikkien hoitoon keskittynyt yritys, joka tarjoaa ulkoilutusta, hoitopaikkoja, kotikäyntejä sekä koulutuksia koirille ja kissoille pk-seudun lisäksi Tampereella. Yritys työllistää 60 Tassuvahtia. PERUSTETTU 2016 MITÄ SEURAAVAKSI Verkkokaupan pilotointi loppuvuodesta 2020 sekä myymäläketjun suunnitteleminen. Tassuvahdin toiminnan laajentaminen Turkuun ja Tukholmaan.

Vapaa-ajallaan nuori yrittäjä viihtyy luonnossa, kavereiden ja kalastuksen parissa. Joidenkin vuosien päästä myös oma ”karvakamu” on haaveena. Kuvassa ystävän lainakoira Koda.

Lemmikki luotettaviin käsiin TEKSTI VALPURI AALTO KUVA JAANA TIHTONEN

A

lussa oli voitettava luottamus. Kun Tassuvahti Oy starttasi nelisen vuotta sitten, sai silloinen 21-vuotias liiketalouden opiskelija ja aloitteleva yrittäjä Jonathan Lindholm tulvan kysymyksiä kiinnostuneilta lemmikinomistajilta. Lemmikit ovat monille tärkeä osa perhettä, joten niitä ei haluta luottaa vääriin käsiin. Yrityksen ulkoilutus-, vuorokausivahti-, kotikäynti- ja koulutuspalvelut tapahtuvat pääosin lemmikille tutussa ympäristössä, omassa kodissa. Lemmikinomistaja luottaa hoitajalle oman lemmikkinsä lisäksi myös pääsyn kotiinsa. Siinä vaiheessa luottamuksen rakentuminen asiakkaan ja hoitajien välillä on äärimmäisen tärkeää. Lemmikkien hoitajina ovat kokeneet ja eläinrakkaat Tassuvahdit, joista jokainen on käynyt läpi eläinlääkärin avulla hiotun monivaiheisen rekrytointiprosessin. Pelkkä eläinrakkaus itsessään ei vielä riitä hoitajaksi haaveilevalle, sillä työ on vastuullista ja vaatii paljon tekijältään. – Koirat ovat kuin perheenjäseniä meidän asiakkaille, joten haluamme totta kai, että meillä on A-luokan hoitajia täällä talossa. Nuoren yrittäjän arjessa tukena ovat olleet kaksi mentoria, kollegat ja läheiset, joiden kanssa on voinut vaihtaa ajatuksia. Oman maanantaipäähänpistoksen kehittäminen toimivaksi yritykseksi ja muiden työllistäminen ovat olleet Lindholmille yrittäjyydessä parasta. – Heti ensimmäisen vuoden jälkeen sain vahvan innon, että haluan olla yrittäjänä niin kauan kuin vain pystyn. On ollut tosi hauskaa, motivoivaa ja palkitsevaa tehdä näitä hommia.

15

YS0320_4-15_alkuosa.indd 15

23.10.2020 11.42


YRITTÄJÄ

Pä äj utt

16

YS0320_16-37_jutut.indd 16

23.10.2020 11.45


YRITTÄJÄ

ITSENSÄ YLITTÄJÄ uttu Tähtitanssija Minna Tervamäki on yrittäjänä intohimotyössään, itsensä ylittämisen alalla. Poikkeusaika pakotti kurinalaisen luovan alan tekijän pysähtymään ja etsimään uutta tasapainoa. TEKSTI JA KUVAT JAANA TIHTONEN

M

inna ­ Tervamäen otteet ovat ripeät, kädet kokoavat nutturan päälaelle tottunein tavoin. Taustalla on toistoja toiston perään, tämän hän on tehnyt monta kertaa aiemmin. Juuri toistojen tekeminen on tanssijan vaativan arjen ytimessä. Harva kuitenkaan pystyy tekemään fyysisesti rankkoja urheilusuorituksia ammattilaistasolla yhtä kauan kuin Tervamäki, joka eläköityi Suomen Kansallisbaletin tähtitanssijan roolista 44 vuoden ikäisenä. Kehon vaaliminen terveenä sekä loukkaantumisten välttäminen ja niistä toipuminen eivät ole itsestäänselvyyksiä. Mikä on siis Tervamäen salaisuus? Geenit, niistä hän kiittää vanhempiaan. Baletti on Tervamäen mukaan lahjakkuuslaji, jossa oikeanlainen keho on iso kilpailuetu. Toinen pitkän

17

YS0320_16-37_jutut.indd 17

23.10.2020 11.45


YRITTÄJÄ

uran salaisuus on kehon kuunteleminen ja vammoista oppiminen. Jo nuoruuden loukkaantumiset sysäsivät hänet etsimään tietoa palautumisesta sekä kehon ja mielen huoltamisesta. Kolmas ja se kaikista tärkein syy menestykseen on ollut rakkaus liikkumiseen. Liike on ollut aina läsnä Tervamäen elämässä. Se on hänelle sisäsyntyinen asia. Nykyisin seuraillessaan pienen tyttärensä liikkeitä hän ymmärtää sen entistä kirkkaammin. Baletin Tervamäki aloitti 7-vuotiaana, omien sanojensa mukaan kohtuullisen myöhään. Jokin tanssissa kiehtoi silloin ja kiehtoo edelleen. Mahdollisuus yhdistää urheilu ja taide sekä musiikin tunnelmaan eläytyminen ja tulkitseminen saavat hänet ihastumaan lajiin aina vaan uudelleen. Ja onhan tanssi vain yksinkertaisesti kivaa. Sen avulla hän tavoittaa itsessään sisäisen lapsen ja luontaisen tavan olla.

HARRASTUKSESTA UNELMIEN TYÖ Baletti oli pitkään Tervamäelle vain harrastus. Jossain vaiheessa balettikoulussa todettiin, että hänellä on lahjakkuutta ja rahkeita saavuttaa enemmän. Kotona käytiin kriittistä keskustelua alan ammattilaisuuden riskeistä: tanssijan ja urheilijan ura voi olla yhdestä loukkaantumisesta kiinni. 13-vuotiaana ovet Oopperan balettikouluun aukesivat karsintojen kautta ja arki keskittyi yhä enemmän harjoitusten ympärille. Kilpailullisuus ja

vertailu tulivat nuorelle tanssijalle tutummaksi. – Kilpailullisuus ei ole täysin huono asia. Siitä saa motivaatiota ja se kannustaa entistä parempiin suorituksiin. Kilpailu on läsnä kaikkialla yhteiskunnassamme, eli sen kanssa pitää vain oppia elämään. Kilpailun ei silti pitäisi saada tuntemaan arvottomuutta. Ja paljon on myös siitä kiinni, miten asiat ilmaistaan. Hyvä yhteistyö ja tiimissä toimiminen ovat Tervamäelle kantava voima. Tähtiballerinat näyttäytyvät monelle yksilöinä, mutta todellisuudessa tanssin maailma on hyvin yhteisöllinen. Onnistunut tanssi kätkee taakseen suuren joukon tekijöitä valmentajista kehonhuoltajiin ja puitteiden rakentajiin. Vuodet baletin parissa koulivatkin Tervamäestä tiimipelaajan ja opettivat paljon siitä, kuinka ihmisistä saadaan paras irti. Tervamäki näkee useita yhtymäkohtia valmennuskulttuurin ja työelämän välillä. Kuten valmentajien, tulisi yritysjohtajien kyetä näkemään yksilöt massasta ja miettiä keinoja, joilla kannustaa ja saada draivia aikaan. Timantteja ei luoda ainakaan persoonia musertamalla.

PALKKATYÖSTÄ YRITTÄJÄKSI Tervamäen tanssi on vaivatonta ja kepeää. Hypyt nousevat korkealle ja liikkeet ovat hallittuja. On hauska ajatella, että tässä tanssii eläkeläinen. Eläköityminen Kansallisbaletista ei mullista-

KUKA Minna Tervamäki, 52 vuotta, yrittäjä, tanssija ja koreografi YRITYS esittäviin taiteisiin ja opetukseen erikoistunut Minna Tervamäki Oy MUUTA jäi eläkkeelle Kansallisbaletista keväällä 2012 yli 25 vuotta kestäneen uran jälkeen ESIKUVA Aira Samulin. ”Hänellä on fokus positiivisuudessa ja muiden tsemppaamisessa sekä uteliaisuus ja into elämää kohtaan.”

nut kovasti Tervamäen arkea. Hän on aina pitänyt tekemisen meiningistä ja kalenteri on ollut täynnä mielenkiintoisia töitä. Silloin 44-vuotias tanssija oli ehtinyt tehdä siirtymistä yrittäjyyden puolelle jo useiden vuosien ajan. Tanssi- ja puhujakeikat työllistivät hyvin ja eläköitymisen jälkeen hänellä oli uusi ura valmiina ja verkostot olemassa. – Olen aina katsonut vahvasti tulevaisuuteen ja ollut proaktiivinen. Tanssijana ja koreografina toimiminen olivat osa minua entuudestaan, eli yrittäjänä minun ei tarvinnut keksiä mitään ihan uutta. Samoihin aikoihin, kun Tervamäki ryhtyi täysiaikaiseksi yrittäjäksi, hänestä tuli myös äiti. Uudessa elämäntilanteessa, ”eläkeläisbalettitanssijaäitinä”, Tervamäki koki vapautta luoda arkensa ihan omalla tavalla. Kahden yrittä-

18

YS0320_16-37_jutut.indd 18

23.10.2020 11.45


YRITTÄJÄ

19

YS0320_16-37_jutut.indd 19

23.10.2020 11.46


YRITTÄJÄ Vanhemmaksi tuleminen oli Minna Tervamäelle käänteentekevä hetki. Samoin aviomiehen Mika Järvisen tapaaminen ravisteli Minnan ajatusmaailmaa. Rennommalla otteella asioihin suhtautuva puoliso on toiminut hyvänä peilinä kurinalaiselle tanssijalle.

tavana voimavarana työssä taiteilijana ja tulkitsijana. Kääntöpuolena on suurempi riski kuormittua, ja tämän hän tunnistaa nyt paremmin vuosien kokemusten kautta.

AIKA UUDEN POHTIMISELLE

jän taloudessa he pystyivät puolisonsa ­Mika Järvisen kanssa hyvin joustamaan aikatauluissa ja toimintatavoissa, eikä tämän myötä ollut tarvetta edes ihan perinteiselle äitiysvapaalle. Yrittäjyys on tutustuttanut Tervamäen uudella tavalla itseensä. Ensinnäkin hän tunnustaa, että voisi kaupallistaa toimintaansa enemmän, mutta taiteilijapuoli on hänelle tärkeämpi. Toisekseen omia ominaisuuksia ja niiden vaikutusta yrittäjyyteen on ollut

hyvä miettiä. Odotukset itseä kohtaan ovat todella kovat. Nuorena aloittelevana tanssijana Tervamäen itsetunto ei ollut kovin hyvä ja joskus itsensä kyseenalaistaminen meni liiallisuuksiin. – Ihminen on itsensä pahin vihollinen. Kyseenalaistaminen on mahtava voimavara, mutta se kääntyy helposti itseä vastaan. Pitkän tutkailun jälkeen Tervamäki on tunnistanut luonteessaan erityisherkän piirteitä. Herkkyys on toiminut val-

Kuten lähes kaikkien luovan alan yrittäjien, Tervamäenkin kiire koki äkkipysähdyksen koronaepidemian saavuttua Suomeen. Iso osa keikoista siivoutui pois, loput siirtyivät tulevaisuuteen. Puolison kanssa kehitetty HOI-kohtaamistila jouduttiin miettimään uusiksi. Tilanne pakotti pysähtymään ja pohtimaan oman työn mahdollisuuksia uusista näkökulmista. – Oli koronaa tai ei, yrittäjyys on jatkuvaa kehittämistä. Yhteiskunta on koko ajan liikkeessä ja se vaatii meiltä kaikilta joustavuutta. Uskon, että kun poikkeustilanne on ohi, meillä on entistä suurempi tarve kohdata ja kokoontua yhteen. Pitkä ura tanssijana on vahvistanut tunnetta siitä, että ne menestyvät, jotka rakastavat arjen puurtamista eivätkä vain huippuhetkiä. Ikä on onneksi opettanut omista rajoista, ja nyt kurinalaisuus, tavoitteellisuus ja maltillisempi tapa tehdä töitä ovat Tervamäellä paremmin harmoniassa. – Korona-aika pakotti hyvällä tavalla miettimään, mikä on sopiva määrä asioita minun arjessani. Huomasin, että karsiminen olikin minulle se juttu, ei asioiden lisääminen.

