Hartsu 1/2022

Page 1

ESITTELYSSÄ HARTWALLIN VIINIAMMATTILAISET

LOGISTIIKAN TULEVAISUUS ­NÄYTTÄÄ VIHREÄLTÄ

1 2022

Original Long Drink 70-vuotias ­klassikko on ­suositumpi kuin koskaan

Mitä sinun pitää tietää sober ­ curious -trendistä?

Nostetaan malja kesälle! HARTWALLIN VIINIT LUODAAN YHDESSÄ ASIAKKAIDEN KANSSA

JUOMAUU T UUDE T K E S Ä 202 2 sivu 24


Tervehdys!

Tervetuloa kesä 2022!

O

lemme viettäneet alallamme pari viimeisintä pääsesonkia koronan kanssa taistellen. Nyt kaikki viittaa siihen, että voimme vihdoin toivottaa uuden normaalin tervetulleeksi, kun suomalaiset ovat alkaneet liikkua entiseen malliin. Erilaisille tapahtumille ja tapaamisille on ennennäkemätön tilaus! Tämä on meille kaikille mahdollisuus luoda niitä elämyksiä ja kohtaamisia, jotka viime vuodet ovat meiltä vieneet. Maailma on kuitenkin erilainen, sillä Venäjän hyökkäysota Ukrainaan on paitsi aiheuttanut hirvittävää humaania kärsimystä, myös ajanut tuotanto- ja toimitusketjut ennennäkemättömään kustannuspaineeseen ja saatavuushaasteisiin. Lisäksi koronan vuoksi ravintola-alalta lähtenyttä henkilöstöä on vaikea löytää takaisin työmaille. Olemme Hartwallilla tehneet kaikkemme, jotta juomien saatavuus pysyisi poikkeusoloissakin hyvänä: olemme hankkineet uusia tavarantoimittajia ja investoineet tuotantolinjaan, joka starttasi keväällä. Uskon, että saatavuus on meillä tänä kesänä historiallisen hyvä. Henkilöstön saatavuuteen

emme voi suoraan vaikuttaa, mutta olemme mielellämme mukana suunnittelemassa k ­ evyempiä prosesseja ja auttamassa uusien työtekijöiden koulutuksissa, jotta voimme yhdessä luoda kaikkien aikojen kesän. Lähdemme kauteen entistä suuremmalla tuotantokapasiteetilla ja roimasti laajemmalla valikoimalla. Se on vahvistunut omien panimoinnovaatioidemme lisäksi viinien maahantuojan ja jakelijan Soleran sadoilla viineillä. Viimeisimpänä lisäyksenä saimme Hartwallin valikoimaan myös Pukka- ja Lipton-teet. Uskon, että tarjonnastamme löytyy juoma kaikille kohderyhmille ja kaikkiin tarpeisiin! Aurinkoista ja menestyksekästä kesää toivottaen, KALLE JÄRVINEN Toimitusjohtaja, Hartwall Ps. Uskomme, että viinien nousu kesäjuomina jatkuu, sillä raikkaat roseet ja valkoviinit ovat löytäneet tiensä suomalaisten laseihin. Kippis kesälle!

INSPIROIDU VIINEISTÄ

OLUTTA JA VEGERUOKAA

TERVETULOA AURINKOON!

Tutustu uutuuksiin, löydä sesongin suosikit ja pysy mukana ajankohtaisessa viinipöhinässä. Viinilinnassa kippistellään ihanille elämyksille juomien maailmassa – liity seuraan somessa tai tule treffaamaan tapahtumiin!

Oluet sopivat vegaaniruuan kaveriksi vähintään yhtä hyvin kuin liharuokien kylkeen. Hartwallin kotisivuilta löydät lyömättömiä olut-vegeruoka-komboja ja paljon muutakin herkullista olueen liittyvää resepteistä knoppitietoon.

Sol aurinkoterassit -kartasta selviää, mille terasseille aurinko paistaa ja mihin aikaan päivästä. Mukana on jo yli 1 000 terassia kaikkialta Suomesta. Palvelu tulee ohjaamaan kuluttajia ja lisäämään juomamyyntiä.

viinilinna.fi | @viinilinna

hartwall.fi/insiproidu

aurinkoterassit.fi


1 2022

Sisällys

02 04

Tervehdys!

Vahva viinikumppani Hartwallilla viinejä suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa.

04

KESÄ 2022 UUTUUDET juomamaailma.fi s. 24

10

Viinisankarit Viiniasiantuntijamme kertovat, mikä viineissä viehättää.

12

Pinnalla Terassit täyteen! Hae juomat ­nopeasti noutovarastosta.

15

Bubbling under Samuil Angelovin mukaan ilmastonmuutos mullistaa viinien juomisen.

16

Myynti lähti nousuun Kaksi kauppiasta kertoo, miksi Hartwallin kanssa tehty kaupallinen suunnitelma kannatti.

19

Nousussa: Sober curious Tee voittoa mocktaileilla ja muilla alkoholittomilla juomilla.

20

Hartwall tuntee suomalaisten viinimaun. Noin 700 viinin valikoimasta löytyy ­jokaiselle oma suosikki. 70-­vuotias Original Long Drink on ­suosionsa ­huipulla.

22

Logistiikan tulevaisuus Ekologisuus on logistiikassa valtava mahdollisuus.

22

Original Long Drink 70 vuotta! Rakastettu lonkero on nyt suurempi kuin koskaan.

24

Juomamaailma Täysin uudenlainen optimointijuoma ja muut kauden parhaat uutuudet.

27

Resepti: Kesädrinkki Raikas Flow x Seedlip -mocktail.

19

Alkoholittomien juomien menekki käy kuumana. Käännä trendi hyödyksesi!

Oy Hartwall Ab:n asiakaslehti, hartwall.fi PÄÄTOIMITTAJA Elina Lehmusto TOIMITUSNEUVOSTO Renata Ali-

Raatikainen, Kim Böhling, Reijo Höylä, Titta Jaakkola, Niko Piiroinen, Heikki Savolainen, Iida Suhonen ja Petra Tuulos JULKAISIJA Oy Hartwall Ab, PL 200, 00371 Helsinki TUOTANTO JA ULKOASU Genero PAINO PunaMusta

4041-0619 Painotuote

PEFC/02-31-151

Hartwall kunnioittaa ympä­ristöä kaikessa toiminnassaan. Hartsu painetaan S ­ uomessa painossa, joka on sitoutunut ympäristökuormituksen minimoimiseen.

Har t su 3


Suosikkiviinit syntyvät yhteistyössä


Hartwallin valikoimasta löytyy satoja viinejä. Niitä räätälöidään ja uusia brändejä luodaan yhdessä asiakkaiden ja viinituottajien kanssa. Näin viinit vastaavat tismalleen suomalaisten makua ja asiakkaiden toiveita. TEKSTI T I INA K ATRI INA T IKK ANEN KUVAT ANT T I VE T TENRANTA

Har t su 5


Viinitrendi 1. Kuohuviini kelpaa nyt myös ruoan kaveriksi. Varsinkin crémantin kysyntä on kasvussa.

Uutta viinibrändiä luodessa mietitään tarkkaan, minkälaiselle kuluttajalle se sopisi.

J

oskus viinibrändi saa alkunsa siitä, että on olemassa hyvä nimi mutta ei vielä muuta. Keväällä 2022 Hartwall toi markkinoille Tyyne-viinin, joka on syntynyt juuri niin. Hartwallin viinintuottajakumppanien viineistä vastaava MARTIN NORDELL oli pohtinut Hartwallin luoman Helleviinibrändin onnistumista ja todennut, että Tyyne olisi hieno nimi viinille. ”Hyvä viinin nimi on rehellinen ja jollain tapaa tuttu, jolloin se on helposti lähestyttävä”, Nordell lisää. Muutaman workshopin jälkeen päätettiin, että Tyyne olisi puolikuiva roseeviini Portugalista. Graafikko loi Tyynelle pakkaukseksi litran tetran, ja sen jälkeen alkoi itse viinin kehitystyö. Portugalilainen kumppani lähetti tuotekehittäjien toiveiden mukaisesti maisteltaviksi eri rypäleistä valmistettuja viinejä eri sokeripitoisuuksilla. Parin maistelu-, palaute- ja uudelleensekoituskierroksen jälkeen Tyyne oli syntynyt. ”Uusi viinibrändi voi syntyä myös halusta tehdä viiniä tietystä rypäleestä,” sanoo elintarvikekemisti IDA ­KUPARI . 6 Har t su

Kupari on erikoistunut viinien kemiaan. Hän johtaa Hartwallin omien viinituotteiden kehittämistä sekä viinien hankintaa tuottajilta. Kuparista tuli hartwallilainen, kun Hartwallin emoyhtiö Royal Unibrew osti Solera Groupin. Nyt Hartwall on entistä monipuolisempi kumppani kotimaan viinimarkkinoilla.

