Page 1

vaalipäivä sunnuntai 9.4.2017 • ennakkoäänestys 29.3.– 4.4.

Yhdessä parempi AJAT TELE T VIHREÄST KO I? T ESTAA! S.

18

Pormestariehdokas

Anni Sinnemäki ”Helsinki voi olla esimerkki: Menestyvä, tasa-arvoinen kaupunki, jossa huolehditaan koulutuksesta, lähiluonnosta sekä siitä, että jokaiselle löytyy koti.”

4 HELSINKI, JOSSA ON HELPPO HENGITTÄÄ

9 LISÄÄ KOTEJA LUONNON EHDOILLA

17 TOGETHER WE MAKE A CITY OF INNOVATION

TUTUSTU VIHREISIIN EHDOKKAISIIN JA VAALITAVOITEISIIN


2

Sisältö

Pyöräbaanaa pitkin päiväkotiin

2 3 6 8 12 14 16

Työ jatkuu myös seuraavalla vaalikaudella.

J

OKA TOINEN KESKIVIIKKO neljän vuoden ajan me 19 vihreää

kaupunginvaltuutettua olemme istuneet kaupungintalolla parantamassa maailmaa. Politiikan askeleet ovat usein hitaampia kuin haluaisimme, mutta olemme silti onnistuneet saamaan paljon aikaan.

OTSO KIVEKÄS: Pyöräbaanaa pitkin päiväkotiin

ANNI SINNEMÄKI: Yhdessä teemme huomisen Helsingin

5 MONIMUOTOINEN KAUPUNKILUONTO

EMMA KARI: Maksuton varhais kasvatus jokaiselle lapselle

7 MAHDOLLISUUS OPPIA ja yhdeksän muuta teesiä

OSMO SOININVAARA:

Paremman kaupungin konkari

MARIA OHISALO: Helsinki, jossa kaikille on mahdollisuuksia

HELSINKIÄ ON KEHITETTY hajautuvasta autokaupungista kohti tiivistä

OZAN YANAR: Varaa valita vihreästi

joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn kaupunkia. Päätimme muuttaa moottoritiet kaduiksi, joiden varteen mahtuu asumaan. Kalliiden autotunneleiden sijaan rakennamme kaksi uutta pikaratikkaa: Jokerin idän ja lännen välille ja Kruunusillat Laajasaloon.

4 HELSINKI, jossa on helppo hengittää

vihreästä koulusta

9

LISÄÄ KOTEJA luonnon ehdoilla

10 SUJUVAMPAA ARKEA,

avoimempaa tietoa

KARTTA VIHREÄÄN KAUPUNKIIN 12 LIIKUTTAVAA KAUPUNKIA

TUULI KOUSA: Kasvava, kilpailu kykyinen, eurooppalainen Helsinki

13 TOP 4: Itä-Helsingin helmet

DÄRFÖR ÄLSKAR VI biblioteken i Helsingfors 15 TYÖTÄ, INNOVAATIOITA

HELSINGIN UUSI ENERGIAPOLITIIKKA ON TOIVOA HERÄTTÄVÄÄ: päätimme

ja osallistumismahdollisuuksia NÄIN EDISTÄMME yhden vertaisuutta Helsingissä

sulkea Hanasaaren voimalan ja korvata sen uusiutuvalla energiatuotannolla. SAIMME SÄILYTETTYÄ jokaisen lapsen oikeuden päi-

17 HELSINKI SOTE-UUDISTUKSEN JÄLKEEN

vähoitoon, vaikka hallitus halusi poistaa sen. Talvikauden hätämajoituksen tarjoamme kaikille tarvitseville – ketään ei jätetä yöksi pakkaseen! Koulut saavat tasa-arvorahaa, jotta kaikilla lapsilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet oppia.

A HUB FOR CO-CREATION

L U E L I S Ä Ä ME J A ISTAM TAVOIT TE AISTAMME: EHDOKK VAALIT.FI VIHREAT

OLEMME NÄYTTÄNEET, että Helsinki voi ajaa edistyksellistä linjaa riippumatta siitä politiikasta, mitä maan hallitus tekee. KAUPUNKIA ei muuteta yksin. Kiitos Helsingin muutoksesta kuuluu teille kaikille, jotka olette sitä tukeneet. Aktiiveille, äänestäjille, kansanliikkeille, ihan kaikille. Kiitos! Yhdessä meissä on voimaa. Yhdessä me käännämme Helsingin suunnan askel kerrallaan.

18 AJATTELETKO VIHREÄSTI? Testaa! 19 KOKO KYLÄ KEITOLLE! Linssikeiton resepti 20 LÖYDÄ OMA EHDOKKAASI!

Päätoimittaja: Silja Uusikangas Toimituspäällikkö: Meeri Väänänen Lehden konsepti: Taina Tyrväinen Lehtityöryhmä: Julianna Kentala, Juuso Janhunen, Laura J. Rantanen, Marjukka Kähönen, Taru Itälinna Oikoluku: Liisa Lähteenmäki, Nora Lindström, Taina Vuokko, Touko Niinimäki Ulkoasu: Inari Savola Ehdokaskuvat: VessiVessi Visuals Kannen kuva: Anna Salmisalo Julkaisija: Helsingin Vihreät ry, Fredrikinkatu 33 A, 3 krs. 00120 Helsinki Paino: Sanomapaino Oy, Vantaa 2017 Painosmäärä: 110 000

OTSO KIVEKÄS Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kysyimme Vihreiltä ehdokkailta: Mikä on mielestäsi paras paikka Helsingissä?

617 Mian Ahmad

27 v. fyysikko, lakiopiskelija Haaga Ida Aalbergin tie Pohjois-Haagassa. Neljässä vuodessa olen tavannut monia ystäviä täällä, missä kaupunki kohtaa luonnon.

618 Alviina Alametsä 24 v. VTK, eduskunta-avustaja Vallila Uutelan luonnonsuojelualue Vuosaaressa, jossa olen viettänyt monia aurinkoisia päiviä. Pidän myös Kallion vipinästä.

619 Sonja Alanko

58 v. sairaanhoitaja Kannelmäki Seurasaari. Luontoalueemme ovat rikkaus, jotka ovat arvokkaita sinällään ja liikunnan ja mielenrauhan turvaajina.

620 Annika Andersson 50 v. säätiön puheenjohtaja Lehtisaari Seurasaari, Vallisaari ja Narinkkatori. Ne ovat olohuoneitamme, joissa voimme nauttia luonnosta tai kaupungin hyörinästä.

621

622

Jussi Chydenius (sit.)

Fatim Diarra

Tällä hetkellä paras paikka Helsingissä on kotikaupunginosani Vuosaari. Meri, luonto ja metro.

Paras paikka Helsingissä vaihtuu hetkessä. Tärkeää on fiilis, että tällaista on elävässä kaupungissa, joka haluaa katsoa eteenpäin.

44 v. muusikko, kaupunginvaltuutettu Vuosaari

30 v. opettajaopiskelija, kv-asioiden asiantuntija Munkkivuori

623 Sunniva Drake (sit.)

61 v. kirjastonjohtaja, aktivist Siltasaari Veden äärellä on parasta. Talvella voi kävellä jäällä ja kesällä vesi tuo elämää.

624 Laura Euro

31 v. muotoilija, sisustusarkkitehti Itäkeskus Itä-Helsingin saaristo. On ihanaa ottaa kirja mukaan ja mennä lojumaan kalliolle koko päiväksi ja kenties kohdata muita tulijoita.


ANNA SALMISALO

Pormestariehdokas Anni Sinnemäki

3

Yhdessä teemme huomisen Helsingin 714

Maailma tarvitsee kaupunkeja, joissa ihmiset viihtyvät, koulut ovat hyviä ja liikkuminen helppoa. Maailma tarvitsee kaupunkeja, jotka ratkovat ilmastonmuutosta ja joissa joukkoliikenne toimii. Maailma tarvitsee kaupunkeja, joissa ihmisten on helppo tehdä asioita yhdessä. Maailma tarvitsee esimerkkejä.

V

IHREIDEN johdolla Helsinki voi olla tällainen esimerkki: menestyvä, tasa-arvoinen kaupunki, jossa huolehditaan lasten ja nuorten hyvästä koulutuksesta, arvokkaasta ja monimuotoisesta lähiluonnosta ja siitä, että jokaiselle löytyy koti. Sellainen kaupunki, jossa annetaan uusi mahdollisuus ihmisille, joita elämä on koetellut. Kaupunki, jossa ollaan edelläkävijöitä ilmastonmuutoksen torjunnassa. HELSINKI ON KAUPUNKI, jossa päivä-

kodit ja koulut ovat niin hyviä, että erilaisten lasten vahvuudet ja parhaat puolet huomataan ja niihin uskotaan. Päiväkodeissa ja kouluissa opetetaan suomea ja ruotsia niille, joiden äidinkieli on jokin muu. Helsingissä vanhemmat voivat luottaa siihen, että jokainen koulu, missä päin kaupunkia tahansa, tarjoaa hyvää opetusta. Koulujen ja päiväkotien työntekijät tuntevat, että he voivat työssään antaa lapsille ja nuorille parastaan.

Vihreiden johtama Helsinki in­vestoi tulevaisuuteen, raidejoukkoliikenteeseen ja siihen, että kaupunkiin töihin, opiskelemaan, avioliittoon tai turvaan tulevat löytävät asunnon ja voivat ryhtyä rakentamaan elämäänsä ja toteuttamaan haaveitaan. Kasvava kaupunki on elinvoimainen ja houkuttelee yrityksiä, jotka synnyttävät uusia työpaikkoja. TAITAVAT IHMISET eri puolilta maailmaa haluavat tulla kaupunkiin, jossa rasismia ei hyväksytä, jossa ihmiset ovat valmiita auttamaan toisiaan ja jossa yhteisöllisyyteen kannustetaan esimerkiksi mahdollistamalla yhteisöllinen asuminen. Ihmisten oma aktiivisuus ja julkiset palvelut yhdessä huolehtivat ihmisistä, joiden elämäntilanne on vaikea ja hauras. Tällaisen tulevaisuuden puolesta haluaisin tulevina vuosina Helsingin pormestarina tehdä teidän kanssanne töitä. Huomisen Helsingistä päätetään nyt. ANNI SINNEMÄKI

Anni Sinnemäki, 43, Katajanokka • Vihreiden pormestariehdokas Helsingissä • Helsingin kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtaja vuodesta 2015

• Kansanedustaja vuosina 1999–2015 ja kaupunginvaltuutettu vuosina 2005–2015

Pormestarimalli vahvistaa demokratiaa HELSINKI SIIRTYY pormestarimalliin, jossa kaupunginjohtajisto valitaan kuntavaalien yhteydessä. Vaalien jälkeen suurimman puolueen ehdokkaasta tulee Helsingin pormestari. Toisin kuin kaupunginjohtajat, pormestari ei ole virkamies vaan vaaleilla valitun kaupunginvaltuuston edustaja. Pormestarimalli on avoimempi ja demokraattisempi järjestelmä, sillä siinä virkamiesvalmistelu ja poliittinen päätöksenteko erotetaan toisistaan. Jokainen ääni vihreälle ehdokkaalle on samalla ääni vihreälle pormestarille!