20

YS0320_16-37_jutut.indd 20

23.10.2020 11.46


Yrittäjä, hyödynnä vuoden 2020 jäsenetusi! Alennukset euroina keskimäärin Yrityksen sairauskuluvakuutus, alennus päiväkorvauksen maksusta

-700 €

Fennia

Alennus laajaan kaskoon

-400 €

Fennia

Etu Yritysturva-vakuutukseen (1–9 henkilön yrityksille)

-400 €

Fennia

Yrityspaketti 5G (300 M) ja Yritysdata 5G (300 M) jäsenelle aina paras hinta. Hinta nähtävissä elisa.fi/yrittajaedut -sivulla. Voimassa 24 kk.

Elisa

Elisa Puheratkaisu Vakion käyttäjälle 010-yritysnumero kahdeksi vuodeksi

-240 €/v

Elisa

Netti Lite ja Netti Lite 4G: Avausmaksu ja asennusmaksu 0€

-150 €/v

Elisa

Talouselämä-lehti (12 kk)

-80 €

Alma Talent

Ilmainen nettinumerohaku jäsenille

-499 €/v

Suomen Asiakastieto

Sopimusasiakkaalle ensimmäinen vuosi ilman vuosimaksua

-260 €

Suomen Asiakastieto

Alennus kaikista lakipalveluista (15 %), enintään

-1 000 €

JuriNet

Maksuton 20 minuutin alkuneuvottelu

JuriNet

Alennus Yrityspörssi.fi myynti- ja ostoilmoituksista

-30 €

Yrityspörssi.fi

Esimerkkialennus verkkokurssista

-244 €

Suomen Yrittäjät

Lataa ja varmista etusi: yrittajat.fi/mobiilikortti Laskelma on esimerkki. Jäsenedut ovat tapauskohtaisia. Jäsenetuja tarjoava kumppani vastaa sisällöstä. Suomen Yrittäjät pidättää oikeudet mahdollisiin muutoksiin.

Tämän lisäksi saat:

+

Suomen Yrittäjien oikeudellista puhelinneuvontaa esimerkiksi 1–2 kertaa, arvo 200 €.

+

Yrittäjä jäsenlehti maksutta 4 kertaa vuodessa, arvo noin 60 €.

+

Clarion-hotellit Suomessa tarjoavat 19 prosentin alennuksen päivän parhaasta majoitushinnasta. Muissa Nordic Choice Hotels -kohteissa alennus 10 prosenttia.

+

Fundun kautta välitettävän lainan perustamismaksusta 50 prosentin alennus. Euromääräinen alennus on 250–750 euroa riippuen haettavan lainan summasta.

+ VENI Energia tarjoaa sähkönhankintapalvelut 20 prosentin alennuksella ja energialaskujen tarkastuspalvelun palkkiosta jopa 30 prosentin alennuksen.

+ Scandic tarjoaa jäsenille laadukkaat majoituspalvelut 16 prosentin alennuksella päivän hinnasta. Etuja saa myös kokouspalveluista. + 10 prosentin alennuksen päivän hinnasta Suomessa sijaitsevista Hilton, Holiday Inn, Crowne Plaza ja Indigo-hotelleista. +

15–30 prosentin alennuksen risteily- ja reittimatkoista Tallinkin ja Silja Linen laivoilla reitistä ja ajankohdasta riippuen.

+

10–20 prosentin alennuksen risteily- ja reittimatkoista Viking Linen laivoilla reitistä riippuen.

+ 15 prosentin alennuksen Holiday Club-kylpylähotellien ja lomaasuntojen päivän majoitushinnasta.

Metro-pikatukuissa. Alennus ei koske alkoholi- eikä tupakkatuotteita.

+ Nesteen bensiinistä ja dieselistä jäsenalennusta 2,5 snt/litra kulloinkin voimassaolevasta mittarihinnasta. Express-asemilta etua ei myönnetä. + Teboililla bensiinistä ja dieselistä Suomen Yrittäjien jäsenkortilla alennusta 2,2 snt/litra ja Teboil Yrityskortilla 2,7 snt/litra. Maksuton korttien hallinnointi- ja raportointiohjelma KorttiExtranet heti käyttöön. +

Eazybreakin hinnat jäsenille: 5 €/kk ja 1,20 €/kk /työntekijä (+ ALV). Hinta sisältää kaikki halutut edut. Alennus 15 €/kk + jopa 2,90 €/kk /työntekijä.

+ 5 prosentin alennuksen normaalihintaisista tuotteista Wihurin

Katso kaikki rahanarvoiset jäsenedut www.yrittajat.fi/jasenedut Tarkista oman aluejärjestösi tarjoamat edut www.yrittajat.fi/aluejarjestot

YS0320_16-37_jutut.indd 21

23.10.2020 11.46


JÄRJESTÖ

Yrittäjäjärjestö yrittäjien apuna ja tukena koronakriisissä Yrittäjäjärjestö keskittyy koronakriisin aikana siihen, että yrittäjät ja yritykset selviäisivät kriisistä mahdollisimman hyvin. Myös muuta vaikuttamista yrittäjyyden edistämiseksi tehdään aktiivisesti, mutta kiireellisintä on nyt koronakriisin vaikutusten hillitseminen. Tutustu koosteesta järjestön keskeisimpiin toimenpiteisiin poikkeustilanteessa. TEKSTI SUOMEN YRITTÄJÄT, HELSINGIN YRITTÄJÄT KUVA ADOBESTOCK

K

oronakriisi on iskenyt rajusti yrittäjiin ja yrityksiin. Yrittäjäjärjestö ei ole säästellyt voimiaan löytääkseen tilanteeseen kaiken sen avun, mitä saatavilla on. Näin on toimittu paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Suureen osaan yrittäjien avuntarpeesta tarvitaan poliittinen päätös tai lakimuutos. Suomen Yrittäjät onkin jatkuvasti tiiviisti yhteydessä maan hallitukseen ja muihin päättäjiin. Yrittäjäjärjestö on esittänyt useita ratkaisuja pienten ja keskisuurten yritysten ahdingon helpottamiseksi. Suomen Kuvalehden tekemän selvityksen mukaan Suomen Yrittäjät oli keväällä eduskunnassa useimmin kuultu järjestö korona­ lakeja säädettäessä.

VAIKUTTAMISEN TULOS: TUKIA,TYÖTTÖMYYSKORVAUSTA, VEROJOUSTOJA Yrittäjät esitti yksinyrittäjille suoraa tukea ja työllistäville yrityksille nopeita uudistuksia rahoituksen turvaamiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi. Näitä viestejä hallitus kuuli. Yrittäjille oli tarjolla kehittämistukea ELY-keskuksista (1–5 henkilöä työllistävät) ja Business Finlandista (vähintään 6 henkilöä työllistävät pk-yritykset). Keväällä kunnat alkoivat jakaa 2 000 euron arvoista tukea yksinyrittäjille.

Lisäksi järjestö vaati kriisin alusta saakka yleistä tukea koronakriisistä kärsiville yrityksille. Kustannustuki tulikin haettavaksi heinäkuussa. Yrittäjät on myös vaatinut, että kustannustukea jatketaan ja sen myöntämisperusteita muutetaan yrittäjiltä saadun palautteen perusteella. Yksinyrittäjien tukemiseen myös jatkossa esitetään vaihtoehtoisia tapoja. Järjestö esitti, että yrittäjä olisi oikeutettu työmarkkinatukeen ilman, ­että joutuu lopettamaan yritystoimintansa. Tämä määräaikainen lakimuutos on nyt voimassa ja tuki haettavissa vuoden loppuun saakka. Tukea on saanut jo yli 40 000 yrittäjää. Yrittäjät esittää nyt, että yrittäjän työmarkkinatuen voimassaoloa jatketaan kesäkuun 2021 loppuun. Yrittäjäjärjestö pyysi myös joustoa verojen maksuun, ja tässä verohallinto on tullut vastaan monin tavoin. Yrittäjät pitää tärkeänä, että verohallinto ja työeläkeyhtiöt laativat tarvittaessa joustavia 1–3 vuotta kestäviä maksuohjelmia yrityksille. Myös konkurssilain väliaikaisia muutoksia tulee jatkaa kesäkuun 2021 loppuun.

APUA VERKOSSA YRITTÄJILLE Suomen Yrittäjät avasi yrittäjiä varten laaditun Kaikki koronasta yrittäjälle -sivuston heti kriisin puhjettua. Sivus-

Tietoa, tukea ja vertaistukea koronatilanteessa • Kaikki koronasta -sivusto: yrittajat.fi/korona • Facebook-ryhmä: Yrittäjät #ostapieneltä: facebook.com/groups/ ostapienelta • Facebook-ryhmä: Helsingin ­Yrittäjät: facebook.com/groups/ helsinginyrittajat • Suomen Yrittäjien neuvontapalvelu: p. 09 229 222 (ma-pe klo 8–18) • Yritys-Suomi Talousapu-neuvonta: p. 029 502 4880 (ma-pe klo 9–16)

tolle on koottu olennainen tieto, jonka yrittäjä kriisistä selvitäkseen tarvitsee. Tällä haluttiin varmistaa, että tietoa on yrittäjille tarpeeksi, ja se on helppo löytää. Koronakriisin aikana jäsenille lähetetään normaalin viestinnän lisäksi erillisiä korona-aiheisia uutiskirjeitä. Yrittäjäjärjestön mentorointipalvelu Mentorisi.fi avattiin maksutta kaikkien yrittäjien käyttöön. Palvelusta yrittäjän on mahdollista löytää itselleen mento-

22

YS0320_16-37_jutut.indd 22

23.10.2020 11.46


JÄRJESTÖ

ri tukemaan ja sparraamaan tänä poikkeuksellisen vaikeana aikana. Syksyn alussa palvelu palautettiin vain jäsenten käyttöön.

KORONANEUVONTAA PUHELIMITSE JA VERKKO­ KOULUTUSTEN KAUTTA Tavallisissakin oloissa erittäin käytetty Suomen Yrittäjien puhelinneuvonta­ (p. 09 229 222) auttaa maksutta jäsenyrittäjiä, jotka tarvitsevat apua. Koronakriisin alussa tuhannet yrittäjät viikossa soittivat järjestön lakineuvojille. Apua on kysytty esimerkiksi lomauttamiseen, tukien hakemiseen, vuokrista neuvotteluun ja rahoituksen saamiseen. Yrittäjäjärjestö järjesti kevään ja kesän aikana monenlaisia maksuttomia verkkokoulutuksia kaikille yrittäjille koronasta selviämiseksi. Koulutusten tallenteet ovat maksutta katsottavissa Kaikki koronasta -verkkosivustolta.

YHTEISTYÖTÄ ERI TOIMIJOIDEN KANSSA YRITTÄJIEN HYVÄKSI Koronatilanteesta selviäminen vaatii tiivistä yhteistyötä muiden yrittäjiä auttavien ja yrityspalveluita järjestävien tahojen kanssa. Keväällä järjestö sopi eri puolilla maata yrittäjille annettavasta avusta muun muassa Uusyrityskeskuksen, Suomen Elinkeino- ja kehitysyhtiöiden ja Kuntaliiton kanssa. Järjestö laati yhdessä Kuntaliiton kanssa kunnille

suosituksia siitä, miten ne voivat auttaa yrityksiä ja samalla asukkaitaan sekä itseään selviämään vaikeasta tilanteesta. Helsingin Yrittäjät on ollut tiiviisti yhteydessä kaupungin päättäjiin yritysten alueelliseksi tukemiseksi kriisissä. Kaupunki lähti aktiivisesti toteuttamaan järjestön esittämiä toimenpiteitä yrittäjien tilanteen helpottamiseksi. Kriisin alettua Helsingin Yrittäjät käynnisti myös säännölliset verkkotapaamiset muun muassa Helsingin kaupungin yrityspalveluiden ja Uudenmaan alueen keskeisten viranomaisten kanssa.

VERTAISTUKEA JA TIETOA SOMESSA Suomen Yrittäjät perusti aktiivisten some-kanaviensa lisäksi heti kriisin alettua täysin korona-aiheeseen keskittyneen Facebook-ryhmän, Yrittäjät ­#ostapieneltä. Ryhmän lähes 16 000 jäsenelle on tarjolla ajantasaista tietoa sekä vertaistukea toisilta yrittäjiltä ja Suomen Yrittäjien ja muiden organisaatioiden asiantuntijoilta. Helsingin Yrittäjien oma Facebook-ryhmä tarjoaa alustan pääkaupungin yrittäjien verkostoitumiseen ja vertaistukeen sekä alueellisesti tärkeän tiedon jakamiseen.

