Page 1

September 2012 - Nr. 1

Magasin for Sillerup Station, VonsbĂŚk Station og Satellitten 1


’Stations Tidende’ henvender sig primært til opholdsstedernes forældre, men samarbejdspartnere er velkomne til at læse med Navne på børn er altid opdigtede navne. Billeder af børn og forældre forekommer kun hvis der udtrykkeligt er givet tilladelse. Der kan forekomme modelfotos. ’Stations Tidende’ udkommer fire gange årligt.

Et opholdssted for unge Fjelstrupvej 129 6100 Haderslev Tlf. 74 56 75 22 kmi@inst-stationen.dk www.inst-stationen.dk

Heart Talk Kommunikation Godthåbsvej 262 2720 Vanløse

Ansv. redaktør: Flemming Nim Holm, Heart Talk Kommunikation Alt vedrørende tidskriftet sendes til Heart Talk Kommunikation.

www.hearttalk.dk htk@hearttalk.dk 2


INDHOLD i dette nummer: Fra ledelsen: Udvikling og afslapning..............................................4 reportager fra Stationens sommerferier: Vonsbæk Station indtog Italien........................................................6 Satellitten gi’r den gas......................................................................8 Skagen fik en ”Sillerup-uge”...........................................................10 En god snak om følelser................................................................12 Den første skoledag har betydning for alle forældre......................14 Unge på egne ben - Voksne skal hjælpe.......................................16 Succes med sjov undervisning......................................................18 Fra UDSAT til VÆRDSAT..............................................................19

3


Fra ledelsen:

Udvikling og afslapning En institution i udvikling

Et magasin til forældre

Stationen har 30 år på bagen og jeg tillader mig derfor, at kalde institutionen for gammel. Vi startede som familiepleje i Vonsbæk og siden er afdelingerne kommet til og måske ændret i takt med, at behovene er ændret. Vonsbæk var som sagt familiepleje, men er i dag et opholdssted for drenge. Satellitten startede som et udslusningssted, men er i dag et fuldgyldigt opholdssted. Undervej er Sillerup Station kommet til. Det var tænkt til familier, men efter nogle år blev det pigernes sted. Der har hele tiden været skolegang på stationen og i dag sker det på en separat skole, der også kan modtage elever, der ikke bor på Stationen.

Lige nu læser du i ’Stations Tidende’, der er vores nye blad, der primært henvender sig til vores forældre. Mit håb er, at forældre, gennem bladet, kan få mere viden om Stationen. Men jeg håber også at der kommer mere viden om at være forældre til en ung, der bor på opholdssted. Den første del – Om Stationens liv – skriver vi selv. Den bredere del for forældre, skrives af en journalist fra Heart Talk Kommunikation. Det er mit håb, at ’Stations Tidende’ vil være en del af både udvikling og afslapning for alle - men særligt for forældrene. God fornøjelse med ’Stations Tidende’.

Stationen er, synes jeg, en moderne institution, med ledelse og bestyrelse, der hele tiden forsøger at udvikle tilbuddet, så det passer til elevernes behov. Når man skal udvikle sig – som individ eller institution – skal der også være plads til en hyggestund. Derfor handler dette nummer af Stations Tidende blandt andet om afdelingernes sommerferie.

Karin Mikkelsen Forstander

Sommerferie i familiens skød Ud over ferie med Stationen, har de fleste unge været hjemme hos forældre, bedsteforældre og venner. Samværet med familien er af stor værdi for begge parter og der bliver da også efterfølgende fortalt om succesfulde og dejlige dage. Ind imellem kan der også blive fortalt om de besværligheder, der kan være i samværet med familien, når den unge ikke bor hjemme til dagligt. Det kan være små konflikter om regler og rutiner. Også kommunikationen kan nogle gange gå skævt og ende i skænderier, særligt hvis der er søskende, man også skal tages hensyn til. Det kan være følelsesmæssigt hårdt for begge parter. Samtidig er det en naturlig del af teenageres løsrivelse fra forældrene, som dog kan forstærkes noget, med baggrund i årsagen til de unges anbringelse på Stationen. Men det overvejende fokus er på de unges glæde og positive tilbagemeldinger efter samvær med familien.