Ehdokkaiden omat esittelyt ja vaaliteemat löydät osoitteesta vihreatvaalit.fi

625 Satu Falk

48 v. ravintolanhoitaja Suutarila Kaikin puolin upea Suomenlinna, joka kauneudellaan, historiallaan ja viihtyisyydellään hurmaa kerta toisensa jälkeen.

626 Meri Haahtela 39 v. kätilö, ensihoitaja Myllypuro

Merenrannat, kuten Lauttasaari ja Suomenlinna. Kasvoin Lauttasaaressa ja sen rannat olivat lapsuuteni leikkipaikkoja.

627 Niina HalonenMalliarakis

49 v. erityisopettaja, apulaisrehtori Vartiokylä Meri ja sen läheisyys. Helsingin rannat ja edessä avautuva meri lumoavat joka päivä.

628 Jasmin Hamid

33 v. kaupunginvaltuutettu, teatteritaiteen maisteri Kruununhaka Eteläisen Helsingin merenrannat. Niissä koen olevani kuhisevan kaupungin ja taivaanrantaan jatkuvan luonnon välissä.

629 Markku Hannula 53 v. professori, opettajankouluttaja Kamppi

Suomenlinna. Historiallinen linnoitussaari, johon pääsee joukkoliikenteellä.

630 Atte Harjanne 32 v. DI, tutkija Kallio

Lapinlahden uimaranta. Helsinki on täynnä monenlaista parhautta, mutta tuo pohjukka kesäisessä auringonlaskussa nousee kärkeen.

631

632

Ernesto Hartikainen

Juho Heikkilä

Helsingin puistot ovat olohuone, jossa olla hieman lähempänä luontoa keskellä kaupunkia. Lisätään niihin vielä puistogrillit!

Töölönlahden puisto. Siellä voi tuntea olevansa lähellä luontoa, vaikka kaupunki kaikkine menoineen on aivan nurkan takana.

33 v. DI, ekonomi Kruununhaka

18 v. opiskelija, yrittäjä Kontula


SHUTTERSTOCK

Helsinki, jossa on

helppo hengittää Vihreät tekevät pitkäjänteistä ja valtuustokausien yli ulottuvaa työtä päämääränään hiilivapaa Helsinki. Tällainen on vihreä visio ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

2030 Salmisaaren hiilivoimala suljetaan. Kaupungin pitää luopua hiilivoimasta viimeistään vuonna 2030 ja etsiä puhtaampia vaihtoehtoja kaupungin energiayhtiö Helenin fossiiliselle energiantuotannolle.

2017 Uusi yleiskaava kehittää tiivistä kaupunkia ja muuttaa moottoritiet kaupunki­ bulevardeiksi. Tuulivoiman rakentamis­ periaatteet Helsinkiin on hyväksytty.

2025 Helsinki on

2040

energiatehokas ja saa merkittävän osan energias­taan auringosta, tuulesta ja maalämmöstä.

2020 Kaupunkipyörät, Baana-

pyörätie­verkoston laajentaminen, Hämeen­­tien pyörätiet sekä pikaraitiolinja Raide-Jokeri tekevät puhtaasta liikkumisesta helppoa.

2050 Helsingin ilmasto-

2025

tiekartan tavoitteena on hiilineutraali ja ilmastonmuutokseen sopeutunut kaupunki vuoteen 2050 mennessä.

2030 JA 2040 Helsinki on asettanut

2030 2024

kunnian­himoiset ilmastotavoitteet vuosille 2030 ja 2040.

2024 Hanasaaren

2020 2017

2050

2020 Helsinki vähentää hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasosta. Vihreiden aloitteesta valtuustossa päätettiin tiukentaa päästö­vähennystavoitteita.

kivihiilivoimala suljetaan vuoteen 2024 mennessä ja uusiutuvaa energiaa lisätään.

Kysyimme ehdokkailta: Milloin Helsinki on mielestäsi parhaimmillaan?

633

634

Kirsi Helin

Kaisa Hernberg

Helsinki on parhaimmillaan kesällä. Helsingissä on paljon ihania merenrantoja.

Kauneimmillaan Helsinki on aurinkoisena kesäpäivänä, kun valo kimaltelee meren pinnalla ja ihmiset hymyilevät.

44 v. toimistosihteeri, Helsingin Vihreiden Naisten pj Kontula

40 v. yrittäjä, cleantech-asiantuntija Arabianranta

635 Mari Holopainen

36 v. kaupunginvaltuutettu, kauppatieteiden väitöskirjatutkija Kallio Lumisina talvina iltahämärässä Suomenlinnassa on todella kaunista ja hiljaista, vaikka keskusta on lauttamatkan päässä.

636 Ali Hosseini (sit.) 50 v. yrittäjä Vuosaari

Kun on tapahtunut jotain hienoa, esimerkiksi MM-kulta jää­ kiekossa. Silloin kaikki ovat iloisia ja mukaan mahtuu jokainen.

637 Jan Huopainen

50 v. visuaalinen suunnittelija, esteettömyyskartoittaja Myllypuro Kesällä Helsingistä kasvaa globaalimpi ja suvaitsevampi pääkaupunki, joka ottaa vieraansa avosylin vastaan ja hymyilee ihmisille.

638

639

640

Lassi Ikäheimo

Suzan Ikävalko

Abdulkadir Isak

Helsingin juhla­ viikkojen aikaan, kun kesäillat pimenevät ja Itämeri toimii lämpöpatterina. Musiikki soi ja kauppa käy.

Helsinki on parhaimmillaan kesäisenä päivänä, kun ihmiset nauttivat toisistaan ja kaupungistaan.

Kaikkina vuoden­ aikoina, niin talvella kuin kesällä!

52 v. festivaalijohtaja, kapteeni evp. Haaga

51 v. kaupunginvaltuutettu, KTM Töölö

48 v. KM, koulukuraattori Roihuvuori


5 HANNU OSKALA

Monimuotoinen kaupunkiluonto Metsät, meri ja kalliot tekevät Helsingistä ainutlaatuisen.

H

ELSINKI ON kapealle niemenkärjelle perustettu Euroopan kallioisin pääkaupunki. Tämä tekee Helsingin kaupunkiluonnosta omaleimaista ja ainutlaatuista.

HELSINGIN LUONTO on satoja pieniä saaria karuista kallioluodoista reheviin linnoitussaariin. Se on metroraiteiden vieressä villinä rehottava niitty. Se on uppoutuminen metsän tuntuun, vaikka autotie kiemurtelee kivenheiton päässä. Se on kalliolla paahtuneelta tuoksuvat männynneulaset. Se on täyttömaan ranta-

kaislikossa kiljahteleva meriharakkapariskunta ja kaikkien tuntemat Töölönlahden joutsenet. HELSINGIN LUONTO on pyöräreitti metsäpolulla. Se on leikkipuiston vierestä ensimmäistä kertaa omin, pienin käsin suoraan suuhun poimitut mustikat. Se on oma kasvimaa ratikkamatkan varrella tai metromatka sienimetsään. Se on kartalla kiemurtelevat vihersormet – helsinkiläinen ajatus siitä, että luonnon on oltava tasa-arvoisesti jokaisen kaupunkilaisen lähellä, asuinpaikasta riippumatta.

Helsingissä luonto on läsnä vähän joka paikassa. Se on samaan aikaan arkista ja henkeäsalpaavaa. On tutkittu, että luonnon läheisyys vähentää sairastavuutta, lisää aktiivisuutta, lievittää stressiä – ja tekee meistä vähän onnellisempia.

on perustettava kansallinen kaupunkipuisto! HELSINGIN LUONNOLLA on arvoa muillekin kuin meille ihmisille. Metsissämme asuu useita uhanalaisia tai silmälläpidettäviä lajeja. Helsinki on lumikon, palokärjen ja satakielen koti. Lajimme asuvat suojelun arvoisissa metsissä, kaupungin ekologisissa käytävissä, taimenpuroissa ja vesistöissä.

TYÖ MONIMUOTOISEN luonnon puolesta jatkuu, kun Helsingin asemakaavoista päätetään seuraavilla valtuustokausilla. Katso sivulta 8, miten rakennamme koteja niin, että turvaamme samalla Helsingin luonnon monimuotoisuuden.

ELINA MOISIO & JULIANNA KENTALA

Kysyimme ehdokkailta: Milloin Helsinki on mielestäsi parhaimmillaan?

641 Tommi-Juhani Jokinen

29 v. KTM, asiakasmarkkinointipäällikkö Kallio Kesäisin yleisötapahtumien aikaan. Viihdyn ihmisvilinässä, ja Helsinki on mielestäni ehdottomasti Suomen eloisin kaupunki.

642 Suvi-Maria Junni

38 v. pappi, sosionomi Tapulikaupunki Tarjotessaan ihmisille palveluja, joista kaikki saavat nauttia: kulttuuria, julkista liikennettä, koulutusta, kirjastoja.

643 Kati Juva

59 v. dosentti, erikoislääkäri Töölö Helsinki on parhaimmillaan keväällä hiirenkorvien aikaan.

644 Juha Juvonen

51 v. rehtori, KM Mellunkylä Parhaimmillaan Helsinki on keväällä, kun luonto vihertyy.

645 Marianne Kajander

50 v. oikeustieteen kandidaatti Hermanni Aamuyön hetkinä. Auringon ensimmäiset säteet valaisevat lähes autioita katuja. Ilma on raikas, täynnä tuoksuja ja lintujen laulua.

646 Seppo Kankaantähti

34 v. ekonomi, verkkoviestinnän suunnittelija Lauttasaari Helsinki on parhaimmillaan kesällä, kun voi makoilla auringon lämmittämällä Lauttasaaren rantakalliolla.

647 Jessica Karhu

49 v. DI, kestävän rakennetun ympä­ ristön asiantuntija Lauttasaari Vuodenaikojen vaihtuessa. Vuodenajat korostavat eri paikkojen kauneutta! Siellä missä kesällä voi meloa on ihana hiihtää talvella.