AUTA PIENTÄ -KAMPANJA YRITTÄJIEN ÄÄNITORVENA

Yrittäjät esittää uutta pelastus­ pakettia koronan toiseen aaltoon Yrittäjät esittää yhteensä 750 miljoonan euron yritystukiohjelmaa. Sen keskeisin tekijä on kustannustuki, jonka kriteerit pitää uudistaa. Kustannustukeen Yrittäjät varaisi 500 miljoonaa euroa. Lisäksi yrittäjäjärjestö haluaa yksinyrittäjätuen uudelleen käyttöön ja haluaa tuoda sen rinnalle yksinyrittäjille ja heidän verkostoilleen suunnatun yrityskehityssetelin. Yrittäjät esittää myös lisää kehittämistukia jakoon Business Finlandin ja Ely-keskusten kautta. Lue lisää: yrittajat.fi/korona

Yrittäjäjärjestö käynnisti keväällä ­Auta pientä -kampanjan, jossa muistutetaan ihmisille, että yritys pysyy pystyssä vain, jos siellä käy asiakkaita. Kampanja on näkynyt laajasti monien isojen suomalaisten mediatalojen alustoissa ja julkaisuissa. Kampanjan sanoma on, että jokainen ostos on nyt mahdollisuus tukea kotimaista pk-yrittäjää. Järjestö on saanut myös tiedotteilla ja aktiivisella yhteistyöllä median kanssa hyvin yrittäjien viestiä läpi tiedotusvälineissä. Myös uutta, somemarkkinointiin pohjautuvaa alueellista yhteistyötä suunnitellaan parhaillaan.

23

YS0320_16-37_jutut.indd 23

23.10.2020 11.46


HYVINVOINTI

LATAA ITSESI VIIDELLÄ SUPERLIIKKEELLÄ Työn imu voi saada yrittäjän unohtamaan hyvinvointinsa, ja erityisessä vaarassa ovat etänä yksin puurtavat. Kun ajatus ei enää tunnu kulkevan ja kroppa alkaa protestoida, on viimeistään aika toimia. Tee nämä viisi liikettä päivittäin tai keksi omia – tärkeintä on, että pidät huolta yrityksesi tärkeimmästä kilpailukykytekijästä: itsestäsi. TEKSTI SANNA KÄRSÄMÄNOJA, TÄSMÄ TYÖTERVEYS OY KUVAT JAANA TIHTONEN

LIIKE 1: “TOIMISTOKUUKKELI”

Etätyössä suositaan – usein vahingossa – liikettä nimeltä ”Sohvankulmakyyry”. Se kääntää olkapäät eteen ja jumittaa hartiat.   Kyyryn saat aukeamaan "Toimistokuukkelilla”. Liike on monelle tuttu toimistotyöstä, jossa se suoritetaan työpisteellä sermiin nojaten ja keskustellen. Joissakin yrityksissä liike tunnetaan myös nimellä ”Osallistuva Johtaja”.  Tee näin: Aseta käsivarsi seinää vasten, pidä hartia alhaalla ja kierrä itseäsi poispäin seinästä. Aitoon kuukkelitunnelmaan pääset, kun kertaat samalla kuulumisia puolisolle tai lemmikille. 

LIIKE 2: ”PRESENTAATIOPROPELLI”

Kun kokoukset ja esitykset ovat siirtyneet etäkanaviin, niistä jää uupumaan liikunnallisuus: aiemmin valkokankaan äärellä huiskittaisiin käsillä lennokkaasti, nyt tietokoneella liikkuu vain kursori. ”Presentaatiopropellilla” saat liikettä ylävartaloon – ja aivoissakin kiertää pian veri paremmin. Toista liike aina, kun ajatukset tai hartiat tuntuvat jumittavan.  Tee näin: Kierrä ylävartaloa reippaasti puolelta toiselle ja anna käsien viuhtoa rennosti liikkeen mukana. ­Kurkista samalla olan yli liikkeen suuntaan: onko takavasemmalta tulossa uutta kasvua? 

24

YS0320_16-37_jutut.indd 24

23.10.2020 11.46


HYVINVOINTI

LIIKE 5: “TUKKI”

”Tukki” on yksinkertaisuudestaan huolimatta supertehokas liike. Moni yrittäjä kokee sen silti kaikkein haastavimmaksi. Liike rentouttaa kehoa ja auttaa aivoja palautumaan. Siitä on iloa myös illalla, mikäli mieli yrittää sitkeästi jatkaa työntekoa vielä sängyssä; uni on ilmainen

LIIKE 3: “TUOTTAVUUSLOIKKA”

Jokainen nousu tuolilta on elimistön kannalta todellinen tuottavuusloikka. Lisäaskeleet tehostavat sen vaikutusta entisestään.  Kaikki toki tietävät, että liikkuminen on tärkeää, mutta tiesitkö, että irrottautumalla tuolista tulet pikakorjanneeksi heti myös istuma-asentosi? Istujan asento on nimittäin parhaimmillaan ”tuoreena” ja valahtaa epä­ergonomiseksi istumisen pitkittyessä.  Tee näin: Järjestä itsellesi syy nousta ylös tuolista 20–30 minuutin välein. Työn jaksottaminen parantaa yleensä myös keskittymistä ja työtehoa. 

Vinkit antoi Täsmä Työterveys Oy:n vastaava työfysioterapeutti, personal trainer Tomi Kosonen. Tomi on kokenut työfysioterapeutti, joka tuntee omakohtaisesti myös yrittäjyyden ilot ja surut. Työkseen Tomi ratkoo muun muassa työnteon ergonomiaan sekä työkykyyn liittyviä haasteita yhdessä työnantajien ja työntekijöiden kanssa.  

superlääke, jonka annostelussa ei kannata kitsastella. Tee näin: Asetu selinmakuulle. Hengitä nenän kautta sisään. Pidätä hengitystä muutama sekunti ja puhalla ilma hitaasti kahdeksaan laskien suun kautta ulos. Toista vähintään 10 kertaa. 

Tiesitkö?

LIIKE 4: “TOIMINTA­ KYKYTANKKAUS”

Tämä liike on varsin yksinkertainen, jopa intuitiivinen, ja yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin kulmakivistä. Silti se tahtoo kiireessä unohtua liian monelta. ”Toimintakykytankkauksen” vaikutus jaksamiseen, hoksaamiseen ja mielialaan on omaa luokkaansa, eikä se vie sinulta liikaa aikaa. Ota siitä hyöty irti! Tee näin: Avaa suu ja haukkaa terveellistä lounasta tai välipalaa. Kertaa liike, kunnes lautanen on tyhjä. Toista 3–4 h välein. 

Yrittäjien jäsenenä käytössäsi on valmiiksi kilpailutettu työterveyshuolto. Helsingin Yrittäjät on yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa kilpailuttanut työterveyshuollon jäseniään varten. Tavoitteena on helpottaa jäsenyritysten työterveyshuoltopalveluiden hankintaa sekä varmistaa, että palveluilla on asianmukainen hinta-laatu -suhde. Kilpailutuksen tuloksena Helsingin Yrittäjät on valinnut kaksi palveluntarjoajaa, joiden kanssa on solmittu puitesopimus työterveyshuoltopalveluista jäsenyrityksille. Sopimuskumppanit ovat Terveystalo Oyj ja Täsmä Työterveys Oy. Jäsenyrittäjät voivat halutessaan liittyä puitesopimukseen ja solmia työterveyshuollosta sopimuksen itselleen ja/tai työntekijöilleen haluamansa laajuisena ilman erillisiä sopimusneuvotteluja. Lisätietoa: helsinginyrittajat.fi

25

YS0320_16-37_jutut.indd 25

23.10.2020 11.46


ADVERTORIAALI

Yrittäjä, muodostatko itse yrityksen suurimman riskin? Yrittäjyyteen liittyvät erilaiset riskit korostuvat poikkeusoloissa. Takanamme on hyvin erikoinen ajanjakso rajoituksineen, joiden vaikutukset näkyvät pk-yritysten riskiarvioissa tänään ja tulevaisuudessa. Henkilöriskien hallinta on kuluvana vuonna noussut yhdeksi keskeiseksi teemaksi monessa yrityksessä. Yritystoimintaan liittyy monenlaisia riskejä, eikä niitä kaikkia voi välttää, mutta moneen voi ja kannattaa varautua. Markkinariskeihin varautuminen on entistä haastavampaa ja talous- ja omaisuusriskejä on perinteisesti pienennetty vakuutusten turvin. Moni yritys kuitenkin unohtaa hallita sitä kaikkein tärkeintä riskiä, eli yrittäjään itseensä liittyvää riskiä. Valtaosa suomalaisista yrityksistä on pieniä, jolloin yrittäjän työpanoksella on iso merkitys liiketoiminnalle. Miten käy yritystoiminnan jatkuvuuden, jos jotain ikävää sattuu? Entä miten on yrittäjän lähipiiri turvattu? Nordean Yrittäjän Pankin asiakkaille nämä kysymykset ovat esitetty lukuisia kertoja kuluvan vuoden aikana. Yrittäjän Pankin yksiköissä ympäri Suomea nimetyt yritysneuvojat palvelevat asiakkaita, joiden palvelutarpeet ovat jatkuvia

YS0320_16-37_jutut.indd 26

ja monipuolisia. Muiden pankkiasioiden ohella asiakkaat ovat keväästä lähtien itse nostaneet esiin yrityksen henkilö­ riskit ja niiltä suojautuminen on selvästi nostanut suosiotaan.

Mielenrauhaa yrittäjälle

Olipa kyseessä yrittäjä, tai normaali palkansaaja, me kaikki kaipaamme turvallisuuden tunnetta. Mistä turvallinen olo sitten syntyy? Nykyään puhutaan paljon ihmisten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Yrittäjällä turvallinen olo voisi syntyä toimeentulosta, läheisistä ihmisistä, terveydestä ja elintavoista. Nordea Yrittäjän Pankissa kysymme asiakkailtamme seuraavat kysymykset: Miten olet varmistanut esim. sairastuessasi vakavasti, ettet joudu luopumaan kodistasi, vaikka se olisi lainojesi vakuu-

tena? Miten olet turvannut perheesi ja yrityksesi talouden, jos menehdyt? Nordean MyLife -henkilövakuutuksella yrittäjä voi turvata itsensä vakavan sairauden, kuoleman ja pysyvän työkyvyttömyyden varalta. Turvien tasot mitoitetaan aina jokaisen asiakkaan tarpeen mukaiseksi. Korvaussummaa voi myös kasvattaa liikkumalla ja hyvillä elämäntavoilla. Vakuutuksen liitettävällä MyLife Go-ominaisuudella voi korvaussummaa nostaa arkiliikkumalla jopa 15–25 %. Miten sinä olet varautunut? Nordea MyLifen vakuutusturvat myöntää Nordea Henkivakuutus Suomi Oy tai Nordea Vakuutus Suomi Oy, joiden asiamiehenä toimii Nordea Bank Oyj. Kysy lisää aiheesta: Miikka Teimonen Head of Entrepreneur Banking Finland Nordea miikka.teimonen@nordea.com

23.10.2020 11.46


KOLUMNI

Teot yrittäjyyden eteen ovat tekoja koko yhteiskunnan hyväksi

KUVA: NIINA STOLT

E

lämme vielä jonkinlaista odotuksen aikaa. On todennäköistä, että koronaepidemiasta aiheutuva isku koskee koko yhteiskuntaa syvemmin kuin vielä ymmärrämmekään. Lokakuussa otin puhelimen käteeni ja soittelin jäsenyrittäjillemme kysyäkseni mitä heille kuuluu. Toimialasta riippuen kriisin vaikutukset ovat näkyneet liikevaihdon laskuna tai kasvuna. Konkursseiltakaan ei ole vältytty. Yrittäjät ja kaikki kansalaiset ovat ottaneet moukaroivia iskuja vastaan, eli tämä epidemia on koskettanut meistä jokaista. Korona jättää varmasti syvät arvet. Työttömyysluvut ovat jo nyt synkät, mutta valitettavasti pahin voi olla vielä edessä. Elvytys on pitänyt pystyssä monia yrityksiä, mutta sekin loppuu aikanaan. Jos koskaan, nyt odotamme maamme hallitukselta lisätukia, työmarkkinauudistusta ja verojen kevennystä jokaisella vero­asteella. Maamme talous nostetaan syvistä vesistä pintaan yrittäjyyden ja työllisyyden kautta. Ostovoimaa parannamme veroja keventämällä. Ainoastaan toimivat työmarkkinat kannustavat työllistämään, tukevat kasvua ja kilpailukykyä. Elinvoimaisista yrityksistämme on pidettävä huolta. Helsingissä kaupungin johto ja pormestarimme Jan Vapaavuori kuuntelivat keväästä lähtien herkällä korvalla järjestöämme ja nopealla aikataululla kaupungin omistamiin vuokratiloihin ja maavuokriin saatiin vuokrahelpotuksia.

