Page 1

r e t n i V

Nr 2: November 2021

Uppsalagoding! Carlos Lopez får Forumtorget att svänga

l Hundratals evenemang i vår kalender l Nu hänger vi i Uppsalas hippaste korsning l De kan bli Årets Uppsalabor – dags att rösta! l Uppsalaprofilerna tipsar


Heja Uppsala

Om Heja Uppsala Susanna och Charlotte heter vi. Båda hyser en lång och trogen kärlek till Uppsala. Vi vill hjälpa till att skapa förutsättningar för företag och organisationer att samarbeta. Vi förmedlar positiva nyheter om och för Uppsala. Vi lyfter personer och företag som gör Uppsala bra. Vad händer i Uppsala? På hejauppsala.com hittar du Uppsalas bästa och mest heltäckande evenemangsguide. Har du en positiv nyhet? Tipsa oss på tjena@hejauppsala.com Utgivningsplan Under 2022 kommer fyra nummer av Heja Uppsala magasinet att delas ut i cirka 25 000 hushåll/utgivning. Magasinet innehåller alltid ett stort urval av aktuella evenemang. Vill du vara med? Hör av er! Ps. Vi gör det här helt utan drömmar om egen rikedom eller berömmelse. Allt överskott går tillbaka till att göra Uppsala bättre. //Susanna & Charlotte

KRÖNIKA | Susanna Lans

Du väljer själv om du vill vara en negativ sort Man kan fokusera på skit. Parkeringspriser, att det byggs, att det ligger utsereveringar där du bor eller att en soffa på ett torg är för dyr. Man kan också låta bli att fokusera på det viset. Du väljer själv om du vill vara en gringubbe, surtant eller en positiv sort. Är glaset halvfullt, eller halvtomt? Är vintern mörk, kall och tråkig, eller bjuder den in till mängder av kul? Betyder snö ett jävla skottande, eller ser du möjligheterna? Pulkaåkning och ljusare dagar? Tror du att man måste packa in hundar, ungar, skidor, snowracers och mat för ett helt kompani i bilen och halka upp till någon fjällort för att ha kul på vintern? Då har du en smula fel. Det går alldeles utmärkt att fira vinter på hemmaplan också. Vi har förvisso inga fjäll i Uppsala, men Sunnerstabacken är fin.

Projektansvarig: Charlotte Hörngren Redaktör: Susanna Lans Hemsida: hejauppsala.com Heja Uppsala Vinter är producerad i samarbete med annonsörer.

2

Skridskor går att åka lite här och var. Årummet är lika mysigt fast det står november i kalendern. Dessutom kryllar det av bra restauranger, caféer och pubar här. Det är bara i Uppsala du kan gå på taket på Uppsala Slott och det är bara här du kan fika på Leijon Stenugnsbageri eller strosa runt och se Allt ljus på Uppsala. Det finns museer för alla, och det är flera konserter varje vecka att välja mellan. Vill du shoppa vet du vart du ska åka och behöver du påminnas om att glaset alltid är halvfullt så kan du ju surfa in på hejauppsala.com och läsa positiva nyheter som gör att vi Uppsalalovers kan sträcka på oss lite extra. För vi har i alla fall valt.

Kontakt: tjena@hejauppsala.com Övre Slottsgatan 6 753 01 Uppsala Tryck: Wikströms, Uppsala


Skogen

Krogen

Kultur

Kul-tur

Välj Uppsala. För För För För För

yngre och äldre, lite fler eller bara några få. den som uppskattar utsikt eller hellre vill komma till insikt. den som gillar kultur eller bara vill ha kul. den som vill se det nya eller titta på det riktigt gamla. den som helst är ute eller hellre vill prova det som just nu är inne.

Du väljer själv. Välj Uppsala. destinationuppsala.se/valj


Heja Uppsala

UPPSALAGODING | Carlos Lopez

På kort tid har torget mellan Åhléns och Forumkvarteret förvandlats till en plats där man stannar till eller tillbringar en förmiddag. Carlos Lopez har gjort jobbet och förvandlat Forumtorget till hela Uppsalas vardagsrum.

Carlos bjuder in till Forumtorget Uppsalaprofilen Carlos Lopez, tidigare VD på Uppsala Danscenter, är sedan i mars verksamhetsledare för utvecklingen av Forumtorget i centrala Uppsala. Bakom satsningen står Uppsala kommun, fastighetsägarna Atrium Ljungberg och Vasakronan som tillsammans finansierar satsningen lokalt. Organisationen AMP står för kansli och hjälper till via sitt centrala kontor. Uppsala är först ut i satsningen och inspirationen kommer från andra städer i världen. Konceptet har testats i London och New York och handlar om att skapa säkra och trygga platser tillsammans med kommersiella krafter som till exempel butiker och restauranger. Efter renovering och uppfräschningen av torget och området runt omkring, med ny gatubeläggning, den

Aktiviteter på Forumtorget Måndag: Barn Tisdag: Träning Onsdag: Dans Torsdag: Konst & Kreativitet

spektakulära 57-meterssoffan på Smedsgränd och den uppvärmda scenen så sjösattes satsningen. Carlos och hans medarbetare fick uppdraget och i dag är Forumtorget fullt av liv och rörelse. Alla dagar i veckan och en stor del av dygnet. Forumtorget har blivit en naturlig plats att mötas

4

Fredag: Musik Lördag: Barn Alla aktiviteter är gratis. Läs mer på forumtorget.se

på där organisationer och föreningar fått visa upp sig och arrangerat olika event – Vi hjälper till med exempelvis tillstånd och utrustning. Sådant som kan vara en tröskel för små aktörer och organisationer. Vi har en jurist anställd på kansliet som kan hjälpa till med sådant, berättar Carlos Lopez.


Heja Uppsala

5


Heja Uppsala

Arrangörer, små och stora, turas om att fylla torget med liv och rörelse. Det är dans, musik, yoga, spontanmålning, stickning och massor av annat. Numera finns det kuddar i soffan och här kan man spela schack på de mobila brädena och då och då rullas fotbollsspelet ut till mångas förtjusning. – Det finns så många

aktörer som inte får plats att synas och höras. Det är det som är intressant med det här projektet. Vi kan hjälpa aktörer från olika branscher. Ju mer vi aktiverar platsen desto fler får synas. – Uppsala är större än vad man tror. Inom universiteten, till exempel, finns det galet många eldsjälar och profiler som gör massor. Vi vill ge dem större yta och möjlighet att nå ut på hemmaplan.