Viini luodaan tietylle asiakassegmentille Hartwallin kehittämät omat viinibrändit ovat menestyneet hyvin kotimaan markkinoilla. Viinin menestyksen ratkaisevat maku ja tasalaatuisuus. Silti uutta viinibrändiä luodessa mietitään tarkkaan, minkätyyppiselle kuluttajalle se sopisi. Tätä kutsutaan asiakassegmentoinniksi. ”Segmentointimme perustuu Alkon tuottamaan tietoon sekä tekemäämme asiakastutkimukseen”, Nordell kertoo. Hartwall käyttää asiakassegmenteistä englanninkielisiä nimiä: Connoisseurs, Hobbyists, Social Newbies, Unengaged Mainstream ja Casual Drinkers. Ne vastaavat Alkon asiakasryhmiä, joita ovat: luovat edelläkävijät, klassiset harrastajat, sosiaaliset fiilistelijät, kultaiset keskitien kulkijat ja perinteiset kuluttajat.


”Asiakassegmenttien avulla voimme kuvata Alkolle, minkä asiakasryhmän makuprofiiliin uusi viini sopisi”, Nordell sanoo. Segmentointi auttaa myös kehittämään viinejä, joita erilaiset kuluttajat haluavat. Sitä voidaan hyödyntää myös viinin markkinoinnissa ja myynnissä. Vaikka viini kehitetään tietylle asiakasryhmälle, myös käyttötilanne ohjaa viinin valintaa. Laadukkaisiin viineihin panostava luova edelläkävijä saattaa esimerkiksi valita grillikutsuille edullisen hanapakkausviinin. Myös hinnalla on vaikutusta segmentointiin. Liisa-viini on pitänyt pintansa jo yli kymmenen vuotta yhtenä Suomen markkinoiden suosituimmista viineistä edukkaassa hintaluokassa. ”Liisassa nousee esiin kohderyhmän huomiointi viinibrändien luomisessa. Kalliin italialaisen, tammitynnyrissä kypsytetyn viinin nimi ei olisi Liisa”, Kupari sanoo.

Pakkauksen rooli on edullisissa hintaluokissa korostuneempi kuin kalliimmissa viineissä. Toisinaan viinistä jää mieleen vain hyvä maku. Siksi pullossa tai pakkauksessa kannattaa olla jotain, minkä kuluttaja muistaa. ”Joskus se on karhun kuva etiketissä”, Kupari lisää.

Trendeissä roseeta ja kuplivaa Suomi seurailee usein Ruotsia ja Iso-Britanniaa rypäleiden ja viinimakujen trendeissä. Riesling-rypäle on nauttinut suosiosta jo pitkään, ja roseeviinien kysyntä on kasvussa. Yksi tuloillaan oleva trendi liittyy kuohuvaan. ”Kuohuviini on siirtymässä juhlajuomasta ruoan kanssa nautittavaksi, mihin se sopiikin erinomaisesti”, Nordell sanoo. Suomen viinimarkkinat eroavat muusta maailmasta siinä, että meillä viiniä ostetaan mielellään ekologisissa pahvipakkauksissa, kun monessa muussa maassa viini halutaan nauttia lasipulloista. Esimerkiksi kaikki

Viinitrendi 2. Rieslingbuumi jatkuu. Nähtäväksi jää, haastaako vivahteikas ja mineraalinen Grüner Veltliner -rypäle suosikkirypäleen.

Viinitrendi 3. Roseeviini. Enää ei kysytä, otatko valko- vai punaviiniä, vaan otatko valkoista, punaista vai roseeta.

Har t su 7


Tällä hetkellä suomalaisilla viinimarkkinoilla puhuttelee raikkaus. Siksi tammitettuja viinejä muutetaan keveämpään ja raikkaampaan suuntaan.

Liisa-viinit on pakattu kartonkipakkaukseen, joka on logistisesti lasipulloa kevyempi vaihtoehto. Vastuullisuus on noussut viineissä tärkeäksi arvoksi, ja se näkyy myös Hartwallin valikoimassa. Hartwallin kumppanien vastuullisuutta valvotaan muun muassa auditoinneilla. Lisäksi on olemassa ympäristövastuullisuuteen ja sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyviä sertifikaatteja, joiden saamiseksi kumppanin pitää täyttää tietyt vaatimukset. ”Vastuullisuustyö ei tule koskaan valmiiksi, vaan sitä on kehitettävä jatkuvasti”, Kupari sanoo.

Viinejä kehitetään asiakkaan toiveiden mukaan Hartwall tuo uusia viinejä Suomen markkinoille esimerkiksi vastaamalla Alkon tuotetoiveeseen tietynlaisesta viinistä, ja uusia viinejä luodaan myös yhdessä ravintola-asiakkaiden kanssa. Hartwall etsii kriteereihin sopivaa viiniä viinintuottajakumppaneiltaan, joita on lähes sata ympäri maailmaa. Osa tiloista on pieniä perheyrityksiä, osa suuria viinintuotantotiloja. Valikoimaan kuuluu Suomen rakastetuimpia viinibrändejä, kuten Henkell, Freixenet, Zensa, Hardy’s ja Lanson. 8 Har t su

Viinejä voidaan räätälöidä lähes loputtomasti. Ravintola voi kysellä esimerkiksi saksalaista kahden rypäleen sekoitusta, ja Nordell tai joku hänen tiimistään ottaa yhteyttä saksalaisiin kumppaneihin. Ennen pandemiaa sekä Kupari että Nordell vierailivat säännöllisesti viinitiloilla luomassa ja kehittämässä viinejä, mutta pandemian aikana viinejä on lähetelty maiden välillä puolin ja toisin. ”Tuottaja lähettää viinejä meille, sitten me maistelemme niitä täällä yhdessä asiakkaiden kanssa ja annamme palautetta tuottajalle. Tuottaja tekee muutoksia, ja pian saamme uuden erän maisteltavaksi”, Nordell sanoo.

Viineihin halutaan raikkautta Toisinaan jo markkinoilla olevia viinejä muokataan asiakkaiden toiveiden mukaan. Pakkauksen muuttaminen silloin tällöin on melko tavallista, mutta myös makua voidaan uudistaa. ”Nykyisin kuluttajat saattavat toivoa, että heidän suosikkiviinissään olisi vähemmän sokeria”, Kupari sanoo. Kun kuluttajat tai ravintola-asiakkaat haluavat


muokata tiettyä viiniä, Hartwallilta ollaan yhteydessä viinitilaan ja kysytään, onnistuuko se. Tavallisesti viinitila tarttuu pyyntöön ja lähettää maistettavaksi uuden erän, jossa on esimerkiksi vähemmän sokeria tai rypäleiden suhdetta muutettu. Jos viiniä ei löydy valmiina yhdenkään viinintuottajan valikoimasta, sellainen voidaan myös kehittää. Viinejä voi muokata myös muuttuvien trendien mukaan. Tällä hetkellä suomalaisilla viinimarkkinoilla puhuttelee raikkaus. Siksi tammitettuja viinejä muutetaan nyt keveämpään ja raikkaampaan suuntaan. ”Viinin makuun vaikuttavat muutokset tehdään yhteistyössä asiakkaiden ja tuottajien kanssa aina seuraavaan vuosikertaan”, Kupari sanoo. ×

Viinitrendi 4. Vastuullisuus. Vegaaniset viinit ja luomuviinit ovat olleet suosittuja jo jonkin aikaa. Vastuullisuus näkyy lisäksi pakkauksissa, jotka on tehty pahvista tai lasia kevyemmästä muovista.