Senaatintorin suuri ravintola- ja terassialue polkaistiin käyntiin pikaisella aikataululla ilman raskasta byrokratiaa, mikä on hieno suoritus poikkeusaikana ja vaaditut poikkeusjärjestelyt huomioiden. Vastaavia byrokratian purkutalkoita ja yrittäjämyönteistä päätöksentekoa tulemme yrittäjäkentällä tarvitsemaan kriisin pitkittyessä ja uuden muuttuneen arjen keskellä. Elinvoimaisilla yrityksillä on Helsingissä suuri merkitys palveluntuottajina, työllistäjinä sekä kaupungin elävöittäjinä. Yrittäjien ja yrittäjyyden merkitys on entisestään kasvanut näinä poikkeusaikoina. Pienissä yrityksissä syntyvät niin tulevaisuuden innovaatiot kuin tämän päivän uudet työpaikat. Synkistä ennusteista huolimatta on hyvä muistuttaa, ettei tämä kriisi ole kenenkään syy ja epidemia väistyy aikanaan. Opimme elämään uudessa arjessa. Tukea ja apua on saatavilla runsaasti, eikä ole häpeä pyytää sitä. Me yrittäjäjärjestön luottamushenkilöt sidosryhmiemme kanssa olemme jokaisen yrittäjän tukena hädän hetkellä. Yhdessä – ja sillä kuuluisalla suomalaisella sisulla – selviydymme tämän kriisin ylitse. Toinen toistaminen tukien. MARI LAAKSONEN PUHEENJOHTAJA Helsingin Yrittäjät Twitter: @laaksonen_mari

27

YS0320_16-37_jutut.indd 27

23.10.2020 11.46


VAHVA YRITTÄJYYS

KUINKA RESILIENTTI YRITYKSESI ON? Yrittäjyys vaatii kykyä kantaa vastuuta, sietää epävarmuutta ja keksiä ratkaisuja arjen haasteisiin. Keväällä alkanut poikkeustilanne on kuitenkin pistänyt yritysten resilienssin aivan uudella tavalla testiin. Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Miira Heiniö kertoo, mitä resilienssi on, mitä se tarkoittaa yrityksen näkökulmasta ja miten sitä voi kehittää. TEKSTI JAANA TIHTONEN KUVA SHUTTERSTOCK

Y

rityksen resilienssi on kykyä ylläpitää kriittiset toiminnot yllättävän tilanteen tullen. Se on taitoa sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen sekä jatkuvaa aktiivista kehittämistä ja toimintaympäristön tarkkailua. Resilienssi auttaa selviytymään kriiseistä ja yllättävistä vastoinkäymisistä. – Resilientti yksilökin muokkaa ajatteluaan ja suhtautumistaan realistiseksi ja optimistiseksi, mutta yrityksen resilienssissä korostuu yhteistyö, yhteinen oppiminen, yhteinen tolkun tekeminen toimintaympäristöstä ja aktiivinen mahdollisuuksien luonti, Miira Heiniö kertoo. Korona-aika on tuonut Heiniön mukaan esille useita yrityksiä, jotka ovat toimineet resilientisti eli muokanneet toimintaansa haastavaan tilanteeseen sopeutuen. Esimerkiksi ravintolat ovat satsanneet noutoruuan myyntiin ja hyvinvointiyrittäjät ovat järjestäneet etäliikuntatunteja. Osa yrityksistä ryhtyi tuottamaan maskeja ja käsidesiä vastaten uuteen ja kasvavaan kysyntään. Resilientti yritys varautuu siihen mihin voi varautua. Sillä on riskinarvioinnit ja vakuutukset kunnossa ja kaikki yrityksessä tietävät miten toimia ennakoitavissa olevien uhkatilanteiden tullen. Resilientti yritys kuuntelee koko henkilöstönsä ja verkostonsa viestejä siitä, minkä toiminnon tai tavan kehittäminen on ajan-

kohtaista ja on taitava tuottamaan uusia tuotteita ja toimintamalleja. Näillä yrityksillä on suurempi todennäköisyys menestyä tulevaisuudessakin. – Löytyy myös tutkimustuloksia, että resilienttien yritysten asiakkaat ovat uskollisempia ja kassavirta on suurempaa pidemmällä ajanjaksolla tarkasteltuna. Nopea muutos ja globaalin markkinan vaikutukset Suomeen asti korostavat Heiniön mielestä resilienssin merkitystä. Siksi onkin hyvä tiedostaa, että resilienssiä voi kehittää. Ja muistaa, että kaikkeen mihin yritys voi varautua, kannattaa varautua.

Miira Heiniö, Työterveys­ laitoksen erityisasiantuntija, työskentelee erilaisissa yrittäjähankkeissa, joissa kehitetään yritysten mukautumiskykyä sekä erilaisissa organisaatioresilienssiä kehittävissä kehittämishankkeissa ja asiakasprojekteissa.

28

YS0320_16-37_jutut.indd 28

23.10.2020 11.46


VAHVA YRITTÄJYYS

Tietoa taloudesta ja tukea hyvinvointiin Yrittäjä, tule mukaan kehittämään omaa talousosaamistasi! Helsingin Yrittäjien ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama Vahva yrittäjyys -hanke tarjoaa kahden vuoden ajan yrittäjille työkaluja oman talousosaamisen ja hyvinvoinnin vahvistamiseen. Hankkeen koulutuksilla kasvatetaan yrittäjien mahdollisuuksia kestävään yritystoimintaan, kasvuun ja parempaan työhyvinvointiin. Kiinnostuitko hankkeesta? Ota meihin yhteyttä:

Miira Heiniö: ”Ota ensimmäiset askeleet resilienssin kehittämiseen” Koska jokaisen yrityksen tilanne on yksilöllinen, aloita resilienssin kehittäminen siitä, mikä tuntuu mahdolliselta tai hyödyllisimmältä. Jos yrityksen riskinarviointi ja vakuutukset eivät ole kunnossa, keskity niihin. Mikäli korona on kohdellut yritystäsi rankasti, on tärkeää huolehtia ihmisten, niin yrittäjän itsensä kuin työntekijöiden, jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Seuraavaksi voi lähteä poimimaan oppeja, mitä koronakriisi on yritykselle tuonut: • Mitkä yhteistyösuhteet ovat toimineet ja mitkä eivät? Miten kehitämme niitä?

• Mitkä prosessimme toimivat ja mitä pitää kehittää? • Onko meillä osaamisessa ja tiedossa haavoittuvuuksia? Pitäisikö joillekin osaamisille olla useampi taitaja? • Pitääkö päätöksentekoamme ja vastuunjakoamme jollain tavalla kehittää? • Miten varaudumme tulevaan – ja emmehän varaudu pelkkään tulevaan pandemiaan? • Miten seuraamme toimintaympäristömme kehittymistä tästä eteenpäin?

Sanna Nylund koordinaattori p. 050 455 2301 sanna.nylund@yrittajat.fi

Susanna Ypyä hankeasiantuntija p. 050 557 4200 susanna.ypya@yrittajat.fi

Tee verkossa Resilienssi-pikatesti: ttl.fi/resilienssi-pikatesti

29

YS0320_16-37_jutut.indd 29

23.10.2020 11.46


NUORI YRITTÄJÄ

PERINTEIDEN JATKAJA Hyvät päätökset eivät kaduta. Ainakaan Juha Järvistä, jonka elämässä palaset loksahtivat kohdalleen hänen suostuessaan yrittäjäksi appiukkonsa perustamaan perheyritykseen. Nuori yrittäjä haluaa toimia perinteisellä perintäalalla vastuuta kantaen ja muita auttaen. TEKSTI VALPURI AALTO KUVAT JAANA TIHTONEN JA NIINA STOLT

J

uha Järvinen tunnustaa itsekin saaneensa nuorempana kaksi maksuvaatimusta perintätoimistolta. Pieni pilke silmäkulmassa hän kuvailee niiden aiheuttaneen ”pelkoa, tärinää ja kuumetta”. Niihin aikoihin tuleva kauppatieteiden maisteri ei osannut aavistaa mitä tulevaisuus toisi tullessaan. Vuosia myöhemmin hän tulisi jakamaan kokemuksia omasta yrittäjätarinastaan ja siihen liittyneestä omistajanvaihdosprosessista asiantuntijatilaisuuksissa ja oppilaitosvierailuilla. Nuoremman polven näkökulmaa yritysten omistajanvaihdoksiin kaivataan.

VÄVYPOJISTA YRITTÄJÄTIIMIKSI Vuosi 2016 oli Järviselle muutosten aikaa. Appiukko Hannu Ritari haaveili eläkepäiville siirtymisestä ja ehdotti vävypojilleen Järviselle ja Jussi ­Saarijärvelle Perintäritari-yrityksen luotsaamista. Perinteiselle, yli 30 vuotta toimineelle perheyritykselle oli parin viikon harkinnan jälkeen helppo sanoa kyllä. Annettiinhan tuoreille yrittäjille vapaat kädet yrityksen jatkamiseen omilla tavoillaan. Onneksi Saarijärven ja Järvisen arvot ja ajatusmaailma kohtasivat.

Kumpikaan ei halunnut toimia yrittäjänä yksin, vaan yhdessä liiketoimintaan hyppääminen oli luontevampaa. – Olemassa olevan yrityksen jatkaminen on erinomainen vaihtoehto tyhjästä aloittamiselle. Vanhalla omistajalla on usein hiljaista tietoa ja osaamista, joka voi olla kilpailuetu jatkajalle. Kun yrityksellä on ikää, sillä on kivijalkaa ja tarinaa eri tavoin kuin täysin uudella. Myös olemassa oleva asiakaskanta on erittäin arvokas ja sen ylläpitämiseen kannattaa panostaa, Järvinen listaa. Yrittäjyys itsessään tuntui Järviselle luontevalta uravalinnalta, mutta omien perintäalaan liittyvien ennakkoluulojen karistamisessa oli työstettävää. Onneksi appiukon innostava esimerkki alalta auttoi näkemään asioita toisessa valossa. Asiakaspalvelu vaati alussa sitkeyttä. Haastavinta olikin asiakkaiden lähestyminen, sillä ennen jokaista puhelua Järvinen pelkäsi saavansa luurista korvaan.

VAPAUTTA JA VASTUUNKANTOA Järvisellä oli jo nuorena tahtoa yrittäjäksi. Parikymppisenä tehdyt yrityskokeilutkin antoivat hyvää kokemusta

KUKA Juha Järvinen, 36 YRITYS Perintäritari Oy, joka on pienten yritysten maksuvalvonnan auttamiseen keskittynyt yrittäjävetoinen ja kasvollinen perintätoimisto. PERUSTETTU Vuonna 1989, omistajanvaihdos tehty vuonna 2017. MITÄ SEURAAVAKSI Haaveena saada Perintäritarin tarina jatkumaan vielä vuosikymmeniä. MISTÄ TUNNETAAN MYÖS Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien hallituksen jäsen, yrittäjäaiheisen Yripodi for evripodi -podcastin toinen juontaja. VAPAA-AJALLA Selostaa jalkapallo- ja futsal-otteluita.

tulevaan. Vasta Perintäritarin omistajanvaihdoksen kohdalla aika tuntui oikeasti otolliselta ja Järvinen sai kunnon sysäyksen täysipäiväiselle yrittäjyydelle. Vastuunkantajan viitta on istunut omille harteille luontevasti.

30

YS0320_16-37_jutut.indd 30

23.10.2020 11.46


Juha Järvinen haluaa toimia perintäalalla valtavirrasta poikkeavalla tavalla. Yrittäjänä hän on pystynyt hyödyntämään vahvaa sosiaalisen median ja markkinoinnin osaamista alalla, jossa sitä ei vielä hyödynnetty tarpeeksi. Perintäritari-yrityksen viestinnässä nostetaan esiin yhteiskunnallisesti tärkeitä teemoja, muun muassa ylivelkaantumista ja keinoja sen vähentämiseen.

NUORI YRITTÄJÄ

HYNY tuo nuorten yrittäjien ääntä kuuluviin Helsingissä Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien verkosto HYNY on toiminut jo vuodesta 2006. Nuorten ääntä ja yrittäjyyskokemuksia tarvitaan alati muuttavassa työelämässä ja yrittäjyyteen liittyvässä keskustelussa. HYNY on olemassa, jotta nuorten yrittäjien asioiden edistäminen olisi helpompaa Helsingissä. Alle 40-vuotiaille yrittäjille suunnattu yhteisö edistää nuorten yrittäjien toimintaa ja verkostoitumista. HYNY yhdistää yrittäjien lisäksi opiskelijoita ja itsensä työllistämisestä kiinnostuneita tapahtumissa ja lähes 1 800 jäsenen Facebook-ryhmässä. HYNY:n jäsenyys on maksuton ja mukaan voi liittyä vaikkei olisi ­Helsingin Yrittäjien jäsen. Yhteisö toimii matalan kynnyksen ponnahduslautana koko yrittäjäjärjestön verkostoihin ja jäsenyyteen. – Parasta HYNY:ssä on ehdottomasti uudet ihmiset ja mahdollisuus auttaa muita yrittäjiä sekä olla mukana muuttamassa nuoren yrittäjyyden toimintakulttuuria. Olen saanut tutustua moniin eri yrittäjiin ja auttaa heitä yrittäjyyden kysymyksissä. Parasta on ollut myös järjestää kohtaamisia yrittäjien välille, kertoo HYNY:n vuoden 2020 puheenjohtaja Harri ­Kolehmainen.