6

– Forumtorget är en ideell rörelse och det kostar inget för aktörerna att vara med, förklarar Carlos, och fortsätter – Föreningssamarbeten är ju winwin! Vi sprider information, får ett levande torg och aktörer får använda platsen för att visa upp sig. Fler kommer förbi och stannar till, vilket så klart är bra för fastighetsägarna, ja för hela Uppsala, avslutar Carlos Lopez.


Allt under ett tak! Välkommen!

mittemellan resecentrum & konserthuset i Uppsala · www.godsmagasinet.nu


Heja Uppsala

ÅRETS UPPSALABOR 2021 | Finalister

Årets Uppsalabo, Årets kreativa Uppsalabo och Årets marknadsförare av Uppsala utses för sjunde året i rad. Du kan vara med och rösta. Gör det!

Nu kan du rösta på dina favoriter Årets Uppsalabo

Hilde Wiberg

Armand Duplantis

Jens Eriksson

Leder Uppsala ungdomsjour. Hon är outtröttlig, har börjat med regelbundna skolgårdsbesök, utvecklade ungdomsvandringar och engagerat fler samarbetspartners i det viktiga arbetet att tidigt försöka hjälpa ungdomar att göra klokare livsval.

Med sin vinnarskalle och ödmjuka stil vinner han många människors hjärta. Ofta lyfter han upp Uppsala och Uppsalaborna att få del av hans framgångar. Under nomineringsperioden tog han också ett OS-guld.

Eriksson är sedan september 2020 General manager för svenska kocklandslagen. Han har ett brinnande hjärta för Uppsala och hjälper ständigt kollegor i restaurangbransch att bli bättre och utvecklas.

Rösta på hejauppsala.com/arets-uppsalabo Där hittar du fullständiga motiveringar, tidigare vinnare och annat

8


Heja Uppsala

Årets mest kreativa Uppsalabo

Carlos Lopez

Johan Ståhl

Sofia Bo

Lopez är utvecklingsledare av Forumtorget i city. Forumtorget har blommat upp och bjudit på många stunder av positiva och underhållande inslag och har blivit en lustfylld och trygg mötesplats.

Evigt kreativ och allt mer älskad. År efter år använder Ståhl sin imponerande energi för att bjuda på uppskattad underhållning i olika former. Under året som gick blev Ståhl vinnare av finalen av Talang i TV4.

Arbetar outtröttligt med olika kreativa sätt att skapa tillfällen och platser för konstnärer att göra sina verk mer tillgängliga för Uppsalabor och besökare. Bidrar till att konsten blir mer tillgänglig för alla.

Årets marknadsförare av Uppsala

Jonathan Tigrar

Frida Leijon

Sepideh Wägner

Med en motor på högvarv driver han Uppsalas attraktion framåt genom att ständigt utforska gömda skatter och bära fram dem i ljuset. Hans engagemang för att stärka Uppsala som destinationsort bidrar till nödvändiga förbättringar.

Uppsalas cafékultur uppskattas av många. Leijon bidrar starkt till den kulturen. Under 2021 vann hon ”Konditorernas konditor” när svenska gastronomipriset delades ut.

Har med sitt engagemang inspirerat eleverna på Ellen Friis gymnasiets individuella program till stora framgångar i sitt UF-företagande och därmed ökar deras chanser att lyckas framöver i livet. Utsedd till Årets bästa UF-lärare i Europa.

9


Heja Uppsala

SPANING | Mötesplats

Där Skolgatan och Sysslomansgatan möts är stället där Uppsala hänger, äter, skålar, fikar, dejtar och dansar. Morgon, middag, kväll och natt.

Vi ses i Uppsalas hetaste korsning Under de senaste åren har ett nygammalt nöjeskvarter växt sig starkt i Uppsala. Vi pratar så klart om stadens, just nu, hetaste korsning Skolgatan/ Sysslomansgatan. Ganska precis där studenternas Uppsala möter vanlisarnas. Här hänger vi som aldrig förr. Sommaren har bjudit på extra mycket uteservering och här finns något för alla – barhäng, dans, käk, romantiska krypin och fika. Här kan du tillbringa en helkväll från fördrink till nattsudd eller en dag från frukost till eftermiddagsvin. På italienska krogen Brezza är inget lämnat åt slumpen. Det här är genuint! Det ryktas om att det brändes starkt längst in i lokalen när det var apotek – förr i tiden. I dag möts man av en välfylld kvalitetsbar, tegelväggar och kristallkronor. Maten är grym och hit går vi för att dejta, med familjen, för att hämta hem en äkta stenugnsbakad pizza eller prova italienska ädla drycker i den mysiga vinkällaren.

På gatan mitt emot hittar vi caféet Wilmas. Här serveras fika, lunch och middag. Smörgåsutbudet är grymt. Grillade, klassiker som räksmörgås, smörgåstårta, smörrebröd och vanliga frukostfrallor – blandat med moderna, nyttiga smoothies, bowls och färskpressad juice. Brödet är bakat med omsorg, det märks. Vill man ta ett glas vin till så går det fint. Inredningen är mustig med varma toner och på väggarna hänger lokal konst. Det strömmar skön musik ur högtalarna och vid borden bredvid oss sitter tre unga tjejer i ett hörn djupt försjukna bakom en varsin

10

dator tuggandes på sallader. Tre killar i andra hörnet delar hörlurar. Vi smyglyssnar så gott det går och gissar att de jobbar med musik på något vis. De pratar om artister, skivbolagssnubbar och brasilianska beats. Det känns som att vi sitter och smyglyssnar på de som kommer att dyka upp under sökningen “kända människor från Uppsala” om kort tid. Utanför går vi förbi ett äldre par med en varsin filt över benen och kaffekoppar på borden. Runt hörnet ligger Melrose Café som också bidrar starkt till att just det här är kvarteret är där vi gärna vistas. Med en varm och vacker lokal lockar man till sig både studenter och andra. Vid ett av borden sitter en tjej och stickar raggsockor med några kompisar. Det är ganska ung publik på dagen och man slås av hur många samtal som pågår samtidigt som många sitter försjunkna i sina datorer/jobb. Här finns ett grymt utbud