648 Emma Kari

33 v. kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Kallio Silloin, kun ihmiset tulevat yhteen ja rakentavat parempaa kaupunkia. Helsinki on kaupunki, joka ottaa jokaisen vastaan.


6

Maksuton varhaiskasvatus jokaiselle lapselle

Vihreät ovat puolustaneet päivähoitoa Helsingissä menestyksekkäästi. Yhden­vertainen lapsuus ja perheiden hyvinvointi ovat vihreän politiikan tärkeitä tavoitteita. Seuraavaksi tavoitteena on maksuton varhaiskasvatus kaikille lapsille.

”T

IEDÄMME koko ajan enemmän siitä, kuinka suuri merkitys laadukkaalla varhaiskasvatuksella on lapsen tulevaisuudelle. Se lisää lasten välistä yhdenvertaisuutta ja parantaa lasten oppimistuloksia. Se luo pohjan, joka tukee lasta läpi elämän”, kansanedustaja ja Helsingin varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Emma Kari sanoo.

648

KIRSI TUURA

VIHREÄT HALUAVAT mahdollistaa jokaisen lapsen yhdenvertaisen oikeuden laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Siksi varhaiskasvatuksesta pitää tehdä maksutonta niin kuin esiopetus jo on. ”Maksuttomuudesta on Vihreiden aloitteesta käynnistetty selvitys Helsingissä. Asiasta päätetään heti vaalien jälkeen, ja päätökseen vaikuttaa tietysti se, millainen valtuusto meillä on. Vihreät ovat tähän sitoutuneita, ja asialla on laaja kannatus lastentarhanopettajien ja muiden kasvatusalan ammattilaisten keskuudessa”, Kari muistuttaa.

Emma Kari, 33, Kallio • Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu • Varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja vuodesta 2015 • Kahden lapsen äiti

KUN MAAN HALLITUS esitti massiivisia heikennyksiä päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen, vihreät tekivät

kaikkensa, että lakiesitykset olisivat kaatuneet. Onneksi kunnissa voidaan päättää hallituksen esitystä paremmista ehdoista: Helsingissä pystyimme säilyttämään jokaisen lapsen oikeuden päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen sekä estämään ryhmäkokojen kasvattamisen. “VARHAISKASVATUKSESSA ei ole kyse

siitä, että lapsi viedään vanhempien työpäivän ajaksi johonkin säilöön,

Kiitos opettajat ja hoiva-alan ammattilaiset arvokkaasta työstänne! vaan se on lapsen oppimispolun alkupää. Jos oikeutta varhaiskasvatukseen rajataan, on mahdollista, että oppimistulokset laskevat ja lasten välinen eriarvoisuus kasvaa”, Kari toteaa. LAURA J. RANTANEN

Kysyimme ehdokkailta: Mikä on helsinkiläisintä mitä tiedät?

649 Niklas Kaskeala

37 v. toiminnanjohtaja, ilmastoaktiivi Kontula Suvaitsevaisuus muita kohtaan on helsinkiläisintä mitä tiedän.

650 Satu Kemppainen

35 v. yhteiskuntat. maist, kuvajournalisti Kalasatama Avoimuus, tasa-arvo ja solidaarisuus. Täällä hyväksytään kaikenlaiset ihmiset taustoineen ja toivotetaan heidät tervetulleiksi.

651 Mikko Kiesiläinen 29 v. ekonomisti, liiketoimintajohtaja Punavuori

Ravintolapäivän positiviinen tunnelma kuvastaa parhaiten tämän päivän helsinkiläisyyttä.

652 Matti Kinnunen 48 v. Järjestelmäarkkitehti, FM Roihuvuori

Aamukahvit Kahvisiskoilla Hakaniemen torilla. Myös mahdollisuus pyöräillä ympäri vuoden.

653 Otso Kivekäs

37 v. valtuustoryhmän puheenjohtaja, ohjelmistoarkkitehti Vallila Ratikkakiskojen kirskuna aamuyöllä, kun viimeiset vaunut ajavat halliin. Hiljaisessa yössä ääni kuuluu kauas.

654 Kasper Kivistö

28 v. taksinkuljettaja, opiskelija Alppila Kallio kierrättää -ryhmä ja yhteisöllisyys. Helsingissä ihmiset auttavat toisiaan, luottavat toisiinsa ja lainaavat omastaan.

655 Kiia Klemola

29 v. lastentarhanopettaja, päiväkodin johtaja Herttoniemi Metro, taide- ja vapaa-ajan palvelut, ruokakulttuuri sekä arvokkaat puistoalueet antavat Helsingille omalaatuisen luonteen.

656 Joonas Kolehmainen

35 v. VTM, viestinnän suunnittelija Alppila Viettää unelias kesäpäivä kuumalla kalliolla loikoillen jossain Helsingin upeista puistoista.


7

Mahdollisuus oppia JA yhdeksän muuta teesiä vihreästä koulusta Suomalaisista tulee tehdä maailman osaavin ja sivistynein kansa. Millainen on Vihreiden mielestä hyvä koulu?

1 2 3

LÄHIKOULUUN VOI LUOTTAA.

4

Jokaisessa koulussa on yhdenvertaiset mahdollisuudet oppia. KOULU EI SAIRASTUTA.

5

Kenenkään ei tarvitse opiskella tai tehdä työtä homeisessa koulussa. KAIKKI EKA- JA TOKALUOKKALAISET PÄÄSEVÄT ILTAPÄIVÄ­K ERHOON.

6

Yksinhuoltajien ja vuorotyöläisten arki helpottuu myös aamupäiväkerhoilla.

LIIKUNNAN RIEMU ON JOKAISEN LAPSEN JA NUOREN ULOTTUVILLA PERHEEN VARALLISUUDESTA RIIPPUMATTA.

7

KAIKILLA ON TURVALLINEN KOULUMATKA.

AMMATTIIN OPISKELEVA EI PUTOA.

8

Pyörällä saa ajaa kouluun!

Ammattikouluissa opiskelevat saavat henkilökohtaista opinto-ohjausta. Opinnoissa pysymistä tuetaan.

KOULU KATSOO TULEVAISUUTEEN.

Opetus ja oppimisen tavat on päivitetty vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. UUSI KIELI OPITAAN LEIKIN KAUTTA.

Vieraan kielen opiskelu on mahdollista ensimmäiseltä luokalta alkaen.

KOULU EHKÄISEE SYRJÄYTYMISTÄ.

9

Peruskoulujen ja lukioiden lisäksi myös ammattikoulut voivat saada rahoitusta, jolla tähdätään yhdenvertaisiin oppimismahdollisuuksiin. KETÄÄN EI KIUSATA EIKÄ KUKAAN JÄÄ YKSIN. Tehdään työtä koulukiu-

10

saamisen ennaltaehkäisemiseksi ja lopettamiseksi. LAURA J. RANTANEN

adhus verferis Mullatiae ine adhus verferis

Kysyimme ehdokkailta: Mikä on helsinkiläisintä mitä tiedät?

657 Polina Kopylova (sit.) 41 v. viestintäalan yrittäjä Vesala

Kiireetön eväsretki puistoon tai uimarannalle perheen tai ystävien seurassa.

658

659

Anu Korppi

Tekla Kosonen

Ratikan äänet ja metron oranssi väri, Linnanmäen vuoristoradan tunnelin tuoksu, torikahvit Hakaniemessä ja Käpylän lippakioski.

Matkustaminen sporalla tai metrolla vain yhden pysäkkivälin matkan.

37 v. diplomaatti, VTM Käpylä

18 v. lukio-opiskelija Kruununhaka

660 Tuuli Kousa

37 v. kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Master of Laws Töölö Se, että kaupungista pääsee hetkessä luontoon. Yksittäisinä asioina lippakioskit: keltainen väri ja eri mallit.

661

662

663

664

Minerva Krohn

Katja Käppi

Janne Käpylehto

Ari Laamanen

Helsinki on sekoitus yhteisöllisyyttä, kansainvälisyyttä ja monikulttuurisuutta. Kulttuuria löytyy gallerioista katusoittajiin.

Retket upeisiin saariimme: piknik Suomenlinnassa, auringonpalvonta Pihlajasaaren hietikolla tai pieni vaellus Vartiosaaressa.

Vanhat ja uudet yleiset saunat. Saunakulttuuri.

Merellinen Helsinki. Aiemmin suljettuina olleita saaria avautuu lisää kaupunkilaisten käyttöön. Meri houkuttelee myös turisteja.

49 v. kaupunginvaltuutettu, ylilääkäri Jätkäsaari

34 v. FM, kulttuurialan sekatyöläinen Sörnäinen

40 v. tietokirjailija, jääkarusellimies Herttoniemi

51 v. rakennusmestari, yrittäjä Viikki


8

Paremman kaupungin konkari Valtuustossa 32 vuotta istunut Osmo Soininvaara, 65, on ylpeä kaupunkisuunnittelussa tapahtuneesta muutoksesta. Maltillistenkin ennusteiden mukaan Helsingissä asuu vuoteen 2030 mennessä 80 000 asukasta enemmän kuin tällä hetkellä. Miten varmistetaan, etteivät asumisen kustannukset karkaa pilviin? Asuntotuotanto pitäisi nostaa jopa yli 10 000:een vuodessa. Tärkeää on myös rakentaa lisää tiivistä ratikkakaupunkia, koska sellaisen kysyntä on selkeästi kovinta. Meidän pitää huolehtia, että myös nykyisten kau-

totuotantoa. Puolella helsinkiläisistä kotitalouksista ei ole autoa, joten ei kaikkialla tarvitse olla asukaspysäköintiäkään.

punkilaisten lapsille löytyy tulevaisuudessa täältä koti. Kuinka asuntotuotannon tavoitteet saavutetaan? Viime vuonna asuntoja kaavoitettiin 18 000 asukkaalle. Se riittää, mutta kaavoituksen rinnalle tarvitaan investointeja joukkoliikenteeseen, päiväkoteihin ja kouluihin. Kantakaupungissa pitäisi myös luopua autopaikkanormista, se estää asun-

Miten varmistetaan, että kaupunkilaiset hyötyvät kasvusta? Pitää varmistaa, että tarjolla on palveluita, virkistysalueita ja hyvät liikenneyhteydet. Kun se mikä rakennetaan, rakennetaan tiiviisti ja hyvin, jää tilaa myös luonnolle. Pitää myös huolehtia jo rakennetusta kaupunkitilasta. Esimerkiksi Itä-Helsingin metroasemat pitäisi kunnostaa.