Sata viinikumppania Hartwallilla on tällä hetkellä lähes sata viinintuottajakumppania ympäri maailman. Tuottajien valikoimiin kuuluu noin 700 erilaista viiniä. Viinintuottajat luovat uusia viinejä ja tarjoavat niitä Hartwallille. Hartwallilla ollaan hakoja myös uusien viinien kehittämisessä. Hartwallilla on omia viinibrändejä, joissa viini on ostettu tuottajalta mutta makuyhdistelmä, nimi, pakkaus ja brändi on luotu itse. Jo markkinoilla olevia viinejä saatetaan muokata vuosikerroittain asiakkaiden toiveiden ja trendien mukaan. × Har t su 9


Fiilistelevä myyntimies

Voitontahtoinen kemisti

Wine Ambassador Asko Mäntymäki, 31

Head of Product Development and Sourcing Ida Kupari, 34

Nautin siitä, että saan tuottaa elämyksiä. Se voi merkitä hyvää palvelua ravintolalle tai sitä, että tuon laadukkaan viinin ravintolan listalle, jolloin ravintolan asiakas saa siitä elämyksen. Minulla on kymmenen vuoden kokemus ravintoloissa ja baareissa työskentelystä, joten tunnen tuon maailman hyvin. Tykkään kaikkien alkoholijuomien fiilistelystä. Täydellisen ruoan ja viinin yhdistelmän löytäminen on minulle suuri ilonaihe. Melko tuoreena hartwallilaisena pidän haastavana mittavaa katalogia: siihen kuuluu lähes tuhat viiniä. Toisaalta laaja tuotevalikoima takaa sen, että asiakas saa, mitä haluaa. Vaikka olen käynyt erilaisilla viinikursseilla, olen huomannut, että parhaiten viineistä oppii kuuntelemalla kollegoita, maistelemalla ja pohtimalla kuulemaansa.”

Erikoistuin viineihin elintarvikekemiaa opiskellessani. Olen aistiyliherkkä, joten viinien kehittäminen sopii minulle hyvin. Maistelen työni puolesta viinejä vähintään viikoittain. Maistelu on antoisinta kollegan kanssa, jolloin juomasta voi keskustella heti tuoreeltaan. Olen kilpailuhenkinen ja voitontahtoinen. Alkon kuukausittaiset kilpailutukset, joissa etsitään uutta tuotetta markkinoille, motivoivat minua. On ihanaa, kun löydän hyvän viinin tai viinituottaja on saanut täydellisesti kiinni briiffistäni ja saamme aikaiseksi tuotteen, joka voittaa. Työni vaatii koko maailman viinien tuntemusta, maisto­-osaamista, ihmissuhdetaitoja, intohimoa viineihin sekä halua niiden kehittämiseen. Vaikeinta on, jos hyvä viini ei voitakaan Alkon kilpailua. Onneksi aina voi yrittää uudelleen.”

T

HA

R

SA

WA

LLI

N

AR NK

IT

Viinisankarit Hartwallin pirskahtelevat viiniasiantuntijat innostuvat viinien kehittämisestä, tiimityöstä sekä elämysten tuottamisesta kuluttajille. TEKSTI T I INA K ATRI INA T IKK ANEN KUVA PETRI MUL ARI

10 Har t su


Utelias taiteilija

Kupliva samppanjafani

Wine Ambassador Sari Ayre, 37

Category Manager Wines, Partner Brands Martin Nordell, 39

Kun maistaa viiniä, voi matkustaa ilman, että lähtee mihinkään. Rakastan viineihin liittyvää kansainvälisyyttä, historiaa sekä tarinoita. Tarinat ovat parhaimmillaan kuin taidetta. Ajattelin Hartwallin Wine Ambassadorin työpaikkailmoituksen nähdessäni, että tämä pesti olisi minulle täydellinen. Tein aiemmin samaa työtä freelancerina eli kävin ravintoloissa auttamassa viinilistojen rakentamisessa sekä edistämässä viinikulttuuria. Olen koulutukseltani restonomi ja viinimestari. Tiedän viineistä enemmän kuin välillä tajuankaan. Toisaalta viineissä riittää aina opittavaa. Se innostaa, sillä olen utelias ja luova. Molemmista piirteistä on hyötyä työssäni. Sydäntäni lämmittää, kun näen, että ravintola­asiakas on ilahtunut työstä, jota olen tehnyt heidän hyväkseen.”

Olen luonteeltani tiimipelaaja. Siksi olen kiitollinen, että minulla on poikkeuksellisen hyviä työkavereita. Ihan sama, kehen käytävällä törmää, vastassa on aina huipputyyppi. Pidän siitä, että saan tehdä työssäni erilaisia asioita. Olen yhteydessä viinituottajiin ja asiakkaisiin, maistelen viinejä, koulutan ja ennen kaikkea etsin sitä seuraavaa viinihittiä. Sytyn erityisesti samppanjasta! Kuvailisin itseäni kuplivan innostuneeksi samppanjafaniksi. Olen kouluttautunut paitsi viiniasiantuntijaksi myös kauppatieteiden tohtoriksi. Se on etu, sillä työni vaatii kaupallista ajattelutapaa ja osaamista. Ei välttämättä riitä, että viini on hyvää, vaan siinä pitää olla lisäksi kaupallista potentiaalia.” ×

Har t su 1 1


IT

TÄY T E E

N!

TERASS

Pinnalla

Näin houkuttelet ihmiset terassille: KUN AURINKO PAISTAA, OLE VALMIS

Ei oota on ikävä myydä, joten varmista juomatilauksesi ajoissa. Ennakointi terassisäiden suhteen on haastavaa, mutta tuotteiden reilun kahden kuukauden säilyvyys takaa, etteivät juomat mene hukkaan viileän suvisään vuoksi.

Tutustu Hartwallin noutovarastoihin: juomamaailma.fi 1 2 Har t su

KAVERILLE KANSSA

PERUSASIAT HALTUUN

TÄYDENNYSTÄ HELPOSTI NOUTOVARASTOSTA

”Hartwallin noutovarastojen avulla nykyisten asiakkaidemme on helppo varmistaa juomien saatavuus kesän myyntihuippuihin. Meiltä saa juomia suoraan kylmähuoneesta myös lauantaisin”, kertoo aluemyyntipäällikkö REIJO HÖYLÄ Hartwallilta. Kaikissa neljässä noutovarastossa on yli 200 tuotteen valikoima viineistä kahveihin ja panimojuomista väkeviin. Varastoista löytyvät helposti myös Hartwallin uutuudet. ”Juomien lisäksi meiltä saa tukea oman juomamyynnin kehittämiseen.” Samasta paikasta saa myös uusimpia hanalaitteita, kylmä- ja viinikaappeja, pakastimia ja kahvilaitteita. ”Palvelemme joustavasti: voit vaikka tilata juomasi viikonlopun tapahtumaan valmiiksi kylmennettynä. Lisäksi voimme sopia toimituspalveluista”, vinkkaa Reijo. ×

Tarjoa elämyksiä terassiporukoille myymällä kätevästi jaettavia annoksia, kuten monen oluen kimppaämpäreitä, Original Long Drink -torneja tai esimerkiksi kesäkannuja. Jaettavat annokset lyhentävät tiskille kertyvää jonoa ja ovat näyttäviä katseenvangitsijoita.

Hartwallin noutovarastot palvelevat kesällä myös lauantaisin. Noutovarastoja on Helsingissä ja Tampereella, ja täksi kesäksi aukeavat uudet noutovarastot Turkuun ja Ouluun.

Kun tiskille tullaan, valitaan usein se tuttu ja turvallinen. Varmista siis ydinvalikoimasi hanatuotteissa ja tilaa tölkkejä varalle. Valikoidut uutuudet kannattaa pitää tyrkyllä: kesäsää innostaa kokeilemaan klassikoiden lisäksi myös uusia makuja. ×


TO

1. Kuohuvan viilennys jäävedellä ja suolalla

P 3 VIN

KI

NOISEN

Pinnalla

JA

T

Kupliva kylmäksi

Kaikkein nopein tapa jäähdyttää pullo on laittaa ämpäriin reilusti jäitä ja suolaa sekä sen verran vettä, että pullo peittyy. Sekoittele keitosta tasaisin väliajoin. Suola auttaa pitämään veden lämpötilan todella kylmänä, joten pullo viilenee jopa reilussa vartissa. Tämä kikka toimii myös suuremmissa juhlissa, joissa kylmätilaa on rajallinen määrä. Mikäli kaikki skumpat eivät ehdi viilentyä jääkaapin kautta, kaiva suola ja ämpärit esiin!