4


VonsbĂŚk side 6

Reportager fra Stationens Sommerferier Satellitten Side 8

Sillerup Side 10

5


Sommerferien 2012:

Vonsbæk Station indto Om aftenen skulle vi selvfølgelig, grundet fødselsdagen, til storbyen Caorle, for at spise på en rigtig italiensk restaurant og spise lasagne, tortellini, parma-skinke og hvad det italienske køkken jo ellers kan byde på. Super lækkert.

Italien har det hele til en god ferie: Varme, lækker mad, atmosfære, historie og mulighed for at komme i poolen. I uge 28 trillede Vonsbæk Station til det nordlige Italien. Vonsbæk kørte til støvlelandet i to biler, der var pakket med alle nødvendigheder, seks unge og fire voksne. Det blev en lang tur gennem Europas mange bil-køer, men alle klarede strabadserne og 22 timer efter afgang, kunne vi tjekke ind ved Caorle Lido Altanea. Noget af det første, der blev taget i brug, var stedet dejlige pool – Og her blev resten af dagen brugt. Dansk fødselsdag på italiensk Dagen efter (søndag) var det Troels’ fødselsdag som selvfølgelig blev fejret med maner: Først morgenmad, så

Også i Italien har de mange farverige personager

I løbet af ugen var vi flere gange i Caorle for at se på byen og bylivet og for at de unge kunne få brugt lidt lommepenge på solbriller, ure, sandaler m.m. – Italien er jo et modeland – eller bare spise lækker italiensk is. Ellers gik dagene med ture til havet eller solbadning og vandlege hjemme i poolen. Farlig kørsel og hyggelig atmosfære Torsdag tog vi så på udflugt til Belluno, som er en by beliggende i et bjergområde ca. 150 km fra hvor vi boede. Her oplevede vi Italien uden turister – ja altså måske lige bortset fra os. Belluno er en meget smuk by, der ligger

i poolen, lidt frokost på terrassen og så til det store Nordlige Adriater hav, for at skomme i bølgen blå.

6


Anden sidste dag tog nogle af os om aftenen ud for at spille minigolf, mens andre blev hjemme for at slappe af i aftenens svalende skygge.

og Italien

Sent den sidste aften på turen var der tid til en kop kaffe og kigge lidt på nogle af de mange billeder drengene fik taget. Turen hjem føltes endnu længere Næste morgen gik turen hjemad. Igen en køretur med lange og mange køer. Så 5 timer og kun 200 km senere var det tid til første stop og en håndmad, som blev

højt i landskabet med mange fine gamle bygninger og masser af atmosfære. Vi skal ikke glemme de mange kirke, hvor vi kunne kom ind og kigge og få lidt syndsforladelse. På vejen hjem fra Belluno kørte vi en tur længere op af bjerget, indtil bilen ikke mere kunne komme rundt i svingene med mindre vi gjorde det i tre etaper – frem og tilbage og frem og tilbage og – ja, så gik turen ned igen og tilbage til hvor vi boede.

tilberedt på bussens bagsæde i regnvejr. Ja mange ting kan lade sig gøre med lidt god vilje og positive unge drenge. Super sandwicher! Søndag morgen, 10 dage efter turen startede, sad vi 10 udmattede, men solbrune mennesker rundt om et veldækket morgenbord på Vonsbæk Station og dermed sluttede en super ferietur. Resten af sommerferien er blevet afholdt på vidt forskellige måder med besøg, småture m.v. i forhold til aftaler med familien, kæresten, vennerne og personalerne på Vonsbæk Station.

7


Sommerferien 2012:

Satellitten gi’r den gas Kongeå og alper Sommeren 2012 satte Satellitten naturoplevelserne i højsædet. Kongeåen bød på dansk natur og dansk sommervejr. Østrig viste sider af naturen, som ikke findes i Danmark. Alt i alt havde Satellitten en varieret og dejlig sommer. Så er det blevet hverdag på Satellitten igen, efter en rigtig dejlig sommerferie. 6 ugers sommerferie kan være lang for nogle og gå hurtigt for andre, men fælles for os alle på Satellitten har vist været, at det har været en rigtig dejlig sommerferie – men vi nyder også alle, at komme tilbage til hverdagen igen. Satellitten har, traditionen tro, været på to sommerture; én i Danmark og én til udlandet – i henholdsvis uge 28 og uge 31. Vi startede sommerferien med en uge uden så mange aktiviteter og gøremål. Det var ugen hvor alle lige skulle ned i gear og bare koble fra. Nogle var hjemme hos forældre/familie og andre nød ”stilheden” på Satellitten. Vand foroven og forneden Danmarks-turen forgik på den historiske Kongeå, som fra 1864 til 1920 markerede grænsen mellem Danmark og Tyskland. Kongeåen slynger sig smukt gennem landskabet fra Vejen og hele vejen til Kongeåslusen ved Vadehavet nord for Ribe. Ugen inden vi skulle af sted havde det været tørt og solrigt vejr, men guderne ville det således, at vejret skiftede den mandag vi skulle af sted og regnen stod ned i stænger. Men det tog de unge heldigvis i stiv arm. Vi satte kanoerne i vandet lidt sydøst for Vejen, og sejlede de første par kilometer på Andst å, inden den løber ud i Kongeåen. Lærte hurtigt teknikkerne Selvom det regnede det meste af tiden forløb dagen helt fantastisk. Der blev sejlet både slalom og hurtig sejlads, og ingen røg i vandet. Det var nu heller ikke nødvendigt for at blive våd. De unge lærte hurtigt kanosejladsens teknikker og kunne næsten følge med de to pædagoger. 8


s: Efter flere timers sejlads og kun en enkelt pause ramte vi Frihedsbroen, hvor der er indrettet lejrplads med toiletfaciliteter, samt bålsted og et bord. Vi fik hurtigt sat telte op og indrettet køkken ved bordet. Den medbragte presenning gjorde det ud for beskyttelse mod vand og vind. Det regnede stadig og det var samtidig blæst en smule op fra vest. Men vi fik kokkereret og lagt os tidligt i seng, da det ikke var meget ved at sidde ude i regnen. De voksne læste og de unge snakkede og pjattede inden vi alle faldt i søvn. Vestenvinden kostede kræfter Næste morgen pakkede vi sammen og afsejlede, efter et solidt morgenmåltid, mod dagens mål i Gredstedbro. Dagen gik med super hyggelig sejlads og rimeligt vejr langt det meste af tiden. På et tidspunkt nåede vi dog ud på heden og det flade landskab: Her mærkede vi for alvor den strenge vestenvind, som vi naturligt nok fik lige i hovedet. Det kostede en del kræfter hos alle. Så pga. vejret afkortede vi turen noget og tog tilbage til Satellitten. Det var en dejlig tur, som vi helt sikkert gerne vil gentage næste sommer. Tilbage på Satellitten De følgende par uger var de unge dels på ferie hos forældre og familie og dels på Satellitten, hvor der bare blev slappet af og hygget, og hvor der var tid til nogle af de ting, som ofte

er svære at få ind i hverdagen – lange strandture, heldagstur til Sommerland Syd og lignende. Store oplevelser i Østrig I uge 31 boede vi på Hotel Wagrainer Hof, hvor vi havde ”All Inclusive”, så der var lækker mad både morgen, middag og aften. Vejret de første 3 dage var bare høj sol og op til 30 grader, så der blev daset i det udendørs badeland i Wagrain. Vi var i St. Johan og shoppe, nogle var ude og ride andre så et smukt vandfald. Vi prøvede bl.a. en sommer-kælkebane, tog gondolen op på Grafenberg (1700 meter over havet), hvor der var geder og kaniner, man kunne klappe, en sø man kunne bade i, og en stor tovbane, man kunne prøve kræfter med. Fire af de unge valgte at gå ned fra bjerget. Det tog ca. 1 time og 45 min. - sejt gået! Sidste dag var vi på Burg Hohenwerfen, som er en fæstning fra det 11.århundrede. Her var vi på rundvisning og hørte om borgens historie. Der var også falkoner opvisning, hvor falkonererne viste de smukke falke, ørne og gribbe frem. Det var en super dejlig ferie, med masser af oplevelser, hygge og afslapning.