Miten estetään sosiaalisten ongelmien kertyminen tietyille alueille? Koulujen on oltava hyväkuntoisia kaikkialla. Resursseja on ohjattava sinne, missä huomataan ongelmia. Kaupungin vuokra-asunnoissa ei myöskään pitäisi olla tulorajoja. Olet ollut valtuustossa 32 vuotta. Mikä on tuona aikana muuttunut? Olen ylpeä siitä, että kaupunkisuunnittelussa rakentamisen suunta on saatu käännettyä tiiviimmäksi ja kohti kantakaupunkia. Sillä säästetään paljon luontoa ja luodaan parempi palvelutarjonta. JUUSO JANHUNEN

Vihreä tavoite Helsinkiin tulee rakentaa 10 000 asuntoa vuodessa Helsingin asuntopulan ja asuntojen hintojen hillitsemiseksi. Samalla on lisättävä kaupungin omaa asuntotuotantoa sekä opiskelija- ja nuorisoasuntojen rakentamista.

Osmo Soininvaara, 65, Katajanokka

716

• Helsingin kaupungin­

valtuustossa vuodesta 1985

• Kaupunkisuunnittelulauta­

MARJUKKA KÄHÖNEN

kunnan varapuheenjohtaja

• Valtiotieteiden lisensiaatti, työskentelee yrittäjänä ja tietokirjailijana

Kysyimme ehdokkailta: Mikä on mielestäsi paras paikka Helsingissä?

665 Max Laihonen 24 v. opiskelija Kruununhaka

Säätytalon ja Suomen Pankin välissä oleva aukio. Sen ympärillä oleviin rakennuksiin tiivistyy iso osa Suomen historiaa.

666 Anna Laine

49 v. FM, verkkotuottaja Pitäjänmäki Pitäjänmäki. Monenlaista aktiivista yhteisöllisyyttä, puistoja ja metsiä sekä hyvät liikenneyhteydet eri suuntiin.

667 Ari Laitinen

35 v. opiskelija, vartija Vallila Helsingin kallioiset rannat ovat parasta Helsingissä. Jokaisella niistä on paras olla.

668 Pauliina Lehtinen

38 v. toiminnanjohtaja, VTM Meilahti Tullinpuomin leikkipuisto, sen kallioinen uima-allas ja ruokapaikka. Siellä olen viettänyt niin omat kuin lasteni lapsuuden kesät.

669 Otto Lehtipuu

48 v. DI, yhteiskuntasuhdejohtaja Arabianranta Olen hyvin tyytyväinen kotikaupunginosaani Arabianrantaan, jossa ollaan samaan aikaan lähellä kantakaupunkia ja luonnonsuojelualuetta.

670 Nora Lindström

33 v. yhteiskuntatieteilijä, samhällsvetare Munkkiniemi Oma koti. Halusin perustaa perheen juuri täällä, sillä Helsinki on hyvä kasvualusta nykyisille ja tuleville perheeni jäsenille.

671 Antti Vasama Linnanvirta 63 v. yrittäjä, eläkeläinen Suutarila

Suomenlinna. Parasta on lauttamatka Suomenlinnaan talvella, jolloin jäät soittavat hienoa musiikkia lautan kylkeen.

672 Heli Lukkarila

50 v. varatuomari Oulunkylä Helsingin saaristoalueet sekä Vantaanjoen ranta-alueet, kaupungin lukuisia puistoja ja virkistysalueita unohtamatta.


9

Näin rakennamme

lisää koteja luonnon ehdoilla 1. Selvitetään, suunnitellaan ja kunnioitetaan luontoa • Hyödynnetään tutkittua tietoa kuten lajikartoituksia. Säilytetään uhanalaisten ja silmälläpidettävien lajien asuinympäristöt.

• Kunnioitetaan suojelualueita, vihersormia ja ekologisia käytäviä. • Viherkerroin auttaa hahmottamaan, paljonko tontilla on kasvillisuutta suhteessa sen kokoon. Hiilitaselaskurin avulla taas voidaan arvioida rakentamisen ilmastovaikutuksia.

2. Hyödynnetään uusia vihertämisen tapoja • Viherkatot, kattopuutarhat ja seinäkasvit sitovat hiilidioksidia, lisäävät kaupunkimme viihtyisyyttä ja edistävät terveyttä.

• Suunnittelussa tulee jättää tilaa ihmisten omalle toiminnalle kuten viljelypalstoille ja siirtolapuutarhoille.

3. Helpoilla teoilla lisää monimuotoisuutta • Niittyä nurmikon sijaan! Niitty on nurmikkoa monimuotoisempi elinympäristö. Niittymäiset pientareet edistävät muun muassa biodiversiteetille tärkeiden hyönteisten elinmahdollisuuksia. • Hallittua hoitamattomuutta! Pidetään kulkureitit kunnossa ja turvallisina mutta muu luonto monimuotoisena ja vapaana. • Luonnontilaiset rannat ja monimuotoinen rantakasvillisuus puhdistavat vesistöjä sitomalla ravinteita ja tarjoavat pesimäpaikkoja linnuille.

4. Helsingin omaleimaisuus arvoonsa • Kerätään alueiden asukkaiden kokemuksia: miten läheiset puistot, metsät ja luontokohteet koetaan ja miten niitä käytetään. Tämä tieto on arvokasta uusia koteja suunniteltaessa. • Tehdään uutta siten, että se kunnioittaa kunkin kaupunginosan omaa henkeä. • Merellisyyden arvoa ei voi rahassa mitata: pidetään rannat kaikkien yhteisenä. ELINA MOISIO & JULIANNA KENTALA

Kysyimme ehdokkailta: Mikä on mielestäsi paras paikka Helsingissä?

673 Anuriikka Luotola 40 v. KTM, kehityspäällikkö Oulunkylä

Rakkain paikka Helsingissä on kotipaikkani Oulunkylä. Ogeli on vehreä ja virkeä asuinalue, jonka helmi on upea jokiranta.

674 Joonas Lyytinen

40 v. tutkimusjohtaja, miekkailija Oulunkylä Uimastadion kauniina kesäpäivänä.

675 Kai Magnusson

51 v. kiinteistöjohtaja, insinööri AMK Alppikylä Alueet, joissa merellinen luonto ja monimuotoinen asuminen kohtaavat. Kruunuvuorenranta tulee olemaan yksi parhaita paikkoja asua.

676 Anja Malm

51 v. toiminnanjohtaja, lähiöaktiivi Myllypuro Lähimetsät ja merenrannat! Ne tarjoavat mahdollisuuden liikkumiseen ja harrastamiseen; ne rauhoittavat mielen ja kehon.

677

678

Katja Mannerström

Sini Manninen

Linnanmäki. Linnanmäen äänet ja hajut vievät minut takaisin lapsuutee ni ja lisäksi voin kuvitella 50-luvun Helsingin tunnelman.

Vihmovalla säällä kaupunkirannat, joissa raikkaan merituulen puhuri saa turhat murheet karisemaan mielestä.

33 v. VTM, sosiaalipsykologi Vallila

42 v. sairaanhoitaja AMK, terveystiet. kand. Arabianranta

679 Heidi Manns-Haatanen 62 v. lakimies, terveydenhoitaja Laajasalo

Rantojen ja metsikköjen hiljaisuus ennen ruuhkahälyä.

680 Katri Mehtonen

41 v. DI, varatoimitusjohtaja Punavuori Meren rannat ja veden lähellä olevat alueet, kesäterassit, tapahtumapaikat – missä ihmiset kohtaavat toisiaan ja voivat viihtyä.


10

10

653 1

Perustetaan kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin: kaupunkipuisto turvaa Helsingin ainutlaatuisia metsiä, kallioita, saaria ja kulttuuriympäristöä.

Alp leik ree uu Lis sa

H E

1

13 Otso Kivekäs, 37, Vallila • Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu • Kaupunginhallituksen IT-jaoston puheenjohtaja • Koulutus: filosofian maisteri, työskentelee ohjelmistoarkkitehtina

9

Avoimuutta, sujuvuutta & demokratiaa

1

2 3

PYÖRÄTIET, KUTEN UUDET HÄMEENTIEN PYÖRÄKAISTAT. Kaupun-

kipyörätkin saimme, ja ensi kesänä niitä tulee olemaan kolminkertainen määrä. Toimivat pyöräilyväylät helpottavat ruuhkia ja tekevät pyöräilystä turvallista vuoden ympäri. AVOIN DATA mahdollistaa sen, että kaupunkilaiset voivat käyttää kaupungin tietoja omiin tarpeisiinsa helpommin.

4

Turvataan hätämajoitus kaikille: 13 saimme hätämajoitukseen huimia parannuksia tällä kaudella. Tehdään jatkossakin töitä, ettei kukaan jäisi yöksi pakkaseen.

12

10

Mahdoll elävälle kaupunk konepaj

4

9 14

Keskustakirjasto Oodi avautuu Kansalaistorille vuonna 2018.

12

Otso Kivekäs kertoo, mitkä kaupunginvaltuuston saavutuksista ovat hänelle erityisen merkityksellisiä. PORMESTARIMALLI LISÄÄ IHMISTEN VALTAA. Pormestari valitaan vaalien yhteydessä ja pormestariksi nousee kuntavaalien suurimman puolueen ehdokas.

14

Kaupunkipyörät tekevät keskustassa liikkumisesta nopeampaa ja sujuvampaa, uusia asemia avautuu keväällä.

11

3

8

3 8

Lauttasaaren koulu sai kauan kaivatut lisätilat. Myös uuden koulun rakentamista aikaistettiin.

Edistetään kävelykeskustaa Helsinkiin – kehitetään käveltävää ja viihtyisää keskustaa.

11

Pitkäaikaisesta tavoitteestamme tulee totta, kun Hanasaaren kivihiilivoimala suljetaan ja fossiiliset polttoaineet korvataan uusiutuvalla energialla. Seuraavaksi tavoitteenamme on Salmisaaren kivihiilivoimalan sulkeminen.

6


11

Kartta vihreään kaupunkiin

ppilan Leikkipuisto Brahe, Malmin kkipuisto Kotinummi ja Vuosaaen leikkipuisto Lohikäärme saavat udet leikkipuistorakennukset. säksi leikkipuistojen kesäruokailu aatiin jatkumaan elokuulle saakka.

10

L S I N K I 5 5

14

16

Käpylän ja Karhupuiston lippakioskeja ei myyty, vaan ne pysyivät kaupungin omistuksessa.

7 7

10

Kivinokka säästettiin rakentamiselta, alue säilyy virkistysalueena ja kaupunkilaisten olohuoneena.