Heja Uppsala

11


Heja Uppsala

av te och många veganska fikaalternativ. Smoothies, bowls och klassikt fika med mackor står på menyn. Man lägger stor vikt vid sitt kaffe, som kommer från Johan & Nyström. Värt ett besök i sig. Framåt kvällen går det fint att lägga till något starkt. Melrose har en diger bar. Svenssons krogkoncern har två ställen i det här kvarteret. Ursprungs-Svenssons, där det så länge man kan minnas har varit nöjesmecka för Uppsalaborna, är i dag trendiga Lillys som serverar

kvalitetspizzor, tacos och annat man gärna delar vid bordet. Inredningen är lugn och snygg. En väggmålning av lokala konstnären Sofia Bo gör oss glada. Snett över korsningen i samma hus som V-dala nation ligger den italienska restaurangen Aaltos, döpt efter arkitekten Alvar Aalto som gjort huset. Aaltos är en finkrog, omnämnd i White Guide, där alla känner sig välkomna. Baren är välkomponerad och på sommaren är uteserveringen en av Uppsalas mysigaste.

12

Ett stenkast söderut ligger pärlan Café Tar. Det lilla italienska caféet har ett brett utbud av kaffe, mackor, bakelser, glass och kakor. Paj och lasagne finns också. Världens gladaste man, ägaren Jafar, hälsar välkomna och serverar italienska drycker. Kristallkronan tronar i taket när två damer i färgglada höstbaskrar kommer in, de har varit här förr. Ofta förstår man. Med en varsin foccacia och en liten prosecco från Borgo Molino tar de plats vid favoritbordet i fönstret.


Heja Uppsala

Det kommer in folk som är på språng som tar med sig en italiensk kaffe. Kanske stadens bästa? Krogkorsningens orientaliska touch står mezerestaurangen Hodja för. Här serveras vällagad turkisk mat att dela. Det är färgglada tyger både på väggar och i taket. Lokalen är indelad i rum och välkommenkänslan är omedelbar. Hit går man för en helhetsupplevelse. Mitt i korsningen ligger kvarterets nykomling Aspa.

I nya vita lokaler med en imponerande takhöjd serverars sushi och japanska klassiker. När vi tittar in är det nästan fullt, med en lagom ström av gäster som hämtar lunch. Längs en vägg står en hylla med produkter från Länna Bruk. Lokala samarbeten gillar vi ju! Kvarterets Grand Old Lady är tveklöst lummiga Le Park, danspalatset dit både unga och äldre går för den klassiska menyn och för en sväng om. Här har många hittat människan i sitt liv under de 30 år som stället

13

har funnits. Hit går man mitt i veckan för en drink efter jobbet i det vackra inglasade orangeriet. Eller för klassiksern Filé Oscar som man lovar att aldrig, aldrig ta bort från menyn. En riktig populär klassiker, Rosa Pantern huserar också här. Snabbmatsrestaurangen med kiosk och salladsbar dit alla går. Det här är ett hak för hungriga, nästan dygnet runt. Här får man sig nattamat fram till morgonkvisten om man vill det. Och man är alltid glatt välkommen. Gott som tusan är det också!


Heja Uppsala

TIPS | Vinter 2021/2022

Uppsalabornas vinterfavoriter

Maria Masoomi, entreprenör inom folkhälsa och mångkulturfrågor Det händer otroligt mycket i Uppsala under senhöst och vinter. Stadsteatern är mycket produktiv och jag är en stammis där! Jag har nyligen även återupptäckt fina Reginateatern och sett en kul föreställning om relationer. Jag som älskar musik och konserter kan bara välja och vraka bland alla musikaliska upplevelser som UKK eller Domkyrkan erbjuder. Det är en lyx att bo i Uppsala och på kort varsel kunna bestämma sig för att gå på en konsert. Allt behöver inte kosta. Man kan ofta bara gå och sätta sig i Domkyrkan och avnjuta en fin körsång eller pianospel. Utan att behöva vara upp till halsen festklädd …

Klara Molin, lagkapten Sirius innebandy Förutom att stötta de olika lokala sportlagen gillar jag att vara ute i naturen under vintern. Till exempel att åka till ställen där jag kan åka pulka men samtidigt grilla. Det kan vara från tipp-toppen i Storvreta till något mindre backe i Stabbyparken!

14

Boris Motta, kökschef Jag och min fru brukar försöka gå ut och dricka och äta gott men även dricka lite vin framför brasan. Och med barnen hänger vi gärna i pulkabacken eller Fjällnora som är ett perfekt häng där man kan ta med sig lite picknick, åka skridskor och även grilla. Eftersom jag och frun fyller år under vinterhalvåret så brukar vi boka upp en konsert eller musikal. Vi har en bucketlist där vi varje år bokar in något nytt. Det kan vara allt från musikal, opera, konsert. Det finn sju massor att välja på i Uppsala.


Heja Uppsala

Linda Gidlund, konstnär & Hela Sverige bakar-deltagare Förra vintern, under pandemin, blev det många promenader längs med Fyrisån och jag upptäckte att det fanns många mysiga sittplatser utplacerade längs med hela Årummet. Då blev promenaderna utökade till bubbelpicknick med vänner och ibland tog jag med min bärbara grill. Jag älskar mat och bubbel och att umgås med goda vänner! Grymt att kunna göra det ute i vacker natur med promenadavstånd från staden.

Frida Winters, Sveriges bästa kvinnliga sommelier Det bästa med vintern för mig är närheten till naturen. Att åka långfärdsskridskor i Fjällnora, ta med sig hemmagjord varm choklad och köpa med sig en smörlängd från Güntherska. Att sedan Dryck&Mat öppnat på söndagar och att man kan njuta av ett gott glas vin där efteråt är guld. Jag ser också fram emot att få lyssna på Amason som kör på Katalin and all that Jazz 16/12, mycket bra konserter nu i vinter ...

15

Alan Zecovic, basketspelare En av de bättre sakerna under vintern är förstås basketsäsongen. Det är många matcher och nu när restriktionerna har släppt hoppas vi på att fylla hallen och skapa en fantastisk stämning. Annars går jag gärna på konserter på UKK eller lyssnar på jazz på Katalin. Det brukar vara mycket bra stand up i Uppsala. En friluftsdag i Fjällnora är också ett bra tips, där man kan åka skridskor och grilla korv.