– Yrittäjyydessä parasta on vapaus ja oma päätäntävalta, jotka tuovat mukanaan vastuun. Haluan tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä ylivelkaantumisen vähentymisen, nuorten talouskasvatuksen ja perinnän ennal-

taehkäisyn eteen. Tärkeintä on kuitenkin toisten yrittäjien auttaminen ja liiketoiminnan edistäminen. Yrittäjänä voin tehdä näitä kaikkia, kun ne linkittyvät toiminnassamme luontevasti yhteen.

Ota yhteyttä: Harri Kolehmainen puheenjohtaja, HYNY helsinginyrittajat.fi/hyny facebook.com/groups/nuoret­ yrittajathelsinki

31

YS0320_16-37_jutut.indd 31

23.10.2020 11.46


HELSINGIN KAUPUNKI

MATKAILUALAN YRITTÄJILLE ILMAISTA DIGIKOULUTUSTA TEKSTI KIRSI RIIPINEN KUVA JUSSI HELLSTEN

Pääkaupunkiseudun matkailuyrittäjillä oli koronapandemian takia katastrofikesä. Kassat ovat tyhjillään, ja nyt taistellaan olemassaolosta. Toisaalta nyt kannattaa hoitaa kuntoon ne asiat, joihin aika ei ole aiemmin riittänyt – kuten hankkia digitaalista osaamista. 32

YS0320_16-37_jutut.indd 32

23.10.2020 11.46


HELSINGIN KAUPUNKI

D

igiTähti-hanke tarjoaa apua matkailu- ja ravintola-alan mik­ ro- ja pk-yrityksille uusien digitaalisten työtapojen käyttöön­ otossa. Helsingin kaupungin matkailun erityisasiantuntijalla Jukka ­Punamäellä on parinkymmen vuoden kokemus matkailualalta, ja hän on tehnyt töitä muun muassa mikro- ja pienyrittäjien kanssa. Hän on ollut myös perustamassa DigiTähti-hanketta. – Minulla on vahva tuntuma, että matkailusektorilla on suuri tarve kehittää digitaalisuutta. Tosi monen matkailuyrityksen taustalla on elämäntapayrittäjä, joka on lähtenyt oman intohimonsa perään ja perustanut esimerkiksi melontayrityksen tai bed and breakfast -majoituspaikan. Yrityksellä voi olla vaikka kuinka laadukkaita palveluja, mutta jos se ei onnistu kertomaan niistä vahvasti digitaalisesti, ei niitä tiedetä ja tunneta. Myös muut taustajärjestelmät kirjanpidosta alkaen saattavat olla elämäntapayrittäjällä digitalisoimatta.

RUUTUVIHKOYRITTÄJÄNÄ EI ENÄÄ PÄRJÄTÄ Digitähti-hankkeen ilmaiseen koulutukseen voivat hakea mukaan muutkin kuin varsinaiset matkailu- ja ravintola-alan pienet yritykset. Apua tarjotaan myös esimerkiksi tori- ja hallikauppiaille sekä kivijalkaliikkeille, jotka eivät ole ehtineet kehittää digitaalista osaamistaan. – Matkailualalla on todettu yleisesti, että jos digiloikka on vielä ottamatta, koronapandemian jälkeisessä maailmassa ei enää ruutuvihkoyrittäjänä pärjää, Punamäki huomauttaa. Hän muistuttaa, että tietoa yrittäjien palveluista eivät tarvitse vain kansainväliset matkailijat vaan myös pääkaupunkiseudun asukkaat. Hekin haluavat kokea uutta, ja moni keksi viime keväänä lähimatkailun vaivattomuuden. On erittäin tärkeää, että paikalliset asukkaat ja jatkossa myös matkailijat löytävät palvelut helposti ja että niitä on helppo ostaa.

– Markkinoinnin on oltava monikanavaista ja levittävä samanaikaisesti laajalle. Rajapintoja hyödyntämällä saa yhden viestin leviämään vaikka 50 eri paikassa.

GOOGLEN TYÖKALUJA JA ASIAKASUSKOLLISUUTTA Hanketta varten on selvitetty, millaista koulutusta matkailualan yritykset erityisesti kaipaavat. Toiveita on tullut muun muassa tietoa Googlen työkaluista, verkkokaupan perustamisesta sekä sosiaalisen median ja datan tehokkaasta hyödyntämisestä. Koulutuksen webinaareissa ja työpajoissa käsitellään myös esimerkiksi asiakasuskollisuutta, sähköistä laskutusta sekä asiakas- ja markkinointi­ rekisterejä. Vaikka koulutus tapahtuu suureksi osaksi etänä, yrittäjille tarjoutuu mahdollisuuksia myös verkostoitumiseen.

YRITTÄJIEN TOIVE: MARKKINOINTIA TEHOSTETTAVA – Ainakin automaattista myyntiä pitäisi tehostaa. Ja helsinkiläisille pitäisi saada leviämään nykyistä paremmin tietoa meistä. Näin pohtii Jouko Väärälä kävelykierroksia järjestävästä Green Cap Tours -yrityksestä. Yritys järjestää teemakävelyjä, yksityisten ryhmien sekä yleisiä kävelykierroksia, joiden aikana kerrotaan tarinoita Helsingistä. Väärälä kertoo, että bisneksestä hävisi kevään aikana 95 prosenttia. Joitakin kävelykierroksia sentään pystyttiin järjestämään, kiitos aktiivisten helsinkiläisten. Normaalisti asiakkaina on paljon kansainvälisiä matkailijoita. Väärälä kertoo, että liiketoimintaa on ollut tarkoitus kehittää jo aiemmin, mutta siihen ei ole ollut aikaa. Nyt kun olisi aikaa, ei ole rahaa. – Nettisivut kuitenkin saimme vastikään uusittua. Bisnes hävisi alta myös The Travel Experience -yritykseltä. Se räätälöi kannustematka-, kokous- ja tapahtumapal-

veluja yrityksille ja ulkomaalaisille matkanjärjestäjille Suomeen ja Suomen lähi­alueille. Yritys on järjestänyt asiakkailleen muun muassa jäänmurtajaristeilyjä. Millaista digitaalista tukea yritys nyt tarvitsisi? –Me etsimme esimerkiksi uusia keinoja markkinointiin, kertoo Merja Hart. Yrityksen liikevaihto suli alta heti maaliskuussa, ja Hart arvelee tilanteen jatkuvan. 99 prosenttia asiakkaista on kansainvälisiä. – Meillä on joitakin varauksia ensi vuodelle, mutta usein niissä on koronaklausuuli mukana, toisin sanoen varauksia voidaan siirtää, jos koronatilanne on päällä. Hart toivoo, että jatkossa yrityksellä olisi verkkokauppa, jonka näkyvyys on optimoitu ja että yritys voisi hyödyntää rajapintoja. Ja tietenkin sitä, että koronasta selvittäisiin mahdollisimman pian.

DigiTähti-hanke DigiTähti-hankkeen tavoitteena on saada vähintään sata yritystä mukaan. Kiinnostus on ollut suurta mutta mukaan mahtuu vielä. Koulutus jakautuu vuoden ajalle, ja yritys voi valita itseään eniten kiinnostavia sisältöjä. Koulutus rahoitetaan Uudenmaan liiton koronakriisirahoituksesta sekä Helsingin lisäksi Hangon, Lohjan, Porvoon ja Raaseporin rahoitusosuuksilla. Hankkeen toteutuksesta vastaa TIEKE tiiviissä yhteistyössä kuntien matkailuelinkeinon kanssa. Hanke päättyy elokuussa 2021. Lisää tietoa hankkeesta ja ilmoittautuminen: www.hel.fi/yritystenhelsinki/fi/matkailu­elin­keino/ digitahti/

33

YS0320_16-37_jutut.indd 33

23.10.2020 11.47


KANSAINVÄLISTYMINEN

KANSAINVÄLISTY VERKOSTOJEN VOIMALLA 34

YS0320_16-37_jutut.indd 34

23.10.2020 11.47


KANSAINVÄLISTYMINEN

Helsingin Yrittäjien kansainvälisen verkoston HEI Networkin uusi puheenjohtaja Reggie Rusan uskoo, että verkostot kantavat. Yhdysvaltalaistaustainen Rusan teki pitkän uran kansainvälisissä tehtävissä ja tiesi, että eri markkinoilla menestytään eri tavoin. Muualla voidaan menestyä tuote ja markkinointi edellä, mutta Suomessa on tärkeää tutustua ihmisiin, luoda luottamusta ja vaalia suhteita. Puheenjohtajan roolissa hän haluaa olla kehittämässä HEI Networkiä toimivaksi alustaksi, josta voi löytää vaivatta uusia kontakteja. TEKSTI JA KUVA JAANA TIHTONEN

R KUKA Reggie Rusan, 53 vuotta, yrittäjä YRITYS SimpleTec Solutions, joka tarjoaa mm. tietosuojapalveluita ja ulkoistetun teknologia- ja tietohallintojohdon palveluita, simpletec-solutions.com MUUTA HEI Network -verkoston uusi puheenjohtaja ja Suomen Yrittäjien maahan muuttaneiden yrittäjien verkoston johtoryhmän jäsen

Yrittäjä Reggie Rusan valittiin tänä vuonna Helsingin Yrittäjien kansainvälisen verkoston HEI Networkin puheenjohtajaksi. Rusanin mielestä Suomella on hienoja valttikortteja, esimerkiksi laadukkaat brändit, onnellisuus ja koulutus, joita voisimme markkinoida vielä voimakkaammin maailmalle.

usan perusti oman yrityksensä vuonna 2017. 30 vuoden kokemus IT-alalta ja 15 vuoden ura Koneen IT-toimintojen kansainvälisessä johdossa antoivat loistavat eväät liiketoiminnalle, mutta hän ei odottanut yrittäjyydelle helppoa alkua. Rusan törmäsi nopeasti siihen, että menestyminen Suomessa vaatii verkostoja ja ihmisten tuntemista. Kasvattaakseen tunnettuuttaan hän pääsi pitämään maksuttomia GDPR-luentoja Maria 0-1 -startup-keskittymään ja otti osaa erilaisten kansainvälisten verkostojen toimintaan. Helsingin Yrittäjien HEI Networkin kautta hän tapasi nykyisiä yhteistyötahojaan ja liikekumppaneitaan, joiden kanssa hän muun muassa tekee Afrikan markkinoita tutummaksi suomalaisille teknologiatoimijoille. Uudessa roolissaan Helsingin Yrittäjien HEI Networkin puheenjohtajana Rusan haluaa panostaa hänelle tärkeään aiheeseen: siihen, että kansainvälisillä yrittäjillä olisi alusta, jolla kasvattaa verkostojaan. Rusan näkee myös, että järjestön panostuksilla voidaan tuoda esille maahan muuttaneiden yrittäjien tärkeää roolia ja merkitystä yhteiskunnalle. Hän toivoisi näkevänsä HEI Networkin tapahtumissa yhä enemmän suomalaisia yrittäjiä ja yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita kansainvälistymisestä. Hän kannustaa kaikkia aiheesta kiinnostuneita mukaan, kielitaidosta riippumatta. Yhteisö kantaa tässäkin, ja paikalla on aina joku, joka voi toimia tarpeen mukaan tulkkina.

Rusan korostaa, että verkostojen lisäksi kansainvälisten yrittäjien menestys Suomessa vaatii tuekseen myös monikielisiä palveluita. Niihin hän toivoisi tulevaisuudessa panostuksia yrittäjäjärjestöltäkin ja muun muassa siksi hän on jäsenenä keskusjärjestö Suomen Yrittäjien maahan muuttaneiden yrittäjien verkoston johtoryhmässä. Edistystä kansainvälisyyden tärkeyden ymmärryksessä tapahtuu Suomessa koko ajan. Rusan iloitsee muun muassa siitä, että Espoon kaupunki otti englannin palvelukielekseen suomen ja ruotsin rinnalle.

HEI Network - verkosto kansainvälisille yrittäjille Helsingin Yrittäjien kansainvälinen verkosto HEI Network, Helsinki ­Entrepreneurs International, saattaa yhteen kansainvälisyydestä kiinnostu­ neita yrittäjiä. Verkosto järjestää englanninkielisiä Business Date -iltoja, joihin ovat tervetulleita kaikki kansainväliset ja kansainvälisyydestä kiinnostuneet yrittäjät. Verkostoon liittyminen on ilmaista eikä vaadi yrittäjärjestön jäsenyyttä. Verkoston toimintakieli on englanti. Lisätietoja: helsinginyrittajat.fi/HEI

35

YS0320_16-37_jutut.indd 35

23.10.2020 11.47


PAIKALLISESTI

Paikallisesti palkittua yrittäjyyttä

H

elsingin Yrittäjien kuusi paikallisyhdistystä palkitsevat vuosittain alueidensa ansioituneita yrittäjiä. Lokakuussa omat palkintonsa jakoivat Keski- ja Etelä-Helsingin paikallisyhdistykset. 1.