2

11

15 6

Varhaisen tuen perhekeskus perustetaan, perheet saavat kaiken tarvitsemansa avun ja tuen saman katon alta. Ensimmäinen perhekeskus perustetaan Itäkeskukseen.

16

listetaan paikka ja ihmislähtöiselle kikulttuurille Brunon jalla jatkossakin.

15

Liikkumisesta lähiöiden välillä tehdään sujuvaa Raide-Jokerin avulla.

Tavoitteita ja saavutuksia

Suvilahden kulttuurialue säilytetään ja kaasukellot remontoidaan kulttuurikäyttöön.

Hämeentie muutetaan joukkoliikennekaduks , jolla on pyörätiet. Tämä tekee Hämeentien ympäristöstä viihtyisämmän, turvallisemman, saasteettomamman ja hiljaisemman. Myös ratikat ja bussit kulkevat nopeammin.

1

2

Kehitetään Vartiosaarta virkistysalueena asuinrakentamisen sijaan.

Näitä tavoittelemme seuraavaksi Vihreitä saavutuksia


12

Varaa valita vihreästi Kasvavan kaupungin on satsattava uusiin asuin­alueisiin, sujuvaan joukkoliikenteeseen ja palveluihin. Kansanedustaja Ozan Yanarin mukaan Helsingillä on oltava rohkeutta tehdä investointeja, jotka tuottavat hyvinvointia ihmisille ja ympäristölle.

”H

ELSINKIIN MUUT TAA

koko ajan lisää ihmisiä työn ja opiskelujen perässä. Meidän täytyy tarjota näille ihmisille kohtuuhintainen koti, sujuva arki ja vaivaton liikkuminen paikasta toiseen.

Toimiva joukkoliikenne on autoilijoidenkin etu.

tuuttomiin matkalippujen hinnankorotuksiin. ”Meillä on varaa investointeihin, sillä Helsinki on veronmaksajille vetovoimainen kaupunki: velkaantuminen on kurissa ja työpaikkoja ja palveluita on tarjolla”, Yanar muistuttaa.

ristöystävälliseen liikkumiseen panostetaan erityisesti raideliikennettä ja pyöräteitä kehittämällä. Kyse ei ole pikkusummista. Kun liikennehankkeita on aloitettu, Vihreät ovat huolehtineet siitä, etteivät isot investoinnit johda koh-

Nykyiset ja tulevat helsinkiläiset haluavat, että meille on asuntoja ja työtä, että pääsemme paikasta toiseen ja palvelut ovat toimivia ja lähellä.” HELSINGISSÄ VIHREÄT ovat tavoitelleet sitä, että sujuvaan ja ympä-

YANARIN MUKAAN uusille asuinalueille on tärkeää järjestää toimiva joukkoliikenne rakennusvaiheesta asti. Silloin ei synny kaupunginosia, joissa ihmisten on pakko omistaa auto. Toimiva joukkoliikenne on myös autolla liikkuvien etu, kun ruuhkia on vähemmän. ”Ei saa olla varallisuudesta kiinni, onko ihmisellä mahdollisuus liikkua kaupungissa. Jos matkalippu on liian kallis, ei laadukkaasta joukkoliikenteestä ole edes hyötyjä. Joukkoliikenne tarvitsee riittävästi matkustajia – joukkoja – toimiakseen”, toteaa Yanar.

JULIANNA KENTALA & SILJA UUSIKANGAS

742

Ozan Yanar 29, Kallio • Kansanedustaja • Valtiotieteiden kandidaatti, pääaineena taloustiede

• Ekonomisti, työskennellyt VESSIVESSI

mm. Helsingin kaupungille ja SAK:lle

Kysyimme ehdokkailta: Milloin Helsinki on mielestäsi parhaimmillaan?

681 Matilda Merenmies

30 v. juristi, oikeustieteen maisteri Kallio Kesällä, jolloin terassit ja puistot kutsuvat, lähisaaret ovat kauneimmillaan ja tapahtumaa ja elämää näkyy enemmän.

682 Päivi Meros

33 v. tapahtuma­ tuottaja, tradenomi YAMK Vuosaari Kun kadut täyttyvät väestä ja tunnelma on huipussaan! Esimerkiksi talvea valaisee minulle rakas Lux Helsinki -valotapahtuma.

683

684

Nina Miettinen,

Tuula Mohamud

Lämpiminä kesäiltoina, kun ihmiset hymyilevät ja pyörällä pääsee mihin vaan.

Keväällä. Kaikki puhkeavat kukkaan. Ilmassa on uutta energiaa.

24 v. luonnontieteiden kandidaatti, opiskelija Tapulikaupunki

48 v. terveystiet. maist., ylihoitaja Mellunmäki

685 Elina Moisio

41 v. ekonomisti, valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Lauttasaari Kesäisessä kaupunkitapahtumassa, kun ihmiset ja perheet ovat aurinkoisia ja tulevat juhlistamaan kaupunkimme ainutlaatuisuutta.

686 Melissa Mäntylä 24 v. toimittaja Kallio Yöllä.

687 Antti Möller

37 v. viestintäasiantuntija, varavaltuutettu Vallila Kesällä. Silloin Helsinki herää eloon, kun tapahtumia riittää ja asukkaat sekä turistit kansoittavat kaupungin kadut ja puistot.

688 Marianne Niemelä 31 v. toiminnanjohtaja, taiteen maisteri Laajasalo

Syksyisin. Silloin on yleensä parhaat tapahtumat ja ulkoilen mieluiten, kun ei ole liian kylmä tai kuuma.


yhdenvertaisuutta Helsingissä

Työtä, innovaatioita & osallistumismahdollisuuksia

1 2

ANONYYMI REKRYTOINTI kaupungin työpaikkoihin osoittaisi, että Helsinki haluaa vastustaa syrjintää ja rasismia näkyvästi.

Näihin Vihreät haluaa panostaa • TYÖ KUULUU JOKAISELLE. Tuetaan osatyökykyisten työllistämistä vahvemmin palkkatuilla ja erilaisilla työllisyyskokeiluilla. Tarjotaan nuorille kesätyöpaikkoja ja tuetaan nuorten työllistymistä.

ESTEETTÖMYYS on välttämätöntä sekä rakentamisessa että joukkoliikenteessä, jotta jokaisella on iästä, vammasta tai terveydentilasta riippumatta mahdollisuus liikkua kaupungissa.

• PIENET YRITYKSET MUKAAN KILPAILUTUKSIIN. Pilkotaan projekteja ja vaaditaan avoimuutta, jotta pienet yritykset pystyvät kilpailemaan isompien kanssa kaupungin hankkeista.

3

• INNOVAATIOITA KOKEILUKULTTUURILLA. Kokeillaan rohkeasti, miten sujuu osallistava budjetointi ja palveluiden digitalisoiminen. Panostetaan kierto­talouteen; sillä saadaan enemmän vähemmällä.

OIKEUS SUOJAAN on turvattava hätämajoitusta tarvitseville. Asunnottomuutta on torjuttava asunto ensin

-periaatteella: koti on edellytys sille, että elämän muita ongelmia voi lähteä ratkaisemaan.

4

SUKUPUOLI-IDENTITEETTIÄ TU­LEE KUNNIOITTAA kaikilla ta-

soilla: esimerkiksi lomakkeissa on aina oltava valittavana muitakin vaihtoehtoja kuin nainen ja mies.

5

TURVAKOTEJA tulee olla riittävästi, ja niihin pitää olla pääsy myös isillä lapsineen.

• EETTISYYS ENSIN. Otetaan huomioon eettiset tekijät kaupungin hankinnoissa. Pidetään huolta esteettömyydestä ja yhdenvertaisuudesta, jotta kaupungin palvelut ovat jokaisen saatavilla.

Mahdollisuus työhön on turvattava myös turvapaikanhakijoille.

Kysyimme ehdokkailta: Milloin Helsinki on mielestäsi parhaimmillaan?

689 Jarmo Nieminen

57 v. kaupunginvaltuutettu, everstiluutnantti evp. Laajasalo Silloin kun Helsinki on todellinen Itämeren helmi – upea, kiehtova ja kiinnostava kulttuurikaupunki idän ja lännen välissä.

690 Touko Niinimäki

26 v. sosionomi AMK, socialhandledare Alppila Silloin, kun kaupungin monimuotoisuus kukkii, kuten kesän kaupunkifestareilla. Ravintola- ja siivouspäivinä Helsinki herää henkiin.

691

692

Laura Nordström

Johanna Nuorteva

36 v. kansainvälisten asioiden päällikkö, väitöskirjatutkija Hakaniemi

Kesällä pyörän selässä lempeän merituulen puhaltaessa. Ihmiset kaivavat värit kaapeista ja hienoa katutaidetta ilmestyy kaduille.

37 v. erityisluokanopettaja, varavaltuutettu Toukola

Silloin, kun se pitää huolta heikoimmassa asemassa olevista asukkaistaan: lapsista, pienituloisista ja vanhuksista.

693 Sari Näre

57 v. sosiologian dosentti, sota-ajan tutkija Kamppi Helsinki on parhaimmillaan kesällä, kun kulttuurit kohtaavat.

694

695

Maria Ohisalo 32 v. köyhyystutkija, Vihreiden varapuheenjohtaja Kruununhaka

Hannu Oskala

Kun kaikki täällä olevat ovat osallisia ja voivat osallistua itselleen sopivimmilla tavoilla yhteisen hyvinvoinnin luomiseen.

Myötätuuli Kulo­ saaren sillalla. Aamua lupaava hämy, luonto, fillari, kaupunki. Hetken voi kuvitella olevansa 20 vuotta nuorempi.

38 v. kaupunginhallituksen jäsen, freelance-muusikko Herttoniemi

696 Zahra Osman-Sovala

45 v. sairaanhoitaja Vuosaari

Aamuisin on kiva seurata uneliaina nuokkuvia helsinkiläisiä metrossa.