9


Sommerferien 2012:

Skagen fik en ”Sillerup Respekt for grænser Der var fire piger med, og de var ret gode til at respektere hinandens grænser. Når de sad udenfor og fik en cigaret, blev der snakket en del om fortid (årsag til anbringelse), nutid og fremtid. De var meget åbne omkring deres følelser og reaktioner omkring det første år af deres anbringelse – men fælles for dem var enigheden om de gode ting, de fik med sig fra Sillerup Station. Alle fire starter efter sommerferien på ungdomsuddannelse, og der blev udvekslet forventninger og bekymringer omkring at skulle træde ind på en ny arena. Uge 29 er ”Hellerup-uge” i Skagen, hvor det københavnske jet-set fester igennem, mens de viser sig selv frem. I uge 28 oplevede den nordlige by noget helt nyt - ”Sillerup-uge”, hvor rolige piger nyder en tur til den dejlige natur. Sommerferien 2012 er nu vel overstået for alle. Det har været en god sommer for pigerne, med en velafbalanceret blanding af fælles oplevelser, tid og oplevelser alene med pædagogen og flere ture hjem til familien. Sillerups sommertur i uge 28 gik efter pigernes ønske til Skagen. Her havde de været før med Sillerup, og ville gerne tilbage, da de huskede det som en dejlig tur. Vi boede i et sommerhus i Ålbæk. Ikke noget topmoderne, men et hus med mulighed for samvær og mulighed for at trække sig fra fællesskabet, hvis der var behov for det.

Oplevelserne stod i kø Hver dag var vi afsted ud for at se og opleve. Det blev til Fårup sommerland, Oceanariet i Hirtshals, Grenen, den tilsandede kirke og naturligvis Skagen by. Aftenerne tilbragte vi i sommerhuset med madlavning, kortspil, snak og hygge. En dag valgte vi at købe et bredt udvalg af fisk og skaldyr til aftensmad. Pigerne var nok noget skeptiske over indkøbet. Meget af det havde de ikke smagt før – men det var en forrygende aften. De var alle villige til at smage på det hele, og der var godt med grin og snak

10


p-uge” når der skulle pilles rejer, hamres krabbeklør og spises hummerhaler. Alle gik mætte fra bordet. Vi var ude at spise en enkelt gang, og der var bred enighed om, at det var en udsøgt skuffelse, i forhold til hvad vi selv, i samarbejde pigerne, havde fremtryllet hjemmet i sommerhuset.

Resten af sommerferien brugte pigerne på at tage hjem på korte ture til familien, besøge venner og veninder, strandture med og uden madpakker og små udflugter. Hverdagen er tilbage Vores fælles erfaring fra dette års ferie har været at det har været godt for både pigerne og deres familier, at besøgene derhjemme har været af få dages varighed af flere omgange hen over sommeren. Pigerne er hver gang kommet glade tilbage til Sillerup Station, og har i samme ombæring kunnet glæde sig til snart at skulle se dem derhjemme igen. Hverdagen og rutinerne er nu ved at være tilbage. Skoletasken pakket og båret afsted her i den første ”bløde” uge efter skolestart – og indtil videre har de alle overlevet det første møde med ungdomsuddannelsen. Kære forældre. Tak for en dejlig sommer med jeres børn.

11


FBU FBU er en forening af forældre til

FBU giver rådgivning til forældre. Den disse s

FBU’s lokalforeninger har frivillige, d arrangementer, hvor for FBU

FBU driver to rådgivningscentre

w

Dette magasin vil jæv

En god snak om følelser Der er mange følelser forbundet med, at ens barn er anbragt. Ikke alle forstår disse følelser, men Alice gør. Alice Sørensen er landsformand for FBU ForældreLANDS-foreningen og har prøvet på egen krop at skulle anbringe sit barn. af Flemming Nim Holm, Heart Talk Gågaden i Herning ligner mange andre gågader med tøjstativer, tilbud, bænke og familier på shoppingtur. Men en opgang har et tilbud, man ikke finder mange andre steder i Danmark: FBU ForældreStøtte. Det er i disse lokaler på 1. sal, at Alice Sørensen arbejder med at hjælpe forældre til anbragte børn. Det er her jeg kan få en god snak med hende.