Palkinnot luovutettiin perinteisessä Syyskauden avaus -tapahtumassa Teatteriravintola Nyyrikissä. Palkintoraadit korostivat valintojen perusteluissa taloudellista kannattavuutta, liiketoiminnan pitkäjäntei2.

3.

4.

Merkkivuoden muistaminen Vuosittaisten yrittäjäpalkintojen lisäksi yrittäjäjärjestö myöntää yrittäjä- ja ansioristejä, joilla juhlistetaan yrittäjyyden merkkipäiviä. Yrittäjä- ja ansioristit, eli yrittäjäristin suurristi, yrittäjäristin timanttiristit ja yrittäjäristit, myönnetään anomuksen perusteella. Yrittäjäristin suurristi myönnetään erityisen merkittävästä toiminnasta yritystoiminnan hyväksi. Yritys voi huomioida myös henkilökuntaansa ansioristillä tai ansioristin timanttiristeillä. Yrittäjä- ja ansioristit myöntää Suomen Yrittäjien yrittäjäristilautakunta. Lisätietoja järjestön palkitsemistuotteista: yrittajat.fi/palkitsemistuotteet

syyttä, henkilöstön tyytyväisyyttä, toiminnan jatkuvaa kehittymistä, pitkiä ja tyytyväisiä asiakassuhteita, alan edelläkävijyyttä ja panostusta henkilöstön ammattitaitoon ja osaamiseen. 1. Vuoden 2020 etelähelsinkiläisenä yksinyrittäjänä palkittiin Waltteri Torikka, Waudewau Oy. Waudewau Oy on ooppera- ja konserttilaulaja Waltteri Torikan esittäviin taiteisiin keskittynyt yritys, joka on perustettu vuonna 2015. Palkitsemisella haluttiin tuoda esille kulttuuri- ja tapahtuma-alan tärkeyttä, erityisesti näin koronakriisin keskellä. Palkinnon luovutti eteläisen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Outi Haapamäki. 2. Vuoden 2020 etelähelsinkiläinen yritys on Kaiko Oy. Vuonna 1948 perustettu Kaiko Oy on vesi- ja terveydenhuoltoalan tuotteita markkinoiva yritys, jonka työ on jatkunut pitkäjänteisesti nykypäivään asti. Kaiko Oy:n palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja Arto Kalvas. 3. Vuoden 2020 keskihelsinkiläinen yksinyrittäjä -palkinnon ansaitsi Erkki Tammi, ET-Trading Ky. ET-Trading Ky on vuodesta 1983 toiminut tele- ja tietoliikennealan pitkän linjan yritys. Palkinnon ojensi yrittäjä Erkki Tammelle Helsingin Yrittäjät – Keski-Helsinki ry:n puheenjohtaja Seppo Tuovinen. 4. Vuoden 2020 keskihelsinkiläinen yritys -palkinnon sai Nurminen Works Oy. Nurminen Works Oy on rakennusmaalaukseen ja korjausrakentamiseen erikoistunut yritys, jonka tarina alkoi vuonna 1960 Esko Nurmisen perustaman maalausliikkeen pohjalta. Nurminen Works Oy:n palkinnon vastaanottivat perheyrityksen jatkajat, sisarukset Maritta Kinnunen ja Heikki Nurminen.

36

YS0320_16-37_jutut.indd 36

23.10.2020 11.47


YRITTÄJÄN ASIALLA

Yrittäjien paikallis­yhdistykset ja verkostot Yrittäjäjärjestö tuntee Helsingin jokaisen kolkan, kiitos siitä kuuden paikallisen yhdistyksemme. Lisäksi tarjoamme oman yhteisön nuorille yrittäjille, kansainvälisille toimijoille sekä yrittäjyydestä jo luopuneille. Muistathan: olemme aina tukenasi. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä. Alta löydät paikallis­yhdistystemme ja verkostojemme puheenjohtajat.

Tutustu paikallisyhdistysten yhteisiin kanaviin: yrittajat.fi/helsinkipaikallisesti

facebook.com/HelsinginYrittajatpaikallisesti

Paikallisyhdistykset

Helsingin Yrittäjät – Lounais-Helsinki ry Esko Valkeala, pj. p. 050 586 2288 lounais_helsingin@yrittajat.fi

Helsingin Yrittäjät – Etelä-Helsinki ry Outi Haapamäki, pj. p. 050 553 3555 etela_helsingin@yrittajat.fi

Helsingin Yrittäjät – Keski-Helsinki ry Seppo Tuovinen, pj. p. 041 514 8860 keski_helsingin@yrittajat.fi

Helsingin Yrittäjät – Länsi-Helsinki ry Jukka Tiihonen, pj. p. 040 821 8705 lansi_helsingin@yrittajat.fi

Helsingin Yrittäjät – Itä-Helsinki ry Oscari Seppälä, pj. p. 040 672 4285 ita_helsingin@yrittajat.fi

Helsingin Yrittäjät – Pohjois-Helsinki ry Petra Bedda, pj. p. 050 376 2347 pohjois_helsingin@yrittajat.fi

Kansainvälinen verkosto HEI Network Reggie Rusan, pj. hei.helsinki@yrittajat.fi helsinginyrittajat.fi/HEI

Senioriverkosto Raimo Mäkinen, pj. raimomakinen@kolumbus.fi helsinginyrittajat.fi/seniorit

KUVAT: NIINA STOLT

Verkostot

Nuorten yrittäjien verkosto HYNY Harri Kolehmainen, pj. hyny@yrittajat.fi helsinginyrittajat.fi/hyny

37

YS0320_16-37_jutut.indd 37

23.10.2020 11.47


YS0320_38-48_info.indd 38

23.10.2020 11.52


YRITTÄJÄINFO

YRITTÄJÄINFO Yrittäjien jäsenmaksu korona-aikana Jäsenmaksulaskut ja mahdolliset maksumuistutukset lähtevät jäsenille normaalisti, mutta jos tarvitset maksuaikaa, ota yhteyttä jäsenpalveluumme sähköpostitse: jasenpalvelut@yrittajat.fi. Kerrothan viestissäsi jäsennumerosi tai yrityksesi koko nimen sekä kuinka paljon tarvitset aikaa jäsenmaksusi maksamiseen. Voit myös sopia erissä maksamisesta.

40 HANKINTA-ASIAMIES VASTAA

44 SYKSYN 2020 PK-YRITYSBAROMETRI

Mikroyrittäjä, hae toimittajaksi julkisiin hankintoihin.

Pk-yritysten näkymissä poikkeuksellisen nopea lasku koronan vuoksi.

41 SOME-KLINIKKA: FACEBOOK HALTUUN

46 KYSYMYKSIÄ KORONAN VAIKUTUKSISTA YRITYKSEN ARKEEN

Kokosimme kiireisen yrittäjän Facebook-vinkit.

42 VÄLTY YRITYKSIIN KOHDISTUVILTA HUIJAUKSILTA

Suomen Yrittäjien työoikeuden asiantuntijat vastaavat usein kysyttyihin koronakysymyksiin.

Jouduitko hakemistohuijauksen tai identiteettivarkauden kohteeksi? Lue asiantuntijan ohjeet.

39

YS0320_38-48_info.indd 39

23.10.2020 11.52


YRITTÄJÄINFO

PENTTI KOMSSI HANKINTA-ASIAMIES

Hankinta-asiamies vastaa: ”Voiko mikroyrittäjä päästä toimittajaksi julkisiin hankintoihin?” TEKSTI PENTTI KOMSSI KUVA JAANA TIHTONEN

T

ämä kysymys esitetään usein allekirjoittaneelle, kun yrittäjät pohtivat liiketoimintamahdollisuuksia ja asiakassegmenttejään. Isoissakin hankinnoissa on mahdollisuus, vaikka kokonaisprojektia ei voitaisikaan tarjota. Hankintalain mukaan EU-hankinnat on jaettava osiin, eli osatarjouksiin on annettava mahdollisuus, ellei ole hyvin perusteltua syytä olla tekemättä niin. Isoissa urakoissa ja hankkeissa käytetään usein tietyissä osa-alueissa niihin erikoistuneita yrityksiä. Mikäli tarjouspyynnössä ei ole osatarjouksen mahdollisuutta, yrittäjä voi tarjota palveluitaan kilpailutuksen jälkeen kokonaistoimittajalle alihankintana. EU-hankintojen toimittajavalinta ilmoitetaan aina Hilmassa jälki-ilmoituksena. Isoissa ja vaativissa hankinnoissa esitetään usein tiukat kelpoisuusehdot, millä halutaan varmistaa, että tarjoajalla on tarvittavat resurssit ja osaaminen hankinnan toteuttamiseksi.

Mikäli omat voimavarat eivät riitä ylittämään kelpoisuusehtoja, tarjouspyyntöihin voi tarjota ryhmittymänä. Ryhmittymänä tarjottaessa lasketaan yhteen sen jäsenten voimavarat, kuten liikevaihto, referenssit ja ammatillinen osaaminen. Ryhmittymänä tarjoaminen on teknisesti helppoa, hieman vaativampi työ on kerätä ympärilleen oikeanlainen verkosto, jonka kanssa tarjouspyyntöihin voisi tarjota. Pienhankintojen tarjouspyynnöissä ei yleensä esitetä muita kuin ammatilliseen osaamiseen ja tilaajavastuulakiin liittyviä kelpoisuusehtoja. Pienhankintoja tehdään määrällisesti eniten, mutta koska hankintalaki ei sitä edellytä, niitä julkaistaan avoimesti harvoin. Ne kilpailutetaan yleensä tiedossa olevilta yrityksiltä. Yrittäjän onkin tärkeää huolehtia sopivin markkinointiviestinnän keinoin, että julkisen organisaation potentiaaliset yksiköt ovat hyvin tietoisia yrityksestä sekä palveluista ja tuotteista. Pääkaupunkiseudun ja Suomen muut isot kaupungit ovat strategiois-

saan sitoutuneet tekemään hiilineutraalimpia, ekologisesti vastuullisia ja innovatiivisia hankintoja. Kaupungit järjestävät tästä näkökulmasta usein innovaatiokilpailuja ja pilotteja, missä mikro- ja pienyrittäjillä on erinomaiset mahdollisuudet osallistua, esitellä ja testata innovatiivisten palveluidensa sopivuutta ja päästä toimittajaksi. Näistä ilmoitetaan Hilmassa tai kaupunkien tiedotuskanavilla. Kaikissa hankinnoissa verkostoituminen sekä toisten yritysten että potentiaalisten asiakkaiden kanssa on yksi tärkeimpiä tekijöitä menestymiseen. HERÄSIKÖ SINULLE KYSYMYKSIÄ AIHEESTA? OTA YHTEYTTÄ: Pentti Komssi hankinta-asiamies, pääkaupunkiseutu pentti.komssi@yrittajat.fi p. 044 343 2045

40

YS0320_38-48_info.indd 40

23.10.2020 11.52


YRITTÄJÄINFO

Oikopolkuja onneen – kiireisen yrittäjän Facebook-vinkit Hyvä lukija, annas kun arvaan: tunnet Facebookin potentiaalin, mutta aika ei tunnu riittävän siihen, että pystyisit kaiken muun ohella panostamaan yrityksesi sosiaalisen median markkinointiin. Huoli pois! On totta, että Facebook-sivun pyörittäminen vaatii resursseja, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä hankalasti. Keräsin tähän tekstiin vinkkejä oikopoluista onneen. TEKSTI LOTTA KINNUNEN KUVA EYEWAVE/ADOBESTOCK

ÄLÄ JULKAISE TURHAA TAI TURHAAN Toimiva yrityssome on hyödyllinen sekä teille, että asiakkaallenne. Ajattele, kuinka moni ripustaa postiluukkuunsa kyltin Ei mainoksia, kiitos – miksi he siis tilaisivat tönkköä mainontaa omille Facebook-etusivuilleenkaan? Myynti on yrityksen elinehto, mutta sitä voi tehdä monella tavalla: kiinnostavat tarinat, mukaansa tempaavat kurkistukset yrityksen arkeen ja hyödylliset vinkit vievät jo paljon pidemmälle. Muistisääntö! Kun suunnittelet julkaisuja, pidä mielessäsi aina kaksi asiaa: 1) Mitä hyötyä tästä julkaisusta on asiakkaallemme, ja 2) Mitä hyötyä tästä julkaisusta on meille. Kumpikaan näistä ei saa unohtua, jotta Facebook-tekeminen vie yritystänne aidosti eteenpäin. Unohda kaikki muu.

AHKEROI KERRALLA JA AJASTA Se, että Facebook on jatkuvasti hereillä, ei tarkoita sitä, että sinun tulisi olla. Ota työkalut hyötykäyttöön ajastamalla kerralla isompi määrä julkaisuja. Merkitse kalenteriisi Facebookin parissa ahkerointi kahden viikon välein tai

kerran kuussa – näin Facebook-markkinointi ei stressaa muulloin ja säilytät sisällöissä yhtenäisen tyylin. Väliaikoina sinun tarvitsee vain seurata, mitä sivullanne tapahtuu.