SANNI LAIHO

13

Näin edistämme


14

Helsinki, jossa KAIKILLE on

mahdollisuuksia Vihreiden tavoite on Helsinki, joka on kaikille yhdenvertaisesti hyvä paikka asua ja jossa ketään ei syrjitä, sanoo Vihreiden vara­puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Y

Maria Ohisalo 32, Kruununhaka • Vihreiden varapuheenjohtajana

HTEISKUNNAN ARVO mitataan

sillä, miten se kohtelee heikoimpiaan, ja kunnat ovat avainasemassa, kun ehkäistään syrjäytymistä. Ohisalo tutkii tohtorikoulutettavana köyhyyttä ja tietää, millainen on leipäjonojen Suomi. ”Köyhyyden torjunta ei ole vain taloudellisen niukkuuden poistamista, vaan myös sosiaalisen ja kulttuurisen pääoman lisäämistä. Kuntien tulee muun muassa tarjota kaikille hyviä kirjastopalveluita,

museoita, harrastuspaikkoja sekä mahdollisuuksia kehittää itseään”, Ohisalo sanoo. Alueellinen eriytyminen ja eriarvoistuminen asettavat etenkin lapset eriarvoiseen asemaan. Siksi Vihreät teki viime vuonna aloitteen lasten eriarvoistumisen torjumiseksi Helsingissä. Aloite on tällä hetkellä valmistelussa. ”Erityistä tukea tarvitseville kouluille

vuodesta 2015

• Köyhyystutkija ja tohtori-

koulutettava, erikoistunut leipäjonoihin • Valtiotieteiden maisteri Helsingin Yliopistosta

on saatava lisärahoitusta, jotta opetus olisi kaikissa kouluissamme yhtä laadukasta eivätkä asuinalueet eriydy”, vaatii Ohisalo.

SUOMESSA ON paljon nuoria, jotka ovat vaarassa jäädä sivuun hyvästä kehityksestä. Moni nuori on jäänyt ilman opiskelupaikkaa tai ensimmäistä työpaikkaa, joten tarvitaan tehokkaita keinoja, joilla nuoret saadaan kiinni työelämään. ”Helsingin pitää turvata jokaiselle nuorelle koulutuspaikka peruskoulun jälkeen ja ottaa koppi nuorista, jotka ovat vaarassa jäädä sivuun. Hallituksen koulutusleikkauksia vastaan taistellaan myös kunnissa turvaamalla ennaltaehkäisevät palvelut, harrastusmahdollisuudet, laadukas varhaiskasvatus ja koulutus kaikille lapsille ja nuorille”, Ohisalo toteaa.

MARJUKKA KÄHÖNEN

MIKKO KAUPPINEN

694 Kysyimme ehdokkailta: Mikä on helsinkiläisintä mitä tiedät?

697 Amanda Pasanen 22 v. ympäristötieteiden opiskelija, miljövetenskapsstuderande Sörnäinen

Se, että Stadista pääsee spåralla tai dösällä sujuvasti lähiluontoon. Harvoissa kaupungessa luonto on yhtä lähellä.

698

699

700

701

Anni Pasanen (sit.)

Vesa Peipinen

Sofia Raittinen

Tarja Rannisto

Se, että täällä voit olla melkein mitä vain haluat! On kaikenlaisia asuinalueita, yhteisöjä, harrastuksia ja mahdollisuuksia.

Helsinkiläisintä ovat Puu-Vallilan kalliot, Vanhankaupunginlahti ja ykkösen ratikka.

Ratikka numero 8, Arabianrannasta Helsinginkadun ja Töölön läpi Jätkäsaareen. Siinä istuessa näkee erilaisia ihmiskohtaloita.

Helsinki on kansainvälinen ja monen muualta Suomesta muuttaneen koti, että tyypillistä helsinkiläisyyttä ei edes tarvitse nimetä.

35 v. luokanpettaja Vallila

55 v. yhteisöpedagogi, nuorisotutkija Vallila

25 v. tanssija, opiskelija Kalasatama

52 v. FM, ympäristöesteetikko Oulunkylä

702 Auli Rantanen 56 v. lähihoitaja Kontula

Ratikalla Hakaniemeen ja siitä metrolla Kontulaan, voiko helsinkiläisempää olla?

703 Tuomas Rantanen 51 v. kustannuspäällikkö, kaupunginvaltuutettu Roihuvuori

Helsinkiläisintä on ristiriitaisuus yhtäällä konstailemattoman reiluuden ja kaupunkikulttuurisen aktiivisuuden välillä.

704 Leena Riittinen

62 v. sairaalakemisti, filosofian tohtori Ullanlinna Ratikka-ajelut, kun samaan aikaan puhutaan siitä, istummeko ratikassa vai sporassa.


15

T OP 4

1

Därför älskar vi

biblioteken i helsingfors

Itä-Helsingin helmet

ARBETSMILJÖ FÖR DAGENS ARBETSSÄTT För företagare, frilansare, distansarbetande och studerande erbjuder biblioteken arbetsrum men också mötesrum och plats att hålla verkstäder.

Roihuvuoren Kirsikkapuisto, Roihuvuori SUOMEN SUURIN KIRSIKKAPUIDEN TIHENTYMÄ, jonka vieressä on myös kaunis japanilaistyylinen puutarha. Roihuvuoriseura järjestää Hanami-juhlan yhdessä Suomalais-Japanilaisen yhdistyksen kanssa keväisin kirsikkapuiden kukinnan aikaan.

2

Tour de Kontula, Kontula AITOA IDÄN MEININKIÄ on tietenkin myös Tour de Kontu-

la! Ideana on käydä kaikissa Kontulan ostarin baareissa ja selvitä vielä kebabille ja kotiin.

Uutela, Vuosaari

UTFORMAS TILLSAMMANS MED HELSINGFORSARNA . Invånarna har varit med

och påverkat innehållet till exempel i Månsas-huset och i det kommande Centrumbiblioteket.

FOLKBILDNING . Bibliotekens viktigaste funktion är att de erbjuder fri tillgång till kunskap för alla. Kunskapen kan komma i olika former, också digitalt.

VARIERANDE LÄRMILJÖ . Skolorna kan utnyttja biblioteken som en alternativ lärmiljö. ÖPPNA FÖR ALLA. Biblioteken är ett av de få icke-kommersiella utrymmena i staden. I framtiden vill De Gröna att öppettiderna förlängs och att bibliotekshusen blir ännu mer tillgängliga också för invånarnas egna idèr och initiativ.

LEVER I TIDEN. På biblioteken hittar pen-

sionärer hjälp med datorer, kan ungdomarna tillbringa eftermiddagarna, kan man låna gångstavar eller få nya idéer. MÖTESPLATSER . Biblioteken är platser där människor i olika åldrar och med olika bakgrund möts.

3

Liikuttavaa kaupunkia

KÄVELYETÄISYYDELLÄ VUOSAAREN METROASEMALTA avautuu Uutelan monipuolinen luontoalue. Neljän kilometrin luontopoluilla on sekä metsä- että laidunmaisemaa, kluuvijärviä ja rantaniittyjä. Metsätiellä ja rantakalliolla kävellessä kaupunki vaikuttaa olevan kaukana.

Kaikilla lapsilla ja nuorilla tulee olla mahdollisuus kivaan liikuntaharrastukseen riippumatta vanhempien tuloista. Myös lähiliikuntapaikkoja tarvitaan lisää.

4

V

Öljysäiliö 468, Kruunuvuorenranta

IIME VUOSINA liikuntaharrastusten hinnat ovat nousseet niin, että yhä useammalla perheellä ei ole varaa harrastusmaksuihin. Samaan aikaan monet nuoret lopettavat liian kilpailulliseksi muuttuneen liikuntaharrastuksensa. Koko elämän kestävät liikuntatottumukset alkavat muotoutua jo 3–4 vuoden iässä. Yksikin mielekäs

USEITA KANSAINVÄLISIÄ PALKINTOJA voittanut valotaide-

teos Kruunuvuorenrannassa taipuu omalaatuiseksi tapahtumatilaksi vaikkapa teknobileille. Teos kertoo alueen historiasta öljysatamana. Sen valot syttyvät auringon laskettua. Rakennukseen on syksyisin vapaa pääsy. SIMO RAITTILA & ITÄ-HELSINGIN VIHREÄT

liikunta- tai muu harrastus on yksi tehokkaimmista syrjäytymistä ehkäisevistä tekijöistä. Huolehditaan, että jokaisella on mahdollisuus liikkua mieltymystensä mukaisesti. Se on edullinen ja tehokas investointi lasten ja nuorten terveyteen ja tulevaisuuteen.

JOONAS LYYTINEN

Kysyimme ehdokkailta: Mikä on helsinkiläisintä mitä tiedät?

705 Pauliina Saares

38 v. erityisavustaja, VTM Töölö Lämpimät rantakalliot, ratikka ja Vallilasta yli kaupungin leviävä kahvipaahtimon tuoksu kuuluvat helsinkiläisyyden ytimeen.

706 Ada Saarinen 24 v. opiskelija Vallila

Sompasauna. Siellä yhdistyvät kaupunkikulttuuri, meri ja saunominen paikassa, josta näkyy niin Korkeasaari kuin Tuomiokirkko.

707 Taina Saarinen

57 v. sosiaalityöntekijä, psykoterapeutti Vuosaari Lokkien kirkuna, raitsikoiden kolina, meren tuoksu ja tuuli.

708 Pekka Salmi

56 v. tekniikan lisensiaatti, Business Advisor Katajanokka Monta rinnakkaista hyvää maailmaa. Helsinki on kaikin tavoin moni-ilmeisin ja monikulttuurisin paikka Suomessa.

709 Markus Sauvola

34 v. lastentarhanopettaja, varhaiskasvatustieteiden maisteriopiskelija Kallio Helsingin urbaani syke ja merellinen luonto!

710 Seppo Siika-aho 47 v. kumppanuuspäällikkö, Partner Manager Tapanila Sporat!

711 Minna Silvennoinen

23 v. ympäristötieteiden opiskelija, HYYn hallituksen jäsen Vuosaari Helsingin monimuotoisuus. Kaikki ovat tervetulleita ja kaupunki elää ja muuttuu asukkaidensa mukana.

712 Satu Silvo

54 v. yrittäjä, näyttelijä Käpylä Raitiovaunut, jotka kolahtelevat kotoisasti ja täyttyvät ja tyhjenevät, kaikesta kansasta ja kaiken aikaa.


16

Miltä Helsinki näyttää

sote-uudistuksen jälkeen?

V

UONNA 2019 voimaan astuvan sote- ja aluehallintouudistuksen yksi tavoite on siirtää vastuu sosiaalija terveyspalveluiden tuottamisesta nykyistä leveämmille harteille. Uudistuksen myötä sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta maakunnille. JATKOSSA MAAKUNTA siis suunnitte-

lee, rahoittaa ja johtaa sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuutta. Asiakkaat valitsevat itse, minkä maakunnan hyväksymän sote-palvelukeskuksen tuottamia palveluita he käyttävät.

huttava kunnan vastuulle jäävät asiat kuten koulutus, kunnan elinvoimaisuus ja kaavoitus. Vaikka sote-palvelut siirtyvät kaupunginvaltuustolta maakuntavaltuustolle, kaupungissa vaikutetaan jatkossakin kuntalaisten terveyteen ja hyvinvointiin. TULEVAISUUDEN kaupunginvaltuutetut tekevät päätöksiä, joilla vähennetään eriarvoisuutta, huolehditaan terveellisistä koulutiloista, pidetään huolta luonnosta sekä turvataan kohtuuhintaiset kulttuuri- ja liikuntapalvelut. Päätös on sinun.