2. Pullo pakastimeen Tämä on kohtuullisen selkeä temppu. Viinin voi jäähdyttää pakastimessa turvallisesti, kunhan se ei unohdu sinne liian pitkäksi aikaa. Reilussa puolessa tunnissa viini on jo valmis tarjoiltavaksi. Muista siis laittaa ajastin hälyttämään! Jos nauttii viiniä kesäkuumalla ulkona, kannattaa sujauttaa kostea pikkupyyhe hetkeksi pakastimeen. Kohmeisen pyyhkeen voi kääriä pullon ympärille, ja näin kuohuva pysyy ulkosalla pidempään mukavan viileänä.

3. Viilennys jääpaloilla Tämä ei ole optimaalisin ratkaisu, sillä jääpalat sulavat turhan nopeasti ja laimentavat viiniä sulavedellään. Reilu jäämäärä tekee viinistä liian kylmää, ja se muuttuu mauttomaksi. Puolimakeisiin ja makeisiin kuohuviin jäiden lisääminen on kuitenkin suotavaa. Tässäkin tapauksessa olisi ihanteellisinta, että pullo olisi jo valmiiksi viileä, mutta anna vinkille mahdollisuus. Makeat viinit kestävät jäiden kanssa tarjoilua eivätkä muutu mauttomiksi edes todella kylminä. Sen sijaan ne ovat jäillä tarjoiltuna raikas kokemus kesäisellä terassilla. × Har t su 1 3


Nyt starttaa kaikkien aikojen tapahtumakesä

K

ahden vuoden tauon jälkeen kesästä on tulossa erityisen mehukas. ”Ihmiset janoavat päästä taas tapaamaan toisiaan. Olemme mukana tapahtumissa kaikkialla Suomessa jättifestareista pieniin kemuihin. Yhteistä kaikille tapahtumillemme on se, että satsaamme täysillä kävijäkokemukseen”, kertoo Hartwallin tapahtumapäällikkö JUHA KORVOLA . Hartwallin tapahtumatiimi tekee tiivistä yhteistyötä järjestäjien kanssa, ja tavoitteena on, että koko Suomen tapahtuma-ala voi hyvin, kasvaa ja kehittyy. ”Perinteinen ei riitä, emmekä haluakaan, että se riittää. Tänä kesänä me voimme esimerkiksi rakentaa huikeita viinimaailmoja, kun viinivalikoimamme kasvoi sadoilla viineillä yrityskaupan myötä.”

JUHA KORVOLAN KOLME KOVAA VINKKIÄ TAPAHTUMIIN:

Ota tärpit talteen Hartwallin festarikausi starttaa täysillä jo toukokuussa, kun eri kaupunkeja kiertävä Rap City Festival käynnistyy Jyväskylästä. ”Meillä on kesällä isoja legendaarisia festareita, kuten Provinssirock, Flow Festival ja Ruisrock. Lisäksi Joensuussa tehdään historiaa, kun aito harmaa ja muut Hartwallin juomat ovat Ilosaarirockin pääyhteistyökumppani juomapuolella”, hehkuttaa Korvola. Tapahtumista löytyy myös ihan uusia tai uudistuneita elämyksiä. ”Esimerkiksi Kuninkuusravit järjestetään tänä kesänä täysin uudistuneena. Siellä on tehty rohkeita muutoksia, ja luvassa on aivan loistava ravitapahtuma. Toinen tärppi, joka on pakko nostaa esiin, on Headland. Mikä sen upeampaa kuin nauttia loistavasti järjestetystä tapahtumasta, musiikista, ruuasta ja juomasta kauniin Vesijärven rannalla Lahdessa!” ×

1. Osta liput ajoissa – näin pääset varmasti mukaan. 2. Maista Hartwallin juomista tehtyjä highball-drinkkejä, joita saa useimmista tapahtumistamme. 3. Nauti kesästä!

Tehdään vastuulliset valinnat helpoksi!

82 %

suomalaiskuluttajista kokee itsensä vastuulliseksi ruoka- ja juomaostoksissa.

14 Har t su

74 %

kuluttajista haluaisi olla ruoka- ja juomaostoksissa vielä nykyistä vastuullisempi.

60 %

kuluttajista tuumaa, että kaupan ja valmistajien pitäisi keskittyä enemmän ruokahävikin minimoimiseen. 61 % taas sanoo, että aidosti vastuullisia tuotteita on vaikea tunnistaa.*

*HARTWALLIN VASTUULLISUUSTUTKIMUS 2/22, RED NOTE, N: 1 000

F E S TA R

ESÄ 202

2

IK

Pinnalla


Bubbling under Ilmastonmuutos laittaa viinikaupan täysin uusiksi, sanoo sommelier Samuil Angelov.

TEKSTI MALLA MURTOMÄKI KUVA PASI MURTO

Viinimaailmassa eletään mielenkiintoisia aikoja. Yksi suurimmista trendeistä on viinin hintojen raju nousu, johon ovat vaikuttaneet ilmastonmuutos, pandemia ja sota. Tällä hetkellä myydään niukkuutta. Maailmantilanne on aiheuttanut pulaa pakkausmate­riaaleista ja kallistanut kuljetuksen hintoja. Parin vuoden ajan on tullut huonoja satoja ilmastonmuutoksen aiheuttamien ääriolosuhteiden, kuten kuivuuden ja tulvien takia. Lisäksi kevät alkaa aina vain aikaisemmin, mutta samalla takatalvet ja halla tekevät tuhojaan. Koska ilmastonmuutos vaikeuttaa tulevaisuudessa viljelyä monissa perinteisissä viinimaissa, se pakottaa löytämään uusia viinialueita. Viininvalmistus on ottanut viime vuosikymmeninä huimia harppauksia eteenpäin etenkin Itä-Euroopassa. Esimerkiksi Tšekki, Slovakia, Unkari, Serbia, Moldova, Kroatia, Slovenia ja Kreikka tuottavat laadukkaita viinejä. Briteissä on panostettu erityisesti kuohuviin. Uusissa viinimaissa on nuoria ja innovatiivisia valmistajia, jotka voivat aloittaa modernien laatuviinien valmistamisen ilman perinteiden asettamia rasitteita. Uskon, että me suomalaisetkin suuntaamme tulevaisuudessa yhä useammin muut viinimaat -osastolle. Itse olen ihastunut Kreikan saarilta tuleviin puna- ja valkoviineihin, joissa on merellistä tunnelmaa. Luomuviljelyn merkitys kasvaa toivottavasti edelleen. Tehotuotanto ja tuholaismyrkkyjen käyttö ovat jo vähentyneet perinteisissä viinimaissa, mutta suuret rypäleentuottajamaat, kuten Kiina ja Intia, eivät ole seuranneet mukana. Onneksi jokainen voi vaikuttaa luomuviinien yleistymiseen valinnoillaan. En usko, että suomalaisten viininjuonti merkittävästi vähenee, vaikka hinnat nousevat. Trendinä on juoda vähemmän mutta laadukkaampaa. Viiniä nautitaan yhä useammin osana ruokakokemusta, ei päihtymystarkoituksessa, ja se nähdään myös kokemuksena.

Esimerkiksi samppanjan kulutus on kasvanut 2000luvun alusta saakka, eikä se varmasti tule taittumaan hinnannousun myötä. Olemme alkaneet ymmärtää, että lasillinen samppanjaa voi olla arjen luksusta. Suomalaiset alkavat luottaa yhä enemmän omaan makuunsa sen sijaan, että uskoisivat sokeasti jonkun suosituksia. Oma sloganini kuuluu: viini on hyvää silloin, kun se sinusta maistuu hyvältä. Sen on alkanut sisäistää yhä useampi suomalainen.” ×

SAMUIL ANGELOV O N K ANSA INVÄL ISE ST I PALK I T T U S O MMEL IER JA RAV INTO LOI TSIJA MURU- JA PA ST IS- RAV INTO LOIS SA .