Heja Uppsala

Har du koll på Uppsala? Biljetter till Uppsala Beer & Whisky Festival i potten 1. I början av 2000-talet låg nattklubben Alfons i EPA-huset, där Mjesto huserar i dag. Men var låg Nya Alfons? 1) I Påvel snickares gränd 1 X) På Dragarbrunnsgatan 39 2) I Saluhallen

2. Var spelar Uppsala basket sina hemmamatcher? 1) Fyrishov X) Ifu Arena 2) Usif Arena 3. Klubben Soul Train på Birger Jarl är poppis. Vilken tid stänger klubben? 1) Kl: 3.00 X) Kl: 1.00 2) Kl: 22.00

5. Vilket anrikt Uppsalaföretag kan kalla sig Hovleverantör? 1) Wikströms tryckeri X) Lindvalls kaffe 2) Leijon Stenugnsbageri 6. Vad är Upplandskubb? 1) Ett spel X) Ett bröd 2) En trästock som man hugger ved på 7. Uppsala Beer & Whisky Festival arrangeras i Fyrishov 25 och 26 mars. Samtidigt pågår två andra mässor på arenan. Vilka? 1) Chark/ost och Gin/tonic X) Foodtruck och Outdoor 2) Korv och Champagne

8. Vad heter den här byggnaden? 1) Kristinatornet X) Margaretafyren 2) Gunillaklockan

4. Hur lång är Fyrisån? 1) 8 mil X) 4,5 mil 2) 12 mil 5. Hur många gånger har Storvretas innebandyherrar vunnit SM-guld? 1) 8 X) 6 2) 10

9. 2020 kom svängiga låten “En Lennakatt”. Av vilket band? 1) Labyrint X) Adolphson & Falk 2) Ison & Fille

Tävlingen presenteras i samarbete med Uppsala Beer & Whisky Festival och arrangören Expo Stories. Heja Uppsala drar en vinnare av de som svarat flest rätt. Vinnaren presenteras den 13 dec på hejauppsala.com NAMN:

14

Mejla ditt namn och svar till tjena@hejauppsala.com eller skicka som brev (fyll i namn och tel nedan) till: Heja Uppsala Övre Slottsgatan 6 753 01 Uppsala TEL:


Heja Uppsala

UPPSALA CITY | Storstad

Uppsala är en attraktiv plats När färska siffror för Sveriges citykärnor nyligen presenterades så kan vi glädjas åt att Uppsala är den storstad som gått bäst under 2020/2019. Cityindex tas fram av Fastighetsägarna och HUI Research och jämför mätningar av, bland annat, omsättning, befolkning och besökare. I den nya rapporten kan man tydligt se att Uppsala har tappat mindre än de övriga storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det är glädjande att Uppsala har har klarat sig så bra, även om det har varit tufft, säger Lisa Thörn Lisa Thörn, vd på Uppsala Citysamverkan. Uppsala City har under lång tid jobbat hårt med att göra Uppsala mer attraktivt och tryggare. Inom kort kommer permanent belysning på K lostergatan och i träden längs Fyrisån att tändas, till exempel. – Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att skapa en attraktiv plats, med olika medel,

förklarar Lisa Thörn. Under vintern kommer busskurerna på Stora torget, som i dag står oanvända, att inredas och dekoreras för julmys och Uppsalas unga företagare kommer att finnas på plas där under helgerna i december. Under pandemin har flera butiker, restauranger och serviceställen valt att satsa i Uppsala. – Uppsala är strategiskt en bra plats för etableringar, vi har en växande stad, med flera olika satsningar som gör vår stadskärna populär, säger Lisa Thörn.

Nyetableringar i Uppsala city Seven Eleven Dragarbrunnsgatan Holy Greens Forumkvarteret EAT S:t Persgatan Alt Berlin S:t Olofsgatan Le Croissant Åhlénshuset Thelins S:t Pergallerian Jaber Svartbäcksgatan Novo Vaksalagatan Puben S:t Olofsgatan

Taste of Chili S:t Pergallerian Tribeute S:t Eriks torg Kappa Bar Svartbäcksgatan Wilmas Muninhuset Che S:t Eriks gränd UNO fika & butik Bredgränd Aspa sushi Skolgatan/Sysslomansgatan Kicks S:t Pergallerian Tapicante Taqueria Drottninggatan

17

K-Karaoke Västra Ågatan Blue bar Drottninggatan Loppis Poppis Skolgatan Slaktarn Uppsala saluhall Marty Svartbäcksgatan Oh Poké Forumkvarteret Sushi Yama S:t Pergallerian Brands store S:t Pergallerian Detta är ett urval, och det är flera på gång


et! Nyh a Bok e! n onli Vi tar emot Friskvårdsbidrag! (Ej naglar)

Ge bort omtänksamma SPA-upplevelser! Fisk SPA • Massage • Ansiktsbehandlingar • Produkter • Pedikyr Manikyr/Gelénaglar • Paraffinbad • Duobehandlingar • Presentkort

Obs! Söndag 5/12 har vi extraöppet 11–14, handla presentkort och julklappar!

Tullhuset SPA • Hamnplan 9 • 018 -10 21 00 • www.tullhusetspauppsala.se


www .brez

za.se


Heja Uppsala

Här hittar du ett urval av spännande saker att hitta på fram till sista februari. Vill du veta mer, tider, vägbeskrivning, info och länk till biljetter? Titta in på hejauppsala.com/evenemang där hittar du Uppsalas största evenemangsguide!