KUNTIEN MUUTTUVA ROOLI näkyy ke­ vään kuntavaaleissa. Vaaleissa pu-

ELLA KESKI-PANULA

A Hub for

Co-Creation Together we make a city of innovation.

H

ELSINKI IS an internationally recognized city for its innovations. Part of that stems from the diverse and exciting startup culture the city’s inhabitants have developed. One of those developments is the plethora of co-working spaces, startup labs and incubators.

SUCH SPACES ARE DESIGNED and established to support and nurture not just new ideas but a culture that works for a better tomorrow. Initiatives including Maria 0-1 and Slush are fueling Helsinki’s future. They bring in new talent to the city, as well as export our know-how to the world. But they don’t do so on their own. LOCAL POLICYMAKERS play a key role in creating an environment enabling this type of innovation, whether it’s in the form of providing physical space for an activity or sometimes turning a blind eye to minor infractions of the city’s ordinances. We Greens believe that small ideas can turn into big ones: a mapping of co-working spaces contributed to the creation of Mushrooming, a website reminiscent of Airbnb that links people looking for work space with those who have it. In only a few years the initiative has expanded from Helsinki across Finland and even as far as Cape Town in South Africa.

Entrepreneurs and startups – welcome to Helsinki

THE KEY ELEMENT here is bringing people together. It’s the synergies that are created when different people come together that fuel innovation. That’s why we need to support both smaller community-led efforts as well as more established actors, and develop Helsinki into city that enables, indeed encourages, the different actors to meet, online and off.

NORA LINDSTRÖM & TARU ITÄLINNA

Kysyimme ehdokkailta: Mikä on mielestäsi paras paikka Helsingissä?

713 Tino Singh

46 v. yrittäjä, toimitusjohtaja Katajannokka Paras paikka on sen edustalla oleva saaristo. Se on hyvin pidetty julkinen salaisuus, jossa löydän luonnon, rauhan ja itseni.

714 Anni Sinnemäki

43 v. pormestariehdokas, apulaiskaupunginjohtaja Katajanokka

Heinäkuussa vesibussissa matkalla Pihlajasaareen – veneestä näkee nostokurjet ja rakentuvan Jätkäsaaren, perillä saa kahvia ja leipiä.

715 Sameli Sivonen

25 v. arkkitehtuurin ja taloustieteen ylioppilas Alppiharju Torkkelinmäki. Sellaista Helsinkiä pitäisi olla enemmän: värikkäitä rakennuksia, kaunista arkkitehtuuria sekä hauskoja puistoja.

716 Osmo Soininvaara 65 v. valtiot. lis., ammattiluennoija Katajanokka Keskuskadun kävelykatu.

717 Mikko Strahlendorff

46 v. meteorologian maisteri, virkamies Malminkartano Malminkartanonhuippu – viewing all Helsinki!

718 Leo Stranius

42 v. kaupunginvaltuutettu, toiminnanjohtaja Käpylä Lähiluonto, rannat ja virkistysalueet. Lasten leikkipuistot.

719 Riikka Suominen 39 v. päätoimittaja Kamppi

Ravintola Il Birrificio, Kirjasto 10 ja koti.

720 Johanna Sydänmaa 46 v. liikunnan ja terveystiedon opettaja, kaupunginvaltuutettu Viikki

Merellinen Helsinki on kauneinta mitä tiedän. Voisin istua aurinkoisilla rantakallioilla tunteja ja vain tuijottaa merelle.


17

Kasvava, kilpailukykyinen,

eurooppalainen Helsinki Tuuli Kousa 37, Töölö • Kaupunginvaltuuston

660

puheenjohtaja

• Työskentelee viestinnän ja

yritysvastuun johtotehtävissä OP-ryhmässä • Koulutus: juristi, London School of Economics

ko ja toimivat julkiset palvelut varmistavat, että Helsingissä on hyvä elää. Ne myös luovat pohjan kestävälle kasvulle. Nuoria yrittäjiä ja huippuammattilaisia voidaan houkutella kohtuuhintaisella asumisella, kiinnostavalla kulttuuritarjonnalla ja raivaamalla yrittäjyyden esteitä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuuli Kousa kertoo, miten Helsingistä tehdään entistäkin vetovoimaisempi.

1

ELÄVÄ KAUPUNKIKULTTUURI

syntyy ihmisten aktiivisuudesta sekä yrittäjien mahdollisuuksista luoda uutta. Flow’n ja Lux Helsingin kaltaiset tapahtumat työllistävät ihmisiä ja tuovat matkailijoita. Väestönkasvu mahdollistaa elävän kaupunkikulttuurin, sillä uudet asukkaat luovat kysyntää palveluille ja tapahtumil-

le. Hyvä ruoka ja elävä kaupunkikulttuuri tekevät arjesta hauskaa.

Ei kampiteta yrittäjiä turhalla byrokratialla.

2

HELSINGIN VERTAILUKOHTIEN

tulee olla eurooppalaisissa suurkaupungeissa. Pääkaupunkiseudun kunnat voivat keskinäisen kilpailun sijaan tehdä yhteistyötä, jotta ne ovat vetovoimaisia niin kulttuurin kuin yrittämisen kannalta.

3

TOIMIVA ARKI on Helsingin vahvuus, joka houkuttelee tänne ihmisiä ja yrityksiä. Kattava joukkoliikenneverk­

4

TUNNELI TALLINNAAN on tärkeä seuraavan valtuustokauden hanke, sillä suora raideyhteys Eurooppaan nopeuttaa ihmisten liikkumista Suomen ja Euroopan kaupunkien välillä ekologisesti kestävällä tavalla.

5

KUNTAPOLIITIKKOJEN ROOLI on antaa tilaa ihmisten ideoille. Esimerkiksi kaupunginosatapahtumat tekevät kaupungista kivan ihmisille. Valtuuston päätöksillä voidaan tukea yrittämistä suhtautumalla joustavasti uusiin ideoihin.

SILJA UUSIKANGAS

Kysyimme ehdokkailta: Mikä on mielestäsi paras paikka Helsingissä?

721 Mikko Särelä

42 v. projektipäällikkö, Lisää kaupunkia Helsinkiin -liikkeen perustaja Alppiharju Rakastan Helsingin kallioita. Niissä on ihana kulkea, kiipeillä ja viettää aikaa rakkaiden ihmisten kanssa.

722 Lilja Tamminen

29 v. työllisyysasiantuntija, yrittäjä Kallio Vanha kirkkopuisto. Lämpimään vuodenaikaan haluan piknikillä kohdata ystäviäni ja uusiakin tuttavuuksia sympaattisissa puistoissa.

723 Pirkko Telaranta (sit.) 71 v. sairaanhoitaja (eläkkeellä) tietokirjailija Herttoniemi ”Hynda” LänsiHerttoniemessä; sieltä on näkymä Vanhankaupunginlahden yli.

724 Hannu Timonen

39 v. lähihoitaja, sairaanhoitajaopiskelija Pasila Pasila. Alue tulee kehittymään lähivuosien aikana ja tulee olemaan Helsingin toinen keskusta.

725 Aino ToiviainenKoskinen

35 v. toiminnanjohtaja, Kulttuurituottaja AMK Myllypuro Luonnontieteellinen museo. Se muistuttaa minua siitä, että loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä on turvata luonnon monimuotoisuus.

726 Milo Toivonen 29 v. peligraafikko Itäkeskus Itäkeskuksen asema utuisina aamuina lämmin kahvi kädessä. Sellaisina hetkinä istahdan metroaseman viereen katselemaan ihmisvilinää.

727

728

Martti Tulenheimo Aino Tuominen 37 v. Pyöräliiton erityisasiantuntija Kruununhaka

Salainen rantakallio, josta näkyy yhtä aikaa veneitä, ihmisiä ja sininen taivas. Taustalla kuuluu kaupungin vaimea kohina.

41 v. konsultti, DI Lauttasaari

Lauttasaaren Kasinoranta on upea yhdistelmä avointa horisonttia, hiekkarantaa, puistoa, kahvilan terassia ja iloisia ihmisiä.


Testaa!

1

ILMASTONMUUTOS ON IHMISKUNNAN KOHTALONKYSYMYS

On tärkeää, että kunnat etsivät vaihtoehtoja kivihiilelle ja panostavat uusiutuvaan energiaan. Kaupungit ovat suunnannäyttäjiä ilmastonmuutoksen torjunnassa. KYLLÄ

2

EI

4

KAIKISSA KOULUISSA ON OLTAVA HYVÄT OLOSUHTEET OPPIMISEEN

Kouluihin ja päiväkoteihin on tehtävä tarvittavat korjaussuunnitelmat: lastemme paikka ei ole homekouluissa. Kaikissa kouluissa on oltava yhtäläiset mahdollisuudet oppia asuinalueesta riippumatta. KYLLÄ

LAADUKAS VARHAISKASVATUS ON LAPSEN ETU

Vaaditaan maksutonta varhaiskasvatusta ja pidetään päiväkotien ryhmäkoot pieninä. Luodaan lapsille liikkumista tukeva ympäristö. Päivähoitopaikan on löydyttävä läheltä kotia. KYLLÄ

3

Ajatteletko vihreästi?

EI

HELSINGIN MONIMUOTOISTA JA ARVOKASTA LUONTOA ON SUOJELTAVA

Jokaisella kaupunkilaisella on oltava pääsy lähimetsään. Pidetään huolta kaupungin vihersormista ja kunnostetaan kaupunkivesistöjä. Turvataan Keskuspuiston ainutlaatuinen luonto asemakaavoissa.

EI

5

ENNALTAEHKÄISEVISTÄ PALVELUISTA ON PIDETTÄVÄ HUOLTA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN UUDISTUKSESSA

Kuntien täytyy panostaa terveysongelmien ennaltaehkäisyyn. Vanhuksille on tarjottava kodinomaiset asumisolot mahdollisimman pitkään ja kouluterveydenhuollon on oltava laadukasta.