KIERRÄTYS KUNNIAAN! Materiaalin kierrättäminen on tuttua kotitalouksissa, mutta markkinoinnissa kierrätys tuppaa unohtumaan. Jos julkaiset hulppean videon tai mainion oppaan palveluistasi, älä arkaile uusiokäyttää sitä myöhemmin eri jakotekstillä – sisältö ei useinkaan vanhene välittömästi ensimmäisen julkaisukerran jälkeen. Verkkosivujen referenssitarinat tai blogitekstit taipuvat hyvin myös Facebook-markkinointiin.

MITTAA JÄRKEVÄSTI Tämä tiedetään: yrittäjällä on paljon hommaa. Sitä suuremmalla syyllä Facebook-tekemisen mittaaminen kannattaa, jotta tiedät siihen ohjattujen resurssien olevan hyötykäytössä. Valitse tavoitteesi mukaiset mittarit – esimerkiksi verkkosivuklikkausten määrä, tavoitettujen ihmisten määrä, myynnin kehitys kampanjoittain – ja pidä silmällä, mitä Facebook-presenssinne antaa

Lotta Kinnunen Creative Consultant LM Someco Kirjoittaja on sosiaalisen median markkinoinnin asiantuntija, jonka tehtäviin kuuluu suomalaisyritysten valmentaminen sosiaalisen median tehokkaampaan, ketterämpään ja kekseliäämpään käyttöön.

yrityksellenne. Suosittelen tärkeimpien lukujen säännöllistä keräämistä Exceliin tai Powerpointiin, jotta voit palata myöhemminkin tutkimaan pitkän aikavälin kehitystä. Lue lisää Lotan vinkkejä Facebookin hyödyntämiseen: helsinginyrittajat.fi

41

YS0320_38-48_info.indd 41

23.10.2020 11.52


YRITTÄJÄINFO

VÄLTY HUIJAUKSILTA – Toimintaohjeet yrittäjälle

Yrittäjät ja yritykset joutuvat usein huijareiden maalitauluksi. Lue ohjeet, miten voit toimia, jos joudut hakemistohuijauksen tai identiteettivarkauden kohteeksi. LÄHDE SUOMEN YRITTÄJÄT KUVAT ADOBESTOCK JA MARKUS SOMMERS

HAKEMISTOHUIJAUKSET Puhelinmyyjä soittaa yrittäjälle ja kertoo, että hän päivittää tietoja yrityshakemistoon. Myyjä saattaa esiintyä jonkin luotettavan yhteisön nimissä. Myy-

jä ei tuo puhelun alussa esiin, että hän tarjoaa maksullista palvelua. Jos yrittäjä antaa firmansa tiedot soittajalle, tämä sanoo vasta lopuksi, että ”palvelun hinta on xxx euroa”. Tällöin pitää kieltää palvelun ostaminen heti puhelimessa tai sähköpostilla. Kieltämisestä huolimatta voi tulla tilausvahvistus ja lasku palvelun ostamisesta.

TOIMI NÄIN: • On suositeltavaa, että puhelimessa ei tehdä tilauksia tai sopimuksia. • Tee reklamaatio välittömästi ja vaadi mahdollinen puhelunauhoite kuultavaksesi. Usein jo tämä saa aikaan sen, että myyjä luovuttaa. Jos muistutuslaskuja tulee, niitä ei pidä maksaa. • Reklamaatioista huolimatta myyjä voi siirtää asian perintätoimistolle, joka lähettää siitä perintälaskun. Tällöin on tärkeää reklamoida perintätoimistolle kirjallisesti tai sähköpos-

tilla laskun perusteettomuudesta. • Reklamaation liitteeksi kannattaa laittaa alkuperäiselle laskun lähettäjälle lähetetyt reklamaatiot. • Erittäin tärkeää on vaatia perinnän keskeyttämistä riitaisana asiana ja kieltää perintätoimistoa käyttämästä trattaperintää eli maksukehotusta, johon liittyy maksuhäiriömerkintä ja julkisuuden uhka.

IDENTITEETTIVARKAUDET Identiteettivarkauksista yrityksille koituvat kulut vaihtelevat muutamista tuhansista jopa satoihin tuhansiin. Yritysten identiteettivarkauksia tehdään avoimia yritystietoja ja kyberturvallisuuden aukkoja hyödyntämällä. Pahinta on, jos rikolliset onnistuvat saamaan haltuunsa henkilötunnuksia. Yrityksen tietoja voidaan hyväksikäyttää esimerkiksi tilaamalla tavaraa ja ohjaamalla lasku yritykselle.

42

YS0320_38-48_info.indd 42

23.10.2020 11.52


YRITTÄJÄINFO

TOIMI NÄIN:

12 x yrityksiin kohdistuvat yleisimmät huijaukset • hakemistohuijaukset • huijauslaskut • maksupäätelaskut • veronpalautushuijaukset • identiteettivarkaudet • alv-palautusten huijaukset • toimitusjohtajahuijaukset • tilauspetokset • huijaussähköpostit • Office 365 -huijaukset • tavaramerkkilaskut • nettisivujen rakentamisen huijaukset

• Pidä huolta, että henkilötunnuksesi ei joudu vääriin käsiin. • Sinun kannattaa ottaa käyttöön PRH:n vain sähköiset ilmoitukset salliva palvelu tai ainakin kaupparekisteritietojen muutoksista ilmoittava vahti. • Valitsemalla vain sähköisen vaihtoehdon voit varmistaa, että yrityksen ilmoituksia kaupparekisteriin ja verohallinnolle voi tehdä jatkossa vain henkilö, jolla on siihen oikeus. • Ennen sähköisen ilmoituksen allekirjoittamista YTJ-palvelu pyytää valitsemaan jommankumman seuraavista: – Vain sähköiset ilmoitukset ovat sallittuja –  Ilmoituksia saa vastaanottaa myös paperilomakkeina • Kun valitset vain sähköiset ilmoitukset, kaupparekisteri ja verohallinto eivät ota enää vastaan yritykseltä paperilomakkeita (Y-lomake). Valinta koskee vain sellaisia ilmoituksia, jotka voi tehdä sähköisesti YTJ-palvelussa. • Vaikka et olisikaan vaihtanut pelkästään sähköisiin ilmoituksiin, saat automaattisesti sähköpostiin tiedon tekeillä olevista muutoksista – joita esimerkiksi huijarit tekevät yrittäessään kaapata yrityksen nimiinsä. • Jotta tämä automaattinen ilmoitusjärjestelmä toimii, pitää yrityksen toimiva sähköpostiosoite olla kaupparekisterissä. • Toinen vaihtoehto on tehdä sopimus PRH:n kanssa, jos et halua ilmoittaa sähköpostiasi julkiseen kaupparekisteriin ”kaupustelijoiden” pelossa. Sopimus on ilmainen. • Kun yrityksen seurattavissa rekisteritiedoissa tapahtuu muutoksia, kaupparekisteri lähettää muuttuneet tiedot tekstitiedostona sähköpostilla noin tunnin kuluessa siitä, kun muutos on rekisteröity tai vireille tullut ilmoitus on kirjattu kaupparekisteriin. Lisätietoja eri huijauksista ja ohjeista löydät Suomen Yrittäjien ladattavasta Yrittäjä, näin tunnistat ja torjut huijaukset -oppaasta: yrittajat.fi/oppaat

Valveudu huijauksista, hanki apua ajoissa – Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun tulee vuosittain kymmeniä tuhansia yhteydenottoja. Suurin osa puheluista ja kysymyksistä liittyy työoikeuteen ja työlainsäädäntöön, mutta myös harhaanjohtavaan markkinointiin ja erilaisiin huijauksiin liittyviä yhteydenottoja tulee paljon. Huijauksia kohdistuu varmasti kaikenkokoisiin ja eri toimialoilla toimiviin yrityksiin, mutta käsityksemme mukaan huijaukset usein painottuvat nimenomaan pieniin yrityksiin sekä tietyiltä osin juuri perustettuihin yrityksiin. Toivon, että yrittäjät olisivat mahdollisimman valveutuneita erilaisista huijauksista. Mahdollisissa epäselvissä tilanteissa suosittelen olemaan yhteydessä meidän neuvontaan. Mitä aikaisemmin on yhteydessä, sitä enemmän neuvonnan kautta voi saada tietoa erilaisista toimintamahdollisuuksista ja sitä helpompi yrittäjän on tehdä omat ratkaisunsa neuvonnan kautta saatujen neuvojen pohjalta, kannustaa Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen. Suomen Yrittäjien neuvontapalvelu palvelee arkisin klo 8–18 numerossa 09 229 222.

ATTE RYTKÖNEN asiantuntija työmarkkinat, työlainsäädäntö Suomen Yrittäjät

43

YS0320_38-48_info.indd 43

23.10.2020 11.53


YRITTÄJÄINFO

Pk-yritysbarometri: Pk-yritysten näkymissä poikkeuksellisen nopea lasku koronan vuoksi Pk-yritykset ovat olleet kuluvana vuonna hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa koronaviruksen leviämisestä johtuneen kriisin vuoksi. Tämä leimaa vahvasti pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia lähiajan suhdannekehityksestä syyskuussa julkistetussa Pk-yritysbarometrissa. TEKSTI SUOMEN YRITTÄJÄT JA HELSINGIN YRITTÄJÄT KUVA JULIUS KONTTINEN

P

k-yritysbarometrin julkistavat kaksi kertaa vuodessa Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö. Tällä kertaa kyselyyn vastasi 5 100 yritystä. – Koronakriisin vaikutukset yritysten ja toimialojen välillä ovat poikenneet toisistaan huomattavasti. Samalla kriisin seurauksia on pyritty lieventämään erilaisin politiikkatoimin. Kriisin vaikutukset ja yhä jatkuva epävarmuus näkyvät laajasti pk-yritysbarometrin

tuloksissa, mutta onneksi niissä näkyy myös uskoa tulevaan, sanoo elinkeino­ ministeri Mika Lintilä.

YRITYSTEN SUHDANNE­ NÄKYMIEN SALDOLUKU LASKI KEVÄÄSTÄ 20 YKSIKÖLLÄ – Muutos on poikkeuksellisen suuri ja nopea. Viimeksi vastaavaa nähtiin finans­si­kriisin aikoihin. Tällä kertaa sukel­lus jäi onneksi hieman pienemmäksi kuin finanssikriisissä, Suomen

Yrit­täjien ekonomisti Petri Malinen arvioi. Edellinen Pk-yritysbarometri julkistettiin juuri ennen koronanviruksen leviämistä Suomeen. Silloin 17 prosenttia ennusti suhdanteiden heikkenevän ja 26 prosenttia paranevan. Koronakriisi muutti kaiken: nyt pienistä ja keskisuurista yrityksistä 32 prosenttia ar­vioi suhdanteiden heikkenevän ja 21 prosenttia paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana.

44

YS0320_38-48_info.indd 44

23.10.2020 11.53


YRITTÄJÄINFO ODOTUKSET LIIKEVAIHDON KASVUSTA HIIPUVAT JA INVESTOINNEISTA SUPISTUVAT Odotukset liikevaihdon kehityksestä laskivat jyrkästi: saldoluku laski kevään barometrista 24 yksikköä ja saa arvon miinus kaksi. – Tämä on poikkeuksellisen alhainen arvo, mutta tämäkin onneksi vielä hieman korkeampi kuin finanssikriisin aikana, Malinen sanoo. Pk-yritykset arvioivat vähentävänsä investointejaan merkittävästi lähiaikoina: kaikilla päätoimialoilla on enemmän investointejaan vähentäviä yrityksiä kuin niitä, joissa investoinnit lisääntyvät. – Heikko tulos kertoo poikkeuksellisen suuresta epävarmuudesta talouskasvun ja toimintaympäristön suhteen, Malinen sanoo.

PK-YRITYKSET PYRKIVÄT PITÄMÄÄN KIINNI OSAAVASTA TYÖVOIMASTA Vaikka talous on supistunut ja tulevaisuuden näkymät muuttuneet poik­ keuksellisen epävarmoiksi, pienet ja keskisuuret yritykset eivät oleta, että henkilöstö pienenisi merkittävästi. Tilanteen vaikeudesta kertoo kuitenkin se, että odotusten saldoluku laski keväästä 11 yksikköä ja päätyi arvoon miinus kaksi.

Malisen mukaan myönteistä tilanteessa on se, että edelleenkin suuri enemmistö, eli 70 prosenttia pk-yrityksistä pyrkii säilyttämään nykyisen henkilömääränsä.

YRITYSTEN TALOUDELLISET PUSKURIT KÄYTETTY Poikkeuksellisen kevään seurauksena pk-yritysten kassatilanne on heikentynyt voimakkaasti alkuvuodesta. Kyselyn vastauksien perusteella 19 prosenttia yrityksistä raportoi vaikeuksista hoitaa maksujaan viimeksi kuluneen kolmen kuukauden aikana. – Vaikeaksi tilanteen tekee se, että yritysten jo valmiiksi tiukka kassatilanne ei mahdollista riittävää valmistautumista mahdolliseen toiseen korona-aaltoon, Malinen sanoo.