I 1969 var FBU startet for at skabe opmærksomhed om, at der manglede døgninstitutionspladser, men i dag er foreningens fokus helt anderledes og rådgivning af forældre er blevet en central del af foreningens virke. Det behov for samtale, som Alice følte, da hendes søn var anbragt, er blevet noget af det vigtigste, selvom foreningen også arbejder på et politisk plan - F.eks. har Alice og FBU medvirket til, at forældre kan få en støtteperson. Plads til forældre

Alice mener ikke at anbringelsesområdet giver plads nok til forældrene. På papiret burde inddragelsen af forældrene være blevet meget bedre, men det er ikke det hun hører, når hun taler med forældre og fagfolk. Ingen ville høre hvad mor vidste om søn At få forældrene inddraget bedre, er blevet en del af Alices kamp gennem FBU og forældre har ret til at blive ”Jeg er mor til to børn og den yngste var en dreng, som inddraget. Både fordi de er forældre, og fordi forældre har var et anderledes barn.” Sådan starter Alice beretningen om de år, hvor hun og hendes mand måtte kæmpe for at stor betydning for deres børn, også når de er anbragt. hjælpe sønnen bedst muligt. Hjælpen fra det offentlige var Derfor skal der være meget mere plads til forældre. svingende og betød anbringelser flere steder. Undervejs Når hun møder forældrene kan de snakke om de svære var der fagfolk, der antydede, at problemet var i familien. ”Det jeg vidste om min egen søn – det var der ingen følelser - bl.a. sorg, vrede eller lettelse. Mødet med en anden forælder, der kan genkende interesse i at høre” følelserne, kan betyde, at man ikke behøver at kæmpe hele tiden. ”Man kan snakke med nogle, der ikke I dag er det mange år siden, at Alice’s søn var anbragt, bestemmer en skid - Jeg ved, at det har stor betydning,” men følelserne husker hun stadigt og når hun i dag taler med forældre til anbragte børn, kan de let få en god snak fortæller Alice. om, hvor svært det kan være. Hjælpen til forældrene Mødte andre mødre FBU har forskellige veje til foreningen, men langt de fleste finder vej via FBU LINIEN, der er en rådgivnings-telefon På et af sønnens opholdssteder lærte Alice om FBU og gennem foreningen kom hun i kontakt med andre mødre, som forældre, pårørende og fagfolk kan søge hjælp hos. der også havde behov for at tale om de svære følelser. Telefonen er bemandet med fagfolk, der har stor viden om anbringelser og forældres situation. Denne gruppe udviklede sig og kvinderne begyndte at FBU LINIEN kan også modtage mails og breve, hvilket en rådgive andre forældre. del også benytter sig af.

12


ForældreLANDSforeningen: anbragte børn. Foreningen har mere end 500 medlemmer.

nne rådgivning sker ofte gennem FBU LINIEN (se annonce på sider) pr. telefon, mail eller brev.

der kan støtte og vejlede forældre. Lokalforeningerne afholder rældre har mulighed for at møde andre forældre. afholder kurser for forældre.

e i Danmark: FBU ForældreStøtte i Herning og i Roskilde. www.fbu.dk

www.fbuforældrestøtte.dk

vnligt bringe viden og problematikker fra FBU

FBU driver desuden to støttecentre, hvor forældre kan snakke med medarbejdere eller andre forældre. Når man er medlem af foreningen kan man deltage i arrangementer i lokalforeninger, der drives på frivillig basis.

stor betydning at erfare, at det godt kan lykkes,” fortæller Alice. Kurserne har plads til 100 deltagere og den eneste udgift er transporten. Nogle kommuner yder hel eller delvis betaling af denne udgift. Den store viden og indsigt

Forældrekursus To gange årligt arrangerer FBU forældrekurser, hvor medlemmer kan få ny viden om anbringelser, lære om forskellige relevante emner (næste gang bl.a. om forældre-kompetencer), deltage i temagruppe og erfaringsgrupper. Alice er ikke i tvivl om, at forældrene har nogle hårde, men spændende dage, hvor særligt mødet med ligesindede har betydning. ”For mange forældre har det

Det kan godt være at Alice ikke er faguddannet, men hun ved alligevel mere end en gennemsnits socialrådgiver og der ud over kender hun til de følelser, som forældre til anbragte har. FBU er et tilbud til forældre, der kan hente god viden, forståelse og netværk til andre forældre. Og for de mennesker, der har brug for det tilbud, er det nok gågadens bedste.

Rådgivning til forældre på telefon eller mail

FBU - LINIEN Tlf. 70 27 00 27 Telefontid: Mandag:

10:00 - 13:00 16:00 - 20:00

Tirsdag:

10:00 - 13:00

Onsdag:

10:00 - 13:00

Torsdag:

10:00 - 13:00 16:00 - 20:00

Skriftlig vejledning sker ved at sende sit spørgsmål til:

FBU - LINIEN er en åben, anonym rådgivning for familier, der er i kontakt med kommunen, fordi deres børn og deres familie har behov for særlig støtte. FBU - LINIEN kan benyttes af støttepersoner for forældre og af f.eks. sagsbehandlere, pædagoger og plejefamilier. Der rådgives bl.a. om lovgivning på området, om forældre og børns rettigheder og pligter og om kommuners opgaver og sagsbehandling. Der ydes vejledning og støtte i forbindelse med mere følelsesmæssige problemstillinger, f.eks. i forbindelse med børns anbringelse uden for eget hjem. Rådgivningen drives af FBU ForældreLANDSforeningen og varetages af socialrådgivere.

FBU Bernstoffsvej 20 2900 Hellerup

Læs mere på www.fbu.dk

eller brevkassen@fbu.dk

ForældreLANDSforeningen 13

Du er ikke alene - i fællesskab kan vi mere


Den første skoledag har betydning for alle forældre… Skoletasken er pakket i god tid. Penalhuset bugner af ny-spidsede blyanter. Digitalkameraet har nyopladede batterier... Første skoledag er en stor dag for børn og forældre. Også i de familier, hvor børnene bor på institution. af Mona Kjærulff Hansen, formand for PS Foreningen. Et barns første skoledag er en stor begivenhed, i både barnets og forældrenes liv. I en familie, hvor man bor samme sted, er det en dag, der planlægges længe og forberedelserne er både hyggelige og vigtige for det barn, der skal træde ud i skoleverdenen og være forberedt på og i stand til at absorbere læring og nye sociale færdigheder. Det ved vi alle sammen.

Så opstår der flere dillemmaer - mest for barnet, men osse for forældre og opholdsstedet. Som barn er man stolt og glad denne dag, og hvem vil ikke gerne have sine forældre med til første skoledag? Der er mange følelser på spil og sårbarheden er næsten til at se, hos de små. Som forælder synes man næsten, at det er en ret, at få lov til at opleve denne dag og måske burde det være sådan. I dag er det dog ikke altid sådan: Nogle gange beslutter forvaltningen, at det er bedre for barnet at forældrene ikke er til stede. Det kan forstyrre barnets oplevelse og skabe uro. Sådan kan det jo være nogle gange, men hvordan kan man så skabe de bedste betingelser for, at forældrene får muligheden for at opleve den første skoledag?.

En stor dag med dilemmaer Lad os lige et øjeblik tage det perspektiv der hedder, at barnet bor et andet sted end hjemme hos forældrene: Det kan være på et opholdssted, i familienetværket eller i en plejefamilie.

Brug teknologien Der er i nutidens mediesamfund nogle muligheder, så man som forældre alligevel kan få del i oplevelsen.

14


Støtteperson, §54 og PS-foreningen: Forældre, der er far eller mor til et anbragt barn, har ret til en støtteperson i henhold til Lov om Social Service §54. Jeg vil tillade mig at komme med et par fif: Dels kan man i så god tid som muligt, snakke med sagsbehandleren og opholdsstedet eller plejefamilien om hvor vidt det er muligt at deltage - altså fysisk være til stede – så det kan planlægges og barnet kan forberedes på at mor og/eller far er der, men ikke skal blive bagefter. Og bliver det gjort i god tid kan forældre nå at klage hvis forvaltningen siger nej til deltagelsen.

PS-foreningen er for professionelle støttepersoner - det vil sige fagpersoner, der har en relevant grunduddannelse samt foreningens grundkursus. PS-foreningens hjemmeside rummer en liste over støttepersoner i hele Danmark.

Hvis det ér afgjort, at forældre ikke må deltage, bør opholdsstedet optage dagen på video eller tage masser af fotos, så barnet kan fortælle forældrene om det bagefter.

I hver udgave af ’Stations Tidende’ vil et medlem af PS-foreningens bestyrelse skrive om forskellige problemstillinger. Problemstillingerne har ikke nødvendigvis direkte relevans for alle læsere, men indirekte beskriver det ofte elementer, der er vigtige for alle forældre.

Sidst, men ikke mindst, er det en mulgihed, hvis forældre ikke har mulighed for at deltage, at forældrene, sammen med barnet, udpeger en anden i barnets netværk som kan være repræsentant for familien.

www.psforening.dk

Det betyder rigtig meget for et barn, at familien er repræsenteret, osse når det ikke kan bo hjemme.

15


Det er svært for alle unge at flytte i egen bolig. Der er mange ting, man skal være opmærksom på og man kan let tabe overblikket. Socialstyrelsen har lavet et ’startsæt’ for unge, der har været anbragt. Alle voksne kan dog have glæde af, at læse sættet, så man er forberedt på mange af de udfordringer, de unge skal have hjælp til.

Videoer på hjemmesiden Startsættet har fået plads på Socialstyrelsens hjemmeside, hvor der også er lagt seks videoer, hvor en ung mand fortæller om indholdet af materialet. Det er fint, hvis man ikke læser så godt, men omvendt fortæller han så hurtigt, at man skal holde tungen lige i munden.

af Flemming Nim Holm, Heart Talk På tærsklen til voksenlivet kan mange unge glæde sig til, at de får deres egen bolig. Drømmen er, at de slipper for voksne, der blander sig og håber, at der bliver plads til gode fester, hygge med kæresten, smukke møbler osv. Alt det bliver der forhåbentligt også plads til, men virkeligheden rummer også mange andre ting – Det er faktisk ikke helt let, at tage ansvar overfor alting i sin egen bolig. Startsæt fra Socialstyrelsen Socialstyrelsen har udarbejdet materiale til unge, der flytter fra institution, opholdssted eller plejefamilie. Materialet kommer omkring emnerne: Dine penge, Uddannelse og job, Bolig, Sex og sundhed, Rengøring og tøjvask, Fritiden og Kontakter. Startsættet er først og fremmest materiale i pdf-format, som man kan downloade. Den fulde pakke fylder 24 sider, så det er ikke voldsomt stort. Stilen er korte overskrifter, med en beskrivelse af emnet og eventuelt hvordan man klarer et problem.

Hjemmesiden har små videoer, der forklarer om de forskellige emner. Screenshot fra hjemmesiden.

Hjemmesiden har også links til søgeord man kan google på og en liste over relevante sites, der kan hjælpe med et emne. Hjemmesiden fungerer udmærket som appetitvækker for de enkelte områder.

16


illustration fra pdf-materialet

Ikke uden en voksen Startsættet giver en indføring i de ting, man skal være opmærksom på, når man flytter i egen bolig. Det er dog meget få ord, der bliver brugt om de forskellige ting, og hvis man er uden erfaring, kan man let miste overblikket. Hvis materialet skal blive rigtigt brugbart, kan forældre eller andre voksne læse materialet og hjælpe den unge. Mange unge bliver helt optaget af nogle enkelte ting, f.eks. møbler og indretning, og det kan være godt, hvis voksne hjælper med de lidt kedeligere emner. Budget er ikke spændende, men ofte er det nødvendigt. Startsæt med mangler

Den store flyttehjemmefra bog af Jan Wejp-Olsen 3. udgave Hæftet , 176 sider ISBN: 9788770630023 Documentas, 2007 Bogen er udsolgt fra forlaget men kan købes antikvarisk eller lånes på biblioteket

LINKS m.m.

Socialstyrelsen har lavet et sæt materiale, der kommer langt omkring på kort tid, og det kortfattede er vel materialets største problem, for forfatterne forudsætter, at de unge ved meget. Men ved alle unge hvad f.eks. Borgerservice er? Jeg er sikker på, at de fleste unge vil have godt af, at voksne hjælper. Biblioteket har bøger, der kan supplere sættet. Min favorit er Den Store Flyttehjemmefra Bog, der har humor og stor viden – Lån den på biblioteket. Bogen er ved at være lidt gammel, men sammen med Socialstyrelsens startsæt er man godt på vej til en god tid i egen bolig.

Socialstyrelsens Startsæt: http://www.servicestyrelsen.dk/born-ogunge/kort-fortalt (i højre side er der link til hele sættet i pdf)

Andre sites om at flytte hjemmefra:

Og så er det jo en stor hjælp, hvis man kan komme hjem til mors frikadeller sidst på måneden.

www.flytte-hjemmefra-guide.dk www.flyttehjemmefra.info www.farvelmor.dk 17


Succes med sjov undervisning Mange af Stationens elever har et dårligt indtryk af skolegang. Men Stationens Interne Skole forsøger at vende nederlag til succes og mange får afsluttet med en eksamen. Når det har været svært at gå i skole, kræves der en ekstra indsats for at indlæring igen bliver sjov. Stationens skolelærere har i mange år arbejdet med den opgave og har i dag den nødvendige erfaring og viden til at hjælpe eleverne, så fremtidens drømme er lidt lettere at indfange. Ishockey og hårdt arbejde Vejen til en sjovere skolegang kan gå gennem nogle ualmindelige beskæftigelser: Fisketur, lave bålmad, ishockey, køre gocart eller kitesurfe. Det sker ind i mellem, at forældre tror, at eleverne ikke lærer noget, for de alternative veje er taget i brug. Men de forældre må endelig ikke tage fejl: Stationens interne skole har også almindelig undervisning – sved og hårdt arbejde med grammatik og matematik. Til eksamen med succes Vi samarbejder tæt med folkeskolen i Haderslev, så pensum, terminsprøve og eksamen har den rette kvalitet. De sidste seks år har den interne skole ført elever til eksamen med succes. Undervisningen tager udgangspunkt i den enkelte elev – Hans eller hendes kunnen, succeser og udviklingsmuligheder. Vi forsøger at balancere, så hverdagen i skolen er både tryg og forudsigelig og samtidigt udfordrende og spændende. Alt i alt skal skolen være med til at sikre, at eleverne kommer videre i uddannelsessystemet. 18


Midt i april holdt De 4 Årstider og SPUK reception for den nye bog om den mentoruddannelse, som de sammen har skabt. Reception foregik i Cirkusbygningen midt i København og var som receptioner ofte er - Taler og pindemadder. Intet galt i det. Begge dele var gode og det betyder rigtigt meget for både mentorer og andre anbragte unge, at deres liv og viden tages alvorligt med et godt arrangement. Bland talerne var Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen, der også havde fulgt projektet tæt. Det var tydeligt, at de unge fandt hendes engagement særligt værdifuldt. Bogen ’Fra Udsat til Værdsat’ bygger på en uddannelse som 8 unge fra projektet De 4 Årstider, har fået. De er blevet uddannet i at være mentorer og tanken er, at de fremover skal hjælpe anbragte unge med deres genvordigheder. Mentorerne kunne fortælle, at uddannelsen havde betydet meget for deres måde, at se sig selv på. Det lød det som om, at de unge havde fået perspektiveret deres viden, så den er brugbar for andre. Der er brug for viden om dette område og de unge mentorer giver et helt særligt bud. I dag er tilbudet kun i København, men idéen er så god, at den fortjener udbredelse til resten af landet - det er god viden, den kommer med. www.de4aarstider.com www.spuk.dk

19


Stationen Fjelstrupvej 129 6100 Haderslev Tlf. 74 56 75 22 kmi@inst-stationen.dk www.inst-stationen.dk

Vonsbæk Station er godkendt til 7 drenge i alderen 12 – 18 år. Vonsbæk Station har til huse i en mere end hundrede år gammel stationsbygning (deraf navnet ”Stationen”), som blev totalrenoveret og udbygget i 2002. Vonsbæk Station ligger i landlige omgivelser ca. 7 km øst fra Haderslev.

Sillerup Station er godkendt til 6 piger i alderen 12 – 18 år. Sillerup Station har til huse i en tidligere stationsbygning på en stor grund og ligger i den lille by Sillerup mellem Haderslev og Christiansfeld.

Satellitten er godkendt til 7 drenge og piger i alderen 12 – 18 år. Satellitten har til huse i en hyggelig ældre villa, med nyere tilbygning. Satellitten ligger i Fjelstrup – en lille by mellem Haderslev og Christiansfeld.

Stationens Interne Skole er godkendt til 21 drenge og piger. Stationens Interne Skole modtager hovedsagligt elever fra Stationens 3 boafdelinger, men modtager også eksterne elever fra andre opholdssteder, eller institutioner.

20

Stations Tidende #1  

Stations Tidende er et magasin fra opholdsstederne Vonsbæk Station, Sillerup Station og Satellitten - Samlet Stationen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you