6

Eniten KYLLÄ-vastauksia

HELSINGIN ASUNTOPULAA ON HELPOTETTAVA RAKENTAMALLA LISÄÄ KOTEJA

Rakennetaan lisää asuntoja, jotta mahdollisimman moni löytää kohtuullisen hintaisen kodin. Rakennetaan tiiviisti, jotta palvelut ovat lähellä ja jotta viheralueet voidaan turvata. Huomioidaan esteettömyys ja kaupunkilaisten monenlaiset elämäntilanteet. KYLLÄ EI

7

JOKAINEN ON TERVETULLUT MEIDÄN HELSINKIIMME

Panostetaan kotouttamiseen ja tuetaan kouluja, joissa on paljon vieraskielisiä lapsia. Tuetaan työllistymistä ja taataan jokaiselle tarvitsevalle mahdollisuus kieliopintoihin.

KYLLÄ

KYLLÄ

EI

EI

KYLLÄ

KYLLÄ-VASTAUKSET ovat nostoja Vihreiden vaaliohjelmasta! Näitä asioita voit edistää Helsingissä, kun käyt äänestämässä Vihreitä vaalipäivänä 9.4. tai jo ennakkoon 29.3.–4.4. Voit tutustua vaaliohjelmaamme sekä vihreisiin ehdokkaisiin tarkemmin osoitteessa www.vihreatvaalit.fi. Sivuilla on myös ehdokasvalitsin, jonka avulla voit löytää juuri sinulle sopivimman ehdokkaan. Yhdessä voimme tehdä vihreämpiä päätöksiä Helsingissä!

Eniten EI-vastauksia VALITETTAVASTI emme taida jakaa aivan samoja arvoja. Hienoa, että kuitenkin luit tätä lehteä näin pitkälle! 127 ehdokkaan listaltamme löytyy ehdokkaita moneen makuun – halutessasi voit lukea lisää ehdokkaistamme ja teemoistamme osoitteesta www.vihreatvaalit.fi. Käythän joka tapauksessa äänestämässä kuntavaaleissa 9.4. – toimiva demokratia hyödyttää meistä jokaista.

EI

MARJUKKA KÄHÖNEN JAAKKO KILPIÄINEN

Kysyimme ehdokkailta: Milloin Helsinki on mielestäsi parhaimmillaan?

729 Hannu Tuominen 62 v. opettaja (eläkkeellä), kaupunginhallituksen varajäsen Suutarila Keväällä, kun tuomet ja syreenit kukkivat, puistot ja metsät kaikuvat lintujen laulua ja kaupunkilaiset nauttivat elämästä.

730 Tuomas Tuure

29 v. koordinaattori, varavaltuutettu Sörnäinen

Kun se antaa ihmisille tilaa tehdä kaupunkia omilla ehdoillaan. Uudenlainen kaupunkikulttuuri näyttää, että suunta on oikea.

731 Theo Tyrväinen (sit.)

23 v. opiskelija, studerande Munkkivuori

Loppukesästä, kun järjestetään Helsingin Juhlaviikot, Flow ja Weekend. Silloin ihmiset ovat paljon ulkona nauttimassa elämästään.

732 Reija Vainionpää 32 v. teologian ja kirjallisuuden opiskelija Arabianranta

Suurten tapahtumien aikaan. Festarit, siivouspäivät ja muut häppeningit kokoavat meitä helsinkiläisiä yhteen kohtaamaan toisiamme.

733

734

Elina Valkama

Reetta Vanhanen

Yhteisöllisissä ilmaistapahtumissa, jotka keräävät hyväntuulisia osallistujia ja joiden eteen ihmiset tekevät vapaaehtoishommia.

Alkusyksyn Helsinki on kauneimmillaan Töölönlahtea kiertäessä sekä Keskuspuiston iltarasteilla ja kaupunkisuunnistuksissa.

38 v. VTM, kouluttaja Viikki

26 v. lääkäri Vallila

735 Satu Vartiainen 31 v. rakennusinsinööriopiskelija, Muotoilija AMK Kamppi

Kesällä kun pääsee purjehtimaan ja ihana saaristo herää eloon.

736 Andrey Veremenko (sit.) 23 v. opiskelija Herttoniemi

Kesällä, kun kaupungissa on paljon kulttuuritapahtumia ja ihmiset liikkuvat kaupungilla viettäen aikaa puistoissa ja terasseilla.


19

Koko kylä keitolle!

Lisää vihreää lautaselle

• • Ruokakojut ja pop-up-ravintolat tuovat monenlaiset ruokakulttuurit lähelle.

Joissakin vihreissä vaalitapahtumissa voit herkutella Vihreän Seuran linssikeitolla, josta riittää kaverille kanssa. Poimi tästä talteen resepti keittoon, jota vaalikentillä keitellään 60 litraa kerralla.

• Ruokahävikkiä voidaan

vähentää jakamalla yli jäävää ruokaa sitä haluaville.

• Kasvisruokapäivä kouluissa ja työpaikoilla on ilmastovalinta.

8 kg punaisia linssejä 10 kg tomaattimurskaa 6 kg chilitomaattimurskaa 20 sipulia 20 valkosipulin kynttä 4 litraa kookoskermaa

(huom! ei kookosmaitoa) rypsiöljyä sipulien kuullotukseen puoli pussia cajun-maustetta vajaa pussi inkiväärijauhetta pussi kurkumajauhetta 4–5 kourallista suolaa n. 40 litraa vettä

ALOITA SIPULEISTA, koska kypsyminen ottaa eniten aikaa. Mausteet ja muut ainekset voit lisätä sekaan missä järjestyksessä vaan. Mausteita voi lisätä myös oman maun mukaan, esimerkiksi pussillinen jeeraa ja puoli pussia paahdettua paprikaa. Kookoskerma lisätään juuri ennen tarjoilua. Nauti uunituoreiden kuntavaalitulosten kanssa hyvässä seurassa vaali-ilta-

• Kaupunkiviljely mahdollistaa

VINKKI! JOS HALUA KOTIKÄYT T SOPIVAN O TÖÖN H JAA MÄÄRJEEN, ÄT 20:LLÄ.

oman ruuan kasvattamisen myös kaupungissa.

na 9.4!

Tule mukaan! Vihreiden jäsenyys on kannanotto maailman menoon. Maksamalla jäsenmaksun tuet työtämme paremman maailman puolesta. Jäsenenä voit halutessasi myös osallistua aktiivisesti Vihreiden toimintaan.

www.vihreat.fi/liity

Kysyimme ehdokkailta: Milloin Helsinki on mielestäsi parhaimmillaan?

737 Sanna Vesikansa

44 v. kaupunginvaltuutettu, VTM Pakila Syyskuun kirpeinä aamuina, kun puutarhoissa tuoksuvat omenat ja naapurit ovat laittaneet niitä kadunvarteen poimittaviksi.

738 Petri Viglione

49 v. VTM, yrittäjä Ullanlinna Neljänä vuodenaikana, kun luonnon voimat korostuvat vaikka olemme urbaanissa ympäristössä. Myös konserttien aikaan Helsinki elää.

739 Auni-Marja Vilavaara

65 v. juristi, FM Lauttasaari Kesällä kaikkina vuorokaudenaikoina.

740 Vesa Virri

42 v. VTM, historian ja yhteiskuntaopin opettaja Lassila Keväällä ja kesällä. Silloin Helsinki on hetkisen kaunis.

741 Elina Voutilainen 40 v. DI, yrittäjä Punavuori

Kesäinen ilta, eikä ole kiire minnekään. Kaikki on tässä.

742 Ozan Yanar

29 v. kansanedustaja, VTK Kallio Kesällä. Mikään ei voita kesäkävelyä Espalla ja rakkaiden kanssa ajan viettämistä Helsingin upeissa puistoissa tai merenrannoilla.

743 Ville Ylikahri

42 v. FM, opintojohtaja Punavuori Lumisateen jälkeen. Lupaan tehdä parhaani, että Helsingissä on tulevaisuudessakin lumisia talvia ja hiihtomahdollisuuksia.


Bongaa vihreä vaalivaunu Helsingissä! • TSEKK

AA PYSÄHDYS KAIKKI P JA LISÄTIE AIKAT VIHREATV DOT AALIT.FI ke 29.3. klo 11–15

Maunula-talo

pe 31.3. klo 11–15

ti 4.4. klo 15:30–18

Herttoniemi

Viikki

to 6.4. klo 15:30–18

ke. 5.4. klo 7–10

Pasila

Malmi ti 28.3. klo 15:30–18 Pitäjänmäki

to 30.3. klo 15:30–18

Lauttasaari

la 1.4. klo 11–15

Vanhankaupunginkoski

Vaalivaunulla voit tutustua ehdokkaisiin ja vaikkapa keskustella päivän polttavista aiheista kahvikupposen kera. Vaalivaunu pysähtyy noin 3 kertaa päivässä eri puolille kaupunkia. Nämä ja monet muut pysähdyspaikat löydät osoitteesta www.vihreatvaalit.fi Kuten elämässä yleensäkin, aikataulut saattavat muuttua! Pidätämme oikeudet aikataulujen muutoksiin. Käy tarkistamassa viimeisimmät päivitykset aikatauluihin nettisivuiltamme! PS. Joillain pysähdyspaikoilla Helsingin Vihreä Seura tarjoaa vaalivaunun kyydistä herkullista kasviskeittoa – tervetuloa höyryävien patojen ääreen!

Tapaa Vihreitä ehdokkaita vaalikontilla!

Arkisin 8–20 La 10–18 Su 12–18

Vihreä vaalikontti palvelee kaupunkilaisia aina vaalikontin avajaisista 22.3. vaalipäivään 9.4. saakka Narinkkatorilla. Tule vihreälle vaali­ kontille tapaamaan ehdokkaita, juomaan kupillinen kuumaa ja nauttimaan kampanjatunnelmasta! Vaalikontilla järjestetään politiikan iltapäiviä, joissa käsittelemme eri teemoja yhdessä ehdokkaidemme kanssa. Käy katsomassa lisätietoja vaalikontin tapahtumiin, poikkeusaikatauluihin ja muuhun osoitteessa www.vihreatvaalit.fi!

LÖYDÄ OMA EHDOKKAASI! Kaikkien 127 upean ehdokkaan esittelyt ja kiinnostuksen kohteet löytyvät nettisivuiltamme. Lisäksi sivuilta löydät tapahtumakalenterin, vaaliohjelman sekä runsaasti muuta vaalitietoa! Vieraile osoitteessa www.vihreatvaalit.fi

Yhdessä parempi Helsinki  

Helsingin Vihreiden kuntavaalilehti 2017. Tutustu ehdokkaisiimme ja tavoitteisiimme!

Advertisement