TÄLLÄ PALSTALLA JUOMA- JA ELINTARVIKEALAN ASIANTUNTIJAT JA EDELLÄKÄVIJÄT KERTOVAT, MILTÄ TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ.

Har t su 15


Juomaosastot uusiksi, myynti kasvuun

KESKELLÄ KAUPPIAS JUHA JYLLI, VASEMMALLA HARTWALLIN ALUEMYYNTIPÄÄLLIKKÖ VILLE KOSKINEN JA OIKEALLA HARTWALLIN TILANHALLINTASUUNNITTELIJA JONI KIVIHARJU.

K-Citymarket Länsikeskuksessa juomaosastolle tehtiin Hartwallin kanssa uusi liiketoimintasuunnitelma, jossa yhdistyvät tilanhallinta ja myynnin future proof -ajattelu. Juomaosaston halutaan toimivan myös tulevaisuudessa – nykyistä kannattavammin. Uudistettu juomaosasto tarkoittaa usein selvästi parempaa myyntiä myös pienemmissä kaupoissa. TEKSTI JO SE RI IKONEN

16 Har t su


KUVA ANTTI VETTENRANTA

Turussa K-Citymarket Länsikeskuksen juomaosastolla tuntuu kuin kävelisi uuteen maailmaan. Syy on juomaosaston perinpohjainen uudistus, joka on tehty yhteistyössä Hartwallin kanssa. Miten juomaosasto muuttui? KAUPPIAS JUHA JYLLI: Käytännössä se uudistettiin

täysin. Juomaosasto on nyt ensimmäisten tuote­ ryhmien joukossa, jotka asiakas kohtaa kauppaan tullessaan. Annoimme sille myös noin sata neliötä lisää tilaa. Kasvatimme valikoimaa ja selkeytimme osastoa.

Minkälaisia tuloksia uudistus on tuottanut? JUHA JYLLI: Palautetta on tullut paljon, ja se on ollut

luokkaa ”wau!”. Juomaosaston myynti on kasvanut 16,5 prosenttia enemmän kuin muiden osastojen myynti keskimäärin. Panostimme erikoisoluisiin, lisä­ arvojuomiin eli esimerkiksi kivennäisvesiin ja muihin terveysjuomiin, kerta-annosjuomiin eli pääasiassa puolen litran juomiin sekä alkoholittomiin oluisiin.

Miksi uudistukset kohdistettiin näihin juomasegmentteihin? JUHA JYLLI: Tutkimme Hartwallin kanssa, mitkä ovat

HARTWALLIN TILANHALLINTASUUNNITTELIJA JONI

kasvavia segmenttejä. Sitten määrittelimme tuotteet, joissa haluamme olla esillä ja joissa voimme tehdä tuottoa.

pohjakuvasta lähtien, miltä tulevaisuuden ostaminen näyttää ja miten sen voi ottaa huomioon.

Uudistus ei onnistu ilman oikein käytettyä dataa. Pitää tietää, missä on potentiaalia nyt ja tulevaisuudessa.

­K IVIHARJU: Mietimme yhteisten tavoitteiden kautta

Osasto on saaristoteemoineen visuaalisesti erityinen. Mikä oli inspiraationa miljöötä suunniteltaessa? JUHA JYLLI: Halusimme löytää kaupan identiteetin.

Teemaksi valittiin Turun saaristo ja se tuotiin myös juomaosastolle. On puuelementtejä, vaaleaa puuta ja Aurajoen maisemaa. Lisäksi meille syntyi oma panimo, jonka tuotteita myydään juomaosastolta.

HARTWALLIN ALUEMYYNTIPÄÄLLIKKÖ VILLE KOSKINEN:

Miten yhteistyö Hartwallin kanssa on sujunut? JUHA JYLLI: He olivat alusta alkaen mukana lähes

kaikessa: ilmeen rakentamisessa, toteutuksessa ja suunnittelussa. Se oli hyvin laaja paketti, ja olen erit­ täin tyytyväinen lopputulokseen. VILLE KOSKINEN: Yhteistyöhön Hartwallin kanssa kuuluu myös jälkianalysointi: mietimme, missä on onnistuttu ja mitä pitää vielä vahvistaa. × Har t su 17


KUVA PETRI MULARI

Myynti nousuun pienessäkin kaupassa K-Market Katajanokka uudisti juomaosastonsa viime syksynä, sillä juomille ei ollut riittävästi tilaa.

Sesonkiaikaan myytiin joskus asiakkaille juomia suoraan dollyilta, kun hyllytilat eivät riittäneet kysyn­ tään”, kauppias JUUSO HEMMINKI sanoo. Apuun tulivat Hartwallin aluemyyntipäällikkö KIM BÖHLING ja tämän kollega JUHA NIEMISTÖ . Päätökset tehtiin datan sekä kauppiaan tarpeen ja vision pohjalta. Hartwallilla oli kattavat tiedot juomatrendeistä, ja Hemminki tunsi asiakaskuntansa tarpeet. Tämän pohjalta juomaosaston tilanjako uudistettiin. Esimer­ kiksi erityisen hyvin myyville tuotteille, kuten muutamille olutbrändeille, annettiin kokonaan omat brändikylmäkaapit. Myös alkoholittomiin oluisiin ja siidereihin panostettiin. Kun tilaa ei ole paljon, pitää tehdä valintoja. ”Mitä kannattaa poistaa ja mitä lisätä, jotta voidaan samalla palvella asiakkaita entistä paremmin?” Böhling kysyy. Hemminki on tyytyväinen lopputulokseen: kaupan koko­ naismyynti on kasvanut vuodentakaiseen verrattuna kuusi prosenttia ja juomaosaston myynti 11,1 prosenttia. Juomaosasto ei kuitenkaan ole koskaan valmis. ”Koko ajan tulee uusia tuotteita ja uusia sesonkeja, joihin reagoimme yhdessä”, Hemminki sanoo. × 1 8 Har t su

KAUPPIAS JUUSO HEMMINKI (OIK.) KASVATTI MYYNTIÄÄN JUOMAOSASTON UUDISTUKSELLA, JOSSA AUTTOI HARTWALLIN ALUEMYYNTIPÄÄLLIKKÖ KIM BÖHLING.

NÄIN PÄÄSET JUOMAOSASTOJEN YKKÖSKETJUUN 1.

Hartwall tarjoaa ajankohtaista dataa juomasegmenttien trendeistä: myynti saadaan datan avulla kasvamaan nyt ja tulevaisuudessa. Kaupan tavoitteet ja erityisominaisuudet otetaan huomioon, ja jokaiseen kauppaan panostetaan yksilöllisesti.

2.

Hartwallin porukka tekee tiivistä yhteistyötä asiakkaidensa kanssa kaikilla uudistuksen osa-alueilla, eikä kauppias jää missään vaiheessa yksin uudistustyön kanssa.

3.

Kun uudistus on tehty, Hartwall pysyy mukana seuraamassa myyntiä ja reagoi kaupan tarpeen mukaan, mikäli jotain osa-aluetta pitää vielä muuttaa tai kehittää. Kauppias on siis hyvissä käsissä sekä uudistuksen aikana että sen jälkeen. ×


Nousussa

*LÄHTEET: NIELSEN HOMESCAN 52 VK 12.2021 JA HARTWALLIN ALKOHOLITTOMAT OLUET -TUTKIMUS, KUUDES KERROS 6.2019.

Alkoholittomien juomien ­kysyntä kasvaa Sober curious tarkoittaa suomeksi uteliasta raittiutta. Se viittaa trendiin, jossa kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia alkoholittomista juomista. Näin käännät trendin myyntivaltiksi. TEKSTI T I INA K ATRI INA T IKK ANEN

3 VINKKIÄ RAVINTOLOILLE

3 VINKKIÄ KAUPOILLE

1. Aseta alkoholittomat vaihtoehdot selkeästi esille

1. Harkitse Zero Zonea

Korosta alkoholitonta tarjontaa mahdollisuuksien mukaan Zero Zone -materiaaleilla. Kun alkoholittomat tuotteet ovat selkeästi esillä ravintolassa, asiakkaan ei tarvitse erikseen kysyä niitä eikä selitellä alkoholittoman juoman valintaa.

2. Onko kaikkea saatavilla? Alkoholittomuustrendin kasvaessa on hyvä tarkistaa, että asiakkaalle on tarjolla alkoholittomia tuotteita eri kategorioista. Näin voidaan palvella niin lonkeroa, siideriä, olutta ja viiniä kuin mocktailejakin kaipaavia asiakkaita. Alkoholittomat tuotteet kannattaa listata samaan menuun alkoholituotteiden kanssa.

3. Kasvata myyntiä mocktaileilla Mocktailien hinnat ovat limsaa korkeammat. Mocktailien teko sujuu helposti, kun varastossa on alkoholittomia tisleitä. Niitä voi käyttää samaan tapaan kuin viinaa alkoholillisissa drinkeissä.

Kuluttajat toivovat, että alkoholittomat vaihtoehdot olisivat myymälöissä entistä paremmin esillä. Sijoittele ne omaksi kokonaisuudekseen hyvälle paikalle. Erottavana ratkaisuna toimii myymälöihin suunniteltu näyttävä Zero Zone -kaluste, jossa saa osan tuotteista kylmään.

2. Laajenna valikoimaa Alkoholittomat juomat kiinnostavat kuluttajia: kategoriaan kuuluvien oluiden kysyntä on kasvanut 53 prosenttia, lonkeroiden 145 prosenttia ja siiderien 26 prosenttia. Kuluttajat kaipaavat myös alkoholittomissa vaihtoehdoissa monipuolista valikoimaa ja uutta kiinnostavaa kokeiltavaa.*

3. Muista verkkokaupan mahdollisuudet Koska alkoholituotteiden ostaminen verkkokaupasta ei ole mahdollista, alkoholittomia vaihtoehtoja kannattaa nostaa verkkokaupassa selkeästi esiin. Mikä juoma sopisi yhteen asiakkaan muiden ostosten kanssa? ×

Har t su 19


”Logistiikassa ekologisuus tuottaa mielettömän mahdollisuuden” Hartwall aikoo puolittaa tuotantotoimitusketjunsa hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä. Mitä aiemmin vihreälle käyrälle pääsee mukaan, sen parempi, sanoo autoalan liiketoiminnan professori Jouni Juntunen.

V

TEKSTI JO SE RI IKONEN

uoteen 2030 on aikaa vajaat yhdeksän vuotta. Se on näkökannasta riippuen pitkä tai lyhyt aika. 9-vuotiaalle pienelle ihmiselle se on ikuisuus: aikakausi, jolloin hän kasvaa lapsesta aikuiseksi. Hartwallille, jonka tarkoitus on leikata arvoketjunsa hiilidioksidipäästöt puoleen nykyisestä vuoteen 2030 mennessä, yhdeksän vuotta on lyhyt aika. Hartwallilaiset tutkivat nyt, miten päästöjen leikkaa­ minen onnistuu. Kuljetuksella on tässä suuri rooli. ”Moottoritekniikka, erilaiset polttoaineet ja reittien optimointi ovat osa-alueita, joita tällä hetkellä tutkimme. Valinnat tullaan tekemään lähivuosina, osa ehkä jo tämän vuoden puolella”, sanoo Hartwallin logistiikkapäällikkö TOMI HEINÄAHO . Pilottihankkeita on jo käynnissä. Renault D16 Z.E. -mallinen täyssähkörekka on Hartwallilla ajossa Tampereen seudulla. Toinen sähkörekka ja biokaasu­ rekka ovat hankintalistalla.

HELSINGISSÄ ON KÄYTÖSSÄ SÄHKÖLLÄ KULKEVIA PAKETTIAUTOJA.

2 0 Har t su

Vihreät ratkaisut säästävät ympäristöä ja rahaa Reittien optimoinnista on hyviä tuloksia tietynlaisen kimppakyytikonseptin ansiosta. Hartwallille ajavat autot vievät nykyisin usein muutakin tavaraa kuin Hartwallin juomia: jos Kuopioon pitää viedä Jaffaa ja vaikka jakelukumppanin firman huonekaluja, on fiksua laittaa ne samaan kuormaan. Tällä tavalla säästetään sekä rahaa että ympäristöä – ja todistetaan, että ympäristöystävällisyyden ei tarvitse merkitä rahanmenoa. ”Parikymmentä vuotta sitten meillä oli 230 jakelu­ autoa ajossa. Nyt niitä on noin sata, kun olemme tehostaneet kuljetuksia. On ollut kiva huomata, että kustannukset voivat pienentyä samalla kun päästöt vähenevät”, Heinäaho sanoo. Hänen mukaansa on tärkeää, että Hartwall ei jää ekologisessa kehityksessä jälkeen. ”Mieluummin ollaan kilpailijoita pari askelta edellä kuin peesaillaan takana.”


Fossiiliset polttoaineet käyvät yhä kalliimmiksi

Autoalan liiketoiminnan professori JOUNI JUNTUNEN Oulun yliopistosta on samaa mieltä siitä, että yrityksen kannattaa olla mieluummin etu- kuin jälkijoukoissa. Kysymys on paitsi ympäristöstä, myös talouden realiteeteista. Fossiilisista polt­ toaineista luovutaan vääjäämättä ennen pitkää. Ne käyvät myös jatkuvasti kalliimmiksi, ja uusiutuvista energianläh­ teistä tulee sen sijaan jatkuvasti halvempia. ”Lyhyellä tähtäimellä ekologisempiin vaihtoehtoihin siirtyminen on vielä tässä vaiheessa haaste kustannussyistä. Mutta pidemmällä aikavälillä ekologisuus tuot­ taa mielettömän mahdollisuuden, kun toimitusketjujen kustannukset laskevat koko ajan. Ennen pitkää pääsemme vihreälle käyrälle”, Juntunen sanoo. Mitä aiemmin tälle käyrälle pääsee mukaan, sen parempi. ”Se tuo yritykselle mahdollisuuden sekä edistää vihreitä arvoja että leikata kustannuksia.”

Kaikki keinot käyttöön Logistiikkaketjun päästöjen puolittaminen ei tapahdu yhdellä tempulla. Esimerkiksi sähköinen jakeluauto voi toimia Helsingin kaupunkiympäristössä, mutta sähkö ei ole järkevä vaihtoehto, jos pitää ajaa raskaalla kalustolla Lappiin asti. Joissain tapauksissa hybridivoimalinja voi olla fiksuin vaihtoehto, ja Hartwallilla on tutkinnan kohteena myös biodiesel.

3 x pysy kärryillä logistiikan kehityksessä 1: OLE HEREILLÄ SIIRTYMÄAIKANA Tällä hetkellä fossiiliset polttoaineet ovat kustannustehokasta käyttövoimaa raskaassa kalustossa, mutta käynnissä on siirtymäaika. Sen jälkeen fossiiliset polttoaineet alkavat kallistua ja uusiutuvat halventua.

2: ÄLÄ LAITA KAIKKIA MUNIA SAMAAN KORIIN Päästövähennyksiin on monta tietä. Kannattaa katsoa logistiikkaa kokonaisuutena ja pohtia, mikä ratkaisu sopii mihinkin tilanteeseen. Sähkö on sitä tehokkaampaa mitä pienempää kalustoa liikutellaan, ja raskaammassa kalustossa voi käyttää esimerkiksi biokaasua.

3: MUISTA TEKNOLOGIA Koneoppiminen ja tekoäly tuovat ajokalustoon autonomisia ominaisuuksia, ja myös varastointi muuttuu. Esimerkiksi International Data Corporationin mukaan vuoteen 2023 mennessä 65 prosenttia kaikista varasto­ aktiviteeteista tulee käyttämään robotiikkaa.

SÄHKÖKUORMA-AUTO KULJETTAA JUOMIA TAMPEREELLA.

Autoalan vuoden 2021 käyttövoima­ ennusteen mukaan pelissä on vielä yksi vaihtoehto, ja se on vety. Autoalan ennusteen mukaan sen käyttö on kuitenkin vasta hiirenkor­ valla vuonna 2030, kun Hartwallin olisi pitänyt jo puolittaa päästöt. ”Vety on todella mielenkiintoinen, ja olemme kuulleet asiantuntijoita siitä, mutta se tuskin auttaa vielä 2030 tavoitteiden saavuttamisessa”, Heinä­ aho sanoo. Professori Juntunenkin pitää vetyä kiinnostavana vaihtoehtona. ”Se on potentiaalinen ja jo käytössä maailmalla. Mutta Suomessa on muna-kana-ongelma: koska ei ole tankkausasemia, ei ole kalustoa, ja kun ei ole kalustoa, ei ole tankkaus­ asemia.” Käyttövoimakeskustelu ja ekologi­ suus ovat edelleen verrattain uusia asioita. Siksi aihepiiriin liittyy usko­ muksista johtuvaa skeptisyyttä. Hartwallilla ei Heinäahon mukaan toimita uskomusten perusteella. ”Kun aletaan testata ja on nume­ roita, joita lyödä pöytään, myytit hukkuvat sitä mukaa. Kaikki keinot pitää selvittää”, Heinäaho sanoo. Aikaa on yhdeksän vuotta. On lopulta sivuseikka, onko se pitkä vai lyhyt aika, sillä yrittää täytyy. ”Ei vain meidän bisneksemme takia, vaan tämän meidän maapallomme takia. Meidän kaikkien täytyy olla tässä mukana”, Heinäaho jatkaa. × Har t su 2 1


VUODEN HARMAIN PÄIVÄ PALKITTIIN CANNESISSA.

LONKERO JUONTAA JUURENSA VUODEN 1952 HELSINGIN ­O LYMPIALAISIIN.

Klassikon juhlavuosi

SUOSIKKIJUOMA ON OLLUT NÄKYVÄSTI ESILLÄ ERI TAPAHTUMISSA.

ORIGINAL LONG DRINK ON TEHNYT YHTEISMALLISTOJA BILLEBEINON KANSSA. 2 2 Har t su


70-vuotissyntympäiväänsä viettävä lonkero on pysynyt pinnalla, sillä se on onnistunut puhuttelemaan yhä uusia kohderyhmiä. TEKSTI EM M I L AUKK ANEN

LONKERO ON OLLUT TURKOOSI ALUSTA ASTI.

O

riginal Long Drink viettää tänä vuonna 70-vuotissyntymäpäiväänsä. Klassikkojuoma luotiin alun perin Helsingin olympialaisia varten, mutta siitä tuli niin suosittu, että valmistusta jatkettiin olympialaisten jälkeenkin. Lonkero oli maailman ensimmäinen ginipohjainen valmisjuomasekoite. Se kehitettiin, jotta baarimikot pystyisivät palvelemaan janoisia olympiaturisteja mahdollisimman nopeasti. ”Suomalaiset olivat tosi ylpeitä siitä. Heistä oli upeaa, että Suomesta tuli tällainen juoma, ja kun nuoremmat kuulivat tarinan myöhemmin, hekin hurmioituivat siitä”, kertoo Hartwallin lonkeroiden ja siiderien kategoriamarkkinointijohtaja EEVA IGNATIUS . Hän uskoo, että lonkeron suosio piilee iskevän tarinan lisäksi hyvässä reseptissä ja uniikissa juomatyypissä. Kun Ignatius aloitti työssään vuonna 2015, vajaa kolmannes suomalaista tunsi lonkeron historian. Kun tarinaa alettiin tarkoituksella tuoda esiin mainonnassa, myynti kasvoi. Lonkeron brändiä on kehitetty vuosien saatossa myös lanseeraamalla uusia makuja karpalosta appelsiiniin. Juhlavuosikin saa oman uutuusmakunsa. ”Olemme myös miettineet, millaisia oston esteitä ihmisellä voi olla. Yksi on se, että hän ei halua alkoholijuomaa. Olemme tuoneet markkinoille alkoholittoman vaihtoehdon, joka puhuttelee uusia asiakkaita ja heitä, jotka haluavat ottaa tiistaisaunaan lonkeron ilman alkoholia.”

Uusia kohderyhmiä

EEVA IGNATIUKSEN VINKIT LONKERON MYYNTIIN 1.

Mieti, mihin juomat sijoitat. ”Lonkerolla on paljon satunnais- ja heräteostajia. Tuotteiden kannattaa olla selkeästi tarjolla, jotta ihminen muistaa, että tällainenkin juoma on.”

2.

Käytä esillepanossa raitakuosia. ”Ihmiset tunnistavat lonkeron raidoista. Jos lonkeron näkyvyyttä haluaa nostaa, raitakuosia kannattaa käyttää esillepanossa.”

3.

Nosta uutuudet esiin. ”Makuvariantteja on nykyisin paljon, ja ne kannattaa pitää tutun maun lähettyvillä. Aina kun lonkerosta tulee uutuus, se saa tosi kovan kokeiluasteen.”

Ignatius ajattelee, että Original Long Drink on suunnattu kaikille raikkaiden juomien ystäville. Vielä seitsemän vuotta sitten juoman suurin asiakaskunta olivat yli 50-vuotiaat. ”Nuoret ajattelivat, että lonkero on juoma, jota heidän vanhempansa juovat. Kun ihmiset ymmärsivät, kuinka upea historia lonkerolla on ja kuinka uniikki tuote se on, suosio kasvoi myös nuorten aikuisten keskuudessa.” Vuonna 2017 Hartwall alkoi tehdä yhteistyötä nuorten suosiman Billebeino-vaatemerkin kanssa. Syntyi yhteensä seitsemän vaatemallistoa, joissa toistui lonkerosta tuttu raitakuosi. Ensimmäinen mallisto tuli myyntiin kahdeltatoista yöllä, ja osa tuotteista myytiin vartissa loppuun. Vuotta myöhemmin lonkeron ympärille lanseerattiin Vuoden harmain päivä -markkinointikonsepti. Se loi vilkkaan kesämyynnin ulkopuolelle kokonaan uuden sesongin. Kampanja palkittiin tapahtuma-alan kansainvälisessä Heavent Awards -kilpailussa Cannesissa parhaana monikanavaisena tapahtumana. ”Alkoholijuomia kulutetaan usein sosiaalisissa tilanteissa, ja ihminen myös viestii juomalla, jota hän juo. Olemme onnistuneet luomaan lonkeron brändille sellaisen nosteen, että ihmisistä on makeaa juoda sitä.” ×

Har t su 2 3


Juomamaailma on verkkokauppa kaupan ja ravintola-alan ammattilaisille. Palvelussa on tarjolla Hartwallin ja Hartwa-Traden koko tuotevalikoiman lisäksi paljon arkea helpottavia ominaisuuksia ja liiketoimintaa tukevia sisältöjä.

24 Har t su

KUVA ANTTI VETTENRANTA

juomamaailma.fi

Tunnukset voit tilata osoitteesta juomamaailma.fi/tunnus

O.ME – täysin uudenlainen optimointijuoma

UUTUUS

!

O.ME-juomat on kehitetty tukemaan mielen ja kehon tasapainoa. Siksi tuoteperheeseen kuuluu sekä energisoivia että palautumista tukevia optimointijuomia. ”Energisoivat juomat ovat parhaimmillaan juuri ennen treeniä tai niissä hetkissä, kun kaivataan välitöntä energiatasojen nostamista. Kofeiinittomat vaihtoehdot taas antavat optimaalisen tuen sekä mielen että kehon palautumiseen”, kertoo O.ME:n tuotepäällikkö SARA DAHL . Kaikki O.ME-juomat sisältävät BCAA-aminohappoa, vitamiineja, elektrolyyttejä ja mineraaleja. Ne ovat vegaanisia ja säilöntäaineettomia, eivätkä ne sisällä keinotekoisia aromeja

tai väriaineita. O.ME Focus & Energise -juomaa saa ananaksen ja papaijan sekä acain ja granaattiomenan makuisena. Juomien funktionaaliset ainesosat auttavat optimoimaan sekä mieltä että kehoa ja antavat lisäbuustia. Juomat sisältävät 180 mg luontaista kofeiinia, joka on peräisin vihreä tee -uutteesta ja vihreä kahvipapu -luomu-­ uutteesta. O.ME Recharge & Recover -juomasta on saatavilla mangon ja limen sekä päärynän ja karhunvatukan mehukas yhdistelmä. Ne sopivat nautittavaksi suorituksen jälkeen ja hetkissä, joissa halutaan laskea vireystasoa ja valmistautua seuraavan päivän haasteisiin. ×


CULT

WHITE CLAW RASPBERRY

Uuteen CULT-tuoteperheeseen kuuluu raikkaita perusmakuja ja yllättävämmillä mauilla hulluttelevia juomia. Raikas, energiajuomalta maistuva CULT Original sisältää kofeiinia, B-vitamiineja ja tauriinia. Juomaa saa myös sokerittomana. CULT Zen Monkey Sugar Free on ananaksen ja banaanin makuinen ja CULT Bubble Blaster Sugar Free karkin ja purkan makuinen sokeriton energiajuoma.

Maailmalla supersuositun White Claw Raspberryn maku syntyy vadelman makuisen hiilihapotetun veden ja alkoholin yhdistelmästä. Moniin muihin alkoholijuomiin verrattuna juoma on kevyt: tölkki sisältää vain 95 kaloria.

JAFFA JUICY VERIGREIPPI Jaffa Juicy on raikas virvoitusjuoma, jonka maku on peräisin herkullisesta mehusta. Kirpeän ja mehukkaan verigreipin makuisessa juomassa on 30 prosenttia vähemmän sokeria kuin tavallisessa virvoitusjuomassa. Jaffa Juicy ei sisällä keinotekoisia makeutusaineita.

NOVELLE PRO MANGO-PASSION Novelle Pro on raikas ja vähäkalorinen, proteiinipitoinen janonsammuttaja. Tuoteperhe laajenee nyt uutuusmaulla, joka syntyy mangon ja passionin yhdistelmästä. Juoma sisältää 5 g kasviproteiinia ja B12-­ vitamiinia. Juoma sopii e ­ rinomaisesti välipalahetkeen tai nautittavaksi pitkin päivää.

KESÄ 2022 UUTUUDET juomamaailma.fi

NOVELLE PLUS PUHDISTAVA KROMI + SINKKI Vesimelonin ja yuzun makuinen juoma sammuttaa janon ja tukee kehon uudistumista sekä hyvinvointia sisältäpäin. Kromi auttaa pitämään veren glukoositason normaalina ja saattaa tätä kautta hillitä makeanhimoa. Niasiini edistää energia-aineenvaihduntaa sekä vähentää uupumusta ja väsymystä.

PEPSI MAX MANGO ORIGINAL LONG DRINK NATURAL RASPBERRY JA NATURAL PEACH 4,5 % Vadelmalta ja persikalta maistuvissa juomissa on tavallista matalampi alkoholiprosentti ja raikas, kevyt maku. Natural Raspberry -lonkeron maussa yhdistyvät aito vadelmamehu ja gini, ainutlaatuisessa Natural Peachissa taas persikka ja gini. Uutuudet eivät sisällä keinotekoisia aromeja tai makeutusaineita.

Suomen suosituin virvoitusjuoma Pepsi MAX tuo kolahyllyyn trooppisen ja kiinnostavan uutuuden: Pepsi MAX Mangossa lyömätön kolamaku yhdistyy mehukkaaseen mangoon. Mangolla viimeistelty kolajuoma sopii hyvin herkutteluun ja ruokajuomaksi.

Har t su 25


juom

UUDET LAHDEN ERIKOISET Hartwallin suositulta erikoisolutmerkiltä löytyy neljä muikeaa uutuutta: Lahden Erikois Hazy Pale Ale on aromikas, suodattamaton täysmallas-ale, joka tuo katkeroiselle IPA-­ tyylille lempeämmän vaihtoehdon. Pehmeän sitruksinen Lahden Erikois U.S. Wheat Ale taas on mutkaton ja rento amerikkalaistyylinen vehnäolut.

Alkoholittomassa appelsiinilonkerossa on tuttu maku, jossa yhdistyvät raikas appelsiini ja alkoholiton gini.

Kesän ajan saatavilla oleva Lahden Erikois Summer 2022 on virkistävän sitruksinen, suodattamaton American Pale Ale. Kauniin vaaleankeltainen ja samea Lahden Erikois NEIPA 0,5 % on alkoholiton täysmallaspintahiivaolut, jossa on pehmeä suutuntuma. Sen tuoksusta ja mausta löytyy maukasta trooppista hedelmää ja greippistä sitrusta.

BIRRA MORETTI ZERO 0,0 % Italialainen, kullankeltainen alkoholiton lagerolut tuoksuu maltaiselta, rapsakan sitruksiselta sekä maukkaan hedelmäiseltä. Maku on pehmeä, tasapainoinen ja aromaattinen. Nollaolut on parhaimmillaan tarjoiltuna erittäin kylmänä, 3–5-asteisena.

juomamaailma.fi

juomamaailma.fi

ORIGINAL LONG DRINK ORANGE 0 %

KESÄ 2022 UUTUUDET juomamaailma.fi

MIONETTO 0 % Mionetto 0,0 % tarjoaa kuohuviinin ystäville tutun nautinnon alkoholittomana. Viini on valmistettu ­Proseccon tapaan Italian ­Venetossa kypsyneistä Glera-rypäleistä. Se sopii kippistelyyn ja ruokapöytään kuten esikuvansakin.

maailma.fi

HERKKUJA MATTSSONIN PADOISTA Admiral Imperial Porter 7,0 % on mustanpuhuva tuhti Porter, joka purjehtii jämäkän brittiläisen Admiral-humalalajikkeen komennossa. Pehmeässä ja paahteisessa oluessa on appelsiinin, suklaan ja mustaherukan sävyjä. Kipakasti humaloidun Mattsson Enigma IPAn 5,0 % mausta löytää punaisia marjoja ja makeiden hedelmien makupotpurin. Vehnämaltaalla pyöristetty Mattsson Motueka Lager 5,2 % on mojitomaisen sitruksinen lager. Mattsson Grapefruit Sour Ale 4,4 % on vaaleankeltainen ja hedelmäinen Wheat Sour Ale, jonka pirteässä maussa nipistävät kirpsakka greippi ja raikas sitruuna.

SEEDLIP GROVE

KATSO EN V IERE ISN U SI V ! I RESEPT

Alkoholiton tisle saa kuivan, vivahteikkaan makunsa appelsiinista, sitruunankuoresta ja inkivääristä. Loistava vaihtoehto alkoholittomiin drinkkeihin.


Kesädrinkki RICOSSA PIEMONTE NEBBIOLO ROSATO Italialainen uutuusrosee ihastuttaa maullaan – miellyttävän kuivassa ja elegantissa viinissä on aistittavissa metsämansikkaa ja vadelmaa.

VINKKI!

DR. PAULY BERGWEILER BLITZ PINK RIESLING

Jos haluat varioida moctailia, saat siihen mausteista tai yrttistä twistiä Seedlipin alkoholittomilla Spice- tai Garden-tislellä. Alkoholilliseen versioon taas sopii täydellisesti gini.

Viini saa hennon vaalean­ punaisen värinsä pienestä määrästä Pinot Noir -punaviiniä. Blitz Pink Riesling tarjoaa takuuvarmaa laatua pinkin viinin ystäville.

Flow x Seedlip -mocktail yhdistää happamuuden ja raikkauden ( 1 LASILLINEN ) 4 cl Seedlip Grove 42 -tislettä 3 cl Jaffa Juicy VadelmaSitrus -limonadia 1 cl sokerisiirappia 2 cl sitruunamehua KLOSTERGARTEN GRÜNER VELTLINER Itävallan vanhimman viinitalon odotettu huippulaatuinen viini nyt hanapakkauksessa! Grüner Veltliner -viinit ovat omiaan vaaleiden lihojen sekä kasvis- ja kalaruokien kanssa.

2 cl laadukasta appelsiinimehua iso kirkas jääblokki koristeeksi syötäviä kukkia (pinkkejä ja oransseja)

NÄIN TEET MOCKTAILIN: 1. Valmista sokerisiirappi. Kiehauta liedellä 1 dl vettä. Ota kattila liedeltä, sekoita veteen 1 dl sokeria ja jäähdytä. 2. Mittaa lasin pohjalle sokerisiirappi, sitruunamehu ja appelsiinimehu sekä Seedlip Grove 42. Sekoita. Drinkissä kannattaa käyttää tuorepuristettua appelsiini- ja sitruunamehua. 3. Lisää lasiin iso jääpala. 4. Kaada drinkin päälle Jaffa Juicy Vadelma-Sitrus -limonadia. 5. Koristele mocktail sävymaailmaan sopivilla syötävillä kukilla.

Har t su 2 7