Vad händer i Uppsala? KLUBB 13 nov

KONSERT 18 nov

DANS 20 nov

SCEN 21 nov

DJ: Milwin & Friends

Ana Diaz

Un Poyo Rojo

Finstämmig sjungen poesi

Dans från Argentina

Selmas samlade vrede

Gäst: Athena Hotell Botanika DRYCK 16 nov

KONSERT 19 nov

Winemakers Dinner

Helene Sjöholm

Med Alessandro Gobbetti från Poggio Cagnano/Maremma, Toscana Klostergatan 5 BANDY 16 nov

Reginateatern

Katalin

Cristina Caprioli I Ett hårlöst solo dansar Caprioli sitt eget material

Konsert med nya albumet En ny tid i bagaget

UKK

UKK

Erik Tengholm Katalin

Elitserien herr Studenternas BASKET 17 nov

Uppsala –Norrköping

ISHOCKEY 19 nov

Almtuna –Troja Ljungby

industriminnesförening

STAND-UP 17 nov

Petrina Solange Show med den prisbelönta och omtyckta komikern Katalin MUSIK 18 nov

Uppsala kammarorkester Schumans pianokonsert UKK

MUSIK 19 nov

ÖVRIGT 23 nov

Philosophy Tea Tesamtal med Peter Wallensteen och Daniel Ogden Reginateatern INNEBANDY 23 nov

Hagunda –FC Helsingborg IFU Arena

Per Gessle unplugged

MUSIK 23 nov

Intim konsert med en stor låtskatt

Trubadurerna

Reginateatern

SSL herr

KONSERT 20 nov

Gränby ishall

Usif Arena

Svante Brinkhagen om den välkända idrottsföreningen. Uppsala

Hockeyallsvenskan

Basketligan dam

FÖREDRAG 20 nov

IK Sirius – en vital del av Uppsala

KONSERT 18 nov

Jazzbaren

Sirius–Västerås

DANS 20 nov

Görel Crona visar en annan bild av Selma Lagerföf än bara den kända sagotanten

Liveunderhållning

David Ritschard Klubb Uffe

UKK

Harrys

Katalin

KONSERT 20 nov

MUSIK 24 nov

Ludwig Hart

Souls of Better Men

Musiklunch

Vackra melodier och en otrolig röst

Uppsalas rockkungar firar 10 år som band

KONSERT 19 nov

Katalin

Katalin

Musiklyrik med AKO Nytell inklusive lunch Stenhagens kulturcentrum

MAT & DRYCK 20 nov

FOTBOLL 21 nov

KONSERT 24 nov

Uppsala coffee & cacao festival

Sirius–IFK Göteborg

The Sounds

Allsvenskan

Rock med attityd

Kulturoasen

20

Studenternas

Katalin


Heja Uppsala

KONSERT 26 november

Julstämning med Pernilla Andersson

Foto: Jennifer Nemie

Med hyllade albumet ”Vintersånger från Garbo” i bagaget kommer Pernilla Andersson med band till Reginateatern för en stämningsfull kväll. – Förutom ”Vintersånger från Garbo” har jag valt ut några av min uppväxts julpärlor som jag också berättar historier om. Konserten berör allt ifrån sorgen i att förlora någon till historien om när hela köksbordet började brinna då 80-talets hetaste it-pryl, fonduegrytan, skulle invigas en nyårsafton för länge sedan, berättar hon inför julturnén där hon besöker 12 städer och avslutar i Uppsala. Reginateatern

SCEN 24 nov

MUSIK 25 nov

FAMILJ 27 nov

SHOW 27 nov

Timbuktu

Odd Job Jazzbaren

Jul & Kul med Babblarna

Så funkar det

Jason Diakités föreställning baserad på boken En droppe midnatt Stadsteatern BANDY 25 nov

En interaktiv och svängig show med barnens favoriter

Katalin MUSIKAL 25, 26, 28 nov

Whispers in the Garden

Fyrishov BASKET 27 nov

Slottsbiografen

Sirius–AIK Studenternas

Soul Train Party

Tomas Andersson Wij Katalin SCEN 25 nov

Fyris Comedy Säsongsavslutning med komikerna Ahmed Berhan, Johan Hurtig Wagrell och Ato Karlsson Interpool

Usif arena BANDY 27 nov

KSMB

Sirius–Hammarby

Alla låtar från bandets viktigaste album

Elitserien herr Studenternas KONSERT 27 nov

INNEBANDY 27/11–5/12

Värdens bästa spelare kommer till Uppsala

Indiepop med inslag av alternativ rock. Nya albumet Totalmusik släpptes i oktober

IFU Arena

Katalin

21

KONSERT 27 nov

Moonica Mac UKK KONSERT 27 nov

Hederos & Hellberg Reginateatern

Solen

Dam-VM

Carte Blanche

Magisk stämning

KONSERT 26 nov

Katalin

MUSIK 27 nov

UKK

Basketligan dam

Birger Jarl

KONSERT 25 nov

Stadsteatern

Trio X med gäster

Uppsala –Södertälje

KLUBB 26 nov

Elitserien herr

Humor med Anders & Måns

KONSERT 27 nov

Pärlor från sextiooch sjuttiotalen 60s tribute och Tectyl Katalin


Heja Uppsala

KONSERT 2 december

At The Gates gästar Uppsala Göteborgsbandet som nu är aktuellt med sin sjunde fullängdare The Nightmare Of Being stannar till i Godsmagasinet. Support: The Exorcist GBG Katalin

KONSERT 28 november

FOTBOLL 28 nov

KONSERT 2 dec

FOTBOLL 4 dec

Gyttring

Sirius–BK Häcken

At The Gates

Sirius–AIK

Irländsk julmusik blandat med svenska och amerikanska julfavoriter

Allsvenskan

Kulturoasen SCEN 28 nov

Bamse och Lova Barnens favoriter sjunger, dansar och skojar UKK MUSIK 28 nov

Flamenco Tabla Duo Spansk flamenco möter indisk tabla Reginateatern

Katalin

Studenternas

BANDY 3 dec

Studenternas

Sirius–Frillesås

KONSERT 1 dec

Mustasch

KONSERT 4 dec

Elitserien herr

Göteborgsbandet firar 20 år med ny platta och turné.

Studenternas SCEN 3 dec

Katalin ISHOCKEY 1 dec

Fredrik Lindström – Mänskligheten Underhållande om modernt mänskligt beteende

Almtuna –Kristianstad Hockeyallsvenskan

Sista omgången av allsvenskan

Lördsgsjazz Christina Gustafsson sjunger ett urval av sina egna och även andras låtar tillsammans med en härligt jazzig trio.

UKK

Gränby Ishall SCEN 2–4, 11 & 12 dec

The Return of Sam

Katalin

KONSERT 3 dec

TEATER 4 dec

Lars Demian & David Tallroth

Svndlande höjder

Reginateatern

22

Katalin

Premiär Stadsteatern


Träna dig glad! Dansa, hoppa, lyft, jympa, cykla, yoga eller spring! Du väljer. Vem du än är och vad du än vill träna, har vi något för dig. Inne, ute, och online. Ladda med skön energi tillsammans med oss. Successivt återgår vi till normal verksamhet igen. Vi ökar på med pass, antal platser och med längre öppettider. Träna i fem lokaler. Ekeby, Fyrishov, Stallet, Ultuna och Väderkvarn. Vi ses där! Varmt välkommen. Upplev rörelseglädjen! Från 195 kr/mån.

To Be Frank. Foto: Q Image

Friskis&Svettis Uppsala | friskissvettis.se/uppsala Ekeby | Fyrishov | Stallet | Ultuna | Väderkvarn


Heja Uppsala

SCEN 4 dec

BASKET 5 dec

KONSERT 6 dec

SHOW 8, 9, 10 dec

Jesper Rönndahl

Uppsala basket –EOS

Manhattan Transfer

Julen snurrar

Superettan

Legendariska vokalistgruppen skapar julstämning

Jesper är tillbaka där han trivs bäst – på livescenen UKK

Usif arena KONSERT 5 dec

Among Lynx

KONSERT 4 dec

Jung Folk, dance och R&B av bröderna Tom och Henrik Ljungqvist Katalin KONSERT 5 dec

Robert Wells Musik i vinternatten

Sound av blues, 70-tals hårdrock och poppig nutidsrock med riffig gitarr och ylande munspel. Med en klassisk bluessättning blandar bandet gammalt med nytt

Uppsala missionskyrka

UKK PROVNING 7 dec

Champagne & festsnittar Provning fem spännande champagner ledd av underhållande Chatrin Jakobsson i magisk miljö

Kulturoasen

Bed Peter Lind & The Cabaret Band Reginateatern STAND UP 8 dec

Oslipat Spriten + manlig frigörelse Fritte Fritzsons nya soloshow. Där en uppgörelse med svensk alkoholpolitik (alltför repressiv) och Frittes egna alkoholvanor (alltför vidlyftiga)

Kaija, Stallet

Katalin

KONSERT 5 dec

SCEN 6 dec

KONSERT 7 dec

KONSERT 8 dec

The Jazzmen

Poetry Slam

Iris Viljanen

Sanna Nielsen

Söndagsjazz

Final

En finsk jul

Gottsunda centrum

Reginateatern

Min sanna jul Katalin

Fira trettondagsafton med en riktig operafest! Uppsala Kammarorkester. Dirigent: Patrik Ringborg Solister: Susanna Andersson, sopran och Adam Frandsen, tenor

Pärlor ur operor av Mozart, Verdi, Puccini, Donizetti och Gounod. Komplettera konsertaftonen med en trettondagsmeny i konserthusets restaurang! Meny och priser hittar du på ukk.se. Onsdag 5 januari 16.00, Stora salen, UKK musikiuppland.se | 018-17 19 20 | Biljetter: UKK 018-727 90 00 | tickster.se

UKK

5/1 kl 16.00


Heja Uppsala

ISHOCKEY 8 dec

SCEN 10 dec

KONSERT 10 dec

KONSERT 11 dec

Almtuna –Södertälje

Julquiz live

Roffe Wikström

Goder afton mitt herrskap

Stadsteatern

Hockeyallsvenskan Gränby ishall MUSIK 9 dec

TEATER 10 dec

En julsaga

Katalin

Premiär

Musiklunch

Köttinspektionen

Linnékvintetten & El Sistema

KONSERT 10 dec

Stenhagens kulturcentrum KONSERT 9 dec

Jazzhörnan

Amanda Ginsburg & Andy Fite

Uppsala basket –Borås Usif Arena

KLUBB 10 dec

Soul Train

Uppsala basket –Norrort

Birger Jarl

Usif Arena

KONSERT 9 dec

BANDY 10 dec

DANS 11 dec

Steve’n Seagull

Sirius–IFK Motala

Finska You Tubers

Elitserien

SM i Bugg och Rock ’n’ Roll

Katalin

Studenternas

Uppsala konstmuseum

Se dig själv © Staffan Westerberg

Konst handlar om dig. Ditt liv. Din tid. Din värld.

Uppsala domkyrkas gosskör bjuder på stjärngossetåg och spex UKK KONSERT 11 dec

Bror Gunnar Jansson Blues

BASKET 11 dec

Superetten

Katalin

Uppsala konstmuseum • Uppsala slott, ingång E • Drottning Christinas väg 1E • 018-727 24 83 • uppsalakonstmuseum.se

BASKET 11 dec

Basketligan dam

Mattias Risbergs mining UKK

Jazzbaren

Med nya albumet, Bara Ta Det Lugnt i bagaget

IFU Arena

Katalin KONSERT 12 dec

Christmas Night Julkonsert med artisterna Wiktoria, Sonja Aldén, Bruno Mitsogiannis och Johan Boding UKK


Heja Uppsala

STAND UP 12 dec

KONSERT 17 dec

MUSIKAL 19 dec

ISHOCKEY 29 dec

Messiah Hallberg

The Greatest Rock ‘n’ Roll Christmas Show

Trazan & Banarne

Almtuna–Mora

Ni får höra svängig musik av SchafferÅberg och möta en hel del kuliga typer på scen. Banankontakt!

Hockeyallsvenskan

En stand up-show om att bli ihop, bita ihop och bryta ihop UKK

The Boppers, Brolle , Rockabilly Fabulous UKK

LUCIA 13 dec

Luciatåg

SCEN 17 dec

Uppsalas modigaste lucia på Slottets tak Uppsala slott KONSERT 14 dec

Timo Räisänen

UKK

Stina Ekblad & Nime Brinkmann

Katalin KONSERT 15 & 16 dec

Amason

Katalin SCEN 15 dec

Pop, visa och lite punk

Julpyssel och en och annan jullåt latinstyle Reginateatern REVY 16 dec

Sirius–Nacka Wallenstam

Weeping Willows

IFU Arena BALETT 18 dec

Svansjön

INNEBANDY 22 dec

UKK

IFU Arena

Loranga, Loranga

Sirius–Edsbyn Elitserien herr Studenternas

Jazzbaren

Sirius–Hagunda

Katalin ISHOCKEY 17 dec

Almtuna–AIK Hockeyallsvenskan Gränby ishall

Uppsala basket –Högsbo basket

KLUBB 25 dec

IFU Arena

BANDY 30 dec

Sirius–Bollnäs Elitserien herr Studenternas KONSERT 30 dec

Blacknuss En kväll i dansens och euforins tecken – från Aretha till Michael, från disko till funk, från soul till reggae

INNEBANDY 26 dec

Sirius–Jönköping SSL dam Ifu Arena

KONSERT 19 december

Rock & Roll Christmas

BASKET 29 dec

Uppsala basket –Östersund

Kent Wennman Rockabilly Quartet

Basketligan dam

Kulturoasen

26

Storvreta–Sirius Derbydags i högsta ligan, SSL herr

KONSERT 5 jan Flustret

Nicole Sabouné

INNEBANDY 1 jan

Ifu Arena

Juldagsparty Hela huset!

KONSERT 18 dec

Katalin

Claire Martin

SSL herr

Katalin

Usif Arena

Hyllad synthig, vacker gothpop.

KONSERT 17 dec

INNEBANDY 30 dec

Hagunda–Pixbo Wallenstam

BASKET 22 dec

Derbydags! SSL herr

BANDY 17 dec

Sirius–Falun SSL herr

TEATER 18 dec

INNEBANDY 18 dec UKK

Magnus Carlson & Co återvänder till Uppsala efter flera bejublade konserter i staden Katalin

Stadsteatern

I huvudet på Per Andersson

Lastkaj 14, Björnarna och Pansar

Ifu Arena

KONSERT 21 dec

Premiär

Räkhäst

Katalin

INNEBANDY 18 dec

St Petersburg Ballet Theatre

Carnita Molida

Uppsala Rumble

Katalin

Stefan Sundström

Edith Södergrans dikter. Med satser ur Bachs cellosviter.

SSL dam

Indiepop som rönt stora framgångar.

KONSERT 29 dec

KONSERT 20 dec

Reginateatern

Julen enligt Timo

Gränby ishall

Usif Arena

Uppsala kammarokester Klassisk trettondagskonsert med vackra pärlor ur operor av Mozart, Verdi, Puccini, Donizetti och Gounod under ledning av dirigent Patrik Ringborg UKK


Heja Uppsala

BANDY 5 jan

BANDY 12 jan

Sirius–Tellus

Sirius –Villa Lidköping

Elitserien herr Studenternas

Elitserien herr Studenternas

ISHOCKEY 5 jan

Almtuna –Björklöven

Björn Rosenström

Hockeyallsvenskan

Raggarrock!

KONSERT 14 jan

Gränby ishall

Katalin

INNEBANDY 5 jan

BASKET 15 jan

Storvreta–Dalen

Uppsala–Umeå

SSL herr

Basketligan dam Ifu Arena

Hos Triller Mat & Bröd i Gottsunda Centrum serveras det lunch, mackor och annat gott.

Usif Arena

ISHOCKEY 7 januari

TEATER 15 jan

Almtuna –Vita Hästen

Next to normal Nypremiär

Hockeyallsvenskan Gränby ishall

Stadsteatern JUBILEUM 15 januari

Elvis Presley Birthday Party

INNEBANDY 7 jan

Hagunda –Storvreta

Katalin

Derby i SSL herr Ifu Arena SCEN 8 januari

Till Hasse & Tage Humor, musik och sånger med nära och personliga kopplingar till Hasse och Tage .

SCEN 16 jan

Kalas hos Maja Gräddnos

Linnés Hammarby och Café Victoria i Botaniska trädgården är Uppsalas fikaoaser under sommarhalvåret. I butiken på S:t Olofsgatan eller vid bageriet i Bergsbrunna handlar du gofika och lunch. Det är från Triller vi i Uppsala beställer både fika, frukost, matbröd och catering. Sedan 1983.

UKK

INNEBANDY 16 jan

Hagunda– Thorengruppen SSL herr

UKK

Ifu Arena

INNEBANDY 8 jan

INNEBANDY 16 jan

Sirius–Pixbo Wallenstam

Storvreta–Mullsjö

Restaurangen vid Studenternas i Stadsträdgården är en mötesplats med café, restaurang och brasserie.

SSL herr

SSL herr

Ifu Arena Ifu Arena

INNEBANDY 8 jan

Sirius–Falun SSL dam

Mat & bröd för Uppsalalovers

ISHOCKEY 17 jan

Almtuna–HV71 Hockeyallsvenskan

Ifu Arena

Gränby ishall

BASKET 8 jan

ISHOCKEY 19 jan

Uppsala–Mark

Almtuna–Västervik

Superettan

Hockeyallsvenskan Usif Arena

Gränby ishall

Bistron och baren i Uppsala centrum med underbara smaker man inte alltid visste fanns.

trillermat.se


Heja Uppsala

SHOW 21 jan

INNEBANDY 25 jan

BANDY 26 jan

BASKET 29 jan

Jonas Gardell Queen of everything

Sirius–Helsingborg

Sirius–Örebro

SSL herr

Elitserien herr

Uppsala basket –Luleå

Ifu Arena

Jonas Gardells hyllade föreställning, nu som soloshow UKK INNEBANDY 22 jan

Sirius–Dalen SSL herr Ifu Arena TEATER

ISHOCKEY 26 jan

STAND UP 26 januari

Almtuna – Kristianstad

Comedy night club

Hockeyallsvenskan Gränby ishall

Hagunda –Djurgården

Stadsteatern INNEBANDY 23 jan

Sirius–Malmö SSL dam

Back to the 80’s

Latitude-59 BANDY 28 jan

SCEN 28 jan

Henrik Fexeus – är att lita på

Sabaton

UKK

Svulstig och omåttligt populär power-metal från Dalarna. Support: Hulkoff

Ifu Arena

UKK

Dag att leta fram neonkläderna och toupékammen Flustret

Studenternas

KONSERT 26 jan

Premiär

KLUBB 29 jan

Elitserien herr

Ifu Arena

Basketligan dam Usif Arena

Sirius–Saik

INNEBANDY 26 jan

SSL herr

Den stora skrivboken

Studenternas

INNEBANDY 29 jan

Storvreta–Falun SSL herr Ifu Arena

8/5

SHOW 30 jan

En kväll med Petter Med 20 år som artist och hela 14 album i bagaget ger sig Petter ut på turné med en helt nyproducerad föreställning! UKK

24/2

Till Hasse & Tage

Sarah Klang

Urpremiär för en varm, personlig, musikalisk och underhållande kärleksförklaring till radarparet Hasse & Tage vars arv är en nationalskatt. Medverkande: Grynet Molvig, Fredrik Lycke, Ekdahl & Bagge Big Band och Stockholm Voices.

Med en av landets mäktigaste röster ger hon oss sin alldeles egna sammanflätning av pop och americana – med obotlig hjärtesorg och klassiska kärlekslåtar som utgångspunkt.

EN MUSIKALISK RESA

En del av Uppsala kommun Biljetter: ukk.se | 018-727 90 00  #uppsalakonsertkongress

VIRGO TOUR

Alla konserter på ukk.se


KOMMANDE KONSERTER I UPPSALA LARS WINNERBÄCK | PER GESSLE MIKAEL WIEHE | HURULA | PLURA THÅSTRÖM | WEEPING WILLOWS UGGLA, MISS LI & PETTER DEN SVENSKA BJÖRNSTAMMEN | ANA DIAZ | KSMB LUDWIG HART | THE SOUNDS | NICOLE SABOUNÉ SOLEN | TOMAS ANDERSSON WIJ | PETTER | JUNG MUSTASCH | AT THE GATES | STEVE ’N’ SEAGULLS (FIN) IIRIS VILJANEN – EN FINSK JUL | UPPSALA RUMBLE STEFAN SUNDSTRÖM | BLACKNUSS | LOLITA POP AMASON | SHOUT OUT LOUDS | DANKO JONES (CAN) TORSSON | JESPER BINZER + HOT BREATH | FRICKY ROYAL REPUBLIC | AUGUSTINE | THE WANNADIES CLARA KLINGENSTRÖM | BLUES PILLS | DOLCE ETT BLOSS FÖR BODIL | LEVELLERS (GB)

SE hela vårt kommande PROGRAM PÅ klbrlive.com


Heja Uppsala

BASKET 4 feb

ISHOCKEY 6 feb

BANDY 11 feb

ISHOCKEY 12 feb

Uppsala basket –Mark

Almtuna –Björklöven

Sirius–Vetlanda

Almtuna –Vita Hästen

Basketligan dam

Hockeyallsvenskan

Usif Arena

Elitserien herr

Gränby ishall KONSERT 6 feb

Sirius–Vänersborg

Mando Diao

Elitserien herr

Finstämda och rockiga Mando Diao tar sig denna gång an en mer intim liveupplevelse och spelar enbart sina svenska låtar.

SHOW 5 feb

Brynolf & Ljung Magi och humor UKK

Gränby ishall KONSERT 12 feb

Uppsalagoding på hemmaplan Katalin

The music of Les Miserables UKK

BASKET 12 feb

KONSERT 12 feb

Uppsala Basket –Trelleborg

Torsson

Superettan

UKK

ISHOCKEY 5 feb

Hockeyallsvenskan

KONSERT 11 feb

Micke Stolt

BANDY 4 feb

Studenternas

Studenternas

Usif Arena

Fjärde bästa bandet i Lund

Katalin

Almtuna –Karlskoga

ISHOCKEY 9 Feb

INNEBANDY 12 feb

INNEBANDY 13 feb

Almtuna–Tingsryd

Sirius–Kalmarsund

Sirius–Edre

Hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan

SSL herr

SSL dam

Gränby ishall

Gränby Ishall

Ifu Arena

Ifu Arena


Heja Uppsala

KONSERT 13 feb

BASKET 19 feb

Tommy Körberg

Uppsala basket – Högsbo

Med Bohuslän Big band

Basketligan herr

UKK

Usif Arena

INNEBANDY 15 feb

KONSERT 19 feb

Storvreta –Helsingborg

Jesper Binzer Katalin

SSL herr Ifu Arena INNEBANDY 16 feb

Hagunda–Falun Ifu Arena

INNEBANDY 20 feb

Sirius–Täby SSL dam Ifu Arena BASKET 23 feb

Uppsala basket –Ockelbo

KONSERT 17 feb

Royal Republic Malmös stoltheter Royal Republic är rockbandet som får folk att dansa Katalin

Almtuna–Västervik Hockeyallsvenskan Gränby ishall

Superettan Usif Arena ISHOCKEY 23 feb

Almtuna–Västerås Gränby ishall KONSERT 24 feb UKK

Komikerduon bjuder med oss på en ny resa bakåt i tiden.

HUMOR 26 feb

Hjälp mig inte William Spetz i en egenskriven pjäs tillsammans med Sven Björklund.

UKK KONSERT 18 feb

KONSERT 26 feb

Hurula

INNEBANDY 19 feb

Sirius–Jönköping SSL herr

IFU Arena

INNEBANDY 19 feb

Hagunda–Dalen SSL herr Ifu Arena

s Urval: Evenemang som är tillgängliga för alla (med undantag för åldersgränser) och äger rum på en fysisk plats i Uppsala. s Annonsering: Annonsplatser på kalendersidan kan bokas. Kontakta: horngren@hejauppsala.com s Marknadsföring: Vi återinvesterar allt överskott för att öka trafiken till kalendariet.

Vill ni supporta? UKK

Augustine Katalin

s Arrangörer kan få egna inlogg för att administrara sina evenemang. Kontakta oss!

Sarah Klang

SCEN 18 feb

Özz Nüjen & Måns Möller: Världens historia

s Vi förbehåller oss rätten att välja vilka evenemang som ska vara med i kalendern. Vi tar inte in politiska möten och evenemang. Vi reserverar oss mot eventuella fel eller ändringar.

s Ser du fel eller vill tipsa om evenemang: mejla till tjena@hejauppsala.com

Hockeyallsvenskan

ISHOCKEY 18 feb

Så funkar kalendariet

Luleåsonen Robert Hurula stannar till i Uppsala på sin turné. Katalin INNEBANDY 27 feb

Sirius–Storvreta Årets sista derby i SSL herrar Ifu Arena

31

Vi är bergsäkra på att ett samlat kalendarium bidrar till att göra Uppsala bättre. Tycker ni att det är smutt med en kalender där du kan få en överblick över vad som händer i Uppsala? Nu kan ni ge en liten peng för att hålla liv i kalendariet och få vår eviga kärlek! Det gör ni på patreon.com/hejauppsala //Susanna & Charlotte


kom! Dags för drama, upplevelser och närhet!


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.