RAHOITUKSEN KYSYNTÄ VOIMISTUI Viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana rahoitusta ottaneiden yritysten määrä nousi 7 prosenttiyksikköä kevään barometristä, johon yritykset vastasivat joulu-tammikuussa. Nyt 32 prosenttia yrityksistä raportoi ottaneensa viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana ulkoista rahoitusta. Kriisistä huolimatta rahoituksen saatavuus on säilynyt hyvällä tasolla, sillä vain 5 prosenttia yrityksistä kertoo hakeneensa rahoitusta, mutta jääneensä ilman sitä.

Pk-yritysbarometri Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Syksyn 2020 Pk-yritysbarometri perustuu 5 100 pk-yrityksen vastauksiin. Se kuvaa siten kattavasti suomalaisten pk-yritysten käsityksiä taloudellisen toimintaympäristön muutoksista sekä yritysten liiketoimintaan ja kehitysnäkymiin vaikuttavista tekijöistä. Raportissa tarkastellaan pk-yritysten suhdanneodotuksia ja kehitystä, kasvua ja uusiutumista, kansainvälistymistä, kehittymistä sekä investointeja ja rahoitustilannetta. Lue koko raportti: yrittajat.fi/tutkimukset

– Finnvera on varautunut turvaamaan elinkelpoisten yritysten lainarahoituksen saatavuuden kriisin kaikissa vaiheissa ja talouden jälleenrakentamisessa. Finnvera täydentää rahoitusmarkkinoita loppuvuonna myös omilla lainatuotteillaan, sanoo Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Yritysten suhdannenäkymät romahtivat Helsingissä Keväällä alkanut poikkeustilanne heijastuu suoraan pienten ja keskisuurten yritysten suhdanneodotuksiin, jotka heikentyivät voimakkaasti niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa. – Suhdannenäkymät romahtivat Helsingissä vielä keskimääräistä enemmän, mikä kertoo pandemian vaikutusten kohdentumisesta varsinkin pääkaupungin yritystoimintaan, kertoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala. Suhdannenäkymien saldoluku laski Helsingissä 24 yksiköllä arvoon -8, kun se alkuvuonna oli vielä +16. Para-

nemista ennakoi 24 prosenttia (keväällä 33 %) ja heikkenemistä 32 prosenttia (keväällä 16 %) helsinkiläisistä pk-yrityksistä. Suhdanteiden arvioi pysyvän ennallaan 44 prosenttia yrityksistä (keväällä 51 %). – Kyselyssä selvitettiin erikseen myös koronan vaikutuksia yritystoimintaan. Helsingissä liiketoiminta pysähtyi 33 prosentilla vastaajista. Muuttuneessa tilanteessa panostettiin erityisesti työn uudelleenorganisointiin (29 %), uusiin tuotteisiin/palveluihin (29 %) sekä uusiin toimintatapoihin (27 %), kertoo Helsingin Yrittäjien puheenjoh-

taja Mari Laaksonen. Helsinkiläiset yritykset hakivat keväällä tukea ja lainaa yritysten toimintaan tai omaan toimeentuloonsa useammin kuin maassa keskimäärin. Business Finlandin kehittämisrahaa haki 27 prosenttia ja ELY-keskuksen 17 prosenttia vastaajista. Yksinyrittäjätukea haki tutkimuksen julkistushetkeen mennessä (9.9.2020) 10 prosenttia ja yrittäjän työttömyysturvaa 10 prosenttia yrittäjistä. Pankkilainaa on hakenut noin 8 prosenttia helsinkiläisistä yrityksistä, samoin Finnveran takausta.

45

YS0320_38-48_info.indd 45

23.10.2020 11.53


YRITTÄJÄINFO

YLEISIMMÄT KYSYMYKSET KORONASTA

– työoikeuden asiantuntijat vastaavat Koronapandemia on herättänyt paljon kysymyksiä. Suomen Yrittäjien työoikeuden asiantuntijat Harri Hellstén, Atte Rytkönen ja Albert Mäkelä vastaavat yleisimpiin yrittäjiltä tulleisiin kysymyksiin. TEKSTI SUOMEN YRITTÄJÄT KUVAT MARKUS SOMMERS

”Onko työnantajalla oikeutta tai velvollisuutta määrätä työntekijä koronatestiin? Kuka maksaa koro­ natestin?” Työnantajalla ei lähtökohtaisesti ole yleistä velvollisuutta määrätä työntekijää koronatestiin, mutta jos työntekijän työtehtäviin kuuluu esimerkiksi lähikontaktit toisiin ihmisiin, testiin määrääminen voi olla perusteltua, jotta voidaan parhaalla mahdollisella tavalla taata niin työntekijöiden kuin esimerkiksi asiakkaiden turvallisuus työpaikalla. Jos työnantaja määrää työntekijän koronatestiin, on työnantaja velvollinen vastaamaan testin kustannuksista, kuten työterveyshuollon kustannuksista yleisesti. Lisäksi työnantaja voi halutessaan kustantaa työntekijän koronatestin, jos testaaminen on työ kannalta tarpeellista, vaikka työnantaja ei varsinaisesti testiin velvoittaisi. Koronavirus- ja vasta-ainetestit oikeuttavat työterveyshuollon korvaukseen 1.4.2020 alkaen, jos työterveyshuoltosopimuksessa on sovittu sairaanhoidon ja siihen kuuluvien laboratoriotutkimusten järjestämisestä. Lisäksi työnantajan ja palveluntuottajan pitää sopia korona-

virus- ja vasta-ainetesteistä kirjallisesti ennen testauksen aloittamista. Kustannukset kuuluvat korvausluokkaan II. Kustannusten korvaamisessa edellytetään, että testien tekemisessä noudatetaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n näytteenottokriteereitä sekä muita viranomaismääräyksiä ja -ohjeita. Testaamisen osalta on lisäksi hyvä huomata, että jos testaaminen on työntekijän suorittaman työn kannalta tarpeellista, saa työnantaja vähentää testistä aiheutuvat kustannukset verotuksessa. ”Jos yrityksen työntekijällä tode­ taan korona ja hän on ollut tietä­ mättään töissä pidemmän tai ly­ hyemmän rupeaman, pitääkö yri­ tyksen sulkea ovensa siksi aikaa, että kaikki on testattu ja saatu vas­ taukset? Onko yritys tällaisessa ti­ lanteessa kaikkien työntekijöiden osalta palkanmaksuvelvollinen?” Yritystoiminnan keskeyttämiseen ei ole velvollisuutta. Tällaisessa tilanteessa kaikkien yrityksessä työskentelevien ja yrityksen tiloissa altistuneiden hen-

Jäsen, hyödynnä neuvonta­-palvelumme numerossa 09 229 222 Yrittäjien lakineuvontapalvelu tarjoaa maksutta neuvontaa jäsenillemme. Kysy esimerkiksi työlainsäädännöstä, verotuksesta tai muusta yritystoimintaasi liittyvästä. Me autamme. Saat monipuolista opastusta ja neuvontaa yritystoimintaasi Suomen Yrittäjien omilta asiantuntijoilta ja lisäksi käytössäsi on lähes sata ulkoisen neuvontaringin asiantuntijaa. yrittajat.fi/neuvontapalvelut

46

YS0320_38-48_info.indd 46

23.10.2020 11.53


YRITTÄJÄINFO

kilöiden on kuitenkin syytä hakeutua koronatestiin. Lisäksi jokaisessa yrityksessä on syytä tällaisessa tilanteessa tapauskohtaisesti tarkastella, millä tavoin työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuus voidaan turvata. Työnantajan palkanmaksuvelvollisuuden edellytyksenä on työntekijän sairastuminen tai työkyvyttömyys. Työnantajalla on palkanmaksuvelvollisuus myös siinä tapauksessa, että työnantaja määrää työntekijän pois työpaikalta. Jos työntekijä jää oma-aloitteisesti pois työstä, palkanmaksuvelvollisuutta ei ole. ”Pitääkö työntekijälle maksaa palkkaa hänen odotellessaan koro­ natestiin pääsyä?” Jos työntekijä ei ole sairas tai työkyvytön, ei työnantajalla lähtökohtaisesti ole poissaolon ajalta palkanmaksuvelvollisuutta. Jos työnantaja määrää työntekijän pysymään poissa työpaikalta hänen odottaessaan koronatestiin pääsyä ja testitulosten varmistumista, on työnantajalla tältä ajalta palkanmaksuvelvollisuus. Jos työntekijä voi tehdä etätyötä, tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää. ”Voiko kasvomaskeista aiheutunei­ ta kuluja vähentää verotuksessa?” Verovähennysoikeus koskee myös yksityistä elinkeinonharjoittajaa (ns. toiminimiyrittäjää). Toiminimiyrittäjän työssään käyttämästä maskista aiheutuneet kulut ovat elinkeinotoiminnan vähennyskelpoista menoa. ”Sain taloudellista tukea koronati­ lanteesta selviämiseksi. Onko saa­ mani tuki veronalaista tuloa ja jou­ dunko maksamaan siitä veroa?” Veronalaisia elinkeinotoiminnan tuloja ovat kaikki tulot, jotka saat elinkeinotoiminnassa rahana tai rahanarvoi-

sena etuutena, jollei toisin ole erikseen säädetty. Myös yrityksesi saamat julkiset tai muut tuet ovat siten veronalaisia tuloja. Saadut tuet käsitellään kirjanpidossa ja verotuksessa normaalisti tulona. Mikäli yrityksesi koko tilikauden tulot ovat kuluja suuremmat (muiden mahdollisten verotuksessa tehtävien oikaisujen jälkeen), osakeyhtiö maksaa nettotulostaan veroa ja toiminimien sekä henkilöyhtiöiden nettotulos jaetaan verotettavaksi yhtiömiehille. Mikäli yrityksen tulos jää kulujen vähentämisen jälkeen negatiiviseksi, tuloveroja ei tule maksuun. ”Milloin yrittäjä tai työntekijä voi saada tartuntapäivärahaa?” Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun henkilö on määrätty olemaan poissa työstään, eristettäväksi tai karanteeniin jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Määräyksen antaa kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa. Sitä voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin henkilö ei ole voinut työskennellä karanteenin tai eristyksen takia. Päivärahaa ei siis makseta esimerkiksi tehtävissä, joissa voidaan tehdä etätyötä. Tartuntatautipäivärahaa ei makseta tilanteessa, jossa henkilö jää kotiin tai pois töistä omatoimisesti tai muun kuin edellä mainitun tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräyksestä esimerkiksi odottelemaan koronatestin tuloksia. Hoitajan, lääkärin tai työnantajan ohjeistus ei ole pätevä peruste. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voi saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi eikä lapsen vanhempi voi siksi tehdä töitä.

VASTAUKSIA KORONAAIHEISIIN KYSYMYKSIIN ANTOIVAT SUOMEN YRITTÄJIEN ASIANTUNTIJAT:

HARRI HELLSTÉN työmarkkina-asioiden päällikkö

ATTE RYTKÖNEN asiantuntija

ALBERT MÄKELÄ asiantuntija

47

YS0320_38-48_info.indd 47

23.10.2020 11.53


5G JO TUHANNET

YRITTÄJÄT TYÖSKENTELEVÄT HUIPPUNOPEASSA

5G-VERKOSSA. Tee kuten Elisan fanit ja vauhdita sinäkin liiketoimintaasi 5G-nopeuksilla. Suomen Yrittäjien jäsenenä saat ne Elisan edullisimpaan hintaan! Tutustu rahanarvoisiin jäsenetuihin osoitteessa elisa.fi/yrittajaedut

Elisa on Suomen Yrittäjien yhteistyökumppani. Yhdessä teemme uusia suomalaisia menestystarinoita.

YRITYSLIITTYMÄ 5G

Hyödynnä jäsenetusi soittamalla Elisan Yritysasiakkaiden myyntipalveluun 0800 04411 tai varaa aika yrittäjäpalveluun elisa.fi/ajanvaraus

YS0320_38-48_info.indd 48 40335_EL_YJA_Fanit_Tuhannet_yrittajat_HEY_200x270.indd 1

Vieraile lähimmässä Elisan myymälässä elisa.fi/myymalat

23.10.2020 11.53 05/10/2020 12.55

Profile for Helsingin Yrittäjät

Yritystä Stadiin 3/2020  

Yritystä Stadiin on Helsingin Yrittäjät ry:n jäsenlehti. Lehden numero 3/2020 tarjoaa tietoa ja tukea koronatilanteeseen. Lisäksi lehdessä t...

Yritystä Stadiin 3/2020  

Yritystä Stadiin on Helsingin Yrittäjät ry:n jäsenlehti. Lehden numero 3/2020 tarjoaa tietoa ja tukea koronatilanteeseen. Lisäksi lehdessä t...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded